Friday 8 February 2019

BERSATU NAK GANTI UMNO, SUDAHNYA PERANGAI PUN DAH SAMA MACAM UMNO!!


Dalam hal kelayakan akademik Marzuki Yahya yang menjadi isu panas sekarang ini, dua pemimpin Bersatu telah memberi reaksi yang akhirnya menimbulkan kecaman ramai di media sosial.


Pemimpin pertama, Timbalan Presiden Bersatu, Mukhriz Mahathir dalam usahanya membela Marzuki berkata, Timbalan Menteri Luar Negeri  itu dilantik memegang jawatan dalam kerajaan bukan kerana kelayakan akademiknya.


"Saya pasti beliau dilantik dalam kerajaan bukan disebabkan kelayakan akademiknya," ujarnya.


Nampaknya Mukhriz masih tidak faham bahawa isu yang dipertikaikan bukanlah tentang kedudukan akademik Setiausaha Agung Bersatu itu yang dikaitkan dengan jawatan dalam kerajaan yang disandangnya, tetapi lebih berkaitan sikap serta kejujuran tentang pemilikan sebenar ijazah yang dimilikinya.


Ia sebenarnya melibatkan intergriti sebagai seorang pemimpin. Jika Marzuki berterus-terang sejak daripada awal sepertimana bekas Menteri Besar Kedah, Bashah Mohd Hanifah yang pernah mengakui hanya memiliki SPM saja, tidak ada sesiapa akan terus mempertikaikan beliau.


Dalam politik, pemberian jawatan dalam kerajaan memang bukan berdasarkan kelayakan akademik yang dimiliki, tetapi lebih kepada kemampuan menonjolkan diri sebagai pemimpin. Asal ada kedudukan dalam parti, biasanya dapatlah anugerah jawatan dalam kerajaan.


Tiada ada sesiapa yang mempertikaikan perkara itu kerana ia adalah lumrah yang sudah diterima dalam sistem politik demokrasi. Kelayakan akademik tidak penting, yang mustahak mesti jujur, berterus terang dan tidak menipu.


Pemimpin kedua, Ahli MPT Bersatu Tariq Ismail berkata, kelayakan akademik bukan isu besar kerana sekurang-kurangnya Marzuki tidak mencuri atau merogol orang.


Katanya, tidak wajar Marzuki dinilai semata-mata berdasarkan kelayakan akademik yang hanya merupakan "sekeping kertas" kerana beliau telah menjalankan tanggungjawabnya dengan baik.


"Asalkan tidak mencuri atau merogol, tidak mengapa," tambah beliau.


Sama seperti Mukhris, Tariq juga nampaknya tidak faham isu sebenar. Mencuri dan merogol memang suatu kesalahan, tidak kira siapa yang melakukannya, tetapi menipu kelulusan akademik juga merupakan suatu kesalahan dari segi moral.


Lebih buruk jika yang melakukan penipuan itu ialah mereka yang bergelar pemimpin yang sepatutnya mesti menampilkan wajah serta perilaku jujur kepada rakyat.


Jika kelulusan akademik pun menipu, apakah tidak mungkin seseorang itu akan melakukan lebih banyak penipuan lain dalam hidupnya?


Adakah dengan reaksi itu bermakna dalam pemahaman Tariq, hanya jika mencuri dan merogol saja baru seseorang pemimpin itu dianggap telah melakukan kesalahan, manakala kalau menipu masih boleh dipejamkan mata?


Yang lebih menyedihkan berkaitan Mukhriz dan Tariq ialah kedua-dua  mereka itu merupakan pemimpin yang berasal daripada keluarga yang baik-baik dan ternama.


Mukhriz adalah anak Tun Mahathir yang tentu kewibawaan dan kehebatannya sebagai pemimpin tidak perlu diperkenalkan lagi, manakala Tariq pula pula ialah cucu Tun Dr. Ismail, bekas Timbalan Perdana Menteri  ketika era kepimpinan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj dahulu.


Kenapakah anak dan cucu pemimpin hebat jadi "lemau"  begitu sekali pemikirannya?


Hanya kerana ingin mempertahankan pemimpin dalam parti sendiri, apakah begitu sikap yang sepatutnya?


Itu baru yang dipertahankan seorang yang berjawatan timbalan menteri, bagaimana agaknya jika yang terpalit isu merupakan presiden parti atau Perdana Menteri?


Apakah bezanya sikap pemimpin Bersatu sekarang dengan UMNO ketika mereka mempertahankan Najib dahulu?


Yang nyata, belum pun tentu lagi Bersatu dapat menjadi pengganti kepada UMNO, yang dulu ditiru rupa-rupanya adalah perangai parti itu. (ShahbudinHusin 08/02/2019)

153 comments:

 1. Replies
  1. • KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = PBT ELECTION = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  2. PH = BAPAK MAK SYABU ANAK MAT GANJA = SEMENJAK PARTI BABI PERINTAH PP TARIF AIR SUDAH NAIK 4 KALI, SEDARLAH DIRI SIKIT WAHAI PENYOKONG PH = LOKMAN ADAM DITAHAN DI BAWAH AKTA HASUTAN PH TAK BISING TAPI BILA PENGKUTUK SULTAN DITAHAN BISING PULA = SATU2NYA WANITA PARTI BABI ADA COCK ANTI CONSTITUTION TAK SETUJU ISLAM AGAMA RESMI. SATU PERSATU KEBENCIAN MEREKA KEPADA ISLAM DITUNJUKKAN = TO PH, OPPOSITIONS ARE GUILTY UNTIL PROVEN INNOENT. BUKTINYA JAMINAN YANG TELALU TINGGI BILA KES MAHKAMAH = MAHA ZALIM GOPOH NAK JADI PM MALAM PRU-14 DENGAN SALAHKAN AGONG = SETELAH MAHA KORUP SELESAI TUBUH UMNO 3.0 BN 2.0 TIBA SAAT AZMIN JADI PM DENGAN HISHAMUDDIN TPM = APA NAK DIHERANKAN SALIB BESAR DI PP. BUKANKAH PEMIMPIN PARTI BABI DIBARISI EVANGELIST = BEKALAN AYAM TEMPATAN KURANG TAPI PH MASIH NAK EKSPORT NAMPAK SANGAT TAK PERIHATIN MASALAH RAKYAT = PAKAR HADAS AKUI PECAT IMAM BUKAN BAWAH BIDANG KUASA TAPI KENAPA MANGKUK HAYUN TU BUAT KENYATAAN. NAMPAK SANGAT NAK HURU-HARAKAN MASYARAKAT = SEBENARNYA SEMUA DALAM PH TAK LAYAK JADI PM. MAHA ZOMBIE PALING BANYAK BUAT SALAH, ALJUBURI JADI PM BUSUK NAMA NEGARA SATU DUNIA, JADI PILIH GS KITA TENGOK MACAM MANA = KENAPA MELAYU SANGGUP JADI BALACI KEPADA KAFIR HARBI BILA TAK PUAS2 NAK RAMPAS UITM SATU2NYA MILIK BUMIPUTRA, PROFESIONAL NON BUMI YANG JAUH LEBIH RAMA, KENAPA BIUL SANGAT, BELAJAR JE TINGGI TAPI OTAK BERKARAT = PH BIKAN SAHAJA KENAKAN SST TAPI PELBAGAI CUKAI TERMASUK YANG TIDAK DIHEBOHKAN DALAM MEDIA SELAIN MENAIKKAN TARIF = PH KAKI PAU, APA TIDAKNYA MINYAK SAWIT TURUN TAPI MINYAK MASAK TAK TURUN, INGAT PETROL JE KENA PAU, CUKAIPUN MACAM2 DAAA = MENTERI PH BELUM PRU BERLAGAK SUCI, LEPAS PRU SEGALANYA KOTOR, BELUM PRU RASUAH, LEPAS PRU DUIT MINYAK, BERSIH & SPR PULA KATA KALAU ISTIHAR KIRA BERSIH, KALAU GITU SIAPA YANG BAGI RASUAH BOLEHLAH ISTIHAR = TOKONG KIT SIAL DAH PANDAI BERDALIH MACAM BN DULU YEA = LOMPAT PARTI ADALAH RASUAH BESAR, PH TAHU NAK KENCING RAKYAT JEE, SAMPAI SEKARANG TAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT. MAHA KATAK PENYOKONG KUAT PENYOKONG UTAMA KATAK2 LOMPAT = TOKONG NOBITA BAGI PERUNTUKAN KEPADA TIGA KOLEJ SWASTA YANG TIADA PERUNTUKAN DALAM BAJET. KAN DAH KATA INI AKIBATNYA BIARKAN KAFIR HARBI PERINTAH NEGARA = TOKONG KIT SIAL BILA LAGI NAK KELUAR PH, BERANI UGUT JE, MEMANG SAH TAK DE TELOR = PERANGAI PEMIMPIN2 MELAYU YANG MENAGIH SIMPATI UNDI DARI BUKAN MELAYU NON MUSLIM AMAT MEMALUKAN KERANA MEREKA HILANG JATI DIRI DAN SANGGUP MENGGADAI PRINSIP = RAMAI IBUBAPA TERBEBAN DENGAN YURAN PIBG. PH DIAM JE CARI JALAN NAK PAU = HARGA KOMODITI JATUH TERJELEPUK PH TAK KISAH SEBAB YANG TERLIBAT MAJORITI MELAYU = MuJAHAT BUANG BANGSA BUANG AGAMA, PRU-15 KITA PAKAT USUNG BUANG MuJAHAT KE TENGAH LAUT = KESIAN BETUL PENGUNDI2 CH DIKERJAKAN PH, TAK HABIS2 BUANG MASA MENGUNDI. DULU SALAHKAN BN RASUAH SEKARANG PH PULAK BUAT BENDA SAMA = ISU SALIB BUKANLAH SEBAB FOBIA TAPI NAK BUAT LAMBANG BIARLAH KAT GEREJA. NAK BAGI ONG LAH KONON. KENAPA BILA BISNES BUAT LAMBANG MASJID DAH TU KENAPA TAKUT SANGAT DENGAN ANGKA 4 = ISU ADIB ELOK SANGAT DI PANASKAN SETIAP PRK SUPAYA PH CEPAT SERAH KUASA KEPADA GS = KEMAJUAN MODEN BUKAN BERERTI BEBAS BERBOGEL DAN BERPESTA SEKS SEPERTI YANG DIMAHUKAN PUAK LIBERAL DAN BUKAN JUGA BEBAS MENUKAR JANTINA = ELOK BENARKAN PAS PERINTAH NEGARA SEPENGGAL KERANA PAS PERNAH TADBIR NEGERI PALING MISKIN DAN HUTANG BERTOMPOK TINGGALAN BN TAPI TERUS SURVIVE HINGGA SEKARANG = KALAU ISU ISLAM/MELAYU TAK BOLEH JADI BAHAN BERKEMPEN, NAK KEMPEN APA LAGI? HARAMKAN PARTI KAFIR HARBI DULU YANG ANTI PERLEMBAGAAN SEBELUM CAKAP LEBIH =

   Delete
  3. Skandal 1Bestarinet didedahkan: Kerajaan membayar RM19,000 sebulan per sekolah untuk Internet 30Mbps kepada YTL   Malaysia masih belum habis trauma daripada skim penipuan 1MDB, tambah pula dengan pendedahan kontrak-kontrak berat sebelah yang ditandatangani untuk projek ECRL dan HSR oleh kerajaan yang lalu, kini satu lagi skim penipuan sedang berlaku dalam tanah air kita, oleh bukan lain tetapi orang-orang yang mengaku mereka adalah rakyat Malaysia.

   Penipuan yang dimaksudkan ini adalah skandal terbesar yang melandai Kementerian Pendidikan Malaysia, iaitu projek 1Bestarinet. 1Bestarinet bukan sahaja telah menyedut kewangan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang sepatutnya menjadi tunjang belakang generasi masa hadapan, malah ia juga telah membunuh semua pemain-pemain industri pendidikan tempatan, dalam sebuah skim yang telah menguntungkan pelbagai pihak, termasuk pegawai-pegawai dalam KPM sendiri.


   Kontrak pembekalan 1Bestarinet telah pun menjadi kontroversi mulai 2015 apabila sekumpulan guru-guru mengatakan portal Frog Asia dan bekalan Internet disekolah disifatkan sebagai daif.

   Ekoran ini, satu persidangan jawatan kuasa kira-kira wang Negara (Public Accounts Committee) telah diadakan pada 13 Mac 2015, sempena persidangan ke-13 Parlimen, pada penggal ketiga, dan dipengerusikan oleh Datuk Nur Jazlan Mohamed. Malangnya prosiding yang berlangsung selama 2 jam ini tidak menyoalkan perkara-perkara yang berkaitan dengan kos kepada KSU KPM ketika itu, iaitu Tan Sri Dr Madinah Mohamad, dan kesannya, kontrak 1Bestarinet dapat diteruskan lagi pada Jun 2016 untuk selama 3 tahun.

   Namun baru-baru ini, kami menerima satu sumber berkaliber yang sanggup menampil kehadapan untuk menerangkan butiran kos dan kandungan kontrak Fasa ke-2 1Bestarinet yang bermula pada Jun 2016, secara lisan. Beliau menerangkan bahawa kontrak ini tidak melanggar sebarang perjanjian bekalan. Dalam erti kata lain, apa yang dijanjikan, telah disampaikan.   Walau bagaimanapun, apabila kos kontrak dipersoalkan, butir-butiran yang sangat mengejut dimaklumkan. Pada fasa 2 projek ini, sumber kami menerangkan bahawa kerajaan telah setuju dengan bekalan daripada YTL pada kadar RM130 sebulan untuk setiap sekolah, bagi setiap Megabit sesaat (Mbps) yang dibekalkan kepada pusat sumber, atau makmal komputer, atau bilik guru, atau ketiga-tiganya sekali. Ini bermakna, sekolah yang kecil akan terima bekalan 6Mbps pada kadar RM783, sekolah sederhana besar akan terima 10Mbps pada kadar RM1,304, dan sekolah besar akan terima 15Mbps pada kadar RM1,955.

   Delete

  4. Untuk khalayak ramai yang menggunakan perkhidmatan jalur lebar dirumah dan pejabat, sudah pasti bahawa kadar yang dikemukan diatas ini adalah sangat keterlaluan. Tambah pula, jalur lebar yang kecil ini sudah semestinya tidak cukup untuk menampung 40 orang murid yang menggunakan secara serentak dalam makmal. Oleh itu, pihak kami terus melakukan penyelidikan dan penyiasatan pada tarif-tarif telco dan celco ketika itu. Jika di congak, pada tahun 2016, pakej TM Unifi untuk bisnes sekali pun adalah dalam sekitar RM4 sebulan untuk setiap Mbps yang dibekalkan. Oleh itu, harga yang dikenakan oleh YTL Communications kepada KPM adalah lebih daripada 30 kali ganda harga pasaran biasa. Bermakna, syarikat YTL telah memakan untung lebih daripada RM300juta atas angin untuk bekalan Internet yang daif untuk sekolah.   Sumber kami terus menjelaskan beberapa perkara dalam kontrak yang membimbangkan, iaitu sekolah yang mendapat jalur lebar berdedikasi sebanyak 30Mbps menggunakan sambungan fibre dan dijaminkan perkhidmatan lebih daripada 99% dikenakan kadar RM19,000 sebulan setiap sekolah.
   Ini adalah lebih daripada 213 kali ganda daripada apa yang sepatutnya dibelanjakan oleh kerajaan. Jumlah ini sangat mengejutkan, dan tidak hairan lah apabila pihak YTL dan KPM mengatakan bahawa butiran kontrak ini boleh menjejaskan keselamatan Negara, kerana ianya penuh dengan tipu muslihat.
   Dalam bekalan ini, YTL telah berjaya meraihkan atas angin lebih daripada RM100juta tambahan daripada tabung KPM.

   Dalam kontrak ini, terdapat beberapa klausa untuk perkhidmatan yang diberi jaminan sambungan lebih daripada 99%. Biasanya, jaminan seperti ini adalah khusus untuk pusat data dan pelayan, ataupun untuk pelayan syarikat-syarikat yang pendapatan hakikinya bergantung kepada kesinambungan Internet.

   Namun untuk sekolah, perkara ini tidak masuk akal, kerana Internet disekolah tidak diguna pakai pada waktu malam sebagai satu contoh, dan juga jika bekalan Internet terputus sekali pun, ianya tidak akan menjejaskan apa-apa kecuali kelas dalam makmal komputer ketika itu, memandangkan bilik darjah semuanya tidak dibekalkan dengan Internet pun.


   Baiklah, jika kita berfikir bahawa YTL adalah bukan pemain telco dan oleh itu kadar harganya tidak berpatutan, akan tetapi mungkin mereka adalah pemain pendidikan digital yang hebat, oleh itu harga kontrak masih dapat diberi justifikasi.

   Sumber kami terus menerangkan perincian kandungan 1Bestarinet yang dinamakan Frog VLE.
   Mengikut sumber ini, kadar RM1,668 sebulan dikenakan kepada 10,556 sekolah dan institut perguruan, dan untuk sekolah di pendalaman, sebanyak tambahan RM450 dikenakan juga untuk menggunakan aparatus Frog.

   Daripada kadar harga perisian Frog VLE untuk sekolah yang menjangkau kos melebihi RM650juta ini, terdapat 828 judul buku PDF dalam talian dimana 576 judul adalah buku teks percuma yang dibekalkan oleh KPM kepada YTL, dan selebihnya adalah judul berbayar yang dibekalkan oleh dua penerbit tempatan.

   Delete

  5. Lebih mengejutkan adalah sebanyak 6,785 buah video pendidikan yang disediakan daripada koleksi yang ditarik pautannya daripada Youtube.

   “Disini, jelas menunjukkan bahawa bukan sahaja tiada sebarang video baharu yang disediakan, malah hostingnya juga adalah melalui Youtube sahaja, yang sememangnya percuma”, jelas sumber kami.

   Justeru, 1Bestarinet mengenakan bayaran langganan untuk Google Youtube yang kebiasaannya percuma.

