Sunday 9 September 2018

KENAPA ANWAR SEPERTI MASIH TAKUT TAK DAPAT JADI PERDANA MENTERI?


Apa sebenarnya yang masih merunsingkan Anwar Ibrahim tentang kerusi Perdana Menteri?


Kenapa beliau seperti masih merasakan ada orang lain mahu merebut jawatan Perdana Menteri yang sudah disepakati akan diserahkan kepedanya?


Walhalnya ini jaminan Tun Mahathir Mohamad sendiri mengenai peralihan kuasa kepada Anwar itu.


Tun Daim Zainuddin yang sebelum ini didakwa terlibat dalam komplot mahu menyingkirkan Anwar pun sudah menafikan penglibatan beliau dalam perkara itu.


Muhyiddin Yassin selaku Presiden Bersatu dan rakan lama Anwar juga tidak ragu-ragu peralihan kuasa daripada Tun Mahathir kepada Presiden PKR itu akan berlangsung dengan aman apabila tibanya waktunya nanti.

Jadi, apa lagi yang merunsingkan Anwar?


Siapakah yang dimaksudkan Anwar "Dr.M dah janji, jangan ada yang rebut jawatan dari saya"?


Atau Anwar dalam hal ini lebih  dipengaruhi oleh gerakan kempen Rafizi Ramli? (ShahbudinHusin 09/09/2018).

130 comments:

 1. Kalau di perhatikan dengan teliti dan mendalam , hemat saya mengatakan Anwar takut dengan bayang2 sendiri .

  Anwar memang diakui sebagai pemidato dan penghujah yang agak hebat suatu ketika dahulu . Tetapi setelah di pukul badai beberapa kali , kejatian dan kejituan dia ternampak sedikit goyah .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanda2 tak layak jd PM ke 8..mungkin yg ke 16 boleh kot..

   Delete


  2. .......JANGAN SENGAJA BUAT PRK YA..........

   ........RAKYAT BUKAN LEMBU........

   Delete

  3. LEMBU


   ingatlah.....aku bukan lembu...

   ...yang kau boleh cucuk hidung....


   .......hidung ku adalah hidung ku....


   .......tali mu adalah tali mu......   ....kau tak layak untuk tarik hidung ku.....


   ....kau cuma layak untuk taik hidungku.....


   ...selamat gagal........


   Delete
  4. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ€£πŸ€£πŸ€£πŸ€£

   Delete
  5. Sains Mengaku Kebaikan Hukum Sebat Kepada Peminum Arak Sebagaimana Yang Ditetapkan Dalam Hukum Hudud   Salah satu dari hukuman hudud ialah hukum sebat bagi mereka yang melakukan kesalahan meminum arak. Ketika zaman baginda Rasulullah dan para sahabat hukuman ini dilaksanakan semata-mata untuk mencari redha Allah dan seterusnya untuk memelihara maslahah ummah. Perbuatan meminum arak adalah dosa besar dan pelakunya akan dihukum mengikut hukuman yang telah ditetapkan.

   Tindakan mengenakan sebatan bagi peminum arak telah pun wujud didalam hukum Islam sepertimana yang termaktub didalam hadith-hadith Nabi Muhammad saw yang cukup banyak, antaranya :

   “Apabila mereka minum arak, sebatlah mereka, dan kemudian jika mereka minum lagi, sebatlah mereka dan kemudian jika mereka minum lagi, sebatlah mereka.” ( Riwayat Abu Daud):

   “Nabi s.a.w telah didatangi oleh seorang lelaki yang telah meminum arak, lalu telah disebatnya dengan dua pelepah tamar sebanyak 40 kali.” (Riwayat Muslim)

   “Sesungguhnya Nabi s.a.w merotan (sebat) dalam kes arak dengan pelepah tamar dan sepatu, kemudian Abu Bakar ( di zaman pemerintahannya) juga menyebat dengan 40 kali sebatan, di ketika pemerintahan Umar, beliau meminta pandangan orang ramai dari kampung dan desa lalu berkata : Apa pandangan kamu berkenaan sebatan bagi peminum arak?, lalu Abd Rahman Auf berkata : Aku berpandangan kita menjadikannya hudud yang paling ringan (merujuk kepada sebatan qazf) maka Umar membuat keputusan untuk menyebat dengan 80 kali sebatan.” ( Riwayat Muslim dan Abu Daud)

   “Berkata Ali r.a : Rasulullah menyebat peminum arak 40 sebatan, Abu Bakar juga 40 sebatan, Umar menyebat 80 sebatan, semuanya adalah sunnah, dan ini ( merujuk kepada 40 sebatan) adalah lebih aku sukai.” ( Riwayat Muslim ).

   Delete


  6. Namun, ketika ini untuk melaksanakan hukum had kepada pesalah arak bukanlah satu yang mudah. Ia akan ditentang atas pelbagai alasan seperti persoalan hak asasi manusia, kejam dan sebagainya. Lebih dahsyat apabila hukuman ini dianggap kolot dan ketinggalan zaman.

   Yang pasti, segala hukum Allah ini kalau dilaksanakan mempunyai hikmahnya sendiri. Hanya Allah yang maha mengetahui mengenainya. Namun, baru-baru ini seorang ahli sains Rusia berpendapat bahawa hukum sebat kepada seseorang yang meminum arak akan memberi kesan rawatan kepada pesalah atau peminum arak.

   Sebagaimana yang dilaporkan oleh akhbar Izvestia, penyelidik di Novosibirsk menyatakan, hukuman rotan terhadap peminum arak tanpa berlapik mampu merawat penyakit ketagihan terhadap arak itu sendiri. Ini berlaku kerana melalui sebatan ia akan merembeskan endorfin, bahan kimia semula jadi badan membuatkan seseorang menjadi gembira.

   Endorfin menjadi punca perasaan girang, mengurangkan selera, mengeluarkan hormon seks dan meningkatkan tindak balas kekebalan. Mereka berkata, kesakitan itu mempunyai kesan yang hampir sama dengan morfin dan candu tetapi ia tidak mendorong kepada ketagihan atau pergantungan.

   Ahli sains itu yang diketuai pakar Biologi, Dr Sergei Speransky, mendakwa hukuman rotan seperti yang sering dilakukan di sekolah Britain pada kurun sebelum ini berjaya membantu orang ramai mengatasi ketagihan atau tekanan.

   Beliau yang bertugas di Institut Perubatan Novosibirsk berkata, rawatan itu terbukti berkesan. Ia tidak kejam sekurang-kurangnya itu adalah anggapan masyarakat lalu, tetapi saya menyokong hukuman itu. ?

   Ahli sains itu mencadangkan terapi sebanyak 30 sesi membabitkan 60 kali rotan, ke atas punggung seseorang berbadan sederhana. Dr Marina Chuhrova yang turut serta dalam menyediakan laporan itu menyatakan, beliau sudah pun mempunyai 10 pesakit yang menjalani terapi itu. “Pada mula mereka membantah tetapi apabila menyedari kebaikan tindakan itu, mereka pula yang meminta ia lakukan,” katanya.Pasukan perubatan Russia itu menyatakan mereka kini mengenakan caj untuk merotan pesakit dengan harga £57 (RM 342) , bagi sesuatu rawatan biasa.

   Segala sesuatu yang baru ditemui oleh para ilmuwan pada zaman moden ini, telah pun diketahui ilmunya oleh Rasul Kita Nabi Muhammad saw sejak 1500 tahun yang lalu. Ini menunjukkan bahawa Islam adalah agama yang benar. Semoga Allah memberikan keyakinan dan petunjuk kepada kita semua.

   Wallahu’alam….

   Sumber : kaunselingsyarie

   Delete
  7. Rafizi serang lagi Azmin pasal ungkapan estet pula   Calon timbalan presiden PKR Rafizi Ramli hari ini menyeru agar anggota parti menyokong pemimpin tertinggi yang menghormati golongan minoriti dan tidak memperkecilkan mereka yang datang dari estet.

   "Apa masa depan politik orang India? Masa depan itu ada pada parti yang pelbagai kaum, tapi kita harus memilih pemimpin tertinggi dari kalangan Melayu, Cina, India yang sayang pada golongan minoriti, yang sayang orang miskin, dan tidak akan perkecil orang India yang datang dari estet," katanya pada majlis di Petaling Jaya, Selangor hari ini.

   Majlis berkenaan dihadiri anggota PKR dari kalangan orang India.

   Rafizi tidak menyebutkan nama tertentu namun ia dipercayai merujuk kepada penyandang jawatan timbalan presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

   Dalam kenyataannya pada 2 Sept lalu, Azmin menggunakan perkataan "estet" sebagai menjawab kritikan pihak yang mempersoalkan kesetiaannya terhadap perjuangan parti.

   "Ada budak kecil umur dua tiga tahun nak mempertikaikan saya terhadap perjuangan […]

   "Orang ini sekarang nak cakap (tentang) Reformasi. Mereka dulu duduk di tempat-tempat mewah, bila dah selesai dah reda baru balik.

   "Tiba-tiba pula datang daripada estet mana, belukar mana, (dan kata) Azmin kena buktikan kesetiaan kepada parti," kata Azmin.

   Azmin dan Rafizi akan merebut jawatan timbalan presiden PKR dalam pemilihan parti itu.

   Sementara itu, dalam ucapannya, Rafizi berkata dia sudah melobi kepada pimpinan parti memperkasa pemimpin India untuk diketengahkan dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14.

   Jelas Rafizi, dia melakukan hal itu bukan untuk mendapat sokongan kaum India kerana dia sudah "sebelah kaki di penjara" susulan dakwaan kes jenayah terhadapnya ketika itu.

   Sebaliknya, kata bekas anggota parlimen Pandan itu, ia merupakan tanggungjawab pemimpin tertinggi parti untuk menjuarai hak golongan minoriti.

   Delete
  8. Kerusi untuk Anwar: Tunggu PRU15, jangan menggelabah sangat! - Netizen


   PRESIDEN Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu menunggu adanya kekosongan untuk bertanding kerusi Parlimen.

   Sengaja mengosongkan kerusi untuk memberi laluan kepada Anwar merupakan tindakan yang bersifat tidak menghormati pemenang yang dipilih secara adil oleh rakyat, kata netizen.
   Menerusi bancian di Twitter, netizen sepakat bersetuju bahawa adalah lebih baik jika Anwar dan PKR bersabar dan tidak terburu-buru.

   Malah, jika Anwar menunggu untuk bertanding di PRU15, ia dilihat sebagai tindakan lebih bermaruah.
   Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengesahkan satu kerusi Parlimen akan dikosong bagi memberi laluan kepada Anwar bertanding, namun belum dapat memastikan bila dan di mana.

   Sumber : http://www.astroawani.com

   Delete
  9. Anwar Perli Azmin, Jangan rebut jawatan PM daripada saya
   KUCHING: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengaku kerusi Parlimen akan dikosongkan untuk memberi laluan kepada beliau bertanding dalam pilihan raya kecil.

   “Ya ada 2 atau 3 kerusi dalam senarai tetapi saya tidak tahu yang mana satu…tunggu sehingga diumumkan,” kata beliau kepada pemberita selepas majlis bersama penyokong PKR di sebuah hotel petang tadi.

   Anwar yang menang jawatan presiden PKR tanpa bertanding sebelum ini mengetepikan kemungkinan akan bertanding kerusi Pandan yang kini dipegang oleh isteri beliau Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail atau kerusi Permatang Pauh, kerusi yang pernah beliau duduki dan kini dipegang anak beliau Nurul Izzah.

   Mengenai perpaduan parti, Anwar tidak bersetuju dengan tanggapan pihak tertentu kononnya PKR kini perpecah kepada 2 kumpulan menjelang pemilihan parti itu.

   Sementara itu, Anwar meminta penyokong PKR supaya bersabar menunggu beliau mengambil alih jawatan perdana menteri daripada Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Beliau berkata rakyat perlu memberi peluang kepada Dr Mahathir untuk menyelesaikan banyak masalah negara, khususnya berkaitan kewangan.

   Katanya, Dr Mahathir sudah berjanji akan melepaskan jawatan perdana kepada beliau apabila sampai masanya dan sambil berseloroh beliau berkata: “Jangan pula ada orang lain yang rebut jawatan itu daripada saya.” (Ramai membuat anggapan ini perli kepada Azmin)

   Turut berucap pada majlis itu ialah Nurul Izzah dan Ahli Parlimen Julau Larry Sng.

   Delete
  10. Wan Azizah kata ada Zuraidah kata belum bincang. PKR ni parti carcai merba   KUALA LUMPUR, 9 Sept (Bernama) — Kepimpinan tertinggi PKR belum mengadakan sebarang perbincangan mengenai kerusi Parlimen yang akan dikosongkan bagi memberi laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding, kata Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin.

   Malah Zuraida yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, berkata beliau hanya mengetahui perkara itu melalui media massa.

   “Saya ada baca berita mengenai perkara tersebut tetapi masih tiada sebarang mesyuarat atau perbincangan mengenainya di peringkat kepimpinan tertinggi parti,” katanya ketika ditemui pemberita pada majlis kenduri rakyat bersempena majlis perkahwinan anak sulungnya di Ampang dekat sini hari ini.

   Turut hadir Menteri Besar Selangor Amirudin Shari, Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Menteri Wilayah Khalid Abdul Samad.

   Semalam, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengesahkan satu kerusi Parlimen akan dikosongkan oleh PKR bagi memberi laluan untuk Anwar bertanding.

   Bagaimanapun Dr Wan Azizah yang juga Presiden parti, berkata PKR belum dapat mengumumkan di mana kerusi terbabit atau bila akan dikosongkan

   Beliau mengulas kenyataan Naib Presiden PKR Rafizi Ramli yang sebelum itu dilaporkan berkata parti berkenaan akan mengosongkan satu kerusi Parlimen minggu depan bagi memberi laluan kepada Anwar bertanding.

   Sumber : BERNAMA

   Delete
  11. Konsep rahmatan lil alamin PH satu ‘ajaran sesat’


   Konsep rahmatan lil alamin yang didukung oleh Pakatan Harapan (PH) seharusnya diklasifikasikan sebagai ‘ajaran sesat’ kerana istilah yang berbaur Islam digunakan bagi mengelirukan umat Islam.

   Exco Penerangan dan Kajian Pemuda Isma (Ikatan Muslimin Malaysia), Muslim Abdullah Zaik berkata, konsep rahmatan lil alamin yang dibawa oleh PH adalah ajaran liberal yang diolah mengikut konteks tempatan.

   “Jika dilihat pendekatan mereka misalnya dalam isu lesbian, gay, biseksual, transeksual (LGBT), ia dikatakan haram, namun umat Islam diletakkan di kandang pesalah dan LGBT diletakkan sebagai mangsa.

   “Dalam isu sebat, sebat dikatakan sebahagian daripada hukum Islam namun pelaku diletakkan sebagai mangsa dan mahkamah syariah dikandang pesalah.

   “Ia sekaligus meletakkan ajaran Islam semata-mata dalam kertas untuk dibahas dan bukan pengaplikasian yang menyeluruh,” kata beliau dalam satu kenyataan, hari ini.

   Mengulas lanjut, Muslim berkata, ajaran ini meletakkan hak penafsiran dan pengaplikasian agama Islam ditangan ‘persepsi’ dan keinginan orang bukan Islam.

   Katanya lagi, suara yang dibawa oleh PH adalah wakil orang bukan Islam ke atas orang Islam yang berfungsi menjinakkan umat Islam sejinak mereka.
   Sumber: https://www.ismaweb.net

   Delete
  12. Lantikan Dr Maszlee sebagai Presiden UIAM satu kesilapan   Beberapa hari yang lepas, Malaysia telah menyambut “hari terkejut” berhubung dengan kes dakwaan rasuah banglo Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

   Saya fikir hari terkejut hanya akan dirayakan sehari, rupa-rupanya sambutan “hari terkejut” diteruskan semalam apabila Dr Maszlee dilantik sebagai Pengerusi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

   Pakatan Harapan (PH) kerap mengatakan ingin mengembalikan kuasa autonomi kepada universiti, lantikan Dr Maszlee selaku Menteri Pendidikan sebagai Pengerusi UIAM adalah tindakan yang bertentangan dengan laungan membebaskan universiti.

   Untuk memudahkan proses universiti mendapatkan autonomi penuh – pengaruh kementerian terhadap universiti harus dikurangkan, melantik Menteri Pendidikan sebagai Presiden adalah langkah keterbelakang dalam menuntut autonomi universiti.

   Prestasi Dr Maszlee sebagai Menteri Pendidikan

   Ketika Pakatan Harapan mencapai usia 100 harinya, Wan Saiful Wan Jan selaku pegawai khas Dr Maszlee telah mengumumkan 43 inisiatif yang dikatakan telah dicapai oleh Kementerian Pendidikan.

   Dalam konteks pendidikan tinggi, secara jujur – saya tidak melihat terlalu banyak perkara yang boleh dibanggakan dalam inisiatif tersebut.

   Bagi saya Kementerian Pendidikan hilang “impak segera” atau kerap dipanggil “quick win” dalam perancangan mereka.

   Saya percaya dalam setiap perancangan perlu ada perancangan quick win, jangka masa pendek dan jangka masa panjang.

   Akta Universiti Kolej Universiti (Auku) masih berdiri tegak dan bersiap sedia untuk memancung leher mahasiswa yang derhaka.

   Kemudian dikumpulkan pula para sarjana untuk mengkaji Auku-ada diantara sarjana ini pernah dikaitkan menggunakan Auku untuk menghukum pelajar. Kemudian pada akhbar, Dr Maszlee kerap mengatakan ingin mendengar suara pelajar – mengapa tidak dimasukkan mahasiswa yang pernah menjadi mangsa Auku dalam komiti kajian Auku?

   Semalam saya membaca kenyataan Suara Siswa UM – mereka terkejut dengan kenyataan akhbar Dr Maszlee yang katanya masih menunggu untuk bertemu dengan mahasiswa untuk mendapatkan “input”.

   Kenyataan ini kelihatan aneh apabila Suara Mahasiswa Universiti Malaya telah menghantar surat sebanyak dua kali untuk melakukan temu janji namun sehingga hari ini surat mereka tidak dibalas.
   Jika Dr Maszlee “komited” untuk mendengar pandangan mahasiswa, maka ia sepatutnya diterjemahkan dalam bentuk aksi bukan kenyataan akhbar semata-mata.

   Delete
  13. Dr Maszlee sebagai Pengerusi UIAM

   Beberapa hari selepas dilantik menjadi Menteri Pendidikan, Dr Maszlee melaungkan seruan – pada era baharu ini, dia sendiri akan memastikan institusi pendidikan tidak akan digunakan sebagai alat politik. Azan yang dia laungkan disambut dengan baik oleh segenap ahli akademik dan mahasiswa. Ramai yang percaya era lantikan politik di universiti akan segera berakhir, para pengampu yang sebelum ini akan hilang jawatannya.

   Anehnya – hanya beberapa individu yang melepaskan jawatan secara “terhormat” dan selebihnya hanya perlu menukar warna dan bertukar sorak. Baju biru yang dahulu mereka sering gunakan dihantar ke pusat pelupusan sampah, baju merah putih dipakai dengan penuh rasa bangga sambil bersorak Malaysia Baru!

   Selalu Menteri Pendidikan yang didampingi oleh ramai “pegawai khas”, Dr Maszlee seharusnya menyedari perkara ini. Dia menjaga kementerian yang besar dan bebanan tugas yang maha berat, mengapa perlu ditambah bebanan itu?

   Pelantikan Menteri sebagai Pengerusi Universiti juga akan menyuburkan budaya “bodek” yang sememangnya popular dalam kalangan ahli akademik kita.

   Lantikan tersebut turut akan menimbulkan isu “favouritism” terhadap UIAM kelak.

   Dr Maszlee pernah berikrar akan memastikan universiti tidak akan digunakan sebagai alat politik dilantik menjadi Pengerusi universiti?

   Setiausaha Politik Menteri pula dilantik menjadi Ahli Lembaga Universiti Utara Malaysia? Nampaknya pembahagian “ghanimah” PRU14 masih belum berakhir.

   Lantikan politik yang menjadi penyebab utama “kemurungan” kebebasan akademik pada kerajaan sebelum ini masih lagi diamalkan.

   Dr Maszlee yang dahulu, bukanlah yang sekarang

   Kebanyakan kita mengetahui, sebagai ahli akademik Dr Maszlee layak untuk memegang jawatan Pengerusi UIAM. Sejarah juga menyaksikan dia merupakan antara individu yang selalu ditekan ketika menjadi pensyarah di UIAM. Namun, Dr Maszlee kini mempunyai tanggungjawab yang lebih besar, yakni selaku Menteri Pendidikan.

   Saya percaya dia masih mendambakan kebebasan akademik dan autonomi universiti, atas prinsip tersebut saya fikir wajar dia memberikan jawatan Pengerusi UIAM kepada orang lain.

   RAHMAN IMUDA

   Delete
  14. Najib Razak jelaskan fungsi Presiden UMNO & Wang parti   Mungkin ramai yang tidak tahu, tetapi presiden UMNO ditugaskan untuk mengendali semua aset parti termasuk menerima sumbangan politik dari ahli perniagaan, individu, NGO dan korporat.

   Presiden UMNO juga ditugaskan untuk mengalih dan membuat pembayaran untuk keperluan parti pada masa pilihanraya.

   Semua hak ini ada ditulis di dalam perlembagaan UMNO dan ialah satu kelaziman sejak zaman Tun Mahathir Mohamad.

   Ada satu klip video tular yang merakamkan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengaku di dalam mesyuarat Ahli Majlis Tertinggi pada 6 September 2015 selepas beliau digantikan sebagai Timbalan Perdana Menteri bahawa beliau sendiri tidak mempersoal amalan dana khas presiden kerana ini ialah kebiasaan untuk diuruskan oleh presiden sejak dulu lagi.

   Tun Mahathir juga pernah mengaku secara terbuka bahawa dia menyerah sebanyak RM1.4 bilion dalam bentuk wang tunai dan saham kepada Tun Abdullah Badawi apabila Pak Lah mengambil alih jawatan presiden parti dari Tun Mahathir.

   Walaupun saya pernah sarankan untuk mewujudkan satu akta sumbangan politik, ia ditolak oleh Pakatan pada masa itu, justeru sumbangan dana politik tidak melanggar mana-mana undang-undang negara ini.

   Pada masa pilihanraya umum, kebanyakan sumbangan dari ahli perniagaan dan individu adalah dalam bentuk wang tunai dan juga diagihkan secara tunai kepada seluruh 222 kawasan parlimen dan 505 kawasan Dewan Undangan Negeri.

   Semasa Tun Mahathir membina Pejabat Perdana Menteri dan Seri Perdana, beliau turut membina bilik kebal dan peti besi di kedua-dua tempat.

   Inilah tempat di mana wang tunai yang diterima disimpan untuk tujuan kegunaan operasi politik dan pilihanraya termasuk bayaran bil selepas pilihanraya dan operasi cawangan-cawangan parti.

   Selepas BN kalah tidak terjangka dalam pilihanraya lalu, wang tunai yang dikumpul ini telah dipindahkan oleh pegawai-pegawai kepada satu pangsapuri di Pavilion Kuala Lumpur sebagai langkah sementera.

   Saya juga difahamkan baru-baru ini bahawa ketika wang ini di dalam permindahan, ada beberapa pegawai-pegawai yang ditugaskan telah mengambil RM3.5 juta untuk diri sendiri dan mereka telah ditahan oleh SPRM.

   Delete

  15. Sebelum kita sempat membuat keputusan bagaimana untuk mengendalikan wang tunai ini dan sementera menunggu keputusan pemilihan parti siapa akan mengambil alih jawatan presiden, pangsapuri Kuala Lumpur ini telah diserbu oleh PDRM dan wang tunai ini telah disita.

   Tun Mahathir tahu tentang kewujudan wang tunai parti yang banyak di pejabat Perdana Menteri pada masa pilihanraya kerana beliau juga melakukan begini semasa beliau presiden UMNO dan Perdana Menteri.

   PDRM juga tahu tentang wang ini ada di Pavilion kerana permindahan wang ini daripada Pejabat Perdana Menteri oleh pegawai-pegawai bukanlah satu rahsia.

   Wang ini ialah wang parti. Oleh itu, UMNO telah menyediakan barisan peguam untuk berunding dengan pihak kuasa untuk menuntut kembali wang ini.

   Memang tiada wang tunai begitu banyak di simpan dalam pangsapuri Pavilion ataupun rumah saya sebelum pilihanraya dan wang tunai yang disimpan dalam Pejabat Perdana Menteri juga tidak begitu banyak pada masa bukan pilihanraya.

   Mengapa pula ada matawang dari 27 buah negara?

   Selain dari pangsapuri Pavilion, PDRM juga menyerbu rumah dua anak saya yang berdekatan dan kediaman peribadi saya di Jalan Duta. Setiap sen dan setiap helai wang kertas sama ada dalam matawang tempatan atau asing telah dirampas.

   Sesiapa yang sering melawat dan bertugas di luar negara, tentu ada baki wang matawang asing yang belum diguna di dalam kediaman mereka. Saya dan keluarga saya tidak berbeza.

   Oleh itu sebahagian besar wang yang disita ialah dalam matawang Ringgit (termasuk ada satu jumlah ialah dalam wang Singapura kerana satu penyumbang tertentu memilih untuk menderma dalam bentuk ini). Yang dalam matawang asing merupakan jumlah yang kecil.

   Walaupun saya pernah mengulas sedikit sebanyak tentang isu ini kepada beberapa media tempatan, saya pilih untuk membuat penjelasan dengan lebih panjang lebar sekarang kerana walaupun banyak usaha dan rundingan telah dilakukan tetapi PDRM masih tidak mahu kembalikan wang ini kepada parti.

   Ia telah melangkaui tempoh 3 bulan mengikut undang-undang untuk dikembalikan jika tiada dakwaan dibuat mengenai aset yang disita.

   Saya juga akan menjelaskan dengan lebih lanjut mengenai sitaan barang kemas dan beg tangan yang menjadi topik perbualan ramai.

