Saturday 27 October 2018

DUA PERKARA BAKAL MENYUSUL DALAM WAKTU TERDEKAT INI SELEPAS TOK PA MEMILIH MENYERTAI BERSATU


Meskipun ada enam Ahli Parlimen UMNO yang sudah meninggalkan parti itu, setakat ini hanya Ahli Parlimen Jeli, Mustapa Mohamed yang memilih untuk menyertai Bersatu.


Mustapa mengumumkan kemasukannya ke dalam Bersatu malam tadi di hadapan barisan kepimpinan tertinggi parti itu, termasuk Tun Mahathir Mohamad dan Muhyiddin Yassin di ibu pejabat Bersatu di Petaling Jaya.


Empat lagi Ahli Parlimen yang keluar UMNO sehingga ini masih kekal sebagai Ahli Parlimen Bebas, sementara Rosman Isli, Ahli Parlimen Labuan memilih untuk menyertai Warisan.


Dengan kemasukan Mustapha atau Tok Pa menyertai Bersatu semalam, sekurang-kurangnya dua perkembangan lain akan menyusul selepas ini:-

Pertama, akan berlaku rombakan atau pertambahan anggota kabinet dalam waktu terdekat ini kerana kemasukan Tok Pa ke dalam Bersatu pasti disusuli dengan perlantikannya sebagai menteri.


Ia bagi mengimbangi kedudukan anggota jemaah menteri yang secara majoritinya ketika ini terdiri daripada mereka yang tiada pengalaman langsung dalam pentadbiran kerajaan.


Lebih-lebih lagi, menteri daripada Bersatu khususnya, paling menjadi pertikaian umum dari segi kewibawaan, tingkah laku dan ketika memberi kenyataan kepada media sehingga mereka dianggap tidak cukup berwibawa untuk menjadi menteri.


Dengan hadirnya Tok Pa yang dikenali sebagai menteri yang baik, berwibawa dan bagus kabinet nanti, bukan saja pentadbiran kerajaan akan bertambah kukuh, malah dapat mengimbangi kekurangan yang ada pada menteri-menteri daripada Bersatu ketika ini.


Melalui kemasukan Tok Pa juga, kemungkinan ada menteri daripada  Bersatu akan dipindahkan ke kementerian lain, bahkan tidak mustahil jika ada yang digugurkan terus.


Kedua, kemasukan Tok Pa ke dalam Bersatu dengan sendirinya akan mendorong lebih ramai pemimpin UMNO untuk mengikut jejak langkah beliau meninggalkan parti itu dan memilih wadah baru yang diterajui oleh Tun Mahathir.


Sehingga ini sekurang-kurangnya ada dua kumpulan pemimpin UMNO yang menunjukkan minat yang tinggi untuk menyertai Bersatu.


Satu kumpulan diketuai oleh seorang bekas menteri yang masih merupakan Ahli Parlimen yang bertapak di selatan tanahair, manakala satu kumpulan lagi adalah daripada utara semenanjung.


Kumpulan daripada selatan dikatakan akan membawa  sekurang-kurangnya 35 pemimpin UMNO untuk menyertai Bersatu yang terdiri daripada Ahli Parlimen, Adun, Ketua Bahagian dan pemegang-pemegang jawatan kanan yang lain.


Pada bulan lalu, kumpulan ini telah bermesyuarat di Jakarta dan antara  yang dipersetujui ialah mereka mahu menunggu apa akan berlaku kepada Presiden UMNO, Zahid Hamidi terlebih dahulu sebelum memutuskan sebarang langkah yang seterusnya.


Realitinya, Zahid Hamidi kini sudah pun didakwa dengan 45 pertuduhan di mahkamah dan beserta dengan kemasukan Tok Pa ke dalam Bersatu, kumpulan dari selatan ini dipercayai akan lebih cepat lagi meninggalkan UMNO.


Sementara itu, kumpulan dari utara yang berminat untuk menyertai Bersatu juga sedang rancak mengadakan pelbagai pertemuan untuk memperkemaskan rancangan mereka.


Kumpulan daripada utara ini, meskipun lebih kecil daripada kumpulan yang berasal daripada selatan tadi, tetapi mereka agak agresif dan vokal dalam pergerakan politiknya.


Apakah dengan dua perkembangan yang bakal berlaku itu, UMNO sedikit demi sedikit akan layu dan akhirnya semakin ditinggalkan, ditambah lagi dengan kedegilan Zahid Hamidi yang nampaknya enggan bercuti sementara atau meletakkan jawatan di sebalik  kes pecah amanah, menerima rasuah dan penggubahan wang haram yang sedang dihadapinya? (ShahbudinHusin 27/10/2018)

77 comments:

 1. BUKTI KEMUNAFIQAN SUMAN DAJAL:

  POSTING 1 SUMAN:

  Anonymous26 October 2018 at 21:36

  Aku kenal Suman tua renta bukanlah sehari
  Sudah lebih 5 tahun, sejak di blog Parpukari
  Tak tertepis dia, pukulan aku kanan dan kiri
  Kerap nya, dia terkantoi dan asyik cabut lari

  ReplyDelete

  Othman Ahmad26 October 2018 at 21:49

  He he he he

  Bila tuu, bila haaaaa....??

  Nyata sangat kau masih sorang2 berangan, melancap syok sendiri, tak gitu, kan kan kan....??

  POSTING 2 SUMAN:

  Othman Ahmad27 October 2018 at 03:21

  Ha ha ha ha 
  Ho ho ho ho

  Toksah auta temberang, tembelang kau dah pecah.

  Detik ini, Tonggeng Najib dah terkantol bila dia sebut saya sebagai bekas Pengerusi umno Bahagisn. 

  Macam mana dia tahu, ekkk?? Setahu kita semua nama samaran 'geng najib' hanya baru muncul tak lebih 2 tahun saja. 
  4, 5 tahun dulu ketika saya bersilat dgn Kejora di blog parpukari & putra merdeka memang saya ada sebut memegang jawatan itu selama 5 penggal. 
  Nah, pelik & ajaib, bagaimana 'geng najib' boleh tahu nih....??

  Atas keterlanjuran kata2nya itu, tersangatlah Sah 'geng najib' adalah Sang Tikus AnonyMOUSE Kejora...!!

  He he he
  Ha ha ha
  Ho ho ho

  __________________________________________

  WAHAI PEMBACA2 BUDIMAN.
  AKU INGIN PERTONTONKAN KEMUNAFIQAN WAK SUMAN@OTHAMAN AHMAD@LAIN2 LAGI NAMA SAMARAN.

  DLM POSTING 1 DI ATAS, DIA TAK MENGAKUI PERNAH BERTEMU AKU DI BLOG PARPUKARI?

  DALAM POSTING 2 DI ATAS, DIA KATA DIA BERSILAT DGN AKU 4-5 TAHUN DULU DI BLOG PARPUKARI?

  BOLEH PAKAI KER CAKAP BERBELIT2 KELING SI TUA CABOK INI?

  Suman pukimak ngaku Islam tapi kafir harbi
  Memang penipu besar, ini haram jadah babi
  Si tua munafiq ni hari ini kata A, esok kata B
  Samalah juga dgn cabaran pertemuan di JB

  Ki kik ki kik ki kik ki kik ki kik ....
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Okey. Parpukari nk join bersatu skali ka

   bankami.blogspot.com

   Delete
  2. Kejora Tonggeng @ sang Tikus AnonyMOUSE...

   Aku sering tertanya-tanya, hal apa yang menimpa kpd kamu yang tiada mengindahkan nasehat orang tua. Peringatan ini tergambar dalam isi pantunku ini..

   Kalau menyanyi/ perlahan-lahan
   Angin berdesir/ terdengar jauh
   Kalau hati/ tidak beriman
   Di dalam air/ badan berpeluh

   Aku rasa kamu rusak disebabkan dek berlagak pandai, auta klentong, mengadu domba, tabur fitnah, putsr belit fakta, biadap, tak hormat orang tua dll.

   Hatimu yg busuk, rusak tidak mendapatkan keteduhan serta kenyamanan. Saat di mana orang lain berbahagia berada di samping keluarga, saudara mara, jiran tetangga, masyarakat setempat & tempat kerja....kau yang rusak hatinya hidup kesepian & kemurungan karena tiada mendapatkan ketenangan hati - senantiasa dalam gelisah dan resah tiada berkesudahan.

   Lagi satu, kau merupakan seorang yang tiada mempunyai tujuan dalam hidupnya.

   Delete

  3. Anonymous 27 October 2018 at 11:25 ada lah sama orang nya dengan yang pakai nama GENG NAJIB.

   UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Anonymous, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja di Umno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengecewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Cara bagi meng”counter” nate’ yang guna mana GENG NAJIB, Anomouse dll itu ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes. Maka kita kopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes apa saja yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Delete
  4. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Replies
  1. 1st tu bukan jam 11:25 ker?
   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  2. Takpa 6 MP yang lain itu tidak masuk PPBM. Kot blom lagi. Mungkin masih rasa belom bersedia atau segan nak masuk, tapi lama kelamaan akan masuk.

   Yang nyata i lah mereka dah bosan dengan Umno.

