Thursday 25 October 2018

PELAWAAN TAK MASUK AKAL, ADAKAH DARIPADA SEDAP2 SEBAGAI PERDANA MENTERI, TUN M MAHU JADI KETUA PEMBANGKANG?


Berikutan gesaan Tun Mahathir Mohamad dua hari lalu agar ahli UMNO beramai-ramai menyertai Bersatu, Annuar Musa tampil mempelawa Perdana Menteri dua kali itu supaya kembali semula ke pangkuan UMNO.


Sesungguhnya, kata Setiausaha Agung UMNO itu, ramai ahli UMNO, termasuk dirinya amat sayang dan menghormati Tun Mahathir dengan hati yang tulus ikhlas.


“Insya Allah UMNO ini tidak akan mati. Apa yang buruk, kita sama-sama perbaiki.


“Umat Melayu dan Islam akan lebih bersyukur kiranya ini terjadi. Sirih pulang ke gagang, belut pulang ke lumpur,” tambah Annuar lagi.


Ehhh...bukankah sejak dulu UMNO dan Annuar sendiri tak suka dan keji Tun Mahathir dengan macam-macam gelaran?


Sejak bila ada perasaan sayang dan hormat kepada beliau dengan rasa yang tulus ikhlas kononnya?


Dalam pada itu, dari segi logik dan hukum akalnya, gesaan yang dibuat oleh Tun Mahathir adalah dikira munasabah kerana UMNO ketika ini sudah hilang kuasa serta berdepan pelbagai masalah lainnya, di samping imej buruknya yang berterusan di mata rakyat.


Oleh kerana perjuangan mana-mana parti di dunia ini ialah untuk mendapat kuasa dan mahu menjadi kerajaan, maka gesaan agar ahli UMNO menyertai Bersatu itu tentunya dianggap suatu bentuk pelawaan yang boleh diterima oleh sesiapa saja.


Lebih-lebih lagi jika apa yang ditawarkan misalnya, sama ada jawatan, kedudukan atau sebagainya, kena dengan kehendak serta selera mereka yang diberi tawaran itu, tentu saja menyertai Bersatu atau mana-mana parti yang berada dalam kerajaan adalah pilihan yang sukar ditolak.


Lagi pula, UMNO sudah terlalu biasa menjadi kerajaan dan mungkin suatu kejanggalan apabila tiba-tiba bergelar pembangkang seperti sekarang.


Oleh itu, jika ingin kembali semula sebagai kerajaan, pilihan yang terbaik ialah dengan masuk secara beramai-ramai ke dalam Bersatu dan kemudian sama-sama memperjuangkan nasib rakyat serta membina semula negara ini.


Tetapi, apabila Annuar membalas gesaan Tun Mahathir itu dengan mempelawa Perdana Menteri supaya kembali semula ke pangkuan UMNO, ia adalah suatu bentuk tawaran yang janggal dan nampak kelakar.


Di mana logiknya Tun Mahathir yang sudah menjadi Perdana Menteri mahu kembali ke pangkuan UMNO yang kini telah bertukar nasibnya menjadi parti pembangkang dan meninggalkan Bersatu yang ditubuhkannya?


Soal UMNO parti yang besar, cawangan yang banyak dan sebagainya tidak harus dijadikan perbandingan kerana ketika ini, meskipun Bersatu merupakan parti yang lebih kecil, tetapi ia adalah kerajaan.


Apa jadi kepada Tun Mahathir jika beliau masuk semula UMNO seperti yang ditawarkan oleh Annuar?


Apakah daripada Perdana Menteri, Tun Mahathir mahu dijadikan Ketua Pembangkang pula?


Kalau daripada Ketua Pembangkang, mungkin ramai yang tidak menolak apabila ditawarkan menjadi Perdana Menteri, tetapi adakah mana-mana pemimpin di dunia ini yang tengah sedap-sedap duduk sebagai Perdana Menteri, tiba-tiba mahu dipelawa menyertai parti yang hanya memungkinkannya menjadi Ketua Pembangkang saja? (ShahbudinHusin 25/10/2018)

145 comments:

 1. Tuan Budin... pada pendapat saya yang menawarkan dulu ialah TDM... sepatutnya umno jawab dulu... tetapi tawaran TDM tak dijawab sebalik suruh TDM kembali kepada umno.. agaknya dorang lupa YDM pernah kata umno sekarang sudah sangat rosak. Pengikut umbo dah bersubahat dan menyokong pemimpin yang khianat kepada rakyat. Dah jadi bos.. diajak jadi pembangkang... bingai sangat lah sesiapa yang mahu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bersatu Ajak UMNO, UMNO Ajak Bersatu.

   Korang dah lupakan PAS ker?


   bankami.blogspot.com

   Delete
  2. Mungkin caturannya begini, setelah TunM serah jwt PM kpd Anwar, TunM akan keluar PH bersama Bersatu ,beberapa MP PH, Warisan,GPS , Umno yg telah dibersihkan dan PAS.. bergabung didlm satu gabungan baru.. PH yg dikuasai Puak liberal dan sosialis didokong kuat pejuang Malaysian Malaysia wajib dikalahkan..segalanya mungkin..

   Delete
  3. Dulu aku tak pernah fikir masok akal yg tun dgn anwar boleh kautim sekarang...tp kerana politik mmg semua blh masok akal daaa..sekarang mmg najib jd musoh utama tp esok lusa x tau lg...org politik ni ckpnye dengau boleh percaya jgn dl...tak gitu budin?hihi

   Delete
  4. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  5. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING =

   Delete
  6. BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. =

   Delete
  7. Pendedahan Mengejutkan: DAP Dibantu Komunis Sejak PRU 1969   Sebuah buku baru bertajuk "DAP BAHAYA KEPADA MELAYU DAN ISLAM DI MALAYSIA" oleh kumpulan think-thank AIDC.

   Pendedahan mengejutkan bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas, Yuen Yuet Leng membayangkan bahawa Komunis telah membantu parti-parti pembangkang, termasuk DAP, untuk memenangi sebilangan besar kerusi pada PRU 1969.

   Yuet Leng berkata Komunis menyusup masuk ke dalam pembangkang sebelum pilihan raya, yang membantu mereka menembusi kawasan yang sebelum ini dipegang oleh Perikatan kerajaan.

   “Komunis itu telah menyusup masuk dalam banyak organisasi undang-undang, termasuk parti-parti politik, dan itulah yang membawa kepada pembangkang menang pada Pilihan Raya Umum 1969,” katanya dalam program “Cerita Tanah Airku” di Telekom Malaysia bersempena dengan Hari Malaysia.

   Beliau berkata, rusuhan kaum pada 13 Mei 1969 berpunca daripada provokasi oleh sesetengah masyarakat Cina yang menyambut kemenangan pembangkang dalam PRU itu dan disambut dengan ‘aksi berlebihan’ daripada masyarakat Melayu.

   “Beberapa samseng Cina menjerit dengan kata-kata penghinaan perkauman yang melampau dan ini menjadikan orang Melayu sangat marah.

   Saat sukar dalam masa 48 jam, dan pada akhir kejadian itu, lebih 200 orang terbunuh dan 43 ditembak oleh pihak polis,” katanya.

   Beliau berkata sentimen isu-isu perkauman yang ditiupkan parti politik hanya akan membawa kepada kemusnahan negara. “Ia memerlukan usaha tiga kaum utama untuk menamatkan rusuhan.

   Saya hanya mahu hantar satu mesej kepada generasi muda hentikan perkauman. Kita tidak mampu menyelamatkan negara ini tanpa menghilangkan perkauman,” katanya lagi.

   Menurut rekod, salah seorang pengasas DAP, Chan Kok Kit dan veteran parti, Chian Heng Kai telah ditahan ISA selama 57 bulan dari tahun 1976-1981 kerana didakwa terlibat dalam Communist United Front (CUF).

   Kok Kit adalah salah seorang jawatankuasa pro-tem DAP pada tahun 1966. Manakala, Heng Kai menyertai DAP pada tahun 1967, setahun selepas parti itu diluluskan ROS sebagai parti berdaftar.

   Kira-kira tujuh tahun selepas tragedi 13 Mei 1969, pada tahun 1976, Kok Kit dan Heng Kai telah ditahan ISA bersama lima tokoh lain yang diklasifikasikan sebagai CUF.

   Ketika ditahan ISA, Kok Kit merupakan Penolong Bendahari DAP Kebangsaan, manakala Heng Kai pula adalah Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan yang juga merupakan Ahli Parlimen DAP Batu Gajah serta ADUN Pasir Puteh.

   Kok Kit merupakan salah seorang Ahli Jawatankuasa CEC pertama DAP bagi sesi 1968/1969 bersama Dr Man Hin (Pengerusi) dan Kit Siang (Setiusaha Organisasi).

   Tidak seperti Dr Man Hin yang menang di Parlimen Seremban Timur dan DUN Rahang serta Kit Siang menang di Parlimen Bandar Melaka pada PRU 1969, namun Kok Kit tidak bertanding pada PRU itu.

   Kok Kit hanya bertanding pada PRU 1974 di DUN Bandar Kelang, namun tewas, tetapi dia tetap merupakan pemain utama parti di balik tabir.

   Delete
  8. Pada 4 Februari 1977, Ketua Polis Negara, Tan Sri Haniff Omar, berkata lima daripada enam pemimpin politik ditahan di bawah ISA itu telah membuat pengakuan bahawa mereka terlibat dalam aktiviti-aktiviti membantu CUF, namun dua daripada mereka tidak mahu membuat pengakuan terbuka kerana mahu menjaga karier politik mereka.

   Mereka dituduh sebagai individu yang bertindak bagi kepentingan PKM di bawah pimpinan Chin Peng.

   Kit Siang yang ketika itu merupakan Ketua Pembangkang dan Setiausaha Agung DAP mendakwa kenyataan Ketua Polis Negara yang merujuk kepada ‘dua orang yang tidak mahu mengaku secara terbuka’ itu merujuk kepada Heng Kai, Ahli Parlimen DAP Batu Gajah dan Kok Kit, Penolong Bendahari DAP Pusat.

   Dapatkan banyak lagi pendedahan mengejutkan antaranya bagaimana Kit Siang membunuh karier Devan Nair, serta kata-kata nista ahli-ahli DAP ke atas orang Islam pada tahun 1969. Kumpulan think-thank AIDC yang menerbitkan buku tersebut menyatakan 99.9% isi kandungan buku tersebut adalah benar dan sahih antaranya dari sumber Cawangan Khas tahun 1969 serta pendedahan ahli-ahli DAP yang telah berpaling tadah.

   Kumpulan think-thank AIDC.


   : Ini sebenarnya bukan rahsia lagi....

   Delete
  9. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Pilah mabuk ketum! Tak tahu malu dan tak reti Bahasa punya UMNGOK. Jangan korang dok harap UMNO akan kekal lama.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muka yg terjongok nie pun tak lama lagi akan bertawaf tak putus di SPRM berkait dgn kes kerugian &;kehilangan duit MARA beratus juta.

   Delete
  2. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  3. Kejora...

   Apa tujuan atau message kau melontar posting di atas nama (Justice League @ 9:34) guna HURUF BESAR pulak tuu...??

   Delete
  4. Endlessly copy-pasting bloke using the name “justice league” must lick his wounds losing pru14. Or lick Al Jibo's assol.

   justice league should JUST LICK Al Jibo's wounds. Or his assol.

   YANG SELALU MENGKOPIPES ATAS BERBAGAI NAMA DI BLOG INI ADA LAH PENJILAT NAJIB, BUKAN SAHAJA MENDUKUNG UMNO, JUGA MENDUKUNG NAJIB DI ATAS BAHU NYA, TAK KIRA BUSUK WANGI BAU KENTUT DAN TAHI NYA,

   justice league = yenggedey valikopo = GENG NAJIB = CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA = GENG MENJILAT NAJIB = LEBAI MODEN = Anonymous = DLL

   justice league, yenggedey valikopo, GENG NAJIB SENTIASA MENJILAT NAJIB

   DIA KATA: SAYA YANG MENGKOPIPES DI ATAS BERBAGAI NAMA DI SINI MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN HA NYA UNTUK NAJIB YANG SAYA JILAT DARI ATAS KE BAWAH. BAGI SAYA NAJIB ADALAH SEOLAH OLAH NABI, TAK KISAH BERBAGAI JENYAH YANG DI LAKUKAN NYA HINGGA ADA 25 + 7 TUDUHAN DI MAHKAMAH SEKARAN.

   OLEH ITU SAYA MEMPERJUANGKAN PIHAK YANG DI TUDUH WALAU PUN DAH DI GELAR "Mo1" DI US, MASIH MENGHARAPKAN MEMEGANG TAMPUK PEMULASAN PENYELEWENGAN DAN PENGSONGLAPAN WANG NEGARA. APABILA SAMPAI NAJIB MASUK PENJARA PUN, SAYA AKAN TERUS MENGKRITIK. INI LAH BUKTI BETAPA MINAT NYA DAN KUAT NYA SAYA MENJILAT NAJIB:

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 25 + 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH = PENJARA SUNGAI BULUH

   WHAT THE BLOKE USING MANY NAMES CAN DO (EQUATING STYLE), WE CAN DO BETTER.

   Delete
  5. Cara Malaysia uruskan Equanimity turunkan nilainya, kata pemilik   PETALING JAYA: Syarikat yang didaftarkan sebagai pemilik Equanimity memberi amaran tindakan Malaysia berkaitan kapal mewah itu menyebabkan nilainya turun, ketika mahkamah membenarkan 1MDB menjual kapal itu dalam usaha mendapatkan balik wang yang didakwa berkaitan dengan syarikat bermasalah itu.

   Equanimity (Cayman) Ltd berkata kapal itu, yang dianggarkan penyiasat Amerika Syarikat bernilai RM1 bilion, sekarang ini beroperasi menggunakan kuasa generator, yang menurut syarikat itu merosakkan kapal itu.

   “Malaysia melabuhkan kapal itu dalam persekitaran berbahaya di mana toksin seperti pencemaran air dan asap berdekatan merosakkannya,” kata syarikat yang didaftarkan di Kepulauan Cayman itu dalam kenyataan hari ini.

   “Oleh kerana Malaysia nampaknya tidak ada, atau tidak mahu membelanjakan, wang untuk menjaga kapal itu dengan baik sementara ia disiapkan untuk penjualan memaksimumkan nilai, Malaysia sebaliknya mencadangkan jualan murah, di mana kapal itu akan dijual pada harga lebih rendah daripada nilai sebenar.”

   Equanimity dikaitkan dengan ahli perniagaan Low Taek Jho, yang mengelak daripada pihak berkuasa Malaysia dan negara-negara lain, dan dituduh menggunakan dana 1MDB untuk memperoleh kapal itu.

   Low masih melawan dan berulang kali mengecam rampasan kapal itu sebagai “menyalahi undang-undang” dan berikrar tidak menyerah diri kepada pihak berkuasa Malaysia kerana katanya dia tidak akan dapat perbicaraan yang adil.

   Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mengumumkan perintah ex-parte susulan permohonan kepada 1MDB Global Investments LTd, 1MDB Energy Holdings LTD, 1MDB dan kerajaan Malaysia.

   Peguam 1MDB berkata jualan harus dimuktamadkan segera kerana kos tinggi menjaga kapal itu, yang dilabuhkan di Pelabuhan Klang sejak awal bulan ini.

   Mereka juga bimbang sebarang penangguhan akan menyebabkan nilai kapal itu menyusut, dan merancang untuk menyelesaikan jualan itu pada hujung tahun ini melalui tender awam.

   Equanimity (Cayman) Ltd bagaimanapun berkata langkah itu “mencabul proses duluan dan komiti perundangan antarabangsa”.

   “Tindakan salah ini akan menyebabkan kerumitan ke atas pemilikan Equanimity yang akan mengambil masa bertahun untuk diselesaikan di beberapa mahkamah di serat dunia,” katanya.

   Syarikat itu berkata pihaknya tidak tahu tentang prosiding mahkamah hari ini kerana ia tidak menerima sebarang notis berkaitan permohonan oleh 1MDB.

   “Walaupun kami pemilik kapal itu, Equanimity (Cayman) Ltd belum menerima sebarang notis sah berkenaan sebarang pemfailan berkenaan Sale Pendente Lite, atau sebarang notis berkenaan pendengaran mahkamah dala perkara ini,” katanya.

   Syarikat itu menegaskan pendirian oleh Low mengatakan rampasan kapal itu di Malaysia menyalahi perintah mahkamah di AS yang melantik kerajaan AS sebagai penjaganya.

   “Tindakan unilateral oleh Malaysia ketika ada permohonan mahkamah di AS menghina kedaulatan undang-undang antarabangsa,” katanya.


   : Ini macam cerita nak jual lembu yang kena langgar, siapa nak beli agaknya. Entah siapa tuannya. Tuan lembu tak nak mengaku pasal kalau mengaku kena saman....

   Delete
 3. The gsme is over for UMNO sedikit masa lagi dan PADTu PADAM selama'lamanya.....!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wak Suman Penjaja Tempek Bacin...mengikut satu maklumat dari dalam Bersatu sendiri, Tun Madey masih sayang dan cintakan UMNO.

   Cuba Wak bayangkan, UMNO lah yang telah memberinya ruang dan peluang untuk terus cemerlang dalam politik...UMNO juga yang mendidik dam mematangkannya dalam selok belok berpolitik.

   Yang lebih utama, UMNO lah yang telah menjadikan anak2 dan kroni2nya jutawan segera tanpa bersusah payah dan berpenat lelah.

   Wak Suman..saya amat2 yakin DNA UMNO masih kental dan pekat mengakir dalam badan Wak, begitu juga dalam diri Tun Madey, Din Pagoh dan Boboi Botak.

   Kalau tak, takkan lah Tun madey berhempas pulas berusaha untuk membeli YB2 UMNO agar melompat ke pari cap Bunga ni. Sampaikan sanggup menawarkan RM 10 juta seorang untuk mencapai matlamat tersebut.

   Kesimpulannya..Tun Madey ni nak sangat merujuk balik pada UMNO...tapi masih malu2 asam lagi.

   Tak keterlaluan kalau kita katakan..Tun Madey dengan UMNO ni..nampak aje dari luarannya benci..tapi hakikatnya masih rindu lagi. Dah tentu wak setuju kan ???

   Delete
  2. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Anonymous, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja di Umno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengecewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Cara bagi meng”counter” nate’ yang guna mana GENG NAJIB, Anomouse dll itu ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes. Maka kita kopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes apa saja yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Delete
  3. Mukhriz Mahathir biayai anak beranak dengan elaun LADA


   Bila natizen membuat teguran bagaimana semua anak-beranak Mahathir boleh pergi New York dan berada di hotel paling mahal pula tu. Mukhriz menjawab mereka biayai duit sendiri. Sedapnya jawapannya.

   Cukup ke dengan gaji MB?
   Atau memang dia ada banyak harta semasa ayahnya jadi PM ke-4 dulu?

   Atau dia biayai dengan duit rakyat juga RM100k sebulan itu dengan jawapan pegerusi LADA perlantikan ayahandanya sendiri.
   Hebat permainan politik Atuk dan Boboi.. Satu sen duit tak habis. Macam Mahathir 29 tahun bekerja mana dia guna duit sendiri dia simpan aje. Itu yang Mukhriz buat. Dia hanya guna duit rakyat duitnya dia simpan dalam tabung.

   Rakyat juga terkena kencing. Tangkap Najib kerana rompak duit rakyat tapi membiarkan penyamum bermaharajalela.

   .........
   'Saya biaya anak saya, bukan guna peruntukan kerajaan'
   ALOR SETAR - Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir menjelaskan bahawa beliau tidak menggunakan peruntukan kerajaan untuk membawa ahli keluarganya bersama ketika lawatan kerja rasmi di New York dan London, baru-baru ini.

   Menurutnya, beliau mendapat surat keizinan yang jelas menyatakan lawatan rasmi itu hanya melibatkan beliau dan isteri sahaja bersama dua orang pegawai.

   “Bagaimanapun, saya sendiri membiayai belanja perjalanan anak saya termasuk penginapan bukan dibiayai kerajaan seperti dipertikaikan sesetengah pihak,” katanya selepas mempengerusikan Majlis Exco, negeri di Wisma Darulaman di sini, petang semalam.

   Mukhriz, beliau tidak melihat lawatan tersebut sebagai satu percutian keluarga semata-mata hanya kerana ia turut disertai anak dan isterinya.

   “Saya tidak nampak ia satu masalah memandangkan ia tidak langsung menggunakan peruntukan kerajaan malah perlu saya mohon keizinan daripada Pejabat Perdana Menteri,” katanya.

   Beliau berkata demikian, ketika diminta mengulas komen netizan yang mempertikaikan lawatannya ke Amerika Syarikat dan United Kingdom berkenaan turut disertai anak dan isterinya.

   Mukhriz turut bersama Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed dan delegasi Pejabat Menteri menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Sesi yang ke-73 (UNGA), baru-baru ini.

   Dalam lawatan rasmi itu, Mukhriz berjaya mengadakan perjumpaan dengan Pembangunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNDP) dan beberapa pihak yang berminat terlibat dalam inisiatif di Kedah.

   Hasil pertemuan itu, beliau turut berjaya mencari peluang dan dana dalam pemeliharaan hutan di Kedah.

   “Selain, saya turut mengadakan pertemuan dengan ahli perniagaan yang berminat untuk melabur di Kedah dalam pelbagai bidang selain mencari peluang baik untuk dibawa balik ke Kedah,” katanya.

   Susulan lawatan itu, semalam, Mukhriz mengumumkan kerajaan negeri membuat keputusan untuk membatalkan semua permohonan pembalakan di kawasan Hutan Simpan Ulu Muda.

   Keputusan itu diputuskan untuk memastikan pembekalan air di Kedah dan negeri berhampirannya dapat diteruskan tanpa gangguan.


   : Keluar poket kanan masuk poket kiri, duit Muhriz tak pernah kurang....

   Delete
 4. Rakyat Msia, khususnya orang2 melayu memohon agar Tun Madey menerima tawaran di bawah jika betul2 Tun cintakan agama Islam, Institusi kesultanan dan kelangsungsan bangsa melayu di negara tercinta ni !!!

  Annuar Pelawa Tun Mahathir Kembali Kepangkuan UMNO

  KUALA LUMPUR, 24 Okt – Setiausaha Agung UMNO Malaysia, Tan Sri Annuar Musa hari ini membuat pelawaan kepada Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad dan ahli-ahli PPBM untuk kembali ke pangkuan UMNO semula.

  Beliau mengakui bahawa masih ramai ahli UMNO, termasuk dirinya sendiri yang masih sayang dan menghormati Tun dengan hati yang tulus ikhlas.

  “Semalam Tun Dr Mahathir Mohamad membuat gesaan supaya ahli UMNO menyertai PPBM.

  “Satu pelawaan yang mungkin jujur saya kira, terutama dengan situasi cemas PPBM sekarang”, katanya dalam satu kenyataan di sini.

  Namun jelas beliau Tun Mahathir tentunya faham, ahli UMNO adalah orang Melayu yang amat setia dengan partinya.

  “Inilah yang Tun tarbiyyah kepada kita.

  “Lagipun, sangatlah merbahaya bagi ahli UMNO menyertai PPBM kerana PPBM tanpa Tun menjadi PM nanti, bakal lebih terhimpit lagi.

