Thursday 3 January 2019

MAAFKAN SAYA - TMJ


Saya benar-benar mahukan kerajaan untuk berjaya. Saya bangun setiap hari dengan harapan bahawa pendapat saya salah. Tetapi, mereka tetap membuktikan saya betul. 


Saya lakukan perkara yang sama dengan kerajaan lama. Dan saya sedang lakukan perkara yang sama pada masa ini. Tiada beza. Sekadar mahukan yang terbaik untuk rakyat. 


Sesetengah mungkin tidak suka apa yang saya katakan tapi itulah cabarannya. Untuk terus bersuara demi rakyat yang tidak dapat menyuarakannya. 


Biarkan saya menjadi musuh anda No.1 sekiranya perlu. Saya konsisten dan tegas dengan prinsip saya. 


Tolong... Tolonglah mulai mentadbir. Tolong berhenti berperang antara satu sama lain, Tolong berhenti mempolitikkan setiap isu. 


Kadang kala saya salah. Semua orang membuat kesilapan. Untuk kesilapan yang saya buat, saya memohon maaf. 


Saya fikir kita semua harus mengimbas kembali tahun 2018 dan meminta maaf atas kesilapan-kesilapan.


Kini sudah 2019, ayuh kita lakukan yang sepatutnya sekarang. Ayuh kita kurangkan berpolitik. Ayuh kita kurang mempopularkan apa yang ada di media sosial. Ayuh kita melakukan keputusan yang lebih baik. 


Ayuh kita bekerjasama dan menghormati ruang dan tugas masing-masing. Ayuh kita berkhidmat kepada rakyat dan melaksanakan yang terbaik untuk negara kita.


DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor.

63 comments:

 1. KOMEN PERTAMA:
  Kepada pihak yang selalu gemar "berpolitik" dalam laman ini, sila baca kenyataan TMJ itu baik-baik. Kamu sekelian (bukan semua) sangat gemar cipta isu kononnya ada itu dan ini. Kamu sekelian gemar lagakan orang itu dan ini. Kenyataan kamu menyebabkan orang politik tersentak lalu turut terpengaruh dengan idea keji kamu. Berhentilah. Buang DNA keji itu. Mari kita membantu keajaan membangunkan negara ini. Berhentilah menjadi manusia yang tidak bagus! Ayuh.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Apa "itu dan ini", Mamat? Main tuduh liar ajer, apa isu pun tak tahu nak sebut, ha nya cakap "itu dan ini". Mengarut, kamu.

   Kamu kata, " Berhentilah. Buang DNA keji itu." Kamu tujukan kpd siapa? Kpd yang mengeluarkan kenyataan itu ke? Awat tarak bola? Cakap lah mcm Nazri dan/ atau Khairuddin cakap tuh. Depa berdua loyar, tahu apa depa cakap. Korang ada berani? Parrotkan saja apa depa cakap pun jadi lah.

   Yang ini bagus kau cakap, aku sokong: "Mari kita membantu keajaan membangunkan negara ini. Berhentilah menjadi manusia yang tidak bagus! Ayuh."

   Jaga2, kalau kamu tak berani "hit the nail on its head", kau pun menjadi "manusia yang tak bagus", kot.

   Delete
  2. Berita tengahari melaporkan....

   The Rule of Law applies to everybody irrespective of skin, colour, religion, status (include Politician, mp, state asdemblyman, govt official & rulers).

   Delete

  3. Betul apa yang di sebut sdr Othman itu.

   Di zaman pemerintahan nya 22 tahun dulu, Tun Mahathir sudah dapatkan pindaan Perlembagaan di mana Baja2 bertanggung jawab ke atas tindakan2 mereka yang berupa prebet dan persendirian, takda kait mengait dengan urusan resmi.

   Dengan itu, Chartered Bank selepas itu telah dapat memungut balik pinjaman / hutang berjuta dari sipolan yang berkenaan.

   Kalau pindaan itu juga meliputi penglibatan mereka dalam politik, kot dah boleh kritik depa saperti di buat kpd rakyat biasa.

   Delete
  4. Zaman TDM dulu he is law. Sesiapa yg tidak ikut kehendaknya akan dihukum. Tun Salleh Abas dan ramai lagi dibuang dan dihukum kerana tidak nafsunya. Ramai yg masuk ISA. 14 orang kampung Memali dibunuh. Media disekat. Tidakkah ingat lagi gelaran Maha Zalim dan Maha Firaun yg dilaung puak Reformasi. Mereka yg hidup dalam alam khayalan di mana Tun adalah zat yg suci dan harus dipuja - silalah sedar dan balik ke alam nyata. Tiada kebaikan dunia akhirat jadi pemuja tegar Tun.

   Delete
  5. Setiap tindakan akan dipersoalkan

   Delete
  6. Who else can get the job done..name me

   Delete
  7. Azmin, I think many penyokong Tun are delusional. The economi was growing well under DSN - 6%. Reserves were growing, stock market growing and there was a lot of support for B40 financially. All that is gone under Tun. What job are you talking about? Destroying the country like happened in 1998? Many have been fooled by the save Malaysia rhetoric...and all of us are paying the price now.

   Delete
  8. MAMAT GENG MENJILAT NAJIB, BACA BETUL-BETUL TULISAN SAYA TADI KALAU KAMU NAK FAHAM. KALAU KAMU TIDAK BACA SEKALI LALU SAHAJA MEMANG TAK AKAN KAMU FAHAM. FAHAM TAK, MAMAT?

   Delete

 2. "Saya bangun setiap hari dengan harapan bahawa pendapat saya salah."?

  Mengarut. Tak gitu takkan "samseng" Umno bekas Menteri Nazri balun dia jangan melibatkan diri dalam politik selagi pegang jawatan TMJ.

  Dan Khairuddin keluarkan surat teruka calen dia supaya turun dari "singgahsana" jika mahu melibatkan diri, supaya dia boleh mengkritik dan di kritak balik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete

 3. "Kadang kala saya salah. Semua orang membuat kesilapan."