   Delete
  3. "anggota jemaah menteri yang secara majoritinya ketika ini terdiri daripada mereka yang tiada pengalaman langsung dalam pentadbiran kerajaan."

   Transfa kan mereka menjadi Menteri dalam Jabatan Perdana menteri. Boleh dibimbing di situ.

   Ketua Setiausaha Negara (Setiausaha Kabinet), selepas berunding dengan Tun Mahathir, pun boleh memberi panduan panduan apa yang perlu di buat dan cara2 menteri2 di JPM dulu buat.

   Portfolio mereka yang amat perlu panduan di JPM itu boleh di beri kpd orang seperti Tok Pa.

   Delete
  4. Zahid "enggan bercuti sementara atau meletakkan jawatan ..". Sebalik nya nak buat roadshow. Jadi, mana ada masa nak memikirkan dan merancangkan kegiatan mengelakkan ahli2 Umno cabut.

   Roadshow, macam sarkas / circus selalu nya menarik jika ada clown. Kalau ada Lockman, boleh lah.

   Jangan jadi kes kes di mahkamah. Tak sampai 20 orang datang menyokong. Umno sudah di anggap "a washed out party".

   Delete
  5. Mark Antoni (Willaim Shakespeare: Julius Caesar) kata, "The fault, dear Brutus, lies not in the stars, but in ourselves that we are underlings."

   Shakespeare masa itu belum jumpa Najibo Umno. Kalau tidak dia kata, "The fault lies only in Najibo, Najibo and Najibo .. hence Umno has been in limbo."


   Delete
  6. Belum nampak lagi GENG MENJILAT NAJIB (yang sentiasa membalun GENG NAJIB) keluar.

   Tabik kpd dia sanggup membantai yang sekor menjilat Najib itu setiap kali dia keluar komen di sini.

   Komen komen GENG MENJILAT NAJIB sentiasa menibai Najib, Zahid, Umno dan geng mereka.

   Delete
 3. Budin ... tengah tengok Najib berkerut kening kena ' pulas' di Aljazeera 🤣🤣🤣😂🤣😂😆😆😆

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pak diny..Pak kan pakar dalam bidabg2 berkaitan kewangan ni. nak tanya Pak lah satu soalan..boleh kan ???

   Apa Rasional Perdana Menteri Untuk Tambah Hutang Luar Melalui Bon Global?   Pak pun tau..Perdana Menteri sering melaungkan Malaysia banyak hutang. Malaysia akan muflis. Dalam masa yang sama beliau sedang mengkaji untuk menerbitkan bon global.

   Satu masa cakap kata hendak selesai hutang. Satu masa lagi cakap hendak buat hutang baru. Cakap macam Kerala betullahdia kan...

   Bon global dalam bahasa mudah adalah membuat hutang dalam tukaran asing.

   Seperti mana dilaporkan, Malaysia sedang mengkaji hendak membuat hutang dalam USD and JPY. Jangkaan masa membuat hutang berkenaan pada masa ini seakan menempah maut.

   Kedua, Majlis Penasihat Kerajaan, dalam bulan May 2018, memberi jaminan kepada para pelabur dan pengurus dana bahawa pihaknya akan menangani semua masalah yang menjejaskan ekonomi selain tidak berhasrat menambah hutang negara.

   Sekrang sudah u-turn kah?

   Hutang dalam tukaran asing mendedahkan negara kepada ketidak tentuan FOREX (FOREX fluctuation) dan pergantungan kepada monetory policy negara berkenaan.

   Nasib baik Malaysia ada akta pasal hutang dalam tukaran asing.

   Had hutang negara dalam tukaran asing dilimitkan (cap) kepada RM30billion sahaja. Tidak boleh lebih daripada jumlah ini.

   Kesimpulannya, dulu kita pernah mengalami perkara ini semasa Perdana Menteri ke-4.

   Sekarang, Perdana Menteri ke-7 membuat perkara yang sama.

   Apa pendapat Pak diny dalam isu ni haah ???

   Delete
  2. Malaysia's external debt higher at RM883.4b end-Dec but manageable

   Wednesday, 14 Feb 2018

   Breakdown of Foreign Currency-Denominated External Debt (% of Share)

   KUALA LUMPUR: Malaysia's external debt rose to RM883.4bil (US$215.5bil) or 65.3% of GDP as at end-December 2017 from the preceding quarter due to an increase in loans, interbank borrowing and non-resident (NR) holdings of domestic debt securities, says Bank Negara Malaysia.

   The Q4 debt increased from the RM873.8bil or US$204.7bil or 64.6% of GDP at the end-September of 2017.

   Bank Negara said on Wednesday the higher external debt was partially offset by valuation effects following the strengthening of the ringgit against selected major and regional currencies during the fourth quarter.

   “Malaysia’s external debt remains manageable given its currency and maturity profiles, as well as the availability of large external assets. More than one-third of total external debt is denominated in ringgit (34.3%), mainly in the form of NR holdings of domestic debt securities and in ringgit deposits in domestic banking institutions,” it said.


   Bank Negara pointed out these liabilities were not subjected to valuation changes from the fluctuations in the ringgit exchange rate.

   It explained that the remaining external debt of RM580.7bil (65.7%) was in foreign currency (FC) and was subject to prudential liquidity management practices and hedging requirements on banking institutions and corporations.

   The bulk of these obligations are offshore borrowings, raised mainly to expand productive capacity and to better manage financial resources within corporate groups.

   “As at end-December 2017, the offshore borrowing remained low at 37.5% of GDP compared to 60.0% of GDP during the Asian Financial Crisis,” it said.

   Bank Negara also said of the total FC-denominated external debt (inclusive of valuation effects), more than one-third (or RM211.6bil) was accounted by interbank borrowing and FC deposits in the domestic banking system.

   “Long-term bonds and notes issued offshore which amounted to RM154.2bil as at end-December 2017, primarily to finance asset acquisitions abroad that will generate future income,” it said.

   It said from a maturity perspective, more than half of the total external debt is skewed towards medium- to long-term tenure (57.3% of total external debt), suggesting limited rollover risks.

   “Given the export earnings of borrowers and external assets, it is important to note that international reserves is not the only means for banks and corporations to meet their short-term external obligations. International reserves account for about a quarter of total external assets, with the remaining external assets being held by banks and corporations.

   As at Jan 30, 2018, international reserves were 1.1 times the short-term external debt and was sufficient to finance 7.2 months of retained imports.

   Delete
  3. Geng Najib ,

   Even though I am not a money-man , I try the best possible explanation that I can get from a financial publication . No doubt , the article was published sometime back , the status quo has not change that much ..

   From the article , it is clearly stated that nearly RM600 billion debt is in foreign denominations representing 65% of GDP .

   I am not sure where the heck you got information that our FC external debt is capped @ RM30 billion ??

   Even 1MDB has accumulated more than RM30 billion debt in FC . And that debt is government guaranteed ....meaning not recognized as national debt but eventually the payment come from government coffers .

   Is that explain things to you , Mr. Geng Najib ???

   Delete
  4. Semalam saya ada menyaksikan majlis rasmi peyerahan borang Tok Pa memyertai PPBM dan mengumumkan beliau akan duduk bersama-sama Ahli Parlimen Kerajaan PH di persidangan parlimen.

   For sure - Game is over for UMNO...!!

   Delete

  5. Cara bagi meng”counter” nate’ yang guna mana GENG NAJIB, Anomouse dll itu ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes. Maka kita kopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes apa saja yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Nampak nya Sekutu Jho Low di belakang surat Putera Saudi

   Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak memuat naik beberapa siri surat di Facebook yang didakwanya dari seorang putera Arab Saudi dengan alasan bahawa deposit berbilion ringgit dalam akaun bank peribadinya adalah derma daripada Arab Saudi.

   Bagaimanapun, surat-surat itu, yang ditandatangani oleh "Saud Abdulaziz Al-Saud" memiliki perkataan yang sangat serupa dengan siri surat berasingan yang diterima oleh Jho Low daripada sekutu rapatnya, Eric Tan Kim Loong.

   Tan menandatangani surat itu kepada Jho Low apabila beliau menghadiahkan pelbagai karya seni yang bernilai sekurang-kurangnya AS$ 137 juta, yang dipercayai kerajaan Amerika Syarikat (AS) datang daripada dana yang disalahgunakan daripada 1MDB.

   Dalam surat Jho Low, ia berbunyi: "Semua karya seni yang diberikan kepada anda tidak boleh dianggap sebagai tindakan rasuah kerana ini bertentangan dengan syarikat dan / atau prinsip saya dan saya sendiri tidak menggalakkan amalan sedemikian dengan apa jua cara.

   "Hadiah ini adalah semata-mata penghargaan dan saya berharap bahawa hadiah kepada anda akan menggalakkan anda untuk terus bekerja dengan baik di peringkat global".

   Beberapa frasa dalam perenggan ini kelihatan sama digunakan dalam surat itu yang didakwa dihantar dari putera Arab Saudi kepada Najib, dengan menjanjikan sumbangan kepadanya.

   Di akhir penutup surat tersebut berbunyi: "Hadiah itu tidak boleh dianggap sebagai perbuatan rasuah kerana ini bertentangan dengan amalan Islam dan saya sendiri tidak menggalakkan amalan sedemikian dengan apa jua cara.

