Saturday, 1 October 2016

BERITA BAIK UNTUK RAKYAT MALAYSIA, SETEM PUN DAH KENA GST!!



Selain harga petrol menaik sebanyak 10 sen bermula jam 12 tengah malam tadi, bermula 1 Oktober ini turut diumumkan pengenaan cukai GST terhadap setem oleh Pos Malaysia.

Satu lagi kebanggaan berada di bumi Malaysia. (SH 01/10/2016)

108 comments:

  1. Ya tuan tuan dan puan puan, BN menang rakyat senang.....mari mari sokong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risau jugak takut udara yg kita sedut kerajaan umno/bn/pas ni kenakan GST...!!

      keh keh keh..

      Delete
    2. Yaaa syabas.......BN pembela rakyat...!!

      Delete
    3. BN menang, rakyat senang..senang kena tipu lagi..senang rosmah nak shopping, senang najib nak tambah hutang, senang pegawai kerajaan makan rasuah.

      Delete
    4. Pegawai kerajaan najib memang kuat makan rasuah.
      Tapi nak buat mcm mana SPRM ni mcm pahat dgn penukul.
      Nak kena najib yg suruh mereka buat kerja barulah mereka nak buat.
      Kalau tidak mereka make dunno saja.
      Tiap2 bulan dpt gaji.
      Apa yg mereka nak susah

      Delete
    5. Alhamdulillah, GST diterima dgn baik oleh 99% rakyat.. biasa la takat sekor dua yg bising2 lalat tu..

      Rakyat miskin, kaya dan pembangkang xdak pulak turun protes mcm org gila utk bantah GST. Kalo turun demo pun, lps tu, sonyap jo..

      Terima kasih rakyat.

      Delete
    6. Inilah baru dikatakan rakyat didahulukan.
      Hambek kauuuuu !!

      Delete
    7. Tak apa...duit GST tu duit rakyat...

      Nanti kerajaan gunakan untuk kesenangan rakyat juga...

      Tak ada masalah pun....melainkan otak orang yg suka membankang yg bermasalah

      Delete
    8. Duit rakyatlah yg ko orang dok kaut untuk kesenangan hidup ko orang selama ni.

      Delete
    9. Duit rakyat utk rakyat apa nya... Tanah kita pun dh kena jual... Projek kita pun dah kena jual, IPP sykt rakyat kita pun kena jual... Hutang atas kepala rakyat pun tambah...

      Delete
    10. Aku selalu lepak bengkel kereta kawan aku. Selalu gak borak Dgn Pelanggan Dia. Topik gst salah satunya lah. Tak Pernah pulak jumpa yg suka Dgn gst ni. Lebih2 lagi bila nak bayar. Pelanggan Dia pun boleh tahan Ramai. Harga Upah sama. Harga Brg je yg tak sama. Jadi aku heran Dgn anon 19.05. Dari mana dtg nya angka 99% yg sokong. Tu Jenis org yg makan keluarga tanggung atau bini tanggung. Tu pasal la tak Rasa. Atau keluarga Dia Jenis kaya kot. Tu yg setakat 6% Tu ape la Sgt. Pada 19.05. Cari duit Sendiri. Rasa dulu mcm mane Susah cari rezeki, Baru komen. Ok.

      Delete
    11. Abg 20:20, itu masalah rakyat la sbb derang super bodoh.

      Org bodoh mmg kene main ja. Mujur xdak akta org bodoh mmg layak disembelih.

      Nak protes, pengecut. Buat demo 2 jam. Huhahuha.. apa satu habuk pun x jalan.

      Lengkali kalo bodoh, teruskan bayar GST ya. Kalo xnak bayar, #silameninggal kahkahkah..

      Delete
    12. 19.35
      GST diguna utk kesenangan rakyat????

      Apa guna rakyat ditekan dgn GST tapi kutipan GST tu habis buat bayar hutang negara yang berbilion2 tu??
      Itu pun jumlah kutipan tahunan GST tu masih TAK CUKUP nak bayar hutang negara.
      Sebenarnya GST tu tak dapat dinikmati oleh rakyat pun.....buat bayar hutang je.

      Hutang negara pun dah RM847.9 bilion....banyakla utk kesenangan rakyat......teruskan bermimpi.....

      Delete
    13. Haa.. Kan dah senyap kena 'penampar' kat sini..

      99% rakyat menerima baik GST? Lembu pun tak sebodoh kau.

