Thursday, 10 May 2018

SUDAH KENA 'BULLSHIT', TAKKAN TAK FAHAM-FAHAM LAGI?


Sebaik saja BN disahkan tewas kepada Pakatan Harapan dan Najib  Razak tidak mungkin lagi menjadi Perdana Menteri, Peguam Negara, Apandi Ali pagi ini membuat kenyataan bahawa jabatan yang diterajuinya adalah bebas daripada sebarang cengkaman politik.

Sehubungan itu, tegasnya, Pejabat Peguam Negara kekal berperanan sebagai penasihat kepada kerajaan Pakatan Harapan dan akan melakukan pendakwaan ke atas kesalahan-kesalahan jenayah tanpa mengira senario politik semasa.
Apandi dilantik sebagai Peguam Negara pada 2015 berikutan penyingkiran secara mengejut penyandang terdahulu, Gani Patail ketika sedang mengetuai pasukan petugas khas menyiasat skandal 1MDB dan kemasukan wang RM2,600 juta ke dalam akaun peribadi Najib Razak dan baru-baru ini kontrak perkhidmatannya disambung lagi selama tiga tahun sehingga 2021.

Apandi kemudian membersihkan Najib daripada sebarang salah laku jenayah berkaitan 1MDB.

Bagaimanapun, Tun Mahathir Mohamad yang dijangka mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri ke-7 di Istana Negara petang ini ketika ditanya wartawan tentang reaksinya berhubung kenyataan Apandi itu berkata, ia adalah "bullshit" (mengarut).

Saya fikir apa yang Peguam Negara kata berkenaan menasihatkan kerajaan itu sebagai mengarut kerana kerajaan belum dibentuk lagi, katanya.

Kehkehkeh....

Dengan sindiran pedas Tun Mahathir itu, Apandi seharusnya faham tentang kedudukan dan nasib dirinya.
Gambarannya ialah kerajaan Pakatan Harapan dan Tun Mahathir tidak memerlukan lagi nasihat beliau atas kedudukannya sebagai Peguam Negara selepas ini.

Maka, sebaiknya Apandi patut mula berkemas-kemas untuk meninggalkan jawatan tersebut kerana nampaknya di mata Tun Mahathir, pelindung kleptokrat hampir pasti tiada tempat di hatinya.

Tetapi, adakah Apandi faham bahasa sindiran Tun Mahathir itu? (ShahbudinHusin 10/05/2018)

115 comments:

  1. Salam. Ade Sape hutang terjun perigi ke... Rasa mcm Ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori lari tajuk. Bukan ape, excited sgt la. Harap sgt segala kes Dan soalan Yg tak terjawab dpt dirungkai lepas ni. Dan juga Harap negara akan kembali gemilang seperti dulu. Pada Yg Dah diberi amanah, tunaikan sebaiknya. Pastikan anda tidak dihukum rakyat utk 5 tahun mendatang.. By the way... Eh, gold medal la. 1st time. Ye la, excited la katekan.

      Delete
    2. terjun sungai muar, ok kot

      Delete
    3. Smart Pomen, saya bersetuju dengan kenyaan saudara. Lagi satu, tahniahlah dapat pingat emas. Kehehkehheekeh...

      Delete
    4. Buat satu RCI untuk skandal 1MDB , panggil setiap

      lahanat2 yang terlibat dlm skandal ni untuk disoal !

      Termasuklah si apandi ni.

      Jangan lari haaaa ...

      Delete
    5. Apa kah Peguam Negara Apandi Ali menyucuk sesuatu kapada YDP Agong sehingga menyebabkan Tun Mahathir dan rombongan nya menunggu di Istana Negara sejak pukul 5 petang tadi hingga sekarang, masih belom di laksanakan cara angkat sumpah sebagi Perdana Menteri.

      Jika demikian, dia menjadi Hang Jebat lah, akhir nya bertarong dan di tikam mati dek Hang Tuah.

      Delete
    6. cara = acara

      Baya berharap tidk ada masalah lagi dan acara itu boleh di laksanakan pada pukul 9.30 malam ini dan Tun Mahathir di istiharkan dengan resmi nya sebagai Perdana Menteri.

      Delete
  2. Yeop........tiba2 teman teringat cerita Yingluck bekas PM Thailand lari ke luar negara secara senyap.

    Yingluck dapat bolos pintu immigration Thailand dengan mudah.

    Ini satu iktibar yeooppp....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yingluck dipercayai lari ikot jalan laut.

      Jalan laut, darat dan udara mesti dipantau............begitu jugak dengan sumer dokumen2 sulit dan penting.

      Delete
    2. Insyaalah . Otai2 Tau nak buat apa... Bak Kate org. Ala, celah poket aku je ni.

      Delete
    3. Paling mustahak dokumen2 sulit tu yeooopp......

      Sumer black n white mesti diselamatkan.
      Yg ni tolong jangan luuupa yeoooppp...!!

      Delete
    4. Sebab tu la kerajaan harus dibentuk cepat..dengar kabar ada kapal terbang cargo telah dapat pelepasan untuk terbang awal pagi esok..baik suruh agensi berkenaan untuk periksa Dan tahan kapal terbang cargo daripada berlepas..takut ada yang lar bawa harta.

      Delete
    5. Sbb tu Tun nak cpt angkat sumpah spy dia dpt beri arahan. Senaraikan org2 yg bersekongkol dgn najib yg menjahanamkan hak rakyat. Terutama pemakan dedak. Tamatkan tempoh atau masuk jawatan kumpulan sehingga siasatan selesai. Bkn dendam tp bersekongkol dgn penjenayah.

      Delete
  3. Bro Phantom,bro Pomen
    Mana pergi wak Simen?
    Dulu dia eksyen kemain
    Entah2 dah jadi Batman!

    Dia memang selalu di sini
    Pelbagai nama dia sembunyi
    Mungkin yang kempunan bini
    Kadang2 dia menyanyi!

    Ada orang tetiba berubah
    Baju hitam pakai jubah
    Demam semalam belum kebah
    Sejak member jatuh rebah!

    Undang2 baru nak tegak
    Dulu cover pemimpin lagak
    Takde salah katanya pulak
    Kini serious,kita nak gelak!

