Wednesday, 19 July 2017

SELAIN UNTUK MENUTUP SKANDAL 1MDB, ADAKAH RCI FOREX JUGA BAKAL MODAL KEMPEN PRU 14 MENYERANG TUN M?


Sukar untuk sesiapa pun menafikan bahawa keputusan kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat kerugian pertukaran matawang asing atau RCI Forex adalah semata-mata untuk menutup pandangan ramai terhadap skandal 1MDB.

Hanya disebabkan adanya skandal 1MDB yang jauh lebih besar kerugiannya dan juga kerana Tun Mahathir Mohamad sedang menjadi musuh utama untuk menjatuhkan Najib Razak, maka itulah sebabnya RCI Forex itu diwujudkan.

Selain dua sebab tersebut, jika Najib benar-benar ikhlas mahu mencari kebenaran berhubung kerugian perniagaan matawang yang berlaku kira-kira 25 tahun dahulu, beliau tentulah tidak menunggu sehingga 8 tahun selepas menjadi Perdana Menteri baru menubuhkan RCI itu.

Kenapa tidak ditubuhkan RCI Forex seawal menjadi Perdana Menteri pada 2009 dulu lagi?

Bak kata pepatah moden, sekilas ikan di pasar, sudah tahu masakan apa yang sesuai untuknya.

Begitulah dengan RCI Forex ini, niat serta tujuan ia ditubuhkan terlalu mudah untuk difahami. Lagi pula, yang didesak oleh banyak pihak tentang perlunya ditubuhkan Suruhanjaya Diraja ialah berkaitan skandal 1MDB yang busuk dan hapaknya sedang tersebar ke seluruh dunia, bukannya kerugian urusniga forex.
Kerugian forex cumalah kerugian dalam perniagaan dan individu yang bertanggungjawan seperti disebut oleh Anwar Ibrahim iaitu Nor Mohamed Yakcop sudah pun diminta untuk meletakkan jawatan dan dilarang terlibat urusan kewangan negara.

Bagaimanapun, Nor Mohamed Yakcop dijadikan Menteri Kewangan Kedua ketika era Tun Abdullah Badawi dan sekarang pula menjadi Timbalan Pengerusi Khazanah Nasional Berhad, cabang utama pelaburan kerajaan.

Kini RCI Forex sudah pun ditubuhkan, anggota jawatankuasa telah dilantik dan ia diberi tempoh selama tiga bulan untuk menyiapkan  laporan serta mencadangkan tindakan kepada kerajaan.

Kenapa tempohnya tiga bulan?

Sekali lagi, niat dan nawaitunya mudah sekali dikesan. Tempoh tiga bulan yang diberikan itu bermakna RCI Forex  harus menyiap dan menghantar laporannya kepada kerajaan sebelum berakhirnya bulan Oktober depan.

Timbalan Perdana Menteri, Zahid Hamidi baru-baru ini memberi bayangan bahawa PRU 14 hanya akan diadakan selepas September dan tidak mungkin sebelum tarikh itu.

Najib pula sebagai Menteri Kewangan dijangka akan membentangkan Belanjawan 2018 pada 27 Oktober depan. Sudah tentu belanjawan kali ini sarat dengan gula-gula dan umpan politik untuk tujuan menang pilihanraya.

Entah berapa bilion lagi bakal ditaburkan untuk memenangi hati rakyat dan menggula-gulakan pengundi, meskipun hakikatnya kerajaan pimpinan Najib semakin tidak berduit sehingga bayaran elaun untuk guru pelatih Institut Pendidikan Guru pun akan dimansuhkan mulai tahun depan.

Bersama gula-gula dan umpan politik dalam belanjawan untuk menawan hati rakyat itu, hasil laporan RCI Forex sudah pasti akan menjadi senjata utama untuk bertujuan menyerang, melemah dan menghakis kepercayaan rakyat terhadap Tun Mahathir yang kini mengetuai Pakatan Harapan.

Ertinya, PRU 14 hanya akan diadakan selepas Oktober tahun ini. Boleh jadi ia akan diadakan November atau awal tahun 2018.

Itulah barangkali sebabnya  mengapa tempoh tiga bulan diberikan kepada RCI Forex itu untuk menyiapkan tugasnya. 

Dapatan RCI akan dijadikan senjata sehabis-habisnya untuk menyerang dan melemahkan Tun Mahathir, manakala umpan dan gula-gula belanjawan pula dijadikan sandarah untuk mencairkan hati rakyat.

Kemungkinan pertuduhan jenayah turut dikenakan kepada Tun Mahathir juga tidak boleh ditolak memandangkan Najib sendiri ada membayangkan perkara itu ketika mengulas sokongan bekas Perdana Menteri itu kepada Anwar sebagai bakal Perdana Menteri, baru-baru ini.

Oleh itu, buat jangkaan kali ketiganya, tidaklah sukar untuk kita menduga apakah hasil laporan dan cadangan RCI Forex itu kepada kerajaan nanti? (ShahbudinHusin 19/07/2017)

149 comments:

  1. Semoga segala kesulitan dpt diatasi..teruskan perjuagan tun m..pelan2 kayuh biar sampai tujuan..πŸ˜πŸ˜πŸ‘πŸΏπŸ˜Έ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini harami MO1 ingat dia pandai, nanti rakyat bangun baru dia tahu dan menyesal......!!

      Delete
    2. Penutur 'haramjadah' kepada peneroka felda ini cuba untuk melondehkan Tun M, tetapi sebenarnya dia sendiri yang akan terlondeh tidak lama lagi.

      Delete
    3. 1Mdb sendiri pun di cipta untuk membalas dendam kerana Najib gagal meng warwar kpd perwakilan yang boboy berpotensi untuk menjadi naib President UMNO.... Kalo boboy menjadi ahli majlis tertinggi atau naib president .... 1mdb tidak timbul... Hanya rakyat yg mederita...kroni yg kenyang dg menghisab darah rakyat.

      Delete
    4. rencana di bawah saya kutip daripada tulisan sebuah blog. adakah ianya benar atau ada seseorang yang mampu untuk menidakkan? kalau ted manoff sendiri boleh menafikan dipersilakan.

      Mahathir tidak bercakap apa-apa tentang MRT. Yang bercakap adalah golongan yang baru berbaik-baik dengannya dan mahu mempergunakannya selaku TOP DOG Pakatan Harapan yang TAUKEH BESARNYA adalah Lim Kit Siang.

      DAP yang selama ini banyak memperkatakan tentang penyelewengan dan salahguna kuasa Mahathir dalam projek pengangkutan awam, cuba 'memperbetulkan' segala dakwaan mereka. Bagaimanapun, apa yang mereka katakan bertahun-tahun tentang projek-projek yang diinisiatifkan oleh Mahathir bertujuan untuk merompak wang negara ini tidak dapat disembunyikan lagi.

      Mahathir pernah dipuji melambung kerana mencetuskan fenomena baru iaitu mewujudkan empat projek pengangkutan awam di Kuala Lumpur. Bagaimanapun, projek-projek pengangkutan awam tersebut diserahkan oleh Mahathir kepada syarikat-syarikat swasta dan kemudian bankrap.

      Keempat-empat projek tersebut adalah KL Monorail, Putra LRT, Star LRT dan perkhidmatan bas Intrakota. Kesemua projek tersebut kemudiannya diserahkan kepada syarikat-syarikat swasta menerusi program konsesi yang berakhir dengan bankrap menyebabkan kerajaan terpaksa BAIL-OUT kesemua projek berkenaan.

      KL Monorail adalah projek penswastaan yang diluluskan dalam mesyuarat kabinet pada Jun 1989. Kosnya dianggarkan RM143 juta. Apabila siap dan dibuka kepada awam, kosnya meningkat menjadi RM1.18 bilion pada tahun 2003.

      Syarikat yang mengendalikan KL Monorail kemudiannya diisytiharkan bankrap dan telah di'bail-out' dan diambilalih oleh Prasarana Malaysia yang merupakan milik penuh Kerajaan Malaysia pada tahun 2007 dengan harga RM882 juta.

      Putra LRT yang merupakan projek swasta, memulakan operasi pada tahun 1998 dan kemudian bankrap. Syarikat itu telah di'bail-out' dan diambilalih oleh Prasarana pada 2002 dengan kos bernilai RM4.5 bilion sehingga RM5.7 bilion.

      Star LRT pula memulakan operasi pada 1996 dan kemudian bankrap. Projek tersebut telah di'bail-out' dan diambilalih oleh Prasarana pada tahun 2002 dengan harga RM3.3 bilion.

      Manakala Intrakota pula memulakan operasinya pada 1998 dan tidak lama kemudian jatuh bankrap. Ia kemudian di'bail-out' dan diambilalih oleh Prasarana pada tahun 2003 dengan nilai RM177 juta.

      Di bawah pentadbiran Najib, semua projek kerajaan tidak lagi melibatkan konsesi dan perjanjian konsesi berat sebelah yang berakhir dengan rakyat yang terpaksa tanggung sepertimana yang diamalkan oleh pentadbiran Mahathir sepanjang 22 tahun pentadbirannya.

      Projek memanjangkan lagi laluan LRT1 dan LRT2 dan sekarang pelancaran MRT antara Sungai Buloh dan Kajang, kesemuanya adalah projek kerajaan yang tidak memerlukan sebarang perjanjian konsesi dan syarikat-syarikat konsesi, sekaligus menjamin tiadanya kos-kos terselindung yang akan ditanggung oleh rakyat seperti projek-projek Mahathir.

      Lebih menarik lagi, di sebalik pelbagai tohmahan dan fitnah yang dilemparkan, pentadbiran Najib berjaya menyiapkan projek-projek tersebut lebih awal dan di bawah bajet, jauh lebih baik berbanding projek-projek zaman Mahathir yang terlebih bajet dan mempunyai pelbagai kos terselindung yang akhirnya dipindahkan beban kepada rakyat dan pengguna.

      Delete
    5. Masaalahnya bro 1 dunia dah tahu najib ni perasuah terbesar didunia..zaman tun m..malaysia dikenal sebagai negara yg dermawan berani,bijak,di akui dunia..krisis ekonomi 1998 malaysia negara pertama bangkit..dan pulih..petronas syarikat minyak no 2 terbesar didunia cawangan lebih 38 negara..gatherie,sime darby,menjadi milik total malaysia
      ,negara dibagunkan sendiri oleh rakyat malaysia tak perlu pakai penasihat luar..najib?ada sesiapa yang boleh buktikan yang najib lebih baik dari mahathir soal pemerintahan,pengadbiran,strategi, ekonomi,idea2 yng menguntungkan negara,mahupun dunia islam..beza pentadbiran najib dan tun m. Bagai langit dan bumi..najib suka rasuah dan tabur duit untuk dapat sesuatu...banyak harta milik negara tergadai..bila cakap suka menipu..banyak bukti boleh tengok sendiri..rosmah suka masuk campur dalam urusan dan pentadbiran negara..dan suka belanja mewah dan dalah guna duit rakyat..tun m?

