Monday 17 July 2017

KALAU BETUL NAK LAWAN UMNO, KENAPA PAS TUNJUK KACAU DI PERMATANG PAUH?


Hanya beberapa hari setelah Pakatan Harapan mengumumkan struktur kepimpinan beserta logonya yang serta-merta membuatkan UMNO tersentak, kalut, terpinga-pinga dan mamai, Pas tiba-tiba muncul dengan impian yang sama iaitu mahu menggapai Putrajaya juga.

Jika dulu parti itu hanya mahu jadi penasihat kepada kerajaan, enggan berebut kuasa dengan UMNO dan kerusi Parlimen yang mahu ditandingi sekadar 100 saja dengan sasaran menang cuma 40 adanya, dan ia adalah gambaran jelas bahawa Pas tidak ada cita-cita untuk menubuhkan kerajaan secara sendirian, kini sesuai dengan pembentukan rasmi Pakatan Harapan yang merupakan pilihan untuk menggantikan UMNO dan BN, pendirian Pas juga turut berubah sama.

Daripada 100 kerusi, Pas kini melalui pengumuman oleh Naib Presiden, Idris Ahmad mengubah jumlah kerusi Parlimen yang mahu ditandinginya kepada 140 dengan matlamat barunya untuk membentuk kerajaan sendiri.
Ini bermakna, daripada 140 kerusi itu, Pas bercita-cita dan berhasrat untuk menang sekurang-kurangnya 112 kerusi - jumlah minimum yang diperlukan oleh mana-mana parti atau gabungan untuk membentuk sebuah kerajaan daripada 222 kerusi Parlimen keseluruhannya.

Sifir mudahnya ialah dulu Pas nak bertanding 100 kerusi, matlamat menangnya cuma 40 kerusi saja dan jauh daripada layak untuk menubuhkan kerajaan. 

 Bermakna juga, 60 kerusi selebihnya Pas hanya sedia kalah atau mereka memang tahu akan kalah di kawasan-kawasan tersebut.

Kini, dengan tiba-tiba Pas ingin bertanding 140 kerusi dengan sasaran kemenangan baru ialah 112 kerusi iaitu sesuai dengan cita-cita mahu membentuk kerajaan.

Maknanya, daripada 140 kerusi yang bakal ditandingi Pas dalam pilihanraya akan datang, kawasan yang mereka sedia kalah atau tahu akan kalah cuma tinggal 28 kerusi saja.

Kalau tidak, macam mana Pas boleh yakin mampu menubuhkan kerajaan melalui penyertaan bertanding cuma 140 Parlimen itu.

Wowww...hebatnya Pas!!

Tiba-tiba saja ada sasaran baru dan keyakinan baru untuk membentuk kerajaan seperti sudah dapat wahyu dari langit nan biru?

Adakah semua ini suatu impian, cita-cita atau angan-angan?

Betulkan Pas boleh menang sehingga 112 kerusi Parlimen?

Jika menang, siapa calon Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri daripada Pas?

Siapa pula bakal barisan anggota kabinetnya? 

Siapa Menteri Kewangan, Menteri Pertahanan, Menteri Dalam Negeri, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan sebagainya?
Ataukah cita-cita Pas mahu meletakkan calon di 140 kerusi Parlimen hanya bertujuan melebarkan gangguan kepada Pakatan Harapan dan seterusnya memberi kelebihan kepada Najib, UMNO, BN dan kerajaan kleptokrasi mengekalkan kuasanya?

Mengapa hanya setelah Pakatan Harapan selesai mengumumkan struktur kepimpinannya, barulah Pas mengubah turut matlamat mahu bertanding daripada 100 kepada 140 kerusi Parlimen?

Kenapa tidak sebelum ini lagi?

Dalam pengumuman tersebut, Idris juga menolak dakwaan Tun Mahathir Mohamad bahawa Pas "makan dedak" pemberian UMNO, mengatakan mereka masih lagi merupakan parti pembangkang serta tetap dengan pendirian ingin menumbangkan UMNO dan BN.

Ewah...ewah...benarkah lagu tu?

Jika begitu, mengapa Pas melakukan pelancaran jentera pilihanrayanya dengan bermula di Permatang Pauh, satu kawasan yang merupakan kubu kuat PKR?

Kalau benar mahu menentang UMNO dan tiada sekelumit pun hasrat mahu memberi kelebihan kepada BN, kenapa Pas tidak melakukan pelancaran jentera pilihanrayanya di Pekan, Pahang; Bagan Datuk, Perak atau di Sembrong, Johor?

Mengapa juga pelancaran jentera pilihanraya Pas tidak dilakukan di Marang, kawasan Parlimen yang merupakan kubu kuat Hadi Awang sendiri atau di mana-mana kawasan milik Pas?

Ehem...ehem....kita minum dulu!! (ShahbudinHusin 17/07/2017)

122 comments:

 1. Kenapa ya setelah membaca artikel ini saya asyik terkentut....walhal makan lemang dah bberapa hari dulu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS pernah membenarkan DAP bertanding menggunakan lambang parti Islam itu pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13). Situasi getir ini apabila Pendaftar Pertubuhan (RoS) menggantung DAP dalam situasi PRU13 yang semakin hampir.   Lalu PAS tanpa memikirkan risiko kehadapan terus menawarkan Parti aliran Sekuler-Sosialis agar menggunakan lambang bulan Parti Islam sebagai penyelesaian kemelut yang dihadapi DAP waktu itu. Satu tindakan luar jangkaan dan berani yang diambil PAS sebagai bukti setiakawan dalam Pakatan.
   Pengerusi DAP waktu itu, mendiang Karpal Singh seolah merayu rakan-rakan politik membantu mereka membenarkan DAP menumpang lampang parti PAS atau PKR kerana mengelak kecelaruan jika DAP menggunakan lambang bebas bagi calon mereka yang sudah tentu nanti akan memberi kesan lain semasa PRU 13.

   Apabila PAS menawarkan lambang mereka, DAP boleh bernafas lega dan tidak sangat tertekan dengan perbagai masalah dalam menghadapi persiapan PRU. Sikap PAS yang harmoni memberi satu semangat kebersamaan menyelesaikan kontroversi lambang yang terpaksa DAP hadapi disaat PR Kini sekali lagi DAP hadapi ujian besar menjelang PRU14. Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) mengarahkan DAP mengadakan semula pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) baru.

   Semua perlantikan anggota CEC dan pemegang jawatan utama parti berkenaan pada 29 September 2013 dianggap tidak sah apabila DAP didapati melanggar peraturan Akta Pertubuhan 1966 dan perlembagaan DAP.

   DAP perlu memastikan 2576 perwakilan dari 865 cawangan bermesyuarat semula untuk memuktamadkan pemilihan 20 orang anggota CEC diiktiraf semula kerana pemilihan tidak sah dan rekod 2012 mungkin diambil kira, untuk mengarahkan 865 cawangan bermesyuarat dalam masa sebulan dua ini bukan mudah.
   Inilah masalah besar yang DAP perlu selesaikan jika PRU14 diadakan dalam tempoh terdekat. Maka tidak keruan Kit Siang dan anak-beranaknya. Guang Eng pula terpaksa memikul pertuduhan rasuah membabikan pembelian hartanah kediamannya.

   Jika berlaku PRU 14 dalam masa terdekat ini sudah tentu DAP bertanding tanpa parti. Mereka sekali lagi akan terpaksa merayu kepada kompenan lain dalam Pakatan Harapan. Apakah PPBM atau Tun Mahathir akan bermegah menawarkan lambang Bunga Raya untuk DAP? Jika ini berlaku Mahathir sudah tentu melakarkan sejarah hitam dalam riwayatnya kerana membantu DAP.

   Apakah PKR sudah bersedia menawarkan lambang mereka dikibarkan DAP? Kenapa tidak PAN? Walaupun masalah lambang ini bukan masalah utama sekarang ini, tetapi bakal memberi kesan besar kepada DAP. Dalam gelojoh menyerang PAS bertalu-tahu, DAP terpaksa melupakan sekejap serangan-serangan kepada PAS dalam waktu itu.

   Budak nakal PAN sudah tentu sudah menuduh Umno sudah bantu PAS. PAS pula bantu Umno. Ini sudah tentu menjadi amalan tambahan diganding dengan ratib-ratib PAS selamatkan Najib, PAS selamatkan Umno dan PAS nak masuk Umno....

   Apapun penangan PAN, dia gagal memberi buah fikiran kepada DAP bagaimana DAP perlu buat, bagaimana menyuluh jalan penyelesaian kemelut yang DAP tanggung sekarang ini. DAP sedang merenung laut senja angkara ahli-ahlinya sendiri yang membuat laporan kepada RoS tentang skandal dan salah laku pemimpin DAP menguruskan pemilihan parti yang lalu.

   Kesian juga, DAP sudah hilang kuasa menandatangani watikah perlantikan calon untuk mewakili parti dalam pilihan raya yang diiktiraf Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Mungkin PAN segan nak buat program Solat Hajat memohon tuhan membantu menyelesaikan masalah taikung mereka.

