Friday 14 September 2018

AKUAN BERSUMPAH BUKTI UMNO SEDANG MENUNGGU PELUANG UNTUK BERSAMA ANWAR DAN PKR


Pendedahan Nazri Aziz tentang wujudnya akuan bersumpah melibatkan majoriti Ahli Parlimen UMNO yang memberi kuasa kepada Presiden UMNO, Zahid Hamidi untuk berunding dengan parti-parti dalam Pakatan Harapan dalam usaha kembali menjadi kerajaan, tidaklah begitu memeranjatkan sebenarnya.


Pertama, ia kerana UMNO pada hakikatnya tidak biasa menjadi pembangkang dan akan berusaha sedaya upaya untuk kembali hidup dalam lingkungan glamour kuasa.


Setelah 61 tahun selesa sebagai kerajaan, UMNO jelas mula rimas dengan kedudukannya sebagai pembangkang, walaupun baru empat bulan melalui kehidupan tanpa kuasa dalam tangan.


Untuk itu, usaha mencari jalan singkat untuk kembali sebagai kerajaan adalah pilihan yang mesti dimanfaatkan, tambahan lagi Zahid Hamidi bukanlah watak pemimpin yang mampu menerajui UMNO untuk mencipta kejayaan semula kepada parti itu dalam PRU15 akan datang.

Kedua, Zahid Hamidi melihat kedudukan Anwar sebagai bakal Perdana Menteri menggantikan Tun Mahathir Mohamad adalah kesempatan terbaik buatnya untuk membawa UMNO kembali menjadi kerajaan memandangkan hubungannya yang rapat dengan Presiden PKR itu sejak mereka sama-sama dalam UMNO lagi.


Meskipun akuan bersumpah itu memberi kuasa kepada Zahid Hamidi untuk berunding dengan parti-parti dalam Pakatan Harapan, tetapi tentulah sasaran yang sebenarnya ialah Anwar dan PKR, bukannya selagi Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri.


Ada juga pihak berpandangan, sebab utama Zahid Hamidi ghairah untuk menjadi Presiden UMNO sebelum ini tidak lain ialah semata-mata untuk merebut peluang membawa UMNO menjadi kerajaan, selain dirinya yang mungkin kembali sebagai Timbalan Perdana Menteri, sebaik Anwar menggantikan Tun Mahathir.


Kewujudan akuan bersumpah sebagaimana yang didedahkan oleh Nazri bukan saja menunjukkan UMNO begitu terdesak untuk mengejar kuasa bersama tertabalnya Anwar sebagai Perdana Menteri, tetapi juga mengesahkan mengapa Zahid Hamidi sehingga tidak berbuat apa-apa untuk memulihkan UMNO yang sudah kehilangan kuasa itu.


Dalam fikiran Zahid Hamidi, beliau hanya mahu menunggu waktu yang sesuai saja untuk menawarkan kerjasama UMNO kepada Anwar yang dalam waktu yang sama dilihat akan mengukuhkan lagi kedudukan Presiden PKR itu apabila beliau menerajui negara nanti.


Terdapat juga cakap-cakap bahawa sebaik menjadi Ahli Parlimen melalui Langkah Port Dickson ini, Anwar akan mula menekan Tun Mahathir untuk berundur dengan segera, atau jika enggan berbuat demikian, beliau akan melakukan "rampasan kuasa" dengan sokongan UMNO, Pas serta sebilangan wakil rakyat dari Sabah dan Sarawak.


Realitinya, perkara itu memang tidak mustahil boleh berlaku. Cuma, apakah Anwar sanggup melakukannya yang bermakna beliau mengkhianati pengundi yang telah menumbangkan UMNO dan BN dalam PRU14 yang lalu?


Apakah setelah pengundi membuang UMNO, maka Anwar tergamak mengutip kembali parti itu dan membawanya semula ke persada kuasa?


Berapa ramai pula Ahli Parlimen PKR akan bersama dengan Anwar jika kerjasama PKR dengan UMNO dan Pas itu benar-benar berlaku?


Bagaimana dengan DAP, Amanah dan Bersatu?


Bagaimana jika sebahagian Ahli Parlimen PKR, terutama yang bukan Melayu beserta dengan DAP menarik diri dan membuat keputusan meninggalkan Anwar?


Apakah stabil sebuah kerajaan pimpinan Anwar ketika itu yang hanya ditunjangi oleh sebahagian PKR, UMNO dan Pas, selain daripada Sabah dan Sarawak atau dalam erti kata lain hanya kerajaan Melayu sahaja?


Selamatkah Anwar dalam pilihanraya berikutnya? (ShahbudinHusin 14/09/2018)

117 comments:

 1. Replies


  1. Buat orang PD dan yang mengenali pengundi PD.....

   Anda mungkin selama ni nak pernah kempen.....tak peduli politik...

   ....kali ni anda kena peduli....bercakap..bercakap...bercakap dengan kenalan atau saudara anda.......

   ...supaya mereka lakukan protes keatas calon yang menyalahgunakan undang-undang.....

   ...iaitu sengaja buat PRK......kali kedua...dulu di Permatang Pauh......

   Delete

  2. DULU DI LEMBUKAN ORANG PERMATANG PAUH...KINI ORANG PD pulak.....apake jadahnya niii malaysia baru....

   Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh 2008 merupakan pilihan raya kecil yang diadakan pada 26 Ogos 2008 setelah Ahli Parlimen P44 Permatang Pauh yang juga Ketua Pembangkang Malaysia, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) meletakkan jawatannya pada 31 Julai 2008. Pilihan raya kecil ini digelar sebagai "Ibu Segala Pilihan Raya Kecil" oleh media disebabkan oleh kemungkinan implikasi pilihan raya kecil tersebut dan juga profil Anwar Ibrahim yang tinggi.

   Ada orang rasa dia boleh buat apa saja yang dia nak, tak peduli samada menyusahkan ibu-bapa kita untuk keluar mengundi atau tidak..........

   Inikah pemimpin yang kita nak?

   Delete
  3. Ya, inilah yg kita nak
   Pemimpin lembu yg melembukan kita

   Delete
  4. Tahukah anda.........

   Bagaimana Bang Nuar boleh jadi PM dengan begitu cepat dan mudah, semudah A B C......

   UMNO melalui telah menyatakan sokongan kepada Anwar Ibrahim. Sekiranya musuh menyokong maka ada yang tidak kena....

   Anwar akan bertanding dan menjadi Ahli Parlimen. UMNO akan meletakkan calon yang lemah untuk memberi kemenangan kepada Anwar.

   Kemudian...........selepas Anwar menang.....

   "Undi Tidak Percaya" akan dilakukan terhadap Tun.

   'Perlembagaan Persekutuan (Perkara 43 (4)) memperuntukkan, jika seseorang Perdana Menteri itu tidak lagi mendapat sokongan majoriti daripada Ahli Parlimen, beliau perlu meletak jawatan.'

   Umno, Pas dan sebahagian MP dari PKR akan menyokong usul tersebut, maka Anwar akan dilantik menjadi PM menggantikan Tun.


   Gabungan PKR + UMNO + PAS akan dibentuk dan kerajaan baru akan ditubuhkan.

   50 PKR + 54 UMNO + 18 PAS = 122 kerusi rotan

   Rakyat terutama orang Melayu akan menyokong kerana gabungan kerajaan baru ini dibina atas dasar memperjuangkan (baca : mempergunakan) Melayu, Islam dan Raja-raja. Orang melayu ni suka diperjuangkan (baca : dipergunakan).......

   PM : Anwar
   TPM 1 : Zahid
   TPM2 : Hadi

   Jadi tercapailah cita dan azam sejak kecil nak jadi PM.

   Tak perlu pun tunggu dua atau tiga tahun kannn.......

   Delete
  5. MIC taknak bertanding, MCA senyap membisu, PAS serah pada UMNO, Umno nak sokong Anwar, permainan apakah ini..kegilaan orang politik.. tiada penghujung. Rakyat jadi mangsa.

   Delete
  6. logik....
   Anwar semua generasi lama tahu perangai dia.....masa dlm umno lebih umno dari umno...

   masa tu PAS , Dap dll semua dia kutuk....

   bila kena buang...penjara...dan PakLah bebaskan...sanggup dia menyembah TGNA, TGHH, LKS dll...tubuhkan pakatan rakyat...

   lepastu kena troll lagi dgn liwat ll ...masuk penjara..keluar...baik dgn T M....
   secara kebetulan Najib begitu teruk...dan PH menang PRU...PH menang bukan lerana Anwar...tetapi mmng nk buang Najib dan yakin dgn TM...sbb pengalaman...

   dulu lepas PRU 12..Anwar sibuk nk rampas kuasa dgn offer MP2 BN join PR...tapi gagal...

   kali ni tak mustahil dia akan buat dengan UMNO , PAS atas alasan Melayu, Agama dan Raja....belum jadi PM mcm mcm dia buat apa lagi dah ada kuasa di tangan....

   maka meloponglah rakyat sekalian kena tipu...

   Delete
  7. Port Dickson blues..

   Pas tarik diri..
   komponen BN serabai bagai..UMNO teragak2 siap ada s d tu pulak..MCA senyap.. MIC angkat tangan..
   Terkonteng2 PH sorang2..
   keh keh keh eh hahahaha Anwar menang..
   Hidup Pakatan Harapan..
   Hidup Anwar..

   #$/^?,:$5&,*^@&$:8^;$..macai blues!

   Delete

  8. Ini soalan Budin.....

   Berapa ramai pula Ahli Parlimen PKR akan bersama dengan Anwar jika kerjasama PKR dengan UMNO dan Pas itu benar-benar berlaku?


   Ini jawapan saya......


   Wakil rakyat PKR akan dikenakan denda RM10 juta jika mereka melompat parti, kata seorang pemimpin kanan parti itu.

   “Sekarang wakil-wakil kena fikir dua kali (untuk lompat parti), melainkan kamu ada RM10 juta,” katanya.


   Soalan saya........

   Adakah sekiranya MP PKR menjadi MP bebas juga termasuk lompat parti dan perlu membayar denda?

   Delete

  9. Saya tanya saya jawablah, senang macam tu.....


   Istihar sebagai calon bebas tidak termasuk lompat parti......


   Ia cuma keluar parti, bukan lompat ke mana-mana parti.

   Delete
  10. Sudah tibai duit rakyat. Isi penuh penuh beratus juta kedalam akaun anak bini.Jual tanah negara sehingga negara hampir muflis kerana menanggong hutang sekarang mau lari begitu saja ker?

   Mana mau lari?

   Rakyat akan cari!!!

   Delete

  11. Zack...

   Najib akan selamat sekiranya terbentuk pakatan politik baru iaitu Ikatan Pasumno.

   Ia berasaskan parti Ikatan Kadiaq, Pas dan Umno.

   Mic dan Mca buat parti MICA.


   Najib senyum......

   Rosmah.......

   Delete
  12. Ikatan Pasumno akan bergabung dengan nuar jadi Ikatan Pasumnuar.


   Najib tak payah lari mana-mana.


   Kerja kita jadi sia-sia....


   Itulah cara kita berpolitik. Memang betul-betul punya politik atau bahasa paling mudah POLITAIK....


   Delete
  13. Bro..geram nampak..tenang..memang pun politik..politik taik..ada juga politik berseni..politaik sana sini..hihihislowsikithah.
   Kami stuju..kita dbuatnya naik darah..takut nnti cek blood pressute meninggi parah..

   Delete
  14. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  15. Meh aku sunatkan.Golok sembelih lembu korban dah makan 3 ekor lembu. Mana nya SD yg nazri sebutkan. Nazri pun kecut telor kes dia dan anak akan barai jika masih menyokong pembangkang. Waktu jadi menteri boleh la menyorok

   Delete
 2. Kalau kita rajin membuat kajian...dah tentu kita akan dapati...Rakyat Msia majoritinya menyokong hasrat DSAI utk bertanding di PD tu. ini lah satu2nya cara untuk memastikan hajat DSAI utk menjadi PM ke 8 akan tertunai.

  Dengan jadi MP, takde alasan lagi untuk Tun membuat bermacam2 alasan tak masuk akal utk tidak menunaikan janjinya terhadap DSAI dulu.