  Salah. Mcm Khairuddin kata, kalau mahu mengkritik pemimpin Kerjaan, letakkan lah jawatan resmi anda.

  Mengkritik Tun Mahathir sejak sebelum PRU14. PH menang, Tun jadi PM, pun nak kritik berterusan.

  Masuk lah politik, tinggalkan jawatan anda, lihat bagaimana anda akan akan di keritik sebagai respon rakyat.

  ReplyDelete
 4. Wow saudara budin post daro tmj. Gang cium tangan? Kekeke. Jgn mare aaaaa.

  ReplyDelete

 5. Mana Geng Najib yang sentiasa menjilat Najib? Yang aku rekakan nama blogging aku nih bagi menyekel kepala dia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Geng menjilat NAJIS meroyan lagi....hihihi.

   Delete
 6. Syabas TMJ. Kita berbeza Cara berfikir tapi Kita mempunyai azam utk jadikan Negara di Daulati.

  Hanya satu sj yg Kita perlu ingati, dlm segala berbezaan pendapat, tidak Ada di kalangan Kita yg mengaut kekayaan utk kepentingan sendiri kerana setiap kekayaan Negara juga Ada hak utk semua.

  Dlm mengagih agihkan kekayaan, jgn pula Rakyat bersifat Anarchy, Kerajaan yg Ada Kita jadikan saluran.

  ReplyDelete
  Replies
  1. SZ, masa kerajaan BN tak pula keluar prinsip ini. Cuma laungan jatuhkan kerajaan yg berkumandang. Bila naik kerajaan cacat kini yg kucar kacirkan politik, ekonomi dan akidah - kita perlu sokong dengan buta tuli? Bukankah kerajaan yg naik ini atas janji dusta dan fitnah? Lebih malang bila rakyat merana bawah rejim ini dan Islam digugat.

   Delete
  2. "Islam tergugat"? "Islam tergugat"! Islam tergugat.

   Yo....

   Lemah Sgt ke Tuhan yg kau sembah si.Islam Ni milik kamu ke??

   Delete
  3. Jika kau terberak 1000 tahun klu tak di izinkan berak itu keluar, kau duduk je menyangkung selama mana utk keluarkan berak tersebut.


   Akan tetapi jika kamu men"fayakun" Akan "Kun", NYA, maka menyangkung itu tak lah sebagitu hina.

   Tapi...

   Yg hina NYA kamu ketika ini, Islam yg kamu anuti seperti kamu itu labih berkuasa Dari Tuhan yg kamu sembah.

   Yo..

   Delete
  4. Hati hatilah dengan kata kata SZ. Jangan terseberang sempadan akidah. Tugas kita dibumi untuk kuatkan dan hidupkan Islam. Yg membantu akan dikurnia jannah. Yg menentang dan tidak sokong akan panggang dlm api yg panas. Adalah jahil untuk keluarkan kata kata Tuhan lemah. Begitu perumpamaan dlm surah Yasin ayat 47 yg selalu dibaca. Bila manusia disuruh sedekah rezeki pada org miskin maka mereka memperolokannya. Mereka kata jika Tuhan kehendaki maka Dialah yg akan beri org miskin makan. Sangat malanglah mereka yg berkata demikian.

   Delete
 7. Kena lihat sejarah lama
  Kenapa manusia masih berdendam
  Kita manusia semuanya sama
  Masuk lahat darjat terpadam!

  Tentu ada sebab utama
  Undang2 tak kira siapa
  Kalau benar ikut agama
  Yang kaya wajib bantu yang papa!

  Jangan si kaya menunjuk nunjuk
  Sedangkan ramai makan bercatu
  Orang marah sukar dipujuk
  Mudah dia nak baling batu!

  Apa dibuat serba tak kena
  Nak cawan terambil botol
  Mungkin diri lebih sempurna
  Orang lain tiada yang betul!

  Diberi amanah menjaga negara
  Kena urus baik sentiasa
  Tidak wajar nak hasil segera
  Rumah berselerak mengambil masa!

  Mari bersama membina negara
  Bersama pemimpin dikata 'renta'
  Walau tua, dialah Wira
  Ikut masa..tak putih mata!  ReplyDelete
 8. Dengar baik baik...ini TMJ bercakap! Jatuh bangun dia tetap TMJ. Yang sedang memerintah (atas ikhsan rakyat yang memilih), kalau jatuh terus tersungkur! Ingat baik baik dan buat kerja dengan jujur dan amanah.

  ReplyDelete
 9. Ringgit dibuka rendah berbanding Dolar AS

  3 Jan 2019, 10:15 am (Dikemaskini 3 Jan 2019, 10:15 am)

  A A
  Ringgit dibuka rendah berbanding dolar US berikutan dolar kekal kukuh sebagai mata wang selamat di tengah-tengah ketidaktentuan ekonomi luaran.

  Pada 9 pagi, ringgit diniagakan pada 4.1460/1500 berbanding dolar US daripada 4.1350/1390 semasa ditutup pada Rabu.

  Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata Indeks Pengurus Pembelian (PMI) melaporkan minggu ini menunjukkan trend sentimen semakin menurun dalam kalangan pengeluar

  ReplyDelete
  Replies
  1. US NATIONAL DEBT is soaring by the dayS, Standing @ US$21 Trillions aka Circa RM 84.5 Trillions.

   The US$ is Grossly Over Tagged.

   My advise to you, though prevailing exchange rate is the hallmark for Financial MTs,

   Jgn Kita terbawa bawa dgn kuasa NYA.

   The World we live is NOT ABOUT FICTION NOR ABOUT IDEALISM.

   Maka hadapi nya dgn REALISM.