   Delete
  16. Saya diberitahu pegawai kerajaan bahawa saya dan Ayahanda saya sedang diperhatikan   Baru-baru ini saya telah dihampiri oleh seorang individu untuk membeli sebuah peralatan, yang mana ia juga dimiliki oleh kerajaan. Alat buatan Israel ini digunakan untuk pengintipan serta mengumpul data.

   Teknologi ini juga telah digunapakai sebelum pilihanraya untuk membantu dalam perang siber.

   Beberapa orang pegawai kerajaan telah berjumpa dengan saya dengan menyatakan bahawa SPRM, Unit Khas, SKMM dan Pejabat Perdana Menteri turut menggunakan peralatan ini. Bila ia berkaitan dengan keselamatan negara, saya berpendapat ia adalah sesuatu yang sangat berharga. Namun, peralatan ini tidak patut diseleweng oleh mana mana pihak untuk kepentingan sendiri.

   Saya tahu ia digunapakai oleh kerajaan dahulu, tetapi tidak sepatutnya berlaku di zaman Malaysia Baru – tiada tempat untuk pengamalan sebegini kini.

   Adalah sangat tidak baik apabila ada pegawai yang telah menyampaikan pesan bahawa saya dan Ayahanda saya, DYMM Sultan Johor sedang diperhatikan. Ramai juga “cybertroopers” diletakkan pada halaman JDT serta laman peribadi kami seperti Official Sultan Ibrahim dan HRH Crown Prince of Johor atas perasaan kurang senang oleh beberapa pihak atasan.

   Ya, saya memang vokal tetapi ianya lahir dari rasa kasih sayang dan tanggungjawab saya kepada negeri Johor serta rakyatnya.

   Saya tidak akan berdiam diri jika ada beberapa parti yang ingin mengambil kesempatan memecahbelahkan perpaduan Bangsa Johor yang unik ini.

   Biar saya jelaskan sekali lagi bahawa saya tidak mempunyai apa-apa masalah dengan kerajaan. Johor sentiasa menyokong penuh kerajaan yang memerintah. Dengan itu, kami akan menyokong segala keputusan yang betul. Namun kami juga tidak akan berdiam diri apabila berlaku keputusan yang salah.

   Akhir kata, satu-satunya perkara yang rakyat mahukan adalah kerajaan mengutamakan kemajuan, bukannya bertelagah di dalam negara. Saya berdoa semoga kerajaan menepati janji janji kepada rakyat. Allah Peliharakan Sultan.

   DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim,
   Tunku Mahkota Johor

   Delete
  17. Semoga Thomas tak dikenang sebagai AG yang lari dari pendakwaan

   Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad mengkritik Peguam Negara Tommy Thomas berhubung keputusannya dalam beberapa kes berprofil tinggi, termasuk tuduhan terhadap bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkaitan 1MDB.

   Dalam kes itu, Thomas yang pada mulanya menjadi ketua pendakwa menarik diri atas sebab tidak dapat memberi tumpuan sepenuhnya terhadap kes itu ekoran tanggungjawabnya sebagai peguam negara.

   Beliau kemudian melantik bekas Presiden Majlis Peguam Datuk Sulaiman Abdullah untuk menggantikan tempatnya.

   "Ini mata pertama oleh Thomas. Tidak pernah dalam sejarah perundangan di Malaysia ada peguam negara mengakui dia tidak dapat berdepan dengan beban tugasnya, sehingga perlu melantik peguam persendirian untuk melakukan pendakwaan.

   "Atau, apakah dia takut kerana tiada pengalaman dalam pendakwaan? Kes ini tentunya bukan untuk sesiapa yang baru mahu belajar tentang pendakwaan," katanya dalam satu artikel panjang di blognya hari ini.

   Dalam artikel itu, beliau memberikan pandangannya berkenaan tempoh tiga bulan Thomas menjadi peguam negara.

   Hamid berkata Thomas diberi lapan bulan untuk menyediakan kes itu, jauh berbeza dengan pendakwa raya biasa yang ada kala diberi tempoh tidak sampai sebulan.

   'Peluang yang terlepas'

   Katanya, langkah Thomas itu membuktikan pandanganya bahawa peguam persendirian - walaupun cukup ternama - tiada pengalaman dalam mengendalikan pendakwaan atau kertas siasatan.

   Sebab itulah peguam negara perlu dilantik di kalangan perkhidmatan perundangan dan kehakiman, katanya.

   "Apa-apa pun dia terlepas peluang untuk membuktikan dirinya sebagai pendakwa yang bagus dalam satu kes paling kontroversi dan penting dalam sejarah perundangan Malaysia yang akan dikenang untuk satu tempoh yang panjang.

   "Semoga dia tidak akan dikenang sebagai peguam negara yang takut sehingga mengelak daripada mendakwa bekas perdana menteri," katanya lagi.

   Hamid juga mengkritik keputusan Thomas yang melantik bekas Hakim Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya bagi menyediakan kertas pendakwaan ke atas kes-kes berkaitan 1MDB.

   Ia bermakna, katanya lagi, Sri Ram bertindak untuk menasihati Thomas sama ada wujud kes prima facie terhadap Najib.

   Katanya, sangat janggal untuk seorang peguam negara membuat keputusan berdasarkan pandangan orang lain, bukan meneliti sendiri bukti yang ada.

   "Dalam kes sepenting itu, orang menjangka peguam negara sendiri akan meneliti kertas sisatan - dengan bantuan pegawai - dan membuat sendiri keputusan."

   Paling tidak pun, Hamid berkata tentunya ada pegawai berpengalaman di pejabat peguam negara yang boleh diharapkan - berbanding mengambil peguam luar yang tidak pernah melihat kertas siasatan sepanjang kerjayanya.

   'Menjejaskan moral'

   Hamid berkata memandangkan Thomas sendiri tidak meneliti kertas siasatan untuk kes berkaitan 1MDB, kemungkinan besar beliau juga tidak akan mengetuai pendakwaannya.

   "Dengan melantik Sulaiman dan Sri Ram sebagai pendakwa, Thomas telah menjejaskan seluruh bahagian pendakwaan dan rayuan pejabat peguam negara, dan malah seluruh jabatan itu.

   "Seolah-olah tiada tidak yakin terhadap pegawainya yang telah bertugas selama berdekad. Seolah-olah mereka tidak cekap," katanya.

   Turut disentuh Hamid adalah beberapa kes lain, termasuk kepal pesiar mewah Equanimity, kes kerajaan Sarawak dengan Petronas dan pembatalan dakwaan terhadap anggota parlimen dan penyokong Pakatan Harapan.

   Setakat ini, Thomas lebih dikenali dengan apa yang tidak dilakukannya, bukan apa yang telah dia lakukan," katanya, sambil menambah Thomas berjaya memujuk tiga anggota Majlis Peguam untuk bekerja dengannya tanpa bayaran. "Kita hanya boleh berterima kasih kepada peguam-peguam ini atas pengorbanan mereka. Apakah mereka akan melakukan perkara sama jika yang tertuduh adalah menteri kerajaan HARAPAN?" soalnya.

   Delete
  18. First Three Months Of Tommy Thomas As Attorney General
   Tommy Thomas assumed office as Attorney General (AG) on June 4, 2018 amidst cheers that he is a “constitutional law expert and civil litigator”; “an excellent choice for his expertise in the law and understanding of human issues” - Herald (Malaysian Catholic Church newspaper); “he holds an enormous amount of experience, making him a (way) more-than qualified candidate for the job” – Esquire; “committed, charismatic and vocal” – Esquire; the first member of the Bar: first non-Malay (Indian) and non-Muslim (Christian) and a lot more, to be so appointed since Merdeka.

   The inference is that, at last, after more than half a century, a person of real calibre has been appointed and only after the fall of the UMNO (Malay) dominated federal government. The other inference is that all former AGs who were Malays, Muslims and from the Judicial and Legal Service, to put it mildly, were less qualified.

   Three weeks later (June 25, 2018) I wrote the article “Is the new AG choosing his briefs like a private lawyer?” This article was written after he made the statement that his stand was the same as that of the Bar Council that the post of AG and Public Prosecutor (PP) should be separate and that his priority was as the legal advisor to the government. In “Should the post of AG and PP be separate? (July 12, 2018; NST July 15, 2018, I wrote “Even if we separate the two posts, in my view, generally speaking, for the post of PP, an officer of the JLS is a more suitable candidate. I have no second choice.”

   I pointed out that, until the Constitution and the Criminal Procedure Code (CPC) are amended, he is both AG and PP. That is what he is paid for. There is no question of him only doing the AGs work and not PPs. I also pointed out that AGs like Tan Sri Abu Talib, Tan Sri Mohtar Abdullah and Tan Sri Gani Patail always led the prosecution in high profile, public interest cases.

   Delete
  19. Lim Guan Eng’s Case

   On July 30, 2018 The New Straits Times reported the High Court Penang had fixed Sept 3 for the Attorney-General’s Chambers to decide on whether to proceed or drop the corruption case against former Penang Chief Minister Lim Guan Eng and businesswoman Phang Li Koon.

   “The defence counsels for both Lim and Phang...had each made a representation to the new Attorney-General (AG) for the case to be dropped...”, the report continued.

   “We have asked the AG to consider withdrawing the charges.” Ramkarpal was quoted to have said.

   On August 2, 2018 Tommy Thomas issued a statement that he would not be involved in the decision whether or not to further prosecute Lim Guan Eng. We came to know later that he had appointed Dato’ Mohamad Hanafiah Zakaria (Dato’

   Hanafiah) Head of the Appellate and Trial Division of the AGC, I believe, the new name for the division I was heading thirty years earlier, to do the job for him. As head of a division, in the AGC hierarchy, he is on the third layer, with AG on the first later, the Solicitors General on the second layer.

   Do you think he does not know that Tommy Thomas was the counsel for Lim Guan Eng in that case immediately before his appointment as AG? Do you think he does not know that Lim Guan Eng is the Minister of Finance? Do you think he does not know that that if Lim Guan Eng is convicted, most probably he will lose his job? Do you think he does not know that Tommy Thomas was the DAP’s candidate for AG? Do you think he would not perceive, rightly or wrongly, the reason for Tommy Thomas’ appointment? Do you think he would not perceive, rightly or wrongly, the decision Tommy Thomas would prefer? Do you think he does not know that his promotion depends on Tommy Thomas?

   Even if Tommy Thomas does not sign the letter to withdraw the charges, on whose behalf does Dato’ Hanafiah sign it?

   On September 3, 2019, the New Straits Times Online reported that the Penang High Court had granted a discharge amounting to an acquittal on Lim Guan Eng and Phang Li Koon over their corruption charges.

   “This followed an application made by Deputy Public Prosecutor Datuk Masri Mohd Daud to the court, based on a representation sent by the defence to the Attorney- General to withdraw the case, on July 6.

   Masri had applied for a discharge not amounting to an acquittal.

   Lim’s lead counsel, Ramkarpal Singh, and Phang’s lead counsel, Datuk V. Sithambaram, had requested for a full acquittal.

   Judge Datuk Hadhariah Syed Ismail, in her judgment, agreed with the counsels that the charges “cannot be hanging over the head of the accused indefinitely.”

   She stressed that there must be “finality.”

   She said a total of 25 witnesses had been called and the case was last heard in March.

   “The court cannot be slow. After six months, the prosecution has not proceeded with the matter. We do not conduct cases on instalments. There must be a stop. No commas.

   “The charge cannot be left hanging over the head of the accused indefinitely. We cannot be waiting for another six months for the case to proceed.

   “I cannot agree with the prosecution’s application because by doing so the court cannot close the case file. That cannot be the case. If we want to proceed, then we should proceed from A to Z.

   “So after studying the whole case, and the long duration to get the decision, the court orders both accused to be discharged amounting to an acquittal,” she said.”

   I think I have to pause here and clarify the various terms used, particularly, after Dato’ Hanafiah came out with the Latin term nolle prosequi, which not many people know how to pronounce, let alone know the meaning.

   Delete
  20. The terms that have been used are “withdrawing the charges”, “dropping the case,” “offering no further evidence” and “to enter nolle prosequi (where Public Prosecutor does not propose further to prosecute the accused).” For our present purpose, it is sufficient to say that they mean the same thing as Dato’ Hanafiah said, i.e. “where Public Prosecutor does not propose further to prosecute the accused”.

   The Criminal Procedure Code (CPC) provides thus:

   “254. (1) At any stage of any trial, before the delivery of judgment, the Public Prosecutor may, if he thinks fit, inform the Court that he will not further prosecute the accused upon the charge and thereupon all proceedings on the charge against the accused shall be stayed and the accused shall be discharged of and from the same.”

   (2) .....

   (3) Such discharge shall not amount to an acquittal unless the Court so directs.”

   The difference between a discharge amounting to an acquittal (DAA) and a discharge not amounting to an acquittal (DNAA) is that:

   i. In a DAA, the case comes to an end.

   ii. In a DNAA, the case remains on the court register as pending, but no date is fixed for the next appearance. However, the prosecution may request the court for a new date to continue with the prosecution. The order is made, for example, where a witness cannot be traced after a few postponements but the prosecution still wants to proceed with the case.

   In a case where the prosecution informs the court that it does not intend to prosecute further, the practice is for the court to make an order of DAA. The reason is that, it was the prosecution that brought the accused to court and charged him. Later, the prosecution decided that it did not want to proceed with the prosecution. Why should the case remain on the court register as a part-heard case and why should the charge be kept hanging on the accused’s head indefinitely?

   In Public Prosecutor v. Syed Abdul Bahari Shahabuddin [1975] 1 LNS 137, it was held:

   “(1) unless there are good grounds to the contrary a discharge under section 254 of the Criminal Procedure Code should amount to an acquittal. Good grounds would arise where the prosecution is unable to proceed for the time being but can satisfy the court that the temporary impediment is not insurmountable and that it will proceed within a reasonable time.”


   See also Koh Teck Chai v. Public Prosecutor [1967] 1 LNS 72 and Tan Chow Cheang (2018) 6 CLJ 452 (CA)

   Then came the MACC,s press release that it was “very shocked” (“amat terkejut”) to hear the news that Lim Guan Eng Guan was acquitted “after the prosecution had withdrawn the case”.

   "The MACC would like to stress that the decision was made by the Attorney General's office and not the MACC," the statement says.

   Delete


  21. This is yet another first. Never in the Malaysian legal history was there an open clash between the two government departments. This happens after the MACC had been cleansed of “BN men” by the PH government. So, do not blame “the inside job of BN men”. The truth is there are many sensible and dedicated officers there.

   As the first Chairman of the Advisory Board of the SPRM, I know Dato’ Shukri. He is a dedicated and honest officer, indeed there are many like him there. I salute SPRM for issuing the statement. Perhaps Dato’ Sri Mohd Shukri is beginning to think that he should have remained in retirement, after all.

   This was followed by Tun Dr. Mahathir’s comments, made in Brunei Darussalam. He said, “They (MACC) have a right to be shocked. If they want to be shocked, they can be shocked. I am also shocked.”

   Asked to comment on the decision, Dr Mahathir said that he had never in the past questioned the decision of the courts.

   “If the court makes a decision which to me is wrong, I also never comment (tegur) on it.

   “This decision is made by the court so we have to accept it,” he said. (The Star Online September 3, 2018)

   According to the video recording of the press conference he also said, “If they (MACC) is not happy, they can appeal.”

   Listening to the way he answered the questions, clearly, he was trying to belittle the reporter who asked him the question. In so doing, first he shifted the blame to the court for acquitting Lim Guan Eng instead of to AG for not further prosecuting the case. The truth is that the judge had no choice but to discharge Lim Guan Eng, with or without acquittal, because the prosecution was not going to prosecute him further.

   Secondly, regarding his response that if the MACC is not happy, the MACC could appeal, he was manifestly wrong whether or not there was a full trial. The MACC is not a party to the case. MACC’s job is only to investigate.

   Tun Dr Mahathir could be excused for not knowing the technicality as he is not a lawyer but he should have stopped at saying “I too was shocked.” He could have added,” If you want to know more, ask the AG.”

   Delete
  22. On September 4, 2018 Dato’ Hanafiah, the Head, Appellate and Trial Division issued a press release. He made the following points:

   1. “....the Hon. Attorney General had no hand in the decision to enter nolle prosequi (where Public Prosecutor does not propose further to prosecute the accused) on the charges against Lim Guan Eng and Phang Li Koon”.

   2. He was “....tasked to decide on the representations made by both Lim Guan Eng and Phang Li Koon’s case as I had not participated in any way with the case earlier. Accordingly I was able to consider the matter with a fresh perspective.”

   3. “Having given the said task, I have perused the evidence that has been investigated by MACC and the evidence that have been adduced and tested under cross examination thus far, I concluded that as a result of the cross- examination of the prosecution witnesses who has testified so far, the evidence supporting the first charge under Section 23 of the MACC Act and under Section 165 of the Penal Code has been substantially weakened. This conclusion was arrived in light of fresh evidence that have arisen during the cross-examination of prosecution witnesses.

   4. “Having made the above findings, I opined that I would not be fulfilling my duties as Deputy Public Prosecutor to let the case continue knowing full well that that the case against ..... would not succeed at the end of the prosecution case. Hence, I decided for the prosecution to enter nolle prosequi against both....(of them)....in accordance with Section 254 of the Criminal Procedure Code.

   5. He further said, “....I wish to stress that I have decided the representations without any influence from any quarters.... based on available evidence and governing law, which I did, without fear or favour.”

   My preliminary comments are, first, I do not believe that this press release was issued without the approval, including the wording, by the AG.

   Delete

  23. Secondly, and I direct these questions to Tommy Thomas: If Lim Guan Eng were not a PH Minister of Finance, would he have tasked Dato’ Hanafiah to study the case with the view not to further prosecute Lim Guan Eng? If only Phang Li Koon was charged, would he have done the same? If there was no representation by counsel for Lim Guan Eng, would he have done the same?

   We now come to Dato’ Hanafiah. I have no comments on paragraphs 1, 2 and 5. Paragraphs 3 and 4 may be taken together.

   My questions to Dato’ Hanafiah are: Even before he was tasked to study the case by AG, did the lead DPP, at least, not brief him, from time to time, how the case was

   proceeding? Being such an important case, did he not call the lead DPP, from time to time to know about the case? Did the lead DPP of the case not inform him of the effects of the cross-examination and the discovery of fresh evidence and discussed with him how to overcome it?

   Having perused the investigation papers and the notes of evidence and discovering the weakness of the prosecution’s case arising from the cross-examination and the discovery of the fresh evidence, did he call the lead DPP and the MACC officers and discuss the possibility of redressing it by looking for fresh evidence to rebut the fresh evidence to be adduced by the defence; the possibility of challenging the admissibility of the defence’s fresh evidence and the possibility of recalling and calling additional witnesses. After all, the prosecution has not closed its case.

   Dato’ Hanafiah was never in court. He did not observe the demeanours of the witnesses, instead he merely read the notes of evidence up to that stage and “opined that I would not be fulfilling my duties as Deputy Public Prosecutor to let the case continue knowing full well that that the case against Lim Guan Eng..... would not succeed at the end of the prosecution case.” Considering the circumstances under which he was asked to study the case because of the application by Lim Guam Eng’s counsel not to further prosecute the case, it looks as if he was merely looking for an excuse not to further prosecute Lim Guan Eng.

   He could write that statement without opening the files. At the very least, he should have stated the evidence of the relevant part under examination-in-chief, the evidence under cross-examination and under re-examination and stated his reasons why he said it had “been substantially weakened”. The test should have been whether the cross-emanation had caused irreparable damage to the prosecution”s case, taking into account the evidence of all prosecution witnesses. Did he consider whether it could be repaired?

   Delete
  24. In any event, the prosecution had not closed its case yet. Why not proceed and let the court decide at the end of the prosecution’s case? Was he afraid that the court would call for the defence?

   According to Dato’ Hanafiah, he merely requested for a discharge not amounting to an acquittal. Was he uncertain about the decision not to further prosecute or was he merely making a safe decision, the middle may, that he could not be blamed and his position would not be jeopardised? If the court orders a DAA, the court will be blamed while Lim Guan Eng, DAP and PH would be happy and the AG would not feel uncomfortable when meeting Lim Guan Eng?

   If the prosecution is really serious that it only wanted a discharge not amounting to an acquittal, it should appeal against the order. Or, is it very happy with the result since it got more than what it openly asked for and could blame the court for it?

   Clearly, from the day he was given the task, Dato’ Hanafiah was under pressure even if from August 2 , 2018 to September 3 , 2018 he did not meet Tommy Thomas and Tommy Thomas did not say anything to him. Under the circumstance, he knew he had to decide not to further prosecute Lim Guan Eng and he had to find a reason for it. So, he came out with reason that he found the prosecution’s case had

   weakened after the cross-examination and the discovery of new evidence! I feel sorry for him.

   I also feel sorry for Dato Hadariah, the Judge, who gets the blame for doing something right from the court’s perspective.

   It would not be complete without reverting to the statement made by Bersih and the Bar Council.

   On September 5, 2018, the Star Online reported a statement issued by Bersih 0.2.

   "With the sudden acquittal of Lim after Pakatan came into power, another concern arises whether the decision has been made due to external interference, especially from the Executive," it said in a statement on Wednesday (Sept 5).

   Bersih added that the MACC must be made a constitutional body, with the appointment of its members being made transparently.

   "This would ensure the anti-corruption body is free from external interference and does not become a tool of persecution against political enemies," it said.

   ................

   High Court judge Justice Hadhariah Syed Ismail acquitted both accused and decided the charges be dropped despite the prosecution only proposing a discharge not amounting to an acquittal.”

   The first paragraph should be read with the fourth paragraph which will read as follows: The decision by Justice Hadariah to acquit the accused when the prosecution had only asked for a DNAA has raised concern whether it was due to external interference, especially from the Executive.

   Delete


  25. A few points arise here:

   1. The focus has been shifted to the court, not the AG.

   2. It alleges that there might be judicial interference, especially by the Executive. Bear in mind that the executive now is the PH Government. Is Bersih suggesting that, in just three months, the PH Government has started to interfere with the Judiciary?

   3. The part played by AG (PP) who does not want to further prosecute the case which necessitated the discharge of the accused, whether DAA or DNAA, is not mentioned except that the AG (PP) only wanted a DNAA.

   4. The issue whether, considering the surrounding circumstances, it was a proper exercise of discretion by the AG or not, totally escapes attention.

   It calls for MACC to be made a constitutional body. “This would ensure the anti- corruption body is free from external interference and does not become a tool of

   persecution against political enemies”. Is Bersih also blaming the MACC for what had happened? If, according to Bersih, the Judiciary, which is not only a constitutional body, but one of the three branches of the government, could be interfered by the Executive, will making MACC a constitutional body make any difference?

   Is the statement quoted in the last paragraph only refers to this case which was commenced when BN was in power or a general statement applicable to both governments? Even if, as asserted by Bersih, MACC is “a tool of persecution against political enemies”, I do not believe that making it a constitutional body will solve the problem. Human factor counts.

   On September 7, 2018 the New Straits Times Online reported:

   “The Bar Council has described the prosecution’s decision to withdraw corruption charges against Lim Guan Eng as “not shocking.”

   In a statement, its president George Varughese said it is the absolute prerogative of the Public Prosecutor to drop charges at any stage of a trial, before the delivery of judgment.

   He said this was provided under Section 254 of the Criminal Procedure Code.
   ...........

   “Further the Deputy Public Prosecutor has since explained that it was his considered opinion that there is insufficient evidence to succeed at the end of the prosecution case.”

   That statement, coming from the Bar Council, in this case, is not at all surprising. Further, it merely restates the law without referring to the facts surrounding it and takes the easy way out to support the decision by the prosecution not to further prosecute Lim Guan Eng by saying that Dato’ Hanafiah had “explained that it was his considered opinion that there is insufficient evidence to succeed at the end of the prosecution case”. How far is the Bar Council prepared to go to support the first AG from the Bar? The Bar Council’s integrity and “independence” is also at stake.

   As I am concluding this part I received a copy of Utusan Malaysia dated September 7, 2018 with the title, on the first page “Tidak pernah tarik balik kes sedang berjalan
   – Abu Talib”. (Never withdrew case still proceeding”).

   Tan Sri Abu Talib was reported to have said, “.....when I was AG I never withdrew a case which was still proceeding in the midst of a trial.” (sedang berjalan dan dalam perbicaraan.)

   “If I wanted to withdraw, I would explain to the police and those who had investigated the case, inform them reasonable grounds for withdrawing because those who investigated should be respected.” (My translation.)

   Tan Sri Abu Talib was AG for 13 years during Tun Dr. Mahathir’s BN era. He was a member of the Judicial and Legal Service throughout his career. He was the best prosecutor Malaysia had ever produced. He knows what he is talking about.

   Delete
  26. Najib’s cases

   The CBT and abuse of power case

   On July 3rd, 2018 The Edge Market reported, “Newly-appointed Attorney-General (AG) Tommy Thomas is expected to lead the prosecution team when former Prime Minister Datuk Seri Najib Razak is charged in court tomorrow.” As long a can remember, there had never been such a press report before. It is as if a celebrity, the greatest of all prosecutors in the Malaysian legal history would be making his first appearance in court.

   He appeared in court on the following day (July 4, 2018), the day Najib was charged. Anyone familiar with criminal trials knows that on that day, the case is fixed for mention. What it means is that the charges will be read to the accused person by the court interpreter and he will be asked whether he pleads guilty or claims trial. If, as happened in this case, Najib claimed trial, another date or dates would be fixed for the trial.

   All the AG has to do on the first mention date is to introduce himself and his team as well as the counsel for the accused person; inform the court whether he objects to bail being granted; if not how much and give his free dates for the trial. In this case he asked for more time to prepare his case causing Najib’s counsel, Tan Sri Shafee Abdullah, who had spent his whole life doing criminal cases, first as a DPP and later as defence counsel, to remark that, usually, it is the defence counsel who would ask for time as he is taken by surprise while the prosecution should be ready with the trial when charging a person.