  DSAI kena paksa Tun dengan cara ni ..kalau tak melepas lah dia. DSAI tak mau terhutang budi dgn Tun jika masuk parlimen dengan cara dilantik oleh Tun sebagai senator. lagi pun tak gentleman jika jadi PM tanpa menang jadi MP terlebih dulu.

  MB N9 ialah dari PKR..dah tentu lah seluruh jentera kerajaan N9 boleh digunakan utk berkempen memenangkan DSAI. Itu pun jika tiada sabotaj dari ADUN2 Bersatu dan Amanah di situ.

  Yang pasti..Tun dan Azmin takkan beri laluan mudah kepada DSAI kat situ..dah tentu ada perancangan teliti untuk mensailang DSAI di PD !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. umno pun pening kepala nak buat....nk lawan Anwar macam hipokrit...xnk lawan nnti rakyat tahu rahsia Anwar dan umno...
   last sekali umno sokong Anwar mcm Nazri buat....

   Delete
  2. Terpaksa cari talian hayatlah. Kalau tidak akan masuk ke Sg Buluh resort untuk berehat dan menghabiskan usia tua.

   Delete
  3. Saya sekali sekala dan agak lama tak masuk blog budin. Baru saya perasan rupa ada lagi orang berminat guna nama HBM ini....he...he..baguslah nama HBM ini ramai diminati.
   Mungkin akan lagi akan guna nama HBM ini.
   Apa pun Tuan Budin tahu dari no tel mana setiap HBM timbul disini.

   Kpd Bro John Doe, sayalah yg pernah bertanya kpd anda soal Dunia Akhir kpd anda dulu.

   Atau mungkin Geng Najib cuba create nama HBM baru sebab dia pernah kena berat dgn komen saya dulu.

   Delete

  4. Geng Najib,

   Rajin buat kajian KEPALA BAPAK KAU. Macam kau sorang aj yang rajin.

   Takda bahasa baik melembah lembut dengan watak bedebah mcm kau di sini. Bahasa Najib KEPALA BAPAK KAU tepat di gunakan utk kau.

   "Rakyat Msia majoritinya menyokong hasrat DSAI utk bertanding di PD tu"? Siapa cakap? Lubang bontt kau cakap ye? Pizi Invoke cakap ye? Merdeka Center ada cakap? Kau sokong Anwr nak cepat gantikan Tun Mahathir ye? Kau tak mahu dia sokong Najib? Najib dah masuk gaung tak lama lagi masuk penjara ye?

   Delete
  5. Geng Najib,

   Kau kata, "DSAI kena paksa Tun dengan cara ni ". Sebelom tu kau kata "Rakyat Msia majoritinya menyokong hasrat DSAI utk bertanding di PD tu". Kau ingat majoriti rakyyat sokong cara "paksa" yang kau cakap ye? KEPALA BAPAK KAU.

   Delete
  6. GENG nAJIB,

   Kau kata "MB N9 ialah dari PKR..dah tentu lah seluruh jentera kerajaan N9 boleh digunakan utk berkempen memenangkan DSAI."

   Kau memang mahukan nwar menang supaya boleh cepat gantikan Tun Mahathir, ye? Kau sama dengan "foot in the mouth" Nazri yang berkomplot dengan Ahli2 Parlimen Umno mahukan Wak Jahit runding dengan PKR dan PAS utk berkerjasama gulingkan Tun Mahathir, ye? KEPALA BAPAK KAU.

   Menyucuk, mengkomplot, menghasut itu saja kerja kau, ye? Tak kopipes sekarang sebab nak buat begitu, ye?

   Ko tahu bahawa tarak orang baca kopipes ko, jadi ko tukar strateji, menkomplot, menghasut pulak sekarang, ye?

   Ke sebab ko dah fedap promosikan Al Jibo tak sampai mana. Melainkan penjara bila selesai bicara begitu banyak tuduhan di mahkamah tuh.

   You abandon Najib so soon? Belom bicara lagi pun. Jenis ko ni kalo masa perang akan di tembak mati on the spot. Mengkhianati pemimpin. Betrayal. The biggest offence in wartime. As well as peace time.

   Delete
 3. Sobat2 yang dihorna=mati sekelian... Tentu korang dah mula perasan...Azmin ni dah nampak sangat mula main wayang politik longkangnya tu kan !!!!

  Hari ni dia kata PKR dan PH akan pastikan DSAI menang kat PD tu. Itu cakap luaran aje..dalam hati, tentu dia dan kartelnya taknak DSAI menang. Jika DSAI menanag kat situ...ini meruokan satu bencana besar kepada segala perancangannya selam ini untuk menggantikan Tun sebagai PM ke 8.

  MB Selangor, Amiruldin pun dah cakap sebikij macam Zuraida Mak Lampir. Dia pertikaikan peranan dalang dan kongsi gelap dalam PKR..tu mesti dia smash si Pizi tu. Semua ahli2 PKR tau... Amiruldin ni kan dari kartel Azmin dan Mak Lampir....dah tentu suara mereka senada aje..nak cantas DSAI dan pastikan PKR tak jadi parti anak beranak !!!!

  Kini...harapan terakhir Kartel Azmin ialah kepada sokongan kuat dari Tun . Tun sebagai Otai politik..dah tentu aad perancangannya untuk memastikan hasrat DSAI tu terbantut.

  Tak mustahil..Langkah PD ni akan menjadi kubur tak bertanda untuk karier politik DSAI..sayonara DSAI !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang aku nampak dan aku tahu rupa2nya hampir 3 bilion masuk ke akaun Najib. Macai tak ada rasa apa2 ke?

   Delete
  2. macai rasa gembira adalah kalau miranda kerr boleh dapat juta2 dorang pun sekurang kurangnya dapat ribu-ribu jugak..sebab tu mati-matian sokong Pencuri Mega.

   Delete
  3. Membaca nukilan Geng Najib yang mengatakan dirinya pekebun sayur kangkung serta mempunyai pokok sawit sebatang , jelas menampakkan penipuan dan pengautaan .

   Jelas malaun ni memang penjilat nonok Najib dan pengulum nenen mak badak ..adik beradik dengan LogMan presiden si Pemantat Baru malaysia .

   Ma'aflah Geng najib , terpaksa saya berbahasa kasar sikit kerana mendapati tulisan2 kamu bukan saja tahap longkang tetapi sudah sampai tahap lubang jamban !

   Delete
  4. Bulat Kontol...Kau ada tengok tak wawancara Mak Lampir berkaitan dengan langkah PD ni kat BNC tadi ???

   Nampak sangat betapa kelat dan ketatnya muka dia bila membangkitkan lagi pasal kartel kongsi gelap yang kini mendominasi PKR. Mereka membuat keputusan mengadkan PRK tu tanpa berbincang dan meminta pendapat dari pimpinan2 tertinggi PKR yang lain..termasuk lah Timbalan Presiden.

   Tambahnya lagi..ini menunjukkan seolah2 demokrasi dan ruang dan peluang untuk ahli2 PKR memberi pendapat telah dimatikan dalam parti tu. Mak Lmapir juga mendedahkan dalang dan ketua kongsi gelap ni adalah golongan orang2 yang ternyata kecewa kerana tidak mendapat jawatan dalam kerajaan baru PH. Seolah2 segala pengorbanan mereka untuk berkempen ke seluruh negara tidak dipandang langsung oleh Tun.

   fuuuh...semakin hangat lah perbalahan dalaman dalam parti yang dikatakan mempunyai MP teramai dalam PH ni. Apa tah lagi..kenyataan DSAi yang menegaskan pemilihan jawatan2 tertinggi dalam PKR akan diteruskan ikut jadual dan takkan ditunda berikutan PRK PD ni.

   Ranai penganalisa2 politik tempatan non partisan sependapat mengatakan PRK PD ni juga bakal memberi kelebihan kepada kartel Pizi yang disokong kuat oleh DSAI. Dah tentu dengan kesibukan pemimpin2 PKR berkempen untuk PRK tersebut, ini dah tentu akan merencatkan kempen dari kartel Azmin untuk meraih undi dalam pemilihan PKR tersebut.

   Jika karetl Azmin melebihkan kempen untuk diri mereka, dah tentu ini akan memberi gambaran tidak baik kepaad mereka. Seolah2 mereka lebih mengutamakan pemilihan dalam parti dari berusaha untuk memenangkan DSAI di PD. Nampak betapa bijaknya kartel Pizi dan DSAI untuk membantutkan kempen kartel Azmin.

   DSAI aamt2 mengharapkan agar Pizi adn gengnya menang dalam pemilihan parti tu. Byangkan lah..denagn Pizi menjadi Timbalan Presiden, Nurul Izzah menang Naib Presiden dan begitu juga Dollah sani, johari Abdul di baridan naib presiden, ini tentu adalah pukulan maut kepaad kartel Azmin. Pengaruh dan sokongan terhadap Azmin akan terus dilenyapkan dan DSAI bebas berbuat apa saja daalm parti tanpa sebarang gangguan2 yang tak sepatutnya dari Kartel Azmin.

   Haarpan DSAI ialah...bila Azmin kalah, pastinay Azmin akan keluar dari PKR dan membawa bersama2 dengannya MP2 sewrta ADUN2 yang menyokonganya . Dah tentu...Bersatu lah yang akan menjadi pilihan utama Azmin. Yang untung ialah Tun kerana Azmin bakal menambahkan bilangan MP2 Bersatu dalam parlimen dan kerajaan.

   Langkah seterusnya ialah..DSAI akan masuk parlimen dalam bulan Oktober. Dia akan mengusulakn undi tak percaya kepada Tun dan memaksanya turun dari Kerusi PM. Dah tentu usul ni akan disokong oleh MP2 UMNO. PAS dan juga sebahagian MP OKR yang taksub kepada DSAI. Sekarang ni pun DSAI dah buat kautim dengan MP2 Serawak dan Abaang Jo. Warisan takde masaalah..ini parti laalng macam Amanah..akan menyokong mana2 pihak yang akan mengekalkan jawatan dan kuasa mereka dalam kerajaan.

   DSAI bakal mendapat majoriti mudah dalam parlimen dan membentuk pakatan baru yang akan menjadi kerajaan. Tun dan Bersatu serta MP2 PKR yang masih setia dengan Azmin akan menjadi pembangkang baru. DAP pula..biasa lah...hubungan rapat mereka dengan DSAI sejak era PR dulu akan kukuh bersama DSAI dan pakatan baru tu. Ini lah senario yang bakal berlaku...dan ternyata lah...penantian selama berpuluh2 tahun untuk DSAI menduduki kerusi paling empuk dalam negara ni aakn menjadi kenyataan akhirnya !!!! Wallahhuaklam Bissawab...

   Delete

  5. Port Dickson Blues.

   Hebatnya UMNOBN siap s d..
   Hebatnya UMNO 60+ kuasa diri..
   Hebatnya UMNo membangkang x reti2..sudah jauh berjalan rakyat kasi..hahah..kini jumpa jln mati..dah x boleh pegi..

   Pakatan Harapan/Anwar julang tangan..menang no saingan lg..

   Hidup Pakatan Harapan!

   So someone somebody will sing a nice rhythm of macai-macai blues..$@#^*(94::';6488^/#@&*(?"'?:

   Delete
  6. Hidup Pakatan Harapan.

   Mampus geng najib

   Delete
  7. Geng Najib,

   Ko kata. "Sobat2 yang dihorna=mati sekelian...". KEPALA BAPAK KAU. Bila kau kata "dihorna=mati", kau layak di maki PUCCIMAK KAU. Mak bapak kau tak bimbing kau di masa kecik - tinggalkan kau di kandang kambing masa pergi menoreh getah. Kau lapar, ambik tahi kambing masuk mulut, makan, bertalu talu. Itu pasal tiap kali kau bukak mulut keluar tahi, hingga ke tua baka.

   Tambah pula, kau lidah bercabang. Kau sikit pun tak hormat sesiapa di blog ini, asyik mengkopipes apa saja yang tidak ada kena mengena dengan tajuk pos. Tak peduli bila di tegur berkali kali.