   Delete
  2. SZ, bangunlah dari lamunan. Ringgit merudum, pasaran saham merudum, pertumbuhan ekonomi merudum, rizab merudum. Yg tak merudum tapi naik adalah harga barang. Bukankah ini pertanda jelas kerajaan kini tiada kebolehan? Dalam pada itu aset dan rizab GLC termasuk Khazanah , TH dan Petronas dibaham dengan rakus oleh rejim ini. DSN yg diburukkan adalah yg sebenarnya bina aset dan rizab ini. Lepas 8 bulan apakah sebenarnya sumbangan kerajaan ini pada rakyat?

   Delete
  3. ...so what?

   Selagi Fiskal Kita kuat, hanya masa sj utk buat correction. The Financial Market suatu "dynamism".


   Ape itu yg di katakan Dynamism?

   Begini sj.

   Jika Pasaran Kewangan Jatuh, tidak bermakna Ekonomi ekonomi sesuatu pasaran Jatuh. Pasaran tidak sesuatu yg dlm "isolation".

   Bila RM jatuh, Harga Kommoditi Negara bersifat Competitive. SEKTOR PELANCUNGAN juga Akan mendapat manfaat nya.

   Maka jika Kita, compute kesemua (+) & (-) dlm "Weighted Index", Kita Akan lihat dgn jelas, Fiskal Ekonomi kesrluruhan Nya.


   Mcm ini je la, jika dlm sepasukan, Ada yg kurang Dari segi Sesuatu "contribution", tidak semesti NYA Kita kata keseluruhan nya "kurang".

   Mungkin ketika itu dia Kurang daya berlari, tetapi dia Ada daya tinggi utk memanjat.

   Ekonomi bukan di ukur Dari segi Mata Wang Mau pun Unjuran Pasaran saham, kerana kedua dia nya, amat speculative & manipulative.


   Yg Kita titik beratkan unjuran Fiskal & Perkembangan Mikro.

   Rumah Mampu Milik & Pendapat Kapita Serta Gaji Minimum selain Produktif Index suatu unjuran Mikro yg ketika ini, Zuraidah & Kula dgn atasi.

   Delete
  4. Betul ke TH, Petronas, Khazanah di baham dgn Rakus?


   Yo, lontarkan perbincangan sdr dgn fakta subjective, tapi jgn sekali sdr "prematurely bersifat objektif.

   Jika Melayu ingin Maju, sekurang kurang NYA, tunjukan sedikit sifat lritis dlm perbicaraan.

   Delete
 10. Apa KES? Masuk air ke? Saja tanya...! jangan marah aaa.. kah kah kah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bak kata pakar geologi aka jabatan perhilitan, ni dinamakan reverse psiko! Ye ke? Maklumlah, sekolah Gwa tak berapa tinggi setakat dua tingkat je.. sian oooo.. TEPUUUUUUK..! Kah kah kah.

   Delete
  2. Arjuna mana, takkan asyik Abang Din jer.....??

   Kejora buat kelakar menyamar bodoh dgn "kahh kah kah nya"...!!

   Delete
 11. TMJ ckp ats kapasiti kerabat raja, dia xmau msk politik. Tp xkanlah dia xblh tegur org politik sbb org politik yg run negeri dan negara utk rakyat dia jgk...dlm ms yg sama, org politik tu pun rakyat dia jgk kan...bapa tegur anak

  ReplyDelete
 12. Kabinet belum putuskan isu harga minyak - sumber

  Kow Gah Chie
  3 Jan 2019, 9:36 am (Dikemaskini 3 Jan 2019, 9:53 am)

  A A
  Kabinet belum mendapat kata putus mengenai harga petrol dalam mesyuarat mingguan yang dipengerusikan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad semalam.

  "Tiada keputusan dibuat semalam," kata sumber yang enggan namanya disiarkan kepada Malaysiakini.

  Portal itu juga sedang cuba menghubungi Menteri Kewangan Lim Guan Eng bagi mendapatkan maklum balas mengenai perkara tersebut.

  Pada 23 Dis lepas, Lim mengumumkan bahawa mulai 1 Jan, 2019, harga bahan api termasuk RON 95, akan mula diapungkan secara mingguan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yg kuat kencing tuu kau..,!!

   Asyik sibuk memanjang konon, tapi sebenarnya takut berdepan dgn aku.

   Delete
 13. ..atau kamu yg suka kencing mengencing? Selalu NYA, ANJING je sebagitu...

  ReplyDelete
 14. Lima tahun buat Dr M sangat lama - Otai Reformis

  3 Jan 2019, 12:39 pm (Dikemaskini 3 Jan 2019, 12:39 pm)

  A A
  Otai Reformasi menentang habis-habisan usul dalam Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu hujung minggu lalu yang mahukan Dr Mahathir Mohamad diberikan sepenggal menjadi perdana menteri.

  Sebaliknya, kata kumpulan penggerak reformasi 1998 itu, Mahathir harus menyerahkan jawatan kepada Anwar dalam tempoh dua tahun seperti dijanjikan.

  “Kita tentang habis-habisan usul Bersatu itu, yang mahukan Dr Mahathir kekal sepenggal (selama) lima tahun.

  “Itu lama sangat” kata Setiausaha Otai Reformis Abdul Razak Ismail.

  Katanya, walaupun Mahathir berulang kali mengesahkan akan menyerahkan jawatan seperti dijanjikan, beliau tidak menolak kemungkinan pelbagai perkara boleh berlaku.

  “Politik ini seni pelbagai kemungkinan,” katanya dalam sidang media di Kuala Lumpur.

  “Walaupun Dr Mahathir kata akan serahkan kuasa kepada Anwar Ibrahim dalam masa yang ditetapkan, tetapi besar kemungkinan pelbagai perkara akan berlaku dalam masa peralihan tu sendiri.”

  ReplyDelete
 15. Mr J sudah kembali,

  Baguslah kerana kini saya berpeluang untuk berkata kepadanya sesuatu yang telah saya katakan kepada pendusta-pendusta lain iaitu Kejora yang memperolok-olokkan dan GENG NAJIB yang beralasan.