  Presiden PPBM juga tersangat uzur walau kita mendoakan kesihatannya pulih,” ujarnya.

  Kata Annuar lagi, ahli-ahli UMNO selama ini telah bersama berjuang dan mempertahankan Tun Mahathir sehabis daya ketika 22 tahun beliau mengepalai parti tersebut.

  “Kita berjuang bersama puluhan tahun, rebah berkali-kali membela Tun dan UMNO.

  “Tinggal lagi kita berpegang kuat pada ajaran Tun sendiri supaya kita jangan berpecah,

  kita jangan tinggalkan parti, kita jangan sokong atau tunduk kepada DAP dan sebagainya”, kata beliau.

  Perjuangan orang Melayu dan umat Islam serta rakyat Malaysia di bawah Tun tambahnya akan menjadi lebih stabil, kuat dan berkesan apabila Tun diperkasakan melalui wadah parti UMNO dan bukannya PPBM.

  “Umat Melayu dan Islam akan lebih bersyukur sekiranya perkara ini benar-benar terjadi. Sirih pulang ke gagang, belut pulang ke lumpur,” ujarnya.

  Dalam keadaan PPBM kini yang dilihat lemah dan kurang mendapat sokongan orang Melayu, beliau menjangkakan keadaan parti tersebut akan jadi lebih buruk sekiranya Datuk Seri Anwar mengambil alih tampuk pemerintahan negara.

  “Misalnya ahli UMNO di Negeri Sembilan, tentu sukar kerana PPBM di sana terpaksa dibubarkan.

  Begitu juga di negeri-negeri lain di mana PPBM sangat lemah, terlalu kecil dan tiada sambutan daripada rakyat.

  “Di kawasan- kawasan itu, PPBM ditolak oleh rakyat dan kalah dlm PRU yang lalu.

  Kini, setelah banyak janji semasa PRU telah tidak tertunai, sudah pasti pengaruh PPBM semakin merosot lagi.

  “Saya menjangkakan apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih pentadbiran negara, dan Tun sudah tiada lagi di dalam kerajaan, PPBM bakal bermasalah dan menjadi lebih parah lagi”, katanya.

  Justeru tegas beliau walaupun lamaran dan pelawaan Tun kelihatan menggiurkan, terutama bagi wakil rakyat dan pemimpin yg kemaruk untuk mendapat kedudukan bersama dalam kerajaan, namun pelawaan itu jelas tidak menarik bagi majoriti ahli UMNO.

  Tegas Ahli Parlimen Ketereh itu, adalah sukar untuk ahli-ahli UMNO meninggalkan parti tersebut memandangkan hari ini yang bermasalah di dalam UMNO adalah di kalangan pemimpin dan bukan ahli-ahlinya.

  “Yang sering bermasalah dalam UMNO adalah pemimpinnya, yang bertukar parti adalah pemimpinnya, yang berebut kuasa adalah pemimpinnya, yang rasuah adalah pemimpinnya, dan diseret ke mahkamah adalah pemimpinnya.

  ‘Justeru ahli UMNO redha hilang pemimpinnya, namun mereka tidak menukar partinya.

  Sebab itu kita dapat lihat mesyuarat UMNO dengan hampir 200,000 perwakilan berjalan aman, tiada tumbuk menumbuk, tiada kerusi berterbangan dan FRU tidak perlu dipanggil campur tangan.

  Jadi tanya lah diri sendiri..kenapa kejadian buruk lagi jijik ini berlaku dalam PKR...dan kemungkinan juga PPBM, tetapi tidak didedahkan oleh media.

  “Politik wang sudah dihapuskan dan kini politik wang menjadi amalan parti lain yang berhijrah dari UMNO...khususnya PKR dan PPBM. Justeru, pastinya amat sukar bagi ahli UMNO untuk menyertai PPBM,” jelasnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Biar PH sumbat jail dulu KETUA PENYAMUN, perompak, penyangak, penipu, pembohong, pencuri dan anak buah yg terima hasil duit curi.
   Nuar.....mu juga jenis kacang lupakan kulit....Tun yg memilih mu dulu...aku kenal mu sejak tahun 1974 di JALAN GURNEY KL.
   Jangan nak temberang ha?....
   he.....he.....

   (HBM anti munafik)

   Delete
  2. MAMPUSLAH KAU PH


   SST: Pemaju bertegas harga rumah akan naik
   NOR AINNA HAMZAH 26 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.3K
   SST
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Sekiranya kerajaan menarik balik pengecualian cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang dikenakan terhadap bahan binaan dan perkhidmatan pembinaan, pemaju perumahan tidak menolak harga rumah akan melonjak naik.

   Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MSN Group of Companies (MSN), Masnawi Ariffin berkata, baik dari segi cukai barangan dan perkhidmatan (GST), mahupun pengenaan SST, ia bukanlah merupakan satu-satunya faktor tunggal bagi penentuan harga sebuah rumah.


   Menurutnya, faktor lain membabitkan penjualan sesebuah rumah ialah harga atau kos tanah terutamanya di kawasan atau lokasi yang mempunyai nilai tinggi.

   “Isu harga rumah ini subjektif. Sebenarnya yang tidak dikenakan SST ialah barangan asas antaranya pasir, batu, dan simen. Bagaimanapun, bagi kelengkapan serta kekemasan bilik air dan sebagainya, barangan ini dikenakan SST dan meningkatkan kos.

   “Bagi kita sebagai pemaju, pengecualian SST ini hanya mampu untuk mengekalkan harga rumah buat masa ini. Sekiranya kerajaan menarik balik pengecualian SST, harga rumah akan naik,” katanya kepada Sinar Harian.

   Masnawi berkata, sebaik kerajaan mengumumkan pengecualian SST berkenaan, rakyat beranggapan seolah-olah semua barang untuk sebuah projek perumahan tidak dikenakan cukai.

   “Walhal ia hanya membabitkan bahan asas sahaja dan aspek lain seperti tanah, kekemasan rumah dan lain-lain lagi masih lagi menelan kos yang tinggi,” katanya.

   “Bahkan, bolehkah kerajaan memberi jaminan tidak berlaku kenaikan harga barang binaan dalam tempoh masa sekurang-kurangnya dua tahun pemaju perumahan memohon kelulusan bagi projek perumahan.

   Bagi Pengarah Jualan Bandacaya Group, Raja Umar Raja Ali, dia menyatakan GST mahupun SST hanya memainkan peratusan kecil dalam penentuan harga jualan sesebuah rumah.

   Menurutnya, bagi isu harga rumah ini, hanya Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang boleh memainkan peranan dalam mengawal harga rumah.

   “Jabatan ini sudah tahu harga lokasi tanah dan binaan (bagi sesebuah projek pembinaan). Jabatan mesti bertegas. GST dan SST ini hanya memainkan peranan kecil sahaja dalam penentuan harga rumah,” katanya.

   Kelmarin, Guan Eng berkata kerajaan akan menarik balik langkah pengecualian SST sebanyak enam peratus yang dikenakan terhadap perkhidmatan dan bahan binaan jika semua pemaju perumahan tidak menurunkan harga rumah.

   Menurutnya, setiap pemaju perumahan perlu berbuat demikian memandangkan langkah pengecualian SST berkenaan adalah lebih baik berbanding pelaksanaan GST sebelum ini.

   Delete
 5. Wak Suman Penjaja Tempek Bacin...pagi2 lagi dah menjaja yeeer!!!

  Saya amat2 yakin Wak ni adalah sorang peminat tegar fan page pemimpin2 haprakan , khususnya si Tony Puaka tu.

  Dah tentu Wak tak pernah ketinggalan mengikuti ulasannya setiap hari sejak sebelum PRU14 lagi.

  Memang betul sangat apa yang dikatakan oleh Tony Puaka ni dalam satu postingnya.

  Dia mengatakan... Rakyat sekarang hidup sengsara disebabkan bebanan kos sara hidup yang tinggi.

  Malah harga minyak yang tak pernah turun sejak 9 Mei yang lalu menyebabkan kehidupan rakyat semakin tertekan dan terbeban. Ditambah pulak dengan sikap ketidak-pedulian pemimpin.

  Tapi malangnya, status dalam Page tu hanya dibuat sebelum PRU 14 yang lepas. Sekarang ni takde dah status seumpama itu dimuat naik dalam page tersebut.

  Mungkin pemilik laman media sosial tu dah masuk gua. Takde line internet untuk update status baru bagi memperjuangkan nasib rakyat.

  Kali terakhir ditemui, pemilik nama pada status tu mendakwa harga barang akan turun selepas perlaksanaan cukai SST sebanyak 16 peratus ke atas rakyat.

  Lepas tu dia terus ghaib walaupun seribu kali nama dia diseru dalam Parlimen....memang cinabeng betul lah mamat ni!!!

  Orang macam ni lah yang Ah Beng suka...kaki spin dan kelentong sebijik macam dirinya jugak bhai...

  #R.I.PTonyPuaka

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenapakah sejak akhir2 ini Khamis menjadi hari yang menakutkan buat puak2 Umno. Kau ada jawapannya tak Geng Najib?

   Kikikikiki

   Delete
  2. Bulat Kontol...Kenapa kah sejak akhir2 ni, YB2 Rejim Haprakan khususnya menteri dan Timbalan menteri2 kerap ponteng dan mengelak dari berhadapan dengan DS Najib untuk berbahas dalam parlimen.

   Kau ada jawapannya tak Bulat kontol ???

   Delete
  3. Bulat Kontol..Kalau tak caya cakap aku..cuba kau tengok persidangan parlimen di TV pagi ni...cuba kau bilang berapa sangat YB2 Haprakan yang hadir berbanding dengan YB2 Pembangkang.

   Boleh dibilang dengan sebelah jari aje. Yang hadir tu pun terpaksa pasal diorang kena jawab soalan2 yang ditujukan kepada mereka...kaalu tak,dah tentu mereka pun ponteng jugak bhai !!!

   Delete

  4. YANG PAKAI BANYAK NAMA SEPERTI GENG NAJIB, justice league dll itu SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA BANYAK NAMA, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  5. Netizen persoal Mat Sabu sertai majlis Syiah   Pemergian Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu ke salah sebuah markas Syiah di Selatan Thailand, tiga hari lalu, menjadi persoalan netizen media sosial di Malaysia, khususnya Ahli Sunnah Wal Jamaah yang menolak fahaman itu.

   Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu, dikatakan menyertai majlis korban di masjid Zainabiyyah di Phatthalung, yang menjadi markas Syiah di wilayah itu.

   Kehadiran beliau yang turut memberi ucapan pada perhimpunan di masjid berkenaan dimuat naik dalam akaun Facebook pemimpin dan pengikut Syiah di markas berkenaan.

   Antara yang turut hadir pada majlis berkenaan ialah pegawai polis dan tentera Thailand. Pada majlis itu, Mat Sabu turut menyembelih seekor lembu kurban.   Netizen media sosial mempertikaikan sama ada pemergian Mat Sabu ke majlis berkenaan dilakukan secara diam-diam sebagaimana beliau ke Syria, sebelum ini.

   Pada 2013 lalu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menjelaskan bahawa semua ajaran atau fahaman Syiah di Malaysia adalah menyeleweng daripada pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan hukum syarak.

   Malah, Jakim juga menafikan sekeras-kerasnya dakwaan mengatakan ada fahaman Syiah yang mempunyai persamaan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah di negara ini.

   Jakim yang menjalankan kajian mendapati, dakyah Syiah sebagai sebuah mazhab berasaskan aliran Syiah Imamiyyah Ithna ‘Ashariyyah atau Imam Dua Belas mula aktif di Malaysia selepas kejayaan Revolusi Iran pada 1979.   Mat Sabu sebelum ini didakwa mengikut fahaman Syiah.

   Malah, pada 2013 lalu, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN) ketika itu, Datuk Abdul Rahim Mohamad Radzi mengesahkan bahawa Mat Sabu yang ketika itu Timbalan Presiden PAS, adalah pengikut fahaman Syiah.

   Abdul Rahim pada sidang media di Putrajaya, pada 12 Disember 2013 berkata, kenyataan itu berdasarkan kepada 10 fakta dan maklumat yang dikumpul oleh KDN, termasuk keterangan daripada Mohamad sendiri.

   Antaranya, Mat Sabu pernah menggesa supaya umat Islam mencontohi kepimpinan Islam berdasarkan cara Imam Khomeni melalui tulisannya bertajuk ‘Teladan Pemerintahan Nabi Yusof, Khomeni’ dalam ruangan Fikrah yang terbit dalam akhbar Harakah pada 5 hingga 15 Julai 2008.

   Delete
 6. Othman Ahmad25 October 2018 at 06:19

  Dah taubatkah kamu setelah mencerca hina Allah SWT dgn mengatakan "Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat"....??

  Reply

  UNTUK PENGETAHUAN PEMBACA:

  Nak layan Wak Kadok ni, aku rasa sgt malas
  Tapi dah melampau dia cuba putar dan kilas
  Si tua ni style, tak dpt tanduk telinga dipulas
  Yg tulis begitu Virgo, kan J.Doe dah perjelas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu pendapat JD bukan saya. Tapi tak bermakna kami bersengketa. Ulama2 tersohor pun berbeza pendapat.

   Aku tetap percaya yg mencerca hina Alkah SWT itu adalah engkau. Lenggok bahasa kau dah lama aku maklum, bukan saja di sini, tapi di blog2 lain.

   Itu pasal dah ku katakan dari dulu guna nama sendiri atau setidak-tidaknya guna satu nama samaran saja, toksah berlakon bermacam-macam watak tapi guna pakai 'anonymous', atau pelbagai nama samaran. Tujuan kau berbuat begitu untuk membohong konon kau banyak geng, dan juga untuk nengelirukan orang agar kau tak dapat djejakki. Tak gitu....??

   ps:
   Sekilas ikan di air, dah tahu jantan betina.

   Delete
  2. Prestasi Thomas dikritik bekas Ketua Hakim Negara
   NURUL RIDUAN NOR ASHAHA & RIDAUDDIN DAUD 9 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.8K
   Abdul Hamid Mohamad
   Abdul Hamid Mohamad
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad mengkritik Tommy Thomas berhubung pelbagai tindakannya selama tiga bulan menjawat jawatan Peguam Negara.

   Kritikan itu antara lain menyentuh keputusan Thomas dalam beberapa kes berprofil tinggi termasuk tuduhan terhadap bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkaitan 1MDB.


   Dalam kes 1MDB itu, Thomas yang pada mulanya menjadi ketua pendakwaan menarik diri dan melantik bekas Presiden Majlis Peguam, Datuk Sulaiman Abdullah untuk menggantikan tempatnya.

   Alasan diberikan Thomas adalah tidak dapat memberi tumpuan sepenuhnya terhadap kes itu ekoran tanggungjawabnya sebagai peguam negara.

   Advertisement

   "Ini mata pertama oleh Thomas. Tidak pernah dalam sejarah perundangan di Malaysia ada peguam negara mengakui dia tidak dapat berdepan dengan beban tugas sehingga perlu melantik peguam persendirian untuk melakukan pendakwaan.

   "Atau, apakah dia takut kerana tiada pengalaman dalam pendakwaan? Kes ini tentunya bukan untuk sesiapa yang baru mahu belajar tentang pendakwaan," katanya dalam satu artikel di blognya hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: ‘Saya tetap Thomas yang sama’]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Agong perkenan pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Tommy Thomas undur diri ketuai kes Najib]

   Abdul Hamid berkata, apa yang dilakukan Thomas itu membuktikan bahawa beliau sebagai seorang peguam persendirian yang ternama tetapi tiada pengalaman dalam mengendalikan pendakwaan atau kertas siasatan.

   Sebab itu kata Abdul Hamid, Peguam Negara seharusnya dilantik dalam kalangan perkhidmatan undang-undang dan kehakiman.

   "Apa-apa pun dia terlepas peluang untuk membuktikan dirinya sebagai pendakwa yang bagus dalam satu kes paling kontroversi dan penting dalam sejarah perundangan Malaysia yang akan dikenang untuk satu tempoh panjang.

   "Semoga dia tidak akan dikenang sebagai peguam negara yang takut sehingga mengelak daripada mendakwa bekas perdana menteri," katanya.

   Abdul Hamid juga mengkritik keputusan Thomas melantik bekas Hakim Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya bagi menyediakan kertas pendakwaan ke atas kes-kes berkaitan 1MDB.

   Selain kes 1MDB, Abdul Hamid turut menyentuh kes kapal persiar mewah Equanimity; kes kerajaan Sarawak dengan Petronas; pembatalan dakwaan terhadap ahli Parlimen dan penyokong PH serta kes pengguguran pendakwaan rasuah Menteri Kewangan, Lim Guan Eng yang membeli sebuah rumah banglo di bawah harga pasaran semasa.

   Setakat ini katanya, Thomas lebih dikenali dengan apa yang tidak dilakukannya, bukan apa yang telah dia lakukan," katanya, sambil menambah Thomas berjaya memujuk tiga anggota Majlis Peguam untuk bekerja dengannya tanpa bayaran.

   "Kita hanya boleh berterima kasih kepada peguam-peguam ini atas pengorbanan mereka. Apakah mereka akan melakukan perkara sama jika yang tertuduh adalah menteri kerajaan PH?" soalnya.

   Delete
 7. Fiqh aulawiyyat; memahami keutamaan. 

  Taqdiimul-aham-minal-muhim; mendahulukan yang lebih utama daripada yang utama. 

  Tun M telah selamatkan Malaysia daripada terus menjadi sekutu Yahudi Zionist, Nasrani Zionist dan China Komunis di bawah Najib BN. Itu yang lebih utama. Selain selamatkan rakyat Malaysia daripada terus diratah oleh singa, serigala dan anjing-anjing kleptokrasi. 

  Ia juga kekal berjaya mengawal unsur-unsur lain yang ada di dalam Pakatan kekal menjadi ribut di dalam cawan yang tidak bertukar menjadi taufan. 

  Calang-calang manusia, sekiranya tiada kemampuan berunsur 'divine intervention' tidak akan mampu menganalisa apatah lagi melakukan apa yang ia telah lakukan. 

  Setakat mengkiritik dan menyalahkan sesiapa pun mampu tetapi untuk mencapai walau separuh pun apa yang ia lakukan adalah mustahil melainkan dengan adanya 'divine intervention' juga. Mampukah orang yang tidak 'dipilih' memperolehi nikmat 'divine intervention' tersebut? Jawapannya sudah tentu tidak, hanya seorang sahaja yang telah dipilih dan orang itu tiada lain adalah Tun M sendiri. 

  ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَن يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

  "Yang demikian itu adalah kelebihan yang Allah berikan kepada sesiapa yang ia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (PemberianNya) Lagi Maha Mengetahui" (Al-Maidah : 54).

  Ia telah memilih melakukan perkara yang betul apabila bersekutu dengan berbagai-bagai fikrah yang boleh dikawal di dalam negara yang masih tertakluk kepada undang-undang dan perlembagaan negara ini, untuk menyelamatkan negara ini daripada dijadikan vessel state apatah lagi menjadi sebahagian hegemoni oleh kuasa luar yang tidak boleh dikawal oleh undang-undang dan perlembagaan negara ini apatah lagi kalau ia adalah kuasa-kuasa jahat seperti Zionist Yahudi Israel, Zionist Nasrani USA dan Komunis China. 

  Sebagaimana ia memilih bersekutu dengan sebuah parti yang diketuai oleh seorang pesalah LGBT yang merupakan satu lesser evil berbanding dengan sebuah parti yang sedang berkuasa dan sedang menindas rakyatnya melalui kleptokrasi. 

  Di dalam persekutuan itu ia malah telah bersetuju membahagikan tempoh menjadi PM dengan pemimpin parti tersebut, masing-masing dua tahun. Itu juga adalah pilihan yang betul di dalam keadaan berkenaan. Sebagai doktor ia telah mengutamakan penyakit yang sedang dideritai lebih daripada penyakit yang bakal dideritai sebagai kesan sampingan rawatan kepada penyakit yang sedang dideritai. 

  Segala cabaran yang ia lalui, ia kekal berjaya memelihara negara ini daripada kebinasaan. 

  Kelak ia akan ditolak ke penghujungnya apabila Yang Dipertuan Agong mengisytiharkan darurat dan menyebabkannya ditarik daripada kekuasaannya sebagai Perdana Menteri. 

  Apabila ia berlaku bermakna ia sudah menghampiri klimaks di dalam perjuangannya. Dengan izin dan kehendak Allah, dia dan pasukannya akan kekal menang.

  وَكَذَٰلِكَ نُنجِي الْمُؤْمِنِينَ 

  "Demikianlah Kami memenangkan orang-orang yang beriman" (Al-Anbiya : 88)

  كَذَٰلِكَ حَقًّا عَلَيْنَا نُنجِ الْمُؤْمِنِينَ

  "Demikianlah adalah menjadi hak Kami untuk memenangkan orang-orang yang beriman" (Yunus : 99)

  وَكَانَ حَقًّا عَلَيْنَا نَصْرُ الْمُؤْمِنِينَ 

  "Demikianlah adalah menjadi hak Kami untuk menolong orang-orang yang beriman" (Ar-Ruum : 47)

  Karamah akan mengatasi daulat dan apabila ia berlaku YDPA tidak akan mempunyai pilihan melainkan mengekalkannya sebagai Perdana Menteri walaupun selepas darurat telah diisytiharkan. 

  Golongan yang benar itu akan diberi kemenangan pada hari PEMBUKAAN tersebut, in shaa Allah. 

  Sama-samalah kita menanti.

  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sdra John Doe..Nak tanya lah sikit.

   Sebelum PRK PD lepas, bukan main lagi sdra konfiden sanagt DSAI akan kecundang kat situ..tapi rupa2nya telahan tu tersasar jauh.

   Tak nak komen ke haah ???

   Delete
  2. Polimik keturunan Musang berjanggut yg janggutnya mula luruh .

   Sayaangkam Mahathir 🤣🤣🤣🤣???

   Bukan lagi rasa nak terberak saya , tapi sudah rasa nak terkincit !

   Geng Najib ....bilang kat Nuar Musang tu .....Kepala Bapak Kau 👿👿👿👽👽👽

   Delete
  3. Pak diny...pak sebagai pencaaci angkat **** rejim Haprakan, dah tentu sedar tentang benda ni, tapi saja membutakan mata dan memekakkan telinga aje kan !!!

   Pak dinya..nak tanyalah dan harapan saya Pak diny dapat menjawab secara jujur...

   SETUJU TAK KALAU KITA SEMUA KATAKAN...PENDAKWAAN ZAHID: ADAKAH BERDASARKAN MERIT UNDANG-UNDANG ATAU BERMOTIF POLITIK?


   UMNO Negeri Terengganu berasa dukacita atas penahanan dan pendakwaan ke atas Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, ujar Pengerusinya Datuk Seri Mahdzir Khalid.

   Menurutnya, UMNO Terengganu menghormati proses perundangan negara, namun sejak kebelakangan ini telah wujud persepsi bahawa pendakwaan dan pengguguran kes bukan lagi berdasarkan merit undang-undang tetapi lebih kepada kecenderungan politik.

   “Dalam keadaan negara dilanda kemelut dan krisis ekonomi akibat keceluparan dan ketidakmampuan kerajaan meyakinkan pelabur, kerajaan dilihat cuba mengalih pandangan rakyat kepada pendakwaan secara berterusan pemimpin-pemimpin kerajaan lalu.

