Thursday 6 July 2017

RM7 JUTA DIBAYAR KEPADA KETUA PERISIK TENTERA - JAWAB, JAWAB, JAWAB?

Satu lagi pendedahan yang memerlukan jawapan segera, bukan saja daripada Perdana Menteri, Najib Razak, tetapi juga daripada Kementerian Pertahanan yang diketuai oleh Hishammuddin Hussein.


Belum pun Najib berani tampil dengan jawapan sebenar berhubung bayaran RM9.5 juta kepada peguam Shafee Abdullah, kini satu lagi episod "cash is king" muncul menyesakkan dada rakyat seolah-olah sejak beliau menjadi Perdana Menteri, pemberian tunai dalam jumlah jutaan ringgit bukan lagi perkara biasa.


Selain kepada Shafee, banyak lagi pendedahan pemberian wang oleh Najib terdedah kepada umum. Semua wang itu pula dikaitkan dengan dana 1MDB yang dilencongkan.


Terbaru ini, bagaimanakah seorang Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan boleh menerima RM7 juta daripada seorang Perdana Menteri?


Kenapa wang tersebut diberikan melalui cek peribadi daripada Najib sendiri kepada Ketua Pengarah berkenaan?


Apakah tujuannya? 


Adakah pemberian wang itu dalam pengetahuan Kementerian Pertahanan, Menteri Pertahanan atau Panglima Angkatan Tentera?


Kepada siapa wang tersebut diagih-agihkan dan adakah anggota perisikan Kementerian Pertahanan tahu mengenai wang tersebut?


Oleh kerana wang RM7 juta itu didakwa diberikan kira-kira sebulan sebelum PRU 2013 lalu, adakah ia mempunyai kaitan dengan  pilihanraya atau berkaitan undi-undi pos daripada tentera?


Mungkinkah ia juga berkenaan perancangan perkara lain yang melibatkan pilihanraya 2013 yang hanya Najib dan Ketua Pengarah Perisikan Tentera saja merancangnya?


Kini, persoalan juga timbul, siapa lagi yang turut menerima wang juta-juta daripada Najib?


Adakah perisikan lain juga turut menerima wang daripada Najib?


Jawab, jawab, jawab Najib...lepas bercuti di Bali dan Perth, takkan masih dengan stail lama berdiam diri lagi? (ShahbudinHusin 06/07/2017)

191 comments:

 1. Najip adalah baruah


  Najip adalah penyanun  Najib adalah ketua evangelisy
  Najib cilaka

  ReplyDelete
  Replies
  1. Assalamualaikum,,

   Surat terbuka TGHH menyentak hampir semua orang yang selama ini leka dengan keghairahan mahu mensabitkan Najib dengan salah urus 1MDB.Keputusan PAC terutamanya mengenai tidak adanya Najib dalam senarai tertuduh kerana ketiadaan bukti tidak diterima oleh kebanyakan penuduh tegar yang diketuai oleh Mahathir.Sekalipun kenyataan itu dikeluarkan sendiri oleh naib pengerusi PAC, Dr.Tang Sing Giow, MP DAP tetapi oleh kerana ianya tidak mengikut selera PH, maka ia tidak diterima.

   Tiba tiba bila DoJ menjalankan siasatan mengenai salah urus 1MBD, ramai pula yang melompat kegembiraan.Walaupun DoJ tidak mengaitkan Najib tetapi Mo1 yang digunakan oleh DoJ mendapat reaksi positif dari PH, mereka tetap mahu mensabitkan Najib dengan 1MDB.

   Inilah makna sebenar kepada kata kata TGHH bahawa kita patut menerima keputusan siasatan dalam negeri walaupun buruk mana sekali pun daripada t meminta pihak luar meneruskan siasatan untuk mensabitkan sesuatu yang tidak boleh kita buktikan kepada penyiasat dalam negeri.

   PAC ialah badan penyiasatan dalam negeri yang tidak diterima keputusannya tetapi DoJ ialah badan asing yang menyiasat sesuatu yang tidak ada kena mengena dengan negara kita, tetapi merasakan mereka saja betul, PH dengan pantas menerima keputusan DoJ sebagai betul, lapuran DoJ menyebut Mo1 maka cepat cepat PH menekan Najib dengan soalan siapa Mo1?

   Itulah keghairahan PH untuk mensabitkan Najib dengan 1MDB sekaligus mahu menggunakannya sebagai modal meraih undi di PRU 14.Dalam keghairahan itu kita juga mendengar bagaimana beberapa wakil PH telah terbang ke Amerika menemui DoJ dan dalam pertemuan mereka ini tersebar cerita bagaimana nama Najib dibawa bersama untuk dimasukkan ke dalam keputusan DoJ, cuma sehingga kini masih belum ada nama Najib, tapi mereka masih belum berhenti berusaha.Tetapi siapa tahu Mo1 itu mainan PH dan DoJ?

   Saya percaya sesuatu mengenai ini sudah sampai ke pengetahuan TGHH sebab itu beliau menulis surat terbuka khusus untuk parti parti PH yang sedang berada dalam mood terlalu ghairah sekarang ini.Perlu juga diingatkan TGHH bagi yang mengenali beliau bukan jenis manusia yang suka cakap sia sia.Setiap sepatah perkataan yang disebutnya satupun tiada yang sia sia.Kalau dulu dia bercakap mengenai calon PKR yang jual pil kuda, memamg betul dan kalau sekarang ini beliau mengingatkan agar jangan jual kehormatan negara dengan mengundang campur tangan asing, maka perlu diberikan perhatian, jangan sampai menyesal nanti.

   Pendaknya, surat terbuka TGHH sebenarnya satu ingatan agar jangan jual kehormatan negara, sebelum memuji DoJ sebagai badan yang tak boleh dijual beli, terima PAC terlebih dahulu, apatah lagi PAC diketuai oleh ahli pembangkang juga.Tak perlu memuji DoJ lebih lebih konon, kerana disebalik semuanya itu mereka sangat berminat untuk campur tangan kalau diundang dan ada yang boleh menguntungkan mereka.

   Itu ingatan TGHH kepada semua, urusan negara kita biar kita urus sendiri,1MDB cuma satu dari 1001 macam kepincangan BN buat masa sekarang, jadi kenapa fokus kepada 1MDB semata dan lupakan yang lain?

   Delete
  2. Kawan kawan   TUNGGU PENGUMUMAN SINGAPURA


   PEGAWAI YG DI PENJARA ALAN BUKA MULUT   DALANG SEBENAR PINDAH DUIT CURI 1MDB ADALAH   JENG JENG....   habislah ketua evangelisy Malaysia...


   Gabenor bank singapore akan umum sebentar lagi..

   Mana nak.letak muka si bijan nanti


   Malu lah ngaku melayu..

   Pegi New York org tanya kamu malysian?

   Kami jawab no ! we are malaysiaL   All becos of najip

   Delete
  3. Datuk Zaid Ibrahim antara ahli pilitik jenama katak. Dia melompat parti sana-sini. Google saja akan tersenarailah parti-parti yang pernah disertai, malah yang diasaskannya. Selain Umno, parti-parti lain rekod keahliannya sekadar touch & go saja.

   Kini Zaid bersama Dap.

   Pada era kini, ketika kerier politiknya sudah dihujung zaman, Zaid masih mencari lime light; cuba menyerlahkan identiti politik kontemporari dengan mendokong tema dan idea liberal. Zaid sedang memacu sokongan multi religi dan multi racial.

   Namun secara keseluruhannya selama 40 tahun berpolitik, prestasi dan pencapaian Zaid agak sendu dan suam-suam kuku saja.

   Zaid banyak mengeluarkan pandangan liberal sejak keluar Umno. Malah, rajin menulis juga mengenai pandangan liberalnya. Zaid banyak mengkritik kerajaan sejak terpinggir sebagai Menteri JPM ketika era Pak Lah.

   Cuma Zaid sekarang sudah macam ketagih meliberalkan semua perkara, terutama apa saja yang dilihatnya berbau Islamik.

   Terbaharu, Zaid dalam keadaan mabuk ketupat raya – mencela pilot Air Asia dalam isu meminta penumpang berdoa ketika berdepan masalah teknikal.

   Kejadian yang dirujuk Zaid membabitkan pesawat AirAsia X penerbangan D7237 dari Perth ke Kuala Lumpur, semalam.

   Isu ini menjadikan tahap ketaksuban Zaid pada liberalisme terseret ke tahap paling rendah. Berdoa sewaktu detik cemas pun pun dikritiknya. Seolah-olah pilot yang bertugas hanya menggoyangkan kaki dalam kokpit dan berdoa saja ketika mengendalikan detik kritikal.

   Zaid barangkali lupa, dalam suasana pesawat bergoncang seperti mesin basuh akibat kerosakan enjin, pilot yang dikritiknya berjaya mengendalikan penerbangan berpatah balik dengan jayanya.

   Pesawat selamat mendarat pada 10.00 pagi di Perth setelah berpatah balik selepad 90 minit berlepas.

   Zaid barangkali tidak faham peranan doa dalam semua agama. Doa bersifat menenangkan diri. Memandangkan gegaran enjin sangat kuat, pilot cuba menenangkan penumpang dengan pesanan berdoa. Ini bagi mengawal rasa panik.

   Delete
  4. Jawab la.woi
   7juta woi

   Harakah bodoh piang jawab
   Woi editor utusex meloya dah bakrap   Jawab la woi   Delete  5. 5juta turun jalan raya

   Di sokong juga ahli UMNO
   5juta tak tahan dah


   Turun jalan raya
   Secara nahip pun bak turun
   Tolak kleptomania
   Delete
  6. Kritikan dangkal Zaid ditegur Ahli Parlimen Pasir Mas (PAS), Nik Abduh Nik Aziz.

   “Saya doakan supaya bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim diberi kesedaran mengingati dan berdoa kepada Tuhan ketika berdepan kecemasan seperti insiden menimpa pesawat AirAsia X di Australia, kelmarin,” kata Nik Abduh.

   Kenyataan Nik Abduh merujuk pada kritikan Zaid terhadap tindakan pilot AirAsia.

   Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat itu berkata, Zaid tidak sepatutnya mempersoalkan tindakan juruterbang itu kerana menjadi lumrah manusia berdoa kepada Tuhan memohon bantuan ketika berdepan musibah.

   “Saat bersabung nyawa disapa takdir (diberi ujian) adalah saatnya Allah tunjukkan kepada manusia hakikat kehidupan. Mereka perlukan Allah. Allah-lah empunya langit bumi dan segala kejadiannya.

   “Saya doakan saatnya nanti, fitrah Zaid akan tersembul keluar. Biar Allah tunjukkan dengan hikmat-Nya bahawa untuk menagih harapan hidup dan umur lebih panjang, dia akan dipaksa fitrahnya untuk turut berdoa kepada Tuhannya,” tulisnya di Facebook.

   Apa hal Zaid? Berdoa pun isukah? Kalau ada penumpang yang free thinker, mereka boleh berdiam diri. Tidak ada paksaan. Pilot menjalankan tugasnya menenangkan penumpang.

   Apa yang bebal sangat dengan berdoa?

   Apakah ahli politik tidak pernah berdoa? Apakah ahli politik perlu menjadi imam dan paderi sahaja kalau mereka memilih untuk berdoa?

   Apakah sebagai ahli politik Zaid tidak pernah berdoa? Terutama ketika bersama Umno, Kita dan PKR?

   Kalau tidak pernah berdoa, maka karma kesombongan pada Tuhanlah yang menjahanamkan kerjaya politiknya selama ini.

   Sekiranya pernah berdoa – apakah adil apabila orang berkata: “Zaid, kalau kau nak berdoa dalam majlis politik, baik kau jadi imam saja!

   Delete
  7. Alahurabi
   Najip kapla babi
   Setiap hari mencuri
   Habis murtad laki bini
   Turun 5juta
   Delete

  8. Alahurabi
   Najip ketua evamgilisi
   Bikin rakyat buta hati
   Di suap makan minum dgn babi   Habis 7juta duit 1mdbbbb   Turun 5 juta

   Delete
  9. "Assalamualaikum,,,

   Apa lagi nak tulis? Apa lagi nak kata.Dahpun tulis pasal keazaman PH nak jatuhkan Najib dan kesediaan GS( Gagasan Sejahtera) menggantikan BN, tetapi ada lagi penggila PH yang ghairah kata PAS pertahankan Najib sungguh sungguh.Apa kejadahnya pertahankan Najib kalau BN mahu diganti? Lawaklah pula! Diingatkan agar jangan bawa masuk campurtangan asing tapi bermati matian pengila PH pertahankan kenyataan Mo1 DoJ bagi menunjukkan itu Najib tetapi kesimpulan ahli parti sendiri. Dr.Tan diputar belit ke sana sini untuk terus menjadikan saman dan penemuan DoJ yang masih belum pastipun sebagai bahan kempen untuk PRU 14.PH nak apa, nak menang?

   ita sudahpun mengatakan keinginan kita dalam GS untuk mengambil alih semuanya dari BN, bukan setakat menjatuhkan Najib semata tetapi ada pulak si gila entah dari mana mana kata PAS bersungguh sungguuh pertahankan Najib? Tak kebulur lagi kita ahli PAS nak kekalkan Najib sebagai PM.
   Cuma apa yang sengaja TIDAK MAHU DIFAHAMI OLEH pengila pengila PH ialah penolakan Najib sebagai PM itu total, bukan setakat Najib sahaja tetapi semua perkara yang berkaitan dengan pemerintahan negara.Dan pengambil alihan tu kita harap dan berdoa dapat dilakukan pada PRU 14.Sebelum itu apa jua perkara yang boleh kita sokong kita akan sokong demi kebaikan semua.Jadi pada yang waras, mereka akan dapat memahami kenapa ini berlaku tetapi kepada yang GILA atau gila gila, itu sajalah yang dapat mereka katakan, PAS pertahankan Najib,hu,hu,hu....

   Perkembangan terbaru memperlihatkan bagaimana siri rampasan dan saman DoJ menarik perhatian PH, semua parti dalam PH sibuk dengan DoJ dan Mo1 tanpa banyak soal kenapa DoJ menggunakan istilah Mo1 itu.Tanpa sedar istilah itu mungkin merupakan campur tangan asing yang didorong oleh keghirahan PH.

   PH mahu DoJ terus menyaman 1MDB bukan kerana penyelewengan yang mereka lakukan sangat tetapi kerana mahu Najib diheret ke dalamnya sesudah Dr Tan Sing Giow kata tak ada bukti Najib terlibat.Oleh kerana Dr. Tan yang berpeluang mengaitkain Najib enggan melakukan maka PH kini beralih sepenuhnya kepada DoJ untuk melakukan mereka "a favour".

   Lain perkara boleh belit, no hal, itu kata pengila PH yang sedang ghairah gila.......

