Monday 22 October 2018

BENARKAH TUN MAHATHIR NAK LETAK JAWATAN?


Tun Mahathir Mohamad adalah seorang 'fighter', pejuang yang tiada tolok bandingnya, suka berlawan dan tidak pernah mengalah dalam hidupnya.


Pada satu ketika beliau ada menyebut bahawa berkelahi dengan Najib Razak antara punca yang menyebabkan otaknya terus aktif, walaupun sudah usianya sudah menjangkau 93 tahun.


Ada yang berkata, berkelahi adalah kepakaran Tun Mahathir. Beliau kerap berkelahi dan boleh dikata tidak pernah kalah setiap kali berkelahi dengan sesiapa saja.


Dalam sejarahnya juga, beliau yang kerap meminta atau mendesak mereka yang tidak disetujuinya agar meletakkan jawatan, tetapi tidak pernah sesekali beliau tunduk atau mengalah kepada mereka yang mendesaknya agar meletak jawatan.


Kalau Tun Mahathir mahu meletakkan jawatan, beliau akan melakukannya dengan kerelaan hati dan sebagai pilihan yang sudah difikirkan dengan sebaik-baiknya, tapi bukan kerana ada orang mendesaknya.


Selalunya, makin didesak untuk beliau berundur atau meletak jawatan, makin kuat semangat mempertahankan kedudukannya.


Antara sebab beliau mampu kekal selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri sebelum ini ialah kerana begitu banyak desakan yang memintanya meletakkan jawatan.


Itulah Tun Mahathir sebenarnya berdasarkan liku-liku perjalanan hidup dan dunia politik yang dilaluinya selama ini.


Tun Mahathir juga seorang yang suka kepada cabaran. Cabaran usia tua dan umur 93 tahun pun dilawannya untuk menumbangkan seorang Perdana Menteri bernama Najib yang tidak disetujuinya dan kemudian kembali menjadi Perdana Menteri, suatu jawatan yang dilepaskannya pada tahun 2003 dahulu, apatah lagi cabaran-cabaran yang lebih kecil daripada itu.


Lantaran itu, bolehkah diterima akal jika tiba-tiba Tun Mahathir seolah-olah didapati mengaku kalah dan menawarkan untuk meletakkan jawatan hanya kerana karenah segelintir pemandu teksi yang tidak berpuas hati dengannya?


Memang Tun Mahathir pernah meletakkan jawatan sebagai ahli UMNO dan berundur daripada beberapa kedudukan yang disandangnya dalam kerajaan ketika berbalah dengan Tun Abdullah Badawi dan Najib sebelum ini, tetapi langkah itu diambilnya bukan untuk mengalah, sebaliknya bertujuan bagi melangkah lebih gagah untuk menumbangkan musuh-musuhnya.


Jika Tun Abdullah dan Najib pun tumbang akhirnya, siapakah yang akan tumbang selepas ini apabila Tun Mahathir tiba-tiba mahu meletakkan jawatan ketika berdialog dengan pemandu-pemandu teksi di Langkawi?


Apakah pemandu atau syarikat teksi yang tidak bersopan itu yang mahu ditumbangkannya?


Jika benar Tun Mahathir mahu meletakkan jawatan, adakah ternampak tanda-tanda yang memperlihatkan beliau sudah letih dengan tugas-tugasnya?


Atau Tun Mahathir sebetulnya mahu "menembak" orang lain di sebalik ancamannya mahu meletakkan jawatan itu?


Tapi, siapa yang disasarnya kali ini? (ShahbudinHusin 22/10/2018).

158 comments:

 1. Pasal letak jawatan pm, TDM rasanya tak akan berbuat demikian.Kepentingan terbanyak masih jadi pertimbangan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh he...kepentingan diri, famili & kroni?

   Delete
  2. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  3. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING =

   Delete
  4. BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS =

   Delete
  5. Najib tegur Guan Eng tentang kenaikan hasil 4 bulan   PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Razak mencemuh dakwaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng yang mengatakan kenaikan 7 kali ganda Akaun Hasil Disatukan sebanyak RM3.25 bilion dalam tempoh 4 bulan kerana kecekapan pengurusan kewangan Pakatan Harapan.

   Bekas perdana menteri berkata kenaikan sama pernah dicatatkan sebelum ini dan sebenarnya corak hasil dan perbelanjaan kerajaan tidak seragam sepanjang tahun serta dipengaruhi faktor-faktor bermusim.

   Najib menjelaskan setiap tahun hasil bulan Mei hingga Ogos lebih tinggi daripada Januari hingga April kerana cukai Lembaga Hasil Dalam Negara (LHDN) akan dikutip selepas April, manakala dividen interim Petronas juga akan diterima pada pertengahan tahun.

   Perbelanjaan 4 bulan pertama setiap tahun juga lebih tinggi kerana keperluan awal tahun seperti membayar bonus kakitangan awam, baucer buku bantuan sekolah, bantuan-bantuan tahunan, serta pembayaran untuk peruntukan dan program agensi kerajaan.

   “Corak hasil dan perbelanjaan ini tidak berubah untuk setiap tahun. Apa yang nak dihairankan jika corak ini berulang untuk 2018? Mengapa mahu dipuji kerana corak ini berulang?” katanya di Facebook.

   Semalam, Lim mengumumkan kecekapan pengurusan kewangan PH berjaya meningkatkan Akaun Hasil Disatukan daripada RM450 juta pada 30 April “yang ditinggalkan kerajaan Barisan Nasional” kepada RM3.70 bilion pada 31 Ogos.

   Najib bagaimanapun tidak bersetuju dengan Lim.

   “Dia kata ini bukti dia lebih pandai kerana mereka mengamalkan prinsip CAT. Saya nak tanya adakah huruf T dalam CAT ini bermaksud ‘Tipu’ atau ‘Temberang’?” katanya.

   Selain penjelasan tentang corak hasil dan perbelanjaan tahunan, Najib berkata dia difahamkan Petronas dan Khazanah diminta menaikkan dividen sebanyak 50% untuk tahun ini.

   Beliau juga berkata dia diberitahu kerajaan memberhentikan banyak projek, menghentikan atau melambatkan bayaran bagi bayaran balik input GST dan bayaran balik LHDN, yang diterima untuk Mac sehingga Ogos, serta bayaran untuk kontraktor dan pembekal.

   “Jika tidak membayar sudah tentu perbelanjaan untuk bulan-bulan bawah kerajaan PH lebih rendah. Beranikah kerajaan PH memberi butiran terperinci bayaran bulanan untuk 4 perkara ini?” katanya.

   : Teruk LGE kena kerja oleh Najib....

   Delete
  6. DAP ini serang UMNO tapi perangai jahat dan dendam macam UMNO   DAP dan UMNO sebenarnya tak ada beza, yang beza satu Melayu dan satu lagi kebanyakkan Cina. Politik mereka tak ada beza, berdendam dan jahat. Bila dapat kuasa hilang cakap manis untuk rakyat melainkan untuk kroni sahaja.

   Paling jelas ialah isu Royalti Petroleum untuk Terengganu dan Kelantan. Walaupun PH cakap untuk mengukuhkan semangat Federalisme tapi itu sekadar cakap untuk KENCING PENYOKONG. Perangai sebenar adalah sebaliknya.

   Jika Terengganu dan Kelantan dapat royalti, Melayu Islam akan menunjukkan satu pemerintahan yang baik akan menepikan tanggapan rakyat bahawa hanya DAP sahaja mampu memerintah dengan baik. Islam akan dilihat sebagai satu contoh pemerintahan alternatif dan ini puak-puak DAP tak suka.

   Jadi mereka sama dengan UMNO akan menyekat royalti untuk rakyat Terengganu dan Kelantan dengan pelbagai alasan.

   3Z

   ......

   Royalti: T'ganu, Kelantan layak terima hak sama
   SAYA telah diminta mengulas mengenai bunga diskriminasi oleh pimpinan utama DAP yang menjadi Menteri dalam Kementerian berkaitan dalam Kerajaan Pakatan Harapan (PH), sebagaimana yang ditegur oleh Presiden PAS, YB Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang berkenaan isu pembayaran royalti kepada Terengganu dan Kelantan.

   Ulasan saya, YB Lim Kit Siang boleh merujuk kepada Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng berkenaan kedudukan pembayaran royalti kepada negeri yang layak menerimanya seperti yang telah diputuskan dalam Mesyuarat Majlis Kewangan Negara yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Tun Dr Mahathir Mohamad pada 7 Jun 2018 lalu.

   Diharap apa yang sedang berlaku bukanlah satu cubaan oleh mana-mana pihak yang berkuasa untuk mencanggahi komitmen yang terang dan nyata oleh Perdana Menteri untuk terus mengukuhkan semangat Federalisme sebagaimana yang dibentangkan oleh beliau dalam Kajian Separuh Penggal RMK-11 di Parlimen pada hari Khamis 19 Oktober lepas.

   DR AHMAD SAMSURI MOKHTAR
   Menteri Besar Terengganu
   21 Oktober 2018

   Delete
  7. Kerajaan P Pinang dikecam semasa memperingati mangsa tanah runtuh   GEORGE TOWN: Sekumpulan warga Pulau Pinang berkumpul untuk memperingati pekerja asing y

   ang terkorban dalam kejadian tanah runtuh di Bukit Kukus hari ini, mengatakan rayuan menghentikan penggondolan bukit daripada para aktivis tidak didengari.

   Kumpulan itu membawa bunga-bungaan warna putih, lilin dan plakad, serta mendirikan memorial buat mereka yang maut, berserta nama dan kerakyatan mereka tertera pada sekeping kertas.

   Acara itu juga memperingati 11 nyawa yang terkorban dalam kejadian tanah runtuh di Tanjung Bungah setahun lalu (21 Oktober), selepas cerun bukit setinggi 10m runtuh menimpa mangsa di tapak pembinaan sebuah pangsapuri.

   Aktivis Lim Li Lian menyampaikan ucapan dan berkata pekerja asing yang terkorban dalam 2 tragedi itu mempunyai keluarga yang bergantung kepada mereka.


   Aktivis Lim Li Lian menyampaikan ucapan di acara memperingati pekerja asing yang terkorban.
   “Kerajaan tidak berbuat apa-apa. Sekarang semua orang ini sudah terkorban, jadi bagaimana dengan anak-anak dan isteri mereka? Tahukah anda betapa susahnya menjadi ibu tunggal? Cukuplah,” katanya.

   Dengan air mata bercucuran Lim berkaa kejadian itu boleh dielakkan jika kerajaan negeri mendengar amaran demi amaran daripada kumpulan yang membantah penggondolan bukit.

   Beliau berkata Penang Hills Watch bulan lalu menghantar laporan kepada Exco Zairil Khir Johari, dengan gambar bukit-bukit yang “habis semuanya ditebang”.

   “Laporan itu secara khusus mengatakan tiada langkah-langkah mitigasi diambil. Apa tindakan mereka? Apa tindakan kontraktor? Apa tindakan Zairil? Apa tindakan kerajaan Pulau Pinang?” katanya.

   “Ini bukanlah ketentuan Tuhan. Ini bukanlah seperti padang pasir Sahara yang tidak pernah hujan.”

   Penyelamat setakat ini berjaya membawa keluar 7 mayat daripada runtuhan. Tiga lagi masing hilang.

   Bunga kekwa putih diletak berdekatan tapak tragedi di Bukit Kukus.
   Semua mangsa adalah pekerja asing dari Bangladesh, Indonesia dan Myanmar.

   Lim berkata kerajaan negeri tidak belajar daripada kejadian tanah runtuh Tanjung Bungah tahun lalu.

   “Nampaknya kamu semua (ahli politik) tidak peduli. Sibuk muatnaik gambar lawat kawasan selepas tragedi melanda.

   “Nenek dan datuk saya, yang berusia lebih 80 dan 90, masih keluar bertongkat dan mengundi kamu, walaupun kamu sudah bertahun-tahun berjanji akan atasi masalah banjir.

   “Mereka sudah tua dan masih mengundi kamu. Mana hati nurani kamu?

   “Saya tak boleh tahan lagi. Saya sedar mereka yang ada hati nurani sudah meninggalkan parti dan kamu yang lain-lain ini, nampaknya semasa kami mengundi kamu sebenarnya kami mengundi ketamakan.

   “Moga Tuhan kasihani kita,” katanya.

   Delete
  8. Pemilihan PKR Selangor kecoh   Kekecohan berlaku lagi dalam pemilihan PKR, kali ini membabitkan tiga daripada enam cabang PKR Selangor yang mengadakan undian hari ini.

   Kekecohan tersebut dipercayai membabitkan pertengkaran di antara penyokong bagi jawatan timbalan presiden, Datuk Seri Azmin Ali dan Rafizi Ramli.

   Beberapa rakaman video yang dimuat naik di media sosial menunjukkan pertelingkahan antara penyokong tersebut di pusat pengundian di cabang PKR Puchong dan Gombak.

   Di Puchong, kekecohan berlaku di antara dua kumpulan penyokong di pintu masuk utama pusat pengundian di Dewan Serbaguna Majlis Perbandaran Subang Jaya di Seri Kembangan.

   Beberapa pegawai polis juga dilihat berada di tempat kejadian.

   Setakat ini tidak jelas apa sebenarnya punca yang telah mencetuskan kekecohan itu.

   Kekecohan singkat turut berlaku di pusat pengundian PKR Gombak di Sungai Tua pagi ini, selepas anggota parti dari Lembah Pantai dilihat berada dalam dewan.

   Perbalahan itu berlanjutan sehingga ke luar dewan.

   Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari yang juga ADUN Sungai Tua tiba di tempat kejadian selepas kekecohan itu berakhir.

   Bagaimanapun beliau berkata tiada pergaduhan berlaku sebaliknnya hanya penyokong menjerit dan cuaca panas menjadikan keadaan tidak terkawal.

   Beliau juga berharap pihak polis dapat mengawal keadaan lebih baik berbanding sebelum ini.

   Di Petaling Jaya, difahamkan beberapa ahli PKR Petaling Jaya Utara telah ditangkap kerana didakwa menjadi "pengundi hantu". Namun jumlah mereka tidak dapat disahkan.


   : PKR tak ada beza dengan UMNO, itu hakikat perlu difahami....

   Delete
  9. Perang Saudara Dalam PKR: 2,000 undian lima cabang PKR di Melaka hilang   MELAKA, 21 Okt — Sejumlah 2,000 undi dalam pemilihan PKR di Melaka melibatkan lima daripada enam cabang dikatakan hilang, lapor Berita Harian.

   Pengerusi PKR negeri berkata kehilangan 60 peratus undi melalui sistem e-undi mengakibatkan keputusan tidak rasmi peringkat negeri belum muktamad

   “Di cabang PKR Jasin sendiri, peratusan tinggi keluar mengundi tetapi yang berjaya dikira cuma kira-kira 40 peratus sahaja,” kata Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin.

   Timbalan menteri industri utama juga menolak pengumuman calon timbalan presiden Rafizi Ramli yang mendakwa menang di Negeri Sembilan dan Melaka malam tadi.

   “Belum, itu tidak benar (Rafizi menang). Dakwaan itu tidak mempunyai asas. Belum rasmi... belum habis kira,” kata calon naib presiden.

   Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Datuk Rashid Din hari ini berkata keputusan tidak rasmi bagi kedua-dua negeri itu ditangguh kerana masalah teknikal.


   : Tak tahu nak pilih antara PKR dan UMNO mana lebih bangang....

   Delete
  10. Zeti pun pandai kencing pasal pemansuhan tol
   Sebelum ini ahli Majlis Penasihat Kerajaan, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, berkata perkara berkenaan masih dalam proses perbincangan dan akan dimuktamadkan segera seperti yang disenaraikan dalam manifesto kerajaan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

   "Ketika ini, ahli majlis sedang mendengar penerangan daripada pelbagai pihak termasuk syarikat konsesi lebuh raya dan pemegang saham.

   "Keputusan pemansuhan dijangka akan diterima dalam masa terdekat kerana mereka perlu membawanya kepada ahli majlis minggu depan.

   Sampai hari ini rupanya KENA KENCING.   Sebenarnya PAS seawal memerintah Terengganu tahun 1999 telah menunjukkan contoh ini. Beberapa minggu memerintah Terengganu, satu-satunya tol yang ada di negeri tersebut waktu itu iaitu Tol Jambatan Sultan Mahmud terus dihapuskan. Caranya dengan mengambil alih syarikat konsesi yang menguruskan tol tersebut dengan pampasan tertentu. Ratusan ribu pengguna tol tersebut beroleh manfaat yang besar, sehingga kini apabila BN kembali memerintah Terengganu, mereka tidak lagi berani mewujudkan semula tol di situ.

   : PAS rekod baik tapi ramai Melayu Islam tak sokong PAS kerana takut dengan Islam agamanya sendiri. Takut nanti bila buat jahat kena denda, geng PH pula takut tak boleh tipu rakyat sebab itu mereka menolak PAS....

   Delete
  11. LePAS AnonyMOUSE, bertukar Tonggeng Najib. PAS tuu bertukar Jostick Lick. Buat kerja menyundal kutip bahan2 sampah, selerakkan kat laman orang. Itulah rutin harian si Musibat Kejora Jahanam.

   NO CLASS AT ALL....!!

   Delete
  12. Hmmmmmm.....

   LePAS AnonyMOUSE, bertukar Tonggeng Najib.
   PAS tuu bertukar Jostick Lick.
   Buat kerja menyundal kutip bahan2 sampah, selerakkan kat laman orang. Itulah rutin harian si Musibat Kejora Jahanam. NO CLASS.....!!

   Tak pun, buat Pantatun gelebeh-gedebeh terkeluar ring.

   NO CLASS AT ALL...!!

   He he he he he
   Hi hi hi hi hi
   Jo ho ho ho ho
   Haa haa haa haa.......!!

   Delete

  13. Endlessly copy-pasting bloke using the name “justice league” must lick his wounds losing pru14. Or lick Al Jibo's assol.

   YANG SELALU MENGKOPIPES ATAS BERBAGAI NAMA DI BLOG INI ADA LAH PENJILAT NAJIB, BUKAN SAHAJA MENDUKUNG UMNO, JUGA MENDUKUNG NAJIB DI ATAS BAHU NYA, TAK KIRA BUSUK WANGI BAU KENTUT DAN TAHI NYA,

   justice league = yenggedey valikopo = GENG NAJIB = CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA = GENG MENJILAT NAJIB = LEBAI MODEN = Anonymous = DLL

   justice league, yenggedey valikopo, GENG NAJIB SENTIASA MENJILAT NAJIB

   DIA KATA: SAYA YANG MENGKOPIPES DI ATAS BERBAGAI NAMA DI SINI MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN HA NYA UNTUK NAJIB YANG SAYA JILAT DARI ATAS KE BAWAH. BAGI SAYA NAJIB ADALAH SEOLAH OLAH NABI, TAK KISAH BERBAGAI JENYAH YANG DI LAKUKAN NYA HINGGA ADA 25 + 7 TUDUHAN DI MAHKAMAH SEKARAN.

   OLEH ITU SAYA MEMPERJUANGKAN PIHAK YANG DI TUDUH WALAU PUN DAH DI GELAR "Mo1" DI US, MASIH MENGHARAPKAN MEMEGANG TAMPUK PEMULASAN PENYELEWENGAN DAN PENGSONGLAPAN WANG NEGARA. APABILA SAMPAI NAJIB MASUK PENJARA PUN, SAYA AKAN TERUS MENGKRITIK. INI LAH BUKTI BETAPA MINAT NYA DAN KUAT NYA SAYA MENJILAT NAJIB:

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 25 + 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH = PENJARA SUNGAI BULUH

   WHAT THE BLOKE USING MANY NAMES CAN DO (EQUATING STYLE), WE CAN DO BETTER.

   Delete
  14. “Tok Mat Mangsa Terbaru Malaysiakini”, Ahli MT UMNO Selar Wartawan Tak Berintegriti


   SHAH ALAM – Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Mohd Khusairi Abdul Talib menyelar laporan portal Malaysiakini yang didakwa memutarbelit kenyataan Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hassan berhubung pendakwaan yang dikenakan terhadap Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

   Khusairi merujuk kepada laporan portal itu bertajuk ‘Zahid mungkin perlu bercuti’ yang memetik temubual wartawannya bersama Mohamad atau Tok Mat semalam.

   Ketua UMNO Bahagian Tanjong Malim itu mendakwa Tok Mat tidak sama sekali menyebut bahawa Zahid mungkin perlu bercuti sebagaimana intro berita yang disiarkan.