   “UMNO Terengganu berharap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dapat menjadi sebuah badan yang telus dan bertindak atas keadilan, bukannya melaksanakan pelan besar berbentuk ‘witch-hunt’ politik bagi melemahkan parti pembangkang, terutamanya UMNO.

   “Kami juga memandang serius tingkah laku Pejabat Peguam Negara yang tampak seakan-akan menyalahguna kuasa budi bicara dalam memula dan memberhentikan prosiding bagi sesuatu kesalahan apabila membabitkan ahli politik,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

   Tegas Naib Presiden UMNO itu lagi, banyak kes ahli politik kerajaan telah ditarik dari pendakwaan termasuk kes Menteri Kewangan Lim Guan Eng, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Shapie Apdal dan lain-lain tetapi dalam masa yang sama pejabat Peguam Negara tidak segan silu melakukan pendakwaan ke atas pemimpin UMNO walaupun ada kertas kes belum siap sepenuhnya.

   “Kami menghormati kuasa budi bicara Peguam Negara menentukan sama ada seseorang itu wajar didakwa atau untuk menggugurkan kes.

   “Namun kuasa budi bicara Peguam Negara harus berlandaskan keadilan, bukannya kerana dendam dan agenda politik untuk memusnahkan UMNO dan perjuangan agama Islam dan masyarakat Bumiputera,” tegasnya.

   Justeru katanya, UMNO Terengganu berdiri teguh di belakang Presiden UMNO dalam berhadapan serangan pendakwaan bermotif politik ini.

   “Insya-Allah kebenaran akan hadir juga suatu masa nanti.

   Sehingga itu kita akan terus berjuang walau apa tekanan dan penindasan yang dilakukan oleh kerajaan,” katanya.

   TERKINI, dalam satu kenyataan media SPRM, Ahmad Zahid telah ditahan berhubung siasatan melibatkan dana sebuah yayasan setelah SPRM mendapat izin mendakwa daripada Pejabat Peguam Negara.

   Penahanan itu dibuat pada jam 3.15 petang di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya, semalam.

   Susulan itu, Ahmad Zahid akan menghadapi beberapa pertuduhan di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (ASPRM) 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

   Delete
  4. Hello GN. Jawab soalan ni. Apa hak awak mahu tanya soalan tu? Kahkahkah

   Delete
  5. Geng Najib ...jika saya pencacai angkat taik ..kamu adalah pencacai basuh taik UMNO/BN / NAJIB / MAK BADAK

   Delete
  6. Pak diny dan Bulat Kontol...Dah tentu lah korang sebagai cai Haprakan yang peka dengan perkembangan
   politik negara sangat2 bersetuju 110% jika kita sama2 ambil kesimpulan bahawa...

   KERAJAAN PH GAGAL TUNJUKKAN SATU BUDAYA BARU DALAM SISTEM POLITIK NEGARA!!!!

   Ahli Parlimen Rompin, Datuk Seri Hasan Arifin berkata, kerajaan baru pimpinan Pakatan Harapan (PH) telah gagal menunjukkan satu budaya baru dalam sistem politik negara ke arah sistem dua parti.


   Jelas beliau, peralihan kuasa telah berjalan dalam suasana yang aman, baik dan beradab tetapi PH tidak menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada rakyat sebaliknya memotong hampir semua peruntukan-peruntukan yang telah diluluskan oleh kerajaan sebelum ini.

   “Apa yang paling pentingnya adalah PH gagal untuk menunjukkan satu budaya baru dalam sistem politik negara ke arah sistem dua parti.

   “Mereka mewar-warkan Malaysia Baru, tapi dalam bentuk budaya yang tidak begitu baik bagi sebuah negara moden seperti Malaysia yang mengamalkan demokrasi Raja Berperlembagaan dengan memotong peruntukan-peruntukan yang ada hubung kaitnya dengan kesejahteraan rakyat seperti membina jalan, surau, rumah ibadat, masjid dan sebagainya,” ujar beliau ketika mewakili Ketua Pembangkang bagi membahaskan usul kajian separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11) oleh Perdana Menteri, di Dewan Rakyat, hari ini.

   Tambah Hasan, kemenangan PH pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang lalu juga adalah disebabkan oleh manifestonya yang tidak masuk masuk akal tetapi sayangnya rakyat telah mempercayai janji-janji tersebut.

   Justeru itu beliau menegaskan bahawa perkara itu adalah lebih dahsyat daripada politik wang.

   “Jadi kerajaan yang wujud hari ini adalah kerajaan yang mengelirukan rakyat. Rakyat keliru apakah dasar ini akan dilaksanakan atau tidak.

   Adakah manifesto itu akan dilaksanakan atau tidak,” katanya.

   Sebelum itu Hasan melahirkan sokongan agar Parlimen haruslah dibubarkan selepas dua tahun Tun Dr Mahathir Mohamad memegang jawatan Perdana Menteri.

   Ulas beliau, ini adalah bagi membolehkan pilihan raya umum diadakan untuk memberi ruang kepada rakyat membuat pilihan sebenar dan tepat serta parti menyediakan manifesto yang betul.

   Justeru, beliau menyokong usaha Dr Mahathir untuk melakukan reformasi Parlimen dan juga institusi-institusi pelaksana di negara ini.

   Ini lah satu contoh pemikiran ahli politik yang matang dan berwibawa..bukan macam menteri kasut hitam putih dan menteri mandi ais yang ada dalam kabinet sekarang !!!

   Delete
  7. Sdr GN,

   Nampaknya saudara GN memang seorang penipu besar. Sejak dari awal langkah PD dimulakan saya tidak pernah mengatakan bahawa Anwar akan kecundang. Sebaliknya saya mengatakan bahawa Anwar akan berjaya masuk ke parlimen sedang legitimasinya menjadi wakil rakyat akan dipersoalkan.

   Saya telah mengatakan demikian sejak 1 Oktober 2018 dan ia benar-benar telah berlaku.

   Cuma bezanya ialah saya menyangka legitimasinya ialah ia tak akan mendapat undi majoriti tetapi tetap menang disebabkan ia mendapat undi terbanyak.

   Walaubagaimanapun isu legitimasi itu kekal dan memang telah pun timbul apabila bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Omar sendiri mengatakan bahawa 'pengampunan' Anwar tersebut tidak melayakkannya untuk bertanding.

   Sama seperti telahan saya, Anwar benar-benar berada di dalam parlimen dengan legitimasinya dipersoalkan.

   Sdr GN berhentilah menipu dan memasukkan kalam ke dalam mulut saya.

   Saya paparkan bukti-bukti bahawa sdr GN telah berdusta apabila berkata saya mengatakan Anwar akan kecundang di PD.

   Delete
  8. BUKTI 1

   john doe1 October 2018 at 07:16

   Kekanda Al-Majid, 

   Mohon berkongsi satu kisah lawak yang tak kelakar:-

   PRK PD | Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata penyokongnya di Permatang Pauh menangis apabila mengetahui beliau akan bertanding di pilihan raya kecil (PRK) Port Dickson.

   "Mereka kata kepada saya, kami sudah bersama kamu susah dan senang, dan kini kamu bakal jadi perdana menteri, tapi kamu bertanding di Port Dickson?" kata Anwar kepada kira-kira 200 hadirin di Thistle Resort, Port Dickson hari ini.

   Tambah Anwar, beliau sudah menjelaskan kepada mereka bahawa meskipun kini perlu mengutamakan Port Dickson, Permatang Pauh tidak pernah jauh dari hatinya.

   Malah, katanya, apabila menjadi perdana menteri kelak, bukan saja beliau perlu menjaga Port Dickson, tapi juga semua negeri.

   Parlimen Permatang Pauh mempunyai sejarah yang intim dan panjang dengan Anwar dan keluarganya. 

   Ia merupakan kubu kuat Anwar Ibrahim sejak 1982 lagi. Beliau menjadi wakil rakyat kawasan itu selama empat penggal sehingga 1995.

   Pada pilihan raya umum (PRU) 1999, ketika Anwar dalam penjara, isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail bertanding di kawasan itu dan berjaya mengalahkan lawannya dari Umno, Datuk Dr Ibrahim Daad.

   Wan Azizah berjaya mempertahankan kerusi itu selama tiga penggal.

   Beliau kemudian meletakkan jawatan pada Julai 2008 untuk memberi laluan kepada Anwar bertanding PRK di kawasan itu.

   PRK Permatang Pauh pada 26 Ogos 2008 menyaksikan Anwar menang dengan majoriti 15,671 undi mengalahkan calon BN, Datuk Arif Shah Omar.

   Anwar kekal Ahli Parlimen selepas menewaskan calon BN, Dr Mazlan Ismail pada PRU ke-13.

   Bagaimanapun, pada 2015, Anwar hilang kelayakan sebagai penyandang kerusi itu selepas Lembaga Pengampunan menolak petisyen Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah berhubung sabitan dan hukuman penjara lima tahun ke atas Anwar.

   Pada 7 Mei 2015, Wan Azizah bertanding dalam pertembungan empat penjuru PRK Permatang Pauh dan berjaya mempertahankan kerusi berkenaan.

   Pada PRU-14 baru-baru ini, Anwar yang sekali lagi tidak dapat bertanding kerana masih berada di dalam penjara.

   Anak Anwar, yang sebelum itu merupakan anggota parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah bertanding di Permatang Pauh dan berjaya mempertahankan kerusi berkenaan.

   Kini bebas selepas mendapat pengampunan diraja, Anwar akan bertanding di Port Dickson selepas penyandang kerusi itu Danyal Balagopal Abdullah meletakkan jawatan.

   Seperti Wan Azizah di Permatang Pauh sebelum ini, Danyal mengosongkan kerusinya di Port Dickson bagi memberi laluan kepada Anwar kembali ke parlimen.

   Komen saya:-

   Anwar kelentong besar bila dia kata pengundi Permatang Pauh sedih kerana dia bertanding di PD. Permatang Pauh memiliki 68% pengundi Melayu dan saya percaya Invoke telah membuat kajian dan hasilnya mendapati sekiranya Anwar bertanding di Pmtg Pauh, maka dia mempunyai peluang besar untuk tewas. Ia mungkin betul atau mungkin juga tidak tetapi yang pastinya ialah Anwar benar-benar telah 'lari' dari Permatang Pauh. 

   Daripada cara ia berkempen sendiri sudah kelihatan ia sudah 'give up' untuk mendapat undi kaum Melayu sedang ia 'all out' untuk mendapat undi bukan Melayu. Di kalangan Tamil ia menjadi MGR dan di kalangan Sikh ia menjadi wira Singh. 

   Delete
  9. SAMBUNGAN BUKTI 1

   john doe1 October 2018 at 07:17

   (Sambungan) 

   Saya kira Anwar tetap mempunyai peluang besar untuk menang tetapi ia adalah 'kemenangan dalam kekalahan'. 

   Sekiranya dulu sebelum penamaan calon saya menjangkakan ia akan menang di atas undi bukan Melayu sedang ditolak oleh majoriti pengundi Melayu, tetapi selepas melihat senarai calon yang bertanding saya kira ia ibarat 'pucuk dicita ulam mendatang' bagi orang-orang yang tidak bersetuju Anwar menjadi PM-8.

   Saya menjangka Anwar akan mendapat undi tertinggi di kalangan semua calon, tetapi jumlah undinya tidak akan mencecah separuh pun, sedang undi kesemua calon lain apabila dikumpulkan akan melebihi undi yang diperolehinya. 

   Ia akan menimbulkan persoalan undang-undang sama ada dia benar-benar telah mendapat undi 'majoriti' kerana definisi majoriti ialah 51% ke atas dan bukan di bawah 49%, sedangkan sistem pilihanraya di Malaysia tiada peruntukan untuk 'pusingan kedua'. 

   Anwar akan masuk ke Parlimen sebagai wakil rakyat PD tetapi legitimasinya akan dipersoalkan oleh seluruh rakyat Malaysia terutama para pengamal undang-undang. 

   Saiful Bukhari akan 'tewas' dan barangkali akan hilang deposit tetapi akan memperolehi kemanisan berentap dengan Anwar apabila mendapati penyertaannya di dalam PRK ini telah menafikan 'majoriti' Anwar. Sekalipun ia tewas, ia sebenarnya 'menang di dalam kekalahan'. 

   Ketika Anwar berduka dengan keputusan pemilihan yang kelihatan tidak memberikan majoriti kepadanya, Saiful Bukhari pula bergembira kerana berjaya menafikan 'majoriti' tersebut. 

   Pada akhirnya legitimasi Anwar sebagai wakil rakyat memang akan menjadi pertikaian.

   Nota : saya tidak mengatakan telahan saya di atas tersebut adalah betul. Ia dibuat di atas bacaan saya bahawa 'Anwar akan menjadi wakil rakyat tetapi legitimasinya sebagai bakal PM akan dipertikaikan'. Ia barangkali meleset. Ia berlainan dengan telahan saya bahawa Tun M adalah Pembawa Panji Hitam kerana untuk perkara ini segala klu telah tally. 

   Apa pun masa akan memberikan jawapan yang paling tepat.

   Wallahu a'lam

   Dele

   Delete
  10. BUKTI 2

   john doeMonday, October 08, 2018 8:13:00 PM

   Saya kekal dengan telahan saya bahawa Anwar akan masuk ke Parlimen di dalam keadaan legitimasinya dipertikaikan. 

   Ia kekal begitu sejak Anwar Langkah PD dimulakan dan dimumukan. 

   BUKTI 3

   Anwar akan merasai 'kekalahan dalam kemenangan' walaupun mendapat undi terbanyak sedang Saiful Bukhari akan merasai 'kemenangan dalam kekalahan' sekalipun hilang deposit, apabila jumlah undi ciputnya itu berjaya menafikan 'majoriti' untuk Anwar.

   Mari kita nantikan. 

   Wallahu a'lam.


   BUKTI 4

   john doeMonday, October 08, 2018 7:50:00 PM

   Peristiwa semalam itu dengan sendirinya telah menghancurleburkan dakwaan sesetengah pihak dalam kartel PKR seperti Rafizi dan Dolah Sani bahawa Tun M bukan faktor kemenangan PH dan hanya kebetulan berada di situ disebabkan Anwar berada di dalam penjara. 

   Ia juga dengan sendiri telah menghancurleburkan kata-kata Anwar bahawa dia dan Tun M adalah naga di bukit masing-masing. Self acclaimed naga ini akhirnya menjemput naga dari bukit lain untuk membantu berkempen untuknya bagi memastikan kemenangannya. Sudah sah dia bukan naga sebaliknya yang dijemputnya itulah naga yang sebenar. 

   Tun M perlu menepati janjinya kepada Anwar disebabkan pada masa itu menjatuhkan Najib adalah lebih penting. Kejahatan Najib jauh lebih dahsyat berbanding isu-isu peribadi Anwar. Menurut fiqh keutamaan, Tun M telah membuat pilihan yang betul.

   Anwar akan ke Parlimen di dalam dua keadaan. Keadaan pertama ialah tiada siapa lagi akan dapat menafikan bahawa Tun M adalah faktor paling utama di dalam kemenangan PH dan juga faktor paling utama di dalam membantu Anwar masuk ke Parlimen. Keadaan kedua pula ialah legitimasi Anwar akan menjadi pertikaian, dan demikian ia akan membuka pintu untuknya termakan umpan UmNo yang sedang terdesak mahu mencari sekutu untuk kembali berkuasa. Ramuan yang cukup untuk membawa pertempuran di antara Tun M dan lawan-lawannya yang bakal bersekutu ke klimaks. 

   Sebagaimana Tun M berjanji untuk serahkan kerusi PM kepada Anwar selepas 2 tahun, sebegitulah Anwar juga terikat dengan janjinya untuk tidak menganggu Tun M sebagai PM selama 2 tahun. Di dalam keadaan ia telah pun menjadi ahli parlimen sedang legitimasinya dipersoalkan, mampukah Anwar menunggu sehingga dua tahun? Jawapannya sudah nampak jelas sekalipun belum terbukti lagi. 

   Keraksuan Anwar untuk menduduki kerusi PM pada ketika ia sedar di dalam hatinya ia sebenarnya tidak layak untuk menduduki kerusi tersebut hanya akan membawa kebinasaan pada dirinya kelak. 

   Tun M akan kekal sebagai PM sehinggalah zaman ini berubah daripada zaman fitnah ke zaman baru. 

   Anwar pula? Jangan risau, Malaysia adalah negara yang dirahmati, dan bukan sebarangan orang boleh menjadi PM di negara ini. Sebagai pesalah LGBT yang telah diampunkan, Anwar tidak memiliki kelayakan itu (bezakan dengan Najib, segala pengkhianatan yang ia lakukan dan terbongkar hanya berlaku dan terbongkar selepas ia telah menjadi PM). 

   Masa akan membuktikan, in shaa Allah. 

   Wallahu a'lam

   Delete
  11. BUKTI 5

   john doeSaturday, October 13, 2018 6:56:00 AM

   Hehe.. 

   Nampaknya memang orang berminat dengan telahan saya. Ya betul, saya silap pada bab saya menjangka Anwar tidak akan dapat undi majoriti. 

   Walaubagaimanapun telahan saya bahawa Anwar akan masuk ke Parlimen di dalam keadaan legitimasinya dipersoalkan itu telah benar-benar berlaku. Itu adalah perkara pokok yang saya bangkitkan iaitu Anwar berjaya ke Parlimen sedang legitimasinya dipersoalkan. Hanya ia bukan pada soal majoriti', tetapi pada bab kelayakannya untuk bertanding. 

   Jangan lupa, kes mahkamah yang mempersoalkan kelayakannya untuk bertanding di dalam pilihanraya masih berjalan.

   Anwar yang terdesak mahu segera memegang kuasa seorang PM untuk menutup terus persoalan tentang legitimasinya akan menjadi sasaran mudah kepada godaan UmNo yang terdesak untuk kembali berkuasa dan PAS yang terdesak meroyan mahu merasai memegang kuasa. 

   PERTEMPURAN KLIMAKS hanya akan berlaku apabila korumnya telah cukup. Dengan masuknya Anwar ke Parlimen, pintu untuk muncukupkan korum kini telah pun terbuka. 

   Kemaruknya Anwar untuk menjadi PM akan menjadi punca kepada kebinasaannya. Perkara terbaik untuk Anwar lakukan ialah melepaskan terus hajatnya mahu menjadi PM. 

   Sama-sama kita nantikan.

   Wallahu a'lam.

   Delete

   ___________________

   Kesimpulan:-

   Sdr GN telah berdusta apabila berkata saya mengatakan Anwar akan kecundang di PD. Sejak 1 Okt 2018 saya telah mengatakan bahawa Anwar akan masuk ke Parlimen melalui PRK PD di dalam keadaan legitimasinya dipersoalkan. Dengan pendapat yang diberikan oleh bekas Ketua Hakim NegaraNegara Tun Abdul Hamid Omar, legitimasi Anwar kini benar-benar menjadi persoalan walaupun ia telah berjaya masuk ke Parlimen melalui PRK PD.

   Delete
  12. Sdr GN,

   Apa komen balas saudara apabila dibuktikan sebagai pendusta yang memasukkan kalam ke dalam mulut saya?

   Mahu mengakuinya atau mahu menutup pendustaan yang telah dibongkar dengan pendustaan baru pula seperti kegemaran dan amalan wajib Najib?

   Delete

  13. PEGUAM MEMBELA NAJIB SHAFEE SANGAT BODOH MENGATA

   Shafee kata tuduhan pada Najib 'sangat bodoh'
   Pada masa sama, kata peguam itu, pihaknya akan bersenang-senang untuk mempertahankan bekas PM yang berdepan tuduhan pecah amanah.

   DIA HA NYA MENCOBA [PSYCHO DIRI DIA SENDIRI DAN BARISAN PEGUAM BERSAMA DIA.

   SANGAT BODOH SEBAB TADAK MENGIRA ADA LK 40 TUDUHAN. DIA TIDAK TAHU APA JENIS BUKTI2 DAN BETAPA KUAT BUKTI2 YANG ADA PENDAKWA RAYA. DOKUMEN2 BANK CONTOH NYA - APA DIA MAHU "DENGAN SENAG MENJAWAB"? KEPALA HOTAK DIA.

   DOKUMEN2 ITU MENUNJUKKAN SIAPA MENGHANTAR RM2.6 BILLION ITU. DIA PULAK TIDAK ADA BUKTI BAHAWA ITU "DERMA DARI ANAK AJA ARAB, KONON NYA.

   SYIOK SENDIRI AJE LAH DIA BUAT MASA INI. SAMPAI MASA BICARA, DIA AKAN MENANGIS.


   Delete
  14. Rakyat Rata-rata Bosan Dengan Alasan Berbelit PH   Rata-rata poll yang dibuat sama ada daripada penyokong PAKATAN HARAPAN atau pihak berkecuali menunjukkan rakyat sangat tidak suka dengan pembohongan demi pembohongan yang dibuat oleh Pakatan Rakyat untuk mengelak menunai janji manifesto dengan pelbagai alasan yang sebahagian alasan itu ada yang direka-reka untuk menguatkan hujah untuk kerajaan tak menunaikan janji.

   Rakyat sedar bahawa ada perkara tak boleh disegerakan tapi kalau mereka cipta pelbagai alasan yang kadang kala menipu rakyat dengan maklumat dan fakta palsu, itu sebenarnya bukan nak menyelesaikan masalah rakyat tapi nak memenuhi nafsu dendam terhadap Najib.

   Rakyat juga pelik, projek kereta ketiga Formula F1 boleh disegerakan. Tahap marah rakyat kini berana minumum 20%, jika sudah mencapai empty 0% semasa itu pimpinan PAKATAN HARAPAN baru kenal langit tinggi atau rendah.

   Delete
  15. JD spt jugak Arwah Ust Ashaari yg menulis panjang lebar defensif pertahankan Auradnya bernaskan ayat2 AlQuran dan sama noktahnya, sama2 tunggu anda2 telah diberi peringatan.

   Cuma beza paling ketara, walaupun semua ramalan2 PPH dan ramalan2 politik semasa Arwah meleset spt nujum Pak Belalang dan diharamkan JAKIM, Arwah steady kekal gentleman dan tidak pernah libellious, seditious dan memfitnah insan2 lain.

   Anda boleh menulis panjang lebar after the fact, mempertahankan fanatik anda malah kali ni boleh pulak ambil pendekatan musuh yg dibenci, sama2 guna Agama bermuwazanah antara dua mudharat: LGBT atau kleptokrasi?

   Allah makbulkan doa Anwar dan keluarga yg anda fitnahkan kerana anda pulak tanpa provokasi sesiapa menghina pula YDPA dan Institusi Raja2.

   Full pardon due to miscarriage of justice mesti mencabar dan menghantui segala premises dongeng anda.

   Tuduhan rampas takhta dan blasphemous!

   Kalau dibawah Klepto Najib sah anda diSOSMA kerana 1. menghina Institusi Raja dan YDPA dan 2. cubaan menlancar perperangan keatas Institusi Raja dan YDPA dan 3. Menderhaka kpd Institusi Raja dan YDPA. On top of libel suits diRaja. Extreme combo of Al-Arqam and Al-Maunah. Easy, 15 tahun dgn sebatan2 lagi.

