Tuesday 16 October 2018

TUN MAHATHIR PERLU ROMBAK KABINET, TAK CANTIK BAKAL PERDANA MENTERI BERADA DI LUAR KERAJAAN


Kembalinya semula Anwar Ibrahim sebagai Ahli Parlimen semalam merupakan satu lagi detik bersejarah dalam hubungan beliau dengan Tun Mahathir Mohamad.


Pernah merupakan gandingan paling rapat ketika dalam UMNO, kemudian terpecah pada 1998, seterusnya berbalah dan saling mengata selama berbelas tahun di pentas ceramah atau melalui saluran media, kedua-duanya kemudian bertemu dan berdamai pada 2016 apabila Tun Mahathir mengunjungi Anwar di mahkamah.


Sejak itu hubungan mereka terus bertaut dan semakin rapat sehingga kedua-duanya dinamakan sebagai calon Perdana Menteri ke-7 dan bakal Perdana Menteri ke-8 dalam kempen PRU14 yang menjadikan Pakatan Harapan merupakan gabungan pembangkang pertama dalam sejarah negara berjaya menumbangkan UMNO dan BN.


Tidak dinafikan bahawa salah satu keyakinan rakyat untuk mengundi Pakatan Harapan dan membuang BN dalam PRU14 ialah kerana gandingan Tun Mahathir dan Anwar yang dipercayai mampu memulihkan negara ini daripada pelbagai kerosakan yang diakibatkan oleh Najib Razak.


Tanpa Tun Mahathir, Pakatan Harapan tidak mungkin menang pilihanraya serta membentuk kerajaan dan tanpa memasukkan nama Anwar juga mustahil Pakatan Harapan mampu beroleh kejayaan.


Selepas lima bulan kemenangan bersejarah pada 9 Mei lalu, hari ini kedua-duanya iaitu Tun Mahathir dan Anwar sudah pun kembali berada Parlimen sepertimana kali terakhir kita pernah saksikan gandingan mereka pada tahun 1998 dahulu.


Tetapi, kali ini Tun Mahathir adalah sebagai Perdana Menteri dan Anwar hanyalah sebagai Ahli Parlimen biasa saja. Meskipun Timbalan Perdana Menteri ialah Dr. Wan Azizah Wan Ismail, namun bakal pengganti kepada Tun Mahathir yang dipersetujui bersama dalam Pakatan Harapan ialah Anwar, bukan Dr. Wan Azizah yang menjadi orang nombor dua dalam kerajaan sekarang.


Walaupun kembalinya semula Anwar sebagai Ahli Parlimen kian mengukuhkan kedudukan Pakatan Harapan dan persoalan untuk meletakkan beliau sebagai pengganti Tun Mahathir tidak menjadi masalah lagi, tetap ternampak ada kejanggalan yang amat ketara di mana bakal Perdana Menteri ke-8 hanya Ahli Parlimen biasa dan bukan sebagai sebahagian anggota kerajaan.


Untuk itu, sesuai dengan kembalinya semula Anwar sebagai Ahli Parlimen serta kemenangan besar yang telah diraihnya dalam pilihanraya kecil Port Dickson baru-baru ini yang memberi gambaran pengundi memang tidak meragui langsung  kedudukannya ssbagai bakal Perdana Menteri ke-8, maka adalah wajar bagi Tun Mahathir untuk melakukan rombakan kabinet dalam waktu yang terdekat ini.


Anwar perlu dikembali dan diletakkan sebagai Timbalan Perdana Menteri untuk menggantikan Dr. Wan Azizah sebagai sebahagian proses dan pengiktirafan bahawa beliau adalah bakal Perdana Menteri yang seterusnya.


Adalah lebih cantik jika Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri terlebih dahulu sebelum mengambil alih jawatan Perdana Menteri, berbanding daripada kerusi Ahli Parlimen biasa terus "melompat" mengambili alih jawatan ketua kerajaan daripada Tun Mahathir.


Selain itu, dengan adanya Anwar dalam kabinet, kedudukan kerajaan juga dengan sendirinya akan bertambah kukuh dan mantap berbanding sekarang yang hanya Tun Mahathir dan Muhyiddin Yassin saja merupakan pemimpin yang ada pengalaman dalam pentadbiran di peringkat persekutuan.


Terlanjur dengan rombakan itu nanti, bolehlah juga Tun Mahathir menukar atau menggugurkan beberapa menteri yang tidak menunjukkan prestasi yang baik atau lebih banyak menimbulkan kecaman orangramai berbanding perkhidmatan mereka kepada rakyat dan negara.


Dalam era Malaysia Baru ini, kita tidak perlu menteri-menteri yang kemaruk dengan gelaran Datuk dan Datuk Seri, suka bercakap soal remeh dan picisan seperti stokin atau menteri yang merasakan dirinya macam "artis popular" dengan suka memuatnaik di media sosial gambar mandi tanpa baju dalam "bathtub" untuk tontotan seluruh dunia.


Perangai sesetengah anggota kabinet yang cukup memualkan ini, bukan saja kepada rakyat, tetapi juga kepada penyokong Pakatan Harapan sendiri, sewajarnya ditangani dengan segera oleh Perdana Menteri sebelum tanda-tanda penolakan rakyat menjadi semakin ketara.


Mewujudkan semula gandingan Tun Mahathir dan Anwar dalam kerajaan, sambil dibuang  beberapa menteri yang menyakitkan mata dan menyesakkan dada, barangkali adalah penawar untuk memulihkan kembali keyakinan sebahagian rakyat yang sudah mula "putus harapan" kepada kerajaan Pakatan Harapan. (ShahbudinHusin 16/10/2018)

151 comments:

 1. Lain macam je Budin pinua promo utk DSAI ni,,, dah tertelan dedak ke apa ni

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haah... Pelik. Dulu budin dok balun dsai. Ada apa apa ker budin. Berangan nak jadi menantu ker. Ahahahaha

   Delete

  2. ana anana di bawah ini = GENG MENJILAT NAJIB = YANG SELALU MENGKOPIPES ATAS BERBAGAI NAMA DI BLOG INI, BUKAN SAHAJA MENDUKUNG UMNO, JUGA MENDUKUNG NAJIB DI ATAS BAHU NYA, TAK KIRA BUSUK WANGI BAU KENTUT DAN TAHI NYA,

   ana anina = justice league = yenggedey valikopo = GENG NAJIB = CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA = GENG MENJILAT NAJIB = LEBAI MODEN = Anonymous = DLL

   justice league mus lick all the wounds from 9 May or Al Jibo's assol

   DIA KATA: SAYA YANG MENGKOPIPES DI ATAS BERBAGAI NAMA DI SINI MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN HA NYA UNTUK NAJIB YANG SAYA JILAT DARI ATAS KE BAWAH. BAGI SAYA NAJIB ADALAH SEOLAH OLAH NABI, TAK KISAH BERBAGAI JENYAH YANG DI LAKUKAN NYA HINGGA ADA 25 + 7 TUDUHAN DI MAHKAMAH SEKARAN.

   OLEH ITU SAYA MEMPERJUANGKAN PIHAK YANG DI TUDUH WALAU PUN DAH DI GELAR "Mo1" DI US, MASIH MENGHARAPKAN MEMEGANG TAMPUK PEMULASAN PENYELEWENGAN DAN PENGSONGLAPAN WANG NEGARA. APABILA SAMPAI NAJIB MASUK PENJARA PUN, SAYA AKAN TERUS MENGKRITIK. INI LAH BUKTI BETAPA MINAT NYA DAN KUAT NYA SAYA MENJILAT NAJIB:

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 25 + 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH = PENJARA SUNGAI BULUH

   WHAT THE BLOKE USING MANY NAMES CAN DO (EQUATING STYLE), WE CAN DO BETTER.

   UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja di Umno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Cara bagi meng”counter” nya ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes2 yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Delete

  3. YANG PAKAI BANYAK NAMA SEPERTI GENG NAJIB, justice league dll itu SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA BANYAK NAMA, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  4. Kempen kotor pemilihan PKR   KUALA LUMPUR - Calon Naib Presiden PKR, Datuk Johari Abdul menjadi mangsa kempen kotor selepas bahan kempennya disabotaj.

   Gambarnya dalam senarai ‘cai’ ditampal dengan calon lain, AhlI Parlimen Kuala Langat, Dr Xavier Jayakumar.

   Johari berkata, edaran tersebut dikesan sejak beberapa minggu lalu dan sudah merujuk perkara itu kepada Xavier, semalam.

   “Saya ingatkan masalah itu dah selesai tapi sewaktu membantu Pemilihan PKR Cabang Wangsa Maju hari ini saya dapati isu sama masih berlaku.

   “Saya dah beri amaran namun suara saya tak diendahkan. Perkara ini akan dipanjangkan kepada lembaga disiplin PKR dan Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) untuk diambil tindakan kerana mencemar demokrasi," katanya.

   Menurutnya, taktik kotor tersebut juga memberikan imej buruk terhadap parti yang sebelum ini mempersoalkan ketelusan dalam SPR.

   “Dulu marah SPR buat benda tak elok dalam PRU tapi kenapa buat benda sama dalam pemilihan parti? Apa beza PKR dengan parti lawan kita.

   “Ini tindakan tiada maruah calon walaupun nak kempen biarlah secara sihat bersaing dalam satu parti, satu keluarga. Orang seperti ini tidak boleh kita pilih sebagai pemimpin," katanya.

   : Dah tahu PKR tu spesis UMNO apa nak hairan....

   Delete
 2. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
  Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
  Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

  Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ciri2 sama dgn 'budin main bola' 'budin main bola'
   budin main bola' 'budin main bola', yg diraungkan oleh Pukimak Haramjadah ketika dia menyorok sembunyi tak berani face-on dgn saya tahun sudah di Dataran Merdeka, KL.

   Renung2kan lah, permainan kotor anak haramjadah menyamar.

   Delete
  2. Kajang saya kajang berlipat
   Kajang berlipat di atas para
   Datang saya datang berhajat
   Datang berhajat nak bersua Kejora

   PEMBURUAN TERHADAP ANONYMOUSE @ KEJORA TONGGENG:

   Mana dia budak haramjadah yg cakap besar tuu....!!
   Dia yg masih berangan dgn PANTATun Haramjadah, tiada rangkap 'Pembayang berbahasa indah', sembrono asal ayat hujung2 ada bunyi sama, tiada syncronization/tempo antara rangkap Pembayang & rangkap Maksud.

   Dia kata saya menghilangkan diri, jauh sekali. Sebenarnys saya ke pasar menemani isteri. Kini saya masuk kembali & nak tengok siapa yg cabut lari, macam yg dia buat dari jam 2.30 s/d 6.30 pagi.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak...

   Delete
  3. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  4. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA =

   Delete
  5. DAH DAPAT PUTRAJAYA POLITIK WANG BIASA AJEEE


   Secara tidak langsung Rafizi tuduh Azmin main politik wang   Apabila Rafizi bercakap pasal politik wang dalam PKR, sudah tentu yang ditujunya aialah team wang dia, si Azmin. Takkan nak perli Kak Wan pun? atau Presiden baru Anwar.


   SEREMBAN - Budaya politik wang dilihat semakin membimbangkan pada musim pemilihan parti PKR.

   Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, ahli parti perlu menolak calon-calon yang mengamalkan budaya itu dan memilih calon yang berlaku adil, berkhidmat dan berjuang untuk rakyat di akar umbi.

   “Sekarang kita berada di kedudukan yang diuji dengan politik wang kerana akan ada pihak yang menawarkan wang sebab bila dah jadi kerajaan ramai pihak yang berduit ini akan berminat dengan parti kerajaan,” katanya ketika berucap pada Majlis Amanat Rafizi Ramli sempena Pemilihan PKR 2018 di sini malam tadi.

   Rafizi berkata antara sebab utama beliau mengambil keputusan bertanding jawatan timbalan presiden parti adalah kerana untuk membendung budaya politik wang daripada terus merebak dalam PKR.

   Beliau juga menasihati calon PKR Negeri Sembilan untuk mendekati dari awal ahli parti yang akan mengundi selain bersedia dengan sebarang provokasi daripada pihak luar. - Bernama


   : Rafizi menyerang secara terbuka Azmin pula menyerang dari dalam... selepas ini "terbelah dua" ....

   Delete
  6. Tiada kerjasama antara UMNO dan PKR kata Zahid   KUALA LUMPUR: Kemenangan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Port Dickson baru-baru ini tidak menjanjikan peluang cerah buat UMNO untuk berbincang mengenai kerjasama politik dengan PKR.

   Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata dengan kemenangan bakal Presiden PKR itu, pihaknya memutuskan untuk tidak membuat sebarang langkah ke hadapan dengan parti itu.

   Beliau berkata, namun apa yang paling utama bagi UMNO adalah menguatkan lagi blok pembangkang dalam memperjuangkan isu rakyat.

   “Kita tidak membuat sebarang langkah tetapi kita terus memperkukuhkan barisan pembangkang. Kita dalam gagasan pembangkang ini untuk bawa isu-isu rakyat.