      Delete
    14. ASSALAMU'ALAIKUM.WR.WB.
      ALHAMDULILLAH..!!
      saya bersyukur kpd Allah SWT.
      atas keberhasilan PENARIKAN UANG
      GHAIB.setelah melalui proses panjang &
      sangat sangat beresiko,dgn izin Allah
      alhamdulillah uang ghaib akhirnya berhsil
      kami keluarkan dgn jumlah yg luar biasa.
      UANG GHAIB INI PENAWARAN TERBARU DARI KAMI.
      setelah uang balik (UB) sudah terbukti keberhasilanya,
      dan sehubungan banyaknya orang yang menginginkan hal ini
      ( UANG GHAIB ), kami sanggup memproses penarikan UANG GHAIB,
      dengan catatan:
      1.masalah utang piutang (JUMLAH BESAR)
      2.tidak untuk memperkaya diri
      -PELET PUTIH/PENGASIHAN JARAK JAUH
      -MENAKLUKKAN LAWAN JENIS
      -PENGLARISAN/JIMAT GOIB BISNIS DLL
      APAKAH ANDA TERMASUK KATEGORI DI BAWAH INI.???
      4.BUTUH MODAL DALAM BUKA USAHA
      5.SELALU KALAH DALAM BERMAIN TOGEL
      6.DILILIT HUTANG
      7.BARANG BERHARGA ANDA SUDAH HABIS
      8.DILILIT HUTANG
      --------------------------------------------------
      bagi anda yang BENAR-BENAR SERIUS dalam hal ini.....
      silahkan menghubungi PAK HAJI RIDWAN diNO TLP 0852-1343-3456
      ATAU KLIK DI http://pesugihanputih45.blogspot.co.id/

      Delete
  2. Ini tak betul ni...ahmad maslan 3.8, cakap harga barang turun...takkan naik..oh tidak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, saya sokong. Jika dulu sblm April 2014, kita beli proton BLM termasuk cukai = RM30k = USD 8,571.00.

      Sekarang 2016 beli BLM termasuk GST = RM31,800 = USD7,571.00.

      Murah sebanyak USD 1000.00 tu. Cer kire tgk. Turun rege tuuuu...

      Alhamdulillah syukur.. moga tambah lagi GST jadi 15%, makmurkan ekonomi rakyat. Kahkahkah..

      Delete
  3. Budin..lagi parah...geran research FRGS yg dibagi pd Uni pun kena GST...giler betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serious ke... betul punya pokai.. nak sedih ke... nak marah pun dah tak tau.. budget rancangan2 malaysia yg dulu pun dah kecepur ke

      Delete
    2. Tak apa, Malaysia ke arah kemajuan yang pesat niii.....
      RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN !!!

      Delete
    3. Tak apa lah..asal najib&panda senang berbelanja,buat hutang,enjoy sakan,bergumbira dan berzumba...

      Delete
    4. Tak apa lah..asal najib&panda senang berbelanja,buat hutang,enjoy sakan,bergumbira dan berzumba...

      Delete
  4. Janganlah terpedaya dgn propaganda Pakatan Rakyat atau pun Pakatun tajaan madey dan konco2 nya. Isu GST ni sudah lapok. Sepatutnya rakyatnya sudah faham konsep GST. Pembangkang hanya mainkan isu GST. Walhal, dulu masa kerajaan melaksanakan SST, senyap je. GST yg ada ini lebih adil dan saksama kpd rakyat. Mana zalimnya?

    Saya senaraikan di bawah kebaikan GST yang dikaburkan oleh propaganda cybertroopers pembangkang tajaan Zionis Yahudi spt Malaysiakini :
    1- Sistem cukai yg berkesan, telus dan cekap kerana GST mempunyai aturan yg baik, penggunaan sistem komputer dgn perisian yg tepat & boleh diurus sendiri. Buku akaun jadi satu dokumen yg lengkap, bukan sentiasa rugi jika diguna waktu membayar cukai kpd Lembaga Hasil, LHDNM.

    2- Mengembangkan ekonomi negara kerana GST jadikan perniagaan berkembang lebih teratur dgn rantaian jualan jadi lebih baik. GST boleh kembangkan ekonomi negara 0.3 – 0.5% dlm tahun pertama pelaksanaannya.

    3-Mengurangkan ekonomi terselindung (pengelakan / penipuan cukai). Kini ekonomi gelap di Msia menurut kajian Bank Dunia berjumlah 30% drpd KDNK, Keluaran Dlm Negara Kasar / GDP Gross Domestic Product. Dan dgn GST “the shadow economy” ŵini boleh dikurang kpd 10-15%. Pembangkang yg tak sokong GST adakah mereka sedar ini bermaksud ingin lindungi penipuan cukai??

    4-Membantu sektor eksport negara kerana semasa SST cukai dikenakan kpd eksport. GST tidak dikenakan terhadap eksport maka jadikan eksport lebih murah & berdaya saing di peringkat antarabangsa. Pembangkang tidak setuju kpd langkah yg baik ini?

    5-Membantu sektor pelancongan kerana pelancong boleh claim GST di airport terhadap barang yg dibawa pulang. Namun khidmat & belanja dlm negara tetap pelancong bayar GST.

