Tuesday 23 October 2018

TEKSI AKAN DITELAN GRAB ATAU TEKSI PERLU 'DIGRABKAN'?


Polemik berkaitan perkhidmatan teksi dan e-hailing khususnya Grab tiba-tiba menjadi perbualan hangat di mana-mana dalam dua tiga hari kebelakangan ini.


Ia bermula apabila sekumpulan kecil pemandu teksi bertindak kurang sopan, menjerit-jerit dan meninggalkan majlis dalam suatu program dialog bersama Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad di Langkawi Sabtu lalu.


Berikutan itu Tun Mahathir yang seperti kesal dan merajuk lantas menawarkan diri untuk meletakkan jawatan jika cakapnya untuk mencari penyelesaian dan mewujudkan persaingan yang adil antara teksi dan Grab tidak mahu didengari.


Susulan daripada sikap kurang sopan yang ditunjukkan oleh pemandu-pemandu teksi terhadap seorang Perdana Menteri itu, kemudiannya bertimbun-timbun kecaman dilontarkan terhadap golongan itu, termasuk oleh beberapa bekas menteri.


Rata-ratanya melihat pemandu teksi sebagai golongan yang tidak mahu berubah dan hanya tahu mendesak agar kerajaan memenuhi tuntutan mereka menghapuskan perkhidmatan Grab yang merupakan saingan kepada perkhidmatan teksi.


Realitinya, Grab adalah perkhidmatan yang sudah diterima di seluruh dunia, malah sangat dialu-alukan oleh orangramai kerana ia lebih mudah, murah, mesra dan tiada karenah menolak pelanggan atas alasan jalan sesak,  destinasi yang jauh, nak bertukar shif dan seumpamanya.


Kajian atau undian awam melalui pelbagai medium media sosial jelas memperlihatkan kira-kira 95 peratus pengguna lebih memilih perkhidmatan Grab berbanding teksi.


Janji Tun Mahathir bahawa kerajaan sedang merangka dasar untuk mewujudkan persaingan yang adil antara teksi dan Grab seharusnya dialu-alukan oleh pemandu teksi, malahan tempoh masa setahun yang dijanjikan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke untuk peraturan baru berkaitan perkhidmatan e-haling dikuatkuasakan sepenuhnya, hendaklah juga ditunggu dengan penuh kesabaran.


Peraturan baru yang ditetapkan itu ialah menghendaki pemandu e-hailing memiliki lesen Perkhidmatan Kenderaan Awam atau PSV, pemeriksaan kenderaan berkala di Puspakom serta perlindungan insurans.


Dalam hal ini, sementara diakui bahawa perkhidmatan Grab tidak mampu dihalang kewujudannya, pemandu atau syarikat-syarikat teksi juga seharusnya bertindak proaktif dalam usaha memastikan kelangsungan perkhidmatan mereka tidak pupus ditelan zaman yang sentiasa bergerak pantas, sekaligus menjadikan rezeki untuk menanggung keluarga tidak putus di pertengahan jalan.


Sikap pemandu teksi yang tidak putus-putus mendesak kerajaan memenuhi kehendak mereka agar menghapuskan Grab, tetapi mereka sendiri tidak mahu berubah dan masih ditakuk lama,  adalah sesuatu yang sangat dikesali.


Mereka seharusnya mengambil iktibar daripada tenggelamnya jenama Nokia, Motorola dan Blackberry kepada Iphone dan Samsung disebabkan lambat atau tidak mahu cepat berubah seiring dengan keinginan atau peredaran semasa.


Pemandu teksi seharusnya duduk berbincang dengan kerajaan atau sesama sendiri untuk sentiasa tampil lebih baik dalam memberi perkhidmatan kepada masyarakat.


Daripada menjerit-jerit nak jatuhkan kerajaan atau minta menteri letak jawatan, pemandu teksi sepatutnya menjadikan kehadiran Grab untuk mereka lebih ligat berfikir bagaimana untuk  berubah dan tidak terus dikongkong oleh gaya pemikiran analog.


Oleh kerana pengguna mahukan perubahan dan lebih memilih Grab iaitu suatu perkhidmatan yang mudah digunakan melalui aplikasi dalam telefon pintar di tangan, pemandu teksi sebaik-baiknya turut sama berubah ke arah itu.


Mereka mesti pantas “mengGrabkan” perkhidmatan teksi yang sedia ada dengan membangunan aplikasi sendiri supaya dapat sama-sama bersaing dengan perkhidmatan e-hailing yang lain.


Sehingga ini terdapat satu aplikasi e-hailing yang dikenali “CALLME” yang dibangunkan oleh Pertubuhan Pemandu dan Pengusaha Teksi/Limosin dan Kereta Sewa Malaysia atau Petekma bersama Angkasa yang dilancarkan tidak lama sebelum ini.


Namun demikian, majoriti pemandu atau pengusaha teksi masih lagi bebas dan tidak terikat atau belum sedia mewujudkan apa-apa aplikasi, sebaliknya kekal berkeliaran atau menunggu di tepi-tepi menanti penumpang seperti gaya lama.


Dengan dunia yang sudah berubah, pemandu dan pengusaha teksi juga  tiada pilihan lain selain berubah sama dengan sedia bersaing membangunkan aplikasi sendiri agar perkhidmatan mereka mampu bergerak maju serta berkembang seiring dengan peredaran zaman.


Kementerian Pengangkutan difahamkan sangat mengalu-alukan dan sedia membantu pengusaha atau pemandu teksi yang mahu berubah untuk membangunkan aplikasi sendiri bagi menawarkan perkhidmatan yang lebih baik kepada pengguna.


Cuma, sebaik ada aplikasi itu nanti, sikap dan perangai pemandu teksi hendaklah juga berubah sama.


Mereka mesti bersikap mesra pelanggan, tidak memilih penumpang, bersopan dan tidak kurang pentingnya, kereta yang digunakan juga hendaklah sentiasa bersih, kemas serta berbau wangi. (ShahbudinHusin 23/10/2018)

138 comments:

 1. Begitu banyak teksi di kritik, di maki dsb nya berikutan beberapa pemandu teksi buat kurang ajar di pertemuan persatuan pemandu teksi dengan Tun Mahathir di Langkawai tempoh hari.

  Namun demikian, kalau teksi di haramkan, susah rakyat yang mahukahn perkhidmatan nya dengan spontan di kota2, kena menelefon atau emel grab dan menunggu kereta grab tiba.

  Kementerian Pengangkutan perlu kawal rapi teksi2 itu, tarik lesen mereka yang mengarut tak mahu pakai meter dll.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Setuju dan sokong pendapat bahawa ada nya monopoli syarikat2 teksi yang besar, menyewakan teksi mereka dengan harga inggi mungkin membikin pembaw2 teksi itu terdesak.

   Jangan benarkan syarikat2 lesen mempunyai teksi, sebalik nya keluarkan lesen kpd mereka yang mampu beli kereta sendiri dan menggunakan nya sebagai teksi.

   Delete

  2. KUALA LUMPUR: A group of taxi drivers called the taxi drivers who were disruptive during a meeting with the Prime Minister to say sorry to Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Persatuan Pemandu Teksi 1Malaysia secretary Ridzwan Noordin said that the impertinent taxi drivers at the event in Langkawi on Sunday should apologize to Dr. Mahathir.

   "They did not listen to his explanation, that was a dialogue session, if they could not tolerate it, they should have asked their questions to a representative, if everyone wants to have their say, how is that possible?" He said.

   Big Blue Taxi Facilities Sdn Bhd founder Datuk Shamsubaharin Ismail appealed to the Land Public Transport Agency (APAD) to withdraw the licenses of the taxi drivers involved.

   "We do not support the 10 taxi drivers who were rude in Langkawi or another taxi driver who is rude.

   "As Malaysians, we are taught to be cultivated, not to be rude," Shamsubaharin said.

   He said taxi drivers did not want Dr Mahathir to resign, in response to Prime Minister's remarks that "if you do not want me to be the Prime Minister, I can resign today

   Delete
  3. Minda seorang pemandu teksi sepatutnya berhemah tinggi dan bersopan santun. Setiap haro berurusan dengan puluhan pelanggan dan kadangkala dgn pelancong luar. Biasanya pemandu teksi ini berfikiran terbuka. Sangat menyedihkan masih ada minda kelas 3 macam ni....

   Delete
  4. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Ini semua bergantung pada individu. Ada pemandu teksi yg baik, dan ada juga pemandu grab yg buruk akhlaknya. Sikit lebih kurang macam umno. Ramai yg baik tp disebabkan onar dua, tiga kerat pemimpin dan juga macai2 yg tak cukup2 melahap dedak, nama umno terus busuk.

  Apa?????? Siapa macai tu? Yg tu korang boleh tanya kat Geng Najib dan sekutunya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Geng Najib mesti tak mahu jawab. Sebalik nya dia akan menuduh orang lain yang menyebabkan drebar2 teksi yang buat jahat di Langkawi itu.

   Termasuk marah Donald Trump. Sebab dia bo layan Najib sejak kena guling, tak dapat lagi Rosmah melompat lompat di malam hari dapat bercakap dengan si Donald masa dia menang US Presidential election dulu.

   Jadi, Najib frust, meradang, hantar orang upahan dia buat kacau di Langkawi. Entah2, Geng najib seorang dari nya.

   Persatuan Drebar2 Teksi perlu cari Geng najib. Jangan pelupuh dia, hanya pekakkan telinga dia dengan maki hamun bawa malang kpd teksi2 keseluruhan nya. Haha

   Delete
  2. Pemandu2 Teksi ni adalah golonagn yang pandai menilai yang mana intan dan yang mana pulak kaca bertaburan tepi longkang.

   Kemarahan mereka sudah tak dapat dibendung lagi kerana segala janji2 untuk membela nasib mereka seperti yang digebangkan sebelum PRU14 dulu ternyata kosong belaka.

   Baru sekarang mereka tau mereka hanya lah sebagai alat untuk meraih undi bagi memenangkan calon2 Haprakan.

   Masih terngiang2 lagi janji2 pemimpin2 PH termasuklah Tun Madey bahawa nasib mereka bakal terbela dan GRAB serta UBER ni akan dipastikan tidak berleluasa..tetapi rupa2nya hanya dongengan semata2.

   Dari segi kebajikan pulak, pemandu2 teksi dapat membandingkan apa yang telah diberikan oleh kerajaan terdahulu jika dibandingkan dengan Rejim sekarang. Pelbagai bentuk bantuan samaada dalam bentuk kewangan, diskaun permit dll.

   Kalau dikatakan mereka diupah oleh individu2 tertentu memang tak tepat langsung. DS Najib dan DS Zahid kini sedang bergelut dengan pertuduhan yang direkayasa tu..tentu lah mereka tak de masa untuk mengupah pemandu2 teksi ni.

   Apa yang terjadi adalah secara sepontan dan manifestasi daripada kekecewaan mereka selama ini yang telah terpendam akibat dari digula2kan oleh pemimpin2 Haprakan dalam kempen2 mereka sebelum PRU lepas.

   Nyata lah, pemandu2 teksi ni dah tak sanggup lagi menerima janji2 kosong , khususnya dari Tun Madey..yang mereka tau sebenarnya bagi Tun, mereka tak memberi sebarang nilai tambah yang positif kepada negara.

   Kalau kita letakkan diri kita dalam situasi mereka, dah tentu lah kita akan mengambil tindakan seperti yang mereka lakukan tu..demi hak dan keadilan untuk diri kita !!!

   Delete
  3. He he he he
   Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa orang berkasut di kaki.
   Ini nanti kang ada pulak yg berkasut di mulut.

   Lepas mengossip bagai maknyah sundal jalang, kini kau tonggeng spin kemut keliling ke sana sini yer.

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   Delete

  4. YANG SELALU MENGKOPIPES ATAS BERBAGAI NAMA DI BLOG INI ADA LAH PENJILAT NAJIB, BUKAN SAHAJA MENDUKUNG UMNO, JUGA MENDUKUNG NAJIB DI ATAS BAHU NYA, TAK KIRA BUSUK WANGI BAU KENTUT DAN TAHI NYA,

   GENG NNAJIB = justice league = yenggedey valikopo = CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA = GENG MENJILAT NAJIB = LEBAI MODEN = Anonymous = DLL

   GENG NAJIB, justice league, yenggedey valikopo, GENG NAJIB SENTIASA MENJILAT NAJIB

   DIA KATA: SAYA YANG MENGKOPIPES DI ATAS BERBAGAI NAMA DI SINI MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN HA NYA UNTUK NAJIB YANG SAYA JILAT DARI ATAS KE BAWAH. BAGI SAYA NAJIB ADALAH SEOLAH OLAH NABI, TAK KISAH BERBAGAI JENYAH YANG DI LAKUKAN NYA HINGGA ADA 25 + 7 TUDUHAN DI MAHKAMAH SEKARAN.

   OLEH ITU SAYA MEMPERJUANGKAN PIHAK YANG DI TUDUH WALAU PUN DAH DI GELAR "Mo1" DI US, MASIH MENGHARAPKAN MEMEGANG TAMPUK PEMULASAN PENYELEWENGAN DAN PENGSONGLAPAN WANG NEGARA. APABILA SAMPAI NAJIB MASUK PENJARA PUN, SAYA AKAN TERUS MENGKRITIK. INI LAH BUKTI BETAPA MINAT NYA DAN KUAT NYA SAYA MENJILAT NAJIB:

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 25 + 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH = PENJARA SUNGAI BULUH

   WHAT THE BLOKE USING MANY NAMES CAN DO (EQUATING STYLE), WE CAN DO BETTER.

   @@@
   UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Anonymous, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja di Umno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengecewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Cara bagi meng”counter” nya ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes2 yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Delete
 3. Gay Suman uses underwear of type G-String
  During night he'll wear necklaces & ear rings
  Now, he's damn scared & ran away shivering
  Definitely obvious for all, he is out of the ring

  Ki kik ki kik ki kik...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Look idiot, first if all, there's no such thing as pantun in English. Pantun is purely Mslay's & uniquely Malay in origin.

   Calling me a gay....?? Now let's see who is the real lover gayboy himself......

   Othman Ahmad 22 October 2018 at 17:17
   Apa kata jumpa aku face to face, nanti tuu aku jelaskan, boleh....??

   Anonymous 22 October 2018 at 17:18
   Face to face???
   Your standard is "buttock to buttock".
   Org utara kata, "BAIK HANG PI LAWAN PELAGA PUNGKOQ".
   Kah kah kah kah kah...
   --------------------------------------------------------------------
   Instead of agreeing to face me like a true man, he chickened out and saying absurd things, i,e. 'buttock buttock pungkoq'.

   Delete
 4. The poor old skunk dare not respond to my challenge:

  I guess, old gay Suman is an ex-steward
  I offered him to JB, to give some reward
  But this poor idiot dare not step forward
  He proved himself to be a damn coward

  To explain him, what 'coward' actually stand for:

  AN OLD "COW" LANDING AT THE HOSPITAL "WARD".

  COW + WARD = COWARD
  = Hospital Sultanah Aminah, JB.

  Do you understand, bloody skunk???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pls stop your fucking nonsense as 'steward' does not rhyme along with 'reward'.

   I repeat.....

   Look idiot, first if all, there's no such thing as pantun in English. Pantun is purely Mslay's & uniquely Malay in origin.

   Pantun is different because of its unique structure. It has even number of lines, the most popular being four-line pantuns. Two-line pantuns are generally old pantuns which have been passed-down for generations.

   The first half and the second half of the pantun must NOT be continuous in meaning. You start by writing the last two lines to make your point (the message), thereafter you compose the first two lines to rhyme with the last two lines (normally you would use elements of natur for this).

   The message of the pantun is contained in the second half, i.e. the last two lines. The first two lines simply act as a "lead" or an "indicator" or "prelude" as to what follows. The most important role of this indicator is simply to perform the rhyming function. The first two lines together do make sense in themselves but have no relationship in meaning to the second half.

   A pantun of high quality has rhymes not only at the end of the lines but also in the middle. This sounds good when read (because pantun is read with a short pause in the centre of the lines). However, it is more difficult to write. Eg:

   Pulau Pandan / jauh ke tengah
   Gunung Daik / bercabang tiga
   Hancur badan / dikandung tanah
   Budi yang baik / dikenang juga

   Is your said fucking gibberish Pantatun meet the requirements explained above, why you fucking idiot...??

   Delete
 5. Loke Menteri Pengangkutan mesti arahkan Pegawai2 Penguat Kuasa di Kementerian nya, periksa teksi2 tiap2 hari dalam satu tempoh kempen bikin semua drebar2 teksi sedar perlu nya ikut undang2 dan peraturan.

  Hebohkan di media massa. Denda mana2 yang tak pakai meter dsb nya. Buat sebulan, penuh berita denda sana denda sini, tentu kecut mereka tak buat kesalahan lagi.

  Yang didapati buat salah kali ke dua dalam tempoh kempen sebulan itu, sita lesen teksi mereka. Bikin mereka sedar jangan menipu tak pakai meter dsb nya.

  ReplyDelete
 6. Tok sah pi jauh...lihat saja cara Singapura kendalikan system perkhidmatan awam mereka. Ada pernah dengar masaalah baik dari penumpang mahupun dari dreber kenderaan sendiri?

  Kalau nak cari makan, mesti jujur dan berdisiplin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Singapore boleh dapat keadaan begitu sebab mereka ada lah suatu "no-nonsense government" sejak zaman Lee Kuan Yew lagi.

   Takda rasuah, orang kata mereka pakai sistem "Big Brother on the wall", di rumah pun, dalam bilik pun, melihat, mendengar, jadi takut semua rakyat mereka nak buat tak betul.

   Malaysia di zaman Najib bukan nya "no-nonsense" tetapi "full of nonsense government", Najib sendiri curi duit berbillion ringgit dari 1MDB, penuh dengan rasuah di sana sini.

