Thursday 3 January 2019

TUN MAHATHIR MASIH ADA KECENDERUNGAN MAHU JADI PM LEBIH DARIPADA DUA TAHUN


Sebelum ini, ayat yang biasa kita dengar daripada Tun Mahathir Mohamad berhubung peralihan kuasanya kepada Anwar Ibrahim ialah ia akan dilakukan dalam tempoh dua tahun selepas beliau memegang jawatan itu.


Berkali-kali tempoh dua tahun itulah yang disebut oleh Tun Mahathir sebagai jangka masa yang sesuai untuk beliau menerajui negara buat sementara waktu sebelum menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar.


“Saya berjanji saya tidak akan kekal lama sebagai Perdana Menteri. Mungkin dua tahun, mungkin lebih, mungkin kurang,” demikian antara yang pernah disebut Tun Mahathir.


Tetapi, kalau bertekad hanya mahu jadi Perdana Menteri selama dua tahun, kenapa masih ada perkataan “mungkin” yang  Tun Mahathir gunakan?


Apakah maksudnya?


Kemudian, di suatu ketika yang lain beliau berkata, jika Anwar setuju memberi laluan, dapatlah beliau menjadi Perdana Menteri selama dua setengah tahun.


“Dua tahun atau.....tak tahulah, kalau dia (Anwar) beri izin, dapatlah dua tahun setengah,” katanya sambil melirik kepada Anwar yang ketika duduk di sebelahnya.


Sekali lagi, kenapa masih ada ayat tergantung “atau” dan cuba meminta ihsan daripada Anwar untuk menjadikannya Perdana Menteri selama dua tahun setengah?


Bukankah jangka masa dua tahun itu disebut dan dipilih sendiri oleh Tun Mahathir?


Bagaimanapun, ketika menyampaikan ucapan penggulungan dalam Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu baru-baru ini, kenyataan Tun Mahathir mengenai peralihan kuasa ternampak sangat jelas.


Katanya, beliau tidak berhasrat menjadi Perdana Menteri melebihi tempoh dua tahun berikutan faktor usia dan kesihatannya.


“Itu yang mereka minta (lebih lama menjadi Perdana Menteri), saya kena jaga kesihatan saya sama. Saya dah tua,” kata Pengerusi Bersatu itu lagi.


Namun semalam  pada 2 Januari 2019, dalam satu interbiu dengan akhbar Cina, ada kontradiksi dalam kenyataan yang disebut oleh Tun Mahathir berhubung peralihan kuasa itu.


Sementara beliau menyatakan akan tetap menepati janji untuk menjadi Perdana Menteri selama dua tahun saja, sambungannya agak pelik iaitu, “Mungkin lebih sikit, tapi saya sudah janji. Saya akan tunaikan janji,” katanya lagi.


Setelah menyebut hanya akan menjadi Perdana Menteri selama dua tahun saja, mengapa masih ada sambungan ayat yang berbunyi, “mungkin lebih sikit...” lagi?


Selain itu, Tun Mahathir juga memberitahu, Anwar tidak pernah memaklumkan hasratnya mahu menjadi Perdana Menteri lebih awal daripada tempoh dua tahun yang dicadangkan.


Apakah dengan tidak pernah memaklumkan mahu menjadi Perdana Menteri lebih awal daripada dua tahun, bermakna Tun Mahathir tidak boleh menyerahkan jawatan itu lebih awal kepada Anwar?


Daripada sekian banyak lafaz kata daripada mulut Tun Mahathir berkaitan peralihan kuasa, meskipun selalu mengatakan beliau akan tetap berpegang kepada janji, beliau juga kerap menggunakan perkataan “mungkin” atau perkataan-perkatan lain yang bermaksud kabur di penghujung kata-katanya.


Kenapakah begitu?


Tidakkah penggunaan perkataan “mungkin” dan lain-lain perkataan itu, bahkan sesekali meminta izin daripada Anwar untuk lanjutan masa itu menunjukkan Tun Mahathir sebenarnya mahu lebih lama iaitu melebihi dua tahun menjadi Perdana Menteri?


Tidak bolehkah Tun Mahathir bercakap dengan ayat yang jelas dan terang mengenai penyerahan kuasa kepada Anwar itu, bukan dalam bahasa yang kabur serta boleh ditafsir macam-macam atau tanpa perlu ada perkataan “mungkin” dan lain-lainnya?


Dalam usia sudah mencecah 93 tahun dan 95 tahun pada dua tahun akan datang, apa lagi yang Tun Mahathir mahukan dalam hidupnya?


Tidak puaskah lagi dapat jadi Perdana Menteri sebanyak dua kali, dengan ketika bersama UMNO dahulu sudah selama 22 tahun lamanya? (ShahbudinHusin 03/01/2019)

154 comments:

 1. Inilah dia kisah Bersatu ciput cap munga
  PRU 14, dgn PKR depa menumpang tuah
  Bila menang, depa ini nak berlagak singa
  DSAI depa rancang nak kasi makan kuah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Cai2 panji hitam mula sumpah seranah
  Sebab kedudukan Boboi PM dah gawat
  Sblm PRU depa cakap DSAI kena fitnah
  Udah menang, depa kata dia itu peliwat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahh


  Depa tumpang PKR menentang dacing
  Mau selamat negara, konon didendang
  Bila menang, DSAI depa ni nak kencing
  DSAI pulak depa rancang mau tendang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahh


  Dulu kemain, pujuk DSAI untuk bersama
  Lambang mata satu PKR, depa tumpang
  Kini DSAI jadi PM, depa tak mahu terima
  Dekat ketua PKR itu, depa tala senapang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU dulu Anwar depa puji melangit
  Berjanji pulak DSAI sbg PM akan dinobat
  Sudah menang, DSAI dikata busuk tengit
  DSAI pula, depa katakan peliwat musibat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU, kata DSAI udah insaf bertobat
  Janji pulak nak bagi dia perdana menteri
  Udah menang, DSAI depa mau perambat
  Cai2 asyik kutuk, maki cerca dia tiap hari

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Dulu depa ni bersama PKR kasi BN kalah
  Seia sekata di dlm PH mengorak langkah
  Kini sifat munafiq puak ini udah terserlah
  Anwar nak jadi PM depa ni mau pangkah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU, depa ini rela sembah melutut
  TDM ikut 'bebas Anwar', plakad diangkat
  Kini depa risau bila janji PM, DSAI tuntut
  Nak jatuhkan DSAI pulak, depa berpakat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU, depa tu lembut gigi dari lidah
  Konon nak kembali negara punya daulat
  Lps PRU, DSAI rasa menyesal tak sudah
  Baru dia sedar, yg dia itu hanya diperalat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU, depa 'join' jadi pembangkang
  Konon mahu bantu, perjuang Reformasi
  Udah menang, kata Nuar main belakang
  Jwtn PM dekat DSAI, depa tak mau kasi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU DSAI depa gi melutut sembah
  Siap dengan jwtn PM, depa berbuat janji
  Bila menang, sekelip mata cai2 berubah
  PM tak bagi, lps tu, DSAI depa cerca keji

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU, berjanji akan sama2 perintah
  Berjanjii pulak, DSAI akan dilantik ketua
  Bila dah menang, DSAI terus kena getah
  Depa mau dikekalkan PM yg dah sgt tua

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cian pun ade ngan Budin nii.. posting 2..3 kali sehari...ade yg acu pistol kat kepala kot...

   Delete
  2. Tiadalh kurang tiadalah lebih..
   Sokong yg benar,jgn kata x boleh..
   Pantun dsaji itu bro,ada yg muka mengelebih..
   Binggung tersandor airliur melelih..

   Sudah berjanji nak berpatah..
   Sebelum berkuasa anwar dipapah..
   Berlagu bernyanyi tun disembah..
   Dah mengila puak puaka gelabah..

   hahehhehhehhehpuakhantubedebah

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete
  4. JASA BAKTI TUN M KPD DUNIA ISLAM YG TIDAK ADA PADA PEMIMPIN2 LAIN - Tak juga Anwar, Pak Lah maupun Najib.

   Saya hingga hari ini kagum dengan konsistensi Tun Dr Mahathir yang tidak pernah rasa gentar untuk menyelar Regim Zionis yang dilihat semakin hilang sifat kemanusiaan dalam diri mereka.

   Apa yang terjadi pada Pemimpin Dunia Islam yang lain seperti Muamar Gaddafi, Hosni Mubarak dan Saddam Hussin sedikitpun tidak melemahkan semangat Tun Mahathir untuk bersuara mengkritik Israel secara terbuka. Bagi Tun Mahathir, strategi Yahudi menjatuhkan Pemimpin Islam yang bersuara lantang sedikitpun tidak melemahkan semangatnya untuk menegakkan kebenaran di peringkat antarabangsa.

   Keberanian Tun Dr Mahathir bukan sahaja dalam negaranya sendiri malah Ulama Dunia terkenal, Sheikh Imran Hossein menyatakan Tun Dr Mahathir adalah satu-satunya pemimpin Islam di dunia yang berani bersuara di peringkat antarabangsa.

