Monday 11 February 2019

MENGAPA NAMA TPM DAN ANWAR SEBAGAI BAKAL PM DICICIRKAN DALAM MAJLIS TINDAKAN EKONOMI?


Pejabat Perdana Menteri mengumumkan penubuhan Majlis Tindakan Ekonomi (Economic Action Council) yang akan bertindak untuk meneliti dan membuat keputusan berkaitan hal ehwal ekonomi dan kewangan serta kebajikan rakyat. 


Majlis ini ditubuhkan bagi menyahut dan bertindak ke atas maklum balas rakyat jelata terhadap masalah yang mereka hadapi, khususnya dalam bidang ekonomi.


Matlamat utama Majlis ini adalah untuk merancakkan dan merangsang pertumbuhan ekonomi yang mampan, pengagihan kekayaan yang saksama, dan seterusnya meningkatkan kesejahteraan rakyat. 


Majlis ini juga akan meneliti isu-isu berkaitan kos sara hidup, guna tenaga, kemiskinan dan pemilikan rumah. 


Berikut adalah senarai ahli-ahli majlis:


1. Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad – Perdana Menteri dan Pengerusi Majlis


2. Datuk Seri Azmin Ali – Menteri Hal Ehwal Ekonomi


3. Tuan Lim Guan Eng – Menteri Kewangan


4. Datuk Ignatius Darell Leiking – Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri


5. Tuan Baru Bian – Menteri Kerja Raya


6. Dr Muhammed Abdul Khalid – Penasihat Ekonomi Perdana Menteri

  

 7. Tan Sri Rafidah Aziz – Bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri


8. Tan Sri Zeti Akhtar Aziz – Pengerusi Permodalan Nasional Berhad 


9. Professor Dr. Jomo Kwame Sundaram – Ahli Majlis Penasihat

Kerajaan (CEP)


10. Tan Sri Dato' Sri Tay Ah Lek – Pengarah Urusan Public Bank


11. Dr Hasnita Hashim – Pengerusi Majlis Amanah Rakyat


12. Datuk Shireen Ann Zaharah binti Muhiudeen – Pengerusi Bursa

Malaysia


13. Tan Sri Dato' Dr Mohd Munir Abdul Majid – Pengerusi Asean

Business Advisory Council, Malaysia


14. Dato’ Dr Paul Selvaraj – Ketua Pegawai Eksekutif Gabungan

Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA)


15. Bah Tony @ Amani William Hunt Abdullah – Peguam


16. Encik Nizam Mahshar – Ahli Lembaga Pemegang Amanah, Institut MASA


Pelantikan ini berkuatkuasa serta merta.


Sekretariat bagi Majlis ini adalah Unit Penyelarasan Perlaksanaan di Jabatan Perdana Menteri.PEJABAT PERDANA MENTERI PUTRAJAYA

11 Februari 2019.


ULASAN BLOG - Dua perkara menjadi persoalan di sebalik perlantikan dalam Majlis Tindakan Ekonomi yang diumumkan oleh Pejabat Perdana Menteri ini.


Pertama, mengapa nama Dr. Wan Azizah Wan Ismail selaku Timbalan Perdana Menteri tidak dimasukkan?


Apakah kedudukan beliau sebagai pemimpin nombor dua dalam kerajaan tidak dianggap penting oleh Tun Mahathir Mohamad?


Kalau Azmin Ali, Lim Guan Eng, Darell Leiking dan Baru Bian yang merupakan menteri-menteri kabinet boleh dilantik dalam majlis tersebut, mengapa tidak dengan Timbalan Perdana Menteri?


Apakah kedudukan menteri tersebut lebih penting berbanding Timbalan Perdana Menteri?


Kedua, mengapa juga nama Anwar Ibrahim sebagai bakal Perdana Menteri yang telah dipersetujui akan mengambil alih tampuk kerajaan hanya kira-kira setahun lebih daripada sekarang, turut diketepikan?


Bukankah sebagai pemimpin yang bakal mengambil alih teraju kerajaan selepas ini, Anwar sebaiknya dilibatkan sama dalam Majlis Tindakan Ekonomi?


Lebih daripada itu, janganlah dilupa bahawa Anwar pernah ada pengalaman sebagai Menteri Kewangan sebelum ini?


Kalau Rafidah Aziz sebagai bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri boleh dilantik dalam Majlis Tindakan Ekonomi itu, apa kurangnya dengan Anwar?


Apa "permainan" Tun Mahathir di sebalik menidakkan kedudukan Dr. Wan Azizah dan mencicirkan nama Anwar kali ini?


Betul-betul mahu menyelesaikan masalah ekonomi negara yang caca-marba atau lebih bertujuan politik? (ShahbudinHusin 11/02/2019)

107 comments:

 1. Semoga tiada apa-apa "permainan" dalam konteks ini. Amin, ya Allah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. • KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = PBT ELECTION = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  2. PAKAR HADAS ULAR SEMAK PRO LIBERAL TEGUR TOMMY TOM CAT BERJOGET TWIST BERSAMA RICHARD MENGGELAMUN, SITI PEKASAM, AmbENGAP DAN SEORANG MENTERI HAKIM SEPATUTNYA MENJAGA INTEGRITY. INILAH PERANGAI PENJAGA LAW OF JUNGLE. DULU SI MANGKUK HAYUN TU JUGAK YANG SOKONG = BUKAN MAIN LAGI DORANG SERONOK BERDANSA KERANA BERJAYA MENIPU DAN KENCING ORANG MELAYU. ITU MAKNANYA JUSTICE YANG DIBAWA PH = DI BAWAH PH MAKIN RAMAI PELAJAR MELAYU BERPENGALAMAN SEKS BEBAS = MACAM MANA RAKYAT NAK BERSABAR, DI BAWAH PH KEADAAN SEMAKIN TERUK, EKONOMI, POLITIK, PERLEMBAGAAN TERANCAM, DIBURUKKAN LAGI DENGAN DASAR DAN POLICI YANG MENYUSAHKAN RAKYAT DAN CUKAI DAN TARIF SECARA DIAM DINAIKKAN = KERAjaan DAP-PH SEDANG BINA PERSEPSI BURUK TERHADAP PROFESIONAL ISLAM/MELAYU DENGAN MEMBURUK-BURUKKAN INSTITUSI ISLAM = ISTERI SETIAUSHA POLITIK MAHA KRONI JADI PENGERUSI BARU AIM = KENAPA KAFIR HARBI NAK REBUT UITM TAPI TAK BEREBUT MASUKKAN ANAK MEREKA KE SEKOLAH KEBANGSAAN? = MAHA ZALIM TAK BAYAR ROYALTI MENYEBABKAN KELANTAN TEBANG BALAK = FAMILY SIGARAGA ROSAK AKHLAK SEMUANYA, APA MAKNA AWEK SELFIE CELAH KANGKANG = ZAMAN LANI BUKAN MASA BICARA DOSA PAHALA KERANA MELAYU RAMAI YANG TINGGAL SOLAT, ADA YANG IKUT AJARAN SESAT. SEKARANG WAKTU MEMPERTAHANKAN AKIDAH, TAUHID DAN IMAN = SUDAH TERBUKTI PH TIDAK MAMPU TADBIR NEGARA, BUBAR JE PARLIMEN BIAR KITA TENGOK APA PAS BOLEH BUAT = PH DERA DAN BULI RAKYAT DAH TU SURUH SABAR, INI KERAjaan GANGSTER KE APA = MuJAHAT PERTAHAN PARTI BABI YANG TIDAK IKTIRAF ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI SEBAGAI WAKIL DALAM BADAN ISLAM = KALAU SEKADAR PERINTAH NEGERI TERKAYA TAK MAIN LAA. DAH TU NAIKKAN PREMIUM TANAH SEBABKAN HARGA HARTANAH NAIK MELAMBUNG2 = DI BAWAH PH BERSIH DAH JADI KOTOR. SPR PUN DAH KENA BELI = KATA PEPATAH HANYA PENYAMUN KENAL PEROMPAK, SEKARANG MAHA PENYAMUN DAH JATUHKAN BOSS PEROMPAK. SEKARANG GILIRAN KITA NAIKKAN PAS YANG PUNYA TRACK RECORD TERBAIK SUPAYA MAHA PENYAMUN PULA TERIMA HUKUMAN = TABUNG HAJI DIROMPAK DENGAN DIPAKSA MEMBELI BON 19B DENGAN PULANGAN 2.5%. TOKONG HARBI GUNA DUIT TADI LABUR MALAKOFF DENGAN PULANGAN 6% = PAS PENYELAMAT SEBENAR MALAYSIA KERANA DI BAWAH REJIM BN, PAS DISEKSA DAN DIANIYANYA. BILA BN JATUH PAS BANTU BN PULA DEMI AGAMA BANGSA DAN NEGARA = MAHA KELENTONG SELALU GUNA ALASAN BODOH SALAHKAN SOROS MAHA KENCING PULA SALAHKAN TRUMP = PAS PARTI MISKIN HANYA SAMAN SR SEPARUH JALAN. LAIN KALI CARI SPONSOR PENJAMIN DULU. BERPADA DENGAN KEMENANGAN 4 PERMOHONAN INTERLOKUTERI DAN MENOLAK SATU PERMOHONAN CLAIRE. BERDASARKAN KEPUTUSAN PRU-14 PAS TIDAK TERJEJAS DENGAN FITNAH TERSEBUT = SYIAH/PH BERIA2 SOKONG SYIAH YAMAN TAPI TAK KISAH BILA SUNNI DITINDAS OLEH SYIAH DI IRAQ DAN SYRIA =

   Delete
  3. justice league = GENG NAJIB YANG SNTIASA MENJILAT NAJIB = ANJING GILA

   Delete
  4. Mesyuarat Pas Pusat Luluskan 6,225 Orang Ahli Baharu Pas Februari 2019   Alhamdulillah. Mesyuarat PAS Pusat Kali Ke-21 sesi 2017-2019 hari ini telah meluluskan sebanyak 6,225 orang permohonan Ahli Baharu PAS untuk bulan Februari 2019.

   Setiap bulan PAS Pusat meluluskan ribuan Ahli Baharu. Untuk rekod, keahlian baharu PAS yang telah diluluskan untuk 2019:

   Januari - 3,455 orang
   Februari - 6,225 orang

   Terus bekerja! Siiru ‘ala barakatillah. Allahu Akbar, Wa Lillahil Hamd! 💚💜

   Nota: Gambar-gambar mesyuarat hari ini dan mesyuarat sebelum ini.

   #Fastaqim
   #MaraMenujuCita
   #SejahteraBersamaIslam
   #BeristiqamahHinggaKemenangan

   FB: Muhtar Suhaili As-Sarawaki,
   AJK Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Pusat.


   KOMEN : Bersabar dengan celaan orang mencela dan bertawakal kepada Allah

   Delete
  5. KAFIR HARBI KUTUK ISLAM BILA BISNES PAKAI AYAT QURAN


   28 restoran salah guna ayat al-Quran didenda sehingga RM1 juta   KUALA LUMPUR: Sebanyak 28 restoran didenda sehingga RM1 juta masing-masing kerana menyalahgunakan ayat al-Quran untuk memberi tanggapan premis mereka berstatus halal, kata Pengarah Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Iskandar Halim Sulaiman.

   Katanya, tindakan itu diambil bulan lalu, di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

   “Dalam tempoh 11 Januari hingga 31 Januari lalu, sebanyak 1,975 premis telah diperiksa dan 28 daripadanya disyaki mempunyai elemen menyalahgunakan ayat al-Quran bagi menggambarkan premis seolah-olah halal.

   “Jadi, restoran-restoran itu didenda sehingga RM1 juta, tetapi nasihat saya kepada pengguna, jika restoran itu popular, tetapi tidak ada sebarang tanda halal, jangan masuk,” katanya dalam program bual bicara MyHalal di RTM, hari ini.

   Isu restoran mamak palsu terbongkar, susulan operasi KPDNHEP sejak bulan lalu untuk mengesan tindakan pengusaha menggunakan kalimah menyerupai ayat al-Quran dan gambar masjid bagi menarik pelanggan ke premis mereka yang tidak memiliki sijil halal.

   Penolong Pengarah Kanan Majlis Halal Malaysia, Mohd Amri Abdullah menggalakkan restoran bukan Islam yang mematuhi syarat ditetapkan untuk memohon sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

   “Halal bukan hak mutlak orang Islam, tetapi untuk semua, selagi mana ia mematuhi konsep halalan toyyiban, termasuklah prosedur operasi standard yang ditetapkan Majlis Halal Malaysia.”

   Sementara itu, Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma), Ayoob Khan Ayub Khan Muhamad Yakub berkata, cadangan untuk pengusaha restoran mamak mengambil 100% pekerja Islam tidak boleh dilakukan secara mendadak.

   “Kami cuba sedaya upaya bawa 100% orang Islam sebagai pekerja restoran, tetapi bukan mudah. Tenaga kerja dalam kalangan orang Malaysia kurang dalam bidang perkhidmatan makanan.

   “Kami sanggup bayar gaji tinggi untuk pekerja tempatan, tetapi tiada siapa yang mahu, sebab itu terpaksa ambil orang luar.”

   Delete
  6. GENG TUMMY TOM CAT


   AGC gugur dakwaan kes acung jari tengah Siti Kasim   Pejabat Peguam Negara menggugurkan arahan untuk mendakwa peguam Siti Kasim yang didakwa mengacungkan jari tengah di sebuah forum dua tahun lalu, kata polis Selangor.

   Fadzil Ahmat, yang merupakan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah berkata, keputusan itu dibuat selepas Pejabat Peguam Negara menarik semula kertas siasatan kes itu Ahad lalu.

   "Pada 10/02/2019 kertas siasatan tersebut telah dipanggil semula oleh Jabatan Peguam Negara, Putrajaya.

   Setelah meneliti semula segala fakta dan keterangan, pihak Jabatan Peguam Negara memutuskan arahan pertuduhan yang dikeluarkan pada 18/04/2018 adalah dibatalkan," kata Fadzil dalam kenyataan media hari ini.

   Kenyataan Fadzil hadir empat hari selepas polis memberitahu peguam bahawa Siti Kasim akan didakwa kerana tindakan mengacungkan jari tengah di khalayak ramai dalam forum di Shah Alam pada 2016.

   Kejadian itu dikatakan berlaku apabila Siti Kasim yang hadir forum itu bercakap tentang penguatkuasaan undang-undang Syariah yang tidak disenangi hadirin.

   Dalam kenyataan di Facebooknya hari ini, Siti Kasim memaklumkan pembatalan dakwaan ke atasnya dan menyifatkan ia sebagai "pertimbangan waras".

   "Terima kasih kepada ibu pejabat polis Subang terutamanya pegawai yang membawa fail kes ke Pejabat Peguam Negara untuk menyemak dakwaan jahat ini.

   "Saya bersyukur kerana akhirnya pertimbangan waras masih wujud," katanya.   KOMEN : sebab dah menari dan berjoget sama...boleh settle tepi maa

   Delete
  7. TUMMY TOM CAT PUNCA PERBICARAAN JIBENG DITANGGUHKAN


   Kesilapan AGC punca bicara Najib tangguh   Peguam Haniff Khatri Abdulla mengkritik apa yang menurutnya langkah silap oleh pihak pendakwaan dari Pejabat Peguam Negara yang menyebabkan penangguhan perbicaraan kes rasuah bekas perdana menteri Najib Razak berkaitan SRC International Sdn Bhd.

   Beliau yang sebelum ini menjadi penasihat undang-undang Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad menyifatkan langkah pihak pendakwaan sebagai "tahan jerat sorong kepala".

   Katanya, jelas bahawa pasukan peguam Najib akan cuba menangguhkan perbicaraan dan beberapa langkah yang diambil pendakwa sebagai "aneh dan pelik".

   Kesilapan pertama, katanya, adalah keputusan pendakwa untuk menambah tiga lagi pertuduhan berkaitan SRC International 15 hari sebelum perbicaraan.

   "Kenapa perlu ditambah pertuduhan lanjutan berkaitan SRC, sedangkan apa yang penting dari segi keadilan adalah agar sekurang-kurangnya satu pertuduhan dapat dibicarakan mengiku jadual iaitu 12 Februari, seperti yang didahaga semua pihak yang sudah lama menantinya," katanya dalam kenyataan, hari ini.

   Pada 28 Jan lalu, pihak pendakwaan mengenakan tiga lagi pertuduhan tambahan mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Aktiviti Haram 2001 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hanya untuk meminta Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali memberikan pembebasan tanpa dilepaskan pada 7 Februari.

   Peguam Negara Tommy Thomas berkata ada hujah berhubung sama ada tiga tuduhan itu perlu bertindak sebagai pencantuman (joinder) dengan tujuh lagi kes.

   Katanya lagi, tiga pertuduhan kemudian akan dikenakan secara berasingan di Mahkamah Sesyen kemudian.

   Najib kemudian didakwa semula di Mahkamah Sesyen pada 8 Februari. Pihak pendakwa juga memaklumkan mereka mahu memindahkan tiga pertuduhan itu ke mahkamah tinggi.

   Satu lagi langkah silap menurut Hanif adalah keputusan pendakwa untuk menarik balik sijil pindah kes untuk tujuh pertuduhan SRC International yang menjadi asas perpindahan kes dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

   Menurut Kanun Tatacara Jenayah, pemindahan kes dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi boleh dibuat melalui sijil itu atau budi bicara hakim.

   Ketika menarik balik sijil itu dan meminta budi bicara hakim untuk pemindahan kes, Thomas berkata ia bagi mengelakkan sebarang hujah bahawa pemindahan itu adalah satu pembatalan.   Haniff bagaimanapun berkata, tindakan menarik balik itu sendiri membuka ruang pertikaian, yang menjadi asass kepada permohonan penangguhan Najib yang dibenarkan oleh Mahkamah Rayuan.

   "Ia membuka ruang untuk pihak pembelaan menghujahkan tiada mana-mana prosiding yang wujud pada masa itu untuk Mahkamah Tinggi memindahkan tujuh pertuduhan, mengikut Seksyen 417 Kanun Tatacara Jenayah, dan bahawa ia perlu disebut semula di Mahkamah Sesyen terlebih dulu," katanya lagi.

   Haniff juga mempersoalkan mengapa pihak pendakwa mengambil masa enam bulan untuk mengubah kaedah kes dipindahkan ke Mahkamah Tinggi, yang bermula pada 10 Ogos 2018.

   Katanya, langkah untuk menarik balik sijil pindah kes pada 7 Februari dibuat hanya lima hari sebelum tarikh perbicaraan.

   "Sejujurnya, rakyat Malaysia berhak menuntutk pihak pendakwa memberi penjelasan munasabah ke atas kealpaan dan kecuaian (mereka).

   "Sudahlah pihak pembelaan pasti mencari jalan untuk melengahkan perbicaraan, tetapi amat sedih apabila pihak pendakwa yang diharapkan gagal bertindak profesional, dan menyumbang besar kepada penangguhan perbicaraan yang dinantikan ini," katanya.

   Mahkamah Rayuan hari ini sebulat suara membenarkan permohonan penangguhan Najib sementara mendengar dan memutuskan rayuannya berhubung tindakan pendakwaan menarik balik sijil pindah kes berhubung kes berkenaan.   KOMEN: Ada lagi kesilapan besar iaitu PH dapat Putrajaya...

   Delete
  8. IJAZAH KENCING SATU MALAYSIA

   Guan Eng himself admitted he was a failed accountant   I take note of Tony Pua's statement that Guan Eng reserves the right to sue anyone who dares to question his academic credentials.

   I also take note of the document furnished by Tony Pua today which shows Lim Guan Eng's membership into the Australian Society of Accountants.

   However, it was clearly stated in his membership certificate that he was merely admitted as a PROVISIONAL member.

   A Provisional membership is one of the first steps to take necessary program modules and examinations in order to qualify as an accountant and qualify for a full membership in the Australian Society of Accountants.

   Therefore, a provisional membership is far from being a fully certified chartered accountant or even an accountant.
   You cannot call yourself using either designation.

   It was Guan Eng himself who told a business forum in March 2012 that he was a failed accountant and had spent less than a week in an accounting firm in Malaysia before being sacked.
   https://www.malaysiakini.com/news/192814

   Since then, there is no evidence that he has ever worked in any other accounting firm nor of him ever having taken the compulsory modules or professional exams needed for him to qualify as a duly certified accountant or chartered accountant.

   In fact, online checks with the Malaysian Institute of Accountants (MIA) do not show Lim Guan Eng as being a member.

   In Malaysia, you cannot misrepresent yourself as an accountant unless you are a member of MIA.

   Under the Akta Akauntan 1967 Section 25(e), it is a criminal offence for any individual or organization to call himself an accountant unless he is registered with the MIA.
   http://www.agc.gov.my/agcportal/uploads/files/Publications/LOM/EN/Accountants%20Act%201967%20%5BAct%2094%5D%20(Online%20version%20as%20at%201%20September%202016).pdf

   The punishment for this offence is a RM10,000 or 1 year's jail or both.   We note that DAP's own website had misrepresented Guan Eng as a "akauntan bertauliah" or Certified Accountant.
   https://dapmalaysia.org/biografi/biodata-of-lim-guan-eng/

   Guan Eng himself had claimed to the media he was an accountant on 11 June 2018 when he said:

   "“It is a different league and ball game. But, rest assured that I know my job, I am an accountant myself,’’
   https://www.nst.com.my/news/nation/2018/06/378654/unpopular-finance-minister-so-be-it-says-guan-eng

   Neither MCA nor myself have any interest in pursuing this matter any further as the declining economy right now is a more important issue to address.

   We leave it to DAP and the Rakyat to judge if a legal offence has been committed.
   Wee Ka Siong   KOMEN : Terkencing Nobita...

   Delete
  9. Kahkahkah.. Kenapa ni Budin? Tak perlu bertanya dan berbasa-basi lagi. Sudah lama Tun M tak berkenan dgn Anwar ni. Sbb tu awal² lagi dia sudah merekrut Azmin orang kepercayaan "mereka" utk jadi bakal PM.

   Apa rahsianya? Sila rujuk susur galur keluarga dan bisnes dlm politik. Buat sedikit homework. Jelas Azmin mempunyai kelebihan. Anwar sudah tua dan bakal melingkup segala empayar bisnes anak² dan juga sedara² Tun jika dibiarkan. Tun mmg sangat² bermasalah dgn Anwar dlm kes ini.

   Jgn lupa juga bagaimana sejarah ahli² UMNO membenci Anwar dulu. Hinggakan anak mereka sakit perut tak dapat berak pun, semua dipanggil doktor seluruh alam dan rupa²nya ini sumer salah Anwar Ibrahim. Ini bukan lawak. Ini serius bila Melayu berpolitik. Ini mentaliti Melayu la Budin. Sistem kita disebut Dunia Ketiga.

   Dunia Ketiga sangat susah nak berubah sistemnya. Dibelenggu dgn sistem beraja siang malam hidup mewah makan dan berbelanja lagi free enjoy de menjoy. Jika PAS zaman Nik Aziz masih kekal pun, sistem hidup makan free ini tak berupaya dihapus sekalipun ada nabi baru yg datang. Lihat sendiri sistem jahiliyah diraja Mekah pra-rasullulah pun, ambil masa utk dihapuskan nabi yg agung lagi ulul azmi melalui kehendak Tuhan.

   Masalah dlm kes Anwar ini ialah "mereka (agak² siapa ya) " sudah lama dilihat "tidak berkehendak" dan Azmin pun sudah ditahap 90% mencapai klimaks bakal menjadi PM.

   Lebih mudah dan jelas lagi, peranan taukey² dlm DAP juga Rafizi yg kelihatan spt suprhero filem tamil, kini sudah seperti kontol lepas panchut, semua berpura² menikus skrg ni. Ada ceritanya. Stim bro cerita politik ni. Kahkahkah..

   Budin... . Nasi sudah menjadi bubur.
   Terimalah kenyataan yg Anwar juga Azizah bakal diterajang dan di cold storage oleh Tun and the gang.

   Delete
  10. Yang jadi PM sekarang adalah Tun. Biarlah dia yang tentukan. Lagi pun jika dilihat dari senarai lantikan, kesemua mereka memang berkalibar di bidang masing-masing. Wan Azizah ...hmmm jawatan MB Selangor pun beliau tidak layak kerana beliau tidak pandai berbahas. Itu bukan kata saya, itu hujah Chief Lebai parti PAS suatu masa dulu. Abam Nuar pulak setakat berethorik memang la champion. Tunggulah giliran. Bila dia naik jadi PM nanti dia boleh lantik semua orang yang dia suka anak isteri, Rafizi dan segala mak nenek yang lain untuk memerintah negara ini.