   Harap rakyat mula takut rasuah bila Najib, Rosmah, Zahid dll lagi di bicara di mahkamah dan didapati bersalah, dihukum banyak tahun penjara tiap seorang.   Delete
  2. betul tu bro kat sana teksi driver tak leh angkat muka dgn sesape...ada komplen je 2 3 hari driver da kena panggil ar.kalau tak betul je lesen gantung ar.

   Delete
  3. Di Jepun, kebanyakan pemandu teksi di sana ada kelulusan akademik, disiplin & boleh bertutur bahasa asing seperti Inggeris. Mereka diwajibkan berpakaian kemas & berbudi bahssa. Professi taxi driver di sana dipandang tinggi sedarjat dgn seorang manager. Mereka juga dianggap duta kecil negara.

   Cuba renungkan, adakah pemandu teksi kita berhemah sedemikian....??

   Delete
  4. Dari 10 teksi yg pernah saya naik, dekat 9 yg macam celaka

   Meter xnk pakai
   Kalau pakai meter selamba je berenti isi gas ngv tapi meter dok bjalan
   Teksi rupa kandang babi
   Belok haram taknak bagi signal
   Jauh taknak hantar
   Dekat pun mengada taknak hantar
   Kalau malam siap boleh pawah teksi kat indon & bangla

   Pak itam jual dadah pun dah tak selera nak naik teksi skg

   Delete
 7. PM kita sudah bikin lawak yg tak kering gusi
  Dulu seantara dunia gagah bagaikan gergasi
  Skrng,nampak banyak sandiwara dia beraksi
  Dia nak resign, dek gaduh dgn drebar2 teksi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib tak mahu resign walau pun satu dinia dah tahu dia mencuri

   Delete
  2. The old statesman merajuk, ugut nak letak jawatan sbb kecik hati pd drebar teksi.
   Kalau dia letak jawatan, nak suruh sapa pulak bawak panji-panji hitam? Kulasegaran atau Uthayakumar?

   Delete
  3. AnonyMMOUSE 17:56 cakap tak agak2. Dia tsk cermin diri. Hingga kini tak berani tampil diri berdepan saya bagai jantan sejati. Ini buktinya....

   Othman Ahmad 22 October 2018 at 17:17
   Apa kata jumpa aku face to face, nanti tuu aku jelaskan, boleh....??

   Anonymous 22 October 2018 at 17:18
   Face to face???
   Your standard is "buttock to buttock".
   Org utara kata, "BAIK HANG PI LAWAN PELAGA PUNGKOQ".
   Kah kah kah kah kah...
   --------------------------------------------------------------------
   Instead of agreeing to face me like a true man, he chickened out and saying absurd things, i,e. 'buttock buttock pungkoq'.

   Delete
  4. Kalau betul lah Tun madey mengotakan janjinya yang dibuat maas majlis dialog di Langkawi tu...dah tentu lah Wak Suman Tempek Bacin ni lah yang akan melalak sampai berguling2 dari Perlis hingga ke JB kerana kecewa dan frust menonggeng.

   Untung lah rakyat Msia boleh tengok lagi sekali episod seperti yang dilakukan oleh TS rafidah dulu, tapi kini pelakonnya ialah Wak Suman Tempek Bacin pulak!!!

   keh..keh..keh..Harrrk..Tuii..kokhkikoikikiok!!!!

   Delete
  5. He he he he
   Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa-biasanya orang berkasut di kaki.
   Ini nanti kang ada pulak yg berkasut di mulut.

   Gossip di atas yg kau dengar dari sumber mana,....??

   Harap bukan dari sumber2 sakit seperti utusan, mykemut-terkemut, lalokman, myhubnewstv, raja pukimak klentong, suara tengek ajib rosmah/star, sumbu mak badak, etc etc....

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   Delete
 8. BERITA TERKINI

  Menteri Perdagangan Sntarabangsa dalam parlimen hari ini memaklumkan bahwa pihak MITTI/MIDA menerima pelaburan Jepun RM2,100 juta (RM2.1 bilion).

  Usaha Tun M dah mula berhasil dgn mencurah-curah pelaburan asing masuk ke negara.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wak suman Tempek Bacin...wak ni nampak sangat dah kena kincin kaw2 dengan Rejim Haprakan ni lah.

   Sebenarany iti bukan pe,aburan tapi pinjaman kredit yen yang telah diluluskan oleh kerajaan Jepun tu. Takkan lah Wak tak ingat lagi misi Tun madey ke jepun hari tu..kan untuk mohon pinjaman dari Jepun kononnya buat bayar hutang yang digebangkan dah lebih RM 1 trillion tu.

   Baru sekarang diluluskan oleh kerajaan Jepun..dan untuk tutp malu...Rejim uar2kan sebagai pelaburan dari syarikat2 Jepun.

   Nampak sangat Wak ni mudah sangat kena kelentong dengan Madey and the gang lah!!!

   Delete
  2. Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa orang berkasut di kaki.
   Ini nanti ada pulak yg berkasut di mulut.

   Gossip di atas tuu kau dengar dari sumber mana,....??
   Aku harap bukan dari sumber2 sakit seperti utusan, mykemut-terkemut, lalokman, myhubnewstv, raja pukimak klentong, suara tengek ajib rosmah/star, sumbu mak badak, etc etc....

   Otak kau di lutut jer? Kalau itu duit pinjaman, tentu kenyataannya dari kementerian kewangan.

   Sekarang kau baca laporan ini yg tersebar meluas di laman2 sosial & media2 utama.....

   Datuk Darell Leiking says recent missions to Japan and South Korea could draw as much as RM2.841 billion in foreign direct investments into Malaysia.

   Headlines:
   Datuk Darell Leiking says recent missions to Japan and South Korea could draw as much as RM2.841 billion in foreign direct investments into Malaysia.

   KUALA LUMPUR, Oct 23 ― Recent missions to Japan and South Korea could draw as much as RM2.841 billion in foreign direct investments into Malaysia, International Trades and Industries Minister Datuk Darell Leiking said in the Dewan Rakyat today.

   He said the missions to the Far East were carried out from October 14 to 21, adding that potential investments from Japan may be as much as RM2.13 billion while those from South Korea could top RM7 million.
   -----------------------------------------------

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan jan kan....??

   Delete
  3. Ini laporan penuh berkaitan pelaburan Jepun & Korea masuk ke negara sejak kerajaan PH ambil alih pentadbiran negara.

   Korea, Japan firms eyeing Malaysia as Asean production hub

   October 23, 2018 13:00 pm +08
   KUALA LUMPUR (Oct 23): More and more companies in Korea and Japan are eyeing to make Malaysia a production hub for the Southeast Asian market, said International Trade and Industry Minister Darrell Leiking.

   Speaking in the Dewan Rakyat today, Leiking said a government-led business promotion entourage to the two countries on Oct 14-Oct 21 has roped in potential investments of up to RM2.9 billion.

   "There is a lot of potential — a lot of companies focusing on the fields of petrochemical, electrical and electronic (E&E) and medical equipment.

   "In Japan, we have garnered potential investments of RM2.13 billion, particularly in the sectors of petrochemicals, logistics, medical equipment, E&E, home appliances, and furniture," he said.

   The promotion also conducted business-to-business (B2B) matching arrangements that may fetch an additional RM33 million of investments into the country.

   "For South Korea, the potential investments comprise RM711.8 million in the industries of chemicals, E&E and home appliances," Leiking said, adding that the potential investments via B2B matching with that nation through the latest entourage are valued a RM1 billion.

   "This is quite interesting; most companies seeking to invest in Malaysia this time around are huge companies.

   "We have the second largest foam producer in the world, as well as one of the leading heart stent mechanism manufacturers… These companies want to make Malaysia a production hub for the Asean market," said the minister.

   On the halal industry, Leiking noted that businesses in the two nations have suggested that digital commerce be strengthened in this regard.

   "Companies in Japan and Korea have proposed to manufacture their products here, to utilise the halal certifications from Malaysia to market their products around the world.

   "It has gone beyond just food products, but also cosmetics," he added.

   The entourage involved 91 representatives from the Ministry of International Trade and Industry, Malaysian Investment Development Authority, Malaysia External Trade Development Corp, with participation of Johor, Terengganu, Melaka and Penang excos.

   "We will continue this activity through 2019 and will focus on Malaysia's main trading partners, namely the Asean, US, China, the EU, India, South Africa, Saudi Arabia, and the UAE," he said.

   Delete

  4. Bila nate’ yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   INTERNET BOTS

   An Internet Bot, also known as web robot, WWW robot or simply -bot-, is a software application that runs automated tasks (scripts) over the Internet. Typically, bots perform tasks that are both simple and structurally repetitive, at a much higher rate than would be possible for a human alone.

   It is software that performs an automated task over the Internet. More specifically, a bot is an automated application used to perform simple and repetitive tasks that would be time-consuming, mundane or impossible for a human to perform
   Bots can be used for productive tasks, but they are also frequently used for malicious purposes.

   The term "bot" comes from robot. An Internet bot may also be known as a Web robot or WWW robot.

   https://www.techopedia.com/definition/24063/internet-bot

   @@@


   YANG PAKAI BANYAK NAMA SEPERTI GENG NAJIB, justice league dll itu SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA BANYAK NAMA, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   @@@
   EVERLASTING TAIK BLOKE13 September 2018 at 20:47

   Celaka si kel.ng nih mengata

   "Shafee: Kami akan menang jika dapat hakim Mahkamah Tinggi yang bebas".

   Dia membuat implikasi:

   1. Ramai Hakim Mahkamah Tinggi sekarang tidak bebas

   2. Ramai Hakim Mahkamh Tinggi di zaman yang lalu pun tak bebas sebab dia selalu menang.

   Celaka = bawa malang. Nama Malaysia lebor akibat kata2 dia. Memang lah dia celaka. Dia bawa malang kpd kita.

   Di harap dia akan jadi pariah bila di tangkap dan di tuduh di mahkamah.

   Pariah =

   1. an outcast.
   synonyms: outcast, persona non grata, leper, reject, untouchable, undesirable; rareunperson "they were treated as social pariahs"

   2. historical
   a member of an indigenous people of southern India originally functioning as ceremonial drummers but later having a low caste.

   Dari segi 1, dia memang pariah.

   Delete

 9. Pemandu2 teksi dan Persatuan Pemandu Teksi tidak perlu pandang Grab sebagai musuh. Perlu lihat mereka sebagai pesaing dan coba mengambil hati rakyat supaya tidak timbul kata2 seperti Grabkan teksi, bermakna ada hasil ha nya bila di panggil.

  Teksi sepatut nya berputar putar di kota dan di naikki rakyat bila sahaja perlu. Ini berlaku di mana mana di dunia dan tidak ada yang pakai kereta lembu lagi di bandar, hehe.

  Tak susah mahu bersaing dengan Grab. Ha nya ikut peraturan2 yang ada, jangan menipu secara tak mahu pakai meter.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul betul betul.

   Bila ada persaingan, masing2 akan berlumba-lumba memberi perkkhidmatan & tambang memuaskan pelanggan.

   Delete
  2. Wak Suman..dengar khabar ada pimpinan2 tertinggi dalam rejim Haprakan ni yang ada saham besar dan berkepentingan dalam GRAB tu..sebab tu lah depa beriya2 sangat nak membela pengusaha2 GRAB ni...betul ke haah ???

   Delete
  3. Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa orang berkasut di kaki.
   Ini nanti ada pulak yg berkasut di mulut.

   Gossip di atas yg kau dengar dari sumber mana,....??

   Harap bukan dari sumber2 sakit seperti utusan, mykemut-terkemut, lalokman, myhubnewstv, raja pukimak klentong, suara tengek ajib rosmah/star, sumbu mak badak, etc etc....

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   Delete
 10. Di kota2 besar di negara2 maju seperti London, Grab sudah beroperasi berpuluh puluh tahun. Walau pun perkhidmatan teksi di London bermutu tinggi, kereta nya khas di guna sebagai teksi sahaja, rupa dan bentuk "London cab" itu ada lah distinctive atau tersendiri. Pengarah2 filem selalu menunjukkan London cab itu di dalam filem mereka jika ada adegahn berkaitan England atau Uited Kingdom.

  Pemandu2 teksi di London bangga dengan kerja mereka sebagai pemandu. Walau pun drebar nya terkurung di dalam "cabin" atau ruang khas tertutup, mereka boleh di tanya melalu lubang yang di sediakan, menjawab, walau pun tidak di galakkan berbual di masa memandu.

  Mereka di kehendakki lulus ujian yang menentukan mereka tahu kebanyakan jalan jalan di dalam London (Inner London) dan juga apa yang di panggil Luar atau Outer Lonndon.

  Pemandu2 teksi di kota2 di Malaysia sepatut nya ada ujian begitu bagi mendapat lesen pemandu teksi. Tetapi sekali sekala terjumpa orang asing memandu teksi. Hal2 begini lah yang mendorong kpd suara2 yang mengatakan hapuskan teksi dan hidupkan Grab.

  Kementerian Pengangkutan mesti berindak. Gerakkan pasukan2 Penguat Kuasa mereka. Jika tidak, gerakkan menteri nya. Keluar dari kementerian itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wak Suman Penjaja Tempek Bacin...Is the news below true???

   Pakatan Uses Corruption As Excuse To Support LGBTs

   (The Star) – Ministers have criticised Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi for suggesting that the activities of the Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) community might incur God’s wrath.

   They said the focus should instead be on pressing issues such as corruption.

   Deputy Women, Family and Community Development Minister Hannah Yeoh said instead of LGBT, corruption was the “biggest social ill and immoral activity” in Malaysia.

   “Of all the pressing issues the Opposition leader @Zahid_Hamidi could have raised, he chose this.


   “Corruption is the biggest social ill and immoral activity in Malaysia. State Umno’s stance on this instead,” she said on her Twitter account on Tuesday (Oct 23).

   Meanwhile, Youth and Sports Minister Syed Saddiq Syed Abdul Rahman asked Dr Ahmad Zahid what fate might befall those who stole the people’s money.

   Pakatan asks Umno to focus on corruption and to leave LGBTs alone.

   “How about those who are corrupt and in cahoots with those who steal the people’s money? Will misfortune fall?” he asked.

   Syed Saddiq said in his ministry, 12 people had been arrested by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), adding that in Umno there had so many that he had lost count.   “I have never heard that misfortune would fall because of (the act of) a thief,” he said.

   During Question Time in parliament on Tuesday, Dr Ahmad Zahid made the remark that the nation might possibly face God’s wrath due to the actions of the LGBT community.

   He said the earthquake and tsunami in Palu, Indonesia happened because of God’s punishment for LGBT activities taking place there.


   Delete
  2. Come on Tonggeng, have you not kearned enough after clowning yourself with your fucking gibberish English....!!

   Oh yes...why today you skipped your basic English class merely you didn't have a pen? Such a lame & stupid excuse.....!!

   For that, you will be punished and required to write lines 1,000 times....

   I have no pen, my pdn is missing.
   I have no pen, my pen is missing
   I have no pen, my pen is missing
   I have no pen, my pdn is missing.
   I have no pen, my pen is missing
   I have no pen, my pen is missing
   I have no pen, my penis missing.
   I have no pen, my penis misssng.
   I have no pen, my penis missing.
   I have no pen, my penis missing.
   I have no pen, my penis misssng.
   I have no pen, my penis missing.

   He he he he
   Padan muka....!!

   Delete
 11. ๐ŸŽ†SOFT TECH GEEKS๐ŸŽ†
  "Selagi Teknologinya, Ia Boleh Dipranggar"

    Terdapat beberapa orang yang mendakwa sebagai penggodam, berdasarkan kesaksian yang tidak masuk akal tentang bagaimana sesetengah penggodam membantu mereka menggodam telefon atau akaun e-mel seseorang, mereka juga memberikan janji-janji palsu seperti membuat kad kosong dan wang kertas, tetapi akhirnya mengambil wang anda dan hilang. Datanglah untuk memikirkannya, jika kad kosong sebenarnya, penggodam mereka sendiri tidak perlu bekerja untuk seseorang yang mereka hanya akan melakukannya untuk mereka dan menjadi sejuk.  Berikut adalah beberapa tip untuk mengetahui HACKER sebenar dan sah.

  ✔ SETIAP HACKER BELONGS UNTUK FORUM HACKING:
  Forum ini adalah untuk Memantau aktiviti-aktiviti Hacker, dan untuk menghalang mana-mana Hacker daripada bil untuk tinggi untuk pekerjaan. Sesetengah individu yang mendakwa sebagai penggodam Dont malah mempunyai idea ini, yang mereka lakukan adalah mengiklankan secara dalam talian sebagai Hacker. Sebelum menyewa mana-mana Hacker pastikan dia tergolong dalam forum Hacking.


  ✔ KERJA HACKER DI BAWAH ORGANISASI:
  Tiada penggodam yang harus berdiri sendiri, setiap Hacker harus bekerja untuk Organisasi. Anda melihat beberapa iklan seperti "Hackwizard, Hacklord, Cyberlord" dan semua cara crap yang mendakwa sebagai Hacker tetapi mereka hanya penipu dan spammer.


  ⑧NO HACKER HARUS MENGUMPUL WANG DARI ANDA, ANDA MEMBAYAR UNTUK ORGANISASI:
  Tiada Hacker harus memberitahu anda untuk membayar kepadanya tetapi untuk membayar kepada organisasi yang dia bekerja untuk. Apabila menyewa seorang Peretas, organisasi yang dia kerjakan harus memberikannya kepada anda dan menerima pembayaran daripada anda, bukannya anda membayar kepada Hacker, fikirkan bagaimana jika dia menafikan mengambil wang dari anda? bagaimana anda membuktikan anda dibayar kepadanya?


  ⑧NO HACKER HARUS MENJADI ANDA BOLEH BOLEH HACK A BANK ATAU DIA BOLEH MEMBANTU ANDA MEMBUAT WANG (Blank credit card / Money flip):
  Satu-satunya cara yang luar biasa untuk menghasilkan wang tanpa mendapat pekerjaan adalah dengan Perlombongan Bitcoin. Bitcoin perlombongan boleh dilakukan dengan menggunakan beberapa softwares dan peranti perkakasan.
  Hubungi: miningbitcointech@gmail.com untuk lebih lanjut mengenai itu.