   Tegas Sheikh Imran lagi, Tun Dr Mahathir berani mengkritik Barat dan juga Yahudi tanpa rasa takut atau gentar demi menegakkan Islam.

   Dunia tidak akan lupa Tun Dr Mahathirlah yang menggerakkan negara Islam yang lain untuk membantu Bosnia Herzegovina ketika umat Islam disana dibunuh seperti binatang oleh pengganas Serbia.

   Dunia juga tidak lupa Tun Dr Mahathirlah yang menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam kita ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu.

   “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” – Tun Mahathir.

   Ketika era Yasser Arafat, Tun Dr Mahathir pernah menangis ketika melawat “bunker” yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestin. Beliaulah pemimpin Islam yang Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

   Saya juga teringat satu ketika Tun mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat Islam demi untuk melepaskan sekatan ekonomi oleh Amerika Syarikat sekutu Israel.

   Amat membanggakan bila pakar2 analisis politik dunia yang menganggap Mahathir merupakan seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil. Beliau bukan hanya berjaya memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya.

   Mudah-mudahan “Legasi Keberanian Tun M” kekal di bumi keramat ini. Mungkin kerana inilah maka Malaysia masih lagi Allah swt kekalkan keamanan walaupun diuji dengan pelbagai ujian dari anasir dalam dan luar negara.
   ----------------------------------------------------
   Apa jasa Kejora pula yer selain menghina cerca zat Allah SWT dgn ungkapan kejinya.....

   "Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat".

   Naudzubillah.....!!

   Delete
  5. hadith Nabi, kebaikan seseorang itu kita tidak nampak, tetapi keburukan seseorang itu kita nampak. Budin oh budin sedarlah diri sikit. TERBAIK

   Delete
  6. IR, lupakah bagaimana DSN dicaci maki. Kebaikannya langsung tak di ambilkira. Bila kena batung hidung sendiri baru tersentak?

   Delete
  7. Janji Melayu. Sudah beratus kali mungkir janji, tetap x serik² jugak.

   Delete
  8. Wak Suman...kita orang tengok kat blog ni...sejak Mr J masuk balik, takde sekali pun Wak berani membalas komentar2nya...apa sal errrk....takut ke ngan Mr J tu haah?????

   Delete
  9. Kesian2..apa pun Allah maha berkuasa..

   Delete
  10. Suman ngan cendol berpisah tiada.. kih kih kih

   Delete
  11. Memang la DUA Budin oi.. tapi bukan dua tahun tapi batu dua gamaknye...! kih kih kih. Tapi antara si Mail TMJ ngan Madey dah tentu Gwa sokong yang nama ada pangkal T! Tentulah TUN MADEY yang kool lagi Lagend! Yang banyak jasanya pada Negara dan bukan yang sembang kencang! Tapi janji jangan lupa aaa. Pasal sendiri sedia maklum yang diri tu dah tua bangka.. heh heh heh.

   Delete
  12. Pegi daaa, tak abis menyamar. Sekejap Abg Din jah, sekejap xarjuna lah, sekehap, sekejap Enculez Vous, entah apa2 Kejora merepek menunjukkan lawak bodohnya.

   Delete
  13. TongGeng..TongGeng...

   Toksah alih tiang gol....

   Ingatkan kau bagus betol...??
   Kiranya Hang kebun setakat bercangkol
   Cakap berdegar tapi tak berkontol

   Apa kata engkau/J saja gantikan tempat kejora yg pengecut itu bersemuka dgn aku untuk buat perhitungan siapa benar siapa klentong -
   Amacam, berani.....??

   Oh yer, kau kan masih berhutang dgn aku tak berani muncul di Padang Merbuk tahun sudah, tak gitu...???

   Delete
  14. This comment has been removed by the author.

   Delete
  15. TongGeng...oh TongGeng...

   Kecuali Pas Pis Pus & segelintir Umngok, majoriti rakyat Malaysia & hamoir semua masyarakat antarabangsa pandang Najib dah tak televant lagi. Dia ibarat benda scrap/reject yg dah obsolete (luput) tinggal tunggu masa untuk dimusnahkan gara2 tak ikut spesifikasi, SOP & Standing Order - satu liabiliti berat yg amat memudarat lagi merugikan.

   Delete
  16. Othman, sebenarnya 75% Melayu/Islam undi PAS dan UMNO. Saudara sebenarnya berada dipihak jumhur kafir dan liberal. Muhasabahlah. Terlebih kagum seseorang walau jelas nampak dustanya bukanlah satu jalan yg baik. Taksub politik begitu dan bermusuhan dengan jamaah Muslim tiada kebaikan akhirat. Jangan kata kata aku ini cuma terbayang di padang masyhar. Beringatlah pada sekarang.

   Delete
  17. Abis tuu, heran ajaib Tun M & PH pimpinannya pula yg direstuui & dapat barakah Ilahi menawan Putrajaya sampai2 pemimpin luar negara datang mengunjung hormat, diawali dgn Sultan Brunei, pm Spura, pm Pakistan dll. Ada yg ingin menimba ilmu rahsia kejayaan Tun M membangun nrgara.

   Delete
  18. Wak..Tak nak citer ke pasal Tun ke China dan Brunei untuk meminjam wang dari mereka...tapi tak dilayan haah????

   Delete
  19. Othman, kaum Yahudi banyak kuasai urusan dunia kini. Namun tidak bermaksud mereka dapat barakah Ilahi. Malah kebanyakan mereka hanya bahan api neraka disebabkan kufur mereka pada Allah. Begitu juga bila kaum Mukminin menerima tamparan pada perang Uhud tidak bermakna bahwa kafir Quraisy terima barakah Ilahi. Pengetahuan agama yg cetek ditambah dengan taksub sangat menutupi mata hati kita Othman. Membawa kita sesat jalan...

   Delete
  20. Buktinya mana, kalau ada sumber dari mana, bila diterbitkan atau linknya....???

   Delete
  21. Mr J...iya ke 75% melayu yg undi PAS UMNO tu masuk syurga

   Delete
 2. Replies
  1. Maka Si Ayah berkata dgn Janjian, "segala harta ini kepunyaan mu, anak".

   Bila masa nya tiba, tidak di ketahui oleh anak, harta harta tersebut susah menjadi kepunyaan bank.

   Anak tetap melaung laung, Ayah Mungkir Janji. Lupa Akan Anak selama ini, segala kemewahan yg anak dapat, tak lain Dari harta nya sendiri.

   Delete
  2. Melayu pegang pd janji, bangsa yg Maju pegang pd "Perjanjian Yg Di Menterai"

   Agak nya lah, jika Utk Menteraikan perjanjian, satu Dari " covenant" memerlukan Amwar elak Dari gejala main belakang.

   Blh Anwar terima "perjanjian" tersebut?

   Delete
  3. Seronok bilamana yg mengharap bersembunyi dgn alasan dan andain.

   Percaya itu satu kepercayaan. Tidak Percaya itu satu kepercayaan juga.

   Bukan bagitu....

   Delete
  4. Hahaha, "Utk Menteraikan perjanjian, satu Dari " covenant" memerlukan Amwar elak Dari gejala main belakang."

   Utk Najib pulak, perlu pulang semua RM2.6 billion yg di curi dari 1MDB itu.

   Plus interest.

   Plus ganti rugi 1MDB hilang peluang niagakan wang itu.

   Plus komisen yang GENG NAJIB bedebah songlap.

   Delete
  5. GNM, janganlah pandai pandai tuduh. Polis dan SPRM sendiri pun tak berani tuduh DSN curi duit 1MDB dimahkamah. Cuma tuduhan gubahan wang yg tiada langsung dikaitkan dengan 1MDB. DOJ pun dah tutup kes Equanimity. Kes 1MDB makin layu....peliharalah akhirat saudara. Jangan jadi mangsa idola. Tiada syafaatpun mampu diberinya ketika amal dibicara.

   Delete
  6. Mt J ..najib tidak dituduh mencuri kerana tiada laporan najib pecahkan pejabat 1 mdb...wang dalam akaun bank najib wang dari 1 mdb...

   Jangan pura2 bodooh plak mr J...ko tu ade masters....masters dlm ilmu temberang?..

   Delete
  7. Anon lebih pandai pada SPRM yg hanya mampu kenakan tuduhan pengubahan wang. Baca tuduhan betul betul. Langsung tiada dikaitkan dengan 1MDB. Memang tujuan kenakan tuduhan sedemikian untuk menipu sebahagian manusia seperti Anon yg tidak teliti membaca. Hingga kini tiada siasatan yg buktikan 1MDB hilang wang dan berapa banyak wang yg hilang. DOJ pun dah lepas Equinamity dan kes 1MDB di US dah layu...buat apa terlibat fitnah Tun dan PH. Tiada kebaikan di akhirat. Ramai manusia yg jadi bahan api akhirat akibat terikut ikut manusia fasiq yg lain.....

   Delete
 3. Jadi apa tunggu lagi Pak Sheikh...

