Saturday, 31 March 2018

JIKA BEGITU, KENAPA UMNO TAK BUAT PROGRAM DENGAN KEHADIRAN 10 ORANG SAJA?

Barangkali kerana terganggu dengan jumlah kehadiran puluhan ribu rakyat dalam program-program Pakatan Harapan yang dihadiri oleh Tun Mahathir Mohamad, terbaru di Kedah dan Perlis sehari dua yang lalu, menteri pengampu, Salleh Said Keruak seolah-olah cuba mententeramkan rasa gundah gulana seluruh pimpinan UMNO, khususnya Najib Razak dengan mengatakan ramainya  yang hadir itu tidak menjamin undi yang banyak ketika PRU 14 nanti.


Katanya, jumlah besar yang hadir dalam ceramah Pakatan Harapan tidak bermakna mereka juga akan memperolehi undi yang banyak.


"Masalah dengan pembangkang ialah mereka selalu mengambil kira jumlah yang hadir dalam ceramah sebagai suatu bentuk undi, sedangkan perkara itu belum menjadi kenyataan lagi," kata Salleh yang juga Menteri Komunikasi dan Multimedia.


Memang tidak siapa menafikan bahawa kehadiran dalam ceramah bukan jaminan undi yang banyak, tetapi oleh kerana politik adalah perebutan berkaitan nombor, maka jumlah kehadiran dalam sesuatu program atau majlis adalah amat penting sekali.


Ia setidak-tidaknya memberi gambaran program atau majlis yang diadakan itu telah mendapat sambutan ramai. 


Dengan hangatnya sambutan yang diterima, ia bukan saja dapat menaikkan semangat penganjur serta penceramah, bahkan mendorong mereka yang lain untuk turut hadir dalam program atau majlis yang akan diadakan selepas itu.


Dengan yang demikian, program-program yang diadakan akan sentiasa mendapat sambutan, sekaligus menyebabkan lebih ramai rakyat atau pengundi dapat mendengar penerangan berkaitan masalah negara, skandal pemimpin dan sebagainya.


UMNO sendiri pun sebenarnya begitu mementingkan jumlah yang ramai dalam program-program yang diadakannya, terutama jika melibatkan kehadiran Perdana Menteri.


Untuk itu, adalah perkara biasa - dulu, kini dan selamanya - bagi UMNO membayar upah, menyediakan bas, memberi duit tambang dan elaun makan untuk memastikan kehadiran yang ramai dalam program-program anjurannya.


Tidak cukup dengan itu, kadangkala pelajar sekolah, penuntut universiti, pegawai kerajaan, guru-guru dan peneroka Felda turut dikerah hadir semata-mata untuk mencipta berita palsu kononnya program yang diadakan itu  mendapat sambutan ramai dan pemimpin yang berucap begitu digila-gilakan oleh rakyat.


Oleh kerana Salleh Said Keruak sudah pandai memperlekeh kehadiran yang ramai dengan mengatakan ia tidak menggambarkan undi yang banyak, maka UMNO wajib berani berubah mulai sekarang.


Usah lagi menyediakan bas, membayar upah kehadiran, memberi elaun makan, duit poket dan sebagainya dalam mana-mana program UMNO, terutama yang dihadiri oleh Najib.


Biarkan saja mereka yang mahu hadir datang secara ikhlas dan sukarela serta tanpa paksaan.


Jika dengan kehadiran yang sedikit pun, seperti kata Salleh, UMNO masih boleh menang sebagaimana beberapa contoh yang ditampilkannya, buat apa membazir wang dan tenaga memaksa kehadiran yang ramai?


Cuba dalam dua atau tiga program yang dihadiri Najib selepas ini, biarkan misalnya hanya 10 atau 100 orang saja yang hadir memeriahkannya, kemudian kita sama-sama lihat, adakah terjamin BN mampu menang dengan keadaan itu dalam PRU 14 akan datang?  (ShahbudinHusin 31/03/2018)

258 comments:

  1. Replies
    1. Pak Salleh cuba senaraikan satu keistimewaan Najib Razak yang dapat dibanggakan oleh rakyat...!!

      Delete
    2. 15 000 d guar chempedak kedah


      si muar pula 28 000 turun dalam hujan lebat


      allahurabi


      ini petanda apa


      inikah yg di takuti


      s pelir r spr


      sehingga sg buloh subang ada 170 000 pengundi membuat kera jaan pantat awam bachul yg bapok dan pondan mengelabah


      s.pantat.r

      jadi anak jantan lah

      pru cara adil lah


      apa ke babi kalau dulu mentor najib buat kau pun suruh najib ikut

      ko pun nak jadi babi mcm mentor najib dan jadi puaka baruah pkmak hrmjadah jahat juger


      mentor najib dah berubah dah taubat

      dah kembali jalan yg d redhai allah


      apa kau najib nak buat semua bemda jahat yg dulu dulu


      KO PULAK NAJIB NAK JADI FIRAUN BARU ????


      PUKIAMAK KAU NAJB !!!!

      Delete
    3. Cehhhh lagi2 si karabau ni. Dia ingat orang malaya bodoh ka nak dengar dan nak ikut cakap dia.

      Paloi punya keruak!!!

      Delete
  2. Tak perlu BN sedia kan bas sekolah serta tak perlu ketua bahagian beri wang pocket pd yg hadir,, tak perlu penjawat awam dan angkut budak U atau sekolah

    ReplyDelete
    Replies
    1. s pelir r spr

      tolonglah lawan cara adil

      kalah menang adat


      kalau tanding cara adil dan babi negara menang juger

      kami tetap akan sembah kera jaan babi bebal negara


      tapi cara adil lah


      s pelir r cara kamu memang haram pkmak babi tak betul undemocratic kalau satu parlimen spai ada 500 000 pengundi.. semua cina pulak tu 95%...


      ini tanah melayu atau 1malaysia?


      ini memang negara MALASYU kalau satu parlimen cina semua tarak malaasyu

      s pelir r

      babi kau !!!

      Delete
  3. tak perlu la kau nak bagi cadangan sebab dorg tau apa nak buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau pun tak perlu nak ajar org kat sini. Kami pun tahu apa nak buat.

      Delete
    2. Kau tu salah blog ke? Sini PH, bukan BN. Jadi siapa yg meroyan?

      Delete
    3. Woiiii aman pi ambil upah pasang bendera umnolah kat tepi2 jln tu.

      Delete
    4. Nmpk sangat korg tak pernah kuar dri blog nie..
      Mcm katak bawah tempurung...

      Delete
  4. Org ramai salleh peleceh..
    Org xramai lg la depa loceh

    ReplyDelete
    Replies


    1. KAMI DENGAN RASMINYER




      ISYITIHAR





      BERSIH 6.0 !!!!!


      UNTUK BERSIHKAN HARAM BABI



      S PELIR R !!!!



      10 JUTA ORANG !!!!!





      TUUUUURUUUUUUUN !!!!



      p.s geng babi najib ko na repot silakan !!!

      Delete
    2. Mmg si karabau tu kerja dia tiap2 hari dok loceh. Ada tungau kot.

      Itu pun ada hati lagi nak jadi ketua menteri sabah.

      Delete
  5. Dataran Merdeka menjadi saksii yang nyata
    Sumah soh anak tunggu, dia lepak dlm keta
    11.00 mlm, pakai hitam punya cermin mata
    Habis gelak lembu, kerbau, kambing & unta

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisey man ...kamu ni pun sekor KEJORA .

      Lembu gelak sebab dapat duduk kondo ;

      Kerbau gelak sebab dapat jadi menteri komunikasi walaupun bukan MP .

      Kambing tu gelak kerna dalam banyak2 haiwan tempatan , ia paling mahal ;

      Unta tu gelak bila Wak Jahid pergi jumpa untuk confirm duit derma selepas satu minggu jadi TPM .

      Dan kamu yang ter'kah kahh' tak sudah2 kerana nak menyedapkan perut yang sembelit termakan dedak basi berlebihan .

      Delete
  6. Mu ni Salleh dah pening ko?
    Kalu orang datang ramai makna ramai orang suka......kalu orang tak ramai, tanda nya ORANG DAH MENYAMPAH.
    ADA FAHAM TUAN SALLEH?....he....he...

    ReplyDelete
  7. Citer ramai ini sejak dulu bukan jer sekarang
    Rakyat syok je gi dengar pakatan temberang
    Tetapi yng pilih masa PRU, tak berapa orang
    Menang langsung tak pernah, bukan jarang2

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih le, mamat kojolla, ko perakui "ramai ini sejak dulu bukan jer sekarang".