   Delete  10. Haji hadi bersubahat dgn pencuri

   Selurh ahli pas diminta mengerti   Najip itu adalah ketua segala wali   Yang membantu rakyat dgn brim setiap hari
   Wajiblah sokong kata haji hadi
   Kerana ini perintah dari nabi


   Mencuri itu amalan biasa puak wahabi   Jangan di soal mana pergi wang 1mdb
   Rakyat semua marilah kita sama.sama makan babi   Sebab ketua perisik pun bedal juga langsung tak peduli

   5juta jalan raya
   Cukup cukup cukup angota keselamtan negara   Bersubahat bukan nak berperang d hutan lara
   Tapi membabi sama najip di atas kantong pusaka   Inilah perisik babi puaka

   Delete
  11. Di dalam tulisan beliau semalam, 22 Jun 2017, Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad, menyebut: “Pembangkang mungkin terpaksa menghadapi kemungkinan pilihan raya diisytiharkan batal dan tidak sah jika BN kalah dengan jurang yang tipis. Atau, kerajaan akan enggan mengaku kalah. Pembangkang akan dituduh menipu. Tiada bukti diperlukan untuk kerajaan mengisytiharkan ini. Para pembuli BN bersedia untuk mewujudkan ketidakstabilan. Atas asas ini boleh ada satu perisytiharan darurat dan Parlimen akan digantung. Kerajaan berbentuk “Mageran” (Majlis Gerakan Negara) akan ditubuhkan dan negara akan diperintah secara perintah mutlak seperti yang berlaku pada 1969.”

   (Teks sebenar tulisan Tun Dr Mahathir di dalam bahasa Inggeris: “The opposition may have to face the possibility of the election being declared null and void should the BN lose by a small margin. Or, the Government will refuse to admit defeat. The opposition would be accused of cheating. No evidence would be needed for the Government to declare this. The bullies of the BN will be ready to create instability. On this basis there could be a declaration of a state of emergency and Parliament would be suspended. A “Mageran” (Majlis Gerakan Negara – National Operations Council) form of Government would be installed and the country would be ruled by decree as happened in 1969.”)

   Tulisan Tun Dr Mahathir ini mengingatkan saya kepada ucapan Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, di Singapura pada 10 Disember 2014 lalu yang turut menuduh BN tidak akan menyerahkan kuasa jika ia mengalami jika BN kekalahan.

   Ucap Lim Guan Eng: “Kita tahu bahawa BN adalah jenis yang tidak berpuas hati jika kalah. Mereka adalah jenis yang sangat tidak berpuas hati jika kalah dan mereka tidak akan menyerahkan kuasa dengan mudah. Sekarang, apa akan berlaku jika mereka enggan menyerahkan kuasa? Dan saya fikir ini adalah satu soalan yang sangat penting dalam minda rakyat, terutamanya dalam pilihan raya lepas bila kita menang mandat popular tetapi bukan bilangan kerusi, kita boleh lihat kacau-bilau besar jika isu ini timbul. Sekarang, jika kita mendapat kuasa, di dalam kedua-dua dari segi undi popular, maknanya tentunya undi popular, tetapi (juga) dari segi bilangan kerusi, dan kemudian kita tidak dibenarkan untuk mengambil-alih kuasa, saya fikir perkara ini mesti diselesaikan di jalan-jalan raya dan ia akan diselesaikan di jalan-jalan raya.”

   (Teks sebenar ucapan Lim Guan Eng di dalam bahasa Inggeris: “We know that BN are sore losers. They are really sore losers and they will not give up power that easily. Now, what will happen if they refuse to give up power? And I think this is one very important question in people’s minds, especially in the last election when we won the popular mandate but not the number of seats, we can see the huge mess if this issue comes out. Now, if we win power, both in terms of popular votes, that means the popular votes, but (also) in terms of the number of seats, and then we are not allowed to take power, I think the matter has to be resolved on the streets and it will be resolved on the streets.”)

   Jika dibandingkan antara tulisan Tun Dr Mahathir dan ucapan Lim Guan Eng maka ternyata kedua-duanya mempunyai tema yang sama, iaitu kononnya PH akan menang di dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 dan kononnya BN tidak akan menyerahkan kuasa. Apa yang berbeza adalah mengikut Tun Dr Mahathir, bila ini berlaku, pihak BN yang akan membuat kacau tetapi mengikut Lim Guan Eng, bila ini berlaku, pihak PH yang akan membuat kacau, dengan turun di jalan-jalan raya.

   Mungkin sahaja Tun Dr Mahathir belum mengetahui perancangan yang sudah lama ada dalam fikiran Lim Guan Eng bila beliau meluahkan apa yang ada dalam fikiran beliau semalam, tetapi jelas di sini bahawa Lim Guan Eng jauh lebih samseng berbanding Tun Dr Mahathir kerana sanggup merancang untuk melakukan sesuatu demi kuasa berbanding Tun Dr Mahathir yang tiada perancangan itu.

   Delete
  12. Mustahil akan berlaku?..

   Delete  13. Duit rezab pemang ada 2b   Duit rezab Selangor ada 4.5b


   Sokonglah DAP d pemang   Sokonglah. PKR di SELANGOR


   banyak betul kerajaan dap pkr boleh simpan duit. Selamat rakyat Penang aelamgor bawah dap dan pkr
   Undi. Dap pkr demi kebahagiaan semua

   Delete
  14. Apa pun, tulisan Tun Dr Mahathir dan ucapan Lim Guan Eng ini adalah terlalu jauh ke hadapan seumpama pepatah Inggeris, mengira anak-anak ayam sebelum mereka menetas (“counting one’s chickens before they hatch”).

   Walhalnya, baru di dalam keluaran akhbar mingguan The Edge Malaysia 19-25 Jun Strategis DAP, Liew Chin Tong, mendedahkan pelbagai permasalahan besar yang melingkari PH, khususnya masalah kepimpinan, termasuk untuk menentukan “siapa akan jadi PM?”, masalah penawaran dasar-dasar bersama, masalah penurunan tahap sokongan pengundi bukan Melayu, khususnya pengundi Cina, dari 85% ke 65%, dan masalah ketidakpercayaan antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tun Dr Mahathir serta orang-orang mereka.

   Persoalannya sekarang ialah antara ketiga-tiga ramalan ini, ramalan siapakah yang lebih berwibawa: Ramalan Tun Dr Mahathir dan ramalan Lim Guan Eng yang menyatakan PH akan memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 atau ramalan Liew Chin Tong yang menyatakan sangat sukar untuk PH memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14?

   Apa yang paling jelas ialah para pemimpin PH ini sememangnya kaki bertelagah sesama sendiri sehinggakan di dalam isu peluang untuk PH memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14, dan isu apa akan berlaku jika PH memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14, pun mereka boleh bertelagah.

   Delete
  15. Istilah MO1 tidak perlu dipertikaikan kerana MO1 bukan orang yg disaman..sama juga istilah 1mdb 1 dan 1 mdb2...
   Clue yg jelas telah diberikan oleh DOJ...orang low IQ jer tak paham siapa MO1 dan kenapa istilah ini digunapakai...

   Delete
  16. Nama penuh parti PAS pada masa ditubuhkan di dalam Bahasa Malaysia ialah “Persatuan Islam Se-Malaya” (bermula dari Perjumpaan Alim Ulama' Se-Malaya Kali Ke-3 pada 24 November 1951).Tahun 1958 nama digunakan adalah “Persatuan Islam Se-Tanah Melayu” (bermula dari Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Ke-7 pada 25, 26 dan 27 Disember 1958).

   Kemudian tahun 1972 digunakan nama “Parti Islam Se-Malaysia” (bermula dari Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Ke-18 pada 28 dan 29 Julai 1972).

   PAS tidak mempunyai nama penuh di dalam Bahasa Inggeris, tetapi di awal penubuhannya ia sering dirujukkan sebagai “Pan-Malayan Islamic Party”. Bagaimanapun, bila nama penuh PAS di dalam Bahasa Malaysia diubah menjadi “Persatuan Islam Se-Tanah Melayu”, Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Agung PAS pada 25 Januari 1959 telah bersetuju bahawa nama penuh PAS di dalam Bahasa Inggeris ialah “Islamic Party of Tanah Melayu”. Bila nama penuh PAS di dalam Bahasa Malaysia diubah menjadi “Parti Islam Se-Malaysia”, nama penuh PAS di dalam Bahasa Inggeris juga berubah menjadi “Islamic Party of Malaysia”.

   Oleh itu bagi mereka yang menyebar maklumat kononnya PAS adalah “Pan-Malayan Islamic Party” adalah mereka yang buta maklumat dan ketinggalan maklumat selama 58 tahun.

   PAN sesuai dengan singkatan PARTI AMANAH NEGARA.

   Kedua

   Pada pilihanraya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar rata-rata media mengunakan perkataan PAN merujuk kepada "Parti Amanah Negara" (PAN). Media lebih selesa dengan perkataan tersebut sehingga pihak AMANAH (PAN) mengeluarkan kenyataan rasmi mengatakan parti mereka adalah AMANAH bukan singkatan PAN.

   Walau bagaimanapun ada akhbar tidak edah rayuan daripada parti AMANAH (PAN) berkenaan.
   Parti AMANAH (PAN) ini menjadi kontroversi semenjak awal penubuhannya 16 Sepetmber 2015 lagi apabila logo partinya hampir sama dan dikatakan meniru logo sebuat stesyen TV IMAYAM.

   Delete
  17. Parti islam semalaysia di panggil PAS...orang Pas sendiri buta tiada huru I yg bemaksud islam dalam nama PAS..jadi singkatan parti islam semalaysia ialah PIS...kalo PAS bukan parti islam ..Parti Agama semalatsia..

   Delete
  18. 6 July 2017 at 08:55

   Fatwa2 PAS yang lari dari ajaran Islam . DOA BN KO , KO BN
   PAS = Parti Ajaran Sesat

   bila dah tak dapat nilaikan Haq dan Batil
   PAS = Parti Akal Sempit

   Bila dah dapat DEDAK dan BijaN
   PAS = Pasti Aku Setuju

   Scandal porno Mr Spender . Masih ingat lagi ?
   PAS = Pakaikan Aku Spender

   Delete
  19. Kenape tiba tiba jadi baik sangat nih? Dulu dok maki hamum umno tiba tiba tekan brek?
   Orang buta pun boleh nampak ada babi yg melintas didepan kereta.
   Dasar munafik lidah bercabang mengaku islam tapi makan duit haram!!.,,,

   Delete
  20. Cedok pakcik otoman

   Pas = past (dah lepas)
   Pis = piss (kencing)
   Pus = Pussy ( kelentit)   Delete
  21. .
   .

   AWAS !!

   ANJING HA HA bawa wabak ..   Delete
  22. Penggunaa singkatan PAN merujuk Parti Amanah Negara juga boleh menjadi KUALI mengikut Bahasa Inggeris. "Parti Kuaali" sesuatu nama yang mengaibkan mengikut pandangan masyarakat Melayu Islam dan membuatkan AMANAH (PAN) tidak disenanagi, apatah lagi pimpinan adalah pengkhianat perjuangan Islam, malah jual bangsa Melayu sendiri terutamanya bila mereka sanggup di'perhamba'kan oleh DAP.
   Pada PRK Kuala Kangsar, Prof. Dr. Ahmad Termizi Ramli calon AMANAH (PAN) enggan dipanggil sebagai PAN kerana ia lebih menyerupai maksud kayu dalam sebutan kaum Cina. Atau boleh juga bermaksid bekas atau alas kayu untuk tapak pasul bunga atau tempat letak kuali.

   Bayangkanlah jika masyarakat termasuk penyokong pembangkang berulang kali panggil PAN dan bukan Amanah, silap hari bulan ia memang akan menjadi macam tunggul kayu iaitu bahasa berlapik orang Melayu untuk bodoh.

   Lebai rasa sesuai PAN adalah singkatan untuk PARTI AMANAH NEGARA kerana memang mereka adalah dikalangan mereka yang bodoh menjual agama untuk kepentingan duniawi. Sanggup gadai prinsip keMelayuan atas dasar nak dapat undi bukan Melayu.

   Delete
  23. Laporan Kajian Kebolehlaksanaan Projek Terowong Bawah Laut Pulau Pinang menghubungkan tanah besar ke bahagian pulau menelan lebih hampir 61 kali ganda lebih mahal daripada projek hampir sama di Kanada.

   Memetik pengakuan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemudahan Awam dan Pengangkutan Pulau Pinang, Lim Hock Seng, kajian kebolehlaksanaan, reka bentuk terperinci dan kajian impak alam sekitar bagi projek terowong negeri berharga RM305 juta.

   Bagi kos kajian kebolehlaksanaan, RM31.269 diperuntukkan bagi kajian pembinaan tiga jalan raya utama untuk ke terowong berkenaan dan RM20 juta lagi bagi kajian untuk membina terowong berkenaan.

   "Menjadikan jumlah kajian kebolehlaksanaan RM51.269 juta iaitu 0.93 peratus daripada kos pembinaan," kata Hock Seng.

   Walaubagaimanapun, jumlah berkenaan adalah 61 kali ganda lebih tinggi berbanding projek sama yang lebih panjang di Kanada.

   Delete
  24. Timbalan presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menjawab serangan Ketua Pengarah JASA, Datuk Puad Zarkashi, tetapi tidak menyentuh tindakan Puad menggunakan nama Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang Puad untuk menyerangnya.

   Tuan Ibrahim berkata jika Puad begitu yakin tidak ada salah laku dalam 1MDB, kerajaan perlu mendedahkan laporan audit 1MDB.

   "Apakah komen dan kesimpulan utama yang dibuat oleh Ketua Audit Negara mengenai audit 1MDB?

   "Apakah laporan audit itu berjaya disiapkan dengan semua dokumen yang lengkap?

   "Apakah setiap transaksi kewangan 1MDB ke luar negara dapat diperiksa oleh Jabatan Audit Negara dengan pernyataan bank antarabangsa yang melibatkan 1MDB?" tanya Tuan Ibrahim dalam satu kenyataan.
   Dalam kenyataannya, Tuan Ibrahim juga bertanya sama ada PAC dapat mewawancara ahli perniagaan Pulau Pinang Low Taek Jho, yang didakwa oleh DOJ sebagai dalang dalam skandal 1MDB.

   "Mengapa sehingga kini kerajaan Malaysia dan perdana menteri sendiri tidak menfailkan saman terhadap Sarawak Report mahupun Wall Street Journal atas fitnah-fitnah terhadap 1MDB sekiranya ia betul fitnah?

   "Semua persoalan di atas adalah pertanyaan biasa yang menjadi persoalan di kalangan rakyat," katanya.

   Tuan Ibrahim berkata PAS tidak berhasrat utk menuduh sesiapa terlibat, kerana menurutnya, seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan ianya bersalah.

