Wednesday 5 September 2018

PAS MAJU SETAPAK LAGI, TAPI.....


Sejak berkawan mesra dengan UMNO (kata Pas belum kahwin lagi), parti itu nampaknya maju setapak lagi dari segi langkah politiknya.


Jika sebelum ini mereka sepentas dengan UMNO,  kali ini ia melakukan perkara yang sama dengan MCA pula, walaupun parti itu kuat dan gigih menentang undang-undang hudud serta RUU355.


MCA, selain MIC, adalah dua rakan kongsi yang masih setia bersama UMNO dalam BN.

Pas memulakan langkah itu dalam kempen pilihanraya kecil Balakong, malam tadi dengan kemunculan Setiausaha Agungnya, Takiyuddin Hassan di pentas MCA.


Beliau juga kemudiannya dilaporkan berbual-bual dengan Presiden MCA, Liow Tiong Lai dan Senator Ti Lian Ker yang merupakan antara pengkritik paling keras terhadap Pas selama ini.


Bagaimanapun, Timbalan Presiden MCA, Wee Ka Siong yang ditemui pemberita selepas itu memberitahu kehadiran Takiyuddin adalah tanda diundang.


Maknanya apa?

Maknanya, hanya Pas yang terhegeh-hegeh nak berbaik dan berkawan dengan MCA, tetapi parti Cina itu tidak pun ghairah untuk berbuat perkara yang sama.


Adakah MCA datang berkempen di Seri Setia?


Kahkahkah...(ShahbudinHusin 05/09/2018)

182 comments:

 1. MCA bukan parti harbi.. .! Kah kah kah. Aku first... hihi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teman2 jangan underestimate PAS, UMNO,MCA,MIC ++ parti kecil yg lain.. kalau bergabung..PH bleh goyang ooo

   Delete
  2. Sudah terdengar kata kata yg menegaskan hanya 5 tahun PH perintah. Menteri2 PH kena main dari dalam.

   Delete

  3. Dalam hukuman sebat yang dijalankan di Terengganu, rotan yang digunakan adalah panjangnya tidak boleh melebihi 1.22 meter dan diameter 1.25 sentimeter.

   Pegawai yang melakukan sebat itu melakukannnya degan kekuatan "sederhana" dan tanpa mmengangkat rotan di atas kepalanya untuk mengelakkan melukakan kulit pesalah itu. Rotan juga mesti diangkat selepas setiap sebatan dilakukan, bukannya ditarik.

   Pegawai itu boleh memukul MANA-MANA bahagian badan pesalah kecuali muka, kepala, perut, dada, dan bahagian sulit.


   Persoalannya:   Adakah hukuman sebat ini akan menakutkan sesiapa saja untuk melakukan kesalahan?   Cadangan:   Saya ingin mencadangkan agar hukuman sebat ini diluaskan kepada kesalahan lain seperti melanggar lampu isyarat merah.


   Sekiranya diberi pilihan kepada pesalah samada untuk membayar denda RM300 atau 6 kali sebatan agaknya kita pilih yang mana.   Kesimpulan:

   TERKEJUT

   Delete

  4. .....Laaa saya ingat Takiyuddin Hassan berkempen tentang hudud kat pengundi MCA.................
   .....terlupa kot........
   Delete
  5. kalau salah klepet duit....sebat tote dia!

   Delete

  6. Ini kata mufti Perlis

   “Takkan rogol sebat tek tek tek tek,” katanya sambil menunjukkan isyarat sebat perlahan dengan tangan.

   Delete

  7. Adakah apabila hudud versi kita dilaksanakan nanti maka sebatannya tek tek tek tek juga....

   Delete
  8. Sebat dikhalayak sukar diterima lesbian dikhalayak ok..   Tindakan hukuman sebat dikhalayak ramai tanpa melalui proses dan kefahaman yang betul serta tanpa belas kasihan adalah sesuatu yang tidak boleh diterima dan merupakan penindasan, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

   Menurut laporan Astro Awani, Anwar turut berkata, perkara tersebut perlu ditangani dengan berhati-hati kerana akan timbul tuduhan bahawa mereka yang tidak bersetuju dengan hukuman sebat terhadap pesalah syariah adalah sebagai anti-Islam.

   Satu perkara yang perlu kita ambil kira sebagai seorang Islam, apabila kita bercakap bercakap biarlah berpandukan Al Quaran dan hadis. Paling-paling kurang pun kita rujuk kepada ulama muktabar. Jangan bercakap mengikut fikiran kita sendiri dengan membuat pelbagaian andaian.

   Sebelum ini Anwar banyak kali bercakap kononnya bersandar kepada Yusuf Qardawi, tapi kali ini nampaknya tak ada pula nak berdasar pandangan Yusof Qardawi.

   Firman Allah :وَلْيَشْهَدْ عَذَابَهُمَا طَائِفَةٌ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ

   Maksudnya : Dan hendaklah pelaksaan hukuman mereka disaksikan oleh sekumpulan dari orang-orang yang beriman. (Surah An-Nur : 2)

   Jelas dan nyata bahawa hukum hendaklah di saksikan oleh sebahagian orang beriman tanpa belas kasian.

   Yang pelik hukuman sebat dikhalayak ramai sukar nak terima oleh Anwar Ibrahim tapi perbuatan lesbian tengah hari iaitu pukul 1.50 pm di Dataran Arena Squre, Dungun, pada 8 April lalu ketika ditangkap oleh orang ramai boleh diterima pula?

   Dataran Arena Squre adalah tempat yang terbuka, lalu lalang dan sentiasa ada manusia sampai tengah malam masi ada orang pun mereka tak malu untuk buat kerja terkutuk tapi bila hukum sebat dalam mahkamah disaksi 100 orang itu dianggap memalukan.

   Sukar untuk kita terima alasan pembesar dan bakal pembesar kerajaan baharu PH. Kalau Macam Ini kenyataan tak layak untuk Anwar untuk menjadi PM Malaysia sebuah negara yang Islam sebagai agama rasminya.

   Saya sendiri pun belum dengar sekarang ini Anwar rasa sukar nak terima bagaimana tilam diusung dan ditayang disemua media massa. Perkataan liwat menjadi perkataan yang boleh difahami oleh semua manusia kerana TV, radio dan akhbar menyebut dan menulisnya.

   Bertapa sukarnya Anwar dengan isu liwat tapi Anwar boleh terima dan memaafkan si Mahathir. Saya tak tahu adakah Mahathir sudah insaf daridapa tuduhan liwat ini.

   Jangan selepas Mahathir dan PH kencing kita, selepas ini Anwar yang kita bela selama 20 tahun akan kencing kita pula dengan menggunakan watak Islam sebagai penarik dan batu loncatan demi mencapai cita-cita nafsu dia semata-mata.

   Delete
  9. Lihat dulu cara hukuman dijalankan baru kecam - PAS   PETALING JAYA: Kerajaan Terengganu mempertahankan keputusan Mahkamah Tinggi Syariah negeri itu mengenakan hukuman sebat di khalayak ramai terhadap pasangan lesbian, walaupun dikecam hebat.

   Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi negeri Satiful Bahari Mamat berkata, mereka yang membuat kritikan sepatutnya menyaksikan terlebih dahulu bentuk dan cara hukuman itu dijalankan sebelum membuat kritikan kerana ia tidak sama sepertimana hukuman sebatan Mahkamah Sivil yang jauh lebih keras.

   “Mereka yang membuat kritikan itu mungkin tidak faham dan tidak lihat dengan mata mereka sendiri cara hukuman tetapi membuat andaian berdasarkan undang-undang sivil.

   “Hukuman Sivil lebih keras, sebab itu dibuat dalam penjara dan ditelanjangkan, tetapi undang-undang syariah Islam tidak macam itu. Pesalah dihukum menutup aurat, sambil duduk dan cara pukul bukan keras kerana tujuan hanya mendidik,” katanya.   Terdahulu aktivis Islam Liberal menganggap Malaysia melalui “hari gelap” bagi perjuangan hak asasi manusia apabila pasangan kekasih itu dikenakan 6 sebatan selepas mereka mengaku bersalah cuba melakukan hubungan seks sejenis.

   Pengarah Islamic Renaissance Front (IRF), Datuk Ahmad Farouk Musa berkata tindakan itu jelas tidak berperikemanusiaan dan ia satu bentuk penghinaan.

   “Pada masa Malaysia ingin dikenali sebagai sebuah kerajaan moden, sivil, dan sederhana, episod hari ini memberi gambaran hitam kepada negara kita.

   “Walaupun hukuman sebat hari ini berlaku di negeri yang tidak ditadbir oleh Kerajaan Persekutuan, undang-undang menjatuhkan maruah ini tidak sepatutnya dibenarkan di negara ini,” katanya.

   Mengulas lanjut, Satiful menyifatkan kritikan Farouk sebagai menghina mahkamah.

   “Apa yang diputuskan hakim itu berdasarkan undang-undang sedia ada, bukan kerana kerajaan negeri bertukar kita laksanakan, hukuman itu dibuat pihak mahkamah dan semua kena tahu kuasa kerajaan dan kehakiman berbeza. Mahkamah yang putuskan.

   Katanya, kes seumpama itu di bawah Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah yang boleh dijatuhkan hukuman 3 tahun penjara, denda RM5,000 dan 6 kali sebatan bukan pertama kali berlaku kerana ia dilaksanakan juga di negeri lain termasuk di Sabah dan Pahang.   “Sebelum ini kes sama berlaku di Tawau, isu melibatkan Kartika Sari Dewi Shukarnor di Pahang, cuma hukuman sebat tidak dilaksanakan, jadi ia bukan di Terengganu sahaja,” katanya.

   Satiful menambah, ramai masyarakat keliru, di mana hukuman itu sebenarnya dibuat bukan secara paksa sebaliknya selepas pesalah mengaku bersalah dan setuju untuk dihukum.

   “Kes ini bukan disabitkan dengan saksi tetapi pengakuan mereka sendiri dan mereka tahu hukuman yang disabitkan.

   “Mereka juga diberi tempoh merayu dan mereka tidak berbuat demikian. Dalam Islam jelas keutamaan memberi ruang kepada pesalah bertaubat, beri peluang kepada mereka bela diri selepas mereka sendiri mengaku salah, baru kita hukum, bukannya hukum secara paksa.”   Mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa bahawa kehadiran orang awam sewaktu proses sebatan perlu dilihat semula, Satiful berkata, cara tersebut selaras dengan apa yang disebut dalam Al-Quran dan bukan dibuat sesuka hati.

   “Beliau (Mujahid) sebut nak melihat kepada kajian bagi penyaksian orang ramai, tapi sebenarnya itu tertulis dalam Al-Quran, yang menyebut hukuman itu hendaklah disaksikan orang ramai bagi tujuan pengajaran,” katanya.

   Semalam kira-kira 100 orang khalayak umum menyaksikan pasangan itu masing-masing berumur 22 dan 32 tahun dihukum sebat di Mahkamah Syariah Kuala Terengganu.

   Hukuman sebat di khalayak umum itu adalah pertama kali dilakukan di negeri ini yang dilaksanakan oleh Jabatan Penjara Malaysia di dalam Dewan 2 Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu.

   : Kini makin ramai cerdik pandai Islam rasa mereka lebih hebat daripada Allah s.w.t.....

   Delete
  10. Dr Maza persoal ulasan menteri
   NOR AINNA HAMZAH 5 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   Dr Mohd Asri Zainul Abidin
   Dr Mohd Asri Zainul Abidin
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin atau lebih dikenali sebagai Dr Maza, mempersoalkan apakan ulasan ahli politik kerajaan hari ini sekiranya pada era kerajaan BN lalu terdapat menteri yang dibebaskan pertuduhan oleh Peguam Negara.

   Dr Maza melalui perkongsiannya di laman sosial Facebook menyatakan perlunya bersikap adil dalam isu berkenaan.


   “Jika pada era yang lepas ada menteri yang dibebaskan pertuduhan oleh Peguam Negara, agak-agak apa ulasan ahli-ahli politik dalam kerajaan hari ini?

   ”Kita perlukan sikap yang adil! Tegasnya.

   Isnin lalu Menteri Kewangan Lim Guan Eng, yang juga bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, dan ahli perniagaan Phang Li Koon dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi atas pertuduhan rasuah berhubung pembelian sebuah banglo di bawah nilai pasaran.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Guan Eng bebas tuduhan rasuah]

   Bagaimanapun, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam kenyataan pada hari yang sama menyatakan terkejut dengan keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang yang membebaskan Guan Eng daripada tuduhan rasuah berhubung pembelian banglo.

   SPRM menegaskan bahawa keputusan menarik balik kes tersebut telah dibuat oleh Pejabat Peguam Negara dan bukannya daripada suruhanjaya itu.

   [ARTIKEL BERKAITAN: SPRM terkejut mahkamah bebaskan Guan Eng]

   Bukan hanya SPRM, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir juga terkejut penarikan kes pendakwaan rasuah berkenaan sehingga menjadikan kelmarin dikaitkan sebagai ‘Hari Terkejut’.

   Delete
  11. This comment has been removed by the author.

   Delete
  12. PH = BN


   Pas minta UIAM pertimbang semula lantikan Maszlee
   MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI 5 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore163
   Nasrudin Hassan
   Nasrudin Hassan
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM- Pihak Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) sewajarnya mempertimbangkan semula pelantikan Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik sebagai Presiden UIAM yang baru.

   Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan berkata, sewajarnya jawatan tersebut diberikan kepada ahli akademik yang berkredibiliti dan berpengalaman berbanding seorang ahli politik.


   "Permintaan ini juga selaras dengan aspirasi menteri sendiri yang mahukan universiti bebas daripada mereka yang mempunyai kepentingan politik kepartian," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: 'Ini yang buat kami terkejut']

   Sebelum ini, kata Nasrudin, Maszlee yang juga merupakan ahli parti politik Bersatu turut mendesak semua penjawat awam lantikan politik dan mempunyai kecenderungan politik BN di universiti meletakkan jawatan.

   Jelasnya lagi, berasaskan aspirasi tersebut, beliau sewajarnya memberi laluan kepada individu lain yang lebih sesuai untuk menggalas jawatan tersebut.

   Tambahan pula katanya, seorang ahli akademik yang lebih layak perlu dilantik untuk memacu hala tuju universiti ke arah memartabatkan nilai ilmu di samping mengukuhkan autonomi dan kebebasan akademik.

   Dalam pada itu, katanya Pas juga turut memberi perhatian terhadap isu pelantikan Setiausaha Politik Menteri Pendidikan yang dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Universiti Utara Malaysia.

   "Sebelum ini, Penasihat Khas Menteri Pendidikan telah dilantik menjadi Pengerusi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara," katanya.

   Delete
  13. KAN DAH KATA PH ANTI ISLAM


   Sebat: Amanah perlu jelaskan pendirian
   NORAFIZA JAAFAR 5 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   Sebat: Amanah perlu jelaskan pendirian
   Ean Yong. Foto: Sharifuddin Abdul Rahim
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Amanah perlu mengeluarkan kenyataan lebih jelas berkenaan pendirian parti itu mengenai hukuman sebat terhadap pasangan lesbian di Terengganu, Isnin lalu.

   Adun Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah berkata, kenyataan Ketua Wanita Amanah, Dr Siti Mariah Mahmud yang membidas pengkritik pelaksanaan hukuman itu bercanggah dengan semangat dan prinsip PH.


   Menurutnya, beliau secara peribadi tidak menyokong pelaksanaan hukuman tersebut.

   "Dalam era baru kita perlu bertimbang rasa dan prihatin kepada semua golongan. Itu pendirian saya.   "Tentang undang-undang Islam ia di bawah kerajaan negeri dan di luar bidang kuasa persekutuan," katanya.

   Mariah dalam satu kenyataannya menolak kajian semula terhadap hukuman syariah kerana bukan perkara baharu dan ditetapkan sejak 2001.

   Beliau turut tidak bersetuju dengan cadangan menyatukan undang-undang jenayah di bawah satu kanun keseksaan tidak relevan kerana kaedah sebatan yang berbeza.

   Delete
  14. PH PATUT DISEBAT


   Sebat wajar dilakukan di semua negeri
   MUHAMMAD AMINURALIF MOHD ZOKI 5 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore292
   Sebat wajar dilakukan di semua negeri
   Noor Hasni Saad
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KEPALA BATAS - Pelaksanaan hukuman bagi pesalah lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) yang melakukan jenayah dan menyalahi peruntukan undang-undang sedia ada wajar dilaksanakan di semua negeri di negara ini.

   Aktivis Masyarakat Noor Hasni Saad berkata, perbuatan terkutuk itu perlu dipandang serius dan diberikan hukuman dengan setimpal.


   "Kita lihat perkara terkutuk seperti hubungan sejenis ini sememangnya perkara yang tidak boleh diterima dengan akal yang waras dan bertentangan dengan nilai Islam itu sendiri.

   "Bagi saya memang wajar hukuman dilaksanakan terhadap mereka yang didapati bersalah melakukan perkara sebegini, dan perlu diperluaskan ke semua negeri," katanya.

   Beliau berkata demikian merujuk kepada pelaksanaan hukuman ke atas dua wanita yang didapati bersalah melakukan hubungan sejenis di Terengganu baru-baru ini.

   Menurutnya, apa yang berlaku ini perlu dijadikan pengajaran kepada semua pihak.

   "Yang salah tetap kita katakan salah, dalam Islam sendiri pun dah melarang, mengapa nak bertopengkan hawa nafsu dan jelas sekali hukuman ini bukan semata-mata menghukum malahan mendidik dan memberikan pengajaran.

   "Hubungan sejenis perlu ditepis dan dibuang jauh-jauh daripada masyarakat sebab ia ibarat satu barah yang bukan sahaja merosakkan insan dan keluarga malah institusi masyarakat itu sendiri," katanya.

   Delete
  15. 13 PENYOKONG PH KENA SEBAT


   Kelantan sudah sebat 13 individu
   ADILA SHARINNI WAHID 5 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.8K
   Daud Muhammad
   Daud Muhammad
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KOTA BHARU – Kelantan sudah pun mengenakan hukuman sebatan secara terbuka terhadap 13 individu yang menyalahi undang-undang di bawah Enakmen Kanun Jenayah Syariah 1985 sejak diperkenalkan di negeri ini.

   Ketua Hakim Syarie Kelantan, Datuk Daud Muhammad berkata, jumlah itu merangkumi lelaki dan wanita berusia antara 20 hingga 55 tahun membabitkan 10 kes termasuk kesalahan mukadimah zina dan minum minuman yang memabukkan seperti arak.


   Menurutnya, enakmen ini diamalkan bermula tahun 1985 dan sejak itu hukuman sebatan secara terbuka sudah dikuatkuasakan terhadap pesalah yang melakukan kesalahan syariah di negeri ini.

   Sebatan ini pula dijalankan di dalam penjara dengan disaksikan lebih 10 orang termasuk pegawai penguat kuasa dan orang ramai.

   "Sebatan juga boleh dilakukan di dalam mahkamah terbuka, tertakluk kepada hakim yang memiliki bidang kuasa untuk menentukan di mana-mana tempat perlaksanaannya. Cuma kalau dibuat di padang terbuka, perlu diambil kira soal keselamatan kerana lebih ramai orang akan melihatnya," katanya kepada Sinar Harian.

   Sementara itu, beliau berkata, bagi kesalahan lesbian atau perempuan yang sengaja melakukan musahakah dengan perempuan yang lain adalah bersalah dan boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM500 atau penjara selama tempoh tidak melebihi empat bulan atau kedua-duanya.

   "Bagi kes lesbian, tidak ada hukuman sebat diperuntukkan mengikut enakmen ini namun mereka masih boleh dikenakan hukuman penjara dan denda.

   " Kes sebegini kebiasaannya sukar untuk dibuktikan kerana banyak dilakukan secara sulit di dalam rumah dan sebagainya.

   "Berbeza dengan kes yang berlaku di Terengganu, mereka ditangkap di dalam kereta di tempat awam. Bagi kes sebegini, sekurang-kurangnya memerlukan dua saksi lelaki melihat mereka melakukan perbuatan terkutuk itu bagi membuktikan kesalahan yang dilakukan," katanya.

   Delete
  16. PUAK LIBERAL SEKULAR PATUT DISEBAT


   Kelantan bincang sebat pesalah syariah di masjid, stadium
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 5 Sep 2018, 2:00 petang | Dikemaskini 5 Sep 2018, 5:41 petang

   A+ A-

   Kerajaan negeri Kelantan dalam proses untuk mewartakan pindaan hukuman sebatan di khalayak umum bagi pesalah jenayah syariah, kata Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob.

   Menurut beliau, perkara itu susulan dewan undangan negeri (DUN) meluluskan pindaan terhadap Enakmen Tatacara Jenayah Syariah pindaan 2017.

   "Sehingga ini masih dalam perhatian untuk diwartakan, yang boleh menyebabkan kita rotan di khalayak ramai.

   "Kita dalam cadangan dan perbincangan pertamanya dalam dewan tertutup, di dalam atau kawasan masjid dan stadium," katanya pada sidang media selepas merasmikan Program Hududullah 2018, di Kota Bharu, hari ini.

   Tak libat sebatan pesalah lesbian

   Bagaimanapun Ahmad berkata, enakmen itu tidak melibatkan sebatan terhadap pesalah lesbian.

   Ini kerana katanya, Seksyen 15, Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan No 2 1985, seseorang perempuan yang sengaja melakukan musahakah dengan perempuan lain, boleh didenda tidak lebih RM500 atau penjara.

   "Bagi pindaan enakmen tatacara jenayah syariah ini melibatkan kesalahan minum arak, mukadimah zina dan qazaf (tuduhan zina).

   "Setakat ini tidak melibatkan kesalahan (seperti) musahakah.

   "Tetapi untuk lain-lain kesalahan seperti minum arak dan mukadimah zina kita sudah laksanakan sejak tahun 1987 dan sehingga 2011 terdapat 13 kes melibatkan 10 pesalah," katanya.

   Malaysiakini difahamkan kesalahan liwat turut termasuk dalam seksyen itu.

   Terdahulu, Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu mengenakan hukuman masing-masing enam sebatan terhadap dua pesalah wanita berusia 22 dan 32 tahun setelah didapati bersalah cuba melakukan hubungan sejenis di dalam sebuah kereta, April lalu.

   Hukuman itu adalah yang pertama kali berlaku di negara ini membabitkan kesalahan seumpamanya dan disaksikan oleh lebih 100 orang termasuk pengamal media, keluarga dan peguam syarie.

   Sementara itu, Ahmad yang juga timbalan mursyidul am PAS berkata, setakat ini pihaknya belum dapat memastikan bilakah pelaksanaan hukuman sebatan di khalayak umum itu akan diwarta.

   "Pewartaan masih dalam proses, mungkin kita perhatikan beberapa perkara di pelbagai peringkat dan peringkat Dewan Negara," katanya.

   Delete
  17. PH = BN


   Anwar, Najib pun pernah jadi presiden UIA'
   Anne Muhammad | Diterbitkan 5 Sep 2018, 1:53 petang | Dikemaskini 5 Sep 2018, 1:55 petang

   A+ A-
   Pelantikan Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik selaku Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) tidak seharusnya dilihat mempunyai konflik kepentingan, kata bekas timbalan rektor hal ehwal pelajar (HEP) universiti itu Profesor Datuk Dr Mizan Hitam.

   “Kebetulan waktu ini Dr Maszlee menteri dan bekas pensyarah UIA, di mana konfliknya,” katanya kepada pemberita selepas Majlis cabaran yang dihadapi oleh profesional muda yang dianjurkan Institut Perancang Malaysia (MIP) di Kelana Plaza, hari ini.

   Mizan juga berkata, lantikan menteri sebagai presiden UIA bukan perkara baru.

   Katanya, Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak juga pernah dilantik ke jawatan itu ketika menjadi menteri pendidikan.

   “Lantikan itu tak ada konflik kepentingan dan dia (Maszlee) dalam kerajaan sekarang dan menteri pendidikan.

   “Memang dalam sejarah sebelum ini menteri pendidikan pernah jadi presiden UIAM, itu sejarah,” katanya.

   Anwar menjawat jawatan menteri pendidikan 1986 hingga 1991 dan memegang jawatan presiden UIA selama sepuluh tahun (1988 hingga 1998).

   Najib pula memegang jawatan menteri pendidikan dari 1995 hingga 1999 dan dilantik menjadi presiden UIAM selama setahun (1998-1999).

   ADUN Kampung Tunku Lim Yi Wei menggesa Maszlee melepaskan jawatannya sebagai presiden baru UIA dengan menyifatkan seorang menteri mengetuai universiti swasta adalah satu "konflik kepentingan yang jelas".

   Pakatan Harapan, dalam manifesto pilihan raya, berjanji untuk memulihkan kebebasan akademik di institusi pengajian tinggi.

   Sementara itu, Mizan yang juga Pensyarah Fakulti Seni Bina Perancangan dan Ukur UiTM turut yakin Maszlee bersikap profesional dalam menjalankan tugasnya.


   Katanya lagi, segala keputusan yang akan dibuat Maszlee bukan berdasarkan semberono sebaliknya, keputusan bersama dalam ahli jawatankuasa.

   “Saya tak fikir ada apa-apa masalah, saya fikir dia profesional, presiden ada lembaga dia, bukan sendirian bukan bertindak semberono saya cukup positif,” katanya.

   Bagi Anggota Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar pula meminta kerajaan baru mengambil maklum mengenai kritikan yang diberikan terhadap lantikan Maszlee.

   “Kita kena ambil kira kritikan dan teguran dalam suasana Malaysia baru, dalam suasana ini kena terima dan diambil kira,” katanya.

   Delete

  18. CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA.

   CAPTAIN MALAYSIA = GENG NAJIB = JUSTICE LEAGUE =
   yenggedey valikopo = LEBAI MODEN DLL

   CAPTAIN MALAYSIA PENJILAT NAJIB

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH =


   Delete

  19. DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  20. PH = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERAL = SEKULAR = PLURAL = NEPOTISME = KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST = SYIAH = anti melayu = anti islam = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 =

   Delete
  21. PH perlu jelaskan hubungannya dengan IRI, kata Tawfik Ismail   PETALING JAYA: Seorang bekas Ahli Parlimen menggesa pemimpin Pakatan Harapan (PH) menjelaskan hubungan 15 tahun mereka dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI) yang berpangkalan di Washington dan mendedahkan sama ada hubungan itu mempengaruhi keputusan dasar yang dibuat oleh pakatan politik itu.

   Tawfik Ismail, bekas ahli Umno dan Ahli Parlimen Sungai Benut dari 1986 ke 1990 berkata, kenyataan Presiden IRI, Daniel Twinning, baru-baru ini mengenai hubungan itu merupakan suatu “cerita yang menarik”.

   “Berdasarkan pengakuannya sendiri, IRI bekerja bersama-sama dengan pembangkang semasa pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Razak,” katanya.

   Twinning membuat kenyataan itu dalam satu forum diadakan di Washington bulan lepas. Beliau berkata usaha IRI membuahkan hasil dalam pilihan raya umum Mei lepas, dan ia memberi manfaat kepada Amerika Syarikat dari sudut persainganya dengan China sekarang.

   Tawfik memberitahu FMT bahawa rujukan kepada China itu menunjukkan Malaysia “membantu dan bersubahat” dengan satu kuasa politik di AS dan “mengesahkan kebimbangan bahawa pihak tertentu di negara itu menggunakan parti politik tempatan”.

   Beliau mengingatkan tentang dakwaan PH bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) membenarkan dirinya digunakan oleh China, sekali gus menunjukkan PH kini boleh dituduh bermuka-muka.

   “Kumpulan sivil yang mempersoalkan BN berhubung keputusan dasarnya mengenai China, perlu bertanyakan soalan yang sama tentang kerajaan PH dalam konteks hubungannya dengan AS,” kata beliau.

   Penganalisis keselamatan, Lam Choong Wah bercakap tentang yayasan asing – bukan sahaja Barat, tetapi juga Timur Tengah – yang beroperasi di Malaysia dan beliau mengesyaki sebilangan daripadanya bekerja ke arah penerimaan ideologi politik mereka.

   Beliau berkata, ini merupakan sebab kenapa undang-undang berkaitan pendanaan parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mewakili kepentingan politik tertentu perlu digubal.

   Berikutan laporan media tempatan tentang kenyataan Twinning, IRI berkata ia sentiasa bebas daripada politik partisan dalam kegiatannya di Malaysia dan ia bekerja dengan PH dan juga BN.

   Terdahulu, ketua publisiti DAP, Tony Pua berkata semua parti politik di Malaysia pernah terlibat dalam sesi latihan dianjurkan IRI.

   Beliau enggan memberi komen berhubung dakwaan bahawa IRI mula bekerja dengan pembangkang pada 2002 bagi melemahkan kerajaan BN.


   : PH jadi kura-kuran sorok kepala. Ada tuduhan PAS terima RM90 juta bising, kena batang hidung sendiri diam seribu bahasa....

   Delete
  22. ENYAMUN TEGUR PEROMPAK


   Najib: Satu lagi fitnah terhadap BN diperbetul
   Diterbitkan 27 Ogs 2018, 6:00 petang | Dikemaskini 27 Ogs 2018, 6:24 petang

   A+ A-

   Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini menyifatkan pendedahan jumlah sebenar kes kaum India tanpa kewarganegaraan hari ini merupakan satu lagi 'fitnah' terhadap BN yang diperbetul.

   "Alhamdulillah, satu lagi fitnah sebelum PRU14 terhadap kerajaan BN dulu telah diperbetulkan.

   "Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Azis Jamman mengesahkan di dalam Dewan Negara bahawa jumlah kes bangsa India tanpa kewarganegaraan di Malaysia ialah 3,853 dan bukan 300,000 seperti didakwa oleh ramai pemimpin HARAPAN sebelum ini.

   "Faktanya, 1,638 daripada 3,853 kes-kes ini juga telah diselesaikan di bawah kerajaan BN pimpinan saya dahulu," katanya.

   Najib berkata demikian sebagai merujuk kenyataan Azis yang menjawab soalan senator T Mohan berhubung jumlah kes yang didakwa pemimpin HARAPAN.

   Jelas Azis, setakat Mei tahun ini, terdapat 3,853 permohonan kewarganegaraan dan bukannya 300,000.

   Mengulas lanjut, Najib menegaskan bahawa ketika menjadi perdana menteri, beliau memberi keutamaan kepada semua pihak tanpa mengira kaum berhubung kelayakan mendapat kewarganegaraan.

   "Walaupun saya dan pemimpin-pemimpin MIC telah memberi penjelasan angka sebenar banyak kali namun kita sering dituduh sebagai menipu oleh beberapa pemimpin-pemimipin HARAPAN kaum India yang tegas bahawa jumlah kes melebihi 300,000.

   "Mereka menggunakan isu ini sebagai isu utama untuk membuat demonstrasi dan dalam ceramah-ceramah untuk menaikkan kemarahan kaum India terhadap kerajaan BN.

   "Kini, ramai dari pemimpin-pemimpin HARAPAN yang memainkan isu ini telah dilantik menjadi menteri dalam kerajaan baru.

   "Dengan pendedahan kerajaan HARAPAN sendiri tentang jumlah kes yang sebenar, adakah mereka akan meminta maaf kerana telah 'tersalah kira' dua tempat titik perpuluhan?" katanya.

   Tahun lalu, anggota parlimen DAP M Kulasegaran, Charles Santiago dan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II menyorot isu kaum India yang tidak mempunyai kad pengenalan.

   Pemimpin PKR pada 2013 pernah mengadakan perhimpunan di Jabatan Pendaftaran Negara di Putrajaya dan mendakwa seramai 300,000 kaum India di negara ini tiada dokumen pengenalan diri.

   Pada Oktober 2017, Najib menjelaskan bahawa hanya 2,000 orang India yang terlibat dalam kes seumpama itu.

   Delete
  23. Timbalan Menteri & Roketkini (DAP) disaman kerana fitnah Felcra   KUALA LUMPUR: Felcra Berhad memfailkan saman fitnah terhadap Timbalan Menteri Belia dan Sukan Steven Sim Chee Keong dan editor Roketkini.com berhubung penerbitan sebuah artikel yang mendakwa wujudnya urus niaga haram dalam penjualan minyak sawit.

   Felcra, selaku plaintif memfailkan saman fitnah itu pada 6 Jun lepas menerusi Tetuan Omar Ismail Hazman & Co dengan menamakan Sim, yang juga ahli parlimen Bukit Mertajam dan editor akhbar dalam talian itu selaku defendan pertama dan ke-2.

   Peguam Norja Abdul Razak, yang mewakili Felcra ketika ditemui pemberita berkata hari ini ditetapkan untuk pengurusan kes di dalam kamar Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Datuk Faizah Jamaludin.

   “Mahkamah menetapkan 13 September untuk pengurusan kes selanjutnya dan mahkamah mengarahkan plaintif memasukkan afidavit jawapan kepada pembelaan sebelum atau pada 16 Ogos,” katanya.

   Dalam pernyataan tuntutan, Felcra mendakwa defendan ke-2 menerbitkan artikel berjudul “Peserta Felcra rugi RM600 juta setahun akibat urus niaga haram?” di Roketkini.com pada 12 Mac lepas, berdasarkan kenyataan Sim.

   Dakwa plaintif, artikel itu membawa maksud syarikatnya menjalankan urus niaga haram dengan pihak ke-3 sehingga menyebabkan kerugian kepada peserta Felcra selain mendakwa Felcra melanggar peraturan menjual minyak sawit dengan kadar perahan minyak sawit (OER) yang jauh lebih rendah daripada kadar minimum yang ditetapkan oleh undang-undang.

   Syarikat itu turut mendakwa semua urus niaga yang dijalankan mematuhi peraturan perolehan syarikat dan penerbitan artikel berkenaan menyebabkan reputasi plaintif terjejas selaku organisasi yang ditubuhkan sejak 1966 bagi membangunkan sektor luar bandar.

   Oleh itu, Felcra menuntut ganti rugi am dan teladan serta memohon perintah injunksi untuk menghalang defendan menerbitkan artikel serupa serta menuntut defendan membuat permohonan maaf secara terbuka di dalam akhbar tempatan dan media sosial.

   : Kalau usaha saman dibuat secara teratur dan sistematik bagi setiap fitnah yang dikeluarkan oleh PAKATAN HARAPAN rasanya tak lama berita-berita buruk di media massa akan berkurangan....

   Delete
  24. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Ooo...kehadiranmu tanpa undangan rupanya....ini kes jantan PAS terhegeh- hegeh mahukan perempuan china...sudah bersunat ke belum akan bijinya itu....

  Kasihan parti lebai yang inconsistent dalam hala tuju perjuangan....semuanya angkara chief lebai yang sering tukar fakwa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH dah lantik chief anjing pemburu yg baru. Garang betul chief anjing yg baru ni

   Delete

  2. Ye ke? Kamu dah kena gigit ke? Di mana dia gigit? Di bontt kamu ke?

   Jaga2 le bila masuk kawasan PH. Jangan niat busuk, apa tah lagi buat tak baik.

   Nanti kena gigit di anu kamu, lagi teruk.

   Delete
  3. Pakatan Harapan Sebelum Memerintah...   Aku ingat lagi masa setahun sebelum PRU14. Aku mula minat dengar ceramah khasnya dari Pakatan Harapan. Pantang dengar ada ceramah mesti aku datang. Dalam semua ceramah aku pergi, mesti ada 4 isu dari dulu lagi yang wajib deme sebut dan maki hamun Umno. Bila deme maki hamun tu yang memang nampak betui-betui berat isu tu. Banyak lagi isu lain, tapi aku nk sebut 4 isu ini sebab 4 isu ini deme serang Umno gile babi punya smpai Umno tak dan nak tepis dan kalah teruk.

   Isu 1, Minyak Mahal
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, " hari ni kita bentuk kerajaan, esok kita turun harga minyak, kita ada kuasa, kita boleh buat. Sape cakap tak boleh buat? negara kita kaya, negara kita pengeluar minyak, kita yang jual minyak kat org". Bersorak la penonton sekali dengan aku.

   Isu 2, Tol
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “kalau kita perintah kerajaan kita akan hapuskan tol atau kita akan kurangkan harga tol lebih separuh. Negara kita antara negara yang tol paling banyak.” Bertepuk tangan penonton sekali dengan aku.

   Isu 3, Getah Murah.
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, "kalau kita perintah, kita akan naikkan harga getah dan tetapkan harga getah. Getah sekarang murah sgt, 1kg getah tak boleh nak beli 1kg gula.” Besorak pakcik makcik kampung ni sekali dengan aku.

   Isu 4, GST
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “rakyat dizalimi oleh Umno sampai anak baru beranak pun dah kena cukai GST. Bukan itu saja malah orang mati pun kena GST, itulah namanya cukai haramjadah yang di buat oleh kerajaan Umno haramjadah.”
   "Jangan susah hati tuan-tuan dan puan-puan, pangkah Pakatan hari ni menang, esok tak dak dah gst". Gegak gempita satu kampung.

   Bila dah memerintah dan berkuasa baru lah terhegeh-hegeh nak kaji. Minyak mahal sebab itu ini la. Toll tetap kutip macam biasa juga dan tak bolih hapus kerana mcm2 hal kena semak. Dan macam2 kena semak dan tak bolih terburu buru.Tun M kata janji menifesto ph bukan kitab jadi tak tunai tak berdosa.


   : Pakatan Harapan sangat Hancing....

   Delete

  4. Bagus lah korang cium air kencing orang PH. da yang minum pun tapi segan nnak cakap rasa nya.

   The Good, The Bad and the Ugly = PH, UMNO, PAS. However u see it PH is much better than kleptocrat BN although PH may need lots of improvments.
   PAS = Taliban. DO we want taliban to rule Msia? Hadi and the lebai gang terLEBIH perasan islam dari org lain. GOD does not need protection from any of his creation.

   so to all this taliban gang dont assume u act for GOD. religionist stupidity has no boundary.

   Satu undi tolak Parti Kolam Kumbahan serta ikan Temekong yang hidup di dalamnya

   1undi pas ertinya 1 undi tolak puak pakatan hancing/ munafiktrokrasi hahahaha

   Delete
  5. Orang Cina benci ditipu: Tuan Ibrahim
   NORAFIZA JAAFAR 26 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore980
   Orang Cina benci ditipu: Tuan Ibrahim
   Tuan Ibrahim mengetuai sidang media yang diadakan, hari ini.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Manifesto PH adalah perkara serius yang bakal menjadi indikator sokongan orang Cina kepada kerajaan pada masa akan datang.

   Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, ia berdasarkan hati budi kaum Cina yang tidak suka pembohongan dan memegang teras kesetiaan.


   "Secara keseluruhan Pas belum jelas akan sokongan pengundi Cina namun berdasarkan indikator janji PH, saya yakin mereka (orang Cina) ambil serius.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Halimah akui sukar tarik sokongan pengundi Cina]

   "Orang Cina tak boleh terima apabila pemimpin berbohong dengan pelbagai helah dan janji manifesto tidak ditunaikan," katanya dalam sidang media PRK Seri Setia diadakan di Pejabat Perhubungan Pas Selangor, hari ini.

   Katanya, Pas mengharapkan sokongan MCA dalam membantu kempen PRK Seri Setia.


   Tuck Wah
   "Pas mengalu-alukan kerjasama semua pihak termasuk dalam kalangan Umno untuk membantu perjalanan kempen.

   "Begitu juga dengan MCA namun Pas memahami situasi parti itu yang sedang fokus membantu calon mereka di Balakong," katanya.

   Dalam pada itu, Bendahari Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP), Kong Tuck Wah meminta pengundi Cina matang dalam membuat pilihan dan memilih calon yang mampu membuat kerja.

   "Orang Cina memberi peluang kepada PH sebab kerajaan PH masih muda tapi selepas satu atau dua tahun nanti baru mereka akan rasa sakit kerana janji PH tidak ditunaikan.

   "Saya harap orang Cina tidak menggunakan satu telinga saja, dengar juga cakap pembangkang bukan hanya cakap kerajaan saja.. Selepas itu tapis dan nilaikan mana betul," katanya.

   Sinar Harian melaporkan calon Pas PRK Seri Setia, Dr Halimah Ali mengakui kesukaran menarik sokongan pengundi Cina yang masih tertarik dengan propaganda dibawa PH.

   Delete
  6. AMARAN KEMBALI KEPADA HUKUM ALLAH


   Penduduk gempar Lipis dilanda hujan batu
   Diterbitkan 11 Ogs 2018, 5:59 pagi | Dikemaskini 11 Ogs 2018, 6:27 pagi

   A+ A-
   Penduduk di sekitar bandar Kuala Lipis, gempar apabila hujan air batu melanda kawasan itu kira-kira 20 minit, petang semalam.

   Kejadian pukul 6.45 petang itu pada awalnya mengundang panik dalam kalangan orang ramai yang risau kenderaan mereka rosak ditimpa hujan batu sebesar guli.