  Silalah langgar Tun dengan segera di atas alasan 'saya melihat Tun ada kecenderungan untuk kekal melebihi 2 tahun, jadi saya pun langgarlah dia sebelum cukup tempoh dua tahun.. "

  Silakanlah langgar Tun.. Guna blog Budin untuk tunjuk sakit jiwa tu buat apa... Langgar je la...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masing masing rakus nak kuasa.
   Entah apa rakyat dapat selain merana. Bila sudah hilang Mahaphoria.
   Maka barulah mata akan terbuka.
   Namun sudah tergadai kemakmuran negara
   Dan sudah terpinggir tuntutan agama

   Delete
  2. Ulang siar:-

   john doe3 January 2019 at 13:20
   Mr J sudah kembali,

   Baguslah kerana kini saya berpeluang untuk berkata kepadanya sesuatu yang telah saya katakan kepada pendusta-pendusta lain iaitu Kejora yang memperolok-olokkan dan GENG NAJIB yang beralasan.

   Wahai Mr J si pendusta yang memutarbelit. Silakan bersukaria menjalankan kerja-kerja dusta dan fitnah putarbelit kamu selagi kamu masih ada tempoh.

   Zaman fitnah sudah hampir ke hujung dan segala fitnah dan pendustaan akan tewas mutlak di KLIMAKS.

   Kamu sebagai pendusta dan ahli fitnah juga akan tewas mutlak bersama-sama pendustaan dan fitnah.

   Teruskan kerja-kerja pendustaan kamu asal kelak jangan cakap John Doe tak payung.

   Mr J telah diberikan nasihat dan peringatan. Mr J hanya sedang menjalani tempoh. Apabila tempohnya tamat Mr J sedikitpun tidak akan teraniaya.

   Innalillahi wainna ilaihi raji'un.

   Bersaksilah Mr J bahawa aku telah pun memberikan peringatan itu ke atas kamu.

   Wallahu a'lam.

   Delete
 4. ...maka Anwar kena cenderung utk menunggu . Jika dlm penungguan, hanya memelukan sidikit " bisikan je" utk dia membuat kesilapan.

  ReplyDelete
 5. Tidak perlu mainkan isu tempoh masa Tun jadi PM... yang penting dia memang layak sekarang selagi tidak dibuktikan dia telah nyanyok... tiada orang lain yang boleh menandingi ketokohannya memimpin Malaysia... Tun jangan peduli apa orang kata tentang jawatan Tun... sebaliknya Tun perlu pedulikan masa depan Malaysia Baru... teruslah memimpim kami Tun.

  ReplyDelete
 6. Budin ni dah mcm orang meroyan....
  Ingat ni Budin...TIBAI ...ABAI... TIBAI...ABAI...TIBAI....ABAI...TIBAI...ABAI...TIBAI....ABAI

  Budin ni mungkin pernah jadi anak ikan kot.... Itulah sebab agaknya dendam berahi kau kat Anwar tak padam2...poodah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak meroyan.

   Dia ha nya kejar dedak.

   Money is everything kpd dia.

   Perinsip boleh taruk kaki.

   Delete
 7. Padakan anwar jd pm lbh baik lntik azmin..anwr tu x de kelebihn pun..dia pun dh tua..bg la org yg segar bugar..ini sibuk ghn anwar tu apsal

  ReplyDelete
 8. Nampaknya Budin dah semakin gila kerana terlampau taksub dgn Pak Sheikh. Budin tetap risau walaupun habuan dedak seperti yg dijanjikan oleh Pak Sheikh tak mungkin terlepas dari gengaman. Bawa bertenang Budin sebelum penyakit ko tu berubah menjadi sawan gila babi

  ReplyDelete
 9. Sebut Tun..Blogger dah risau
  Memang sah dah jadi alat
  macam orang meroyan sasau
  hari2 berdengung dah jadi lalat!

  Ambil teropong dia mengintai
  atas pokok dok tercongok
  tugas hanya kenakan 'Otai'
  Otai turun dia seronok!

  Sebab apa sanggup menggila
  kerana mata dah nampak laba
  "Tun undur lambatlah pula
  Dedak aku bila nak tiba?"

  Ada tangan sudah menggaru
  tepi pantai mungkin berbincang
  Mahathir wajib di haru biru
  batang pisang mesti dicincang!

  begitu hina 'penangan dedak'
  hentam Mahathir rasa selesa
  kalau perangai dah jadi budak
  main taik jadi biasa!

  Unknown..empat belas empat tiga
  memang betul bro andaikan
  dengan Tun jika berlaga
  kita tengok siapa tertekan!

  Tun tokoh tiada tandingan
  harap yang itu, bohongnya banyak
  mari bro berganding tangan
  jangan dibiar Tun dilanyak!

  macam orang tak reti bahasa
  tak sabar2 dia mengganggu
  yang dijanji hari Selasa
  hari Ahad dia dah tunggu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sudahlah Fan Tun dan JD. Dahlah tumpang blog Shah. Kini dihinanya kerana tak sependapat. Apa jadi dengan laungan demokrasi. Ingat sengsara rakyat pasca krisis 1998 yg dicetus akibat pentadbiran Tun. Kini sejarah berulang kembali. DSN makan masa 10 tahun bawa negara keluar dari sengsara tersebut. Fitnah 1MDB yg diulang ulang banyak pengaruh orang. Latest DOJ lepaskan tuntutan pada Equinamity. Apa dah jadi ni? Kenapa kes 1MDB ini terus padam di US walau media dan Tun berkokok hebat sebelumnya?

   Delete
  2. Mr J juga Geng Najib?

   Sentiasa menjilat Najib.

   Menuduh, pastu suruh pembaca cari bukti nya sendiri, suruh google.

   KEPALA HOTAK DIA.

   Delete
  3. GNM, masa DSN sudah berlaku. Tiada guna nak bawanya kembali. Namun ramai yg menghinanya kerana termakan fitnah Tun. Ramai manusia yg hanya hidup mengikuti arus tanpa fahami ke mana arus itu membawanya. Tidak guna akal yg dianugerah Allah. Bak haiwan ternak. Dunia ini penuh muslihat GNM. Tak perlulah taksub buta terhadap mana mana manusia. Berpeganglah pada tali Allah insyaAllah selamat. Negara yg makmur kini menghadapi masa depan suram akibat PH. Masihkah ada yg belum bangun dari lena?

   Delete
  4. https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2018/11/04/tun-m-anwar-ibrahim

   PUTRAJAYA: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengulang bahawa beliau akan mengotakan janji untuk mengundur diri selepas dua tahun bagi memberikan laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

   Delete
  5. PM janji akan serah kuasa pada Anwar
   Abdul Aziz Harun
   3 Sep 2018, 8:15 am (Dikemaskini 3 Sep 2018, 8:18 am)

   A A
   Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau akan menyerahkan jawatannya kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim mengikut persetujuan yang dicapai dalam Pakatan Harapan (HARAPAN) sebelum ini.

   Kata perdana menteri, beliau akur dengan persetujuan bahawa tempoh yang disebut untuknya memegang jawatan itu ialah dua tahun.

   Delete

 10. TUN MAHATHIR MASIH ADA KECENDERUNGAN MAHU JADI PM LEBIH DARIPADA DUA TAHUN?

  Ahli2 PPBM yang cenderong.

  Dan aku. Dan beratus ribu - kalau tak juta - rakyat yang lain.

  ReplyDelete

 11. Tolong kasi link kpd dakwaan kamu, " dengar daripada Tun Mahathir Mohamad berhubung peralihan kuasanya kepada Anwar Ibrahim ialah ia akan dilakukan dalam tempoh dua tahun selepas beliau memegang jawatan itu."

  Dia tak ada ckp gitu. Dia ha nya kata lagi 2 tahun dia 95 tahun, dia terasa dah tua sangat.

  Apekehe korang interpretasi mcm mcm.

  Saifuddin sendiri (Ketua Sekretarist PH) mengatakan tiada perjanjian Tun memerintah cuma 2 tahun.

  ReplyDelete
 12. BUDIN OH BUDIN SEBAB APA YANG SAKIT HATI SANGAT, BIARLAH MAHATHIR DAN ANWAR YANG YANG BUAT KEPUTUSAN. TIDAK ADA KENA MENGENA DENGAN RAKYAT.

  ReplyDelete
  Replies
  1. IR, apakah pimpinan negara bukan urusan rakyat? Habis adakah ia urusan kronisma dan nepotisma? Pimpinan rakyat dipilih ikut selera segelintir manusia? Untuk kepentingan masing masing. Kenapa Budin jadi sasaran kerana beri pendapatnya?

   Delete
  2. Anwar sendiri pun rilek ,tak dak gelabah ,tapi dia pulak yg terlebih garpu dari rojak.he he he! Budin oh Budin.

   Delete
 13. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak sudah2 mumuji diri sendiri - syok sendiri di fantasia alam siber lah kamu.....!!

   Berani, datanglah jumpa aku besok atau lusa, barulah jantan namanya....!

   Delete
  2. Selain pengecut, binatang Kejora juga Kurang Ajar & Biadab hingga tergamak melontar kata2....

   "Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat".

   Naudzubillah.....!!

   Delete
  3. Wak Suman...kita orang tengok kat blog ni...sejak Mr J masuk balik, takde sekali pun Wak berani membalas komentar2nya...apa sal errrk....takut ke ngan Mr J tu haah?????