   Delete
  25. Keputusan penarikan semula kelonggaran syarat berkaitan Bahasa Melayu untuk sebarang jawatan dalam perkhidmatan awam dilihat sebagai satu keputusan yang tepat dan berani.

   Presiden Pertubuhan Doktor-doktor Islam Malaysia (Perdim) Datuk Dr Ahmad Shukri Ismail berkata beliau menyokong penuh keputusan itu dan menegaskan bahawa tidak sepatutnya ada kompromi dalam syarat berkaitan Bahasa Melayu.

   “Saya menyokong penuh keputusan tersebut dan berterima kasih kepada Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Kabinet atas keprihatinan dan ketegasan mereka.

   “Amat penting untuk anak-anak muda kita kenal dan fasih Bahasa Melayu kerana ia menunjukkan rasa cinta dan hormat mereka kepada negara dan juga Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi.

   Beliau turut menegaskan sekiranya ada perubahan yang ingin dilakukan terutamanya perkara yang termaktub dalam perlembagaan negara, ia mestilah dibentangkan dahulu kepada Kabinet.

   Timbalan perdana menteri semalam mengumumkan Kabinet memutuskan untuk menarik balik kelonggaran syarat kelayakan lulus dengan kepujian Bahasa Melayu peringkat Sijil Pelajaran Malaysia bagi lantikan kontrak Pegawai Perubatan Gred UD41.

   Menurut Ahmad Zahid Bahasa Melayu adalah Bahasa Kebangsaan dan merupakan bahasa rasmi Persekutuan, selaras dengan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan Akta Bahasa Kebangsaan.

   Menyuarakan pendapat yang sama, Felo Utama Institut Kajian Etnik di Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Datuk Dr Teo Kok Seong berkata keputusan itu bertepatan dengan usaha dan dasar kerajaan yang mendukung Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

   Katanya adalah menjadi keutamaan bagi setiap warganegara Malaysia untuk memartabatkan Bahasa Melayu dan perkara itu perlu sentiasa dihormati.

   "Saya sokong keputusan yang menetapkan syarat lulus Bahasa Melayu dalam semua jawatan. Jika mereka tidak mengambil kertas Bahasa Melayu Sijil Pelaran Malaysia (SPM), mereka perlu menduduki mana-mana peperiksaan Bahasa Melayu yang setaraf dengan SPM,” jelasnya.

   Sementara itu Timbalan Presiden Pertubuhan Cendekiawan dan Profesional Malaysia (CenPro) Razak Rashid Ghows dalam kenyataannya berkata, satu sistem pengauditan hendaklah dilakukan bagi memastikan pelaksanaan Bahasa Melayu sebagai syarat pengambilan jawatan meliputi semua jawatan pada semua peringkat dalam pentadbiran kerajaan.

   Beliau turut menyeru Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk mengambil tindakan tegas dan proaktif bagi memastikan penggunaan Bahasa Melayu yang betul dalam kalangan pegawai dan kakitangan kerajaan di semua sektor.

   “Kami juga menyambut baik keputusan yang memberi peluang kedua kepada Pegawai Perubatan Kontrak untuk mengambil peperiksaan Bahasa Melayu secara tunggal seperti yang diumumkan timbalan perdana menteri,” katanya.

   Razak dalam kenyataan yang sama turut mencadangkan agar syarat kelulusan Bahasa Melayu pada masa hadapan ditingkatkan kepada sekurang-kurangnya kelulusan di peringkat kepujian atau kredit bagi memastikan kemampuan pegawai perubatan menguasai Bahasa Melayu lisan dan penulisan dengan baik.

   Delete
  26. Bagi Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali, Pakatan Rakyat masih 'wujud' dalam kerajaan negeri.

   "Dalam konteks kerajaan negeri, Pakatan Rakyat masih wujud kerana ia mandat yang diberikan oleh rakyat. Sebagai menteri besar Selangor, saya perlu membawa mandat itu," katanya kepada pemberita di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

   Beliau sebelum ini menafikan mahu menangguhkan usaha membentuk perikatan Pakatan Harapan (HARAPAN) peringkat negeri dengan menunjukkan ia telahpun wujud.

   "Dalam konteks politik, sudah tentu, kita membangunkan HARAPAN."

   Bagaimanapun, Azmin menekankan keutamaan sekarang adalah memastikan mereka mencapai kesepakatan peringkat nasional dan negeri untuk berdepan pilihan raya umum berbanding menumpukan kepada struktur HARAPAN.

   "Walau di peringkat kebangsaan, kita belum selesaikan struktur itu. Kita belum tahu siapa pengerusi HARAPAN, biarlah struktur nasional selesai sebelum peringkat negeri," jelasnya.
   Ditanya bagaimana dua gabungan wujud di Selangor, Azmin menjawab: "Mengapa tidak?"

   "Kami bekerja dengan baik sejak tiga tahun yang lalu kerana ia mandat oleh rakyat, siapa saya hendak menolak? Saya perlu membawa mandat rakyat," ujar beliau.

   Delete
  27. Hasil dari usaha itu, kebanyakan PPA yang sebelum ini adalah berat sebelah kini lebih adil malah analisa bank pelaburan turut mengesahkan dalam laporan mereka, perjanjian menyebelahi syarikat konsesi bagi IPP hanya tinggal sejarah.

   Untuk makluman Rafizi, penjimatan dari kadar PPA yang lebih adil kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan subsidi gas Petronas sekaligus kepada kerajaan, diunjurkan bernilai hingga RM200 bilion bagi tempoh 20 tahun akan datang.
   Hasil dari usaha ini amat ketara hari ini. Berbanding mencatatkan kerugian dan memerlukan bantuan kerajaan sebagaimana berlaku pada masa lampau, terma dan kadar PPA yang adil di mana melibatkan 40 peratus dari kos, kini menyumbang kepada TNB yang turut mencatatkan keuntungan berbanding sebelum ini.

   Manakala bil subsidi gas Petronas bagi 2015 adalah satu pertiga dari apa yang perlu ditanggung pada 2012, penjimatan sebanyak RM10 bilion.

   Penjimatan besar ini dibelanjakan bagi pembangunan dan kebajikan yang memanfaatkan rakyat di kala kerajaan mengekalkan kadar elektrik rendah untuk semua.

   Itu antara sebab mengapa sejak 2013, pembangkang tidak lagi bercakap mengenai perjanjian berat sebelah IPP berikutan kerajaan hari ini telah menyelesaikan masalah legasi yang bertahun lamanya melalui 1MDB.

   Tender terbuka antarabangsa

   Lanjutan dari itu, Edra telah dijual oleh 1MDB kepada pelabur asing melalui tender terbuka antarabangsa. Hari ini, 1MDB tidak lagi mempunyai sebarang kaitan perniagaan dengan Edra.

   Delete
  28. Ahli Parlimen Sungai Siput dari PSM, Dr D Jeyakumar memfailkan saman fitnah ke atas Ahli Dewan Undangan Negeri Sungkai dari DAP, A Sivanesan di Mahkamah Tinggi Ipoh.

   Tindakan tersebut dibuat lebih sebulan selepas Jeyakumar menuntut permintaan maaf daripada Sivanesan kerana didakwa membuat keraguan dalam tindakan pengisytiharan harta.

   Jeyakumar, dalam kenyataan hari ini berkata, peguamnya menghantar surat tuntutan kepada Sivanesan pada 23 Mei tetapi wakil rakyat DAP itu dalam jawapan pada 29 Mei yang lalu menegaskan tidak memfitnah.

   Jeyakumar menambah, sebelum memfailkan saman itu, beliau telah meminta beberapa pemimpin DAP untuk campur tangan tetapi tidak berjaya.

   "Saya telah hubungi Ahli Parlimen Beruas dari DAP Ngeh Koo Ham dan Ahli Parlimen Batu Gajah V Sivakumar untuk menasihati Sivanesan agar memohon maaf dan menarik balik kenyataannya.

   "Selepas itu, saya hubungi Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong dan Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke meminta campur tangan dan menyelesaikan isu ini kerana saya tidak mahu mengheret Sivanesan ke mahkamah.

   Delete
  29. Ahli Parlimen Kelana Jaya dari PKR, Wong Chen mendedahkan laporan audit pejabatnya bersama-sama dokumen sokongan kepada umum selepas perbelanjaan komuniti kawasannya dibekukan oleh kerajaan Selangor.

   Beliau berkata, pihaknya menulis surat kepada kerajaan negeri untuk mendedahkan laporan itu sekali lagi sekiranya tidak mendapat jawapan berkenaan pembekuan akaun tersebut menjelang 30 Jun yang lalu.

   "Pejabat saya berdepan lima bulan yang amat sukar. Kami terlibat dalam pertikaian dengan kerajaan negeri Selangor mengenai isu audit.

   "Ada yang bertanya, mengapa saya dedahkannya kepada umum? Saya uruskan pejabat secara bersih...Semua kertas kerja yang kami sediakan mengenai dasar awam berkisar mengenai akauntabiliti dan ketelusan.

   "Saya ingin teruskan ini, ketepikan privasi saya mengenai perkara ini...Adalah menjadi kewajipan saya untuk menyelesaikannya secara terbuka dan telus," katanya dalam video yang dimuat naik ke Facebooknya, hari ini.

   Delete
  30. Kerajaan Kelantan tidak pernah mengarahkan sebuah syarikat mengutip wang bagi melaksanakan projek dagangan karbon di negeri tersebut.

   Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob turut menasihati mana-mana pihak yang telah membuat bayaran kepada syarikat tersebut supaya tampil membuat laporan kepada pihak berwajib.

   “Kerajaan negeri membuat penegasan bahawa kami tidak pernah mengarahkan atau meminta syarikat Climate Protector Sdn Bhd atau mana-mana syarikat mengutip wang untuk melaksanakan projek karbon trading (dagangan karbon) tersebut.

   “Kerajaan negeri amat mengharapkan sesiapa yang membuat apa jua bayaran agar dapat membuat laporan polis supaya siasatan dapat dijalankan oleh pihak berwajib,” kata Ahmad dalam kenyataannya hari ini.

   Semalam, Anggota Dewan Undangan Negeri Salor Datuk Husam Musa menggesa Bank Negara mengambil tindakan tegas terhadap syarikat yang beroperasi tanpa kelulusan tetapi memeterai perjanjian dengan kerajaan Kelantan.

   Delete
  31. Selepas 60 tahun merdeka, bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan nampaknya masih diragu-ragu. Paling tidak ada dua kes yang menarik perhatian umum dalam sehari dua ini berhubung bahasa Melayu.

   Pertama, keputusan untuk melonggarkan syarat ke atas pegawai perubatan yang tidak lulus mata pelajaran Bahasa Melayu (BM) di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM); dan kedua, seruan mufti Perlis kelmarin yang menganjurkan agar rakyat tidak mengundi politikus yang tak fasih berbahasa Melayu.

   Dua keadaan tersebut sebenarnya membuktikan satu lagi hal yang lebih mendasar, yakni tentang ukuran jaya atau tidaknya sebuah kebangsaan Malaysia itu sendiri.

   Demikian saya membuka tulisan ini dengan mengambil angka 60 tahun kemerdekaan tanah air, tetapi selama itu tetap ada banyak petanda bahawa barah penjajahan masih belum terhakis habis.

   Bangsa ini nampaknya terus mahu dilatih sebagai bangsa berjiwa hamba oleh pemimpin dan elit politiknya.

   Pelecehan bahasa Melayu hanya sepotong gambaran kepada apa yang mungkin boleh disebutkan sebagai kecurangan terhadap negara ini sendiri.

   Curang jenis ini memang jarang dipandang berat, dan dianggap tidaklah seberat kesalahan korupsi atau jenayah seperti membunuh atau mengedar dadah.

   Tak yakin ciptaan sendiri

   Lantaran itu, menjadi rahsia umum bahawa sikap patriotisme dan cinta bangsa terutama di kalangan politikus hanyalah hiasan luar semata. Ia hanya sebahagian daripada sentimen yang perlu dimainkan untuk memunggah undi, khususnya di kalangan orang Melayu sebagai kaum majoriti.

   Selain soal pelecehan bahasa Melayu, antara rahsia umum yang saya maksudkan ialah ramai kalangan elit politikus, termasuklah yang bertaraf menteri misalnya, tidak mengantar anak-anak mereka ke sekolah kebangsaan.
   Kalau pun tidak hingga ke luar negara, mereka sering mengirim anak-anak ke sekolah antarabangsa yang wujud dalam negara. Apakah itu salah?

   Salah atau tidak bukan persoalannya. Namun sikap elit politik dan pak-pak menteri itu sebenarnya menggambarkan betapa tidak yakinnya mereka kepada sistem pendidikan kebangsaan, walhal sistem itu mereka juga yang menciptakannya.

   Sistem pendidikan kebangsaan sama ada sekolah rendah, menengah dan universiti dalam negara seakan-akan dikhususkan hanya golongan rakyat biasa: anak petani dan nelayan, anak pemandu teksi dan buruh, anak kakitangan awam dan sama sekali bukan untuk anak-anak mereka!

   Semua itu dilakukan bukan lagi secara sembunyi-sembunyi atau malu-malu, bahkan dengan mencolok mata serta bermegah-megah pula.

   Pemikiran jiwa hamba ini tidak lain adalah bagi membuktikan konon anak-pinak elit politiklah yang tetap berdarah biru - meski pendidikan luar negeri sekalipun tak semestinya membuktikan seseorang itu semestinya lebih pintar dan layak.

   Jangan asal namanya luar negeri, maka semua dianggap hebat atau terbaik.

   Rakyat tahu mereka boleh berbuat sewenang-wenangnya kerana mereka mempunyai kuasa dan wang, dan bukan semestinya atas prestasi akademik yang terlalu cemerlang.

   Munafiknya ahli politik

   Pada masa sama, warga maya juga boleh melihat bagaimana dalam maksud penggunaan bahasa yang mudah sekalipun, penguasa elit akan cenderung menulis di media sosial dengan bahasa Inggeris.

   Maksud ayat yang diatur selalunya bukanlah mempunyai konsep pemikiran yang canggih sehingga perlu dipinjam bahasa asing disebabkan tiada istilah asal di dalam bahasa Melayu, tetapi begitulah mainan halus untuk akhirnya bertujuan memperbodoh dan merendah-rendahkan rakyat terbanyak.

   Keadaan ini sesungguhnya ada terbawa-bawa sampai ke dalam sidang parlimen dan kita boleh saksikan betapa cacamarbanya kualiti perbahasan mereka.

   Delete
  32. Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, hanya berdrama apabila mengatakan mahu bersara daripada politik, kata Setiausaha Akhbar Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad.

