Wednesday 26 July 2017

APA LAGI ZAHID HAMIDI MAHU?

Biar betul?

Kata Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi, kadar jenayah telah mengalami penurunan sejak Najib Razak mengambil alih kepimpinan negara bermula pada 2009 lalu.

Beliau seterusnya menegaskan, penurunan kadar jenayah itu adalah kerana beberapa transformasi yang diperkenalkan oleh "bossnya" itu.

Ini cakap betul atau bodek sebenarnya?

Tetapi, mengapa masih banyak kejadian jenayah dilaporkan dalam media?

Tidak saja di akhbar dan televisyen, malah di media sosial juga boleh dikatakan sarat dengan berita dan video mengenai kejadian jenayah yang berlaku di sana sini.

Selain itu, bukan saja jenayah di peringkat "pencacai" kelihatan makin banyak, malah jenayah di peringkat atasan juga nampaknya kian bertambah di tahun-tahun kebelakangan jika berdasarkan apa yang dilaporkan di media-media itu.

Jadi, benarkah kadarnya telah mengalami penurunan?

Lebih dari itu, benarkah dasar transformasi Najib menyumbang kepada penurunan kadar jenayah itu?

Tidak cukup dengan itu, Zahid Hamidi seterusnya menambah, kadar jenayah juga menurun dengan ketara antara 2013 hingga 2017 iaitu sejak beliau menjadi Menteri Dalam Negeri dan Khalid Abu Bakar memegang jawatan Ketua Polis Negara.

Paling drastik indeks jenayah antara 2013 hingga 2017 telah turun lebih 53 peratus menyebabkan puratanya menjadi 47 peratus saja lagi, kata Zahid.

Alamak...mula-mula bodek "boss" dengan mengatakan kadar jenayah turun sejak 2009, lepas itu "masuk bakul angkat sendiri" pula dengan menyatakan penurunannya lebih ketara sejak beliau memegang jawatan Menteri Dalam Negeri.

Nampak pelik kenyataan seperti ini!! 

Kenapa tiba-tiba "masuk bakul angkat sendiri" begini?

Tidak cukupkah dengan memuji dan membodek Najib saja?

Perlukah sebagai Timbalan Perdana Menteri, Zahid  puji "boss" dan kemudian "masuk bakul angkat sendiri" mengenai dirinya pula?

Apa agaknya mesej yang Zahid Hamidi mahu sampaikan kepada Najib?

Apa pun, Hishammuddin Hussein tentu tersenyum simpul dibuatnya dengan gelagat Zahid yang memuji Najib sambil "membodek" dirinya sendiri kali ini. (ShahbudinHusin 26/07/2017)

113 comments:

 1. Yang tangkap rasuah tu bukan jenayah ke ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak....itu rakan seperjuangan pm..Hahahahaha
   Sendiri mau ingat!

   Delete
  2. 22.54....rasuah bukan satu jenayah yeopppp....

   Rasuah dan pecah amanah tu amalan biasa macam makan minum jugak.....dari akar umbi hinggalah yg diatas biasa jerrr......laaa ni sumer tu halal toiiyyibaaannnn yeoooppp...
   Jangan tak tau...!!!

   Delete
  3. Rasuah bukan jenayah.

   Delete
  4. LGE kena dakwa rasuah. Agak jenayah ke tak?

   Delete
  5. LGE beli rumah murah atas persetujuan 2 pihak,,untuk alihkan pandangan Rakyat tentang kes yang jauh lebih dahsyat maka MO1 buat onah...........'

   Delete
  6. Beli bukan rasuah. Kalau beli rasuah yang beli ikan dapat harga murah pun di kira rasuah.

   Sebaik nya SPRM buat akta tak boleh tawar menawar dalam apa-apa pembelian untuk ahli politik pembangkang.

   Yang jelas rasuah ialah harta yang di beli atau di tambah dengan kos yang mahal sehingga di luar kemampuan atau ada unsur paksaan ke atas penjual.

   Pembelian harta di London oleh Felda .. itu ada unsur rasuah. Adakah mereka akan di dakwa jika harta di beli dengan harga murah ?


   Delete
  7. Bila sibijan menerima rasuah dikatakan derma dan komisen..mana kes jenayah tak turun masa dia incharge kdn..semua dikata derma..tengok kes air sabah tu, kan sprm kata bukan kes rasuah walaupun duit dan harta di rampas beratus juta..amazing malaysia..

   Delete
  8. Malaysian Cybertrooper27 July 2017 at 08:37

   Mr. J...
   Adik saya ada membeli sebuah kereta baru dengan harga 138k. Setelah 2 bulan pakai dia menjual kereta dia itu kepada saya dengan harga 40k kerana kereta saya yg sedia ada telah mengalami kerosakan serius.

   Adakah ini bermakna saya merasuah adik saya supaya menjualkan kereta dia kepada saya dibawah harga pasaran? Ataupun adik saya merasuah saya dengan menjual kereta itu dibawah harga pasaran?

   Atau mungkin dalam hemat dan prinsip Mr. J, manusia tidak boleh membantu sesama manusia? Segalanya harus mengikut harga pasaran?

   Jangan jadi bengap la...

   Delete
  9. Mr J,

   Kamu buat fitnah..agaknya jenayah ke tidak?

   Delete
  10. Seorang pensyarah dari Universiti Utara Malaysia hari ini meluahkan keraguan terhadap penemuan terbaru kajian Invoke yang berkaitan dengan PKR.

   Profesor Madya Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata kaedah kaji selidik itu cacat kerana soalan yang dikemukakan dalam kaji selidik itu adalah berat sebelah.

   "Mereka berkata dapat 17,000 responden daripada 100,000 yang dihubungi. Ramai yang tidak menjawab.
   "Saya tahu mengapa mereka tidak menjawab: Ini kerana soalan-soalan sangat berat sebelah terhadap Pakatan Harapan dan pada masa yang sama sangat kritikal terhadap BN," katanya dalam sebuah forum anjuran akhbar Sinar Harian di Shah Alam hari ini.