   "Ini semata-mata tanda penghargaan peribadi dan saya berharap hadiah itu akan menggalakkan anda meneruskan kerja yang baik untuk mempromosikan Islam dan seluruh dunia".   Najib, dalam satu wawancara dalam program 101 East Al Jazeera, diminta mengulas isu ini oleh pengacaranya, Mary Ann Jolley.

   "Terdapat soalan yang serius mengenai ketulenan surat itu.

   "Bagaimanakah anda menjelaskan fakta bahawa surat daripada putera Saudi itu menggunakan frasa yang sama seperti surat yang ditulis oleh sekutu perniagaan Jho Low yang menghadiahkannya karya seni bernilai jutaan dollar," katanya.

   Bagaimanapun, Najib berkata beliau tidak bersubahat berhubung surat berkenaan, dan menegaskan beliau mengandaikan dana yang masuk ke akaun banknya adalah dari sumber Arab Saudi yang sah.

   "Satu-satunya sebab mengapa saya menerima (wang itu) adalah apabila saya mendapat jaminan daripada Raja Abdullah bahawa beliau akan menyokong saya dan derma awal datang dari Kementerian Kewangan di Arab Saudi.

   "Saya menganggap bahawa sumbangan berikutnya juga datang dari sumber-sumber yang berkaitan dengan Saudi. Saya tidak bersubahat dengan surat yang ditulis oleh Jho Low dalam keadaan seperti yang anda sebutkan.

   "Tetapi biarkan pihak berkuasa memeriksa dan menyiasat. Sekiranya Jho Low atau sesiapa yang bertanggungjawab memindahkan dana itu, maka mereka mesti bertanggungjawab," katanya.

   Selain AS$ 80 juta yang berasal dari Kementerian Kewangan Arab Saudi, penyiasat percaya sekurang-kurangnya AS$ 971 juta masuk ke akaun bank Najib berasal daripada 1MDB.

   Delete
 4. Sebilangan org umno kini berada dlm parti bersatu. Di sini dpt aku simpulkan bhw bersatu suatu hari kelak akn menjadi parti umno baru.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terbaca komen ini di pos yang lalu -

   Malays Will Eventually All Unite Under PPBM

   Tun Dr Mahathir Mohamad made very sure that Umno and Barisan Nasional no longer have any future in Malaysian politics. Mahathir believes in the doctrine that one must never wound an adversary, one must kill it. And Mahathir killed Umno and Barisan Nasional.

   There are only two ways a political party can come to power. One would be to cut across all races and be equally acceptable to Malays, Chinese, Indians, Sikhs, plus the natives of Sabah and Sarawak. The other would be to become a ‘hardcore’ party and be supported by not less than 85% of the Malay electorate.

   Pakatan Harapan, a coalition of four parties, is the first. Umno, on the other hand, is neither here nor there. It does not have absolute Malay support and neither does it have the support of the non-Malays and the natives of East Malaysia.

   Once Umno dies, PPBM will inherit Umno’s billions and its three million members

   Umno may soon face the fate of the Communist Party of Malaya, a relic of the past and no longer required today. This is the reality facing Umno and, by extension, Barisan Nasional.

   When Umno was deregistered in 1988, Mahathir formed Umno Baru and Tengku Razaleigh Hamzah formed Umno Malaysia (which later had to be changed to Semangat 46). Basically, both Mahathir and Razaleigh wanted to lay claim to being the new Umno or replacement Umno.

   Mahathir, however, managed to grab the billions of Umno assets and investments. Hence Mahathir won and Razaleigh lost because at the end of the day it is all about the money. Basically, whoever gets his hands on Umno’s billions wins, so Mahathir won.

   Umno is still worth billions but after the 1988 ‘experience’ Mahathir and Tun Daim Zainuddin made sure that the billions were no longer in the name of the party but parked under trustees, proxies, nominees and cronies — which means even if Umno Baru is, yet again, deregistered, like in 1988, the billions would be safe.

   (continued)

   Delete
  2. (continuation)

   So, the death of Umno in 2018 is not as critical as the death of Umno 30 years ago in 1988. In 1988, when Umno died, its billions got jammed up or frozen for more than three years and Umno Baru was broke. Today, Umno will die alone because its billions are safely parked under trustees, proxies, nominees and cronies.

   There is only one problem though. Will those trustees, proxies, nominees and cronies hand back or serah balek Umno’s billions which they are holding? If given a choice probably not, but what the government is doing to Najib Tun Razak, Rosmah Mansor, Zahid Hamidi, and many more people to come over the next few weeks, very few would dare defy Mahathir and not hand back Umno’s cash, assets and investments they are holding.

   Keep Umno’s wealth and go to jail for money-laundering or hand it over and stay out of jail. That is the message Mahathir is sending by going after Najib, Rosmah and Zahid plus many more people in the weeks to come.

   Today is the last day for Umno. As of today, about 150 of Umno’s 191 divisions are considered illegal. So technically Umno is an illegal party and tomorrow the Registrar of Societies can deregister Umno like they did 30 years ago in 1988.

   Today, Umno’s fate has been sealed and PPBM is now the Umno Lebih Baru.

   For all intents and purposes, after today, Umno no longer legally exists. So, if the Malays still want a Malay party, then they need to join the only Malay party still in existence, which is Parti Pribumi Bersatu Malaysia or PPBM.

   And that is why PPBM is only for the Malays. If PPBM became like PKR and accepts non-Malays into the party, then the ex-Umno members would not join PPBM.

   Mahathir is a political genius and he knows what he is doing. He will make sure PPBM becomes Umno Lebih Baru and that the three million Umno members plus 35 or so Umno MPs join PPBM. Then PPBM will end up as the largest political party in Malaysia, and all Malay on top of that.

   All PPBM will need is the support of PAS and one faction of PKR plus the parties from Sabah and Sarawak to stay in power. So even if DAP and Anwar Ibrahim try to pull off a coup it will fail because they will not have the numbers.

   Delete

  3. Tun Dr Mahathir tahu semua ini. Percaya lah.

   Dia mesti ada berbagai strategies. Berbagai political scenarios. Yang mana di implementasi nya, tidak nyata, mungkin 2-3 sekali.

   Pemain catur yang bagus tidak memberi tahu langkah nya. Ha nya opponen nya meneka dan coba mengelakkan Queen nya terbang.

   Tapi Umno dah hancus, mana nak buat begitu. Queen mereka pun mungkin sanggup paling tadah (dalam erti kata apa saja yang sesuai) jika ada sesiapa boleh gerenti dia tidak akan di penjara. Pulak nya badan nya dah besar mak badak, tiada siapa yang mahu.

   Delete
  4. Insan yg sentiasa dilundungi & dapat keredhaan serta anugerah Illahi walau dah berusia terlalu lanjut, tapi masih berkederat kuat tanpa alat, jelajah dunia &;semua pelusuk tanah air, berilmu teknologi yg di akui Jack Chia (sykt terkemuka dunia Ali Baba).

   Delete
  5. Like I said times over times, PPBM adapts very well in the era of Malaysia Baru to all Malaysian regardless of race & religion as One United Nation.

   PPBM - Parti Pertubuhan Bangsa Malaysia.

   Long live Mahathir...!!
   Long live PPBM
   Long live PH
   Long live Bangsa Malaysia
   Long live Malaysia Baru

   Delete
 5. Haaa....haaaa......haaaa

  Najib terkincit kincit di 'corner' olih Jolley .

  Geng Najib mana ??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pak diny..ini saya kongsikan dengan Pak komen sorang netizen berkaitan dengan posting saya kat 12.17 tu!!!

   Saturday, October 27, 2018 9:54:00 AM

   Anonymous said...

   Hampir keseluruhan hutang malaysia dipegang dlm ringgit...tak banyak negara boleh keluar bon dlm matawang sendiri.... dan mostly malaysian bond is held by malaysian... jadi kita tak terkena forex ...sbb tulah walaupun ringgit jatih byk, kita tak rasa kali nie...sebab hutang still sama... kalau hutang pi yen n usd.. maka hmaka haru birulah.... stupid madey...dulu dah kena sampai nak mampus... skrg buat lagi...org tua keras nak mati....belajar tak mahu..perasan sentiasa betul...stupid sheeet org tua nak mampus nie..yang padan muka ialah golongan muda skrg..mampuslah korang bayar hutang mahataik... padan muka..aku dah nak mati ..peduli apa korang...anak anak aku..suruh migrate jea.. tinggalkan kebodohan kat malaysia!!!!


   Amacam Pak..dah tentu lah Pak setuju dengan komennya tu kan ????

   Delete
  2. Najib dah mcm ahli mesyuarat tingkap kena tarik telinga.

   Delete
  3. Geng Najib ,,

   Kalau si anon tu saya katakan bangang , kamu pula tolol !!!

   Kamu baca ulasan balas saya kepada posting kamu@12:17 kat atas tu .

   Delete
  4. bro bk kalau ahli mesyuarat tingkap kena piat telinga najib pula kena senggul....hihihi takde beza geng takot bini..

   Delete
  5. Suami isteri harus ada tolak ansur. Saya tolak dia beranxur. Dia tolak saya beransur. Bukan macam zNajib, Rosmah menyiku Najib, depan khalayak dalam majlis rasmi pulak tuu. Memalukan rakyat Malaysis & kaum lelaki saja.

