Saturday, 29 October 2016

DAHULU DAN SEKARANG MEMANG JAUH BERBEZA!!


Dalam satu posting di blognya yang ternampak sedikit emosi yang ditujukan kepada Tun Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Najib Razak berkata, perjuangan dahulu dan sekarang adalah berbeza.

Katanya, perjuangan dahulu ialah memperjuangkan kemerdekaan, manakala sekarang pula membangunkan negara.
Memang tidak dinafikan bahawa banyak bezanya antara Tun Mahathir dahulu dengan Najib yang ada sekarang.

Ini adalah antara perjuangan dahulu yang ditinggalkan oleh Tun Mahathir:-

1. Putrajaya
2. PLUS Highway
3. Besraya Highway
4. NKVE Highway
5. KESAS Highway
6. Besarkan Seremban KL Highway
7. 2nd Link
8. KLIA
9. Jambatan Pulau Pinang
10. Litar Sepang 
11. Kompleks Sukan Bukit Jalil
12. Putra LRT
13. Star LRT
14. Komuter
15. Monorel
16. ERL
17. Pembesaran Pasir Gudang Port
18. West Port
19. Tanjung Pelepas Port
20. Smart Tunel
21. KL Tower
22. Daya Bumi
23. Perodua
24. Modenas
25. Proton
26. Masjid Wilayah
27. Masjid Putra
28. UTP
29. UIA
30. UUM
31. MMU
32. Cyberjaya
33. KLCC
34. Langkawi
35. Puluhan Masjid2 baru
36. Ratusan Surau2 baru
37. Hospital2 baru
38. Puluhan Sekolah2 baru
39. Puluhan Balai Polis baru
40. Puluhan bangunan Kuaters Guru baru
41. Puluhan bangunan Kuaters baru utk kakitangan kerajaan.
42. PICC
43. Ratusan lagi pembangunan di seluruh negara.

Sekarang:-

1. 1MDB
2. RM2,600 juta dalam akaun peribadi

Apa bezanya?

Dua yang ada sekarang saja sudah cukup untuk menenggelamkan semua yang dahulu. (SH 29/10/2016).

35 comments:

  1. Negara kita negara yang punyai kuasa undang-undang atau kuasa politik? Jika negara kita kuasa politik lebih penting , maka bolehlah kita amalkan dasar pandang ke Zimbabwe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 2.41,
      Sebenarnya,negara kita sekarang ini mengamalkan dasar tak tahu malu sebab tu PM boleh cakap dia berjuang bangunkan negara..kita rasa malu tapi malang dapat PM tahu malu kemudian sekarang ini dasar kabinet menteri semua nye jenis kerajaan 1MDB iaitu hanya fikir cover line mungkar 1MMDB bukan untuk kesejahteraan rakyat.

      Najib dan zimbabwe nampak lebuh kurang tapi akal najib bawah sikit sebab tak ada nilai dan hina sebab tu dia tak tau malu.

      Delete
    2. Terbaik tuan Budin

      Benar sekali tuan Roslan

      Delete
  2. 3. Birkin,cencen,jet-jet golf,tontoya dan tabongan sejak dari kecil

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4. Dedak haramjadah

      Delete
    2. 5. Projek Antarabangsat bersama Altantuya

      Delete
    3. Projek simen.

      Delete
  3. Memang sukar memperjuangkan kebenaran dan keadilan selagi ramai pelacur politik. Sesungguhnya pengorbanan sangat penting dalam perjuangan. Boleh lihat berapa kerat individu yang digelar ustaz, ulama dan ilmuwan agama yang berani tampil memperjuangkan kebenaran dan keadilan. Ramai yang berdiam diri kerana takut kehilangan sumber pencarian hidup, jawatan dan kuasa. Adakah mereka ini layak menghuni syurga? Cukupkah dengan pahala melalui ibadah sebagai hamba yakni sembahyang, puasa, zakat dan seumpamanya untuk berada di syurga. Bagaimana dengan tanggungjawab sebagai khalifah menjaga aturan hidup dan kebajikan makhluk tuhan yang gagal dilaksanakan? Mereka ini tidak berani bersuara mencari kebenaran dan keadilan kerana kepentingan diri. Sudah pasti tiada rahmat tuhan kepada mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syaitan sedang berpesta,
      Si jahil menipu dan berdusta,
      Si Alim mengampu bermukamuka,
      Demi nafsu inginkan harta....