   Delete
  2. pas pis pus...terkentut sakan sebab terlebih makan dedak n nasikangkang bijaN n Semoh

   Delete
  3. TUNTUTAN utama perhimpunan Bersih 1 sehingga 5, adalah supaya diadakan pilihan raya secara bersih dan telus. Sejak himpunan pertama hingga sekarang, DAP antara parti yang mendokong teguh Bersih ini. Mereka kononnya mahu membersihkan pilihan raya Malaysia daripada kekotoran dan penipuan seperti pengundi hantu, beli pengundi dan sebagainya. Kononnya parti mereka adalah parti suci bersih.   Namun sebenarnya itu hanya retorik. Hakikatnya DAP lebih kotor dan busuk. Sebagaimana yang dilaporkan, DAP telah menyekat seramai 753 perwakilan daripada mengundi pada pemilihan tahun 2012. Bukan itu sahaja, mereka turut mengimport seramai 547 pengundi hantu untuk mengundi!

   Kenapa mereka lakukan semua ini? Kerana jika tidak, kemungkinan besar Lim Guan Eng akan kalah. Ini kerana akar umbi DAP rata-ratanya tidak menyukai kepimpinan nepotis keluarga Lim. Maklumat dalaman menunjukkan sokongan lebih jitu daripada akar umbi adalah kepada Tan Seng Giaw dan Lim Guan Eng boleh kalah pada pemilihan itu.

   Perwakilan yang dinafikan hak untuk mengundi ini kemudian melaporkan pada RoS. Maka menjelang PRU13, RoS meminta DAP membuat pemilihan semula dan jika tidak, mereka tidak boleh menyertai PRU13 kerana melanggar lunas demokrasi yang menjadi tonggak pertubuhan berdaftar di Malaysia. Semasa itulah PAS menawarkan logonya kepada DAP.

   Selepas PRU13, baru mereka mengadakan pemilihan semula. Malangnya RoS menerima laporan dan mengesahkan bahawa pemilihan itu juga tidak sah. Justeru mereka meminta pemilihan sekali lagi diadakan.

   Hak-hak ahli DAP yang dinafi kartel Lim Guan Eng wajib ditebus. Sehingga kini mereka masih mengekalkan jawatankuasa yang dipilih secara tidak sah sejak tahun 2012 dan 2013 dahulu. Dalam tempoh tersebut, PAS sudah tiga kali melakukan pemilihan.

   Mungkin atas sebab inilah, kita melihat berbagai ahli-ahli DAP keluar parti tersebut sejak krisis itu sehingga sekarang. Setakat ini sudah ada dua parti serpihan DAP ditubuhkan iaitu Parti Alternatif Rakyat PAP dan Parti Cinta Malaysia PCM.

   Itulah dia wajah sebenar DAP. Mereka yang dulunya sibuk mengganggu pemilihan PAS dengan memberi sokongan terbuka kepada beberapa pemimpin PAS, akhirnya membawa rebah. Mereka mendakwa PAS bakal berkubur setelah wakil tajaan mereka keluar parti. Tetapi kini Allah ajar mereka pula dengan pergelutan dalaman, dan nampaknya seperti parti mereka pula bakal berkubur.

   Hari ini mereka cuba sekali lagi memporak perandakan PAS. Mereka cuba cari titik perbezaan antara Presiden PAS dengan Timbalan. Lim Kit Siang mengeluarkan kenyataan melaga-lagakan antara kedua mereka. Itu menandakan mereka akui pihak tajaan mereka yang keluar itu gagal memberi apa-apa kesan signifikan ke atas PAS.

   Kasihan pejuang Bersih yang makan gas, yang berpanas berhujan, yang tidur atas jalan raya, yang membontoti Lim Guan Eng dan sekutu-sekutunya ke mana sahaja. Mereka diperdaya hidup-hidup demi nafsu rakus cauvinis itu untuk berkuasa.

   Delete
  4. Impian Pakatan Harapan (PH) untuk menguasai Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) semakin jauh tanpa sokongan pengundi PAS berikutan parti itu yang kini tidak lagi bersama pakatan pembangkang.
   pencapaian besar DAP dan PKR dalam PRU 2008 dan 2013 adalah kerana sokongan PAS yang bergabung dalam Pakatan Rakyat.
   “Tanpa sokongan pengundi PAS, tentunya DAP dan PKR tidak mencapai kemenangan ini. Tanpa sokongan PAS, tentunya DAP dan PKR tidak akan kuat lagi.
   “Bayangkan tanpa PAS, sejumlah 70 peratus pengundi PAS dalam PRU 2013 tidak lagi mengundi pakatan pembangkang? Dengan peralihan undi sejumlah ini, kekuatan pembangkang tentunya tempang
   PKR dan Amanah tidak boleh membantu pembangkang untuk menarik undi Melayu kerana kedua-dua parti tersebut tidak mempunyai tapak politik yang kukuh dan gabungan mereka rapuh.
   Dengan kekurangan ini, tentunya Pakatan Harapan yang baharu ditubuhkan tidak mendapat keyakinan pengundi,
   Pencapaian besar DAP dalam politik negara, kata Salleh, hanya tercapai dalam PRU 2008 apabila bekerjasama dengan PAS dan menyaksikan DAP memenangi 28 kerusi dan PKR 31 kerusi. Melalui kerjasama berterusan dengan PAS pada PRU 2013, DAP menang 38 kerusi dan PKR (30).
   “Dahulu ketika DAP bertanding sendirian, pencapaian parti itu adalah jauh daripada memberangsangkan. Dalam PRU 1969 semasa pembangkang menang besar, DAP hanya memenangi 13 kerusi, 1974 (9), 1978 (16), 1982 (9), 1986 (24), 1990 (20) dan 1995 (9)
   Seramai 84.84 peratus keluar mengundi daripada jumlah 13,268,002 pengundi berdaftar pada PRU13 dengan keputusan Barisan Nasional (BN) memperoleh 5,237,699 undi, PAS (1,633,389 undi), DAP (1,736,267 undi), dan selebihnya parti-parti lain.
   “Sesungguhnya, sejarah menunjukkan PAS adalah tunjang kepada kekuatan pembangkang sepertimana Umno adalah tunjang kepada kekuatan BN. Kini realitinya, DAP adalah tunjang kepada Pakatan Harapan

   Delete
  5. Poorah PS tunjang pembangkang...di kelantan pon pas tidak boleh menang majoriti besar...

   Delete
  6. DAP tidak payah pakai lambang roket lagi..pakai lambang HARAPAN..selesai masaalah..

   Delete
  7. Woiiii Kopipes Karat....ada aku kesah???

   Delete
  8. KERAJAAAN AYOH HADI PIN


   PRESIDEN AYOH HADI PIN
   Delete
  9. Pemilihan CEC 2013 telah dibuat semula dengan senarai nama calon 2012, dengan dokumen2 lengkap seperti surat memanggil mesyuarat, jemputan, senarai calon dan audit bebas semuanya telah dihantar pada ROS.

   ROS mempunyai tempoh setahun untuk memaklumkan sebarang kesalahan sebagaimana yang ditetapkan di dalam SOPnya.

   Kau agak sekarang dah berapa tahun???

   Kenapa ROS tak dapat beri 1 pun sebab tidak mengesahkan pemilihan CEC 2013???

   Siapa yang busuk sekatang???

   ROS ke UMNO yang diwakili Zahid Hamidi???

   Kalau dah benda kecil macam tu Zahid bersifat busuk hati tak gentleman, kau ingat negara kita dia tak buat busuk ke???

   Delete
  10. Tun Dr. Mahathir Mohamad perlu menjelaskan kepada rakyat sama ada beliau masih kekal dan konsisten dengan kenyataannya bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah melakukan perbuatan di luar tabii seperti didakwanya pada 1998, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

   “Banyak persoalan berlegar dalam kepala orang ramai. Pertamanya, adakah Dr. Mahathir masih kekal dengan kenyataan lamanya pada 1998 yang dia tuduh Anwar melakukan perbuatan luar tabii.

   “Sehinggakan dia kata Anwar ini pemimpin yang tidak ada maruah, oleh itu tidak boleh memimpin negara.

   “Semua itu kini menjadi persoalan besar rakyat, sama ada tuduhan itu tidak betul pada asalnya, ataupun beliau sanggup korbankan prinsip lamanya (demi politik), “ katanya ketika ditemui media pada Majlis Rumah Terbuka UMNO 2017 di Pusat Dagangan Dunia Putra hari ini.

   Dalam sidang media pada 22 Sept 1998 yang dibuat Dr Mahathir, perdana menteri keempat itu mendakwa Anwar terlibat dalam perbuatan liwat dan seorang peliwat tidak layak menjadi pemimpin negara.

   Najib menjelaskan, selagi semua itu tidak dijawab Dr Mahathir, orang ramai akan sangsi dan bahawa ini adalah hanya mainan dan sandiwara politik yang tiada keikhlasan.

   Dalam pada itu, Perdana Menteri berkata, walaupun ada segelintir pihak yang tidak senang hati dengan UMNO dan kerajaan, pelbagai usaha telah dan sedang dilakukan untuk membawa negara ke tahap yang membanggakan.

   Jelasnya, situasi ini adalah lebih baik berbanding kem pembangkang yang masih tidak jelas dan kelam- kabut dalam menentukan siapa yang mempunyai kuasa penentu manakala hala tuju politik yang masih tidak jelas.

   Delete
  11. DEDAKMAN BANGANG AH JIB GOR dah MAI .
   BANGANG betul DEDAKMAN Ah Jib Gor . Di jadikan BLOGGER tumpangan pun jadi.

   Kata orang putih lah
   SO SO SO PATHETIC

   Lagenda P Ramlee kata
   KESIAN , KESIAN , KESIAN

   Pukulan DEDAK campur bijaN , buat DEDAKMAN Ah Jib Gor BANGANG . Dah tak boleh fikir

   Delete
  12. Aku tengah tak faham dengan anonymous copy-paste di atas ni. Dia baca tak apa yang dia copy-paste???