   Atas sebab itu, Mohd Azizuddin berkata, beliau tidak mempercayai penemuan kaji selidik itu yang gagal memberi gambaran sebenar mengenai pendapat orang ramai.

   Kaji selidik, katanya sewajar mempunyai soalan-soalan positif dan negatif yang seimbang supaya maklumat lebih tepat tentang pemikiran orang ramai dapat diketahui, kata pensyarah itu.
   Pada 20 Julai lalu, tinjauan Invoke mendapati sokongan terkini pengundi Melayu terhadap BN dan Pakatan Harapan kini hampir sama.

   Ia mendapati sebanyak 35 peratus pengundi Melayu kini menyokong BN, kurang 1 peratus berbanding Pakatan Harapan yang mendapat 36 peratus.

   Delete
  11. Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli memohon sumbangan orang ramai bagi mengelakkan dirinya daripada diisytihar muflis berikutan kemungkinan tidak mampu membayar ganti rugi dan kos berkaitan dengan saman fitnah National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC).

   "Beberapa minggu yang lalu, peguam saya menerima surat tuntutan meminta RM300,000 yang perlu dibayar. Jika tidak, mereka mengancam untuk memulakan prosiding kebankrapan terhadap saya.

   “Sebenarnya kes ini sedang melalui rayuan di Mahkamah Rayuan yang telah ditetapkan dalam bulan Oktober 2017.

   “Walau bagaimana pun, undang-undang menetapkan saya perlu membayar dahulu kalau pun saya mungkin menang di peringkat rayuan,” katanya dalam satu posting di Facebook semalam.
   Saman itu difailkan selepas Rafizi mendakwa pengerusi NFC Datuk Seri Mohd Salleh Ismail membeli lapan hartanah di KL Eco-City dengan dana awam yang diperuntukkan kepada syarikat berkenaan.

   Mahkamah Tinggi tahun lalu memutuskan beliau bersalah dan memerintahkan Rafizi membayar RM150,000 kepada Salleh dan RM50,000 kepada NFC. Mereka juga dianugerahkan kos sebanyak RM100,000.

   “Saya tidak selesa memohon bantuan orang ramai seperti ini kerana saya tidak dibesarkan untuk bergantung harap kepada orang lain.

   “Masalahnya semua simpanan saya telah pun dibelanjakan untuk memulakan INVOKE agar rakyat ada peluang yang lebih tinggi menewaskan BN dalam PRU akan datang.

   “Satu hari nanti, saya berdoa kita sama-sama boleh menarik nafas lega bahawa kita telah membuang gejala rasuah dari negara ini,” katanya.

   Rafizi, yang juga Ahli Parlimen Pandan, turut didakwa mendedahkan dokumen penyata baki akaun pelanggan Public Bank yang sulit menyebabkan beliau dituduh pada tahun 2012 di bawah Akta Bank dan Institusi Kewangan (BAFIA).

   “Skandal NFC telah lama berlalu dan telah dilupakan. Namun enam tahun kemudian, saya dan peguam saya masih turun naik ke mahkamah setiap bulan untuk berdepan dengan tindakan saman dan tangkapan terhadap saya ekoran pendedahan saya.

   “Selain dari arahan membayar RM300,000 ini, saya juga dijangka akan dihukum akhir tahun ini atas tuduhan membocorkan maklumat perbankan NFC,” katanya.

   Walau bagaimanapun, Rafizi berkata beliau tidak menyesal menjalankan amanah walaupun menerima risiko menjadi muflis akibat saman-saman dan tangkapan.

   “Sejak itu, saya dan rakan-rakan banyak membuat pendedahan lain mengenai rasuah dan penyelewengan. Kami bekerjasama dengan wartawan dan pelbagai pihak. Pendedahan NFC diikuti dengan pendedahan skandal MARA di Australia, masalah kewangan di Tabung Haji, penyelewengan derma di YAPEIM, pelaburan-pelaburan 1MDB yang bermasalah dan banyak lagi.
   “Kerja tidak berbayar untuk mendedahkan rasuah ini mendedahkan pula kami kepada pelbagai risiko.

   “Risiko terbesar adalah berdepan dengan pelbagai saman dan tindakan undang-undang yang dibawa oleh pelbagai pihak,” katanya.

   Delete
  12. Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas) menggesa orang ramai supaya tidak menilai PAS dengan sudut pandang yang sama seperti parti politik lain.
   Ketua Eksekutif Wan Saiful Wan Jan berkata tidak seperti parti politik lain, matlamat utama PAS bukan memenangi kerusi.
   “Dari awal lagi PAS kata apa yang penting bagi mereka ia menyebarkan pemahaman Islamnya.
   “Politik sekadar alat untuk mencapai matlamat itu,” katanya pada forum mengenai Pakatan Harapan dan Barisan Nasional di Kumpulan Media Karangkraf hari ini.
   “Sekarang, PAS mengambil pendirian ia akan bertanding dan tidak peduli mereka menang atau kalah mana-mana kerusi yang mereka tandingi.
   “Bagi PAS, ada ‘matlamat yang lebih tinggi’ dan bertanding itu cuma 1 lagi bentuk dakwah.”
   Wan Saiful berkata ada orang Islam merasakan tindakan PAS mengganggu pertandingan 1 lawan 1 dengan BN yang dilihat seperti makhluk jahat sebagai tidak islamik.
   “Tetapi pemikiran seperti itu cetek sekali. BN bukan syaitan dan PH bukan malaikat. Kalau kamu tanya kedua-dua gabungan itu apa dasar mereka, kamu akan temui baik dan buruk di kedua-dua pihak.”
   Ketika ditanya sama ada PAS akan membuat keputusan untuk berdiri di samping BN atau PH sebelum PRU-14, Saiful tidak menolak kemungkinan itu.