   “Pagi ini secara peribadi Tok Mat menghubungi saya menceritakan situasi sebenar percakapannya dengan wartawan Malaysiakini semasa beliau hadir memberi sokongan kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur semalam.

   “Ketika menjawab soalan wartawan portal itu semalam, Tok Mat tidak sama sekali menyebut bahawa DS Zahid mungkin perlu bercuti sebagaimana intro berita yang disiarkan.

   “Apa yang dinyatakan secara umum oleh Tok Mat adalah SOP parti pada 2009 yang memerlukan pemimpin UMNO bercuti jika berdepan tuduhan di mahkamah.

   “SOP pada 2009 itu dibuat oleh UMNO sebagai langkah untuk menjaga integriti parti itu dan BN yang sedang memerintah ketika itu. Pendakwaan juga dibuat oleh pihak kerajaan,” tulisnya dalam satu kenyataan.

   Tambahnya lagi, Tok Mat menjadi mangsa manipulasi dasar kebebasan akhbar yang dahulu diperkenalkan oleh Kerajaan BN selepas era Tun Dr Mahathir Mohamad.

   “Malaysiakini menggunakan sepenuhnya dasar terbuka BN itu, bukan sahaja untuk menjatuhkan UMNO ketika parti itu berkuasa, malah selepas BN jatuh tersungkur.

   “Adu domba untuk memecahbelahkan perpaduan UMNO kini menjadi agenda utama Malaysiakini, portal yang tidak berintegriti dan bercanggah dengan etika kewartawanan itu.

   “Wartawan selaku pelapor yang berintegriti sepatutnya meletakkan kenyataan Tok Mat mahu membawa isu ini ke mesyuarat pengurusan dan memutuskannya di dalam mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO sebagai intro beritanya. Sebaliknya disebabkan sikap tidak berintegriti, wartawan berkenaan meletakkan intro yang tidak disebut pun oleh Tok Mat dalam temubual itu,” tulisnya.

   Jelas Khusairi juga, bercuti bukan pilihan terbaik bagi seorang Presiden yang telah dipilih oleh akar umbi parti apatah lagi ketika UMNO kini berada di blok pembangkang.

   “Apapun, sama-sama kita tunggu keputusan yang bakal dibuat oleh Majlis Tertinggi UMNO kerana itulah hairaki tertinggi dalam perlembagaan parti dalam membuat sebarang tindakan,” katanya.

   Malaysiakini dalam laporannya bertajuk ‘Zahid Mungkin Perlu Bercuti’ yang memetik temubual bersama Tok Mat menulis ayat berkenaan pada perenggan pertama;

   “Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mungkin perlu bercuti daripada menjalankan tugas-tugas parti selepas berdepan dengan tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram hari ini (semalam).”   Laporan itu pada perenggan kedua menulis “Timbalannya, Datuk Mohamad Hassan memberitahu pemberita bahawa UMNO mempunyai prosedur operasi standard (SOP) pada tahun 2009 yang memerlukan pemimpin tinggi bercuti jika berdepan tuduhan jenayah di mahkamah”.

   Malaysiakini juga melaporkan, Tok Mat berkata perkara itu bagaimanapun akan dibincangkan oleh jawatankuasa pengurusan parti itu.

   Zahid semalam mengaku tidak bersalah atas 45 pertuduhan pecah amanah, menerima wang rasuah dan pengubahan wang haram melibatkan lebih RM100 juta. Beliau dibenarkan bebas dengan jaminan RM2 juta.

   Mahkamah menetapkan 14 Disember ini untuk sebutan kes. -SuaraTv

   : Malaysiakini dan UMNO sama-sama putar belit....

   Delete
  15. Helah Guan Eng tak jadi lagi   SHAH ALAM - Naib Ketua Pemuda Umno, Shahril Hamdan menegaskan dakwaan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng di laman berita berhubung isu Akaun Hasil Disatukan naik tujuh kali ganda dalam masa empat bulan sangat “hebat” namun sebenarnya ia satu “helah”.

   Shahril berkata, Guan Eng tidak menyebut bahawa Akaun Hasil Disatukan diaudit secara tahunan dan bukan bulanan   Menurutnya, menteri kewangan berkenaan juga tidak menyebut bahawa baki Akaun Hasil Disatukan dikira pada tahun kewangan berakhir 31 Disember setiap tahun, bukannya setiap hujung bulan.

   “Baki terkumpul Akaun Hasil Disatukan kekal sebanyak RM11.86 billion setiap tahun kewangan berakhir pada 31 Disember sejak tahun 1996 dan tak pernah berubah.

   “Baki yang kekal dan tidak pernah berubah ini penting dan ada dalam penyata kewangan tahunan kerajaan persekutuan namun tidak disebutkan,” katanya dalam satu kenyataan, di sini, hari ini.

   Shahril berkata, tarikh akhir bagi individu menghantar borang taksiran cukai adalah pada 30 April dan 30 Jun setiap tahun.

   Menurutnya, langkah itu membawa maksud hasil kerajaan bagi tempoh antara April sehingga Julai akan meningkat berkali ganda berbanding bulan-bulan lain memandangkan ini juga tempoh yang sama untuk menjelaskan cukai pendapatan.

   “Ini juga dia (Guan Eng) tak sebut atau buat-buat lupa,” katanya.

   Shahril berkata, kutipan dari 31 Mei sehingga 31 Ogos lalu berjumlah RM73.58 billion menunjukkan bahawa kerajaan sememangnya mampu mengutip hasil setiap bulan untuk menampung perbelanjaan mengurus selepas 9 Mei dan sewajarnya isu baki Akaun Hasil Disatukan tidak timbul kerana kemampuan kerajaan mengutip hasil.

   “Tahun pilihanraya 2004, 2008, 2013 baki terkumpul Akaun Hasil Disatukan adalah kekal sama pada hujung tahun. Bukti tidak ada perbelanjaan berlebihan pada tahun pilihanraya. Ini pun dia tak sebut,” katanya.

   Shahril berkata, perbelanjaan mengurus adalah perbelanjaan tetap seperti emolumen (gaji dan pencen kakitangan awam), perkhidmatan dan bekalan, aset, pemberian dan kenaan bayaran tetap.

   Menurutnya, tidak ada pembaziran yang boleh berlaku secara berlebihan seperti didakwa.

   “Kalau rasa fakta ini tak betul, menteri kewangan boleh tunjukkan item perbelanjaan mengurus Januari hingga Mei lalu dibandingkan dengan Januari hingga Mei tahun lalu untuk buktikan perbelanjaan berlebihan.

   Semalam, Guan Eng menyatakan peningkatan jumlah wang dalam Akaun Hasil Disatukan dari RM450 juta pada 30 April kepada RM3.7 bilion pada 31 Ogos membuktikan kerajaan baru cekap menguruskan kewangan negara.

   Menurutnya, amalan pengurusan kewangan yang baik dan berhemat telah menghasilkan lebihan sebanyak RM3.25 bilion dalam Baki Akaun Semasa berbanding hanya RM450 juta semasa PH mengambil alih kerajaan.


   : Pimpinan PH memang hebat pasal kencing dan manipulasi data....

   Delete
  16. Kelantan tak boleh Mukhriz anak Atok aje boleh pasal pembelian kereta   Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir mempertahankan pembelian kereta Volvo baru untuk kegunaan rasmi.

   Menurut Mukhriz, pembelian kereta itu dilakukan selepas membuat perniagaan tukar beli (trade-in) dengan dua kereta lama kerajaan negeri, lapor Sinar Harian.

   “Setelah diperiksa, terdapat beberapa kenderaan lama tidak digunakan sebab rosak, yang didaftarkan bawah pejabat Menteri Besar, saya buat keputusan lupuskan kenderaan itu secara trade in dan diganti kereta baru.

   “Sebab itu harganya tak terlalu mahal walaupun ia kereta hybrid. Ini juga menunjukkan kerajaan negeri prihatin isu alam sekitar dan cuba kurangkan penggunaan minyak dan pencemaran udara,” beliau dilaporkan sebagai berkata.

   Mukhriz juga mempertahankan penggunaan jenama asing dengan menyatakan pemasangan komponen kereta itu dilakukan dalam negara.

   Harga terbaru bagi September meletakkan Volvo S9 T8 pada harga RM368,888 manakala S90 T8 benilai RM388,888.

   Harga tersebut tidak termasuk insurans kereta.

   : Mana cybertropper PH yang sebelum ini bising.. dah kecut telor nak kondem ke?....

   Delete
  17. DAP Is Trying To Kill The Malay-Muslim States Of Terengganu And Kelantan
   DAP is trying to kill Terengganu and Kelantan because those two states are under PAS and not under Pakatan Harapan.

   Recently, the Federal Government approved the payment of the 5% oil royalty to all the four states — Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan.

   The Finance Minister, Lim Guan Eng, however, released the oil royalty payment to Sabah and Sarawak in full while he held back the payment to Terengganu and Kelantan. Terengganu alone is supposed to receive RM750 million and with the payment to Kelantan the total would come to more than RM1 billion.

   Petronas has already paid the Ministry of Finance the 5% oil royalty but Guan Eng refuses to release it to Terengganu and Kelantan

   It appears that Guan Eng and DAP can bypass the Cabinet and the Federal Government and can make their own unilateral decisions. And their decision is the two Malay-Muslim states of Terengganu and Kelantan must be starved of funds and the 5% oil royalty for these two states, which Petronas has already paid the Ministry of Finance, must be held back.

   Delete
  18. Naikkan gaji untuk tarik pekerja tempatan dahulu, baru automasi, kata MTUC   PETALING JAYA: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) berkata automasi dan mekanisasi tidak seharusnya menyebabkan pengangguran dan kerajaan perlu menaikkan gaji bagi menarik pekerja tempatan.

   “Tidak ada gunanya automasi dan pemodenan kerja sekiranya upah minimum masih rendah kerana ia tidak akan menarik pekerja tempatan dan Malaysia akan terus bergantung pada pekerja asing,” kata Setiausaha Agung MTUC J Solomon.

   Oleh sebab itu kerajaan perlu mengkaji dengan teliti kesan dasar sedemikian ke atas sektor pembuatan dan pertanian, katanya.

   “Sistem Binaan Industri (IBS) bagi mengurangkan pekerja asing berkemahiran rendah bukanlah idea yang baik sekiranya ia bertujuan menghapuskan terus penyertaan dan intervensi manusia,” katanya.

   Beliau memberi respons terhadap keputusan kerajaan untuk menggalakkan automasi dan mekanisasi, terutamanya dalam sektor pembuatan dan pertanian bagi mengurangkan pergantungan pada pekerja asing seperti digariskan dalam Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11.

   Dalam sektor pembuatan, kerajaan akan terus menggalakkan pelaksanaan IBS bagi mengurangkan pekerja berkemahiran rendah.

   Solomon berkata, apabila pekerja dibuang kerja kerana automasi mereka akan kehilangan maruah diri, dan menambah, mereka juga mungkin merupakan penyara tunggal keluarga masing-masing.

   Katanya pekerja tidak boleh beralih kerja ke tempat lain kerana mereka kini dianggap tidak berkelayakan dalam persekitaran baru yang tercipta.

   “Mereka tidak boleh dilatih semula kerana umur yang telah lanjut,” katanya dan menambah, ini merupakan salah satu kos sosial yang perlu diambil kira.

   Bagaimanapun katanya, automasi boleh dilaksanakan dalam sektor tumpuan pekerja asing, yang menyebabkan upah tertekan, selain sektor yang terlalu bergantung pada pekerja asing.

   Dalam pada itu, naib presiden Persekutuan Pengilang Malaysia (FMM) Nathan Suppiah menyambut baik rancangan meningkatkan automasi dan mekanisasi bagi mengurangkan pergantungan pada pekerja asing.

   Nathan berkata, terdapat banyak masalah dalam menggaji pekerja asing. Ini termasuklah masalah “tanpa kesudahan” dalam mendapatkan pekerja, kesukaran untuk memperbaharui permit kerja dan wujudnya ejen di setiap aras yang menambahi halangan sedia ada.

   Bagaimanapun katanya, perlu wujud perkongsian awam-swasta bagi menyediakan program sokongan dalam mendorong industri menerima pakai automasi dan mekanisasi.

   “Seperti banyak negara maju dan perindustrian, sektor industri di Malaysia juga cepat menerima manfaat Revolusi Industri 4.0.

   “Tetapi ini mengambil masa kerana kita perlu meningkatkan dan memperbaharui kemahiran pembanguan sumber manusia kita terlebih dahulu,” katanya.

   Delete
  19. Benar kata Tok Guru Nik Abdul Aziz keluar PAS jadi gile   Mana-mana pihak diingatkan supaya tidak memperlekehkan keupayaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk mempertahankan negara.

   Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu berkata, anggota ATM sentiasa bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan walaupun negara tidak akan berperang dengan negara lain.

   Katanya, insiden pencerobohan pengganas di Sulu membuktikan keupayaan tentera negara mengawal perairan di sana.

   "Kalau ada kerosakan (peralatan), kita akan baiki tetapi kapal terbang kita bukan Sukhoi sahaja ada banyak lagi ada di Butterworth.

   Tapi sebelum ini dia yang memperlekehkan ATM. Setelah menjadi Menteri pun dia juga yang dedah kelemahan ATM.

   Kali pertama, Mat Sabu dedahkan di dalam dewan parlimen yang mana pesawat pejuang Sukhoi SU-30MKM TUDM hanya empat buah sahaja yang boleh terbang, bagi pihak Pakatan Harapan, mereka sudah boleh gelak basar menunjukkan kepada rakyat yang Barisan Nasional tidak mampu menjaga aset-aset pertahanan udara negara, tetapi sedarkah Mat Sabu, di sebalik gelak besar PH itu, ada mata-mata di luar sana sudah mula mencongak-congak tentang kekuatan pertahanan udara negara kita?

   Selepas itu sekali lagi Mat Sabu membuat pendedahan kononnya pertahanan negara lemah berbanding negara Asean yang lain, satu kenyataan yang dilihat cukup tidak adil dan tidak masuk akal, adakah benar pertahanan negara kita cukup lemah?
   |
   Pening-pening..
   Patutlah Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata pimpinan yang keluar PAS akan menjadi gile (gila).

   3Z


   : Dah gile tapi belum giler-giler....

   Delete
  20. Akhirnya Laporan RMK11 Dedah Hutang Bukan RM1 Trilion
   Kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan terus menjadikan angka hutang negara yang kononnya sebanyak RM1 trilion sebagai propaganda politik fitnah mereka walhal ia terbukti salah!

   Menurut bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, diayah jahat tersebut yang direka cipta sendiri oleh kerajaan PH amat penting untuk mereka dalam capai pelbagai objektif demi kepentingan politik sempit blok itu.

   Walhal kajian separuh penggal Rancangan Malaysia ke-11 (RMK11) untuk 2016 sehingga 2020 dibentang Tun Dr. Mahathir Mohamad di Parlimen kelmarin membuktikan bahawa hutang negara sebenarnya cuma RM686.8 bilion.


   Malah dokumen rasmi kerajaan PH di muka surat 60 itu mengesahkan hutang negara sebetulnya bukan RM1 trilion tetapi hanya RM686.8 bilion atau 50.8 peratus berbanding hasil dijana Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

   “Oleh itu, kerajaan PH akan terus guna ayat ‘trilion’ kerana ia amat mudah difahami oleh orang ramai meskipun pelbagai agensi kerajaan dan agensi penarafan antarabangsa tidak menyatakan hutang negara sebagai RM1 trilion.

   Ia bahkan disahkan sendiri pihak Kementerian Kewangan, Unit Perancangan Ekonomi (EPU) di Jabatan Perdana Menteri dan Bank Negara Malaysia serta badan asing seperti Bank Dunia dan Dana Kewangan Antarabangsa.

   Justeru ujar Najib yang juga mantan Menteri Kewangan, pentadbiran PH djangka terus guna ayat hutang negara diwarisi daripada Barisan Nasional (BN) konon cecah RM1 trilion antaranya sebagai alasan terbaik untuk:

   1. Memburukkan imej kerajaan BN sebelum ini.
   2. Menjual segala aset-aset strategik milik negara.
   3. Tidak memenuhi janji manifesto pilihan raya umum.
   4. Mengurang atau hapus program pemberian dan kebajikan untuk rakyat.
   5. Membatalkan projek kepada kawasan parlimen yang bukan di bawah PH.
   6. Membuka tender semula projek dan beri peluang kepada pihak tertentu.
   7. Menaikkan cukai sedia ada atau perkenal cukai baru dan minta rakyat berkorban.
   8. Menuding jari kepada BN apabila keadaan ekonomi di bawah mereka merosot.

   “Rakyat perlu tahu Bank Dunia baru-baru ini mengeluarkan kenyataan bahawa hutang Malaysia bukan ada di tahap yang luar biasa tinggi manakala laporan rasmi RMK11 dari EPU merumuskan Malaysia masih diberi penarafan baik.

   “Malah diberikan prospek stabil oleh agensi penarafan utama antarabangsa berdasarkan asas ekonomi negara yang masih lagi kukuh,” kata Najib menerusi satu hantaran dalam laman Facebooknya pada Sabtu. – Mynewshub.TV

   : Mahathir ni kaki pembelit, akhirnya terbeliti diri sendiri... Tapi itu orang tak hairan, yang bodohnya pendokong PH kena belit atau kencing diam membisu....

   Delete
  21. PAS sokong penuh usaha gubal Akta Pembiayaan Politik, kata Samsuri   DUNGUN: PAS menyatakan sokongan penuh terhadap usaha kerajaan untuk mewujudkan Akta Pembiayaan Politik bagi menghalang unsur rasuah dan kepentingan peribadi penderma mendorong keputusan parti pemerintah.

   Menteri Besar Terengganu Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata sebelum ini PAS bersama beberapa parti politik lain seperti Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN) telah menghantar memorandum kepada kerajaan sebelum ini (Barisan Nasional) berserta beberapa cadangan untuk mewujudkan akta itu.

   “Saya nak tegaskan bahawa PAS sentiasa konsisten memperjuangkan supaya diwujudkan satu undang-undang khusus mengenai perkara ini dan kita dah hantar memorandum bersama parti politik yang lain.

   “Namun disebabkan berlaku pilihan raya umum ke-14 baru-baru ini dan pertukaran kerajaan, kita belum berpeluang membawa perkara ini kepada pentadbiran baru.

   “Namun kita memandang positif perkara itu dan harap ia akan diperincikan dan dijadikan suatu akta yang perlu diikuti oleh semua parti,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Makan Amal Sekolah Menengah Agama Sultan Ismail, di Dewan Arena Square, di sini, malam tadi.

   Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi negeri, Satiful Bahri Mamat.

   Dalam pada itu, Ahmad Samsuri yang juga pengarah pilihan paya PAS turut mengulas mengenai cadangan kerajaan Pakatan Harapan untuk mengehadkan tempoh pentadbiran perdana menteri, menteri besar dan ketua menteri selama 2 penggal yang disifatkan mempunyai asas dan perlu dilihat daripada sudut positif.

   Bagaimanapun katanya, perkara itu memerlukan kajian dan penelitian yang mendalam bagi memastikan pelaksanaannya benar-benar memberi impak positif selaras dengan matlamat utama untuk mengelak daripada wujudnya unsur rasuah.

   “Ada baiknya juga cadangan ini kerana apabila terlalu lama tentulah wujud ruang dan kemungkinan perkara tidak sesuai seperti ketiadaan penjanaan idea baharu dan segar bagi generasi baru.

   Dalam perkembangan lain, beliau turut mengulas mengenai cadangan menurunkan had umur mengundi daripada 21 tahun kepada 18 tahun yang dianggap bukan permasalahan utama.

   Sebaliknya beliau meminta kerajaan memfokus kepada isu lebih besar iaitu usaha mendaftarkan lebih ramai pengundi daripada golongan muda kerana data menunjukkan masih ramai yang tidak berbuat demikian.

   : Agaknya DAP setuju atau tidak?....

   Delete
  22. Jika Kit Siang mahu bukti diskriminasi, tanya menteri kewangan, kata Hadi   PETALING JAYA: Datuk Seri Abdul Hadi Awang menggesa pemimpin DAP Lim Kit Siang bertanyakan kepada Menteri Kewangan Lim Guan Eng berhubung dakwaan kepimpinan parti itu tidak bersetuju dengan cadangan mengembalikan royalti minyak kepada Kelantan dan Terengganu.