   Tengku Sariffuddin berkata, tawaran Kit Siang hanyalah cubaan terdesak bagi meraih simpati, namun orang ramai sudah tidak lagi percaya dengan pemimpin DAP itu.

   "Diktator tidak bersara, sebaliknya mereka menyebabkan orang lain yang bersara dan bukannya diri mereka. Mereka hanya menawarkan diri untuk bersara ketika perlu mengalih perhatian daripada kegagalan mereka sendiri.

   "Jelas sekali Kit Siang tiada keinginan mahu menyerahkan pucuk kepemimpinan parti kepada naib pengerusinya, Tan Seng Giaw," katanya seperti dilapor Berita Harian.

   Tengku Sariffuddin berkata, ketika ini situasi yang serius melanda DAP ialah mengenai kedudukan pengesahan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) dan Setiausaha Agung, 'Penang Official No 1', yang mana kedua-duanya tidak diiktiraf oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS).

   "Mungkin Kit Siang mengharapkan pembatalan pendaftaran itu supaya beliau boleh menyingkirkan ahli parti dan separuh daripada delegasi CEC yang diketahui di dalam DAP menentang dinasti Lim dan kediktatorannya," katanya.

   Isnin lalu, anggota parlimen Gelang Patah itu mengumumkan akan memulakan jelajah ke seluruh negara bagi mendapatkan maklum balas mengenai cadangan itu, selain mendengar pandangan berhubung kewajaran Guan Eng meletak jawatan ketua menteri Pulau Pinang.

   Status parti itu dilaporkan berada dalam keadaan tidak menentu selepas pemilihan CEC parti itu yang diadakan pada 2012 dipertikaikan.

   Pada Oktober 2014, Timbalan Pengarah Pendaftar Pertubuhan (ROS) Mohd Norzam Mustapa, menjelaskan pihaknya tidak mengiktiraf pemilihan CEC parti berkenaan.

   Delete
  33. Semasa Dalam PAS, Serang PAS
   Tubuh PASMA, Serang PAS
   Tubuh pula GHB, Serang PAS
   Tubuh pula parti AMANAH (PAN), Lagi serang PAS
   Bukan serang aje, pelari kerusi PAS, curi bangunan, harta PAS termasuk pembaris, kerusi dan meja pasti.
   TIBA-TIBA TANYA KENAPA PAS SERAG KAMI
   TAK SERANG UMNO/BN?
   itu politik "munafik"

   Delete
  34. Kalau ikut Lobai PasCHAI...
   yang ramai tahu fail English...
   dan tak hormat Malaysia law..
   badan kerajaan ROS...
   yang dah daftar AMANAH...
   Disuruh ratib dan zikir...
   PAN itu kuali...
   PAN arabic mati...

   Maka nama Parti yang ada PAN..
   Hanyalah Pas...


   PAN MALAYSIAN ISLAMIC PARTY.

   Delete
  35. Assalamualaikum,, Sentimen anti Umno sudah lama bertapak dalam sebahagian rakyat negara terutama ketika era refomasi apabila DSAI dizalimi Mahathir.Sentimen yang terlebih dahulu timbul sejak zaman demostrasi pelajar yang membawa Hisamudin Rais lari dari Kekejaman Mahathir dan jangan lupa sentimen ini membuak buak dalam hati sebahagian rakyat yang beragama Islam yang semakin menyedari Umno tidak berminat untuk melaksanakan perintah Islam sebagaimana termaktub dalam ajaran bernegara Islam.Inilah sebab kenapa satu ketika dulu PAS menjadi cukup cukup anti Umno sehingga menimbulkan banyak cerita cerita mengenai sembahyang 2 imam, pulau memulau dan amanat Hadi.Umno yang menampilkan diri mereka sebagai suci dan benar sentiasa menyanggah apa jua usaha PAS untuk kembali kepada Islam.

   Punca sebenar anti Umno bagi penganut Islam yang sedar dan patuh kepada ajaran Islam ialah kerana keengganan Umno mahu melaksanakan Islam sementara bagi gerombolang refomasi puncanya anti Umno adalah kerana ketidakadilan sejagat yang menjadi amalan Umno.

   Amalan bermakna budaya Umno sejak dulu ialah budaya ketidakadilan dan budaya inilah yang sedang ditentang hari ini.Penentangan budaya ketidakadilan ini pernah membawa pembangkang berpakat dalam BA dan PR yang membawa PAS menggunakan konsep tahaluf siyasi untuk berpakat dengan parti parti sekular.Tujuannya hanya satu untuk menghapuskan Umno, bapa kepada semua ketidakadilan sejagat.

   Umno telah lama dipimpin oleh pencuri, bukan hanya sekarang, Mahathir dulu juga pencuri, Ahmad Badawi juga pecuri.Siapa boleh lupa kepada Mirzan Mahathir yang pernah mencuri wang rakyat sebanyak 8 billion, siapa boleh lupa dengan budak tingkat 4 dan Patrick Yeo dan Kamaruddin Abdullah, semuanya pencuri wang rakyat.Jadi Najib bukanlah satu satunya pencuri tetapi mewarisi dari pemimpin terdahulu.

   Tapi hari ini suara menentang lebih banyak tertumpu kepada Najib pencuri bukan lagi Umno.Mahathir berkata Zahid Hamidi dan lain lain pemimpin pak turut Najib tak akan kisah dengan apa yang dilakukan Najib Tapi kita tanya apakah pemimpin pak turut Mahathir seperti Muhyidin Yasin buat ketika Mahathir mengarahkan ketua polis menumbuk DSAI dulu?

   Pendeknya semua penentangan kepada Umno sudah bertukar kepada Najib.Rosmah menjadi kebencian yang melampau lampau sehingga hilang sudah apa yang pernah dilakukan oleh Dr.Siti Asmah.Kini hanya Rosmah yang didakwa kiri dan kanan sebagai wanita yang merosakkan negara.Rekod Rosmah memang buruk sejak dari awal lagi dan sepatutnya dia tidak diberi peluang menjadi isteri PM.Mahathir pun tahu rekod buruknya tetapi kenapa Mahathir tidak menghalangnya sedangkan Mahathir ada banyak peluang untuk berbuat demikian.

   Sebab yang boleh difikirkan ialah kerana sikap buruk Rosmah itu sudah menjadi sebahagian budaya Umno yang pada Mahathir tidak akan memberikan apa apa masalah kepadanya tetapi ALLAH itu Maha Berkuasa, inilah yang sedang berlaku sekarang.

   Pokoknya, budaya dan tradisi Umno itu memang begitu, tiada masalah yang dikesan Mahathir untuk mengangkat Najib apatah lagi Najib adalah orang pertama menyokongnya ketika dia menyingkirkan DSAI tetapi kini apabila Najib memberi masalah kepadanya, Mahathir terpaksa melawan dan mula mendedahkan semua perkara yang pernah dilakukannya dulu atas alasan akan dlakukan Najib untuk mempertahankan kuasa.

   Mahathir sudah dapat menjangka apa yang akan Najib lakukan sebab itulah perkara yang akan dilakukannya kalau dia berkuasa.Mahathir bercakap pasal penganjur Bersih dihumbang ke dalam bilik gelap,suatu yang pernah dilakukannya untuk menakutkan pembangkang, Zahid Hamidi pernah merasakannya ketika dia menyokong DSAI dulu.

   Sebenarnya tiada apa yang nak dihairankan kalau semua perkara yang didedahkan Mahthir itu dilakukan Najib, sebab dialah gurunya.Tapi yang perlu dihairankan sekarang kenapa sentimen anti Umno boleh bertukar kepada sentimen anti Najib? Kenapa PH sebagai pembangkang yang berura ura mahu mengambil alih kuasa boleh terikut ikut dengan Mahathir yang pernah menjadi musuh politik kebanyakan pemimpin PH sekarang?

   Delete
  36. taip berjela-jela tp sape nk baca? baik ko post kt blog pro.umngok atau be end je...omputih ckp this is rubbish

   Delete
  37. Subky Latif, bekas pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan yang merupakan antara pengasas akhbar parti Harakah, berkata Mahfuz tidak boleh disisihkan oleh parti itu sejajar dengan slogannya "PAS untuk semua".

   Subky berkata PAS tidak rugi jika semua orang sama ada "yang sayangkan PAS", "yang menjauhkan diri dan keluar PAS" atau "yang belum masuk PAS" bersama parti itu menjelang pilihan raya umum ke-14 (PRU14).
   Advertisement
   Subky berkata Mahfuz dihormati oleh bekas presiden Datuk Fadzil Noor disebabkan kelincahan politiknya walaupun bukan dalam kategori mereka yang berpendidikan tinggi.

   "Dia belum jadi seperti pemimpin PAS lain yang meninggalkan PAS. Dia sedang melalui tempoh berkabung. Dalam tempoh ini, dia jadi seperti seorang ibu yang kasihkan anak tetapi lebih suka menyusukan kera daripada anaknya sendiri.

   "Jika Allah mencatit pahalanya cuma sebesar zarah, maka saya kira bakti Mahfuz itu tidaklah sekadar sebesar zarah saja," tulis Subky dalam laman berita rasmi PAS, Harakahdaily.

   Pada 2015, beberapa pemimpin tinggi PAS bertindak keluar parti itu untuk menubuhkan Amanah, selepas kecewa dengan haluan parti di bawah kepimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

   Walaupun Mahfuz yang juga wakil rakyat Pokok Sena tidak keluar parti, beliau sering menyokong pendirian Pakatan Harapan yang terdiri daripada PKR, DAP, PPBM dan Amanah. Pada pembentangan Bajet 2017 Oktober lalu, beliau satu-satunya ahli Parlimen PAS yang turut sama dengan pemimpin PH melakukan protes keluar Dewan Rakyat sambil mengangkat sepanduk menyelar perdana menteri.

   April lalu, PAS Kedah melaporkan Mahfuz kepada pimpinan pusat untuk diambil tindakan disiplin.

   PAS Pokok Sena sebelum ini menganggap Mahfuz "duri dalam daging", dan mendesaknya meletak jawatan dan menyertai parti lain.

   "Mana-mana ahli yang tidak patuh dengan keputusan parti, dia bukanlah ahli PAS walaupun dia mendakwa dirinya sebagai ahli," kata Yang Dipertua (YDP) PAS Pokok Sena, Wan Romani Wan Salim.

   Bagaimanapun, Subky melahirkan harapan bekas pemimpin PAS lain yang kini bersama Amanah akan kembali ke pangkuan parti Islam itu.

   "Jika boleh saya mahu mereka kembali kepada PAS sebelum PRU14 atau sebelum mati. Biarlah semuanya mati dalam PAS," katanya.

   Delete
  38. Berapa umur kau 15:42?Sudah bersunat belum?Time frame kau pun tak betul.Hisamudin Rais lari zaman demontrasi pelajar dari kekejaman Mahathir kepala otak hang.Kau belum lahir,....jangan menipu fakta.Semasa Anwar menjadi TPM Hisamudin pohon untuk pulang.Dia lari zaman Tun Razak la bangang.Inilah penganut PAS yang membesar dengan Harakah munafik.Mengatakan Najib anak murid Mahathir adalah satu pembohongan dari golongan munafik yang menghalalkan kejahatan Najib atas nama Mahathir.

   Delete
  39. Assalamualaikum,,

   Semenjak dua menjak ni macam macam berlaku, tak ubah macam macam aznil pulak.Akibat terlalu kreatif, benda benda yang tak terfikirpun boleh terjadi seperti cerita hari raya terbaru dari Kelantan.Diceritakan tentang hebatnya ketua Pemuda PAN(maaf lupa namanya) berselfie dengan sampah.Aduhi kalau Mat Sabu bossnya berselfie dengan amoi bonggol besar, dia berselfie dengan sampah pulak, tak pernah dibuat orang.Lawak ker ni? Lawak hari raya!

   Entah apa tujuannya.Apakah nak tunjuk Kelantan negeri kotor? atau kerajaan Kelantan tak tahu nak uruskan sampah sehingga bertimbun dan boleh dijadikan background untuk bergambar? Tambahan pula cerita sampah ini kebetulan ketika unit amal baru saja membersihkan sampah di sepanjang lebuhraya yang dikotori oleh penggunanya.

   Unit Amal bekerja untuk membersihkan kekotoran tetapi pemuda PAN ini menunjukkan kreativitinya dengan sampah.Teringat pulak kisah sampah di Selangor dulu yang digembar gemburkan oleh Umno.Di merata tempat di Selangor ketika itu digambarkan dipenuhi sampah yang gagal ditangani oleh kerajaan PR Selangor.Seolah olah rakyat Selangor hidup dalam sampah, tiada tempat yang tiada sampah.Itulah provokasi Umno di Selangor dulu tetapi tak ada gambar selfie dengan sampahpun yang terviral. Yang ada cumalah gambaran sampah di merata rata saja.Ini berlaku sebelum PRU 13, tapi keputusan PRU 13 menunjukkan rakyat Selangor tak terjejas sedikitpun dengan bahan kempen Umno yang akhirnya jadi sampah.

   Pemuda PAN Kelantan mungkin mendapat idea usang dari Selangor untuk dijadikan bahan kempen mereka dan jadi lebih advance dari Umno Selangor, selfie dengan sampah seolah olah sampah itu Amoi bonggol besar yang berselfie dengan Mat Sabu.Kelakar gila Pemuda PAN ni, Di mana nampaknya apa jua bahan provokasi Umno yang sudah usang dan kantoi dikitar semula untuk jadi bahan kempen mereka.

   Hairannya, PAN itu terhasil dari PAS bukan Umno, sepatutnya Bersatu yang terhasil dari Umnolah yang banyak menggunakan bahan provokasi Umno yang usang ini.lawak betul....

   Sebelum Ramadan PAN buat lawak, sepanjang Ramadan buat lawak dan hari rayapun buat lawak....PAN oh PAN!

   Delete
 2. Habis duit 1mdb Najib rembat


  Macam mak.bapak dia punya
  7 juta boleh buka 100 sekolah rakfiz  Anak babi tentera jugak dia sual
  Apa.nak jadi najip ketua evangelisy Malaysia nih?

  ReplyDelete
 3. Bukti cek ade..?

  kikikikiki..