   Hujan air batu bagaimanapun turut menarik perhatian ramai apabila ada yang mengutip serta mengambil gambar ketulan ais itu.

   Seorang penduduk Ahmad Nazree Sahbudin, 35, berkata, kejadian tersebut berlaku dengan hujan secara tiba-tiba sebelum dikejutkan dengan iringan bunyi kuat apabila ketulan ais menimpa lebih 10 kereta yang diletakkan berhampiran.

   Menurutnya, dia dan rakan-rakannya menjenguk ke luar dan mendapati hujan turun bersama ketulan kecil berwarna putih.

   “Memandangkan ini kali pertama melihat hujan air batu, kami teruja untuk mengutip ketulan ais yang bertaburan di atas jalan dan membeleknya dari dekat.

   "Kami nampak hujan air batu jatuh melantun-lantun di atas jalan dan sempat melihat fenomena ini selama kira-kira 15 minit," katanya ketika dihubungi Bernama.

   Seorang lagi penduduk, Mohd Hishamuddin Aduat, 24, berkata, hujan air batu itu dianggap luar biasa kerana berlaku secara menyeluruh di sekitar bandar berkenaan.

   "Memang teruja dapat tengok hujan air batu pertama kali sepanjang umur saya. Ais yang jatuh berbentuk ketulan tetapi ia lembut daripada ketulan air batu biasa... jadi tiada kenderaan rosak disebabkan hujan ini.

   Tidak sangka pula selepas dua minggu hujan tidak turun di Kuala Lipis tiba-tiba jadi hujan air batu pula hari ini," katanya.
   Fenomena hujan batu terhasil apabila ketulan ais terbentuk dalam awan ribut petir atau awan kumulonimbus, iaitu sumber utama pembentukan hujan ribut petir, disebabkan oleh arus perolakan yang kuat dalam awan berkenaan.

   Hujan batu lazimnya berlaku ketika ribut petir kuat dalam ketinggian awan yang melepasi takat beku sehingga mencapai 12,192 meter manakala saiz hujan batu yang terhasil lazimnya adalah antara lima milimeter (mm) atau sebesar biji kacang sehingga 1.5cm iaitu sebesar sebiji guli.

   Kejadian hujan batu ini biasanya berlaku setempat iaitu sekitar kawasan yang berada di bawah awan kumulonimbus. Tempoh kejadian juga agak singkat iaitu hanya lebih kurang 20 minit sahaja.

   - Bernama

   Delete
  7. Aurat isu berkait Hak Asasi Manusia   ISU aurat adalah merupakan satu isu besar yang berkaitan Hak Asasi Manusia. Di samping ia adalah tuntutan wajib dalam agama Islam, ia juga bersesuaian dengan Rukun Negara yang dimulai dengan Kepercayaan kepada Tuhan.

   Selain itu, dalam konteks Malaysia juga, agama Islam yang menjadi agama Persekutuan sepatutnya mengutamakan tuntutan Islam menjadi sebahagian daripada syarat berpakaian di tempat kerja.

   Amat malang sebahagian masyarakat sekarang khususnya pembuat dasar dan penguasa tidak melihat isu ini secara lebih meluas. Kebiasaannya apabila disebut isu aurat, lebih ditekankan seolah-olah berlaku paksaan terhadap kaedah berpakaian.

   Saya mahu tekankan di sini, berapa ramai ibu bapa yang ingin melihat anak-anak mereka menutup aurat tetapi disebabkan peraturan di tempat kerja yang tidak membenarkan maka hasrat mereka tidak tercapai. Berapa ramai pula suami yang juga mahu isteri mereka menutup aurat tetapi akibat peraturan di tempat kerja tidak membenarkan maka hasrat mereka tidak tercapai. Bukankah ini juga satu pencabulan hak asasi manusia? Hak ibu bapa dan suami yang tidak dapat dipenuhi.

   Sesiapa yang yakin dengan hukum dan peraturan Allah, semuanya sesuai dengan fitrah dan kehendak manusia.

   Masyarakat, majikan dan pembuat dasar sepatutnya berlaku adil khususnya pada umat Islam. Lebih-lebih lagi dalam konteks kehidupan kita di Malaysia. Jangan terlalu prejudis dengan ajaran Islam. Saya juga berharap pembuat dasar dan penguasa jangan sekali-kali memperkecilkan hukum dan peraturan Islam.

   DR ALIAKBAR GULASAN
   Setiausaha PAS Sabah


   : Tapi malang Hanipa Maidin kata pejuang kebebsan dan hak asasi tak faham....

   Delete
 3. Mana beruk captainmalaya dan geng najib ni ...tak muncul- muncul lagi....tertido agaknya

  ReplyDelete
  Replies

  1. Tolong ingat, Sdr, bila memanggil berok tu keluor, bila dia keluor dengan kopipes bertalu talu, tolong lah counter komen2 dia, jangan biarkan PEROSAK MALAYSIA saja yang membuat nya.

   Tibaikan dia dengan kopipes pasal apa saja yang baik berkenaan PH. Atau apa yang mentahikan Najib - sebab berok itu menjilat Najib.

   Siapa itu PEROSAK MALAYSIA? Itu tekak teki untuk berok itu ler, hehe

   Delete
  2. Zunar kini dah meluat dengan Mahathir bekas “Mahazalim”   KARTUNIS penyokong kuat Pakatan Harapan (PH), Zunar mula menunjukkan kritikan terhadap Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melalui kartunnya yang tersebar hari ini di media sosial.

   Kartun tersebut menggambarkan Mahathir melencong dari jalan “Malaysia baharu” dan menuju ke arah mempertahankan dan membina legasinya, termasuk Formula 1, jambatan bengkok, Khazanah dan “Proton 2.0”


   Kartunis politik yang pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semasa Mahathir memerintah telah mula menunjukkan kritikan keras terhadap PH.

   Sebelum ini, Zunar mengkritik Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik yang disifatkan mengutamakan hal-hal kecil seperti kasut hitam berbanding reformasi pendidikan yang lebih utama.

   Zunar menjadi musuh ketat Mahathir sejak era reformasi bermula 1998 apabila beliau menjadi penyokong kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

   Beliau juga menerbitkan banyak buku kartun bertema kritikan terhadap Mahathir, antaranya Lagak Pak Mahat.

   Banyak kritikan melalui karikatur dibuat sepanjang tempoh pertembungan sengit PKR dengan Mahathir dan UMNO.


   Kemalangan maut di dagu Mahathir
   Antara kartun beliau yang paling diingati berkenaan Mahathir ialah menggambarkan bentuk litar Sepang menyerupai bentuk muka Mahathir.

   Zunar juga menimbulkan kontroversi melalui beberapa kartunnya yang dianggap melampaui batas termasuk menghina agama dan peribadi pemimpin-pemimpin negara. – Mynewshub.tv


   : Malaysiakini kini sedang menyingkir Zunar daripada kartunis mereka apabila Zunar tak ikut kehendak Malaysiakini jangan kritik Mahathir....

   Delete

  3. Nyata rasuah Najib Al Jibo di masa PRU -

   'Wang diberi depan MB Pahang, calon BN sebelum mengundi'
   Abdul Hafiz | Diterbitkan 5 Sep 2018, 6:33 petang | Dikemaskini 5 Sep 2018, 6:35 petang

   A+ A-
   Tok batin Harun Siden memberitahu Mahkamah Pilihan Raya bahawa menteri besar baru Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail dan anggota parlimen Cameron Highlands C Sivarraajh menyaksikan pemberian RM300 seorang kepada tujuh tok batin, termasuk dirinya.

   Harun berkata pemberian itu dibuat tiga hari sebelum mengundi.

   Saksi kedua kepada calon DAP M Manogaran itu berkata wang daripada Sivarraajh itu diedarkan pihak lain kepada tok batin.

   "Wan Rosdy dan Sivarrajh naik helikopter dan mendarat dekat Kampung Tual dan Kampung Sinderut untuk menghadiri sukaneka pada 6 Mei,” katanya.

   “Ketika wang itu diberikan Wan Rosdy dan Sivarrajh berada di situ,” katanya.

   Harun mendakwa wang itu adalah dorongan supaya Orang Asli mengundi BN.

   Dia berkata demikian menjawab soalan K Shanmuga yang mewakili Manogaran.

   Selain itu, Harun berkata dia ada mendengar bahawa wang sebanyak RM9,300 diberikan kepada seseorang yang Ahchah untuk diedarkan kepada Orang Asli RM50 seorang sebelum hari mengundi.

   “Saya terima tambahan RM50 (dari Achah) dan diberikan resit dengan nombor siti menyatakan pusat mengundi dan logo dacing BN.

   “Sivarraajh beritahu kami dia muda dan boleh kerja keras untuk membangunkan masyarakat Orang Asli. Wan Rosdy beritahu kami 'Makan BN, mandi BN, tidur BN'.”

   Wan Rosdy ialah anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jelai, tempat di mana Harun tinggal.

   Manogaran mendakwa BN menjadikan amalan rasuah berleluasa di kalangan Orang Asli.

   Perkara itu, katanya, menyebabkan dia gagal mendapat jumlah undi sepatutnya dalam pilihan raya umum 9 Mei lalu, sekali gus menyebabkan kekalahannya.

   Delete
  4. Perumahan dengan akses internet usah bebankan rakyat
   3 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore71
   Perumahan dengan akses internet usah bebankan rakyat
   Gambar Hiasan.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA-LUMPUR - Hasrat kerajaan supaya projek perumahan baharu disediakan akses internet disambut baik banyak pihak, namun timbul juga kebimbangan ia boleh menyebabkan peningkatan kos kepada pemaju perumahan, dengan akhirnya harga rumah turut naik.

   Apabila Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo mengumumkan kementerian itu bercadang menggubal satu rang undang-undang (RUU) bagi mewajibkan setiap pembinaan bangunan baharu menyedia akses internet, wujud pandangan supaya pelaksanaannya diperhalusi agar ia benar-benar memberi manfaat kepada orang ramai.


   Melalui tinjauan di laman media sosial bagi melihat pandangan netizen berhubung cadangan menteri itu, mereka hanya berharap cadangan berkenaan tidak akan membebankan rakyat pada akhirnya.

   Ada netizen yang risau kemungkinan harga rumah akan naik dan masalah ini wajib dipantau kerajaan agar tiada pemaju sewenang-wenangnya menaikkan harga jualan rumah atas alasan pemasangan akses internet itu melibatkan kos yang tinggi kepada mereka.

   Pelajar Universiti Malaya, Muiz Baharudin berkata kerajaan harus lebih tegas dalam memantau harga rumah disebabkan kemungkinan pemaju boleh mengenakan caj tersembunyi.

   “Dengan bertambahnya kos pembinaan ditambah dengan pemasangan internet ini, tak dapat dinafikan harga sesebuah rumah juga turut meningkat,” katanya menerusi Facebook.

   Gobind ketika mengumumkan cadangan RUU itu ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong bagi kementeriannya di Dewan Rakyat Rabu lalu, berkata melalui penggubalan RUU itu, kemudahan akses internet boleh dikategorikan sebagai utiliti seperti bekalan elektrik dan air untuk setiap unit rumah.

   Sementara itu, Yusof Tashfin di laman Facebooknya berkata adalah seeloknya kerajaan menambah baik perkhidmatan akses internet sedia ada dahulu sebelum melaksanakan cadangan berkenaan.

   “Cadangan saya sebagai rakyat pula ialah, kerajaan patut mempercepatkan proses menambah baik kelajuan internet, selain mengurangkan kos penggunaan internet,” katanya.

   Pengerusi Persatuan Penduduk Pangsapuri Dewan Bandaraya Kuala Lumpur Setapak Jaya 1B, Adnan Lop, 65, berkata usaha mewujudkan akses di kawasan perumahan baharu sangat dialu-alukan tetapi ia diharapkan tidak membebankan rakyat atau menjejaskan kos sara hidup penduduk secara bulanan.

   “Zaman sekarang semuanya di hujung jari. Saya pasti orang ramai mahukan fasiliti itu disediakan untuk kemudahan tetapi mengenakan caj mengikut kemampuan penduduk atau (lebih baik) kalau diberikan secara percuma,” katanya.

   Toomie Baru, 28, dari Tenom, Sabah berkata perancangan tersebut sebaiknya dilaksanakan dengan mengambil kira penduduk di kawasan perumahan di luar bandar yang sukar mendapatkan rangkaian internet.

   “Kebanyakan orang sekarang menggunakan internet dalam urusan seharian mereka seperti membayar utiliti bulanan, online shopping, dan sebagainya. Bukan itu sahaja, masyarakat luar bandar juga menggunakan internet untuk ‘keep update’ mengenai isu semasa.

   “Ada juga segelintir suri rumah yang menjana pendapatan melalui bisnes dalam talian. Mungkin projek ini dapat menguntungkan mereka (penduduk luar bandar),” katanya. - Bernama

   Delete
  5. DAP Jadi kura-kura menyorok kepala Isu CSIS   KUALA LUMPUR – Pendedahan ahli Centre for Strategic International Studies Amerika Syarikat (CSIS), Daniel Twining bahawa ejen asing itu terlibat secara langsung dalam membantu pembangkang menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam PRU-14 merupakan perkara yang serius.

   Datuk Dr. Noraini Ahmad berkata, pengakuan Twining itu sepatutnya dibahaskan dalam Dewan Rakyat kerana ia jelad melibatkan campur tangan asing untuk menggulingkan kerajaan dalam PRU pada 9 Mei lalu.

   “Campur tangan kuasa asing terhadap negara ini, apatah lagi menerusi pembiayaan dana tidak boleh dibiarkan kerana selain kedaulatan negara terancam.

   “Ia berupaya menaikkan atau menjatuhkan kepimpinan kerajaan termasuklah yang diterajui oleh gabungan Pakatan Harapan hari ini,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

   Justeru, Noraini mempersoalkan DAP masih bersikap seperti ‘kura-kura menyorok kepala dalam cengkerang’ selepas Twining secara terbuka mengakui CSIS berkomplot dengan pembangkang sejak tahun 2002 bagi menumbangkan kerajaan BN.

   Kata beliau, DAP masih berdiam diri daripada memberikan sebarang penjelasan atau membuat penafian kepada rakyat berhubung pendedahan Twining itu.

   “Sebelum ini pun, DAP tidak berani beri penjelasan mengenai dakwaan parti itu ditawarkan dana AS$300 juta (RM1.2 bilion) dari rejim Israel sekiranya mereka dapat menawan Putrajaya dalam PRU ke-13,” katanya lagi.

   Noraini berkata, pendedahan DAP ditawarkan dana oleh Israel itu dibuat oleh Mohamed Razali yang merupakan bekas pegawai khas Ketua Menteri Pulau Pinang.

   Kata beliau, Mohamed Razali beberapa tahun lepas malah mendedahkan 17 orang ahli DAP telah dilatih oleh perisikan Israel untuk menjadi pakar strategi kerana beliau antara yang menjalani latihan tersebut. – MYNEWSHUB.TV

   Delete

 4. Walau pun PAS MAJU SETAPAK LAGI, TAPI tak akan sampai ke mana.

  Udah berpuluh tahun, masih tang tu jugak. Lantak lah depa bangga pegang Kelantan lama, tapi orang Kelantan berlain dari orang di negeri2 lain. Dan depa di Kelantan ha nya tak berapa persen jumlah penduduk di negara ini.

  Pemikiran depa di PAS berlainan dari mainstream Malaysia. Mahukan Hudud, mana boleh di terima majority rakyat. Melayu pun ramai yang tak setuju dengan Hudud PAS.

  Di gelar Hudud PAS sebab Quran menyebut Hudud sedikit sahaja. Cara mengimplementasi nya di negara modern tak di sebut. Jadi, PAS coba keluarkan pendapat depa cara mengimplementasi nya. Pun tak dapat sebut perlu doktor ke yang memotong tangan penjenayah. Doktor ramai tak setuju.

  Oleh itu, ramai Mmelayu pun tak setuju dengan Hudud PAS. Bukan Melayu apa tah lagi. Mana PAS boleh sampai ke Putrajaya. Biar lah depa ambik setapak dua saja, hehe.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Kalau MCA berkerja sama dengan PAS, sudah tentu MCA di kencingkan bukan Melayu bertambah tambah.

   Sekarang pun MCA dah hancai, di tendang majoriti pengundi bukan Melayu hngga dapat tak beberapa kerusi saja di Pru14.

   Delete

  2. orang lain dah maju seratus tapak dia baru setapak...

   Delete
  3. HSR: Penafian Singapura malukan Malaysia   KUALA LUMPUR – Pembangkang terkejut dengan penafian Singapura terhadap kenyataan Menteri Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang menyatakan bertemu wakil republik itu atas urusan Rel Berkelajuan Tinggi (HSR).

   Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, kenyataan rasmi negara jiran itu memalukan kerajaan Malaysia kerana disifatkan sebagai ‘pembohong besar’ dan mereka–reka cerita bagi menyedapkan hati rakyat.

   “Jika benar kenyataan itu, kami tidak faham maksud sebenar perkara itu dibohongi, sama ada untuk membuktikan kepada rakyat bahawa HSR masih ada dalam jadual pembangunan atau sekadar menunjukkan betapa Kerajaan PH (Pakatan Harapan) benar-benar membuat kerjanya” katanya dalam kenyataan hari ini.

   Beliau turut mempersoalkan mengapa rakyat tidak dimaklumkan mengenai kedudukan sebenar rundingan dengan republik itu.

   “Perlukah mereka dibohongi bagi menutup kelemahan kita? Selepas kerajaan mencipta penipuan paling besar mengenai kedudukan hutang negara, kini kita disuakan pula dengan pelbagai tipu muslihat oleh kerajaan.

   “Belum pun tiga bulan memerintah, kerajaan sudah banyak melakukan ‘silap mata’ terhadap dasar dan janji manifestonya untuk PRU ke-14,” katanya.

   Beliau turut membidas tindakan kerajaan baharu PH yang membuat pusingan ‘u’ terhadap janji untuk menghapuskan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan menutup Biro Tata Negara (BTN) yang selama ini dianggap digunakan oleh Barisan Nasional bagi kepentingan politik. – MalaysiaGazet

   Delete

  4. bukan sivarajah seorang saja, kebanyakan calon BN guna amalan rasuah ini,

   PH harus siasat semua bekas menteri umno, mca dan mic yang mempunyai kekayaan yang luar biasa. Kebanyakan guna nama lain untuk sembunyikan harta mereka malah diluar negara pun mereka menyimpan harta guna nama orang lain.

   SPRM harus cari kaedah baru untuk buru pengkhianat ini

   yg aku heran SPRM hanya lipat anak bilis dan ikan keli yg jerung sampai sekarang sedang bermaharaja lela lahap duit rasuah

   Hunt them like a dog they are..

   Delete
  5. Pas tanding untuk menang
   MUHAMMAD FAIZ SULONG 20 OGOS 2018
   Pas tanding untuk menang
   Halimah (tengah) sewaktu menyantuni masyarakat di sekitar Pasar Malam Kampung Lindungan sempena kempen PRK Seri Setia.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PETALING JAYA - Pas bertanding pada PRK Dun Seri Setia dengan matlamat utama untuk memenangi kerusi berkenaan, bukan sekadar untuk mengurangkan majoriti undi.

   Calon Pas, Dr Halimah Ali berkata, biarpun majoriti undi yang dimenangi PH pada PRU14 lalu satu jumlah besar, namun perlu dilihat faktor utamanya adalah kerana kehendak rakyat yang mahu perubahan waktu itu.


   "PRU14 suasananya lain, kita lihat jika (PRU14) kalau PH letakkan calon muda ke calon yang faham politik atau tidak pun, boleh menang.

   "Tapi ini PRK , suasananya berlainan. Jadi Pas bertanding kali ini sudah tentu untuk menang.

   "Realitinya, pertandingan mana-mana pun ia 50-50 (peluang), jadi saya dan jentera Pas bekerja untuk menang pada PRK Seri Setia," katanya kepada Sinar Harian ketika membuat lawatan kempen di Pasar Malam Kampung Lindungan, sebentar tadi.

   Selain itu, Halimah yang juga bekas Adun Selat Klang tidak menafikan ketika ini, pola kecenderungan pengundi di kawasan bandar bandar dilihat condong menyokong PH.

   Katanya, hal itu berikutan kebanyakan mereka telah dipengaruhi dengan persepsi yang salah, khususnya terhadap parti Pas.

   "Pola pengundi kawasan bandar sokong ke arah PH kerana mereka telah termakan persepsi yang salah mengenai Pas.

   "Jadi tugas kami dalam tempoh berkempen ini adalah menerangkan kepada pengundi mengenai Pas dan kenapa pentingnya suara pembangkang yang kuat

   "Andai kata PH menang lagi, samada boleh tunaikan 100 Hari 10 Janji atau tidak, perkara itu tidak akan didengar lagi. Jadi, PRK Seri Setia ini adalah referendum untuk rakyat," katanya.

   Delete
  6. LGBT perlu hormati hak, sensitiviti golongan majoriti
   9 OGOS 2018
   Fuziah Salleh
   Fuziah Salleh
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PUTRAJAYA - Golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) diingatkan untuk menghormati sensitiviti dan hak kelompok majoriti masyarakat di negara ini, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Fuziah Salleh.

   Beliau berkata adalah penting untuk kerajaan hari ini melindungi sensitiviti dan suara majoriti berhubung isu tersebut terutamanya para ibu bapa yang risau anak mereka akan terpengaruh dengan gaya hidup sebegitu sekiranya ia dipromosikan secara umum.


   “Apabila golongan LGBT bercakap mengenai hak asasi manusia, kita menghormati hak mereka, tetapi dalam masyarakat ada banyak kelompok lain yang turut mempunyai hak… majoriti masyarakat di negara ini tidak mahu budaya tersebut dipromosikan secara umum," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

   Fuziah berkata demikian ketika mengulas arahan penurunan dua potret aktivis LGBT pada pameran fotografi ‘Stripes and Strokes’ bersempena Festival Georgetown, Pulau Pinang.

   “Apabila kita suruh turunkan (potret aktivis) bukan bermaksud kita mendiskriminasi mereka, kita hormat tetapi bukan sehingga kita mempromosi dan mengiktiraf mereka seolah-olah majoriti di negara ini tidak mempunyai suara,” katanya.

   "Kalau mereka (golongan LGBT) mengamalkannya di ruang peribadi mereka itu adalah antara mereka dengan Tuhan tetapi apabila mereka mengamalkannya di khalayak dan mempromosikannya pula, maka itu melanggar norma-norma dan syariat. Kita menghormati hak mereka tetapi mereka perlu bataskannya hanya di ruang peribadi," katanya.

   Terdahulu ketika berucap merasmikan seminar Cakna Isu-Isu Semasa “Wacana Kontemporari Wanita dan Hak Asasi”, Fuziah berkata adalah penting untuk memastikan golongan wanita menduduki sekurang-kurangnya 30 peratus dalam peringkat pembuat keputusan.

   “Ini adalah kerana perspektif yang dibawa wanita adalah berbeza daripada lelaki dan bagi memberi keseimbangan dalam setiap keputusan perlu adanya input-input daripada golongan ini," katanya. –Bernama

   Delete
  7. PENYAMUN SINDIR PEROMPAK


   Najib sindir k'jaan HARAPAN tak pandai matematik
   Diterbitkan 27 Ogs 2018, 10:54 malam | Dikemaskini 27 Ogs 2018, 11:15 malam

   A+ A-

   Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini mempersoalkan kemahiran matematik pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Melalui kenyataan di Facebook, Najib merujuk isu Taman Perindustrian Malaysia-China (MCKIP) di Kuantan.

   Najib menyorot bahawa MCKIP adalah taman perindustrian berkembar dengan Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia (QCMIP) di bandar Qinzhou di negara China.

   Jelas Najib, memiliki 50 peratus tapak perindustrian di negara China yang mempunyai 1.4 bilion penduduk lebih baik berbanding memiliki 100 peratus taman perindustrian di Malaysia yang mempunyai 30 juta orang.

   "MCKIP dimiliki oleh Malaysia dengan pegangan 51 peratus saham manakala syarikat-syarikat dari China dengan 49 peratus.

   "CMQIP pula dimiliki oleh China dengan 51 peratus pegangan saham dan 49 peratus oleh Malaysia dengan keluasan tiga kali ganda lebih besar daripada MCKIP di Kuantan.

   "CMQIP kini juga sangat berjaya dan hasil pengeluaran kilang-kilang di sana telah mencecah RMB10 billion (RM6 bilion) untuk tahun 2017 sahaja.

   "Jika kita arif dalam matematik dan tidak kerap silap mengenai titik perpuluhan, sudah tentu kita faham bahawa memiliki 50 peratus tapak perindustrian untuk pasaran 1.4 bilion orang adalah lebih baik dari memiliki 100 peratus untuk pasaran 30 juta orang sahaja," katanya.

   Najib berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam wawancara Malaysiakini selepas pulang dari negara China minggu lalu bahawa beliau mahu merobohkan tembok di MCKIP.

   Selain itu, Najib juga merujuk kenyataan Anggota Parlimen Kuantan Fuziah Salleh yang menjelaskan bahawa tembok di MCKIP hanya mengelilingi kompleks kilang Alliance Steel sahaja dan bukan seluruh taman perindustrian itu.

   "Kilang besi bukan tempat selamat buat orang awam keluar masuk dengan mudah. Oleh itu, bukan sesuatu yang mengejutkan jika kilang itu membina tembok sebagai langkah pengawalan dan keselamatan.

   "Ini dah diperjelaskan sebelum ini tapi tenggelam dengan fitnah disebar HARAPAN.

   "Fuziah memberitahu wartawan bahawa beliau akan menjelaskan kepada Dr Mahathir tidak lama lagi.
   "Fuziah juga mengakui bahawa ramai dari kawasan parlimen beliau menghargai peluang pekerjaan di MCKIP dan tidak mahu pekerjaan mereka terjejas.

   "Alhamdulillah, satu lagi fitnah sebelum PRU ke-14 terhadap kerajaan BN dulu telah diperbetulkan. Yang baik dituduh sebagai buruk," kata Najib.

   Kenyataan terbaru Najib itu merupakan kenyatan kedua hari ini yang menyifatkan "fitnah terhadap BN diperbetulkan".

   Terdahulu, Najib turut menyifatkan hal serupa berhubung kenyataan Timbalan Menteri Dalam negeri Datuk Azis Jamman berhubung angka kes kaum India tanpa kewarganegaraan.

   Delete
 5. Senang kira PAShadi busuk smpai keusus...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harga barang lebih mahal

   Ameer yang telah menjalankan perniagaan sejak 1980-an turut memberi penjelasan mengenai perbandingan harga sekiranya SST dilaksanakan.

   Menurutnya, jika cukai SST dikenakan pada kadar 10 peratus, harga barangan- selain makanan segar dan dalam tin - akan melambung naik bebeza semasa GST dilaksanakan.

   "GST lebih telus dan efisien cuma masalahnya kadarnya terlalu tinggi. Kerajaan boleh turunkan harga tapi kerajaan perlukan duit, itu kita faham.

   "SST pula lebih terdedah kepada ketirisan kerana hanya satu peringkat sahaja dan sukar untuk diawasi.

   "Semua orang setuju, dan kerajaan pun setuju (SST terdedah kepada ketirisan) tapi mereka kata tak apa sebab mereka akan buat denda dan harap orang akan ikut," katanya.

   Namun menurut Ameer kerajaan sebenarnya "sudah terlambat" untuk berundur daripada janji yang diikrarkan sebelum pilihan raya umum (PRU) lalu.   "Nasi sudah menjadi bubur, sebab mereka semua ini ahli politik," katanya.

   Menjelaskan mengenai bagaimana SST akan memberi kesan terhadap harga barang, Ameer memberikan contoh sekiranya kadar cukai berkenaan terbahagi kepada tiga iaitu sifar peratus, lima peratus dan 10 peratus.

   Memiliki lebih 70 pasar raya di seluruh negara, Ameer menerangkan meskipun angka kadar cukai berkenaan merupakan satu andaian namun sebagai seorang ahli perniagaan yang terlibat dengan proses rantaian bekalan, pengilangan, mengedar serta menjual, beliau berkata harga barangan berubah mengikut kadar SST.

   "Kita (Mydin) buat semua, sudah tentu kita tahu. Sudah tentu ia andaian.

   "Kalau nak senang kita ambil begini: pengilang biasanya ambil keuntungan dalam 20 peratus, ini margin. Sudah tentu ada yang ambil keuntungan 15 peratus, 25 peratus tetapi ini kita andai secara umum. Kita perlu andaikan sesuatu dan berikan angka.

   "Pemborong pula akan ambil (keuntungan) lima atau 10 peratus sahaja begitu juga dengan pengedar.
   "Kalau di butik, margin keuntungan ialah 300 peratus. Baju kalau beli dengan harga RM100, ia akan dijual dengan harga RM400. Kalau di pasar raya contohnya di Mydin, kami beli RM100, jual RM120.

   "Jadi kita ambil margin 20 peratus (pengilang), 10 peratus (pengedar) dan 20 peratus (penjual). Kalau kita ambil pengiraan begini, semua barang yang SST sifar peratus akan murah berbanding enam peratus GST.

   "GST mempunyai tiga peringkat tetapi diakhirnya hanya enam peratus," katanya.

   Beliau turut menjelaskan, sekiranya barangan yang dikenakan SST pada kadar lima peratus, harga barangan itu pada akhirnya mempunyai harga hampir sama semasa GST dilaksanakan.

   "(Jika lima peratus) maknanya tiada beza jika kerajaan melaksanakan SST atau GST, harganya sama.
   "Tetapi jika ada barangan yang dikenakan 10 peratus SST, harga barang akan mahal. Tak boleh cakap tak akan ada barang yang tak naik harga," jelas Ameer lagi.

   Delete
  2. BR1M: Azmin sangat dangkal
   MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI 26 OGOS 2018
   Khairy Jamaluddin
   Khairy Jamaluddin
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin membantah cadangan sama ada Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dikurangkan atau dimansuh.

   Katanya, pemberian wang tunai seumpama ini (cash transfer) satu polisi yang diamalkan oleh banyak negara lain.


   "Bantuan ini sangat membantu menanggung beban sara hidup bagi golongan pendapatan rendah (B40).

   "Kalau pemberian wang tunai itu sogokan, hentikan juga ‘bonus’ dan‘duit raya’ untuk kakitangan awam," katanya menerusi twitternya hari ini.

   Dalam pada itu Khairy menyangkal alasan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali bahawa BR1M yang dilaksanakan kerajaan Barisan Nasional mempunyai unsur rasuah untuk mendapatkan sokongan rakyat

   "Alasan Azmin Ali sangat dangkal.

   "BR1M boleh dikukuh dari segi pengesahan penerima yang layak (better means testing) & perbelanjaan bersyarat (hanya boleh guna untuk beli barang2 tertentu sahaja," katanya.

   [ARTIKEL BERKAITAN: BR1M dihentikan, ada unsur rasuah]

   Hari Azmin menegaskan bahawa pemberian BR1M yang dilaksanakan kerajaan BN terdahulu perlu dihentikan kerana ia mempunyai unsur rasuah untuk mendapatkan sokongan rakyat.

   Beliau berkata bagaimanapun kerajaan di bawah pimpinan PH sedang merangka inisiatif baharu yang meletakkan fokus untuk mensejahterakan rakyat bukan menyogok atau memperbodohkan rakyat.

   Sebelum ini, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pentadbirannya berhasrat mengurangkan BR1M secara berperingkat sebelum dihentikan sepenuhnya.

   Delete

  3. jika pengundi diberi suapan masa mengundi bererti kitalah yang membenarkan amalan korupsi berlaku pada kerajaan yang dipilih...sepatutnya pengundi perlu bersikap jujur dan amanah jika mahukan sebuah kerajaan yang bersih cekap dan amanah...rakyat mesti menolak pemimpin yang tiada integriti agar kuasa yang diberi tidak disalahguna untuk kepentingan diri.

   bukan nak BN.PAs lingkup mati..tapi keadilan kebenaran mesti d utamakan tegak kan..Rasuah dari orang BN dan PAs makan duit rakyat cara curi haram..tangkap masuk penjara la..

   Delete
  4. Pendedahan IRI: Malaysia dalam bahaya   SELURUH rakyat Malaysia terkejut dengan pendedahan yang telah dibuat oleh Daniel Twining, Presiden IRI (International Republican Institute) di dalam satu forum yang bertajuk “Supporting Democracy In Challenging Times” di Washington pada 17 Julai 2018. Kita sedia maklum bahawa IRI merupakan sebuah badan pemikir berpangkalan di Amerika Syarikat.

   Di dalam forum tersebut, Daniel mendedahkan bahawa IRI bukan sekadar menjalinkan hubungan dengan pemimpin pakatan pembangkang sejak 2002 (15 tahun lalu), malah menyalurkan bantuan strategi dan dana kepada parti-parti pakatan pembangkang pada waktu itu bagi menjatuhkan kerajaan sebelum ini.

   Lebih daripada itu, IRI turut mengadakan perjumpaan bersama pemimpin kanan Pakatan Harapan di Pejabat Perdana Menteri setelah Pilihan raya Umum ke-14 (PRU14) yang lalu.

   Walaupun beberapa pimpinan PKR dan DAP menafikan tuduhan tersebut, namun PAS melihat penafian ini belum cukup disebabkan pihak IRI sendiri yang membuat pengakuan dan pendedahan tersebut.

   Bagi PAS Wilayah Persekutuan, pendedahan dan pengakuan ini merupakan hal yang terlalu berat dan tidak boleh dipandang ringan. Tindakan membenarkan campur tangan asing akan mengakibatkan kuasa luar menjadi pencatur kepada pentadbiran serta hala tuju negara. Tambahan pula, ia juga meletakkan negara dan rakyat dalam suasana yang tidak selamat sekali gus negara bakal menerima ancaman besar daripada pertembungan kuasa Amerika Syarikat dan China.

   Justeru, PAS Wilayah Persekutuan mewakili seluruh rakyat Wilayah Persekutuan mendesak agar pihak kerajaan mengambil langkah sebagaimana berikut:

   i. Kerajaan wajib membuat penjelasan kepada seluruh rakyat Malaysia terhadap tuduhan yang dibuat oleh IRI. Sekiranya tuduhan ini adalah benar, kerajaan perlu mendedahkan berapakah jumlah dana yang telah diterima oleh Pakatan Harapan daripada IRI? Bagaimanakah dana tersebut disalurkan kepada pimpinan Pakatan Harapan? Apakah perjanjian yang termeterai antara Pakatan Harapan dengan IRI?

   ii. Sekiranya pengakuan dan tuduhan IRI tersebut merupakan fitnah dan palsu, rakyat mendesak agar kerajaan Malaysia menyaman IRI atas pengakuan palsu yang dilemparkan kerana telah menjatuhkan maruah Malaysia dan seluruh rakyat negara ini.

   iii. Pihak kerajaan turut didesak agar menubuhkan satu badan siasatan yang bebas bagi menyiasat keterlibatan IRI dan campur tangan politik dalam Malaysia. Hal ini penting agar Malaysia tidak menjadi boneka kepada mana-mana kuasa besar dunia.

   iv. PAS Wilayah Persekutuan juga mendesak agar Akta Kawalan Dana Politik dan Politik Wang diluluskan di parlimen agar seluruh rakyat mengetahui sumber dan dana sesebuah parti politik. Hal ini penting agar tiada pihak luar yang campur tangan demi kepentingan kuasa luar. Akta ini telah PAS kemukakan dan draf akta ini telah diserahkan pada Pejabat Perdana Menteri sebelum ini.

   PAS Wilayah Persekutuan mendesak agar kerajaan dapat memberi maklum balas dengan kadar segera dan mengambil berat dalam isu ini.

   Haji Mohamad Noor Mohamad
   Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan


   : 4 parti dalam Pakatan Harapan membiasu agar isu ini tertutup dengan sendiri....

   Delete
  5. Rayer MP Jelutong banyak kali buat kerja bodoh ganggu perbahasan   Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) berang apabila RSN Rayer (HARAPAN-Jelutong) berulang kali mengganggu beliau di Dewan Rakyat dengan soalan mengenai isteri bekas perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan kapal layar Equanimity.

   Semasa membahaskan Rang Undang-undang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (Pemansuhan) 2018, Khairy menegaskan bahawa GST adalah sistem yang lebih cekap daripada Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

   Rayer kemudian mencelah dan bertanya: “Kalau efisien, isteri YB Pekan (Datuk Seri Najib Razak) ada bayar GST untuk semua barang-barang yang dibawa masuk.... (bernilai) RM60 juta.”

   Najib ketika soalan diajukan tidak berada di Dewan Rakyat. Rayer dipercayai merujuk kepada barangan kemas yang dihantar oleh seorang tukang emas Lubnan kepada Rosmah untuk dipertimbangkan untuk dibeli.

   Khairy kemudian terus membidas Rayer dan mendakwa pemimpin DAP itu cuba untuk meletakkan namanya setaraf dengan bekas pengerusi DAP, mendiang Karpal Singh, yang merupakan Ahli Parlimen Jelutong dari 1978 hingga 1999.

   "Jelutong sahabat saya tetapi sejak jadi ahli parlimen, dia sangat desperate nak jadi seperti Karpal Singh, ahli Parlimen Jelutong dulu.

   “My friend, I have the honour being in this Dewan with Karpal Singh and you are no where near,” katanya.

   Rayer membalas dengan menjawap bahawa tidak sesiapa yang dapat menyaingi Karpal Singh dan mencadangkan supaya Khairy menjawab soalannya jika beliau adalah "seorang lelaki".

   “Seperti tuduhan kamu, perkara ini mestilah didakwa di mahkamah terlebih dahulu sebelum kamu membuat andaian,” kata Khairy sebagai Rayer.

   Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Mohd Rashid Hasnon kemudian campur tangan dan menggesa Khairy untuk meneruskan ucapannya.

   Khairy berhujah bahawa sistem GST membolehkan kerajaan untuk melihat keseluruhan rantaian bekalan.

   "Ini kerana mereka perlu mengisytiharkan kepada kerajaan," katanya.

   Bagaimanapun, Rayer sekali lagi mencelah, kali ini bertanya jika GST telah dibayar untuk pembelian kapal layar mewah Equanimity, yang dipercayai milik ahli perniagaan Low Taek Jho dengan menggunakan dana yang didakwa diselewengkan dari 1MDB.

   Khairy akhirnya mula hilang sabarnya dan membidas Rayer.

   "Betul, betulkah? Jika ini kualiti perbahasan kamu, baik baliklah, duduk,” katanya.

   Dalam perbahasannya, Khairy menggesa kerajaan supaya memperbaiki kelemahan dalam sistem GST dan bukan memasuhkannya.

   Beliau berkata mungkin termasuk penambahbaikan mekanisme pembayaran balik, mengurangkan kadar dan memperluaskan senarai pengecualian.


   : Macam mana PH nak bentuk kerajaan yang berwibawa kalau MP mereka masih kebudakan membuat pertanyaan mengganggu isu dibahaskan dengan trolling daripada isu sebenar ....

   Delete

 6. SUA PAS berkongsi pentas dengan MCA di kempen PRK Balakong itu ha nya nak tujuk boleh berkerja sama.

  Itu tunjuk cara fizikal saja. Tak akan boleh tunjuk kerjasama dalam pendirian politik mereka.

  Pak lobai mana boleh sekatil dengan yang tak basuh berak. Nanti tidur asyik ngigau dan sebut Hudud, mana boleh si kafir tahan.

  Orang Umno pun di kafirkan mereka. Apa tsh lagi kafir harbi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yana Samsudin tolak bersalaman dengan ahli Running Ma tapi Dr Maszlee & Mat Sabu suka bersalam...   TINDAKAN pelakon dan pengacara Yana Samsudin menolak untuk bersalaman dengan salah seorang anggota Running Man mendapat perhatian netizen.

   Menerusi video yang dimuat naik Yana pada Sabtu, dia menolak secara baik apabila salah seorang ahli kumpulan itu iaitu Jee Seok untuk bersalaman dengannya.

   Bagaimanapun, Yana kemudian menjelaskan bahawa dia hanya bersalaman dengan wanita.
   "I only shake hands with girl (Saya hanya bersalaman dengan perempuan sahaja)" ujarnya.

   Video berdurasi satu minit itu mendapat hampir 170,000 tontonan di laman sosial miliknya.
   Rata-rata memuji tindakan pelakon filem Adnan Sempit ini yang menjaga akhlak dan batas sebagai seorang muslimah.

   Sementara itu Yana berkata, dia akan bersiaran secara langsung bersama ahli Running Man pada Ahad ini di TV9 dalam rancangan CJ Wow Shop.

   "Esok (Ahad) bersedia Yana akan bersama abang dan akak dari Korea Runing Man untuk offer korang barang yang terbaik dari Korea," ujarnya.

   Empat selebriti popular Korea Selatan ke Malaysia bagi menghangatkan rancangan CJ Wow Shop dengan kerjasama Channel A menerusi program Sales King TV.