   Presiden PAS itu berkata Tun Dr Mahathir Mohamad bersetuju untuk mengembalikan royalti kepada negeri tetapi pembayaran kepada Kelantan dan Terengganu terhalang.   “Perdana menteri telah bersetuju untuk mengembalikan royalti terus kepada negeri sebagaimana dijanjikan dalam manifesto Pakatan Harapan (PH).

   “Namun pembayaran kepada Kelantan dan Terengganu terhalang. Jika saudara Lim mahukan bukti, sila tanya menteri kewangan,” katanya di Facebook.

   Lim semalam mendesak Hadi untuk membuktikan diskriminasi DAP terhadap pantai timur Semenanjung dengan tidak menyokong pembangunan saksama di Kelantan dan Terengganu.

   Hadi menurut Berita Harian juga berkata kepimpinan DAP tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan untuk mengembalikan royalti minyak kepada negeri pengeluar termasuk Kelantan dan Terengganu.

   Pakatan Harapan dalam manifesto pilihan raya umum 9 Mei lalu menjanjikan 20% royalti kepada pengeluar minyak.

   Perdana menteri ketika membentangkan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11 (2016-2020) di Dewan Rakyat 18 Oktober lepas berkata pembangunan Sabah dan Sarawak akan diberi keutamaan dan kerajaan akan mengagihkan pendapatan minyak dan gas secara saksama bagi mencapai matlamat itu.

   : DAP memang tak mahu negeri-negeri kuasaan Melayu terus maju, itu hakikatnya....

   Delete
  23. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Suman tua, barua lahanat sembunyi terperap
  Tak ada bayang kelibat pun ini hanjeng kurap
  Populariti murahan, si bangkai inii mau garap
  Kat JB nanti, atas jln tar le dia akan meniarap

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pantatun gelebeh-gedebeh terkelusr ring lagi....??
   NO CLASS....!!

   He he he he he
   Hi hi hi hi hi
   Jo ho ho ho ho
   Haa haa haa haa.......!!

   Delete
  2. Hmmmmmm.....

   LePAS AnonyMOUSE, bertukar Tonggeng Najib.
   PAS tuu bertukar Jostick Lick.
   Buat kerja menyundal kutip bahan2 sampah, selerakkan kat laman orang. Itulah rutin harian si Musibat Kejora Jahanam. NO CLASS.....!!

   Tak pun, buat Pantatun gelebeh-gedebeh terkeluar ring.

   NO CLASS AT ALL...!!

   He he he he he
   Hi hi hi hi hi
   Jo ho ho ho ho
   Haa haa haa haa.......!!

   Delete

  3. Takda soal Tun Mahathir nak letak jawatan. Takda soal dia merajuk.

   Dia ha nya mahu tunjuk kpd "gengster2 upahan Najib" yang mengacau pertemuan Perstuan Pemandu Teksi dengan dia di Langkawi itu bahawa dia berkuasa, termasuk bila2 boleh letak jawatan.

   Tapi bodoh sangat lah sesiapa memikir Tun akan letak jawatan. Kerja belom habis. Belom separuh, malahan suku, pun yang dah habis di buat. Bahru 5 bulan pegang jawatan.

   Siapa yang mengharap dia serius mahu meletakkan jawatan pada masa ini ada bermimpi, hopeful thinking. Tambah, sewel pemikiran.

   Delete

  4. Memulihkan keadaan di negara ini yang di jahanamkan si Najib badul pun belom beberapa sahaja yang dah di lakukan. Membangunkan negara selepas pemulihan itu belom bermula dengan giat.

   Mid-Term Review sedang di kaji, di bincang di Parlimehn, selepas itu mula lah dasar2 dan rancangan2 kerajaan PH di formalize kan dengan teliti dan di implementasi dengan giat.

   Crooked bridge ke, boleh di runding dengan kerajaan Singapore dalam masa yang sama menempeleng, membantai crooked Najib, crooked Rosmah, crooked Wak Jahid melalui mahkamah2.

   Delete
  5. Daripada Mimpi Jumpa TGNA 15 kali kini Husam Cadang Tanam Ganja Pula


   Cadangan supaya Malaysia memperkenalkan tanaman ganja kesihatan bagi tujuan perubatan dilihat sebagai langkah terkedepan jika berjaya direalisasikan.

   Senator Husam Musa berkata, tanaman ganja secara terkawal itu bakal diperkenalkan di Kanada bermula tahun depan dan turut akan diperkenalkan di Jerman serta beberapa negeri di Amerika.

   "Ia mempunyai unsur-unsur kesihatan yang sangat kaya dianugerahkan Allah.

   "Dari segi pengubatan kanser dia ada 36 elemen untuk perubatan kanser," katanya ketika berucap di program di Lembaga Kenaf dan Tembaga Negara di Kota Bharu, Kelantan hari ini.

   Husam yang juga naib presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Tanah, Air dan Sumber Asli, Dr Xavier Jayakumar yang berhasrat untuk membawa isu perubahan terhadap undang-undang melibatkan ganja ke kabinet.

   Beliau berharap perubatan berasaskan ganja tidak dianggap sebagai jenayah mengikut Akta Dadah Berbahaya 1952.

   Terdahulu isu perubatan berasaskan ganja mendapat perhatian selepas seorang pengamal perubatan berasaskan ganja, Muhammad Lukman yang dijatuhkan hukuman mati keranan memiliki 3.11 liter minyak kanabis, 279 kilogram ganja mampat dan 1.4 kilogram bahan mengandungi kimia asas tetrahydrocannabinol (THC) yang terkandung dalam ganja.

   Sementara itu, Husam berkata penggunaan marijuana kesihatan itu merupakan bahan yang lebih baik bagi untuk kaedah kimoterapi bagi pesakit kanser.

   "Pada hari ini kita menggunakan kimoterapi, bagaimanapun kimoterapi memberi kesan yang teruk kepada badan manusia, kerana sel-sel yang sihat juga terkesan susulan kimoterapi.

   "Tetapi, kanabis yang digunakan untuk kimoterapi hanya mensasarkan sel-sel yang buruk untuk dihapuskan dan tidak memberi kesan yang teruk.

   "Dan kanabis ini juga sangat berguna kepada perubatan HIV. Yang kita bincangkan adalah marijuana kesihatan," katanya.

   Berkongsi maklumat yang diperolehinya daripada saintis Taiwan, Husam menjelaskan marijuana kesihatan tidak menghasilkan ketagihan bahkan ia boleh menghasilkan ketenangan.

   Jika penanaman ganja itu diperkenalkan di Malaysia, katanya, ia bakal meningkatkan pendapatan rakyat.

   "Di Australia marijuana dijual dengan harga 30-50 dolar Amerika untuk satu kilogram tapi insya-Allah marijuana kesihatan yang boleh dhasilkan ini boleh mencecah 5,000 hingga 10,000 dolar bagi satu kilogram.

   "Bayangkan kalau orang Bachok boleh berubah daripada tanam tembakau kepada marijuana kesihatan insya-Allah pendapatan mereka akan meningkat. Inilah hasrat kerajaan Pakatan Harapan," katanya.

   : Patutlah anaknya ditangkap jadi pengedar pil kuda.. Rupanya dia pun suka ganja....

   Delete
  6. THE SCHOOL BOY MINISTER


   Syed Saddiq puji Mahathir, TMJ sindir menteri 'taasub, delusi'   KUALA LUMPUR, 1 Okt — Tunku Mahkota Johor (TMJ) menyindir Syed Saddiq Abdul Rahman sebagai keanak-anakan apabila memuji Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Tun Ismail Sultan Ibrahim dipercayai merujuk kenyataan menteri belia dan sukan yang menganggap perdana menteri seorang yang mementingkan kesempuraan.

   “Perfectionist? Sama ada kamu delusi atau taasub. Anak kecil, kamu masih dalam perut ibumu. Buat kajian sikit,” coretnya di Twitter hari ini tanpa menyebut nama.

   Semalam, Syed Saddiq memuji Dr Mahathir di Twitter kerana pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia menulis sendiri ucapan, blog dan membuat kerja penyelidikan.
   Sebelum ini, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Istana Johor dilihat berselisih faham mengenai projek pembangunan Forest City sejak sebelum pilihan raya umum ke-14 berlangsung.

   : Budak-budak mudah kena tipu....

   Delete
  7. PH JUAL ARAK


   10 lagi kes keracunan alkohol dilapor, kata KP Kesihatan   KUALA LUMPUR, 22 Sept ― Sebanyak 10 kes baharu keracunan alkohol dilaporkan di fasiliti-fasiliti kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia, iaitu tujuh di Selangor dan masing-masing satu di Kuala Lumpur, Perak dan Negeri Sembilan, sehingga tengah hari tadi.

   Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pertambahan kes baharu itu menjadikan jumlah keseluruhan kes keracunan alkohol adalah 86 kes iaitu 62 kes di Selangor; Kuala Lumpur (16); Perak (tujuh) dan Negeri Sembilan (satu).

   “Tiada penambahan kematian keracunan metanol (alkohol) yang dilaporkan dan jumlah keseluruhan kematian akibat keracunan metanol adalah kekal 29 kes iaitu 18 kes di Selangor, sembilan kes di Kuala Lumpur dan dua kes di Perak,” katanya dalam kenyataan, di sini hari ini.

   Katanya sebanyak 41 pesakit akibat keracunan alkohol masih menerima rawatan di 11 hospital di semua negeri yang terbabit, yang mana daripada jumlah tersebut sebanyak 16 pesakit masih kritikal.

   Pada masa sama, katanya 57 kes keracunan alkohol yang tidak melibatkan kematian dicatatkan membabitkan 25 warga Nepal, 11 Myanmar, sembilan Bangladesh, sembilan rakyat Malaysia, dua India dan satu Indonesia.

   Dr Noor Hisham berkata setakat hari ini, sebanyak 402 premis yang menjual arak telah diperiksa dan pihaknya menyita 1,471 botol minuman beralkohol pelbagai jenama yang tidak mematuhi Akta Makanan 1983 dan Peraturan-peraturan Makanan 1985.

   Beliau berkata Seksyen 13 Akta Makanan 1983 menetapkan bahawa mana-mana orang yang menyediakan atau menjual apa-apa makanan yang ada dalam atau padanya apa-apa bahan yang beracun, merosakkan atau selainnya memudaratkan kesihatan adalah melakukan kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

   Mereka yang mempunyai gejala keracunan metanol seperti sakit perut, loya, muntah, sakit kepala, kabur penglihatan dalam tempoh lima hari pengambilan minuman beralkohol perlu segera mendapatkan rawatan di mana-mana klinik atau hospital. ― Bernama

   Delete
 3. Suman tua bangkai dajjal, terus tak kelihatan
  Dia mmg penakut bacul dayus ini ifrit syaitan
  Ternyata haram jadah ini bapok bukan jantan
  Udah sentap telor & pelir ini barua babi hutan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pantatun gelebeh-gedebeh terkelusr ring lagi....??
   NO CLASS....!!

   He he he he he
   Hi hi hi hi hi
   Jo ho ho ho ho
   Haa haa haa haa.......!!

   Delete
  2. Wak suman..perasan tak haah...semakin tua, semakin kememe dan kuat merajuk pulak Tun Madey ni.

   Macam ni ke ciri2 seorang negarawan yang Wak katakan sebagai The Grand old statesman...ini bukan negarawan lah Wak..tapi lebih mirip kepada negarasawan.

   Takkan lah baru kena sikit dengan pemandu teksi dah kalut dan seriau macam tu..itu belum lagi bertemua buku dengan ruas dengan Dato Lokman Adam atau DS Tajuddin...mau terkincin dalam seluar dibuatnya..kan..kan..Wak!!!!

   Delete
  3. Hmmmmmm.....

   LePAS AnonyMOUSE, bertukar Tonggeng Najib.
   PAS tuu bertukar Jostick Lick.
   Buat kerja menyundal kutip bahan2 sampah, selerakkan kat laman orang. Itulah rutin harian si Musibat Kejora Jahanam. NO CLASS.....!!

   Tak pun, buat Pantatun gelebeh-gedebeh terkeluar ring.

   NO CLASS AT ALL...!!

   He he he he he
   Hi hi hi hi hi
   Jo ho ho ho ho
   Haa haa haa haa.......!!

   Delete

  4. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Anonymous, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja di Umno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengecewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Cara bagi meng”counter” nya ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes2 yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Delete

  5. Habis satu kerajaan Najib rasuah. Kena guling -

   Dr M: Kita banteras rasuah dengan tukar k'jaan

   Tun Dr Mahathir Mohamad berkata gejala rasuah yang dilihat berleluasa sebelum ini telah dapat ditangani oleh kerajaan baharu pimpinan beliau sehingga masyarakat kini sudah kurang bercakap mengenainya.

   Perdana menteri berkata ini kerana orang ramai termasuk syarikat dan peniaga sekarang boleh berurusan dengan kerajaan tanpa melibatkan elemen rasuah.

   "Kita dapati cakap-cakap mulut dan komplen dari syarikat dan peniaga bahawa kerajaan (terpalit) rasuah tak kedengaran lagi. Dan kalau kita pergi ke luar negara tiada lagi orang bertanya, eh apa jadi kepada negara kamu?

   "Ini kerana apabila kita menukar kerajaan (sebelum ini) kita sekali gus sudah banteras rasuah. Rasuah sudah hampir tidak ada kerana orang takut dengan undang undang yang kita gubal (dan dikuatkuasakan)," kata perdana menteri.

   Dr Mahathir berkata demikian dalam temu bual khas yang disiarkan stesen televisyen Astro Awani.

   Dr Mahathir menyifatkan usaha yang dilakukan kerajaan bagi memerangi rasuah telah membawa kepada kejayaan yang besar.

   Beliau menegaskan jentera pentadbiran kerajaan juga telah dibersihkan daripada pegawai-pegawai yang didapati tidak menjalankan tugas yang diamanahkan sebaliknya disyaki melakukan penyelewengan dengan cuba mencari keuntungan buat diri sendiri.


   "Kita sudah singkirkan orang macam ini dan kalau kita dapati ada unsur jenayah maka tindakan akan diambil terhadap mereka," katanya.

   Beliau menarik perhatian bahawa kerajaan perlu memastikan bukti kukuh diperoleh sebelum membawa mana-mana kes rasuah melibatkan orang politik atau bukan politik ke mahkamah.

   "Kita nak buat sekali (dakwa semua sekali) tak mampulah kerana setiap satu kes mesti diselidik supaya kita ada bukti jelas yang boleh diterima mahkamah...sebab itu kita tumpu kepada (kes) yang penting dulu dan yang lain akan disusuli kemudian bila kita dapat maklumat dan bukti yang cukup," kata Dr Mahathir.

   Delete
  6. DAP melalui saluran Cina cuba mengikis secara halus legasi Melayu


   Belum habis isu surat yang menggunapakai bahasa Cina di Johor. Ini sijil pula ada logo dan nama Kementerian Pendidikan Malaysia tetapi di bawahnya ada tulisan Cina dan Bahasa Inggeris paling atas. Ayat-ayat di bawah sahaja bahasa Melayu.

   Apa keperluan kalau penganjurnya di Malaysia ditulis sampai 3 bahasa dalam sijil yang berkepala logo dan nama rasmi pertubuhan kerajaan Malaysia sebenarnya?

   Makin melampau dan sengaja mahu cetus kontoversi dan sengaja berani melanggar Perlembagaan Negara. Moga Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia dapat bertindak segera sebelum ianya berlarutan...

   FB
   Roslizal Razali


   : Mula selit kemudian jadi base ....

   Delete
 4. Menggunakan pemandu2 teksi sebagai perisai pernah dilakukan oleh Soekarno.Siapakah yang sangat gemar dengan Soekarno,yang terang2 kaki betina?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mana ada "malaysia dilanggar todak", Mamat?

   Boleh mengeluarkan pendapat. Sila lah. Lebih rama lebih meriah. Ini egara bebas.

   Tapi, tolong kasi tahu siapa yang "Menggunakan pemandu2 teksi sebagai perisai"? Macam mana di katakan perisai itu. Dan sebagai nya.

   Apa pulak kaitan keadaa di sini dengan Soekarno? Tidak pulak anda katakan "Siapakah yang sangat gemar dengan Soekarno, yang terang2 kaki betina". Anda ma8n tekak teki ke?

   Kalau anda maksudkan Al Jibo, saya setuju. Nama dia telah di kaitkan kes hotel Port Dickson, Altantuya ......

   Delete

  2. Jangan lah bertekak teki, kesiankan ramai di antara kita yang bertungkus lumus menghadapi masalah kerja, bila ambil coffee break, tak payah lah di ajak main tekak teki.

   Saya nak katakan dengan terang2 bosan nya saya dengan mereka puak Al Jibo yang mengambil kesempatan, mengspin, twist, salah interpretasi, provokasi dsb nya dengan kata2 seperti: Tun Mahathir sedia letak jawatan. Dengan cara serius, melaporkan se olah2 hal beberapa ekor beruk Najib mengacau di pertemuan dengan Persatuan Pemandu Teksi di Langkawi itu ada lah isu besar.

   Bodoh. Mengarut.

   Delete
  3. Nak Ulas sikit sahaja pasal keberanian ‘Si Tua’ 93 Tahun, yang buat ada orang menitiskan air mata
   Ada penulis menulis kononnya dia menitis air mata kerana keberaniaan Tun Mahathir Mohamad di UNGA, New York.

   Kata penulis tersebut, "Jujurnya saya hampir menangis melihat susuk sang pemimpin seusia 93 tahun, tampil di pentas dunia dengan lantang mengkritik kezaliman negara kuasa besar dan membela yang tertindas, secara terbuka. Isu kedaulatan negara Palestin dan penghapusan etnik Rohingya misalnya, secara jelas menggambarkan betapa pemimpin yang pernah digelar ‘Mahafiraun’ oleh sesetengah pihak ini, cukup mengambil berat isu umat Islam dan kemanusian sejagat."

   Penulis itu menulis lagi "Satu-persatu isu disentuh beliau. Dewan memberi perhatian penuh. Tepukan mengiringi setiap kali kritik dan saran terhadap isu-isu kritikal dilontarkan. Sekali lagi sorakan gemuruh mengiringi beliau sejurus habis berucap. Deligasi bangun berdiri memberi penghormatan. Perjalanan beliau turun pentas dan keluar dewan dikerumuni pemimpin negara-negara anggota yang lain dan orang ramai. Ya, akhirnya saya menitiskan air mata. Teruja dan bangga menjadi rakyat Malaysia yang punya pemimpin sepertinya. Begitu besar penghormatan dunia terhadap ‘orang tua’ ini. Tentunya atas kebijakan dan keberanian beliau di pentas dunia. Tidak keterlaluan saya katakan beliau adalah antara arkitek berpengalaman politik dunia yang ada ketika ini."

   Cara penulis begini sangat baik membuatkan orang lupa siapa sebenarnya Tun Mahathir. Cara ini membuatkan agamawan dalam parti Amanah seronok membela Tun Mahathir.

   Mereka lupa Tun Mahathir menghina Nabi. Bagi mereka menghina Nabi tidak sehebat dengan membela Palestine di UNGA. Hina Nabi, tolah Islam itu perkara kecil. Yang penting negara harus di sanjung di dunia luar. Itu lebih utama. Itu nabi ajar agawan yang ada dalam parti Amanah.

   Mereka lupa 20 tahun negara huru hara kerana sikap Mahathir yang menuduh Anwar liwat sehingga kini status liwat Anwar itu betul atau salah kita pun tak pasti. Adakah Anwar hohong atau Mahathir kaki fitnah.

   Saya berpendapat jika penulis ini ada zaman Firaun dan Qorun dia juga akan menitis air mata bagaimana hebatnya Firaun membuat tali air boleh menyalurkan tanah yang tandus serrta gersang sehingga mendapat air. Ini menyebabkan dia mengaku dia tuhan. Itu belum masuk lagi bagaimana Firaun membuat bangunan tinggi untuk melihat tuhan Nabi Musa a.s. yang dikatakan tingginya 15km.

   Sangat hebat dan menakjubkan. Pasti penulis (dua dari kanan) bersama sebahagian delegasi Malaysia ke Persidangan Agung PBB di New York akan menitis air mata selama dua hari dua malam kerana ta'ajub dengan batang tubuh firaun yang begitu hebat...

   ZULZALLYZUKARNAIN (3Z)   : Tajam engkau sindir....

   Delete
 5. Kengkawan sekelian..Boleh caya ke cakap Tun Madey ni haah???