  ReplyDelete
  Replies
  1. SR   Kata


   Malaysia


   Dah   Bankrupt   Berpuluh


   Kali


   Semuanya

   Pembohong   Cilakaka   Punya   SK


   Cilaka


   SR
   Delete
  2. Memang dah bankrap pun

   Teknikaly bankrap
   Kalau tak kerana duit pinjam
   .komunis
   Duit yahudi

   Habis jual aset negara nak.elak bankrap

   Bila dah takde aset nak.jual

   Puki bini ko jadi taruhan anon

   Ini jam baru ko tau apa itu bankrap

   Delete

  3. Siapa


   May


   Kasi   Org   Bankrupt   Pinjam
   Duit,   Ko   Ingat


   China
   Bodoh ke   Nak   Bagi   Org   Mulis   Pinjam   Otak mama taruh?
   Delete
 4. Mana dia


  Si  Budak  PANTATUN kojola
  Satu pantun dapat 10sen najip.bagi  Kena post 100 pantatun baru dapat sehinggit
  Kojolo haprak

  Tahi najip.pun dia makan tersedak sedak
  Dyit haram bini muntah kahak  Tapi dia sumbat ikut jubo pulak


  Kah kaha kah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojola pantun lucah ni hanya buang karan
   Makan dedak tapi mau cakap pasal Al-quran
   Diri sendiri makan haram tapi tak ada kesedaran
   Jangan nasihat orang je..bacalah Al-Hujurat, An-Nisak & Al-Imran paham maksudnya, buat panduan..

   Delete
  2. Satu hari nanti kojola tak dapat lagi nak ke hulu hilir
   Kena strok terlantar di katil hospital air mata mengalir
   Tiada seekor pun anak, cucu & cicit pergi menziarah ini mulut hanyir
   Ini orang hidup pun tarak guna, tahu makan dedak dan hisap lendir

   Delete
  3. Tambah sikit..

   Apa kojola boleh buat hanya urut batang pelir

   Delete
  4. Malaysia Baru LGBT PORNO...nak kena batang pelir bengkok si Nuar Al jubori tu kerrrr...bengkok la badan ko tu nanti di kejakan nya....uhuk...uhuk...uhuk....macai nak mampos....

   Delete


 5. Dah lama cerita padal perisik kita buat duit  Dulu perisik.kata mongokia.kena bom Rosmah pun ada
  Petisik pakat sama raja pantatera sisa sisa tahi jijik kerabat yg kena tendang kluar mesia  Inilah kerja perisik ... Machai kepada. KETUA EVANGELIST PULAK

  ReplyDelete
 6. Negara diperintah oleh wang........"cash is king"

  ReplyDelete
 7. Kita serahkan pada "pakar" yang menjawab

  Tengku surat khabar
  Salleh Kruak
  Hadi Awang + mufti pahang

  ReplyDelete
 8. Mana kojola

  Bangunlah... Gosok.batang pelir tuh

  Tak baik pagi pagi bangun lambat

  Mrs j... Bukti mana bukti bukti

  ReplyDelete
 9. Nsjib dah pon disahkan baham 2.6 billion duit 1mdb oleh mahkamah singapire...

  Lobai pas dah baham 90 jota dari Najib tak berani saman husam musa...
  Lobai Pas masih nak bela Najib...

  ReplyDelete
 10. Jho taik Lo pakai 2 pasport dengan nama jho lo dan eric tan..imigresen dan zahid kena jelaskan bagaimana jho lo boleh pakai 2 passport...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mr J pon patut bagi komen kenapa cina prompak yg mr J biarkan bebas boleh dapat 2 passport dengan nama yg berlainan..

   Delete
  2. Hujah dari Mr J, pakatuns langsung tak layan
   Nampak tak selalu ada komen yang tak diberi jawapan
   Komennya mengulang, kopipes, berbentuk kebudak-budakan
   Mr J perangai munafiq,ikut hasutan syaitan

   Delete
 11. Bukti cheque. ..tarikh.. bank mana..penerima.. no cheque. .. masa.. no acc .. BOKTI ADE...?

  BOKTI.. ADA BOKTI..?

  kikikiki...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bukti ko tak perlu tengok..najib dan kerua intelligent perlu nafikan ato saman kalo fitnah..

   Delete
  2. MOF ambil alih 1mdb yg bermasalah RM1 dgn hutang 50b dah cukup bukti


   Kalau tidak knp MOF bail out 1mdb guna duit rakyat?

   Duku kata madey bail.out. Rupenyer najip pun bail out..

   Kata tak hilang dyit tak kena curi prjek mega..tapi bukti kata 1mdb jahanam duit dah d bawa lari tak nak mengaku berdiam diri

   Delete
  3. 8.10
   mana bukti raja arab transfer duit ke MO1? mana? mana? tarikh? bank mana? no cheque? masa? no akaun? bokti ada? bokti mana? bila tak dapat tunjuk bokti, cakap org fitnah? mana bokti oooiii

   Delete
  4. Hoii bahalol mana bukti duit tu derma arab?
   Mana bukti duit tu bukan rasuah?
   Mana bukti duit tu bukan duit rembat dan bukan duit rakyat?
   Mana bukti duit berbilion tu bukan dari 1MDB?
   Mana bukti duit buat filem lucah telanjang bulat tu duit sendiri atau duit tabung dari dalam perut?
   Mana bukti duit berbilion konon dah dipulangkan pada tok arab?
   Mana bukti yang boleh sangkal dakwaan WSJ dan SR?
   Dah berapa selasa berjalan, habuk pun tarak.
   Satu dunia tau siapa MO1.
   Mana bukti yang boleh bersihkan nama MO1?
   Mana bukti oooiii?
   Menyorok dalam kain ke?
   Haaaakkktuiii!!!

   Delete
 12. Tatkala PM01 sedang disiang hidup hidup woi macam chef jepun masak ikan yang masih hidup atas grill....

  - 9.5 Juta Lawyer hebat Shafie kata nak keluar statement...!? Dah berapa minggu? Tunggu Setahun??? Berapa Tahun? Semacam SAMAN SELASA jer...

  - 7 Juta jer Director-General Intelligence???

  - 117 Juta Solar Shine...mana cerah nya???

  - 6.5 Juta CENSE???

  - 68 Juta ORB...wei Lanun-Bugis punya baruah owns 50% tuh!

  - 44 Juta kedai kain JAKEL pun dapat habuan...!

  - 17 Juta tak lupa untuk IBU TERCINTA YAYASAN RAHAH...huh...duit masuk tak kira ler sengat ke, songlap ke, gelap ke, sebat ke, rembat ke....masuk tetap masuk...anak yang prihatin terhadap Ibu dan Ibu pula yang mithali...hmmmm!?!???

  Thats just some snippets...come GE14 we will work some overtime, OK? Even if we're 12,000 km away...

  ReplyDelete
 13. "Surat terbuka TGHH menyentak hampir semua orang yang selama ini leka dengan keghairahan mahu mensabitkan Najib dengan salah urus 1MDB.Keputusan PAC "

  Najib tidak dituduh salah urus tapi dituduh merompak 1 mdb..
  PAC tidak siasat aliran wang pelaboran 1mdb di luar negara sebagaimana siasatan FBI...PAC sahkan dlm laporan 28 billion wang 1mdb lesap tidak dapat dikesan kerana PAC tidak siasat pelaboran 1mdb di luar negara...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahkamah singapore dah sahkan 2.6 billion dlm akaun najib dari akaun arab shekh Al jho lo...
   Siapa berani pertikai mahkamah?..

   Delete
  2. SEBAB NAJIB SALAH URUS 1MDB LAH DOJ MASUK.CAMPUR

   NAJIB ADALAH PENGERUSI LEMBAGA PENASIHAT PENGARAH 1MDB

   APA NAJIB NASIHAT SAMPAI URUSAN 1MDB LINTANG PUKANG?   DISEBABKAN INILAH

   KAMI PELABUR BOND 1MDB BERJUMLAH 10BILLION USDOLLAR MEMBUAT LAPORAN KPD


   DOJ
   KAMI 3000 PEGANG BOND MDB MEMBUAT LAPORAN KPD PEMGERUSI TAPI DI SERGAH


   JADI KAMI RISAU DUIT 10B KAMI HANGUS 1MDOBI TAK.BOLEH BAYAR SETAKAT BERNIAGA KEDAI DOBI   KAMI 3000 PEMEGANG BOND LAPOR KPD DOJ

   SETELAH OBAMA NEGRO BUAT DERK AJE MEMBELA KAWAN BAIK GOLFNYA NAJIB.

   Delete
  3. DOJ tidak masuk campor...DOJ saman orang yg melanggar undang2 anti gubah wang haram Amerikana...perompak simpan wang rompakan dan membeli aset di amerikana..
   Kalo jho lo dan riza aziz simpan wang dan beli aset di Bangladesh DOJ tak kisah pon...itu urusan peguam negara Bangladesh..

   Delete  4. Nama : Mukhriz Mahathir   No. IC : 641125-02-5XXX


   Alamat : Jalan Tun Ismail 1, Bukit Tunku, 50480,

   Kuala Lumpur   1 731987-U Invest Kedah Berhad


   2 979024-W Yayasan Al-Quds Malaysia


   3 566002-T Yayasan Pembangunan Masyarakat Kubang Pasu


   4 615599-T Kosmo Technology Industrial Berhad


   5 488010-A Ideal Malaysian Support Sdn Bhd


   6 346706-V Persistem Sdn Bhd


   7 255168-X Sofiah Guards Sdn Bhd


   8 241699-M Voyageray (M) Sdn Bhd


   9 235910-X Wild Horizons Sdn Bhd


   10 229894-T Handmade Buildings Sdn Bhd


   11 225603-H Pembangunan Miziba Sdn Bhd
   12 224648-W Diastar Sdn Bhd


   13 222938-A Titik Ke Titik Sdn Bhd


   14 222262-P Utara Capital Sdn Bhd


   15 212497-W Classic Trends Sdn Bhd


   16 211713-D Mirage Travel Holdings Sdn Bhd


   17 210154-U Inch Kenneth Trading (M) Sdn Bhd


   18 201188-X Belungkor Ferry Service Sdn Bhd


   19 188327-T Semarak Alam Sekitar Sdn Bhd


   20 670400-K Opcom Managed Services Sdn Bhd


   21 665562-M Opcom Shared Services Sdn Bhd


   22 643616-W Alunan Perhentian Sdn Bhd


   23 634567-P Sekretariat Tamadun Melayu


   24 623929-X Finlay Heber Sdn Bhd


   25 623929-X Airzed Broadband Sdn Bhd


   26 595393-K Bioven Industries Sdn Bhd


   27 462681-U Yayasan Iskandar


   28 548686-A Au Networks Sdn Bhd


   29 580359-D Bioven Sdn Bhd


   30 580324-W Bioven Holdings Sdn Bhd


   31 579136-H Tequila-Myalo Malaysia Sdn Bhd


   32 564396-W DNM Greenergy Sdn Bhd


   33 543541-T TBWA Kuala Lumpur Sdn Bhd


   34 482856-M MTB One Sdn Bhd


   35 44938-M Unigel Compounds Sdn Bhd


   36 437995-P Peshat Worldwide Media Sdn Bhd


   37 430774-H RPM Capital Holdings Sdn Bhd


   38 430322-M Opcom Properties Sdn Bhd


   39 411220-A Combat Coating (M) Sdn Bhd


   40 397076-P Fibertown Sdn Bhd


   41 390287-P Padu Idea Motor Sdn Bhd


   42 377627-W Ajiya Berhad


   43 370702-D Atlas Utilities Sdn Bhd


   44 370701-V Capital Decisions Sdn Bhd


   45 366389-A Ajiya Safety Glass Sdn Bhd


   46 365936-D Syarikat Agensi Pekerjaan PW Executive Search Sdn Bhd


   47 356463-P TQPR (Malaysia) Sdn Bhd


   48 349285-P ISCB Worldwide Partners Sdn Bhd


   49 349024-V Dynaniaga Sdn Bhd


   50 336306-V Padu Idea Sdn Bhd

   Delete
  5. Woi tolol

   Ini adalah semasa mukhris belum.ada jawatan mentrri atau duduk tingkat 4


   Sbg bekas pelajar mrsm dan degree holder dari Jepun.. Apa tidaknya boleh berjaya?

   Bukan curi duit 1mdb...mcm najip


   Agaknya adik Najib jadi ceo comerce aset holdibg CAH sbb pandai ker

   Adik Najib rembat bank bumiputera ? Woiij
   Kecoh satu Malaya   Habis bank Bumiputra adik evangelisy REMBAT

   Delete  6. Nama : Mukhriz Mahathir   No. IC : 641125-02-5XXX


   Alamat : Jalan Tun Ismail 1, Bukit Tunku, 50480,
   Kuala Lumpur

   51 330681-K Strategy Powerhouse Sdn Bhd

   52 326710-T Eastern Utilities Sdn Bhd

   53 324172-V Prima Nusantara Sdn Bhd

   54 322687-T Opcom Cables Sdn Bhd

   55 322681-W Opcom Holdings Berhad

   56 302950-V Avillion Hotel Group Sdn Bhd

   57 302940-A Avillion Hotels International Sdn Bhd

   58 302949-A Avillion Hotels International Sdn Bhd

   59 302608-V Avillion Hotels Worldwide Sdn Bhd

   60 301397-M XIS Capital Corporation Sdn Bhd

   61 293068-D Opcom Sdn Bhd

   62 287200-T Admiral Hill Hotel Sdn Bhd

   63 284203-X AVX Communications (M) Sdn Bhd

   64 274107-T Sabit Holdings Sdn Bhd

   65 273092-U Ari Utara Sdn Bhd

   66 270011-T Opcom Technologies Sdn Bhd

   67 269961-X Everaccess (M) Sdn Bhd

   68 267944-A Sabit Trading Sdn Bhd

   69 265476-U Gateway Inn Management Sdn Bhd

   70 265421-P Admiral Cove Development Sdn Bhd

   71 262132-P Hotel Pacio Management Sdn Bhd

   72 259894-M Cresoil Sdn Bhd

   73 253073-A M-Ocean Holdings Sdn Bhd

   74 248032-U Layang-Layang Dive Resort Sdn Bhd

   75 244521-A Reliance Pacific Berhad

   76 243798-U Creative Synergy Sdn Bhd

   77 234963-M Passenger Cruise Terminal (South Port) Sdn Bhd

   78 232626-D Cognitech Corporation Sdn Bhd

   79 232158-P Titi Gajah Holdings Sdn Bhd

   80 232095-M Jara Divers Sdn Bhd

   81 229450-U Prestige Avenue (M) Sdn Bhd

   82 228897-D Layang Layang Island Resort Sdn Bhd

   83 226488-M Tanjung Tiara Sdn Bhd

   84 225318-V Fortune Valley Sdn Bhd

   85 224616-X Taff Hotel Management and Consultancy Sdn Bhd

   86 224322-M Serai Group Sdn Bhd

   87 224170-V Equinox Properties Sdn Bhd

   88 222723-W Tegas Consult Sdn Bhd

   89 222262-P Utara Capital Sdn Bhd

   90 222220-T Sabit Capital Sdn Bhd

   91 220294-U Peringkat Prestasi (M) Sdn Bhd

   92 220002-X Transbell Sdn Bhd

   93 219194-V M-Ocean Cruises Sdn Bhd

   94 208459-H Bidadari Laut Sdn Bhd


   95 203219-U Asia Roofing Industries Sdn Bhd   96 202035-W Strategem Sdn Bhd   97 196344-M Dagang Warisan Sdn Bhd   98 193372-U Sabit Sdn Bhd   99 192993-X RPB Development Sdn Bhd   100 186152-A Combat Engineering (M) Sdn Bhd1 731987-U Invest Kedah Berhad
   Delete
  7. Setakat syarikat ciput


   Dormant company turnover pun tak cecah 10 000   Ini BANK BUMIPUTERA !!!!

