Monday 14 January 2019

UMNO JANGAN HIPOKRIT TENTANG PEMBERIAN WANG DAN MEMBELI UNDI SEWAKTU PILIHANRAYA


Begitu gegak gempita dan bagai nak runtuh langit dibuatnya apabila pemimpin-pemimpin UMNO terlihat sangat ghairah bercakap dan memberi reaksi berhubung kononnya berlaku pembelian undi dalam pilihanraya kecil Cameron Highlands ini.


Semuanya hanyalah kerana tersebarnya  gambar-gambar yang memperlihatkan beberapa orang yang berpakaian baju merah bertulis  ‘Harapan’ sedang memberi wang kepada sekelompok penduduk yang dipercayai adalah Orang Asli.


Hanya kerana gambar tersebut, bertalu-talu pemimpin UMNO membuat dakwaan kononnya telah berlaku pemberian wang dan pembelian undi oleh Pakatan Harapan untuk memastikan kemenangan calonnya, M Manogaran.


Di media sosial juga bertali arus serangan oleh pemain media pro UMNO dan BN terhadap Pakatan Harapan berhubung hal yang sama.


Mereka secara sepakat mendesak agar siasatan segera dijalankan mengenainya.


Yang lucunya, meskipun sudah diperjelaskan bahawa pemberian wang itu adalah bayaran kepada petugas dan sukarelawan yang terlibat pada hari penamaan calon dan ia akan dimasukkan sebagai sebahagian perbelanjaan pilihanraya, pemimpin UMNO dan pemain media sosial pro parti itu masing juga enggan menerimanya.


Mereka sebaliknya masih memainkan isu kononnya berlaku pembelian undi dan perlanggaran terhadap undang-undang pilihanraya.


Kenapa mereka tidak mahu menerima penjelasan yang sudah diberikan?


Apakah UMNO dan para pemimpinnya benar-benar suci dan tidak pernah sama sekali melakukan amalan membeli undi ketika berkuasa dahulu?


Dalam hal ini, UMNO seharusnya bersikap terbuka dengan penjelasan yang sudah diberikan oleh Pakatan Harapan. 


Lagi pun, takkanlah baru sehari selepas hari penamaan calon sudah mahu membeli undi?


Di mana logiknya? Bukankah pembuangan undi masih lama lagi iaitu pada 26 Januari nanti?


Selain itu, adakah logik jika itu merupakan proses membeli undi, ia harus dilakukan secara terbuka dan sesiapa boleh mengambil gambarnya?


Para pemimpin UMNO harus sedar bahawa keputusan PRU14 Cameron Highlands ini dibatalkan adalah kerana berlakunya unsur rasuah dan pembelian undi yang dilakukan oleh BN sendiri.


Jika demikian, adakah ia dilakukan secara terbuka dan selepas hari penamaan atau dengan cara sulit dan menjelang hari pembuangan undi?


Apa pun, UMNO tidak perlu hipokrit atau berlagak suci dalam hal ini. Mereka sepatutnya tahu bila dan bagaimana mahu membeli undi kerana bukanlah rahsia lagi mereka biasa melakukannya ketika berkuasa dahulu.


Menabur wang sehari selepas penamaan calon adalah kerja gila yang tidak mungkin dilakukan oleh Pakatan Harapan berikutan kejayaan menumbangkan BN dalam PRU14 baru-baru ini pun dilakukan tanpa menggunakan kuasa wang sama sekali untuk membeli undi.


Maka, apa faedahnya menabur dalam sebuah pilihanraya kecil yang tidak memberi kelebihan apa-apa kepada kedudukan sebagai kerajaan?


Begitu pun, meski UMNO tidak lagi berkuasa di peringkat Pusat, ia tidaklah juga bermakna parti itu sudah betul-betul bersih dan tidak mempunyai wang untuk membeli undi.


Tambahan lagi dengan melakukan serangan dan menuduh kononnya Pakatan Harapan yang terlibat dalam pembelian undi, ia tidak sama sekali membersihkan wajah UMNO daripada kekotoran yang pernah diamalkannya sebelum ini. (ShahbudinHusin 14/01/2019).

107 comments:

 1. Sbb dlu umno buek mkno ea skrg prti lain leh buek ko..camtu ko mksud ea

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau duit tu dibagi pada petugas, bukan la sogok namanya. Kalau bagi pada orang awam aka pengundi mungkin juga la boleh dipertikaikan. Kalau dah puak UMNO memang la bongok! Bagi kat buaya pun buaya tak nak makan pasal berpenyakit. Bila ROS nak haramkan UMNO harbi ni? Kah kah kah.

   Delete
  2. Suman biawak mana? Tak nak tumpang semangkuk ke. Kah kah kah.

   Delete
  3. F**k you lah Ahjibgor & Macai pengkhianat tamaddun Melayu!!!

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. Kejora (Abang Din),

   Aku masih tertunggu-tunggu, toksah banyak songel.

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
  6. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = PBT ELECTION = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  7. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING = BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB

   Delete
  8. PH = BN & PH KERJA PECAHKAN REKOD BURUK DUNIA. BN PECAHKAN REKOD DENGAN MEMBERIKAN KEWARGANEGARAAN PERCUMA KEPADA SEMUA WARGA NEGARA ASING MENYEBABKAN MEREKA MENGUASAI EKONOMI NEGARA KERANA TIDAK HIRAU HALAL DAN HARAM. PH PECAH REKOD DENGAN MEMBERI ORANG TUA BANGKA JADI PM DAN WAITING PM. SELEPAS EKONOMI TERLEPAS DARI TANGAN MELAYU BERI PULA KUASA POLITIK KEPADA BANGSA ASING = BANGSA ASING BUKAN NAK BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH. MEREKA HIDUP SENANG DAN MEWAH DI BUMI MELAYU SEHINGGA BANGSA MELAYU SENDIRI MEREMPAT. BANGSA ASING TIDAK AKAN MENIKMATI APA YANG MEREKA DAPAT PADA HARI INI JIKA MEREKA HIDUP DI TANAH BESAR CHINA DAN INDIA = KINI BANGSA ASING HENDAK RAMPAS SEGALANYA DARI TANGAN MELAYU DENGAN BANTUAN MELAYU BANGSAT DAN PEMBELOT = CROOKED PM BANGKITKAN LAGI PASAL SUBSIDI, SAJA NAK KENCING RAKYAT MALAYSIA, TAK PAYAHLAH ZAMAN SEKARANG SATU DUNIA DAH TAHU. KRONI SAMPAI HABIS KAUT SAMPAI HARTA NEGARA TINGGAL KUAH JEE. NAK BAGI KEPADA RAKYATPUN BERKIRA. YANG JADI BILLIONAIRE TU YANG DAPAT SUBSIDI LAH TU KALAU TIDAK MANA BOLEH JADI KAYA RAYA MACAM TU, BAGI LESEN, PERMIT, TANAH, MONOPOLI SATU-SATU BISNES, DAH TU KATA MELAYU MALAS, SEBENAR MAHA KENCING NI NAK BUAT PROJEK LAIN BUANG DUIT, JAMBATAN BENGKOK LAH, 3RD NATIONAL CAR LAH, SAJALAH NAK HAPPY GO LUCKY GUNA DUIT RAKYAT, NANTI DIA YANG DAPAT NAMA, PAYAH BETUL MELAYU JADI YAHUDI NIE, MENJAJAH BANGSA SENDIRI = P. PANDIR TAK SEDAR DAH TUA NAK MAMPUS SIBUK JADI BARUA DAP NAK BUANG MELAYU&ISLAM&RAJA. TAK TAKUT MUNGKAR NAKIR TUNGGU NAK BELASAH DALAM KUBUR = NAK TAHU MACAM MANA BODOH PH, TENGOKLAH PERANGAI SIGARAGA BUDAK MENTAH BERHINGUS CAKAP MEREPEK-REPEK TAK SEDAR JADI KALDAI DAP = SIAPA TUAN? SIAPA KULI? BANGSA MANA KUASAI EKONOMI DAN POLITIK NEGARA? BANGSA MANA BERSUSAH-PAYAH MENJAGA PERBATASAN DAN PERAIRAN NEGARA?BANGSA MANA MENGAWAL KEAMANAN BANDAR DAN KAMPUNG? KUIL, TOKONG BERSERAKAN MERATA TEMPAT, APA LAGI YANG BANGSA ASING MAHU? BANGSA MANA PALING RAMAI MISKIN? NEGERI MAJORITI BANGSA MANA YANG PALING TERABAI?= KAMI SOKONG NAJIB JATUH TAPI KAMI MENENTANG SEKERAS-KERASNYA USAHA JEJASKAN BANGSA DAN AGAMA KAMI DAN TANAH TUMPAH DARAH KAMI = KEADAAN TERDESAK BEGINI MEMAKSA PAS DAN UMNO MEMBULATKAN GAGASAN POLITIK SATU LAWAN SATU DI PRU=15 = TOK PAU TAK PAYAH BERLAGAK ALIM LEBAI DAH TENTU LOMPAT PARTI HUKUMNYA HARAM, MAHA DAYUS PLAK SYIK TAPIS DAH TU BOLOS = KEMENTERIAN BARU HAL EHWAL LGBT DI BAWAH MENTERI DATO` SERI MuJAHAT = MP2 UMNO DOK BERLAGAK BERINTEGRITI PATUT DIAM JE LAH JIBENG TU SAMPAI MAHKAMAH PUTUSKAN, KORANG JUGAK DULU BERMATIAN DOK SOKONG DIA SEBELUM PRU-14, DAH JADI MACAM PH GUILTY UNTIL PROVEN INNOCENCE , POODAH = MALAYSIAN MALAYSIA DAH DAPAT KUASA, LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENGHANCURKAN ISLAM MELAYU YANG SEMEMANGNYA TELAH DILEMAHKAN SEMASA PEMERINTAHAN BN YANG TUNDUK KEPADA TUNTUTAN MCA/MIC = MANA ADA HUTANG BAGUS BODOH, BON SAMURAI TU HUTANG BUNUH DIRI NAMA NYERR = MAHA FIRAUN PEMIMPIN ULTRA MALAY TELAH MENCETUSKAN PERISTIWA BERDARAH 13 MEI UNTUK MENJATUHKAN TUNKU SEPERTI YANG DICERITAKAN OLEH TAN SRI GHAZALI SHAFIE = MAHA ZALIM JANGAN SALAH GUNAKAN KUASA DIBERI RAKYAT UNTUK MEMCETUSKAN KERESAHAN MASYARAKAT DENGAN ISU ISLAM MELAYU. SIAPA YANG MULAKAN ICERD, UAE & LGBT KALAU TIDAK PUAK HAPRAK KAMU. KAMU SEMUA AGEN FREEMASON = TOKONG TAK PAYAH NAK SUSAHKAN MASYARAKAT YANG TELAH SUSAH DENGAN KENAKAN UNDANG-UNDANG BARU CARI PASAL NAK TAMBAH KANTUNG PH. BUAT LAW TO CONTROL POLITICAL FINANCING DULU. MANA KAMU DAPAT DANA SEHINGGA DAPAT TUMBANGKAN KERAJAAN BN. BUKANKAH DARI ISRAEL DAN IRAN? = MAK LAMPIR DAYUS MASUK PARTI DAYUS BERSAMA MAHA DAYUS MAHUKAN PULUS = TOK PAU DAH KENA HINA DAN DIPERLECEH OLEH MAK LAMPIR, JADI AHLI KELAS KEDUA, TUNGGU APA LAGI BELAHHH LAAA = MAHA BELIT PADAM ELEKTRIK SELURUH NEGARA NAK BUAT IPP = YANG PENTING DAKWA, PERBICARAAN TAK PENTING, MASYUUUUUKKKK =

   Delete
  9. PH = DI NEGARA MAJU MANA ADA JAMINAN MAHKAMAH SAMPAI HARGA JUTAAN HANYA GOVERMENT OF THE APE SAHAJA BUAT GITU = NELSON MANDELA MENJADI TAHANAN POLITIK KERANA MEMPERTAHANKAN BANGSANYA AKIBAT DASAR APARTHEID, ALJUBURI PULA DITAHAN KERANA KORUP DAN MASALAH PERIBADI JADI JANGAN DISAMAKAN KEDUANYA = JAMINAN MAHKAMAH BEGITU TINGGI SEKALI MENUNJUKKAN SESEORANG ITU BERSALAH SEHINGGA DIBUKTIKAN SEBALIKNYA = KULIT SAMAK SEJAK JOIN PARTI KUALI DAH JADI BANGANG. APA DIA INGAT JACK MA KUALI MACAM DIA KE = ASAL BERKENAAN ISLAM ADA JE NAK KRITIK. PASAL KHITAN PUN TAK PUAS HATI. JIJAH&IJAH TAK BERKHATAN KE = ALJUBURI NAK MINTA PAS KRITIK PASAL IMDB. TAK TAU KE TENGAH PROSIDING MAHKAMAH KAN JADI HINA MAHKAMAH PULAK. KERJA KAU CEPATKAN KEPUTUSAN BIAR RAKYAT TAHU = HEBAT PH MENTERI TAK ADA PARTI PUN BOLEH HURU HARA KAN NEGARA = MEMANG BENAR KERAjaan BERUK, BARU 6 BULAN PERINTAH NEGARA DAH LUPA TUNTUTAN MALAYSIA BARU NAK TELUS NAK DEMOKRASI, SEKARANG DAH JADI AUTOKRASI LEBIH TERUK DARI BN, = HIMPUNAN 8 DISEMBER BESAR MAKNANYA KERANA TELAH DIPERMAINKAN OLEH KAFIR DAN MUNAFIK. WALAUPUN SETAHUN JAGUNG MEMERINTAH MEREKA SUDAH MENCABAR ISLAM MELAYU DENGAN PELBAGAI CUBAAN. JADI APA SALAHNYA RAKYAT MEMBERI ISYARAT SUPAYA LEBIH BERHATI-HATI = SIAPA PETANI SIAPA PEKEBUN, TIDAKKAH MEREKA SEMUA BANGSA MELAYU. NEGERI MANA PALING MISKIN. TIDAKKAH NEGERI MAJORITI MELAYU = KALAU DIKUMPUL ASET TOKEY BANGSA CINA TENTU KEKAYAAN MEREKA MELEBIHI NEGARA. DENGAN ASET SEBANYAK ITU MRREKA DENGAN MUDAH BOLEH MENUMBANGKAN NEGARA = RAJA GULA BAWA LARI HARTA MALAYSIA KE HONG KONG, RAJA BOLA BELI KELAB LUAR NEGARA = MAHA KRONI DALAM MASA 10 TAHUN PERTAMA PENSWASTAAN TELAH SWASTAKAN 75 SYARIKAT KERAJAAN MENYEBABKAN KRONI MEREKA TERMASUK ANAK MAHA BELIT MENJADI BILIONARE HANYA DALAM MASA 8 TAHUN SAHAJA KE-9 TERKAYA. KRONI ALJUBURI TERLIBAT SAMA. SELEPAS 1993 LEBIH BANYAK DISWASTAKAN. ANAK MAHA KRONI ADA 203 SYARIKAT 12 LISTED COMPANY TETAPI MAHA BELIT BERDALIH KAYA DENGAN USHA SENDIRI = PH KACANG LUPAKAN KULIT = KERAjaan PH TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG SANA CANTAS SINI = ICERD BARU TANGGUH BUKAN BATAL LAGIPUN BANYAK LAGI TEKANAN DARI LUAR PASTI MENERJAH KEDAULATAN ISLAM MELAYU = DEMO 8 DIS. BANYAK ISU YANG HENDAK DILUAHKAN RAKYAT BUKAN HANYA ICERD KERANA SEJAK PH PERINTAH NEGARA PELBAGAI ISU YANG TIMBUL YANG MERESAHKAN RAKYAT = MENTERI PH LEBIH GEMARKAN MENUNJUKKAN KUASA DARI MERAIH HATI RAKYAT = PARTI KADOK BERSATU TERIMA LAGI 3 EKOR KADOK JADI AHLI, SEKIAN DIMAKLUMKAN = PM-4 SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN, PM-7 SWASTAKAN GLC PLAK, BALIK-BALIK PUSING SITU JUGAK, AKHIRNYA YANG KAYA IALAH KRONI, BILA RUGI BAIL OUT RAKYAT TANGGUNG = MELAYU TIDAK ISTIMEWA KERANA TANAH INI ADALAH TANAH MEREKA. YANG ISTIMEWA IALAH PENDATANG YANG MENDAPAT PELBAGAI KEISTIMEWAAN = SEBELUM PERUSUH MEMBELASAH PENJAWAT AWAM PEMIMPIN PH TELAH BERTALU HENTAM MEREKA = BERITA SENSASI : 5 EKOR LAGI KADOK JADI AHLI PARTI KADOK BERSATU. HARAP MAKLUM = MAMAK BENDAHARA BELASAH PENJAWAT AWAM 6 BOMBA MATI, BELASAH LAGI 1 PARAH. PENJAWAT MELAYU ITULAH YANG KENA KUTUK DAN DIPERLUKAN SAAT KECEMASAN DAN MENGGADAI NYAWA = PH RACIST BUKTINYA RUSUHAN KUIL KENAPA TANGKAP MELAYU SAHAJA MANA INDIA TAK KENA YANG BAKAR KERETA DAN PUKUL HAMPIR MATI PENJAWAT AWAM = PENYOKONG PH GANGSTER PEMIMPIN PH PUN GANGSTER HABIS KUCAR KACIR SATU NEGARA = ICERD BERMAKNA HAPUSKAN SEKOLAH KEBANGSAAN CINA DAN INDIA DAN MEREKA HENDAKLAH PULANG KE NEGARA MASING-MASING = BANGUNAN TINGGI NAMA MEREKA, PROFESIONAL NAMA MEREKA, HARTA NEGARA HABIS DIKAUT TAPI MEREKA MASIH MENGHARAPKAN KERAJAAN BANTU BANGSA MEREKA = MAHA KELING KEDEKUT NAK MAMPUS SUKA SANGAT KACAU PENJAWAT AWAM. TAK TAHU KE DIA RAKYAT MALAYSIA MAKIN BERTAMBAH RAMAI. NISBAH SEBENAR ADALAH BERPATUTAN = ALKISAH EXAM SPM 2018 : SEKOLAH CINA MENDAPAT SOALAN BOCOR. SOALAN PULAK LUAR TARAF DAN ADA YANG TIDAK MEMPUNYAI JAWAPAN DAN MACAM-MACAM LAGI PERSOALAN. MAKIN TERUKLAH DIKERJAKAN PUAK HAPRAK = PARTI KUALI NAMPAK SANGAT SOKONG SYIAH BILA PERSOAL SAUDI SERANG YAMAN. KENAPA TIDAK DISOAL IRAN SERANG SYRIA =

   Delete
  10. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMA SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE = PH KERJA DIA TUDUH SANA TUDUH SINI DAKWA SANA DAKWA SINI, BETUL KE SALAH KE BELAKANG KIRA YANG PENTING DAPAT TEBUSAN. SIAPLAH MP PEMBANGKANG LEPAS NI KENA SEDIAKAN RM10JUTA SETIAP ORANG, PANDAI MAHA ZALIM BUAT DUIT. SATU ORANG 50 TUDUHAN KIRA PERANGKAP KENA MANA SATU TAK BOLEH LEPAS = MAHA ZALIM ANTI SUBSIDI ANAK BERANAK DIA SEMUA DAH JADI BILIONAIRE ANGKUT HARTA NEGARA. NAK BAGI RAKYAT MAKAN PUN SUSAH SANGAT, CAKAP LAH TERUS TERANG KEDEKUT ANTI MELAYU. BANGSA CINA DAH KAYA LEBIH DARI KERAJAAN BOLEH PULAK KERAjaan BANTU = TUJUAN HIDUP ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA. INI TIDAK PH NI KERJA DIA NAK MEROSAKKAN APA YANG DAH BAIK DAN BAGUS

