Thursday, 27 October 2016

ANTARA NAJIB DAN TIGA BEKAS MENTERI, SIAPA YANG DULU KENA?


Ada dua perkara yang berlaku di Parlimen hari ini (Khamis):-

Pertama, usul untuk merujuk Najib Razak kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan atas dakwaan mengelirukan Parlimen berkaitan ucapan Bajet 2017 yang dibentangkannya di Dewan Rakyat, Jumaat lalu.

Usul yang dikemukakan oleh seorang wakil DAP  itu mendakwa beberapa pengumuman yang dibaca oleh Najib dalam ucapan bajetnya tidak terdapat atau berbeza dengan apa yang terkandung dalam dokumen belanjawan.
Perbuatan itu dianggap cuba mengelirukan dewan kerana fakta yang sah ialah apa yang terkandung dalam dokumen belanjawan, bukan ucapan belanjawan oleh Najib

DAP memberi contoh, Najib dalam ucapannya menyebut SKMM akan membelanjakan RM1 bilion untuk menaik taraf liputan dan kualiti perkhidmatan jalur lebar di seluruh negara sedangkan dalam anggaran perbelanjaan yang diperuntukkan kepada Kementerian Komunikasi dan Multimeda yang menaungi SKMM, hanya RM57.5 juta diperuntukkan di bawah perbelanjaan pembangunan untuk projek jalur lebar.

Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Haji Mulia berkata, beliau memerlukan masa untuk menyiasat dakwaan berkenaan.

Ini kerana, tegasnya, kes prima facie mesti diwujudkan terlebih dahulu sebelum seseorang boleh dirujuk kepada jawatankuasa itu.

Kedua, kenyataan Pandikar Amin yang tidak menolak kemungkinan tiga bekas menteri yang menyentuh isu berkaitan 1MDB dalam ucapan membahaskan Bajet 2017 iaitu Muhyiddin Yassin, Shafie Apdal dan Husni Hanadzlah, telah melanggar sumpah kerahsiaan sebagai anggota kabinet.

Kata beliau, ketiga-tiga mereka telah mengangkat sumpah menyimpan rahsia sewaktu menjadi menteri sebelum ini dan tidak sewajarnya mendedahkan sesuatu perkara berkaitan keputusan kabinet, walau di dalam Parlimen sekali pun.

Menurutnya lagi, jika pun sesuatu tindakan tidak diambil dalam persidangan Dewan Rakyat, bekas-bekas menteri itu mungkin berdepan tindakan perundangan di bawah Akta Rahsia Rasmi atau Akta Hasutan.

Kes pertama memerlukan Pandikar Amin  sendiri membuat keputusan berkaitan Najib yang didakwa mengelirukan Parlimen.

Berapa lama agaknya Pandikar Amin perlukan masa untuk menyiasat?

Kes kedua pula dibangkitkan oleh Pandikar yang menyebut kemungkinan tindakan perundangan boleh diambil ke atas tiga bekas menteri berkenaan kerana didakwa telah melanggar sumpah kerahsiaan.

Dalam hal ini, apa tujuan Pandikar sebagai Speaker membangkitkan mengenai tindakan perundangan itu?
Apakah ia bertujuan agar pihak berkuasa segera mengambil tindakan perundangan terhadap Muhyiddin, Shafie dan Husni dan dengan demikian supaya  Najib tidak perlu lagi memberi apa-apa jawapan berkaitan isu-isu 1MDB dalam penggulungan Bajet 2017 nanti?

Tetapi, tidakkah dengan mendakwa ketiga-tiga bekas menteri itu melanggar sumpah kerahsiaan, bermakna mereka telah memperkatakan suatu kebenaran?

Jika tidak, untuk apa mereka seolah-olah diancam dengan Akta Rahsia Rasmi dan Akta Hasutan?

Akhirnya, kes yang mana satu yang akan sangkut?

Najib dihadapkan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan atau Muhyiddin, Shafie dan Husni lebih dulu akan berdepan tindakan perundangan daripada kerajaan? (SH 27/10/2016).