    6-Mengurangkan kos perniagaan kerana peniaga boleh claim cukai input 6%. Rantaian kilang, pemborong & peruncit boleh claim balik yg akan turunkan kos niaga. Pengguna tidak claim balik sbb jika claim maka tiadalah sebarang cukai akan dikutip. Tapi pengilang, pemborong & peruncit adalah rakyat yg juga pengguna.

    7-Menjadikan harga barang lebih patut bila kos niaga berkurang. Semasa SST, cukai dianggap sbg kos maka ianya dipindah kpd pengguna utk membayarnya. GST bukan suatu kos kpd peniaga. Pembangkang tidak suka harga barang jadi lebih patut?

    8-Menambah hasil negara utk manfaat rakyat sbb cukai diguna utk pendidikan, kemahiran, kesihatan, keselamatan, kebajikan, ratusan touchpoints Bajet tahunan & pembangunan negara secara keseluruhan. Cukai adalah dari rakyat, dikutip & di bajet dgn adil oleh Kementerian Kewangan, diproses / lulus di Dewan Rakyat / Dewan Negara dan dikembalikan semula kpd rakyat.

    9-GST sistem cukai yg lebih baik drpd cukai jualan & perkhidmatan SST kerana berlaku cukai atas cukai & pindahan nilai dlm SST. 5% SST jadi 8% dan 10% jadi 15%. Ini jadikan harga barang naik. Kesan 8 & 15% itu kini turun kpd hanya 6% GST. Pembangkang tidak suka cukai diturunkan?

    10-Membantu Msia jadi negara maju thn 2020 nanti kerana GST menepati standard antarabangsa. Sbb itulah maka majoriti negara di dunia ini sudah laksanakannya. 9 drpd 10 penduduk di dunia berada dlm negara yg laksanakan GST/VAT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau faham ke apa yg kau copy paste ni? Kalau benda kecik2 mcm setem pun kerajaan nak kenakan gst, maknanya kerajaan dah jentai. Duit dah takde. Negara lain kutip cukai, rakyatnya dapat manafaat, malaysia kutip cukai untuk bayar hutang & tindas rakyat. Mati cepatlah pemimpin zalim termasuk barua2 pengampu & tukang kutip cukai.

      Delete
    2. Harga patut slepas gst??
      Habistu kenapa harga barang makin mahal?? Haa jgn salahkan peniaga plk. Itu alasan lapuk konon peniaga yg naikkan barang. Habistu kerajaan buat apa?? Tau kutip cukai gst je, belanja makin meningkat ni! Lepas gst bleh dpt harga patut? Tengkorak kau. Kau buta ke apa? Mat maslan kata harga makin turun..tengkorak kau! Samalah sial korang semua..pakai iyer je apa kerajaan kau buat.

      Delete
    3. Dulu zmn Tun M jd PM elok je SST tu?? Naik menara setinggi tinggi menara KLCC dan KL Tower, Putrajaya, Cyberjaya, Lrt, Highways, SUKOM dan Asian Games (dan prasarananya), ekonomi dr gawat hingga jd bhn copy paste 3rd world...skrg?? Apa 3rd world nk copy???...tak plak harga minyak jd bhn politik pembangkang mcm 4-5 tahun ke blkg...skrg adanya GST yg dikatakan terbaik ni rakyat mengeluh tak sudah...pada mat maslan, 1+6% tu maknanya harga bertambah bukan harga menurun...1-6% baru kata harga turun, goreng nasik jgn hias dlm kuali sb kuali tu bkn dibawak tuk dihidang atas meja, rakyat pedalaman Sabah/Sarawak pun tak hias makanan dlm kuali

      Delete
    4. Assalamualaikum. Harga Brg turun lepas GST. Tolong la. Aku hari2 beli spare part. Minyak engine dulu $138 untuk 18L. Sekarang pun $138+ GST 6%. Ape yg kurangkan. Tetap 18L gak. Takde pun Harga sama Jadi 20L.

      Delete
    5. Aku beli barangan hardware untuk membina sebuah rumah untuk kediaman sendiri, pembelian barangan bernilai RM10,000 setelah dicampur GST aku kena bayar RM10,600....celaka sial babi kat mana makin murah.

      Delete
    6. Woi bahlol 15.40...kutip la billuon billion cukai pon , tapi kerajaan belanja tak tentu pasal. Apa komen kau? Banyak contoh perbelanjaan tahap sial, kalau kau research betul2 laporan ketua audit negara. Memanfaat rakyat konon. Apa yang gst bantu pelancongan? Kau tau tak pelancong dah kurang ke msia? Kau nak jadi barua bn tu kau pubya hal, tapi tak payah la pertahan kerajaan bn sampai tahap bodo gaban. Macam la kat sini semua lulus tahap form 3 macam mat bashah.

      Delete
    7. Orang biol jer yang kata dgn GST harga barang jadi murah. Tolong bukak mata kau check betul2.

      Setiap barang dibeli ditambah 6% GST. Harga boleh jadi kurang ke? Kau belajar matematik ke tak ni? Tambah ertinya campur. Contoh 1+1=2 paham?? Kalau 1+0=1, barulah dikatakan tak bertambah. Paham???