   Antara selebriti tersebut iaitu anggota Running Man iaitu Ji Suk-jin dan Yang Se-chan serta penyanyi JeA daripada kumpulan Brown Eyed Girls dan Sung-jong (INFINITE).
   Tapi malang yang hebat bercakap Islam tak boleh nak bagi penerangan kepada bukan Islam bahawa lelaki dan perempuan tidak boleh bersalam. Ambil pandangan yang daif... tak ada jati diri Islam yang kuat. Hanya bercakap sahaja kuat.   Yang ini pun sama parti Islam baharu kononnya. Sangat rosak kalau pimpinan yang dikatakan hebat dalam perjuangan bersama PAS dulu kini lebur dengan tangan lembut perempuan.

   Sepatutnya Dr Maszlee Malik dan Mat Sabu belajar dengan artis Yana.

   : Dr. Maszlee jadi rujukan IKRAM, agaknya apa alasan IKRAM nak menghalakan perkara ini?....

   Delete
  2. Cubaan “beli” MP Batu RM25 juta oleh ‘geng’ Anwar   KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen paling muda dalam sejarah negara, P Prabakaran menyangkal dakwaan beliau dibayar RM25 juta untuk memberi laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di kerusi Parlimen Batu.

   Wakil rakyat berusia 22 tahun itu menyifatkan dakwaan berkenaan sekadar khabar angin.

   “Itu tidak benar dan saya tidak boleh ulas perkara yang tidak betul.

   “Mereka suka sangat kepada saya, mungkin sebab itu mereka buat cerita ini,” katanya di lobi Parlimen hari ini.

   Desas-desus tersebar di media sosial mendakwa beliau dibayar sejumlah wang demi memastikan Anwar yang baru menang tanpa bertanding jawatan presiden PKR, Ahad lalu, boleh memasuki Parlimen dan seterusnya menjadi perdana menteri ke-8.

   Semalam, Ahli Parlimen Selayang, William Leong menyuarakan kesediaan melepaskan kerusinya untuk memberi laluan kepada Anwar, selepas isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anak sulungnya, Nurul Izzah enggan melepaskan kerusi Parlimen Pandan serta Permatang Pauh.


   : Kali ni bukan sahaja Rafizi menangis, tapi Anwar pun turut menangis sama....

   Delete

  3. Pak Lah, Najib warisi 'kolam Umno yang bertakung'

   Bekas anggota parlimen Umno Mohamed Tawfik Ismail mengumpamakan Umno yang diwarisi dua bekas perdana menteri, Tun Abdullah Badawi dan Datuk Seri Najib Razak, sebagai kolam bertakung, yang hanya membolehkan "ikan pemakan sisa" (bottom feeders) untuk berjaya.

   Oleh sebab itu, katanya, dua pemimpin itu hanya boleh memilih di kalangan spesis ikan yang kurang baik untuk memenuhi jawatan dalam kerajaan.

   "Saya berpandangan Umno seperti sebuah kolam yang tiada saluran masuk dan keluar, ia jadi bertakung.

   "Dalam kolam sebegitu, ikan yang cantik tidak akan dapat bertahan. Ikan yang dapat bertahan adalah bottom feeders dan itulah yang Umno ada menjelang tamatnya pemerintahan mereka tahun ini.

   Meneruskan perumpamannya, Tawfik menyatakan kekesalannya apabila kolam Umno itu tidak digantikan airnya bagi memperkenalkan spesis ikan yang baru, susulan kekalahan bersejarah PRU ke-14.

   Kata Tawfik, Umno yang kini diketuai bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kurang hala tuju.

   Beliau menyifatkan parti itu sebagai sebuah kumpulan yang mana anggotanya saling menyokong satu sama lain untuk lari daripada ketidaktentuan semasa.

   Delete
  4. PAS desak HARAPAN dedah jumlah dana dari IRI   PAS memandang serius pendedahan Institut Republikan Antarabangsa (IRI) berhubung penglibatan parti politik negara ini terhadap pembentukan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Menurut Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, pembangkang mendesak agar kerajaan melakukan siasatan segera mengenai pendedahan itu kerana melibatkan campur tangan politik negara.

   "Kita desak mereka dedahkan jumlah dana yang diberikan kerana ada pengakuan mereka beri dana kepada parti (HARAPAN) di Malaysia.

   "Kita harap satu siasatan dibuat bagi mendedahkan semua penglibatan IRI dalam campur tangan politik dalam negara," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

   Anggota parlimen Kubang Kerian itu merujuk kepada kenyataan Presiden IRI, Daniel Twining Yang mendakwa pertubuhannya telah berusaha untuk "mengukuhkan" parti pembangkang di Malaysia.

   Kumpulan yang berpangkalan di Washington itu mengakui turut bekerjasama dengan parti-parti politik Malaysia merentasi spektrum siasah yang melibatkan BN dan Pakatan Harapan.

   Penjelasan kerajaan

   Dalam pada itu, Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan, pembangkang mendesak agar kerajaan HARAPAN memberikan penjelasan yang sah mengenai dakwaan IRI.

   "Bagi PAS apabila IRI telah membuat pengakuan bahawa mereka punya kaitan dengan memberikan bantuan strategi dan dana kepada parti politik pembangkang yang sudah tentunya bukan PAS.

   "Kita nak mintak kepada pihak yang dikatakan oleh IRI telah dibantu sehingga mereka menjadi kerajaan persekutuan supaya mereka buat penjelasan kepada rakyat.

   "Mereka perlu beri penjelasan sama ada dakwaan itu adalah betul atau tidak. Kalau tiada kaitan mereka kena buktikan bahawa mereka tidak ada kaitan," katanya lagi.

   Sebelum ini, Setiausaha Agung DAP, Tony Pua mendedahkan semua parti politik di Malaysia terlibat dengan latihan yang dianjurkan oleh IRI.

   Katanya bukan sahaja partinya, DAP, malah Umno, Pas, Gerakan, MCA juga pernah terlibat terlibat dengan latihan anjuran IRI.

   “Tak kiralah Umno, Gerakan, MCA, DAP semua terlibat kerana latihannya seperti komunikasi dan internet.

   “Jadi mereka menganjur latihan melibatkan semua parti. Ia bukan sahaja kami. Mereka juga telah mengeluarkan kenyataan,” ujar Tony Pua.

   Delete
  5. Hospital Kajang sesak, kadar guna katil 150% sehari
   Bernama | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 9:10 malam | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 9:12 malam

   A+ A-
   Hospital Kajang sesak kerana menerima kemasukan pesakit 50 peratus melebihi kapasitinya, kata Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad.

   Beliau berkata kadar penggunaan katil harian hospital itu tinggi sehingga mencapai 150 peratus sehari merupakan antara punca utama kesesakan itu.

   Menurutnya, perkara yang telah berlanjutan sejak beberapa tahun lalu itu disebabkan oleh kemasukan pesakit yang tinggi sehingga bukan sahaja memberi kesan pada wad-wad hospital tersebut malah di Klinik Pakar dan Jabatan Kecemasan.

   Katanya kadar kemasukan tinggi itu telah memaksa pihak hospital menerima kemasukan pesakit walaupun melebihi kapasiti hospital berkenaan.

   Oleh itu Dr Dzulkefly berkata beliau telah mengarahkan hospital itu untuk mengoptimakan penggunaan ruang sedia ada di samping memohon penambahan jumlah katil.

   “Buat masa ini Hospital Kajang mempunyai 326 katil, jadi saya telah minta supaya pihak hospital buat permohonan sekurang-kurangnya tambah 15 katil lagi.

   “Bagi penyelesaian jangka panjang, pihak kementerian bercadang untuk membina blok tambahan dan menaik taraf bangunan sedia ada,” kata Dr Dzulkefly kepada pemberita setelah melawat hospital itu di Kajang, hari ini.

   Lawatan itu dibuat bagi meninjau kesesakan hospital itu susulan aduan seorang pengguna di laman Twitter bulan lalu yang turut mendapat reaksi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.


   Sementara itu, Dr Dzulkefly berkata pembinaan Kompleks Wanita dan Kanak-Kanak, yang merupakan sebahagian daripada projek menaik taraf Hospital Kajang juga diharap dapat menampung jumlah kemasukan pesakit yang meningkat.

   Menurutnya, projek yang dijangka siap pada 2021 itu bakal mempunyai kapasiti sebanyak 272 katil.

   “Dengan adanya projek naik taraf ini kami harap fasiliti baharu ini akan beri keselesaan dan memenuhi kehendak masyarakat setempat,” katanya.

   - Bernama

   Delete

 7. Setuju, hanya Pas yang terhegeh-hegeh nak berbaik dan berkawan dengan MCA.

  Bila sebut Hudud, hell hath no fury like a PAS man scorned.

  Mereka itu complete opposites dlm beberapa isu politik. Nak meraih undi di PRK punya pasal, sengeh sengeh lah di antara satu sama lain.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini termasuk membenarkan mereka untuk membaca dan menimba naratif berbeza dari sebuah penerbitan akhbar.

   Akhbar Utusan Malaysia merupakan penerbitan media perdana yang telah banyak berjasa dalam pembangunan negara.

   Ia turut memainkan peranan penting dalam setiap lipatan sejarah tanahair dengan memberikan laporan tepat dan tuntas. Seluruh warga akhbar itu amat arif dan akur tentang keluhuran Perkara 10 (1) (a) Perlembagaan negara.

   Jika "credentials" semapan itupun boleh dikesampingkan KPM, apatah lagi yang sewaktu dengannya.

   Kelima, dalam suasana ekonomi yang tidak menentu serta perubahan landskap politik negara, KPM perlu lebih manusiawi dalam menjalankan peranannya.

   Tentunya tindakan pemberhentian sedemikian rupa bakal menjejaskan sekian ramai pengamal media dan keluarga mereka.

   Jika dendam kesumat yang menjadi garis pandu bagi Perdana Menteri dan KPM dalam mengambil tindakan terhadap Utusan Malaysia, percayalah kelak karma akan menimpa si pembuat di kemudian hari.

   Justeru, saya menggesa agar kenyataan dan keputusan tersebut ditarik semula.


   Perdana menteri dan KPM seharusnya berjiwa besar dan menjadi pelopor kepada meningkatkan kebebasan media menerusi kerencaman sumber ilmu.

   Usah dibunuh Utusan Malaysia!

   NOR AZMAN HASBULLAH Ialah ketua penerangan Majlis Belia Negeri Johor (MBNJ).

   Delete

  2. Merapu habis si Tufik anak Tun Ismail ini, dia sendiri pon tak faham apa yg dia cakap.

   Masalah negara ini ada lah masalah ekonomi yg sudah hancur kerana corrupsi dalam pemerentahan.

   Rakyat yg mahu kerejaan umno yg corrupt ini di gantikan. Dia ni sebok pasal kolam dan ikan. Najib dan Pak Lah ada kuasa penuh untuk tukar kolam, ayer nya dan ikan sekali, apa dia dua orang buat?

   Pak Lah dengan menantu nya KJ merosak ekonomi, Najib dengan bini dia Rosmah menghancurkan ekonomi negara. Mengapa Mahathir ke yg suroh Najib ambil duit 1MDB? Mahathir ke yg suroh Najib simpan wang dan barang kemas dalam rumah sampai lebig rm1 billion. Apa punya bangang lah si Taufik ni.

   Delete
  3. PAS: Menteri Pertahanan bagai ayam jantan bernajis di ekor
   Diterbitkan 27 Ogs 2018, 4:33 petang | Dikemaskini 27 Ogs 2018, 4:46 petang

   A+ A-
   PAS menganggap Menteri Pertahanan Mohamad Sabu laksana seekor ayam jantan yang berkokok namun dicemari najis kerana membangkitkan semula isu parti itu menerima wang daripada Umno.

   Ketua Penerangan PAS Pusat Nasrudin Hassan berkata isu itu dikaitkan dengan kerjasama antara parti itu dengan Umno bagi menghadapi pilihan raya kecil Sungai Kandis, Seri Setia dan Balakong.

   Katanya, apa yang dilakukan Mohamad itu sebagai sesuatu yang "malang" kerana menteri terbabit sengaja mahu melupakan kes seorang pegawainya sedang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

   "Beliau ibarat ayam jantan berkokok berderai-derai, ekor bergelumang tahi," kata Nasrudin melalui satu kenyataan hari ini.

   Beliau yang juga bekas calon PAS bagi kerusi parlimen Indera Mahkota berkata Mohamad serta anggota kabinet yang lain wajar mendengar teguran Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang mengakui ada antara mereka tidak berpengalaman.

   Justeru kata Nasrudin menteri terbabit wajar menambah baik fungsi mereka di kementerian masing-masing selain memikirkan langkah melaksanakan agenda untuk rakyat.

   "Mereka tidak selayaknya terus-menerus melakukan fitnah lapuk yang entah berapa kali dikitar semula.

   "Lebih memalukan apabika ia dikitar sendiri oleh sang menteri yang tidak ubah lagaknya seperti cybertrooper (askar siber) upahan," katanya.

   Masih menjaja fitnah

   Untuk rekod Mohamad ialah bekas timbalan presiden PAS sebelum beliau serta sejumlah pemimpin lain diketepikan perwakilan parti sewaktu pemilihan pad 2015.

   Ekoran penyingkiran beramai-ramai itu Mohamad dan beberapa pemimpin kanan lain menubuhkan Parti Amanah Negara (AMANAH) yang kemudian menjadi salah satu seteru utama PAS selain DAP.

   AMANAH, PKR dan DAP kemudian membentuk Pakatan Harapan (HARAPAN) sebelum Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) menyertainya.   PAS tidak menyertai HARAPAN dan menubuhkan Gagasan Sejahtera bersama beberapa parti kecil bagi menghadapi pilihan raya umum (PRU) ke-14. Dalam keadaan begitu PAS meletakkan matlamat sekurang-kurangnya menjadi king maker dalam usaha membentuk kerajaan pusat.

   Bagaimanapun HARAPAN berjaya mengetepikan BN buat kali pertama dalam tempoh lebih 60 tahun, manakala PAS kekal menjadi pembangkang di peringkat pusat.

   Kata Nasrudin amat malang apabila HARAPAN yang sudah menjadi kerajaan terus mengadakan siri jelajah ke seluruh negara untuk "menjaja fitnah".

   Baca Mat Sabu: Isu integriti tidak akan dikompromi
   "Sepatutnya mereka menumpukan fokus untuk memulihkan kegagalan menyempurnakan 10 janji 100 hari dan meningkatkan keyakinan rakyat serta pelabur, tetapi sibuk dengan agenda ceramah ala pembangkang untuk membentuk kembali persepsi lapuk yang telah mereka doktrinkan selama ini.

   "HARAPAN sepatutnya mengambil pengajaran tempoh 100 hari pentadbiran yang menunjukkan prestasi gagal. Pelbagai masalah yang lebih buruk telah dilakukan satu demi satu.

   "Rakyat terus ditekan dengan pelbagai sekatan kewangan. Bonus tidak diberi. Kenaikan gaji ditangguhkan. BR1M akan dihapuskan. Tol dikekalkan.

   "SST (cukai jualan dan perkhidmatan) lebih menguntungkan peniaga. Harga petrol tidak turun. PTPTN (pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional) tetap diteruskan. AES terus terpacak.

   "Harga barang tidak turun secara signifikan. Polisi dan keputusan kerajaan banyak flip flop (berdolak-dalik). Apa sebenarnya yang kerajaan telah lakukan?" katanya.

   Delete
  4. UEC: Bahasa menyamakan BN dan PH   MEMAHKAMAHKAN PM Najib betul. Menyelongkar misteri 1MDB betul. Memansuhkan GST pun betul. Apa kesan jangka pendeknya terpaksa dilalui tetapi setiap yang berhantu mesti hantunya dimasukkan ke dalam botol seperti jin zaman purba tersimpan dalam botol zaman purba.


   Kerajaan Pakatan Harapan telah memerdekakan rakyat dan negara dari puaka yang berhantu itu. Berbulan madu sekaliannya justerunya.

   Tetapi sekalian yang merdeka tadi boleh diserang angin ahmar apabila kerajaan PH bermain mata dengan UEC (Sijil Peperiksaan Bersepadu) yang seolah-olah pro Taiwan dan mengancam jiwa bahasa yang sudah separuh nyawa ikan itu. Pemuja Mahathir kata, PH tak gagal. Tetapi sekaliannya boleh masuk hospital.

   Dato’ Seri Anwar Ibrahim dimasukkan ke hospital luar negeri atas sakit yang diidap lama, tetapi jangan isu UEC itu dia tidak discaj atau dimasukkan semula ke wad.

   Saya terharu atas aduan jasawan kementerian pendidikan tentang main mata menteri Maszlee Malik atas isu UEC yang berpuaka itu. Sekoman-koman menteri pelajaran Hishammuddin Hussein dulu memo itu tidak dibawa ke mejanya.

   Saya sangsi aduan awam atas Maszlee yang sedang diuji itu. Tetapi saya ikut wacana Karangkrafnya di TV, saya rasa dia boleh meyakinkan politik UECnya, tidak seperti yang dibimbangkan oleh jasawan kementerian itu. Tetapi setiap yang bermain mata itu tetap berisiko.

   Selepas itu saya terima persepsi umum, Maszlee konfiden bila tiada DAP. Bila didatangi DAP dia dikatakan longlai.

   Wabak puaka UEC merebak HFMD tentang tangan, kaki dan mulut. Semua boleh dilanggar sakit jantung. Jangan itu pecah di perut ada perhimpunan ribuan di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur. Ia dikuti oleh lambakan rencana terasa hampas dengan kerajaan PH yang belum disahkan gagal. Ia boleh menjadikan perlembagaan kosong dan satu bahasa mati meragam.

   Semuanya menyimpulkan kerajaan BN menghampakan kerana takut kepada kaum saudagar. Tetapi kerajaan PH juga tidak dapat diharap. Perkembangan PH setakat ini masuk minggu kesepuluh sama hampas dengan kerajaan BN 60 tahun.

   Bila-bila dua sama - dari sistem yang satu - mungkin itulah natijahnya memandang remeh kepada pihak yang ketiga yang menjadi pihak ketiga dalam lawanan tiga penjuru.

   Menteri Maszlee melalui wacana di Karangkraf seolah-olah terhandal dari semua menteri pelajaran yang terdiri dari Khir Johari, Hamid Khan, Dr. Mahathir, Musa Hitam, Hussein Onn, Anwar Ibrahim, Abdulah Badawi, Najib, Hishammuddin Hussein, Muhyiddin Yassin dan Mahdzir Khalid. Bahasa Melayu akan diperkasa bersama Inggeris sebagaimana Inggeris itu perkasa di England.

   Apabila PH dikatakan sehampas BN, yang menjadikan ia hampas iaitu Maszlee masuk bakul yang sama dengan semua mantan menteri pelajaran.

   Dirasa dasar pelajaran itu hebat justeru menteri pelajaran yang pertama Tun Razak. Dia hebat dengan Penyata Razaknya dan ditambah kemas dengan Penyata Rahman Talib. Yang hebat hanya penyata dan dasar. Pelaksanaan tetap hampas.

   Selepas 13 Mei 1969, Rahman Yaakub jadi menteri pelajaran. Disediakannya dasar satu bahasa pengantar di semua sekolah dari rendah hingga ke universiti. Tun Razak yang menggantikan Tunku ragu bukan Melayu akan menghantar anak sekolah luar negeri.

   Dia minta Rahman Yaakub menangguhkan. Berapa ramai mampu hantar anak sekolah rendah luar negeri. Rahman Yaakub tidak berganjak. Menangis siswa bila Rahman dihantar balik ke Sarawak. Mereka usir dari kampus Hussein Onn yang menggantikan menteri pelajaran.

   Sekolah satu bahasa terkubur. Tun Razak rupanya nasonalis separuh masak juga.

   SUBKY LATIF


   : Tak ada beza BN dan PH melainkan satu perompak dan satu lagi penyamum wang rakyat....

   Delete
 8. PAS sekarang ni demi undi dan demi kerusi ADUN sanggup menerima pihak yang terang2 menolak hukum Islam atas alasan daif, kononnya MCA tu dah jadi halal sebab dah tak serang PAS. Serang islam tak apa tapi jangan serang PAS, yang menjadikan PAS beriktikad bhw ia sebagai parti adalah lebih besar dan tinggi dari Islam. terkejut Den dengan fatwa sonsang dia orang ni.

  PAS HJ Hadi yang dahulunya menyamakan hubungan UMNO dan MCA sebagai sekawah gulai daging lembu yang suci bercampur denga seketul daging babi yang haram, sekarang ni bertekad bahawa gulai daging tu dah jadi halal atas sebab PAS yang hukumkan ia halal walaupun dalam islam ia tetap haram. Maka tak hairanlah PAS beria2 nak selamatkan parti lanun2 dan penyamun melayu yang bernama UMNO tu. Inilah namanya penunggang agama. Hari ni kuar fatwa haram, esok bila ada kepentingan peribadi, terus jadi halal. Penyamun bergabung dengan penunggang agama dan disertai pula puak2 yang dulunya mereka tuduh sebagai musuh Islam. Yang ni bukan Gagasan Sejahtera tetapi Gagasan malapetaka untuk malaysia.

  Nick.
  cape Tiger.

  ReplyDelete
  Replies

  1. PAS yang tak consistent, main ikut convenience, tidak berperinsip boleh menjadi perosak Malaysia.

   Buat malu parti dan ahli2 pas saja.
   Dah tahu akan kalah...buat apa pergi kempen.
   Pas akan jadi apa pun tak tahulah.Tiada asas perjuangan Islam sebenar.
   Semoga Allah memberi hidayah dan petunjuk kpd rakyat.

   Pas saja orang2 agamawan tetapi cakap satu buat satu mereka cakap DAP parti komunis bagaimana dgn MCA bukan komunis kalau banding DAP dgn MCA. DAP parti multiracial party cina melayu india kadazan......

   Delete
  2. Ezam pertikai pelantikan Bakke sebagai pengerusi MPOB   Pengerusi NGO Hisbah Centre For Reform (Hisbah), Datuk Ezam Mohd Nor mempertikai pelantikan Tan Sri Mohd Bakke Salleh sebagai pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) yang baru.

   Ini kerana menurutnya, Bakke merupakan salah seorang ahli lembaga 1MDB suatu ketika dahulu dan namanya turut dinyatakan beberapa kali dalam laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berhubung skandal syarikat berkenaan.

   "Mengekalkan kedudukan beliau sedia ada dalam GLC sementara siasatan menyeluruh terhadap 1MDB dituntaskan boleh diterima tetapi membuat pelantikan baru dalam sebuah agensi kerajaan adalah salah dan tidak boleh diterima sama sekali," kata Ezam dalam satu kenyataan.

   Ezam berkata pada April 2017, beliau memfailkan saman sivil terhadap perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak dan kesemua ahli lembaga pengarah 1MDB termasuk Bakke sendiri.

   Kes itu katanya masih berjalan di Mahkamah Rayuan.

   "Saya menuntut penjelasan daripada menteri yang berkuasa dan terlibat dalam pelantikan ini.

   "Komitmen kerajaan baru untuk melakukan koreksi terhadap kesalahan lalu khususnya 1MDB mesti menyeluruh dan tidak hanya membabitkan Najib dan beberapa kuncu tegarnya sahaja.

   "Adalah bodoh dan tidak masuk akal sekiranya kita boleh mengandaikan puluhan billion wang negara yang dicuri hanya membabitkan 2-3 kerat penyamun sahaja," tegasnya.

   Semalam MPOB mengumumkan Mohd Bakke dilantik sebagai pengerusi baru lembaga berkenaan untuk tempoh dua tahun berkuat kuasa 31 Julai 2018.

   MPOB menjelaskan Mohd Bakke yang kini berkhidmat sebagai timbalan pengerusi eksekutif dan pengarah urusan Sime Darby Plantations Bhd, dilantik berdasarkan mempunyai pengalaman luas dalam industri minyak sawit.

   Pelantikan itu juga kata MPOB berdasarkan pembabitannya dalam beberapa syarikat perladangan termasuk presiden dan ketua eksekutif kumpulan Sime Darby.

   Sementara itu Ezam berkata Hisbah juga meneliti "kelakuan" beberapa pemimpin kerajaan baru yang "memberi muka" malah memberikan layanan VIP kepada mereka yang jelas terlibat dalam skandal 1MDB.

   Ini katanya, termasuk adik kepada Najib yang terpalit dengan skandal berkenaan secara langsung tetapi masih mendapat "layanan istimewa".

   Delete
  3. Kerajaan PH tidak tahu ke berkenaan data ambilalih tol?   Kos nak mansuhkan Tol . Atleast RM30billion diperlukan untuk tujuan pengambilalihan . Itu kos paling sedikit kerajaan perlu bayar untuk ambil alih 5 konsesi . 5 konsesi tersebut adalah PLUS , Lebuhraya kulim butterworth , Link Kedua , Penang Bridge dan Expressway lingkaran tengah . Konsesi lain xmasuk lagi .

   Semasa nak ambil alih PLUS expressway Berhad ( PEB ) , sukuk terbesar dalam dunia telah diterbitkan . Sukuk tersebut bernilai RM30billion , IMTN , Coupon rate 5% , temph matang 27 tahun . Tahun diterbitkan 2012 . Sekarang ni tahun 2018. Bond tersebut ada balance 21 tahun lagi. Kalau kerajaan nak tebus balik bond tersebut , kerajaan perlu membayar future interest sekali . So kita boleh cakap minimum yang perlu dibayar untuk tebus bond tersebut kerajaan perlu membayar RM45billion .
   Itu baru untuk 5 konsesi , ada berpuluh lagi konsesi yang perlu diselesaikan . Total kos untuk mansuhkan semua tol menelan belanja ratusan billion . Kos lain yang perlu diambil kira , kos maintainance . Kos maintainance untuk PLUS highway sahaja memerlukan RM1billion untuk kos penyelenggaraan dan total untuk selenggara kesemua lebuh raya dalam Malaysia akan menelan belanja RM8-9billion .

   Kerajaan PH tidak tahu ke berkenaan data ini semua ? Tidak . Data ni semua ada dekat public domain . Kos maintenance PLUS boleh rujuk jawapan dalam dewan rakyat , bond yang diterbitkan boleh tengok dekat laman web SC , kos penyelenggaran highway lain boleh tengok dekat laman web bursa malaysia . Pemegang konsesi kebanyakkan public listed company . Litrak , ecovest , SILK ni semua boleh tengok dekat laman web bursamalaysia .

   Itu namanya menanam tebu dipinggir bibir . Pandai berjanji tapi liat nak tepati janji .

   P/S - Tiada reference diletakkan tapi saya ada bgtau macam mana nak buat rujukan . So boleh cuba la buat rujukan sendiri .


   : Politik manipulasi bukan berniat untuk membantu tetapi untuk berkuasa....

   Delete

  4. UMNO tidak akan bangkit dari lumpuh yg dihidapinya sejak 09 Sept 2018. Mungkin 100 tahun lagi itu pon jika ada kesedaran kepimpinannya. Najib? Ya beliau akan menamatkan kerjaya politiknya dlm penjara niat yg sekian lama diimpikannya terhadap DSAI ketika betkuasa sebelem 09 Sept 2018. Tuhan telah menukar nya supaya dia bertaubat

   Sehingga ke hari ini Umno belum memohon maaf kpd rakyat berkenaan perangai jahat mereka... Mereka juga tidak pernah berjanji dan berazam utk mentadbir negara secara sihat tanpa mengamalkan sebarang rasuah dan salahguna kuasa. Azam utk tidak amal rasuah mereka gerun nak sebut sbb itu hingga kini mereka bisu tentang rasuah, komisen, projek buta bagai. Parti jahat mcm Umno jgn dibiarkan hidup. Biar ia lemas dlm kolam bertakung.

   Delete
  5. Umno bukan musuh PAS selama lamanya   Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengingatkan ahli PAS bahawa UMNO bukan lagi ‘musuh’ mereka yang perlu diserang kerana tampuk negara kini sudah dikuasai Pakatan Harapan (PH).

   Presiden PAS itu turut memberi banyangan yang UMNO adalah rakan baharu mereka dalam usaha mengembalikan kuasa politik umat Islam pasca Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

   Abdul Hadi turut membidas sikap sesetengah penceramah PAS yang masih ‘ligat’ menyerang UMNO seolah-olah parti itu masih lagi memegang tampuk pemerintahan negara.

   “Terdapat kalangan penceramah PAS duduk hentam UMNO… UMNO dah kalah teruk, dia ingat UMNO jadi kerajaan lagi. Mereka perlu ingat yang memerintah sekarang adalah PH bukan UMNO lagi.

   “Ini tidak, masih ceramah macam dulu juga, (mereka) ini tak faham dan tak reti (pandai) politik.

   “Biar saya sebut terus terang, PAS sebagai parti Islam perlu mengambil satu langkah fiqah muwazanah iaitu pertimbangan untuk memilih (pihak) mana yang lebih baik untuk mempertahankan kuasa politik umat Islam, ini perlu difahami,” katanya.

   Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) di Dewan Majlis Daerah Marang di Marang, Jumaat.

   Abdul Hadi berkata, Pilihan Raya Umum (PRU) lalu memperlihatkan keputusan unik apabila pemerintah tidak seimbang dengan demografi penduduk Malaysia.

   “Keputusan PRU lalu ditentukan orang muda berusia 21 hingga 30 tahun dan pengundi bukan Islam. Sebanyak 30 peratus pengundi muda yang baharu setahun jagung ini dan 90 peratus bukan Islam memilih PH sehingga menumbangkan Barisan Nasional (BN).

   “Penduduk Malaysia meliputi sebanyak 65 peratus orang Islam tapi yang menguasai Parlimen dengan majoriti mudah ialah bukan Islam.

   “Ini menjadikan cabaran untuk kita dan mungkin apa yang diluluskan di peringkat negeri tidak akan diluluskan (di Parlimen), di samping ada orang yang nak cepat jadi Perdana Menteri menambahkan lagi cabaran kepada kita,” katanya.


   : PAS tidak bermusuh dengan ahli UMNO kerana PAS nak ahli UMNO....

   Delete
  6. Bersama PAS dulu nak hapus cukai eksais kini nak buat kereta baharu   Pakatan Harapan telah berjanji menghapuskan cukai eksais bagi menurunkan harga kereta, bukan berusaha mewujudkan perusahaan kereta nasional ketiga.

   Sejak Buku Jingga ditulis dalam tahun 2010, komitmen menghapuskan duti eksais kereta, yang dilihat mereka sangat membebankan, tidak pernah berubah.

   “Platform dasar yang mahu menghapuskan cukai eksais demi menurunkan harga kereta ini tidak pernah berubah selepas Pakatan Harapan ditubuhkan.

   “Tidak ada mana-mana bahagian di dalam kempen Pakatan Harapan atau manifesto Pakatan Harapan yang menyelitkan usaha mewujudkan perusahaan kereta nasional yang ketiga.
   Buku Jingga dipersetujui oleh Pakatan Rakyat, pendahulu Pakatan Harapan, antara PAS, PKR dan DAP.

   Tempat PAS kemudian diganti oleh serpihannya Parti Amanah Negara (AMANAH) dalam gabungan baru.

   Menteri Pembangunan Usahawan Mohd Redzuan Yusof, kelmarin berkata, kerajaan sedia melancarkan “projek kereta nasional 3.0” menjelang 2020 seperti dibayangkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Redzuan berkata kerajaan percaya langkah itu akan mencergaskan kembali industri automotif negara dan berpotensi besar.

   Dalam kenyataan hari ini, Rafizi menegaskan, cukai eksais banyak dikaitkan dengan usaha melindungi kereta-kereta nasional yang akhirnya menyebabkan harga kereta lebih mahal berbanding negara-negara lain.

   Beliau justeru membangkitkan sama ada idea untuk menubuhkan perusahaan kereta nasional yang ketiga akan mendatangkan kesan kewangan yang besar kepada rakyat.


   : Nampaknya rakyat akan dibodohkan dengan sikap pentingan kroni dalam PAKATAN HARAPAN. Rafizi sekadar melukut....

   Delete
 9. Lihatlah bagaimana Allah membongkarkan kepalsuan pemimpin PAS.

  Dulu mereka telah menyamakan UMNO dengan daging halal yang letaknya sekawah dengan babi.

  Kini pemimpin mereka sendiri pergi berdakwah sepentas dengan 'babi'.

  ReplyDelete
  Replies

  1. PAS cakap min ikut suka sahaja. Bertindak pun pada masa2 nya begitu. Ini bahaya punya parti politik.

   tahniah pemimpin pas yg telah menjatuhkan maruah dan prinsip parti dgn bekerjasama dgn parti mca yg jelas menentang ruu355.

   adakah bersatunya pas dgn mca bermakna pas secara tidak langsung bekerjasama dgn bn dan seterusnya bersama dengan umno yang jelas telah merosakkan negara dengan pelbagai rasuah dan salahguna kuasa.

   apa pun ahli pas yg cerdik tidak akan terpedaya dengan tingkahlaku pemimpin parti agama ini yg seringkali tersilap dalam mencatur langkah politik mereka.

   sekarang sudah malu sendiri dan terbongkar rahsia mereka yg memang berkerjasama dgn najib dan umno bn semasa pru14.

   tahniah datuk taqi kerana tuan telah menjelaskan pendirian sebenar perwatakan parti islam tersohor di malaysia.selamat maju jaya

   (Pssst, faham ke dia kena sindir besar tu?)

   Delete
  2. Surat terbuka untuk Marina Mahathir pendokong LGBT   Kehadapan Cik Puan Marina bt Mahathir,

   1) Saya adalah seorang doktor perubatan dan saya tidak mengiktiraf perlakuan seks bebas apatah lagi songsang.

   2) Adakah anda bersetuju kini golongan yang mendominasi carta penghidap HIV adalah di kalangan komuniti LGBT?

   3) Sehingga kini, walaupun pesakit yang hadir mendapatkan rawatan dari saya tergolong dari kalangan LGBT, saya tetap melayan mereka sebagai pesakit dan memberikan rawatan yang terbaik buat mereka. Apatah lagi jika mereka berada di hujung usia. Maka, hak apakah yang anda sedang perjuangkan?

   4) Adakah Cik bersetuju jika ada darah yang didermakan oleh golongan LGBT didermakan kepada salah seorang ahli keluarga Cik? (Buat masa sekarang penganut LGBT tidak dibenarkan mendermakan darah disebabkan gaya hidup yang berisiko tinggi). Adakah itu kesamarataan yang Cik mahukan?

   5) Jika kalian melaungkan hak, maka kami juga mahu melaungkan hak untuk hidup aman damai serta bebas dari gaya hidup songsang dan segala penyakit bawaannya.

   6) Akan tetapi, jika kalian mula mempromosi gaya hidup sebegini di media, kalian sudah mula mengganggu gugat keamanan & ketenteraman kehidupan kami untuk mendapat akses yang murni di media-media.

   7) Kami juga punya hak untuk memastikan pemikiran anak-anak kami dan sanak saudara kami agar terselamat daripada terjerumus ke dalam pemikiran & perbuatan songsang ini. Na'uzubillah.

   8 ) Akhirnya, jika kalian rasa itu bukan satu dosa dan itu adalah hak peribadi, maka buatlah tapi pastikan kalian bukan berada di bumi Tuhan!

   Nur Ilyani Mohamed Nawawi
   Pasir Mas
   6/8/2018

   #NormalisasiDosa #NoLGBTIQ
   #NoLesbian
   #NoGay
   #NoBisexual
   #NoTransexual
   #NoIntersexual
   #NoQuestioning

   Delete
  3. Apapun pilihan Azmin, terpaksa berdepan Anwar   Walaupun audio panas mirip suara Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyerang Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menjelang pemilihan PKR dinafi sekeras-kerasnya oleh PKR dan tuan punya badan, sesiapa pun tidak dapat meneka apa pandangan sebenar Tun Dr Mahathir Mohamad dan Azmin terhadap audio tersebut.

   Yang pasti, mereka tidak boleh mengabaikan audio itu begitu sahaja dalam percaturan politik seterusnya.

   Perkembangan kerjaya Azmin sejak Langkah Kajang sangat menakjubkan. Daripada seorang Adun dan Ahli Parlimen, Azmin menjadi menteri besar Selangor dan kini menteri hal ekonomi dan dilantik oleh Dr Mahathir sebagai lembaga pengarah di Khazanah Nasional Berhad. Bahkan, Timbalan Perdana Menteri Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Menteri Kewangan Lim Guan Eng pun tidak memiliki keistimewaan seperti itu.

   Dengan keistimewaan begitu, Azmin hari ini sudah dilihat mampu menjawat jawatan perdana menteri. Beliau pencabar terdekat kepada Anwar untuk menjawat jawatan PM selepas Dr Mahathir di dalam Pakatan Harapan. Dari sudut kebolehan dan kedudukan politik, Azmin mempunyai kelebihan mengatasi Anwar di luar PKR berbanding di dalam PKR. Dari sudut kesihatan, Azmin juga jauh lebih muda berbanding Anwar.

   Lebih penting, Azmin sudah boleh berdiri sendiri dan membawa PKR tanpa bayang-bayang Anwar.

   Jadi, tiada apa yang perlu dihairankan jika benar ada usaha untuk menjatuhkan Azmin. Seperti mana-mana dinasti, tiada raja yang duduk diam apabila dirinya rasa terancam.

   Jika Anwar dibiarkan menang tanpa bertanding sebagai presiden PKR, beliau akan bebas bergerak untuk berkempen secara halus untuk calon timbalan yang disukainya. Tindakan anak beliau, Nurul Izzah, untuk bersama pasukan Rafizi Ramli yang berebut jawatan timbalan presiden yang disandang Azmin antara kempen halus yang jelas mesejnya. Azmin sudah tentu sedar akan bahayanya situasi ini.

   Selain Rafizi dan Nurul, Setiausaha Agung Saifuddin Nasution turut mula melancarkan kempen halus. Ini boleh dilihat daripada saranan beliau baru-baru ini agar ahli-ahli PKR menolak pemimpin yang terbawa-bawa untuk menggunakan kedudukan mereka bagi membina empayar peribadi atas alasan ia berlawanan dengan pendirian PKR.

   Pemimpin yang berkebolehan membina empayar peribadi mesti mempunyai 2 syarat, satunya kaya-raya dan satu lagi memegang jawatan yang amat berkuasa dan boleh membina kekayaan para pengikut.

   Di dalam PKR, pemimpin manakah yang memenuhi kedua-dua syarat itu hari ini? Nama pertama yang muncul di minda kalian, itulah beliau.

   Jika Azmin bertanding jawatan presiden, maka beliau akan bertembung dengan Anwar secara langsung. Jika beliau sekadar mempertahankan jawatan, maka beliau juga akan bertembung dengan Anwar secara tidak langsung kerana anak Anwar memberikan sokongan kepada Rafizi.

   Oleh itu, apapun pilihan Azmin, beliau terpaksa berdepan dengan Anwar. Ia sudah tidak boleh dielakkan. Audio panas yang didakwa palsu itu hanya sekadar loceng amaran awal pertembungan ini.

   Loceng itu sudah pasti mencuri perhatian Dr Mahathir dan sahabatnya, Tun Daim Zainuddin.

   TIMMY SAY


   : Lebih 50 pimpinan PKR sebelum ini di'korban'kan oleh Anwar. Azmin jangan silap langkah... kalau tak dia akan terima nasib sama dengan kawan-kawannya terdahulu..

   Delete

  4. Tun M menunjukan kebijaksanaan dlm caturan politk Malaysia. Sesiapa yg tak bersetuju mereka adalah yg menganggap merekalah PM dalam mimpi.

   Ketika huruhara politik 1998 dahulu permusuhan DS Dr M dgn DSAI adalah hasil rebut kuasa antara orang yg menyokong DSAI dan puak Umno yg takut dgn DSAI jika menganti DS Dr M. Oleh kerana puak yg bermusuh lebih hebat dlm perkiraan merebut harta negara maka DS Dr. M memilih mendengar puak tersebut.

   Beliau tidak meletakkan Najib sebagai pengganti tetapi Pak Lah yg semua tahu Pak Lah bukan penyokong yg tulin. Pak Lah mudah ditumbangkan. Akhirnya berjaya. Seterusnya beliau memaksa Najib naik dgn skandel yg semua orang tahu dan akhirnya berjaya menumpaskan melalui luar Umno bersama parti musuhnya tetapi akan mengangkat anak didiknya semula.

   Dari awal dia tahu kemampuan DSAI mengantikanya. Cuma masa yg menentukan. Kita lihat apa yg ada dlm Kapsul 2020 yg akan dibuka sendiri oleh Tun M.


   Delete
  5. LBGT pun ‘mati’

   Kalau dipakai hujah Islam, maka tidak sampai ke hati penganut agama lain. Begitulah kalau diguna pun hujah dari Kristian, misalnya, juga terhad kepada penganut Kristian sahaja.

