Sunday 13 January 2019

CAMERON HIGHLANDS - ANTARA SIAPA BOLEH MENANG DAN SIAPA PATUT MENANG


Pertanyaan paling kerap didengar ketika ini ialah siapa boleh menang di Cameron Highland?


Secara umum, meskipun berdepan cabaran agak sengit, Pakatan Harapan dilihat masih mampu untuk menang dalam pilihanraya kecil pada 26 Januari depan.


Ini kerana, di sebalik adanya cabaran untuk meraih undi Melayu dan Orang Asli yang  lebih tinggi berbanding BN yang meletakkan calon Melayu, kelebihan utama Pakatan Harapan ialah kini merupakan pemegang kuasa sebagai kerajaan Persekutuan.


Dengan kedudukan sebagai kerajaan itu, Pakatan Harapan mempunyai kelebihan berbanding BN, malah atas kedudukan sebagai kerajaan jugalah yang memberi banyak kelebihan kepada BN mampu memang di Cameron Highlands sebelum ini.


Hari ini, dengan BN bukan lagi sebagai kerajaan, pengundi Cameron Highlands pasti lebih terdorong untuk mengundi Pakatan Harapan berbanding BN yang sudah kehilangan kuasa dan hanya berkuasa di peringkat negeri Pahang semata-mata.


Apatah lagi, pemimpin-pemimpin yang ada jawatan dalam kerajaan, meskipun fasa kempen masih di peringkat awal, tetapi sudah mula membanjiri  Cameron Highlands untuk berkempen dan menemui pelbagai kelompok pengundi.


Maka itu, tidak mustahil Pakatan Harapan mampu merampas kerusi milik BN itu pada pilihanraya 26 Januari depan nanti.


Tetapi, jika persoalan siapa patut menang yang ditanyakan, barangkali ramai yang tidak ragu-ragu dan merasakan bahawa BN seharusnya dikekalkan kemenangannya di Cameron Highlands ini.


Isu pokok yang membelenggu Pakatan Harapan ketika ini ialah masih banyak janji-janji dalam manifesto PRU14 yang bukan saja gagal ditunaikan, bahkan seperti tidak mahu dilaksanakan sama sekali.


Berkaitan janji melunaskan hutang-hutang tidak wajar bagi peneroka Felda saja misalnya, meskipun ia dijanjikan akan diselesaikan dalam tempoh 100 hari selepas mengambil alih kerajaan, malangnya selepas lapan bulan berlalu pun ia masih lagi gagal ditunaikan.


Begitu juga dengan banyak janji lain seperti untuk menurunkan kos sara hidup dan memastikan tiada kenaikan harga barang atau kenaikannya dalam keadaan terkawal, semuanya ternampak tiada beza dengan ketika era BN dahulu.


Akibat situasi itu, jika dulu BN dimomokkan dengan ungkapan "Barang Naik", sudah kedengaran ada yang memomokkan PH sekarang ini sebagai "Price Hike" pula.


Oleh kerana tempoh pilihanraya seterusnya masih ada kira-kira selama 4 tahun 4 bulan daripada sekarang, rakyat dalam hal  ini berhak menghantar isyarat yang jelas kepada kerajaan berhubung perlaksanaan janji-janji tersebut.


Terus memberikan kemenangan kepada Pakatan Harapan, mungkin akan menyebabkan kerajaan terus melengah-lengahkan atau mengabaikan sama sekali janji-janji yang pernah mereka lafazkan sebelum ini.


Namun, dengan memberikan kemenangan kepada pembangkang di Cameron Highlands ini, mungkin perlu disusuli pula di Semenyih selepas ini, ia akan menjadikan kerajaan tiada pilihan lain selain berusaha lebih keras menunaikan segala janjinya kepada pengundi jika tidak mahu kehilangan kuasa dalam PRU15 akan datang.


Dalam perkara ini, rakyat mesti bijak menggunakan undi mereka dan jangan sesekali mensia-siakan undi yang ada itu.


Antara siapa boleh menang dan siapa patut menang, tidaklah sukar memilih yang mana lebih kebaikannya. (ShahbudinHusin 13/01/2019).

139 comments:

 1. Replies
  1. Kemenangan BN di CH adalah rahmat buat seluruh Malaysia.. supaya janji PH tidak dicapati lg..

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. Prk Cameron prk terakhir dimenangi Brader Ramli .... tahu tak bro ... bro ... Lopeh ni tiada lagi pru mahu pun prk .... pilihan wakil diundi cara menyuarat pungutan suara. Raja2 kekal cuma yg dipertua bertukar ganti secara berkala.

   Delete
  4. Setuju dengan Budin. Saya. juga berpendapat....kerajaan PH perlu berusaha bertungkus lumus memenuhi srgala janji dalam manifesto kecuali janji supaya Abam Nuar menggantikan Tun tu tak perlulah dipandang berat.... tak penting pun janji tu kpd rakyat. Siapa pun ganti Tun ok jer.... tak semestinya Abam...   kah kah kah....mesti ada yang meroyan ni....

   Delete
 2. pilih bn,,sebab nk kejutkan ph dari tidur janji,,aku sokong ph tapi x nk undi ph sbb nk mantapkan ph selepas prk ni,sekian

  ReplyDelete
 3. Satu cabaran/tantangan hebat buat PH di Cameron Highland.

  Saya tidsk menafikan Umno bijak meletakkan calon anak tempatan, Orang Asli berugama Islam, punya rekod baik, seorang bekas polis yg berkelulusan.

  Namun, sekiranya beliau menang, tanpa peruntukan Kerajaan Pusat, dapatkah beliau memberi perkhidmatan baik kpd warga tempatan di sana - seperti sosio-ekonomi, infrastruktur, bantuan bencana alam, kebanjiran pekerja2 asing, kesihatan dll.

  ReplyDelete
 4. Melalui kejayaan besar menurunkan harga telur..PH mampu mengalahkan BN dengan sebelah mata!!

  Undi BN ibarat undi DAP!!!

  ReplyDelete
 5. Melalui kejayaan besar menurunkan harga telur..PH mampu mengalahkan BN dengan sebelah mata!!

  Undi BN ibarat undi DAP!!!

  ReplyDelete
 6. BN mampu mengekalkan kerusi Cameron Highland.

  1. Dengan sokongan terbuka PAS terhadap calon BN undi Melayu makin bulat kepada BN

  2. Kes pencerobohan tanah di Cameron Highland terus berlaku & tiada penyelesaian selepas PH menjadi kerajaan Persekutuan, walhal soal tanah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri

  3. Kos sara hidup makin tinggi di bawah PH, kesannya amat dirasai di kawasan-kawasan tanah tinggi & pendalaman seperti Cameron Highland

  4. Pergolakkan dalaman antara parti-parti PH yang merimaskan rakyat

  5. Mengekalkan BN menjadi manifestasi keras kepada Dr Mahathir & kabinetnya untuk bekerja kuat & mengotakan janji-janji pilihanraya mereka

  Secara peribadi, saya mengharapkan majoriti BN di Cameron Highland lebih besar. Dengan itu PH akan belajar & berhenti bersifat seperti BN ketika berkuasa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. E AH....

   BN mampu mengekalkan kerusi Cameron Highland....??

   Bukankah kemenangan itu telah dibatalkan oleh mahkamah & SPR atas sebab prmbelian undi/rasuah oleh pihak BN...??