   Selain itu, suami isteri should 'give & take". As far as I am concerned - I give, my wjfe takes only.

   Delete
  6. MALU BESAR NAJIB DI SELURUH DUNIA CABUT LARI DARI TV INTERVIEW

   Kamu tidak adil pada saya - Najib tinggalkan wawancara Al Jazeera

   Bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak meninggalkan sesi wawancara bersama Al Jazeera selepas ditanya mengenai pelbagai tuduhan terhadapnya.

   Pengacara program 101 East, Mary Ann Jolley meminta Najib menjawab pelbagai tuduhan daripada isu 1MDB, berlian merah jambu milik isterinya Datin Seri Rosmah Mansor kepada kes pembunuhan Altantuyaa Shaaribu, Hussain Najadi dan Kevin Morais.

   Najib yang kelihatan bengang akhirnya meminta Jolley beralih kepada soalan ekonomi, tetapi apabila pengacara itu tidak berbuat demikian, beliau bangun dan mengancam untuk meninggalkan sesi wawancara itu.

   "Bolehkah kita pergi ke ekonomi? Kita telah habiskan terlalu banyak masa, jika tidak, saya akan keluar - tak lagi, tak lagi, tolonglah. Itu saja, saya sudah selesai," katanya sambil berdiri.

   "Jika anda mahu bercakap mengenai ekonomi, saya akan duduk," katanya.

   Apabila Jolley bertegas untuk meneruskan wawancara itu, Najib, yang sedang berdiri meninggikan suaranya.

   "Tolonglah, kamu tidak adil kepada saya. Saya telah selesai bahagian saya dan saya tidak akan bertahan lagi untuk ini," katanya.

   Jolley kemudian bersetuju bercakap mengenai legasi yang ditinggalkan Najib dan bekas perdana menteri itu kemudian mengambil tempat duduknya semula.

   Najib kemudian bercakap mengenai prestasi ekonomi Malaysia, tetapi ketika ditanya mengenai apa yang difikirkannya mengenai 1MDB, beliau berkata, "Saya harap tidak ada isu 1MDB."

   Ketika Jolley bertanya mengenai ahli perniagaan kontroversi Low Taek Jho, Najib akhirnya memutuskan untuk beredar.

   "Kenapa awak kembali ke Jho Low?" katanya.

   Ketika Najib bangun, Jolley bertanya apa yang beliau fikirkan mengenai Jho Low yang cuba mengelak daripada isu 1MDB tetapi beliau sendiri menghadapi tindakan undang-undang.

   "Kamu perlu bertanya kepadanya, mengapa kamu bertanya kepada saya, saya tidak lagi berhubung dengannya," kata Najib.

   Apabila Jolley terus mengasak Najib dengan soalan bilakah kali terakhir beliau bertemu Jho Low, Najib enggan menjawab soalan dan berlalu pergi.

   Dalam kenyataan mengenai wawancara itu semalam, Al Jazeera berkata Najib dilihat hilang kawalan tetapi tidak mendedahkan bahawa bekas perdana menteri itu meninggalkan sesi wawancara itu.

   Najib kemudian memohon maaf dan berjanji menerima sebarang permintaan daripada Al Jazeera untuk sesi wawancara yang lain.

   Delete
 6. Budin .....

  Najib lari budin ...

  Satu dunia nengok ..

  😤😤😤😭😭😭👹👹👹

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha. Dia lari telanjang bogel ke?

   Ada anu ke tidak? Ada bola?

   Kot dah tanggal, menggigil nunggu nak masuk penjara.

   Delete
  2. Tak nampak bro. Dia kepit baik.

   Delete
  3. Larian dia sama tak macam Kejora @;sang Tikus AnonyMOUSE....??

   Delete
 7. Pak diny...Dah tentu lah Pak tau berkaitan dengan berita Tok Pa dah masuk Bersatu secara rasminya malam semalam.

  Orang yang paling gembira ialah Tun Madey kerana projeknya untuk memastikan agar UMNO terus pupus dan MP2 UMNO serta ahli2 parti tu masuk Bersatu dah hampir berjaay !!!

  Tahniah Tok Pa Masuk BERSATU, Kini Beliau Sudah Suci

  DS Mustapha Mohammad atau Tok Pa sah menyertai parti BERSATU.

  Dengan memyertai BERSATU, Tok Pa ibarat menyuci dosa yang selama ini terpalit ketika bersama UMNO.

  Tiada lagi kerisauan pegawai SPRM datang ke rumah.

  BERSATU parti Tun Mahathir yang kini sudah ada 14 kerusi Parlimen masih lagi belum kuat untuk menandingi parti DS Anwar Ibrahim yang mempunyai 50 kerusi Parlimen.

  Selepas Tok Pa, dijangkakan ada lagi beberapa kerusi MP UMNO akan menyertai BERSATU.

  Kemuncaknya pada November nanti yang mana BERSATU akan menguasai kerusi Parlimen paling banyak dalam Pakatan Harapan ekoran 25 MP PKR yang akan meninggalkan parti berkenaan dan menyertai BERSATU diketuai oleh DS Azmin Ali.

  Lagi lama DS Anwar Ibrahim menunggu, maka semakin hilanglah kerusi PKR dan sekutunya dalam AMANAH pula pasti meninggalkan beliau.

  Politik Malaysia semakin menarik.

  Kesimpulannya, Tok Pa mengajar kita satu perkara baru.

  Perwatakan yang baik dan lembut belum pasti tidak menjadikan seseorang itu munafik atau pendusta.

  Jadi tak salah lah kalau rakyat Msia yang waras mengatakan Tun Madey akan menggunakan segala cara untuk memastikan matlamatnya tercapai..termasuklah ugutan dan sogokan ..khususnya kepada YB2 UMNO seperti Tok Pa ni !!!!


  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada saya kisah dia atau sesiapa sahaja nak masuk mana sekali pun ..

   Saya sendiri TIDAK PERNAH masuk mana2 parti politik (walau pun di pujok berkali kali utk join UMNO ----fuuuhhh)

   Delete
  2. Sang Tikus AnonyMOUSE Kejora masih terisak-isak mengenang nasib menimpa umno yg dah nazak menghitung hari dah nak kojol.

   Delete
  3. KOMEN2 KPD BERITA
   Kamu tidak adil pada saya - Najib tinggalkan wawancara Al Jazeera

   Pertama Akhir
   Merah padam muka Mr Najeeb menjawap soalan yang bertalu-talu terhadap diri beliau. Kalau ada sakit jantung, mau terus padam, gol.


   Haziq Haikal
   Najib truama dengan soalan yang melibatkan dengan diri nya, sepatut nya wartawan Al Jazeera ke tanya ,kamu dh bersedia kah ke PENJARA SG BULOH.

   Halim Saad
   Begitulah gambaran kita di Hari Pembalasan nanti, akan ditanya berbagai soalan yang tentu menyakitkan jika kita berbuat salah, nak balik ke Malaysia (dunia) dah tak boleh...
   Macam DS Najib, nak balik berkuasa sudah tentu lah tak mungkin. Hanya sesal berpanjangan

   Norman Norman
   Najib fikir dia bleh handle wawancara dgn bergaya sebagaimana ketika jd pm, ketika itu, soalan bertapis, tanya lebih, kena pelempang dgn balaci. Najib kena ingat tahap intelek dia x cukup untuk jawap soalan yg tak boleh ditanya ketika dia berkuasa. Ada baik najib kaji jawapan2 terhdp puluhan tuduhan di mahkamah nanti. Tapi najib sinonim dgn keberanian darah bugisnyer(konon la) , tak dengar nasihat orang.


   Wan Mohd Helmi
   Najib terbangun tu bukan sebab rasa annoying dengan soalan minah Saleh tu, tapi sebab dia rasa nak terkencing ketakutan mendengar soalan2 maut pasal jho low, 1mdb,altantuya dll


   Lin Kop
   Boleh beri Najib ni award PM paling kuat menipu didunia!!!!

   Tak kenal Antatuya tapi bergambar dgn dia

   Tak kenal Jolok tapi naik kapal Jolok dan bergambar sekeluarga dia dgn Jolok

   Fareed Husin
   Klau wartawan tu tanya pasal Altantunya, Jho Low, 1MDB mampos la najib kantoi.. tu yg kena berlakon sedih sikit utk raih simpati. Masa berkuasa bukan main bongkak. Siap gelar diri sendiri pahlawan Bugis!! Sekarang jadi Pondan Bugis..

   Delete
 8. Nak tengok Tun M steady tak memegang prinsip...dia kata puak umngok yang masuk Bersatu takleh bertanding jawatan...kena tunggu. Nak tengok kalau dia lantik Tok Pa jadi MENTERI apa pulak cakapnya..... mungkin begini.....SAYA KATA TAK BOLEH BeRTANDING JAWATAN DALAM PARTI BUKAN SAYA CAKAP TAK BOLEH DILANTIK JADI MENTERI....hmmmm

  Bagi saya rentikanlah recycle pemimpin2 lama dari UMBO tu.... unless they are very outstanding like Rafidah Aziz. Setakat level Mustafa.Mohammad tu ramai lagi ada....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tok Pa memang outstanding, bro. Ramai yang kata dia jenis yang tak heboh tak bising mcm Rafidah, tapi buat kerja dengan diam diam.

