Friday, 13 April 2018

ADAKAH INI BUKAN RASUAH?

Menjelang pilihanraya ini, selain menabur pelbagai peruntukan dan projek pembangunan segera di sana sini, Najib Razak hari ini melebarkan lagi petunjuk takut kalahnya dengan menghulurkan bantuan bernilai RM800 kepada pemandu-pemandu teksi menerusi Kad Bantuan Teksi 1Malaysia.

Melalui peruntukan RM800 yang terdapat dalam kad tersebut, ia boleh digunakan oleh pemandu teksi untuk mengisi minyak dan NGV di mana-mana stesen Petronas di seluruh negara.

Selain itu, menerusi kad tersebut juga, pemandu teksi akan menerima perlindungan insurans peribadi bernilai RM50 ribu serta pelbagai kemudahan lain di bawah Program Kesetiaan Mesra Petronas.

Selain pemberian ini menunjukkan Najib semakin gagal melindungi ketakutan dalam hatinya terhadap kekalahan yang semakin di ambang mata, ini juga adalah satu rasuah politik yang terang lagi nyata kepada pengundi menjelang pilihanraya.

Wahai SPRM, takkan tutup mata saja dengan perlakuan Najib ini?

Atau beranikah SPRM mengisytiharkan pemberian Najib itu bukan suatu rasuah politik?

Jika pemandu teksi diberi rasuah politik bernilai RM800 setiap seorang,  bagaimana dengan kelompok pengundi-pengundi yang lain?

Tentulah tidak munasabah jika hanya pemandu teksi saja yang diberikan habuan tunai, sedangkan kelompok pengundi yang lain tidak diberikan apa-apa.

Adakah pemandu teksi saja yang penting dan boleh menjamin kemenangan Najib dan BN, manakala yang lain-lain tidak penting?

Jika demikian, apakah selepas ini lebih banyak lagi kelompok pengundi yang akan Najib temui sambil beliau juga akan bermurah hati menghulurkan wang kepada mereka?

Kalau begitu, berapa banyak pemberian tunai akan digunakan Najib sepanjang kempen pilihanraya kali ini?

Di mana beliau dapat wang untuk semua itu?

Untuk pemberian kepada pemandu teksi ini, adakah wang RM800 yang diberi Najib itu wang daripada poketnya sendiri, wang BN atau wang kantung Petronas? (ShahbudinHusin 13/04/2018)

51 comments:

  1. sentiment ratio menunjukkan PH ketinggalan...camane??? ada sesiapa boleh comment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen ikhlas... Hahahahaha

      Delete
    2. Najib will tabur dedak everywhere and to everybody,,itu saja pilihan Yang Dia Ada

      Delete
    3. Susah bila ada bangsa yg mengejar wang sekupang dua...tapi tergadai maruah sendiri.sekadar dijolok habuan dihujung hujung pengal pun masih ada yg tak paham paham.


      Hurmmmm...

      Delete
    4. Nak lawan parti cash is king amatlah sukar..berbondong habuan segera masih mempegaruhi minda melayu..hurmmm

      Delete
    5. Klu kaji selidik dgn org2 tua yg dpt brim mmg ph tertinggal. Mrk tak terdedah kpd kedudukan kewangan dan ekonomi. Kais pg mkn pagi. Mrk ini bergantung kpd ikan yg diberi dan bkn golongan cari ikan peralatan menangkap ikan. Jgn risau.
      Mari kita ramai2 tujukan pertanyaan kpd sprm ttg perkara yg dibangkitkan saudara shahbudin. Knp semua yg dijanjikan oleh bn tidak dilaksanakan semasa diberi mandat dan berkuasa. Knp hanya slps parlimen bubar bhr sibuk buat janji. Blh kita simpulkan bhw bn tidak ikhlas dan bersungguh menjaga rakyat.

      Delete
    6. any comments from malaysiabaru

      Delete
    7. Ape boleh buat..kes kepala sprm pun dah declare tutup kes

      Delete
    8. choi 0059

      i seldom gv coment at 2.00am

      since you had requested..

      SAD TO SAY OUR VOTER SENTIMENT ALANYSIS SHOWS THAT

      PH popularity dropped so bad to 50% !!!


      ALL BECOS OF STUPID PPBM !!


      nak kerusi bayak kita bagi

      51 kerusi oooo

      TAPI BUAT KERJA




      MACAM HARAM BABI !!!!