   On August 31, 2018, about six months before the date fixed for the trial (about eight months if we were to calculate from the date Najib was charged), the AG issued a media release saying that his responsibilities as AG took precedence and he was unable to devote time to the case. (August 31st is the Merdeka day and a public holiday. Was he working in office while the parade was going on down below along the Boulevard? I pity him if he was).

   Delete

  27. ,
   "I have come to the realisation that I cannot combine these onerous commitments with the simultaneous preparation and conduct of a seven-week trial in PP v Najib Razak, fixed to commence on February 12, 2019 and completing on March 29, 2019," he said.

   He would therefore use his discretion under Section 379 of the Criminal Procedure Code and appoint Sulaiman Abdullah, a former President of the Bar Council, to lead the prosecution instead, he said.

   This is another first scored by Tommy Thomas. Never in the legal history of Malaysia did an AG admit he was unable to cope with the demands of the work as an AG that he had to appoint a private lawyer to do the prosecution of a case. Or, is he

   chickening out because he had no experience in prosecution and this case is certainly not the kind of case for anyone to learn to prosecute? In any event, he was given eight month to prepare for the case while, at the same time, doing other works. No DPP gets eight months or even one month’s free in order to prepare for a case.

   A young DPP has the advantage of being junior and, therefore, excusable if he makes mistakes. He also has the advantage of having a senior DPP to depend on. An AG is the PP. He is the No.1 prosecutor. He cannot be seen to be ignorant, inexperience, incapable or to make stupid mistakes publicly in such a high profile case, what more with counsel like Shafee on the opposite side. So, it is better for him “to step aside”.

   That is the reality. It proves the point I made earlier that no private lawyer, no matter how prominent, had seen investigation papers or had any experience prosecuting. For that reason an AG appointed from the Judicial and Legal Service has an advantage.

   In any event, he has missed the chance to prove himself as a capable prosecutor, if he is, in the most important and most controversial case in the Malaysian legal history that will be remembered for a long time. Hopefully, he will not be remembered as the AG who had chickened out from prosecuting the former Prime Minister.

   Coming to Sulaiman Abdullah, we know that he was defence counsel in a number of high profile criminal cases. But, he still lacks experience in leading evidence for the prosecution in a criminal trial. Is he going to leave that part of the job to the experienced DPPs from the Attorney General’s Chambers (AGC) who would be assisting him and taking over the submissions, which undoubtedly he could do well? Indeed, Tommy Thomas could do the same.

   Hopefully, Sulaiman’s health can withstand the pressure of a prolonged trial. We pray for his good health.

   Delete
  28. The 1MDB case

   Tommy Thomas also scored another first when he appointed Dato’ Sri Gopal Sri Ram as DPP to study the investigation papers of 1MDB case and, it necessarily follows, to advise him whether there is a prima facie case to charge Najib. Remember that decision to charge or not is his discretion, based on evidence before him that he had studied to form his opinion, not of what someone tells him.

   In such an important case, one would expect the AG himself to study the papers, assisted by the officers and make the decision himself. Even if he does not, his officers who have spent a decade or more doing the same job, could be relied on instead of appointing someone from outside, who had not even seen investigation papers all his life.

   In any event, since Tommy Thomas is not even going to read the investigation papers, clearly, it follows that he will not be doing the prosecution. So, most likely, he will appoint another member of the Bar, may be Gopal Sri Ram himself, to

   prosecute. Is that what he meant by he will give top priority to 1MDB case when he was appointed?

   In appointing Sulaiman and Gopal Sri Ram to do the work of the prosecutor, Tommy Thomas has also demoralised the whole of the Appellate and Prosecution division, indeed the whole of the AGC. It is as if he has no confidence in his officers who had been doing the work for decades. It is as if they are incompetent.

   That too will be the perception of the public who know nothing about the work of an AG but cheering Tommy Thomas because he is their man.

   Delete
  29. Equanimity case

   Earlier, Tommy Thomas had appointed Sitpath Selvaratnam, a lawyer from his former law firm, whom he described as “one of Malaysia’s best leading shipping lawyers” to handle the Equanimity case in court.

   I admit I do not have the full facts before me. However, I wonder whether it was a correct thing to do. This is a criminal case and not a civil case. Being a civil litigator himself and never a DPP, he was thinking as a civil lawyer. So, he appointed Ms Sitpath. She may be the best shipping lawyer in the country, but her expertise may not be relevant. She is a civil lawyer. This is a criminal case.

   Why resort to civil procedure of arresting a ship which is a method of enforcement of a civil judgment to recover a debt? This is a criminal case. If the yacht is believed to be the subject matter of a criminal offence, why not use the criminal procedure to seize it in the same way as the millions of ringgits of cash, jewellery and hundreds of handbags were seized from Najib’s and Rosmah’s house and apartment? Both the CPC and the Malaysian Anti-Corruption Act, 2009 contain provisions for the purpose.

   Remember that in a civil litigation, the losing party has to pay cost. There are no costs in criminal proceedings.

   Withdrawal of charges against PH lawmakers and supporters

   On the other hand, Tommy Thomas had done a positive act of “withdrawing charges” (that is what newspapers reported) against PH MPs, State Assemblymen, former State Assemblyman and supporters. Hassan Karim, Member of Parliament (MP) for Pasir Gudang; Thomas Su Keong Siong, MP for Kampar; R Sivarasa, MP for Sungai Buloh and N Surendran, former MP for Padang Serai all of whom are PH MPs, PH State Assemblymen or former PH Assemblyman.

   He also dropped charges against PH supporters Syarul Ema Rena Abu Samah, popularly known as “Ratu Naga” and political cartoonist Zulkiflee Anwar Haque, better known as Zunar. They were charged with offences under the Sedition Act, Communications and Multimedia Commission Act, and the Peaceful Assembly Act.- Freemalaysiatoday 10 08 2018.

   There could be other cases as well which escape my attention.

   Sarawak v Petronas case

   Tommy Thomas also did not intervene on behalf of the federal government in a civil suit by Petronas against Sarawak Government over petroleum issue. That suit involves constitutional issues on the relationship between federal and state governments and the validity of a federal law, the Petroleum Development Act, 1974 (Act 144), which the AG should defend.

   Delete
  30. Dr Maszlee, sila ukur baju di badan sendiri!   Nak betulkan hala tuju UIAM konon, hala tuju kementerian sendiri pun huru-hara. Belum lagi bincang masalah-masalah di peringkat universiti, komitmen terhadap pemansuhan AUKU masih ghuyub. Tak minta banyak, paling tak berikan autonomi kepada persatuan-persatuan mahasiswa untuk memungut dana mereka dan uruskan akaun mereka sendiri.

   Bagaimana dengan peruntukan untuk penyelidikan universiti? Pensyarah-pensyarah kontrak yang ingin dapatkan perjawatan tetap perlu buat penyelidikan sebagai syarat. Bagaimana nak buat penyelidikan kalau tiada peruntukan geran penyelidikan? Usai mendapat perjawatan tetap, pensyarah perlu buat penyelidikan lagi untuk pengesahan jawatan. Masalah sama berulang lagi, bagaimana nak buat penyelidikan kalau tiada peruntukan.

   Kalau tiada peruntukan misalnya, kenapa tidak kaji semula syarat-syarat yang mewajibkan pensyarah buat penyelidikan tersebut?

   Bila kali terakhir gaji pensyarah dikaji? Puluhan tahun yang lalu? Beban penyelidikan semakin bertambah dek mengejar ranking, tapi gaji pensyarah pun tidak dipeduli. Paling tak, kurangkan beban penyelidikan pensyarah.

   Biasiswa MyBrain bagaimana statusnya? Beku sampai bila? Ada usaha untuk mengembalikannya? Berapa ramai pelajar-pelajar sarjana yang terpaksa berhenti sekerat jalan kerana pembekuan tersebut. Apa solusi pak menteri?

   Itu belum lagi kita sentuh tentang hala tuju falsafah universiti. Masalah universiti yang ditadbir secara korporat hingga hilang tradisi ilmunya bagaimana?

   Bila pak menteri nak meneliti semua masalah ini? Kekangan waktu? Sibuk dengan urusan lain? Tapi tahu pula nak menambah beban?

   Urusan hala tuju UIAM biarlah Rektor yang uruskan. Pak menteri sibukkan diri dengan tugas asasi kementerian dulu.

   Orang kata ukur baju di badan sendiri, kalau baju kita saiz XS janganlah kita pakai baju bersaiz XL. Huduh rupanya nanti!

   Abdul Muqit Bin Muhammad

   Sumber : https://ttkm.com.my

   Delete
  31. Kenyataan Media TS Shafie Abdullah: PM Wajib Bertanggungjawab   KENYATAAN Media TS Shafie Abdullah hari ini mengenai RM9.5 Juta kononnya diterima daripada DS Najib sebagai yuran menjadi Pendakwaraya kes liwat 2 Anwar Ibrahim mengejutkan. Ia membongkar fitnah yang boleh mencemar keadilan di Malaysia.

   Kenyataan TS Shafie itu menambah lagi luka kepada kredibiliti Tommy Thomas sebagai Peguam Negara terutama setelah beliau menggugurkan sepenuhnya kes pendakwaan terhadap Lim Guan Eng.

   Semoga Yang Di Pertuan Agung dan Majlis Raja Raja akan menasihatkan Perdana Menteri supaya ditubuhkan RCI kerana nama Tun Mahathir disebut dalam kenyataan media tersebut. Apatah lagi dalam kenyataan itu disebut dengan jelas bahawa Tun Mahathir telah memanggil TS Shafie ke pejabat beliau di Yayasan Perdana dan meminta beliau sanggup menjadi Pendakwaraya khas dalam perbicaraan kes liwat 2 DS Anwar Ibrahim walaupun Najib keberatan. Ini kerana Tun Mahathir tidak yakin kemampuan DPP yang ada ketika itu.

   TS Shafie menjelaskan dia menerima tugas itu secara pro bono walaupun TS Ghani Patail mencadangkan permintaannya dibayar token RM1 diganti dengan token RM1K (surat 19.7.2013). Bahkan hingga kini TS Shafie tidak pernah menuntut wang RM1K itu. Jelas isu RM9.5 itu adalah fitnah yang digunakan oleh DS Anwar Ibrahim berpunca daripada affidavit dan Siti Rahayu Mohd Muhamzaini iaitu Pegawai Khas Tommy Thomas.

   Pendedahan TS Shafie itu amat berat kerana melibatkan campur tangan Tun Mahathir dan tekanan 6 perkara terhadap DS Najib sebagai Perdana Menteri ketika itu. Sebab itu Tommy Thomas perlu meletak jawatan sahaja.

   Mohd Puad Zarkashi
   Sumber: https://www.mynewshub.tv

   : Makin hari makin celaru PH....

   Delete
  32. Kantoi Pegawai Khas Timbalan Menteri KDN ‘Skodeng’ seluar dalam wanita cina


   Tular video dan gambar Pegawai Khas Dato’Azis Jamman Timbalan Menteri Dalam Negeri ‘skodeng’ seluar dalam wanita cina di premis pemeriksaan mata. Dalam satu laporan polis oleh Ho Pey Khee seorang juru optik di Publika melaporkan ketika dia melakukan pemeriksaan mata terhadap Dato’ Azis Jamman Timbalan Menteri Dalam Negeri seorang lelaki telah merakam dari bawah skirtnya.

   Laporan polis dibuat di Balai Damansara Petaling Jaya. LIHAT video: https://youtu.be/VH3_G0ynrWA   Turut dikenal pasti gambar Pegawai Khas Timbalan Menteri tu dikenali sebagai Farish dulu bekas pegawai Naib Canselor UMS yang dibuang dari UMS satu ketika dahulu.

   Tidak dipastikan sama ada Azis Jamman sedar perbuatan tidak bermoral pegawai khasnya itu ataupun sengaja membiarkan saja tanpa mengambil tindakan tegas terhadap pegawai khasnya.
   LIHAT video: https://youtu.be/7WDtk6UdfjE   Sumber: https://pakdin.my


   : Makin hari makin terbongkor sifat buruk pimpinan PH....

   Delete
  33. Tertekala UMNO mula nak bertaubat, PKR pula ambil perangai buruk UMNO
   MESYUARAT AGUNG TAHUNAN ANGKATAN MUDA KEADILAN (AMK) GOMBAK KECOH

   Timbalan Ketua AMK rampas mic. Mesyuarat kotor, Ketua Angkatan Muda Keadilan berkempen dan minta calon tarik diri beri laluan kepada calon pilihan mereka.

   Kekecohan berlaku, Angkatan Muda yang bersama Timbalan bertindak keluar dewan dan memboikot mesyuarat.

   Kata sumber;

   Lepas dia suruh calon AMK tu bagi laluan kat YB Hilman untuk menang free dan bagi jawatan exco, timbalan rampas mic. timbalan cakap berhenti berkempen ini mesyuarat agung bukan tempat berkempen. Pastu calon yg dia suruh tu Ahmad Raj bangun pegi depan dia, cakap benda yang sama dan lepas tu video takda. Mereka masing-masing naik hantu dan ada dua tiga org pegang timbalan dan Ahmad Raj. Timbalan arahkan budak-budaknya semua keluar dewan. Timbalan boikot

   mengikut sumber lagi, selepas tu mereka berentap sesama sendiri

   ....................
   Kah kah kah kah kah... inilah parti yang yang di asaskan oleh Anwar yang "mencari keadilan" tapi anak buah sendiri tak adil bergelumang dengan taik. Sebenarnya parti ni parti gila kuasa, macam pemimpin mereka!

   Cukong Press

   : Itu dah mula tunjuk sifat sebenarnya....

   Delete
  34. Kemenangan Di Sebalik Kekalahan   Tahniah PAS & UMNO. Seri Setia membuahkan kerjasama merungkai kesenjangan yang panjang. Langkah beribu bermula derap pertama, asalkan terus melangkah pada aspal politik Islam & nasionalis yang bakal di sulin bagi mencernakan posisi politik Melayu Muslim berpaksi agama dan adab budaya.

   Jika masih ada CT yang gatal mulut menidakkan kerjasama@Ta'awun Pas&Umno, tunjukkan keputusan pengundian kepada Pas pada pru 14 di bandingkan PRK ini. Agar ianya reti berpolitik, pun begitu kekesalan masih sebahagian Melayu melewehkan PRK hingga santai bercuti atau meregang badan di hadapan TV, tak apa, tidak ubah apa² dan meremehkan signal utk 4/5 tahun mendatang. Jika buruk kerajaan PH, mereka adalah antara penyebabnya.

   Saya tidak berminat mengulas kemenangan PKR atau kekalahan PAS yang tidak pernah pun serik, sebaliknya saya mengucapkan tahniah kepada Umno yang menyumbang lebih 3,500 undi kepada Dr. Halimah Ali. Figura yang lebih jauh berkualiti dari calon PKR, calon yang mendapat hanya 10% undi Melayu dan 99% undi kaum Tionghua. Pkr sendiri kehilangan undi 53% (15 525), trend ini akan berterusan dan untuk PRU masa depan jika terjadinya pertandingan 2 penjuru, ianya bakal melemaskan PH, yang sarat bermasalah.

   Umno, dari DS Dr Zahid, Dt. Ismail Sabri, wanita, pemuda dan puteri sanggup menyinsing lengang bersama Pas, itu yang sangat di geruni Dap, T.M dan PH.

   Kesatuan 2 parti utama bangsa Melayu & Muslim adalah satu bentuk ancaman kepada establishment PH yang berpaksi kekuatan DAP sebenarnya. Kesurupan adalah satu bentuk penyakit jiwa bakal menjengah PH. Gelap malam ada bulannya, gelap hati, matilah lebih baik buatnya. Hidup pun menghamba diri, di suruh pergi, bergegas berlari, di suruh menjilat, menghirup berkilat. Apalah sangat tuahnya badan tangan di kacip leher di kekang. Anjing pada perkebunan orang.

   Kelansungan kerjasama@Ta'awun ini amat perlu bagi menguatkan bangsa yang makin terjejas dengan penglibatan juak² si Kitol, Pandir dan Jenin, yang bingkas mempertahankan "ketuanan" bangsa pendatang tersebut. Maaf, seperti saya rasis, tapi itulah realitinya. Melayu terus di dendangkan lagu² harapan sambil beronggeng melupakan agenda memperkasakan ummah.

   4/5 tahun adalah masa yang cukup bagi menanam benih penyatuan tetapi cukup jika kerjasama sahaja. Setiap ahli hingga ke pimpinan WAJIB menyingkirkan prejudis dan dendam, ambil iktibar sebagaimana Rasulullah menerima Abu Sufiyan dalam peristiwa Fattal Mekah.

   TAHNIAH dari penulis kecil ini.

   HASSAN TSABITT II08/09/2018

   #Muhasabah Demi Ummah.
   #MCTP


   : PRK ini adalah di kubu kuat DAP dan jika UMNO-PAS boleh bersama banyak negeri pada PRU-15 akan jatuh kepada PAS dan UMNO. ....

   Delete
  35. PH = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERAL = SEKULAR = PLURAL = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST = SYIAH = anti melayu = anti islam = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT =

   Delete
  36. pemidato tu lain... yg ni nak pegang kuasa... tu yg terhegeh2 tu

   Delete

  37. justice league = JUST LICK = CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA.

   CAPTAIN MALAYSIA = GENG NAJIB = JUSTICE LEAGUE =
   yenggedey valikopo = LEBAI MODEN DLL

   justice league = CAPTAIN MALAYSIA PENJILAT NAJIB

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH =

   WHAT HE CAN DO (EQUATING STYLE) WE CAN DO BETTER

   Delete

  38. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.
   @@@

   Bila bendaklah yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   INTERNET BOTS

   An Internet Bot, also known as web robot, WWW robot or simply -bot-, is a software application that runs automated tasks (scripts) over the Internet. Typically, bots perform tasks that are both simple and structurally repetitive, at a much higher rate than would be possible for a human alone.

   It is software that performs an automated task over the Internet. More specifically, a bot is an automated application used to perform simple and repetitive tasks that would be time-consuming, mundane or impossible for a human to perform
   Bots can be used for productive tasks, but they are also frequently used for malicious purposes.

   The term "bot" comes from robot. An Internet bot may also be known as a Web robot or WWW robot.

   https://www.techopedia.com/definition/24063/internet-bot

   Delete

  39. DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  40. Tambah baik sistem BR1M sedia ada kata Abdul Hadi   MARANG - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan konsep membantu golongan miskin perlu diteruskan bagi mengatasi masalah kemiskinan di Malaysia.

   Beliau berkata demikian ketika ditanya pendapat beliau berhubung cadangan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mahu memansuhkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tidak lama lagi.

   Menurut Ahli Parlimen Marang itu, perkara penting yang perlu diberi penekanan adalah pembaikan terhadap sistem sedia ada dan melakukannya dengan cara sistematik, bukannya ‘hilang’ begitu sahaja.

   “Apa yang penting adalah konsep membantu orang miskin, konsep itu perlu diteruskan. Yang penting adalah melakukan pembaikan untuk melakukannya dengan cara sistematik.

   “Jangan hilang begitu sahaja. Usahakan betul-betul supaya dapat mengatasi masalah kemiskinan,” katanya pada sidang media selepas Majlis Melabuh Unjam di Perairan Marang, di sini, hari ini.

   Semalam, Dr Mahathir memaklumkan kerajaan akan mengurangkan jumlah BR1M sedikit demi sedikit sebelum ia dimansuhkan.

   Menurutnya, langkah tersebut bertujuan untuk memastikan rakyat lebih berdikari dan tidak hanya bergantung kepada kerajaan semata-mata.


   : Membaiki apa yang sedia ada, hindari daripada merasuah rakyat, bantu yang benar-benar memerlukan menghidari negara daripada sistem kapitalis....

   Delete
  41. Kpd Budin, sblm tulis artikel pasal Anwar, cuba diam² jawab soalan² ni..

   1. Ko pernah x masuk lokap atau jel Budin?
   2. Pernah x ko tumbuk mata sendiri sampai lebam?
   3. Pernah dituduh meliwat?
   4. Pernah tubuh parti dan bila nak menang pilihanraya, ada org tetiba datang hijack pakatan parti yg kita usahakan?
   5. Agak² dah letih berjuang teroka tanah 20 tahun, tetiba ada org pulop senang² datang boh nama kat geran tanah usaha kita?

   Kahkahkah..

   Delete
  42. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Memang patut DSAI gusar...pengalamN dulu semasa jadi TPM telah mengajarnya..cakap aje janji, tapi bila sampai masa tak dikotakannya..malah disumbatkan ke dalam pulak !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pandangan saya selaras dengan apa yang luahkan .

   Delete
  2. Peluang Pas cerah, rakyat rasa tertipu dengan PH'
   NORAFIZA JAAFAR 26 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.5K
   'Peluang Pas cerah, rakyat rasa tertipu dengan PH'
   Ciapan Roslan Shahir di laman mikro Twitter miliknya.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Pengarah Pilihan Raya Pas Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir meletakkan keyakinan Pas mempunyai peluang tinggi untuk menang PRK Seri Setia.

   Menerusi perkongsian di lamam mikro Twitternya, Roslan berkata, PRK Seri Setia adalah signal kekecewaan rakyat terhadap janji PH.


   "Baki 14 hari kempen ternyata semakin cerah. Gabungan jentera Pas-Umno makin mantap dan lebih penting penerimaan rakyat makin menyerlah. Rakyat kecewa dan tertipu dengan janji PH. Seri Setia akan jadi signal kebangkitan mereka," tulisnya.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Halimah miliki pengalaman luar biasa]

   Beliau difahamkan berada di Makkah untuk ibadah haji namun tidak menghalang beliau mengikuti perkembangan perjalanan kempen PRK Seri Setia yang meletakkan calon Pas, Dr Halimah Ali.

   Ciapan berkenaan mendapat reaksi pengikutnya yang turut memberikan sokongan terhadap kenyataannya.

   "Hanya yang taksub PH dan hati dah tertutup akan tetap undi PH," tulis Muhammad Najid Ahmad Khairani.

   Delete

  3. Jadi MB kena berani sikit, pesan Muhyiddin

   WAWANCARA | Hasil kesepakatan parti komponen Pakatan Harapan (HARAPAN), ada tiga pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) diangkat sebagai menteri besar selepas 9 Mei 2018.

   Mereka mengetuai kerajaan di Kedah, Perak dan Johor.

   Daripada tiga itu, orang ramai memang tidak asing lagi dengan menteri besar yang ada di Kedah. Hal itu demikian kerana Datuk Seri Mukhriz Mahathir bukanlah orang biasa-biasa.

   Sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-13 lagi namanya disebut-sebut dan menjadi 'umpan' buat Umno untuk mendapatkan sokongan pengundi bagi menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat.

   Cuma keputusan PRU ke-14 menyaksikan penguasaan HARAPAN di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah kurang kukuh.

   Situasi sama dilihat di Perak. Dan di negeri itu nama baru dipertaruhkan sebagai menteri besar - Ahmad Faizal Azumu. Penguasaan HARAPAN dalam DUN Perak juga kurang kukuh dan pelantikan menteri besar terpaksa mengambil masa lebih lama berbanding negeri-negeri lain - kecuali Kedah.

   (bersambong)

   Delete
  4. (sambongan)

   Di Johor HARAPAN menang kerusi lebih banyak berbanding parti lain. Maka dilantiklah Datuk Osman Sapian mengetuai kerajaan negeri pada 12 Mei bagi menggantikan Datuk Mohamed Khaled Nordin yang kalah mengejut di DUN Permas.

   Prestasi tetap memuaskan

   Osman juga nama yang kurang dikenali. Mungkin beliau bukan asing kepada penduduk di negeri selatan semenanjung itu, tetapi namanya amat jarang disebut selain daripada Bangsa Johor.

   Selepas itu barulah nama Osman menjadi sebutan. Malangnya atas sebab yang tidaklah membanggakan.

   Ditanya prestasi Osman sebagai menteri besar, Tan Sri Muhyiddin menegaskan, tidak ada apa-apa masalah yang dihadapi sebenarnya.

   "Goyah? Tak goyah... selagi tak ada krisis, tak goyahlah," katanya dengan yakin.

   Beliau ditemui pada sesi wawancara Malaysiakini bersama wakil Sinar Harian di Bukit Damansara pada Jumaat lalu.   Menurut presiden BERSATU itu beliau melihat laporan mengenai prestasi semua pemimpin parti termasuk yang ada di Johor.

   Setakat ini kata Muhyiddin beliau berpuas hati dengan prestasi mereka.

   Pun begitu Muhyiddin yang kini dilantik mengetuai Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengakui dari semasa ke semasa akan ada cabaran yang perlu didepani.

   Tambah beliau sama seperti di peringkat persekutuan, di peringkat kerajaan negeri ada beberapa isu yang harus ditangani dengan teliti. Dan ia bersifat unik, kerana berbeza dari satu negeri ke negeri lain.

   Tak ada isu besar

   Dan memang Muhyiddin layak berkata begitu kerana beliau sendiri pernah menjadi menteri besar Johor. Hampir sembilan tahun beliau menjadi menteri besar.

   "Setiap menteri besar ada menghadapi masalah-masalah tertentu," katanya.

   Menurut Muhyiddin lagi seseorang menteri besar harus bijaksana untuk menguruskan masalah tersebut.   Namun beliau yakin jika menteri besar itu mengutamakan apa yang dimahukan rakyat maka tokoh terbabit akan tetap mendapat sokongan.

   "Tapi mereka mesti ada keberanian sikit untuk menangani beberapa perkara tertentu itu," katanya sambil tersenyum, namun tidak menjelaskan dengan lebih lanjut maksud "tertentu" itu.

   Berbanding negeri lain Johor dilihat mempunyai kelainan tersendiri dari aspek sosial dan politik. Antara lain hal itu kerana rasa kebanggaan menebal penduduk negeri itu dengan semangat Bangsa Johor.

   Pembangunan pesat di negeri tersebut - misalnya projek Forest City - juga memudahkan Johor menjadi topik perbualan ramai.