   Oleh itu, bagi pemerintah Amerika Syarikat, apa yang mustahak perlu diajarkan di sekolah ialah keluargalah yang pertama: family first. Mencintai keluarga dan darah daging sendiri. Sementara mana-mana kelompok LBGT, mustahil mereka dapat melahirkan zuriat sebagai unit asas yang membentuk sistem kekeluargaan.

   LBGT pun ‘mati’. Mati tanpa dibunuh.

   Anak-anak saudara saya itu, dalam hatinya pun tahu, tanpa keluarga, ibu-ayah atau datuk-neneknya, maka mereka takkan lahir di dunia ini. Bagaimanakah sistem ibu-ayah, datuk-nenek, lelaki-perempuan boleh menjadi pilihan kedua atau serata dengan sistem sejenis manusia?

   Tanpa ‘dihasut’ atau didakwah lebih lanjut pun, mereka yang sedang menjalani proses remaja tidak akan sanggup menjadi mana-mana kelompok dalam kategori LBGT. Namun, sekali lagi tidak pula sampai mahu memalukan, menindas atau memukul golongan itu.

   Di sini, kita harus bergembira atau dalam bahasa Inggerisnya, “gay” terhadap menteri agama, Dr Mujahid Yusuf Rawa yang hampir jelas jalan pemikirannya dengan anak-anak saudara saya. Maksud saya, dengan sistem pendidikan di Amerika yang maju, yang perlu kembali mengajarkan anak-anak kita bahawa keluarga adalah yang terpentingnya dalam sistem sosial.

   Sejauh mana pun atuk-nenek mereka, dan walaupun berbeza warganegara, mereka pasti akan pulang. Menjejak manusia yang kerananya mereka ada di muka dunia.

   Menafikan kenyataan ini adalah kebiadapan. Bukan kepada negara—Malaysia atau Amerika—tetapi kepada diri mereka sendiri.


   Selepas habis berbual, kami perlu berlalu. Dia membuka pintu kereta kepada saya. Sambil menghulur tangan dan meminta saya masuk dahulu, sambil katanya, “Uncle Hasmi, ladies first!”

   Begitulah dia berjenaka. Terbahak saya ketawa.

   HASMI HASHIM atau Budi Hekayat seorang penulis lirik dan otai Jalan Telawi.

   Delete
  6. Suka Sungguh Pimpinan Parti AMANAH (IKRAM) bersama dengan perempuan   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusuf berkata perkara berkenaan diluahkan Nisha Ayub yang mewakili golongan transgender pada pertemuan berlangsung di pejabat menteri berkenaan di Putrajaya hari ini.

   Mujahid berkata pertemuan dijalankan susulan isu penurunan gambar Nisha yang dipamerkan pada Festival George Town di Pulau Pinang itu juga membuka ruang bagi pihaknya mendekati golongan berkenaan.

   Ok saya juga setuju dengan apa yang Dr Mujahid orang kuat IKRAM seperti Nik Omar berkata.

   Tapi Apa pentingnya kena bersalam?
   Tak boleh ke tak bersalam?

   Nisha Ayud tu perempuan bukan transgender atau lelaki. Bila ayahnya mati emak dia masuk Islam ketika dia umur 6 tahun.   Artis Yana Shamsuddin boleh tolak salam dengan artis luar negara. Tak jadi masalah pun. Ini sikit-sikit nak bersama. Daripada Mat Sabu, Dr Maszlee, Nizar Jamaludin, Hanipa, dll

   Tak bersalam tak boleh Mudarat sangat.
   Ini ahli IKRAM kena jawab dan faham supaya orang tak pandang serong kepada PERTUBUHAN IKRAM.   Bukan salam aje peluk pun boleh asal dapat undi bukan Islam. Rosak puak IKRAM ni. Atas masjid bukan main warak tapi pada realiti nafsu lebih daripada agama dan akal.
   : Sudah sampai masa ahli IKRAM keluar pertubuhan merosakkan ini masuk PAS atau ISMA dan HALUAN....

   Delete
 10. Dasar PAS Munafik adalah 'pecah tapi tak perintah'.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS: Negara tak perlukan GST dan SST, zakat model terbaik
   Mohd Khairuddin Aman Razali | Diterbitkan 8 Ogs 2018, 1:05 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 1:13 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   ULASAN l Sama ada GST atau SST, sifatnya sama sahaja pada sudut implikasi terhadap pengguna akhir iaitu perlu menanggung kenaikan harga barangan dan perkhidmatan yang dibeli atau dilanggan.

   Islam telah menggariskan kaedah yang lebih adil berkenaan pengambilan harta daripada orang lain supaya tidak mengambilnya tanpa hak dan menyerahkannya pula kepada yang tidak berhak.

   Zakat adalah model terbaik berkenaan perkara ini; bukan sahaja merupakan ibadah bagi umat Islam, bahkan merupakan kaedah pengagihan kekayaan yang saksama dalam kalangan manusia.

   Mereka yang dikurniakan Allah dengan lebihan pendapatan diwajibkan mengeluarkan sebahagian harta yang dimiliki kepada golongan yang tidak berkemampuan bagi mencukupkan keperluan asasnya. Mereka yang memberi dan menerima kedua-duanya diberkati Allah.

   Sistem percukaian yang mahu dilaksanakan sepatutnya merujuk kaedah ini sebagai dasar yang penting.   Betapa Islam sangat teliti dan berhati-hati tentang permasalahan mengambil harta daripada orang lain, keharusan memungut cukai tidak dibiarkan bebas; sebaliknya diikat dengan syarat-syarat tertentu.

   Cukai selain daripada cukai terhadap hasil dan pendapatan hanya wajar dikenakan kepada golongan kaya, pada waktu bertempoh, untuk memenuhi keperluan mendesak yang berkaitan maslahah umum pentadbiran negara dalam keadaan pendapatan negara pula tidak mencukupi.

   Kepentingan siapa?

   Pada masa sama kerajaan tetap berkewajipan mengikhtiarkan sumber pendapatan lain dan mestilah tidak boros berbelanja serta mengelak berlaku ketirisan.

   Berbeza dengan struktur ekonomi moden, cukai dijadikan penyumbang utama kepada pendapatan negara.

   Jika dibelek khazanah ilmu Islam, selain zakat, adanya cukai seperti kharaj, jizyah dan 'usyur yang menepati syarat-syarat ini, dikutip untuk mencukupkan perbelanjaan negara bagi memenuhi dan menjaga maslahah rakyat.

   Persoalannya, GST dan SST yang mahu dimansuhkan atau dilaksanakan ini sebenarnya untuk kepentingan siapa? Kerajaan, korporat atau rakyat?

   Jika benar demi rakyat, tidak sepatutnya cukai diganti dengan cukai kerana ia tetap menjadikan rakyat sebagai penanggung beban.

   Kerajaan sepatutnya lebih kreatif dan inovatif melakukan 'ijtihad' meneroka pelbagai sumber bagi menambah pendapatan negara; bukannya mengambil jalan mudah dan singkat dengan mengenakan cukai kepenggunaan kepada rakyat.   Bahkan, sebenarnya negara bukannya tidak mempunyai cukup pendapatan, tetapi kerana kelemahan dalam mengurus pendapatan dan perbelanjaan menyebabkan berlaku ketidakcukupan.

   Justeru, adalah lebih utama Kerajaan menumpukan usaha kepada perkara-perkara berikut terlebih dahulu tanpa perlu tergesa-gesa melaksanakan cukai kepenggunaan :

   Pertama, membasmi ketirisan perbelanjaan yang dilaporkan mencecah sehingga 30 peratus daripada dana kerajaan.

   Kedua, meningkatkan kecekapan sistem percukaian sedia ada terutamanya menyelesaikan isu mengelak pembayaran cukai. Contohnya, pada 2015 sahaja, seramai 791,239 pembayar cukai pendapatan individu dan 65,545 pembayar cukai pendapatan syarikat tidak menjelaskan cukai pendapatan kepada LHDN melibatkan pembayaran berjumlah RM8.2 bilion.

   Ketiga, menangani aktiviti penyeludupan yang menyebabkan kerugian. Sebelum ini ada dilaporkan Kerajaan kerugian RM4 bilion dalam bentuk hasil cukai tidak berbayar akibat sindiket rokok seludup, RM540 juta setahun akibat aktiviti penyeludupan minyak masak dan RM200 juta sebulan akibat penyeludupan wang ke sebuah negara jiran.

   Harta orang kaya

   PAS bukannya anti cukai atau menafikan kepentingan cukai. Cumanya, terlalu jelas bahawa GST 'merompak' terang-terangan dan SST pula 'mencuri' diam-diam duit rakyat. Oleh itu, PAS menolak kedua-dua cukai kepenggunaan ini.

   Delete
  2. Persekongkolan dengan IRI suatu yang mengaibkan negara   Naib Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni mengingatkan parti politik, tidak kira kerajaan dan pembangkang supaya kembali mempraktikkan konsep wala’ dan bara’ berlandaskan politik Islam.

   Beliau berkata, kedaulatan negara khususnya umat Islam di Malaysia tidak akan terancam seperti sekarang, jika ahli politik di negara ini disiplin dalam mempraktikkan dua konsep itu di landasan yang betul.

   “Kalaulah ahli politik Malaysia berdisiplin di dalam wala’ (kesetian kepada umat Islam) dan bara’ (tidak mendedahkan kelemahan umat Islam kepada bukan Islam, serta berpakat menjatuhkan umat Islam), maka tidaklah terjadi seperti yang berlaku sekarang,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

   Beliau meluahkan rasa kesal terhadap kerajaan sekarang, yang didakwa ‘bersekongkol’ dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI), sebuah badan pemikir Amerika Syarikat (AS) sejak tahun 2002.

   Katanya, kekuatan dalam umat Islam sudah memadai untuk membangunkan negara, tanpa perlu merujuk atau meminta campur tangan pihak asing untuk memberikan rundingan, bahkan sehingga terhutang budi apabila menerima dana.

   IRI sebelum ini mendakwa, bahawa usahanya di Malaysia telah membuahkan hasil melalui keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu dan ia menguntungkan AS daripada segi saingannya dengan China ketika ini.

   Pengakuan itu dibuat Presiden IRI, Daniel Twining dalam sebuah forum anjuran Center for Strategic & International Studies (CSIS), bulan lalu memberitahu, Washington mendapat manfaat daripada kerajaan baharu Putrajaya sejak mula lagi.

   Bagaimanapun, perkara itu dinafikan beberapa pemimpin PH termasuk Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

   Nurul Izzah sebelum ini mendakwa, kerjasama antara PH dan IRI hanyalah setakat latihan kepimpinan dwipartisan, dan mengaitkan Barisan Nasional (BN) serta Gerakan menerima latihan sama.

   Muhammad Fauzi berkata, sejarah membuktikan bahawa tiada negara Islam yang gagal kerana kekuatan musuh, sebaliknya sikap ketidaksetiaan ahli politik meminta pertolongan daripada pihak asing untuk menumbangkan pesaingnya, adalah punca kejatuhan berlaku

   Delete

  3. Najib/paklah berkuasa tapi paklah tido, najib pula leka kumpul harta masuk account sendiri sebab itu saluran masuk/keluar tertutup.
   Tun sudah penat nasihat tapi degil terutama najib sb dikawal bini puaka.
   Maka terpaksa sungkurkan mereka berdua hingga UMNO dan BN tersungkur sama.
   Itu lah bahana pada orang2 yang taknak dengar kata nasihat....
   Dan kau wahai balak Tufik, shut up 🤐 cakap banyak nanti SPRM cari kamu.

   Bodo punya umno dah tau kolam penuh najis patut ko bersihkan tapi ko berak beramai duit IMDB bertambah kotor penuh toksin....bodo

   Maksudnya KJ, hishamudin, zahid midi, musa aman semuanya ikan busuk la.

   Delete
  4. Mufti Perak gesa kerajaan tolak cadangan iktiraf komunis
   NORMAWATI ADNAN 9 OGOS 2018
   Tan Sri Dr Harussani
   Tan Sri Dr Harussani
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   IPOH - Kerajaan wajib menolak cadangan pihak tertentu untuk mengkaji semula buku teks sejarah sekolah bagi tujuan mengiktiraf sumbangan komunis dalam kemerdekaan negara.

   Gesaan itu dibuat Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria yang menyifatkan pengiktirafan itu menafikan sumbangan dan pengorbanan ulama, rakyat jelata, perajurit dan pahlawan negara yang berjuang mempertahankan tanah air.


   Menurutnya, komunis yang datang ke Tanah Melayu untuk mengambil alih pentadbiran bukan sahaja membunuh orang tua, wanita dan kanak-kanak, tetapi juga menangkap dan membunuh alim ulama yang memperjuangkan kemerdekaan dari British.

   "Ulama menentang komunis kerana mempertahankan akidah umat Islam dan menghalang mereka daripada menjajah tanah air.

   "Adalah tidak perlu memperkenalkan komunis kepada generasi akan datang sebaliknya memperkenalkan sumbangan alim ulama dan pejuang kemerdekaan untuk memupuk nilai kesetiaan kepada

   raja dan negara sepertimana rukun negara," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

   Beliau berkata, Islam juga tidak pernah mengiktiraf apatah lagi memberi kerjasama kepada komunis kerana fahaman itu menolak kewujudan dan kekuasaan ALLAH.

   Katanya, pemikiran komunis seperti atheis, tolak tuhan, tolak agama, free thinking, matlamat menghalalkan cara mengikut aliran Machiavelli dan agama adalah candu merupakan fahaman yang perlu dielakkan umat Islam.

   "Mengiktiraf sumbangan komunis adalah menggalak dan mempromosi kezaliman serta fahaman ekstrem kalangan rakyat.

   "Pelajar sekolah perlu disemai nilai murni yang holistik, bukannya mendedahkan mereka kepada keganasan dan kezaliman," katanya.

   Delete
  5. Tindakan “cerdik” Mat Sabu dalam isu keselamatan negara   Termasuk semalam, sudah dua kali Menteri Pertahanan Malaysia, Mohamad Sabu mendedahkan secara terang-terang tanpa berselindung tentang kelemahan pasukan pertahanan kita yakni Angkatan Tentera Malaysia.

   Tidaklah diketahui apa sebab dan musababnya Mat Sabu mendedahkan perkara itu untuk pengetahuan umum, mungkin untuk menunjukkan yang kerajaan Pakatan Harapan ini lebih telus dari kerajaan dahulu iaitu Barisan Nasional atau Mat Sabu ada sebab lain.

   Kali pertama, Mat Sabu dedahkan di dalam dewan parlimen yang mana pesawat pejuang Sukhoi SU-30MKM TUDM hanya empat buah sahaja yang boleh terbang, bagi pihak Pakatan Harapan, mereka sudah boleh gelak basar menunjukkan kepada rakyat yang Barisan Nasional tidak mampu menjaga aset-aset pertahanan udara negara, tetapi sedarkah Mat Sabu, di sebalik gelak besar PH itu, ada mata-mata di luar sana sudah mula mencongak-congak tentang kekuatan pertahanan udara negara kita?

   Semalam sekali lagi Mat Sabu membuat pendedahan kononnya pertahanan negara lemah berbanding negara Asean yang lain, satu kenyataan yang dilihat cukup tidak adil dan tidak masuk akal, adakah benar pertahanan negara kita cukup lemah?

   Benarkah pertahanan negara lemah? peruntukan untuk pertahanan sebanyak RM.17.0 Billion untuk tahun 2018, RM.15.1 Billion (2017) RM.17.3 Billion (2016) dan RM.17.7 Billion (2015) dengan peruntukan sebegitu banyak, adakah adil untuk Mat Sabu mengatakan pertahanan negara kita atara yang terlemah di rantau Asean ini? Laos, Cambodia, Philippines dan Myanmar lebih hebat dari Malaysia?

   Malah kita masih ingat lagi, beberapa rakan Mat Sabu ketika itu memperlekehkan aset-aset pertahanan kita seperti mengatakan kapal selam Scorpene milik TLDM tidak boleh menyelam dan ada suara-suara sumbang mereka-mereka yang kini telah menjadi kerajaan dulu mengatakan "buat apa beli senjata canggih-canggih, kita bukannya nak perang pun...!! baik guna wang rakyat tu untuk bina sekolah, rumah, hospital.." dan "alah beli senjata perang canggih-canggih tapi tak guna pun, kita bukan ada musuh, bukan nak perang pun..." itu adalah sekelumit psyche di kalangan pemimpin pembangkang kini mereka sudah pun menjadi kerajaan.

   Dengan keceluparan mulut-mulut sahabat Mat Sabu itu dulu, sudah tentu membantutkan usaha kerajaan ketika itu Barisan Nasional untuk memperkasakan ATM, bayangkan ketika Najib Razak membentangkan Bajet Pertahanan, cakap-cakap yang menyakitkan hati pastinya akan keluar dari mulut rakan-rakan Menhan Mat Sabu, pernah sampai satu tahap, rakan-rakan Mat Sabu mempertikaikan peranan ATM yang berkhidmat dibawah panji-paji PBB dan mempersoalkan latihan-latihan ketenteraan yang dibuat oleh ATM di dalam mahupun di luar negara, pembaziran kata mereka.

   Jadi, kenyataan Mat Sabu yang mengatakan pertahanan negara kita lemah boleh mengundang petaka buat negara kita, pelabur boleh menarik pelaburan mereka dari negara ini, pelabur tidak yakin untuk melabur di sesebuah negara yang mana pertahanan negara itu lemah dan di akui sendiri oleh Menteri Pertahanan negara itu, bolehkah kita anggap Mat Sabu cuba mensabotaj ekonomi negara?


   : Jangan marah dia sedang 'ghairah'...

   Delete
 11. Malas nak ulas dengan tindak tanduk pemimpin tertinggi Pas sekarang. Patutlah di ludah pemimpin-pemimpin mereka sekarang ni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perkahwinan sejenis bermula dari menuntut hak
   Diterbitkan 8 Ogs 2018, 2:26 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 3:11 petang

   A+ A-
   Desakan komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) untuk menuntut hak yang sama boleh menjadi permulaan bagi mengiktiraf perkahwinan sejenis di masa depan, kata Ketua Wanita Umno, Datuk Noraini Ahmad.

   Beliau mengulas kenyataan aktivis sosial Marina Mahathir yang berkata komuniti LGBT hanya mencari hak yang sama seperti diperuntukkan oleh undang-undang dan bukan hak tambahan seperti perkahwinan sejenis.

   "Benar kata Marina, hari ini mereka bukan minta perkahwinan sejenis tetapi apa akan jadi pada masa akan datang?

   "Perkahwinan sejenis di negara-negara lain bermula dari perjuangan menuntut kononnya hak asasi sama rata untuk golongan LGBT," kata Noraini dalam satu kenyataan media hari ini.

   Baca: LGBT hanya mahu hak sama seperti semua orang, tidak lebih

   Noraini berkata, rakyat Malaysia termasuk komuniti LGBT tidak pernah dinafikan hak asasi mereka untuk menjalani kehidupan seharian.

   "Kita menentang penghinaan dan diskriminasi terhadap golongan LGBT yang berusaha mendapatkan bantuan untuk menyelesaikan kekeliruan perasaan mereka, baik dari sudut spiritual mahupun perubatan.

   "Namun sebagai wanita dan ibu, Wanita Umno tidak akan membenarkan golongan LGBT dihalalkan perlakuan songsang mereka dalam kalangan masyarakat kerana ini bukan jalan penyelesaian kepada isu LGBT," katanya,

   Malah Noraini berkata, daripada perspektif lebih besar, LGBT yang bertentangan dengan nilai agama dan perlembagaan hanya akan merosakkan sistem sosial dan kekeluargaan di negara ini.

   "Maka untuk menghalalkan golongan LGBT mengamalkan gaya hidup hubungan sesama jantina secara terbuka merupakan satu hak yang berlebihan untuk diminta dalam sebuah negara Islam seperti Malaysia," katanya.

   14 kali ganda dijangkiti HIV


   Anggota parlimen Parit Sulung itu turut menambah dalam perkembangan terbaru, golongan LGBT dikesan sebagai kelompok tertinggi dijangkiti HIV.

   Angka itu katanya mewakili 50 peratus kes baru dilaporkan sepanjang 2017.

   "Ini berdasarkan laporan Sektor HIV/STI, Bahagian Kawalan Pe­nyakit, Kementerian Kesihatan yang merekodkan sebanyak 1,697 individu yang mengamalkan tabiat seks songsang seperti homoseksual dan biseksual adalah sebahagian daripada 3,347 kes HIV baru dicatatkan pada tahun lalu.

   "Lebih mengejutkan, jumlah tersebut adalah 14 kali ganda lebih tinggi berbanding individu yang mengambil dadah melalui perkongsian jarum suntikan (IDU) dijangkiti HIV yang sering diperkatakan sebagai punca utama penyebaran virus berkenaan," katanya.

   Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mengelakkan kempen yang membolehkan LGBT mempraktikkan gaya hidup mereka secara bebas di negara ini.

   Sebelum ini, menteri hal ehwal agama, Mujahid Yusof Rawa berkata meskipun LGBT tidak seharusnya didiskriminasi, mereka tidak seharusnya mencabar sistem nilai dan nilai di negara ini

   Delete
  2. Agama harus bebas dari politik, kata Mujahid. Mujahid sebar fahaman songsong   Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusuf mengingatkan semua pihak agar tidak membenarkan agama dipengaruhi sebarang unsur politik.

   Tegas Mujahid, ini kerana kedudukan agama sepatutnya diletakkan lebih tinggi daripada semua perkara.

   “Agama seharusnya bebas dari unsur politik, termasuklah khutbah di mimbar-mimbar masjid. Agama harus lebih bebas dari semua kerana ia lebih tinggi dari semua,” kata Mujahid dalam sidang media di KLIA, hari ini.

   Mengulas lanjut, Mujahid berkata penyampaian teks khutbah seharusnya menjurus ke arah kebaikan dan bukan melabel pihak lain hanya kerana berbeza pandangan politik.

   “Ia (teks khutbah seharusnya) lebih menyeru kepada kebaikan, menyeru kepada membina negara ini dan lebih penting jauhkan daripada melabel-labelkan kelompok tertentu hanya kerana berbeza pandang politik apatah lagi menyebarkan fitnah yang tidak betul hanya untuk kepentingan politik.

   “Dan itu sememangnya menjadi nasihat saya sejak dari awal pegang jawatan menteri, agar agama tidak di politikkan,” kata naib presiden AMANAH itu.

   Bagaimanapun, anggota parlimen Parit Buntar itu berkata pihaknya akan menyemak kenyataan AMANAH Kelantan itu bagi tindakan lanjut.

   “Saya baru balik dan saya sepanjang di Mekah saya lebih tertumpu kepada ibadah saya serta jemaah Haji.

   “Bagaimanapun, saya akan semak apa isunya nanti bila saya masuk pejabat dan akan ambil langkah susulan jika benar terdapat dakwaan sedemikian,” katanya.

   : Agama tak boleh bebas dengan politik. Agama membimbing politik ke jalan yang benar sebagai tututan Islam. Balik Mekah ingat makin cerdik menghurai sesuatu perkara tetapi makin kalut....

   Delete

  3. Tun M waktu masih dalam Umno, dah kata benda yang sama - tapi si mangkuk ni boleh kata, semuanya berpunca dari Tun M. Inilah masalah elit Umno, walaupun dah tak ada jawatan, tapi pemikiran mereka masih sama dalam mengambarkan masalah yang wujud, yakni menyalahkan orang lain. Solusi - tak ada. Penyelesaian - tak ada. Yang tahu, salahkan orang lain.

   Hal sedemikian sama seperti menyapu sampah masuk ke dalam bawah karpet atau tikar.

   Umno di-era Paklah, segala kiblatnya diarah oleh suruhan Paklah. Begitu Najib.

   pak lah dan najib mempunyai masa yg cukup utk umno berubah menjadi laut atau sungai yg ada saliran keluar dan masuk tapi tidak berbuat demikian. tidak pernah bersuara kerana kepentingan diri.
   dengan kata lain umno dipenuhi oleh manusia yg seperti ketua kamu. jatuhpun masih nak salahkan orang lain.

   Delete
  4. Kerajaan mahu swastakan kesihatan?   “We are thinking of minimum coverage of between RM10,000 and RM20,000 per family with annual premium of below RM1,000. That is something workable,” he said, adding that the government would subsidise those who could not afford the premium.“For those who feel the coverage amount is not enough, they can still top up on their own or even buy private health insurance,” he noted.Dr Lee said if everyone is covered by insurance, hospitals can charge according to cost.
   -Petikan dari laporan Malay Mail.
   Ini adalah sesuatu cara di mana kerajaan menswastakan kos penjagaan kesihatan (healthcare). Dan ini adalah masih tahap market testing. Sebenarnya, saya faham bahawa insurans ini akan membantu rakyat dengan membayar kos hospital dan perubatan, namun mereka terpaksa membayar RM1,000 setahun.

   Disebabkan oleh harga kos ubat yang sangat mahal oleh syarikat pharmaceutical dan juga harga kos rawatan yang dicaj oleh hospital swasta, ini diwujudkan untuk memberi satu solusi jangka pendek. Maksud saya adalah kerajaan tidak dapat memberi insentif kepada rakyat dengan menaiktarafkan hospital kerajaan dan memberi lebih banyak manfaat , tetapi insurans ini seumpama menyerah kalah kepada kos rawatan yang sangat tinggi. Ia tidak memperbetulkan masalah secara akarnya, tetapi secara luarannya. Cuba bayangkan jika ada insurans ini, bagaimana hospital swasta dan syarikat ubat akan menaikkan harga lagi?

   Idea ini bukan baru, ia adalah idea meniru NHS dan BN pernah mencadangkan implementasi ini di sini seperti 1Care. Walaupun begitu, ditolak oleh masyarakat disebabkan 10% daripada gaji akan digunakan untuk ini dan badan baru akan dicipta untuk ini yang mungkin mendatangkan masalah. Adakah PH menggunakan idea ini? Saya tidak tahu.

   NHS ini walaupun ada kebaikannya, tetapi amat berbahaya di dalam tangan seorang neoliberal di mana peruntukan tidak akan diberi atau dikurangkan, dan ia akan menjejaskan servis hospital dan pekerjanya.

   Salah satu cadangan saya adalah menaikkan subsidi, membina lebih hospital kerajaan , membawa ubat generic , memeriksa hospital swasta yang mengecaj harga yang sangat tinggi dan
   mengurangkannya kepada sesuatu yang lebih berpatutan, memajukan kualiti hospital kerajaan dan membina lebih banyak klinik dan memperbanyakkan pemeriksaan percuma di merata negara kita.
   Pada pendapat saya , jika rakyat ada kebolehaksesan kepada hospital kerajaan dan ubat yang berkualiti dengan harga murah, pihak insurans akan kurang relevan dan hospital swasta dan ubat mahal akan self-regulate(pengendalian sendiri) disebabkan persaingan hospital kerajaan.

   Segalanya berpunca daripada ketakutan dan stereotaip kita terhadap hospital kerajaan. Agak buntu untuk kita lihat projek pembinaan hospital kerajaan pada masa kini dengan kerajaan baru dengan alasan “hutang”. Hospital kerajaan dan ubat generic akan mengurangkan bisnes hospital swasta dan ubat pharmaceutical, di mana hospital swasta dan ubat mahal terpaksa self-regulate(mengendalikan sendiri) kerana kekurangan pelanggan(demand). Kerajaan neoliberal akan mengurangkan kebergantungan rakyat pada kerajaan, dan akan menaikkan kapasiti kapitalis dengan memberi safety net yang tidak seberapa kepada rakyat. Ini adalah falsafah mereka.

   Ini pernah berlaku dulu :
   “The Malaysian government in 1983 under then-prime minister Dr Mahathir Mohamad introduced privatisation policies which allow the private sector to play a greater role in taking away the government’s responsibilities in both healthcare and education. Healthcare has exhibited ever increasing costs since then.

   Delete
  5. Berhentilah main emosi rakyat, kata calon PAS pada HARAPAN
   Bernama | Diterbitkan 27 Ogs 2018, 11:16 malam | Dikemaskini 27 Ogs 2018, 11:24 malam

   A+ A-
   PRK SERI SETIA | Kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) digesa supaya tidak bermain dengan emosi rakyat sebaliknya harus menunaikan janji-janji yang diberi sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

   Calon PAS bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia Dr Halimah Ali berkata, setiap bantuan yang dijanjikan perlu ditunaikan kepada rakyat yang memerlukan.

   Beliau berkata demikian ketika ditanya pemberita mengenai langkah kerajaan untuk mengurangkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) secara berperingkat sebelum ia dimansuhkan.

   "Sebelum PRU14 banyak perkara yang dijanjikan dan sebagainya. Bila dah jadi kerajaan, tiba-tiba (sekarang) berkata sebaliknya dan pelbagai alasan diberikan," katanya apabila ditemui semasa melakukan tinjauan mesra di Pasar Malam Kampung Lindungan, di Petaling Jaya, hari ini.

   "Kalau orang miskin, kenalah bagi zakat, bagi bantuan melalui jabatan kebajikan atau apa sahaja saluran seperti yang sepatutnya, setelah melakukan kajian mengikut kes," katanya.

   Sementara itu, bekas exco kerajaan Selangor itu berkata PAS mengutamakan serta mengutarakan budaya politik matang dan sejahtera demi keperluan rakyat.
   "PAS memperjuangkan budaya yang matang dan sejahtera dengan fikiran yang lebih rasional, di mana maklumat diberikan lebih tepat serta gambaran yang jelas daripada semua sudut dan bukannya separuh jalan,” katanya.

   Pada 8 September ini, Dr Halimah yang juga bekas ADUN Selat Klang berdepan satu lawan satu menentang calon HARAPAN Halimey Abu Bakar untuk mengisi jawatan sebagai ADUN Seri Setia.

   Kekosongan kerusi DUN tersebut berikutan kematian penyandangnya, Prof Dr Shaharuddin Badaruddin akibat kanser usus pada 2 Ogos lepas.

   Delete
 12. Parti x berpendirian..mencari keuntung kepenting konon berlandaskan islam..tiada nampak pun ciri2 yg boleh membanggakan hala tuju perjuangan parti melayu islam ni melainkan mengutuk..melabel..bersalin musuh..kiranya seperti kawan2 sebutlh..pas pus pus..malang x bagus..apa2 pun itulh politik..
  politik..
  puak adunan selembu..
  Puak angkatan sarap..
  puak anasir songsang..
  puak agen sleweng..
  puak alat sempit..
  puak angkuh sakit..
  puak ajaran salah..
  Hahahamcmpartisambalsadinkehkeheh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perhimpunan aman di Kuala Krau
   ROSILAWATI ROSEDI 3 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3.2K
   Perhimpunan Aman di Kuala Krau
   Antara mereka yang hadir dalam perhimpunan aman di Kuala Krau anjuran Umno Bahagian Kuala Krau hari ini.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA KRAU - Kira-kira 500 memenuhi perkarangan Masjid An Nur Kuala Krau sempena Perhimpunan Aman Kebangkitan Ummah Mempertahankan Agama Islam,Bangsa Melayu dan Kedaulatan Raja-Raja Melayu hari ini.

   Perhimpunan anjuran Umno Bahagian Kuala Krau itu disertai beberapa NGO terdiri bekas polis, tentera, peneroka termasuk masyarakat Orang Asli(OA) dan penduduk setempat.


   Hadir sama Ketua Umno Bahagian,Datuk Seri Ismail Mohamed Said yang juga Ahli Parlimen Kuala Krau, Exco Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam,Pelajaran dan Kesihatan Negeri,Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad yang juga Adun Kerdau.

   Perhimpunan lebih sejam yang bermula kira-kira jam 2.15 petang itu menuntut hak dan keistimewaan orang Melayu dan agama Islam di negara ini.

   Selain laungan 'Hidup Melayu yang bergema,sebaik perhimpunan berakhir kira-kira jam 3.30 petang, mereka turut berarak ke Balai Polis Kuala Krau untuk membuat laporan polis terhadap Menteri Sumber Manusia, M Kulasegaran serta penghinaan terhadap agama Islam,bangsa Melayu dan Raja-raja Melayu oleh beberapa pengguna Facebook.

   Delete
  2. Selepas Zunar Kini Mejar Zaidi pula ‘frust’ dengan Pakatan Harapan   Mejar (B) Zaidi Ahmad, yang dipecat daripada angkatan tentera tiga tahun lalu, menyuarakan kekecewaan selepas selepas kerajaan menolak permohonannya agar jawatannya dalam Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dikembalikan atau beliau dibayar pencen.

   Beliau yang kini berkhidmat sebagai pegawai penerangan pejabat ketua menteri Pulau Pinang hari ini berkata, Majlis Angkatan Tentera memberitahunya bahawa beliau tidak layak mendapat tuntutan itu kerana dipecat daripada tugas.

   "Saya akan jumpa mereka di hari pengadilan," katanya kepada Malaysiakini.

   "Saya tidak mahu ulas panjang tentang keputusan itu tetapi saya mahu ingatkan pemimpin HARAPAN agar tidak lupa, mereka kini sudah menjadi menteri, gembira dan boleh menikmati kemewahan.

   "Jangan lupa rakyat yang berjuang dan mengangkat anda ke kedudukan sekarang, kerana rakyat yang sama juga boleh jatuhkan anda," katanya lagi.

   Beliau membuat permohonan itu Mei lalu kepada Mohamad Sabu yang ketika itu baru menjadi menteri pertahanan.

   Dalam permohonannya, Zaidi meminta agar pencennya dikembalikan atau beliau dimasukkan semula dalam TUDM atas asas dirinya sebagai juruterbang berpengalaman yang "dipaksa" melepaskan jawatan oleh kerajaan BN.

   Mohamad berkata akan mengkaji permohonan itu dan akan mengambil tindakan jika perlu.

   Malaysiakini sudah menghubungi Mohamad dan menunggu maklum balasnya.

   Zaidi dipecat pada 12 Januari 2015 selepas mencabar Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung isu dakwat kekal.

   Beliau membuat laporan polis ketika PRU 2013, dan tindakan itu dianggap bertentangan dengan etika kerjanya.


   : Mat Sabu nak balas dendam dulu buat surat terbuka hentam Mat Sabu dan Amanah, masuk DAP....

   Delete

  3. Dalam politik kita kena lihat dari segi Geopilitik.Tahniah PH akan Malaysia baru.Dalam politik keputusan dibuat mengikut pemegang kerusi terbanyak.

   Kita lihat Parti mahathir PPBM berbanding PKR dan DAP.Secara logik dapat diketahui siapa yang membuat keputusan?Mahathir berjiwa Melayu tapi apa kan daya tak ada tenaga,pertama dah tua dan kedua kerusi pula sikit.Dia dipermainkan oleh Cina dan Jepun..Kesian tenguk dia.Dia dijadikan alat.

   Bila DSAI jadi Pm semuanya dah diselesaikan Oleh Mahathir.

   Delete
  4. BN & PH TINDAS KELANTAN


   Kelantan miskin walaupun rakyatnya pandai, kata Dr M
   Faisal Aysraf | Diterbitkan 1 Sep 2018, 1:20 petang | Dikemaskini 1 Sep 2018, 2:03 petang

   A+ A-
   KONGRES BUMIPUTERA | Kelantan merupakan sebuah negeri yang miskin walaupun ramai rakyatnya terdiri daripada usahawan yang mahir dan berbakat, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Beliau berkata ini disebabkan kerajaan negeri yang dikuasai PAS tidak dapat mentadbir sendiri tanpa bantuan daripada kerajaan persekutuan.

   "Sebenarnya saya minta maaf kata benda benar. Bantuan pusat mesti diberi untuk bantu kerajaan Kelantan sebab kekurangan kutipan cukai. Negeri itu miskin sebaliknya orangnya pandai.

   "Banyak pegawai tinggi kerajaan orang Kelantan. Termasuk bekas setiausaha saya. Mereka cekap belaka. Kalau kerajaan pusat tak tolong, kerajaan negeri tak boleh diadakan sebab wang tak cukup. Ini kebenaran," katanya.

   Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai peluang perniagaan Bumiputera di Kelantan dalam sesi soal jawab semasa Kongres Masa Depan Bumiputera & Negara (KBN 2018), di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pagi ini.

   Mahathir berkata keadaan ini menghalang ramai usahawan Kelantan daripada mengembangkan bakat mereka dan membangunkan negeri itu.

   Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob antara mereka yang hadir pada kongres hari ini bersama Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang bertindak selaku pemudahcara.

   Tumpu pembangunan negeri

   Perdana menteri menegaskan ramai rakyat Kelantan berjaya dengan perniagaan di negeri-negeri lain, tetapi tidak dapat mempamerkan bakat mereka di negeri sendiri.

   "Sebenarnya orang Kelantan ni bijak belaka. Kalau perhatikan mana-mana state pun, ada bisnes ada lah orang Kelantan.

   "Kenapa tak boleh buat itu di Kelantan. Pekerja di Singapura juga terdiri orang Kelantan, (yang tinggal) di johor. Mereka cekap dan mestilah diberi iklim yang sesuai supaya tumpu pada pembangunan negeri Kelantan.
   "Mereka masih ada industri mereka yang juga maju. Serunding, dodol pun di Kelantan. Banyak barang buatan datan dari Kelantan. Tak tahu macam mana orang begitu cekap tidak ada di Kelantan tapi ada di tempat lain. Ada yang tak kena di situ. Jadi kena kaji. Kita nak tau sebab apa.

   Mahathir dalam pada itu turut memuji semangat keusahawanan yang ditonjolkan wanita Kelantan.

   "Pemilik ladang besar Kelantan adalah wanita. Tak taulah lelaki buat apa," katanya.

   Kongres hari ini menurut Kementerian Hal Ehwal Ekonomi akan menjadi platform dalam usaha kerajaan merangka agenda bagi pemberdayaan Bumiputera.

   Delete
  5. Apa tujuan DAP nak bukan Islam dan Transgender ada dalam JAKIM?   Modus operandinya agak mudah iaitu DAP tidak cakap isu tersebut bagi elak dikutuk umat Islam tetapi eksploit Melayu yang juga ahli parti itu sebagai boneka kononnya ia suara kaum berkenaan.

   Namun, semua maklum saranan dikemuka Prof. Dr. Tajuddin Rasdi, pensyarah senibina Islam, yang disiar portal pro-Pakatan Harapan (PH) minggu lalu; sebenarnya cerminan imej DAP mahu campuri urusan hal ehwal Islam.

   Ini termasuk dengan letak individu yang cenderung fahaman liberalisme dan pluralisme sebagai antara ahli lembaga pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kononnya agar ‘suara orang luar’ juga diambil perhatian sama.

   “Saya cadangkan supaya ia perlu dianggotai oleh 20 paratus daripada Bukan Islam yang mewakili pelbagai agama, bangsa dan keprihatinan. Perlu ada juga wakil yang boleh bercakap bagi pihak kumpulan minoriti tertentu lain.

   “Ini seperti LGBT, Ahmadiah atau kumpulan Syiah,” demikian cadangan pelik Tajuddin yang juga merupakan ahli DAP seumur hidup dari kalangan Melayu vokal dan disiarkan menerusi laman Free Malaysia Today baru-baru ini.

   Dalam tulisan itu, beliau menyatakan banyak isu Islam di Malaysia konon telah ceroboh bidang bukan Islam sambil beri contoh kes ‘pijak kepala lembu’, seruan bakar Bible dan himpunan Baju Merah yang laungkan slogan Islamik.

   Juga pertembungan Mufti Perlis dengan aktivis pelampau Hindu Hindraf, Waythamoorthy, isu Zakir Naik dan P. Ramasamy dan beberapa contoh lain disebutkan Tajuddin kononnya cetus kebimbangan masyarakat bukan Islam.

   Baginya, isu-isu ini menunjukkan bahawa Islam merupakan isu bagi Malaysia secara keseluruhannya dan wajar kelompok bukan Muslim diajak terlibat beri pandangan menerusi pelantikan dalam lembaga pengarah Jakim.

   “Saya mahu mencadangkan yang kita terima bahawa ada sesetengah isu berkaitan hal ehwal Islam merupakan isu rakyat Malaysia tanpa kira agama mereka dan bukan hanya eksklusif membabitkan umat Islam semata-mata.

   “Walaupun penjajah British yang telah memberikan kemerdekaan kepada Malaya mensyaratkan supaya perihal Islam akan kekal di bawah kuasa institusi Islam, kita mesti melihat semula idea ini di dalam konteks lebih luas.

   “Ini termasuk dari segi kontemporari, kebudayaan dan amalan profesional dalam dunia berkembang pesat,” dalih Tajuddin sebagai rasional lantik golongan kafir, pondan dan ajaran sesat itu untuk sertai lembaga pengarah Jakim.

   Perasaan kuat beliau menyatakan bahawa konon tiba masa untuk kita semua pertimbangkan bukan Islam sebagai sebahagian daripada mana-mana ahli lembaga pengarah yang dilantik dalam mana-mana institusi Islam tempatan.

   Ini juga untuk membolehkan perspektif seimbang terhadap masalah dan terlibat sama dalam hasil cara penyelesaian masalah yang lebih baik berbanding sekadar input idea daripada hanya anggota panel beragama Islam semata-mata.