  Wahai Mr J si pendusta yang memutarbelit. Silakan bersukaria menjalankan kerja-kerja dusta dan fitnah putarbelit kamu selagi kamu masih ada tempoh.

  Zaman fitnah sudah hampir ke hujung dan segala fitnah dan pendustaan akan tewas mutlak di KLIMAKS.

  Kamu sebagai pendusta dan ahli fitnah juga akan tewas mutlak bersama-sama pendustaan dan fitnah.

  Teruskan kerja-kerja pendustaan kamu asal kelak jangan cakap John Doe tak payung.

  Mr J telah diberikan nasihat dan peringatan. Mr J hanya sedang menjalani tempoh. Apabila tempohnya tamat Mr J sedikitpun tidak akan teraniaya.

  Innalillahi wainna ilaihi raji'un.

  Bersaksilah Mr J bahawa aku telah pun memberikan peringatan itu ke atas kamu.

  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. MrJ yang jadi graduan Universiti Kellie Castle Batu Gajah dulu kah?......he...he....

   Selamat datang MrJ.....jangan cakap merapu saperti 'SAHABAT' dulu dulu....he...he...

   Delete

 16. Apa cer???

  BREAKING NEWS :*
  (Belum disahkan oleh Istana Negara.)
  Disahkan semalam Raja-Raja telah bermesyuarat dan membuat keputusan samada Agong dgn sukarela berundur atau baginda di turunkan takhta pada 9th..
  Surat makluman telah dikeluarkan hari ini.
  Sultan Perak akan memangku sebagai AGONG buat sementara. Dalam beberapa minggu, AGONG baru akan dipilih...
  Pahang next, if the King abdicates. If not Johor or then, Perak. Dr. M says cannot work with Johor. We'll see apa berlaku.
  Berita yang terbaru kami terima ialah berkenaan Mesyuarat Khas Majlis Raja2 yang membincangkan perihal Sultan Muhammad V yang bakal menamatkan tugasan Yang Dipertuan Agong lebih awal atas sebab-sebab tertentu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dr. M says cannot work with Johor. We'll see apa berlaku.

   Boleh jalan awal kerana susah nak kencing rakyat lagi....

   Delete
  2. Jika ditakdirkan berita ni betul dan sahih...maka sulatn Pahang lah yang bakal menjadi YDPA. Kita pun tau betapa Pahang ni begitu dekat dan rapat dengan DS Najib, negeri kelahirannya tu.

   Tapi dalam keadaan Sultan Pahang yang uzur lagi gering...tak mustahil pulak jawatan YDPA tu bakal diserahkan kepada royalty yang next in line iaitu Sultan Johor.

   Kalau itu benar2 berlaku...maka sudah tentu lah Tun akan menghadapi isu yang amat2 besar. Rakyat pun tahu bagaimana mana bentuk hubungan Tun dengan Kesultanan dari Selatan tu dari dulu hinggalah la ni!!!

   Dah tentu lah kenangan peristiwa trajik dulu dalam isu kekebalan Raja2 yang ditriggerkan oleh Tun semasa menjadi PM ke 4 dulu masih terpahat dengan kukuhnya dalam jiwa dan sanubari keluarga Di Raja Johor tu.

   Bukan Tun yang menentukan sapa yang bakal menjadi YDPA, tapi majlis Raja2. Mereka semuanya lah yang ada kuasa penuh dalam hal tersebut.

   Jadi..isu Tun tak boleh bekerja dengan Istana Johor tak timbul langsung.

   Jika ditakdirkan Sultan Johor yang naik sebagai YDPA...Tun takde sebarang pilihan melainkan terpaksa lah akur dengan pilihan majlis2 Raja tersebut.

   Jika Tun masih tak berpuas hati atas alasan tak boleh bekerjasama dengan Institusi Kesultanan Johor tu...maka...dengan segala hormatnya lagi penuh takzim...dipersilakan untuk melepaskan jawatan PM ke 7 dan menyerahkan kepada Bang Non sesegera yang mungkin.

   Bang Non lebih dekat dengan hati Kesultanan Johor dan ternyata dia takde menimbulkan sebarang isu dengan pihak Istana tu. Rasanya..ini lebih bermenafaat kepada Rejim dan jugak rakyat jelata...dah tentu lah kita nakkan PM ke 8 yang ada hubungan yang baik dan boleh bekerjasama, lagi dihormati oleh semua, khususnya dengan pihak Istana..setuju kan kengkawan semua????

   Delete
  3. Jika 'Orang dari Johor' nak tunjuk lagak saperti 'Orang dari Klate'.....dipersilakan.

   Sama sama kita tengok....he....he....
   Saperti kata Bro John Doe....'dipersilakan' jika ingin mencuba....
   he....he.....

   Delete
 17. Bagaimana nak berhenti dari berpolitik jika pemimpin2...bila bangun tido aje tu pun tak abis2 dengan perancangan dan komplot untuk terus mendapatkan kuasa tertinggi negara. Ntah2 dalam mimpi masing2 pun terigau2 mengenainya.

  Kuasa amat2 penting bagi mereka..tanpanya..takde maknanya hidup didunia ni. Tengok aje lah ulasan di bawah ini dan kita cuba hadamkan bersama2..boleh kan ????

  Dato’ Seri Anwar Ibrahim claims that he has no issue with Tun Dr Mahathir Mohamad staying on as Prime Minister a little longer than two years.

  However, the PKR chief is facing serious problems keeping even his own men and Members of Parliament (MPs) aligned with him from crossing over to Dato’ Seri Azmin Ali’s camp.

  After receiving some intel, these MPs, numbering some 12 or so, committed to staying on with Tun and Azmin in the event Anwar decides to make an exit from Pakatan Harapan.

  That leaves Anwar only with seven MPs comprising family members and die-hard loyalists who agree to the idea of collapsing government.

  Pakatan Harapan currently has a 119 seat representation in the Dewan Rakyat.

  For Anwar to trigger the collapse, he has to effect the exodus of a minimum of eight MPs from the ruling coalition.