      Delete
    8. 15.40
      Apa guna tekan rakyat dgn GST tapi kutipan GST tu habis buat bayar hutang negara yang berbilion tu???
      Itu pun jumlah kutipan tahunan GST tu masih TAK CUKUP nak bayar hutang negara.
      Sebenarnya GST tu tak dapat dinikmati oleh rakyat pun.

      Delete
    9. Yang orang kat sni bisng apa sal???

      Stem kalau 80 sen...kena GST jadilebih kurang 85 sen....membebankan ke???

      Yg bising bising ni pun tak pernah guna stem....

      Delete
    10. Anon 15.29, ckp mcm taik, Bau taik..

      Delete
    11. Anon 19.38, patutnya tak payahlah nak tamak sangat setem pun nak dikenakan GST. Ciput pun nak ambik jugak ker?? Benda lain dah kena GST sudahlah, ini setem pun nak tekan dgn GST jugak ker? Tak cukup lagi ker dgn semua barang dah kena GST??? Kalau yer pun tamak, agak-agaklah sikit.

      Delete
    12. Dengan adanya GST , export jadi murah ?? memang bahlol lah siapa yang cakap tu .
      Export Malaysia jadi murah sebab RM dah jadi macam duit hampeh !

      Malaysia jadi Negara maju menjelang 2020 ??
      Apa bendanya Anon 15:40 cakap ni ?? Adakah dengan line MRT je Malaysia jadi Negara maju ??

      Yang pasti lagi lama Najib/UMNO/BN meneraju , hamper pasti Malaysia jadi Negara haru biru !

      Delete
    13. Dah pm bodoh

      Maka penyokong tegarnya pun bodohla juga..

      Delete
  5. Ini lah padah orang Melayu masih sokong UMNO.

    Kerajaan dibawah pemerintahan UMNO sudah bankrap dan perlu mencari pelbagai sumber wang lain untuk menbayar gaji penjawat awam dan duit dedak. Tak lami lagi, orang kampung juga akan dikean bayar tol jalan untuk keluar-masuk pekan. Beg plastik pun akan dikenakan cukai.

    Jikalau sumber kewangan yang sedia ada pada kerajaan tidak disonglap melalui 1MDB dan projek palsu yang lain, orang Melayu tidak akan dipaksa bayar GST dan cukai lain. Harga barang pun tidak akan naik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau duit rakyat tak dirembat dah tentu sekarang negara tak berhutang berbilion2 sebab duit rembat tu ada dalam simpanan negara. boleh diguna pakai untuk perbelanjaan pembangunan.

      Tapi disebabkan duit rakyat tu dicuri maka macam2 jalan dilaksanakan untuk cari duit bagi mengganti duit yang lesap tu.

      Bayangkan duit lesap tu masih ada tentu negara tak berhutang berbilion2, ekonomi negara stabil, pembangunan bejalan dgn lancar, GST pun tak payah dikenakan, harga barang, cukai pun tak perlu dinaikkan, rakyat pun senang tak tertekan dgn kos sara hidup yang melampau.

      Tapi orang kita ni tak sedar diri, takut nak berubah, takut nak berhijrah, sedangkan Nabi saw dulu pun berhijrah dalam keadaan serba serbi kekurangan tapi akhirnya beroleh KEMENANGAN.

      Delete
  6. Rosmah beli spender kena gst x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tak beli tapi orang bagi

      Delete
    2. Rosmah beli spender bertahta emas dan berlian, utk najib tengok sambil telan air luir
      Dah menopose terpaksa berhias mcm tu

      Delete
    3. Mana ada saiz laa..

      Pinggang dia saiz 80

      Delete
  7. GST bagus tapi kalau sebabkan harga barang jadi lebih mahal, itu dah jadi tak bagus. Rakyat tak faham penjelasan panjang lebar pasal kebaikan GST. Yang rakyat nak tau, kuasa membeli mereka jadi lebih baik atau turun? Sekarang ni semua lapisan rakyat terjejas. Orang kaya, orang miskin bahkan peminta sedekah pun kena GST. Tak mengapa kalau lepas kenakan GST, duit dalam poket jadi lebih banyak sebab harga barang jadi murah seperti kata menteri antah berantah. Tapi apa yang jadi sekarang, rakyat jadi kesempitan wang sebab segalanya menjadi mahal. Kesimpulannya, GST ni baik, tapi baik untuk kerajaan sebab dapat kutip duit untuk tampung perbelanjaan. Untuk rakyat - tak baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga ubat bertambah tambah mahal kat pharmasi. Dulu tiap2 bulan aku beli ubat untuk mak aku yg berumur 85 tahun RM260. Lepas tu naik ke RM300. Semalam dah naik lagi RM350

      Delete
    2. PRU akan datang ni tolong pikir dalam2 sebelum pangkah. Jangan esok merana lagi 5 tahun.