   Baca Muhyiddin tawar diri bantu menteri baru

   Kehebatan kelab bola sepak JDT yang begitu menonjol puula menjadikan negeri berkenaan sentiasa unik.

   HARAPAN memenangi PRU ke-14 lalu dengan menguasai 36 daripada 56 kerusi DUN yang dipertandingkan.

   BN bertahan di 19 kerusi dan satu lagi dimenangi PAS.

   Menurut Muhyiddin beliau yakin Mukhriz dan Ahmad Faizal akan dapat menguruskan negeri masing-masing dengan baik.

   "Saya tak nampak ada apa-apa isu besar setakat ini," katanya.

   Mengenai Johor Muhyiddin juga bersikap positif dan yakin Osman mampu menjadi menteri besar yang berkesan serta disokong semua pihak.

   "Menteri besar Johor pun ada berbincang dan meminta pandangan saya," katanya.

   Delete
  5. Osman ni walaupun takda berdegree macam Dr.Mazlee Menteri Pendidikan dan tidak lepasan TAHFIZ, dia OK. Banyak benda yang dah dibuatnya di Johor, kebanyakannya yang dah dibuat di Selangor dan Penang - dasar-dasar bertujuan untuk mengurangkan beban rakyat. Dia juga berusaha untuk menyelesaikan kemelut masalah tanah reserve Melayu yang tinggal 30 tahun je lagi pajakannya. Walauoun gagal mengubahnya jadi FREE HOLD tapi dia b erjaya tambah tahun pajakan kepada 99 tahun balik. Jadi orang Johor tak berapa kisah, dia takda degree. Cuma masalahnya, dia perlu BERANI menangani hal 'tertentu' seperti yg disebut oleh Mahyiddin. Untuk ini, dia elok mengelak daripada bercakap 'PM tak faham dengan masalah tanah di Johor"....hahaha
   Tanamkan sifat berani, Seman. Masa beryamse dah lama berlalu. Sekarang awak dah jadi Menteri Besar, tunjukkan kusamu........

   Delete
  6. Muga hayat Mahathir yang sampai ke PRU15


   Dato Huan Cheng Guan Penang menulis:

   Saya baca ini pun ketawa besar . Tun M kata Najib may not be around to participate in next GE .

   Dulu Cikgu Inggeris saya dia ajar dan kata itu perkataan 'may ', bermakna mungkin bolih dan mungkin tidak bolih.

   Masih fresh dalam memori saya, dalam kempen ceramah di merata PRU 14, Nga Kor Meng dan Hew Kuan Yew @ superman pun kata mereka DAP hanya gunakan Tun M sahaja dan Tun M akan MAY not be around very soon kerana umur Tun M pun dah mencecah 93 tahun.

   Apa apa pun, Dato Sri Najib may be around to contest or not, that is another story.


   Jangan dok tiap tiap hari maki hamun DSNR sudah. Yang sudah memang pergi lah buat kerja , tak payah lah everyday dok run down DSNR .

   Apa apa pun hati saya tak sebusuk macam Nga Kor Ming dan Hew Kuan Yew dari DAP kerana dalam ceramah di merata tempat, MEREKA KATA TUN M WONT BE AROUND VERY SOON.

   Tapi, saya tetap doakan Tun M panjang umur dan Dato Sri Najib Razak tetap hero dan pemimpin yang saya hormati untuk selama lamanya.

   Wow! Fadzil Noor pun doakan tapi tak pada suntikan hormon

   Delete
 3. Kalau dah tak dizinkan tuhan janji apa pun tak guna. Dari komen2 netizen pun nampak macam rakyat pengundi pun tak setuju Anwar jadi PM. Kalau ya pun dapat jadi PM entah2 tak sampai sepenggal sebab dia ni pandai bercakap dan main politik saja. Bila dah jadi PM bukan dia bekerja mentadbir negara, tapi sibuk main politik. Rasa2 orang UMNO pun sedar kelemahan Anwar ni sebab tu dia orang canang tak sabar Anwar jadi PM. Senang UMNO sapu PH habis lepas tu. Not surprise kalau time tu PKR join dengan UMNO. Gelojoh betul mamat ni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pandangan saya selaras dengan yang Karim Gani luahkan .

   Dahulunya , Anwar melonjak keatas kerana diberi peluang serta jalan yang seluas luasnya .

   Memang tidak dinafikan dia adalah 'orator' dan 'moderator' yang bagus . Tetapi pandangan dan pendapat saya , dia agak longgar sebagai 'implementor'.

   Stigma sedemikian rupalah yang sedang di lalui olih Dr. Mazlee Malik apabila tindakan demi tindakan yang di lakukannya serba tak menjadi .

   Delete
  2. Amat setuju...pembangkang lebih suka anwar jadi pm.rasanya mereka merasakan anwar lebih mudah diatasi berbanding tun M,azmin atau pemimpin lain pakatan...

   Delete
  3. Rancangan Rafizi nak jd PM ke 9.. Anwar dah tua..dgn jawatan Timbalan Presiden PKR senang dpt jawatan PM..alasannya PKR kerusi terbanyak..jauh wawasan kau En Rafizi..bijak2.

   Delete
  4. Rafizi serang Azmin lagi dalam perebutan parti PKR   Anggota PKR diminta memilih timbalan presiden yang tidak akan bersaing dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri, kata Rafizi Ramli.

   Menurut Rafizi, apabila Anwar menjadi perdana menteri kelak, orang kedua dalam parti mestilah seseorang yang memberikan komitmen penuh kepada perjuangan presiden partinya iaitu meneruskan agenda reformasi negara.

   "Bukan kerja kita untuk menggulingkan kerjaya politik Anwar dan masa depannya," kata Rafizi di depan kira-kira 200 hadirin majlis yag diadakan di Bayan Baru, Pulau Pinang malam tadi.

   Rafizi ialah naib presiden PKR yang menawarkan diri untuk bertanding bagi jawatan timbalan presiden pada pemilihan parti itu kali ini.

   Keputusannya itu meletakkan bekas anggota parlimen Pandan berkenaan berdepan dengan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Azmin Ali.

   Membawa slogan Reformasi 20 Tahun, Rafizi mempunyai pasukan tersendiri bagi mengharungi pemilihan kali ini. Antara tokoh yang ada dalam pasukan itu ialah Anggota Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul dan rakannya dari Kapar Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid.

   Pertembungan Rafizi - Azmin itu menarik perhatian ramai kerana sejak beberapa tahun lalu kedua-dua pemimpin dilihat memang mempunyai pendekatan berbeza dalam politik.

   Bagaimanapun jika ditanya pemimpin PKR menegaskan tidak wujud sebarang kem dalam parti berkenaan bagi menutup pekung yang kini membusuk.   Anwar yang menjadi satu-satunya calon bagi jawatan presiden PKR dipersetujui akan dilantik menjadi perdana menteri menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak lama lagi.

   Pada masa sama wujud spekulasi yang dibawa oleh kumpulan Rafizi dipercayai disetujui Anwar mendakwa Azmin sedang berpakat dengan Dr Mahathir serta bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin untuk menghalang Anwar menjadi perdana menteri.

   Kata Rafizi sebaik saja Anwar dilantik menjadi perdana menteri beliau sepatutnya memberikan sepenuh tumpuan kepada tugasnya membantu rakyat dan bukannya mengawasi orang lain yang cuba mengganggu agendanya.

   "Kalau ada orang yang asyik mengganggu semasa dia memandu, dia mungkin berdepan kemalangan. Jadi bila kita nak ke depan?" katanya dengan memberikan analogi.

   Rafizi juga berkata PKR tidak perlu lagi kepada sebarang perjanjian "pintu belakang" oleh sesetengah pihak bagi mengganggu keputusan yang dicapai parti.

   "Apabila parti sudah membuat keputusan, apabila pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN) sudah memutuskan nama calon menteri besar, kita tak mahu mana-mana pihak pergi menyerahkan nama lain melalui pintu belakang walaupun ia tidak dicadangkan oleh pemimpin.

   "Apabila presiden parti membuat keputusan menyerahkan nama kepada Putrajaya (untuk jawatan menteri atau timbalan menteri), kita tak mahu ada orang dengan kabel lain menyerahkan nama lain supaya wujud senario lain," katanya.

   Kenyataan itu tidak merujuk kepada mana-mana insiden secara jelas namun ada kemungkinan ia - antara lain - melibatkan pelantikan menteri besar Selangor selepas Azmin meletak jawatan baru-baru ini. Malaysiakini sebelum ini melaporkan pemimpin HARAPAN mencadangkan nama anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ijok Dr Idris Ahmad bagi mengisi kekosongan ditinggalkan Azmin.

   Bagaimanapun akhirnya ADUN Sungai Tua Amirudin Shari dilantik menjadi menter besar Selangor. Perkara ini dikatakan ada mainan politik belakang untuk membatalkan keputusan parti.

   : PKR ini parti datang daripada UMNO, mereka wujud kerana perembutan dalam UMNO. PKR ini bila ada kuasa perangai UMNO akan terserlah....

   Delete

  5. Kikis sikap sokong pemimpin membuta tuli

   Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru rakyat supaya mengikis sikap mempertahankan pemimpin yang melakukan kemungkaran biarpun mempunyai pegangan agama dan budaya yang sama.

   Beliau berkata rakyat seharusnya bijak membezakan hal baik dan buruk untuk mempertahankan seseorang itu.

   Katanya ia tidak wajar dibuat atas pertimbangan faktor bangsa, budaya dan agama yang sama.

   "Sikap rakyat sekarang ini tidak mengapa mempertahankan individu yang sudah melanggar hukum agama seperti merompak duit rakyat, rasuah, asalkan adat, agama, budaya kita sama,” katanya ketika berucap pada majlis Agenda Malaysia Bau di padang Felda Jelai 4 di Gemas malam tadi.

   Turut hadir Pengerusi PKR Negeri Sembilan, Aminuddin Harun yang juga menteri besar dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, Halimey Abu Bakar.

   Dalam pada itu, Anwar turut menegaskan hak Felda dapat dikembalikan dalam masa terdekat dan membaik pulih semula kerosakan yang dilakukan oleh kerajaan lama dahulu.

   Beliau turut menyatakan keyakinan bahawa pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) akan melakukan pembaharuan dengan memulihkan kerosakan dan mengembalikan semula hak Felda yang diseleweng sebelum ini.

   Delete
  6. Jangan diskriminasi wanita Islam
   RIDAUDDIN DAUD 1 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore54
   Jangan diskriminasi wanita Islam
   Orang ramai menghadiri Konvensyen Wanita Islam Nasional (Konwanis) 2018, di Putrajaya, hari ini. - Foto Sinar Harian oleh SHARIFUDIN ABDUL RAHIM
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PUTRAJAYA - Kerajaan perlu memastikan wanita Islam tidak dihalang daripada melaksanakan tuntutan agama seperti bertudung dan hak beribadah di tempat kerja baik di hotel, syarikat penerbangan, butik pakaian dan syarikat pelancongan.

   Pengarah Konvensyen Wanita Islam Nasional (Konwanis) 2018, Siti Affiza Mohammad berkata, cadangan tersebut merupakan salah satu daripada tujuh resolusi yang dibawa sempena konvensyen tersebut yang ditandatangani 3,500 wanita.


   Antara lain, katanya, mereka juga menggesa kerajaan mempergiatkan kempen kesedaran hak-hak wanita dalam peruntukan undang-undang , kesihatan, pendidikan dan politik.

   “Selain itu, kami juga meminta kerajaan perlu mewujudkan satu sistem penguatkuasaan dan pemantauan berkesan bagi polisi dan undang-undang yang sedia ada.

   “Kerajaan juga perlu menyelia majikan supaya sediakan insentif kewangan dan bukan kewangan bagi kesejahteraan wanita dan keluarga.

   “Malah, kerajaan perlu mengiktiraf kos ekonomi bagi peranan wanita dan menyokong usaha-usaha pembangunan wanita dilakukan badan bukan kerajaan (NGO) tanpa diskriminasi dan birokrasi,” katanya.

   Beliau berkata demikian kepada Sinar Harian semasa menghadiri konvensyen tersebut di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, hari ini.

   Tambahnya lagi, semua pihak juga perlu melaksanakan ‘Program Pemerkasaan Lelaki’ dari aspek agama, politik, ekonomi dan pendidikan demi kebahagiaan wanita dan kesejahteraan negara.

   Jelasnya, peranan wanita perlu diberi perhatian kerana mereka merupakan komponen masyarakat yang penting dalam menentukan hala tuju negara.

   “Dasar Wanita Negara menegaskan perlunya penyediaan persekitaran kondusif bagi meningkatkan martabat dan kesejahteraan hidup wanita.

   “Melihatkan kepada perkara tersebut, Konwanis 2018 mengemukakan tujuh resolusi untuk perhatian kerajaan. Resolusi ini mewakili suara 3,500 wanita.

   “Konwanis 2018 menggesa agar resolusi ini diambil kira dalam Pelan Tindakan Dasar Wanita Negara dan peruntukan dalam Bajet 2019 nanti,” ujarnya.

   Konvensyen tersebut membincangkan pelbagai isu melibatkan wanita dengan membawa beberapa tokoh untuk membentangkan pelbagai kajian dan perkongsian ilmu bersama peserta.

   Kira-kira 3,000 peserta menyertai program yang julung-julung kali diadakan anjuran Wanita Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) dengan kerjasama Tarbiah Sentap, Sinar Harian dan Hijriahome.

   Delete
 4. Kalau ikut modal Rafizi berkempen, nampak macam Anwar takut 'Azmin' mahu mengambil tempat tersebut selepas Tun berundur.

  Kegelisahan yang berpunca daripada ia tidak mahu percaya kepada qada dan qadar selain terlalu mengidam perkara yang dalam hatinya ia sendiri tahu ia tak berhak untuk jawatan itu.

  Manusia merancang dan berpakatlah bagaimanapun, sekiranya tidak diizinkan Allah ia tak akan dapat apa yang ia idamkan itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bro..Apa kononnya udah tertulis qada dan qadar tu dsebabkan kegelisahan/ ketakutan yg pasti belakunya..apa yg diidamkan dan yg dicita2kan itu..bagaimana pula boleh diperkatakan bkn haknya hingga boleh dbaca hatinya walhal qada dan qadar itu hak/ketentuan Tuhan.. merancang itu semestinya.. keizinan harus terletak dtangan Tuhan benar..bagaimana pula kita meletak keizinan itu seolah2nya ditangan kita..belum pasti dan yakin tapi kita udah pasti dan yakin..

   Delete
  2. Bang Shah..ini kereje apek2 lempang..
   Puak saka hantu puaka menyelit..membelit..mengigit..sekelompok ddlm sekelompok dluar..
   Bg Anwar..
   Berakit2lh kehulu..
   Berenang2lh ketepian..
   Bertahan cucuk2 sakit dahulu..
   Berkait dapat pm kelapan..

   Keh keh keh keh heh heh heh eh

   Delete
  3. Bina semula negara.. itu lah tagline rafizi masa kempen pru14 realiti tersembunyinya Bina semula kerjaya politik Rafizi.. Anwar terpedaya ngan permainan Rafizi. Rafizi Raja Catur.

   Delete
  4. Ye..bina semula negara bro..
   jika rasuah dan slewengan tidak memberi erti selama ini..terus lh mencari mengidam pemimipin yg boleh setara mahathir..
   Ye bina semula negara beb..
   Apa ertinya kerajaan yg ada masih kekok berharap penuh taiko93 hingga tertubuhkan penasihat..
   Ye bina semula negara bhai..
   Apa boleh maju dan sejahtera aman bebas tenteram dlm 5/10 thn mendatang nak diletak kemuka rakyat..
   Ya bina semula negara..
   Ya bina semula negara..
   Ya bina semula negara..
   Enjit enjit semut..siapa sakit naik atas..enjit2 semut..siapa sakit naik...hahaakeh kehheh

   Delete
  5. Cara patahkan hujah transgender
   XIFU NASER 28 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   Xifu Naser
   Xifu Naser
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   HUKUM fitrah kemanusiaan ialah jantina hanya ada dua iaitu lelaki atau wanita. Ini hukum asal mengikut syariah. Jantina adalah persoalan biologi sejak lahir.

   Tetapi Islam juga iktiraf ada masanya kemaluan bayi adalah samar. Contohnya, khunsa ialah situasi di mana bayi mempunyai dua kemaluan. Dalam kes ini, pakar biologi akan membuat keputusan tentang mana satu kemaluan akan dikekalkan.


   Walau bagaimanapun, istilah transgender di Barat bukan sahaja merujuk kepada situasi kesamaran kemaluan tetapi juga kepada situasi di mana seorang lelaki yang telah menjadi ayah dan suami selama 30 tahun, tiba-tiba ubah kemaluan lelakinya kepada kemaluan wanita. Dia sanggup tinggalkan anak dan isterinya hanya kerana secara psikologi sudah timbul perasaan kewanitaan! Akibatnya institusi keluarga runtuh.

   Kerana risiko keruntuhan keluarga yang tinggi, gerakan transgender mengalami tekanan yang tinggi untuk mencari hujah-hujah menghalalkan transgenderisme secara mutlak.

   Hujah utama yang paling kuat menyokong transgenderisme ialah hujah genetik. Transgender dakwa bah awa mereka dilahirkan begini kerana DNA dan struktur otak mereka memang lain.

   Pada 1995, pakar Neurobiologi, Dick Swaab, mendapati wujudnya beza struktur otak jantina lelaki dan wanita. Kemudian beliau juga mendapati struktur otak transgender lebih menyerupai struktur otak wanita.

   Teori ini sangat diragui kerana sampel hanyalah berdasarkan12 orang transgender! Dick Swaab telah menghabiskan 25 tahun hanya untuk kaji 12 sampel ini sahaja.

   Dengan tekanan politik yang bertubi-tubi ke atas sains untuk membuktikan Amerika tidak salah bila mengiktiraf perkahwinan sejenis, sebuah konsortium universiti-universiti Amerika sudah ditubuhkan. Ia berusaha mengumpulkan 10,000 sampel di mana 3,000 adalah transgender.

   Setakat ini masih tidak jumpa sebarang bukti biologi kukuh bahawa transgender ini adalah fitrah semula jadi. Bahkan Prof Paul McHugh yang juga Ketua Psikiatri John Hopkins Hospital dan mendapat penghormatan Khidmat Cemerlang di Universiti John Hopkins Medicine adalah antara mereka yang bersuara lantang mengatakan bahawa masalah transgenderisme ialah masalah psikologi, bukan biologi.

   Prof McHugh menentang pembedahan tukar jantina kecuali kes-kes luar biasa seperti ada dua kemaluan. Bahkan Prof secara terbuka menghentam transgender sebagai 'counterfeits' iaitu sebuah pemalsuan! Prof kata transgender perlu terapi psikologi supaya mereka terima gender semula jadi mereka sejak lahir. Kalau mereka dilahirkan dengan kemaluan lelaki, mereka perlu diberi terapi untuk terima identiti jantina mereka sebagai lelaki.

   Hujah biologi sebenarnya adalah hujah yang paling lemah. Kalau terdapat bukti biologi bahawa DNA atau struktur otak transgender adalah beza, maka timbul persoalan adakah setiap transgender sanggup scan otak mereka untuk buktikan bahawa DNA atau struktur otak mereka adalah selari dengan biologi transgender?

   Kalau terbukti tidak selari, ini bermakna mereka terpaksa terima hakikat bahawa mereka mengalami kesihatan mental! Saya rasa tiada transgender akan berani mengambil risiko yang tinggi ini.

   Satu lagi hujah popular ialah Prinsip Mudarat yang didukung oleh ahli falsafah liberal John Stuart Mills. Prinsip ini berkata bahawa selagi sesuatu perbuatan itu tidak memudaratkan orang lain, maka perbuatan ini baik. Transgenderisme adalah isu peribadi dan tidak memudaratkan orang lain.

   Prinsip ini telah dikritik hebat kerana gagal melihat realiti kehidupan yang kompleks. Bagaimana mungkin transgenderisme tidak memudaratkan isteri yang tiba-tiba dapat tahu suaminya sudah tukar menjadi wanita?

   Delete

  6. Komen2 kpd Anwar kata "Kikis sikap sokong pemimpin membuta tuli"

   Jamaluddin Mahmud Jamaluddin Mahmud
   ..dan ada lanun simpan duit dlm rumah beratus2 juta..dgn bilion2..jahat sungguh.

   Salleh Abbas DeeDee
   Siap nak jual Malaysia kat China plak tu... pastu buat program bangkit melayu... jadah tu...

   Anatta Zen
   Kikis sikap menyokong pemimpin secara membuta tuli termasuklah diri saya ni. Jangan sokong saya membuta tuli, hanya kerana saya anwar.

   Delete
  7. Bila makan duit DAP, facebook Hussin makin bodoh membuat komen   Memang banyak dapat duit kalau jadi "RedArmy" DAP. Tapi malang kalau bagi yang beragama Islam sanggup jual agama sehingga hilang kewarasanya dalam menjalankan kerja propanganda DAP.

   Royalti adalah hak rakyat. Kalau dapat royalti bukan rakyat penyokong PAS sahaja dapat manafaat. Yang sokong PH, Yang sokong BN @ UMNO pun dapat. Yang jual agama dengan DAP macam Hussin pun akan dapat manafaatnya.

   Soal royalti adalah soal prinsip dan kalau PH buat kerja bodoh macam apa yang dikehendaki oleh si Hussin yang jual diri kerana nak sesuap nasi mana prinsi perjuangan PAKATAN RAKYAT. Apakah PH nak dirinya sama macam BN @ UMNO dulu yang rakyat jatuhkannya?

   Zaman sekarang orang dah fikir matang. Politik bukan zaman Pak Kaduk tapi malang fikiran jumud
   Hussin nak PH jadi Pak Kaduk dan Mahathir jadi MAHAZALIM semula.

   Harap jangan layang si bodoh Hussin
   akal dia pendek. Binalah politik matang.

   Delete
 5. salam bro jd...setuju dgn pendapat awak dalam hal ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. HSR: Penafian Singapura malukan Malaysia   KUALA LUMPUR – Pembangkang terkejut dengan penafian Singapura terhadap kenyataan Menteri Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang menyatakan bertemu wakil republik itu atas urusan Rel Berkelajuan Tinggi (HSR).

   Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, kenyataan rasmi negara jiran itu memalukan kerajaan Malaysia kerana disifatkan sebagai ‘pembohong besar’ dan mereka–reka cerita bagi menyedapkan hati rakyat.

   “Jika benar kenyataan itu, kami tidak faham maksud sebenar perkara itu dibohongi, sama ada untuk membuktikan kepada rakyat bahawa HSR masih ada dalam jadual pembangunan atau sekadar menunjukkan betapa Kerajaan PH (Pakatan Harapan) benar-benar membuat kerjanya” katanya dalam kenyataan hari ini.

   Beliau turut mempersoalkan mengapa rakyat tidak dimaklumkan mengenai kedudukan sebenar rundingan dengan republik itu.

   “Perlukah mereka dibohongi bagi menutup kelemahan kita? Selepas kerajaan mencipta penipuan paling besar mengenai kedudukan hutang negara, kini kita disuakan pula dengan pelbagai tipu muslihat oleh kerajaan.

   “Belum pun tiga bulan memerintah, kerajaan sudah banyak melakukan ‘silap mata’ terhadap dasar dan janji manifestonya untuk PRU ke-14,” katanya.

   Beliau turut membidas tindakan kerajaan baharu PH yang membuat pusingan ‘u’ terhadap janji untuk menghapuskan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan menutup Biro Tata Negara (BTN) yang selama ini dianggap digunakan oleh Barisan Nasional bagi kepentingan politik. – MalaysiaGazett

   Delete

  2. Komen2 kpd Anwar kata "Kikis sikap sokong pemimpin membuta tuli":

   Valda Hee

   Sy bersetuju dan menyokong saranan DSAI... Apa yg dikatakan oleh beliau ada betulnya juga. Jika dah memang jelas terang dan nyata bahawa seseorang pemimpin itu terlibat dgn salah laku, rasuah dan sebagainya.. Buat apa nak sokong pentadbirannya kan? Bak kata DSAI, jgn sokong membuta tuli.

   Setiap rakyat perlu bertindak tegas dan matang serta mempunyai pemikiran yg rasional dlm membuat keputusan utk menentukan mana yg baik dan buruk, mana yg positif dan negatif, mana pihak atau pemimpin (kerajaan atau pembangkang) yg lebih mengutamakan kebajikan rakyat dlm setiap tindakan mereka di sepanjang pemerintahannya. The choice lies in our own hands! Be smart!!

   Redzawan Mohammad
   Pemimpin yg membina asas politik berdasarkan keturunan atau waris sungguh malang untuk rakyat negara tersebut, seolah olah rakyat melukut tepi gantang . Pemimpin hendak lah sentiasa ikut Perlmbagaan negara.

   Delete
 6. Baguslah kalau ada rasa takut sebab kelayakan sebagai PM juga ada pada orang lain.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa itu kisah “The Equanimity?”   Jom saya terangkan dalam bahasa kampung jer. Supaya semua rakyat pelbagai peringkat faham.

   BAB 1
   The EQUAMINITY adalah sebuah kapal mewah yang disita secara tidak sah oleh kerajaan Indonesia. Namun apabila peguam2 empunya kapal tersebut iaitu EQUAMINITY (Cayman) Ltd. membantah penyitaan tersebut sebagai tidak sah dan ianya tiada kaitan dengan 1MDB , maka Mahkamah Daerah Jakarta Selatan Indonesia, melepaskan penyitaan atas alasan kukuh ianya memang tiada kaitan dengan 1MDB, faham tak setakat ini? πŸ€”.