   Selain itu, Frog VLE memberi justifikasi bahawa ramai guru-guru dan murid-murid yang menggunakan platform ini untuk membangunkan bahan. Menurut sumber kami, terdapat lebih daripada 45ribu blog yang telah dibangunkan dalam Frog VLE oleh sekolah-sekolah Malaysia sepanjang 8 tahun beroperasi. Namun apabila diberikan perincian yang lebih mendalam, hanya 1,200 blog disifatkan sebagai lengkap, dan selebihnya adalah sekadar projek cubaan murid-murid ketika membuat latihan dalam makmal. Tegas sumber ini, hanya sebanyak 2.6% daripada 45ribu blog ini adalah hasil kerja yang lengkap setelah 8 tahun Frog VLE beroperasi.

   Pada asasnya, Frog VLE dan bekalan Internet oleh YES, YTL Communications Sdn Bhd, telah mengenakan kadar kos perkhidmatan yang melampau, dan oleh itu, Kementerian Pendidikan, dan seterusnya, Kerajaan Malaysia, terpaksa membayar untuk satu perkhidmatan yang kos sebenarnya jauh lebih rendah. Untuk kontrak Fasa 2 ini, sejumlah lebih darioada RM1.5billion telah pun diikat janji. Jumlah ini bukan sekadar lebih baik diguna pakai untuk sektor pendidikan yang memerlukan, malah boleh mendapatkan kesan yang positif jika diagihkan dengan saksama untuk kegunaan sekolah dan murid-murid Malaysia.


   Harapan rakyat adalah untuk Suruhanjaya Pesaingan Malaysia (MyCC), Kementerian Kewangan Malaysia, dan juga Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), dapat menyelidik dengan lebih mendalam perkara ini. Pihak media seharusnya perlu memainkan peranan yang penting supaya kebenaran dapat dipertahankan.

   Delete

  6. Bukan sekadar 1Bestarinet telah memonopoli industri pendidikan, malah telah menyebabkan hutang Negara melambung.

   Sila mohon salinan perjanjian daripada Kementerian Pendidikan Malaysia sekarang!

   ........................

   LEAK ALERT: 1Bestarinet Scandal unravels RM19,000 monthly Internet bill per school for 30Mbps to YTL

   Malaysia is still traumatized by mega scandals of 1MDB, ECRL and HSR, legacies of the previous government, and now, a massive financial turmoil for Malaysian education relating to 1Bestarinet project is exposed.

   This colossal loss in paying for a substandard project have not only made the government coffers suffered for the past 8 years, but it has also wiped out the domestic small medium industry in Malaysian education, costing thousands of employments. YTL today have retained as a monopolistic power in supplying to the Ministry of Education.

   1Bestarinet prevailed the scrutiny of Public Accounts Committee of March 2015 and continues to supply Ministry of Education with extortionate pricing, for last mile Internet connectivity and e-Learning software.

   Recently, a member of the Ministry have came forward spelling out the shear extent of the financial damage 1Bestarinet have caused and is still causing. The source explained that there are no faults in the contract and fulfillment of 1Bestarinet.

   However, once the costings are analyzed, the contract unravels shocking prices that were imposed, and further horror becomes evident when the end product inventory were audited.

   It is hard to digest that common sense could agree to such brutal pricing.

   Delete

  7. It was said from the source that the second phase of the contract which covers the period of June 2016 to June 2019, agreed to a supply of last mile Internet at RM130 per month per Mbps for school’s computer labs. This means that at 6Mbps each school is charged RM783 per month, at 10Mbps each school is charged at RM1,304, and at 15Mbps each school is charged RM 1,955.

   These exorbitant pricing have allowed YTL to scrap off an easy profit of RM300 million a year for inadequate Internet supplied to school computer labs.

   If these prices are not extreme enough if compared to your regular broadband providers, schools are also supplied with a 30Mbps broadband via a dedicated fibre, with the excuse to maintain constant connectivity, at a mind blowing RM19,000 per month for just the school’s computer lab.

   From what can cost only RM89 per month with your regular last mile providers, YTL have made an argument to justify the dedicated line model with a 99% service level agreement similar to those of a data center and mega online companies for usage in schools that does not operate 24hours.

   YTL is making 21,350% more than what the industry should logically charge for a similar use, and this alone have allowed the company to overcharge an additional RM100million.

   This 2nd phase contract which amounts to more than RM 1.5billion for a 3 year period, has always been kept a secret by YTL and the Ministry, with clauses in the contract stating that it will compromise national secrets. With these sort of deception, no wonder this dubious contract have been kept hush hush all this time.

   Whilst always been criticized for its poor last mile connection, YTL have always defended 1Bestarinet in arguing that the e-Learning platform provided by the company is beneficiary to teachers and students, and that should it be taken away, the whole education system will simply collapse.

   Delete


  8. For this e-Learning platform named Frog Virtual Learning Environment (VLE), the Ministry pays RM1,668 per month for each school and teacher’s institute, totaling 10,556, whereby more than 2,000 of these schools are remote schools that then requires what is called Frog Apparatus, costing an additional RM450 per month due to usage of VSat system rather than wireless towers.

   Frog VLE component of the contract alone, costs the government more than RM650 million, for something which is hardly used by students are are mostly not known by parents.

   When audited, the findings over Frog VLE were simply astonishing. This is where some gruesome figures are revealed.

   After 8 years in operation, the Frog VLE which is an all time online web portal provides Malaysian students with 828 PDF books, out of which 576 are free collection from Ministry of Education textbooks and Project Gutenberg public domain free collection. The rest are marketplace offerings whereby student will need to pay extra to obtain the online books.

   The figures gets better, Frog VLE continues to claim its delivery of world class standards in education by the umpteen amount of educational videos it provides. True enough there are 6,785 videos served from free collections including that of Edunation and Khan Academy.

   The vomiting part is that these videos are served as a dedicated page with links from Google Youtube. The norms is that these services are free for use, nonetheless YTL have manage to charge outrageous subscription fees to Ministry of Education in a conniving package call Frog VLE.

   Frog VLE also provides an authoring tool which allows teachers to encourage students to create contents in form of blogs in order to fulfill key performance indexes. Over the 8 years, this program have registered more than 45 thousand blogs being created. Nonetheless, when looked in detail, only 1,200 of these blogs are complete, which is a mere 2.6% of the total numbers. The rest are just test pages students made during practices.

   Will 1Bestarinet disrupt education if it is taken away, definitely not. The amount of money that is overcharged for this service can be made for better use in many more much lacking areas in schools and canteens.

   We really hope that Malaysia baharu will act with justice and that MyCC, MACC and other parties will look into this matter seriously, and this can all start by asking the Ministry for a copy of the 1Bestarinet contract. May justice prevails for Malaysia.

   Delete
  9. justice league = Anonymous = Abang Din = GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB.

   Dah jadi Anjing Gila, sentiasa masukkan kopipes mengarut panjang lebar entahapekebende.

   Maka beci lah rakyat terhadap Bossnya Najib Al Jibo.

   Itu pasal Najib maki hamun jenis cyber trooper nya seperti ini - "bangang hamjadah," kata dia di kempen Pru13, "Kepala Bapak Korang" kata nya di kempen Pru14

   Delete
  10. Betul ke PH makin tak popular?   RAMALAN Firma Fitch Solution bahawa populariti Pakatan Harapan (PH) merudum dalam beberapa bulan akan datang boleh dianggap sebagai petunjuk dan nilai populariti dalam konteks politik semasa.

   Penganalisis politik, Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya, berkata berdasarkan situasi itu, PH perlu bersifat seimbang dalam mengendali isu nasional sama ada berkaitan subsidi negara, pemansuhan atau pengurangan bajet, pengenaan cukai baharu mahu pun menentukan hala tuju negara.

   Katanya, pengabaian kepada majoriti masyarakat sebenarnya tidak baik kepada masa depan gabungan dalam PH dan juga masa depan PH itu sendiri.

   “Persepsi semasa bahawa kerajaan PH tidak mampu mengurangkan kos sara hidup adalah berbeza dengan harapan sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) lalu bahawa PH boleh membantu mengurangkan beban rakyat seperti Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), gaji minimum, penghapusan tol dan sebagainya.

   “Kebimbangan Malaysia Baharu yang dipersepsikan mengabaikan masyarakat majoriti lebih 60 peratus perlu dikikis, dengan pembaharuan tanpa mengikis kepentingan Melayu sesuai dengan perlembagaan negara,” katanya ketika dihubungi tadi.

   Awang Azman berkata, proses memperkenalkan dasar dan kesinambungan perlu dilihat lebih baik daripada apa yang sudah dibuat kerajaan terdahulu agar rakyat lebih yakin kepada kerajaan PH.

   Firma penyelidikan Fitch Solution meramalkan populariti PH merudum dalam beberapa bulan akan datang kerana antara lain disebabkan dasar dan perbalahan dalam gabungan politik itu.

   Firma penyelidikan itu menyatakan meskipun kajian itu tidak menjurus kepada kemungkinan pembubaran PH, namun risiko hal itu berlaku juga semakin meningkat.

   “Pandangan kami di Fitch Solutions ialah PH mengalami risiko kejatuhan popularitinya kerana tiga sebab - pertama, pengundi mungkin semakin berpendapat bahawa kerajaan tidak membantu mengurangkan kos hidup.

   “Kedua, gabungan itu berulangkali memaparkan perpecahan dan ketiga, kekecewaan pengundi dengan idea bahawa kerajaan PH akan meneruskan 'Malaysia Baru' dengan tahap kesetaraan kaum yang lebih tinggi," kata firma itu dalam satu kenyataan.

   Firma itu menilai skor risiko politik jangka pendek Malaysia pada 72.5 daripada 100, dengan 'proses membuat dasar' dan 'kesinambungan dasar' menjadi sub-komponen paling lemah pada 68.3 dan 67.5.

   Fitch Solutions memetik kegagalan PH setakat ini untuk memastikan beberapa janji pilihan raya, seperti menyelaraskan gaji minimum kepada RM1,500 sebulan dan memperkenalkan semula subsidi bahan api sebagai punca pertikaian.

   Sementara itu Felo Utama Institut Kajian Etnik (KITA), Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Dr Mansor Mohd Noor, berkata beliau sependapat dengan ramalan dibuat firma berkenaan.

   KOMEN : Kaki kencing memang tak lama... tunggu masa rakyat akan kencing atas kepala mereka dalam mana-mana PRK atau PRU

   Delete
  11. Kantoi! MB Johor miliki Ijazah Perakaunan Palsu?


   "Saya tak boleh nak jawab isu ini?"

   Lepas Timbalan Menteri buat hal dengan isu pendidikannya, hari ini rakyat Johor pula mula mempersoal level pendidikan Tok Man?

   Hasil informasi diterima, terdapat keraguan munasabah tentang level pendidikan Tok Man? Alamak betul ke?

   Netizen mula persoal betul ke tidak Tok Man ni sambung belajar di UPM? Ikut sumber sahabat terdekat Tok Man pula, dia belajar sampai STPM je?

   Jika apa dipersoalkan itu benar, maka amat malanglah Bangsa Johor ‘berMenteri Besarkan’ Osman Sapian, patutlah pentadbiran Johor huru je, maklumlah Tok Man ni hanya tahu jadi Yes Man aje?

   Info Ops Johor dapat, UPM perkenal Bachelor Perakaunan tahun 1985. Ketika itu UPM pun takde offer Diploma Perakaunan, yang ada cuma Diploma Pengurusan Perniagaan, Degree pun UPM gunakan Bachelor?

   Ops Johor tidak pandang rendah mereka yang level pendidikan tak tinggi sebab masih ada kecerdikan pada mereka.

   Rakyat Johor menunggu Tok Man beri penjelasan, jangan lari-lari pulak? 😁 Berani kerana benar!
   KOMEN : Apa nak hairan, kencing rakyat memang bidang mereka

   Delete
  12. Apa Maszlee buat untuk sekolah agama?
   SENARAI 'PERMOHONAN' YB DAP TEO NI CHING, TIMB MENTERI PENDIDIKAN MALAYSIA;

   22 Julai 2018;
   Sumbangan segera kepada SJKC Ayer Bemban

   5 Ogos 2018;
   Lulus RM20,000 untuk SJKC Li Chun

   23 September 2018;
   Lulus peruntukan RM100,000 untuk SJKT Pasir Gudang

   6 Oktober 2018;
   Penyelenggaraan untuk enam buah SJKC & SJKT Perak

   14 Oktober 2018;
   Lulus peruntukan Kementerian Kewangan untuk SJKC Kay Sin Bukit Mertajam

   15 Oktober 2018;
   RM23,000,000 lulus untuk SJKC Permatang Tinggi & SJKC Kay Cin

   25 November 2018;
   SJKC Ladang Grisek dapat sumbangan dari Kementerian Kewangan

   6 Januari 2019;
   RM12,000,000 untuk Sekolah Menengah Persendirian Cina

   20 Januari 2019;
   Serah peruntukan kepada SJKC Ching Yeh

   29 Januari 2019;
   Pecah tanah sekolah baharu SJKC Poi Chee Sg Petani

   30 Januari 2019;
   Southern University College dapat RM2,000,000 - Kit Siang serah mewakili anaknya Guan Eng

   SENARAI PERMOHONAN YB BERSATU, MASZLEE MALIK MENTERI PENDIDIKAN MALAYSIA;

   6 Februari 2019;
   Kita sudah kemukakan permohanan.....

   Kredit: Hazwan Mohamad

   Pasal bagi alasan PH memang hebat terutama yang Melayu Islam. Apa mereka buat dalam kerajaan entahlah... Cakap hebat tapi kerja tak tahu nak buat.


   KOMEN : Melayu Islam dalam PH sekadar pemberi undi dan barua kepada DAP

   Delete
  13. Yang hina Agung masih bebas dan yang marah kepada penghina agung (bela) kena tangkap   KUANTAN: Seorang peniaga yang sebelum ini ditahan kerana didakwa membuat komen menghina Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah di Facebook dibebaskan dengan jaminan polis.

   Ketua Polis Pahang Datuk Mohd Zakaria Ahmad, berkata lelaki berusia 46 tahun dari Kuantan itu dibebaskan 10 pagi semalam selepas ditahan selama 2 hari sejak 8 malam Jumaat lepas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan dan IPD Temerloh.

   “Selain itu, 2 lelaki berumur 32 dan 36 tahun yang dipercayai terlibat melakukan ugutan jenayah ke atas peniaga berkenaan juga dibebaskan dengan jaminan polis selepas diambil keterangan di IPD Kuantan semalam,” katanya ketika dihubungi hari ini.

   Bagaimanapun, menurut Zakaria, siasatan terhadap 2 lelaki berkenaan masih diteruskan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana melakukan ugutan jenayah.

   Kedua-dua lelaki itu ditahan Jumaat lepas selepas dilaporkan pergi ke premis perniagaan ahli perniagaan berkenaan di hadapan Kuantan Parade kerana tidak berpuas hati dengan tindakannya yang membuat komen berunsur penghinaan pada gambar Sultan Abdullah di Facebook.

   Lelaki itu dilaporkan meninggalkan komen menghina itu ke atas gambar yang memaparkan Sultan Abdullah, Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar dan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ia tular.

   Sementara itu, pada satu sidang media, peniaga yang didakwa menghina Sultan Abdullah, Cheah Kim Hung, 46, memohon maaf kepada semua dan kesal dengan tindakannya memuat naik komen berkenaan.

   Dia mendakwa komennya itu hanya bertujuan membalas komen seorang pengguna Facebook lain yang merujuk kepada raut wajah perdana menteri semasa gambar itu dirakamkan dalam istiadat yang diadakan di Dataran Parlimen.

   Lelaki itu memohon maaf dan keampunan daripada Sultan Abdullah atas kesilapannya.

   KOMEN : Itu hebatnya pemeritahan PH yang mana Tun Mahathir pun atas ihsan DAP menjadi PM. Anwar nak jadi PM ke-8 pun kena cium kaki DAP

   Delete
  14. Di London, Clare Yang Minta Supaya Kes Tidak Dipanjangkan Dan Selesai Di Luar Mahkamah, Di Malaysia, Melayu Macai Dap (Pan) Kata Pas Yang Takut Dan Minta Selesai Luar Mahkamah!!!   Menjelang PRK Semenyih yang bakal menyaksikan kerjasama PAS-UMNO dilihat berpotensi besar untuk melupuskan PPBM dan Pakatan di kerusi DUN tersebut, semakin kerap dan semakin banyak pula fitnah yang dibuat oleh Melayu-Melayu yang menjadi macai dan orang suruhan DAP.

   Dan sudah tentulah sasaran mereka adalah terhadap PAS. Mereka berasakan dan menganggap, kebanyakan orang Melayu khususnya, tidak tahu apa yang berlaku di London membabitkan proses perundangan antara PAS dan Presiden PAS dengan penfitnah tersohor belaan Mahathir, Clare Rewcastle-Brown.

   Kalau kita rajin mengelebek page-page di Facebook khususnya, terutama sekali yang didominasi oleh puak-puak PAN dan PPBM, mereka sekarang sedang membangkitkan kononnya, persetujuan penyelesaian luar mahkamah oleh PAS dan Presidennya dengan Clare membuktikan bahawa tuduhan Clare adalah benar. PAS kata mereka tersangat takut dan akhirnya meminta agar penyelesaian tersebut dibuat di luar mahkamah kerana kalau dibicarakan dan diteruskan, banyak temberang dan rahsia besar PAS membantu Najib menyonglap duit 1MDB akan terbongkar.

   Hakikatnya, seperti yang disebutkan oleh Setiausaha Politik Presiden PAS yang juga merupakan Menteri Besar Terengganu, Dr. Ahmad Samsuri fitnah yang dilemparkan oleh macai-macai dan Melayu-Melayu suruhan DAP itu, terlalu jauh daripada hakikatnya.

   Yang meminta kes tersebut diselesaikan di luar mahkamah adalah Clare Rewcastle-Brown selepas 75% laporan pembelaannya ditolak oleh hakim menerusi penghakiman interlokutori. Clare takkan meminta supaya kes diselesaikan di luar mahkamah kalau dia yakin dia boleh menang. Dia hanya meminta penyelesaian tersebut selepas 75% hujah pembelaannya ditolak. Malahan Clare sendiri mengakui bahawa dia tidak ada bukti selain daripada 'widespread suspicion'.