   Delete
  11. PH = ICERD ADALAH MALAYAN UNION VERSI MODEN = MELAYU HANYALAH KULI DAN MEREMPAT DI NEGERI SENDIRI TIADA KETUANAN PADA HAKIKATNYA = HANYA MEREKA YANG TIADA PANDUAN HIDUP BERPANDUKAN HUMAN RIGHTS PBB. KITA UMAT ISLAM SUDAH ADA ALQURAN DAN SUNNAH. SEMUA HAK MANUSIA DIJAMIN OLEH KEDUANYA = MAHA ZALIM PEMECAH BELAH MASYARAKAT BILA MENGHASUT PEMIMPIN UMNO KELUAR PARTI = KALAU TIDAK KELUAR KENYATAAN MENGELIRUKAN BUKAN MuJAHAT LAH NAMANYA DULU LGBT, SYIAH DAN SEKARANG TABUNG HAJI. KALAU TAK SALAH BETULKAN. KALAU PENJENAYAH DAKWA. BERTINDAK AKAL LUAR SEDAR SEBAGAI PEMEANGKANG = BERITA SENSASI : 13 LAGI EKOR KATAK DARI DARUL KADOK DIJANGKA JOIN PARTI KADOK BERSATU = MAHA NAJIS GUNA POLITIK KOTOR ALA PENJAJAH PECAH PERINTAH TERHADAP PEMBANGKANG DENGAN KATAK KADOK MELOMPAT = KULIT SAMAK TUDUH NABI MUNGKIR JANJI TAPI DIKUTUK OLEH ONE JIJIK DENGAN MENYALAHKAN PAS = KAPAL AQUA JATUH SEPARUH HARGA AKIBAT MAHA KELENTONG KATA DOJ DAH LULUSKAN SEBENARNYA INI SEMUA PEMBOHONGAN TIADA LANGSUNG BUKTI = TOMMY TOM CAT CAKAP BESAR SYARIKAT DIA SAHAJA TAHU PASAL KAPAL UNTUK BOLOT KONTRAK. INILAH KORUP YANG BERLAKU DI DEPAN MATA MAHA KORUP TAPI DIBIARKAN SAHAJA = KATAK-KATAK DESAK SI KOMEDI LETAK JAWATAM. PATUT MEREKALAH YANG LETAK JAWATAN KERANA MENYIA-SIAKAN AMANAH RAKYAT = MAHA DEDAK KATA JIBENG TABUR DEDAK RUPANYA DIA PENDEDAK NO. 1 NEGARA BILA BANYAK KATAK-KATAK UMNO MELOMPAT = MAHA NAJIS HANYA TERIMA KEPADA TAIK YANG BAIK. HARAP MAKLUM = KULIT SAMAK PATUT TAUBAT LETAK JAWATAN MASUK PONDOK BELAJAR ALIF BA TA SUPAYA MULUT TAK CAKAP MERAPU = BILA MAHA MERAPU KATA MALAIKATPUN BUAT SALAH ADA PAKAR HADAS KATA BETUL....PUNYALA KAKI PENGAMPU PUNYA LOBAI..BAWA AYAT QURAN...MANA ADA AYAT KATA MALAIKAT BUAT SILAP..BAHALOL = MAHA FREEMASON GASAK KOMEDI BUBAR UMNO TAPI DIA DEGIL..MAKA MAHA MULA MAIN POLITIK KOTOR LAIN DENGAN AJAK RAMAI MP LOMPAT PARTI..AKHIRNYA TERBUBAR UMNO DAN TUBUH UMNO 3...ALJUBURI MEMANG JANGAN HARAP NAK MERASA = BANGSA ASING DATANG KE TANAH MELAYU JADI KULI DAH TU DIBERI WARGA NEGARA BERAMAI-RAMAI ITULAH YANG MENDAPAT KEISTIMEWAAN DAH TU KUMPUL HARTA JADI KAYA RAYA MEREKALAH BANGSA YANG ISTIMEWA = MELAYU TIADA KEISTIMEWAAN KERANA MEREKA PERJUANGKAN HAK MEREKA YANG SEMAKIN TERHAKIS = MAHA U-TURN DAH BUAT MACAM-MACAM PUTAR BELIT APA NAK HERAN...SEKALI KATA NAK 2/3 MAJORITI SEKALI KATA NAK PEMBANGKANG KUAT = MAHA ZOMBIE CAKAP TIN KOSONG NAK LETAK JAWATAN..SEKARANG TOKONG PULA IKUT PERANGAI YANG SAMA....KELUAR TERUS LAH PH NAK KENCING APA LAGI = MAHA KACAU TAK HABIS-HABIS NAK USIK ISLAM/MELAYU/RAJA...TERKINI SEKOLAH KEBANGSAAN DIKATAKAN SEKOLAH AGAMA...KATA ISLAM AGAMA SYUMUL KALAU ADA SERBA SEDIKIT APA SALAHNYA = MANA-MANA KELING YANG RASIS MESTI DIDESAK HEBAT SUPAYA LETAK JAWATAN ATAU DIPECAT = PH TAK HABIS-HABIS MAINKAN RAKYAT...SENYAP JEE PASAL PETROL = PARTI BABI HUTAN BILA DITANYA APA LAGI YANG MEREKA MAHU..,MEREKA TIDAK MAMPU MENJAWAB,,,,INI BERMAKNA MEREKA TELAH DAPAT LEBIH DARI CUKUP DAN TELAH ATASI PERIBUMI,,,BERMAKNA MEREKA HANYA INGIN HURU-HARAKAN KEHARMONIAN NEGARA = PATUT DAH JADI KERAjaan PANDAILAH JANA EKONOMI INI TIDAK TAHU POTONG SANA CANTAS SINI,,CARILAH IDEA KREATIF TAMBAH LAGI EKSPORT ATAU KURANGKAN LAGI JMPORT = TOKONG KIT SIAL MARAH SANGAT ISLAM PASAL KRISMAS SEBAB KRONI KUAT DIA JOSEPH NOBITA DAH MURTAD MASUK KRISTIAN = KENAPA NAK TIRU BN APUNGKAN HARGA MINYAK...TURUNKAN SAHAJA RM1.50 DAH TENTU JANJI DITEPATI DAN KALAU TURUN LAGI DAPAT PAU LAGI = KERAjaan HAPRAK KUTUK BN PASAL KORUPSI PATUT AMBIL BERAT PASAL RASUAH SAJA SUDAHLAH INI MELEBIH-LEBIH NAK KACAU KEHARMONIAN NEGARA...TUJUAN SUPAYA RAKYAT LUPAKAN MANISFESTO = ELOKLAH JUGAK MuJAHAT MENGGATAL DARI BUAT KENYATAAN HURU HARA SATU NEGARA = KETIKA PEMERITAHAN KING CHARLES 1 GEREJA TELAH MENGHARAMKAN PERAYAAN KRISMAS KERANA IA SEBENARNYA HARI PAGAN TIADA KENA MENGENA DENGAN JESUS =

   Delete
  12. PH = KELANTAN NEGERI MAJORITI ISLAM MELAYU SUDAH TARIK BALIK SAMAN..BILA LAGI POK MIN NAK BAYAR ROYALTI, INI MESTI KES KENCING LAGI = BANGSA BABI HUTAN PATUT MENGHALAKAN KEMARAHAN MEREKA KEPADA TOKEY-TOKEY CINA YANG KAYA RAYA MENJARAH HARTA NEGARA DAN BAWA LARI KE LUAR NEGARA DENGAN TIDAK MEMULANGKAN KEKAYAAN TERSEBUT KEPADA MEREKA = MuJAHAT APA SAHAJA KELUAR DARI MULUT DIA SAMPAH DAN MENYAMPAH. SAMPAH SYIK MERUGIKAN ISLAM/MELAYU, MENYAMPAH BILA JANDA GLAMOUR TAK LAYAN DIA VIRALKAN SATU MALAYSIA = MAHA KRONI KALAU JIBENG DIA KATA RASUAH KALAU DIA DUIT KOPI = KERAjaan BERUK MEMANG TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG PERUNTUKAN DAN JUAL ASET. JUAL SAHAM PH BERPOTENSI MURAH2 DAH TU SEKEJAP NAIK MELAMBUNG, KRONI DIA JUGAK YANG UNTUNG MACAM PM-4 DULU SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN YANG UNTUNG. TUT2 SEKEJAP JE ANAK DIA JADI BILIONAIRE = KULIT SAMAK BUAT KEPUTUSAN RUGIKAN MELAYU BILA SURUH PENIAGA GUNA FODD TRUCK, MANA NAK CARI MODAL BESAR, DAH LAH AIM DAH TUTUP MANA LAGI NAK DAPAT PINJAMAN MUDAH = PARTI FREEMASON TIDAK DEMOKRATIK BILA JAWATAN PARTI BUAT SECARA LANTIKAN. LAIN KALI TAK PERLULAH SUSAH2 BUAT PEMILIHAN = MAHA ZOMBIE TAK HABIS2 SALAHKAN MELAYU. KALI INI SURUH MELAYU SALAHKAN DIRI SENDIRI KERANA MISKIN. YANG KAU DULU PM-4 MENGAYAKAN KRONI DAN ANAK SENDIRI SAMPAI LUPA ORANG MELAYU MISKIN = KALAU BENAR PH NAK BINA MELAYASIA BARU UBAHLAH APA YANG DISEPAKATI OLEH SEMUA PARTI TERMASUK PEMBANGKANG SEPERTI AKTA ANTI LOMPAT PARTI, AKTA PEMBIAYAAN PARTI , PEMISHAN KUASA ANTARA PEGUAM NEGARA DAN PENDAKWA RAYA DSB = PAKAR HADAS SUKA FITNAH PARTI ISLAM, SEKARANG FITNAH BALIK KEMBALI KE BATANG HIDUNG MEREKA . ADA KE MASUK AKAL 25 IMAM KENA PECAT, 10 LAGI KENA TUKAR TEMPAT KERJA DENGAN ALASAN REMEH TEMEH. RUPANYA ADA LAGI KES SEBELUM ITU APABILA 16 IMAM TELAH DIPECAT, KETERBUKAAN PANDANGANLAH KONON, BERLAPANG DADALAH SANGAT. PATUT PAKAR HADAS DAH LAMA KENA PECAT KERANA AMANAT RAJA MELAYU LANUN = APA RULE OF LAW YANG DIMAKSUDKAN MAHA ZOMBIE, DI MANA KEADILAN DALAM KES TOKONG JOSEPH NOBITA, KEMATIAN MUHAMMAD ADIB, KES PREBET ADAM DAN KES BERDARAH MEMALI. DI MANA HERO2 PH SEBELUM PRU-14 YANG MAHU SURUHAN JAYA DIRAJA = MAHA ZALIM SIBUK PERSOAL KEKEBALAN RAJA, YANG KAU MACAM2 SKANDAL PM-4 TAK BERSIH SAMPAI SEKARANG = RAKYAT JADI MISKIN ERA PM-4 BILA RINGGIT JATUH LEBIH SEPARUH DARI RM2,50 JADI RM3.80, TIDAK LAIN KERANA KORUPSI YANG MAHA TERUK. ERA PM-7 RINGGIT JATUH LAGI = DI KALA RAKYAT SUSAH PEMIMPIN PH POSING MELANCUNG KELUAR NEGARA = RIZAB BNM LESAP SEJAK PH PERINTAH NEGARA, TERNYATA PH HANYA PANDAI KOREK TABUNG NEGARA = BAGUS JUGA PEKERJA RESTORAN INDIA KENA PENAMPAR, BARU TERDEDAH BUKAN MAMAK RUPANYA. PARIA MOORTY JAJA KELUAR NEGARA BANGSA INDIA DI NEGARA INI DITINDAS TAPI SEBENARNYA MEREKA TIPU MELAYU DAPAT DUIT JUTA2 = SEBAB PH DENGKI SANGAT DENGAN JAKIM ADALAH KERANA JAKIM BERJAYA MENGEKANG AJARAN2 SESAT DAN MEMPROMOSI HALAL KE SELURUH DUNIA. AJARAN SESAT MULA BERKEMBANG BIAK SELEPAS PH AMBIL ALIH NEGARA BERMULA DENGAN MELEPASKAN QADIANI SECARA BEBAS BERGERAK = HATI2 MAHA ZOMBIE MAYAT HIDUP YANG MIND CONTROLLED BY PARTI BABI HUTAN = MALAYSIAN MALAYSIA MEMBAWA KEPADA NEGARA REPUBLIK KERANA ITU MEREKA CUBA MENCARI JALAN MENJATUHKAN SISTEM BERAJA. PM-4 TELAH MENCANTAS KUASA RAJA KINI TUNGGUL YANG TINGGAL HENDAK DICABUT = ISLAM LIBERAL BERMAKSUD BILA ANAK MENGANUT AGAMA BUKAN ISLAM IBU BAPA TIDAK BERHAK MENYOAL = APA DISEBALIK SAUDI PERANGI YAMAN, DI SYRIA DAN IRAQ SYIAH TELAH MEMBUNUH JUTAAN SUNNI KERANA BAGI MEREKA DARAH SUNNI HALAL DITUMPAHKAN DAN IBADAT MEREKA. MEREKA TELAH MENYUSUP MASUK KE YAMAN BERTUJUAN MENYERANG MAKKAH KERANA TANAH SUCI SYIAH IALAH KARBALA = DRAMA MELAYU KINI DI TV MENJADI2 DENGAN PEGANG TANGAN DAN BERSENTUHAN BODY CONTACT DENGAN BUKAN MAHRAM, MENGAPA PAKAR HADAS TIDAK SIBUK KOMEN, KENAPA SIBUK MAIN POLITIK MASJID SURAU. DISURUHNYA IMAM YANG DIPECAT SAMAN, PUAK MANGKUK HAYUN NI TAK FIKIR KE NAK TURUN NAIK MAHKAMAH PERLUKAN WANG & MASA BUKAN SEDIKIT =

   Delete
  13. PH = BAPAK MAK SYABU ANAK MAT GANJA = SEMENJAK PARTI BABI PERINTAH PP TARIF AIR SUDAH NAIK 4 KALI, SEDARLAH DIRI SIKIT WAHAI PENYOKONG PH = LOKMAN ADAM DITAHAN DI BAWAH AKTA HASUTAN PH TAK BISING TAPI BILA PENGKUTUK SULTAN DITAHAN BISING PULA = SATU2NYA WANITA PARTI BABI ADA COCK ANTI CONSTITUTION TAK SETUJU ISLAM AGAMA RESMI. SATU PERSATU KEBENCIAN MEREKA KEPADA ISLAM DITUNJUKKAN = TO PH, OPPOSITIONS ARE GUILTY UNTIL PROVEN INNOENT. BUKTINYA JAMINAN YANG TELALU TINGGI BILA KES MAHKAMAH = MAHA ZALIM GOPOH NAK JADI PM MALAM PRU-14 DENGAN SALAHKAN AGONG = SETELAH MAHA KORUP SELESAI TUBUH UMNO 3.0 BN 2.0 TIBA SAAT AZMIN JADI PM DENGAN HISHAMUDDIN TPM = APA NAK DIHERANKAN SALIB BESAR DI PP. BUKANKAH PEMIMPIN PARTI BABI DIBARISI EVANGELIST = BEKALAN AYAM TEMPATAN KURANG TAPI PH MASIH NAK EKSPORT NAMPAK SANGAT TAK PERIHATIN MASALAH RAKYAT = PAKAR HADAS AKUI PECAT IMAM BUKAN BAWAH BIDANG KUASA TAPI KENAPA MANGKUK HAYUN TU BUAT KENYATAAN. NAMPAK SANGAT NAK HURU-HARAKAN MASYARAKAT = SEBENARNYA SEMUA DALAM PH TAK LAYAK JADI PM. MAHA ZOMBIE PALING BANYAK BUAT SALAH, ALJUBURI JADI PM BUSUK NAMA NEGARA SATU DUNIA, JADI PILIH GS KITA TENGOK MACAM MANA = KENAPA MELAYU SANGGUP JADI BALACI KEPADA KAFIR HARBI BILA TAK PUAS2 NAK RAMPAS UITM SATU2NYA MILIK BUMIPUTRA, PROFESIONAL NON BUMI YANG JAUH LEBIH RAMA, KENAPA BIUL SANGAT, BELAJAR JE TINGGI TAPI OTAK BERKARAT = PH BIKAN SAHAJA KENAKAN SST TAPI PELBAGAI CUKAI TERMASUK YANG TIDAK DIHEBOHKAN DALAM MEDIA SELAIN MENAIKKAN TARIF =

   Delete
  14. Penahanan presiden buat Skuad Badar lebih bersemangat   Penahanan Presiden Skuad Badar Azhar Mohamad tidak melemahkan kumpulan antikhalwat itu, sebaliknya mereka berazam akan bergerak dengan lebih giat lagi.

   Salah seorang penggerak kumpulan itu, Ahmad Husam Baderudin mengingatkan agar pihak berkuasa agama "tidak ego" dan memberi kerjasama dengan kumpulan sukarelawan itu.

   "Penahanan ini tidak menjejaskan kerja amal Skuad Badar, sebaliknya ia memberi lebih lagi semangat kepada kami.

   "Jika sebelum ini kita bergerak sekitar '80 kilometer sejam' kali ini kita akan tingkatkan lagi mungkin '120 kilometer sejam'.

   "Kita minta pihak penguatkuasa turunkan ego, mereka tidak mampu untuk mencegah maksiat sendirian, apa salahnya jika kita jalinkan kerjasama.

   "Kalau polis pun ada polis sukarela, inikan pula kita yang secara sukarela ingin membantu pihak penguatkuasa mencegah kemungkaran," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

   Terdahulu, media melaporkan Azhar ditahan pihak berkuasa bagi membantu siasatan berhubung pelanggaran Akta Pertubuhan dan Akta Rahsia Rasmi.

   Beliau ditahan semalam bersama seorang lagi ahli NGO itu yang berusia 30-an, di ibu pejabat polis daerah (IPD) Kuala Muda.

   Difahamkan penahanan kedua-dua mereka susulan laporan yang dibuat Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kedah (JHEAIK) terhadap Azhar seperti yang tular di laman sosial.

   Azhar dikatakan ditahan kerana melakukan aktiviti penguatkuasaan tanpa kebenaran JHEAIK dan skuad itu tidak pernah dilantik menjadi penguatkuasa agama yang sah.

   Skuad Badar terkenal dengan sesi tarbiahnya terhadap pasangan ditangkap khalwat yang dijalankan di atas kubur.   Sementara itu Ahmad Husam berkata pihak Skuad Badar sudah beberapa kali ingin mengadakan pertemuan dengan pihak jabatan agama namun tidak mendapat kerjasama sewajarnya.

   "Di awal penubuhan Skuad Badar tiga tahun lalu, kita sudah buat operasi, namun kita hentikan apabila mahu mendaftarkan pertubuhan dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

   "Kita hantar surat mohon sokongan polis, tetapi pihak polis kata kena minta dengan jabatan agama. Bila pergi minta jabatan agama, mereka tidak memberi kerjasama yang baik.

   "Akhirnya kita hentikan (operasi), kita bagi maklumat tentang isu khalwat, laporan tentang rumah urut yang mana orang Melayu Islam terbabit, tetapi pihak penguatkuasa gagal bertindak," katanya.   KOMEN : Amar ma'aruf dan Nahi Mungkar... Parti AMANAH dan IKRAM hanya nak amal maaruf aje

   Delete
  15. PRK Cameron Highlands: Gambar wanita berbaju PH agih wang tersebar   Beberapa pemimpin politik pembangkang mengulas di Twitter berhubung gambar yang memaparkan seolah-olah jentera kempen Pakatan Harapan (PH) Cameron Highlands sedang mengagihkan wang.