   “Kita amat yakin isu-isu ini adalah perkara yang menjadi isu yang menjadi keresahan kepada rakyat keseluruhan,” katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen hari ini.

   Sebagai Ketua Pembangkang, Ahmad Zahid sempat mengucapkan tahniah kepada Anwar atas kejayaan memenangi PRK Parlimen Port Dickson pada 13 Oktober lalu.

   Beliau berharap, kehadiran bekas Timbalan Perdana Menteri itu di Parlimen berupaya menterjemahkan erti sebenar demokrasi di negara ini.

   “Saya bagi pihak UMNO dan sebagai ketua pembangkang ingin mengucapkan tahniah walaupun agak terlewat sedikit. Tetapi ucapan tahniah ini ialah satu pendirian kami siapa saja pun yang memenangi sebarang kerusi dalam PRK kita ucapkan tahniah.

   “Semoga ia dapat menyumbangkan usaha menterjemahkan makna penuh demokrasi di negara ini,” katanya.

   : cakap-cakap orang politik 10 apa yang diperkatakan 11 tak boleh dipercayai....

   Delete
  7. Selepas tular gambar dalam tab mandi, Syed Saddiq nasihat media fokus isu lebih penting   KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menasihatkan pihak media agar memberikan tumpuan kepada isu yang lebih penting berbanding gambarnya tanpa baju yang tersebar di media sosial.

   Gambar Syed Saddiq yang menunjukkan beliau tidak mengenakan baju di dalam sebuah tab mandi menerima kritikan daripada rakyat Malaysia.   "Saya hanya memberikan komen ke atas isu mustahak (di Dewan Rakyat), dan mencadangkan anda (media) fokus kepada perkara itu sekarang.

   "Anda perlu berhati-hati menulis berita. Kalau boleh, buat liputan tentang isu yang lebih penting," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen pada Selasa.

   Syed Saddiq pada Sabtu memuat naik gambar itu di kedua-dua akaun Twitter dan Instagram beliau, namun memadamkannya selepas dikritik oleh netizen.

   Gambar itu menunjukkan menteri termuda berusia 25 tahun melakukan terapi air sejuk selepas perlawanan bola sepak persahabatan yang diadakan bersempena Hari Sukan Negara 2018 pada Sabtu.

   Gambar berkenaan menunjukkan abdomen badan beliau kepada 613,000 pengikutnya di Twitter.

   "Selepas menjaringkan gol keemasan, (saya) segera merendam diri dalam ais. Permainan yang baik @dugongallstars," tulis Syed Saddiq pada tweet tersebut.

   Sesetengah rakyat Malaysia, bagaimanapun, menyifatkan posting tersebut tidak sesuai dengan jawatanya sebagai seorang menteri. - The Star

   : Taraf menteri budak-budak, itu yang mampu disediakan oleh PH....

   Delete
  8. Secara tidak langsung Rafizi tuduh Azmin main politik wang   Apabila Rafizi bercakap pasal politik wang dalam PKR, sudah tentu yang ditujunya aialah team wang dia, si Azmin. Takkan nak perli Kak Wan pun? atau Presiden baru Anwar.


   SEREMBAN - Budaya politik wang dilihat semakin membimbangkan pada musim pemilihan parti PKR.

   Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, ahli parti perlu menolak calon-calon yang mengamalkan budaya itu dan memilih calon yang berlaku adil, berkhidmat dan berjuang untuk rakyat di akar umbi.

   “Sekarang kita berada di kedudukan yang diuji dengan politik wang kerana akan ada pihak yang menawarkan wang sebab bila dah jadi kerajaan ramai pihak yang berduit ini akan berminat dengan parti kerajaan,” katanya ketika berucap pada Majlis Amanat Rafizi Ramli sempena Pemilihan PKR 2018 di sini malam tadi.

   Rafizi berkata antara sebab utama beliau mengambil keputusan bertanding jawatan timbalan presiden parti adalah kerana untuk membendung budaya politik wang daripada terus merebak dalam PKR.

   Beliau juga menasihati calon PKR Negeri Sembilan untuk mendekati dari awal ahli parti yang akan mengundi selain bersedia dengan sebarang provokasi daripada pihak luar. - Bernama


   : Rafizi menyerang secara terbuka Azmin pula menyerang dari dalam... selepas ini "terbelah dua" ....

   Delete
  9. Wajah baru dan aneh AMANAH   Bagi pertubuhan semuda Parti Amanah Negara (AMANAH) yang meniup lilin hari lahir buat kali ketiga pada 16 Sept lalu, kejayaan yang dicapainya mungkin agak menakutkan.

   Kita barangkali tidak akan terlalu terkejut melihat seorang anak berusia tiga tahun pandai membaca, mengira atau menghafal beberapa juzuk al-Quran walaupun agak sukar juga untuk ia terjadi.

   Tapi jika pada usia sebegitu dia sudah pandai mencari kekasih misalnya, ia bukanlah satu perkara yang patut dibanggakan, sebaliknya jelas ada sesuatu yang tidak kena sedang berlaku dalam perkembangan tumbesarannya.

   AMANAH barangkali parti paling berjaya dalam PRU ke-14 lalu jika dilihat dari konteks menduduki posisi-posisi penting dalam kerajaan berbanding kerusi yang dimenanginya.

   Parti serpihan PAS itu hanya menang 11 kerusi parlimen - paling rendah berbanding parti-parti lain dalam Pakatan Harapan - tetapi daripada jumlah itu sahaja, enam orang dilantik menjadi menteri manakala tiga timbalan menteri.

   Tidak cukup dengan itu, seorang pemimpinnya dilantik menjadi senator untuk melayakkannya menjadi timbalan menteri pula selepas itu.

   Untuk menjadikannya lebih manis dan berdiabetes, seorang demi seorang pimpinan parti itu - dengan yang terbaru di Melaka - menjadi seperti anak-anak sekolah beratur menerima hadiah peperiksaan akhir tahun daripada ketua cawangan.

   Bom jangka rahsia

   Bergilir-gilir mereka menyambut gelar Datuk dan Datuk Seri dari istana atas ‘jasa besar’ mereka mentadbir negara ini sejak lima bulan lalu.

   Ya, kejayaan 9 Mei lalu barangkali amat manis. Seperti menang perang Badar agaknya bagi sesetengah pemimpin. Sesekali dapat pula menyindir parti lama mereka menjadikan ia lebih-lebih lagi manisnya, seperti menambah gula pada Coca-Cola.

   Apa yang mungkin mereka tidak sedar - atau sengaja mahu dinafikan kerana masih dalam mood perayaan - ialah kemanisan yang berlebihan boleh membunuh secara diam-diam. Ia seperti bom jangka yang tersimpan di tempat rahsia.   Sebagai parti muda, AMANAH sebenarnya amat rapuh dan terdedah kepada kehancuran dari dalam jika tidak diperhatikan dengan cermat. Situasinya, hampir semua pemimpin utamanya memegang jawatan besar dalam kerajaan, baik di peringkat persekutuan mahupun negeri.

   Sewaktu ramai orang menganggap itu satu kejayaan besar, mungkin ramai tak menyangka ia boleh jadi bumerang kepada parti jika melihat kepada cawangan dan bahagian yang mula terabai lantaran kesibukan wakil-wakil rakyatnya.

   Jawatan menteri, timbalan menteri atau exco hampir pasti merebut masa mereka bersama rakyat di lapangan, walhal orang-orang itulah yang mengundi dan mengusung mereka ke kerusi-kerusi kabinet.

   Delete
  10. Agenda peribadi pun ada

   Jangan cerita kekecewaan para aktivis parti yang berhempas-pulas berkempen dari tempoh parlimen bubar (malah lama sebelum itu) sehingga menang.

   Kini, ramai yang sudah merajuk akibat berasa tidak dihargai pemimpin yang jarang turun padang kerana terlalu sibuk di Kuala Lumpur atau Putrajaya.

   Tidak mustahil ada cawangan atau bahagian yang terbubar. Untuk menjadikannya lebih teruk, ada cawangan baru AMANAH dibina, tapi yang mendirikannya adalah bekas ahli-ahli Umno yang tujuannya kita sendiri tahu kenapa.

   Mereka ‘menghimpit’ pegawai-pegawai menteri, malah sebahagiannya membawa budaya samseng, sampai ke satu tahap mengugut agar jangan dibuat cawangan baru di satu-satu kawasan itu, kerana ia bakal dibina dan diisi oleh orang-orang mereka.

   Disibukkan oleh tugas sebagai enteri dan timbalan menteri, mereka mungkin menyerahkan sepenuhnya urusan kawasan masing-masing kepada pegawai-pegawai di lapangan, yang sesetengahnya mungkin masih baru, mudah dipengaruhi lawan, atau... entahlah.

   Yang punya agenda sendiri pun mungkin ada barangkali.

   Politiking berlaku dalam lapis-lapis yang pelbagai, malah sehingga ke peringkat pemandu kenderaan rasmi menteri. Jangan cerita cawangan dan bahagian semata-mata. Pejabat parlimen tidak terkecuali.

   Ada stafnya yang seperti anak ayam kehilangan ibu.

   Program kawasan hampir tiada
   rakyat kurang diziarahi
   anggota parti lari
   orang Umno berbaju oren mari.

   Biarkan situasi ini berlarutan beberapa bulan lagi, AMANAH akan punya wajah baru. Kopiah sudah lama tercabut dari kepala mereka. Selepas ini, ketua-ketua cawangan mungkin terdiri daripada selebriti setaraf Wak Doyok, atau yang berpenampilan cermin mata hitam dengan songkok hitam, bangle di pergelangan tangan, suara serak-serak halus ala YB Melaka, dan kalau bergambar depan pemberita, kalau boleh semua orang mahu masuk dalam kamera.

   HASSAN PANTALONE

   : Tunggu pemilihan AMANAH nanti kita akan tahu siapa sebenar tokey "cai" dalam pemilihan PAS dahulu yang puak lebai kena tahi....

   Delete
  11. PH Ibarat sekumpulan monyet dapat kereta
   Dulu kawan aku kata bahawa PH disertai ramai profesional. Tambah dia, ramai profesional dalam PAS telah menyertai PH. Aku tak membantah kerana malas nak berhujah dengan mereka yang agak 'profesonal' rasa diri mereka sahaja yang betul orang lain macam tak ada pandangan atau pendapat.

   Kini setelah 5 bulan PH mengambil alih kerajaan Malaysia baru aku sedar, mereka bukannya profesional seperti yang digemburkan.

   Harga barang tak turun, daripada GST kepada SST semula kini macam ada yang baru nak tiru PAS CST. Alasan lebih banyak daripada logik.

   Harga minyak tak turun RON97 dalam sejarah naik terus 14 sen. Tapi rakyat dan kena kencing sampai basah diam dan membantah macam redha aje.

   Duit tak ada, bonus tak ada, BR!M dan bantuan rakyat tak ada. Yang ada Mahathir dan anak cucuk ke NewYork. Menteri, timbalan dan anak buah bergaya di luar negara.

   Projek kereta lebih diutamakan daripada keperluan rakyat.

   Setakat 5 bulan ini tak perkara yang menarik diperkenalkan. Yang ada penjenaam semula projek Najib dengan nama baru. Mula-mula tegas nak batal kononnya merugikan rakyat, alih-alih keluar nama baru. Tak jadi batal.

   Kasut hitam, main PS4 selain daripada penggunaan tandas untuk trangender itu taraf menetri PH. Mereka umpama sekumpulan kera yang dapat menguasai sebuat kereta spot. Sekadar boleh buka suis nyalakan lampu, picit hon, buka pintu.. main whipper. Nak gerak kereta pun tak mampu..

   Delete
  12. Pendedahan Mengejutkan: DAP Dibantu Komunis Sejak PRU 1969   Sebuah buku baru bertajuk "DAP BAHAYA KEPADA MELAYU DAN ISLAM DI MALAYSIA" oleh kumpulan think-thank AIDC.

   Pendedahan mengejutkan bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas, Yuen Yuet Leng membayangkan bahawa Komunis telah membantu parti-parti pembangkang, termasuk DAP, untuk memenangi sebilangan besar kerusi pada PRU 1969.

   Yuet Leng berkata Komunis menyusup masuk ke dalam pembangkang sebelum pilihan raya, yang membantu mereka menembusi kawasan yang sebelum ini dipegang oleh Perikatan kerajaan.

   “Komunis itu telah menyusup masuk dalam banyak organisasi undang-undang, termasuk parti-parti politik, dan itulah yang membawa kepada pembangkang menang pada Pilihan Raya Umum 1969,” katanya dalam program “Cerita Tanah Airku” di Telekom Malaysia bersempena dengan Hari Malaysia.

   Beliau berkata, rusuhan kaum pada 13 Mei 1969 berpunca daripada provokasi oleh sesetengah masyarakat Cina yang menyambut kemenangan pembangkang dalam PRU itu dan disambut dengan ‘aksi berlebihan’ daripada masyarakat Melayu.