   Anda nak fanatik itu hak anda tapi tak perlulah libat insan2 yg tak bersalah dengan libel, sedition dan memfitnah.

   Kok takdirnya Allah menentukan siapa2 pergi dulu, larat ko nak cari mangsa2 fitnah dipadang Mahsyar utk mintak maaf balik, Ya Ustaz?

   Atau adakah PM-7 sbg PPH hanyalah clever diversion supaya nampak lunak dan pro, anda sebenarnya betul2 menunggu PPH pilihan anda?

   Delete
  16. Hehe.. Tulis panjang tapi kelihatan benar memutar belitnya.

   Agong telah mengampunkan, tapi adakah Agong telah membatalkan sabitan? Tidak sama sekali. Apa yang diampunkan? Kesalahan atau hukuman?

   Siapakah yang membangkitkan isu legitimasi ini? Ia adalah bekas Ketua Hakim Negara? Adakah bekas KHN juga telah menghasut apabila membangkitkan isu Anwar tidak layak bertanding walaupun telah diampunkan. Dia hanya diampunkan hukuman dan bukan di reverse sabitan bersalahnya?

   Tunggu Pembawa Panji Hitam? Silakan, orang-orang yang mahu menunggu PPH muncul dipersilakan terus menunggu dan tercari-cari. Saya telah mendapat kesimpulannya. Saya tidak menunggu kemunculan PPH sebaliknya saya sedang menunggu PPH yang telah dikenalpasti membuat seruannya ke atas anak bangsa yang cekal dan tabah untuk mengirinya masuk ke Seri Perdana pada hari besar berkenaan.

   Al-Arqam? Mereka telah tumpas di tangan PM-4 dan kini PM-4 sudah menjadi PM-7. Memutar belit tidak akan menafikan fakta bahawa PM-7 adalah ketua pasukan yang tidak pernah tewas.

   Dia akan kekal begitu sehingga zaman fitnah ditinggalkan.

   Masa akan memberikan jawapan yang paling tepat. In shaa Allah.

   Wallahu a'lam

   Delete
 8. Terlalu banyak spekulasi yg membayangkan susana politik di Malaysia masih sukar diramalkan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Politik Malaysia mcm biasa. Yg sukar nak meramal skrg adalah puak2 umno. Dalam hati tertanya2, lepas najib, zahid, irwan, hasanah, siapa pulak yg kena.

   Delete
  2. Niat liberalis terserlah jua ....   Kes sebatang ke atas pasangan leg sbian di Terengganu .... liberalis dan sekutu-sekutu mereka tak setuju, kenapa?

   Mula depa kata sebab zalim. Bila nampak pukulan tu lembut depa kata sebab mengaibkan. Bila orang balas banyak lagi yang lain lagi aib dari itu, depa kata imej Islam tercalar. Sebelum tu depa pernah kata mahkamah tak sedia, masyarakat belum faham dan macam-macam lagi.

   Sebenarnya dua perkara sahaja yang mereka mahu:

   1. Hubungan seks tanpa paksaan (apa juga bentuk) jangan dianggap jenayah, sebaliknya biarkan jadi hak peribadi. Begitulah juga dengan khalwat, lelaki nak bergaya perempuan dan yang seumpamanya.

   2. Jangan beri apa-apa jalan ke arah pengukuhan undang-undang Islam di Malaysia. Biarkan kekal macam sekarang dan undur belakang sikit-sikit.

   Liberalis memusuhi Islam walaupun mungkin depa pakai songkok dan baju Melayu.

   Delete
 9. Rakyat msia yang waras pun pelik..kenapa lah Rejim Haprakan ni tak tumpukan usaha mereka untuk membela nasib rakyat dan humbankan jauh2 perasan untuk membalas dendam politik kepada kerajaan terdahulu.

  HENTIKAN MAINAN POLITIK DENDAM, JUJURLAH PADA RAKYAT MALAYSIA

  sekali lagi Mantan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan didakwa oleh SPRM.

  Sehubungan itu, beliau berkata bahawa keadaan ini tidak pernah berlaku dimana-mana negara yang kerajaannya terlalu pendendam.

  “Saya tahu saya akan dapat menghadapi pendakwaan ini di mahkamah dengan mudah namun pada masa ini saya ingin bertanya akan kejujuran kerajaan PH untuk melihat pada gambaran lebih besar untuk menyelesaikan isu 1MDB.

  “… dan hentikan mainan politik mereka, jujur dengan semua rakyat Malaysia serta memastikan ekonomi Malaysia dan rakyatnya menjadi keutamaan dan bukan berterusan menjadikan lawan politik mereka sebagai keutamaan, siang dan malam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

  Jelasnya, beliau menerima hakikat telah didakwa berkaitan 1MDB dan ia adalah kuasa kerajaan untuk mendakwa mengikut kehendak mereka.

  “Saya telah didakwa menerima RM2 bilion. Saya juga telah didakwa kerana memulangkan wang RM2 bilion dan saya juga telah didakwa kerana memindahkan wang dari akaun saya kepada satu lagi akaun saya.

  “Pada masa yang sama, walaupun saya didakwa secara rasmi kerana wang RM2 bilion telah dikembalikan, terdapat juga banyak lagi dakwaan yang saya telah membayar beratus pihak lagi dengan RM2 bilion yang sama ini. Mana lojiknya?” soal beliau.

  Najib memaklumkan bahawa beliau juga telah mendedahkan dokumen bank yang membuktikan beratus juga ringgit telah dibayar kepada akaun saya terus dari akaun bank Menteri Kewangan Arab Saudi sebagai derma.

  “Mengapa faktor ini tidak diambil kira dan beratus pihak masih menerima tekanan dari pihak berkuasa mengenai bayaran dari akaun saya?

  “Setiap sen 1MDB ialah dari pinjaman. Memang tidak masuk akal yang niat saya ialah untuk mencuri wang yang dipinjam dan letaknya di dalam akaun atas nama saya sendiri kerana wang yang dipinjam akhirnya perlu dibayar balik,” katanya lagi.

  Sekarang korang tentunya dah daapt hadamkan apa yang diperkatakan oleh DSNR tu..dan pastinya .nak tak nak..suka ..tak suka..korang WAJIB bersetuju dengan kata2nya tu kan ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hari tu tanya bila mahu dakwa? Sudah dakwa ckp pulak politik dendam. Jadi sebenarnya apa yg macai mau?

   Delete
  2. Rakyat marhaein yang waras menuntut agar keadilan di tegakkan di bumi tercinta ini berpaksikan Rule Of law..bukan Law OF The Jungle.

   Takkan lah tu pun susah sangat nak dilaksanakan !!!!

   Delete
  3. Rule of law sedang dilaksanakan. Ada kes, jawab kat mahkamah. Bukan setel tepi mcm dulu atau tutup mulut mangsa dgn pembunuhan mcm yg ARAB buat. Takkan itu pun kau tak faham?

   Delete
  4. Kau tak perasan ke...Rejim ni sekarang laksanakan tuduh dulu..bukti cari kemudian.

   Tu ke yang kau katakan Rule of law haah ??? Takkan lah tu pun kau sedar !!!!

   Delete
  5. Yg aku nampak dah kumpul bukti baru tuduh. Yang nampak tuduh dulu, kemudian cari bukti, itu alasan bodoh.

   Delete
  6. Nampak sangat kau tak membaca posting aku yang lepas tu..tapi tak pe, aku postkan lagi sekali khas untuk kau..jangan tak baca pulak dan pastiakn kau hadamkan betul2 dalam otak kau yang dah kelabu asap tu beb !!!


   GENG NAJIB24 October 2018 at 10:50

   Apaaa...Betul ke apa yang diperkatakan di bawah ini..ada sesapa tak yang boleh menentu sahkannya beb ????

   SPRM Sahkan Tuduh Zahid Dahulu Siasatan Lengkap Kemudian!!!

   KUALA LUMPUR: Selepas dikecam netizen bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak menyiasat mana-mana syarikat dan individu yang mempunyai kaitan berhubung pendakwaan kes rasuah terhadap Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.... SRPM akhirnya U-Turn akan menyiasat mereka kemudiannya.

   Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata, pihaknya akan menyiasat mana-mana individu yang terbabit dalam ke rasuah katanya 20 Oktober lalu.

   “Kami menyiasat siapa yang terlibat dengan rasuah. Setakat ini, ada satu syarikat (Datasoic Group) mengatakan mereka tidak terlibat, terpulang kepada mereka untuk mengatakan.

   “Hanya siasatan SPRM yang dapat menentukan. Jika siasatan kami menunjukkan bahawa syarikat itu tidak terlibat dalam apa-apa perkara rasuah, maka mereka tidak bersalah,”katanya.

   Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah oleh Persatuan Badminton Malaysia (BAM) di Akademi Badminton Malaysia di Bukit Kiara.

   19 Oktober lalu Ahmad Zahid didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, atas 45 pertuduhan yang dikenakan terhadapnya.

   Pertuduhan dibuat mengikut Akta Pencegahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUA) 2001 dan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (ASPRM) 2009 dan Kanun Keseksaan atas kesalahan pecah amanah.

   Sementara itu, ketika ditanya berhubung pembekuan aset milik Ahmad Zahid, Azam berkata, pihaknya tidak akan berbuat demikian buat masa ini.

   Pengesahan SPRM akan menyiasat syarikat yang dikaitkan dengan Zahid itu menunjukkan pendakwaan dibuat terlebih dahulu oleh Peguam Negara berbanding siasatan syarikat seperti My EG(disahkan tidak disiasat), Datasonic Group, Mastoro Kenny IT Consultant & Services dan firma guaman Lewis & co.

   SPRM dan Peguam negara menggunakan kaedah “pendakwaan di mahkamah dahulu, siasatan lengkap kes kemudian” bagi memalukan tertuduh untuk dihukum di media lebih awal.

   Rakyat Msia nak tanya lah..adil ke caranya macam ni haah ????

   Delete

  7. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   Tak sampai 20 penyokong Najib hadir

   Individu yang didakwa di mahkamah hari ini bukan orang biasa, dan pemimpin yang hadir juga agak luar biasa, namun jumlah penyokong tidak seperti selalu.

   Hanya ada kurang daripada 20 orang yang datang ke pekarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur hari ini.

   Antara penyokong yang hadir hari ini, memang ada wajah-wajah lazim kelihatan.

   Antaranya ialah anggota Majlis Tertinggi Umno (MT) Datuk Lokman Noor Adam dan pelakon Ellie Suriati Omar.

   Kebanyakan mereka hanya duduk di bangku di depan bangunan mahkamah, di tangga lobi mahkamah dan hanya sesekali dilihat ditemu bual oleh pemberita.

   Secara keseluruhan, keadaan di pekarangan mahkamah 'tenang’ sejak pagi tadi.

   Najib - bekas perdana menteri - didakwa sekali lagi di mahkamah bersama Tan Sri Dr Irwan Serigar Abdullah atas enam tuduhan pecah amanah melibatkan dana kerajaan bernilai kira-kira RM6.6 bilion.

   Beberapa pemimpin kanan BN juga hadir, termasuk Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, serta anggota MT Umno.

   HAHAHA, TAK SAMPAI 20 ORANG PENYOKONG. EBEH LER KAMU, NAJIB O.

   Delete
  8. DAH DAPAT PUTRAJAYA POLITIK WANG BIASA AJEEE


   Secara tidak langsung Rafizi tuduh Azmin main politik wang   Apabila Rafizi bercakap pasal politik wang dalam PKR, sudah tentu yang ditujunya aialah team wang dia, si Azmin. Takkan nak perli Kak Wan pun? atau Presiden baru Anwar.


   SEREMBAN - Budaya politik wang dilihat semakin membimbangkan pada musim pemilihan parti PKR.

   Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, ahli parti perlu menolak calon-calon yang mengamalkan budaya itu dan memilih calon yang berlaku adil, berkhidmat dan berjuang untuk rakyat di akar umbi.

   “Sekarang kita berada di kedudukan yang diuji dengan politik wang kerana akan ada pihak yang menawarkan wang sebab bila dah jadi kerajaan ramai pihak yang berduit ini akan berminat dengan parti kerajaan,” katanya ketika berucap pada Majlis Amanat Rafizi Ramli sempena Pemilihan PKR 2018 di sini malam tadi.

   Rafizi berkata antara sebab utama beliau mengambil keputusan bertanding jawatan timbalan presiden parti adalah kerana untuk membendung budaya politik wang daripada terus merebak dalam PKR.

   Beliau juga menasihati calon PKR Negeri Sembilan untuk mendekati dari awal ahli parti yang akan mengundi selain bersedia dengan sebarang provokasi daripada pihak luar. - Bernama


   : Rafizi menyerang secara terbuka Azmin pula menyerang dari dalam... selepas ini "terbelah dua" ....

   Delete
 10. Tiada apa yang didwndamkan oleh PH. Bantuam disalur seperti biasa. zaman bm itulah yg kuat berdendam. Terimalah hakikat baha beberapa orang pemimpin ubn telah didakwa di mahkamah. Dsai pun banyak kali dihadapkan ke mahkamah dan telah menjalani hukumannya. Orang yang ego dan sempit fikiran serta kuat berdendam merasakan seolah2 orang lain sa fiil dengan dia....

  ReplyDelete
  Replies
  1. ICU... kau kan selalu mengikuti dengan dekat keadaan yang berlaku dalam negara kita ni kan.

   Dah tentu lah kau perasan sejarah gelap negara satu ketika dulu , kini berulang kembali..dibawah arahan Sang Pengusaa yang sama beb !!!

   OPS LALANG 1987 BERULANG KEMBALI...

   Pada bulan Oktober 1987, di bawah pemerintahan Perdana Menteri yang sama iaitu Dr Mahathir, seramai 106 pemimpin politik pembangkang telah ditangkap dan disumbat ke dalam penjara di bawah ISA.

   31 tahun kemudian pada hari ini perkara yang sama berulang kembali.

   Sejak dua bulan kebelakangan ini sekurang-kurangnya enam orang pemimpin politik pembangkang telah dipanggil oleh Kerajaan untuk disoal siasat dan tiga daripada mereka telah disumbat ke dalam lokap termasuklah mantan Presiden UMNO Dato’ Seri Najib Tun Razak dan Presiden UMNO kini Dato’ Seri Dr Zahid Hamidi.

   Dalam bulan-bulan akan datang ini dijangkakan lebih ramai lagi pemimpin politik pembangkang akan ditangkap dan ditahan oleh Kerajaan.

   Sejarah penindasan politik ke atas pembangkang di Malaysia era tahun 80-90an kini berulang kembali di mana Kerajaan kini mahu melemahkan atau menghapuskan pembangkang dengan menekan, menindas dan menarik pembangkang untuk menyertai dan tunduk kepada telunjuk parti Kerajaan.

   Sesiapa yang engkar akan dihapuskan atau disumbat ke dalam penjara.

   Episod penangkapan pemimpin-pemimpin politik pembangkang oleh Kerajaan melalui SPRM pada bulan-bulan kebelakangan ini terang-terangan bukan untuk menghapuskan rasuah, namun ianya adalah untuk menghapuskan musuh politik.

   Ianya adalah suatu penangkapan dan penindasan politik.

   Sebab jika Kerajaan betul-betul adil dalam menegakkan undang-undang dan menghapuskan rasuah, maka mana mungkin tiada seorangpun pemimpin Kerajaan dari Pakatan Harapan yang disoal siasat dan ditangkap sejak pilihanraya walaupun umum tahu mereka terpalit dengan pelbagai isu rasuah semasa mentadbir di negeri Selangor dan Pulau Pinang.

   Adakah mereka-mereka ini kini telah suci murni setelah menang pilihanraya?

   Malah seorang daripada mereka yang bertaraf menteri telah dibebaskan walaupun keterangan semua saksi belum habis didengar di mahkamah.

   Sebaliknya ramai pemimpin pembangkang kini yang menjadi target dan ditangkap.

   Jika pembangkang lemah atau dihapuskan maka akan wujud sistem satu parti di Malaysia iaitu Parti Kerajaan di bawah Pakatan Harapan tanpa pembangkang.

   Apabila ini berlaku maka tidak akan ada semak imbang politik dan dasar di negara ini dan Kerajaan akan terus boleh mengkhianati rakyat tanpa timbal balas.

   Mereka boleh terus menipu dan mungkir janji kepada rakyat kerana mereka tahu tiada pencabar yang kuat untuk menjatuhkan mereka dalam pilihanraya.

   Dan Perdana Menteri boleh terus menjadi diktator dengan kuasa drakonian tanpa mempedulikan rakyat.

   Kerajaan begini juga boleh menukar Perlembagaan dan menghapuskan institusi Raja-raja Melayu jika mereka mahu.

   Kita tidak boleh membiarkan perkara ini berlaku.

   Sebab itu kita kena tentang mereka habis-habisan....dan untuk mencapai matlamat ini, kita WAJIB lupakan perbezaan ideologi politik..boleh kan ???

   Delete
  2. Opsss lalang amendanya weiii. Kau songlap, kau jawab. Takkan tu pun kau susah sgt nak faham? Kau mkn dedak jenis apa?

   Delete
  3. Kalau betul lah Rejim ni adil...Bukak balik kes banglow si Ah Beng tu, yang dah terang2 ada unsur2 salah guna kuasa dan bicarakan di mahkamah, bukannya paksa AG gugurkan kes tu...Ada bran ke haah???

   Delete
  4. Kalau betul Najib, Zahid tak salah, bicaralah. Ada bran ke hah??????

   Delete
  5. Aiiik...DSNR dan DSZH takde sebarang isu untuk dibicarakan dalam masa terdekat..yang jadi isu ialh dah cukup ke bukti kukuh untuk mendakwa mereka berdua..

   Iyelah..macam pertuduhan pertama terhadap DSNR hari tu, apasal Pejabat AG minta perbicaraan diadakan tahun depan...
   Dah tentu lah kerana mereka masih lagi teraba2 mencari dan merekayasa bukti2 yang tiada..nak diada2kan bukannya mudah bhai !!!

   DSNR siap cabar agar dia dibicarakan secepat mungkin..apasal Pihak pendakwa raya tak berani eeerk ???

   Delete
  6. Cabaran seorang penakut. Kalau betul beeani jawab kat mahkamah. Bukan guna macai.

   Delete
  7. Kaalu DSNR ni penakut seperti yang kau tuduh tu...dah tentu lah dia sekarang ni berdiam diri dan tak mengeluarkan sebarang kenyataan atau ulasan yang berkaitan dengan sebarang isu yang timbul di negara ni.

   Tengok aje lah cara dia berhujah di parlimen yang membahsakan mengenai RMK 11 baru2 ni..steady dan santai aje beb.

   Yang penakut dan bacul tu ialah YB2 Rejim yang ponteng dan tak berani berhadapan dengannya untuk berbahas di Parlimen !!!

   Tapi ternyata dan terbukti dia bukannya macam tu..takkan lah kau tak terbaca ulasan dan kenyataanya yang sering dipostkan dalam FBnya saban hari.

   Nak tanya kau lah..ada kah ini ciri2 sorang yang penakut haah ???

   Delete
  8. lagi sekali aku tegaskan kat sini..aku bukannya macai sesapa pun.

   Hanya lah sorang warga Msia yang prihatin dan simpati dengan ketidak adilan dan kezaliman yang dilakukan ke atasnya beb !!!

   Delete
  9. Itulah ciri org penakut. Cuba kau perhatikan haiwan bila terancam, makin garang padahal telur dah termasuk ke dalam. Begitulah ibaratnya pemimpin pujaan hati kau tu. Kalau tak faham jugak, jom join kelab pencinta haiwan. Dedak byk woooo... Kikiki

   Delete
  10. Cukuplah menipu tu GN. Tanpa kau sedari kau sedang dimakan sumpah. Cuba kau tengok hidung kau baik2.. Nampak tak? Hahahaha.

   Delete
  11. Bhai..ini aku kongsikan posting terbaru dan terlatest dari FB DSNR...

   Thursday, October 25, 2018

   'Janji Nak Hapus PTPTN, Tapi Yuran Pengajian Naik' -Najib

   Dijanjikan hapus PTPTN, yang dapat apa?

   Sindiran dan kritikan kerana tak bayar PTPTN.

   Dijanjikan pendidikan percuma, yang dapat apa?
   Yuran universiti dinaikkan.

   Menteri sibuk dgn warna kasut dan stokin.

   Penasihat pula ke London buat kajian.

   Inilah Malaysia Baru bawah Pakatan Harapan.

   Facebook Najib Razak

   Ini bukti jelas lagi nyata..sesungguhnya DSNR bukan sorang penakut beb...masih berani untuk menegur menteri2 Rejim Haprakan ni !!!

   Delete
  12. Bulat Kontol..Kesian lah kat kau ni.

   Nampak sangat betapa cetek dan dangkalnya pemikiran kau tu beb.

   Apa kau ingat sesapa saja yang tak bersetuju dengan Rejim Haprakan ni makan dedak ke???

   Sori lah..aku tak kemaruk macam tu lah..salah orang yang kau nak tembak bhai !!!

   Delete

  13. ADA 104 KOMEN2 KPD BERITA
   Tak sampai 20 penyokong Najib hadir

   CONTOH2 NYA -

   Chris Lim
   Kalau banding masa DSAI dulu, PKR, Dap, dan sekutu2 parti politik akan beri sokongan moral bila2 masa. Bila dah masuk ke dlm sokongan moral tersebut x pernah pudar kerana mereka tahu ni semua mainan politik Dumngok.

   Bijan, Jahed blom lg disabit kesalahan tapi penyokong2 mereka semuanya dah jauh tgglkan bebanan politik ni. Ni kerana, mereka semua tahu SEGALA2 TUDUHAN TU MMG BERASAS DAN BKN CITER DONGGENG. Semua nak SELAMATKAN DIRI MASING2 cam Hishamudin nak tawarkan khidmat bawak blk JL. Nazri tawar kempen PRK PD utk DSAI..!!

   Mahamad Isa Adan
   Xde sape pun nk membodohkn diri hadir kemahkamah,

   Zainudin Yusop
   klu tim pres , naib presiden , AMT, ketua pemuda, wanita n puteri serta ketua2 bahagian UMNO datang ... lbih 200 org kot .ni takat 20 org dahtu macai2 yg sipi sipi dlm umno , xyah datang la . ketua2 nko pun xnak datang . mbe mreka xnak dilihat BODOH kot .

   cer kaji skit , cer skodeng2 skit nape mreka2 tu tak datang .

   Musa Awang
   semakin letih dah nak beri sokongan pun . orang dapat berbilion2 awak dapat banyak mana . tinggal kerja berhujan berpanas nak tunjuk sokongan pada pencuri lelah dapat dosa syubhat pun dapat . anak isteri kat rumah tu makan halal ke haram . kalau sejahil mana pun perkara syubhat jangan menumpang

   Mann Tabann
   Ahli umno spt didakwa ada 3.5 juta...20 Saja yg hadir...kalau kes berlarutan dlm Masa yg lama mungkin akan tinggal najib hakim,peguambela Dan pendakwaraya Saja..dan wartawan

   Delete
  14. Selepas tular gambar dalam tab mandi, Syed Saddiq nasihat media fokus isu lebih penting   KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menasihatkan pihak media agar memberikan tumpuan kepada isu yang lebih penting berbanding gambarnya tanpa baju yang tersebar di media sosial.