   Kau bukan saja jenis KEPALA BAPAK KAU yang Najib cakap. Kau juga jenis tidak ada budi pekerti, tak hemahkan orang lain, tidak ada tata tertib sopan santun. Kau biadap dan kurang ajar sentiasa, di tiap2 pos Budin yang lalu.

   Kau yang sepatut nya mati pronto bila mengata "dihorna=mati". Bedebah.

   My morning is made. Paling menggembirakan dapat menghentam, maki hamun kamu bila kamu menggunakan kata2 yang melayakkan kamu di buat begitu. Bila kamu nak mati? Lagi cepat lagi bagus bila kamu mulakan komen dengan kata2 "dihorna=mati" itu.

   Delete
  8. Terisak3...Aiseyman...Taik apek kau buat simen. Kesian lah aku tengok..pagi2 buta macam ni kau dah syok teguk ketum berperisa ubat nyamuk dan ridsect. Aku akui aku tersilap typo tu..'dihormati' bukannya 'dihorna=mati" ...my fault. Tapi rasanya tak perlu lah kau meroyan maacm janda kehausan 3 tahun tak dapat bhai!!!! Aku pun pelik lah...apa masaalahnya kau ni..Tn. Budin pun mengalu2kan kehadiran aku kat blognya..kau pulak yang sibuk pehal..lebih senduk dari kuah nampak...ada betoi keeer haah ????

   Delete
  9. terisak3...Tak pelah.Kita lupakan pasal meroyannya kau pagi2 ni. Cuma nak atnya lah...kau ada terbaca tak bertia baru ni ayng kini tular di media sosial??? Harap dapat kau hadamkannya dalam otak kau yang dah semakin mereng tu beb !!!

   JOHOR BARU: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, menegaskan bahawa Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, akan meletak jawatan apabila beliau menjadi Perdana Menteri.

   Katanya, sekarang bukan masa yang sesuai bagi Dr Wan Azizah melepaskan jawatannya dalam Kabinet.

   "Kenapa perlu letak jawatan sekarang? Kalau beliau letak jawatan sekarang, PKR akan kehilangan jawatan Timbalan Perdana Menteri," katanya.

   Tambah Anwar, beliau tidak akan terus menyertai kerajaan sekiranya menang pilihan raya kecil (PRK) Port Dickson yang akan datang.

   "Seperti mana yang saya katakan kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, bila saya menang (kerusi Parlimen Port Dickson), saya akan menyertai kerajaan, sekarang saya mahu beri laluan kepada Dr Mahathir untuk meneruskan tanggungjawabnya sehingga sampai giliran saya.

   "Jadi, bersabarlah, bila saya jadi Perdana Menteri, Dr Wan Azizah akan letak jawatan. Bila? Apabila sampai giliran saya menjadi PM. Orang ramai membangkitkan isu ini jadi saya kena jelaskan," katanya.

   Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan sempena program Bicara Maal Hijrah bertajuk 'Hijrah ke arah Malaysia Baru' di Kompleks Warisan Sultan Abu Bakar di sini, malam tadi.

   Turut hadir, Pengerusi PKR Johor, Hassan Karim; Timbalan Pengerusi PKR Johor, Jimmy Puah dan Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon.

   Sebuah portal berita semalam melaporkan, Presiden Persatuan Patriot Kebangsaan (PATRIOT), Brig Jen (B) Datuk Mohamed Arshad Raji, sebagai berkata, Anwar sedang mewujudkan dinasti keluarga dalam Parlimen.

   Beliau juga berkata, Anwar patut meminta isterinya, Dr Wan Azizah atau anaknya, Nurul Izzah Anwar untuk mengosongkan kerusi Parlimen mereka, bukannya Datuk Danyal Balagopal Abdullah, seorang bekas pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), untuk mengosongkan kerusi Parlimen Port Dickson.

   Tak abis2 lagi nak membazirkan wang rakyat, walau rakyat miskin sedang sengsara.. Kerajaan Haprakan yang tidak prihatin.. Mereka tetap teruskan membazir...macam ni ke nak jadi PM gantikan Tun M, memang tak sesuai langsung bhai...dah tentu kau sebagai cai tegar Fuckatan pun terpaksa bersetuju dengannya kan!!!!!

   Delete

  10. Bila GENG MENJILAT NAJIB MENGKOPIPES, KITA PUN BUAT BEGITU JUGAK. TO CAN PLAY AT THE SAME GAME. MENGKOPIPES SEGALA APA YANG MEMBUSUKKAN NAJIB, UMNO, BN DAN MENAIKKAN IMEJ TUN MAHATHIR DAN PAKATAN HARAPAN.

   UMNO = ANJING -

   PAS: Belajar dari kisah anjing untuk nilai Umno

   MUKTAMAR PAS | Ketika isu kerjasama antara PAS dan Umno menjadi tumpuan di Muktamar PAS ke-64 yang sedang berlangsung, Mursyidul Am PAS Datuk Hashim Jasin menyeru ahli mengambil iktibar kisah pergaduhan dua anjing dan serigala.

   Berucap di Muktamar Dewan Pemuda PAS beliau berkata, dua ekor anjing yang sedang bergaduh akan menghentikan pergaduhannya apabila munculnya serigala.

   "Dua ekor anjing sedang bergaduh kerana berebut tulang, tiba-tiba datang seekor serigala.

   "Kedua-dua anjing tersebut berhenti bergaduh dan bertindak menyerang serigala kerana sedar serigala itu adalah musuh utama mereka.

   "Itu anjing pun boleh berfikir. Jadi sekarang musuh utama kita siapa?" katanya.

   Terdahulu Hashim berkata, Majlis Syura Ulama bermesyuarat antaranya membangkitkan isu semasa yang dirasakan perlu untuk dibincangkan kemungkinan wujud masalah dalam kerjasama dengan Umno.

   "Kita telah pun mendapat maklumat ada pemimpin di kalangan pemuda dan muslimat yang akan bangkitkan dan menentang habis-habisan.

   "Memang kita tak setuju dengan Umno yang buat macam-macam, itu kita tak lupa. Tetapi sekarang musuh utama, apa patut kita buat dan dengan siapa kita berkawan," jelasnya.

   Delete
 4. BUAT LA APA YANG KO MAHU WAHAI SETAN POLITIK
  RAKYAT PATRIOTISME BERSAMA TUN

  ReplyDelete
  Replies
  1. Woiii wak

   Tak pi berniaga juai pungkoq atau hisap rokok john ker malam ni kat lorong chow kit.

   Hujan kot, susah mau cari makan

   Delete
 5. SEMOGA TUN DIANUGERAHKAN UMUR YG PANJANG
  SIHAT TUBOH BADAN
  SELAMATKAN NEGARA MALAYSIA YANG TERCINTA INI

  ReplyDelete
 6. APA YANG DI SEBUT BUDIN MUNGKIN BERLAKU
  TETAPI INGATLAH PESAN TUHAN...
  "DIA TIDAK AKAN MEMBANTU ORANG YANG MENGEJAR JAWATAN"

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tentera cyber umno sedang bertukar kulit dan strategi dengan melaga2kan serta memecahbelahkan penyokong ph hihihihi pos segala sampah sarap dan kopipes perkara2 yg membuang masa untuk dibaca kt blog ni...

   Delete
 7. Shafee Admits He Lied..... And Then Tells Another Tall Story!

  9 September 2018 22
  Have you heard the one about the prime minister and the one billion dollar donation from an Arab Royal (no strings attached)?

  Well, here’s another even taller story. The chief lawyer to the aforementioned pirme minister has admitted after publicly claiming it was “nonsense” that he had after all been paid RM9.5 million by Najib Razak out of money stolen from 1MDB.

  Earlier he had denounced Sarawak Report for exposing it and threatened to “see Anwar in court” for suggesting he had been bought, has now admitted the payment was in fact entirely true.

  Shafee had never imagined, of course, that BN could lose the last election and that all the forces of law and order would then be unleashed to investigate the whole affair. With the proof and documentation now presented by the public prosecutors in open court the lying lawyer has had to acknowledge the truth at last.

  He should be stripped of the right to practice immediately and thrown off the defence team for Najib Razak, which attempted to gag the entire proceedings, accusing none other than Sarawak Report of falsifying information on grounds of bias.

  However, Shafee still thinks he can explain his way out of the situation with a laughable tale of woe. The RM9.5 million was an act of kindness for a friend who needed a new house for his growing family, he said yesterday. What a big family it must be!

  Because of this tear-inducing situation the sharp suited lawyer had decided to tot up bills owing to him from UMNO for whom he had worked for simply years without getting round to pressing for payment. Perhaps he thought UMNO was short of money?

  ReplyDelete
 8. Tun, muhyudin, madsabu, azmin n guan eng x pernah menimbulkan perasaan takut dan gubra kpd rakyat krana nak paling tadah kpd umno. Detik sabesar biji sawi pun xde. Mengapa pemimpin2 umno saperti nazri ghairah sgt nak nuar mng dan jadi pm.lembu kerbau pun tau ada niat nak main belakang olih si nuar n geng. Adakah agong layan jika mak jijah, saifudin n piji yg usaha dan mohon untk nuar dbersihkan semua rekod kriminalnya. Sabaliknya bila dah dlakukan dgn baik olih tun, tanpa buang masa dia bongkok cium tangan sultan yg mmg anti tun. Apa punya maknusia ni. Jika team nuar piji kalah, x dapat coup detat tun, maka terjunlah nuar dgn piji dgn otai2 dgn labu labinya. Allahwaklam.

  ReplyDelete
 9. Tun, muhyudin, madsabu, azmin n guan eng x pernah menimbulkan perasaan takut dan gubra kpd rakyat krana nak paling tadah kpd umno. Detik sabesar biji sawi pun xde. Mengapa pemimpin2 umno saperti nazri ghairah sgt nak nuar mng dan jadi pm.lembu kerbau pun tau ada niat nak main belakang olih si nuar n geng. Adakah agong layan jika mak jijah, saifudin n piji yg usaha dan mohon untk nuar dbersihkan semua rekod kriminalnya. Sabaliknya bila dah dlakukan dgn baik olih tun, tanpa buang masa dia bongkok cium tangan sultan yg mmg anti tun. Apa punya maknusia ni. Jika team nuar piji kalah, x dapat coup detat tun, maka terjunlah nuar dgn piji dgn otai2 dgn labu labinya. Allahwaklam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jgn bimbang nuar tak de niat nak main belakang ko...ko punyer blm tentu sedap..

   Delete
  2. Hihihihahahsyy kontrol gelaklh bro..hahahhahhihii

   Delete
  3. Sekarang dah terbalik bro..macai2 nak main belakang dia pulak..hahaha hah hahah..

   Delete
 10. Dr M sokong kempen Anwar di PD
  Mohamad Fadli -
  September 14, 2018 8:59 PM
  161
  Shares
  PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyokong kempen Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pilihan raya kecil Port Dickson nanti, yang jika berjaya akan menyaksikan perdana menteri menanti itu kembali ke Parlimen.

  Perdana menteri juga mengesahkan bakal presiden PKR itu memaklumkan rancangannya untuk bertanding di Port Dickson.

  “Ya betul dia ada huhungi saya sewaktu dia di Hong Kong.

  “Biasanya saya beritahu Anwar saya tidak akan pergi dan berkempen. Tetapi saya akan sokong kempennya,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PPBM di Yayasan Selangor

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jadilh TM menyokong..oklh tu..nnti ada yg pusing belakang..nak tes Anwar punya belakang..keh kehkeh
   Hebatnya TM berjiwa besar..

   Hidup Tun Mahathir!
   Hidup Pakatan Harapan!

   Delete
  2. Hidup Tun!
   Mampuih wak kojola kengkang bapok kepala mancis@!!!!

   Delete
 11. majoriti rakyat telak menolak umno dan paspispus dalam pru14 yg baru lalu.
  jangan khianati amanah rakyat dgn bersekongkol bersama sama parti yg telah ditolak oleh majoriti rakyat malaysia.
  tunggu lah pru15, bertandinglah secara gentlemen.

  ReplyDelete
 12. Tuan Budin , apa yang saudara luahkan , pernah terlintas difikiran saya .