      Delete

  2. Dia nak tubuhkan RCI biarlah dia buat.
    Sementara tu kes Scorpene sedang hangat di Perancis.
    Kita sama-sama lihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes scorpene melibatkan diri dia dan razak baginda. Tentulah dia nak tutup. Bukan saja nak tutup tapi nak simen terus.

      Delete
    2. Lagi pun dia ada AG alpundek apa dia nak takut

      Delete
    3. Patient : Mr J

      Age : unknown

      Race : Malay

      Symptoms : Meracau Scorpene dah case closed dan Singapore juga case closed. Menyapa dan beritahu semua orang DOJ tipu. Menjerit tiada duit 1MDB yang hilang.

      Bercakap sorang-sorang PAC dan AG saja yang benar. Menangis sambil mengilaikan nama Miranda Kerr dan Leonardo De Caprio.

      Berpura-pura tak kenal Jho Taek Low @ Eric Tan dan Riza Aziz. Marah-marah jika disebut Yeo Jia Wei.

      Disease : Denial syndrome final stage.

      Conclusion : 10 yrs Tg Rambutan.

      Delete
    4. Ha ha ha, Anon 21:10....mengikut gayanye ramai yg mengidap penyakit ini, terutama 'kitchen cabinet'nya.

      Delete
    5. Korek cerita Forex bukan untuk cari penyelesaian.....nak selesai apa benda dah lapok.

      Hal forex ni dijadikan sebagai peluru untuk tembak Tun M supaya tutop mulot.........macam Tun M kata......lebih kepada nak balas dendam.

      Forex ni akan dijaja dan dilelong ceritanya dalam kempen2 puak2 penyamun......dan dalam masa yg sama akan diam bisu pasal 1MDB.
      Maka dgn itu......cerita 1MDB ni dapat dikambus dgn harapan pekongnya tak dapat dihidu lagi.

      Kemudian semua kegagalan satu2 projek2 negara yg mana boleh dikaitkan dgn Tun M.......akan diambik kesempatan untuk kata kegagalan tu berpunca dari Tun M sendiri walaupun hakikatnya Tun dah pencen sejak 2003.

      Tidakkah kita terpikir kalo betul 2 PM lepas Tun M tu orang2 yg bijak dan cekap.........dah tentulah dalam masa 14 tahun mereka mentadbir negara....Pak Lah 6 tahun dan Najib 8 tahun (sehingga 2017)......Msia ni boleh jadi negara yg stabil dan negara berpendapatan tinggi (macam yg dijerit pekikkan sebelom ni).........paling tidak pon jadi sama level macam zaman Tun M dulu..........walau tak der GST pon Msia pesat membangun dan hidop rakyat tak tertekan.

      Kalo orang yg cekap dan bijak......walau masa terima tugas misalnya company tu dah nak bankrap tapi dgn kebijaksanaannya company tu boleh dinaikkan balik.

      Tun M dulu pon bila mewarisi Msia dari Tun Hussein Onn.....Msia masih ketinggalan dalam pembangunan........tapi Tun M tak pernah salahkan Tun Hussein atau Tun Razak.

      Kemudian Tun M dapat bangunkan Msia dgn highway2, hospital2, universiti2, KLIA, Putrajaya dll. Benda2 tu dulu tak wujud pon masa Tun M baru naik jadi PM. Tapi Tun M dapat buat......dari tak ada.....jadi ada.

      Jadi kenapa setelah 14 tahun Tun M tinggalkan jawatan PM.......negara tak boleh jadi lebih baik...????

      Keadaan jadi lagi terok bila ada manusia tak nak ngaku kelemahan diri. Sendiri yg lemah tapi tuding jari salahkan orang..!!! Bila gagal.....kerja senang....blame Tun..!!

      Maakkkk aiiii.....senangnya hidopppp.....sendiri yg haram tak tau apa (macam cerita sign buta)......pastu kata orang yg salah...!!

      Jadi sape yg tak nak ngaku kelemahan diri???

      Sape yg buat hutang negara hampir trilion??.......RM jatuh menjunam sampai ni pon belom pulih?? Duit lesap berbillion2........Msia dikategorikan negara ke2 tertinggi rasuah......bayar berbillion2 tapi bayar kat company ciplakkk......bijak2 daaan banyak lagi.... Ni sumer jadi bawah tadbir sape??? Cerrrr pikior sikit yeoooopppp.....

      Soklannya........kenapa tak nak tubuhkan RCI untuk siasat 1MDB.......sedangkan cerita 1MDB ni meletop giler satu dunia tau.....dgn beberapa negara turut menyiasat.

      Org yg ambik upah buat kerja money laundering di Singapore tu pon dah masok jel dan 2 bank ditutop.

      Dalam kepala rakyat Msia ni ada banyak tanda tanya pasal 1MDB ni. Tapi kenapa tak nak tubuhkan RCI siasat????

      Padahal dulu Tun M dah cakap....buat RCI siasat forex dan siasat jugak 1MDB.

      Apa punya maksomnya 1MDB ni suci lagi bersih........sampai org tak boleh nak soal......hinggakan Laporan Audit pon diOSAkan????

      Teruskanlah main wayang kulit ni yeoooppp.....tapi kena ingat rakyat bukan bodoh piang macam yg dipikirkan. Salaaahhhh tu yeooppp kalo ingat rakyat bodoh!!! Yg bodoh tu kaki kipaasss lajuuuu dan kaki cebokkk jer.

      Ginile senang citerrrr......buat dan cakaplah apa jer........tapi tetap tak dapat tutop hal 1MDB dan tak dapat alihkan tumpuan rakyat dari 1MDB.

      1MDB tetap jadi ingatan yeooppp......dulu kini dan selaaamaaanya.......

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
    7. Bravo Zack...

      saya setuju dgn bro john doe. Anda sudah memberi satu kupasan cukup detail dgn bahasa paling mumdah untuk difahami.

      Saya turut setuju dgn ulasan bro dino yusof yg menyatakan..."Kerajaan paling ramai menteri di donia tuuuuuuu...".

      Tepat tuuu...'No Quality just Quantity'.

      Penarik beca & Tukang jahit lebih berintigriti dari menteri2 kabinet dapur yg ramai tak berport-folio, hanya duduk goyang kaki & bodek memanjang tapi dapat imbuhan puluhan malah sampai ratusan ribu ringgit sebulan. Sementara Tukang jahit & penarik beca harus bermandi peluh goyang kaki untuk menyara hidup dgn rezeki halal. Menteri2 kabinet dapur Najib lebih layak digelar Tukang Karut & Tukang Sorak jer..!!

      Anehnya, yg kemaruk & gila jawatan pulak menjabat sampai 2..3.. jawatan macam sepupu sepipit cucu TS Mohammed Noah Omar...kata orang sekarang, tak agak-agak, nak melahap jer...!!

      Delete
  3. Puhhh..3 bulan mesti siap laporan satu kes lama ia itu 25 tahun yg lampau.

    Maka kita semua pun dah tahu apa keputusannya bukan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes tahun 1964 over 50yrs oso dikacau Najib. Bro Jo Sarawak ada hantar delegasi to check the actual Perjanjian! But something fishy could happen. Just pray they wont alter anything to satisfy our Chief Thief. This kleptocrats will never let Sarawak has their own land$$$. Not now, not ever!

      Delete
    2. Masa depan orang2 sarawak terletak ditangan orang sarawak sendiri.

      Delete
    3. Probably they're planning more...which includes 2 more Timbalan Presiden behind bars or something to that effect, Pakatan Harapan needs more than plan B to survive, but whatever happens I don't think the rakyat will take it sitting down anymore !!

      Delete
  4. Salam. Yang nak menjerat rupanya dah lupa bahawa dia pun bakal dijerat. Najib menjangka kan bahawa berita forex yang dirancangnya bakal menjerat Mahathir tetapi berita lebih besar dari itu bakal meletup dipersada dunia tentang Najib.. Nantikan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menang saja PH dlm pru 14 nanti rakyat akan tutut kerajaan baru supaya korek dan bongkar semua skandal pm dan menteri2 nya.

      Delete
  5. Tambah sj RCI sini,
    Kes Kapal selam timbul dimahkamah Perancis.
    Pening cacai ulat tahek A9 dan Kiusiben nak cover.
    Yeo saksi kerajaan yg taubat dh londeh, Singapore dah isu warrant Jho Tahek Klepet. Kapal Akunakmati lintas spore alamat kena sedut.
    Langkah seterusnya siap rangka..datang Red Alert pula, gigil Mdm Pink stone dan isterinya mO1.

    Pusibg kambus, pulas cantas, bilas apa sekali pun....Tak lamaa sangat daah nii.
    Klepet pun gigil tahu...

    Yg penting..Mungkar mesti hapus, Semua pelahap Tahek dan Lobai koncin perlu disimpan di Sg Buloh.

    ReplyDelete
  6. Meneliti dari komposisi anggota RCI , sudah bolih di andaikan ada cerita yang tersembunyi di sebalik penubuhan nya .

    Tn Budin . Analisa sdra besar kemungkinan ada kebenaran nya . Ia adalah satu "political move" yang di rancang olih Najib . Najib memang bijak di dalam mengatur "political move" dengan licin serta yang bolih mengaburi pandangan rakyat .

    Soalan yang timbul di fikiran saya , kenapa Sidek Hassan di lantik sekali lagi utk mengetuai penyiasatan ini ?? Tiada kah manusia lain yang ada kaliber utk menjadi ketua .

    Kita perlu sedar , Sidek Hassan adalah bekas KSU . Selepas bersara , beliau telah di lantik olih Najib ke jawatan Pengerusi PETRONAS . Jawatan ini adalah sama taraf dengan menteri saperti yang di jelaskan olih Najib . Sedar atau tidak , banyak dedak yang di beri olih Najib keatas beliau .

    Walau bagaimana pun adalah di harapkan Sidek Hassan ni bukan hanya 'mencari makan' saperti 'Hasan cari makan' yang mempengerusikan PAC .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg penting PH mesti menang dlm pru 14 nanti.

      Tak seorang pun menteri2 bn dapat melepaskan diri. Tangkap semua muanya.

      Sekarang ni zahid komedi pun boleh cakap besar.

      Delete
    2. Pembantu khas boleh tangkap jgk tak??

      Sorg yg si suami pnya.lagi satu yg isteri punya.kerap sgt masuk tv3 bersoal jawab mcm menteri lagaknya 2 org pembantu tu..

      Delete
    3. Hassan Ripin and Sidek Hassan both are CARI MAKAN. They act to siasat their own boss.. but they are the actual penyangak.