   Gambar yang dimaksudkan itu memaparkan seorang wanita berbaju PH Cameron Highlands mengagihkan wang kepada beberapa individu yang turut memakai baju sama.

   Salah seorang pemimpin pembangkang yang mengirim ciapan berserta gambar itu adalah Anggota Parlimen Umno Kinabatangan Bung Moktar Radin.

   Bung Moktar turut memberi gambaran bahawa "pemberian wang" akan lebih berleluasa pada hari mengundi.   "Ini bukan politik wang, kakak ni cuma bagi duit minum, tunggulah kat pembuangan undi baru bagi wang besar lagi.

   "Sekarang ni pancing dulu mood orang muda, kalau boleh tipu lagi baru masuk gear 4," katanya.
   Selain itu, Naib Presiden MIC dan bekas penyandang kerusi Cameron Highlands, C Sivarraajh turut mengulas gambar berkenaan.


   “Ini tak apa sebab mereka kerajaan persekutuan.

   "Kalau kita bagi kenduri untuk jentera pun salah besar sampai lima tahun tak boleh mengundi," katanya.
   Kemenangan Sivarraajh di kerusi Cameron Highlands pada pilihan raya umum (PRU) ke-14 sebelum ini dibatalkan selepas Mahkamah Pilihan Raya mendapati berlaku pembelian undi dan seterusnya mengarahkan kerusi itu dikosongkan.

   Suruhanjaya Pilihan Raya juga menetapkan Sivarraajh hilang kelayakan bertanding dan mengundi selama lima tahun.

   Sementara itu, tidak ketinggalan mengulas gambar berkenaan adalah Anggota Parlimen Umno Rembau Khairy Jamaluddin Abu Bakar, yang cuba berjenaka dan mengaitkannya dengan buah ikonik Cameron Highlands.

   "Brader tu minta kakak tu tukar duit kecil sebab nak beli strawberi Cameron Highlands. Husnudzon (Bersangka baik)," katanya.

   Difahamkan DAP sedang bermesyuarat di Cameron Highlands berhubung isu berkenaan dan dijangka mengeluarkan kenyataan media.

   Ketika dihubungi, pengurus kempen PH bagi PRk Cameron Highlands, Wong Kah Woh berjanji akan merespons isu berkenaan dalam masa terdekat.


   KOMEN : PH memang HANCING...

   Delete
  16. Beli undi: Mana satu betul ni, bidas Najib   SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengkritik jawapan Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang didakwa bercanggah dengan kenyataan sekutunya, PKR berkaitan pemberian RM20 kepada Orang Asli di Cameron Highlands.

   Kata Najib, Kit Siang wajar menjelaskan kenyataannya yang jelas bercanggah dengan jawapan daripada PKR.

   “Umum maklum bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah keluarkan kenyataan iaitu sebarang bentuk sumbangan logistik dikategorikan sebagai amalan rasuah.

   “Sebab itu saya katakan kenyataan Kit Siang dan PKR ada percanggahan. Oleh itu, Kit Siang mesti perjelaskan letak duduk sebenar status ‘sumbangan’ itu dan ia sepatutnya konsisten dengan amalan pilihan raya,” katanya ketika ditemui di Padang Jawa, hari ini.

   Terdahulu Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Iskandar Puteri mengesahkan DAP membayar sebanyak RM20 seorang kepada 60 penunggang motosikal dalam kalangan Orang Asli.   Malah beliau mempertahankan kejadian itu bukan beli undi seperti yang didakwa oleh pemimpin-pemimpin BN tetapi ia adalah pembayaran balik kos petrol sukarelawan PH.

   Bagaimanapun, Naib Presiden PKR, Tian Chua dalam kenyataannya, berkata, PKR tidak menyokong apa-apa bentuk kaedah untuk meraih undi.

   “Sokongan daripada pengundi perlu diperoleh melalui dedikasi dan komitmen calon berkhidmat kepada rakyat.

   “Bagi pihak PKR, saya memohon maaf kepada masyarakat Orang Asli yang berasa tersinggung dengan kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan pelbagai pihak,” ujarnya.

   Semalam tular, seorang wanita yang berbaju merah lambang PH mengagihkan wang kepada Orang Asli dan gambar itu telah mendapat kritikan hebat daripada netizen berhubung ketelusan dalam pilihan raya.


   KOMEN : PH tak perlu masa panjang untuk jadi pengkhianat rakyat seperti BN

   Delete
  17. Menteri pantau harga guna 'remote control', sindir Najib   SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyindir Menteri Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berhubung harga ikan kembung.

   Sindir Najib, Saifuddin tegas menyatakan bahawa harga ikan kembung cuma RM11.90 satu kilogram, bukan setinggi RM22 satu kilogram sepertimana yang beliau perhatikan semalam.

   "Dia (Saifuddin) pantau guna 'remote control'. Tapi jelas tersesat pantau.

   "Ada netizen baik hati 'back-up' saya. Terima kasih Abang Riz," kongsinya di Facebooknya hari ini.

   Saifuddin sebelum itu ditwitternya berkata, Najib yang turun padang semalam mendapati harga ikan kembung di kompleks Muhibah Kampung Pandan berharga RM22 sekilo.
   Bagaimanapun kata Saifuddin, menerusi semakan data dikumpul oleh pegawai pemantau harga (PPH) menerusi aplikasi @mykpdnhep Price Catcher, harga ikan kembung sekilo tidak seperti yang digambarkan.

   Twitter Saifuddin kemudiannya diciap seorang individu bernama Abang Riz yang menafikan kenyataan Saifuddin tersebut, sekaligus 'membela' Najib.

   "Saya telah melakukan pemeriksaan melalui Apps price cather, harga yang tertera memang seperti yang dilaporkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

   "Nampak gayanya YB Najib bukan omomg kosong, ia benar. Cuma Kompleks Muhibbah, Kg Pandan (Titiwangsa) tiada dalam senarai Apps," ciapnya.

   Delete
  18. Hello SPR, Pemenang BN Di Cameron Highland Kena Tarik Balik Kemenangan Sebab Apa?
   Posted by SnapShot at 1/15/2019


   Tular di media sosial, gambar seorang wanita berkemeja T berwarna merah dengan lambang Pakatan Harapan sedang mengagihkan duit pada beberapa pemuda yang juga berkemeja T yang sama dengan wanita tersebut...   Gambar2 yang tular tu, mendapat kecaman dari netizen dan rakyat Malaysia, mereka menggesa pihak2 tertentu seperti PDRM, SPRM dan terutamanya SPR bertindak supaya salakan Pakatan Harapan, PRK P078 Cameron Highland akan menjadi pilihanraya terbersih di buktikan...

   SPR Masih Tak Beri Apa2 Respon Terhadap Apa Yang Sedang Berlaku   Mengejutkan bila Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Azhar Harun @ Art Harun mengeluarkan kenyataan bahawa SPR tak mampu berbuat apa2...   Malah beliau menyalahkan pihak yang mendesak supaya SPR mengambil tindakan tegas untuk mendapatkan kepastian apa sebenarnya yang berlaku...

   Kita faham, adalah di luar bidang kuasa pihak SPR untuk menangkap, tapi kita tak faham kenapa seorang yang bertaraf Pengerusi SPR boleh mengeluarkan kenyataan BODOH dan 'bias' macam tu!!!   Sepatutnya sebagai seorang Pengerusi SPR, Art Harun harus menegur dan menasihatkan kepada semua calon2 PRK Cameron Highland supaya mematuhi undang2 untuk memastikan kelancaran PRK Cameron Highland lancar dan bersih dari segala amalan rasuah politik...

   Sebagai Pengerusi SPR, Art Harun juga boleh mengeluarkan amaran keras kepada calon2 yang bertanding di PRK Cameron Highland, bahawa sebarang tingkah laku yang mencurigakan, akan di siasat oleh pihak berkuasa dan sekiranya terbukti bersalah maka pihak SPR tidak akan teragak2 untuk mengambil tindakan tegas termasuk menggugurkan kelayakan calon untuk bertanding...   Jelas dari kenyataan Art Harun menggambarkan bahawa beliau bukanlah seorang yang profesional dan tidak layak memegang jawatan sebagai Pengerusi SPR!!!   Untuk pengetahuan Art Harun, lapuran telah pun di buat oleh Pemuda UMNO Pahang, melalui Ketua Pemuda mereka, Mohd. Farid bin Mohd. Nor kepada pihak SPRM mengenai gambar yang di syaki sebagai amalan rasuah politik oleh Pakatan Harapan...

   Agak mengejutkan bila Art Harun sebagai Pengerusi SPR tak tahu perkara nie dan masih lagi menyalak mengatakan tiada sebarang lapuran di buat kepada pihak berkuasa...   Jelas, Art Harun memang tidak berminat untuk mengambil sebarang tindakan terhadap isu nie kerana ianya di lakukan oleh pihak Pakatan Harapan!!!

   Cuma nak mengingatkan Art Harun, November lepas, Mahkamah Pilihanraya mengisytiharkan bahawa keputusan pilihanraya kerusi Parlimen Cameron Highland pada Mei lalu yang memberikan kemenangan kepada calon BN, Sevvaraajh adalah terbatal dan tidak sah...

   Hakim Datuk Azizah Nawawi membuat keputusan itu selepas mendapati bahawa terbukti wujud amalan rasuah yang di ketahui dan mendapat keizinan oleh Sivarraajh...

   Sivarraajh menafikan beliau memberikan rasuah dan turut mempersoalkan bagaimana nilai keadilan itu berbeza perspektif dengan kerajaan baharu...

   "Jika kami bagi makanan pun, katanya itu rasuah"...

   "Yang ini (gambar tular) bagaimana pula?"

   "Saya pasti mereka ada 'penjelasan' mereka sendiri"...

   "Mereka kini kerajaan, mereka 'kuat', undang2 dengan mereka"...


   Manusia Memang Suka Menipu Tapi
   Internet Tak Menipu

   Sebenarnya mengikut Undang-Undang, Pengerusi SPR boleh berbuat sesuatu ke atas perkara ini sebab tuduhan di atas adalah tertakluk di bawah Akta Kesalahan Pilihanraya (Perkara 9: Pengaruh Tidak Wajar dan Perkara 10: Penyogokan) di mana SPR boleh menyiasat dan meminta Peguam Negara untuk mendakwa...

   SPR perlu telus dan adil dalam perkara ini dan tidak bertindak 'double standard' apabila tuduhan atau kesalahan di lakukan oleh pihak parti kerajaan Pakatan Harapan...

   Rasuah adalah rasuah, sama ada seringgit atau seribu...

   Ia perlu di ambil tindakan.

   Delete
  19. Tarikh Tutup Sagu Hati Kelahiran 28 Februari Ini   KUALA TERENGGANU, 15 Januari - Bayi yang lahir bermula 1 Januari hingga 31 Disember tahun lalu layak mendapat sagu hati kelahiran dari Kerajaan Negeri Terengganu bagi tahun 2018.

   Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri, Haji Hanafiah Mat berkata, saguhati itu akan diberikan kepada penjaganya sekiranya bayi berkenaan lahir di negeri tersebut dalam tempoh itu.

   Manakala tarikh tutup permohonan untuk sagu hati kelahiran bagi tahun lalu ialah selewat-lewatnya 28 Februari ini.

   Menurut Haji Hanafiah, syarat lain untuk mendapatkan sagu hati berkenaan ialah ibu bapa bayi yang bukan warga Terengganu mesti menetap di negeri itu melebihi tempoh 10 tahun.

   Bagaimanapun katanya, sumbangan hanya berbentuk Skim Simpanan Pendidikan Nasional bukan berbentuk wang tunai.

   Beliau berkata demikian ketika dihubungi hari ini.

   Haji Hanafiah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai berkata borang permohonan untuk tujuan itu, boleh diperolehi di lapan buah Pejabat Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) di seluruh negeri dan mesti dihantar ke pejabat tersebut sebelum atau pada tarikh tutup permohonan.

   Menurutnya, setiap kelahiran bayi pertama hingga keenam, bayi itu layak mendapat sagu hati sebanyak RM100 seorang.

   "Setiap kelahiran bermula bayi ke tujuh sehingga ke-10, sagu hati untuk bayi berkenaan meningkat sebanyak RM100 setiap satu kelahiran.

   "Ini bermakna kelahiran ketujuh mendapat RM200, kelahiran kelapan mendapat RM300, kesembilan RM400 manakala kelahiran ke-10 mendapat RM500," ujarnya.

   Katanya, setiap satu kelahiran selepas itu dikira sagu hati sebanyak RM500 sekaligus sebagai sagu hati maksima yang diberikan kerajaan Terengganu kepada bayi berkenaan.

   Untuk keterangan lanjut ibu bapa atau penjaga bayi tersebut boleh menghubungi nombor telefon pejabat YPK sebagaimana tertera dalam iklan berkenaan.

   Delete
  20. Kemungkinan Cubaan Memberi Kontrak IT Jabatan Bernilai RM 3.5 Billion
   January 15, 2019 BAN Rasuah
   Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang menyiasat sekiranya terdapat unsur rasuah dan penyalahgunaan kuasa dalam Kementerian Dalam Negeri, kata sumber.

   Sumber yang rapat dengan perkara itu memberitahu Malaysiakini bahawa SPRM menerima maklumat bahawa pertukaran ketua pengarah imigresen berkemungkinan mempunyai kaitan dengan percubaan menganugerahkan kontrak IT jabatan itu yang bernilai RM3.5 bilion.

   Jika anda ingat, hujung tahun lalu terdapat pengumuman yang dibuat Menteri Dalam negeri (Muhyiddin Yassin) bahawa kerajaan memutuskan untuk membatalkan projek yang digelar Skin (Sistem Kawalan Imigresen Nasional) yang bernilai RM3.5 bilion.
   Banyak sebab yang diberikan atas pembatalan projek itu. Namun baru-baru ini, kami menerima maklumat bahawa kementerian memutuskan untuk menyerahkan kepada syarikat lain pelaksanaan projek itu. Syarikat ini dikatakan mempunyai kaitan dengan pegawai kanan dalam kementerian.

   Sumber juga memaklumkan kepada Malaysiakini bahawa SPRM difahamkan bahawa pegawai yang dimaksudkan mempunyai kaitan dengan syarikat yang dijangka akan dianugerahkan kontrak projek itu.

   "Ia projek sama untuk kos yang sama, dengan penjenamaan semula untuk beri nama baru," kata seorang lagi sumber yang memegang jawatan kanan.

   Disember lalu, Muhyiddin mengumumkan bahawa kabinet memutuskan untuk membatalkan projek Skin dan digantikan dengan sistem dalam talian sepenuhnya yang digelar myIMMs Global.

   Muhyiddin memberitahu pemberita ketika itu bahawa keputusan berkenaan dibuat berdasarkan keperluan untuk sebuah sistem baru yang lebih komprehensif, berkesan, mesra pengguna, selain bagi menjimatkan dana kerajaan.


   Muhyiddin tidak dimaklumkan

   Sumber mendakwa pegawai kanan yang dikaitkan dalam isu berkenaan dijadualkan untuk dipindahkan ke kementerian lain namun ia tidak berlaku susulan campur tangan "orang atas".

   Pertukaran terbaru bagi jawatan ketua pengarah imigresen dikatakan mempunyai kaitan dengan pegawai kanan itu yang berada dalam kementerian.
   Penyiasat sedang meneliti perkara ini. Sekiranya terdapat bukti rasuah, ia merupakan kesalahan serius dan akan ditangani mengikut undang-undang seperti mana-mana kes rasuah lain.

   Awal bulan ini, Jamil Rakon yang merupakan timbalan ketua setiausaha (pengurusan) Kementerian Dalam Negeri diumumkan akan dilantik sebagai ketua pengarah Jabatan Imigresen yang baru menggantikan Mustafar Ali. Mustafar dipindahkan ke Pusat Jenayah Kewangan Kebangsaan.

   Bagaimanapun, Kementerian Dalam Negeri semalam sebaliknya mengumumkan Khairul Dzaimee dilantik sebagai ketua pengarah Jabatan Imigresen meskipun Jamil sudah menerima surat penyerahan tugas daripada Mustafar Khamis lalu.

   Kementerian Dalam Negeri juga memaklumkan bahawa Jamil akan kekal memegang jawatannya sebelum ini sebagai ketua setiausaha.

   Mengulas perkara itu hari ini, Muhyiddin berkata beliau menganggap jawatan ketua pengarah Jabatan Imigresen kosong kerana Jamil dilantik menggantikan Mustafar tanpa pengetahuannya.

   "Saya tidak dimaklumkan berhubung pelantikan Jamil. Biasanya, menteri akan dimaklumkan apabila ada kekosongan jawatan dalam kementerian.

   "Jadi, saya cadangkan nama (Khairul) dan mereka setuju. Jadi tak ada masalah," katanya dipetik Sinar Harian.

   Khairul merupakan bekas timbalan ketua setiausaha (dasar dan kawalan) Kementerian Dalam Negeri.

   Malaysiakini

   Delete
  21. Salib: Jangan Bela Satu Pihak. Ajar Sikit Sekutu DAP..
   Hasil carian imej untuk salib di Grace Residence di Jelutong.
   KEPALA BATAS: Adun Penaga, Ustaz Mohd Yusni Mat Piah menempelak sikap Adun Bukit Tengah, Gooi Hsiao Leung yang membela soal sensitiviti bukan Islam semata-mata terhadap isu lambang salib di Grace Residence di Jelutong.
   Tegasnya, pemimpin PH seharusnya menjaga sensitiviti semua pihak, terutama mengajar rakan sekutunya dari DAP supaya belajar untuk menghormati segala yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan terlebih dahulu.

   Imej yang berkaitan
   "Hak masyarakat Islam, bangsa Melayu dan Bumiputera, Bahasa Melayu, Tanah Rizab Melayu dan Raja-raja Melayu yang tertakluk dalam Perlembagaan sering diperlekehkan, hingga umat Islam bangkit menunjukkan penentangan.
   "ICERD contohnya, bercanggah dengan beberapa perkara dalam Perlembagaan apabila Kerajaan PH cuba untuk meratifikasinya. ICERD yang memberi kesan negatif terhadap semua tonggak itu," bidas beliau.
   PH khususnya DAP kata beliau, kini galak berjuang merobek Perlembagaan Persekutuan dengan suara-suara desakan yang merendahkan Islam dan melemahkan Institusi Raja-raja berperlembagaan secara senyap dan sindiran.
   Menurutnya, DAP terus mempertahankan prinsip dan ideologi penjajah dengan penentangan mereka terhadap RUU355 walaupun hukuman Islam ini hanya tertakluk kepada masyarakat Malaysia beragama Islam sahaja.


   "Adub Bukit Tengah harus sedar bahawa toleransi umat Islam di negara ini ada batasnya, walaupun DAP berjaya melahirkan tali barut - tali barut dari kalangan Melayu sendiri untuk meminggirkan Islam daripada Perlembagaan.

   "Begitu juga tindakan parti itu memperkecilkan Raja-raja yang menjadi Ketua Agama, maka nescaya mereka DAP tidak akan berjaya," peringat beliau yang juga Ketua Penerangan PAS Negeri Pulau Pinang.
   Seru beliau, Hsiao Leung perlu belajar kembali sejarah apabila bercakap soal bangunan yang dinyalakan berbentuk salib dan umat Islam harus menghormati sensitiviti bukan Islam untuk bebas menyatakan agama mereka secara terbuka tanpa takut dan bersembunyi.
   "Jadi, di mana pula hak Agama Islam yang merupakan Agama Persekutuan dan hak istimewa Melayu dan Bumiputera yang dijamin Perlembagaan? Hsiao Leung perlu sedar, Melayu dan Bumiputera menggadaikan nyawa dan bersendirian menentang penjajah demi kemederkaan dan kemakmuran negara ini.