   “Lagi pun, mereka ini masih rakyat Malaysia. Ahli jawatankuasa atau lembaga pengarah ini hanya sebagai minoriti dan tidak mampu beri kesan kepada kekuatan undian orang Islam dalam jawatankuasa atau lembaga pengarah itu.

   “Apa yang saya ingin ketengahkan ialah pandangan minoriti ini mesti diwakili kerana saya tiada langsung keyakinan kepada kemampuan pakar Islam untuk fahami atau hargai semua bentuk keprihatinan kelompok rakyat Malaysia.”

   Hakikatnya, meskipun yang bercakap lontar idea aneh ini ialah orang Melayu dan beragama Islam, tetapi dalang sebenarnya ialah DAP serta diketahui ada agenda tersirat mahu hancur Islam dari dalam. – Agensi/Mynewshub.TV

   : Setelah ekonomi, kemudian kuasa politik kini agama yang menjadi tiang keutuhan Melayu ingin dirobek. Bila agak Melayu nak sedar dan bersatu dalam perjuangan Islam?....

   Delete
 13. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 14. sejak kawin tanpa nikah dgn umporno ni.....pas pun dah otak porno.

  klu pasal tambah bini ni......pas no 1!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dlm blog garang bukan main
   Balik rumah takut bini, kena dera lipat baju & pinggan.

   Delete

  2. "Takiyuddin muncul di pentas MCA di kawasan kejiranan Melayu di Taman Tun Perak, di mana beliau bercakap tentang keperluan untuk semakan dan imbangan."

   dulu tak dak semak dan imbang dan sejak2 rapat dengan umno baru ada semakan dan imbangan..jadi sekarang dacing tak senget dah lah..

   Kata2 pmimpin pas btul bila perlu n haram bila xperlu. Mca prnah mnolak hudud n dap pun samo tp olh sbb kpentingan smuanya ok. Ucapan pmimpin pas xblh pakai sila rujuk you tube: as mahu printah 5 negeri. 2) pas xakan laksana hudud n lain lg ucapan yg maki hamun n inilah sifat pmimpin islam yg kita nak ikut. Dgr n brfikirlah dgn matang.

   Delete
  3. Pakaian pramugari perlu sopan, islamik
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 8 Ogs 2018, 12:59 tengah hari | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 1:22 petang

   A+ A-
   TINJAUAN | Isu pakaian melibatkan pekerja kabin kapal terbang sekali lagi mendapat perhatian umum selepas dibangkitkan di parlimen.

   Malaysiakini cuba mendapatkan pandangan masyarakat mengenai isu berkenaan dalam kriteria yang mereka mahukan khususnya melibatkan pemakaian pramugari.

   Seksi, tidak menutup aurat (bagi pekerja Islam) dan tidak sopan antara masalah yang dilihat menjadi fokus utama.

   Bagi pengusaha tudung, Amalina Ahmad Zaki (bawah), 28, berpendapat pemakaian pramugari syarikat penerbangan di Malaysia sewajarnya perlu mencerminkan dan menterjemahkan identiti Islam.   Menurutnya, Islam sebagai agama rasmi negara juga boleh diterjemahkan melalui pakaian pramugari.

   "Keadaan sekarang agak sakit mata kita lihat, kalau mereka itu keluarga kita pasti marah.

   "Jadi adalah lebih baik jika pakaian mereka lebih sopan dan menutut aurat. Kita tonjolkan nilai-nilai islamik sejajar dengan Islam sebagai agama persekutuan negara," katanya kepada Malaysiakini di Kota Bharu, semalam.

   Terdahulu, isu tersebut dibangkitkan Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) ketika perbahasan titah diraja pada 25 Julai lalu.

   Ketika itu, beliau antara lain berkata ada wanita beragama Islam yang bekerja sebagai pramugari terpaksa membuka tudung demi mencari rezeki.   Pekerja swasta, Hamzi Abdul Majid (atas), 24, pula berpendapat isu tersebut perlu ditangani kerajaan dengan berhemah dengan pelaksanaan undang-undang.

   Katanya, kerajaan perlu membuat ketetapan dan garis panduan mengenai kod etika melibatkan pramugari.

   "Jadi, melaluinya syarikat penerbangan perlu diwajibkan mematuhi ketetapan tersebut.

   "Pemakaian sekarang agak menjolok mata dan kurang sopan. Tidak sesuai untuk pekerja Islam," katanya.

   Sementara itu, Akmal Aini Rahim, 27, menegaskan kod etika patuh syariah bagi pramugari perlu diperkenalkan agar pekerja bidang itu kelihatan lebih sopan.

   "Khusus bagi pekerja Muslim, kita patut utamakan aurat dalam pemakaian. Pakai skirt pendek atau pakaian ketat hanya mengundang tarikan si hidung belang.

   "Jadi, lebih baik pakai menutup aurat contohnya seluar panjang yang digayakan dengan baju kot, atau baju kurung dan bertudung," ujarnya yang juga seorang pekerja swasta.

   Dalam pada itu, selain isu pemakaian pramugari, pengguna juga mempunyai kriteria lain dalam memilih syarikat penerbangan terbaik untuk mendapatkan perkhidmatan.   Bagi Ang Wui Chong (atas), 42, berkata, sebagai pengguna bukan Muslim isu kualiti perkhidmatan penerbangan lebih diberi perhatian.

   "Pada saya kualiti perkhidmatan lebih penting berbanding pakaian.

   "Kecuali cutting pakaian itu (nampak) tidak selesa sehingga prestasi perkhidmatannya," katanya ringkas.

   Amir Hazlin Lin, 50, pula berpendapat kriteria utama apabila memilih syarikat penerbangan adalah tambang murah, muatan barang dan kesesuaian waktu berlepas atau ketibaan ke destinasi.

   "Yang penting harga murah, muatan barang atau luggage. Selain itu waktu berlepas yang sesuai.

   "Isu pakaian itu bergantung pada polisi syarikat penerbangan, " katanya.


   Syukor Ahmad, 41, pula berpandang seseorang pengguna menaiki kapal terbang bukan untuk melihat pramugari.

   Tanpa menafikan isu pakaian pramugari perlu diambil perhatian katanya, seseorang pengguna menaiki kapal terbang pastinya mementingkan keselesaan dan keselamatan terjamin.

   "Kalau saya naik kapal terbang tak peduli sangat isu pakaian pramugari. Kalau masa penerbangan panjang kita tidur atau baca buku. Bukan nak tengok pramugari.

   "Yang penting selamat sampai ke destinasi pada jangka masa yang ditetapkan, " katanya.

   Delete
  4. Mujahid gesa pisahkan politik dan agama   mujahid gesa pisahkan politik dan agama...yg dia tak sedaq dgn politik lah dia boleh dilantik sebagai menteri hal ehwal agama...

   Kalau nak pisahkan...tunjuk lah contoh dulu...hang letak jawatan menteri dan ahli parlimen, pi karang dua tiga buah kitab dulu...buka pondok ka, mengajaq ka dulu...lps tu tunggu tengok bila agaknya kerajaan nk lantik hang jadi menteri pulak...

   Dan dia juga tak sedaq bahawa apa yg dia sebut tu amat bertentangan dgn prinsip perjuangan almarhum ayahandanya iaitu Tuan Guru Yusof Rawa (ATGYR)...ATGYR merupakan pangasas kepada konsep "kepimpinan ulama" dengan dibantu oleh almarhum UFN, TGNA dan TGHH....kejayaan konsep tersebut telah ditempa dgn hebat apabila PAS semakin mendapat sokongan rakyat sehinggalah berlaku tragedi Memali...

   Tiba2 si mujahid ni nk suruh pisahkan agama dan politik... sudah panas punggung kah mujahid???...dan fahaman atau pegangan utk memisahkan agama dan politik ini lah yg telah disebut oleh almarhum TGNA sebagai "politik suku agama suku"...bila buat urusan politik, agama simpan dalam poket...ertinya apa saja yg diputuskan tak libat dgn dosa dan pahala...bila nk sembahyang, baru ambik balik agama tu guna...

   sesungguhnya mujahid tidak mewarisi langsung peninggalan almarhum TGYR samada ilmunya, ketrampilannya mahupun semangat perjuangannya...mmg patut manusia jenis ini angkat kaki dari PAS....

   alfaqir ilallah ppk
   14 Zulhijjah 1439H

   Delete

  5. umno era paklah dn NR, umno mnjd semakin lemah. Era paklah hanya meninggalkn islam hadhori. Era NR, kerosakn umno dr dlm semakin kritikal. Krn itu umno d analogi kn sbg kolam bertakung. Hanya spesis dr dna sejenis NR yg mampu hidup bebas berkeliaran dlm umno. Saki-baki yg terus hidup dlm umno adalah spesis hasil dr rekombinasi genetik yg berjaya mnyesuaikn diri dgn alam kolam bertakung tersebut. Pnyesuaian ini yg menambah kn lg kerosakn umno dr dlm. Bila umno sudah rosak, maka kerajaan turut rosak.

   Spesis yg dominan dlm kolam bertakung tersebut sudah pasti nya spesies pemangsa. Ia mmkn apa sj yg ada dlm kolam tersebut. Tiada rantaian mknn yg ujud dgn jelas. Kdg² bila keadaan sukar, mrk sesama spesies juga d jdkn hidangan santapan harian.

   Kerakusan dlm umno mnjdkn keadaan tidak terkawal bilamn "warlord" bersatu merompak hak milik rakyat dn negara.Kerajaan sudah mnjd "dewan pertuanan umno". Maka keadaan sejahtera bertukar corak mnjd fasistik, sinikal, paradok, fideliti dn imperialis. Setiap pemimpin umno dr kelompok warlord yg juga pemimpin kerajaan terkedepan sbg pemimpin personifikasi. Mrk lebih autokratik dgn sikap rakyat harus tunduk kpd mrk dn bukan mrk pula yg harus tunduk pd rakyat. Kepala gangster kwsn juga harus raikn kelibat mrk utk cari mkn. Pd mrk, sudah tiada ujud lg "teori maslow" krn kepuasan mrk dlm apa hal sekali pun tiada puncak dn batasan. Kebuncitan keperluan prasarana politik dn kehidupn mrk harus sentiasa d isi dn tidak pernah cukup. Krn itu mrk tidak akn tunduk pd hak rakyat, milikn negara hatta agama yg mnyekat anak tekak mrk.

   umno adalah kolam takungan "self containment" yg tertutup dr aliran kitaran pmbangunn pndewasaan, pematangn dn rejuvinasi. Aliran kebaikn d sekat mnkala aliran sedia ada d kekalkn. Tidak ujud kitaran effluent dn diffluent utk merawat kolam tersebut hingga akhirnya mnjd kolam takungn kumbahan yg toksid. Proses pngekalan ini tidak boleh d cabar. Sesaper yg cabar akn menerima nasib yg d tentukn mrk. "Political assasination" adalah sbhg hukumn politik dgn pelbagai fitnah utk mmbunuh masa depan politik dn keperibadian politiko.

   Narasi ideologis dn narasi politis umno mnguasai seluruh nuansa kerajaan hinggakn agenda umno adalah agenda kerajaan. Kerajaan d umnokn dn umno adalah kerajaan. Seluruh asas sistem kenegaraan tercemar dgn kemasukn aliran toksid dr umno. Negara berkerajaan mnjd kerajaan bernegara. Doktrin politik umno mngingkari budaya kehidupn berpolitik. Hilang segala politik nilai. Norma dn etika politik d persetan kn. Akhir nya acuan dr doktrinisasi umno ini melahirkn msia NR sbg negara kleptokrasi.

   Kleptokrasi mnghancurkn negara. Negara terus mnjd lemah. Negara dn rakyat d yatimkn lalu d dayus kn krn terpaksa mngikut telunjuk pemerintah utk terus hidup sbg rakyat marhaen.

   Delete
  6. KELANTAN DITINDAS DI BAWAH PM-4 & 7


   Dr M musykil orang K'tan tak menyumbang kepada pembangunan negeri sendiri
   Diterbitkan 1 Sep 2018, 1:43 petang | Dikemaskini 1 Sep 2018, 1:49 petang

   A+ A-
   Tun Dr Mahathir Mohamad melahirkan rasa musykilnya mengenai kemampuan rakyat dari Kelantan yang boleh berjaya dalam pelbagai bidang terutama perusahaan dan perniagaan di tempat lain, namun tidak dapat melakukannya atau menyumbang kepada pembangunan negeri asal mereka.

   Perdana Menteri berkata beliau sendiri tidak tahu bagaimana keadaan itu berlaku dan menimbulkan persoalan sama ada ‘persekitaran’ di Kelantan yang menyebabkan rakyatnya tidak dapat membangunkan negeri mereka.

   “Sebenarnya orang Kelantan ini bijak-bijak belaka, kalau kita perhatikan di mana negeri pun yang ada perusahaan dan perniagaan adalah orang Kelantan, kenapa mereka tidak boleh buat perkara itu di Kelantan adalah soalnya.

   “Pekerja-pekerja kita di Singapura juga ramai orang Kelantan yang tinggal di Johor, mereka cekap, mereka boleh, tetapi persekitaran barangkali tidak kena di Kelantan. Sama-samalah kita kaji persekitaran itu untuk tentukan kenapa ia jadi demikian,” kata perdana menteri dalam sesi dialog pada Kongres Masa Depan Bumiputera dan Negara 2018 hari.

   Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan daripada seorang peserta yang bertanya mengenai langkah kerajaan untuk menyediakan kemudahan infrastruktur untuk Kelantan termasuk projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang akan memberi manfaat besar kepada negeri itu.

   Dr Mahathir berkata ramai rakyat Kelantan juga memegang jawatan penting dalam kerajaan termasuk salah seorang yang kini menjadi setiausahanya dan ia membuktikan kemampuan mereka.

   Perdana menteri seterusnya mendedahkan bahawa tanpa bantuan daripada kerajaan pusat, kerajaan Kelantan sebenarnya tidak mampu untuk menguruskan negeri dan pentadbiran negeri itu.

   Katanya pendapatan negeri itu termasuk menerusi kutipan cukai tidak mencukupi kerana ia disifatkan sebagai sebuah negeri yang miskin.
   “Saya yakin kalau orang Kelantan dapat betulkan sesuatu maka mereka dapat membantu membangunkan Kelantan lebih pesat lagi berbanding tempat lain,” katanya.

   Mengenai ECRL, Perdana Menteri mengulangi pendiriannya bahawa kerajaan tidak mampu menampung perbelanjaan projek tersebut buat masa ini dan menangguhkan sehingga mempunya dana yang mencukupi.

   Terdahulu Dr Mahathir turut menyampaikan ucaptama pada majlis yang dihadiri beberapa menteri kabinet selain disertai 2,500 peserta dan delegasi.

   - Bernama

   Delete
  7. Anwar nak buat “langkah Kajang 2”   Anggota Parlimen Selayang, William Leong Jee Keen hari ini menawarkan kesediaan beliu untuk mengosongkan kerusi parlimen yang disandangnya bagi memberi laluan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding.

   “Saya sedia lepaskan kerusi itu kepada Datuk Seri Anwar,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen sebentar tadi.

   Sebelum ini, timbul spekulasi calon naib presiden PKR itu akan mengosongkan kerusi parlimen Selayang bagi memberi peluang kepada Anwar yang diisytiharkan sebagai presiden PKR apabila beliau menang tanpa bertanding Ahad lalu.

   Pada pilihan raya umum ke-14, Anwar tidak dapat mempertahankan kerusi Permatang Pauh kerana masih di penjara atas kesalahan liwat II sejak 2015. Bagaimanapun sebaik sahaja Pakatan Harapan berjaya menumbangkan BN, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir telah menghadap Yang di-Pertuan Agong dan memohon beliau diberikan pengampunan penuh.

   Isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anak perempuan mereka Nurul Izzah masing-masing sebelum ini dilaporkan berkata mereka tidak berhasrat melepaskan kerusi Parlimen Pandan dan Permatang Pauh.

   Anwar menggantikan isterinya yang juga adalah timbalan perdana menteri yang tidak mempertahankan jawatan presiden PKR pada pemilihan parti kali ini.

   Mengulas lanjut apakah beliau sanggup menjadi “kambing hitam”, Leong berkata “ya”.

   Malah, katanya perkara sama juga akan dilakukan oleh semua 50 orang anggota parlimen PKR.

   “Kalau diminta saya sanggup (jadi kambing hitam), malah saya percaya 50 anggota parlimen PKR yang lain juga kalau diminta (berbuat demikian) tak ada siapa yang tidak akan beri laluan pada Anwar,” katanya.

   Bagaimanapun, kata Leong sehingga hari ini tidak ada perbincangan mengenainya dibuat pihak pimpinan parti itu.

   “Setakat ini tak ada apa perbincangan,” katanya.

   Pada pilihan raya kecil (PRK) DUN Sungai Kandis yang lalu, Anwar berkata bahawa sebuah kerusi Parlimen akan dikosongkan bagi memberikan beliau ruang untuk bertanding.

   Anwar yang dinamakan akan menggantikan Dr Mahathir perlu menjadi ahli parlimen sebelum dapat dilantik menjadi perdana menteri dan menerajui kerajaan Pakatan Harapan.


   : Parti mana pula akan menjadi mangsa. Sebelum ini PAS terfitnah dek kerana nafsu PKR....

   Delete
 15. pas nk ganti umno dlm bn..

  utk teruskn perjuangan mnjadi pembangkang selamanya.

  pas semangat pembangkang only.

  ReplyDelete
  Replies
  1. INI KAH PH MAHU KAN


   Denmark kuat kuasa denda wanita pakai niqab
   Minda Rakyat 23 hrs ago # Luar Negara
   LightBlog
   Notis : Kami membuka satu group baharu "MindaRakyat" di Telegram. Anda boleh berborak apa sahaja di sini. Group ini terbuka dan tiada sekatan. Group ini menerima RSS (suapan berita) daripada blog ini secara berkala. >> Masuk < <


   Denmark menguatkuasa undang-undang mengharamkan wanita berniqab, dan sekiranya membantah peraturan itu hukuman denda dikenakan.

   Peraturan itu menetapkan, memakai burqa yang menutup seluruh muka, atau niqab, yang cuma menunjukkan mata, di tempat umum dikenakan denda sehingga 1,000 kroner (RM635).

   Larangan juga memasukkan aksesori lain yang menutup muka seperti janggut palsu. Kesalahan berulang boleh didenda sehingga 10,000 kroner (RM6,365).

   Semalam, seorang wanita menjadi individu pertama didenda kerana memakai niqab selepas undang-undang itu dikuatkuasakan Rabu lalu.

   Wanita berusia 28 tahun berkenaan didenda selepas dikecam seorang wanita lain yang cuba memaksa membuka niqabnya.

   Kejadian itu berlaku di sebuah pusat beli-belah di Horsholm, 25 kilometer dari utara Copenhagen.

   Bagaimanapun undang-undang baru itu menimbulkan bantahan dan kritikan dalam kalangan kumpulan hak asasi manusia.

   Amnesty International menyifatkan undang-undang itu sebagai diskriminasi terhadap hak wanita, terutama wanita Islam yang memilih memakai burqa.

   Pengharaman pemakaian niqab telah dikuatkuasakan di Perancis, Austria, Bulgaria dan Bavaria, sebuah negeri di Jerman. –Agensi


   : Umat Islam negara kita belum sedar, selepas tersempit nanti baru mereka nak bersatu....

   Delete
  2. Menteri PH yang “uneducated supporters” sebelum 100 hari   Untuk mencapai janji 100 hari tentulah Pakatan Harapan akan melantik menteri-menteri yang hebat gabungan daripada 4 kompenan parti dan pendokong 4 parti berkenaan.

   Tapi apa yang rakyat dapat hanya menteri yang memenuhi nafsu dan kehendaki perebutan jawatan untuk parti bukan untuk rakyat.

   Ab Jalil menulis apa yang rakyat dapat sebelum 100 hari ialah;

   1. Bangsa Hindu penduduk asal negera ini
   2. kasut Hitam
   3. 7 ekor lembu
   4. Tulis kenyataan akhbar bahasa Melayu guna google translator
   5. Rakyat tidak terbeban dengan SST kerana Hasil cukai kerajaan kurang
   6. Barang akan naik tapi tidak setinggi GST
   7. Manifesto bukan kitab suci
   8. Hadis ialah sesuatu yang bila buat dapat pahala, tak buat tak apa
   8. LIMA diadakan setiap tahun
   9. Harga makanan Food Truck lebih mahal kerana kos penyediaan lagi tinggi dan lebih bersih dari kedai tepi jalan.
   10. Kita akan turunkan semua papan tanda Klinik 1Malaysia
   11. Bagi warganegara kepada pekerja asing (agaknya untuk penuhi janji mengurangkan pekerja asing 😂)
   12. Panggil Ketua Jabatan bawah kementerian lain bagi taklimat kepadanya tanpa kebenaran Menteri
   13. Jika FAM tidak boleh kawal FA negeri lebih baik jangan sertai Sukan Asia
   14. Kenyataan rasmi MoF perlu dalam bahasa Mandarin sebab ada rakyat keturunan cina di negara ini.
   15. Permit tukang masak asing akan ditarik balik
   16. Ajak orang derma untuk bayar balik hutang negara
   17. Tender belum tutup kos HSR sudah jadi RM100 bilion
   18. Kerajaan sedia tanggung dosa kerana tidak penuhi janji manifesto
   19. Rakyat tidak terbeban kerana hanya tarif letrik perniagaan yang naik
   20. Khazanah sudah lari matlamat asal kerana ia ditubuhkan untuk jaga kepentingan Bumiputera
   21. Harga daging naik, kita nasihatkan rakyat bijak membuat pembelian kerana daging bukan barang kawalan dan peniaga lebih beretika.


   : Ini menepati kata-kata terlepas mulut buaya masuk mulut harimau. Terselamat daripada PEROMPAK dapat pula PENYAMUM

   Delete

  3. 1mdb tu xde masa zaman tun ngan pak lah..nfc xde masa zaman tu..isu felda,ltat tu sume xde isu masa zaman tu..nk citer korupsi,zaman sblum anwar jadi tpm lg dh wujud..

   tp korupsi besar,penyelewengan dana awam,ltat,felda,1mdb,tu sume buah tgn najib..xde kait memgait ngan kolam atau pimpinan dlm umno..pimpinan umno sendiri yg ttp mata,telinga,mulut sbb nk jaga poket sendiri..projek sendiri..ade peluang nk rombak umno,tp xgunakan..klu yg komem tu melayu umno la,mmg xkan lari dari nk salahkan org lain..ttp diri sendiri jgk btul..org lain selain umno sume salah..xpe..ahli umno,tggu 2-3 penggal lg eh..tu pun klu blh menang blk la....

   Delete
  4. Sarang' Syiah di Kelantan diserbu
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 31 Ogs 2018, 4:08 petang | Dikemaskini 31 Ogs 2018, 4:44 petang

   A+ A-
   Jabatan Hal Ehwal Agama Islam (Jahaeik) Kelantan menyerbu 'sarang' pengikut Syiah di sebuah premis di Jalan Sri Cemerlang, Kota Bharu, malam tadi.

   Menurut sumber, serbuan dengan pemantauan pihak polis itu dibuat sebelum tengah malam menjelang detik sambutan Hari Kebangsaan Ke-61.
   "Ya ada tangkapan, kira-kira 10 orang terdiri daripada lelaki dan wanita ditahan dalam serbuan tersebut," kata sumber yang enggan dikenali itu.

   Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Ismail Mat Sidik mengesahkan pihaknya sekadar membantu dalam operasi tersebut.

   "Kita hanya memantau keselamatan dalam operasi itu. Ia dibuat jabatan agama (Jahaeik)," katanya ringkas kepada Malaysiakini.

   Sementara itu, usaha untuk mendapatkan respon dan pengesahan daripada pengarah Jaheaik setakat ini belum berhasil.

   Delete
  5. Kalau tak tunai, maksudnya tipu pengundi’
   NOR KHALILAH GUSTI HASSAN 18 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   ‘Kalau tak tunai, maksudnya tipu pengundi’
   Andansura (kiri) dan Mujibur Rahman
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUANTAN - Wakil rakyat Pas berpendapat janji 100 hari yang didendangkan kerajaan PH mengecewakan sebilangan besar rakyat di negara ini apabila banyak janji tidak tertunai seperti tempoh yang disebutkan.

   Adun Berserah, Andansura Rabu berkata, ini kerana rakyat memberikan sokongan kepada PH ber­dasarkan tawaran yang dibuat oleh pihak-pihak yang bertanding.


   Malangnya, tawaran tersebut tidak ditunaikan seperti tempoh yang dijanjikan.

   “Semua tawaran yang dibuat mestilah sesuatu yang bersifat realistik dan boleh dilaksanakan. Jika tidak, ia adalah satu penipuan kepada pengundi-pengundi,” katanya.

   Sementara itu, Adun Chenor, Mujibur Rahman Ishak pula berkata, dalam tempoh 100 hari pemerintahan, kerajaan perlu melihat sejauh mana pelaksanaan manifesto yang telah ditunaikan.

   Sebagai contoh, katanya sehingga kini rakyat masih menantikan bilakah harga petrol akan diturunkan.

   Menurutnya, sekiranya kerajaan menyedari bahawa manifesto itu sukar untuk dilaksanakan, kerajaan perlu memohon maaf kepada rakyat.

   “Segala kelewatan sepatutnya kerajaan perlu memohon maaf kepada rakyat. Rakyat mahukan perbezaan dengan pemerintahan sebelum ini.

   ”Maka dalam tempoh 100 hari yang telah berlalu, PH perlu membuat kajian terhadap janji manifestonya dan sanggup memohon maaf kepada rakyat bagi manifesto yang belum terlaksana.

   “Jangan ada sifat berdendam dengan kerajaan terdahulu tapi membangunkan negara untuk kesenangan rakyat,” katanya

   Delete
 16. Kami org kelantan pon benci mat penang si takiyudin sekor ni.. nak tanding di penang takut (cekop batu).. yg bodoh pengundi luar, nak kerajaan islam di kelantan konon, yg rugi kami TERMASUK saudara2 mereka di kelantan, korang syokla dapat byk faedah dok di selangor, penang, kl...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak malu ke tak ada maruah ke ...sampai MCA cakap takiyudin datang tanpa di undang di balakong....di seri setia ada tak mca datang..??? Sekarang pas lebih teruk dari umno..

   Dulu bencinya PAS kt MCA nie sampai Presiden PAS yg skrg pernah ibaratkan MCA nie mcm seketul daging babi yg dicampurkan dlm sekawah gulai daging lembu dlm hubungan politik dgn UMNO.
   Skrg nie aku nk tnya daging babi tu dh jdi halal mcm daging unta/kambing ke sampai beria-ria pemimpin PAS mcm si Takiyuddin nie berkempen untuk MCA???

   Delete
  2. Tambah baik sistem BR1M sedia ada kata Abdul Hadi


   Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan konsep membantu golongan miskin perlu diteruskan bagi mengatasi masalah kemiskinan di Malaysia.

   Beliau berkata demikian ketika ditanya pendapat beliau berhubung cadangan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mahu memansuhkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tidak lama lagi.

   Menurut Ahli Parlimen Marang itu, perkara penting yang perlu diberi penekanan adalah pembaikan terhadap sistem sedia ada dan melakukannya dengan cara sistematik, bukannya ‘hilang’ begitu sahaja.

   “Apa yang penting adalah konsep membantu orang miskin, konsep itu perlu diteruskan. Yang penting adalah melakukan pembaikan untuk melakukannya dengan cara sistematik.

   “Jangan hilang begitu sahaja. Usahakan betul-betul supaya dapat mengatasi masalah kemiskinan,” katanya pada sidang media selepas Majlis Melabuh Unjam di Perairan Marang, di sini, hari ini.

   Semalam, Dr Mahathir memaklumkan kerajaan akan mengurangkan jumlah BR1M sedikit demi sedikit sebelum ia dimansuhkan.

   Menurutnya, langkah tersebut bertujuan untuk memastikan rakyat lebih berdikari dan tidak hanya bergantung kepada kerajaan semata-mata.


   : Membaiki apa yang sedia ada, hindari daripada merasuah rakyat, bantu yang benar-benar memerlukan menghidari negara daripada sistem kapitalis....

   Delete
  3. DR. MAHATHIR ISTIHAR HUDUD DI MALAYSIA SEKEMBALI DARI BRUNEI


   Mahathir lakukan lawatan rasmi ke Brunei esok
   Diterbitkan 1 Sep 2018, 1:35 petang | Dikemaskini 1 Sep 2018, 1:40 petang

   A+ A-
   Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan melakukan lawatan rasmi dua hari ke Brunei bermula esok.

   Kementerian Luar dalam kenyataan hari ini berkata Mahathir akan diiringi isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah serta pegawai daripada Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Luar Negeri.

   Ini adalah lawatan rasmi kedua Mahathir ke negara Asia Tenggara selepas Indonesia yang juga sebahagian daripada siri lawatan pengenalan beliau sejurus menyandang kembali jawatan perdana menteri pada 10 Mei lepas.

   Semasa lawatan itu, beliau dijadual menghadap Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah, disusuli majlis santapan tengahari yang dihoskan baginda.

   Perdana menteri juga dijadual mengadakan perjumpaan bersama rakyat Malaysia di negara itu, kata kenyataan itu.

   Wisma Putra berkata lawatan itu akan membuka peluang untuk kedua-dua pemimpin memperkasa hubungan dua hala dan kerjasama sedia ada, selain membolehkan Malaysia mengetengahkan dasar terkini kerajaan dan pendirian negara, khususnya isu yang punya manfaat bersama.

   Lawatan itu juga akan menyaksikan kedua-dua pemimpin bertukar pandangan mengenai isu serantau dan global yang mempunyai kepentingan bersama, kata kenyataan itu.

   Sultan Hassanal Bolkiah adalah ketua negara asing pertama yang mengadakan lawatan peribadi ke Malaysia bagi menyampaikan ucapan tahniah ke atas pelantikan Mahathir sebagai perdana menteri.

   Pada 2017, jumlah perdagangan dua hala antara kedua-dua negara mencatatkan USD1.14 bilion, peningkatan 70 peratus berbanding 2016.

   Brunei adalah rakan dagang Malaysia yang ke-35 terbesar pada peringkat global dan yang ketujuh terbesar dalam kalangan negara Asean.

   - Bernama

   Delete

  4. Mahathir adalah arkitek sebenar Tanah Melayu dan Malaysia
   。di zamannya semua CASH dalam negara digunakan secara BIJAKSANA
   。Tabung Petronas , KWSP , PNB dll dimanfaatkan sepenohnya
   。Lahirlah projek MEGA tanpa hutang , KLIA, PUTRAJAYA , KLCC , LEBUHRAYA UTARA SELATAN , LANGKAWI dan lain-lain
   。hutang negara cuma +/- 200B SAHAJA

   Delete
  5. Apa tujuan DAP nak bukan Islam dan Transgender ada dalam JAKIM?   Modus operandinya agak mudah iaitu DAP tidak cakap isu tersebut bagi elak dikutuk umat Islam tetapi eksploit Melayu yang juga ahli parti itu sebagai boneka kononnya ia suara kaum berkenaan.

   Namun, semua maklum saranan dikemuka Prof. Dr. Tajuddin Rasdi, pensyarah senibina Islam, yang disiar portal pro-Pakatan Harapan (PH) minggu lalu; sebenarnya cerminan imej DAP mahu campuri urusan hal ehwal Islam.

   Ini termasuk dengan letak individu yang cenderung fahaman liberalisme dan pluralisme sebagai antara ahli lembaga pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kononnya agar ‘suara orang luar’ juga diambil perhatian sama.

   “Saya cadangkan supaya ia perlu dianggotai oleh 20 paratus daripada Bukan Islam yang mewakili pelbagai agama, bangsa dan keprihatinan. Perlu ada juga wakil yang boleh bercakap bagi pihak kumpulan minoriti tertentu lain.

   “Ini seperti LGBT, Ahmadiah atau kumpulan Syiah,” demikian cadangan pelik Tajuddin yang juga merupakan ahli DAP seumur hidup dari kalangan Melayu vokal dan disiarkan menerusi laman Free Malaysia Today baru-baru ini.

   Dalam tulisan itu, beliau menyatakan banyak isu Islam di Malaysia konon telah ceroboh bidang bukan Islam sambil beri contoh kes ‘pijak kepala lembu’, seruan bakar Bible dan himpunan Baju Merah yang laungkan slogan Islamik.

   Juga pertembungan Mufti Perlis dengan aktivis pelampau Hindu Hindraf, Waythamoorthy, isu Zakir Naik dan P. Ramasamy dan beberapa contoh lain disebutkan Tajuddin kononnya cetus kebimbangan masyarakat bukan Islam.

   Baginya, isu-isu ini menunjukkan bahawa Islam merupakan isu bagi Malaysia secara keseluruhannya dan wajar kelompok bukan Muslim diajak terlibat beri pandangan menerusi pelantikan dalam lembaga pengarah Jakim.

   “Saya mahu mencadangkan yang kita terima bahawa ada sesetengah isu berkaitan hal ehwal Islam merupakan isu rakyat Malaysia tanpa kira agama mereka dan bukan hanya eksklusif membabitkan umat Islam semata-mata.

   “Walaupun penjajah British yang telah memberikan kemerdekaan kepada Malaya mensyaratkan supaya perihal Islam akan kekal di bawah kuasa institusi Islam, kita mesti melihat semula idea ini di dalam konteks lebih luas.

   “Ini termasuk dari segi kontemporari, kebudayaan dan amalan profesional dalam dunia berkembang pesat,” dalih Tajuddin sebagai rasional lantik golongan kafir, pondan dan ajaran sesat itu untuk sertai lembaga pengarah Jakim.

   Perasaan kuat beliau menyatakan bahawa konon tiba masa untuk kita semua pertimbangkan bukan Islam sebagai sebahagian daripada mana-mana ahli lembaga pengarah yang dilantik dalam mana-mana institusi Islam tempatan.

   Ini juga untuk membolehkan perspektif seimbang terhadap masalah dan terlibat sama dalam hasil cara penyelesaian masalah yang lebih baik berbanding sekadar input idea daripada hanya anggota panel beragama Islam semata-mata.

   “Lagi pun, mereka ini masih rakyat Malaysia. Ahli jawatankuasa atau lembaga pengarah ini hanya sebagai minoriti dan tidak mampu beri kesan kepada kekuatan undian orang Islam dalam jawatankuasa atau lembaga pengarah itu.

   “Apa yang saya ingin ketengahkan ialah pandangan minoriti ini mesti diwakili kerana saya tiada langsung keyakinan kepada kemampuan pakar Islam untuk fahami atau hargai semua bentuk keprihatinan kelompok rakyat Malaysia.”

   Hakikatnya, meskipun yang bercakap lontar idea aneh ini ialah orang Melayu dan beragama Islam, tetapi dalang sebenarnya ialah DAP serta diketahui ada agenda tersirat mahu hancur Islam dari dalam. – Agensi/Mynewshub.TV

   : Setelah ekonomi, kemudian kuasa politik kini agama yang menjadi tiang keutuhan Melayu ingin dirobek. Bila agak Melayu nak sedar dan bersatu dalam perjuangan Islam?....

   Delete
 17. Kami org kelantan pon benci mat penang si takiyudin sekor ni.. nak tanding di penang takut (cekop batu).. yg bodoh pengundi luar, nak kerajaan islam di kelantan konon, yg rugi kami TERMASUK saudara2 mereka di kelantan, korang syokla dapat byk faedah dok di selangor, penang, kl...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ezam pertikai pelantikan Bakke sebagai pengerusi MPOB   Pengerusi NGO Hisbah Centre For Reform (Hisbah), Datuk Ezam Mohd Nor mempertikai pelantikan Tan Sri Mohd Bakke Salleh sebagai pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) yang baru.

   Ini kerana menurutnya, Bakke merupakan salah seorang ahli lembaga 1MDB suatu ketika dahulu dan namanya turut dinyatakan beberapa kali dalam laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berhubung skandal syarikat berkenaan.

   "Mengekalkan kedudukan beliau sedia ada dalam GLC sementara siasatan menyeluruh terhadap 1MDB dituntaskan boleh diterima tetapi membuat pelantikan baru dalam sebuah agensi kerajaan adalah salah dan tidak boleh diterima sama sekali," kata Ezam dalam satu kenyataan.

   Ezam berkata pada April 2017, beliau memfailkan saman sivil terhadap perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak dan kesemua ahli lembaga pengarah 1MDB termasuk Bakke sendiri.

   Kes itu katanya masih berjalan di Mahkamah Rayuan.

   "Saya menuntut penjelasan daripada menteri yang berkuasa dan terlibat dalam pelantikan ini.

   "Komitmen kerajaan baru untuk melakukan koreksi terhadap kesalahan lalu khususnya 1MDB mesti menyeluruh dan tidak hanya membabitkan Najib dan beberapa kuncu tegarnya sahaja.

   "Adalah bodoh dan tidak masuk akal sekiranya kita boleh mengandaikan puluhan billion wang negara yang dicuri hanya membabitkan 2-3 kerat penyamun sahaja," tegasnya.

   Semalam MPOB mengumumkan Mohd Bakke dilantik sebagai pengerusi baru lembaga berkenaan untuk tempoh dua tahun berkuat kuasa 31 Julai 2018.

   MPOB menjelaskan Mohd Bakke yang kini berkhidmat sebagai timbalan pengerusi eksekutif dan pengarah urusan Sime Darby Plantations Bhd, dilantik berdasarkan mempunyai pengalaman luas dalam industri minyak sawit.

   Pelantikan itu juga kata MPOB berdasarkan pembabitannya dalam beberapa syarikat perladangan termasuk presiden dan ketua eksekutif kumpulan Sime Darby.

   Sementara itu Ezam berkata Hisbah juga meneliti "kelakuan" beberapa pemimpin kerajaan baru yang "memberi muka" malah memberikan layanan VIP kepada mereka yang jelas terlibat dalam skandal 1MDB.

   Ini katanya, termasuk adik kepada Najib yang terpalit dengan skandal berkenaan secara langsung tetapi masih mendapat "layanan istimewa".

   Delete
  2. MCA pun lawan hudud, tapi...’
   Diterbitkan 20 Ogs 2018, 4:32 petang | Dikemaskini 20 Ogs 2018, 4:43 petang

   A+ A-
   PRK SERI SETIA | Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberi penjelasan mengapa parti itu boleh bekerjasama dengan MCA walaupun komponen BN itu menentang hudud seperti DAP.

   Baginya, MCA tidak pernah berada dalam satu gabungan dengan PAS, tidak seperti DAP ketika era Pakatan Rakyat.

   "MCA tentang hudud, DAP tentang hudud.

   "Tetapi DAP menentang ketika sama-sama dalam Pakatan (Rakyat), dalam satu gagasan. Mereka tak hormat (PAS) dan serang kita.

   "MCA bukan dalam satu pakatan. Tak setuju tak setujulah, (tetapi) mereka tak serang seperti DAP," katanya pada sidang media yang disiarkan di Facebooknya, hari ini.

   Beliau menjawab soalan pemberita berhubung kerjasama kedua-dua parti itu dalam PRK Seri Setia dan Balakong yang akan diadakan serentak 8 September ini.


   Kerjasama parti pembangkang pasca-PRU ke-14 bermula dengan PRK Sungai Kandis beberapa minggu lalu, apabila PAS mengambil keputusan untuk tidak meletakkan calon dan memberi laluan kepada Datuk Lokman Noor Adam.

   Pendekatan sama diambil Umno dalam PRK Seri Setia apabila mereka pula memberi laluan kepada PAS yang mencalonkan bekas Exco Selangor Dr Halimah Ali.

   Selain MCA dan Umno, PAS juga mencapai persefahaman dengan MIC dalam satu pertemuan antara Hadi dan presiden parti itu, Tan Sri S A Vigneswaran di ibu pejabat PAS 19 Ogos lalu.

   Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan berkata kerjasama antara pembangkang itu, atau unity opposition (pembangkang perpaduan), akan terus meresahkan Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Delete
  3. PAS: Bazir duit rakyat lagi jika buat PRK untuk Anwar
   Anne Muhammad | Diterbitkan 1 Sep 2018, 5:09 petang | Dikemaskini 1 Sep 2018, 5:34 petang

   A+ A-
   PAS berpendapat berjuta wang rakyat akan dibazirkan sekali lagi sekiranya pilihan raya kecil diadakan untuk memberi laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding bagi membolehkannya menjadi anggota parlimen.

   Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata tiada keperluan untuk seseorang ahli parlimen meletakkan jawatan untuk memaksa rakyat mengundi semula.

   “Masalahnya ialah apakah perlu rakyat dipaksa untuk mengadakan pilihan raya semula. Berjuta dana negara akan dihabiskan untuk satu pilihan raya untuk sekadar beri ruang.