  ⑧NO HACKET MENGENALKAN IDENTITI KEPADA DIPERLUKAN:
  Hacking adalah kerja yang menyalahi undang-undang, dan setiap Hacker sebenarnya bersembunyi, kecuali bagi mereka yang benar-benar bekerja untuk agensi-agensi Kerajaan dan dikenali untuk perkhidmatan yang ada.

  DI SINI ADALAH BEBERAPA HAL-HACKER BOLEH MEMBANTU ANDA DENGAN:
  ✔ ATTACKS CYBER
  ✔CLONING OF DEVICE (Komputer & Telefon)
  ✔ RECORDS KRIMINAL PENYELESAIAN
  ✔KENALAN SCREENCREDIT
  ✔ PENINGKATAN FILES, MENGHANTAR FILES DALAM ORGANISASI, SEKOLAH E.T.C
  ✔EMAIL HACKS, AKAUN MEDIA SOSIAL HACKS
  ✔ BITCOIN MINING

  Jika anda perlu menyewa Hacker, hubungi:

  ๐ŸŽ†SOFT TECH GEEKS๐ŸŽ†
  softtechgeeks@gmail.com
  Kami tidak sabar untuk menggodam anda.

  ReplyDelete
 12. Wak Suman Tempek Bacin....Teruk tul lah pengerusi parti cap bunga ni kan !!!

  Bila dah tak termampu nak "Beli" dan "Ugut" pemimpin - pemimpin UMNO agar keluar meninggalkan parti, diorang konar ikut tang lain pulak.

  Sekarang diorang cuba nak hasut ahli UMNO pulak supaya meninggalkan parti sebab parti diorang sendiri berada dalam keadaan lemah.

  Nampak sangat diorang dah mula takut pada bayang-bayang sendiri. Maka sebab itu diorang cuba hasut ahli UMNO supaya meninggalkan parti.

  Hakikatnya, parti cap bunga ni ibarat macam Telur Dihujung Tanduk je. Diorang wujud pun hanya seperti Kerakap Atas Batu, Hidup Segan Mati Tak Mahu.

  Logiknya..apa yang nak dibanggakan sangat kalau hanya ada 13 aje MP dalam kerajaan !!!

  Talian hayat diorang hanya bergantung kepada PKR dan DAPigs yang sedang menunggu masa nak Bungkus dan Buang diorang dalam Tong Sampah!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa orang berkasut di kaki.
   Ini nanti ada pulak yg berkasut di mulut.

   Gossip di atas yg kau dengar dari sumber mana,....??

   Harap bukan dari sumber2 sakit seperti utusan, mykemut-terkemut, lalokman, myhubnewstv, raja pukimak klentong, suara tengek ajib rosmah/star, sumbu mak badak, etc etc....

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   Delete
 13. Wak Su,an Tempek Bacin..Wak ada terbaca tak dakwaan yang dilemparkan kepada anak2 Tun Madey baru2 ni haah ????

  Bukan orang BN yang kata ya. Tapi ni orang kuat PKR yang buat dakwaan secara terbuka....sapa lagi kaalu tak Si Pizi Sotong tu!!!!

  Bila gamaknya Anak Beranak Tun Mahathir nak ambik tindakan?

  Ke diorang takut nak saman Si Rafizi ni? Depan mata je kot. Bukannya susah nak cari sampai ke China.

  Rakyat nak tau juga, betul ke tidak dakwaan yang dibuat.

  Katanya Si Rafizi ni upahan kem tertentu untuk menjahanamkan Ketua Rejim Pakatan Hancing tu. Tak pastinla pulak sebab apa.

  Mungkin sebab dia tau yang Si Anwar tu tak mungkin dapat jadi PM ke 8 kot...segala usahanya selama ni nak duduk dalam kabinet goes down the drain!!!  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa orang berkasut di kaki.
   Ini nanti ada pulak yg berkasut di mulut.

   Gossip di atas yg kau dengar dari sumber mana,....??

   Harap bukan dari sumber2 sakit seperti utusan, mykemut-terkemut, lalokman, myhubnewstv, raja pukimak klentong, suara tengek ajib rosmah/star, sumbu mak badak, etc etc....

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   Delete
 14. Wak Suman...ada terbaca tak saranaan ynag dibuat oleh TS Zainuddin Maidin agar perkhidmata teksi di Msia ni dihapuskan ????

  Wak tentulah Setuju sangat dengan saranan yang dibuat oleh Zam Maidin ni. Pihak Rejim Pakatan Hancing tu perlu beri perhatian dan pertimbangan serius diatas cadangan yang dibuat.

  Nak tengok jugak tindakan yang akan dilakukan oleh Menteri Pengangkutan Rejim Pakatan Hancing tu diatas saranan yang dibuat.

  Berani ke dia nak ambik tindakan tu...

  Memang elok pun perkhidmatan teksi ni dihapuskan.

  Alang-alang nak tabur pasir dalam periuk nasi orang kan. Biar la anak bini pemandu teksi tu kebuluran terus.

  Lagi pun baru 20, 30 ribu orang rakyat Malaysia hilang punca pendapatan.

  Apa la sangat kalau diorang hapuskan perkhidmatan teksi ni nanti. Baru rakyat boleh hidup aman dan damai!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa orang berkasut di kaki.
   Ini nanti ada pulak yg berkasut di mulut.

   Lepas mengossip bagai maknyah sundal jalang, kini kau tonggeng spin kemut keliling ke sana sini yer.

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   Delete
 15. Kengkawan yang dikasihi sekelian...Korang perasan tak benda ni haah ???

  *MENTERI DAPigs YANG ENGGAN TERIMA ARAHAN PM Ke-7*
  .
  .
  "Saya telah usulkan isu ini berkali-kali di dalam kabinet tetapi tiada tindakan yang telah diambil" kata Tun Mahathir ketika dialog bersama persatuan pemandu teksi di Langkawi.


  Makanya, yang tak selesaikan isu berkaitan dengan pemandu teksi ni adalah Menteri Pengangkutan yang diwakili oleh DAPigs.

  Dia yang tak ambil tindakan. Yang disibukkanya ialh lesen terbang dan mengarahkan SPRM mengambil tindakan kepada pegawai2 kementeriannya sendiri. Lain yang disuruh, lain pulak yang dibuatnya !!!

  Memang patut lah Tun Mady kata menteri2 dalam Rejim Haprakan ni tak boleh buat keje..markah pun tak samap 50%...

  Dalam erti kata lainnya, arahan PM ke 7 itu tidak diambil peduli oleh Menteri DAPigs dan itu yang menjadi punca PM ke 7 dimaki hamun oleh pemandu Teksi.

  Tapi dari satu sudut yang lain, Menteri DAPigs tu dilantik oleh PM ke 7 ni sendiri.

  Jadi, dia yang lantik, maka dia la yang perlu bertanggungjawab.

  Kalau tak boleh buat kerja, baik letak jawatan je lah kan!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa orang berkasut di kaki.
   Ini nanti ada pulak yg berkasut di mulut.

   Lepas mengossip bagai maknyah sundal jalang, kini kau tonggeng spin kemut keliling ke sana sini yer.

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   Delete
 16. Fuyoooo!!!! Marah betul Menteri SukanekaMacai Politik Rejim Pakatan Haprakan ni bila geng Pemandu Teksi berkasar bahasa dengan Tun Mahathir.

  Sentap beb!!!

  Pandai pulak dia nak ajar orang tentang "Budi Bahasa" ya?

  Yang dia dok kutuk Belia sebelum ni dengan gelaran Macai, kira berbudi bahasa sangat ke?

  Apa yang jelas, kemarahan pemandu teksi tu adalah disebabkan Rejim Pakatan Hancing ni memungkiri janji yang dibuat sebelum PRU yang lepas.

  Masa tu, Rejim Pakatan Hancing ni berjanji bulan dan bintang dengan pemandu teksi ni.

  Tapi bila dah dapat kuasa, pandai pulak diorang maki hamun pemandu teksi ni dengan gelaran Biadap pulak...tapi aap nak heran, pemandu2 teksi tu pun belajar dari pemimpin2 Haprakan dulu yang kuat memaki hamun DS Najib!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa orang berkasut di kaki.
   Ini nanti ada pulak yg berkasut di mulut.

   Lepas mengossip bagai maknyah sundal jalang, kini kau tonggeng spin kemut keliling ke sana sini yer.

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   Delete
 17. Aiiik...betul ke berita ni haah ??? Ada sesapa yang boleh memberi pencerahan mengenainya...

  Dyson Pun Melabur Di Singapura Dan Bukan Malaysia


  24 September 2018, ketika Perdana Menteri melawat Imperial College London, beliau telah mengumumkan bahawa syarikat Dyson akan membawa lebih pelaburan ke Malaysia.

  Hari ini, 24 Oktober 2018, syarikat yang dicanangkan itu telah mematerai perjanjian dengan negara jiran, Singapura untuk membuka pusat membina kereta elektrik yang dijangka siap pada tahun 2020.

  Nampak sangat kepercayaan pelabur asing kepada Kerajaan Malaysia Baharu amat tipis.

  Apa tidaknya.

  Siapa lah yang nak percaya kepada sebuah Kerajaan yang sesuka hati membatalkan projek yang dibuat di peringkat antarabagsa...macam ECRL dan HSR tu ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apaaasa, kau cedok-cebok pulak gossip dari blog 'cucu berak sembelit' kemudian kau tambah pusing gasing yer....!!

   He he he he
   Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa biasanya orang berkasut di kaki.
   Ini nanti kang ada pulak yg berkasut di mulut.

   Lepas mengossip bagai maknyah sundal jalang, kini kau tonggeng spin kemut keliling ke sana sini yer.

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   He he he he

   Delete
 18. Sobat2 sekelian...Ingat tak tarikh ni???

  18 Oktober, Menteri Kerajaan Teresa Kok menyalak mengatakan bahawa DS Najib Tun Razak sampai tidak berani mengangkat muka dan memandang ke arah Perdana Menteri ketika Perdana Menteri membentangkan Rancangan Malaysia ke 11.

  Hari ini, 23 Oktober, jangan kata Menteri dan Perdana Menteri tidak berani mengangkat muka, berada di dalam dewan pun mereka sudah kecut telur masing-masing (bagi yang bertelur) ketika Ahli Parlimen (MP) Pekan berhujah.

  Di mana Ahli Parlimen Kerajaan ketika ini.

  Terlalu sibuk, ponteng atau dayus untuk berhadapan dengan bukti-bukti pembohongan yang disampaikan oleh MP Pekan?

  Miss Cock ... I mean Miss Kok, where are you. You don't want to take picture anymore maa????


  ReplyDelete
  Replies
  1. Hai yaa, tongkeng, why you talking talking cock one....??
   You many many talking talking, no good you know.

   Kanebo kosmetik lah you.....!!

   Delete
 19. Tabik lah DS Najib. Bukan main lagi DS diperli macam2 hari tu, kononnya tak nerani hadir ke Parlimen untuk berbahas.

  Tapi bila datang, MP2 Rejim ni pulak yang cak alip Bot..tak berani bertentang muka dengan DS !!!!

  "Lain kali saya tulis di FB (Facebook), sudah," kata bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak sejurus selepas beliau menyampaikan ucapan pada sesi pertama sidang Dewan Rakyat hari ini.

  Terdahulu Najib berucap semasa membahaskan usul laporan kajian separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11).

  Tampil dengan gaya biasanya seperti semasa masih menjadi kerajaan, Najib berucap panjang lebar membahaskan laporan tersebut dan sempat menyentuh pelbagai isu.

  Bagaimanapun semasa ucapan itu dibuat jumlah kehadiran menteri dan timbalan menteri sangat terhad.

  Keadaan itu turut dikongsi Anggota Parlimen Lenggong Datuk Shamsul Anuar Nasarah melalui hantaran di media sosialnya hari ini.

  "Ramai menteri dan timbalan menteri PH (Pakatan Harapan) cabut waktu Pekan berucap di parlimen," kata Shamsul Anuar.

  Hantaran itu kemudian dikongsi Najib yang juga anggota parlimen Pekan.

  Alasan klise yang diberikan oleh MP2 Haprakan tu, termasuk lah Tun Madey ialah....Ada temu janji awal

  Kata Najib sebelum ini ada pihak yang merungut apabila beliau selalu membuat kenyataan atau melontarkan pandangan mengenai isu semasa di Facebook.

  Untuk rekod sejak akhir-akhir ini Najib memang aktif memuat naik hantaran di media sosial.

  "Apabila saya tulis di FB, ada yang panggil (mahu) saya bawa ke parlimen.

  "Apabila saya bawa ke parlimen, ramai menteri dan timbalan menteri hilang.

  "Lain kali saya tulis di FB, sudah," kata Najib.

  Beliau tidak berhenti di situ malah terus menyindir pemimpin kerajaan yang tiada dalam dewan berkenaan semasa ucapannya disampaikan.

  "Mungkin kebanyakan menteri ada temu janji lunch awal. Mungkin juga ada satu dua yang terpaksa rehat tengah hari kerana tidak dapat tidur malam," katanya.

  Sidang ditangguhkan untuk rehat dan makan tengah hari selepas Najib selesai menyampaikan ucapan tersebut. - malaysiakini


  ReplyDelete
 20. DAHSYAT.. PEMANDU TEKSI UGUT TUN...
  LUMPUHKAN KUALA LUMPUR...
  KERAJAAN BARU DIHENTAM KAW KAW...

  https://youtu.be/Txy-9x1dTRQ

  ReplyDelete
 21. Wak Suman Tempek Bacin...Wak pernah tak bertanyakan soalan ni pada diri Wak sendiri haah ????

  ORANG MELAYU ADA 16 JUTA, KENAPA TUN NAK SANGAT AHLI UMNO MASUK PPBM???

  Tun Mahathir mengajak ahli Umno sertai Bersatu, Tun kata Umno sudah hilang pedoman untuk membantu Bangsa Melayu.

  Pernah sebelum pilihanraya dulu, Tun berkata, ahli Umno menyokong pemimpin yang korup, penyamun dan pelbagai lagi.

  Malah tidak keterlaluan kalau dikatakan, Tun menyifatkan ahli yang masih setia dengan Umno sebagai bodoh.

  Jadi untuk apa, Mahathir nak ajak ahli dari parti yang bodoh dan menyokong pemimpin yang korup untuk menyertai Bersatu?

  Bukankah dengan kehadiran ahli-ahli atau pemimpin Umno ke dalam Bersatu akan menyebabkan Bersatu akan menjadi parti yang di penuhi dengan penyamun dan pemimpin dan ahli yang korup.

  Adakah Mahathir mahu melihat Bersatu sama macam Umno?

  Umno dan ahlinya menurut Mahathir sudah hilang pedoman.

  kalau mereka berbondong-bondong sertai Bersatu, maka Bersatu juga akan hilang pedoman.

  Mahathir nak ker Bersatu yang baru berumur setahun turut hilang pedoman seperti Umno?

  Apakah sudah tiada lagi orang Melayu yang berjumlah 16 Juta berminat untuk menyertai Bersatu sehinggakan Mahathir terpaksa mempelawa ahli Umno?

  Bak kata pepatah mat rempit, "pergi jahanam la" yang sibuk nak kan sangat ahli Umno tu dah kenape bhai ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hidup Mahathir...!!
   Hidup PH...!!
   Hidup PPBM...!!
   Hidup Parti Pertubuhan Bangsa Malaysia..,!!
   Hidup Malaysia Baru...!!

   Delete
 22. Wak Suman...Wak setuju tak kalau kita katakan..

  Tindak Tanduk Ganjil Mahathir Mengesahkan Tuduhan2 Terhadap Beliau Dan Kerajaan PH Benar belaka!!!!

  5 bulan kerajaan PH memerintah, Malaysia menjadi semakin teruk...

  Dengan pelbagai masalah dan gejala korupsi yang semakin berleluasa...

  Rakyat Malaysia yang memangkah Pakatan Harapan semakin sedar dan menyesal kerana tersalah undi...

  Akibat tersalah pangkah :

  Berpuluh ribu rakyat hilang pekerjaan...๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข

  Pelbagai bantuan kepada rakyat berpendapatan rendah di hapuskan...๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข

  Kos sara hidup rakyat Malaysia makin meningkat...๐Ÿ’†‍♂️๐Ÿ’†‍♂️๐Ÿ’†‍♂️

  Ekonomi Malaysia makin merundum dengan kejatuhan nilai matawang, penarikan diri secara besar2an oleh para pelabur asing dan para pelabur luar skrg mengelakkan diri dari melabur di Malaysia...

  Mahathir selaku PM ke-7 pula begitu sibuk menjaja satu dunia kononnya hutang Malaysia mencecah melebihi 1 trilion...

  Dgn alasan ini beliau dan para menteri kabinetnya mengambil keputusan utk :

  Mengutip derma Tabung Harapan Malaysia kononnya untuk membayar hutang negara ( apa jadi dengan duit derma Tabung harapan???๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿค”)...

  Memansuhkan pelbagai bantuan pada rakyat Malaysia...

  Memecat puluhan ribu penjawat awam dan agensi...

  Bakal laksanakan pulak CUKAI BARU untuk terus menekan rakyat...๐Ÿ˜ค๐Ÿ˜ค๐Ÿ˜ค

  Menjual tanah2 dan aset2 milik negara Malaysia...๐Ÿ˜ก๐Ÿ˜ก๐Ÿ˜ก

  Melihat perkembangan ini, para pelabur melarikan diri...

  Negara2 luar ketawakan Malaysia...

  Malah para pemimpin negara asing turut mengelakkan diri dari berjumpa Mahathir...

  Sangat2 memualkan sekali bila tanpa RASA MALU, Mahathir berucap dalam dewan parlimen seolah2 Malaysia makin baik bawah kerajaan PH dan pimpinannya...

  Dan dengan selamba pulak mengaku hutang negara sebenarnya pada aras RM 686.8 Bilion, bukannya RM 1 Trilion sperti yg disebarkan beliau dan para menteri PH...