   Dgn jolokan rasuah pun ketika itu, BN hanya nensng cukup2 makan.....!!

   Delete
  2. Ramai tak sedar Pahang mempunyai harta paling no. 1 dunia tapi dek keserakahan & tembolok besar Umno & pihak istana....Pahang negeri yg miskin paling banyak berhutang dgn Kerajaan pusat.

   Saya dulu ramai kenalan dari Jepun, Eropah & USA yg teruja untuk melawat, tinggal & menyentuh "the oldest rain forest in the world" yg berusia beratus juta tahun di negeri ini. Tapi sayang, hutan belantara di sana hampir botak gondol dek kerja pembalakan yg telah memberi bermacam bala bencana, khususnya runtuhan tanah & pencemaran sungai.

   Saya dapat bayangkan jika alam semula jadi di sana diurus tadbir dgn infrastruktur yg baik, pasti ia dapat mebdatangkan pulangan lumayan berbilyon-bilyon) dalam industri pelancungan (tentu bukan pelencungan).

   Pelancung2 yg saya sebut tadi dah tak heran dgn kemodenan kerana itu semua perkara biasa di negara mereka. Apa yg mereka inginkan sesuatu tidak terdaoat di negara mereka seperti gunung ganang, hutan tebal, binatang buas, tinggal di teratak atau pondok, merasa hidup bersama orang asli.

   Delete
  3. Setuju dengan saudara.

   Pahang kaya sumber flora & fauna. Jika diuruskan dengan baik boleh menjadi pusat2 riadah & kajian kepada pencinta alam semulajadi seluruh dunia.

   Pulau Pinang tidak ada kasino di puncak2 bukitnya tetapi menjadi mutiara Asia kerana kombinasi kesinambungan pembangunan & alam.

   Bertahun kerajaan BN gagal memanfaatkan kehijauan Pahang. Diharapkan jika tawan semula Cameron Highland, BN perlu menggunakan suara di Parlimen memohon Persekutuan membantu kerajaan negeri.

   P/s: hujah saudara seperti di atas amat dialukan. Bermaklumat & ilmiah. Tinggalkan caci maki & fitnah ya

   Delete
 7. Kahkahkah. Patutnya masa di pd tu rakyat bagi signal untuk mengingatkan kerajaan dengan mengundi selain pakatan harapan. Apa kata budin?

  ReplyDelete
 8. pengundi2 khasnya di C.Highland perlu memainkan peranan sebgai pengundi2 yg bijak, serta mampu menterjemahkan natijah hasil dri pengundian mereka.

  Semestinya pihak kerajaan persekutuan akan berkempen dgn segala janji utk meraih kemenangan, Dan pihak pembangkang dgn isu2 yg gagal ditangani oleh kerajaan semenjak mengambilalih tampok pemerintahan. Pengundi2 setempat lebih maklum apa yg mereka mahu, tetapi berdasarkan senario politik semasa, kemenangan kepada BN "carries a lot of weight" berbanding sebaliknya!
  Akan tetapi masih agak sukar utk menterjemahkan hasil keputusan pengundian secara konklusif sekiranya sentiment agama Dan perkauman masih lagi pendorong kepada pilihan mereka!
  Walaubagaimanapun, kekalahan PH sudah tentu akan ditafsirkan sebagai isyarat supaya kerajaan have to do it better than what they are doing now cause there is much left to be desired from what was expected!

  ReplyDelete
 9. Kejora is genius, and he's very well educated
  In creating "pantuns", he is superbly talented
  The words, well organised and not scattered
  Due to that, lousy Suman is always defeated

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Cg Kejora writes 'pantuns' so well structured
  Even though young, he appeared so matured
  And Suman the idiot all the while he tortured
  Ever since they fought Suman got punctured

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Are you looking for trouble with your garbage pantatoon, aren't you had enough, Stor Kunyit...??

   Delete
  2. Demi menutup malunya yg dah terlondeh kedurjanaannya sebagai homoseks, telunjuk lurus kelingking berkait, melaga-lagakan orang, pembohong, bodoh berlagak pandai, cakap besar - Kejora Stor kunyit berterusan tanpa malu merapu dgn pantatoon tak beradat tanpa "baris pembayang' tapi menyondol terus dgn 'baris maksud' dari awal sampai kesudah. Apakah ini pantun seni budaya kebanggaan bangsa....??
   Di mana keunikan & keindahan bahasa mengikut adat pantun seni budaya bangsa tuu...??

   Delete
  3. Dahlah tuu, tak sudah2 masuk bakul puji melambung diri sendiri...!!

   Delete
  4. Suman bapok tua kedi cuma kuat aota
   Bodoh si tua ini mengalah baghal unta
   Pantun BI aku cantik, 'rubbish' dia kata
   Tapi dia, kalu mau buat terus jahil buta

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhh

   Delete
  5. Suman bingai bengap dungu bangang tolol bahalaol samdol..kata tiada pantun dlm BI..???

   Tak kan dia tak pernah dengan pantun kanak2 (child rhymes) dlm lagu BI, misnya:


   Rain rain go away
   Come again another day
   Little Johny wants to play
   Wants to play with Suman gay..

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh

   Delete
  6. Suman got walloped, since he is amateur
   He now caught fever at high temperature
   Pity him, the bloody Hindu idols preacher
   He got beaten, by a brilliant math teacher

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhhh

   Delete
  7. Wow pantun bahasa Inggeris masuk lagi
   Suman tak reti buat hanya lagak je tinggi
   Pasti Suman risau geram, mengetap gigi
   Meroyan lagi le si tua ini, sampai ke pagi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  8. That is not pantun but "rhyme", stupid fool.

   Pantun is uniquely Malay in origin and normally is a four-lined verse consisting of alternating, roughly rhyming lines.

   The first and second lines sometimes appear completely disconnected in meaning from the third and fourth, but there is almost invariably a link of some sort.

   Dah ler Stor Kunyit, toksah merapu bujan28. Kau tak sudah2 dgn perpepsi cola kau sejak dulu lagi yg tak pernah betul, tapi semuanya temberang.

   Delete
  9. Suman got walloped, since he is amateur
   He now caught fever at high temperature
   Pity him, the bloody Hindu idols preacher
   He got beaten, by a brilliant math teacher

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  10. Hi hi hi

   Too late for redemption for the already tarnished reputation. A very very poor try...!!

   he he he.

   Delete
  11. Suman renta bagai kena demam kepialu
   Terduduk rapat dia, dgn pantun aku palu
   Ingat nak megah, sebaliknya dapat malu
   Dgn longlai si bebal tolol ini pergi berlalu

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  12. Don't talk much.....!!

   Gather your gut, meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 10. Jika orang cameron pilih BN mereka masih dibawah kerajaan negeri...

  Jika pilih PH ape sangat lah yg mereka boleh dapat dgn masalah ekonomi merudum yg sedang dihadapi oleh madey...

  Isu rusuhan kuil subang jaya dan kematian adib dan kegagalan madey atasi kenaikan harga barang termasuk keenganan madey tunaikan janji manipesto memberi kelebihan yg besar kpd calon umno anak tempatan...

  Pengundi india hanye 12% berbanding melayu dan asli 56%...