  Dulu masa dia jadi PM ke 4 dan presiden UMNO pun buat benda macam ni jugak...ugut nak letak jawatan , tapi rupa2nya mainan wayang politik Pekjee aje.

  Tun sebenarnya cuma nak test market aje..mana lah tau nanti ada lah cai2 dan balaci2nya yang akan keluar ramai2 mempertahankannya dan merayu baagi agar dia jangan melakukan tindakan tersebut. Dulu amsih tak ingat lagi ke...dia menangis bagai nak rak dalam PAU, hingga TS Rafidah pun ikut melalak sama.

  Tapi sehingga sekarang ni, tak kedengaran pun mana2 menteri atau pengerusi2 parti komponen PH yang tampil bersuara mempertahankannya..kenapa eerk??

  Mana pergi suara presiden Bersatu dan MTnya dalam hal ni..takkan tak nak bela pengerusinya??? Rakyat nak dengar jugak suara Din Pagoh dan menteri sukaneka serta kasut hitam putih tampil ke depan mempertahankan pengerusi mereka.

  Rakyat marhaein yang waras pun pelik..mana perginya menteri pengangkutan, Anthony Loke yang sepatutnya menyelesaikan isu yang dihadapi oleh pemandu teksi dan GRAB ni...kenapa pulak Tun Madey yang bersusah payah terpaksa menyettlekannya???

  Ini membuktikan bahawa Tun Madey ni memang tak caya dengan kebolehan serta prestasi menteri2 kabinetnya yang dianggapnya tak pandai buat keje...termasuk lah menteri sukaneka, kasut hitam putih dan pengangkutan ni.

  Tak pe..kenyataan Tun Madey untuk letak jawatan sebagai PM ke 7 dah dirakam secara rasmi semasa sessi dialog dengan pemandu2 teksi di Langkawi tu.

  Rakyat mengharapkan agar Tun Madey mengotakan janjinya tu..tak mahu dikincin lagi seperti sebelum2 ni, dah cukup2 serik bhai!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau jadi lah Tun Madey letak jawatan dalam masa terdekat..dah pasti Wak suman Tempek Bacin, cai serta balac penjilat tolornya yang tersohor tu akan mengikut jejak langkahnya dengan melepaskan segala jawatan dalam Bersatu.

   Ini lah tanda solidariti terhadap idolanya tu ...tak gitu Wak Suman Ooooi????

   Delete
  2. Hmmmmmm.....

   LePAS AnonyMOUSE, bertukar Tonggeng Najib.
   PAS tuu bertukar Jostick Lick.
   Buat kerja menyundal kutip bahan2 sampah, selerakkan kat laman orang. Itulah rutin harian si Musibat Kejora Jahanam. NO CLASS.....!!

   Tak pun, buat Pantatun gelebeh-gedebeh terkeluar ring.

   NO CLASS AT ALL...!!

   He he he he he
   Hi hi hi hi hi
   Jo ho ho ho ho
   Haa haa haa haa.......!!

   Delete

  3. KOMEN2 KPD BERITA
   Dr M: Kita banteras rasuah dengan tukar k'jaan -


   Hasry Perak
   Rasuah tidak mungkin dapat dibasmi tak kira siapa jadi kerajaan sekalipun. Inilah realiti. Tetapi sekiranya kita kerap tukar kerajaan setiap 10-15 tahun, maka rasuah akan dapat dikurangkan ke minimun sebab ramai pegawai kerajaan (terutamanya berjawatan tinggi) akan takut kesnya dikorek keluar semula selepas kerajaan baru mengambil alih.

   Sebab tu aku syorkan kita kekalkan blok PH, BN dan Pas, jangan bagi mana2 parti terlalu kuat kerana ia memudahkan penyelewengan. Oleh itu, Umno, MCA, MIC perlu kekal dalam BN (kerana Malaysia negara majmuk), barulah dapat lawan dengan adil apabila berhadapan dgn PH (PKR, Dap, Bersatu dan Amanah). Pas pula perlu mencari pasangan drpd parti bukan Melayu, contohnya Gerakan dan MyPPP (kedua2nya sudah keluar BN).

   Yang pasti rakyat Malaysia akan mendapat kerajaan terbaik yang menjaga kebajikan rakyat setiap 10-15 tahun. Jangan ulangi kesilapan lampau dengan memberi kemenangan kpd BN terlalu lama (sehingga 60 tahun) ...

   Delete
  4. Dapatkah Anwar jadi PM?   TIDAK mudah juga untuk Anwar sampai ke kerusi Perdana Menteri (PM). Kalaupun bukan Mahathir yang menyekatnya, mungkin orang-orang Mahathir yang menghalangnya. Dalam keadaan PKR pecah dua dan DAP yang mula selesa dengan Mahathir menjadikan laluan Anwar tidak semudah yang dirancang oleh Rafizi dan Abdullah Sani.

   Politik Malaysia sedang memerhatikan perkembangan hubungan group Anwar dan group Mahathir. Manakala DAP pula mungkin merasa lebih mesra dengan Mahathir kerana pada mereka lebih mudah mengawal Mahathir berbanding mengawal Anwar. Lagipun kerusi Bersatu lebih sedikit dari kerusi DAP berbanding kerusi PKR. Pertukaran Pengerusi SPR saat-saat suasana PRK Port Dickson (PD) sedang panas, semacam ada sebuah percaturan dari belakang untuk menghalang Anwar. Apa pun Anwar setakat ini belum buat apa-apa statement yang bersifat kontra dengan Mahathir. Tetapi orang-orang kuat Anwar seperti Rafizi dan Abdullah Sani makin pedas kritikan mereka kepada Mahathir. Sehingga Bersatu PD beri amaran kepada mereka berdua agar tidak turun berkempen untuk Anwar di PD.

   Walaupun Mahathir dan Anwar masing-masing belum serang menyerang, namun pemerhati politik sudah dapat mengesan perang dingin sedang berlaku. Masing-masing sudah ada sniper yang akan mula memetik picu. Hanya tunggu keputusan PRK PD. kerana di sini akan bermula sebuah landskap baru politik Malaysia. Mungkin luka yang melukai Anwar tidak besar, hanya luka yang kecil, tapi saya percaya ia sebuah luka yang dalam dan memedihkan. Kalaupun nanahnya sudah kering tapi keluping dan parutnya masih jelas kelihatan. Kehadiran Saiful yang pernah ada isu yang panjang dengan Anwar dalam gelanggang PRK PD bukan suatu yang kebetulan. Teori kebetulan jarang berlaku dalam dunia politik.

   Delete
 6. Itu baru hal teksi bang Shah kecuh..belum ptptn peminjam/student pulak kecuh..belum tol rakyat pulak kecuh..kesah hutang negara kecuh..xkanlh letak jwtn dek pemandu teksi tu..berat sangat ke..teruskan jelh 2 thn..tengok pulaklh sinuwar tu dgn nyanyian sodomite blues puak kecewa.. kalo rakyat dah bising..pandai2lh pru15 nnti..mana tau ke longkanglh p h..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ketika kura2 melintas jln..
   D ambil org buat tilikan..
   Usah pura2 dgn ph punya tayangan..
   Kami sanggah mana yg x berkenan..

   Delete
  2. Dimusim hujan air melempah..
   Tenggelam sedlm sebuku lali..
   Umno najub zahud udah dpapah..
   p h buatlh kejelh tunai kan janji..

   Delete
  3. Syabbas Bro Ramy!!!

   Ramly sedar dia silap langkah
   Kini arus, dia mau menongkah
   Dgn PH kini udah bertelingkah
   PRU15, BN dia mahu pangkah

   Ayuh ramai2 lagi...!!!

   Delete
  4. Tonton wayang mlm d alamanda..
   D bawa ank2 untuk hiburkan hati..
   Bercekerama dblog ni apakebenda..
   Jom kasi pandangan jgn berkelahi..

   Bro pemantun2 selamat pagi..

   Hahahakehkehkehjgnhatimati..

   Delete
  5. Sang Tikus AnonyMOUSE @ 9:59 jelas tolol lagi bahalol. Dalam ketololan, dia kebingungan. Dalam kebingungan, dia ketakutan sampai terloncat-loncat macam beruk ma'rip konon sdra Ramly silap langkah.

   Teruk betul sakit sekor nate nie, yer....!!

   Hi hi hi hi
   He he he he
   Ho ho ho ho
   Ha ha ha ha

   Delete
  6. Sorilh beb..umnobn kami sudah kami kunci mati siap dgn patri sekali..

   Delete
  7. Mahathir patut belajar sejarah   Saya tidak berhajat menyambung repek Mahathir tentang peranan PAS dalam perjuangan kemerdekaan. Buat apa dilayan perkara yang merepek.

   Tiba-tiba saya terbuka buku Dr. Ismail Said bertajuk MENEGAK AGAMA MEMBELA BANGSA Perjuangan PAS 1951-1970. Lalu terbaca tentang antara ikhtiar Tunku Abdul Rahman Putra sebagai pemimpin baru Umno memperjuangkan kemerdekaan.

   Dalam tindakannya itu ada pula nama orang PAS duduk dalam jawatankuasa khas terdiri beberapa parti politik yang diketuai Tunku. Disebutkan oleh buku itu tentang Kongres Kebangsaan 23 Ogos 1953 di Majistic Hotel Kuala Lumpur bagi membincangkan menuntut pilihan raya. Hasil kongres itu Tunku memimpin rombongan menuntut kemerdekaan.

   Tunku dan Dato’ Onn berebut pengaruh bagi mendapatkan sokongan lain-lain parti bagi menguasai politik tanah jajahan Inggeris di Malaya. Mereka menganjurkan National Convention dan satu lagi National Conference. PAS menghantar wakil dalam dua-dua perjumpaan itu.

   Dalam resolusi muktamar ketiga tahun 1954 PAS berkecuali terlibat dengan kedua-duanya tetapi menyokong mana pihak menuntut kemerdekaan. Ia juga setuju dalam tuntutan mengadakan pilihan raya.

   Dalam jawatankuasa khas yang diketuai Tunku ada nama orang PAS iaitu Mohd Yassin Haji Salleh. Seorang lagi dari Umno ialah Dr. Ismail Abdul Rahman. Lain-lain anggota ialah Ahmad Haji Abdul Rahman, dipercayai PAS, Kol. H.S. Lee, Leong Yew Koh, S.M. Yong, Tan Siew Sin dan Ong Yoke Lin.

   Mereka adalah orang-orang terlibat bersama Umno menuntut kemerdekaan. Walaupun (Dato’) Mohd Yassin tidak disebut dari PAS tetapi namanya disebut sebagai calon PAS di Semantan, antara 11 calon dalam pilihan raya 1955.

   Memang Dato’ Mohd Yassin pernah jadi Pesuruhjaya PAS di zaman pimpinan Dr. Burhanuddin al-Helmy. Jika saya tidak silap beliau adalah bapa kepada Tan Sri Kamarul Arifin, seorang peguam Umno yang pernah menjadi Pengerusi Bank Bumiputera.

   Sekalipun dalam politik tidak bersama Umno tetapi tidak boleh ditolak peranannya dalam tuntutan kemerdekaan melalui PAS.

   Malah sebelum Dr. Mahathir terlibat dalam politik, sebelum masuk universiti, Dato’ Mohd Yassin sudah tersenarai sebagai pejuang kemerdekaan.

   Semasa Jepun bersetuju untuk menyerahkan kemerdekaan kepada Dr. Burhanuddin, Dato’ Mohd Yassin disenarakan sebagai menteri dalam kabinet Dr. Burhanuddin.

   Masa itu Umno belum ada dan Dr. Burhanuddin belum jadi pemimpin PAS. Tetapi Dr. Burhanuddin sudah dikenali sebagai pejuang dan pemimpin kemerdekaan.

   Sejak sebelum Jepun beliau sudah menyuarakan kemerdekaan daripada British. Setelah Jepun melanda Tanah Melayu, British tinggalkan Tanah Melayu tanpa senjata. Dr. Burhanuddin menyambung tuntutan kemerdekaannya daripada Jepun melalui proses perundingan.

   Mungkin ini pertama kemerdekaan itu boleh dicapai melalui perundingan. Kerana Jepun semasa datang berjanji untuk membantu Malaya merdeka. Dr. Burhanuddin menagih janji Jepun untuk memberi kemerdekaan.

   Panglima Jepun di Saigon bersetuju menyerahkan kemerdekaan kepada Tanah Melayu dan menjadikan Dr. Burhanuddin sebagai Perdana Menteri.

   Beliau diminta membentuk kabinet. Selain daripada Dato’ Yassin, senarai kabinet Dr. Burhanuddin itu termasuk Dato’ Abu Samah, kawan seangkatan Dato’ Yassin di Temerloh, Dato’ Onn Jaafar dan Dato’ Abdul Rahman Yasin, bapa Tun Dr. Ismail. Anak Dato’ Abu Samah, Tan Sri Hamzah adalah adik ipar Tun Razak.

   Saya tulis lagi hal ini kerana saya terbaca fakta tambahan betapa PAS adalah sebahagian daripada pejuang kemerdekaan.

   Mahathir patut belajar sejarah ini. Tetapi dia mesti berguru. Tanpa guru dia akan dapat sejarah sesat.

   SUBKY LATIF

   Delete
 7. Wak Sumkan Tempek Bacin...saya pun ada terbaca kenyataan yang mengatakan terdapat cubaan sabotaj oleh pemandu2 teksi tu. Mereka dikatakan diupahnuntuk menimbulkan kekecohan dalam majlis dialog tersebut.

  Persoalannya..sapa yang upah mereka tuhaah ???

  Klau DS Najib atau DS Zahid, memangtak logik kerana mereka berdua pun tengah sibuk dengan pertuduhan2 yang ternyata telah direkayasa terhadap mereka tu.

  Kalau UMNO Langkawi di bawah DS Nawawi lagi tak masuk akal..dia kini dah tak de pengaruh dalam kalangan rakyat di situ.

  Wak..nak tanya lah..ada tak kemngkinan provokasi ni sebenarnya dirancang oleh puak2 tertentu dalam PH sendiri??? mereka ini lah yang mengupah pemandu2 teksi tu untuk menimbulkan kekecohan dalam majlis tersebut dengan tujuan untuk mengaibkab dan mentarnish imej Tun Madey.

  Sapa agaknya yang meraih keuntungan yang paling besar jika Tun Madey dapat dimalukan seperti ini dan kejadian tersebut diviralkan di media sosial serta akhbar2 arus perdana haah ??

  Seolah2 sudah ada konspirasi terancang untuk memaksa Tun Madey letak jawatan tanpa menunggu masa dua tahun tu...apa2 hal pun..LU PIKIR LAH SENDIRI WAK SUMAN Oooooi????

  ReplyDelete
  Replies

  1. YANG PAKAI BANYAK NAMA SEPERTI GENG NAJIB, justice league dll itu SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA BANYAK NAMA, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  2. Dalam kesipuan, dia bukan saja takut, malah bertambah'tambah tongong lagi bahalol dgn tonjolan soalan tololnya. Hanya libasan berikut saja layak untuk melayan dia...

   This TONGgeng Najib punk is full of TONGs.

   TONGgeng
   TONGong
   TONGkeng
   TONG sampah
   TONG taik......

   Betul tak kawan2....??

   He he he he
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho

   Lupa pulak.
   Tepuk
   Tepuk
   Jgn tak tepuk.....!!

   Delete

  3. KOMEN2 KPD BERITA
   Dr M: Kita banteras rasuah dengan tukar k'jaan -


   Sumilau Parai
   Perompak Lanun Dedak tidak Takut tuhan kerana mereka telah mengaku mereka adalah tuhan perompak Lanun Dedak hanya bertopeng nama Allah untuk kepentingan Dedak haram 90x juta2 haram, sehingga negara dan rakayat menanggung beban hutang lebih 1 trilion di tanggung oleh anak cucu cicit ketakutan di lelong akibat muflis..

   Chris Lim
   Susah nak memerangi RASUAH, PENYELEWENGAN DAN KETIRISAN. Kjaan dulu setiap thn, laporan audit negara selalu membentangkan adanya bahlol2 dlm k’jaan yg sentiasa membeli brg yg jauh lebih mahal drpd supplier2. SPRM dulu kata x dpt bertindak kerana katanya org BODOH BELI MAHAL X SALAH BKNNYA RASUAH, PENYELEWENGAN DAN KETIRISAN.

   Diharap k’jaan baru wujudkan SOP BARU supaya kakitangan k’jaan x akan berlaku cuai dan mereka yg terlibat dgn supply chain harus dipantau dan duit rakyat x akan diboros mcm dulu..!!

   Amar Rehan
   Tukar kerajaan sekali gus benteras rasuah maknanya 2 dlm satu lah. Tapi hanya rakyat yg pangkah PH sj yg cerdik lagi bijak yg lain tu kenapa ya.... Lembu betina ngan Isa pendek tu cpt skt, next umno n the geng

   Delete
  4. Mara Digital Makin Teruk Merosot Selepas Pelaksanaan Cukai Jualan Dan Perkhidmatan (SST)


   KUALA LUMPUR: Pembekal tunggal di Mara Digital Mall Kuala Lumpur mengakui selepas 3 tahun penubuhan, pusat teknologi maklumat dan komunikasi (IT) itu kurang mendapat sambutan pengunjung.

   Pengurus bahagian pemasaran dan stor WGN Scan Sdn Bhd (WGN), Mohd Izzat Akbar Arif Amir Amran berkata mereka kurang mendapat promosi daripada media, selain “marketing” dan “brand” yang tidak kukuh menyebabkan hasil jualan dan pelanggan yang datang jauh berbeza ketika pusat itu mula operasi pada Disember 2015.

   “Boleh dikatakan jualan merosot sebanyak 30% jika dibandingkan antara tempoh (September 2017 hingga September 2018) dengan (September 2016 hingga September 2017).

   “Tetapi ada kalanya jualan meningkat, misalnya ketika cuti sekolah dan pemansuhan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) selama 3 bulan sebelum ini. Namun pelanggan ke Mara Digital Mall tidak seperti tahun pertama operasi,” katanya.

   Izzat bagaimanapun menafikan peniaga di Mara Digital Mall langsung tidak mendapat keuntungan.

   Beliau berkata 16 syarikat yang masih menjalankan operasi di Mara Digital Mall adalah orang yang sama dan masih bertahan serta menyambung kontrak mereka sejak Disember 2015.

   “Jika tidak ada untung langsung, takkan mereka masih berniaga di sini selama 3 tahun dan sambung kontrak mereka.

   “Cuma ada peniaga yang jualannya merosot tetapi tidak semua,” katanya.

   Izzat turut mengalu-alukan langkah Menteri Pembangunan Luar Bandar Rina Mohd Harun untuk meneruskan dan menambahbaik Mara Digital Mall.

   Beliau amat menyokong jika menteri itu mempunyai cara untuk menaikkan Mara Digital Mall seperti tahun pertama diperkenalkan kepada umum.

   “Kita ambil contoh, daripada segi ‘marketing’ Mara Digital Mall ini harus di perluaskan.

   “Kena ada kosisten dan dapat hebahan daripada media. Ini kerana agar orang masih ingat Mara Digital Mall masih ada lagi.

   “Kadang orang ingat Mara Digital Mall ini dah tak ada,” katanya.

   Beliau juga mencadangkan agar jenama Mara Digital Mall ini diperkuatkan lagi.

   “Macam dulu Mara Digital Mall sedikit kuat namanya sebab media banyak datang buat liputan tetapi sekarang sudah berkurangan. Kira kurang publisiti dan hanya harapkan bangunan di sekeliling Mara Digital Mall. Media sosial kita sendiri tak cukup kuat nak tarik pelanggan.

   Delete
 8. Sobat2 sekelian..ada juga pandangan penganalisa2 politik tempatan yang mengatakan bahawa kita tak boleh letakkan kesalahan sikap biadap pemandu2 teksi tu bulat2 kat mereka.

  Kita pun tau budaya biadap dan kurang ajar ni memnag dah sebati serta subur dalam klangan rakyat khususnya ahli2 DAPigs dan pergerakan Bersih tu.

  Mereka telah dididik oleh pemimpin2 mereka agar menyatakan ketidak puasan hati mereka berkaitan sesuatu isu dengan turn ke jalanan, berdemonstrasi dan memaki hamun serta mengaibkan orang lain.

  Ini ternyata berlaku setiap kali ada demonstrasi Bersih dulu ...no holds barred. Apa nak cakap, nak jerit, nak hamun caci dibenarkan asal tujuan dan matlamat mereka tercapai.

