Friday 1 February 2019

BERSATU DAN PKR - PEPAT DI LUAR, RENCONG DI DALAM


Ramai rakyat negara ini, sama ada bekas ahli UMNO atau mereka yang tidak berparti sebelumnya, telah terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam kerja-kerja menumbangkan UMNO dan BN dalam pilihanraya lalu.


Mereka memilih Bersatu sebagai wadah baru dalam perjuangan untuk menyelamatkan negara ini daripada terus  terjerumus ke lembah derita yang lebih kronik lagi sekiranya BN tidak disingkirkan.


Sesetengah mereka ini ada yang memilih untuk memegang jawatan dan aktif dalam Bersatu, manakala sebahagian lagi hanya mahu menjadi ahli serta penyokong saja.


Bagaimanapun, rata-ratanya gembira dengan kejayaan PH dapat menumbangkan BN, meskipun Bersatu hanya berbekalkan 13 kerusi Parlimen dalam gabungan itu berbanding 52 kerusi yang ditandinginya.


Atas nama muafakat dan persetujuan bahawa ketika itu Anwar Ibrahim masih berada di dalam penjara, maka Tun Mahathir Mohamad dipersetujui untuk dinamakan sebagai Perdana Menteri.


Atas persetujuan dan muafakat juga, jawatan Perdana Menteri itu dijanji akan diserahkan kepada Anwar setelah Tun Mahathir memegangnya tidak lebih dua tahun untuk beliau menyelesaikan usaha-usaha menyelamatkan negara terlebih dahulu.


Setelah hampir 9 bulan PH memegang kuasa, apa yang ketara ketika ini, sementara pemulihan negara masih diusahakan dan janji-janji manifesto banyak yang masih tersangkut di tengah jalan, hubungan Bersatu dan PKR seolah-olah sudah bertukar seperti kata pepatah “pepat di luar rencong di dalam”, walaupun berada di dalam gabungan dan kerajaan yang sama.


Ramai penyokong Tun Mahathir dalam Bersatu secara terbuka tidak suka jawatan Perdana Menteri diserahkan kepada Anwar, manakala penyokong Anwar dalam PKR pula mula curiga kalau-kalau Tun Mahathir mungkir janji berhubung penyerahan kuasa itu.


Tetapi, beberapa pemimpin Bersatu seperti Muhyiddin Yassin dan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman misalnya, ternampak begitu komited tentang perlu dan wajibnya penyerahan kuasa itu dilakukan kerana ia adalah janji yang mungkin menimbulkan kebencian rakyat kiranya dimungkiri.


Mereka yang menentang penyerahan kuasa kepada Anwar itu jika diperhalusi matlamatnya, lebih berkepentingan peribadi daripada memikirkan kelangsungan PH sebagai kerajaan lantaran merasakan masa depan mereka akan menjadi gelap sekiranya Tun Mahathir tidak lagi menjadi Perdana Menteri nanti.


Mereka inilah yang kerap menyanyikan lagu perlunya Tun Mahathir jadi Perdana Menteri sehingga habis penggal serta mereka-reka cerita kononnya Anwar tidak layak sebagai penggantinya.


Termasuk dalam golongan ini adalah mereka yang diketahui rapat dan berada di keliling Tun Mahathir sendiri.


Kadang-kadang terlibat bagaimana mereka bermusuh dengan UMNO, begitulah mereka bermusuh dengan PKR dan Anwar ini dalam waktu yang sama.


Jika Tun Mahathir tidak menonjol-nonjolkan Azmin Ali sejak daripada mula, apakah fenomena ini tetap akan berlaku?


Jika begitu, mengapa Tun Mahathir masih terus menonjol-nonjolkan Azmin dengan terbaru melantiknya sebagai Pengerusi Majlis Tindakan Negeri Kelantan? (ShahbudinHusin 01/02/2019)

103 comments:

 1. Anwar tak mungkin lagi akan jadi PM. TunM dari dulu lagi suka memberi harapan. Akhirnya dia sendiri yg merosakkannya.

  Bersatu adalah DNA UMNO, spesis dubuk juga. Sumer jenis pikiaq perut sendiri ja. Jelas.

  Skrg ni, dah jelas PH akan memerintah sepenggal saja. Jika Azmin terus direkrut, Anwar mmg tak kesah. Hati pejuang bukannya mahukan semata² jawatan.

  Rakyat masih tercari² parti baru utk diundi kerana BN, PH dan PAS, kahkahkah.. Sgt² tak boleh dipercayai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = PBT ELECTION = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete

  2. justice league = Anomouse = Kejora = Abang Din = GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB.

   SELALU GILA DI SINI MENGKOPIPES KARUTAN NYAN PANJANG2.

   Delete
  3. PH = PAKAR HADAS ULAR SEMAK PRO LIBERAL TEGUR TOMMY TOM CAT BERJOGET TWIST BERSAMA RICHARD MENGGELAMUN, SITI PEKASAM, AmbENGAP DAN SEORANG MENTERI HAKIM SEPATUTNYA MENJAGA INTEGRITY. INILAH PERANGAI PENJAGA LAW OF JUNGLE. DULU SI MANGKUK HAYUN TU JUGAK YANG SOKONG = BUKAN MAIN LAGI DORANG SERONOK BERDANSA KERANA BERJAYA MENIPU DAN KENCING ORANG MELAYU. ITU MAKNANYA JUSTICE YANG DIBAWA PH = DI BAWAH PH MAKIN RAMAI PELAJAR MELAYU BERPENGALAMAN SEKS BEBAS = MACAM MANA RAKYAT NAK BERSABAR, DI BAWAH PH KEADAAN SEMAKIN TERUK, EKONOMI, POLITIK, PERLEMBAGAAN TERANCAM, DIBURUKKAN LAGI DENGAN DASAR DAN POLICI YANG MENYUSAHKAN RAKYAT DAN CUKAI DAN TARIF SECARA DIAM DINAIKKAN = KERAjaan DAP-PH SEDANG BINA PERSEPSI BURUK TERHADAP PROFESIONAL ISLAM/MELAYU DENGAN MEMBURUK-BURUKKAN INSTITUSI ISLAM = ISTERI SETIAUSHA POLITIK MAHA KRONI JADI PENGERUSI BARU AIM = KENAPA KAFIR HARBI NAK REBUT UITM TAPI TAK BEREBUT MASUKKAN ANAK MEREKA KE SEKOLAH KEBANGSAAN? = MAHA ZALIM TAK BAYAR ROYALTI MENYEBABKAN KELANTAN TEBANG BALAK = FAMILY SIGARAGA ROSAK AKHLAK SEMUANYA, APA MAKNA AWEK SELFIE CELAH KANGKANG = ZAMAN LANI BUKAN MASA BICARA DOSA PAHALA KERANA MELAYU RAMAI YANG TINGGAL SOLAT, ADA YANG IKUT AJARAN SESAT. SEKARANG WAKTU MEMPERTAHANKAN AKIDAH, TAUHID DAN IMAN = SUDAH TERBUKTI PH TIDAK MAMPU TADBIR NEGARA, BUBAR JE PARLIMEN BIAR KITA TENGOK APA PAS BOLEH BUAT = PH DERA DAN BULI RAKYAT DAH TU SURUH SABAR, INI KERAjaan GANGSTER KE APA = MuJAHAT PERTAHAN PARTI BABI YANG TIDAK IKTIRAF ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI SEBAGAI WAKIL DALAM BADAN ISLAM = TONY PORK KATA PENJAWAT AWAM BEBANKAN KERAjaan PH. KENAPA TOKEY2 CINA& INDIA TIDAK BOLEH BANTU SENDIRI DALAM SEKTOR SWASTA SEDANGKAN HARTA MEREKA LEBIH DARI NEGARA SIAP SIMPAN DAN ENJOY LUAR NEGARA = TOMMY TOM CAT HANYA TAHU BERDANSA TERKANTOI BILA NAK BODEK MAHA ZOMBIE TUBUH TRIBUNAL SPR = KERAjaan PH JADI REMBATAN HARTA KERAJAAN WAL MENGAMPU LIL KAAFIRIIN = PH SIBUK HUTANG KERAjaan BN SEDANGKAN PAS AMBIL KELANTAN DULU HUTANG BERTIMBUN JUGA. BN BAGI AMARAN HANYA 3 BULAN TAPI SAMPAI SEKARANG BULAN MASIH MENGAMBANG = KERAjaan BERUK PH BENTUK MALAYSIA CELARU BILA 85% AHLI LEMBAGA YADIM ADALAH AHLI POLITIK, BUKAN SETAKAT BADAN BUKAN AGAMA = INI SEMUA BAHANA MANGKUK HAYUN PAKAR HADAS SOKONG KAFIR PEGANG JAWATAN KERAJAAN. SEKARANG DAH MULA KRISIS EKONOMI, PERLEMBAGAAN DAN KRISIS AKHLAK REMAJA = AYOYO MENTERI WP JADI TUKANG CABUT SPORTS TOTO = APA SALAHNYA KEMPEN MJSLIM UNDI MUSLIM. KAN ISLAM AGAMA RASMI NEGARA. YANG SALAH NAK BUANG RAJA NAK TUBUH NEGARA REPUBLIK =

   Delete
  4. Lancau justice league.bangang punya orang

   Delete
  5. PAS PASRAH


   Kesilapan BN dahulu dapat dilihat jelas oleh rakyat dan mereka membencinya. Tetapi keburukan PH sekarang yang masih tidak sampai setahun berkuasa, lebih menjijikkan rakyat. Maka BN, diketahui mempunyai pengalaman menguruskan negara dan mempunyai kekotoran dalam pemerintahannya yang lalu, tidaklah diharapkan sangat bagi kembali menyelamatkan Malaysia. Tetapi rakan yang ingin membantu BN-lah yang dilihat terpecaya oleh rakyat iaitu PAS. Persis Tuah yang kembali ke istana sultan kerana mahu menumbangkan Jebat, walaupun dihukum oleh sultan. Namun demi agama, bangsa dan negara, sanggup Tuah mengenepikan fitnah-fitnah yang dihamburkan kepada beliau dan berdiri menghunus senjata melawan Jebat dan membunuh rakan lamanya.

   Banyak kajian dengan jelas membuktikan bahawa PAS sebuah parti yang dipercayai rakyat. Pimpinannya yang tidak terpalit dengan isu-isu besar seperti penyelewengan, walaupun cuba direka cerita, tetap tidak dipercayai lawan, apatah lagi kawan. Berlainan dengan pimpinan BN dan PH, sebut sahaja salah laku, tanpa bukti pun rakyat ada yang sudah percaya. Maka inilah dilema yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam rancangan mereka mahu kembali menukar kerajaan. BN kurang boleh dipercayai kerana luka lama, manakala PAS tidak diyakini berpengalaman menguruskan kerajaan, dibimbangi menjadi cacamarba seperti bekas pimpinan PAS yang lari, menduduki kerusi Menteri sekarang ini. Alasan lain juga ialah kerana PAS tidak mempunyai kerusi kuat yang cukup untuk menjadi Kerajaan Pusat. Dan, kerjasama dengan BN adalah suatu penyelesaian terbaik bagi membantu rakyat, agama dan negara kembali ke landasan yang betul.