   “Beberapa samseng Cina menjerit dengan kata-kata penghinaan perkauman yang melampau dan ini menjadikan orang Melayu sangat marah.

   Saat sukar dalam masa 48 jam, dan pada akhir kejadian itu, lebih 200 orang terbunuh dan 43 ditembak oleh pihak polis,” katanya.

   Beliau berkata sentimen isu-isu perkauman yang ditiupkan parti politik hanya akan membawa kepada kemusnahan negara. “Ia memerlukan usaha tiga kaum utama untuk menamatkan rusuhan.

   Saya hanya mahu hantar satu mesej kepada generasi muda hentikan perkauman. Kita tidak mampu menyelamatkan negara ini tanpa menghilangkan perkauman,” katanya lagi.

   Menurut rekod, salah seorang pengasas DAP, Chan Kok Kit dan veteran parti, Chian Heng Kai telah ditahan ISA selama 57 bulan dari tahun 1976-1981 kerana didakwa terlibat dalam Communist United Front (CUF).

   Kok Kit adalah salah seorang jawatankuasa pro-tem DAP pada tahun 1966. Manakala, Heng Kai menyertai DAP pada tahun 1967, setahun selepas parti itu diluluskan ROS sebagai parti berdaftar.

   Kira-kira tujuh tahun selepas tragedi 13 Mei 1969, pada tahun 1976, Kok Kit dan Heng Kai telah ditahan ISA bersama lima tokoh lain yang diklasifikasikan sebagai CUF.

   Ketika ditahan ISA, Kok Kit merupakan Penolong Bendahari DAP Kebangsaan, manakala Heng Kai pula adalah Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan yang juga merupakan Ahli Parlimen DAP Batu Gajah serta ADUN Pasir Puteh.

   Kok Kit merupakan salah seorang Ahli Jawatankuasa CEC pertama DAP bagi sesi 1968/1969 bersama Dr Man Hin (Pengerusi) dan Kit Siang (Setiusaha Organisasi).

   Tidak seperti Dr Man Hin yang menang di Parlimen Seremban Timur dan DUN Rahang serta Kit Siang menang di Parlimen Bandar Melaka pada PRU 1969, namun Kok Kit tidak bertanding pada PRU itu.

   Kok Kit hanya bertanding pada PRU 1974 di DUN Bandar Kelang, namun tewas, tetapi dia tetap merupakan pemain utama parti di balik tabir.

   Delete


  13. Pada 4 Februari 1977, Ketua Polis Negara, Tan Sri Haniff Omar, berkata lima daripada enam pemimpin politik ditahan di bawah ISA itu telah membuat pengakuan bahawa mereka terlibat dalam aktiviti-aktiviti membantu CUF, namun dua daripada mereka tidak mahu membuat pengakuan terbuka kerana mahu menjaga karier politik mereka.

   Mereka dituduh sebagai individu yang bertindak bagi kepentingan PKM di bawah pimpinan Chin Peng.

   Kit Siang yang ketika itu merupakan Ketua Pembangkang dan Setiausaha Agung DAP mendakwa kenyataan Ketua Polis Negara yang merujuk kepada ‘dua orang yang tidak mahu mengaku secara terbuka’ itu merujuk kepada Heng Kai, Ahli Parlimen DAP Batu Gajah dan Kok Kit, Penolong Bendahari DAP Pusat.

   Dapatkan banyak lagi pendedahan mengejutkan antaranya bagaimana Kit Siang membunuh karier Devan Nair, serta kata-kata nista ahli-ahli DAP ke atas orang Islam pada tahun 1969. Kumpulan think-thank AIDC yang menerbitkan buku tersebut menyatakan 99.9% isi kandungan buku tersebut adalah benar dan sahih antaranya dari sumber Cawangan Khas tahun 1969 serta pendedahan ahli-ahli DAP yang telah berpaling tadah.

   Kumpulan think-thank AIDC.


   : Ini sebenarnya bukan rahsia lagi....

   Delete
  14. PAS sedia anjur demonstrasi bantah ‘Oktoberfest’ jika gugat kepentingan awam, kata Takiyuddin   KUALA LUMPUR: PAS berkata parti itu tidak akan teragak-menganjurkan demonstrasi bagi membantah penganjuran pesta arak “Oktorberfest 2018″ sekiranya ia menimbulkan ketegangan dan menceroboh kepentingan masyarakat awam.

   Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan berkata Oktoberfest tidak sepatutnya menjadi program umum kerana ia melibatkan sensitiviti agama, budaya dan pandangan kelompok masyarakat yang berbeza.

   “Kalau sekiranya pesta seumpama ini dibuat dalam kelompok terkawal, tidak melibatkan orang lain, saya kira ia boleh dibincangkan.

   “Contohnya larangan merokok, ia diletakkan di tempat khusus, arak pun sepatutnya begitu,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.
   “Kalau program itu boleh timbulkan rasa kurang menyenangkan dan boleh pula menimbulkan ketegangan dalam masyarakat, maka sewajarnyalah ia dibantah.

   “Mungkin kalau sampai peringkat perlukan demostrasi, kita akan berdemonstrasi,” katanya.

   Pada 9 Oktober lalu Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad berkata, pesta arak “Oktorberfest 2018″ boleh dianjurkan jika pihak penganjur membuat permohonan mendapatkan permit dan mematuhi kesemua garis panduan yang ditetapkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

   Beliau berkata, antara garis panduan yang perlu dipatuhi penganjur ialah orang Islam tidak dibenarkan terlibat dan acara itu tidak dijalankan di tempat terbuka.
   Takiyuddin berkata, kerajaan negeri Kelantan misalnya hanya melarang perniagaan judi, tetapi arak untuk orang bukan Islam tidak dihalang.

   “Bagi PAS, itu hak bukan Islam, dan dalam ruang lingkup terkawal ia tak ada masalah.

   “Perkara ini boleh dilakukan dengan syarat ia tidak melibatkan pencerobohan ke atas kepentingan orang lain. Kalau boleh dikawal, dalam keadaan apapun boleh dibenarkan,” katanya.

   Dalam perkembangan lain, Presiden PAS Datuk Seri Abd Hadi Awang berkata parti itu gembira dengan keputusan pilihan raya kecil (PRK) di Port Dickson Sabtu lepas yang menyaksikan calonya mendapat undi lebih tinggi berbanding pencapaian dalam pilihan raya umum 9 Mei.

   “Dapat undi lebih 7,000 dalam keadaan kita bersendirian, satu parti sahaja, dan bertanding 7 penjuru. Walaupun banyak penjuru, tetapi undi meningkat.

   “Apa yang penting ialah kita perlu dibuat ‘postmortem’. Kita akan buat seawal yang mungkin, jadi boleh tahu undi kita pada masa akan datang. Kita ada jentera di Port Dickson,” katanya.

   Dalam pilihan raya kecil Port Dickson Sabtu lalu ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mewakili Pakatan Harapan memperoleh 31,016 undi mengalahkan pesaing terdekatnya daripada PAS, Lt Kol (B) Mohd Nazari Mokhtar yang mendapat 7,456 undi.

   Lima calon Bebas lain masing-masing hilang wang pertaruhan, termasuk bekas menteri besar Negeri Sembilan Tan Sri Mohd Isa Abd Samad dan bekas pembantu beliau Mohammad Saiful Bukhari Azlan.

   : Tak perlu bersedia, PAS terus tetapkan tarikh dan batal sekiranya mereka akur....

   Delete
  15. Siti Kasim Digantung Dari Facebook selama 30 Hari   PETALING JAYA – Peguam dan aktivis Siti Kasim serta aktivis sosial Mujahidn Zulkiffli digantung sementara dari Facebook kerana mendedahkan maklumat peribadi berkaitan saman Datuk Seri Anwar Ibrahim.

   “Ya saya kena banned dari facebook kerana dedahkan maklumat peribadi Anwar, tetapi maklumat itu sebenarnya memang sudah ada dalam internet.

   “Saya tak faham kenapa Facebook banned saya dan Mujahidin. Akaun miliknya digantung 24 jam manakala saya selama 30 hari kerana dikatakan melanggar polisi Facebook,” ujarnya kepada The Star pada Isnin.


   Siti berkata, dia tidak dibenarkan membuat apa-apa posting di Facebook bermula Sabtu lalu dan beranggapan ia berlaku disebabkan laporan yang dibuat orang ramai.

   Ujarnya, pihak Facebook sepatutnya membuat siasatan terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan sedemikian.

   “Akaun Facebook saya digantung kerena mendedahkan maklumat peribadi dan ia melanggar standard komuniti Facebook biarpun ia diperolehi secara sah menerusi sumber awam.

   “Nombor pendaftaran kereta dan nombor kad pengenalan bukanlah rahsia kepada orang awam kerana dia sendiri pernah berhadapan kes mahkamah beberapa kali,” ujarnya lagi.

   Mujahidin yang mendakwa dirinya merupakan pengarah urusan New Malaysia Times berkata, dia hanya menggunakan SMS dan membayar RM0.50 sen untuk mendapatkan maklumat tersebut.

   Menerusi posting yang dibuat olehnya, Mujahidin turut mendedahkan isteri Anwar, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mempunyai empat saman tertunggak manakala Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Azmin Ali mempunyai dua saman.

   Tambahnya lagi, Rafizi Ramli pula mempunyai 22 saman tertunggak berjumlah RM8,730. – Mstar

   : Selepas ini bukan sahaja FB digantung, polis akan datang buat siasatan.. Ummi Hafida dah lalui semua ini.. Manusia 'itu' bila ada kuasa kupiah jadi tanjak....

   Delete
  16. Wisma Putra tidak cukup bajet, kena saman pula di Paris   KUALA LUMPUR: Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah mendedahkan Wisma Putra kini tidak mempunyai peruntukan mencukupi untuk menampung kos operasi pegawai dan duta Malaysia di luar negara.

   Katanya, tahun ini, Wisma Putra kekurangan peruntukan sebanyak RM133 juta sehingga terpaksa merayu kepada Menteri Kewangan, Lim Guan Eng untuk memberi peruntukan diperlukan.

   “Walaupun sudah dimaklumkan kerajaan tidak cukup peruntukan, kami minta juga kalau boleh RM50 juta dan akhirnya Menteri Kewangan beri juga RM40 juta,” katanya.

   Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan usul khas ucapan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) pada 23 September lalu dijadikan sebagai kerangka asas dasar luar Malaysia Baharu di Dewan Rakyat, hari ini.

   Saifuddin menjelaskan, peruntukan itu diperlukan Wisma Putra bagi menjaga kebajikan pegawai dan wakil Malaysia di luar negara serta memastikan urusan diplomatik berjalan lancar.

   “Kita ada duta yang dihantar untuk mengurus lebih satu negara. Ada duta yang menjadi duta di negara A tetapi duduk di negara B. Dia hendak terbang ke negara B, Wisma Putra minta tangguh sebab tidak ada bajet.

   “Punyalah azab dan daif. Kalau hendak diikutkan, dia boleh memandu kereta tetapi kena jaga ‘standard’, takkan naik kereta sampai lapan jam. Mereka pegawai diplomatik kita, takkan daif sangat (kena memandu).

   “Ada pegawai kita oleh kerana kadar siling sewa rendah, dia terpaksa duduk jauh daripada kedutaan. Ini menimbulkan masalah, iaitu menaikkan kos pengangkutan.

   “Ada yang lari ke kawasan yang tidak sesuai untuk seorang pegawai diplomatik. Malah kita ada satu kes, kuarters kita di Paris rosak, bumbungnya bocor, mengganggu rumah sebelah dan pemiliknya saman kita.

   “Oleh itu, saya minta Menteri Kewangan dengarlah keluhan Menteri Luar ini. Berilah bajet kepada kami,” katanya.


   : Hairan selepas aje PH ambil alih semua kementerian tak ada duit.. dulu duit drp mana?....

   Delete
  17. KAMU "BUKTIKAN" LER DARI PAGI KE PAETANG ESOK KE LUSA SAMPAI BERTAHUN HINGGA KE MAHKAMAH PALING TINGGI - MAHKAMAH FEDERAL. KAMU TAK AKAN DAPAT DUIT RAKYAT YANG DI CURI DARI 1MDB TUH -

   'Kami akan buktikan wang tunai RM116.7 juta milik Umno di mahkamah'

   Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata Umno hanya akan menunjukkan bukti bahawa wang berjumlah RM116.7 juta yang dirampas di hartanah berkaitan Datuk Seri Najib Razak adalah milik parti itu, di mahkamah.

   Presiden Umno itu berkata demikian ketika ditanya sama ada parti itu mempunyai bukti bahawa wang tersebut benar-benar milik mereka.

   "Kami akan tunjuk (bukti) di mahkamah apabila tiba masanya," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

   Zahid juga ditanya tentang kenyataan polis bahawa Umno tiada locus standi untuk menuntut wang itu.

   "Kita menghormati pandangan Polis Diraja Malaysia (PDRM). Tetapi kita telah memulakan tindakan undang-undang untuk menuntut wang yang dirampas.

   "Kita akan mengikuti proses undang-undang dan mahkamah akan membuat keputusan," katanya lagi.