  Jadi apa yang kita nak herankan kalau berlaku insiden biadap kepada pemimpin macam tu..depatah kat omputh..you reap what you sow !!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. UNTUK NATE' YANG ASYIK MENJILAT NAJIB DENGAN NAMA GENG NAJIB, justice league dll -

   Celaka si kel.ng nih mengata

   "Shafee: Kami akan menang jika dapat hakim Mahkamah Tinggi yang bebas".

   Dia membuat implikasi:

   1. Ramai Hakim Mahkamah Tinggi sekarang tidak bebas

   2. Ramai Hakim Mahkamh Tinggi di zaman yang lalu pun tak bebas sebab dia selalu menang.

   Celaka = bawa malang. Nama Malaysia lebor akibat kata2 dia. Memang lah dia celaka. Dia bawa malang kpd kita.

   Di harap dia akan jadi pariah bila di tangkap dan di tuduh di mahkamah.

   Pariah =

   1. an outcast.
   synonyms: outcast, persona non grata, leper, reject, untouchable, undesirable; rareunperson "they were treated as social pariahs"

   2. historical
   a member of an indigenous people of southern India originally functioning as ceremonial drummers but later having a low caste.

   Dari segi 1, dia memang pariah.

   Delete
  2. Dalam kesipuan, dia bukan saja takut, malah bertambah'tambah tongong lagi bahalol dgn tonjolan soalan tololnya. Hanya libasan berikut saja layak untuk melayan dia...

   This TONGgeng Najib punk is full of TONGs.

   TONGgeng
   TONGong
   TONGkeng
   TONG sampah
   TONG taik......

   Betul tak kawan2....??

   He he he he
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho

   Lupa pulak.
   Tepuk
   Tepuk
   Jgn tak tepuk.....!!

   Delete

  3. MUDIN NI NAMPAK NYA DAH FEDAP DENGAN KUSIN DIA aL jIBO.

   TAPI, BOLEH KE DIA BERHASIL CARI AL JIBO'S PARTNER IN CRIMES?

   Hishammuddin tawar diri cari Jho Low di China
   Anne Muhammad | Diterbitkan 22 Okt 2018, 12:25 tengah hari | Dikemaskini 22 Okt 2018, 12:29 tengah hari

   A+ A-
   Bekas Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein menawarkan dirinya untuk mencari ahli pernigaan kontroversi Low Taek Jho di China bagi menyelesaikan kes 1MDB.

   Katanya, tawaran itu dibuat atas kapasiti peribadi dan tidak bukannya permintaan daripada Putrajaya.

   “Saya secara peribadi saya nak lihat isu 1MDB diselesaikan dan kita dapat keadilan, nak tahu hujung pangkal bermakna.


   “Sekiranya Jho Low berada di China, saya secara perbadi akan ke China untuk bawa balik Jho Low ke muka keadilan kerana kalau beliau masih lagi berada di luar negara dan kita rasa kes 1MDB ini tak selesai.

   “Sebab itu kalau ada desas- desus saya nak ke China, ini bukan ada permintaan dari Putrajaya, saya ada hubungan terdahulu dengan dengan kepimpinan China, kalau benar Jho Low di China, saya akan pastikan beliau dikembalikan dan dihadapkan ke mahkamah,” katanya kepada pemberita di lobi parlimen, hari ini.

   Sebelum itu beliau disoal sama ada kerajaan memohon supaya beliau berperanan bagi memperbaiki hubungan antara Malaysia dan China.

   Delete
  4. Projek mesra rakyat: PAS kesal Guan Eng masih membisu   BANGI, 29 Muharram 1440H, Selasa – PAS kesal dengan sikap membisu Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berhubung status pemansuhan lebih 4,000 projek mesra rakyat yang bernilai kira-kira RM 130 juta, di setiap Parlimen seluruh negara.
   Ketua Penerangannya, Ustaz Nasrudin Hassan berkata, projek-projek tersebut telah lulus tetapi dibatalkan, sedangkan ia mempunyai kepentingan yang sangat signifikan kepada rakyat.
   Serentak itu, PAS sekali lagi menuntut penjelasan Menteri Kewangan, berhubung projek mesra rakyat di setiap Parlimen (kecuali Wilayah Persekutuan dan Perlis) yang dibatalkan oleh kerajaan.
   "Maklumat ini telah dibundarkan dan berdasarkan anggaran yang boleh dikemukakan sahaja. Antara negeri tersebut adalah Johor sebanyak 800 projek berjumlah RM9 juta, Perak 600 projek berjumlah RM20 juta, Negeri Sembilan 500 projek berjumlah RM9 juta, Kedah 500 projek berjumlah RM9 juta dan Sarawak 500 projek berjumlah RM42 juta.
   "Oleh sebab itu, Menteri Kewangan mesti memberi penjelasan berhubung perkara ini supaya projek-projek yang melibatkan kepentingan langsung kepada rakyat dapat diteruskan," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
   Beliau bekata, PAS menyambut baik respon yang diberikan Timbalan Menteri Kerja Raya, Mohd Anuar Mohd Tahir semalam yang meminta rakyat tidak percaya dengan khabar angin kononnya kerajaan Pakatan Harapan akan membatalkan semua projek-projek pembangunan yang diluluskan kerajaan terdahulu.
   Katanya, khabar angin sedemikian sengaja ditimbulkan pihak tertentu yang tidak berpuas hati dengan corak pentadbiran kerajaan sekarang yang lebih telus serta untuk menakut-nakutkan rakyat.
   Bagaimanapun, Ustaz Nasrudin berkata, maklumat 4,000 projek yang dimansuhkan sehingga akhir bulan Julai 2018 bukan khabar angin.
   Tegasnya, ia adalah maklumat yang perlu dijelaskan oleh Menteri Kewangan.
   Beliau berkata, semua projek tersebut diperuntukkan oleh Kerajaan Persekutuan dan diseliakan oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU).

   Sumber: https://www.ismaweb.net

   Delete
 9. Syabas Tn Shahbudin!

  Kami rakyat bersama tuan Budin, bersama DSAI, Bro Ramly, dll tetap tak akan melupakan semangat REFORMASI..!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mengapa kerajaan jual saham Khazanah, PNB?   KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mempersoal langkah yang diambil kerajaan hari ini bagi mengurangkan hutang negara menerusi penjualan aset dan saham Khazanah Nasional Bhd dan Permodalan Nasional Bhd (PNB).

   Beliau berkata, langkah tersebut adalah yang paling mudah untuk diambil, namun menyoal kembali adakah ia langkah yang bijak dan telah dikaji dengan betul?

   "Kita patut mengimbangi kos berbanding kebaikan sebelum membuat sesuatu keputusan," katanya menerusi laman media sosial Facebook hari ini.

   Menurut Najib, hutang kerajaan kebanyakannya adalah dalam bentuk bon atau sukuk. Kadar faedah ke atas bon-bon tersebut adalah sekitar 3.6 peratus setahun.

   Sementara purata kadar pertumbuhan aset dalam Khazanah ialah 9.6 peratus setahun manakala PNB ialah 9.2 peratus setahun, iaitu jauh lebih tinggi daripada kos faedah hutang.

   Beliau memberi contoh: “Pada 2008, aset Khazanah ialah RM33.7 bilion. Jika kita jual keseluruhan aset Khazanah pada tahun itu, kita dapat mengurangkan hutang negara sebanyak RM33.7 bilion.

   "Ia juga bermaksud kita akan mengurangkan beban faedah hutang sebanyak RM1.2 bilion setahun jika kadar riba ialah 3.6 peratus - iaitu penjimatan RM10.1 bilion untuk tempoh sembilan tahun sehingga akhir tahun 2017.

   “Oleh kerana pada masa itu kita tidak jual aset Khazanah, asetnya meningkat dari RM33.7 bilion kepada RM115.7 bilion pada akhir 2017, iaitu keuntungan RM82 bilion.

   “Pilihan mana yang lebih bijak? Keuntungan RM82 billion atau pun penjimatan RM10.1 bilion?," soal Najib.

   Beliau juga menyoal adakah langkah menjual aset negara hari ini seumpama menggadai masa depan negara bagi menampung langkah populis kerajaan hari ini.

   Pada akhir 2008, beliau berkata, aset Khazanah meningkat daripada RM33.7 bilion kepada RM115.7 bilion pada akhir 2017 manakala aset PNB naik daripada RM120 bilion kepada RM279.2 bilion.

   Tambah beliau, PNB juga menguruskan dana sendiri yang dipanggil ‘propriety funds’ selain daripada mengurus dana pencarum. Dana tersebut yang merupakan aset negara, telah meningkat daripada RM12 bilion pada akhir 2008 kepada RM43.9 bilion pada akhir 2017.

   Najib juga bertegas bahawa hutang negara bukan berjumlah RM1 trilion. Malah angka tersebut juga tidak diberikan oleh agensi penarafan kredit antarabangsa, Bank Dunia dan Bank Negara Malaysia, katanya.

   Menurutnya, kehilangan hasil kerajaan berjumlah RM40 bilion juga berikutan langkah populis seperti tempoh bebas cukai tiga bulan, pertukaran Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kepada Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) dan pengembalian subsidi pukal yang nyata banyak ketirisan.

   “Apa yang saya risau ialah penjualan aset- dan tanah negara ini bukan untuk mengurangkan hutang tetapi untuk menampung kehilangan hasil RM40 bilion ini.

   “Kita sama-sama tengok bajet yang akan datang ialah bajet lebihan ataupun bajet defisit. Jika defisit maksudnya, penjualan aset dan tanah ialah untuk menampung kehilangan hasil dan bukan untuk mengurangkan hutang,” tambahnya.

   Delete
 10. I've given him all the details but he tried to twist & beat around the bush..damn bloody old coward.

  ReplyDelete
 11. Ramly ual Burger tak laku dan Wak suman penjaja Tempek bacin..dua cai serangkai...pagi ni aku nak belanja korang satu berita ynag pastinya bakal membutkan korang makan tak kenyang, mandi tak basah dan tidur tak lena beb !!!!

  Saya Setuju Desakan P/Teksi Terhadap PM – Anwar Ibrahim

  PORT DICKSON – Anwar Ibrahim meluangkan masa hampir dua jam pagi ini bertemu dan beramah mesra dengan masyarakat di pusat bandar Port Dickson.

  Premis-premis perniagaan, restoran dan pejabat pos menjadi antara lokasi yang disinggahi yang Anwar selain beliau turut mengambil peluang bertemu dengan pemandu–pemandu teksi yang merupakan antara nadi kepada sektor pelancongan di Port Dickson.

  Pertemuan dengan kira-kira 30 ahli Persatuan Kebajikan Tuanpunya dan Pemandu Teksi/Kereta Sewa Daerah Port Dickson itu turut digunakan Presiden PKR itu untuk mendengar keluh kesah yang dihadapi pemandu-pemandu teksi tersebut.

  Pengerusi persatuan tersebut, Rosli Latib, 55, berkata, beliau berkesempatan meluahkan kekecewaan para pemandu teksi di Port Dickson yang semakin hari terjejas sumber pendapatan ekoran kehadiran perkhidmatan e-hailing seperti Grab.

  “Sejak perkhidmatan e-hailing beroperasi, sumber pendapatan pemandu teksi di bandar ini semakin berkurangan ekoran pelancong lebih memilih perkhidmatan tersebut..


  "Datuk Seri Anwar mengambil maklum keluhan kami itu malah beliau juga berjanji untuk membawa masalah yang dihadapi kami itu ke Parlimen setelah beliau berjaya menjadi Ahli Parlimen kawasan ini,” katanya.

  Sementara itu, kehadiran Anwar yang kelihatan segak berkemeja putih turut diambil kesempatan oleh orang ramai dan peniaga-peniaga untuk bersalaman dan berswafoto dengan beliau.

  Pemandu2 teksi tu menyambut baik kenyataan Mahathir sedia letak jawatan kerana beliau kesal sikap biadap pemandu teksi dalam majlis dialog di Langkawi baru2 ni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dalam kesipuan, dia bukan saja takut, malah bertambah'tambah tongong lagi bahalol dgn tonjolan soalan tololnya. Hanya libasan berikut saja layak untuk melayan dia...

   This TONGgeng Najib punk is full of TONGs.

   TONGgeng
   TONGong
   TONGkeng
   TONG sampah
   TONG taik......

   Betul tak kawan2....??

   He he he he
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho

   Lupa pulak.
   Tepuk
   Tepuk
   Jgn tak tepuk.....!!

   Delete
  2. I guess, old gay Suman is an ex-steward
   I offered him to JB, to give some reward
   But this poor idiot dare not step forward
   He proved himself to be a damn coward

   To explain him, what 'coward' actually stand for:

   AN OLD "COW" LANDING AT THE HOSPITAL "WARD".

   COW + WARD = COWARD
   = Hospital Sultanah Aminah, JB.

   Do you understand, bloody skunk???

   Delete

  3. RM10 bilion boleh dituntut semula dari kontraktor ECRL - Lim

   Angka tersebut merupakan pembayaran pendahuluan yang dibuat oleh MRL kepada syarikat milik China, CCCC.

   KALAU TAK DAPAT TUNTUT DARI DEPA, TUNTUT DARI AL JIBO, ROSY DAN WAK JAHID -

   Delete
  4. Alahai sang Tikus AnonyMouse Kejora...

   Bunyi hujung2 'steward' tak sama dgn 'reward'. Pakai hentam saja asal boleh ker? Sekolah estet hubungan sejenis kebangsatan kamu tuu ker yg ngajsr.....,,

   Like I said before, stop making mockery of your fucking self, will ya.....!!

   Delete
  5. Mengapa kerajaan jual saham Khazanah, PNB?   KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mempersoal langkah yang diambil kerajaan hari ini bagi mengurangkan hutang negara menerusi penjualan aset dan saham Khazanah Nasional Bhd dan Permodalan Nasional Bhd (PNB).

   Beliau berkata, langkah tersebut adalah yang paling mudah untuk diambil, namun menyoal kembali adakah ia langkah yang bijak dan telah dikaji dengan betul?

   "Kita patut mengimbangi kos berbanding kebaikan sebelum membuat sesuatu keputusan," katanya menerusi laman media sosial Facebook hari ini.

   Menurut Najib, hutang kerajaan kebanyakannya adalah dalam bentuk bon atau sukuk. Kadar faedah ke atas bon-bon tersebut adalah sekitar 3.6 peratus setahun.

   Sementara purata kadar pertumbuhan aset dalam Khazanah ialah 9.6 peratus setahun manakala PNB ialah 9.2 peratus setahun, iaitu jauh lebih tinggi daripada kos faedah hutang.

   Beliau memberi contoh: “Pada 2008, aset Khazanah ialah RM33.7 bilion. Jika kita jual keseluruhan aset Khazanah pada tahun itu, kita dapat mengurangkan hutang negara sebanyak RM33.7 bilion.

   "Ia juga bermaksud kita akan mengurangkan beban faedah hutang sebanyak RM1.2 bilion setahun jika kadar riba ialah 3.6 peratus - iaitu penjimatan RM10.1 bilion untuk tempoh sembilan tahun sehingga akhir tahun 2017.

   “Oleh kerana pada masa itu kita tidak jual aset Khazanah, asetnya meningkat dari RM33.7 bilion kepada RM115.7 bilion pada akhir 2017, iaitu keuntungan RM82 bilion.

   “Pilihan mana yang lebih bijak? Keuntungan RM82 billion atau pun penjimatan RM10.1 bilion?," soal Najib.

   Beliau juga menyoal adakah langkah menjual aset negara hari ini seumpama menggadai masa depan negara bagi menampung langkah populis kerajaan hari ini.

   Pada akhir 2008, beliau berkata, aset Khazanah meningkat daripada RM33.7 bilion kepada RM115.7 bilion pada akhir 2017 manakala aset PNB naik daripada RM120 bilion kepada RM279.2 bilion.

   Tambah beliau, PNB juga menguruskan dana sendiri yang dipanggil ‘propriety funds’ selain daripada mengurus dana pencarum. Dana tersebut yang merupakan aset negara, telah meningkat daripada RM12 bilion pada akhir 2008 kepada RM43.9 bilion pada akhir 2017.

   Najib juga bertegas bahawa hutang negara bukan berjumlah RM1 trilion. Malah angka tersebut juga tidak diberikan oleh agensi penarafan kredit antarabangsa, Bank Dunia dan Bank Negara Malaysia, katanya.

   Menurutnya, kehilangan hasil kerajaan berjumlah RM40 bilion juga berikutan langkah populis seperti tempoh bebas cukai tiga bulan, pertukaran Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kepada Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) dan pengembalian subsidi pukal yang nyata banyak ketirisan.

   “Apa yang saya risau ialah penjualan aset- dan tanah negara ini bukan untuk mengurangkan hutang tetapi untuk menampung kehilangan hasil RM40 bilion ini.

   “Kita sama-sama tengok bajet yang akan datang ialah bajet lebihan ataupun bajet defisit. Jika defisit maksudnya, penjualan aset dan tanah ialah untuk menampung kehilangan hasil dan bukan untuk mengurangkan hutang,” tambahnya.

   Delete
 12. Mana Suman tua haram jadah dah menyepi?
  Sblm ini, kemain aota gertak kencang berapi
  Kini, melangkah longlai, menyimpang ke tepi
  Agaknya terlalu gentar, dia cari bomoh jampi

  Ki kik ki kik ki kik...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aduhai sang Tikus AnonyMOUSE,

   Dah ler kau pekak badak, buta pulak tuu...!!

   Tuu yg tercegat gagah 10:42am siapa, haaaa...??

   Kamu masih juga melontar PANTATun sesat tak beradat, tak berderajat, direka memandai-mandai sekor bangsat lagi keparat.

   Diajak berjumpa dah 5X kamu mencicit lari sembunyi bak tikus tepat pd nama samaran kamu Sang Tikus AnonyMOUSE Tonggeng/Tongkeng Najib.

   Kalau kamu benar dalam perjuangan, kenapa kamu berterusan bersembunyi di sebalik AnonyMOUSE, juga 5X tak berani berhadapan dgn aku bagai Jantan Sejati, haaaaa....??

   Budak hingusan seperti kamu ibarat tong kosong - hanya cakap berdegar-gegar tapi nilainya SIFAR (telur tembelang). Tak gitu, kan kan kan...??

   He he he he
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho

   Apa lagi..
   Tepukler.
   Tepuk
   Tepuk
   Hempuk....!

   Delete
  2. Najib ‘sekolahkan’ Lim Guan Eng kurangkan harga rumah   Sebelum dan apabila cukai SST dilaksanakan, Lim Guan Eng telah beberapa kali berjanji bahawa harga rumah akan turun melalui SST kerana bahan mentah untuk pembinaan rumah seperti pasir, batu-bata dan simen akan dikecualikan dari cukai SST.

   Apabila rata-rata pemaju menyatakan bahawa cukai SST tidak akan mengurangkan harga rumah, Guan Eng berang. Beberapa hari dahulu. dia mengugut bahawa segala pengecualian SST untuk bahan-bahan pembinaan rumah akan ditarik balik jika harga rumah tidak diturunkan.

   Ugutan Guan Eng merupakan pemikiran KBAT yang paling luar biasa peringkat teratas sekali. Oleh kerana harga rumah tidak turun, dia mahu menarik balik pengecualian ini kononnya bagi menghukum pemaju tetapi tak sedar harga rumah akan naik lebih tinggi. Dia nak hukum pemaju rumah ataupun hukum rakyat?

   Selain batu-bata, pasir dan simen, terdapat banyak jenis bahan mentah lagi yang digunakan dalam pembinaan rumah seperti kaca dan tingkap, kayu, bahan seramik dan lain lain yang kini dikenakan cukai jualan dalam SST.

   Selain cukai jualan, perkhidmatan-perkhidmatan seperti insuran, arkitek, perunding, rekabentuk, kejuruteraan yang diperlukan dalam pembinaan turut dikenakan cukai servis dalam sistem SST yang sebelum ini boleh dituntut balik oleh pemaju sebagai kos input GST.

   Sebenarnya, kos terbesar dalam pembinaan rumah bukan kos pembinaan tetapi harga tanah. Oleh itu, untuk mengurangkan kos rumah, langkah-langkah perlu diambil untuk mengurangkan kos tanah.