   Delete


  15. Kes PAS vs Clare di London kurang mendapat perhatian apabila perhatian di Malaysia lebih terarah kepada berpuluh-puluh pendakwaan dibuat terhadap Najib yang kesudahannya Peguam Negara belum menyiapkan kertas pendakwaan dan kertas siasatan.

   Sebenarnya sesi pendengaran kes telah berlangsung selama 4 jam di hadapan Hakim Dingermans di Mahkamah Tinggi London pada 20 April 2018.

   Dalam sesi pendengaran tersebut, mahkamah menolak kenyataan pembelaan Sarawak Report dan permohonan Clare untuk meminda pembelaan. Mahkamah kemudiannya memerintahkan Clare untuk membayar kos guaman sebanyak £41,400 (RM 227,700.00) kepada Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

   Secara rasminya, mahkamah telah menolak keseluruhan pengakuan kebenaran Clare. Atau dalam bahasa yang lebih mudah, Abdul Hadi Awang mempunyai asas yang kuat untuk terus mengemukakan saman terhadap defendan.

   Clare juga secara rasmi telah meninggal-biarkan permohonannya untuk meminta pembelaan 'kebenaran'nya bagi menggunakan rakaman audio satu kenyataan yang didakwa dibuat oleh Nik Abduh Nik Abdul Aziz yang merupakan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat dan juga bekas Ahli Parlimen Pasir Mas. Defendan kemudiannya memberikan gambaran bahawa dia cuba dan berhasrat untuk mengemukakan lagi deraf pembelaan berkenaan rakaman audio yang merupakan cubaan kali ketiga bagi pembelaan 'kebenaran'nya.

   Hakim juga turut menolak cubaan melewat-lewatkan perbicaraan oleh defendan apabila defendan cuba memohon perintah mahkamah supaya diadakan perbicaraan berasingan terhadap persoalan sama ada pembaca Sarawak Report memahami artikel berkaitan yang dikatakannya tidak merujuk kepada Presiden PAS.

   Pasukan peguam Presiden PAS menolak cadangan tersebut yang bagi mereka hanyalah bertujuan dan cubaan untuk defendan lari dari isu sebenar kes di dalam perbicaraan.

   Perkembangan inilah yang menggambarkan kekalahan awal Clare dan Sarawak Report. Hal ini juga ditunjukkan melalui perintah Hakim untuk defendan membayar £41,400 (RM227,700.00) sebagai kos bayaran guaman Presiden PAS yang perlu dijelaskan dalam tempoh 14 hari.

   Hakim kemudiannya menetapkan tarikh pengurusan kes dan tarikh perbicaraan iaitu pada awal April 2019.

   Keputusan PAS dan Presidennya untuk melakukan penyelesaian di luar mahkamah dengan Clare seperti yang dinyatakan dalam kenyataan media oleh Setiausaha Politik Presiden PAS sekarang, Shahir Sulaiman walaupun PAS dan Presidennya mempunyai peluang cerah untuk menang dalam perbicaraan pada April 2019 nanti, tidak lain dan tidak bukan adalah sama seperti ketika Raja Nong Chik menarik balik pertuduhan dan saman ke atas Nurul Izzah untuk membuat penyelesaian di luar mahkamah.

   Dengan kata lain, Clare telah mengakui dia adalah seorang penfitnah dan semua cerita-cerita buruknya tentang PAS dan Presiden PAS tidak lebih daripada cerita dongeng semata-mata. Penghakiman Interlokutori sudah jelas dan terang.

   Justeru, tidak perlulah macai-macai DAP dan Melayu-Melayu suruhan DAP berterusan mencipta fitnah kononnya, persetujuan penyelesaian luar mahkamah tersebut adalah disebabkan PAS takut!

   Sumber dari :
   https://theflyingkick.blogspot.com/2019/02/di-london-clare-yang-minta-supaya-kes.html?m=1

   Delete
  16. Jadi peguam masih bodoh   Apa laa main desak-desak. Pergi lah balai buat report. Polis ada SOP la nak buka kes. Main desak-desak ni ingat polis tu komponen PH ka? Apa laa jadi MP macam ni. Ingat polis tu apa. Dia ada balai. Dia ada pegawai dia. Duk desak-desak ni ingat order pasembor ka?
   FB
   Dr Tanaka Mustafa

   Husam ada bukti cek kat Affin Bank...audio Nik Abduh pun ada...money trail duit bank Najib pun ada...
   Peguam Negara baru pun dah ada...Ketua Polis...ketua Sprm baru oun dah ada..

   Tak kan tak berani report lagi...apa punya pondan
   ..pegi report...siasat la

   KOMEN : Parti AMANAH untuk pengkhianat dan macai bodoh seperti pertubuhan IKRAM

   Delete
  17. Boleh percaya ke cakap kaki bohong dan kaki kencing?   Pengerusi Majlis Permuafakatan NGO Felda Mazlan Aliman berkata rancangan yang bakal dilaksanakan dalam masa terdekat kepada peneroka-peneroka Felda itu akan menumpukan pada tanaman-tanaman yang memerlukan tempoh hasil tuaian kurang daripada setahun.

   "Selama ini kita tak optimumkan tanah-tanah ini. Kalau ada usaha-usaha dibuat di bawah tanah Felda, ia masih berada di tahap minimum. Dalam kata lain, ia tak ada dalam perancangan strategik bagaimaan tanah-tanah ini boleh dibangunkan," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

   Soalnya boleh percaya dengan percakapan orang yang telah bohong kononnya nak hapus hutang Felda. Nak hapus PTPTN.

   Yang rakyat nampak dia dapat jawatan dan beberapa jawatan untuk melunas hutang dia rupanya. Dia ada hutang kerana kalah saman setengah juta.

   Sebelum ini Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu berkata, Mazlan Aliman kini memerlukan bantuan orang ramai bagi membayar ganti rugi berjumlah RM500,000 setelah didapati memfitnah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).

   Hutang Felda kemana
   Yang untung hutang dia langsai...
   BIJAK KENCING RAKYAT

   KOMEN : PH kaki bohong. Sanggup tinggal perjuangan Islam demi sedikit habuan kedunian

   Delete
  18. Hina Agong: Kerajaan perlu adil dalam pendakwaan   Majlis Suara Melayu Johor (Suara) mendesak kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengambil tindakan tegas terhadap pengguna Facebook, menggunakan nama akaun ‘Desmond Yongkor’ yang tidak menghormati institusi beraja di negara ini.

   Pengerusi Suara, A Rahman Mahadi (tengah) berkata, kedudukan raja dan bangsa Melayu dalam negara ini sudah kukuh sejak sekian lama dan seharusnya tidak diperlekehkan.
   “Negara kita dah beralih ke fasa baru daripada pemerintahan dan perubahan sosiobudayanya. Tetapi perlu ingat, ada batasnya. Dalam rukun negara juga sudah tertulis mengenai perkara itu.

   “Jadi janganlah ada pihak yang sengaja mewujudkan persengketaan, sudah lama kita hidup serumpun mengapa ditimbulkan perkara seperti ini sekarang,” katanya seperti dilapor media tempatan.

   Pada masa sama, Rahman berkata, kerajaan baharu perlu mengambil tindakan dan tidak mengamalkan sebarang pilih kasih atau pendakwaan terpilih.

   Terdahulu, beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO), jabatan kerajaan dan parti politik membuat laporan polis berhubung kenyataan seorang pengguna laman sosial yang didakwa menghina Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah.


   KOMEN : Tun Mahathir jadi PM pun belas ehsan DAP... Melayu memang tak ada ruang

   Delete
  19. PAKAR HADAS ULAR SEMAK PRO LIBERAL TEGUR TOMMY TOM CAT BERJOGET TWIST BERSAMA RICHARD MENGGELAMUN, SITI PEKASAM, AmbENGAP DAN SEORANG MENTERI HAKIM SEPATUTNYA MENJAGA INTEGRITY. INILAH PERANGAI PENJAGA LAW OF JUNGLE. DULU SI MANGKUK HAYUN TU JUGAK YANG SOKONG = BUKAN MAIN LAGI DORANG SERONOK BERDANSA KERANA BERJAYA MENIPU DAN KENCING ORANG MELAYU. ITU MAKNANYA JUSTICE YANG DIBAWA PH = DI BAWAH PH MAKIN RAMAI PELAJAR MELAYU BERPENGALAMAN SEKS BEBAS = MACAM MANA RAKYAT NAK BERSABAR, DI BAWAH PH KEADAAN SEMAKIN TERUK, EKONOMI, POLITIK, PERLEMBAGAAN TERANCAM, DIBURUKKAN LAGI DENGAN DASAR DAN POLICI YANG MENYUSAHKAN RAKYAT DAN CUKAI DAN TARIF SECARA DIAM DINAIKKAN = KERAjaan DAP-PH SEDANG BINA PERSEPSI BURUK TERHADAP PROFESIONAL ISLAM/MELAYU DENGAN MEMBURUK-BURUKKAN INSTITUSI ISLAM = ISTERI SETIAUSHA POLITIK MAHA KRONI JADI PENGERUSI BARU AIM = KENAPA KAFIR HARBI NAK REBUT UITM TAPI TAK BEREBUT MASUKKAN ANAK MEREKA KE SEKOLAH KEBANGSAAN? = MAHA ZALIM TAK BAYAR ROYALTI MENYEBABKAN KELANTAN TEBANG BALAK = FAMILY SIGARAGA ROSAK AKHLAK SEMUANYA, APA MAKNA AWEK SELFIE CELAH KANGKANG = ZAMAN LANI BUKAN MASA BICARA DOSA PAHALA KERANA MELAYU RAMAI YANG TINGGAL SOLAT, ADA YANG IKUT AJARAN SESAT. SEKARANG WAKTU MEMPERTAHANKAN AKIDAH, TAUHID DAN IMAN = SUDAH TERBUKTI PH TIDAK MAMPU TADBIR NEGARA, BUBAR JE PARLIMEN BIAR KITA TENGOK APA PAS BOLEH BUAT = PH DERA DAN BULI RAKYAT DAH TU SURUH SABAR, INI KERAjaan GANGSTER KE APA = MuJAHAT PERTAHAN PARTI BABI YANG TIDAK IKTIRAF ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI SEBAGAI WAKIL DALAM BADAN ISLAM =

   Delete
  20. Budin2 ... eko dah tahu semuwo ea ... sajo2 yo buek silap mato ... poyi lah mabok!

   Delete
 2. Yang saya tahu mukrhriz kaya raya sebab menabung dari dalam perut...bkn sebab bin mahathir..tu je!!  Malu apa bosskur!!???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang saya tahu melayu ramai da kaya sejak dalam perut lagi...bukan kaya harta la cuma kaya dgn hasad dengki.tu je!!

   Pi mampus boosku!

   Delete

  2. justice league = Anonymous = Abang Din = GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB.

   Dah jadi Anjing Gila, sentiasa masukkan kopipes mengarut panjang lebar entahapekebende.

   Maka beci lah rakyat terhadap Bossnya Najib Al Jibo.

   Itu pasal Najib maki hamun jenis cyber trooper nya seperti ini - "bangang hamjadah," kata dia di kempen Pru13, "Kepala Bapak Korang" kata nya di kempen Pru14

   Delete
  3. Prestasi Thomas dikritik bekas Ketua Hakim Negara
   NURUL RIDUAN NOR ASHAHA & RIDAUDDIN DAUD 9 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.8K
   Abdul Hamid Mohamad
   Abdul Hamid Mohamad
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad mengkritik Tommy Thomas berhubung pelbagai tindakannya selama tiga bulan menjawat jawatan Peguam Negara.

   Kritikan itu antara lain menyentuh keputusan Thomas dalam beberapa kes berprofil tinggi termasuk tuduhan terhadap bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkaitan 1MDB.


   Dalam kes 1MDB itu, Thomas yang pada mulanya menjadi ketua pendakwaan menarik diri dan melantik bekas Presiden Majlis Peguam, Datuk Sulaiman Abdullah untuk menggantikan tempatnya.

   Alasan diberikan Thomas adalah tidak dapat memberi tumpuan sepenuhnya terhadap kes itu ekoran tanggungjawabnya sebagai peguam negara.

   Advertisement

   "Ini mata pertama oleh Thomas. Tidak pernah dalam sejarah perundangan di Malaysia ada peguam negara mengakui dia tidak dapat berdepan dengan beban tugas sehingga perlu melantik peguam persendirian untuk melakukan pendakwaan.

   "Atau, apakah dia takut kerana tiada pengalaman dalam pendakwaan? Kes ini tentunya bukan untuk sesiapa yang baru mahu belajar tentang pendakwaan," katanya dalam satu artikel di blognya hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: ‘Saya tetap Thomas yang sama’]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Agong perkenan pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Tommy Thomas undur diri ketuai kes Najib]

   Abdul Hamid berkata, apa yang dilakukan Thomas itu membuktikan bahawa beliau sebagai seorang peguam persendirian yang ternama tetapi tiada pengalaman dalam mengendalikan pendakwaan atau kertas siasatan.

   Sebab itu kata Abdul Hamid, Peguam Negara seharusnya dilantik dalam kalangan perkhidmatan undang-undang dan kehakiman.

   "Apa-apa pun dia terlepas peluang untuk membuktikan dirinya sebagai pendakwa yang bagus dalam satu kes paling kontroversi dan penting dalam sejarah perundangan Malaysia yang akan dikenang untuk satu tempoh panjang.

   "Semoga dia tidak akan dikenang sebagai peguam negara yang takut sehingga mengelak daripada mendakwa bekas perdana menteri," katanya.

   Abdul Hamid juga mengkritik keputusan Thomas melantik bekas Hakim Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya bagi menyediakan kertas pendakwaan ke atas kes-kes berkaitan 1MDB.

   Selain kes 1MDB, Abdul Hamid turut menyentuh kes kapal persiar mewah Equanimity; kes kerajaan Sarawak dengan Petronas; pembatalan dakwaan terhadap ahli Parlimen dan penyokong PH serta kes pengguguran pendakwaan rasuah Menteri Kewangan, Lim Guan Eng yang membeli sebuah rumah banglo di bawah harga pasaran semasa.

   Setakat ini katanya, Thomas lebih dikenali dengan apa yang tidak dilakukannya, bukan apa yang telah dia lakukan," katanya, sambil menambah Thomas berjaya memujuk tiga anggota Majlis Peguam untuk bekerja dengannya tanpa bayaran.

   "Kita hanya boleh berterima kasih kepada peguam-peguam ini atas pengorbanan mereka. Apakah mereka akan melakukan perkara sama jika yang tertuduh adalah menteri kerajaan PH?" soalnya.