   Sementara itu, orang yang tidak berkenaan tak perlu meroyan termasuklah encik Budin. Encik Budin sila tunggu sehingga Abam Nuar naik dan semoga memperolehi apa yang dihajati.

   Delete
  11. Hipokrasi Pemimpin DAP   1. Semalam Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin menegur sikap pemimpin yang memiliki sijil palsu. Sikap ini menurut beliau menggambarkan sifat tidak jujur dan amanah seorang pemimpin negara.

   2. Teguran ini adalah sangat baik bahkan harus diperluaskan lagi kepada pemimpin yang bersifat hipokrit dan menipu. Pemimpin tidak seharusnya menjanjikan sesuatu yang indah lalu mengengkari janji tersebut setelah berada ditampuk pemerintahan.

   3. Berikut adalah antara sikap hipokrit yang ditampilkan oleh sebahagian pemimpin hari ini sebelum dan sesudah menjadi pemerintah:

   a. Pada 26 Jun 2013, DAP mendedahkan kewujdan menteri yang memiliki ijazah palsu. Mereka mendesak Menteri tersebut supaya meletak jawatan. Hari ini, Ahli Parlimen DAP tersebut diam seribu bahasa apabila Timbalan Menteri PH dikatakan memiliki sijil palsu.

   b. 11 November 2011, DAP menegaskan bahawa mereka menolak politik perkauman yang diperjuangkan UMNO. Namun setelah menjadi kerajaan, mereka merestui perlantikan Superman Hew, yang terkenal dengan kenyataannya yang bersifat rasis.

   c. 11 Disember 2012, Lim Guan Eng mendesak kerajaan BN supaya menghapuskan kamera AES bahkan mununtut supaya kerajaan memulangkan kembali wang saman yang dikenakan kepada rakyat. Hari ini, setelah menjadi kerajaan, mereka menambah lagi bilangan kamera AES.

   d. 24 Februari 2017, Ahli Parlimen DAP Lim Lip Eng mempersoalkan wang upah petrol yang diberikan oleh BN kepada penunggang motosikal. Ketika pilihanraya kecil Cameron Highland yang lalu, Lim Kit Siang sendiri dilaporkan mengaku memberikan duit petrol dalam tempoh PRK tersebut.

   e. 28 Mac 2014, Ahli Parlimen DAP menegaskan bahawa mereka mampu menemui pesawat MAS MH370 yang dilaporkan hilang dahulu. Sehinggakini, setelah hampir 9 bulan memerintah, masih tiada laporan mengenai kehilangan pesawat tersebut.

   4. Sikap hiprokasi seperti ini seharusnya tidak wujud pada pemimpin yang menjanjikan kesejahteraan buat negara. Sikap ini brmuka-muka ini lebih merbahaya. Ia menyembunyikan apa yang terpendam di dalam hati mereka.

   5. Sikap bermuka dan hipokrit ini adalah sesuatu yang ditegur di dalam al-Quran. Firman Allah:

   يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِّن دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ

   “Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu (orang kafir) menjadi "orang dalam" (pemimpin/yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi.” (Surah Ali Imran: 118)

   Moga Allah membimbing kita semua.

   - Dr Ahmad Sanusi

   Delete
  12. justoc league = GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB. SELALU KOPIPES, JAWAB NYA PUN KOPIPES JUGAK -

   Mahfuz tegur wartawan buat laporan tak turun lokasi, jumpa sumber

   (Termasuk wartawan Budin - pos2 dia penuh pendapat / personal opinions saja.)

   Pengamal media perlu mengelak daripada sekadar mengamalkan sikap 'armchair reporting' bagi menyampaikan berita lebih tepat kepada masyarakat, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia, Mahfuz Omar.

   Katanya, laporan tidak tepat, lebih-lebih lagi yang tidak benar akan menyebabkan masyarakat berada dalam situasi tidak tenteram dan selamat.

   "Wartawan adalah golongan berilmu dan seharusnya membantu kerajaan menyampaikan maklumat benar dan tepat. Sebagai golongan berpengalaman, wartawan mempunyai tanggungjawab terhadap negara," katanya dalam ucapan ringkas pada majlis jamuan malam bagi meraikan kakitangan Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM) Perlis dan pengamal media di negeri ini, di Kuala Perlis, malam tadi.

   Turut hadir Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Perlis, Noor Azam Karap, Adun Indera Kayangan, Gan Ay Ling dan Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan dan Pembangunan) JTKSM, Paeza Binti Rosdi.

   Istilah ‘armchair reporting’ merujuk kepada laporan berita yang dihasilkan oleh wartawan daripada bilik berita tanpa turun ke lokasi atau berjumpa dengan sumber secara berdepan.

   Dakwa Mahfuz, terdapat mereka yang menceburi bidang kewartawanan hanya kerana minat dan tidak mempunyai asas kewartawanan yang menyebabkan banyak laporan mereka lebih bersifat untuk mensensasikan berita.


   "Hendak tegur pemimpin boleh, tidak salah tetapi mesti dilakukan dengan penuh rasa tanggungjawab supaya rakyat tidak menjadi mangsa penyebaran berita atau maklumat kurang tepat," katanya.

   Sebaliknya, beliau menyarankan pengamal media membantu kerajaan dalam memacu negara antara lain dengan menyebar luas program bantuan kerajaan, agar segala bentuk maklumat mengenainya sampai kepada rakyat.

   - Bernama

   Delete
  13. TAHUKAH ANDA PERKARA DI BAWAH PERLU DIMASUKKAN DALAM BUKU TEKS KITA…

   1. Bahawa semasa Portugis menawan Melaka, Melaka bukannya bersenjatakan lembing, tombak dan keris tetapi senjata api dengan meriam termasuk Lela Rentaka berserta dengan kehebatan senjata api Melayu yang dikatakan setaraf kualitinya dengan yang dimiliki di Eropah?

   2. Bahawa tamadun Melayu tidak bermula dengan Melaka, bahkan dapat dijejak sehingga 600 SM sezaman dengan tamadun purba yang lain seperti Yunani, Babylon dan Rom?

   3. Bahawa ujian DNA yang dilakukan ke atas orang Melayu adalah berusia 60, 000 tahun lamanya menandakan bahawa Melayu bukan pendatang? Malangnya fakta ini tidak diketahui sehinggakan ada menteri dari PH seperti Kulasegaran yang begitu beriya-iya mengatakan Melayu pendatang.

   4. Bahawa terdapat tiga kumpulan utama Orang Asli di Semenanjung Malaysia iaitu Semang (Negrito), Senoi dan Melayu Asli (Aborigine Malay) yang dibezakan melalui bahasa, kebudayaan, cara hidup serta ciri-ciri fizikal. Daripada tiga kumpulan utama ini terbahagi pula suku kaum yang kecil?

   5. Bahawa suku Senoi merupakan suku yang terbesar di Semenanjung Malaysia. Suku Senoi terdiri daripada Temiar, Semai, Che Wong, Jahut, Semoq Beri dan Mah Meri. Kumpulan Melayu Asli pula merangkumi Temuas Belandas, Semelai, Jakun, Orang Kanaq, Orang Seletar dan Orang Kuala atau Laut. Dalam kumpulan Semang (Negrito) terdapat suku Kintak, Kensiu, Jahai, Mendriq, Batek dan Lanoh dan orang Melayu adalah serumpun dengan ketiga-tiga kumpulan orang asli yang disebutkan di atas?

   6. Bahawa untuk membaca sejarah silam yang berusia lebih tua dari sempadan geografi moden, kita tidak boleh memandang dengan sempadan geografi moden yang kita cakapkan hari ini?

   7. Bahawa tokoh-tokoh agung Melayu bukanlah merangkumi Hang Tuah sahaja, bahkan boleh dilihat dalam lipatan sejarah? Misalnya seperti mana Hang Nadim melawan Feringgi dengan strategi perangnya yang menarik sehingga menjadi lawan setanding Portugis di Alam Melayu, atau tentang bagaimana Laksamana Tun Abdul Jamil berjaya menakluk Melaka dari Belanda, atau tentang bagaimana wujudnya tokoh saintis merangkap ulama hebat seperti Sheikh Ahmad Wan Al-Fathani?

   8. Atau bercerita mengenai pengorbanan anak bumi Sabah dan Sarawak dalam mempertahankan kedaulatan negara dari zaman pra-merdeka seperti Panglima Kulow atau Apai Semaring atau Rukun 13 dan Pejuang Benteng 338 atau ketika Konfrontasi dengan Indonesia yang di mana anak Sabah dan Sarawak begitu gigih mempertahankan negara?

   Delete
  14. 9. Atau tentang bagaimana wujudnya taburan kerajaan Melayu di Borneo, atau bagaimana pulau ini dikatakan tempat datang dan berasalnya Bahasa Melayu bagi membetulkan tanggapan segelintir golongan di Sabah dan Sarawak yang mengatakan orang Melayu ialah pendatang dari Semenanjung semata-mata yang hari ini masih lagi dipinggirkan pembangunan mereka oleh kerajaan pusat.

   10. Atau bahawa memberikan penjelasan mengenai kedudukan 153, 152 atau hak-hak Bumiputera yang lain sehingga tidak ada menteri atau YB dari kerajaan atau pembangkang yang begitu galak mempertikaikan perkara ini sehingga mahu meratifikasikan ICERD.

   11. Terus bercerita keagungan kerajaan Melayu Purba selain Melaka seperti Srivijaya, Kedah Tua, Sri Dharmaraja, Johor, Pahang Tua dan sebagainya agar nanti tidaklah ada lagi seorang Menteri Perpaduan berucap mengatakan bahawa orang Melayu sebagai tidak bertamadun? Keagungan yang diceritakan selalu diiringi sikap segan untuk meletakkan nama Melayu padanya.

   12. Bahawa orang pertama mengelilingi dunia ialah orang Melayu, bukannya orang putih seperti mana yang kita jangkakan?

   13. Bahawa penceritaan sejarah yang “setengah masak” dalam buku teks mengenai Perjanjian Malaysia 1963, Suruhanjaya Cobbold, IGC report membuatkan banyak anak Sabah dan Sarawak yang lain tidak mengetahui mengenai hak-hak yang dimiliki oleh mereka apabila bersama dalam Persekutuan Malaysia?

   14. Bahawa daerah Dinding, Perak merupakan sebahagian daripada Negeri-Negeri Selat?

   15. Bahawa penjajahan efektif British cuma di Negeri-Negeri Selat?

   16. Bahawa 1 Februari 1948 merupakan tarikh penubuhan Persekutuan Tanah Melayu?

   17. Bahawa yang menyerahkan Sarawak kepada British adalah Anthony Brooke?
   Bahawa di sebalik tabir menentang penjajahan Jepun, PKM pernah cuba bergabung tenaga dengan Ibrahim Yaacob dan Jepun untuk menghalang kembalinya British ke Tanah Melayu?

   18. Bahawa yang menentang penjajahan Jepun bukan sahaja MPAJA, tetapi juga OCAJA, Askar Wataniah Pahang, Askar Wataniah Perak, Gerila Kinabalu dan Tentera Semut?

   19. Bahawa Tentera Merah Jepun pernah menawan Bangunan AIA yang menempatkan kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur?

   20. Bahawa Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Rahman mati ditembak pengganas di celah-celah kota KL?

   21. Bahawa sebutir bom pernah meletup di bangunan Bank Muamalat hari ini di tahun 1980-an?

   22. Bahawa Tugu Negara pernah diletupkan pengganas?

   23. Bahawa seorang juruaudit Bank Bumiputera mati dibunuh sehari sebelum wang dilesapkan dalam skandal Carrian Group/BMF yang turut menyaksikan pengaplikasian injuksi Mareva?

   24. Bahawa seorang Prebet askar tengah mengamuk di tengah kota Chow Kit bersenjatakan rifle M16A1 dan kisahnya kemudiannya diputarbelit untuk menggerakkan rakyat menyokong pemansuhan imuniti bagi kerabat diraja?

   25. Bagaimana kumpulan Gerila Kinabalu di bawah Capt Albert Kwok menggerakkan 200 gerila menawan Api-Api dan Jesselton pada 10 Okt 1943 sehinggakan melumpuhkan pergerakan Tentera Jepun?

   26. Bagaimana tragedi runtuhnya pengkalan Feri di Pulau Pinang mengubah pandangan warga Pulau Pinang terhadap pembinaan Jambatan Pulau Pinang? Dan banyak lagi fakta-fakta yang penting dalam pembinaan negara kita yang masih belum dimasukkan, namun menteri pendidikan kita hanya tahu meratip 1MDB… 1MDB sepanjang masa. Biarlah kes tersebut diselesaikan di mahkamah, sambil itu kita sama-sama membangunkan anak bangsa ke tahap yang lebih baik daripada hari ini!


   Helmi Effendy dan Danny Liew
   December 3, 2018

   KOMEN : Mazslee ni lebih baik diam daripada bercakap... Dia buat kerja mungkin ada yang akan menyukai anda wahai Ahli Majlis Syura IKRAM!!

   Delete
  15. Pariah Dog punya blogger berapa Anwar bayar depa untuk article ini??

   Delete
  16. Anta tanya ana jawab
   Assistant Editor Februari 12, 2019 0


   Dulu PAS lawan Umno, sekarang pasal apa boleh berkawan.

   @Sebelum saya jawab soalan itu, samalah juga dengan pemimpin PH hari ini. Apa yang mereka tidak kata kepada Tun Mahathir dan apa yang Tun tidak kata kepada mereka.

   @Boleh tonton di dalam You Tube, kita pun geli hendak dengar sumpah seranah dan gelaran yang tidak tergamak untuk ditulis dan didengar.

   @Kenapa mereka boleh bersatu untuk duduk semeja, semata-mata hendak lawan DS Najib dan BN.

   @Samalah juga PAS berkawan dengan Umno, kerana Umno sekarang pembangkang.

   @Dulu PAS lawan Umno, kerana mereka kerajaan.

   @Mana ada di dalam negara demokrasi pembangkang lawan pembangkang

   @Sekarang matlamat kami melawan PH. Matlamat sama iaitu isu Islam dan melayu bumiputra.

   @Apa masalahnya.?

   @Soal ikhlas atau tidak ikhlas Umno kita serah kepada Allah SWT.

   @ Sama seperti kami berkawan dengan Parti Semangat 46, PKR, Dap dahulu.

   Nota
   Untuk maklumat keluarga saya dan anak cucu saya tidak ada yang menyokong parti selain PAS.

   Saya daripada sekolah, masuk universiti, sehingga menjadi pensyarah aktif dalam PAS.

   Termasuklah juga sebahagian besar pimpinan tertinggi PAS lahir daripada keluarga PAS.

   Apa yang pelik pemimpin PH terutama Pan, Pkr dan Bersatu mereka ini pun masih banyak keluarga mereka daripada Umno dan mereka pun lahir daripada uri umno.

   Mereka pun gagal untuk hendak ajak keluarga mereka keluar umno.

   Malahan ada yang menjadi rakan kongsi niaga dengan pemimpin Umno, sewaktu BN memerintah dahulu. Bohong ja lawan umno. Hipokrit.

   Kenapa PAS berkawan dengan perasuah (umno)

   @Bab rasuah pemimpin PH tidak layaklah bercakap. Selesailah masalah peribadi dan parti mereka dahulu.

   @Paku dulang, paku serpih. Kata dekat orang dia yang lebih.

   @Ambil cermin suluh muka terlebih dahulu.

   @Lebih baik cari isu lainlah daripada bercakap isu integriti dan rasuah.

   @Tujuh bulan memerintah sudah diketahui tahap integriti mereka.

   Hj Idris Hj Ahmad
   Naib Presiden PAS

   Delete
  17. KABAR BAIK!!!

   Nama saya Lady Mia, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman agar sangat berhati-hati, karena ada penipuan di mana-mana, mereka akan mengirim dokumen perjanjian palsu kepada Anda dan mereka akan mengatakan tidak ada pembayaran di muka, tetapi mereka adalah penipu , karena mereka kemudian akan meminta pembayaran biaya lisensi dan biaya transfer, jadi berhati-hatilah terhadap Perusahaan Pinjaman yang curang itu.

   Perusahaan pinjaman yang nyata dan sah, tidak akan menuntut pembayaran konstan dan mereka tidak akan menunda pemrosesan transfer pinjaman, jadi harap bijak.

   Beberapa bulan yang lalu saya tegang secara finansial dan putus asa, saya telah ditipu oleh beberapa pemberi pinjaman online, saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan menggunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Ms. Cynthia, yang meminjamkan saya pinjaman tanpa jaminan sebesar Rp800,000,000 (800 juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa konstan pembayaran atau tekanan dan tingkat bunga hanya 2%.

   Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya terapkan dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan.

   Karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik jika dia membantu saya dengan pinjaman, sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres atau penipuan

   Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman apa pun, silakan hubungi dia melalui email nyata: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan atas karunia Allah, ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda mematuhi perintahnya.

   Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan Sety yang memperkenalkan dan memberi tahu saya tentang Ibu Cynthia, ini emailnya: arissetymin@gmail.com

   Yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran cicilan pinjaman saya yang akan saya kirim langsung ke rekening perusahaan setiap bulan.

   Sepatah kata cukup untuk orang bijak.

   Delete
 2. Lebih pd tujuan politik kotot Mahathir..
  Azmin hanya sebagai alat untuk kucar kacirkn PKR & PH dan seterusnya melemahkn Anwar..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dah berjanggut pun kau masih nak menuduh liar, mengumpat, tarak kasi fakta, data dan punca maklumat sahih.

   Delete
  2. PH = BAPAK MAK SYABU ANAK MAT GANJA = SEMENJAK PARTI BABI PERINTAH PP TARIF AIR SUDAH NAIK 4 KALI, SEDARLAH DIRI SIKIT WAHAI PENYOKONG PH = LOKMAN ADAM DITAHAN DI BAWAH AKTA HASUTAN PH TAK BISING TAPI BILA PENGKUTUK SULTAN DITAHAN BISING PULA = SATU2NYA WANITA PARTI BABI ADA COCK ANTI CONSTITUTION TAK SETUJU ISLAM AGAMA RESMI. SATU PERSATU KEBENCIAN MEREKA KEPADA ISLAM DITUNJUKKAN = TO PH, OPPOSITIONS ARE GUILTY UNTIL PROVEN INNOENT. BUKTINYA JAMINAN YANG TELALU TINGGI BILA KES MAHKAMAH = MAHA ZALIM GOPOH NAK JADI PM MALAM PRU-14 DENGAN SALAHKAN AGONG = SETELAH MAHA KORUP SELESAI TUBUH UMNO 3.0 BN 2.0 TIBA SAAT AZMIN JADI PM DENGAN HISHAMUDDIN TPM = APA NAK DIHERANKAN SALIB BESAR DI PP. BUKANKAH PEMIMPIN PARTI BABI DIBARISI EVANGELIST = BEKALAN AYAM TEMPATAN KURANG TAPI PH MASIH NAK EKSPORT NAMPAK SANGAT TAK PERIHATIN MASALAH RAKYAT = PAKAR HADAS AKUI PECAT IMAM BUKAN BAWAH BIDANG KUASA TAPI KENAPA MANGKUK HAYUN TU BUAT KENYATAAN. NAMPAK SANGAT NAK HURU-HARAKAN MASYARAKAT = SEBENARNYA SEMUA DALAM PH TAK LAYAK JADI PM. MAHA ZOMBIE PALING BANYAK BUAT SALAH, ALJUBURI JADI PM BUSUK NAMA NEGARA SATU DUNIA, JADI PILIH GS KITA TENGOK MACAM MANA = KENAPA MELAYU SANGGUP JADI BALACI KEPADA KAFIR HARBI BILA TAK PUAS2 NAK RAMPAS UITM SATU2NYA MILIK BUMIPUTRA, PROFESIONAL NON BUMI YANG JAUH LEBIH RAMA, KENAPA BIUL SANGAT, BELAJAR JE TINGGI TAPI OTAK BERKARAT = PH BIKAN SAHAJA KENAKAN SST TAPI PELBAGAI CUKAI TERMASUK YANG TIDAK DIHEBOHKAN DALAM MEDIA SELAIN MENAIKKAN TARIF = PH KAKI PAU, APA TIDAKNYA MINYAK SAWIT TURUN TAPI MINYAK MASAK TAK TURUN, INGAT PETROL JE KENA PAU, CUKAIPUN MACAM2 DAAA = MENTERI PH BELUM PRU BERLAGAK SUCI, LEPAS PRU SEGALANYA KOTOR, BELUM PRU RASUAH, LEPAS PRU DUIT MINYAK, BERSIH & SPR PULA KATA KALAU ISTIHAR KIRA BERSIH, KALAU GITU SIAPA YANG BAGI RASUAH BOLEHLAH ISTIHAR = TOKONG KIT SIAL DAH PANDAI BERDALIH MACAM BN DULU YEA = LOMPAT PARTI ADALAH RASUAH BESAR, PH TAHU NAK KENCING RAKYAT JEE, SAMPAI SEKARANG TAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT. MAHA KATAK PENYOKONG KUAT PENYOKONG UTAMA KATAK2 LOMPAT = TOKONG NOBITA BAGI PERUNTUKAN KEPADA TIGA KOLEJ SWASTA YANG TIADA PERUNTUKAN DALAM BAJET. KAN DAH KATA INI AKIBATNYA BIARKAN KAFIR HARBI PERINTAH NEGARA = TOKONG KIT SIAL BILA LAGI NAK KELUAR PH, BERANI UGUT JE, MEMANG SAH TAK DE TELOR = PERANGAI PEMIMPIN2 MELAYU YANG MENAGIH SIMPATI UNDI DARI BUKAN MELAYU NON MUSLIM AMAT MEMALUKAN KERANA MEREKA HILANG JATI DIRI DAN SANGGUP MENGGADAI PRINSIP = RAMAI IBUBAPA TERBEBAN DENGAN YURAN PIBG. PH DIAM JE CARI JALAN NAK PAU = HARGA KOMODITI JATUH TERJELEPUK PH TAK KISAH SEBAB YANG TERLIBAT MAJORITI MELAYU = MuJAHAT BUANG BANGSA BUANG AGAMA, PRU-15 KITA PAKAT USUNG BUANG MuJAHAT KE TENGAH LAUT = KESIAN BETUL PENGUNDI2 CH DIKERJAKAN PH, TAK HABIS2 BUANG MASA MENGUNDI. DULU SALAHKAN BN RASUAH SEKARANG PH PULAK BUAT BENDA SAMA = ISU SALIB BUKANLAH SEBAB FOBIA TAPI NAK BUAT LAMBANG BIARLAH KAT GEREJA. NAK BAGI ONG LAH KONON. KENAPA BILA BISNES BUAT LAMBANG MASJID DAH TU KENAPA TAKUT SANGAT DENGAN ANGKA 4 = ISU ADIB ELOK SANGAT DI PANASKAN SETIAP PRK SUPAYA PH CEPAT SERAH KUASA KEPADA GS = KEMAJUAN MODEN BUKAN BERERTI BEBAS BERBOGEL DAN BERPESTA SEKS SEPERTI YANG DIMAHUKAN PUAK LIBERAL DAN BUKAN JUGA BEBAS MENUKAR JANTINA = ELOK BENARKAN PAS PERINTAH NEGARA SEPENGGAL KERANA PAS PERNAH TADBIR NEGERI PALING MISKIN DAN HUTANG BERTOMPOK TINGGALAN BN TAPI TERUS SURVIVE HINGGA SEKARANG = KALAU ISU ISLAM/MELAYU TAK BOLEH JADI BAHAN BERKEMPEN, NAK KEMPEN APA LAGI? HARAMKAN PARTI KAFIR HARBI DULU YANG ANTI PERLEMBAGAAN SEBELUM CAKAP LEBIH =

   Delete
  3. justice league = GENG NAJIB YANG SNTIASA MENJILAT NAJIB = ANJING GILA

   Delete
  4. Pasal wartawan buat laporan tak turun lokasi, jumpa sumber -

   Ismailhasan

   Wartawan memang dah lama hanya pikir duit...dan wartawan langsung tak ada pikir apa akan terjadi dgn dakyah dakyah songsang atau lebih kpd seorang pengkhianat..kononnya bebas

   Bdo Mel

   Kikikiki...pemimpin2 sendiri kena cermin diri dulu sebelum keluarkan kenyataan ini. Adakah wartawan2 ini diberi penghormatan yg sewajarnya bila mereka bertugas meliputi berita2 negara. Kadang2 ada pemimpin yg sanggup berkelakuan angkuh, maki hamun, dwi standard, memperlekehkan mereka, tidak dibenarkan mengambil gambar, tidak dibenarkan ini dan itu macam mana mereka nak bertugas mendapatkan sumber yg benar????