   Hakikatnya, ia tidak semudah PAS menubuhkan Barisan Alternatif, Pakatan Rakyat atau Gagasan Sejahtera dahulu. Ahli PAS tidak kisah pun dengan kehadiran parti-parti lain walaupun ada di kalangan mereka berasal dari Umno. Sebaliknya, mengusul menubuhkan satu kerjasama dengan BN, musuh ketat PAS, seteru yang pernah melanyak PAS sehingga kepada tahap membunuh ahli PAS, ia bukan sesuatu yang akan disambut gembira oleh ahli. Tidak sedikit dari kalangan ahli kedua-dua parti bermusuhan, kekal sehingga kini. Kerana sentimen inilah maka PH menang disebabkan mereka berjaya menguasai pemikiran ahli-ahli kedua-dua parti untuk kekal bermusuh, undi menjadi pecah dan PH berkuasa.

   Delete
  6. PENGORBANAN PAS DEMI AGAMA, BANGSA DAN NEGARA


   Ustaz Sidek Noor, ketika kekalahan PAS tahun 2004 kerana penipuan, beliaulah antara yang paling aktif bergerak berceramah menaikkan kembali semangat ahli PAS yang jatuh. Beliau pernah dikenakan tahanan ISA selama empat tahun. Pada tahun kedua ketika beliau diberitakan akan dibebaskan, almarhum bondanya telah menunggu kepulangan beliau sehingga malam, bertemankan makanan dan jubah yang baharu disiapkan untuk dipakaikan kepada Ustaz Sidek, untuk menyambut beliau. Namun ianya tidak berlaku, dan Ustaz Sidek ditahan lagi dua tahun.

   Beliau dimaklumkan oleh pegawai penjara tambahan masa tahanan itu hanya pada hari yang beliau dijangka dibebaskan. Bonda beliau meninggal ketika beliau dalam tahanan dan tidak sempat bertemu dengan beliau. Hal itu hanya diketahui beliau setelah diberitahu jirannya. Berderai air mata beliau mendapat tahu cerita itu. Jika dendam menjadi keutamaan, Ustaz Sidek adalah antara orang yang wajar membantah. Namun untuk Islam, beliau korbankan segala dendam.

   Siapa boleh melupakan peristiwa Memali? Ia kekal menjadi sejarah buruk kekejaman BN terhadap PAS. Sehingga kini, tiada lagi penyelesaiannya. Antara yang menjadi mangsa kerakusan BN ketika itu ialah seorang yang syahid bernama Mat Piah. Beliau mempunyai anak-anak kecil. Dan salah seorang anak beliau itu kini membesar menjadi wakil rakyat PAS, mewakili rakyat di Penaga, Pulau Pinang, YB Ustaz Yusni Mat Piah. Ketika Muktamar PAS Pusat membahaskan kerjasama dengan parti politik lain bagi menewaskan PH, beliau bangun berucap dan antara kata-kata beliau ialah, sekiranya kerjasama ini demi Islam, maka beliau sanggup, walaupun mungkin Umno yang menjadi rakan kerjasama. Saya sempat menemu ramah beliau selepas ucapan itu dan beliau begitu tegas mengulanginya bahawa semua ini adalah demi Islam.

   Bagaimana beliau melihat sendiri ayahandanya dibunuh, dendam yang berkarat di dalam jiwa mencari keadilan yang tidak kunjung tiba, akhirnya atas nama Islam, agama tauhid ini, beliau tunduk patuh. Adakah lagi dari kalangan kita yang terkena kejahatan BN melebihi ataupun sama seperti mereka? Jika masih lagi ragu atau takut berkorban untuk Islam kerana sentimen, maka ambillah iktibar teragung dari Rasulullah S.A.W iaitu kemaafan Baginda terhadap Wahsyi, pembunuh Hamzah R.A, Hindun yang mengarah pembunuhan itu serta Abu Sufyan, ketua Musyrikin Makkah. Jika teladan Rasulullah tidak juga berkesan, periksalah hati anda.

   Maka kita seharusnya malu kepada kekuatan hati mereka, mengenepikan segalanya hanya kerana mahu Islam didaulatkan. Inilah kekuatan wala’ iaitu mematuhi keputusan dan arahan pimpinan sama ada suka atau benci yang diputuskan secara syura. Taat dan wala’ ini sekarang telah dilihat sebagai penyelamat agama dan negara oleh rakyat dan ahli-ahli BN. Atas kepatuhan ini, ahli PAS rela memangkah BN. Pastinya boleh sahaja jika PAS tidak mahu bersama, BN akan kecewa. Namun kecewanya BN bukanlah isu yang besar, tetapi kekecewaan rakyat yang inginkan agama Islam dikembalikan ke tempatnya itulah yang sebenar-benar maksud PAS mahu kerjasama ini diteruskan juga walaupun ranjaunya sangat memeritkan.

   Semenyih insyaAllah akan menjadi saksi kedua kerjasama ini selepas CH. Ia akan menjadikan hati musuh Islam resah kerana hati para ahli PAS, mangsa kejahatan BN sudah pasrah bahawa kerjasama ini sangat bernilai bagi memanjangkan kebaikan. Jika PAS dikhianati lagi, maka kepada Allah kita berserah, namun untuk menjauhkan diri daripada BN semata-mata memikirkan ‘mungkin’ dikhianati, lalu membiarkan kerosakan yang telah ‘jelas’ berlaku, ia adalah suatu pilihan yang buruk. Mungkin air mata 8000 lebih ahli PAS Semenyih akan tumpah ketika memangkah BN. Namun ia air mata niat untuk mendaulatkan Islam dan memikirkan juga ‘mungkin’ BN akan insaf. Semoga titisan air mata itu dibalas pahala oleh Allah.

   Delete
  7. Ini bagaimana TABUNG HAJI dijual   Mengenai TH.... ✔Guan Eng terbit sukuk bernilai RM19.9B melalui SPVnya dan paksa Tabung Haji melanggan sukuk ini dgn bayaran dividend tahunan 2.5% utk tempoh 7 tahun.

   ✔Kemudian Rm19.9B duit Tabung Haji ini Guan Eng guna utk beli balik aset saham2 Tabung Haji

   ✔Salah satu aset Tabung Haji ialah saham Malakoff yg dijangka dividend nya melebihi 6% utk tahun 2018.

   ✔Tabung jual saham yg mampu byr dividend 6% dan terima hanya 2.5% dari sukuk terbitan SPV yg Guan Eng tubuhkan.

   ✔Sini Tabung Haji dah rugi kurang2 3.5%.

   ✔Jadi ini seolah menipu Tabung Haji.

   ✔Dan lebih tak logik .. SPV Guan Eng tubuh guna DUIT Tabung Haji utk membeli aset saham milik Tabung Haji sendiri.

   ✔Persoalan nya mana datang RM19.9B duit Tabung Haji utk beli sukuk terbitan SVP Guan Eng tu?

   ✔Jawab nya tiada sesen pun perpindahan duit terlibat.

   ✔Hanya aset2 saham Tabung Haji saja berpindah milik.

   ✔MoF sapu keuntungan dari bayaran dividend yg dia terima dan beri kpd Tabung Haji hanya 2.5% saja!

   ✔Ini satu manipulasi jahat oleh Guan Eng dgn bantuan Tony Pua n Ong Ming Kiang.

   ✔Dan para pendeposit berhadapan dgn bayaran dividend tahunan yg kemungkinan kurang dari 2.5% setahun.

   ✔Selepas 7 tahun.. jika PH masih jd kerajaan dan Guan Eng menteri kewangan...
   aset2 Tabung Haji akan terlepas ke tangan Kroni2 Cina DAP.

   ✔AWAS LAH PENIPUAN DAP INI!!

   Credit to Dato Norhisham

   Delete
  8. Mimpi ngeri DAP dan PH mula menjadi kenyataan   Selama ini Dap dan PH sgt bimbang berlakunya kerjasama antara PAS dan UMNO. Kerana mereka tahu cantuman undi antara kedua2 parti Melayu Islam itu akan mampu menjadi gelombang besar bagi meruntuhkan impian mereka untuk terus berkuasa.

   Kini mimpi ngeri mereka mula berputik. Kemenangan calon BN di C.Highland membuka tirai semangat kerjasama Pas UMNO atas semangat menyelamatkan Islam dan semangat mengalahkan PH yg hidup bernafaskan fitnah. Saya setuju dengan kata2 Mujahid yg mengatakan jika calon PH kalah dlm PRK C.Highland ianya adalah petanda buruk kpd Kerajaan PH.

   Kerjasama Pas Umno perlu dijalin lebih rapi sebelum menjelang PRU ke 15 nanti. Kedua2 parti Melayu Islam ini perlu terus bergerak serentak demi Islam, Bangsa dan tanahair. Jangan berikan PH tempoh kuasa yg lebih panjang daripada 5 tahun jika mahu melihat nilai2 suci Islam terpelihara, bangsa berdaulat dan Negara selamat. Jangan beri peluang kepada golongan Liberal itu terus memperalatkan kuasa politik mereka meruntuhkan sendi2 agama dan ketuanan Melayu.

   Ummat Melayu Islam diMalaysia perlu sekolahkan kerajaan PH bahawa tidak salah mengejar kuasa politik tapi hendaklah dengan cara yg bersih. Bukan melalui fitnah dan janji2 kosong kepada rakyat. Rakyat bukan kanak2 yg boleh digula2kan sesuka hati demi cita2 malaysia malaysian DAP itu. Saya sangat yakin kemenangan PH dlm PRU 14 yg lalu adalaj tempoh yg diberikan oleh Allah kepada rakyat menilai DAP dan PH. Juga sebagai tempoh untuk PAS dan UMNO mengeratkan kesedaran demi penyatuan Melayu Islam.

   Kemenangan calon BN di C.Highland dengan penambahan Undi lima kali ganda itu benar2 menjadi HANTU yg membuatkan Dap dan kahdam2 nya tidak nyenyal tidur. Kepada Ahli2 Pas dan UMNO mari kita teruskan Tahajjud sementara mereka sedang meracau dengan mimpi Ngeri UG ciptaan mereka sendiri. Kini senjata mereka dah makan tuan.

   UMSTo Batu Pahat.
   28.Jan.2019

   Delete
  9. Amaran! Jangan beri laluan campur tangan DAP!   MENTERI di Jabatan Perdana Menteri, Dr Mujahid Yusof jangan ingat amaran dari beliau digeruni oleh umat Islam. Beliau dilaporkan memberi amaran jangan mempertikaikan pelantikan wakil DAP sebagai Ahli Lembaga Pengarah Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM).

   PAS beri amaran jangan berterusan memberi laluan campur tangan DAP dalam urusan Islam.