   "Jangan hanya membicarakan hak bukan Islam, tetapi dalam masa yang sama menentang keras umat Islam untuk memilih hidup berlandaskan peraturan Allah Taala di tanah tumpah darah ini, dan adakah ini yang dimaksudkan tolerasi anjuran PH selama ini?

   "Perkara-perkara yang boleh menyebabkan ketegangan antara agama dan kaum harus diuruskan secara bijaksana. Hsio Leung mahupun Kerajaan Negeri harus bertindak segera memperbetulkan keadaan.
   "Tindakan pemaju sama ada sengaja atau tidak sengaja mengundang keresahan dan kemarahan umat Islam. Kerajaan DAP wajib menerima teguran Mufti Pulau Pinang, Dato' Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor bagi mengubah kedudukan lampu-lampu di bangunan tersebut supaya tidak kelihatan seperti lambang salib," gesanya.

   Delete
  22. Ini Akal Nak Salahkan Pihak Yang “Lantik” Ke?
   January 14, 2019 Ibni Amir


   Semua orang tahu pakatan ni ada 4 parti di dalamnya. Dari kalangan 4 ini, PKR parti yang menang dengan kerusi terbanyak, malah kalau nak dihujahkan secara teknikalnya dalam PRU14, kerusi PKR semua tu sebab pakai lambang mereka.

   Tapi anehnya, baru-baru ini ada kenyataan dimana parti yang kurang beberapa kerusi dari PKR pulak yang dapat kredit dalam soal lantik Perdana Menteri.

   Apa hal?

   Berdasarkan perhatian di media sosial, ada banyak pandangan dari kenyataan tersebut. Ada yang kata kenyataan itu bukan nak menafikan PKR tapi lebih berkisar tentang pilihanraya kecil tidak lama lagi dimana calon parti yang kena petik itu bertanding, ada yang kata kalau campur kerusi PAN, memang mereka (bukan PKR) yang pegang kerusi terbanyak dan macam-macam yang lain.

   Ini pandangan orang di media sosial yang kita cakapkan. Justeru jangan tanyalah kenapa PAN pulak yang terbabit ya, tanyalah yang bagi pandangan.

   Begitupun dalam banyak-banyak pandangan tu, ada satu yang menarik dimana disebutkan bahawa parti yang kena puji tu mungkin sukalah jasa mereka kena petik (sekalipun bukan pemegang kerusi terbanyak) dalam hal itu, tapi dalam masa yang sama, tak sedar sudah ada beban baru di bahu mereka kalau ada apa-apa yang tak betul dibuat oleh orang yang mereka bantu untuk“lantik”.

   Menarik, sebab bila difikirkan balik, macam ada betulnya juga. Kalau kita tengok sejarah, antara sebab kenapa carpet bombing ke atas orang awam Jerman diwajarkan dalam perang dunia ke-2 dulu kerana mereka dianggap menyokong Adolf Hitler dan segala kekejaman yang dilakukannya.

   Dalam erti kata Hitler salah, yang sokong dia pun sama salah. Ini contoh.

   Jadi jangan terperanjat kalau ada kenyataan selepas ni kalau berlaku apa-apa yang negatif dari keputusan yang mereka buat, mahu keluar kenyataan “bukan saya yang nak, depa yang suruh” – depa tu rujuk kepada siapa yang lantik lah.

   Politik Malaysia ni faham sajalah, banyak benda bukan seperti apa yang kita nampak, sepertinya kenyataan“read between the line” semua ni

   Delete
  23. PAS Kudat bantu mangsa kebakaran di P. Banggi
   AMIRUDDIN MOHD ROSDI 15 JANUARY 2019


   KOTA KINABALU: PAS Kawasan Kudat dengan kerjasama Khidmat Malaysia Negeri Sabah telah mengaktifkan Bilik Gerakan Bencana bagi membantu mangsa kebakaran di Kampung Perpaduan, Pulau Banggi, di sini.

   Pengerusi Khidmat Malaysia Sabah, Zulzaim Hilmee Abidin berkata, pihaknya telah turun memantau secara dekat dan memfokuskan usaha bantuan bencana kepada mangsa.

   Maklum beliau, pihaknya telah menghantar satu pasukan khas diketuai oleh Pengarah Operasi Khidmat Malaysia Sabah, Mohd Tarmizi Yahya bagi tujuan tersebut.

   "Bantuan bencana satu keperluan semasa yang mesti dihulurkan semua pihak. Ketepikan sebarang perbezaan warna, agama, geografi dan kita perlu melakukan sinergi dan kolaborasi untuk memastikan semua bantuan ini dapat meringankan beban mangsa," katanya.

   Sebanyak 81 rumah kediaman musnah mengakibatkan seramai 303 penduduk kehilangan tempat tinggal dalam kejadian kebakaran besar itu, kelmarin.

   Bagaimanapun, semua mangsa yang terlibat telah dipindahkan ke lokasi pemindahan sementara berhampiran.

   PAS Kudat telah membuat penyerahan bantuan awal pada hari kejadian dan terus melakukan pemantauan secara lebih dekat untuk membantu meringankan beban mangsa kebakaran.

   Justeru itu, PAS Kudat mengalu-alukan sebarang sumbangan masyarakat kepada mangsa kebakaran yang boleh disalurkan melalui PAS Kudat menerusi akaun AmBank Islamic bernombor 1690-0201-5407-3 dan sebarang maklumat lanjut hubungi 013-200 2197.

   Delete
  24. Sukarelawan naik bas jadi duit minyak apa tu? Minyak cap kapak ke? – Najib
   JANUARY 14, 2019
   Facebook   CAMERON HIGHLANDS 14 Jan. - Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong mempertikaikan alasan Pakatan Harapan (PH) kononnya wang yang diberikan kepada sekumpulan pemuda ketika kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Cameron Highlands adalah duit minyak.

   Menurutnya, alasan itu tidak wajar kerana beliau difahamkan sukarelawan yang datang ke pusat penamaan calon di Tanah Rata di sini pada Sabtu lalu dibawa menaiki bas.

   Beliau berkata, jadi adalah pelik apabila sukarelawan tersebut diberikan duit kerana mereka tidak menggunakan kenderaan sendiri.

   "Saya dimaklumkan oleh masyarakat di sini, semasa mereka (sukarelawan) pergi pusat penamaan calon, dia (PH) bawa berbas-bas dan mereka beri makan.


   [ Please subscribe Abu Leman Youtube channel ]

   "Jadi tak kan orang yang berjalan kaki nak pakai minyak, mereka nak pam minyak di mana? Kalau nak bagi alasan pun bagilah yang logik sikit, macam mana orang berjalan kaki nak tuang minyak," katanya.

   Secara menyindir Ka sing berkata, mungkin duit yang diberikan oleh PH itu untuk 'minyak sawit' atau 'minyak wangi untuk sukarelawan yang dimaksudkan.

   "Saya pun tak tahu duit itu untuk minyak apa. Mungkin minyak sawit, minyak wangi atau mungkin juga minyak angin," ujar beliau.

   Ka Siong turut mempertikaikan pemberian wang tersebut kepada mereka yang bergelar sukarelawan kerana istilah sukarelawan itu bermaksud seseorang yang memberikan khidmat secara sukarela.

   ARTIKEL BERKAITAN :

   Gambar PH rasuah penduduk Cameron Highland tular

   SKMM cari dalang sebar gambar PH rasuah penduduk #PRKCameronHighland

   "Kalau begitu bolehlah tukar tafsiran sukarelawan ialah 'seseorang yang menawarkan perkhidmatan tetapi mengharapkan duit minyak. Itu cadanganlah kalau itu maksudnya," katanya.

   Sementara itu bekas perdana menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul razak turut memberi komen setelah mengetahui sukarelawan-sukarelawan itu menaiki bas.

   "Oh. Sukarelawan dibawa dengan bas, rupanya.

   "Kalau PH nak bagi duit minyak pun, bagilah pada pemandu bas.

   ARTIKEL BERKAITAN :

   Beri pengundi 'duit minyak' ialah rasuah, kata SPRM

   RASUAH: SPR tak boleh buat apa, lapor polis – Azhar #PRKCameronHighland

   "Mengapa nak bagi duit minyak kepada penumpang bas?

   "Duit minyak apa itu?

   "Minyak cap kapak kerana penumpang pening dalam perjalanan bas?

   "Patutlah media semalam melaporkan DAP perlu bermesyuarat berjam-jam sebelum mampu mengeluarkan penjelasan untuk gambar-gambar tular itu." komen Najib di Facebook beliau. – UO/AbuLeman

   Delete
 2. Kalau tak berpuas hati UBN perlu melakukan proses bantahan melalui proses undang2. Lebih mudah pihak spr dan pdrm ambil tindakan. Buat spekulasi sebagaimana yang digembargemburkan pun tak menyelesaikan apa2 masalah pun. Atau ini hanyalah helah pihak UBN supaya pekerja sukarelawan UBN tak perlu dibayar atas alasan rasuah...?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak boleh nak menyamun pastu takde duit pastu takyah bayar le... sukarelawan pun bukannya cerdik sangat. Kalau cakap banyak, katakan aje sukarelawan tu ejen puak tak bersunat makan babi, senyap la sukarelawan tu... huhu..

   Delete
 3. Tak payah kona baring cilok lah
  Dua-duanya pun sama & serupa lah
  Dulu UMNO buat PH kata ia salah
  Bila PH yg buat tak jadi masalah

  ReplyDelete
 4. 1. Tunggu hari pengumuman keputusan PRK. Sekiranya PH menang BN boleh meminta SPR mengaudit jumlah perbelanjaan khusus untuk PRK ini oleh parti-parti bertanding.

  2. Terdapat undang2 jelas mengenai jumlah perbelanjaan yang dibenarkan untuk suatu kawasan pilihanraya.

  3. SPR berhak membatalkan keputusan PRK tersebut sekiranya mana-mana parti politik melanggar peruntukan undang-undang mengenai perbelanjaan.

  4. Tiada takrifan jelas "nilai rasuah pilihanraya" kecuali jumlah perbelanjaan. Sementara menunggu undang2 sedia ada dipinda untuk memberi takrifan lebih tepat, jumlah perbelanjaan boleh menjadi ukuran ketelusan.

  5. Lim Kit Siang berani mencabar BN mengemukakan nilai perbelanjaan membawa penyokong pada hari penamaan calon menyedari gerombolan besar yg hadir menelan kos tinggi untuk pengangkutan & wang saku & undang2 menghadkan nilainya. Melainkan penyokong yg datang mengguna dana peribadi, dan ia tidak mustahil kerana penyokong PH sebelum ini majoritinya menggunakan uwang sendiri menyumbang untuk & turun berkempen.

  ReplyDelete
 5. Berilah alasan utk sedapkan hati sendiri
  Alasan boleh cari walaupun nak satu lori
  Dulu kutuk org, kini kena hidung sendiri
  Belum setahun berkuasa, dah mula lupa diri

  ReplyDelete
 6. Mr syed albodin sontoloyo.

  Betoi kata man pen wakil kedah

  Kalu bagi dah tentu salah.
  Kalu tak bagi takot kalah.
  Bagi seket depa marah.
  Bagi banyak kita yg parah..

  Dok bagi betis depa minta paha
  Bagi paha depa mintak nak pijak bapak punyak kepalak.

  ReplyDelete
 7. Fuuuh..Sorilah sebab dah lama tak sharekan ulasan2 bernas lagi berinformatif dari FB DS Najib dengan korang...harap2 korang jangan marah yeeer!!!!

  1) Oh. Sukarelawan dibawa dengan bas, rupanya.

  Kalau PH nak bagi duit minyak pun, bagilah pada pemandu bas.

  Mengapa nak bagi duit minyak kepada penumpang bas?

  Duit untuk minyak apa itu?

  Minyak cap kapak kerana penumpang pening dalam perjalanan bas?

  Patutlah media semalam melaporkan DAP perlu bermesyuarat berjam-jam sebelum mampu mengeluarkan penjelasan untuk gambar-gambar tular itu.

  2) Kit Siang telah mengaku duit minyak di beri kepada orang asli yang juga pegundi di Cameron Highlands, tapi ini tidak salah.

  PH kata tak salah.

  Calon DAP kata ini tidak salah.

  BERSIH.tanya mana ada salah?

  SPR juga kata tidak ada kuasa untuk menyiasat.

  Tetapi hakim kata, tak kira pemberian itu dalam bentuk duit minyak atau duit rokok, ianya tetap rasuah.

  Begitulah pendapat hakim pada bulan November tahun lepas apabila mengumumkan keputusan mahkamah untuk membatalkan kemenangan calon BN di Cameron Highlands pada PRU14.

  Pelik Malaysia Baru ini.

  Tak apa.

  Sekurang-kurangnya, DAP berpeluang untuk menambah jumlah kerusi parlimen dan memperluaskan pengaruh mereka di kerajaan.

  3) Pembangunan Lembah Wawasan Malaysia 2.0 (MVV 2.0) di bahagian barat Negeri Sembilan dijangka menarik pelaburan bernilai RM294 bilion dalam tempoh 30 tahun.

  Menteri Besar Negeri Sembilan, Aminuddin Harun, berkata projek pembangunan metropolis bertaraf dunia yang kompetitif, inklusif dan bersih itu bakal mewujudkan lebih 600,000 peluang pekerjaan menjelang 2045.

  Katanya, pembangunan di kawasan Seremban dan Port Dickson seluas 153,411 hektar itu, turut memberi tumpuan kepada pembangunan pemangkin; faedah ekonomi dan sosial serta aspirasi kelestarian alam sekitar.

  “Sasaran pelaburan antarabangsa dan tempatan bagi Negeri Sembilan juga ditetapkan sekurang-kurangnya RM1 bilion setahun.

  Bagaimanapun, bagi tahun ini jumlah pelaburan di negeri ini sudah mencecah RM2 bilion,”

  Aminuddin berkata, pelaburan itu dijangka dapat meningkatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negeri sebanyak 4% setahun.

  Projek ini diwujudkan oleh kerajaan BN bersama Tok Mat masa saya PM dan merupakan antara salah satu projek impak ekonomi besar di bawah Pelan Transformasi Negara kita.

  Pertama kali saya umumkan projek ini ialah pada tahun 2016 semasa menyampaikan Bajet 2017.

  Pada masa saya, projek ini diberi nama Malaysian Vision Valley ataupun MVV.

  Projek ini diteruskan oleh kerajaan PH tetapi telah dijenamakan semula dengan amat kreatifnya menjadi MVV 2.0.

  #doneclaim

  4) Fatwa Lim Kit Siang dan konco-konconya.

  1) pakai baju Harapan
  2) kata diri 'sukarelawan'

  Maka bolehlah beratur berjemaah ambil duit 'minyak'.

  Tak salah macam ini. Dulu BN beri BR1M itu salah, itu rasuah.

  Oh. Rupanya gitu.

  ReplyDelete
 8. Wooittt..ada lagilah ...teruskan membaca beb !!!

  5)Kita maklum murid sekolah bukan pengilang.

  Tapi mereka juga mangsa yang terkena Senyap-Senyap Tibai di bawah kerajaan PH.

  Harga makanan untuk kanak-kanak di kantin sekolah naik harga minggu lepas.

  Bukan sekadar naik sedikit. Naik melampau.

  Harga nasi lemak naik 50 sen. Roti Telur naik 30 sen.

  Mereka ada tanya acik kantin dan jawapan yang diterima - “Semua barang dah naik harga nak oi!”

  "Walau bagaimanapun, harga makanan di kantin sekolah naik sehingga 50 sen adalah keterlaluan."

  “Tak okay macam ni. Sini semua budak-budak. Belanja budak sekolah sekarang sudah mahal, kurang-kurang RM5 sehari. Sekali makan, minum sudah RM2, RM3. Selebihnya benda-benda lain macam tambang pun nak kena bayar." kata seorang bapa kepada murid sekolah.

  Kalau harga makanan murid-murid di kantin sekolah pun gagal dikawal, jangan harap mahu kawal harga di tempat lain.

  Saya masih ingat PH kecoh seluruh Malaysia apabila ada laporan berita keluar bahawa harga di kantin naik 10 sen atau 20 sen pada masa GST mula dilaksanakan.

  Tuduh BN zalim.

  Kini naik 30 sen dan 50 sen, PH bisu pula.

  Tak zalim lagi ini, ke?

  Harga naik melampau. Bantuan kerajaan dipotong pula.

  Apa yang menteri PH buat?

  Menteri boleh tanya Tony Pua mengapa ini berlaku?

  Mengapa janji SST akan turunkan harga barang-barang tidak berlaku?

  Mana perginya janji manifesto PH untuk mengurangkan kos sara hidup?

  Yang paling hairan ialah tak ada seorang pun dari PH yang mahu ambil berat tentang isu ini.

  PH menang, PH senang. Bukan rakyat senang.

  6)Saya ingin berkongsi dengan semua mengenai kisah sedih saudara S. Sukumaran.

  Ingin bawa perhatian kepada keadaan beliau dan semoga siapa yang mampu, dapatlah membantunya.

  Saudara Sukumaran ini mempunyai keupayaan terhad akibat kemalangan dan kini mencari nafkah dengan mencuci kereta di kawasan parkir di Seksyen 9, Shah Alam.

  Tidak ada harga yang ditetapkan untuk perkhidmatannya, bayaran terpulang kepada pelanggan nak bagi berapa.

  Dulu dia bekerja sebagai pegawai keselamatan tetapi kontraknya ditamatkan.

  Sebak saya mendengar kisahnya yang pernah tidur selama sebulan di perhentian bas sebab tidak cukup duit untuk sewa rumah.

  Saya difahamkan dia semakin tertekan dengan kos sara hidup tinggi dan kekurangan peluang perniagaan.

  Akibat kesempitan hidup, anaknya tidak cukup wang untuk persekolahan.

  Saya kini bukan lagi Perdana Menteri dan tidak dapat mengerahkan agensi Kerajaan membantu beliau seperti dulu.

  Namun saya masih MP dan dapat gaji sedikit dari Parlimen. Saya tahu sumbangan kecil saya ini tidak akan dapat bantu beliau sepenuhnya, tetapi saya tidak keberatan dan dengan sumbangan kecil ini, diharap membantu meringankan sedikit beban keluarganya.

  Semoga dapat membantu dan saya doakan berkat usaha gigih saudara mencuci kereta, lebih ramai akan tampil membantu.

  Guys, siapa yang nak cuci kereta, pergilah ke tempatnya di Seksyen 9 dan bantulah seboleh mungkin dengan bayaran berpatutan, bagi lebih pun lagi baik.

  Janganlah bayar RM1 sahaja. Itu tidak betul.

  7) Sebenarnya, Kit Siang juga antara mangsa pusingan U kerajaan PH.

  Dua hari dahulu, PKR bertegas bahawa mereka tidak pernah mengugut Tok Batin.

  Semalam, Kit Siang sanggup kelihatan seperti bisu dan buta apabila bersungguh-sungguh untuk backup.

  Dia membuat kenyataan bahawa tidak ada bukti bahawa PKR pernah ugut Tok Batin walaupun terdapat rakaman audio yang tersebar luas.

  Hari ini, PKR meminta maaf pula kerana pernah ugut Tok Batin.

  Susah payah Kit Siang #donebackup hingga sanggup hilang kredibiliti.

  Tapi malangnya, dia terkena konar baring keesokan hari.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Layan terus..jangan berenti beb !!!!

   8) Semakin dahsyat Kerajaan Pakatan Harapan.

   Angkuh dan mabuk kuasa, menindas dan mengugut rakyat setiap hari.

   Saudara-saudari, takut kah kita?

   Lawan!