      Segala-gala harga barang, cukai, tambang, saman/denda dinaikkan untuk tampung lubang hutang yang berbilion2.

      Delete
    3. Baramg naik sebab kerajaan kena sabotaj oleh peniaga yg menyokong DAP..
      mereka naikkan harga supaya rakyat marahkan kerajaan...

      Delete
    4. Harga barang dapur untuk sebulan RM400 + (GST 6%) RM24=RM424 (total).

      Harga barang sebenarnya RM400 je tapi sebab ada GST kena bayar lagi RM24.
      RM24 tu kita bayar pada siapa? Peniaga ke atau siapa?
      GST yang RM24 tu dah boleh tuang minyak kereta.

      Soalannya:- Siapa yang jadikan harga barang tu lebih sebanyak RM24???

      Delete
    5. Sampai mcm tu sekali tahap pemikiran ko Anon 19:40???

      Aku xtau nak rasa sedih @ marah dgn statement ko.

      Agaknya betul la di era alaf baru ni, BENAK merupakan PENYAKIT BERJANGKIT. Aku amat berharap ia tidak menjadi PENYAKIT KETURUNAN.

      Delete
    6. Anum 19.40 Jamal tongkol sudah bagi mkn kepala ikan busuk

      Delete
  8. Satu ja nak bagitahu

    1mdb (utk rakyat malaysia) disabotaj membabitkan bank negara vs Petron ++++ (utk kroni2) pakai akai bro, tu pasal kait sana kait sini tak da bukti hangpa dok main lagi lagu tu ceghita yang dah basi tu watpa. Gst cukai gantikan cukai lama & pasal apa ada akta pencatutan sebab peniago masih pakai cukai lama + gst (peniaga M'sia memang cari untung berlebihan) pasai apa ada Gst pasai mau semua peniaga tidak boleh lari dari cukai terutama pembekal kebanyakan mata sepet. Byk barang asas tiada gst, kalu hangpa gaji peon mau lagak pakai mewah mengapa mau marah tapi kalu pandai jimat - lu fikir la sendiri. Ini setem duwa tiga posen pun hang melalak pasai apa. Bagi sikit kerajaan pun kedekut. Hang pi kedai 1M kalu mau jimat, sekolah rendah sampai U kerajaan bantu, klinik 1M bagai dok ada, baca dan kaji apasai Madey jadi skrg ni. Pi baca maklumat 2 hala jgn dok baca 1 hala saja. kemudian fikir betoi2 baru tahu semua ceghita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerja overtime ke brader?

      Delete
    2. Memang pown. Org2 pembangkang ni bknnya cerdik sgt. Sembang kedai kopi psal gst mmg lebat. Lps tu salahkn majikan ler...gst ler...last2 kerajaan jugak dipersalahkan. Tau x knp duit x cukup? Sbbnya dpt gaji teruih beli keta ala2 Ferrari. Sportrim ala2 BMW. Eksos ala2 enjin a380. Mmg ler x ckup dgn gaji. Lpas tu pendidikan nk percuma. Apa? Igt pengajar2 ni free ke? Pendidikan nk percuma tp bknnya bljr pown. Memonteng. Merempit. Alaa...setem kena gst pown nk mrah. Kt luar negara tu biasa je. X de pown suh pemimpin diorang ltak jwtn ke demontrasi ke ape ke. Rakyat rilek je. Highway tol naik. Korang bising. Abih tu? Nk ape? Free?? Ntah2 free pown bising gak. Nanti kata kerajaan bodoh sbab bagi free. Ooo...lupa pulak. Nama pun pembangkang kan? Confirm membangkang punyer...

      Delete
    3. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    4. Setem kena gst nak cover beli pampers pakai buang rosmah. Dia berak pun pemuda umno tolong cucikan.

      Delete
    5. Berbaris pemuda2 umno nak pi tolong jilat..
      Kalau ku nan tu siap bawa kicap dgn lada hitam

      Delete
    6. Jilat jangan tak jilat...dah dapat dedak, buat kerja jilat, nampak bodoh tak pa, janji duit masyukkkk

      Delete
    7. Kau dah termakan dedak cap badak ke?

      Delete
    8. Gst hanya tambah cukai .. sedut duit poket rakyat... Barang makin naik harga.
      Klu betul gst berkesan menangani masalah tauke2 elak cukai.. maknanya kutipan cukai tentu mencanak naik nya..
      kutipan gst & cukai naik , cukai pendapatan patut turun la kan.
      Brim sekadar wayang konon gomen prihatin.
      Golongan mid income menganga .. gst kena..brim x dapat .. income tax masih tinggi.
      Klu mid income struggling .. apatah lg yg lower income ..brim sekadar wayang .. membeli undi

      Delete
    9. Anon 16:29 & Anon 17:02.