56 comments:

  1. Pandikar amin nak siasat? Jgn harap le tuan budin oi...kucing bertanduk pun belum tentu selesai...yg pasti usul tindakan pelanggaran sumpah 3 ex menteri akan dibaca dulu...dan tindakan akan dikenakan, tv, surat khabar, blogger penyokong bn akan spin isu ni sepanjang..sementara mengelirukan dewan menjadi suam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. (pembetulan)Sepanjang masa sementara isu najib mengelirukan dewan menjadi suam..

      Delete
    2. Kes langgar akta rahsia 3 bekas menteri tu akan disegerakan keputusan siasatannya dalam minggu depan keluarlah agaknya......tapi kes Najib yg mengelirukan parlimen tu.......rasanya masa TN2050 pun belum tentu dapat diputuskan lagi keputusannya.

      Kita tuuunggguuuuu.....dan teruskan bermimpiiiiii......

      Delete
    3. ASSALAMU'ALAIKUM.WR.WB.
      ALHAMDULILLAH..!!
      saya bersyukur kpd Allah SWT.
      atas keberhasilan PENARIKAN UANG
      GHAIB.setelah melalui proses panjang &
      sangat sangat beresiko,dgn izin Allah
      alhamdulillah uang ghaib akhirnya berhsil
      kami keluarkan dgn jumlah yg luar biasa.
      UANG GHAIB INI PENAWARAN TERBARU DARI KAMI.
      setelah uang balik (UB) sudah terbukti keberhasilanya,
      dan sehubungan banyaknya orang yang menginginkan hal ini
      ( UANG GHAIB ), kami sanggup memproses penarikan UANG GHAIB,
      dengan catatan:
      1.masalah utang piutang (JUMLAH BESAR)
      2.tidak untuk memperkaya diri
      -PELET PUTIH/PENGASIHAN JARAK JAUH
      -MENAKLUKKAN LAWAN JENIS
      -PENGLARISAN/JIMAT GOIB BISNIS DLL
      APAKAH ANDA TERMASUK KATEGORI DI BAWAH INI.???
      4.BUTUH MODAL DALAM BUKA USAHA
      5.SELALU KALAH DALAM BERMAIN TOGEL
      6.DILILIT HUTANG
      7.BARANG BERHARGA ANDA SUDAH HABIS
      8.DILILIT HUTANG
      --------------------------------------------------
      bagi anda yang BENAR-BENAR SERIUS dalam hal ini.....
      silahkan menghubungi PAK HAJI RIDWAN diNO TLP 0852-1343-3456
      ATAU KLIK DI http://pesugihanputih45.blogspot.co.id/

      Delete
  2. Budin... Aku tau hg akan delete posting aku ni ASAP. But at least let me throw out apa yg terpendam dlm hati aku selama ini dan mungkin juga dlm hati rakyat M'sia, pada Pandikar Amin tak Mulia ni.... "BABI PUNYA BARUA"!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Quote below

      PKR calls for more "dedak" to be given.
      ---
      Bagi Pengerusi PKR Negeri Sembilan, Aminuddin Harun, kerajaan harus memberi lebih tumpuan terhadap kumpulan isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah (B40) pada bajet kali ini.

      Menurut beliau, salah satu cara boleh dilakukan adalah meningkatkan lagi amaun pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

      “Cadangan saya, naikkan jumlahnya kepada RM1,500. Kemudian, pemberian dilakukan secara berperingkat iaitu dua bulan sekali.

      “Sekurang-kurangnya, bantuan diterima boleh digunakan untuk menokok perbelanjaan bulanan misalnya membayar bil utiliti,” katanya.

      Delete
    2. GERAKAN sec-gen Liang Teck Meng LIED (or at least made a mistake) in his reply statement to DAP MP Steven Sim.

      YB Liang said the wages and salary report used by YB Steven Sim was only started in 2014 and should not be used to gauge performance of Penang.