   Ramai di Kelantan sebut contoh nya kelas komputer yang dimulakan nya di kawasan dia.

   Rafidah tak boleh di harap. Dah persoalkan Ketuanan Melayu pulak. Lama jadi menteri pun tak pasti jika dia faham apa Ketuanan Melayu itu.

   Ketuanan Melayu ia lah apa yang di lambangkan di Perkara2 sensitif di Perlembagaan negara - kedudukan, fungsi dan tanggung jawab YDP Agong dan Raja2 Melayu (dimana tiada perkenan mereka, tiada PM atau MB boleh berfungsi secara resmi), Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak, dll, yang dilindung Akta Hasutan - tidak boleh dibincang, apatah lagi dipinda di Parlimen.

   Kalau Rafidah tidak sukakan itu, dia boleh terjun ke Sungai Perak di Kuala Kangsar itu.

   Delete
  2. Saya tidak setuju dengan pendapat "Setakat level Mustafa.Mohammad tu ramai lagi yang ada .. "

   Tidak sebut pun apa "level" itu, tidak bei fakta atau hujah yang menunjukkan nya.

   Tok Pa dihormati di beberapa peringkat masyarakat, termasuk pegawai2 Kerajaan. Masa dia Menteri dahulu, prestasi nya cemerlang. Di MITI, di Kementerian Pertanian dan Asas Tani, sebagai Pengarah Eksekutif, Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN).

   Tun Daim Zainuddin kata Tok Pa "seorang yang lurus, amanah dan bijak .. menjadi anak Melayu pertama yang mendapat ijazah kelas pertama dalam bidang ekonomi di University of Melbourne."

   Itu saja sudah mengasingkan dia dari kata kata "ramai lagi yang ada".

   Delete
  3. Nak tanya korang semua, level Kejora Sang Tikus AnonyMOUSE bagaimana agaknya, yer....??

   He he he he

   Delete
  4. Dari komen2 dia di pos ini, level dia macam pariah.

   Tak boleh campur masyarakat - tak reti bercampur orang, cakap tak ikut tajuk pos pun.

   Delete
 9. Pak diny...Rasa macam tak caya pulak berita ni kan ???

  Penjelasan Najib Kepada Putarbelit LGE, MOF Hopeless

  Ingat lagi tak sindiran SPB YDP Agong masa merasmikan sidang parlimen untuk penggal yang pertama dulu...

  Rasa2nya Agong sindir siapa sebenarnya...

  Datuk Seri Najib Takut Berdepan Dengan MP Kerajaan Atau MP Kerajaan Yang Macam Cacing Kepanasan Sekarang Nie...🤔🤔🤔

  Datuk Seri Najib Razak menyindir ahli Parlimen kerajaan yang 'lari' sewaktu beliau berbahas di Dewan Rakyat...

  Dalam nada sarkastik, mantan perdana menteri itu berkata, lebih baik beliau menyiarkan ucapan perbahasannya di laman sosial Facebook sahaja jika menteri dan timbalan menteri tidak duduk di kerusi masing2...

  "Bila saya tulis di FB, ada yang panggil saya bawa ke Parlimen"...

  "Bila saya bawa ke Parlimen, ramai menteri dan timbalan menteri hilang"...

  "Lain kali saya tulis di FB, sudah"...

  "Mungkin kebanyakan menteri ada temujanji lunch awal"...

  "Mungkin juga ada satu dua yang terpaksa rehat tengah hari kerana tidak dapat tidur malam," tulis Najib di Facebook...
  Gambar yang menunjukkan Najib sedang berbahas dengan jelas terpampang kerusi di pihak kerajaan 'kosong' juga tular di media sosial siang tadi...
  Rata2 netizen mengkritik tindakan ahli parlimen Pakatan Harapan (PH) yang di anggap masih terbawa2 dengan perangai mereka sewaktu menjadi pembangkang dahulu...

  Netizen juga menyatakan sokongan kepada Najib agar terus melakukan semak dan imbang terhadap kerajaan PH...

  Datuk Seri Najib Telanjangkan Kerajaan PH Dalam Parlimen  Kenyataan inilah yang takut di dengar oleh MP kerajaan PH...

  Lapuran separuh penggal Rancangan Malaysia Ke Sebelas (RMK 11) mendedahkan bahawa keadaan ekonomi berada dalam keadaan baik malah pencapaian ekonomi Malaysia lebih baik dari 4 harimau ekonomi Asia...

  Tak sanggup nak akui, tangan merekalah sebenarnya yang menghancurkan ekonomi Malaysia...

  Tak sanggup nak berdepan bila Datuk Seri Najib mendedahkan bahawa angka hutang RM1 trilion hanyalah satu penipuan yang di sengajakan semata2 kerana nak menang pilihanraya dan ianya bukan saja di akui dalam lapuran kajian separuh penggal RMK 11 malah dalam jawapan bertulis Guan Eng pada Datuk Seri Najib!!!

  Ibarat baling batu sembunyi tangan, itulah sikap kerajaan yang kita ada sekarang!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pak diny..jangan risau..ni sambungannya !!!

   Intipati Perbahasan Datuk Seri Najib Yang Buatkan Kerajaan Kecut Perut

   Antara bahagian dari nota lengkap untuk perbahasan Datuk Seri Najib di Dewan Rakyat :

   》Kita juga dapati kerajaan hari ini terperangkap dalam dilema yang sama sebagaimana saya dalam menyelesaikan isu 1MDB dan mendapatkan semula setiap sen wang 1MDB yang di dakwa hilang...

   Ia sentiasa menjadi objektif saya untuk mendapatkan kembali setiap sen wang 1MDB dan tiada wang hilang...

   》Jika anda lihat kepada aliran wang, setiap satu pindahan wang 1MDB yang di katakan hilang selepas ia di terima atau di jamin syarikat pelaburan Abu Dhabi...

   》Beberapa pegawai kanan turut di dapati menerima secara langsung dan menggunakan dana berkenaan atau terlibat dalam penipuan...

   》Siapa lagi di pihak sana juga terlibat?

   》Ia bukan mudah untuk menuduh mereka secara terbuka kerana ia akan menyebabkan insiden diplomatik antara dua negara...

   》Sebab itu kerajaan BN telah cuba menandatangani perjanjian dengan mereka sebanyak dua kali untuk mendapatkan semula wang yang hilang, pertama pada 2015 dan kedua pada 2017...

   》Melalui penyelesaian pertama pada 2015 di mana saya telah berunding dengan Tengku Mahkota Abu Dhabi sendiri...

   》Kita menerima pendahuluan US$1 bilion daripada IPIC, kita telah buat keputusan untuk menukar deposit yang di bayar kepada Aabar dan unit dana bagi mendapatkan mereka membayar penuh prinsipal dan kesemua bayaran faedah bagi bon US$3.5 bilion yang di jamin IPIC...

   》Bagaimanapun, selepas perubahan pengurusan Aabar dan IPIC, mereka tiba2 memberitahu kita yang mereka tidak menerima aset berkenaan yang di jadikan pembayaran di mana mereka mendakwa pembayaran dan jaminan yang di buat kepada anak syarikat bukan milik mereka...

   》Kita amat terkejut pada masa itu kerana pembayaran itu di sahkan oleh peguam yang menyemak dan memeriksa perjanjian itu dan juruaudit antarabangsa yang mengaudit akaun turut mengesahkan pembayaran dan jaminan...

   》Ini penyebab kepada terjejasnya perjanjian penyelesaian 2015 dan kita perlu membayar balik bayaran US$1 billion yang IPIC bagi kepada kita pada bulan Jun 2015 bersama faedah pada tahun 2017...

   》Atas dasar manfaat penyelesaian bersama bagi memelihara hubungan dua negara, kerajaan kita meneruskan rundingan...

   》Ini menjurus kepada penyelesaian April 2017 di mana salah satu klausa menyatakan IPIC perlu membayar semula US$3.5 bilion kepada 1MDB sebelum 31 Disember 2020...

   》Selain perjanjian penyelesaian itu, pihak Abu Dhabi juga bersetuju untuk membeli secara berasingan unit dana US$2.5 bilion yang di pegang 1MDB dan di jamin oleh Aabar melalui dua dokumen berasingan.

   Delete
  2. Fuuuh..panjangnya..tapi tak pe, berbaloi sangat2 kalau Pak diny membaca sampai habis !!!

   》Apa sudah jadi kepada perjanjian penyelesaian April 2017 ini?

   》Apakah perkembangannya?

   》Bolehkah kerajaan mengeluarkan dokumen ini kepada orang awam?

   》Mengapa pegawai kanan Abu Dhabi tidak di panggil untuk di soalsiasat memandangkan wang itu di pindahkan kepada mereka?

   》Menteri Kewangan, Lim Guan Eng baru2 ini berkata projek TRX adalah menguntungkan dan dapat mendapat kembali pelaburan, perbelanjaan dan bayaran faedah bagi projek itu...

   》Bagaimana pula dengan Bandar Malaysia?

   》Apakah perancangan bagi memaksimakan aset 1MDB ini?