   Pada sidang Parlimen yang lalu Ahli Parlimen dari DAP mendesak kerajaan memberi kebebasan kepada penganut Syiah menjalankan aktiviti mereka. Seorang lagi Ahli Parlimen DAP yang kanan dan memegang jawatan Menteri dilaporkan dalam satu prosiding mahkamah sebagai tidak bersetuju kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan seperti terkandung dalam Perlembagaan Malaysia.

   DAP berterusan cuba menghalang usaha memperkasakan institusi Mahkamah Syariah dengan pelbagai alasan.

   Ingat, 63 peratus rakyat Malaysia adalah umat Islam yang ada had kesabarannya dan tidak teragak-agak mempertahankan Islam jika terus diganggu.

   Ingat, Amaran Allah S.W.T mengatasi amaran beliau.

   YB HAJI AHMAD AMZAD HASHIM
   Ahli Parlimen Kuala Terengganu

   Delete
  10. Pertikaian baru Yadim: Banyak lantikan orang politik, kata Ezam   Tindakan kerajaan melantik majoriti ahli politik sebagai Anggota Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) mengundang kecaman banyak pihak.

   Pengerusi NGO Hisbah Centre for Reform Mohamad Ezam Mohd Nor berkata tindakan itu tidak wajar dan ia perlu diperbetulkan secepat mungkin.

   “Yadim adalah badan agama, bukan badan politik. Kehadiran satu hingga dua orang politik perlu untuk input dan tindakan dari sudut politik (tapi) bukan hampir semua ahlinya terdiri orang politik.

   “Tidak wajar dan perlu koreksi (diperbetulkan) segera,” ciapnya di Twitter, hari ini.   Antara yang dilantik menerajui agensi itu adalah Yang Dipertua Yadim, Nik Omar Nik Abdul Aziz (calon PRU AMANAH), Timbalan Yang Dipertua Yadim Zolkharnain Abidin (Pengarah Hal Ehwal Syariah Amanah).

   Bagi ahli lembaga Yadim pula melibatkan Anggota Parlimen Ledang (PKR), Syed Ibrahim Syed Noh, MP Merbok (PKR), Nor Azrina Surip, Ketua Bersatu Bahagian Cheras Samsu Adabi Mamat dan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP Paloh Sheikh Omar Baghrib Ali.

   Selain itu, Penasihat Umum Amanah Abdul Ghani Samsudin Naib Pengerusi 2 Amanah, Shamsul Ma’arif Ismail dan ahli Amanah Ahmad Sayuti Bashiron Serta Maznah Daud.

   Ahli akademik kecewa

   Pensyarah Sekolah Perniagaan Islam, Kolej Perniagaan Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Dr Asmadi Mohamed Naim pula berkata beliau kecewa dengan kerajaan baru yang meletakkan politikus dalam badan dakwah.

   “Sebagai satu pendekatan baru, badan dakwah sebegini penting menjadi payung merapatkan Muslim tanpa mengira parti politik.

   “Malaysia Baru melepaskan peluang untuk menunjukkan mereka berbeza! Namun apakan daya, putus harapan,” tulisnya di Facebook.

   Semalam Menteri Agama Mujahid Yusuf Rawa mempertahankan lantikan politik ke dalam Yadim berdasarkan kemampuan untuk membawa gagasan-gagasan Islam yang diketengahkan PH.

   Kenyataan itu dibuat selepas lantikan Sheikh Omar sebagai anggota lembaga pemegang amanah Yadim dipertikaikan kerana beliau merupakan ahli DAP.

   KOMEN : Hebat IKRAM cuba menguasai YADIM

   Delete
  11. Kerajaan Dap/PH tiada perancangan untuk ekonomi Malaysia.
   February 1, 2019 rhg


   Heboh sekarang ringgit Malaysia yang semakin menurun berbanding matawang asing terutama Thai Baht.

   Thailand mengekalkan pemisahan jelas antara tindak-tanduk politik dengan dasar ekonomi. Walaupun negara mereka telah dilanda pelbagai krisis politik dan sering bertukar kerajaan, ekonomi mereka tetap stabil.

   Sama ada ia merupakan kerajaan awam atau tentera, dasar pro-perniagaan dan pro-pelaburan tetap diteruskan.

   Malah dalam keadaan krisis yang paling buruk pun, Thai tidak akan merosakkan kemampuan produktiviti ekonomi mereka hanya untuk keuntungan politik. Ini juga diamalkan oleh kerajaan BN sebelum ini.

   Kenyataan menteri yang tidak tetap dan saling bercanggah mengenai isu berkaitan projek utama memberi kesan ke atas keyakinan pelabur, sekali gus mencadangkan supaya Putrajaya mewujudkan sistem jurucakap kerajaan.

   Kerajaan Dap/PH perlu belajar daripada keadaan itu dengan memisahkan politik daripada pengurusan sebenar kerajaan.

   Jangan jahanamkan ekonomi dan masa depan negara semata-mata hanya mahu membalas dendam politik terhadap kerajaan lama.

   Sudah tiba masanya kerajaan Dap/PH membuat kerja untuk negara dan berhenti berpolitik sepanjang masa.

   Delete
  12. Jangan Perlekeh Kredibiliti Ulama
   Oleh Wartawan BO - 01/02/2019310

   Oleh: Nizam at-Takiri

   KUALA NERUS – Pada zaman serba canggih ini, gejala menghina dan memperlekehkan kredibiliti ulama semakin membimbangkan di kalangan masyarakat terutamanya menerusi sosial.

   Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dato Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, ulama merupakan pewaris perjuangan Nabi-Nabi dan wajib disanjung dan bukan dihina.

   “Jika kamu tidak mencintai mereka maka janganlah membenci mereka”, tegas beliau lagi.

   Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan di laman sosial miliknya pada Khamis 31 Januari.

   Oleh itu, perbuatan itu katanya, boleh menyebabkan agama Islam dipandang remeh oleh musuh-musus Islam

   Menurut Ahli Parlimen Kuala Nerus itu, antara contoh penghinaan keatas ulama iaitu apabila manusia mula berkata kepada ulama seperti bodoh, gila, tidak tahu memerintah dan sebagainya.

   “Ucapan-ucapan seperti ini tidak harus diucapkan bukan sahaja daripada bukan Islam lebih-lebih lagi orang Islam yang dituntut wajib memuliakan ulama”, katanya.

   Walaupun, tambahnya lagi, ulama bukan maksum yang terlepas daripada kesilapan dan dosa.

   “Gejala ini perlu dihentikan sebelum parah dan merebak kepada seluruh orang Islam di negara ini kerana ulama ialah pemimpin terbaik sepanjang zaman.

   ” Pihak berkuasa juga harus mengambil serius akan soal ini dengan mengambil beberapa inisiatif bagi membendung gejala ini daripada berterusan,” jelasnya.

   Delete
 2. Replies
  1. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING = BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB

   Delete

  2. justice league = Anomouse = Kejora = Abang Din = GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB.

   SELALU GILA DI SINI MENGKOPIPES KARUTAN NYAN PANJANG2.

   TULIS HURUF BESAR, NAMPAK MCM MENJERIT, SEBAB DIA ADA SAKI OTAK.

   Delete
  3. PH = DI NEGARA MAJU MANA ADA JAMINAN MAHKAMAH SAMPAI HARGA JUTAAN HANYA GOVERMENT OF THE APE SAHAJA BUAT GITU = NELSON MANDELA MENJADI TAHANAN POLITIK KERANA MEMPERTAHANKAN BANGSANYA AKIBAT DASAR APARTHEID, ALJUBURI PULA DITAHAN KERANA KORUP DAN MASALAH PERIBADI JADI JANGAN DISAMAKAN KEDUANYA = JAMINAN MAHKAMAH BEGITU TINGGI SEKALI MENUNJUKKAN SESEORANG ITU BERSALAH SEHINGGA DIBUKTIKAN SEBALIKNYA = KULIT SAMAK SEJAK JOIN PARTI KUALI DAH JADI BANGANG. APA DIA INGAT JACK MA KUALI MACAM DIA KE = ASAL BERKENAAN ISLAM ADA JE NAK KRITIK. PASAL KHITAN PUN TAK PUAS HATI. JIJAH&IJAH TAK BERKHATAN KE = ALJUBURI NAK MINTA PAS KRITIK PASAL IMDB. TAK TAU KE TENGAH PROSIDING MAHKAMAH KAN JADI HINA MAHKAMAH PULAK. KERJA KAU CEPATKAN KEPUTUSAN BIAR RAKYAT TAHU = HEBAT PH MENTERI TAK ADA PARTI PUN BOLEH HURU HARA KAN NEGARA = MEMANG BENAR KERAjaan BERUK, BARU 6 BULAN PERINTAH NEGARA DAH LUPA TUNTUTAN MALAYSIA BARU NAK TELUS NAK DEMOKRASI, SEKARANG DAH JADI AUTOKRASI LEBIH TERUK DARI BN, = HIMPUNAN 8 DISEMBER BESAR MAKNANYA KERANA TELAH DIPERMAINKAN OLEH KAFIR DAN MUNAFIK. WALAUPUN SETAHUN JAGUNG MEMERINTAH MEREKA SUDAH MENCABAR ISLAM MELAYU DENGAN PELBAGAI CUBAAN. JADI APA SALAHNYA RAKYAT MEMBERI ISYARAT SUPAYA LEBIH BERHATI-HATI = SIAPA PETANI SIAPA PEKEBUN, TIDAKKAH MEREKA SEMUA BANGSA MELAYU. NEGERI MANA PALING MISKIN. TIDAKKAH NEGERI MAJORITI MELAYU = KALAU DIKUMPUL ASET TOKEY BANGSA CINA TENTU KEKAYAAN MEREKA MELEBIHI NEGARA. DENGAN ASET SEBANYAK ITU MRREKA DENGAN MUDAH BOLEH MENUMBANGKAN NEGARA = RAJA GULA BAWA LARI HARTA MALAYSIA KE HONG KONG, RAJA BOLA BELI KELAB LUAR NEGARA = MAHA KRONI DALAM MASA 10 TAHUN PERTAMA PENSWASTAAN TELAH SWASTAKAN 75 SYARIKAT KERAJAAN MENYEBABKAN KRONI MEREKA TERMASUK ANAK MAHA BELIT MENJADI BILIONARE HANYA DALAM MASA 8 TAHUN SAHAJA KE-9 TERKAYA. KRONI ALJUBURI TERLIBAT SAMA. SELEPAS 1993 LEBIH BANYAK DISWASTAKAN. ANAK MAHA KRONI ADA 203 SYARIKAT 12 LISTED COMPANY TETAPI MAHA BELIT BERDALIH KAYA DENGAN USHA SENDIRI = PH KACANG LUPAKAN KULIT = KERAjaan PH TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG SANA CANTAS SINI = ICERD BARU TANGGUH BUKAN BATAL LAGIPUN BANYAK LAGI TEKANAN DARI LUAR PASTI MENERJAH KEDAULATAN ISLAM MELAYU = DEMO 8 DIS. BANYAK ISU YANG HENDAK DILUAHKAN RAKYAT BUKAN HANYA ICERD KERANA SEJAK PH PERINTAH NEGARA PELBAGAI ISU YANG TIMBUL YANG MERESAHKAN RAKYAT = MENTERI PH LEBIH GEMARKAN MENUNJUKKAN KUASA DARI MERAIH HATI RAKYAT = PARTI KADOK BERSATU TERIMA LAGI 3 EKOR KADOK JADI AHLI, SEKIAN DIMAKLUMKAN = PM-4 SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN, PM-7 SWASTAKAN GLC PLAK, BALIK-BALIK PUSING SITU JUGAK, AKHIRNYA YANG KAYA IALAH KRONI, BILA RUGI BAIL OUT RAKYAT TANGGUNG = MELAYU TIDAK ISTIMEWA KERANA TANAH INI ADALAH TANAH MEREKA. YANG ISTIMEWA IALAH PENDATANG YANG MENDAPAT PELBAGAI KEISTIMEWAAN = SEBELUM PERUSUH MEMBELASAH PENJAWAT AWAM PEMIMPIN PH TELAH BERTALU HENTAM MEREKA = BERITA SENSASI : 5 EKOR LAGI KADOK JADI AHLI PARTI KADOK BERSATU. HARAP MAKLUM = MAMAK BENDAHARA BELASAH PENJAWAT AWAM 6 BOMBA MATI, BELASAH LAGI 1 PARAH. PENJAWAT MELAYU ITULAH YANG KENA KUTUK DAN DIPERLUKAN SAAT KECEMASAN DAN MENGGADAI NYAWA = PH RACIST BUKTINYA RUSUHAN KUIL KENAPA TANGKAP MELAYU SAHAJA MANA INDIA TAK KENA YANG BAKAR KERETA DAN PUKUL HAMPIR MATI PENJAWAT AWAM = PENYOKONG PH GANGSTER PEMIMPIN PH PUN GANGSTER HABIS KUCAR KACIR SATU NEGARA = ICERD BERMAKNA HAPUSKAN SEKOLAH KEBANGSAAN CINA DAN INDIA DAN MEREKA HENDAKLAH PULANG KE NEGARA MASING-MASING = BANGUNAN TINGGI NAMA MEREKA, PROFESIONAL NAMA MEREKA, HARTA NEGARA HABIS DIKAUT TAPI MEREKA MASIH MENGHARAPKAN KERAJAAN BANTU BANGSA MEREKA = MAHA KELING KEDEKUT NAK MAMPUS SUKA SANGAT KACAU PENJAWAT AWAM. TAK TAHU KE DIA RAKYAT MALAYSIA MAKIN BERTAMBAH RAMAI. NISBAH SEBENAR ADALAH BERPATUTAN = ALKISAH EXAM SPM 2018 : SEKOLAH CINA MENDAPAT SOALAN BOCOR. SOALAN PULAK LUAR TARAF DAN ADA YANG TIDAK MEMPUNYAI JAWAPAN DAN MACAM-MACAM LAGI PERSOALAN. MAKIN TERUKLAH DIKERJAKAN PUAK HAPRAK = PARTI KUALI NAMPAK SANGAT SOKONG SYIAH BILA PERSOAL SAUDI SERANG YAMAN. KENAPA TIDAK DISOAL IRAN SERANG SYRIA =