      Delete
    4. Anon 21:29 .

      Kena check dulu samaada kedua dua mamat ni bertaraf menteri ke tidak .

      Melihat kelitah kedua duanya , rasa rasa kedua walaunta ni pun bertaraf menteri .

      Kalau bertaraf menteri , then they are only answerable to PM ( and mama hippo ). Jadi TV3 suku ni pun terpaksa layan dia orang macam menteri juga .

      Zaman Najib ni , saya pun sudah hilang 'tarck' entah berapa malaun yang berjawatan setaraf menteri ??

      Delete
    5. Kerajaan paling ramai menteri di donia tuuuuuuu... Cekap

      Delete
  7. Di petik dari blog OUTSYED the box;

    To the Chief Thief, his really ugly wife, all the cronies and fellow kleptocrats, please take note.

    You are reopening the BNM Forex scandal over 25 years after it happened.

    Now the French have indicted two former executives for corruption in the Scorpene scandal. The wheels of justice take a long time to move but they do move. Sooner or later they will come and get you too.

    Dont say I did not tell you so.

    The Scorpenes were sold FIFTEEN YEARS AGO in 2002.
    Altantuya Shaaribuu was murdered ELEVEN YEARS AGO in 2006.
    Suaram filed the complaint SEVEN YEARS AGO in 2010.

    Now in 2017 the French have indicted TWO people for corruption.

    More will come out of this.

    It may take another 5, 10, 15, 20 years but that Altantuya murder will be solved.

    Who gave the order to those poorly educated policemen to shoot her.
    Then to destroy all traces of her body.

    When the deed was done, the Policemen had to report to someone.
    They had to say, 'Mission accomplished' or 'Job is done'.

    Who did they call that nite?

    The same with 1MDB. 1MDB will not take 10 years or 25 years.

    1MDB will come and bite you on your ass much, much sooner.
    What a miserable fate for you. You dont know just when the phone will ring.

    Its too late. You have already committed the crime.
    Now you must do the time. It is just a matter of time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pok Li.......they're trying hard to play the game and to stop the wave of truth.

      Only the stupid will do stupid things.....

      They better watch the clock !!!

      Delete
  8. Dalam perjuangan ini asasnya kebenaran, Tun hanya ditakdirkan sebahagian darinya..

    Atas asas itu, apa sahaja motif perancangan mereka sewajarnya bukan satu rintangan besar, akan ada sahaja pertolongan yang menyebelahi PH.

    Kena ada keyakinan perancangan Allah itu lebih baik. Lebih baik dari perancangan umno atau PH.

    Tempuh sahaja.

    ReplyDelete
  9. Apabila terluhat kelibat kapal selam timbul,
    Maka bergetar cuping juga terdegar seakan satu laungan silam depan mahkamah...
    "it's not my husband taht want to be the PM".
    Dimana ya? mcm pernah Dimana ya? mcm pernah aku dengar suara ini?
    A9? Kiyusiben?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bini Razak Baginda boleh buat comeback. Hantu Scorpene dan Altantuya dah buat comeback.

      Delete
    2. Romen di port dickson jangan di lupakan........!!

      Delete
    3. Muntah la si Isa ketot nak kena jawab

      Delete
  10. NAK SIASAT ISU FOREX YANG DH 25 TAHUN BERLAKU ..PERLU 3 BULAN JE??HEBAT PANEL RCI KITA NI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nak pru baru nak siasat forex??...ini plan terakhir bijan sb dh tersepit ke?? Mcm tak boleh jalan je..

      Delete
    2. Keputusan dah ada ditangan dia.
      RCl ni syarat saja.

      Delete
    3. Harap mrj nampak mainan bijan kali ni..skndal dh 25tahun,najib jadi pm dh 8tahun.

      ape dia buat dalam kabinet dapur kerajaan selama 25tahun tak nak sebut pasal forex?

      Apa dia buat selama 8tahun jadi pm sampai dah tercekik nak masuk penjara sgi buloh baru nak siasat forex?

      Kalau tun dok diam2 main dgn cucu kat rumah atau sentiasa bercuti ke bali@ostolia najib nak bukak kes forex tak?

      Mrj nampak tak bahawa Sentiasa tidak ada keikhlasan dan ketelusan dalam apa saja tindakkan najib..rasanya kalau 8tahun lepas dia suh siasat isu forex tak ada orang nak komplen kot??

      Delete
    4. US maybe dah prepare trap for Najib. Declare PRU14 we expose MO1. Lagipun dah terang wife of MO1 still keep evidence from Jho Low. That pink diamond necklace. They will be back to get that evidence! RCI never punish anybody in Malaysia. RCI just things that make Rakyat baca something unneccessary.

      Delete
    5. Sepatutnya rakyat melayaia ni nilaikan isu 1mdb ni ikut logik akal dan halal atau haram...tak perlu kaitkan dgn ketuanan melayu atau bangsa dan agama

      Delete
    6. RCI cap ayam tu...

      Delete
  11. Nak lagi brother Din. X cukup x puas lagi ni!
    Thank you brother Din!

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, satu donia sudah tahu keluarga siapa yg selalu naik jet peribadi.

      Delete
    2. Harap makcik felda dan warga pengundi saluran 1 dan 2 berubah kali ni.kalu depa kesian kat anak dan cucu di masa hadapan.

      Delete
  13. Tu rancangan je.....kenyataan? Akan banyak lagi yg terlondeh,percayalah. Agak2 Tun ni saja2 je buat mcm tu? Beliau terkenal bila bercakap hanya FAKTA je. Berapa kali beliau minta di siasat dan di dakwa di mahkamah? Ada tak org bersalah sanggup buat mcm tu? Baru ajak debat,macai vip(menteri la tu)dah merapek2,maklumlah...kan! Sedangkan tuan badan tak cakap sepatah apa pun. Ni dah bukan dedak lagi ni....dadah ! Ketagih kalau tak pertahankan tuan walau pun berbuih2 mulut. Betul atau salah dah tak penting....janji cakap.
    BENGONG MCM TU LA SIFATNYA....

    ReplyDelete
  14. Apaa.. kes 25 tahun tempuh untuk siasat 3 bulan ...?

    Kes Gopi, saksi boleh lari .. Forex saksi masih hidup ke ?



    ReplyDelete
    Replies
    1. Badak mengeram memang 3 bulan je.

      Delete
  15. Nor Mohamed Yakcop akan mengatakan saya hanya menjalankan tugas dengan menurut perintah.

    Nor Mohamed Yakcop akan mengatakan saya dalam keadaan terpaksa.

    Nor Mohamed Yakcop akan mengatakan saya juga takut pada Allah.

    ReplyDelete
  16. Bapa pengangkutan awam.....salah tu!
    BAPA PENGANGKUTAN HARTA AWAM akan buat rci kes 30 tahun dahulu.....dlm masa 3 bulan mesti siap. Pergh....kan main lagi!!
    DASAR HARAMJADAH

    ReplyDelete
  17. yang bakal 'membunuh' lelaki tua renta dengan tertubuhnya RCI ini bukanlah PM atau kerajaan, tetapi atas sabitan oleh pembuktian dari si Raja Liwat, TOKONG Tua serta mereka2 yang terlibat dalam penipuan skandal FOREX.

    Shahbudin.com wajib menyalak sekuatnya jika lelaki tua renta itu bakal disabit atas skandal FOREX yang mencetus krisis ekonomi pada tahun 1998. tetapi bukan terhadap Perdana Menteri dan kerajaan sebaliknya menyalak lah kepada Si Raja Liwat dan TOKONG TUA.

    AGONG telah memperkenan penubuhan RCI - apakah sekalian keldai Politik Pakatan Harapan mahu mencela AGONG sebagai pemakan DEDAK ?. beranikah Shahbudin mendendangkan teori konspirasi untuk melihat keldai politik PH menari ?.

    Salam ya salam
    ikhlas dariku unknown aka sahabat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak lagi episod yang menanti selagi belum pilihanraya.

      Ini RCI kacang bagi Mahathir. Lapuran kesihatan Mahathir semakin merosot dan di nasihatkan banyak berehat.

      Jika Najib ada Nor Mohamed Yakcop, Mahathir ada Anwar Ibrahim.

      Agung yang memperkenankan RCI di terima semua. Bagaimana jika selepas pilihanraya Harapan menang lalu Agung yang sama memberi keampunan pada DSAI ?

      Delete
    2. Sila ambil perhatian lontaran kata2 'unknown aka sahbat' @ 22:32.
      Salam yg dihulur adalah salam kepala lutut dia. Beri salam tapi tak lekang dari sikap biadab & kata2 kesat kurang ajar terhadap orang yang jauh lebih berumur...kurang ajar betul..!!

      Jelas sekali Kejora dah mununjukkan tabiat & perangai biadab, kurang ajar & tidak bertamaddun.

      Now... I'm gonna him teach him what Salam really means...

      Kejora...please give a deep thought that the Abrahamic faith stemmed from the same root since since our forefather, prophet Adam (Peace Be Upon Him). The word/term or religion of 'Judaism' and 'Christianity' are not found
      anywhere in Torah, Psalm or even in the Bible in the original text of the Hebrew and Aramaic languages. These are plain evidence that the word 'Judaism' and 'Christianity' are concoctions made by man/men in the Greek & English Translation, and not God Almighty. God Almighty sent His Message through all His prophets in their respective native languages commanding us to Worship and SUBMIT Peacefully to Him Only.

      One word for this is.......

      SHALOM in Hebrew;
      SHELAM in Aramaic (The Messiah's native language);
      Islam (Salam) in Arabic.

      God Almighty explicitly revealed in HIS Holy Book (Al Quran) that the name of HIS religion is Islam (or Shalom or Shelam). Therefore, one should know and clearly understand what the word "Islam" or Shalom or Shelam mean. The Arabic word "Islam" means the submission or surrender of one's will to the only true god worthy of worship and anyone who does so is termed a "Muslim", These words also imply 'Peace" which is the NATURAL consequence of total submission to the will of God Almighty. Hence, it was not a new religion brought by Prophet Muhammad in Arabia in the seventh century, but only the true religion of God Almighty re-expressed in its final form.

      The religion of Islam is not named after a person as in the case of Christianity which was named after Jesus Christ, Buddhism after Gautama Buddha, Confucianism after Confucius, and Marxism after Karl Marx. Nor was it named after a tribe like Judaism after the tribe of Judah and Hinduism after the Hindus.

      Henceforth, Islam/Salam-Shalom-Shelam has been the true religion of God Almighty since beginning of time and as such, its name represents the central principle of God Almighty's religion; the total submission to the will of God Almighty.

      Having said all that, I hope you put this lesson into your head and stop fooling around with your salam.