   NILAI 100B


   PUBLIC LISTEX


   DI REMBAT ADIK NAJIP KETUA EVANGELIST..


   BANK BUMIPUTRA TERBESAR D MALAYA !!! ADIK NAJIP REMBAT   HABIS SEMUA BANK.KECIL KENA TELAN ADIK NAJIP !!!


   HABIS


   HABIS


   SOUTERN BANM DIA TELAN   HABIS   ADIK KRONI NAJIP

   Delete
  8. Your sons are worth US$18 billion.

   Where do they get this money?

   Of course,   corruption.   You have more foolishness than most people would believe.
   Billions are used to build two high rise Petronas buildings
   that benefit nobody.
   They now stand tall,

   a symbol of stupidity   and
   irresponsibility.
   you intend to build
   And the bridge from Malacca to Sumatra across

   international waters?
   you intend to build
   Why not build a bridge to the moon?
   I am sure you still can get your 20%.

   George Soros   Delete
  9. I travel to k.l weekly and the only place to watch the scenic picturesque view of malaysias skyline is on the 44th floor Petronas tower


   Todate more than 20million people have gone up the Petronas tower with a fee charged at rm28 per person..


   Sapa kata tak de untung benefit no one you bloody mother sucker...

   Whether report bbc.com pun background klcc !

   Bodo mat saleh celup you bloidy fool

   Delete
 14. Berita ketua perisik baham 7 jota dah tersebar beberapa hari lepas...sehingga sekarang blm ade kenyataan dari MINDEf dam PMO...Zaid menteri askar?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jangan tuduh zahid!

   Atau Muhyiddin

   Atau husni


   Atau zeti


   Mereka ni tak dapat satu sen pun duit 1mdb


   Najip bedal sorang bersama cinapek babi low tutuh cipap Amerika..


   Timb perdana menteri pun tak dapat satu sen dyit haram 1mdb

   Makan sorang bijan nih

   Delete
  2. Menteri pertahanan perlu buat kenyataan salahlaku pegawai ..seterunye mengambil tindakan mengikut peraturan yg ade ato melaporkan kpd SPRM..

   Delete
  3. Mahathir
   Takut   Balik   Malaysia   Takut   Kena   Gari   Dan   Lokap   Delete
  4. Rezab bank negara 2014 (138b)

   Rezab 2016 (90b)


   Mana pegi lagi 48b? Najib kalau judi forex ker?

   Mader berani pegi London

   Najip haram bak sentuh bumi negara barat.. Terus kena Interpol..

   Delete
  5. Interpol ada di semua negara nyok.... bukan di barat saja...

   Apa pasal pada 1998 reserve BNM tinggal cuma usd 20 B saja...... lu punya boss ada curi wang ke?

   Delete
  6. Di negara asia boleh kawtim.. Interpol asia hidup ker?

   Bukan semua dah dapat duit 1mdb?

   Dari 20b yg tinggal itu lah madey rolling jadi 40b lepas tu 80b . Pak lah ambil alih selepas madey letak asas yg kukuh kpd malaysia

   Pak.lah kerja sambil tido pun rezab kita cecah 130b


   Ini Najib dari 138b 2014 skrg 96b

   Teringin nak tengok rezab naik balik 138b sampai ko dah dapat cicit pun tak mungkin

   Nak settle bond 45billion yahudi dulu yerk!

   Bodo chai bljr ekonomi stpm

   Bodooo

   Delete
 15. Hj hadi sehingga sekarang tidak mendesak kerajaan tangkap dan bicarakan jho lo orang yg di saman oleh DOJ..hj hadi hanye membela najib yg tidak di saman oleh DOJ..kalo najib tidak terbabit dengan rompakan 1mdb kenapa hj hadi tidak desak najib tangkap dan siasat Jho lo?..kenapa jho lo yg merompak billion dibiarkan bebas?...Haji Hadi pon bela jho lo jugak?...takkan hj hadi nak jilat jugak jubo cina jho lo..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haji Hadi serupa Mr J dan macai2 haprak yg bodos biarkan cina jho lo perompak bilion2 bebas ..

   Delete
  2. Mrj wakil hadi di blog budin.
   Wak singapork separuh sewel itu wakil najib.

   Unknown sahabat separuh lembut itu wakil hishamudin.
   Prof universiti kelly castle wakil salleh keruak.

   Delete
  3. Mana John doe


   Mai tibai mrs j...


   Itu uknown udah taubat kema pelahap j doe.. Skrg mamat j pulak nak murtadkan org

   Delete
  4. HE HE HE...kesian Malysia Baru LGBT PONO...sampai mintak tolong kat kawan....apa dah tak mampu nak tulis kerrrr...kah...kah...kah....relax la ...pi makan dan tido dulu ni tak melekap 25 jam meroyan...apa hal....sakit pening nanti aku gak yang susah...uhuk...uhuk...uhuk....

   Delete
 16. Alahai, ni nak cuti pon kena londeh stail bali ? Atapon stail kangaroo ?? kah kah kah ! pengampu najib, siap tonggeng kangaroo lerr !

  ReplyDelete
 17. Ketawa aku tgk mamat nyok mintak bukti cek. Bro, kalu cek tak ada, bukti tak dikemukakan, mana pulak task force nak masuk dlm kertas siasatan ? Bro, U ok ??

  ReplyDelete
 18. Bokti mana.... blogger bodos...
  blogger banglo lajak laris tokong tunjuk srmua bokti bokti surat..ros.. bil... s n p dll....

  blogget budin ... bokti mana... bodos punya blogger


  kikiki...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko sape ?...penyiasat sprm?..ato pegawai ?PMO?...ko bodos tak layak ditunjukkan bukti di sini
   ..menteri pertahanan ato pmo yg layak tanye bukti ngok..kalo fitnah najib dan kerua perisik boleh saman...sehingga sekarang menteri dan pmo masih bisu dua ribu bahasa..

   Delete
  2. Kalo ko rasa ini adelah fitnah ko boleh repot polis kerana tak de bukti...pegi ler..

   Delete
  3. Tiada bukti org bodossss saja caya

   Delete
  4. Ko orang bodoss menyibok...repot ler polis kalo ko cedik...hihihi..ade brani?...cakap jer lebih....ketua perisik sendiri masih bisu ko plak nyibok...hahahaha...

   Delete
  5. Si Budin ni muka BEBAL...macam si Ezam Kotak tuuuuu....heeee..heeee...heeee

   Delete
 19. M.alaysia
  A.kan
  H.ancor
  A.kibat
  T.urut
  H.asutan
  I.nsan
  R.osak

  ReplyDelete
  Replies  1. M.... Munafik
   R.... Rahsiakan
   J.... Jenayah   Delete
  2. Al lebai El munafikun.....

   Delete
  3. Malaysia dah 10 X bankrupy


   mufti bapa ayam

   Delete
  4. Indnesia pun bankrap tapi dapat IMF


   Mngolia pun tahun lepas bankrap tapi dapat 1mf

   Malaysia ni 1mf pun tak nak tolong takut duit d selewang


   Apa lagi jual aset laaa


   Jual sama komunis


   Jual jual jual lelong


   Najip jual negara woiii


   Kita tunggu bila aset dah habis


   B.a.n.k.r.a.p

   Kikiiiii

   Delete
  5. MADEY dah rosakkkkk...he...he...he....

   Delete
  6. Bangang budak M01 nih semua tak habis lagi...kes berat!

   Wahai bangang bangang (Najibugislanun Wal penyamun-bugis yang kata)...throw everything at Tun M, Muhkriz, TSMY, Shafie Apdal, PH, PPBM, PKR, DAP, AMANAH...it did not stick!

   But 1MDB SRC stench....it will follow Lanun-Bugis to jail and to his grave that, is GUARANTEED!

   Delete
 20. Gelagat cai Malaysiaharu, kita rasa gelii hati
  Kemain melompat, ini hamba si Madey kutty
  Serupa Budin dajal, sajii tuduhan tanpa bukti
  Neraka jahanam ler tempat, kat akhirat nanti

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu komen penjilat jubok cina jho lo..

   Delete
  2. Gelagat pendedak kojola, lagi kita rasa gelii hati
   Kemain mencarut, ini hamba si bibir merah jibby
   Serupa jho low sial, makan haram sembunyi bukti
   Sebelum ke Neraka jahanam pun, didunia akan dapat balasan nanti

   Delete
  3. Ketawa macam ungka(specis monyek)
   Pagi pagi apa hal ni?
   Duit dedak dapat banyak ke?
   Baru balik raya rumah TokLebai J?

   Delete
  4. .
   .

   09 46

   Anjing 09 46 bawak penyakit..

   AWAS !

   Wabak gila telah sampai dari Marang..

   Delete
 21. Semua kekalutan dari Madey punya karenah
  Nak si Boboi PM, sblm dia masuk dlm tanah
  Maka dikerah para cai tabur sebanyak fitnah
  Dia ni tak kisah negara akan lingkup musnah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saman ler...ade takut?...hik...hik..

   Delete
  2. Semua kekalutan dari jibbo punya karenah
   Nak layan si rosi gia shopping & menketedarah
   Maka dikerah gst pada rakyat untuk duit di serah
   Dia ni memang tak dpt dinafi kaki pemusnah

   Delete
  3. Hang pi dengar tak tok lebai j baca kutbah hari raya kat surau pas....pasang speaker kuat kuat supaya seluruh penduduk taman dengar dia baca kutbah....
   (1) jangan memusuhi sesama islam
   (2) jangan percaya khabar angin.

   Ini contoh tok lebai munafik...tok lebai BMW....bila dapat dedak banyak nada suara sudah berubah.

   Delete
 22. Sekarang ketua perisik didedahkan makan rasua dari najib ..mungkin kah beberapa bulan lagi pegawai kanan polis plak didedahkan terima rasuah najib...

  Makin hampir pru makin banyak pendedahan...najib tak berani lagi buat pru...nak saman najib penakut..

  ReplyDelete
 23. Baca post kami di bulan puasa

  Kami ada kata wang 1mdb masuk dalam.poket ahli politik ngo yayasan dan "KESELAMATAN" !

  kami dah bagi hint tapi IgPee buat bodo.. AGi buat bodoh  Perisik pun buat bodo...  Kenapa sB tak.masuk blog budin? Woiii  Kalau perisik baca HINT kami sempat lagi lari


  Kan dah kena  Perisik macam tahik

  ReplyDelete
 24. Dah banyak pendedahan oleh SR mengenai nsjib merasuah yg membabitkan ratusan jota....sehingga sekarang ramai yg tidak berani saman terhadap SR...hanye hsdi yg saman SR tetapi takut saman husam musa..
  Najib perasuah terbesar dlm sejarah .....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bukan dalam sejarah

   Tapi dalam semua kleptokrat dunia.. Najip paling power

   Di atas planet bumi belum ada merembat macam najip

   Patutlah bala

   mH hilang

   MH kena tembak

   Heli 2biji jatuh


   Bala kleptomaniac

   Delete

  2. Lagi banyak ko maki, lagi ramai org undi BN,


   Delete
  3. Undi lah Barang Naik

   Selagi kau mampu beli barang mahal..


   Kami takut ada anak ko tak de kerja menempel d rumah 24jam jadi pemaki bijan pulak


   Hahahaaa amin


   Hahahaaa amin

   Delete
 25. Upko parti kristian di sabah ngaku terima derma najib dari wang 1 mdb..upko bukan evangelis?...sabah kuat sebar kristian...najib pon sokong evangelis?..bagi duit untuk evangelis sebar kristian..

  Aoe komen Mr J?...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pelacur haji Taib pun dapat duit MDB


   Apatah lagi evangelist


   Lobai pun dapat


   Kaki risik seluar dalam pun dapat 7jota


   Jgn terkejut...


   ESOK KAMI DAN SR AKAN UMUM LAGI....

   hehehee

   Delete
 26. .
  .

  Kalau nak bukti sampai mampos lah..

  Lepas ini tuduh Ketua Pengarah Hospital pulak...

  Lepas tu satu demi satu ...

  Ketua Pengarah Pendidikan di ikuti Ketua Pengarah Kastam... Ketua Pengarah JPJ .. Ketua Pengarah Bomba ....

  SR boleh buat kalau SR kaki fitnah.


  Dan jika salah-satu Ketua Pengarah tidak melakukan kesalahan seperti didakwa, apa tindakan yang sepatutnya di ambil ? Dia tanya mana bukti atau dia saman ?

  Cash is General pulak dah .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nak tengok bukti nafi kan dulu ato saman ler dulu...baru bukti boleh tengok....bodoss...hikhikik..

   Delete
  2. SR fitnah hadi makan rasuah 90 jota...SR tak tunjuk bukti pon...Hadi saman...husam kata dia ade bukti tapi husam tak tunjukkan bukti pon...hadi ketaq lutut..
   Raja temberang fitnah rafizi tak tunjukkan bukti ...rafizi saman..
   Sr fitnah najib rompak 1 mdb 2.6 billion tak tunjuk bukti tapi najib takut saman...sekarang mahkamah singapore dah sahkan najib rompak 2.6 billion wang 1mdb...hegehe...

   Delete
  3. NASHA MAT ISA DAH SEMBUNYI   DAH NGAKU AMBIK 130JUTA. 90 UTK PASPISPUS   MANA BERANI NASHA NAK MASUK MAHKAMAH


   ADA 170 PEGAWAI BANK MALAYSIA TGU MASA NAK JADI SAKSI DI MAHKAMAH


   AG APUNDEK BRING IT ON !!! tak sabar nak jumpa peguan keling sopie di mahkamah kangaroo putrajaya

   Delete
 27. wahai macai pakatan, segala tuduhan mestilah di'detail'kan oleh pihak yang menuduh. dalam isu rm7 juta tu, pihak penuduh adalah sr, maka menjadi tanggungjawab sr untuk men'detailkan' tuduhan dengan mengeluarkan semua dokumen2 berkaitan. tapi seperti biasa sr tak akan buatpun, sebab sr bukanlah medium berita yang bertanggungjawab. mereka dibayar untuk menjana seberapa banyak isu bagi menggoncang kerajaan malaysia, jadi mereka bekerja mengikut kontrak yang dipersetujui sahaja. tinggal lagi adakah otak rakyat malaysia mereka fikir semuanya beku dan tidak boleh berfikir? terima bulat2 apa yang disuap. memang ada otak rakyat malaysia yang begitu, dalam blog nipun ramai. tapi kematangan suatu bangsa adalah bagaimana ahli bangsa tersebut mengarahkan otaknya mempunyai budaya berfikir yang maju. matangkah budaya menuduh dan memaksa orang yang dituduh pulak bersilat menafikan tuduhan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalo bukti tak de nafikan dan saman ler...ape yg nak dihebokan...ade brani?.