      Teruskan begitu sebab kamu jenis yang kena maki "bangang hamjadah" di kempen Pru13.

      Kot tak lama lagi kena maki "kepala bapak kau" di kempn Pru14.

      Enjoy ...

      Delete
    2. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
  8. Tak sedor dah ada pos baru.

    Baru lepas nasihat si rizal, yang nampak nya baru masuk blog Shahbudin ini, komplenkan Kejora lwn Yang Lain2. Bagus kalau di salin di sini -

    rizal,

    Bukan main pandai ko nak tunjuk moral high ground.

    Masuk sini sekala, dah nak gempur ye? Ko ada AK47 ke?

    Tahu le kamu bahawa blog ini bukan semata mata serius aje. Ada masa masa nya light hearted, ada masa, suspense, genting, cemas, krisis - semua ada, mcm novel best seller. (Psst, ko beli le buku Shahbudin yang iklan nya tertera di sabelah kanan pos tuh).

    Ko tak nampak ke tiap pos ada beratus komen? Yang lucu pun ada, sebab Kejora ada ha nya satu biji bola aje, dah tak balance pedang dia yang 2 inci saja panjang.

    Ko masuk le selalu, bagi komen kat isi kandongan pos Shahudin - kami mula masuk tiap pos buat gitu, ha nya bila Kejola tak cukup bola masuk, baru kita orang mencong/ digres.

    Amacam, bole?

    ReplyDelete
  9. Matdey biol raja U-turn, 180 darjah berubah
    Dulu Nuat dia kata peliiwat, penuh musibah
    Kiat Siang pula dilabel racist anti-muhibbah
    Kini kedua-duanya dia rela jilat dan sembah

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bos kamu bukan saja U tun, pusing kiri ke gaung. Sayang nya dia PM, jadi kita semua dan negara pun nak di bawak nya masuk gaung jugak. Kalo dia sorang aje masuk, lain hal le.

      Seleweng dan songlap punya keroje, mana boleh. Dahtu, OSAkan laporan Ketua Audit Negara ke atas akaun 1MDB. Tambah pulak, bikin Fake News law, nak kunci mulut rakyat pasal 1MDB.

      Tapi bagus jugak (give credit where due) si Salleh Keruak kata boleh hentam 1MDB, quote DoJ, kata dia. Hah kau, aku dah salin ke dlm fail DoJ punya "Press Release 15 Jun 2017". Mengquote aje le aku.

      Dok nunggu Press Release depa, hasil depa fokus ke "the criminal aspects of their 1MDB investigations", nak lihat nama penuh "MO1" dan jenayah2 yang di lakukan nya berkaitan 1MDB.

      Berdoa akan keluar Press Release itu bila tarikh Pru14 di umumkan.

      Delete
    2. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
  10. Seorang menteri yang bodohnya berbakul bakul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko tu dh pandai sangat ke..

      Delete
    2. Dia jauh la pandai dari kau

      Delete
    3. Tajul... salah tunjal...

      Delete
    4. Tajul... salah tunjal...

      Delete
  11. Hahaha, lucu kata si menteri ampuan Salleh Keruak mengata ramainya yang hadir itu tidak menjamin undi yang banyak ketika PRU 14 nanti.

    Nyata dia jeles. Marah, geram pun ada. Tugas dia menentukan penghebahan acara2 gomen, jugak acara2 Umno/Bn, bagi menentukan ramai hadir.

    Kot dia kena marah dek bos, tak begitu ramai hadirin di acara2 gomen dan lain2 yang bos kasi ucapan.

    Nasib kamu le, yang berduyun duyun pergi ke acara2 politik ia lah acara2 yang Tun Mahathir datang beri ucapan. Cara Tun berucap tu pun menarik, beb - selalu kata kata yang senang faham, susana ringan (light-hearted), ada masa sinis, menyindir, tersenyum simpul para hadirin, ada masa lucu, gelak ketawa depa.
    Di Kelantan pun 8,000 hadir melihat, mendengor Tun M berucap.

    Kesan kpd undi? Alamak, Salleh, kalau lebih ramai yang datang ke acara2 PH, nampak lah lebih ramai akan mengundi PH.

    ReplyDelete
  12. NAJIB datang melawat MELAKA pada Rabu 21 March.
    SEPULUH buah BAS mengekori dia ke setiap hentian
    dia membuat lawatan KERAJ konon!!!...........HEHEHE
    Contoh: konon pecah tanah PERMATA di penempatan
    Orang Asli, merasmi pembukaan resort Sungei Rambai,
    dan beberapa tempagt lagi.
    Bas dan penumpangnya turun untuk meramaikan majlis
    NAJIB. Jadi, nampak ramailah orang......hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedihnya. Terpaksa bawak penyokong utk berucap. Baik dia bukak fun fair.

      Delete
  13. Rakyat menokong penuh kenyataan oleh DSSK tu..memang ada kebenarannya. Tengok ajelah dalam PRU13 dulu, bukan main ramai lagi orang yang hadir kat ceramah2 PR yang ucap utamanya ialah DSAI, tapi bila sampai masa mengundi, klah teruk pulak calon2 PR..siap hilang wang deposit lagi. Ini berlaku di Spg Renggam yang kebetulan aku berkesempatan hadir dalam ceramah tu. Memanglahramai sampai ke tengah jalan mendengarnya..tapi calon PR kalh teruk beb. Bukan di situ aje, tempat2 lain pun macam tu jugak..ramai 6g hadir, calon kalah teruk..nak buat apa. Memang betullah kan, ramai tu tak menggambarkan sokongan kuat pada PH..dia orang datang tu semat2 nak dengar apa yang Madey dan pimpinan2 PH nak kelentong lagi..ada tak modal baru atau masih kitar semula isu2 basi spt 1 MDB, 2.6 Billion, kleptokrasi..itu aje sebab mereka datang. Tak mustahil ada juga yg datang tu nak tengok Madey akan collapse lagi tak masa ceramah tu...siap ada yg bertaruh lagi. jangan terperanjat jika ribu raban yg hadir nanti...tu hanya untuk beri Madey dan PH rasa feel good factor aje..kira syok sendiri aje beb..tak lebih dari tu !!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kojolla,

      Ketahui lah oleh kmau bahawa yang hlang deposit tuh ada lah yang baru berkecimpong dlm politik.

      Tak boleh banding dengan yang dah banyak dekad mengharung pahit maung. Pokok nya, di masa 22 tahun di bawah Tun Mahathir, 2/3 wakil rakyat di Parlimen, Mamat. Sekarang, undi popular pun dah terbang ke Pembangkang.

      Yang perlu ko tengok ia lah berapa ramai yang Umno/Bn "veteran" turun majoriti undi nya di Pru13.

      Delete
    2. Adey-dey Suman @ abda thamby.....
      நீங்கள் என்ன சொல்கிறீர்கள் என்று 
      (Apa yg kamu merepek nie?)

      Delete
    3. Saya percaya orang ramai datang belum tentu mengunadi PH. BN ada kuasa sihir...boleh dapat undi ghaib melalui pos malaysia...hihihi itulah maksud SSK gamaknya...

      Delete
    4. Mamu... Hari2 lu dtg sini kenapa? Balik tebar roti lah.

      Delete
    5. Abda , mamat sekor bernama samaran Geng Najib ni asyik mengkaji kelapa sawit aje (itu pun saya rasa dia tipu ).

      BN menang kerana system pemilihan saja . Dikira jumlah undi , BN dah masuk lubang Najis .

      PRU 13 ...PR menerima lebih 52% undi berbanding BN 47% . Itu pun ,saperti yang diketahui seantero dunia , Najib terima derma duit curi hampir 3 billion !!!

      Delete
  14. 1/2/2018 hamba tunggu di Dataran Merdeka
    Malang nya, Suman tidak berani tunjuk muka
    Pelbagai helah lawak lucu badut kedi ini reka
    Kat JB nantii pun, sama lah ini lahanat puaka

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko pergi naik Gunung Ledang dulu, betapa sana 44 hari (orang Cina kata 44 tu mati tapi tengok le ko kojol ke tak selepas demikian lama).

      Berlajar lah ilmu kebal, silat dll.

      Jangan ko pergi mengurat Puteri Gunung Ledang, nanti keris sakti Hang Tuah alih2 terhunus di xxxut ko.