  ReplyDelete
 11. Kejora is a teacher, who is smart & brilliant
  Unlike Suman a dwarf, Kejora is a big giant
  Suman is plywood, while Kejora is like iron
  Superb Kejora, is really like one in a million

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiiik..Itu aje jawapan Wak pada pantun Anon tu...memang betul lah lembik Wak ni !!!!!

   Delete
  2. Suman got walloped, since he is amateur
   He now caught fever at high temperature
   Pity him, the bloody Hindu idols preacher
   He got beaten, by a brilliant math teacher

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Hi hi hi

   Too late for redemption for the already tarnished reputation. A very very poor try...!!

   he he he.

   Delete
  4. All these while, Suman the idiot is being tortured by Kejora!

   So, Suman the idiot, all the while Kejora tortured!

   PITY THIS OLD DUMB SKUNK.. HE CAN'T EVEN UNDERSTAND SIMPLE ENGLISH..

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahhh

   Delete
  5. Suman renta bagai kena demam kepialu
   Terduduk rapat dia, dgn pantun aku palu
   Ingat nak megah, sebaliknya dapat malu
   Dgn longlai si bebal tolol ini pergi berlalu

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  6. Don't talk much.....!!

   Gather your gut, meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 12. Kejora is a brilliant guy & also good looking
  As far as pantun is concerned he's the king
  'Kejora is so genius...', Suman keep thinking
  'Why am I dull..?' to himself, he keep asking

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiiik..Itu aje jawapan Wak pada pantun Anon tu...memang betul lah lembik Wak ni !!!!!

   Delete
  2. Suman got walloped, since he is amateur
   He now caught fever at high temperature
   Pity him, the bloody Hindu idols preacher
   He got beaten, by a brilliant math teacher

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Hi hi hi

   Betul betul muka tak makan saman, tak makan bahasa kena perli.

   Yes...your damn bloody low level rightly deserve such Chinaman English....!!

   He he he

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. Suman renta bagai kena demam kepialu
   Terduduk rapat dia, dgn pantun aku palu
   Ingat nak megah, sebaliknya dapat malu
   Dgn longlai si bebal tolol ini pergi berlalu

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  6. Don't talk much.....!!

   Gather your gut, meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 13. Bloody old Suman is damn stupid & useless
  Unlike Kejora, who is oustanding & fabuluos
  Suman's pantuns' are really dull & ridiculous
  As Kejora is so genius, he felt damn jealous

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Another self praisin'....??
   He he he

   Delete
  2. Don't talk much.....!!

   Gather your gut, meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 14. Kejora use to write 'pantuns', like a magician
  For that, Suman got envious & full of tension
  That smelly skunk talk big only but no action
  Pity old idiot, got beaten by a mathematician

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiiik..Itu aje jawapan Wak pada pantun Anon tu...memang betul lah lembik Wak ni !!!!!

   Delete
  2. Suman got walloped, since he is amateur
   He now caught fever at high temperature
   Pity him, the bloody Hindu idols preacher
   He got beaten, by a brilliant math teacher

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Othman Ahmad13 January 2019 at 22:37

   "And Suman the idiot all the while he tortured"

   What talking you, haaaaa....??
   He he he

   _______________________________

   Nothing wrong with that!

   All these while, Suman the idiot is being tortured by Kejora!

   So, Suman the idiot, all the while Kejora tortured!

   PITY THIS OLD DUMB SKUNK.. HE CAN'T EVEN UNDERSTAND SIMPLE ENGLISH..

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   Delete
  4. He he he.....muka tak makan saman, tak makan bahasa kena perli.

   Yes...your damn bloody low level rightly deserve such Chinaman English....!!

   He he he

   Delete
  5. All these while, Suman the idiot is being tortured by Kejora!

   So, Suman the idiot, all the while Kejora tortured!

   PITY THIS OLD DUMB SKUNK.. HE CAN'T EVEN UNDERSTAND SIMPLE ENGLISH..

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahhh

   Delete
  6. Suman renta bagai kena demam kepialu
   Terduduk rapat dia, dgn pantun aku palu
   Ingat nak megah, sebaliknya dapat malu
   Dgn longlai si bebal tolol ini pergi berlalu

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  7. So, can you meet at the earliest possible, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving excuse, will you....!!

   Delete
 15. Kejora is a guy with strength and speed
  He creates 'pantuns' very fast and rapid
  But old Suman consume too much lipid
  That's why he's so damn fucking stupid

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiiik..Itu aje jawapan Wak pada pantun Anon tu...memang betul lah lembik Wak ni !!!!!

   Delete
  2. Suman got walloped, since he is amateur
   He now caught fever at high temperature
   Pity him, the bloody Hindu idols preacher
   He got beaten, by a brilliant math teacher

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Othman Ahmad13 January 2019 at 22:39

   "And Suman the idiot all the while he tortured"

   What talking you, haaaaa....??
   He he he

   _______________________________

   Nothing wrong with that!

   All these while, Suman the idiot is being tortured by Kejora!

   So, Suman the idiot, all the while Kejora tortured!

   PITY THIS OLD DUMB SKUNK.. HE CAN'T EVEN UNDERSTAND SIMPLE ENGLISH..

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. He he he.....muka tak makan saman, tak makan bahasa kena perli.

   Yes...your level rightly deserve such Chinaman English....!!

   He he he

   Delete
  6. All these while, Suman the idiot is being tortured by Kejora!

   So, Suman the idiot, all the while Kejora tortured!

   PITY THIS OLD DUMB SKUNK.. HE CAN'T EVEN UNDERSTAND SIMPLE ENGLISH..

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahhh

   Delete
  7. Suman renta bagai kena demam kepialu
   Terduduk rapat dia, dgn pantun aku palu
   Ingat nak megah, sebaliknya dapat malu
   Dgn longlai si bebal tolol ini pergi berlalu

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  8. So, can you meet at the earliest possible, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving excuse, will you....!!

   Delete
 16. Mmg lah bakat cikgu Kejora, amat menyerlah
  Cantik benar pantun bahasa Inggeris dia olah
  Tak mcm Suman kedi yang tak tinggi sekolah
  Dgn cikgu Kejora, si bengap ini asyik jer kalah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh


  Suman iblis, kepala lonjong bagai alu lesong
  Iblis tua ni sesat aqidah dan iman terpesong
  Bahan kopipes yg dah basi sahaja dia usung
  Berpantun dlm BI, bingai ni tak tau langsung

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Suman bengang bila pantun2 BI, Kejora bagi
  Si tua tidak reti buat, harap gebang jer tinggi
  Dia jadi risau, geram & marah mengetap gigi
  Meroyan ler si bingai ini serupa kena denggi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Kejora berpantun bagaikan dlm simposium
  Dia ni adalah juara pantun dlm ini milenium
  Cekap pantun BI, sbb dulu 'English medium'
  Suman hanya harap khazanah dari muzium

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh


  Kasihan benar Suman jubor kematu ketuat
  Si bapok lembik ini cuba nak berlagak kuat
  Pantun BI, langsung si tolol ini tak reti buat
  Lps tu dibuat eksyen sampai orang meluat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Too late for redemption for the tarnished reputation. A very very poor try, he he he.

   Delete
  2. Suman renta bagai kena demam kepialu
   Terduduk rapat dia, dgn pantun aku palu
   Ingat nak megah, sebaliknya dapat malu
   Dgn longlai si bebal tolol ini pergi berlalu

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. So, can you meet at the earliest possible, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving excuse, will you....!!