      YA


      MCM


      HARAM BABIIII

      Delete


    9. sepatutnya TUN jadi pengerusi PKR JER

      PROMO PKR JER


      JELAJAH PKR JER


      SEMUA SOKONG PKR JER

      MANA HARAM EX UMNO TAK PUAS HATI MASUK JER AMANAH ATAU PKR


      INI DAH BAGI CHANCE TUBUH PPBM DAN BAGI JADI MEMBER HARAPAN SIAP DAPAT 51 KERUSI WOOO


      TAPI....


      TAPI....


      TAPI....


      SETIAUSAHA AGONG


      MCM TAK RETI URUS ORGANISASI


      WITH DUE RESPECT TO MUHYIDDIN AND KAMARUDIN MD NOR


      YANG LAIN MCM


      KEPALA BUTOH GERABAK LUSOH KTM



      ADOIIII ... APA MATLAMAT PPBM SEBENAR ???


      KALAU MCM NI...

      BETULLAH KATA


      REUTERS...


      MAMPOSSS PEMBANGKANG

      Delete
    10. Apa masalah kamu ini malaysia baru...gunting dalam lipatan ke...bahasa cukup2 kurang ajar...PH tak perlu penyokong yg serupa ini...dari mula kamu masuk memberi komen tak kira la balas hujah penyokong najib...bahasa serupa orang yang tak pernah ke sekolah...kamu terasa sangat ke yang kamu ini orang yang terlalu bernilai pada PH...tak ada pun sebenarnya lagi baik la

      Delete
    11. Zaharizam... Sya tabik pada awak... Tak kira apa fahaman politik pun sya mmg tak suka bahasa yg kurang ajar...

      Delete
    12. Kamu Malaysia Baru jika dengar kamu cakap......semua tahu.....semua ada.....

      Ada betul kah kamu nih?

      Delete
  2. Kita jangkakan semakin hampir kepada tarikh pengundian, semakin banyak durian akan runtuh dimana mana sahaja. Najib just simply can't afford to lose! Duit?? Tak ada hal!! Rakyat ni ibarat ayam daging...diberi dedak sebanyak mungkin sebelum disembelih!!! Pru after pru, the sama fucking thing!!! Tapi kali ini agak berbeza!! Melayu telah betul betul muak dan sedar! Majoriti tak akan berganjak sedikit pun dgn pendirian mereka utk menumbangkan umno!

    Pemandu2 teksi masih ingat lagi pd pru lepas mereka disuap dgn tayar 1malaysia yg mana akhirnya mereka terpaksa membayar dgn harga yg tinggi bila uber dan grabcar dibenarkan beroperasi sehingga pendapatan mereka terjejas teruk. Ohh yaa! Mereka tidak akan lupa!!

    Najib lupa bahawa ada sesetengah benda tidak dpt dibeli dgn wang ringgit!! Kebencian terhadap najib dan rosmah tidak dapat ditebus dgn duit!! Hanya satu shj yg boleh menenangkan hati rakyat!! Apabila pasangan ini turun dri takhta!!! Itu shj caranya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mentaliti org melayu sangat mudah diperdaya..diharap PH terus kerja kuat dgn strategi ampuh...takut bangsa kita sendiri yg menggadaikan tanahairku bukan org lain..

      Delete
    2. Org2 kampung hulu pendalaman ramai yg masih tak paham isu 1mdb,felda,tabung haji,kemasukkan china tembok besar,ekonomi semasa,soal integriti seorang pemimpin,dan isu utama lain...

      Masih dikaburi maklumat tv3.kepimpinan ph perlu secepat mgkin cuba selesaikan isu atau cara mudah utk terangkan kepada org kampung.

      Majoriti Org kampung berumur 45-80 cuma tau skrg dap akan hapuskan melayu,raja terbuang,keburukkan lain dan sabagainya...

      di ketika pemimpin ph sibuk berkempen setiap pelusuk negara kita masih melihat ramai juga yg tak sedar2 melayu makin harapkan belas,bantuan,megemis,terdesak..contohnya ketika pemberian kad teksi dan sedekah dari tmj di beberapa pasaraya di johor

      Delete
    3. PM baru pun nak bagi BRIM jugak beb...

      Delete
  3. pada kawan2,apa perlu kita buat pada hari, RABU.9/5/18.

    Pada diri sendiri & family di masa mengundi.

    get the necessary family's data from 'semakan spr'.

    chronology of event.

    1.me& wife 3 qualified son (voter)...early in the morning..at 'local/dun/P...8.30am.
    2at 10.30-11.00am to fetch my mum at 82yr old to cast vote at pantai baru.
    3.at12.30 pm trip to N9 ,kelawang,paroi,k.pilah...around 20 qualified in-law members.

    so the total ph voters r confirmed.
    bayangkan tuan2 dpt korbankan masa,saorang ratio!1:25 or minima 1:10....pada hari RAKYAT AKAN BUANG UMNO! i did it before p13...won...ampangan/pantai baru,gombak!