   Delete
  4. Aku anggap kamu, kejora & dia binatang yg sama -; hipokrit, pendusta & pengcut.

   Toksah alih tiang gol....

   Ingatkan kau bagus betol...??
   Kiranya Hang kebun setakat bercangkol
   Cakap berdegar tapi tak berkontol

   Apa kata engkau/J saja gantikan tempat kejora yg pengecut itu bersemuka dgn aku untuk buat perhitungan siapa benar siapa klentong -
   Amacam, berani.....??

   Oh yer, kau kan masih berhutang dgn aku tak berani muncul di Padang Merbuk tahun sudah, tak gitu...???

   Delete
  5. Wak...Sapa si dia tu haaah..takut ...cakap lah takut,kan senang ..betul tak wak Oooooiii????

   Delete
  6. ......?????????

   TongGeng BEBAL, BAHALOL & PENGECUT....!!

   Delete
  7. This comment has been removed by the author.

   Delete
  8. What the bloody hell are you doing, Kojolla.....??
   What the fuck is this....

   "Anonymous 3 January 2019 at 19:06
   This comment has been removed by the author".

   He he he
   Nampak sangat Kejora 19:59 tarik hand-brake - konon nak jebak saya tapi ketahuan.

   Dia aritu dah kena malu besar, kini nak kenakan orang - besoklah...pegi jalan daaa, Kojolla...!!

   Hi hi hi

   Delete
 14. Tn. Budin...macam mana lah Tun nak berpuas hati dengan pemerintahannya semasa PM ke 4 selama 22 tahun tu...kan dia dah tegaskan berpuluh ribu kali perjuangannya belum selesai lagi.

  Masih banyak lagi kantung2 negara belum dijarah dan dikempiskan lagi. Ingat kroni2 yang dah keluar beratus2 juta RM untuk biayai kempen PRU dan untuk calon2 Bersatu dulu tu takkan lah tak mendapat ganjaran dari pengorbanan mereka..memang tak patut lah kan.

  Orang dah berbudi..takkan lah Tun tak berbahasa pulak. Itu lah pasal susah sangat Tun nak lepaskan jawatan PM tu...memang sah lah perjuangannya masih belum selesai lagi bhai!!!

  ReplyDelete
 15. Tunggu la.. 1 tahun pun belum ha is lagi.. Mengapa tergopoh gopoh nak Tun berundur.. Bagi dia ruang..

  ReplyDelete
 16. Madey sudah ada rekod lain di mulut lain dihati..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bila nak konar baring adalah alasan yg di reka..

   Delete
  2. Kau tuu yg bila dah kena konar, asyik beralasan ala Mat Malasan - sibuk memanjang lah, mas datang haid lah, spek hitam lah, tak hal takut pengecut.

   Delete
 17. Mr J kata kami menumpang
  Kerana itu dia pun bangga
  Dulu Mr J..Budin pun lempang
  Di blog ini bertunggu bertangga!

  Mr J kembali..berapa dibayar?
  Siapa pulak taukey yg baru
  masih ke Lanun di kapal layar
  Atau penjaga Lautan Biru?

  "Emdibi itu satu pembohongan?"
  Mr J saja nak buat lawak
  Ada siasatan ada dakwaan
  Yg faham manusia..tak faham, biawak!

  "Bijan jatuh disebabkan fitnah?"
  Mr J ini sekolah ke tidak
  Satu dunia ludah ke tanah
  Masih J sokong Mak Badak!

  "Rakyat sengsara Tun mentadbir?"
  Mr J ini ko biar betul
  Ibumu riang tersenyum dibibir
  Murah membeli susu dan botol!

  Pelajar Melayu diluar negeri
  Dapat bantuan balik pun untung
  Zaman si Bijan belajar pun ngeri
  Guru pelatih elaun dipotong!

  "Bijan bawa negara cemerlang
  Bawa keluar sengsara apa?"
  Bertimbun sorok rantai dan gelang
  Bininya shopping untuk siapa?

  Rohingya,Palestine serta Bosnia
  Amat hormat Tun Mahathir
  Jasa dikenang seluruh dunia
  Mr J saja perangai pandir!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rohingya,palestin ,bosnia tak sama dengan memali

   Delete
  2. Memali tak sama dgn lahad datu. Kami ingat lg bah.

   Delete
  3. Bulat Ken,

   Ajaran tokgaru brahim lah katakan. Ikut fucktua Hadi Awang bini 3 kes ipoh-mali, takle munyi, manyak syok ohh...!!

   Delete
  4. Aku tumpang blog Budin pada dulu tapi tak pernah serang peribadinya. Hanya bahaskan kandungan tulisannya dan berdebat dengan mereka yg komen. Taksub buat kita buta mata hati FT. 'Perjuangan' yg FT dokong kerana taksub hingga kini hanya bawa rakyat merana dan luntur syariat. Slogan 'selamatkan Malaysia' hanya helah untuk berkuasa. Kini kroni dah kembali bermaharaja. Harta rakyat sedang dijarah.....

   Delete
  5. Hmmmmm, hampeh, uh uh uh...!!

   Delete
  6. Tun m memali...rohingya palestine bosnia ibarat kera di hutan disusukan, anak sendiri?

   Delete
 18. GDP merosot indexs pembuatan merosot..indeks bskl merosot..ringgit merosot..komoditi merosot...keyakinan pelabor asing merosot...dah 8 bulan...no competency..

  Madey dan azmin sudah merosot..

  ReplyDelete
 19. Anuar Ibrahim pun rilek,tak dak gelabah tapi SiBudin ni makin hari makin tak keruan .ha ha ha ! Kenapa bro?

  ReplyDelete
 20. tak habis2 lagi Budin meroyan pasai isu peralihan kuasa dari Tun ke Nuar Berahim?

  ReplyDelete
 21. budin sakit jiwa dinasihat jangan lupa makan ubat,

  ReplyDelete
 22. Ini antara blog politik yang saya suka baca. Bukan pasal kualiti penulisan tapi sebab dapat tengok sarkis. Kekekeke.

  ReplyDelete
 23. Palestine,Memali manakan sama
  Menganut Islam..Bosnia dibunuh
  Derita mereka tersangat lama
  Datang Mahathir permintaan dipenuh!

  Mereka tertindas kerana Islam
  Disembelih,di bunuh sewenang2
  Datang Mahathir menghulur salam
  Dengan bantuan mereka pun senang!

  Perihal Memali bukan aniaya
  Kalau betul faham sejarah
  Polis dulu meninggal dunia
  Puak penentang dah lapar darah!

  Melibas pedang kiri dan kanan
  Lawan polis 'matinya syahid'
  Umpama mati sendiri berkenan
  Langsung terjadi peristiwa pahit!

  Hanya kerana taksub ketua
  Polis nak tangkap mereka melawan
  Kalau tangkap..boleh didakwa
  Jika menang bebaslah kawan!

  Ini menghasud melawan polis
  Kalau mati terus ke syurga
  Mengamuk, berpedang dirasuk iblis
  Damai tak dapat, matilah juga!

  Rohingya, Palestine jugak Bosnia
  Bertembung antara Islam dan kapir
  Peristiwa Memali Islam semua
  "jika terbunuh syurga dah hampir!"

  Dari dulu hingga sekarang
  Kunci syurga mereka dah pegang
  Zaman Tok Guru bermewah dilarang
  Kini beserban, superbike ditunggang!
  ReplyDelete
  Replies
  1. Peristiwa memali islam semua?..itu topeng...di sisi tuhan ...mukmin dan munafik yg berperang..kalau kita mukmin insyaallah kunci syurga di tangan kita...contohi rasulullah hidup bersederhana tanpa mewah..berserban bersuperbike hukumnya bukanlah haram

   Delete
  2. 1:45....

   Penyesatan hadi awang yg buat Ibrahim libya mati sia2 di Memali, jenazahnya tak dimandikan konon dianggap mati syahid ker syahwat, entah aper kebenda gamaknya.

   Buktinya - tinggallah warith2 ibrahim libya hidup dalam kemelaratan, daif, kemiskinan, mengharap sedekah orang ramai untuk sesuap nasi, tak seorang pun orang kuat Pas yg hidup senang linang ambil peduli, termasuk hadi awang berbini 3 pakai mercedez mewah.


   Tabung derma RMjuta-juta khas buat keluarga mangsa Memali hilang lesap entah ke mana. Kenapa ini boleh terjadi, hai orang2 Pas.....??

   Citer sikit, boleh.....??

   Delete
  3. Percayalah apa yang en.othman nak percaya..
   Saya percaya nasib mereka terbela....insyaallah

   Delete
 24. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuu kan kan kan...Tak sudah2 masuk bakul angkat sendiri, memuji diri - syok sendiri berangan di fantasia alam siber lah kamu.....!!

   Berani, datanglah jumpa aku besok ker, lusa ker atau tulat ker, barulah jantan namanya, fahamkan pengecut...??

   Delete
  2. Wak Suman...Sebagai OTAI lama UMNO, dah tentu lah Wak akan bersetuju sesangat kalau kita sama2 katakan...

   PPBM@cap Munge Is Umno 3.0!!!!