      Korang ingat yg komen dlm ni semua nya org susah ke? Ko ingat yg komen dlm ni semua nya orang yg xde kelulusan ke?

      1mdb disabotaj kepala bapak kau!!!

      Tol nak bg free??? Sampai kiamat pun takkan berlaku.

      Tentang tol..rakyat x minta jadi free pun la bangang. Tapi jgn naik, kekalkn seperti asal.

      Yg org dari utara ni, hang sama bebai ngan menteri bsr hang gak. Bodoh x mkn ajar. Baca berita dua hala konon. Ko tutuh bini ko pun dua hala gak? Depan & belakang tibai? Jgn jadi BINGAI!!!

      Cakap baik2 tak masuk ajar. Nak kena maki hamun baru masuk kepala otak agak nya.

      Delete
  9. Anon 1540 tu bukan orang berniaga..mana dia tahu..point no 6...makin besar bisnes..makin bnyk bisness kena dahulukan ke kastam...nak dapat balik lambat..ada yang bayar cukai input sampai beratus ribu..berjuta..nak dapat semula makan berbulan...jumlah yang banyak ni bagi perniagaan besar amat bernilao...mcm2 boleh dibayar dengan jumlah yg banyk tu...sbb tu brg naik harga...sbb peniaga terpaksa naikkan harga sbb tak mampu nak tggu balik cukai input yang akan dipulngkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau xpe bro. Senang cerita sesiapa yg biasa dapat tender gov ni tau la camne liat nye nak dpt payment. Kos yg keluar dah byk, payment x masuk2, camne nak rolling utk next job.

      Delete
  10. Cite malaysia bankrap ni dh lama dah ada. Tu ler modal pembangkang. Sjak zaman madey jd pm lg citer tu dilaungkn. Smpai skrg bankrap x? Citer tesco tutup. Hehe. Jgn fitnah ler pembangkang oii..mkn ns kangkang rapizi gay boy tu..gi muntah blik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Hutang negara dah naik sampai rm800 billion....apa kau tau? Kalau belajar tahap darjah 3, jangan menyemak kat sini la

      Delete
    3. Anon 16.43 memang negara tak bankrap, selagi rakyat dapat ditekan jadi KULI menjana duit bayar itu ini, selagi tulah negara takkan bankrap.

      Rakyat jadi mesin penjana duit. Rakyat yang tanggung segala jenis kenaikan harga. Selagi ada bayaran duit dari rakyat ni selagi tulah negara takkan bankrap.

      Delete
  11. kita rakyat kena gst 3 kali dlm banyak benda. satu supplier letak gst kat pemborong. pemborong upkan harga letak gst lagi. pastu org kedai beli kat pemborong terpaksa upkan lagi n letak gst. last2 rakyat bayar 3 kali gst dan juga upah/untung mereka. Adakah ini adil?

    ReplyDelete
  12. kita rakyat kena gst 3 kali dlm banyak benda. satu supplier letak gst kat pemborong. pemborong upkan harga letak gst lagi. pastu org kedai beli kat pemborong terpaksa upkan lagi n letak gst. last2 rakyat bayar 3 kali gst dan juga upah/untung mereka. Adakah ini adil?

    ReplyDelete
  13. Nanti zakat pun kena GST

    ReplyDelete
  14. Harap2 jgn lubang kubur pun nak dikenakan gst. Kain kapan kena kut. Pasal beli Kat maiden. Ada rasanya Dia jual pek untuk kain kapan, siap minyak atar, kapur barus. Kalau tak silap la. Lubang kubur kena tempah Kat tempat lain.

    ReplyDelete
  15. Oden dah byk tahun tak pakai setem, �� o'ang benioga pun dah lamo htr pakai email pdf & snapshot ws. Tak tahu plak siapo o'ang yg selalu htr surat topakso pakai setem kut mati setem pun jrg now sekali ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 18:54 .
      jika setem surat tu di kenakan GST , besar kemungkinan rakyat tak akan buat bising kerana nilainya ciput .

      Itulah masaalahnya jika pengetahuan masih tahap jumut macam Anon 19:51 , sahabat kita kat bawah ni !

      PM Malaysia aka Pencuri Mega tak pandang lah GST keatas setem 20 sen 30 sen tu . GST keatas setem itu lebih kepada "stamp duty" yang bolih mencecah ribuan ringgit .

      Delete
  16. Mana pergi lagu tema GST masa mula-mula GST dilaksanakan dulu. Dah tak kedengaran dah? La ni aku nak bukak kuat-kuat dalam rumah nak menari dengan anak dan bini aku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cukai GST utk stem pun ciput ajer....

      Yg kecoh nyer macam nak RAK...

      Inilah mentality penyokong pembangknag yang diajar oleh pemimpin mereka...TAK tahu bersyukur

      Delete
    2. Woii.......kalau dah tau ciput tak payahlah kenakan setem tu dgn GST....kaldai !!