   Polis mengadakan serbuan di beberapa kediaman berkaitan Najib pada Mei lalu. Polis kemudian mendedahkan telah merampas lebih 10,000 barangan kemas dan berharga seperti beg tangan, serta wang tunai.

   Polis menyatakan nilai rampasan adalah RM686.37 juta tetapi boleh mencecah antara RM910 juta hingga RM1.1 bilion mengikut nilai pasaran semasa.

   Umno bagaimanapun hanya menuntut sebahagian daripada wang tunai itu, iaitu berjumlah RM116.7 juta merangkumi 26 mata wang.

   Delete
  18. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
 3. PEMBURUAN TERHADAP ANONYMOUSE @ KEJORA TONGGENG:

  Mana dia budak haramjadah yg cakap besar tuu....!!
  Dia yg masih berangan dgn PANTATun Haramjadah, tiada rangkap 'Pembayang berbahasa indah', sembrono asal ayat hujung2 ada bunyi sama, tiada syncronization/tempo antara rangkap Pembayang & rangkap Maksud.

  Dia kata saya menghilangkan diri, jauh sekali. Sebenarnys saya ke pasar menemani isteri. Kini saya masuk kembali & nak tengok siapa yg cabut lari, macam yg dia buat dari jam 2.30 s/d 6.30 pagi.

  Hey Tonggeng haramjadah,

  Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
  Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
  Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
  Waktunya apa....??

  Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Prestasi Thomas dikritik bekas Ketua Hakim Negara
   NURUL RIDUAN NOR ASHAHA & RIDAUDDIN DAUD 9 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.8K
   Abdul Hamid Mohamad
   Abdul Hamid Mohamad
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad mengkritik Tommy Thomas berhubung pelbagai tindakannya selama tiga bulan menjawat jawatan Peguam Negara.

   Kritikan itu antara lain menyentuh keputusan Thomas dalam beberapa kes berprofil tinggi termasuk tuduhan terhadap bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkaitan 1MDB.


   Dalam kes 1MDB itu, Thomas yang pada mulanya menjadi ketua pendakwaan menarik diri dan melantik bekas Presiden Majlis Peguam, Datuk Sulaiman Abdullah untuk menggantikan tempatnya.

   Alasan diberikan Thomas adalah tidak dapat memberi tumpuan sepenuhnya terhadap kes itu ekoran tanggungjawabnya sebagai peguam negara.

   Advertisement

   "Ini mata pertama oleh Thomas. Tidak pernah dalam sejarah perundangan di Malaysia ada peguam negara mengakui dia tidak dapat berdepan dengan beban tugas sehingga perlu melantik peguam persendirian untuk melakukan pendakwaan.

   "Atau, apakah dia takut kerana tiada pengalaman dalam pendakwaan? Kes ini tentunya bukan untuk sesiapa yang baru mahu belajar tentang pendakwaan," katanya dalam satu artikel di blognya hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: ‘Saya tetap Thomas yang sama’]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Agong perkenan pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Tommy Thomas undur diri ketuai kes Najib]

   Abdul Hamid berkata, apa yang dilakukan Thomas itu membuktikan bahawa beliau sebagai seorang peguam persendirian yang ternama tetapi tiada pengalaman dalam mengendalikan pendakwaan atau kertas siasatan.

   Sebab itu kata Abdul Hamid, Peguam Negara seharusnya dilantik dalam kalangan perkhidmatan undang-undang dan kehakiman.

   "Apa-apa pun dia terlepas peluang untuk membuktikan dirinya sebagai pendakwa yang bagus dalam satu kes paling kontroversi dan penting dalam sejarah perundangan Malaysia yang akan dikenang untuk satu tempoh panjang.

   "Semoga dia tidak akan dikenang sebagai peguam negara yang takut sehingga mengelak daripada mendakwa bekas perdana menteri," katanya.

   Abdul Hamid juga mengkritik keputusan Thomas melantik bekas Hakim Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya bagi menyediakan kertas pendakwaan ke atas kes-kes berkaitan 1MDB.

   Selain kes 1MDB, Abdul Hamid turut menyentuh kes kapal persiar mewah Equanimity; kes kerajaan Sarawak dengan Petronas; pembatalan dakwaan terhadap ahli Parlimen dan penyokong PH serta kes pengguguran pendakwaan rasuah Menteri Kewangan, Lim Guan Eng yang membeli sebuah rumah banglo di bawah harga pasaran semasa.

   Setakat ini katanya, Thomas lebih dikenali dengan apa yang tidak dilakukannya, bukan apa yang telah dia lakukan," katanya, sambil menambah Thomas berjaya memujuk tiga anggota Majlis Peguam untuk bekerja dengannya tanpa bayaran.

   "Kita hanya boleh berterima kasih kepada peguam-peguam ini atas pengorbanan mereka. Apakah mereka akan melakukan perkara sama jika yang tertuduh adalah menteri kerajaan PH?" soalnya.

   Delete
  2. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete

  3. KOMEN2 KPD BERITA
   'Kami akan buktikan wang tunai RM116.7 juta milik Umno di mahkamah' -

   Abu Bakar Omar
   Nanti peguam tanya, dari mana umno dpt duit tu, sape yg derma, hand bag tu sape punya. Kenapa duit umno simpan kat rumah anak najib, kenapa tak simpan duit kat bank atau pejabat umno.. Boleh jawab ke wak..

   Dolah Abdulla
   Bukti ya? Dulu kau bohong pada rakyat Malaysia IC che det anak lelaki....skg bukti apa???? Sorry lah,,,rakyat Malaysia tolak BN & UMNO sebab penipu macam kau....memalukan keturunan pronogoro...apa2 keluar dari mulut dia x boleh pakai...x de guna punya olang

   MohNazman MohShidin
   Simpan Di rumah, hari2 boleh bilang, ambik komisi utk belanja joli sini,joli Sana....ahli2 biasa umno nganga, tunggu lalat masuk mulut... kikikikikikikiki..

   Hulu Plus
   Najib masih banyak duit. Tabung derma bela dia tu tipu. Nanti dia sendiri masuk berjuta-juta dlm account tu utk dia sendiri guna. Ini dikatakan org Cina "black money turned to white money".

   Fareed Husin
   Abu Bakar Omar, masa tu wak Jahid mula berpeluh la... Abis dia ckp arab yg mati tu idup balik derma kat UMNO..😆

   Delete
  4. Pengampunan Dan Pembatalan Kehilangan Kelayakan Untuk Menjadi Ahli Parlimen   Perkara 42(1) Perlembagaan, antara lain, memperuntukkan:
   42. (1) Yang di-Pertuan Agong berkuasa memberi ampun, tunda hukum dan lega hukum berkenaan dengan segala kesalahan …yang dilakukan di dalam Wilayah Persekutuan…”.
   Dalam Bahasa Inggeris, bahasa rasmi Perlembagaan, kata-kata ampun, tunda hukum dan lega hukum itu adalah “pardons, reprieves and respites”. Oleh sebab bahasa rasmi Perlembagaan adalah bahasa Inggeris, eloklah kita lihat makna perkatan-perkataan “pardon, reprieve dan respite” itu.

   Cambridge English Dictionary menjelaskan makna “pardon” seperti berikut: “If someone who has committed a crime is pardoned, that person is officially forgiven and their punishment is stopped.” (Jika seseorang telah melakukan satu kesalahan jenayah diampunkan, orang itu dengan rasminya dimaafkan dan hukuman ke atasnya dihentikan.)

   “Reprieve” bererti “to stop or delay the punishment, especially by death, of a prisoner.” (“Repreive” bererti menghentikan atau melambatkan hukuman, terutama sekali hukuman mati, seorang pesalah).
   “Respite” bererti “to postpone a sentence, etc” (“Respite” bererti menangguhkan hukuman dan sebagainya.)

   Dapat diperhatikan bahawa ketiga-tiga perkataan itu mempunyai makna yang bertindih. Juga dapat diperhatikan bagaimana penterjemah Perlembagaan menghadapi masalah menterjemahnya.

   Bagi tujuan kita, memadailah jika dikatakan bahawa di bawah Perkara 42 itu, berbagai-bagai jenis “pengampunan” boleh diberi. Misalnya, jika seseorang yang belum menjalani hukuman penjara “diampunkan”, dia tidak perlu menjalani hukuman itu.

   Delete
 4. Suman's behaviour is merely damn fucking
  The pampers he's wearing must be leaking
  I'd given him everything, he keep on asking
  Don't be surprise if his neck I'll be breaking

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kajang saya kajang berlipat
   Kajang berlipat di atas para
   Datang saya datang berhajat
   Datang berhajat nak bersua Kejora

   PEMBURUAN TERHADAP ANONYMOUSE @ KEJORA TONGGENG:

   Mana dia budak haramjadah yg cakap besar tuu....!!
   Dia yg masih berangan dgn PANTATun Haramjadah, tiada rangkap 'Pembayang berbahasa indah', sembrono asal ayat hujung2 ada bunyi sama, tiada syncronization/tempo antara rangkap Pembayang & rangkap Maksud.

   Dia kata saya menghilangkan diri, jauh sekali. Sebenarnys saya ke pasar menemani isteri. Kini saya masuk kembali & nak tengok siapa yg cabut lari, macam yg dia buat dari jam 2.30 s/d 6.30 pagi.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  2. Rakyat Rata-rata Bosan Dengan Alasan Berbelit PH   Rata-rata poll yang dibuat sama ada daripada penyokong PAKATAN HARAPAN atau pihak berkecuali menunjukkan rakyat sangat tidak suka dengan pembohongan demi pembohongan yang dibuat oleh Pakatan Rakyat untuk mengelak menunai janji manifesto dengan pelbagai alasan yang sebahagian alasan itu ada yang direka-reka untuk menguatkan hujah untuk kerajaan tak menunaikan janji.

   Rakyat sedar bahawa ada perkara tak boleh disegerakan tapi kalau mereka cipta pelbagai alasan yang kadang kala menipu rakyat dengan maklumat dan fakta palsu, itu sebenarnya bukan nak menyelesaikan masalah rakyat tapi nak memenuhi nafsu dendam terhadap Najib.

   Rakyat juga pelik, projek kereta ketiga Formula F1 boleh disegerakan. Tahap marah rakyat kini berana minumum 20%, jika sudah mencapai empty 0% semasa itu pimpinan PAKATAN HARAPAN baru kenal langit tinggi atau rendah.

   Delete

  3. KOMEN2 KPD BERITA
   'Kami akan buktikan wang tunai RM116.7 juta milik Umno di mahkamah' -

   Hendric Mohan
   Saya rasa mahkamah pula akan buktikan bahawa umno digunakan untuk melindungi Najib dan hasil rompakannya.

   Paulsen Lau
   Kenapa umno nak tuntut wang saja, kan polis juga merampas berkilo-kilo intan berlian dan emas. Kalau semua itu wang umno, pak najibo memang tiada wanglah.....rupa-rupanya pak najibo pun guna wang umno utk beli intan berlian utk makcik mah selama ini......kelakar betul .

   Nada Samy
   Tunjuk bukti di mahkamah? Tunjuk bukti dengan Polis jer sekarang, wang tu boleh di pulangkan pada Umno dgn perintah mahkamah. Atau Zahid kau nak KENCING LAGI KAT SAKI BAKI AHLI UMNO YG MASING2 TERGANTUNG NAK LARI TU?

   Jon Don
   Umno ni xde sistem bendahari ke nk pegang aset dgn wang parti?.....ke najib tu mmg bendahari umno? .....kalau mcm tu mmg jahanam la harta benda parti.....

   Fareed Husin
   Wang haram bro...mana bole Kasi bendahari. Susah nak joli nanti

   Sekfai Leong
   tu sebabnya KJ terhegeh2 nak jadi presiden umno. dah tak sehaluan, tetap nak duduk dalam parti...

   Dolhan Tahir
   Jon Don...bendahari ada dulu tapi dah meninggai kerna tekejut bila tengok duit menimbun dirumah Pengerusi UMNO..

   Delete
 5. KERISAUAN & KEBIMBANGAN

  Lps "peristiwa itu", kami risau tidak terperi
  Aku dan Mas, tak lalu nak makan berhari2
  Kalau ler Mas pregnant, mana aku nak lari
  Lega tul bila Mas sms yg "period" dia mari

  Hasutan syaitan ada kala sukar dibendung
  Tapi nasib baik juga Mas tak mengandung
  Papa mama, nak letak mana, muka hidung
  Aku ini pun, mestii geng Iban tala & ladung

  Tak dpt cerita, 'lepas itu', Mas punya emosi
  Kami risau kalau nanti badan dia jadi berisi
  Aku pujuk, belai rambut & dia masiih di sisi
  Lantas cadang, pergi belii ubat kat farmasi

  Mas pernah cakap, dia takut 'benda tu lekat'
  Aku pula bimbang dibuat sesuatu yg nekad
  Mahu tak riisau, muda, sperma subur pekat
  Aku sms: "I'll be responsible, terima hakikat"

  Aku risau kalau 'itu terjadi', Mas diperhambat
  Lega bila dpt tau period dia biasa, tak lambat
  Mas mesej pesan aku banyak2 sholat taubat
  Apa2 pun, Mas tetap sbg bidadari, aku nobat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kajang saya kajang berlipat
   Kajang berlipat di atas para
   Datang saya datang berhajat
   Datang berhajat nak bersua Kejora

   PEMBURUAN TERHADAP ANONYMOUSE @ KEJORA TONGGENG:

   Mana dia budak haramjadah yg cakap besar tuu....!!
   Dia yg masih berangan dgn PANTATun Haramjadah, tiada rangkap 'Pembayang berbahasa indah', sembrono asal ayat hujung2 ada bunyi sama, tiada syncronization/tempo antara rangkap Pembayang & rangkap Maksud.