  Mahathir juga berulangkali menekankan untuk hapuskan rasuah dan korupsi tapi pada masa yg sama sehingga hari ini GAGAL mengistiharkan harta dan aset para menterinya, beliau dan anak beliau sendiri!!!

  Hingga hari nie, apa yang Mahathir dan menterinya lakukan untuk rakyat Malaysia :

  Laksanakan Projek kereta nasional PROTON versi 3.0!!!

  Laksanakan Jambatan Bengkok!!!

  2 projek yang langsung tak berikan apa2 manfaat pada rakyat dan negara kecuali mungkin pada golongan tertentu jer...


  Malaysia boleh ucapkan selamat tinggal pada pelaburan2 asing dan ribuan pelancong dari luar negara lepas ini...

  Tak cukup dengan segala musibah yang dah di lakukan oleh Mahathir dan kerajaan PH pada rakyat Malaysia, beliau gunakan pula segala bentuk penganiayaan terhadap para pemimpin BN untuk lepaskan segala dendam terhadap mereka yang tak bersetuju dengannya...

  Tekanan demi tekanan, ugutan demi ugutan malah gangguan berterusan dari SPRM terhadap para pemimpin BN melalui Akta AMLA...

  Pada masa yang sama para pemimpin kerajaan Pakatan Haprakan yang terang2 melakukan rasuah dan korupsi di bebaskan...

  Malah bebas lakukan apa sahaja sesuka hati...

  Sekiranya para pemimpin BN dapat dihapuskan maka akan lebih senanglah kerja Mahathir dan para pemimpin pakatan haprakan melakukan sesuka hati mereka di negara Malaysia ini...

  Dan rakyat Malaysia bersedia sahaja utk terus terjerumus ke masa depan yg lebih gelap.

  Rakyat Malaysia perlulah insafkan diri dan bertanya semula kepada Mahathir...

  Untuk apakah semua ini yang di laksanakan di bawah kerajaan PH dan di bawah pimpinan beliau :

  Adakah benar semua ini utk kebaikan Rakyat Malaysia???

  ATAU

  Semua ini di lakukan demi kesenangan kaum kerabat beliau dan kroni2 beliau kerana masa bagi beliau semakin kurang???


  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he
   Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa orang berkasut di kaki.
   Ini nanti ada pulak yg berkasut di mulut.

   Lepas mengossip bagai maknyah sundal jalang, kini kau tonggeng spin kemut keliling ke sana sini yer.

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   He he he he

   Delete
 23. Rakan2 sekelian...Saha nak share ngan korang satu luahan jujur dari sorang netizen ni...jom kita layan sama2 beb !!!

  Kalau UMNO Takde, Buat Parti Lambang Teksi Sajalah, Mungkin boleh Menang

  October 23, 2018 Ibni Amir


  Banyak diperkatakan hari ini tentang kononnya “UMNO dah takde” walaupun UMNO sebenarnya masih ada.

  Di kedai-kedai kopi, sudah ada yang membayangkan dari kenyataan itu, apa yang akan berlaku selepas ini.

  “Nak bagi UMNO haram lagi sekalilah ke tu?”, tanya mereka. Ini borak kedai kopilah kan.

  Walaupun kedai kopi, borak tu macam ada asas – melihat kepada keadaan sama yang berlaku sebelum ini, mula-mula cakap merapu lebih kurang macam itu, kemudian betul-betul kejadian berlaku.

  Pada hemat saya sendiri, benda ini bukanlah masalah mana pun.

  UMNO haram, UMNO halal, UMNO ada, UMNO takde, UMNO lama, UMNO baru, apa-apa sajalah. Kata seniman, apa ada pada nama ye tak?

  Kalau betul penyudahnya esok UMNO takde, apa susah, kita buat parti lambang teksi sajalah sebab dengan apa yang berlaku beberapa hari lepas, mungkin boleh menang kita dalam pilihanraya.

  Ironinya, nak bela nasib satu golongan itupun terkial-kial, ada hati nak bela nasib bangsa secara keseluruhannya.

  Justeru, yang penting sekarang ini agar semua ahli UMNO beringat, kalau betul berlaku seperti yang dibayangkan di kedai kopi itu, motifnya mungkin politik saja, bukan sebab UMNO ni parti tak baik atau tidak memperjuangkan Melayu seperti yang dikatakan.

  Rekod kita sejak merdeka membuktikannya, tak baik macam mana pulak?

  Lagipun menurut dari beberapa komen netizen di media sosial, sasarannya bukan ahli-ahli UMNO sangat pun, tapi wakil-wakil rakyat UMNO di Parlimen nun.

  Puyuh nak baham jerung yang kita cakapkan ni. Sebab itu ahli UMNO jangan cepat teruja seolah-olah mereka begitu berharga, sebenarnya nak kena “guna” saja.

  Pendek kata, ini semua cabaran.

  UMNO tak tegak sebab benda-benda yang boleh dimanipulasi orang, UMNO tegak atas semangat perjuangan membela nasib bangsa dan agama – yang ini, depa nak haram macam mana?

  Hidup UMNO!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he
   Tak abis2 kau punyer bodoh yer Tonggeng.!!

   Biasa orang berkasut di kaki.
   Ini nanti ada pulak yg berkasut di mulut.

   Lepas mengossip bagai maknyah sundal jalang, kini kau tonggeng spin kemut keliling ke sana sini yer.

   Kau memang anak gampang haramjadah asyik tabur dakyah jahat, kan kan kan....??

   He he he he

   Delete

  2. YANG SELALU MENGKOPIPES ATAS BERBAGAI NAMA DI BLOG INI ADA LAH PENJILAT NAJIB, BUKAN SAHAJA MENDUKUNG UMNO, JUGA MENDUKUNG NAJIB DI ATAS BAHU NYA, TAK KIRA BUSUK WANGI BAU KENTUT DAN TAHI NYA,

   justice league = yenggedey valikopo = GENG NAJIB = CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA = GENG MENJILAT NAJIB = LEBAI MODEN = Anonymous = DLL

   justice league, yenggedey valikopo, GENG NAJIB SENTIASA MENJILAT NAJIB

   DIA KATA: SAYA YANG MENGKOPIPES DI ATAS BERBAGAI NAMA DI SINI MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN HA NYA UNTUK NAJIB YANG SAYA JILAT DARI ATAS KE BAWAH. BAGI SAYA NAJIB ADALAH SEOLAH OLAH NABI, TAK KISAH BERBAGAI JENYAH YANG DI LAKUKAN NYA HINGGA ADA 25 + 7 TUDUHAN DI MAHKAMAH SEKARAN.

   OLEH ITU SAYA MEMPERJUANGKAN PIHAK YANG DI TUDUH WALAU PUN DAH DI GELAR "Mo1" DI US, MASIH MENGHARAPKAN MEMEGANG TAMPUK PEMULASAN PENYELEWENGAN DAN PENGSONGLAPAN WANG NEGARA. APABILA SAMPAI NAJIB MASUK PENJARA PUN, SAYA AKAN TERUS MENGKRITIK. INI LAH BUKTI BETAPA MINAT NYA DAN KUAT NYA SAYA MENJILAT NAJIB:

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 25 + 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH = PENJARA SUNGAI BULUH

   WHAT THE BLOKE USING MANY NAMES CAN DO (EQUATING STYLE), WE CAN DO BETTER.

   Delete
 24. Wak Suman dan kengkawan sekelian...agak lama jugak kita tak layan apa kata DS Najib dalam FBnya...rindu pulak kan ???

  Jom kita secara berjemaah menghadam apa yang diperkatakannya tu !!!!

  “Saya Tidak Suka Yang Bengkok.. Nak Buat Jambatan Sebaik-baiknya Biar Yang Lurus” – Najib

  KUALA LUMPUR, 23 Okt – “Bukan saya menentang (pembinaan jambatan bengkok) tapi bagi saya ada kaedah yang lebih sesuai untuk menjimatkan wang rakyat,” ujar Ahli Parlimen Pekan yang juga bekas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak ketika sesi perbahasan berhubung Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) di Dewan Rakyat.

  Jelas beliau, tidak guna untuk berbelanja banyak tetapi kesesakan tidak dapat diatasi dan kerana itulah di zaman pentadbiran Tun Abdullah Badawi, pembinaan jambatan bengkok di batalkan.

  “Saya nak nyatakan di sini saya tidak suka yang bengkok… saya lebih suka yang lurus jadi kalau nak buat jambatan pun sebaik-baiknya biarlah yang lurus… kalau nak buat yang bengkok sambung dengan yang sedia ada memang tidak masuk akal.

  “Kita belanja banyak tapi kesesakan tidak dapat kita diatasi, sebab itu di zaman Tun Abdullah sudah dibatalkan sebab singapura tidak setuju… saya cuba, masa saya jadi perdana menteri saya cuba cakap dan yakinkan Singapura untuk mansuhkan ‘cosway’ tapi Singapura tidak mahu dan nak kekalkan.

  “Jadi kita tidak dapat teruskan. Bukan saya menentang tapi saya ada kaedah yang lebih sesuai dan menjimatkan kewangan rakyat,” ujar beliau.

  Dalam perbahasan tersebut, Najib turut menyuarakan kebimbangan terhadap para pekebun sawit seramai 650 ribu orang.

  “Ini saya nampak satu yang agak pelik, pada empat bulan pertama tahun ini, eksport minyak kelapa sawit lebih tinggi daripada empat bulan yang sama pada tahun 2017, tapi lepas masuk bulan lima ke atas, ianya lebih rendah daripada bulan yang sama tahun sudah.

  “Ini serius, sebab 650 ribu pekebun kecil, kalau kita masukkan keluarga mereka, jumlah yang besar merana sekarang ini.

  Saya masuk rancangan Felda, suram dan tak meriah kerana terkesan dengan harga minyak sawit yang telah jatuh dengan begitu ketara.

  “Tetapi yang peliknya, eksport Indonesia bertambah. Eksport Malaysia menguncup, kenapa? Apakah langkah yang boleh dibuat oleh kerajaan PH dalam hal ini?” soal Najib lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dulu 23 tahun Tun memerintah, minyak naik hanya 3X saja, itu pun tak sampai 10sen tiap kali naik.

   Tun Dol & Tundun dalam masa 15 tahun perintah, minyak naik berpuluh kali dgn kenaikan berringgit-ringgit sampai rakyat pun turut 'naik minyak' hingga Tundun & parti2nya dinyah humban keluar dari Putrajaya.
   Tak gitu mengikut catatan sejarah, kan kan kan...??

   Delete

  2. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Anonymous, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja di Umno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengecewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Cara bagi meng”counter” nya ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes2 yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Delete
 25. Orang2 melayu perlu angkat topi dan tabik spring tinggi2 pada Presiden UMNO ni.

  Ternyata dia lah harapan terakhir orang melayu untuk memastikan agama Islam, institusi dan hak kaum melayu terus terbela dalam hari2 mendatang ni !!!

  UMNO Tidak Terbubar, Ahli Jangan Gentar – Ahmad Zahid

  Ahli-ahli UMNO tidak perlu gentar dengan ugutan untuk membubarkannya, tegas Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

  “Semangat ahli-ahlinya tetap utuh biarpun pemimpin-pemimpinnya disiasat dan diheret ke mahkamah, UMNO tidak akan terbubar dari dalam.

  “Biarkan usaha pembubaran dilakukan pihak berkuasa, UMNO akan tetap bangkit semula. Bangkitlah!” seru beliau yang dimuat naik melalui laman twitternya hari ini.

  Terdahulu beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk menyangkal dakwaan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menyatakan bahawa UMNO kini tidak wujud lagi.

  “Kan ada (UMNO)… Takpalah… suka hati dia (Dr Mahathir),” katanya ringkas kepada media ketika ditemui di lobi Parlimen, hari ini.

  Beliau enggan melayan dakwaan yang dilemparkan oleh Dr. Mahathir terhadap UMNO.

  “Tak payahlah, Kan saya ada. Nampakkan? UMNO masih ada,” katanya.

  Semalam, Dr. Mahathir dalam satu program di Shah Alam mendakwa UMNO yang dahulunya memperjuangkan agama, bangsa dan negara, sudah tidak wujud di negara ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jahid & Najib kerana Gasak & Melantak Kuat tak agak2, jadi punca umno bakal dibatalkan oendaftarannya & lenyap selama-lamsnya kerana turut terlibat dalam jenayah penggubahan wang haram.

   Delete


  2. Bila nate’ yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   INTERNET BOTS

   An Internet Bot, also known as web robot, WWW robot or simply -bot-, is a software application that runs automated tasks (scripts) over the Internet. Typically, bots perform tasks that are both simple and structurally repetitive, at a much higher rate than would be possible for a human alone.

   It is software that performs an automated task over the Internet. More specifically, a bot is an automated application used to perform simple and repetitive tasks that would be time-consuming, mundane or impossible for a human to perform
   Bots can be used for productive tasks, but they are also frequently used for malicious purposes.

   The term "bot" comes from robot. An Internet bot may also be known as a Web robot or WWW robot.

   https://www.techopedia.com/definition/24063/internet-bot

   Delete
 26. Fuuuuh...Kalau tak diambil perhatian apa yang ditegur oleh Dato Ahman Jazlan ni oleh Rejim Haprakan...memang betul lah mereka ni penuh dengan dendam kesumat yang tak berkesudahan !!!!

  Jangan Hentikan Projek Untuk Rakyat Untuk Hukum Rakyat, Ini Tidak Adil – Jazlan

  Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub menyifatkan tindakan kerajaan Pakatan Harapan (PH) menghentikan segala projek untuk rakyat yang telah dirancang dan dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) dengan alasan untuk mengkaji semula projek-projek tersebut sebagai tidak adil.

  Ini kerana menurut beliau, adalah tugas kerajaan untuk melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat sepanjang waktu tanpa perlu melihat dari segi masa dan tempoh.

  “Dari segi konteks pembelaan kerajaan terhadap rakyat, kita dapat lihat dari segi projek-projek dan prasarana, sama ada projek berskala besar ataupun kecil, tiba-tiba terhenti.

  Projek ini terhenti kerana kerajaan PH sedang membuat kajian semula terhadap projek-projek berkenaan.

  “Bagi saya ini tidak adil. Ini kerana, sebagai sebuah kerajaan, tanggungjawab kepada rakyat tidak perlu melihat dari segi masa atau pun tempoh.

  Sebagai contoh untuk projek dan prasarana di Kelantan. Kerajaan terdahulu tidak pernah menghukum negeri Kelantan walaupun negeri itu diperintah oleh parti yang tidak sealiran dengan Kerajaan Persekutuan.

  “Boleh dikatakan, apa saja masalah yang diluahkan oleh rakyat Kelantan, kerajaan terdahulu sentiasa peka dan seterusnya menjadi sebahagian daripada kecaknaan kerajaan terdahulu untuk membela rakyat di Kelantan, tetapi sekarang ini, semua tertangguh,” tegasnya.

  Beliau berkata demikian ketika menjadi ahli panel dalam program Diskusi Dari Parlimen yang membawa tajuk ‘Siapa Membela Rakyat?’ yang disiarkan secara langsung melalui facebook rasmi UMNO Online pada Isnin malam.

  Tambah beliau, apabila ditanya mengapa projek tersebut ditangguhkan dan sampai bila ia akan ditangguhkan, kerajaan baru hari ini hanya memberikan jawapan bahawa segala projek tersebut sedang dikaji semula.

  “Saya pun tidak faham. Bermula daripada hari pertama menjadi kerajaan sehinggalah sudah masuk enam bulan, masih lagi nak kaji. Kita tak tahu berapa lama lagi mereka mahu mengkaji,” jelas Ahli Parlimen Machang itu lagi.

  Beliau turut menegaskan bahawa kerajaan hari ini juga tidak boleh lagi menjadikan alasan kekangan kewangan untuk menghentikan segala projek-projek yang telah dirancang untuk rakyat.

  “Sesebuah kerajaan yang mendapat kepercayaan daripada rakyat menjadi tanggungjawab mereka untuk mengatasi masalah kewangan.

  Janganlah disebabkan oleh beberapa perkara, isu kekangan kewangan ini diungkit dan diungkit berkali-kali sehingga ia cukup membosankan rakyat.

  “Sebagai sebuah kerajaan, mereka perlulah mencari kaedah, cara atau alternatif bagaimana untuk memenuhi lompong-lompong yang kosong ini, kerana tanggungjawab kita yang sebenarnya adalah kepada rakyat.

  “Di dalam sebuah negara demokrasi seperti di Malaysia ini, apabila dipilih oleh rakyat untuk menjadi kerajaan, maka kecaknaan dan keprihatinan kepada rakyat mestilah menjadi satu teras yang utama,” tegasnya.

  Beliau juga menegaskan, alasan-alasan seperti kerajaan hari ini sebuah kerajaan baru yang patut diberikan masa adalah tidak relevan dan tidak boleh diterima.

  “Mereka kata, kerajaan baru, bagilah masa… bagilah peluang, tetapi mereka terlupa, ianya memang kerajaan baru, tetapi perdana menterinya adalah perdana menteri yang lama.

  Perdana Menteri Kerajaan PH hari ini pernah memerintah negara selama 22 tahun.

  “Dari segi konteks negeri Kelantan, perdana menteri kerajaan baru hari ini pernah menjadi Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan.

  Beliau faham sangat apa keperluan untuk rakyat di negeri Kelantan,” ujarnya yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan.

  ReplyDelete
  Replies

  1. YANG PAKAI BANYAK NAMA SEPERTI GENG NAJIB, justice league dll itu SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA BANYAK NAMA, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete 27. Wak Suman Penjaja Tempek Bacin....BETUL KE

  BERITA INI....

  ATAU INI JUGA

  BERITA FITNAH

  Anwar will be PM,
  but depends
  on the people,
  says Dr M

  SHAH ALAM, Oct 22 — Prime Minister Dr Mahathir Mohamad has once again promised that Anwar Ibrahim will take over his position when the former resigns.

  “After I leave my position, surely there will be a replacement, and if the masses want Anwar, then they have the right to get Anwar.