    ReplyDelete
  4. najib mana tau apa itu rasuah. rm2.6b derma. rm42juta tak tau siapa masukan.

    yang dia tau cash rules!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn suka2 buat fitnah...

      Delete
    2. Kalau rasa dad buat fitnah, aman dipersilakan buat repot pd pulis atau sprm atau direct pd najip

      Kalau xnk repot maka dipersilakan diam sahaja xperlu beri komen half past six mcmni

      Delete
  5. baru nak umum calon PANTATJAYA..


    dah kena tibai dgn kami baru nak umum

    woi pkmak.. dah 4bulan korang dapat kerusi baru nak muktamad...

    tan sri ni pun degil.. suruh tanding pttjaya nak balik jugak ke kelate..


    husam musang pun dari kelate ke pttjaya sanggup walau kalah..


    TETEKWANGSA APA CORITO...

    minah tetek mano jadi calun ???

    HARI AHAD NI TAK UMUM JUGA MEMANG SIAP LA PPBM !!!!!

    lagi 43 kerusi seluruh negaro SAPO CALUNNYA WEIII...

    dah lah sembap ... CALON PUN TAK TAU SAPA JENTERA PUN TAK WUJUD...

    memang pkmak betul PPBM..

    kami kesian TUN.. susah payah penat lelah tapi PPBM mcm nak tak nak tanding...


    MASIH MARAH PARTY NUAT KER.. MASIH SAYANG bNajibapokpondan ker atau MASIH DARAH BIRU...


    BILA TENGOK PPBM TERINGAT S46 YG BIOL BAWAH KU LI dulu....

    TAPI PPBM LEBIH HEBAT ADA TUN M DAN TSMY DAN MUKRIZ...

    wahai AHLI PPBM TULUNG LAAAAH


    SEMANGAT SIIIIKIIIIT !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar leer...semua dah dlm kepala tun...tun berkerja bukan mcm orng lain...tun tak buat kerja sebagian2...perkara utama tun utamakan...dia beketja tak banyak guna pen dan kertas...guna dan simpan dlm kepala...kelebihan tun boleh jangka masalah dan tahu ubat nak selesaolikan...yg penting penyokong jangan gelabah dan sentiasa beri sokongan..tun ade strategi yg tak di wat2 kan...tun nak tahu dulu siapa calun lawan dan ape kelebihan...baru tun putuskan siapa yg layak...seblm ini umno bising oembahgian kerusi jadi masalah besar kpd PH...tapi tengok lah sendiri dlm senyap tun selesaikan...kerusi yg diputuskan sesuai dgn parti..penetapan calon pun tun yg luluskan

      Mana adebumno berani serang kelemahan PH?...
      Bila diumumkan bersatu bubar sementara wakil2:parti kompenen datang nenyatakan sokongan untuk kerusi yg dah ditetapkan kpd bersatu tetap duserahkan kpd bersatu...tiada yg mahu rebut kembali..

      Solid perpaduan PH kerana kebijaksanaan tun...bukan tun mintak jadi pengerusi...mereka yg memaksa tun jadi pengerusi dan pm...

      Jadi penyokong jangan cepat gelabah mcm nsjib...najib tahu kekuatan tun tapi tak dapat tandingi tun...najib terpaksa bagi sedekah sana sini...cash us king...

      Delete
    2. MalBar siap merayu.. . Huhu..

      Delete
  6. sebagai ahli seumur hidup ppbm n kerana mahu bersama2 tun m utk memulihkan nagara yg sudah jauh tersasar, saya tlh memberi masa, wang n tenaga saya khusus nya d pekan phg.

    tapi sedih sekali apabila amat sedikit sekali aktiviti2 yg bolih membantu tun m utk memperkenalkan PPBM n mendorong pengundi2 utk memilih calun2 PH/PPBM d Pahang.

    kita tahu bahawa kunci kejayaan berada d kawasan luar Bandar n FELDA. sukarelawan utk PACA penting tapi yg lebih 'crucial' ialah tugasan utk membawa ponyokong2 k peti undi. jika kita gagal melaksanakan tugasan ini ,maka PH (PPBM) akan kalah.

    najib n UMNO/BN saperti biasa akan menggunakan wang yg melimpah ruah utk memastikan sukarelawan mereka yg saya percaya akan d upah dgn lumayan, utk membawa bakal pengundi k polling station.
    saya tahu betapa penting nya tugasan ini kerana pd p tahun 2004, saya n rakan2 tlh membantu membawa orang asli (d kawasan Pekan) k polling station. ketika itu kami masih penyokong kuat najib n UMNO.