   Apa taknya...TS Abdul Rasihd, PPBM’s vice president said the PPBM branch and division leaders need millions to win the elections and government money should be channelled to them.

   Sampaikan SS yang menegur mereka semua telah dibalun dan dihentam kaw2 oleh mereka..dan kini satu komplot besar2an dalam kalangan ketua2 Bahagian Bersatu seluruh negara sedang dijalankan untuk menjatuhkan SS dari jawatan Ketua Armada...

   Wak kata Wak orang kuat Bersatu ni...takkan lah Wak tak tau mengenai komplot tersebut..ataupun Wak adalah di antara mereka yang menyokong komplot tu kot????

   Delete
  3. Reti bahasa tak...??

   Toksah alih tiang gol....

   Ingatkan kau bagus betol...??
   Kiranya Hang kebun setakat bercangkol
   Cakap berdegar tapi tak berkontol

   Apa kata engkau ker, J ker saja gantikan tempat kejora yg pengecut itu bersemuka dgn aku untuk buat perhitungan siapa benar siapa klentong -
   Amacam, berani.....??

   Oh yer, kau kan masih berhutang dgn aku tak berani muncul di Padang Merbuk tahun sudah, tak gitu...???

   Delete
  4. Itu bukan salah saya. Apasal lah Wak dah balik lebih awal ke JB naik bas tu...tak dapek lah den nak nolongnya haah!!!!

   Delete
  5. Haramjadah, dasar penipum bertemberang pulak....!!

   Kau nak aku tayangkan berjela-jela semulakah dialog kita pd hari itu....??

   Dan juga perakuan kau "surrender" mengaku kau yg tak datang.

   Delete
 25. Apa problemnya kalau Tun nak tadbir lebih 2 tahun? Mana lebih penting? Kepentingan cita-cita Anwar atau kepentingan rakyat? Yg tak sabaq sangat ni awatnya? If the man is doing his job then let him finish his job no matter how long he takes. Anwar has to earn the position. Bukan dihidang atas talam perak. So far tak nampak merit untuk Anwar jadi PM. You nak sangat Anwar naik PM..fine. Be careful what you wish for, because wishes can come true. Dan hasilnya bukan yang diidam2kan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karim, negara makin tenat bawah Tun kini. Seeloknya dibuang kedua dua manusia yg hanya juangkan kepentingan dan ego masing masing. Pilihlah mereka yg ada iman. Bubarkanlah PH dan satukan kembali ummah....

   Delete
 26. budin oh budin... nampak sgt tak sabar mcm anwar jugak, hehe... jgn lerr terhegeh2...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bukan tak sabar..cuma memastikan janji2 ditepati...bukan dicapati beb !!!!

   Delete
  2. Abus tuu kau di Padang Merbuk dulu mungkir janji kata nak jumpa aku selepas habis punggah ikan, aper citer, haaasaaaa......????

   Delete
  3. Itu bukan salah saya. Apasal lah Wak dah balik lebih awal ke JB naik bas tu...tak dapek lah den nak nolongnya haah!!!!

   Delete
  4. Haramjadah, dasar penipum bertemberang pulak....!!

   Kau nak aku tayangkan berjela-jela semulakah dialog kita pd hari itu....??

   Dan juga perakuan kau "surrender" mengaku kau yg tak datang.

   Delete

 27. Wak Suman...dah tentu lah Wak perasan benda ni, tapi biasalah sebagai penjilat tegar tolor Rejim Haprakan..buat deerk aje...betul tak Wak ????

  Selepas menang sahaja PRU14, pihak kerajaan Pakatan Harapan telah mengambil tindakan membatalkan projek-projek mega yang diasaskan oleh Kerajaan BN.

  Pakatan cuba mencipta alasan bahawa projek seperti HSR dan MRT sebagai tidak telus dan menjadi salah satu punca hutang negara RM1 trillion. Projek ECRL turut menjadi mangsa dibatalkan oleh Pakatan.

  Sehingga kini tiada satu bukti serta pendakwaan berjaya dibawa ke Mahkamah bagi menyokong tuduhan tidak telus itu.

  Hutang RM1 trillion itu juga telah terbukti fitnah apabila BNM dan PM sendiri mengesahkan sendiri dalam Bajet 2019 bahawa hutang negara tidak sampai RM780 billion.

  Malangnya kesemua projek dibatal demi memenuhi dendam Pakatan Harapan terhadap kerajaan terdahulu.

  Yang menjadi korban adalah rakyat kerana dinafikan manfaat dan limpahan ekonomi dari perlaksanaan projek mega.

  Pembatalan projek ECRL yang dibangunkan secara bersama syarikat dari China telah mengakibatkan negara tembok besar itu bengang.

  Susulan dari itu, China telah menghentikan perjanjian pembelian Minyak Sawit kita. Tindakan membabi buta Kerajaan PH telah merosakkan potensi pendapatan bernilai sehingga RM2 trillion buat negara!!!

  Nilai yang sungguh besar ini berguna untuk disalurkan kepada sektor pembangunan, kesihatan, pendidikan dan pertanian terutamanya. Malah kalangan peneroka Felda akan menerima pendapatan lebih baik untuk satu tempoh yang panjang.

  Nasi sudah menjadi bubur! Peluang menjana ekonomi peneroka dan pertanian lebur begitu sahaja setelah China bertindak beralih membeli Minyak Sawit dari Indonesia.

  Ekoran dari itu, pasaran Minyak Sawit Mentah (MSM) kita merundum teruk. Hingga ke paras RM200 setan! Tugas Menteri Industri Utama, Teresa Kok dan Timbalannya Shamsul Iskandar dalam memulihkan pasaran MSM menemui kegagalan setelah beberapa bulan.

  Kenyataan kesatuan Eropah menjadikan situasi MSM lebih parah apabila mereka pula bertindak memboikot minyak sawit Malaysia.

  Satu-satu bala datang menjengah! Hari ini talian hayat terpaksa digunakan Pakatan Harapan bagi merayu China membeli semula lambakan Minyak Sawit Malaysia!

  Soalnya adakah semudah itu China akan membeli semula MSM kita? Sudah tentu ada permintaan serta perjanjian tambahan yang China inginkan.

  Nampak gayanya...tergadai lah Msia ni di bawah Rejim Haprakan tu...setuju kan Wak????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Reti bahasa tak...??

   Toksah alih tiang gol....

   Ingatkan kau bagus betol...??
   Kiranya Hang kebun setakat bercangkol
   Cakap berdegar tapi tak berkontol

   Apa kata engkau ker, J ker saja gantikan tempat kejora yg pengecut itu bersemuka dgn aku untuk buat perhitungan siapa benar siapa klentong -
   Amacam, berani.....??

   Oh yer, kau kan masih berhutang dgn aku tak berani muncul di Padang Merbuk tahun sudah, tak gitu...???

   Delete
 28. Wak Suman...setuju tak kalau kita sama2 katakan tahun 2019 ni bakal menjanjikan lebih kehangatan dari tahun lepas????

  Dah tentu lah rakyat Msia, khususnya ahli2 akar umbi PKR mengatakan adalah tidak adil Azmin Ali sebagai Timbalan Presiden mahu mengarahkan Anwar Ibrahim sebagai Presiden apa yang patut dan tidak patut dilakukannya.

  Mereka merujuk kepada perbalahan di dalam PKR hari ini antara kem Datuk Seri Anwar dan kem Datuk Seri Azmin.

  Azmin tidak berpuas-hati dengan beberapa lantikan yang dilakukan oleh Anwar antaranya meletakkan Rafizi yang tewas pada Azmin sebagai Naib Presiden dan Saifuddin Nasution yang banyak menyerang Azmin dan rakan-rakan semasa pemilihan PKR dulu kembali sebagai Setiausaha Agung.

  Azmin lantang bersuara kerana kem beliau menang banyak kerusi dalam pemilihan parti sebagaimana puak-puak “Erdogan parasit” dulu dalam PAS yang memberi banyak tekanan pada Tuan Guru Hj. Abd Hadi Awang sebagai Presiden.

  (Yang tiada begini adalah DAP yang kuasa besar bertenggek atas kepala Setiausaha Agungnya. Parti yang kononnya demokratik tapi otokratik).

  Namun dalam hal-hal tertentu kuasa Presiden parti punya prerogatif dan keutamaan. Presiden yang berkarisma boleh mengatasi tentangan dalaman sebagaimana Tuan Guru dulu sehinggalah terlentang kumpulan pengacau dalam PAS pada pemilihan parti kemudiannya.

  Tidaklah dapat dipastikan samada Anwar memiliki kuasa yang sama. Beliau sendiri sebenarnya berhadapan dengan pelbagai masalah dan tekanan.

  Di satu pihak beliau berhadapan dengan tentangan kem Azmin yang cuba digambarkannya sebagai pelampau dan pengkhianat. Disatu pihak lain pula beliau mula gelisah samada jawatan PM yang dijanjikan kepadanya setelah 2 tahun PRU ke 14 benar-benar akan diserahkan kepadanya oleh Tun ataupun tidak.