   Ada ke kau ambil kata2 bapak penyamun dunia???

   Kau ni bodoh ke???

   Kenapa kau tak minta juga Isa Samad mengesahkan kejadian Najib kena tangkap di Port Dickson???

   Geng sendiri kau cover, manusia apa kau ni???

   Kau ingat Allah mengadili satu pihak je ke, Najib buat salah lepas???

   Kau ingat Allah tak adil macam kau???

   Delete
  13. Logo baru Pakatan Harapan (HARAPAN) mendapat pelbagai reaksi bercampur baur sejak pelancarannya minggu lalu. Ada yang memuji rekabentuk logo berkenaan dan tidak kurang mengejek rekaannya dengan menjadikan sebagai bahan jenaka.

   HARAPAN mendakwa huruf A yang menjadi anak panah pada logo itu mewakili harapan yang menggunung tetapi sesetengah pelayar internet membuat tafsiran mereka sendiri - dari parodi ke teori konspirasi.
   Terdapat juga individu mendakwa logo HARAPAN mewakili simbol roket DAP. Naib Presiden PAS, Datuk Iskandar Abdul Samad dalam halaman Facebooknya berkongsi artikel sebuah blog dengan berkata "logo Pakatan Harapan mengesahkan siapa parti dominan."

   Petikan dari blog itu menerangkan logo berbentuk tulisan dengan salah satu huruf A itu mirip bentuk roket DAP. Iskandar telah memadamkan posting itu, tetapi beberapa blogger telah membuat tangkapan skrin.
   Bagi mereka yang percaya teori konspirasi pula mengaitkan anak panah dengan simbol Freemason dan simbol kompas. Ini dikatakan sebagai bukti "agenda Yahudi" yang dibawa melalui DAP.
   Namun yang paling menarik mengenai logo itu adalah apabila ada pihak menggambarkannya mewakili hidung Pengerusi HARAPAN, Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Jenaka ini ditimbulkan oleh laman Facebook Tentera Troll Kebangsaan Malaysia.

   Laman Facebook itu menyiarkan gambar hidung Mahathir dengan petikan berbunyi "Ini hidung saya"

   Delete
  14. Mamat copy-paste,

   Kau dah baca tak apa yang kau copy-paste???

   Kau rasa-rasalah, apa hujah relevan dalam copy-paste kau tu???

   Jadi, kalau kau nak buat lawak bodoh, bukan kat sini!!!

   Iskandar pun dah delete post dia. Dia pun tahu psot tu bodoh, kau pulak nak sebarken kebodohan dia pulak???

   HAHAHHAHAHAHAHAAA!!! MAMAT COPY_PASTE YANG BANGANG TAK RETI APA???

   Aku cabar kau, tunjuk copy-paste kau yang ni tak bangang!!!!

   Delete
  15. Ustaza tshap banggang, dia ni cakap mengarut saja. Org bodoh saja percaya, tak payah p dia punya ceramah dan membuang masa. Selepas pru ini dah terkubur politik dia. Kebanyaknya pemimpin pas kini punya lidah macam biawak, tak boleh pakai.

   Delete
  16. Ingat lagi tentang Numan Afifi, setiausaha publisiti Pemuda DAP Subang? Ingat lagi tentang Iftar Gay? Hari ini orang yang dikaitkan dengan LGBT itu meletakkan jawatan bagi ‘menjaga nama baik partinya’. Maka suci bersih lagi berbuihlah nama DAP dengar keluarnya Numan Afifi dari barisan pimpinannya. Begitulah kononnya.   Tanpa Numan, DAP tetap sekular. Melayu yang ada di dalamnya adalah Melayu sekular. Mana-mana Melayu yang berfikiran sekular dan liberal ‘ngam’ benar dengan DAP. Kecil tapak tangan nyiru ditadahkan. DAP berbesar hati sambut Zaid Ibrahim. DAP kepingin benar kalau boleh Mahathir lentok mendengar deklamasi pusi Melayu Mudah Lupa dendangan A.Samad Said. DAP sudah sedia ada jelitawan Melayu yang berpurdah dan berambut telanjang.

   Gadis yang cium peluk anjing mana mungkin sejiwa dengan Ameerah PAS. Jejaka celaka LGBT mana mungkin sejiwa dengan pemuda PAS. Promoter Islam Liberal mana mungkin sejiwa dengan ulama dalam PAS.

   Mereka semua boleh saja macam Numan Afifi. Tak perlu pegang jawatan dalam DAP. Tetapi batang tubuh tak boleh lari dari DAP kerana jiwa sudah serasi di situ. DAP pula big boss bagi Pakatan Harapan. Maka macam mana Melayu PKR, Melayu PPBM boleh terima ‘perjuangan’ Melayu-Melayu sekular liberal dalam DAP itu? Tak perlu sentuh Melayu PAN kerana mereka sudah cukup nyaman di bawah bau ketiak DAP.

   Natijahnya, masihkah lagi Melayu percaya Islam selamat dan terjamin di bawah kuasa Pakatan? Masihkah lagi anak cucu mereka selamat akidah dibimbing Pakatan? Masihkah lagi Melayu meletakkan harapan kepada Pakatan untuk memimpin mereka selepas PRU14 nanti?

   Melayu perlu berpandu kepada al-Quran dan al-Hadis untuk membuat pilihan agar tidak terlepas daripada mulut harimau tetapi akhirnya tercengkam kemas di gerham buaya. Jangan kesilapan Melayu nanti mengulangi apa yang terjadi di Britain baru-baru ini:

   Seorang lelaki Bangladesh menjadi orang Islam pertama berkahwin dengan pasangan sejenis di Britain. Perkahwinan Jahed Choudhury, 24, dan Sean Rogan, 19, berlangsung pada 22 Jun lalu. Jahed berkata pasangannya Sean kini sedang mempertimbangkan memeluk agama Islam selepas ini.

   Delete
  17. Mamat copypaste itu otak dah beku.
   Tiap kali rencana Budin dia hantar copypaste itu juga.
   Agak nya dia tu dah tua baru belanjor dari anak dia cara mana nak hantar copypaste.
   Dia pun sekarang praktis lah yg anak dia dah ajor.
   Tajuk lain anak dia belum ajor lagi......he...he....he....
   Pak Pandir nak join comunity tapi tak tau apa nak cakap...hentam saja lah.....

   Delete
  18. Pengundi nak swing out Nuar/Jijah jadi APA HAL nak marah2kan Pas. BUDIN2 ... Takda Isu disini melainkan bimbang pengaruh DAPigs disini hilang Taji.

   Delete
 2. Pas ni nafsu kuat tapi tenaga kurang, berangan mengalahkan Mat Jenin, akan jadi lebai malang selepas ni,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penyangak mana boleh lawan penyamun.....apa nak mampos dihempap badaakkk????

   Delete


  2. Ayoh hadi pin


   Hadi ahwang   Yahadi


   Hardy wang   JUAL AGAMA JUAL AGAMA JUAL AGAMA

   DEMI SESUAP.NASI

   RAKYAT KOJOL DAN MATI

   APA LOBAI AMBIK PEDULI


   SETIAP.MALAM JUMAAT KONKEK BINI

   Delete
 3. Kalo cerita begini si Unknown nakhoda kapal korek tu akan kata ini sah penyamun kepala 7.

  ReplyDelete
 4. FUYOOINKKKKK.. OINKKK

  POSTING DARI BLOGER BANGANG
  TAKUT CEMAS GELABAH DAN TAK KERUAN
  LANTAK LA BRAPAS NAK MENANG
  NAPA PLAK YG KI CEMAS TAK TIDO MALAM..?

  BERBUSSSSSS.. SBB 1 KERUSI DAN PKR TUNGU NAK MATI .... BERBUS BARUA DAP@SINGAPORK

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bukan cemas tapi kelakar sebab nampak sangat pas cakap tak serupa bikin......cakap pendeknya....sewel...maksudnya apa yg sendiri cakap pon sendiri tak pahammmm..!!!

   Tak ada pendirian !!!

   Woiiii pork....tak der maknanya pasal pas org tak tidor malam......kirim salamlah banyak2.....

   Hakikatnya....Penyamun dan 40 pencurinya dah nak mamposssss..!!!

   Kesiaaaannn ngelupor sorang2 ye....macam beroyang tak jumpe ayor....

   Delete
  2. oinkkk bodoh sombong sebijik pork main sondol je,
   tak tido malam kau kata? biol punyerr pencacai,
   tuan budin post kul 6.31 pagi ni, baru jap ni , pork mmg main sondol je , habis licin najis tahek lo dilahap santap.
   cemas????? sori cai pork, aku ketawa berdekah dekah ade le, kahkahkahkahkahkahkahkah....phuiiii

   Delete
  3. FUYOOINKKKKK.. OINKKK BUNYI BABI BELAAN BUJAN

   POSTING DARI BLOGER BANGANG MAT.
   MAT TAKUT CEMAS GELABAH DAN TAK KERUAN.BANGUN TIDO DAH TERINGAT PH.
   LANTAK LA PUKUL BRPA TUAN BIDIN NAK POST. INI BLOG DIA
   NAPA PLAK MAT YG CEMAS..???

   BERBUSSSSSS.. SBB 1 KERUSI MAT TAKUT SAMPAI NAK MATI .... BERBUS BARUA UMNO@BARISAN

   Delete
  4. Kesan dari memakan dedak bijan...malam dgn pagi pun dah tak dapat beza.cepat betul terima pembalasan tuhan sia mat ni

   Delete
 5. .. dari 100 kerusi nak menang cuma 40 kerusi..