   9) Ada laporan berita lagi dua hari dahulu bahawa Kementerian Pendidikan masa kerajaan BN telah membazir RM20 juta untuk kos perunding luar negara.

   Walaupun Kementerian Pendidikan di bawah kerajaan PH telah menafikan wujudnya pembaziran keesokan hari, saya terpanggil untuk menjelaskan sekali lagi.

   Adakah kos RM20 juta untuk merancang satu sistem pendidikan yang baik untuk sesebuah negara bagi 10 tahun yang akan datang itu satu pembaziran?

   Bagaimana dengan kos RM20 juta untuk prototaip kereta ataupun kos RM1 juta hanya untuk menurunkan logo 1Malaysia di 21 pusat UTC yang ditanggung oleh kerajaan PH?

   Sebelum saya menjadi PM, kedudukan IPTA negara semakin menurun. Ini mencetus banyak kritikan dan kerisauan dari orang ramai kerana kualiti pendidikan anak-anak kita sangat penting untuk masa depan negara.

   Oleh itu, apabila kita melancarkan Program Transformasi Negara, bidang pendidikan merupakan bidang keutamaan yang perlu diberi tumpuan.

   Saya ingat pada akhir tahun 2013, pemimpin-pemimpin Pakatan dengan rakyat mengecam kerajaan dengan teruk kerana menggunakan RM20 juta untuk mengupah perunding terkenal dunia McKinsey & Co bagi mengambil masa dua tahun untuk menyumbang kepada usaha kita untuk membentuk Pelan Induk Pembangunan Pendidikan Negara.

   Kerajaan BN pada masa itu dikecam sebagai bodoh, boros, membazir dan sebagainya kerana mengupah perunding dari luar negara dan bukan dari dalam negara sahaja.

   (Namun, kerajaan PH sudah mengesahkan bahawa kedua-dua hasil dari pertolongan perunding luar negara ini iaitu Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 dan Pe­lan Pembangunan Pendidikan Ma­lay­sia (Pendidikan Tinggi) 2015-2025, ialah bagus dan akan diteruskan.)

   Pada masa itu saya mahu pendidikan negara menjadi antara terbaik di dunia - bukan sekadar jaguh kampung sahaja.

   Alhamdulillah. Akhirnya, pelan kita berhasil. Yuran pelajar juga tidak pernah dinaikkan dan prestasi IPTA-IPTA kita terus meningkat.

   Misalnya, kedudukan UM jatuh sehingga tempat ke 246 antara universiti-universiti dunia mengikut laporan QS bagi tahun 2007 iaitu sebelum saya menjadi PM.

   Kini, kedudukan UM terus meningkat setiap tahun sehingga mencapai tempat ke-87 antara universiti terbaik di dunia dalam laporan terbaru QS.

   Bukan UM sahaja tetapi semua IPTA-IPTA negara telah berjaya memperbaiki prestasi dan kedudukan mereka setiap tahun bagi tahun-tahun kebelakangan ini.

   Ini jelas menunjukkan kritikan pembaziran dan kecaman terhadap kita yang menjalankan pembaharuan dan transformasi pendidikan negara pada masa dahulu, adalah tidak berasas.

   Ia juga jelas bagaimana Pakatan dengan mudah boleh menghasut rakyat menentang langkah yang sebenarnya bagus dan terancang.

   Ini antara legasi yang ditinggalkan oleh kerajaan BN semasa saya PM bagi generasi anak muda negara yang akan datang.

   Delete
  2. 10) Menteri PH tegas harga ikan kembung cuma RM11.90 satu kg.

   Bukan setinggi RM22 satu kg yang saya perhatikan semalam.

   Dia pantau guna cara remote control. Tapi jelas tersesat pantau.

   Ada netizen baik hati back-up saya.

   Terima kasih Abang Riz.

   11) Ramai yang mungkin ingat pada sesi parlimen bulan Ogos, Azmin Ali dedah bahawa Khazanah rugi RM80 juta dalam syarikat menjual coli dan seluar untuk memperlekehkan kerajaan BN dahulu.

   Azmin membuat dedahan ini bagi menjawab soalan saya bagaimana kerajaan PH boleh dakwa Khazanah menyimpang daripada landasan asal, sedangkan asetnya melonjak daripada RM33 bilion kepada RM134.5 bilion dalam 10 tahun lalu.

   Beberapa hari dahulu, terkeluar satu lagi berita yang tidak akan dihebohkan oleh Azmin dan PH.

   Khazanah telah untung besar apabila saham syarikat Phunware melonjak lebih dari 2,000% kepada AS$157 satu saham di bursa saham Amerika Syarikat.
   https://www.bharian.com.my/…/khazanah-untung-besar-saham-ph…

   Khazanah milik 2.2 juta saham dan merupakan pemegang saham terbesar di dalam syarikat ini.

   Kini, 2.2 juta saham ini bernilai RM1.42 bilion (US$345.4 juta)

   Pelaburan Khazanah dalam syarikat ini yang dibuat pada tahun 2016 hanya RM90 juta (ASS$22 juta).
   https://www.redherring.com/…/malaysian-government-fund-inv…/

   Ini bermakna Khazanah sudah untung RM1.35 bilion dalam syarikat ini sahaja.

   Yang rugi RM80 juta, PH kecoh.

   Yang untung RM1.35 bilion, PH bisu seribu bahasa.

   Selama ini, PH masih membisu tentang fakta bahawa Khazanah untung RM6 bilion apabila mereka melabur di dalam syarikat gergasi China, Alibaba pada tahun 2014.

   Pelaburan awal di dalam Alibaba ini yang menjalin hubungan yang baik serta membuka jalan untuk Alibaba menempatkan ibu pejabat ASEAN mereka di Malaysia.

   Ini juga sebab Alibaba memilih Malaysia untuk mewujudkan Zon Perdagangan Bebas Digital pertama di dunia pada tahun 2017 serta melabur di dalam.projek KLIA Aeropolis yang kini menjadi hab logistik ASEAN mereka.
   https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2017/03/23/alibaba/…

   Syarikat coli di India bernama Zivame yang diperlekeh oleh Azmin pada bulan Ogos itu pun bukan tentu rugi.

   Oktober lalu, Zivame melaporkan penjualan mereka telah meningkat 63% berbanding tahun yang lepas.
   https://economictimes.indiatimes.com/…/article…/66341657.cms

   Tidak mustahil Zivame juga akan disenaraikan tidak lama lagi seperti syarikat Phunware dan membawa keuntungan yang besar untuk Khazanah.

   Pelaburan ada untung dan ada rugi tetapi untung yang Khazanah jana di bawah kerajaan BN jauh lebih besar dari yang rugi.

   Kerajaan BN dahulu gigih berusaha untuk menambahkan aset negara serta mewujudkan hubungan dagangan antarabangsa dan pelaburan demi pembangunan negara.

   Kerajaan PH pula sibuk membuat pusingan U, menjual aset negara dan memainkan propaganda.

   Delete
  3. 12) Saya rasa tiada orang boleh ambil serius dengan apa-apa pengumuman Kerajaan hari ini.

   Sebab apa? Biasanya keputusan mereka hanya boleh pakai seminggu dua. Lepas itu mereka tukar pula.

   Waktu operasi UTC bertukar lagi.

   Lim Guan Eng terima kritikan saya dan rakyat akhirnya agar UTC masih beri perkhidmatan sehingga malam.

   Dia buat hanya untuk 7 UTC sahaja, yang lain masih tutup pukul 5 petang.

   Tapi dia buat keputusan tutup UTC pada pagi pula, buka mulai pukul 1pm sahaja.

   Aduh. Bijak betul Menteri Kewangan kita. Mesra rakyat sungguh.

   Yang paling jelas terjejas ialah Sabah dan Sarawak, hanya boleh pergi ke UTC pada masa orang bekerja.

   Kerajaan hari ini seolah-olah mendiskriminasi dan menghukum Sabah dan Sarawak dengan dasar-dasarnya, semakin jelas.

   Kerajaan PH mesti anggap mereka yang duduk di Kangar, Melaka, Kuantan dan Ipoh tidak kerja pada siang hari.

   Bila orang ramai mengadu mengapa masa operasi UTC dikurangkan dari 10pm kepada 7pm bulan lepas, mereka pendekkan lagi kepada 5pm.

   Urusan kerajaan dan perkhidmatan kepada rakyat semakin kucar-kacir dibuatnya.

   13) Tuan-tuan puan-puan tahu bagaimana keadaan Residensi Kerinchi dulu?

   Dulu penduduk sini tinggal di Flat Empat Tingkat di Kampung Kerinchi sejak tahun 1971 lagi.

   Persekitarannya begitu usang sehinggakan tidak begitu sesuai untuk didiami dari segi kebersihan dan keselamatan.

   Pada masa Kerajaan BN mahu bina semula kawasan ini dan beri kediaman yang lebih selesa kepada penghuni yang kebanyakannya dari golongan B40, ingat lagi tak apa yang berlaku?

   Ada sesetengah ahli politik Pakatan Harapan yang cuba menggagalkan projek ini dengan menghasut penghuni Flat Empat Tingkat untuk membantah usaha Kerajaan BN membangunkan semula tempat tinggal lama mereka.

   Memang ada yang termakan hasutan masa itu namun majoritinya kekal yakin dengan perancangan BN.

   Lihatlah keadaannya hari ini. Saya diberitahu setiap unit yang diberi sebagai gantian kepada penghuni sudah bernilai RM500,000 ke atas.

   Tidak salah jika saya kata, dulu saya dan Kerajaan BN meningkatkan kualiti hidup rakyat, membela golongan B40.

   Saya tidak pasti sama ada ahli-ahli politik PH itu pernah kembali bertegur sapa atau meminta maaf dengan penduduk sini atau tidak.

   Biarlah.

   Saya menjejak kaki ke sini petang tadi atas jemputan untuk berjumpa dengan penduduk dan berkongsi isu-isu semasa.

   Terkenang kembali kepada kisah lama ini, dan nasib yang menimpa rakyat berpendapatan rendah hari ini.

   Lihatlah apa yang berlaku hampir setahun ini.

   Pernahkah kita dengar apa-apa daripada Kerajaan PH hari ini yang dilihat memperjuangkan nasib dan membantu B40?

   Pemimpin PH semuanya amat selesa dengan harta dan gaji berjuta-juta mereka yang dibayar oleh rakyat.

   Manalah mereka memahami keperitan hidup yang dialami oleh rakyat.

   Bukan setakat tidak memahami rakyat, PH hari ini menghina rakyat sebagai malas.

   Sedar tak sedar, mereka kini lebih memihak kepada kroni dan kawan-kawan mereka.

   Ya lah, betul. Rakyat malas, kroni rajin. Kroni rajin bergaul mesra dengan pemimpin PH hari ini.

   Saya berasa sedih. Rakyat tidak boleh lagi melihat kepada kerajaan sebagai sistem sokongan.

   The Government no longer has the people at heart.

   Delete
  4. 14) Semalam ialah ulangtahun kedua pemergian Allahyarham Tan Sri Adenan Satem yang lebih mesra dipanggil 'Tok Nan'.

   Tok Nan tentu akan bangga bahawa Lebuhraya Pan-Borneo tanpa tol di Sarawak yang kita lancarkan bersama telah mula berhasil.

   Sebahagian dari lebuhraya ini sudah siap.

   Jalan Telok Melano-Sematan sepanjang 32.8km dijangka akan dibuka kepada orang awam bulan ini.

   Apabila dibuka, ianya lebih senang untuk rakyat di sana berkunjung ke pantai Telok Melano yang indah bila-bila masa.

   Secara keseluruhan lebuhraya Pan-Borneo Sarawak, sudah 40 peratus siap.

   Selama tempoh pemerintahan Tok Nan, banyak perubahan telah dilakukannya. Keputusan-keputusan dan sasaran yang dibuat membuatkan rakyat Sarawak sangat sayang kepada Allahyarham.

   Pemergian Tok Nan amat dirasai saya sehingga kini.

   Secara peribadi, Tok Nan ialah seorang rakan karib yang saya sangat rapat dengannya.

   Sekian lama saya lihat perjalanan kerjaya beliau waktu senang, susah dan saya akan tetap kenang beliau sebagai seorang sahabat.

   15) Kerajaan PH telah mengarahkan semua stesen-stesen petrol di Malaysia untuk memaparkan harga petrol di negara-negara ASEAN.

   Mengikut arahan itu, paparan harga mesti JELAS dan KETARA dan mesti dikemaskinikan setiap minggu.

   Apa faedah yang rakyat dapat dengan arahan ini?

   Rakyat Malaysia tidak isi minyak dengan harga di Cambodia pun.

   Ataupun rakyat boleh pilih untuk isi minyak dari Myanmar?

   Apabila paparan ini mula naik di stesen, tidak mustahil jika ada ada rakyat yang akan tampal sticker untuk harga di Brunei.

   Ada juga rakyat baik hati dan rela membantu kerajaan PH yang mungkin terlupa bahawa Brunei masih antara negara di ASEAN.

   Ada yang mungkin tampal sticker "Mana pergi janji minyak RM1.50?"

   Nampaknya, kerajaan PH tidak pernah berhenti untuk memainkan propaganda.

   Mereka terus membuat keputusan-keputusan yang tidak masuk akal serta menyusahkan rakyat.

   15)
   Semenjak dua menjak ini, makin jelas perangai mereka.

   Fitnah, ugut, hina rakyat.

   Kepada Tok Batin, masyarakat orang Asli, rakyat Cameron Highlands, saya beri sedikit pendapat.

   Mereka ugut dan tekan kita? Kita pulangkan dengan senyuman.

   Mereka nak beri sumbangan dan gaji? Mereka bawa manisan ke rumah?

   Terima dan ucap terima kasih. Memang dah adab kita orang Malaysia.

   Tapi undi tidak perlulah berikan kepada mereka.

   Rezeki datang dalam pelbagai cara. Ambillah apa yang mereka beri tetapi jangan beri undi kepada mereka sama sekali!

   Take their money but not their threats! Take their gifts but never give them your votes!

   Ingatlah, undi itu rahsia.

   Kita lawan regim PH yang rosak dan zalim!

   Delete
  5. 16) Anggota majlis tertinggi UMNO, Lokman Noor Adam mengeluarkan kenyataan bahawa dia mengesyaki kerajaan PH cuba menyembunyikan kebenaran tentang kematian anggota bomba, Muhammad Adib.

   Lokman dipanggil untuk soalsiasat oleh pihak polis di bawah Akta Hasutan, ditangkap, ditahan dan beliau bermalam di dalam lokap.

   Semalam juga, ahli parlimen DAP Ramkarpal Singh mengeluarkan kenyataan bahawa beliau mengesyaki kerajaan PH cuba menyembunyikan kebenaran (cover up) tentang kematian Teoh Beng Hock.

   Tetapi langsung tidak ada tindakan yang dilakukan oleh kerajaan PH kepada pemimpin DAP ini.

   Semasa pentadbiran BN, pada tahun 2014 pihak polis juga pernah memanggil ketua DAP Lim Kit Siang di bawah akta hasutan untuk soal-siasat di atas kenyataan beliau yang mempersoalkan keputusan mahkamah mengenai kematian Teoh Beng Hock.

   Pada masa itu, Kit Siang tidak ditangkap, tidak ditahan dan tidak didakwa juga.

   Pada ketika ini, Kit Siang tidak lagi menyoal mengenai kematian Teoh Beng Hock malah mengeluarkan kenyataan bahawa saya tidak bersalah di dalam kematian Teoh pada bulan Oktober tahun lepas.

   Pada zaman BN semasa saya Perdana Menteri, rata-rata pemimpin-pemimpin PH mengeluarkan pelbagai tohmahan dan kenyataan selama bertahun-tahun untuk mengaitkan saya dan kerajaan BN di dalam kematian beberapa orang seperti Altantuya, Teoh, Kevin Morais dan Hussain Najadi.

   Bagaimanapun, mereka tidak dipanggil ditangkap di bawah akta hasutan ataupun dipaksa untuk bermalam di lokap.

   Walaupun PH sekali lagi mungkir janji manifesto mereka untuk mansuh akta hasutan tetapi jangan memilih kasih dan menggunakan akta ini untuk berulang kali menindas pemimpin dan penyokong pembangkang.

   Lokman sudah kena. Sebelum ini adik Lokman pun ditangkap dan direman 4 hari bulan Oktober dulu.

   Teoh Beng Hock ialah rakyat Malaysia. Beliau mati di dalam keadaan tragis.

   Begitu juga dengan Allahyarham Mohd Adib.

   Rakyat berhak untuk menuntut kebenaran tentang kematian kedua-dua mangsa ini tanpa dipaksa untuk bermalam di lokap.

   17) Seperti cerita dongeng hutang RM1 trilion rekaan dia, Guan Eng menipu lagi tentang fakta ekonomi apabila dia cuba membidas laporan negatif mengenai ekonomi negara dari institusi kewangan Jepun semalam.

   Kali ini tentang pergantungan kerajaan PH pada hasil petroleum.

   Kalau sering memberi kenyataan ekonomi yang tidak benar, bagaimana pelabur-pelabur boleh yakin dengan Malaysia?

   Delete

  6. 18) Minggu lepas, kerajaan PH jamin harga ikan dan makanan laut tidak akan naik.

   Fuh! Satu jaminan yang sangat berani!.

   Tapi apa yang saya baca dari laporan media selepas jaminan diberi ialah harga ikan terus naik

   Empat hari dahulu, dilaporkan pula ikan kembung kini berharga RM18 hingga RM20 sekilogram berbanding harga biasa sekitar RM14 sekilogram.

   Tinjauan media di kawasan jualan ikan juga mendapati lebih 20 peniaga di situ tidak mendapat sambutan menggalakkan seperti biasa kerana kenaikan harga.
   https://www.msn.com/…/kembung-rm20-sekilo-metrotv/ar-BBRTK5Y

   Saudara-saudari, benarkah harga ikan dan makanan laut tidak naik baru-baru ini?

   Atau ini ialah satu lagi janji bukan kitab kerajaan PH?

   Berapa lama agaknya kita perlu tunggu sebelum Menteri PH akan tampil ke depan dengan gayanya untuk membuat sidang akhbar bahawa harga ikan berjaya diturun 2 sen?

   19) Maka hari ini, terbuktilah apa yang saya katakan dua minggu lalu.

   Pada masa itu, ada juga komen-komen berikan reaksi kononnya saya hanya mengesyaki sahaja dan menyeru saya tidak buat andaian tidak berasas.

   Hari ini, apabila ditanya oleh wartawan mengenai dakwaan saya, Lim Guan Eng akhirnya mengesahkan bahawa dia telah membenarkan syarikat insurans Singapura yang besar untuk mendapat pengecualian daripada syarat-syarat BNM bagi menghadkan pemilikan asing dalam sektor insurans negara.

   Sekaligus, dia telah membenarkan syarikat-syarikat asing untuk terus menguasai pasaran tempatan.

   Satu langkah yang dangkal sebenarnya.

   Syarikat-syarikat insurans asing amat besar. Ini memberi kesan kepada daya saing syarikat-syarikat Takaful dan insurans tempatan yang jauh lebih kecil.

   Pada tahun 2016, syarikat-syarikat insuran asing menguasai 81.7% dari industri insurans nyawa Malaysia.

   Pada tahun 2017, BNM di bawah kerajaan BN memberi amaran terakhir kepada syarikat-syarikat asing untuk melepaskan sekurang-kurangnya 30% kepentingan saham di dalam operasi tempatan mereka kepada syarikat tempatan.

   Langkah ini diambil untuk menggalakkan pertumbuhan syarikat Malaysia dan mengurangkan dominasi syarikat asing di dalam industri tempatan yang merupakan satu risiko.