      Instead, YB Liang used the household income by state data instead and showed YB Sim that Penang was the 4th worst out of 16 states and territories since 2009 and was overtaken by Johor and Malacca

      However, the wages and salary report from Jabatan Statistik was available since 2010 - therefore YB Liang is wrong.

      But very unfortunate for YB Sim and DAP that this particular report used by YB Sim himself actually shows Penang being ROCK BOTTOM of all 16 states and territories. Selangor is second worst.

      Delete
    3. In an effort to win the support of the Kelantanese, former premier Dr Mahathir Mohamad has vowed to pay oil royalties to the state government should the Barisan Nasional Federal Government be defeated.

      “If we win, then we can give the royalties,” he said to cheers from the crowd.

      Does anyone know who was it who stopped the oil royalties to Terengganu in 1999 after the state fell to PAS on the excuse that the PAS state government does not know how to manage its finances?

      Such an opportunist hypocrite this old man is.

      Delete
    4. During Mahathir's time, DBKL agreed in 1989 to rent 69.845 acres or 3.04 million sq feet of DBKL land to Vincent Tan's Berjaya group for the Bukit Kiara Equestrian & Country Resort.

      The lease is for 70 years and the .yearly payments to DBKL by Berjaya iis RM1,768,593.00 for quit rent and rental of RM291,000.00

      This works out to annual leasing cost of only 68sen per square feet payable by Berjaya to DBKL.

      Or monthly rental of the DBKL land of 6 sen per sq feet for 70 years in a very prime location.

      This is of course done for the benefit of Rakyat Marhaen whose daily hobby is to ride horses and can afford the RM200,000 club joining fees and monthly fees.

      Bukit Kiara Equestrian & Country Resort is a favourite destination of Mahathir and is where he keeps his 30 horses too.

      When DBKL tried to take back part of the land in 2010 to build a "Taman Awam Berskala Besar” park, they were sued by Berjaya and DBKL lost due to the "oral agreement" given during Mahathir times.

      All these details were only revealed in the court documents where DBKL lost due to this oral agreement.

      I really wonder what are the terms of the deal when DBKL also leased land to Berjaya for the Desa Waterpark also during Mahathir times in the year 2000?

      Luckily, Berjaya won the court case against DBKL.

      Had DBKL won instead and part of the land taken back from Berjaya, A Kadir Jasin will probably also complain.

      Delete
    5. Say what you want...as long as 1mdb and derma issues are not resolved satisfactory, bn and umno will never gain trust from voters...i mean the well educated voters, not the felda type. The stories written above are probably from gerakan and mca guys. Umno doesnt have any english speaking, educated, middle class professionals with them anymore. They feel malu to be associated with umno. You can redicule tun day and night, but no one will trust you guys anymore. That happens when you have zero credibility.

      Delete
    6. This long track DoG

      Something not quite right here. Let's look at timeline.

      July 20th 2016:
      The US DOJ files civil suit against Riza, Red Granite and others.

      August 2nd 2016:
      The US DOJ withdraws restraining order against Red Granite and limits to two films. https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1837804826438303

      August 11th 2016:
      Matthias Chang and Husam files class action suit against Riza, Red Granite and others AFTER the US DOJ withdraws restraining order against Red Granite and limits to two films. https://assets.documentcloud.org/documents/3011346/Granite.pdf

      September 23rd 2016:
      Matthias Chang and Husam withdraws class action suit and to save face, Husam says the reason to withdraw is because things have changed as US DOJ had withdrawn the restraining order against Red Granite and limits to two films. http://www.malaysiakini.com/news/356851

      So, Matthias and Husam Musa files suit against Red Granite and others AFTER the DOJ limited the freeze against Red Granite and then later on withdraws their suit which was filed AFTER the DOJ limited the freeze against Red Granite and say the reason to withdraw is because the DOJ has limited the freeze against Red Granite?

      Macam tipu saja.

      Hunger-strike fan/Mahathir political secretary Matthias and PAS reject Husam Musa should explain this "back to the future" timing.