   Hal-ehwal penggunaan tanah adalah di bawah kerajaan negeri. Saya lihat bahawa kos dan caj-caj lain yang dikenakan oleh kerajaan negeri untuk penggunaan tanah terutama di negeri-negeri maju seperti Selangor dan Pulau Pinang telah naik berkali ganda sejak 10 tahun yang lepas. Oleh itu, kerajaan persekutuan perlu berkerjasama dengan kerajaan negeri dalam mengurangkan caj-caj ini.

   Harga tanah juga boleh diturunkan dengan meningkatkan penyediaan tanah yang murah dari kerajaan negeri atau dari tanah milik agensi kerajaan pusat.

   Satu kaedah ini ialah kaedah yang digunakan dalam projek-projek perumahan mampu milik kerajaan BN dahulu seperti PPA1M dimana 35,753 unit PPA1M sudah siap dan sedang dibina dengan 106,000 unit lagi dalam perancangan untuk dibina dan projek RumaWIP dimana 80,000 unit rumah telah siap ataupun di dalam proses pembinaan.

   Projek-projek ini menggunakan kaedah subsidi bersilang (cross-subsidy) dengan pemaju swasta di mana kerajaan tidak perlu mengeluarkan satu sen untuk pembinaan rumah-rumah ini.

   Alhamdulilah, kerajaan PH berjanji untuk meneruskan projek-projek RumaWIP.

   Minggu lalu, Menteri Wilayah, Khalid Samad juga dipetik sebagai berkata:

   “Ini membuktikan bukan semua inisiatif BN kita tolak kerana pelaksanaan RUMAWIP yang menggunakan kaedah cross-subsidy ini bagus tanpa perlu kerajaan mengeluarkan satu sen pun.”

   Malang sekali, satu lagi usaha kerajaan BN untuk mengurangkan beban harga rumah kepada rakyat mungkin tidak akan menjadi kenyataan iaitu usaha kita untuk mengurangkan tekanan permintaan dan kenaikan harga rumah dalam bandar.

   Sebenarnya, yang bekerja di Kuala Lumpur dan di Johor Baharu tidak perlu duduk di sana. Mereka boleh duduk di Seremban ataupun di Batu Pahat, di Bentong atau di Mentakab ataupun di banyak lagi kawasan di mana kos harga rumah dan tanah jauh lebih murah dari harga di Kuala Lumpur dan menaiki kerertapi laju HSR dan ECRL untuk pergi dan pulang dari Johor Baharu dan Kuala Lumpur setiap hari.

   Keadaan ini adalah lazim di bandar bandar besar di negara maju.

   Dengan pemansuhan projek-projek ini, peluang ini mungkin tidak akan menjadi.

   Delete
 13. Kengkaawn..sedih jugak bila kita baca berita di bawah ni kan!!!!!

  PEMANDU TEKSI GAGAL TUNTUT 'JANJI' PH HARAMKAN GRAB

  PEMANDU teksi yang menyokong Pakatan Harapan dalam pilihan raya lalu hingga berjaya menggantikan kerajaan Barisan Nasional gagal mendapat apa yang mereka harapkan.

  Pemandu teksi yang mendapat pelbagai ganjaran daripada kerajaan BN sebelum ini menuntut kerajaan baharu mengharamkan khidmat Grab, tetapi impian mereka ini tidak dapat ditunaikan.

  Terbaru dalam satu dialog di Langkawi hari ini, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata perkhidmatan Grab tidak boleh diharamkan, tetapi boleh dikawal dan dikenakan peraturan supaya adil kepada pemandu teksi.

  “Saya sudah bangkitkan soal teksi ini supaya ada persaingan sihat dalam kabinet tetapi nampak tak ada tindakan yang sesuai diambil.

  “Saya juga sedar bahawa persaingan ini, Grab ini tak payah ada kereta yang diluluskan oleh kerajaan tak ada pemeriksaan Puspakom, insurans dan bayar cukai jalan biasa saja bukan seperti teksi.

  “Persaingan ini hendaklah seimbang satu pihak orang teksi kena macam-macam syarat Grab tak kena apa syarat pun,” katanya dalam sesi dialog dengan pemandu teksi Langkawi, lapor Utusan Malaysia.

  Ini jauh sekali daripada persepsi menjelang pilihan raya umum lalu, apabila ramai pemandu teksi merasakan tuntutan mereka supaya Grab diharamkan akan dilayan oleh PH.

  Salah satu berita palsu yang menggemberikan pemandu teksi menjelang pilihan raya lalu ialah PH akan mengharamkan Grab sekiranya menang dan membentuk kerajaan.

  Pemandu teksi menunjukkan sokongan besar-besaran kepada PH dan mengecam pentadbiran Najib yang dituduh terlalu memberi muka pada Grab dan mengabaikan kebajikan pemandu teksi.

  Menjelang Pilihan Raya Umum ke-14, persatuan teksi telah memberi amaran kepada kerajaan BN yang pemandu teksi akan mengundi PH kerana diabaikan oleh BN.

  Pada Januari lalu, penasihat Big Blue Taxi Facilities Sdn Bhd, Datuk Shamsubahrin Ismail menegaskan beliau akan terus “mengugut” kerajaan BN jika tidak memenuhi permintaan mereka, membalas kenyataan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang memujuk mereka.

  “Saya dimaklumkan yang Datuk Seri Zahid dakwa saya ugut dan minta saya jangan ugut kerajaan.

  “Ingin saya tegaskan bahawa saya akan ‘ugut’ lebih lagi daripada yang saya buat sebelum ini.

  “Ini bukan ugut, ini adalah fakta,” katanya dilapor Astro Awani.

  Wakil pemandu teksi itu menegaskan bahawa 70 peratus daripada lebih 180,000 pemandu teksi di seluruh negara akan menolak BN dan memberi undi kepada PH.

  “Pemandu teksi di bawah syarikat saya sahaja hampir 5,000 orang. Mereka juga menyatakan kesediaan untuk tukar kerajaan jika kerajaan sekarang ini gagal mengambil langkah sewajarnya.

  Katanya “70 peratus telah pun menyatakan hasrat yang sama kerana nasib pemandu teksi ni nampaknya tak terbela sampai sekarang.”

  Selepas lebih lima bulan kerajaan PH memerintah, nampaknya perjuangan pemandu teksi semakin sukar, apabila PH rupa-rupanya ialah rakan baik Grab.

  PH menunjukkan sikap yang amat mesra dengan Grab, apabila menyarankan khidmat itu menggantikan bas perantara pengangkutan awam, dan bekerjasama dalam kempen pilihan raya dengan Grab.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dalam kesipuan, dia bukan saja takut, malah bertambah'tambah tongong lagi bahalol dgn tonjolan soalan tololnya. Hanya libasan berikut saja layak untuk melayan dia...

   This TONGgeng Najib punk is full of TONGs.

   TONGgeng
   TONGong
   TONGkeng
   TONG sampah
   TONG taik......

   Betul tak kawan2....??

   He he he he
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho

   Lupa pulak.
   Tepuk
   Tepuk
   Jgn tak tepuk.....!!

   Delete

  2. KOMEN2 KPD BERITA
   Hishammuddin tawar diri cari Jho Low di China

   Ardana Sidi
   masa Tun Hussein Onn jadi PM, Tun M jadi timbalan nya itu lipatan sejarah lama dan dalam banyak banyak bekas menteri BN antara nya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein Onn sahaja yang tak serang Tun M jadi dia ni ada hasrat utk menjernihkan masalah ciptaan sepupu beliau,sekian jika ada kelemahan tulisan saya mohon maaf

   Wak Sa Pu
   Nanti barua2 umnongok akan ambil kesempatan pulak , dikatakan pulak kerajaan skrg tiada maruah atau apa2 lg , tak leh nak buat kerja, sikit pun nak bantuan dari orang umnongok.... LEBIH BAIK TAK PAYAH, DASAR TELUNJUK LURUS KELINGKING BERKAIT... kalu tak caya cuba lahh..

   Amar Rehan
   Boleh percaya ke, dia ni sepupu najib n klau j low dibawa balik banyak cerita terbongkar termasuk penglibatan najib setahun bicara blum tentu habis. Entah2 dia gi sana hilang jua mcm j low tu....

   Delete
  3. Najib soal BERSIH: Adakah laporan polis sama dibuat terhadap PKR?
   Diterbitkan 2 Okt 2018, 10:10 pagi | Dikemaskini 2 Okt 2018, 10:16 pagi

   A+ A-

   Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mempersoalkan sama ada pergerakan reformasi pilihan raya, BERSIH telah membuat laporan polis terhadap PKR kerana melakukan kesalahan semasa pilihan raya kecil Sungai Kandis lalu.

   Berita tersebar semalam bahawa polis tidak lama lagi akan menyoal-siasat Najib berhubung hantaran di Facebook miliknya pada hari mengundi pilihan raya kecil itu.

   BERSIH sebelum ini membuat laporan yang mendakwa bahawa hantaran Najib pada 4 Ogos - yang menyeru para pengundi untuk menolak Pakatan Harapan dari kerusi DUN Selangor itu - ditakrif sebagai berkempen, justeru menjadikannya sebagai kesalahan pilihan raya.

   Sambil menyatakan kesediaannya untuk bekerjasama penuh dengan pihak polis, bekas perdana menteri itu mempersoalkan sama ada PKR juga akan dikenakan tindakan yang sama kerana kesalahan pilihan raya parti itu.

   “Saya juga mahu tahu jika BERSIH telah membuat laporan-laporan polis yang sama terhadap PKR dan calon Sungai Kandis (Mohd Zawawi Ahmad Mughni) yang BERSIH sendiri pernah mendakwa telah melakukan kesalahan yang agak teruk semasa pilihanraya kecil itu.

   “Ini merupakan peluang baik untuk NGO dan pihak kerajaan untuk membuktikan bahawa mereka berlaku secara adil dan tidak berat sebelah,” kata Najib dalam hantaran di Facebook malam tadi.

   Beliau turut melampirkan paparan skrin mengenai artikel yang memetik NGO itu sebagai berkata bahawa mereka akan "menyiasat" kejadian di mana Mohd Zawawi kelihatan berkempen di sekolah rendah itu yang kebetulan adalah tempat membuang mengundi.


   Ketika itu, Mohd Zawawi menafikan kehadirannya adalah untuk berkempen dan mendakwa beliau hanya merasmikan larian amal yang bertujuan memupuk hubungan yang lebih erat di kalangan masyarakat setempat.

   Najib juga menuntut penjelasan mengapa kenyataan media sebelum ini dari calon BN di Sungai Kandis - Datuk Lokman Noor Adam - yang menggesa BERSIH menjelaskan mengapa ia tidak membuat laporan polis terhadap PKR kerana melakukan kesalahan pilihan raya.

   Malaysiakini telah menghubungi BERSIH untuk maklum balasnya.

   Pada PRK Sungai Kandis lalu, Mohd Zawawi memenangi kerusi itu dengan majoriti 5,842. Beliau mengalahkan Lokman dan calon Bebas K Murthy.

   Delete
 14. Fuyoo..bukan main marah lagi pemandu2 teksi di KL sekarang ni beb !!!! Tak caya...dipersilakan terus membaca hingga tamat...

  Pemandu Teksi Akan Lumpuhkan KL Kalau 'Mahathir The Great' Tak Undur

  Kifarah pada 'Mahathir The Great' atas segala kezaliman dan kerosakan yang dia lakukan dah bermula...

  Hampir 50 tahun dalam dunia politik nampaknya belum lagi mematangkan 'Mahathir The Great' dengan apa yang di katakan kuasa rakyat!!!

  Hampir 5 dekad bergelumang dalam politik, 'Mahathir The Great' masih lagi angkuh dan menganggap bahawa rakyat akan menurut apa saja yang dia katakan dan mudah untuk di peralatkan...

  'Mahathir The Great' lupa bahawa rakyat bukan saja boleh menaikkan pemimpin tapi rakyat juga boleh menjatuhkan bukan saja dengan Pilihanraya Umum tapi kebangkitan dan kemarahan rakyat yang akan menyebabkan pemimpin jatuh tersungkur dengan cara yang cukup hina...

  'Mahathir The Great' rasakan bahawa kuasa akan kekal selama2nya dengan beliau dan gagal ambil iktibar dari kejatuhan beberapa pemimpin dunia dengan cara yang cukup hina bila kemarahan rakyat memuncak!!!

  'Mahathir The Great' lupa, kuasa yang kekal abadi hanyalah milik Allah swt dan bila Allah swt mengizinkan kuasa yang Dia pinjamkan pada hambaNya untuk ditarik balik maka kitalah yang akan menentukan bagaimanakah caranya kuasa itu akan hilang dari tangan kita...

  Adakah melalui cara yang bermaruah atau cara yang cukup hina!!!

  Amaran Awal Dari Langit Untuk Mahathir Fikirkan

  Apakah rakyat Malaysia akan dapat ilham dan keberanian untuk bangkit dari kebangkitan pemandu2 teksi...

  Baca surat dari Pengerusi Koperasi Teksi Wilayah Persekutuan :

  Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera...

  Tuan2, saudara dan saudari...

  Hari ini Kerajaan Pakatan Harapan yang di perintah Mahathir anggap kita pemandu teksi sebagai orang yang biadap...

  Di media sosial kini penyokong2 Pakatan Harapan galak memberi pelbagai label untuk kita pemandu2 teksi...

  Kita di gelar orang yang busuk dan gasar...

  Kita juga di katakan orang yang biadap...

  Pemandu teksi di katakan bodoh kerana tidak ikut pada arus perubahan teknologi...

  Tidak cukup kita di hina mereka memperlekehkan teksi kononnya tidak tahu teksi wujud sejak muncul sistem e-hailing seperti Grab, Uber!!!

  Tanya diri tuan2 sendiri...

  Adakah kita bodoh dan biadap seperti mereka katakan!!!

  Kita pemandu teksi sudah bertapak berpuluh tahun...

  Di kalangan kita ada yang anak2 sudah membesar dan berjaya melanjutkan pelajaran hasil titik peluh kita membawa teksi...

  Bila penyokong kerajaan galak memburuk2kan kita di media sosial, lama2 orang ramai tidak mahu guna perkhidmatan teksi...

  Sedarlah, tindakan ini bukan saja ibarat menabur pasir ke dalam periuk nasi kita tapi seolah2 mahu merampas periuk nasi kita...

  Kita ada persatuan...

  Kita juga ada koperasi...

  Bukan saja di KL tetapi di seluruh negara!!!

  Sampai bila kita pemandu teksi mahu berdiam diri dan membiarkan kerajaan yang memerintah belum sampai setahun jagung ini memburukkan kita!!!

  Kita akan lumpuhkan bandar Kuala Lumpur!!!

  Kita bermula di Jalan Imbi, Jalan Bukit Bintang, Jalan Sultan Ismail hingga ke Jalan Tuanku Abdul Rahman...

  Tarikh dan masa akan di beritahu...

  Mohon tuan2 dan saudara semua panjangkan mesej buat kumpulan pemandu2 teksi di KL...

  Kita bukan mahu menyusahkan rakyat daripada jalani rutin harian tetapi kita mahu desak kerajaan berunding dengan kita...

  Terima kasih

  Jamil Mat Desa
  Pengerusi
  Koperasi Pemandu Teksi Wilayah Persekutuan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dalam kesipuan, dia bukan saja takut, malah bertambah'tambah tongong lagi bahalol dgn tonjolan soalan tololnya. Hanya libasan berikut saja layak untuk melayan dia...

   This TONGgeng Najib punk is full of TONGs.

   TONGgeng
   TONGong
   TONGkeng
   TONG sampah
   TONG taik......

   Betul tak kawan2....??

   He he he he
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho

   Lupa pulak.
   Tepuk
   Tepuk
   Jgn tak tepuk.....!!

   Delete
  2. I've given him all the details but he tried to twist & beat around the bush..damn bloody old coward.

   Delete
  3. You're as if trying to run away or escaping from 'the deal', come on old cow..!!!

   Delete
  4. SO, TODAY ALL OF YOU, THE FOLLOWERS CAN OBSERVE WITH YOUR OWN EYES, WHO THE REAL COWARD IS, BETWEEN ME AND THE OLD DAMN BLOODY SKUNK SUMAN!

   Delete
  5. Aduhai sang Tikus AnonyMOUSE....

   Masih juga cakap sorang2 ker....??

   Listen me now & listen me good
   Stop being a cow nor a deadwood

   I'm no coward no nothin' at all
   I'm still standin' and walkin' tall
   It's najib & you that had great fall
   Nowhere to hide & pushed to the wall

   Woww, not bad eh, you speaking-dpeaking omputeh yer...!!
   Nak testing how good you really are. Can you construct a (one) sentence with these 3 words - defence, detail & defeat....??
   I repeat, just 3 of those words in a sentence.

   Good luck, boy.

   He he he he
   Hi hi hi hi

   Delete

  6. DAMN STUPID UTUSAN, NO WONDER GOING BANKRUPT - IF NOT USING THE LAW, USE WHAT?

   Dr Mahathir up to his old tricks, using the law against his enemies, says Utusan

   Prime Minister Dr Mahathir Mohamad is older but no different from the Dr Mahathir of 1981 to 2003, says a Malay daily. – The Malaysian Insight pic by Seth Akmal, October 21, 2018.

   PRIME Minister has not changed in his penchant to use laws against his political enemies, said Utusan Malaysia today.

   Awang Selamat, the collective pseudonym of the editorial team, said back then, Dr Mahathir had used the Internal Security Act (ISA) on dissenters.

   Today, he said, the prime minister is using the Anti-Money Laundering, Anti-Terrorism Financing and Proceeds of Unlawful Activities Act 2001 (Amla).


   Delete
  7. Semalam Tonggeng nak tunjuk lagak guna pakai gossip Utusan. Teruk dia saya balun.

   Delete
  8. 'Kamu dalam perut mak lagi masa itu, budak'
   Diterbitkan 1 Okt 2018, 1:54 petang | Dikemaskini 1 Okt 2018, 2:06 petang

   A+ A-
   Satu tulisan Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang dipinkan di Twitter baginda hari ini hentam siapa?

   Persoalan itu timbul setelah baginda dikatakan menghentam Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

   “Orang yang pentingkan kesempurnaan. Sama ada kamu berkhayal atau taasub?

   “Kamu dalam perut mak lagi masa itu, budak. Buat kajian sikit,” tulisnya.


   HRH Crown Prince of Johor
   @HRHJohorII
   Perfectionist? It's either you’re delusional or obsessed. You were still in your mother's belly, kid. Do some research.

   09:32 - 1 Oct 2018
   840
   741 people are talking about this
   Twitter Ads information and privacy
   Beliau tidak menyebut khusus pihak yang dimaksudkannya.

   Bagaimanapun terdapat media seperti Free Malaysia Today yang mentafsirkannya merujuk kepada Syed Saddiq.

   Menteri muda itu di Twitter beliau menyifatkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai “Tun M, the perfectionist” dan berkongsi kisah di sebalik ucapannya di Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) sebelum ini.


   Tun M, the perfectionist 🇲🇾
   My story. pic.twitter.com/a3OSobwbKV

   View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

   Syed Saddiq

   @SyedSaddiq
   Tun M, the perfectionist 🇲🇾
   My story.

   21:17 - 30 Sep 2018
   3,391
   1,503 people are talking about this
   Twitter Ads information and privacy
   Syed Saddiq dalam tulisan itu antaranya berkongsi ketelitian Mahathir terhadap teks ucapan dan idea yang hendak disampaikan.

   Ia dibuat setelah setelah pengguna media sosial mendakwa Mahathir hanya membaca teks – yang mendapat pujian ramai – di PBB.

   Dua tahun lepas, Syed Saddiq pernah menulis surat terbuka susulan keputusan istana Johor yang melarang protes jalanan di negeri itu.

   Syed Saddiq yang ketika itu masih di pihak pembangkang dan pendatang baru dalam dunia politik dikritik kerana dilihat mencabar raja.

   Ketegangan itu selesai setelah Sultan Johor menerima mengadap Syed Saddiq.

   Delete

 15. Sobat2 yang dikasihi sekelian...korang tentu dah tau apa yang berlaku semasa majlis dialog pemandu2 teksi dengan Tun Madey di Lanagkawi tu kan????

  Depa Kata Orang UMNO/BN Dalang Pemandu Teksi Biadab Dengan Tun Dr Mahathir, Betul ke haah ????

  Mudah betul macai-macai Tomato Kerajaan Haprakan seperti Wak Suman Tempek Bacin dan Ramly jual Burger tak laku menyelesaikan masalah.

  Apa sahaja kekecohan yang berlaku semuanya disalahkan kepada UMNO/BN. Tidak terkecuali dengan apa yang berlaku di Langkawi semalam.