    Sudah kena satu 'bullshit'
    Bila berdepan pasti terkincit
    Cover klepto dia dah pancit
    Ini olang cali penyakit!

    Kelakar pulak ini berita
    Dulu dia yang tolong auta
    Bebas politik dia cerita
    Sekarang baik..dah tak buta!

    Bro semua saja nak tanya
    Mesyuarat tingkap kita bersama
    Mana pergi klepto dan nyonya
    Sudahkah pergi buat selama?

    Kini ramai sedang tunggu
    Angkat sumpah di depan Tuanku
    Tun Mahathir walau diganggu
    Helah klepto dah tak laku!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la tadi saya Dah cakap. Komen sampah dia Sape nak bayar . Ari tu Mungkin dpt 20sen. Tapi Skang ni tak Tau lA. Tu Yg asik gelak sorang2 je. Tgh Tukar fius blow kot, atau tgh Cari sponsor fius. YE la, Sejak semalam satu2 terbakar... Ape pun pantun bro Memang makan dlm. Terbaik..

      Delete
    2. Yeop Fan Tun......nampak gaya tukang patok dedak udah pencen gamaknya......senyap sunyi blog ni tak bunyi carut-marut.

      Delete
    3. Bila mampuih kena bungkuih.
      Takdan bungkuih dah mampuih.
      Baguih nak mampuih.

      Delete
    4. Hahahahha, Memang lawak...

      Delete
  4. dah kurang copy and paste dan penulis tumpangan kat sini. Hebat juga PRU 14 nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tak larat nak heret mouse tu... Ye lA, mcm org frust menonggeng lA. Nak hidup pun Dah malas. Mungkin tgh tangisi nasib diri kot. Sape nak Tanggung aku makan ni...

      Delete
    2. Bila terputuihnye dedaaaakkkk maka keroje pon terhenti yeoooppp.......

      Delete
  5. Salam bro Phantom .

    Pertama ... akhirnya Tun M dibenarkan mengangkat sumpah selepas melalui situasi 'tegang' sekitar 12 jam .

    Terima kasih kepada Raja Nazrin ( kepada yang sedar akan rentetan perlantikkan Tun ).

    Kedua .... Yingluck lari dari Thailand melalui Kembodia tanpa membawa apa2 barang kepunyaan kerajaan Thailand . Sebagai pengunjung agak kerap kenegara gajah putih serta mempunyai ramai kenalan di sana , sedikit sebanyak saya ketahui sebab musabab pelarian Yingluck.

    Yingluck lari kerana di tuduh menyalahguna dana kerajaan didalam skandal beras yang mengakibatkan Bangkok kerugian hampir USD 1 billion . Matlamat untuk membantu para pesawah dari hidup melarat akibat harga beras jatuh teruk telah 'back fired' kepada kerajaan beliau .

    ReplyDelete
  6. Tahniah kepada PH dan kepada semua rakan2 PH diblog budin yg sentiasa bersemangat dan tekad dlm perjuangan menumbangkan kerajaan korup yg diterajui oleh najib! Walaupun adakalanya nampak sukar, tetapi akhirnya kejayaan milik kita, dgn izinNYA. Tetapi sahabat semua, perjuangan kita bukan berakhir disini, tapi sebenarnya baru bermula!!

    Kita berada disini bukan semata mata menjatuhkan najib, tetapi lebih kepada keinginan kita utk melihat negara kita ditadbir seprtimana sepatutnya, bersih, telus, amanah dan berintegriti. Saya pasti mereka2 yg memimpin PH adalah mereka yg boleh memikul amanah ini, tetapi manusia akan tetap manusia! Diharap mereka2 ini dpt menerima teguran sekiranya arah mula menyimpang dan kita disini berperanan sbgai pemandu arah yg akan mengingati mereka jika mereka tersasar!

    Diharap seseorg seperti Pak Rahman atau Tuan Budin sendiri dpt menyampaikan kpd mereka diatas sekiranya ada teguran2 membina dri blog ini utk kebaikan rakyat majoriti! Kita dibawah memahami apa yg rakyat bawahan rasakan dan mereka yg diatas perlu mendengar dgn hati mereka!!

    Tahniah utk semua!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sokong dan setuju pendapat telshan bro..

      Keadilan udah menang..
      Rasa gembira hati riang..
      Keadilan mesti menang..
      Andai menyimpang..perang!!

      Hahahahambaserang..

      Delete
    2. Bro ramly, takkan nak gantikan kejora pulak? Biarlah dia sorang aje buat pantun semak.

      Delete
    3. X lah pulak bro..kita kan ada 2 best pemantun selain dia..kadang2 nak berpantun jg tp x lah sehebat sepantas dorang..
      Apa bro tersinggung ke..maaflh.

      Delete
    4. Tak adalah bro. Pantun lu best. Tak macam macai yg sorang tu. Jgn kecik hati aaaa...

      Delete
    5. Kihkihkih ...wak kojola kengkang kepala mancis.
      Skrng mau letak muka kat manaaaa tuuuuuuuuu...

      Delete
    6. Bro Zack........sejak bila dia reti maaluuuu yeoooppp...??

      Delete
    7. Klu ph buat spt bn buat, kita gunakan kuasa kita d peti undi. Rakyat dah berani dan matang.

      Delete
  7. Di Sabah , warisan telah mengukuhkan kedudukkan dengan lima ADUN UPKO meninggalkan BN dan menyertai kumpulan Shafei Afdal .

    ReplyDelete
    Replies
    1. But latest i heard, parti STAR khiant dan tamak dah jumped ship ke BN ler. So BN mengetuai kjaan negeri Sabah bah. : ( sedih, dan kesain Shafie Afdal. Mmng dendamsungguh Najib dan org2 umno di Sabah tu, nak kalahkan Shafie agar parti Warisan tak perintah Sabah.

      Delete
    2. di saat seorang adun UPJO (tak ingat nama) mengumumumkan sertai PH dan akan menyokong Tun M sebagai PM masa sidang akhbhar 5pm tadi) saya tonton berita Astro Awani dlm 5.30pm, 4 dari adun UPKO tu dah istihar keluar parti dan sertai BN. camne tu? Bilangan kerusi2 warisan 21 ajer, kini BN dah jadi 23. so BN dah mengetuai kjaan negeri Sabah. Frust nyer, mmng tak bole diharapa lah juga puak2 org Msia negeri lindungan bayu ni.