   Gambar Syed Saddiq yang menunjukkan beliau tidak mengenakan baju di dalam sebuah tab mandi menerima kritikan daripada rakyat Malaysia.   "Saya hanya memberikan komen ke atas isu mustahak (di Dewan Rakyat), dan mencadangkan anda (media) fokus kepada perkara itu sekarang.

   "Anda perlu berhati-hati menulis berita. Kalau boleh, buat liputan tentang isu yang lebih penting," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen pada Selasa.

   Syed Saddiq pada Sabtu memuat naik gambar itu di kedua-dua akaun Twitter dan Instagram beliau, namun memadamkannya selepas dikritik oleh netizen.

   Gambar itu menunjukkan menteri termuda berusia 25 tahun melakukan terapi air sejuk selepas perlawanan bola sepak persahabatan yang diadakan bersempena Hari Sukan Negara 2018 pada Sabtu.

   Gambar berkenaan menunjukkan abdomen badan beliau kepada 613,000 pengikutnya di Twitter.

   "Selepas menjaringkan gol keemasan, (saya) segera merendam diri dalam ais. Permainan yang baik @dugongallstars," tulis Syed Saddiq pada tweet tersebut.

   Sesetengah rakyat Malaysia, bagaimanapun, menyifatkan posting tersebut tidak sesuai dengan jawatanya sebagai seorang menteri. - The Star

   : Taraf menteri budak-budak, itu yang mampu disediakan oleh PH....

   Delete
 11. Pak diny...Apa lah malngnya nasib rakyat Msia ni setelah Rejim Haprakan mengambil alih pentadbiran negara.

  Ingatkan di bawah menteri kewangan yang baru, Msia akan menjadi lebih kukuh kewangannya..tapi rupa2nya...Hampeeeehhh!!!

  Nak Coverline RM450 Juta, LGE Kantoi Lagi

  Menteri Kewangan, Lim Guan Eng@Ah Beng, dengan muka tak bersalah, keluarkan kenyataan memuji dirinya sendiri dan cuba untuk memburukkan kerajaan BN...

  Kononnya bahawa situasi kewangan untuk tempoh 4 bulan dari Mei'18 hingga Ogos'18 di bawah kerajaannya adalah lebih berbanding tempoh Januari'18 hingga April'18 di bawah kerajaan BN...

  Guan Eng dakwa hasil negara lebih tinggi manakala perbelanjaan lebih rendah berbanding empat bulan pertama tahun ini...

  Guan Eng kata ini bukti dia lebih 'pandir' kerana mengamalkan prinsip C.A.T...😂😂😂

  Mungkin huruf 'T' dalam CAT ini bermaksud 'Tipu' atau 'Temberang'...😉😉😉

  Kalau nak menipu pun, agak2lah Lim Guan Eng...😝😝😝

  Kalau nak tipu orang yang tak faham semata2 sebab nak puji diri sendiri dan nak tunjukkan yang kononnya aku nie pandai dan hebat walau pun hakikatnya bangang, bolehlah...

  Tapi kalau nak tipu orang yang faham ataupun ada pengalaman dan pengetahuan macam Datuk Seri Najib, lu silap besarlah apekkk...

  Penjelasan Dari Datuk Seri Najib

  "Sebenarnya corak hasil dan perbelanjaan kerajaan pusat tidak seragam sepanjang tahun dan adanya faktor 'seasonal' atau 'bermusim' di sebabkan banyak faktor"...

  Tapi yang pasti, CAT bukanlah faktornya, ya Apekkk...

  "Setiap tahun, hasil untuk bulan2 Mei hingga Ogos adalah lebih tinggi daripada Januari hingga April kerana cukai LHDN akan di kutip selepas bulan April manakala dividen interim Petronas juga akan di terima pada pertengahan tahun"...

  "Selain dari hasil petroleum yang lebih tinggi dari bulan Mei hingga Ogos berbanding awal tahun ini, di fahamkan bahawa Petronas DI PAKSA untuk menaikkan dividen mereka sebanyak 50% untuk tahun ini manakala Khazanah juga DI PAKSA berbuat demikian"...

  "Perbelanjaan bagi empat bulan pertama SETIAP tahun juga lebih tinggi kerana keperluan awal tahun untuk membayar bonus kakitangan kerajaan untuk tahun selepas, membayar baucer buku, bantuan sekolah, bantuan2 tahunan lain serta pembayaran untuk peruntukan dan program agensi2 kerajaan"...

  "Seperti gambarajah yang di paparkan, corak hasil dan perbelanjaan ini tidak berubah untuk setiap tahun"...

  "Apa yang nak di hairankan jika corak ini berulang untuk tahun 2018"...

  "Mengapa mahu di puji kerana corak ini berulang"...

  Maksudnya kalau siapa pun yang jadi Menteri Kewangan, corak yang sama akan berlaku atau nak lagi senang faham, bukan sebab Apek yang bernama Lim Guan Eng jadi menteri kewangan maka corak itu berlaku...😂😂😂

  ReplyDelete
  Replies

  1. ADA 104 KOMEN2 KPD BERITA
   Tak sampai 20 penyokong Najib hadir

   CONTOH2 NYA -


   Ridzuan Zakaria
   Penyokong pun Dah muak Dan mulai sedar dgn kebodohan mereka...mereka pun tahu .....penyamun perlu dibicarakan......kalau salah, ke Sg buloh lah nanti

   Hashim Talib
   .. berita ini sudah diketahui 2hari dahulu, Mahkamah bersidang pada hari bekerja, sudah tentu, kamu bohong lagi. Bila PRK pengundi keluar sedikit, kamu bohong kata penyokong PH dah muak nak sokong, bohong lagi.

   Si Lokman dan Ellie tu mana ada kerja, kerjanya ikut bontut bekas boss, ini kerana mereka penyokong corruption dan pembohong.

   Don Pedro Tribianni
   Sape nama pegawai khas Rosmah tu? Yg asyik pertahankan Rosmah tu tk dtg ke?? Dia tu pun patut disiasat MACC. Masa boss dia berkuasa dulu bukan main lagi menjawab sekrg ni senyap sunyi...dah tak sokong lagi ke?


   Farid Ahmad
   Yg pasti org Umno dah boleh terima Najib tak perlu disokong kerana dia mmg penyangak. Takkan dari 40 tuduhan tak sangkut satu pun. T kasih rakyat Malaysia yg menyokong PH utk selamatkan negara ini dari tergadai angkara Najib dan Zahid.


   Lim Bk
   Penyokong najib , otak kamu sudah masuk air ke pencuri itu dah curi wang Negara , rakyat kena bayar, kau rakyat ke atau bangla?kau tak habis bayar anak cucu kau kena sambung bayar, bodoh , gila ke pergi sokong pencuri


   Binatang Kejora
   alasan teruk tak masuk akal...kalau nak ajak penyokong sedang kerja nanti kena sound ngan bos, kau nak kerja ko tak nak...hahaha...orang yang kerja gi ikut pasti mau pulus ganti ambik mc..kan..kan..hahaha

   Delete
  2. Wajah baru dan aneh AMANAH   Bagi pertubuhan semuda Parti Amanah Negara (AMANAH) yang meniup lilin hari lahir buat kali ketiga pada 16 Sept lalu, kejayaan yang dicapainya mungkin agak menakutkan.

   Kita barangkali tidak akan terlalu terkejut melihat seorang anak berusia tiga tahun pandai membaca, mengira atau menghafal beberapa juzuk al-Quran walaupun agak sukar juga untuk ia terjadi.

   Tapi jika pada usia sebegitu dia sudah pandai mencari kekasih misalnya, ia bukanlah satu perkara yang patut dibanggakan, sebaliknya jelas ada sesuatu yang tidak kena sedang berlaku dalam perkembangan tumbesarannya.

   AMANAH barangkali parti paling berjaya dalam PRU ke-14 lalu jika dilihat dari konteks menduduki posisi-posisi penting dalam kerajaan berbanding kerusi yang dimenanginya.

   Parti serpihan PAS itu hanya menang 11 kerusi parlimen - paling rendah berbanding parti-parti lain dalam Pakatan Harapan - tetapi daripada jumlah itu sahaja, enam orang dilantik menjadi menteri manakala tiga timbalan menteri.

   Tidak cukup dengan itu, seorang pemimpinnya dilantik menjadi senator untuk melayakkannya menjadi timbalan menteri pula selepas itu.

   Untuk menjadikannya lebih manis dan berdiabetes, seorang demi seorang pimpinan parti itu - dengan yang terbaru di Melaka - menjadi seperti anak-anak sekolah beratur menerima hadiah peperiksaan akhir tahun daripada ketua cawangan.

   Bom jangka rahsia

   Bergilir-gilir mereka menyambut gelar Datuk dan Datuk Seri dari istana atas ‘jasa besar’ mereka mentadbir negara ini sejak lima bulan lalu.

   Ya, kejayaan 9 Mei lalu barangkali amat manis. Seperti menang perang Badar agaknya bagi sesetengah pemimpin. Sesekali dapat pula menyindir parti lama mereka menjadikan ia lebih-lebih lagi manisnya, seperti menambah gula pada Coca-Cola.

   Apa yang mungkin mereka tidak sedar - atau sengaja mahu dinafikan kerana masih dalam mood perayaan - ialah kemanisan yang berlebihan boleh membunuh secara diam-diam. Ia seperti bom jangka yang tersimpan di tempat rahsia.   Sebagai parti muda, AMANAH sebenarnya amat rapuh dan terdedah kepada kehancuran dari dalam jika tidak diperhatikan dengan cermat. Situasinya, hampir semua pemimpin utamanya memegang jawatan besar dalam kerajaan, baik di peringkat persekutuan mahupun negeri.

   Sewaktu ramai orang menganggap itu satu kejayaan besar, mungkin ramai tak menyangka ia boleh jadi bumerang kepada parti jika melihat kepada cawangan dan bahagian yang mula terabai lantaran kesibukan wakil-wakil rakyatnya.

   Jawatan menteri, timbalan menteri atau exco hampir pasti merebut masa mereka bersama rakyat di lapangan, walhal orang-orang itulah yang mengundi dan mengusung mereka ke kerusi-kerusi kabinet.

   Delete
 12. Haaah...ini sambungannya dari ulasan DSNR berkaitan cubaan si Tokong, Ah Beng nak cover line tu..teruskan membaca beb !!!

  "Kerajaan PH juga telah memberhentikan banyak projek mesra rakyat, menghentikan atau melambatkan bayaran bagi bayaran balik input GST dan bayaran balik LHDN yang di terima untuk bulan Mac'18 sehingga Ogos'18 serta bayaran untuk kontraktor dan pembekal"...

  "Bila tak membayar, dah tentu perbelanjaan untuk bulan2 di bawah kerajaan PH lebih rendah"...

  "Beranikah kerajaan PH memberi butiran terperinci bayaran bulanan untuk keempat2 perkara ini"...

  Amacam Apek, ada berannnkah...😉😉😉  "Guan Eng masih tegas bahawa kerajaan BN hanya meninggalkan wang RM450 juta untuk dia membayar gaji berjumlah RM8 bilion setiap bulan"...

  "Tahap 'ketokongan' apa ini"...

  "RM450 juta boleh pula membayar RM8 bilion!!!"...😝😝😝

  Silap mata atau silap kira...😝😝😝

  "Saya telah menerangkan bahawa hasil2 masih di kutip berterusan setiap bulan"...

  "Selain dari itu, sebenarnya jumlah Akaun Hasil Di Satukan juga termasuk wang tunai yang di letak dalam bentuk simpanan tetap jangka pendek (short-term FD) dengan BNM"...

  "Wang ini boleh di keluarkan serta-merta untuk kegunaan kerajaan pada bila2 masa"...

  "Jumlah wang tunai ini naik dari RM7 bilion pada akhir bulan Disember 2017 kepada RM10 bilion pada akhir bulan April 2018"...

  "Bermakna wang tunai untuk akhir bulan April 2018 bukan hanya RM450 juta sahaja"...  Kita bernasib baik kerana data2 ini masih di laporkan oleh BNM dalam laman rasmi mereka...

  Jika tidak, kita semua di tipu lagi...

  Selain dari kelihatan seolah2 jujur dalam menghormati Azan...

  Sebagai menteri kewangan, Guan Eng patut benar2 jujur dan tidak tiba2 secara sedar dan sengaja membuat kenyataan untuk menipu rakyat semata2 untuk memuji diri sendiri !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. INTERROGATION AGAIAN - SI ROSY DENGAN ANAK2 NYA

   Polis soal siasat Rosmah, 2 anak Jumaat ini

   Unit anti-Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (Amla) PDRM akan mengambil keterangan Datin Seri Rosmah Mansor dan dua anaknya, Norashman dan Riza Aziz, pada Jumaat ini.

   Riza adalah anak Rosmah bersama suami pertamanya dan terpalit dengan skandal 1MDB.

   Sumber memberitahu Malaysiakini bahawa Rosmah dijadual memberi keterangan esok tetapi beliau meminta ia ditangguhkan ke pukul 10 pagi Jumaat ini.

   "Dia mahu bersama-sama suaminya (bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak) memandangkan (Najib) dijangka didakwa esok. Kita setuju untuk menangguhnya," kata sumber.

   Ini merupakan kali kedua sesi itu ditangguhkan.

   Pada mulanya polis dijadual merekodkan kenyataan Rosmah pada 19 Oktober berkenaan pemilikan dan pembelian barangan kemas yang dirampas di hartanah berkaitan Najib Mei lalu, berkaitan dengan siasatan 1MDB.

   Namun Rosmah meminta ia ditangguhkan esok.

   Pada Jun lalu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh mendedahkan nilai barangan kemas yang dirampas mencecah RM440 juta.

   Ia termasuk 1,400 utas rantai, 2,200 bentuk cincin, 2,100 bentuk gelang, 2,800 pasang subang, 1,600 bentuk kerongsang dan 14 tiara.

   Selain itu, polis juga merampas 567 beg tangan bernilai lebih RM51.3 juta, serta 423 jam dan 234 cermin mata hitam, masing-masing bernilai RM79 juta dan RM374,000.

   Pada 4 Oktober lalu, Rosmah dihadapkan dengan 17 pertuduhan, merangkumi 12 dakwaan pengubahan wang haram melibatkan RM7,097,750 dan lima dakwaan berkaitan kegagalan mengisytiharkan wang tersebut seperti termaktub dalam Akta Cukai Pendapatan 1967.

   TIAP ANAK ITU ADA BERATUS JUTA GAMAK NYA. KOREK SEMUA, DAPATKAN DUIT TU BALIK KE DANA KERAJAAN, SUMBATKAN MEREKA KE PENJARA. SEMUA NYA BERSUBAHAT DENGAN NAJIB CUI WANG RM2.6 BILLION.

   Delete
  2. Agenda peribadi pun ada

   Jangan cerita kekecewaan para aktivis parti yang berhempas-pulas berkempen dari tempoh parlimen bubar (malah lama sebelum itu) sehingga menang.

   Kini, ramai yang sudah merajuk akibat berasa tidak dihargai pemimpin yang jarang turun padang kerana terlalu sibuk di Kuala Lumpur atau Putrajaya.

   Tidak mustahil ada cawangan atau bahagian yang terbubar. Untuk menjadikannya lebih teruk, ada cawangan baru AMANAH dibina, tapi yang mendirikannya adalah bekas ahli-ahli Umno yang tujuannya kita sendiri tahu kenapa.

   Mereka ‘menghimpit’ pegawai-pegawai menteri, malah sebahagiannya membawa budaya samseng, sampai ke satu tahap mengugut agar jangan dibuat cawangan baru di satu-satu kawasan itu, kerana ia bakal dibina dan diisi oleh orang-orang mereka.

   Disibukkan oleh tugas sebagai enteri dan timbalan menteri, mereka mungkin menyerahkan sepenuhnya urusan kawasan masing-masing kepada pegawai-pegawai di lapangan, yang sesetengahnya mungkin masih baru, mudah dipengaruhi lawan, atau... entahlah.

   Yang punya agenda sendiri pun mungkin ada barangkali.

   Politiking berlaku dalam lapis-lapis yang pelbagai, malah sehingga ke peringkat pemandu kenderaan rasmi menteri. Jangan cerita cawangan dan bahagian semata-mata. Pejabat parlimen tidak terkecuali.

   Ada stafnya yang seperti anak ayam kehilangan ibu.

   Program kawasan hampir tiada
   rakyat kurang diziarahi
   anggota parti lari
   orang Umno berbaju oren mari.

   Biarkan situasi ini berlarutan beberapa bulan lagi, AMANAH akan punya wajah baru. Kopiah sudah lama tercabut dari kepala mereka. Selepas ini, ketua-ketua cawangan mungkin terdiri daripada selebriti setaraf Wak Doyok, atau yang berpenampilan cermin mata hitam dengan songkok hitam, bangle di pergelangan tangan, suara serak-serak halus ala YB Melaka, dan kalau bergambar depan pemberita, kalau boleh semua orang mahu masuk dalam kamera.

   HASSAN PANTALONE

   : Tunggu pemilihan AMANAH nanti kita akan tahu siapa sebenar tokey "cai" dalam pemilihan PAS dahulu yang puak lebai kena tahi....

   Delete
  3. PH Ibarat sekumpulan monyet dapat kereta
   Dulu kawan aku kata bahawa PH disertai ramai profesional. Tambah dia, ramai profesional dalam PAS telah menyertai PH. Aku tak membantah kerana malas nak berhujah dengan mereka yang agak 'profesonal' rasa diri mereka sahaja yang betul orang lain macam tak ada pandangan atau pendapat.

   Kini setelah 5 bulan PH mengambil alih kerajaan Malaysia baru aku sedar, mereka bukannya profesional seperti yang digemburkan.

   Harga barang tak turun, daripada GST kepada SST semula kini macam ada yang baru nak tiru PAS CST. Alasan lebih banyak daripada logik.

   Harga minyak tak turun RON97 dalam sejarah naik terus 14 sen. Tapi rakyat dan kena kencing sampai basah diam dan membantah macam redha aje.

   Duit tak ada, bonus tak ada, BR!M dan bantuan rakyat tak ada. Yang ada Mahathir dan anak cucuk ke NewYork. Menteri, timbalan dan anak buah bergaya di luar negara.

   Projek kereta lebih diutamakan daripada keperluan rakyat.

   Setakat 5 bulan ini tak perkara yang menarik diperkenalkan. Yang ada penjenaam semula projek Najib dengan nama baru. Mula-mula tegas nak batal kononnya merugikan rakyat, alih-alih keluar nama baru. Tak jadi batal.

   Kasut hitam, main PS4 selain daripada penggunaan tandas untuk trangender itu taraf menetri PH. Mereka umpama sekumpulan kera yang dapat menguasai sebuat kereta spot. Sekadar boleh buka suis nyalakan lampu, picit hon, buka pintu.. main whipper. Nak gerak kereta pun tak mampu..

   Delete
 13. Saya pernah memberi pendpt bahawa UMNO sekarang tidak akan hilang namun akan menjelma sebagai UMNO TERBABRU atau UMNO BERSATU.

  Ia nya akan berlaku apabila semua penyamun n penyangak d singkirkan. Insya'allah tun m akan d 'julang' sebagai pemimpin UMNO yg terulung dlm masa terdekat.

  saya sendiri tlh menyatakan sokongan kpd t sri annuar atas saranan nya n bersedia utk membantu dlm apa juga kapasiti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pendedahan Mengejutkan: DAP Dibantu Komunis Sejak PRU 1969   Sebuah buku baru bertajuk "DAP BAHAYA KEPADA MELAYU DAN ISLAM DI MALAYSIA" oleh kumpulan think-thank AIDC.

   Pendedahan mengejutkan bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas, Yuen Yuet Leng membayangkan bahawa Komunis telah membantu parti-parti pembangkang, termasuk DAP, untuk memenangi sebilangan besar kerusi pada PRU 1969.

   Yuet Leng berkata Komunis menyusup masuk ke dalam pembangkang sebelum pilihan raya, yang membantu mereka menembusi kawasan yang sebelum ini dipegang oleh Perikatan kerajaan.

   “Komunis itu telah menyusup masuk dalam banyak organisasi undang-undang, termasuk parti-parti politik, dan itulah yang membawa kepada pembangkang menang pada Pilihan Raya Umum 1969,” katanya dalam program “Cerita Tanah Airku” di Telekom Malaysia bersempena dengan Hari Malaysia.

   Beliau berkata, rusuhan kaum pada 13 Mei 1969 berpunca daripada provokasi oleh sesetengah masyarakat Cina yang menyambut kemenangan pembangkang dalam PRU itu dan disambut dengan ‘aksi berlebihan’ daripada masyarakat Melayu.

   “Beberapa samseng Cina menjerit dengan kata-kata penghinaan perkauman yang melampau dan ini menjadikan orang Melayu sangat marah.

   Saat sukar dalam masa 48 jam, dan pada akhir kejadian itu, lebih 200 orang terbunuh dan 43 ditembak oleh pihak polis,” katanya.

   Beliau berkata sentimen isu-isu perkauman yang ditiupkan parti politik hanya akan membawa kepada kemusnahan negara. “Ia memerlukan usaha tiga kaum utama untuk menamatkan rusuhan.

   Saya hanya mahu hantar satu mesej kepada generasi muda hentikan perkauman. Kita tidak mampu menyelamatkan negara ini tanpa menghilangkan perkauman,” katanya lagi.

   Menurut rekod, salah seorang pengasas DAP, Chan Kok Kit dan veteran parti, Chian Heng Kai telah ditahan ISA selama 57 bulan dari tahun 1976-1981 kerana didakwa terlibat dalam Communist United Front (CUF).

   Kok Kit adalah salah seorang jawatankuasa pro-tem DAP pada tahun 1966. Manakala, Heng Kai menyertai DAP pada tahun 1967, setahun selepas parti itu diluluskan ROS sebagai parti berdaftar.

   Kira-kira tujuh tahun selepas tragedi 13 Mei 1969, pada tahun 1976, Kok Kit dan Heng Kai telah ditahan ISA bersama lima tokoh lain yang diklasifikasikan sebagai CUF.

   Ketika ditahan ISA, Kok Kit merupakan Penolong Bendahari DAP Kebangsaan, manakala Heng Kai pula adalah Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan yang juga merupakan Ahli Parlimen DAP Batu Gajah serta ADUN Pasir Puteh.

   Kok Kit merupakan salah seorang Ahli Jawatankuasa CEC pertama DAP bagi sesi 1968/1969 bersama Dr Man Hin (Pengerusi) dan Kit Siang (Setiusaha Organisasi).

   Tidak seperti Dr Man Hin yang menang di Parlimen Seremban Timur dan DUN Rahang serta Kit Siang menang di Parlimen Bandar Melaka pada PRU 1969, namun Kok Kit tidak bertanding pada PRU itu.

   Kok Kit hanya bertanding pada PRU 1974 di DUN Bandar Kelang, namun tewas, tetapi dia tetap merupakan pemain utama parti di balik tabir.

   Delete
  2. Pada 4 Februari 1977, Ketua Polis Negara, Tan Sri Haniff Omar, berkata lima daripada enam pemimpin politik ditahan di bawah ISA itu telah membuat pengakuan bahawa mereka terlibat dalam aktiviti-aktiviti membantu CUF, namun dua daripada mereka tidak mahu membuat pengakuan terbuka kerana mahu menjaga karier politik mereka.