   Namun usaha gigih KERAjaan Puunah Harapan cuba mengaitkan bahawa kapal itu dipunyai oleh Jho Low dan dibeli dengan wang 1MDB. Maka bertungkus lumus lah para pemimpin dan mahamacai Puunah Harapan mencipta reka cerita fitnah tanpa fakta agar rakyat yang kelas bangang percaya bahawa ianya milik Jho Low dan dibeli dengan wang 1MDB. Bukan setakat itu sahaja, usaha keras mahacai pemfitnah tersebut untuk mengaitkan Jho Low dengan DS Najib.

   BAB 2
   Bertahun-tahun lamanya mereka berusaha dan cuba kaitkan Jho Low dengan DS Najib. Yang kelakarnya ayahnda Jho Low adalah kroni rapat kepada PM ke 4 dan PM ke 7. Ayahnda kepada Jho Low telah mengumpul kekayaan sejak zaman PM ke 4 lagi.

   Faham tak setakat ini? πŸ˜…πŸ˜…

   BAB 3
   Persoalannya Bagaimana kapal mewah THE EQUAMINITY boleh dibawa ke Malaysia oleh PM ke 7? Sedangkan ianya telah diisytihar oleh Mahkamah Selatan Jakarta bahawa kapal tersebut adalah kepunyaan sebuah syarikat luar negara iaitu EQUAMUNITY (Cayman) Ltd dan tidak ada kena mengena dengan 1MDB. Penjelasan paling logik adalah jika PM ke 7 adalah pemilik syarikat EQUAMUNITY (Cayman) Ltd.

   BAB 4
   Persoalan seterusnya Mengapa pula setelah dibawa ke Malaysia baharu hendak siasat siapa Tuanpunya kapal ni? Kalau tidak tahu Tuanpunya kapal ni, mengapa pulak di bawa ke Malaysia? Kenapa tak bawa ke United Nation ke? Bermakna reka cerita yang mengatakan ianya kepunyaan Jho Low yang dibeli dengan wang 1MDB adalah fitnah semata-mata ke?

   Kenapa nak siasat sampai 6-9 bulan hanya untuk nak tahu empunya kapal?
   Yg ni lagi pelik erkπŸ€”. Dalam dunia berteknologi tinggi yg mana capaian data hanya dihujung jari, perlukah 6-9 bulan?

   BAB 5
   Apakah harta yg disita oleh kerajaan, menjadi tanggungjawab kerajaan menangung kos selenggaraan. Tak logikkan? Adakah kereta anda yang disita oleh JPJ atau PDRM ditanggung kos selenggarannya oleh kerajaan? Adakah kapal ini perlu diselenggara? Siapa yang nak gunakannya? Setahu saya telah banyak kapal yang disita oleh kerajaan dan ianya menjadi besi buruk di dockyard di mana ia di simpan.

   Terlalu banyak misteri yang disorokkan oleh KERA jaan Puunah Harapan😏 yang telus mulus tentang EQUAMINITY

   Dah faham? 🀣. Tepuk lahπŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

   Kapt Azizan Adam (B)


   : Sebenarnya Mahathir nak jadikan kapal ini macam "TILAM" Anwar untuk Najib dalam pembicaraan nanti....

   Delete

  2. Komen2 kpd Anwar kata "Kikis sikap sokong pemimpin membuta tuli":

   Zamri Tz

   Untuk pengetahuan DSAI rakyat memang dah pilih PH untuk Tadbir negara sekarang ini masa untuk PH buat kerja bangunkan negara bukan masih nak berkempin lagi xperlu lagi nak jelajah seluruh negara nak cakap ni lagi teruskan langkah baiki segala kelemahan yang ada dulu masa jadi pembankang senang nak cakap dan kritik so sekarang buktikan pada rakyat yang PH boleh buat lagi baik bukan masih nak berpolitik lagi.

   Maria Edora

   kenyataan yang diberikan oleh DSAI itu tepat...sudah masanya metaliti rakyat negara ini perlu diubah di mana tidak semua pemimpin yang dipilih perlu disanjung dan diikuti...jika pemimpin dipilih melakukan kesilapan (seperti Njib) itu adalah hak kita untuk menolak dan mengkritik secara baik supaya negara ini terbina dengan dasar yang telus antara rakyat dan pemerintah...

   Delete
  3. PM-4 PUNCA KEROSAKAN AKHLAK


   Dai Afiqah bimbang 90 peratus remaja tonton pornografi
   AZIMAH GHAZALI 29 OGOS 2018
   Dai Afiqah bimbang 90 peratus remaja tonton pornografi
   Afiqah
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   GADIS ini antara contoh terbaik belia bijak mengambil peluang, di samping menabur bakti untuk anak bangsa sebaik tamat pengajian di institusi pengajian tinggi.

   Naib juara pentas akhir Da’i Pendakwah Nusantara, Nur Afiqah Mahmud, 23, kini menumpukan kampung halamannya Kedah khususnya di tempatnya di Baling, untuk menjalankan program kemasyarakatan.

   Jika sebelum ini banyak membuat program dengan kerjasama agensi dan jabatan terlibat, dengan platform yang ada sebaik tamat pengajiannya di Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) Mei lalu, dia kini menumpukan program meningkatkan jati diri golongan anak gadis.

   “Saya pun ada latar belakang Ijazah Sarjana Muda Kaunseling, kajian tesis saya pun pasal isu anak luar nikah, dari situ saya lihat isu anak gadis di negara ini perlu diberi perhatian. Saya rasa perlu ‘all-out’ isu ni.

   “Nak buka premis kebajikan gadis tu mungkin tak mampu lagi. Sekarang saya mulakan dengan langkah pencegahan dulu,” katanya yang sebelum ini sering turun padang ke sekolah-sekolah dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi memberikan ceramah kepada pelajar wanita. Khuatir dengan isu-isu berkait belia wanita, katanya, tumpuan diberikan kepada gadis kerana berasa dekat dengan golongan itu, apatah lagi hampir sebaya.

   Afiqah juga mengajak rakan-rakan dainya bersama, namun buat masa ini mahu berbakti dahulu di kawasannya dengan menumpukan 18 sekolah menengah di Baling sebelum bergerak ke daerah dan negeri lain.

   “Saya salah seorang Ikon JKM dilantik awal tahun ni. Daripada situ saya kumpul maklumat. Saya bimbang, bayangkan daripada jumlah belia Malaysia, purata didapati dalam masa 15 minit, seorang anak luar nikah dilahirkan.

   “Kalau dalam tempoh satu bulan lebih kurang 2,000 anak luar nikah. Kalau dalam tempoh setahun bayangkan berapa, itu perangkaan daripada Jabatan Pendaftaran Negara. Saya ambil semua tu dari JKM. Itu statistik pada 2012. Sekarang boleh jangkakan apakah jumlah itu meningkat. Ini sebab penting tumpuan diberikan terhadap mereka ini,” katanya.   Gejala sosial
   Sedar untuk menjangkau bilangan pelajar wanita bukan mudah, Afiqah berkata, dia perlu ada kerjasama dengan guru-guru kaunseling seluruh negara.

   Mengulas belia terlibat gejala sosial, sama ada lelaki mahupun wanita, katanya punca utama disebabkan melihat video pornografi.

   “Saya boleh kata, 90 peratus remaja sekolah kita yang lihat benda (porno) ni. Tambahan dengan wifi free, guna telefon bimbit tak dikawal oleh ibu bapa, sampai tak boleh belajar, terlanjur.

   “Bila lihat jumlah yang ramai ini rasa nak menangis. Bila terlibat benda-benda macam tu, saya tanya soalan kedua pula, solat tak... 90 peratus juga yang tak solat. Jadi benda tu berkait, bila tak solat akademik pun jatuh,” katanya.

   Menurutnya, dibimbangkan dengan isu timbul ini, generasi akan datang turut terjejas sekali gus boleh merosakkan negara.

   Delete

 7. "BETULKAH INI APA YG DIUCAPKAN SHAFIEE ABDULAH"

  Berhubung perlantikannya, Muhammad Shafee mendakwa, Najib tidak berminat dengan idea melantiknya sebagai pendakwa melalui Fiat kerana tidak mahu menyinggung perasaan Gani.

  “Malah Najib paling enggan berbuat demikian, bagaimanapun Tun Dr Mahathir Mohammad yang menegaskan mahu melantik saya sebagai pendakwa raya khas dalam rayuan Anwar ini.

  “Ini adalah kerana beliau (Dr Mahathir) tidak mempunyai keyakinan bahawa Jabatan Peguam Negara dapat mengendalikan rayuan secara cekap. Ini mungkin disebabkan Jabatan Peguam Negara pernah kalah dalam kes Liwat II di Mahkamah Tinggi serta di Mahkamah Persekutuan di dalam Liwat I,” katanya.

  Muhammad Shafee berkata beliau dipanggil pada atau sekitar Jun atau Julai 2013 oleh Dr Mahathir melalui peguam Matthias Chang untuk menghadiri pertemuan di Yayasan Perdana, Putrajaya.

  “Kemudian baru saya mengetahui bahawa Najib juga ada dijemput lebih awal untuk bertemu Dr Mahathir. Saya difahamkan bahawa beliau (Dr Mahathir) berjaya memujuk Najib untuk meyakinkan Gani melantik saya dengan cara Fiat sebagai pendakwa raya khas dalam rayuan itu.

  “Saya diberitahu berhubung perkara ini selepas Najib meninggalkan Yayasan Perdana oleh Dr Mahathir sendiri. Saya juga dimaklumkan Matthias bahawa perlantikan saya adalah salah satu daripada enam permintaan Dr Mahathir dan jika ia tidak ditunaikan beliau (Dr Mahathir) akan menentang Najib,” katanya.

  Menurutnya dalam tempoh beberapa hari, beliau dihubungi oleh pejabat Dr Mahathir dan pejabat Perdana Menteri ketika itu supaya menemui Gani memandangkan semua sudah bersetuju dengan perlantikannya itu.

  "JIKA SUNGGUH AMAT MALANG SE KALI" ????

  “Saya bertemu Gani dengan kehadiran Hanafiah. Perjanjian bertulis dibuat berhubung perlantikan saya. Perjanjian bertulis ini diketahui setiap individu yang mengambil bahagian dalam proses membuat keputusan ini.


  Muhammad Shafee berkata beliau berkhidmat untuk UMNO, Barisan Nasional (BN) dan perdana menteri terdahulu daripada Dr Mahathir, Datuk Seri Abdullah Badawi serta Najib.

  “Ketika itu saya mewakili UMNO, BN dan kadan.


  Tak takut macamana klu ini. Sailang pertama 1998, sailang ke 2013 dan Sailang ke 3 mungkin 2018

  ReplyDelete
  Replies

  1. Komen2 kpd Anwar kata "Kikis sikap sokong pemimpin membuta tuli":

   Boolatt Jaafar

   ape yg diperkatakan oleh datuk seri anwar ada betul juga.. dah terang2 pemimpin tu tak buat keje (spt Najib), terlibat rasuah, mencuri wng, buat ape kite nak sokong lagi?? kite masih yakin ke utk dia memerintah negara dgn perangai mcm tu?? benda2 yg negatif, kite tak patut menyokong lagi kerana ia akan mendatangkan kemudaratan kemudian hari dan rakyat juga akan merana.. kite perlu memberi sokongan terhadap pemimpin yg sedang berusaha utk memajukan rakyat dan negara..

   kerajaan pakatan harapan berusaha utk membuat pembaharuan dlm pentadbiran dan menguatkan jentera kerajaan.. rakyat juga perlu membuat pembaharuan dgn pemikiran yg mantang dan menolak tepi sikap yg menyokong pemimpin yg tidak bertanggungjwb atau pemimpin yg penuh dgn salah laku.. mereka tak perlu menyokong pemimpin seperti itu kerana ia akan menambahkan keadaan negara lagi teruk.. dah terang lagi bersuluh tp korang masih buta mata menyokong pemimpin spt Najib membuta tuli.. jd elakkan lah.

   Delete
  2. LGBT: Kerajaan perlu bimbing, bukan iktiraf   JIKA nak tarbiyyah dan bimbing mereka, kerajaan mesti sediakan pusat pemulihan dan tenaga pembimbing agar mereka insaf dan kembali kepada kehidupan yang normal dan diredhai oleh Allah S.W.T.

   Bukan iktiraf mereka, bukan membela hak mereka untuk bebas melakukan apa sahaja aktiviti mereka, mereka ada hak sebagai rakyat Malaysia tetapi hak kerajaan ialah menghalang mereka dari melakukan aktiviti tidak sihat.

   Sekiranya mereka diiktiraf dan bebas melakukan apa sahaja aktiviti mereka maka mereka akan merasakan mereka benar dan terlindung akibatnya akan lahir pula generasi baru di kalangan mereka.

   Menteri Agama kena sedar bahawa dia bertanggungjawab terhadap perkara ini di dunia dan akhirat, jangan kerana undi dan nak sokongan semua pihak sehingga berikan ruang kepada golongan ini untuk berbuat apa sahaja.

   Gunakan kuasa sebagai kerajaan untuk pulihkan mereka, sayangi dan perjuangkan hak mereka bukan dengan memberikan kebebasan tapi kembalikan mereka ke jalan Allah S.W.T.

   USTAZ ROSLI ABDUL JABAR

   Delete
 8. Kegusatan DSAI memang ada asasnya, Dia dah nampak betapa peluangnya untuk jadi PM semakin tipis sejak akhir2 ni. Walaupun Tun dah mengatakan dia tetap akan menyerahkan jawatan tu pada DSAI bila tiba masanya..tapi rakyat masih skeptic dengan janji2nya tu.

  Tengok aje lah..mula dulu kata dia jadi PM hanya untuk 2 tahun aje, le[as tu tukar kepada sehingga PRU15 dan kemudiannya selagi kehendak rakyat yang mahukannya untuk jadi PM terus..mungkin 10 atau 15 tahun lagi kot !!!

  DSAI pun dah namapak betapa Tun kin sedang giat menyipakan Azmin untuk menggantikannya sebagai PM ke 8. Kalau tak takkan lah Tun melantiknya sebagai menteri Hal ehwal ekonomi yang begitu besar dan kuat kuasanya. ini aadlah untuk menunjukkan kep[aad rakyat dan juga DSAI bahawa Azmin ni pandai buat keje dan dah lebih dari layak untuk jadi PM. Maalh jika dibandingkan kredibiliti dan kewibawaan DSAI masa jadi MOF dengan Azmin semasa dia jadi MB Selangor, jauh mana lebih hebat lagi Azmin.

  Baru2 ni, pizi telah mendedahkan bagaimana Azmin telah ke Turki , kononnya untuk ziarah DSi yang baru lepas pembedahan dan untuk membincangkan tentang calon yang layak untuk PRK Sg, Kandis..rtapi sebenarnya untk memujuk DSAI agar DSAi jangan jadi Presiden PKR dan serahkan jawatan tu pada Azmin. ini lah faktor utama yang menyebabkab DSAI menawarkan diri untuk bertanding jawatan Presiden kerana dia dah nampak agenda jijik Azmin untuk jadi Presiden dan seterusnya untuk jadi PM ke 8. Azmin amat2 perlukan jawatan presiden tu kerana ia adalah langkah terakhirnya sebelum boleh jadi PM.

  Pizi juga menuduh Azmin ni lah yang mengagalkan langkah Kajang dulu yang telah direncanakan oleh Pizi. Dia jugalha yang hijack Kak Wan yang sepatutnya jadi MB Selangor, tapi kerana hubungan baiknya dengan Sultan selangor telah berjaya memujuk baginda untuk melantiknya pulak jadi MB.

  YB Manivaran juga mendedahkan Azmin ni naik jadi MB dan juga menteri kabinet adalah melalui pintu belakang. kalau ikut nama yang disenarai pendekkan oleh PKR, AZmin ni tak masuk book langsung...tapi kerana dia'Mencium " tangan Tun , dapatlah jawatan tu kat dia. Inilah yang menimbulkan kemarahan DSAI dan Pizi, Dollah Sani dan Johari Abdul dijadikan balaci2 oleh DSAI untuk menyalak dan membantah keputusan Tun tu.

  Logiknya..takkan lah Tun nak berdiam diri aje jika Azmin, anak didiknya diperlakuakn sedemikian rupa. Dah tentu akan dipertahankannya sehingga titisan darah yangbterkhir. kaalu macam ni lah perangai DSAI yang nampak sangat tak sabar2 nak jadi PM, memang WAJIB lah Tun melambat2kan ataupun jangan serahkan jawatan tu terus padanya. DSAI ni nampaknya dikelilingi oleh oarng2 yang bakal menjahanamkannya..yang ada agenda jijik peribadi masing2 untuk mendapatkan jawatan dan pangkat jika DSAI jadi PM.

  Malanglah kalau DSAI masih tak sedar2 lagi sampai sekarang,
  dia hanya dipergunakan mereka. Membazir lah selama ni dia terlibat dalam politik, masih tak kenal sapa kawan dan sapa pulak lawannya. Dah tentu lah Tun takkan menyerahkan PM ni padanya ...lagi baik diserahkannya pada Azmin..Khalas !!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Komen2 kpd Anwar kata "Kikis sikap sokong pemimpin membuta tuli":

   Rose Yatimah

   Rakyat sudah membuat keputusan yang tepat pemilihan PRU-14 berpihak kepada Parti Harapan.Di situ saya yakin rakyat sudah memerhati kemerosotan dan penindasan terhadap isu FELDA serta tindak tanduk pemerintahan terdahulu.Warga Felda serta rakyat sendiri menjadi pemerhati dan kuasa azimat terletak kepada rakyat.Rakyat kini sudah berfikir secra positif.Kini Rakyat terutamanya hak Felda mengharapkan hak mereka dikembalikan sedia kala.

   Sylvester Ong

   pemimpin yg menindas rakyat dan mencuri duit negara adalah amat tak beretika.. kite seharusnye tak berpihak kpd pemimpin sebegitu, kite patut menumbangkan dia kerana atas kesalahan yg dia buat.. rakyat skrg perlu berfikiran open dan matang dlm pemilihan pemimpin utk mentadbir negara.. mengenal pasti pemimpin yg sesuai utk menggalas tanggungjwb kpd rakyat dan berusaha utk menjana ekonomi negara..
   Asalkan jangan Najib atau yng macam dia

   Delete
  2. Kalau tak fitnah, tak ada isu PH nak “kencing” rakyat   Sehari dua ini isu Mat Sabu kunjung majlis syiah. Dr Rozaimi kononnya bersangka baik. Tanya samada gambar itu edit atau tidak. Kalau isu kena kepada PAS mulut terus 'laser' kutuk hilang sngka baik.

   Isu Syiah ini PAS telah menjelaskan bahawa tidak semua syiah itu sesat kerana ada yang menghampir pendapat ahli sunnah. Begitu juga PAS mengajar ahli-ahli tentang politik kenapa wujudnya syiah dan apa sebenarnya negara Iran sekarang.

   Tapi malangnya yang bodoh dan merapu tak faham kerja nak buat fitnah. Kalau tak fitnah mungkin kerajaan PH tak mampu nak jawab isu-isu yang banyak mereka kencing rakyat.

   Jadi tak hairan mengikut maklumat satu peruntukkan besar untuk membina cybertropper untuk mengatasi isu kebangkitan rakyat di media sosial.

   DAN MENJADI SATU SENJATA PH IALAH MENIPU & MEMBUAT FITNAH.

   ..................

   Kebebalan puak cybertropper PH yang tak pernah berhenti...'tempek gambaq', lepas tu mai gengnya konon-konon buat soalan...

   Utk makluman mangkuk ayun sekalian, individu sebelah TGHH tu adalah Syeikh Ahmad Badreddin, Mufti Syria yg bermazhab fiqh as-Syafi'e...ertinya mazhab fiqh dia dgn majoriti rakyat Malaysia ni sama...   dia dilantik sebagai Mufti Syria sejak 2005 iaitu sebelum konflik perang yg masih berlarutan hingga ke hari ini tercetus....dan dia masih kekal sebagai Mufti sehingga ke hari ini...walau apa pun posisinya, walau apa pun stand nya dalam konflik tersebut...jangan dok buat fitnah kalau x kenai orang...

   alfaqir ilallah ppk

   Delete
 9. https://youtu.be/W6wpzYsqeBQ. Tak takut mcmana klu seperti dlm you tube tu. Rafizi dedahkan Azmin ke turki minta Dato Seri Anwar tidak bertanding Presiden

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rompak GST: Alasan PH tak laksana janji manifesto
   NOR AINNA HAMZAH 10 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.5K
   Najib Tun Razak
   Najib Tun Razak
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyelar Menteri Kewangan, Lim Guan Eng yang dilihat sekali lagi memberikan kenyataan politik yang tidak benar berhubung tuduhan BN merompak RM18 bilion daripada wang tuntutan cukai barang dan perkhidmatan (GST).

   Najib menerusi kenyataan di laman sosial Facebooknya menegaskan tuduhan Guan Eng itu tidak berasas sama sekali.


   Menurutnya, apa yang mungkin terjadi ialah, apabila kerajaan PH mensifarkan GST pada 1 Jun lalu, perniagaan boleh menuntut kesemua cukai input GST mereka serta merta menyebabkan semua peniaga-peniaga meluru untuk membuat tuntutan cukai input GST, sama ada mereka membuat jualan atau sebaliknya.

   ”Oleh kerana kerajaan PH kehilangan pendapatan bagi tiga bulan apabila GST disifarkan dan SST belum lagi dilaksanakan, kerajaan PH mungkin sudah membelanjakan wang dalam akaun Kumpulan Wang Amanah Disatukan yang sepatutnya digunakan untuk disalurkan kepada akaun amanah tuntutan GST bagi menampung perbelanjaan bulanan kerajaan,” katanya.

   Najib berkata, sebagai akibatnya, kerajaan PH mengalami kesukaran untuk membayar tuntutan-tuntutan GST yang begitu banyak dan dibuat sekaligus dan memerlukan seseorang untuk dipersalahkan.

   ”Sebagaimana biasa, kesalahan itu dituding ke arah kerajaan BN walaupun ia adalah kesilapan kerajaan PH sendiri,” katanya.

   Menurutnya, dakwaan kononnya BN ‘merompak’ RM18 bilion wang GST mungkin dapat dimasukkan sekali dengan ‘hutang negara RM1 trilion’ yang digunakan sebagai alasan PH untuk tidak melaksanakan janji manifesto mereka, membatalkan atau mengurangkan bantuan kepada rakyat atau membayar tuntutan GST kepada pemilik perniagaan.

   ”Memandangkan laporan polis dan SPRM sudah dibuat dan PAC menyatakan akan membuat siasatan terhadap dakwaan ‘rompakan’ RM18 bilion ini, saya bersedia memberi kerjasama sepenuhnya sebagai bekas Menteri Kewangan agar kebenaran dapat didedahkan,” katanya.

   Najib berkata, jika dakwaan berkenaan didapati tidak benar, maka Guan Eng telah memperdaya Parlimen ketika beliau membuat tuduhan serius itu.

   “Apabila itu berlaku, saya amat berharap Speaker Dewan Rakyat tidak lagi melindungi Lim Guan Eng kerana dewan yang mulia itu bukanlah tempat atau ruang bagi membuat dakwaan tidak berasas dan tuduhan yang bermotifkan politik.

   Sikap Guan Eng yang terus membisu dan tidak berani memberi jawapan kepada syarikat paip gas milik kerajaan China yang membuat kenyataan global bahawa Guan Eng dan Tony Pua menipu dan cuba memfitnah mereka dengan mendakwa syarikat itu berpakat dengan kerajaan BN dalam ‘penggubahan wang haram’ juga dipersoalkan oleh Najib.

   “Sebagaimana kutipan cukai dan pendapatan lain, kesemua kutipan GST dibayar terus ke dalam Kumpulan Wang Amanah Disatukan kerajaan. Dari situ, dana dibayar ke dalam akaun amanah tuntutan GST setiap bulan bagi memenuhi keperluan pembayaran tuntutan secara berterusan.

   “Ini dibenarkan oleh undang-undang dan memenuhi peruntukan Akta GST 2014, yang dibentangkan di Parlimen di mana pemimpin PH juga hadir termasuk Guan Eng sendiri, maka sudah tentu beliau tahu,” katanya.

   Najib berkata, atas dasar itu, tiada wang atau dana ‘dirompak’ kerana kutipan wang GST semua dimasukkan ke dalam akaun Kumpulan Wang Amanah Disatukan.

   [ARTIKEL BERKAITAN:Rompak GST: Bekas KSU Perbendaharaan buat laporan SPRM]

   [ARTIKEL BERKAITAN:Bekas KSU Perbendaharaan nafi kerajaan BN rompak RM18b]

   Menurutnya, di bawah sistem GST, pemilik perniagaan boleh menuntut cukai input GST mereka apabila mereka membuat jualan, mengutip GST daripada pengguna akhir dan membayar GST yang dikutip kepada kerajaan.

   Delete
 10. Nasib baik umur Mahathir dah dekat kubur kata mari, dunia kata pergi, apapun Azmin akan tersungkur rebah nanti. Lihatlah nanti

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mufti P Pinang: Seni bukan untuk tujuan liar dan tak bermoral
   Diterbitkan 10 Ogs 2018, 3:05 petang | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 3:26 petang

   A+ A-
   Golongan yang kecewa dengan penurunan potret aktivis lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) dalam pameran fotografi tidak faham erti kebebasan, kata Mufti Pulau Pinang.

   “Apa yang mereka perjuangkan sebenarnya ialah kebebasan haiwan kerana kebebasan manusia mestilah dibatasi agama dan adat,” kata Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor dipetik Sinar Harian.

   Wan Salim berkata demikian sebagai menggesa agar kerajaan Pulau Pinang tidak tunduk dengan desakan yang diterima susulan penurunan potret aktivis LGBT, Nisha Ayub dan Pang Khee Teik dalam festival pameran fotografi Stripes and Strokes di George Town.

   Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof semalam mengaku mengarahkan potret aktivis LGBT itu diturunkan dengan menyifatkan ia berbentuk promosi serta bertentangan dengan polisi kerajaan berhubung isu LGBT.

   Tambah Wan Salim, Islam tidak menentang aktiviti seni tetapi perlu mengikut batas agama dan adat.