   》Bagaimana juga dengan tanah Pulau Indah dan di Pulau Pinang?

   》Adakah kerajaan jujur dalam mendapatkan semula wang yang hilang dari 1MDB atau memaksimakan potensi keuntungan 1MDB atau mereka akan hanya mengheret kaki mereka serta berterusan dengan mainan politik dan mencabuli serta menakutkan pemimpin BN?

   》Saya telah menerima hakikat saya telah di dakwa berkaitan 1MDB...

   》Ia adalah kuasa kerajaan untuk mendakwa saya mengikut kehendak mereka...

   》Saya telah di dakwa menerima RM2 bilion...

   》Saya juga telah di dakwa kerana memulangkan wang RM2 bilion dan saya juga telah di dakwa kerana memindahkan wang dari akaun saya kepada satu lagi akaun saya...

   》Pada masa yang saya, walaupun saya di dakwa secara rasmi kerana wang RM2 bilion telah di kembalikan, terdapat juga banyak lagi dakwaan yang saya telah membayar beratus pihak lagi dengan RM2 bilion yang sama ini...

   》Mana lojiknya?

   》Saya juga telah mendedahkan dokumen bank yang membuktikan beratus juga ringgit telah di bayar kepada akaun saya terus dari akaun bank Menteri Kewangan Arab Saudi sebagai derma...

   》Mengapa faktor ini tidak di ambil kira dan beratus pihak masih menerima tekanan dari pihak berkuasa mengenai bayaran dari akaun saya?

   》Setiap sen 1MDB ialah dari pinjaman...

   》Memang tidak masuk akal yang niat saya ialah untuk mencuri wang yang di pinjam dan letaknya di dalam akaun atas nama saya sendiri kerana wang yang di pinjam akhirnya perlu di bayar balik...

   》Saya tahu saya akan dapat menghadapi pendakwaan ini di mahkamah dengan mudah namun pada masa ini saya ingin bertanya akan kejujuran kerajaan PH untuk melihat pada gambaran lebih besar untuk menyelesaikan isu 1MDB...

   》Hentikan mainan politik, jujur dengan semua rakyat Malaysia serta memastikan ekonomi Malaysia dan rakyatnya menjadi keutamaan dan bukan berterusan menjadikan lawan politik mereka sebagai keutamaan, siang dan malam...   Satu pertanyaan pada Atok 93...

   Dah cukup pedas keeer cili tuuu...😝😝😝

   Delete
  3. Umno semakin roboh, macai semakin bodoh.

   Delete
  4. Ramai yang dah jadi hobo.

   Merapong ke sana sini. Mencari dedak.

   Susah nak dapat dedak sekarang. Kilang Najib SPRM dah tutup.

   Delete
  5. Tak apa Geng Najib ...

   saya rengkaskan saja ...

   MALU , SUNGGUH2 MEMALUKAN !!!
   SUDAH TIDAK TERSOROK LAGI KEMALUAN NAJIB '
   MERAH PADAM MUKA DI 'TERKAM' OLIH MARY ANN JOLLEY ( AL JAZEERA ) .
   TIGA TAHUN DAHULU , MARY ANN JOLLEY INILAH YANG DIUSIR OLIH NAJIB KELUAR DARI MALAYSIA ..HARI INI NAJIB YANG LARI ...SATU DUNIA NONTON ......

   Delete
  6. geng najis...ko ada telo ke? najib dah sah takde telo....he he he he.....

   Bro diny, najib memang takde kemaluan nak di sorokan dah.....semua dah nak terburai.

   Delete
  7. Dad...

   I reckon you still remember 5X this Tonggeng loudmouth punk chickened out to face me man to man.

   He omly talks cock but with no balls in his pant.

   Delete
  8. Najib sekali lagi tegaskan tak pernah kenal Altantuya (TAPI ADA YANG KATA DIA ADA BERGAMBAR BERSAMA)

   Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, dalam satu wawancara dengan Al Jazeera yang disiarkan pagi ini, sekali lagi mengulangi bahawa beliau tidak pernah mengenali wanita warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu atau mengetahui kewujudannya.

   "Saya benar-benar tidak bersalah dalam kes Altantuya. Sehingga hari ini, tidak ada bukti yang menunjukkan saya terlibat kerana saya tidak tahu.

   "Tidak pernah bertemu dengannya, tidak pernah melihatnya dan tidak pernah tahu kewujudannya," katanya dalam wawancara dalam program 101 East Al Jazeera.

   Semasa menjawab soalan ini Najib menggelar Mary Ann Joley yang mengendalikan wawancara itu sebagai 'pengacau'.

   Aljazeera, dalam satu wawancara semalam, mendedahkan bahawa Najib berkata beliau tidak menyesal apabila Mary Ann Joley diusir daripada negara ini pada 2015 dan mendakwanya mereka-reka cerita.

   Dalam wawancara yang disiarkan pagi ini, Jolley menegaskan bahawa dia hanya ingin mewawancara Najib pada masa itu dan tidak mempunyai agenda politik.

   "Tetapi cara anda bertanya, seolah-olah dalam fikiran anda, saya sudah terlibat," kata Najib.

   Jolley kemudian bertanya sama ada dia diusir kerana mahu memfilemkan kisah mengenai pembunuhan Altantuya.

   Najib menjawab: "Itu telah diputuskan oleh pihak berkuasa, mereka tidak mahu perkara-perkara itu berlegar di negara ini dan saya serahkan kepada mereka."

   Apabila ditegaskan bahawa arahan itu datang dari pejabatnya, Najib menegaskan bahawa bukan beliau membuat keputusan itu.

   Delete
  9. Setuju dengan siapa yang mengatakan GENG NAJIB ini gila. Dia main keluarkan karutan2 aje.

   Contoh nya: "》Saya juga telah mendedahkan dokumen bank yang membuktikan beratus juga ringgit telah di bayar kepada akaun saya terus dari akaun bank Menteri Kewangan Arab Saudi sebagai derma..."

   Pada hal "Selain AS$ 80 juta yang berasal dari Kementerian Kewangan Arab Saudi, penyiasat percaya sekurang-kurangnya AS$ 971 juta masuk ke akaun bank Najib berasal daripada 1MDB." - https://www.malaysiakini.com/news/449237

   Delete
 10. thief unfold.....

  "In December 2015, he told three "safe" Malaysian journalists in an interview on TV3 that it was the donor who wanted the “donation” to be banked into his account. He also said the “donation” was made in a personal capacity.

  But on Friday, he told Al Jazeera something else. He said when the RM2.6 billion ended up in his bank accounts, he did not verify the source of it."

  geng najib.....did he lie in 2015 or in 2018? bet u know which is which.....unless you have a brain in your asshole!

  ReplyDelete
  Replies
  1. thief

   noun
   noun: thief; plural noun: thieves

   a person who steals another person's property, especially by stealth and without using force or threat of violence.

   just want to make sure u know what a thief is.

   Delete
 11. geng najis.....i am bemused!

  in 2015, najib said he received money frm saudi. in 2017, he said he return some money to the source. in 2018, he said he didn't verify who the source was.

  najib cakap apa ni! jadi siapa source ni???

  dah banyak sangat tipu....tak tau yg mana satu dia nak cover!

  untuk ko geng najis.....just cover your backside.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dad,rasa cam nak aku terajang je backside si pengknianat melayu tu.

   Delete
 12. Yeah...let's see how is he gonna spin this time around.

  ReplyDelete
 13. IINI AKU PAPARKAN DUA EPISOD TERAKHIR DARI SKETSA 'PANTUN DALAM CINTA' ANTARA AKU DN 'SI DIA':

  Anonymous26 October 2018 at 18:38

  'SI DIA' MERASA BEGITU LEGA BILA AKU BONGKARKAN RAHSIA KEHEBATAN BAKAL SUAMI NYA INI. AKU BERITAHU DIA, AKU NI BAHKAN PERNAH MENGUBATI ORG KENA SIHIR.
  PERBUALAN KAMI KEMUDIAN NYA BERTUKAR TAJUK, DIA BANYAK BERALIH KPD HAL MAJLIS PERKAHWINAN KAMI NANTI. 
  TAK LAMA SELEPAS KAMI BERHENTI BERBUAL, DIA HANTAR SMS KPD AKU:

  Di rumah panjang dinda kan tercatat sejarah
  Pakaian dan pelamin semuanya tema merah
  Bagi kami, ia lambang berani dan juga darah
  Tapi mlm nya.. abg jangan le terlebih ghairah
  (Oppss... eeee.. malu nyerr sayerr..)

  Cadar diganti bersulam satin
  Berbaju merah dara di tangga
  Tak sabar nanti malam pengantin
  Mahu ku serah jiwa dan raga

  (ADUHH.. MANJANYA DIA, INTAN NYAWA KU..
  BALIK KPD 'SI TUA'... DAH LAMA AKU TERPERASAN, 'SI TUA' AKAN CEPAT2 MENAMPAL RUANG 'REPLY' SELEPAS SETIAP SKETSA AKU PAPARKAN. TAPI DIA MENYAMAR DGN NAMA LAIN... PEMBACA SEMUA PUN BOLEH TAHU KAN, NAMA YG DIA GUNA ITU...)