      As-salāmu alaykum (Arabic)
      Shalom aleikhem (Hebrew/Ibrani)
      Shlomo 'ahlaykhu (Aramaic and classical Syriac)

      Delete
    3. unknown aka sahabat ,

      You are barking at the wrong tree , you are shitting at the wrong hole .

      A number of times did I explained that the Forex loss has nothing whatsoever to do with the economic meltdown .

      The forex loss happened in 1993 . It had no physical effect on the economy . It had no financial impact on the Ringgit .

      Compare that to the 97~98 economic meltdown . It started with the Thailand Stock Exchange , then Indonesia followed by Malaysia . The epidemic , shall I say spread like wild fire to several other countries in this region . Even South Korea was not spared .

      Jika kamu tidak pasti dan tidak reti , janganlah pandai pandai membuat cerita lebih lagi cerita yang tidak betul .

      Delete
    4. Nauzubillahiminzalik - mudharat yg bakal dibawa Pakatan Harapan jauh lebih membinasakan terutama didalam urusan yang melibatkan ISLAM dan Bangsa Melayu.

      Anwar Ibrahim adalah kemuncak pada sifat taasub bangsa Melayu sehingga mengenepikan syariat Islam di zaman yang penuh fitnah dan adu domba.

      ingatlah pada kemurkaan Allahswt yg membinasakan kota SODOM kaum Nabi Luth as. jangan jadi si jahil cuba mengajar orang yg berilmu.

      Kes Anwar Ibrahim bukan diadili di tepi longkang yang hanyir, dia melalui proses perundangan dengan penuh keistimewaan dan pengecualian
      atas statusnya - public figure.

      bahkan mencipta rekod dunia dalam mana-mana kes sodomy, ia merupakan "kemenangan" moral untuk pengamal dan pejuang LBGT antarabangsa.

      sesungguhnya Allahswt memberikan petanda yang cukup jelas bagi insan yang mahu berfikir - lalat tidak akan menghurung selain dari benda kotor dan najis.

      lihatlah puak mana yang menghidup serta menjadi tulang belakang PH.

      1) puak cauvinist kafir (DAP,PKR)
      2) COMANGGO
      3) Pluralisme Agama
      4) Kristianisasi
      5) Syi'ah
      6) Pencela ISLAM dan Bangsa Melayu

      begitu banyak pejuang (petualang) kini telah berani muncul secara terang tanpa berselindung dengan menjadikan Pakatan Harapan sebagai wadah untuk menjayakan matlamatnya.

      1) Siti Kassim
      2) Marina Mahathir
      3) Zaid Ibrahim
      4) Eric Paulsen
      5) Kassim Ahmad
      6) Adam Adly
      7) Maria Chin
      8) Ambiga Sreenevasan
      9) Namawee

      inilah antara tulang belakang PH, yang sesat lagi menyesatkan dan sangat memusuhi ISLAM dan Melayu dengan cuba mengubah perlembagaan. demi menyediakan langkah pertama untuk menggapai matlamat penubuhan NGO yang disertai.

      begitu banyak kisah perlecehan dan penghinaan terhadap Islam dan Bangsa Melayu digerakkan secara individu mahupun berkumpulan dan setiap kali Para Serigala akan ke hadapan untuk membela/melindungi.

      Allahuakbar - aku melihat dan aku mendengar betapa Pakatan Harapan adalah fitnah paling hebat pada waktu ini terhadap Islam dan Melayu

      salam ya salam
      ikhlas dariku unknown aka sahabat

      Delete
    5. Kalo gitu ler katamu, pemerintahan & pentadbiran Najib Rosmah itu Islamik lah yer....???

      Nah cuba terangkan...apa kejadahnya Najib & Rosmah melantik Yahudi APCO Paul Stadlen sebagai Juru Perunding & Penasihat di Putrajaya, dan...Banker Yahudi Goldman Sachs sebagai Juru Perunding bagi mendapatkan hutang riba + bunga melampau berbilyon-bilyon...???

      Sila jawab.

      Delete
    6. Sdra Othaman ,

      Betul saperti yang di ungkapkan olih Zack itu ... walaunta ni tak lebih tak kurang adalah Mr tong sam pah .

      Soalan yang anda ajukan itu hanya akan tinggal satu soalan saja . Ini ikhlas yang mengaku ikhlas tapi sebenar kaki putar belit .

      Dia punya mentality sama je dengan Najib .." saya tak ambil , tapi sebat sekeliling ...""

      Delete
    7. anon aka sahabat, kalo setakat 6 ngo n 9 individu yg anda nyatakan, tu cuma langau spesis kamu. Kamu fikir kami buduh sombong macam kamu. Tidakkah kamu tahu mereka2 itu terhasil selama pemerintahan sekuler kerajaan Malaysia 60 tahun lalu termasuk kamu. Kamu sendiri bertanggungjawab atas kemuculan puak2 munafik tu.

      Delete
    8. 8.35...setuju.

      Mereka2 yang disebut tu terhasil dari hasil pemerintahan 60tahun kerajaan barisan...

      lagi 1 nak cakap kalau iman di dada ckup,orang tua sendiri dh beri ajaran islam yang cukup,rajin belajar agama dari ulama dan ustad yang ikhlas sya yakin org melayu tak akan mudah terpengaruh dgn nama2 yg aka sahabat bijan senaraikan tu.

      Hanya yang tak hayati islam akan ikut dan takut pgaruh mereka2 itu

      Delete
    9. Jangan belajar dari ustad pas pis pusssssss...

      Delete
    10. Unknown nakhoda kapal korek.......aku nak cakap pendek jer dgn ko......

      Apa ponlah yg ko huraikan sampai terburai........aku, family dan sumer sanak-sedara takkan undi BN/Pas pada PRU14 nanti......ada pahaammm???

      Cakap mudah......pigi jahanamlah dgn apa ko nak cakap......aku peduli apa dgn fuckta-fuckta ko.......janji kami satu keluarga besar tidak akan pangkah BN/Pas.

      Wooooiiiii badigol......harap ko reti bahasa dan tolong hadamkan tu betol2....!!!

      Delete
  18. Mereka merangcang, Allah swt juga merancang. And who shall win at the end?

    And three months from now, the 1MDB never ending saga should be coming closer to its climax too - at least as far as some countries are concerned? Yes?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i can wait forever just to see "never ending saga of 1MDB".

      we've heard about 1MDB almost 10 years right ? how about we give DOJ or whom may it concern untill the jugdement day ?.

      RCI will completely done after three month investigation and will be present to AGONG - how about that ?.

      Delete

    2. 22.50

      'We've heard about 1MDB almost 10 years right?'

      Check your facts first.

      Lame!

      Delete
  19. RCI TAK PERLU...
    Rakyat terlalu muak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    tak habis-habis buat isu.....
    HANYA PILIHANRAYA PENANTIAN MEREKA..........

    ReplyDelete
  20. Begini lah orang melayu menjaga kuasa dengan menggunakannya meng'ada-ada'kan satu kisah palsu.

    Bertahun kehidupan orang melayu dalam dunia kepalsuan.

    Game yang sama, helah yang sama.

    Bertopengkan keamanan dan keharmonian bagi orang melayu sudah memadai.

    Erti merdeka dapat pergi haji, dapat pergi mesjid, dapat makan minum ..

    Negara bukan Islam menikmati kemerdekaan yang sebenar ..Yang jahat tetap salah. Yang salah tetap di hukum.

    Di negara ini yang benar di hukum di zalimi dan di fitnah, di terima sebagai satu keperluan demi kelangsungan kehidupan yang penuh dengan kepalsuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengklepet kaum akeristokarat umno pakai suis bangsa.
      pentaksub tuhan Eddy guna suis agama islam.
      Setelah ijab koboi kahwin tak nikah maka lahirlah ideology haram bernama baby JanjiMelayu a/l Islam.
      Tahek curi 1mdb dan collection milo lumayan dan diguna utk upah A9 dan KiyuSibern.
      Suis Islam hanya laungan utk diperaga dan lembutkan daging ternakan.
      Suis Bangsa bak pil utk semarakkan fascism aka totok.

      Tapi masa jodoh pelahap2 tahek dan penghirup koncin yg jumud totok sudah dipenghujong.

      Yeo sudahpun muntah, lhow zudah cirit diatas kapal rakyat Akunakmati.

      Mdm Pink Diamond dan isterinya mMo1 dah gigil menanti.

      Pentaksub,pelahap klepet daj tunggu.
      Tepat masa, mereka buka langkah seribu.
      Disini tutup dgn kelambu.
      Diluar, 7 negara siap nak serbu.
      Tak kan A9 Kiyusibern tak tahu?
      Jgn la buat2 malu.
      Sg Buloh kandok tunggu....

      Delete
  21. Mahkamah rakyat hanya pada PRU nanti, ketika itu rakyat turun sebagai hakim negara untuk menjatuhkan hukuman salah laku semua yg tidak amanah ... Terima kasih rakyat

    ReplyDelete
  22. Um..no,no dengan RCI forex
    Pas pis pus dengan RUU355
    um..no,no modal lama yang dikorek
    Pas pis pus pula dengan akta agama..

    Walau begitu rakyat mesti dimomokkan
    DAP memerintah jangan dibenarkan
    Pada um..no,no patut diberikan sokongan
    Walaupun jahat, asal islam melayu sudahlah kan?..

    RUU 355 wajib diberikan sokongan
    Undang undang islam mesti ditegakkan
    Pada pas pis pus patut diberikan undian
    Walaupun ramai yang tahu agama dijadikannya sebagai umpan..

    Itulah kerjasama yang telah dirancang sibijan
    Untuk menghadapi tun m dan tsunami pakatan
    Adakah mereka fikir cara ini akan berkesan
    Rakyat dah cerdik, jawapannya dalam pilihanraya nanti kita saksikan..

    ReplyDelete
  23. Kecewa juga dgn ydpa baru ini yg memberi perkenan utk rci zaman lapuk...dimana institusi diraja tika rakyat terhimpit?
    Tika ia terhimpit, mints rakyat melayu pertahankan...
    Sekarang melayu miskim dulu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. BETOI BRO.....
      APA NAK JADI DENGAN NEGARA KITA

      Delete
    2. Kini wujud keperluan yang sangat mendesak supaya Majlis Raja-Raja mengkaji skop peranan dan tanggung-jawab sebagai Raja.

      Jika kerajaan Sarawak berani melihat semula perjanjian yang telah lama dimertai, kenapa Raja-Raja tidak?

      Selepas Najib, pengantinya akan mewarisi masalah yang mengununung dan hutang yang meninggi ke langit.

      Apakah Raja-Raja akan memainkan peranan yang sama dengan tanggung-jawab yang dihadkan?

      Delete
    3. Tanpa rakyat tiada raja
      Raja saksama junjungan jemala
      Bila menteri bermaharaja lela
      Rakyat derita raja di mana...??

