Tuesday 9 October 2018

ZAHID HAMIDI TAK SEPATUTNYA MEMBELA DIRI MELALUI MEDIA SEBELUM BELIAU PERGI KE SPRM


Presiden UMNO, Zahid Hamidi dijadualkan akan pergi ke SPRM esok (Rabu) untuk diambil keterangannya buat kali ketiga oleh agensi pencegah rasuah itu.


Adalah dipercayai beliau sedang disiasat berhubung dakwaan penyalahgunaan dana Yayasan Akal Budi yang dimilikinya untuk membayar hutang kad kredit peribadi serta berkaitan pertemuannya dengan waris keluarga Diraja Arab Saudi yang didakwa menderma RM2.6 bilion kepada Najib Razak.


Terdapat juga laporan yang mengatakan selepas diambil keterangannya esok, Zahid Hamidi mungkin akan bermalam di lokap SPRM sebelum dibawa ke mahkamah pada Khamis untuk proses pendakwaan.

Tetapi, hari ini Zahid Hamidi telah pun tampil dengan kenyataan yang disiarkan dalam beberapa media di mana bellau mempertahankan dirinya serta reda jika kerja-kerja amal yang dilakukannya melalui yayasan tersebut diklasifikasikan sebagai memperolehi rasuah.


Katanya, dana yayasan itu dibiayai oleh beliau sendiri, selain terdapat sumbangan daripada beberapa rakan yang ingin melakukan kebajikan seperti pembinaan masjid,  maahad tahfiz, rumah anak yatim dan beberapa kerja amal yang lain.


Dengan memberi kenyataan kepada media sehari lebih awal sebelum keterangannya diambil oleh SPRM berhubung kesnya yang sedang disiasat itu, Zahid Hamidi sebenarnya telah melakukan sesuatu yang tidak wajar dan tidak patut sama sekali.


Beliau terlihat seolah-olah cuba mencari simpati dan memberi tekanan kepada pegawai SPRM yang akan menyoalnya esok.


Sepatutnya apa-apa keterangan atau pembelaan yang mahu diketengahkannya, ia hendaklah dilakukan ketika memberi keterangan kepada SPRM esok atau sewaktu perbicaraan nanti.


Lagi pula, untuk apa Zahid Hamidi membela dirinya mengenai peranan yayasan, amal jariah dan sumbangan yang diterimanya melalui yayasan itu kerana yang sedang disiasat ialah penggunaan dananya untuk kegunaan membayar kad kredit peribadinya.


Tidakkah Zahid Hamidi sedar bahawa apa-apa dana yang telah disumbangkan kepada yayasan sudah menjadi milik yayasan tersebut dan tidak boleh digunakan sama sekali untuk membayar kad kredit peribadi, meskipun yayasan itu adalah miliknya.


Kenapa dana yayasan digunakan untuk membayar kad kredit peribadi yang dilaporkan sehingga mencecah jumlah RM800 ribu banyaknya?


Apakah Zahid Hamidi tidak ada wang sendiri untuk membayar perbelanjaan peribadinya? (ShahbudinHusin 09/10/2018)

93 comments:

 1. Wak Jahid ponorogo, mana lagi ko nak spin. Isu nya ko dah pakai duit Yayasan. Salah guna kuasa patut di hukum

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amal jariah ke atau pun amal menjarah...??

   Delete
  2. Jika badan amal itu adalah pertubohan yang sah serta berdaftar sebagai badan kebajikkan , semua sumbangan bolih di sisihkan dari cukai .

   So ......faham2 sajalah modus operandi zahid itu atau siapa saja yg punya pendapatan setinggi gunung tp cuba mengelak membayar cukai 🤔🤔🤔

   Delete

  3. Orang yang Tun Mahathir kata ada RM160 juta di masa dia Ketua Pemuda mengampu Anwar sebagai Menteri Kewangan dulu, dan sekarang di laporkan punyai RM200 juta lebih, pun mahu hutang kredit card nya di bayar dari wang amal jariah?

   Dah memang gila puak Najib Al Jibo dulu nih. Nyata pengaruh pencuri, perompak, oelanun Al Jibo Klepto ke atas nya. Bedebah semua nya.

   Delete

  4. Guna kredit card sampai RM800,000 apekebende belanja nye?

   Gamak nya beli belacan pun pakai kredit card, cucu2 minum Coca Cola pun pakai Kredit Card, kalau mmenantu bantah, ajak bertumbuk?

   Mengarut punya jenis.

   Delete
  5. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  6. This comment has been removed by the author.

   Delete
  7. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR =

   Delete
  8. Saya tidak terbabit skandal ketirisan dana FINAS   KUALA LUMPUR: Penstrukturan semula pengurusan FINAS oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) oleh Menterinya, Gobind Singh Deo dilihat sebagai langkah memastikan kelancaran tadbir urus FINAS sebagai badan menyelia segala bentuk berkaitan perfileman tanah air.

   Ketua Pengarah FINAS, Datuk Fauzi Ayob berkata, beliau amat mengalu-alukan keputusan yang dibuat oleh menteri demi kelancaran dan ketelusan dalam apa bentuk sekalipun yang berkaitan dengan FINAS.

   Beliau berkata, selama ini FINAS memang memainkan peranan penting dalam usaha meningkatkan mutu dan pengeluaran filem tanah air.

   “Penstrukturan FINAS serta pertukaran saya sebagai Ketua Pengarah FINAS dan Datuk Azmir Saifudin Mutalib sebagai Timbalan Ketua Pengarah dikaitkan dengan skandal ketirisan dana berjumlah RM16 juta.

   “Dana ini diberikan kepada beberapa buah syarikat perfileman pada tahun 2015 sehingga 2016 untuk menerbitkan tujuh buah filem dan satu filem animasi.

   “Bagaimanapun, syarikat filem terbabit gagal menyiapkan projek berkenaan dan selaku Ketua Pengarah FINAS ketika itu mungkin saya bertanggung jawab atas segala projek yang diluluskan pegawai FINAS sebagai usaha untuk merangsang kegiatan perfileman dan membantu penggiat perfileman tanah air,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

   Katanya, mengenai isu berkaitan ketirisan dana untuk projek berjumlah RM16 juta yang diluluskan pada 2015 sehingga 2016, ia di luar bidang pengetahuannya kerana kesemua projek itu diluluskan oleh pegawai kanan FINAS sebelum beliau dilantik sebagai Ketua Pengarah.

   “Oleh itu, ingin saya jelaskan di sini bahawa kesemua projek yang dikaitkan dengan kegagalan itu, saya tidak terbabit sama sekali kerana kesemua projek berkenaan diluluskan sebelum saya menerajui FINAS sebagai Ketua Pengarah pada 2017,” katanya.

   Bagaimanapun, beliau menerima dengan hati terbuka atas segala keputusan yang dibuat oleh pihak menteri bagi memastikan pengurusan dan perjalanan FINAS dapat bergerak lancar demi membangunkan industri filem negara.

   Beliau turut berharap segala masalah ketirisan dana dan skandal kewangan dalam FINAS dapat dirungkai segera kerana ia bukan saja membabitkan maruah dan kepercayaan rakyat kepada badan kerajaan, malah diharap dapat membantu meningkatkan pengeluaran serta mutu perfileman.

   “Saya sendiri perlu membersihkan imej dan reputasi sebagai pegawai kerajaan yang dipertanggungjawab memegang amanah demi rakyat dan negara,” katanya.

   Sementara itu, Timbalan Ketua Setiausaha KKMM, Shakib Ahmad Shakir, akan menjalankan tugas sementara Ketua Pengarah FINAS manakala Timbalan Setiausaha Bahagian Kewangan KKMM, Fairul Azida Shahabudin pula menjalankan tugas sementara Timbalan Ketua Pengarah FINAS berkuatkuasa semalam.


   : Najib lagi,,,....

   Delete
  9. DI MALAYSIA KAN TIADA LAGI SERBUAN TERHADAP MAKSIAT KENAPA SAMPAI BUAT KAT SINGAPORK

   Dakwaan kes liwat di Singapura, Anwar beri kerjasama   PORT DICKSON, 9 Okt — Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka akan memberi keterangan berhubung dakwaan beliau disiasat oleh pihak berkuasa Singapura kerana terbabit dalam kes liwat di negara itu sebelum Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Port Dickson berakhir.

   Timbalan Ketua Polis Daerah Port Dickson, DSP Mohd Faisal Mohd Noor yang mengesahkan perkara itu berkata buat masa ini, wakil Anwar telah mengesahkan akan memberikan sepenuhnya kerjasama bagi siasatan berkenaan.

   “Kami belum lagi mengambil keterangan Anwar kerana dia masih sibuk dengan kempennya tetapi kami telah dimaklumkan bahawa dia akan bekerjasama. Keterangan Anwar akan diambil sebelum hari mengundi PRK berakhir Sabtu ini,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

   Mohd Faisal berkata setakat ini mereka telah merekodkan keterangan daripada empat individu termasuk pengadu iaitu Pengarah Komunikasi Strategik PKR, Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil, yang membuat laporan polis berhubung berita palsu berkenaan, 1 Okt lepas.

   Selain Ahmad Fahmi, tiga lagi individu lain ialah anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Lokman Noor Adam, wakil media dari Singapura serta wakil media Utusan Malaysia juga telah selesai memberi keterangan.

   Pada 30 Sept lepas, Lokman Noor menerusi satu hantaran dalam akaun Facebook miliknya memetik sumber berita mendakwa kononnya Anwar disiasat oleh pihak berkuasa Singapura kerana terbabit dalam kes liwat di negara itu.

   Bagaimanapun, portal berita tersebut yang berpangkalan di republik itu menafikan telah mengeluarkan berita tersebut dan semakan juga mendapati Lokman Noor telah memadamkan kiriman berkenaan di laman sosialnya. — Bernama


   : Macam ada sesuatu diluar 'darjah fikiran' kita....

   Delete
  10. Kalau PH kalah bukan Mahathir sahaja masuk penjara, Lim Guan Eng pun sama tak akan terlepas kes rasuah   Malaysiakini menyiarkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng tidak menolak kemungkinan Tun Dr Mahathir Mohamad disumbat ke penjara sekiranya Pakatan Harapan (HARAPAN) tewas dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14 yang lalu.

   Kata Lim, ia berdasarkan tindakan polis yang dilaporkan memanggil isteri perdana menteri itu, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali, pada Januari lalu.

   “(Kebanyakan pemimpin HARAPAN) masuk penjara pun dah. Bukan saja Datuk Seri Anwar Ibrahim, saya pun dah.

   Kalau PH kalau bukan sahaja Mahathir masuk penjara, Lim Guan Eng akan sekali lagi masuk penjara kerana rasuah dalam pembeliah rumah.

   Tapi kerana Mahathir dan jadi boss semua kes boleh diubah.

   Delete
  11. MAIS (Selangor) akan teruskan serbuan khalwat melalui JAIS   SHAH ALAM: Majlis Agama Islam Selangor (Mais) akan meneruskan tindakan penguatkuasaan terhadap sebarang aduan melibatkan semua kesalahan jenayah syariah, termasuk khalwat melalui Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

   Pengerusi Mais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi turut menegaskan pelaksanaan undang-undang syariah di bawah bidang kuasa negeri serta diperuntukkan dengan jelas dalam Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang negeri.

   “Mais bagaimanapun akan sentiasa memantau dan memastikan tindakan penguatkuasaan yang dijalankan bertepatan prosedur operasi standard (SOP) diluluskan dan undang-undang yang berkuat kuasa.

   “Justeru, Mais menasihati semua umat Islam di Selangor tidak melakukan apa-apa kesalahan termaktub dalam Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995,” katanya dalam kenyataan semalam.

   Dalam pada itu, Khusrin menggesa semua pihak memberi maklumat berkaitan perbuatan jenayah syariah untuk tindakan penguatkuasaan menerusi hotline Jais 1-800-88-2424.

   Isu khalwat menjadi tumpuan selepas sebuah akhbar berbahasa Inggeris Sabtu lalu memetik Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa sebagai berkata “tiada lagi kepolisan moral dan serbuan khalwat waktu malam atau menerjah kehidupan peribadi orang Islam”.

   Laporan itu mengundang reaksi pelbagai pihak, termasuk mufti dan badan bukan kerajaan (NGO) yang tampil mengkritik serta menyokong kenyataan itu.

   Mujahid bagaimanapun menafikan pernah berkata demikian dalam temu bual dengan wartawan akhbar itu dan mendakwa ia dirumuskan akhbar itu sendiri.

   Beliau meminta akhbar itu membuat permohonan maaf secara terbuka menerusi akhbar dan portal mereka.

   : Syabas jangan dilayan kumpulan Islam Liberal yang kini dominasi parti AMANAH dan PH....

   Delete
  12. Masuk DAP pengangan agama memang tak luntur, tak jadi kapir pun tapi jadi bodoh   Sheikh Omar Ali berkata pegangan agamanya tidak luntur meski sudah bersama DAP lebih tiga tahun. Sedangkan, tambah Sheikh Omar, parti lamanya kini "menggunakan Islam" demi keabsahan politik.