      Delete
    7. Furthermore, whatever dirt you wanna dig about tun will backfire. You know why? Najib was in his cabinet. Enough said. Try harder nxt time. If you want the educated middle class voters to vote for umno, i have a simple suggestion...get rid of everyone from MT, except for mustapha.

      Delete
    8. 00.41...mathias and husam owe you no explanation. There is no reason whatsoever to argue about their actions. They are not part of the problem. Geddit?

      Delete
    9. To mca trolls, dont waste your time here. MCA will bungkus in the nxt election. I am not sure as to why the party is yet to be rebranded as 5MCA...since it represents only 5% of the chinese.

      Delete
    10. 00.14...last sentance says "a kadir jasin will probably also complain". Typical chinese english...sah mca troll kat sini.

      Delete
    11. Mr 00:14 teu ngia seng lah..
      Ta fi ki punya orang

      Delete
    12. Apa kena mengena posting ni dengan Mahathir? Kalau Anon-Anon kat atas nak attack Mahathir bukak blog sendiri la woi!..

      Delete
    13. Woi, 00:14, tolong jawab isu 1mdb dulu..jgn suka spin dan lari dari tajuk..dlm periksa sekolah confirm fail budak ni kalo jwb periksa cenggini..

      Delete
  3. Langgar sumpah apa ke benda nya speaker....mereka bukan menteri lagi ...sumpah tu hanya sah semasa memegang jawatan menteri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Lagipun dalam Dewan kan Ahli-Ahli Parlimen kan dilindungi imuniti. Kalau kat luar dewan tu lain lah. Legal adviser, leh tolong terang sikit..

      Delete
    2. I think langgar sumpah is not the real issue here...the real issue is pandikar amin do not want mp to hear the truth of misdoing of the najib and his administration from his ex minister..it feels like someone slaps on his face..

      Delete
    3. 6.08 u are absolutely right.

      Delete
  4. LA NIE DAH MACAM SPEAKER RADIO ROSAK KOT......
    BETUL LE MACAM ANON 23:05 NYATAKAN MEREKA BERTIGA BUKAN LAGI DIDALAM KABINET MO1 LAGI DAH KENA BUANG TAK BERKAITAN LANGSUNG DENGAN AKTA RAHSIA RASMI ATAU HASUTAN.

    BILA CERITA PASAL IMDB.....SEMUA SALAH BOLEH DIDAKWA....LAWAK LE SPEAKER RADIO ROSAK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si Pandikar bujang lapok ni dah dapat jamban baru dlm pejabat dia.
      Tak jadilah dia letak jawatan.
      Jadi apa yg najib kata dia amiiiiiiin... sajalah

      Delete
  5. Baru saja tadi saya menemuramah bakal PM Malaysia, YAB Dato Seri Rosmah mengenai isu ini.

    Alumni Newcastle University: 'Dato, apakah perasaan Dato sekiranya Tuan Speaker ingin menyiasat suami Dato?'.

    Dato Rosmah : 'Kamu ingat saya takut dengan Speaker.'
    (Dato dengan bengis dengan wajahnya putih kemerah-merahan lantas menjawab soalan saya.)

    Saya lantas terketar-ketar dengan keberanian bakal PM kita. Memang ada aura PM pada Dato Rosmah.


    Laporan Alumni Newcastle University

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila kali terakhir kau pergi check kesihatan mental kau? Dari dulu merapu...

      Delete
    2. Dia tu memang kuat merapu. Wire putus punya pasal.
      Sebab tu kellie's castle sampai skrng tak siap siap..

      Delete
    3. Bagus ceritanya patut la hebat Rosmah orgnya. Boleh ka perempuan jadi PM - tak logik la.

      Delete
    4. Ayoyo...of course ler mn leh pompuan jd PM. newcastle ni troll umno je..

      Delete
    5. Student Newcastle ni bgus xde mcm macai plongkang bangkang bengkong tu

      Delete
  6. Budak kellie's castle ni syok sungguh dia kat rosmah.

    ReplyDelete
  7. When Bugis-Pirate got away the last time from saying CASH turned to UNITS by a simple corrective statements....., this time would be plain sailing thief as usual! Especially when you have speaker-dog on a leash so cheap getting an in-office washroom sufficed, for a change of mind......what do you expect from fused dog and a hog on a leash!?