   Delete
  13. Pendedak pengkhianat bangsa dan negara sudah masuk blog. Skip saja

   Delete
  14. rasuah tu masuk dlm kategori derma

   Delete
  15. Pernyataan "I help you..you help me" secara tersirat dan tersurat menjurus kepada perlakuan rasuah. Rasuah boleh dalam pelbagai bentuk termasuk dijanjikan dengan atau menjanjikan pangkat dan jawatan. Tak kiralah siapa yang dijebak atau terjebak baik orang biasa atau agamawan. Kedudukannya sama sahaja. Cuba tuan-tuan ingat siapa yang mengungkap pernyataan seperti di atas. Itu sudah memadai untuk menafsirkan keadaan atau realiti di negara ini.

   Delete
 2. Kejadian mendiang Altantuya dan Mr.Moris di dalam tong simen zaman siapa tu??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejadian 14 rang melayi (Islam) diMamali adalah pada zaman TOP DOG

   Delete
  2. Itu kerja Musa Hitam,,lagi pun ajaran tongang langang wajib di banteras....!!

   Delete
  3. 2347.. adalah contoh yg tingggla dlm ameno yg bodoh belaka..perkattan top dog pun tak tau..mesti english spm fail..sian ameno..sila lah google, jgn asik naak ikut top hippo/big hippo

   Delete
  4. 23 47

   Yang paling di kesali ialah PAS tak berubah. Guna ilmu agama yang ada terus menuduh orang lain kafir dan pengkhianat.

   Duit tabung derma pun di katakan lesap ..

   Sekiranya AMANAH yang berkuasa ke atas HARAPAN dan menjadi kerajaan sepertimana UMNO berkuasa penuh ke atas BN, sekali lagi Hadi akan istihar mati syahid.

   Delete
  5. Bro shafiek..menurut wak jahid tu kes terpencil aje..bukan selalu orang monggolia mati kat sini dan jarang kita dengar penggunaan c4 dan simen dalam pembunuhan..

   Delete
  6. Nanti dengan Wak Zahid sekali Kita sumbat kat dalam sungai buluh hotel

   Delete

  7. Mangkuk hayon 23.47 ni mesti ingat top dog ke, hot dog ke semuanya adalah istilah hina yang menyamai anjing.
   Bangang tak habis-habis, semasa sekolah dulu kaki ponteng agaknya, belajar hingga setakat darjah 6 saja.

   Delete
  8. Malaysian Cybertrooper27 July 2017 at 08:42

   Anon 2347,
   Anda tak perlu bawa bangsa dan agama kedalam konteks jenayah. Kalau nak cerita Islam dan jenayah kenapa kes pencerobohan Sulu yang rata-ratanya adalah orang Islam dibunuh oleh anggota keselamatan kita?

   Cakap macam Baldi Hell! Stupid Anon.

   Delete
  9. Hoi berok2 pakatan pukimak isu memali siapa serang siapa dan jenayah apa yang mereka buat???

   Delete
  10. 09:13, Mak kau dan kau..tak ada benda tu ke? Jgn suka2 mengkeji kejadian Allah !

   Kes Memali...apa yang kau tahu?
   Ingat, Kau pun..belum lahir lagi..? Kalau kau dah lahir..kau keluar ikut saluran mana??

   Amanat Hj Hadi Awang apa yang kau tahu?? Polis2 yang menembak tu...ingat suka2 nak tembak ke..!!!? Siapa provok siapa..?

   Tolong ceritakan..kami semua nak tahu...

   Delete
  11. Ko tanya kutty lah bahlol!!!

   Delete
  12. Seperti yang saya cakap mereka hanya mampu melontar pastu disuruh hurai terus mengelak dan memanggil orang bahlol.

   Delete
  13. Bro John Doe,

   Spesis...guna siku dan kepala lutut juga..

   Delete
  14. Bukan mengelak ini cerita lama semua org.tau cerita sebenar cuma bebudak beringus macam ko apa tahu? pergi jilat pale utuh kutty nun!

   Delete
  15. Bukan mengelak ini cerita lama semua orang tau kecuali bebudak beringus cam ko apa tau? pergi jilat pale utuh kutty nun!

   Delete
  16. Badan dah mula rasa panas..?

   Cakap pun pelat...mcmanalah.. boleh dapat buat kerja2 macai ni dik oii?

   Atau...masa interview, menipu..guna Mykad Kakak punyer?

   Delete
 3. pas pis pus..lobai x nk komen ke

  ReplyDelete
  Replies
  1. Komen biasa.

   Rotan depan khalayak ramai telah menakutkan penjenayah ..

   Hihihi

   Delete
  2. Rotan bontot hadi sebab bersengkokol dengan najib lahanat.

   Delete
 4. Orang ramai tidak memberi perhatian pada isu jenayah, begitu juga media.

  Yang di perkatakan ialah kenyataan bahalol pengampu Najib, cerita mengenai Rosmah, penubuhan Harapan, Tun Mahathir lawan Najib, debat Nothing to Hide dan sudah tentu cerita mengenai DoJ yang menyiasat 1MDB.

  Zahid terasa kurang mendapat perhatian selain minta RoS arahkan DAP buat pemilihan semula.

  Atau apakah media telah di arahkan kurang memberi publisiti kepada Zahid ?

  ReplyDelete
 5. Zahid....lu misti mahu ingat lor...
  Belapa lama lu ingat lu boleh pegang itu jawatan...
  Malam boleh tiduk dan kongkek sama lu punya bini kah dalam aman...

  Pak Alab dulu lu jumpa ada kasi lu uang kah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu pak alab talak kasi Wang

   Dia kasi units saja maa..

   Delete
 6. Statistik boleh tukar. Apa tak cakap zero crime terus? Lagi terangkat.

  Geli geleman aku...haish.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang confirmnya dalam zaman Beruk tiga ekor ni la terjadinya kes makan duit haram yg paling besar dalam sejarah peradaban dunia

   Delete
 7. paham paham la..dah dkt.nii..nak.lawan hisapbudin kna la up boss..kalau x
  .hilang la kerusi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dimanakah kemaluan dan kesipuan mereka???