      Delete
    2. Adey-dey Suman @ abda thamby.....
      நீங்கள் என்ன சொல்கிறீர்கள் என்று 
      (Apa yg kamu merepek nie?)

      Delete
    3. Itu tulisan dan bahasa john hang faham laa

      Delete
    4. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
  15. Di Dtrn Merdeka, hamba nanti Suman dubok
    Tapi dia tak datang itu bacul tua renta cabok
    Di JB nanti nanti, meniarap le dia cium abok
    Tak sabar rasanya mahu ayun ini penumbok

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kau ni dungu macam rosmah sebijik lah

      Delete
    2. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
    3. Jgn hayun penumbuk..kao ter ceduk taik masuk ke mulut langsung terduduk beruk..

      BN amal rasuah..
      BN amal perkauman..
      BN amal kleptokrasi..
      Bn amal tipuan..
      BN amal gengterisma..
      BN korup..kurap..akan dperap..
      Tiada undi buat BN..
      Tiada undi buat BN..

      Lawan tetap Lawan!!


      Delete
  16. Kasihan Suman tak sedar dia punya ketuaan
    Di JB nanti, dia akan terok alami kecederaan
    Hamba ni pula, dgn tetiba dihimpit perasaan
    Ntah kenapa, asyik terkenang si dara pujaan

    ___________________________
    L. RAMLEE - DARA PUJAAN
    (https://youtu.be/Bil4TBcgcBA)

    Duhai dara kau manis jelita
    Senyum mu indah berseri-seri
    Hati ku selalu menjadi tergoda
    Memandang kau tiap hari

    Engkaulah yang ku puja-puja
    Gadis impian di waktu malam
    Aku duduk termenung kesepian
    Terkenang dara pujaan

    Chorus:

    Tidak kau kasihan
    Ku menanti kepada mu selalu
    Biar ku rasa bosan
    Hati ku tetap pada mu

    Beginilah hidup dalam dunia
    Selalu sama saling bercinta
    Marilah dinda pujaan kesuma
    Mengikat janji asmara

    _________________________
    Buat si dara pujaan hati ku,
    Salam rindu di angin nan lalu.

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
  17. Baru tadi berkesempatan tengok youtube pasal analisa persempadanan semula yang dibuat oleh pizi. punyalah panjang dia punya chong ..macam2 lah masuk..data wataklah..data digitallah...semua mumbo jumbo yang syok sendiri dan takde sorang pun yang percaya.
    Beri penerangan panjang lebar pun bukannya ada guna pun, kalau semata2 untuk menyedapkan hati cai2 PH aje. Hakikatnya..kajian2 tu hanya sebagai alasan standby bila PH kalah nanti. Sejak akhir2 ni, kajian2 yang sahih lagi tepat yang dijalankan oleh NGO2 non partisan menunjukkan PH kini ketinggalan jauh di belakang dalam undi populariti dalam kaalngan rakyat di semenanjung dan sabah serta serawak. merdeka centre juga merumuskan kebarangkalian untuk BN menjadi kerajaan sekali lagi adalah amat2 besar..mungkin keadaannya adalah 50-50 di bandar2 utama , tetapai di Felda dan kawasan pendalaman, memang BN tak mampu disaingi oleh PH. Malah Merdeka centre mensasarkan 85% sokongan kepada BN masih kuat di tempat2 tersebut, dengan Sabah dan Serawak masih menjadi fixed deposit yang tak mampu digugat oleh PH dan Warisan. Bagi Felda2 pula, salah satu faktor penarik kepada UMNO/Bn ialah bila TS Shahril telah berjaya mendapatkan semula tanah di Jln Semarak tanpa mengeluarkan sebarang kos. Begitu juga bila Mazlan Aliman disaman oleh DS Rosmah berkitan tuduhan terhadap projek ikan sturgeon, warga sedar bahawa selama ni PH hanya gemar membuat tuduhan tanpa bukti hanya untuk meraih sokongan mereka.Warga Felda tau, sebenarnya projek tersebut masih dalam peringkat perbincangan lagi dan belum ada sebarang kata putus dibuat untuk menjalankannya di negara ini.Mana datangnya logiknya kerugian berjuta2 RM, sedangkan ia belum pun bermula lagi.
    Harapan rakyat agar Mazlan dan lain2 pemimpin lebih berhati2 bila membuat sebarang tuduhan, ambil masa untuk merujuk terlebih dahulu dengan pihak yang bertanggungjawab, nanti tak pasal2 kena caj di bawah RRU Anti berita tak benar pulak...denda RM 500 ribu tu bukannya sikit , campur masuk dalam 6 tahun..nyanya aje beb !!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geng Najib @ Kojolla,

      Ko kopipes orang punye tulisan, ye?

      Itu pasal semua keluor dalam satu perenggan panjang, tapi orang punya tulisan tu banyak perenggan, bila kopipes, itu jadi nye.

      Kau curi ayam, kena tangkap, Mamat.

      Ngaku aje le, kau jenis yang bos kau kata bangang hamjadah di Pru13 dulu. Tak reti menarik hati pembaca kpd bos kau, sebalik nya kau bikin pembaca jijik dengan kau.

      Givap le, angkat tangan, janji tulis keluarkan modal sendiri, Mat.

      Delete
    2. Adey-dey Suman @ abda thamby.....
      நீங்கள் என்ன சொல்கிறீர்கள் என்று 
      (Apa yg kamu merepek nie?)

      Delete
    3. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
    4. Dua eko ini mana ada mata hati..menyokong pertahan membuta tuli..terang2 kerajaan ini pembohong serta
      kleptokrasi..merasuah sana sini..masih nak bersama governmrnt of the day..come voting day..this goverment is doom day..hahahahadoomday..

      Delete

    5. Five detained over Felda sturgeon project

      by Syndicated News

      One of the suspects formed a company without the knowledge or approval of the board and also signed an agreement with a South Korean company that was unfavourable to Felda

      KUALA LUMPUR — January 24, 2017: The Malaysian Anti-Corruption Commission today detained five people, three serving and two former staff of the Federal Land Development Authority (Felda), on suspicion of corruption relating to a sturgeon farming project worth RM146.25 million.

      According to a source from the MACC, one is a datuk, another a former a deputy director-general, another was based overseas, the other directly involved in the project and one an administrative assistant.

      They are suspected to have abused their position for personal gains since 2014.

      All were picked up within the Klang Valley under an operation code named Ops Caviar.

      The source said that the Felda board at a meeting in January 2013 had asked one of the suspects to submit a detailed report on possible investment in the project.

      However, the suspect, without the knowledge of the board or its legal and financial division, set up Felda Carviative Sdn. Bhd. (FCSB) a year later.

      He then signed an agreement with a sturgeon farming company in South Korea worth US$45 million (RM146.25 million).

      Initial investigations found that the project did not get the approval from the Pahang department of environment and a downpayment was made to the Korean company a week after FCSB was incorporated.

      The suspect approved about US$10 million (RM47.6 million) to be paid to the Korean company through FCSB also without the knowledge or approval of the Felda board.

      The Auditor-General’s Report Series 2 in 2015 revealed that until June 30 of last year, Felda had yet to obtain returns, assets or technology transfer.

      The report noted that sturgeon fish also could not be sent to Malaysia because the aquaculture farm had yet to be built because the Pahang DoE had withdrawn its approval for the project site, citing adverse impact on the
      environment.

      Sturgeons are primitive fish that have been around for 200 million years. They produce eggs that can be made into high quality black caviar.

      The market price for caviar on average is between RM9,000 and RM16,000 a kilo but some varieties can fetch up to hundreds of thousands of ringgit a kilo. — Bernama


      ##### Geng Najib , siapa kata tiada kerugian juta2 ringgit akibat skandal sturgeon itu ?

      Felda dah keluarkan USD10 juta (RM47.6 juta) kepada syarikat korea itu (dan masih belum terima apa2 kembali).

      Itulah saya dah pesan kat kamu , jangan hanya berkiblatkan TV3 /media prima untuk berita . Salleh Keluak dan Pooat Zakarshit pun jangan percaya bulat2 ..dua2 kaki kelentong !

      Jika tidak , kamu kiralah sendiri dosa kamu kerana selalu membawa cerita tipu (fake news)!