   Setakat ini, Great Eastern Singapura yang dimilik oleh Bank Singapura masih memiliki 100% saham di dalam operasi mereka di Malaysia yang menjana keuntungan sebanyak RM1 bilion setiap tahun dari kita.

   Kita tidak pasti jika pelepasan yang diberi kepada Great Eastern ini ialah untuk selama-lamanya ataupun untuk tempoh tertentu kerana ini tidak diumumkan atau didedahkan oleh Guan Eng.

   Syarikat mana yang mengendallikan Skim Perlindungan Nasional B40 ini pun kita tidak tahu. Ia masih lagi menjadi satu rahsia besar kepada kerajaan PH.

   Tidak mustahil ia adalah syarikat insurans asing juga.

   Tetapi langkah ini sudah tentu menggadaikan masa depan industri dan pasaran insuran syarikat-syarikat Takaful dan insuran negara dan kita akan terus didominasi oleh syarikat-syarikat asing yang besar.

   Ini merupakan sebab utama syarikat insurans dan Takaful tempatan tidak dapat meneroka pasaran serantau seperti syarikat-syarikat dari Singapura dan negara lain kerana pasaran negara sendiri pun kita tidak berpeluang untuk kuasai ekoran polisi kerajaan PH ini.

   Akhirnya nanti, apabila banyak syarikat Takaful dan insuran tempatan gulung tikar, mereka akan dituduh malas berusaha.

   Simpanan nyawa rakyat Malaysia akan tetap di dalam tangan asing.

   Delete
  7. 20) "Hapuskan UMNO, hapuskan PTPTN!"

   Saya ingat lagi laungan mereka. Kini semua hilangkan diri.

   Tinggal Simpang Renggam belum tapi tak lama lagi.

   Beberapa minggu ini tiba-tiba ada yang tinggalkan komen penghargaan di Twitter dan Facebook saya.

   Dapat diskaun 20 peratus untuk penyelesaian PTPTN.

   Masa kami buat dasar dulu, kami tahu ada juga anak-anak kita tidak mampu buat penyelesaian sekaligus melalui simpanan atau KWSP.

   Mereka memilih untuk buat bayaran secara ansuran.

   Sebab itulah juga saya ambil pendekatan adil dan prihatin, tetap mahu bantu mereka yang susah dengan diskaun bagi pembayaran bulanan juga.

   Kini kesemuanya tiada lagi. Tinggal sejarah.

   Maszlee oh Maszlee. Baliklah dari Indonesia.

   21) Alhamdulillah, Maszlee dah balik kerja. Dia tak tahu betapa ramai merinduinya.

   Maklumlah ada persaingan dari Khalid Samad hiburkan kita.

   Jepun dah, Indonesia dah, lepas ini YB ada cadangan nak bersiar-siar ke mana lagi?

   Saya berharap Maszlee ada perancangan juga untuk fokus kepada sektor pendidikan Malaysia.

   Kalau ada masa, perkasakan kualiti pendidikan Malaysia seperti BN buat dulu dan tambah lagi IPTA di sini.

   Selama ini kerajaan BN banyak menggalakkan IPTA kita menjalinkan hubungan kerjasama dengan institusi tersohor di dunia bagi meningkatkan kualiti pendidikan dan kebolehpasaran graduan kita.

   IPTS kita juga mengambil peluang hubungan diplomasi baik kita dengan negara lain untuk meluaskan perkhidmatan mereka, sekaligus menambah pendapatan kepada syarikat dan negara Malaysia.

   Kalau ada masa. Kalau tak ada, tidak mengapalah. Teruskan usaha YB.

   Delete
  8. 22) Dulu:

   Guru besar marah pelajar, Salah Najib.

   Teoh Beng Hock dijumpa mati di MACC. Salah Najib.

   Pelaburan MCKIP di Kuantan, Melaka Gateway, Forest City dan Geely beli 49% Proton ialah jual negara. Salah Najib.

   Kucing tak beranak. Juga salah Najib.

   Semalam, MITI di bawah kerajaan PH mengeluarkan kenyataan bahawa pelaburan di Malaysia mencecah RM1.9 Trilion untuk 10 tahun ini dan kadar pertumbuhan perdagangan antarabangsa bagi tahun 2017 ialah paling tinggi dalam tempoh 13 tahun - bermakna dasar dan strategi kerajaan BN semasa saya PM adalah baik.

   DAP terasa. Mereka tidak puas hati. Mereka panas.

   Tidak pernah berhenti menipu dan menghasut.

   Timbalan Menteri DAP ini kata semua ini jasa pegawai MITI sahaja - bukan kerana Najib ataupun BN.

   Najib dan BN tak payah ambil kredit, dia kata.

   Ya, memang pegawai MITI memainkan peranan yang amat penting tetapi dasar pelaburan, dasar ekonomi, hubungan antarabangsa dan sebagaimana ialah dari mana?

   Hari ini, MCKIP di Kuantan, Melaka Gateway, Forest City dan Geely beli 49% Proton bukan lagi jual negara.

   Kini semua ini baik untuk negara. Tapi Najib tak boleh ambil kredit.

   Habis itu yang dulunya "jual negara" dengan projek-projek ini bukan saya?

   Yang jual negara masa itu ialah MITI ke?

   Hari itu bila saya melawat River of Life, orang DAP yang sama ini juga mengeluarkan kenyataan untuk menyeru saya jangan hanya tengok di tepi sungai.

   Dia kata saya perlu masuk ke dalam sungai juga, Pergi berkayak di sungai Gombak juga, seru dia.

   Orang DAP macam ini bukan sahaja penipu dan penghasut tetapi mereka tidak pernah berasa malu semasa menipu.

   Logik mereka ada masalah.

   23) Benarkah kerajaan PH telah memberi pengecualian cukai SST kepada syarikat besar untuk projek keretapi Gemas-Johor Baharu bernilai RM9 bilion?

   Mengapa masih membisu selepas 2 hari?

   Tak berani mengaku?

   Syarikat-syarikat besar tak perlu bayar SST tetapi Rakyat miskin diperas SST sehingga kepchi pun mahal.

   Bukan begitu?

   Delete
  9. 23) Jika saudara-saudari berpeluang mengunjungi gerai dikendalikan atau dimiliki Orang Asli hari ini, belilah sesuatu dari mereka.

   Kita tunjukkan pada DAP bahawa selama ini kaum Melayu, India dan Cina tidak bersikap rasis terhadap Orang Asli dan bukan seperti difitnah oleh DAP untuk melaga-laga antara kaum semalam.

   Kita buktikan bahawa cara pemikiran rasis DAP adalah salah dan semua rakyat Malaysia sentiasa menyokong dan menerima Orang Asli sebagai rakan warganegara tanpa prejudis.

   Insha Allah jika diizinkan, saya juga akan singgah apabila saya ada peluang dalam masa beberapa hari lagi.

   24) Pembangunan Menara PNB 118 yang sebelum ini dikenali sebagai Menara Warisan Merdeka, sudah mencapai tahap 44 tingkat dan dijangka siap pada tahun 2023.

   Bangunan milik penuh PNB ini akan disewa keluar untuk terus menjana hasil jangkamasa panjang.

   Walaupun masih belum siap, hampir 50% dari bangunan berprestij ini sudah mendapat penyewa.

   Oleh kerana rancangan kita yang terperinci dahulu, PNB118 sudah dihubungkan dengan stesen MRT Merdeka, stesen Monorel Maharajalela dan berdekatan dengan jajaran LRT yang sedia ada.

   Projek ini memberi impak ekonomi sebanyak RM11 bilion untuk negara dan bakal menjadi satu lagi ikon kebanggaan negara.

   Kerja-kerja pencerucukan dan pembinaan asas untuk PNB118 telah dilaksanakan oleh syarikat tempatan Pintaras Geotechnics Sdn Bhd.

   Akitek bangunan ini juga syarikat tempatan RSP Architects Sdn Bhd bersama dengan syarikat Australia terkenal.

   Manakala kontraktor pembinaan utama ialah syarikat UEM Bhd milik Khazanah Nasional bersama syarikat Korea Selatan Samsung.

   Akhirnya, pemilik muktamadd PNB118 ialah pencarum-pencarum ASB dan ASN.

   PNB119 akan menjadi menara tertinggi di Malaysia dan ASEAN, ketiga tertinggi di Asia, dan kelima tertinggi di dunia.

   Dirancang, dibina dan dimilik oleh Malaysia - bukan kroni.

   Delete
 9. Aku apa peduli hadiah, sogokan atau rasuah
  Yang aku tahu hanya nak ajar si Suman juah
  Si bapok lahanat itu, pasti nanti makan kuah
  Di Dtrn Merdeka, darah merah diia akan luah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora,

   Aku masih tertunggu-tunggu, toksah banyak songel.

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
  2. Wah..,Wak udah sedar & kembali beraksi
   Hati2lah Wak, nanti jatuh pulak katil besi
   Lagi pulak, awak tu masih lagi pucat lesi
   Nanti teruk pulak Wak, dimarah dek misi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Stop bullshitting with your thrash pantatoon. As usual, you're not responding to my challenge, Kejora. Admit you're so scared that you literally peed your pants running away from me again and again.

   I repeat.... gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 days hereof.

   Delete
 10. Fuuuh..Pada muka senator dari PKR ni...kan dah kena!!!!

  Pengerusi Batin Pahang, Norya Abas, bersama2 dengan beberapa orang Tok Batin di seluruh negeri Pahang tampil membuat lapuran polis terhadap kebiadapan Senator Bob Manolan yang mengugut dan menghina Tok Batin tempoh hari...

  Bob Manolan Mohamad mengeluarkan kenyataan 'memecat' Tok Batin yang tidak menyokong Pakatan Harapan (PH) terus mendapat bantahan daripada Tok Batin di negeri ini yang tampil membuat laporan polis hari ini...

  Laporan polis berkenaan di buat oleh wakil Tok Batin iaitu Pengerusi Batin Pahang, Norya Abas di Balai Polis Sungai Koyan...

  Katanya, kenyataan tersebut yang bersifat mengugut juga telah mengguris hati tok batin yang sentiasa memberikan kerjasama kepada kerajaan dalam membangunkan orang asli...

  Tindakbalas itu di lihat sebagai memberi peringatan dan 'mengajar' Bob Manolan erti 'hormat' dalam bermasyarakat...

  "Tujuan saya dan rakan2 membuat laporan bagi membolehkan pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM) membuat siasatan terperinci dan mengenakan tindakan mengikut undang2"...

  Dalam satu perkembangan lain, Bah Long Siang, pemimpin orang asli dari Sungai Ruil berkata, Tok Batin bukan kuli politik yang senang di ugut supaya mengikut segala arahan mana2 pemimpin politik...

  Katanya, Tok Batin tidak di lantik menerusi lantikan politik, sebaliknya di pilih masyarakat orang asli mengikut kampung masing2...

  Katanya, kenyataan Bob Manolan jelas menghina Tok Batin...

  Sikap Bob Manolan Ibarat Kacang Lupakan Kulit  Benar seperti apa yang di katakan oleh Pengerusi Batin Pahang, Norya Abas, "tidak sepatutnya seorang senator yang datang dari kaum kami sendiri mengeluarkan kenyataan yang sebegitu, yang kami rasa merendahkan dan memperlekehkan kepimpinan batin2 di seluruh negara"...

  Sebagai seorang yang di besarkan di dalam komuniti orang asli, Bob Manolan seharusnya lebih menghormati Tok Batin2 yang telah di lantik oleh kerajaan dan di pilih di kalangan masyarakat orang asli...

  Bob Manolan juga harus menyedari, perlantikan Tok Batin2 berkenaan bukanlah satu lantikan politik seperti dirinya, di mana untuk mengekalkan jawatan yang beliau ada sekarang mestilah mendapat restu dan WAJIB MENJILAT pemimpin tertinggi Pakatan Harapan...

  Tok Batin2 yang dilantik adalah bertujuan memberi perkhidmatan kepada masyarakat yang mereka pimpin dan mereka tidak terikat pada mana2 parti politik...

  Jesturu itu, tidak wajar jawatan dan elaun yang ada pada mereka di politikkan semata2 demi kepentingan dan fahaman politik yang sempit...

  Like Father, Like Son

  ReplyDelete
 11. Kengkawan semua...sebenarnya apa yang berlaku ialah Bob Manolan telah terpengaruh dengan doktrin politik kebencian yang ditanamkan dalam diri beliau oleh Pakatan Harapan hingga menyebabkan beliau tergamak menghina bangsa beliau sendiri...

  Sikap Pakatan Harapan jelas dapat dilihat dalam dalam kenyataan yang dibuat oleh Bersih...

  Sangat jelas tuduhan Bersih bahawa perlantikan Tok Batin adalah lantikan politik bertentangan dengan apa yang di katakan oleh Bah Long Siang, salah seorang pemimpin orang asli tempatan...

  Hakikatnya, Pakatan Harapan memang sudah lama menuduh BN sewaktu menjadi kerajaan mempolitikkan perlantikan Tok Batin di kalangan orang asli...

  Naib Presiden Bersatu, Abdul Rashid Abdul Rahman (yang secara terbuka mahu semua projek kerajaan diberikan kepada Ketua Bahagian parti Bersatu), pernah mengulangi tuduhan Pakatan Harapan bahawa BN mempolitikkan perlantikan Tok Batin dan mahu semua perlantikan Tok Batin dilakukan semula (mungkin kali ini mesti mengikut pilihan Pakatan Harapan)...

  Disebabkan itu, mereka menuduh perlantikan Tok Batin ialah satu lantikan politik, sedangkan pada hakikatnya, Tok Batin di cadangkan dan dilantik oleh masyarakat setempat...

  Itulah yang menyebabkan Bob Manolan terpengaruh sehinggakan sanggup membuat tuduhan dan penghinaan kepada bangsa sendiri...

  ReplyDelete
  Replies
  1. kengkawan ...tentu korang tak begitu tahu mengenai Perlantikan Dan Peranan Tok Batin Dalam Masyarakat Orang Asli ni....jom kita sama2 cerahkan minda kita dan hadamkan info terbaru ni beb !!!!

   Jelas, selama ini (sewaktu menjadi pembangkang dan selepas menjadi kerajaan) pemimpin Pakatan Harapan tidak pernah mendekati, apa lagi mengambil tahu tentang kebajikan orang asli sehinggakan mereka tidak memahami atau tidak tahu bagaimana pelantikan Tok Batin dilakukan...

   Kita bagi sedikit info pada Pakatan Harapan tentang cara pelantikan dan fungsi Tok Batin dalam komuniti orang asli...

   Organisasi dalam masyarakat orang asli nie terdiri daripada Tok Batin, Mangku, Tok Jenang, Menteri, Juru kerah dan Panglima...

   Masyarakat orang asli dipimpin oleh seorang Tok Batin yang kebiasaannya mengikut keturunan...

   Perlantikan ini di buat berdasarkan ketokohan atau kebolehannya dalam mengendalikan masalah dan kebajikan anak buahnya, kepimpinan serta pengetahuan yang luas tentang hal adat istiadat...

   Tok Batin akan membuat keputusan setelah sesuatu perbicaraan selesai, iaitu sama ada keputusan yang telah di buat akan dikekalkan atau pun ditarik balik (jika tersilap)...

   Sekiranya seseorang Tok Batin meninggal dunia, atau pun meletakkan jawatan, satu mesyuarat akan di adakan dan di uruskan oleh Jurukerah dan perundingan tersebut menggunakan bahasa adat secara formal...

   Mangku berperanan sebagai pemangku ketika ketiadaan Tok Batin, Mangku boleh menangguhkan keputusan sementara menunggu Tok Batin pulang...

   Upacara perlantikan adalah sama seperti perlantikan Tok Batin.

   Tok Jenang berperanan sebagai pelindung adat...

   Beliau memastikan adat cukup dan memenuhi syarat yang telah ditetapkan...

   Jadi jelas di sini, perlantikan Tok Batin BUKANLAH satu jawatan lantikan politik...

   Kerana komuniti orang asli mempunyai adat yang cukup ketat dan mesti mereka patuhi dalam melantik Tok Batin mereka dan sebarang campur tangan dari luar tidak akan dibenarkan...

   Janganlah hanya dekati masyarakat orang asli hanya ketika mahu diadakan PRU atau PRK...

   Lebih buruk lagi bila mengugut dan menghina mereka supaya memberi undi kepada Pakatan Harapan...

   Ingat, orang asli ialah peribumi asal Malaysia, bukan kaum pendatang seperti sebahagian besar bangsa DAP!!!

   Delete
 12. Sobat2 ku sekelian...Korang tau tak...Bukan Saja Calon DAP Menghina Orang Asli Tapi Penyokong DAP Juga Sama!!!!

  Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, jelas calon pilihan Pakatan Harapan dari DAP, langsung tidak mempunyai perasaan hormat malah menghina masyarakat orang asli...

  Dari kenyataan Manogaran, jelas menunjukkan sikap bongkak dan biadab beliau...

  Apakah masyarakat orang asli terlalu hina dan selekeh pada pandangan mata Manogaran atau beliau cuba melaga2kan masyarakat Melayu, Cina dan orang asli!!!

  Senada dengan sikap pemimpin DAP, begitulah juga sikap penyokong tegar mereka...

  Suka memandang hina pada orang lain...

  Suka membuat tuduhan melulu kepada pihak lain...

  Lebih menjijikkan lagi, parti yang diasaskan dengan sifat perkauman, dah pasti akan melahirkan pemimpin dan pendokong yang tebal sifat rasisnya...

  Apa yang dihantar ke media sosial oleh salah seorang pendukung kuat DAP, jelas menunjukkan bukan sahaja tebalnya sikap perkauman mereka malah jelas menghina masyarakat orang asli...

  Tanpa di sedari, di sebalik penghinaan, jelas menunjukkan kebodohan mereka sendiri...

  Begitulah sikapnya bila si kaduk naik ke junjung!!!

  Semoga pengundi PRK Cameron Highland tidak terperangkap dengan sikap buruk DAP...

  Pemilihan Manogaran sebagai calon 're-cycle' Pakatan Harapan pun belum lagi dapat di muktamadkan sepenuhnya kerana ada sumber mengatakan, ada usaha berterusan dari pihak komponen Pakatan Harapan sendiri sedang giat melobi untuk menggantikan Manogaran dengan calon dari parti mereka...

  Berbeza dengan suasana pemilihan Ramli sebagai calon dari BN, di mana ianya di buat dengan kesepakatan antara MIC, PAS dan UMNO...

  Kepada pengundi PRK Cameron Highland, buatlah pilihan yang bijak supaya dapat dibezakan antara kaca dengan permata...

  ReplyDelete
 13. Fuuuuyooo....Selepas didedahkan penipuan yang cuba ditularkan oleh calon kitar semula PH (DAP) bersama2 Lim Kit Siang mengenai kononnya BN mengabaikan kebajikan orang asli di sekitar Cameron Highland, kini M.Manogaran sekali lagi membuat kenyataan kepada pemberita yang jelas mengelirukan pengundi P078 Cameron Highlands dengan JANJI bahawa hanya PH mampu selesaikan masalah di Cameron Highlands berkaitan isu tanah negeri...

  Adakah beliau selaku seorang peguam tidak memahami kuasa Kerajaan Negeri dalam hal berkaitan pemberian serta kelulusan tanah negeri atau sengaja mengeluarkan kenyataan sebegini untuk memancing undi 90% pengusaha kebun sayur yang mengusahakan tanah negeri dengan kelulusan kerajaan negeri?

  Pakatan Harapan dan DAP yang terkenal dengan janji manis sebegini sering menggunakan pendekatan berkaitan hak milik tanah bagi meraih sokongan dari pengundi...

  Malah pernah seorang Ahli Parlimen DAP BERJANJI AKAN MEMASTIKAN SETIAP PENGUNDI KAUM CINA MENDAPAT SEBIDANG TANAH BERGERAN DALAM SIRI JELAJAH CERAMAHNYA dan Pengundi Cameron Highlands juga tidak terkecuali...