   Delete
 17. Seronok sungguh Suman tua kedi ku sakat
  Kena balun, jubor dia jadi terangkat-angkat
  Mmg lah cikgu Kejora ini, pintar & berbakat
  Dia seperti diturunkan ilham, oleh malaikat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhhh


  Penonton kini tau, siapa kaca siapa permata
  Cikgu Kejora hanya guna pantun jadi senjata
  Tapi Suman bahalol, cuma megah dgn kata2
  Dlm bidang pantun, dia mmg jelas, jahil buta

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 18. Prk cameron dan semenyih ape plak janji PH?...mungkin janji yg lebih manis kerana tak jangka boleh menang....janji masa pru banyak yg tak mau ditunaikan oleh madey kerana bukan kitab suci...

  Elok prk kali ni orang2 cameron dan semenyih hantar signal kpd madey jangan pandai buat janji kalo nak makan capati

  ReplyDelete
 19. Kalau ikut satu kajian terkini yang dilakukan oleh sebuah NGO penganalisa politik tempatan non partisan, daptan mereka mendapati peluang BN untuk menang di situ adalah amat2 besar,memnadangkan trend rakyat terkini, termasuk lah di CH yang menunjukkan tahap ketidak puasan hati mereka terhadap janji2 Rejim yang tidak dapat ditunaikan sehingga kini.

  Apa tah lagi...sudah ada gambar yang tular berkaitan dengan politik wang yang telah dilakukan oleh PH dan ajen2 mereka kepada penduduk tempatan.

  Satu lagi isu ialah bila calon PH telah menghina orang2 asli dengan cuba melaga2kan mereka dengan orang melayu di situ.
  Tambah pula, senator orang Asli dari PKR yang telh memberi ugutan kepada tok2 batin asli dengan kata2 akan menarik balik gaji dan elaun mereka jika mengundi pembangkang. Ini telah menaikkan kemarahan tok2 batin yang merasa mereka telah dihina dengan ugutan tersebut.

  Nampaknya..amat2 lah cerah peluang untuk calon BN, yang juga anak orang asli tempatan dan mantan ACP untuk mendapat sokongan sebulat suara dari orang2 asli, termasuk lah jugak orang2 melayu di situ yang masih tak puas hati dengan menteri perpecahan kabinet kayu reput Haprakan ekoran dari kes kuil Mariamman yang lepas dan juga kepada Exco Selangor dari DAPigs yang telah menuduh pelampau2 islam dalam isu tu.

  Mengikut NGO tersebut..PRK ini lah peluang terbaik untuk BN mengekalkan kerusi parlimen itu dan menghantar mesej yang jelas lagi lantang kepada PH bahawa mereka kini tidak lagi menjadi pilihan rakyat untuk membela nasib mereka !!!!

  ReplyDelete
 20. Suman angkuh bongkak, dada asyiik didabik
  Tapi, orang jadi meluat, tiada siapa nak tabik
  Kena balun, serupa kambing dia mengembik
  Btg pelir dia, makin diurut semakin le lembik

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiiik..Itu aje jawapan Wak pada pantun Anon tu...memang betul lah lembik Wak ni !!!!!

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. TongGeng..TongGeng..

   A desperate attempt or rather add insult to injury to his disastrous reputation....!!

   Why should I care.....??

   Delete
  4. Suman renta bagai kena demam kepialu
   Terduduk rapat dia, dgn pantun aku palu
   Ingat nak megah, sebaliknya dapat malu
   Dgn longlai si bebal tolol ini pergi berlalu

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  5. This comment has been removed by the author.

   Delete
  6. Don't talk much.....!!

   Gather your gut, meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 21. Kengkawan semua...Korang perasan tak....Selepas didedahkan penipuan yang cuba ditularkan oleh calon kitar semula PH (DAP) bersama2 Lim Kit Siang mengenai kononnya BN mengabaikan kebajikan orang asli di sekitar Cameron Highland, kini M.Manogaran sekali lagi membuat kenyataan kepada pemberita yang jelas mengelirukan pengundi P078 Cameron Highlands dengan JANJI bahawa hanya PH mampu selesaikan masalah di Cameron Highlands berkaitan isu tanah negeri...

  Adakah beliau selaku seorang peguam tidak memahami kuasa Kerajaan Negeri dalam hal berkaitan pemberian serta kelulusan tanah negeri atau sengaja mengeluarkan kenyataan sebegini untuk memancing undi 90% pengusaha kebun sayur yang mengusahakan tanah negeri dengan kelulusan kerajaan negeri?

  Pakatan Harapan dan DAP yang terkenal dengan janji manis sebegini sering menggunakan pendekatan berkaitan hak milik tanah bagi meraih sokongan dari pengundi...

  Malah pernah seorang Ahli Parlimen DAP BERJANJI AKAN MEMASTIKAN SETIAP PENGUNDI KAUM CINA MENDAPAT SEBIDANG TANAH BERGERAN DALAM SIRI JELAJAH CERAMAHNYA dan Pengundi Cameron Highlands juga tidak terkecuali...

  Cara Manogaran dan DAP membuat kenyataan sebegini bagi kepentingan politik mereka dalam PRK hanya akan memudaratkan pengundi Cameron Highlands dan seandainya JANJI itu tidak di penuhi maka sudah tentu DAP akan menuding jari kepada Kerajaan BN Pahang sedangkan pihak mereka tahu kuasa kelulusan tanah negeri adalah tertakluk tertakluk di bawah kerajaan semasa negeri tersebut...

  Manogaran sebenarnya kehabisan modal kempen kerana tahu beliau tidak mampu menjadi ahli parlimen berikutan 2 kekalahan beliau di tangan calon BN dalam PRU...

  Pengundi P078 di harapkan agar lebih bijak daripada Manogaran dalam membuat pertimbangan pada 26 Januari 2019...

  Perlu juga di ingatkan Pakatan Harapan hingga hari ini belum melunaskan Manifesto PH Pru14 tetapi lebih banyak bermain POLITIK untuk survival Pakatan...

  Rakyat sudah semakin nampak kelemahan Pakatan Harapan selepas 8 bulan memerintah dan sudah ada terlalu banyak keluhan mengenai kelembapan ekonomi di bawah Pakatan Harapan ni!!!!

  ReplyDelete
 22. Sobat2 sekelian..Jom kita dengar apa kata bakal MP untuk CH ni beb !!!

  Calon Barisan Nasional (BN), Ramli Mohd. Nor mengakui beliau mengharapkan undi daripada masyarakat Orang Asli yang disifatkan sebagai saudaranya pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Cameron Highlands.

  Ramli yang merupakan anak tempatan dan berketurunan Orang Asli berkata, sebahagian besar Orang Asli di sini sudah mengenali beliau dan berharap
  mereka akan mengundinya pada 26 Januari ini.

  Menurutnya, selain jentera kempen BN yang akan bekerja keras, beliau yakin sebagai calon daripada keturunan Orang Asli, ini memberikan kelebihan kepadanya.

  “Masyarakat Orang Asli dari Pos Betau (Sungai Koyan) hingga ke Kampung Raja di sini 90 peratus adalah saudara saya. InsyaAllah,” katanya ketika ditemui pemberita dalam program walk about di Pusat Daerah Mengundi (PDM) BN Tanah Rata dan menemui peniaga di Pasar Tani Tanah Rata di sini hari ini.