   Delete
  2. Kalo tak berani saman pemfitnah akan lebih berani buat fitnah...nafi pakai air lior jer laa....ato repot polis atas tuduhan jenayah fitnah mcm TH dah buat...tapi Ah Pandir plak takut dakwa rapiji.....hehehehe...fitnah.. Fitnah...bukti...bukti...

   Delete
  3. .
   .

   Jangan lah serious sangat pulak.

   Memang rakyat tak percaya.

   Jadi.. biarkan ke.? Mana maruah negara ?

   Ini bukan isu dalam negara yang kalau tercetus apa-apa isu orang negara luar tak ambil peduli.

   Kalau SR kerja ikut kontrak tentu ada media asing lain pun buat kerja kontrak. Kalau Najib boleh kontrak 9 juta untuk bayar peguam .. tak kan lah tak boleh upah media buat kerja kontrak untuk pertahan dan menjawab tohmahan SR.

   Paling busuk Najib boleh up kan bayaran kontrak ...

   Ada akai tak ?

   Delete
  4. MANA BERANI umno NAK MASUK MAHKAMAH


   Sampai.mahkamah SR dan team Rafizi akan bukak.hidang terlanjang bukti atas meja

   ADA 170 PEGAWAI BANK MALAYSIA TGU MASA NAK JADI SAKSI DI MAHKAMAH


   AG APUNDEK BRING IT ON !!! tak sabar nak jumpa peguan keling sopie di mahkamah kangaroo putrajaya   Jom la pg mahkamah woiii


   Bekas pegawai sprm pun nak join


   Hihiiii mampos bijan kali ni

   Delete
 28. .
  .

  Selalu nya Polis yang susah di pisahkan dari rasuah..

  Bayaran untuk apa ?
  Risik apa kah rancangan HARAPAN? Tak mungkin sebab dah ramai. Bukan SB sahaja, dengan KEMAS, JASA, JKK dan macai.

  Apa rahsia risikan yang sangat sulit yang Tentera perolehi ? Atau adakah maklumat yang di sampaikan pada Raja-Raja Melayu tidak tepat ?

  Jadi bahan ketawa negara luar.. Tentera jadi perisik UMNO dan Najib. Patut lah penculik senang-senang keluar masuk di perairan Sabah ..


  Ha Ha pun mungkin dapat maklumat mengenai campurtangan asing dari Risikan Tentera kot ?


  Ambil duit Tabung Pencen Pesara Tentera berapa juta ?


  Sana-sini berlubang ...

  ReplyDelete
 29. Bokti mana...? Bodos punya blogger
  Blogger cerdik blogger yg banglo tokong lajsk laris.. bokti surat.. agreement..ros..roc..s&p.. transaksi..dll suma blogger kasi tunjuk smpi tokong bisu tekincet kincet lam seluar smpi la ni tak saman....

  Kasi tunjuk dulu baru saman... bologger bodoss...!!
  Kikikik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Si Budin...Penjilat Tegar Juboq Dapigs...banyak mekan dedak MADEY KUTTY....tan nak cerita ko...pasal kes Hamidah Osman ngan Syed Saddig Segaraga...tengah bercengkerama tuuuuu....ngok....sebelum PRU Fukatan Haprak akan melingkop....uhuk...uhuk...uhuk....

   Delete
  2. Kasi saman ler..kasi repot polis ler...per pasal.ko sibok?..askar berkenaan bisu jer...ko pembela upahan?..hehehe...

   Delete
  3. Penjilst tegar jubok cina jho lo dah merapoo..hik3...

   Delete
  4. Dapat Tulang selangka Juboq Dapigs jadi la.....macai Fukatan Haprak...

   Delete
 30. .
  .

  Mungkin hari ini ramai yang di sogok dengan duit menyesal akan perbuatan nya kerana menyangkakan tak apa kalau ambil sebab PM jaga negara demi kebaikan.

  Tetapi apabila satu Jho Low keluar.
  . rupp pa - ruppaa nya dalam BN pun ramai Jho Low. Bukan setakat itu Lebai Jho Low pun ada ! Terkini ... Panglima Jho Low ..

  Berapa ramai Jho Low yang sebenarnya ?

  Masih kah Mahathir yang di katakan Pengkhianat ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. .
   .

   Najib sanggup pulangkan duit derma.


   Pelakun dan Model mat saleh serahkan barang-barang yang di terima ..

   Pulang lah di hari raya ..

   Delete
  2. MADEY ngan Clair Brown tengah bersarama dana Kat Kota London...uhuk...uhuk...uhuk....

   Delete
  3. Ko temberang ato buat fitnah?...

   Delete
 31. Sejak 2015 umno dan pas sudah berbaik.
  Cuma orang bodo piang dan bangang shja.KATA TIDAK
  1,perjumpaan sulit 2 kali pak lah dgn hadi.nak napi???
  hadi dan najib sedondon..nak nafi???
  AHLI PAS, USTAZ NAsha di lantik(BERGAJI) dlm kerajaan,nak nafi?
  Bila diacukan pada hadi dan haron din tentang 2.6billion duit di account ambank NAJIB..Dia boleh kata tak logik,sihadi pula kata manasaksi??TAPI Najib sendiri jawab..dia terima duit ada account lag????nak nafi.
  Di muktamar pas hadi suruh undi pas dan umno sahaja,diperhimpunan umno..Najib salute pas.
  Di utusan dan media elektronik,beerita pas dan berita umno..sehati dan sejiwa...Nak nafilagi.
  cerita balak kelantan TIADATINDAKKAN..SPRM kawtim dgn najib..NAK NAFI..
  UTUSAN DAN HARAKAH..SAMA2 TAK LAKU...Nak nafi???
  apa hadi kata tentang pembunuhan kejam altantuya,taukeh ambank dan timbalan pendakwaraya??LAGI SUPPORT NAJIB..DGN GUNAKAN AL-QURAN.
  hADI dan pimpinan umno,gunakan campur asing sebagai nak lepaskan tengkuk pembabitan najib dgn kes 1mdb
  Semua yg berakal,DAPAT MEMAHAMI "SOMETHING IS REALLY REALLY WRONG"bagaimana pemimpin bangsawanumno dan pemimpin brahmin pas boleh CEMOLOT bersama.
  PERKARA2 keintiman tersebut TAKKAN BERLAKU JIKA TGNA MAIH BERNYAWA.fakta..fakta..fakta..
  RAKYAT MARHAEN bersama PH

  ReplyDelete
  Replies
  1. .
   .

   Beli Harakah murah rezeki.

   Tuan Budin siarkan copy paste Harakah ... ??

   Mudah-mudahan bertimbun lah pahala Tuan Budin.

   Delete
  2. Pahala ke amandanya....si Budin ni dapat 2 x 5 je ngan si Rapuji sotong...kuat adu domba....ingat ingat la Budin....dengan sebab atikel lah nin nanti ko....banyak dapat dosa kering....merangkak la ko nanti......sedar-sedar la diri tu sikit....

   Delete
  3. Ko lagi banyak dapat pahala bela prompak melayu prompak cina...

   Delete
 32. Hoi macai mamak kutty...
  Mana dia bukti...?

  Bukti tau, bukti...

  Tak payah melalak kosong...
  Sebelum menyalak...
  Bagi bukti...!!!
  Bukti!

  Bukti...!

  Ada bukti???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Macai cop 1 mesia bodooss dah jadi gila babi...sabotaj tekan banyak kali spacebar plak.....terukan gila ko nodooos...

   Delete
  2. Dia copy strategy kami


   Inilah kerja ahli umno bodo piang   Meniruuuuuuu jer apa mesiabaru buat...

   Delete
 33. .
  .

  Jangan kan nak saman..

  Satu naskah SR pun tak berani nak bakar !

  ReplyDelete
  Replies
  1. SR-Sarawak Roket...Macai Penjilat Tegar Juboq Dapigs...makanlah dedak MADEY dan Kroni tu banyak-banyak...si MADEY ni rumah dah kata pigi...kubur dah kata mari...sedau-sedau la sikit.....gunakan la umur Bonus yang di beri Tuhan sebaik mungkin....

   Delete
  2. Jubok cina prompak ko jilat gila2 sampai licin...happy perompak ni bebas...

   Delete
  3. Madey dah guna umur bonus dia dengan cars baik laa tu...nak tangkap prompak...ko bela prompak...silap2 ko dulu yg gol tak semapat tobat pon...

   Delete
  4. Dapat Tulang selangka Juboq Dapigs pun jadi la......macai Fukatan Haprak....

   Delete
  5. Tulang babi kurniaan kho lo ko dah buat sup?..dapat tulang babi ko terkinja2 kesukaan...macai cap 1 mesia haprak bodos...

   Delete
 34. KREDIBILITI PEGUAM NEGARA DI HUJUNG TANDUK
  KENYATAAN MEDIA
  www.amanah.org.my

  Bantahan yang dibuat oleh peguam negara dalam membantah saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) berhubung dana yang diselewengkan dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) meletakkan kredibiliti beliau di hujung tanduk. Ini kerana beliau sepatutnya sudah bertindak tegas terhadap perompak dana syarikat pelaburan negara bersandarkan laporan tempatan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

  Keengganan Tan Sri Apandi Ali untuk memulakan tindakan undang-undang ke atas sesiapapun dari perompak dana 1MDB adalah satu tindakan yang seolah-olah cuba untuk mempertahankan perompak wang rakyat. Di mana kredibiliti beliau sebagai seorang peguam negara?

  Selagi mana peguam negara tidak bebas dari pengaruh politik penguasa, selagi itu juga tiada tindakan akan diambil terhadap dana yang diselewengkan daripada 1MDB. Kredibiliti beliau sebagai seorang peguam negara sangat tercalar.

  Sekiranya Apandi seorang yang bertanggungjawab, sudah lama tindakan telah beliau ambil tanpa perlu menunggu akan 'tiga tindakan undang-undang DoJ' atas pensonglapan dana 1MDB! Berkali-kali Pakatan Harapan dan NGO serta individu bekas institusi kehakiman negara mendesak beliau agar memulakan tindakan terhadap bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, Datuk Sharul Azrai Ibrahim Hilmi.

  Laporan PAC dengan jelasnya pada muka surat 94, Jadual 15 laporan PAC, menyatakan pelbagai kesalahan Sharul termasuk memindahkan US$700 juta kepada akaun 11116073 di RBS Coutts Bank Ltd, milik Jho Low pada 29 September 2009. Sehingga hari ini Sharul dibiarkan bebas bahkan boleh memegang jawatan penting dalam GLC yang lain!

  Berhubung Saman Sivil DoJ, laporan pertama DoJ setebal 136 muka surat pada 20 Julai 2016 sudah cukup untuk meruntuhkan segala maruah dan integriti kepimpinan negara oleh MO1 yang merujuk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

  Malah, 251 muka surat laporan ketiga DoJ telah mendedahkan wang rompakan dari 1MDB termasuk perihal US$620 juta (RM2.6 bilion) yang kononya wang derma itu telah dipulangkan (returned donation) oleh mereka kembali kepada 'penderma budiman Pak Sheikh Arab Saudi' oleh Najib.

  Dalam laporan ketiga ini, Jho Low, penerima US$620 juta itu, telah antara lain didakwa menggunakan dana berkenaan untuk membeli 'kalung berlian merah jambu' bernilai US$27.2 juta untuk isteri MO1 dan pelbagai perhiasan mewah untuk perhiasan isteri MO1.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Parti Amanah Mat Sapu....Amanah sangat ke diaaaaaa.....uwekkkkk

   Delete
 35. peruntukan bhg risik selalu nya bebas drpd oditan.

  bermakna mereka bebas membelanjakan nya mengikut budi bicara n keperluan semasa.

  jika ketua risik mendpt wang tersebut secara persendirian, maka ia nya tentu sekali salah.

  7 juta adalah jumlah yg fantastis !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenapa tak melalui kementah?

   Delete
  2. Rasuah dari najib bukan peruntukan dari kementerian kewangan...

   Delete
 36. Tak sabar dah Wei


  5juta atas jalan raya
  Nak.jemput anggota tentera sekali


  Baru meriah  Boss kamu dah merempat !!!


  Apa.lagi.... ? Jgn malu malu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak sabar nak tengok 5 juta...Mak Lampir...berkeliaran meragut batu kelikir kat Dataran....dah pelahap tak dapat lagi makan dedak si MADEY KUTTY ker....BERSHITTTTT..dah kena Juboq sama To' Kong Dapigs....kesian macai Fukatan Haprak....

   Delete
 37. Muka haramjadah tak tahu malu dia akan berdiam diri saja sambil alih perhatian sampai isu-isu tu berlalu begitu saja. Dia ingat dia boleh lepas dgn taktik lama ni. Tunggulah bila kesemuanya kena expose nanti. Sehelai bulu dia pun tak akan terlepas.

  ReplyDelete
 38. Apalah siang malam blog milik perempuan fasiq ini jadi rujukan? Tiap kali keluar tuduhan maka bertempiklah pendokong PH. Seolah kebenaran dah turun dari langit. Rujuklah AlHujurat 6. Dlm pada itu bila Menteri Luar Saudi Adel AlJubair konfirm derma pada PM tak terima. Mahu tengok resit dgn mata kepala sendiri. Kalau dapat tunjuk resit pun mungkin tak terima kata palsu - suruh buktikan ori pula. Padahal Menteri Luar Saudi mempuyai kredibiliti mewakili negaranya. Ini pula blogger fasiq yg hanya disanjung PH kat Malaysia hanya perlu tuduh - tak perlu tunjuk resit atau cek. Kini blogger ini telahpun disaman PAS. Inikah tahap pemikiran pendokong PH - bukti dan kebenaran itu tak penting? Bukankah ini fitnah namanya. Kalau ada yg tak setuju dituduh makan dedak - tambah lagi fitnah atas fitnah. Sayang manusia ni tak fikir akhirat sehingga sakarat - masa itu dah terlambat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Macm biasa nafi pakai air liur...pastu buat lupa.pastu biar lagi nextime org tuduh dia lagi..adehhh

   Delete
  2. Bukan betempik.cuma tindakkan berdiam diri dan sekadar nafi dalam interview wartawan tv3 kat buletin utama jer akan membuka ruang orang terus menghentam sepuas puasnya.ambik tindakkan kt SR tu.takkn nak harap rosimah pulak nak saman SR.