   Dia kata saya menghilangkan diri, jauh sekali. Sebenarnys saya ke pasar menemani isteri. Kini saya masuk kembali & nak tengok siapa yg cabut lari, macam yg dia buat dari jam 2.30 s/d 6.30 pagi.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  2. Jangan politikkan hukuman sebat syariah
   NURUL HUDA HUSAIN 9 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore377
   Takiyuddin
   Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan pada sidang media mengenai Muktamar Pas ke-64 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Gong Badak hari ini. - Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA NERUS - Pelaksanaan hukuman sebat syariah yang dilaksanakan terhadap dua wanita di Terengganu baru-baru ini tidak seharusnya dipolitikkan oleh pihak tertentu.

   Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pelaksanaan hukuman yang bertujuan untuk mendidik itu perlu dilihat dalam aspek perundangan bukannya politik.


   "Ini adalah isu perundangan. Kenapa sebatan sivil tidak digembar-gemburkan. Sebatan sivil semua orang tahu tahu macam mana tetapi tak dikatakan zalim. Tidak dikatakan melakukan satu penderaan kepada pesalah.

   "Kalau kita tengok, banyak lagi pelaksanaan hukuman lain seperti dikenakan hukuman mati kepada kes-kes tertentu, tetapi tidak dikatakan zalim atau dipersoalkan,"katanya.

   Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada sidang media khas di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak, di sini, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Pasangan lesbian didenda, disebat]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Sebat wanita tidak cerminkan keadilan Islam: Kabinet]

   Menurut Takiyuddin lagi, semua pihak perlu melihat pelaksanaan hukuman sebatan syariah itu dari aspek yang lebih positif kerana ia bukan bertujuan untuk mencederakan tetapi lebih kepada pencegahan agar ia menjadi pengajaran kepada pihak lain.

   "Jadi, jangan jadikan hukuman ini sebagai modal politik dan sebagainya kerana pelaksanaan undang-undang ini di bawah bidang kuasa mahkamah,"katanya

   Delete
  3. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete

  4. KOMEN2 KPD BERITA
   'Kami akan buktikan wang tunai RM116.7 juta milik Umno di mahkamah' -

   Ramli Mohamad
   Pendakwaraya patut dakwa Najib, Zahid & Setiausaha tetap umno Rauf atas kes jenayah pengubahan wang haram duit rm116.7 juta tu. Biar mereka bukti duit2 tu bukan hasil dari kegiatan haram.

   Adam
   Kenapa duit omno berjuta-juta tidak dimasukkan ke dalam akaun. Kalau dua puluh ribu, masuk akallah...!

   Navara Nis
   Jika diberi bukti bukti yang ada unsur unsur penipuan sila kurung presiden ni bersama bapak / bekas presiden di sg buluh. Dan jika dapati wang tersebut diperolehi secara salah batalkan sahaja pendaftaran UMNO.

   Nur Adha
   "Lepas itu sprmm akan buktikan aset Umnoo berapa billion datang dari lmdb,
   Lepas itu Umnoo pun dibekukan. "

   Hazzri Jimmy :
   Syarikat2 pelabur2 asing yg melabur kat Malaysia.. tak boleh bagi derma ke...kat Umno.


   Max Sana
   Harus ingat, duit sebanyak itu tak sepatutnya disimpan di rumah terutamanya di rumah najib. Ada beritahu LHDN duit sebanyak itu kah? Kemungkinan duit itu tak diisytiharkan kepada kerajaan, hasil cukai. Dan bukti-bukti yg ada belum jelas atau langsung tidak ada menunjukkan wang sebanyak milik parti. takde cop tanda parti dlm wang tersebut. Cuma tanda jari najib saja ada.

   Shah Al Habshi
   boleh kr seorang pengerusi atau presiden menyimpan wang pertubuhan atau parti yg begitu byk di kediamannya, kenapa tak dlm akaun pertubuhan, dari segi undang-undang ROS dah salah tu


   Azman Kassim Kassim
   MANA BOLEH DUIT UMNO DI SIMPAN DI RUMAH DLM BENTUK TUNAI BERATUS JUTA DLM SIMPANAN NAJIB. BOLE SAJE DI AGIH KEPADA UMNO NEGERI SEBELUM PRU14, KALAU BENAR DUIT ITU UTK PRU TERSEBUT ... BUNYI MENGARUT

   Delete
 6. Dah lama aku dpt tangkap, Budin suka Nuar
  Tapi skrg, ada yg tetiba sakit dalam dan luar
  Ada juga pampers bocor, terkucil dlm seluar
  Ia jelas nampak dari statement dia bak kuar

  ReplyDelete
  Replies
  1. PANTATun Haramjadah, tiada rangkap 'Pembayang berbahasa indah', sembrono asal ayat hujung2 ada bunyi sama, tiada syncronization/tempo antara rangkap Pembayang & rangkap Maksud.

   Delete
  2. Lokman: Amla 'ISA baru' kerajaan Mahathir
   Diterbitkan 19 Sep 2018, 9:57 malam | Dikemaskini 19 Sep 2018, 11:56 malam

   A+ A-
   Presiden NGO Pemantau Malaysia Baru, Lokman Adam mendakwa Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (Amla) adalah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang baru.

   Kenyataan NGO yang rapat dengan Umno itu dikeluarkan sebagai membidas penahanan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), awal hari ini.

   Lokman yang juga merupaan anggota Majlis Tertinggi Umno dalam kenyatan medianya hari ini mendakwa, kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) yang diterajui Tun Dr Mahathir Mohamad menggunakan Amla untuk "menindas musuh politik".

   "Pendakwaan berniat jahat ini dilakukan selepas Najib mengeluarkan bukti-bukti bahawa dana hampir AS$1 billion itu datangnya dari kerajaan Arab Saudi dan anak Raja Abdullah beberapa hari sudah.

   "Ini juga membuktikan bahawa hari ini Amla sudah digunakan sebagai 'ISA' yang baru untuk menindas musuh politik regim zalim Dr Mahathir dan DAP.

   "Melalui Amla, sesiapa juga yang pernah menerima dana Umno melalui cek Ambank Islamic, akaun amanah atas nama Presiden Umno, boleh didakwa di bawah Amla dan terdedah kepada ugutan," katanya.

   Awal hari ini, Najib ditahan SPRM dan dijangka akan didakwa di mahkamah esok berhubung wang RM2.6 bilion yang didepositkan ke akaun banknya.

   Pihak berkuasa mendakwa wang berkenaan adalah daripada dana 1MDB. Najib bagaimanapun menafikan dakwaan itu dan menegaskan berulang kali ia adalah derma daripada keluarga diraja Arab Saudi.

   Lokman turut menyifatkan Amla digunakan untuk "mematikan kebangkitan rakyat" dan khususnya kepimpinan Umno.

   "Apabila seseorang itu didakwa di bawah Amla, pihak pendakwaan tidak perlu membuktikan mereka menerima duit dari sumber haram.

   "Sebaliknya, yang tertuduh perlu membuktikan dana yang mereka perolehi adalah bukan dari sumber haram seperti jenayah, rasuah, salah guna kuasa dan sebagainya.

   "Persoalannya, bagaimana kemasukan dana ini boleh dianggap sebagai dari sumber yang haram sedangkan ia masuk dengan mendapat kelulusan Bank Negara?" katanya.

   Dakwa SPRM terima arahan Dr M

   Beliau turut mendakwa SPRM menerima arahan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bagi menentang musuh politiknya.

   "Ada arahan dari Tun M kepada (Ketua Pesuruhjaya SPRM) Shukri Abdull. Bapak penyamun (Datuk Seri) Shukri Abdull ni. SPRM ni digunakan sehabis baik oleh Mahathir.

   "Kes ini berlaku sebaik saja Datuk Seri Najib mengemukakan dokumem-dokumen berkaitan derma sejak tahun 2011 dan disumbang oleh anak Raja Abdullah.

   "Hari ni, semua pihak yang terima duit daripada sumbangan Saudi ni, semua akaun mereka dibekukan, termasuk akaun Umno, sekolah tahfiz, badan NGO, yang mana mereka semua terima sumbangan dari Datuk Seri Najib. Ahli-ahli MP disiasat bertubi-tubi oleh SPRM," katanya.

   Peserta himpunan itu bersurai kira-kira jam 10.15 malam.

   Ditemui selepas itu, Lokman berkata NGO yang diketuai beliau akan menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memohon campurtangan baginda bagi menghentikan penyalahgunaan Amla di negara ini.

   Beliau dijangka akan menyerahkan memoradum itu kepada pihak Istana Negara pada 8.30 malam, 26 Sept ini.

   Delete

  3. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   Najib dipanggil SPRM lagi
   Hariz Mohd | Diterbitkan 16 Okt 2018, 11:22 pagi

   Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sekali lagi dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini, kali ini untuk membantu siasatan dalam kes baru berkaitan 1MDB.

   Menurut sumber yang tahu tentang perkara itu, Najib tiba di ibu pejabat SPRM di Putrajaya pada kira-kira pukul sepuluh pagi tadi.

   "Beliau dipanggil untuk memberi keterangan berhubung isu baru berkaitan 1MDB," kata sumber itu kepada Malaysiakini.

   Ini merupakan kali kelima Najib memberi keterangan kepada SPRM berhubung kes berkaitan syarikat pelaburan milik negara itu.

   Setakat ini, beliau sudah dihadapkan dengan 32 tuduhan - 25 daripadanya adalah penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram berkaitan 1MDB.

   Baki tujuh tuduhan pula berkaitan penyalahgunaan kuasa, pengubahan wang haram dan pecah amanah berkaitan bekas subsidiari syarikat itu, SRC International.

   SILAP2 SAMPAI 50 TUDUHAN DI MAHKAMAH SI PENCURI, PEROMPAK, PELANUN NEGARA INI.

   Delete
 7. Aku rasa si tua tu sudah tertelan biji durian
  Dari mlm tadi tak habis2 meraban meroyan
  Mmg sengaja ku biar dulu malas nak layan
  Biar le dia bebel puas2, jadi nenek kebayan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kajang saya kajang berlipat
   Kajang berlipat di atas para
   Datang saya datang berhajat
   Datang berhajat nak bersua Kejora

   PEMBURUAN TERHADAP ANONYMOUSE @ KEJORA TONGGENG:

   Mana dia budak haramjadah yg cakap besar tuu....!!
   Dia yg masih berangan dgn PANTATun Haramjadah, tiada rangkap 'Pembayang berbahasa indah', sembrono asal ayat hujung2 ada bunyi sama, tiada syncronization/tempo antara rangkap Pembayang & rangkap Maksud.

   Dia kata saya menghilangkan diri, jauh sekali. Sebenarnys saya ke pasar menemani isteri. Kini saya masuk kembali & nak tengok siapa yg cabut lari, macam yg dia buat dari jam 2.30 s/d 6.30 pagi.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  2. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  3. KOMEN2 KPD BERITA
   Najib dipanggil SPRM lagi -

   Azman Kassim Kassim
   Dok dalam lokap sprm itu lebih baik.

   SPRM perlu mewajibkan najib pakai baju SPRM, jgn nak pilih kasih. dan tangan dia perlu di gari sebagai tanda orang yg disyaki melakukan JENAYAH

   Hasry Perak
   Selepas DNS, SPRM perlu bertindak pantas mendakwa Zahid (yayasan), Anuar (mara), Ku Nan (tanah KL), Hishamudin (kapal selam dan jet fighter) dan Sharizat (lembu). Skandal2 ni dah lama dlm simpanan, sudah sampai masanya disusun semula utk siasatan bulan depan atau Disember ni.

   Tajuddin dan Lokman pula sepatutnya dikategorikan dlm kes menghasut. PDRM perlu meneliti laporan yang dibuat dan kalau ada bukti yang kukuh, PDRM perlu cepat bertindak dalam 1-2 bulan ni....

   Shamsiah Mohd Nor
   Jgn lupa juga bung moktar hal felcra, isa pendek hal felda, musa aman kebas aset sabah, azeez rahim tbg haji, dn ramai lgi samseng umno..


   William Lee
   Panggil lagi sepuluh kali sampai dia sendiri serender dan masuk penjara sendiri. Saya pun suka juga SPRM guna strategy "killing me softly".