  However, Dr Mahathir stressed that he would deliver his end of the promise, but the final decision lies in the hands of Malaysians.

  “I promise after I resign, Anwar will take over.
  “(But) it depends on the people to choose who they want,” he said during a forum at the Karangkraf Hall moderated by Johan Jaafar, which was organised by Malay daily Sinar Harian  Wak Suman...Rasa2 Wak....APAKAH INI

  BERITA DIKUTIP

  DARI TEPI JALAN

  BERITA PENJILAT

  SAH KE CAKAP

  MAHATHIR INI

  MAHATHIR KATA

  RAKYAT AKAN

  JADI PENENTU

  KALAU BETUL

  INI ASAS NEGARA

  DEMOKRATIK

  RAKYAT ADA HAK

  MEMILIH

  PEMIMPIN

  INI TERBAIK

  TERCOOL

  TERNOW

  TERHOTT  KAH KAH KAH...Konpom kena kincin lah Bang Non sekali lagi...takkan lah tak kenal sapa si Madey tu...tak mananya dia nak kotakan janjinya tu dengan mudah..dia kan spesis lidah bercabang...setuju kan Wak ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Semacam jer kau punyer 'feeling' kat geng sotong & Bang Non, ada aper2 ker?

   Naik seram bulu roma aku, SElISIH.......!!

   Delete

  2. BILA MASUK SAJA NAMA GENG MENJILAT NAJIB, GENG AJIB YANG ASYIK MEJILAT NAJIB MESTI BOSAN, MENYAMPAH GERAM. SEBAB AKAN KELUAR SEGALA TAHI NAJIB,ROSMAH, WAK JAHIT, UMNO DAN SEKUTU DEPA.

   Cara bagi meng”counter” nya ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes2 yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   BERMULA SEKARANG - BERIKUT INI.

   Delete


 28. Wak Suman Tempek Bacin...INI SAYA NAK KHABAQKAN PADA WAK...SATU BERITA BURUK

  UNTUK NEGARA

  Azmin masih mendahului Rafizi

  Usai pemilihan di sembilan negeri dengan Selangor berbaki enam cabang, penyandang Timbalan Presiden PKR Tuan Haji Mohamed Azmin Ali masih mendahului pencabarnya Mohd Rafizi Ramli dalam perebutan jawatan nombor dua dalam parti itu.

  Walaupun mendahului di tujuh negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang, Wilayah Persekutuan, Melaka, Negri Sembilan dan Perlis, Mohd Rafizi masih ketinggalan 1,186 undi di belakang Mohamed Azmin dalam keputusan setakat semalam selepas anggota parti di Perlis dan tujuh lagi cabang di Selangor memilih kepimpinan PKR bagi tahun 2018 .


  INI MESTI

  MAIN DUIT

  TAK CAYA TUNGGU...sapa yang paling melenting kalau Azmin menang... dah tentu lah Bang Non dan si Pizi Sotong tu...betul tak Wak Oooooi!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Beginilah Tonggeng....aku tak ada halangan kalau kau dah mula berpaling kasih neninggalkan najib & kini jeling menjeling kat Bang Non meggantikan Saiful.

   Mau menjilat kek, atau mengulum kek, sendiri tanggung. Pokoknya bila gue mati, bumi bisa terima gue dalam kubur. Ngertikan kamu.....??

   He he he he
   He he he he

   Delete

  2. SUDAH TAKDA KERJA LAIN, AL JIBO KOMEN PASAL HAL YANG BERLAKU DI TURKEY. APA KAH NAK COBA DEFEND APA YANG DI KATA NYA "PENDERMA RM2.6 BILLION" WANG YANG SEBENAR NYA DI CURI NYA DARI 1MDB.

   Kematian Khashoggi cukup mengganggu, kata Najib
   Pihak berkuasa Turki mendakwa wartawan Saudi itu dibunuh serta mayatnya dikerat-kerat dan wajahnya dicacatkan.

   ATAU MUNGKIN SEBAB DIA TERINGAT PEMBUNUHAN PENDAKWA EMILE MORAIS. ATAU ALTANTUYA YANG DI LETUPKAN SEBAB APA YANG DI KATA ORANG ADA BAYI DALAM PERUT NYA, YANG DI KAITKAN DENGAN NYA.

   Delete
 29. Fuuuuh,,,Macam tak caya pulak lah Wak..Betul ke benda macam ni berlaku dalam pemilihan PKR yang tengah hangat sekarang ni haah ???

  KES MAKIN BERAT

  Muhammad Zulkiplee Bin Ramlee, No IC : 891019-13-5485, No. Badan : 1161506, Markaz Tentera Darat, Caw Sumber Manusia, Kem Kementah, Jalan Padang Tembak, 50634 KL.


  Mohd Hanafi Bin Mohd Hanafiah, No IC : 850725-03-5253, No Badan : 1147054, Markaz Tentera Darat, Caw Sumber Manusia, Kem Kementah, Jalan Padang Tembak, 50634 KL

  Mohd Fahmi Bin Shamsani, No IC : 860806-38-6265, No Badan : 1146857, Markaz Tentera Darat, Caw Sumber Manusia, Kem Kementah, Jalan Padang Tembak, 50634 KL


  KENYATAAN MEDIA
  22 OKT 2018

  DOKUMEN-DOKUMEN TELAH DISERAHKAN KEPADA KEMENTERIAN PERTAHANAN UNTUK SEMAKAN

  Saya ingin merakamkan penghargaan kepada Menteri Pertahanan YB Mohamad Sabu serta Kementerian Pertahanan Malaysia yang telah menyatakan komitmen mereka untuk menyiasat dakwaan berkenaan penglibatan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam pemilihan Parti Keadilan Rakyat Cabang Petaling Jaya Utara yang berlangsung di Bandar Utama, Petaling Jaya pada 21 Oktober 2018.

  Sehubungan dengan itu, dua set dokumen bersertakan lampiran telah saya kemukakan kepada pejabat YB Menteri Pertahanan dan satu salinan kepada Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat YB Datuk Seri Saifuddin Nasution petang hari ini.

  Set pertama mengandungi nama dan butiran 3 orang yang disyaki anggota ATM yang telah mengundi di sebelah pagi pada hari pembuangan undi Pemilihan Cabang PJU, manakala set kedua berkenaan penemuan 32 ahli Keadilan Cabang PJU yang didaftarkan atas beberapa alamat di Kem Angkatan Tentera Malaysia.

  Antaranya Kem Batu Kentomen, Kem Paya Jaras, Kem Sungai Buloh, Kem Wardieburn dan Kem Perdana Sg Besi.

  Tindakan ini dibuat bagi membolehkan Kementerian Pertahanan memulakan semakan sekiranya anggota ATM ada terlibat di dalam aktiviti politik, serta membantu Cabang PJU mengemaskini senarai keanggotaan Cabang.

  Untuk makluman semua, aduan berkenaan anggota ATM yang mengundi pada sebelah pagi adalah insiden yang berbeza dengan insiden penahanan 7 orang oleh PDRM yang berlaku pada sebelah petang.

  7 orang yang ditangkap pada sebelah petang adalah mereka yang disyaki pengundi hantu dan bukan yang disyaki sebagai anggota ATM.

  YB Elizabeth Wong
  ADUN Bukit Lanjan

  Wak..Rasanya kalau lah Cap Bunga mengadakan pemilihan jawatan dalam partinya tahun ni ..dah tentu lah perkara2 macam ni jugak akan berlaku, bahkan lebih teruk lagi kot..tak gitu Wak ????

  ReplyDelete
  Replies

  1. KEPALA BAPAK SI NAJIB AL JIBO - DIA YANG MEMBIKIN KES IPIC DENGAN JHO TAEK LOH, SEKARANG NAK GESA ITU INI -

   Jho Low terus jadi bualan, Najib gesa siasat IPIC,

   Paparan Sekilas Fakta 23 Oktober 2018:

   1.Najib gesa kerajaan dapatkan semula US$3.5b dari IPIC

   3.'Saya suka lurus, tak suka yang bengkok' NAJIB PUNYA BENGKOK? APA KATA OSMAH?

   4.Apa motif Hishammuddin mahu cari Jho Low? MUDDIN MAHU LEPASKAN DIRI DARI DI SIASAT, SANGGUP KASI INFO PASAL NAJIB MENCURI RM2.6 BILLION DARI 1MDB?

   Delete
 30. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 31. Wak Suman Tempek Bacin...Kita kena sama2 ucapakn..padan muka kepada Tokong Si Ah Beng@ Nobita ni bila kena balun cukup2 dengan Dato Mod Amar..silap orang lah dia nak ajak bergaduh beb !!!!

  Hina Kerajaan Kelantan : Guan Eng dulu sampai menangis minta bantuan Pusat – Mohd Amar

  Menteri Kewangan, Lim Guan Eng perlu bermuhasabah diri dan jangan cepat lupa daratan kerana sewaktu menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang dahulu beliau juga mengharapkan bantuan daripada kerajaan Pusat.

  Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, Guan Eng juga perlu memahami asas ‘federalism’ iaitu tanggungjawab kerajaan Pusat yang perlu membantu mana-mana negeri yang memerlukan bantuan.

  Beliau berkata, ini kerana setiap kerajaan negeri juga menyumbang kepada kerajaan Persekutuan melalui pelbagai hasil kutipan cukai dan lesen yang dilakukan.

  “Masa banjir di Pulau Pinang dahulu, beliau (Guan Eng) sampai menangis hubungi Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (bekas Timbalan Perdana Menteri), kita (Kelantan) tidaklah sampai menangis hendak minta bantuan daripada kerajaan Pusat.

  “Jadi, kalau hendak menuding jari pada Kelantan sahaja adalah satu perkara yang tidak patut berlaku dan bagi saya ada niat jahat di sebalik kenyataan itu.

  Ini kerana, kalau kita lihat laporan Majlis Kewangan Negara, semua negeri menerima peruntukan daripada kerajaan Pusat sampai mencecah ratusan juta,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di Kompleks Kota Darul Naim di sini, hari ini.

  Beliau mengulas mengenai kenyataan Guan Eng di Dewan Rakyat semalam bahawa Kerajaan Pas Kelantan tidak mampu membayar gaji kakitangan awam di negeri ini.

  Mengulas lanjut, Mohd. Amar yang juga Naib Presiden Pas berkata, Kerajaan Persekutuan masih berhutang dengan Kerajaan Pas Kelantan berhubung pembayaran wang royalti minyak yang mencecah RM700 juta setahun.

  “Walaupun kita mengaku kerajaan Pusat ada memberi bantuan, tetapi kena ingat duit kita masih ada pada Pusat iaitu royalti minyak yang tidak kurang daripada RM700 juta setahun.

  “Jadi, kalau kerajaan Persekutuan boleh memberi wang royalti mengikut perjanjian dan jumlah sebenar, tidak berbangkit soal kerajaan negeri perlukan bantuan daripada kerajaan Pusat,” jelasnya.

  ReplyDelete
  Replies

  1. KOMMEN2 KPD BERITA
   Kematian Khashoggi cukup mengganggu, kata Najib

   Norazman Yusof
   Saya sebagai rakyat malaysia pun terganggu dengan pelbagai bentuk kematian dalam negara ini..ada yg kena simen..terjun bangunan...kena bom c4..yg hilang tanpa dikesan dan sebagainya...

   PERINGATAN: KENA SIMEN - EMILE MORAIS, KENA BOM C4 - ALTANUYA,

   Rosnah Kadir
   Norazman Yusof..saya pun seperti anda..kerana kematian mereka misteri sungguh

   Amar Rehan
   Menang terganggu tapi terganggu yg amat sangat bila sinajib yg terganggu. Ingatkan dia dah biasa n berpengalaman

   Chua Ch
   Betul tu kes altantuya pon ramai disini terganggu jugak kerana ia berkiat dengan anggota peminpin klepek. Kes Jamal Khashoggi ni pon bersangkut paut dengan Orang besar Raja Muhamad Salman dan anggota keselamatan beliau sama macam kes puan mongolia ni

   Sabri Muhd
   saya pun cukup terganggu bila kejadian letup c4 pembunuhan atlantuya

   Rahmat Abd Rahman
   Sy juga terkesan dengan kematian warga negara dan warga asing di negara yg sy cintai ini.

   Dennis Chow Yit Kai
   memang betul kata mu, kita semua terganggu dengan kematian yg pelik pelik, pembunuh yg sabit kesalahan tapi without niat membunuh, pelik... kenapa dia nak bunuh, dia pun tak tau.... pelik.... pembunuh dijatuhkan hukuman mati, siap boleh naik MAS pi Australia... pelik.... macam macam kes pelik di Malaysia.....

   Kasparov Cia
   Arab Saudi belajar cara bunuh dan hapuskan bahan bukti dr Pak Ajib..... tu yg arab bg fee ilmu hapuskan bukti 2.6b.... hebat pak ajib....

   Hometsay
   kes atatntuya. c4 sirul..drama dh stop...najib dh nak disettlekan...sbb kerajaan ph x bminat nk teruskan siasatan..

   Aliteh Abdullah
   Hamba seorang petani amat rasa terganggu atas pembunuhan wartawan Arab mungkin dibunuh oleh orang arab dengan dkerat-kerat. Lagi hamba terganggu atas kematian Altantuya yang hancur oleh c4 dan ada pembunuhan kejam yang menjadi misteri.

   Delete
 32. Wak Suman...Woii..malu lah Rejim Haprakan ni bila kena tegur dengan DS Najib.

  jadi memang tepat lah aap yang diperkatakan oleh Tun Madey tu...menteri2 Rejim ni hanya layak dapat markah 50% aje..apa taknya semua tak pandai buat keje...tapi bab nak dapatkan gelaran Dato dan DS, berlumba2 pulak depa tu.

  PH perlu nyatakan langkah mengatasi pengurangan ekspot minyak sawit yang ketara – Najib

  PH perlu nyatakan langkah atasi pengurangan jumlah eksport minyak sawit

  Kerajaan Pakatan Harapan (PH) diminta untuk menyatakan langkah bagi mengatasi isu pengurangan jumlah eskport dan kejatuhan harga minyak sawit negara yang sedang berlaku ketika ini.

  Datuk Seri Najib Tun Razak (BN-Pekan) berkata, jumlah eskport minyak sawit negara bermula bulan kelima tahun ini dilihat lebih rendah berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

  “Saya nampak satu yang agak pelik, pada empat bulan tahun ini eksport minyak sawit lebih tinggi daripada empat bulan yang sama pada 2017. Tetapi masuk bulan lima ke atas ianya lebih rendah pada bulan yang sama tahun sudah.

  “Ini serius sebab 650,000 pekebun kecil kalau kita masukkanjuga anak-anak dan isteri mereka, jumlah yang terlibat adalah besar, eka mmerana sekarang ini.

  Saya masuk tanah rancangan Felda, suram, tak meriah, terkesan dengan harga minyak sawit yang telah jatuh dengan begitu ketara,”katanya.

  Beliau berkata demikian ketika membahaskan Usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) di Dewan Rakyat di sini hari ini.

  Tambah Najib, kerajaan PH perlu menyatakan langkah untuk mengatasi isu tersebut kerana eksport minyak sawit Indonesia dilihat bertambah ketika eksport Malaysia pula berkurangan.

  ReplyDelete
  Replies

  1. LAGI KOMEN2 KPD BERITA
   Kematian Khashoggi cukup mengganggu, kata Najib

   Abedul Kuduih
   Ala jgn mengadalah jib, aminah monggol kena c4 nko buat tak tahu je......kepalo bapak ekau! Stupid.....I'm sorry, a bit harsh, but that's the facts, stupid!

   Shafiek Abdat
   Mendiang Altantuya sedang sarat mengandung pun begitu kejam dibunuh......!!

   Ashri Omar
   kalo u sygkn i..u hapuskan antaltuya

   Ismail Ali
   Woi bagal umno, macam mana si Sirul yg masih dalam perbicaraan membunoh boleh dapat keluar negara dan berada di Australia?

   Fitri Alia
   Janganlah kau nak berpura pura kononnya kematian Khashoggi mengganggu fikiran kau...Najib Razak,kau sebenarnya dah tahu lebih awal niat Raja Arab nak bunuh Khashoggi kerana kau lebih akrab dgn keluarga Raja Arab hinggakan Raja Arab sanggup "derma" 2.6 bilion kepada pembunuh Altatuya... Ada kemungkinan kau pernah memberikan tunjuk ajar pada Raja Arab bagaimana caranya membunuh Khashoggi.

   Kematian Khashoggi sama kejamnya dgn apa yang berlaku di era rejim Najib Razak yang membunuh Altatuya.. Altatuya dibunuh menggunakan bom C4 oleh Najib Razak hinggakan tubuh badannya bertaburan...Kau bukan saja bunuh Altatuya malah kau juga bunuh kevin morais dgn memasukan mayatnya dalam tong yang diisi simen...

   Delete
 33. Wak Suman Tempek Bacin...saya nak belanja Wak satu ulasan yang cukup2 bernas dari OTSB berkaitan isu menteri kasut hitam putih dari parti cap Bunga tu...boleh kan Wak ???

  The Star's Poor Quality Reporting And Maszlee's Poor Quality Answers


  The local media is often pathetic in their reporting.
  News Editors and reporters cannot seem to write a complete story.

  Recall the six rescue personnel who drowned during that rescue attempt?

  It took three days or more before the full story emerged.
  Even then it was not complete.

  Was it a mining pool or some other pool?

  Was that a waterfall or a concrete water channel (weir) ?

  In contrast the Singapore press which also covered the story had more information about the tragedy.
  They covered all the SIX PILLARS OF REPORTING

  What, Where, When, Who, Why, How.

  Lets take this story about Minister of Education Maszlee again.

  Ok so the Ministry did NOT pay for the London trip.

  So WHO paid for the trip?

  Didnt The Star ask Maszlee : 'Ok Mr Minister, so WHO paid for this London trip?'

  Now there will be all sorts of speculation.

  Was it a junkie trip - paid for by some contractor.