   “Saya fikir ni tak sepatutnya berlaku dalam negara demokrasi, kerana saya tengok biasanya kekosongan kerana faktor kematian, bankrap, hilang kelayakan. Bukan sengaja beri peluang. Ini macam Kajang Move,” katanya kepada pemberita selepas majlis perbincangan antara PAS dan paderi Kristian di Hotel De Palma, Ampang, hari ini.

   Kajang Move atau Langkah Kajang merujuk kepada tindakan politik PKR untuk menyingkirkan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai menteri besar Selangor pada 2014.

   Pada masa itu DUN Kajang yang disandang Adun PKR, Lee Chin Cheh dikosongkan bagi membolehkan pilihan raya kecil diadakan.

   Pada mulanya Anwar berhasrat bertanding di situ, namun keputusan mahkamah dalam kes liwat 2 tidak menyebelahinya dan kerusi itu kemudian diambil alih isterinya, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail.

   Anwar mendapat pengampunan Agong dan dibebaskan daripada hukuman penjara selepas Pakatan Harapan (HARAPAN) memenangi pilihan raya umum pada 9 Mei lalu. Bagaimanapun beliau pada masa ini tidak memiliki sebarang jawatan dalam kerajaan

   Sebelum ini wujud spekulasi terdapat usaha untuk menghalang Anwar menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri kelapan. Mahathir bagaimanapun menafikannya.

   Semalam, Anwar memberi bayangan bahawa beliau akan kembali ke parlimen sebagai “yang berhormat”, kemungkinan Oktober ini.
   PAS akan lawan Anwar

   Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim berkata pihaknya sedang melihat langkah seterusnya yang akan diambil oleh PKR bagi PAS menyusun gerak kerja sekiranya PRK itu benar-benar berlaku.

   “Kita akan tengok kerusi mana yang dikosongkan. Kalau kerusi tu PAS ada peluang untuk masuk, kita masuk, tak tahu kerusi mana.

   “Tapi ada ura-ura Permatang Pauh dan Sungai Petani. Saya anggap ni peringkat khabar angin yang belum boleh pegang. Kita bersedia (PRK). Kalau ada peluang untuk kita menang, PAS akan gerakkan calon,” katanya.

   Delete

  4. ‘Najib fitnah k’jaan salah guna RM42b tapi dia cuma tinggalkan RM450j’

   ULASAN l Bekas Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak memfitnah kerajaan Pakatan Harapan menyalahgunakan RM42.2 bilion setakat 31 Disember 2017 apabila beliau cuma meninggalkan RM450 juta setakat 30 April 2018.

   Najib masih lagi mengungkit isu Kumpulan Wang Disatukan Kerajaan Persekutuan yang berjumlah RM42.2 bilion setakat 31 Disember 2017 tetapi beliau gagal untuk menyatakan bahawa dana ini cuma tinggal RM11.86 bilion di dalam Akaun Hasil Disatukan.

   Pembayaran dan pemindahan wang kerajaan hanya boleh dibuat atau digunakan daripada Akaun Hasil Disatukan dan dengan ini, cuma RM11.86 bilion dalam Akaun Hasil Disatukan sahaja yang boleh dipindahkan ke Tabung Bayaran Balik GST dan Tabung Bayaran Balik Cukai.

   Walau bagaimanapun, RM11.86 bilion tersebut tidak dipindahkan ke Tabung Bayaran Balik Cukai. Jumlah bayaran balik GST dan bayaran balik cukai setakat 31 Mei 2018 seperti yang diumumkan sebelum ini adalah RM35.4 bilion.

   Menurut polisi kerajaan persekutuan, semua pungutan yang diterima hendaklah disimpan dalam satu kumpulan wang yang dikenalikan sebagai Kumpulan Wang Disatukan. Tetapi, jumlah dana yang disimpan di dalam kumpulan wang ini adalah kepunyaan tiga akaun berbeza iaitu Akaun Hasil Disatukan, Akaun Pinjaman Disatukan dan Akaun Amanah Disatukan yang diselenggara oleh Akauntan Negera.

   Najib seharusnya faham bahawa hanya jumlah yang terdapat dalam Akaun Hasil Disatukan boleh digunakan untuk bayaran balik GST dan bayaran balik cukai.

   Apabila Kerajaan Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran pusat pada 9 Mei lalu, kedudukan kewangan di dalam Kumpulan Wang Disatukan yang belum diaudit setakat 30 April adalah RM35.5 bilion dan daripada jumlah ini, cuma terdapat RM450 juta dalam Akaun Hasil Disatukan yang belum diaudit.

   Dengan kata lain, baki yang tinggal adalah RM11.86 bilion setakat 31 Disember tahun lalu dalam Akaun Hasil Disatukan telah merosot kepada RM450 juta setakat 30 April lalu.

   Ini juga menunjukkan bahawa Akaun Hasil Disatukan telah menyusut dengan mendadak sebanyak RM11.41 bilion dalam masa empat bulan.

   Najib patut menjawab mengapa jumlah ini merosot dengan mendadak sebanyak RM11.41 bilion atau 96 peratus dalam Akaun Hasil Disatukan dari 31 Disember 2017 hingga 30 April lalu.

   Akan tetapi, Najib terus memfitnah kerajaan Pakatan Harapan menyalahgunakan RM42.2 bilion yang beliau mendakwa ditinggalkan kepada kerajaan Pakatan Harapan pada 31 Disember 2017 sedangkan beliaulah yang sebenarnya yang meninggalkan RM450 juta sahaja untuk digunakan pada 30 April lalu.

   Walaupun kerajaan telah memberikan percutian cukai yang berkuatkuasa 1 Jun 2018, kedudukan kewangan Kumpulan Wang Disatukan Kerajaan Persekutuan yang belum diaudit telah bertambah baik kepada RM59.90 billion setakat 31 Julai lalu.

   Pada masa yang sama, jumlah Akaun Hasil Disatukan yang belum diaudit juga menunjukkan baki yang lebih tinggi iaitu RM3.81 bilion daripada RM450 juta setakat 30 April lalu.

   Peningkatan di dalam Akaun Hasil Disatukan yang belum diaudit kepada RM3.81 billion pada 31 Julai adalah penambahbaikan 8.5 kali ganda yang diteraju oleh Pakatan Harapan berbanding kerajaan BN setakat 30 April.

   Oleh itu, adalah tidak benar bahawa kerajaan Pakatan Harapan telah menyalahgunakan dana Kumpulan Wang Disatukan yang diwarisi daripada kerajaan BN seperti yang didakwa oleh Najib.

   Delete
  5. Anwar nak buat “langkah Kajang 2”   Anggota Parlimen Selayang, William Leong Jee Keen hari ini menawarkan kesediaan beliu untuk mengosongkan kerusi parlimen yang disandangnya bagi memberi laluan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding.

   “Saya sedia lepaskan kerusi itu kepada Datuk Seri Anwar,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen sebentar tadi.

   Sebelum ini, timbul spekulasi calon naib presiden PKR itu akan mengosongkan kerusi parlimen Selayang bagi memberi peluang kepada Anwar yang diisytiharkan sebagai presiden PKR apabila beliau menang tanpa bertanding Ahad lalu.

   Pada pilihan raya umum ke-14, Anwar tidak dapat mempertahankan kerusi Permatang Pauh kerana masih di penjara atas kesalahan liwat II sejak 2015. Bagaimanapun sebaik sahaja Pakatan Harapan berjaya menumbangkan BN, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir telah menghadap Yang di-Pertuan Agong dan memohon beliau diberikan pengampunan penuh.

   Isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anak perempuan mereka Nurul Izzah masing-masing sebelum ini dilaporkan berkata mereka tidak berhasrat melepaskan kerusi Parlimen Pandan dan Permatang Pauh.

   Anwar menggantikan isterinya yang juga adalah timbalan perdana menteri yang tidak mempertahankan jawatan presiden PKR pada pemilihan parti kali ini.

   Mengulas lanjut apakah beliau sanggup menjadi “kambing hitam”, Leong berkata “ya”.

   Malah, katanya perkara sama juga akan dilakukan oleh semua 50 orang anggota parlimen PKR.

   “Kalau diminta saya sanggup (jadi kambing hitam), malah saya percaya 50 anggota parlimen PKR yang lain juga kalau diminta (berbuat demikian) tak ada siapa yang tidak akan beri laluan pada Anwar,” katanya.

   Bagaimanapun, kata Leong sehingga hari ini tidak ada perbincangan mengenainya dibuat pihak pimpinan parti itu.

   “Setakat ini tak ada apa perbincangan,” katanya.

   Pada pilihan raya kecil (PRK) DUN Sungai Kandis yang lalu, Anwar berkata bahawa sebuah kerusi Parlimen akan dikosongkan bagi memberikan beliau ruang untuk bertanding.

   Anwar yang dinamakan akan menggantikan Dr Mahathir perlu menjadi ahli parlimen sebelum dapat dilantik menjadi perdana menteri dan menerajui kerajaan Pakatan Harapan.


   : Parti mana pula akan menjadi mangsa. Sebelum ini PAS terfitnah dek kerana nafsu PKR....

   Delete

 18. Yang paling bodoh ialah sanggup menyokong penentang hudud penentang islam...mana maruah perjuangan agama yg dilaungkan??? Yg paling bodoh sanggup menyokong umno yg melakukan bnyk kemungkaran terhadap amanah rakyat...dan yg bodoh adalah ahli2 pas yg rela ditipu oleh pemimpin2 yg hipokrit ...pas selama ini hanya tunggang agama bagi kelansungan politiknya tak buat kerja pun rakyat..30 tahun di kelantan tetap mundur...sedarlah wahai ahli2 pas...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mengorak langkah 100 Hari Kerajaan Terengganu   KALAU dilihat secara baca sepintas lalu, memang tak ada perkataan pertanian yang ditulis dalam Manifesto PRU14 PAS Terengganu.

   Tapi kita perlu baca dan faham apa yang tersirat bagaimana Portfolio Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa berperanan untuk mengisi kemenangan ini serta bergandingan bersama Portfolio lain dalam melaksanakan manifesto.

   Tiga sasaran utama yang melibatkan Portfolio Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa ialah:

   1. Bekalan air percuma 20 meter padu kepada penduduk miskin.

   Data yang menyatakan bahawa 100 peratus penduduk Negeri Terengganu telah menikmati bekalan air bersih sebenarnya tak tepat. Masih ramai lagi penduduk desa atau luar bandar yang menggunakan air telaga atau boring air. Sebahagian besar mereka adalah rakyat miskin. Data Profil Kampung yang sedang dikemaskini perlu tepat dan menggambarkan situasi sebenar rakyat barulah pelan pembangunan boleh dirancang dengan baik. Janji untuk memberikan bekalan air percuma tak akan bermakna apa-apa bagi penduduk miskin yang belum menikmati kemudahan bekalan air. Di sinilah peranan Portfolio Pembangunan Desa mengambil tugas bekerjasama dengan Kementerian Pembangunan Luar Bandar untuk menyelesaikan isu bekalan air luar bandar.

   2. Menyediakan 20 ribu peluang pekerjaan dalam masa 4 tahun.

   Kita menyedari bahawa Terengganu bukanlah sebuah negeri industri. Persaingan untuk mengisi ruang di sektor industri di negeri ini agak tinggi. Terengganu masih lagi sebuah negeri pertanian.

   Kita masih ada kira-kira 12 ribu hektar tanah kosong yang terbiar di seluruh negeri. Ramai orang muda belia Terengganu yang tak ada kerja. Pelbagai kemudahan kursus, khidmat nasihat teknikal serta kemudahan pembiayaan dan bantuan termasuklah kemudahan pasaran disediakan oleh pelbagai Jabatan dan Agensi seperti Jabatan Pertanian, Jabatan Veterinar, Lembaga Pertubuhan Peladang dan Lembaga Perindustrian Nenas.

   Saya menyedari bahawa belia kita tak dapat maklumat dan tak diberitahu tentang peluang yang boleh diceburi dalam bidang pertanian dan asas tani. Kerana itu saya telah mengambil langkah dalam siri program jelajah turun padang untuk bertemu dan berdialog secara langsung bersama rakyat di peringkat yang paling bawah bersama Jabatan dan Agensi berkenaan.

   Batu Buruk, Kerteh, Bukit Payong dan Jabi antara lokasi yang telah diadakan program dialog bersama rakyat. Ghairah rakyat untuk mengetahui tentang peluang-peluang pertanian untuk mereka ceburi sangat baik sehinggakan program di Jabi turut dihadiri oleh petani dari Kuala Terengganu.

   Kita perlu membangun dengan cara kita sendiri. Pertanian ialah suatu perniagaan dan sumber rezeki rakyat di samping menjamin 'food security'.

   Matlamat awal saya, di bawah Program Sumber Rezeki Baru (SRB) paling minima setiap Dun mesti melaksanakan satu projek pertanian berkelompok untuk golongan belia. Orang muda belia mesti mencurahkan tenaga yang ada. Kerajaan Negeri membantu mana yang perlu.

   Delete
  2. Janji 100 hari HARAPAN, kalau nak buat 'cincai' bolehlah - Rafidah   Bekas menteri persekutuan, Tan Sri Rafidah Aziz menyatakan walapun ada janji 100 hari pentadbiran Pakatan Harapan (HARAPAN) yang belum tertunai tetapi tempoh itu bukanlah ukuran bagi rakyat menilai keberkesanan kerajaan.

   Rafidah dipetik Utusan Online berkata janji itu boleh saja dilaksanakan kerajaan secara 'cincai' tetapi menyifatkan hal itu tidak realistik.

   “Kita undi kerajaan untuk 100 hari? Tidak, tetapi untuk lima tahun, maka pegang pada situ. Dalam manifesto yang diberikan, ada yang sudah dilaksanakan pun.

   “Jika ada yang tidak dilaksanakan, itu adalah kerana keadaan memerlukan pelbagai siasatan, tidak boleh dibuat dalam tempoh 100 hari. Kalau nak buat ‘cincai’, bolehlah, semata-mata kononnya kerana janji.

   “Bagi saya realitinya, janganlah kita pegang sebuah kerajaan baharu kepada 100 hari untuk buat semuanya, itu tidak realistik. Beri masa, kita tidak pernah pun memberi kerajaan 60 tahun lepas tempoh masa 100 hari,” kata beliau dalam wawancara bersama Utusan Online.

   Rafidah yang juga bekas ketua wanita Umno berkata HARAPAN sebaliknya perlu mengetengahkan strategi dan dasar yang bijak.

   “Itulah kita kadang-kadang tidak tengok keadaan menyeluruh dan gambaran yang luas. Manifesto satu sahaja, adalah untuk pilihan raya. Tetapi janganlah itu pula hendak dijadikan panduan kepada lima tahun akan datang, saya sendiri pun tidak akan terima.

   “Jika ada sistem yang rosak, ia harus dinilai semula melalui proses, prosedur serta undang-undang yang boleh memakan masa lebih sebulan atau dua bulan. Kalau kita nak benarkan landasan mentadbir negara kukuh balik, kita perlu pandang ke hadapan,” jelas bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri itu lagi.

   : Ni idea untuk nak kencing rakyat....

   Delete
  3. PRK Seri Setia: Dr Halimah dakwa PKR guna jentera k'jaan negeri
   Anne Muhammad | Diterbitkan 1 Sep 2018, 6:25 petang | Dikemaskini 1 Sep 2018, 6:39 petang

   A+ A-
   PRK SERI SETIA | Calon PAS bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Seri Setia Dr Halimah Ali mempersoalkan jika kempen yang dilakukan oleh pesaingnya, Halimey Abu Bakar dari PKR, adalah "bersih".

   Ini kerana, dakwa Dr Halimah, beliau sendiri melihat jentera kerajaan negeri digunakan bagi kempen Halimey.

   “Ini adalah Malaysia Baharu, kita cakap pasal reformasi kerajaan dan pilihan raya, jadi perlu ke guna jentera kerajaan untuk kempen pilihan raya?

   “Saya lihat dimana-mana, program pagi dan tengah hari tadi di PJS 6 dan Desa Mentari, (jentera) kerajaan beri barang-barang,” katanya kepada pemberita selepas majlis perbincangan antara PAS dan paderi Kristian di Hotel De Palma, Ampang, hari ini.

   Dr Halimah turut berkata ketika kempen ini beliau tidak mempunyai wang untuk dibelanjakan serta tidak diberikan wang bagi tujuan memberikan barangan kepada pengundi.

   “Anggota parlimen kawasan ini adalah Maria Chin, pernah bersama (NGO) BERSIH, tapi ini bersih ke? Kempen ini bersih? Kita semua dalam PAS kita tak ada duit nak bagi macam itu.

   "Ini semua (jentera kita) orang PAS… saya tak membeli barang-barang tapi orang PAS yang bawa dan masak, termasuk khemah, bendera semua dari PAS,” katanya.

   Tambahnya lagi, perkara ini membuktikan rakyat memerlukan pembangkang yang kuat di Selangor bagi menjadi penegur kerajaan.

   Berdasarkan pemerhatian BERSIH pada PRK Sungai Kandis pada 4 Ogos lalu, ada tiga kategori kesalahan yang dilakukan parti politik sepanjang tempoh 14 hari berkempen iaitu pengagihan hadiah atau sumbangan, penggunaan harta dan program kerajaan serta amalan politik perkauman serta melibatkan agama.

   Justeru, BERSIH menggesa semua calon yang terlibat dalam dua pilihan raya kecil (PRK) bulan depan mengelakkan diri daripada melakukan kesalahan seperti di Sungai Kandis baru-baru ini.

   Pilihan raya kecil pada 8 Sept ini bagi dewan undangan negeri it diadakan susulan kematian penyandangnya, Shaharuddin Badaruddin pada 2 Ogos.

   Allahyarham memenangi kerusi itu pada PRU14 selepas menewaskan calon BN Yusoff M Haniff; calon PAS, Mohd Ghazali Daud dan calon bebas S Vigneswaran.

   Delete

  4. Lantak ko lah Najib... Kesian aku tengok ko menyalak sorang sorang .. Lansung tak de sekor pun hulubalang dan panglima yang sanggup pertahankan ko sewaktu ko ada pangkat, darjat dan kuasa . Itu menunjukkan ko sekarang telah dijauhi dan dilupakan oleh mereka

   Najib dia fail matematik. Study dkt notingham dpt general degree aje. Mcm hicamudin minum beer aje. Biler dlm meeting dia tengok mana ada duit situla dia pikir mcmana mau kasi keluar. Kasi keluar boleh belanja. Satu utk rakyat 9 untuk ocomah.?

   Delete
  5. Kalau tak tunai, maksudnya tipu pengundi’
   NOR KHALILAH GUSTI HASSAN 18 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   ‘Kalau tak tunai, maksudnya tipu pengundi’
   Andansura (kiri) dan Mujibur Rahman
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUANTAN - Wakil rakyat Pas berpendapat janji 100 hari yang didendangkan kerajaan PH mengecewakan sebilangan besar rakyat di negara ini apabila banyak janji tidak tertunai seperti tempoh yang disebutkan.

   Adun Berserah, Andansura Rabu berkata, ini kerana rakyat memberikan sokongan kepada PH ber­dasarkan tawaran yang dibuat oleh pihak-pihak yang bertanding.


   Malangnya, tawaran tersebut tidak ditunaikan seperti tempoh yang dijanjikan.

   “Semua tawaran yang dibuat mestilah sesuatu yang bersifat realistik dan boleh dilaksanakan. Jika tidak, ia adalah satu penipuan kepada pengundi-pengundi,” katanya.

   Sementara itu, Adun Chenor, Mujibur Rahman Ishak pula berkata, dalam tempoh 100 hari pemerintahan, kerajaan perlu melihat sejauh mana pelaksanaan manifesto yang telah ditunaikan.

   Sebagai contoh, katanya sehingga kini rakyat masih menantikan bilakah harga petrol akan diturunkan.

   Menurutnya, sekiranya kerajaan menyedari bahawa manifesto itu sukar untuk dilaksanakan, kerajaan perlu memohon maaf kepada rakyat.

   “Segala kelewatan sepatutnya kerajaan perlu memohon maaf kepada rakyat. Rakyat mahukan perbezaan dengan pemerintahan sebelum ini.

   ”Maka dalam tempoh 100 hari yang telah berlalu, PH perlu membuat kajian terhadap janji manifestonya dan sanggup memohon maaf kepada rakyat bagi manifesto yang belum terlaksana.

   “Jangan ada sifat berdendam dengan kerajaan terdahulu tapi membangunkan negara untuk kesenangan rakyat,” katanya

   Delete

 19. lu sokong hudud tak? kita gaduh dgn DAP pun pasal hudud.
  Ong: nanti kita bincang..sikalang kita gabung dulu..itu islam lu letak belakang cerita..kah kah kah.
  Din: Ok lah..asalkan itu PH kasi tumbang.
  .
  NI LAH GABUNGAN PARTI YANG MEMPERKUDA AGAMA DAN PARTI PEROMPAK.

  NAK TANYA TUAN2 GURU SUCI PAS TERUTAMA YG KLUARKN AMANAT YG SMPAI TRJADI SOLAT 2 IMAM, SEKARANG DAH BOLE LA YE? DULU KATA KAFIR HARBI..APA BEZA NYA MCA DENGAN DAP WAHAI TUAN GURU SUCI???

  ReplyDelete
  Replies

  1. Tiada lagi hudud dlm pernuangan PAS setelah berkahwin dengan MCA . Sejak sekian lama pas perjuangkan hudud dan cerca yang datang bertalu2 dari umno,mca akhirnya PAS Tewas dengan pujukan yang memalukan dari musuhnya selama ini. Memang memalukan utk ahli2nya menerima dgn hati yg terbuka..tapi apa boleh dibuat pucuk pimpinan tertinggi pas yg merestuinya

   Siva Sanmugam
   Memalukan la, tak di undang pun pi makan babi sebelah malam, siang ubah jadi alim.

   jaga la parti je lain cina sama org, nanti kena rejam pula jgn silap ckp la

   PAS tendang DAP, Tapi sanggup pilih MCA yang lebih memudaratkan, pelik betul

   Delete
  2. Jangan batalkan GST lagi

   Selain itu, dalam wawancara sama, Ameer turut menggesa agar kerajaan menyenaraikan segara barangan yang akan dikenakan SST.

   Katanya, ia bagi memudahkan ahli perniagaan untuk melabel serta menulis harga barangan sekiranya ia diimport.

   "Saya tak tahu kenapa nak tangguh umum kadar (terhadap barangan). Sekurang-kurangnya kita perlu tahu, September tinggal sebulan sahaja lagi. Barang yang dah dipesan dah nak masuk, harga nak kena tulis.

   "Kalau naik lima peratus, kena naikkan harga lima peratus. Kalau 10 peratus, kena tukar harga. Barang kita dah pesan enam bulan lalu," katanya.   Sehubungan itu, Ameer juga memberi cadangan kepada pihak kerajaan agar tidak terburu-buru membatalkan GST.

   Menurutnya, sebelum pelaksanaan SST ingin dibuat, kerajaan perlu cuba menurunkan kadar GST terlebih dahulu bagi memberi gambaran sama ada ia bagus untuk negara atau tidak.

   "Kalau kerajaan nak buat sangat SST, buatlah. Tapi boleh tak mereka buat GST satu peratus dulu, dari situ kerajaan akan tahu. Jadi janganlah mansuhkan dulu.

   "Sekarang kerajaan dah rugi beberapa bilion sebab nak tunggu SST.

   "(Jika tak jadi batal GST) mereka boleh minta maaf, cakap: saya silap, mari kita laksana GST dua peratus bukan mansuhkan.

   "Tapi mereka takut. Saya rasa mereka lupa yang mereka sekarang yang mentadbir negara. Saya rasa rakyat akan faham (jika tidak jadi hapuskan GST)," kata ahli perniagaan berusia 62 tahun itu lagi.


   : Puak-puak PH ni ego lebih, kadang kala pengetahuan tak banyak, fakta tak ada banyak rumusan berdasarkan andaian dan persepsi sahaja....

   Delete
  3. Yang turun ikan dari lori, bukan harganya'
   Anne Muhammad | Diterbitkan 1 Sep 2018, 6:27 petang | Dikemaskini 1 Sep 2018, 6:53 petang

   Item 1
   Item 2
   Item 3
   A+ A-
   PRK SERI SETIA | Calon PAS bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Seri Setia Dr Halimah Ali menyindir kerajaan baru Pakatan Harapan (HARAPAN) kerana gagal menurunkan harga barangan walaupun Cukai Barangan dan Perkhidmatan (SST) berkuatkuasa hari ini.

   Katanya, beliau sudah membuat tinjauan di beberapa pasar dan respon yang diterima sungguh tidak memberangsangkan.

   Menurutnya peniaga di pasar berkata harga barangan tidak turun sebaliknya hanya ikan yang “turun” daripada lori.

   “Saya ke pasar tani hari ini, saya bertanya kepada orang jual ikan, daging dan mereka yang jual makanan harian sebab hari ini 1 hari bulan dan SST mula hari ini.

   “Jadi, saya tanya mereka, betulkah barang-barang harga turun, mereka senyum, kata betul (turun) tapi (ikan) turun daripada lori.

   “Eh tak turun (harga) ke saya tanya? (mereka jawab) tak turun dan dia (peniaga) kata sebenarnya lagi naik.

   "Jadi itulah maklum balas daripada peniaga,” katanya kepada pemberita selepas majlis perbincangan antara PAS dan paderi Kristian di Hotel De Palma, Ampang, hari ini.

   SST mula dilaksanakan hari ini selepas kerajaan memansuhkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

   Di bawah sistem itu, hanya 38 peratus barangan indeks harga pengguna akan dikenakan cukai di bawah SST berbanding 60 peratus di bawah GST.

   Takkan Astro Awani nak bohong?

   Sementara itu Halimah turut mengulas mengenai isu debat antaranya dengan calon HARAPAN di Seri Setia, Halimey Abu Bakar.

   Halimah berkata kenyataan yang dibuat oleh Halimey dan stesen televisyen, Astro Awani kedengaran bercanggah.
   Halimey mendakwa tidak mendapat jemputan dari stesen televisyen berkenaan manakala Halimah pula diberitahu jemputan sudah diberikan kepada kedua-dua mereka.

   “Saya pun tak tahu itu debat, saya dijemput oleh Astro Awani setelah dia jemput Halimey. Bila kita tanya is it confirmed, dia (Astro Awani) kata tunggu nak dapat persetujuan kedua-dua pihak.

   “Dia (Halimey) kata debat tak perlu, tak penting, tapi itu bukan isu pada saya, dia nak jumpa semua orang tak ada masalah.

   “Tapi yang dia kata dia tak di jemput, saya tak tahu dan Astro Awani ada jawapannya sebab (Astro Awani) kata jemput dua-dua (pihak) katanya kepada saya. Takkan Astro Awani bohong kot,” katanya.

   Delete

  4. Najis menyalak cuma B inatang N egara saja faham dan percaya. ..manusia saja takkan faham dan percaya langsung. .!! Binatang yalak sama Binatang baru tahu ....Najis. .

   Apa jenis manusia si najib ni. Selagi boleh putar dia putar. Agaknya nanti apabila nak diterajang ke neraka dia akan persoal tuhan.

   Celaka punya kerajaan Umno, buat hutang satu trilion lebih baki duit dlm akaun cuma RM450 juta. Habis semua sumber yg masuk berbilion2 dia perabih. Paling celaka dalam tempoh empat bulan saja dia perabih RM11.41 bilion. Hidup Umno.

   Najib dah tahu akan kalah, dia sapu habis sampai tercicir dan disapu pulak oleh kuncu2nya spt meio.

   Delete
  5. Pendedahan IRI: Malaysia dalam bahaya   SELURUH rakyat Malaysia terkejut dengan pendedahan yang telah dibuat oleh Daniel Twining, Presiden IRI (International Republican Institute) di dalam satu forum yang bertajuk “Supporting Democracy In Challenging Times” di Washington pada 17 Julai 2018. Kita sedia maklum bahawa IRI merupakan sebuah badan pemikir berpangkalan di Amerika Syarikat.

   Di dalam forum tersebut, Daniel mendedahkan bahawa IRI bukan sekadar menjalinkan hubungan dengan pemimpin pakatan pembangkang sejak 2002 (15 tahun lalu), malah menyalurkan bantuan strategi dan dana kepada parti-parti pakatan pembangkang pada waktu itu bagi menjatuhkan kerajaan sebelum ini.

   Lebih daripada itu, IRI turut mengadakan perjumpaan bersama pemimpin kanan Pakatan Harapan di Pejabat Perdana Menteri setelah Pilihan raya Umum ke-14 (PRU14) yang lalu.

   Walaupun beberapa pimpinan PKR dan DAP menafikan tuduhan tersebut, namun PAS melihat penafian ini belum cukup disebabkan pihak IRI sendiri yang membuat pengakuan dan pendedahan tersebut.

   Bagi PAS Wilayah Persekutuan, pendedahan dan pengakuan ini merupakan hal yang terlalu berat dan tidak boleh dipandang ringan. Tindakan membenarkan campur tangan asing akan mengakibatkan kuasa luar menjadi pencatur kepada pentadbiran serta hala tuju negara. Tambahan pula, ia juga meletakkan negara dan rakyat dalam suasana yang tidak selamat sekali gus negara bakal menerima ancaman besar daripada pertembungan kuasa Amerika Syarikat dan China.

   Justeru, PAS Wilayah Persekutuan mewakili seluruh rakyat Wilayah Persekutuan mendesak agar pihak kerajaan mengambil langkah sebagaimana berikut:

   i. Kerajaan wajib membuat penjelasan kepada seluruh rakyat Malaysia terhadap tuduhan yang dibuat oleh IRI. Sekiranya tuduhan ini adalah benar, kerajaan perlu mendedahkan berapakah jumlah dana yang telah diterima oleh Pakatan Harapan daripada IRI? Bagaimanakah dana tersebut disalurkan kepada pimpinan Pakatan Harapan? Apakah perjanjian yang termeterai antara Pakatan Harapan dengan IRI?

   ii. Sekiranya pengakuan dan tuduhan IRI tersebut merupakan fitnah dan palsu, rakyat mendesak agar kerajaan Malaysia menyaman IRI atas pengakuan palsu yang dilemparkan kerana telah menjatuhkan maruah Malaysia dan seluruh rakyat negara ini.

   iii. Pihak kerajaan turut didesak agar menubuhkan satu badan siasatan yang bebas bagi menyiasat keterlibatan IRI dan campur tangan politik dalam Malaysia. Hal ini penting agar Malaysia tidak menjadi boneka kepada mana-mana kuasa besar dunia.

   iv. PAS Wilayah Persekutuan juga mendesak agar Akta Kawalan Dana Politik dan Politik Wang diluluskan di parlimen agar seluruh rakyat mengetahui sumber dan dana sesebuah parti politik. Hal ini penting agar tiada pihak luar yang campur tangan demi kepentingan kuasa luar. Akta ini telah PAS kemukakan dan draf akta ini telah diserahkan pada Pejabat Perdana Menteri sebelum ini.

   PAS Wilayah Persekutuan mendesak agar kerajaan dapat memberi maklum balas dengan kadar segera dan mengambil berat dalam isu ini.

   Haji Mohamad Noor Mohamad
   Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan


   : 4 parti dalam Pakatan Harapan membiasu agar isu ini tertutup dengan sendiri....

   Delete

 20. Sebab pas nak bersekongkol dengan mca pas dah tak ada sapa nak sokong pas lagi dah..penyokong sendiri pun dah ramai yg lari..mka muka tak tahu malu minta simpati pada mca mudahn2 org mca akan undi pas.

  “Dalam sekawah gulai daging yang dimasak penuh dengan daging yang suci dan diletakkan seketul daging babi didalamnya itulah perumpamaan kerjasama UMNO dan MCA”.
  [Kenyataan PAS ogos 1980].
  apa bezanya seketul daging babi tahun 1980 dengan seketul daging babi tahun 2018 hari ini pada ulama Politik PAS ??...
  Kenyataan makan diri...

  Ooi ada beza, dulu babi belaan cina, yg tu haram lah, sekarang babi belaan melayu, yg ni halal lah, kha kha kha, (saya gurau saja). Nanti si lebai hadi boleh kata bila dzarurat daging babi pon boleh di makan juga, apa macam?

  ReplyDelete
  Replies
  1. 3. Mengembalikan tanah rakyat yang dirampas dan membuka permohonan tanah baru.

   Tanah yang dirampas selepas 2004 adalah RTB Tapak Rumah dan RTB Pertanian. Begitu juga permohonan tanah baru majoritinya adalah tanah tapak rumah dan pertanian.

   Tanah pertanian perlu diusahakan dan ditanam dengan tanaman. Tak dinamakan tanah pertanian jika hanya tumbuh semak dan lalang. Apa halangan yang menghalang dan apa masalah yang timbul sehingga rakyat tak dapat bertani adalah kerja kerajaan untuk mencari jalan penyelesaiannya. Kerana itulah pendekatan turun padang berjumpa masyarakat petani sangat perlu supaya kita boleh dengar sendiri suara hati mereka. Rakyat segan nak datang jumpa Pengarah Pertanian Negeri dan Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang. Exco Pertanian telah bawa Pengarah turun jumpa rakyat. Satu halangan birokrasi telah berjaya diatasi.

   Halangan diatasi, peluang diberi dan bantuan disediakan maka rakyat boleh bekerja dan perlu bekerja. Saya yakin daripada 20 ribu peluang pekerjaan yang disasarkan dalam masa 4 tahun, sektor pertanian mampu menyumbang sebahagian besar peluang.

   Industri padi di Terengganu dengan kawasan IADA KETARA di Besut sebagai pemain utama meliputi kawasan seluas kira-kira 5 ribu hektar melibatkan kira-kira 4 ribu orang petani.

   Rancangan KETARA Fasa 2 dengan peluasan kira-kira 5 ribu hektar lagi kawasan penanaman padi di Besut dan Setiu di bawah KETARA telah diajukan oleh Jabatan Pertanian Negeri kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. Dari jumlah pengembangan keluasan tanaman padi ini, beberapa ribu lagi peluang pekerjaan mampu disediakan.

   Infrastruktur pertanian dan asas tani di Negeri Terengganu yang dibina menggunakan ratusan juta wang rakyat saya telah kenal pasti banyak yang terbiar dan kosong. Projek Kelapa Matag Kubang Puyu, Projek Kambing Lembah Kaprima, beberapa Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM), ladang ternakan ayam, bebiri dan lembu tiada tanaman dan ternakan.

   Saya telah mengarahkan Jabatan Pertanian dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar untuk menyediakan Kertas Pelan Pemulihan Projek-projek Yang Terbiar untuk dimanfaatkan kembali.

   Tentunya bila pemulihan ini berjaya, ia boleh menyediakan peluang pekerjaan kepada beberapa ratus orang rakyat lagi.

   YB DR AZMAN IBRAHIM
   Exco Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembagunan Desa Negeri Terengganu.

   : Yang penting dan lebih utama daripada pembangunan fizikal ialah rakyat ada kerja dan boleh dapat makan serta mempnyai tempat kediaman sendiri walaupun tak sebesar dan hebat makna daripada rakyat merempat dan terpaksa menyewa....

   Delete
  2. LGBT haram: Pemuda PAS pertahan Wan Azizah, bidas Marina
   By Faiz Zainudin - September 1, 2018
   Share

   Ahmad Fadhli Shaari simpati dengan nasib Wan Azizah yang tidak mendapat sokongan pucuk pimpinan PKR ketika beliau dikritik di khalayak ramai. (Gambar Bernama)
   PETALING JAYA: Pemuda PAS hari ini mempertahankan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang tidak menyokong komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).

   Naib Ketua Pemuda PAS, Ahmad Fadhli Shaari tampil berbuat demikian selepas anak perdana menteri, Datin Paduka Marina Mahathir mengkritik kenyataan menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat itu yang LGBT adalah haram.

   Beliau menyifatkan kenyataan Wan Azizah itu normal berdasarkan pelbagai ujian dihadapinya bersama keluarga ketika suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa meliwat “yang sehingga hari ini tidak berjaya dibuktikan secara syarie menurut undang-undang Islam”.

   “Sekalipun ia kekal misteri dan masyarakat akhirnya kekal tidak tahu siapakah yang berbohong, bapa Marina kah atau suami Wan Azizah, namun saya yakin jauh di sudut hati Wan Azizah, beliau sangat sensitif dengan isu yang telah menghilangkan 2 dekad ketenteraman keluarganya.

   “Pendirian Wan Azizah wajib disokong, bukan kerana ia keluar dari mulut seorang timbalan perdana menteri atau seorang isteri kepada mangsa fitnah, tetapi kerana ia adalah selari dengan Islam. Mana-mana pihak yang membiarkan gaya hidup kelompok LGBT, bahkan menyokongnya adalah haram sama sekali.

   “Mendekati golongan ini bukan bermakna mengiktiraf gaya hidup mereka. Anda mendekati golongan penagih dadah bukan bermakna anda setuju dengan gaya hidup mereka, tetapi tujuannya ialah untuk mengubah dan menjadikan mereka manusia normal yang bebas daripada pengaruh dadah.


   “Demikian juga dengan LGBT, bahkan ia lebih jelas haram dengan terang untuk disokong,” tulisnya di Facebook hari ini.

   Terdahulu, Marina mempersoalkan Wan Azizah yang berkata, beliau tidak akan membiarkan gaya hidup golongan LGBT dan ia adalah haram.

   Aktivis sosial itu menulis di Twitter: “Kepada @drwanazizah, adakah anda memanggil ramai orang, termasuk saya yang telah menunjukkan sokongan kepada mereka yang terpinggir oleh masyarakat itu haram?”

   Beliau turut berkongsi pautan di Twitter tentang artikel Nikkei Asian Review yang melaporkan Anwar sebagai berkata: “Masyarakat Malaysia mesti hidup dengan kepercayaan dan cara hidup yang berbeza; dan harus menghormati mereka yang berbeza, termasuk golongan gay, biseksual dan transgender.”

   Fadhli turut mendakwa Marina cuba memesongkan kenyataan dan menjejaskan maruah Wan Azizah.

   “Istilah ‘haram’ yang digunakan, dipesongkan kepada maknanya seolah-olah golongan ini cuba dipinggirkan sama sekali.

   “Setidak-tidaknya Marina menunjukkan rasa hormat kepada bapanya Tun Dr Mahathir Mohamad yang telah menangis di hadapan para ulama demi melihat masyarakat itu kembali kepada al-Quran.”

   Ahli Parlimen Pasir Mas itu simpati dengan nasib Wan Azizah yang tidak mendapat sokongan pucuk pimpinan PKR ketika beliau dikritik di khalayak ramai.

   “Sudahlah teguran Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar terhadap langkah perdana menteri melantik Tan Sri Rahim Nor untuk jawatan penting dibiarkan tidak bersambut, serangan terhadap (bekas) presiden parti sendiri pun tiada siapa yang ingin bangun membela.

   “Barangkali juga semua pihak dalam PKR sedang sibuk dengan urusan pemilihan dalaman. Mengharapkan orang yang sibuk membela Wan Azizah pada saat sekarang, samalah seperti mengharapkan harga barang turun selepas SST diperkenalkan.”

   Delete
  3. Harga Proton naik RM1,500 ke RM3,000 lepas SST
   9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore5.8K
   Proton
   Proton - Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Proton Edar Sdn Bhd menjangka harga kenderaan jenama tempatan akan meningkat sekitar RM1,500 hingga RM3,000 apabila Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) diperkenalkan semula September depan.

   Justeru, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Abdul Rashid Musa menasihatkan orang ramai membeli kereta itu sekarang, iaitu ketika dalam tempoh peralihan daripada kadar sifar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kepada SST untuk menikmati penjimatan.


   "Kita menjangka harga kenderaan Proton akan meningkat selepas pelaksanaan SST, cuma angka tepat belum dapat dipastikan memandangkan kerajaan belum lagi mengumumkan mekanisme cukai ini. "Pengiraan peningkatan harga ini (RM1,500-RM3,000) dibuat berdasarkan tindakan kerajaan terdahulu memperkenalkan GST bagi menggantikan SST di mana terdapat pengurangan dalam harga kereta Proton sekitar RM1,500 hingga RM3,000 pada waktu itu.

   "Justeru, apabila SST diperkenalkan semula, kami menjangka akan ada peningkatan harga dalam kuantum sama," katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis penyampaian hadiah program 'Proton Wealth on Wheels (WOW) Challenge' di sini hari ini.

   Abdul Rashid berkata, semua kenderaan Proton masih boleh ditempa memandangkan stok masih mencukupi untuk memenuhi permintaan dalam tempoh peralihan sistem percukaian itu daripada kadar sifar GST kepada SST.

   Beliau juga menasihatkan orang ramai supaya jangan terlalu memilih warna kereta dan varian sekiranya mahu kenderaan diserahkan kepada mereka dengan kadar segera.

   WOW adalah program hasil kerjasama Proton dan Grab Malaysia bagi memberi cabaran kepada pemandu perkhidmatan itu untuk menamatkan cabaran berdasarkan penggunaan bahan api dan perbatuan tertinggi.