  Masyarakat Orang Asli mewakili 22 peratus daripada seramai 32,048 pengundi keseluruhan di Parlimen Cameron Highlands manakala pengundi Melayu 34 peratus, Cina 30 peratus dan India 14 peratus.

  Ramli berkata, beliau mahu menjadi Ahli Parlimen pertama dalam sejarah daripada keturunan Orang Asli.

  Menurutnya, beliau mahu suara masyarakat Orang Asli di negara ini kedengaran di Parlimen.

  “Dalam sejarah Malaysia, ada tak wakil rakyat Orang Asli di Parlimen

  Tidak ada, jadi biar sejarah pertama kali di Malaysia seorang wakil rakyat yang dilantik oleh rakyat bersuara untuk rakyat di Parlimen kerana selama ini pun yang ada di Dewan Negara dilantik.

  “Saya hanya mengharapkan masyarakat Oran Asli mengundi saya. Saya tak boleh komen lagi bagaimana sambutan pengundi di sini memasuki hari kedua berkempen, saya menyerahkan kepada mereka untuk menilai,” katanya.

  Ini lah baru betul wakil yang diperlukan oleh warga CH..bukan jenis yang kitar semula dan kaki spin macam dari DAPigs tu!!!!!

  ReplyDelete
 23. Lak lak leng...Ayuuuuk...Pemuda UMNO Pahang hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung tersebarnya gambar seorang petugas Pakatan Harapan (PH) dipercayai mengagih wang kepada masyarakat Orang Asli di Cameron Highlands.

  Ketuanya, Mohd Farid Mohd Nor berkata, pihaknya mengesyaki dan percaya pengagihan wang berkenaan adalah bertujuan untuk memancing undi.

  Justeru, katanya, SPRM harus menyiasat perkara itu segera memandangkan ia adalah satu kesalahan mengikut akta pilihan raya.

  “Walaupun PH telah menjawab kononnya ia adalah pembayaran petrol untuk sukarelawan mereka, tetapi saya yakin ia hanyalah bersifat penafian kerana gambar itu telah viral,”

  “Kami harap perkara ini disiasat segera malah kami tuntut agar tindakan diambil ke atas calon PH iaitu dengan membatalkan pencalonannya dalam PRK ini,” katanya dipetik media tempatan.

  Terdahulu, beberapa keping gambar menunjukkan beberapa individu memakai baju dengan logo PH didakwa mengagihkan wang kepada penduduk Cameron Highlands yang kini dalam tempoh kempen Pilihan Raya Kecil(PRK) mula tular di sosial media sejak pagi tadi.

  Pada perkembangan sama, Mohd Farid turut mempertikaikan kenyataan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang sedang melakukan siasatan bagi mengenalpasti pemegang akaun Facebook dan individu yang terbabit dalam gambar pemberian wang yang dikatakan oleh jentera parti politik di dalam media sosial.

  Katanya, siasatan harus dilakukan terhadap dakwaan gambar yang viral dan bukannya mereka yang menyebarkan gambar terbabit.

  ReplyDelete
 24. And Suman the idiot all the while he tortured"

  What talking you, haaaaa....??
  He he he

  ReplyDelete
 25. Fuhhh...Ini adalah satu kenyataan yang tegas lagi berani dari SPRM berkaitan dengan isu tularnya gambar pengagihan wang di media sosial tu!!!!

  Tindakan menawarkan elaun perjalanan kepada pengundi pulang ke kampung halaman mengundi ialah satu bentuk rasuah, kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

  Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki dipetik Sin Chew Daily berkata, penawaran sebarang bentuk dorongan, tidak kira wang tunai atau hadiah, dianggap rasuah.

  Beliau memberi contoh calon atau ahli parti politik menawarkan elaun kepada pengundi untuk mengundi mereka, walaupun hanya RM50 ialah tindakan merasuah.

  Tetapi, katanya, ia bukan satu bentuk rasuah jika ahli politik memberi bantuan kepada golongan miskin.

  “Contohnya, jika pemimpin politik tertentu mengagihkan beras atau bantuan kepada orang miskin di kawasannya, ini tidak dianggap rasuah.”

  Beliau berkata, setiap ikrar yang dibuat parti politik sepanjang kempen pilihan raya, termasuk manifesto mereka seperti membina rumah juga tidak dianggap rasuah.

  Katanya, ia adalah amalan biasa di kebanyakan negara untuk calon pilihan raya membuat ikrar bagi meraih sokongan pengundi, contohnya pilihan raya presiden Amerika Syarikat.

  Menjelang pilihan raya umum ke-14, Azam mengingatkan semua parti politik supaya tidak menggunakan wang untuk membeli undi atau kelayakan calon mereka akan dibatalkan.

  “Sebaik sahaja Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan tarikh PRU14, sebuah pasukan penguatkuasaan yang terdiri daripada SPRM dan polis akan ditubuhkan untuk memantau aktiviti rasuah di kalangan ahli politik.

  “Pasukan penguatkuasa akan mengambil tindakan berdasarkan aduan orang ramai, termasuk menggunakan Akta Suruhanjaya Pilihan Raya, Akta SPRM dan Kanun Keseksaan untuk menyiasat aduan.”

  Sementara itu, beliau berkata, SPRM tidak bercadang meminda akta untuk mewajibkan semua calon mengisytiharkan harta mereka, sebaliknya terpulang kepada parti politik untuk berbuat demikian.

  “Bagaimanapun, parti politik selalunya menyerahkan senarai calon mereka kepada SPRM dan polis untuk diperiksa,” katanya.

  ReplyDelete
 26. Aiiik..Itu aje jawapan Wak pada pantun Anon tu...memang betul lah lembik Wak ni !!!!!

  ReplyDelete
 27. Wak Suman....Semalam, mantan ahli Parlimen Nibong Tebal (Mantan Pemimpin PKR), Tan Tee Beng disoal polis mengenai kiriman Facebook yang mempersoalkan jaket "mewah yang dipakai anak Menteri Kewangan Lim Guan Eng semasa penerbangan ke Australia baru baru ini.

  Hebat Malaysia Baru, tanya hal anak Menteri pun jadi kes polis. Dulu pakat persoal beg tangan, jam tangan, seluar dalam coli isteri-isteri Pemimpin BN boleh pula.

  Hari ini, SKMM pula siasat pemilik Facebook yang menyiarkan gambar di PRK Cameron Highlands. Bukan siasat insiden dilaporkan, siasat pelapor pulak.

  Ini sudah seperti kes posmen kena hukum sebab anda tidak suka isi kandungan surat dihantar oleh posmen.

  Apakah Kerajaan Pakatan Harapan sedang menggunakan kuasa undang-undang untuk menutup mulut Pembangkang? Boleh tak Wak tolong jawabkan soklan tu haah????

  ReplyDelete
 28. Wak Suman....Wak tentu dah tau berita ni kan???? Kalau belum..haaah..apal lagi..teruskan lah membacanya !!!

  Naib Presiden PKR Tian Chua hari ini tampil mewakili PKR memohon maaf kepada masyarakat Orang Asli susulan kenyataan Ahli Dewan Negara Bob Manolan Mohd.

  Ia berhubung kenyataan senator itu pada 11 Jan lalu yang mencadangkan agar kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak membayar gaji ketua kampung dan tok batin yang tidak menyokong kerajaan.