  .. tambah memang 140 kerusi .. PAS mahu menang 112 kerusi ...

  .. ini tak boleh main teropong dari bawah ke atas...

  .. ke pakai ilmu falak ! ...

  ReplyDelete
 6. Budin,yang meragukan banner yang tergantung disekeliling area Ptg Pauh oleh parti pas ini tidak mempunyai wajah timbalan prisident pas Tuan Ibrahim Tuan Man.Apa sudah jadi adakah Tuan Ibrahim sudah dipinggirkan?.retak mencari belah itu agak nya kemungkinan yang akan mengambail tempat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuan Ibrahim nak kena tendang kut.
   sebab suda dirhaka pada tuang peresedeng.
   kesiaaang TITM.

   Delete
  2. .. sebelum kena tendang, keluar.. nak keluar, keluar sekarang ..

   sesiapa pun yang bukan cai Hadi atau tak ikut cai Hadi, sama keluar serta-merta tak jadi masalah. Apa lagi kena tendang !

   .. tunggu pun tak dapat apa-apa atau nak buat apa-apa ..

   Delete
 7. Lebai .. Lebai !... janji Rock.

  Pemimpin PAS akan mengguna pendekatan baru dengan mengenepikan warna sedondon tetapi mengenakan jaket seluar jeans berserban. Mereka tidak akan naik motor kapcai masuk kawasan sebalik nya secara berombongan dengan motor besar yang akan di dahului oleh Tuan Guru Macai Raja Rock.

  Selain itu Idris hanya menyatakan ingin menjadi kerajaan tanpa sebarang harapan samada untuk menghapus GST atau rasuah.

  Kesimpulannya PAS parti Islam yang berhaluan jahat !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang bawa Aby Abadi pi London shoping puak haram ni lah.

   Delete
 8. .. bagus. HARAPAN akan tumbangkan UMNO sekali dengan PAS ... Jangan sesekali nak berunding dengan PAS ..

  Berunding lah dengan wakil rakyat PAS yang masih ada iman dan akal secara individu...

  Selalu nya pemimpin PAS akan mengeluarkan kenyataan menafikan kerjasama dengan UMNO dan di ikuti dengan kenyataan cita-cita PAS bertanding di semua kerusi.

  Sedangkan antara UMNO dengan PAS, UMNO lagi kuat serba-serbi.. berapa jumlah kerusi yang UMNO tanding ?

  ReplyDelete
 9. Dulu PAS nak jadi king maker...mana2 parti yg ingin menjemput pas tubuhkan kerajaan mesti patuh kehendak pas..pas jangkakan tiada parti yg akan menang majoriti uutuk tubuhkan kerajaan...
  Pas tidak berkeyakinan menang kerusi dengan banyak..
  Sekarang pas melihat ade parti yg akan menang majoriti...Pas terpaksa ubah haluan bertanding lebih banyak kerusi walopun tahu sukar untuk menang besar...
  Pas pon tak yakin lagi dengan umno akan ikut kehendak PAS...

  ReplyDelete
  Replies
  1. .. bukan nya dulu tidak ada perancangan nak tubuh satu gabungan ..

   ...dalam struktur HarApan sekarang .. kat mana nak letak Hadi jika PAS bersama HarApan? .. dengan mengambil kira sikap dan tindakan nya yang bernafsu besar?..   Delete
  2. Hadi boleh pegang Menteri Kebajikan Masyarakat.......nak bagi lain apa dia pandai...?

   Delete
 10. Tuan Budin ooi mana boleh buat pelancaran di Marang. Tuan nya Presiden sedang berehat..

  Kalau buat tapi Tuan nya Presiden tak ada, kan susah nak jawab.

  Apa pun PAS sudah nyata suka dengan politik begini iaitu poltik sekadar suka mengenakan orang iaitu siapa yang paling pandai mengelat dengan cara yang paling bodoh, dia lah yang menang walaupun kalah dengan kerusi yang banyak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takkan kemana parti lobai kulup ni..spenda pun tak pakai ada hati nak jadi kerajaan..hahaha

   Delete
  2. Dah pakai pampers kot ?

   Delete
  3. Errrrr....spenda ke bendera tu????

   Delete
  4. Sampai mampus tak mengaku.......ingat orang Parti Tuhan 'tak kecek belawok' (tidak berbohong).....rupa puak pembohong.

   Delete
  5. bro phantom jgn sebut bendera boleh tak,sakit seh perut aku ni...

   Delete
 11. Pas sudah kehilangan sebahagian pengatuh kpd Amanah...di pantai barat sejarah menunujukkan pengaruh Pas tidak kuat...tidak mampu menang kerusi tanpa kerjasama PR...di selangor pas dah bercerai tapi masih nak bersama PKR dlm kerajaan..

  Pas ingin menujukkan kekuatan dengan pelancaran di buat di kubu kuat PKR..berapa kerusi pas menang di penang dlm pru lepas?....
  Pas khayal terlalu kuat kononnye...syok sendiri...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sekadar nak tunjuk masih kuat...sb tu la gi buat majlis kat permatang pauh


   Kahhh kahhh kahhh kahhh kahh
   Kaaaahhhhh

   Delete
  2. BERITA TERBARU....SI BOBOI TENGAH BERUSAHA NAK MEMUJUK PAS.....SUPAYA JANGAN BERTANDING KAWASAN PARLIMEN BANYAK SANNGAT....KALAU BOLEH NAK LAWAN BN SATU LAWAN SATU.....HE...HE...HE....TAKUT LERRR TUUUUU SI BOBPI NI...BARU KO TAHU PENANGAN PAS....MAKAN NAK MELINGKOP LER TUUUU PKR NANTI....KAT PERMATANG PAUH TUUUUU NAK BUNGKAM LERRR PKR.....TU PASAL SI NJIJAH KIPAS NAK TANDING KAWASAN LAIN...SURUH ANAK DIA...SI NURUL JANDA TU...PULAK DOK KAT SITUUUUU.....

   Delete
 12. Najib pasti masuk ke dalam jel...albeit slowly but surely

  Zahid sure to be charged for perjury viz the alleged meeting with the donor/donors/donor or what have you

  Hishamuddin and the many umno members could be charged for abettment because they are complicit with najib

  All umno heads could be charged for receiving bribes unless they turn as state witness

  So, it is to no surprise that HARAPAn were pelted with stones and portrayed as having 3 captains.

  Big issue, why UMNO is so worried about a WEAK party as alleged by BN/UMNO?

  1. malays tsunami
  2. implosion within Umno
  3. latest sabah and sarawak position viz autonomy call (7 years for these states to decide to remain or out)
  4. external pressure by DoJ, Swiss AG and Singapore

  PAS.....no islamic attraction.....they cannot penetrate sabah and sarawak

  Ulamas in Malaysia......hopelessly no influence. Thats why rebellious muslims....dwell on trivial issues but daylight robbery was ignored....because or worldly rewards, money and positions....

  Having said all above, sebab itu BN gundah gulana...BN leaders can only make pot shots insults.....
  ReplyDelete
  Replies
  1. Why on earth najib's dog "attacking" sultan johore and TMJ?

   Fear of BN losing in Johore....pretty obvious.

   Delete
  2. HE..HE..HE...MRT DAH SIAP...SENANG LERRRR SI JIJAH KIPAS MELIWAT SI NUAR ALJUBORI TU DARI KAJANG KE SG. BULOH.....

   Delete
 13. FUYOOOOOIOONKKK..OOINKKKKKK..

  MACAI DAH MENGGILA PEPAGI BUTA ARI NI
  APA TAK NYA PAS GEMPUR KUBU KUAT ALJUBOORI
  MAKA MEROYAN MACAI BOBOI MAMAK AL KUTY
  1 KERUSI JER PASAL TU LA MACAM GILO BABI
  TOKONG KETAWA SAMBIL TUNJUK 1 JARI TAPAK KAKI


  Kiikikiki..BERAMVUSSSS BARUA DAP@SINGAPORK

  INI KALI...

  KIKIKI.. TAK LEH BAYANGKAN TOKONG TUNJUK 1 JARI TENGAH TAPAK KAKI..SAMBIL MENGANGKANG GARU TELO TOKONG MACAM BABI... KIKIKIKI..

  BERAMBUSSS...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mat singapk.budak haprak
   Pepagi cari rezki dedak
   Maki hamun sambil.gelak
   Silap hari kapla kena kapak

   Delete
  2. Siapa nak peduli PAS???

   Allah pun dah tunjuk tanda dengan memperdaya pemimpin PAS pilih nama PAS+IKATAN=GAGASAN SEJAHTERA@PIGS hahaha!!!

   PIGS kan ke BABI!!!

   Babi tu haram, takkan kami semua nak pilih yang haram ya tak???

   Lagipun siapa nak percaya babi macam kau tuduh orang lain babi hahahahaha!!!!

   Delete
  3. DEDAKMAN BANGANG AH JIB GOR dah MAI .
   BANGANG betul DEDAKMAN Ah Jib Gor . Di jadikan BLOGGER tumpangan pun jadi.