      Delete
  8. Senarai menteri dan tmbalan menteri yang kandas :

    Menteri:

    1. Salleh Said Keruak
    2. Rahman Dahalan
    3. Shabery Cheek
    4. Liow Tiong Lai
    5. S. Subramaniam
    6. Mah Siew Kong
    7. P Kamalanathan
    8. Abu Shaziman Abu Mansor
    9. Jamil Khir Bagarom

    Timbalan menteri:

    1. Johari Abdul Ghani
    2. Razali Ibrahim
    3. Chua Tee Yong
    4. Loga Bala Mohan
    5. Hamim Samuri
    6. Anthony Nugeh Gumbek
    7. Othman Aziz
    8. Nur Jazlan Mohamed
    9. Asyraf Wajdi Dasuki
    10. Rosnah Abd. rashid Shirlin
    11. Mary Yap Kian Ching
    12. Abd, Aziz Karpawi .

    Ralat....punyalah banyaknya menteri !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 13. tidak ketinggalan Chiew Mei Fun yang kandas di Raub

      Delete
    2. But tak puas hati lah, si Zahid koemdi, Nazri, Khair Jamaluddin dan si betina moot garang Azlina tu kekal dgn jawatan dan menang undi di daerah/negeri masing2. Sure tabur byk dedak la tu. I think Najib.UMNO dah agak 50/50 kot dia org akan kalah, so at least they make sure konco2 penting dia masih kekal dlm kjaan negeri ke, masih ketua peringkat umno caw/negeri masing2. Supaya mereka ni boleh bersuara dan bising2 dlm sidang parlimen dgn pemimpin2 parti kjaan baru . aku ingat lagi si betina Azlina tu punya ;a garang, diserang nya YB Mahhfuz dlm sidang Parlimen, tinggi2 kan suara parau dia herdik2 kat Mahfuz. Nak tunjuk garang. Klu ya pun berhujah lah dgn sopan, takyah terjerit2 Hoo hoi, bahasa di cakpat dng YB Mahfiz.

      Delete
    3. Tak pe,,dorang tu kekal MP..
      Tp mp pembangkang...sidang parlimen nanti,,,soal kau2 kat dorang..

      Delete
    4. Tahniah PH..,💪💪💪💪

      Delete
    5. Dah tau kalah....faham2 le...PH xmemerlukan depa ni..

      Delete
    6. Dah tau kalah....faham2 le...PH xmemerlukan depa ni..

      Delete
  9. Masih teringat kata hikmat Zahid Hamidi kepada Noh Omar dan Dato Johan Abd Aziz ..

    "...jikalau BN tidak dapat merampas Selangor , kedua dua nya patut di buang kesungai yang penuh buaya ."

    Jadi , mari kita tunggu dan lihat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, campak ajer di Sg Batang Lupar kat Sarawak tu. Kita minta tolong Keruak, Bung dan Rahman Dahlan humban mereka ke sungai heheheh

      Delete
    2. Saya pun nak tengok jugak. Kalau boleh campakkan sekali macai... Err.. Bkn untuk dimakan tp supaya dia org tolong halaukan buaya tu. Bukan ke dia org tu wala?

      Delete
    3. "....Klu BN kalah, aku sanggup campak diri aku dlm sungai Pahang....." kata Zahid

      Delete
    4. "....Klu BN kalah, aku sanggup campak diri aku dlm sungai Pahang....." kata Zahid

      Delete
    5. Bro Diny........rakyat Msia tak akan lupa pada orang yg kata......"nama dia Mahathir bin Iskandar Kutty".

      Orang yg kata, "kepala bapak kau".

      Yg kata, "orang tua baling gelas pon tak pecah."

      Hidop ni jangan bongkak.......satu hari kita di atas esok di bawah pulak.

      Sekarang acerrrrr cuba ulang cakap tu depan muka Tun M....

      Delete
    6. Baling gelas x pecah, bn kebal pun hancur. Pahlawan dan pendekar bugis menangis kena leter mak badak.
      Bn akan berkubur apabila skandal semasa najib didedahkan dgn telus. Pengundi bn akan menyesal mengundi org yg mengkhianati mrk.

      Delete
    7. Campak dlm sg klang pun bleh.. Saya bleh tolong jaga.. Dekat skit... Bukan jaga tak bagi buaya makan. Jaga Jgn bagi naik ketebing je. Jamal Jgn Lupe. Tapi Dia kena settle hutang nelayan dulu. Dah siap baru Campak. Emm, sg klang Ada buaya lagi ke. Ikan Keli dgn patin Ada la....

      Delete
  10. 'beware of greeks bearing gifts' n 'story of jesus second coming' in d gospel of st Mathews.

    jika nak tahu makna n implikasi nya, sila rujuk kpd kamus.

    olih demikian tun m harus selalu berwaspada dgn character2 saperti ts appandi ini.

    saya berani menyatakan bahawa hampir semua ketua2 jabatan tlh menkhianati 'sumpah jawatan' mereka dlm keghairahan mereka utk bersekongkol dgn najib/rosmah. mereka2 ini wajib d kenalpasti n d pinggirkan.

    kita tunggu n lihat saja siapa yg terlibat utk d masuk k dlm 'pool'.

    interesting times r ahead of us.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini bukan masa utk membalas dendam tp membersihkan yg tak amanah. Agaknya KP ROS tu kita patut letak kat mana?

      Delete
    2. Pak Rahman.......keadilan dan kebenaran mesti dicari untuk segala macam permasalahan yg membelenggu Msia.

      Selama ni kita tak ada saloran untuk membuka jalan mencari kebenaran.........maka dalam keadaan sekarang........jawapan bagi segala kemelut 1MDB mestilah disampaikan kepada rakyat.

      Ini public interest matter. Ia melibatkan wang negara dan rakyat. Ini serius. Persoalan dalam kepala rakyat mesti dirungkai.