      Syaitan sedang berpesta,
      Si jahil bertuhankan harta,
      Si Alim membisu bermukamuka,
      AlQuran,Hadis jadi bahan niaga...

      Delete
  4. Din lupa kah?

    - 1M4U

    - 1MDB

    - I Love PM

    - Transformasi Nasional

    - Consultants 7 Billion

    - Zaman Kerajaan Serba Tahu Berlalu Sudah

    - Angkat jari Telunjuk

    - Makmal, Makmal 'cendawan tumbuh' yang hasil di TN50 kut...

    - Kami dengar nadi rakyat

    - Janji DiTepati timeline 'Open' janji belum mari...

    - 2 Juta Rumah ......errr berapa banyak ntah yang dah siap....

    Setakat nih ler hasil PM yang cukup hebat dan kuat........................................................................................menyamun dan menipu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. X ingat ke rayuan Najib PRU12-13 dulu, berilah kami peluang sepenggal lagi memerintah negara.

      Gini lah jadinya bagi peluang kpd penyamun. Dah la mencuri 3000 juta, menyusahkan rakyat pulak.

      Delete
    2. Pentas ceramah "Nothing to Hide", adalah contribution yg terbeza dg ceramah lain x2 yg dibuat oleh peminpin x2 laman.

      Delete
    3. Tak lupa juga :

      - BRIM ... Beri Rasuah Satu Malaysia .

      -GST ..... Gasak Sampai Tempang .

      - Hapuskan semua bentuk subsidi .. takut kehabisan dana buat belanja bini , takut kekurangan dana bayar hutang judi anak tiri , khuatir kekurangan modal untuk anak tiri buat filem pornography .

      Delete
  5. 6.Subsidi gula, beras, minyak minyak masak ditarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7. Kebanggaan dapat main golf, naik kereta The Beast dan berselfie dengan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama.

      Delete
    2. 8. Dapat rembat duit berbilion2, berjaya menjadi billionaire.

      Delete
  6. 4. Memperbodohkan rakyat ketika sesi pembentangan bajet. Sebagai contoh pemansuhan subsidi minyak masak tidak diumumkan ketika sesi pembentangan bajet tapi hanya diumumkan minggu berikutnya. Masa media tanya berdolak-dalik. Last-last betul memang subsidi ditarik balik.
    Sama macam tahun lepas. Pemansuhan subsidi beras tidak diumumkan dalam sesi pembentangan bajet tapi diumumkan pada hari dan tarikh lain. Cukai rokok naik pun diumumkan pada tarikh lain. Ada unsur tipu daya kat situ. Masa bajet nak umum yang cantik-cantik saja, yang indah-indah saja. Lepas tu amek kau rakyat..
    Zaman Madey ngan Pak Lah bentang bajet mana ada macam tu. Berita gembira ke, berita sedih ke semuanya diumumkan dalam sesi bajet. Nak marah ke, nak condemn ke tang-tang tu jugak. Ini tidak, penuh dengan helah.

    ReplyDelete
  7. 3. GST
    4. Birkin beg untuk isteri
    5. Mansuh subsidi petrol
    6. Mansuh subsidi gula
    7. Mansuh subsidi beras
    8. Mansuh subsidi minyak masak
    9. Potong bajet KPT
    10. Potong duit PTPTN
    11. Graduan digalakkan jual nasi lemak dan pemandu Uber untuk menjadikan negara high income nation

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagaimana banyaknya subsidi keperluan rakyat ditarik balik.....begitulah jugak Allah akan tarik balik nikmat yg diberi kpdnya sekeluarga.....ameen.

      Delete
    2. nikmat tidur lena Allah dah tarik balik

      Delete
  8. Moga pada Allah maha esa jua la merahmati/memberi kebahagiaan hidup dan maju jaya pada semua pengomen dalam kepekaan terhadap perjalanan berbakti pada Malaysia/Islam. Amiin.

    ReplyDelete
  9. Kalau nak banding najib dgn mahathir seperti langit dengan bumi!

    Hidup Bersatu

    - Mat Cangkul

    ReplyDelete
  10. "Katanya, perjuangan dahulu ialah memperjuangkan kemerdekaan, manakala sekarang pula membangunkan negara".

    Let us examine this statement critically.