   Delete
  4. PH = KELANTAN NEGERI MAJORITI ISLAM MELAYU SUDAH TARIK BALIK SAMAN..BILA LAGI POK MIN NAK BAYAR ROYALTI, INI MESTI KES KENCING LAGI = BANGSA BABI HUTAN PATUT MENGHALAKAN KEMARAHAN MEREKA KEPADA TOKEY-TOKEY CINA YANG KAYA RAYA MENJARAH HARTA NEGARA DAN BAWA LARI KE LUAR NEGARA DENGAN TIDAK MEMULANGKAN KEKAYAAN TERSEBUT KEPADA MEREKA = MuJAHAT APA SAHAJA KELUAR DARI MULUT DIA SAMPAH DAN MENYAMPAH. SAMPAH SYIK MERUGIKAN ISLAM/MELAYU, MENYAMPAH BILA JANDA GLAMOUR TAK LAYAN DIA VIRALKAN SATU MALAYSIA = MAHA KRONI KALAU JIBENG DIA KATA RASUAH KALAU DIA DUIT KOPI = KERAjaan BERUK MEMANG TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG PERUNTUKAN DAN JUAL ASET. JUAL SAHAM PH BERPOTENSI MURAH2 DAH TU SEKEJAP NAIK MELAMBUNG, KRONI DIA JUGAK YANG UNTUNG MACAM PM-4 DULU SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN YANG UNTUNG. TUT2 SEKEJAP JE ANAK DIA JADI BILIONAIRE = KULIT SAMAK BUAT KEPUTUSAN RUGIKAN MELAYU BILA SURUH PENIAGA GUNA FODD TRUCK, MANA NAK CARI MODAL BESAR, DAH LAH AIM DAH TUTUP MANA LAGI NAK DAPAT PINJAMAN MUDAH = PARTI FREEMASON TIDAK DEMOKRATIK BILA JAWATAN PARTI BUAT SECARA LANTIKAN. LAIN KALI TAK PERLULAH SUSAH2 BUAT PEMILIHAN = MAHA ZOMBIE TAK HABIS2 SALAHKAN MELAYU. KALI INI SURUH MELAYU SALAHKAN DIRI SENDIRI KERANA MISKIN. YANG KAU DULU PM-4 MENGAYAKAN KRONI DAN ANAK SENDIRI SAMPAI LUPA ORANG MELAYU MISKIN = KALAU BENAR PH NAK BINA MELAYASIA BARU UBAHLAH APA YANG DISEPAKATI OLEH SEMUA PARTI TERMASUK PEMBANGKANG SEPERTI AKTA ANTI LOMPAT PARTI, AKTA PEMBIAYAAN PARTI , PEMISHAN KUASA ANTARA PEGUAM NEGARA DAN PENDAKWA RAYA DSB = PAKAR HADAS SUKA FITNAH PARTI ISLAM, SEKARANG FITNAH BALIK KEMBALI KE BATANG HIDUNG MEREKA . ADA KE MASUK AKAL 25 IMAM KENA PECAT, 10 LAGI KENA TUKAR TEMPAT KERJA DENGAN ALASAN REMEH TEMEH. RUPANYA ADA LAGI KES SEBELUM ITU APABILA 16 IMAM TELAH DIPECAT, KETERBUKAAN PANDANGANLAH KONON, BERLAPANG DADALAH SANGAT. PATUT PAKAR HADAS DAH LAMA KENA PECAT KERANA AMANAT RAJA MELAYU LANUN = APA RULE OF LAW YANG DIMAKSUDKAN MAHA ZOMBIE, DI MANA KEADILAN DALAM KES TOKONG JOSEPH NOBITA, KEMATIAN MUHAMMAD ADIB, KES PREBET ADAM DAN KES BERDARAH MEMALI. DI MANA HERO2 PH SEBELUM PRU-14 YANG MAHU SURUHAN JAYA DIRAJA = MAHA ZALIM SIBUK PERSOAL KEKEBALAN RAJA, YANG KAU MACAM2 SKANDAL PM-4 TAK BERSIH SAMPAI SEKARANG = RAKYAT JADI MISKIN ERA PM-4 BILA RINGGIT JATUH LEBIH SEPARUH DARI RM2,50 JADI RM3.80, TIDAK LAIN KERANA KORUPSI YANG MAHA TERUK. ERA PM-7 RINGGIT JATUH LAGI = DI KALA RAKYAT SUSAH PEMIMPIN PH POSING MELANCUNG KELUAR NEGARA = RIZAB BNM LESAP SEJAK PH PERINTAH NEGARA, TERNYATA PH HANYA PANDAI KOREK TABUNG NEGARA = BAGUS JUGA PEKERJA RESTORAN INDIA KENA PENAMPAR, BARU TERDEDAH BUKAN MAMAK RUPANYA. PARIA MOORTY JAJA KELUAR NEGARA BANGSA INDIA DI NEGARA INI DITINDAS TAPI SEBENARNYA MEREKA TIPU MELAYU DAPAT DUIT JUTA2 = SEBAB PH DENGKI SANGAT DENGAN JAKIM ADALAH KERANA JAKIM BERJAYA MENGEKANG AJARAN2 SESAT DAN MEMPROMOSI HALAL KE SELURUH DUNIA. AJARAN SESAT MULA BERKEMBANG BIAK SELEPAS PH AMBIL ALIH NEGARA BERMULA DENGAN MELEPASKAN QADIANI SECARA BEBAS BERGERAK = HATI2 MAHA ZOMBIE MAYAT HIDUP YANG MIND CONTROLLED BY PARTI BABI HUTAN = MALAYSIAN MALAYSIA MEMBAWA KEPADA NEGARA REPUBLIK KERANA ITU MEREKA CUBA MENCARI JALAN MENJATUHKAN SISTEM BERAJA. PM-4 TELAH MENCANTAS KUASA RAJA KINI TUNGGUL YANG TINGGAL HENDAK DICABUT = ISLAM LIBERAL BERMAKSUD BILA ANAK MENGANUT AGAMA BUKAN ISLAM IBU BAPA TIDAK BERHAK MENYOAL = APA DISEBALIK SAUDI PERANGI YAMAN, DI SYRIA DAN IRAQ SYIAH TELAH MEMBUNUH JUTAAN SUNNI KERANA BAGI MEREKA DARAH SUNNI HALAL DITUMPAHKAN DAN IBADAT MEREKA. MEREKA TELAH MENYUSUP MASUK KE YAMAN BERTUJUAN MENYERANG MAKKAH KERANA TANAH SUCI SYIAH IALAH KARBALA = DRAMA MELAYU KINI DI TV MENJADI2 DENGAN PEGANG TANGAN DAN BERSENTUHAN BODY CONTACT DENGAN BUKAN MAHRAM, MENGAPA PAKAR HADAS TIDAK SIBUK KOMEN, KENAPA SIBUK MAIN POLITIK MASJID SURAU. DISURUHNYA IMAM YANG DIPECAT SAMAN, PUAK MANGKUK HAYUN NI TAK FIKIR KE NAK TURUN NAIK MAHKAMAH PERLUKAN WANG & MASA BUKAN SEDIKIT =

   Delete
  5. Banksters & fiscal polisinya yg menjadi tulang belakang negara nation state. Ahli politik hanyalah penjaga sistem utk kelangsungan fiscal polisi yg memehak kp puak kapitalis bukannya rakyat ramai.

   Delete
 3. Betul tu, Budin. Mereka itu ibarat kata bidalah, telunjuk lurus kelengkeng berkait.

  ReplyDelete
  Replies

  1. justice league = Anomouse = Kejora = Abang Din = GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB.

   SELALU GILA DI SINI MENGKOPIPES KARUTAN NYAN PANJANG2.

   TULIS HURUF BESAR, NAMPAK MCM MENJERIT, SEBAB DIA ADA SAKI OTAK.