  Mahathir, on the other hand, has secured written commitments from 30 UMNO MPs and verbal commitments from a remaining eight, all of whom have agreed to partake in a unity coalition he is set to establish with Warisan and Amanah together with several MPs from Sabah and Sarawak.

  Regardless if PAS agrees to partake in the coalition, Mahathir is ready to effect the crossover of the 30 UMNO MPs into PPBM as a first stage measure should Anwar suddenly decide to collapse government.

  What this means, is that no matter how you look at it, Anwar will never succeed in kicking Tun out of the driver’s seat.
  That explains why he is suddenly willing to let Tun remain in power however long he chooses to.

  Anwar knows, that Tun will eventually need die-hard MPs aligned with him (Anwar) and Dato’ Seri Najib Tun Razak’s to secure a two thirds majority in Parliament.

  That is when he intends to bargain with the Prime Minister on a definite time frame for a leadership transition.

  Jadi...baru lah kita faham kenapa Bang Non beriya2 sangat untuk memastikan janji2 Tun agar peralihan kuasa tu adalah mengikut janji2 yang telah ditetapkan sebagaimana yang dipersetujui oleh majlis kepimpinan perdana Ph tu.

  Dia tau sapa Tun ni...dan masak sangat dengan sepak terajang serta percaturan politiknya. Jika dia alpa walau pun sesaat..pasti lah dia akan mengalami mimpi ngeri yang sama seperti yang dilaluinya pada 1998 dulu tu. Jadi tak salah lah Bang Non merangka perancangan yang cukup2 teliti agar peristiwa pahit lagi kelam tu berulang lagi sekali bhai !!!!

  ReplyDelete
 18. Inilah dia kisah Bersatu ciput cap munga
  PRU 14, dgn PKR depa menumpang tuah
  Bila menang, depa ini nak berlagak singa
  DSAI depa rancang nak kasi makan kuah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Cai2 panji hitam mula sumpah seranah
  Sebab kedudukan Boboi PM dah gawat
  Sblm PRU depa cakap DSAI kena fitnah
  Udah menang, depa kata dia itu peliwat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahh


  Depa tumpang PKR menentang dacing
  Mau selamat negara, konon didendang
  Bila menang, DSAI depa ni nak kencing
  DSAI pulak depa rancang mau tendang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahh


  Dulu kemain, pujuk DSAI untuk bersama
  Lambang mata satu PKR, depa tumpang
  Kini DSAI jadi PM, depa tak mahu terima
  Dekat ketua PKR itu, depa tala senapang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU dulu Anwar depa puji melangit
  Berjanji pulak DSAI sbg PM akan dinobat
  Sudah menang, DSAI dikata busuk tengit
  DSAI pula, depa katakan peliwat musibat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU, kata DSAI udah insaf bertobat
  Janji pulak nak bagi dia perdana menteri
  Udah menang, DSAI depa mau perambat
  Cai2 asyik kutuk, maki cerca dia tiap hari

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Dulu depa ni bersama PKR kasi BN kalah
  Seia sekata di dlm PH mengorak langkah
  Kini sifat munafiq puak ini udah terserlah
  Anwar nak jadi PM depa ni mau pangkah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU, depa ini rela sembah melutut
  TDM ikut 'bebas Anwar', plakad diangkat
  Kini depa risau bila janji PM, DSAI tuntut
  Nak jatuhkan DSAI pulak, depa berpakat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU, depa tu lembut gigi dari lidah
  Konon nak kembali negara punya daulat
  Lps PRU, DSAI rasa menyesal tak sudah
  Baru dia sedar, yg dia itu hanya diperalat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU, depa 'join' jadi pembangkang
  Konon mahu bantu, perjuang Reformasi
  Udah menang, kata Nuar main belakang
  Jwtn PM dekat DSAI, depa tak mau kasi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU DSAI depa gi melutut sembah
  Siap dengan jwtn PM, depa berbuat janji
  Bila menang, sekelip mata cai2 berubah
  PM tak bagi, lps tu, DSAI depa cerca keji

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh


  Sblm PRU, berjanji akan sama2 perintah
  Berjanjii pulak, DSAI akan dilantik ketua
  Bila dah menang, DSAI terus kena getah
  Depa mau dikekalkan PM yg dah sgt tua

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Munafik betul Kejora.

   Dulu kutuk Nuar belakang pusing.
   Dulu teruk kak Zizah dicap Sepat Kering.

   Delete

  2. Tiadalh kurang tiadalah lebih..
   Sokong yg benar,jgn kata x boleh..
   Pantun dsaji itu bro,ada yg muka mengelebih..
   Binggung tersandor airliur melelih..

   Sudah berjanji nak berpatah..
   Sebelum berkuasa anwar dipapah..
   Berlagu bernyanyi tun disembah..
   Dah mengila puak sembah x sudah2

   hahehhehhehhehpuakhantubedebah..

   Delete
 19. Kenapa budin ni melalut jee akhir2 nii...awal kipas anwar...

  ReplyDelete
 20. Betul lah telahan rakyat jelata yang mengatakan bahawa jalan DS Anwar ke kerusi empuk PM ke 8 bukan lah sesuatu yang mudah..tapi dipenuhi dengan onak dan duri yang bakal merencatkan smooth sailingnya tu.

  Jika ditakdirkan Tun melepaskan jawatan PM tu..ia bukan lah satu jaminan bahawa PM ke 8 menjadi milik DS Anwar..kerana dia ada saingan yang tak kurang hebatnya...yang menjadi pilihan Tun untuk menggantikannya sebagai PM ke 8.

  RUNDINGAN RAHSIA PKR: Azmin mengatasi Anwar sebagai calon PM????

  Beberapa pemimpin PKR telah memulakan rundingan dengan ketua-ketua negeri dan bahagian bagi mendapatkan sokongan untuk calon perdana menteri masing-masing apabila Tun Dr Mahathir Mohamad berundur.