      Delete
    4. Cuma tmj dan tuanku nazrin sesekali mencelah menegur si bijan..tapi kuasa terhad apakan daya mereka.

      Delete
  24. Demokrasi adalah kuasa rakyat
    Bila timbul isu-isu besar yang menggugat
    kebolehkepercayaan sesebuah kerajaan,
    pilihanraya adalah mahkamah penghakiman...
    itulah amalan negara-negara demokrasi di dunia..
    KENAPA DI MALAYSIA PILIHANRAYA TIDAK
    DIADAKAN SEGERA.............
    JANGAN BIARKAN NEGARA LAIN MENTERTAWAKAN KITA!

    ReplyDelete
  25. Forex RCI: Anwar pledges cooperation but won't be a tool
    19 Jul 2017, 5:29 pm (Updated 19 Jul 2017, 6:40 pm)


    PKR de facto leader Anwar Ibrahim has promised to give his full cooperation to the Royal Commission of Inquiry (RCI) into Bank Negara’s foreign exchange (forex) losses.

    He, however, warned that he shall not be used as a "political tool" in the matter.

    “As finance minister who alleviated the problem and as the one who accepted the resignations of the officers responsible in the matter – Nor Mohamed Yakcop and Bank Negara governor at that time Jaafar Hussein – I will give my full cooperation to the RCI

    ReplyDelete
  26. those responsible.
    Nor Yakub..Pak lah n Jibbo kutip yg blk jugak.
    Hmmm, patut ler 4.3 daah

    ReplyDelete
  27. Apa yang dapat di perkatakan ialah seperti orang melayu telah tertanam dalam benak mereka bahawa sebagai ketua negara, seseorang itu akan melakukan segala-galanya jika perlu, sekali pun ia nya melampaui batas nilai agama dan kehidupan, ia nya ada lah demi negara.

    Lagi tak masuk akal tindakan ketua tersebut, lagi kuat benak mereka tidak mahu percaya ketua tersebut telah banyak kali memyalah - gunakan kuasa.

    Sedangkan sejarah membuktikan negara yang dipimpin oleh ketua yang korap dan boros memusnahkan masa depan negara.


    Melayu UMNO telah melakukan kesilapan yang besar kerana menyamakan Tun Mahathir dengan Najib.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pembetulan.

      menyamakan Najib dengan Tun Mahathir.

      Delete
  28. -ZINA ANAK MUDA BERLELUASA
    -RIBA MENJADI MAINAN HIDUP
    (BANK-BANK MENJADI TERAJU)
    -AGAMA DIPERGUNA DAN DIPERSENDA
    (PARTI POLITIK MENJADI TERAJU)
    -HIBURAN BERLELUASA
    (MEDIA MENJADI TERAJU)
    -KEBEJATAN MENJADI KEMULIAAN
    Sedarlah Melayu...
    oleh kerana anda adalah ISLAM
    Anda sebenarnya sedang dihukum..
    kerana anda tahu apa yang tuhan mahu...

    banyak lagi musibah akan berlaku
    pada bangsa Melayu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kelak kerana bebalnya bangsa Melayu ..
      Hidup bangsa ini akan merempat,
      di tepian sungai. rumah-rumah setingan
      akan kembali ujud..
      disitulah kesudahan mu...
      berseronoklah dengan umpan-umpan haram..
      kelak payahmu berbilang tahun...

      anak jenerasimu terus terabai....
      mereka bingung...mereka kaku...buntu


      Delete
    2. Janji upah tahek ada, lagi tu A9 dan Kiu sebern tongkat mungkar.
      Janji tuhan eddy masok escape clause utk kahwin Injab Koboi tanpanikah dgn Kekasih asal.
      Berkocak lah mainan jijik pasangan haram sehingga keluar anak haram berideology Janji Melayu Islam. Tak jauh beza fascist dan zionist always right never wrong, syumul bersih lagi suci
      (walhal otak dikaki).

      Tapi nk buat mcm mana..pilihan. Allah maha adil, nak pilih utk hidup dlm tipu, dia bagi.

      Tapi kita dapat hidu kesudahan dah dekat.
      Bak kata org dulu2..
      R A H M A _.
      Bak kata Ramlee..
      TAMMAT

      Delete
  29. FIYOOINKKKKKKKK.....

    RCI MODAL POLITIK PILIHANRAYA PLAK DAHH..
    SBLOM PI PILIHANRAYA KITO KE LONGGING NESMILAN
    MINTAK COP BUNGA CALON PAKATON HARAMJADAH
    KITO TENGOK JER LA MAJORITY COP BUNGA DLM PENGUNDIAN
    MAU BLOM UNDI DAH MENYERAH KALAH


    KIKIKIKIKI..... BERBUSSSSSS BARUA DAP@SPORK


    INI KALI.... NESMILAN PRK ....KIKIKI

    ReplyDelete
    Replies
    1. T.Kasih 00.07.
      Teruskan pamirkan tulisan yg penuh gragik.
      Rakyat selain 6% (*data akhir wak), dpt manafaat dedahan bentuk sikap sebenar UMNOBNPIS yg resah menanti ketika Tahek Low terburai.

      Tak lamaa sgt daah.
      Teruskan dengan usaha anda. Ia ada faedahnya pada Rakyay. Betul niii
      T.kasih

      Delete
    2. FIYOOINKKKKKKKK.....BUNYI BABI TAK TIDO MALAM

      RCI MODAL POLITIK PILIHANRAYA JALAN TERAKHIR BIJAN NAK JATUH TUN
      RASENYER SBLOM PILIHANRAYA KITO DAH MONANG NI. LONGGING NESMILAN PUN BAKAL DITAWAN BORSATU JGK
      MINTAK CALON UMNO HARAMJADAH TARIK DIRI TAKUT HILANG DEPOSIT
      KITO TENGOK JER LA MAJORITY CALON UMNO DLM PENGUNDIAN ABIS ILANG DEPOSIT
      MAU BLOM UNDI DAH MENYERAH KALAH TEAM UMNO


      KIKIKIKIKI..... BERBUSSSSSS BARUA UMNO@ BARISAN


      INI KALI.... NESMILAN PULAK KONO TAWAN DEK PH....KIKIKI

      Delete
  30. Orang kafir lebih ' beriman'
    Salah benar dapat bezakan
    Tapi um-no no seperti kuman
    Bawak penyakit didalam badan!

    Satu dunia sudah tergelak
    Perangai Bijan orang dah nampak
    Macam John Wayne suka menembak
    Mission Impossible Bijan terberak!

    Nak kurung Mahathir sahlah Pandir
    Diarah supaya Mahathir dilendir
    Tak ada Mahathir konon berakhir
    Datang nanti si Dr Kildare!

    Dallas,Popeye the Sailor Man
    Dengan Mahathir nak buat main
    Nanti lari tak cukup kain
    Dalam mahkamah keluar yg lain!

    Combat,"the plane,the plane",the Saint
    Buatlah RCI peristiwa Port Diksen
    'Fantasy Island' dia beromen
    Dah buat hal tutup kemain!

    The Fugitive,Gigantor,Charlie Chaplain
    Mesti positif tukar yang lain
    Dia bermewah beg dan kain
    Ke Sungai Buloh tempat bermain!

    I Spy,kata tak lama lagi
    Illia Kuryakin sudah pun ready
    Sarjan Saunders signal dah bagi
    Nak tamat tempoh suami isteri!



    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tuan,
      Tumpang sepinggan ,
      Bukan apa menarik jamuan ,

      Orang kafir lebih ' beriman'
      Salah benar dapat bezakan
      Tapi um-no no seperti kuman
      Bawak penyakit didalam badan!

      Umnu nu mmg sekian,
      selagi boleh semua telan,
      Tahek Low licin pinggan
      Nata spring nmpk pompuan,
      Gatai tak ubah lembu jantan,
      sembang letup depan kawan
      Nmpk bini lari belakang jamban.
      Bila senget lilit 3 kilo serban,
      Tonyoh dahi lebam konon beriman,
      Kunci syurga dia srg simpan.
      Ini bangsa yg dh silap jalan.
      Kuat menipu,hidup diawangan,
      M9GA ALLAH TUNJUKLAH JALAN

      Tun Fan

      Delete
    2. My gosh bro, you bring back all those fond memories of mine...!! Thank you & Salam Perjuangan.

      Delete
    3. Terbaik bro fan tun..

      Green Hornet, High Chapparal
      Ini RCI bijan memang sundal
      Cerita 25 tahun, 3 bulan settle tak masuk akal
      Melainkan keputusan sudah diramal..

      George and Lucy, gelikan hati
      Cerita komedi suami isteri
      Menangkap tun mahathir perkara dihajati
      Inilah tujuan RCI perdana menteri..

      Transformers, Thundercats cerita kartun
      By hook or by crook mesti jatuhkan tun
      Kalo dibiarkan, jawatanku hilang terpaksa turun
      Pasal dah diketahui rakyat dalam ini negeri, aku lah penyamun!!..

      Winter sonata, Autumn in my heart
      Cerita cinta korea yang sedih gila
      Berbuat jahat tak akan selamat
      Pasti sibijan akan ditimpa bala..

      Delete
    4. Bro Perak Man ^ Bro Fan Tun..

      Ini baru namanya pantun seni budaya sindir2 manja tapi menusuk qalbu dari jaguh2 kita.

      Nah...saya cuba2lah celah pantun saya..

      Dalam imbasan, ada kiasan.
      Dalam kiasan, ada sindiran.
      Dalam sindiran ada kenangan
      Manis kenangan, sepanjang zaman

      Thanks again for the nostalgia...!!

      Delete
    5. Bro Fan Tun dan Perak Man......teman senyum sorang baca pantun2 kome bedua.....teringat cerita High chapparal, The Saint, Combat, Starsky & Hutch, Mannix....itu sumer cerita faveret teman bro......

      Rasa teman kita lebih kurang sebaya gamaknya....

      Salam perjuangan bros.....

      Delete
  31. Bila niat dah busuk...akan kena balik.

    Nak siasat forex berpuluh tahun lalu kononnya..tapi Allah balas balik dengan kes scorpene. Dah terbukti pun dengan 2 orang yg terlibat dihukum..

    Tengoklah sendiri...asal ada kaitan je dengan em o one...mesti isu2 songlap..billion dan seumpamanya.

    Mana mau lari wei?

    ReplyDelete
    Replies
    1. MO1 menyamun merembat no.1 berpisah tiada....

      Delete
  32. Najib nak sama kan hutang 1MDB sama dengan kerugian Forex.

    Apa yang Najib buat, itulah yang Mahathir buat.

    Kalau nasib tidak menyebelahi Mahathir, begitu juga lah nasib tidak menyebelahi Najib.