  "PKR tidak menyetujui sebarang bentuk ugutan untuk mendapatkan undi. Sokongan daripada pengundi perlu diraih melalui dedikasi dan komitmen berkhidmat untuk rakyat.

  "Bagi pihak PKR, saya dengan ikhlas memohon maaf kepada masyarakat Orang Asli yang terasa hati dengan kenyataan cuai tertentu dari parti kami.

  "Saya juga menggesa semua pemimpin untuk lebih berhati-hati dan sensitif kepada sentimen awam, dan peka dengan undang-undang semasa kempen pilihan raya," kata Tian Chua dalam kenyataan media hari ini.

  Kenyataan Bob Manolan yang menjadi pertikaian itu diucapkan ketika beliau menghadiri sesi dialog dengan tok-tok Batin di kubu BN di Pos Betau, Jelai Di Cameron Highlands 11 Jan lalu.

  Tak abis2 PKR ni buat hal lah...tak cukup dengan presiden dan si Pizi tu, ini senatornya pulak. Hari tu Senator tu tak ngaku dia kuarkan ugutan tu...tapi bila Tian Chua bersuara meminta maaf, nampaknya memang betul lah ada ugutan terhadap Tok2 Batin tu kan !!!!

  Dah tercium bau la tu..!

  Senator orang asli ugut orang asli supaya jangan sokong calon orang asli???

  Lu Fikir La Sendiri bhai saab..!!!!!

  ReplyDelete
 29. Fuuuh...Hari ni tular tweet menteri sukaneka, Sadiq Sigaraga berkaitan gambar pengagihan wang kepada anak2 muda orang asli di CH tu.

  Apa katanya : Tak perlu Husnozon. Lapor saja kepada SPRM dan biar mereka siasat. Say no to money politics.

  Boleh menangis pemimpin2 PH bila membacanya...agak2 korang lah, tweetnya tu ditujukan pada sapa dan dari parti mana haah????

  ReplyDelete
 30. Suman got walloped, since he is amateur
  He now caught fever at high temperature
  Pity him, the bloody Hindu idols preacher
  He got beaten, by a brilliant math teacher

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

  ReplyDelete
 31. Sudah sepi nampaknya Suman sekolah atap
  Pantun2 yg aku beri dia hanya sekadar tatap
  Jgn lupa lak Wak, 19 Mei nanti kita berentap
  Aku risau ko buat mcm dulu tu kotey sentap

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keji, teramat keji sikap cikgundu biadap stor kunyit, padanlah dgn ratib sesatnya "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhhh".....!!

   Delete
 32. Undi orang melayu akan jadi " KING Maker" ramalan saya kalau 70% undi melayu kpd BN BN akan menang atau kalau 40% undi orang melayu kpd PH. PH akan menang.

  ReplyDelete
 33. Othman Ahmad13 January 2019 at 22:36

  "And Suman the idiot all the while he tortured"

  What talking you, haaaaa....??
  He he he

  _______________________________

  Nothing wrong with that!

  All these while, Suman the idiot is being tortured by Kejora!

  So, Suman the idiot, all the while Kejora tortured!

  PITY THIS OLD DUMB SKUNK.. HE CAN'T EVEN UNDERSTAND SIMPLE ENGLISH..

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 34. Kesian sungguh Suman tua mubaligh Hindu
  Dgn Kejora, dia sudah tak berani lagi beradu
  Asyik jer dia terduduk kena pukulan yg padu
  Lepas ni, dekat pembaca dia akan mengadu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 35. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 36. Suman anak puyu mau lagak bapak haruan
  Akibatnya teruk si tua kedi ni dapat habuan
  Kini lari sembunyi, macam binatang buruan
  Itu le padahnya bila dia jolok sarang tabuan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi hi hi
   Me a coward, what a laugh....??

   He he he

   Delete
  2. Hi hi hi
   suman a coward, that's why I laughed....!!

   He he he

   Delete
  3. Suman renta bagai kena demam kepialu
   Terduduk rapat dia, dgn pantun aku palu
   Ingat nak megah, sebaliknya dapat malu
   Dgn longlai si bebal tolol ini pergi berlalu

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  4. So, can you meet at the earliest possible, say within this week, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving excuse, will you....!!

   Delete
 37. Pakatan Harapan (PH) makin lama diperhati hanya tinggal (PAKATAN...H) je....... H - HAMPEH. TAK ADA KESUNGGUHAN...ASYIK U-TURN DAN X DE IDEA YG BERNAS UTK MEMERTABATKAN ISLAM DAN HANYA BERI ALASAN BILA MENANGANI MASALAH RAKYAT.

  ReplyDelete
 38. Hi hi hi

  Betul betul muka tak makan saman, tak makan bahasa kena perli.

  Yes...your damn bloody low level rightly deserve such Chinaman English....!!

  He he he

  ReplyDelete
 39. Kejora's deadliest pantuns strike like thunder
  Poor Suman got whacked harder and harder
  The evil satan old man fell into deep blunder
  This bastard has no choice, but to surrender

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wow.. pantun BI Kejora dtg silih berganti
   Suman tolol rasa spt dibalun dgn cemeti
   Bertambah ler, si kedi ni sakit di dlm hati
   Dia itu bodoh, nak buat langsung tak reti

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  2. So, can you meet at the earliest possible, say within this week, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving excuse, will you....!!

   Delete
 40. Suman renta bagai kena demam kepialu
  Terduduk rapat dia, dgn pantun aku palu
  Ingat nak megah, sebaliknya dapat malu
  Dgn longlai si bebal tolol ini pergi berlalu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

  ReplyDelete
 41. Suman si bengap dungu cabut lari lah sudah
  Nak lawan cikgu Kejora, si kedi ini dpt padah
  Melopong terkedu ler ini pelesit haram jadah
  Baru bahalol ini tau langit tinggi atau rendah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. So, can you meet at the earliest possible, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving excuse, will you....!!

   Delete
 42. Suman kian panas, mengalir peluh keringat
  Rasa spt demam, badan udah sejuk hangat
  Muka rasa tebal mcm kena gigit penyengat
  Namun Wak, 19/5 jgn pulak buat2 tak ingat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. So, can you meet at the earliest possible, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving excuse, will you....!!

   Delete
 43. Good good good.....!!

  So, can you meet at the earliest possible, say within 7 dsys hereof, how about that...??

  True man is seen by action not mere words and stop giving excuse, will you....!!

  ReplyDelete
 44. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 45. Othman Ahmad 14 January 2019 at 02:05

  So, can you meet at the earliest possible, 

  _________________________________________

  "So, can you meet at the earliest possible,"..?

  WHAT IS THAT...???
  WHAT YOU TALKING TALKING AA WAK..???
  THAT'S NOT ENGLISH..!!!
  THAT'S SIMPLY FOOLISH...!!!
  YOU NEED TO POLISH..!!!!

  It should have been:
  "So, can you meet me the earliest as possible,"
  Or:
  "So, can we meet the earliest as possible,"


  Kesihan betul dgn ngko, Suman biawak
  Mmg dungu ko ni taraf maharaja lawak
  Nape teruk sangat English ngko tu Wak
  Chinaman English kah, yg ngko bawak?

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaahhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. AND ALSO:

   "True man is seen by action not mere words"..?