   Delete
  2. Kemaluan sutah yatuh mcm linggit juga worrr

   Delete
 8. setakat ini sajalah taraf pemimpin umno skrg..bodek x blh lupa..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lalam umno kalau tatak bodek mana buleh naik punya.

   Delete
 9. sembang apa pak zahid satay..konfom ko x da post dh lepas ni..hisapbudin rilex je tunggu ko dgn tongkol kat blakang..ko tunduk sikit ja
  .tongkol smpai la kat leher ko.hehe.

  ReplyDelete
 10. Replies
  1. Najib melebamkan muka Muhyiddin

   Delete
  2. Mencuri wang negara itu jenayah

   Delete
  3. Yang bergadai nyawa ialah Polis bukan sahaja yang pangkat ketua tetapi termasuk yang berpangkat rendah.

   Tapi yang dapat pujian orang atas, Najib, Zahid dan KPN.


   Jika transformasi Najib berjaya mengurangkan jenayah, presiden Filipina kena ikut cara Najib.


   Delete
  4. Byk siok worr jadi ulang busat makan pun busat

   Delete
 11. Kalau dengar cakap cakap hampas MOHA ( Minister of home affair ) ni bolih mati tercegat di buatnya . Di tambah lagi kalau KPN ( Ketua penjilat Najib ) pun buat statement yang sama saban tahun , pasti Negara ni sudah tiada jenayah .

  Mana tidaknya tiap tiap tahun kata kadar jenayah turun ... turun sampai kemana tidaklah di ketahui .

  Budin , nanti banyak komen negative kena label jahil pula dek Salleh Keluaq . Nanti dia bilang kita ni buta mata , hitam hati .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bro....cer gi buat polis report. Ambil no dan tunggu berapa lama baru polis panggil. Aku kena 2 jam lebih. Punya banyak kes jenayah.

   Delete
  2. Wak jahid baca laporan je..dia mana tahu realiti..lagipun kalo ada jenayah dia setel sendiri aje..macam kes anak pompuan dia tu..

   Delete
  3. Klu ada kes, ikut mcm Wak zahid. Settle sendiri. Klu tgu polis, bertahun lah NFA. Mana tak crime rate rendah zaman Police Inspector General ni.

   Delete
 12. The name Najib is a Muslim baby name. In Muslim the meaning of the name Najib is: Excellent. Noble.
  ReplyDelete
  Replies
  1. Maknanya kes najip ni kita buleh simpulkan sebagai:

   TAK TERBAWAK DEK NAMA

   Delete
 13. zaman jibo ni la paling jenayah....jenayah jilat pungkok, jenayah hisap puting, jenayah masuk bakul angkat sendiri, jenayah jilat telor.....penjenayah ni bukan calang2 org.....

  waktu reformasi dulu...tun kena gasak....jenayah2 ni jarang ada.....

  wanted list :

  no 1 on the list...the ace of spade....si kelawaq...dia ni jugak nak robohkan klcc tu....another 9/11 on the making.

  no 2 on the list.....hisap puting......this is understandable.....mau jaga brotherhood...2nd man in line to take over from the don..

  no 3 - padang rengas gangster....foot soldier...anytime on call.....boss angkat kening.....dia sudah standby.

  no 4 - bangla....rank and file.....cita2...nak jadi don at young age.....

  no 5 - si dobi.....he is the cleaner....make sure everything is clean and no trails...but sometimes...fail

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just to add up:

   No. 0 - The gypsy hippo

   Delete
 14. Saya nak bagi satu credit pada zahid. Dia turut kata bahawa rakyat sceptical dgn statistic jenayah yg dilapor kerajaan, persepsi rakyat adalah berlawanan dgn penurunan indeks jenayah. Ok good zahid, at least you acknowledge that the rakyat dont trust the govt statistics on crime. Soalnya, what are you going to do next? Adakah zahid sedar yg rakyat juga sceptical dgn pelbagai data berkenaan ekonomi, spt growth rate, inflasi, dan pelbagai program transformasi yg kononnya meletakkan kita di landasan yg betul utk capai taraf high income nation. High income apa kalu 7 juta mintak duit BR1M, orang felda kena bagi pelbagai subsidi, menteri suruh kita buat 2 kerja, dlm bajet ada mention jadi drebar uber dan jual nasi lemak? Hopefully zahid will address issues with other statistics as well. Kita tunggu reaksi ghani dan mustapha MITI.

  ReplyDelete
 15. DAH TERDESAK KE BRO..SEMINGGU DUA NI DAH MULA DEDAK DITABUR SANA SINI NAMPAK..

  TIBA2 JER BOLEH ADA INSENTIF KHAS UNTUK WARGA FELDA.SIAP ADA PAKEJ PELUPUSAN HUTANG LAGI TUUU...

  TIBA2 JER NAK DI UNGKIT DAN DIKEPOHKAN YANG UMNO BERJASA PADA RAKYAT SEBAB DAH KURANGKAN JENAYAH..(betul ke ni???)

  DAH TU SAMPAI FORUM INTERNATIONAL YANG DIHADIRI PELABUR ANTARABANGSA PUN DAH DIBUAT MACAM BERKEMPEN KAT KAWASAN FELDA DAH PULAK SI BIJAN NI..NTAH2 PELABUR TU SEMUA YANG DI JEMPUT DATANG SINI DI TANGGUNG SEMUA KOS..

  TERDESAK SANGAT DAH KE BRO..SABAR KAU TETAP KE SUNGAI BULOH INI KALI..

  KAHH KAHHH KAHH KAHHH KAHH KAHHHHH BODOH BETUL SI KEJORA

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan enam insentif untuk peneroka dan warga Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) antaranya dalam bentuk pelupusan hutang, bayaran insentif, kewujudan dana khas dan geran khas serta insentif perumahan.

   Berkongsi berita gembira tersebut dengan lebih 50,000 hadirin termasuk golongan peneroka yang tidak berganjak dalam keadaan hujan lebat di Dataran Putrajaya, Najib mengumumkan bayaran insentif khas untuk kebajikan warga Felda sebanyak RM5,000 kepada 94,956 keluarga peneroka yang layak penuh.