  Memerhatikan tingkah laku Anwar lebih 4 dekad , kemungkinan apa yang Budin nyatakan tidak mustahil bolih berlaku .Bermula dari titik mula Anwar melangkah kedunia politik , sudah dapat di rasakan dia ini sungguh "self-centered" . Bagitu juga dengan kaum2 yang rapat mengelilingi dia termasuk Rafizi .

  Ada beberapa individu yang bergerak bersama Rafizi yang bergerak di belakang tabir . Mereka2 ini sehingga kini tiada langsung mengeluarkan 'bunyi' . Saya ada duduk dimeja bulat bersama mereka termasuk Danyal Balagopal dan saya tidak selesa dengan topik2 percakapan yang keluar .

  Saya berada bersama hanyalah atas dasar memberi sokongan kepada prinsip2 asas dan dasar perjuangan .

  Jadi kita tunggu dan lihat rentetan seterusnya ....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pak diny...mohonnPak diny ..jika tak keberatan untuk berkongsi dengan kami kat sini tentang perbualan dan cakap2 dari mereka tu, yang Pak cakap tak berapa selesa mendengarnya. Jika tak keberatan juga..boleh tolong dedahkan apa yang Pak maksudkan sebagai orang2 di belakang tabir yang tak mengeluarkan sebarang bunyi tu. Saya juga ada maklumat yang sama..tapi tak pasti samaada orang2 tu sama dengan yang Pak maksudkan !!!

   Bukan apa2..hanya untuk memastikan adakah benar apa yang Pak dengar tu selari dan bertepatan dengan info terkini yang baru saya terima ni. Boleh kan pak ????

   Delete
  2. HAT NI SEKOQ, KAKI GONGGONG NAJIB!!!!

   ADA PELAJARAN, AKAI TAHIK

   Delete
  3. AKU TAK AKAN BERPUTUS ASA
   UNTUK MENGORAT BEKAS KEKASIH KAU KEJORA

   SI PENSYARAH MUDA MATA BIRU TU

   Delete
  4. Sorry Geng Najib ,

   Saya bukannya pemain politik yang tergamak membuka seluar di khalayak ramai .

   Saya hadir sekadar menyokong prinsip perjuangan mengembalikan maruah negara .

   Delete
  5. Pak diny...FYI...saya pun adalah penyokong kuat perjuangan mengembalikan maruah negara ...sebab tu lah saya bersetia dengan DSNR yang kini telah dijatuhi hukuman bersalah melalui mahkamah persepsi di media sosial, seperti di blog Tn. Budin ni..dan bukannya melalui perbicaraan di mahkamah keadilan negara ini !!!!!

   Delete
  6. Bro diny..tegamam den..yo bona lah tu..x tekato hah..biar den duk atas pagar jolah..sonang sikit..gugurlh Parti Keropok Ranup ni..ingatkan sodap rupo ramai pelahap..

   Delete
 13. Mana2 individu yang berhasrat untuk membawa pas dan umno jadi kerajaan akan kami terajang habis-habisan hingga melingkup!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. BETOI BRO, AKU PUN AKAN SUPPORT YOU ALL TERAJANG

   NAH.............

   Delete
  2. Haaaip....ingat diorang tu semua macam batang pisang aje ke...tak reti nak balas balik ??? Bukan kah penggabungan UMNO dan PAS ni bakal memastikan ketuanan melayu, kesyumulan Islam dan kedaulatan institusi kesultanan terus kekal utuh di negara kita??? Takkan lah benda yang simple macam ni pun kau orang tak boleh nampak haah ???

   Delete
  3. BUKAN TAK NAMPAK!
   TAPI KO ORANG YANG BUTA PAKAI LANGGAR SEMACAM

   KAMI CELIK KAN...KAN

   Delete
  4. Individu ke kumpulan ke..parti keropok ragup udah bela saka hantu puaka..
   Bang Shah..pos artikel pasal kem puaka ni..ramai nak tibai..

   Delete
  5. Woiii wak

   Pi basuh pungkoq dulu laa

   Delete
 14. xpelah...biarkanlah apa niat tak baik yg dia org nak buat...rakyat marhaen tahu dan Allah lebih mengetahui.....

  semoga Allah melaknat org org yang nk atau sedang merancang sesuatu yg tak baik utk rakyat m'sia amnya....amminn

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ameen..ameen..ameen..
   Sejuk hati ni..ameen

   Delete
  2. Rasanya kita semua dah boleh mengagak sapa yang menjadi dalang dalam mencaturkan PRK PD ni diadakan. Tapi isunya..jika tak buat macam ni takde jaminan langsung DSAI akan dapat merasa kerusi empuk PM ke 8 tu.

   Sekurang2nya ..ada jugak usaha untuk memastikan DSAI tak terlepas atau disailang sekali lagi seperti daalm langkah Kajang dulu. Ternyata ia telah memberi pengajaran yang amat berharga kepaad Tim DSAI...iaitu jangan sekali2 terlalu mengharap sangat kepada janji2 politik yang tak pasti tu.

   Allah s,w,t pun dah berfirman" Aku takkan sekali2 mengubah nasib sesuatu kaum tu jika mereka tak berusaha untuk mengubahnya sendiri"...dan rasanya ini lah usaha yang mampu mereka lakukan.

   Keputusannya..terpulang lah kepada Allah s.w,t !!!

   Delete
  3. KAMU INI GENG NAJIB SEBAGAI MANUSIA PANDAI BERMUKA MUKA.....PENGADU DOMBA.
   Serupa bos kamu juga.....kulit muka setebal kuli babi. Tak reti malu sebab konon orang tak kenal kita.

   Manusia Laknatullah.....

   Delete
 15. Pak diny...Tentu Pak diny terperasan bahawa Najib Razak sekali lagi telah Troll Lim Guan Eng Dan Lim Kit Siang. Dah terlalu bayak sangat diorang ni kena troll dengan DSNR, sampai tak terbilang kali ke berapa !!!!


  Pak diny ..dengar baik2 apa yang DSNR perkatakan tu dan cuba lah hadamkan dengan minda dan hati yang tenang yeer !!!

  Hari ini, Lim Kit Siang mengeluarkan kenyataan bahawa saya tak sepatutnya keluarkan bukti dana 1MDB kerana kes saya masih di mahkamah.

  Jelas kelihatan Kit Siang tidak gembira apabila saya paparkan bukti-bukti itu.


  Nampaknya Kit Siang sudah tersalah kes. Nasib baik bukan tersalah faham titik perpuluhan, salah faham dan hantam cukai ke atas barang basah, salah tarikh ataupun salah negara.

  Untuk makluman Kit Siang, saya didakwa berkaitan SRC dan bukan 1MDB di mana saya yakin akan dapat mempertahankan diri dalam kes ini.

  Justeru, saya berhak untuk mempertahankan diri dan beri penjelasan tentang tuduhan-tuduhan terhadap saya mengenai isu 1MDB.

  Baru-baru ini, saya mencabar Kit Siang untuk mengakui bahawa beliau tahu saya sudah kembalikan wang yang disebut RM2.6b itu tetapi Kit Siang memilih untuk tidak menjawab.

  Semalam saya telah memuatnaik dokumen-dokumen dari bank yang menunjukkan wang yang disebut ramai sebagai RM2.6 bilion ini telah dikembalikan kepada sumber sama yang menghantarnya.

  Penjelasan saya mengenai RM2.6b ada dihantaran semalam di link ini: https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10155586360370952

  Bila agaknya Kit Siang dan pemimpin-pemimpin PH akan mengakui bahawa saya tidak merompak, menyamun, mencuri dan menyimpan dalam poket wang RM2.6b ini untuk membeli cincin dan beg tangan?

  Saya juga dapati pihak polis turut mengeluarkan kenyataan semalam bahawa RM2.9 bilion pernah masuk ke dalam akaun peribadi.

  Namun, saya dapati mereka tidak menyatakan bahawa saya sudah memulangkan wang RM2.6b itu dan tidak menyebut bahawa sekurang-kurangnya US$200 juta ialah dari Kementerian Kewangan Arab Saudi dan dari Putera Faisal bin Turkey bin Al Saud.

  Kalau Pak tanya mana2 rakyat Msia yang waras, dah pasti lah mereka akan bersetuju dengan penerangan panjang lebar dari DSNR tu..takkan lah Pak diny nak menongkah arus pulak kan ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. AKU TAK AKAN BERPUTUS ASA
   UNTUK MENGORAT BEKAS KEKASIH KAU KEJORA

   SI PENSYARAH MUDA MATA BIRU TU

   Delete
  2. WOII SI GONGGONG NAJIB,
   200 JUTA DOLAR DARI KK ARAB SAUDI?
   SAPA YANG LULUS TU....
   ARAB BODO MANA NAK BANTU PRU MALAYSIA?

   Delete
  3. Masaalah nya Geng Najib , rakyat Malaysia yang waras sependapat dengan saya ....ia itu Najib dan konco2 dia telah menyonglap banyak dana yang akhirnya terbeban kepada rakyat untuk menyelesaikannya .

   Bukan hanya dana 1MDB yang di kantuikan , dana untuk para pesara juga di sakau olih Kepala Bapak Kau .

   Mungkin walaunta waras macam kamu lupa atau buat2 lupa kot ...tetapi orang2 waras saperti saya dan seangkatan tidak mudah lupa !!!

   Najib nak putar macam mana sekalipun , lantak dialah nak pusing macam mana .

   Bahkan dia nak putar yang besan dia Mira Kazarbayev tu kaya raya yang teramat sangat ( Extremely rich ) , lantak dia . Saya pernah membawa cerita yang panjang lebar tentang besan dan menantu Najib ni . Bukan itu saja , banyak artikel berkenaan "kehebatan" menantu dan besan Najib ni di akhbar2 luar negara . Najib dengan mak badak je malas membaca .

   Delete
  4. Pensyarah muda yg bernama Mr. Balun Singh betul tak wak

   Delete
  5. Bro Dini....
   Betul cakap anda. Orang Malaysia sudah tahu siapa Mira besan najib itu dan menantu nya.

   Delete

  6. Bila GENG MENJILAT NAJIB MENGKOPIPES, KITA PUN BUAT BEGITU JUGAK. TO CAN PLAY AT THE SAME GAME. MENGKOPIPES SEGALA APA YANG MEMBUSUKKAN NAJIB,
   UMNO, BN DAN MENAIKKAN IMEJ TUN MAHATHIR DAN PAKATAN HARAPAN.

   Komen2 kpd berita "PAS: Belajar dari kisah anjing untuk nilai Umno" -

   Delier Junaidi
   Ada juga cerita antara monyet dgn anjing. Seekor monyet sdg makan buah anggur diatas pokok. Lalu dtg se ekor anjing dan meminta buah anggur dari sang monyet untuk merasakan sedapnya buah anggur. Tetapi sang monyet tak memberinya, melainkan biji2 nya yg ia buang kat anjing. Monyet berkata, jika kamu nak rasa anggur naiklah keatas, bukan cara meminta. Malangnya sang anjing tak pandai naik pokok. Untuk mengobati kekecewaannya si anjing pun berkata, anggur masam-anggur masam.

   Se eloknya Pas jangan berkata seperti anjing, anggur masam-anggur masam, bila tak dpt apa yg dihajatkan. Sebab PH bukan seperti monyet yg cuma memberi biji pada Pas. Tetapi mengajak Pas memanjat pokok bersama-sama untuk memetik buah anggur sambil menikmati lazatnya buah anggur.

   Tetapi Pas lebih memilih berkawan dgn harimau berbulu domba. Yg bikin bingung lagi kaedah Pas, tulang binatang apa saja boleh disamak, jika tulang itu sdh jadi kawan. MCA dan MIC sekarang sudah halal, walaupun sebelum ini mereka penentang hudud dan ruu 355.

   Jadi tak pelik jika Pas berkata, Melayu dan Islam sdh terancam hanya kerana kalah dlm pru dan gagal meraih kekuasaan. Oleh itu apakah buah anggur itu masam atau manis, biar saja Pas yg mengatakannya.

   Komen GENG MENJILAT NAJIB: Kot nanti depa kata masin, hehe

   Delete
 16. Pak diny...lagi sekali DSNR telah mendedahkan bagaimana si Ah Beng ni telah mencuba untuk memanipulasikan prestasi matawang RM negara, tapi malangnya telah dikantoikan oleh DSNR.