      Delete
  18. Sungguh syahdu, Kejora karang pantun cinta
    Tapi Suman dungu, dlm pantun dia jahil buta
    Takkan le awal lagi ifrit ni dah buat taik mata
    Entah2 dia mimpi, gi Dtrn Merdeka naik unta

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
  19. Syabbas GN, kelentong si Lapiji anda dedah
    Mmg cara Puak Haprak ini, kita kenal sudah
    Sejak dulu tak habis2 perangai haram jadah
    Tak pandai menari kata tanah tinggi rendah

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kojolla @ Penjalang Rakyat @ Geng Najib dll,

      KO berlakun le, konon puji Geng Najib tapi sebenar nya ko sendiri Geng Najib.

      Dah tandusn modal, nampak nya.

      Pahal pun, semua orang tau bila kau tulis sendiri, haprak lah jadi nya.

      Yang lain lain kau kopipes aje. Raja Kopipes ko nih.

      Delete
    2. Adey-dey Suman @ abda thamby.....
      நீங்கள் என்ன சொல்கிறீர்கள் என்று 
      (Apa yg kamu merepek nie?)

      Delete
    3. Anatawa totemo bageiro dah nah?

      Anatawa gakko ei ikimasen desuta nah.

      Bakat dah nah.

      Delete
    4. abda..abda..apasallah banganag dan bingai kau ni tak surut2 lagi haah?? Berapa kali aku nak tegaskan bahawa akau ialah GN..satu entiti yang amat berbeza dan langsung takde persamaan dengan Kejora..pejuang rakyat..dll tu. Aku tetap seorang pekebun sayur dan kelapa sawit yang membanting tulang tanpa rasa jemu di kebun ku demi mencari sesuap nasi yang halal untuk keluarga ku. Kebetulan..aku, kejora dan pejuang rakyat mempunyai misi yang sama iaitu untuk memberi pencewrahan setakat kemampuan kami agar DSNR dan kerajaan yang sedia ada ni wajib dikekalkan demi masa depan rakyat Msia untuk hari2 yang mendatang..itu saja. Aku takde apa2 kepentingan dalam mempertahankan mereka...dedak2 ni langsung tak ujud dalam kamus hidup ku sekeluarga. Cukuplah apa yang dikurniakan Allah melalui hasil kebun2 ku sebagai penyambung rezeki kami sekeluarga !!!!

      Delete
    5. Yenna-dey Suman @ abda thamby.....
      அவ்வளவு தானா
      இனி
      (Itu saja kah?)
      (Ada lagi tak....???)

      Delete
    6. Tejemahan:

      Kamu sangat bloody fool ka?

      Tak pergi sekolah ka?

      Bodoh sangt, ye.

      Delete
    7. Yenna-dey Suman @ abda thamby.....
      அவ்வளவு தானா
      இனி
      (Itu saja kah?)
      (Ada lagi tak....???)

      Delete
    8. Kojolla @ Geng Najib,

      Kau kata "yang membanting tulang tanpa rasa jemu di kebun ku demi mencari sesuap nasi "

      Kesian kau. Bos kau makan bertan quinoya sampai loya. Harga nya 23 kali ganda lebih mahal dari beras, kau tahu ke?

      Dia tak kasi kau sehulas dua? Nasib kau lah.

      Dia senang aje, RM2.6 bilion masuk akaun dia, derma dari putera Arab Saudi, kata dia. "Misappropriation of 1MDB funds and money laundering", kata DoJ.

      Ssshhh, jangan komplen, Salleh Keruak dah kata, boleh sebut apa saja DoJ kata.

      Delete
    9. Yenna-dey Suman @ abda thamby.....
      அவ்வளவு தானா
      இனி
      (Itu saja kah?)
      (Ada lagi tak....???)

      Delete
  20. DS Zahid Hamidi telah menafikan bahawa kem pertahanan Hutan Melintang yang baru siap beroperasi adalah satu cara untuk kerajaan menambah undi bagi BN. Sejak kebelakangan ini, bukan main ghairah lagi PH memainkan isu tersebut. Bukan di Hutan Melintang aje, tapi kem tentera di Paloh juga dituduh sedemikian rupa. DSZH menegaskan Kem Hutan Melintang memang ada keperluannya memandangkan ancaman2 yang semakin ketara dari utara negara kita. Apatah lagi, kem yang sedia ada tak dapat menyediakan segala keperluan sumber manusia serta logistik yang diperlukan untuk menjadi benteng pertahanan negara ketika ini. Dalam keadaan negra jiran semakin agresif menguatkan sistem pertahanan mereka, takkanlah Msia nak berdiam diri aje dan jadi penonton saja., dengan adanya kem ini, rakyat Msia khususnya di utara semenanjung bolehlah tidur dengan lebih lena ..mereka tau keselamatan mereka akan terkawal oleh ATM.jadi nampak sangat PH ni dah fobia dan langsung tak patriotik...sampaikan pembinaan kem tentera pun nak dipolitikkan. janganlah gadaikan keselamatan negara hanya kerana takut pada bayang2 kekalahan sendiri dalam PRU 14 akan datang ni !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geng Najib @ Kojolla,

      Ko kata "dengan adanya kem ini, rakyat Msia khususnya di utara semenanjung bolehlah tidur dengan lebih lena ."

      Lena ha nya bila bos ko dan geng nya tak merintah lagi.

      Akan di singkir di Pru14.

      Delete
    2. Adey-dey Suman @ abda thamby.....
      நீங்கள் என்ன சொல்கிறீர்கள் என்று 
      (Apa yg kamu merepek nie?)

      Delete
    3. Terjemahan : dia tengah kena woluk dgn john

      Delete
    4. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
  21. Rakyat dah masak dgn perangai puak haprak
    Tiap kali dekat dgn PRU, gamat mcm nak rak
    Namun, dah selesai kira undi, abok pun tarak
    Tak jalan, depa punya fiitnah & kencing berak

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
  22. Pulau Tebuan di puncak sana
    Jumpa ular di bawah daun
    Kalau tuan bijak laksana
    Siapa digelar si Mahafiraun

    Bawah batu tebuan menyengat
    Waktu pagi kesakitan tak henti
    Jawapan itu senang lah sangat
    Siapa lagi kalau bukan si Kutty

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jumpa ular dengan rimau, tibai Kojolla @ Geng Najib dulu.

      Delete
    2. Adey-dey Suman @ abda thamby.....
      நீங்கள் என்ன சொல்கிறீர்கள் என்று 
      (Apa yg kamu merepek nie?)

      Delete
  23. Untunglah warga Bagan Dato kerana tak lama lagi akan menjadi hub terbaharu pemasangan kenderaan elektrik di Msia dan rantau Asia Tenggara. DSZH telah menyatakan Bagan Dato telah 'dipinang' oleh sebuah syarikat otomobil dar China untuk membuka kilang di situ. Mengikutnya lagi, dijangkakan sebnyak 20 ribu peluang pekerjaan dalam pelbagai bidang yang bakal diisi oleh pekerja2 teknokrat dai Perak dan seluruh negara. Malah sebuah pusat latihan berkemahiran tinggi juga akan dibina di BD untuk menjalin k/sama dengan kilang tersebut dalam menjalankan technology transfer dalam bidang otomobil dan otomotif. Rakyat Msia mat yakin, fasa untuk Msia menjadi negara maju semakin hampir menjadi kenyataan di bawah kepimpinan DSNR, DSZH dan menteri2 kabinet yang sedia ada. Bukan macam Proton bawah Madey tu..bukannya membawa keuntungan kepada negara, tapi dah jadi beban tak terpikul lagi oleh negara..apa taknya, saban tahun Madey , semasa menjadi pengerusinya dlu asyik memohon geran bantuan berbillion2 RM dari kerajaan tapi keuntungannya hanya ciput aje. Memang wajarlah Proton kini diambil alih oleh Geely. konglomerat otomobil dari China tu..kalau dibiarkan terus di bawah Madey, dah tentu kerugian yang ditanggungnya tak mampu lagi ditampung oleh kerajaan dan DSNR...ibarat mendokong biawak hidup ajelah gamaknya !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun Mahathir kata bos kamu jual tanah dll begitu banyak ke China kominis hingga menjejas kedaulatan negara.

      Ko faham makna kedaulatan?

      Hish, tak payah buang masa nak huraikan kpd kamu le ..

      Delete
    2. Yenna-dey Suman @ abda thamby.....
      அவ்வளவு தானா
      இனி
      (Itu saja kah?)
      (Ada lagi tak....???)