   "Dengan jumlah peruntukan RM474.78 juta, pembayaran akan mula dibuat pada penghujung bulan Ogos 2017 ini," katanya dan disambut tepukan gemuruh hadirin pada sambutan Hari Peneroka Felda peringkat Kebangsaan 2017 di Putrajaya.

   Delete
  2. Pelupusan hutang? Dia orang ni faham ekonomi ke tak? Hutang adalah wang. Hutang tak boleh "dilupuskan"; ianya sekadar memindahkan beban hutang dari satu pihak ke pihak yg lain. Dalam kes felda, siapa yg dibebankan dgn hutang peneroka? Duit felda sendiri? Duit rakyat? Siapa?

   Delete
  3. Sampai sanggup berkempen depan pelabur antarabangsa lah bijan ni.dah tak boleh tahan penangan org tua 92taun ke ?

   Delete
  4. Itu duit peneroka sendiri..yang sengaja di hutangkan oleh felda bijan.harap warga generasi kedua dapat kefahaman yang betul.....

   Melabur sana sini..
   Beli hotel sana sini..
   Beli ladang sana sini..
   Buat sana sini..
   Semua berbillion2 berjuta2 disebut dgn penuh bangga oleh si bijan mulut merah tu.   Alih2 si warga felda pulak balik berhutang keliling piggang..ape ke jadahhhhh nya ini semua?

   Rasanya berbelas ribu lagi pekebun sawit yg tak sertai felda tak pulak berhutang bagai cmni..tak caya tanya mrj kita..

   Delete
  5. Apa puak umno ingat pelabur tu tak baca berita ka?

   Puak umno ingat depa pelabur tu tak tahu ka dekat nak pru nak bagi insentif khas?

   puak umno ingat depa tu tak tahu ka dekat pru baru nak bagi itu ini kat peneroka?

   Puak umno baru sedar ka pelabur luar negara tak mau datang malaysia mcm zaman tun.???


   Puak umno tu pikir boleh menang ke kali ni????????

   Dah boleh Kirim salam bijan tu kat warden penjara sungai buloh

   Delete
  6. Petikan di hari pengumuman 6 insentif untuk warga felda.


   Selain itu Perdana Menteri turut mengumumkan 17,679 peneroka yang tidak hantar hasil pada Felda untuk kembali muafakat bersama Felda dalam tempoh 6 bulan.

   “Seramai 17,679 peneroka yang tidak hantar hasil pada Felda, yang saman Felda untuk kembali muafakat bersama Felda dalam tempoh 6 bulan tetapi mengikut semua syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Felda.


   Dah tahap merayu2 la si najib ni.takkan dah terdesak sangat dah kot.usah la dikacau orang yang tak nak ikut felda.elok jer diorg tu hidup tak hutang sana sini dengan felda.

   Delete
  7. Umno nasib baik sbb orang felda tak tau baca omputih.

   Delete
  8. Makcik pakcik pelda tu mana la nak tau ape pasal 1mdb ke src..depa tu tau ada habuannn je sehingit dua,pastu kain batik sehelai dua dinagi bijan dekat2 pru.terus pangkah umno

   Delete
 16. Dicadangkan semua calon yg bertanding dlm pru14 serta semua jemaah menteri kabinet dan keluarga menyerahkan passport antarabangsa mereka kpd Jabatan Imigresen seminggu sebelum tarikh pru14.

  Ini sebagai tanda komitmen serta satu langkah memastikan tiada yg akan melarikan diri selepas keputusan pru14 tersebut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. DENGAR2 INFO OLEH SUMBER YG BOLWH DIPERCAYAI.SEMAH DAH CUBA MEMOHON KEWARGANEGARAAN SEBAGAI RAKYAT CHINA.TUJUAN SEBENAR LAWATAN BERKALI2 SELAMA INI KE TANAH BESAR CHINA IALAH UNTUK MEMOHON TARAF KEWARGANEGARAAN CHINA ATAU SUAKA POLITIK SELEPAS KERAJAAN UMNO RASIS DIJATUHKAN TAHUN DEPAN.

   DENGARNYA LAGI SEMAH TAK SANGGUP MELAWAT BIJAN DI DALAM PENJARA SUNGAI BULOH SELAMA LAMANYA.SEBAB DIRASAKAN DIRINYA MASIH BELOM MONOPOSSSS..MASIH MAMPU MENARIK HATI LELAKI KETIGA SELEPAS SUAMI PERTAMA DAN KEDUANYA IAITU BIJAN.

   SEMAH SENENARNYA DAH CUBA LALUAN MRT KE SUNGAI BULOH TAPI SELEPAS MENCUBA DIA BERASA TAK SANGGUP KALAU GUNA MRT UNTUK MELAWAT BIJAN.
   SETERUSNYA DIA TURUT MENGINSURANKAN RAMBUTNYA DENGAI NILAI 9.5JUTA.INI KERANA SEMAH MMG SUDAH TAHU SELEPAS PH MENANG PRU NANTI RAMBUTNYA YANG SERING JADI TOPIK BUALAN PASTINYA AKAN CUBA DI ROSAKKAN OLEH RAKYAT YANG BENGANG KEPADANYA.   Delete
  2. Tak ada masalah !!! , Sebab mereka ada passport ostalia,atau amarika atau england

   Delete
  3. Seminggu adalah masa yang tak.praktikal.

   Berani serahkan paspot semasa penamaan calun kepada calun lawan sebab baik SPR, SPRM atau Polis tak boleh di harapkan.

   Delete
 17. Nak tanya Zahid,

  Dah sah Jho Low ada dua nama dan dua paspot, apa tindakan kementerian Zahid ?

  Di mana Jho Low ? Tak dapat dikesan?

  Jangan lah nak bodek sambil angkat tong ...