   Kata orang putih lah
   SO SO SO PATHETIC

   Lagenda P Ramlee kata
   KESIAN , KESIAN , KESIAN

   Pukulan DEDAK campur bijaN , buat DEDAKMAN Ah Jib Gor BANGANG . Dah tak boleh fikir

   Delete
  4. FUYOOOOOIOONKKK..OOINKKKKKK..BABI DATANG LAGI

   MAT MACAI DAH MENGGILA PEPAGI BUTA ARI NI SEBAB LAPAR DEDAK
   APA BARANG PAS....HAKK THUIIIII
   MAKA MEROYAN MAT SUI MACAI UMNO
   1 KERUSI JER BERSATU ADA TAPI MAT DAH MACAM GILO BABI
   BINI MAT KETAWA SAMBIL TUNJUK 1 JARI TAPAK KAKI KAT MUKA MAT SEBAB DEDAK HABIS LEPAS PRU NANTI


   Kiikikiki..BERAMBUSSSS BARUA UMNO@BARISAN

   INI KALI UMNO BAKAL MEREPUT DALAM NERAKA AKIBAT DOSA2 PEMIMPINNYA...

   KIKIKI.. TAK LEH BAYANGKAN BUNI MAT TUNJUK 1 JARI TENGAH TAPAK KAKI..SAMBIL MENGANGKANG GARU CI___P MACAM BABI MENYONDOL DEDAK.. KIKIKIKI..

   BERAMBUSS LA MAT...PANTUN TAK BEST KAU NI BUROK BETUL LAH

   Delete
 14. mengikut kajian yg d buat olih INVOKE , selain drpd 2 negeri pantai timur, pengaruh pas dlm kancah politi nasional sudah menurun secara drastic.

  jika terjadi pertandingan 3 penjuru pun, kesan nya tidak akan mempengaruhi keputusan akhir.

  pd pendapt saya tindakan terbaik utk terus 'rellevent' adalah utk PAS berkerjasama dgn PH.

  dlm perkara ini saya rasa tim presiden nya lebih berfikiran 'rational'.

  namun jika rm90juta yg d lapurkan tlh d terima d gunakan utk kegiatan parti,mungkin ia nya bolih memanjang kan hayat utk sementara waktu.

  wallahu aklam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Benar pak,

   Kajian ke atas org awam

   Soalan ' apa pandangan dan keputusan kamu bila tiba pru?'

   Jawapan - kami mahu kerajaan yg mampu membantu rakyat . Party yg kukuh stabil dan boleh memerintah - pastinya party tunjang melayu.

   Membantu - makna boleh minta dedak

   Kukuh - makna party byk cabang ,ahli, bduit

   Stabil - makna parti yang takde huru hara gado gado

   Boleh perintah - makna party yang ada kebolehan spt pakar dan machai

   Jika lihat analaisa..pkr berjaya d Selangor dap di Penang. Pas gagal d Kelantan dan kedah teganu..

   Pas keseorangan makna pas tidak mampu tubuh kerajaan

   Pas ibarat spoiler spt LDP UKIP GREEN di U.K

   Rakyat akan pilih logo HARAPAN atau DACING

   Yang telah terbukti menerajui memerintah negeri..adalah..pakatan.. Bukan gagasan sejahtera..pakatan ada 2 ex tpm. dan 1 mb&km.

   Pas boleh tawarkan manfaat agama .. Bukan pentadbiran

   Tsunami Islam sudah pupus spt di Iraq Syria jihadist mati katak.. Di Malaysia pejuang pas dah masuk amanah.. Ini trend global.


   Tiada tsunami Islam tapi ada tsunami melayu...

   Oleh ITU INVOKE GAGAL UTK BUAT CADANGAN BERHADAPAN TSUNAMI MELAYU..

   YA PRU14 IS ABOUT MALAY TSUNAMI NOT ISLAMIC EVOLUTION..

   HARAPAN MUST ADRESS MALAY DILEMA OR MALAY INSECURITY!!

   SETTLE THESE 2 HARAPAN WILL WIN


   - sumber APCO -

   Delete
  2. saya membuat ulasan bersandarkan kajian n penemuan INVOKE yg tlh menggunakan pendekatan 'scientific' terbaru.

   adakah hasil nya 'fail proof'? sudah tentu tidak.

   berdasarkan scenario sekarang PAS sedang menuju k arah 'irrelevancy'.

   UMNO adalah musuh tradisi mereka.

   olih demikian 'formal cooperation' is taboo. kalu 'informal tie up' pula , guarantee akan kena main dgn umno.

   pas dlm keadaan 'catch 22 situation'.

   Delete
  3. Ya betul

   Itu adalah pengetahuan umum

   Namun pas masih ada pengikut taksub tersendiri..5% of all total malays..

   PERISIKAN KAMI MEMAKLUMKAN

   1. PAS UMNO SEDANG BAHAGI KERUSI
   2. UMNO AKAN SERAH HAMPIR SEMUA KERUSI YG TEWAS KPD PAS
   3. UMNO MUNGKIN AKA. SERAH BEBERAPA KERUSI YG MENANG

   TAPI DI BANGKANG OLEH NAZRI JANTAN DAN BBRP LAGI..

   KITA TUNGGU DAN LIHAT..

   PAS DAN UMNO PERLU BAHAGI KERUSI LIKE IT OR NOT! DEMI KEMENANGAN

   Delete
  4. Alaaaa si nazry ni..kalu dah berpelok tu ,cium je la terus
   Malu2 pulqk lagi

   Delete
 15. Naib Presiden tahap budak suruhan.

  Itu pun ada jugak binggai yang boleh terima budak suruhan jadi Naib Presiden.

  ReplyDelete
 16. Puak Lebai kata janji 100 hari Pakatan Harapan takda agenda Islam.. Hadam molek..

  1. Hapuskan GST:
  Cukai haram dikenakan pada rakyat miskin.. Itu agenda Islam..

  2. Stabilkan harga minyak:
  Allah kurniakan minyak di bumi Malaysia untuk dinikmati hasilnya oleh seluruh rakyat, bukan untuk dibebankan dengan dijual dengan harga mahal.. Itu agenda Islam..

  3. Meringankan beban rakyat:
  Kerajaan wajib menentukan rakyat hidup selesa tanpa bebanan kos sara hidup yg tinggi.. Itu agenda Islam..

  4. Reformasi terhadap sistem dan institusi kerajaaan:
  Perlu lakukan perubahan terhadap sistem dan institusi negara ini seperti sistem kehakiman atau perundangan, sistem pendidikan dan sebagainya agar lebih menjurus kepada keadilan dan kesejahteraan rakyat.. Itu agenda Islam..

  5. Memerangi rasuah:
  Rasuah antara dosa besar di dalam Islam dan wajib diperangi.. Itu agenda Islam..

  6. Menubuhkan Siasatan Diraja di dalam menyiasat skandal 1MDB:
  Setiap penyelewengan dan salahguna kuasa yang dilakukan apatah lagi yang membebankan rakyat walaupun melibatkan pimpinan kerajaan wajib disiasat dengan adil untuk diambil tindakan.. Itu agenda Islam..

  7. Memulihkan felda:
  Apabila didapati terlalu banyak penyelewengan dan salahlaku berlaku di dalam felda, kerajaan wajib menyiasat dan mengambil tindakan serta memulihkan kembali felda kepada objektif asalnya untuk membantu warga felda. Itu juga agenda Islam.

  Agenda Islam bukannya sekadar sebat orang di khalayak ramai dan tebang balak.. Islam itu rahmat untuk semua.. Faham..???

  Revolusi Anak Muda Malaysia [ R.A.M.M ]

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syukur, Alhamdulillah
   Tahniah R.A.M.M , anak2 muda yg kita harapkan yg bakal mewarisi kepimpinan negara berteraskan ISLAM ROHMATAN FIL`ALAMIN. Istiqomah lah ye nak. AMIN

   Delete


 17. Dengan bantuan pengundi PAS, PKR mampu memenangi 30 kerusi dlm pru lepas. Dengan bantuan pengundi PAS juga DAP mampu memenangi 38 kerusi.

  Lu fikir le sendiri TANPA bantuan PAS boleh ke PKR dapat 30 kerusi.

  Bila di minta menyokong ruu355 puak2 ini menentang terus...kalo membisu boleh juga tahan.

  Bila hampir pru nak cuba minta bantuan org., ...weaoo korang ingat PAS ni bodo ke??? Korang senang2 nak cucuk IDUNG.


  ReplyDelete
  Replies
  1. 8.38,

   PAS tak boleh menang. Dulu lain sekarang lain.

   PAS boleh kalah di kelantan jika new generasi tolak unislamic PAS. Mereka kata PAS hanya main pentomine konon juarai islam

   Delete
  2. Yang buat kerja untuk PAS semua dah masuk Amanah. Yang tinggal si pemalas je dan si bodoh je.

   Lu nak fikir apa lagi, DAP dan PKR mungkin menang mungkin lingkup, tetapi PAS confirm lingkup hahahaha!!!

   Dah pecah dua kau ingat sama kuat macam dulu ke???

   Kalau dah otak letak kat lutut macam nilah hujahnya. Bodoh nak mampos!!!

   Delete
  3. Yg tinggal dlm pas tu jahiliah belaka.

   Perut buncit2

   Pemalas nak mampus

   Kerjanya usung tin milo minta sedekah sahaja.

   Tahunya masuk ke kampong mengintai anak dara orang atau janda.

   Delete
  4. 8.38

   Dh pecah dua sama kuat mcm dulu ke??? Yg atas pagar kompom pilih amanah...budak tadika lagi pandai pikir drp kau

   Delete
  5. bro zack,jgn ckp anak dara ke janda..walaunta ni kalau da nak dia bukan kira lagi bini orang pun dia sebat.

   Delete
  6. Kuat ke pas??? Setahu aku rakan3 yg berbelas tahun pro pas pun ramai cabut..yang tinggal lebai tahap penasihat je lagi dalam pas tu.