  Depa kata barua dan orang suruhan UMNO/BN yang biadab dengan Perdana Menteri.

  Mari kita beritahu macai-macai Tomato semuanya ..khususnya Wak Suman Tempek Bacin ni..

  Di dalam parti cap bunga, sememangnya majoriti ahli2nya ialah orang UMNO/BN...cth terbaik Wak Suman tu.

  Namun, sebagai bekas sahaja. Mereka sudah menjadi sampah yang tak diperlukan dalam UMNO, parti keramat tu.

  Tak caya..cuba lah bukak FB pemandu2 teksi di Langkawi tu..rata2nya adalah penyokong kuat Bersatu dan giat berkempen untuk parti tu dalam PRU yang lepas.

  Wak suman..jom lihat apa komen netizen berkaitan isu di atas beb !!!

  Anonymous said...

  Trick la tu,
  Test market utk rakyat,
  Acidstest untuk geng2 pee.eh sikeling93 tu.
  Nak tgk siapa yg memihak kpd dia dlm proses menyingkir aljoboori yg semakin galak utk jadi ketua kera.
  Semua dah tahu strategi keling tu. Plan Singkir dszh sbb dia tak tunduk kpd keling supaya jualborong mp2 umno pada capbunga, jadi plan baru ialah ambil tglee pastu serap umno pada capbunga or viceversa.

  So..rancangan dia ailah dia pm, tglee tpm.
  Pastu dia senior minister kulee pm dan samada boboy atau jimin tpm.

  Sama2 kita tonton adegan porno ni berjaya atau tidak di divedeokan. Hehe
  ☺☺��☺☺

  Unknown said...

  Aku tak kira dalang ataupun dulang sekalipun. Ramai yg buat kenduri kesyukuran jika PM 7 letak jawatan. Kahkahkah..

  Anonymous said...

  bagus la ... dah bangkit dari lena
  tapi masih ada lagi ahli yg masih diulit mimpi
  tidak mensyukuri kemudahan terdahulu..pajak lesen ikut suka...pow penumpang ikut suka...tidak mesra penguna...pendek kata kufur nikmat la
  walaupun tak semua

  ReplyDelete
  Replies

  1. KOMEN2 KPD BERITA
   Dr Mahathir up to his old tricks, using the law against his enemies, says Utusan

   Again, they have just proven that they deserve to close down and be consigned to history.
   Posted 1 day ago by Yoon Fatt Ng

   Morons...utusan...stealing is not a good deed nor sincere....stupid paper just cannot differentiate between good and bad.
   Posted 1 day ago by Lipdah Lia

   If nobody takes corruption or involved in money laundering whats there to worry?
   If you are clean there is nothing Dr M can do to get them arrested. If the new government uses unlawful means to arrest people that the rahyat will dump them next GE
   In the first place Utasan hide under the name Awang Selamat. If you have the guts use your own name!
   Posted 1 day ago by Adrian Tan

   Newspaper for imbeciles.
   Posted 1 day ago by Mo Hisham

   Back then it was ISA, which requires very little burden of proof but now, it is AMLA which is pretty much useless if the accused did no wrong. Nurulhidayah is right when she said she will make them regret. Indeed, the ones who should be regretting are the ones who broke the law.
   Posted 1 day ago by Roger 5201

   Awang, paper hang dah bankrap da ... gaji pun ta boleh bayar ... some of you will never learn
   Posted 23 hours ago by Rock Hensem

   Law is on the people side, what talking you?
   Posted 23 hours ago by Tanahair Ku

   He helped get rid of a regime that knew no law..
   Posted 23 hours ago by Tanahair Ku

   Umno was corrupt to its core and so totally logical for those who stole, cheat, launder,and abusive to be investigated and charged. Rule of law because those days of political protection are gone.
   Posted 22 hours ago by ALAN THAM

   UTUSAN TOILET PAPER Is publish daily for Stupid Newspaper Readers. When are they goin to Grow GOD KNOWS

   Delete
 16. SO, TODAY ALL OF YOU, THE FOLLOWERS CAN OBSERVE WITH YOUR OWN EYES, WHO THE REAL COWARD IS, BETWEEN ME AND THE OLD DAMN BLOODY SKUNK SUMAN!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bullshit...!!

   Aduhai sang Tikus AnonyMOUSE....

   Listen me now & listen me good
   Stop being a cow nor a deadwood

   I'm no coward no nothin' at all
   I'm still standin' and walkin' tall
   It's najib & you that had great fall
   Nowhere to hide & pushed to the wall

   Woww, not bad eh, you speaking-dpeaking omputeh yer...!!
   Nak testing how good you really are. Can you construct a (one) sentence with these 3 words - defence, detail & defeat....??
   I repeat, just 3 of those words in a sentence.

   Good luck, boy.

   He he he he
   Hi hi hi hi

   Delete
  2. Correction....
   Should be defence, defeat, detail.

   Delete
 17. Kengkawan yang dihormati..Dah tentu korang akan bersetuju jika kita katakan...

  Mahathir sepatutnya malu dengan markah prestasi anggota kabinet.

  Adalah amat2 memalukan untuk negara seperti Malaysia jika mempunyai kabinet yang markahnya hanya sekita 40-50 peratus.

  Negara tidak mampu mempunya anggota kabinet ‘half past six’ seperti ini.

  Mahathir mendakwa anggota kabinetnya tiada pengalaman tetapi beliau lupa bahawa beliau telah berada di dalam kabinet Malaysia lebih dari 25 tahun sebelum ini malah menerajui kabinet selama 22 tahun dari 1981 hingga 2003.

  Sepatutnya beliau tahu untuk melantik mereka yang benar-benar layak untuk menganggotai barisan kabinetnya.

  Di kalangan anggota kabinetnya juga terdiri dari mereka yang pernah berada di blok kerajaan dahulu (BN). 2 daripada anggota kabinetnya juga merupakan bekas MB.

  Jadi tidak timbul isu mereka tiada pengalaman.

  Kita tidak mengharap mereka mendapat markah 100 peratus tetapi apa yang sepatutnya mereka capai adalah sekitar 70-80 peratus bukan 40-50 peratus.

  Masalah utama dengan kerajaan hari ini ialah mereka lebih berpolitik dari mentadbir negara.

  Mereka terbawa-bawa dengan politik dendam semasa menjadi pembangkang dulu sehingga lupa untuk menguruskan negara dengan cekap.

  Berikut adalah kenyataan Mahathir seperti yang disiarkan oleh akhbar hari ini.

  Markah prestasi menteri Kabinet 40-50 peratus

  KUALA LUMPUR 21 Okt. – Tun Dr. Mahathir Mohamad memberi markah sederhana iaitu 40 ke 50 peratus terhadap prestasi menteri Kabinet Beliau Secara keseluruhannya.

  Walaupun tidak berpengalaman, Perdana Menteri tetap bangga dengan mereka kerana dapat cepat belajar.

  “Mereka belajar dengan cepat, kita bincang dengan mendalam berkenaan sesuatu supaya masing-masing faham cara-cara pemerintah.

  “Sekarang ini mereka bukan lagi parti lawan tetapi pemerintah. tetapi alhamdulillah, kita tak dengar perkara yang tidak diingini berlaku,” katanya dalam wawancara eksklusif di saluran 501 Astro Awani bertajuk Malaysia Baharu Bersama Tun M di sini, malam ini. – UTUSAN ONLINE

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak malu sgt berbanding kalah pilihanraya di tgn org tua. Sebab tu ada org tak boleh angkat muka dalam parlimen. Malu weiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

   Delete

  2. NOT "CYBERBULLIES" BUT PEOPLE WANTING TO TELL HER AND PARENTS TO NOT LEARN AND PARTICIPATE IN DIRTY CORRUPTION POLITICS OF HER GRANDFATHER A5T 9 YEARS OLD -

   Cyberbullies told to lay off Zahid's 9-year-old granddaughter over Instagram post

   PETALING JAYA: Stop the verbal harassment against a nine-year-old girl who didn't know better - that's the message from politicians and activists after Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi's granddaughter became a target of cyberbullying over a viral video of her defending him.

   The video recording of the girl "warning" those responsible for her grandfather's arrest was first posted on her mother's Instagram page on Saturday (Oct 21).

   It quickly went viral over several social media platforms, irking Malaysians who started hurling insulting comments directed at the girl.

   In the comments section of one news portal that featured the video, readers made disparaging remarks against the nine-year-old.

   image: https://content.thestar.com.my/smg/settag/name=lotame/tags=Int_Business_Finance,all,Demo_Age_25to34_enr,Demo_Age_35to44_enr,Demo_Gender_Male_enr,Demo_Gender_Female_enr


   "I ask that we stop sharing the child's video. She is too young to understand what is going on and it is normal for kids to be attached to grandparents," Yeoh said.

   "Adults should know better and not manipulate her emotions. The child is innocent," Yeoh said on Twitter Sunday (Oct 21).

   Sharing Yeoh's sentiment, Permatang Pauh MP Nurul Izzah Anwar said: "by the same token, we each have to do our bit to reject bullying in any form whatsoever".

   "Leave the child alone. Best to keep your nasties to yourself," she wrote on Twitter.

   Selangor Mentri Besar Amirudin Shari said such negative comments against the girl, which was a form of cyberbullying, must be halted immediately.

   Child rights activist Dr Hartini Zainudin also weighed in on the issue, and criticised those who justified attacking the girl just because they do not agree with her family's politics.

   “You can’t have it both ways — be outraged when cyberbullying happens to one child and say it’s OK to do so because you don’t like her family’s politics! Lay off her! You have no right," she said.

   On Friday (Oct 19), Dr Ahmad Zahid Hamidi claimed trial to 45 charges of money-laundering involving RM72mil and criminal breach of trust and accepting bribes involving RM42mil.

   Delete
 18. Suman is now scared & started to shiver
  I'm sure by this afternoon, he'll get fever
  He will not dare, to challenge me forever
  Not surprising if he jumped into the river

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aduhai sang Tikus AnonyMOUSE....

   Masih juga cakap sorang2 ker....??

   Listen me now & listen me good
   Stop being a cow nor a deadwood

   I'm no coward no nothin' at all
   I'm still standin' and walkin' tall
   It's najib & you that had great fall
   Nowhere to hide & pushed to the wall

   Woww, not bad eh, you speaking-dpeaking omputeh yer...!!
   Nak testing how good you really are. Can you construct a (one) sentence with these 3 words - defence, detail & defeat....??
   I repeat, just 3 of those words in a sentence.

   Good luck, boy.

   He he he he
   Hi hi hi hi

   Delete
  2. Correction....
   Should be defence, defeat, detail.

   Delete
 19. Suman use to think that he's like Zorro
  But he's stupid, with an IQ almost zero
  Now he is suffering sickness & sorrow
  And then realized, who is the real hero

  ReplyDelete
  Replies
  1. For fuck sake, pls stop making mockery out of your fucking self with that fucking PANTATun....!!

   Delete
 20. "boleh dikata tidak pernah kalah setiap kali berkelahi dengan sesiapa saja."

  Yang seronok nya ia lah, bila dia berkelahi dengan Najib, satu gomen Najib digulingkan nya.

  Dia kata, bila dia nak benterakan rasuah, dia buang satu gomen - Najib dan yang di rasuah di keliling nya.

  Tersengeh sengeh keluar masuk SPRM, di heret ke mahkamah, sengeh nak tutupkan malu besar. Nasib tak kena gari.
  ReplyDelete
 21. Aduhai sang Tikus AnonyMOUSE....

  Masih juga cakap sorang2 ker....??

  Listen me now & listen me good
  Stop being a cow nor a deadwood

  I'm no coward no nothin' at all
  I'm still standin' and walkin' tall
  It's najib & you that had great fall
  Nowhere to hide & pushed to the wall

  Woww, not bad eh, you speaking-dpeaking omputeh yer...!!
  Nak testing how good you really are. Can you construct a (one) sentence with these 3 words - defence, detail & defeat....??
  I repeat, just 3 of those words in a sentence.

  Good luck, boy.

  He he he he
  Hi hi hi hi

  ReplyDelete
 22. Gay Suman uses underwear of type G-String
  During night he'll wear necklaces & ear rings
  Now, he's damn scared & ran away shivering
  Definitely obvious for all, he is out of the ring

  Ki kik ki kik ki kik...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aduhai sang Tikus AnonyMOUSE....

   Masih juga cakap sorang2 ker....??

   Listen me now & listen me good
   Stop being a cow nor a deadwood

   I'm no coward no nothin' at all
   I'm still standin' and walkin' tall
   It's najib & you that had great fall
   Nowhere to hide & pushed to the wall

   Woww, not bad eh, you speaking-dpeaking omputeh yer...!!
   Nak testing how good you really are. Can you construct a (one) sentence with these 3 words - defence, detail & defeat....??
   I repeat, just 3 of those words in a sentence.

   Good luck, boy.

   He he he he
   Hi hi hi hi

   Delete
  2. The detail to Suman's defeat is being revealed by the poor defence he's showing as well as the superb 'pantun' I had given!!!

   Bravo!!!

   Delete
  3. Suman use to think that he's like Zorro
   But he's stupid, with an IQ almost zero
   Now he is suffering sickness & sorrow
   And then realized, who is the real hero

   Delete
  4. Poor sang Tikus AnonyMOUSE...

   He he he he

   You simply wtote...

   "The detail to Suman's defeat is being revealed by the poor defence he's showing as well as the superb 'pantun' I had given!!
   ----------------------------------------------------------
   No thanks. They are not in the appropriate sequence order., ie. defence-defeat-detail.

   You simply jumbled them topsy-turvy. Problem with you is that you wanna to show off but you're actually damned stupid and do things in hasty manner without first thinking & giving thorough study on the question asked. Please, make it simple and stop showing off like a 'smart alec'.

   Try agan, boy...!!

   He he he he
   Hi hi hi hi

   Delete
  5. Due to poor Suman's defence, his defeat had been shown above in detail.

   Bravo!!!

   Kah kah kah....

   Delete
  6. Nak test Wak Suman pulak. Ok Wak?
   Cuba kau terjemah ungkapan BI ini ke BM:
   _______________

   "I DON'T KNOW".
   _______________

   Ini tahap sekolah rendah jer Wak! Kalu ko tak boleh buat, elok terjun lombong jer, bunuh diri...

   Delete
  7. Orang tanya dia tak jawab, dia pulak alih tiang gol, betul2 puki tiang budak sekor nih...!!

   Wiseman says:
   Only fucking bloody fool rushes in. Do one thing at a time till job done. Got it, punky...??

   Delete
  8. Buta ke wak? Tu posting jam 13:23 tu, bukan jawapan?

   Usah diuji pemuda bijak bestari!!!

   Delete
  9. INI HAH WAK:

   Due to poor Suman's DEFENCE, his DEFEAT had been shown above in DETAIL.

   Delete
  10. ANON BESTARI, UDAH UDAH LAH TU.

   TAK BAIK BUAT MAIN DENGAN ORANG TUA TUA.

   MEMANG LAH AWAK TU PANDAI, SAYA AKUI, TAPI JANGAN SAMPAI MENJATUHKAN MARUAH ORANG TUA TUA.

   Delete
  11. Bukan main2 Bro!

   Dia nak uji kepandaian aku, jadi aku cubalah, tentu tak salah kan?

   Aku pun ingin uji kepandaian dia, tak salah juga kan?

   Delete
  12. Suman cuba tunjuk kepandaian
   Tapi hajat dia tidak kesampaian
   Dia jadi bahan buli & permainan
   Sampai anon timbul rasa kesian

   KAH KAH KAH KAH KAAH KAAH...

   Delete
  13. Sorry, thst's not Engkish. It's rubbish & gibberish.

   Delete
  14. Mana Wak Suman?

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  15. Hari ini, aku betul2 terasa puas
   Udah bertemuu, buku dgn ruas
   Si Suman tua, terlentang tewas
   Muka udah mcm beruk mawas

   Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   Delete
  16. Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   Delete
  17. Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   Delete
  18. Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   Delete
  19. Dah ler angau-sasau cakap sorang2, masuk bakul angkat sendiri pulak tuu....!!

   Ntah aper yg digelak sendiri tsk pasal2. Macam dia selalu sembang kencang konon jagoan hsndal, bila diajak jumpa, mencicit lari menyorok diri.

   Delete

  20. PUKIMAK DIA BETUL BINATANG YANG PAKAI NAMA GENG NAJIB DLL INI.

   DAH TAK DAPAT FIKIRKAN APA NAK CAKAP, DIA MENYAKITKAN HATI PULAK.

   EMAK BAPAK DIA TAK AJOR ADAB SOPAN DI MASA DIA KECIL. MANA NAK AJOR, DI TINGGAL DI KANDANG KAMBING BILA SI EMAK BAPAK PERGI MENOREH GETAH.

   KELAPARAN, DIA AMBIK TAHI KAMBING, DI MASUK NYA MUUT, DI MAKAN. BERTALU TALU.

   ITU PASAL MULUT NYA BERBAU TAHI KAMBING TIAP KALI DIA BUKA.

   Delete
  21. Due to poor Suman's DEFENCE, his DEFEAT had been shown above in DETAIL.

   Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   Delete
  22. Othman Ahmad22 October 2018 at 13:55

   Correction....
   Should be defence, defeat, detail.

   Reply

   ______________________________

   Due to poor Suman's DEFENCE his DEFEAT had been shown everywhere in DETAIL.

   Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   Delete
 23. Sasaran Tun jeng jeng jeng.Tun sebenar nya tak pernah berkenan dgn mana mana makhluk yg ada dalam Dap, PKR,dan Amanah.Beliau cuma menggunakan kan mereka untuk muslihat politik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng @ AnonyMOUSE lempar batu sembunyi belakang 'matpetai' dgn gossip ntah aper2 tanpa bukti, main gasak jer.....!!

   Delete
  2. Betul. Sebab tu Tun tak pandang pun org DAP, PKR dan Amanah. Yg dia cukup berkenan sekarang org umno. Sorang2 dia pandang nak hantar pergi penjara. Heheheh...

   Delete

 24. WAH, GOT THE NO-OTAK-TO-THINK BUT JUST COPYCAT MY STYLE OF PUBLISHING READERS' COMMENTS ON NEWS ITEMS PUT IN HERE -

  SEE THE STUPID BLOKE'S COMMENT

  GENG NAJIB 22 October 2018 at 11:29

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wak, ada soalan untuk ko kat atas nun. Konon cekap sangat BI, buktikan!

   Delete
  2. Orang tanya dia tak jawab, dia pulak alih tiang gol, betul2 puki tiang budak sekor nih...!!

   Wiseman says:
   Only fucking bloody fool rushes in. Do one thing at a time till job done. Got it, punky...??

   Delete
 25. UNTUK MEREKA YG TAK SEMPAT MENGIKUTI SKETSA BERPANTUN KAMI AWAL PAGI TADI, AKU BUAT TAYANGAN SEMULA DI SINI:

  ____________________________________

  Anonymous22 October 2018 at 05:08

  PAGI INI AKU BANGUN AWAL JUGA, MENDAHULUI BUNYI ALARM I-PHONE KU. SPT BIASA, ASAL BANGUN TIDUR, CAPAI PHONE DAHULU, BUKA SMS. RUPANYA, 'SI DIA' PUN DAH BANGUN.
  ADA SATU MESEJ PANTUN DARINYA:

  Sayur bayam beli di penambang
  Masih dijual keladi muda
  Tidur malam mimpikan abang
  Pagi ini awal mandi adinda

  (HI HI HI...AYANG, AYANG... 
  CARA DIA BERGURAU SPT DIA MEMAHAMI BELAKA HUKUM HAKAM DLM ISLAM...)

  ReplyDelete

  Anonymous22 October 2018 at 05:21

  TAK NAK HAMPAKAN 'DIA', AKU BALAS PANTUN ITU:

  Pasang belerang, tepi luaran
  Pepara di titi, tunduk dan roboh
  Abang sekarang, ngaji al-quran
  Sementara menanti, masuknya subuh

  (MENJELANG NAK BERUMAH TANGGA NI, AKU LEBIH BANYAK MENGHANTAR PANTUN BERUNSUR DAKWAH KPD 'SI DIA' TU)

  Delete

  Anonymous22 October 2018 at 06:26

  BALIK SAJA DARI SURAU, AKU BUKA PHONE.
  SEPERTI 'SI DIA' TAK NAK GANGGU, MASA AKU SDG MENGAJI AL-QURAN TADI. BILA DAH MASUK SUBUH, BARU DIA HANTAR SATU MESEJ. AGAKNYA DIA TAHU, AKU AKAN KE SURAU.