   SHOULD HAVE BEEN:

   "True man is seen by action AND not MERELY words"


   Mmg teruk English diia, Suman musibat
   Kemain dijaja yang English dia itu hebat
   Hanya sombong bongkak, gebang lebat
   Udah2 le tu Wak insaflah dan bertaubat

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaahhh

   Delete
  2. Suman rasakan yg English dia itu kebal
   Tapi Kejora dah lanyak spt kereta kebal
   Elok sangat, kena diajar orang yg bebal
   Hari ni, Suman, cgu Kejora buat sambal

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaahhh

   Delete
  3. Cgu Kejora mmg ada banyak kepakaran
   Bukan saja dia ni cekap dalam Al-Quran
   BI lemah si Suman pun, dia beri teguran
   Suman jadi tersentak mcam kena karan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaahhh

   Delete
  4. Suman biingai tolol, terus diam terpaku
   Kemain kata hebat BI, konon dia ngaku
   Tapi nahu BI, dia kena sekolah dgn aku
   Kini terlopong lah dia serupa kera duku

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaahhh

   Delete
  5. Tingi tingi si matahari
   Anak kerbau mati tertambat
   Si tua kedi dah cabut lari
   Dia ni lahabau lagi musibat

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh

   Delete
  6. Don't talk much.....!!

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 46. Kesian pembenci-pembenci Tun M. Mereka bukan sahaja terpaksa hidup di dalam keadaan hati menanah disebabkan mereka tidak pernah menang ke atasnya dan terpaksa bergantung kepada spekulasi Agung ke-16 di dalam keadaan Tun sedikitpun tidak tergugat, malah juga disebabkan ke mana sahaja mereka pergi di atas bumi Malaysia ini terutamanya bumi Malaya, mereka tidak dapat melarikan diri daripada ikon-ikon negara yang diasaskan Tun.

  Bawa kereta di jalan raya, mahu tak mahu akan selisih dengan kereta Proton dan Perodua. Kedua-duanya diasaskan oleh Tun. Silap haribulan kereta yang mereka pandu tu sendiri pun salah satu di antara dua jenama ini. Hahaha..

  Bila nak travel utara ke Selatan ataupun Selatan ke utara, kena lalu lebuhraya PLUS. Itupun ikon negara yang dibina oleh Tun M. Hahaha..

  Kemudian bila ada urusan dengan Kerajaan Persekutuan, kena ke Putrajaya. Cecah saja kaki di Putrajaya terpijaklah satu bandaraya yang didirikan oleh Tun M. Hahaha..

  Kemudian ke KLCC untuk membeli belah mahupun menjamu mata dan melepak maka masuklah mereka ke dalam satu bangunan yang bukan saja diasaskan dan didirikan Tun, malah juga rekabentuk tapaknya itupun hasil lukisan tangan Tun. Hahaha..

  Kemudian bila anak mereka habis SPM, mereka berebut-rebut nak masukkan anak-anak mereka ke Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), itupun ikon pendidikan tinggi negara yang diasaskan oleh Tun M. Hahaha..

  Kemudian mereka ke Pulau Pinang sama ada untuk makan angin ataupun urusan kerja. Naiklah mereka jambatan Pulau Pinang. Itupun ikon negara yang didirikan oleh Tun. Hahaha..

  Senarai itu lebih panjang lagi tetapi memadailah yang di atas sebagai penyampai maksud.

  62 tahun Malaysia merdeka, selama 1/3 daripada tempoh ini iaitu 22 tahun, Tun adalah bapa yang menjaga negara ini daripada segala macam cabaran dan fitnah, dan Tun serta pasukannya kekal menang ke atas segala cabaran dan fitnah yang berlaku, dan Malaysia terus melangkah gagah di persada dunia.

  Selama 62 tahun negara ini merdeka dan diperintah oleh 15 YDP Agung, 1/3 daripada kesemua Agung ini iaitu seramai 5 orang Agung dimasyhurkan pemerintahan mereka oleh Tun. Hahaha..

  Apabila negara ini dan rakyatnya sedang dirosakkan oleh Najib di bawah UmNo yang telah berpaling, Tun keluar dari zon selesanya di usia Intan semata-mata untuk menyelamatkan negara ini dari rejim kleptokrasi Najib, dan buat sekalian kalinya Tun dan pasukannya menang ke atas pasukan lawan.

  Para pembenci Tun dipersilakan terus menanah di dalam hati. Kalian telah tewas kepada Tun dan pasukannya daripada setiap sudut. Menafikan ketewasan itu hanya akan menambahkan nanah di dalam hati.

  Tun bukan sahaja telah mendirikan dan mengasaskan begitu banyak ikon-ikon negara ini, malahan Tun sendiri sebenarnya telah menjadi ikon negara di mata dunia.

  Bagi orang-orang luar, terdengar nama Malaysia maka terbayang Tun Mahathir, terdengar nama 'Mahathir' pula terus teringatkan Malaysia. Mahathir Mohamad adalah nama kembar kepada nama Malaysia yang tidak dapat dipisahkan oleh orang-orang yang membenci nama ini.

  Mahathir Mohamad = MM
  MM = Malay Muslim
  MM = Malaysian Malay
  MM = Malaysian Muslim.

  Bagi tahun 2018, Tun telah diiktiraf sebagai pemimpin Muslim paling berpengaruh di dunia, sedang pembenci-pembencinya makin terhimpit dan terdesak sehingga terpaksa menjadikan spekulasi Agung ke-16 sebagai bahan untuk meremehkan Tun.

  Pembenci-pembenci Tun dipersilakan terus menanah.

  Hahahaha..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Doe fasiq ini, hati nya tidak ada amanah
   Bila org benci Tun, dikata hati bernanah
   Selayaknya lah Doe ini kita tikam panah
   Tak jadi salah, jika kita sumpah seranah

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaahhh

   Delete
  2. Doe ini, bak org lemas sedang berenang
   Tak habis2, ciiter panji hitam dia canang
   Asyiik diulang2 nya, pasal TDM menang
   Adakah dgn itu rakyat boleh jadi senang

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaahhh

   Delete
  3. Don't talk much, Kejora.....!!

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 47. Budin jujur ikhlas bila memberi pandangan
  Dia bukanlah baling batu sembunyi tangan
  Kpd BN pulak, dia dah mula bagi sokongan
  Berkempen supaya BN dapat kemenangan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaaahhhh


  Dia udah semakin meluat, dgn PH bajingan
  Pasal janji PRU dia udah mati angan-angan
  Kini dgn PH, Budin terus berikan tentangan
  Ini yg dia nyatakan, secara terang-terangan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Don't talk much, Kejora.....!!

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 48. Suman rasa hatinya spt sembilu menghiris
  Dirasakan bisa nya lebih dari tikaman keris
  Pampers yng dia pakai semakin basah tiris
  Sbb Kejora sekolahkan dia bahasa Inggeris

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Don't talk much, Kejora.....!!

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 49. SUARA TV
  Suara Tanpa Sempadan

  KLCC, Putrajaya Lambang Freemason Dan Illuminati Kata Blogger
  September 7, 2017

  Blogger anti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa ‘ikon batu’ Menara Kembar Petronas KLCC, Putrajaya dan Litar Antarabangsa Sepang merupakan simbol Illuminati dan Freemason yang dibina Tun Dr Mahathir Mohamad sepanjang memerintah selama 22 tahun.