   Delete

  2. CARA YANG BERKESAN BAGI MENGHALAU DIA IA LAH MEMBALAS SAMA CARA.

   DIA HURUF BESAR, AKU PUN SAMA.

   BILA SELALY CAKAP geng najib yang sentiasa menjilat najib, dia kurang pakai nama itu.

   JUSTICE LEAGUE PUN DIA. cOMPLEX STRICKEN BASTAK - MULTIPLE PERSONALITY SINDROME

   Delete
  3. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMA SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE = PH KERJA DIA TUDUH SANA TUDUH SINI DAKWA SANA DAKWA SINI, BETUL KE SALAH KE BELAKANG KIRA YANG PENTING DAPAT TEBUSAN. SIAPLAH MP PEMBANGKANG LEPAS NI KENA SEDIAKAN RM10JUTA SETIAP ORANG, PANDAI MAHA ZALIM BUAT DUIT. SATU ORANG 50 TUDUHAN KIRA PERANGKAP KENA MANA SATU TAK BOLEH LEPAS = MAHA ZALIM ANTI SUBSIDI ANAK BERANAK DIA SEMUA DAH JADI BILIONAIRE ANGKUT HARTA NEGARA. NAK BAGI RAKYAT MAKAN PUN SUSAH SANGAT, CAKAP LAH TERUS TERANG KEDEKUT ANTI MELAYU. BANGSA CINA DAH KAYA LEBIH DARI KERAJAAN BOLEH PULAK KERAjaan BANTU = TUJUAN HIDUP ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA. INI TIDAK PH NI KERJA DIA NAK MEROSAKKAN APA YANG DAH BAIK DAN BAGUS

   Delete
  4. PH = ICERD ADALAH MALAYAN UNION VERSI MODEN = MELAYU HANYALAH KULI DAN MEREMPAT DI NEGERI SENDIRI TIADA KETUANAN PADA HAKIKATNYA = HANYA MEREKA YANG TIADA PANDUAN HIDUP BERPANDUKAN HUMAN RIGHTS PBB. KITA UMAT ISLAM SUDAH ADA ALQURAN DAN SUNNAH. SEMUA HAK MANUSIA DIJAMIN OLEH KEDUANYA = MAHA ZALIM PEMECAH BELAH MASYARAKAT BILA MENGHASUT PEMIMPIN UMNO KELUAR PARTI = KALAU TIDAK KELUAR KENYATAAN MENGELIRUKAN BUKAN MuJAHAT LAH NAMANYA DULU LGBT, SYIAH DAN SEKARANG TABUNG HAJI. KALAU TAK SALAH BETULKAN. KALAU PENJENAYAH DAKWA. BERTINDAK AKAL LUAR SEDAR SEBAGAI PEMEANGKANG = BERITA SENSASI : 13 LAGI EKOR KATAK DARI DARUL KADOK DIJANGKA JOIN PARTI KADOK BERSATU = MAHA NAJIS GUNA POLITIK KOTOR ALA PENJAJAH PECAH PERINTAH TERHADAP PEMBANGKANG DENGAN KATAK KADOK MELOMPAT = KULIT SAMAK TUDUH NABI MUNGKIR JANJI TAPI DIKUTUK OLEH ONE JIJIK DENGAN MENYALAHKAN PAS = KAPAL AQUA JATUH SEPARUH HARGA AKIBAT MAHA KELENTONG KATA DOJ DAH LULUSKAN SEBENARNYA INI SEMUA PEMBOHONGAN TIADA LANGSUNG BUKTI = TOMMY TOM CAT CAKAP BESAR SYARIKAT DIA SAHAJA TAHU PASAL KAPAL UNTUK BOLOT KONTRAK. INILAH KORUP YANG BERLAKU DI DEPAN MATA MAHA KORUP TAPI DIBIARKAN SAHAJA = KATAK-KATAK DESAK SI KOMEDI LETAK JAWATAM. PATUT MEREKALAH YANG LETAK JAWATAN KERANA MENYIA-SIAKAN AMANAH RAKYAT = MAHA DEDAK KATA JIBENG TABUR DEDAK RUPANYA DIA PENDEDAK NO. 1 NEGARA BILA BANYAK KATAK-KATAK UMNO MELOMPAT = MAHA NAJIS HANYA TERIMA KEPADA TAIK YANG BAIK. HARAP MAKLUM = KULIT SAMAK PATUT TAUBAT LETAK JAWATAN MASUK PONDOK BELAJAR ALIF BA TA SUPAYA MULUT TAK CAKAP MERAPU = BILA MAHA MERAPU KATA MALAIKATPUN BUAT SALAH ADA PAKAR HADAS KATA BETUL....PUNYALA KAKI PENGAMPU PUNYA LOBAI..BAWA AYAT QURAN...MANA ADA AYAT KATA MALAIKAT BUAT SILAP..BAHALOL = MAHA FREEMASON GASAK KOMEDI BUBAR UMNO TAPI DIA DEGIL..MAKA MAHA MULA MAIN POLITIK KOTOR LAIN DENGAN AJAK RAMAI MP LOMPAT PARTI..AKHIRNYA TERBUBAR UMNO DAN TUBUH UMNO 3...ALJUBURI MEMANG JANGAN HARAP NAK MERASA = BANGSA ASING DATANG KE TANAH MELAYU JADI KULI DAH TU DIBERI WARGA NEGARA BERAMAI-RAMAI ITULAH YANG MENDAPAT KEISTIMEWAAN DAH TU KUMPUL HARTA JADI KAYA RAYA MEREKALAH BANGSA YANG ISTIMEWA = MELAYU TIADA KEISTIMEWAAN KERANA MEREKA PERJUANGKAN HAK MEREKA YANG SEMAKIN TERHAKIS = MAHA U-TURN DAH BUAT MACAM-MACAM PUTAR BELIT APA NAK HERAN...SEKALI KATA NAK 2/3 MAJORITI SEKALI KATA NAK PEMBANGKANG KUAT = MAHA ZOMBIE CAKAP TIN KOSONG NAK LETAK JAWATAN..SEKARANG TOKONG PULA IKUT PERANGAI YANG SAMA....KELUAR TERUS LAH PH NAK KENCING APA LAGI = MAHA KACAU TAK HABIS-HABIS NAK USIK ISLAM/MELAYU/RAJA...TERKINI SEKOLAH KEBANGSAAN DIKATAKAN SEKOLAH AGAMA...KATA ISLAM AGAMA SYUMUL KALAU ADA SERBA SEDIKIT APA SALAHNYA = MANA-MANA KELING YANG RASIS MESTI DIDESAK HEBAT SUPAYA LETAK JAWATAN ATAU DIPECAT = PH TAK HABIS-HABIS MAINKAN RAKYAT...SENYAP JEE PASAL PETROL = PARTI BABI HUTAN BILA DITANYA APA LAGI YANG MEREKA MAHU..,MEREKA TIDAK MAMPU MENJAWAB,,,,INI BERMAKNA MEREKA TELAH DAPAT LEBIH DARI CUKUP DAN TELAH ATASI PERIBUMI,,,BERMAKNA MEREKA HANYA INGIN HURU-HARAKAN KEHARMONIAN NEGARA = PATUT DAH JADI KERAjaan PANDAILAH JANA EKONOMI INI TIDAK TAHU POTONG SANA CANTAS SINI,,CARILAH IDEA KREATIF TAMBAH LAGI EKSPORT ATAU KURANGKAN LAGI JMPORT = TOKONG KIT SIAL MARAH SANGAT ISLAM PASAL KRISMAS SEBAB KRONI KUAT DIA JOSEPH NOBITA DAH MURTAD MASUK KRISTIAN = KENAPA NAK TIRU BN APUNGKAN HARGA MINYAK...TURUNKAN SAHAJA RM1.50 DAH TENTU JANJI DITEPATI DAN KALAU TURUN LAGI DAPAT PAU LAGI = KERAjaan HAPRAK KUTUK BN PASAL KORUPSI PATUT AMBIL BERAT PASAL RASUAH SAJA SUDAHLAH INI MELEBIH-LEBIH NAK KACAU KEHARMONIAN NEGARA...TUJUAN SUPAYA RAKYAT LUPAKAN MANISFESTO = ELOKLAH JUGAK MuJAHAT MENGGATAL DARI BUAT KENYATAAN HURU HARA SATU NEGARA = KETIKA PEMERITAHAN KING CHARLES 1 GEREJA TELAH MENGHARAMKAN PERAYAAN KRISMAS KERANA IA SEBENARNYA HARI PAGAN TIADA KENA MENGENA DENGAN JESUS =

   Delete
 4. Saya tak faham artikel Pak Budin yg satu ni. Azmin yg dilantik tu bukanlah dari Bersatu tetapi dari PKR sendiri. Memang benarlah kata cicak sesama ahli PKR pun masih belum selesai lagi..macam beranak tidak berbidan. Mana mungkin enau sebatang, dua sigainya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Azmin proksi madey untuk pecahbelahkan pkr...azmin secara terbuka telah durhaka kpd anwar...dulu dia durhaka kpd madey..

   Delete
 5. Hari ni 1 Feb, John Doe dah gelabah beruk
  Dia tahu, dia bakal terima khabar yg buruk
  Feb sampai, sakit kepalanya semakin teruk
  Tak kena gaya, john Doe boleh kena stroke

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Kejora?

   Harap-harap 24 Mac nanti tuan ambil cuti!

   Balik Kedah no

   Datang kenduri SinggoraMas!

   Bukannya ape...

   (sedih juga aku nak sebut!)

   Mas teringin nak jumpa kau!
   dihari kebahagiaannya

   TQ...bro..harap respon na

   Delete

 6. Umno, MCA, Gerakan, MIC dll ada pepat ke? Lepat melipt ada ler. Lepas lingkup di Pru14, MCA cakap nak cabut BN. Ada pulak yang cadangkan supaya BN dibubarkan. Nak cabut satu hal lah, tapi nak bubarkan BN pulak. Pepat tahi palat.

  ReplyDelete
 7. PAS kalau kerjasama dengan Umno di Semenyih akan pepat ke?

  Atau nakkan peluang tanding situ selepas gave way to tanding di CH. Aku akan tepukkan gemuruh jika depa berbalah di Semenyih. Tak mahukan mmana mana satu depa menang.

  Umno sudah tentu tak guna, di humban di Pru14 sebab Najib mencuri duit rakyat di 1MDB. PAS tk boleh di benarkan merintah sebab depa mahu laksana kan PAS Hudud.

  DAP dah balun depa kaw kaw masa dalam Pakatan Rakyat. Tak pepat, selalu keparat. DAP tentu akan tarik 30% undi bukan Melayu dan undi Bumiputera Sabah dan Sarawak dari mengundi PAS dan sesiapa yang bekerjasama dengan depa.

  Tak pepat dan keparat lah mana2 parti yang berkerja sama dengan PAS. Umno hebohkan kerjasama dengan Pas, tapi tak akan menjadi di Pru.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Umno punya bodoh nakkan kerjasama PAS di PRK CH. Depa dah tak cayakan diri sendiri lagi. Pada hal kerusi itu depa punya dulu. Dan ada orang Asli bekas pemegang jawagtan Polis yang tertingi dalam sejarah Orang Asli.