   Mereka dituduh sebagai individu yang bertindak bagi kepentingan PKM di bawah pimpinan Chin Peng.

   Kit Siang yang ketika itu merupakan Ketua Pembangkang dan Setiausaha Agung DAP mendakwa kenyataan Ketua Polis Negara yang merujuk kepada ‘dua orang yang tidak mahu mengaku secara terbuka’ itu merujuk kepada Heng Kai, Ahli Parlimen DAP Batu Gajah dan Kok Kit, Penolong Bendahari DAP Pusat.

   Dapatkan banyak lagi pendedahan mengejutkan antaranya bagaimana Kit Siang membunuh karier Devan Nair, serta kata-kata nista ahli-ahli DAP ke atas orang Islam pada tahun 1969. Kumpulan think-thank AIDC yang menerbitkan buku tersebut menyatakan 99.9% isi kandungan buku tersebut adalah benar dan sahih antaranya dari sumber Cawangan Khas tahun 1969 serta pendedahan ahli-ahli DAP yang telah berpaling tadah.

   Kumpulan think-thank AIDC.


   : Ini sebenarnya bukan rahsia lagi....

   Delete
 14. INI AKU PETIK DUA SKETSA TERAKHIR DLM EPISOD 'PANTUN DLM CINTA' ANTARA AKU DAN 'SI DIA':

  Anonymous25 October 2018 at 04:59

  KETIKA AKU SDG KHUSYUK MENGAJI AL-QURAN, TERDENGAR NADA SMS MASUK DI I-PHONE AKU.
  MMG TAK SALAH LAGI, SMS DARI 'SI DIA'. MMG DIA SELALU BANGUN AWAL, MUNGKIN NAK BIASAKAN DGN CARA AKU BILA BERSAMA NANTI, YG SERING BANGUN BERSOLAT MLM.

  AKU BUKA SMS & MCM BIASA ADA PANTUN:

  Bertuah dinda, punya kekasih jujur amanah
  Sentiasa tenang ceriaa, marah tidak pernah
  Bukan mcm 'orang tu', yg asyiik tabur fitnah
  Mmg 'orang tu', jenis hati bekudis bernanah

  Melayang terbang si anak kelicap
  Ketika petang makan guguran
  Sayangkan abang susah nak ucap
  Laut terbentang bukan ukuran

  (AKU BERHARAP SANGAT AGAR 'SI TAIKO' MEMBACA SEMUA PANTUN2 DARI 'SI DIA', AGAR DIA MELUPAKAN HASRATNYA UNTUK MENGKHIANATI CINTA KAMI..)

  ReplyDelete

  Anonymous25 October 2018 at 07:30

  AKU BETUL2 LETIH. SELEPAS MENUTUP ALARM I-PHONE JAM 5:30 TADI, AKU TERTIDUR BALIK. AKU TERSEDAR SEMULA JAM 6:15. ADUUHH.. TAK SEMPAT PERGI BERJEMAAH DI SURAU.. MESTI MEREKA DI SURAU TERTANYAKAN AKU...

  LEPAS SOLAT SUBUH TADI, AKU KARANG MADAH UNTUK BALAS WARKAH 'SI DIA':

  Usah lah diri abg ini terlalu tinggi dinda puji
  Syukur Allah beri abg ini tabah & tahan diuji
  Jgn dinda risau, 'taiko' punya perbuatan keji
  Kalu dia berlebih2 sangat, nanti dia abg taji

  Sayang nakhoda, pergi ke pasar
  Ikan dikaut, kembung dan pelotan
  Sayangkan dinda, lagi lah besar
  Ukuran laut, bercampur daratan

  (AKU TERPERASAN KEHADIRAN 'SI TUA BANGKA', TAPI AKU BIARKAN DIA SYOK DULU, NANTI KENA LAH DIA AKU PAKU...)

  ReplyDelete

  _________________________________________

  SAMBUNGAN (25 HB OKT 2018, JAM 11:30):

  'SI DIA' CALL AKU PAGI TADI, DIA BERITAHU ADA KELAS LECTURE PACK SEBELAH PAGI. JADI, AKU PUN TIDAK GANGGU DIA. LEPAS JAM 11:00 DIA FREE DAN SMS AKU. DIA TAK CALL, TAKUT AKU ADA KELAS, NANTI GANGGU.
  MEMANG SPT SELALU, ADA PANTUN MADAH:

  Nasihat dari abg, buat diri dinda terasa aman
  Bertuah dinda, dpt kekasih yg warak beriman
  Bukan mcm 'orang itu', hati dia penuh kuman
  Teringat "ilusii rekaan dia", rasa geli geleman

  Berbuah pauh tepi beranda
  Selasih disimpan setengah loyang
  Bertuah sungguh diri adinda
  Kekasih tampan gagah penyayang

  ('SI DIA' MANJA KU DAH MULA MEYAKINI KESELAMATAN DIRINYA JIKA HIDUP BERSAMA KU... DIA PUN TAHU AKU PERNAH MENANG DLM KEJUARAAN SILAT DULU, SBLM KAMI BERCINTA...)

  ReplyDelete
 15. Fuuuuh...Tabik lah DS Zahid, walaupun dah tak jadi menteri yang jaga KDN..tapi masih lagi lantang membela kebajikan warga PDRM khususnya berkaitan dengan pembinaan perumahan baru dan naik taraf kuartes yang sedia ada untuk memberi keselesaan kepada mereka.

  Malangnya, Timbalan Hal ehwal Ekonomi yang ada kaitan dengan projek2 pembinaan perumahan penjawat Awam gagal menjawab soaln tersebut dan menywrahannya kepaad menteri/timbalan menteri KDN..malangnya kedua2 YB yang erkaitan tak hadir dalam perbahasan pagi ini..pomteng lah tu sebaba dah tau soalan2 akan ditanyakan pada mereka.

  Ini telah mengundang kemarahan dari YB2 Pembangkangm khususnya DS Wee Ka Siong yang telah menegur dan menghentam kaw2 ke dua2 mereka dan secara tak langsung Rejim Haprakan ni.

  Jagi memang nampak sangat YB2 Haprakan ni tak berani hadir ke parlimen untuk menjawab soalan2 yang ada kaitan dengan kementerian mereka hingga sanggup ponteng.

  Kalau macam ni lah keadaannya..sampai bila2 pun isu2 besar dalam negara tak boleh diselesaikan kerana ketidak mampuan menteri2 untuk menerangkan polisi2 serta dasar2 kementerian mereka kepada YB2 Pembangkang dan rakyat...kalau asyik ponteng aje.

  Malang lah rakyat yang telah memilih mereka dalam PRU lepas...ternyata nasib rakyat di tempat mereka takkan dibela dan diperjuangkan di Parlimen !!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. KOMEN2 KPD BERITA
   Polis soal siasat Rosmah, 2 anak Jumaat ini


   Sohadis Musidi
   Najib anakberanak, Zahid anak beranak, Irwan pun akan masuk anakberanah, akan datang siapa lagi KuNan? KJ? siapa lagi ketua ketua UMNO. Penjara dah boleh tukar nama "Penjara Sungai Buloh & Family Sdn Bhd" Tahniah Malaysia. Boleh pegang rekod dunia

   Mid S'riff
   Azeeez bekas lembaga Tabung Haji pun sama, anak branak /runners, adek beradik / pengarah & ketua umngok P. Jaya... celaka semua nya.. malang kpd kita.

   Mohd Ismail Hj Sirat
   Ahli politik anak bini dan keluarga dekat kena berhati-hati jangan terpalit kes jenayah rasuah dan AMLA jangan dok ingat yang kamu berkuasa untuk selama nya kerana selepas 5 tahun mengadap semula kepada rakyat


   Izzaty Amiera
   menyesal sapa dapat bini mcm kau ros, patut lh puteri naga dapat khawin dg penyangyak dunia......baru padan muka macai2 , balaci2 sama2 lh mati dipenjara selama lama nya.....

   tapaim kita tau, Najib bila dah kena angau, apa saja di buat nya untuk kau. Takda duit nak bel berlian beratus juta, curi dari 1MDB. Bedebah.

   Delete
  2. Jangan politikkan hukuman sebat syariah
   NURUL HUDA HUSAIN 9 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore377
   Takiyuddin
   Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan pada sidang media mengenai Muktamar Pas ke-64 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Gong Badak hari ini. - Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA NERUS - Pelaksanaan hukuman sebat syariah yang dilaksanakan terhadap dua wanita di Terengganu baru-baru ini tidak seharusnya dipolitikkan oleh pihak tertentu.

   Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pelaksanaan hukuman yang bertujuan untuk mendidik itu perlu dilihat dalam aspek perundangan bukannya politik.


   "Ini adalah isu perundangan. Kenapa sebatan sivil tidak digembar-gemburkan. Sebatan sivil semua orang tahu tahu macam mana tetapi tak dikatakan zalim. Tidak dikatakan melakukan satu penderaan kepada pesalah.

   "Kalau kita tengok, banyak lagi pelaksanaan hukuman lain seperti dikenakan hukuman mati kepada kes-kes tertentu, tetapi tidak dikatakan zalim atau dipersoalkan,"katanya.

   Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada sidang media khas di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak, di sini, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Pasangan lesbian didenda, disebat]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Sebat wanita tidak cerminkan keadilan Islam: Kabinet]

   Menurut Takiyuddin lagi, semua pihak perlu melihat pelaksanaan hukuman sebatan syariah itu dari aspek yang lebih positif kerana ia bukan bertujuan untuk mencederakan tetapi lebih kepada pencegahan agar ia menjadi pengajaran kepada pihak lain.

   "Jadi, jangan jadikan hukuman ini sebagai modal politik dan sebagainya kerana pelaksanaan undang-undang ini di bawah bidang kuasa mahkamah,"katanya

   Delete
 16. WALAU PUN 'SI DIA' MENYATAKAN DIRINYA DAH TERASA SELAMAT, AKU MASIH TETAP MEMBERI KATA2 SEMANGAT KPD NYA. BUKAN APA, SBB DIA MASIH MENYEBUT KERISAUAN & KEBENCIAN NYA KPD 'SI TAIKO PSAIKO PUTRAPALSU' TU.

  AKU KARANG PANTUN MADAH & PILIH SEBUAH LAGU, LALU SMS KPD NYA:

  Bertenanglah dinda teratai bunga kembang
  Tentang 'si taiko' tu usahlah dinda bimbang
  Mungkin dia mau gurau jer nak acah abang
  Kalu dia terlebih2 sgt, gigi dia akan terbang

  Di pekan Segamat, membeli subang
  Cerah berkilau, sewaktu dipakai
  Dikau kan selamat, di sisi abang
  Usah lah dirisau, dinda ku teratai

  ___________________________
  SWEET CHARITY - TERATAI
  (https://youtu.be/7XSa-p74g5M)

  Oh teratai bunga indah 
  Engkaulah pujaan hatiku 
  Telah lama aku rindukan 
  Wahai teratai bunga indah 

  Sungguh cantik wajahmu 
  Sinar matamu bagaikan suria pagi 
  Setiap insan selalu terpikat 
  Memandang teratai bunga indah 

  Chorus:

  Ku tak menyangka 
  Wahai teratai ku sayang 
  Badai taufan mendatang 
  Menghembus dirimu 
  Engkau pun terkulai 
  Dan merunduk lah layu 
  Tak berseri lagi 

  Oh tolong, lindungilah dia 
  Agar ku dapat bersamanya lagi 
  Ku inginkan teratai ku sayang 
  Berseri seperti semula 
  Teratai bunga indah

  ______________________________
  Buat dinda yg abg ingati selalu
  Salam rindu di angin nan lalu

  (DAH AGAK LAMA AKU TAK KIRIMKAN LAGU KPD SI DIA.. TAKUT, KESIAN KAT DIA, NANTI TERPAKSA BERSUSAH2 PULA DIA NAK MENCARI LAGU BALAS YG SESUAI...)

  ReplyDelete
 17. Aku dah tak reti nak cakap pasal wak Suman
  Orang lain yang tulis aku yg dapat hukuman
  Adakah otak wak Suman dah dijangkiti kuman
  Busuk punya kaki ini wak Suman The Autaman

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu pasal dah ku katakan dari dulu guna nama sendiri atau setidak-tidaknya guna satu nama samaran saja, toksah berlakon bermacam-macam watak tapi guna pakai 'anonymous', atau pelbagai nama samaran. Tujuan kau berbuat begitu untuk membohong konon kau banyak geng, dan juga untuk nengelirukan orang agar kau tak dapat djejakki. Tak gitu....??

   ps:
   Sekilas ikan di air, dah tahu jantan betina.

   Delete
 18. Tiada pun kelibat Suman dajjal lebat gebang
  Lihat je komen aku, ifrit ni melayang terbang
  Belum masuk subuh dia terlentang tumbang
  Tidur sebelum subuh, bangun pula rembang

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku banyak tugas & tanggung jawab untuk keluarga, adik beradik & masyarakat setempat.

   Bukan macam engkau menganggur 24jam bergayut di sini

   Delete
 19. Suman dajal haram jadah mmg patut dimaki
  Dia ini besar punya ifrit dan jahat punya kaki
  Tak boleh tengok orng lebih dia akan dengki
  Sifat yg begini, biasa nya bapok bukan lelaki

  ReplyDelete
 20. Entah apa mau jadi dgn si Suman kongkang
  Udah tgh hari, masih membuta terbongkang
  Mau lagak hero, otot lembik mcm bengkang
  Dia lari kedai gi kopi kalu bini mengangkang

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siapa Iblis yg riak hari2 mendabik dada? Ini apa cerita?

   Anonymous 24 October 2018 at 22:01
   AKU INI PUN BUKANLAH CALANG2 LELAKI.. SIAPA TAK KENAL NGAH BRAHIM TOK GURU AKU DI KUALA NERANG, KEDAH TU..)
   -------------------------------------------------------

   Ada kami kisah, nak Ngah Brahim ker Ngah Brahmin ker, itu kau punyer pasal ler - kami bukan jenis kepoh.

   Kejora, kau memang MUNAFIK..!!

   Delete
 21. Tumpang lalu yeer..Mohon untuk divert sikit dari topik posting Tn. Budian tapi agak penting juga kerana ia melibatkan parti bakal PM ke 8 Msia.

  Three Get Warning Letters !!!!


  At least three – one minister and two Members of Parliament – have been issued warning letters, reprimanding them for their actions over the ongoing party polls.

  (The Star) – The PKR Central Election Committee (JPP) is on a major crackdown of its candidates after mounting complaints from its members.

  At least three – one minister and two Members of Parliament – have been issued warning letters, reprimanding them for their actions over the ongoing party polls.

  A PKR source said more would be receiving warning letters from the PKR Committee of Complaints, Appeals and Discipline.

  Dr Xavier is vying for one of the vice-president’s posts, while Akmal and Leow are standing for the chief’s posts of Johor Baru and Hulu Selangor respectively.

  They denied receiving any letter but a JPP source confirmed otherwise.

  The PKR Committee of Complaint’s blog pointed out that several other complaints were received from six states.

  Nine of these were rejected.

  One complaint was referred to the PKR Disciplinary Committee while another was considered serious enough to call for a re-election in Kedah.

  The PKR secretary-general also stripped the membership of Puvin­thiran Gunasegaran, the PKR Youth exco for Merbok.

  “I believe this is an attempt by some to use dirty tactics to discredit me, especially with my position seemingly positive for the post of vice-president,” said Dr Xavier.

  “I contacted the chairman of the committee Dr Syed Husin Ali at 4.15 today (Wednesday) and he informed me that there is yet to be any warning letter issued or signed by the committee.”

  Akmal, who is leading the race in Johor Baru, said the matter had been decided by the party’s JPP and members should not dwell on it.

  His fellow contender Richard Tan had claimed that Akmal assisted a voter through the electronic voting process on Oct 5.

  “If people keep questioning JPP’s decision, this will affect the work and image of the committee,” said Akmal.

  “I think there was a video that went viral on social media showing that I was talking to an election agent. I was actually telling the agent to undo certain things after I saw some intervention.”

  Leow too said she was not aware of any allegations against her.

  “It is nonsense! And I have not received any letter and only found out about the matter through the media,” said Leow who has been elected as the Hulu Selangor division chief.

  She added that the allegation was baseless, as she had not engaged the voters in a bid to influence them.

  She explained that she was helping with groundwork at her division’s polling centre due to lack of manpower.

  “The Hulu Selangor division has 19,000 members and only 22 polling officers were stationed there and so I asked my staff to help,” said Leow.

  She said she was inside the polling premises, giving her staff instructions, not engaging the voters.

  A PKR source said that there was no specification in the PKR Consti­tution or bylaws as to how many letters of warning a candidate could receive before being disqualified.

  PKR elections, which began on Sept 22, have been fraught with allegations of glitches, phantom voters and chaos from day one.

  Vice-president Tian Chua said he welcomed the actions by the JPP.

  “Warning letters are insufficient and inadequate to ensure a smooth election process,” he said.

  “The main cause of the problems arose from arbitrary procedure by the JPP and problematic membership list provided by the SG office.

  “The conduct of some JPP officers showed clear bias.

  “This created confusion, allowing members to cast doubt on the election process.”

  ReplyDelete
  Replies
  1. Si Keling ini bawak balik dokumehn dari opis ke? Dokumen bertaraf Rahsia, Sulit ke? Hal itu saja dia boleh di tuduh di mahkamah, melanggar Official Secrets Act.

   SPRM ambil dokumen di rumah Irwan Serigar

   Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengiringi bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah kembali ke rumahnya di Presint 8 di sini, dipercayai bagi mengambil dokumen.

   Kenderaan pelbagai guna yang dinaiki pasukan lima pegawai SPRM bersama-sama Mohd Irwan Siregar tiba di kediaman itu pada kira-kira 4.30 petang.

   Mereka dilihat keluar dari kediaman itu kira-kira 15 minit kemudian bersama-sama Mohd Irwan Siregar yang dibawa semula ke ibu pejabat SPRM.

   Ketika keluar dari rumah berkenaan, pegawai SPRM dilihat membawa satu beg bimbit dan dua pasang kot dipercayai milik Mohd Irwan Siregar.


   Sedikit kekecohan berlaku apabila kehadiran wartawan dan jurugambar di luar kediaman untuk merakam kehadiran SPRM itu dihalang oleh anggota keluarga Mohd Irwan Serigar yang turut meminta agar visual dan gambar yang dirakam dipadamkan.

   KELING. GENG NAJIB.

   Delete
 22. Ini pulak ulasan oleh OTSB berkaitan pemilihan jawatan2 dalam PKR di seluruh negara yang mengundang pelbagai kecaman dari pemimpin2 tertnggi seta ahli2 akar umbi parti tu !!!

  Azmin Says "Rigging and Cheating" in PKR Elections.

  instability in PKR’s e-voting raised concern of Azmin
  wants thorough probe on matter

  He said JPP should investigate, ensure elections free and fair

  There are so many complaints on the ground.

  Sarawak statutory declaration shows how serious matter is
  the rigging, cheating, process and system not stable, he said

  Azmin said his own branch faced similar problem
  numerous complaints, Internet not stable, votes gone missing

  even in my own branch in Gombak,” said Azmin

  “How do you explain 1700 QR codes but results did not tally?” he asked

  number of eligible voters did not correspond with results
  Every voter must be present physically

  MyKad scanned before QR issued

  Something is not right there.
  JPP must conduct a fair investigation.
  That is the demand of the members.
  The JPP should be independent and conduct a free investigation,” said Azmin.

  Saifuddin said maintain e-voting system despite complaints

  My comments :

  Note this point

  Every voter must be present physically

  MyKad scanned before QR issued


  Obviously that is not happening all the time.

  Azmin must know what he is saying.

  Talk is "they" just collect the names and IC numbers of the "voters".

  Do you see how easy it will be to "cast" the votes.

  I agree with the suggestion that the whole voting process be cancelled.

  Saifuddin says despite all the complaints they will continue with the voting.

  If you continue with this obviously flawed e voting, this is what will happen.

  People will or should start making Police reports.

  Law suits will be filed.
  The matter will drag in the Courts.
  Chairs and tables may be thrown again.
  Fights will break out.
  The party will split.
  The leadership's incompetence will become world famous.

  Anwar CANNOT become Prime Minister.

  This is what will happen.

  So here is my advice : CANCEL the voting immediately.

  Reorganise and go back to simple paper ballots.

  It will take some time but it is much safer.

  ReplyDelete
  Replies
  1. LAGI SATU HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   KALI INI PASAL LUCU MENGARUT (YANG LAIN2 TU LUCU MENIPU DLL).

   Najib diverted funds for the good of nation, says lawyer Shafee

   KUALA LUMPUR: Najib Razak did not take any money for his personal gain, his lawyer told the court today, after the former prime minister was charged with criminal breach of trust amounting to RM6.6 billion.

   “There was no personal gain. He did it for the benefit of the nation and the people,” Muhammad Shafee Abdullah said as he submitted for no additional bail to be imposed on his client.

   Shafee said the money was used due to re-prioritisation of funding, but the lawyer did not go into details.

   Calling the charges atrocious and absurd, he said his team was looking forward to putting up a credible defence.

   Najib and former Treasury secretary-general Mohd Irwan Serigar Abdullah were jointly charged with six CBT offences involving RM6.6 billion worth of government funds.

   They were said to have committed the offences between December 2016 and December 2017.

   According to the charges, they were entrusted with the funds but misappropriated the money.

   The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) said both used approved government allocations to settle 1MDB’s dispute with International Petroleum Investment Co (IPIC).

   On the first charge of misappropriating RM1.2 billion, the money was from the East Coast Railway Line (ECRL) project while the second charge of RM655 million was money from two gas pipeline projects.

   On the third charge, both utilised RM220 million allocated for operational expenditures of the Kuala Lumpur International Airport while the fourth charge of RM1.3 billion was funds meant for Bantuan Rakyat 1Malaysia.

   The fifth charge is related to using RM1.26 billion from Chinese authorities but the money was diverted for unauthorised purposes.

   On the sixth charge, the duo is also accused of misappropriating RM2 billion from the sale of a finance ministry land to Bank Negara.

   Lawyer Gopal Sri Ram is leading the prosecution while K Kumaraendran appeared for Irwan.

   Delete
  2. Wisma Putra tidak cukup bajet, kena saman pula di Paris   KUALA LUMPUR: Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah mendedahkan Wisma Putra kini tidak mempunyai peruntukan mencukupi untuk menampung kos operasi pegawai dan duta Malaysia di luar negara.

   Katanya, tahun ini, Wisma Putra kekurangan peruntukan sebanyak RM133 juta sehingga terpaksa merayu kepada Menteri Kewangan, Lim Guan Eng untuk memberi peruntukan diperlukan.

   “Walaupun sudah dimaklumkan kerajaan tidak cukup peruntukan, kami minta juga kalau boleh RM50 juta dan akhirnya Menteri Kewangan beri juga RM40 juta,” katanya.

   Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan usul khas ucapan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) pada 23 September lalu dijadikan sebagai kerangka asas dasar luar Malaysia Baharu di Dewan Rakyat, hari ini.

   Saifuddin menjelaskan, peruntukan itu diperlukan Wisma Putra bagi menjaga kebajikan pegawai dan wakil Malaysia di luar negara serta memastikan urusan diplomatik berjalan lancar.