  Memetik MD, blogger itu menulis di halaman Facebooknya semalam, penulis blog APA (Aku Peduli Apa), Azmi Ibrahim berkata, senibina diagungkan rakyat yang mengandungi unsur Freemason dan Illuminati juga termasuk Masjid Putrajaya.

  “Cuma “SIMBOL TERAKHIR” Jambatan Bengkok yang GAGAL dia siapkan untuk melengkapkan kesemua “simbolisma” ini yang kita orang Melayu panggil WAFAK…

  “ANDAIKATA Jambatan Bengkok berjaya dibina,aku pun tak tahu apa yang akan terjadi kepada Bumi Bertuah Tanah Jawi ini,

  “TERIMA KASIH Paklah (Tun Abdullah)…kerana inilah SUMBANGAN TERBESAR Paklah sebagai Perdana Menteri walaupun selalu lena,” tulisnya.

  Freemason dan Illuminati merupakan teori konspirasi bahawa wujud sebuah kumpulan antarabangsa yang berkomplot untuk menguasai dunia.

  Pertubuhan berkenaan didakwa terdiri pemimpin Yahudi yang menyembah syaitan dengan hasrat membina sebuah New World Order atau Kerajaan Satu Dunia (One World Government).

  Antara kaedah digunakan bagi menguasai dunia adalah dengan menguasai kerajaan, sistem kewangan dan media termasuk filem dan muzik yang mengikut telunjuk pertubuhan berkenaan.

  Azmi menerusi posting Facebooknya turut memuatnaik beberapa kompilasi gambar ikon negara mengandungi unsur Freemason dan Illuminati.

  Antara yang dikaitkan adalah Menara Berkembar KLCC dimana tiang penyokong jambatan bangunan berkenaan dikatakan menyerupai lambang kompas ‘Masonic Square’ Freemason.

  Juga dipertikaikan adalah struktur menara berkembar berkenaan yang dikatakan adalah simbol tiang Freemason dan Illuminati.

  Sementara itu, bangunan Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) juga dikatakan menyerupai ‘Masonic Eye’ jika dilihat dari sudut pandangan atas.

  Masonic Eye merupakan simbol kepada Mata Tuhan Freemason yang merujuk bahawa Tuhan sentiasa memerhati dan akan kekal selama-lamanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Don't talk much, Kejora.....!!

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 50. Elok sangat lah, kalau BN kembali menang
  Rakyat semua pun nanti akan lebih senang
  Bukan spt PH, janji2 manis mereka canang
  Tapi mereka tipu rakyat sewenang-wenang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Don't talk much, Kejora.....!!

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 51. KPM SAHKAN Dana untuk Kolej Universiti Swasta (New Era) dari MOF

  Kenape dana awam bagi kolej swasta?...siapa pemilik kolej swasta ni?....salah guna wang kerajaan?...madey luluskan?

  KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pada Ahad menegaskan bahawa peruntukan khas yang diberikan kepada Kolej Universiti New Era adalah daripada Kementerian Kewangan sendiri, bukan daripada KPM.

  KPM dalam satu kenyataan menjelaskan kementerian itu tidak mempunyai peruntukan kewangan untuk kolej swasta daripada dana yang disediakan kepadanya melalui Belanjawan 2019.

  "KPM ingin menegaskan bahawa peruntukan khas tersebut bukan daripada peruntukan kewangan KPM.

  Peruntukan yang diberikan adalah peruntukan khas Kementerian Kewangan yang diberi secara terus oleh Kementerian Kewangan kepada kolej itu dan tidak melalui Kementerian Pendidikan.

  KPM turut menjelaskan bahawa kehadiran Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching ke majlis tersebut adalah hanya untuk memenuhi jemputan Kementerian Kewangan.

  Sebelum ini, Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin mempersoal tindakan kerajaan menyerahkan bantuan kepada kolej swasta.

  Menurut Khairy, ketika pembentangan Belanjawan 2019, Menteri Kewangan Lim Guan Eng hanya menyebut mengenai dana kepada sekolah persendirian Cina. Astro Awani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Don't talk much, Kejora.....!!

   Gather your gut, let's meet at the earliest possible date, say within 7 dsys hereof, how about that...??

   True man is seen by action not mere words and stop giving stupid excuses, will you....!!

   Delete
 52. Tiada yang dipilih

  Langkau ke kandungan
  Menggunakan Gmail dengan pembaca skrin
  dalam: draf

  Perbualan
  0.17 GB (1%) daripada 15 GB digunakan
  Mengurus
  Syarat · Privasi · Dasar Program
  Aktiviti akaun terakhir: 1 jam yang lalu
  Butiran

  Tulis:
  Draf disimpan
  MinimizePop-keluar Tutup
  Penerima
  Hantar
  HIDUPKAN KEHIDUPAN HIDUP ANDA OLEH MENGAMBIL KEDUDUKAN KEDUDUKAN ILLUMINATI HEBAT.

  E-mel: illuminatisupreme011@outlook.com Whatsapp: +1 (513) 480-3507

  Adakah anda seorang lelaki atau wanita perniagaan, ahli politik, pemuzik, pelajar, adakah anda mahu menjadi kaya, terkenal, berkuasa dalam kehidupan, menyertai Illuminati hari ini dan dapatkan jumlah wang yang cepat. 1 juta dolar dalam seminggu dan rumah percuma. di mana sahaja anda memilih untuk hidup di dunia ini dan juga menerima $ 500,000 sebulan sebagai gaji ..

  MANFAAT YANG DIBERIKAN KEPADA AHLI BARU YANG BERLAKU ILLUMINATI.
  1. Ganjaran tunai USD $ 1,000,000 USD
  2. Kereta Dream Impian baru bernilai USD $ 500,000 USD
  3. Sebuah rumah impian yang dibeli di negara pilihan anda

  Kuil kami terletak di AS, SPAIN, CYPRUS, UAE dan Afrika Anda mestilah berumur 18 tahun ke atas untuk menghubungi ejen kami: illuminatisupreme011@outlook.com Whatsapp: +1 (513) 480-3507

  ReplyDelete
 53. HIDUPKAN KEHIDUPAN ANDA YANG DIPERLUKAN, OLEH MENGAMBIL ORGANISASI ILLUMINATI BESAR HARI INI.
  NOTA: TIDAK SAKIT TIDAK DIPERLUKAN

  E-mel: illuminatisupreme011@outlook.com Whatsapp: +1 (513) 480-3507

  Adakah anda seorang ahli perniagaan atau wanita, ahli politik, pemuzik, pelajar? Adakah anda mahu menjadi kaya, terkenal, berkuasa dalam kehidupan, menyertai Illuminati hari ini dan menjadi kaya dengan segera? $ 1 juta sebulan dan rumah percuma, Di mana sahaja anda memilih untuk hidup di dunia ini dan juga menerima kereta baru pilihan anda sebagai sebahagian daripada manfaat anda untuk menyertai illuminati.

  MANFAAT KEPADA AHLI BARU DENGAN ILLUMINASI.
  1. Ganjaran tunai USD $ 1,000,000.
  2. Kereta bermimpi baru Slim bernilai USD $ 150,000
  3. Rumah impian yang dibeli di negara yang anda mahukan.

  E-mel: illuminatisupreme011@outlook.com Whatsapp / Teks: +1 (513) 480-3507

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...