   Megat Jeffrey
   PH kena ada akhbar rasmi utk siarkab news k'jaan..mcm umno dulu ada utusan..mca ada star...reporter sekrg masih berdarah biru..sukar nak ubah..mrk..cepat bertindak seblm terlambat...

   Delete
  5. Apa lagi aset negara yang akan dijual – Najib   Ramai tidak tahu bahawa Malaysia di bawah kerajaan BN dahulu memiliki kumpulan hospital kedua terbesar di dunia.

   Ketika saya dilantik Perdana Menteri pada tahun 2009, Khazanah memiliki kumpulan hospital Pantai. Pada masa itu, kumpulan ini hanya bernilai RM5.2 bilion.   Seterusnya, kumpulan ini terus berkembang termasuk pembelian kumpulan hospital Singapura bernama Parkway, di mana Khazanah menstruktur semula pegangan aset hospital mereka menjadi IHH Berhad pada tahun 2010.

   Selepas kumpulan ini disenaraikan (IPO) di Bursa Malaysia pada tahun 2012, nilai IHH Berhad meningkat menjadi RM25.6 bilion.

   IPO untuk IHH Berhad merupakan IPO ketiga terbesar di dunia untuk tahun itu.

   IHH Berhad terus berkembang selepas disenaraikan dengan pembelian kumpulan hospital di negara asing.

   Hari ini, IHH Berhad dianggarkan bernilai RM50 bilion dan memiliki kumpulan hospital terbesar di Malaysia dengan 14 buah hospital, 4 hospital di Singapura, 21 hospital di Turki dan 9 hospital di India.

   Ini antara faktor, aset Khazanah telah naik dari RM33.7 bilion pada akhir 2008 kepada RM115.7 bilion pada akhir tahun 2017.

   Selama ini, IHH Berhad dikenali sebagai kumpulan hospital Malaysia kerana Khazanah Nasional merupakan pemegang saham terbesar dan Khazanah yang mengawal halatuju IHH Berhad.

   Pengerusi IHH Berhad juga anak Malaysia, bermula dengan Tan Sri Dato’ Dr Abu Bakar Suleiman sehingga beliau bersara pada akhir tahun lepas dan digantikan dengan Dato’ Mohammed Azlan bin Hashim.

   Tetapi pengumuman hari ini bahawa Khazanah di bawah kerajaan PH telah menjual kepentingan 16% di dalam IHH Berhad kepada kumpulan Jepun Mitsui dengan harga RM8.42 bilion bermaksud Mitsui menjadi pemegang saham terbesar.

   Kumpulan hospital kedua terbesar di dunia ini tidak lagi boleh dipanggil sebagai kumpulan milik Malaysia atau menjadi kebanggaan negara tetapi telah menjadi kumpulan milik negara Jepun.

   Tidak mustahil Pengerusi kumpulan ini yang merupakan orang Malaysia selama ini akan digantikan dengan orang Jepun tidak lama lagi.

   Negara kehilangan peluang untuk membina dan memiliki sebuah syarikat MNC bertaraf global.

   Sebelum ini, Menteri Kewangan Guan Eng pernah mengumumkan bahawa antara langkah untuk menggantikan kehilangan hasil dari pemansuhan GST, dividen dari Petronas, Khazanah Nasional dan BNM akan dinaikkan.

   Mungkin penjualan aset negara hari ini merupakan antara langkah untuk Khazanah menaikkan dividen kepada kerajaan.

   Apa lagi aset negara akan dijual?

   NAJIB RAZAK

   KOMEN : Pengikut PH kalau baju dan seluar mereka dijual oleh kerajaan PH mereka tak kisah.. asal BN jatuh

   Delete
  6. justice league = GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB

   Najib pun tak lulus ijazah sebab dia balik Malaysia di atas kematian bapak dia, lepas tu tak pulang ke England to sit for his degree final exams, tunggu PRK Pekan, menang, jadi MP tarak degree - the rest is hitory, mencuri wang rakyat, dll

   Kelulusan Akademik Sebenar Dato Seri Najib (BM) - YouTube
   https://www.youtube.com/watch?v=f2zZU6LQVKw -

   Video for najib tak ada ijazah▶ 5:47
   Apr 27, 2017 - Uploaded by rahman jpc

   Awal hari ini, anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Keranji daripada DAP Chong Zhemin mendakwa Najib tidak menamatkan pengajiannya di Universiti Nottingham. https://www.kinitv.com/video/70408O74#VdZMBKB5ILcLLxwm.99

   Chong berkata demikian ketika mengulas tindakan Presiden MCA Wee Ka Siong yang bertindak menyemak kelayakan pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan.

   Chong menyentuh video yang beredar di atas talian yang mendakwa Najib tidak pernah menamatkan pengajian.

   Beliau menuntut menunjukkan transkrip peperiksaan dan salinan ijazahnya.

   Tukar Tiub: NAJIB PUN TAK ADA IJAZAH
   tukartiub.blogspot.com/2019/02/najib-pun-tak-ada-ijazah.html
   16 hours ago - NAJIB Razak mahu agensi berita nasional Bernama disiasat kerana menyiarkan berita palsu mengenai kelulusan akademik beberapa menteri (termasuk dia sendiri).

   Delete
  7. Siti Kasim Akhirnya Tewas.
   Gaman Logiut Oleh Gaman Logiut Pada 16:42
   TAGS
   VIRAL


   Angin perubahan nampaknya bakal dirasai dalam Majlis Peguam apabila calon-calon yang jelas berpendirian mempertahankan Perlembagaan Persekutuan telah memenangi pemilihan jawatankuasa baharu pertubuhan itu.
   Kemenangan tersebut dimaklumkan oleh aktivis Concerned Lawyers For Justice, Aidil Khalid dalam akaun Facebook awal pagi ini.

   Aidil memberitahu, calon-calon yang menang itu juga merupakan dalam kalangan mereka yang menolak Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).   "Calon-calon yang jelas pendirian mereka untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan dan menolak ICERD seperti Lukman Sheriff, Yusfarizal Yusof dan rakan-rakan telah menang dan terpilih.

   "Calon-calon yang menyokong ICERD seperti Siti Kasim dan kumpulannya telah disapu keluar," kata beliau.

   Menurut Aidil, daripada 10 calon yang disarankan selamat untuk diundi sebelum ini, lapan daripadanya telah terpilih sebagai ahli Jawatankuasa Majlis Peguam.

   "Ini sekali gus menunjukkan bahawa jika kita bersatu-padu, dan memainkan peranan masing-masing untuk terlibat dalam proses mengundi, kita sebenarnya boleh mengambil alih Majlis Peguam supaya dapat dikembalikan kepada jalan yang lurus dengan matlamat asalnya yang suci," tegas beliau.

   Delete
 3. Aik, apa jadi dengan lapuran Majlis Kroni Kroni Tua? Tun Daim, Zeti, Jomo, Hassan Merican, Robert Kuok? Sampai hari ini lapuran ini tiada hasil. Ekonomi makin tenat. Rizab dan aset GLC kena sapu. Recycle sebahagian kroni tua ini dengan politkus PH sebagai wayang baru? Nak rakyat taruh harap dengan Majlis baru ini? Majlis kroni tua dulu tiada faedah langsung? Mungkin juga hanya taktik nak yakinkan pengundi Semenyih. Dividen TH dan KWSP belum umum sampai kini - takut rakyat marah?
  Marilah kita tolak Pakatan yg gagal dan berdusta ini di Semenyih! InsyaAllah kita ranapkannya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Di Parlimen Anwar Ibrahim jawab Mat Maselan menuduh Kerajaan PH, "Kita terpaksa tanggung beban yang Tuan2 buat dulu."

   Gemuruh hadirin ketawa dan menepuk tangan. Mat Maselan terduduk diam, muka tersipu sipu.

   1. APABILA AHMAD MASLAN DIMALUKAN ANWAR - YouTube
   https://www.youtube.com/watch?v=V3K4107tRc8

   2. KECOH!!! Anwar Ibrahim 'BASUH' Ahmad Maslan
   https://www.youtube.com/watch?v=PIebGJ4_dR8 - Video for video anwar parlimen ahmad maslan terduduk diam▶

   'BEBAN Yang Tuan-Tuan Buat!'

   Delete
  2. Mat Maselan asyik kata itu ini turun merosot, dia tambah: tak tau apa yang naik.

   Kalau dia berani cakap gitu kpd Pak Sheikh secara prebet, sudah tentu dia akan tahu apa yang naik.

   hehe

   Delete
  3. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING = BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB

   Delete
  4. justice league = GENG NAJIB YANG SNTIASA MENJILAT NAJIB = ANJING GILA

   Delete
  5. Simbol Ini, Apa Kaitan PKR Dengan Freemason?
   Imej yang berkaitan
   Konvensyen Keadilan Negeri Pulau Pinang yang diadakan pada 8 November 2009 di Dewan Tunku, Komtar dengan jelas memaparkan gambar "mata satu" pada program tersebut.

   SEORANG Mat Kritik menulis..

   Apakah kaitan Freemason dengan Parti KeAdilan Rakyat (PKR)?

   Sehingga kini, MatKritik masih lagi terfikir apa maksud “utusan dari langit” yang dikatakan oleh Azizah dan juga maksud lambang pada bendera PKR. Sebab keduanya ada persamaan dari FREEMASON.

   Utusan Dari Langit kalau diterjemahkan dalam ideology FREEMASON adalah Al-Dajjal Al-Masih.
   Lambang pada bendera PKR adalah lambang mata satu seperti lambang mata milik FREEMASON yang juga melambangkan Al Dajjal itu bermata satu.

   Kenapa perlu dibuat bendera?Sebab bendera akan dikibarkan tinggi.
   Mata lambang FREEMASON juga diletakkan tinggi. Menunjukkan Dajjal melihat dari atas langit.
   Adakah benar PKR ini adalah tajaan FREEMASON?
   Ada juga perkara yang dilakukan Pakatan Rakyat ini ditaja oleh FREEMASON, contohnya semasa BERSIH tempoh hari.

   Mari kita kenali sedikit FREEMASON atau Illuminati.

   Maksud "novus ordo seclorum" dan "annuet aceptis" adalah bermaksud untuk pembulatan dunia atau pun dunia akan dikawal 100% oleh freemason .Mereka melakukan satu agenda iaitu "New World Order" dan kebanyakkan pemimpin-pemimpin dunia sekarang adalah di bawah agenda ni, termasuk datuk kepada G.W Bush, iaitu Prescott Bush.

   Illuminati yang ada sekarang ini diasaskan oleh Jesuits/Vatican. Ignatius Loyola asalnya adalah dari kumpulan alumbrados(the illuminated). Perkataan ini sebenarnya berasal daripada illumination atau enlightment.

   Sebenarnya, Jesuits yang menulis "the protocols of zion", dan mereka jual nama Yahudi untuk agenda jahat mereka dan menuding jari ke arah Yahudi. Zion ini adalah kearah penubuhan negara untuk zionist dan perlu diingatkan, zionist tidak sama dengan yahudi yang lain kerana untuk menjadi zionist ,tidak perlu menjadi yahudi .

   Untuk pengetahuan anda, rabbi yahudi yang membantah sekeras-kerasnya kapal bantuan ke gaza yang diserang israel kerana bukannya yahudi yang buat, tetapi kerajaan zionist yang sedang memerintah israel sekarang. Rabbi yahudi juga membantah penubuhan negara israel kerana mereka ditegah untuk menubuhkan negara sendiri oleh tuhan.

   Kumpulan Jesuits telah diharamkan oleh Roman Catholic Churchmelalui Papal Bull pada tahun 1773 oleh Pope Clement XIV. Selepas itu Jesuits beroperasi secara undergound, dan Jesuits itulah yang telah mewujudkan illuminati moden yang menjadi kepala kepada kegiatan freemasonry di seluruh dunia .

   Delete
  6. BULATAN: simbol IHS ini lambang Jesuits yang seperti diterangkan.

   Jesuits ini telah diwujudkan semula selepas membuat kacau di Eropah pada tahun 1814 oleh Pope Pius VII. Gambar ini diambil di Common Word, Universiti Georgetown : Dari kiri Tony Blair(bekas Perdana Menteri Britain), John Esposito, Mustafa Ceric (Mufti Bosnia/IIIT), Kjell Magne Bondevik (Bekas Perdana Menteri Norway) dan Anwar Ibrahim (IIIT). Ada juga yang mengatakan yang Anwar Ibrahim ni adalah ejen Nasrani(Jesuits/Vatican).

   Ini adalah Lodge Officers untuk tahun 2010-2011 . Berikut merupakan jawatan untuk Grand Lodge of Canada di Ontario . Organisasi ini adalah organisasi freemason di sana . Manakala Anwar Ibrahim adalah salah seorang ahli bagi pertubuhan ini . Anwar Ibrahim juga pernah memegang jawatan ini pada tahun 2008-2009 .

   Sesetengah ulama Islam menegaskan adalah tujuan utama Freemason ialah mengambil kembali tanah Palestin dan membina kembali Haikal Sulaiman di bawah runtuhan Masjid Al-Aqsa, kemudian akan melebarkan pemerintahannya ke Syria, Iraq, Jordan,Mesir dan terus menuju ke Al Madinah di Arab Saudi. Pergerakan ini didakwa dibentuk bagi mengembangkan fahaman Yahudi dengan cara bergiat cergas di dalam bidang pendidikan, politik, budaya dan sosial.

   Gerakan ini berkembang di seluruh dunia termasuk di negara-negara Islam seperti Turki era Mustafa Kamal Ataturk. Freemason juga berkembang luas di Mesir, Maghribi, Lubnan, Malaysia dan lain-lain. Gerakan ini dikaburkan melalui kegiatan amal seperti membantu keluarga yang miskin dan menganjurkan pertunjukan amal untuk disedekahkan kepada mereka yang memerlukan.

   Gerakan ini jelas nyata memperjuangkan kewujudan negara Israel dan Yahudi di bumi Palestin antara tahun 1940an dan 1970-an.Lantaran orang Islam bersikap anti-Freemason, anti-Semitisme dan anti-Zionisme. Ada yang mengaitkan Freemason dengan Dajjal yang akan hadir pada akhir zaman. Ini berdasarkan simbol Free Masonic yang dikenali "Satu Mata Melihat Semua" (All Seeing One Eye) dikatakan menyerupai Dajjal bermata satu.

   Mari kita teruskan dengan apa yang MatKritik cakap bendera PKR sama dengan mata the all-seeing eye, One-eyed God Horus ataupun dikenali "Tuhan Matahari" yang disembah sejak zaman Predynastic hingga Zaman Greece-Roman .

   Logo PKR, berbentuk seperti mata.

   Logo PKR tidak langsung kelihatan seperti dua bulan sabit kerana bentuk bulatan bulan adalah bulatan sama dan tidak bujur, tetapi bulatan PKR adalah bulatan membujur di bahagian luarnya dan mempunyai anak mata ditengahnya seperti satu mata.

   Antara yang menyamai logo mata satu:

   Logo illuminati, the all-seeing eye yang terdapat pada note $1 Amerika

   Logo freemasonry

   One-eyed God Horus ataupun dikenali "Tuhan Matahari"

   Eye On Israel

   Simbol Iblis Illuminati

   Juga terdapat dan menyerupai: Israel Supreme Court, U.S. national treasure, eye of Horus dan Eye of Ra, agama purba mesir kuno, logo lama MI5 badan perisikan British, Aachen Cathedral, Grand Lodge of Freemasonry di Perancis dan lain-lain.

   Takkan salah satu parti politik utama di Malaysia pun nak pakai logo ajaran sesat iblis laknatullah ini?Mesti ada sebab kan?Tanya ketua mereka kenapa.

   Kalau nak dikatakan ianya adalah logo 2 bulan sabit untuk menunjukkan keadilan, adakah selama ini logo Islam satu bulan dan satu bintang itu tidak adil? Sedangkan Allah s.w.t adalah Maha Adil.

   Konvensyen Keadilan Negeri Pulau Pinang yang diadakan pada 8 November 2009 di Dewan Tunku, Komtar dengan jelas memaparkan gambar "mata satu" pada program tersebut.

   Delete
  7. Pasal Najib tak ada degree -

   Nordin Adlan

   jika boleh menipu Rakyat mengatakan ada ijazah maka sudah tentu berkemungkinan hal2 lain akan menipu Rakyat .... Bukti nya - mencuri berbiliun wang rakyat di 1MDB

   Paizah Ahmad

   "Tetapi bagaimana penipuan berlaku - seseorang yang mendakwa ada ijazah dari sebuah universiti walau sebenarnya tidak.

   "Ia menggambarkan peribadi dan karakter pemimpin itu. Kalau hal begini pun sanggup menipu, bagaimana dengan soal-soal besar

   Ezyy Zeez

   mana ijazah sarjana muda nya? Yang kita tahu dia bergegas pulang semasa pengajian di uk untuk jadi ahli politik menggantikan bapanya yg meninggal ketika itu...dulu orang x kisah najib tu tamat belajar ke tidak, sekarang sejak masing2 dok check mentri2 ph ada ijazah ke tidak maka kita nak tau najib ni ada ijazah sarjana muda dari uk ke?

   Ijazah kehormat tu x leh pakai...nenek aku yg buta huruf pon klu ada universiti nak bagi dia leh dapat

   KT Linggam

   Najib kata "apanakmalubosku"..RM2.6b duit rakyat aku rembat tak malu pun..inikan takat isu ijazah..dgn RM0.6b tu, 2 lori ijazah pun aku boleh beli...cash is king la..

   Delete
  8. Kerajaan Pusat : Masanya Untuk Bangunkan Kelantan
   Disember 04, 2018 Penulis Tamu

   Oleh Mohammad Agus Yusoff

   Setelah PRU-14 berlalu, saya lihat Kelantan masih sama seperti dahulu. Lapangan terbang belum dibesarkan, lebuh raya Kuala Krai-Kota Bharu belum siap, air masih berkarat, bandar masih kotor, kilang IKS belum banyak, dadah masih menjadi masalah sosial utama, dan royalti minyak belum diberi kepada Kelantan. ECRL pula yang kerajaan BN dahulu hendak laksanakan dibatalkan oleh kerajaan baharu.

   Apa sebabnya Kelantan begitu? Apakah kerana kerajaan Kelantan lemah atau kerajaan pusat mendiskriminasikan Kelantan?

   Ramai menyalahkan pemimpin Kelantan lemah, tidak pandai menjana kewangan, hanya bergantung kepada hasil balak dan bantuan kewangan kerajaan pusat sahaja. Pandangan tersebut ada benarnya, tetapi lebih benar lagi adalah Kelantan tidak mempunyai sumber kewangan yang mencukupi.

   Maka, sampai waktunya dengan kerajaan baharu ini, apa yang menjadi hak Kelantan diberikan kepada Kelantan. Kerajaan pusat sekarang jangan lagi mengulangi kesilapan kerajaan BN dahulu.

   Menafikan hak Kelantan akan semakin mendekatkan rakyat Kelantan dengan kerajaan negerinya.

   Rakyat Kelantan cerdik politik. Semakin ditekan semakin mereka melawan. Majoriti mereka adalah petani yang tidak takut dengan binatang buas di hutan, dan nelayan yang tidak takut dengan ombak ganas di lautan.   Maka, besarkanlah lapangan terbang. Penerbangan domestik sahaja dengan MAS, AirAsia, Firefly dan Malindo, Kelantan menerima 44 penerbangan sehari. Bukan hanya itu, kedudukan Kelantan membolehkan banyak penerbangan antarabangsa dari Indo-China, Singapura dan Timur Tengah membuat penerbangan terus sekiranya lapangan terbang Kelantan dibesarkan.

   Binalah pelabuhan. Kedudukan Kelantan di Laut China Selatan sesuai untuk kapal dagang yang hendak ke Indo China, Hong Kong, Korea, China dan Jepun berlabuh.

   Bangunkanlah Industri kecil dan Sederhana untuk hasil keluaran Kelantan dieksport ke luar negara. Kelantan banyak hasil seninya dan makanan tempatannya. Ada kain batik, budu, keropok, serunding daging, dan seni pertukangan yang laris laku di luar negara. Kelantan juga sesuai dibangunkan sebagai pengeluar gelatin halal terbesar di dunia.

   Tingkatkan pasukan keselamatan untuk menjaga sempadan dengan Thailand. Kemasukan dadah banyak melalui sempadan ini. Jika mencukupi pasukan keselamatan yang menjaga sempadan, banyak barang penyeludupan, termasuk dadah yang tidak boleh masuk ke negara kita.

   Berilah royalti minyak kepada Kelantan. Bila ada wang, kerajaan Kelantan boleh menyediakan bekalan air dan menjaga kebersihan bandar. Sekarang ini untuk tukar paip air yang berkarat itu memerlukan wang yang banyak. Untuk jaga kebersihan perlu tong sampah, lori sampah dan tempat pelupusan yang banyak.

   Lebih raya Kuala Krai-Kota Bharu, siapkan secepatnya. Sudahlah projek ECRL dibatalkan atas alasan kosnya mahal dan tidak ekonomi efektif, maka gantilah dengan pembesaran lapangan terbang dan lebuh raya yang telah lama dinantikan oleh rakyat Kelantan.

   Yakinlah, jika kerajaan pusat bertindak baik kepada Kelantan, maka rakyat akan mengenangnya. Sekarang di bawah kerajaan pusat yang baharu, jangan jadikan perbezaan politik untuk terus menghukum pembangunan Kelantan. Tak usah takut kerajaan PAS Kelantan menjadi kuat.

   PH boleh menyainginya jika mempunyai pemimpin hebat. Maka, binalah karekter pemimpin PH yang sesuai dengan selera rakyat Kelantan.

   Secara peribadi, tanpa mengira fahaman politik, sebagai anak Kelantan, saya mahukan prinsip federalisme ditegakkan.

   Menjunjung prinsip federalisme ini adalah langkah terbaik untuk kerajaan pusat buktikan transisi politik pada Mei 2018 adalah langkah negara kita menuju demokrasi sejati.

   Delete
 4. Rakyat malaysia yang akan ambil tindakan sekiranya halatuju dan janji PH di remehkan... kamu pemimpin2 yg dipileh semua khidmat utk rakyat... bukan utk kepentingan individu2 tertentu.. janji 2 tahun... khalasssss.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pasal Najib takda ijazah -

   Martin Junggle

   Kelulusan najib tu memang hebat..walaupun dia tak habis belajar di nottingham uk dan tak ada sijil graduan...tapi dia lah satu2nya perdana menteri yg bole buat seluruh dunia kucar kacir

   pening kepala di buatnya dgn money laundering, duit 1mdb habis dia sapu sampai licin sehinga parti keramat bn dan umno terpaksa gulung tikar walaupun menjadi kerajaan berpuluh2..

   bukan tu je..sampai skrang dia masi bebas kehulu kehilir seperti tada apa2 yg berlaku..kerajaan PH memang tak guna nak tengok dia disumbat dlm penjara pun kena tungu sampai hari kiamat ha.ha.ha nak jadi penyamun(no 1 dunia)tak perlu lah ada ijazah, ada spm pun jadi lah.

   Martin Junggle
   Kelulusan najib memang sah...ada sijil untuk merompak
   duit rakyat sampai licin...ada pula yg sokong geng2 penyamun nie .. pemakan dedak .. penjilat Najib

   Delete
  2. Marah Dipanggil Rasis Tetapi YB Salah Faham Bila Kritik Isu Perkahwinan Kanak-Kanak Kata Netizen.
   6:40:00 PM 1 Comment Viral


   Nampaknya isu kritikan pedas Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto kepada kerajaan Kelantan berhubung isu perkahwinan kanak-kanak mendapat perhatian umum khususnya netizens muslim.   Seorang individu dikenali sebagai Mohamad Jamalee tampil menjawab kritikan Ahli Parlimen DAP itu di Facebooknya bagi membetulkan tanggapan umum terhadap maksud sebenar perkahwinan kanak-kanak yang berlaku di Malaysia.

   Oleh : Mohamad Jamalee

   Kasthuri Patto playing victim.

   You nak marah orang panggil you 'racist', 'pendatang', 'keling', tapi you sendiri tak sedar you buka laluan untuk dipanggil begitu. You kata you 'greatly respect Islam' tapi you sendiri tak faham Islam dan kenyataan you sendiri menghina Islam.