    RCI yang sama dengan orang yang sama, tapi matlamat yang lain iaitu jika yang ini dipergunakan untuk mengena Mahathir, yang satu lagi, RCI yang itu juga yang sama tetapi untuk melindungi Najib.

    Kenapa Najib takut?

    1MDB sarat dengan masalah penipuan dan sukar di bendung sekali pun dengan RCI yang sama dengan Forex!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Forex dgn 1mdb sama macam malam dgb siang.
      Satu dah siap siasat,Nor Yakub dan konco dah kna tebang.
      Paklahdan najib kutip balik bagi dia jaga wang.
      1mdb kes curi cara terang.
      Sini pekup, sana2 dah telanjang.
      638 ada hajay sebalik cadang.
      Dia ada batu sebalik udang.
      Takkan la malam SAMA siang....

      Delete
  33. Malaysian Cybertrooper20 July 2017 at 08:20

    Kalau di fikir-fikirkan hati ni sangat marah dengan penubuhan RCI yg sengaja diadakan utk melepaskan si Bijan ni.

    Tetapi dari satu sudut lain, kemungkinan ada baiknya juga. Tun Mahathir seperti yg satu dunia tahu bukanlah calang-calang orang.

    Tun sudah pasti bukan jenis manusia yg duduk di rumah membaca URTV, Mangga ataupun majalah Gila-gila mahupun Ujang seperti Unknown aka Sahabat.

    Saya yakin Tun lebih banyak membaca buku-buku ilmiah berbanding kita semua, malah saya juga yakin Sun Tzu - Art Of War telah lama dihafal oleh Tun. Maka dengan itu, apabila Tun minta dirinya dibawa ke mahkamah sudah pasti Tun mempunyai perancangan dia tersendiri.

    Sebusuk-busuk rancangan Tun, saya rasa Tun tahu jika dia korbankan diri dia dipenjarakan oleh Bijan, rakyat pasti bangun menentang... Cuma kali ini lebih agresif & lebih fizikal. Bukan hanya melepaskan kemarahan mereka diblog-blog dan kedai kopi. Arab Spring akan melanda Malaysia sekiranya ini berlaku.
    Kiranya ini berlaku, kami sekeluarga akan berada di belakang Tun.
    Anda pula? Tepuk dada, tanya selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sdra M'sian Cybertrooper....

      Justru saya berkobar-kobar nak bersua muka dgn Kejora yg terlalu kurang ajar & biadab terhadap The Grand Old Statesman.

      Delete
    2. Malaysian Cybertrooper20 July 2017 at 09:30

      Sdra Othaman,
      Saya faham perasaan saudara. Tetapi kalau di lihat, sememangnya begitulah perangai penyokong-penyokong UMNO sekarang. Biadap & kurang ajar itu telah menjadi sinonim dengan UMNO sekarang ini. Lihat saja barisan menteri-menteri yang tidak mengenang budi.
      Tetapi seandainya saudara dapat bertemu dengan Kejora, harap dapat dimaklumkan disini, sesungguhnya saya percaya ramai rakan-rakan disini yang ingin turut serta dalam perjumpaan tersebut.

      Delete
    3. Kejora akan beralasan utk bertemu pak othman.

      Sebegitulah unknown sahabat beralasan bila diajak bersumpah.

      Kesemunya adalah penakut yang hanya berani main pukul curi.

      Macam Najib lah, dikerah semua pendedak untuk tuduh dan burukkan Tun M berbagai-bagai benda-benda bodoh tapi bila Tun M cabar bersemuka di Nothing To Hide 2.0 untuk bertanya dan menjawab soalan terus tercirit nak jawab.

      Dalam dok tercirit nak jawab pun sambung main pukul curi lagi.

      Biaq pi la depa nak main pukui cughi, masa depa pun dah semakin singkat.

      Sikit hari lagi depa semua akan menyesai..

      Delete
    4. Mereka2 itu..(caii2) hanyalah bersikap Pengecut sahaja. Mereka hanya berani..baling batu,sembunyi tangan.

      Provokasi,hint&run,teloseparuhmasak
      Punyer geng.



      Delete
    5. Malaysian Cybertrooper20 July 2017 at 11:21

      Betul tu Bro JD.
      Biawak-biawak hidup ni memang terdiri dari golongan oportunis. Sekarang mereka menyerang PH di merata tempat sambil bersembunyi dibelakang Anonymity.
      Apabila PH menang nanti, mereka juga lah yang akan berteriak kononnya selama ini mereka lah yang bermati-matian membela PH.
      Ini memang lazim semulajadi spesis pemakan dedak.

      Delete
    6. Pak Othaman n Bro John Doe......kejora dan unknown nakhoda kapl korek cuma berani dalam blog jer.

      Kalo kejora ada telor......dah tentu sahut cabaran Pak Othaman ajak jumpa hari tu.

      Ini spesis cakap berdegar-degar meletop sampai bersepai air lior tapi bila terkantoiiii sign......cakap tak tau sepatah haram pon apa yg dia sign.....masa sign tu lelapkan mata.....sign buta jerrrr.....

      Apa diharap dari spesis freehold leasehold pon tau nak beza.....pandai belit jer tapi lemah pikiran.

      Both of them are not at your par at all.

      Delete
  34. Dengar kata keputusan RCI dah siap sebelum RCI sendiri ditubuhkan...betul ke? strategik pula tempoh dan statement Zahid and Najib tu...huhu... boleh pakai ke?

    ReplyDelete
  35. Anak dara kejar tupai tgh padang,
    Terlondeh kain datang angin lintang.
    Pelahap tahek low mau RCI dibentang,
    Terlondeh seluar dia yg tepanjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha ini pinocio pnya spesis..tapi lain sikit lah si bijan ni ,makin kuat tipu makin panjang anunya...

      Delete
  36. Thank you bros Tun Fan,bro Othaman
    Terima kasih bro Perak Man
    Salah guna kuasa dalam genggaman
    It's surely going to be the end!

    Man From Uncle sudah bertindak
    High Chaparral Monalito menembak
    Semua kebenaran Bijan menidak
    Um-no no dia akan koyak rabak!

    Incredible Hulk mahu dirantai
    Sebab melawan pemimpin keldai
    Perkara 25 tahun mahu dihurai
    Nak cover emdibi jangan terbarai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aya-ya...mucho gracias, si-si Senior Manolito Montoya...!!

      Delete
    2. Terbaik bro fan tun..

      Terimakasih kembali semua bros rakan seperjuangan
      Avenger pakatuns sedia pasti memberi bantuan
      Andainya pada tun m si villain itu apa apakan
      Pastinya rakyat dan pakatuns takkan lepaskan..

      Delete
  37. Itu je peluru last yg ada utk najib bertahan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malaysian Cybertrooper20 July 2017 at 11:24

      Bukan peluru pun.... Peluru dah lama habis menangkis persoalan tentang 1MDB. Yang tinggal ni sekadar buah saga je guna dengan lastik.

      Delete
  38. Kerugian Forex tidak pernah di palsu kan. Sebaliknya 1MDB yang berhutang berbillion dan memberi penjelasan palsu mengatakan 1MDB membuat untung.

    Adakah kerugian menjadi satu kesalahan tetapi menerima duit di percayai dari sumber 1MDB ke akaun PM untuk di tabur bukan satu kesalahan?

    Kronologi kerugian Forex mudah. Sejumlah duit di masukkan dalam urus niaga untuk satu jangkaan masa. Malangnya pasaran kewangan merundum dan jika ada kesilapan pun ialah pada menyalah tafsirkan keadaan pasaran.

    Rakyat perlukan sesuatu penemuan yang kukuh untuk menyalahkan Tun Mahathir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hairan betul saya...

      Cakap hari tu siasatan masih diteruskan tapi bila la si khalid tweeter dan pandi AG kita nak pangil si DATO SHAHRUL ARIFF DAN SI NIK AHMAD FAIZAL untuk amik statment siasatan isu 1mdb dan src???

      Dah jumpa cari ke belom depa dua tu???

      Dah jmp diorg baru boleh tau sapa mintak masuk duit kat bijan berjuta juta juta tu kan??

      Yang benar
      (mrj klon)

      Delete
  39. Pucuk pauh delima batu,
    Anak semilang di tapak tangan,
    Sudah lama aku tahu,
    Benda yang busuk payah disimpan...

    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouch....tak terasa ke Najib? hihihi....

      Delete
  40. lucu sekali tatkala aku membaca sekilas pandang bagaimana manusia2 jahil lagi menyombong diri saling menghiburkan sesama mereka.

    RCI FOREX selain dari menelan puluhan Billion rizab kewangan negara ia juga mengorbankan satu nyawa - dibunuh demi menutup skandal terbesar negara pada waktu itu.

    Badan kewangan Dunia telah memberikan amaran kepada kerajaan Malaysia supaya tidak menjadikan FOREX sebagai jalan untuk mendapatkan keuntungan segera.

    Malaysia pada waktu itu ialah pemain FOREX terbesar atas kemahuan Mahathir dengan menyandarkan pada rizab negara.

    setiap keuntungan dari permainan FOREX diagihkan pada dirinya dan kroni dengan pelbagai helah dan cara 'dibenarkan' undang-undang. hanya modal dan saguhati dikembalikan kepada rizab negara.

    TOKONG TUA mempunyai sumber maklumat yg mampu membuktikan Mahathir cuba mencuci tangan apabila FOREX membuatkan negara kerugian puluhan Billion dengan menutup pintu siasatan (post mortem).

    mengapa mahu menghukum Mahathir setelah dia 'berlutut' dan 'menyembah' kepada TOKONG serta tidak lupa juga kepada Si Raja Liwat.

    "Itu semua kisah silam" - TOKONG
    "I'm the Top Dog in PH" - Mahathir

    salam ya salam
    ikhlas dariku unknown aka sahabat




    ReplyDelete
    Replies
    1. Malaysian Cybertrooper20 July 2017 at 11:54

      Hoi Bodoh....
      Bijan kesayangan ko tu takde melibatkan nyawa terkorban ke? Altantuya ko nak letak kat mana? Cakap jang macam celaka la bahalol. Kami kat sini tak sebodoh ko. Dan kami mampu meneliti fakta sendiri tanpa campurtangan ko. Jadi silakan meninggal.

      Delete
    2. Beza pahlawan dan bahlawan.

      Pahlawan akan mengajak pihak lawan bertemu di medan. Aku tanya kamu dan kamu tanya aku, nothing to hide.

      Ada pula bahlawan (drpd perkataan bahlul atau boleh juga ditakrifkan sebagai badut, mcm di sarkas tu) hanya akan menjerit-jerit sampai tersembur air liur mengutuk pihak lawan di hadapan penyokong sendiri yang telah diberi dedak untuk bersorak. Kemudian tidak cukup dengan itu, si bahalwan akan menabur dedak lagi kepada konco-konconya untuk memburukkan pihak lawan secara sebelah pihak.

