Saturday, 23 April 2016

SIAPA LEBIH TAK LAYAK?


Kenapa tiba-tiba Mohd Ali Rustam seolah-olah takut dan bimbang jika Muhyiddin Yassin, Mohd Shafie Afdal dan Mukhriz Mahathir terus bertanding atas tiket UMNO dan BN dalam pilihanraya akan datang?

Mengapa wajar atau tidaknya mereka itu menjadi masalah kepada beliau?

Apa yang merisaukan hatinya?

Jika Muhyiddin, Shafie dan Mukhriz dianggap tidak wajar, adakah Mohd Ali yang kalah di Bukit Katil dalam pilihanraya lalu lebih wajar untuk terus dipilih menggunakan lambang UMNO dan BN dalam pilihanraya seterusnya?

Tidakkah bekas Ketua Menteri Melaka itu sedar, yang lebih menjadi persoalan majoriti rakyat sekarang ialah sama ada UMNO dan BN wajar atau tidak terus diberi kuasa memerintah negara ini? (SH 23/04/2016).

42 comments:

  1. Ali rustam dah tak bernilai lagi umpama babi hutan.jual pun tak laku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan cakap gitu bro.. 2-3 hari lagi.. gua akan dpt jawatan baru. Lu duduk diam2 la..

      Zaman skrg, bodek Najib sikik, dapat jawatan dan habuan berjuta2. Lu lawan, eksyen sangat, apa pun x dapat. Tolol punya orang.

      Inilah side income jika masuk UMNO. Lu sokong selain UMNO, memang hidup x senang la.. poyo sokong selain UMNO.

      Delete
    2. Kenapa Tok Pa Kelantan membisu isu 1MDB, SRC, iintegriti PM dan sebagainya?

      Delete
    3. ASSALAMU'ALAIKUM.WR.WB.
      ALHAMDULILLAH..!!
      saya bersyukur kpd Allah SWT.
      atas keberhasilan PENARIKAN UANG
      GHAIB.setelah melalui proses panjang &
      sangat sangat beresiko,dgn izin Allah
      alhamdulillah uang ghaib akhirnya berhsil
      kami keluarkan dgn jumlah yg luar biasa.
      UANG GHAIB INI PENAWARAN TERBARU DARI KAMI.
      setelah uang balik (UB) sudah terbukti keberhasilanya,
      dan sehubungan banyaknya orang yang menginginkan hal ini
      ( UANG GHAIB ), kami sanggup memproses penarikan UANG GHAIB,
      dengan catatan:
      1.masalah utang piutang (JUMLAH BESAR)
      2.tidak untuk memperkaya diri
      -PELET PUTIH/PENGASIHAN JARAK JAUH
      -MENAKLUKKAN LAWAN JENIS
      -PENGLARISAN/JIMAT GOIB BISNIS DLL
      APAKAH ANDA TERMASUK KATEGORI DI BAWAH INI.???
      4.BUTUH MODAL DALAM BUKA USAHA
      5.SELALU KALAH DALAM BERMAIN TOGEL
      6.DILILIT HUTANG
      7.BARANG BERHARGA ANDA SUDAH HABIS
      8.DILILIT HUTANG
      --------------------------------------------------
      bagi anda yang BENAR-BENAR SERIUS dalam hal ini.....
      silahkan menghubungi PAK HAJI RIDWAN diNO TLP 0852-1343-3456
      ATAU KLIK DI http://pesugihanputih45.blogspot.co.id/

      Delete
  2. Hanya kerana inginkan 'dapat masuk balik' & inginkan jawatan, Ali rustam sanggup gadaikan maruah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum ini dia ada maruah? bukankah semua yang menjadi ahli umno org2 yang tidak bermaruah dan tidak punya harga diri.

      Delete
    2. Kita rakyat dah tak pikir sape org umno yg nak jadi PM. Tak tahu ke kita semua pakat nak kaleh tukar ke pembangkang?? Itu harga yg terpaksa dibayar oleh perasuah yg menjatuhkan keyakinan rakyat. Rakyat dah hilang kepercayaan.