      Delete
    3. Alamak habis vina kominis kontrol...bukan jereta milik geely?....geely pon ade kereta elektrik...mampos proton

      Delete
    4. Meroyan lagi rupanya Geng Najib .

      China 'pinang' Bagan Dato buat apa ?? kahwin terus lagi baik .

      Oh ya tak ya juga ... Cina ni 'pinang' tu samalah macam dah kahwin ...bolih sondol habis !!!

      Hai ...dah lebih 10 tahun Mahathir letak jawatan , kamu masih lagi katakan Proton masih dibawah dia ??
      Selama itu PM yang ada tidor ge gamaknya ?? Yang lepas Mahathir tu memang dah confirm kaki tidor .

      Delete
  24. Jika diadakan pertandingan, untuk menjuarai kategori pengampu nescaya pemenangnya tidak lain dan tidak bukan salleh said tak keharuan. Cukup2lah, nanti bila tersembam jatuh, siapapun tidak mempedulikan kamu...

    ReplyDelete
  25. Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jeneral Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor menggesa anggota tentera dan polis bersyukur dan setia kepada kerajaan yang diketuai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

    Dalam ucapannya malam tadi, Raja Mohamed Affandi berkata Najib sentiasa memberi perhatian khusus kepada pasukan keselamatan di samping menyediakan aset keselamatan terbaik.

    Selain itu beliau berkata kerajaan juga telah melakukan banyak perkara untuk menjaga kebajikan anggota tentera dan keluarga mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A A ialah tu Najib telah menolong byak pad angota tentera dan polis. Dekat2 PRu Najib gula2 dan tabur byk dedak baru2 ni pada anggota tentera dan polis. Walhal Pembangkang yg suarakan bertahun2 kerajaan tak ambil pusing sangat hal kebajikan dua2 anggota2 beruniform ni. Bila Pembangkang yg mula2 usuakan apa2 bantuan dan kebajikan yg patut anggota2 polis dan tentera jika Pembangkang mengambilalih pemeritahan, baru lah Nabib dan BN tergedik2 bagi bantuan2 tu yg diciplak dari idea2 pembangkang. Bahkan BR1M tu pun asalnya BN tiru ciplak dari idea pembangkang. Pulau Pinang dan Selangor dah buat kebajikan macam BR1M ni pada penggal pertama apabila DAP dan PKR/PAS ambil alih memerintah P.Pinang dan Selangor.
      Memang Kejola dan boss nya serupa, suka kopipies org lain punya idea. Dasar pencuri, bukan saja curi wang rakyat, idea Pembangkang pun dicuri. Ptttuuih tak tahu malu Wang Kengkand dan ketua Jemaah PErompak negara ni !

      Delete
    2. "menggesa anggota tentera dan polis bersyukur dan setia kepada kerajaan yang diketuai Najib" -

      Menarik tuh. Apasal buat demikian sekarang?

      Delete
    3. "bertahun2 kerajaan tak ambil pusing sangat hal kebajikan dua2 anggota2 beruniform ni. "

      Menarik juga pemerhatian yang ni.

      Delete
  26. Keluarga kita disediakan rumah keluarga yang baik agar rehat kita sempurna. Manakala anak isteri kita selesa terpelihara.

    "Untuk tangani kos sara hidup, bagi anggota kita dapat skim perkhidmatan yang baik," katanya pada majlis makan malam bersama anggota polis dan tentera di Wisma Perwira Jalan Padang Tembak, Kuala Lumpur.

    Mohamed Affandi berkata kerajaan juga sentiasa menjaga kebajikan anggota veteran dan pegawai polis.

    "Kita sebagai perajurit dan penjaga keamanan bangsa perlu ada rasa kesyukuran di atas nikmat yang telah diberi ini.

    "Saya seru manifestasikan segala ini dan unjurkan rasa dengan beri kesetiaan tak berbelah bahagi kepada negara dan kerajaan yang dipimpin oleh perdana menteri," katanya di hadapan kira-kira 460 anggota tentera dan polis.

    Terdahulu dalam majlis malam tadi perdana menteri berkata anggota polis dan tentera mungkin kehilangan kerja jika negara ini dipimpin individu yang salah.

    Najib juga memberi amaran kemungkinan Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) akan dibubarkan di bawah pentadbiran yang berasaskan konsep Malaysian Malaysia.

    Walaupun tidak menamakan mana-mana parti, kenyataan itu jelas merujuk kepada DAP, yang digambarkan sebagai anti-Melayu dan anti-Islam.

    Majlis malam tadi turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Pertahanan Datuk Seri HIshammuddin Hussein dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sudah2 panglima bugis cuba mewujudkan ketegangan kaum..macam2 cara dia pakai dalam usaha utk menang pru.

      Delete
    2. Tak sudah2 dok umumkan peruntukan

      Delete
    3. Merasuah..rasuahlh kekuatan dorang..

      Delete
    4. Aku rase...najib ni sesuai jadi org pertama yang dipenjara sebab sebar maklumat atau berita palsu.

      Sebab takda bukti sah pon..dap nak bubar RAMD,atau buang kerja para para prajurit negara.


      Mintak tuan admin tolong usulkan kepada pihak sesuai isu ni..saman si najib tu atau laporan polis dibuat bawah akta hasutan..

      Delete
    5. "beri kesetiaan tak berbelah bahagi "

      Ada yang berbelah ke?

      Delete
  27. Rakyat nak ucapkan tahniah kepada MP BN Bagan Serai dan Kota tinggi yang telah memberi pencerahan yang sangat tepat dan rasional brerkaitan kutipan GST di negara kita. Ternyata apa yang diperkatakan oleh mereka berdua dalam perbahasan di Parlimen telah berjaya membuka mata MP2 PH, khususnya Nurul izzah dan Kak Wan kipas lipas..sampai ternganga mulut mereka tak terkata apa2. Inilah baru betul hujah2 yang sangat tepat dan berinformatif, nampak sangat mereka berdua ni dah buat homework mereka dengan teliti, berserta dengan fakta dan data yang tak mampu disangkal lagi. Mahfuz Mahfiz, kononna nak mencelah tapi bila kena tibai kaw2 punya dengan Bgan Serai dan Kota Tinggi, terus terduduk..tunduk membisu tak terkata apa2.
    Sepatutnya, wajiblah MP2 PH ni belajar cara nak berhujah dalam erti kata yang sebenar2nya..bukan membangkang membabi buta aje, kan dah dapat kemaluan yang besar !!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah gst berjaya selesaikan bayaran faedah hutang 31 billion setahun

      Delete
    2. MP Bagan Serai : 'Kerajaan tak paksa sesiapa bayar GST!
      Ahli Parlimen Umno dari Bagan Serai dengan yakinnya mengumumkan "kerajaan tak paksa siapa-siapa bayar GST". "Tak nak bayar GST, beli barang tiada GST" katanya.

      Mp bagan serai satu kepala dengan mp langjawi...mp umno bodoo...

      Delete
    3. Apa sabenar nya "pencerahan yang sangat tepat dan rasional brerkaitan kutipan GST" kau tak cakap, Kojolla @ Geng Najib.

      Kau ingat semua orang ada dengar atau baca apa depa cakap di Palimen ke? Asyik mencaci aja, tak keluarkan fakta dan data.

      Nak kena maki "bangang hamjadah" lagi ke dek bos kamu mcm di kempen Pru13. Nanti dia maki "kepala bapak kau" di kempen Pru14.

      Sebab tak membantu naikkan imej dia yang dah merudum. Sebalik nya kau membikin pengundi jelak dengan dia.

      Delete
  28. Kesian tgk si saleh keruak ni.....dh bbrp Kali kenyataan yg dibuatnya U Turn ikut keadaan....

    Dulu kecoh katanya perhimpunan anti KLEPTOKRASI kt padang Mpaj gagal sbb tak ramai dtg .....katanya ikut kiraan Hanya setakat 5000 -6000 org je

    Beberapa minggu lepas cakap kapal Equanimity bukan milik Jho low dn tiada kaitan langsung dgn 1 MDB spt yg dilaporkan DOJ, beliau juga kata Hanya berita drp KERAjaan Malaysia SJ yg benar......

    Baru2 ni , U-turn lg dpn wartawan asing, ckp laporan DOJ mengenai 1mdb bukan berita palsu.......

    Hari ni U turn lg ckp , ceramah PH yg yg sentiasa penuh bukan cerminan sokongan kpd PH......Lucu Lucu....

    ReplyDelete
  29. Najib berucap kpd kerusi kosong di kubang pasu baru2: ni kira macam mana plak?...