   Umno terima kerjasama PAS. Sekarang PAS kata "Korang hutang kami satu - You owe us one". Tak tau bila dan cara PAS akan tuntut hutang itu. Tuntut kerusi ler gamak nya - Umno jngan tanding di kwasan yang penting untuk PAS.

   Aku nak lihat pepat keparat antara depa. Busuk hati? Tak. Dua2 depa musuh politik aku.

   Delete
  2. Hahah..pepat diluar rencong didalam..
   PH terlerai sepenggal terduduk..
   Rakyat berubah bermuka masam..
   Bnumno lglh tinggi dorang punya songkok..

   Buat kawan jgn bersangka buruk..
   Anwar Maharthir dorang kasi ketuk..
   Dorang kasi dorang kasi lunyai mcm keropok..suka beno puak saka puaka bertepuk2..

   Udah berjanji ramai setuju..
   Api padam puntung berasap
   Bang Shah tenang je dok tunggu..
   Kita lihat je siapa tercunggap2..

   Yg termetrai dipegang kuat..
   Jgn nnti kuah sedap nasi mentah ah
   Delete
 8. Puak yang hendakkan Mahadir terus berkuasa tahu inilah kelemahan Mahadir, mereka akan menyerang hingga lumpuh, jika Mahadir teruskan cita cita mereka, dan Mahadir akan bersama Umno dan PAS..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak faham apa ko cakap. Akibat tulis semua dalam satu ayyat.

   Nasib lh tak berkajang kajang dalam satu perenggan.

   Delete
 9. Politik Pi Pi Mai Tang Tu! Masuk dari pintu keluak ikut penjuru… sepuluh kata ikut...dua puluh kata boikot… kalau ikut boleh sangkut….kalau tak ikut boleh semput.
  Inilah politik Melayu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Melayu peningpeninglalat ajer yang buat mcm itu.

   Melayu yang sihat, tidak

   Delete
 10. Berpegang pada janji itu yang terbaik...insyaallah dsai pm8

  ReplyDelete
  Replies
  1. Insha Allah. Tapi tak ada janji bila

   Delete
  2. Begitulah manusia khianah. Janji terang terang 2 tahun kini buat lupa. Sebagaimana dah 'lupa' rembatan forex, pembunuhan memali dan berpuluh puluh skandal yg lain. Apalah korang dapat jadi lembu cucuk hidung Tun? Jangan buang akhirat dokong manusia fasiq ini. Antara anaknya ada yg taukeh arak dan ada yg jadi aktivis tegar lgbt. Ada yg hanyut dalam kemewahan dan bermimpi nak jadi PM. Anak sendiri tak terurus. Ini lagi nak urus negara? Padan keadaan negara main jahanam macam anak beranaknya juga....

   Delete
  3. Bro anon..kita sabo..tunggu je..x lari gunung dikejar..pipih boleh dilayang bulat boleh diguling..xdak kalu..xlh sampai mati kutu..amcam

   Delete
  4. Dah sampai masa nya Mamat J ni di maki, malah di carut.

   Di suruh kasi bukti atau penerangan atau link kpd tuduhan2 liar dia berkali kali, tak di peduli nya. Comtoh nya tuduhan "Janji terang terang 2 tahun". "rembatan forex" dll.

   Kali ini aku maki dia ikut kata Najib ajer - KEPALA BAPAK KAU. Lain kali akan aku carut, termasuk carutan bahasa Latin puccimak kau.

   Delete
  5. TN, susahlah hidup bila kita sentiasa dalam 'denial'. Bila dah terpampang berkali kali dalam berita tentang tempoh tahun, masih kita buat tak nampak. Begitu juga bila RCI Forex dapati Tun terbabit kita buat lupa? Begitu bila Tun Musa dedahkan bahwa Tun M berada di Malaysia ketika pembunuhan Memali dan bersembunyi buat buat berada di Cina. Kita masih percaya segala dusta. Orang jahil tak rajin baca dan cari ilmu. Orang taksub buta tahu kebenaran tapi tetap ikut nafsu. Orang beriman mencari kebenaran dan mengikutinya bila ditemui. TN ini golongan mana?
   Zaman google ini pun ada orang buat bodoh macam tak pernah berlaku?

   Delete
 11. awas MR J,ulasan penghinaan dan fitnah anda dalam perhatian...ingat weiii..saman 1 juta!!!!

  ReplyDelete
 12. ingat tentang fitnah mungkir 2 tahun..sekarang baru 9 bulan la bedebah! kau tuhan ka...boleh buat ketentuan?

  ini belum penghinaan kepada anak-anak Tun...

  MR J..Jebon tua nak mamposss!

  ReplyDelete
  Replies
  1. PS, rajinlah ikuti berita. Jangan baca yg sesuai dengan kehendak nafsu. Anak Tun satu memang dikenali aktivis lgbt. Liwat dosa besar. Tapi menganjurkan lgbt dijadikan 'halal' adalah isu aqidah.
   Minum arak dosa besar. Tapi jadi pemegang saham syarikat yg membuat, mengedar dan menganjur peminuman arak bagi berjuta manusia juga adalah satu dosa yg jauh lagi besarnya....belumkah tiba masa mencari kebenaran? Apakah puas hati dengan menurut nafsu dan orang orang yg bawa kita ke jalan menuju jurang?

   Delete
 13. Habis lah Najib dah beratus dokumen di keluarkan Pendakwa sbagai bukti tuduhan2 di atas Najib -

  Kes rasuah Najib: 421 dokumen diserah kepada peguam

  Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur hari ini diberitahu 421 dokumen berkaitan kes bekas perdana menteri Najib Razak yang didakwa atas empat pertuduhan rasuah membabitkan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berjumlah RM2.28 bilion, diserahkan kepada pihak pembelaan untuk digunakan bagi tujuan perbicaraan.

  Perkara itu dimaklumkan Timbalan Pendakwa Raya Kanan Datuk Seri Gopal Sri Ram yang mengetuai pasukan pendakwaan ketika pengurusan kes berkenaan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah.

  Bagaimanapun Sri Ram, yang juga bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, berkata pihaknya sedang berusaha mendapatkan beberapa dokumen perbankan membabitkan 21 kes pengubahan wang haram berhubung dana 1MDB yang dihadapi Najib.

  "Kami memerlukan masa dan akan cuba sedaya upaya untuk mendapatkan kesemua dokumen perbankan berkenaan yang masih belum diperoleh daripada pihak bank," katanya.

  Ketika ditemui pemberita selepas selesai prosiding, seorang lagi Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib yang turut hadir dalam prosiding kes itu berkata pihak pendakwaan sebelum ini menyerahkan 367 dokumen berkaitan kes rasuah dan 23 dokumen membabitkan kes pengubahan wang haram kepada pihak pembelaan.

  "Hari ini, pihak kami menyerahkan 54 dokumen lagi membabitkan kes itu (rasuah) dan dokumen yang diserahkan itu sebahagian besar membabitkan minit mesyuarat jemaah menteri," kata Ahmad Akram.

  Najib, 66, yang hadir dalam prosiding itu diwakili peguam Harvinderjit Singh. (Oik? Mana pigi Kelig Islam Shafee? Dah givap ke dia nampak beratus dokumen dikemukakan?)

  Najib menghadapi empat pertuduhan di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001, melibatkan dana 1MDB berjumlah RM2.28 bilion.

  Perbicaraan kes ditetapkan sebelum ini pada 15 April hingga 3 Mei nanti. (Ingat tuh, si bodoh2 penjilat Najib yang asyik ungkit konon nya lambat bicara).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aik, belum bicarapun dah kira bersalah? Bila kena batang hidung sendiri melompat kata kena buktikan kat mahkamah dulu. Lagipun tenguklah dakwaan. Tiada satupun berkaitan 1MDB. Tak pelik ke? Semua dakwaan berkenaan pemindahan wang dari Putra Saudi ke akaun DSN. Termasuk baki yg besar yg dihantar balik masuk akaun Putra Saudi. Anih benar pencuri pulangkan balik 85% dari duit yg diterima. Bukankah hal ini patut kita biar dengar di mahkamah sebelum hukum. Pemulangan balik wangpun dikira kesalahan. Pakailah akal TN. Jadi lembu cucuk hidung Tun tiada khasiatnya dunia dan akhirat. Sebelum sakarat baik baca artikel dibawah dari anak Mufti Kedah yg dah sedar fitnah terhadap DSN.

   'Maafkan saya Datuk Seri Najib' – Anak Mufti Kedah

   Selama ini orang yang paling teruk dihina di malaysia adalah beliau, bekas perdana menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

   Dihina tanpa kita sendiri mengetahui sejauh mana kebenaran dan bukti fitnah tersebut.

   Dahulu, beliaulah adalah manusia yang paling dibenci oleh majoriti rakyat Malaysia.

   Walaupun banyak jasa yang beliau curahkan untuk rakyat Malaysia, tetapi semua jasa tersebut seolah-olah tertutup dek kerana fitnah yang di canang.

   Di antara manusia yang sangat benci kepada beliau pada waktu itu juga adalah aku.

   Entah kenapa yang aku turut benci kepada beliau pada masa itu, sedangkan aku pun tidak pernah mencari fakta dan kebenaran.

   Aku hanya mendengar pertuduhan dan terus percaya. Lalu pada PRU14 Allah swt takdirkan beliau dikalahkan dengan fitnah.

   Aku masih ingat macam mana rakyat Malaysia melayani beliau pada Waktu itu.

   Sekumpulan manusia mula menunggu beliau di airport Untuk menghalang beliau kononya bekas perdana menteri hendak lari tinggalkan Malaysia.

   Rumah beliau digeledah pada bulan Ramadhan sehingga ke pagi, beliau terpaksa tidur di atas kusyen.

   Dan macam-macam lagi layanan buruk yang beliau terpaksa lalui.

   Aku rasa kalau alang-alang orang yang kena, boleh jadi gila. Tetapi beliau cool sahaja.

   Apa yang beliau selalu kata, "Saya akan buktikan saya bukan penyamun dan peyangak". Beliau mahu buktikan beliau tidak bersalah.

   Hari ini kita dapat lihat Allah swt mengangkat beliau. Gelombang Najib mula melanda Malaysia.

   Kalau dulu majoriti rakyat Malaysia benci beliau, hari ini seluruh rakyat Malaysia menyayangi beliau.

   Dauk Seri Najib, maafkan kami rakyat Malaysia yang termakan fitnah selama ini.

   Maafkan kami. Hari ini Allah swt sedang mengangkat kebenaran dan meranapkan fitnah. Kami dah nampak semuanya.

   Semoga Allah swt memelihara kita daripada terus termakan dengan fitnah. Wajib selidik dahulu ppa yang kita terima.