   Dipecahkan kepada tiga kategori iaitu kereta Proton Iriz, Saga dan Persona, setiap pemenang membawa pulang 'baucar jualan' untuk pembelian kereta Proton baharu bernilai RM6,888. - Bernama

   Delete

 21. Pati lebai nih dh macam bewak ato sesumpah bila nk sesuatu tuka wajah bila jumpa ahli lebai dikepala bila jumpa orang lain lebai masuk poket....ehhh pelik betoi ko lebai ko jgn memalukan islam kerana nafsu kemaruk kuasa rakyat duk perati jerj

  "Apabila seketul babi masuk ke dalam sekawah....maka haramlah..... Begitulah perumpamaan kerjasama PAS & MCA. "
  Apa dah jadi ni?
  Hukum Allah dah berubah ke?

  Rasa termalu bila mndengar dari MCA yg PAS tetamu yg tidak di undang. Ada kh wakil PAS mmpunyai muka tebal jgk mcm najib?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Orang Tak Betul Pun Bersatu Layan   KOTA BHARU: Seorang wakil rakyat Umno disebut-sebut bakal meninggalkan parti itu tidak hadir ke program khas pengumuman mengenainya di Machang, Kelantan, hari ini.

   Dalam program yang dinamakan Hijrah 2.0 anjuran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Kelantan itu, spekulasi mengenai kedudukan anggota dewan undangan negeri (ADUN) Gual Ipoh, Mohd Bakri Mustapha, akhirnya ditamatkan.

   Namun tanpa Bakri, program Hijrah 2.0 itu tetap diteruskan seperti dijadualkan. Lebih 500 pimpinan Umno di peringkat akar umbi parti terbabit mengisytiharkan keluar dari parti tersebut.

   Mengetuai mereka ialah bekas ADUN Bukit Tuku, Datuk Mohd Zain Ismail.

   Timbalan Pengerusi BERSATU Kelantan Datuk Sazmi Miah berkata, beliau sememangnya mengadakan perbincangan dengan beberapa wakil rakyat Umno Kelantan yang berhasrat untuk keluar daripada parti itu.

   Bagaimanapun katanya setakat ini belum ada antara ADUN terbabit yang memutuskan untuk bersama BERSATU.

   "Ini kerja tuhan belaka, mungkin bukan hari ini. Tapi akan berlaku juga nanti, mereka (Umno) tak boleh nak tahan.

   "Hari ini 500 bekas pemimpin akar umbi Umno berhijrah," katanya ketika berucap di program tersebut.

   Terdahulu Malaysiakini melaporkan spekulasi seorang ADUN Umno Kelantan akan menyertai BERSATU.

   Bagaimanapun, Mohd Bakri yang dijangka ADUN yang terbabit semalam muncul membuat penafian.

   Sementara itu, program Hijrah 2.0 turut dihiburkan dengan kemunculan Mat Tere yang tidak ketinggalan mengisytiharkan dirinya keluar dari Umno.

   Mat Tere - atau nama sebenarnya, Muhammad Zul Apis Baharum - merupakan orang kurang upaya (OKU) yang pernah menggemparkan negara apabila dikatakan menghina Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim melalui satu rakaman video, tahun lalu.

   "Saya Mohd Zul Apis Baharum isytihar keluar Umno, dan akan berjuang bersama BERSATU, " katanya ketika diminta berucap sebentar.

   Hadir sama Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Pengerusi BERSATU Kelantan, Datuk Kamaruddin Md Noor.


   : Normal bagi anak buah perompak akan lari kepada peyamum untuk berlindung setelah ketua p[erompak diguling....

   Delete
  2. Pemuda AMANAH mahu pegawai Mat Sabu direhatkan
   Anne Muhammad | Diterbitkan 27 Ogs 2018, 4:24 petang | Dikemaskini 27 Ogs 2018, 6:16 petang

   A+ A-

   Isu pegawai kanan Menteri Pertahanan Mohamad Sabu yang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dijangka akan dibawa ke mesyuarat bulanan Parti Amanah Negara (AMANAH) minggu depan.

   “Perkara ini pasti akan dibawa dalam mesyuarat AMANAH 4 September ini.

   “Saya ingat kalau tak Pemuda bawa, pihak lain pun akan bawa perkara ini,” kata Ketua Pemuda AMANAH Mohd Sany Hamzan ketika dihubungi Malaysiakini.

   Sany berkata pihaknya tidak dapat berkompromi dengan amalan yang didakwa itu dan menuntut pegawai tersebut direhatkan sementara SPRM melakukan siasatan.

   Bagaimanapun, katanya, mereka tetap berpegang pada prinsip seseorang itu tidak bersalah selagi tidak dibuktikan.
   Pada 14 Ogos lalu Malaysiakini melaporkan individu itu disiasat susulan dakwaan menerima RM800,000 daripada beberapa pihak untuk membantunya menyelesaikan hutang dan keluar dari status muflis.

   Antaranya bayaran itu didakwa dibuat beberapa hari selepas Mohamad, presiden AMANAH, mengangkat sumpah sebagai menteri pertahanan.

   Mohamad berkata beliau tidak akan berkompromi dalam soal integriti serta mengalu-alukan siasatan terhadap pegawainya itu.

   Malaysiakini difahamkan pegawai itu masih bertugas seperti biasa.

   Delete
  3. Kalau PAS tak saman maknanya tuduhan itu benar, sifir ‘stupid’ PH   Kalau tak saman maknanya tuduhan itu BENAR. Itulah cara Pakatan Harapan menipu ahli dan penyokongnya. Mereka tuduh Pas dgn bermacam tuduhan dan suruh pas saman. Jika pas tidak saman, mereka kata tuduhan itu benar.

   Soalan saya.....

   Kenapa PH tidak saman bila dituduh? Ini bermakna tuduhan dibawah ini adalah BENAR. Jom kita buat analisa beberapa tuduhan terhadap pimpinan tertinggi PH. Pemimpin lain pun banyak tapi tidak menarik.

   SKANDAL MAT SABU....
   Rujuk kepada https://mindarakyat.blogspot.com/2018/08/rafizi-dedah-empat-dokumen-rasuah.html?m=1

   Bila kena kat musuh politik, dialah AYAM SABUNG jaja merata macam ayam berak kapur. Bila kena kat dia, ZIP MULUT tak mahu kata apa. Ugut saman pun TAK BERLAKU hingga kini. Usahkan nak saman, report polis pun tak. Macam kes ZAZA yang mendakwa pun ahli PAN juga.   Macam ni kah seorang bernama MAT SABU? Bertindak seperti SATU MATA MEMANDANG macam MATA DAN SIFAT DAJJAL? Nak lari dari wartawan sampai bila? Rafizi dah dedah dokumen. Pegawai Khas Mat Sabu sendiri. TAK NAK LETAK JAWATAN KA AMBIL TANGGUNGJAWAB? Kena kat orang lain bukan main. Tuduhan AUDIO Nik Abduh pun KAMU JAJA DALAM SIRI JELAJAH PAKATAN HANCING masa PRU14 lalu walau tiada bukti.

   Jika macam ni lah seorang bernama Mat Sabu dan Presiden PAN, tak payah jadi pemimpin dan aktif politik lah. Jahat lagi dari pemimpin umno bila tiada CAT (cekap, akauntabiliti, telus) tajaan Tokong Dap sembahan PAN. SOALNYA..

   Sampai bila PERANGAI DIAM DAN NO KOMEN mahu MAT SABU BAWA dalam politik Malaysia?


   1. Eskey membuat pendedahan anwar melakukan zina dgn china doll. Adakah ini bermakna Anwar seorang PENZINA selain suka MELIWAT? - tiada tindakan saman
   http://novandri.blogspot.com/ncr/2011/09/menggemparkan-video-hd-berwarna-anwar.html?m=1

   2. Anwar Ibrahim dituduh dlm video cium ketiak? - sampai sekarang tidak saman.
   https://peraktoday.com.my/2013/03/lagi-foto-dakwa-aksi-mesra-lelaki-mirip-anwar/

   3. Lim Kit Siang menuduh Mahathir melesapkan duit negara RM100bilion sepanjang 22 tahun mentadbir? - tiada tindakan saman
   http://www.malaysia-today.net/2017/12/03/kit-siang-demands-an-rci-on-the-bank-negara-forex-losses/

   4. DAP dituduh terima tawaran dana 1.2 bilion daripada yahudi Israel, dedah bekas Pembantu Khas LKS Razali? - tiada tindakan saman
   https://www.roketkini.com/2016/01/02/fitnah-isu-dana-israel-dap-pertimbang-tindakan-saman/

   5. Lim Guan Eng di tuduh terlibat skandal pembelian banglo dan bbrp keputusan kerajaan negeri - tiada tindakan saman (sblm kes disiasat dan dibicarakan)
   http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/04/29/ugutan-bunuh-ekoran-dedah-skandal-banglo-taman-manggis/

   6. Zairil Khir Johari didedahkan ada skandal dgn Dyana, bekas calon PRK Teluk Intan? - tiada tindakan saman (gambar skandal dikatakan dimuat naik oleh isteri zairil sendiri)
   http://sabahkini2.com/en/news/569/skandal-seks-dyana-zairil-dap-benar-dan-kini-ditunangkan/view

   7. Mat Sabu tidak saman Zahid Hamidi, KDN dan TV 3 kerana mendedahkan 10 pendedahan Mat Sabu SYIAH. Adakah benar Mat Sabu SYIAH hingga kini Mat Sabu tak berani saman ZAHID, KDN dan TV 3? Bila nak SAMAN?
   http://www.astroawani.com/berita-malaysia/kdn-dedah-10-bukti-kaitkan-mat-sabu-dengan-syiah-26874

   8. Nurul Izzah dituduh sebagai pelaku dalam sebuah video lucah bersama sorang lelaki yg dikatakan sorang pensyarah? - tiada tindakan saman
   https://www.malaysia-today.net/2016/07/14/kes-video-seks-nurul-izzah-bila-wan-azizah-nak-saman/

   Delete

 22. Satu undi tolak Umno, MCA dan PAS, kata Lim Kit Siang. Panjang di tulis nya di M'kini tapi di pendekkan di sini.

  ULASAN l Sokongan terbuka PAS kepada MCA pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Balakong menguatkan lagi gesaan kepada pengundi Balakong untuk keluar beramai-ramai membuang undi bagi memastikan “Satu Undi menolak MCA, Umno dan PAS” pada 8 September.

  Sokongan terbuka PAS kepada MCA pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Balakong menguatkan lagi gesaan saya buat pengundi Balakong pada malam Ahad lalu untuk keluar mengundi beramai-ramai pada Sabtu 8 September 2018 bagi melakar sejarah dan menunaikan tanggungjawab kepada negara dengan menggunakan undi mereka untuk menolak politik tidak bertanggungjawab dan oportunis oleh MCA, Umno dan PAS.

  Malaysia baru sahaja meraikan Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos lalu, dan ia merupakan sebuah sambutan yang amat bermakna dan berbeza dengan enam dekad lalu.

  Rakyat Malaysia yang tidak peduli atau tidak kesah dengan Hari Kemerdekaan sebelum ini kelihatan begitu teruja dengan kelahiran Malaysia Baharu, tanah tumpah di mana rakyat Malaysia boleh berbangga menjadi rakyat Malaysia.

  Walaupun Pakatan Harapan secara aman dan demokratik menggantikan Umno/BN di peringkat Kerajaan Persekutuan, pemimpin dan pengkomplot Umno/BN sedaya upaya ingin menjatuhkan Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 berlangsung pada 2023, atau lebih awal lagi, mungkin dalam tempoh dua tahun akan datang.

  Kini pemimpin PAS, yang menyatakan sokongnya kepada calon MCA untuk PRK Balakong, menyertai pemimpin dan pengkomplot Umno/BN dalam konspirasi tidak bertanggungjawab dan oportunis untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan.

  Di satu sudut, pemimpin MCA menuduh DAP kononnya mengabaikan hak dan kepentingan kaum Cina di Malaysia, sementara pemimpin Umno dan PAS bersubahat menyerang DAP dan Pakatan Harapan kononnya mengkhianati kepentingan dan hak kaum Melayu.

  Bagaimana objektif yang bercanggah dan bertentangan itu dapat dicapai direalisasikan pada masa yang sama, tidak pernah sama sekali dijelaskan oleh pemimpin MCA/Umno/PAS.

  Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai, pada kempen MCA di PRK Balakong semalam, menyerang setiausaha agung DAP merangkap Menteri Kewangan Lim Guan Eng kerana menganggap dirinya sebagai seorang Menteri Kewangan untuk semua rakyat Malaysia dan bukan hanya mewakili satu kumpulan etnik sahaja.

  Pemimpin MCA, bagaimanapun, tidak mempunyai masalah untuk bekerjasama dengan pemimpin Umno yang pada Sabtu lalu menganjurkan Himpunan Melayu Bangkit di Pasir Salak di mana bekas timbalan menteri Umno dan Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman membuat ucapan tidak masuk akal, provokatif dan mengapi-apikan dengan membuat tuduhan bahawa kononnya orang Melayu kehilangan kuasa selepas PRU14 dan kononnya kerajaan telah digantikan dengan pihak yang dikawal oleh bukan Melayu.

  Tuduhan bahawa kaum Melayu akan hilang kuasa politik menyerupai dakwaan MCA bahawa DAP dan Pakatan Harapan kononnya mengabaikan hak kaum Cina di Malaysia.

  Kini, MCA mengorak langkah dengan bekerjasama dengan PAS untuk memusnahkan DAP dan Pakatan Harapan.

  Saya menyeru pengundi di Balakong untuk membuang undi mereka pada 8 September ini dengan objektif serampang tiga - Satu Undi, Tiga Mesej - untuk menolak MCA, Umno dan PAS.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peluang Pas cerah, rakyat rasa tertipu dengan PH'
   NORAFIZA JAAFAR 26 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.5K
   'Peluang Pas cerah, rakyat rasa tertipu dengan PH'
   Ciapan Roslan Shahir di laman mikro Twitter miliknya.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Pengarah Pilihan Raya Pas Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir meletakkan keyakinan Pas mempunyai peluang tinggi untuk menang PRK Seri Setia.

   Menerusi perkongsian di lamam mikro Twitternya, Roslan berkata, PRK Seri Setia adalah signal kekecewaan rakyat terhadap janji PH.


   "Baki 14 hari kempen ternyata semakin cerah. Gabungan jentera Pas-Umno makin mantap dan lebih penting penerimaan rakyat makin menyerlah. Rakyat kecewa dan tertipu dengan janji PH. Seri Setia akan jadi signal kebangkitan mereka," tulisnya.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Halimah miliki pengalaman luar biasa]

   Beliau difahamkan berada di Makkah untuk ibadah haji namun tidak menghalang beliau mengikuti perkembangan perjalanan kempen PRK Seri Setia yang meletakkan calon Pas, Dr Halimah Ali.

   Ciapan berkenaan mendapat reaksi pengikutnya yang turut memberikan sokongan terhadap kenyataannya.

   "Hanya yang taksub PH dan hati dah tertutup akan tetap undi PH," tulis Muhammad Najid Ahmad Khairani.

   Delete
  2. Rafizi serang Azmin lagi dalam perebutan parti PKR   Anggota PKR diminta memilih timbalan presiden yang tidak akan bersaing dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri, kata Rafizi Ramli.

   Menurut Rafizi, apabila Anwar menjadi perdana menteri kelak, orang kedua dalam parti mestilah seseorang yang memberikan komitmen penuh kepada perjuangan presiden partinya iaitu meneruskan agenda reformasi negara.

   "Bukan kerja kita untuk menggulingkan kerjaya politik Anwar dan masa depannya," kata Rafizi di depan kira-kira 200 hadirin majlis yag diadakan di Bayan Baru, Pulau Pinang malam tadi.

   Rafizi ialah naib presiden PKR yang menawarkan diri untuk bertanding bagi jawatan timbalan presiden pada pemilihan parti itu kali ini.

   Keputusannya itu meletakkan bekas anggota parlimen Pandan berkenaan berdepan dengan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Azmin Ali.

   Membawa slogan Reformasi 20 Tahun, Rafizi mempunyai pasukan tersendiri bagi mengharungi pemilihan kali ini. Antara tokoh yang ada dalam pasukan itu ialah Anggota Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul dan rakannya dari Kapar Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid.

   Pertembungan Rafizi - Azmin itu menarik perhatian ramai kerana sejak beberapa tahun lalu kedua-dua pemimpin dilihat memang mempunyai pendekatan berbeza dalam politik.

   Bagaimanapun jika ditanya pemimpin PKR menegaskan tidak wujud sebarang kem dalam parti berkenaan bagi menutup pekung yang kini membusuk.   Anwar yang menjadi satu-satunya calon bagi jawatan presiden PKR dipersetujui akan dilantik menjadi perdana menteri menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak lama lagi.

   Pada masa sama wujud spekulasi yang dibawa oleh kumpulan Rafizi dipercayai disetujui Anwar mendakwa Azmin sedang berpakat dengan Dr Mahathir serta bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin untuk menghalang Anwar menjadi perdana menteri.

   Kata Rafizi sebaik saja Anwar dilantik menjadi perdana menteri beliau sepatutnya memberikan sepenuh tumpuan kepada tugasnya membantu rakyat dan bukannya mengawasi orang lain yang cuba mengganggu agendanya.

   "Kalau ada orang yang asyik mengganggu semasa dia memandu, dia mungkin berdepan kemalangan. Jadi bila kita nak ke depan?" katanya dengan memberikan analogi.

   Rafizi juga berkata PKR tidak perlu lagi kepada sebarang perjanjian "pintu belakang" oleh sesetengah pihak bagi mengganggu keputusan yang dicapai parti.

   "Apabila parti sudah membuat keputusan, apabila pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN) sudah memutuskan nama calon menteri besar, kita tak mahu mana-mana pihak pergi menyerahkan nama lain melalui pintu belakang walaupun ia tidak dicadangkan oleh pemimpin.

   "Apabila presiden parti membuat keputusan menyerahkan nama kepada Putrajaya (untuk jawatan menteri atau timbalan menteri), kita tak mahu ada orang dengan kabel lain menyerahkan nama lain supaya wujud senario lain," katanya.

   Kenyataan itu tidak merujuk kepada mana-mana insiden secara jelas namun ada kemungkinan ia - antara lain - melibatkan pelantikan menteri besar Selangor selepas Azmin meletak jawatan baru-baru ini. Malaysiakini sebelum ini melaporkan pemimpin HARAPAN mencadangkan nama anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ijok Dr Idris Ahmad bagi mengisi kekosongan ditinggalkan Azmin.

   Bagaimanapun akhirnya ADUN Sungai Tua Amirudin Shari dilantik menjadi menter besar Selangor. Perkara ini dikatakan ada mainan politik belakang untuk membatalkan keputusan parti.

   : PKR ini parti datang daripada UMNO, mereka wujud kerana perembutan dalam UMNO. PKR ini bila ada kuasa perangai UMNO akan terserlah....

   Delete
  3. Cara patahkan hujah transgender
   XIFU NASER 28 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   Xifu Naser
   Xifu Naser
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   HUKUM fitrah kemanusiaan ialah jantina hanya ada dua iaitu lelaki atau wanita. Ini hukum asal mengikut syariah. Jantina adalah persoalan biologi sejak lahir.

   Tetapi Islam juga iktiraf ada masanya kemaluan bayi adalah samar. Contohnya, khunsa ialah situasi di mana bayi mempunyai dua kemaluan. Dalam kes ini, pakar biologi akan membuat keputusan tentang mana satu kemaluan akan dikekalkan.


   Walau bagaimanapun, istilah transgender di Barat bukan sahaja merujuk kepada situasi kesamaran kemaluan tetapi juga kepada situasi di mana seorang lelaki yang telah menjadi ayah dan suami selama 30 tahun, tiba-tiba ubah kemaluan lelakinya kepada kemaluan wanita. Dia sanggup tinggalkan anak dan isterinya hanya kerana secara psikologi sudah timbul perasaan kewanitaan! Akibatnya institusi keluarga runtuh.

   Kerana risiko keruntuhan keluarga yang tinggi, gerakan transgender mengalami tekanan yang tinggi untuk mencari hujah-hujah menghalalkan transgenderisme secara mutlak.

   Hujah utama yang paling kuat menyokong transgenderisme ialah hujah genetik. Transgender dakwa bah awa mereka dilahirkan begini kerana DNA dan struktur otak mereka memang lain.

   Pada 1995, pakar Neurobiologi, Dick Swaab, mendapati wujudnya beza struktur otak jantina lelaki dan wanita. Kemudian beliau juga mendapati struktur otak transgender lebih menyerupai struktur otak wanita.

   Teori ini sangat diragui kerana sampel hanyalah berdasarkan12 orang transgender! Dick Swaab telah menghabiskan 25 tahun hanya untuk kaji 12 sampel ini sahaja.

   Dengan tekanan politik yang bertubi-tubi ke atas sains untuk membuktikan Amerika tidak salah bila mengiktiraf perkahwinan sejenis, sebuah konsortium universiti-universiti Amerika sudah ditubuhkan. Ia berusaha mengumpulkan 10,000 sampel di mana 3,000 adalah transgender.

   Setakat ini masih tidak jumpa sebarang bukti biologi kukuh bahawa transgender ini adalah fitrah semula jadi. Bahkan Prof Paul McHugh yang juga Ketua Psikiatri John Hopkins Hospital dan mendapat penghormatan Khidmat Cemerlang di Universiti John Hopkins Medicine adalah antara mereka yang bersuara lantang mengatakan bahawa masalah transgenderisme ialah masalah psikologi, bukan biologi.

   Prof McHugh menentang pembedahan tukar jantina kecuali kes-kes luar biasa seperti ada dua kemaluan. Bahkan Prof secara terbuka menghentam transgender sebagai 'counterfeits' iaitu sebuah pemalsuan! Prof kata transgender perlu terapi psikologi supaya mereka terima gender semula jadi mereka sejak lahir. Kalau mereka dilahirkan dengan kemaluan lelaki, mereka perlu diberi terapi untuk terima identiti jantina mereka sebagai lelaki.

   Hujah biologi sebenarnya adalah hujah yang paling lemah. Kalau terdapat bukti biologi bahawa DNA atau struktur otak transgender adalah beza, maka timbul persoalan adakah setiap transgender sanggup scan otak mereka untuk buktikan bahawa DNA atau struktur otak mereka adalah selari dengan biologi transgender?

   Kalau terbukti tidak selari, ini bermakna mereka terpaksa terima hakikat bahawa mereka mengalami kesihatan mental! Saya rasa tiada transgender akan berani mengambil risiko yang tinggi ini.

   Satu lagi hujah popular ialah Prinsip Mudarat yang didukung oleh ahli falsafah liberal John Stuart Mills. Prinsip ini berkata bahawa selagi sesuatu perbuatan itu tidak memudaratkan orang lain, maka perbuatan ini baik. Transgenderisme adalah isu peribadi dan tidak memudaratkan orang lain.

   Prinsip ini telah dikritik hebat kerana gagal melihat realiti kehidupan yang kompleks. Bagaimana mungkin transgenderisme tidak memudaratkan isteri yang tiba-tiba dapat tahu suaminya sudah tukar menjadi wanita?

   Delete
 23. Dulu haram kini dah boleh
  Siang dan malam boleh dikalih
  Minum teh negara Mat Saleh
  Berjuta ringgit sudah beralih!

  Hal agama boleh disilang
  Dulu haram, halal sekarang
  Caci maki semua dah hilang
  Cinta kasih sudah bersarang!

  Kenalah lebai AmeNo disokong
  Dua dua menyimpan pekong
  Melayu,Islam konon didokong
  Tak kiralah AmeNo kong kalikong!

  Lupa sudah hudud dibantah
  Orang yg sama dulu melatah
  Parti lebai mahu diratah
  Caci maki jumpa tak betah!

  Tapi kini lainlah ayat
  Sejak AmeNo dihumban rakyat
  Peluk AmeNo bertambah erat
  MCA pulak lebai mengurat!

  DAP kafir lebai tak suka
  MCA itu Islamnya peka
  Dengar nasyid pun MCA leka
  Pada lebai DAP puaka!

  Tapi dulu DAP dipeluk
  DAP kawan, lebai tak sorok
  Duduk sepentas semuanya elok
  Kini DAP dikata teruk!

  ReplyDelete
  Replies
  1. HSR: Penafian Singapura malukan Malaysia   KUALA LUMPUR – Pembangkang terkejut dengan penafian Singapura terhadap kenyataan Menteri Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang menyatakan bertemu wakil republik itu atas urusan Rel Berkelajuan Tinggi (HSR).

   Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, kenyataan rasmi negara jiran itu memalukan kerajaan Malaysia kerana disifatkan sebagai ‘pembohong besar’ dan mereka–reka cerita bagi menyedapkan hati rakyat.

   “Jika benar kenyataan itu, kami tidak faham maksud sebenar perkara itu dibohongi, sama ada untuk membuktikan kepada rakyat bahawa HSR masih ada dalam jadual pembangunan atau sekadar menunjukkan betapa Kerajaan PH (Pakatan Harapan) benar-benar membuat kerjanya” katanya dalam kenyataan hari ini.

   Beliau turut mempersoalkan mengapa rakyat tidak dimaklumkan mengenai kedudukan sebenar rundingan dengan republik itu.

   “Perlukah mereka dibohongi bagi menutup kelemahan kita? Selepas kerajaan mencipta penipuan paling besar mengenai kedudukan hutang negara, kini kita disuakan pula dengan pelbagai tipu muslihat oleh kerajaan.

   “Belum pun tiga bulan memerintah, kerajaan sudah banyak melakukan ‘silap mata’ terhadap dasar dan janji manifestonya untuk PRU ke-14,” katanya.

   Beliau turut membidas tindakan kerajaan baharu PH yang membuat pusingan ‘u’ terhadap janji untuk menghapuskan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan menutup Biro Tata Negara (BTN) yang selama ini dianggap digunakan oleh Barisan Nasional bagi kepentingan politik. – MalaysiaGazett

   Delete
  2. Apa itu kisah “The Equanimity?”   Jom saya terangkan dalam bahasa kampung jer. Supaya semua rakyat pelbagai peringkat faham.

   BAB 1
   The EQUAMINITY adalah sebuah kapal mewah yang disita secara tidak sah oleh kerajaan Indonesia. Namun apabila peguam2 empunya kapal tersebut iaitu EQUAMINITY (Cayman) Ltd. membantah penyitaan tersebut sebagai tidak sah dan ianya tiada kaitan dengan 1MDB , maka Mahkamah Daerah Jakarta Selatan Indonesia, melepaskan penyitaan atas alasan kukuh ianya memang tiada kaitan dengan 1MDB, faham tak setakat ini? 🤔.

   Namun usaha gigih KERAjaan Puunah Harapan cuba mengaitkan bahawa kapal itu dipunyai oleh Jho Low dan dibeli dengan wang 1MDB. Maka bertungkus lumus lah para pemimpin dan mahamacai Puunah Harapan mencipta reka cerita fitnah tanpa fakta agar rakyat yang kelas bangang percaya bahawa ianya milik Jho Low dan dibeli dengan wang 1MDB. Bukan setakat itu sahaja, usaha keras mahacai pemfitnah tersebut untuk mengaitkan Jho Low dengan DS Najib.

   BAB 2
   Bertahun-tahun lamanya mereka berusaha dan cuba kaitkan Jho Low dengan DS Najib. Yang kelakarnya ayahnda Jho Low adalah kroni rapat kepada PM ke 4 dan PM ke 7. Ayahnda kepada Jho Low telah mengumpul kekayaan sejak zaman PM ke 4 lagi.

   Faham tak setakat ini? 😅😅

   BAB 3
   Persoalannya Bagaimana kapal mewah THE EQUAMINITY boleh dibawa ke Malaysia oleh PM ke 7? Sedangkan ianya telah diisytihar oleh Mahkamah Selatan Jakarta bahawa kapal tersebut adalah kepunyaan sebuah syarikat luar negara iaitu EQUAMUNITY (Cayman) Ltd dan tidak ada kena mengena dengan 1MDB. Penjelasan paling logik adalah jika PM ke 7 adalah pemilik syarikat EQUAMUNITY (Cayman) Ltd.

   BAB 4
   Persoalan seterusnya Mengapa pula setelah dibawa ke Malaysia baharu hendak siasat siapa Tuanpunya kapal ni? Kalau tidak tahu Tuanpunya kapal ni, mengapa pulak di bawa ke Malaysia? Kenapa tak bawa ke United Nation ke? Bermakna reka cerita yang mengatakan ianya kepunyaan Jho Low yang dibeli dengan wang 1MDB adalah fitnah semata-mata ke?

   Kenapa nak siasat sampai 6-9 bulan hanya untuk nak tahu empunya kapal?
   Yg ni lagi pelik erk🤔. Dalam dunia berteknologi tinggi yg mana capaian data hanya dihujung jari, perlukah 6-9 bulan?

   BAB 5
   Apakah harta yg disita oleh kerajaan, menjadi tanggungjawab kerajaan menangung kos selenggaraan. Tak logikkan? Adakah kereta anda yang disita oleh JPJ atau PDRM ditanggung kos selenggarannya oleh kerajaan? Adakah kapal ini perlu diselenggara? Siapa yang nak gunakannya? Setahu saya telah banyak kapal yang disita oleh kerajaan dan ianya menjadi besi buruk di dockyard di mana ia di simpan.

   Terlalu banyak misteri yang disorokkan oleh KERA jaan Puunah Harapan😏 yang telus mulus tentang EQUAMINITY

   Dah faham? 🤣. Tepuk lah👏🏻👏🏻

   Kapt Azizan Adam (B)


   : Sebenarnya Mahathir nak jadikan kapal ini macam "TILAM" Anwar untuk Najib dalam pembicaraan nanti....

   Delete
  3. Admin FB Kelab Maya Mahathir alami “Sakit Punggung”   Admin Fb page Kelab Maya Mahathir mendakwa undian atas talian mereka telah disabotaj oleh gerakan penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri dan dibantu oleh FB page Tentera Troll Kebangsaan Malaysia dan Mykmu.net yang didakwa merupakan kumpulan cyberdedak pembangkang.

   Ini kerana apabila undian tersebut ditutup, 88% tidak berpuas hati dengan PH manakala 12% sahaja yang berpuas hati.

   Keputusan yang tidak memihak kepada admin FB Page tersebut telah menyebabkan beliau mengalami kesakitan punggung (butthurt).


   Berikut merupakan kenyataan penuh admin fb page Kelab Maya Mahathir:
   #CUBAAN_SABOTAJ_KERAJAAN_PH_DIBWH_PIMPINAN_AYAHANDA_TUN!

   Admin telah tahu dan dimaklumkan dari awal oleh beberapa sahabat bahawa jangan buat polls kerana setiap polls yg dijalankan di media sosial oleh Kumpulan Penyokong Kerajaan ini akan dicabul oleh satu gerakan yg mendokong DSAI sebagai Perdana Menteri dan dibantu oleh Kumpulan Cyberdedak Pembangkang seperti Tentera Troll Kebangsaan Malaysia dan Mykmu.net.

   Malah kita tahu Kumpulan #CyberTaliban dari #Parti_Perasan_Surga telah sedaya upaya berkempen dan menjadikan polls di page2 penyokong kerajaan nampak seolah2 rakyat tidak berpuas hati dengan Kerajaan Ayahanda Tun. Cuba bandingkan poll #sebelum_disabotaj yg menunjukkan 85% rakyat #menyokong dan #berpuashati dgn kerajaan pimpinan Ayahanda Tun.   Hakikatnya admin lampirkan bukti. 54 ribu pengguna fb telah mengambil bahagian daalm poll ini yang kebanyakkannya dari kumpulan yg admin sebutkan tadi sebab keputusan akhir poll ini menunjukkan 88% ketidakpuasan hati rakyat manakala 12% menunjukkan sebaliknya.   Usah risau, kerana 258 Ribu pengguna yg melihat post ini hanya 52 ribu @ 21% pengguna fb shj yg mengambil bahagian manakala yg lain masih memberikan peluang dan yakin dengan Kerajaan PH dibawah kepimpinan Ayahanda TDM. 100 hari dari 1825 hari lagi ada untuk kerajaan memimpin negara jadi usahkan meroyan mcm babi kena belacan. – Admin Din JDT

   Terdahulu, TTKM melaporkan beberapa undian di fb pages menunjukkan 67%-90% tidak puas hati dengan prestasi 100 hari PH memerintah.   Malah, fb page penjilat kerajaan (JiKera) no 1, Suara Rakyat juga menunjukkan keputusan pengundian yang hampir sama dimana hampir 80% tidak berpuas hati.

   Sumber : TTKM

   : Kalau ada dikalangan anak muda sekarang mendapat cerita bagaimana Atuk mereka semasa menjadi PM ke-4 sudah tentu mereka tahu mereka pasti benar-benar dikencing....

   Delete
 24. Bagus dia datang ke ceramah mca tu, ini akn beri kesan kpd pengundian penyokong2 pas kat seri setia apabila mrk melihat tindakan pemimpin2 pas berbaik dgn pihak yg menentang hudud terang2an serta mengeluarkan kenyataan2 bengong ttang kerjasama dgn parti2 pembangkang lain iaitu umno dn mca.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sekarang kita hidup gelisah   Dalam era Malaysia baharu yang dicanang selepas pertukaran kerajaan, soal perpaduan dan keharmonian negara dipertikai susulan pelbagai isu yang tumbul saban hari.

   Bermula isu agama dan kaum yang dimainkan oleh pelbagai pihak hingga ke isu hak kesamarataan yang dituntut.

   Pengarah Institut Kajian Institusi Raja, Kepimpinan dan Komuniti Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof Datuk Dr Ramlah Adam berkata rakyat kini hidup gelisah dan tidak tenteram memikirkan apa yang bakal berlaku setiap hari.

   "Rakyat rasa gelisah dan tak tenteram sebab setiap hari bila buka surat khabar mesti ada yang memeranjatkan.

   "Sekarang tak perlu cakap soal perpaduan sebab memang dah terjejas. Saya tak fikir kita boleh hidup aman damai, kemarahan dalaman telah bermula. Bimbang nanti ia jadi bom masa," katanya kepada Sinar Harian.

   Beliau turut mempersoalkan konsep Malaysia baharu yang dicanang sejak tiga bulan lalu.

   "Perpaduan sekarang orang tak peduli, kerajaan terlalu mulut celupar, kaum Melayu terus dihina, golongan songsang semakin bersepah-sepah, kita jadi kurang ajar dan tak tahu malu.

   "Jadi di mana Malaysia baharu itu? Adakah sebab terbuka dalam beri pendapat? Tapi bila individu seperti doktor itu beri pendapat, dikecam pula," katanya.

   Dalam pada itu beliau mengingatkan kerajaan agar lebih bertanggungjawab dalam mengeluarkan sebarang kenyataan.

   "Caranya senang saja, kerajaan yang sudah menang kenalah matang. Jangan terus hukum kerajaan dulu, mereka banyak jasa kepada negara ini.

   "Jangan buka aib negara kepada negara luar, ini tunjukkan mereka tak sayangkan negara," katanya.


   : Tidak ada apa yang menarik dan boleh dibanggakan selepas 100 hari hanya kejatuhan Najib dan BN. Tapi tiada jaminan PH tidak seganas BN....

   Delete
  2. ajak rakyat bangkit lawan 'tali barut asing'
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 3:05 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 3:16 petang

   A+ A-
   PAS mengajak orang ramai supaya "bangkit" melawan tali barut kuasa asing kerana bekerjasama dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI).

   Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini Naib Presiden PAS Idris Ahmad berkata pendedahan dibuat Presiden IRI Daniel Twining, menunjukkan beberapa parti politik bekerjasama dengan badan berpangkalan di AS itu.

   Justeru katanya apa yang berlaku itu amat berbahaya kepada keselamatan negara.

   "Kalau benar dakwaan IRI, bermakna sesiapa yang menjadi kerajaan akan ‘di-remote control’ oleh pihak yang memberi dedak kepadanya.

   "Yang menjadi mangsa ialah rakyat dan negara kerana yang memimpin mereka tidak bermaya untuk melawan kehendak kuasa asing.

   "Mereka bukan menjaga negara tetapi menjaga tuan besar yang memberi suapan kepada mereka," katanya.

   Pada 12 Julai lalu Twining mendedahkan IRI cuba "mengukuhkan" parti pembangkang di Malaysia sejak 2002.

   Malah Twining berkata ia memberi kesan kepada Pakatan Harapan (HARAPAN) yang pada 9 Mei lalu menafikan BN daripada mendapat mandat kembali menjadi kerajaan Malaysia.

   Bukan pembangkang saja

   Ketua Penerangan PKR Syed Ibrahim Syed Noh mengesahkan kerjasama HARAPAN dengan IRI tetapi ia bukan untuk mempengaruhi politik tempatan.

   Datuk Seri Najib Razak kemudian menggesa isu berkenaan disiasat kerana kerjasama berkenaan boleh dianggap lebih teruk berbanding tindakan agensi perisikan kerajaan semasa di bawah pentadbirannya menulis surat kepada Agensi Perisikan Pusat (CIA).

   Ekoran laporan mengenai kerjasama IRI dan parti politik di Malaysia, mereka kemudian menjelaskan hubungan terbabit tidak saja berlaku dengan pembangkang sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-14 lalu.

   Kata IRI mereka turut bekerjasama dengan parti-parti politik Malaysia merentasi spektrum BN dan HARAPAN.   "IRI adalah organisasi bukan partisan yang bekerjasama dengan rakan-rakan di Malaysia sejak tahun 2002 untuk mengukuhkan keupayaan parti politik bersaing dalam pilihan raya dan mematuhi amalan tadbir berorientasikan rakyat.

   "IRI membekalkan sokongan bukan partisan kepada parti-parti yang meliputi seluruh spektrum politik dalam bentuk bengkel latihan dan rundingan dengan gabungan parti-parti HARAPAN dan BN.

   "IRI tidak memberi bantuan kewangan kepada parti-parti politik di Malaysia," kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

   Baca PAS desak HARAPAN dedah jumlah dana dari IRI
   Idris berkata parti politik di Malaysia tidak seharunya memperjudikan kedaulatan negara dan rakyat hanya kerana mahukan kemenangan dalam pilihan raya.

   Katanya pengalaman politik di Timur Tengah yang mengundang kuasa asing untuk menjatuhkan rejim tempatan mesti menjadi pengajaran.

   Bekas anggota parlimen Bukit Gantang itu juga menegaskan orang ramai tidak boleh membiarkan pemimpin menjadi boneka kepada negara luar

   "Rakyat Malaysia jangan pandang mudah isu campur tangan asing walaupun ketika kita masih menunggu janji 100 hari kerajaan, dan terbaru isu kapal mewah Equanimity yang baru sampai.

   "Kedaulatan negara adalah hak kita, bangkit melawan tali barut kuasa asing," katanya

   Delete
  3. Agensi kerajaan perlu tangani LGBT
   AIMAN SADIQ ABDULLAH 11 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore30
   Agensi kerajaan perlu tangani LGBT
   Wan Abdul Wahid (duduk, kanan) dan Abdul Rahman (duduk, kiri) bersama NGO, Ukhwah membincangkan program pencegahan LGBT di negeri ini.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PEKAN - Pihak pentadbiran agama Islam dan agensi kerajaan di negara ini perlu bertindak dalam menangani lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) kerana masyarakat sememangnya mengharapkan pihak berwajib bertindak dalam perkara ini.

   Timbalan Yang Dipertua Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip), Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan berkata isu LGBT ini bukan sahaja berlaku di negara ini malah masyarakat di negara lain turut menentang hak sama rata golongan ini dan ada negara yang menghukum dengan kekerasan.


   Menurutnya, di Malaysia lebih menggunakan konsep lemah-lembut dalam menentang kerana masyarakat kita mempunyai peradaban baik, bersopan-santun dan mengikut peraturan ditetapkan.

   "Masyarakat mengharapkan pihak berkuasa bertindak dalam perkara ini mereka tidak gemar dan masih waras sebab masing-masing tidak mahu perkara tersebut berlaku pada keluarga merekai,” katanya ketika ditemui di Muip, di sini semalam.

   Dalam pada itu, ditanya mengenai kenyataan Marina Mahathir yang menuntut hak sama rata LGBT, Wan Abdul Wahid berkata Muip tidak pernah mendiskriminasikan hak golongan LGBT, namun perkara songsang ini tidak boleh dibiar begitu sahaja.

   Beliau berkata, selagi berlaku perkara bertentangan agama Islam, ia perlu diperbetulkan supaya mereka kembali ke jalan benar.

   Tambahnya, di Pahang golongan yang ramai terdiri daripada transgender dan pihaknya tidak pernah diskriminasi mereka.

   "Malah kita beri mereka rumah, ceramah dan kelas agama, malah ada yang kita bagi kerja pada mereka.

   "Kita juga mempunyai seorang bekas pondan yang sudah berubah kini aktif menarik golongan lain untuk turut berubah,” katanya.