  Or The Star or Maszlee will clarify the story again.

  Buat kerja dua kali.

  Here is the story :

  Maszlee asked to explain special advisor's trip to London
  o'seas trip of Wan Saiful with officers not on Ministry funds

  Did not use ministry funds he said

  issue viral after Wan Saiful uploaded photographs in London

  Mahdzir Khalid said Wan Saiful taking over job of minister
  Maszlee refused to answer the question - Bernama

  My Comments :

  Ok if the Ministry did not pay for trip, who paid for the trip then ?

  Here are some possible answers :

  a. a Ministry contractor paid - making it a bribe

  b. Queen Elizabeth paid for the trip - it could be a bribe

  c. they all paid for their own travel - it is a joke

  d. a third party paid for the trip - making it a mystery

  So which one was it?

  "Queen Elizabeth" meaning the British government - maybe it was a "visiting grant" from the UK government ? But we do not know.

  Even if it was a UK government grant, how was it secured and by whom?

  Was there any "consideration" or "gratification"?

  As for Wan Saiful being the de facto Minister of Education (as alleged by Mahdzir Khalid) this allegation is not new.

  Talk is that indeed Wan Saiful who is Maszlee's 'special advisor' effectively runs the Ministry of Education.

  True or not - it is not relevant.

  Because both of them are falling down miserably in their job.

  Wan Saiful is no expert on education. Or on anything else.

  I know Wan Saiful - he joined Bersatu after me. A ways to go bro.

  This is public office.

  Peoples' future is at stake.

  Not play-play time.

  Maszlee Malik has to go as Minister.

  He is not qualified, experienced or capable of being any type of Minister.

  The longer Maszlee remains Minister, it will cause public derision and disgust against the government, against Tun Dr Mahathir and even against Parti Bersatu.

  Please do not take my words lightly.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Come on Tonggeng, have you not kearned enough after clowning yourself with your fucking gibberish English....!!

   Oh yes...why today you skipped your basic English class merely you didn't have a pen? Such a lame & stupid excuse.....!!

   For that, you will be punished and required to write lines 1,000 times....

   I have no pen, my pdn is missing.
   I have no pen, my pen is missing
   I have no pen, my pen is missing
   I have no pen, my pdn is missing.
   I have no pen, my pen is missing
   I have no pen, my pen is missing
   I have no pen, my penis missing.
   I have no pen, my penis misssng.
   I have no pen, my penis missing.
   I have no pen, my penis missing.
   I have no pen, my penis misssng.
   I have no pen, my penis missing.

   He he he he
   Padan muka....!!

   Delete

  2. 'Kenapa tak marah bila Najib kata Kelantan tak mampu bayar gaji?'
   Lim Guan Eng | Diterbitkan 23 Okt 2018, 8:19 malam |

   A+ A-

   ULASAN | Kementerian Kewangan kesal dengan reaksi barisan kepimpinan PAS Kelantan terhadap kenyataan saya di parlimen semalam bahawa pengurusan kewangan kerajaan negeri Kelantan begitu tenat sehingga perlu bantuan kewangan daripada kerajaan persekutuan untuk membayar gaji kakitangan kerajaan negeri.

   Hakikatnya ini bukanlah perkara baru tetapi telah berlarutan sejak zaman BN di mana kerajaan negeri Kelantan senantiasa terdesak mencari wang untuk membayar gaji/emolumen ahli pentadbiran kerajaan Kelantan.

   Soalannya ialah mengapa tidak ada reaksi sebegitu kuat dan keras oleh barisan kepimpinan PAS ketika mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mendedahkan kepada umum pada 28 Januari 2018 bahawa kerajaan Kelantan terpaksa bergantung kepada bantuan kewangan kerajaan persekutuan untuk membayar gaji kakitangan kerajaan negeri Kelantan.

   Sebaliknya apabila saya sebagai menteri kewangan buat kenyataan yang sama, barisan kepimpinan PAS memainkan sentimen yang begitu mengapi-apikan dan membuat fitnah jahat bahawa saya berdendam dengan PAS sedangkan saya hanya menyatakan hakikat bahawa Kelantan adalah sebuah negeri yang gagal dari segi urusan ekonomi kerana tidak mampu membayar gaji/emolumen kepada ahli pentadbiran kerajaan.

   Pada tahun 2016, Kelantan memang telah menerima RM398 juta, secara keseluruhan, sebagai pemberian (geran) daripada kerajaan persekutuan seperti yang diterima negeri-negeri lain dalam Persekutuan Malaysia.

   Termasuk di dalam pemberian RM398 juta kepada Kelantan ini ialah pemberian defisit sebanyak RM59.9 juta kerana hasil kerajaan negeri Kelantan tidak mencukupi untuk membayar perbelanjaannya, termasuk gaji/emolumen ahli pentadbiran kerajaan negeri Kelantan.

   Fakta berdasarkan angka

   Selain itu, kerajaan persekutuan juga telah meminjamkan RM100 juta dana tambahan sebagai pinjaman pendahuluan untuk menampung perbelanjaan kerajaan negeri.

   Sehingga 31 Disember 2017, kerajaan negeri Kelantan masih belum membayar balik pinjaman pendahuluan sebanyak RM388 juta, yang menjadikan kerajaan negeri Kelantan penghutang terbesar pinjaman pendahuluan ini.

   Perlulah ditegaskan hanya negeri yang bermasalah dalam aspek pengurusan kewangan perlu memohon pemberian defisit dan pinjaman Pendahuluan.

   Inilah latar belakang mengapa Najib membuat kenyataan secara terbuka pada Januari tahun ini bahawa Kelantan tidak mampu membayar gaji/emolumen kakitangan kerajaan negeri Kelantan sendiri dan perlu bergantung kepada bantuan kerajaan persekutuan. Ini adalah fakta berdasarkan angka-angka yang benar.

   Tahun ini pula pada Jun 2018, kerajaan negeri Kelantan sekali lagi memohon bantuan pinjaman pendahuluan daripada kerajaan persekutuan Pakatan Harapan (HARAPAN) untuk membantu membayar gaji/emolumen kakitangan kerajaan negeri Kelantan, dan permohonan itu telah pun diluluskan. Ini juga adalah fakta berdasarkan angka.

   Saya ingin tekankan bahawa pengurusan ekonomi dan pentadbiran kewangan perlu dijalankan berdasarkan fakta dan angka bukannya sentimen dan fitnah jahat.

   Sukar untuk memulihkan keyakinan orang ramai dan para pelabur atau membangunkan semula sebuah negeri yang gagal sekiranya membelakangkan fakta dan angka.

   Pada masa yang sama, saya tertarik dengan reaksi keras daripada barisan kepimpinan PAS terhadap kenyataan saya, berbanding terhadap kenyataan Najib yang membuat kenyataan yang serupa sebelum ini.

   Adakah ini kerana saya adalah sasaran ‘lembut’ yang membolehkan barisan kepimpinan PAS mainkan sentimen yang merbahaya sehingga boleh menggunakan fitnah jahat tanpa segan silu?

   Delete
 34. Aku terbangun sendirii, bukan jam yang kejut
  Sblm tidur tadii, mmg ku niat nak bertahajjud
  Kpd Allah Yang Esa, aku tunduk dan bersujud
  Udah solat, buka ini blok puak Yakjud Makjud

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Konon......!!

   Yg kamu cerca hina Allah SWT mengatakan..."Allah meliwat Tun Mabathir dunia akhirat" aper ker hal, haaaa.....??

   Cakap tak agak2, munafik.....!!

   Delete
 35. Apa dah jadi dgn PM7 kita, dari kem pakatan
  Merajuk mcm budak2 yang belum berkhatan
  Ketika dialog dgn geng teksi, dia buat ugutan
  Puak teksi 'skru' sikit je dia nak letak jawatan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini apa, katun ker pantatun....?? Pantun yg orang belajar ada 2 baris pembayang, 2 baris maksud. 2 baris pembayang berindah bahasanya. Tiap baris pantun ada had jumlah 4,5 perkataan saja agar tidak janggal sampai terkeluar ring nasuk longkang. Berikut adalah pantun yg menepati ciri2 yg baik...

   Pulau Pandan / jauh ke tengah
   Gunung Daik / bercabang tiga
   Hancur badan / dikandung tanah
   Budi yang baik / dikenang juga

   Masih juga kau rusakkan keindahan seni bangsa.

   Delete
  2. KALAU PANTUN PUSAKA SENI BUDAYA
   WARISAN BANGSA, BOLEH KER WAK?

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA KEINDAHAN SENI BANGSA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete

  3. SEKARANG GENG NAJIB GUNA ANOMOUSE NAK MENUNJUKKAN DIA ADA KAWAN COBA KRITIK PH, TAPI DIA TERUS DI BALON -

   KOMEN2 KPD BERITA
   'Kenapa tak marah bila Najib kata Kelantan tak mampu bayar gaji?' -

   Ramli Mohamad
   Macamana Pas nk marah Najib??? Najib bukan shj beri pinjaman wang kpd kerajaan negeri kelantan tapi jugak beri kpd Pas sebanyak rm90juta dari duit curi RM2.6 billion dari 1mmdb. Husam kata dh tengok payment slip Affin Bank.

   Bรจn Hamza AlQadahi
   Manusia biasa kalau dah sayang seseorang kentut dan bau tahi orang itu pun dikatakan wangi. Kalau dah sayang dihina dan dimaki pun bukan saja tak marah, malah masih mampu tersenyum dengan wajah dungu..

   Nordin Adlan
   Memang patut sangat LGE dedahkan ttg kerajaan PAS kelantan ini kerana sebelum ini Rakyat malaysia Tak tahu yg lebai2 ni rupanya kuat ber hutang dan Tak pandai menguruskan ekonomi kelantan... memang muka kurang segan pemerintah kelantan ni... cakap berdegar2 rupanya selama hari ini ekor bergelumang tahi...memang amat memalukan Umat islam dgn prestasi PAS ini...suruh Hadi Awang letak jawatanlah kerana pas x boleh memimpin dan menjadi peminat sedekah pulak...pas ini kerjanya asyik menyalahkan orang tapi pemalas Tak boleh membangunkan ekonomi negeri...Tahniah kpd LGE kerana pendedahan ini...

   Delete
 36. Aku mmg tahu perasaan Suman tua babi kasi
  Mesti dia ikut mamak Zam-Maidin punya aksi
  Nak suruh kiita boikot & kjaan haramkan teksi
  Bodoh piang tul, tak guna otak tapi ikut emosi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Orang dah kata bila ada persaingan, pengguna daoat banyak manfaat. Pemandu teksi tak ler lagi besar kepala buat sesuka hati, charge pelanggan tak ikut meter, tak mahu angkut alasan jam dll....

   Delete
  2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   BAJIB GERAM SEBAB BILA DIA BERCAKAP DI PARLIMEN, SEMUA MENTERI, TIMBALAN MENTERI DAN LAIN2 WAKIL RAKYAT PH CABUT.

   HINGGA GAMBAR MENUNJUKKAN KOSONG KAWASAN MP2 PH. KALAU BEGITU, NAK CAKAP DLM FACEBOOK AJE LAH, KATA NYA.

   PANDUAN HIDUP / MORAL OF THE STORY: JANGAN CURI, ROMPAK, LANUN RM2.6 BILION WANG RAKYAT DI 1MDB.

   Najib: Ramai menteri tak dapat tidur malam agaknya

   PARLIMEN | "Lain kali saya tulis di FB (Facebook), sudah," kata bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak sejurus selepas beliau menyampaikan ucapan pada sesi pertama sidang Dewan Rakyat hari ini.

   semasa ucapan itu dibuat jumlah kehadiran menteri dan timbalan menteri sangat terhad.

   Hal itu turut dikongsi Anggota Parlimen Lenggong Datuk Shamsul Anuar Nasarah melalui hantaran di media sosialnya hari ini.

   "Ramai menteri dan timbalan menteri PH (Pakatan Harapan) cabut waktu Pekan berucap di parlimen," kata Shamsul Anuar.

   Delete
 37. Mmg dasar dayus, Suman dajjal sekolah atap
  Kena dgn aku kat blog ini, menangiis meratap
  Tempat & masa berjumpa aku dah jelas tetap
  Tapii dia terus bisu tak jawab, kote dia sentap

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iyer...

   Habis tuu yg nih aper cerita....??

   Othman Ahmad 22 October 2018 at 17:17
   Apa kata jumpa aku face to face, nanti tuu aku jelaskan, boleh....??

   Anonymous 22 October 2018 at 17:18
   Face to face???
   Your standard is "buttock to buttock".
   Org utara kata, "BAIK HANG PI LAWAN PELAGA PUNGKOQ".
   Kah kah kah kah kah...

   Othman Ahmad 22 October 2018 at 17:35
   Jawapan Sang Tikus AnonyMOUSE @ 17:18 sah2 m
   menunjukkan dia bacul & pengecut....!!

   He he he he
   Hi hi hi hi

   Nalunya aku,he he he

   Delete

  2. 142 KOMEN2 KPD BERITA MP2 PH CABU KELUAR MASA NAJIB BERUCAP DI PARLIMEN, CONTOH NYA -

   Jebat
   bukan menteri n timbalan lari, tapi tak berbaloi memdengar ucapan lebar panjang seorang bapa penyamun.. apa yg nak diharapkan dari ucapan seorang bekas bapa penyamun?
   motivasi? semangat? harapan? utk mencuri...?
   kau pulak Najib, bila tun M berucap.. langsung tak berani pandang ke arah Tun.. Penuh dengan perasaan guilty complex bila berdepan dengan Tun

   Shafiek Abdat
   Seorang Ketua kleptokrasi berucap siapa yang dengar sebab diri sendiri penuh dengan noda dan dosa........!!

   Mazlan Ahmad
   Org yg x amanah spt Najib jgn kita ikut malah nasihat pon x bole pakai sbb ada udamg sebalik mee, nak cover diri dan nak dpt simpati saja yg ada sblm baki hari msk home stay sg buloh

   Mazlan Ahmad
   Org dah malas nak dengar dia sembang, asal bercakap macam pandai tp bila disoal semua dijawab x tau....
   Eloklah PH klu dewan nnt ramai yg pitam dan muntah pulak x tahan kena kencing

   Navara Nis
   Jika aku MP pun aku akan tinggalkan dewan...buang masa sahaja dengar orang yang gagal memerintah berucap,buang masa saja dengar orang yang ada berpuluh pertuduhan
   jenayah bercakap,buang masa sahaja dengar orang yang merosakkan ekonomi negara bercakap.Aku setuju dan berbangga dengan MP yang aku pilih tinggalkan dewan bila Najib berucap...pi mampuih la umno.

   Qin Xiwang
   Ala berani kau kutuk orang, masa hari tu kan semua ada, apasal tak berani mencelah...lagi orang ajak debat, kau simpan bola kau kat rumah...bijan bijan

   Alif Suhaimi
   Bila tun m takda kau beria beucap sampai lupa diri kau tu mp aj ebkn pm lagi. Masa tun m muka macam beruk kena belacan, monyok n duk garu teluq aje

   Vince Kyp
   Sbb apa jua dicakap & dihujah Najib semuanya sampah , jijik ...
   KBK !!! Penyangak !!

   Delete
 38. UNTUK MEREKA YG TERLEPAS SIRI SKETSA2 CINTA AKU DAN 'SI DIA', INI AKU PAPAR BUAT TAYANGAN SEMULA:
  ________________________________________

  Anonymous22 October 2018 at 21:17

  (BUKAN CALANG2 ORANG YG BOLEH NAK TEWASKAN SI TUA BONGKAK ITU. TAPI DGN AKU, SELAMA 5 TAHUN BERSAING, DIA ASYIK SAHAJA MAKAN KUAH KAT DLM BLOG MAYA. AKU INGIN SANGAT NAK BAGI DIA MAKAN KUAH KAT LUAR, TAPI HAMPA. PALING MENGECEWAKAN ADALAH PERISTIWA DIA KENCING AKU KAT DTRN MERDEKA, MENYAMAR PENGEMIS BUTA)

  BALIK DARI SOLAT MAGHRIB DI SURAU TADI, AKU BUKA PHONE. MMG AKU DAH EXPECT ADA SMS DARI 'SI DIA' WALAU PUN KAMI BANYAK BERBUAL DLM PHONE PTG TADI. TAPI TIADA PANTUN! ADA SOALAN: "TAK NAK BERPANTUN LAGI KAH?"

  BARU AKU TERINGAT, (DIA MENYINDIR) RUPANYA GILIRAN AKU UNTUK MEMBALAS PANTUN DIA PTG TADI. AKU PUN REKA PANTUN & SMS KPD SI DIA:

  Pelanduk tumbang dipanah bentara
  Nak kejar rusa terduduk lemah
  Seronok abang dinda dah gembira
  Tak sabar rasa nak duduk serumah

  (MEMANCING KASIH LAGI...)

  SI TUA TU PULAK, PALING DIA BENGANG BERASAP BILA DIA KENA DGN PANTUN 'ENGLISH' AKU. DIA NAK BUAT SEBULAN SERANGKAP PUN TAK MAMPU.. AKU BOLEH BUAT SEHARI 10 RANGKAP.

  Delete

  _________________________________

  (AKU TENGOK SI TUA DAH TERKEDU TERUK. AKU TINGGALKAN BLOG BUDIN.. BUAT 'WEEKLY REPORT' YG BOSS AKU MINTAK, SAMBIL BERBUAL DGN 'SI DIA'. SI TUA PULAK... AKU UDAH NAIK KESIAN & TAK GAMAK PULAK NAK PELAKONG LAGI SI TUA TU. LAGI PULA, SI TUA TU MASIH LAGI TERUK KENA SEKEH DGN BEBERAPA ANON LAIN & JUGA SDR BRO GN.)