      Delete
    3. Sendiri cakap ciput, tapi 5sen tu gak yg beriya2 nak kutip dari rakyat kahkahkah

      Lepass ni derma darah kena GST tak?, 6% utk setabung. nnt boleh buat side income. Saje nak tanye, jgn marah hihihi

      Delete
  17. Jangan pulak lepas ni ada menteri cakap kalau setem mahal, jangan hantar surat pakai setem. Guna e-mel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia akan kata kalau setem mahal, hantar by-hand je

      Menteri bodoh

      Delete
  18. Baju merah bacul
    Nak halang baju kuning kenape?
    Keris pahang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan bacul ....nak mengajar penyokong perhimpunan BERSIH yg bodoh tu...

      Ada faham Kaa...

      Delete
    2. Terima kasih pada jamal ikan bakar, kerana konfrantasi di teluk intan oleh baju merah terhadap bersih, acara konvoi bersih dah viral malam ni. Thank you for the publicity. Great job red shirts. By tomorrow the whole nation can see what type of people are supportive of umno.

      Delete
    3. Pegi ajar pencuri tu jangan mencuri. Merembat, mencuri ni perbuatan haram. Nak shopping, nak beli harta, nak jadi billionaire kena guna kederat titik peluh sendiri. Jangan ambik jalan pitas, berdosa masuk neraka.

      Delete
    4. Jangan lupa ajar teknik merempit sekali.

      Delete
  19. Yang orang kat sini bising apa sal???

    Stem kalau 80 sen...kena GST jadi lebih kurang 85 sen....membebankan ke???

    Yg bising bising ni pun tak pernah guna stem....

    Memang dasar suka membangkang bodoh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woi bodoh...kau toreh getah memang la tak pakai stem, kerja kerajaan pon tak pakai stem, semua surat free...sektor swasta tiap2 hari hantar surat. Kau apa tau?

      Delete
    2. Ni sorang lagi membangknag tak guna otak...

      Eloklah tu sector swasta bayar sikit cukai...utk rakyat jugak kan...

      Mmebebankan ke???...jumlah pun ciput ajer..

      Delete
    3. Orang yang pakai otak yang sokong pembangkang. Macam 19.48 tu tunggu duit BR1M jerrr

      Delete
    4. 19.48, bagi ko 2.6 billion tu pun ciputkan, sbb tu ko wat x kesah duit tu kena rembatkan...dasar penyamun..

      Delete
    5. Buat anon 1942 & 1948,

      GST utk pos tak ciput ya

      Setem paling murah 60sen (bukan 80sen)

      6% dh jd 1.8sen

      Satu hari tau tak brp Surat pos Malaysia handle? 400,000 keeping

      Maka total GST yg najip kaut

      = 1.8sen x 400,000 ÷ 100
      = RM7,200/hari

      Setahun? 250 hari (weekend & public holiday pos Malaysia off)

      Maka setahun GST yg dicollect ialah

      = RM7,200 x 250
      = RM1.8J

      Masih kata GST tu ciput?

      Ni xtermasuk GST utk bungkusan, pos laju & Mel antarabangsa.

      Kalau bodoh xsekolah jangan memandai buat statement bodoh bin bingai kat sini.

      Delete
  20. Kat Negara luar kena GST sampai 16 %...

    Tak bsing pun macam orang bodoh kat sini...

    Org bodoh kat sini memang suka membangkang bodoh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Negara luar memang cukai tinggi. Tapi perbelanjaan semua dipantau, laporan audit semua di siasat kalau ada seleweng. Rakyat sana senang hati, sebab berbaloi bayar cukai. Sini kau buta kerr apa, kontraktor buat kerja separuh jalan, bumbung runtuh sana sini. Kontrak kat kroni umno, kalau tau buat tak pa la juga. Perabih duit rakyat. Bodoh la kau ni, tak pi sekolah.

      Delete
    2. 19.45 mana pernah pi overseas. Pergi pon takat golok jerrr. Mana dia faham apa berlaku di negara maju

      Delete
    3. Ni sorang lagi tulis tak guna otak...

      Yg kau nikmati prasarana di Bandar dan kampong, hospital free atau byr pun minima, sekolah pun byr minima dan by lagi....kau pergi ke luar negara tk macam mana??

      Tak tahu bersyukur!!

      Delete
    4. 19.55 aku cakap pasal penyelewengan duit rakyat yang tiada kesudahannya do sini, dan relevannya isu ini dengan kemarahan rakyat berhubung gst. Yang engkau pi malalak pasal tak syukur tu, apa hal? Nampak sangat tak sekolah. Cakap melayu pun tak paham, and if i were to put forward my argument in english, lagi ko tak paham. Pas tu nak kata orang lain tak ada otak. Ni lah tahap otak orang umno. Malu aku nak join korang.

      Delete
    5. Anon 19.55......
      Hutang negara yang bertepek samapai 800 bilion tu macam mana? Tak nak bersyukur ke?