      Kalau tiada apa nak diburukkan maka akan dijadikan isu perkara yang bukan isu pun dan kemudian dispin seolah-olah ia adalah isu.

      Pahlawan tidak akan gentar untuk menjawab di medan isu-isu yang dilontarkan ke atasnya oleh pendedak-pendedak si bahlawan.

      Tapi si bahlawan dan pendedaknya tetap tidak akan berani berhadapan secara semula untuk bertanya dan ditanya.

      Sebab si bahalwan dan pendedak tahu mereka apabila ditembak mereka rebah, apabila mereka menembak pun peluru akan berpatah balik.

      Unknown sahabat, kalau benar pahlawan pujuklah Jibon bertemu Tjn M di N2H2.

      Kalau tidak kamu seperti juga Jibon telah membuktikan melampaui sebarang keraguan bahawa kamu semua memang bahlawan yang tidak berani bertemu di medan.

      (Sebenarnya keengganan Kejora bertemu pak Othman dan keengganan kamu menyahut cabaran sumpah aku sudah memadai untuk buktikan kamu semua adalah bahlawan, badut sarkas yang hanya mampu bikin orang ketawa).

      Hahahaha


      Delete
    3. Hahahaha budak mentah bijan hantar masuk sini smua tak bijak berhujah..

      Semua hebat provok je. Sma mcm bijan jgk msuk kampung2 dan felda provok isu ketuanan melayu dan isu agama

      Tapi takda hal lah..ph amat juat sekali sekrang.sentimen perkauman hanya diterima puak rasis jer.contoh sperti mat sgpork,kejora,mrj,aka sahabat umno

      Delete
    4. lagi dua. tong simen. taukeh bank di tembak.

      hahaha. bank dunia bagi nasihat. kepala lutut ko. nama pun forex. terpulang untuk jangkamasa panjang atau pendek. sekarang ini, negara lain sedang berurus niaga dengan forex.. cuma najib yang berurus niaga dengan edra dan felda.

      alamak.. kalau lah LKS ada maklumat, kenapa lah kata mahathir takut pada Anwar?

      Jangan lupa pang Gill bank dunia jadi saksi dalam RCI.
      yang bagus, walaupun LKS ada maklumat bermakna tengkuk mahathir dipegang oleh LKS tapi selamba mahathir kata dia ada lah top dog. dan LKS boleh tunduk pada mahathir bila nama tidak ada dalam struktor Harapan


      tuduhan DAP memguasai Harapan tidak benar sama sekali.


      Delete
    5. sahabatku John Doe - telah lama aku khabarkan kepadamu bahawasanya lidah' kamu semakin membelit batang lehermu sendiri, kerana kamu tidak akan sanggup untuk 'memuliakan' PH.

      sanggupkah kamu membela LBGT, G25, Pluralisme Agama, SIS, BERSIH, etc yang merupakan sebahagian daripada COMANGGO - ia juga bersama Pakatan Harapan.

      sanggupkah kamu membela cauvinist kafir yang menguasai DAP dan PKR dan ia merupakan kuasa dominan PH.

      mari katakan kepada aku jika pahala dan manfaatnya Pakatan Harapan pada AGAMA dan Bangsa melebihi dari dosa dan mudharat akibat bergelumang dengan COMANGGO yang juga merupakan sebahagian dari Pakatan Harapan.

      kamu menyalak bencikan rasuah, tapi sebahagian besar dari Para Serigala yang bergelar ADUN dan MP mengumpul kekayaan luar biasa sehingga ada yg menggunakan proksi sebagai penjaga hartanya (rujuk kes Adam Rosly) aka anak ikan MP Ampang.

      Lim Guan Eng (TOKONG SUCI) dengan kes yang serupa dengan mantan MB Selangor dari UMNO namun bezanya, TOKONG SUCI itu menongkah segala 'ajarannya' sendiri dengan kekal menjadi CM Penang.

      paling memualkan setiap kali pecah khabar penyelewengan dan aktiviti rasuah dalam pelbagai cara hasil tangan Para Serigala dan kroninya, mereka membela diri dengan mencabar supaya melaporkan kepada SPRM.

      jika terlepas Para Serigala akan melolong gembira .. namun jika di sabitkan atas pembuktian maka Para Serigala akan melolong dengan wajah bengis - "SPRM pemakan DEDAK".

      hatta menandatangani IBR sebagai ikrar memerangi rasuah juga menjadi kegusaran kepada Para Serigala.

      nothing to hide - sejak bila ia mengambil alih badan perundangan ?

      jadi kepada John Doe - ingatan ku jangan sampai lidah' kamu menjadi seperti lidah' Shahbudin.com

      salam ya salam
      ikhlas dariku unknown aka sahabat

      Delete
    6. Alah unknown si bahlawan.

      Tulisanmu berbunga tanpa isi.

      Isu Comango dan segalanya tu aku dah jawab dulu.

      Orang dungu macam kamu tak mampu nak faham.

      Tapi kamu bukan setakat dungu malah juga hipokrit. Lari bila diajak bersumpah.

      Malah juga muka tak malu. Selepas tak mampu jawab balas tidak malu untuk ulanginya lagi.

      Dan kini sahlah kamu memang seorang bahlawan, badut sarkas yang muncul sebagai bahan jenaka semata-mata.

      Badut pun ada tempoh tau. Dan tempoh kebenaran itu sedang mengejar kamu.

      Sudah tak lama sebelum ia sampai.

      Delete
    7. Aka sahabat jawapan bercelaru..smpai dia sendiri fenin.klau bijan baca hujan dia mesti bijan pun surrender sb terlajak spin.akal panjang sedepa lagi nak try spin kah kah kah..

      Jap g nak spin isu agama lah tu..tak caya tungguuuuuuu

      Delete
    8. Jawapn bunga2 tapi spin ke laut jgk mamat ni..tapi ok sikit dari mrj lah.mrj tu kelautan hindi terus lari tajuk.xda ke yang pandai hujah sikit nak masuk sini???

      Ini masuk je komen dan hujah msti berbaur perkauman dan agama.pastu provokasi je lebih..

      Delete
    9. Kalo percaya sahabat mampuih kita..ada ka dia kata lidah' bro john doe panjang hingga melilit batang leher..kalo belalai gajah kita percaya la..kalo lidah badak pun orang tak percaya..sahabat, diakhirat kelak, lidah bro john doe, lidah dia...lidah kamu tetap lidah kamu..masing2 bertanggungjawab atas lidahnya sendiri..dari kamu dok risaukan orang lebih baik kamu diam..

      Delete
    10. Harap aka sahabat rasis tu lebih risau nasib bijan..makin merah mulutnya skrg,si semah tu pun makin besar jubornya..tanda makin susah hati tu

      Delete
    11. Ikhlas aka sahabat .

      Kemungkinan saya terlewat menjawab tuduhan kamu tentang forex loss.

      Dari mana lamu dapat fakta yang mengatakan ada satu nyawa terkorban susulan kerugian forex ??

      Dari dulu lagi saya katakan kamu penipu , menulis dgn cerita serkap jarang . Kata mudah ...main tembak saja .

      Adakah satu nyawa yang terkorban akibat skandal BMF Hong Kong dgn Carrian Group itu yang kamu maksudkan ???

      World Bank tidak pernah memberi amaran kepada Malaysia atau mana mana central bank pun dari berniaga forex . Di mana ada di nyatakan berniaga forex itu melanggar undang undang ??

      Kamu tidak bolih samakan Forex dengan 1MDB .
      Forex lebih menjurus kepada currency trading .
      Manakala 1MDB menjurus kepada money laundering .

      Jikalau forex itu salah dari segi undang undang , terpaksalah semua pengurup wang yang berlambak tu tutup kedai .

      Delete
  41. Hairan betul saya...

    Cakap hari tu siasatan masih diteruskan tapi bila la si khalid tweeter dan pandi AG kita nak pangil si DATO SHAHRUL ARIFF DAN SI NIK AHMAD FAIZAL untuk amik statment siasatan isu 1mdb dan src???

    Dah jumpa cari ke belom depa dua tu???

    Dah jmp diorg baru boleh tau sapa mintak masuk duit kat bijan berjuta juta juta tu kan??

    Yang benar
    (mrj klon)

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang menyorok dalam kapal selam kot...hihi...oops...

      Delete
    2. Hahaha 2 orang pwnting dlam isu ni ni belom jumpa cari.tapi appandi ali dah pun buat keputusan bijan tak bersalah,bukti takda

      Delete
    3. Dandanan rambut set rm1200 dah buat, dan bukan main sikit punya rakyat Malaysia terhibur. Masih tunggu kumpulan Maharaja Lawak yang manakah akan ulung-ulung mengelon perbualan talipon tiap-tiap 10 pagi sebagai modal persembahan lawak.

      Delete
  42. PH semakin gah skrg.di mna skrg ni kawasan kg dan pndlaman pun dah mula jadi penentang kerajaan najib.

    ReplyDelete
  43. SIDANG AKHBAR DAP DAKWA
    ROS MENGHINA MAHKAMAH
    KERANA GUNA DAKWAAN YANG DISAHKAN FITNAH
    MELALUI SAMAN LIM KIT SIANG TERHADAP UTUSAN BERKENAAN PENIPUAN CEC.
    MANA ZAHID HAMIDI NAK LETAK MUKA?
    BUKANKAH ROS WAJIB IKUT PERUNTUKAN YANG TELAH DITETAPKAN KATA ZAHID?
    KENAPA ROS WAJIB GUNA LIDAH RASMI UTUSAN PULAK?
    PENGARAH ROS DALAM KECELARUAN ETIKA
    DAN TIDAK TELUS.
    PLEASE BE RESPONSIBLE
    AND RESIGN WITH HONOUR
    OR JUST STAY THERE WITH SHAME..

    ReplyDelete
  44. Mahathir Sanggup Jadi Top Dog Pada DAP PKR Semata-Mata Takut RCI Forex
    Kalau dalam sejarah Melayu iaitu sejarah negeri Melaka, ada kisah seekor Pelanduk telah menendang seekor anjing dalam kisah Putera Raja Palembang, Parameswara. Anjing buruan Parameswara telah ditendang oleh seekor Pelanduk puting sehingga anjing terjatuh dalam sungai.

    Dari awal sejarah Melaka, anjing sudah dianggap sebagai haiwan hina dan kotor serta tidak diterima dalam budaya adat Melayu Islam. Dalam Islam, ia juga diletakkan sebagai najis paling berat dan perlu dicuci dengan kaedah tertentu kerana terlalu kotor.

    Jadi, mengapa Pengerusi PPBM, Tun Mahathir Mohamad mengibaratkan dirinya seperti anjing walaupun maksud sebenarnya ialah beliau mahu menyatakan dirinya adalah pemimpin tertinggi dalam Pakatan Harapan (PH) selepas dilantik sebagai Pengerusi.