  ReplyDelete
 18. FUYOOOOOINKK.. OOOINKKK

  JANJI FELDA TERTUNAI SUDAH TENTU
  TERKEJUT BERUK PUAK PEMBANGKANG
  ARMADA JANJI 1 JOTA PERERJAAN JIKA MENANG PRU
  PUAK NI KLU JANJI.. BABI PUN BOLEH TERBANG


  KIKIKIKIKI... BERAMBUSSS BARUA DAP@SINGAPORK...


  INI KALI LAH.....


  KIKIKIKIKI..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pekan,27 julai.prestasi umno di pekan makin teruk.didapati pemuda dan pemudi tidak lagi menyokong kepimpinan najib.mereka yang berasa sekian lama di tipu oleh janji palsu kerajaan akan menolak umno pada peu kali ini.salah seorang pemuda yang ditemubual berkata walau beberapa insentif diberi secara mengejut oleh najib tetap tidak akan membuat mereka menyokong umno. Kemudian sebelum beredar remaja tersebut sempat melaungkan beberapa kata2 semangat..

   Sila baca dengan kuat ok...""Pegiiiiii mampossssss la najib "

   Kah kahh kahh kahhh kahh kahh kahh

   Delete
 19. pendedahan tak sengaja ahli dap... by Superman Hew Kuan Yau

  To be good at our job, we must first sharpen our tools.

  To kill Umno, in the countryside, Mahathir is one of the most sharp weapon!

  Remember, Mahathir is “Public tool number one” and Najib is “public enemy number one”.

  Those who hate Mahathir are just fools and do not know what is our mission.

  Using “Old Umno” to kill current UMNO is the highest level of Pakatan’s strategy.

  Orang pkr, pribumi.dan pan kena guna....yg patut malu
  Tapi, Kuasa punya pasal... apa ada hal malu...
  Bukan mati pun ... malu
  Emperor, tokong, mahadajal dan living Machiavelli .... x tahu pun malu ada ker...
  Nak selamat anak, nak penaik anak, nak bawa balik cash, nak jaga kontrak .... mana boleh malu.....
  Malu... jgn masuk politik la...
  yg penting kan kuasa dan duit....

  ReplyDelete
 20. pendedahan tak sengaja ahli dap... by Superman Hew Kuan Yau

  To be good at our job, we must first sharpen our tools.

  To kill Umno, in the countryside, Mahathir is one of the most sharp weapon!

  Remember, Mahathir is “Public tool number one” and Najib is “public enemy number one”.

  Those who hate Mahathir are just fools and do not know what is our mission.

  Using “Old Umno” to kill current UMNO is the highest level of Pakatan’s strategy.

  Orang pkr, pribumi.dan pan kena guna....yg patut malu
  Tapi, Kuasa punya pasal... apa ada hal malu...
  Bukan mati pun ... malu
  Emperor, tokong, mahadajal dan living Machiavelli .... x tahu pun malu ada ker...
  Nak selamat anak, nak penaik anak, nak bawa balik cash, nak jaga kontrak .... mana boleh malu.....
  Malu... jgn masuk politik la...
  yg penting kan kuasa dan duit....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lantakkkkk la kau..janji najib mampos ini kali

   Delete
 21. So after 22 years of having been a PM Tun Mahathir finally became apek’s
  public tool NO one.
  Using Old Umno to kill current UMNO is the highest level of DAP’s
  strategy… Ini Cina superman manyak pandai horrr..!!
  Tiga Ali pakat-pakat sudah screw satu Babi...ouch ouch ouch apa
  macam Haiyaa !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lembu dan kerbau percaya

   Delete
  2. Lantak lah kau..mamposss najib ini kali.klau atok kau tu mungkin la percaya hahahahaha.

   Delete
 22. LKS belajar dari Madey not only how to make u-turn, but also how to use round about....spinner...

  ReplyDelete
 23. lol kesian LKS
  He asked why 92yo former prime minister of malaysia wants to become his puppet!!!!!!!! HELLLOOOOOO OLD MAN. Check your ears. Check your eyes! Mahathir's son is not going to be PM with Najib as the PM. Mahathir needs you to take down Najib so that Mahathir can try to set his son to the future PM. Also, the Forex Scandal remember? You screamed and shouted about it so many times! You even wrote about it!! His other scandals may surface under the current PM. So yes, he has multiple reasons to willingly become a DAP 'puppet'

  ReplyDelete
  Replies
  1. What ever his scandal n if u have evidence pls summit to macc, i'm sure macc will arrest him as soon they get the evidence from u, this is what the present govn wants, don just comment like u are so stupid

   Delete
 24. Manusia desperado macam M akan sanggup berbuat apa saja bagi mencapai hasratnya dalam missi nya yang satu ini . Bagi M dia boleh dijual atau pun menjuual. Dia sanggup digunakan dan boleh juga menggunakan orang.

  Dia sokong Anwar dan dia sendiri cakap yang sokongan itu boleh berubah lepas ini.
  Dia masih anggap LKS musuh dia nombor satu dan berbaiknya mereka sekarang kerana
  mereka memang berkongsi satu missi, satu matalamat. Jadi katanya lepas ini hubungan
  mereka berdua subjek to review.
  Azizah pulak keluarkan kenyataan yang sentiasa bodoh dari mulut dia dengan mengatakan
  menang dulu PRU. Lepas menang nanti baru mulakan sissatan untuk semua jenayah M.

  Nampak tak hubungan mereka semua. SEmua mereka hubungan palsu. Sama macam kahwin
  tanpa akad nikah. Bila kahwin tanpa nikah, maka tiap hari mereka berdosa. maklomlah suami isteri
  tentunya seniatasa bersentuhan, berpelokan dan bermainan (?)

  Semua itu jadi haram. Walau bagaimana pun kita ucapkan inna lillah .... buat mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. The kerbaus from kota belud have checked their ears, eyes and tails. They sokong you anon 07.48

   Delete
 25. I wud certainly prefer late tun ghafar to zahid. The latter is a liar, a coward and a thief protector.