  INI PANTUN 'SI DIA' MASA AKU KE SURAU TADI:

  Cempedak berbuah di tepi beranda
  Mula tiba musim berangan
  Kelaknya bertuah anak-anak dinda
  Punya bapa alim beriman

  (ALAHAI 'SI DIA' NI... BELUM LAGI APA2, DIA ASYIK SEBUT PASAL ANAK SAJA...)

  Delete

  Anonymous22 October 2018 at 06:48

  'SI DIA' TU SUKA BERGURAU. CUMA AKU SEJAK AKHIR2 INI JADI SERIOUS SIKIT, KESIAN DIA... 
  TAK MAHU HAMPAKAN DIA, AKU KARANG JUGA SERANGKAP PANTUN GURAUAN BAGI MEMBALAS GURAUNYA TADI:

  Tumbang mempelam, tepi telaga
  Di huma padi, puyu ditangkap
  Abang pun semalam, bermimpi juga
  Cumanya tadi, malu nak cakap

  Pohon kuini, belumlah berbuah
  Kuatnya berdiri, betik dan tebu
  Abang ini, lagilah bertuah
  Nak dapat isteri, cantik dan gebu

  Bermain nila, di seberang desa
  Si jantan terbang, pasangan menunggu
  Mungkin dinda, sekarang tergesa
  Maafkan abang, kiranya mengganggu

  (TAKUT JUGA DIA SDG SIBUK BERSIAP DIRI NAK KE TEMPAT KERJA...)

  Delete

  Reply

  ReplyDelete
  Replies
  1. HARI INI KAMI SAMA2 SIBUK. AKU DGN 'REVISION ASSIGNMENT' YG STUDENT ANTAR DARI KEM KELMARIN TU. MCM KEBETULAN LAGI, 'SI DIA' BERTIMBUN2 'TUTORIAL ASSIGNMENT' YG DIA NAK KENA CHECK. KAMI TAK SEMPAT BERPANTUN, CUMA DIA ADA CALL AKU SEKALI.

   YG INI AKU PAPAR DARI SMS DIA MASA TEA BREAK TADI:

   Pulang sekolah, ilmu berguna
   Tatkala rembang, pergi mengaji
   Orang ini tak lah, segebu mana
   Usah lah abang, tinggi memuji

   (DIA MEMBALAS SBB AKU PUJI DIA GEBU MASA LPS SUBUH TADI)

   Delete

  2. KEPALA BAKAP KAU, GNNG YANG ASYIK MENJILAT NAJIB.

   KAO KATA KAU TANAM DAN JUAL SAYUR.

   MEMBOHONG TAK ABIS ABIS. MCM NAJIB, WAK JAHIT DAN PUAK KAMU. TAK CURI .. DUIT DERMA .. KEPALA BAPAK KAU

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete
  4. MMG BETUL2 SIBUK HARI INI, ADA PULAK DUA MEETING AKU KENA ATTEND.
   NAMUN, LEPAS LUNCH & SOLAT ZOHOR, AKU CARI JUGA KESEMPATAN UTK BALAS PANTUN 'SI DIA'.

   PANTUN AKU BUAT PUN 'FLAT' SAJA (TAK SEMPAT NAK BERKREATIF):

   Di kala senja, memacak paku
   Ke papan larik, tahan diuji
   Dinda sengaja, tak nak ngaku
   Kalau tak cantik, tak kan nak puji

   (PANTUN MELEPAS BATUK DI TANGGA SAJA, TAPI PERLU DIJAGA HATI, SI BUAH HATI TERSAYANG)

   Delete
  5. AKU DAH JANGKA, 'SI DIA' TAK AKAN SENANG DUDUK SELAGI DIA TAK BALAS PANTUN AKU. MEMANG DIA SEORANG PEMINAT PANTUN. WALAU PUN DAH MENGANTUK, MASIH NAK BERPANTUN. DIA CAKAP NAK TIDUR SEKEJAP TGH HARI INI...

   SBLM TIDUR, DIA SMS AKU:

   Bunganya cantik kembang berseri
   Berpintal di cabang mengembang lebar
   Adinda ni asyik membilang hari
   Nak sebantal abang memang tak sabar

   (DAH KENA DAH, PEMINAT PANTUN BERTEMU JODOH DGN PEMANTUN...)

   Delete
  6. Kerjalah rajin2 Geng Najib tempek bacin. Assignment ke, meeting ke, kita org tak kisah. Sejak kebelakangan ni kita org tak menang tgn dgn projek. Sorilah yer? Kau boleh terus berpantun sambil menghibur hati yg lara. Oh ye, aku pun ada pantun utk kau. Tp dua kerat jer.

   Jalan lengang kerana licin
   GN bangang tempek bacin

   Kahkahkahkahkahkahkahkahkahkah harkkkkk tuiiiiiiiiii

   Delete
  7. AKU PESAN PADANYA, TAK PERLU NAK GOPOH MEMBALAS PANTUN AKU. AKU NASIHATKAN DIA TIDUR DAN BEREHAT DULU.

   NAMUN AKU BALAS JUGA SMS PUTRI DEWI KU ITU:

   Sabarlah ayang, duhai dindaku puteri
   Usahlah terlalu risau membilang hari
   Gunung dikejar, tak mungkiin kan lari
   Tidurlah dulu wahai dikau permaisuri

   ________________________________________
   Jamal Abdillah-Tidurlah Wahai Permaisuri
   (https://youtu.be/ySFp6GHphQM)

   Tidurlah tidurlah
   Wahai permaisuri
   (Tidurlah wahai permaisuri)

   Tidurlah wahai permaisuri
   Tidurlah pejam mata ahai tidur nyawa

   Ku dendangkan
   Ku nyanyikan
   Duhai puteri jelita
   Jika kau tidur lena
   Mimpikan bahagia
   Di taman syurga loka
   Kau dan aku berdua

   Chorus:

   Ku berjanji wahai dewi suci
   Kaulah permaisuri
   Bersumpahlah dalam hatimu
   Bahawa kau kekasihku
   Bersumpahlah kamu
   Bersumpahlah kamu
   Permaisuri tidurlah
   Permaisuri tidurlah
   ________________________________________

   Serangkap pantun untuk sayang ku:

   Pagi hari melayang, tekukur muda
   Hinggap di cabang, daun diramu
   Permaisuri ku sayang, tidurlah dinda
   Ingatlah abang, dalam mimpi mu

   (AKU PUN SEBENARNYA MENGANTUK, TAPI RASA ASYIK JUGA MELAYAN PUAK2 PENENTANG AKU KAT SINI...)

   Delete
  8. Wow Bulat Ken, itu dah kira pukulan maut.

   Padan muka si Tikus Kejora Tonggeng...!!

   Delete

 26. THE FACT THAT HISHAMUDDIN WAS QUIET ON 1MDB, JHO TAEK ETC IN THE PAST, CAN ANYONE BELIEVE HIM SAYING TE FOLLOWING NOW?

  Hishammuddin, who was former special functions minister as well as defence minister, said finding Low is key to bringing closure to the 1Malaysia Development Bhd (1MDB) issue.

  “People say that he is in China and we want him to face justice and be brought before the courts.

  “If that individual (Low) is in China, and given that I have links with the country (from the previous administration), I will do my utmost to make sure that he faces what is needed to find justice and bring closure to 1MDB so that the country can move forward.

  “No one in this country can deny his direct involvement with 1MDB. If he wants to clear his name, he must come back to Malaysia and face all the charges.

  “If I can help, I will find him to the ends of the earth,” he said when met at the Parliament lobby on Monday.

  Hishammuddin said he has remained consistent on the 1MDB issue.

  “Just like everyone else, we want the truth and should Low be someone needed to be brought to justice, InsyaAllah I will help.”

  Asked further whether he was confident of bringing Low back from China, Hishammuddin said; “No, I am never confident. But, I have enough contacts and friends from the past leadership.

  “I am not sure whether it can be done and he might not be in China, but I am willing to help.”

  The Sembrong member of parliament said there were rumours that he was asked by Putrajaya to help deal with China, which he said was not true.

  “I would like to reiterate that there was no request made by Putrajaya for me to help them amend ties with China.

  “This is my personal position whereby we want closure on 1MDB and Low is a critical and important element of the scandal,” he said, adding that he has already working on bringing Low back to Malaysia.

  IT'S POSSIBLE HE WANTS TO AVOID BEING INVESTIGATED BY SPRM AND DRAGGED TO COURT. SURELY HE HAD RECEIVED MONEY FROM AL JIBO AS A KETUA BAHAGIAN UMNO. MOST IF NOT ALL KETUA BAHAGIAN RECEIVED MONEY THAT NAJIB STOLE FROM 1MDB.

  ReplyDelete
 27. BERITA PANAS! BERITA PANAS!
  MACAM GORENG PISANG PANAS!
  MARI MARI, NANTI RUGI...

  SUMAN KONGKANG PEDUKANG BAPOK JALANG NASIB MALANG TUMBANG TERLENTANG TERBONGKANG TERKANGKANG CABUT LARI LINTANG PUKANG TONGGENG LANGGANG...

  __________________________________________

  Anonymous22 October 2018 at 12:15

  Gay Suman uses underwear of type G-String
  During night he'll wear necklaces & ear rings
  Now, he's damn scared & ran away shivering
  Definitely obvious for all, he is out of the ring

  Ki kik ki kik ki kik...

  ReplyDelete

  Replies


  Othman Ahmad22 October 2018 at 12:19

  Aduhai sang Tikus AnonyMOUSE....

  Masih juga cakap sorang2 ker....??

  Listen me now & listen me good
  Stop being a cow nor a deadwood

  I'm no coward no nothin' at all
  I'm still standin' and walkin' tall
  It's najib & you that had great fall
  Nowhere to hide & pushed to the wall

  Woww, not bad eh, you speaking-dpeaking omputeh yer...!!
  Nak testing how good you really are. Can you construct a (one) sentence with these 3 words - defence, detail & defeat....??
  I repeat, just 3 of those words in a sentence.

  Good luck, boy.

  He he he he
  Hi hi hi hi


  Anonymous22 October 2018 at 12:21

  The detail to Suman's defeat is being revealed by the poor defence he's showing as well as the superb 'pantun' I had given!!!

  Bravo!!!

  Delete


  Anonymous22 October 2018 at 12:23

  Suman use to think that he's like Zorro
  But he's stupid, with an IQ almost zero
  Now he is suffering sickness & sorrow
  And then realized, who is the real hero

  Delete


  Othman Ahmad22 October 2018 at 13:10

  Poor sang Tikus AnonyMOUSE...

  He he he he

  You simply wtote...

  "The detail to Suman's defeat is being revealed by the poor defence he's showing as well as the superb 'pantun' I had given!!
  ----------------------------------------------------------
  No thanks. They are not in the appropriate sequence order., ie. defence-defeat-detail.

  You simply jumbled them topsy-turvy. Problem with you is that you wanna to show off but you're actually damned stupid and do things in hasty manner without first thinking & giving thorough study on the question asked. Please, make it simple and stop showing off like a 'smart alec'.

  Try agan, boy...!!

  He he he he
  Hi hi hi hi


  Anonymous22 October 2018 at 13:23

  Due to poor Suman's defence, his defeat had been shown above in detail.

  Bravo!!!

  Kah kah kah....

  Delete


  Anonymous22 October 2018 at 13:28

  Nak test Wak Suman pulak. Ok Wak?
  Cuba kau terjemah ungkapan BI ini ke BM:
  _______________

  "I DON'T KNOW".
  _______________

  Ini tahap sekolah rendah jer Wak! Kalu ko tak boleh buat, elok terjun lombong jer, bunuh diri...

  Delete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Othman Ahmad22 October 2018 at 13:36

   Orang tanya dia tak jawab, dia pulak alih tiang gol, betul2 puki tiang budak sekor nih...!!

   Wiseman says:
   Only fucking bloody fool rushes in. Do one thing at a time till job done. Got it, punky...??


   Anonymous22 October 2018 at 13:41

   Buta ke wak? Tu posting jam 13:23 tu, bukan jawapan?

   Usah diuji pemuda bijak bestari!!!

   Delete


   Anonymous22 October 2018 at 13:43

   INI HAH WAK:

   Due to poor Suman's DEFENCE, his DEFEAT had been shown above in DETAIL.

   Delete


   Anonymous22 October 2018 at 13:46

   ANON BESTARI, UDAH UDAH LAH TU.

   TAK BAIK BUAT MAIN DENGAN ORANG TUA TUA.

   MEMANG LAH AWAK TU PANDAI, SAYA AKUI, TAPI JANGAN SAMPAI MENJATUHKAN MARUAH ORANG TUA TUA.

   Delete


   Anonymous22 October 2018 at 13:49

   Bukan main2 Bro!

   Dia nak uji kepandaian aku, jadi aku cubalah, tentu tak salah kan?

   Aku pun ingin uji kepandaian dia, tak salah juga kan?

   Delete


   Anonymous22 October 2018 at 13:54

   Suman cuba tunjuk kepandaian
   Tapi hajat dia tidak kesampaian
   Dia jadi bahan buli & permainan
   Sampai anon timbul rasa kesian

   KAH KAH KAH KAH KAAH KAAH...

   Delete

   Reply


   Othman Ahmad22 October 2018 at 14:02

   Sorry, thst's not Engkish. It's rubbish & gibberish.   Anonymous22 October 2018 at 14:02

   Mana Wak Suman?

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete   Anonymous22 October 2018 at 14:04

   Hari ini, aku betul2 terasa puas
   Udah bertemuu, buku dgn ruas
   Si Suman tua, terlentang tewas
   Muka udah mcm beruk mawas

   Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   Delete
  2. Othman Ahmad22 October 2018 at 13:55

   Correction....
   Should be defence, defeat, detail.

   Reply

   Due to poor Suman's DEFENCE his DEFEAT had been shown everywhere in DETAIL.

   Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   Delete
  3. BAGI MEREKA YG TERLEPAS PELUANG MENYAKSIKAN SECARA LIVE:

   "SUMAN KONGKANG PEDUKANG BAPOK JALANG NASIB MALANG TUMBANG TERLENTANG TERBONGKANG TERKANGKANG CABUT LARI LINTANG PUKANG TONGGENG LANGGANG...",

   SIARAN ULANGTAYANG AKAN DIADAKAN SEPANJANG HUJUNG TAHUN INI DLM BULAN OKTOBER, NOVEMBER DAN DISEMBER...

   Delete
 28. Kalau UMNO boleh beri duit kepada PAS, tidak Mustahil Mahathir beri duit kepada PAS juga
  Author 11 hrs ago # Ulasan
  LightBlog
  Notis : Kami membuka satu group baharu "MindaRakyat" di Telegram. Anda boleh berborak apa sahaja di sini. Group ini terbuka dan tiada sekatan. Group ini menerima RSS (suapan berita) daripada blog ini secara berkala. >> Masuk < <


  UMNO beri duit kepada PAS untuk PAS kekal di Kelantan kalahkan mereka dan PAS tawan Terengganu daripada UMNO. Itu logik bodoh yang Mahfuz Omar cakap,

  60 tahun lebih berebut kuasa antara PAS dan UMNO tiba-tiba UMNO beri duit untuk jatuhkan diri sendiri. Akal logik tak boleh terima tapi Pakatan Harapan jaja perkara ini. Pendokong PH percaya tanpa berfikir panjang. Bukan tak sekolah macam Samseng DAP kata, profesional pun terbodoh dengan logik ini.

  Jika begitu, boleh jadi Mahathir juga beri duit kepada PAS untuk lawan Anwar di PD. Sepatutnya UMNO bertanding di situ dan awal-awal lagi PAS dah buat keputusan tidak akan bertanding. Tiba-tiba UMNO yang sepatutnya bertanding tiba-tiba menarik diri memberi lalu kepada Anwar.


  PAS yang sebelum ini tak nak bertanding, tiba-tiba bertanding. PAS banyak kehilangan wang semasa PRU-14 dalam banyak faktor. Tiba-tiba PAS ada duit. Siapa beri?? Paling logik Mahathir membantu PAS... Itu logik bodoh yang pendokong PH telan.

  Lagi pun takkan Mahathir tiba-tiba bercakap pasal cukai baru semasa Anwar bertungkus lumus untuk bertanding dan berhasrat menjadi PM. Kenapa tak boleh tunggu habis PRK PD dulu baru dimaklumkan tentang cukai baru? Cukai suatu yang sangat sensetif bagi rakyat. Mahathir sengaja nak perkena Anwar.

  Kenapa PH bodoh nak menjadikan logik tak berlaku UMNO beri duit kepada PAS menjadi logik berlaku, Setelah fitnah mereka tentang RM90 juta melalui Sarawak Report sudah nak terburai, kini mereka cuba menjadikan UMNO BERI DUIT KEPADA PAS SUPAYA LAWANNYA adalah benar.

  ReplyDelete
 29. HAH HAH HAA..

  ITU BARU KAT SINI..

  KAT JB MENYUSUL NANTI...

  ReplyDelete
 30. HARI INI AKU BETUL2 MERASA PUAS BILA KETUA MUSUH AKU, SI KEPALA DONGGA TUA ITU AKU DAH KASI TUMBANG TERLENTANG TERKANGKANG TERBONGKANG TELANJANG..
  DIA CABUT LINTANG PUKANG TONGGENG LANGGANG...

  AKU BUKA PULA I-PHONE.. ADA SMS 'SI DIA':

  Terang ceria cahaya pelangi
  Cerahnya sampai sebelum hujan
  Memang bahagia dinda disayangi
  Usahlah sampai sebegitu pujian

  ('SI DIA' MENAMBAHKAN LAGI KEGEMBIRAAN AKU SELEPAS AKU BERGEMBIRA MENEWASKAN SI RENTA PUAKA ITU)

  ReplyDelete
  Replies
  1. KAMI BERBUAL MELALUI PHONE. AKU KELENTONG 'SI DIA', KONON SIBUK SIAPKAN 'WEEKLY PLANNING', WAL HAL KALUT BERPERANG DGN SI TUA BANGSAT TU TADI. BUKAN APA, TAKUT 'DIA' ANGGAP AKU TAK ENDAH PANTUNNYA TADI.
   AKU KARANG JUGA SERANGKAP UNTUKNYA DAN SMS:

   Terangnya pelangi tak jemu pandang
   Merpati berdua ke petang senja
   Abang dah menangi hati mu sayang
   Dengan si ketua pun menang juga

   (DIA DAH BIASA DGN NAMA2 YG AKU LABELKAN SPT 'SI TAIKO', 'SI KETUA' DAN YG LAIN2)

   MMG PANTUN AKU TAK MANTAP, TAK BOLEH CONCENTRATE SBB TERINGATKAN 'MEDAN PEPERANGAN' TADI...

   Delete
 31. Apa ker sewel budak nie terkinja-kinja syok sendiri, ntah aper yg diraikan, bak kata omputeh, what the fucking hell this fucking idiot is so self-amusing about?

  Furthermore, his irrelevant amuseement had got nothing to do with today's topic.

  Sewel betul budak hingusan nih...!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hey sang Tikus AnonyMOUSE Kejora Tonggeng...

   Actually, it is a kindergaten's riddle,but sadly you smart alec Kejora made it hard and stupid.

   The riddle was...
   construct a (one) sentence with these 3 words - defence, defeat, detail.
   I repeat, just 3 of those words in a sentence.

   The right simple answer:
   The cow jumps over 'The Fence', 'The Feet' comes first, 'The Tail' comes last.

   You Kejora buat:
   Due to poor Suman's defence, his defeat had been shown above in detail

   Ntah aper yg digelak sendiri tsk pasal2. Saja jer terkinja-kinja melalak nak cover kesipuannya tethadap pendedahan sikap pengecutnya mencicit lari menyorok diri bila diajak berjumpa beberapa hari lepas di KL.

   Shame on you, stupid, for jumping to conclusions.

   Delete
 32. Apa madey nak letak jawatang..ish ish kacau kacau kacau..kwang kwang kwang.

  Kalu jawatang dia letak, panji_panji hitam sape pulak nak bawak.
  Lagumana jadi lagutu. Takkan dia nak bg dekat mosa hitam lagi sekali jd famos.

  Hitam hitam sitampok manggih,
  Walaupong hite dipandang manih..
  Manih manih gula malaka.
  Manaeh lg adun yg soka tanya hangtau aku sapa..

  Kwah kwah mkn kuah la be..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...