   Delete
 8. Apa khabar, Wak Suman orng tua yg kaya
  Banyak kumpul duit nak bayar utang saya?
  Nampak masih muram, kurang bercahaya
  Tak nak minta lagi ke pantun seni budaya?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kajang saya kajang berlipat
   Kajang berlipat di atas para
   Datang saya datang berhajat
   Datang berhajat nak bersua Kejora

   PEMBURUAN TERHADAP ANONYMOUSE @ KEJORA TONGGENG:

   Mana dia budak haramjadah yg cakap besar tuu....!!
   Dia yg masih berangan dgn PANTATun Haramjadah, tiada rangkap 'Pembayang berbahasa indah', sembrono asal ayat hujung2 ada bunyi sama, tiada syncronization/tempo antara rangkap Pembayang & rangkap Maksud.

   Dia kata saya menghilangkan diri, jauh sekali. Sebenarnys saya ke pasar menemani isteri. Kini saya masuk kembali & nak tengok siapa yg cabut lari, macam yg dia buat dari jam 2.30 s/d 6.30 pagi.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  2. Kajang saya, kajang berlipat
   Kajangnya dari, menerong tua
   Penerajang saya, dia akan dapat
   Bertandang ke JB, bertarung si tua

   Delete
  3. Persekongkolan dengan IRI suatu yang mengaibkan negara   Naib Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni mengingatkan parti politik, tidak kira kerajaan dan pembangkang supaya kembali mempraktikkan konsep wala’ dan bara’ berlandaskan politik Islam.

   Beliau berkata, kedaulatan negara khususnya umat Islam di Malaysia tidak akan terancam seperti sekarang, jika ahli politik di negara ini disiplin dalam mempraktikkan dua konsep itu di landasan yang betul.

   “Kalaulah ahli politik Malaysia berdisiplin di dalam wala’ (kesetian kepada umat Islam) dan bara’ (tidak mendedahkan kelemahan umat Islam kepada bukan Islam, serta berpakat menjatuhkan umat Islam), maka tidaklah terjadi seperti yang berlaku sekarang,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

   Beliau meluahkan rasa kesal terhadap kerajaan sekarang, yang didakwa ‘bersekongkol’ dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI), sebuah badan pemikir Amerika Syarikat (AS) sejak tahun 2002.

   Katanya, kekuatan dalam umat Islam sudah memadai untuk membangunkan negara, tanpa perlu merujuk atau meminta campur tangan pihak asing untuk memberikan rundingan, bahkan sehingga terhutang budi apabila menerima dana.

   IRI sebelum ini mendakwa, bahawa usahanya di Malaysia telah membuahkan hasil melalui keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu dan ia menguntungkan AS daripada segi saingannya dengan China ketika ini.

   Pengakuan itu dibuat Presiden IRI, Daniel Twining dalam sebuah forum anjuran Center for Strategic & International Studies (CSIS), bulan lalu memberitahu, Washington mendapat manfaat daripada kerajaan baharu Putrajaya sejak mula lagi.

   Bagaimanapun, perkara itu dinafikan beberapa pemimpin PH termasuk Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

   Nurul Izzah sebelum ini mendakwa, kerjasama antara PH dan IRI hanyalah setakat latihan kepimpinan dwipartisan, dan mengaitkan Barisan Nasional (BN) serta Gerakan menerima latihan sama.

   Muhammad Fauzi berkata, sejarah membuktikan bahawa tiada negara Islam yang gagal kerana kekuatan musuh, sebaliknya sikap ketidaksetiaan ahli politik meminta pertolongan daripada pihak asing untuk menumbangkan pesaingnya, adalah punca kejatuhan berlaku

   Delete
  4. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete

  5. KOMEN2 KPD BERITA
   Najib dipanggil SPRM lagi -

   Ryan Radz
   sprm boleh tahan reman 14 hari max tuk 1 pertuduhan.

   Skrg ada berapa pertuduhan?apahal susah mau pakai baju oren n kasi hambat dlm lockup saja..? Patut berbulan2 boleh reman tuk setiap pertuduhan..kan senang kerja .

   Macam drama plak..tiap kali jemput..tiap kali wartawan kumpul..dia dtg naik vellfire, lexus macam vip, siap ada pegawai2 tunggu salam2..sampai keluar ada je beruk buat demo kat luar..drama apa semua ni??

   Dia tu ultraman ke atau nobita tuk dilayan macam artis?? enoughlah..masuk je dlm lockup..kasi interrogate habis2 je..apahal ? Masih lagi terhutang budi ke krn dia bina bangunan cantik tu???

   btw dah check ke kroni yg dapat award bina bangunan cantik sprm kat putrajaya tu?? dah check dia dapat award camane???

   We getting fedup brader..buck up n just dakwa dia cepat2..least sumbat dlm 1 kes dulu ,pas tu dari penjara leh ulang alik tuk 1 demi 1 tuduhan..stop drama ni pls..meluat

   Mike chong
   Betul tu kalau tak di sumbat kt s.buluh cepat lagi lah dia menyalak..mk ni pun 1 kenapa bagi dia buat kenyataan dlm mk..mkin di bagi muka mkin dia menyalak

   Mas Cotek Daun Palas
   Entah berapa biji Najib terpaksa bekalkan ubat tidur...inilah satu cara dan penawar paling mujarab untuk mengelakkan Najib disergah penyakit mati meragam... tahniah SPRM.

   Abdullah Soheimi Ishak
   inilah dia bekas pedana menteri malaysia dan bekas presiden umngok yg paling bangsat dan paling jijik dalam lipatan sejarah negara ini..... kehinaan, kejijikan, kebangsatan, kedurjanaan, kesialan, kemunafikan, kekinziran....... hanya Allah yg maha pengampun saja yg dapat terima taubat si munafik ni.

   Delete
 9. SAINGAN DAN ANCAMAN

  Berhati2 lah Mas ku, dengan 'taiko' Singgora
  Dia jugak, mmg terpikat dengan diri mu dara
  Maka dia buat onar dan cipta fitnah angkara
  Mau dijadikan percintaan kita jadi huru hara

  Awas Mas, Singgora Siam tu ada ramai bini
  Ada yg dari Chenak, Golok dan jugak Patani
  Kerja jaga 'bar', sebab tu ler dia agak berani
  Mari nak menyamar sbg putera, kat blog ini

  Biarlah di blog ini, kisah dia abg nak dedah
  Dia juga ada bini orng Kelantan dan Kedah
  Umah diia, polis pernah serbu dan geledah
  Disyaki yg dia tu 'taiko' senjata api & dadah

  Demi diri Mas, 'rahsia' dia abg mahu bocor
  Sudah ramai juga gadis yang rosak hancor
  Dulu dilarikan gadis dari Muar, Kg Panchor
  Khabarnya dia gi jual kat Siam jadi pelacor

  Main dgn dia ni, polis pun tidor tak nyenyak
  Dgn 'Trafik' pun, dia sudah buat kes banyak
  Masa itu, diia buat bisness seludup minyak
  Mmg kerap masa eksiden orang dia lanyak

  Hati2lah dikau Mas, bunga ku yg sekuntum
  Si Singgora juga, kerja seludup daun ketum
  Dgn mafia Selatan Thailand, dia bercantum
  Tak diheran nya lah, bunyii bom berdentum

  Kegiatan dia tu banyak kat kwsn sempadan
  Bwh jagaan dia, pelacor & maknyah pondan
  Orgnya tu segak juga, pandai pasang badan
  Dia cekap licik, polis nak cekup pun tak dan

  Kat Kedah dulu pernah jugak orang kg ligan
  Diia masuk dgn van, pura2 nak jual pinggan
  Dicari rumah yg ada budak2 sbg pelanggan
  Sebenar nya dia mau culik, curi ambil organ

  Dia panjang kaki sampai Medan & Bangkok
  Bejuta dia dapat, dari untung seludup rokok
  Berlagak ayam jalak, hebat dia punya kokok
  Asal je lihat dahii licin, dia ngurat nak cakok

  Hati2 Mas, si Senggora tu menyamar putera
  Mmg dia tu cekap lakon bermain sandiwara
  BMW tu sewa jer, dia punya keta cuma Wira
  Kerja dia ini asyik jer menggoda anak2 dara

  Ada lagi Mas, Singgora tu mmg sgt bahaya
  Dia itu pemikat wanita, jenis jigolo & buaya
  Mmg dia kemas segak dan pandai bergaya
  Target dia, mcm Mas dari keluarga yg kaya

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kajang saya kajang berlipat
   Kajang berlipat di atas para
   Datang saya datang berhajat
   Datang berhajat nak bersua Kejora

   PEMBURUAN TERHADAP ANONYMOUSE @ KEJORA TONGGENG:

   Mana dia budak haramjadah yg cakap besar tuu....!!
   Dia yg masih berangan dgn PANTATun Haramjadah, tiada rangkap 'Pembayang berbahasa indah', sembrono asal ayat hujung2 ada bunyi sama, tiada syncronization/tempo antara rangkap Pembayang & rangkap Maksud.

   Dia kata saya menghilangkan diri, jauh sekali. Sebenarnys saya ke pasar menemani isteri. Kini saya masuk kembali & nak tengok siapa yg cabut lari, macam yg dia buat dari jam 2.30 s/d 6.30 pagi.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  2. Kajang saya, kajang berlipat
   Kajang terhampar, enam hasta
   Malang saya, terajang tak dapat
   Dia menyamar, jadi orang buta

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  3. Pohon permatang buahnya bergayut
   Buah pulasan gugur bertalu
   Dah tak datang kerana takut
   Beri alasan, nak tutup malu

   Delete
  4. Pohon permatang, buahnya bergayut
   Buah pulasan, gugur bertalu
   Bila kita datang, dia belah cabut
   Tapi perasan, muka tak malu

   Delete
  5. Kejora berpantatun, pantatun pukang
   Buat pantatun, pun meniru orang
   Sudah dasar, sekolah tak abes
   Sana sini, dia kopipes

   Delete
  6. Suman berpantatun, pantatun pukang
   Buat pantatun, tarafnya longkang
   Sudah dasar, asalnya hippies
   Jelas di sini, akalnya nipis

   Delete
  7. Ekonomi Negara Terus Merudum Di Bawah PH   Bank Negara Malaysia (BNM) menyuntik sebanyak RM66 billion semenjak dua bulan lalu bagi menyelamatkan Ringgit Malaysia agar tidak terus merosot menjadi RM4.50 berbanding USD 1.

   Demikian ditegaskan oleh Gabenor BNM, Nor Shamsiah Mohd Yunus.

   Ini bermakna kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah memperjudikan wang rakyat di pasaran matawang antarabangsa di mana BNM menjadi salah satu pedagangnya.

   Kenyataan Shamsiah tersebut mengingatkan saya pada kenyataan mantan Gabenor BNM, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz bahawa BNM juga mengalami kerugian sebanyak RM35.009 billion sepanjang 1988-1994.

   Kedua-dua kerugian terbesar dalam sejarah kewangan negara tersebut berlaku di era pentadbiran Perdana Menteri Malaysia Keempat dan Ketujuh, Dr. Mahathir Mohamed.


   Suntikan sebanyak RM66 billion bagi menyelamatkan Ringgit Malaysia jauh lebih besar dari sebelumnya, malah ringgit terus merudum dan tidak mendapat kepercayaan masyarakat perdagangan antarabangsa SEMENJAK KERAJAAN PAKATAN HARAPAN MENTADBIR MALAYSIA.

   Apakah Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi tidak tahu mengurus ekonomi dan kewangan negara?

   Apakah peranan dan tanggungjawab yang telah dimainkan oleh jemaah kabinet dalam perkara ini?

   Apakah RAKYAT MALAYSIA harus terus berpeluk tubuh dan menanti sehingga lima tahun lagi untuk menukar kerajaan?


   : Pakatan Harapan nampak cantik tapi berulat, apataknya PKR dulu UMNO, BERSATU sah memang UMNO, DAP kita tahu dah lama Cina yang tak bersyukur dan AMANAH semua juga tahu pengkhianat perjuangan Islam. Serah negara kepada PH maknanya serah kepada penyangat juga lah....

   Delete
  8. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
 10. Kajang saya, kajang berlipat
  Kajang perupok, buatan tangan
  Penerajang saya, memangnya tepat
  Terlentang si bapok, setan bajingan

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Tanam kacang si kacang panjang
   Pohon petai usah dicabut
   Cakap kencang bersepak terajang
   Kita dah sampai dia calibut

   Delete
  3. Tanam kacang, si kacang panjang
   Pohon petai, usah dicabut
   Gebang kencang, dah kena telanjang
   Konon otai, gelisah serabut

   Delete
  4. Masih kopipes ker, muka tak malu - mana jati diri & originality.....??

   Kejora berpantatun, pantatun pukang
   Buat pantatun, pun meniru orang
   Sudah dasar, sekolah tak abes
   Sana sini, dia kopipes

   Delete
  5. Suman berpantatun, pantatun pukang
   Buat pantatun, tarafnya longkang
   Sudah dasar, asalnya hippies
   Jelas di sini, akalnya nipis

   Delete
  6. Dalam PANTATunnya pun dia tiru-tairu kopipes, aper punyer bahlol si Tonggeng yg dah beralih angin menonggeng kat bang non itu..tuu.....!!!