   Meh I tunjukkan betapa bangangnya statement you:

   1. Perkahwinan bawah umur ni sering dimainkan dan dijadikan modal politik Pakatan Harapan. Tapi ulasan sentiasa bias dan radikal. Sentiasa dituju kepada Muslim sahaja dan dengan bangsatnya menidakkan masalah ini LEBIH BANYAK berlaku di kalangan non-Muslim. Sebab tu kerisauan you tu you boleh campak ke loji, sesen tak guna.

   2. You pendukung liberalisma yang bertunjangkan kebebasan individu termasuk apa saja 'sexual orientation' mereka. So why the double-standard? Di negara-negara Barat yang mendukung liberalisma ni 'child sex' dan 'child pornography' berlambak. Aktres-aktres Hollywood seawal umur 15 tahun dah dijadikan sex symbol.

   3. Dan disitulah (2) kepincangannya pemikiran bodoh ini. Promoting safe sex to minors, giving the freedom of choice to minors, letting them to freely "explore" things and ideology. But marrying, NO.. HELL NO! What a bunch of idiots. Tak tahu mana pangkal mana hujung.

   4. Child marriage ni sentiasa digambarkan dengan seorang lelaki tua yang rakus dengan seorang perempuan muda yang innocent. Walhal kebanyakan kes adalah budak lelaki muda terlanjur dengan perempuan muda. Lelaki umur 19, perempuan umur 16 macam tu.

   5. Dan solusi sivil statutory rape adalah perempuan dilepaskan, lelaki umur 19 tahun itu DISEBAT (yang akan dibawa parutnya sampai bila-bila) dan dihukum penjara paling kurang 5 TAHUN. Umur 19 tahun, tak semestinya budak tu jahat, dia dan perempuan tu cuma gatal. Dan budak ni DISEBAT dan DIPENJARA 5 tahun, dan kau harap budak lelaki ni keluar jadi baik? Elok-elok budak tu ok, keluar penjara jadi manusia tak guna.

   6. Sebab tu Islam beri alternatif kepada masalah ini. Dibenarkan pasangan berkahwin secara sah, berjima' secara sah, mendapatkan anak yang sah. Islam dah lama dah adakan penyelesaian kepada masalah ini.

   So Kasthuri Patto, I mungkin tak bersetuju dengan panggilan-panggilan yang orang bagi kat you, tapi I sangat setuju you seorang manusia bodoh, tak menghormati agama, dan sekelumit tidak layak jadi seorang pemimpin dalam parlimen yang mewakili masyarakat majmuk. - SoZCyili.

   Delete
 5. Akan selamat org yg ikhlas berusaha

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH = DI NEGARA MAJU MANA ADA JAMINAN MAHKAMAH SAMPAI HARGA JUTAAN KEPADA ORANG YANG DISAMAN. LAINLAH KALAU PENDAKWA. HANYA GOVERMENT OF THE APE SAHAJA BUAT GITU = NELSON MANDELA MENJADI TAHANAN POLITIK KERANA MEMPERTAHANKAN BANGSANYA AKIBAT DASAR APARTHEID, ALJUBURI PULA DITAHAN KERANA KORUP DAN MASALAH PERIBADI JADI JANGAN DISAMAKAN KEDUANYA = JAMINAN MAHKAMAH BEGITU TINGGI SEKALI MENUNJUKKAN SESEORANG ITU BERSALAH SEHINGGA DIBUKTIKAN SEBALIKNYA = KULIT SAMAK SEJAK JOIN PARTI KUALI DAH JADI BANGANG. APA DIA INGAT JACK MA KUALI MACAM DIA KE = ASAL BERKENAAN ISLAM ADA JE NAK KRITIK. PASAL KHITAN PUN TAK PUAS HATI. JIJAH&IJAH TAK BERKHATAN KE = ALJUBURI NAK MINTA PAS KRITIK PASAL IMDB. TAK TAU KE TENGAH PROSIDING MAHKAMAH KAN JADI HINA MAHKAMAH PULAK. KERJA KAU CEPATKAN KEPUTUSAN BIAR RAKYAT TAHU = HEBAT PH MENTERI TAK ADA PARTI PUN BOLEH HURU HARA KAN NEGARA = MEMANG BENAR KERAjaan BERUK, BARU 6 BULAN PERINTAH NEGARA DAH LUPA TUNTUTAN MALAYSIA BARU NAK TELUS NAK DEMOKRASI, SEKARANG DAH JADI AUTOKRASI LEBIH TERUK DARI BN, = HIMPUNAN 8 DISEMBER BESAR MAKNANYA KERANA TELAH DIPERMAINKAN OLEH KAFIR DAN MUNAFIK. WALAUPUN SETAHUN JAGUNG MEMERINTAH MEREKA SUDAH MENCABAR ISLAM MELAYU DENGAN PELBAGAI CUBAAN. JADI APA SALAHNYA RAKYAT MEMBERI ISYARAT SUPAYA LEBIH BERHATI-HATI = SIAPA PETANI SIAPA PEKEBUN, TIDAKKAH MEREKA SEMUA BANGSA MELAYU. NEGERI MANA PALING MISKIN. TIDAKKAH NEGERI MAJORITI MELAYU = KALAU DIKUMPUL ASET TOKEY BANGSA CINA TENTU KEKAYAAN MEREKA MELEBIHI NEGARA. DENGAN ASET SEBANYAK ITU MRREKA DENGAN MUDAH BOLEH MENUMBANGKAN NEGARA = RAJA GULA BAWA LARI HARTA MALAYSIA KE HONG KONG, RAJA BOLA BELI KELAB LUAR NEGARA = MAHA KRONI DALAM MASA 10 TAHUN PERTAMA PENSWASTAAN TELAH SWASTAKAN 75 SYARIKAT KERAJAAN MENYEBABKAN KRONI MEREKA TERMASUK ANAK MAHA BELIT MENJADI BILIONARE HANYA DALAM MASA 8 TAHUN SAHAJA KE-9 TERKAYA. KRONI ALJUBURI TERLIBAT SAMA. SELEPAS 1993 LEBIH BANYAK DISWASTAKAN. ANAK MAHA KRONI ADA 203 SYARIKAT 12 LISTED COMPANY TETAPI MAHA BELIT BERDALIH KAYA DENGAN USHA SENDIRI = PH KACANG LUPAKAN KULIT = KERAjaan PH TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG SANA CANTAS SINI = ICERD BARU TANGGUH BUKAN BATAL LAGIPUN BANYAK LAGI TEKANAN DARI LUAR PASTI MENERJAH KEDAULATAN ISLAM MELAYU = DEMO 8 DIS. BANYAK ISU YANG HENDAK DILUAHKAN RAKYAT BUKAN HANYA ICERD KERANA SEJAK PH PERINTAH NEGARA PELBAGAI ISU YANG TIMBUL YANG MERESAHKAN RAKYAT = MENTERI PH LEBIH GEMARKAN MENUNJUKKAN KUASA DARI MERAIH HATI RAKYAT = PARTI KADOK BERSATU TERIMA LAGI 3 EKOR KADOK JADI AHLI, SEKIAN DIMAKLUMKAN = PM-4 SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN, PM-7 SWASTAKAN GLC PLAK, BALIK-BALIK PUSING SITU JUGAK, AKHIRNYA YANG KAYA IALAH KRONI, BILA RUGI BAIL OUT RAKYAT TANGGUNG = MELAYU TIDAK ISTIMEWA KERANA TANAH INI ADALAH TANAH MEREKA. YANG ISTIMEWA IALAH PENDATANG YANG MENDAPAT PELBAGAI KEISTIMEWAAN = SEBELUM PERUSUH MEMBELASAH PENJAWAT AWAM PEMIMPIN PH TELAH BERTALU HENTAM MEREKA = BERITA SENSASI : 5 EKOR LAGI KADOK JADI AHLI PARTI KADOK BERSATU. HARAP MAKLUM = MAMAK BENDAHARA BELASAH PENJAWAT AWAM 6 BOMBA MATI, BELASAH LAGI 1 PARAH. PENJAWAT MELAYU ITULAH YANG KENA KUTUK DAN DIPERLUKAN SAAT KECEMASAN DAN MENGGADAI NYAWA = PH RACIST BUKTINYA RUSUHAN KUIL KENAPA TANGKAP MELAYU SAHAJA MANA INDIA TAK KENA YANG BAKAR KERETA DAN PUKUL HAMPIR MATI PENJAWAT AWAM = PENYOKONG PH GANGSTER PEMIMPIN PH PUN GANGSTER HABIS KUCAR KACIR SATU NEGARA = ICERD BERMAKNA HAPUSKAN SEKOLAH KEBANGSAAN CINA DAN INDIA DAN MEREKA HENDAKLAH PULANG KE NEGARA MASING-MASING = BANGUNAN TINGGI NAMA MEREKA, PROFESIONAL NAMA MEREKA, HARTA NEGARA HABIS DIKAUT TAPI MEREKA MASIH MENGHARAPKAN KERAJAAN BANTU BANGSA MEREKA = MAHA KELING KEDEKUT NAK MAMPUS SUKA SANGAT KACAU PENJAWAT AWAM. TAK TAHU KE DIA RAKYAT MALAYSIA MAKIN BERTAMBAH RAMAI. NISBAH SEBENAR ADALAH BERPATUTAN = ALKISAH EXAM SPM 2018 : SEKOLAH CINA MENDAPAT SOALAN BOCOR. SOALAN PULAK LUAR TARAF DAN ADA YANG TIDAK MEMPUNYAI JAWAPAN DAN MACAM-MACAM LAGI PERSOALAN. MAKIN TERUKLAH DIKERJAKAN PUAK HAPRAK = PARTI KUALI NAMPAK SANGAT SOKONG SYIAH BILA PERSOAL SAUDI SERANG YAMAN. KENAPA TIDAK DISOAL IRAN SERANG SYRIA =

   Delete
  2. Pasal Najib takda ijazah -

   Breck Lavinar

   Rasa ada mcm tak kena je ijazah najib ni.....kalau ijazah kehormat tak payah tunjuk la.....kita nak tengok ijazah sebelum jd menteri masa muda2 dulu.....malu apa bosskiu

   Suka · Balas · 13j

   Han Tuah
   PH dalam proses tambah baik urustadbir negara. Dalam tempoh 9 bulan banyak kesan positif telah berlaku:

   1. Harga minyak telah distabilkan.
   2. Imej Jabatan kerajaan dan agensi telah mula meningkat dan diyakini rakyat cth SPR.
   3. Penjimatan wang rakyat keatas kontrak2 baru ditawar melalui open tender. Cth pengurusan kentin SBP di seluruh negara.
   4. Kenaikan harga barang dipantau dgn rapi sehingga tiada kenaikan paling ketara walaupun SST diperkenalkan.
   5. BSH mampu dibayar walaupun GST dimansuhkan.
   6. Bill elektrik percuma kepada miskin tegar.
   7. Bantuan kebajikan melalui E- kasih diperhebatkan.
   8. Nilai seshare saham FGV syarikat melayu terbesar naik 50% drp 62 sen tahun lepas kpd RM1.08 sekarang.
   9. Dan banyak2 lagi...

   Cuma dlm 9 bulan PH mampu mengurangkan kos sara hidup rakyat. Dalam tempoh 3 tahun apabila fiskal kewangan negara akan menjadi mantap, rakyat akan terus menikmati kejehateraan daripada hasil pengurusan yang baik, telus dan berhemah.

   Delete
  3. MAHA KOTOR


   Tun Musa Hitam dalam satu wawancara dalam program Diskusi, pernah membangkitkan sikap jahat Mahathir yang dianggap sebagai satu dosa besar.

   Dalam video yang diterbitkan dalam YouTube atas nama WartaMalayaNews merakamkan wawancara tersebut.

   Kata Tun Musa, "Mahathir nak blackmail saya, 'Kau berhenti kalau tidak aku akan dedahkan aktiviti kau dengan seorang perempuan bawah umor'.

   "Dia berdosa.. biarlah dia berdosa besar, dia punya cerita, punya kotor…" tambah Tun Musa.

   Walau bagaimanapun Tun Musa Hitam terpaksa tunduk dengan tekanan Mahathir kerana dia berpendapat sekiranya dia melawan diktator zalim itu, dia juga akan mengalami kezaliman sebagaimana yang dialami oleh DS Anwar Ibrahim.

   Dengan itu juga Tun Musa Hitam menegaskan, "Tun Dr Mahathir Mohamad tidak boleh merasakan dirinya lebih bersih daripada Datuk Seri Mohd Najib Razak."
   Najib ada kekuatan tersendiri tetapi Najib tidak berjuang secara diktator.

   Mengakui kebijaksanaan Najib dalam menghadapi serangan bertubi-tubi daripada Mahathir itu, Musa berkata kesempatan untuk diasak dengan lebih teruk akan berlaku jika Najib tunduk pada kehendak Mahathir.

   Jika Najib mengaku salah, maka ia akan menunjukkan kelemahan Najib sekaligus tidak boleh dibiarkan berlaku bila berhadapan dengan seorang diktator.

   "Tidak mengakui kesilapan adalah tanda keberanian, di situlah kekuatan Najib."

   Namun hanya Najib yang tahu dia tidak bersalah dan mahkamah akan membuktikannya. Itupun sekiranya mahkamah tidak dikawal oleh kuasa diktator.

   "Mengakui kesilapan menunjukkan kamu lemah dan dia akan mengeksploitasi kamu", kata bekas Timbalan Perdana Menteri.

   Namun hari ini, dia bukan sahaja mengeksploitasi, tetapi dia akan seksa sebagaimana dia menyeksa Anwar Ibrahim.

   Melihat kepada sejarah kepimpinan Dr Mahathir pada 1981, beliau tidak mudah mengakui kesilapan, malah mengenakan tindakan kepada mana-mana pihak dengan menggunakan kuasa vetonya sebagai Perdana Menteri.

   "Beliau rasa sendiri akibat daripada tindakannya sebelum ini dengan cara Najib buat sekarang ni."

   Dia (Mahathir) tidak akan sekali-kali mudah mengaku kesilapannya, malah dia akan menyalahkan orang lain jika berlaku kesilapan atas arahannya.

   "Tapi saya akui satu perkara, walaupun sesetengah orang tidak menyukainya, sangat menakjubkan bagaimana Najib menghadapinya dengan tenang, ia sangat menakjubkan," tambah Musa.

   Mahathir sebelum ini menyatakan kepimpinan beliau tidak sama dengan Najib dengan mendakwa bahawa beliau lebih mementingkan rakyat khususnya masyarakat luar bandar dengan membuat jalan, sekolah dan klinik.

   Mahathir sebaliknya menyamakan kepimpinan beliau dengan Tun Abdul Razak Hussein dan bukan anaknya.

   Namun dia butakah dengan sumbangan besar Najib kepada rakyat selama ini terutamanya rakyat miskin tegar dan rakyat miskin bandar?

   Menurut Musa, perkara paling mudah untuk dilakukan Najib kini adalah dengan memandang ke hadapan demi memperbaiki diri dan parti.

   Jika ada yang salah, jangan sekali-kali berkata 'saya minta maaf', ia satu kesilapan jika mahu menentang seorang diktator.

   Delete
  4. "Najib mesti ada keberanian," ujar Musa lagi.

   Dalam perjuangan dengan manusia firaun yang terkenal kerana kediktatorannya, Najib tidak boleh sekali-kali 'mengaku salah'.

   Lawanlah habis-habisan kerana asas senjata diktator hanyalah fitnah dan kedengkian.

   Setakat ini, jelaslah bahawa DS Najib telah menunjukkan keberanian dan keperwiraan untuk menentang pemimpin tamak haloba yang pandai menangis dipentas, tetapi penuh hasad dengki di dalam kamar.

   Sebagaimana kata The Third Force, "Mahathir is the greatest liar Malaysia has ever seen."

   Akhirnya dia telah tunduk pada Anwar dan kemudian memberitahu media, "Anwar tidak bersalah, Anwar dizalimi, maafkan dosa silam saya."

   Namun kenyanyukan diktator itu juga sudah beberapa kali tertonjol akhir-akhir ini. Bukan salah dia, tetapi itulah ketentuan Tuhan, setiap yang bermula akan berakhir juga nanti.

   Setiap yang sihat akan sakit, setiap yang sempurna akan rosak juga pada penghujung usia. - taipingmali

   : Yang mudah lupa Melayu PH

   Delete
 6. Nak tergelak, senyum pun ada
  Mulut bergerak semuanya 'brader'
  Kalau angkat berpada pada
  Terlalu berat tercabut roda!

  Buruk sangka walau tersaji
  Takut makanan terlepas mulut
  Pengalaman, kepandaian semua dikaji
  Baru durian bertemu pulut..

  Juga ada Sabah, Sarawak
  Yg pengalaman pelbagai bidang
  Jangan pulak nak jadi biawak
  Tak dapat daging terus meradang!

  'Anggapan ramai' selalu ditulis
  Untuk wajarkan buruk si Tua
  Isteri tidak diundang ke majlis
  Mungkin kerana kurang wibawa?

  Suami pulak 'telah bercakap'
  Jawatan apa pun dia tak nak
  Tetiba parlimen dia dah tangkap
  Tunggu lama perutnya senak!

  Peninggalan ayah nak tukar milik
  Anak pulak tak sabar sabar
  Dipanggil penulis situkang tilik
  Kacau ayah memburuk khabar!

  Tak dapat tanduk telinga dipulas
  Amat setuju bro John Doe
  Untuk apa..semuanya jelas
  Idola tak naik..tak lena tidur!

  Idolanya naik era bermula
  Tiada lagi rungutan ini
  Semua beres sikit tak cela
  manis sungguh si buah kuini!  ReplyDelete
  Replies
  1. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMA SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE = PH KERJA DIA TUDUH SANA TUDUH SINI DAKWA SANA DAKWA SINI, BETUL KE SALAH KE BELAKANG KIRA YANG PENTING DAPAT TEBUSAN. SIAPLAH MP PEMBANGKANG LEPAS NI KENA SEDIAKAN RM10JUTA SETIAP ORANG, PANDAI MAHA ZALIM BUAT DUIT. SATU ORANG 50 TUDUHAN KIRA PERANGKAP KENA MANA SATU TAK BOLEH LEPAS = MAHA ZALIM ANTI SUBSIDI ANAK BERANAK DIA SEMUA DAH JADI BILIONAIRE ANGKUT HARTA NEGARA. NAK BAGI RAKYAT MAKAN PUN SUSAH SANGAT, CAKAP LAH TERUS TERANG KEDEKUT ANTI MELAYU. BANGSA CINA DAH KAYA LEBIH DARI KERAJAAN BOLEH PULAK KERAjaan BANTU = TUJUAN HIDUP ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA. INI TIDAK PH NI KERJA DIA NAK MEROSAKKAN APA YANG DAH BAIK DAN BAGUS

   Delete
  2. Pasal ijazah Najib -

   Omar Bakar

   Bekas PM dikenali Bernama sebagai pembohong. Najib takda Degri., beliau balik kerana kematian Bapanya Tun Razak dan sepatutnya balik ke London untuk menyanbung pelajaranya hingga tamat ijazah pertama.

   Najib kamudian dikenali berbinti Rosmah tangguh pengajianelajaran kerana dipaksa bertanding di Parlimen Pekan nenggantikan arwah Ayahnya Tun Razak oleh Tun Hussein Onn atas desak Umno Pekan.

   Ramai saksi yang boleh buat pengesahan atas FAKTA ini jangan Najib cuba ambil kesempatan atas kelemahan orang lain yang tidak sealiran politiknya.

   Dori Yaki

   Najib nak alih perhatian kes 1mdb... Cerita pasal sijil pelbagai pulak..

   bersiap dan kemaskan la gerak langkah pahlawan bugis ko tu. keris kepundeng marang skeperr dah lama ko tak asapkan setiap mlm jumaat.. Sebelum kau bergeruh di mahkamah nanti..

   "APATAKUTBOSSKU"

   Aku hanya takut Keris Hang Jebat tikam Najib keluar darah putih berleretan ke Penajara Sg Buluh

   Delete
  3. LAGI JANJI DITABURI


   Menteri Kewangan, Lim Guan Eng diminta tampil memberi penjelasan berhubung dakwaan Great Eastern Holdings Ltd. belum bersedia membuat sumbangan RM2 bilion bagi mewujudkan Skim Insurans B40.

   Naib Ketua Pemuda UMNO, Shahril Sufian Hamdan mempersoalkan, siapa yang betul dalam perkara tersebut, adakah Guan Eng telah berbohong di Dewan Rakyat dan di hadapan jutaan rakyat Malaysia?

   “Mungkin ramai tertanya kenapa Great Eastern Holdings Ltd. sanggup menyumbang? Adakah untuk CSR (tanggungjawab sosial korporat)? Laporan media sama mendedahkan, rupa-rupanya syarikat itu sedang berbincang dengan kerajaan bagi mendapat pengecualian daripada syarat Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menjual kepentingan 30 peratus kepada syarikat tempatan.

   “Secara jelas, Great Eastern Holdings Ltd. memberitahu satu kaedah untuk mendapat pengecualian ialah dengan membuat sumbangan RM2 bilion. Nampak tak unsur `quid pro quo’ di situ,” katanya dalam satu kenyataan, di sini semalam.

   Guan Eng dalam pembentangan Belanjawan 2019 berkata, Great Eastern bersetuju untuk mencarum RM2 bilion kepada dana pembangunan insurans.

   Bagaimanapun, kelmarin, Great Eastern Holdings Ltd. mendakwa, pihaknya masih belum memberi kata putus berhubung sumbangan sebanyak RM2 bilion bagi memenuhi ketetapan pemilikan asing di Malaysia. – UTUSAN ONLINE

   Delete
 7. Alamak, cetek nya pemikiran Budin yang menanya MENGAPA NAMA TPM DAN ANWAR SEBAGAI BAKAL PM DICICIRKAN ..

  Dia tak tahu ke bahawa Azizah dilantik TPM semata mata sebab dia Presiden PKR di masa itu. Maka apabila dilantik, dia nampak nya berfungsi hanya sebagai dekorasi, adorning the wall.

  Juga dia telah memenuhkan kegendak bahawa wanita di wakili di peringkat tertinggi Kerajaan - TPM, beb.

  Tapi ada ke dia keluarkan kenyataan2 atau buat keputusan2 yang menarik sebagai TPM? Siapa tahu, tolong kasi butiran lanjut, siap dengan punca maklumat dan links nya di sini.

  Saya sokong PH tapi terima realiti keadaan spt Mat Maselan dulu pun dulu di lantik Menteri dek Najib Al Jibo ha nya sebab dia membodek nya teramat sangat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anwar? Saya tak setuju Anwar di beri peluang pegang jawatan tinggi, malah tak mahu dia menjadi PM. Sebab dia Peliwat, Banduan 2 kali.

   Di ampun YDP Agong pun, fakta itu tak hilang di fikiran rakyat.

   Yang penting nya: Membohong China Doll, Jam Omega, menyondol bontt di sana sini tak boleh di terima di negara ini yang Perlembagaan nya kata di Perkara 3: Agama negara ini adalah Islam.

   LBGT diharamkan. Mengikut sejarah, kota purba Sodom dan Gomorrah di Timur Tengah (sekarang Jordan), di mana penduduk nya melakukan liwat meliwat, telah jahanam musnah sebagai "balasan dari Allah SWT". Sekarang hanya "ruins" yang ada, boleh di lihat di sana.