  Mereka terbahagi kepada 2 kumpulan. Satu kumpulan mahu presiden, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih jawatan nombor satu itu seperti dipersetujui Pakatan Harapan (PH) sebelum pilihan raya umum ke-14 (PRU14), sementara satu kem lagi mahu Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali di tempat berkenaan.

  Menurut sumber yang rapat dengan usaha rundingan tersebut, Azmin mengatasi Anwar dalam pilihan itu kerana mahir berunding.

  “Parti tahu tentang kemahiran Azmin sebagai perunding terbaik pernah mereka lihat,” beliau memberitahu FMT.

  Bagaimanapun katanya, Anwar berharap dapat mengimbangi Azmin dengan melantik ketua PKR negeri yang tidak menyokong timbalan presiden itu.

  Sumber mengesahkan Anwar mengadakan perbincangan dengan ketua bahagian kira-kira sebulan sebelum melantik pemimpin negeri.

  Dalam perbincangan tersebut katanya, ketua bahagian yang menyokong Azmin memberi cadangan masing-masing, tetapi Anwar mempunyai budi bicara untuk membuat keputusan terakhir tentang siapakah yang hendak dilantik.

  “Ini yang sebabkan beberapa orang tidak puas hati kerana calon mereka tidak dipilih sebagai pengerusi negeri.

  “Tetapi Anwar tidak melantik mereka yang lantang menolak Azmin,” katanya, sambil menambah tindakan tersebut bertujuan mengekalkan keharmonian dalam parti.

  Bagaimanapun menurut sumber lain, kalau rundingan menolak Anwar berterusan, perebutan kuasa dalam parti akan menjadi lebih buruk.

  Buat masa ini, walaupun hampir semua pemimpin PKR negeri yang baru dilantik adalah penyokong Anwar, sokongan untuk Azmin masih mengatasi presiden itu.

  November lalu, sekutu Azmin memenangi jawatan tinggi dalam pemilihan PKR, mengukuhkan kedudukannya di peringkat akar umbi.

  Pada Jumaat lepas, Anwar melantik Rafizi Ramli sebagai salah seorang daripada 3 naib presiden lantikan.

  Ini membuatkan Azmin meluahkan perasaan tidak puas hatinya secara terbuka.

  Beliau mendesak Anwar mengkaji semula pelantikan tersebut dan mendakwa beberapa individu dilantik terlibat secara langsung dalam proses pemilihan yang tidak telus.

  Azmin tidak menamakan mana-mana individu itu....tetapi kalau kita semua rajin mengikuti perkembangan mutakhir dalam PKR, dah tentu lah kita dapat mengetahui sapa orang2 Anwar yang dimaksudkan oleh Azmin tu!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sesiapa yg nak jadi pm kena dapat persetijuan majlis presiden PH dulu...

   Azmin kena singkir anwar dulu...wan azizah ahli majlis presiden...tak mudah bagi azmin yg baru atur langkah mak singkir anwar....

   Kalo anwar yg dilantik maka azmin boleh balik kampong tanam kacang..

   Delete
  2. Munafik betul Kejora.

   Dulu kutuk Nuar belakang pusing.
   Dulu teruk kak Zizah dicap Sepat Kering.

   Delete
 21. Southern tiger bukan calang2 rimau..

  Fulu madey pinda perlembaagaan untuk jinakkan ayah sultan johor....masa tu cukup korum...masa ni dah berlainan..

  ReplyDelete
 22. Sobat2 ku yang dikasihi di blog ni...Nak tanya lah...agak2nya apa yang dititahkan oleh TMJ kat atas tu ada kaitannya dengan berita ni keeeer????

  Sultan Muhammad V bakal menamatkan tugas sebagai Agong lebih awal?

  Telah tular satu khabar yang mengejutkan sejak semalam bahawa Sultan Muhammad V bakal menamatkan tugasan sebagai Yang Dipertuan Agong lebih awal atas sebab-sebab tertentu yang tidak diketahui.

  Perkara ini dikatakan tertiris selepas Mesyuarat Khas Majlis Raja-Raja Melayu yang membincangkan perihal itu.

  Ini menjadikan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah sebagai pengganti namun baginda telah menyatakan hasratnya untuk menolak perlantikan sebagai Yang Dipertuan Agong atas sebab kesihatan yang tidak mengizinkan beliau menjalankan tugas sebagai Agong dengan baik.

  Justeru itu, giliran seterusnya sepatutnya jatuh kepada DYMM Tuanku Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail ibni Sultan Mahmud Iskandar Al-Haj di mana Raja-Raja Melayu sudah bermesyuarat dan bersetuju bahawa Baginda Tuanku Sultan Johor akan ditabalkan sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong yang ke-16.

  Mesej itu juga mendakwa perkhabaran ini tidak menggembirakan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana seperti yang telah diketahui umum Keluarga DiRaja Johor dan Mahathir mempunyai sejarah hitam di masa silam kerana Mahathir adalah individu yang bertanggungjawab mengurangkan kuasa Raja-Raja yang pada ketika itu Sultan Johor menjadi Agong Malaysia.

  Sejurus selepas tersebarnya desas-desus ini, Mahathir memberi amaran mengatakan tiada sesiapa termasuk raja, tidak boleh disentuh undang-undang seperti yang tercatat dalam blognya sempena awal tahun 2019 ni.

  Reaksi di dalam blognya tu dianggap satu penolakan dan bantahan terhadap perlantikan Sultan Johor sebagai Agong seterusnya dan menurut perkhabaran itu lagi telah ada usaha untuk menggagalkan pertabalan itu.

  Sultan Johor sebagai Agong yang baharu di mata Mahathir adalah sebagai suatu penghalang kepada segala rancangannya.

  Namun sejauh mana kebenaran perkhabaran ini masih lagi tidak dapat disahkan.

  Berikut adalah mesej yang tular di media sosial;

  Berita yang terbaru kami terima ialah berkenaan Mesyuarat Khas Majlis Raja2 yang membincangkan perihal Sultan Muhammad V yang bakal menamatkan tugasan Yang Dipertuan Agong lebih awal atas sebab-sebab tertentu.