    “Dalam hierarki top dog (anjing paling dominan atau pemimpin dominan),” kata Mahathir dalam sidang media di Putrajaya.

    Mungkin ini satu balasan kepada Mahathir yang gemar mengkritik kepimpinan negara yang telus dan baik sampai membuatkan dirinya sendiri mengambil perumpamaan anjing itu untuk menggambarkan dirinya seorang pemimipin.

    Gelak tawa tercetus apabila Mahathir menggunakan perkataan dog dalam sidang media itu memperlihatkan para wartawan juga tak menyangka seorang bekas Perdana Menteri sanggup menggelarkan dirinya ibarat anjing.

    Kenyataan angkuh ini juga mesti dibuat oleh Mahathir untuk menyatakan dengan lisan bahawa beliau pemimpin paling tinggi supaya mudah memberikan arahan kepada pemimpin di bawahnya khususnya Presiden PH, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail kerana dirinya amat takut ketika ini berdepan siasatan dengan RCI berkenaan.

    Mahathir boleh arahkan mereka khususnya pemimpin DAP dan PKR untuk buat apa sahaja terutama jika dipanggil Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung skandal wang asing (Forex) yang akan memulakan siasatan tidak lama lagi untuk beri keterangan.

    Bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam dipetik berkata bahawa beliau berjanji akan memberi kerjasama penuh dengan RCI untuk menyiasat kerugian akibat urus niaga mata wang asing yang dialami Bank Negara Malaysia (BNM).

    “Saya akan berikan kerjasama penuh kepada RCI ini serta memberikan fakta secara telus tetapi, tidak akan diheret untuk diperalatkan dalam gelanggang politik,” katanya.

    Nampaknya seakan ada dendam Anwar kepada Mahathir kerana beliau seakan-akan menyokong penubuhan RCI Forex berbanding parti dalam PH yang mahukan RCI ditubuhkan untuk menyiasat isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan bukannya Forex,

    Sekitar tahun 90-an, Anwar pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri di bawah Perdana Menteri pada ketika itu iaitu Mahathir ketika skandal itu dikatakan berlaku.

    Dalam hal pemimpin pakatan ini, veteran DAP pun tidak berminat mahu memberikan komen panjang lebar seakan-akan tidak menerima Mahathir sebagai pemimpin mereka dalam pakatan itu.

    Mahathir sudah begitu bimbang dan takut untuk disiasat oleh RCI kerana kerugian yang ditanggung oleh BNM pada ketika itu. Perkara pertama ialah kenapa Mahathir gagal untuk menubuhkan satu RCI pada ketika itu kerana kerugian yang berlaku pada ketika itu begitu besar melibatkan berbilion Ringgit.

    Dengan sanggup mengaku dirinya anjing, Mahathir kini kononnya merasakan dirinya mampu mengawal DAP dan PKR daripada mengkhianatinya dengan memberikan kenyataan yang bakal mengaitkan Mahathir sebagai dalang kerugian pihak BNM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. top dog 137 pun tak faham, zaman belajar baca mangga dan utusan.
      Kalu guna istilah abang kawasan, mungkin dia perasan samar2.

      1358 kata parti PH top dog,parti abg kawasan, parti Apex,parti paling popular, parti naungan, parti penyelamatparti payung.
      Analisa 1358 tepat dan betul, Dia tak mahu pilih yg dia sendiri kata tepat dan betul , lantak la kan.
      Kan Allah maha kaya, DIA mmg bagi peluang pilih...
      Yg sedikit mmg suka pelahap Tahek Low..ini pun laluan yg diberi pilihan oleh islam.
      Allah beri Pilihan utk ikut atau buat perbuatan diharamkan.

      Itut lu munyer suker ler...1358,
      1358, sedaap tak Tahek Low bancuh dgn Koncin Lobai Tuhan Ed tu?

      Delete
  45. Siasatan Bakal Bermula, Siap Sedialah Mahathir
    Barisan para anggota Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) skandal mata wang asing (FOREX) kini sudah diumumkan oleh Pejabat Perdana Menteri selepas mendapat perkenaan Yang di-Pertuan Agong pada 18 Julai dan kini hanya menunggu siasatan yang paling mendapat tumpuan ini dijalankan.

    Badan RCI ini ditubuhkan untuk menyiasat punca sebenar kerugian kira-kira RM30 bilion akibat skandal itu yang berlaku sekitar tahun 90-an. Ia menjadi tumpuan kerana ketika itu Perdana Menteri ialah Tun Mahathir Mohamad yang kini begitu lantang mengkritik dan menuduh kerajaan dengan bermacam-macam isu.

    Lebih mendapat tumpuan, mengapa Mahathir pada ketika itu juga sebagai seorang Menteri Kewangan langsung tidak menubuhkan satu RCI untuk menyiasat punca kerugian tetapi terus membiarkan ia berlalu begitu sahaja termasuk ketika berlaku kegawatan ekonomi pada tahun 1998.

    Ada kemungkinan kegawatan yang berlaku berpunca dari kerugian skandal Forex sehingga Mahathir kononnya melakukan tindakan yang bijaksana pada 1998 dengan menambat mata wang Ringgit pada kadar RM3.80 pada AS$1 Dolar Amerika pada masa itu.

    Mahathir pada masa itu menuduh pedagang mata wang George Soros cuba memanipulasi mata wang Ringgit pada ketika itu sehingga menyebabkan ia jatuh teruk di pasaran Forex.

    Orang ramai memang menunggu hasil siasatan ini kerana mahu mengetahui punca dan siapa dalang sebenar di sebalik kerugian besar ini.

    Anggota RCI berkenaan ialah Bekas Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Mohd Sidek Hassan, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Kamaludin Md Said, Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia Datuk Seri Tajuddin Atan danPengerusi Bersama Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan Tan Sri Saw Choo Boon.

    Baki anggota RCI ialah Anggota Institut Akautan Malaysia, Pushpanathan S A Kanagarayar dan Setiausaha Bahagian Pelaburan Strategik, Kementerian Kewangan, Datuk Dr Yusof Ismail.

    Barisan anggota RCI mendapat perkenan Tuanku dan siasatan dibuat mengikut Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 (Akta 119) berkuatkuasa mulai 15 Julai lepas.

    RCI akan menyiasat merangkumi tugasan seperti berikut :-

    Menentukan sama ada penglibatan Bank Negara dalam aktiviti urus niaga mata wang asing yang menyebabkan kerugian itu bertentangan dengan Central Bank Ordinance 1958 atau mana-mana undang-undang yang berkaitan atau tidak.

    Menentukan sama ada terdapat elemen menyembunyikan fakta dan maklumat sebenar berhubung kerugian Bank Negara dalam urus niaga mata wang asing itu dan memberi kenyataan yang mengelirukan (misleading) kepada jemaah menteri, parlimen dan rakyat;

    Mengesyorkan tindakan yang sesuai diambil terhadap pihak-pihak yang terlibat secara langsung dan/atau tidak langsung jika didapati mereka menyebabkan kerugian Bank Negara Malaysia serta menyembunyikan fakta dan maklumat sebenar berhubung kerugian itu
    Mengesyorkan langkah-langkah bagi memastikan perkara yang sama tidak berulang.

    Bersiap sedialah yang paling utama ialah Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Mahathir untuk disiasat kerana beliau nampaknya sudah digambarkan sebagai penyebab utama BNM kehilangan sebgitu banyak wang

    ReplyDelete
  46. Semakin menarik jalan cerita Pakatan Hope. Sebelum ini Pengerusi Pakatan Hope, Tun Dr Mahathir telah mengelarkan diri beliau sebagai 'Top Dog' dalam Pakatan Hope.
    'Top Dog' Pakatan Hope bukan sahaja mahu jadi Yang Utama, Nombor Satu dan sebagainya, malah beliau juga mahu menjadi jurucakap Tuhan.
    Mahathir: Allah tahu Apandi bohong
    Namun, dengan majoriti 37 kerusi Parlimen yang dipegang oleh DAP, kita sebenarnya tahu siapa Tuan kepada 'Top Dog' di dalam Pakatan Hope.
    Itulah sebabnya, Tuan kepada 'Top Dog' memberi amaran keras seperti di bawah
    Top dog bukan suara terakhir dalam fuckatan
    Nota Kaki: Hampir terlupa untuk memperkenalkan siapa Mursyidul Am Pakatan Hope. Beliau adalah Shahibul Samahah Lim Kit Siang. Sebabnya, beliau mampu memutar belitkan ayat-ayat Al Quran mengikut tafsirannya. 'Dogs' di bawah mengangguk-angguk tanda setuju.
    Pengerusi pakatan hidung ni ibarat ketua darjah la...
    Suruh bangun ..bagi ucap selamat. .
    pas tu baca ..cikgu suka main bola..hari2 cikgu main bola..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeo dah tobat dan saksi.
      Taek cirit dlm kapal Akunakmati.
      Selak Tahek nampaklah berseri,
      Eric Tan, Batu Pink dan Isteri,
      Ehhh, dah tak lama lagiii,
      Sini kambus, sana gali..
      Smpai masa masom pintu besi,
      Siul tgk sambil nyanyi..
      Siapa yh gigil,siapa pucat lesi?

      Delete

    2. Setiap dog tak kira top ke bottom ke Misti ada tuan kecuali wild dog... Yang sedang di buru dan dilupuskan oleh kerajaan Malaysia sekarang ni, kerana dia bepotensi membawa bencana besar kepada rakyat.

      Delete
    3. Anon 14:01

      Penulisan serta penerangan yang panjang lebar . Tetapi banyak auta .

      Berkali kali saya jelaskan , Forex loss has nothing to do with the economic meltdown .

      Barangkali kamu ni terlalu banyak berpaksikan kepada blogger LiM Sian See untuk maklumat .

      Delete
  47. Malaysian Cybertrooper20 July 2017 at 15:05

    Bro John Doe....
    Rasanya kena rephrase balik Pahlawan tu bukan Bahlawan, tapi PakLawak sebenarnya.

    Hahahaha

    ReplyDelete
  48. eToro is the best forex trading platform for beginner and pro traders.

    ReplyDelete
  49. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals sent to your cell phone every day.

    Follow our signals NOW & make up to 270% per day.

    ReplyDelete
  50. Forex Trendy is a sophisticated program capable of detecting the most profitable continuation chart patterns. It scans through all the forex pairs, on all time frames and analyzes every prospective breakout.

    ReplyDelete
  51. Imagine if you had a robot with 6 years ?

    I just finished a webinar with Mark and his partner, Antony, two days ago and it was GREAT.

    During the webinar MARK and ANTONY shared their secrets to success and answered questions about their new version of the GPS Forex Robot that is coming out TODAY!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...