    ReplyDelete
  30. Ke mana si tua bacul Suman bapok udah lari
    Kalau betul nko jantan sila lah tampilkan diri
    Tarikh yg ngko mintak itu, aku sedia nak beri
    Jgn le pulak, nak buat terkejut menggigit jari

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
    2. Dah jadi bebudak si Kojolla @ Geng Najib nih.

      Membohong aje ngata dia Cikgu.

      Cikgu main zakar aje yg di tulis nya.

      Delete
  31. 1/2/2018, mmg betul2 hamba terasa sgt rugi
    Suman tidak dtg, hamba tunggu sampai pagi
    Kini hilang pulak tarikh di JB hamba nak bagi
    Harap peel kat Dtrn Merdeka dia tak buat lagi

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaah hhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
    2. Iye ke..pembohong lu beb..

      Delete
    3. Dah jadi bebudak si Kojolla @ Geng Najib nih.

      Membohong aje ngata dia Cikgu.

      Cikgu main zakar aje yg di tulis nya.

      Delete
  32. Tahniah kepada pencacai kelas paria kem najib krana x kenal penat lelah, cuba utk menyakinkan kita manusia normal ni bahawa taik yg mmereka cium tu baunya wangi! Nampaknya mereka mereka ini, bebal dan bengap mereka memang tidak dibuat buat, tetapi adalah mungkin dari keturunan dan baka yg diturunkan kepada mereka.

    Bila PH berkuasa nanti, kita akan usahakan utk carikan mereka institusi yg sesuai agar mereka mereka ini dapat dipulihkan.!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pencacai psy..syok sendiri.

      Delete
    2. sokong, sokong, mereka mmng patut dipulihkan. Saya ada cadangan, apa kata bina institusi utk pulihkan mereak di Pulau Jerejak, Pulau Piang. Pulau tu dulu tempat banaduan. mmng elok lah klau bekas bangunan2 penjara tu diubahsuai jadi penempatan puak2 yg sakit otak ni masih mengatakan bahwa tahik Najib itu wangi huhuhuhu

      Delete
  33. Mana dia lari Suman renta, busuk punya kaki
    Takkan nak keluar tunggu sampai kena maki
    Ternyata si tua kedi ini bapok, bukan le lelaki
    Bebel jer dia, potpet potpet, mulut mcm puki

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejora bapuk tua otak skru tercabut busuk punya kaki
      Bila masuk sini nesti salam maki
      Ternyata si baluk tua tulur kicik ini bapok, bukan le lelaki
      Bebel jer dia, potpet potpet, mulut mcm puki

      Delete
    2. Z.akar
      A.ku
      C.iput
      K.enit

      A.da
      R.upa
      M.ancis
      S.aja
      T.entu
      R.amai
      O.rang
      N.anti
      G.elak

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
    3. Kahkahkah... kejora mengaku anunya ciput.

      Delete
    4. Alahai...rupanya ada bulat kentut
      Tadi, kenapa diam sepi terbantut
      Mmg otak bingai, letak pala lutut
      Ko tolong le Suman apa yg patut

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
    5. Dah jadi bebudak si Kojolla @ Geng Najib nih.

      Membohong aje ngata dia Cikgu.

      Cikgu main zakar aje yg di tulis nya.

      Delete
  34. Suman @ abda, kini dah sembunyi diam.sepi
    Dah kecut pelir ke dia ini keldai tali barut DAP
    Dgn cikgu Kejora usah lah cuba nak main api
    Hamba guna pantun je, bukan hembus jampi

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
  35. K.nowledgeable.........O.ld
    E.legant......................T.ired
    J.ovial........................H.indu
    O.ptimist....................A.postate
    R.eligious..................M.oron
    A.ttractive..................A.rrogant
    ...................................N.on-believer

    Othaman is hypocrite & also a non-believer
    This bloody old skunk thought, he is clever
    Hearing Kejora's name, he started to shiver
    It'll not be a surprise if he now caught fever

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    ReplyDelete
  36. Najib: I'm following my father's legacy helping rural folk - Free Malaysia Today

    Bole caya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak berani komen hamba lagi ke Wak Suman @ abda abdul abodo?

      Delete
    2. Mana nak komen, kamu buang asa orang aje -

      Dah jadi bebudak si Kojolla @ Geng Najib nih.

      Membohong aje ngata dia Cikgu.

      Cikgu main zakar aje yg di tulis nya.

      Delete
  37. K.ekasih Mas.........O.rang tua
    E.lok pekerti.... ......T.elor lanjut
    J.uara pantun.........H.odoh rupa
    O.rang bijak............A.ota banyak
    R.upa kacak...........M.unafiq besar
    A.da aura......... ......A.njing kurap
    ................................N.eraka tunggu

    Cikgu Kejora, kekasih nya si Mas
    Orang nya segak bergaya kemas
    Dengar nama Suman jadi cemas
    Buah telor dia bagaikan diramas

    Kah kaahh kaahhh kaahhh kaahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak guna komen kpd komen bebudak. Ha nya c&p kan kebudkan nya aje -

      Dah jadi bebudak si Kojolla @ Geng Najib nih.

      Membohong aje ngata dia Cikgu.

      Cikgu main zakar aje yg di tulis nya.

      Delete
  38. Suman, Visnu worshipper is in great tension
    Never had he faced, this miserable situation
    He is shocked of Kejora spontaneous action
    So superb in 'pantun', even a mathematician

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mathematician n astrologist Prof Stephen King (baru mati) kata manusia perlu tinggalkan planet ini dalam 200 tahun lagi, banyak sebab, antara nya, nuclear war, global warming.

      "mathematician" Kojolla @ Geng Najib patut tinggalkan planet ini esok pagi.

      Delete
  39. Where is she actually hiding old Seman idiot
    She now run out of idea creating harm & riot
    I screwed her, until she turned helpless tired
    By the way Madam, are U still having period

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mathemtician and Cosmologist Professor Stephen Hawking (komen di atas silap tulis - Hawking) kata tak ada "happy afterlife" atau syurga.

      Memang takda syurga untuk Kojolla @ Geng Najib sebab asyik mencaci, menipu, membohong, memfitnah ........

      Delete
  40. Damn old idiot Suman behave very awkward
    Beaten by me, he now dare not step forward
    This dull skunk, is actually lame and coward
    He's afraid to answer me even a single word

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Genius Mathemtician and Cosmologist Professor Stephen Hawking tak dapat anugerah knighthood dsb nya, sebab dia Free Thinker/ Atheist.

      Kojolla @ Gen Najib is worse than Atheist sebab Free Thinker dia hala ke membohong, memfitnah, mencaci ...

      Dia patut di anugerahkan Dato Pembohong, Penipu, Pemfitnah ...

      Di Malaysia penjenayah dan ketua gengster pun dapat pangkat Dato. Di beli dari Sulu.

      Delete
  41. K.uat tenaga......O.tak bingai
    E.lok pekerti.......T.ua renta
    J.iwa luhur.........H.odoh rupa
    O.tak cerdik........A.nak haram
    R.upa kacak.......M.ati pucok
    A.wek ramai.......A.hli neraka
    ............................N.abi benci

    Cikgu Kejora tampan kuat bertenaga
    Alim dan warak, otak pulak bergeliga
    Tak mcm Suman iblis kepala dongga
    Dekat akhirat, dia tak kan bau syorga

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak guna komen kpd komen bebudak. Ha nya c&p kan kebudkan nya aje -

      Dah jadi bebudak si Kojolla @ Geng Najib nih.

      Membohong aje ngata dia Cikgu.

      Cikgu main zakar aje yg di tulis nya.

      Delete
  42. Mana habis cai2 iblis haprak punya makhlok
    Blog langau ini bagai dah kena jajah & taklok
    Kejora pantun je, bukan le parang atau golok
    Itu lah cai2, sarang tabuan usah cuba dijolok

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kojolla @ Geng Najib,

      Jangan cakap parang atau golok, kamu apa alat pun takda.

      Yang tu cuma 2 inci aje, dan ada di sini yang kata kamu punya bola ha nya satu biji aje.

      Delete
  43. Tadi kemain lagi cai2 bingai garang terkam
    Kini dah terkedu bagai telor kena cengkam
    Kejora bepantun je bukan guna keris tikam
    Blog langau ini, dah jadi sepi bagai makam

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syok sendirilh lu beb!