  Cara Manogaran dan DAP membuat kenyataan sebegini bagi kepentingan politik mereka dalam PRK hanya akan memudaratkan pengundi Cameron Highlands dan seandainya JANJI itu tidak di penuhi maka sudah tentu DAP akan menuding jari kepada Kerajaan BN Pahang sedangkan pihak mereka tahu kuasa kelulusan tanah negeri adalah tertakluk tertakluk di bawah kerajaan semasa negeri tersebut...

  Manogaran sebenarnya kehabisan modal kempen kerana tahu beliau tidak mampu menjadi ahli parlimen berikutan 2 kekalahan beliau di tangan calon BN dalam PRU...

  Pengundi P078 di harapkan agar lebih bijak daripada Manogaran dalam membuat pertimbangan pada 26 Januari 2019...

  Perlu juga di ingatkan Pakatan Harapan hingga hari ini belum melunaskan Manifesto PH Pru14 tetapi lebih banyak bermain POLITIK untuk survival Pakatan...

  Rakyat sudah semakin nampak kelemahan Pakatan Harapan selepas 8 bulan memerintah dan sudah ada keluhan mengenai kelembapan ekonomi di bawah Pakatan Harapan...

  ReplyDelete
 14. Guys....Semua orang tahu pakatan ni ada 4 parti di dalamnya.

  Dari kalangan 4 ini, PKR parti yang menang dengan kerusi terbanyak, malah kalau nak dihujahkan secara teknikalnya dalam PRU14, kerusi PKR semua tu sebab pakai lambang mereka.

  Tapi anehnya, baru-baru ini ada kenyataan dimana parti yang kurang beberapa kerusi dari PKR pulak yang dapat kredit dalam soal lantik Perdana Menteri.

  Apa hal?

  Berdasarkan perhatian di media sosial, ada banyak pandangan dari kenyataan tersebut.

  Ada yang kata kenyataan itu bukan nak menafikan PKR tapi lebih berkisar tentang pilihanraya kecil tidak lama lagi dimana calon parti yang kena petik itu bertanding, ada yang kata kalau campur kerusi PAN, memang mereka (bukan PKR) yang pegang kerusi terbanyak dan macam-macam yang lain.

  Ini pandangan orang di media sosial yang kita cakapkan. Justeru jangan tanyalah kenapa PAN pulak yang terbabit ya, tanyalah yang bagi pandangan.

  Begitupun dalam banyak-banyak pandangan tu, ada satu yang menarik dimana disebutkan bahawa parti yang kena puji tu mungkin sukalah jasa mereka kena petik (sekalipun bukan pemegang kerusi terbanyak) dalam hal itu, tapi dalam masa yang sama, tak sedar sudah ada beban baru di bahu mereka kalau ada apa-apa yang tak betul dibuat oleh orang yang mereka bantu untuk“lantik”.

  Menarik, sebab bila difikirkan balik, macam ada betulnya juga.

  Kalau kita tengok sejarah, antara sebab kenapa carpet bombing ke atas orang awam Jerman diwajarkan dalam perang dunia ke-2 dulu kerana mereka dianggap menyokong Adolf Hitler dan segala kekejaman yang dilakukannya.

  Dalam erti kata Hitler salah, yang sokong dia pun sama salah. Ini contoh.

  Jadi jangan terperanjat kalau ada kenyataan selepas ni kalau berlaku apa-apa yang negatif dari keputusan yang mereka buat, mahu keluar kenyataan “bukan saya yang nak, depa yang suruh” – depa tu rujuk kepada siapa yang lantik lah.

  Politik Malaysia ni faham sajalah, banyak benda bukan seperti apa yang kita nampak, sepertinya kenyataan“read between the line” semua ni

  ReplyDelete
 15. Fuuuuhhh...Berani betul lah Mak Lampir ni kan ????

  Zuraidah kasi warning kat Anwar Ibrahim... Hari ini di Utusan, Zuraida meluahkan rasa tidak puas hati dan secara terang-terangan menghentam Presiden KEADILAN, Anwar Ibrahim berhubung dengan isu pelantikan.

  Zuraida dengan terbuka melabel lantikan-lantikan ini sebagai "pengkhianat", dan melabel Presiden KEADILAN sebagai "diktator" dalam isu ini walaupun tidak menyatakan secara terang (walaupun itulah maksudnya).

  Zuraida sebenarnya sedang bercakap di hadapan cermin dan menghidapi penyakit syok sendiri dalam berbicara. Tanyalah mana-mana pun hatta dalam kem Kartel pun bagaimana beliau sebelum ini semasa memegang jawatan Ketua Wanita Pusat dan Timbalan Pengerusi MPN Selangor:

  Zuraida menyusun orang-orang beliau dalam lantikan politik PBT,

  2) Mencantas senarai Ahli Majlis dari cabang yang tidak sehaluan dengannya,

  3) Memulaukan cabang yang tidak menyokong beliau di Selangor,

  4) Pelantikan-pelantikan dalam sayap Wanita sebelum ini di Pusat dan negeri-negeri yang semuanya kroni-kroni beliau

  5) Beliau bulldoze (langgar) meletakkan calon-calon pilihan beliau di kawasan-kawasan Parlimen dan DUN membelakangi cabang.

  Jangan berselindung di belakang alasan "mengkhianati akar umbi" walhal beliau lah paling banyak bulldoze akar umbi.

  Usahlah bicara soal "diktator" bila mana beliau lah diktator sebenar yang mengatur itu ini dan mencantas sesiapa selama berkuasa menjadi Timbalan Pengerusi MPN Selangor sehingga tidak disenangi oleh kem kartel sesama beliau sendiri.

  ReplyDelete
 16. Rakan2 sekelian..jom kita lapangkan masa untuk dengar apa yang diperkatakan oleh Prof. Redhuan Tee ni...jom kita layan !!!!

  KEBELAKANGAN ini, sejak kerajaan Malaysia dipimpin oleh Pakatan Harapan (PH), membabitkan kumpulan ultra kiasu, mereka seolah-olah seperti kaduk naik junjung. Keceluparan dan kebiadaban ultra kiasu semakin menjadi-jadi.

  Apakah ultra kiasu merasakan bahawa mereka telah berjaya duduk dalam kerajaan, melalui pegangan beberapa jawatan strategik, maka mereka berhak melakukan apa sahaja, meskipun melanggar perkara asas bernegara yang termaktub dalam Perlembagaan?

  Ingatan saya, hentikan keceluparan dan kebiadaban ini sebelum nasi menjadi bubur. Kesabaran umat Islam dan orang Melayu ada had dan batasnya.

  Saya ucapkan syabas kepada pihak polis yang bertindak segera terhadap pemilik akaun Facebook – Eric Liew – kerana secara jelas menghina Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

  Beliau mengaitkan peletakan jawatan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong, kerana baginda sibuk ‘berzina’. Begitu juga tindakan yang sama dikenakan ke atas dua Melayu yang lain.

  Tindakan ultra kiasu ini adalah suatu penghinaan dan fitnah jahat yang melampau terhadap Yang di-Pertuan Agong dan Sultan.

  Kalau di negara lain termasuk negara jiran Thailand, orang seperti ini sudah lama dihumban dalam penjara tidak kurang 14 tahun mengikut undang-undang di Thailand, lèse majesté 1908.

  Ini termasuk menghina raja dan perkara teras berkaitan bangsa dan agama orang Siam.
  Raja boleh ditegur tetapi dengan cara berhikmah dan memahami adab budaya Melayu.

  Inilah masalah ultra kiasu, apabila mereka hidup dalam sebuah negara berasaskan kepada sistem kenegaraan Melayu tetapi tidak pernah cuba untuk memahami adab, cara hidup dan budaya Melayu.

  Akhirnya, keluar komen-komen atau kritikan yang begitu mengguris jiwa dan perasaan. Saya tidak tujukan kepada ultra kiasu sahaja, malahan kepada semua, termasuk orang Melayu yang sudah tidak mengenali diri sendiri dan tercabut akar Melayunya.

  Eric Liew dalam Facebook beliau didapati menulis berkaitan bekas YDPA; “Too busy fornicating with his new bride” dalam ruang komen berita ChannelNewsAsia.com.

  Pendapat beliau mendapat kecaman hebat daripada netizen, terutama dalam kalangan orang Melayu yang merasakan kebelakangan ini, sebahagian ultra kiasu Cina semakin kurang ajar.

  Biasalah, tidak ramai bukan Melayu yang mengecamkan kerana perkara yang tidak menguntungkan mereka. Sama seperti isu kematian Adib dalam rusuhan kuil, disenyapkan. Tidak seperti isu Teoh Beng Hock. Heboh sehingga ke hari ini walaupun telah hampir 10 tahun.

  Apakah isu Adib akan senyap tidak sampai satu tahun? Kita tunggu dan lihat.

  Kenapa perkara sebegini boleh berlaku? Pertamanya, disebabkan oleh kelemahan orang Melayu yang terlalu banyak berpecah sehingga menjadikan kaduk naik junjung.

  Ultra kiasu merasakan merekalah yang kuat. Kebanyakan jawatan strategik negara telah mereka kuasai berbanding orang Melayu yang semakin lemah.

  Orang Melayu pula yang berkuasa terlalu bergantung kepada undi ultra kiasu. Sedikit demi sedikit agenda Melayu dan negara tergadai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apakah ultra kiasu tidak pernah terfikir bahawa kami umat Islam tidak pernah campur tangan dalam urusan agama dan budaya hidup mereka.

   Bukan itu sahaja, ultra kiasu mendapat hak kesenangan dan hidup senang lenang tanpa diganggu dan keselamatan mereka turut terjamin?

   Jika mereka tuduh bekas YDPA sibuk ‘berzina’, bagaimana pula dengan remaja dan muda mudi mereka berzina setiap hari sebelum berkahwin secara sah. Saya berani mengatakan semua atau majoriti ultra kiasu ini sudah tinggal sekali sebelum sah bergelar suami isteri.

   Amat mujurlah mereka berkahwin, jika tidak ditinggalkan begitu sahaja. Terpaksa gadis-gadis yang telah rosak ini mencari jantan yang lain. Sudah menjadi budaya ultra kiasu melakukan hubungan seks sebelum mendaftar perkahwinan mereka.

   Kedua, semua ini berlaku kerana mereka tidak faham, adab budaya dan cara hidup orang Melayu. Inilah hasil atau produk sekolah vernakular, yang tidak berjaya memahamkan anak-anak Cina ini mengenai budaya cara hidup bangsa majoriti.

   Apabila adab dan budaya ini tidak difahami maka akan keluarlah kata-kata atau perkataan yang mengguris hati orang lain.

   Persoalannya, adalah hati orang bukan Melayu (Cina ) tidak terguris? Saya berani mengatakan, bangsa majoriti Melayu lebih memahami budaya bangsa minoriti (Cina dan India) daripada bangsa lain memahami budaya bangsa Melayu dan Bumiputera itu sendiri?

   Buktinya orang bukan Melayu boleh hidup senang lenang tanpa diganggu-gugat tinggal di kampung Melayu. Malah, menjadi kaya raya berniaga. Berbanding dengan Melayu yang tinggal di kawasan bukan Melayu.

   Bukti lain, orang Melayu bertemu Cina atau India, bercakap Melayu akan menukar pelat atau accent atau slang Melayunya kepada cara percakapan Cina atau India.

   Orang Melayu tanpa segan silu akan memahami pakaian budaya Cina atau India seperti samfo, kurta, sari dan lain-lain pakaian tradisi mereka.

   Berbanding dengan orang Cina, teramat jarang sekali untuk mereka memakai berbaju Melayu, termasuk ketika berhari raya.

   Sebab itulah, sudah sampai masa kedudukan bahasa Melayu di sekolah vernakular (SJKC) dimartabatkan agar ultra kiasu dapat memahami roh dan adab budaya Melayu.

   Bahasa Melayu hendaklah diseragamkan. Tidak timbul soal BM di SJKC dan Sekolah Persendirian Cina mesti dipermudahkan.

   Satu lagi subjek yang mesti diajar adalah memahami adat budaya dan cara hidup Melayu selaku penduduk asal dan bangsa majoriti.

   Subjek ini amat penting, supaya apabila puak-puak ultra kiasu ini berbahasa dan berbudaya, tidak akan keluar daripada norma-norma dan cara hidup Melayu

   Saya amat yakin, kata-kata lucah yang dihamburkan kepada bekas YDPA adalah disebabkan oleh kejahilan ultra kiasu ini dalam memahami adab dan budaya Melayu. Kursus ini hendaklah diwajibkan kerana kita tinggal di kawasan atau negara majoriti Melayu.

   Sama seperti orang Cina Thailand atau Cina Indonesia yang amat memahami bangsa majoriti di sana.

   Ketiga, apabila polis bertindak menggunakan Akta Hasutan, ultra kiasu begitu lantang mengkritik kerana ultra kiasu tidak mahu lagi akta itu digunakan.

   Mereka mahu ianya dimansuhkan seperti mana Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Nasib baiklah pimpinan kerajaan hari ini yang diketuai oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, bijaksana mengambil keputusan dan melakukan sesuatu perkara.

   Saya tetap berpendirian, Akta Hasutan ini mesti dikekalkan dalam keadaan apa jua sekalipun, demi keamanan dan keselamatan negara, selepas ISA dimansuhkan.

   Kita dapat lihat betapa kurang ajarnya ultra kiasu sejak ISA dimansuhkan. Inilah pula Akta Hasutan selepas ini.

   Memang sejak dahulu lagi ultra kiasu mahukan akta ini dihapuskan supaya mereka bebas untuk melakukan apa sahaja, terutama dalam isu yang amat sensitif yang begitu mengguris hati orang Melayu.

   Delete
  2. Apabila akta ini sudah tiada lagi, mudahlah bagi mereka untuk meranapkan orang Melayu kerana mereka sudah bebas untuk bercakap di khalayak mengenai isu sensitif.

   Lihatkan strategi psywar dan psyop mereka ‘menyerang’ dan ‘menelanjangkan’ institusi Islam seperti Tabung Haji, Amanah Iktiar Malaysia, zakat dan sebagainya.

   Kita tidak nafikan ada kelemahan institusi Islam ini.

   Perlu juga diingatkan, adakah institusi ultra kiasu semuanya bersih daripada segala penyelewengan dan rasuah.

   Pergilah siasat juga institusi keagamaan dan tidak kurang syarikat perniagaan mereka seperti syarikat pelancongan.

   Hari ini, ultra kiasu begitu lantang mengkritik institusi Islam bagi melebarkan lagi pengaruh dan sayap mereka untuk memenangi hati orang Melayu bagi menyertai parti mereka.

   Apakah kita sudah lupa hari ini agak ramai juga dalam kalangan orang Melayu menyertai parti mereka.

   Terbaharu, dua orang bekas tentera, termasuk Askar Melayu Diraja. Saya mengenali rapat bekas tentera itu. Jiwa dan hati Melayu mereka telah lama mati.

   Kehidupan mereka langsung tidak mencerminkan Melayu. Apatah lagi untuk menjejak masjid dan tikar sembahyang.

   Delete
  3. Kita tidak nafikan ada kelemahan institusi Islam ini.

   Bukan kelemahan tapi penyelewengan...

   Delete
 17. Suman dajal, terus tak berani nak keluar lagi
  Tak mampu dia balas, pantun BI yg aku bagi
  Melopong ler dajal ini sambil mengetap gigi
  Dgn penuh duka pilu si tua melangkah pergi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Kejora,

   Aku masih tertunggu-tunggu, toksah banyak songel.

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
  3. Wah..,Wak udah sedar & kembali beraksi
   Hati2lah Wak, nanti jatuh pulak katil besi
   Lagi pulak, awak tu masih lagi pucat lesi
   Nanti teruk pulak Wak, dimarah dek misi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  4. Stop bullshitting with your thrash pantatoon. As usual, you're not responding to my challenge, Kejora. Admit you're so scared that you literally peed your pants running away from me again and again.

   I repeat.... gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 days hereof

   Delete
 18. Fuuuhhh...boleh tahan jugak menteri kasut hitam dari Bersatu ni main wayang pekjeenya yeeer!!!!

  DR MAZLEE MALIK MENANGIS TERESAK-ESAK BERCERITA TENTANG CITA-CITANYA MENURUT SUMBER #hancing

  Dr Maszlee Malik mendedahkan cita-citanya untuk menjadi seorang menteri pendidikan dan ahli politik telah ditanam sejak 30 tahun lalu.

  Dengan nada sebak mengenang kembali nostalgia itu, Maszlee berkata impian itu dipegang sejak berusia 15 tahun ketika belajar di Maktab Sultan Abu Bakar, Johor Bahru.

  Katanya, beliau menjadikan guru agamanya Sukijan Muri, yang berjaya menjadi guru walaupun memulakan pengajian di usia 18 tahun, sebagai inspirasi.

  “Kita ini hidup dengan impian. Dan impian adalah sebab kita bangun esok hari dan meneruskan kehidupan.

  “Saya percaya impian lah yang menyebabkan beliau (gurunya) yang tak pernah bersekolah mampu melahirkan seorang yang mempunyai cita-cita.

  “Impianlah yang menyebabkan saya berani untuk rasa tak puas hati dengan apa yang ada, dan ingin membuat perubahan walaupun sebagai sekerdil saya.

  “Ini menyebabkan saya menyertai politik, seterusnya menjadi seorang menteri, dan ahli politik pada hari ini,” katanya yang sesekali terhenti menahan sebak.

  Maszlee berkata demikian ketika menyampaikan amanat pendidikan bertemakan “Pendidikan untuk Semua”, di Universiti Putra Malaysia, Serdang, hari ini.

  Kata Maszlee lagi, Sukijan yang sentiasa menyatakan kepadanya untuk mempunyai sikap tidak berpuas hati supaya, supaya terus berusaha untuk maju.

  “Impian ini jugalah yang beliau titipkan seawal umur saya 15 tahun, dengan mengatakan bahawa saya perlu ada sikap tak puas hati, dengan sistem yang ada dan berusaha merubahnya.

  “Ini menyebabkan saya menyertai politik, seterusnya menjadi seorang menteri, dan ahli politik pada hari ini,” katanya yang sesekali terhenti menahan sebak.

  Maszlee berkata demikian ketika menyampaikan amanat pendidikan bertemakan “Pendidikan untuk Semua”, di Universiti Putra Malaysia, Serdang, hari ini.

  Kata Maszlee lagi, Sukijan yang sentiasa menyatakan kepadanya untuk mempunyai sikap tidak berpuas hati supaya, supaya terus berusaha untuk maju.

  “Impian ini jugalah yang beliau titipkan seawal umur saya 15 tahun, dengan mengatakan bahawa saya perlu ada sikap tak puas hati, dengan sistem yang ada dan berusaha merubahnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Woiiit..jangan lupa pulak rakyat Msia , khususnya para warga pendidik tu semuanya pun tak puas hati dengan prestasi kau sejak jadi menteri beb!!!!!

   Delete
  2. Aku pon tak puashati dgn menteri pendidikan ni dan kerajaan PH...mereka semua mungkir janji manipesto....aku nak rubah PH kerana PH tak rubah madey yg mungkir janji..

   Delete
 19. Apaaa....Macam tak caya pulak benda macam ni boleh berlaku di negara tercinta ni kan kengkawan semua????

  Cina DAP demonstrasi bantah Guru Melayu bertugas di SMJK(C) Pulau Sebang, Melaka

  Demonstrasi tersebut telah dibuat dari jam 6:00 pagi tadi sehingga jam 7:00 pagi di hadapan SMJK Pulau Sebang berhubung isu Guru Penolong Kanan (GPK) 1 yang bukan dari aliran Cina ditugaskan di sekolah berkenaan.