   #MaluApaBosskuu

   Delete
  2. Abis la ko Najik! Kalo kompom bersalah, antar je ke penjara Amarika. Negro kat dalam dah lama mengidam si bibir merah. Tastefull kata negero... ! kah kah kah.

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. Cilake punya geng penjilat najib ngan Suman lampoyang biawak! Ada ke patut disamakanya Gwa dengan si Kejora tah sapa sapa tu. Jangan samakan Gwa ngan si Kejora! Sebagai Lone Wolf, Gwa ada Kelas tersendiri....! kah kah kah.

   Delete
  6. #MaluApaBosskuu -

   Malu tak habis2. Dah masuk penjara, dah keluar penjara (kalau tak mati dalam penjara), sampai bila2 malu dengan gelaran Pencuri, Perompak, Pelanun.

   Delete
  7. Yang tak reti malu ha nya nate yg pakai banyak nama spt Abang Din, GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB.

   Itu pun dia rasa malu jugak, dah tak selalu pakai nama GENG NAJIB SEBAB BILA DIA KELUAR ATAS NAMA ITU, DI BALUN SEBAGAI YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB.

   Delete
 14. Nuar pun rilek jer,Tapi si Budin ni yg lebih sudu dari bubur.Sudah lah Budin wei !

  ReplyDelete
 15. Replies
  1. Boleh sembuhkan penyakit membohong dan menipu yang membesar ke?

   Mcm yang Najib buat.

   Delete
 16. Dah gaharu cendana pula.
  Macam tak tahu je..
  Orang kg biasa pun boleh membaca bahasa TDM dgn Azmin sekian lama, takkan Budin yang berblog² hari² bebal dan benak nak tangkap.
  Hahaha ...
  Atau Budin selagi TDM tak turun kerusi PM, dia hidup meracau² dgn hantu TDM.
  Atau Budin ni dah makan gaji dedak belah pembangkang tapi masih hendak bermuka².

  ReplyDelete
 17. Adly: Sebelum Amanah, PAS lebih lama berbaik dengan DAP.

  Apo nak di kato.

  Parti yang paling bangsat di negara ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. DAP banyak mainkan perna menggulingkan Najib Umno Bn bersama PPBM PKR Amanah dll

   Delete
 18. Isa ketot perosak FELDA gagal dapat pasport - pihak berkuasa tak caya dia nak buat kebaikan di Mekah Medinah

  https://www.kinitv.com/video/70208O119#g714qf1thy3U6UbR.99

  ReplyDelete
 19. Ahli PAS Cameron menangis pangkah dacing, Najib tidak menyumbang - Sekilas Fakta 30 Jan 2019

  Mcm2 telatah depa puak2 yang kalah Pru14

  ReplyDelete
  Replies
  1. Baru sekali kali PH kalah PRK, dah mcm-macam cerita kelakar keluar. Beruk pun menangis baca cerita kelakar puak-puak penipu rakyat ni.

   Delete
 20. Cameron Highlands catat kesalahan PRK paling tinggi

  Kumpulan pembaharuan pilihan raya Bersih mencatatkan 23 kesalahan pada pilihan raya kecil Cameron Highlands baru-baru ini, ini adalah yang paling tinggi di antara semua pilihan raya kecil sejak pilihan raya umum ke-14.

  Antara 23 kesalahan itu, 14 telah dilakukan oleh BN yang memenangi PRK itu manakala lima lagi oleh Pakatan Harapan. Dua dilakukan oleh PAS, yang tidak bertanding tetapi berkempen untuk BN.

  Kot PH dah menang PRU14, kita besar hati (compassionate) lah tak payah nak ambik tindakan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pengerusi spr yg baru ph lantik sekolah tak habis ke? Atau kutip dalam longkang kat pasarborong Selayang?

   Delete
  2. Pasar borong Selayang, ok, ada decency.

   Tapi Chow Kin baclanes, jangan ler. Tempat korang tadah bontt. Penuh kuman AIDS di situ.

   Delete
  3. Btw, Pengerusi SPR seorang peguam.

   Tapi penjilat Najib Al Jibo mana lah tau itu semua

   Delete
  4. BERSIH telah terbukti sebagai musang berbulu ayam. BERSIH hanya satu cawangan PH untuk bodohkan sebahagian rakyat. Orang yg mengikuti prk CH jelas melihat rasuah duit minyak, ugutan, penggunakan jentera kerajaan secara terbuka oleh PH. Namun Bersih buta terhadap kesalahan besar ini. Bagi mereka yg ikuti kes mahkamah akan tahu bahwa kes duit minyak yg buat pilinraya CH terbatal. Mereka rancang dan Allah juga merancang. Dan rancangan Allah juga akan mengatasi segalanya. Mereka dihina dlm prk CH.

   Delete
 21. Tak habis lagi mamat kat atas tu gila babi
  PRK CH selesai, masih lg menyondol ini babi
  Agaknya muka mamat laaa dah macam tapai ubi
  Tak boleh buat apa, menyondol dah jadi hobi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Menyondol kamu sedap. Selepas kamu menjilat Naib Al Jibo.

   Sondol ajer, tak usah pegang. Kamu kotor all over. Kamu tonggeng ajer, ok ler.

   Delete
 22. saya pernah membuat pemerhatian yg kelompok yg dominan dlm PH ia lah DAP, PKR n TUN M.

  tetapi saperti sekumpulan serigala atau kumpulan haiwan yg lain, ia nya d pimpin olih 'alpha male' atau 'alpha female'.

  dlm pengertian ini ,tun m saya anggap sebagai 'alpha male' dlm PH. alang kah elok nya jika UMNO N ppbm d satukan n tun m memain peranan sebagai 'super alpha male' agar kumpulan menjadi lebih stabil n mantap utk kesejahteraan rakyat marhein.

  wallahu'allam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rahman JPC, PH adalah suatu organisasi yg dysfunctional. Tun khianati agama dan bangsa bila bergabung dengan kafir dan liberal untuk jatuhkan kerajaan. Kini natijahnya rakyat kena hadapi. Akibat termakan fitnah. Kerajaan dulu yg dimomokkan jahat rupanya lebih pandai beri kesejahteraan pada rakyat dan negara. Kan dah beritahu dulu?
   Apalah nak orang tua khianah dan penuh skandal ini terus jadi pemimpin. Buanglah PH dan Tun sebagaimana pengundi di CH. Gabungan Ummah antara PAS dan UMNO adalah hebat. Mari kita dokongnya. Mari kita tamatkan riwayat Tun dan Pakatan Hancing ini di Semenyih dan Malaysia. InsyaAllah.

   Delete
  2. Ini perlu di maki dan di carut -

   Mengata "Tun khianati agama dan bangsa bila bergabung dengan kafir .."

   tapi tak s4edor PAS menghisap kulup DAP dalam Pakatan Rakyat. Dan Umno nak mengongkek PAS bila cakap nak kerjasama.

   Kepala Bapak Kau mengata "Gabungan Ummah antara PAS dan UMNO adalah hebat" pada hal CH ada lah kerusi Bn sabelom PRK itu.

   Ko nak ajak orang "tamatkan riwayat Tun dan Pakatan" di Semenyih tapi kau sedia lah emak ko di rodok pengundi sebab itu.

   Delete
  3. TN, PAS dulu diresapi anasir Islam intellectual liberal. Yakni manusia yg banyak pakai akalnya dan mencipta berbagai cara dan kaedah untuk selarikan Islam dengan fahaman liberal. Nas nas yg terang jelas dalam Al-Quran dan Sunnah boleh diketepikan dengan kaedah fahaman mereka. Begitu hebat manusia rasa lebih bijak dari wahyu.
   Syukur, golongan ini dah keluar PAS dan menubuhkan PAN yg diternak DAP. Anih golongan yg dulu berkobar nak Islam kini menjadi penolong bagi orang kafir. Mereka redha dengan kafir sebagai pemimpin. Natijahnya PAS kini dah bersih dari parasit dan unsur perosak ini.

   Delete
 23. Lagi satu Keling Islam yang asyik mutar belit. Dah di kasi pangkat Tan Sri, nak lawan Tun Mahathir dalam Block Ke 3, konon.

  Dah makan ubat skin whitening, mcm Rahim Thambi Chik Melaka. Tapi masih lagi Keling Islam kulit nya. Yang susah ia lah bila kulit membawa kpd otak nya, cara memikir nya, mutar belit -

  'Lamaran' Ikatan pada Bersatu tak diterima

  Selepas kelihatan terabai dalam Gagasan Sejahtera, Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) didakwa cuba membawa diri dengan menyertai Bersatu.

  Namun usaha berkenaan dilaporkan menemui jalan buntu apabila 'pinangan' daripada parti kecil tersebut tidak mendapat sambutan seperti diharapkan daripada pucuk pimpinan Bersatu.

  Sumber memberitahu Malaysiakini, usaha membawa Ikatan menyertai Bersatu digerakkan sendiri oleh presiden parti terbabit, Abdul Kadir Sheikh Fadzir.

  "Tiga kali pertemuan berlangsung (dengan Bersatu), namun kesemuanya menemui jalan buntu.

  "Pertemuan itu membabitkan pemimpin utama Ikatan dengan pemimpin tertinggi Bersatu, termasuk Dr Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin dan Marzuki Yahya.

  "Agak sukar untuk Bersatu menerima hasrat Ikatan," katanya.

  Untuk rekod Ikatan pernah membentuk kerjasama dengan PAS dan Berjasa menjelang PRU ke-14 lalu lalu bagi membentuk kumpulan digelar sebagai blok ketiga.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Keling punya Keling - DAP pun dah tak gunakan istilah "Bangsa Malaysia" tapi Keling Islam ini letak istilah itu di nama parti nya - Parti Ikatan Bangsa Malaysia.

   Jumpa ular dengan ...... lempar Keling Islam dulu.

   Delete
  2. A9ikk..apa salahnya pulak dia nak gunakan istilah tu..kan itu lah yang diperjuangkan oleh Rejim Haprakan selama ni...mula2 bangsa Malaysia..lepas tu negara jadi republik pulak!!!

   Delete
 24. Jgn cari pemimpin yg kaki bodek.suka menunjuk nunjuk padahal kosong.apapun yg pasti Tun x akan melangar janji yg dia buat untuk memastikan Anwar sebagai penganti nya.kerna rakyat sedang memerhati

  ReplyDelete
 25. Anwar pasti pengganti Tun tapi tak tau bila.

  Saifuddin Abdullah, Ketua Sekretariat PH, kata tak ada perjanjian tempoh atau tarikh serah kuasa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hanya pengikut ajaran sesat shj yg berani tulis "anwar pasti pengganti Tun..."

   Delete
 26. sya lebih suka azmin jd pm...
  anwar tak boleh... wlu telah diberi pengampunan
  tp skandal tetap skandal
  hrp mahathir terus jd pm
  kemudian sesiapa ganti jd pm
  paling layak azmin skrg ini
  dia tenang, berpendirian, tegas, berkaliber, bijak
  muhyidin takdak kaliber
  mukriz lembut takdak leadership
  rafizi pulak huru hara negara
  mat sabu bagus tp kurang layak
  tp bukan anwar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Azmin bijak tang mana?...masalah felda hingga ke hari ni tak selesai...ekonomi makin merudum...