  Baru2 ini di PAT Bersatu keluar pulak tuntutan agar Tun kekal PM hingga ke hujung penggal. Dan sudah mula muncul kiaah-kisah lama yang dikitar semula kononnya Anwar tidak layak menjadi PM ke 8. Rasanya Wak pun tau sapa yang menjadi dalang utama dalam menularkan kisah2 tu kan !!!!

  Persoalannya...berjayakah Anwar menjinakkan Azmin atau Azmin pula nanti menerkam beliau. Anwar jangan lupa..Azmin ni ada lah anak emas Tun..dan setiap tindakan yang diambilnya dah tentu mendapat sokongan dan restu dari Tun.

  Kini semakin kuat kedengaran suara-suara yang mengatakan lebih baik Tun mengangkat sahaja Azmin sebagai TPM...menggantikan Kak Wan.

  Ada kah akan berulang lagi sekali langkah menafikan Anwar sebagai PM sebagaimana yang direncanakan oleh Tun dahulu?

  Dari jawatan TPM iaitu selangkah sahaja ke kerusi PM beliau dipecat dan berakhir di penjara. Akan berulangkah kisah-kisah silam beliau versi baru sebagaimana dibangkitkan sesetengah pihak kebelakangan ini?

  Sedang Anwar dan Azmin berbalah dan Tun pula masih degil untuk kekal sebagai PM, sama-samalah kita nantikan selanjutnya apa yang bakal berlaku dalam tahun 2019 ini.

  Yang pastinya...ia akan lebih sensasi dari 2018...setuju kan Wak????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Reti bahasa tak...??

   Toksah alih tiang gol....

   Ingatkan kau bagus betol...??
   Kiranya Hang kebun setakat bercangkol
   Cakap berdegar tapi tak berkontol

   Apa kata engkau ker, J ker saja gantikan tempat kejora yg pengecut itu bersemuka dgn aku untuk buat perhitungan siapa benar siapa klentong -
   Amacam, berani.....??

   Oh yer, kau kan masih berhutang dgn aku tak berani muncul di Padang Merbuk tahun sudah, tak gitu...???

   Delete
 29. Wak Suman...Pernah tak Wak terfikir....Jika Ekonomi Hancur Bawah BN, Mengapa Bursa Malaysia Diiktiraf Bank Dunia haah????

  Takkan lah Wak tak merasa pelik...Meski pun propaganda ekonomi Malaysia hancur di bawah pemerintahan kerajaan BN sering dimainkan, namun fakta dan data menunjukkan sebaliknya.

  Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, indeks saham menunjukkan trend peningkatan dari 800 mata pada 2008 hingga mencatat indeks paling tinggi dalam sejarah, iaitu 1,895.18 mata sebelum PRU14.

  Malah katanya, ia juga adalah tempoh lonjakan Bursa Malaysia paling lama di dalam sejarah Malaysia.

  “Ramai yang tidak tahu bahawa Bursa Malaysia merupakan pasaran saham dengan tempoh lonjakan saham paling lama di dunia iaitu ‘world’s longest running bull market’.

  “Selain prestasi kadar pertumbuhan ekonomi Malaysia yang baik berbanding negara jiran dan negara-negara ‘harimau’ Asia yang saya kongsikan tempoh hari, prestasi Bursa Malaysia ini juga merupakan satu lagi bukti bahawa ekonomi negara dijaga baik semasa di bawah kerajaan BN dahulu,” katanya menerusi Facebook miliknya.

  Najib turut memuat naik graf lonjakan saham bermula 2008 hingga tahun lalu yang menunjukkan trend kenaikan.

  Berdasarkan data itu, Najib menyelar kerajaan PH pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad kerana tiada asas kukuh menyatakan ekonomi Malaysia hancur di bawah pentadbiran BN sebelum ini.

  “Saya nak tanya mereka yang sebelum ini pernah percaya manifesto bukan Kitab suci tu: ‘Jika ekonomi negara hancur, bagaimana pula boleh berlakunya prestasi Bursa Malaysia dan pertumbuhan ekonomi yang baik seperti dilapor oleh Bank Dunia?’,” soalnya.

  Wak mengaku Wak ni sorang yang serba tau...boleh tak Wak tolong jawabkan soalan simple dari DS Najib tu ????? Kami kat blog ni tak sabar2 nak mendengar jawapan dari Wak tu lah !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Reti bahasa tak...??

   Toksah alih tiang gol....

   Ingatkan kau bagus betol...??
   Kiranya Hang kebun setakat bercangkol
   Cakap berdegar tapi tak berkontol

   Apa kata engkau ker, J ker saja gantikan tempat kejora yg pengecut itu bersemuka dgn aku untuk buat perhitungan siapa benar siapa klentong -
   Amacam, berani.....??

   Oh yer, kau kan masih berhutang dgn aku tak berani muncul di Padang Merbuk tahun sudah, tak gitu...???

   Delete
 30. Aku tidur awal tadi kini udah kembali terjaga
  Selesai tunaikan solat tahajud, hati rasa lega
  Nak tambah pahala untuk bekalan ke syurga
  Maklumlah lagi sebulan nak berumahtangga

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Sedarlah, takbpernah dibuat orang, hoii..?!!

   Bertelor sebiji riuh sekampung
   Buat ibadat terpekik terlolong
   Memaksa orang minta disanjung
   Hidung tak mancung pipi tersorong

   Selain itu, Kejora tergamak menghina cerca zat Allah SWT dgn ungkapan kejinya.....

   "Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat".

   Naudzubillah.....!!

   Delete
 31. Suman tua munafiq penjilat tokong Kit Siang
  Tak sedar, udah dekat dgn kubor punya liang
  Perangai mcm budak2, ternyata bodoh piang
  Hujah2 tak mampu jawab, asyik jer alih tiang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dah kau yg mulakan tiang gol - pantatoon berjela-jela sampai terbabas masuk gaung, posting berjela budin main bola, budin hari2 main bola, budin tak ada telor....tuu apa.....??

   Delete
 32. Suman gebang jer lebat kaki kelentong aota
  Gempar jer lebih kemain lagi gegak gempita
  Dtrn Merdeka, dgn reben hitam nyamar buta
  Suruh anak tunggu, dia nyorok dalam kereta

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmmm.....masih jugak berauta, berangan masuk bakul memuji diri, syok sendiri di fantasia alam siber lah kamu.

   Berani, datanglah jumpa aku besok atau lusa, barulah jantan namanya....!!

   He he he

   Delete
 33. Suman, a small rat wants to fight me, a lion
  He is just a little dwarf, whlie I'm a big giant
  He's a fragile stick, while I am a bulk of iron
  He is damn stupid, unlike me, really brilliant

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Is that English?
   No, it's outright rubbish....!!

   Delete
 34. Suman got a lot of problem, with his mental
  This lame duck tried to act, as if he is brutal
  But what he'll get from me, will be a lot fatal
  This 19th of May he'll end up at the hospital

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Suman is real stupid, with an IQ almost zero
  This lame duck, tried to act as if he is a hero
  He thought he's an eagle, but just a sparrow
  This 19th of Mei, he'll endure a lot of sorrow

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Suman got stunned & his eyes turned brown
  As if on the land, this poor idiot got drowned
  I really wish on 19/5/19, to have him around
  On that day, I will beat him flat to the ground

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Damn bloody Suman, is now helpless & tired
  He's just like an old lady with no more period
  As compared to me, he's just a poor old idiot
  Scared of me, that's why this chap kept quiet

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Wow.. cgu Kejora berpantun bahasa Inggeris
  Begitu jitu & padu serta sekata panjang baris
  Ini pasti jauh lebih berbisa dari tikaman keris
  Suman bingai, dah tentu di hati pedih terhiris

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Mmg ler dia hebat bahasa Inggeris, ini cikgu
  Suman lihat pantun terus nangis tak berlagu
  Nak buat tak reti, diam jer le dia serupa tugu
  Cuba ler buat serangkap Suman, aku tunggu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiseyyy man, what talking you, haaaa....??

   Is that English?
   No, it's outright rubbish....!!

   Delete
 35. Suman alih tiang je tak pernah jawab hujah
  Tak sedar anak tiikus cuba nak lagak gajah
  Terduduk si tua kedi ni aku tunjal dan tujah
  Kena tikaman pantun BI, terus teduh wajah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
 36. Suman tua bangka tapi tak mau ingat mati
  Lihat org lebih sikit, mula lah dengki di hati
  Perangai megah bongkak mmg dah sebati
  Tapi pantun dalam BI, langsung dia tak reti

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiseyyy man, what talking you, haaaa....??

   Is that English?
   No, it's outright rubbish....!!

   Delete
 37. Suman tua bangka, harap gebang jer tinggi
  Tak pernah terjawab, pantun BI yg aku bagi
  Dek berasa malu, dia tak berani masuk lagi
  19/5 nanti, akan terbang lah, dia punya gigi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmmm.....tak abis2bberangan masuk bakul memuji diri, syok sendiri di fantasia alam siber lah kamu.

   Berani, datanglah jumpa aku besok atau lusa, barulah jantan namanya....!!

   He he he

   Delete
 38. Suman bapok, awalnya kencang mcm ribut
  Tapi, bila aku masuk, mula dia kelam kabut
  Pantun BI aku bagi, tak mampu dia sambut
  Dek terasa malu, terus si tua ni belah cabut

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmmm.....masih jugak berangan masuk bakul memuji diri, syok sendiri di fantasia alam siber lah kamu.