   Delete
 3. Hampir sama dengan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu aka UMNO sebelum ini, ada yang menipu kelayakan. Penyokong-penyokong tegar Parti Bersatu PH jangan bersifat takabur hanya disebabkan Mahathir menjadi PM buat kali kedua. Winston Churchill pun pernah menjadi PM dua kali selepas Perang Dunia Ke-2. Ya, ini bukan tentang korupsi, kecurian atau perkosa tetapi tentang misreprentation which led to misleading. Daripada segi undang-undang ia adalah "passing off". Perkara ini tidak betul, maka si fulan perlulah tampil ke hadapan dan memohon maaf...settle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH = BN & PH KERJA PECAHKAN REKOD BURUK DUNIA. BN PECAHKAN REKOD DENGAN MEMBERIKAN KEWARGANEGARAAN PERCUMA KEPADA SEMUA WARGA NEGARA ASING MENYEBABKAN MEREKA MENGUASAI EKONOMI NEGARA KERANA TIDAK HIRAU HALAL DAN HARAM. PH PECAH REKOD DENGAN MEMBERI ORANG TUA BANGKA JADI PM DAN WAITING PM. SELEPAS EKONOMI TERLEPAS DARI TANGAN MELAYU BERI PULA KUASA POLITIK KEPADA BANGSA ASING = BANGSA ASING BUKAN NAK BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH. MEREKA HIDUP SENANG DAN MEWAH DI BUMI MELAYU SEHINGGA BANGSA MELAYU SENDIRI MEREMPAT. BANGSA ASING TIDAK AKAN MENIKMATI APA YANG MEREKA DAPAT PADA HARI INI JIKA MEREKA HIDUP DI TANAH BESAR CHINA DAN INDIA = KINI BANGSA ASING HENDAK RAMPAS SEGALANYA DARI TANGAN MELAYU DENGAN BANTUAN MELAYU BANGSAT DAN PEMBELOT = CROOKED PM BANGKITKAN LAGI PASAL SUBSIDI, SAJA NAK KENCING RAKYAT MALAYSIA, TAK PAYAHLAH ZAMAN SEKARANG SATU DUNIA DAH TAHU. KRONI SAMPAI HABIS KAUT SAMPAI HARTA NEGARA TINGGAL KUAH JEE. NAK BAGI KEPADA RAKYATPUN BERKIRA. YANG JADI BILLIONAIRE TU YANG DAPAT SUBSIDI LAH TU KALAU TIDAK MANA BOLEH JADI KAYA RAYA MACAM TU, BAGI LESEN, PERMIT, TANAH, MONOPOLI SATU-SATU BISNES, DAH TU KATA MELAYU MALAS, SEBENAR MAHA KENCING NI NAK BUAT PROJEK LAIN BUANG DUIT, JAMBATAN BENGKOK LAH, 3RD NATIONAL CAR LAH, SAJALAH NAK HAPPY GO LUCKY GUNA DUIT RAKYAT, NANTI DIA YANG DAPAT NAMA, PAYAH BETUL MELAYU JADI YAHUDI NIE, MENJAJAH BANGSA SENDIRI = P. PANDIR TAK SEDAR DAH TUA NAK MAMPUS SIBUK JADI BARUA DAP NAK BUANG MELAYU&ISLAM&RAJA. TAK TAKUT MUNGKAR NAKIR TUNGGU NAK BELASAH DALAM KUBUR = NAK TAHU MACAM MANA BODOH PH, TENGOKLAH PERANGAI SIGARAGA BUDAK MENTAH BERHINGUS CAKAP MEREPEK-REPEK TAK SEDAR JADI KALDAI DAP = SIAPA TUAN? SIAPA KULI? BANGSA MANA KUASAI EKONOMI DAN POLITIK NEGARA? BANGSA MANA BERSUSAH-PAYAH MENJAGA PERBATASAN DAN PERAIRAN NEGARA?BANGSA MANA MENGAWAL KEAMANAN BANDAR DAN KAMPUNG? KUIL, TOKONG BERSERAKAN MERATA TEMPAT, APA LAGI YANG BANGSA ASING MAHU? BANGSA MANA PALING RAMAI MISKIN? NEGERI MAJORITI BANGSA MANA YANG PALING TERABAI?= KAMI SOKONG NAJIB JATUH TAPI KAMI MENENTANG SEKERAS-KERASNYA USAHA JEJASKAN BANGSA DAN AGAMA KAMI DAN TANAH TUMPAH DARAH KAMI = KEADAAN TERDESAK BEGINI MEMAKSA PAS DAN UMNO MEMBULATKAN GAGASAN POLITIK SATU LAWAN SATU DI PRU=15 = TOK PAU TAK PAYAH BERLAGAK ALIM LEBAI DAH TENTU LOMPAT PARTI HUKUMNYA HARAM, MAHA DAYUS PLAK SYIK TAPIS DAH TU BOLOS = KEMENTERIAN BARU HAL EHWAL LGBT DI BAWAH MENTERI DATO` SERI MuJAHAT = MP2 UMNO DOK BERLAGAK BERINTEGRITI PATUT DIAM JE LAH JIBENG TU SAMPAI MAHKAMAH PUTUSKAN, KORANG JUGAK DULU BERMATIAN DOK SOKONG DIA SEBELUM PRU-14, DAH JADI MACAM PH GUILTY UNTIL PROVEN INNOCENCE , POODAH = MALAYSIAN MALAYSIA DAH DAPAT KUASA, LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENGHANCURKAN ISLAM MELAYU YANG SEMEMANGNYA TELAH DILEMAHKAN SEMASA PEMERINTAHAN BN YANG TUNDUK KEPADA TUNTUTAN MCA/MIC = MANA ADA HUTANG BAGUS BODOH, BON SAMURAI TU HUTANG BUNUH DIRI NAMA NYERR = MAHA FIRAUN PEMIMPIN ULTRA MALAY TELAH MENCETUSKAN PERISTIWA BERDARAH 13 MEI UNTUK MENJATUHKAN TUNKU SEPERTI YANG DICERITAKAN OLEH TAN SRI GHAZALI SHAFIE = MAHA ZALIM JANGAN SALAH GUNAKAN KUASA DIBERI RAKYAT UNTUK MEMCETUSKAN KERESAHAN MASYARAKAT DENGAN ISU ISLAM MELAYU. SIAPA YANG MULAKAN ICERD, UAE & LGBT KALAU TIDAK PUAK HAPRAK KAMU. KAMU SEMUA AGEN FREEMASON = TOKONG TAK PAYAH NAK SUSAHKAN MASYARAKAT YANG TELAH SUSAH DENGAN KENAKAN UNDANG-UNDANG BARU CARI PASAL NAK TAMBAH KANTUNG PH. BUAT LAW TO CONTROL POLITICAL FINANCING DULU. MANA KAMU DAPAT DANA SEHINGGA DAPAT TUMBANGKAN KERAJAAN BN. BUKANKAH DARI ISRAEL DAN IRAN? = MAK LAMPIR DAYUS MASUK PARTI DAYUS BERSAMA MAHA DAYUS MAHUKAN PULUS = TOK PAU DAH KENA HINA DAN DIPERLECEH OLEH MAK LAMPIR, JADI AHLI KELAS KEDUA, TUNGGU APA LAGI BELAHHH LAAA = MAHA BELIT PADAM ELEKTRIK SELURUH NEGARA NAK BUAT IPP = YANG PENTING DAKWA, PERBICARAAN TAK PENTING, MASYUUUUUKKKK =

   Delete

  2. justice league = Anonymous = Abang Din = GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB.

   Dah jadi Anjing Gila, sentiasa masukkan kopipes mengarut panjang lebar entahapekebende.

   Maka beci lah rakyat terhadap Bossnya Najib Al Jibo.

   Itu pasal Najib maki hamun jenis cyber trooper nya seperti ini - "bangang hamjadah," kata dia di kempen Pru13, "Kepala Bapak Korang" kata nya di kempen Pru14

   Delete
  3. Pendedahan Mengejutkan: DAP Dibantu Komunis Sejak PRU 1969   Sebuah buku baru bertajuk "DAP BAHAYA KEPADA MELAYU DAN ISLAM DI MALAYSIA" oleh kumpulan think-thank AIDC.

   Pendedahan mengejutkan bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas, Yuen Yuet Leng membayangkan bahawa Komunis telah membantu parti-parti pembangkang, termasuk DAP, untuk memenangi sebilangan besar kerusi pada PRU 1969.

   Yuet Leng berkata Komunis menyusup masuk ke dalam pembangkang sebelum pilihan raya, yang membantu mereka menembusi kawasan yang sebelum ini dipegang oleh Perikatan kerajaan.

   “Komunis itu telah menyusup masuk dalam banyak organisasi undang-undang, termasuk parti-parti politik, dan itulah yang membawa kepada pembangkang menang pada Pilihan Raya Umum 1969,” katanya dalam program “Cerita Tanah Airku” di Telekom Malaysia bersempena dengan Hari Malaysia.

   Beliau berkata, rusuhan kaum pada 13 Mei 1969 berpunca daripada provokasi oleh sesetengah masyarakat Cina yang menyambut kemenangan pembangkang dalam PRU itu dan disambut dengan ‘aksi berlebihan’ daripada masyarakat Melayu.

   “Beberapa samseng Cina menjerit dengan kata-kata penghinaan perkauman yang melampau dan ini menjadikan orang Melayu sangat marah.

   Saat sukar dalam masa 48 jam, dan pada akhir kejadian itu, lebih 200 orang terbunuh dan 43 ditembak oleh pihak polis,” katanya.

   Beliau berkata sentimen isu-isu perkauman yang ditiupkan parti politik hanya akan membawa kepada kemusnahan negara. “Ia memerlukan usaha tiga kaum utama untuk menamatkan rusuhan.

   Saya hanya mahu hantar satu mesej kepada generasi muda hentikan perkauman. Kita tidak mampu menyelamatkan negara ini tanpa menghilangkan perkauman,” katanya lagi.

   Menurut rekod, salah seorang pengasas DAP, Chan Kok Kit dan veteran parti, Chian Heng Kai telah ditahan ISA selama 57 bulan dari tahun 1976-1981 kerana didakwa terlibat dalam Communist United Front (CUF).

   Kok Kit adalah salah seorang jawatankuasa pro-tem DAP pada tahun 1966. Manakala, Heng Kai menyertai DAP pada tahun 1967, setahun selepas parti itu diluluskan ROS sebagai parti berdaftar.

   Kira-kira tujuh tahun selepas tragedi 13 Mei 1969, pada tahun 1976, Kok Kit dan Heng Kai telah ditahan ISA bersama lima tokoh lain yang diklasifikasikan sebagai CUF.

   Ketika ditahan ISA, Kok Kit merupakan Penolong Bendahari DAP Kebangsaan, manakala Heng Kai pula adalah Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan yang juga merupakan Ahli Parlimen DAP Batu Gajah serta ADUN Pasir Puteh.

   Kok Kit merupakan salah seorang Ahli Jawatankuasa CEC pertama DAP bagi sesi 1968/1969 bersama Dr Man Hin (Pengerusi) dan Kit Siang (Setiusaha Organisasi).

   Tidak seperti Dr Man Hin yang menang di Parlimen Seremban Timur dan DUN Rahang serta Kit Siang menang di Parlimen Bandar Melaka pada PRU 1969, namun Kok Kit tidak bertanding pada PRU itu.

   Kok Kit hanya bertanding pada PRU 1974 di DUN Bandar Kelang, namun tewas, tetapi dia tetap merupakan pemain utama parti di balik tabir.

   Delete
  4. Pada 4 Februari 1977, Ketua Polis Negara, Tan Sri Haniff Omar, berkata lima daripada enam pemimpin politik ditahan di bawah ISA itu telah membuat pengakuan bahawa mereka terlibat dalam aktiviti-aktiviti membantu CUF, namun dua daripada mereka tidak mahu membuat pengakuan terbuka kerana mahu menjaga karier politik mereka.

   Mereka dituduh sebagai individu yang bertindak bagi kepentingan PKM di bawah pimpinan Chin Peng.

   Kit Siang yang ketika itu merupakan Ketua Pembangkang dan Setiausaha Agung DAP mendakwa kenyataan Ketua Polis Negara yang merujuk kepada ‘dua orang yang tidak mahu mengaku secara terbuka’ itu merujuk kepada Heng Kai, Ahli Parlimen DAP Batu Gajah dan Kok Kit, Penolong Bendahari DAP Pusat.

   Dapatkan banyak lagi pendedahan mengejutkan antaranya bagaimana Kit Siang membunuh karier Devan Nair, serta kata-kata nista ahli-ahli DAP ke atas orang Islam pada tahun 1969. Kumpulan think-thank AIDC yang menerbitkan buku tersebut menyatakan 99.9% isi kandungan buku tersebut adalah benar dan sahih antaranya dari sumber Cawangan Khas tahun 1969 serta pendedahan ahli-ahli DAP yang telah berpaling tadah.

   Kumpulan think-thank AIDC.


   : Ini sebenarnya bukan rahsia lagi....

   Delete
 4. Setuju dengan Tuan Budin. Bersatu lahir dari perut yang sama UMNO.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH = DI NEGARA MAJU MANA ADA JAMINAN MAHKAMAH SAMPAI HARGA JUTAAN HANYA GOVERMENT OF THE APE SAHAJA BUAT GITU = NELSON MANDELA MENJADI TAHANAN POLITIK KERANA MEMPERTAHANKAN BANGSANYA AKIBAT DASAR APARTHEID, ALJUBURI PULA DITAHAN KERANA KORUP DAN MASALAH PERIBADI JADI JANGAN DISAMAKAN KEDUANYA = JAMINAN MAHKAMAH BEGITU TINGGI SEKALI MENUNJUKKAN SESEORANG ITU BERSALAH SEHINGGA DIBUKTIKAN SEBALIKNYA = KULIT SAMAK SEJAK JOIN PARTI KUALI DAH JADI BANGANG. APA DIA INGAT JACK MA KUALI MACAM DIA KE = ASAL BERKENAAN ISLAM ADA JE NAK KRITIK. PASAL KHITAN PUN TAK PUAS HATI. JIJAH&IJAH TAK BERKHATAN KE = ALJUBURI NAK MINTA PAS KRITIK PASAL IMDB. TAK TAU KE TENGAH PROSIDING MAHKAMAH KAN JADI HINA MAHKAMAH PULAK. KERJA KAU CEPATKAN KEPUTUSAN BIAR RAKYAT TAHU = HEBAT PH MENTERI TAK ADA PARTI PUN BOLEH HURU HARA KAN NEGARA = MEMANG BENAR KERAjaan BERUK, BARU 6 BULAN PERINTAH NEGARA DAH LUPA TUNTUTAN MALAYSIA BARU NAK TELUS NAK DEMOKRASI, SEKARANG DAH JADI AUTOKRASI LEBIH TERUK DARI BN, = HIMPUNAN 8 DISEMBER BESAR MAKNANYA KERANA TELAH DIPERMAINKAN OLEH KAFIR DAN MUNAFIK. WALAUPUN SETAHUN JAGUNG MEMERINTAH MEREKA SUDAH MENCABAR ISLAM MELAYU DENGAN PELBAGAI CUBAAN. JADI APA SALAHNYA RAKYAT MEMBERI ISYARAT SUPAYA LEBIH BERHATI-HATI = SIAPA PETANI SIAPA PEKEBUN, TIDAKKAH MEREKA SEMUA BANGSA MELAYU. NEGERI MANA PALING MISKIN. TIDAKKAH NEGERI MAJORITI MELAYU = KALAU DIKUMPUL ASET TOKEY BANGSA CINA TENTU KEKAYAAN MEREKA MELEBIHI NEGARA. DENGAN ASET SEBANYAK ITU MRREKA DENGAN MUDAH BOLEH MENUMBANGKAN NEGARA = RAJA GULA BAWA LARI HARTA MALAYSIA KE HONG KONG, RAJA BOLA BELI KELAB LUAR NEGARA = MAHA KRONI DALAM MASA 10 TAHUN PERTAMA PENSWASTAAN TELAH SWASTAKAN 75 SYARIKAT KERAJAAN MENYEBABKAN KRONI MEREKA TERMASUK ANAK MAHA BELIT MENJADI BILIONARE HANYA DALAM MASA 8 TAHUN SAHAJA KE-9 TERKAYA. KRONI ALJUBURI TERLIBAT SAMA. SELEPAS 1993 LEBIH BANYAK DISWASTAKAN. ANAK MAHA KRONI ADA 203 SYARIKAT 12 LISTED COMPANY TETAPI MAHA BELIT BERDALIH KAYA DENGAN USHA SENDIRI = PH KACANG LUPAKAN KULIT = KERAjaan PH TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG SANA CANTAS SINI = ICERD BARU TANGGUH BUKAN BATAL LAGIPUN BANYAK LAGI TEKANAN DARI LUAR PASTI MENERJAH KEDAULATAN ISLAM MELAYU = DEMO 8 DIS. BANYAK ISU YANG HENDAK DILUAHKAN RAKYAT BUKAN HANYA ICERD KERANA SEJAK PH PERINTAH NEGARA PELBAGAI ISU YANG TIMBUL YANG MERESAHKAN RAKYAT = MENTERI PH LEBIH GEMARKAN MENUNJUKKAN KUASA DARI MERAIH HATI RAKYAT = PARTI KADOK BERSATU TERIMA LAGI 3 EKOR KADOK JADI AHLI, SEKIAN DIMAKLUMKAN = PM-4 SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN, PM-7 SWASTAKAN GLC PLAK, BALIK-BALIK PUSING SITU JUGAK, AKHIRNYA YANG KAYA IALAH KRONI, BILA RUGI BAIL OUT RAKYAT TANGGUNG = MELAYU TIDAK ISTIMEWA KERANA TANAH INI ADALAH TANAH MEREKA. YANG ISTIMEWA IALAH PENDATANG YANG MENDAPAT PELBAGAI KEISTIMEWAAN = SEBELUM PERUSUH MEMBELASAH PENJAWAT AWAM PEMIMPIN PH TELAH BERTALU HENTAM MEREKA = BERITA SENSASI : 5 EKOR LAGI KADOK JADI AHLI PARTI KADOK BERSATU. HARAP MAKLUM = MAMAK BENDAHARA BELASAH PENJAWAT AWAM 6 BOMBA MATI, BELASAH LAGI 1 PARAH. PENJAWAT MELAYU ITULAH YANG KENA KUTUK DAN DIPERLUKAN SAAT KECEMASAN DAN MENGGADAI NYAWA = PH RACIST BUKTINYA RUSUHAN KUIL KENAPA TANGKAP MELAYU SAHAJA MANA INDIA TAK KENA YANG BAKAR KERETA DAN PUKUL HAMPIR MATI PENJAWAT AWAM = PENYOKONG PH GANGSTER PEMIMPIN PH PUN GANGSTER HABIS KUCAR KACIR SATU NEGARA = ICERD BERMAKNA HAPUSKAN SEKOLAH KEBANGSAAN CINA DAN INDIA DAN MEREKA HENDAKLAH PULANG KE NEGARA MASING-MASING = BANGUNAN TINGGI NAMA MEREKA, PROFESIONAL NAMA MEREKA, HARTA NEGARA HABIS DIKAUT TAPI MEREKA MASIH MENGHARAPKAN KERAJAAN BANTU BANGSA MEREKA = MAHA KELING KEDEKUT NAK MAMPUS SUKA SANGAT KACAU PENJAWAT AWAM. TAK TAHU KE DIA RAKYAT MALAYSIA MAKIN BERTAMBAH RAMAI. NISBAH SEBENAR ADALAH BERPATUTAN = ALKISAH EXAM SPM 2018 : SEKOLAH CINA MENDAPAT SOALAN BOCOR. SOALAN PULAK LUAR TARAF DAN ADA YANG TIDAK MEMPUNYAI JAWAPAN DAN MACAM-MACAM LAGI PERSOALAN. MAKIN TERUKLAH DIKERJAKAN PUAK HAPRAK = PARTI KUALI NAMPAK SANGAT SOKONG SYIAH BILA PERSOAL SAUDI SERANG YAMAN. KENAPA TIDAK DISOAL IRAN SERANG SYRIA =

   Delete

  2. justice league = Anonymous = Abang Din = GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB.

   Dah jadi Anjing Gila, sentiasa masukkan kopipes mengarut panjang lebar entahapekebende.

   Maka beci lah rakyat terhadap Bossnya Najib Al Jibo.