      Jiwa kosong x berharga dunia bkn surga hoi hoihoii
      Oleh itu mari kawanku berpimpin tangan berganding bahu..agar tercapai cita yg satu..dialam Malaysia Baru.

      Delete
    2. MALAYSIABARU?

      M.emang
      A.ku
      L.ahanat
      A.anjing
      Y.ang
      S.erupa
      I.blis 
      A.tau
      B.abi
      A.da
      R.upa
      U.ngka

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
    3. Syok memaki hamun akhirnya kejora mengaku dia tu anjing.... Kahkahkah

      Delete
    4. Alahai...rupanya ada bulat kentut
      Tadi, kenapa diam sepi terbantut
      Mmg otak bingai, letak pala lutut
      Ko tolong le Suman apa yg patut

      Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

      Delete
    5. B.ab
      U.gama
      L.angsung
      A.ku
      T.olol

      K.aki
      E.kor
      N.ombor

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh

      Delete
    6. Tak guna komen kpd komen bebudak Kojolla. Ha nya c&p kan kebudakan nya aje -

      Dah jadi bebudak si Kojolla @ Geng Najib nih.

      Membohong aje ngata dia Cikgu.

      Cikgu main zakar aje yg di tulis nya.

      Delete
    7. Berat..berat ini lunatik betullh..

      Delete
  44. Ayoyo thamby Suman, yennadey, kenapa lari
    Mari ler keluar, tarikh dipinta hamba nak beri
    Terasa sangat rindu kepada Mas bakal isteri
    Lps PRU kami di syorga dia kan jadi bidadari

    ________________
    LELA: BIDADARI
    (https://youtu.be/jBGJmL0byXY)

    Kenangan silam aku dan dirimu
    Berdua sesama bermadu
    Saling berjanji sehidup semati
    Hakikat di dunia ini

    Segala yang dikata
    Harus di kota
    Ibarat adam dan juga hawa
    Alangkah indah
    Sewaktu bercinta
    Tiada senjata
    Yang dapat menghalang kita

    Chorus:

    Kau umpama bidadari
    Suci bagai embun pagi
    Tapi aku belum pasti
    Apakah cintamu itu suci

    Kau hadir membawa erti
    Penawar di kala sepi
    Sehangat dian yang menyinari
    Bersama cintamu abadi

    ___________________________
    Buat bidadari bakal isteri ku,
    Salam rindu di angin nan lalu.

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak guna komen kpd komen bebudak Kojolla. Ha nya c&p kan kebudakan nya aje -

      Dah jadi bebudak si Kojolla @ Geng Najib nih.

      Membohong aje ngata dia Cikgu.

      Cikgu main zakar aje yg di tulis nya.

      Delete
  45. Mlm inii, bintang Kejora gemerlapan cahaya
    Di Blog Langau ini, hamba menang bergaya
    Manakala cai2 terus rebah & tidak bermaya
    Habis tumbang cai2 berok, biawak & buaya

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kojolla @ Geng Najib mengaku dia itu ini tanpa justifikasi.

      Dia tunjukkan "delusion of grandeur", simptom sakit otak.

      Schizophrenia, gamak nya.

      Delete
  46. Mlm ini baru Suman tahu siapa cikgu Kejora
    Awal nya dia acah gertak serupa bapak kera
    Tapii, bila hamba bagi tarikh di JB, dia gabra
    Kinii, btg pelir sentap mcm kepala kura-kura

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi tanda sakit otak nya - mengaku itu ini tanpa justifikasi.

      "Delusion of grandeur", simptom schizophrenia.

      Delete
  47. Cai2 habis cabut, antar wakil si bingai Ramly
    Kuli si Jimin jamban ini bikin hati hamba geli
    Sdg si Suman bapok otai pun jadi bahan buli
    Ini 'burger' mcm tepong saja hamba ulit & uli

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sakit otak pun si Kojolla @ Geng Najib nih.

      Tak habis ketawa sorang diri Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh.

      Pigi jumpa Psychiatrist le kamu supaya tak teruk, elakkan kena "straight jacketed, rushed to the mental hospital".

      Ada sekor Cina Bukit anti-Melayu anti-Islam tabi'at macam kau di satu blog lain.

      Delete
  48. Ramly Ahmad 31 March 2018 at 23:04

    Dua eko ini mana ada mata hati..menyokong pertahan membuta tuli..terang2 kerajaan ini pembohong serta kleptokrasi..merasuah sana sini..masih nak bersama governmrnt of the day..come voting day..this goverment is doom day..hahahahadoomday..


    Reply:

    Ayoyo amma thamby Ramly, hello yenna dey
    Berapa sen ngko dah dibayar oleh si Matdey
    Ngko ni tahu ke apa tu maknanya doom day
    PH tetap akan tumbang, itu mmg dah takdir

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. "come voting day..this goverment is doom day".

      Betul, sokong.

      Jaga jangan kasi depa cabut lari keluar negara atau istiharkan Dharurat di sesuatu tempat bila nampak nak kalah di masa hitung undi, macam Tun M ada cakap.

      Delete
    2. Sesen pun x ada siapa kasi..hanya kami ada mata hati yg masih dberi oleh Ilahi..alhamdulliah.

      Delete
  49. Alahai..naper antar pencacai mcm ini Ramly
    Meracau melelong, bagai lelayang putus tali
    Apa lah pencacai sebingai ini Matdey gi beli
    Malas lah, kesian pula dia ni hamba nak buli

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pencacai mcm Kejolla @ Geng Najib @ Penjalang Rakyat @ mcm mcm lagi sekor saja di sini.

      Keroje nye ha nya mencacai. Tak keluarkan fakta dan data sikit pun bagi membantu naikkan imej Najib yang merudum.

      Jenis yang bos dia maki "bangang hamjadah" di kempen Pru13.

      Kot di maki "kepala bapak kau" di Pru14.

      Delete
    2. Alahai beb..ko ni masih delusi..ko nak buli pun apa kami peduli..ko yg kuli dbeli..berfantasi..

      Delete
  50. Suman biol terus terlopong menongkat dagu
    Takkan ifrit ni tidor awal, ini kan mlm minggu
    Rupa nya mmg dia betul2 takut dgn ini cikgu
    Sentap pelir le dia, kat JB hamba nak tunggu

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pencacai mcm Kejolla @ Geng Najib @ Penjalang Rakyat @ mcm mcm lagi sekor saja di sini.

      Keroje nye ha nya mencacai. Tak keluarkan fakta dan data sikit pun bagi membantu naikkan imej Najib yang merudum.

      Jenis yang bos dia maki "bangang hamjadah" di kempen Pru13.

      Kot di maki "kepala bapak kau" di Pru14.

      Delete
  51. Heran mlm ini, Suman mcm hilang sentimen
    Dia habis ke modal fitnah nak serang gomen
    Langsung tidak ada beri sepatah pun komen
    Dah mati pucok, tak mungkin le dia beromen

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pencacai mcm Kejolla @ Geng Najib @ Penjalang Rakyat @ mcm mcm lagi sekor saja di sini.

      Keroje nye ha nya mencacai. Tak keluarkan fakta dan data sikit pun bagi membantu naikkan imej Najib yang merudum.

      Jenis yang bos dia maki "bangang hamjadah" di kempen Pru13.

      Kot di maki "kepala bapak kau" di Pru14.

      Delete
  52. Kejora terus rancak dengan pantun & madah
    Bertujuan nak cabar Suman tua haram jadah
    Dengar hamba mau ke JB, dia resah gundah
    Baru si bapok ini tahu langit tinggi ke rendah

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sakit otak pun si Kojolla @ Geng Najib nih.

      Tak habis ketawa sorang diri Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh.

      Pigi jumpa Psychiatrist le kamu supaya tak teruk, elakkan kena "straight jacketed, rushed to the mental hospital".

      Ada sekor Cina Bukit anti-Melayu anti-Islam tabi'at macam kau di satu blog lain.

      Delete
  53. Penonjolan hamba kat sini mmg jelas ketara
    Hamba tolong blog ni jadi panas & membara
    Puak lawan hanya ada dua tiga ekor cai kera
    Lengang blog langau ni kalau tak ada Kejora

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangun ler kejora.aku suke ngok kau membodohkan diri sendiri setiap hari..

      Delete
  54. Tsuunami melayu membimbangkan umno. Racaun pemimpin umno semakin menjadi jadi melihat rakyat terutama melayu sudah tidak lagi bersama mereka. Sudah hilang punca hingga terpaksa merayu rayu, mengugut dan adakala meracau tidak keruan dgn cerita dogengan malaysia akan hancur sekiranya ph memerintah!