  Giliran seterusnya untuk menaiki takhta ialah Sultan Pahang namun Baginda telah menyatakan hasrat untuk menolak perlantikan sebagai Yang Dipertuan Agong atas sebab kesihatan Baginda yang tidak mengizinkan.

  Justeru itu, giliran berikutnya ialah kepada DYMM Tuanku Sultan Johor di mana Raja2 Melayu sudah bermesyuarat dan bersetuju bahawa Baginda Tuanku Sultan Johor akan ditabalkan sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong yang ke-16.

  Bagaimanapun, berita ini tidak menggembirakan seseorang, siapa lagi jika bukan Mahathir.

  Beliau berdendam kesumat pada Keluarga DiRaja Johor dan akan buat apa sahaja perkara untuk memastikan Sultan Johor tidak ditabalkan sebagai Yang Di-Pertuan Agong.

  Mahathir tidak dapat menerima hakikat bahawa beliau perlu mengadap DYMM Sultan Ibrahim selaku Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong pada setiap hari Rabu sebelum beliau mempengerusikan mesyuarat kabinet.

  Mahathir kini gelabah, terdesak dan mengarahkan jenteranya supaya melakukan apa sahaja untuk menghalang Sultan Johor dari bersemayam di Istana Negara.

  Ini kerana Mahathir sedar, bahawa Sultan Johor akan meletakkan kepentingan rakyat dan negara melebihi segala-galanya dan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak untuk kepentingan politik mereka semata-mata.

  Baginda akan bersikap tegas, menitahkan perkara yang hak dan menyuarakan bantahan terhadap perkara yang batil lebih2 lagi jika ia melibatkan kebajikan rakyat.

  Mahathir sudah tentu tidak selesa dengan keadaan seperti itu kerana ia akan mengganggu segala perancangannya kerana sehingga kini tidak ada siapa yang berani menegur pentadbirannya yang semakin menyimpang jauh dari kehendak rakyat.


  ReplyDelete
  Replies
  1. Keputusan Majlis Raja2 supaya Sultan Johor ditabalkan sebagai Yang Di-Pertuan Agong yang baharu adalah satu keputusan yang amat tepat dalam mana negara sekarang berada dalam keadaan terumbang-ambing akibat terlalu banyak politiking, kos sara hidup yang tinggi, keadaan ekonomi yang menguncup serta hubungan luar negara yang merosot teruk.

   Kita mengharapkan rakyat Johor khususnya dan rakyat Malaysia seluruhnya supaya mendoakan supaya Mahathir gagal menyekat sekaligus menyaksikan DYMM Tuanku Sultan Johor ditabalkan sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong yang ke-16.

   Amin ya rabbal alamin!!!!!

   Delete
  2. Wak suman..sebagai rakyat Johor..mohon agar Wak berikan sedikit komen pasal isu di atas tu...kami nak tau pendirian Wak sebelah mana..menyokong Institusi kesultanan Johor atau pun terus beristiqamah dengan Tun Madey hingga akhir hayat Wak????

   Delete
  3. Pertama....Aku bersaksi Almarhum Sultan Johor Iskandar sering & hingga akhir hayatnya menyatakan Tun Mahathir adalah sahabat karibnya, walaupun pada awalnya mereka ada pergeseran tapi berbaik semula.

   Aku tetap memihak kpd pemimpin Anugerah Illahi yg dihormat & dikagumi seantero dunia, khususnya penduduk bumi para Anbiya & Rasul iaitu Mekah, Medina, Palestin, Turki - tidak ketinggalan Bosnia.

   Jasa2 & bakti Tun M berjuang (turun ke padang bukan hanya cakap saja) menjaga maruah negara dan Islam tanpa sedikit pun gentar pd USA, Israel, Australia & negara2 barat sudah terbukti dalam catafan sejarah.

   Kau, Kejora, Sultan Johorm apa ada....??

   Delete
  4. Begini sajalah, berulang kali aku pesan cakap banyak tak ada gunanya kalau tak diterjemahkan dgn 'action'.

   Apa kata engkau saja gantikan tempat kejora yg pengecut itu bersemuka dgn aku untuk buat perhitungan siapa benar siapa klentong -
   Amacam, berani.....??

   Oh yer, kau pun masih berhutang dgn aku tak berani muncul di Padang Merbuk tahun sudah, kan kan kan....???

   Delete
  5. News | Diterbitkan 28 Dis 2018, 4:10 petang | Dikemaskini 28 Dis 2018, 4:10 petang

   Bekas pemimpin Umno Khairuddin Abu Hassan mencadangkan Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim untuk terjun dalam arena politik secara sepenuh masa.

   Khairuddin berkata Tunku Ismail wajar "mengikut teladan" veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah dan bekas Timbalan Menteri Pengangkutan Tengku Azlan ibni Sultan Abu Bakar (adik Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah) yang berbuat demikian.

   Bagi Khairuddin, ia akan menjadikan Tunku Ismail - yang menurutnya sering mengeluarkan kenyataan dan kritikan politik - lebih dihormati dan dipandang mulia rakyat.

   "Janganlah Tuanku sentiasa dan berterusan mengungkapkan kenyataan politik yang amat tidak manis didengar oleh rakyat jelata kerana kita mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan.

   "Tetapi andai Tuanku rasa hebat berpolitik, turunlah dari takhta secara terhormat agar Tuanku boleh terus mengkritik pemimpin kerajaan dan rakyat juga boleh mengkritik Tuanku secara terbuka," katanya dalam kenyataan.

   Tunku Ismail sememangnya dikenali sebagai lantang menyuarakan pandangannya berkenaan politik di media sosial.

   Sebelum PRU ke-14 mengkritik "individu yang berumur 93 tahun ingin menjadi Perdana Menteri" - dipercayai merujuk kepada Dr Mahathir Mohamad.