   Kuat lagi ke??

   Delete
  7. SI BOBOI NAK PUJUK PAS LAGI TU.....HIK...HIK...HIK...NAK PUJUK PAS SUPAYA JANGAN BERTANGDING ...SENANG NAK SATU LAWAN SATU...LAWAN BN...KESIAN BOBOI....KUAT JUGA PENANGAN PAS NI YERRRRR...MAKA BUNGKAM LERRR PKR JIKA BERLAKU PERTANDINGAN TIGA PENJURU....TERUTAMANYA KAT PERMATANG PAUH....KUBU KUAT SI NUAR ALJUBORI TU....NAK MAMPOS LA TUUUUUU....

   Delete
 18. Malaysian Cybertrooper17 July 2017 at 08:44

  Salam hormat Pak Rahman,
  Secara logik akal, sudah semestinya PAS akan bersekongkol dengan UMNO utk mengalahkan HARAPAN. Ini kerana sekiranya Harapan berjaya menakluki Putrajaya maka sudah pasti Bijan akan dihadapkan ke mahkamah. Secara tidak langsung kes 90 juta sudah pasti akan timbul didalam perbicaraan tersebut maka Hardy AhWang, Lebai Kiu7 serta konco-konco mereka sudah pasti akan menghabiskan sisa-sisa hidup mereka dengan turun-naik mahkamah.... Tu belum kira seandainya mereka juga disabitkan kesalahan.
  Maka atas sebab itulah saya yakin PAS akan menggunakan seluruh kudrat yang ada untuk membantu UMNO walaupun terpaksa melakukan penipuan dalam PRU akan datang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. factually and strategically the truth, nothing but the truth......

   Delete
  2. Sememangnya pas tetap akan berkerjasama dgn umno.

   Tetapi

   Pas yang akan mampus akhirnya

   Delete
  3. Kuat ke pas??? Setahu aku rakan3 yg berbelas tahun pro pas pun ramai cabut..yang tinggal lebai tahap penasihat je lagi dalam pas tu.

   Kuat lagi ke??

   Delete
  4. Dahlah bodoh ada hati pula nak nasihatkan orang lain.

   Selama ni pun mengemis di masjid masjid.

   Masjid tempat orang buat ibadah bukan tempat minta sedekah.

   Cermin2lah muka tu dulu sebelum nak jadi king maker.

   Delete
  5. HE...HE...HE....KESIAN SI BUDIN NI.....MACAM PUTUS HARAPAN JERRRRR....UNTUK PENGETAHUAN MACAI...KUAT TAK KUTA NYER PAS NI....KAT KEDAH TU....SI BOBOI TU TENGAH BERHEMPAS PULAS NAK PUJUK PAS....BARU KO TAHU....

   Delete
  6. MACAI TAHU TAK...DARI ARTIKEL NI AKU DAH TAHU DAH....SI BUDIN NI FRUST...SEBAB PAS TAK MAHU SERTAI FUKATAN HAPRAK.....SEBAB DULU PKR BANYAK MENANG KAWASAN PUN....ATAS KERJA KUAT DAN PENYOKONG AHLI PAS....MAKA KALI TERSUNGKUR LERRRRR PKR.....TERUTAMANYA DI KAWASAN SI ASMIN JAMBAN TUUUUUU.....

   Delete
  7. KO TAU STRATEGI 3 PENJURU NI AKAN MAKAN PAS BALIK. INI CUMA MENGUNTUNGKAN UMNO JER.

   BODOHNYA TAU KE DEME GUNAKAN PAS UTK 3 PENJURU. ESOK LEPAS PRU HABIS MADU SEPAH DIBUANG.....LAST2 PAS AKAN DIKETEPIKAN!!!

   AKHIRNYA PAS YG MAMPOSSS!!!

   PRU TAK MENANG......KERUSI BANYAK HILANG.....CUMA DAPAT PUTARJAYA JER.

   JADI MELUKUT TEPI GANTANG.

   KESIAAAAAANNNN BAANGAAANGG ROPENYE.....


   Delete
 19. Tuduhan murtad Ketua Penerangan PAS Tanah Merah
  https://www.youtube.com/watch?v=IauKk-pGXxY

  TUDUHAN MURTAD OLEH KETUA PENERANGAN PAS TANAH MERAH DAN IMPLIKASINYA DI SUDUT ENAKMEN SYARIAH KELANTAN

  Ucapan yang dibuat oleh Mohd Najmi Zakaria, Ketua Penerangan Pas Kawasan Tanah Merah dalam ceramahnya yang sedang diviralkan sekarang mempunyai beberapa implikasi undang undang:

  1. Seksyen 9 Enakmen Tatacara Jenayah Syariah 2002 memperuntukkan mana mana orang awam yang ada maklumat tentang perlakuan tersebut hendaklah memberi maklumat tersebut kepada Pegawai Penguatkuasa Agama dengan serta merta.

  2. Seksyen 54 dan 55 Enakmen yang sama memperuntukkan Pegawai Penguatkuasa Agama hendaklah menyiasat maklumat tersebut dan mengemukakan laporannya kepada Jabatan Pendakwa Syarie untuk kes pendakwaan.

  3. Jika Ketua Pendakwa Syarie mendapati maklumat tersebut ada bukti yang kukuh bahawa PAN adalah murtad dan wajib dibunuh seperti yang didakwa oleh Ketua Penerangan Pas Tanah Merah itu, maka orang PAN boleh didakwa di bawah Seksyen 119 Enakmen Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan 1994 kerana melakukan perbuatan yang bercanggah dengan hukum syarak, manakala pemimpin PAN pula boleh didakwa di bawah Seksyen 124 Enakmen yang sama kerana telah menyebabkan seorang keluar Islam.

  Samada PAN itu merujuk kepada seseorang atau kepada mana mana objek lain, terserahkan kpd Ketua Pendakwa Syarie dan Hakim Syarie yang memutuskan. Yang pasti PAN telah dituduh murtad dan boleh dibunuh.

  4. Jika siasatan mendapati kata kata tersebut benar benar dituturkan oleh Ketua Penerangan Pas Tanah Merah, tetapi tidak ada bukti PAN sebagai murtad atau seolah olah telah murtad, maka beliau boleh didakwa di bawah Seksyen 24, Kanun Jenayah Syariah Kelantan 1985 kerana telah menuduh orang Islam yang lain sebagai kafir.

  Terserahlah kepada mana mana orang awam yang ada maklumat berhubung perlakuan tersebut untuk membuat laporan di bawah Seksyen 9, Enakmen Acara Jenayah Syariah 2002 samada memberi maklumat bahawa PAN adalah murtad sebagaimana dakwaan Mohd Najmi, atau memberi maklumat bahawa Mohd Najmi telah melakukan perlakuan yang boleh disifatkan sebagai "Takfir".

  USTAZ CHE IBRAHIM
  MOHAMED
  Naib Pengerusi AMANAH
  Kelantan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenapa tidak disebat di khalayak ramai????

   Adakah undang2 islam dikenakan kpd non member only.

   Ahli pas dikecualikan.

   Delete
  2. AMANAH SANGAT KERRRR PARTI AMANAH NIIIIII.....PARTI MAT SABUNNNNNN.....

   Delete
  3. HAHAHA LEPAS NI ANAK MAT SINGAPORK KENA LIWAT DENGAN NEGRO BARU DIA TAU...HARI2 SEBUT LIWAT

   Delete
 20. Parti yg ranai pak lebai dan seban berbelit2 ni tak layak pun nak perintah sejarah perintah terengganu dan kedah pun satu penggal saja beceramok leja dgn hudud dan nak potongan aje tak payahlah nak cakap pasal Islam itu pun bermacam2 taksiran hai lah pak lebai malang dakwah dekat anaj bini sajalah aku lebih rela DAP memerintah ua lebih adil hidup Tun dan pastikan BN dan sekutunya lebur

  ReplyDelete
 21. PAS bawah kepimpinan Tuan Haji Abdul Hadi bin Awang
  hilang maruah, hilang kehormatan , hilang kepercayaan dari ahli , kawan mahupun lawan. SELAMAT TINGGAL PARTI PAS - ASSALAMU`ALAIKUM.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hadu awang tu islam ke kafir?
   Apa statusnya skrng?

   Delete
  2. Sampai ke hari ini mufti2 berdiam diri terhadap status hadi awang.

   Delete
  3. Mufti seperti mufti pahang,perak tu cuma akan keluar statment kalau ada isu yang menebelahi ummo..

   Delete
  4. HE...HE..HE...SI BUDIN DAN MACAI DAH MEROYANNNNNN.....BERHARAP SUPAYA PAS BALIK KE PANGKAL JALAN....BERSAMA FUKATAN HAPRAK....UHUK...UHUK...UHUK....MAKA BANYAK LER ADUN PKR AKAN MELINGKOP LEPAS NIIIIII.....

   Delete
  5. HE...HE..HE...SI MAT DAN MACAI DAH MEROYANNNNNN.....BERHARAP SUPAYA PAS SOKONG UMNO.JALAN BERSAMA BIJAN KE NERAKA..MAT DAN ANAK BWRANAK IKUT BELAKANG HAPRAK....UHUK...UHUK...UHUK....MAK BANYAK LER ADUN UMNO AKAN MELINGKOP LEPAS NIIIIII.....HARAP MAT TAK JUAL ANAK NANTI SEBAB TAK CUKUP DUIT NAK BELI MAKAN

   Delete
 22. ``Hanya org bodoh shj yg tak tau siapa MO1`` kata menteri d jpm rahman dahalan sabahan.
  Kata aku ``hanya org bahalol shj yg tak nampak KERJASAMA parti Pas dengan umno sekarang ini``.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Biasa la...jenis caiiii umno camni asal melayu jer buat2 tak nampak pnyer.yg salah pun jadi betul. Yang haram jadi halal.