    Bro SDC.....please don't mind the ultra-mean language used, but you look around the UMNO-BN dogs are so desperate that Tun M is fair game with the worst of names they had shot off. So, what we're doing here and elsewhere are returning the compliments and not taking the insult lying down especially after what Tun M had done for his 22 years of distinguished services for the country!

    If you had been around other blogsphere commentaries, the 'Apisci-okimas' Mat Maslan whom had since run the cyber troops for his Master-Dog-Bugis.....these troopers are going around spewing senseless writings with the lowest ebb of thinking not able to rebutt in a more civil nor intelligent ways. Hence, their treatment is likewise from us simply because reasoning cannot sits in their mind as their in-between-the-ears are straight 'hollow-vac'!!!

    Hoped you can see our point, thank you.

    MLN

    Footnote : Apisci-okimas meaning 'Ketua Kecil' atau 'Kepala Kecik' segak sangat dan kena pada CGPA 3.8 Mat Maslan sekarang, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la. Speaker-Speaker Dewan dari dulu sejak tahun 60-an tak pernah complain pun tak ada toilet sendiri. Bangunan parlimen tu kan banyak toilet. Apa nak runsing. Dapat duduk kat kerusi yang paling tinggi dalam Dewan pun dah dikira satu penghormatan yang besar. Isu-isu kecil seperti toilet adalah terlalu remeh untuk diberi perhatian.

      Delete
  8. A clear cut case of tit for tat. A PM's Speaker who would do anything to 'save' his boss from any slightest sign of attack by his detractors.

    A diversion at its best. A real 3 stooges from sabah, salleh, rahman and pandikar. Sabahans, you all have been shamed by these morons. Get yourself aligned, throw out these 3 guys in pru14

    ReplyDelete
  9. Gangu lagi kawasan tuan mereka,mereka mulai menyalak,tetapi belum tahu lagi mau mengigit.Inilah berkatnya memilehara anging2 bagi menjaga kawasan.Orang Melayu dulu2 memelihara hantu raya bagi menjaga kebun.

    ReplyDelete
  10. Saya berpendapat 3 ex menteri ini tidak langgar sumpah seranah kerahsiaan jawatan. Sbbnya krn mereka mendedahkan keputusan yg telah diambil oleh kabinet dan tlh direlease kpd public spt credit staby RM900 juta.lainlah didedah butiran minit yg belum dikelaskan utk publish. Setiap minit kabinet ada yg perlu dirahsiakan dan ada yg perlu dipulbish utk org awam. Masa jd menteri dulu Husni ada jawab hal credit stanby dlm dewan kenapa tak dakwa? Speaker cap ayam.ini semua dpt nasihat dr menteri yg keliru....

    ReplyDelete
  11. Student newcastle adalah Rosmah Mansur..dia rajin tgk blog cik budin

    ReplyDelete
  12. salam tuan,

    semua nak jadi hakim tak bertauliah sekarang..

    dulu peguam negara jatuh kan keputusan dakwaan, sekarang speaker parlimen pula menentukan kewajaran usul..

    ReplyDelete
  13. Kalau org lain bukan penyokong cakap sema tak betul salah fitnah saja tetapi kalau penyamun penyangak perasuah pencekik darah rakyat pengampu pemakan dedak semua betul hailah org melayu fikir2kanlah jangan tertipu sokonglah Tun dan DAP org cina lebih baik

    ReplyDelete
  14. Saya kecewa dengan para mufti, majlis fatwa dan menteri agama. Saya melayu beragama islam. Saya malu dengan pandangan mereka2 ini. Saya lsngsung tidaj rasa hormat pada mereka.

    Saya malu sebagai rakyat malaysia. Ada pm namun mencuri duit rskyat. Ada AG yang hanya mahu pm penyamun srlamat. Ada IGP yang provide securitu untuk penysmun. Ada Speaker Parlimen yang menutup kesalahan pm penyamun.