  ReplyDelete

  Anonymous27 October 2018 at 06:54

  KAMI TERUS BERBUAL MELALUI PHONE SEPANJANG MLM. TAJUKNYA MASIH BANYAK BERKISAR PASAL 'SI TAIKO PSAIKO' TU. LUCU BENAR TENGOK ILUSI REKAAN NYA ITU. PANDAI JUGA PUTRAPALSU TU MENGARANG...

  AKU BARU SEDAR, PANTUN MADAH SI MANJA BELUM KU BALAS. INI, LEPAS SOLAT SUBUH, AKU KARANG DAN SMS KPD NYA:

  Family abg pun dah setuju dgn tema merah
  Aduhai takkan le abg ni nak terlebih ghairah
  Dinda jgn lebih2 sgt, nanti 'si taiko' tu marah
  Tengok citer 'Tokyo' dia.., dah tak tentu arah

  Alangkah 'gah' nanti, kita berdua sedondon
  Waktu mlm kita pakai set yg beli dari Indon
  Si Taiko tu pasti mati akal, citer nak diadun
  Lps bisnes Tokyo, agaknya buka di London

  Tumbang tangga kena di pagar
  Terduduk si dara ngeri terbayang
  Abang juga rasa tak sabar
  Nak kucup mesra isteri tersayang

  (SI TUA DAH MAKIN MENGGILA MEROYAN DEK PUKULAN AKU... DAH JADI MCM BUDAK2, DIA TU.. BAK KUAR PANTUN MERAPU, POK POK POK POK... KI KI KIK.. SIAN SI TUA BAPOK...)

  ReplyDelete

  __________________________________________

  SAMBUNGAN SKETSA CINTA
  (27 HB OKT 2018 JAM 4:00 PM):

  KAMI MAKIN KURANG BERPANTUN MADAH. PERBUALAN TELEFON KAMI KINI LEBIH BANYAK TERTUMPU KPD 'SI TAIKO'. INI ADALAH KERANA AKU MEMBERITAHU 'SI DIA' YG SI TAIKO TU DAH MAKIN MENJADI2 PSAIKO NYA TU.
  NAMUN, SELEPAS ZOHOR TADI, AKU TERIMA LAGI SMS PANTUN MADAH DARI SI DIA MANJA:

  Bertuahnya adinda, duhai kekanda ku Kejora
  Bakal suami orng beriman & berjiwa perwira
  Tak tau dinda nak cerita dlm hati ini gembira
  Dinda menang, perebutan antara ramai dara

  Bukanlah macam orng tu dari sebelah utara
  Perangai dengki khianat org itu amat ketara
  Kita bercinta, dia tetiba sengsara & jiwa lara
  Semua org tau, dia buat fiitnah dan angkara

  Liar di hutan si pohon cempa
  Tidak selebat bidara yang muda
  Biar taufan atau pun gempa
  Tidak sehebat gelora di dada

  Bakar jerami cerah semua
  Sarang merbah masih berada
  Biar pun bumi terbelah dua
  Tak kan berubah kasih adinda

  (TTG 'SI TUA', MAKIN MEROYAN LAH IFRIT TU BILA AKU DEDAHKAH SIFAT MUNAFIQ NYA ITU... KINI BARU SEMUA PEMBACA TAHU, TAHAP PENIPU DAN BERMUKA-MUKA SI TUA JAHANAM TU...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kamu sakit gila, pergi jumpa Psychiatrist lah.

   Good for you and everyone in here.

   Delete
  2. Alahai kesiannya Kejora @ sang Tikus AnonyMOUSE....

   Selain kau kaki klentong putar belit, tunjukkan bukti berfakta siapa mereka yg mengiyakan tohmahan engkau itu, boleh.....??

   Delete

  3. ANONUMOUS DI ATAS ADA LAH JUGA ORANG YANG PAKAI NAMA GENG JAJIB

   KOMEN2 KPD BERITA
   Najib sekali lagi tegaskan tak pernah kenal Altantuya

   Magen Mac
   Aku tak tahulah bagaimana dia nak jawab kepada Gopal Sri Ram kat mahkamah nanti....boleh kah dia jalan keluar dari kandang tertuduh?

   Ridzuan Hasan
   Kenapa la Najib terima nak diinterview...tolak jer la, cakap sebuk nak urus banyak kes mahkamah.... terima juga nak diinterview...jawab la.. jangan cabut lari ..

   Zam Nino
   Susah2 Najib belakon sakit mental je.. Duk tanjung ok sikit dr duk sungai..

   Norman Norman
   2 orang bodyguad yg tak kenal altantuya, tiba2 bunuh dia, dah bunuh, letupkan lg dgn bhn yg dlm inventori tentera, pas tu pulak rekod imigresen altantuya ke msia tetiba hilang....
   Kemon la najib....... Sangat menarik citer pembunuhan ini, seluruh dunia nak tahu, kalau orang biasa yg suka2 bunuh dia, macam mana rekod kemasukan dia tu bleh dihilangkan? Kalau bukan arahan orang berkuasa? ,dah tu cam ne bodyguard tu bleh dapat c4 tentera punya kalau takda kuasa?

   Delete
 14. Othman Ahmad27 October 2018 at 14:39

  Kejora Tonggeng @ sang Tikus AnonyMOUSE...

  Aku sering tertanya-tanya, hal apa yang menimpa kpd kamu yang tiada mengindahkan nasehat orang tua. Peringatan ini tergambar dalam isi pantunku ini..

  Kalau menyanyi/ perlahan-lahan
  Angin berdesir/ terdengar jauh
  Kalau hati/ tidak beriman
  Di dalam air/ badan berpeluh

  Aku rasa kamu rusak disebabkan dek berlagak pandai, auta klentong, mengadu domba, tabur fitnah, putsr belit fakta, biadap, tak hormat orang tua dll.

  Hatimu yg busuk, rusak tidak mendapatkan keteduhan serta kenyamanan. Saat di mana orang lain berbahagia berada di samping keluarga, saudara mara, jiran tetangga, masyarakat setempat & tempat kerja....kau yang rusak hatinya hidup kesepian & kemurungan karena tiada mendapatkan ketenangan hati - senantiasa dalam gelisah dan resah tiada berkesudahan.

  Lagi satu, kau merupakan seorang yang tiada mempunyai tujuan dalam hidupnya.

  Reply

  __________________________________________

  Wahai Suman iblis, tua kutok tidak sadar diri
  Terjelepuk atas kepala ngko, itu semua ciri2
  Seolah-olah ko tu mengata dekat diri sendiri
  Apa ko buat, nampak nya balasan Allah beri

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Really, it'll be good for you if you go see the Psychiatrist, makan obat sakit gila.

   Delete
  2. Yesterday, Najib apologised to Al-Jazeera for losing his cool during the hour-long interview.

   THE PHOTO SHOWED HIM LOOKING SAD, POWERLESS, SEEKING SYMPATHY -

   I walked out as Al-Jazeera interview unfair to me, says Najib
   FMT Reporters - October 27, 2018 4:50 PM

   PETALING JAYA: Former prime minister Najib Razak says he walked out of his interview with Al-Jazeera as they were not being fair to him and did not stick to the agreed scope of the interview.

   Posting his comments on Facebook shortly after the interview was aired, Najib said even though the duration and scope of the interview by Al-Jazeera journalist Mary Ann Jolley had gone beyond what was agreed, he still answered the additional questions she posed.

   He said Jolley, who was previously responsible for a programme on the murder of Mongolian Altantuya Shaariibuu, was adamant on asking him questions about the case despite his denials and thorough court proceedings on the matter.

   “In fact, she continued to press on about the Altantuya and 1MDB issues which are going through the court process .. ”

   Delete

  3. Najib should stop wasting everyone’s valuable time
   TK Chua

   Former prime minister Najib Razak being interviewed by Al Jazeera’s Mary Ann Jolley -

   I know our former prime minister Najib Razak needs no advice from me but I want to give it anyway.

   When one has lost power with no one, foreign or domestic, to protect him, I think it is better to disclose everything and face the reality.

   Enough damage has been done to this country in terms of money stolen and opportunity lost through various dubious and devious schemes earlier. I think we are now spending even more time, resources and manpower tracking and resolving the mess created rather than managing and creating wealth and value for this country.

   Every day, it is about arresting and charging someone, renegotiating contracts, getting rid of some bigwigs from GLCs, replacing the senior management in the civil service, and finding more money to service the loans and to meet cash flow shortfalls in day-to-day operations.

   Even our foreign relations were affected by the problems created. Our PM and other leaders have had to make a beeline to China in trying to salvage whatever is left. The same with our relationship with Singapore and perhaps Saudi Arabia which requires constant attention but with little gainful prospects.

   So this is my advice to our former PM. Please don’t waste any more valuable time for everyone. Just come out with the whole truth, nothing but the truth. It is easier for him, his family and the nation. Please get real; no one is interested in his legacy, economic policies and achievements anymore if that was what he expected during his recent interview with Al Jazeera.

   The former PM ought to know by now his legacies are 1MDB and Jho Low. His economic policies are “wheeling and dealing” and his achievements are debts and taxes and more debts and more taxes.

   If he admits and helps to resolve the problems quickly, maybe the nation may find some space to forgive and forget, of course with appropriate forfeiture and punishment imposed.