   Saya rasa tak perlu saya ulas perkara ini telah ditulis oleh penulis blog Haji Hassan Omar. rasanya tulisan Haji Hassan (dikenali juga sebagai Lebai Hassan) sudah memadai.

   ---
   Masuk DAP Memang Tak Jadi Kapir..... Tapi jadi Bodoh


   Aktivis anak muda, Jufazli Shi Ahmad yang merancang untuk mencabar Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman di kerusi Sungai Sibuga pada pilihan raya umum ke-14 nanti menyertai DAP sebagai ahli seumur hidup pada 5 Jun 2017 lalu.

   Kemasukkan ke dalam DAP dikatakan ada kaitan dengan penangkapannya pada 9 November 2016 tahun lepas di sebuah pusat beli-belah di Kuala Lumpur dan disiasat kerana memfitnah, menghasut dan kesalahan di bawah Akta Komunikasi dan Multmedia. Dia ditahan sehingga 15 November 2016. DAP dikatakan banyak membantu. Ini kes balas bukti... (PAS sangat lemah dalam hal-hal begini)   DAP yang menghadapi imej buruk terutama untuk masyarakat Melayu, Islam mengambil kesempatan untuk menggantikan tokoh Melayu Islam yang sedia ada seperti Zairil dan Dyana yang kini dilihat terlibat skandal seks dan pengaulan bebas dengan akhlak yang merosakkan.

   DAP mahu pemuda Melayu Islam yang Islamik bagi dijadikan ikon untuk PRU-14, maka Jufazli adalah tokoh yang baik untuk projek ini.

   Sebenarnya kemasukkan Jufazli Shi Ahmad ke dalam DAP bukan suatu isu besar sehingga lebai perlu ulas melainkan setelah masuk DAP Jufazli Shi Ahmad mengeluarkan kenyataan yang rasa perlu lebai ulas.   Selepas beberapa hari dia menjadi ahli DAP seumur hidup, dia mengeluarkan kenyataan pada facebooknya dia masih Islam dan tidak murtad.

   Tak ada sesiapa pun kata masuk DAP boleh jadi murtad. Mungkin kita sahaja perasaan orang kata kita murtad kerana DAP ada agenda kristianisasi. Perasaan itu membuatkan kita seolah-olah memandang serong kepada orang lain.

   Masuk DAP takkan jadi murtad... HANYA JADI BODOH. Ini lebai bertanggungjawab.

   Kenapa lebai kata jadi bodoh?
   Apa hujah lebai?
   Lebai ada bukti ke?

   Melati Rahim   Kita masih ingat lagi gadis Jamila Rahim (lebih dikenali nama pena/samaran Melati Rahim) yang berpurdah masuk parti DAP yang kononnya parti DAP lebih dekat dengan keadilan serta meletakkan dasar kemanusiaan sebagai tunjang dan teras utama, yang juga merupakan salah satu asas dalam ajaran agama Islam katanya. Mungkin ini juga alasan geng PAN & IKRAM sanggup memperHAMBAkan (pinjam pakai ayat A. Samad Said) diri kepada DAP.   Wanita Islam dikehendaki membatasi diri dengan bukan mahram. Wanita yang memakai purdah pula biasa lebih lagi bertujuan menjaga dirinya daripada bukan mahram. Tapi bila masuk dalam DAP akhirnya DIPERBODOHKAN dengan amalan Islam liberal, yang sebenarnya DAP anti-Islam secara tersembunyi.

   Apa terjadi dengan Melati Rahim setelah pernah berpuasa dan berbuka dengan bukan mahram dan makan setalam pula... Setelah kejadiaan "BODOH" ini Melati Rahim sudah macam menghilangkan diri.

   Delete
  13. A. Samad Said   Awal Ramadan baru-baru ini A. Samad Said telah dipergunakan oleh DAP untuk membela Hannah Yeoh setelah didedahkan gerakan kristianisasi oleh Dr Kamarul Azman Yusoff pensyarah UUM.

   Pada majlis sebelum berbuka A. Samad Said diminta mengulas tentang Hannah Yeoh oleh Lim Kit Siang. Kalau anda lihat keadaan A. Samad Said pada masa itu banyak tutup muka dengan tangan yang mengambarkan keadaan di'perbodoh'kan. Ini sesuailah bila dia mahu menyertai DAP dia kata dia hanya mahu jadi hamba DAP sahaja. "Hamba" dalam bahasa klasik Melayu moden ialah diperbodohkan...

   A. Samad Said ada menulis...
   “Yang disorot hanya bahagian terkhusus kerana kebetulan Hannah seorang mubaligh Kristian yang sangat padu dan cekal dan kini dalam dunia siasah tanah air.”

   “Yang dinampak—atau diserang—tampaknya sengaja tertumpu kepada pergerakan agamanya untuk sesuai mendakwa DAP mempunyai hasrat, kononnya, berazam menafirkan Melayu.”

   “Pendeknya, yang dinampak atau sengaja ingin dinampakkan, ialah hajat siasah Hannah Yeoh, lebih-lebih lagi DAP, untuk mengembangkan agama Kristian.”
   Hanya mereka yang memahami bahasa tersirat boleh membaca apa yang tersirat dalam hati seseorang yang sudah tersilap langkah.

   Dr. Ariffin Omar   Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian. Beliau mengatakan demikian ketika menjawab persoalan yang ditimbulkan oleh Senator Tan Sri Dato’ Seri Dr Ibrahim Abu Shah, yang menimbulkan perbahasan mengenai aktiviti evangelisme dalam negara.

   Rekod Hansard perbahasan yang berlangsung pada 19hb April 2017 di Dewan Negara itu turut mencatatkan Tan Sri Dato’ Seri Dr Ibrahim Abu Shah mendedahkan perihal Pulau Pinang yang mempunyai komuniti Evangelis Kristian yang pesat berkembang serta mempunyai hubungan rapat dengan gerakan Evangelis Kristian dunia.

   Dr Ariffin adalah pengasas pergerakan NGO bukan politik, ALIRAN masuk DAP tahun 2011 dan sekarang adalah Naib Presiden DAP setelah bekas Naib Presiden DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim telah digugurkan daripada jawatan senator seterusnya keluar DAP kerana wujud banyak penyelewengan dalam organasasi DAP.

   Kalau anda melihat kepada pendidikan dan penglibatan Dr. Arifin Omar sudah pasti anda akan dapati dia bukan sebarang orang, tapi malangnya DAP memperbodohkan dia dengan agamanya sendiri walaupun pendidikan sudah sangat tinggi.   Lebai tak akan menghuraikan tentang Dr Aziz Bari, Dyana Sofya, Zairil, Mejar Zaidi, Aspan Alias (seorang blogger yang pernah menulis kritikan tentang pengurasan calon DAP dan memuji sikap PAS dalam artikelnya) yang sudah pasti pembaca boleh melihat bagaimana kedudukan mereka ini dan kesudahan yang pasti dihadapi mereka.   Berkenaan Zaid Ibrahim pula, maaf lagi lebai tak nak ulas kerana dia ni dah bodoh tentang Islam sebelum lagi masuk DAP. Bila masuk DAP tak perlu DAP nak perbodohkannya...

   Tapi kemasukkan Zaid Ibrahim tak payah kita risau, dia ni bukan boleh mendekat Melayu Islam kepada DAP, menjauhkan lagi mungkin ada.

   Maaf lebai menulis kasar
   Tapi kasar itu menjurus kepada hakikat sebenar bila kita menolak cara hidup agama kita sebagai jalan penyelesaiaan masalah. Allah pasti lebih kasar lagi dalam peringatanNya.


   Lebai Hassan Omar

   Delete
  14. Tidak ada cukai tak beban rakyat
   SITI AZIELAH WAHI 10 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.3K
   wang
   Gambar hiasan.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PUTRAJAYA - "Tidak ada cukai yang tidak membebankan rakyat," kata penganalisis ekonomi, Dr Bahyah Baba ketika diminta mengulas kenyataan perdana menteri Tun Dr Mahathir hari ini yang sedang mengkaji untuk memperkenalkan cukai tanpa bebankan rakyat.

   Sebaliknya Dr Bahyah berkata walau apa cara sekalipun, cukai akan tetap terbeban kapada rakyat sama ada secara langsung atau tidak langsung.


   Menurutnya, sekiranya cukai tersebut dikenakan kepada penjual, atau tambahan cukai kepada pengusaha, mereka akan turunkan cukai itu kepada rakyat.

   "Rakyat akan terbeban juga. Kalau tambahan cukai kepada pengusaha, mereka akan pas cukai kepada pengguna.


   "Mana ada cukai tidak bebankan rakyat. Akhirnya pengguna juga terjejas, saya tidak setuju dengan beliau (Tun Mahathir)," katanya kepada Sinar Harian.

   [ARTIKEL BERKAITAN:Kerajaan kena cari dana lain bayar hutang, kata Tun M]

   Bahyah berkata, kerajaan hari ini sepatutnya tidak memansuhkan GST dan memperkenalkan SST.

   "Sepatutnya GST tidak dibubarkan. Rakyat sudah terbiasa dengan cukai itu dan ia nyata membantu tambah pendapatan kerajaan.

   "Kesan SST yang diperkenalkan hari ini, mengakibatkan harga barang yang sama naik malah lebih mahal berbanding GST," katanya.

   Bahyah berkata, kerajaan sepatutnya tidak lagi mengenakan cukai kepada rakyat sebaliknya mencari jalan untuk mengurangkan kos kehidupan.

   "Kerajaan sepatutnya mencari jalan untuk membantu rakyat bukan menambah cukai yang membebankan rakyat.

   "Kerajaan patut tumpu perhatian bagaimana nak menambah baik kehidupan rakyat, dan memikirkan bagaimana untuk menjana ekonomi negara dan bukannya sentiasa mencari salah kerajaan terdahulu," tegasnya.

   Antara lain, katanya kerajaan perlu memikirkan mekanisma yang perlu dilakukan untuk tambah pengeluaran, termasuk dengan cara memberi intensif supaya lebih banyak pelabur asing masuk ke negara ini.

   "Sekarang ini apa yang mereka lakukan telah menakutkan pemain industri. Kerajaan patut fokus bagaimana untuk menaikkan nilai ringgit kerana nilai ringgit ketika ini terlalu teruk," katanya.

   Tambahnya apa yang dilakukan kerajaan terdahulu dalam menguruskan hutang negara adalah cukup baik.

   "Kerajaan terdahulu sudah lakukan yang terbaik. Hutang dibayar mengikut masa. Semua negara berhutang. Tiada negara yang tidak berhutang malah hutang yang dicatatkan oleh Singapura lebih banyak," ujarnya.

   Sehubungan itu katanya langkah segera perlu dilakukan kerajaan untuk menaikkan semula ekonomi negara tanpa membebankan rakyat dengan mengenakan cukai.

   Delete
  15. Cukai baru: Tahniah sebab undi PH
   SITI NURSYAHIDAH ABU BAKAR 9 OKTOBER 2018
   Cukai baru: Tahniah sebab undi PH
   Asyraf (duduk, dua kiri) dalam sidang media di Pejabat Pemuda Umno, hari ini.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - "Tahniah buat semua yang telah mengundi kerajaan hari ini," demikian respons sinis Ketua Pemuda Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki ketika ditanya cadangan kerajaan untuk memperkenalkan cukai baharu.

   Menurut beliau, pengenalan cukai tersebut sudah tentunya akan membebankan rakyat.

   Malah, Asyraf turut kesal dengan alasan kerajaan memperkenalkan cukai baharu iaitu untuk mengurangkan beban hutang ditinggalkan kerajaan terdahulu.

   "Sudah lima bulan kerajaan PH berkuasa, mereka meneruskan pendekatan mencari salah dan menyelongkar kelemahan kerajaan dahulu. Sedangkan rakyat menanti apa sebenarnya program serta polisi baru yang ada nilai 'wow' dan boleh menyelesaikan pelbagai isu rakyat.


   "Paling penting kita nak lihat rakyat tidak sesekali dianiaya. Apa juga dasar dan polisi jangan sampai bebankan rakyat yang mendambakan imbuhan dan dasar yang lebih baik daripada kerajaan dulu," katanya dalam sidang media, di sini, hari ini.

   Pagi tadi, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilaporkan berkata, kerajaan bercadang memperkenalkan cukai baharu yang boleh menjana hasil negara.

   Kata Dr Mahathir, kerajaan turut mempertimbangkan untuk melepaskan aset negara bagi mengurangkan beban membayar hutang ditinggalkan kerajaan sebelum ini.

   Dalam pada itu, Asyraf mempertahankan sikap kerajaan terdahulu yang bijak menguruskan kewangan negara sehingga mampu menyalurkan bantuan dan kemudahan kepada rakyat.

   "Kerajaan sebelum ini tak pernah ada masalah dalam uruskan kewangan negara. Malah, kita mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa selain tidak pernah menerima amaran merah berkenaan hutang negara.