   Berani, datanglah jumpa aku besok atau lusa, barulah jantan namanya....!!

   He he he

   Delete
 39. Baculnya Suman, mmg telah pun aku duga
  Tadi dia ada berlegar lagi, dalam pukul tiga
  Tapi terus cabut lari, bila tau aku ini terjaga
  Lembu tua dgn rimau, mana berani berlaga

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ha ha

   Pagi itu
   Kepala Kojolla dah ku siku

   Dia yg tak agak2 tengah asyik syok sendiri gelojoh 'speeding" nak tunjuk lagak tiba2 terbabas-terjunam dalam gaung bila saya tarik hand-brake.
   Ieeeee, malunyer dia......!!

   Padan muka dia...!!
   Hi hi hi

   Delete
 40. Suman anjing kurap, tak lah lagi berkeliaran
  Menunggu bapok ini, aku dah tak ada karan
  Lebih baiik, aku mentelaah & baca Al-Quran
  Mahu baca, hingga azan subuh kedengaran

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Adakah patut nunjuk2 bermegah2 bagitau kat orang macam dia bagus sangat. Dah tuu, dia campur baur dgn zikir "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh".

   Tak pernah dibuat orang, hoiii - kecuali tokgaru brahim & murid2nya yg sewel.

   Delete
 41. Suman iblis masih di tempat tidur berlabuh
  Bukan dia ingatkan hal pahala nak diimbuh
  Yg barua ini tau hanya nak sedapkan tubuh
  Tak pernah aku lihat, dajal ni bangun subuh

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
 42. Mahathir tk berkenan Anwar jadi PM. Tu petanda baik bagi negara sebab dua2 PM yg Mahathir lantik & sokong lantikan bersama2 Mahathir adalah punca masalah negara yg teruk.

  Cukup 2 tahun letak jawatan lah & serah pd Anwar spt janji. Biar rakyat nilai selama 21/2 tahun kemampuan Anwar sebelum GE15.

  Mana tahu??? Anwar munkin PM yg terbaik dlm sejarah Msia.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Wahai Mamat yang mahu risikokan nasib negara kpd Pak Sheikh,

   Baca lah komen2 aku di bawah yang menunjukkan akan "teruk" (istilah kamu) negara jika Tun letak jawatan dan serah kuasa kpd Anwar masa 2 tahun. Atau bila2 pun.

   Sebab dia Peliwat, bekas banduan, common criminal. Orang2 PAS dan yang kuat Islam mesti tak mahu Peliwat, bantah. Silap2 selalu demo baring atas jalan kalau dan bila dia PM.

   Delete

 43. Wahai Budin, pagi2 Jumaat ini aku nak kata: mengapa kamu heboh bila kamu sendiri sebut Tun kata,

  “Saya berjanji saya tidak akan kekal lama sebagai Perdana Menteri. Mungkin dua tahun, mungkin lebih, mungkin kurang,” demikian antara yang pernah disebut Tun Mahathir."

  Kamu selalu nya siuman tapi bila bisingkan dia mengata "mungkin" itu, kamu sudah tidak.

  Apasal kamu nak sangat dia PM 2 tahun ajer? Terima lah dia kata "mungkin" itu.

  Hbis, apasal pada masa lalu ada sebut Tun "janji" pulak. Maka keluar lah kata2 Najib KEPALA BAPAK KAU.

  ReplyDelete
 44. Tgulah 2 tahun tu...mmglah mungkin, ini bkn prepaid kad...smpi masa terus potong. Smpi hari2 bc bnda yg sama pun kdg2 naik bosan jgk.ambil iktibar sama apa yg TMJ ckp hr tu

  ReplyDelete
  Replies

  1. Apa yang dia cakap, Mat?

   Yang aku tahu dan sentiasa ingat dia kata salah dia, maaf. Loyar Khairuddin orang PH dan penyokong tegar Tun Mahathir (yang "berdebat" dengan dia) dah kata dia kagum dan terima maaf TMJ itu.

   Delete

 45. Nyata dari kata2 dia bahawa dia "berjanji" tapi janji "tidak akan kekal .."

  Dia kata "Mungkin dua tahun, mungkin lebih, mungkin kurang,” Kamu mahukan kurang atau se tinggi2 nya 2 tahun yer?

  Sori ler Budin, ahli2 PPBM mahukan diea PM sampai Pru15. Depa buat resolusi, Beb.

  Depa boleh buat begitu sebab Saifuddin Ketua Sekretariat PH pun kata tidak ada "perjanjian" Tun PM ha nya 2 tahun. Kalau ada, tentu Lim Kit Siang dah bising.

  Sekarang nih ha nya Budin ajer yang bising. Jadi aku pun bisingkan ler kpd dia.

  ReplyDelete

 46. Kerana Budin selalu siuman di tiap blog pos nya dan ha nya kebelakangan ini dia alih2 menonjolkan kepentingan Peliwat Pak Sheikh, timbul lah soal apasal?

  Ramai yang dah kata Budin dapat dedak untuk buat gitu. Aku mangkin percaya dan setuju.

  Selagi kamu keluarkan pendapat yang mencanangkan kepentingan Pak Sheikh, aku akan ganyang kamu. Dengan kata2 saja ler.

  Aku tak mahukan Peliwat bekas banduan dan common criminal Pak Sheikh jadi PM, lagi 2,4,8,10 tahun pun. Aku sangsi, tak boleh percaya dia akan giatkan DEB, mcm Tun buat.

  Aku percaya Pak Sheikh akan compromikan hak dan kempentingan Melayu bila sesuai untuk kepentingan politik dia, mcm dia compromikan perinsip dia bila mengejar jambu2 dia dan meliwat. Bukan sekali, dua kali yang kena tangkap dan di penjara.

  Yang tak kena tangkap, ha nya Polis saja yang tahu. Aku yakin Polis Special Branch sentiasa "mengawaskan" pemimpin2 negara, takut di ugut ejen2 perisik (Inteligence Services) luar negara di sini supaya beri rahsia2 Kerajaan cara senyap2. Spt Tun Hanif Omar kata masa dia KPN dan berita liwat Pak Sheikh keluar dulu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gmn ni x abis abis dgn liwat! Agaknya ko ni mmg suka benda cam tu kot! Maklumlah, bekas student mckk! Dia ni pun sama cam saiful, org nak liwat terus tonggeng jubo.. x melawan...kah kah kah

   Delete

  2. Ko nak kena jubo? Atau dah selalu kena? Benggali ker?

   Hah, padan muka - replied to in his own lingo, given a taste of his own medicine.

   Delete
  3. Arjunakah itu atau Abang Din atau Kojolla.??

   Tak abis2 dgn lawak bodohnya, menyampah.....!!

   Delete
 47. BAGI PEMINAT2 YG TAK BERKESEMPATAN MENGIKUTINYA, INI AKU PAPARKAN DUA EPISOD PALING AKHIR DARI SKETSA 'PANTUN DALAM CINTA' ANTARA AKU DAN 'SI DIA':

  Anonymous 1 January 2019 at 05:39

  AKU TERBANGUN AWAL JAM 4.00 TADI. LPS SOLAT TAHAJJUD, MCM BIASA AKU BACA AL-QURAN.. TETIBA TERDENGAR NADA SMS MASUK DI I-PHONE KU.. MMG TEPAT SEPERTI KU DUGA, SMS DARI 'SI DIA' MANJA.. SI DIA MELUAHKAN RASA RINDU YG TIDAK TERTANGGUNG SELEPAS BERADA BERSAMA AKU SELAMA 5 HARI DI SEMENANJUNG.. MMG TERLALU PANJANG LUAHAN RINDUNYA ITU UTK AKU PAPARKAN DI SINI. AKU SUNTING BAHAGIAN PANTUN MADAHNYA SAJA:

  Mengingatkan abg hati adinda ni sgt terharu
  Kita berdua jatuh cinta, dr asal nya berseteru
  Bagi dinda, abg adalah imam dan jugak guru
  Utk abg, diinda nak ucap selamat tahun baru

  Mmg tak sabar utk bersama abg ku perkasa
  Sebulan menanti, bagai setahun adinda rasa
  Dlm hati ini, asyik merindui abg setiap masa
  Sampai nak buat kerja pun rasa tidak selesa

  Fikiran adinda ini, sering saja jauh melayang
  Kemesraan famili abg masih jelas terbayang
  Seronok betul, bila diri ini famili abng sayang
  Dinda juga doakan mereka dlm sembahyang

  Penyengat terbang ke ranting kayu
  Merendam selasih penuh setimba
  Teringatkan abang hati ku sayu
  Memendam kasih sungguh lah hiba

  Lemang rentung tepi beranda
  Bakar jerami arang melayang
  Memang beruntung diri adinda
  Bakal suami orang penyayang

  Nila beradu di Teluk Buntal
  Jalan di depan ke teluk seberang
  Bila merindu ku peluk bantal
  Bulan hadapan nak peluk orang

  ('SI TUA' GILA YG PUTUS MODAL BALIK KPD PEEL LAMANYA, TABUR SAMPAH DLM BLOG.. HI HI..
  'SI TAIKO' MERAPU TAK SUDAH2, HINGGA BUAT CERITA KARUT HARUM MANIS KAT KEDAH.. KI KI KIK..)