    PH/PPBM, u ignore this important observation at yr own peril.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di pekan dato 4 wakil rakyat dan umno najib bekerja kuat mendekati pengundi menghulur bantuan...wakil2 rakyat berharao di calokan semula..wang tidak jadi masalah kpd mereka...parlimen pekan meliputi sebagian daerah kuantan termasuk kem tentera...kawasan pekan majoriti miskin yg mengharapkan bantuan...

      Bagi saye tak menang satu kerusi tak mengapa....cuma nak pastikan tidak hilang wang deposit...

      Delete
    2. tahniah dato rahman.

      sumbangan ikhlas dato melebihi segala nye..

      RAKYAT NAK SELAMATKAN MALAYSIA KE TIDAK NIH???

      ahli PKR pun zatu dah tau PAZ takde bukannya nak bukak pos pru pdm byk byk.. dulu harapkan beruk Pas buat kerja..

      dato mb biol asamin masih dok harapkan machai paz tulung psg bendera house to house..

      MAAF YER .. mext pru lah.. kita lawan.. yg nii bygone

      Delete
    3. Pasang bendera boleh bagi kontraktor...di pantai timor pasang bendera bn dan pas oleh orang sama....tak perlu pasang awal2 ...haampir sebulan lagi...nanti lusuh...bendera pas pon dah mula lusuh...hampir penamaan calon baru pasang nampak segar tenggelamkan yg dah lusuh dan rosak...

      Delete
    4. tak pag bendera tak pe.DI RAWANG SEMUA BENDERA PKR. ZATU HARAM BN TAKDE !!!

      ehh apesal pkr pasang awal awal ? tak lusuh ker nantii ??

      TULUNG JGN BAGI ALASAN mC BERUK PAK YEH

      YA biar bedera BN lusuh..utk sebulan..tapi bedera BN buatan shanghai warranty minimum 6bulan..baru lusuh..

      SEPERTI KATA AHLI SEUMUR HIDUP DATO RAHMAN , HARAM SATU AKTIVITU PUN TAKDE

      jgn sebut nak jd monyet nak pacak bendera , nak door to door nak BUAT MEETING pun tarak. siapa KB di kawasan masing masing pun tak tahu.. yg tahu preisden pkr jijah kipas pengwrusi bersatu madey..

      Ktua bahagian kawSan tak tahu

      INI SEMUA ASSMIN PUNYA PASAL dok harap PAZ pulang ke riba..


      IKUT CARA RAFIZI DAN NIK NAZMI BARU BETUL... walau PKR tak tanding tetap buka pos PDM pkr utk bersatu !!! tak harap paz puuunnn

      Delete
    5. Malaysiabaru,
      saya rasa tuan lebih sesuai menyokong BN dari PH..selamat berjaya

      Delete
    6. Bro mb..kami x ada masalah kat sini..gerak dah..promgram step by step on..bendera no problem..menjelang PRU semua beres..yg penting tenaga sukarekawan..yg cukup penting ktua yg berwibawa..yg lebih penting Semangat..Semangat nak timbangkan UMNOBNPAS..

      Delete
    7. MalBar tu campakkan je ke laut...

      Delete
  7. Bagi umno ianye bukan rasuah....ianye sumbangan...seblm pru tidak peduli pon nasib rakyat...

    ReplyDelete
  8. dah 45min tunggu

    takde haram pykg harapan pun di pdg futsal kg baru.. kjp pagi nak pi pttjaya pulak di pinggiran putra..


    adoii CHOI, confirm la 50% saja.. kerusi parlimen 38% saja

    tak payah selamarkan malayaia bagi mampoaa terus laa bNajib pegang

    ReplyDelete
  9. Jaga2 dengan malaysia baru tu. Berkemungkinan dia spy umno yg nak mengelirukan kita. Sila jgn ambik pot segala komen2nya.

    ReplyDelete
  10. Jangan risau. Ini adalah pertembungan rakyat dengan Najib. Rakyat telah decided dan tak perlu lawan cara lama. Cuma kempen UBAH one to one. Saya cuba cara ini dan 99% setuju ubah.

    ReplyDelete
  11. Jumpa orang, cakap je Najib teruk, semua setuju.

    ReplyDelete
  12. 1. Amat setuju dan sokong pendapat
    Kejora Bapuk Bodo14 April 2018 at 08:04

    "Pasang bendera boleh bagi kontraktor...di pantai timor pasang bendera bn dan pas oleh orang sama....tak perlu pasang awal2 ...haampir sebulan lagi...nanti lusuh...bendera pas pon dah mula lusuh...hampir penamaan calon baru pasang nampak segar tenggelamkan yg dah lusuh dan rosak..."