   "Saya kira hemah dan kebijaksanaan kerajaan terdahulu uruskan kewangan telah membolehkan kita memberi pulangan kepada rakyat dalam pelbagai bentuk perkhidmatan seperti BR1M. Secara umumnya kita lihat kesan gandaan positif kepada ekonomi negara," katanya.

   Delete
  16. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete

 2. Kekadang orang panggil trying to pre-empt. Tapi dia mana ada kuasa, mana orang percaya apa dia cakap, asyik meng-enggehkan apa Klepto Al Jibo cakap.

  Tapi dia dah menggelabar, bingong, takut. Jadi, dia kata apa saja ler. Jumpa ARab dogol ke, anak Raja Arab ke.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib ajar Guan Eng kurangkan harga rumah
   NURUL RIDUAN NOR ASHAHA 30 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.1K
   Najib ajar Guan Eng kurangkan harga rumah
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjelaskan harga rumah tidak akan susut walaupun kos bahan mentah pembinaan dikecualikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) kerana semuanya tertakluk kepada harga tanah.

   Katanya, kos dan lain-lain caj harga tanah di dua buah negeri maju seperti Pulau Pinang dan Selangor meningkat berkali ganda sejak 10 tahun lalu menjadi faktor mustahil harga rumah mampu dikurangkan walaupun bahan asas pembinaan dikecualikan SST.


   Selain itu katanya, ada barangan lain pembinaan seperti kaca, tingkap, kayu, bahan seramik dan lain-lain dikenakan SST yang memberi gambaran jelas bahawa harga rumah tidak akan turun.

   Beliau berkata, selain cukai jualan, perkhidmatan-perkhidmatan seperti insuran, arkitek, perunding, reka bentuk dan kejuruteraan yang diperlukan dalam pembinaan turut dikenakan cukai perkhidmatan dalam SST di mana sebelum ini boleh dituntut balik oleh pemaju sebagai kos input cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

   “Oleh itu, untuk mengurangkan kos rumah, langkah-langkah perlu diambil adalah mengurangkan kos tanah.

   “Saya lihat bahawa kos dan caj-caj lain yang dikenakan oleh kerajaan negeri untuk penggunaan tanah terutama di negeri-negeri maju seperti Selangor dan Pulau Pinang telah naik berkali ganda sejak 10 tahun yang lepas. Oleh itu, kerajaan persekutuan perlu berkerjasama dengan kerajaan negeri dalam mengurangkan caj-caj ini,” katanya menerusi Facebooknya, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: SST: Pemaju bertegas harga rumah akan naik]

   Beliau berkata, harga tanah boleh diturunkan dengan meningkatkan penyediaan tanah yang murah dari kerajaan negeri atau dari tanah milik agensi kerajaan pusat.

   Jadi Najib berkata, adalah tidak wajar Menteri Kewangan, Lim Guan Eng membuat ugutan terhadap pemaju perumahan untuk menarik balik pengecualian SST terhadap bahan mentah pembinaan hanya kerana pemaju menegaskan harga rumah tidak akan berkurangan.

   “Apabila rata-rata pemaju menyatakan bahawa cukai SST tidak akan mengurangkan harga rumah, Guan Eng berang. Beberapa hari lalu dia mengugut bahawa segala pengecualian SST untuk bahan-bahan pembinaan rumah akan ditarik balik jika harga rumah tidak diturunkan.

   “Ugutan Guan Eng merupakan pemikiran kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) yang paling luar biasa peringkat teratas. Oleh kerana harga rumah tidak turun, dia mahu menarik balik pengecualian ini kononnya bagi menghukum pemaju tetapi tak sedar harga rumah akan naik lebih tinggi. Dia nak hukum pemaju rumah ataupun hukum rakyat?,” katanya.

   Delete

 3. Rasa ya, penglibatan Wak Jahid dlam kes 1MDB lebih penting dari yang laian. Sebab jumlah yang terlibat ia lah RM2.6 bilion. Pihak berkuasa mesti nak coba dapatkan wang itu kembali.

  Kot Wak Jahid tahu kemana pergi ratusan juta. Termasuk ke Ketua2 Bahagian Umno. Wak Jahid boleh beri bukti tambahan atau pengesahan. Beratus juta yang boleh di tuntut semula dari depa.

  Kalao depa dah habiskan, tuntut hingga ke seluar dalam depa, bikin depa bankrap. Yang boleh dakwa dan masukkan ke penjara, tuduh depa di mahkamah, bior depa join si Klepto Al Jibo di penjara.

  Panduan hidup / moral of the story: It does not pay to be Klepto or receive money from a Klepto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bakal diharamkan, Umno tidak perlu pembaharuan
   NURUL RIDUAN NOR ASHAHA 30 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore5.5K
   Mohamad Khir Toyo
   Mohamad Khir Toyo
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Bekas Menteri Besar Selangor, Dr Mohamad Khir Toyo berpendapat Umno tidak perlu mempunyai hala tuju baharu kerana parti itu bakal diharamkan oleh kerajaan.

   Ini kerana katanya, ketika bekas Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak didakwa di mahkamah atas tuduhan salah laku, Umno dikaitkan dengan pertuduhan menerima RM20 juta daripada akaun Najib.


   Katanya, undang-undang dengan jelas mengatakan mana-mana pertubuhan yang menerima dana berupa wang atau lain-lain dari sumber haram atau meragukan sifatnya, maka pertubuhan tersebut boleh diharamkan di sisi undang-undang.

   “Persoalan yang timbul walaupun di sudut undang-undang tidak relevan, Umno tidak mengetahui dari mana sumber wang RM20 juta itu tetapi fakta jelaskan menunjukkan wang tersebut dari akaun Najib yang merupakan Presiden Umno

   “Alasan Umno tidak boleh haramkan kerana tidak tahu sumber wang itu sama ada haram atau halal tidak timbul sama sekali kerana Najib tahu asal usul wang tersebut. Peguamnya, Tan Sri Shafie Abdullah juga telah diheret ke mahkamah atas kelakuan menerima wang RM9.5 juta dari Najib, dari sumber yang sama,” katanya melalui kenyataan, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Najib tidak mengaku pecah amanah dan rasuah RM42 juta]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Peguam Najib nafi terima RM9.5 juta wang haram]

   Disebabkan itu katanya, beliau melihat Umno akan diharamkan sebaik sahaja mahkamah membuat keputusan bahawa wang yang masuk dalam akaun Najib adalah dari sumber yang meragukan dan haram pada sifatnya.

   “Sebab itu saya katakan Umno tidak perlukan hala tuju baharu mahupun penjenamaan baharu kerana ia akan diharamkan dan tidak boleh diaktif semula.

   “Ini berbeza dengan Umno dibatalkan pendaftarannya seperti berlaku sebelum ini. Dibatalkan pendaftaran maka tindakan selanjutnya mendaftarkan semula Umno. Diharamkan mengikut undang-undang tidak boleh dihidu kan semula dan semua aset Umno akan jadi milik negara,” katanya.

   Jadi katanya, langkah terbaik Umno adalah mencari jalan supaya pengharaman itu tidak berlaku atau meneruskan perjuangan parti dengan nama lain sekiranya parti itu diharamkan.

   “Perjuangan mesti diteruskan. Ombak mahupun ranjau itu perkara biasa, Jangan menyerah biarpun kapal berubah namun destinasinya tetap sama untuk agama bangsa dan negara,” katanya.

   Delete
 4. Mana tua bapok yang kononnya gentleman
  Mengaku ex-director wal hal bancoh simen
  Senyap bisu je, tidak berani lagi beri komen
  Udah mati pucok tak kan ler kalut beromen

  ReplyDelete
  Replies

  1. Majoriti terbesar (vast majority) komenh2 kpd pos sdr Budin yang di keluar nya semalam ada lah oleh nate' yang guna banyak nama, termasuk Anonymous, GENG NAJIB dsb nya.

   Maksud dia mahu menunjukkan ada ramai penyokong Najib di sini, pada hal ha nya dia sekor sahaja. ULANG: HA NYA DIA SEKOR SAHAJA YANG MENYOKONG NAJIB DI BLOG INI, YANG TIDAK ADA MARUAH, MUKA KULIT TEBAL MACAM KULIT BADAK, TAK MALU ASYIK KENA SEMBUR DI SINI - BLOG INI DI PENUHI PENYOKONG TUN MAHATHIR, DEPA LAIN DI BELASAH, DI BALON SELALU SEHINGGA DEPA "SEGAN" NAK MASUK LAGI.

   Malam tadi dia tidur pukul 12, biasa nya sampai pukul 3 pagi, ada penyakit jiwa tak boleh tidur di malam hari, guilt complex dan mcm2 lagi sebab - selalu membohong, memfitnah, menjilat bos nya Najib Al Jibo.

   Untuk pembaca yang tak "regular" di sinu, komen2 di bawah ini memberi penerangan berkenaan nate' sekor tuh.

   Delete

  2. Endlessly copy-pasting bloke using various names like GENG NAJIB, justice league must lick his wounds. Or Al Jibo's assol. GENG MENJILAT NAJIB.

   YANG MENGKOPIPES ATAS BERBAGAI NAMA DI BLOG INI ADA LAH PENJILAT NAJIB, BUKAN SAHAJA MENDUKUNG UMNO, JUGA MENDUKUNG NAJIB DI ATAS BAHU NYA, TAK KIRA BUSUK WANGI BAU KENTUT DAN TAHI NYA,

   justice league = yenggedey valikopo = GENG NAJIB = CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA = GENG MENJILAT NAJIB = LEBAI MODEN = Anonymous = DLL

   justice league, yenggedey valikopo, GENG NAJIB SENTIASA MENJILAT NAJIB

   SAYA YANG MENGKOPIPES DI ATAS BERBAGAI NAMA DI SINI MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN HA NYA UNTUK NAJIB YANG SAYA JILAT DARI ATAS KE BAWAH. BAGI SAYA NAJIB ADALAH SEOLAH OLAH NABI, TAK KISAH BERBAGAI JENYAH YANG DI LAKUKAN NYA HINGGA ADA 25 + 7 TUDUHAN DI MAHKAMAH SEKARAN.

   OLEH ITU SAYA MEMPERJUANGKAN PIHAK YANG DI TUDUH WALAU PUN DAH DI GELAR "Mo1" DI US, MASIH MENGHARAPKAN MEMEGANG TAMPUK PEMULASAN PENYELEWENGAN DAN PENGSONGLAPAN WANG NEGARA. APABILA SAMPAI NAJIB MASUK PENJARA PUN, SAYA AKAN TERUS MENGKRITIK. INI LAH BUKTI BETAPA MINAT NYA DAN KUAT NYA SAYA MENJILAT NAJIB:

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 25 + 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH = PENJARA SUNGAI BULUH

   WHAT THE BLOKE USING MANY NAMES CAN DO (EQUATING STYLE), WE CAN DO BETTER.

   Delete

  3. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja di Umno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Cara bagi meng”counter” nya ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes2 yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Delete

  4. YANG PAKAI BANYAK NAMA SEPERTI GENG NAJIB, justice league dll itu SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA BANYAK NAMA, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  5. Semenjak PH berkuasa, SIS bersuara: SIS cabar fatwa Selangor bulan depan


   Mahkamah Tinggi di sini akan mendengar merit dan beberapa isu bidang kuasa berkaitan fatwa dalam permohonan semakan kehakiman difailkan Sisters In Islam (SIS) Forum (Malaysia) bagi mencabar keputusan Jawatankuasa Fatwa Selangor yang mengisytiharkan pertubuhan itu sesat dan menyeleweng daripada ajaran Islam.

   Peguam Syarie, Majdah Muda yang mewakili Majlis Agama Islam Selangor (Mais) berkata, antara isu bidang kuasa yang akan didengar ialah sama ada mahkamah sivil mempunyai bidang kuasa untuk mendengar permohonan semakan kehakiman berhubung fatwa.

   “Kami juga mencabar pemohon ke-3 dalam kes ini, iaitu bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim sama ada beliau ada locus standi untuk mencabar fatwa,” katanya selepas prosiding dalam kamar Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Faizah Jamaludin, hari ini.   Katanya, antara merit yang akan didengar ialah sama ada fatwa melampaui undang-undang persekutuan, sama ada fatwa bercanggah Perlembagaan Persekutuan, sama ada Mais bertindak melebihi kuasa diperuntukkan dan fatwa melampaui enakmen negeri.

   “Selain itu, beberapa isu seperti multimedia juga akan didengar,” katanya sambil memaklumkan mahkamah menetapkan 23 November ini untuk pengurusan lanjut kes berkenaan.

   Pada 25 September lalu, panel 7 hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Ketua Hakim Negara, Tan Sri Richard Malanjum memerintahkan permohonan semakan kehakiman itu dikembalikan ke Mahkamah Tinggi untuk pendengaran merit kes, termasuk persoalan membabitkan bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

   Semua pihak terbabit juga berbincang dan menandatangani perintah persetujuan bagi kes itu dan panel itu kemudiannya membatalkan rayuan Mais, Jawatankuasa Fatwa Selangor dan Kerajaan Selangor terhadap keputusan Mahkamah Rayuan pada 2 Mac 2017 yang membenarkan permohonan SIS memulakan prosiding semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi.