      Delete
    6. 19.55, bersyukur mmg baik tapi jangan sampai jadi bodoh dan diperbodohkan..

      Delete
  21. cukai GST utk stem pun ciput ajer....

    Yg kecoh nyer macam nak RAK...

    Inilah mentality penyokong pembangknag yang diajar oleh pemimpin mereka...TAK tahu bersyukur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko punya komen yg sama sampai post 3x kenapa?

      Nampaknya ko pun kecoh nyer macam nak RAK..
      Beriya2 post komen yg sama ulang2.

      Ko komen kat sini kena GST ke???

      Saje nak tanye, sebab nampak ko kecoh nyer macam nak RAK! Jgn marah hihih..

      Delete
  22. 19.51.. Syukur otak hang! Otak hang penuh taik, tu sebab cakap mcm taik, Bau taik..

    ReplyDelete
  23. Pemimpin penyamu perasuah penipu tidak berakhlak tak akan puas hati kalau tidak menindas rakyat mereka tu suka makan duit haram untuk kayakan keroni dan keluarga mereka dan mereka suka rakyat jadi pengemis kenapalah bodohnya melayu yg sokong umno dan bn

    ReplyDelete
  24. Pemimpin penyamu perasuah penipu tidak berakhlak tak akan puas hati kalau tidak menindas rakyat mereka tu suka makan duit haram untuk kayakan keroni dan keluarga mereka dan mereka suka rakyat jadi pengemis kenapalah bodohnya melayu yg sokong umno dan bn

    ReplyDelete
  25. Pemimpin penyamu perasuah penipu tidak berakhlak tak akan puas hati kalau tidak menindas rakyat mereka tu suka makan duit haram untuk kayakan keroni dan keluarga mereka dan mereka suka rakyat jadi pengemis kenapalah bodohnya melayu yg sokong umno dan bn

    ReplyDelete
  26. mr budim
    mlayu bangsa pendekag .pejuang .. pembela..dan talibarut..bedaulat..
    pejuangan dan pembelaan olang mlayu telah terbukti dlm sejarah..
    mula -mula ingelih..mlayu yg bunoh olang ingelih depakata penderhaka..
    mlayu dgn bangga jd talibarut ingelih
    talibarut ingelih kerja sabotas mlayu..atau pelingkop mlayu..mlayu pecah dua..
    bila jepun attack malaya mlayu jd talibarut nippon dgn bangga..jd pelinkop mlayu..mlayu pecah tiga
    mlayu yg tak ikut ingelih atau nippon ikot komeneh..mlayu pecah empat.
    d ringkaskan cerita bila nippon surender..ingeris balik tempat asalnya.
    yg tak taktau nak balik komeneh cina.. komeneh mlayu nak p mana sbb ini tanah mlayu
    bila nagara mandeka komeneh jd tokeh. mlayu jd kulibatak cina komeneh..
    mlayu tetap jd pelingkop mlayu sbb asai
    bangsa pendekag dan pahlawan..bangsa asing mlayu sanggob bejuang dan membela himgga mampuih..
    bangsa mlayu depa sanggob pijak biag mampuih

    mlayu dah tentu islam ..yg pejuang mlayu dok pelingkop mlayu . yg pejuang islam dok pelingkop islam..
    kmdian mandeka mandeka mandeka
    selagi belim mampuih...

    ReplyDelete
  27. Org pembangkang ni sume nak complaint. Minyak naik..ayam naik..daging naik...kalau harga turun pun complaint..kalau pecuma pun complaint...nnti duk kata ler menuju bankrap ler ape ler...mmg x tahu bersyukur..kalo rs harga ayam mahal or naik, senang je..jgn mkn ayam...kalau harga beras naik...jgn ler mkn nasi..lg pun nasi ni antara penyebab diabetes...rakyat Malaysia antara penghidap diabetes tertinggi...harga minuman luor mahal...jgn ler mnum luar...lg pun bkan elok utk kesihatan mnum kat luor....minyak naik....kurangkan naik keta...pegi keje jln kaki lagi elok...br ler kempis sikit perut...kesihatan pun bertambah baik nnti...cube ler berfikiran positif sikit wahai para pembaca dan pengkomen yg berjiwa pembangkang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Main ngan mak ko free ke kena GST? Saje nak tanye..takut jatuh fitnah hihihi

      Delete
    2. Anon 2321,

      Kepala pantat Mak kau

      Kalau tahap tu je kau boleh cakap baik dok diam2 je makan taik kat umah

      Delete
  28. Promosi Oktober kpd macai2 dedak sekalian..Anda disarankan memakan kismis minda 150 Plus. Kismis mujarab utk 'mencerdikkan' kembali akal kepala anda. Tawaran percuma khusus utk macai2 dedak UMNO sekalian.....

    ReplyDelete
  29. Sebelum ada 1 MDB tidak ada GST . Bila 1MDB jadi sakit ubat untuk sakit itu GST.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...