      Delete
    3. Senaraikan nama2 yg bersekongkol utk di masukkan dlm buku subjek sejarah sbg pengkhianat negara.

      Delete
  11. Mana pergi pak Rahman Jpc. Dah lama tak dengar komen2 bernas beliau.

    ReplyDelete
  12. Baru selesa baca blog ni

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah syukur pd ALlah Ya Rabbal Alamin, doa2 kita penyokong2 seperjuangan Tuan Budin dan PH dimaqbul Allah juga akhirnya. Victory is ours, BN and Najib dikalahkan bukan saja oleh raklayt tpi dikalahkan ALlah, sbb dia dan partinya terlampau zalim, melampau dan emnjadi2 kejahatan, khianat, penipu dan tak serik2 salah guna duit rakyat utk kemewahan dan kepentingan masing2 saja utk terus berkuasa dan bermaharaja lela. Namun semalam dari pagi dan hingga kini, mereka2 ini telah tersungkur juga. Assalam semua pembaca2 perjuangan terutama Tuan Budin. (Saya membahasakan "pembaca2 instead of rakan2 sbb no one here knows me or ever akcnowledge me here, tho saya kerap juga contribute comments2 dan replies especially to stupid zero brain Kejora tu.

    Takpa lah maybe sbb saya ni perempuan and most of times banayk membaca komen2 dari memberi komen2.

    Saya pulang ke Penang mengundi dan baru tdi 11,30pm tiba di rumah. Sesampainya di rumah, terus capai remote tv/astro mengikuti perkembangan keputusan undi. Gembira tidak terhingga, dgn izin Allah dipekenankan doa2 rakyat yg teraniaya. Diharap Pakatan Harapan dan pemimpin2nya tekad utk mengota jajnji mereka melakukan perubahan2 yg termaktub dlm manifesto PH.

    Mmng tepat pepatah inggeris "men proposes, God disposes. Allah disposed all the big wet greedy, dirty and evil appetitite of Najib and his cohorts". Harap2 Najib, org2 UMNO dan BN bermuhasabah diri mereka, analyse, review dosa2 dan kesalahan salahguna kuasa, korupsi dan rasuah mereka selama ini. Tumbangnya seorang kleptokrat terbesar dunia. (Baru tadi tonton bertia dnia BBC-diselitkan berita kejauaan parti pemabngkang PH berjaya dirikan kerajaan setelah menjatuhkan BN dan Najib.

    Allahuakhbar, terus berjuang. Yey! : )) Happy sangat!

    ReplyDelete
  14. Memang si tak Guna Bugis tu dari awal2 telah tabur dedak byk2 pd org negeri dia Pahang dan kaw2 Felda utk menggula2 puak2 dedak tegar ni agar terus beri sokongan pd Pemimpin Kelptokrat mereka ini. SBB tu semua kaw2 ditandingi di Pahang dikuasai Najib dan UMNO/BN PRU14 ni. Aku yakin dlm byk2 wang yg disonglap dari 1Mdb sebahagian besar disogok pd negeri Pahang dan Felds2 lain di selutuh Msia. Dia ingat cuma org2 Pahang dan org2 Felda saja rakyat Msia. Maka dijaga dan disuap habuan yg best2 pd mereka2 ni, tetapi pd rakyat2 dinegeri lain dianaktirikan, terutama negeri bawah pemerintahan pembangkang sepertiSelangor dan P.Pinang. Tetapi Selangor ok, tak seserious negeri P.Pinang dianaktirikan Najib dan BN/umno. Sampaikan KM LGE menangis2 ikhlas minta bantuan Kjaan Persekutuan utk membantu rakyat P.Pinang yg thn sudah dilanda banjir paling terok dlm sejarah P.Pinang. Si Kejam Bugis ni bole perli2 dan sindir lagi LGE sbb nangins minta bantuan pd BN. Habis disidnir dan hina juga rakyat Pg terutama melayu sbb padankan muka kami kerna angkat parti pembangkang terajui P.Pinang dan UMno/BN ditolak rakyat P.Pinang. Janji nak bagi bantuan 5Juta utk mangsa2 banjir, mana ada. Malah beberapa bulan kemudian disalur bantuan 2J pd rakyat Pahang yg dilanda banjir. Amboi untung rakyat Pahang ye bermenterikan anak Pekan hangla si Bugis tu, semua hangpa yg dapat byk. Tak kisah la Dia nk bantu rakayt2 negeri lain terutama negeri dia Pahang uud tu (uud maksudnya dlm bahasa melayu Pg terbelakang/backwards atau org yg befrikiran kuo/sempit/bodoh) tetapi tepati lah janji bantuan tu pd rakyat negeri lain. Pg dan Selangor antara negeri yg tertinggi pendapatan perkapita dan rezab yg tinggi berbanding dgn Federal dan Pahang. Pahang apa ada, habis ditarah bukit2, tebas hutan2 dan pokok balak tamak mcam menteri/ketua mereka si Bugis tu, punya nk buat duit. lomobg haram bauksit lagi, habis rosak alam sekitar dan semulajadi kat Pahang tu.
    You people destroyed your own resources and your environment, and yet you peopl get the best aide from ex PM Najib org negeri hangpa.

    This time PH will make sure all states get same and equal aide, not like your Bugis pilh kasih dan aniaya pemberian dana dan bantuan pd rakyat2 negeri2 pembangkang.

    I guess PH govn shud conduct a brainstorming sessions and brainwashing all this dedak eaters/hardcore supporters of UMNO/Najib in all Felda settlements terutama negeri Pahang ni. Agar org2 Felda, org2 kg, org2 melayu dan ketua kg ni tersedar dari mabuk dan guna2 dedak/BRIM Najid dan Rosmah/ SO that they too must be concerned and care of other rakyat2 in other states needs and aide tu. Pendapatan negara dan pendapatan rezan negeri2 pemabngkang dulu Selangor dan PG bukan hanya utk disalurkan pd warga2 Felda, org2 kg dicucuk hidung tu, terutama Pahang ye.

    Kita semua rakyat malaysia, jadi semua berhal dapat peruntukkan, perhatian dan bantuan dari kjaan sama adil. Long lvie Tun M, hi

    ReplyDelete
  15. Pemakan dedak haram jahanam penyokong najib dah takde c&p lagi kat sini..