  SI DIA PUN FAHAM KAMI SAMA2 SIBUK DAN TAK NAK SALING MENGGANGU SELEPAS JAM 10:00 TADI. NAMUN SI MANJA KU ITU SEPERTI RESAH TAK BOLEH DUDUK KALAU TAK BERPANTUN. MENGHAMPIRI TGH MLM, DIA SMS JUGA SERANGKAP PANTUN:

  Peletak kaca, pasang di dinding
  Mana arah, alih tak tumbang
  Dinda nak tanya, tentang bersanding
  Tema merah, boleh tak abang

  (ADUUHH.. DAH DIA AJAK BINCANG PASAL PAKAIAN BERSANDING PULAK..)

  ReplyDelete

  Replies

  Anonymous23 October 2018 at 01:27

  (AKU TENGOK SI TUA DAH TAK ADA LAGI DI BLOG BUDIN. AKU TAHU DIA BELUM TIDUR, PASTI SEKALI DIA TAK DAPAT TIDUR DEK MENAHAN MARAH YG MENDALAM. YG PALING DIA MARAH BILA AKU KATA DIA BELAJAR ENGLISH DI BANGLADESH & BILA DIA TAK MAMPU JAWAB PANTUN ENGLISH TERAKHIR AKU YG 'BUNYI ROUND2' TU.)

  BERBALIK PASAL 'SI DIA' MANJA TU...AKU LAYAN JUGA, WALAU RASA AGAK MENGANTUK. NAK JAGA HATI BAKAL ISTERI...
  PASAL BERSANDING TU, AKU JENIS TAK KESAH SANGAT & TAK BEGITU ARIF PASAL TEMA2 TU...
  AKU SMS SI DIA:

  Masa sekolah, begitu ceria
  Pelajaran agama, disusuli sembahyang
  Warna bukanlah, penentu bahagia
  Pilihan utama, hati budi mu sayang

  Perah kelapa, sama menoleh
  Bual berunding, di tepi beranda
  Merah ker apa, pun semua boleh
  Asal bersanding, di sisi adinda

  (AKU HARAP SI DIA DAH TIDUR... KALAU TAK, KENA BERPANTUN LAGI LAH AKU INI...)

  Delete

  ReplyDelete
  Replies
  1. 23 HB OKTOBER 2018:

   (NASIB BAIK 'SI DIA' UDAH TIDOR MASA AKU HANTAR PANTUN LBH KURANG JAM 1:30 TGH MLM TADI.. AKU PUN TERUS TIDUR SBB TERLALU LETIH.)

   ASTAGA.. TERLALU GHAIRAH NAK HENYAK LANYAK RAPAT 'SI TUA TU', AKU NI BOLEH SAMPAI TERLUPA KAT SI MANJA, BAKAL ISTERI KU.. TERLUPA AKU NAK BUKA MESEJ DIA MASA DENGAR NADA SMS TADI. AKU PUN BUKA.. DAH JANGKA, ADA PANTUN DARI 'SI DIA':

   Ke pasar Sabtu sewaktu rembang
   Letak kereta lurus dan sama
   Kalau begitu kata mu abang
   Mudahlah dinda uruskan semua

   Kencing manis, sukar nak pulih
   Sering diberikan, ubatan sendiri
   Suami jenis, orang tak memilih
   Nak goreng ikan, saja tiap hari

   (HI HI.. PANDAI 'SI DIA' BERGURAU.. IKAN PUN IKAN LAH... ASAL SAJA DAPAT KU PELUK DIA SETIAP HARI...)

   ReplyDelete

   Anonymous23 October 2018 at 09:36

   (TAK SERONOK LAH PULA BILA 'SI TUA LAHANAT' ITU TAK ADA. KALAU DIA ADA, BOLEH AKU SEKEH BAGI DIA TERLONCAT2 MENGELUPOR MEROYAN.)

   'SI DIA' TU LURUS BENDUL SUNGGUH. AKU LAKON SAJA MASA CAKAP DIA, TAK ELOK BER'SMS' MASA KERJA. JADI SKRG, DIA DAH KURANG BERPANTUN MASA 'OFFICE HOURS'. 
   WALAUPUN AKU AGAK SIBUK HARI INI, AKU BANYAK MASA 'FREE PERIOD'. JADI AKU PUN KARANG SERANGKAP PANTUN UNTUK BALAS PANTUN DIA TADI.
   DAH SIAP, AKU SMS:

   Terbang di laman, penyengat jantan
   Si burung jentayu, sering ke jeram
   Abang ni memang, peminat ikan
   Si ikan duyong ku, paling ku geram

   (AKU KAKI PANCING, SELALU JUGA AKU CITER HAL IKAN KAT DIA... DIA PULA AKU GURUAKAN SBG IKAN DUYONG.)

   Delete

   Delete
  2. Anonymous23 October 2018 at 11:42

   (BLOG INI AGAK SEPI & TAK MERIAH TANPA KEHADIRAN SI KADOK TUA BADUT YG ASYIK DIJADIKAN BAHAN BULI DAN JENAKA OLEH KAMI PENENTANG PH.)

   AKU TERUSKAN KERJA CHECKING 'REVISION ASSIGNMENT' BEBUDAK FORM 5, MAKLUMLAH SPM DAH TAK LAMA LAGI. TETIBA NADA SMS MASUK BERBUNYI. SPT YG AKU AGAK, ADA PANTUN DARI 'SI DIA':

   Kapal terbang balik ditunda
   Jatuh terlekat berada dibukit
   Nakal abang mengusik dinda
   Kalau le dekat adinda gigit

   (ADUHAI... SYAHDU DAN MANJA SEKALI GURAUAN DARI BIDADARI KU ITU... NAK TUNGGU 4 BULAN AKU RASA MCM 4 TAHUN...)

   Delete

   Anonymous23 October 2018 at 12:07

   GURAUAN 'SI DIA' ITU DAH BUAT AKU JADI RESAH LAIN MACAM JER. (HAL SI TUA BAPOK KEREPOT TU AKU LUPAKAN DAHULU.)
   KALAU TAK BERSANGKUT FAMILY, RASA MCM NAK UBAH TARIKH PEMINANGAN, BAWA AWALKAN SEDIKIT.
   TERUS AKU CORET DAN KARANG PANTUN UNTUK KU BALAS KPD DEWI PUTERI KU ITU.
   SIAP, AKU SMS:

   Gegas ke pintu, suluh ke beranda
   Sangkut belati, belantan digalas
   Benarkah itu, sungguhkah dinda
   Tak takut ke nanti, gigitan dibalas

   (HAH HA.. PASTI BANTAL PELUKNYA AKAN JADI MANGSA PELUKAN RINDU 'SI DIA' TU...)

   Delete

   Anonymous23 October 2018 at 14:37

   23 HB OKTOBER 2018 JAM 2:30 PTG

   MASA AKU LUNCH KAT CAFE TADI, AKH BERBUAL AGAK PANJANG DGN 'SI DIA' MELALUI PHONE.
   BALIK KE RUMAH, AKU BEREHAT MENONTON TV SELEPAS SOLAT ZOHOR. TANPA SEDAR, AKU TERLELAP TIDUR DI ATAS SOFA. LENA2 AYAM... AKU TERBANGUN BILA TERDENGAR NADA SMS MASUK DI I-PHONE AKU. MMG SMS DARI SI MANJA, SIAP BERPANTUN:

   Kapal terbang lewat tersasar
   Di medan muara kapal tersangkut
   Takkan le abang nak buat kasar
   Gigitan mesra adinda tak takut

   (ADUHAI.. KALAU ZAMAN DULU, USIK MENGUSIK BAWA BAHAGIA, TAPI KINI.. GIGIT MENGGIGIT... AKU DAH RASA LAIN MACAM.. SESEKALI AKU MEMEGANG SELUAR UTK MENENANGKAN 'ADIK AKU' YG MULA GELISAH.. KALAU SI TUA TU, BINI DIA BUAT MANJA BEGITU, KE KEDAI KOPI LER TEMPAT DIA LARI, BALIK NYA PAGI...)

   ReplyDelete

   Delete
  3. 24 HB OKTOBER 2018 JAM 4:40 PAGI,


   LEPAS SOLAT TAHAJJUD TADI, SEMPAT JUGA AKU BACA AL-QURAN SURAH AN-NISAK (SURAH PASAL PEREMPUAN).
   KEMUDIAN, AKU TERFIKIR PULAK NAK SAMBUNG BERGURAU PASAL GIGIT MENGGIGIT DGN 'SI DIA' TU. AKU PUN KARANG SERANGKAP PANTUN & SMS KPD NYA':

   Meriah nila, berlari di tanjung
   Berkawan serindit, riang di kali
   Bilakah pula, nak mari semenanjung
   Nak lawan gigit, sorang sekali

   (NAK TEST SEJAUH MANA DIA NAK GURAU LAGI...)

   Delete
  4. SUNGGUH TAK SANGKA, RUPANYA 'SI DIA' DAH PUN BANGUN.. BILA TERIMA JER SMS AKU, DIA TERUS CALL AKU. KATANYA DIA INGAT AKU BELUM BANGUN, JADI DIA TAK NAK GANGGU AKU. DIA SURUH AKU TUNGGU DIA NAK SIAPKAN PANTUN BALAS.
   TAK LAMA PUN, SMS DARINYA MASUK KE I-PHONE AKU, MMG ADA PANTUN PUN:

   Kunci ditanda, lubang di pintu
   Sudah siapkan, mula melangkah
   Benci lah dinda, abang macam tu
   Orang maksudkan, bila dah nikah

   (ALAHAI.. SBLM INI, DIA JUGA YG CAKAP, KALAU DEKAT, DIA NAK GIGIT... AGAKNYA, DIA MULA TERSEDAR TENTANG HUKUM & TATASUSILA AGAMA ISLAM. MUNGKIN JUGA DIA TAKUT 'PERISTIWA HITAM DI JB' TAHUN LEPAS ITU BERULANG LAGI...)

   Delete
  5. Apaaaaaa, "MUNGKIN JUGA DIA TAKUT 'PERISTIWA HITAM DI JB' TAHUN LEPAS ITU BERULANG LAGI...)"

   Kan dah kena kantol lagi engkau besar punya temberang. Peristiwa yg kau mungkir & tak berani datang itu pd tahun ini menjelang dekat PRU 14.

   Kau nih dah tahap kritikal sakit angau ditimpa perasaan, berangan angan, cakap Sorang2, syok sendiri macam orang tak laku ada bini atau girlfrienfdok kerja melancap saja. Tak gitu, kan kan kan.....??

   Hiiii, malunya.....!!

   He he he he

   Delete
  6. Ha ha ha ha ha
   He he he he he

   Kejora dah terkantol bakal kojol macam najib & jahid hang kerdee....!!

   Ha ha ha ha
   Ho ho ho ho

   Delete
  7. NAMUN, AKU TAK FIKIR 'SI DIA' MARAH...
   AKU TAHU, DIA MEMANG MAHU MENUNJUKKAN KEMANJAAN NYA ITU.
   SEBELUM SUBUH TADI, AKU LETAK SEKEJAP AL-QURAN, BUKA SEMULA I-PHONE & MULA MENGARANG.
   GOPOH JUGA AKU, MASA ITU SUBUH PUN DAH TAK LAMA LAGI , TAPI SEMPAT JUGA AKU SIAPKAN.
   AKU SMS SI DIA:

   Punai melayang, di senja merah
   Riang si merbah, berlagu di hutan
   Alahai sayang, takkan ler marah
   Manja sangatlah, dinda ku intan

   (LPS SMS, AKU TERUS KE SURAU UNTUK JEMAAH SUBUH...)

   Delete
  8. BALIK SAJA DARI SURAU, AKU TERUS CAPAI PHONE, BEGITULAH SELALUNYA MENJADI RUTIN HARIAN AKU.
   MEMANG SEPERTI YG AKU JANGKA, ADA SMS DARI 'SI DIA'.
   PANTUN AKU TADI DIJAWABNYA:

   Berjalan nakhoda ke arah penambang
   Muara berombak alunan berpadu
   Tak kan lah dinda nak marah abang
   Dada ni sebak tak tahan merindu

   (AKU PUN MEMANG TAHU DIA TAK MARAH, TAPI AKU SENGAJA BUAT2 SALAH SANGKA..)

   CATATAN:
   RUPANYA, SI TUA CABOK ITU PUN DAH TERBANGUN JUGA. AGAKNYA BERPELUH2 DEK KERANA KETAKUTAN, MENGIGAU... BERMIMPI KENA CEPUK DGN AKU BILA JUMPA DI JB NANTI. MULA LAH DIA MEMBEBEL SERUPA NYAH BAPOK...

   Suman lahanat, kena dgn aku acap
   Marah muka jadi hitam mcm kicap
   Tak pernah solat, hanya mengucap
   Kote dia tak naik walau bini lancap

   Delete

  9. 142 KOMEN2 KPD BERITA MP2 PH CABU KELUAR MASA NAJIB BERUCAP DI PARLIMEN, CONTOH NYA -

   Mamat Ali
   Rsanya sprm / mahkamah kena mulakn bicara kes dia dlm mahkamah...selagi blom mulakn perbicaraan kt najib ni...selagi itu dia meroyan...dia tau bahawa apa yg brlaku d malaysia ni adalh angkara dri dia...dlu bila org tya sibuk suruh org kanan org kiri jwb...skrg pandai pulk nk brbicara....lpas ni pasti ada ex-menteri n ex- timb mentri akn hentam dia....doarg pn dh naik meluat dgn prangai si najib ni...msa itu sok bru padan muka ko..

   Bidin Abdullah
   Pak Jib zaman kamu dulu lagi teruk... Sekali sidang parlimen 2 kali kamu dtg....ada tu... X pernah dtg langsung, asyik pergi keluar negara jual temberang.. Paku dulang, paku serpihhh.. Ukur diri tu dulu Pak Jib oiii.. Porrrahhh...

   Zamri Muhammad
   Sapa dia nak dengar ucapan Kleptokrat. Dia dah kebar duit dan harta rakyat lepas tu nak tunjuk pandai..

   Fadzlullah Abdullah
   Yang tak dapat TIDUR MALAM, Bijan seorang sahaja. Orang ini malu mengaku sebab dia ini masih tak sedar-sedar lagi yang dia juga akan masuk..... hanya menunggu masa.....

   Mohamed Yunus
   orang dah tak tahan tengok muka penyangak dan penipu nak tunggu apa lagi buang masa je ........

   Delete
 39. Gembira sungguh dgn pantun2 yg aku dapat
  Tak sabar lah rasa nya nak bersanding cepat
  Bertambah gembira bila Suman tua aku lipat
  Tonggeng langgang berok tu, terduduk rapat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau nih kan dah tahap kritikal sakit angau ditimpa perasaan, berangan angan, cakap Sorang2, syok sendiri macam orang tak laku ada bini atau girlfrienfdok kerja melancap saja. Tak gitu, kan kan kan.....??

   Hiiii, malunya.....!!

   He he he he

   Delete

  2. INI LAH NASIB SI BONGOK PEGAWAI KERAJAAN YANG MAIN IKUT SAJA KEHENDAK NAJIB DN ROSMAH, PADA HAL DIA BOLEH INGKAR, PLING TERUK HUKUMAN KE ATAS DIA SEBAGAI PEGAWAI PTD IA LAH DI TUKAR TEMPAT KERJA, TAK BOLEH DI PECAT.

   SEKARANG, NAJIB DAN ROSMAH PUNYA PASAL, DIA PUNYA NGONG, KENA HERET KE MAHKAMAH, KEMUNGKINAN BESAR DI PENJARA BERTAHUN TAHUN -

   Bekas ketua pengarah risikan akan didakwa Khamis ini

   Datuk Hasanah Ab Hamid, bekas ketua pengarah, Organisasi Perisikan Luar Malaysia (MEIO), dijangka akan didakwa pada Khamis ini berhubung dengan dakwaan penyelewengan dana AS$12 juta.

   Menurut sumber yang rapat dengan penyiasatan itu, Hasanah akan dibawa ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada pukul 8 pagi dan akan didakwa di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan atas kesalahan pecah amanah jenayah oleh penjawat awam.

   Sebelum ini, Malaysiakini melaporkan bahawa beberapa pegawai risikan mungkin menerima AS$12 juta daripada sumber asing melalui negara Asia barat menjelang pilihan raya umum 9 Mei.

   SPRM telah menemui tambahan AS$1 juta (RM4.6 juta) sejak Ogos semasa penyiasatannya terhadap dana yang didakwa diterima oleh Hasanah.

   Sumber-sumber juga memberitahu Malaysiakini bahawa bilangan orang yang ditahan dalam kes itu kekal sembilan sehingga akhir bulan Ogos.

   Mereka didakwa menyalahgunakan kuasa mereka untuk mendapatkan akses khas bagi membawa wang tunai ke Malaysia melalui lapangan terbang.

   Mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 dan Akta Kawalan Pertukaran 1953, jumlah bersamaan dengan nilai AS$10,000 (RM41,575) dan ke atas mesti diisytiharkan. Kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan hukuman penjara dan denda.

   Delete
 40. Bila ingatkan 'Si Dia', fikiran ku rasa nyaman
  Terasa spt bercengkerama ria di dlm taman
  Lain pula jadi nya bila teringat si tua Suman
  Tak sabar, kepala dia nak ku kasi hentaman

  ReplyDelete
  Replies

  1. KOMEN2 KPD ERITA
   Bekas ketua pengarah risikan akan didakwa Khamis ini -

   Fareed Husin
   Bodo. Da elok² ade keje gi buat keje bodo watpe...ikut lg ckp jibon. Berjiran dlm sg buloh la kau..

   Norman Norman
   Kalau ikut cakap najib, dapat laba, kalau x ikut, dapat bala. Itu kalau najib mentain berkuasa. Salah perkiraan, najib jatuh, dia dapat bala lg besar berbanding bala yg dia dapat jika x ikut cakap najib dulu.