  Lim Guan Eng mendakwa Ringgit adalah antara matawang yang terbaik di dunia. Katanya nilai Ringgit Malaysia hanya susut 2.2% sepanjang tahun ini bermula Januari.

  Persoalannya siapa yang menjadi Kerajaan dari Januari hingga Mei 2018?

  Lim Guan Eng sepatutnya hanya mengambilkira kedudukan nilai Ringgit sejak Pakatan Harapan mengambil alih tampuk pentadbiran negara iaitu pada paras RM3.95 pada 08/05/2018 iaitu sehari sebelum kemenangan Pakatan Harapan dan bukanlah nilai pada awal Januari iaitu RM4.03.

  Jika dikira nilai semenjak kemenangan Pakatan Harapan, Ringgit Malaysia telah susut sebanyak 4.7% berbanding nilai pada hari ini iaitu RM4.14.

  Trend penurunan ini juga adalah sangat ketara berbanding sebelum PRU-14 yang mana pada ketika itu nilai Ringgit meningkat dari RM4.03 pada Januari kepada RM3.95 sehari sebelum PRU-14.

  Bagi memastikan nilai Ringgit tidak terus merosot, kerajaan Pakatan Harapan juga telah terpaksa mencairkan rizab antarabangsa sebanyak lebih USD5bilion semenjak kemenangan mereka.

  Ini bermakna, nilai Ringgit sudah tentu akan merosot jauh lebih teruk jika keputusan mencairkan rizab antarabangsa ini tidak dibuat.

  Kerajaan Barisan Nasional dalam tempoh Januari sehingga April 2018 bukan sahaja telah menaikkan nilai Ringgit malah rizab antarabangsa sepanjang tempoh tersebut juga telah meningkatkan sebanyak hampir USD6bilion.

  Namun disebabkan kegagalan Pakatan Harapan mengurus kedudukan kewangan negara dengan baik, USD5bilion telah terpaksa digunakan bagi menampung kelemahan mereka.

  Paling lawak, Kenyataan Media Nobita yang dikeluarkan oleh MOF meletakkan jawatan Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan Hong Kong!!!

  Pak tau tak... Selepas DS Najib Tun Razak mendedahkan pembohongan Nobita pagi ini dan netizen turut melahirkan kemarahan, Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) buat kali kedua telah memadamkan Kenyataan Media dari laman sosial rasmi Facebook mereka.

  Ini adalah kali kedua posting FB MOF dipadam dalam tempoh sebulan. Kali pertama adalah pengiraan yang salah untuk SST vs GST.

  Amaacm Pak..tentu Pak setuju jika kita katakan si Ah Beng ni kaki ialah menteri kewangan yang paling kuat kelentong dan pakar spin ...tak boleh dicelen langsung oleh sesapa pun sejak Msia merdeka !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anjing Gila saja sanggup jadi pengkhianat kepada negara.

   Delete

  2. Komen2 kpd berita "PAS: Belajar dari kisah anjing untuk nilai Umno" -

   Eng Banny
   sepatutnya Ularmak ni lebih elok dan tepat mengambil iktibar kisah pergaduhan dua ekor biawak dan babi.....kisahnya 2 ekor biawak teringin sekali utk hidup cari makan 2 alam maka terjumpa seekor babi yg tak erti malu tu memdedak yg biawak itu ,lama kemudian mereka dah menjadi geng bersubahat...Mulanya tamak hati mereka utk mencuri bersama daripada tuanpunya iaitu apa yg dikononnya mereka musuh mereka....Iktibarnya ialah supaya biawak dan babi jangan malu bergabung dan teruskan mencuri dan menipu....

   Zainundin
   Kesian kat anjing2 PAS dan UMNO
   bergaduh... nasib baik ada PH, klu tidak anjing2 PAS anjing2 UMNO mampoos bergaduh...

   Delete
 17. Rakyat Msia masih tak faham lah..kenapa susah sangat sesetengah orang tu untuk menerima penjelasan yang begitu lengkap dan logik dari DSNR berkaitan dengan pemulangan duit derma yang diterima dari DSNR kepada pihak yang telah menderma kepaadnya tu. Dah bertan2 bukti kukuh serta dokumen yang berkaitan telah didedahkan tapi masih susah sangat nak menerima penjelasan tu lagi. Memang betul2 tak faham atau sengaja mengada2 buat tak nak faham haah ???

  Apa2 pun, diturunkan lagi sekali penjelasan panjang lebar dari DSNR tu..harapannya..lepas ni tak akan timbul lagi sebarang isu berkaitan derma dari Tok Syeikh Arab ni lagi ..k..!!!

  RM2.6 bilion: Najib dedah bukti derma telah dipulangkan

  Saudara-saudari, ingatkah anda akan poster "Di mana RM2.6b" yang sering ditunjukkan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan termasuk di Dewan Rakyat dan demonstrasi BERSIH tak lama dulu?

  Hari ini, saya tunjukkan kepada anda bukti bahawa semua RM2.6b sudah dipulangkan selepas 4 bulan saya menerimanya.

  Mengapa pula mahu menerima wang sebanyak itu di dalam akaun peribadi tetapi tidak digunakan dan kebanyakannya dikembalikan? Baca seterusnya……

  1. Yang dimaksudkan RM2.6 bilion sebenarnya merujuk kepada dana US$681 juta yang saya terima di dalam akaun peribadi saya pada akhir bulan Mac 2013 – iaitu kira-kira sebulan sebelum PRU13 yang berlangsung pada 5 Mei 2013.

  2. Seperti pernah diulas beberapa kali sebelum ini, saya diamanahkan mengikut perlembagaan parti untuk mencari sumbangan dan mengurus wang parti secara peribadi dan secara khusus. Seperti kebanyakan orang lain, saya ada beberapa akaun peribadi di bank-bank berlainan dan akaun peribadi yang menerima dana ini bukanlah akaun untuk kegunaan peribadi setiap hari tetapi bagi kegunaan aktiviti politik.

  3. Analisa-analisa sebelum PRU13 menunjukkan bahawa BN mungkin kehilangan lebih banyak kerusi parlimen berbanding PRU12. Saya menghadapi pilihanraya yang agak mencabar dan membimbangkan. Saya juga menerima beberapa laporan bahawa setelah mentadbir Selangor dan Pulau Pinang sejak PRU12, Pakatan sudah mengumpul dana yang besar dari sumber dalam dan luar negara.

  4. Oleh itu, saya bimbang bahawa peristiwa "916" (16 September 2008) besar kemungkinan akan berulang pada PRU13.

  5. Peristiwa 916 ialah percubaan yang gagal Pakatan sejurus selepas PRU12 untuk membeli dan mempengaruhi berpuluh-puluh ahli-ahli parlimen BN untuk melompat ke Pakatan bagi menjatuhkan kerajaan BN.

  6. Walaupun pergolakan "Arab Spring" sudah berakhir pada bulan Disember 2012, tetapi pada awal tahun 2013, saya sekali lagi meminta Raja Arab Saudi untuk membantu dengan dana "contingency".

  7. Baginda bersetuju. Saya membuat keputusan untuk tidak meminta dana dari ahli perniagaan dan taikun tempatan sebagaimana dilakukan PM ke-4 kerana tahu jika berbuat demikian maka mereka akan meminta balasan projek yang bernilai jauh lebih tinggi. Saya tidak bersetuju dengan amalan kronisme.

  8. Oleh itu,, Putera Abdulaziz Al-Saud sekali lagi menulis surat kepada saya pada 1 Mac 2013 bahawa dana sebanyak US$800 juta (yang saya terima tidaklah sampai US$800 juta) akan disalurkan kepada saya secara berperingkat-peringkat untuk tahun itu.

  9. Di dalam surat itu, Putera Abdulaziz Al-Saud menyatakan dana ini akan disalurkan samada dari akaun bank baginda ataupun dari sumber-sumber pihak baginda yang lain termasuk syarikat Tanore.

  10. Mengikut dakwaan DOJ dan WSJ, wang dari syarikat Tanore secara tidak langsung dan berlapis-lapis ini ialah dari 1MDB.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 11. Tetapi Putera Abdulaziz Al-Saud inilah yang selama ini mewakili Raja Abdullah bagi menyalurkan dana kepada akaun saya termasuk pada tahun 2011 dan 2012 di mana dana diberi dari akaun Kementerian Kewangan Arab Saudi dan Putera Faisal bin Turkey bin Al Saud.

   12. Tiada sebab pada masa itu untuk saya ataupun bank-bank penerima menyoal ataupun menyelidik dengan sangat mendalam bagi mengenalpasti sumber wang ini ialah dari mana apatah lagi, wang itu dilampirkan bersama surat dari wakil Raja Abdullah.

   13. Saya meminta bantuan dari Raja Abdullah, baginda bersetuju dan wakil baginda yang menguruskannya.

   14. Salinan surat-surat ini turut dilampirkan bersama dana yang dipindahkan ke akaun saya di Ambank yang digunakan khusus untuk tujuan politik bagi tempoh beberapa tahun. Sama ada BNM mahupun bank berkenaan tidak pernah mempersoal atau menyatakan kebimbangan terhadap dana ini.

   15. Saya menerima pemberian berjumlah US$681 juta ini dalam dua transaksi pada 21 Mac dan 25 Mac 2013 – iaitu kira-kira sebulan sebelum PRU13 pada 5 Mei 2013. Dana ini semua telah ditukarkan kepada matawang Ringgit apabila diterima dalam akaun saya.

   16. Selepas PRU13, saya lihat peristiwa 916 tidak akan berulang dan saya membuat keputusan pada bulan Julai untuk memulangkan semua duit yang saya terima ini kerana tidak lagi memerlukannya.

   17. Maka selepas Ambank menggunakan masa seketika untuk menukarkan Ringgit dalam akaun saya kembali kepada Dolar Amerika Syarikat, kesemua dana ini dikembalikan kepada sumber yang diterima iaitu Tanore.

   18. Oleh kerana kadar pertukaran wang berbeza dengan penyusutan sebanyak 10% dari bulan Mac sehingga Ogos, hanya US$620 dikembalikan berbanding dengan US$681 yang diterima.

   19. Kesimpulannya ialah saya tidak simpan RM2.6b ini. Jika seseorang mahu menyamun pun, tidaklah masuk akal untuk menyimpannya dalam akaun bank di atas nama sendiri dan kita tahu ia bukan dari dana 1MDB di mana kita semua tahu dananya ialah dari sumber pinjaman. Wang yang dipinjam mesti dibayar balik dan jika mahu mencuri dari sana tentu akan bermasalah bila sampai masa untuk membayar hutang.

   20. Sebenarnya, pemimpin-pemimpin Pakatan tahu hakikat ini tetapi tidak mahu mengaku bahawa saya tidak menyimpan RM2.6 bilion ke dalam poket untuk beli cincin atau beg tangan.

   21. Tetapi persepsi inilah yang mereka wujudkan di kalangan rakyat kononnya saya merompak, menyamun dan mencuri berbilion-bilion, dan ramai terpengaruh dengan dakyah itu.

   22. Mengapa saya tidak mendedahkan ini sekian lama?

   Sebagaimana saya katakana sebelum ini, ia adalah permintaaan Raja Abdullah untuk merahsiakan tetapi kebimbangan yang utama ialah patutkah saya sebagai Perdana Menteri pada masa itu dedahkan kepada seluruh dunia bahawa ada berlakunya aktiviti beli-membeli ahli parlimen di dalam demokrasi Malaysia?

   Ingat...selepas ini, sebarang pertanyaan tak puas hati terhadap isu derma ni takkan dilayan...buat mengabihkan boreh aje kalau nak dijawab lagi !!!

   Delete
  2. Masaalahnya adalah .....siapa arab yang bernama Putera Abdulaziz Al-Saud ini ????

   Geng Najib ....??????

   Delete
  3. Pak diny...kan DSNR dah jelaskan bahawa Putera Abdul Aziz Al Saud ni adalah kerabat di Raja Raj Abdullah. Dah diterangkan berkali2 kat atas..Pak tak baca kot ???