    Lebaimodern, geng najib, pejuang rakyat dll semua dah mati pucuk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah² la dgn pemakan² dedak tu. Kita move on. Skrg kita pantau PH pula agar tidak mengikut tindakan² bn. PH kena buktikan keupayaan mengurus negara dgn lbh baik. Jgn khianati kepercayaan rakyat. InsyaAllah, bn berkubur.
      Najib sendiri akan dihukum oleh ahli² umno. Pau nnt kita lihat. Ahli umno ni sumpah walaq palsu.

      Delete
  16. Assalamualaikum, Tuan Budin. Saya dapat tahu bahawa dalam sehari dua ini ada ramai orang akan MENGAKU TAAT SETIA, tapi LUTUT MEREKA MENGGEKETAR. Kahkahkahhhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, silap eja - MENGGELETAR.

      Delete
    2. My concern is what will happen to Rafizi, srang PH dah jdi kjaan so adakan hukuman Bafia Act g dijatuhkan di era Najib tu akan berkuatkuasa JUne ni. Kesian Rafizi, he fought hard bermati2 an for PH dedahkan salahlaku dan salah guna wang NFC, 1MDB, Felda, Tabung Haji dbn byk lagi. Takkan nak lepaskan saja si Ijat ratu lembu tu dananak laki yg sapu duit juta2 Lembu Kondo. They must be brought to justice. Nak tgk Kak Ijat musibat, anak laki digari ke mahkamah dan ke Sg Buloh. Same goes to Najib, Rosmah, Apandi,Ketua Poli Negara si Boss PAC, MACC and terutamanya si Ketua SPRM tu !

      Delete
    3. Aman dh blog budin skrng...
      Tp,,awas,,,,nanti puak2 keparat tu muncul@ menjelma jadi penyokong/ pejuang PH pulak nanti..

      Delete
    4. don't worry.
      tun m has indicated that d govt of d day will revisit most of d ridiculous decisions meted out by najib's cronies in d legal profession.

      u simply cant ignore d injustices that our 'future' Prime Minster has 2 endure all this while.

      let their fear of sdr rafizi becomes a real nightmare.

      Insya'allah.

      Delete
  17. jenis kulit buaya mcm boss dia juga

    ReplyDelete
  18. BN macm akn bentuk kerajaan di sabah ..STAR dah join Bn..saya tak faham kenapa rakyat sabah mmasih nk undi pemimpin korup dari keluarga kitingan ni..,sesape boleh ulas?sesapa dari sabah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih hang lgi tu...madius dri upko join warisan..skang ni 30 30


      Tun angkat sumpah mlm ni kul 9.30...aduishhh!! What's holding them up? Get it done and over with!

      Delete
    2. kalu ikut astro awani memang presiden (memangku) minta semua wakil dun join warisan..tapi depa x nak..hishh geramnye..sian orang sabah kena tipu

      Delete
    3. Tak ada sebab munasabah.

      Bedebah Najib kata di sidang akhbar dia bahawa tiada parti dalam PH yang dapat kerusi majoriti di Parlimen, jadi, YDP Agong akan menentukn siapa jadi PM.

      Pakar2 undang2 Perlembagaan (constitutinal law expert) seperti bekas Professor UIA Aziz Bari dah kata Perlembagaan tak perlukan "parti" yang ada kerusi majoriti di Parlimen, tapi "orang" yang ada kepercayaan majoriti Ahli2 Parlimen yang perlu di lantik sebagi PM.

      Kot YDPA jugak di cocok jarum dek Peguam Negara Apandi Ali yang mengata dia menjalankan peranan penashat Kerajaan, termasuk YDPA.

      Kita perlu keluarkan suara beramai ramai dan bertalu talu di atas perkara ini, hingga masa Tun M di lantik dan di beri angkat sumpah sebagai PM.

      Delete
    4. sesiapa yg membuat keputusan utk bersama sama UMNO (BN), akan menyesal kemudian.

      sebab nya jelas yg UMNO sudah menjadi sebuah parti yg haram kerana tlh melanggar perlembagaan parti sendiri. buat masa sekarang hanya tindakan ROS yg melampaui kuasa nya masih kekal menghalal kan keujudan UMNO.

      saya percaya bahawa tak lama lagi dgn lantikan ROS yg baru, maka berakhirlah hayat UMNO n ahli2 nya terpaksa lah mencari parti lain utk berteduh n utk terus berpolitik.

      wallahu'allam.

      Delete
    5. Betul Datuk......umno sudah haram dan jangan biarkan dia hidup lagi.

      Satu lagi gov. mesti gubal satu undang undang baru supaya perkataan 'islam' tidak boleh dinamaka pada parti politik.
      Pas menang trengganu kerana undi orang umno yg lari.
      Ppbm tidak cukup pendedahan ditrengganu.
      Mungkin 5 tahun lagi baru ppbm dapat bertapak di kelantan dan trengganu.

      Delete
  19. Wahai sekelian semua,

    Perlu bincang, tunjuk simpati kapada Tun Dr Mahathir sekarang dah menunggu berjam di Istana Negara, belom di beri angkat sumpah sebagai PM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengumuman di blog berikut alih alih timbul di screen laptop saya, gamak nya ada pihak yang coba dapatkan simpati rakyat di atas Tun Mahathir di buat begitu -

      https://www.worldofbuzz.com/breaking-dr-mahathir-to-be-sworn-in-as-prime-minister-at-9-30pm/

      Delete
    2. Ketua Polis Negara kata di sidang akhbar di Astro Awani dia dah berbincng dengan Ketua Setiausaha Negara dan akan memberi taklimat kapada YDP Agong tentang tindakan2 yang berdasarkan undang2.

      Harap mereka sudah beri briefing itu kapada YDP Agong dan lantikan serta angkat sumpah Tun Mahathir sebagai PM benar2 akan berlaku di jam 9.30 malam ini.
      '
      Sudah berapa jam Tun Mahathir dan rombongan nya menunggu di Istana Negara sejak jam 5 petang tadi.