    Rakyst langdung tak rasa bangga. Inilah kita orang islam yang srlalu mahu orang respek kita nsmun perangai kita lebih teruk dari syaitan dan iblis. Jakim, yapeim, whatever are useless agencies wasting duit rakyat.

    Allahuakbar. Selamatkanlah negara kami ya Allah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan Tuan.Sudah diperingatkan oleh Tuhan dalam Al-Quran akan sifat-sifat golongan seperti ini.Di Siam raja adalah bayangan Tuhan,....sementara di sini pulak raja adalah ketua agama,dan agamawan menyembah raja.Tuhan melarang kita menyembah selain daripada-NYA.Selagi kita tidak menurut apa yang diperintahkan oleh Allah melalui Al-Quran,maka selagi itulah kita hidup menganut agama ciptaan tok guru.Islam bukan agama.Semua agama adalah ciptaan manusia.Sebab itulah ada peperangan dan berbunuh sesama sendiri atas nama agama.Al-Quran menerangkan dengan jelas.Baca lah dengan teliti.Allah Maha Besar!

      Delete
  15. Budin...ni lar speaker tahap jamban...hargz diri yang sangat murah setaraf jamban..baru najib bagi jamban kat dia..dia dah jadi anjing najib paling setia...

    ReplyDelete
  16. Klu matlamatnya nak mendedahkan yang betul dan hak.. Pergi mampus dgn sumpah wlupun terpaksa masuk dalam..

    ReplyDelete
  17. Yang setia yang memenangkan Najib, yang lawan tu maka kena buang ... ini kan hukum alam ... seluruh jentera tu taat setia dan bagaimana mahu "tulus" sendiri jawab la makin hamun didengar macam lagu pilihan anda tak suka masuk telinga kiri dan betul la peribahasa menyebut saperti .... menyalakkan bukit ... bukit tu tak ada apa just make dono. Fikir logik akal terjawab dengan sendiri.

    ReplyDelete
  18. Umno fikir kita orang ni bodoh, sebab itu lah umno layan kita macam orang bodoh. Jangan lupa peringatan saya ni, dan ajar kat anak cucu sekali.

    ReplyDelete
  19. Pandikar Jamban...

    ReplyDelete
  20. Jika wakil rakyat dihalang dari menjalankan tugas sebagai wakil kepada kita, democracy taik lembu parlimen kita. Menipu dalam parlimen boleh tetapi bercakap benar jadi satu kesalahan pulak. What rule of law is this. Macamana TSM cakap ada kebenaran nya. Pengarah 1mdb buat hal saya kena pecat. Zaman klepet keparat ni the right is wrong and the wrong is right. Mungkin benar apa yg sesetengah meramalkan jika klepet keparat ini rasa dia nak kalah akan di gunakan akta baru bagi kekal berkuasa, bukan kerana takut cina memerentah tetapi takut segala rahsia, pembohongan, samun harta negara dan mengkin kesalahan yg lebih berat hingga ke capitol purnishment akan dihadapkan kepada kedua dua merpati ini. You can only fool some people some time but you cannot fool all the people all the time. Once bitten twice shy. You already treated the treasury as your own personal bank acc. You already put all the authorities under your backside and now it seems like the parlimentarian could not open their mouth even to ask. Even when they are allowed to ask question but very seldom we were given a straight anwser. Our country has gone to the dog. To the govt of the day please do not insult our intelligent. We are clever enough not to be fool twice. Masih ada kah democracy. I am not trying to offen anyone but I am giving my opinion as I see it.

    ReplyDelete
  21. PANDIKAR JAMBAN....!

    ReplyDelete
  22. mr sayed albudin..
    sudah terang lagi bersuloh.. sudah tahu betanya pulak..
    ckp pemimpin amno mmg mcmtu .suka beckp keliru sampe jd haru-biru...color pati pon warna biru..mcm mamat tu ckp, soka isap dada.. ckp laen maksud jd laen..
    ttp tidak salah sampe tn2050..
    kalu langag sumpah mmg salah besag.
    depakata biag pecahperot jgn pecah mulot. atau d mkn sumpah..
    tapi takpa kita tengok sapa yg memgena. sapa pulak yg tekena..
    sapa yg melompat d luag..sapa yg melompat d dlm..walau dah boleh d agak maseh lagi dok teragak-agak...