   Malanjum berkata, semua pihak terbabit boleh mengemukakan hujahan berhubung isu bidang kuasa di Mahkamah Tinggi yang akan menjimatkan banyak masa dan seterusnya mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan itu.   Mahkamah Rayuan membuat keputusan itu, selepas membenarkan rayuan SIS terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 24 Jun 2016 yang menolak permohonan SIS, Pengasasnya Zainah Mahfoozah Anwar dan Zaid untuk mendapatkan kebenaran semakan kehakiman bagi mencabar keputusan Jawatankuasa Fatwa Selangor yang mengisytiharkan pertubuhan itu sesat.

   Mahkamah Tinggi memutuskan mahkamah sivil tidak mempunyai bidang kuasa untuk membuat keputusan mengenai isu berkaitan fatwa.

   Pada 31 Oktober 2014, SIS Forum (Malaysia), Zainah dan Zaid memfailkan permohonan untuk mencabar keputusan Jawatankuasa Fatwa Selangor yang mengisytiharkan pertubuhan itu menyeleweng daripada ajaran Islam dan menamakan Jawatankuasa Fatwa Selangor, Mais dan Kerajaan Selangor sebagai responden.

   Mereka memohon perintah certiorari untuk mengetepikan keputusan Jawatankuasa Fatwa Selangor dan Mais yang menyatakan pertubuhan itu dan mana-mana individu serta kumpulan yang menerima pakai ideologi liberalisme serta pluralisme sebagai menyeleweng daripada ajaran Islam.

   Mereka juga memohon perisytiharan terhadap keputusan Jawatankuasa Fatwa Selangor dan Mais melalui fatwa itu dengan mengarahkan Suruhanjaya Multimedia dan Komunikasi menyekat laman sesawang sosial yang melanggar ajaran Islam sebagai bercanggah Seksyen 3 (3) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

   Selain itu, mereka turut memohon deklarasi SIS yang diperbadankan di bawah Akta Syarikat 1965 sebagai “company limited by guarantee” tidak tertakluk dan bukan subjek kepada keputusan Jawatankuasa Fatwa Selangor dan Mais.


   : Ini hasilnya itjihad puak-puak IKRAM menyokong PH dalam PRU lepas termasuk Dr Daniel dan UZAR....

   Delete
 5. Tuan terlalu bias. Ingat Allah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setakat pakai nama mat non ada hati nak nasihat orang

   Jangan lupa datang opis sprm esok bawak pom pom

   Delete

  2. Suruh lah yang mencuri duit rakyat dan salah guna kuasa itu ingatkan Allah.

   Apa pedulikan orag bias ke tidak. Kamu pun tarak bukti dan tarak keluarkan hujah bias mcm mana.

   Keluar pendapat (opiniohn) saja takda alasan, takda guna nya.

   Delete
 6. Where the hell is the damn bloody old bugger
  He looks so scared, as if seeing a fierce tiger
  To meet him face to face I'm feeling so eager
  Holding on my fist, waiting for time to trigger

  ReplyDelete
  Replies

  1. Komen2 yang di buat nate' yang pakai banyak nama selalu mmengarut di sini ini akan di balon dek nemesis nya - GENG MENJILAT NAJIB dsb nya.

   Delete
 7. Waah... pantun syair dlm bahasa Inggeris
  Begitu cantik sekali susunan kata & baris
  Si tua bapok itu, mesti lah hatinya terhiris
  Marah terkucil2 sampai pampers dia tiris

  ReplyDelete
  Replies

  1. Komen2 yang di tulis sendiri nate' menjilat Najib itu, yang tidak berupa "personal attack" dan menyakitkan hati, boleh di biarkan di atas konsep "freedom of dissent".

   Tapi, bila dia gunakan kata2 "Si tua bapok" dsb nya, maka itu menyebabkan dia di gelar "sekor nate' di sini. Dan mesti di balon atau di tahikan dengan mencaci bos nya Al Jibo, Umno dan sekutu depa selagi dia buat demikian.

   Delete
 8. Si tua bapok kemain lagak gempar lantang
  Tapi berjalan pun mcm ppuan dlm pantang
  Tak sabar berjumpa nakku jelaskan hutang
  Nak ku ayun penumbok, kasi dia terlentang

  ReplyDelete
  Replies

  1. Najib: Kroni sebenar saya ialah rakyat

   ULASAN l Adakah kroni saya KWSP, PNB, KWAP, unit amanah swasta ataupun syarikat insuran hayat?

   Mana Al Jibo ada kroni lagi? Bila dia mula di panggil ke SPRM sekali lepas sekali dan ada Polis di jalan di luar rumah nya, takda sekor pun kroni dia masuk menjumpa nya. Dah lama baru ada sekor dua.

   Sekarang apa tah lagi. Dah ada 32 tuduhan ke atas nya di mahkamah. Kroni2 yang semua nya menerima habuan itu ini, termasuk berjuta kpd Ketua2 Bahagian Umno, takut di perhatikan pihak berkuasa dan di panggil ke SPRM. Bukti ternyata ia lah kroni dia dan mak badak - Double ee Azeez bekas Tabung Haji.

   Delete
 9. Bukan saja hal kad kredit
  Pru 14 Wak dah 'edit'
  Satu NGO dah jadi bandit
  Tolong undi VIP terbabit!

  Ini NGO ekonomi Bumiputera
  Tapi Presiden ramai dah kata
  Kong kalikong abuk pun tada
  Tolong orang semuanya auta!

  Sebelum mengundi dah kasi peta
  Ramai pergi convoy kereta
  Siapa datang bersukacita
  Janji bermacam punya cerita!

  Sehari sebelum PRU empatbelas
  Nombor kereta dipampang jelas
  Bagan Datuh menunggu belas
  Presiden NGO, jasa dibalas!

  Heboh mereka wasap kumpulan
  Ada ketua dari Seremban
  Konvoi kereta seiring jalan
  Johor, Melaka penyokong mampan!

  Di Bagan Datuh homestay menunggu
  Berapa duit poket? kita tak tahu
  Collect ic memang mengganggu
  Presiden untung, cai melahu!

  Orang pertikai cai Seremban
  Pengundi hantu bukan mainan
  Cai kata itu tak beban
  Datuk Seri bagi jaminan!

  Alamat lain, ke Bagan Datuh
  Undi Wak agar tak jatuh
  Cai2 percaya tersangat utuh
  Wak menang bertuah sungguh!

  Kini Wak sudah tersepit
  Presiden, cai2 yg mana terbabit
  Mesti disiasat, wajib dihimpit
  Undi Wak..rasuah tersabit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fan Tat...Ini ada beberapa perkara menarik yang mungkin kau dan cai2 Haprakan terlepas pandang beb !!!

   Perkara Menarik Dan Aneh Berlaku Dalam Ceramah Mega Anwar Ibrahim - Mahathir Semalam


   Ceramah mega Pilihanraya Kecil Port Dickson semalam menemukan dua tokoh politik tanahair iaitu calon Pakatan Harapan, DS Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir.

   3 perkara menarik dan aneh yang dapat dilihat semalam adalah:

   Pertama, Timbalan Perdana Menteri, DS Dr Wan Azizah menyifatkan ceramah semalam sebagai pertemuan dua negarawan.

   Persoalannya, sejak bila bekas banduan menjadi negarawan? Cer citer sikit???

   Kedua, ceramah mega semalam tidak banyak jauh beza dengan ceramah-ceramah Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14).

   Cumanya, tiada janji-janji baharu yang dibuat.Iyelah..logiknya..kalau janji yang sedia ada dalam manifestomato tu pun tak mampu untuk dikotakan, takkan ank buat janji baru pulak ???

   Rata-rata isi ceramah berkisar kutukan kepada Barisan Nasional / UMNO.

   Persoalannya, adakah Barisan Nasional / UMNO bertanding di dalam PRK Port Dickson?

   Tun Dr Mahathir cuma ada dua cara yang selalu digunakan ketika berucap, jika beliau tak menggunakan teleprompter, beliau akan gunakan cermin muka.

   Ketiga, politik adalah satu seni yang serba berkemungkinan. Semalam, DS Anwar Ibrahim berkata, beliau menyayangi Tun Dr Mahathir seperti bapanya sendiri.

   Kita juga tidak pernah lupa bagaimana anak ini juga pernah memaki hamun 'bapa'nya dalam ceramah-ceramah. Dulu DSAI panggil Tun Dr Mahathir 'Kepala Bapak, sekarang beliau memanggil 'bapa'pulak???

   Kesimpulannya, selamat datang ke Malaysia Baharu....yang penuh dengan haru biru bhai!!!

   Delete

  2. Najib Al Jibo menghentam duit rakyat di 1MDB berbilion Ringgit telah menggalakkan yang lain jugak makan rasuah - celaka (Kamus kata celaka = bawa malang) kpd rakyat

   SPRM tahan pengarah urusan dan 6 pegawai eksekutif
   Bernama | Diterbitkan 9 Okt 2018, 11:32 malam | Dikemaskini 9 Okt 2018, 11:35 malam

   A+ A-
   Seorang pengarah urusan bergelar 'Datuk' dan enam pegawai eksekutif syarikat swasta ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Johor bagi membantu siasatan berhubung tuntutan palsu berkaitan kerja-kerja penyelenggaraan jalan kampung di sekitar negeri ini.

   Menurut sumber, kesemua suspek telah membuat tuntutan palsu berkaitan kerja-kerja tersebut dari tahun 2014 sehingga sekarang sedangkan kerja-kerja tersebut tidak dilaksanakan.

   Delete
 10. Rakan2 ku yang dikasihi...nak tanya lah, koranf ada tengok tak satu video kat youtube pasal sorang YB PH dari DAPigs tu bertekak dan marah2 penduduk melayu kat satu taman di melaak tu??? Kau orang tau sapa dia ni ???

  Ini adalah YB Norhizam Hassan Baktee.

  Beliau adalah Timbalan Pengerusi DAP Melaka dan ADUN Pengkalan Batu.

  EXCO Kerajaan Negeri Melaka ini dikhabarkan, seorang pemandu bas kilang sebelum bergelar wakil rakyat DAP dan mula hidup mewah sepanjang 4 bulan ini.

  Beliau punya berlagak mengalahkan Ketua Menteri.

  Isuya ialah....Sejak 2005 lagi, jalan taman tersebut merupakan laluan orang kampung hendak ke Masjid. Sudah 13 tahun tiada kemalangan.

  Mengapa sekarang baru sibuk hendak tutup jalan? Kenapa hendak jaga sangat kehendak satu kaum?

  Kedua, yang buat netizen marah sangat dan tularkan video di atas adalah cara YB DAP berkenaan berkomunikasi. Kita orang Melayu, biarlah beradab.

  Abang Mat Derus di dalam video di atas sudah bertahun-tahun menjaga kampung itu.

  Bagaimana orang sebegini boleh diangkat oleh pengundi menjadi Wakil Rakyat? Padan muka juga dengan pengundi-pengundi Tomato.

  Semalam ada Menteri kata netizen (Rakyat) bukan level dia. Hari ini ada pulak EXCO kata dia tak cakap dengan orang yang tak sekolah? Aiiik...ingat hebat sangat ke akademik dia tu haah????

  ReplyDelete
  Replies
  1. GN....
   Jika org tak sekolah tinggi tapi dapat kedudukan hebat....tanda org itu otak cerdik...cuma sek saja tak habis.
   Tapi jika ada sijil sek tinggi luar negeri .....tapi kerja kutip sampah hari hari.....tebal kulit muka org macam ini cerdik kah?
   Saperti org kata " kamu ini sek saja tinggi tapi akai bodoh"
   buat habis duit mak bapak saja pi universiti.
   Orang lain keluar universiti jadi pegawai sebab dapat ijazah kelas satu, kamu kerja kutip sampah sebab dapat gred tiga.
   Itu pun pensyarah kesian tolong push up tiga subjek.

   He....he.....

   ((HBM anti puak munafik)

   Delete
  2. Celaka Najib bawa malang kpd rakyat dia curi duit 1MDB telah menggalakkan rasuah di sana sini dan banyak salah laku di kalangan penjawat awam.

   Polis pun ada beribu yang buat salah laku tiap tahun di zaman Najib -

   Delete
  3. Sajmbungan kpd komen di atas -

   72 anggota polis dibuang kerja

   Sejumlah 72 anggota polis dibuang kerja atas pelbagai kesalahan termasuk rasuah dalam tempoh Januari hingga September tahun ini, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

   Beliau berkata ada dalam kalangan mereka berpangkat Superintendan dan Deputi Superintendan selain anggota berpangkat rendah.

   Menurutnya, setakat ini 1,484 anggota polis dikenakan tindakan tahun ini.