   Delete
  2. PH = ICERD ADALAH MALAYAN UNION VERSI MODEN = MELAYU HANYALAH KULI DAN MEREMPAT DI NEGERI SENDIRI TIADA KETUANAN PADA HAKIKATNYA = HANYA MEREKA YANG TIADA PANDUAN HIDUP BERPANDUKAN HUMAN RIGHTS PBB. KITA UMAT ISLAM SUDAH ADA ALQURAN DAN SUNNAH. SEMUA HAK MANUSIA DIJAMIN OLEH KEDUANYA = MAHA ZALIM PEMECAH BELAH MASYARAKAT BILA MENGHASUT PEMIMPIN UMNO KELUAR PARTI = KALAU TIDAK KELUAR KENYATAAN MENGELIRUKAN BUKAN MuJAHAT LAH NAMANYA DULU LGBT, SYIAH DAN SEKARANG TABUNG HAJI. KALAU TAK SALAH BETULKAN. KALAU PENJENAYAH DAKWA. BERTINDAK AKAL LUAR SEDAR SEBAGAI PEMEANGKANG = BERITA SENSASI : 13 LAGI EKOR KATAK DARI DARUL KADOK DIJANGKA JOIN PARTI KADOK BERSATU = MAHA NAJIS GUNA POLITIK KOTOR ALA PENJAJAH PECAH PERINTAH TERHADAP PEMBANGKANG DENGAN KATAK KADOK MELOMPAT = KULIT SAMAK TUDUH NABI MUNGKIR JANJI TAPI DIKUTUK OLEH ONE JIJIK DENGAN MENYALAHKAN PAS = KAPAL AQUA JATUH SEPARUH HARGA AKIBAT MAHA KELENTONG KATA DOJ DAH LULUSKAN SEBENARNYA INI SEMUA PEMBOHONGAN TIADA LANGSUNG BUKTI = TOMMY TOM CAT CAKAP BESAR SYARIKAT DIA SAHAJA TAHU PASAL KAPAL UNTUK BOLOT KONTRAK. INILAH KORUP YANG BERLAKU DI DEPAN MATA MAHA KORUP TAPI DIBIARKAN SAHAJA = KATAK-KATAK DESAK SI KOMEDI LETAK JAWATAM. PATUT MEREKALAH YANG LETAK JAWATAN KERANA MENYIA-SIAKAN AMANAH RAKYAT = MAHA DEDAK KATA JIBENG TABUR DEDAK RUPANYA DIA PENDEDAK NO. 1 NEGARA BILA BANYAK KATAK-KATAK UMNO MELOMPAT = MAHA NAJIS HANYA TERIMA KEPADA TAIK YANG BAIK. HARAP MAKLUM = KULIT SAMAK PATUT TAUBAT LETAK JAWATAN MASUK PONDOK BELAJAR ALIF BA TA SUPAYA MULUT TAK CAKAP MERAPU = BILA MAHA MERAPU KATA MALAIKATPUN BUAT SALAH ADA PAKAR HADAS KATA BETUL....PUNYALA KAKI PENGAMPU PUNYA LOBAI..BAWA AYAT QURAN...MANA ADA AYAT KATA MALAIKAT BUAT SILAP..BAHALOL = MAHA FREEMASON GASAK KOMEDI BUBAR UMNO TAPI DIA DEGIL..MAKA MAHA MULA MAIN POLITIK KOTOR LAIN DENGAN AJAK RAMAI MP LOMPAT PARTI..AKHIRNYA TERBUBAR UMNO DAN TUBUH UMNO 3...ALJUBURI MEMANG JANGAN HARAP NAK MERASA = BANGSA ASING DATANG KE TANAH MELAYU JADI KULI DAH TU DIBERI WARGA NEGARA BERAMAI-RAMAI ITULAH YANG MENDAPAT KEISTIMEWAAN DAH TU KUMPUL HARTA JADI KAYA RAYA MEREKALAH BANGSA YANG ISTIMEWA = MELAYU TIADA KEISTIMEWAAN KERANA MEREKA PERJUANGKAN HAK MEREKA YANG SEMAKIN TERHAKIS = MAHA U-TURN DAH BUAT MACAM-MACAM PUTAR BELIT APA NAK HERAN...SEKALI KATA NAK 2/3 MAJORITI SEKALI KATA NAK PEMBANGKANG KUAT = MAHA ZOMBIE CAKAP TIN KOSONG NAK LETAK JAWATAN..SEKARANG TOKONG PULA IKUT PERANGAI YANG SAMA....KELUAR TERUS LAH PH NAK KENCING APA LAGI = MAHA KACAU TAK HABIS-HABIS NAK USIK ISLAM/MELAYU/RAJA...TERKINI SEKOLAH KEBANGSAAN DIKATAKAN SEKOLAH AGAMA...KATA ISLAM AGAMA SYUMUL KALAU ADA SERBA SEDIKIT APA SALAHNYA = MANA-MANA KELING YANG RASIS MESTI DIDESAK HEBAT SUPAYA LETAK JAWATAN ATAU DIPECAT = PH TAK HABIS-HABIS MAINKAN RAKYAT...SENYAP JEE PASAL PETROL = PARTI BABI HUTAN BILA DITANYA APA LAGI YANG MEREKA MAHU..,MEREKA TIDAK MAMPU MENJAWAB,,,,INI BERMAKNA MEREKA TELAH DAPAT LEBIH DARI CUKUP DAN TELAH ATASI PERIBUMI,,,BERMAKNA MEREKA HANYA INGIN HURU-HARAKAN KEHARMONIAN NEGARA = PATUT DAH JADI KERAjaan PANDAILAH JANA EKONOMI INI TIDAK TAHU POTONG SANA CANTAS SINI,,CARILAH IDEA KREATIF TAMBAH LAGI EKSPORT ATAU KURANGKAN LAGI JMPORT = TOKONG KIT SIAL MARAH SANGAT ISLAM PASAL KRISMAS SEBAB KRONI KUAT DIA JOSEPH NOBITA DAH MURTAD MASUK KRISTIAN = KENAPA NAK TIRU BN APUNGKAN HARGA MINYAK...TURUNKAN SAHAJA RM1.50 DAH TENTU JANJI DITEPATI DAN KALAU TURUN LAGI DAPAT PAU LAGI = KERAjaan HAPRAK KUTUK BN PASAL KORUPSI PATUT AMBIL BERAT PASAL RASUAH SAJA SUDAHLAH INI MELEBIH-LEBIH NAK KACAU KEHARMONIAN NEGARA...TUJUAN SUPAYA RAKYAT LUPAKAN MANISFESTO = ELOKLAH JUGAK MuJAHAT MENGGATAL DARI BUAT KENYATAAN HURU HARA SATU NEGARA = KETIKA PEMERITAHAN KING CHARLES 1 GEREJA TELAH MENGHARAMKAN PERAYAAN KRISMAS KERANA IA SEBENARNYA HARI PAGAN TIADA KENA MENGENA DENGAN JESUS =

   Delete
  3. Pasal Najib takda ijazah -

   Hata Ben Ross

   Ni RajaTroll plak ciplak ayat juling atok nyurkk suruh nitizen dan Dapdap pi intai sijil Tun M ..

   Pesanan paling "jernih" jgn suruh "Bernama" pegi siasat nnt dikatanya "memang dah terang" dah ada maklumat didalam longkang..

   Nirwan Mansor
   2.6 bilion masuk pun sah dgn bukti.
   Lengkap hitam putih .

   Peringkat awal tipu, Sarawak repot tunjuk bukti, terkedu najib pencuri.

   Delete
  4. NAMPAK SANGAT PARTI BABI HUTAN BELA TOKEY CINA


   Orang kaya tak dikenakan cukai kemewahan?
   14 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.9K
   Lim Guan Eng
   Lim Guan Eng - Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR – Kerajaan tidak bercadang mengenakan cukai kemewahan terhadap golongan kaya di negara ini bagi menggelak kejutan terhadap pasaran modal dan kewangan.

   Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata, kerajaan kini dalam proses memulihkan kedudukan fiskal defisit yang dihadapi negara dan sebarang pengenalan cukai sedemikian seperti cukai keuntungan modal dikhuatiri akan menjejaskan usaha tersebut.


   Mengulas lanjut, beliau berkata kerajaan telah menubuhkan Jawatankuasa Reformasi Cukai untuk mengkaji cukai-cukai yang akan dilaksanakan dalam Belanjawan 2019.

   Bagaimanapun, katanya, cukai kemewahan tidak diketengahkan setelah ia mendapat maklum balas daripada beberapa pihak termasuk Bank Negara, Suruhanjaya Sekuriti (SC) dan Kementerian Kewangan.


   “Ini berikutan kebimbangan pulangan yang diterima oleh kerajaan tidak akan seimbang dengan kesan impak negatif terhadap pasaran modal dan juga kedudukan kewangan.

   “Oleh itu, jika langkah itu dijalankan dalam keadaan fiskal yang agak mencabar ini, ia juga akan merupakan satu kejutan kepada pasaran modal dan kewangan,” kata Lim menjawab soalan tambahan Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) dan Datuk Seri Ronald Kiandee (BN-Beluran) pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

   Hassan dan Kiandee bertanya kepada Lim kenapa kerajaan tidak mahu mengenakan cukai kemewahan kepada golongan kaya sebagai satu langkah untuk meningkatkan pendapatan kerajaan.

   Lim berkata cukai sedemikian juga tidak dikenakan oleh negara-negara jiran.

   “Saya fikir apa yang kita patut buat sekarang ialah kita jangan terlalu ghairah sehingga kita kejutkan sistem secara keseluruhan,” katanya.

   Katanya, kerajaan juga telah menyasarkan tempoh tiga tahun untuk memulihkan kedudukan fiskal dan kewangan negara, sekali gus meletakkan semula Malaysia ke landasan yang betul.- Bernama

   Delete
 8. Tak perlu dipertikaikan siapa yang dilantik dan sapa yang tidak. Kalau DSAI termasuk dan jk tersebut lebih banyak lagi prasangka akan timbul terutama bila ada perselisihan pendapat serta dibesar2kan oleh para domba. Tak nampak DSAI berebut jawatan dengan Minali. Pihak ketiga jualah yg membesar2kan perselisihan mereka yg kononya meruncing. Khabar angin juga satu strategi dalam peperangan. Ramai yang mengaku kononnya kawan baik dengan kedua2 pemimpin pkr tersebut tetapi sebrnarnya lebih merupakan batu api aje. Dengar umur muda, Minali tak perlu berebut dengan dsai yang lebih tua. Selepas Dsai... rasanya tak ada lagi calon yg lebih hebat dari Minali. Paling penting Minali berlu bersabar dan perlu kukuhkan PKR dan PH dahulu sebelum UBN merampas semula putrajaya.... Teringat kisah hakim beruk dengan petani yang berebut pisang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Beruk tuh UBN ler. Depa pun berebut antara depa. Beruk ler, katakan.

   Najib Al Jibo masih lagi mimpikan memimpin Umno walau pun dia di ramalkan menjadi Librarian di Penjara Sg Buluh. Budak Kerry Okspod Keling Islam KJ pun terang2 kata, "Najib bukan Bossku".

   Wak Jahit yang ada 45 tuduhan mahkamah pulak tak mahu letak jawatan Presiden, ha nya "bercuti" sehingga Tok Mat kata dia dah tak larat menyandang tugas2 Presiden. Tapi Wak Jahit dah kata dia nak ambil balik tugas2 itu, walau pun Tok Mat tak kata apa2.

   Hanya PH yang menjadi petani takda berebut pisang. Pahal pun, pisang UBN dah busuk, ada yang berulat.

   Delete
  2. PH = KELANTAN NEGERI MAJORITI ISLAM MELAYU SUDAH TARIK BALIK SAMAN..BILA LAGI POK MIN NAK BAYAR ROYALTI, INI MESTI KES KENCING LAGI = BANGSA BABI HUTAN PATUT MENGHALAKAN KEMARAHAN MEREKA KEPADA TOKEY-TOKEY CINA YANG KAYA RAYA MENJARAH HARTA NEGARA DAN BAWA LARI KE LUAR NEGARA DENGAN TIDAK MEMULANGKAN KEKAYAAN TERSEBUT KEPADA MEREKA = MuJAHAT APA SAHAJA KELUAR DARI MULUT DIA SAMPAH DAN MENYAMPAH. SAMPAH SYIK MERUGIKAN ISLAM/MELAYU, MENYAMPAH BILA JANDA GLAMOUR TAK LAYAN DIA VIRALKAN SATU MALAYSIA = MAHA KRONI KALAU JIBENG DIA KATA RASUAH KALAU DIA DUIT KOPI = KERAjaan BERUK MEMANG TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG PERUNTUKAN DAN JUAL ASET. JUAL SAHAM PH BERPOTENSI MURAH2 DAH TU SEKEJAP NAIK MELAMBUNG, KRONI DIA JUGAK YANG UNTUNG MACAM PM-4 DULU SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN YANG UNTUNG. TUT2 SEKEJAP JE ANAK DIA JADI BILIONAIRE = KULIT SAMAK BUAT KEPUTUSAN RUGIKAN MELAYU BILA SURUH PENIAGA GUNA FODD TRUCK, MANA NAK CARI MODAL BESAR, DAH LAH AIM DAH TUTUP MANA LAGI NAK DAPAT PINJAMAN MUDAH = PARTI FREEMASON TIDAK DEMOKRATIK BILA JAWATAN PARTI BUAT SECARA LANTIKAN. LAIN KALI TAK PERLULAH SUSAH2 BUAT PEMILIHAN = MAHA ZOMBIE TAK HABIS2 SALAHKAN MELAYU. KALI INI SURUH MELAYU SALAHKAN DIRI SENDIRI KERANA MISKIN. YANG KAU DULU PM-4 MENGAYAKAN KRONI DAN ANAK SENDIRI SAMPAI LUPA ORANG MELAYU MISKIN = KALAU BENAR PH NAK BINA MELAYASIA BARU UBAHLAH APA YANG DISEPAKATI OLEH SEMUA PARTI TERMASUK PEMBANGKANG SEPERTI AKTA ANTI LOMPAT PARTI, AKTA PEMBIAYAAN PARTI , PEMISHAN KUASA ANTARA PEGUAM NEGARA DAN PENDAKWA RAYA DSB = PAKAR HADAS SUKA FITNAH PARTI ISLAM, SEKARANG FITNAH BALIK KEMBALI KE BATANG HIDUNG MEREKA . ADA KE MASUK AKAL 25 IMAM KENA PECAT, 10 LAGI KENA TUKAR TEMPAT KERJA DENGAN ALASAN REMEH TEMEH. RUPANYA ADA LAGI KES SEBELUM ITU APABILA 16 IMAM TELAH DIPECAT, KETERBUKAAN PANDANGANLAH KONON, BERLAPANG DADALAH SANGAT. PATUT PAKAR HADAS DAH LAMA KENA PECAT KERANA AMANAT RAJA MELAYU LANUN = APA RULE OF LAW YANG DIMAKSUDKAN MAHA ZOMBIE, DI MANA KEADILAN DALAM KES TOKONG JOSEPH NOBITA, KEMATIAN MUHAMMAD ADIB, KES PREBET ADAM DAN KES BERDARAH MEMALI. DI MANA HERO2 PH SEBELUM PRU-14 YANG MAHU SURUHAN JAYA DIRAJA = MAHA ZALIM SIBUK PERSOAL KEKEBALAN RAJA, YANG KAU MACAM2 SKANDAL PM-4 TAK BERSIH SAMPAI SEKARANG = RAKYAT JADI MISKIN ERA PM-4 BILA RINGGIT JATUH LEBIH SEPARUH DARI RM2,50 JADI RM3.80, TIDAK LAIN KERANA KORUPSI YANG MAHA TERUK. ERA PM-7 RINGGIT JATUH LAGI = DI KALA RAKYAT SUSAH PEMIMPIN PH POSING MELANCUNG KELUAR NEGARA = RIZAB BNM LESAP SEJAK PH PERINTAH NEGARA, TERNYATA PH HANYA PANDAI KOREK TABUNG NEGARA = BAGUS JUGA PEKERJA RESTORAN INDIA KENA PENAMPAR, BARU TERDEDAH BUKAN MAMAK RUPANYA. PARIA MOORTY JAJA KELUAR NEGARA BANGSA INDIA DI NEGARA INI DITINDAS TAPI SEBENARNYA MEREKA TIPU MELAYU DAPAT DUIT JUTA2 = SEBAB PH DENGKI SANGAT DENGAN JAKIM ADALAH KERANA JAKIM BERJAYA MENGEKANG AJARAN2 SESAT DAN MEMPROMOSI HALAL KE SELURUH DUNIA. AJARAN SESAT MULA BERKEMBANG BIAK SELEPAS PH AMBIL ALIH NEGARA BERMULA DENGAN MELEPASKAN QADIANI SECARA BEBAS BERGERAK = HATI2 MAHA ZOMBIE MAYAT HIDUP YANG MIND CONTROLLED BY PARTI BABI HUTAN = MALAYSIAN MALAYSIA MEMBAWA KEPADA NEGARA REPUBLIK KERANA ITU MEREKA CUBA MENCARI JALAN MENJATUHKAN SISTEM BERAJA. PM-4 TELAH MENCANTAS KUASA RAJA KINI TUNGGUL YANG TINGGAL HENDAK DICABUT = ISLAM LIBERAL BERMAKSUD BILA ANAK MENGANUT AGAMA BUKAN ISLAM IBU BAPA TIDAK BERHAK MENYOAL = APA DISEBALIK SAUDI PERANGI YAMAN, DI SYRIA DAN IRAQ SYIAH TELAH MEMBUNUH JUTAAN SUNNI KERANA BAGI MEREKA DARAH SUNNI HALAL DITUMPAHKAN DAN IBADAT MEREKA. MEREKA TELAH MENYUSUP MASUK KE YAMAN BERTUJUAN MENYERANG MAKKAH KERANA TANAH SUCI SYIAH IALAH KARBALA = DRAMA MELAYU KINI DI TV MENJADI2 DENGAN PEGANG TANGAN DAN BERSENTUHAN BODY CONTACT DENGAN BUKAN MAHRAM, MENGAPA PAKAR HADAS TIDAK SIBUK KOMEN, KENAPA SIBUK MAIN POLITIK MASJID SURAU. DISURUHNYA IMAM YANG DIPECAT SAMAN, PUAK MANGKUK HAYUN NI TAK FIKIR KE NAK TURUN NAIK MAHKAMAH PERLUKAN WANG & MASA BUKAN SEDIKIT =

   Delete
  3. Pasal Najib takda ijazah -

   Sa'adun Sulaiman

   Najib, Usah lah sibuk mengaku ada "IJAZAH", umum tahu bahawa pengajian kamu tidak tamat kerana kematian arwah bapa kamu. Kerana kematian nya kamu di amanah kan untuk bertanding di kerusi peninggalan nya.

   Di kala itu "BANYAK" orang Melayu yang tak faham juga gagak membezakan di antara intan dan kaca, terutama para pemilih di Pekan terus memberikan undi kepada kamu. Kerana kerusi di kala itu di anggap sebagai takhta, bapa "OUT" anak "IN".

   Dari mengaku ada Ijazah, sepatut nya kamu mencerita kan juga perihal apa yang telah kamu lakukan sehingga Negara di himpit oleh hutang dan rakyat terbanyak pula terpaksa sama sama memikul beban hutang tersebut. Elok lah kamu diam sahaja dan "BERMESRA" dan bercumbu cumbu dengan "NENEK" Rosmah lagi bagus

   Delete
  4. BALING BATU SEMBUNYI WANG


   Dari beberapa sumber yang di percayai, sejumlah besar duit bernilai €2 bilion telah di pindahkan dari Kepulauan Cayman ke Labuan, Malaysia pada 04 September, 2018...
   Pemindahan tersebut telah di buat atas nama MTD Labuan Berhad...


   Hubungan Antara MTD Group Dan Dr. Mahathir


   Lembaga Pengarah MTD Capital Berhad
   Tan Sri Dato' Dr. Nik Hussain b Abdul Rahman (Kiri)
   Tan Sri Dr. Azmil Khalili (Tengah)
   Dato' Nik Hussin b Abdul Rahman (Kanan)

   Persoalannya, apakah 'turnover' dan keuntungan yang di perolehi oleh MTD Labuan Bhd dan adakah MTD Labuan Bhd. mempunyai kaitan dengan Perdana Menteri Malaysia sekarang ini iaitu Dr. Mahathir...

   Tan Sri Dr. Azmil Khalili juga salah seorang ahli Lembaga Pemegang Amanah Perdana Leadership Foundation yang di bawah kekuasaan Mahathir...

   Pemegang saham terbesar dan juga Ketua Pegawai Eksekutif MTD Group, Tan Sri Dato' Dr. Nik Hussain ialah menantu kepada sahabat karib Mahathir...

   Semasa Dr. Mahathir menjadi perdana menteri kali pertama, beliau pernah di lantik sebagai timbalan menteri di dua kementerian iaitu Kementerian Kerjaraya dan juga Kementerian Komunikasi dan Pos...

   Dari sumber2 yang di percayai, kebelakangan ini beliau di lihat bersama2 dengan Ketua Menteri Melaka, Adly Zahari untuk membincangkan projek Pulau Melaka...

   Apakah Datuk Seri Anwar Ibrahim Juga Bersubahat Atau Beliau Tiada Maklumat

   Kalau kita masih ingat lagi, beberapa tahun yang lepas, sebelum PRU 13, Anwar Ibrahim dan Rafizi pernah menggemparkan rakyat Malaysia melalui pendedahan mereka mengenai pembelian syarikat arak San Miguel di Filipina oleh Mirzan Mahathir iaitu anak kepada Mahathir...

   Delete
  5. Anwar juga mendedahkan, bagaimana dengan keuntungan dari syarikat arak San Miguel, telah di gunakan oleh Mirzan untuk mengambil alih syarikat Esso dan di jenamakan semula dengan nama Petron...

   Bukanlah menjadi rahsia, Petron telah merampas dari Petronas sebahagian dari kontrak membekalkan bahan api kepada semua kenderaan jabatan kerajaan di Malaysia...

   Persoalannya sekarang, apakah Anwar Ibrahim tiada maklumat mengenai pemindahan wang sebesar ini atau beliau sengaja 'membisu' untuk menggunakan isu ini sebagai senjata sekiranya Dr. Mahathir enggan melepaskan jawatan perdana menteri kepada beliau atau pun adakah Anwar juga adalah juga sebahagian dari komplot pemindahan wang ini!!!

   Dari Mana Sumber Wang Tersebut Dan Apakah Tujuan Wang Tersebut Di Pindahkan

   Agak mencurigakan bila sejumlah wang yang begitu besar di pindah masuk ke Malaysia dan pihak yang terlibat MESTI memberikan penjelasan dari manakah sumber wang itu, kenapakah selama ini wang itu di simpan di Kepulauan Cayman dan kenapakah wang itu di pindahkan dari Kepulauan Caymen dan sekiranya pihak MTD Labuan Bhd mendakwa wang itu milik mereka maka mereka perlulah menunjukkan bukti apakah perniagaan yang mereka lakukan di kepulauan Caymen sehingga mampu menjana keuntungan sehingga €2 bilion...
   Penjelasan dari pihak terlibat sangat penting supaya rakyat tidak tersalah anggap mengatakan duit itu adalah sebahagian dari 'kawtim' atau 'ang pow' dari Jho Lo kerana umum mengetahui ayah kepada Jho Lo ialah kawan karib Dr. Mahathir dan pada 27 September 2018, Dr. Mahathir sendiri mengakui ada bercakap dengan Jho Lo, 23 hari selepas duit itu di bawa masuk ke Malaysia dari Kepulauan Cayman!!!
   Kenapa mereka menyimpan duit tu di Kepulauan Cayman...������

   Sebab simpanan di Kepulauan Cayman di kecualikan dari cukai jadi selain melarikan diri dari cukai maka sukar untuk di kesan punca dari mana datangnya duit tu...

   Delete
  6. Mengapa 'Wartawan Tersohor' Clare Rewcastle Brown Membisu   Kita juga agak musykil, 'wartawan hebat sepanjang zaman', Clare Rewcastle Brown, seakan2 tak berminat atau tak ada makkumat tentang pemindahan duit tersebut...

   Ini bukan lagi andaian atau kemungkinan sebab ianya di sertakan dengan 'hard evidence' hitam putih...

   Agak pelik bila wartawan tersohor tertinggal bas dalam isu panas macam nie!!!

   Dr. Mahathir yang di katakan pernah menyelamatkan ekonomi Malaysia masa krisis kewangan 1998 dengan menambat ringgit pada kadar USD 1 = RM3.80, sekarang nie buat2 bodoh pulak bila nilai ringgit terus2an jatuh hingga ke paras terburuk USD 1 = RM4.17...������

   Sama ada suratan atau kebetulan dan besar kemungkinan juga memang sengaja di rancang, tapi hakikatnya dengan nilai ringgit yang makin jatuh, nilai €2 bilion tu tentunya akan jadi lebuh besar bila di tukarkan pada RM...

   Jadi bolehlah tuan ampunya duit tu beli lagi banyak aset...

   Maksudnya, bila Mahathir serah kuasa nanti, perdana menteri yang baru tak akan mampu godak @ siasat perkara2 yang di curigai pada anak2 dan kroni Mahathir...

   Sebabnya, kekayaan dan aset anak2 dan kroni Mahathir mampu gugat ekonomi Malaysia...