   Delete
 23. Inilah sebenarnya barua, PAS adalah parti barua kepada UMNO. Kerana Tn Prediden dan kelompok pimpinan tertinggi PAS yang rapat dengan Hadi Awang telah termakan & terhutang budi terhadap MO1 (kesian pimpinan lain yang tertipu), PAS tiada pilihan atau buruk kelaku Tn Presiden akan ditelanjangkan. Akan.punah seluruh parti. Hutang Budi Tergadai Body. Ini antara punca knp Hafi Awang cenderung mengguna veto termasuk dalam Perhimpunan dan Pemilihan parti itu tahun lslu. Dalam sejarah PAS, ini tidak.pernah berlaku. Hanya kerana terhutang budi, terpaksa menjadi barua UMNO BN yang terbesar dalam sejarah politik Malaysia. Hadi Awang akan terima pembalasan yang sewajarnya dan insyallah tahun 2018 akan kita dapat saksikannya bahawa Allah itu Maha Besar Lagi Maha Adil

  ReplyDelete
 24. Pada 1 Jun, portal berita UK SR melaporkan yang Shafee terima dua pembayaran daripada akaun peribadi Najib di AmBank nombor 2112022011906. Satu pada 11 September 2013 sebanyak RM4.3 juta dan satu lagi pada 17 Februari 2014 berjumlah RM5.2 juta.

  Parlimen Dibohongi?

  Persoalannya sekarang ialah bukan sahaja Shafee dibayar yuran yang begitu besar sebagai pendakwa raya helikopter tetapi kemungkinan kerajaan telah berbohong kepada Parlimen mengenainya.

  Pada 11 Mac, 2015, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, (Datuk) Nancy Shukri memberitahu Parlimen kerajaan hanya membayar RM1,000 kepada Shafee untuk mengetuai kumpulan pendakwaan kes itu.


  Nancy Shukri kata kerajaan bayar RM1,000 sahaja
  Nancy berkata demikian ketika menjawab soalan Ahli Dewan Rakyat Bakri, Er Teck Haw dari DAP.

  “Jumlah yang diberikan telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak antara kerajaan dan ketua pendakwa,” katanya.

  Apakah Nancy berbohong atau beliau mungkin tidak tahu bahawa ada kira bicara bawah meja yang melibatkan bayaran RM9.5 juta itu?

  Berani Shafee Nafi?

  Banyak pihak telah mencabar Najib dan Shafee menafikan dakwaan itu dengan mengambil tindakan undang-undang ke atas SR.

  Kita boleh membuat kesimpulan Najib tidak akan saman. Ancam nak saman pun mungkin dia tak berani buat pasal ancaman tahun 2015 nak saman Wall Street Journal pun macam masuk angin keluar asap saja. Sampai hari ini pun tidak ada apa-apa.

  Tapi adakah peguam sehebat Shafee akan berdiam diri dan membiarkan mahkamah pendapat umum (court of public opinion) membuat pengadilan bahawa laporan SR itu benar?


  Petikkan dari datuk A.Kkadir jasin..khas untuk pendedak tegar bakal dato' iaitu si UNKNOWN AKA SAHABAT .


  P/s: cuba lah spin nak tengok apa hasilnya...

  Reply
  Replies

  Anonymous17 July 2017 at 03:19
  Opsss...lupa!!!

  Bukti2 seperti telah dilampirkan:

  No check
  No akaun
  Bank terlibat
  Tarikh urusan
  Tarikh laporan
  Tarikh kenyataan parlimen


  P/s: nak tgok sikit sapa berani spin

  ReplyDelete
 25. shahbudin.com - setelah rancak memukul gendang yang membuat keldai Politik PH menari ibarat orang mabuk, kenapa cuak dengan hala tuju PAS ?.

  bukankah Pakatan Harapan bakal menang ?
  tidak cukupkah undi daripada sekalian Keldai Politik Pakatan Harapan ?

  PAS bukan lagi sebahagian dari Pakatan PH, tetapi ia juga tidak bersama UMNO.

  yang perlu dirisaukan ialah supaya Para Serigala di dalam Pakatan Harapan tidak lagi bertanding sesama sendiri untuk mengelakkan si keldai menjadi bingung untuk memberi undinya kepada mereka.

  PRN Sarawak belum berusia 2 tahun dan rasanya para Serigala perlu mengambil pengajaran.

  ada si polan (keldai politik PH) sambil berkata "DAP hanya satu unit kecil PH". kemudian aku hanya mampu beristighfar.

  apakah keldai Politik PH itu tidak tahu lagi membezakan nasab iktiqad antara si muslim dan si kafir itu merentas batas Parti dan Bangsa ? - cuba kira berapa jumlahnya puak kafir yg bergelar ADUN dan MP di dalam DAP dan PKR berbanding dengan ADUN dan MP muslim dalam PH.

  ketika hangatnya kes kalimah Allah yang disanggah oleh badan agama kristian yg ke bawa ke makamah - seluruh puak kafir PH menjadi pembela dengan menyatakan sokongan kepada badan Kristian itu.

  sekarang masih hangat kes pejuang LBGT bernama Siti Kassim (yg bercelaru akidahnya) menentang JAKIM dan seperti biasa seluruh puak kafir PH yg bergelar ADUN dan MP membelanya. adakah Siti Kassim itu akan memberi undinya kepada PAS atau UMNO ?

  kisah rampasan arak di Selangor yang akhirnya terpaksa di kembalikan atas tekanan seluruh puak kafir Pakatan Rakyat masih segar dalam ingatan. adakah si penjual arak akan memberikan undinya kepada PAS atau UMNO ?

  seluruh puak kafir dalam PH sentiasa bersatu untuk mencampuri urusan ISLAM demi untuk menghalang adalah janji yang dinyatakan Allahswt dan binasa lalu celakalah mereka yang bersama mereka dengan menjadikan puak kafir itu sebagai tuan mereka.

  adakah puak kafir akan memberikan undi kepada PAS atau UMNO setelah mereka di berikan bai'ah sebagai tuan oleh si muslim di dalam Pakatan Harapan ?

  para keldai politik Pakatan Harapan kalian harus melihat bagaimana liciknya puak kafir mempertahankan kerusinya apabila bertemu Para Serigala untuk "berunding" didalam urusan ini. sila kira berapa banyak kerusi akan dapat kepada mereka.

  salam ya salam
  ikhlas dariku unknown aka sahabat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pas ada hala tuju ke..?

   Unkown,
   Cuba cerita hala tuju, manifesto Pas..nak tahu juga..Pas punyer cita2 PRU14.   Delete
  2. Tuan 11.06

   Hala tuju PAS cuma bergayut dgn umno selagi ada bayaran2 tertentu.PAS bukan parti yg cash rich...hanya mengharap tolakkan tin milo dari satu saf ke satu saf. Bijak pandai dlm PAS telah angkat kaki,sbb?
   Senang kata PAS konon nak perguna umno tetapi umno sedang menunggangi PAS. Atas dasar MELAYU....kononnya.
   PERJUANGAN YG LUHUR SEWAJIBNYA MEMENTINGKAN RAKYAT KERANA RAKYAT LAH TUNJANG SESEBUAH NEGARA.

   Delete
  3. Bukan cuak lah biol....lagi suka ade lah.tuan bidin nak bagitahu supaya saki baki ahli pas jagn ikut hadi terjun longkang jer...

   Delete
  4. HE...HE...HE....PAS NAK BERTANDING SENDIRIAN NAK SALAHKAN UMNO DAN BN PLAKKKKKK....NAMPAK SANGAT TAKUT NYERRRRR.....BERITA TERBARU...KAT KEDAH...SI BOBOI TU....BEFHARAP SANGAT NAK PUJUK PAS ....SUPAYA BERTANDING SATU LAWAN SATU NGAN BN....BARU NAK MERAYU...BARU KO TAHU PENNGAN PAS....ALAMAK MELINGKOP LERRRR NANTI PKR DIMANA JUA BERADA DAN SEANGKATAN DENGANNYA.....NAK MAMPOS LA TUUUUUU.....KESIAN BUDIN...MACAM MENGHARAP PAS BALIK KE GAGANG JERRRRR....UHUKK...UHUK...UHUK...

   Delete
 26. Apa yang boleh diharapkan lagi kepada parti Pas ni ?

  Nak kata mereka parti pembangkang..tak juga? Presiden, ahli parlimen asyik ponteng dan tidak menyokong bersungguh2 membela masalah negara, rakyat. Mereka hanya byk membisu dari bercakap( skandal 1MDB sekali,2 aje berbunyi. itupun bunyi2..mcm buang angin tak berapa nak lepas shj)

  Nak kata Pas ni..parti memerintah ..tidak juga? Tadbir Kelantan..kena tipu shj. Masalah sampah,cukai,tanah banjir, pembalakan pun tak cerdik utk diuruskan.

  Nak kat Pas ni parti penasihat..tak juga?RUU 355...Najib klepet pun tak berapa nak layan.

  Rasanya...Pas ni, parti talam dua muka, tidak ada pendirian! Ikut suka pandai mereka shj.

  ReplyDelete
 27. takkan idris ni ada kelayakan jd menteri? kelakar siut...