   "Mereka melakukan pelbagai kesalahan seperti salah laku kuasa, cuai, gagal hadir bertugas dan terbabit dengan aktiviti jenayah," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan seminar pemantapan integriti di Kuala Lumpur hari ini.

   Beliau turut berkata 3,096 kes kesalahan tatatertib melibatkan kakitangan polis direkodkan tahun lalu

   Delete
 11. Fan Tat...boleh kau tentu sahkan berita ni...macam betul dan sohih aje kan???

  Anwar sering kritik Tun M sebelum dipecat


  KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu bahawa bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sering dikritik Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam tempoh beberapa bulan sebelum beliau dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 1998.

  Adun Lenggeng Datuk Ishak Ismail, 65, berkata, Anwar sering mengkritik Dr Mahathir semasa beliau berasa bersama-sama rakan-rakan rapatnya.

  "Di khalayak ramai, Anwar tidak mengkritik Mahathir secara terbuka malah membela beliau.

  "Tetapi secara peribadi, apabila berada bersama rakan-rakan rapat atau kawan-kawan politiknya, Anwar akan mengkritik Mahathir dalam isu-isu berkaitan dasar kerajaan hinggalah kepada bangsa Mahathir," katanya semasa menjawab soalan peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

  Ishak merupakan saksi ketujuh defendan yang memberi keterangan pada hari keempat perbicaraan kes saman fitnah RM100 juta Anwar, yang sedang menjalani hukuman penjara lima tahun bagi kesalahan meliwat, terhadap Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.

  Ishak, yang juga Ketua Bahagian Umno Seremban, berkata beberapa bulan sebelum Anwar dipecat daripada kabinet Dr Mahathir, bekas ketua pembangkang itu kerap menyokong dan menggalakkan beliau untuk mengkritik Dr Mahathir.

  Anwar juga pernah menawarkannya 'peluru' untuk digunakan terhadap Mahathir, katanya sambil menjelaskan 'peluru' bermaksud idea ketika disoal peguam Latheefa Koya yang mewakili Anwar.

  "Sering kali, Anwar bangkitkan topik untuk mengkritik Mahathir dan rakan yang rapat dengan Anwar akan tambah 'lada dan garam' ke atas kritikan itu," katanya.

  Ishak berkata, percakapan Anwar di khalayak ramai adalah jauh berbeza dengan percakapannya secara peribadi.

  "Di khalayak ramai, semua yang disebut Anwar adalah janji untuk Mahathir tetapi secara peribadi semua yang disebut adalah racun untuk menentang bekas Perdana Menteri itu," katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KOMEN2 KPD BERITA
   72 anggota polis dibuang kerja -

   Wee Pin Pin
   Hmm hmm....yayaya kalau nak diikutkan, nanti xda polis yg bertugas...sbb saya rasa hampir semua balai polis ambil rasuah dr Tauke judi, tauke besi buruk, tauke 4d

   Ujang Daud
   Bab ambik rasuah Wee ada betul . Kalau Xtada polis nak keja kita boleh ganti dengan polis baru. Train sekejap saja .

   Anjen Neo Kuairi
   Sy setuju 100% tidakan tepat .ini salah satu punca bikin kerajaan dipandang rendah akibat dari individu yg salahguna kuasa

   Fauzi Bin Othman Fauzi
   Tuan IGP, demi memelihara nama baik bidang kepolisian, sesiapa saja yg bersalah wajib dihukum. Banyak lagi anak muda yg dahagakan peluang pekerjaan kepolisian boleh mengisi tempat polis 'jahat' ini.

   Zack Yess
   Patut buat satu talian khusus di kdn utk org ramai buat aduan tentang rasuah,peras ugut dan salah guna kuasa polis,,,ini lebih efektif daru org nak buat laporan polis atas salah guna kuasa polis,,, kena bersihkan pdrm secara total

   Yohanes Durhaman
   saya pendatang asing di bumi malaysia ini.kerja sebagai kuli bangunan. Dokumen perjalanan saya lengkap. Namun apa bila saya jalan keluar rumah, tiba- tiba polis yang sedang bertugas tahan saya,tanya semua dokumen.Tapi anggota polis yang tahan saya tetap mreka bawa saya di tempat yang sunyi,disitulah mereka cari kesalahan saya.

   Delete
 12. Geng najis haramjadah nak jual temberang
  Orang tak sudi baca tulisan kopipes merapu kau!
  Obat malam dah makan ke belum?

  ReplyDelete
 13. Fan Tat...Kita kena lah mengucapkan Cukurrr Alhamdullilah...Apa taknya .. Tauke2 cina DAPigs dah mula berkira2 nk beli tanah yg bakal dijual KERAjaan Haprakan.

  Melayu boleh merempat dah lepas ni. Sembang nk bg tanah pada bekas2 askar dan tentera pun hanya tinggal kencingan semata-mata.

  Cukai tak cukup, SST hanya mampu penuhi tembolok kroni je, untuk rakyat kene pikir cukai lain lak!!!!

  KUALA LUMPUR – Kerajaan bercadang untuk memperkenalkan cukai baharu bagi menjana hasil negara dalam usaha membayar hutang negara yang tinggi, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Perdana Menteri berkata, kerajaan juga mempertimbangkan untuk melepaskan aset negara seperti tanah bagi mengurangkan beban untuk membayar hutang yang ditinggalkan oleh kerajaan terdahulu.

  “Ia cukai yang berbeza tetapi akan mengurangkan beban rakyat. Inilah tujuannya…untuk bayar hutang kerajaan,” katanya ketika ditemui media selepas menyampaikan ucaptama sempena Forum Malaysia Dalam Era Baharu anjuran RHB, Maybank dan CIMB di sini, hari ini.

  Ketika berucap pada forum berkenaan, Dr Mahathir berkata, kerajaaan perlu melepaskan akses baharu bagi mendapatkan dana untuk menyelesaikan krisis hutang negara.

  “Dalam situasi yang sebenar, duit digunakan untuk melabur dan mendapatkan dividen dan kita tahu duit itu dilaburkan di mana. Jika kita tahu duit itu di mana dilaburkan, sekarang kita tidak tahu di mana wang itu berada. Sebab itu kita kena cari sumber lain.

  “Ada cadangan supaya kerajaan melepaskan aset seperti tanah dan menjualnya kepada pelabur tempatan. Hasil daripada pembangunan itu, ia akan disalurkan kembali kepada kerajaan,” katanya.

  Beliau turut yakin Malaysia mampu bangkit kembali daripada krisis kewangan ketika ini yang hampir sama pernah dihadapi negara pada tahun 1997/1998.

  “Krisis 1997/98 kita cari solusi sendiri dan sekarang situasi agak sama. Bila mata wang rendah, ekonomi juga perlahan. Masalah ketika ini ialah kita perlu cari duit untuk bayar hutang yang besar oleh kerajaan sebelum ini.

  “Kita yakin kita mampu atasi krisis ini kerana kita sudah tempuhi dan berjaya tangani masalah itu sebelum ini,” katanya.

  Dalam pada itu, Dr Mahathir mahu forum yang diadakan pada hari ini mampu menyumbang idea kepada pembentukan dasar kerajaan dan Malaysia kembali menjadi Harimau Asia yang digeruni di rantau ini.

  “Dalam lawatan saya ke Amerika Syarikat (AS) dan United Kingdom (UK) sebelum ini, kita telah berjaya menarik minat pelabur di sana untuk datang ke Malaysia.

  “Saya pasti masa itu akan tiba dan ia akan meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara dan merapatkan jurang hutang negara,” katanya.

  Beliau turut menzahirkan rasa kecewa terhadap pentadbiran kerajaan sebelum ini.

  “Saya kecewa terhadap pentadbiran pengurusan kewangan kerajaan terdahulu dan kerja yang perlu dilakukan untuk selesaikan masalah yang ditinggalkan,” katanya

  Tahniah lah pengundi2 Haprakan dulu...amacam tak sedar lagi kena kincin sampai basah lencun keer haah ???

  ReplyDelete
  Replies

  1. KOMEN2 KPD BERITA
   72 anggota polis dibuang kerja -

   Thanabala Singam
   Hi buang kerja je ka? Pasai Tak masuk Lokap? Baru yg lain Ada akai

   Jangnada Rafi S
   BUANG TU BOLEH BUANG...TAPI BILA MEREKA TIADA KERJA TETAP NANTI...BENDA JENAYAH BERLAKU PULAK...PINDAHKAN KE JAWATAN KUMPULAN SOKONGAN IAITU HANG KEBUN...PENGAWAL PENJARA KE...

   Devan JB
   Kebanyakan angota Polis terima rasuah. X pi mrk masih bebas krn tiada bukti. Apo nak kato dunia mcm itu.

   Langau Lat
   salah guna kuasa perlu juga diambil tindakan. jangan sorok2kan perkara yang benar . mintak sprm ambil maklum

   Zulaylee Omar
   "Police force" besar makna nya. Tp kehebatn nya juga merosakkn bilamn mrk mnjd tuan besar kpd kuasa mnguatkuasa kn undang².

   Dunia gelap kata polis adalah ketua dunia gelap. Apa yg ada pd mrk dn apa yg tiada pd dunia gelap. Fikir²kn!!!

   Loke Eu Kong Loke
   72 je? No wonder polis raja di Bolehland-lahhhhhhhhh!!!!

   Delete

  2. INGAT:

   KESEMUA KES2 RASUAH DAN SALAH GUNA KUASA BERIBU ITU IA LAH YANG BERLAKU DI ZAMAH AL JIBO.

   KOT BERKURANGAN DI ZAMAN NO-NONSENSE TUN MAHATHIR.

   DIA DAH UMUMKAN MULA BINCANG PENUBUHAN IPCMC (APEKENAMA BADAN YANG OVERSEE KETELUSAN ANGGOTA POLIS).

   Delete
 14. Dah tido agaknya si Suman pala botak perut buncit
  Lagak mcm tokey shopping mall, rupanya niaga kedai runcit
  Semua org dah kenal dari merdeka square hingga jalan Chow kit
  Lagak mcm samseng tapi penakut...poodah cit!

  ReplyDelete
 15. Esok saya ke serawak lagi,
  Kerana nak hadir majlis pengislaman syerl(mas) kat Kucing


  Selamat berkomentar....

  ReplyDelete
 16. UNTUK POLITIK SEMASA
  SAMA-SAMA KITA TUNGGU

  PERTARUNGAN KEMUNCAK!
  ANTARA YANG BATIL DENGAN PEJUANG KEBENARAN!

  TEORI BERFAKTA SAUDARA "JOHN DOE"
  SAYA YAKIN AKAN TERJAWAB!

  ReplyDelete
 17. Khas buat si bapok tua renta:

  Wahai bapok tua lulusan sekolah atap
  Wajah buruk mu ingin sangat ku tatap
  Nak ku ayun penumbuk ku yg mantap
  Telor lanjut engko ingin nak ku rentap

  Ingin ku cari ini bangsat anjing dubok
  Agak nya sdg bersembunyi dlm lubok
  Cakap besar tapi semua kosong abok
  Tak sabar rasa nakku ayun penumbok

  Bapok ini tak kenal tikar sembahyang
  Tapi dia cekap berlakon main wayang
  Muka kepek dia di mata ku terbayang
  Tidak sabar penumbok nak ku layang

  Ntah apa kena, ini setan hantu polong
  Tak habis2 dia ini, memekik melolong
  Nanti diam le kena penumbok sulong
  Masa itu tiada siapa akan mari tolong

  Bapok ini gebang mengalah halilintar
  Tapi langkah mcm pendekar Musytar
  Badan dia potongan rupa bentuk gitar
  Kena sebijik, hospital tempat terlantar

  Nak lagak hebat tak sedar tua bangka
  Dia punya gertak hanya bahan jenaka
  Nanti lah penumbok singgah di muka
  Nak ku hantar anjing tua ni ke neraka

  Punya gebang lebat mengalah guruh
  Bila kena cabar dia terketar gemuruh
  Tak sedar bulu pelir pun sudah luruh
  Ibarat patah sayap bertongkat paruh

  Kalau gebang, mcm bukit boleh runtoh
  Tapi langkah, hoyong hayang nak jatoh
  Teringin benar idong dia nak ku sentoh
  Namun dia dah lari kecut batang butoh

  ReplyDelete
 18. Puterasinggora, kau tolong cakap dengan sheryl(mas) yang kejora dah jadi tak siuman sekarang ini.
  Kesian si kejora, mak dia kasi obat dia merengek tak nak makan. Tak lama lagi meninggal dunia la tu
  Inalillah wa Ina illaihirojiun

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kita hanya merancang,
   tapi tuhan yang menentukan,
   Seolah-olah jodoh Kejora dan Syeryl seakan muktamad
   tapi terpisah jua...

   selamat malam saudara melayutanahselatan

   SALAM PERJUANGAN
   ANDA DIPIHAK YANG BENAR!