   Apa taknya, minyak depa pegang, pegangan saham dan ekuiti serikat besar depa pegang, sekali depa sergah Bursa Malaysia, harga saham berdesup2 jatuh, sekali depa putuskan bekalan minyak, separuh kenderaan gomen tak jalan, sekali depa boikot IPP, satu Malaysia gelap nanti...

   Muga Shukri Dan Mohd. Fuzi Di Berikan Hidayah   Kita tahu dan sangat2 faham, bukan mudah untuk SPRM dan PDRM untuk membongkar rahsia di sebalik pemindahan duit tu...

   Kalau bukti tak kukuh maka kita dah tahu apa jawapan Dr. Mahathir nanti, 'TAK TAHU'...

   Cuma kita mampu berdoa supaya Allah swt berikan hidayah, keberanian dan kekuatan pada Shukri (SPRM) dan juga Mohd. Fuzi (PDRM) untuk membongkar segala2nya...

   Rakyat Malaysia berhak tahu dari mana punca duit tu, kenapa di simpan di Kepulauan Caymen, berapakah jumlah sebenar yang di simpan di sana dan adakah lagi duit2 yang di simpan di tempat2 lain...   Dan soalan yang terbesar ialah kenapa selepas Dr. Mahathir jadi perdana menteri baru duit tu di bawa masuk dengan tergesa2 iaitu kira2 3 bulan sebelum arahan BNM di kuatkuasakan!!!

   Sekiranya Shukri dan Mohd. Fuzi enggan atau sengaja atau takut untuk bongkarkannya maka di Padang Mahsyar nanti sediakanlah jawapan di depan Allah swt nanti...

   Satu permintaan mesra pada Shukri, HAPUSKANLAH AIR MATAMU, jadilah JANTAN yang sebenarnya, bongkarkan sehala kebenaran, In Sya Allah, di Padang Mahsyar nanti, Allah swt akan memandang dengan pandangan kasih sayang...

   Terfikir juga, Menteri Kewangan kita tahu tak tentang perkara nie...

   Mustahil pemindahan duit yang camnie punya besar tapi Menteri Kewangan tak tahu...

   Entah2, Menteri Kewangan dah 'termakan dedak' dan arahkan Gabenor BNM tutup mulut!!!

   Tanya jer...

   Sebab per, kalau ikut tukaran terkini, €2 bilion bila tukar pada RM, nilainya lebih kurang RM9.7 bilion!!!

   Banyak tu, bukannya RM9.70, mustahil Menteri Kewangan dan Gabenor BNM tak tahu

   Kita harap pihak media antarabangsa akan mula menyisat dan bongkarlan kebenaran tentang pemindahan duit €2 bilion...

   Akhir kata, sudah2lah tu menipu dan merompak harta rakyat Malaysia sebab satu masa nanti bila segala2nya terbongkar, takut2 nanti, bila kemarahan rakyat Malaysia dah sampai kemuncak, takut tak tertanggung nanti...


   Sumber : Fathima
   Virtual Journalist
   http://theunspinners.blogspot.com


   : Banyak teori mengenai duit kekayaan Mahathir, tapi setakat ini tak ada yang berani untuk buat pendedahan terbuka

   Delete
 9. "Kalau Rafidah Aziz sebagai bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri boleh dilantik dalam Majlis Tindakan Ekonomi itu, apa kurangnya dengan Anwar?"

  Anwar hanya ada ijazah Pengajian Islam, takda ijazah Ekonomi spt Rafidah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH = BAPAK MAK SYABU ANAK MAT GANJA = SEMENJAK PARTI BABI PERINTAH PP TARIF AIR SUDAH NAIK 4 KALI, SEDARLAH DIRI SIKIT WAHAI PENYOKONG PH = LOKMAN ADAM DITAHAN DI BAWAH AKTA HASUTAN PH TAK BISING TAPI BILA PENGKUTUK SULTAN DITAHAN BISING PULA = SATU2NYA WANITA PARTI BABI ADA COCK ANTI CONSTITUTION TAK SETUJU ISLAM AGAMA RESMI. SATU PERSATU KEBENCIAN MEREKA KEPADA ISLAM DITUNJUKKAN = TO PH, OPPOSITIONS ARE GUILTY UNTIL PROVEN INNOENT. BUKTINYA JAMINAN YANG TELALU TINGGI BILA KES MAHKAMAH = MAHA ZALIM GOPOH NAK JADI PM MALAM PRU-14 DENGAN SALAHKAN AGONG = SETELAH MAHA KORUP SELESAI TUBUH UMNO 3.0 BN 2.0 TIBA SAAT AZMIN JADI PM DENGAN HISHAMUDDIN TPM = APA NAK DIHERANKAN SALIB BESAR DI PP. BUKANKAH PEMIMPIN PARTI BABI DIBARISI EVANGELIST = BEKALAN AYAM TEMPATAN KURANG TAPI PH MASIH NAK EKSPORT NAMPAK SANGAT TAK PERIHATIN MASALAH RAKYAT = PAKAR HADAS AKUI PECAT IMAM BUKAN BAWAH BIDANG KUASA TAPI KENAPA MANGKUK HAYUN TU BUAT KENYATAAN. NAMPAK SANGAT NAK HURU-HARAKAN MASYARAKAT = SEBENARNYA SEMUA DALAM PH TAK LAYAK JADI PM. MAHA ZOMBIE PALING BANYAK BUAT SALAH, ALJUBURI JADI PM BUSUK NAMA NEGARA SATU DUNIA, JADI PILIH GS KITA TENGOK MACAM MANA = KENAPA MELAYU SANGGUP JADI BALACI KEPADA KAFIR HARBI BILA TAK PUAS2 NAK RAMPAS UITM SATU2NYA MILIK BUMIPUTRA, PROFESIONAL NON BUMI YANG JAUH LEBIH RAMA, KENAPA BIUL SANGAT, BELAJAR JE TINGGI TAPI OTAK BERKARAT = PH BIKAN SAHAJA KENAKAN SST TAPI PELBAGAI CUKAI TERMASUK YANG TIDAK DIHEBOHKAN DALAM MEDIA SELAIN MENAIKKAN TARIF = PH KAKI PAU, APA TIDAKNYA MINYAK SAWIT TURUN TAPI MINYAK MASAK TAK TURUN, INGAT PETROL JE KENA PAU, CUKAIPUN MACAM2 DAAA = MENTERI PH BELUM PRU BERLAGAK SUCI, LEPAS PRU SEGALANYA KOTOR, BELUM PRU RASUAH, LEPAS PRU DUIT MINYAK, BERSIH & SPR PULA KATA KALAU ISTIHAR KIRA BERSIH, KALAU GITU SIAPA YANG BAGI RASUAH BOLEHLAH ISTIHAR = TOKONG KIT SIAL DAH PANDAI BERDALIH MACAM BN DULU YEA = LOMPAT PARTI ADALAH RASUAH BESAR, PH TAHU NAK KENCING RAKYAT JEE, SAMPAI SEKARANG TAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT. MAHA KATAK PENYOKONG KUAT PENYOKONG UTAMA KATAK2 LOMPAT = TOKONG NOBITA BAGI PERUNTUKAN KEPADA TIGA KOLEJ SWASTA YANG TIADA PERUNTUKAN DALAM BAJET. KAN DAH KATA INI AKIBATNYA BIARKAN KAFIR HARBI PERINTAH NEGARA = TOKONG KIT SIAL BILA LAGI NAK KELUAR PH, BERANI UGUT JE, MEMANG SAH TAK DE TELOR = PERANGAI PEMIMPIN2 MELAYU YANG MENAGIH SIMPATI UNDI DARI BUKAN MELAYU NON MUSLIM AMAT MEMALUKAN KERANA MEREKA HILANG JATI DIRI DAN SANGGUP MENGGADAI PRINSIP = RAMAI IBUBAPA TERBEBAN DENGAN YURAN PIBG. PH DIAM JE CARI JALAN NAK PAU = HARGA KOMODITI JATUH TERJELEPUK PH TAK KISAH SEBAB YANG TERLIBAT MAJORITI MELAYU = MuJAHAT BUANG BANGSA BUANG AGAMA, PRU-15 KITA PAKAT USUNG BUANG MuJAHAT KE TENGAH LAUT = KESIAN BETUL PENGUNDI2 CH DIKERJAKAN PH, TAK HABIS2 BUANG MASA MENGUNDI. DULU SALAHKAN BN RASUAH SEKARANG PH PULAK BUAT BENDA SAMA = ISU SALIB BUKANLAH SEBAB FOBIA TAPI NAK BUAT LAMBANG BIARLAH KAT GEREJA. NAK BAGI ONG LAH KONON. KENAPA BILA BISNES BUAT LAMBANG MASJID DAH TU KENAPA TAKUT SANGAT DENGAN ANGKA 4 = ISU ADIB ELOK SANGAT DI PANASKAN SETIAP PRK SUPAYA PH CEPAT SERAH KUASA KEPADA GS =

   Delete
  2. Nordin Kcd

   Nak jadi PENCURI macam kamu ni tak perlu ada ijazah. Lagi pun semua orang tahu yang kamu tak habis belajar di Nottingham. Orang kata kamu pergi sana pun cuma buat syarat aja. Belum habis belajar dah kena panggil balik sebab bapak kamu meninggal dunia. Lepas tu dapat pulak jadi MB Pahang yang termuda kerana nak balas jasa bapak kamu tu.

   Delete
  3. JANJI BULAN BINTANG DAN IMDB HANYA MODAL NAK SISIHKAN MELAYU DAN ISLAM PADAHAL KORUP PH APA KURANGNYA


   Kerajaan Pakatan harapan sejak dari pembangkang lagi, mereka dimonopoli oleh orang-orang yang mempunyai agenda untuk mencabul, merobek kekuatan Melayu dan Islam dalam negara kita.”

   Demikian ucapan semangat Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki pada Perhimpunan Rakyat Bantah ICERD di Kompleks Sogo, Kuala Lumpur hari ini.

   Beliau berkata, keharmonian agama dan kaum dibentuk oleh asas yang kukuh melalui kontrak sosial yang dimeterai ketika merdeka dahulu, bahkan kontrak ini juga adalah asas kepada pembentukan Perlembagaan Persekutuan hari ini.

   Katanya, Perlembagaan telah meletakkan beberapa ‘tiang seri’ yang membentuk asas negara, termasuk Islam sebagai agama negara, namun ianya tidak menjadi sebab untuk mana-mana agama lain dinafikan hak mereka.

   “Kerana apa (negara ini istimewa), kerana kita ditautkan, kita disepadukan, kita diperkukuhkan dengan kontrak sosial ketika merdeka dahulu, dan kontrak inilah yang telah membangunkan Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

   Mengulas lanjut Asyraf berkata, Malaysia boleh berbangga dengan sikap orang Islam yang menghormati agama-agama lain.

   Justeru, katanya, asas yang ada ini jangan dirobek, termasuklah Islam sebagai agama Persekutuan serta hak keistimewaan Bumiputera.

   “Tiada satu negara di dunia ini yang mempunyai cuti paling banyak kecuali di Malaysia. Deepavali kita cuti, Krismas kita cuti, Thaipusam kita cuti, Tahun Baru Cina kita cuti, banyak cuti di Malaysia.

   “Sebab apa? sebab inilah kekuatan kita, kita menghormati agama-agama lain, tetapi asasnya Islam jangan dirobek, Islam sebagai Agama Persekutuan, begitulah juga hak keistimewaan Melayu dan Bumiputera,” katanya.

   Delete
 10. Dah la Budin ,asal aja yg ada kepentingan Anwar and cronies maka Budin pun bersuara tak puas hati. Dah la Budin ,dengan cara "jilat" yg semakin rakus oleh kamu ni boleh buat orang yg baca muntah hijau...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul bro !Kerja dia sekarang duk hentam Tun M dan Parti BERSATU.Ketika mana kepayahan Tun memerah otak nak memperbaiki kerosakkan dia pulak jadi tukang tikam dari belakang.

   Delete
  2. Mujahid dibidas, Syiah dah jelas aliran sesat
   17 HRS AGO
   Facebook
   Click Here   Kuala Lumpur: Cadangan untuk menetapkan satu garis panduan berkaitan perbezaan hukum antara individu menganut Syiah dan mereka mempromosikan fahaman itu tidak praktikal.

   Malah, cadangan itu bertentangan dengan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan (MFK) berkaitan ajaran terbabit.

   Pendakwah bebas, Dr Mohd Sukki Othman (Dr Syauqi Othman) melihat cadangan itu sebagai tidak boleh dilaksanakan kerana ajaran berkenaan sudah diputuskan sesat dan tidak boleh diamalkan.

   ARTIKEL BERKAITAN : Chandra, Faisal gesa batal fatwa Syiah sesat

   “Tidak boleh...mana boleh kita mengikut ajaran sesat. Cadangan untuk menetapkan satu garis panduan berkaitan perbezaan hukum antara individu mengikut ajaran Syiah dan mereka yang mempromosikan fahaman itu tidak praktikal.

   “Kita dalam hal berkaitan beragama perlu menghormati MFK sebagai badan dipilih menyelesaikan isu dan kekeliruan ummah,” katanya.

   Beliau turut mengingatkan semua supaya sentiasa menghormati MFK dan mengikut apa juga keputusan yang sudah dibuat tanpa mempersoalkannya.

   ARTIKEL BERKAITAN : Peguam Negara mahu 'buku Syiah' dihalalkan

   Sementara itu, Penyandang Kursi Sheikh Abdullah Fahim, Institut Islam Hadhari, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Emeritus Datuk Zakaria Stapa berkata, fatwa sudah menetapkan ajaran itu sesat dan tidak sesuai untuk diamalkan di negara ini.

   “Oleh itu, ajaran berkenaan tidak boleh diamalkan dan mereka yang masih berpegang kepada ajaran ini perlu bertaubat.
   PROMOTED CONTENTMgid

   Petaling Jaya Husband In Tears After Exposing His Wife's 3-Year Secret

   Petaling Jaya Husband Horrified - His Wife Exposes A 3-Year Secret

   These Sultry Slavic Girls Want To Date You
   anastasiabeauties.com

   30-Somethings Seeking A Soulmate, Look No Further
   anastasiabeauties.com

   “Bagaimana kita mahu menetapkan satu garis panduan untuk perbezaan hukuman sedangkan keputusan MFK sudah jelas meletakkan Syiah adalah sesat.

   ARTIKEL BERKAITAN : "Jangan tangkap Syiah lagi" – Ahli Parlimen PH

   “Apa dicadangkan dilihat sangat tidak praktikal dan seharusnya penganut ajaran berkenaan menghormati fatwa yang diputuskan,” katanya.

   Awal minggu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof mencadangkan satu garis panduan perlu diwujudkan bagi membezakan antara penganut Syiah dan individu yang mempromosikan fahaman terbabit.

   Menerusi laporan itu, Mujahid berkata, biarpun ajaran itu sudah difatwakan sebagai haram, garis panduan itu perlu bagi membezakan hukuman atau tindakan terhadap mereka yang hanya menganut dan individu yang bertanggungjawab mempromosikannya.

   ARTIKEL BERKAITAN : Mufti P Pinang: Fatwa Syiah ‘sesat’ boleh disemak semula

   Zakaria berkata, semua pihak perlu memahami bahawa Syiah bukan agama lain, ia adalah satu aliran yang difatwakan sesat dan ia berbeza dengan agama lain.

   “Perlembagaan membenarkan agama lain diamalkan secara aman dan tidak boleh disebarkan, namun Syiah tidak begitu kerana ia satu ajaran sesat dan bukan agama lain yang diperuntukkan dalam Perlembagaan,” katanya. - HM


   © Mujahid dibidas, Syiah dah jelas aliran sesat - Abu Leman

   Sumber: http://www.abuleman.com/2018/11/mujahid-dibidas-syiah-dah-jelas-sesat.html

   Delete

  3. Removing Dato' Seri Najib Razak's portrait off the University of ...
   https://www.change.org/.../university-of-nottingham-removing-dat...

   Removing Dato' Seri Najib Razak's portrait off the University of Nottingham. 5K supporters ... Because my PM brings shame to this country which I call home.

   Nottingham students' union to debate removal of Najib's portrait ...
   https://hornbillunleashed.wordpress.com/.../nottingham-students-union-to-debate-rem...

   A motion to remove Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's portrait from an alumni board at Nottingham University in the United Kingdom will ...

   Petitioner to remove Najib's portrait in UK varsity facing online threats
   https://hornbillunleashed.wordpress.com/.../petitioner-to-remove-najibs-portrait-in-uk-...

   When Cassandra Chung posted a petition for Nottingham University in the United Kingdom to remove its poster of Datuk Seri Najib Razak over his silence on the RM2.6 billion "donation", she was counting on getting 100 signatures at most.

   But in three days, the law student received almost 4,000 signatures to back her motion to be submitted to the University of Nottingham Malaysian Society.

   Delete
  4. Malay Mail dah sahkan undergraduate Najib di Nottingham University. Perlu ke meroyan lebih lebih. Banyak sangat ke dedak yg dapat ni.

   Delete
 11. Menteri Hal Ehwal Ekonomi tiada kemampuan memangkin ekonomi negara sehingga memerlukan Majlis Tindakan Ekonomi yang sekali lagi dianggotai elit-elit. Mereka ini tidak pernah atau sudah lama tidak merasai susah perih hidup di dunia realiti.

  Sekatan import ke atas sebahagian barangan keperluan harian dikekalkan, cukai eksais kenderaan bermutu dari luar negara dikekalkan, pemaju perumahan bebas mengaut untung tinggi utk projek-projek perumahan bertaraf kelas ketiga, kadar faedah pinjaman yg tak munasabah utk kumpulan B40 sehingga rakyat hanya mampu menyewa & mengayakan 1 kaum, peluang pekerjaan terus diragut pendatang asing, masalah jenayah & sosial dikaitkan dgn pendatang terus meningkat.

  Berapa lagi Majlis diperlu ditubuhkan utk membaca realiti??

  ReplyDelete
  Replies
  1. kERAjaan KRONISME & KELENTONG KRASI


   Kerajaan persekutuan sedang berusaha untuk menentukan cara agihan wang royalti petroleum kepada negeri Kelantan, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

   Beliau berkata, cadangan kerajaan untuk memberi 20 peratus royalti minyak daripada hasil keuntungan sebelum ini tidak dipersetujui kerajaan negeri Kelantan.

   "Kita sedang berushaa bagaimana nak bagi royalti kepada Kelantan, caranya kita akan tentukan," katanya ketika ditanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Beramah Mesra Harapan Kelantan bersama perdana menteri di Kota Bharu, hari ini.

   Sebelum ini Harapan melalui manifesto PRU14 menggariskan royalti akan diberikan kepada negeri Kelantan dan Terengganu yang sebelum ini diabaikan oleh BN.

   Kerajaan persekutuan yang kini ditadbir Harapan mencadangkan 20 peratus daripada keuntungan untuk diberikan kepada negeri berkenaan.

   Kelantan bagaimanapun tidak bersetuju dan menegaskan mahu jumlah royalti disalurkan mengikut perjanjian asal iaitu lima peratus.

   Kerajaan PH telah memutar manifesto 20% kepada 20 peratus daripada keuntunganbukan pengeluaran dengan niat nak kurangkan royalti Kelantan.

   "Royalti 20 peratus daripada keuntungan, bukan keseluruhan, mereka kurang setuju, mereka nak jadikan sebahagian daripada kos keseluruhan.


   : Bukan itu sahaja, mereka juga nak guna duit royalti itu untuk kuatkan PH dengan menyalurkan kepada Husam seperti UMNO buat sebelum ini

   Delete
  2. 'UMNO perlu ramai watak seperti Khairy'
   Sinar Harian

   Khairy dipuji kerana berani menegur apabila pemimpin UMNO membuat kenyataan yang tidak sepatutnya diutarakan. Dia terang2 kata, "Najib bukan Bossku".

   SHAH ALAM: UMNO memerlukan lebih ramai pemimpin seperti Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang dilihat rasional dalam membahaskan hujah.

   Penganalisis politik, Prof Madya Dr Ahmad Martadha Mohamed berkata ini kerana terdapat segelintir pemimpin UMNO yang lantang berhujah tetapi beremosi.

   KEPALA BAPAK KAU, kata Najib Al Jibo depan perwakilan di convention MCA.

   Sekarang MCA wee wee nak BN dibubarkan.

   Delete
 12. Itu pun Budin nak jadi kan usu.Kemaruk sangat nak Anwar jadi PM.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ketua Audit Negara pula sahkan Kerajaan PH yang sebenarnya curi duit ‘refund’ GST   Sebelum ini Ketua Pengarah Kastam (JKDM) sahkan kerajaan PH mencuri duit 'refund' GST dan betapa berbohongnya Lim Guan Eng.Terbaru Ketua Audit Negara pula mengesahkan penipuan Lim Guan Eng dan kerajaan PH sebagai pencuri sebenar

   Ogos lalu Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mengakui tuntutan bayaran balik GST sebanyak RM82.9 bilion tidak dibayar sepenuhnya.

   Bagaimanapun kata Ketua Pengarahnya, Dato’ Sri Subromaniam Tholasy dari April 2015 hingga penghujung Mei 2018, RM63.9 bilion bayaran yang telah dipindahkan ke akaun amanah.

   "JKDM ada menuntut RM82.9 bilion daripada Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan ini untuk tujuan pembayaran balik GST dalam tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei 2018 tetapi jumlah penuh tidak dipindahkan kepada Tabung Amanah.

   "Oleh itu, pada 31 Mei 2018, Tabung Amanah masih memerlukan dan mengalami kekurangan untuk membayar tunggakan bayaran balik cukai GST sebanyak RM19.4 bilion," katanya ketika itu.

   Kenyataan KP JKDM ini membuktikan Kerajaan BN sebelum ini telah membayar RM63.9 bilion tuntutan GST yang dimasukkan ke tabung amanah dari Kumpulan Wang Disatukan. Tidak hilang dan dirompak sebagaimana tuduhan Lim Guan Eng.

   Bakinya sehingga 31 Mei 2018 belum dibayar sejajar dengan peralihan kuasa selepas PRU 14 bermula 10 Mei 2018. Maka kerajaan Pakatan Harapannya yang mencuri duit ‘refund’ GST itu.

   [ARTIKEL BERKAITAN- KP Kastam Sahkan Kerajaan PH yang curi duit ‘refund’ GST   Kali ini Ketua Audit Negara pula mengesahkan sebenarnya kerajaan PH pencuri duit ‘refund’ GST itu. Sudah berkuasa tidak mahu bayar.

   Ikuti artikel Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak dalam facebooknya yang dipetik oleh media massa sebagai “Terima kasih Ketua Audit Negara”.

   Setelah kerajaan BN dan saya dituduh berulangkali telah "rompak" RM19.2 bilion wang tuntutan balik input GST oleh Guan Eng, saya telah menunggu agak lama untuk Laporan Audit Negara terhadap isu bayaran balik input GST diterbitkan.

   Alhamdulillah, laporan ini akhirnya keluar pagi ini. Kebenaran itu pasti.

   Laporan Audit menunjukkan bahawa jumlah wang input GST yang belum dibayar balik setakat 5 Jun 2018 sebenarnya ialah RM19.47 bilion (Gambar A).   Jumlah yang telah diluluskan tetapi belum dibayar hanya RM1.45 bilion dan ini juga kerana pelbagai masalah seperti akaun penerima ditutup, dibeku ataupun kurang dari 30 hari.

   Delete
  2. Sebanyak RM3.90 bilion merupakan tuntutan pulang balik yang tiada pembekalan bercukai dan sejumlah RM3.52 bilion yang masih dalam siasatan - bermakna wang ini mungkin tidak sah untuk dibayar balik.

   Tunggakan yang terbesar pula ialah jumlah RM9.65 bilion yang dikategorikan sebagai wang dalam semakan. Tetapi, laporan audit juga mengesahkan bahawa bahagian terbesar tunggakan ini ialah dari 90 hari ke bawah. (Gambar B)


   Tuntutan untuk bulan April dibayar pada bulan Mei manakala tuntutan untuk bulan Mei dibayar pada bulan Jun.

   Ini bermaksud bahawa jikalau wang input GST lambat dibayar balik, ianya ialah kesalahan kerajaan PH sendiri.

   Yang tidak semak dan tidak bayar ialah PH sendiri.

   Laporan audit juga mengesahkan bahawa sebelum ini, pihak kastam di bawah pentadbiran BN dianggap cekap untuk membayar balik tuntutan GST (gambar C).


   Setakat akhir tahun 2017, 98.6% dari tuntutan bayaran balik dibayar dalam tempoh kurang dari 100 hari.