    ReplyDelete
  23. Kalo x silap aku hukuman yang akan dikenakan kepada perdana menteri dan bekas 3 menteri itu ialah mereka kena guna jamban tuan speaker yang mulia.

    Dalam hal ini ke3-3 tidak akan rela dengan hukuman itu. Apa-apa jamban lah asalkan bukan jamban tuan speaker yang mulia punya.

    Apatah lagi bagi perdana menteri. Dia sanggup meletakkan jawatannya daripada hukuman kena guna jamban tuan speaker yang mulia punya.

    ReplyDelete
  24. Ada di kalangan kalian mengatakan bahawa saya adalah Dato Rosmah Mansor. Namun, hakikatnya saya bukanlah Dato Rosmah. Saya hanyalah peminat setia Dato Rosmah dan juga Dato Najib. Jikalau biasanya peminat2 artis meletakkan poster artis pujaan mereka di bilik, saya juga begitu. Semasa saya di Newcastle, bilik saya penuh dengan poster Dato Najib dan Dato Rosmah sebagai motivasi. Bahkan poster2 mereka saya turut gantung di dalam tandas. Sehinggakan cleaner minah Salleh turut mengagumi kedua dua tokoh tersebut. Saya berasa amat berbangga sekali apabila minah2 cleaner orang luar turut menyayangi Dato Najib dan Dato Rosmah.

    Akuan Alumni Newcastle University

    ReplyDelete
  25. Wahai Dato Speaker, adakah pendedahan tentang kecurian harta negara inikah yang Dato Speaker mahu dirahsiakan?

    Kalau inilah kemungkaran yg dirahsiakan...mana mungkin sumpah janji Dato dengan Allah untuk mencegah kemungkaran dan pegang amanah Allah tu kurang penting dari sumpah janji kabinet... Mana keutamaan Dato? Janji dengan Allah atau janji dengan kabinet?

    ReplyDelete
  26. Bapak dia nama Mulia..patut anak dia kena jaga kemuliaan nama bapak dia...tapi dia sanggupkan nak busukkan kemuliaan nama bapak dia dengan kebusukan jamban

    ReplyDelete
  27. Salam Bro

    Pandikar Amin Mulia.
    Apa yang Pendikar?
    Apa yang di Amin kan?
    Apa yang Mulia?

    Habok pon tarak...Illek...kosong....chit!

    Dalam kes ucapan dalam sidang Parlimen...tarak buleh diambil apa apa tindakan mahkamh. Itu keistimewaan sidang Parlimen. Contohnya...Apa TSMY sebut dalam Parlimen adalah perkara yang beliau telah sebut di luar parlimen berkali kali. Beliau mengulangi dalam sidang Parlimen hanya untuk "direkodkan dalam hansard parlimen" sebagai satu dokumen.

    Kalau nak ambik tindakan undang undang akta rahsia kerajaan...dulu lagi dah boleh...Ada berani ka?

    Pandikar cakap macam tu bukan ape...dia marah...sebab awal lagi di cakap issue 1MDB dan DoJ tak boleh sebut dalam sidang Parlimen....tapi semua orang tau....tak peduli gasak je...dia tak buleh buat ape pon.

    Yang mana lebih serious..Najib mengelirukan Parlimen dan dulu berbohong dalam Parlimen atau menyebut perkara yang dah jadi percakapan seluruh dunia?

    Poodah....Amin Mulia Pandikar...enge dedak sappedinge...romba nalla ilek.

    Vanakam Depavali Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau takut Bila tindakkan doj/negara luar mulai memberi kesan kepada 1mdb.Jgn takot Subkudis.... kalau AG dah buat keputusan tiada salah, berpeganglah kepada keputusan ITU.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...