   Itu pasal Najib maki hamun jenis cyber trooper nya seperti ini - "bangang hamjadah," kata dia di kempen Pru13, "Kepala Bapak Korang" kata nya di kempen Pru14

   Delete
  3. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMA SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE = PH KERJA DIA TUDUH SANA TUDUH SINI DAKWA SANA DAKWA SINI, BETUL KE SALAH KE BELAKANG KIRA YANG PENTING DAPAT TEBUSAN. SIAPLAH MP PEMBANGKANG LEPAS NI KENA SEDIAKAN RM10JUTA SETIAP ORANG, PANDAI MAHA ZALIM BUAT DUIT. SATU ORANG 50 TUDUHAN KIRA PERANGKAP KENA MANA SATU TAK BOLEH LEPAS = MAHA ZALIM ANTI SUBSIDI ANAK BERANAK DIA SEMUA DAH JADI BILIONAIRE ANGKUT HARTA NEGARA. NAK BAGI RAKYAT MAKAN PUN SUSAH SANGAT, CAKAP LAH TERUS TERANG KEDEKUT ANTI MELAYU. BANGSA CINA DAH KAYA LEBIH DARI KERAJAAN BOLEH PULAK KERAjaan BANTU = TUJUAN HIDUP ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA. INI TIDAK PH NI KERJA DIA NAK MEROSAKKAN APA YANG DAH BAIK DAN BAGUS

   Delete
 5. SeWAJIBnya lah bukan saja ijazah Marzuki tu disiasat sedalam2nya...kelayakan akademik semua pemimpin2 Bersatu juga patut diteliti dengan sedalam2nya..dah tentu lah ramai lagi yang ada ijazah palsu macam tu..konpom punya beb !!!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB tidur sejak mula nya keluar isu ini, masih tidur tak sedarkan dah behitu lama orang bercakap point yang di keluarkan nya.

   Iti di antara sebab Najib Al Jibo maki hamun dia dan jenis nya seperti aku dah sebut di atas.

   Delete
  2. PH = ICERD ADALAH MALAYAN UNION VERSI MODEN = MELAYU HANYALAH KULI DAN MEREMPAT DI NEGERI SENDIRI TIADA KETUANAN PADA HAKIKATNYA = HANYA MEREKA YANG TIADA PANDUAN HIDUP BERPANDUKAN HUMAN RIGHTS PBB. KITA UMAT ISLAM SUDAH ADA ALQURAN DAN SUNNAH. SEMUA HAK MANUSIA DIJAMIN OLEH KEDUANYA = MAHA ZALIM PEMECAH BELAH MASYARAKAT BILA MENGHASUT PEMIMPIN UMNO KELUAR PARTI = KALAU TIDAK KELUAR KENYATAAN MENGELIRUKAN BUKAN MuJAHAT LAH NAMANYA DULU LGBT, SYIAH DAN SEKARANG TABUNG HAJI. KALAU TAK SALAH BETULKAN. KALAU PENJENAYAH DAKWA. BERTINDAK AKAL LUAR SEDAR SEBAGAI PEMEANGKANG = BERITA SENSASI : 13 LAGI EKOR KATAK DARI DARUL KADOK DIJANGKA JOIN PARTI KADOK BERSATU = MAHA NAJIS GUNA POLITIK KOTOR ALA PENJAJAH PECAH PERINTAH TERHADAP PEMBANGKANG DENGAN KATAK KADOK MELOMPAT = KULIT SAMAK TUDUH NABI MUNGKIR JANJI TAPI DIKUTUK OLEH ONE JIJIK DENGAN MENYALAHKAN PAS = KAPAL AQUA JATUH SEPARUH HARGA AKIBAT MAHA KELENTONG KATA DOJ DAH LULUSKAN SEBENARNYA INI SEMUA PEMBOHONGAN TIADA LANGSUNG BUKTI = TOMMY TOM CAT CAKAP BESAR SYARIKAT DIA SAHAJA TAHU PASAL KAPAL UNTUK BOLOT KONTRAK. INILAH KORUP YANG BERLAKU DI DEPAN MATA MAHA KORUP TAPI DIBIARKAN SAHAJA = KATAK-KATAK DESAK SI KOMEDI LETAK JAWATAM. PATUT MEREKALAH YANG LETAK JAWATAN KERANA MENYIA-SIAKAN AMANAH RAKYAT = MAHA DEDAK KATA JIBENG TABUR DEDAK RUPANYA DIA PENDEDAK NO. 1 NEGARA BILA BANYAK KATAK-KATAK UMNO MELOMPAT = MAHA NAJIS HANYA TERIMA KEPADA TAIK YANG BAIK. HARAP MAKLUM = KULIT SAMAK PATUT TAUBAT LETAK JAWATAN MASUK PONDOK BELAJAR ALIF BA TA SUPAYA MULUT TAK CAKAP MERAPU = BILA MAHA MERAPU KATA MALAIKATPUN BUAT SALAH ADA PAKAR HADAS KATA BETUL....PUNYALA KAKI PENGAMPU PUNYA LOBAI..BAWA AYAT QURAN...MANA ADA AYAT KATA MALAIKAT BUAT SILAP..BAHALOL = MAHA FREEMASON GASAK KOMEDI BUBAR UMNO TAPI DIA DEGIL..MAKA MAHA MULA MAIN POLITIK KOTOR LAIN DENGAN AJAK RAMAI MP LOMPAT PARTI..AKHIRNYA TERBUBAR UMNO DAN TUBUH UMNO 3...ALJUBURI MEMANG JANGAN HARAP NAK MERASA = BANGSA ASING DATANG KE TANAH MELAYU JADI KULI DAH TU DIBERI WARGA NEGARA BERAMAI-RAMAI ITULAH YANG MENDAPAT KEISTIMEWAAN DAH TU KUMPUL HARTA JADI KAYA RAYA MEREKALAH BANGSA YANG ISTIMEWA = MELAYU TIADA KEISTIMEWAAN KERANA MEREKA PERJUANGKAN HAK MEREKA YANG SEMAKIN TERHAKIS = MAHA U-TURN DAH BUAT MACAM-MACAM PUTAR BELIT APA NAK HERAN...SEKALI KATA NAK 2/3 MAJORITI SEKALI KATA NAK PEMBANGKANG KUAT = MAHA ZOMBIE CAKAP TIN KOSONG NAK LETAK JAWATAN..SEKARANG TOKONG PULA IKUT PERANGAI YANG SAMA....KELUAR TERUS LAH PH NAK KENCING APA LAGI = MAHA KACAU TAK HABIS-HABIS NAK USIK ISLAM/MELAYU/RAJA...TERKINI SEKOLAH KEBANGSAAN DIKATAKAN SEKOLAH AGAMA...KATA ISLAM AGAMA SYUMUL KALAU ADA SERBA SEDIKIT APA SALAHNYA = MANA-MANA KELING YANG RASIS MESTI DIDESAK HEBAT SUPAYA LETAK JAWATAN ATAU DIPECAT = PH TAK HABIS-HABIS MAINKAN RAKYAT...SENYAP JEE PASAL PETROL = PARTI BABI HUTAN BILA DITANYA APA LAGI YANG MEREKA MAHU..,MEREKA TIDAK MAMPU MENJAWAB,,,,INI BERMAKNA MEREKA TELAH DAPAT LEBIH DARI CUKUP DAN TELAH ATASI PERIBUMI,,,BERMAKNA MEREKA HANYA INGIN HURU-HARAKAN KEHARMONIAN NEGARA = PATUT DAH JADI KERAjaan PANDAILAH JANA EKONOMI INI TIDAK TAHU POTONG SANA CANTAS SINI,,CARILAH IDEA KREATIF TAMBAH LAGI EKSPORT ATAU KURANGKAN LAGI JMPORT = TOKONG KIT SIAL MARAH SANGAT ISLAM PASAL KRISMAS SEBAB KRONI KUAT DIA JOSEPH NOBITA DAH MURTAD MASUK KRISTIAN = KENAPA NAK TIRU BN APUNGKAN HARGA MINYAK...TURUNKAN SAHAJA RM1.50 DAH TENTU JANJI DITEPATI DAN KALAU TURUN LAGI DAPAT PAU LAGI = KERAjaan HAPRAK KUTUK BN PASAL KORUPSI PATUT AMBIL BERAT PASAL RASUAH SAJA SUDAHLAH INI MELEBIH-LEBIH NAK KACAU KEHARMONIAN NEGARA...TUJUAN SUPAYA RAKYAT LUPAKAN MANISFESTO = ELOKLAH JUGAK MuJAHAT MENGGATAL DARI BUAT KENYATAAN HURU HARA SATU NEGARA = KETIKA PEMERITAHAN KING CHARLES 1 GEREJA TELAH MENGHARAMKAN PERAYAAN KRISMAS KERANA IA SEBENARNYA HARI PAGAN TIADA KENA MENGENA DENGAN JESUS =

   Delete
 6. Kan dari awal lagi Tun Madey dah beritau..dia akan pastikan Bersatu akan dijenamakan semula sebagai UMNO 3.0..kalau dah Bersatu tu pekat dengan DNA UMNO, nak buang ke mana pulak nanti????

  ReplyDelete
  Replies

  1. Yang penting ia lah Najib Al Jibo di buang terus dari Umno. Sekarang tak lagi Presiden, bila masuk penjara 10-20 tahun nanti, hilang terus dari Umno.

   Silap2 hilang dari dunia masa di dalam penjara.

   Delete
  2. PH = KELANTAN NEGERI MAJORITI ISLAM MELAYU SUDAH TARIK BALIK SAMAN..BILA LAGI POK MIN NAK BAYAR ROYALTI, INI MESTI KES KENCING LAGI = BANGSA BABI HUTAN PATUT MENGHALAKAN KEMARAHAN MEREKA KEPADA TOKEY-TOKEY CINA YANG KAYA RAYA MENJARAH HARTA NEGARA DAN BAWA LARI KE LUAR NEGARA DENGAN TIDAK MEMULANGKAN KEKAYAAN TERSEBUT KEPADA MEREKA = MuJAHAT APA SAHAJA KELUAR DARI MULUT DIA SAMPAH DAN MENYAMPAH. SAMPAH SYIK MERUGIKAN ISLAM/MELAYU, MENYAMPAH BILA JANDA GLAMOUR TAK LAYAN DIA VIRALKAN SATU MALAYSIA = MAHA KRONI KALAU JIBENG DIA KATA RASUAH KALAU DIA DUIT KOPI = KERAjaan BERUK MEMANG TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG PERUNTUKAN DAN JUAL ASET. JUAL SAHAM PH BERPOTENSI MURAH2 DAH TU SEKEJAP NAIK MELAMBUNG, KRONI DIA JUGAK YANG UNTUNG MACAM PM-4 DULU SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN YANG UNTUNG. TUT2 SEKEJAP JE ANAK DIA JADI BILIONAIRE = KULIT SAMAK BUAT KEPUTUSAN RUGIKAN MELAYU BILA SURUH PENIAGA GUNA FODD TRUCK, MANA NAK CARI MODAL BESAR, DAH LAH AIM DAH TUTUP MANA LAGI NAK DAPAT PINJAMAN MUDAH = PARTI FREEMASON TIDAK DEMOKRATIK BILA JAWATAN PARTI BUAT SECARA LANTIKAN. LAIN KALI TAK PERLULAH SUSAH2 BUAT PEMILIHAN = MAHA ZOMBIE TAK HABIS2 SALAHKAN MELAYU. KALI INI SURUH MELAYU SALAHKAN DIRI SENDIRI KERANA MISKIN. YANG KAU DULU PM-4 MENGAYAKAN KRONI DAN ANAK SENDIRI SAMPAI LUPA ORANG MELAYU MISKIN = KALAU BENAR PH NAK BINA MELAYASIA BARU UBAHLAH APA YANG DISEPAKATI OLEH SEMUA PARTI TERMASUK PEMBANGKANG SEPERTI AKTA ANTI LOMPAT PARTI, AKTA PEMBIAYAAN PARTI , PEMISHAN KUASA ANTARA PEGUAM NEGARA DAN PENDAKWA RAYA DSB = PAKAR HADAS SUKA FITNAH PARTI ISLAM, SEKARANG FITNAH BALIK KEMBALI KE BATANG HIDUNG MEREKA . ADA KE MASUK AKAL 25 IMAM KENA PECAT, 10 LAGI KENA TUKAR TEMPAT KERJA DENGAN ALASAN REMEH TEMEH. RUPANYA ADA LAGI KES SEBELUM ITU APABILA 16 IMAM TELAH DIPECAT, KETERBUKAAN PANDANGANLAH KONON, BERLAPANG DADALAH SANGAT. PATUT PAKAR HADAS DAH LAMA KENA PECAT KERANA AMANAT RAJA MELAYU LANUN = APA RULE OF LAW YANG DIMAKSUDKAN MAHA ZOMBIE, DI MANA KEADILAN DALAM KES TOKONG JOSEPH NOBITA, KEMATIAN MUHAMMAD ADIB, KES PREBET ADAM DAN KES BERDARAH MEMALI. DI MANA HERO2 PH SEBELUM PRU-14 YANG MAHU SURUHAN JAYA DIRAJA = MAHA ZALIM SIBUK PERSOAL KEKEBALAN RAJA, YANG KAU MACAM2 SKANDAL PM-4 TAK BERSIH SAMPAI SEKARANG = RAKYAT JADI MISKIN ERA PM-4 BILA RINGGIT JATUH LEBIH SEPARUH DARI RM2,50 JADI RM3.80, TIDAK LAIN KERANA KORUPSI YANG MAHA TERUK. ERA PM-7 RINGGIT JATUH LAGI = DI KALA RAKYAT SUSAH PEMIMPIN PH POSING MELANCUNG KELUAR NEGARA = RIZAB BNM LESAP SEJAK PH PERINTAH NEGARA, TERNYATA PH HANYA PANDAI KOREK TABUNG NEGARA = BAGUS JUGA PEKERJA RESTORAN INDIA KENA PENAMPAR, BARU TERDEDAH BUKAN MAMAK RUPANYA. PARIA MOORTY JAJA KELUAR NEGARA BANGSA INDIA DI NEGARA INI DITINDAS TAPI SEBENARNYA MEREKA TIPU MELAYU DAPAT DUIT JUTA2 = SEBAB PH DENGKI SANGAT DENGAN JAKIM ADALAH KERANA JAKIM BERJAYA MENGEKANG AJARAN2 SESAT DAN MEMPROMOSI HALAL KE SELURUH DUNIA. AJARAN SESAT MULA BERKEMBANG BIAK SELEPAS PH AMBIL ALIH NEGARA BERMULA DENGAN MELEPASKAN QADIANI SECARA BEBAS BERGERAK = HATI2 MAHA ZOMBIE MAYAT HIDUP YANG MIND CONTROLLED BY PARTI BABI HUTAN = MALAYSIAN MALAYSIA MEMBAWA KEPADA NEGARA REPUBLIK KERANA ITU MEREKA CUBA MENCARI JALAN MENJATUHKAN SISTEM BERAJA. PM-4 TELAH MENCANTAS KUASA RAJA KINI TUNGGUL YANG TINGGAL HENDAK DICABUT = ISLAM LIBERAL BERMAKSUD BILA ANAK MENGANUT AGAMA BUKAN ISLAM IBU BAPA TIDAK BERHAK MENYOAL = APA DISEBALIK SAUDI PERANGI YAMAN, DI SYRIA DAN IRAQ SYIAH TELAH MEMBUNUH JUTAAN SUNNI KERANA BAGI MEREKA DARAH SUNNI HALAL DITUMPAHKAN DAN IBADAT MEREKA. MEREKA TELAH MENYUSUP MASUK KE YAMAN BERTUJUAN MENYERANG MAKKAH KERANA TANAH SUCI SYIAH IALAH KARBALA = DRAMA MELAYU KINI DI TV MENJADI2 DENGAN PEGANG TANGAN DAN BERSENTUHAN BODY CONTACT DENGAN BUKAN MAHRAM, MENGAPA PAKAR HADAS TIDAK SIBUK KOMEN, KENAPA SIBUK MAIN POLITIK MASJID SURAU. DISURUHNYA IMAM YANG DIPECAT SAMAN, PUAK MANGKUK HAYUN NI TAK FIKIR KE NAK TURUN NAIK MAHKAMAH PERLUKAN WANG & MASA BUKAN SEDIKIT =

   Delete
 7. Jangan mimpilah marzuki nak ngaku ijazah tu palsu...takkan lah kita tak tau bahawa spin, kelentong dan putar alam ni dah jadi darah daging dan sinonim dengan Bersatu ni..khususnya pengerusinya tu!!!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. spin, kelentong dan putar alam penuh dalam Umno sejak sebelum Najib curi wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB.

   Bila skandal dia mencuri itu meletup, maka kuncu2 nya pun keluar lah spin, kelentong dan putar alam hingga sekeliling alam.

   Derma, konon, dari Putera Arab, konon, untuk Pru, konon. KEPALA BAPAK DEPA. Dah tu tarak sekor yang masih di Umno sekarang sanggup dedahkan Najib Al Jibo. Muyhiddin dan Shafie Afdal ungkit, di pecat.

   Sekarang muka Najib pucat, menggigil lutut menunggu bicara yang akan membawa dia ke penjara 10-20 tahun masuk dalam ..

   Delete
  2. Woiit...sebelum ni berdentam dentum kata DS Najib akan didakwa pasal isu 1MDB..tapi kenapa sampai la ni hanya atas pertuduhan penggubahan wang haram puluh2 juta RM aje. Mana perginya dakwaan 1MDB tu haah???

   Nampak sangat isu tu adalah perancangan dan komplot aje yang didalangi oleh mantan PM ke 4 untuk aib dan malukan DSNR..yang diada2kan untuk meraih undi simpati dari rakyat Msia dalam kempen2 mereka sebelum PRU14 dulu!!!!

   Delete
  3. Bodoh nya kamu, sekolah mana dulu?

   Tak masuk keragkang kepala kamu ke otak kamu yer, bahawa pengubahan wang itu wang 1MDB ler, makna nya itu bicra pasal 1MDB ler.

   Padan ler Najib dan Umno kalah di Pru14 sebab penyokong tegar nye bodoh sangat mcm kamu.

   Delete
  4. TN, kesian terkena kencing Tun. Kalau betul curi 42 billion sepatutnya dakwaan tu curi duit 1MDB 42 billion. Ini tuduhab memindahkan wang. Termasuk pulangkan balik wang pada akaun Putra Saudi. Buang masa dunia dan akhirat hidup ditipu Tun. Sila tenguk link Tun kencing pasal ISA. Jom tumbangkankan pendusta di Semenyih. Malu apa Bossku!!
   https://www.facebook.com/700309100172928/posts/1106003166270184/

   Delete
  5. Jangan politikkan hukuman sebat syariah
   NURUL HUDA HUSAIN 9 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore377
   Takiyuddin
   Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan pada sidang media mengenai Muktamar Pas ke-64 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Gong Badak hari ini. - Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA NERUS - Pelaksanaan hukuman sebat syariah yang dilaksanakan terhadap dua wanita di Terengganu baru-baru ini tidak seharusnya dipolitikkan oleh pihak tertentu.

   Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pelaksanaan hukuman yang bertujuan untuk mendidik itu perlu dilihat dalam aspek perundangan bukannya politik.


   "Ini adalah isu perundangan. Kenapa sebatan sivil tidak digembar-gemburkan. Sebatan sivil semua orang tahu tahu macam mana tetapi tak dikatakan zalim. Tidak dikatakan melakukan satu penderaan kepada pesalah.

   "Kalau kita tengok, banyak lagi pelaksanaan hukuman lain seperti dikenakan hukuman mati kepada kes-kes tertentu, tetapi tidak dikatakan zalim atau dipersoalkan,"katanya.

   Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada sidang media khas di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak, di sini, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Pasangan lesbian didenda, disebat]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Sebat wanita tidak cerminkan keadilan Islam: Kabinet]

   Menurut Takiyuddin lagi, semua pihak perlu melihat pelaksanaan hukuman sebatan syariah itu dari aspek yang lebih positif kerana ia bukan bertujuan untuk mencederakan tetapi lebih kepada pencegahan agar ia menjadi pengajaran kepada pihak lain.

   "Jadi, jangan jadikan hukuman ini sebagai modal politik dan sebagainya kerana pelaksanaan undang-undang ini di bawah bidang kuasa mahkamah,"katanya

   Delete
 8. Blog Ameno World pula mendedahkan bahawa Tok Man, MB Johor dan rakan kamceng Wak Suman pun dikatakan memiliki sijil akademik palsu.

  Halaman FB ops Johor mengatakan ijazah perakaunan yang dimiliki oleh Tok Man diragukan kerana program ijazah perakaunan di UPM baru diperkenalkan dalam tahun 1985. Waktu tu juga, diploma perakauanan UPM takde lagi dan belum dioffer..yang ada adalah diploma pengurusan perniagaan. Di UPM pula, degree dikenali sebagai bacelor.

  Malah ikut netizen...memetik sumber rapat dengan Tok Man mengatakan dia belajar setakat STPM aje.

  Jadi..kita dengan rendah hati memohon agar rakan baik Tok Man, iaitu Wak Suman agar dapat memberi penjelasan lebih lanjut tentang isu kelayakan akademiknya tu...semoga dapat memadamkan segala cakap2 yang mempertikaikan kelayakan akademiknya tu...boleh kan Wak ooooiiii????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aikk..belum settle isu ijazah@jenazah Marzuki, dah timbul pulak isu kelayakan akademik Tok Man pulak.

   Jadi memang wajar lah saranan rakyat Msia agar ketulinan dan kesahihan ijazah2 yang dimiliki oleh semua pemimpin2 Bersatu ni disiasat hingga ke lubang cacing...bukan senang2 main petik aje dari uni itu ini beb !!!!

   Delete
  2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   Blog Ameno World entahapekebende

   Sapa mau percaya. Sentiasa menuduh dan mengaku secara liar tanpa bukti, fakta dan punca2 maklumat yang sahih.

   Punca depa ada lah Najib. Yang membohong, menipu, mencuri wang rakyat RM2.6 biliun.

   Dan GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB. Jilat hingga ke jub o...

   Delete
  3. PH = BAPAK MAK SYABU ANAK MAT GANJA = SEMENJAK PARTI BABI PERINTAH PP TARIF AIR SUDAH NAIK 4 KALI, SEDARLAH DIRI SIKIT WAHAI PENYOKONG PH = LOKMAN ADAM DITAHAN DI BAWAH AKTA HASUTAN PH TAK BISING TAPI BILA PENGKUTUK SULTAN DITAHAN BISING PULA = SATU2NYA WANITA PARTI BABI ADA COCK ANTI CONSTITUTION TAK SETUJU ISLAM AGAMA RESMI. SATU PERSATU KEBENCIAN MEREKA KEPADA ISLAM DITUNJUKKAN = TO PH, OPPOSITIONS ARE GUILTY UNTIL PROVEN INNOENT. BUKTINYA JAMINAN YANG TELALU TINGGI BILA KES MAHKAMAH = MAHA ZALIM GOPOH NAK JADI PM MALAM PRU-14 DENGAN SALAHKAN AGONG = SETELAH MAHA KORUP SELESAI TUBUH UMNO 3.0 BN 2.0 TIBA SAAT AZMIN JADI PM DENGAN HISHAMUDDIN TPM = APA NAK DIHERANKAN SALIB BESAR DI PP. BUKANKAH PEMIMPIN PARTI BABI DIBARISI EVANGELIST = BEKALAN AYAM TEMPATAN KURANG TAPI PH MASIH NAK EKSPORT NAMPAK SANGAT TAK PERIHATIN MASALAH RAKYAT = PAKAR HADAS AKUI PECAT IMAM BUKAN BAWAH BIDANG KUASA TAPI KENAPA MANGKUK HAYUN TU BUAT KENYATAAN. NAMPAK SANGAT NAK HURU-HARAKAN MASYARAKAT = SEBENARNYA SEMUA DALAM PH TAK LAYAK JADI PM. MAHA ZOMBIE PALING BANYAK BUAT SALAH, ALJUBURI JADI PM BUSUK NAMA NEGARA SATU DUNIA, JADI PILIH GS KITA TENGOK MACAM MANA = KENAPA MELAYU SANGGUP JADI BALACI KEPADA KAFIR HARBI BILA TAK PUAS2 NAK RAMPAS UITM SATU2NYA MILIK BUMIPUTRA, PROFESIONAL NON BUMI YANG JAUH LEBIH RAMA, KENAPA BIUL SANGAT, BELAJAR JE TINGGI TAPI OTAK BERKARAT = PH BIKAN SAHAJA KENAKAN SST TAPI PELBAGAI CUKAI TERMASUK YANG TIDAK DIHEBOHKAN DALAM MEDIA SELAIN MENAIKKAN TARIF = PH KAKI PAU, APA TIDAKNYA MINYAK SAWIT TURUN TAPI MINYAK MASAK TAK TURUN, INGAT PETROL JE KENA PAU, CUKAIPUN MACAM2 DAAA = MENTERI PH BELUM PRU BERLAGAK SUCI, LEPAS PRU SEGALANYA KOTOR, BELUM PRU RASUAH, LEPAS PRU DUIT MINYAK, BERSIH & SPR PULA KATA KALAU ISTIHAR KIRA BERSIH, KALAU GITU SIAPA YANG BAGI RASUAH BOLEHLAH ISTIHAR = TOKONG KIT SIAL DAH PANDAI BERDALIH MACAM BN DULU YEA = LOMPAT PARTI ADALAH RASUAH BESAR, PH TAHU NAK KENCING RAKYAT JEE, SAMPAI SEKARANG TAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT. MAHA KATAK PENYOKONG KUAT PENYOKONG UTAMA KATAK2 LOMPAT = TOKONG NOBITA BAGI PERUNTUKAN KEPADA TIGA KOLEJ SWASTA YANG TIADA PERUNTUKAN DALAM BAJET. KAN DAH KATA INI AKIBATNYA BIARKAN KAFIR HARBI PERINTAH NEGARA = TOKONG KIT SIAL BILA LAGI NAK KELUAR PH, BERANI UGUT JE, MEMANG SAH TAK DE TELOR = PERANGAI PEMIMPIN2 MELAYU YANG MENAGIH SIMPATI UNDI DARI BUKAN MELAYU NON MUSLIM AMAT MEMALUKAN KERANA MEREKA HILANG JATI DIRI DAN SANGGUP MENGGADAI PRINSIP = RAMAI IBUBAPA TERBEBAN DENGAN YURAN PIBG. PH DIAM JE CARI JALAN NAK PAU = HARGA KOMODITI JATUH TERJELEPUK PH TAK KISAH SEBAB YANG TERLIBAT MAJORITI MELAYU = MuJAHAT BUANG BANGSA BUANG AGAMA, PRU-15 KITA PAKAT USUNG BUANG MuJAHAT KE TENGAH LAUT = KESIAN BETUL PENGUNDI2 CH DIKERJAKAN PH, TAK HABIS2 BUANG MASA MENGUNDI. DULU SALAHKAN BN RASUAH SEKARANG PH PULAK BUAT BENDA SAMA = ISU SALIB BUKANLAH SEBAB FOBIA TAPI NAK BUAT LAMBANG BIARLAH KAT GEREJA. NAK BAGI ONG LAH KONON. KENAPA BILA BISNES BUAT LAMBANG MASJID DAH TU KENAPA TAKUT SANGAT DENGAN ANGKA 4 = ISU ADIB ELOK SANGAT DI PANASKAN SETIAP PRK SUPAYA PH CEPAT SERAH KUASA KEPADA GS =

   Delete
 9. Geng Najib apa kelulusan?
  Adakah ijazah Tanjong Rambutan?
  Atau dari Universiti Bosan
  Daripada negara Gohed Gostan?

  Yang kelentong dan putar alam
  Adalah 'bossmu' yg kini resah
  Tak boleh tidur di waktu malam
  Sebab billions sudah belasah!

  Geng Najib sekolah ke tak?
  Apa pasal nak putar alam
  Badut Bijan dia berwatak
  Jenis tak pakai seluar dalam!

  Apa pulak kelulusan 'bossmu'?
  Kalau boleh TongGeng cakap
  'skirt chaser' tak tamat ilmu
  Penipu,pembohong semua lengkap!

  "Bossku" sudah bersalah laku
  Billions untuk kroni dan bini
  Muka sardin tak mahu mengaku
  Cash is king with all the money!

  Berapa 'bossku' bagi kat TongGeng?
  Sokong Mahathir kita tak dedak
  Nak jilat Bijan pun jangan menonggeng
  Nanti jealous pulak mak badak!
  ReplyDelete
  Replies
  1. Fan Tat..Rasanya, dah tentu kau tau berita yang tular mengatakan Bersatu Kelantan telah dibubarkan dan ahli2nya keluar parti secfara berjemaah untuk menyertai PAS.

   Ko tak pelik lagi hairan ke ...Dalam keghairahan Rejim Pakatan Hancing yang diketuai oleh DAPigs itu menyerang Kerajaan PAS Kelantan dengan memfailkan saman.....
   .
   Dalam dok sibuk pemimpin dan pendedak Rejim Pakatan Hancing menjaja cerita pasal kes saman Hadi Awang terhadap Rewcastle yang ditarik balik....
   .
   Dalam kerancakan pemimpin PAN seperti Khalid Samad dan Mat Sabu menghasut ahli PAS supaya keluar parti dan menyertai perjuangan PAN mengagungkan DAPigs....
   .
   Sekarang mana Mat Sabu dan Khalid Samad nak letak muka?

   Mana pemimpin PPBM yang nak mendakwa kononnya mereka menjaga kepentingan Melayu? Makin bertambah bau tengit hancing diorang ada la kan...ini lah jadinya pada parti yang hanya ditubuhkan untuk memenuhi agenda Atuk@93 tu bagi mencapai matlamat perjuangannya yang masih belum selesai lagi tu...setuju kan bhai???

   Delete

  2. Bloody good point - Apa pulak kelulusan 'bossmu'?Mengoogle Najib A Razak's academic qualifications, keluar berbagai maklumat, antara nya

   PM Najib Razak did not finish his Final Exams according to Pekan Candidate Abdul Rahman

   https://www.youtube.com/watch?v=RKNYQRm-kwo

   Sarawak Report rang Nottingham University to enquire about its register of degree results it was informed that this is now privileged information ..

   http://www.sarawakreport.org/2017/04/najib-should-authorise-the-release-of-his-degree-record/

   the Prime Minister of Malaysia (who has poured money into Nottingham University) announces on his Wikipedia page that he has a degree in Industrial Economics from the University. Given this is something that he has publicly announced and plainly wishes to be known, why does the University treat it as something to be kept secret?

   More worrying, by refusing to openly verify such claims the University and others who choose to play the same game is encouraging a mass of dangerous deception.

   Abdul Rahman Mohd Noor says he knows Najib didn’t sit his degree exams, because he was the attache in the London High Commission in charge of student affairs at the time.

   Najib departed for Malaysia after his father’s death in January 1976, clearly to mourn his father, but also to immediately campaign to secure the seat left vacant by his death, which he bagged. Najib never returned to sit for his exams.

   Abdul Rahman says Najib was still at the University when he was handling all these matters.

   Pembohong semua Najib Al Jibo tuh. No wonder dia tak lama kemudian mencuri RM2.6 biliun wang rakyat di 1MDB.

   Tiada maaf bagi nya. Walau pun selepas di penjara akibat berpuluh puluh tuduhan mahkamah yang akan dibicarakan tak lama lagi.

   Delete
  3. Tabik lah beb...Tanpa perlu membayar kepada Justo dan Sarawak Report, Kerajaan Pakatan Harapan berjaya mempromosikan nama Timbalan Menteri mereka ke pentas dunia.

   Berita Timbalan Menteri yang memiliki ijazah dari Cambridge International University, USA telah dilaporkan oleh The Straits Times, Singapura dan dua akhbar antarabangsa seperti Channel NewsAsia dan The Telegraph.

   Tahniah...atas pencapaian yang hebat ni !!!!!

   Delete
  4. Bodoh lago ko GENG NAJIB yang selalu menjilat Najib.

   Ko tak baca ke maklumat Najib tak lulus ijazah unibasiti di Englaaand sebab dia bailk bapak dia mati, terus kempen PRK Pejan, menang, tak balik lagi ke England masuk peperiksaan unibasiti.

   Attache yang menjaga urusan dia di Malaysian Students Dept di London kata begitu.

   So, apo ko nak bising bila Bossmu Najib Al Jibo takda ijazah langsung.

   Delete
 10. Fan Tat...Fuyooo..Hah! Betul lah kata YB Fuziah Salleh tu tu. Memang disebabkan isu agama dan isu berkaitan dengan perkauman membuatkan 60 peratus orang Melayu tak sokong Rejim Pakatan.
  .
  Tapi dalam masa yang sama, YB lupa, 60 peratus rakyat Malaysia ni terdiri daripada kalangan orang Melayu Islam. Maka tak hairan la jika isu berkaitan dengan agama dan kaum menjadi penting.
  .
  Dan yang asyik memainkan sentimen agama dan membangkitkan isu perkauman pun bukan orang lain. Puak Rejim Pakatan Hancing tu juga. Itu pun YB nak nafikan?
  .
  Manakala baki 40 peratus lagi punca rakyat Malaysia dan orang Melayu tak sokong Rejim Pakatan Hancing tu adalah disebabkan mereka tak tahan kena kencing hari-hari beb!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. GANG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB, jangan lah kamu bodo sangat.

   Sudah lama Umno terkenal sebagai yang asyik memainkan sentimen agama dan membangkitkan isu perkauman. Gomen nya di guling di Pru14 - itu sebab besar nya. Majoriti besar bukan Melayu menyembamkan muka Umno ke tanah dengan mengundi PH.

   Bagus lah korang kena kencing. Minum lah air kencing itu bagi pihak Bossmu.

   Delete
  2. Sentimen perkuuman dgn menakut2kan melayu dgn Dap kerap dimainkan oleh madey semasa 22 tahun jadi pm...

   Delete
  3. Di mainkan Umno. Terutama di sawah Najib Al Jibo

   Delete
 11. Fan Tat...aku rasa kau dah tentu terbaca FB sorang melayu penyokong kuat DAPigs yang bernama Marina Ibrahim tu kan ????
  Kalau belum..kau cari lah sendiri ..k...

  Hadoyai! Mentang-mentang la tahun ni tahun Babi, banyak betul cerita pasal ke-BABI-an ni terpampang di
  laman media sosial. Macam-macam cerita Babi yang keluar...

  Nampak sangat Negara hari ini sedang dipimpin oleh Rejim yang suka membuat tindakan secara Membabi-buta sampai hidup rakyat pun menjadi huru hara.
  .
  Hari tu... kecoh pulak di laman media sosial pasal seorang Ahli DAPigs yang mengaku hidup dia sama seperti Babi. Ramai yang kecam status Ahli DAPigs tu.
  .
  Itu yang buat rakyat rasa hairan. Apa yang nak pelik sangat dengan status "BABI" Ahli DAPigs tu? Biar lantak dia la nak mengaku hidup dia sama seperti BABI sekali pun.
  .
  Dah memang itu pun fahaman DAPigs ni. Diorang memang suka menyondol tak tentu arah. Hidup diorang hanya untuk menjadi cemuhan orang lain je!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Yang rupa babi, tabiat babi, menyodok wang rakyat RM2.6 biliun mcm babi, yang ada sekor gemuk mcm babi di rumah nya, ia lah Bossmu.

   Orang kata babi gemuk di rumah itu yang mendorong, menggesa, malah memaksa babi jantan nya mencuri wang itu.

   Tak kisah lah betul atau tidak. Yang penting nya ia lah kedua dua nya rupa mcm babi, bertindak mcm babi, apa pun babi.

   Apa lah kamu GENG NAJIB ASYIK MENJILAT BABI ..

   Delete
 12. Fan Tat..Alahai! Menyampah betul tengok gelagat Si Menteri Sukaneka Macai Politik ni. Suka sangat dia merengek macam budak kecik yang kena buli masa main di taman permainan.

  Nampak sangat Menteri Macai Politik ni Hati Tisu.
  .
  Cuba tengok Menteri Barisan Nasional sebelum ini. Steady je bila dimaki hamun dalam laman media sosial. Takde pulak yang meroyang macam Si Menteri Macai Politik ni.
  .
  Secara psikologinya, orang yang suka beri penjelasan secara panjang lebar ni sebab dia memang bersalah. Jadi dalam keadaan Menteri Macai Politik ni, korang fikir sendiri la ya.
  .
  Soalnya kenapa kali ni dia nak merengek dalam media sosial secara panjang lebar? Kenapa dia tak nak buat PC sambil menangis teresak-esak macam yang dia pernah buat sebelum ini? Berlakon macam tu, baru la ada feel sikit brader!!
  .