  Anonymous 3 January 2019 at 07:48

  AKU & 'SI DIA' SAMA2 RESAH GELISAH SEJAK DIA BERANGKAT PULANG KE SARAWAK, AHAD LEPAS. HARI ISNIN, 31/12/18 AKU ADA MESYUARAT DI SEKOLAH. SELASA PULA, WALAU PUN CUTI, AKU ADA BANYAK DOKUMENTASI BERKAITAN KERJA UNTUK DISIAPKAN DI RUMAH. HARI RABU, KELMARIN, SIBUK DGN PENDAFTARAN PELAJAR DAN PELBAGAI MESYUARAT. DALAM PADA ITU, DGN KELUARGA AKU PULA, AKU KALUT BERBINCANG TENTANG ROMBONGAN PERNIKAHAN AKU DGN 'SI DIA' DI SARAWAK, AWAL BULAN DEPAN. MMG AKU BENAR2 SIBUK MINGGU INI. DAH TU, NAK KENA LAYAN CALL & SMS YG TAK HENTI2 DARI SI DIA MANJA KU ITU.
  NAMUN, AKU GAGAHI JUGA CARI RUANG UTK MEMBALAS UTUSAN PANTUN MADAH DARI SI DIA ITU:

  Abg di sini pun sgt berat menanggung rindu
  Kenangan bersama adinda mmg sgt syahdu
  Lagi sebulan tertunai lah cinta kita yng padu
  Cuti Raya China nanti, kita gi berbulan madu

  Rindu di hati abang ini sukar hendak dicerita
  Wajah dinda asyik jer bermain di ruang mata
  Sabarlah dinda ku, menanti hari bahagia kita
  Sebulan lagii, di pelamin kita akan bertakhta

  Gagah pemuda riang perkasa
  Di hari rembang panjat kelapa
  Wajah mu dinda terbayang sentiasa
  Di hati abang sesaat tak lupa

  Bertebar melayang nila ke hutan
  Berjalan pagi melangkah bersama
  Sabarlah sayang dinda ku intan
  Sebulan lagi tidak lah lama

  ('SI TUA' GILA MEROYAN SAKAN KENA PANTUN BAHASA INGGERIS AKU PAKU.. HI HI..
  'SI TAIKO' PULA TERUS DGN SKETSA PALSUNYA, TERGILA2 KAN BAKAL ISTERI KU.. KI KI KIK..)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
 48. EPISOD TERKINI:

  AKU TERLELAP SEKETIKA MASA HAMPIR NAK MASUK SUBUH TADI. NASIB BAIK TERBANGUN SEMULA. TERGESA-GESA AKU BERGEGAS KE SURAU. NASIB BAIK SEMPAT BERSAMA IMAM SBLM IMAM RUKUK RAKAAT PERTAMA. BALIK DARI SURAU, AKU BUKA I-PHONE.. RUPA-RUPANYA ADA SMS PANTUN MADAH DARI 'SI DIA' MANJA KU ITU:

  Memendam kasih mmg le siksa tak terperi
  Tah kenapa asyik je ingat pemantun bistari
  Begitu hiba adinda merindu abg setiap hari
  Rasa mcm tak sabar nak jadi seorang isteri

  Dinda asyik je, ingatkan abang setiap masa
  Menanggung rindu ni mmg sangat tersiksa
  Sebulan menunggu lambat sungguh terasa
  Tak sabar dinda, mau peluk abg yg perkasa

  Mengkudu tumbang timpa si rusa
  Bangau merayap di ambang senja
  Merindu abang hibanya rasa
  Kalau bersayap nak terbang sahaja

  Kembang dan lebar sayap rerama
  Dinginnya senja mengaut jerami
  Memang tak sabar hendak bersama
  Ingin bermanja dipeluk suami

  ('Si TUA' MAKIN TERUK MEROYAN RABANNYA.. TAK TERJAWAB LAGI DIA, ISU2 MENENTANG KERAJAAN.. ASYIK2 AJAK ORG BERGADUH.. HI HI..
  'SI TAIKO' TERUS MATI AKAL LPS TERKANTOI DGN CITER HARUM MANIS YG TAK MASUK AKAL.. KI KI KIK..)

  ReplyDelete
  Replies

  1. Nate' yang pakai banyak nama termasuk Singgora, GENG NAJIB, YANG SELALU MENJILAT NAJIB dah keluar atas nama Anomouse.

   Spt biasa, cerita mengarut tak kena mengena dgn tajuk pos, coba distract readers' attention, coba sabotaj blog Budin yang selalu nya pro-PH.

   Itu pasal Geng Najib/Gora ini di panggil binatang.

   Delete
 49. Budin tak mahu, masa depan negara kelam
  Takut depa ulangi fitnah, heret DSAI ke dlm
  Spt mana sejarah 1998 peristiwa yng silam
  Sampai ke mahkamah depa tu usung tilam

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ramai orang lemas di laut/sungai.

   Heran, kenapa Budin & Abang Din lemas di darat...??

   Delete
 50. Budin mau perjuangkan kepimpinan terpuji
  Kasihan ler dia 20 thn DSAI dianiaya & diuji
  Lagi marah le dia, bila depa nak ingkar janji
  Sbb itu lah depa tu, Budin tampil tibai & taji

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mak datuk, Nuar kepimpinan terpuji...??
   Atas bawah depan belakang dia taji.
   SELISIH, moga2 sampai jgn terjadi.
   Besok mati, tak diterima bumi.

   Budin & Abang Din pemuja Stor Kunyit...!!

   Delete
 51. Bukannya Tun yang berkecenderungan untuk memegang kuasa lebih dari dua tahun...tetapi berjuta-juta rakyat lagi yang mahukan Tun terus menjadi PM.

  Sebaik-baiknya diadakan 2 referendum:

  1. Adakah rakyat mahu Tun M memerintah sehingga PRU 15 atau menyerahkan kepada ABAM sebaik saja cukup tempoh 2 tahun

  2. Siapakah yang rakyat mahu dari PKR untuk menggantikan Tun: Abam atau Azmin.

  Tak payah para pelobi meroyan lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju dan sokong kata2 "berjuta-juta rakyat lagi yang mahukan Tun terus menjadi PM."

   Tak setuju dgn yang lain2 itu.

   Delete
 52. Pe'el puak2 Cap Munger, Budin dah khatam
  Tak akan diia bagi ruang, puak2 panji hitam
  Sbb itu Budin tak segan silu, tibai & hentam
  Peluru Budin akan pasti berdentum dentam

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Adakah patut nunjuk2 bermegah2 bagitau kat orang macam dia bagus sangat. Dah tuu, dia campur baur dgn zikir "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh", tak pernah dibuat orang, kecuali tokgaru brahim & murid2nya.

   Delete
 53. Mana pergi si bahalol dajal Suman badigol
  Kena pantun BI, terus diam serupa tunggul
  Agaknya barua ni kini bermuram dan sugul
  Tidak mampu berhujah, asyik alih tiang gol

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
 54. Kenapa x habis2 Tuan Budin nak mempersoalkan tentang isu pengalihan kuasa PM sedangkan Dato Seri Anwar pun telah memperjelaskan bahawa beliau tidak menghadkan tempoh masa bagi Tun M menyerahkan tampok pentadbiran kepada 'beliau'..Banyak isu lain yang lebih penting yang perlu Tuan Budin bangkitkan melainkan sekiranya Tuan Budin ada agenda lain yang tersembunyi...Biarkan isu pengalihan kuasa ini ditentukan oleh Majlis Mesyuarat Tertinggi Pakatan Harapan dan kita tak perlu menyebukkan diri dengan hal2 tersebut.
  Bagi majoriti rakyat Malaysia termasuk diri saya, faktor janji pengalihan kuasa dari Tun M kepada Dato Seri Anwar dalam manifesto PH semasa Pilihanraya ke 14 lalu bukan penyumbang terbesar kepada kejatuhan kerajaan BN melainkan faktor Tun M itu sendiri yang menyebabkan rakyat Malaysia bangkit untuk menumbangkan kerajaan terdahulu berdasarkan kepada ketokohan dan kewibawaan tokoh negarawan terbilang negara iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad

  ReplyDelete
 55. budin.....ko dah meroyan ke pak sheikh dah meroyan niiiii?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cerita 1001 malam buat saya geli geman.

   Ada Sheikh Najibul Bullshit.
   Ada Sheikh Mujuburr....??

   Apa nak jadi?

   Delete
  2. Naper terus ke bawah jer Wak?
   Tak singgah baca komen2 kat atas dulu ker..?
   Dah kecut pelir ker Wak..?

   Ki kik ki kik ki kik ki kik...

   Delete
 56. saya rasa amat sesuai jika moto sdrblog sdr shah d ubah drpd "kritis dan membina demi negara" kpd "anwar d nobat PM8 dlm masa 2 thn".

  baru nampak pendirian jelas.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...