   Delete
  3. Kalau fitnah saman lah ..

   Ni dah 2tahun dah ni...dah 104 kali selasa....selasa bila lagi?

   Delete
  4. Saudara, bukankah Claire Rewcastle itu pun menuduh pakai air liur? Apakah air liur Clare itu lebih suci? Apakah saman atau tak itu tanda kebenaran? Kalau begitu Clare telah fitnah PAS kerana PAS dah saman. Begitukah lojiknya? Dlm pada itu blogger Raja Petra di UK banyak menulis tentang konspirasi TDM nak jatuhkan Najib. Termasuk konspirasi 3 Tan Sri untuk sabotaj 1MDB dan kaitkan Najib dgn korupsi. Termasuk juga memberi dokumen palsu pada DOJ. Raja Petra juga tuduh TDM sebagai pemberi dedak pada Claire Rewcastle untuk terus mengeluarkan artikel burukan Najib. Setakat ini TDM langsung tak saman Raja Petra. Kalau ikut logik saudara Raja Petra benar kerana tak disaman. Betulkah begitu?

   Delete
  5. TDM tak pernah saman sape2 pon tetmasuk barry wsin kerana si pemfitnah memang tak de bukti......stail TDM...Najib saman tony pua kes ruu...tapi kes 1 mdb najib tak berani saman. Kerana di pemfitnah ade bukti...hihi
   Pas memang berani saman SR tapi husam musa Pas takut nak saman...
   Ostad nasaha ngaum nak saman rapizi tapi bisu...peguam mualaf syafeei bukan saje takut nak saman janji nak buat kenyataan fitnah 9.5 jota sampai hari ni bisu...hihihi.....

   Delete
  6. .
   .

   Raja Petra hanya seorang penulis politik dan kalau ada yang ambil kata-kata Raja Petra macam Mr J jugak. I Itu sekadar petikan sahaja kecuali mungkin Harakah atau Utusan yang akan ambil kenyataan penuh Raja Petra.

   Sama lah dengan pandangan dan penulisan oleh Shahbudindotcom.

   Itu pun Mr J tak tahu beza kan?

   Mana—mana akhbar hanya melapurkan sahaja setelah berpuas hati dengan sumber yang memberi maklumat dan dengan bukti.

   Kalau SR kena tunjukkan bukti mampus lah semua akhbar. Berita lapuran Utusan lembu kena curi, teruk lah wartawan Utusan kena cari bukti.

   Harakah kena minta Subky Latif dapatkan bukti 1MDB hantar orang Islam pergi Haji...

   Saman sampai masuk mahkamah tau bukan minta Peguam saman tapi notis pun tak hantar.

   Delete
 39. Sebelum nak saman sila nyatakan Askar perisik ug bertuah tu...... kikikii... bukti nama askar kasi letak la camner nk saman......


  bukti ade.....? Blogger bodosss...!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. FuCccKkkkk....kikikikikiki

   Delete
  2. Dah dinyatakan ketua perisik...berapa orang ketua perisik tahun 2013?...ko boleh mintak dengan hishammuddin jer...perkara mudah sangatb ngok....kerua perisik tak berani muncul nafikaan fitnah ni....

   Delete
  3. Udah dinyatakan ketua perisik...lagi suruh letak nama. Ni mesti amatur ni.bukan yang dapat A9 punya cai...sb nmpak sgt tak pandai dan bodoh dan lembab dan dunguuuuuuu nya..

   Delete
 40. Terbukti melayu adalah bamgsa bangsat dan korup berselindung di belakang agama termasuk agamawan. Sebab duit mata mulut telinga anugerah Allah di "jammed".

  ReplyDelete

 41. This AG report was used by them among other reports for them to prepare the final PAC report (which Tony Pua said he was 80% happy with) which concluded that there was no money missing from 1MDB.

  The final PAC report was then signed off by all members of the PAC – including the opposition MPs.

  1MDB had already paid off all their bank loans and short-term loans whilst the remaining three long-term bonds have been taken care of while the settlement with IPIC takes care of the USD2.5 billion in fund assets of which 1MDB had already received payments.

  The Special Audit report on 1MDB doesn’t have any big exposes or smoking guns in there lah. If yes, the opposition MPs would already have mentioned them or would not have signed off on the PAC report.

  So please don’t get confused.

  Better the Pakatan ask for the Special Audit Report or the PAC Report on the RM100 billion BNM Forex scandal – for which zero sen has been recovered.

  Say what??

  No Special Audit Report or PAC report was ever made for the RM100 billion Forex scandal?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lepas dign pengerusi buat pindaan repot PAC ngok....laporan odit masih di OSAkan..

   Delete
 42. .
  .

  Yang nafikan KPN. Apa pulak? Bagi lah Ketua Pengarah Risikan keluarkan kenyataan dengan nada beri amaranth untuk saman.

  Satu-satu nya pasukan yang sukar di percayai menerima duit dari mana-mana individual atau kumpulan ia lah pasukan Angkatan Tentera.

  Mungkin SR sengaja buat cerita supaya Kerajaan Najib bertindak..

  Jangan sampai SR kenakan Institusi Raja-Raja dan Majlis Fatwa Kebangsaan...

  Bukan sekadar nafi tapi bertindak lah kerana SR akan terus dedahkan skandal 1MDB.

  Ada kah aman jika selepas menang PRU pun masih lagi SR lapurkan tentang 1MDB dan Najib.

  Ketika ini pun sedang Najib di dakwa dengan bermacam-macam cerita, SR akan ikut bontot Najib ke mana-mana saja dan sekarang ini pun SR sedang menyelongkar satu persatu kabinet Menteri.


  Dalam lapuran SR untuk 10 tahun akan datang pun akan sebut dan kaitan Najib dan 1MDB, walaupun berita tentang Najib tidak ada kena mengena langsung dengan lapuran ketika itu..

  Aman kah kita sebagai rakyat Malaysia dengan suasana begitu?

  ReplyDelete
 43. Dah naik muak, tidak habis2 fitnah pasal 1MDB
  Tidak akan boleh berubah perangai cai-cai babi
  Depa asyik mengumpat caci, bukan lagi melobi
  Ini semua rancangan Matdey, depa punya nabi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh…

  ReplyDelete
  Replies
  1. .
   .

   Dan Anda akan berpatun dengan memaki begini untuk satu tempoh yang tidak di ketahui..

   Mahu kah anda, kita berterusan begini atau saman SR?

   Delete
  2. Saman jer kalo fitnah..hehehe..naik muak tengok ko merapuu..

   Delete
  3. Tak malu2 muka bijan, tidak habis2 isu pasal 1MDB
   Tidak akan boleh berubah perangai cai-cai babi UMNO yg menyokongnya
   Depa asyik mengumpat nafi, masih lagi pakai air liur.cai dedak tetap angguk
   Ini semua rancangan bijan, depa punya panglima bugis yang lahanat

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh bapak kau hodoh kejora

   Delete
 44. Sudah lah blogger pukimak Budin haram jadah
  Tak boleh terima kekalahan dlm PRU yg sudah
  Yennaa dey yenna thamby poodaachit poodah
  Criiitt.. yiitu mukaa Budin, 1 kali kita mau ludah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh…

  ReplyDelete
  Replies
  1. This DEDAKMAN is so so so PATHETIC .
   This what happen when DEDAK mix with bijaN . You go crazy babe

   Delete
  2. Kalo tak puashati bramboss ler...ko tak pernah diundang pon...bodoos tak de otak..

   Delete
  3. Sudah lah blogger pukimak kejora
   haram jadah
   Tak boleh terima bakal kalah dlm PRU yg akan datang
   Yennaa dey yenna bijan bugis..bini rambut tebal poodaachit poodah
   Criiitt.. yiitu mukaa babak kejora, 1 kali kita mau ludah

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhh

   Delete
 45. Kita menang, SPR gagal kemuka laporan persempadanan

  SELANGOR July 5, 2017 8:24 pm 931
  OLEH ERMIZI MUHAMAD
  KUALA LUMPUR, 5 JULAI : Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengeluarkan injuksi untuk tidak membenarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengemukakan laporan persempadanan baru proses pilihan raya.

  Keputusan itu dibuat Hakim Mahkamah Tinggi, Tuan Azizul Azmi Adnan selepas mengambil kira permohonan injuksi dibuat Kerajaan Selangor, sebelum ini.

  Mahkamah menetapkan, SPR tidak mempunyai kuasa untuk meneruskan proses persempadan di bawah Seksyen 8 Jadual ke 13 sehingga semua prosiding perundangan di peringkat negeri selesai.  CP2A0248-1280x853

  Ia sekali gus menyukarkan Kerajaan Persekutuan menerima sebarang laporan berhubung proses persempadanan semula di peringkat Nasional, menjelang Pilihan Raya Umum ke-14.

  Mengulas ketetapan itu, Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, keputusan itu membuktikan hak rakyat Malaysia kekal dipertahankan.

  “Ini kejayaan besar rakyat Selangor kerana Kerajaan Negeri mempertahankan hak mereka dan rakyat Malaysia kerana SPR tidak boleh mengemukakan sebarang laporan sehingga proses di Selangor ini selesai.

  “Kerajaan Negeri mengambil tindakan untuk melindungi hak seluruh rakyat dalam konteks menjaga kepentingan mereka sebagai pengundi,” katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kecian najib hasrat nak tawan selangor akan kempunan lagi...
   sPR barua umno gagal main kotor...

   Delete
 46. http://www.malaysiakini.com/news/387574http://www.malaysiakini.com/news/387574

  Timbalan presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menjawab serangan Ketua Pengarah JASA, Datuk Puad Zarkashi, tetapi tidak menyentuh tindakan Puad menggunakan nama Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang Puad untuk menyerangnya.

  Tuan Ibrahim berkata jika Puad begitu yakin tidak ada salah laku dalam 1MDB, kerajaan perlu mendedahkan laporan audit 1MDB.

  "Apakah komen dan kesimpulan utama yang dibuat oleh Ketua Audit Negara mengenai audit 1MDB?

  "Apakah laporan audit itu berjaya disiapkan dengan semua dokumen yang lengkap?

  "Apakah setiap transaksi kewangan 1MDB ke luar negara dapat diperiksa oleh Jabatan Audit Negara dengan pernyataan bank antarabangsa yang melibatkan 1MDB?" tanya Tuan Ibrahim dalam satu kenyataan.

  Semalam, Puad mensasarkan Tuan Ibrahim kerana mendesak ditubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai 1MDB, dengan menegaskan bahawa perkara itu hanyalah satu kes campurtangan asing, seperti yang dihujah oleh Hadi.

  Jabatan Kehakiman AS percaya AS$4.5 bilion telah disalahgunakan dari 1MDB, sebahagian daripadanya dikatakan dicuci melalui sistem kewangan AS.

  Puad juga mempertahankan langkah untuk tidak mendedahkan laporan ketua audit negara mengenai 1MDB, dengan menyatakan bahawa ia telah dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan dirujuk dalam laporan jawatankuasa itu, yang boleh diperolehi umum.

  Laporan PAC telah menyatakan bahawa 1MDB gagal mengemukakan dokumen kepada ketua audit, yang bermakna bahawa sejumlah AS$2.173 bilion pembayaran tidak dapat disahkan.

  Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi juga telah menolak permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi Bantuan Perundangan Bersama untuk mendapatkan dokumen di luar negara untuk penyiasatan SPRM terhadap 1MDB, yang telah diberhentikan.

  Dalam kenyataannya, Tuan Ibrahim juga bertanya sama ada PAC dapat mewawancara ahli perniagaan Pulau Pinang Low Taek Jho, yang didakwa oleh DOJ sebagai dalang dalam skandal 1MDB.

  "Mengapa sehingga kini kerajaan Malaysia dan perdana menteri sendiri tidak menfailkan saman terhadap Sarawak Report mahupun Wall Street Journal atas fitnah-fitnah terhadap 1MDB sekiranya ia betul fitnah?

  "Semua persoalan di atas adalah pertanyaan biasa yang menjadi persoalan di kalangan rakyat," katanya.

  Tuan Ibrahim berkata PAS tidak berhasrat utk menuduh sesiapa terlibat, kerana menurutnya, seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan ianya bersalah.

  Maka, katanya, jawapan bagi persoalan di atas akan menjernihkan keadaan dan kecelaruan umum.Timbalan presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menjawab serangan Ketua Pengarah JASA, Datuk Puad Zarkashi, tetapi tidak menyentuh tindakan Puad menggunakan nama Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang Puad untuk menyerangnya.

  ReplyDelete
 47. Jangan terkejut kekawan semua

  Ogos ini ... SR kata IGP pula terima habuan
  Sept ini .... SR kata Peguam Negara terima habuan
  Okt ini .... SR kata Hakim Negara terima habuan
  Nov ini ... SK kata Panglima angkatan tentera terima habuan
  Dec ini ... SK kata Zahid terima habuan

  Puak2 sana Misti percaya punya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jsangan terkejut kalo semua yg krna fitnah diserang wabak bisu...
   Puak2 sana akan melenting mintak bagi bukti..
   Rapiji fitnah penerima rasuah semua tak berani saman..seblm ni ramai yg berani saman rapiji..hihihi..

   Delete
  2. Jangan terkejut kekawan semua

   Ogos ini ... SR kata IGP pula terima habuan
   Sept ini .... SR kata Peguam Negara terima habuan
   Okt ini .... SR kata Hakim Negara terima habuan
   Nov ini ... SK kata Panglima angkatan tentera terima habuan
   Dec ini ... SK kata Zahid terima habuan

   Mesti bijan buat senyap lagi .nafi pakai air liur lagi. Alih2 ckp ini agenda yahudi dan agen barat.Puak2 melayu kaya2 kat sana mesti pecaya..pastu bangga semacam
   Delete
  3. Habis tu..tak nak percaya pulak ke?

   Dulu isu duit masuk akaun najip pun korang cakap sebijik macam tu jugak..

   Dan akhirnya TERBUKTI isu2 yang dibangkitkan oleh SR benar belaka.

   Kau ingat lagi diorg bagi sedikit bukti...waktu itu kemain lagi pencacai bangang macam korang cakap ejaan nama najip salah la...tiada wang masuk dalam akaun la...

   Lepas tu apa jadi? Korang kantoi tahap anak haram beb. Sekali semua itu benar belaka.

   Lagi mau memperkecilkan pendedahan SR atau WSJ?

   Memang dasar anak haram yg bangang..si pengkhianat tu jugak korang nak sokong. Baik pegi mampu$$$$!!!

   Kah kah kah

   Delete
  4. Atas dasar kemelayuan...salah pun jadi betul...itu la mwlayu kita 60tahun merempat pun masih bangga jgk

   Delete
 48. Amin....syukur ya allah ..dibuka jalan dedah semua skandal najib razak..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...