   “Biarlah segala kegiatan seni yang kita lakukan mampu menyumbang kepada pembinaan peribadi dan jati diri bangsa kita, bukan seni yang liar dan tidak bermoral yang boleh membawa bangsa dan negara kita ke jurang keruntuhan,” katanya dipetik sebagai berkata.

   Dalam perkembangan sama, Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria memuji dan menyokong tindakan Mujahid dalam menangani perkara itu.

   "Tahniah dan syabas diucapkan kepada menteri agama kerana berani menyatakan kebenaran dan secara tidak langsung mempertahankan kredibiliti institusi agama Islam," katanya.

   Harussani juga berkata mempromosi ikon LGBT merupakan usaha untuk "menggalakkan dan mengiktiraf" golongan berkenaan.

   "LGBT adalah perbuatan mungkar yang dilaknat dan diharamkan oleh Allah sama ada dilakukan secara terang atau sembunyi.

   "LGBT juga merupakan perbuatan terkutuk yang menyalahi kemuliaan seseorang manusia kerana menafikan hak berhubungan melalui perkahwinan yang sah dan diiktiraf syarak.

   "Perbuatan mempromosi ikon-ikon LGBT di khalayak ramai adalah usaha untuk menggalakkan dan mengiktiraf perbuatan haram tersebut," katanya.

   Delete
 11. Jika Mahathir main kasar, akan ada undi tidak percaya, tengoklah nanti. Langkah segera Anwar sbgai Ahli parlimen dlm masa terdekat adalah susunan kpd ke arah tendang Mahathir

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rafizi: Azmin, Zuraida, Tian mahu kerjasama dengan PAS PRU lalu
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 5:20 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 6:12 petang

   A+ A-
   Di tengah kehangatan bahang pemilihan PKR, naib presiden parti itu, Rafizi Ramli, mendakwa pesaingnya untuk jawatan timbalan presiden, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu bekerjasama dengan PAS pada pilihan raya umum (PRU) lalu.

   Selain Azmin, Rafizi turut menamakan dua lagi pemimpin kanan PKR iaitu ketua wanitanya, Zuraida Kamaruddin dan seorang lagi naib presiden, Tian Chua.

   Kata Rafizi mereka menyokong kerjasama PKR dengan PAS bagi mengelakkan Pakatan Harapan (HARAPAN) berdepan dengan pertembungan tiga penjuru.

   Pendedahan itu dibuat Rafizi selepas tinjauan kaji selidik menerusi telefon dijalankan pihaknya kepada ahli PKR menerima kritikan daripada penyokong Azmin.

   Baca: Tinjauan telefon: Ahli PKR dakwa Rafizi ceroboh data peribadi

   "Pasukan saya di Invoke bertanggungjawab menjalankan kaji selidik dan memprofil pengundi-pengundi sepanjang kempen PRU ke-14 yang lepas.

   "Antara lain, saya bertegas sejak awal bahawa pertandingan tiga penjuru yang melibatkan PAS akan memberi kemenangan kepada PKR/Pakatan Harapan, walaupun saingan saya Datuk Seri Azmin Ali menentang kerjasama dengan Pakatan Harapan dan mahu mengelakkan pertandingan tiga penjuru melalui kerjasama politik dengan PAS.

   "Oleh kerana Invoke mempunyai data pengundi yang membolehkan kami membuat kajianlah, maka saya dan sahabat-sahabat berjaya meyakinkan pimpinan untuk meneruskan pertandingan tiga penjuru, walaupun pimpinan lain seperti Datuk Seri Azmin, saudara Tian Chua, saudari Zuraida mahu meneruskan kerjasama dengan PAS," kata Rafizi.

   Pada pemilihan PKR yang dijadual bermula 14 September depan, Rafizi akan mencabar Azmin bagi jawatan timbalan presiden PKR yang kini disandang menteri hal ehwal ekonomi itu.

   Manakala Zuraida akan bertanding merebut jawatan naib presiden dan Tian pula akan mempertahankan jawatannya - juga sebagai naib presiden PKR.

   Kedua-dua Zuraida dan Tian dilihat berada dalam kem Azmin.

   Pada pilihan raya umum lalu, HARAPAN yang terdiri daripada PKR, DAP, AMANAH dan BERSATU mencipta sejarah apabila buat pertama kalinya berjaya menumbangkan BN yang telah berkuasa selama 61 tahun.

   PAS pula bersendirian membentuk gabungan yang dikenali sebagai Gagasan Sejahtera, memenangi dua negeri di Kelantan dan Terengganu.


   Menurut Rafizi, tidak ada pihak daripada kalangan pimpinan PKR atau HARAPAN sebelum ini menuduh beliau serta Invoke melanggar undang-undang.

   "Satu-satunya pihak sebelum ini yang mendakwa Invoke melanggar undang-undang dan mahu operasi kami ditutup adalah Umno.

   "Saya berharap saingan saya tidak meminjam modal kempen yang sama dari Umno dalam saingan ini.

   "Saya mengingatkan diri saya dan sahabat-sahabat yang bertanding agar memberi tumpuan kepada wawasan kita untuk memperkuatkan parti, bukannya menyerang dan membuat tuduhan seperti ini," katanya.

   Malaysiakini sedang berusaha mengubungi pihak Azmin untuk mendapatkan reaksi.

   Delete
 12. Langkah Anwar yang akan bertanding ahli Parlimen untuk menasuki kabinet adalah langkah awal untuk tendang Mahathir. Strategi dibalas dgn strategi. Anwar perlu menggalas tugas berat negara. Jika tidak banyak urusan reform tergolek. Lihat saja beberapa manifesto ke longkang, BRIM cadang mahu dihapuskan, kenaikan gaji minima bertambah rm50 sahaja. Janji asal rm1500

  Mahathir perlu diturunkan untuk PH lebih sejahtera

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mohd Samsudin ...pandangan kamu itu adalah terlalu cetek dan senteng .

   Terbentuknya PH adalah atas idealisma Mahathir . Sebarang tindakkan mengundurkan Mahathir harus di ambil tanpa mengguris hati dan perasaan semua pihak .

   Mungkin PKR merasakan mereka sedang gah ketika ini . Tetapi jika ada cubaan mengetepikan PPBM di lakukan , mungkin jangka hayat PH itu sendiri tidak akan lama .

   PH kena sedar , Amanah di tubuhkan dengan membawa sedikit asas dari PAS .

   PPBM ditubuhkan tanpa sebarang asas ...ianya hanyalah ranting2 dari UMNO . Dengan penubuhan yang masih terumbang ambing , PPBM masih bolih membolosi kubu UMNO .

   Cerita tentang beberapa manifesto kelongkang itu adalah cerita sandaran yang hanya menarik perhatian walaunta UMNO sahaja .Yang memekik terlolong tentang BRIM serta gaji minima itu kebanyakkan tergulong dari pendokong parti walaunta UMNO/BN .

   Delete
  2. pak diny..tak berapa setuju dengan kata2 Pak tu. Dalam senario politik dewasa ni, tun M sedar dan perasan Bersatu ni adalah antara parti ayng paling lemah dan MPnya hanya ada 13 orang aje. Walaupun maas PRU lepas diberikan kerusi yang terbanyak di semenanjung, lebih dari 50 kerusi parlimen, tapi prestasinya teruk..hanya mampu menanag 13 aje.

   Dah alh MPnya sikit berbanding PKR dan PAS, tapi membolot jawatan PM dan menteri2 kanan dalam kerajaan. Ini secara tak lngsung menafikan hakPKR dalam kabinet..memang patutlah Kak Wan dan pimpinan PKR, kecuali Azmin memboikot perlantikan kabinet faas 1.0 dulu tu.
   Sepatah kata Pizi..tun M dah bulldozekan perlantikan menteri2 tu tanpa persetujuan dari PKR.

   Tengok aje alh, tak perlu rakyat marhaein ayng membantah adn bising berkaiatn isu2 seperti pemberhentian BR1M dan gaji minima RM1050 tu, MP2 PKR seperti Dollah Sani, Manivanan dan Johari Abdul pun dah tampil ke hadpan mempertikaikan tindakan kerajaan PH tu. Rafizi toksah citer lah..memang dihentamnya kaw2 isu tersebut hingga berpinar mata Tun M dibuatnya.

   pak diny..Pak perlu ingat, tak semua penerima BR1M tu adalah oarng2 UMNO atau PAS aje. lebih ramai lagi ahli2 serta penyokong Bersatu, Amanah dan PKR serta DAP. termasuk lah wrga Felda, pesawah , petani serta nelayan di pendalaman. Kesian lah kat nelayan tu...takkan lah kerana alasan hutang dah cecah 1 Trillion, maka segala bantuan yang diberikan kepada mereka selama ni ditarik balik. Ini dah kes aniaya namanya tu.

   Pak..takkan lah Pak diny tak sedar Tun ni ahnya lah PM boneka aje..berkuasa tanpa pengaruh majoriti dalam PH. Sebab tu laj segala tindakn dan keputusannya dibnatah dan diperlekehkan sendiri oleh MP2 parti komponen PKR, khususnya dari DAP dan PKR.

   Tengok aje lah dalam kes perkantikan Dr.Maszlee sebagai presiden UIAM, kenyataan Tun untuk merobohkan tembok di MCKIP di Kuantan serta pembelian hartanah oleh warga asing khususnya dari China di Forest City, telah dibantah keras oleh MP2 DAP sendiri.
   Maalh LJS dan beberapa pemimpin2 DAP telah dijemput oleh kerajaan China untuk ke negara tersebut bagi membincangkan kesan daripada lawatan Tun baru2 ni. LKS terpaksa merectify segala kerosakan yang timbul akibat dari kata2 Tun kat sana, khususnya semasa PC dengan PM China tu.

   DAp dah anggap tun ni kini dah jadi liabiliti dan bukan aset lagi kepaad PH. Ternyata banyak tindakan Tun seperti flip flop dalam isu ECRL dan HSR telah memberi kesan negatif kepada PH. keputusan melibatkan Forest City yang kita semua tau adalah pet project institusi kesultanan Johor dan depa ada share yang besar dalamnya ..dah tentu menimbulkan konflik dengan pihak istana dan ini adalah tidak baik untuk imej PH di Johor.

   Sebab tu lah , sekaramg memang bukan rahsia lagi terdapatnya komplot antara PKR dan DAP untuk menjatuhkan Tun dari kerusi PM tu. Hubungan baik antara DSAI dan PKR ni dah lama terjalin erat sejak era PR lagi..dan buktinya, DAP lah parti pertama dalam PH yang menyokong dikosongkan satu kerusi parlimen PKR untuk membolehkan DSAI bertanding dan jadi MP. Nampaknya..mereka juga tak sabar2 untuk menjatuhkan Tun dan menaikkan DSAi sebagai PM ke 8.

   Satu aje cara untuk Tun terus berkuasa adn kekal sebagai PM....pujuk dan bergabung dengan MP2 UMNO dan bentuk BERSATU 2.0. Tun kekal jadi PM dan DSZH dilantik TPM. Kalau dapat pujuk PAS bergabung , lagi bagus..dan sebagai ganjarannya, lantik TGHH sebagai TPM ke 2.

   Berastu, PAS adn UMNO pekat DNA Islam dan melayunya..dah tentu aakn mendapat sokonagn majoriti rakyat dan maana lah tau..aad pulak MP2 Amanah juga yang nak join,spt Mat Syabu..Tun boleh terima dengan tangan yang terbuka luas. Gabungan parti2 ni dah tentu akan melebihi dari DAP, PKR dalam kewrajaan. Wraisan tu adalah orang Tun ..dah tentu akan bersama2 dengan Tun. Dah boleh bentuk kerajaan baru dan DAP serta PKR pulak jadi pembangkang..ini baru lah betul..kan Pak ???

   Delete

  3. kOMEN2 KPD BERITA "Jadi MB kena berani sikit, pesan Muhyiddin":

   Nor Aloya

   MB harus berani memajukan negeri dan ekonomi utk masa depan rakyat...bukannya berani menjual negeri utk negara dan bangsa asing....

   Musa Awang

   bangsa johor pokok yang ditanam olih sultan johor sebagai lambang rakyat dan pemerintahnya. Tapi kalau di benarkan istilah itu, nanti semua di negeri2 lain mahu juga itilah Bngsa Selangor, Bangsa Pahang dan sebagai nya, macam mana?

   Valda Hee

   Jika menteri besar ataupun menteri2 yg lainnya..dan semua pemimpin yg telah dipilih rakyat pada PRU14 yg lalu, lebih mengutamakan apa yang dimahukan rakyat, lebih menjaga kebajikan rakyat, lebih memberi perlindungan kepada rakyat, dan lebih memperjuangkan suara2 rakyat di medium yg tepat dan betul, maka dengan keyakinan yg tinggi, sy jamin beliau akan tetap mendapat sokongan penuh daripada rakyatnya walaupun terdapat pelbagai kritikan dan kecaman yg diterima pemimpin2 itu daripada pihak lawan. Pemimpin dan rakyat berpisah tiada. We are depending on each other...

   Delete
  4. Penganalisaan yg bingai dari Geng Najib .
   Memang tidak dinafikan PPBM mendapat sedikit kerusi berbanding PKR atau pun pAS . Tetapi ia perlu dilihat dari segi impaks ...PAS sudah wujud lebih 60 tahun. PKR telah berada di persada lebih 20 tahun . Kedua dua nya telah pun tahu dan sedar dimana "lubok2" mereka .
   Manakala PPBM masih lagi terkontang kanting . Dan "lubok2" yg perlu di redah olih PPBM adalah kepunyaan UMNO .

   Jika percaturan sifir aljebra ini juga susah difahami olih Geng Najib dan walaunta lainnya ..pergi lagi berguru dgn LogMan Adam ..presiden Pemantat Baru Malaysia πŸ€„πŸ€„πŸ€„

   Delete
  5. K'jaan HARAPAN mungkin dah belanja wang GST RM18 bilion
   Diterbitkan 10 Ogs 2018, 4:39 petang | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 5:11 petang

   A+ A-

   Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mendakwa kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) mungkin sudah membelanjakan RM18 bilion wang pembayaran balik Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

   Najib berkata, dakwaan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng bahawa BN merompak wang tuntutan GST adalah tidak berasas sama sekali.

   Ini kerana katanya, seperti kutipan cukai dan pendapatan lain, kesemua kutipan GST dibayar terus ke dalam Kumpulan Wang Amanah Disatukan kerajaan.

   Dari situ, katanya, dana dibayar ke akaun amanah tuntutan GST setiap bulan bagi memenuhi keperluan pembayaran tuntutan secara berterusan.

   "Ini dibenarkan oleh undang-undang dan memenuhi peruntukan Akta GST 2014, yang dibentangkan di Parlimen di mana pemimpin HARAPAN juga hadir termasuk Guan Eng sendiri, maka sudah tentu beliau tahu," kata Najib dalam satu kenyataan hari ini.

   Justeru, kata Najib tiada wang atau dana ‘dirompak’ kerana kesemua kutipan GST dimasukkan ke dalam akaun Kumpulan Wang Amanah Disatukan.

   "Oleh kerana kerajaan HARAPAN kehilangan pendapatan bagi tiga bulan apabila GST disifarkan dan SST belum lagi dilaksanakan, kerajaan HARAPAN mungkin sudah membelanjakan wang dalam akaun Kumpulan Wang Amanah Disatukan yang sepatutnya digunakan untuk disalurkan kepada akaun amanah tuntutan GST bagi menampung perbelanjaan bulanan kerajaan.

   "Akibatnya, kerajaan HARAPAN mengalami kesukaran untuk membayar tuntutan-tuntutan GST yang begitu banyak dan dibuat sekali gus dan memerlukan seseorang untuk dipersalahkan.

   "Sebagaimana biasa, kesalahan itu dituding ke arah kerajaan BN walaupun ia adalah kesilapan kerajaan HARAPAN sendiri," katanya.

   Bagaimanapun Najib berkata beliau bersedia memberikan kerjasama sepenuhnya kepada polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selaku bekas Menteri Kewangan.

   "Jika dakwaan ini didapati tidak benar, maka Lim Guan Eng telah memperdaya Parlimen ketika beliau membuat tuduhan serius itu.

   "Apabila itu berlaku, saya amat berharap Speaker Dewan Rakyat tidak lagi melindungi Lim Guan Eng kerana dewan yang mulia itu bukanlah tempat atau ruang bagi membuat dakwaan tidak berasas dan tuduhan yang bermotifkan politik," katanya.

   Ketika membentangkan RUU Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan (Mansuh) 2018 Selasa lalu, Lim mendedahkan audit dalaman Jabatan Kastam mendapati tabung bayaran balik GST kekurangan hampir RM18 bilion.


   Baca: 'Audit dedah salah guna RM18 bilion tabung bayar balik GST'

   Beliau mendakwa kerajaan BN memalsukan akaun dan menyalahgunakan dana dalam akaun bayaran balik GST untuk menutup defisit dasar kewangan kerajaan.

   Bagaimanapun, Lim enggan mengaitkan perkara itu dengan Najib, sebaliknya berkata bekas setiausaha perbendaharaan, Tan Sri Irwan Serigar Abdullah pasti "tahu" mengenainya.

   Irwan menafikan dakwaan bahawa kerajaan BN telah merompak bayaran balik GST dan membuat laporan kepada SPRM pagi ini.

   Delete
 13. Sobat2 semua..jom kita bentangkan report card Thomas and Friends sejak dia menjadi AG yang dah hampir masuk 4 bulan ni !!!!

  1. Appointing a member of the Bar to handle the Equanimity case in court.

  2. Not leading the prosecution in Najib’s case and, instead, appointing a member of the Bar for the purpose;

  3. Appointing a member of the Bar to study the investigation papers in 1MDB case against Najib.

  4. Refusing to provide legal advice or assistance to the Election Commission and, it follows, other Commissions and institutions established by the government;

  5. Not intervening on behalf of the federal government in a civil suit by Petronas against Sarawak Government over petroleum issue.

  6. Not intervening in the hearing of a nine-member panel of the Federal Court to decide on the question whether a ruling of the Syariah Advisory Council of Bank Negara (as well as of the Securities Commission) on syariah issues bind the court.

  7. Withdrawing charges against PH MPs, State Assemblymen, former State Assemblyman and supporters.

  8. Not to further prosecute Lim Guan Eng.

  Memang patut sangat kita gelarkan si thomas ni sebaagi AG yang terhebat dalam sejarah jabatan keadilan di Msia ni sejak negara merdeka bhai..sesapa pun tak boleh celen dia ni !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Komen2 kpd berita "MB Mesti berani" - Muhyiddin:

   Erahim Quddus

   Menteri Besar yang dilantik hendaklah melaksanakan tanggungjawab tanpa mengira fahaman politik, warna kulit mahupun pegangan agama. Negara ini amat memerlukan pe­mimpin yang beramanah tinggi, bermaruah tinggi dan berpendirian tinggi.

   Erahim Quddus

   Menteri Besar yang di lantik harus bijaksana dalam menguruskan permasalahan yang timbul.Amanah­ yang diberikan oleh rakyat tidak seharusnya digunakan untuk kepentingan sendiri kerana menyalahgunakan kuasa dan kedudukan yang ada akan menjurus kepada ketidak­adilan serta kerapuhan pelaksanaan dasar yang telah di­rangka untuk kebaikan rakyat.

   Erahim Quddus

   Semua wakil rakyat yang telah dipilih pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) harus berani dalam menjalankan tugas-tugas supaya amanah yang diberikan untuk menyuarakan segala permasalahan dan keperluan rakyat di tunaikan.

   Delete
  2. Agus pula kritik Janji Pakatan Harapan   1. Rakyat faham jika tol dan bayaran PTPTN belum dapat dihapuskan, harga minyak tidak dapat diturunkan, dan gaji belum boleh dinaikkan. Ini kerana kesemua di atas memerlukan wang, sedangkan negara kita dilanda beban hutang.

   2. Apa yang rakyat tidak faham ialah bila kerajaan lambat menyelesaikan janji dan harapan rakyat yang tidak melibatkan kos.

   3. Pertanyaan rakyat mudah. Bilakah penyangak, perasuah, pencuri dan penyeleweng kuasa hendak dibawa ke muka pengadilan. Mengapa begitu lambat?

   4. Bilakah reformasi institusi parlimen, SPR, dan kehakiman hendak dilaksanakan? Janji dan laungan untuk merubahnya dah terlalu kerap didengar. Isunya, apakah yang akan diubah dan bilakah akan bermula? Mengapa begitu lambat?

   5. Bilakah semakan semula terhadap undang-undang yang dikatakan drakonian dahulu seperti Akta MKN, Sosma dan lainnya hendak dipinda atau dimansuhkan? Di peringkat manakah proses semakan atau pemansuhan itu?

   6. Rakyat sebenarnya sudah jenuh menunggu untuk melihat reformasi institusi berlaku dalam negara. Harap sekali semuanya dapat dipercepatkan. Bertindaklah segera supaya negara kita boleh cepat melangkah ke depan.

   - prof agus


   : Kalau mereka yang hidup zaman Mahathir menerajui BN 22 tahun, mereka pasti tidak hairan apa yang PH buat sama dengan BN zaman Mahathir buat.....

   Delete
 14. Mahathir yg merosakkan hubungan kerajaan dgn Istana, kedudukan islam sedikit tergugat. Menteri2 dah jadi caca merba. Jadi perlu direhatkan

  ReplyDelete
 15. Rakan2 sekelian..jom kita sama2 baca satu kenyataan dari TMJ berkaitan dsengan pengintipan yang sedang dijalankan oleh kerajaan sera baru ni terhadap Sultan johor dan juga dirinya..apa sebabnya mereka tu diintip ye ???\

  Mejar Jeneral Tunku Ismail

  Baru-baru ini saya telah dihampiri oleh seorang individu untuk membeli sebuah peralatan, yang mana ia juga dimiliki oleh kerajaan. Alat buatan Israel ini digunakan untuk pengintipan serta mengumpul data.

  Teknologi ini juga telah digunapakai sebelum pilihanraya untuk membantu dalam perang siber.


  Beberapa orang pegawai kerajaan telah berjumpa dengan saya dengan menyatakan bahawa SPRM, Unit Khas, SKMM dan Pejabat Perdana Menteri turut menggunakan peralatan ini. Bila ia berkaitan dengan keselamatan negara, saya berpendapat ia adalah sesuatu yang sangat berharga. Namun, peralatan ini tidak patut diseleweng oleh mana mana pihak untuk kepentingan sendiri.

  Saya tahu ia digunapakai oleh kerajaan dahulu, tetapi tidak sepatutnya berlaku di zaman Malaysia Baru – tiada tempat untuk pengamalan sebegini kini.

  Adalah sangat tidak baik apabila ada pegawai yang telah menyampaikan pesan bahawa saya dan Ayahanda saya, DYMM Sultan Johor sedang diperhatikan. Ramai juga “cybertroopers” diletakkan pada halaman JDT serta laman peribadi kami seperti Official Sultan Ibrahim dan HRH Crown Prince of Johor atas perasaan kurang senang oleh beberapa pihak atasan.

  Ya, saya memang vokal tetapi ianya lahir dari rasa kasih sayang dan tanggungjawab saya kepada negeri Johor serta rakyatnya.

  Saya tidak akan berdiam diri jika ada beberapa parti yang ingin mengambil kesempatan memecahbelahkan perpaduan Bangsa Johor yang unik ini.

  Biar saya jelaskan sekali lagi bahawa saya tidak mempunyai apa-apa masalah dengan kerajaan. Johor sentiasa menyokong penuh kerajaan yang memerintah. Dengan itu, kami akan menyokong segala keputusan yang betul. Namun kami juga tidak akan berdiam diri apabila berlaku keputusan yang salah.

  Akhir kata, satu-satunya perkara yang rakyat mahukan adalah kerajaan mengutamakan kemajuan, bukannya bertelagah di dalam negara. Saya berdoa semoga kerajaan menepati janji janji kepada rakyat. Allah Peliharakan Sultan.

  DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

  Nampaknya..perseteruan antara Tun dengan institusi kesultanan ni masih tak selesai lagi...dari PM le 4 disambung pulak oleh PM ke 7 !!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Komen2 kpd berita "MB Mesti berani" - Muhyiddin:

   Zaiham Mohamed

   Jgn ikotkn sgt ckp istana tu...yg plg penting rakyat...lbh2 lagi kat johor ni

   Anjen Neo Kuairi

   jadi MB atau mentri kena pandai main wayang, kena pandai cari kesalahan org lain untuk di kambing hitamkan..kena pandai bersandingwara..silap mata dan belajar fitnah..tak begitu ke amalan kajaan sekarang?

   Boolatt Jaafar

   tugas menteri besar mmg amat berat utk menggalas tetapi mb perlu mempunyai idea yg kreatif utk mengawal sesuatu keadaan dan menyelesaikan secara baik.. mb perlu berani menegakkan keadilan utk rakyat dan negeri dibawahnye.. sekiranye beliau tau tggjwb dan prihatin terhadap sekeliling, ape yg beliau usahakan akan nmpak hasilnye kemudian hari..

   Sylvester Ong

   menteri besar telah dipilih oleh rakyat di negeri itu dan rakyat telah memberi kepercayaan terhadap beliau.. jd mb kena pastikan kepercayaan rakyat tu masih kekal dgn menjalankan tugasan dgn baik dan mencapai objektif di negeri itu.. tak tau nak mengawal atau mentadbir takpe, mb kena rajin bertnya dgn sifu2 yg pernah menjadi mb sperti tan sri muhyiddin atau org2 lain.. ilmu kena rajin mencari, baru lah kite ni akan menjadi seorang yg berjaya..

   Delete
  2. Media Kerajaan Kaburi ekonomi negara   Buka Minda..Mari telusuri tulisan ini.. kemudian berfikir lah...
   Arahkan kotak fikir supaya lain Kali bertindak sesuatu mesti untungkan agama, bangsa dan rakyat...

   Sebenarnya aku malas nak menulis ttg politik beberape mnggu ni. Malas bukan disebabkan x minat tp, aku sedang jd cctv sambil ketawa dgn gelagat pemimpin ph yg x ubah spt badut2 umno dulu.