   Delete
  7. Dakwaan Pas tolak kemerdekaan tidak tepat'
   RIDAUDDIN DAUD 20 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3.4K
   Dr Kamarul Zaman Yusoff
   Dr Kamarul Zaman Yusoff
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - [DIKEMASKINI] Pas tidak pernah ‘menolak’ kemerdekaan seperti didakwa Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam catatan di blognya, semalam.

   Penganalisis politik, Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata, rekod sejarah ditemui beliau menunjukkan Pas menyokong ke arah kemerdekaan Malaya.


   Malah, katanya, Mesyuarat Agung Pertama parti tersebut di Kepala Batas, Pulau Pinang pada 3 Januari 1953 memilih ‘merdeka” sebagai cogan kata Pas.

   “Mesyuarat itu juga telah meluluskan tujuh rancangan politik Pas yang dua daripadanya adalah ‘memperkenalkan kemerdekaan tulen kepada rakyat, menanamkan semangatnya dan menunjukkan cara-cara mencapainya’.

   “Selain itu, Pas juga mahu ‘menegakkan sebuah negara merdeka yang didirikan oleh rakyat, daripada rakyat, kerana rakyat.

   “Atas pertimbangan kemerdekaan, Pas juga telah menghantar dua individu menghadiri Persidangan Kebangsaan anjuran 16 orang terkemuka termasuk tujuh menteri besar,” katanya dalam catatan di laman Facebooknya.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Kenapa Tun M tentang Pas]

   Katanya lagi, meskipun Pas tidak lagi menyertai Perhimpunan Kebangsaan bermula 11 Oktober 1953, ia bukanlah bermakna parti itu tidak bersetuju dengan tuntutan kemerdekaan.

   “Berakhirnya penyertaan Pas dalam Perhimpunan Kebangsaan bukanlah disebabkan Pas tidak bersetuju atas tuntutan kemerdekaan.

   “Tetapi ia adalah disebabkan kedua-dua wakil parti membantah cadangan jawatankuasa perhimpunan memperluaskan hak mengundi kepada penduduk yang belum diakui taraf mengikut dasar jus soli,” ujarnya.

   Katanya lagi, Pas terbukti tidak menolak kemerdekaan kerana dalam mesyuarat kali kelima di Kuala Lumpur pada 1956, Pas meluluskan usul supaya tarikh kemerdekaan tidak berganjak dari 31 Ogos 1957.

   “Malah, sebelum itu, manifesto Pas dalam PRU1955 jelas menyebut ‘wakil rakyat Pas akan berusaha dan berikhtiar bersungguh-sungguh bagi mencapai kemerdekaan Malaya dengan secepat mungkin.

   “Dalam mesyuarat kali keenam pula, Pas meluluskan usul menyatakan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua pihak yang berjuang sehingga lahirnya kemerdekaan Tanah Melayu,” jelasnya.

   Justeru, katanya, berdasarkan rekod sejarah tersebut maka tidak tepat kenyataan mengatakan Pas menolak kemerdekaan atau mendakwa Malaya belum layak mendapat kemerdekaan.

   Delete
  8. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
 11. Kajang saya, kajang berlipat
  Kajang nipis, bermuka rata
  Penerajang saya, datangnya cepat
  Tak akan tertepis, si bangka renta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak abis2 kopipes, kini tak abis2 kajang..kajang, dah kejang idea ker, bongok...??

   Kalau takut dipukul ombak
   Usah berpijak di tepi laut
   Kalau kecut terajang sepak
   Usah berlagak celupar mulut

   Kejora berpantatun, pantatun pukang
   Buat pantatun, pun meniru orang
   Sudah dasar, sekolah tak abes
   Sana sini, dia kopipes

   Delete
  2. Kalau takut, dipukul ombak
   Usah berpijak, di tepi laut
   Suman kecut, ku pukul sepak
   Dia tak bijak, otaknya selut

   Suman berpantatun, pantatun pukang
   Buat pantatun, tarafnya longkang
   Sudah dasar, asalnya hippies
   Jelas di sini, akalnya nipis

   Delete
  3. Kau memsng pukimak kaki kopipes, Kejora...!!

   Delete
  4. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
 12. Kajang saya, kajang berlipat
  Kajang disayang, rata dibawa
  Penerajang saya, bila dia rapat
  Terbang melayang, si unta tua

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak abis2 kopipes, kini tak abis2 kajang..kajang, dah kejang idea ker, bongok...??

   Delete
  2. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  3. PM-4 PUNCA KEROSAKAN AKHLAK


   Dai Afiqah bimbang 90 peratus remaja tonton pornografi
   AZIMAH GHAZALI 29 OGOS 2018
   Dai Afiqah bimbang 90 peratus remaja tonton pornografi
   Afiqah
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   GADIS ini antara contoh terbaik belia bijak mengambil peluang, di samping menabur bakti untuk anak bangsa sebaik tamat pengajian di institusi pengajian tinggi.

   Naib juara pentas akhir Da’i Pendakwah Nusantara, Nur Afiqah Mahmud, 23, kini menumpukan kampung halamannya Kedah khususnya di tempatnya di Baling, untuk menjalankan program kemasyarakatan.

   Jika sebelum ini banyak membuat program dengan kerjasama agensi dan jabatan terlibat, dengan platform yang ada sebaik tamat pengajiannya di Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) Mei lalu, dia kini menumpukan program meningkatkan jati diri golongan anak gadis.

   “Saya pun ada latar belakang Ijazah Sarjana Muda Kaunseling, kajian tesis saya pun pasal isu anak luar nikah, dari situ saya lihat isu anak gadis di negara ini perlu diberi perhatian. Saya rasa perlu ‘all-out’ isu ni.

   “Nak buka premis kebajikan gadis tu mungkin tak mampu lagi. Sekarang saya mulakan dengan langkah pencegahan dulu,” katanya yang sebelum ini sering turun padang ke sekolah-sekolah dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi memberikan ceramah kepada pelajar wanita. Khuatir dengan isu-isu berkait belia wanita, katanya, tumpuan diberikan kepada gadis kerana berasa dekat dengan golongan itu, apatah lagi hampir sebaya.

   Afiqah juga mengajak rakan-rakan dainya bersama, namun buat masa ini mahu berbakti dahulu di kawasannya dengan menumpukan 18 sekolah menengah di Baling sebelum bergerak ke daerah dan negeri lain.

   “Saya salah seorang Ikon JKM dilantik awal tahun ni. Daripada situ saya kumpul maklumat. Saya bimbang, bayangkan daripada jumlah belia Malaysia, purata didapati dalam masa 15 minit, seorang anak luar nikah dilahirkan.

   “Kalau dalam tempoh satu bulan lebih kurang 2,000 anak luar nikah. Kalau dalam tempoh setahun bayangkan berapa, itu perangkaan daripada Jabatan Pendaftaran Negara. Saya ambil semua tu dari JKM. Itu statistik pada 2012. Sekarang boleh jangkakan apakah jumlah itu meningkat. Ini sebab penting tumpuan diberikan terhadap mereka ini,” katanya.   Gejala sosial
   Sedar untuk menjangkau bilangan pelajar wanita bukan mudah, Afiqah berkata, dia perlu ada kerjasama dengan guru-guru kaunseling seluruh negara.

   Mengulas belia terlibat gejala sosial, sama ada lelaki mahupun wanita, katanya punca utama disebabkan melihat video pornografi.

   “Saya boleh kata, 90 peratus remaja sekolah kita yang lihat benda (porno) ni. Tambahan dengan wifi free, guna telefon bimbit tak dikawal oleh ibu bapa, sampai tak boleh belajar, terlanjur.

   “Bila lihat jumlah yang ramai ini rasa nak menangis. Bila terlibat benda-benda macam tu, saya tanya soalan kedua pula, solat tak... 90 peratus juga yang tak solat. Jadi benda tu berkait, bila tak solat akademik pun jatuh,” katanya.

   Menurutnya, dibimbangkan dengan isu timbul ini, generasi akan datang turut terjejas sekali gus boleh merosakkan negara.

   Delete
  4. Apa ada kami kisah kopipes kamu yg lansung tak ada kaitan dgn topik.

   Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
 13. Kajang saya, kajang berlipat
  Kajang belang, di bucu anyaman
  Penerajang saya, ditepis tak sempat
  Terbang hilang, gigi palsu si Suman

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak abis2 kopipes, kini tak abis2 kajang..kajang, dah kejang idea ker, bongok...??

   Delete
  2. Jangan ambil kesempatan atas Institusi Diraja   PORT DICKSON: Penyertaan PAS dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Port Dickson bertujuan mempertahankan moral demokrasi, perundangan dan moral Institusi Diraja.

   Menurut Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, moral demokrasi yang dipertahankan mesti adil, telus dan bersih dengan tidak ada calon mengambil kesempatan menggunakan jentera kerajaan untuk berkempen.

   "Kita difahamkan bahawa ada calon yang boleh masuk kem tentera untuk mendapat undian awal, sepatutnya semua calon boleh masuk ke kem tentera, semua pihak (tentera) tidak boleh dipaksa kerana amalan demokrasi," kata Tuan Guru Abdul Hadi dalam satu sidang media bersama calon PAS, Mohd Nazari Mokhtar, di sini petang tadi.

   Jelasnya, parti Kongres di India yang dipimpin oleh Indera Ghandi pernah menyalahgunakan jentera kerajaan semasa kempen dalam pilihan raya, lalu perkara tersebut dibawa ke mahkamah dan mahkamah telah membatalkan kemenangannya yang kemudiaannya memaksa India mengadakan semula pilihan raya.

   Sinis beliau yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, PRK tersebut diadakan bukan atas tujuan untuk memilih ahli parlimen di kawasan tersebut tetapi bertujuan untuk memilih perdana menteri.

   "Adapun calon perdana menteri dipilih selepas kemenangan parti yang bertanding dalam pilihan raya umum dan dia jadi perdana menteri, bukan dengan cara mematahkan ranting di tengah jalan," jelasnya.

   Menyentuh perihal pengampunan diraja kepada calon PH, beliau berkata apabila pengampunan dibuat bermakna mengaku salah kerana hanya yang tidak bersalah tidak perlu didakwa.

   "Mesti mengaku salah minta ampun, kita kena sedar itu berlakunya, kepada Tuhan sekalipun, Tuhan Maha Besar Maha Agung.

   "Taubat mesti, orang mengaku salah supaya tidak buat dosa lagi, tiba-tiba minta pengampunan, kalau tak bersalah kenapa minta pengampunan?" katanya.

   Beliau turut berharap tiada pihak mengambil kesempatan atas Institusi Diraja atas kepentingan politik.

   "Sepatutnya Duli Yang Maha Mulia Tuanku tidak diheret dengan begitu mendalam, dengan dibuat pengampunan seperti yang disebut oleh Setiausaha Agung PAS tadi.

   "Sepatutnya mengambil kira kelayakan, itu bukan tugas Agong (YDPA) itu tugas yang 'berkenaan', tetapi bila yang 'berkenaan' sudah mengambil keputusan nama calon diterima ini boleh mencacatkan institusi perundangan kita," katanya.

   Sementara itu, Setiausaha Agung PAS, Dato' Takiyuddin Hassan dalam satu sidang media yang sama menegaskan Anwar hilang kelayakan bertanding sebagai calon ahli parlimen kerana tidak mendapat pengampunan bebas.

   "Kalau mengikut Perlembagaan Persekutuan, artikel 48 dengan jelas menyatakan bahawa seseorang yang dipenjarakan daripada satu tahun atau denda lebih RM2,000, bila dia keluar penjara dia hilang kelayakan untuk bertanding sebagai ahli parlimen selama lima tahun, kecuali dia mendapat pengampunan bebas free pardon, itu perkataan di dalam perlembagaan," kata Takiyuddin.

   Justeru itu katanya, PAS berharap mahkamah segera membuat 'ruling' sebelum hari pengundian memutuskan kelayakan calon PH menyertai PRK seperti yang difailkan oleh salah seorang pengundi Port Dickson. –

   Delete
 14. Kajang kajang kajang kajang
  Pak Man udah kena terajang
  Pak Man udah kena telanjang
  Pak Man urat leher dah kejang
  Pak Man terloncat mcm kijang
  Pak Man kote dah tak nak panjang

  Ki kik ki kik ki kik...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak abis2 kopipes, kini tak abis2 kajang..kajang, dah kejang idea ker, bongok...??

   Delete
  2. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  3. Nilai semula perjawatan Datuk Dr Mujahid   DEWAN Pemuda PAS Malaysia (DPPM) memohon YAB Perdana Menteri agar membuat penilaian semula terhadap prestasi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusuf berikutan pelbagai polemik yang tidak disenangi dicetuskan oleh beliau semenjak dilantik memegang jawatan tersebut bagi portfolio hal ehwal agama.