      Delete
    3. Jika kes ini berlarutan, mungkin akan membawa kapada suatu Constitutional Crisis di negara ini.

      Perlu di elakkan.

      Delete
  20. bukan apandi ali ni ker yg berjoget di dataran merdeka dulu tu??

    ReplyDelete
  21. Saya merasa leg sedikit bila membaca berita berikut, harap Tun Mahathir akan di beri surat lantikan dan di kendalikan acara angkat sumpah pada pukul 9.30 malam ini -

    IGP: We’re ready for smooth transfer of power
    FMT Reporters | May 10, 2018

    Heads of the police, military and civil service will inform King about measures to ease the transition under the rule of law.

    PETALING JAYA: The heads of the police and the armed forces, and the Chief Secretary to the government are to inform the Yang di-Pertuan Agong about measures to be taken for a smooth transfer of power at the federal and state governments and that the rule of law is followed.

    The Inspector-General of Police, Mohd Fuzi Harun, said today that he had met the Chief of the Armed Forces, General Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor, and the Chief Secretary, Ali Hamsa, in Putrajaya this afternoon.

    “All we want is for this period of transition and the transfer of power to proceed smoothly, both at the federal and state levels,” he said

    The meeting of the three service heads was “to discuss the process of transition to the new government that has been chosen by the people. I stressed that this process must not be delayed, so as to avoid any speculation among the general public that can create doubt and lead to tension,” Fuzi said at federal police headquarters in Bukit Aman, Kuala Lumpur.

    ReplyDelete
  22. Cis bedebah! Gerangan siapa pula melambat2kan Tun Mahathir mengangkat sumpah ni..
    lompong berjam2 tiada kerajaan..
    rakyat tertunggu2 hingga naik berbulu dbuatnya beb..ada lg puak cilaka x sedar diri ni ye..puak puaka ag ni harus dbuang..kasi cuci..cuci jgn x cuci semuanya..

    ReplyDelete
  23. Latest update - Swearing in saga

    Yang Di Pertuan Agong berjumpa setiap seorang presiden parti komponen PH untuk pengesahan sokongan kpd Tun M utk d pilih sbg Perdana Menteri.

    Proses sudah selesai (baharu sahaja).

    9.30pm mlm ni Tun M akan angkat sumpah sebagai PM.
    In Shaa Allah.

    Di harap semua bersabar dan teruskan dengan kehidupan. Jangan lupa jaga kesihatan!

    xxxxxxxxx

    Awat depa tak habaq? Bikin kita risau, kesiankan Tun M menunggu di Istana Negara begitu lama. Hingga ada yang rasa tension dsb nya.

    Pastu, ada pulak Kenyataan Akhbar dari Comptroller of the Royal Household memberi keterangan bahawa Agong nak tanya semua ketua parti komponen PH siapa depa mahukan jadi PM.

    Kalau lah habaq awai, kan tak gelisah kita di buat nya.

    Tak bijak orang yang pakai pangkat Comptroller of the Royal Household apekemaknanya tuh.

    ReplyDelete
  24. Astro Awani kata Istiadat Angkat Sumpah di Istana Negara jam 9.30 pm.

    Ni dah 9.36 pm. Belom lagi keluaq - tarak LIVE transmission ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam tadi aku tak tidoq nakj tau siapa menang, berapa banyak menang.

      Malam ni aku tak boleh tidoq selagi belom dapat pengesahan Tun M dah angkat sumpah dan di istiharkan sebagai PM.

      Delete
    2. Bila Tun Mahathir dah jadi PM dengan resmi, aku nak syorkan:

      si Mamat Comptroller of the Royal Household yang tidak beri tahu bahawa YDP Agong nak interview sorang lepas sorang pemimpin parti2 komponen (sehingga banyak jam Tun Mahathir kena tunggu itu) di buang atau di alih kerja.

      Takda hormat orang tua pun.

      Delete
    3. Hah! Sudah mari. 9.52 baru mula. Apa2 pun tahniah buat Tun dan semua. Walaupun aku dan kebanyakan di sini bukan sesiapa ttp kami bangga kerana terlibat mengukir sejarah.

      Delete


  25. Sabahans call Jeffrey Kitingan a 'traitor' for helping BN form state govt

    Thursday, 10 May 2018

    KOTA KINABALU: A group of Sabahans, who are denouncing Datuk Dr Jeffrey Kitingan's decision to throw his support behind Sabah Barisan Nasional, converged in front of Padang Merdeka here.

    Following Dr Jeffrey's declaration of support, Sabah Barisan is claiming it has got the simple majority of 31 seats and caretaker Chief Minister Tan Sri Musa Aman is asking to be sworn in immediately.

    Dr Jeffrey is president of Sabah STAR, which has two seats, and has pledged support for Sabah Barisan.

    Meanwhile five assemblyman with Upko stayed put with Musa, minutes after Upko acting president Datuk Wilfred Tangau announced the party was leaving Barisan.

    Many Sabahans have voiced their discontent with Dr Jeffrey, with many branding him a 'traitor'.

    Sabah artist Yee I-Lann claimed Dr Jeffrey, who is the Keningau MP and Tambunan assemblyman, had betrayed not only his voters, but also all Sabahans.

    "Of all people, he should know and understand better the Sabahan sentiment. What he did made us lose faith in our leaders.

    "He betrayed the people and it's going to happen over and over again until we stand up to despicable leaders," she said at the gathering on Thursday.

    The crowd attracted the attention of passers-by and motorists who showed their support for the group by honking their horns.

    A motorist even stopped briefly to deliver free supplies of water.

    Several members of the police's Light Strike Force (LSF) were seen guarding the cordoned entrance to Padang Merdeka, which is also located near Istana Negeri.

    It is believed that Musa will be arriving at the Istana at about 8pm to be sworn in as Chief Minister.

    Earlier, Dr Jeffrey said he was "not joining" Barisan but was "supporting" and forging a coalition between Sabah STAR and Barisan as he felt Sabah Barisan was the best option for Sabah.

    “We decided for the sake of Sabah to work with Sabah Barisan as it is a localised party unlike the other option which has to deal with many non-Sabah parties,” he added.