   “Kita ada duta yang dihantar untuk mengurus lebih satu negara. Ada duta yang menjadi duta di negara A tetapi duduk di negara B. Dia hendak terbang ke negara B, Wisma Putra minta tangguh sebab tidak ada bajet.

   “Punyalah azab dan daif. Kalau hendak diikutkan, dia boleh memandu kereta tetapi kena jaga ‘standard’, takkan naik kereta sampai lapan jam. Mereka pegawai diplomatik kita, takkan daif sangat (kena memandu).

   “Ada pegawai kita oleh kerana kadar siling sewa rendah, dia terpaksa duduk jauh daripada kedutaan. Ini menimbulkan masalah, iaitu menaikkan kos pengangkutan.

   “Ada yang lari ke kawasan yang tidak sesuai untuk seorang pegawai diplomatik. Malah kita ada satu kes, kuarters kita di Paris rosak, bumbungnya bocor, mengganggu rumah sebelah dan pemiliknya saman kita.

   “Oleh itu, saya minta Menteri Kewangan dengarlah keluhan Menteri Luar ini. Berilah bajet kepada kami,” katanya.


   : Hairan selepas aje PH ambil alih semua kementerian tak ada duit.. dulu duit drp mana?...

   Delete
  3. RM6b misused to settle 1MDB debts
   The Edge Financial Daily

   KUALA LUMPUR: The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) has confirmed that former prime minister Datuk Seri Najib Razak and ex-treasury secretary-general Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah will be charged today with committing criminal breach of trust (CBT), with sources saying the offences include alleged misappropriation of RM6 billion that was used to settle 1Malaysia Development Bhd’s (1MDB) debts.

   MACC said the two men will be charged together, and the offences relate to investigations into “several CBT cases” involving “funds belonging to the Malaysian government”.

   The anti-graft agency said it has obtained the permission of the Attorney General’s Chambers to proceed and charge the duo and they are required to present themselves at the Kuala Lumpur Sessions Court at 7.30am.

   A spokesman for MACC confirmed that the agency will press the charges under Section 409 of the Penal Code, which deals with CBT committed by a public servant or agent. The penalty under this section is a jail term of between two and 20 years and whipping, and also liable to a fine.

   Also to appear in court today to face CBT charges over government-owned funds will be the former director-general of the Prime Minister’s Department research division, Datuk Hasanah Ab Hamid.

   “Hasanah will be charged at the KL Sessions Court under the same section,” added MACC in a statement issued yesterday.

   Najib and Mohd Irwan, said MACC, were summoned by the agency yesterday “to complete the final process of the investigation and prosecution”.

   Najib arrived at the MACC’s Putrajaya headquarters at 2pm and spent around three hours before being allowed to leave the premise. It was his ninth visit to the agency since stepping down as prime minister in May.

   Meanwhile, Mohd Irwan was arrested soon after his arrival at 3.26pm. The former treasury secretary-general also served as 1MDB chairman between May 2017 and May 2018, before resigning shortly after Barisan Nasional lost federal power in the 14th general election (GE14).

   The charges against Najib and Mohd Irwan will be in relation to dealings between 1MDB and Abu Dhabi’s sovereign wealth fund, International Petroleum Investment Co (IPIC).

   In particular, The Edge Financial Daily learnt that the two men will be charged for misusing funds from Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) and the federal government’s Consolidated Fund for 1MDB to repay US$1.2 billion (RM4.99 billion) loaned from IPIC under a settlement agreement inked between the two parties in April 2017.

   To recap, IPIC was a co-guarantor of two 1MDB bonds totalling US$3.5 billion, which were arranged by Goldman Sachs.

   Between 2012 and 2014, 1MDB transferred US$3.15 billion to an entity named Aabar Investments PJS Ltd (BVI) (Aabar BVI) in relation to the bonds, under the assumption it is a unit of IPIC.

   Separately, IPIC lent 1MDB US$1.2 billion in May 2015, so the latter could pay its debts — including interests over the two bonds which IPIC co-guaranteed.

   IPIC later revealed that Aabar BVI is not its subsidiary, although it shares part of the name with the original IPIC unit Aabar Investments PJS, and lists two of the IPIC unit’s directors as its shareholders.

   The two funds then got into a dispute over the missing US$3.5 billion paid to Aabar BVI, before they worked out on the settlement agreement in 2017.

   Under the 2017 agreement, 1MDB repaid IPIC the US$1.2 billion it borrowed in 2015. At the time, 1MDB announced it had settled the payment with proceeds raised from asset sales, without elaborating.

   Delete
 23. Tiada lagi kelibat Suman babi barua pukimak
  Dia ini kalau dibiar, naik tocang banyak lemak
  Sbb itu, maki carut bangkai ini, aku tergamak
  Lega dia tiada, blog pun tiada sampah semak

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebelum ini aku tak sedemikian. Tapi tingkah mu yg biadap, celupar, melaga-lagakan orang, takbur tanpa bukti tapi pengecut - memaksa malah memang patut dimami carut.

   Kalau kau tak puas hati, sila beri tarikh & masa di JB untuk kita buat perhitungan, bukan melalak kosong saja

   Delete
 24. Fuuuh..Seram pulak bila baac berita di bawah ni...apa isunya yeer???

  Malaysia First Country In The World To Get Ex-Convict For PM

  Malaysians talk about change, Malaysians talk about reforms, Malaysians talk about the ‘New’ Malaysia, Malaysians talk about transparency, Malaysians talk about good governance, Malaysians talk about ending corruption and abuse of power, then Malaysians appoint an immoral and corrupt ex-convict as their prime minister.

  NO HOLDS BARRED

  Malaysia is not only the first country in the world to get the oldest prime minister in history, it is also going to be the first country in the world to get an ex-convict for a prime minister.

  In fact, Malaysia is also the first country in the world to have a prime minister-in-waiting, the first country in the world to treat guarantees as debts, the first country in the world to remove taxes and the cost of living increases, the first country in the world to increase the cost of e-hailing taxis so that the cost of regular taxis would appear cheap, the first country in the world where non-Muslims preach Islam to Muslims, etc.

  Anyway, Anwar Ibrahim was convicted for corruption and was sentenced to a six-year jail sentence.

  Anwar appealed his conviction all the way up to the federal court and lost.

  He also had to serve his full sentence with no pardon, after which he served his second sentence for sodomy.

  Malaysians will appoint an immoral and corrupt ex-convict as their next prime minister

  Anwar did not win his appeal or receive a pardon — so that means the high court, appeal court, federal court, pardon’s board, and His Majesty the Agong, all believe Anwar is an immoral and corrupt person.

  And this is the man who is supposed to become Malaysia’s eight prime minister — an immoral and corrupt ex-convict who never repented and asked for forgiveness from the Malaysian public for his crime.

  Should an immoral and corrupt ex-convict who never repented and never asked for forgiveness from the Malaysian public be entrusted with the job of prime minister?

  In the UK, an ex-convict cannot even get a credit card or bank loan, let alone become the British prime minister.

  Only in Malaysia can an ex-convict who is immoral and corrupt hold the highest office in the land.

  And only immoral and corrupt people would choose an immoral and corrupt person to become their prime minister.

  Malaysians talk about change, Malaysians talk about reforms, Malaysians talk about the ‘New’ Malaysia, Malaysians talk about transparency, Malaysians talk about good governance, Malaysians talk about ending corruption and abuse of power, then Malaysians appoint an immoral and corrupt ex-convict as their prime minister.

  ReplyDelete
  Replies

  1. GOOD COMMENTARY ON NAJIB BY KIT SIANG -

   Kit Siang: From PM to troll – how sad, Najib
   NATION

   PETALING JAYA: Iskandar Puteri MP Lim Kit Siang has slammed Datuk Seri Najib Tun Razak for going from prime minister to self-professed troll, suggesting that trolling is equivalent to online harrassment.

   "How sad that a former prime minister has become a troll, and even sadder (that) he is quite proud of it," Lim said in a statement Thursday (Oct 25).

   He said according to Wikipedia, "media attention in recent years has equated trolling with online harassment".

   "Najib is clearly trying to deflect attention from his frequent to-and-fro trips to the courts and the Malaysian Anti-Corruption Commission for his monstrous corruption and money-laundering crimes," Lim said.

   In response, Najib said that if helping university graduates by delaying the PTPTN loan repayment was an offence, then he was willing to take the blame.

   Quoting a study by Khazanah Research Institute (KRI), Lim said research showed that despite going to school for an average of 12 years, Malaysian students got only about nine years’ worth of meaningful education.

   “It indicates a potential deficiency in the Malaysian education system, where students get three years of schooling that do not contribute to their educational achievement,” Lim said.

   He questioned if Najib would accept responsibility for the deplorable state of education in Malaysia under his nine years of premiership.

   Lim's attack on Najib was in response to the admission by the former premier in Parliament on Tuesday (Oct 23) that he often trolled Finance Minister Lim Guan Eng – who is Lim's son – to debate issues with him online .

   "What I want to raise now is on the (issue of) the East Coast Rail Link (ECRL) with the Finance Minister, whom I frequently debate online," Najib had said.

   "I troll him every day," Najib admitted, drawing laughter from the floor when taking part in debates on the 11th Malaysia Plan.

   HAH, THE KEPALA BAPAK TROLL.

   Delete
 25. Rakan2 sekelian...sesuai tak kita bandingkan DSAI dengan Mandela haah ????

  Anwar Is No Mandela

  NO HOLDS BARRED

  Mandela was charged for treason and he confessed to his crime based on his principle of opposing apartheid

  Some readers have pointed out that Anwar Ibrahim is not the first ex-convict who is going to be prime minister and that Nelson Mandela before this was also an ex-convict who became South Africa’s prime minister.

  First of all, Mandela was NOT the Prime Minister of South Africa.

  Hence that will still make Anwar the FIRST ex-convict to become prime minister.

  Secondly, Mandela was arrested and tried for opposing apartheid and white rule. Anwar did not oppose British rule or white rule.

  So, Anwar’s crime was not fighting for the freedom of the Malays from white rule like Mandela’s crime was fighting for the freedom of Africans from white rule.

  Anwar was charged, tried and convicted for FOUR counts of corruption and lost his appeal plus was refused a pardon

  Thirdly, Mandela was tried for treason while Anwar was tried for FOUR counts of corruption.

  Mandela actually confessed to his crime and used his trial to spread his message of freedom in his famous three-hour speech, “I am prepared to die”.

  Mandela’s trial and his speech got global coverage so Mandela’s strategy of using his trial to further his political cause instead of fighting against the charge worked.

  Mandela’s action of admitting his crime instead of denying it and fighting the charge meant he would undoubtedly face the death sentence, hence his speech, “I am prepared to die”.

  The judge found him guilty but refused to sentence Mandela to death and instead condemned him to a life sentence.

  While in jail on Robben Island, Mandela was treated as a political prisoner and was isolated from the other non-political prisoners.

  So even the government did not regard Mandela as a ‘real’ convict.

  In the UK, a convicted person is disqualified from being a member of parliament and certainly cannot become the prime minister


  Twenty-seven years later, President F. W. de Klerk, who believed that apartheid was unsustainable, released a number of ANC prisoners.

  After the fall of the Berlin Wall in November 1989, de Klerk called his cabinet together to debate legalising the ANC and freeing Mandela.

  In December, de Klerk met Mandela to negotiate his unconditional release.

  For all intents and purposes, Mandela was considered a political prisoner and de Klerk treated him as one.

  The irony of the whole thing is de Klerk was trying to force Mandela to get out of jail while Mandela, on the other hand, was trying to delay his release.

  Mandela refused to get out of jail unless his terms were met. In other words, Mandela would have stayed in jail had the terms not been met.

  Anwar, on the other hand, was charged, convicted and sentenced for FOUR charges of corruption. Yes, FOUR charges of corruption.

  Anwar had abused his power and authority to cover up his many crimes of sodomy.

  So, Anwar’s four charges of corruption relates to the 11 sodomy crimes that the police were investigating.

  Mahathir has to do the right thing and never allow an ex-convict to become Malaysia’s prime minister

  Anwar was eventually tried for just one of those 11 crimes of sodomy because that was enough since he received nine years jail for it to make it a total of 15 years jail.

  The Prime Minister told the police to drop the other ten cases because even the first sodomy trial hurt the government very badly and another ten sodomy trials would have been condemned by the entire world.

  Many think the world condemned Tun Dr Mahathir Mohamad because they viewed Anwar’s trial as politically motivated.

  The truth is the world no longer considers sodomy a crime, not even the church even though the Bible may be against sodomy.

  In fact, Christians no longer care what the Bible says and that is why they are supportive of sodomy and LGBTs.

  ReplyDelete
  Replies

  1. KEPALA BAPAK DIA CAKAP TAK GUNA KEPALA HOTAK DIA -

   RM6.6 bilion bukan untuk diri tapi negara, kata Najib

   Najib Razak meminta rakyat tidak keliru dengan pertuduhan dibacakan terhadapnya dan Irwan. KAMU INGAT ORANG LAIN BODOH KE? OANG LAIN TAKDA YANG TAHU UNDANG2 KE? TAK TAHU APA ITU UNTUK NEGARA DAN APA ITU SALAH GNA KUASA DSB NYA?

   KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang didakwa pecah amanah sebanyak RM6.6 bilion menjelaskan pertuduhan dikenakan terhadapnya bukan untuk kepentingan peribadi, sebaliknya untuk kepentingan negara.

   Najib berkata, 6 pertuduhan itu adalah bertujuan pembayaran hutang yang perlu dijelaskan dalam tempoh waktu tertentu. KAMU YANG BUAT HUTANG ITU, KAMU BAYAR LAH DENGAN CARA YANG BOEH DI TERIMA.

   “Saya hendak sebutkan, pertuduhan dikenakan pada saya adalah terlalu umum dan tidak munasabah. Dalam pertuduhan tersebut tidak ada yang dikaitkan dengan apa yang saya terima. JANGAN BANGANG, AL JIBO. UMUM KE TERPERINCI KE, DEPA YANG MEMBIKIN TUDUHAN ITU SEMUA ADA LAH PEGUAM. KAMU APA? LULUS UNIBASITI KE TAK?

   “Tidak ada yang disebut, apa yang saya lakukan akan beri keuntungan pada saya,” katanya sewaktu ditemui pemberita, di Mahkamah Tinggi Jalan Duta, hari ini.

   Jelasnya, sekiranya pembayaran tidak dibuat ia akan menjejaskan dan memudaratkan ekonomi dan juga rakyat. BETUL KE? KALAU TAK BAYARPRONTO, ADA SESIAPA MATI KE? AWAT HANG PAKAI DUIT YANG TAK BOLEH DI PAKAI UNTUK ITU? BODOH KE? TERIMA LAH PADAH NYA DI MAHKAMAH.

   Hari ini, Najib dan Tan Sri Irwan Serigar Abdullah didakwa atas 6 pertuduhan membabitkan kesalahan pecah amanah berjumlah RM6.6 bilion.

   Mengikut pertuduhan, mereka diamanahkan dengan dana itu tetapi menyalahgunakan wang tersebut menggunakan kedudukan mereka sebagai menteri kewangan dan ketua setiausaha Perbendaharaan pada masa itu.

   Jika sabitkan kesalahan di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan, mereka berdepan hukuman penjara maksimum 20 tahun, sebat dan denda. 10 TAHUN SORANG PUN AKU AKAN GEMBIRA.

   Delete
 26. Apa lah malangnya nasib mak bapak kau geng najis haramjadah, dapat anak penyokong tegar penyamun terulung dunia. Agaknya mak bapak kau ni pon ada makan duit haram jugak ke

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS sedia anjur demonstrasi bantah ‘Oktoberfest’ jika gugat kepentingan awam, kata Takiyuddin   KUALA LUMPUR: PAS berkata parti itu tidak akan teragak-menganjurkan demonstrasi bagi membantah penganjuran pesta arak “Oktorberfest 2018″ sekiranya ia menimbulkan ketegangan dan menceroboh kepentingan masyarakat awam.

   Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan berkata Oktoberfest tidak sepatutnya menjadi program umum kerana ia melibatkan sensitiviti agama, budaya dan pandangan kelompok masyarakat yang berbeza.

   “Kalau sekiranya pesta seumpama ini dibuat dalam kelompok terkawal, tidak melibatkan orang lain, saya kira ia boleh dibincangkan.

   “Contohnya larangan merokok, ia diletakkan di tempat khusus, arak pun sepatutnya begitu,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.
   “Kalau program itu boleh timbulkan rasa kurang menyenangkan dan boleh pula menimbulkan ketegangan dalam masyarakat, maka sewajarnyalah ia dibantah.

   “Mungkin kalau sampai peringkat perlukan demostrasi, kita akan berdemonstrasi,” katanya.

   Pada 9 Oktober lalu Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad berkata, pesta arak “Oktorberfest 2018″ boleh dianjurkan jika pihak penganjur membuat permohonan mendapatkan permit dan mematuhi kesemua garis panduan yang ditetapkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

   Beliau berkata, antara garis panduan yang perlu dipatuhi penganjur ialah orang Islam tidak dibenarkan terlibat dan acara itu tidak dijalankan di tempat terbuka.
   Takiyuddin berkata, kerajaan negeri Kelantan misalnya hanya melarang perniagaan judi, tetapi arak untuk orang bukan Islam tidak dihalang.

   “Bagi PAS, itu hak bukan Islam, dan dalam ruang lingkup terkawal ia tak ada masalah.

   “Perkara ini boleh dilakukan dengan syarat ia tidak melibatkan pencerobohan ke atas kepentingan orang lain. Kalau boleh dikawal, dalam keadaan apapun boleh dibenarkan,” katanya.

   Dalam perkembangan lain, Presiden PAS Datuk Seri Abd Hadi Awang berkata parti itu gembira dengan keputusan pilihan raya kecil (PRK) di Port Dickson Sabtu lepas yang menyaksikan calonya mendapat undi lebih tinggi berbanding pencapaian dalam pilihan raya umum 9 Mei.

   “Dapat undi lebih 7,000 dalam keadaan kita bersendirian, satu parti sahaja, dan bertanding 7 penjuru. Walaupun banyak penjuru, tetapi undi meningkat.

   “Apa yang penting ialah kita perlu dibuat ‘postmortem’. Kita akan buat seawal yang mungkin, jadi boleh tahu undi kita pada masa akan datang. Kita ada jentera di Port Dickson,” katanya.

   Dalam pilihan raya kecil Port Dickson Sabtu lalu ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mewakili Pakatan Harapan memperoleh 31,016 undi mengalahkan pesaing terdekatnya daripada PAS, Lt Kol (B) Mohd Nazari Mokhtar yang mendapat 7,456 undi.

   Lima calon Bebas lain masing-masing hilang wang pertaruhan, termasuk bekas menteri besar Negeri Sembilan Tan Sri Mohd Isa Abd Samad dan bekas pembantu beliau Mohammad Saiful Bukhari Azlan.

   : Tak perlu bersedia, PAS terus tetapkan tarikh dan batal sekiranya mereka akur....

   Delete
  2. SURE EX-SPY CHIEF USES BACK ENTRANCE - SPIES ALEAYS DO. BUT TELL HER NOT TO DO IT WHEN PELIWAT IS AROUND - IT'LL BE DISASTER FOR HER

   Ex-spy agency chief eludes media, uses back entrance
   Thursday, 25 Oct 2018

   KUALA LUMPUR: Former spy agency chief Datuk Hasanah Abdul Hamid managed to give the media the slip as she arrived at the Jalan Duta Courts Complex on Thursday to face charges.

   The media were caught off-guard after she had eluded the waiting group by using the back entrance.

   She will be charged with committing criminal breach of trust today.

   The former director-general of the Malaysian External Intelligence Organisation is facing at least one count of criminal breach of trust involving US$12mil belonging to the Malaysian Government.

   Delete
 27. Ini dia ahli baru geng menjilat taik babi
  Melayutakberkhatan ni sedara dekat YB babi
  Mulut jahat menyondol tak ubah macam babi
  Kerja tetap dia jaga gate kandang babi

  ReplyDelete
 28. Suman pendengki, hati nya kudis menanah
  Asyik jer mengutuk, umpat dan tabur fitnah
  Terkam orng sana sini dia sumpah seranah
  Tapi kini rehat di Hospital Sultanah Aminah

  ReplyDelete
 29. Suman malu Dtrn Merdeka dia tak tunai janji
  Ilmunya cetek, dgn aku berpantun dia nak uji
  Kemarin terduduk rapat si bahalol tu aku taji
  Kini dlm wad, sedara waris2 keliling mengaji

  ReplyDelete
 30. Suman carii bala, tak ada beban batu digalas
  Kemarin aku tibai ifrit ini, tiada kasihan belas
  Kini dia tenat dlm wad, tak larat angkat gelas
  Padan muka dia, dekat dunia Allah dah balas

  ReplyDelete
 31. Cilaka Suman kencing aku kat Dtrn Merdeka
  Lps itu, berbagai fiitnah ke atas aku, dia reka
  Dia tidak tahu ker, perbuatan itu Allah murka
  Sah di akhirat nanti, tempat abadi dia neraka

  ReplyDelete
 32. Padan dgn muka Suman biawak kera duku
  Bila terkantoi jer, dia mula le nak fitnah aku
  Dlm kubor pasti terok melekat tibai & paku
  Nama dah tercatat dlm neraka punya buku

  ReplyDelete
 33. Suman barua, kini kat dlm wad terlantar
  Jasad dia terkujur, tersentap2, terketar2
  Malekat maut tak lama Allah nak hantar
  Malekar Malik dah siap dgn buku daftar

  ReplyDelete
 34. Suman iblis di dlm wad nafas dia tersekat2
  Dajal ini mau telan air liur pun, jadi terlekat
  Malaikat maut pun rasanya dah mari dekat
  Tanda ahli neraka di dahi juga udah dilekat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada bukti, atau satu lagi auta keling engkau,,,??

   Delete
 35. welcome to Tokyo: MAS ELINA
  Orang Jepun mengamalkan budaya"Makan untuk bekerja" bukannya "Bekerja untuk makan".Semua pelaksanaan kerja perlu pantas. Walaupun mereka bukannya beragama Islam,tetapi sikap mereka benar-benar menjunjung nilai murni. Bagi mereka yang berniaga pula,soal penipuan langsung tak ujud.

  Berbalik pasal si Mas di hari kedua di Tokyo.
  Tepat pukul 8 pagi,aku mengambil Mas di hotel.Hari ini aku menyewa kereta,bagi kemudahan membawa Mas bersiar-siar.Mas dah menunggu kat lobi hotel,berTshirt lengan panjang,bertudung dan berseluar jeans.Minat sangat anak orang puteh nih dengan seluar jeans. InsyaAllah , bila kami disatukan nanti, aku nak ajar dia pakai kain batik lak.

  Wajahnya nampak segar kerana dah berehat semalaman.
  Seperti yang ku sebut sebelumnya tentang perubahan diri Mas sejak dah rapat dengan aku, dia ni suka sangat merenung wajah aku. Sekali ditenung,jantung ku berdebar kencang. Aku ini bukanlah lawa sangat,tapi hansem sikit adalah.Atau sifat rendah diri aku,
  bila berhadapan dengan gadis secantik Mas.