  ReplyDelete
  Replies

  1. Bak kata Najib, Kepala Bapak kamu mengata menteri Bossmu semua steady, taat setia.

   Khairy Jamaluddin kata "Najib bukan Bossku". The unkindest cut of them all.

   Bila dengar begitu, Najib patut fall on his sword like a Roman General atau harakiri. Tapi kita tahu Najib katak puru.

   Agaknya dalam hati dia, lebih baik dia berpuru di dalam penjara tak kisah 10-20 tahun, dapat juga pegang tangan Mak Badak bila jumpa dia dalam penjara.

   Itu pun kalau Mak Badak tak masuk penjara juga - dia ada beberapa tuduhan mahkamah juga.

   Delete
 13. Boboi otak bengap sikit...kena bergantung dgn daddy.

  ReplyDelete
 14. *KENYATAAN SAKSI DITOLAK ..! NAMPAK TAK KENAPA PEGUAM NEGARA WUJUDKAN INKUES DAN BUKAN PINDA PERTUDUHAN ?*

  Bila saya saya membuat laporan polis terhadap PM, MDN dan Peguam Negara kerana disyaki melindungi Pembunuh Adib, mereka sumbat saya dalam lokap.

  Hari ini sudah terjawab kenapa Peguam Negara beria-ia tidak mahu meluluskan permohonan pihak Polis supaya tuduhan dibawah seksyen 307 Kanun Keseksaan keatas 4 individu kerana melakukan kesalahan “cubaan membunuh” di tukar kepada pendakwaan dibawah *302* Kanun Keseksaan kerana melakukan kesalahan *1“membunuh”.* Sebaliknya, inkues diwujudkan untuk mengetahui punca kematian Adib. Sedangkan pihak polis telahpun mengambil kira keterangan saksi dan laporan bedahsiasat Areah Adib sebelum melakukan pendakwaan dibawah seksyen 307 keatas 4 individu “istimewa” ini.

  Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini membenarkan permohonan Kerajaan Pakatan Harapan untuk mengetepikan perintah coroner Rofiah Mohamad pada 18 Januari lalu yang meminta keterangan 7 saksi (6 doktor dan Pegawai Penyiasat) bagi mengenal pasti punca kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim. Menurut YA Hakim Datuk Ab Karim Ab Rahman, kenyataan saksi tidak boleh digunakan dalam inkues kerana peraturannya berbeza dengan peraturan perbicaraan jenayah. Baru saya faham sekarang kenapa Tommy Thomas tidak luluskan pindaan pertuduhan dari seksyen *307 kk* ke Seksyen *302 kk* dan sebaliknya mewujudkan inkues.

  Nampaknya, maklumat awal yang kita terima, bahawa ada pihak yang meminta Kerajaan *“menukar”* punca kematian Arwah Adib daripada cedera parah akibat dipukul 4 individu *“istimewa”* berdasarkan bedah siasat dan keterangan saksi, kepada mati akibat kemalangan apabila keterangan saksi sudah dtolak bukan lagi khabar angin ke..? Mungkinkah mimpi ngeri ini akan berlaku ? Ikuti drama seterusnya......

  *Kemana pergi nya perjuang Reformasi:*

  *Anwar ibrahim......*
  *Rafizi Ramli...........*
  *Nurul ezzah...........*

  *Mungkin mereka tlh di kuborkan olih Madey, Guan Eng dan Kit Siang*

  EDARKAN WTSAPP INI AGAR TUAN PUAN TIDAK TURUT SAMA *SUBAHAT DLM PEMBUNUHAN* INI.....

  Dato’ Lokman Noor bin Adam
  Pengerusi
  Sekretariat Suara Rakyat UMNO
  30hb Januari, 2019

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko Anjing Gila kopipes apa Lockman kata sebagai suara rakyat Umno yang menjilat Najib

   Delete
 15. Huisssh...Rupa2nya...bukan setakat Timbalan Menteri Luar yang juga seorang Senator telah menipu pendidikan beliau dengan menggunakan 'degree mill', malah Menteri Kewangan Hong Kong, Nobita turut menipu apabila beliau berkata beliau adalah Akauntan Bertauliah atau 'Chartered Accountant'.

  Ahli-ahli Akauntan Bertauliah boleh disemak melalui atas talian (online) yang boleh diakses di sesawang Malaysian Institute of Accountants (MIA).

  Hasil carian mendapati Nobita bukan seorang Akauntan Bertauliah seperti mana seorang lagi pemimpin pembangkang, Rafizi Ramli.

  Tidak dapat dipastikan sama.ada Nobita pernah belajar di Australia atau menghabiskan pendidikan beliau di Monash University di Malaysia.

  Juga diragui apabila beliau mendakwa pernah bekerja di 'Big 4 Firm' (tiada istilah 'Big 8 Firm' seperti didakwa di atas). Hanya diketahui Nobita pernah bekerja di sebuah bank sebelum bergiat di dalam politik.

  Jadi tidak hairanlah kalau Nobita gagal dalam titik perpuluhan mahupun mengenal pasti mana satu billion mana satu trillion...logik juga kan kengkawan semua!!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Wahai GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB,

   Kamu sepatut nya melulu kpd Bossmu, mintak sitifikat atau ijazah nya supaya boleh di tunjuk khalayak ramai.

   Tapi sebalik nya, kau ha nya coba deflect tuduhan bahawa Najib tak ada ijazah, tak menduduki peperiksaan nya di Nottingham University, England.

   Penerangan lanjut sudah di beri di atas menunjukkan Najib Al Jibo tak punyai academic qualification.

   Btw, kamu punya kelulusan akademik apa? BMN? Bachelor Menjilat Najib?

   Delete
 16. Fan Tat...Dah tentu kau ingat bahawa pada 28/01/2019, dua hari selepas BN menang di PRK Cameron Highlands, pihak Peguam Negara dan Kerajaan PH telah mengenakan tiga pertuduhan baru ke atas DS Najib Tun Razak.

  Sekarang... Peguam Negara buat u-turn.

  Mantan Perdana Menteri, hari ini dilepas tanpa dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi atas tiga pertuduhan tersebut melibatkan dalam pengubahan wang haram membabitkan jumlah RM47 juta, lima tahun lalu.

  Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali memutuskan demikian selepas membenarkan permohonan pasukan pendakwaan yang diketuai Peguam Negara, Tommy 'Twist' Thomas untuk melepas dan membebaskan Ahli Parlimen Pekan itu dan akan mengemukakan semula pertuduhan itu di Mahkamah Seksyen.

  Macai-macai Tomato sedang rancak menganjing di media-media sosial agar DS Najib Tun Razak dipercepatkan dihantar ke Sungai Buloh kerana populariti beliau semakin memuncak. Sedangkan dalam masa yang sama, Peguam Negara pula sedang sibuk menggugurkan dakwaan, pastinya kerana kekurangan bukti, gagal menyediakan kertas siasatan dan pertuduhan yang sempurna.

  Alasan yang diberikan oleh Peguam Negara agar tidak mahu membebankan hakim tidak masuk akal langsung!

  Alasan yang hanya boleh memperbodohkan macai-macai Tomato macam kau dan GMN sahaja. Bagi rakyat yang ada otak dan boleh berfikir dengan rasional lagi jelas...sori naik lori lah kalau kita orang nak termakan dengan alasan2 bodo macam tu bhai!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. HAHAHA HOHOHO HIHI

   "kerana populariti beliau semakin memuncak."?

   Aku tergelak tak habis2 mendengar tuntutan karut itu.

   Tak larat nak menulis panjang aku ko buat, Tukng Penjilat ..

   Delete
  2. Parti dia sendiri pun tak suka dia -

   Datang Najib ke Cameron bukan dijemput Umno

   Menurut Mohamad bekas PM itu datang atas platform sendiri. "Malu apa bossku suka hati dialah," katanya

   Delete
  3. kah....kahhhhhh..kahhhhhhhh

   yang menjilat Najib tu kau la...apa yang
   dituduh orang lain..

   bebal kau GMN dan sampai kemuncak

   Delete
  4. Ko keluarkan bukti bahawa ko ia lah GENG NAJIB yang sentiasa menjilat Najib.

   Di salah anggap Lobai yang pakai nama Kristian john doe

   Delete
  5. Mmg tak guna le, ini TN@GMN kera duku
   Dibawak bahan kopipes, boleh buat buku
   Tak sedar dirinya kucing tua tumpul kuku
   "Badut Sarkas"..Gora & Doe Kristian paku

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
 17. Berita gempar -

  Bekas timbalan presiden PAS Nasharudin Mat Isa dipanggil SPRM berhubung dakwaan transaksi dana RM90 juta yang diterima pemimpin PAS dari Umno.

  Menurut sumber dari SPRM, Nasharudin tiba kira-kira jam 8.40 pagi untuk merekod keterangannya mengenai perkara itu.

  M'kini

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dipercayai, Pengerusi Pakatan Harapan Kelantan dan bekas naib pengerusi PAS Husam Musa juga dijadualkan akan tiba di SPRM Putrajaya bagi membantu siasatan.

   Sementara itu di Kelantan, ahli Parlimen Bachok Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz tiba di Kompleks SPRM di Kota Bharu pada jam 10.20 pagi, dengan memandu kereta Mercedes Benz berwarna hitam.

   Delete
  2. Berita gempar dari monyet

   Delete
  3. TN..MONYET KETAGIH ROKOK

   ROKOK JOHN

   KIH....KIHHH

   Delete
  4. Pakai banyak nama, akhirnya mengaku hisap rokok John, seperti dituduh seorang perserta di sini

   Delete
  5. GMN@Alli Jaga, skrg guna 'Tanpa Nama'
   Kdg2 sbg Zenda, Isa, JLTW dia menjelma
   Komen dia buat pun, selalu tak ikut tema
   Lps itu, mau tunjuk baik dia punya drama

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
 18. Fan Tat dan rakan2 semua kat blog ni..ini ada satu berita gempak terbaru yang ditularkan di media sosial...tak best pulak kalau tak sharekan ngan korang beb !!!!

  A democracy outreach organisation is holding Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad accountable for the appointment of Datuk Marzuki Yahya as deputy foreign minister after his recent “Cambridge” degree bombshell.

  Demanding Marzuki’s resignation, Kuasa chief executive Praba Ganesan said Dr Mahathir as Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) chairman, must take responsibility for the issue since Marzuki is the party’s secretary-general.

  “Marzuki Yahya must resign as deputy foreign minister, or failing to do so, forced to do so by the prime minister,” he said in a statement today.

  Praba said the revelation that Marzuki obtained his degree from US-based Cambridge International University and not the prestigious, University of Cambridge, tarnishes the Malaysian government and compromises its integrity.

  Demanding Marzuki’s resignation, Kuasa chief executive Praba Ganesan said Dr Mahathir as Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) chairman, must take responsibility for the issue since Marzuki is the party’s secretary-general.

  “Marzuki Yahya must resign as deputy foreign minister, or failing to do so, forced to do so by the prime minister,” he said in a statement today.

  Praba said the revelation that Marzuki obtained his degree from US-based Cambridge International University and not the prestigious, University of Cambridge, tarnishes the Malaysian government and compromises its integrity.

  “He misled Malaysians when he said he would prove he graduated from Cambridge University, United Kingdom, only to reduce his plea to possessing qualifications from a farcical website-based entity.

  “As the number two at Wisma Putra, he is a prominent face of Malaysia to the world and this development sends the wrong message about the state of reform and renewal in the country presently,” Praba said.

  “Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad must assume responsibility regarding this matter especially since Marzuki is from his party, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM),” he added.

  Praba also urged Pakatan Harapan backbenchers to speak up on the matter, reminding them that as Opposition members in the past, they had been relentless with the suspicious qualifications of the ministers and deputy ministers.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Dana RM90 juta: SPRM akan panggil Najib, jika...
   Hariz Mohd | Diterbitkan Hari ini 12:13 tengahari | Dikemaskini Hari ini 12:13 tengahari

   A+ A-
   Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan memanggil bekas presiden Umno Najib Abdul Razak untuk memberi keterangan hanya jika dakwaan parti tersebut membayar kepada PAS RM90 juta mendapati benar.

   Menurut Pesuruhjaya SPRM, Shukri Abdull, pegawai SPRM kini memberi tumpuan jika pembayaran sedemikian kepada pemimpin PAS benar-benar berlaku seperti yang dikatakan.

   "Buat masa ini, kami masih tidak pasti (sama ada bantuan Najib diperlukan).

   "Ia bergantung dengan hasil siasatan tersebut.

   “Buat masa ini, SPRM perlu memastikan adakah pemindahan wang RM90 juta memang berlaku seperti yang didakwa," katanya kepada Malaysiakini.

   Demikian kata Shukri, ketika diminta menjelaskan status terkini siasatan, yang baru dimulakan baru-baru ini.

   SPRM menerima aduan mengenai pembayaran, yang didakwa dibuat untuk mendapat sokongan beberapa pemimpin PAS semasa pilihan raya umum ke-14 tahun lepas.


   Turut didakwa bahawa dana yang dibayar oleh Umno merupakan daripada 1MDB. Najib merupakan bekas pengerusi.

   Susulan pengumuman SPRM, yang memulakan siasatan terhadap kes tersebut pada Rabu, laporan media menyatakan bahawa pegawai SPRM telah memanggil beberapa individu untuk mengambil keterangannya.

   Delete
 19. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 20. woiitttt..cerita luar tajuk

  GMN kaki sondol juboq cap babi buta

  bodo


  bodo


  bodo

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sudah terdiam sepi, Alli Jaga @GMN gila
   Beruk makyeh tu udah hilang arah & hala
   Kalu org tak ikut tajuk dia suka maki cela
   Padan dgn muka dia, si Gora dah taji tala

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  2. INI BARU KATA SAUDARA

   SOLUTE YOU KEJORA

   Delete
  3. Tulis komen jawab sendiri, puji memuji diri sendiri.

   Cukup sedih keadaan Anjing Gila yang selalu pakai nama GENG NAJIB selalu menjilat Najib.

   Bila menjilat Najib, di sodok depan belakang

   Delete
 21. Ulasan Budin dah jadi cam sang bedebah
  Sesuai GMN@aAli Jaga Jamban taik bergayut
  Pasal politik Budin macam taik disimbah
  Yang terpalitnya GMN telur tua dah gayut

  kihhhh kihhhhhhhh kihhhhhhhhh kihhhhhhhhhhhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Woi Gora geng macai 'panji hitam' kelam
   Tn Budin kita, ada simpan dendam silam
   Tak kan tak ingat citer 1998, usung tilam
   Owh..lupa lak.. Mas isteri ku kirim salam

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  2. TAHNIAH ATAS PERKAHWINAN MU!


   JANGAN SEKALI KATAKAN ISTERIMU ITU MAS MERAH

   APALAH NAK DITIPU SIAPA ISTERIMU

   KAN, KAMU PANDAI MEMILIH!

   AKU AGAK DIA SEORANG GURU KAN.

   Delete
  3. Pakai 2 nama coba distract perhatian pembaca dari apa yang ditulis Budin.

   Jenis Anjing Gila dan Beruk Tua.

   Spt HBM kata

   Delete
 22. Aku tidak ke blog puaka ini udah banyak hari
  Lain lah keadaan sekarang, bila dah beristeri
  Butang phone tak le lagi asyik melekat di jari
  Sebalik nya aku asyiik kucup Mas si bidadari

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Makin sehari kian sebak rasa nafas aku hela
  Isnin ni, aku dan Mas udah nak kerja ler pula
  Laut China Selatan kan jadi pemisah semula
  Nak berpisah dgn isteri, diri ini mcm nak gila

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Namun, perpisahan ini hanya utk sementara
  Kami akan tukar tmpt kerja seberapa segera
  Mas dah pun 'apply' tukar ke Universiti Utara
  Aku pulak mohon ke sekolah di Daerah Jitra

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 23. Kalau kan tak sungguh masakan di kata
  Saudara ku, sketsa mu terlalu indah
  Namun ku hairan,adakah kasih kita
  kepada bidadari pelanduk sama wajah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku pun tak tau ler hai Gora kepala bana
   Yg ngko selalu sebut itu Mas yang mana
   Lantak lah kalu ko nak gilakan Mas Elina
   Mas Merah, aku sudah nikah Raya China

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  2. Mas Merah nama sebelum Islam

   Mas Elina nama Islamnya

   KEJORA..DAH LAMA KITA BERSIDANG KAT BLOQ NIH

   dah macam kawan lak

   JANGAN LUPA NA..

   24 Mac,balik kedah..hari kahwinan saya dan Mas


   Kemudian lepas saya kawin,

   Penghujung akhir Mac...saya jemput saudara dan isteri
   melawat Tokyo...kita abadikan memory dengan keindahan sakura.

   Delete
  3. kita terbang dari Kedah...KL....Tokyo

   emmmmmppppphhhhhh

   Delete
  4. Ko bikin perut aku ini sakitlah hai si Gora
   Rentikan lah segala lawak penglipor lara
   Tak habis2 ko dgn ilusi & fantasi 'sakura'
   Ntah2 ngko ni, niaga jual biawak & kura2

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  5. KEJORA....Mas dah berenti dari jadi su politik

   Dia dan hamba akan tinggal di Tokyo selepah nikah

   Delete
  6. Anjing Gila @ Beruk Tua coba menghiburkan hati dia

   Delete
  7. Woi Gora, takkan le nak berdiam diri pula
   Ini TN@ GMN beruk gelar kau anjing gila
   Keluar ler sahabat ku Gora kita taji & tala
   Jubor TN@GMN ni mari sama2 kita sula

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
 24. InsyaAllah dlm bulan Mac kami dpt pindah
  Aku & Mas, akan sama2 kerja dekat Kedah
  Pasti urusan rumahtangga kan jadi mudah
  Kami nanti jadi raja & puteri pantun madah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
 25. Tahniah atas perkahwinan mu saudara
  Namun katakan pada hampa siapa dara
  Yang menjadi pilihan selepas dilara
  Kata,katakan ,apalah hendak berpura

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naper Gora nko dah spt kehilangan arah
   Tak kan kerna aku kahwin, ko nak marah
   Atau pun, jiwa mu itu dah jadi luka parah
   Siapa lagi isteri ku klu bukan Mas Merah

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  2. opppssss SAYA NAK KE KEBUN PELAM HARUM MANIS

   Jumpa lagi!