    Pencacai diblog ini juga mengalami syptom kegusaran yg melampau, berbahasa tamil, pantun yg tak releven dgn topik termasuklah menghina pengunjung lain dan juga penceritaan dgn fakta yg merapu rapu. Syabas bro pakatan!! Pusingan pertama telah kita menangi!

    Putrajaya akan jadi milik pakatan harapan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi, Kejola Kengkang dan mengelabah sama macam Berok Keruak, mendapat tahu bahawa mana2 Tun M pergi berceramah, kini ribu2 rakyat hadir. Takot la tu Najib, Keruak dan Wak KEngkang. Your days are numbered, the writings are on the wall.

      Delete
  55. Saya yakin yg pd mula nya najib/kuncu2 nya memandang remeh usaha tun m.

    tetapi mereka sekarang kelihatan sudah mati akal mcm mana hendak menghentikan momentum kemaraan PH d bawah pimpinan padu Tun M.

    semua serangan mereka yg termasuk memainkan sentimen perkauman tlh tidak berhasil sama sekali.

    saya juga yakin bahawa saranan/arahan KPN n PAT agar anak buah mereka menyokong kerajaan yg ada sekarang akan d perlecehkan olih 'rank n file'.

    pd pendpt saya kedua dua mereka ini tlh mengkhianati sumpah jawatan apabila dgn jelas tlh memihak kpd satu parti politik n mengenepikan prinsip berkecuali n hanya taat setia kpd negara n ydp agong

    jgn lah jadikan Malaysia saperti Negara2 drpd dunia ketiga (eg burkina faso, afrika tengah) yg dunia tidak mengambil kisah apa yg terjadi d sana.

    tahap mengelabah UMNO/BN sudah kelihatan dgn jelas n kecemasan mereka akan memuncak apabila tiba pru14 kelak. Insya'allah.

    hidup rakyat n hidup PH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu cakp tun m baling gelas pun tak pecah...

      Delete
  56. Pagi ini hamba rasa sangat lapang & tenang
    Episod kali ini cikgu Kejora dah kira menang
    Mlm tadi habiis cai2, di darat depa berenang
    Ramai cai yg bangun dgn air mata berlinang

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangun aje, terus mencaci kamu Kojolla @ Geng Najib @ Penjalang Rakyat dll ye?

      Tak baca pun akau dah bedal kamu sejak subuh tadi?

      Dah solat ke? Silap2 belom basuh muka dah melulu ke laptop.

      Kamu meng Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh juga lagi mcm orang gila.

      Delete
  57. Hah, sudah pengsan ke si Kojolla @ Geng Najib @ Penjalang Rakyat dll? (Aku nak cakap mampos, tak jadi, kita ada tamadun, tak mcm dia).

    Dia selalu acahkan Othaman dan aku. Kali ni giliran aku pulak menonjol bontot dia.

    Nanti nak komen atas isi kandongan pos Shahbudin pulak.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Skru ktak dia longgar....hehehehe

      Delete
    2. Kojolla dah kojol betul gamak nya.

      Delete
    3. Banyak sangat guna kata kata lucah butoh puki dll hingga di carut balek dek kita di sini, tak mau dia berleluasa di blog pro-PH.

      Kojol sebab kena sawan banyak sangat mencarut gamak nya.

      Delete
    4. Inilh pakatan kita yg iklas berjuang..siap sedia berkorban untuk ibu pertiwi..sebelum kita berjaya jgn harap kami undur..inilh sumpah pendekar kita mrnuju medan bakti..

      Maju terus maju..

      Lawan tetap Lawan!!

      Delete
    5. Sampai kelu lidah kejora dari malam sampai pagi dok sumpah seranah...suke aku tgok kebodohan budak2 umno ni.lagi bodoh lagi bagus.biar org tgok tahap dungu macaiii2 belaaan JASA

      Delete
    6. Yenna-dey Suman @ abda thamby.....
      அவ்வளவு தானா
      இனி
      (Itu saja kah?)
      (Ada lagi tak....???)

      Delete
  58. Pagi ini kejora bapuk tua rasa sangat tak lapang & tenang
    Episod kali ini cikgu Kejora bodoo tak menang
    Mlm tadi kejora bodoo , di darat berenang
    Kejora bidoo bangun dgn air mata berlinang

    ReplyDelete
  59. Si Salleh Keruak kata, "Masalah dengan pembangkang ialah mereka selalu mengambil kira jumlah yang hadir dalam ceramah sebagai suatu bentuk undi,"

    Itu takda masalah, tapi kenapa kamu nak hebohkan hal itu, Salleh? Dah takda hujah lagi ke? Atau kau dah gementar. Gigil lutut ke?

    Bukan saja jongos2 spt Kojolla @ Geng Najib ha nya mencaci, tak cari dan keluarkan fakta dan data bagi menaikkan imej Najib yang merudum. Menteri nya pun buat gitu. Tanda Umno/Bn nak lingkup.

    Aku Najib meradang lagi di kempen Pru14 ini. Dulu dah maki orang2 dia "bangang hamjadah", kot nanti keluar maki "Kepala Bakak Kau". Berdesing telinga Salleh Keruak. Sebab dia pun buat gitu.

    Pada hal, dia ada setaf berpuloh orang, boleh kerah, carikan fakta dan data yang boleh gunakan untuk mencaci PH dengan berkesan. Tak buat gitu. Hampeh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rasa "Si" tu cara orang keturunan Jawa cakap. Nanti nak tanya Wak Bagan Datoh.

      "Si" tuh membayangkan 1. sayang 2. tak sayang (flexible bahasa Jawa nih) 3. gelaran bebudak.

      Jadi, kalau Salleh Keruak keluar komen tak bijak, boleh di anggap bebudak le. "Si" Salleh Keruak, hehe.

      Delete
    2. Yenna-dey Suman @ abda thamby.....
      அவ்வளவு தானா
      இனி
      (Itu saja kah?)
      (Ada lagi tak....???)

      Delete
  60. Banyak helah Suman bacul @ abda labu labi
    Terkucil dlm seluar le, bila hamba mau ke JB
    Kat situ hamba nak lenyet dia mcm tapai ubi
    Biar dia rasa, ini tua renta kutuk lahanat babi

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku ingat kau dah keok. Hidup lagi rupa nye, Kojolla @ Geng Najib.

      Dah solat subuh ke? Pagi ni keluor pukul 7 lebih, dah tu menghilang diri. Kene terik telinga dek bini ye?

      Delete
    2. Yenna-dey Suman @ abda thamby.....
      அவ்வளவு தானா
      இனி
      (Itu saja kah?)
      (Ada lagi tak....???)

      Delete
  61. Dia dah sentap peliir, Suman mubaligh Hindu
    Dgr hamba mau ke JB dia melopong terkedu
    Percintaan hamda & 'si dia' tersangat syahdu
    Di hati dia sendu, hati hamba pulak, merindu

    ________________________________________
    Arrow: Sendu Di Hati Mu Rindu Di Jiwa Ku
    (https://youtu.be/42ntOhy8LiE)

    Takdir yang menentukan
    Pertemuan yang tak disangka
    Takdir jua yang menentukan
    Perpisahan...

    Di talian cinta ini
    Terjalin ikatan mesra
    Walau hanya seketika
    Bagiku sungguh bermakna

    Masih terkenang lagi
    Kepadamu insan misteri
    Yang sudi bertamu di hati
    Tersentuh hatiku ini
    Rasa ingin bersamamu
    Menyapu si airmata
    Menghilangkan rasa sendu di hati

    Chorus:

    Setiap malam
    Kutunggu panggilan mu
    Resah hatiku menanti
    Walaupun sehari
    Tak ku dengar suaramu
    Hati rindu...
    Kuterasa dunia ini bagai terhenti

    Aku tahu kau rindukan aku
    Belaian kasih mesra untukmu
    Tak sempat lagi kita bersua bermesra
    Engkau telah pergi jauh
    Terlerai genggaman mawar dari tanganku

    Masih terkenang lagi
    Kepadamu insan misteri
    Yang sudi bertamu di hati
    Tersentuh hati kuini
    Rasa ingin bersamamu
    Menyapu si airmata
    Menghilangkan rasa sendu dihati

    ____________________________
    Buat si dia yg ku ingati selalu,
    Salam rindu di angin nan lalu.

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...