  Selepas minum pagi, kami menyusuri jalan menuju ke kedai tempat aku niaga.Tujuan aku nak bagi Mas melihat bagaimana penghantaran barangan kering halal aku uruskan .Sesampai di sana, kelihatan dua buah lori kecil dan 5 budak pekerja sedang berurusan.Aku bahasakan sebagai budak je lah, sebenarnya mereka ialah pelajar lelaki Malaysia yang menuntut di universiti di sekitar Tokyo.
  Kesian aku pada adik-adik aku nih, kerana terpaksa buat part time
  lantaran perbelanjaan yang kurang mencukupi sejak dua tiga tahun dahulu.Bila ringgit jatuh,sumber kehidupan mereka yang selama ini datang dari wang biasiswa tidak mencukupi.

  Melihat aku dan Mas sampai,mereka terpinga-pinga kerana selama ini aku single je, kali ini ada gadis di sampingku.Dengan
  spontan seorang budak tu bertanya"Abang balik Malaysia, baru ni, abang kawin ye...tak jemput kami...cantik isteri abang"
  Aku lihat Mas tersipu malu,dan bagi menjelaskan kedudukan, aku minta Mas sendiri beritahu.Kesemua lima-lima budak pekerja aku mendengar dengan fokus penjelasan dari Mas. Tapi yang aku lucu,
  ada yang memandang Mas...dengan lain macam je.Biarkan mereka,
  orang lelaki kata kan.


  ReplyDelete
  Replies
  1. Sahabat ku Singgora:

   Rentikan itu 'palsu punya sketsa'
   Cinta kami, naper ko nak binasa
   Tak tau ker fitnah itu besar dosa
   Apa ngko tak takut pada Yg Esa?

   Delete
 36. Padan muka Suman barua tak ada agama
  Kini dekat dlm wad dengarnya tenat koma
  Malaikat maut pun, ada imbas2 menjelma
  Sehari dua lagi, si tua ifrit ini tinggal nama

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dah taubatkah kamu setelah mencerca hina Allah SWT dgn mengatakan "Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat"....??

   Apa perlunya kau TONJOLkan menunjuk-nunjuk sembahyang kamu itu di sini?

   Orang lain bersolat menyembah Allah, kau yg asyik2 tayang 'sembayang' kau itu, sembah yang apa yer....?? Sembahyang untuk orang demi mendapat perhatian ker? Itu ajaran tok guru Ngah Brahim ker?

   Bacaan al Quran kamu itu, betul ker - sedangkan buat psntun pun kau pantat-tonggang-langgangkan...??

   Cuba cakap.....!!

   Delete
  2. Suman cuba fitnah, tapi tak cekap
   Dia sendirii, yng masuk perangkap
   Itu tulisan 'Virgo', J.Doe dah cakap
   Doe dah bagi penerangan lengkap

   Delete
  3. DJ & aku tetap bersahabat walau ada kalanya kami tak sependapat, terutama sekali bila kau mencucuk jarum menabur racun.

   Bukan saja kau pengecut, tapi kau membohong & tuduh aku fitnah tentang sikap kau yg angkuh, takbur, ego, menunjuk-nunjuk, yer - ini luahan celupar kau sebagai bukti, cuba cerita....!!

   Anonymous 25 October 2018 at 04:59
   KETIKA AKU SDG KHUSYUK MENGAJI AL-QURAN, TERDENGAR NADA SMS MASUK DI I-PHONE AKU.
   MMG TAK SALAH LAGI, SMS DARI 'SI DIA'. MMG DIA SELALU BANGUN AWAL, MUNGKIN NAK BIASAKAN DGN CARA AKU BILA BERSAMA NANTI, YG SERING BANGUN BERSOLAT MLM.

   Anonymous 25 October 2018 at 04:09
   Aku mmg mengingati Allah sepanjang masa
   Kalau tak baca quran tak senang duduk rasa

   Anonymous 24 October 2018 at 09:09
   Terus lesap Suman tua lahir tak cukup bulan
   Kena serang jantung dek aku punya pukulan
   Di temani cucu ke hospital menaiki ambulan
   Berkerumun di wad sahabat handai & taulan

   Reply
   Othman Ahmad 24 October 2018 at 14:07
   Masih terover temberang auta keling lagi ker, Kejora Musibat.....??

   Hari ini saja kau dah kutangksp basah terang2 mengauta keling dgn ungkapanmu, "MUNGKIN JUGA DIA TAKUT 'PERISTIWA HITAM DI JB' TAHUN LEPAS ITU BERULANG LAGI...)"

   Kan dah kena kantol lagi engkau besar punya temberang. Peristiwa yg kau mungkir & tak berani datang itu pd tahun ini menjelang dekat PRU 14.

   Akhir kalam, kesiannnnnnya....melihat kau dah di tahap kritikal sakit angau ditimpa perasaan, berangan angan, cakap sorang2, syok sendiri macam orang tak laku ada bini atau girlfriend dok kerja melancap saja. Tak gitu, kan kan kan.....??

   Heeeeeeee, MALU SEMALUnya bak lagu kumpulan Spin...!!

   Kejora dah terkantol bakal kojol macam najib & jahid hang kerdee....!!

   Ha ha ha ha
   Ho ho ho ho
   Hi hi hi hi


   Delete
 37. Anonymous25 October 2018 at 12:29

  WALAU PUN 'SI DIA' MENYATAKAN DIRINYA DAH TERASA SELAMAT, AKU MASIH TETAP MEMBERI KATA2 SEMANGAT KPD NYA. BUKAN APA, SBB DIA MASIH MENYEBUT KERISAUAN & KEBENCIAN NYA KPD 'SI TAIKO PSAIKO PUTRAPALSU' TU.

  AKU KARANG PANTUN MADAH & PILIH SEBUAH LAGU, LALU SMS KPD NYA:

  Bertenanglah dinda teratai bunga kembang
  Tentang 'si taiko' tu usahlah dinda bimbang
  Mungkin dia mau gurau jer nak acah abang
  Kalu dia terlebih2 sgt, gigi dia akan terbang

  Di pekan Segamat, membeli subang
  Cerah berkilau, sewaktu dipakai
  Dikau kan selamat, di sisi abang
  Usah lah dirisau, dinda ku teratai

  ___________________________
  SWEET CHARITY - TERATAI
  (https://youtu.be/7XSa-p74g5M)

  Oh teratai bunga indah
  Engkaulah pujaan hatiku
  Telah lama aku rindukan
  Wahai teratai bunga indah

  Sungguh cantik wajahmu
  Sinar matamu bagaikan suria pagi
  Setiap insan selalu terpikat
  Memandang teratai bunga indah

  Chorus:

  Ku tak menyangka
  Wahai teratai ku sayang
  Badai taufan mendatang
  Menghembus dirimu
  Engkau pun terkulai
  Dan merunduk lah layu
  Tak berseri lagi

  Oh tolong, lindungilah dia
  Agar ku dapat bersamanya lagi
  Ku inginkan teratai ku sayang
  Berseri seperti semula
  Teratai bunga indah

  ______________________________
  Buat dinda yg abg ingati selalu
  Salam rindu di angin nan lalu

  (DAH AGAK LAMA AKU TAK KIRIMKAN LAGU KPD SI DIA.. TAKUT, KESIAN KAT DIA, NANTI TERPAKSA BERSUSAH2 PULA DIA NAK MENCARI LAGU BALAS YG SESUAI...)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
 38. SUNGGUH MENGHAIRANKAN HARI INI. LAMA 'SI DIA' TAK HUBUNGI AKU SAMADA MELALUI CALL ATAU SMS. AKU CALL PUN TAK DIJAWABNYA.
  TETIBA MENJELANG MAGHRIB, ADA SMS MASUK KE I-PHONE AKU. MMG SMS DARI SI DIA MANJA KU.
  TETAPI PANTUN MADAH DARINYA ITU AMAT LAIN BUNYI NYA:

  Apalah malang nasib diri spt sepohon kayu
  Nasib gadis Iban yg cintakan jejaka Melayu
  Kini dinda dah spt bunga yg merunduk layu
  Spt masih tak malu, menagih kasih merayu

  Kembang mekar cempaka di taman
  Terdengar suara pungguk merayu
  Malangnya dikau jejaka idaman
  Mendapat bunga merunduk layu

  (AKU TERPAKU SEJENAK... LANTAS AKU CALL DIA.. RUPA2 NYA DIA TERSENTUH DGN RANGKAP KORUS DLM LIRIK LAGU "TERATAI" YG AKU KIRIM ITU:

  Ku tak menyangka 
  Wahai teratai ku sayang 
  Badai taufan mendatang 
  Menghembus dirimu 
  Engkau pun terkulai 
  Dan merunduk lah layu 
  Tak berseri lagi 

  DIA MENYANGKA AKU MENYINDIR DIA BERKAITAN 'KETELANJURAN KAMI DI JB DULU'. PUAS JUGA AKU MEMUJUK DIA, MEMOHON MAAF KERANA TAK PERASAN PUN AKAN SAMPAI KE TAHAP ITU...
  LAIN KALI, AKU KENA TELITI BETUL2 LIRIK LAGU SEBELUM MENGIRIM KPD NYA...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. (AKU BARU CALL 'SI DIA', BERITAHU DIA YG 'SI TAIKO' MULA BUAT HAL LAGI DGN REKAAN 'SKETSA PALSU'... DEK KERANA KEMARAHANNYA KPD 'SI TAIKO', RAJUK NYA TADI DAH MAKIN REDA..
   LEGA LAH SIKIT..)

   Delete
  2. Apa perlunya kau luahkan di blog ini penyakit engkau ditimpa perasaan & angau syok senditi.

   Kalau perempuan itu wujud, bukankah lebih baik kau direct langsung sms ker, whatsapp ker, phone call ker? Apa kejadah dibuat di sini, buang masa & ruangan saja.

   Nampak sangat kau punya temberang & mental disorder, fahammmm....??

   Delete
  3. Anon 19.29...Kau jangan tak tau pulak. Sebenarnya..Wak Suman Tempek Bacin ni jelews yang teramat sangat kat kau.

   Dulu zaman muda2nya dulu..dia tak berpeluang untuk merasai betapa hangatnya perasaan dalam alam percintaan seperti yang. kau lalui sekarang.

   Itelah..dengar khabar, dulu dia ni dikahwinkan pun kerana pilihan keluarga, bukannya pilihan sendiri. Orang macam ni mana reti cari sendiri..mengharapkan keluarga untk mencarikannya pasangan hidup.

   Tu lah pasal dia bukan main sakit hati bila kau berkongsi saat2 manis kau bercinta tu.

   Apa2 hal pun..kami di sini mendoakan agar kau akan ke jinjang pelamin dan menjalani kehidupan yang diredhaiNya..di dunia hingga ke Jannah..Aminnn !!!

   Delete
  4. Aamiin...

   Sahabatku GN, tq sekali lagi dari ku
   Mmg jelas, cemburu nya membuku
   Lihat kisah cintan kami, dia terpaku
   Kalau famili tak atur, dia tu tak laku

   Delete
  5. DJ & aku tetap bersahabat walau ada kalanya kami tak sependapat, terutama sekali bila kau mencucuk jarum menabur racun.

   Bukan saja kau pengecut, tapi kau membohong & tuduh aku fitnah tentang sikap kau yg angkuh, takbur, ego, menunjuk-nunjuk, yer - ini luahan celupar kau sebagai bukti, cuba cerita....!!

   Anonymous 25 October 2018 at 04:59
   KETIKA AKU SDG KHUSYUK MENGAJI AL-QURAN, TERDENGAR NADA SMS MASUK DI I-PHONE AKU.
   MMG TAK SALAH LAGI, SMS DARI 'SI DIA'. MMG DIA SELALU BANGUN AWAL, MUNGKIN NAK BIASAKAN DGN CARA AKU BILA BERSAMA NANTI, YG SERING BANGUN BERSOLAT MLM.

   Anonymous 25 October 2018 at 04:09
   Aku mmg mengingati Allah sepanjang masa
   Kalau tak baca quran tak senang duduk rasa

   Anonymous 24 October 2018 at 09:09
   Terus lesap Suman tua lahir tak cukup bulan
   Kena serang jantung dek aku punya pukulan
   Di temani cucu ke hospital menaiki ambulan
   Berkerumun di wad sahabat handai & taulan

   Anonymous 25 October 2018 at 12:55
   Entah apa mau jadi dgn si Suman kongkang
   Udah tgh hari, masih membuta terbongkang
   Mau lagak hero, otot lembik mcm bengkang
   Dia lari kedai gi kopi kalu bini mengangkang

   Reply
   Othman Ahmad 25 October 2018 at 19:40
   Siapa Iblis yg riak hari2 mendabik dada? Ini apa cerita?

   Anonymous 24 October 2018 at 22:01
   AKU INI PUN BUKANLAH CALANG2 LELAKI.. SIAPA TAK KENAL NGAH BRAHIM TOK GURU AKU DI KUALA NERANG, KEDAH TU..)
   -------------------------------------------------------
   Ada kami kisah, nak Ngah Brahim ker Ngah Brahmin ker, itu kau punyer pasal ler - kami bukan jenis kepoh.

   Kejora, kau memang MUNAFIK..!!

   Reply
   Othman Ahmad 24 October 2018 at 14:07
   Masih terover temberang auta keling lagi ker, Kejora Musibat.....??
   Hari ini saja kau dah kutangksp basah terang2 mengauta keling dgn ungkapanmu, "MUNGKIN JUGA DIA TAKUT 'PERISTIWA HITAM DI JB' TAHUN LEPAS ITU BERULANG LAGI...)"
   Kan dah kena kantol lagi engkau besar punya temberang. Peristiwa yg kau mungkir & tak berani datang itu pd tahun ini menjelang dekat PRU 14.

   Akhir kalam, kesiannnnnnya....melihat kau dah di tahap kritikal sakit angau ditimpa perasaan, berangan angan, cakap sorang2, syok sendiri macam orang tak laku ada bini atau girlfriend dok kerja melancap saja. Tak gitu, kan kan kan.....??
   Heeeeeeee, MALU SEMALUnya bak lagu kumpulan Spin...!!
   Kejora dah terkantol bakal kojol macam najib & jahid hang kerdee....!!
   Ha ha ha ha
   Ho ho ho ho
   Hi hi hi hi

   Delete
 39. Ke mana menghilang si melayutakberkhatan
  Agaknya dia dah lari masuk ke dalam hutan
  Mungkin asal nenek moyangnya orang utan
  Si mulut jahat perangai mengalahkan setan

  ReplyDelete
 40. UNTUK MEREDAKAN RAJUK 'SI DIA', AKU ALIH TIANG, AKU BANYAK BERCERITA PASAL 'SI TAIKO' DGN SI DIA.
  NAMPAKNYA STRATEGI AKU ITU BERJALAN. SI DIA DAH KEMBALI KETAWA, GEMBIRA SUNGGUH AKU.
  NAMUN AKU MASIH INGIN MEMUJUKNYA LAGI.
  AKU KARANG PANTUN MADAH & SMS KPD SI DIA MANJA:

  Maafkan abang dan usahlah adinda terasa
  Lirik lagu 'Teratai' itu abg tidak usul periksa
  Terhadap kesucian mu mmg abng berdosa
  Bersama lah kita pohon ampun kpd Yg Esa

  Basah di bangku, khemah terbuka
  Almari tumbang, dibersih laci
  Usah dinda ku, salah menyangka
  Bagi abang, dinda masih suci

  (AKU JUGA TERPERASAN KEMUNCULAN 'SI TUA GILA'... HARI INI, DIA LEWAT MASUK BLOG. MASUK JER, TERUS DIA MENGAMUK KAT AKU. DIA PUNYA STYLE, 'TAK DPT TANDUK, TELINGA DI PULAS'. KELMARIN, DIA MERADANG KALAH BERPANTUN DGN AKU. DEK TERKEDU, DIA KELUARKAN FITNAH KONONNYA AKU KATA "ALLAH MELIWAT MAHATHIR"... PADA HAL, USTAD JOHN DOE DAH JELASKAN, YG MENULIS BEGITU ADALAH VIRGO, SEORANG PENGKOMEN 'LOKLAQ'...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau masih sasau & angau ker, alahai sang Tikus AnonyMOUSE Kejora TONGgeng kaki klenTONG....??

   Rintihan angau Kejora:
   (AKU BARU CALL 'SI DIA', BERITAHU DIA YG 'SI TAIKO' MULA BUAT HAL LAGI DGN REKAAN 'SKETSA PALSU'... DEK KERANA KEMARAHANNYA KPD 'SI TAIKO', RAJUK NYA TADI DAH MAKIN REDA..
   LEGA LAH SIKIT..)

   Apa perlunya kau luahkan di blog ini penyakit engkau ditimpa perasaan & angau syok senditi.

   Kalau perempuan itu wujud, bukankah lebih baik kau direct langsung sms ker, whatsapp ker, phone call ker? Apa kejadah dibuat di sini, buang masa & ruangan saja.

   Nampak sangat kau punya temberang & mental disorder, fahammmm....??

   Delete
  2. Wak Suman...Nak tak nak..suka ..tak ..suka..Wak kena angkat topi tinggi2 dan tabik spring 1000 x pada Anon kerana terserlah lah kehebatannya mengarang pantun.

   Tidak keterlaluan kalau kita katakan...Anon telah berjaya mengangkat warisan turun temurun budaya berpantun bangsa melayu ke satu tajap yang lebih tinggi dewasa ini.

   Ada lah disarankan agar ada pihak2 tertentu, cthnya DBP yang sanggup membukukan pantun2nya tu untuk menjadi legasi generasi melayu akan datang.

   Wak pun setuju kalau koleksi pantun Anon ni dijadikan bahan bacaan wajib pelajar2 sekolah negara ini..tengok aje lah lengok bahasanya yang cantik dan berseni..dan mesej yang disampaikan tepat pada sasaran.

   Sewajarnya lah Wak dan cai2 Haprakan yang melambak2 kat blog ni pun patut 'Berguru' dengannya dalam mempelajari selok belok seni mengarang pantun agar kemahiran ni tak hilang di telan zaman!!!

   Delete
  3. Usah lah GN puji diriku seorang
   Allah berikan cekap mengarang
   Puji tinggi sgt, usah lah terang2
   Bukan tak tahu, ada org berang

   Delete
  4. Alahai sang Tikus AnonyMOUSR Kejora TONGgeng kaki klenTONG....
   Toksahlah kau nembodohkan diri cakap sorang2, orang dah tahu klentong kamu itu.

   Kau nih bukan saja pengecut, tapi kau membohong & tuduh aku fitnah tentang sikap kau yg angkuh, takbur, ego, menunjuk-nunjuk, yer - ini luahan celupar kau sebagai bukti, cuba cerita....!!

   Anonymous 25 October 2018 at 04:59
   KETIKA AKU SDG KHUSYUK MENGAJI AL-QURAN, TERDENGAR NADA SMS MASUK DI I-PHONE AKU.
   MMG TAK SALAH LAGI, SMS DARI 'SI DIA'. MMG DIA SELALU BANGUN AWAL, MUNGKIN NAK BIASAKAN DGN CARA AKU BILA BERSAMA NANTI, YG SERING BANGUN BERSOLAT MLM.

   Anonymous 25 October 2018 at 04:09
   Aku mmg mengingati Allah sepanjang masa
   Kalau tak baca quran tak senang duduk rasa

   Anonymous 24 October 2018 at 09:09
   Terus lesap Suman tua lahir tak cukup bulan
   Kena serang jantung dek aku punya pukulan
   Di temani cucu ke hospital menaiki ambulan
   Berkerumun di wad sahabat handai & taulan

   Anonymous 25 October 2018 at 12:55
   Entah apa mau jadi dgn si Suman kongkang
   Udah tgh hari, masih membuta terbongkang
   Mau lagak hero, otot lembik mcm bengkang
   Dia lari kedai gi kopi kalu bini mengangkang

   Reply
   Othman Ahmad 25 October 2018 at 19:40
   Siapa Iblis yg riak hari2 mendabik dada? Ini apa cerita?

   Anonymous 24 October 2018 at 22:01
   AKU INI PUN BUKANLAH CALANG2 LELAKI.. SIAPA TAK KENAL NGAH BRAHIM TOK GURU AKU DI KUALA NERANG, KEDAH TU..)
   -------------------------------------------------------
   Ada kami kisah, nak Ngah Brahim ker Ngah Brahmin ker, itu kau punyer pasal ler - kami bukan jenis kepoh.

   Kejora, kau memang MUNAFIK..!!

   Reply
   Othman Ahmad 24 October 2018 at 14:07
   Masih terover temberang auta keling lagi ker, Kejora Musibat.....??
   Hari ini saja kau dah kutangksp basah terang2 mengauta keling dgn ungkapanmu, "MUNGKIN JUGA DIA TAKUT 'PERISTIWA HITAM DI JB' TAHUN LEPAS ITU BERULANG LAGI...)"
   Kan dah kena kantol lagi engkau besar punya temberang. Peristiwa yg kau mungkir & tak berani datang itu pd tahun ini menjelang dekat PRU 14.

   Akhir kalam, kesiannnnnnya....melihat kau dah di tahap kritikal sakit angau ditimpa perasaan, berangan angan, cakap sorang2, syok sendiri macam orang tak laku ada bini atau girlfriend dok kerja melancap saja. Tak gitu, kan kan kan.....??
   Heeeeeeee, MALU SEMALUnya bak lagu kumpulan Spin...!!
   Kejora dah terkantol bakal kojol macam najib & jahid hang kerdee....!!
   Ha ha ha ha
   Ho ho ho ho
   Hi hi hi hi

   Delete
 41. 'SI DIA' CALL AKU BERTANYAKAN PASAL 'SI TAIKO' ITU. AKU CAKAP, TAK ADA APA2 PUN, MASIH DGN 'FANTASI & ILUSI KOTA TOKYO' NYA ITU. AGAK MENGGELIKAN HATI AKU BILA SI DIA BERKATA, "AGAKNYA ORANG TU TERINGIN SANGAT NAK KE TOKYO, TAPI TAK KESAMPAIAN..."
  HI HI HI.. TAIKO, TAIKO...
  LBH KURANG 10 MINIT SELEPAS KAMI BERHENTI BERBUAL, SI DIA MANJA SMS AKU:

  'Kisah di JB', dinda dah lupakan perlahan2
  Masa tu dendam berahi, kita tak dpt tahan
  Bagi apa agama pun ianya satu kesalahan
  Adinda juga, memohon ampun kpd Tuhan

  Di tepi beranda selasih tumbang
  Patahnya bertemu ke celah nangka
  Maafkan dinda kasihku abang
  Kepada diri mu ku salah sangka

  (LAPANG DADA KU BILA SI DIA MANJA MEMAHAMI KEADAAN YG SEBENAR. DIA MULA KEMBALI SPORTING DAN MENUNJUKKAN SIKAP TERBUKA..)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Akhir kalam, kesiannnnnnya....melihat kau dah di tahap kritikal sakit angau ditimpa perasaan, berangan angan, cakap sorang2, syok sendiri macam orang tak laku ada bini atau girlfriend dok kerja melancap saja. Tak gitu, kan kan kan.....??
   Heeeeeeee, MALU SEMALUnya bak lagu kumpulan Spin...!!
   Kejora dah terkantol bakal kojol macam najib & jahid hang kerdee....!!
   Ha ha ha ha
   Ho ho ho ho
   Hi hi hi hi

   Delete
 42. Anuar Musang adalah paria dari Klate.Mereka adalah penganut isle khawarij.Munafik!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...