   Terbaru, Tunku Ismail menyerang Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.


   Khairuddin yang kini anggota Amanah berkata lagi, Tunku Ismail tidak wajar "berselindung di belakang Perlembagaan" yang melindunginya daripada sebarang kritikan.

   "Amat kurang enak kerana Tuanku boleh mengkritik rakyat tetapi rakyat tak boleh mengkritik Tuanku kerana Perlembagaan yang memagari Tuanku.

   "Jika Tuanku masih terus mengeluarkan kenyataan berbaur politik, patik risau kalangan rakyat tidak lagi menghormati istana," katanya lagi.

   Delete
  6. JASA BAKTI TUN M KPD DUNIA ISLAM YG TIDAK ADA PADA PEMIMPIN2 LAIN.

   Saya hingga hari ini kagum dengan konsistensi Tun Dr Mahathir yang tidak pernah rasa gentar untuk menyelar Regim Zionis yang dilihat semakin hilang sifat kemanusiaan dalam diri mereka.

   Apa yang terjadi pada Pemimpin Dunia Islam yang lain seperti Muamar Gaddafi, Hosni Mubarak dan Saddam Hussin sedikitpun tidak melemahkan semangat Tun Mahathir untuk bersuara mengkritik Israel secara terbuka. Bagi Tun Mahathir, strategi Yahudi menjatuhkan Pemimpin Islam yang bersuara lantang sedikitpun tidak melemahkan semangatnya untuk menegakkan kebenaran di peringkat antarabangsa.

   Keberanian Tun Dr Mahathir bukan sahaja dalam negaranya sendiri malah Ulama Dunia terkenal, Sheikh Imran Hossein menyatakan Tun Dr Mahathir adalah satu-satunya pemimpin Islam di dunia yang berani bersuara di peringkat antarabangsa.

   Tegas Sheikh Imran lagi, Tun Dr Mahathir berani mengkritik Barat dan juga Yahudi tanpa rasa takut atau gentar demi menegakkan Islam.

   Dunia tidak akan lupa Tun Dr Mahathirlah yang menggerakkan negara Islam yang lain untuk membantu Bosnia Herzegovina ketika umat Islam disana dibunuh seperti binatang oleh pengganas Serbia.

   Dunia juga tidak lupa Tun Dr Mahathirlah yang menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam kita ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu.

   “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” – Tun Mahathir.

   Ketika era Yasser Arafat, Tun Dr Mahathir pernah menangis ketika melawat “bunker” yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestin. Beliaulah pemimpin Islam yang Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

   Saya juga teringat satu ketika Tun mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat Islam demi untuk melepaskan sekatan ekonomi oleh Amerika Syarikat sekutu Israel.

   Amat membanggakan bila pakar2 analisis politik dunia yang menganggap Mahathir merupakan seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil. Beliau bukan hanya berjaya memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya.

   Mudah-mudahan “Legasi Keberanian Tun M” kekal di bumi keramat ini. Mungkin kerana inilah maka Malaysia masih lagi Allah swt kekalkan keamanan walaupun diuji dengan pelbagai ujian dari anasir dalam dan luar negara.

   Delete
 23. Mohon untuk recap semula apa yang berlaku dalam PAT Bersatu akhir tahun lepas berkaitan dengan teguran pedas Sadiq Sigaraga terhadap ketua2 bahagian parti tu yang dikatakan memohon agar projek2 diberikan kepada mereka untuk menggerakkan jentera parti di tempat masing2.

  Syed Saddiq membalun orang nak sapu projek. Padahal dulu bila menang je dulu... ARMADA lah yang paling awal sapu projek 80 tapak bazar Ramadhan di Jalan Masjid India. Lupa ke? Tak caya lagi...cuba lihat berita di bawah ni....

  KP PPBM dianugerahkan 80 tapak bazar Ramadhan Jln Masjid India ????

  1. Kenapa tidak ada tender terbuka untuk tapak-tapak tersebut yang dikeluarkan oleh pihak DBKL sedangkan dibawah kerajaan BN kenyataan tender boleh dikeluarkan dengan tarikh pengundian bagi tapak bermula dalam bulan April?

  2. Kenapa tapak-tapak tersebut diberikan pada hanya PPBM sahaja? Patutkah seorang Ketua Pemuda diberi sebanyak 80 tapak pada harga sebegitu murah dan kenapa beliau dilantik secara terus oleh pihak DBKL?

  3. Bukankah tapak-tapak bazaar ramadhan seperti ini bertujuan khususnya untuk membantu peniaga-peniaga kecil beragama Islam untuk berniaga pada bulan mulia ini bagi tujuan menambahkan pendapatan keluarga untuk Hari Raya?

  4. Andaikan satu tapak dijual dengan harga 10 ribu, 80 tapak bermaksud RM800,000 makan atas angin sahaja. Itu jika 10 ribu. Jika lebih?

  5. Apa pula pendirian SPRM di dalam hal ini?

  Malah..ada juga mangsa yang tampil dakwa PPBM caj tapak bazar ramadhan 4 hari RM3500.

  Jadi...semua yang diputarkan oleh SS kat PAT Bersatu tu hanya lah wayang sinetron politik aje lah...hakikatnya Armada ni pun kaki rembat projek untuk geng2 depa jugak!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmmmmm, masih tebal jugak muka kaki auta temberang nih....!!

   Ingatkan bagus betol...??
   Kiranya Hang kebun setakat bercangkol
   Cakap berdegar tapi tak berkontol

   Apa kata engkau saja gantikan tempat kejora yg pengecut itu bersemuka dgn aku untuk buat perhitungan siapa benar siapa klentong -
   Amacam, berani.....??

   Oh yer, kau kan masih berhutang dgn aku tak berani muncul di Padang Merbuk tahun sudah, tak gitu...???

   Delete
  2. Tuan Budin, GN ni bukan saja Hamg Kebun, juga digelar Hamg Sabun hehehehe

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...