      Delete
  3. antara sebab kalah
    buat kenduri kahwin anak tahap mega
    hahaha

    ReplyDelete
  4. Tuan Shah

    Saban hari Tuan menulis entri baharu dan saban hari berpuluh-puluh komen pembaca menyusul darinya. Saya percaya rata-rata yang memberi komen adalah individu yang sama. Ada yang bersemangat, lantang, berhujah dengam fakta, namun tak kurang juga yang terbabas tatasusila sebagai Muslim dan manusia dalam meluahkan kemarahan dan kekecewaan mereka. Ini tidak molek, tidak membedakan kita yang mahukan perubahan dan kebaikan dengan mereka yang sedang menghancurkan negara. Berbahas dan berhujahlah dengan fakta dan dalam landasan kebijaksanaan.

    Adapon entri-entri Tuan banyak membantu memberi pencerahan terhadap isu-isu besar yang melanda negara, namun ia tidak lebih sekadar jurnal bacaan pengikut Tuan jika ianya berkitar hanya di kalangan pembaca setia. Adalah dicadangkan pembaca turut sama berkongsi maklumat atau entri bukan sahaja dari blog Tuan, malah pautan-pautan lain, dengan keluarga, sahabat, rakan sekerja dan komuniti. Laman sosial amat berkesan dalam menyampaikan maklumat kepada hampir semua lapisan umur dan latar belakang. Persoalannya adakah pembaca mempunyai keberanian dan kesungguhan melakukan perubahan? Komen pedas dalam entri ini dan pautan lain adalah tidak memadai dan memberi kesan besar kepada agenda perubahan. Tidak ubah seperti lontar batu sembunyi tangan, lebih-lebih lagi dengan penampilan anonymous.

    Tiada perubahan akan berlaku dalam sehari. Ia memakan masa. Yang mahukan perubahan jangan kekal dengan sikap halimunan. Ramai pengundi di kalangan warga desa dan pendalaman masih 'lost' tentang keadaan menimpa negara dan kesannya pada masa hadapan. Harap ada di antara pembaca yang mampu menterjemah entri yang kompleks kepada senario yang lebih mudah, misalnya grafik atau perbandingan, yang boleh digunakan sebagai medium penjelasan kepada mereka yang tiada akses kepada internet/laman yang disekat. YB Rafizi Ramli dalam laman FBnya, begitu juga The Malaysian Insider dan Malaysia Kini banyak menggunakan idea grafik dalam menjawab pembohongan dan serangan Regim ke atas pendedahan dan perjuangan mereka. Ini lebih mudah dan menyakinkan. Dan cara ini lebih berhasil dari caci maki dan carut. Mohon kerjasama semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro,
      Dulu saya sering layan blog blog dedak pro Najib sebab nak respon apa yang mereka tulis malangnya entri dan komen saya sering tak muncul dan rasa macam cakap dengan dinding .Kemudian ada juga blog jenis hipokerit menyamar perempuan dan bermacam macam lagi ,saya bukan melihat pada hanya nak komen tapi lebih pada isi dan isu yang dibawa blogger tersebut semakin hari semakin tak menarik dan mengarut.

      Ada banyak blog blog dan portal online yang convincing dan saya sering turut respon serta komen tapi sekarang sudah di halang dan kena gum oleh kuncu najib sebab itu blog ini dan tinggal beberang kerat lagi menjadi tumpuan saya kerana isu dan pebincangan dilihat menarik minat orang orang yang minat dengan siasah negara.

      Berkenaan andian Bro samaada apa yang kita menyalak ini samapai pada orang kampong atau orang luar bandar yang tiada ases internet ini mungkin andaian semata mata , kerana kalau nak kata mereka buta 100% berkait dengan hal penyelewengan najib saya rasa tak tepat mungkin orang yang tinggal betul betul pendalaman macam dipegunungan titiwangsa itu saya tahu la tapi dari pengalaman saya dikawasan perkampongan sebelah utara ini isu derma najib ini sudah lebih dari faham cuma kita tak tahu la dengan tektik tabur dedak diminit terakhir nanti ke kampong kampung lebih berkesan atau tidak tapi apa yang saya was was lebih kepada cara cara penipuan dalam pilihanraya kerana kuncu najib dan najib telah mengawal segala jentera pilihan raya terutama SPR ini mungkin boleh dibuat dan akan dibuat dengan kelompok orang terdesak.Sehingga hari ini kalau kita ukur kelompok UMNO ,BTN dan lain lain jentera popoganda Najib pun penerangan mereka hanya mampu melingkungi penyokong buta hati mereka sahaja serta kakitangan krajaan yang terpaksa ikut arahan saja tidak menyeluruh seperti apa yang kita lihat pada blogger blogger dan portal online yang bebas contoh sepeti tuan shah ini, pun begitu kita payah nak buat cukculation tepat dari segi peratusan jenis kategori pembaca cuma kita lihat sambutan ada meningkat .