   SEKALI LAGI....SELAMAT PENGANTIN BARU..
   JAGA ISTERI BAIK-BAIK NA
   DIALAH SUMBER ILHAM MU

   Delete
  3. Anjing Gila @ Beruk Tua biadap dan kurang ajor, mak dia tak bimbing di masa kecil, sekarang tak reti decorum and decency di masa blogging, asying mengarut di blog orang.

   Delete
  4. Woi Gora, takkan le nak berdiam diri pula
   Ini TN@ GMN beruk gelar kau anjing gila
   Keluar ler sahabat ku Gora kita taji & tala
   Jubor TN@GMN ni mari sama2 kita sula

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  5. Woi Gora, tak kan masih nak berdiam diri
   Ngko tu gelaran beruk tua TN@GMN beri
   Tak kan lah dgn TN@ GMN ni, ko nak lari
   Mcm aku ini tak kata lah, sibuk dgn isteri

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
 26. Mmg le 'KERA'jaan baru kita kini tidak kemas
  Sana sini kita tengok keadaan kalut & cemas
  Rakyat dpt batu, sdgkan yng dijanjikan emas
  Ini lah sedikit pandangan dari ku, suami Mas

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Babi sondol gomen Najib merosakkan ekonomi ngara. Tambah, Najib curi wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB

   Delete
 27. Kini pantun Kejora-Mas di bilik makin rancak
  Aku ni pantang senja, anu mula le mencacak
  Tok guru aku 'petua' ramuan minyak belacak
  Pdg permainan tiap malam sentiasa je lecak

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 28. Mana dah hilang, Suman pendek perut bujal
  Takut ke dia 19 hb Mei nanti nak kena tunjal
  Langsung tak nampak, itu iblis keparat dajal
  Agaknya si bapok kedi itu dah menemui ajal

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kamu GENG NAJIB yang selalu menjilat Najib selalu mengganas di sini atas nama Anonymous dll.

   Kamu ada lah pengganas - terrorist.

   Delete
  2. Oleh sebab kau sebut2 nama aku macam konon kau terrer sangat, Boleh tak aku jumpa "kau &;Dr. Mas Datang Bulan itu"...??

   Entah2 Phd "Mas Datang Bulan" pun dari Woodbridge Hospital tak.....??

   Delete
 29. Dr Mas isteri ku itu, mmg sgt mulia hati budi
  Tiada nak besar diri pun, walau diia ada PhD
  Aku ini hanya ada 'bachelor', tapi dia ttp sudi
  Semoga cinta kami, suami isteri, kekal abadi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib tak ada apa selain dari 2 telor - dia tak dapat ijazah dari universiti England.

   Delete
  2. Boleh tak aku jumpa "Dr. Mas Datang Bulan"...??

   Entah2 Phd "Mas Datang Bulan" pun dari Woodbridge Hospital tak.....??

   Delete
 30. Warakah untuk PH....Kami rakyat yang mengutamakan Islam sebagai nombor 1 mendoakan PH hanya akan berkuasa selama 1 penggal sahaja. Jutaan t.kasih kemenangan kalian telah memberi kesedaran kepada kami rakyat bawahan untuk menilai yang mana kaca & permata utk PRU akan datang......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima lah Najib Al Jibo pencuri wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB.

   Dahtu di rasuah nya sebahagian dari nya. Kasi RM90 juta kpd PAS bukan untuk mengembang Islam tapi untuk Umno mengembang.

   Pengundi tahu, baling dia ke longkang di Pru14.

   Delete
 31. Bang Shah..ingat senang ke nak halau puak hantu saka puaka ni..serapah apa pun..bomoh mana pun..pawang mana pun..dah meresap bertahun2..org bilang dah sebati..
  Itu sebab bila dah tertonggeng..mau jelah dikuburkan..namun Bersatu paksa pikul tu semua..habis camna..
  Hehhehhhehhhehantumelayukayu..

  ReplyDelete
 32. Nak lebihkan peluang dapat masukkan dia ke dalam penjara,

  Tuduhan rasuah Rizal Mansor: Pendakwaan tak jadi bicara bersama kes Rosmah

  Mahkamah Tinggi membenarkan pendakwaan tarik balik permohonan pindah empat tuduhan kes rasuah projek solar di sekolah Sarawak terhadap bekas pembantu isteri perdana menteri.

  ReplyDelete
 33. Ramai lah yang alih2 beli kereta mewah dan rumah banglo akan mmenari, bersilat menjawab soalan2 di SPRM -

  Sumber: SPRM akan panggil 8 lagi pemimpin PAS
  "Tiga dalam pimpinan pusat, dua dari Majlis Syura Ulama, seorang dari kerajaan Kelantan, seorang dari sayap pemuda dan seorang lagi dari pimpinan PAS Pahang," kata sumber itu.

  ReplyDelete
 34. Geliga jugak otak si Amar Timb MB Kelantan nih -

  'Cikgu boleh, takkan timbalan MB tak boleh beli kereta RM100k’

  "Tuduhan dalam kes di Mahkamah Tinggi London itu boleh dikatakan 100 peratus tidak benar...," kata Mohd Amar.
  ---

  Kot dia tak tahu bahawa nanti SPRM suruh dia senaraikan semua punca pendapatan, berapa orang anak bini nak di sara, berapa baki tiap bulan, berapa yang boleh simpan.

  Sudah tentu SPRM akan tengok akaun bank dia 12 tahun kebelakangan.

  Kes PAS saman SR di London pun nampak nya dia tak tahu butiran lanjut nya. Apa yang di tulis dalam laporan SR iyu pun dia tak pernah baca.

  Geliga otak orang PAS ini satu macam. Itu pasal PAS dah 50 thun hidup pun tak sampai ke mana - ha Kelantan dan Trengganu ajer.

  Takebeer, PAS!

  ReplyDelete
 35. Anonymous8 February 2019 at 17:50

  Woi Gora, tak kan masih nak berdiam diri
  Ngko tu gelaran beruk tua TN@GMN beri
  Tak kan lah dgn TN@ GMN ni, ko nak lari
  Mcm aku ini tak kata lah, sibuk dgn isteri

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh  ha/ha/ha

  Saya tak lari,saya ke kebun tadi

  Masa di kebun tadi,saya lihat seekor babi sedang sondol perdu mempelam. Apa lagi..saya merapatinya..lalu dengan menggunakan skop besi, satu hayunan ku hentak ke kepala babi!!

  Babi mengelupur....di perut babi ada tertulis GMN!

  tAK KU sangka ....babi pon pandai tolis!


  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Padan muka GMN@TN si badut labu-labi
   Dia kini terbatuk-batuk, spt orng sakit tibi
   Si Gora udah lenyek dia, jadi spt tapai ubi
   Secara 'direct' Gora tibai dia sebagai babi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  2. Anonymous = GENG NAJIB yang selalu menjilat Najib'

   Bagus lah kamu tak keluar mengkopipes, memantun mantat, mengarut selalu sekarang. Aman sikit blog Budin ini.

   Bagus Najib dan loyar Keling Islam nya buat strategy baru -

   Semangkin nyata ada strategi baru dilakukan Najib / loyar Keling Islam nya / kroni2 dan penjilat2 nya bagi meraih simpati untuk nya di perbicaraan nya awal April ini.

   Maka ternampak lah mereka

   1. Tak mahu sakitkan hati rakyat sangat
   2. Tidak gunakan kata2 kesat, maki hamun, mencarut
   3. Singkirkan kata2 "bangang hamjadah", "Kepala Bapak Kamu"
   4. Beri gambaran Najib di mangsakan, di benci, di fitnah
   5. Maki hanya DoJ, USA, yang bukan rakyat Malaysia

   Maka nate' yang pakai banyak nama termasuk Anonymous, Abang Din, GENG NAJIB YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB pun patuhi itu semua, dan

   a. Tidak lagi mengganas, masuk bertalu talu hingga jumlah komen di pos2 Budin melebihi 200
   b. Tidak lagi masuk komen sehingga pukul 2,3,4 pagi
   c. Tidak lagi memprovokasi sdr Othman dengan sentiasa mencoba mencaci, mengejek, mempersendakan nya
   d. Hilang langsung tabiat memantun mantat nya
   e. Kurang kopipes, menuduh secara liar, di luar tajuk pos
   f. Coba memberi penerangan, walau pun komen2 di atas nama Anonymous nya masih lagi menuduh liar, tanpa bukti, fakta atau penerangan

   Oleh yang demikian, perlu di balun, sebat, belasah dan godam dia selagi dia nampak atau berbau masih menjilat Najib.

   Delete

  3. Ini bukti bahawa mereka mahukan simpati rakyat untuk Najib di perbicaraan nya.

   Sehinggakan loyar Keling Islam nya, yang marahkan "trial by the media", tapi mahu perbicaraan itu di buat "live on TV" -

   Najib's trial should be telecast live, says Shafee | The Malaysian Insight
   https://www.themalaysianinsight.com/s/108027
   Oct 31, 2018 -

   Cakap tak serupa Birkin punya loyar.

   Delete
  4. Tak salah gunakan istilah Keling.

   Sebab tempat berkelah bernama Tanjung Keling di Melaka sudah wujud sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka.

   Delete
 36. Alaa soodin.

  Bersatu udah ganti uumno kalu ummno beperangai mcm celaka haramjadah mai bersatu beperangai seropa haramjadah ponya cilaka sampe toa.
  Agenda sama je nak tegakan isle dan pertingkatkan ekonomi mlayu dan mendolatkan intutusi raja-raja mlayu..ujong-ujong sampe habok pong tarak.

  Mlayu dok lagutu juge jadi kolibatak cina dari mode sampe toa dan sampe mampuih.

  Bila timboi masaalah baru nak cari mlayu dan islam.
  Masa pegang kuwasa sampe tak hengat donia ponya baguih dok makankedarah melantak-lantak.

  Rakyat bawahan byk yg jadi macai dan makchibai.
  Awat uumno saja ke yg ada urang besag dan urang atasan bila uumno kalah taktau nak bwat apa lagi dah.
  Urang besag dan urang atasan mampuih habih yg tinggai urang uumno yg kalah pilehan raya sampe jadi bodo piang majority konon.
  Cina sama keling paria dah tunjok depa ponya belang bila rame-rame pegang jawatan mentri pong ada polak mlayu celaka pi sokong depa sampe sanggop jadi baruanya si cina sama si keling paria.

  Poak atasan bila hangpa nak tunjok hangpa ponya dolat.
  Hangpa baguih dok bersantap poak mlayu bawah coma hidop tersentap-sentap niat nak mkn nasik yg dpt coma mkn koah sampe terkolat-kolat.
  Koh koah koah koah koah.


  ReplyDelete
 37. Saja nak sharekan dengan korang pasal isu ijazah palsu SUA dan juga Timbalan menteri luar dari Bersatu tu...haah..apa lagi tunggu, hadamkan lah dengan lahapnya..takkan lah tak boleh kot????

  It is therefore really mind boggling that Bersatu leaders will come out in defense of another character who has been caught lying about his university qualifications.

  It is bad enough that a wrong has been committed. It becomes worse when the party leadership not only refuses to take any action against the wrongdoers but instead starts to defend them.

  Politics is all about leadership. Leadership towards all that is proper and good. Leadership in having good values.

  If defending lying and cheating is part of your leadership, or part of the party platform it simply means not only is your head bald on the outside but it is also empty on the inside...just like Wak Suman and all the cai's of Ph!!!!!!

  The Pakatan Harapan is deteriorating quite quickly. It is beginning to look like they have just repainted the public toilet. The same shit is going on inside.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang lah korang twist and spin isu ini berlarutan. Kita orang pun spin kes Naib curi duit rakyat RM2.6 biliun di 1MDB itu, kot sampai dia mati.

   Entah2 lepas dia mati pun, masih di maki. Macam Tengku A Rahman kasi Spore kpd Lee Kuan Yew FOC. Mesti ada yang maki sebab kena ada paspot, kena beratur berjam di Causeway, daftar kereta, kena ikut peraturan cerewet di sana.

   TAR got away scot free. Tapi Najib Al Jibo tentu masuk penjara. Di jangka 10-20 tahun. Kot sampai mati. Gol dalam penjara.

   Busuk hati kpd TAR dan Al Jibo? Lantak lah apa korang nak kata. Penting nya nak ingatkan semua rakyat jangan buat macam depa buat.

   TAR tu pengkhianat bangsa dan penderhaka kpd negara. Kalau di zaman Kesultanan Melayu Melaka dulu, di sula. Heret ke tepi laut, sembamkan muka nya ke pasir, rodok buluh tajam ke lubang bntt nya.

   Delete
 38. Ada budak kecik masuk sini malam tadi menulis "Diamlah monyet" berkali kali.

  Dia curi pakai komputer bapaknya. Biarkan. Nanti bapak dia dapat tahu, sebat dia.

  ReplyDelete
 39. "tidak mencuri," kata Tariq Ismail.

  Memang tepat. Sasaran nya nyata lah Najib Al Jibo. Najib curi RM2.6 biliun wang rakyat di 1MDB.

  ReplyDelete
 40. Pendapat ini menarik - keluar di satu blog lain -

  Najib semakin gila!! Siapa yg dekat dgn dia tlg nasihatkan dia supaya jgn perbodohkan diri sendiri lagii. nmpak sgt fakenya, dia sdg trauma tunggu 12hb ni!! Tgk video dia yg baru nmpk sgt terdesaknya dia

  ReplyDelete
 41. Fuyooo...Ingatkan isu ijazah palsu si Marzuki tu dah reda sikit ..rupa2nya tak pulak beb!!!

  Yang paling kesiannya..pengerusi Bersatu, Tun Madey pun tak tahu menahu langsung tentang isu tu...samaada betul2 tak tau, atau buat2 tak tau .

  Kalau tak disetelkian isu ni dengan segera, jangan terperanjat lah kan..calon Bersatu bakal terbongkang kat PRK Semenyih nanti...warga kat situ memang tak sabar2 menanti tibanya hari pengundian bulan mac ni...yahooo..calon PH bakal kalah lagi..bestnya!!!!!

  Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) has yet to find out what really transpired in the issue involving its secretary-general Datuk Marzuki Yahya’s educational background, which has come under intense scrutiny in recent days.

  PPBM chairman Tun Dr Mahathir Mohamad, when asked to comment on the matter, said:

  “We haven’t found out what really happened to Marzuki”.

  Marzuki was criticised following allegations that he lied about having a degree from Cambridge University.

  First, he defended himself by insisting he had the degree and even claimed he could prove it.

  Then, he did this spectacular Rothmans International 180-degree U-Tun…I’m sorry, U-Turn…not even Tun Madey could perform.

  He told reporters that his degree was from Cambridge, but not the Cambridge we were thinking…
  It was the U-Turn of the century.

  The Deputy Foreign Minister has been urged to quit following allegations he lied about having a degree from Cambridge University.

  The issue came about after doubts were raised on social media that he had a distance-learning degree in business administration from the British institution, which was previously listed on his Wikipedia profile.

  After initially insisting he would prove he had the degree, Marzuki had said late Wednesday that he had in fact not studied at the prestigious British university but at Cambridge International University in the United States.

  Since then, two police reports have been lodged by political activist, Muhsin Abdul Latheef, over the matter.

  ReplyDelete
  Replies
  1. If I'm not mistaken, Kejora maniac & you are from Woodbridge. So, what is there to fuss about, goon....??   Delete
 42. Kalu ko tipu kata ko ada MBA dari unibersiti lesotho atau unibersiti burkina faso atau unibersiti nigeria mungkin org tak kisah. Ni pilih cambridge, nak up la tu tp tapi kantoi.

  ReplyDelete
 43. Dulu najib x nk hampir pun anak muda. Sekarang ni bukan main lg malu apa bossku lh konon. Shitt...kalau najib jd pm semula aku yakin bye2 lh bossku. Bye2 lh anak muda. Shittt....

  ReplyDelete
 44. Numpang ya min ^^

  HANYA DI KENARI POKER BANYAK BONUSNYA BOSSKU
  Bonus New Member Bervariasi
  Bonus next deposit 5%
  Bonus rilingan 0,5%
  dan masik banyak yang lainnya bossku
  Penasaran!!! coba aja dulu.. biar gk penasaran.

  ReplyDelete
 45. WIN323 - Merupakan Situs Online Betting NO.1 Di Indonesia.
  Dengan WIN RATE tertinggi 97% + Bonus Bonus Super Heboh yang bisa
  anda dapatkan setiap hari nya!!

  Bonus Bonus Super Heboh Dari WIN323
  ~ Bonus New Member : 20%
  ~ Bonus Next Deposit : 5%
  ~ Bonus Cash Back : 5%

  Minimal Deposit : Rp.25.000
  Minimal Withdraw : Rp.25.000

  Untuk permainan terbaru FAFA SLOT BONUS NEW MEMBER 100% dengan maximal Bonus Rp.250.000 , Dengan mininimal deposit Rp 25.000,-
  syarat TO x 8
  Contoh : 25.000 + 25.000 * 8 = 400.000
  Minimal WD 50.000


  TEMBAK IKAN ONLINE

  Bonus Deposit 50%
  Minimal Deposit Rp25.000
  Max Bonus Rp. 1.000.000,-
  TO x 15 + BONUS

  Bonus Deposit 10%
  Minimal Deposit : Rp.50.000,-
  Max Bonus : Rp. 500.000,-
  TO x 7 + BONUS

  CASHBACK 10%
  Bonus Cashback hanya diberikan kepada player yang tidak mengclaim bonus next deposit

  Tunggu apalagi mari langsung bergabung bersama WIN323 dan jadilah
  pemenang di setiap taruhan yang Bossku lakukan :)

  Contact Person WIN323 :
  BB : E3E94F65
  LINE : win323a

  WA : +855 78 633 430 ( WIN323 )

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...