    One day before the election, Dr Jeffrey said voting for Sabah STAR and local opposition coalition Gabungan Sabah (GS) will "benefit Sabahans and topple the Barisan Nasional government." (see link below).

    Dr Jeffrey then claimed that, just like PKR and DAP, he also wanted to change the federal and state government.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tau nape orang masih percaya kat kitingan brothers ni,,memang korup. Tau nk kayakan diri jer

      Delete
    2. Kalau org tau awal sebelum buang undi msti takde org nak undi puak ni aku rasa...

      Delete
    3. Tak le bro..ko google pasal joseph n jefrey kitingan..memang ada kes..bkn nk tolong rakyat pun..paling best manifesto dia nk tumbngkn bn..last last nk kerje ngan bn..wtf

      Delete
  26. Setinggi2 tahniah diucapkan kepada YAB Tun Mahathir atas perlantikan sebagai PM yang ke 7. Rakyat yang waras amat2 yajin bahawa Tun mampu mentadbir negara dengan hebat dan memacu Msia ke arah kecemerlangan di hari2 mendatang. Kita raikan demokrasi, rapatkan saf dan lupakan segala persengketaan..jika ada. Hasrat rakyat sudah terang dan nyata..mereka mahukan perubahan ke arah kebaikan..betul jugak kalau hari2 makan ikan kering, nak juga rasa makan ayam KFC untuk ubah selera. Rakyat doakan agar segala janji yang dibuat dalam manifesto PH baru2 ni dapat diunaikan..bukan hanya tinggal janji kosong sempena PRU aje. Teringat pula kata2 Tun dulu..yang menang, bukannya semua menang dan yang kalah tak semestinya terus kalah. Inilah masa yang paling terbaik untuk muhasabah diri dan merangka strtegi untuk terus mengorak langkah ke hadapan...demi membela nasib rakyat marhein. Sepatah kat general Mc Arthur...I'll be back...InsyaAllah. Selagi lagi kata2 akhir..jangan terlalu terbuai dengan kemenangan yang bersifat sementara tu !!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Few months back, he was unceremoniously stripped off in disgrace by the same Ruler.

      Today, the entire world witness the same Ruler, under the country’s constitution, the HM Yg Dipertuan Agung is obliged to appoint Tun Mahathir who has the majority support from other lawmakers as prime minister.

      The 'fearless living legendary true hero' who fights against all odds & times for the sake of the nation and the rakyat.......

      The One and Only Grand Old Statesman, Tun Dr. Mahathir Mohamed......!!

      Delete
    2. Geng Najib ini serupa Najib juga.....kulit muka tebal satu inci tak tahu malu.
      Kamu ini jenis LOW IQ dan bercakap tak kena masa......PI MAMPUS LAH...

      Delete
    3. Rakyat sudah memilih. Kerajaan baru sudah terbentuk. Apa kata kau belajar untuk wala? Janganlah jadi pengkhianat nak gulingkan kerajaan yg ada.

      Delete
    4. Geng najib kau boleh belahhh atau pun podahhh...

      Delete
    5. Nak perbaiki kerosakan yg bn najib lakukan mmg mengambil mada yg lama. Mungkin ada kekangan memenuhi manifesto ttp jika diberi penjelasan yg manasabah dan jujur kita dpt terima. ASAL JGN JD PENCURI, PENIPU DAN LEKA DGN KEMEWAHAN MCM NAJIB. PETANDA DAN ISYARAT TELAH DIBERI TTP TIDAK DIPEDULIKAN. NASIB NAJIB DLM UMNO PUN TERGUGAT. KITA LIHAT DLM PAU NNT. SELEPAS SIASATAN YG TELUS DAN ADIL ATAS SKANDAL NAJIB, RASANYA BN AKAN TERUS BERKUBUR. KITA TIDAK GEMBIRA TTP NASI SDH JD BUBUR.

      Delete
  27. Terkini....tun M berkata tuduhan dan hukuman ke atas rafizi ramli akan dikaji semula. Kita punya " UNSUNG HERO " dia ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rafizi blh jd senator, pengerusi pac, penasihat ekonomi/kewangan. Jgn biarkan individu yg berjiwa besar sptnya diketepikan krn perbezaan pendapat asal jgn menipu, mencuri.

      Delete
    2. i selalu doakan orang yg berjiwa besar spt rafizi . lagi ramai yang berjiwa besar lagi makmurlah kita semua. love u all rakyat malaysia yg berjiwa besar.

      from USJ with love for the nation.

      Delete
  28. Bro Othaman you're right
    The Grand Old Man's full of might
    Leading the way Malaysia is bright
    Mr and Mrs Klepto,please say goodnight!

    Tun Mahathir, a true living legend
    Foe of Jibbo, also known as Bijan
    A true statesman, Tun's brilliant
    The other way round,Bijan a pigeon!

    Tit for tat? Tun says no
    What is right? No breaking of law
    Whether it's windy or if it's snow
    A criminal one he is, he has to go!

    22 years of excellent administration
    Now the living legend back in action
    To correct and uphold all institutions
    Unite Malaysians,there're no factions!

    The rakyat's suffering will be history
    There'll be no string,absent of gst
    Ah Kow's happy like winning a lottery
    Mohan busy selling roti canai and tea!

    What to do with the nation's traitor?
    The thought of courts make him jitter
    Billions in pockets it's helter scater
    Take action please,our great PM Doctor!

    ReplyDelete
  29. Tun M akan masuk pejabat PM pagi ni, kan? haha... segalanya akan ketahuan. ball gets kicked today! what must najib feel today? to najib, this time you come to know what does it mean to get serious in national leadership? there is no room for you to play around the bush like you always do , starting today.

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillah, TDM dah di lantik dengan resmi dan dah angkat sumpah. Tidur sedap dan rasa segar di pgi ini.

    Pakatan to meet on Cabinet lineup, says Dr M, while promising 'heads will roll'

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/05/11/pakatan-to-meet-on-cabinet-lineup-says-dr-m/#8I4qgLuF7LPAit36.99

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap membaca tuh. "Heads will roll".

      Tun dah kata tidak akan "vengeful". Tapi dia jugak kata, "siapa yang bersalah, terima lah padah nya". Sedap mendengar dan membaca segala apa yang di kata nya.