   Delete
 27. Perdana Menteri Gembira Dengan Sistem TBS


  Pertama, apabila Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad memuji sistem jualan tiket di Terminal Bersepadu Selatan (TBS), kita perlu ingatkan Perdana Menteri bahawa TBS adalah idea Mantan Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak.

  TBS diwujudkan semasa pemerintahan DS Najib bagi menggantikan Puduraya tinggalan Tun Dr Mahathir yang amat teruk dan sudah ketinggalan zaman. Malah Puduraya juga dinaikkan taraf oleh DS Najib dengan kemudahan yang canggih sebagai sebuah UTC.

  Kedua, Tun Dr Mahathir mungkin tidak dapat mengatasi DS Najib Tun Rzak dalam misi turun ke padang bertemu Rakyat. Walau bagaimanapun, seperti pepatah English, "if you can't beat Najib, join him!".

  ReplyDelete
 28. Fuuuhhh..Heboh gegak gempita satu Msia hari ni...apa taknya...Harga minyak turun 5 sen minggu ni.

  Pancing sempena Raya Cina ke? Atau sempena nak Pilihan Raya Kecil DUN Semenyih?

  Kalau masa PRK Parlimen Cameron Highland hari tu, minyak turun 6 sen. Kecoh Si Khalid Samad tu kompang kata harga barang nak turun.

  Sekarang, berapa banyak barang harian yang dah turun harga? Kos sara hidup macam mana? Dah turun ke belum? Takkan harga telur je turun 2 sen?

  Atau Rejim Pakatan Hancing masih nak kencing rakyat dengan alasan bertaraf Longkang lagi???

  ReplyDelete
 29. Memang betul la seperti mana yang dikhabarkan sebelum ini. Puak Rejim Pakatan Hancing yang dikuasai oleh DAPigs ni memang tak bersetuju dengan tindakan Peguam Negara mengadakan tribunal dalam isu SPR tu.
  .
  Tapi, takkan pulak pemimpin DAPigs tu yang nak bersuara. Maka diorang suruh la Peguam Pro Pakatan Hancing ni yang bukak mulut supaya Tokong Kit Sial dan Ah Beng tidak dipersalahkan.
  .
  Hakikatnya, tindakan AG membuka Tribunal SPR itu hanya mengundang malapetaka buat Rejim Pakatan jika sekiranya keputusan PRU yang lalu dianggap tidak sah.
  .
  Dalam erti kata mudahnya, tindakan BODOH yang dilakukan oleh AG ini akan membuatkan Rejim Pakatan Hancing tu hilang kuasa memerintah...dan terserlah lah peluang besar untuk BN memerintah semula negara tercinta ni bhai!!!

  ReplyDelete
 30. Betul ke cakap2 orang yang mengatakan... Inkues Punca Kematian Allahyarham Mohd. Adib Cuma Satu Drama???

  Mahkamah Tinggi telah mengetepikan perintah koroner supaya pegawai pengendali menyediakan kenyataan untuk 7 saksi di jadualkan memberi keterangan dalam inkues bagi mengenal pasti punca kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim...

  Hakim Datuk Ab. Karim Ab. Rahman berkata, "Kenyataan saksi tidak boleh di gunakan dalam inkues kerana peraturannya berbeza dengan peraturan perbicaraan jenayah"...

  "Ini bukan perbicaraan jenayah di mana seseorang didakwa melakukan kesalahan"... katanya ketika membenarkan permohonan kerajaan untuk terbalikkan perintah koroner Rofiah Mohamad pada 18 Januari 2019...

  Koroner tersebut bergantung kepada Seksyen 402B Kanun Peraturan Jenayah ketika memerintah pegawai pengendali Hamdan Hamzah menyediakan kenyataan saksi 6 doktor dan pegawai penyiasat...

  Karim berkata, "Koroner tersebut tiada budi bicara untuk mengeluarkan perintah demikian kerana ia hanya boleh di gunakan untuk perbicaraan jenayah"...

  Hamdan, yang juga Timbalan Pendakwa Raya, sebelum ini memberitahu, kerajaan tidak setuju dengan perintah di keluarkan Rofiah memandangkan inkues tersebut merupakan perbicaraan khas...

  "Dalam inkues, koroner boleh juga bertanya berkenaan saksi, tidak seperti dalam perbicaraan di mana pendakwa dan peguam bela boleh soal dan soal balas saksi dan yang tertuduh" katanya...  Peguam, M Visvanathan, yang mewakili pasukan petugas kuil Sri Maha Mariamman di Seafield, Subang Jaya, Selangor memberitahu inkues adalah siasatan dijalankan dalam bilik mahkamah...

  Tidak boleh bergantung kepada kenyataan saksi...

  "Kalau tidak, ia menjadi preseden buruk dalam perbicaraan serupa nanti" katanya...

  Kenyataan Saksi DiTolak, Sebab Itu Peguam Negara Wujudkan Inkues Dan Bukan Pinda Pertuduhan...

  Waktu Dato' Loman Noor Adam membuat laporan polis terhadap Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri dan Peguam Negara kerana di syaki melindungi pembunuh Allahyarham Adib, mereka sumbat beliau dalam lokap...

  Hari ini sudah terjawab kenapa Peguam Negara beria2 tak mahu meluluskan permohonan pihak PDRM supaya tuduhan di bawah seksyen 307 Kanun Kesiksaan ke atas '4 individu istimewa' kerana melakukan kesalahan cubaan membunuh, ditukar kepada pendakwaan di bawah seksyen 302 Kanun Kesiksaan kerana melakukan kesalahan membunuh...

  Sebaliknya inkues di wujudkan untuk mengetahui punca kematian Adib...

  Apakah 4 'Individu Istimewa' Ini Akan Terlepas
  Dari Kesalahan Membunuh Allahyarham Adib?

  Sedangkan pihak PDRM telah pun mengambil kira keterangan saksi dan laporan bedah siasat Allahyarham Adib sebelum melakukan pendakwaan di bawah seksyen 307 keatas '4 individu istimewa' ini...

  Jelaslah sekarang kenapa Tommy Thomas tidak meluluskan pindaan pertuduhan dari seksyen 307 Kanun Keseksaan kepada seksyen 302 Kanun Keseksaan dan sebaliknya mewujudkan inkues...

  Hakikatnya, inkues hanya dilakukan sekiranya punca kematian masih menimbulkan keraguan dan siasatan penuh pihak polis menemui jalan buntu untuk mencari sebab kematian yang di percayai ada unsur jenayah...

  ReplyDelete
 31. Ramai rakyat Msia yang bersetuju bahwa dalam kes inkues kematian Allahyarham Mohd. Adib, sisatan lengkap pihak polis telah mengesahkan bahawa punca kecederaan yang akhirnya membawa kematian Allahyarham Mohd. Adib adalah kerana di pukul dan ianya telah pun disahkan dalam lapuran lengkap bedah siasat yang dijalankan...

  Tidak ada keraguan dalam menentukan punca kecederaan yang menyebabkan kematian...

  Tidak ada keraguan dalam menentukan suspek yang melakukan jenayah pembunuhan Allahyarham Mohd. Adib...

  Tidak ada keperluan menjalankan inkues terhadap punca kematian Allahyarham Mohd. Adib!!!

  Nampaknya, maklumat awal yang kita terima, bahawa ada pihak yang meminta kerajaan 'menukar' punca kematian Allahyarham Adib daripada cedera parah akibat di pukul '4 individu istimewa' berdasarkan bedah siasat dan keterangan saksi, kepada mati akibat kemalangan apabila keterangan saksi sudah ditolak bukan lagi khabar angin...

  Mungkinkah mimpi ngeri ini akan berlaku?

  Ikuti drama seterusnya...sambil kita sediakan banyak2 pop corn dan kuaci bhai!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ade siasatan...ade inkues..lepas ni RCI plak...drama memanjangkan masa supaya akhirnye senyap begitu saja...

   Delete
 32. Keadaan sekarang susah nak di perbaiki lagi...

  Lebih baik anwar bawak PKR kluar dari PH...tinggalkan azmin dan konconye bersama madey...madey boleh melutut kpd umno dan pas untuk kekal berkuasa....umno dan pas boleh bagi syarat yg ketat kpd madey..amacam?...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku pikir ini aje cara yg sesuai nak ajar Bersatu dan madey...

   Delete
 33. Tular berita mengatakan lantikan Azmi sebagai pengerusi majlis tindakan negeri Kelantan telah mendapat bantahan hebat dari pemimpin2 Amanah negeri itu.

  Sehingga ki9ni, masih tiada kata sepakat untuk menyokong lantikan tersebut yang dilihat sebagai mengenepikan pemimpin2 Amanah kelantan dan dilakukan secara tergesa2 tanpa perbincangan semua pihak.

  Nampaknya..PKR ni bukan sahaj ada masalah dengan Bersatu tapi dah mula nak buat hal pulak dengan Amanah pulak. Tapi jangan tak tau pulak yeer..sapa yang buat lantikan tu ..kalau tak PM ke 7. Seolah2 ada agenda terancang yang sengaja dibuat untuk melaga2kan parti2 komponen dalam PH dan memecah belahkan kerjasama pakatan Haprakan tu.

  Biasa lah kan...kalau tak tangan Tun Madey yang merancangnya..tangan sapa lagi pulak kan????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang patut dibantah...mengapa madey melantik kroni nye....Amanah yg lebih ramai ahli di kelantan dan terengganu...tak boleh ikut semua kehendak madey...

   Delete
  2. Tu pasal baik kluar dari PH...tinggalkan madey dgn azmin...kasi ajar orang yg besar kapla...tengok madey melutut dan sembah kpd umno dan pas dan bagaimana umno dan pas mengajar mereka...rabak lah panji hitam..

   Delete
  3. madey ato anwar ibrahim yg akan diterima oleh umno dan Pas?..

   Aku lebih yakin anwar jadi pilihan umno dan pas...mamak madey kuat putarbelit..

   Delete
 34. WOW Keren nie artikelnya
  Sambil baca artikel ini, Aku numpang promosi deh !

  HANYA DI KENARI POKER BANYAK BONUSNYA BOSSKU
  Bonus Welcome Untuk New Member:
  - Bagi deposit Rp.10,000 - Rp.14,999 Bonus Rp.5.000
  - Bagi deposit Rp.15,000 - Rp.24,999 Bonus Rp.10.000
  - Bagi deposit Rp.25,000 - Rp.49,999 Bonus Rp.15.000
  - Bagi deposit Rp.50,000 - Rp.99,999 Bonus Rp.20.000
  - Bagi deposit Rp.100,000 ke atas Bonus Rp.25.000
  - Bonus next deposit 5% untuk deposit Rp.50.000
  REAL PLAYER VS PLAYER !!!

  ReplyDelete
 35. DEWAPK^^ agen judi terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
  dicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
  ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :) :)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...