   Delete
  4. Bukanlah!
   Putera tu pak tiri wak kojola kengkang bapok berkepala mancis

   Delete
  5. Tok Arab gila pun tak derma sebanyak itu.
   Yg percaya itu duit derma .....hanya orang gila sahaja.

   Delete
  6. Belit dan belit...tipu dan tipu..pusing memusing.. apa nak heran dengan GN ni... Kita tunggu keputusan mahkamah aje... Kebenaran akan terserlah. Jika tak salah akan lepas tetapi rakyat tetap akan tolak dsnr jadi pm semula.

   Delete

  7. Tak kisah siasatan 1MDB hingga lebih setahun, Jomo. Dah ada 7 tuduhan di mahkamah terhadap Najib godigol. Kalau 2-3 saja yang sangkut, dia masuk penjara, tuduhan2 lain di kemudian hari boleh di lakukan, tambah saja tempoh dia diam di Sg Buluh. Kalau sampai 12 tahun, dia berhak mohon kerakyatan Sg Buluh. Tapi jangan kasi pembeli kediaman Forest City jadi peduduk tetap dan layak memohon kerakyatan Malaysia. Tak boleh. Tak kisah yang pegang saham ada nama besar.

   'Siasatan 1MDB tak diselaraskan, mungkin berlarutan lebih setahun' - Jomo

   Anggota Majlis Penasihat Kerajaan (CEP), Jomo Kwame Sundaram hari ini mendedahkan bahawa pelbagai pihak berkuasa termasuk dari negara asing telah membuka siasatan berhubung skandal 1MDB tetapi sehingga hari ini masih menemui jalan buntu.

   "Kalau kita lihat siasatan yang sudah berlaku ada lapan kes daripada SPRM, Bank Negara, DOJ (Jabatan Keadilan Amerika Syarikat), kerajaan negara luar, Sarawak Report bongkarkan, pendedahan Tony Pua (Ahli Parlimen Damansara) dan Rafizi (Ramli, naib presiden PKR).

   "Banyak yang telah berlaku, malah Peguam Negara dan PAC (Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara) pun buat siasatan.

   “Tetapi siasatan ini tidak diselaraskan dan bila ada percanggahan tentang apa yang telah berlaku belum dapat dijelaskan lagi," katanya ketika ditemui media selepas merasmikan buku 'Till Debt Do Us Part' hasil karya Prof Dr Mohd Nazari Ismail di Universiti Malaya (UM) hari ini.

   Menghurai lanjut, bekas pensyarah ekonomi itu berkata, pihak penyiasat 1MDB perlu mengambil kira mengenai keberadaan Jho Low kerana beliau menjangkakan lebih banyak bukti sepanjang siasatan itu.

   "Bagaimana kita nak selesaikan sebab banyak perkara sebenarnya. Kes 1MDB ini bukan sesuatu yang mudah dibongkar.

   "Katakan ada perjanjian yang dibuat dengan Jho Low, dan dia buka rahsia yang baru selama ini kita tidak tahu.

   "Mungkin ada rahsia baru yang belum kita fikirkan lagi. Jadi saya harap apa yang polis janjikan itu dapat diselesaikan tapi memandangkan apa yang kita tidak tahu lagi banyak, saya kurang yakin.

   "Tetapi saya harap mereka berjaya selesaikan kes ini," katanya.

   Jomo berkata, beliau menjangkakan siasatan itu akan berlarutan lebih daripada setahun.

   "Bukan mudah untuk polis untuk menyiasat apa yang berlaku di tempat lain, jadi kerana itu saya kurang yakin dapat diselesaikan dalam masa setahun.


   "Saya harap polis akan siasat dengan teliti dan akan dapat bongkar segala maklumat tetapi skandal ini begitu luas implikasi dan melibatkan begitu ramai pihak.

   "Saya kurang yakin siasatan ini dapat diselesaikan dalam masa yang singkat," katanya.

   Jomo berkata demikian ketika mengulas kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim semalam yang mendedahkan sebanyak RM2.973 bilion wang daripada 1MDB dikesan dimasukkan ke dalam akaun peribadi milik bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

   Beliau juga memaklumkan polis diberi tempoh setahun untuk menyiapkan siasatan.

   Delete
 18. Fuuuh...Bukan saja hasrat DSAI untuk bertanding di PRK PD dibantah oleh pimpinan2 tertinggi PKR seperti Zuraida Mak Lampir, Tian Chua dan Amiruldin ..tapi rupa2nya oleh presiden Veteran Tentera Msia juga !!!!

  Pesara tentera bantah bekas pegawai TLDM lepas kerusi kepada Anwar


  PETALING JAYA: Kumpulan veteran Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) memberi amaran tindakan PKR meminta Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Danyal Balagopal Abdullah melepaskan kerusinya kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin menyebabkan undi bantahan terhadap presiden PKR itu.

  Presidennya, Datuk Mohamed Arshad Raji berkata, tindakan itu juga boleh membawa impak negatif kepada calon tentera dalam pilihan raya akan datang.

  Ini kerana, katanya, veteran gembira dengan kemenangan Danyal di Port Dickson pada pilihan raya umum 9 Mei lalu dan berharap beliau boleh mengisi kekosongan ditinggalkan bekas ahli Parlimen Lumut, Mohamad Imran Abd Hamid yang juga laksamana pertama.

  “Kami faham keputusan untuk mengosongkan mana-mana kerusi ialah hal dalaman parti,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

  “(Tetapi) pucuk pimpinan PKR perlu memahami kehadiran veteran tentera di Parlimen disokong ribuan veteran dan dianggap wakil mereka, serta suara yang mereka boleh harapkan dalam perkara menjejaskan veteran.”

  Sumber PKR yang dipetik FMT berkata, Anwar akan bertanding di Port Dickson dalam misinya memasuki Parlimen.

  Danyal yang merupakan bekas pegawai kanan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), memenangi kerusi Parlimen Port Dickson dengan 36,225 undi pada 9 Mei lalu, menewaskan VS Mogan daripada Barisan Nasional (18,515 undi) dan calon PAS, Mahfuz Roslan (6,594 undi).

  Arshad berkata, jika benar Danyal akan meletak jawatan untuk memberi laluan kepada Anwar, Patriot menganggap PKR tidak mementingkan veteran dan petanda parti itu tidak menghargai kehadiran pesara tentera sebagai wakil rakyat.

  “Patriot berpendapat Danyal perlu kekal sebagai ahli Parlimen untuk menyuarakan isu berkaitan tentera dan kebajikan veteran yang sering diabaikan.”

  Katanya, rakyat merasa letih selepas pilihan raya umum 9 Mei lalu yang disusuli 3 pilihan raya kecil.

  “Jika satu lagi pilihan raya kecil perlu diadakan, Patriot menggesa kepimpinan PKR membenarkan kerusi Port Dickson kekal dengan penyandangnya dan Anwar bertanding di kerusi lain.”

  DSAI perlu mengambil kira pandsangan dari veteran2 tebtera ni...kerana anggota2 tentera yang masih berkhidmat menjadi pengundi di kem2 seluruh Prt Dikson. Cuba bayangkan..jika mereka semua memangkah pembangkang aatu mengambil keputusan untuk memboikot PRK ni..dah tentu peluang untuk DSAI menang akan terjejas dan tak mustahilbakal kalah pulak di situ !!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. KOMEN2 KPD BERITA "'Siasatan 1MDB tak diselaraskan, mungkin berlarutan lebih setahun' -

   Ramli Mohamad
   Siasatan 1mdb...slowly2 untuk dapat bukti..tk perlu tergesa2..

   Najib ada 7 pertuduhan sekarang. Tu pun akan ambik masa 3-4 tahun..turun naik Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan & Persekutuan.

   Dekat nk habis kes rm42million, baru tuduh kes rm2.6billion dll pertuduhan pengubahan wang haram. Sampai mati lah Najib turun naik mahkamah.

   Zack Yess
   Dapat tangkap jholow baru lengkap kerana bnyk acc luar negara yg dirahsiakan dan dolak dalih seleweng yg dirancang juga tersusun agar tidak mudah terburai,, proksi ditimur tengah di barat dll juga hilang ,,walhasil 40billion yg hilang ni tanggungjawab najib 100%,,, dia penasihat berkuasa penuh, dia menteri kewangan dan dia perdana menteri yg merancang semua kerja zalim ni,,,

   Delete
 19. Pak diny dan cai2 tegar kat sini...jom kita sama2 luangkan masa untuk membaca pendedahan sensasi panas berapi yang telah dibuat oleh Tun M berkaitan perlantikan TS Shafee Abdullah sebaagi pendakwa raya khas kerajaan untuk memastikan DSAI didapati bersalah dalam kes liwat 2.0. Jangan lupa sediakan pop corn dan kuici yeer !!!!

  Mahathir admits he wanted Shafee to prosecute Anwar

  FMT - Yes, I told Shafee to lead Sodomy II prosecution, says Dr M:

  Mahathir & his Pribumi's

  PETALING JAYA: Dr Mahathir Mohamad today confirmed that he had suggested that Muhammad Shafee Abdullah lead the prosecution team against Anwar Ibrahim during the sodomy trial four years ago, but said it was after the Umno lawyer warned him that the then attorney-general (AG) would not be able to secure a conviction.

  Mahathir said Shafee had approached him and complained that then AG Abdul Gani Patail could not win the case for the prosecution.


  “Shafee wanted so much to become the AG. He came to see me. He said the AG cannot win against Anwar in Sodomy II,”

  Mahathir told reporters at the PPBM headquarters today, when asked about Shafee’s claim that it was Mahathir’s idea for him to lead the prosecution of Anwar.

  “I said if you think you can win, you see Najib lah,” Mahathir said, referring to former prime minister Najib Razak.

  Shafee had said that his appointment to lead the prosecution team was one of the six demands made by Mahathir for Najib in exchange for support for his administration.

  M: Jibby boy, get that treacherous bastard DSAI !!!
  N: but Tun, Gani will be furious if I interfere
  M: fCk Gani, do it if you want my support

  On Shafee, Mahathir said today: “According to him, I love him so much. You think now I am fighting Najib (Razak) because I love Shafee so much?”

  Mahathir added that his meeting with Shafee took place when he was still in good terms with Najib.

  Anwar was charged and convicted with sodomising his former aide Mohd Saiful Bukhari Azlan. He spent more than three years serving his five-year jail term, before he was released following a royal pardon in the aftermath of the May 9 polls.

  What might have been Shafee's motive and what might have been Mahathir's then-attitude towards the lawyer, the fact is that Mahathir has now admitted to doing what Shafee has accused him of, namely:

  ReplyDelete
  Replies
  1. He (Mahathir) had demanded of Najib that Shafee lead the prosecution team against Anwar Ibrahim in the Sodomy II trials.

   Of course as usual he tambah (added) words to show it was Shafee's personal desire to become AG that made Shafee persuade him so (to demand of Najib that Shafee lead the prosecution against Anwar.

   Mahathir has always used such pathetic excuses to wriggle out of his responsibilities.

   In a previous post Bombshell - how Mahathir kowtim-ed Anwar Ibrahim kaukau I wrote (extracts only):

   What a bloody bombshell - it exploded right in front of Maddy's face. And it's not that Anwar has been unaware of Maddy stabbing him every now & then - they have been and still are mortal foes.

   But I find it reasonably plausible as I have often written how Maddy hates Anwar with a vengeance - once the Old Man hates you, he'll be out to get you, and kaukau too.

   The three persons he hates MOST are Anwar Ibrahim, KJ (sometimes Maddy whacks Pak Lah because of KJ but the s-i-l is the real target) and today of course Najib.

   ... everyone of his arch-foes had something to do with one of his sons - no one fCk around with Maddy's sons.

   Anyway, back to the bombshell by Shafee, as I said, it isn't implausible that Mahathir wanted to kowtim Anwar kaukau. He hates Anwar invincibly, thus I have often said, he won't give up the PM seat to Anwar.


   One of the ways is to fCk up Anwar's chances in the coming by-election organised for the PKR Boss. And that has been why PKR is keeping it highly confidential where Anwar will be contesting, apart from throwing a few red herrings around.

   Pre-knowledge of the constituency Anwar will be contesting will be a danger to Anwar's chances as SABOTAGE is most likely to be done by Tun and Azmin. If Anwar fails his by-election, he is totally kaput !!!!!