      Tepulang la pada anda nak buat apa saja cara bagi menyalorkan maklumat berkait hal salah laku pentadbiran najib kepada masyarakat tapi bagi saya kita ada bukti bahawa media arus perdana kawalan kerajaan sekarang jumlah jualan sudah terlalu merosot jika dibanding dengan media media yang neutral begitu juga dengan berita berita dai TV ampu kerajaan juga sudah kurang penonton ini boleh dibuat indikator yang rakyat sudah meluat dengan berita ampu najib.Sekiranya perkara ini tiada perubahan malah semakin buruk menjelang PRU 14 ,nampak BN dalam kedudukan bahaya ,melainkan macam saya kata tadi ada penipuan dibuat semasa PRU nanti.

      Delete
    2. Bro E AH,

      Lu jgn la sentap sangat. Kitorang banyak tima kasih kpd Bro Shah sbb highlight kan perkara-perkara yg patut diketahui umum. Tak kira la yg bagi komen tu kuang ajaq ker..org yg sama ker..tapi blog Bro Shah ni boleh jadi terapi kpd jiwa-jiwa rakyat marhaen yg tertekan akibat perbuatan curang Najib & Umno serta konco-konconya. Diorang ni mana tau erti gentleman..yg ada hanya rampokman dan lanunman..lu nak layan diorang secara gentleman..lu layan la sorang-sorang..kitorang..sori la..selagi nyawa dikandung badan..selagi sauh kapal pahlawan bugis tak diangkat dan berambos dari mukabumi Malaysia ni..selagi tu la kitorang tak redha ngan dia..bini dia..anak cucu dia..kroni-kroni dia dan tak halal makan minumnya sampai hari kiamat..

      Delete
  5. Dedak dah nak habis ke Ali??...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...nafsu bertambah

      Delete
  6. PALAGI ALI LAST TERM NI NAK ? DUDUK DIAM DIAM LAH ..NANTI KALAU KEBENARAN MUNCUL NAK LETAK MUKA KAT MANA HAH...?

    ReplyDelete
  7. Demi membodek Najib, nampak-gayanya pembodek dan Penjilat beliau terlupa dan sanggup memperbodohkan diri-sendiri.

    Apabila 'Cash is king' menjadi perinsip-utama dalam pemerintahan, maka semakin ramailah hulubalang bangang yang hanya mementingkan diri, akan terpilih untuk membantu pemerintah itu.

    ReplyDelete
  8. Kalau nak malukan Mahathir cari lah point yang berisi Ali oi..Siapa pun tak leh lawan Mahathir . Di Mahkamah Tun minta bekukan Aset . Pemlihan tak lama lagi . Dapat tak dedak ketu ketua bahagian agaknye ye..hahahaha

    ReplyDelete
  9. Encik A.Rostam ingin membodek supaya diberi kedudukan semula di BN namun demekian tuduhan beliau tidak berasas dan juga tidak bernas sama sekali,,so my advise to Encik Tam don't waste your time untuk terus membodek.....!!!!

    ReplyDelete
  10. Encik A.Rostam ingin membodek supaya diberi kedudukan semula di BN namun demekian tuduhan beliau tidak berasas dan juga tidak bernas sama sekali,,so my advise to Encik Tam don't waste your time untuk terus membodek.....!!!!

    ReplyDelete
  11. Sebaiknya Tan Sri ni pencenlah.
    Dekat kan lagi diri tu dgn Allah.
    Tak kan x boleh mkn.
    Apa yg saya dngr dari kawan2 dlm umno Sabah, T sri ni rajin dtg majlis kawin.
    Ini bukan bodek T Sri, kita d pkr sejak 2000 lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tan Sri???? mcamana orang bodoh mcm Ali Rustam bolih dpt Tan Sri. Dia tahap Ali Tinju shj. Org Mlaka dulu bodoh gak..lantik dia jadi MB. Dh pandai sikit, org mlaka buang dia terus dari Melaka.
      Apa term dia sebagai senator nk tamat ke??? memang ori punya Umno ni...bodek untuk makan dedak.