   Delete
 19. Melayu tak berkhatan satu kampong dgn wak Suman
  Tulis merapu meraban mcm orang tak siuman
  Agaknya otak dua orang ni dah dijangkiti kuman
  Dah kena halau dari kampung, sbb perangai macam siamang

  ReplyDelete
 20. Rakan2 sekelian....Seperti yang telah dijanjikan, dari masa ke semaas saya kan terus mengupdatekan ulasan2 terkinin dari DSNR untuk tatapan kalian..apa2 hal..jom layaaannn!!!

  Najib: Kroni sebenar saya ialah rakyat


  Saya lihat ada yang mengkritik saya apabila saya meluahkan kesedihan pakej MRT2 yang diperolehi Gamuda-MMC secara tender terbuka ditarik balik di mana 20,000 pekerja dan 600 lagi syarikat tempatan akan hilang punca pendapatan begitu sahaja.

  Mereka menuduh Gamuda ini kroni saya atau kroni Umno.

  Ini ialah senarai 30 pemegang saham terbesar Gamuda.

  Adakah kroni saya KWSP, PNB, KWAP, unit amanah swasta ataupun syarikat insuran hayat?

  Tidak. Semua ini akhirnya dipegang oleh rakyat dan manfaat dipulangkan kepada rakyat sendiri.

  Ketika pentadbiran saya, saya telah memastikan pertumbuhan ekonomi berterusan dan tumpuan diberikan kepada rakyat dalam memastikan dividen lebih tinggi bagi KWSP, PNB, Tabung Haji dan dana lain berbanding pada akhir 1990 dan awal 2000.

  Kebanyakan projek-projek besar di Malaysia diberi kepada syarikat-syarikat berkebolehan yang sahamnya banyak dipegang oleh tabung-tabung simpanan rakyat.

  Berbanding akhir tahun 2008, iaitu sebelum saya menjadi menteri kewangan dan perdana menteri sehingga saya berhenti, aset KWSP naik dari RM341 bilion kepada RM841 bilion.

  Aset PNB naik dari RM120 bilion kepada RM280 bilion, aset Tabung Haji naik dari RM20.8 bilion kepada RM73 bilion manakala aset KWAP naik dari RM52 bilion kepada RM140.8 bilion.

  Untuk makluman, pakej MRT2 Gamuda-MMC yang dibatalkan ini telah dianugerahkan kepada mereka pada tahun 2016 di dalam tender terbuka antarabangsa di mana syarikat ini antara senarai pendek lima ssyarikat dan Gamuda-MMC berjaya mengatasi saingan dari dua syarikat gergasi China, Hyundai Engineering dari Korea dan Taisei Corp dari Jepun.

  Gamuda menang dari segi teknikal yang terbaik dan harga yang termurah.

  Belum tentu harga akan menjadi lebih murah jika pakej MRT2 ini ditender semula.

  Amat mudah saya lihat rakyat diperdaya untuk memfitnah saya kononnya Gamuda adalah kroni saya.

  Adakah kroni sebenar saya ialah rakyat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. APASAL NIH?

   Tiada arahan untuk tangkap, dakwa Zahid esok - sumber SPRM

   DISumber mendedahkan presiden Umno itu dipanggil datang untuk diambil kenyataannya sahaja.

   BUKAN KAH DEPA (TERMASUK AL JIBO) MELAKUKAN JENAYAH BIASA = COMMONH CRIMES? JADI MENGAPA DEPA TAK DI KENAKAN LAYANAN SEBAGAI "COMMON CRIMINALS"?

   KALO COMMON CRIMINALS DI TANGKAP, DI GARI, DI PAKAIKAN BAJU OREN, MENGAPA TIDAK DEPA TUH?

   COMMON CRIMINALS PUN ADA KELAS, ADA VIP JUGAK KAH? MENGARUT AKU NENGOK.

   Delete
 21. Dekat blog ini ada beribu kenangan
  9 Mei 2018, PH capai kemenangan
  Di hari itu aku tempuhi kemalangan
  Habis patah kedua kaki dan tangan

  Kat wad, lama aku jadi gelandangan
  Banyak masuk besi berat dan ringan
  Tapi semangat masih berpanjangan
  Nurse2 di wad banyak beri dorongan

  Kini kembali mahu buat perhitungan
  Dua misi utama di dlm perancangan
  Nak kejar seekor bapok tua bajingan
  Juga mahu mencari bakal tunangan

  Duhai si dara, di mana kau gerangan
  Di hati ini belum hilang angan-angan
  Demi diri mu rela ku berpatah lengan
  Taufan badai pun tidak jadi halangan

  Daku terus tercari2 si dara sanjungan
  Lupa kah dikau segala perbincangan?
  Lepas PRU, akan ku hantar pinangan
  Ingin bersatu di jinjang persandingan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 22.39..Oooo macam tu kesahnya..patut lah lama tak nampak kau berkomentar. Aku dan ramai rakan2 kat sini tertanya2 jugak kemana gerangannya kau menghilang.

   Rupa2nya ditimpa musibah...tapi Alhamdulillah bila dengar kau dah sihat dan pulih seperti biasa. Teruskan perjuangan kau yang tak berpenghujungan tu..dan selamat kemabali ke blog batu api ni.

   Selamat menibai yang mana perlu..khususnya Wak Suman Penjaaj Tempek Bacin tu bhai !!!

   Delete
  2. Sdr GN, gua ucap terima kasih bhai
   Seruan perjuangan udah melambai
   Depa tu gerenti gua pasti akan tibai
   Terutama si tua bapok maa chii bai

   Delete

  3. KOMEN2 KPD BERITA
   Tiada arahan untuk tangkap, dakwa Zahid esok - sumber SPRM

   Zack Yess
   Bnyk betul kes seleweng duit,,,,nazri, sharizat,tengku adnan,isa pendek dan kuncu kuncu mereka sedang berbaris menunggu giliran,,,,

   Sapu Bukali
   MACAM CERITA 6 JAHANAM. SATU PERSATU KENA BUNOH

   Azman Ismail
   Rupanya seluruh rakyat malaysia telah ditipu pemimpin yg rupanya pengkhianat negara dan bangsa

   Langau Lat
   tak payah tunggu lagi , tangkap saja si geng penyamun segera, menyemakan saja tanah malaysia saja dia orang ni. kebanyakan rakyat tak suka perompak ni

   Siva Sanmugam
   Tangkap je bawa p cuci dulu jika era bn da buat sebulum berita ni komidi mulut lancang punya

   Zakaria Osman
   Mola2 bekas presiden, selepas tu bekas naib presiden (memangku tim pres), lepas ni stby bekas naib pres 1 dan 2, seterusnya berbaris bekas anggota majlis tertinggi dan lain2 ahli. Jadi nampaknya rakan ta'awunnya lambat lagi lah....harap2 sebelum pru 15 selesailah yer!

   Ismail Ali
   Siapa kata KJ tu bersih. Siapa tak tahu dia punya perangai semasa pak mertua nya Pak Lah jadi PM. Semua contract dia yg control.

   Ibnu Ali Kl
   Lokman Adam contact Ellie Suriato Dan Sahara yakob segera . Kumpul esok pg. Jgn lupa jemput uncle keturunan India NAMA DOUBLE EE AZEEZ yg nangis utk Datin Rosmah ...

   Delete
 22. Kemunafiqan kerajaan PH dapat kita hidu
  Mereka tunduk dgn desakan China-Hindu
  Namun daku & dia terselit ingatan syahdu
  Kat sini tersemat memori sekuntum rindu

  ___________________________________
  SPOON - MEMORI SEKUNTUM RINDU
  (https://youtu.be/spLwSS72xS0)

  Di kala sepi ini
  Hati ku terluka lagi
  Engkau telah mendustai
  Sebuah janji
  Oh... sayang...
  Oh tak pernah ku menduga
  Engkau curang dalam cinta
  Rindu yang seindah dulu
  Hiasan cuma

  Mengapa aku dipersalahkan
  Mengapa tidak oh diri mu kekasih ku... Oh..
  Dulu bercinta berjanji sumpah setia
  Mengapa kini kau dustai

  Dulu rindu serindu-rindunya
  Kini benci sebencinya
  Mahu semahu-mahunya
  Malu aku tak malu

  Mengapa aku dipersalahkan
  Mengapa tidak oh diri mu kekasih ku... Oh..

  Dulu rindu serindu-rindunya
  Kini benci sebencinya
  Mahu semahu-mahunya
  Malu aku tak malu
  ( 2X )

  Di kala sepi ini
  Hati ku terluka lagi
  Engkau telah mendustai
  Sebuah janji
  Sebuah janji
  Sebuah janji

  ___________________________
  Buat dia dlm kenangan syahdu
  Salam rindu di angin nan lalu

  ReplyDelete
 23. PH ibarat masakan yg kurang asam garam
  Dr MAZA kata, 'menipu pengundi tu haram'
  Mengenangkan dia, jiwa ku tidak tenteram
  Seolah-olah dlm lautan duka diri ku karam

  ____________________
  ZABARJAD - KARAM
  (https://youtu.be/uVpvoTfmexc)

  Dapatkah putik kan menjadi bunga
  Kiranya cuaca sering gerhana
  Dapatkah kasih bersemi selamanya
  Ataupun aku harus berserah
  KepadaNya yang Maha Esa

  Mestikah ada satu perngorbanan
  Sehingga terjadinya perpisahan
  Kiranya itu satu permintaan
  Perlukah kau dan ku merelakan

  Kita hanya insan yang selalu mengharapkan
  Suatu yang indah dalam percintaan
  Di kala tiba dugaan mendatang
  Aku kau tinggalkan

  Chorus:

  Karam aku di lautan duka
  Bila wajahmu hilang di mata
  Tiada berita pengubat rindu
  Di kala sendu

  Kubiarkan luka di hati berdarah
  Sehingga kering dimamah mentari
  Apakah salahku
  Disakiti begini

  Perlukah aku terus mengharapkan
  Camar yang hilang kembali ke sarang
  Apakah masih ada kerinduan
  Yang tersimpan di hatimu sayang...

  ____________________________
  Buat si dia yang daku sayang
  Di angin nan lalu rindu ku layang

  ReplyDelete
 24. Tiada lagii kelibat si tua dungu benak
  Kote kecut lembik, tak lagi mencanak
  Kena angin kus-kus perut sakit senak
  Dikejar bawa hospital oleh anak-anak

  ReplyDelete
 25. Sobat2 sekelian...Fuyooo..persada politik negara bakal kebaboom bila tau berita di bawah ni..jom kita sama2 layannn!!!!

  If PKR and DAP accept PPBM into Pakatan Harapan and accept Mahathir as the Prime Minister-in-waiting, and in the event Pakatan Harapan wins GE14, Mahathir will ensure that Anwar receives a pardon and is freed from prison while the corruption charges against Guan Eng will be dropped.

  THE CORRIDORS OF POWER

  Tun Dr Mahathir Mohamad keeps talking about ‘cash is king’ and about Najib Tun Razak bribing people to support him or bribing voters to vote for Umno and Barisan Nasional.

  Actually, this whole thing, which Malaysians call ‘money politics’, started in 1982 and peaked in 1987. And who was the Prime Minister then?

  Tengku Razaleigh Hamzah, PAS, DAP, etc., can relate many horror stories about how money politics has been a serious problem since the 1980s.

  And the most historic example of someone who was defeated through money politics is Tun Ghafar Baba.

  Anwar Ibrahim spent RM200 million in Sabah alone to win 19 out of 20 Umno divisions and another RM300 million in West Malaysia.

  That RM500 million budget helped Anwar become the new Deputy Prime Minister of Malaysia.

  Mahathir agreed to drop the charges against Guan Eng if DAP accepts him as Prime Minister and PPBM as a member of Pakatan Harapan

  What is puzzling is not that Anwar spent RM500 million to become the Deputy Prime Minister but that Mahathir was behind it. Mahathir not only knew what Anwar was doing but the RM500 million came from his people.

  Vincent Tan was the financier and this secret was revealed by none other than S. Nallakaruppan, Anwar’s pimp masquerading as his ‘tennis partner’.

  So, if Mahathir, Anwar, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, PPBM, PKR, DAP, Pakatan Harapan, etc., tell you they are fighting for a ‘New’ Malaysia that is absolute hogwash.

  Even until this very day all these people are still involved in bribery a.k.a. money politics.

  Initially, PKR and DAP would not accept PPBM into Pakatan Harapan or accept Mahathir as the Prime Minister-in-waiting back in September 2016. Then, in December 2016, Mahathir struck a deal with both DAP and PKR.

  If PKR and DAP accept PPBM into Pakatan Harapan and accept Mahathir as the Prime Minister-in-waiting, and in the event Pakatan Harapan wins GE14, Mahathir will ensure that Anwar receives a pardon and is freed from prison while the corruption charges against Guan Eng will be dropped.

  And that was why Anwar was given a pardon and the charges against Guan Eng were dropped. This was the bribe that Mahathir promised DAP and PKR.

  Anwar was bribed with a pardon if he accepts PPBM as a member of Pakatan Harapan and Mahathir as the Prime Minister-in-waiting.