   Delete
  2. Itulah sebabnya Anwar tak sabar nak jadi pm rela buat langkah PD.

   Delete

  3. KOMEN2 KPD BERITA "'Siasatan 1MDB tak diselaraskan, mungkin berlarutan lebih setahun' -

   Amer Hamzah
   lagi lama Najib diluar - semakin runtuh umno/bn.. lagipun.. biasalah orang Malaysia.. mudah lupa.. 4 setengah tahun lagi tempoh.. kalau terlalu awal najib kedalam.. nanti orang dah lupa perihal skandal terbesar najib.. nanti tak ada isu dah masa PRU15.. tak apalah.. slow-slow.. lagi lama najib diluar.. lagi cepat umno/bn runtuh.. lagi banyak statement spining najib.. lagi muak rakyat malaysia dengan umno..

   Chua Ch
   Ia terpulang kepada jangka masa kes SRC dijalankan dan pada masa yang sama bila ada lagi bukti terhadap pertuduhan lain ia akan dibangkitkan oleh AG. Jadi kes 1MDB yang terlibat pecah amanah diseberang laut mungkin mengambil bukti akan makan masa. Tapi dari kenyataan Maddey, bekas PM buat banyak kesalahan jadi mungkin pertuduhan baru yang berkiatan salahlaku yang kita belum dimaklum akan timbul sepanjang masa hingga ke PRU15

   Delete
 20. Pak diny and my beloved brothers in arms. Let's chill for a while anad read this very informative writing. Hope you'll enjoy it ...as much as I did !!!

  Friendly Fire for Anwar Ibrahim

  Anwar Ibrahim's enemies and detractors are many, with these selimut-ish foes emerging from the woodwork to object to his candidacy to become a parliamentarian through a forced by-election in Port Dickson (PD).

  Some have been more subtle in their voiced unhappiness like Azmin Ali, whilst some are very overt a la our sweetie Siti Kasim.

  Then there are those who have turned a bit 'ugly' like Patriots, a veterans organisation (headed by retired Brig-Jen Raja Arshad). A war of words has commenced between the general and the just-resigned MP for PD, Danyal Balagopal Abdullah. We toiled hard for your victory, Patriot tells quitting PD lawmaker.

  As if that was not enough, retired Brig-Jen Arshard has threatened to overturn the durian cart. FMT reported:

  Arshad said the group was not against Anwar contesting in a by-election.

  “In fact, we have the best wishes for him as he is the prime minister-in-waiting."

  “Patriot is only against Danyal resigning to make way for Anwar. We are expressing the disappointment of numerous veterans expressed through social media, and even calls to send a retired officer to contest as an independent in the forced by-election.”.

  Extracts of above MM Online article show:

  ... it [Patriots] viewed the retired admiral as just a pawn in PKR’s political intrigues and told him not to bother continuing to serve the constituency as he said he would, as he has no clout to do so.

  “He can consider it lucky if his name is scribed into history in a mere single sentence mention of an MP who has resigned,” the group said in a statement.

  “There is a big difference between speaking out as an MP and as an officer serving under an MP. The voice of an MP, whose positioned is high in the protocol ranking, speaking out on veterans and retired police issues carries a lot of weight.”

  Meanwhile TMI reported:

  Patriots warned Anwar Ibrahim against creating a family dynasty in Parliament, saying the PKR leader should have asked his wife or daughter instead of the Port Dickson MP, a retired rear admiral, to give up their federal seat for him.

  National Patriots Association (Patriot) president Brigadier-General (rtd) Mohamad Arshad Raji said Anwar should have picked either Dr Wan Azizah Wan Ismail’s Pandan seat, or Nurul Izzah’s Permatang Pauh seat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sad thing is the Anwar family has been caught in a dilemma. Knowing they are surrounded by enemies and "enemies", they dare not ask Princess Iron Fan to give up Pandan.

   She perceives the need to hang on to the DPM post for dear life, for fear of possible events happening during that brief interlude.

   And of course Nurul Izzah is too young to surrender her Permatang Pauh seat when she has a future in politics.

   Poor Danyal Balagopal Abdullah has been caught in a scheme hatched by Rafizi, while has riled Patriots.

   It's a lose-lose-lose situation for PKR, or at least the Pandan Cats faction.

   Hoooray...The end of PKR is just around corner. Let us all rejoice on that occasion !!!!

   Delete

  2. KOMEN2 KPD BERITA "'Siasatan 1MDB tak diselaraskan, mungkin berlarutan lebih setahun' -

   Selamatkan Dana Awam TH PPZ KWSP DANA Pencen

   9 tahun berlalu dengan selesa kerana smua kuasa dibolot Najib dan jongos2 nya, byk bukti2 hitam putih dimusnahkan, banyak saksi2 dihapuskan, banyak pihak dilibatkan semua ketua2 dibeli dan diberi rasuah besar2an yg belum pernah berlaku dlm sejarah ketemadunan manusia Islam yg berakal.

   Sungguh memalukan sekali sbg penganut Islam dgn ajaran islam yg cantik ttp penganutnya buat onar dan busuk hati, ketamakan menguasai diri.

   Tidak perlu tergesa2 memaukkan Najib ke penjara, rakyat sanggup berkorban wang dan harta demi untuk meneruskan siasatan keatas sipesalahguna kuasa. Semua orang tahu dan budak2 pun tahu terdapat salahguna kuasa yg meluas di lakukan Janib. Maka bukan mudah untuk mendapatkan semua bukti2 untuk dipersembahkan semasa pembicaraan.

   Perbicaraan ini perlu mengikuti perkembangan dari mula hingga akhir dengan teliti.....

   Delete
 21. Saya harap HBM yg baru timbul di blog budin ini dapat memberi sumbangan berguna untuk blog ini.

  Kpd kawan kawan lama diblog ini.....HBM yg baru ini adalah individu berlainan dari HBM lama yg pernah hentam Geng Najib dan Kaum Gila nya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiiik...Bila masa pulak HBN mi hentam aku haah ??? Dia ni dari dulu memang kamceng dengan aku..kami mempunyai political wavelength yang sama..menegakkan maaruf dan menahikan kemungkaran bhai !!!

   Delete
 22. Pak diny...Don't you agree that the New Old Malaysian 'Big Brother is still alive and kicking to this very day ???

  Activist to be questioned for making statements that could cause public mischief:

  Fadiah said the police will be questioning her on September 21...

  KUALA LUMPUR, Sept 14 — Human rights activist and lawyer Fadiah Nadwa Fikri said police have called her to record her statement following a statement she made at a forum recently.

  Fadiah said a police report was lodged against her and the cops are probing the matter under section 505 of the Penal Code for making statements that could cause public mischief, she posted on her twitter account @FadiahNadwa today.

  “The police will be questioning me on September 21 and I will be accompanied by lawyer, Ragunath Kesavan,” she said.

  Ragunath was the former president of the Bar Council.

  Fadiah was previously investigated under section 4(1) of the Sedition Act and section 233 of the Communications and Multimedia Act regarding an article she had written questioning the role of the monarchy.


  Zaid Ibrahim advised Lim Kit Siang not to sue Hanif Omar for the former IGP's slander, about police incarcerating Lim KS for allegedly calling for a Chinese secession from Malaysia by taking over the West Coast of Peninsula.

  Instead Lim should talk things over with Hanif over a nice cup of tea (Darjeeling please) and preferably served with buttered cucumber sandwiches, wakakaka.


  And in other cases, we have been counselled to do things differently in a "new Malaysia".

  So WTF is going on in Fadiah Nadwa Fikri's case where she will be given the old Mahathir-style treatment of being hauled into a police interrogation for her talk at a forum that "could cause public mischief"?

  Previously she was also investigated under the Sedition Act and the Communications and Multimedia Act for an article she wrote.

  Won't what many clowns including Hanif Omar said "could also cause public mischief"?

  Why has Fadiah Nadwa Fikri been hounded relentlessly by secular authorities as Nik Raina Nik Abdul Aziz was by Islamic agencies?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skandal 1MDB lebih buruk daripada yang dijangkakan

   Seperti sebahagian besar pembaca Malaysiakini, saya mengikuti skandal 1MDB selama bertahun-tahun - bukan hanya di Malaysiakini, tetapi juga di laman web Sarawak Report yang dikendalikan oleh Clare Rewcastle-Brown, di The Edge (sebelum perdana menteri ketika itu Najib Razak cuba menutupnya), dan melalui The Wall Street Journal serta The New York Times.

   Buku yang secara rasminya akan dipasarkan di Amerika Syarikat dan Malaysia pada 18 September, ditulis oleh Tom Wright dan Bradley Hope dari akhbar The Wall Street Journal. Hasil laporan mereka mengenai 1MDB sejak beberapa tahun lalu menyaksikan mereka menjadi finalis untuk Hadiah Pulitzer, anugerah kewartawanan paling berprestij Amerika.

   Laporan berita mengenai 1MDB sepanjang sedekad lalu didedahkan sedikit demi sedikit.

   Tetapi 'Billion Dollar Whale' mendedahkan semuanya dalam susunan kronologi dan menerangkan segala-galanya, termasuk butiran kewangan, dalam bahasa Inggeris cukup jelas.

   Ia menambah banyak maklumat baru kepada pelaporan sebelum ini. Terima kasih kepada sumber-sumber mereka, kita dapat memahami apa perancangan Jho Low, Najib, Rosmah Mansor, dan banyak watak-watak utama lain dalam skandal kewangan terbesar abad ke-21 ini.

   Adalah jelas bahawa penulis mempunyai sumber yang sangat rapat dengan Jho Low. Seorang disebut sebagai "MS" - Malaysia Source" (Sumber Malaysia). Mereka juga mempunyai akses kepada rakaman perbualan telefon dan ribuan e-mel.

   Penulis menghuraikan secara terperinci dan menarik bagaimana Jho Low, dengan kerjasama Najib secara diam-diam berjaya mencuri lebih dari AS$5 bilion dari 1MDB - dan oleh itu dari rakyat Malaysia. Jho Low meletakkan Malaysia di peta dunia, tetapi atas sebab-sebab yang salah.

   Najib dalam buku itu digambarkan tidak cekap dan tidak peduli untuk mengetahui butiran urusniaga - selagi beliau mendapat wang untuk tujuan politik, dan selagi isterinya, Rosmah, gembira dan mendapat apa yang dirinya mahukan.

   Beliau menyedari Jho Low mencuri, tetapi tidak tahu berapa jumlahnya. Bagi Rosmah, apa yang paling penting adalah beg dan barangan kemas bernilai jutaan dolar, yang dibiayai oleh wang yang dicuri dari 1MDB.

   Terdapat beberapa adegan lucu dalam buku ini, iaitu ketika Rosmah memilih barangan kemas, yang semuanya dibayar dengan wang yang dicuri oleh Jho Low. Penulis juga bercakap tentang Imelda Marcos dan 1,100 pasang kasut yang ditemui selepas Ferdinand Marco digulingkan di Filipina.

   Tetapi jika setiap sepasang kasut bernilai AS$1,000 masih terdapat soalan satu juta dolar. Polis Malaysia berkata bahawa nilai "rampasan" yang diserbu daripada kediaman berkaiatn keluarga Najib berjumlah lebih AS$273 juta.

   Kedua-dua penulis bekerja untuk The Wall Street Journal, yang bersama-sama dengan The New York Times adalah salah satu akhbar terbesar di Amerika. Kamu ntidak akan melaporkan sesuatu yang kontroversial melainkan jika peguam-peguam itu telah meneliti segala-galanya secara terperinci.

   Justeru, jika kamu membaca 'Billion Dollar Whale', kamu tahu bahawa kamu membaca sesuatu yang disokong oleh bukti kukuh. Para peguam telah meneliti setiap perkataan. Pada akhir buku, mereka mengucapkan terima kasih kepada lima - ya, lima - peguam yang memeriksa manuskrip mereka.

   (Bersambong)

   Delete
  2. (Sambongan)

   Selepas membaca buku ini, saya membuat beberapa kesimpulan.

   Pertama, Jho Low mesti dibawa ke muka pengadilan, sama ada di Malaysia atau Amerika Syarikat.