    2. Setuju Setia Usaha Agong PPBM sepatut nya memainkan peranan penting mengkoordinasikan langkah2 persiapan dan perlaksanaan semua aktiviti, termasuk pemasangan bendera, sepandok dll. Bawakan perkara logistic ke mesyuarat supreme council - kalau belom di buat, perlu di lakukan secepat mungkin. Tentukan punca2 kewangan, kakitangan sukarela dan/atau di bayar, dan ketua2 pasukan.

    3. Segala ketidak puaasan hati perlu lah di kemukakan melalui saluran tertentu, tidak secara terbuka, bagi mengelakkan kemerosotan moral ahli2, penyokong2 dan pengundi2 terhadap parti. Kalau tidak, pihak lawan bertepuk tangan dan Najib senyum simpul, berkata dalam hati busuk Klepto nya: dah tercapai tujuan aku melewatkan pengumuman tarikh Pru14, tarikh penamaan calon (tarikh mula boleh pasang bendera dll yang pihak dia eksploitasi, pasang dulu, sebab banyak duit dari RM2.6 bilion celaka hamjadah) - puak Pembangkang dah bercelaru, maki hamun antara depa.

    Jangan marah komen saperti ini sebab niat baik, berupa mmembina/ constructive, termasuk cadangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. saudara abda

      tak larat bawak "mesyuarat" di kedai kopi.. dah bg cadangan... tapi DEPA NI MANUSIA TAK BOLEH KITA LEBIH LEBIH NANTI SAKIT HATI

      ANA cuma nakemjawab soalan CHOI kenapa rating harapan jatuh...

      so KAMI YG BUAT ANALISA DAH BAGI PENDAAPAT.. korang nak terima up to budi masing masing..

      TAK LARAT DAH GUNA SALUR DALAMAN..

      LETS BE OPEN AND TRANSPARENT !!!!

      mcm RAFIZI dia tak meyorok belakang pokok..OPEN

      Delete
    2. ambil positif comments malaysiabaru..kerana duit akan membutakan manusia especially ex...gerak terus dan fokus matlamat..

      Delete
  13. Perlu elakkan keadaan begini

    ReplyDelete
  14. Saudara malaysia baru

    Pengerusi PH tiap negeri dah ade...jadi bswak lah masalah kpd pengerusi negeri salinkan kpd presiden parti dan pengerusi perhununagan negeri..dan tun..

    Dlm Bersatu masih ade musang berbulu ayam dan ejen upahan umno...semlm tv3 tunjuk ahli bersatu dikedah kluar parti kerana calon amanah yg akan bertanding...ini ejen upahan umno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila guna logonpkr lebih baik pkr yg lead aktiviti di peringkat daerah...parti gabongan hanye membantu pkr...

      Delete
    2. Sokong pendapat ini. PKR grassroots nya lebih meluas dan dah berpengalaman menang popular vote di Pru13. PPBM pun dah setuju pakai logo mereka.

      PPBM ha nya berkerjama, buat bersama pacak bendera PPBM mana yang boleh di masa mereka pacak bendera dan pasang sepandok PKR.

      Majulah Pakatan Harapan.

      Delete
    3. Bro..dlm Umnobn dkatakan ada gang kami sebut 'apek lempang'..ini gang buat kerja musnahkan parti lawan..hati2..waspada!

      Delete
  15. Rasuah di Kamus DBP 1970 (1,350 mukasurat, 2 1/2 inci tebal) = pemberian untuk menumbok rusok (mengoyok, menyuap); (wang) untuk tumbok rusok (sogok, suap)

    Di Oxford English Dictionary, corrupt = rotten, depraved, wicked, influenced by bribery

    Corruption = Moral deterioriation; use of corrupt practices (bribery etc).

    bribe = money etc offered to procure (often illegal or dishonest) action in favur of the giver; pervert by gifts or other inducements the action or judgment of

    Nyata lah efinasi Kamus DBP itu tak cukup terang. Menyebabkan ramai orang Melayu / Malaysia jadi korap.

    Apa hal pun, dari definisi2 trsebut di atas, Najib ada lah korap, penuh dengan rasuah. Terutama nya mengikut definisi Oxford English Dictionary: corrupt = rotten, depraved, wicked, influenced by bribery.

    1mdb itu boleh di anggap rasuah - rasuah yang paling besar sebab melibatkan banyak bilion rnggit.

    ReplyDelete
  16. Boleh kah.Caretaker PM membeli undi.Mengguna wang rakyat?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...