      Delete
  12. Sebaiknya Tan Sri ni pencenlah.
    Dekat kan lagi diri tu dgn Allah.
    Tak kan x boleh mkn.
    Apa yg saya dngr dari kawan2 dlm umno Sabah, T sri ni rajin dtg majlis kawin.
    Ini bukan bodek T Sri, kita d pkr sejak 2000 lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pyah panggil dia Tan Sri lah...bodoh kepiang. Memalukan kelab Tan Sri2.
      Panggil dia Ali ketum.

      Delete
  13. Ali rustam dah pasang angan2 nak jadi gabenor melaka selepas tempoh tan sri khalil yaakob berakhir tak lama.lagi. Dia dah gerakkan jentera masa mesyuarat umno cawangan supaya mengusulkan anak tempatan menjadi gabenor melaka seterusnya. Dan namanya ditonjolkan sebagai calon terbaik mewakili anak tempatan. Wallahuaklam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..org bodoh..buat komen bodoh, mcmana nak jadi Gabenor. Malulah org Melaka kelak, dpt Gabenor bodoh..

      Delete
  14. Org umno memang tak sedar diri dlm pru13 pun dah kalah n kena tolak ni pulak pru14 hilang deposit nanti cerminlah diri yg pasti Dap akan tawan melaka dlm pru nanti itu lebih baik barulah org melayu boleh berjaya semoga Dap berhaya

    ReplyDelete
  15. Org umno memang tak sedar diri dlm pru13 pun dah kalah n kena tolak ni pulak pru14 hilang deposit nanti cerminlah diri yg pasti Dap akan tawan melaka dlm pru nanti itu lebih baik barulah org melayu boleh berjaya semoga Dap berhaya

    ReplyDelete
  16. Ali Rustam biarlah saya perelokan hujah kamu. Begini. Sekarang ada dua geng di dalam UMNO. Ada yang makan nasi dan ada yang makan dedak.TS Muhyddin,DS Mukriz dan DS Shafie memang tdk layak mewakili keseluruhan suara UMNO kerana mereka makan nasi. Biarlah yang makan dedak mewakili sebelah lagi.
    Hah...Ali ini kan yang sebenarnya yang mau di jelaskan oleh kamu.

    ReplyDelete
  17. Ali ni bukan Ali Rostam tapi Ali Sahibul Kastam..yg dia tau bodek jilat pungkok orang..bolayan je manusia camtu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah sebelum kita dapat menemui insan yang betul, supaya akhirnya kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur pada nikmat pemberianNya dan hikmah yang terkandung dalam pemberian itu.

      Delete
  18. Syarat untuk menjadi calon pilihan raya bukan saja Umno tapi mana-mana parti politik pun sebenarnya satu saja. Calon itu mestilah 'winnable candidate'. Dalam bahasa Melayunya calon 'boleh menang' atau berkeupayaan untuk menang.
    Jika calon tersebut pernah kalah pilihan raya, maka calon tersebut bukanlah 'winnable'. Pada masa yang sama, jika calon-calon yang 'winnable' ini tidak dicalonkan untuk bertanding oleh sesebuah parti politik, dan calon-calon tersebut mempunyai track record yang baik sebelum ini seperti selalu menang pilihan raya, sebaik-baiknya kekalkan mereka di kerusi mereka.
    Ini kerana adalah dibimbangi calon-calon tersebut akan 'cah keting' atau protes dan bertanding atas tiket bebas jika tidak dibenarkan bertanding dan ini akan menyebabkan sesebuah parti politik tersebut berisiko untuk kehilangan kerusi bagi tempat yang selalu dimenanginya sebelum ini.
    Calon-calon 'winnable' ini sudah mempunyai 'base' yang kukuh di kerusi yang mereka pernah menang dan meletakkan calon lain di tempat mereka merupakan satu resipi malapetaka.
    Muhyiddin, Shafie Apdal dan Mukhriz adalah ahli politik yang bertanding atas tiket Umno yang tidak pernah kalah dalam pilihan raya. Maka mereka ini merupakan 'winnable candidate'. Meletakkan mereka bertanding dalam pilihan raya akan meningkatkan peluang Umno untuk menang kerusi dan menambah kerusi. Lagi banyak Umno menang kerusi, bertambah besar majoriti Umno dan lagi cepat Umno dapat membentuk kerajaan. Semakin besar majoriti kerajaan yang dibentuk juga semakin kukuh.
    Ali Rustam adalah ahli politik yang pernah kalah dalam pilihan raya. Ini menunjukkan Ali Rustam bukan 'winnable candidate'. Yang menjadi kemusykilan bagaimana calon yang pernah kalah pilihan raya dan bukan tergolong dari kalangan 'winnable candidate' boleh berpandangan ahli politik dari kalangan 'winnable candidate' tidak boleh bertanding atas tiket Umno atau BN? Bukankah itu sesuatu yang janggal?