   Walau berganti kerajaan rupanya x berganti pun persembahan badut politik cma namanya je berbeza.

   Media ttp kekang berita pembangkang, mengagung2kan pemerintah walaupun terlalu byk konar baring yg lucu.

   Dah hampir seratus hari perintah tiada perubahan apa pun yg ph lakukan. Gst sifar je tu pun bakal diganti dgn sst yg pastinya akan naikkn harga barang malah lebih tinggi dr pemerintahan lama.

   Negara pun ttp terus membuat hutang baru walaupun kononnya membatalkan projek mega. Buktinya pengeluaran bon2 bernilai 22bilion kerajaan ph.

   Tutup la bangkai busuk tu dgn tabung harapan ttp juga terhidu.

   Dasar pendidikan negara pula jd semakin huruhara dgn pengumuman utk pengiktirafan sijil uec yg tak diiktiraf pun oleh negara luar kecuali taiwan.

   Yg peliknya sijil ni bukan berteraskan sistem pendidikan nasional tp sistem yg direka oleh pelampau rasis dong zong. Siapa dong zong ni, mulia sgt ke mereka hingga khadam melayu yg x tahu apa2 sokong sgt sistem pendidikan yg diasaskan oleh golongan pelampau rasis ni.

   Malah ikut kajian apa yg dibawa oleh dong zong ni la punca keharmonian nasional beratakan.

   Kemudianya islam dijaga oleh golongan songsang agama dgn menyatakan Allah suruh jaga agama lain. Ayat mana dia takwilkan pun x tahu la sedangkan Allah sgt mengutuk dan memberi ancaman keras kpd kekafiran.

   Pertanian juga jd bahan lawak, tomato, ikan kembung mmg win. Terbaru ladang ternakan lembu yg jumlahnya x sampai 100 ekor purata utk ladang2 yg beribu hektar mmg menghiburkan utk dijadikan bahan gelak.

   Dr sudut ekonomi lg la cacamerba. Janji menifesto tinggal sbg janji yg x tertunai, dosanya kerajaan tanggung lak tu. Jom tepuk tangan pd lawak ni. πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

   Kos sara hidup rakyat x de satu pun menunjukkn penurunan. Barang semakin mahal, hidup rakyat mmg terhimpit.

   Delete
 16. Ini pula satu lagi berita yang bakal menggemparkan tanah air tercinta.

  TTF: Malaysia Chronicle creator Tian Chua has finally thrown down the gauntlet to camp Anwar following Rafizi Ramli’s recent announcement that a parliamentary seat would be vacated for Dato’ Seri Anwar Ibrahim to contest in a by-election.

  Both Tian Chua and Rafizi are known to be staunch apologists and adherents of current PKR president, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

  However, certain quarters from camp Azmin have secretly been in talks with Tian Chua and have been poisoning his mind against Rafizi.

  Rafizi was handpicked by both Wan Azizah and Anwar to contest PKR’s deputy presidency in a bid to cripple Azmin’s influence in the party.

  Anwar has confided in his people that Azmin can no longer be trusted as both the PKR deputy and Dr Mahathir Mohamad have undertaken in a pact to turn Azmin into the eighth Prime Minister of Malaysia.

  In September 2017,everybody spoke of this pact and noted that there was no way on earth Mahathir would ever agree to Anwar becoming the eighth Prime Minister of Malaysia.

  Tian Chua is somehow convinced that Rafizi has developed some ideas of his own and is now on a mission to hijack the party’s top leadership.

  Hebat betul lah Rafizi ni..rupa2nya dia ada agenda gelap dan jijiknya yang tersendiri./untuk kepentingan diri dan cai2 dari kemnya..dan bukan untuk DSAI jadi PM !!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Komen2 kpd berita "MB Mesti berani" - Muhyiddin:

   PASti Salak

   Sorry to say.. Mb Johor ni tdk begitu menyerlah.. dilihat takut dlm sesuatu isu dan bercanggah dgn pusat... sbg cth isu peruntukan adun dahulu dan forest city..

   Sylvester Ong

   menteri besar bertanggungjwb utk menjaga negeri dibawah perintahnye dan rakyat di negeri itu.. tugas beliau mmg amat besar bg memastikan kesejahteraan rakyat tercapai dan menjana ekonomi di negeri itu.. mb kena berani mengambil risiko dan berani mengeluarkan usul2 yg berkaitan agar dpt menyelesaikan masalah2 tersebut.. mb perlu mengawalnye dgn bijak dan pengetahuan kena tinggi bg menghadapi sebarang masalah yg berkaitan..

   Arzi Arzi

   Tan Sri Muhyiddin perlu menjadi guru kepada ketiga-tiga MB selain memberi nasihat jika perlu kepada mereka dan jangan mudah berprasangka buruk sesama sendiri. Pupuk budaya muafakat dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. Hubungan dengan Pas dan Umno juga perlu dijaga walaupun mereka di barisan pembangkang. Nama Bersatu perlu diterjemahkan dengan menyatukan seluruh rakyat tanpa mengira agama, bangsa dan negara.

   Delete
 17. Kengkawan semua..ini satu kenyataan terlatest yang dikeluarkan oleh DSNR terhadap tuduhan jijik PH yang mengaitkannya ada kepentingan besar dalam beberapa syarikt2 konglomerat di negara ni.

  Najib Razak

  Saya ada membaca propaganda yang tular bahawa saya tidak gembira projek HSR ditangguhkan kerana kononnya ‘kroni-kroni’ saya terlibat dalam projek itu.

  Empat syarikat didakwa kroni saya terlibat dalam projek HSR ini ialah Gamuda, MRCB, TH Properties dan YTL.

  Pemegang saham terbesar Gamuda ialah KWSP selain Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan Amanah Saham Wawasan (ASW).

  KWSP juga pemilik saham terbesar MRCB manakala TH properties dimiliki Tabung Haji.

  YTL pula bukanpun terkenal sebagai ‘kroni’ ataupun proksi saya tetapi sering dikaitkan dengan seorang individu lain.

  Bagaimana empat syarikat berkenan didakwa sebagai kroni-kroni saya, saya pun pelik.

  Lagipun, tender HSR merupakan tender terbuka antarabangsa dibuat bersama Singapura dan juga akan ditimbang dan diputuskan bersama Singapura belum tutup lagi. Bagaimana pula Azmin Ali boleh menuduh bahawa ada banyak unsur rasuah dalam projek ini?

  Kepentingan saya dalam projek HSR hanya satu. Kerana saya percaya projek ini ada impak besar kepada masa depan dan ekonomi Malaysia dan Asia Tenggara di mana ibukota untuk dua negara akan dihubungkan dan dapat saling merancakkan negara masing-masing.

  Saya harap rakyat boleh selidik dengan sedikit mendalam lagi dan tidak lagi mudah terperdaya dengan propaganda yang tidak berasas. Kita bukan ‘uneducated’ seperti digelar baru-baru ini oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir.

  Gamuda’s largest shareholder, Raja Dato’ Seri Eleena Raja Azlan Shah, is the daughter of Raja Azlan Shah and happens also to be listed in Forbes’ 40 Richest Malaysians as among the country’s richest women.

  If anything, she currently has ties with Anwar’s people and is said to be closely affiliated with certain high-ranking individuals in Pakatan Harapan.

  Malu lah kan..ini lah akibatnya bila membuat tuduhan tanpa membuat siasatan lanjut dan tanpa sebarang bukti yang kukuh..tak pasal2 dah terlondeh hingga menampakkan kemaluan masing2 !!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Dakwa istana diintip: Polis siasat bukti jika ada

   Tunku Mahkota Johor (TMJ) boleh memberikan bukti kepada pihak berkuasa ekoran dakwaan beliau kerajaan menggunakan peranti tertentu bagi mengintip istana atau rakyat Malaysia.

   Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Mohd Azis Jamman menjelaskan kerajaan atau pemimpin parti dalam Pakatan Harapan (HARAPAN) tidak ada mengeluarkan arahan supaya pengintipan tersebut dijalankan.

   Katanya jika Tunku Ismail Sultan Ibrahim memiiki maklumat mengenai kegiatan tersebut, beliau diharap dapat menyalurkannya kepada pihak yang berkenaan supaya boleh disiasat.

   "Kerajaan menafikan dan jika benar Tunku Mahkota Johor ada maklumat perkara tersebut, kami minta beliau maklumkan kepada kami," katanya seperti dipetik Sinar Online.

   Semalam Tunku Ismail membuat dakwaan terbuka bahawa kerajaan sedang memantau beliau serta Sultan Johor menggunakan peranti khas buatan Israel.

   Menurut kenyataan tersebut maklumat mengenai pengintipan berkenaan disampaikan kepada Tunku Ismail oleh seseorang, namun identitinya tidak didedahkan.

   TMJ juga menjelaskan ramai tentera siber (cybertrooper) diletakkan di akaun Facebook Sultan Ibrahim serta kelab bola sepak JDT.

   "Tiada tempat untuk pengalaman sebegini kini," katanya. https://www.malaysiakini.com/news/442428

   Menurut Mohd Azis kerajaan akan menjalankan siasatan jika ada bukti menunjukkan kegiatan pengintipan seperti didakwa TMJ itu berlaku.

   Sementara itu Ketua Polis Johor Datuk Mohd Khalil Kader Mohd, berkata tiada sebarang laporan mengenai isu itu diterima pihaknya setakat jam 8 malam tadi.

   "Sehingga kini tiada sebarang laporan polis dibuat atau diterima polis Johor berhubung kenyataan TMJ berkenaan,” katanya dipetik Harian Metro Online.

   Delete
  2. Dr Mujahid, jadilah ‘gay’
   Hasmi Hashim | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 12:23 tengah hari | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 12:27 tengah hari

   A+ A-
   ULASAN | Seorang anak buah saya, warga Amerika, umurnya 12 tahun. Dia bercuti sebulan setengah, pulang ke Malaysia.

   Dia pulang ke Malaysia ketika ada cerita panas tentang LBGT. Dia tak tahu itu. Dia tidak membaca berita tentang negara ini. Baginya, bagi abang dan kakaknya yang berbeza empat dan tiga tahun lebih tua, “family first”: keluargalah yang perlu diutamakan.

   Selepas keluarga, barulah negara mereka: Amerika Syarikat. “Family first” adalah “nilai Amerika” yang ketiga-tiganya belajar di sekolah. Dan memang sistem pendidikan AS—bagi sesetengah orang mengecamnya sebagai ‘sistem Barat’ atau ‘kafir’ itu—mengajarkan bahawa keluarga adalah perkara utama waima dalam hidup bernegara.

   Dalam kata lain, negara pun tidak boleh menandingi keluarga. Apatah lagi hal-hal lain. Begitulah asas patriotisme Amerika dibentuk. Seolah-olah keluarga adalah negara, negara adalah keluarga.

   Umurnya 12 tahun seperti yang saya tuliskan tadi. Sehinggalah dalam satu perbualan kami, dia memberi komen tentang maksud “gay”. Katanya, gay mempunyai dua makna dalam perbendaharaan kata bahasa Inggeris.

   Makna pertama adalah makna yang dikecam ramai orang. Gay, jelasnya, bermaksud seseorang lelaki yang suka kepada pasangan sejenis. Sementara maksud kedua, jelasnya lagi, “gembira” (“happy”).

   Maksud kedua itu adalah pengertian yang lebih lama dipakai bagi tamadun manusia. Bukan pengertian pertama. Dan dia pun memberikan contoh ayat, “Hey Uncle Hasmi, I am so gay for you!”

   Terjemahan dalam bahasa Melayu, “Hei Pakcik Hasmi, saya gembira untuk anda!”

   Di waktu lain, anak buah saya itu ngobrol dengan kakaknya. Dia merasa aneh dengan lelaki yang menyukai kaum sejenis. Jawab sang kakak, “jangan tindas dan bersikap berat sebelah terhadap mereka.”

   Jawab sang adik, “ya, tetapi tetap aneh!”

   Di dalam masyarakat yang terbuka seperti Amerika Syarikat itu pun, menyukai kaum sejenis tetap dilihat aneh.

   Aneh bukan kerana sesiapa yang menyebut atau mengajarkannya sebagai aneh, tetapi daripada rasa awalnya sendiri sudah pun begitu. Perasaan awal itulah barangkali yang disebut dalam Islam sebagai “fitrah”.

   Tetapi Amerika tidak memakai hujah agama bagi berhadapan dengan individu LBGT. Terutama begitu rencam dan banyaknya agama di sana.

   Delete
 18. Sobhat2 sekelian..saja untuk recap apa yang telah dilakukan oleh Tun terhadap projek HSR dan betapa cepatnya dia terpaksa membuat U-Turn demi menyelamatkan air mukanya yang dah tercemar tu !!!

  Mungkin ramai geleng kepala bertanyakan apa sudah jadi? Di Malaysia, beliau bukan ‘main garang’ dakwa konon projek kereta api berkelajuan tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura itu tidak membawa manfaat kepada negara.

  Malahan perdana menteri dengan usia paling tua di dunia itu menuduh pihak kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak mendapat hasil pulangan daripada pelaburan besar tersebut yang kononnya didakwa bakal mencecah RM110 bilion.

  Bagaimanapun depan pihak media Jepun, negara yang ‘kuat melobi’ untuk dapat tender projek prasarana mega itu lebih setahun lalu, Mahathir, 92, sudah ubah nada daripada langsung batal HSR kepada tangguh terlebih dahulu!  “Akan ada keperluan untuk HSR pada masa depan, mungkin melalui seluruh Semenanjung Malaysia. Tetapi kita (kerajaan PH) tidak mampu laksana buat masa ini. Jadi, kita sebenarnya menangguhkan pelaksanaan projek itu.”

  Komen Mahathir itu adalah yang pertama selepas pendirian keras pentadbirannya sebelum ini untuk memansuhkan sepenuhnya projek itu, satu tindakan bodoh boleh menyebabkan sejumlah penalti besar RM500 juta jika dibatalkan.

  Dalam wawancara Nikkei Asian Review di Tokyo, beliau mengakui walaupun HSR berguna pada masa akan datang, kos projek itu kononnya tidak sejajar dengan hasrat kerajaan PH cuba kurang hutang negara sebanyak RM1 trilion.

  Ketua kerajaan Malaysia itu juga berkata persetujuan dengan Singapura sebelum ini tidak memberi manfaat kepada Malaysia kerana panjang trek 350 kilometer konon terlalu pendek untuk mewajarkan pelaburan projek tersebut.


  “HSR paling efektif jika jaraknya agak jauh. Tetapi bagi jarak yang pendek, ia tidak beri pulangan banyak. Jadi kita (kerajaan PH) perlu memikirkan semula. Kita tidak boleh mengatakan kita tidak akan mempunyai HSR di Malaysia.

  “Apa yang boleh kita lakukan ialah menangguhkan projek itu kerana ia terlalu mahal buat masa ini,” dalih Mahathir yang mungkin menyedari ‘kemarahan’ kerajaan Jepun apabila beliau membuat ‘lawak’ membatalkan projek HSR itu.

  Ironi, jika jarak landasan didakwa Mahathir konon sebagai agak pendek, HSR di Taiwan yang turut dibangunkan hasil teknologi Shinkansen atau kereta api ‘peluru’ Jepun hanya 345 kilometer dan kos AS$18 bilion (RM72 bilion).

  Malah, projek HSR di Indonesia menghubungkan dua kota raya utama Jawa, Jakarta-Bandung cuma 140 kilometer yang dirancang sejak tahun 2015, tetap diteruskan Presiden Joko Widodo demi memajukan ekonomi negaranya itu.

  Tidak ketinggalan projek HSR di Maghribi menyambungkan Casablanca-Tangier bahkan kebetulan jarak pun sama dengan Kuala Lumpur-Singapura; turut dimulakan tahun ini melibatkan kos cuma 20 bilion dirham (RM9 bilion).

  Manakala HSR antara Malaysia dan Singapura pula menelan kos RM72 bilion dan bakal memberi peluang pekerjaan kepada lebih 10,000 orang apabila siap selain mesra alam serta menjana pulangan ekonomi dari segi pelancongan.

  Ramai penganalisis ekonomi antarabangsa melihat pembatalan HSR oleh Mahathir secara drastik sebenarnya lebih bermotifkan politik bagi menghapuskan segala imej legasi bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Kementerian Pengangkutan Singapura setakat ini memaklumkan belum menerima pemberitahuan rasmi daripada Malaysia berikutan pengumuman Mahathir membatalkan projek HSR itu bulan lepas.

  ingatkan berani sangat..rupa2nya kena gertak sikit aje dengan jepun dah menggelabah !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Geng Najib ,

   Keretapi Laju Jakarta-Bandung tidak melibatkan kerajaan Indonesia secara terus .

   Ia di bina atas usahasama syarikat Cina / Indonesia atas konsep Private Funding Initiative .

   Delete
  2. Bukan setakat HSR Jakarta-Bandung yang dibina atas dasar PFI .

   Indonesia dibawah 4 tahun pimpinan Jokowi juga sedang giat menyiapkan Trans Java Highways sepanjang 5000 km yang dijangka siap pada tahun hadapan (2019).

   Leboh raya ini juga atas konsep PFI dimana syarikat yang melabur diberi konsesi kutipan TOL .

   Ada rakyat Indonesia terpekik terlolong macam walaunta sekelian ????

   Delete
  3. Sekarang kita hidup gelisah   Dalam era Malaysia baharu yang dicanang selepas pertukaran kerajaan, soal perpaduan dan keharmonian negara dipertikai susulan pelbagai isu yang tumbul saban hari.

   Bermula isu agama dan kaum yang dimainkan oleh pelbagai pihak hingga ke isu hak kesamarataan yang dituntut.

   Pengarah Institut Kajian Institusi Raja, Kepimpinan dan Komuniti Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof Datuk Dr Ramlah Adam berkata rakyat kini hidup gelisah dan tidak tenteram memikirkan apa yang bakal berlaku setiap hari.

   "Rakyat rasa gelisah dan tak tenteram sebab setiap hari bila buka surat khabar mesti ada yang memeranjatkan.

   "Sekarang tak perlu cakap soal perpaduan sebab memang dah terjejas. Saya tak fikir kita boleh hidup aman damai, kemarahan dalaman telah bermula. Bimbang nanti ia jadi bom masa," katanya kepada Sinar Harian.

   Beliau turut mempersoalkan konsep Malaysia baharu yang dicanang sejak tiga bulan lalu.

   "Perpaduan sekarang orang tak peduli, kerajaan terlalu mulut celupar, kaum Melayu terus dihina, golongan songsang semakin bersepah-sepah, kita jadi kurang ajar dan tak tahu malu.

   "Jadi di mana Malaysia baharu itu? Adakah sebab terbuka dalam beri pendapat? Tapi bila individu seperti doktor itu beri pendapat, dikecam pula," katanya.

   Dalam pada itu beliau mengingatkan kerajaan agar lebih bertanggungjawab dalam mengeluarkan sebarang kenyataan.

   "Caranya senang saja, kerajaan yang sudah menang kenalah matang. Jangan terus hukum kerajaan dulu, mereka banyak jasa kepada negara ini.

   "Jangan buka aib negara kepada negara luar, ini tunjukkan mereka tak sayangkan negara," katanya.


   : Tidak ada apa yang menarik dan boleh dibanggakan selepas 100 hari hanya kejatuhan Najib dan BN. Tapi tiada jaminan PH tidak seganas BN....

   Delete
  4. Br..biar bayar batal tangguh..kalo x..kenyang geng2 najib dan kau sampai membuncit perut..ye x..ye x..

   Delete

  5. Komen2 kpd berita "Dakwa istana diintip: Polis siasat bukti jika ada":

   Auzi Yahaya

   Alahhh.. sibuk jer dengan kemewahan dan sifat2 menunjuk2... ada banyak lagi kerabat di raja di seluruh dunia, tak ada yang ada sifat menunjuk2 dan semuanya low profile.. hanya ada satu jer di Malaysia dan ianya di Johor... "You see what you get..."

   Nor Aloya

   Orang bersalah akan sentiasa merasa bersalah...dan kemudian akan menuduh orang lain buat salah...sekian !!

   Anton Alfons Alfons

   setuju.

   Siva Sanmugam

   Correct

   Auzi Yahaya

   Bukan Sultan johor jer ada anak, Sultan negeri2 lain pun ada TAPI jarang dan boleh dikatakan tak pernah kita dengar cerita2 mereka. Contoh :- Sultan Selangor..

   Ng Raymond

   Paranoia?

   Delete
  6. Fokas kepada kesilapan PH
   Kempen PH dalam PRU 14 hanyalah tertumpu kepada mencari keburukan kerajaan BN, terutama sekali kesalahan pemimpin-pemimpin UMNO. Pengundi termakan umpan mereka.

   Sekarang mereka memerintah. Dalam masa tiga bulan pun kita sudah dapat melihat konsesi (concession) yang diberikan kapada orang bukan Melayu/Islam yang diambil daripada orang Melayu/Islam. UMNO perlu exploit isu-isu itu untuk menyedarkan orang Melayu bahawa amaran bahaya kejatuhan kerajaan pusat kepada PH yang dikuasai oleh DAP sudah pun mula berlaku, dan banyak lagi akan mengikutinya.

   Pembangkang yang bertanggungjawab dan beradab
   Parlimen Malaysia telah hilang decorumnya. Perbahasan telah menjadi pertengkaran. Siaran langsung seolah-olah menggalakkan mereka berbuat demikian, kerana mereka akan dilihat sebagai hero oleh penonton.

   Saya syorkaan ahli-ahli UMNO tidak mengikut gelagat mereka. Tunjukkan Tunjukkan bahawa bangsa Melayu adalah satu bangsa yang beradab sopan, berbudi bahasa, malah dalam berhujah pun, Islam mengajar adabnya. (Perhatikan Bahasa Inggeris tidak ada perkatan yang sama dengan perkataan berhujah. Ia cuma ada perkataan “argue” yang juga bermakna bertengkar. Saya tidak tahu bahasa Mandarin dan Tamil.) Kita boleh tegas dan serius dengan cara yang terhormat.

   Kerjasama dengan PAS, Perkasa dan NGO-NGO Melayu/Islam
   Dalam keadaan sekarang, UMNO bersendirian adalah terlalu kecil untuk memberi impak yang secukupnya. Demikian juga PAS. Harapan untuk orang Melayu/Islam bersatu dalam satu parti tidak mungkin berlaku walaupun PAS adalah parti serpihan UMNO. Apatah lagi, selepas PRU 14, PAS telah mula angkuh. Dalam UMNO pun terdapat pemimpin-pemimpin yang terang-terang tidak mahu ada kesepakatan dengan PAS. Itu belum mengambil kira pandangan ahli-ahli Parlimen dan ADUN di kedua belah pihak. Mereka mempunyai kepentingan diri. Mereka takut kehilangan kedudukan masing-masing.

   Tetapi selagi PAS dan UMNO kekal bersendirian dan bertanding antara satu sama lain dalam pertandingan tiga penjuru atau lebih, di Pantai Barat Semenanjung Tanah Melayu, PRU 14 akan berulang. Itu PAS dan UMNO perlu sedar. Maka, demi agama bangsa dan negara, pemimpin-pemimpin UMNO dan PAS perlu mengetepikan kepentingan diri. Paling kurang, UMNO dan PAS perlu berkerjasama untuk mengelak pertandingan tiga penjuru atau lebih.

   Mula-mula, PRK Sungai Kandis nampak seperti satu permulaan yang baik. Tetapi, jika peratusan pengundi yang rendah yang keluar mengundi itu disebabkan oleh penyokong-penyokong PAS tidak keluar mengundi, kesimpulan yang saya boleh buat ialah “Malays never learn.”

   Jika beginilah keadaannya, saya khuatir, akan berpanjanganlah penguasaan DAP.

   Pada masa yang sama NGO-NGO seperti Perkasa hendaklah memberi sokongan padu untuk merealisasikan kerjasama ini. Jika itu dapat dilakukan dalam PRU 15 pun cukuplah.

   Rakan parti bukan Melayu
   Semasa UMNO kuat, parti-parti bukan Melayu, melutut untuk bersama-sama dengan UMNO.

   Apabila BN yang diterajui UMNO kalah, semua lari. Saya percaya jika gagasan UMNO-PAS dapat diperkuatkan dan PAS keluar daripada kotak pemikiran Kelantan, ada parti bukan Melayu yang akan mendekatinya semula.

   Itu jugalah yang berlaku kepada PH. Selepas menang, parti yang menjadi anggota BN pun ada yang lari untuk menyertainya. Hal yang sama boleh berlaku sebaliknya apabila pakatan UMNO kuat semula.

   Kesimpulan
   Tiada siapa yang tahu apa akan berlaku di masa hadapan. Manusia hanya boleh mencongaknya, mungkin betul, mungkin tidak. Tetapi, pemimpin-pemimpin UMNO sendiri tahu kesilapan mereka. Betulkan kesilapan itu, perhati keadaan semasa pada sesuatu masa, sesuaikan strateji dengannya tanpa menjual malamat dan maruah. Saya fikir, itulah pendekatan yang patut dilakukan.

   Sekian.

   Tun Abdul Hamid Mohamad09 08 2018
   tunabdulhamid@gmail.com
   http://www.tunabdulhamid.my
   https://tunabdulhamid.me

   Delete
 19. Pada saya, tiada sesiapa yang boleh menghalang Anwar menjadi PM mengantikan Dr.M kecuali diri tindak-tanduk beliau sendiri yang akan menjadi penghalang. Maklum sajalah, walaupun tiada halang dari kepimpinan tertinggi PH, namun yang akan memberi beliau 'laluan atau ticket' adalah pengundi di kawasan Parliment yang akan dikosong untuk layak sebagai Ahli Parlimen.

  Mana mungkin Anwar dipilih cara pintu-belakang atau dilantik sebagai senator untuk jadi PM.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju dengan pandangan ini.