  Yes, bribery comes in many forms and it does not just mean cash. You can bribe a person in many ways, sex and favours being just two of the many ways.

  And DAP and PKR were bribed with Anwar’s pardon and with the charges against Guan Eng being dropped.

  Pakatan Harapan moralises and says all sorts of nasty things about Najib, Umno, Barisan Nasional and so on.

  The thing is this is a case of the pot calling the kettle black. This is like the robber calling someone a thief or penyamun panggil orang launun.

  But then when you deal with the mainly non-Malay voters you can get away with this because they do not care about ethics as long as the Malays lose political power...period!!!  ReplyDelete
  Replies

  1. CELAKA LAGI AL JIBO BAWAK MALANG KPD RAKYAT TAK HABIS HABIS. SEKARANG KENA BAYAR LAGI DUIT FAEDAH PINJMAN BANK 1MDB LK RM1 BILION - RM819.21 juta + RM211.31 juta.

   Guan Eng: K'jaan akan bayar faedah hutang 1MDB hujung bulan

   Menteri Kewangan Lim Guan Eng hari memberi jaminan bahawa kerajaan akan membayar faedah pinjaman 1MDB pada hujung bulan ini.

   "Kami menghormati komitmen itu, komitmen sah yang dibuat oleh kerajaan terdahulu.

   "Jika tidak, Malaysia akan dilihat gagal melaksanakan tanggungjawab," kata Lim kepada pemberita di program Malaysia, A New Dawn yang dianjurkan Kementerian Kewangan di Kuala Lumpur hari ini.

   "Kita sudah mengambil nasihat daripada peguam negara dan kita akan menghormati komitemen (membayar faedah) itu, secara sah. Selain ia juga mempunyai kesan dari segi kewangan.

   "Jika faedah itu tidak dibayar, rating Malaysia akan turun secara automatik. Dan bukan saja turun satu tingkat, tapi mungkin lebih daripada itu," katanya.

   Difahamkan, bayaran yang perlu dibuat sebelum 18 Okt itu berjumlah RM211.31 juta.

   Tidak lama selepas menjadi menteri kewangan pada Mei, Lim berkata 1MDB perlu membayar faedah RM143.75 juta sebelum 30 Mei tahun ini.


   Lim ketika itu juga berkata, sejumlah faedah RM819.21 juta dari hutang 1MDB juga perlu dibayar sebelum September dan November.

   Delete
 26. Rakan2 ku sekelian..Rasa2nya..berani tak Tokong lim kit Sial ni menyahut cabaran dari DSNR tu beb ????

  Why Now Do You Say I Did Not Kill Teoh Beng Hock? Najib Asks Kit Siang

  (MMO) – Datuk Seri Najib Razak today asked DAP veteran Lim Kit Siang why he now chose to deny the former’s involvement in the death of Teoh Beng Hock despite linking him to the case for 10 years.

  He also sarcastically compared Lim to the judiciary system, claiming that it was Lim who clears his name now, as opposed to the judiciary and Royal Commission of Inquiry (RCI), which were set up to investigate Teoh’s demise.

  “Why didn’t Kit Siang say so from the beginning?

  “Though Kit Siang declared that I am not the murderer, but he said my government is responsible for Teoh’s death, because at that time, the government was mine.
  “Now the same government is your party’s government and the responsibility has shifted to you. Go and investigate again if you want,” Najib said in a statement posted on his Facebook page today.

  Earlier today, Lim said that Najib’s government must be held responsible for Teoh’s death, even if the former prime minister was not directly involved in the incident.

  The DAP leader was responding to Najib’s call for authorities to open fresh investigations into all the murders that were either linked directly or vicariously to him.

  Specifically, on Teoh’s 2009 death while in the custody of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), Lim insisted Najib must bear responsibility as the head of the government at the time.

  “I had never said it, but I will say it now: Najib did not kill Teoh Beng Hock, but the Najib administration must be held responsible for Beng Hock’s death,” Lim said in a statement.

  He also said Najib’s government must be responsible for other incidents, such as the murder of Altantuya Shaariibuu, the disappearance of activists and a pastor, and other “regrettable” episodes.

  In his statement today Najib also rubbished Lim’s denial that the latter had once linked the former to the murder of Kevin Morais and 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  Kevin, then a deputy public prosecutor (DPP) with the Attorney General’s Chambers (AGC), was rumoured to have had information on alleged misdeeds in the controversial state sovereign fund.

  “To answer Kit Siang, here is the proof from your own public statement on November 26, 2015,” Najib said, attaching a link to Lim’s blog post.

  “This post was uploaded on Thursday, November 26, 2015, at 7.38am, under the category of corruption, crime, financial scandals, Najib Razak,” Najib wrote.

  “Perhaps Kit Siang is affected by amnesia?” Najib sarcastically asked.  0 0

  ReplyDelete
  Replies
  1. KOMEN2 KPD BERITA
   Guan Eng: K'jaan akan bayar faedah hutang 1MDB hujung bulan LK RM1 BILION

   Chris Lim
   Hutang tu pd negara lain, suka ke x k’jaan baru kena byr jg. Kos MRT melambung dr 23B ke 53B semua cai kepanasan cari MODAL NASIB 20K pekerja. Sy nak tanya cai penjilat semua DumngokPasumo, adakah korang akan TANGGUNG kos BERLEBIHAN 30B dan segala hutang IMDb yg berlaku kerana PENCURIK KLEPET si Bijan..!!

   Jo Labu
   hutang negara d byr tp hasilnya zero.yg rugi rkyt kena byr,yg untung najib bijan,mk jemah,riza aziz n jo low.harta njib bijan d dlm negra telah d sita,tp hrta d luar negara selagi jo low tk d tangkp hrta najib bijan selamat sejahtera.tuang penasihat tk nk nasihatkn pok jib n mk jemah ke

   Hazzri Jimmy
   Holydiver Dio bodoh ke apa ko ni. Zaman klepet kerajaan dh terpaksa menerima 1mdb Dan segala asset yg termasuk bond Dan hutang. Mmg dh amik. Kn dh bwh kementerian kewangan. Apa ko ni jgn la bodoh sgt. Asset 1mdb mmg sedang dijual mcm kapal equanimity Tu. Tp bkn byk asset sbb hutang lg byk duit pg pg mna arulkonda pn xbole jwb.

   Kamal Sh Hassan
   Ramdan Bin Ahlon duit pinjaman bon semua dah kena kebas sekarang bayar bunga sahaja tungu 2023 bon2 ni tamat tempuh kena bayar pokok us7b!
   Masa tu terbitkan bon baru tutop bon lama..ni hasil kerja bijan yg org2 umno pertahankan

   Chris Lim
   Holydiver Dio ko pakai GDV Dumngok tu kenapa mak bapak ko ngajar ke..???
   GDV tu cuma ANGGARAN NGOK sbb tu panggil GROSS DEVELOPMENT VALUE BKN DEFINITE. Segala aset yg DIBELI pakai duit rakyat milik IMDb semuanya dianggar jauh lebih murah sbb tu apabila IMDb cagar pd bank asing nak dpt pinjaman x DPT MATCHING nilai pembelian IMDb dan sbb tu Bijan selaku Punasihat selaku Menteri Kewangan selaku PM MEMBERI JAMINAN KJAAN MSIA AKAN JAMIN BYR BLK PINJAMAN TU. Katakan k’jaan msia baru skrg jual semua aset tu PON X DPT kutip blk harga tu kerana ASAS PEMBELIAN DAH TERLAMPAU TGGI DRPD HARGA SEBENAR..

   Dah baca ke blom laporan DOJ...?? Pakai GDV patut le ko ni seumur idup bangang. Kalau GDV hebat sgt x yah byk projek TERBELENGKALAI kat Klang Valley ....Kahak phuii..!!!

   Delete
 27. Ini satu lagi ulasan yang cukup padat dan bernas dari DSNR...hadamkan yeer!!!

  Bukan sahaja ekspot komoditi berkurangan ke China, pelancong dari China juga bertambah kurang – Najib

  Antara permainan politik terbesar sebelum PRU14 terhadap saya ialah isu hubungan dan pelaburan China dengan Malaysia semasa saya menjadi Perdana Menteri.

  Permainan dan kritikan ini diteruskan selepas PRU14 dan ini akan memberi impak negatif yang besar terhadap ekonomi kita.

  Media hari ini melaporkan bahawa jumlah pelancong dari China ke Malaysia jatuh sebanyak 35 peratus baru-baru ini – iaitu pertama kali di dalam sejarah ini telah berlaku.  Sebelum ini, jumlah pelancong dari China semakin naik setiap tahun. Negara China merupakan sumber pelancong antara terbesar untuk Malaysia.

  Malangnya, jumlah ini telah turun dengan banyak sehingga ada penjual durian Musang King dilaporkan sedang mengalami kerugian.

  Bukan durian dan pelancong sahaja. harga dan jumlah eksport minyak sawit pun telah jatuh teruk selepas PRU14..Hubungan diplomatik yang baik adalah sangat mustahak.  Sektor pelancongan negara ialah antara sektor terbesar di Malaysia dan merupakan13.7 peratus (RM168 bilion) dari seluruh ekonomi Malaysia pada tahun 2016.

  Sebanyak 1.73 juta pekerjaan di Malaysia disumbang secara terus atau tidak terus oleh sektor ini.

  Saya harap situasi kejatuhan teruk jumlah pelancong dari China ini dapat diperbetulkan secepat mungkin kerana berjuta rakyat bergantung kepada sektor ini untuk sumber pendapatan mereka.

  Ingatkan masa Madey pergi ke China tu dapat bawak balik Mou projek2 dengan syarikat2 kat sana ..atau pun sekurang2nya dapat pinjam duit depa...tapi rope2nya..haboook pun tarak Bhai !!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. KOMEN2 KPD BERITA
   Guan Eng: K'jaan akan bayar faedah hutang 1MDB hujung bulan LK RM1 BILION

   Anatta Zen
   Dah lah duit tu semua hangus, faedah masih kena bayar lagi! Ni lah dia faedah 1MDB yg tak de faedah buat kita semua.

   Nooree Abdullah
   Faedah pun ratus juta. Patut guna duit rampasan byr...campur EMAS permata. Mcm ni teruk lah rakyat. Selain Rating jatuh klau X byr ikut jadual....apa lagi yg jatuh...kot kot ada barang baik yg jatuh.....

   Eric Yeap
   Kewangan negara tenat disebab oleh bintang pujaan anda Bijan, tak reti urus ekonomi dan rasuah berleluasan berlaku semasa diperintah oleh BN.

   Lawrence Duddy
   Minta lah puak parti Pas taliban ngok ni tolong kutip derma byr hutang 1mdb ni..apa susah..bknkh itu lebai ckp pnjelasan Arul itu memuaskn hti?.dripda taliban ini nk jdi tentera skodeng bilik2 jambn hotel cari khalwat pecah pintu?

   Siva Sanmugam
   Celakka ka pembangkang buat hutang begini ..anak konda ckp pun pasu dgr ana tau bodoo betoi la ni ...

   D'Tambang Man
   Harap pm kepala bapak NAJIB akan komen dalam fb tentang hutang 1mdb yg dibayar oleh kerajaan.Harap pm FB akan ulas kenapa 1 mdb tidak membayar sendiri hutang yg dibuat oleh sykt sial itu

   Delete
 28. Kengkawan semua..saja aku nak sharekan dengan korang satu kisah menarik berkaitan isu MRT 2 yang dah dibatalkan ni..ingat ..ia takde kaitan dengan yang hidup ataupun yang dah takde beb !!!

  MRT2 Batal: Hamid, Anda Tak Undi BetterMalaysia, Anda Undi Pakatan – Mendapatlah

  Hamid (bukan nama sebenar) adalah seorang rakan saya yang terlibat dalam projek MRT2 yang diumumkan untuk ditamatkan kontrak pembinaannya baru-baru ini sehinga dikatakan menyebabkan 20,000 orang berisiko hilang pekerjaan begitu saja.

  Jujur, saya tak tahu apa tugas Hamid disitu tapi memandangkan bapanya adalah penggali kubur di kampung kami, saya rasa Hamid terlibat dalam bidang berkaitan dengan gali-gali tanah ini jugaklah. Construction lah katakan, mesti ada gali tanah ye tak?

  Lagipun Hamid selalu bercakap gah tentang mesin pengorek terowong yang digunakan dalam projek tersebut, maksudnya, kerja bawah tanahlah tu kan?  Apa pun, nak beritahu Hamid bukan penyokong BN. Dalam PRU14 yang lepas dia mengundi pihak yang satu lagi.

  Undi memang rahsia tapi tidak menjadi rahsia pihak mana yang Hamid undi sebab dia “mengumumkannya” (siap gambar lagi) di media sosial, itu yang kami tahu tu.

  Disedihkan cerita, lanjutan dari berita pembatalannya projek MRT2 Ahad lepas, Hamid kini berdepan risiko hilang pekerjaan.