   Delete
 25. Politik dikatakan ada lah persepsi. Kadang kadang PAS memberi persepsi mereka bengong. Contoh nya, SUA nya hadir di pentas kempen MCA. Dikatakan hadir dengan tidak diundang pulak nya.

  Tapi persepsi begitu sudah lama berlaku. Sehingga satu puak berpisah dari PAS dan Amanah ditubuhkan. Amanah tidak nampak bengong.

  Mungkin memang sudah di takdir Tuhan PAS begitu. Biar lah. Saya pun tidak setuju dengan Hudud PAS atau Hudud dilaksanakan di negara ini. Biar mereka nampak bengong bersekongkol di pentas dengan MCA. Lagi bengong, lagi jauh mereka dari Putrajaya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Badan pemikir pro-Republikan AS dedah hubungan dgn PH jatuhkan BN   PETALING JAYA: Sebuah pertubuhan yang berkait rapat dengan tokoh kanan parti Republikan dan bekas pegawai tinggi perisikan Amerika Syarikat (AS) bekerjasama dengan pembangkang Malaysia sejak 2002, termasuk Pakatan Harapan yang menambilalih kuasa dalam pilihan raya umum Mei lepas, menurut satu pendedahan dalam forum melibatkan badan pemikir utama negara itu baru-baru ini.

   The International Republican Institute (IRI), sebuah badan pemikir berpangkalan di Washington, yang ahli lembaga pengarahnya termasuk pemimpin parti Republikan seperti John McCain, serta bekas penasihat Keselamatan Negara dan bekas pegawai tentera AS berkata, kegiatan badan itu di Malaysia akhirnya berhasil dalam pilihan raya umum ke-14 lepas dan ia menguntungkan AS dari sudut persaingannya dengan China sekarang.

   “Saya pergi dan duduk bersama-sama ramai pemimpin baru kerajaan baru di sana, dan ramai dalam kalangan mereka merupakan rakan kongsi yang bekerja dengan kita sejak 15 tahun lepas. Salah seorang yang paling kanan dalam kalangan mereka, yang kini menguasai kerajaan berkata kepada saya, ‘Hebat IRI, anda tidak meninggalkan kami walaupun pada saat kami sudah bersedia untuk menyerah kalah’,” kata presiden IRI Daniel Twinning dalam satu forum anjuran Center for Startegic & International Studies, bulan lepas.

   Twinning berkata, dalam pertemuan di pejabat perdana menteri selepas pilihan raya umum itu, beliau memberitahu pemimpin kanan PH bahawa kredit itu milik mereka, “bukan kami”.

   Kenyataannya itu dijangka menghangatkan lagi debat berhubung peranan AS dalam proses demokrasi negara berikutan pendedahan sepucuk surat daripada ketua risik kanan di bawah pentadbiran bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak meminta sokongan Washington sekiranya Barisan Nasional menang tipis dalam pilihan raya baru lalu.

   Polis kini menjalankan siasatan ke atas surat yang ditulis oleh bekas ketua pengarah Pertubuhan Perisikan Luar Malaysia (ME10) Datuk Hasanah Abdul Hamid kepada rakan sejawatannya di Biro Penyiasatan Pusat AS (CIA), yang antara lain menyebut bahawa AS lebih beruntung sekiranya Najib memimpin Malaysia berbanding Dr Mahathir yang “anti-Yahudi” dan “anti-Barat”.

   Pemimpin PH mendesak Hasanah didakwa kerana mengkhianati negara.

   Pemeriksaan ringkas ke atas lamanweb IRI mendapati badan itu ditaja oleh Jabatan Negara AS dan National Endowment for Democracy (NED), sebuah pertubuhan yang bermatlamatkan “pengukuhan institusi demokrasi di seluruh dunia”, termasuk kesatuan sekerja dan kuasa pasaran bebas.

   Twinning memberitahu forum tersebut bahawa Washington mendapat manfaat daripada kerajaan baru Putrajaya sejak dari mula lagi.

   “Tahukah anda bahawa antara langkah pertama diambil oleh kerajaan baru itu? Ia membekukan pelaburan infrastruktur China kerana ia membuka rekod dan mendapati terdapatnya banyak wang ‘pelik’ yang bergerak ke sana-sini dalam sebuah sistem korup, tidak telus dan berakauntibiliti,” katanya, yang jelas merujuk kepada kajian semula beberapa projek mega melibatkan syarikat China, termasuk projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

   Twinning mengakui Malaysia tidak mungkin menjadi sekutu AS, tetapi kemenangan PH akan memberi manfaat kepada Washington.


   : PH dia mencuri dia yang laung minta tolong....

   Delete
  2. Kerajaan Johor guna PBT, ketua kampung sebar pengaruh politik'
   Hasni Mohammad | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 9:20 pagi | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 9:27 pagi

   A+ A-
   ULASAN | Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan ketua kampung adalah mereka yang kita gelar sebagai kerajaan ketiga. Mereka adalah pelaksana dasar, entiti yang berhubung dan berinteraksi dengan masyarakat secara langsung dan merupakan kelompok paling hampir dengan rakyat.

   Setiap isu tempatan akan disuarakan kepada mereka untuk diangkat dan diberikan perhatian (selain melalui wakil-wakil rakyat).

   Justeru, fungsi dan peranan mereka amat penting dan kritikal. Keupayaan mereka menjalankan tugas, mengenal pasti isu dan menguruskan masalah setempat adalah perkara yang tidak boleh dikompromi.

   Ahli majlis dan ketua kampung adalah cerminan tidak langsung kerajaan dan merupakan mereka yang amat diharapkan oleh masyarakat sekeliling. Paling penting, mereka mestilah golongan yang neutral atau non-partisan serta bersedia untuk berkhidmat dengan baik dan penuh kesungguhan.

   Perkara ini menjadikan setiap calon yang dilantik mestilah terdiri daripada mereka yang mempunyai kebolehan, pengalaman dan perwakatan yang layak dan bersesuaian.

   Pendekatan asal boleh, tangkap muat dan semberono dalam perlantikan mereka akan menyebabkan khidmat kepada masyarakat terganggu dan gagal.

   Jadi, tidak pelik jika BN dan Pakatan Harapan (HARAPAN) kedua-duanya sentiasa mengutarakan naratif pemerkasaan entiti kerajaan ketiga ini dalam pelbagai aspek. Malah, perkara ini diutarakan sebagai salah satu tawaran utama dalam kempen PRU ke-14 yang lepas.

   Antaranya adalah untuk memastikan ketua kampung dan ahli majlis terdiri daripada mereka yang pakar, profesional, berkelayakan, orang tempatan, telus dan tidak mempunyai pengaruh politik. Ini sekaligus menjadikan pemilihan calon dan pelantikan mereka untuk mengisi dan menggalas tugas kerajaan ketiga amat penting dan tidak boleh diambil mudah.

   Malangnya, perkara yang sebaliknya berlaku dalam pemilihan dan perlantikan ahli majlis dan ketua kampung di Johor. Bukan sahaja pemilihan dan penyenaraian calon yang dilakukan tidak menggembirakan masyarakat sekeliling. Malah, terdapat perkara-perkara yang amat mengecewakan dilakukan oleh kerajaan negeri. Antaranya:

   Delete
  3. Anwar Jangan Nampak Terlalu Gelojoh & Jangan Pula Terlalu Perlahan, Kalau Tak Melepas   Dalam pc anwar hari ni dia ada sebut utk berbincang dgn mahathir utk beri ruang kpd nya utk sertai parlimen dan 'memulakan proses reform parlimen'...ayat ini agak menarik utk diperkatakan...

   anwar ni seorang yg amat berhati-hati dalam ucapan dan semua perkataan dia diucapkan dgn teratur...itu yg menjadikan ucapan dia penuh karismatik...apabila dia sebut 'memulakan proses reform parlimen', ia menandakan bahawa proses perubahan yang dikehendaki melalui kemenangan ph belum bermula...jadi apa yg dibuat oleh ahli2 parlimen ph sekarang ini???...

   ayat ini secara tak langsung membawa persoalan apakah semua tindakan yg dilakukan oleh mahathir dan anggota kabinetnya sekarang ini masih tidak boleh dianggap satu proses 'reform' sehingga anwar terpaksa menyertai parlimen utk melakukannya???...

   Kesimpulannya aku boleh katakan bahawa anwar sebenarnya tidak berpuas hati dgn perjalanan kerajaan dan parlimen yg dikepalai oleh mahathir...tp buat masa skrg, dia tidak boleh bertindak sewenang-wenangnya kerana silap langkah, buruk padahnya kpd dirinya sendiri dan pkr...apatah lagi skrg ni parti2 komponen ph iaitu pan dan dap sudah boleh dianggap berada dalam kem mahathir...

   Dalam bab ni mahathir mmg cerdik...dia bagi banyak kuasa kpd ahli parlimen dap dan pan walaupun pkr mendominasi jumlah kerusi...puak2 dap dan pan yg sejak puluhan tahun berjuang mmg dok mengidam nak jadi kerajaan atau nak jadi menteri...so depa sama sekali tidak akan sanggup lepaskan kedudukan depa yg ada hari ini demi anwar....dgn kata lain, seandainya permusuhan anwar dan mahathir kembali berputik...puak2 dap dan pan tidak lagi akan menyebelahi anwar kerana tidak sanggup kehilangan peluang yg depa dok idam lama dah....

   Kita tengok bagaimana dgn mudahnya mahathir berjaya menyahkan anwar sebagai calon PM ph sebelum PRU 14 hari tu tanpa banyak tentangan...padahal sebelum penyertaan mahathir dalam kem pembangkang dahulu, jangan boleh ada nama lain dicadangkan sebagai PM walaupun nama yg dicadangkan mempunyai kelayakan...dan kemudian kita boleh tengok bagaimana pemimpin2 dap dan pan menjadi backup kpd mahathir walaupun bbrp kenyataan mahathir mutakhir ini boleh dianggap penuh kontroversi...

   Justeru, anwar perlu lebih berhati-hati dalam tindakannya... Tidak boleh dinampak terlalu gelojoh, tapi tidak boleh terlalu perlahan....takut tak sempat merasa kerusi PM....

   alfaqir ilallah ppk


   : Perang dingin Anwar-Mahathir yang nasib Anwar baik Mahathir hanya ada 13....

   Delete
 26. PAS PIS PERGHHHH ....
  JANDA GEDIK,
  ITU HARI DAH RASO EHH ANUNYA UMNO,
  MANA CUKUP WEHHHHH...
  KINI ANUNYA MCA DAN MIC PULAK....

  KAH..KAH...KAH

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahathir cuba berdalih pasal CEP   The Straits Times Singapura melaporkan bulan lalu bahawa beberapa pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN) telah berselisih faham dengan Majlis Penasihat Kerajaan (CEP), terutamanya mengenai perubahan kakitangan penting dalam kerajaan.

   Mereka dari pembangkang juga menimbulkan isu mengenai peranan CEP dalam proses membuat keputusan apabila Anggota Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin menyebutnya sebagai "badan yang tidak dipilih dan tidak dapat dipertanggungjawabkan"..

   Walaupun mandat 100 hari itu tamat pada 20 Ogos, Tun Dr Mahathir Mohamad memberitahu Malaysiakini dalam satu wawancara bahawa majlis penasihat itu mesti meneruskan peranan mereka.

   Beliau juga menafikan laporan bahawa CEP campur tangan di kementerian tertentu.

   "Kita perlu teruskan, kerana kita mempunyai banyak kerja untuk dilakukan, tetapi ada perkara yang saya tidak boleh lakukan.

   "Saya tidak boleh mewawancara orang, bertanya mereka mengenai latar belakang mereka dan melakukan penyelidikan dan semua itu.

   "Mereka perlu menjalankan kerja mereka, tetapi mereka telah melakukan kerja mereka. Mandat mereka untuk memaklumkan saya tentang penemuan mereka. Saya bertindak, dan kadang-kadang saya bertindak mengikut apa yang mereka cadangkan," katanya.

   Pengaruhi bukan masuk campur

   Majlis itu, yang dibentuk beberapa hari selepas pilihan raya umum 9 pada Mei, terdiri daripada bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin, bekas gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, bekas presiden Petronas Tan Sri Mohd Hassan Marican, pakar ekonomi, Jomo Kwame Sundaram dan jutawan, Tan Sri Robert Kuok.   Dalam wawancara bersama Malaysiakini, Mahathir berkata tidak semua cadangan majlis itu diambil dan menegaskan keputusan akhir masih dibuat oleh beliau selaku perdana menteri.

   "Mereka tidak campur tangan dalam kerajaan. Mereka berkomunikasi dengan saya, yang dalam terma rujukan mereka. Mereka ada menasihatkan saya apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk melakukan perkara-perkara ini," katanya.

   Misalnya, Mahathir berkata majlis itu mempunyai hak untuk menasihati beliau bagi melantik anggota parti di institusi utama.

   Untuk itu, katanya, mereka mempengaruhi kerajaan tetapi tidak mengganggu urusan kerajaan.

   Menjelang pembubaran CEP pada masa depan, beberapa anggotanya telah dilantik bagi jawatan tertentu.

   Zeti dilantik menggantikan Tan Sri Abdul Wahid Omar sebagai pengerusi Sime Darby Property Bhd dan Permodalan National Bhd pada bulan Julai.

   Ahli ekonomi Muhammed Abdul Khalid, yang mengetuai sekretariat CEP, akan berkhidmat sebagai penasihat ekonomi Mahathir bermula Isnin.

   Manakala Pengerusi CEP, Daim juga dijadikan penasihat kerajaan.

   Delete
  2. Pakatan Harapan Sebelum Memerintah...   Aku ingat lagi masa setahun sebelum PRU14. Aku mula minat dengar ceramah khasnya dari Pakatan Harapan. Pantang dengar ada ceramah mesti aku datang. Dalam semua ceramah aku pergi, mesti ada 4 isu dari dulu lagi yang wajib deme sebut dan maki hamun Umno. Bila deme maki hamun tu yang memang nampak betui-betui berat isu tu. Banyak lagi isu lain, tapi aku nk sebut 4 isu ini sebab 4 isu ini deme serang Umno gile babi punya smpai Umno tak dan nak tepis dan kalah teruk.

   Isu 1, Minyak Mahal
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, " hari ni kita bentuk kerajaan, esok kita turun harga minyak, kita ada kuasa, kita boleh buat. Sape cakap tak boleh buat? negara kita kaya, negara kita pengeluar minyak, kita yang jual minyak kat org". Bersorak la penonton sekali dengan aku.

   Isu 2, Tol
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “kalau kita perintah kerajaan kita akan hapuskan tol atau kita akan kurangkan harga tol lebih separuh. Negara kita antara negara yang tol paling banyak.” Bertepuk tangan penonton sekali dengan aku.

   Isu 3, Getah Murah.
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, "kalau kita perintah, kita akan naikkan harga getah dan tetapkan harga getah. Getah sekarang murah sgt, 1kg getah tak boleh nak beli 1kg gula.” Besorak pakcik makcik kampung ni sekali dengan aku.

   Isu 4, GST
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “rakyat dizalimi oleh Umno sampai anak baru beranak pun dah kena cukai GST. Bukan itu saja malah orang mati pun kena GST, itulah namanya cukai haramjadah yang di buat oleh kerajaan Umno haramjadah.”
   "Jangan susah hati tuan-tuan dan puan-puan, pangkah Pakatan hari ni menang, esok tak dak dah gst". Gegak gempita satu kampung.

   Bila dah memerintah dan berkuasa baru lah terhegeh-hegeh nak kaji. Minyak mahal sebab itu ini la. Toll tetap kutip macam biasa juga dan tak bolih hapus kerana mcm2 hal kena semak. Dan macam2 kena semak dan tak bolih terburu buru.Tun M kata janji menifesto ph bukan kitab jadi tak tunai tak berdosa.


   : Pakatan Harapan sangat Hancing....

   Delete
  3. Cerita Pomen Tua   Ada satu pomen yang sangat handal tetapi dah berumur, dia sangat mahir membaiki kereta.

   Dulu dia bekerja untuk sebuah bengkel, bengkel itu sangat maju. Kemudian dia berhenti kerana dia merasakan dia sudah terlalu lama bekerja dan merasakan pomen yang ada boleh meneruskan kegemilangan bengkel itu.

   Tetapi, bengkel itu mula bermasalah tak lama selepas dia berhenti. Jadi pomen tua ini mengambil keputusan untuk bekerja semula di bengkel tersebut.

   Masalah mula timbul bila pomen tua ini mula bekerja semula, dia sukar bekerjasama dengan pomen yang sedia ada, maka dia mencadangkan kepada tokey bengkel untuk tukar semua pomen dan ambil pomen baru. Pomen baru yang diambil adalah kenalan baru pomen tua.

   Pada awalnya nampak baik bila ada pomen baru dan pomen tua. Tokey nampak ada perubahan pada bengkel.

   Masalah mula timbul bila kereta yang datang untuk diperbaiki adalah kereta berteknologi baru bukan kereta dari zaman pomen tua.

   Pomen tua masih cuba memperbaiki kereta itu dengan pengetahuan dan cara yang lama. Pomen baru pula tak mahir tetapi cuba juga untuk memperbaiki kereta itu.

   Kereta tak siap, masalah makin banyak. Satu kereta, ramai pomen, ramai komen tak ada kemajuan.

   Pomen tua sepatutnya control dan ajar pomen muda bahawa ini kereta baru, kena repair cara baru dan mengakui ada kereta yang kita tak boleh nak repair, kena mintak tolong dari bengkel lain.

   Sabarlah owner kereta.....
   Lagi 5 tahun kalau tak siap nampaknya kena tukar bengkel la jawapnya

   P/S: Cerita ini tiada kaitan dengan yang telah mati

   Delete

  4. Aku tak taulah macamana Najib nak spin duit kerajaan yg hilang sana hilang sini tu.

   Yang aku ingat, bila saja jumpa duit kat merata tempat, UMNO pulak yg claim. Dahsat sunggoh Kerajaan BN/UMNO.

   Kalau tak tersungkor pada PRU 14 lalu, rakyat jugak yg akan dicekik dgn GST yg meningkat utk tutup lubang.

   Memang lahanat punya Najib dan UMNO! Itu pun pompuan tolol macam Ellie Suriaty bermampos2 nak bela... Macam tak tengok TV3 pulak!!!

   Itu sebab dia berkawan dengan Pas , kaki buat fitnah.

   Delete
  5. Persekongkolan dengan IRI suatu yang mengaibkan negara   Naib Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni mengingatkan parti politik, tidak kira kerajaan dan pembangkang supaya kembali mempraktikkan konsep wala’ dan bara’ berlandaskan politik Islam.

   Beliau berkata, kedaulatan negara khususnya umat Islam di Malaysia tidak akan terancam seperti sekarang, jika ahli politik di negara ini disiplin dalam mempraktikkan dua konsep itu di landasan yang betul.

   “Kalaulah ahli politik Malaysia berdisiplin di dalam wala’ (kesetian kepada umat Islam) dan bara’ (tidak mendedahkan kelemahan umat Islam kepada bukan Islam, serta berpakat menjatuhkan umat Islam), maka tidaklah terjadi seperti yang berlaku sekarang,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

   Beliau meluahkan rasa kesal terhadap kerajaan sekarang, yang didakwa ‘bersekongkol’ dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI), sebuah badan pemikir Amerika Syarikat (AS) sejak tahun 2002.

   Katanya, kekuatan dalam umat Islam sudah memadai untuk membangunkan negara, tanpa perlu merujuk atau meminta campur tangan pihak asing untuk memberikan rundingan, bahkan sehingga terhutang budi apabila menerima dana.

   IRI sebelum ini mendakwa, bahawa usahanya di Malaysia telah membuahkan hasil melalui keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu dan ia menguntungkan AS daripada segi saingannya dengan China ketika ini.

   Pengakuan itu dibuat Presiden IRI, Daniel Twining dalam sebuah forum anjuran Center for Strategic & International Studies (CSIS), bulan lalu memberitahu, Washington mendapat manfaat daripada kerajaan baharu Putrajaya sejak mula lagi.

   Bagaimanapun, perkara itu dinafikan beberapa pemimpin PH termasuk Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

   Nurul Izzah sebelum ini mendakwa, kerjasama antara PH dan IRI hanyalah setakat latihan kepimpinan dwipartisan, dan mengaitkan Barisan Nasional (BN) serta Gerakan menerima latihan sama.

   Muhammad Fauzi berkata, sejarah membuktikan bahawa tiada negara Islam yang gagal kerana kekuatan musuh, sebaliknya sikap ketidaksetiaan ahli politik meminta pertolongan daripada pihak asing untuk menumbangkan pesaingnya, adalah punca kejatuhan berlaku

   Delete

 27. CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA.

  CAPTAIN MALAYSIA = GENG NAJIB = JUSTICE LEAGUE =
  yenggedey valikopo = LEBAI MODEN DLL

  CAPTAIN MALAYSIA PENJILAT NAJIB

  NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

  = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

  = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH =


  ReplyDelete
  Replies

  1. DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  2. Parti Gay: Menteri WP Usah Bacul Ambil Tindakan   Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) terlebih dahulu ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada pihak berkuasa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) atas kejayaan serbuan terhadap sebuah kelab gay yang beroperasi di ibu kota beberapa hari lalu.

   Serbuan ini tanda ketegasan pihak PDRM dan JAWI membanteras golongan LGBT ini daripada terus menjadi wabak dalam masyarakat khususnya di ibu kota.

   Bagi DPPWP, pihak berautoriti seperti PDRM, AADK dan JAWI sentiasa komited dalam membanteras gejala ini namun, pihak kerajaan dahulu mahupun sekarang seolah olah memandang tidak serius atas kesan wabak ini terus berleluasa.

   Kerajaan sedia ada dilihat hanya mahu mengambil kredit sahaja atas kecekapan pihak berkuasa yang membuat operasi serbuan walhal mereka tidak serius membanteras parti sebegini terus dianjurkan. Ibarat lembu punya susu tetapi sapi dapat nama. Ini realiti yang berlaku.

   Sekali lagi, DPPWP menegaskan supaya Menteri WP mengambil tindakan tegas terhadap parti gay terbesar yang akan berlangsung bermula 30 Ogos 2018 di G Tower, Jalan Tun Razak. Kami telah mendesak sebelum ini melalui kenyataan media Ketua Pemuda DPPWP, namun tiada tindakan serius daripada Menteri WP.

   Oleh itu, Menteri WP digesa agar usah bersikap hangat hangat tahi ayam dan pilih bulu dalam membanteras maksiat yang berlaku. Tindakan tegas kepada penganjur wajib dikeluarkan segera demi menyelamatkan generasi sekarang dari terus lemas dalam kancah kehinaan.

   Jika tidak ada tindakan tegas Menteri WP, pihak DPPWP memberi amaran akan mengerakkan seluruh rakyat menentang penganjuran parti gay ini supaya ia dibatalkan.

   Sekian, terima kasih.

   Ubaid Hj Akla
   Naib Ketua,
   Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan


   : Khalid cari isu saman NGO Muslimah dan cuba tutup apa yang sedang berlaku....

   Delete
  3. Kenyataan Mujahid berbaur fitnah, kata Iksim   PETALING JAYA: Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (Iksim) mendakwa kenyataan Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa tentang dapatan audit dalaman ke atas badan pemikir itu bersifat fitnah.

   Iksim dalam kenyataan berkata dakwaan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu di Parlimen hari ini berdasarkan dapatan pasukan audit dalam Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang “separuh masak”.

   “Menteri membuat satu bentuk dakwaan berdasarkan laporan pasukan audit dalam MAIWP yang bukan juruaudit bertauliah. Dapatan mereka masih bersifat separuh masak kerana belum dijalankan ‘exit conference’,” kata Iksim.

   “Exit conference” ialah mesyuarat bertujuan menyampaikan keputusan audit kepada pihak pengurusan dan mendapatkan komen mengenai penemuan dan syor yang dicadangkan sebelum draf laporan audit dikeluarkan.

   Iksim berkata pihaknya memberikan kerjasama penuh kepada pasukan audit dalam terbabit dan masih menunggu “exit conference” yang ditangguhkan 3 kali oleh MAIWP.


   Terdahulu, Putrajaya menyekat semua dana dan aktiviti Iksim serta merta, selepas audit mendapati wujud penyalahgunaan kuasa dan pengurusan dana yang tidak telus.

   Mujahid berkata RM7.4 juta daripada RM7.6 juta yang diterima daripada MAIWP tidak direkodkan dan tiada bukti di mana ia dibelanjakan, untuk apa yang dibelanjakan, dan berapa jumlah dibelanjakan.

   “RM7.4 juta dana yang dibangkitkan menteri berpunca dari prosedur kerja dan tatacara perakunan yang berbeza di antara MAIWP dan prosedur yang digunapakai oleh Iksim,” kata badan pemikir itu.

   “Setiap ringgit yang diuruskan perbelanjaan oleh IKSIM mempunyai rekod terperinci dan boleh disemak dalam masa beberapa minit. Akan tetapi pasukan Audit MAIWP menganggap perbezaan itu sebagai kesilapan.”

   Iksim memaklumkan mereka bukan anak syarikat MAIWP, tertakluk bawah Akta Syarikat, dan diaudit bersih sejak ditubuhkan oleh juruaudit bertauliah.

   Badan pemikir itu mengingatkan kenyataan dan dakwaan oleh Mujahid itu tidak diberikan imuniti kerana ia dibuat di luar Dewan Rakyat.

   “Justeru sesiapa yang memanjangkannya boleh terjebak dengan tindakan undang-undang,” katanya.

   Iksim ialah sebuah institut yang bekerjasama rapat dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan penubuhannya diluluskan Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam (MKI), Jakim, MAIWP dan Majlis Agama Islam Negeri.

   Iksim diperbadankan pada 9 Disember 2014 dengan persetujuan Majlis Raja-raja Melayu untuk menegakkan Islam sebagai agama rasmi di negara ini.

   : Fitnah kini dah biasa bagi parti AMANAH, apa nak hairannya....

   Delete

  4. Ahli Parlimen Rompin bohong pasal 1MDB walaupun dlm PAC,

   Zahid bohong pasal derma Raja Arab 2.6 bilion,

   Hasanah bohong pasal 12 milion, Azzez Rahim bohong pasal 600k utk tabung Rohingya,

   Najis bohong pasal 114 juta, beg birkin, bijan, 3.5 juta..sekarang bohong pasal ni pulak..

   kalo dah semua me,bohong.. nak percaya Mak Badak ke?

   Delete
  5. Seronoknya rakyat kena kencing pasal SST
   Para penyokong SST beria-ia kata SST adalah cukai selapis saja. Yang kena bayar SST adalah pengilang. Pengguna tak kena. Tony Pua dalam Dewan Rakyat pun konfiden harga barang akan turun lepas SST dikuatkuasakan.

   Lim Guan Eng pun berbuih mulut cerita apa barang kena SST dan yang tak kena SST. Katanya pendapat kerajaan kurang menunjukkan SST untuk kebaikan kepada rakyat.

   Mak Cik dan Pak Cik penyokong PH yang sekolah tak habis pun cerita hebatnya Lim Guan Eng nak baik ekonomi negara. LGE kan Cina, cina mesti pandai kata 'mangkuk hayun' PH.

   Yang turun mungkin dia maksudkan daging babi memandangkan produk tu tak kena SST. Yang lain belum lagi nak buat SST dan ada berita nak naik dah.   Si bodoh cybertropper makan gaji PH, Aman Muhammad mesti seronok dengar tayar nak naik harga. Apa tak kisah tukar tayar 2 tahun sekali. Lagi pun dia boleh jimat. Tudung bini pun tak payah beli.

   CYTR

   : Makin hari makin basah kena kencing....

   Delete
 28. Di Belakong Pas mara ke belakang...

  ReplyDelete
  Replies
  1. TOKONG TAK PANDAI MENGIRA


   Najib 'ajar' Lim mengenai akaun dalam isu bayaran balik cukai
   Diterbitkan 1 Sep 2018, 11:44 pagi | Dikemaskini 1 Sep 2018, 12:06 tengah hari

   A+ A-

   Menteri Kewangan, Lim Guan Eng telah membuat kesimpulan salah mengenai dakwaan bahawa kerajaan BN gagal membayar balik cukai terlebih bayar sebanyak RM16.046 bilion, kata bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

   Ini berikutan pendedahan Lim bahawa Tabungan Bayaran Balik Cukai (TBBC) hanya memiliki RM1.486 bilion berdasarkan rekod Jabatan Akauntan Negara.

   "Nampaknya Menteri Kewangan kita tidak memahami bahawa kerajaan menggunakan standard perakaunan tunai terubah (modified cash accounting) dan bukannya standard perakaunan Akruan (accruals accounting standard) sebagaimana digunakan di sektor swasta.

   "Di bawah pentadbiran kerajaan, bagi standard perakaunan tunai, kesemua transaksi kewangan dihitung dan direkodkan apabila ada kemasukan atau pengeluaran tunai bagi tempoh kewangan dilaporkan," kata Najib dalam satu kenyataan di Facebook beliau.

   Menurut Najib di bawah amalan itu, aset-aset tidak dijadikan modal dan liabiliti tidak dilaporkan dalam laporan kewangan.

   "Sebab itu Lim Guan Eng membuat kesimpulan yang salah kononnya kerajaan BN terdahulu telah tersalah lapor cukai yang belum dikembalikan sebagai pendapatan dan menuduh kerajaan BN sebagai memalsukan akaun," katanya.

   Katanya, sebagaimana ‘kekeliruan’ terhadap titik perpuluhan, salah pengertian antara perakaunan tunai dan akruan juga adalah satu kesilapan mudah yang lazim dilakukan sesiapa.

   "Bagaimanapun, di bawah inisiatif transformasi sektor awam ketika pentadbiran saya, kerajaan pada masa itu sedang melalui peralihan kepada perakauan akruan pada tahun tahun mendatang.

   Lim baru-baru ini mendakwa sehingga 31 Mei, TBBC hanya memiliki RM1.486 bilion berdasarkan rekod Jabatan Akauntan Negara, iaitu kurang sebanyak RM14.56 bilion.

   Menurutnya sebanyak 1.6 juta pembayar cukai tidak mendapat bayaran balik yang terdiri daripada individu, syarikat, persatuan dan yayasan sejak lebih enam tahun lalu.

   Semalam, Lim mendakwa bekas ketua setiausaha Perbendaharaan tidak mengendahkan permohonan LHDN yang meminta supaya memindahkan peruntukan mencukupi kepada TBBC.

   Kata Lim permohonan itu tidak dipenuhi Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah walaupun dibuat secara rasmi melalui surat daripada ketua pengarah LHDN.

   Delete

  2. Drpd dis17 hingga april18,11billion hilang, masa tu bn masih jd kerajaan, 4bln belanja 11 billion lbh, kerajaan bn masih nk putar2

   Ke duit tu ada pakai untuk parti dan pilihanraya dari 1-Jan-18 ke 8-May-18 ??? Oleh kerajaan yg memerintah pada masa tu

   Delete
  3. MELAYU MAKIN TERUK BAWAH PH


   Kajian: Lebih 31% Pelajar Malaysia Pernah Lakukan Hubungan Seksual Sebelum Umur 14 Tahun   Gejala seks dalam kalangan pelajar berpunca daripada beberapa faktor seperti ibu bapa, pegangan agama longgar, pengaruh rakan sebaya dan pengaruh teknologi. Menurut satu laporan yang dibuat mengenai fenomena remaja Malaysia dan seks telah didedahkan oleh Healthcare Malaysia Sdn Bhd yang dibuat oleh Durex pada tahun 2002 ke atas 2500 responden lelaki dan wanita yang berumur lingkungan 18–30 tahun tanpa mengira bangsa.

   Dapatan kajian mendapati bahawa, remaja yang berumur lingkungan 18 hingga 24 tahun paling kerap melakukan hubungan seks dan melahirkan anak luar nikah. Purata mereka melakukan hubungan seks sebanyak 121 kali setahun atau tiga kali seminggu dan percintaan merupakan faktor utama responden melakukan seks bebas.   Perkara ini bukan sahaja berlaku di negara kita Malaysia, malah masalah ini wujud di peringkat global dan menjadi cabaran dalam pembentukan ketamadunan manusia. Dalam satu kaji selidik yang dijalankan oleh Institut Kesihatan Awam, seramai 12,492 kehamilan remaja direkodkan pada 2016. Secara purata, 10% hingga 40% gadis belum berkahwin berumur antara 13 hingga 19 tahun telah mempunyai kehamilan yang tak diingini.   Menurut kajian, Pahang menunjukkan bilangan remaja melakukan hubungan seksual paling tinggi dan didapati mereka melakukan persetubuhan dengan sekurang-kurangnya 2 rakan kongsi. Sebanyak 31.9% pula adalah remaja ini telah mempunyai pengalaman seksual sebelum berusia 14 tahun (Tingkatan 2).

   Gambar rajah di bawah menunjukkan statistik secara rumus angka peratusan remaja mengadakan hubungan seksual seawal Tingkatan 1 lagi. Perkara ini amatlah membimbangkan bukan sahaja para ibu bapa namun pihak pengurusan sekolah juga turut memainkan peranan penting.   Bagi mengelakkan percambahan angka kehamilan luar nikah, pendidikan kesihatan seksual terutama dalam kalangan pelajar ini wajar diberi perhatian khusus kepada komplikasi seks yang tidak selamat serta memperkukuh pemeriksaan kesihatan remaja di sekolah.   Sumber: Report from Ministry of Health

   : Makin rosak masyarakat, makin PH mendapat sokongan....

   Delete
 29. Kengkawan semua...dah tular berita Bersatu nak adakan Persidangan tahunan kali ke 2 sabtu ni. Peli9kkan..tarikh tu kan sama dengan PRK Baalkong dan Seri Setia..macam takde tarikh lain yg lebih sesuai untuka dakan persidangan tu.

  Rakyat nampak ..ada tak kemungkinan Bersatu saja nak sabo PKR dan DAP dalam PRK tu. Iyelah..dah tentu ahl2 Bersatu akan menghadiri persidangan tu adan takkan mengundi di Balakong dan Seri setia. Dah tentu peratusan keluar mengundi akan jatuh. Kita atk nampak pun pimpi9nan2 tertinggi Bersatu berkempen kat kedua2 kawasan tu..mana kah perginya semangat setia kawan dalam PH ni haah ???

  Iyelah..logiknya nak buat aoa Bersatu bersusah payah berkempen kat situ..bukan beri apa2 keuntungan pada parti tu pun kan. Takde gunannya memberi sokongan pada parti PKR yang mana ketua umumnya begitu beria2 sangat nak merampas jawatan PM dari pengerusi Bersatu.

  Nantri kalau ada PRK untk membolehkan DSAI bertanding jadi MP, baru lah Bersatu akan masuk campur...untuk pastikan DSAi takkan menang dalam PRK tu. ingat Tun M senang2 aje nak serahkan jawatan PM Ke 8 pada DSAI macam tu aje ke...memang silap besar lah kan kalau ada sesapa yang berfikiran macam tu bhai !!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Al Jibo Nak ajar org mathematik konon....punggung tu kasi cuci bersih2 tunggu cek masuk dalam sg. buloh.....lepas tu kiralah kau puas2 kambing biri2 melompat atas kepala kau.

   Tok jib cakap merapu,dia ingat duit kerajaan yg dia tinggal berbilionlion,yg dia dan kroni sapu tak nampak,lebih baik diam jer tok jib,baik fikir camna nak lawan hujah yg PH nak sumbatkan tok jib dgn kroni kedalam,tgh tuggu bukti kukuh jer.

   bawa Najib keMOF,,,supaya dia buat kiraan semula,,,sebab dia pandai matematic dulu salah kira

   Delete
 30. Kengkawan semua...pecah berita, Dr Maszlee telah melantik dirinya sendiri sebagai Presiden UIAM hari ni.

  Rakyat Msia nak ucapakn tahniah tak terhingga di atas perlantikan tu. Kami masih ingat kata2 Dr. Maszlee yang mengaskan IPTA mestilah dibebaskan dari segaal pengaruh parti politik..ada kuasa autonomi. tapi nampak gayanya dia telah terlupa kata2 nya tu. kita pun tak faham kenapa dia beriya2 sangat nakkan jawatan tu..sedangkan jawatan sekarang sebagai menteri pendidikan ni pun dah culup berat untuk ditangani. Tengok aje lah apa kah sumabngannya sejak jadi menteri tu..setakat iktiraf UEC dan kuat kuasakan pemakaian kasut hitam paad pelajar2 sekolah aje. Takde pun satu polisi atau dasar baru yang betul2 memberi impak positif kepada sistem pendidikan negara diperkenalkannya.

  Rata2 rakyat mempertikaikan perlantikan tersebut...ini dah sebijik sama macam apa yang dilakukan oleh mantan PM ke 4 yang telah melantik PM Ke 7 untuk jadi pengerusi khazanah Bhd. baru2 ni. Dah tentu lah...anak didik PM tu mengikut jejak langkan mentornya kan.

  Maalh beberapa orang pimpinan2 tertinggi DAP juga mempewrsoalkan perlantikan tu. Mereka melihat takde sebab yang perlu untuk Dr Maszlee menyandsang jawatan tu. Sebagai menteri kanan, tak sepatutnya Maszlee mengambil tindakan tersebut. Tumpukan perhatian untuk memajukan MOF agar pendidikan Msia setanding dengan negara2 serantau seperti Spore.

  Kadang2 kalau rakyat mengatakan menteri2 PH ni dah macam Badut..tau pulak marah dan melenting sakan, tapi hakikatnya itu lah yang terjadi. maszlee ni dah jadi tamak jawatan ke..tak cukup lagi jawatan menteri tu. Serahkan aje lah Presiden UIAM tu pada ahli akademik lain yang bebas dari sebarang pengaruh politik, takkan lah takde sorang pun dalam Msia ni yang layak untuk jawatan tu kot !!!!

  Haah..stu lagi Warga Simpang Renggam nak tanya...mana janji untuk hapuskan Tol ke Spg, Renggam tu??? Dulu masa berkempen, cakap kalau dia menang, tuntut agar janjinya tu ditunaikan ..kini dah lwbih 100 Hari...Haboook pun tarak. Bila dituntut, buat bodo aje ataupun memang jenis betul2 bodo kot ???

  ReplyDelete
 31. Sobat2...Kau orang tau tak, pengguguran tuduhan terhadap Ah Beng dalam kes Banglownya tu adalh atas arahan dari pemimpin tertentu dalam PH sendiri. Kenapa..sebabnya Tun M sendiri pun menzahirkan rasa terkejut beroknya bila AB ni dibebaskan dari segala tuduhan tanpa melalui perbicaraan dalam mahkamah.

  Kemungkinan besar, ini adalah atas arahan LKS kepada Tommy and Friends, yang mana kita semua tau adalah peguam bela AB dalam kes tu dulu.Jadi TT telah gunakan kuasanya sebagai AG untuk arahkan mahkamah menggugurkan kes tu ..dan dah tentu lah terpaksa dipatuhi walaupun dengan berat hati.

  Kini..2 September telah diistihyarkan sebagai Hari terkejut Se Malaya, dan akan dibuat sambutan besar2an setiap tahun. Bntahan dari majlis peguam , terutama Cynthia Gabriels tak diendahkan langsung. Dah nampak peroses keadilan di Msia ni semakin terhakis dengan teruknya. Ramai pemimpin2 PH ynag terlibat dengan kes2 jenayah telah dibebaskan tanpa melalaui perbicaraan di mahkamah.

  Nampak gayanya...janji2 PH untuk pengasingan kuasa antara politik dengan judisiari tak ditunaikan..malah ditingkatkan ke tahap paling maksima untuk kepentingan politik mereka. Padan muka rakyat Msia yang telah mengundi mereka...ternyat kamu semua telah dikincinkan kaw2 dengan mereka bhai !!

  ReplyDelete
 32. Geng...kau perasan tak hal ni beb ????

  Rakyat Msia,khususnya golongan marhaein macam aku ni, semuanya TERKEJUT bila Ah Beng, Menteri Rejim Pakatan Hancing ni KELIRU pasal kategori bahan basah sehingga menyebabkan semua benda dikenakan SST.

  Alasan Si Menteri DAPigs ni, dia tengok senarai bahan basah tu semuanya macam bahan makanan mewah. Jadi dia kira semua tu patut dikenakan cukai SST 10+6 peratus.

  Tapi tak heran la kalau Si Menteri DAPigs ni boleh jadi KELIRU pasal bahan mentah ni. Orang tak pernah pergi pasar, mana dia kenal bahan basah. Yang dia tau basah, Pendedak Rejim Pakatan Hancing tu je.

  Tambahan pulak, isu pasal dia KELIRU tu hanya taktik untuk membuatkan rakyat tak TERKEJUT pasal keputusan mahkamah yang menggugurkan dakwaan rasuah terhadap diri dia sebelum ini. Jadi dia buat-buat la KELIRU...setuju tak bhai!!!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...