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. Mak datuk, engkau Kejora tak malu ker paparkan pantatun gedebeh terkeluar ring masuk longkang?

   Yg jelas dapat dilihat sampai kini, segala sumpah seranah engkau konon Matdey dan aku terlantar di wad ICU atau mati kojol tidak kesampaian direstui Allah SWT. Kamu memperlekeh parti Bersatu dari sejak awal penubuhannya sampai kini menjadi sebahagiaan tunjak pemerintah kerajaan sekarang.

   Sebaliknya do'a kami dimakbul Illahi...
   PH dapat menawan Putrajaya di PRU 14.
   Najib & konco2nya diterajang keluar dari berkuasa & kini semakin tenat sampai dimalu & didakwa di mahkamah. Umno berbalah sesama sendiri hingga pemimpin kanan keluar parti.
   4 PRK paska PRU 14, semua dimenangi PH dgn mudah tanpa tentangan sengit dari BN-Umno.
   Masyarakat antarabangsa pun dah mengiktiraf kerajaan PH dan kagum dgn kejayaan pemimpin tertua dalam sejarah dunia.

   Delete
  6. NGKO TENGOK APA ORG INI KATA DEKAT NGKO WAK SUMAN:

   Alli Jaeger27 October 2018 at 16:25

   Really, it'll be good for you if you go see the Psychiatrist, makan obat sakit gila.

   Delete
  7. He he he...

   Masih juga nak spin putar belit, yer.....!!

   Alli Jaeger tujukan ayat berkenaan khas pd kau yg sewel, bukan aku, bongok.

   He he he

   Delete
 15. KALAU PANTUN PUSAKA SENI BUDAYA
  WARISAN BANGSA NI, GEDEBEH KELUAR RING TAK? MASUK LONGKANG TAK WAK?

  Pucuk pauh delima batu
  Anak semilang di tapak tangan
  Suman berpeluh dek kena latu
  Tidur malam berbantal lengan

  Pulau Pandan jauh ke tengah
  Gunung Daik bercabang tiga
  Sakit badan sampai termengah
  Untung nasib Suman tak duga

  Buah cempedak di luar pagar
  Ambil galah tolong jolokkan
  Kena ledak kepala dia bergegar
  Bila kalah merajuk sakan

  Bukan lebah sebarang lebah
  Lebah bersarang di buku buluh
  Suman bedebah terlentang rebah
  Sampai sekarang terkedu mengeluh

  Kalau ada sumur di ladang
  Boleh saya menumpang mandi
  Kalu jumpa dia kena penendang
  Boleh juga ku lempang si kedi

  Pisang emas bawa belayar
  Masak sebiji di atas peti
  Hutan Suman hendak ku bayar
  Dia kenalah sebiji di JB nanti.

  Puas sudah ku tanam ubi
  Nenas jua dipandang orang
  Dapat padah ditendang di JB
  Suman tua terlentang mengerang

  Lancang kuning lancang pusaka
  Nampak dari Tanjung Tuan
  Akan terguling Suman celaka
  Bengkak seperti dipayung tebuan

  Burung Serindit terbang melayang
  Mari hinggap di ranting mati
  Suman kan sakit penendang kulayang
  Terus senyap terpelanting nanti

  Hendak dulang diberi dulang
  Dulang berisi sagu mentah
  Suman pulang bernasib malang
  Lucut gigi tulang dagu patah

  Kalau tahu peria tu pahit
  Tidak ku gulai dengan petola
  Suman ngilu pala dia dijahit
  Nangis mengilai macam nak gila

  Nasi lemak buah bidara
  Batang selasih hamba lurutkan
  Suman pukimak resah sengsara
  Belakangnya habis hamba parutkan

  Tuai padi antara masak
  Esok jangan layu-layuan
  Kena sebiji menangis terisak
  Melutut Suman merayu-rayuan

  Sirih berlipat sirih pinang
  Sirih dari Pulau Mutiara
  Pedih dapat sedih mengenang
  Sakit hati Suman sengsara

  Tetak buluh panjang sepuluh
  Mari jolok sarang penyengat
  Suman berpeluh berang mengeluh
  Jadi lalok hilang semangat

  Anak cina pasang lukah
  Lukah dipasang di Tanjung Jati
  Suman kena terlentang pokah
  Luka berkarang di jantung dan hati

  Batang selasih permainan budak
  Daun mengkudu dimakan kuda
  Suman bersedih dilenjan ledak
  Melopong terkedu urutkan dada

  Burung merpati terbang seribu
  Hinggap seekor di tengah laman
  Dia hampir mati penendang dariku
  Tertiarap tersungkur patah tangan

  Kalau tuan mudik ke hulu
  Carikan saya bunga kemboja
  Akhirnya Suman serik dan malu
  Tidak berdaya air liur berlenja

  Hendak gugur gugurlah nangka
  Jangan menimpa putik pauh
  Suman takbur gugurlah juga
  Malang menimpa sakit jatuh

  Kain batik negeri seberang
  Dipakai anak Tanah Melayu
  Suman sakit bunyi mengerang
  Bagaikan anak menadah merayu

  CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
  ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

  KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
  KI KIK KI KIK KI KIK...

  ReplyDelete
 16. Maaf kata, Najib nampak macam pariah sekarang ini.

  Terutama selepas dia di soal bertalu talu isu2 yang menjelekkan masyarakat hingga dia walked out dari rakaman program Al Jazeera.

  Geng Najib nampak macam kucing kurap.

  ReplyDelete
 17. Rakan2 sekelian...rasanya hampir semua telah menonton wawancara DSNR dengan Al jazeera tu.

  Mungkin ramai yang perasan dan bersetuju bahawa interview tu nampak sangat telah dirigkan untuk memalu dan mengaibkan DSNR.

  Apa ath lagi si penemuramah , Mary Anne Jolly no dari dulu lagi seolah2 berdendam dengan DSNR dan kerajaan BN . Banyak ulasan2nya hanya menghina DSNR tanpa bukti2 yang kukuh.

  Tengok aje lah soalan2nya tu...balik2 berkitar kat tajuk 1MDB sedangkan kita semua tau tiaada satu pun pertuduhan yang dikenakan terhadap DSNR di mahkamah adalah berkaitan dengan 1MDB.

  Jadi kita nampak sangat yang Jolly ni cuba menggunakan media untuk memberi persepsi negatif kepada DSNR..iaitu melalui perbicaraan media. Dah tentu lah harapannya agar dapat mempengaruhi keputusan hakim nanti.

  Rasanya kita pun dapat meneka sapa kah dalang untuk memalukan dan mengaibkan DSNR ni kan....sapa lagi kalau tak si "DIA" tu beb !!!

  ReplyDelete
 18. Kepala bapak kau yg telah dipenuhi najis sentiasa cuba mengkias fakta apabila diasak dan terdesak .

  Mulalah cuba menfitnah orang lain untuk membuktikan diri sendiri suci murni .

  Geng Najib ..tak payah lah nak ber" DIA" . Cakap secara terus lah ..jgn jadi pendayus !

  Kamu pun dah terbukti seorang penjilat tegar Najib/UMNO ...penuh penipuan yg tidak berpenghujung 🤧🤧🤧

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pak diny..pak diny...Apa sal lah pak ni susah sangat nak faham haah ???

   Dah lebih dari 100 kali saya tekankan kat blog ni bahawa saya bukannya ahli UMNO dan semestinya lah bukan penjilat tegar DSNR tu.

   kan dari dulu lagi saya dah declare saya ni non partisan...saya hanya lah sorang umat melayu yang menyokong parti yang memperjuangkan agama Islam, mendaulatkan institusi kesultanan Raja dan membelanasib melayu.

   Takkan lah nak suruh saya nak sokong parti yang dikuasai oleh DAPigs tu...pelik lah..macam mana pemimpin2 melayu dalam rejim ni masih tak sedar diri mereka hanya digunakan oleh DAPigs untuk mencapai matlamat akhir mereka iaitu untuk merepublikkan Msia ni.

   Saya dan rasanya ramai lagi rakyat Msia yang amat2 bersimpati dengan nasib yang menimpa YB Pekan sekeluarga kerana ternyata mereka hanya lah mangsa kepada poltik fitnah dan balas dendam oleh Sang Penguasa.

   Harapan saya..selepas ni jangan lah Pak diny masih nak menuduh saya dengan tuduhan sedemikian tu lagi yeer...janji tau!!!

   Delete
 19. Agak2 korang lah...Nak tanya...Siapa yang menipu dalam isu derma Tok Arab ni?

  Dari mana datangnya duit sebanyak RM 2.6 billion tersebut?

  Turun daripada langit ke?

  Rejim Pakatan Hancing kata diorang ada bukti duit tu dicuri dari 1MDB. Tapi sampai sekarang masih belum ada tindakan terhadap DSN berhubung duit tersebut.

  Setakat ini kes yang dibawa ke mahkamah hanya berkaitan dengan SRC. Belum dengar lagi kes berkaitan dengan duit RM 2.6 billion dibawa ke mahkamah.

  Kalau betul Rejim Pakatan Hancong tu kata diorang ada bukti, bawak la kes tu ke mahkamah. Jangan setakat pandai membawang je kerjanya!!!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...