  Bantahan dianjurkan oleh Lembaga Pengelola Sekolah (LPS) SMJK yang diketuai oleh LEE KHEE YOON, Pengerusi LPS SMJK Pulau Sebang.

  LEE KHEE YOON merupakan salah seorang pemimpin DAP tempatan. Bantahan tersebut telah dihadiri seramai lebih kurang 30 orang Cina. Antara yang dikenali termasuklah:

  (1) YANG YIN CHONG – Pengerusi Dong Zhong Negeri Melaka
  (2) LIM MENG KING – Setiausaha Dong Zhong Negeri Melaka
  (3) LEE YON HUA – Presiden Sekolah-Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKC) Malaysia.
  (4) KHOO PAOY TIONG – ADUN Ayer Keroh
  (5) GINIE LIM SIEW LIN – Naib Ketua PKR Cabang Alor Gajah
  (6) VEERAPAN A/L SUPARMANIAM – ADUN Repah

  Dalam tunjuk perasaan itu, kumpulan terbabit telah menaikkan dua sepanduk besar berukuran 2×6 kaki yang mengandungi tulisan dwi-bahasa iaitu Cina dan Melayu. Antara isi kandungan kain rentang tersebut adalah:

  (a) KAMI MEMBANTAH GURU YANG TIDAK BERKELAYAKAN BAHASA CINA SEBAGAI GURU PENOLONG KANAN 1 SMJK PULAU SEBANG.

  (b) TETAP MEMBANTAH JABATAN PELAJARAN NEGERI MELAKA MENGHANTAR SEORANG GURU PENOLONG KANAN 1 YANG TIDAK MEMPUNYAI ALIRAN CINA KE SMJK PULAU SEBANG.

  Pengerusi Dong Zhong Negeri Melaka, Yan Yin Chong dalam ucapannya berkata, apa yang mereka lakukan adalah mempertahankan hak sekolah tersebut dan hanya menuntut agar guru yang beraliran Cina sahaja dibenarkan bertugas di sekolah berkenaan.

  Ini kerana hak mereka sebagai kaum cina yang sudah membayar cukai, jika dibenarkan bangsa Melayu mengajar kaum cina, inilah punca rasis.

  Dia juga mendakwa, SMJK Pulau Sebang merupakan sekolah Cina TETAPI TELAH DIJAJAH oleh Melayu memandangkan 60% daripada guru-guru di sekolah tersebut adalah guru-guru Melayu.

  Menurutnya lagi, disebabkan lebih ramai guru Melayu di sekolah itu, maka seluruh warisan, pendidikan dan kebudayaan serta kesenian orang Cina telah terhakis secara perlahan-lahan.

  Bukan itu sahaja, kerajaan menerusi Kementerian Pelajaran mempunyai niat jahat untuk menghapuskan Cina dan seluruh sistem pendidikan Cina apabila secara beransur-ansur menjadikan sekolah-sekolah Cina sebagai sekolah campuran.

  Pendapat Pengerusi Dong Zhong Melaka itu dipersetujui oleh Pengerusi Lembaga Pengelola Sekolah SMJK Pulau Sebang, Lee Khee Yoon yang berkata, LPS SMJK Pulau Sebang berpendirian, Jabatan Pelajaran Negeri Melaka seharusnya akur dengan tuntutan mereka agar dihantar seorang Guru Penolong Kanan 1 yang beraliran Cina.

  Manakala Lee Yoon Hua pula berkata, sekolah-sekolah Cina perlu dipertahankan kerana wujud perjanjian semenjak tahun 1961 manakala demonstrasi yang dilakukan pagi tadi, tidak mempunyai sebarang maksud politik mahupun bertujuan perkauman walaupun yang dinyatakan adalah hak-hak Cina dan tentangan terhadap guru-guru Melayu.

  1 Malaysia adalah bermakna menghormati hak orang cina, tetapi kesaksamaan status Bumiputera perlulah dihapuskan baru ianya menampakkan keadilan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Malah dia turut menggesa agar orang Melayu turut bangun menentang dan mempertahankan hak-hak sekolah Cina.

   Sependapat dengan Pengerusi Dong Zhong Melaka, Pengerusi Sekolah-Sekolah Jenis Kebangsaan Malaysia itu juga kecewa kerana Kementerian Pelajaran telah beransur-ansur menjadikan SJKC sebagai sekolah campuran.

   Bagi mereka, SJKC khas untuk orang cina sahaja, tetapi SMK perlu dibuka kepada semua kaum.

   Hari ini, jam 7:40 pagi tadi, Pengetua Sekolah SMJK Pulau Sebang, TEE KIM THIENG telah mengadakan pertemuan dengan semua guru-guru sekolah.

   Dalam pertemuan tersebut, Pengetua yang bimbang peruntukan daripada Kementerian Pelajaran disekat, telah memaklumkan bahawa sekolah tidak akan turut serta dalam demonstrasi tetapi mereka menyokong demonstrasi yang dilakukan di luar sekolah itu.

   Kata pengetua, menyokong tidak menjadi kesalahan, sokong tak bermakna terlibat.

   Pertemuan itu turut dihadiri oleh Cikgu Md. Nor bin Md. Yusof yang dibantah oleh Lembaga Pengelola Sekolah. Cikgu Md. Nor bin Md. Yusof telah dihantar ke SMJK Pulau Sebang sebagai Penolong Kanan 1 untuk menggantikan Cikgu Hj. Radzuan bin Kamaruddin yang sudah bersara pada 28 Februari 2014 lalu.

   Sama seperti Cikgu Radzuan, Cikgu Md. Nor juga tidak fasih berbahasa Cina. Cikgu Md. Nor telah melapor diri untuk memulakan tugas di SMJK Pulau Sebang pada 2 Mei 2014 lalu.

   SMJK Pulau Sebang merupakan SEKOLAH BANTUAN MODAL KERAJAAN yang mempunyai 69 orang guru. Terdapat seramai 40 orang guru Melayu, 19 orang Cina dan 9 orang India bertugas di sekolah berkenaan.

   Pelajar-pelajarnya pula adalah seramai 993 orang dengan pecahannya 72 orang Melayu, 743 orang Cina dan 178 orang India.

   Delete
  2. Kalo cina mesti DAP?...ade cop kat dahi?...

   Delete
  3. Kalu mlayu mesti umno dan ppbm dan pas pong cina dap cop juge tang palak bapak-bapak dan juga palak-palak bapak dgnkaki
   Sampe jadi binggong dan benggong sonyap dan sopi sampe palak bapak-bapak dan palak-palak bapak tak boleh nak panggong pong takpa .
   Punya takot sampe tak berani nak mengetiag kata urang kampong teman.
   Kwah kwah kwah kwah kuah..

   Delete
 20. Rasanya korang tentu dah maklum berita ni..tapi bukan lah satu kesalahan pulak kalau aku ulang siarkannya lagi sekali...boleh kan ???

  Bekas Naib Presiden UMNO yang juga Ahli Parlimen Semberong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein masih lagi bersama UMNO, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Menurut bekas Presiden UMNO itu, beliau bertanya sendiri kepada Hishammuddin selepas banyak khabar angin dan persoalan timbul susulan tersebar gambar beliau sekeluarga bercuti bersama Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

  “Saya nak beritahu bahawa beberapa hari lalu Datuk Hishammuddin memberitahu saya bahawa dia akan tetap kekal dalam UMNO. Jadi gambar-gambar dia bercuti dengan Azmin Ali dan sebagainya itu memberi macam-macam tafsiran.

  “Tetapi saya tanya dengan terus terang, dia kata dia tetap akan kekal dalam UMNO,” kata Najib di Shah Alam, Isnin.

  Najib juga menasihati Hishammuddin supaya sayanglah hasil daripada UMNO yang merupakan darah daging dan tidak boleh buat sesuatu yang boleh menyebabkan parti itu rosak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maka ranaplah cerita Azmin berkolaborasi dgn hishamudin untuk jatuhkan anwar...

   Aku pon rasa tak mungkin hidhamudin akan masuk Bersatu...tak mungkin hishamudin dan azmin nak duduk belakang boboi....mereka lebih senior dari boboi yg lemah...

   Hishamudin masih ade pluang pimpin umno...

   Delete
 21. Fuyooo..Ini lah akibatnya...Bila hati dah hitam, meja ping pong dan pentas boleh lipat pun tak kenal 😂

  Viral di media sosial oleh Maha Cai Pakatan Harapan DAP kononnya DS Najib berucap di atas meja ping pong.

  Maka berbondong-bondong lah penganut PH mempercayai dan tolong sebarkan.

  Mungkin akal mereka terlalu cetek untuk membezakan meja ping pong dengan pentas mudah alih/pentas boleh lipat atau ‘mobile stage/foldable stage’.

  Terlalu kurang pengetahuan mereka sampaikan garisan dan ketinggian meja ping pong pun mereka tak tahu, mungkin tak pernah melihat meja ping pong.

  Kalau Pakatan Harapan nak beli boleh buat beli secara atas talian di Lazada. Semak harga dahulu takut nanti pembekal ‘mark-up’ harga macam portable PA system sekolah.

  ReplyDelete
 22. PKR Vice-President Zuraida Kamaruddin today launched a veiled attack on party supremo Anwar Ibrahim in a lengthy article published by Utusan Malaysia, questioning party leaders and those whom she said undermined democracy by propping up the top line-up with their own men.

  “In most established parties in Malaysia, the early stage of damage is now taking place among the grassroots. There are those in the party leadership who wantonly deny the voice of the grassroots.

  “For instance, there are parties which appoint those who lost in the party elections by placing them in the same rank as those who won. This is a blatant betrayal of the grassroots’ wishes,” said the housing and local government minister, who was aligned with deputy president Mohamed Azmin Ali in the recent party elections.

  Azmin and former Pandan MP Rafizi Ramli, who has branded himself an Anwar loyalist, were locked in a fierce contest for the deputy presidency.

  Azmin managed to retain the post by winning narrowly in several states.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini koonco azmin...puak yg dah rasa tersepit..

   Delete
 23. Ramai pihak kecewa dengan 8 bulan pertama pentadbiran PH, kata penganalisis

  Alyaa Alhadjri
  14 Jan 2019, 10:38 malam (Dikemaskini 14 Jan 2019, 10:38 malam)

  A A
  Pemerhati politik Malaysia Bridget Welsh hari ini berkata terdapat kekecewaan umum berhubung prestasi kerajaan Pakatan Harapan (PH) selepas lapan bulan gabungan itu mengambil alih kerajaan pusat.

  Jelas Welsh, dengan isu hubungan kaum terus menjadi latar politik Malaysia, PH secara tidak langsung telah meminggirkan penyokongnya.

  "Presiden AS Donald Trump bergantung kepada penyokong terasnya untuk terus berkuasa, dan kita tidak menyaksikan perkara seumpamanya di Malaysia.

  "Semua pihak boleh dikatakan kecewa," kata Welsh pada forum yang diadakan sebagai sebahagian pengisian program 'Membina Malaysia Baru: Agenda dan Aspirasi' anjuran Help University.

  Welsh turut menyamakan Malaysia dengan keadaan semasa di Myanmar yang menurutnya menyaksikan agenda pembaharuan demokrasi berjalan perlahan dan hampir terbantut.

  Welsh, yang menggambarkan prestasi semasa PH sebagai membimbangkan, mengaitkan kekecewaan orang ramai dengan pendekatan PH yang menurutnya cuba meningkatkan perwakilan Melayu di parlimen.

  Selain itu, Welsh juga menggesa agar isu kepimpinan dan peralihan kuasa dari Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim segera diselesaikan.

  "Kita ada persaingan kuasa berlaku berhubung peralihan kuasa Mahathir kepada Anwar.

  "Ia disemarakkan oleh penyokong kedua-dua pemimpin ini.

  "Ia merupakan kesan rasa tidak percaya antara kedua-dua pihak dalam sistem dan ia sebenarnya menyebabkan negara tidak stabil," katanya

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kajian oleh Rapizi tak betul....Anallis dari pakar antarabbangsa pon tak betul jugak?...

   Rakyat malaysia perlu tahu madey tumbangkan najib bukan kerana nak selamatkan malaysia....hanye kerana najib tak ikut perintah...kalo najib ikut perintah najib masih kekal pm...

   Ape madey selamatkan?....janji manipesto pru madey tak mau tunaikan...

   Kerosakan tol dan ptptn kpd rakyat madey tak baiki...kenaikan harga barang madey biarkan..

   Delete
 24. Keadaan kesihatan Suman dah makin gawat
  Di Hospital Sult Aminah, dia kini sdg dirawat
  Sanak sedara dan waris, elok lah pergi lawat
  Bukan apa, takut kalu menyesal jika terlewat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora,

   Aku masih tertunggu-tunggu, toksah banyak songel.

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
  2. Wah..,Wak udah sedar & kembali beraksi
   Hati2lah Wak, nanti jatuh pulak katil besi
   Lagi pulak, awak tu masih lagi pucat lesi
   Nanti teruk pulak Wak, dimarah dek misi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Stop bullshitting with your thrash pantatoon. As usual, you're not responding to my challenge, Kejora. Admit you're so scared that you literally peed your pants running away from me again and again.

   I repeat.... gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 days hereof

   Delete
 25. Suman iblis, di dunia dah pun dapat balasan
  Kini kat wad hospital dia sdg koma pengsan
  Kita berdoa je lah sbg ingatan sesama insan
  Waris terdekat boleh lah tempah batu nesan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora,

   Aku masih tertunggu-tunggu, toksah banyak songel.

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
  2. Wah..,Wak udah sedar & kembali beraksi
   Hati2lah Wak, nanti jatuh pulak katil besi
   Lagi pulak, awak tu masih lagi pucat lesi
   Nanti teruk pulak Wak, dimarah dek misi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Stop bullshitting with your thrash pantatoon. As usual, you're not responding to my challenge, Kejora. Admit you're so scared that you literally peed your pants running away from me again and again.

   I repeat.... gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 days hereof

   Delete
 26. Kenapa udah habis menyepi, cai-cai durjana
  GMN@Alli@Zenda@Ip beruk, udah ke mana
  Takkan dah siang hari, masih membuta lena
  Mari le masuk blog, kita meriahkan suasana

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora,

   Aku masih tertunggu-tunggu, toksah banyak songel.

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
  2. Wah..,Wak udah sedar & kembali beraksi
   Hati2lah Wak, nanti jatuh pulak katil besi
   Lagi pulak, awak tu masih lagi pucat lesi
   Nanti teruk pulak Wak, dimarah dek misi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Stop bullshitting with your thrash pantatoon. As usual, you're not responding to my challenge, Kejora. Admit you're so scared that you literally peed your pants running away from me again and again.

   I repeat.... gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 days hereof

   Delete
 27. Suman lahanat asyik menghina org sentiasa
  Sepanjang hidup, dia bergelumang dgn dosa
  Di hospital dlm kesakiitan, menanti jer masa
  Kat akhirat nanti akan lebih berat dia disiksa

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora,

   Aku masih tertunggu-tunggu, toksah banyak songel.

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
  2. Wah..,Wak udah sedar & kembali beraksi
   Hati2lah Wak, nanti jatuh pulak katil besi
   Lagi pulak, awak tu masih lagi pucat lesi
   Nanti teruk pulak Wak, dimarah dek misi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Stop bullshitting with your thrash pantatoon. As usual, you're not responding to my challenge, Kejora. Admit you're so scared that you literally peed your pants running away from me again and again.

   I repeat.... gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 days hereof

   Delete
 28. Isu Air: PAS Cabar Muhkriz Nyatakan Hak
  Pas Kedah nafi tamak kuasa
  Ahmad Fakhruddin Sheikh Fakhrurazi

  ALOR SETAR 14 Jan. - Pas negeri mencabar Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir untuk memberi tekanan kepada kerajaan Pusat bagi mendapatkan tunggakan bayaran sebagai balasan penyediaan hutan simpan yang digunakan untuk lokasi tadahan air di negeri itu.
  Pesuruhjayanya, Dr. Ahmad Fakhruddin Sheikh Fakhrurazi berkata, sumber bekalan air di negeri ini, Perlis dan Pulau Pinang adalah berpunca daripada tadahan air di Ulu Muda yang berkeluasan 103.103 hektar iaitu di hutan simpan Kedah.
  Dalam hal itu, ujar beliau, Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli digesa menyemak semula kadar bayaran geran bagi tujuan tadahan air di Ulu Muda supaya jangkaan kenaikan tarif air di Pulau Pinang akan turut memanfaatkan Kedah yang menyediakan lapangan tadahan berkenaan.
  "Jangan cakap saja berdegar-degar hendak perjuangkan hak rakyat menjelang pilihan raya, tetapi apabila menang, rakyat diketepikan," katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.
  Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, Ahmad Fakhruddin berkata, rakyat Kedah juga tertanya-tanya sama ada kenaikan tarif air turut melibatkan mereka kerana kualiti perkhidmatan bekalan air di negeri itu sentiasa menjadi bahan bualan

  ReplyDelete
 29. Suman di wad, wayar & paip serabut serabai
  Dah tak lamai lagi le tu, kubur sdg melambai
  Tak tau le nasibnya dlm tanah, ini ma chi bai
  Terpekik terlolong le dia nanti, malaikat tibai

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Kejora,
   Kau takut ker.....??

   Aku masih tertunggu-tunggu, toksah gormal.

   Gather your gut, lets meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
  3. Wah..,Wak udah sedar & kembali beraksi
   Hati2lah Wak, nanti jatuh pulak katil besi
   Lagi pulak, awak tu masih lagi pucat lesi
   Nanti teruk pulak Wak, dimarah dek misi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  4. Stop bullshitting with your thrash pantatoon. As usual, you're not responding to my challenge, Kejora. Admit you're so scared that you literally peed your pants running away from me again and again.

   I repeat.... gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 days hereof

   Delete
 30. Suman kini, sdg menanggung hukum karma
  Di wad hospital, si tua ini sdg terlantar koma
  Marilah kita pembaca, tolong doakan sama2
  Semoga jasad dajal ifrit ni bumi akan terima

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora,
   Kau takut ker.....??

   Aku masih tertunggu-tunggu, toksah gormal.

   Gather your gut, lets meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
  2. Wah..,Wak udah sedar & kembali beraksi
   Hati2lah Wak, nanti jatuh pulak katil besi
   Lagi pulak, awak tu masih lagi pucat lesi
   Nanti teruk pulak Wak, dimarah dek misi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Usah lah Wak cabar mahu buat muslihat
   Aku pun tak sabar pala nko nak ku pahat
   Kalu nak jumpa pun, tunggu le Wak sihat
   Duduk lah elok2, dlm wad itu beristirehat

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  4. Dengan ijin tuan yg amponya pamton.

   Suman iblis, di dunia dah pun dapat balasan
   Kini kat wad hospital dia sdg koma pengsan
   Kita berdoa je lah sbg ingatan sesama insan
   Waris terdekat boleh lah tempah batu nesan

   Sediakan payong sabelom hujan.
   Sabelom kuboran sediakan bato nesan.
   Kwah kwah kwah kuah kuah.

   Delete
  5. Stop bullshitting with your thrash pantatoon. As usual, you're not responding to my challenge, Kejora. Admit you're so scared that you literally peed your pants running away from me again and again.

   I repeat.... gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 days hereof

   Delete
 31. Kasihan Suman tua, cacai panji hitam Kerala
  Si tua bebal ni, mmg sengaja mahu cari bala
  Tadi dalm wad hospital dia bangun buat gila
  Kena sejarum misi suntik, baru lelap semula

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stop bullshitting with your thrash pantatoon. As usual, you're not responding to my challenge, Kejora. Admit you're so scared that you literally peed your pants running away from me again and again.

   I repeat.... gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 days hereof

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...