  Dalam kumpulan whatsapp kami, Hamid meluahkan kekecewaan dan mengadukan nasibnya. Dia baru keluar kereta baru lah, dah bayar deposit rumah lah dan sebagainya, semua ini diceritakannya secara panjang lebar.

  Masalahnya ialah, di status akaun media sosialnya, Hamid tidak salahkan secara langsung pihak yang buat keputusan (pihak sama yang dia undi hari tu) untuk batalkan projek itu.

  Sebaliknya dia dan beberapa orang senasibnya yang lain, menggunakan ayat yang hampir sama bunyinya di status masing-masing seperti “we vote for better Malaysia, but we’re didn’t vote to lose our job”.

  Dah macam inipun masih nak berkias-kias lagi?

  Saya cuba hubungi Hamid untuk membetulkan apa yang dia update di statusnya.

  Saya nak kata Hamid salah sebab dia tidak mengundi BetterMalaysia, dia undi Pakatan dan inilah hasil yang dia dapat. Mana ada BetterMalaysia dalam kertas undi hari tu kan?

  Saya juga nak katakan kepada Hamid agar jangan bimbang kerana hati saya kuat mengatakan semua ini ada kaitan dengan proses pilihanraya kecil yang sedang dijalankan.

  Mungkin, selepas proses tersebut berakhir, apa punlah keputusannya, projek itu akan disambung semula.

  Tapi Hamid tak angkat telefon mahupun membalas mesej saya.

  Saya bersangka baik, mungkin Hamid dah mula gali kubur agaknya, ambil alih kerja bapak dia, maklumlah, mungkin dah takde kerja lepas ni...kira bagus jugak dia standby..sediakan payung sebelum hujan !!!

  Hamid, Hamid….macam2 hal lah kau ni !!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. NAJIB AL JIBO GOT SO TIRED OF BEING WHACKED INCESSANTLY BY LIM KIT SIANG THAT HE HAS GONE MENGARUT -

   Najib wonders why Kit Siang is not linking him to Teoh’s death any more

   PETALING JAYA: Former prime minister Najib Razak has asked DAP veteran Lim Kit Siang why he had suddenly decided not to link him to the murder of Teoh Beng Hock.

   Najib said Lim had been claiming he was involved in the case for the past decade.

   In his Facebook posting, Najib said it looked like it was Lim who was now clearing his name instead of the courts or the Royal Commission of Inquiry (RCI), which was set up to probe Teoh’s death.

   RCI COMMISSIONED DURING JIB'S PM SHIP SAYING NAJIB NOT RESPONSIBLE DOESN'T MEAN IT IS SO. RCI IS NOT THE COURTS.

   Delete
 29. Tak ada lagii kelibat, si tua pendekar musytar
  Udah tidak muncul lagi, untuk bagi komentar
  Rasanya kat wad sepital dia sedang terlantar
  Nampak bayang malekat maut terketar-ketar

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 30. Puak2 PH terus dgn sandiwara main wayang
  Dlm parti kecoh bergoncang, hoyong hayang
  Di fikiran aku wajah dia tetap jelas terbayang
  Kerana diri ku ini dulunya dia panggil sayang

  _________________________________________
  Khairol Idlan-Aku Yang Kau Panggil Sayang
  (https://youtu.be/2fggKHUfHVw)

  Aku yang kau panggil sayang
  Ingin menghampiri masa-masa silam
  Engkau yang ku panggil sayang
  Pernah meneroka hati ini
  Detik kemanisan pun berlalu
  Ke manakah janjimu yang suci

  Aku yang kau panggil sayang
  Ingin ku mengutip sisa-sisa cinta
  Engkau yang ku panggil sayang
  Menapak ke hala persimpangan
  Tanpa meninggalkan kata-kata
  Bila kau kan kembali lagi

  Chorus:

  Seraut wajah sering ku usap
  Dalam mimpi kita pun bersenda
  Siangku menyebutmu di malam sunyi
  Ku digoda rindu... oh...

  Aku yang kau panggil sayang
  Dalam kegelapan ku mencari kasih
  Engkau yang ku panggil sayang
  Mungkin kali ini kehilangan
  Berikan daku saat terakhir
  Mengusap muka mu oh sayang

  ____________________________
  Buat dia yg ku panggil sayang
  Di angin nan lalu rindu ku layang

  ReplyDelete
 31. The damn bloody skunk is actually nothing
  There'll be no action, just big talk, boasting
  To confrant the idiot I'm really keen waiting
  The pain and sickness, that he'll be getting

  ReplyDelete
 32. Si bapok tua masih jugak diam serupa tugu
  Dikutuk & cabar pun dia tak rasa terganggu
  Untuk jumpa dgn dia, tak sabar aku tunggu
  Nak ku ayun penumbok ni singgah ke dagu

  ReplyDelete
 33. Dah menghilang lesap si tua dajal ular sawa
  Dia punya gempar hanya jadii bahan ketawa
  Tak tahu ke mana cerok, dirii dia dah dibawa
  Agaknya melaikat udah datang cabut nyawa

  ReplyDelete
 34. PH jadi caca merba lintang pukang punya parti
  Kemelut sengketa mereka sering silih berganti
  Namun ingatan pada si dia, tetap mesra di hati
  Hingga ke hujung hayat ku tetap setia menanti

  _____________________
  A. RAMLIE - MENANTI
  (https://youtu.be/rDeQZ5k2glg)

  Menanti dikau dinda
  Menuju jalan bahgia
  Tak ku sangka kecewa

  Apakah hendak dikata
  Hatiku tak berdaya
  Menanggung derita

  Chorus:

  Bila ku teringat peristiwa lama
  Hatiku berdebar, tak mengapa

  Tapi ku tetap setia
  Padamu oh dinda
  Walaupun ku derita


  ______________________
  Buat dia ku nanti selalu
  Salam rindu di angin nan lalu.

  ReplyDelete
 35. Tadi malam aku tunggu Suman tempe ni keluar
  Tapi haram tak ada, agaknya dah terberak dalam seluar
  Dengar cerita mlm tadi dia ada pergi jumpa Anwar
  Nak mintak kerja lain, dah tak tahan dgn cyber war.

  ReplyDelete

 36. NATE' YANG MENGKOPIPES PAKAI BANYAK NAMA TERMASUK GENG NAJIB DAN ANOMOUSE SEKARANG BANYAK PAKAI ANOMOUSE SEBAB TAKUT KENA BALON BILA PAKAI NAMA LAIN SEPERTI GENG NAJIB.

  TIAP KALI DIA MASUK ATAS NAMA GENG NAJIB DIA, BOS DIA DAN SEKUTU DEPA TELAH DI KENCINGKAN SEPERTI DI ATAS.

  ReplyDelete
 37. Wak Suman masuk wad, datang GMN nak tuntut bela
  Hulubalang ni sebenarnya baru keluar dari wad gila
  Time hujung bulan, taik dia sapu atas kepala
  Suka cari pasal, sengaja tempah bala

  ReplyDelete
  Replies

  1. KEPALA BAPAK NAJIB MENGATA

   Najib gusar jumlah pelancong China turun mendadak

   Katanya penurunan pelancong China ke Malaysia sebanyak 35% tidak pernah berlaku semasa zaman BN.

   DIA TIDAK HIRAUKAN BERAPA RAMAI MASUK DAN BERAPA RAMAI YANG MELESAP TAK PULANG KE CHINA LEPAS MELANCONG.

   ADA YANG KERJA MELACUR PULAK.

   KEPADA NAJIB, ASALKAN BOLEH DAPAT DUIT, TAK KISAH LAH JUAL TANAH HINGGA MENJEJAS KEDAULATAN (SOVEREIGNTY) NEGARA INI. GUA SETUJU DENGAN PENDAPAT TUN MAHATHIR BERKENAAN PERKARA INI. NAJIB HAMSAT.

   Delete
 38. Sudah tak nampak lagii, si tua lahanat syaitan
  Tak tahu dia lari bersembunyi tah mana hutan
  Agaknya si bapok tua ni, kali kedua berkhatan
  Kini dia menahan sakit, kulup pelir dia bentan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dah pegi ke Wak Jahid ke SPRM? Kerja keluar masuk SPRM ler korang puak Najib Al Jibo -

   Zahid perlu ke SPRM esok pagi
   Bernama - October 9, 2018 11:09 PM

   KUALA LUMPUR: Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dikehendaki hadir di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya pada 10.00 pagi esok.

   Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Seri Azam Baki ketika dihubungi Bernama mengesahkan perkara berkenaan.

   Beliau berkata SPRM telah menyerahkan kepada Zahid notis hadir beri keterangan bagi membantu siasatan.

   Semalam, Zahid menerusi laman Twitter rasminya berkata beliau akan memberi kerjasama penuh kepada SPRM.

   Pada Julai lepas, Zahid memberi keterangan sebanyak dua kali kepada SPRM berhubung siasatan terhadap dana Yayasan Akal Budi milik keluarganya yang ditubuhkan untuk menjalankan aktiviti amal.

   Delete
 39. Mana pergi si tua bapok kulup punya lancau
  Lagak hebat, tak padan lembiik mcm cincau
  Dah tak lagi keluar, walau diganggu & kacau
  Agaknya di atas katil wad meroyan meracau

  ReplyDelete
  Replies

  1. Di zaman Najib Al Jibo hampir tarak langsung cakap pasal Bahasa Kebangsaan. Sekarang di bawah Tun Mahathir baru ada -

   How the national language could lead to national unity
   Moaz Nair - October 9, 2018 9:30 AM
   484
   Shares
   460 19 3 2
   If all Malaysians could speak fluent Malay, it would help foster national unity in the country despite our diversity. The lack of fluency among some Malaysians when interacting among themselves could lead to a psychological barrier. It could create a mindset that says they are interacting with fellow citizens “not of their own kind”. In Kelantan, for example, the Chinese, Indians and Thais at all levels are able to speak fluent Malay when communicating with each other. We can witness better race relations in the state despite the people there subscribing to different faiths.

   The Malay language has generally been gaining traction as the nation’s lingua franca. Over 90% of casual communication in the country is done in Malay. Whether it is poorly-spoken pidginised Malay or otherwise, it has become a common language for all and sundry in social interactions. In fact, the majority of Malaysians can understand spoken Malay better than English.

   Regrettably, though, there are still many Malaysians who find it difficult to speak in the national language despite six decades of independence.

   Senag aje ubat nya jika depa tak mahu belajor cakap Melayu dan membayangkan depa tak hormatkan perkara 152 Perlembagaan negara - siapa yang tak hormatkan Perlembagaan negara, suruh mereka hijrah ke negara yang Perlembagaan nya depa boleh hormati.

   Delete
 40. BERLAJAR DARI NAJIB MENYELEWENG 1MDB DAN MENGSONGLAP BERBILION RINGGIT DARI NYA, COMPANY DIRECTOR BERIKUT PUN BUAT JUGA -

  Company director claims trial to misappropriating RM5 mil
  October 10, 2018 12:05 AM

  The 45-year old had been entrusted with 57 cheques.

  JENIS CELAKA, YANG INI BAWAK MALANG KPD SYARIKAT TUH.

  ReplyDelete
 41. Bayar kad kredit sehingga RM800,000? Apa yang dibeli oleh Zahid sebanyak itu. Kalau seorang menteri boleh berbelanja kad kredit dengan sebegitu banyak, bayangkan pula berapa banyak wang yang dia ada. Untuk menunjukkan dia `bersih' maka dengan segera dia membayar balik.udah terlamabt. Mengapa dia suruh pegawai Yaysan membayar kad kreditnya. Tak boleh ke dia suruh Setiausaha suklitnya atau PAnya di pejabat kementerian yang dia jadi menteri menguruskannya. Banyak cerita yang mengatakan simopanan Zahid dalam akaun bank berjumlah puluhan atau ratusan juta ringgit. Hello dari mana kamu dapat duit sebanyak itu. Menabung sjeka kecil macam Rosmah ke, atau seperti kata Najib, keluarganya kaya raya sdangkan Tun Razak tiada harta yang banyak. Apa kerja ayah Zahid, jutawan juga ke macam yang disebut oleh Jho Low. Kelentong je, inilah sifat politikus UMNO.

  ReplyDelete
 42. Ini GMN standing for geng menjilat kahak
  Jenis hulubalang kote kulup dari pakatan haprak
  Masa muda-muda dulu dari species kutu berahak
  Hisap ganja hisap candu, minum samsu togok arak

  ReplyDelete
  Replies

  1. HAHAHA, NATE' YANG PAKAI NAMA GENG NAJIB TERASA PERIT BILA GENG MENJILAT NAJIB BELASAH DIA HAMPIR TIAP KALI DIA MASUK.

   LANTAKKAN DIA MELALAK.

   Delete

  2. TAK BERANI DIA PAKAI NAMA GENG NAJIB LAGI BILA TAHU AKAN DI KEPUK KEPALA DIA BILA DIA MASUK SAJA.

   KOT NANTI DIA PAKAI NAMA JUSTICE LEAGUE TAPI AKAN DI JERIT SURUH JUST LICK THE WOUNDS OR JIBO'S ASSOL.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...