   Eskay Abdullah
   tak pasti dia ikut cakap najib...mungkin dia ikut cakap org yang tidur disebelah najib

   Taufiq Omar
   Dia dah pencen.. Najib panggil sambung.. Haha

   Irza Elara
   Ini la ujian dunia, baru di dunia sampai sanggup gadai maruah dan rakyat malaysia..aku dr dulu dah rasa yg Najib ni akan main kotor dr dia cari pengaruh utk jatuhkan anwar dulu...anwar pula lembap tak habis sampai skrg...org dtg senyum manis maaf, dia maaf ok la...anwar tak tegas dlm menjalankan kerja ,tak tahu siapa musuh...
   musuh anwar semua dln selimut...cuma anwar gagal dlm persaingan selalu gagal...hadi pun dia mesra ya amat...last kena tikam belakang...aduh.. baru terlolong...

   Mike Chong Y. S
   James Woman ni hebat sekali boleh tulis surat pada CIA minta bantuan dan ada lesen seledup wang. Woi kenapa tutup muka, macam ninja berani buat berani. Padan Muka sekarang.

   Delete
 41. Othman Ahmad24 October 2018 at 05:11

  Ini apa, katun ker pantatun....?? Pantun yg orang belajar ada 2 baris pembayang, 2 baris maksud. 2 baris pembayang berindah bahasanya. Tiap baris pantun ada had jumlah 4,5 perkataan saja agar tidak janggal sampai terkeluar ring nasuk longkang. Berikut adalah pantun yg menepati ciri2 yg baik...

  Pulau Pandan / jauh ke tengah
  Gunung Daik / bercabang tiga
  Hancur badan / dikandung tanah
  Budi yang baik / dikenang juga

  Masih juga kau rusakkan keindahan seni bangsa.


  Anonymous24 October 2018 at 06:36

  KALAU PANTUN PUSAKA SENI BUDAYA
  WARISAN BANGSA, BOLEH KER WAK?

  Pucuk pauh / delima batu
  Anak semilang / di tapak tangan
  Suman berpeluh / dek kena latu
  Tidur malam / berbantal lengan

  Pulau Pandan / jauh ke tengah
  Gunung Daik / bercabang tiga
  Sakit badan / sampai termengah
  Untung nasib / Suman tak duga

  Buah cempedak / di luar pagar
  Ambil galah / tolong jolokkan
  Kena ledak / kepala dia bergegar
  Bila kalah / merajuk sakan

  Bukan lebah / sebarang lebah
  Lebah bersarang / di buku buluh
  Suman bedebah / terlentang rebah
  Sampai sekarang / terkedu mengeluh

  Kalau ada / sumur di ladang
  Boleh saya / menumpang mandi
  Kalu jumpa / dia kena penendang
  Boleh juga / ku lempang si kedi

  Pisang emas / bawa belayar
  Masak sebiji / di atas peti
  Hutan Suman / hendak ku bayar
  Dia kenalah sebiji / di JB nanti.

  Puas sudah / ku tanam ubi
  Nenas jua / dipandang orang
  Dapat padah / ditendang di JB
  Suman tua / terlentang mengerang

  Lancang kuning /lancang pusaka
  Nampak dari / Tanjung Tuan
  Akan terguling / Suman celaka
  Bengkak seperti / dipayung tebuan

  Burung Serindit / terbang melayang
  Mari hinggap / di ranting mati
  Suman kan sakit / penendang kulayang
  Terus senyap / terpelanting nanti

  Hendak dulang / diberi dulang
  Dulang berisi / sagu mentah
  Suman pulang / bernasib malang
  Lucut gigi / tulang dagu patah

  Kalau tahu / peria tu pahit
  Tidak ku gulai / dengan petola
  Suman ngilu / pala dia dijahit
  Nangis mengilai / macam nak gila

  Nasi lemak / buah bidara
  Batang selasih / hamba lurutkan
  Suman pukimak / resah sengsara
  Belakangnya habis / hamba parutkan

  Tuai padi / antara masak
  Esok jangan / layu-layuan
  Kena sebiji / menangis terisak
  Melutut Suman / merayu-rayuan

  Sirih berlipat / sirih pinang
  Sirih dari / Pulau Mutiara
  Pedih dapat / sedih mengenang
  Sakit hati / Suman sengsara

  Tetak buluh / panjang sepuluh
  Mari jolok / sarang penyengat
  Suman berpeluh / berang mengeluh
  Jadi lalok / hilang semangat

  Anak cina / pasang lukah
  Lukah dipasang / di Tanjung Jati
  Suman kena / terlentang pokah
  Luka berkarang / di jantung dan hati

  Batang selasih / permainan budak
  Daun mengkudu / dimakan kuda
  Suman bersedih / dilenjan ledak
  Melopong terkedu / urutkan dada

  Burung merpati / terbang seribu
  Hinggap seekor / di tengah laman
  Dia hampir mati / penendang dariku
  Tertiarap tersungkur / patah tangan

  Kalau tuan / mudik ke hulu
  Carikan saya / bunga kemboja
  Akhirnya Suman / serik dan malu
  Tidak berdaya / air liur berlenja

  Hendak gugur / gugurlah nangka
  Jangan menimpa / putik pauh
  Suman takbur / gugurlah juga
  Malang menimpa / sakit jatuh

  Kain batik / negeri seberang
  Dipakai anak / Tanah Melayu
  Suman sakit / bunyi mengerang
  Bagaikan anak / menadah merayu

  CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
  ADA KEINDAHAN SENI BANGSA??

  KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
  KI KIK KI KIK KI KIK...

  ReplyDelete
  Replies

  1. KOMEN2 KPD ERITA
   Bekas ketua pengarah risikan akan didakwa Khamis ini -

   Azman Ismail
   Alhamdulillah syukur pada allah sekoq2 pengkhianat negara dihadap kemahkamah

   Mongak Mongak
   Yg peliknya lebai2 sesat pun sama bersetongkol membela penyamun Najib...kata pengikut lobai ni byk karang kitab2 agama dan terkenal seantario dunia lak tu.

   Hulu Plus
   Kantoi Fat Widow. Tun Thanos snap finger.
   Fat Widow, Najib, Losmah, Komidi...pooooffff!

   Abd Wahan Man
   Biasa aja berita mcm ni, main dgn duit ni yg di kata ulamak pun sapu juga, gulongan ini bukan susah pun, gaji tinggi/pendapatan lumayan, tp rasuah juga, agama kuat siang mlm ada di masjib, siap bg kuliah lg. Betul la kata najib "duit adalah segalanya." tp mereka lupa sbb duit mereka ke penjara.

   Iziza Bocaay
   Dia dh dpat bnyak imbuhan...mulut dia xbuka utk nk kaitkan siapa yg arahkan dia buat gitu..

   Wak Batu Pahat
   Nak hidup mewah sangup membujur lalu melintang pun dipepahnya, inilah ketja mereka2 ni selama ini tanpa peduli halal dan haramnya, betul atau salahnya.

   Yahya Hashim
   Taape James Hasanah, DSN & Rosmah akan tanggung semua perbelanjaan keluarga kamu masa kena jel nanti, an depa tu kaya!.
   Tak cukup boleh minta tambah dari DSZH depa pun kaya juga!.

   Delete
 42. Suman munafiq tak kenal tikar sembahyang
  Masuk ke sini nak tunjuk hebat, nak tayang2
  Aku sekeh sikit, teruus hilang kelibat bayang
  Itu belum lagii penumbok sulong aku layang

  ReplyDelete
 43. Belah kelapa, nak dibuat kari
  Cabai di laman, berselang kaduk
  Entah kenapa, aku ni tiap hari
  Tak tibai Suman, tak senang duduk

  ReplyDelete
 44. Mengejar rusa, bertemu babi
  Banyak pelanduk, dapat dipanah
  Tak sabar rasa, bertemu di JB
  Mau lanyak Wak Kadok, rapat ke tanah

  ReplyDelete
 45. Sate dicucuk, ke laman dibawa
  Ada teh tarik, bersama kicap
  Dah mati pucuk, si Suman tua
  Kote tak naik, walau dilancap

  Lepas senaman, beli laicikang
  Dah tengah hari, memakai topi
  Sian si Suman, bini mengangkang
  Dia cabut lari, ke kedai kopi

  ReplyDelete
 46. Mula di Tangkak, Melaka dihala
  Tersesat dibelok, berang si Tuan
  Suman dah bengkak, muka & kepala
  Tersilap terjolok, sarang tabuan

  ReplyDelete
 47. CAMNER WAK???

  NUN KAT ATAS TU..

  "2 baris pembayang, 2 baris maksud. 2 baris pembayang berindah bahasanya. Tiap baris pantun ada had jumlah 4,5 perkataan saja agar tidak janggal sampai terkeluar ring..."

  TAK RASA TERINGIN KER NAK JAWAB???

  KI KIK KI KIK KI KIK...

  ReplyDelete
 48. Wak Suman Penjaaj Tempek Bacin...Apa nak jadi lah Penang ni, lepas satu satu musibah yang menimpanya!!!

  Lagi Tanah Runtuh Di P/Pinang

  BALIK PULAU: Hujan lebat berterusan mengakibatkan satu lagi kejadian tanah runtuh di sepanjang Jalan Balik Lepas-Balik Pulau petang tadi.

  Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superintendan AA Anbalagan, berkata kejadian itu berlaku sekitar jam 5.45 petang di sepanjang laluan FT006 membabitkan jajaran sepanjang 80 meter.

  “Kami sedang memantau perkembangan semasa di lokasi kejadian.

  “Pengguna jalan raya dinasihat menggunakan laluan alternatif Bukit Baru-Jalan Tun Sardon,” katanya.

  Hujan lebat sejak jam 1 tengah hari tadi turut menyebabkan banjir kilat di beberapa kawasan di negeri terbabit.

  Jumaat lalu, tragedi tanah runtuh projek laluan berkembar lebuhraya di Bukit Kukus di Paya Terubong mengorbankan sembilan nyawa.

  Kejadian itu secara kebetulan berlaku dua hari sebelum ulang tahun pertama tragedi tanah runtuh di Tanjung Bungah pada 21 Oktober tahun lalu yang mengorbankan 11 nyawa. (BH)

  Wak suman..setuju kan kalau Penang ni kita namakannya sebagai Darul Runtuh aje!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. BAGUS, BAGUS, BAGUS. KASI KORNERKAN DEOAQ, SAMPAI DEPA TERLANTAR -


   VIEW COMMENTS
   Selepas Irwan, Najib akan dipanggil oleh PAC esok
   2018-10-23 17:34:21
   Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) berkata mereka telah menyoal bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah mengenai pembayaran balik GST yang dikatakan hilang.

   Seterusnya yang akan disoal oleh PAC ialah bekas perdana menteri dan bekas menteri kewangan Datuk Seri Najib Abdul Razak.

   Beliau bercakap kepada pemberita selepas PAC membuat pertemuan mereka dengan Irwan di bilik mesyuarat jawatankuasa PAC di parlimen hari ini.

   Pengerusi PAC Datuk Seri Ronald Kiandee berkata prosiding hari ini adalah pendek kerana mereka hanya bertanya soalan susulan berdasarkan keterangan pertama Irwan.

   Pendengaran itu menyiasat tuntuan sebanyak RM19.4 bilion oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia (Kastam) yang tidak diluluskan oleh perbendaharaan.

   Delete
 49. Blog Yakjud Makjud ini sudah diam menyepi
  Mana sudah pergi habis Melayu2 keldai DAP
  Ketuanya, si Suman munafiq pun dah ke tepi
  Dia dah kecut pelir ini neraka punya kayu api

  ReplyDelete
 50. Wak Suman...Ini ada satu berita yang baru diterima!!!!

  Nyaris hilang zakar kerana mahu 'seronok'

  Doktor terpaksa menggunakan gergaji industri yang digunakan untuk memotong marmar.

  Johor Bahru, Johor:

  Seorang lelaki melayu di Johor Bahru nyaris kehilangan zakar selepas cincin kononnya untuk 'keseronokan seksual' tersangkut pada alat sulitnya hingga ia mula membusuk.

  Mangsa berusia dalam lingkungan 68-69 tahun yang identitinya tidak didedahkan itu menderita selama dua minggu sebelum dia ke hospital dalam keadaan kesakitan dan zakarnya membengkak.

  Rawatan biasa bagaimanapun gagal untuk mengeluarkan cincin tersebut.

  Doktor di Hospital Sultanah Aminah akhirnya terpaksa menggunakan gergaji industri yang digunakan untuk pemotongan marmar untuk memotong cincin besi itu yang disifatkan sebagai 'langkah terdesak'.

  Mereka mengambil masa 15 minit ketika melakukan prosedur itu menggunakan gergaji Bosch GDC 120.

  Usaha mereka berjaya menyelamatkan zakar lelaki itu daripada menjadi gangren.

  Dua minggu selepas 'langkah terdesak' itu, mangsa mendakwa alat sulitnya tidak boleh berfungsi lagi.

  Dia kini menjalani sesi kaunseling berkala di hospital itu.

  Wak nak tanya lah secara jujur...Wak kenal tak sapa lelaki yang bertuah tu haah ???

  Keh..keh..keh..Harrrk ...Tuii...kokhkikoikhkikiokik !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. GN, ntah2 orang tua tu Wak Suman apa?

   Dia ingat ring tu boleh ubati mati pucuk...

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete

  2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   SI MAMAT INI BIKIN IMPLKASI UMNO DAH MAMPUSSSS -

   'Umno masih ada'

   Bekas Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin tidak bersetuju dengan pandangan Tun Dr Mahathir Mohamad yang mengatakan Umno sudah tiada.

   Anggota Parlimen Rembau itu menegaskan bahawa Umno masih lagi ada dan relevan.

   Bekas Menteri Belia dan Sukan itu turut meminta semua pihak memberikan peluang untuk parti Melayu itu bangkit semula.

   SIAPA MAU? RAMAIM PENYANGAK, PENCURI, PEROMPAK, PENUH RASUAH PARTI ITU.
   Delete
  3. Ha ha ha ha ha ha ha ha
   Oadan muka.....!!

   Hari ini kau ditangksp basah terang2 mengauta keling dgn ungkapanmu, "MUNGKIN JUGA DIA TAKUT 'PERISTIWA HITAM DI JB' TAHUN LEPAS ITU BERULANG LAGI...)"

   Kan dah kena kantol lagi engkau besar punya temberang. Peristiwa yg kau mungkir & tak berani datang itu pd tahun ini menjelang dekat PRU 14.

   Akhir kalam, kesiannya Kau..... dah tahap kritikal sakit angau ditimpa perasaan, berangan angan, cakap sorang2, syok sendiri macam orang tak laku ada bini atau girlfriend dok kerja melancap saja. Tak gitu, kan kan kan.....??

   Hiiii, malunya.....!!

   He he he he
   Ha ha ha ha ha
   He he he he he

   Kejora dah terkantol bakal kojol macam najib & jahid hang kerdee....!!

   Ha ha ha ha
   Ho ho ho ho
   Hi hi hi hi

   Delete
 51. Tepi perigi, banyak kemaman
  Bunga melati, dipetik budak
  Sekali lagi, nak tanya Suman
  JB nanti, jadi ke tidak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bila tuu atau nak auta keling lagi ket....??

   Hari ini saja kau dah ditangksp basah terang2 mengauta keling dgn ungkapanmu, "MUNGKIN JUGA DIA TAKUT 'PERISTIWA HITAM DI JB' TAHUN LEPAS ITU BERULANG LAGI...)"

   Kan dah kena kantol lagi engkau besar punya temberang. Peristiwa yg kau mungkir & tak berani datang itu pd tahun ini menjelang dekat PRU 14.

   Akhir kalam, kesiannya Kau.....melihat kau dah tahap kritikal sakit angau ditimpa perasaan, berangan angan, cakap sorang2, syok sendiri macam orang tak laku ada bini atau girlfriend dok kerja melancap saja. Tak gitu, kan kan kan.....??

   Hiiii, malunya.....!!

   Kejora dah terkantol bakal kojol macam najib & jahid hang kerdee....!!

   Ha ha ha ha
   Ho ho ho ho
   Hi hi hi hi

   Delete
  2. CAMNER WAK???

   NUN KAT ATAS TU..

   "2 baris pembayang, 2 baris maksud. 2 baris pembayang berindah bahasanya. Tiap baris pantun ada had jumlah 4,5 perkataan saja agar tidak janggal sampai terkeluar ring..."

   TAK RASA TERINGIN KER NAK JAWAB???

   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
 52. Suman munafiq pelbagai ikhtiar dicari
  Guna "don locco", cuba menyamar diri
  Tapi aku kenal barua ini, bukan sehari
  Bila dah terkantoi, terus bapok inii lari

  ReplyDelete
  Replies

  1. "Cara bagi meng”counter” NATE' YANG GUNA NAMA GENG NAJIB, ANOMOUSE DLL ITU ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes2 yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca."

   AKAN BERTERUSAN.

   Delete
 53. Are you in financial crisis, looking for money to start your own business or to pay your bills?
  GET YOUR BLANK CREDIT CARDS AT AFFORDABLE PRICE*
  We sell this cards to all our customers and interested buyers worldwide,Tho card has a daily withdrawal limit of $5000 and up to $50,000 spending limit in stores and unlimited on POS.
  **WHAT WE OFFER**
  *1)WESTERN UNION TRANSFERS/MONEY GRAM TRANSFER*
  *2)BANKS LOGINS*
  *3)BANKS TRANSFERS*
  *4)CRYPTO CURRENCY MINNING*
  *5)BUYING OF GIFT CARDS*
  *6)LOADING OF ACCOUNTS*
  *7)WALMART TRANSFERS*
  *8)BITCOIN INVESTMENTS*
  *9)REMOVING OF NAME FROM DEBIT RECORD AND CRIMINAL RECORD*
  *10)BANK HACKING*
  email blankcardsmaster@yahoo.com
  you can also call or whatsapp us Contact us today for more enlightenment
  +1(786) 652-9936
  BEWARE OF SCAMMERS AND FAKE HACKERS IMPERSONATING US BUT THEY ARE NOT
  FROM
  US CONTACT US ONLY VIA THIS CONTACT **
  WE ARE REAL AND LEGIT...........2019 FUNDS/FORGET ABOUT GETTING A LOAN..
  website:
  https://blankcardsmaster.wixsite.com/blankcards/contact
  IT HAS BEEN TESTED AND TRUSTED

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...