   Hanya 0.06% dari tuntutan yang diluluskan dibayar balik dalam tempoh 200 hari ke atas.

   Terima kasih kepada Jabatan Audit Negara untuk mengesahkan bahawa Guan Eng sebenarya seorang penipu bersiri dan cuba tai-chi kelemahan dan kedangkalan sendiri untuk menyalahkan kerajaan BN dahulu.

   Laporan Audit ini juga menunjukkan bahawa ada jumlah yang sangat besar bagi tuntutan bayaran balik yang mungkin tidak sah atau menunjukkan percubaan untuk menipu kastam iaitu RM3.90 bilion untuk mereka yang tiada pembekalan bercukai (no output tax) dan sejumlah RM3.52 bilion yang masih dalam siasatan.

   Oleh itu, saya hairan mengapa Guan Eng tergesa-gesa untuk menjarah wang Petronas berpuluh-puluh bilion untuk tahun depan dengan alasan mahu membayar balik tuntutan-tuntutan ini. - Mohd Najib Razak

   # LINK


   KOMEN : Makin hari makin terbongkar...rakyat kena kembali kepada parti berasaskan Islam

   Delete
  3. justice league = just lick Najib Al Jibo = GENG NAJIB yang sentiasa menjilat Najib.

   Najib’s Portrait Taken Down In International Expo For Embarrassing Malaysia

   It’s a shame that the first mention of Malaysia to the world today associates us with 1MDB, rather than our breath-taking scenery, multi-cultural backgrounds, and delicious food.

   What’s more, our Prime Minister is affiliated with said fiasco. So naturally, it’s considered an embarrassment for Malaysia, right? The former deputy prime minister Muhyiddin Yassin might just have the answer to that question.

   Source: The Mole

   Recently, Muhyiddin has revealed that Najib’s portrait had to be taken down because it was deemed as an embarrassment for Malaysia. Muhyiddin had said this statement in a video uploaded by Malaysiakini. Source: Malay Mail Online

   According to Muhyiddin, he was invited to the opening of the Malaysia Pavilion in Milan World Expo a year ago. At the pavilion, the portrait of Najib Razak was put up on the wall because he is the prime minister of Malaysia. Source: Vincent Loy’s Blog

   Source: The Star - However, an officer on site told Muhyiddin that visitors from around the world had stopped and looked at Najib’s portrait when they were browsing through the gallery. It seemed that they paid special interest to Najib’s portrait. “‘Eh, I know the person in this portrait,’ they would say ... the biggest thief in stealing the country’s money is this man."

   Muhyiddin also said that the on-duty officer at the pavilion felt embarrassed because of this. “Every time someone passed by the portrait, they would bring up the issues because the whole world recognised Najib’s face,” said Muhyidin. You know I know lah which issue… “He (the officer) had to take down the portrait to prevent people from leaving bad comments about Malaysia because our prime minister was humiliated in such a way,” said Muhyiddin.

   This is not the first time something was done onto Najib’s picture. Remember that time when Najib’s photo was purposely cropped out was by a Bruneian newspaper?

   https://www.worldofbuzz.com/najibs-portrait-taken-international-expo-embarrassing-malaysia/

   Delete
 13. Mr syiekh albodin.

  Belajar dari sejarah bodin pasaipa mlayu ketinggalan dlm negara yg bernama tanah mlayu.
  Madey alkotty pemimpin pintar tetapi tidak benar dgn mlayu .
  Madey alkotty coma benar pada anakberanak dia dgn kroni-kroni dia sahaja,mlayu kata betoi kena dekat depa saja.

  Pernah ada barisan bertidak mlayu (bbm)yg tak pueh hati dgn madey alkotty. Gaffar baba sebagai penaung pada bbm,bila wartawan tanya gaffar baba pasaipa dia boleh terlibat dgn bbm.beliau menjawab mereka bwat kerjabetoi jika dia maseh moda suara beliau akan lebih lantang lagi.
  Hang tengok wan azizah dia tak pandang ,pi lantik rapidah aziz yg sama perangai madey alkotty hareta kekayaan negara coma bwat depa anakberanak dgn kroni-kroni. Memang haramjadah depa ni..
  Dah dekat nak mampuih pong perangai tamak dah sebati dgn darah dan daging depa.
  Depakata madey alkotty bawak panji hitam. Yg betoinya madey alkotty dok bawak hati yg bosok dan hitam sampe mampuih wa ckp lu...

  Koah koah koah koah

  ReplyDelete
  Replies

  1. Panji Hitam tu Mak Badak punya. Kau jangan main2, nanti di sewang nya, kau terbang melayang.

   Jangan otak kau pun melayang lah - sedar lah bahawa perangai tamak haloba tu, Najib lah yang punya. Kalau tak, takkan sampai RM2.6 biliun disebat nya. Duit rakyat pulak tu.

   Haramjadah? Kau jaga2, nanti di maki nya kau "Bangang Hamjadah" macam cyber troopers nya kena di kempen Pru13, kau baru tau.

   Kau jangan pemalas lah. Cari maklumat yang sahih dan boleh di terima rakyat, bantu imej dia yang dah berlondeh dengan tahi sekarang.

   Delete
  2. Banyak betoi mangkok jamban ni ponya nama dari gmn tn ali jaga isa lani jd anon polak.
   Apa hangko ponya masaalah, madey alkotty tokwan hang ke.

   Sebagai coco madey alkotty tentu hangko berbangga ponya towan yg kaki belit mlayu dari moda sampe ketoa nak mampuih.

   Jadi pm kali kedua yg kita nampak d atas permokaan d sebalik coma jadi barua cina sama keling paria.
   Koi koi lagi lingkop mlayu. Dolo nama tanah mlayu depa tukag jadi malaisa siket hari lagi depa tukag jadi malaisi.

   Mampuih omat mlayu pasai madey alkotty yg maseh tak sedagdiri aku nak habag bagi..
   Dia makankedarah anakberanak belaksa-laksa.
   Mlayu coma mkn laksa ponya koah,madey alkotty memang haramjadah.

   Koah koah koah koah..

   Delete
 14. Bro Labu,bro Matpetai
  Memang setuju tuan2 kata
  Kerja dia asyik membantai
  Kemaruk Idola nak naik tahta!

  Apa agaknya dia kan dapat
  Sampai begitu dia bertindak
  Patutnya PH disusun rapat
  Berbatu api banyak cenkadak!

  Kalaulah idola sudah diatas
  Tentu dia tak komen begini
  Semua baik,segalanya pantas
  Pasti perfect disana sini?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa Agenda Tersirat Dari Cadangan Penghapusan Identiti Agama Dan Bangsa?   1. Cadangan supaya dibuang agama dan bangsa pada kad pengenalan kononnya bagi memelihara perpaduan mengandungi maksud jahat tersirat iaitu secara halus dan perlahan menghakis keistimewaan Islam dan Melayu yang menjadi identiti negara bernama Malaysia. Agama dan bangsa adalah identiti diri yang menjadi punca perpaduan sebuah masyarakat seperti Malaysia bukannya pertembungan dan perpecahan.

   2. Cadangan ini adalah bunga-bunga idea Malaysian Malaysia yang diperjuangkan oleh DAP. Ia juga petanda bahawa perjuangan meratifikasi ICERD yang akan menghapuskan Islam dan Melayu di negara Malaysia sebenarnya sedang berjalan. Ia digerakkan dengan pelbagai cara dan helah.

   3. Indentiti agama dan bangsa tidak boleh dihapuskan bahkan ia adalah identiti yang mesti dipertahankan. Kepelbagaian kaum adalah fitrah penciptaan alam oleh Allah s.w.t.. Manakala agama adalah pilihan diri sendiri berpandu petunjuk wahyu dan akal. Kedua-duanya menjadi keunikan identiti seseorang. Keunikan identiti perlu disantuni dengan betul kerana ia dapat memperteguh perpaduan dalam kalangan warganegara.

   4. Menyantuni kelainan ini Allah s.w.t. memerintahkan supaya manusia saling berta’aruf (al-Hujuraat 49:13) iaitu berkenal-kenalan antara satu sama lain antaranya dengan beramah-mesra dan menghormati hak orang yang berbeza bangsa dan agama supaya dapat menunaikan tanggungjawab sewajarnya terhadap mereka.

   5. Bukan kerana agama atau bangsa seseorang, perpaduan dalam kalangan kita menjadi bermasalah apatah lagi pernyataan agama dan bangsa pada kad pengenalan. Tetapi perpaduan menjadi masalah apabila ada individu dan kelompok yang tidak mahu mengiktiraf sejarah pembentukan negara Malaysia.

   6. Perpaduan dalam kalangan kita juga bermasalah apabila ada pihak tidak mahu mengetahui dan sengaja tidak menghormati hak penganut agama dan bangsa lain lebih-lebih lagi yang merupakan populasi majoriti di negara ini.

   7. Jangan dijolok sarang tebuan wahai saudara!
   Sekian.
   “Islam Memimpin”

   DATO’ DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
   Ahli Parlimen Kuala Nerus


   KOMEN : Tiada agenda melainkan wujud pengkhianatan daripada bangsa sendiri

   Delete

  2. Exclusive: Evidence that Malaysia's Najib received 1MDB funds was ignored, probe panelists say

   KUALA LUMPUR (Reuters) - The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) found evidence in late 2015 that 42 million ringgit ($10.6 million) was transferred from a former subsidiary of state fund 1MDB into an account of then Prime Minister Najib Razak, but its recommendation for further investigation was rejected by the attorney general, a member of a panel that reviewed the commission’s case files told Reuters.

   Najib, who was ousted in a shock election loss on May 9, has consistently denied wrongdoing in connection with alleged graft involving 1Malaysia Development Berhad (1MDB), and insisted $681 million of funds deposited in his personal bank account were a donation from a Saudi royal. The $10.6 million would be in addition to that sum.

   Newly elected Prime Minister Mahathir Mohamad, who was sworn in on Thursday, has vowed to investigate the 1MDB scandal and take action against those who may have abetted or benefited from corruption at the fund. At least six countries, including the United States and Switzerland, are investigating claims that $4.5 billion was allegedly siphoned off from 1MDB.

   Delete
 15. Tun lagi tahu SIAPA ANWAR IBRAHIM.
  Dia jadi MENTERI KEWANGAN lepas Daem Zainuddin keluar dalam keadaan ekonomi yang baik. Sesiapa pun ambil alih kerja Daem jadi Menteri Kewangan, takda masalah. Masalah timbul bila berlaku KEGAWATAN EKONOMI bila matawang kita diserang oleh penyangak matawang. INI menguji kredibiliti ANWAR - Adakah dia seorang pakar ekonomi......?
  Nasib Tun M buat KAWALAN MODAL otherwise kita duduk di bawah IMF entah berapa lama agaknya untuk pulih semula.
  Jadi, jangan dipersoalkan KENAPA ANWAR TAK DISENARAIKAN DALAM MAJLIS TINDAKAN EKONOMI.
  Janganlah sibuk-sibuk sgt En. Shahbuddin. Takkan lari gunung dikejar. Tun M nak tinggalkan kerajaan dalam keadaan ekonomi mantap. Anwar patut bersyukur, bila dia jadi PM semua sudah beres. Tak perlu nak berpeluh-peluh ketiak mengurus ekonomi, semua orang dah buat. Urus sahajalah party supaya PRU15 tak kecundang.
  RAKYAT MEMERHATI, sekali dah jatuhkan kerajaan, kali kedua lebih mudah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH sengaja cari alasan untuk bayar deviden Tabung Haji rendah tahun ini   Ada satu laporan oleh media Singapura yang dimiliki kerajaan Singapura semalam (Ahad), yang tiba-tiba memetik orang dalam yang tidak dinamakan bahawa Tabung Haji telah kekurangan dana RM4 bilion.

   Tuduhan ini tidak mendakwa RM4 bilion telah dirompak ataupun di curi tetapi mendakwa ada pemalsuan akaun yang membolehkan Tabung Haji untuk membayar dividen yang lebih tinggi dari sepatutnya untuk tahun-tahun yang lalu.

   Pokoknya ialah ia satu tuduhan berat di mana Tabung Haji didakwa terlebih bayar dividen kepada semua pencarum untuk beberapa tahun.

   Berat tuduhan ini. Iaitu membayar dividen yang terlalu tinggi. Alangkah kejamnya TH ini.

   Bagaimana agaknya sebuah akhbar Singapura adalah media yang ‘membongkar’ isu ini pada minggu sama himpunan 812 yang dijangka disertai jutaan rakyat bakal diadakan? Siapa yang bercakap dengan akhbar milik kerajaan Singapura itu?

   Bagaimana ini boleh terjadi pada ketika TH telah diaudit dan aset dinilai dengan teliti? Juga, anda perlu tahu bahawa TH dijamin sepenuhnya oleh kerajaan dan pendeposit tidak berada dalam situasi wang mereka akan hilang.

   Saya lebih pelik dengan cadangan-cadangan yang diberi oleh orang dalam tidak bernama ini kepada media milik kerajaan Singapura ini untuk mengatasi masalah RM4 bilion ini.

   Cadangan ini tidak lain dan tidak bukan ialah untuk Tabung Haji mengisytihar dividen yang jauh lebih rendah pada tahun ini untuk mengurangkan "jurang" RM4 bilion ini.

   Semua tahu bahawa pasaran saham dan ekonomi kita berada dalam prestasi buruk sejak PRU14. Sudah tentu dividen akan lebih rendah untuk tahun ini.

   Saya jangkakan kerajaan PH akan gunakan ‘kisah RM4 bilion’ ini sebagai alasan untuk menyalahkan BN dan mengisytihar dividen yang rendah untuk TH.

   Tabung Haji di bawah kerajaan PH terpaksa membayar dividen yang sangat rendah tahun ini kerana kerajaan BN telah membayar dividen yang terlebih tinggi untuk tahun-tahun yang lepas.

   Jalan yang paling mudah ialah untuk reka satu cerita untuk menyalahkan BN.

   NAJIB RAZAK


   KOMEN : Ada logik juga... Mahathir pembelit nombor satu.. No 2 kedekut dia ingat duit negara duit bapak dia

   Delete

  2. In an interview with Reuters, panel member Lim Chee Wee said then attorney-general, Mohamed Apandi Ali, had been presented with evidence by MACC at the end of 2015 that Najib had received the $10.6 million from 1MDB unit SRC International.

   Mohamed Apandi Ali, who was replaced as attorney general on Monday, declined to probe further, Lim said.

   “AG refused to investigate further despite evidence suggesting that Najib received directly or indirectly 42 million ringgit from SRC,” Lim said, using the acronym for the attorney-general.

   Mohamed Apandi declined to comment when contacted by Reuters. MACC did not respond to Reuters’ requests for comment.

   Delete
 16. Memang expectation orang TH takkan bayar dividen.
  Ini akibat mewarisi beban yg ditinggalkan oleh orang dulu.
  Takda duit, takkan nak guna duit pendeposit b ayadr dividen macm yg dibuat olen AZEEEZ. Ini kerja bodoh orang yang guna sijil ijazah pelesu dari universiti pelesu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. It Was Daim Who Sold The KTM Tanjung Pagar Land
   By MT Webmaster On Dec 6, 2018
   783
   (FMT) – Former prime minister Najib Razak today refuted allegations that he had sold the KTM land in Tanjung Pagar, Singapore.

   Najib said many did not seem to understand the issue.

   He said the original agreement to stop the train station at Tanjung Pagar and convert the land was not decided by him but was instead negotiated by the finance minister in 1990.

   In 1990, under the then Prime Minister Dr Mahathir Mohamad, Daim Zainuddin was the finance minister.   The Pekan MP said under the 1990 agreement, Malaysia agreed to shift the station in Tanjung Pagar to a new station in Kranji.

   “As compensation, Malaysia was to develop three packages of land belonging to KTM in Tanjung Pagar, Kranji and Woodlands in a joint venture with the Singapore government, at a ratio of 60% for Malaysia and 40% for Singapore.

   “After the government, under the fourth prime minister, inked the agreement, they also did not want to honour this agreement and asked for the three land packages in Bukit Timah, also belonging to KTM, to be included,” he said in a Facebook post.

   Najib said Singapore subsequently agreed to include the Bukit Timah land in the joint development plan, but Malaysia still refused to honour the agreement due to a feud with the city state on several issues at the time.

   “As a result, the agreement and the KTM plots of land were left like that for 20 years without a single sen earned,” he said.

   The former Umno president said the land were initially given to KTM in 1918 under the Railway Act at the time.   The plots were on 999-year lease, and its use was only limited to railways. It could not be developed or used for other projects.

   Najib pointed out that most of the plots were too narrow because the railway tracks were by nature not wide.

   “If Singapore does not agree with us and does not convert the land use, those plots of KTM land will just be left to rot.

   “You wait another 999 years, it will not bring a single sen to anyone. Moreover, we will need to pay land tax to Singapore,” he said.

   Najib said in 2010, he then negotiated with the Singapore government and reached a new agreement where the city state would give four land packages at Marina Bay (nearby Marina Bay Sands) and two packages at Ophir-Rochor, as an exchange for one land package in Tanjung Pagar, one package in Kranji, one in Woodlands and three packages in Bukit Timah.

   He said anyone who knew Singapore would know that the land in Marina Bay is the most valuable in the country, while Ophir-Rochor is Singapore’s new central business district.   “It is far more valuable than the land in Bukit Timah and Kranji,” he said.

   The plots of land, Najib said, were jointly developed by Malaysia and Singapore, under M-S Pte Ltd, where 60% of the ownership is placed under Khazanah Nasional Berhad.

   The project in Marina Bay, named Marina One, is valued at S$7 billion (RM21.3 billion), while the Ophir-Rochor project is valued at S$4 billion (RM12.2 billion).

   He said both projects were successfully completed earlier this year, bringing handsome returns to the country.

   “The Marina One project is 3.67 million square feet, covering two 34-storey luxury towers, two 30-storey grade A offices and a shopping mall known as ‘The Heart’.

   “Many well known companies such as Facebook, PwC, Grab, commercial banks, among others, have moved to Marina One and they have begun paying rent to a company owned by Khazanah, which will guarantee continuous long-term returns for us,” he said.   Najib said several months ago, Singapore media had reported Khazanah, under the Pakatan Harapan government, was negotiating to let go of a 60% stake in M-S Pte Ltd to the Singapore government.

   “Even though the government has denied this, I expect that not too long from now, they will eventually sell it, giving the reason that it is a non-strategic asset,” he added.

   Delete

  2. COMPELLING EVIDENCE

   Lim, a lawyer, was part of an eight-member panel tasked in early 2016 with reviewing investigations by the MACC into a reported transfer of $681 million into Najib’s bank account, as well as the transactions linked to SRC. MACC appoints such panels when its recommendations have been rejected by the attorney general as part of a review process.

   SRC is no longer a unit of 1MDB. It now reports to the finance ministry.

   Newly elected Prime Minister Mahathir Mohamad said on Monday that Mohamad Apandi had been put on leave and the solicitor-general would take over his duties.

   Delete
 17. Bukan saja Dr Wawi dan Pak Sheikh tak ada nama dalam majlis tu, Mat Sabu, Mujahid, Muhyiddin, Mukhriz, Shafie Apdal, Gobind Singh, dan ramai lagi pun tak ada nama dalam Majlis tu.

  Tengok semula ahli-ahli Majlis tu, semuanya orang-orang yang jawatan mereka berkaitan dengan ekonomi.

  Ada seorang peguam itu dapat difahami kerana peguam perlu sentiasa ada utk pastikan apa-apa tindakan yang bakal dibuat tidak melanggar peruntukan undang-undang. Menteri Kerja Raya? Mungkin ada alasan tertentu kerana kerjaraya ada kaitan dengan stimulasi ekonomi.

  Apa isunya? Oh ya, isunya yang sebenar ialah Tn Budin mahu Tun berundur dan cepat-cepat serahkan kepada Pak Sheikh, betul tak? Sebab seorang PM yang wajar mengetuai majlis sebegini maka Pak Sheikh kenalah cepat-cepat dijadikan PM. Aduuuuh, sakitnya jiwa Pak Sheikh dan Tn Budin. Siang malam hanya memikirkan kerusi PM dan ganjaran-ganjaran yang datang bersamanya.

  Lama dulu sebelum PRK PD saya dah katakan, Pak Sheikh tidak akan mempunyai kesabaran untuk menunggu sehingga 2 tahun. Apabila ia mula masuk ke Parlimen, ia akan gila mahu lekas menjadi PM at all cost.

  Kini ia semakin dibuktikan sebagai benar. Hatta pelantikan orang-orang yang berkenaan demi kepentingan ekonomi negara juga dikatakan sebagai bermotif politik semata-mata kerana Pak Sheikh tidak turut dilantik. Apa jawatan Pak Sheikh dalam kerajaan?

  Hello... Siapa yang kata tidak mahu duduk di dalam kabinet Tun? Tetapi mahu terus mengambil alih kerusi PM, dan selepas itu barulah isterinya akan letak jawatan sebagai TPM? Siapa sebenarnya yang menjadikan pelantikan ini sebagai bahan politik? Konon begitu dan begini.

  Saya juga telah mengatakan kegilaan dan kerakusan Pak Sheikh mahu menjadi PM bakal membawa kebinasaan kepada dirinya. Tidak lama lagi rasanya untuk kita semua dapat melihat kebenaran kata-kata saya yang ini pula.

  Que sera sera.

  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa jawatan Rafidah Aziz dlm kerajaan?
   Apa dah jadi dgn majlis penasihat ekonomi negara?

   John Doe Tak payahlah cuba alih tiang gol. Ni dah bulan Februari. Dateline pemuda bani Tamim turun. Pembawa panji-panji hitam masih sibuk nak bermesyuarat pasal ekonomi negaranya yg dah merudum.

   John Doe, berhentilah buat lawak bodoo kat pasar malam.

   Delete
  2. DAPAT DAPAT DANA DARI 7 NEGARA ASING DAN KONGSI GELAP


   Mohamed Razali Bin Abd Rahman bekas orang kanan DAP menceritakan tentang Dana Politik yang diperolehi oleh Parti DAP. Rakaman ini mendedahkan sumber Dana DAP yang dikatakan daripada negara-negara seperti Eropah, United Kingdom, Belanda, Sweeden, Australia dan Us. Mereka juga mendapatkan Dana Politik daripada kontraktor yang telah dibantu mereka bagi mendapatkan projek, kongsi gelap dan rumah urut.

   : Nak saman, terburai semua rahsia

   Delete
  3. Pemuda Tamim turun? Hehehe sebut pun tak betul. Di akhir zaman hanya seorang sahaja manusia yang akan turun iaitu Nabi Isa a.s.

   Pemuda Tamim dan Imam Mahdi hanya akan 'muncul' dan tidak 'turun'. Bezanya ialah Pemuda Tamim muncul mengikut hierarki masyarakat sehingga menjadi pemimpin besar umat, sedang Imam Mahdi pula muncul secara big bang yang menggemparkan dunia.

   Februari 2019 hanyalah rantingnya daripada penilaian daripada keadaan semasa, sedang pokoknya berdasarkan dalil dan khabar kekal di dalam tempoh Tun M sebagai PM. Maka tempoh pokoknya ada sehingga Mei 2020.

   "Al-malhamah al-kubra bakal berlaku ketika Pemuda Tamim @ Pembawa Panji Hitam menjadi penguasa di Bandaraya Akhir Zaman" bermaksud "PERTEMPURAN KLIMAKS di antara kebenaran dan kebathilan bakal berlaku ketika Tun M menjadi penguasa Seri Perdana, Putrajaya".

   Memandangkan pada tahun 2018 Tun telah diiktiraf sebagai pemimpin Muslim no. 1 di dunia, maka 2019 adalah yang paling berkemungkinan sekali.

   Adakah Tun telah meninggal dunia? Adakah Tun M telah ditewaskan daripada kerusi PM? Adalah Imam Mahdi telah muncul dan mengesahkan seorang lain selain Tun M sebagai Pemuda Tamim?

   Tidak bukan? Tun M masih hidup dan sihat walafiat, masih kekal sebagai PM dan demikian masih menjadi penguasa Putrajaya, lokasi pertembungan yang telah dikenalpasti.

   Lawak pasar malam? Hehehe.. Anehnya kamu sendiri yang berminat dengannya, dan menjadikan perkara ranting sebagai alasan untuk menidakkan perkara pokok sedang perkara pokok itu masih kekal tidak berubah, dan malahan kelihatan makin hampir akan benar-benar berlaku, walaupun ia melihat akan sedikit lewat dari jangkaan awal.

   Que sera sera.