   Dua, Najib dan Rosmah jelas harus berdepan dengan keadilan terhadap rakyat Malaysia.

   Tambahan pula terdapat ramai lagi di Malaysia dan di seluruh dunia yang terlibat dalam membenarkan jenayah ini dilakukan ke atas rakyat Malaysia.

   Bagi saya, persekongkolan Najib dan Rosmah serta semua kroni mereka tidak dapat diragui. Mereka bukan sekadar menipu rakyat Malaysia, tetapi untuk mencemar reputasi negara di seluruh dunia.


   Ketiga, sebagai rakyat Amerika Syarikat, saya sedih dan juga bangga. Sedih bahawa terdapat beberapa bank dan firma undang-undang di Wall Street yang begitu tamak - lebih mementingkan yuran dan keuntungan mereka daripada etika dan undang-undang. Mereka membantu dan bersubahat dengan Jho Low, sebagai tukaran mendapatkan bayaran.

   Tetapi saya juga sangat bangga bahawa kerana pada akhirnya, birokrat yang dibayar dengan gaji yang rendah di Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI), Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) dan Jabatan Keadilan di Washington DC yang meranapkan semua komplot mereka dan memberi kepercayaan kepada wartawan seperti Wright dan Hope.

   Delete
 23. Rakan2 ku sekelian ..Hari ni kita belajar sesuatu yang baru iaitu...Bay-Chay-Tian.

  my 'throne' - wakakaka

  Yes, the phrase above is in Penang Hokkien which means literally ta'mampu-duduk-takhta (singgasana) [couldn't sit or more correctly, couldn't ascend to the throne (of power, eg, as a PM)].

  The 'throne' in this post has nothing to do with royal thrones but more with 'holding the top political power'.

  It's a popular but sad phrase among Chinese who use it to describe people who were NOT DESTINED to become Emperor (in olden days) or PM in today's political world [or alternatively President in a presidential political system as in the USA, France, South Korea, Taiwan].

  Another Chinese phrase would be 'Without the Mandate of Heaven'.


  Hillary Rodham Clinton

  Recently, we witnessed a case of bay-chay-tian in the USA where Hillary Rodham Clinton was just not fated to become President of the USA, though she possessed(s) all the qualifications, experience, competency, pedigree and personality, and was expected to have won hands down against a political clown.

  Instead, the Americans voted in the dungu, Mr. Trump !!!! wakakaka.

  An Australia case would have been the sad failure of Kim Beazley (Labor), one of the most capable Labor minister, to become PM. He was DPM to Paul Keating but after Keating left the party to his stewardship, Labor lost out to the Coalition.
  Kim Beazley

  A Rhodes scholar and an expert on American affairs, he was very likeable but never did become what he wanted to be, PM of Australia. Instead Labor jokers like Mark Latham including ultra-narcissist Kevin Rudd succeeded. Fate dealt a cruel joke on Australian politics in the same way as it did recently to the USA.
  loose cannon Mark Latham

  ultra-narcissist Mandarin-speaking Kevin Rudd

  In Malaysia of course the most famous person suffering from the curse of bay-chay-tian would be Ku Li. I needn't go into his sad political life to inform you how he was played out left, right and centre.

  Others you could add to Ku Li's tragic category would be Musa Hitam and the late Tun Dr Ismail, probably the BEST PM we never had but who was called by his Maker too soon.

  Where they all failed, Abdullah Ahmad Badawi (AAB) succeeded, wakakaka.


  Ku Li

  Musa Hitam

  late Tun Dr Ismail

  All the above brings us to Anwar Ibrahim, the man who missed out and missed out and missed out over the years since 1997.

  His seeming impatience might have riled Mahathir-adorers and Azmin-worshippers, but how is he to be PM in two years time, as mandated by Pakatan, if he doesn't warm up a bit on power politics (having been out of touch for 21 years including 11 years of imprisonment), and probably replace his incompetent wife as DPM and then be prepared to take over from Mahathir who is fast changing his promise to leave in two years time as he has just changed his promise to dissolve the CEP in 100 days.


  Mahathir is a man you cannot trust. He is extremely slithery with his words and a master Machiavellian. To top all these sinister doubts about the Old Man, it's known and proven he hates, abhors and detests Anwar with a vengeance.  Another Chinese phrase would be 'Without the Mandate of Heaven'.


  ReplyDelete
  Replies
  1. Then, in the shadowy wing, Azmin Ali waits patiently like a reticulated python, all coiled up and ready to strike and swallow up the Anwar legacy.

   His loyalist Zuraida Kamaruddin has even brazenly demanded that Anwar states his stand regarding the way in which the Port Dickson (PD) parliamentary seat was vacated for him, while another of Azmin's dwarfs Tian Chua has expressed his anger at Rafizi very-hush-hush move to enthrone Anwar next to the PM's position.

   hmmm, now who shall I fCk up next?

   It's all very oppressing, intimidating and forbidding for Anwar whose situational awareness tells him that now must be the time to move.

   But Anwar will find his once-popularity with especially the youth is no more - those youths have grown up and a new generation of voters are now in place and who (not realising who Mahathir had been in his 4th Reich) adulate Mahathir and even believe Anwar to be a stumbling block to the Old Man's continuing tenure as PM, preferably (in their moronic minds) for the next 1,000 years.

   They now are unlikely to support or even vote for Anwar.

   National Patriots Association, the military veteran group, has warned Anwar against causing a by-election in PD as they favour the continuation of former-Admiral Danyal Balagopal Abdullah as the local MP, but the bloke himself has insisted on resigning and willingly giving up his PD seat for Anwar to contest.
   Danyal Balagopal Abdullah

   Nonetheless, it's not nice for Anwar to hear retired Brig-Gen Raja Arshad warning him of a military 'backlash' in PD if he were to stand there in a by-election.


   Brig-Jen (rtd) Raja Arshad

   Even Siti Kasim, renowned activist has urged PD voters to vote against Anwar, saying:

   PKR dan keluarga Anwar mesti diberi pengajaran kerana ini kali ketiga mereka mengadakan pilihan raya untuk memberi laluan kepada pemimpin utama PKR itu.

   Mereka fikir mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka suka sehingga menjejaskan kami? Tidak!

   Siti Kasim

   Siti is pissed off that just for the sake of bringing in cultist personality like Anwar, by-elections after by-elections have been unnecessarily happening.

   Thus, with several supposedly friendly forces (including Azmin's Dökkálfar Dwarfs) now being extremely unfriendly to him, Anwar MUST win this time or he'll be another bay-chay-tian.

   I am not politically clued on PD but I am sure the Rafizi's Pandan Cats would have done their mathematics to confidently stand Anwar there.

   Ironically, PD has been the location that Anwar had once threatened to reveal happenings of sordid tales about an allegedly amorous (then-DPM) Najib.

   That's when I first came to hear of his manmanlai teasing to tell all about Najib's alleged amorous activities during an Ijok by-election campaign.

   Since then, I have named Anwar as Mr Manmanlai, wakakaka. But I hope PD won't be Najib's last laugh at Anwar.

   Demographics tell us that PD voters comprise 43% Malays, 33% Chinese and 22% Indian. It's the sort of ethnic mix that Mahathir once liked (during his 4th Reich).

   Delete
  2. When he was PM during the period 1981 to 2003, Mahathir didn't trust the Malays to take him and his party across the finishing line but depended on the nons to do so out of fear of Islamic PAS, thus he liked 'mixed constituencies' along the ratio of 60 to 65% Malays to 35 to 40% nons.

   Indeed it was Mahathir himself who made the Chinese and Indians into 'King-makers' - he should stop blaming the Chinese for what he did in his personal political interests.

   when he boasted of that in 1969, it cost him a seat in parliament and 5 years out in the cold - since then he was more circumspect though deep in his heart he still detests the nons

   In GE14, Danyal garnered 36,225 votes to defeat V Mogan of BN-MIC (18,515 votes) and PAS' Mahfuz Roslan (6,594 votes).

   Thus there is a pro-PH base of around 59%. But this will be a by-election and things may work out differently.

   If the pro-PH Chinese and Indians don't play Anwar out he will be in parliament soon. Thus PKR and the DAP must work harder for Anwar (unless they don't want to).

   Or, will he enter Malaysian history alongside Ku Li, Musa Hitam and Tun Dr Ismail as footnotes?

   Only time will tell!!!!

   Delete
  3. GN....anjing gila menyalak pun tak betul...

   Delete

  4. komen2 kpd "Skandal 1MDB lebih buruk daripada yang dijangkakan" -

   Johan Omar
   sekarang ni kita nak dengar bila Najib, Jho Low n Kak Ros nak masuk dalam. #Work Fast Work Smart

   Ethan Windsor Xii
   Surely d process will tk a bit of time , bijan couple sihat lg so sooner or later these 2 pasti sempat merasa menginap d resort bamboo rivaaa . Tho najib dipenjara , kemarahan rakyat ttp susah nk reda , bygkan berbilion dana awam hilang , kaput , lesap . Ini angka yg kita baru tahu , yg kita belum tahu , entah berapa billion lg yg dilesapkn senyap2 ? Kita amat marah , sbb byk pekara , byk masalah ,

   byk pembangunan boleh kerajaan bawa kepada rakyat dgn dana yg hilang ini .. Kita sangat marah ! Its also a clear notion utk PH , beringat2 & berhati2 mengurus tadbir dana awam , rakyat xkn teragak2 utk mengulangi sejarah 9/5 sebagai hukuman

   Ibrahim Talib
   bila nak dakwa rosmah dibawah akta amla sebab menggunakan wang haram utk membeli beg tangan yg harganya mencecah ratusan ribu ringgit.tolonglah cari bukti supaya rosmah dapat menginap kat hotel sg buloh.

   Delete

 24. Saya yakin Tun Dr Mahathir dan pasukan strategi nya sudah sedar kemungkinan yang Sdr Shahbudin sebutkan itu.

  Dan telah merancangkan tindakan2 mengahalang berlaku nya coup d'etat atau rampasan kuasa secara "vote of no confidence" di Parlimen sekira nya PKR dan Umno serta PAS bersatu dengan Anwar sebagai pemimpin.

  Mungkin juga mereka telah mula melaksanakan strateji bagi mengelakkan kemungkinan itu berlaku. Tun ada "sharp political acumen". Dia tak akan menjadi PM kali kedua jika tidak begitu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Persepsi belaka... Dsai terpaksa jadi mp kerana TM dah tua dan mungkin beredar bila2 masa. Itu hakikatnya. Yang muda pun ada pergi dulu... Kalau apa2 hal nanti tak jadi mp... mana nk jadi pm. Wawi tak mampu nak kawal ahli2 bawahannya...

   Delete
  2. Saya saya tidak akan terjadi saperti pepatah melayu 'saperti melepas anjing tersepi'.
   Tapi dalam politik tiada kawan yg boleh percaya 100%.
   Wang dan kuasa manusia sanggup membunuh.

   Ada juga manusia sanggup buat buat gila dan buat tebal kulit muka kerana wang. Si bahalol saja yg buat kerja semacam ini kerana akibatnya orang cerdik saja yg tahu.

   Delete
  3. HBM....Tak berapa nak setuju sangat dengan pendapat kau tu. Bukan semua manusia ni terghairahkan wang sangat macam kau cakap tu.

   lebih ramai lagi yang sanggup bermati2an demi mempertahankan prinsip perjuangan mereka, langsung tak mengharapkan apa2 ganjaran seperti jawatan, kuasa, pangkat mahupun wang ringgit.

   Mereka begitu istiqamah untuk menegakkan.. Amar makruf..Nahi mungkar dan yakin lah golongan seperti ini lah yang akan beroleh kejayaan di dunia dan lebih2 lagi di akhirat kelak !!!!

   Delete
  4. Istikamah untuk sembunyi duit curi dari rakyat,.....istikamah selepas dapat zakat 90 juta?
   MUNAFIK.....

   Delete
 25. Geng bakal banduan terhormat najib, saya pinjam quote mantan seorang general amerika. I put my bloody foot to your fucking mouth.

  ReplyDelete
 26. UMNO hantar rombongan utk merisik PAS .. tapi PKR pula yg dituduh nak bernikah dgn UMNO .. tak ker pelik ..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...