  ReplyDelete
 26. old apek is playing both sides:
  1) to the malay voters he wants to show that pakatan is led by malay leaders (whom we know are political eunuchs).
  2) to the chinese voters he wants them to know that pakatan is still led by dap and that they are using the malay leaders as tools.

  in this day and age you can't hide. whatever you tell the chinese, the malays will know as the story above has shown.
  ini apek ingat orang melayu bodoh, boleh diterpedaya.
  tapi apek ni yang bodoh. bodoh macam lembu.
  ni apek ingat Melayu sama macam Melayu di tahun 1946 pakai sarong
  pakai songkok hitam lawan British tentang Malayan Union. Itu pun Melayu boleh
  menang...Ini zaman, computer networks and cyberspace, Lu cheongkok cakap Mandrin pun Melayu boleh faham loorrr. Haiya. !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dumbass...melayu dah cerdik. Sebab tu tak sokong umno lagi

   Delete
 27. Fly kite or flying kiss
  Crime index is just like a myth
  Many cases clouded with a mist
  All top leaders crime was a miss..

  Can we believe in wak jahid
  The person who meet the arab royalty giving money for aid
  Turn out its all just a fake
  To cover bijan ass was his big mistakes..

  What the fool he takes people are
  Will listen and believe to his stories so far
  Do we need to bang our head second time at the same bar
  I dont think so, please step down mr. MOHA..

  Come down and meet people to check reality
  Dont just blabbing words in insanity
  Find out what truly happen in the society
  They dont need your words or facts, what they need is security..


  ReplyDelete
 28. Dia bodek dah tak guna. Hisham lagi pandai. Hisham lagi terer. Hisham lagi berpendidikan dan bijak. Jadi tukang kipas ok la.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hishamuddin tak nak bertanding ke kat langkawi??? Hebat sgt cabar org lain..mulut je berbuih buih.bila tun suruh tanding kat lgkawi kecut terus telor

   Delete
 29. Bdek sangat, nanti kena penyakit bola besar baru tau, nak jalan pun susah

  ReplyDelete
 30. Sudah pasti lah kadar jenayah turun bila bapa penjenayah naik menjadi PM.AG,Ketua Polis,KSN,SPRM,malah sistem perundangan dan ketua agama serta institusi keagamaan sendiri berdiri kuat menyokong sistem kleptokrasi ini.Ini sangat memalukan bangsa dan negara.Nabi Muhamad tidak bertanggungjawab ke atas agama ciptaan kamu semua yang penuh dengan kepura-puraan.

  ReplyDelete
 31. Malaysian Cybertrooper27 July 2017 at 08:44

  Bukti Gred A mana?
  Sembang kencang, surupa Pokok mau Tumbang. Podah chit!

  ReplyDelete
 32. Kahkahkah. Xtahan gelak baca komen mr j.hairan masih ada manusia sebongok setengin mr j..pastu komen 1 terus cabut lari lintang pukang. Kahkahkah.xda macai bijak2 ke dlm umpas ni.kahkahkah..bagus2 mr j teruskan wat lawak bodoh mu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buat hal cmani yang najib marah sgt ni...

   Delete
 33. Macamana pulak kadar jenayah turun?

  Sekarang ini orang tembak menembak gaya upahan di siang-siang hari pakai pistol.

  Dulu mana ada.

  Zaman sekarang ramai orang terpaksa beli rumah yang ada sekutiti dan bayar sekuriti supaya selamat.

  Ada jugak orang yang malas nak buat repot polis kerana tak ada tindakan.

  Kadar jenayah kurang, betul ke.......

  ReplyDelete
 34. Ketua kita penjenayah tentulah kes2 berkaitan samun, rompak, ragut, jenayah korporat semua dah tak masuk dalam statistik jenayah lagi! Aktiviti jenayah dah dijenamakan semula dgn tambahan ayat 1 Malaysia. Perompak pun tak tau siapa masuk kan duit dalam akaun! Steady la! Lagipun negara dah on track - semua rakyat dah pendapatan tinggi. Dan lagi ni juga sebagai langkah penjimatan sbb mahkamah pun dah paperless & ada macam2 caj lagi!

  ReplyDelete
 35. SELEPAS MENAMAKAN DIRINYA SEBAGAI 'TOP DOG', PENCERAMAH TERKENAL DAP MELABELKAN DR. MAHATHIR SEBAGAI 'KUDA TUA' UNTUK SKRU MELAYU!!!
  Penceramah DAP yang berasa dia sangat besar kepala dan terlalu memusuhi orang Melayu, bahkan dalam ceramah-ceramahnya sentiasa mencadangkan bagaimana Cina DAP boleh menguasai Melayu-Islam di negara ini, Hew Kuan Yau barangkali secara tidak sengaja telah memecahkan rahsia dan objektif utama DAP serta Lim Kit Siang.

  Dia yang turut dikenali sebagai 'Superman' mencipta satu lagi kontroversi yang sudah pasti tidak akan disenangi oleh Lim Kit Siang apabila menyamakan Dr. Mahathir sebagai 'keris' yang boleh digunakan untuk membunuh UMNO.

  Di dalam status Facebooknya, Hew memuatnaikkan gambar keris dan menulis petikan dalam bahasa Cina yang bermaksud, "Sekiranya kita hendak menjalankan tugas, kita perlu menajamkan senjata kita."

  Menurutnya, untuk menghapuskan UMNO terutama di kawasan-kawasan luar bandar, 'kuda tua' adalah senjata paling tajam yang boleh digunakan.

  "Perlu diingat, kuda tua itu boleh menjadi alat untuk menentang Najib," tulisnya.

  'Kuda Tua' yang dimaksudkannya adalah merujuk kepada Dr. Mahathir yang namanya dalam Bahasa Cina kedengaran seperti perkataan yang bermaksud kuda.

  Pada Pilihanraya Negeri Sarawak lalu, Hew Kuan Yau mencetuskan kontroversi apabila dia menuturkan ayat 'Skru Melayu' yang kemudian cuba dinafikan oleh DAP sebagai pendirian rasmi parti tersebut.