   Wallahu a'lam.

   Delete

  4. Both Lim and Sundramoorthy declined to go into specific details regarding the case files, as the documents are protected under Malaysia’s Official Secrets Act.

   But the panel was given detailed briefings and full access to the MACC files, they said.

   “The biggest disappointment to us was Apandi,” said Lim. “MACC was very professional, they did a very good job. But their hands were tied by the AG,” he said.

   The U.S. Department of Justice (DOJ) alleged that about $4.5 billion was misappropriated from 1MDB, which was founded by Najib. The department has filed civil lawsuits seeking to seize about $1.7 billion worth of 1MDB-linked assets, and is also pursuing a criminal probe.

   The DOJ has not named any targets of the probe but the civil lawsuits have named Malaysian financier Low Taek Jho, also known as Jho Low, and Najib’s stepson Riza Aziz among the alleged beneficiaries of misappropriated 1MDB funds. Both have denied wrongdoing.

   A person described in the U.S. lawsuits as “Malaysian Official 1” was said to have received more than $1 billion in 1MDB funds, some of which was used to buy jewelry for the person’s wife. U.S. and Malaysian sources have said “Malaysian Official 1” refers to Najib.

   Najib has denied any wrongdoing and said that the Malaysian government will cooperate with U.S. investigations.

   Delete
 18. A A hampir pasti jadi, Insyallah. Semua parti termasuk Pas menyatakan penerimaan. Mengapa??? Tanya semua hudhud, Allahualam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. MAHA KONSPIRASI

   Bekas Pengerusi Eksekutif Tenaga Nasional Bhd. (TNB), Tan Sri Ani Arope mendedahkan perancangan ‘Black Out’ seluruh negara pada tahun 1992 yang bertujuan mewujudkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) di negara ini.

   Katanya, TNB pada masa itu memiliki 250 jurutera dan adalah mustahil mengatakan kejadian black out disebabkan perancangan lemah syarikat tanaga berkenaan.

   Syarikat pengeluar tenaga yang telah mendapat kadar keuntungan sehingga berbillion ringgit adalah Genting Sanyen Power Sdn. Bhd, Powertek Berhad, Segari Energy Ventures Sdn. Bhd SEV 2nd, YTL Power Generation Sdn. Bhd, ARL Tenaga Sdn. Bhd, TNB Janamanjung Sdn. Bhd, Teknologi Tenaga Perlis Konsortium Sdn. Bhd, Prai Power Sdn. Bhd, GB3 Sdn. Bhd dan Tanjung Bin Sdn. Bhd.

   KUALA LUMPUR (22 Mei 2014): Bekas Pengerusi Eksekutif Tenaga Nasional Bhd. (TNB), Tan Sri Ani Arope mendedahkan perancangan ‘Black Out’ seluruh negara pada tahun 1992 yang bertujuan mewujudkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) di negara ini.

   Perkara itu dinyatakan dalam buku beliau ‘Memoir Tan Sri Ani Arope’ setebal 143 surat yang menceritakan permulaan IPP, di mana Unit Perancang Ekonomi (EPU) yang dikuasai Dr Mahathir Mohamad ketika itu memaksa TNB menyerahkan tanah di Paka, Terengganu dan Pasir Gudang, Johor kepada pihak ketiga bagi pembinaan loji janakuasa.

   “TNB mempunyai rancangan untuk menghasilkan lebih banyak tenaga dengan membina loji di Pasir Gudang dan Paka. Pembiayaannya tidak ada masalah dan kredit kami adalah sangat tinggi. Kami mempunyai tanah dan bersedia untuk membina loji.

   “Tetapi kami diberitahu oleh EPU bahawa ia mempunyai rancangan sendiri. Kami diberi amaran oleh EPU bahawa jika loji itu, yang mengambil masa dua bulan untuk disiapkan tidak dibina, Malaysia akan mengalami satu lagi ‘black out’,” katanya dalam temuramah oleh Starbiz baru-baru ini mengenai apa yang berlaku pada tahun 1992.

   Katanya, TNB pada masa itu memiliki 250 jurutera dan adalah mustahil mengatakan kejadian black out disebabkan perancangan lemah syarikat tanaga berkenaan.

   Menurut Ani, selepas peristiwa itu, TNB menghasilkan elektrik pada 8 sen seunit (kwh) dan membekalkannya pada 17 sen seunit. Namun, IPP menghasilkan elektrik pada 23 sen seunit yang menyebabkan TNB perlu mengenakan caj dengan kadar tidak kurang daripada 30 sen seunit.

   Katanya, tiada rundingan dilakukan dan perjanjian itu menyebabkan 20 juta pengguna pada tahun-tahun tersebut tiada pilihan dan terpaksa membayar kenaikan tarif elektrik.

   “Selepas itu, pasukan saya kecewa. EPU hanya memberikan kami terma dan meminta kami bersetuju. Saya kata tidak mungkin,” katanya yang terpaksa meletak jawatan sejurus selepas kejadian itu. Beliau berpendapat perjanjian itu adalah salah dari segi moral dan berat sebelah.

   Berdasarkan laporan tahunan Petronas pada 2008, IPP mendapat subsidi gas berjumlah RM8.1 billion, manakala TNB pula memperoleh sebanyak RM5.7 billion.

   Subsidi itu menyebabkan kontroversi kerana lebih 40% daripada lebihan kapasiti yang dijana setiap tahun adalah sia-sia kerana Malaysia tidak memiliki teknologi menyimpan bekalan.

   “Dengan fasal ambil-atau-bayar dan dengan 40 peratus rizab berlebihan yang kita ada hari ini, seseorang hanya perlu menghasilkan setengah keupayaan seseorang dan dibayar 80 peratus daripada kapasiti yang dipersetujui. Syabas EPU – Unit merampas Ekonomi,” tambah Ani Arope dalam statusnya di Facebook.

   PPA menyebabkan saham TNB jatuh menjunam daripada 20 sen pada tahun 1993 berkurangan kepada 10 sen pada tahun 1994. TNB terpaksa menaikkan tarif elektrik untuk mengekalkan keuntungan syarikat.

   Syarikat pengeluar tenaga yang telah mendapat kadar keuntungan sehingga berbillion ringgit adalah Genting Sanyen Power Sdn. Bhd, Powertek Berhad, Segari Energy Ventures Sdn. Bhd SEV 2nd, YTL Power Generation Sdn. Bhd, ARL Tenaga Sdn. Bhd, TNB Janamanjung Sdn. Bhd, Teknologi Tenaga Perlis Konsortium Sdn. Bhd, Prai Power Sdn. Bhd, GB3 Sdn. Bhd dan Tanjung Bin Sdn. Bhd.

   Sumber: Keadilan Daily


   : Yang ini PH dah bua hati untuk melihat kebenarannya. Yang mereka nampak Najib aje.

   Delete

  2. Hendak temberang apa lagi tentang 1MDB, tanya pembangkang

   Ahli Parlimen pembangkang dan penganalisis menyifatkan kenyataan Perdana Menteri Najib Razak tentang 1MDB adalah cubaan sia-sia kerana skandal kewangan rentas negara itu terlalu besar impaknya dan tidak ada lagi yang boleh dilakukan Najib untuk menutup hakikat itu.

   AHLI parlimen pembangkang dan penganalisis mengecam Perdana Menteri Najib Razak kerana mengatakan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) digunakan untuk menyelesaikan isu-isu yang berbangkit akibat “perjanjian kuasa yang berat sebelah” yang ditandatangani oleh pentadbiran sebelum ini.

   Najib juga dikritik kerana mengatakan 1MDB akan mengecap untung melalui projek Bandar Malaysia, sebuah projek pembangunan bandar di Kuala Lumpur.

   KEPALA BAPAK DIA.

   Delete
 19. hahaaa...
  habislah ko budin anwar tak dilantik pm...
  azmin yg akan dilantik
  tak lenalah ko tidoq
  hahahaaa...

  ReplyDelete
 20. Sebab tpm dan anwar ibrahim tiada kelayakan untuk berada dalam majlis pakar tersebut. Seriously. Cuba tanya tpm dia boleh menyumbangkah dalam majlis tersebut kalau dilantik. Sungguh ni.

  ReplyDelete
 21. Promo www.Fanspoker.com :
  - Bonus Freechips 5.000 - 10.000 setiap hari (1 hari dibagikan 1 kali) hanya dengan minimal deposit 50.000 dan minimal deposit 100.000 ke atas
  - Bonus Cashback 0.5% Setiap Senin
  - Bonus Referal 20% Seumur Hidup
  || bbm : 55F97BD0 || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

  ReplyDelete
 22. BERITA BAIK!!!

  Nama saya Dian Pelangi dari Jakarta di Indonesia, saya seorang pereka fesyen dan saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu semua orang supaya berhati-hati mendapatkan pinjaman di internet, begitu banyak pemberi pinjaman di sini adalah penipuan dan mereka berada di sini. menipu anda dengan wang susah payah anda, saya memohon pinjaman kira-kira Rp900,000,000 wanita di Malaysia dan saya kehilangan kira-kira 29 juta tanpa mengambil pinjaman, saya membayar hampir 29 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman dan perniagaan saya Mengenai terhempas kerana hutang.

  Memandangkan pencarian saya untuk syarikat pinjaman peribadi yang boleh dipercayai, saya melihat iklan dalam talian lain dan nama syarikat adalah SYARIKAT PINJAMAN DUNIA. Saya kehilangan 15 juta dengan mereka dan hingga hari ini, saya tidak pernah menerima pinjaman yang saya cadangkan.

  Tuhan menjadi kemuliaan, kawan-kawan saya yang memohon pinjaman juga menerima pinjaman sedemikian, memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat yang boleh dipercayai di mana Puan Christabel bekerja sebagai pengurus cawangan, dan saya memohon pinjaman sebesar Rp900,000,000 dan mereka meminta kepercayaan saya, Dan setelah mereka selesai mengesahkan butiran saya, pinjaman itu telah diluluskan untuk saya dan saya fikir ia adalah jenaka, dan mungkin ini adalah salah satu tindakan menipu yang membuat saya kehilangan wang, tetapi saya terkejut. Apabila saya mendapat pinjaman saya kurang dari 6 jam dengan kadar faedah yang rendah 1% tanpa cagaran.

  Saya sangat gembira bahawa Tuhan menggunakan kawan saya yang menghubungi mereka dan memperkenalkan saya kepada mereka dan kerana saya diselamatkan dari membuat perniagaan saya melompat ke udara dan dibubarkan dan kini perniagaan saya terbang tinggi di Indonesia dan tiada siapa yang akan mengatakannya Dia tidak tahu mengenai syarikat fesyen.

  Jadi saya nasihat semua orang yang tinggal di Indonesia dan negara-negara lain yang memerlukan pinjaman untuk satu tujuan atau lain untuk sila hubungi
  Ibu Christabel melalui e-mel: (christabelloancompany@gmail.com)

  Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: (lianmeylady@gmail.com). Anda masih boleh menghubungi nombor WhatsApp ibu yang baik +15614916019


  Terima kasih sekali lagi kerana membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kita dan memberi kita kehidupan yang panjang dan makmur dan semoga Tuhan melakukan pekerjaan yang baik dalam hidup anda.

  ReplyDelete
 23. BERITA BAIK!!!

  Nama saya Dian Pelangi dari Jakarta di Indonesia, saya seorang pereka fesyen dan saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu semua orang supaya berhati-hati mendapatkan pinjaman di internet, begitu banyak pemberi pinjaman di sini adalah penipuan dan mereka berada di sini. menipu anda dengan wang susah payah anda, saya memohon pinjaman kira-kira Rp900,000,000 wanita di Malaysia dan saya kehilangan kira-kira 29 juta tanpa mengambil pinjaman, saya membayar hampir 29 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman dan perniagaan saya Mengenai terhempas kerana hutang.

  Memandangkan pencarian saya untuk syarikat pinjaman peribadi yang boleh dipercayai, saya melihat iklan dalam talian lain dan nama syarikat adalah SYARIKAT PINJAMAN DUNIA. Saya kehilangan 15 juta dengan mereka dan hingga hari ini, saya tidak pernah menerima pinjaman yang saya cadangkan.

  Tuhan menjadi kemuliaan, kawan-kawan saya yang memohon pinjaman juga menerima pinjaman sedemikian, memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat yang boleh dipercayai di mana Puan Christabel bekerja sebagai pengurus cawangan, dan saya memohon pinjaman sebesar Rp900,000,000 dan mereka meminta kepercayaan saya, Dan setelah mereka selesai mengesahkan butiran saya, pinjaman itu telah diluluskan untuk saya dan saya fikir ia adalah jenaka, dan mungkin ini adalah salah satu tindakan menipu yang membuat saya kehilangan wang, tetapi saya terkejut. Apabila saya mendapat pinjaman saya kurang dari 6 jam dengan kadar faedah yang rendah 1% tanpa cagaran.

  Saya sangat gembira bahawa Tuhan menggunakan kawan saya yang menghubungi mereka dan memperkenalkan saya kepada mereka dan kerana saya diselamatkan dari membuat perniagaan saya melompat ke udara dan dibubarkan dan kini perniagaan saya terbang tinggi di Indonesia dan tiada siapa yang akan mengatakannya Dia tidak tahu mengenai syarikat fesyen.

  Jadi saya nasihat semua orang yang tinggal di Indonesia dan negara-negara lain yang memerlukan pinjaman untuk satu tujuan atau lain untuk sila hubungi
  Ibu Christabel melalui e-mel: (christabelloancompany@gmail.com)

  Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: (lianmeylady@gmail.com). Anda masih boleh menghubungi nombor WhatsApp ibu yang baik +15614916019


  Terima kasih sekali lagi kerana membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kita dan memberi kita kehidupan yang panjang dan makmur dan semoga Tuhan melakukan pekerjaan yang baik dalam hidup anda.

  ReplyDelete
 24. BERITA BAIK!!!

  Nama saya Dian Pelangi dari Jakarta di Indonesia, saya seorang pereka fesyen dan saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu semua orang supaya berhati-hati mendapatkan pinjaman di internet, begitu banyak pemberi pinjaman di sini adalah penipuan dan mereka berada di sini. menipu anda dengan wang susah payah anda, saya memohon pinjaman kira-kira Rp900,000,000 wanita di Malaysia dan saya kehilangan kira-kira 29 juta tanpa mengambil pinjaman, saya membayar hampir 29 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman dan perniagaan saya Mengenai terhempas kerana hutang.

  Memandangkan pencarian saya untuk syarikat pinjaman peribadi yang boleh dipercayai, saya melihat iklan dalam talian lain dan nama syarikat adalah SYARIKAT PINJAMAN DUNIA. Saya kehilangan 15 juta dengan mereka dan hingga hari ini, saya tidak pernah menerima pinjaman yang saya cadangkan.

  Tuhan menjadi kemuliaan, kawan-kawan saya yang memohon pinjaman juga menerima pinjaman sedemikian, memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat yang boleh dipercayai di mana Puan Christabel bekerja sebagai pengurus cawangan, dan saya memohon pinjaman sebesar Rp900,000,000 dan mereka meminta kepercayaan saya, Dan setelah mereka selesai mengesahkan butiran saya, pinjaman itu telah diluluskan untuk saya dan saya fikir ia adalah jenaka, dan mungkin ini adalah salah satu tindakan menipu yang membuat saya kehilangan wang, tetapi saya terkejut. Apabila saya mendapat pinjaman saya kurang dari 6 jam dengan kadar faedah yang rendah 1% tanpa cagaran.

  Saya sangat gembira bahawa Tuhan menggunakan kawan saya yang menghubungi mereka dan memperkenalkan saya kepada mereka dan kerana saya diselamatkan dari membuat perniagaan saya melompat ke udara dan dibubarkan dan kini perniagaan saya terbang tinggi di Indonesia dan tiada siapa yang akan mengatakannya Dia tidak tahu mengenai syarikat fesyen.

  Jadi saya nasihat semua orang yang tinggal di Indonesia dan negara-negara lain yang memerlukan pinjaman untuk satu tujuan atau lain untuk sila hubungi
  Ibu Christabel melalui e-mel: (christabelloancompany@gmail.com)

  Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: (lianmeylady@gmail.com). Anda masih boleh menghubungi nombor WhatsApp ibu yang baik +15614916019


  Terima kasih sekali lagi kerana membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kita dan memberi kita kehidupan yang panjang dan makmur dan semoga Tuhan melakukan pekerjaan yang baik dalam hidup anda.

  ReplyDelete
 25. BERITA BAIK!!!

  Nama saya Budiwati Permata, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman agar berhati-hati, kerana terdapat penipuan di mana-mana, mereka akan menghantar dokumen perjanjian palsu kepada anda dan berjanji ini dan orang itu menganggur, saya mencadangkan anda semua perlu berhati-hati

  beberapa bulan yang lalu, saya tegang secara kewangan dan sangat memerlukan pinjaman untuk mendapatkan perniagaan saya, saya tertipu oleh pemberi pinjaman dalam talian. Saya hampir kehilangan harapan sehinggalah Tuhan menggunakan kawan saya Dian Pelangi yang merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat boleh dipercayai yang bernama Christabel's mother yang baik, yang meminjamkan saya pinjaman tidak bercagar 800 juta dalam masa kurang daripada 20 jam tanpa sebarang tekanan atau tekanan dan minat bunga hanya 2%

  Saya terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati jumlah yang saya gunakan telah dihantar terus ke akaun bank saya tanpa penangguhan.

  Kerana saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik, supaya orang dapat mendapatkan pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi jika anda memerlukan pinjaman, sila hubungi ibu yang baik melalui e-mel: christabelloancompany@gmail.com

  dan dengan rahmat Tuhan, dia tidak akan pernah mengecewakan anda dalam mendapatkan pinjaman jika anda memegang perintahnya.

  Anda juga boleh menghubungi saya di e-mel saya: permatabudiwati@gmail.com
  dan kawan saya Dian Pelangi yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Christabel, dia juga mendapat pinjaman baru dari Puan Christabel, anda juga boleh menghubungi beliau melalui e-mel: (lianmeylady@gmail.com) sekarang,

  semua yang saya akan lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran bulanan saya yang saya hantar langsung ke akaun ibu Christabel. Anda masih boleh menghubungi ibu yang baik What'sApp Number +15614916019

  sila bijak dan semoga Allah membimbing kita semua

  ReplyDelete
 26. Halo,
   Saya Puan Elina Johnson, ELINA JOHNSON LOAN FIRM, di sini datang pinjaman asli yang akan mengubah hidup anda menjadi yang lebih baik, sebuah syarikat pinjaman pinjaman, Diberikan dan Berlesen untuk menawarkan pinjaman kepada individu, syarikat swasta dan orang yang memerlukan bantuan kewangan dalam tahap keuntungan yang rendah sebanyak 2%.

  Saya Puan Elina Johnson, akan memberikan yang terbaik kepada penghormatan kami kepada semua pemohon yang sah. Anda tidak akan kecewa dengan saya dalam urusan perniagaan ini kerana syarikat itu akan memastikan pinjaman anda sampai kepada anda, ia tidak juga berakhir di sana, kami mempunyai pasukan expatrate yang memahami undang-undang melabur, mereka akan membantu anda, memberi anda petua yang akan menguruskan pelaburan anda yang anda melabur pinjaman anda, jadi anda tidak akan bangkrut lagi dalam hidup anda dan tawaran hebat ini datang dengan pinjaman anda, Hubungi kami hari ini melalui e-mel elinajohnson22@gmail.com

  Perkhidmatan kami termasuk yang berikut:

  * Pinjaman peribadi
  * Pinjaman Bercagar
  * Pinjaman tidak berpagar
  * Hasil pinjaman
  * Latihan Pinjaman
  * Pinjaman ikrar pinjaman
  * Bayaran pinjaman
  * Pinjaman pelajar
  * Pinjaman Komersial
  * Pinjaman Auto
  * Resolusi Pinjaman
  * Pinjaman Pembangunan
  * Pinjaman pinjaman Jabatan
  * Pinjaman Perniagaan
  * Pinjaman pendidikan
  * Pelantikan patah

  Sila isi borang permohonan pinjaman di bawah dan kembalikan kepada kami untuk memberi kami lebih baik melalui e-mel:
  elinajohnson22@gmail.com


  DATA PEMOHON

  1) Nama Penuh:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Nyatakan:
  5) Jantina:
  6) Status Perkahwinan:
  7) Pekerjaan:
  8) Nombor Telefon:
  9) Kedudukan semasa di tempat kerja:
  10) Pendapatan bulanan:
  11) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
  12) Tempoh Pinjaman:
  13) Tujuan Pinjaman:
  14) Agama:
  15) Pernahkah anda memohon sebelum:
  16) Tarikh lahir:
  terima kasih,
  Puan Elina Johnson (elinajohnson22@gmail.com)

  ReplyDelete
 27. Halo, semua orang, tolong, saya dengan cepat mahu menggunakan media ini untuk berkongsi kesaksian saya tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya kepada pemberi kredit yang benar-benar mengubah hidup saya daripada kemiskinan kepada seorang wanita kaya dan sekarang saya mempunyai kehidupan yang sihat tanpa tekanan dan kesulitan kewangan,

  Selepas berbulan-bulan cuba mendapatkan pinjaman di internet dan saya telah ditipu dari 400 juta, saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman daripada pemberi pinjaman dalam talian yang sah dalam kredit dan tidak akan meningkatkan kesakitan saya, jadi saya memutuskan untuk beralih kepada rakan saya untuk nasihat tentang bagaimana untuk mendapatkan pinjaman dalam talian, kami bercakap mengenainya dan kesimpulannya adalah tentang seorang wanita bernama Puan Maria yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Maria Loan. Syarikat

  Saya memohon untuk pinjaman (900 juta) dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, supaya pinjaman yang diluluskan itu mudah tanpa tekanan dan semua persiapan telah dibuat dengan pemindahan kredit, kerana fakta bahawa ia tidak memerlukan cagaran untuk pemindahan daripada pinjaman, saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari dua jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

  Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah 900 juta. Saya sangat gembira bahawa akhirnya Tuhan menjawab doa saya dengan memerintahkan pemberi pinjaman saya dengan kredit sebenar saya, yang boleh memberi harapan saya.

  Terima kasih banyak kepada Cik Maria kerana membuat hidup adil untuk saya, jadi saya menasihati sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Puan Maria dengan baik melalui E-mel (mariaalexander818@gmail.com) ATAU Via Whatsapp (+1 651-243 -8090) untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda,

  Jadi, terima kasih banyak kerana mengambil masa anda membaca tentang kejayaan saya dan saya berdoa agar Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.
  Nama saya adalah kabu layu, anda boleh menghubungi saya untuk rujukan lebih lanjut melalui e-mel saya: (kabulayu18@gmail.com)

  Terima kasih semua.

  ReplyDelete
 28. WIN323 - Merupakan Situs Online Betting NO.1 Di Indonesia.
  Dengan WIN RATE tertinggi 97% + Bonus Bonus Super Heboh yang bisa
  anda dapatkan setiap hari nya!!

  Bonus Bonus Super Heboh Dari WIN323
  ~ Bonus New Member : 20%
  ~ Bonus Next Deposit : 5%
  ~ Bonus Cash Back : 5%

  Minimal Deposit : Rp.25.000
  Minimal Withdraw : Rp.25.000

  Untuk permainan terbaru FAFA SLOT BONUS NEW MEMBER 100% dengan maximal Bonus Rp.250.000 , Dengan mininimal deposit Rp 25.000,-
  syarat TO x 8
  Contoh : 25.000 + 25.000 * 8 = 400.000
  Minimal WD 50.000


  TEMBAK IKAN ONLINE

  Bonus Deposit 50%
  Minimal Deposit Rp25.000
  Max Bonus Rp. 1.000.000,-
  TO x 15 + BONUS

  Bonus Deposit 10%
  Minimal Deposit : Rp.50.000,-
  Max Bonus : Rp. 500.000,-
  TO x 7 + BONUS

  CASHBACK 10%
  Bonus Cashback hanya diberikan kepada player yang tidak mengclaim bonus next deposit

  Tunggu apalagi mari langsung bergabung bersama WIN323 dan jadilah
  pemenang di setiap taruhan yang Bossku lakukan :)

  Contact Person WIN323 :
  BB : E3E94F65
  LINE : win323a

  WA : +855 78 633 430 ( WIN323 )

  ReplyDelete
 29. DEWAPK^^ agen judi terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
  dicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
  ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :) :)

  ReplyDelete
 30. DEWAPK^^ agen judi terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
  dicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
  ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...