  ReplyDelete
 28. Berani berubah dari pemerintah yang tidak bersih, tadbirurus yang sangat lemah, skandal yang terkenal seantero dunia dan banyak lagi penyelewengan yang dilakukan ........... sama-samalah kita buat perubahan ke arah yang lebih baik .......

  ReplyDelete
 29. Party bingai pas ni org dah blh baca langkah sumbang dia lg nak bg alasan merapu.

  ReplyDelete
 30. Sekarang ini Pakatan Harapan menawarkan kepada rakyat

  1. Bubarkan GST.
  2. Mengurangkan beban kos sarahidup rakyat.
  3. Menghapuskan rasuah.
  4. Buat RCI untuk 1MDB.
  5. Menghadkan jawatan PM kepada 2 penggal atau lapan tahun.

  Untuk berlawan dengan Pakatan, baru-barui ini PAS menawarkan kepada rakyat Malaysia.

  1. Menukar tempat hukuman sebat rakyat Malaysia dari dalam bangunan kepada luar bangunan (khalayak ramai).

  Selain daripada hukuman sebat, apa tawaran yang PAS akan buat kepada rakyat Malaysia.

  Bolehkah kita berbaiah kepada orang bahalol.

  Bukankah ini memudaratkan rakyat Malaysia.

  ReplyDelete
 31. unknown aka sahabat
  saya minta ilmu awak skit boleh ye, sbb saya ni banyak yg tak tahu.

  Kita ni hidop di alam apa? Alam Donia kan,
  Donia tu kat mana? Kat planet bomi kan,
  Bomi tu penduduknye apa yek? salah satunya kitalah...manusia kan.
  Tapi kenapa manusia ni ada macam2 bangsa n agama manusia, bukan satu je, melayu n islam saja, macam anon aka sahabt lah, melayu islam kan? Kan senang kita idop. ooo iya ... saya baru teringat, sbb tuhan ALLAH yg buat gitu kan. anon aka sahabat boleh mintak doakan tak tuhan ALLAH tukar je la jadi melayu islam je ada kat donia ni. emmm lagi satu tuhan ALLAH suroh manusia begaduh ke buat banyak2 bangsa n agama ni. Tapi memang saya tahu , satu hari nanti manusia pasti gaduh besa punyerrr. yg ni xpayah jawab ye anon aka sahabat. yg lain2 d atas tu je...tolong saya ye anon aka sahabat. tq

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jgn la...dia pun cari makan tu nt bijan tak bagi elaun ape dia nak mkan anak beranak

   Delete
 32. Tolong beritau saya jika PAS sebuah parti yg lemah,boleh? PAS adalah sebuah parti yg kuat dan berjaya di bumi malaysia terutama kebelakangan ini....
  1. Kuat bohong
  2. Kuat bersekongkol
  3. Kuat berlagak
  4. Kuat temberang
  5. Kuat berbelit2
  6. Kuat berangan. FAKTA
  Jadi,lemahkah PAS? Sahabat seperguruan saya pernah mengajak hadi utk bermuzakarah....TAK BERANI! Ketua apa mcm tu. Jgn pandang sesuatu dari sudut sempit,sbb tu mereka berfikiran sempit. Bukak la minda kalian wahai org2 yg taksub sangat kpd PAS ini..mereka ada audi,berbini ramai dan minum teh di London....anda ada apa? Dapat tolak tin milo ke saf belakang tu dah ok ke? Tolong sahkan pemimpin anda tak pernah terima juta2 tu dulu....jika TIDAK saman skrg jugak. SEKARANG bukan selasa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. KESIAN BUDIN....MACAM MENGHARAP JERRRR PAS BALIK KEPANGKAL JALAN BERSAMA FUKATAN HAPRAKKKKK....UHUK...UHUK...UHUK...MAKA MELINGKOP HABIS LERRRR PKR DIMANA JUA BERADA....TERUTAMA KAT GOMBAK KAWASAN SI ASMIN JAMBAN TU.....

   Delete
  2. KESIAN MAT ....MACAM MENGHARAP JERRRR PAS SOKONG UMNO SEBAB TAKUT UMNO BUNGKUS.HAPRAKKKKK.UHUK...UHUK...UHUK...MAKA MELINGKOP HABIS LERRRR UMNO DIMANA JUA BERADA....TERUTAMA KAT PEKAN KAWASAN SI BIJAN BUGIS TU.....LEPAS UMNO BUNGKUS MAT PUN KENA BUNGKUS LAH.ATOK MAT KAT KAMPUNG PUN BUNGKUS

   Delete
 33. Ramai yang kata pas is past
  Kerna ramai pemimpinnya sudah menjadi hampas
  Cita cita tinggi yang diidam mereka amat cantik diatas kertas
  Hakikatnya, yang ada ditangan pun akan melepas..

  Tak faham tujuan pas dalam pilihanraya
  Nak memerintah, kerusi bertanding tak cukup pula
  Nak kata menegakkan agama, rasanya ramai orang dah tak percaya
  Cakap pemimpinnya berbelit belit, dengan um..no,no sudah satu kepala..

  Membuat sesuatu biarlah bertujuan
  Jangan dok syok sendiri, panjang angan angan
  Sedarlah diri hai parti pembawa lambang bulan
  Walaupun cantik dipandang, tapi penuh lekuk dan kawah diatas permukaan, tolonglah ye renung2kan..


  ReplyDelete
  Replies
  1. PI LERRRR PUJUK BALIK PAS TU SERTAI FUKATAN HAPRAK.....KAT KEDAH SI BOBOI TENGAH KALUT TUUUUU....MASIH ADA SINAR DAPAT BANTUAN PAS....SUPAYA DAPAT ...SATU LAWAN SATU NGAN BN....KALO TIDAK.....MAMPOS ....LERRRR,....TERUTAMANYA PKR.....YANG DULU BANYAK MENDAPAT PERTOLONGAN DARI AHLI-AHLI PAS....KALI NI TERSEMBAM LE GAMAKNYA....

   Delete
  2. MAT PI LERRRR PUJUK BALIK SEMAH TU KOT DAPAT MENETEK SEKALI.....KAT SEMBRONG SI BIJAN TENGAH KALUT TUUUUU....MASIH ADA SINAR DAPAT SELAMATKAN SEPUPUNYA KAH??BANTUAN PAS DITAGIH ....SUPAYA DAPAT MASUK NERAKA BERSAMA....KALO TIDAK.....MAMPOS UMNO MASUK NERAKA SORANG2....LERRRR, ...MAT PUN BAWAK ANAK BINI DENGAN DUIT HARAM BIJAN BAGI KE NERAKA ...KALI NI TERSEMBAM LE GAMAKNYA....TAK SRMPAT MENGUCAP MAT SINGAPORK NI

   Reply

   Delete
 34. Oooooo,,....gitu yer lobai,
  Ada ubi ada batas,
  Ko dah berbudi nak mintak dibalas la ni....Hu hu hu hu
  Lobai...lobai

  ReplyDelete
 35. Kat marang..aku pengundi parlimen marang pn dh takn undi lobai mulut busuk..bt malu marang..anak muda bukit payong

  ReplyDelete
 36. PAS adalah serambi UMNO. maka apabila UMNO menyerang PH, PAS sebagai macai UMNO terpaksa juga menyerang PH. Cita2 untuk bertanding di 140 kerusi? Tu cuma mimpi basah je. Ada sesiapa ke yang percaya bahawa PAS boleh menang 40 kerusi Parlimen apatahlagi 120 kerusi? Ianya hanyalah sandiwara dan cerita karut PAS tatkala cita2nya nak jadi "king maker" telah tolak rakyat kerana rakyat sedar PAS adalah balaci UMNO. Maka untuk "cover line" terpaksalah tukar cerita konon2nya PAS nak jadi kerajaan dan dah tak nak jadi punahsihat. Inilah pendirian lalang yang menjadi anutan PAS dibawah Hj hadi. Sekejap ke kiri esok ke kanan pulak, lusa berangan2 nak jadi "king kong" pulak gamaknya. Lupakan sahaja PAS. PAS sudah tak relevan sebagai mana tak relevannya Harakah dalam minda rakyat Malaysia. PAS hanyalah ibarat kemuncup yang hidup di padang rumput yang menghijau. Tak banyak faedah selain dari menyusahkan orang ramai yang dok lalu kat padang tu. Jangan dilayan lagi cakap2 pemimpin2 PAS sebagaimana kita menolak penulis2 picisan PAS yang dok sebuk kopipes artikel2 harakah yang tak laku tu. Biarkan aje PAS dan walaun2 mereka "mati beragan". Lantak pi lah kat depa, nak ke laut ke, nak ikut UMNO masuk ke lubang bewak ke, tak ada untung pun kat rakyat!

  Nick.
  Cape Tiger.

  ReplyDelete
 37. PiS bongkak sheriff syurga, konon kingmaker. PiS Jaga pintu fun fair pun tak layak,lobai kaloi songlap.

  ReplyDelete
 38. Berrapa ahli PAN setakat ni....kat tempat lain aku tanya tapi semua baculllll nak jawap??? haha

  ReplyDelete
 39. Ust deris ahmad ni standard bg kuliah, ajaq tajwid ja..mcm abg dia, bg ceramah di pdg serai ja..haha

  ReplyDelete
 40. yang aku nampak, dengan pengumuman terbaru ini, sah lah PAS nak memecahkan undi.

  Apa punya pemikiran Islam begini?

  Busuk hati,,,,haikkktuihhh

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...