    1. Tunku Abdul Rahman - berjuang untuk mendapat kemerdekaan.

    2. Tun Razak - berjuang untuk membangun negara dari kemiskinan

    3. Tun Hussein - berjuang untuk menyatupadukan rakyat berbilang kaum dan agama

    4. Tun Mahathir - bukan saja membuktikan sebagai sebuah negara yang dah merdeka, kita boleh keluar dari kemunduran dan kemiskinan dan dapat menjayakan negara dengan membabitkan srluruh rakyat. Bukan setakat itu, tun telah membuat quantum leap dalam apa jua yang diterajui albeit some hiccups left and right. Namun negara terkenal di mata dunia dan mendapat sanjungan dan hormat daripada negara luar. Kita dikenali.

    5. Tun Abdullah - malangnya apa yang telah diperjuangkan, dibangunkan, disatupadukan , dihamparkan sebuah negara maju menuju ke wawasan 2020 telah DILEMBABKAN dengan complacency and deep slumber.

    6. MO1 - di manakah perjuangan membangunkan negara?.
    Hutang berbillion? Kos saraan hidup meningkat? Mencuri dan menyamun? Salahguna kuasa? Apa yang telah berjaya diperjuangkan musnah sama sekali - kemerdekaan diragut? Pembagunan diruntuh? Bersatupadu menjadi perpecahan kaum? Kemajuan dan kesejahteraan kehidupan rakyat dibunuh demi kepetingan peribadi? Kealpaan dan tidur nyenyak dijadikan platform untuk mula lancarkan misi menyamun? Negara hendak dimufliskan, maruah bangsa dan agama diperdagangkan, bangsa di bangsatkan, agama dilacurkan dan negara diletak sebagai cagaran untuk kepuasan hidup sepasang duami istefi tanpa rasa salah dan berdosa.

    Apa kata anda?????


    Wallhuaklam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perjuangan sekarang membangunkan empayar keluarga dan memenuhkan kantong sendiri.

      Delete
    2. apa yg keluaq dari pikiran dan mulut MO1 adalah pembohongan si pengecut belaka
      dia cuba tipu rakyat tapi sebenarnya dia tipu diri sendiri
      itulah yg paling pathetic

      Delete
  11. UMNO selamanya - perjuangan utk tembolok

    ReplyDelete
  12. Zaman Najib zaman penambahan dan penghapusan, senarai tuan budin diatas yg dia suka akan ditambah dan ditukar hakmilik dengan mengaku dia yg buat smuanya, senarai yg tak disuka akan dihapuskan legasinya...secara umumnya boleh dikatakan Najib tidak menyumbang apa-apa pun pd negara, cuma dia terkenal didunia dengan perbuatan sumbang pada rakyat dan negara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib sendiri adalah legasi Mahathir yang wajib dimusnahkan.UMNO selepas Tun berkuasa juga adalah legasi beliau yang wajib dimusnahkan kerana mereka ini sudah membawa kerosakkan kepada Malaysia.

      Delete
  13. Sebenarnya kepala hotak rakyat dah menjadi tepu. Tak mampu memilih pemimpin yg sepatutnya. Habis penyamun diangkat menjadi ketua. Semuanya terhasil dari dedak yg dah mendaging dlm diri. Inilah kelicikan penamun. Sebagai pemakan dedak tegar rakyat pasti memilih Najib di PRU14. Hidup Penyamun!!!

    ReplyDelete
  14. mcm cerita Lingga, rajnikanth yg buat empangan, british yang ngaku buat...tu la asyik sangat ngan citer sblh sana... terutama citer shah rukh khan..

    ReplyDelete
  15. org nie gila seebenarnya. kalau normal dia mesti rasa malu nak buat kenyataan sebegiitu. dah buat salah tapi slumber.

    ReplyDelete
  16. And never to forget one more thing coming from the current administration of the thief and his consort: the selling of the country and its future to the communist China!

    Truly an achievement second to none! And for sure with supports from everywhere in umno, sabah, sarawak, felda settlers and the likes.

    ReplyDelete
  17. Betul jugak tu Najib tolobg china bangunkan bandar malaysia. Projek bandar bawah tanah. ke kau suruh china tu songlap bijih timah?

    cakap betul2 jib, kem askar tu tanah kerajaan. takkan senang2 gadai hasil bagi orang. pemaju ke penyamun?

    ReplyDelete
  18. เว็บไซด์เกมออนไลน์มหาสนุก pgslot โบนัส100 เล่นง่ายได้จริงไม่มีโกง
    https://www.slotv9.com/pgslot

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...