      Kita semua nak dengar apa yang akan di buat kapada Najib, Pandi dan lain2 "collaborators" nya.

      Delete
  31. Justice must be done and must be seen to be done.

    Rakyat semua mahu lihat tindakan di ambil kapada Najib dan Apandi Ali "in the first instance".

    Sebenarnya, yang paling awal mesti di buat ia lah buang Pandi serta merta. Tanpa notis, tanpa sebab munasabah, macam Najib buat kapada Gani Pattail Peguam Negara sebelom Pandi dulu.

    Dan lantik Peguam Negara baru di masa yang sama.

    Sebab, selagi Pandi ada, tidak akan ada apa2 yang berfaedah kapada semangat rakyat sekarang boleh di buat. Malahan, dia mungkin menghalang beberapa tindakan yang nak di ambil.

    Termasuk nak siasat Najib sepenuh nya, tangkap dia dan hadapkan ke mahkamah.

    ReplyDelete
  32. "The heads of certain departments must fall. We find that some people are aiding and abetting the former prime minister who was described by the world as 'kleptocrat'," he told a press conference at a hotel here Thursday (May 10) night.

    Dia popular sebab apa yang di fikir nya, di kata nya dan akan di buat nya ia lah selaras dan senaluri dengan yang rakyat mahu.

    Dia tahu apa yang tak betul, apa yang menyusah dan merisaukan rakyat. Bukan dia jadi PM 22 tahun dengan tidak membawa pengalaman yang mendalam dan kebijaksanaan (wisdom) yang cemerlang.

    Ok, cukup lah kita muji muja sekarang, kita perlu keluarkan apa apa pendapat yang Kerajaan baru ini perlu buat. Bukan nak menunjukkan kita pandai, ha nya memperingatkan pegawai2 yang "heads belom roll" mesti buat pronto, sekarang juga, bagi membaikki keadaan yang kita telah jeritkan bertalu talu di masa Mr Cash Is King, Pencuri, Perompak dan Pelanun buat di 9 tahun dia merintah.

    ReplyDelete
  33. Kita perlu keluar beramai ramai dan bertalu talu di blog ini mulai sekarang.

    Musibat yang pakai berbagai nama termasuk Geng Najib, Kojolla, penjalang rakyat, lebai moron dsb nya itu mungkin tak keluarkan berpuluh - malahan beratus - kopipes penuh dengan fake news dan maki hamun di tiap pos, sekarang Najib dah lingkup.

    Jika dia berterusan buat begitu, mungkin Budin boleh laporkan dia kpd pihak berkuasa (undang2 karut fake news ciptaan Najib itu masih berkuatkuasa) atau buat sesuatu supaya dia tidak melanda landa begitu di sini lagi.

    Kita perlu bantu maintain dan pertingkatkan populariti blog Budin yang kita menumpang mengeluarkan pendapat ini dengan mencapai lingkungan 100 komen bagi tiap2 pos dia.

    Tak kira lah komen yang pendek pendek.

    Silakan lah. Berkerjasama dengan kawan kita Budin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sokong. Sure Abda. Dan kita try tak maki2 dan keluarkan perkataan carut marut pd org2 danektua ameno mcam Kejora Raja Carut tu maki2 kotor kat sini. Tapi kdg2 hot juga, terikut perasaan, terlepas kata2 kurang manis

      Delete
  34. Mungkinkah brp langkah sbg goodwill segera Tsunami Rakyat pra-Ramadan:

    1. Bebas awal DSAI dari tarikh Jun atas Ehsan olih KP Penjara dan KDN
    2. Hukuman penjara Rafizi dirayu segera kerajaan
    3. Laporan 1MDB Odit Negara dan PAC ditarik balik OSA, rakyat boleh baca
    4. Interpol Notice Claire Brown/ Sarawak Report ditarik balik, beliau adalah tetamu negara VIP dan bakal saksi utama RCI
    5. Akta Fake News digantung
    6. Semua blog2 online yang diblok Keruak kerana membawa mesej2 PH dibuka semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah telah mendengar doa2 hambanya (rakyat Msia) yg ditindas dan teraniaya tak kira latar belakang agama dan bangsa. Ramai rakyat2 beragama islam agaknya telah berdoa di malam2 bulan suci islam dari Rejhab, Syaaban kot..dan hampir bulan Ramadhan. Supaya ditumbangkan si Klepto dan kerajaaan nya serta parti nya umnongok.

      Kalau semua blog2 online samada di Msia atau alternative online mdeia mcam Malaysian Chronicles tu dibuka semula...mmng bagus :)

      Delete
  35. get all these people into special jail and isolated to the world

    ReplyDelete
  36. Syor baca huja huja yg dilekatkat blog sini. Dah tiada thesis university yg diulang ulang lagi. Cyber trooper dah siapkan mission mereka. Mereka akan tidak dapat graduate drpd university sebab ia orang fail miserably.

    ReplyDelete
  37. Syor baca huja huja yg dilekatkat blog sini. Dah tiada thesis university yg diulang ulang lagi. Cyber trooper dah siapkan mission mereka. Mereka akan tidak dapat graduate drpd university sebab ia orang fail miserably.

    ReplyDelete
  38. Kawan2 ini pepantun dan lagu yg saya copipies :) dari Youtube hanya utk sendaloka dan hadiah utk Geng Najib,Lebaimoden, Petualang Rakyat,Kejora.
    Kita sakat dia pula huhuhuhu

    Tun abdul rahman - bapa kemerdekaan
    Tun abdul razak - bapa pembangunan
    Tun hussein onn - bapa perpaduan
    Tun mahathir - bapa pemodenan
    Tun Abdullah - bapa modal insan
    Tun najib - bapa kedana dan bapa 1eMdiBabi

    Najib dan Rosmah putih mata.
    Najib terdiam tak terkata.
    Rosmah menangis tak terkira.
    Dulu ko sombong semua ada.
    Sekarang baru ko tahu kuasa rakyat jelata....

    Bapaku pulang dari kota, bapaku menuju ke istana..
    Tun mahathir - bapa ku pulang dari kota, bapaku pergi Putrajaya. Bapaku ambik balik Sri perdana.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...