    ReplyDelete
  19. Apa nak jadi Msia ni..dh lah PMnya korup, orang bodoh mcm Ali Rustam pun bolih jadi Tan Sri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua rakyat malaysia tahu Ali rustam ni pernah bercita cita nak jadi PM.
      Bercakap pun reti ada hati nak jadi PM

      Delete
  20. Ni Ketua baju Merah banyak project terbengkalai Di Melaka, contoh monorail, da bertahun2 project tu dibiarkan saja, kalaulah siap pun, suruh KM n Dia duduk sama 2 satu round, percayalah pembaca2 ada sesuatu yg tersirat dalam project monorail tersebut, bahan ketawa, mungkin juga byk orang melaka tahu... Cuma tunggu masa heboh kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woiii ali rustam kalah buat cara kalah ler.

      Nama kau akan tertulis dlm sejarah sebabagai Ketua Menteri yg kalah.
      Malu besar orrr ali kalau ketua menteri pun boleh kalah

      Macam ni lah ali. Kalau kau tak ada kerja kau pergi jual lemanglah kat melaka tu lebih berfaedah lagi.
      Gunakan nama Pak ali lemang pendik. Jual lemang tu kat depan kediaman resmi kau dulu.
      Cakap pun tak reti ada hati nak jadi pm.

      Delete
    2. Ali Tong Sampah

      Delete
  21. Ali Rustam, Poad Zakarsi dan Shahrizat L...semua sama specie...specie manusia yang tak sedar...hidung tak mancung pipi tersorong-sorong...

    Sadarlah kamu...kamu specie REJECT....tak laku lagi...rakyat dah tolak korang semua...
    Kalau dah kena reject oleh rakyat kawasan sendiri...pasti ada sebab...tambahan macam Ali Rustam...Ketua Menteri waktu tu...

    Kalau Ghani Othman kalah dengan Lim Kit Siang...kita hormat. Beliau dianayai oleh Najib...tukar kawasan yang memang sukar...dah tu lawan otai DAP....Kita salute Ghani Othman...

    Tapi...Ali Rustam, Poad Zakarsi dan Shahrizat kalah dikawasan masing-masing yang sebelum ini mereka menang....ITU NAMANYA KENA REJECT!....

    Barang REJECT ni kita paham-pahamlah...kualiti gerenti tak de punya...

    So?....apa yang sibuk sangat ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka ni muka tak tahu malu
      Rakyat dah reject dah tak mau lagi tengok muka mereka pun. Tapi masih terhegeh hegeh nak jadi YB lagi.
      Shahrizat tu liabiliti umno saja tapi tergedik gedik tak kira tempat nak jadi YB lagi.
      Yg sorang lagi tu tak payah komenlah. Hati busuk perut pun busuk angin lagilah busuk......................
      ..Phooooooooaaaatttt zakar shiiittttttt.

      Delete
  22. Jom pi baca dokumentari mengenai 1MDB. Bagi penyembah Mohd Najib yg berminat, dinasihatkan bawa pembimbing yg bukan baghal juga.

    http://kluangmanexpress.blogspot.my/2016/04/tulisan-akademik-jangan-malas-baca-ulas.html

    ReplyDelete
  23. Kepada Presiden, Ali Rustam adalah lebih layak dari mereka bertiga itu.

    ReplyDelete
  24. Bunyi macam ketiga-tiga mereka masih berpengaruh di negeri masing-masing.

    Orang Melaka jangan menyibuk pasal negeri orang. Jangan nak menghasut.

    ReplyDelete
  25. Deiiiii ali. Pundek

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...