   Delete
  2. Kenyataan Mujahid berbaur fitnah, kata Iksim   PETALING JAYA: Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (Iksim) mendakwa kenyataan Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa tentang dapatan audit dalaman ke atas badan pemikir itu bersifat fitnah.

   Iksim dalam kenyataan berkata dakwaan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu di Parlimen hari ini berdasarkan dapatan pasukan audit dalam Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang “separuh masak”.

   “Menteri membuat satu bentuk dakwaan berdasarkan laporan pasukan audit dalam MAIWP yang bukan juruaudit bertauliah. Dapatan mereka masih bersifat separuh masak kerana belum dijalankan ‘exit conference’,” kata Iksim.

   “Exit conference” ialah mesyuarat bertujuan menyampaikan keputusan audit kepada pihak pengurusan dan mendapatkan komen mengenai penemuan dan syor yang dicadangkan sebelum draf laporan audit dikeluarkan.

   Iksim berkata pihaknya memberikan kerjasama penuh kepada pasukan audit dalam terbabit dan masih menunggu “exit conference” yang ditangguhkan 3 kali oleh MAIWP.


   Terdahulu, Putrajaya menyekat semua dana dan aktiviti Iksim serta merta, selepas audit mendapati wujud penyalahgunaan kuasa dan pengurusan dana yang tidak telus.

   Mujahid berkata RM7.4 juta daripada RM7.6 juta yang diterima daripada MAIWP tidak direkodkan dan tiada bukti di mana ia dibelanjakan, untuk apa yang dibelanjakan, dan berapa jumlah dibelanjakan.

   “RM7.4 juta dana yang dibangkitkan menteri berpunca dari prosedur kerja dan tatacara perakunan yang berbeza di antara MAIWP dan prosedur yang digunapakai oleh Iksim,” kata badan pemikir itu.

   “Setiap ringgit yang diuruskan perbelanjaan oleh IKSIM mempunyai rekod terperinci dan boleh disemak dalam masa beberapa minit. Akan tetapi pasukan Audit MAIWP menganggap perbezaan itu sebagai kesilapan.”

   Iksim memaklumkan mereka bukan anak syarikat MAIWP, tertakluk bawah Akta Syarikat, dan diaudit bersih sejak ditubuhkan oleh juruaudit bertauliah.

   Badan pemikir itu mengingatkan kenyataan dan dakwaan oleh Mujahid itu tidak diberikan imuniti kerana ia dibuat di luar Dewan Rakyat.

   “Justeru sesiapa yang memanjangkannya boleh terjebak dengan tindakan undang-undang,” katanya.

   Iksim ialah sebuah institut yang bekerjasama rapat dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan penubuhannya diluluskan Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam (MKI), Jakim, MAIWP dan Majlis Agama Islam Negeri.

   Iksim diperbadankan pada 9 Disember 2014 dengan persetujuan Majlis Raja-raja Melayu untuk menegakkan Islam sebagai agama rasmi di negara ini.

   : Fitnah kini dah biasa bagi parti AMANAH, apa nak hairannya....

   Delete
 20. Hakikatnya dulu anwar sorang je yg tertonjol dlm pkr. Kerana blunder rapiji dgn kajang movenya,sudah timbul sorang lagi pmimpin yh terbukti berwibawa n berkemampuan. Itu yg menakutkan nuar n piji.

  ReplyDelete
  Replies
  1. MELAYU MAKIN TERUK BAWAH PH


   Kajian: Lebih 31% Pelajar Malaysia Pernah Lakukan Hubungan Seksual Sebelum Umur 14 Tahun   Gejala seks dalam kalangan pelajar berpunca daripada beberapa faktor seperti ibu bapa, pegangan agama longgar, pengaruh rakan sebaya dan pengaruh teknologi. Menurut satu laporan yang dibuat mengenai fenomena remaja Malaysia dan seks telah didedahkan oleh Healthcare Malaysia Sdn Bhd yang dibuat oleh Durex pada tahun 2002 ke atas 2500 responden lelaki dan wanita yang berumur lingkungan 18–30 tahun tanpa mengira bangsa.

   Dapatan kajian mendapati bahawa, remaja yang berumur lingkungan 18 hingga 24 tahun paling kerap melakukan hubungan seks dan melahirkan anak luar nikah. Purata mereka melakukan hubungan seks sebanyak 121 kali setahun atau tiga kali seminggu dan percintaan merupakan faktor utama responden melakukan seks bebas.   Perkara ini bukan sahaja berlaku di negara kita Malaysia, malah masalah ini wujud di peringkat global dan menjadi cabaran dalam pembentukan ketamadunan manusia. Dalam satu kaji selidik yang dijalankan oleh Institut Kesihatan Awam, seramai 12,492 kehamilan remaja direkodkan pada 2016. Secara purata, 10% hingga 40% gadis belum berkahwin berumur antara 13 hingga 19 tahun telah mempunyai kehamilan yang tak diingini.   Menurut kajian, Pahang menunjukkan bilangan remaja melakukan hubungan seksual paling tinggi dan didapati mereka melakukan persetubuhan dengan sekurang-kurangnya 2 rakan kongsi. Sebanyak 31.9% pula adalah remaja ini telah mempunyai pengalaman seksual sebelum berusia 14 tahun (Tingkatan 2).

   Gambar rajah di bawah menunjukkan statistik secara rumus angka peratusan remaja mengadakan hubungan seksual seawal Tingkatan 1 lagi. Perkara ini amatlah membimbangkan bukan sahaja para ibu bapa namun pihak pengurusan sekolah juga turut memainkan peranan penting.   Bagi mengelakkan percambahan angka kehamilan luar nikah, pendidikan kesihatan seksual terutama dalam kalangan pelajar ini wajar diberi perhatian khusus kepada komplikasi seks yang tidak selamat serta memperkukuh pemeriksaan kesihatan remaja di sekolah.   Sumber: Report from Ministry of Health

   : Makin rosak masyarakat, makin PH mendapat sokongan....

   Delete
 21. Perangai anwar n rafizi lngsung tk baik utk imej ph...kbudak2an...dah brkali2 mhathir bgtau smpai msa akn serahkn jwtn pd anwar...prtsepakatan dr awal ph pun bgtu...kem rafizi tak sedar ke klu bkn mhathir, blum tentu bn tumbang...tun jugak yg usaha pngampunan pnuh anwar hngga terus bleh aktif plitik...tp msih lg trhegeh2 tk sdar diri x sabar ambil kuasa...rafizi pun entah apa yg d fkirnya...melolong sni sna nak burukkn rkan sepaukan smata2 nak mnang pmilihan jwatan parti...tak bleh ke cra genrlman, serahkn sj kpd ahli prti pilih spa yg d sukai

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul lerr... terhegeh2 anwar & rafizi... ketara sgt

   Delete
  2. Persekongkolan dengan IRI suatu yang mengaibkan negara   Naib Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni mengingatkan parti politik, tidak kira kerajaan dan pembangkang supaya kembali mempraktikkan konsep wala’ dan bara’ berlandaskan politik Islam.

   Beliau berkata, kedaulatan negara khususnya umat Islam di Malaysia tidak akan terancam seperti sekarang, jika ahli politik di negara ini disiplin dalam mempraktikkan dua konsep itu di landasan yang betul.

   “Kalaulah ahli politik Malaysia berdisiplin di dalam wala’ (kesetian kepada umat Islam) dan bara’ (tidak mendedahkan kelemahan umat Islam kepada bukan Islam, serta berpakat menjatuhkan umat Islam), maka tidaklah terjadi seperti yang berlaku sekarang,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

   Beliau meluahkan rasa kesal terhadap kerajaan sekarang, yang didakwa ‘bersekongkol’ dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI), sebuah badan pemikir Amerika Syarikat (AS) sejak tahun 2002.

   Katanya, kekuatan dalam umat Islam sudah memadai untuk membangunkan negara, tanpa perlu merujuk atau meminta campur tangan pihak asing untuk memberikan rundingan, bahkan sehingga terhutang budi apabila menerima dana.

   IRI sebelum ini mendakwa, bahawa usahanya di Malaysia telah membuahkan hasil melalui keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu dan ia menguntungkan AS daripada segi saingannya dengan China ketika ini.

   Pengakuan itu dibuat Presiden IRI, Daniel Twining dalam sebuah forum anjuran Center for Strategic & International Studies (CSIS), bulan lalu memberitahu, Washington mendapat manfaat daripada kerajaan baharu Putrajaya sejak mula lagi.

   Bagaimanapun, perkara itu dinafikan beberapa pemimpin PH termasuk Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

   Nurul Izzah sebelum ini mendakwa, kerjasama antara PH dan IRI hanyalah setakat latihan kepimpinan dwipartisan, dan mengaitkan Barisan Nasional (BN) serta Gerakan menerima latihan sama.

   Muhammad Fauzi berkata, sejarah membuktikan bahawa tiada negara Islam yang gagal kerana kekuatan musuh, sebaliknya sikap ketidaksetiaan ahli politik meminta pertolongan daripada pihak asing untuk menumbangkan pesaingnya, adalah punca kejatuhan berlaku

   Delete
 22. Bro..inilh apek lempang dr banyak apek lempang yg akn muncul dan akn membawa beban seperti puak umno dan pas..
  Sayanglh jika sianwar terjebak dlm kancah ini serta hilang pedoman mengikut telunjuk apek2 lempang ini..

  ada duri dlm daging..
  ada udang sebalik batu..
  Jgn nanti salah pancing..
  Pancing x kena duduk termangu..

  Habis..camno..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Parti Gay: Menteri WP Usah Bacul Ambil Tindakan   Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) terlebih dahulu ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada pihak berkuasa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) atas kejayaan serbuan terhadap sebuah kelab gay yang beroperasi di ibu kota beberapa hari lalu.

   Serbuan ini tanda ketegasan pihak PDRM dan JAWI membanteras golongan LGBT ini daripada terus menjadi wabak dalam masyarakat khususnya di ibu kota.

   Bagi DPPWP, pihak berautoriti seperti PDRM, AADK dan JAWI sentiasa komited dalam membanteras gejala ini namun, pihak kerajaan dahulu mahupun sekarang seolah olah memandang tidak serius atas kesan wabak ini terus berleluasa.

   Kerajaan sedia ada dilihat hanya mahu mengambil kredit sahaja atas kecekapan pihak berkuasa yang membuat operasi serbuan walhal mereka tidak serius membanteras parti sebegini terus dianjurkan. Ibarat lembu punya susu tetapi sapi dapat nama. Ini realiti yang berlaku.

   Sekali lagi, DPPWP menegaskan supaya Menteri WP mengambil tindakan tegas terhadap parti gay terbesar yang akan berlangsung bermula 30 Ogos 2018 di G Tower, Jalan Tun Razak. Kami telah mendesak sebelum ini melalui kenyataan media Ketua Pemuda DPPWP, namun tiada tindakan serius daripada Menteri WP.

   Oleh itu, Menteri WP digesa agar usah bersikap hangat hangat tahi ayam dan pilih bulu dalam membanteras maksiat yang berlaku. Tindakan tegas kepada penganjur wajib dikeluarkan segera demi menyelamatkan generasi sekarang dari terus lemas dalam kancah kehinaan.

   Jika tidak ada tindakan tegas Menteri WP, pihak DPPWP memberi amaran akan mengerakkan seluruh rakyat menentang penganjuran parti gay ini supaya ia dibatalkan.

   Sekian, terima kasih.

   Ubaid Hj Akla
   Naib Ketua,
   Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan


   : Khalid cari isu saman NGO Muslimah dan cuba tutup apa yang sedang berlaku....

   Delete
 23. msia ini bukan tanah yang wajib diwariskan kpd anwar ibrahim dan apa hak anwar ibrahim menuntut jawatan itu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cerita Pomen Tua   Ada satu pomen yang sangat handal tetapi dah berumur, dia sangat mahir membaiki kereta.

   Dulu dia bekerja untuk sebuah bengkel, bengkel itu sangat maju. Kemudian dia berhenti kerana dia merasakan dia sudah terlalu lama bekerja dan merasakan pomen yang ada boleh meneruskan kegemilangan bengkel itu.

   Tetapi, bengkel itu mula bermasalah tak lama selepas dia berhenti. Jadi pomen tua ini mengambil keputusan untuk bekerja semula di bengkel tersebut.

   Masalah mula timbul bila pomen tua ini mula bekerja semula, dia sukar bekerjasama dengan pomen yang sedia ada, maka dia mencadangkan kepada tokey bengkel untuk tukar semua pomen dan ambil pomen baru. Pomen baru yang diambil adalah kenalan baru pomen tua.

   Pada awalnya nampak baik bila ada pomen baru dan pomen tua. Tokey nampak ada perubahan pada bengkel.

   Masalah mula timbul bila kereta yang datang untuk diperbaiki adalah kereta berteknologi baru bukan kereta dari zaman pomen tua.

   Pomen tua masih cuba memperbaiki kereta itu dengan pengetahuan dan cara yang lama. Pomen baru pula tak mahir tetapi cuba juga untuk memperbaiki kereta itu.

   Kereta tak siap, masalah makin banyak. Satu kereta, ramai pomen, ramai komen tak ada kemajuan.

   Pomen tua sepatutnya control dan ajar pomen muda bahawa ini kereta baru, kena repair cara baru dan mengakui ada kereta yang kita tak boleh nak repair, kena mintak tolong dari bengkel lain.

   Sabarlah owner kereta.....
   Lagi 5 tahun kalau tak siap nampaknya kena tukar bengkel la jawapnya

   P/S: Cerita ini tiada kaitan dengan yang telah mati

   Delete
 24. msia ini bukan tanah yang wajib diwariskan kpd anwar ibrahim dan apa hak anwar ibrahim menuntut jawatan itu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pakatan Harapan Sebelum Memerintah...   Aku ingat lagi masa setahun sebelum PRU14. Aku mula minat dengar ceramah khasnya dari Pakatan Harapan. Pantang dengar ada ceramah mesti aku datang. Dalam semua ceramah aku pergi, mesti ada 4 isu dari dulu lagi yang wajib deme sebut dan maki hamun Umno. Bila deme maki hamun tu yang memang nampak betui-betui berat isu tu. Banyak lagi isu lain, tapi aku nk sebut 4 isu ini sebab 4 isu ini deme serang Umno gile babi punya smpai Umno tak dan nak tepis dan kalah teruk.

   Isu 1, Minyak Mahal
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, " hari ni kita bentuk kerajaan, esok kita turun harga minyak, kita ada kuasa, kita boleh buat. Sape cakap tak boleh buat? negara kita kaya, negara kita pengeluar minyak, kita yang jual minyak kat org". Bersorak la penonton sekali dengan aku.

   Isu 2, Tol
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “kalau kita perintah kerajaan kita akan hapuskan tol atau kita akan kurangkan harga tol lebih separuh. Negara kita antara negara yang tol paling banyak.” Bertepuk tangan penonton sekali dengan aku.

   Isu 3, Getah Murah.
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, "kalau kita perintah, kita akan naikkan harga getah dan tetapkan harga getah. Getah sekarang murah sgt, 1kg getah tak boleh nak beli 1kg gula.” Besorak pakcik makcik kampung ni sekali dengan aku.

   Isu 4, GST
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “rakyat dizalimi oleh Umno sampai anak baru beranak pun dah kena cukai GST. Bukan itu saja malah orang mati pun kena GST, itulah namanya cukai haramjadah yang di buat oleh kerajaan Umno haramjadah.”
   "Jangan susah hati tuan-tuan dan puan-puan, pangkah Pakatan hari ni menang, esok tak dak dah gst". Gegak gempita satu kampung.

   Bila dah memerintah dan berkuasa baru lah terhegeh-hegeh nak kaji. Minyak mahal sebab itu ini la. Toll tetap kutip macam biasa juga dan tak bolih hapus kerana mcm2 hal kena semak. Dan macam2 kena semak dan tak bolih terburu buru.Tun M kata janji menifesto ph bukan kitab jadi tak tunai tak berdosa.


   : Pakatan Harapan sangat Hancing....

   Delete
 25. msia ini bukan tanah yang wajib diwariskan kpd anwar ibrahim dan apa hak anwar ibrahim menuntut jawatan itu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anwar Jangan Nampak Terlalu Gelojoh & Jangan Pula Terlalu Perlahan, Kalau Tak Melepas   Dalam pc anwar hari ni dia ada sebut utk berbincang dgn mahathir utk beri ruang kpd nya utk sertai parlimen dan 'memulakan proses reform parlimen'...ayat ini agak menarik utk diperkatakan...

   anwar ni seorang yg amat berhati-hati dalam ucapan dan semua perkataan dia diucapkan dgn teratur...itu yg menjadikan ucapan dia penuh karismatik...apabila dia sebut 'memulakan proses reform parlimen', ia menandakan bahawa proses perubahan yang dikehendaki melalui kemenangan ph belum bermula...jadi apa yg dibuat oleh ahli2 parlimen ph sekarang ini???...

   ayat ini secara tak langsung membawa persoalan apakah semua tindakan yg dilakukan oleh mahathir dan anggota kabinetnya sekarang ini masih tidak boleh dianggap satu proses 'reform' sehingga anwar terpaksa menyertai parlimen utk melakukannya???...

   Kesimpulannya aku boleh katakan bahawa anwar sebenarnya tidak berpuas hati dgn perjalanan kerajaan dan parlimen yg dikepalai oleh mahathir...tp buat masa skrg, dia tidak boleh bertindak sewenang-wenangnya kerana silap langkah, buruk padahnya kpd dirinya sendiri dan pkr...apatah lagi skrg ni parti2 komponen ph iaitu pan dan dap sudah boleh dianggap berada dalam kem mahathir...

   Dalam bab ni mahathir mmg cerdik...dia bagi banyak kuasa kpd ahli parlimen dap dan pan walaupun pkr mendominasi jumlah kerusi...puak2 dap dan pan yg sejak puluhan tahun berjuang mmg dok mengidam nak jadi kerajaan atau nak jadi menteri...so depa sama sekali tidak akan sanggup lepaskan kedudukan depa yg ada hari ini demi anwar....dgn kata lain, seandainya permusuhan anwar dan mahathir kembali berputik...puak2 dap dan pan tidak lagi akan menyebelahi anwar kerana tidak sanggup kehilangan peluang yg depa dok idam lama dah....

   Kita tengok bagaimana dgn mudahnya mahathir berjaya menyahkan anwar sebagai calon PM ph sebelum PRU 14 hari tu tanpa banyak tentangan...padahal sebelum penyertaan mahathir dalam kem pembangkang dahulu, jangan boleh ada nama lain dicadangkan sebagai PM walaupun nama yg dicadangkan mempunyai kelayakan...dan kemudian kita boleh tengok bagaimana pemimpin2 dap dan pan menjadi backup kpd mahathir walaupun bbrp kenyataan mahathir mutakhir ini boleh dianggap penuh kontroversi...

   Justeru, anwar perlu lebih berhati-hati dalam tindakannya... Tidak boleh dinampak terlalu gelojoh, tapi tidak boleh terlalu perlahan....takut tak sempat merasa kerusi PM....

   alfaqir ilallah ppk


   : Perang dingin Anwar-Mahathir yang nasib Anwar baik Mahathir hanya ada 13....

   Delete
 26. Peluh, keringat masih mengalir
  Kerajaan Pakatan baru dilahir
  Balah,sengketa jangan dizahir
  Cepat nanti Pakatan berakhir...

  Bantu Tun di atas sana
  Kerana Tun mufakat terbina
  Bukan mengata bukan menghina
  Tanpa Tun, Pakatan ke mana?

  Janji sudah Pakatan memetri
  Anwar jadi Perdana Menteri
  Why four before counting three?
  Get in line until it's free!

  Orang keliling banyakkan bersabar
  Jawatan PM tak siapa nak sambar
  Kalau tidur berebut gebar
  Buruk kita rakyat dah gambar!

  Bantu Tun pulih negara
  Bukan senang selepas bala
  Rumah selerak dibuat kera
  Semua sekali Tun nak tala...

  Walau duduk di atas sana
  Negara dah teruk nak buat camana
  Beri masa fikir bijaksana
  Tikam belakang memang tak kena!

  Yang tepuk tangan hanya si TongGeng
  Pakatan berbalah dia beronggeng
  Bijan, Pandi, Karabau satu geng
  Dulu menari,kini tertonggeng!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yea bro fan tun..
   Mari nikmatilh hala tuju kerajaan baru/PH..berbalah nnti parah..berkasar nnti menyumpah..berlebih2 nnti menyampah..relak..
   geng2 sebelah suka taruk garam gula cuka herba kasi tambah..
   gulai jd x enak..
   hahahakehkehha..dorang bertepuk3 tergelak3..

   Delete
  2. Kerajaan Johor guna PBT, ketua kampung sebar pengaruh politik'
   Hasni Mohammad | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 9:20 pagi | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 9:27 pagi

   A+ A-
   ULASAN | Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan ketua kampung adalah mereka yang kita gelar sebagai kerajaan ketiga. Mereka adalah pelaksana dasar, entiti yang berhubung dan berinteraksi dengan masyarakat secara langsung dan merupakan kelompok paling hampir dengan rakyat.

   Setiap isu tempatan akan disuarakan kepada mereka untuk diangkat dan diberikan perhatian (selain melalui wakil-wakil rakyat).

   Justeru, fungsi dan peranan mereka amat penting dan kritikal. Keupayaan mereka menjalankan tugas, mengenal pasti isu dan menguruskan masalah setempat adalah perkara yang tidak boleh dikompromi.

   Ahli majlis dan ketua kampung adalah cerminan tidak langsung kerajaan dan merupakan mereka yang amat diharapkan oleh masyarakat sekeliling. Paling penting, mereka mestilah golongan yang neutral atau non-partisan serta bersedia untuk berkhidmat dengan baik dan penuh kesungguhan.

   Perkara ini menjadikan setiap calon yang dilantik mestilah terdiri daripada mereka yang mempunyai kebolehan, pengalaman dan perwakatan yang layak dan bersesuaian.

   Pendekatan asal boleh, tangkap muat dan semberono dalam perlantikan mereka akan menyebabkan khidmat kepada masyarakat terganggu dan gagal.

   Jadi, tidak pelik jika BN dan Pakatan Harapan (HARAPAN) kedua-duanya sentiasa mengutarakan naratif pemerkasaan entiti kerajaan ketiga ini dalam pelbagai aspek. Malah, perkara ini diutarakan sebagai salah satu tawaran utama dalam kempen PRU ke-14 yang lepas.

   Antaranya adalah untuk memastikan ketua kampung dan ahli majlis terdiri daripada mereka yang pakar, profesional, berkelayakan, orang tempatan, telus dan tidak mempunyai pengaruh politik. Ini sekaligus menjadikan pemilihan calon dan pelantikan mereka untuk mengisi dan menggalas tugas kerajaan ketiga amat penting dan tidak boleh diambil mudah.

   Malangnya, perkara yang sebaliknya berlaku dalam pemilihan dan perlantikan ahli majlis dan ketua kampung di Johor. Bukan sahaja pemilihan dan penyenaraian calon yang dilakukan tidak menggembirakan masyarakat sekeliling. Malah, terdapat perkara-perkara yang amat mengecewakan dilakukan oleh kerajaan negeri. Antaranya:

   Delete
  3. TOKONG TAK PANDAI MENGIRA


   Najib 'ajar' Lim mengenai akaun dalam isu bayaran balik cukai
   Diterbitkan 1 Sep 2018, 11:44 pagi | Dikemaskini 1 Sep 2018, 12:06 tengah hari

   A+ A-

   Menteri Kewangan, Lim Guan Eng telah membuat kesimpulan salah mengenai dakwaan bahawa kerajaan BN gagal membayar balik cukai terlebih bayar sebanyak RM16.046 bilion, kata bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

   Ini berikutan pendedahan Lim bahawa Tabungan Bayaran Balik Cukai (TBBC) hanya memiliki RM1.486 bilion berdasarkan rekod Jabatan Akauntan Negara.

   "Nampaknya Menteri Kewangan kita tidak memahami bahawa kerajaan menggunakan standard perakaunan tunai terubah (modified cash accounting) dan bukannya standard perakaunan Akruan (accruals accounting standard) sebagaimana digunakan di sektor swasta.

   "Di bawah pentadbiran kerajaan, bagi standard perakaunan tunai, kesemua transaksi kewangan dihitung dan direkodkan apabila ada kemasukan atau pengeluaran tunai bagi tempoh kewangan dilaporkan," kata Najib dalam satu kenyataan di Facebook beliau.

   Menurut Najib di bawah amalan itu, aset-aset tidak dijadikan modal dan liabiliti tidak dilaporkan dalam laporan kewangan.

   "Sebab itu Lim Guan Eng membuat kesimpulan yang salah kononnya kerajaan BN terdahulu telah tersalah lapor cukai yang belum dikembalikan sebagai pendapatan dan menuduh kerajaan BN sebagai memalsukan akaun," katanya.

   Katanya, sebagaimana ‘kekeliruan’ terhadap titik perpuluhan, salah pengertian antara perakaunan tunai dan akruan juga adalah satu kesilapan mudah yang lazim dilakukan sesiapa.

   "Bagaimanapun, di bawah inisiatif transformasi sektor awam ketika pentadbiran saya, kerajaan pada masa itu sedang melalui peralihan kepada perakauan akruan pada tahun tahun mendatang.

   Lim baru-baru ini mendakwa sehingga 31 Mei, TBBC hanya memiliki RM1.486 bilion berdasarkan rekod Jabatan Akauntan Negara, iaitu kurang sebanyak RM14.56 bilion.

   Menurutnya sebanyak 1.6 juta pembayar cukai tidak mendapat bayaran balik yang terdiri daripada individu, syarikat, persatuan dan yayasan sejak lebih enam tahun lalu.

   Semalam, Lim mendakwa bekas ketua setiausaha Perbendaharaan tidak mengendahkan permohonan LHDN yang meminta supaya memindahkan peruntukan mencukupi kepada TBBC.

   Kata Lim permohonan itu tidak dipenuhi Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah walaupun dibuat secara rasmi melalui surat daripada ketua pengarah LHDN.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...