  Ketika berkempen di Batu Kitang, Kuching, Hew menyeru para pengundi memilih calon DAP, Abdul Aziz Isa yang boleh digunakan oleh parti sebagai Melayu yang akan menyerang Melayu.

  Di dalam posting di Facebooknya, dia turut memperlekehkan mereka yang membenci Dr. Mahathir dan berkata, golongan tersebut gagal melihat apa yang perlu dilakukan. Dia turut menggesa para pengundi untuk mempergunakan kekuatan bekas pemimpin utama UMNO itu untuk menghapuskan UMNO. (RUJUK SINI)

  Posting terbaharu Hew Kuan Yau itu, telah mendapat komen-komen menyokong daripada peminat-peminatnya yang rata-rata mereka adalah dari kaum Cina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Putrajaya 27 julai,dilaporkan dato sri najib amat marah dan benggang kepada blogger pro umno kerana gagal memberi saingan kepada blogger pro pembangkang.jabatan yang diketuai oleh puad zakarshit teruk di maki oleh dato seri najib ketika mesyuarat sulit diadakan.najib mengunkit balik bahawa sudah banyak peruntukkan diberi kepada JASA tapi hasilnya semua macam taik.beliau dilaporkan sudah tidak ada selera untuk makan atau minum kerana amat risau.beliau juga menyesal kerana blogger atau keyboard warrior pro umno amat bodoh dan tidak hebat berhujah.kini beliau akan terpaksa akan lebih meneran neran bila berucap ketika berkempen di felda2 dan kampung.
   Ketika berucap di hadapan pelabur antarabangsa beliau tidak meneran neran kerana pelabur2 tersebut semestinya tak berapa faham motif beliau itu.

   Delete
  2. mesyuarat sulit? mesyuarat sambil guna alat sulit masing-masing kah? hihihi... Najib ada alat suliit kah? bukan rosmah sudah kasi potong???hihihi....

   Delete
 36. pendedahan tak sengaja ahli dap... by Superman Hew Kuan Yau

  To be good at our job, we must first sharpen our tools.

  To kill Umno, in the countryside, Mahathir is one of the most sharp weapon!

  Remember, Mahathir is “Public tool number one” and Najib is “public enemy number one”.

  Those who hate Mahathir are just fools and do not know what is our mission.

  Using “Old Umno” to kill current UMNO is the highest level of Pakatan’s strategy.

  ReplyDelete
 37. ZAHID HAMIDI MAHU 2.6 BILLION JUGA...

  ReplyDelete
 38. "to be or not 2 be, that is d question" hamlet - Shakespeare.

  bagi zahid pula "2 fight or not 2 fight, that is a billion dollar question".

  dia tak mahu jadi mcm ts muyid yg buat masa sekarang kehilangan hampir kesemua nya. Banyak orang percaya plot utk menyingkir najib 'went horribly wrong'.

  kita tidak tahu. zahid mungkin lebih berhati hati sebelum bertindak. bak kata perpatah dlm keadaan sekarang,"even d walls hv ears".

  tapi saya amat yakin bahawa dlm keadaan najib yg begitu tertekan sekarang, zahid yg mempunyai sokongan akar umbi yg lebih padu,bolih saja mengambil alih tanpa banyak 'resistance'.

  pengaruh hishamuddin utk membantu najib amat terhad.

  kalu nak selamatkan UMNO, cara nya adalah utk menyinkirkan najib sekarang. saya percaya UMNO n PPBM akan bersatu semula. Ini lah yg mahu d lihat olih tun m sebelum dia meninggalkan kita.

  wallahu 'alam.

  ReplyDelete
 39. Apa Jawapan Tun Dr @chedetofficial Bila @LimKitSiang Ajak Berdebat Tahun 2013?
  Macai-macai ProTun memang suka lupa sejarah. Mungkin sebab IQ serendah 41 atau mungkin kebanyakan dari mereka masih dalam bentuk sperma semasa Tun Dr Mahathir memerintah selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri. Hari ini mereka menyalak mengatakan DS Najib Tun Razak sebagai pengecut dan takut untuk berdebat dengan 'Top Dog' Pakatan Haram.

  Kita imbas kembali apa yang berlaku pada tahun 2013 semasa Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang mencabar Tun Dr Mahathir berdebat dalam beberapa siri debat. Apa jawaban Tun Dr Mahathir pada masa itu? 'Ini kerja taraf budak-budak sekolah sahaja dan tidak perlu dilayan.'

  Persoalan penting yang harus dihadam oleh penganut-penganut 'Top Dog' adalah perlukah Perdana Menteri semasa, DS Najib Tun Razak melayan cabaran budak sekolah dari Tun Dr Mahathir? Kerap kali saya berkata, Tun Dr Mahathir semenjak tiada kuasa sahaja beliau sibuk untuk berdebat. Cuba ajak beliau berdebat semasa beliau berkuasa dahulu. Tidak disumbat ke Penjara Kemunting di bawah Akta ISA sudah cukup baik. Sembanglah 'Top Dog'.
  Manusia 'Top Dog' bernama Mahathir ni memang wujud untuk memecahbelahkan umat manusia sahaja. Kalau di tak perbodohkan Badawai dulu dan sekarang cuba perbodohkan Najib pulak sebab tak mahu ikut kehendak nafsu syaitan dia, insyaallah Melayu masih teguh ikatannya.
  Itulah sebabnya Mahathir yang dah hampir 100 tahun ni orang panggil Dajjal!

  ReplyDelete
 40. 1143 takut la tuu

  ReplyDelete
 41. Kome nie semua dok bertekak kat sini pasal parti, pemimpin lar aper lar....nanti kalau sesebuah parti yg menang, kita yg kat bwh nie bukan merasa sgt pon....semua politik nie, bullshit jer....saling kutuk, menuduh, mengeji....tak tau lah aper nak jadik ngan malaysia nie

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...