   Terbaru ialah kenyataan beliau berhubung ‘dosa peribadi’ dan hak kerajaan untuk campur tangan didakwanya telah disalahlapor oleh media massa kononnya tiada lagi serbuan ke atas kesalahan khalwat. DPPM berpandangan isu-isu sebegini sewajarnya diselesaikan secara tertutup melalui perbincangan dengan agensi-agensi yang berkaitan. Jika didapati wujudnya pelanggaran terhadap SOP yang telah digariskan, sewajarnya ia diselesaikan melalui kaedah pentadbiran semata-mata.

   Apabila Menteri telah membuat kenyataan yang melampaui bidang kuasanya, ia memperlihatkan Menteri seolah-olah tidak memahami bahawa penguatkuasaan syariah berada di bawah Jabatan Agama Negeri masing-masing. Ia selaras dengan Mahkamah Syariah di negeri-negeri yang telah ditubuhkan di bawah Enakmen Pentadbiran Agama Islam di setiap negeri, selaras dengan Jadual Kesembilan, Senarai II, Senarai Negeri, Perlembagaan Persekutuan. Penubuhan Mahkamah Syariah juga disertai dengan bidang kuasa eksklusif yang tersendiri, yang melibatkan kes-kes mal dan kes-kes jenayah setakat yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan bagi orang-orang yang beragama Islam.

   DPPM ingin mengingatkan bahawa ini bukan kali pertama kenyataan Menteri berkenaan menjadi polemik. Bermula isu ‘hifzuddin’ yang mana pemahaman beliau bercanggah dengan para ilmuan lain di negara ini, diikuti dengan isu Transgender yang akhirnya beliau sendiri memohon maaf di atas kenyataannya yang beliau sendiri sifatkan sebagai mengelirukan.

   Beberapa minggu lepas, beliau sendiri telah mengeluarkan kenyataan secara jelas dan terang bahawa kaedah dakwah Dr Zakir Naik adalah tidak bersesuaian di negara ini kerana ia lebih bersifat mencaci agama lain. Kenyataannya itu disokong oleh individu-individu yang dikenali umum sebagai anti Zakir Naik sejak sekian lama.

   DPPM melihat kencenderungan Menteri berkenaan untuk terus menerus mencetuskan polemik adalah sesuatu yang tidak baik untuk perjalanan pentadbiran agama di negara ini. Reformasi di dalam pentadbiran agama tidak boleh dilakukan dengan mengeluarkan kenyataan demi kenyataan yang mengelirukan kemudiannya ditarik balik, tetapi penumpuan wajib diberikan kepada penambah baikan pentadbiran di peringkat dalaman.

   DPPM dengan ini mencadangkan kepada Perdana Menteri agar membuat penilaian semula terhadap kelayakan Dr Mujahid Yusuf sebagai Menteri di portfolio berkenaan dan membuat rombakan Kabinet seberapa segera yang mungkin sebelum masyarakat berdepan dengan pelbagai polemik lagi di masa hadapan.

   Delete

  4. KOMEN2 KPD BERITA
   Najib dipanggil SPRM lagi -

   Chan Cheng Huat
   Gerenti lepas ni adalah posting Ajib kononnya masih dianiaya oleh SPRM demi menagih rasa simpati rakyat... Realitinya, dia ni bekas PM Msia yg paling korup shinggakan SRPM trpaksa panggilnya brkali2 sbb trlalu banyak kes penyelewengan yg perlu diselesaikan. Maka pypkong2 AJIB boleh la derma seikhlas2nya bantu Ajib. Klu perlu, gadaikanlah tanah atau harta benda utk menyelamatkan pmimpin Agung mu yg kini diseksa oleh PH.

   Redzawan Mohammad
   Dahlah sapu duit rakyat dgn bini sekali ,tapi ada rakyat yg dok jilat lagi !

   Sahril Omar
   Nadin Abdullah
   Itulah manusia, masa muda senang, bila sudah tua jadi susah. Akibat tabi'at buruk sendiri. Ini patut jadi tauladan kpd kita.

   Bila susah kawan semuannya lari. Masing masing takut terlibat sama. Walaupun wang berlion tetapi bila begini suasana tidak bererti dalam kehidupan maruah dan keterunan akan tercalar sebagai sejarah Malaysia sehingga keanak cucu. Anak cucu akan sengsara hingga keakhir zaman.

   Nazam Ahamat
   Jangan benarkan ikat jamin lagi lepas ni. Dia mintak sedekah nak bayar duit jamin. Juga membolehkan dia gunakan wang curi atas alasan derma. Kali ni tangkap, sumbat terus ke penjara. Kes bicara 2 tahun lg pun boleh


   Delete
 15. Pak Man dgn saya cemburu
  Pak Man konon saya diburu
  Pak Man sakit kena peluru
  Pak Man sesal dtg meluru
  Pak Man bodoh tak beguru
  Pak Man makan katak puru

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak abis2 kopipes, kini tak abis2 kajang..kajang, dah kejang idea ker, bongok...??

   Delete
  2. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  3. Banyak tuntutan pendukung Islam liberal digema


   NORMALISASI dosa adalah usaha terancang musuh Islam agar ummat Islam merasa remeh akan perlakuan maksiat dan mungkar. Muncul ilmuan palsu ,bahkan pemimpin yang membawa naratif baharu seputar dosa peribadi dan dosa awam. Penulis dan rombongan pemuda pernah diingatkan oleh almarhum Ust Husein Umar di awal milinea 2000…"awas kamu anak muda Malaysia, serangan Islam Liberal akan menyergap kamu..kena hati-hati dengan gerakann licik mereka..." ujar sosok terkenal Indonesia itu.

   Beliau Ketua Umum Dewan Dakwah Islamiah Indonesia, panjang pertemuan kami dengan beberapa lagi figura dakwah dan gerakan Islam Indonesia. Kini semuanya telah kembali mengadap Tuhan, A.M Fatwa, Dr Sumargono, Husein Umar dan lain-lain tokoh. Penulis melihat fenomena yang menaufan Malaysia dan Inonesia ini tak jauh drp ingatan Pak Husein Umar, ancaman Islam liberal atau neo muktazilah yang sedang mencabar akal kita semua.

   CIRI-CIRI FAHAMAN ISLAM LIBERAL

   Mereka menganut Fahaman Pluralisme

   Iaitu fahaman yang menyatakan bahawa semua agama adalah sama yakni benar belaka. Orang Islam tidak boleh meyakini bahawa hanya agama Islam sahaja yang benar. Sebaliknya mereka hendaklah mengiktiraf agama lain juga benar dan betul. Urusetia Jaringan Islam Liberal, Ulil Abshar Abdalla dalam Majalah Gatra (Indonesia) keluaran 21 Disember 2002 menyatakan: “Semua agama sama. Semuanya menuju jalan kebenaran”.

   Dengan fahaman inilah, maka lahirnya Ideologi Pancasila di Indonesia. Darinya juga, penganut Fahaman Islam Liberal menyeru agar dibenar perkahwinan campur antara agama kerana semua agama adalah benar dan betul dan perkahwinan sebegini sememangnya telah diamalkan di Indonesia menunjukkan kejayaan besar golongan Islam liberal di sana. Di Malaysia, penularan Fahaman pluralisme dapat dilihat dalam kes-kes berikut:
   a. Sambutan Kongsi-Raya iaitu menyambut perayaan agama secara bersama-sama di antara agama-agama di Malaysia (Islam, Hindu, Cina dan Kristian). Sekalipun telah ditegur oleh mufti dan para ulama dalam Muzakarah Ulamak 2006 (13 Jun) di Perak sebagai bertentangan dengan Islam, namun golongan Islam Liberal menolak pandangan mufti dan ulama-ulama tersebut dan menuduh mereka jumud, kolot atau berpemikiran tertutup; dan

   b. Kerana terpengaruh dengan fahaman pluralisme inilah maka beberapa Menteri Muslim dan sebuah NGO Muslim (iaitu Sisters In Islam) telah turut menyokong penubuhan InterFaith Council (IFC) atau Majlis atau Suruhanjaya Antara Agama-agama. Suruhanjaya Antara Agama ini dicadangkan oleh MCCBCHS atau Majlis Kristian Buddha Hindu dan Sikh Malaysia melalui memorandum yang telah dihantar ke Majlis Peguam pada 21 Ogos 2001.
   Mendesak agar diberikan hak kebebasan murtad untuk penganut Islam di Malaysia

   Dalam isu murtad – seperti kes Lina Joy (yang nama asalnya Azlina Jailani), golongan Islam Liberal di Malaysia antara yang mendesak agar penganut Islam diberi hak untuk murtad dari agama (Islam) tanpa sebarang tindakan undang-undang dan tanpa tertakluk dengan keputusan Mahkamah Syariah.

   Delete
  4. Apa murtad2 - more pantat kepala hotak engkaulah....!!

   e mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam

   Delete
 16. Ganti atau tukar juga yg dari pkr.

  ReplyDelete
 17. Myself, Suman say he is alway hunting
  Why is he doing this damn stupid thing
  For sure, at JB Square, I will be waiting
  Surely severe.. the pain he'll be getting

  ReplyDelete
  Replies
  1. Errata:

   Myself, Suman say he's always hunting

   Delete
  2. "Myself, Suman say he's always hunting"


   What sort of English is that....??

   Sekolah kampungan Estet Hubungan Sejenis Kebangsatan mengajar engkau begitukah......??

   For fuck sake, pls stop those fucking idiocy of yours, arse hole......!!

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete

  4. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Delete
 18. Kabinet yg skrg ini, spt kapal dipukul ombak
  Ada le juga menteri serupa layu punya lobak
  Asyiik jer kita dengar, rakyat hantam tembak
  DSAI jadi le PM cepat, biar kabinet dirombak

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete

 19. Saya tak setuju cadangan Budin rombakkan kabinet Tun Mahathir mengambil kira Anwar sekarang MP.

  Dia dah cakap berkali kali dia tidak mengharapkan jawatan Kerajaan dengan dapat jadi MP itu. Dia kata dia nak usahakan reformasi Parlimen. Biarkan dia buat begitu.

  ReplyDelete
 20. Ke mana dah pergi si tua yg lebat gebang
  Tak kan kena tibai sikit pun, dah tumbang
  Kat JB, keperiitan menanti nya di ambang
  Btg hidong patah gigi palsu pulak terbang

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tolong sikit.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  2. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete

 21. Tun boleh rombakkan kabinet, menggugurkan beberapa menteri yang tidak menunjukkan prestasi yang baik atau lebih banyak menimbulkan kecaman orangramai berbanding perkhidmatan mereka kepada rakyat dan negara.

  Nombor stau jmesti lah Maslee (kalau betul ejaan nama - aku malas nak cek ejaan nama menteri yang sibukkan fasal warna kasut dsb nya, tidak perkara2 yang substantif.

  Dia macam budak kecik, pentingkan pakaian budak sekolah. Pada hal ada banyak perkara yang benar2 penting yang dia perlu fikirkan dan ambil tindakan.  ReplyDelete
 22. Nasihat yg ku beri kenapa tak endah
  Usah ko cuba, nak berpantun madah
  Ngko bagi ler saja aku pintas mudah
  Pantun ko tu Wak mcm haram jadah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pantstun haramjadah.....!!

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  2. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
 23. Gelagat si Suman aku rasa nak gelak
  Pukulan aku dia selalu tak dapat elak
  Pantun diia, aku sengaja pinda-ciplak
  Seronok tengok dia meroyan melalak

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kajang kajang dah berhentikah?

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  2. Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
 24. Anwar mana mahu pegang apa-apa jawatan selain Perdana Menteri. Itu sudah sangat jelas. Hatta jawatan TPM pun ia tak mahu. Ia hanya mahu jawatan PM dan hanya jawatan PM sahaja.

  Anwar malah meletakkan isterinya sendiri sebagai sekuriti untuk ia menjadi Perdana Menteri. Mengikut tawarannya, Wawi akan kekal sebagai TPM sehinggalah ia mengangkat sumpah jawatan sebagai PM.

  ReplyDelete
 25. Saya setuju pandangan Sdr Budin ni, agak nya masa lepas PRU14 baru2 ni semua raayat tentunya memahami Bersatu tak cukup calon sesuai nak letak dalam semua keperluan semasa dalam Kabinet, maklum sajala menang pon seidkit saja, makanya semua yg menang kena angkut semua masuk Kabinet. Tulisan Budin ni merujuk kepada Menteri Mandi separuh bogel, memang la masih belum matang dan belum cukup umor serta tak ada pengalaman dalam high profile appointments setarap Menteri Kabinet, elok juga TunM bagi yang dah matang setelah 5 bulan di tegur Netizens semua. Pada Raayat kami semua tentu memahami, mewarisi bala60 tahun ni, apabila baru ambik alih tentula ada salah silapnya. Elok TunM dok pelan2 pikirkan mana Menteri yg elok di tukarkan segera, tak mustahil DSAI kembalik ke Pendidikan ganti Menteri suka setokin kasut dan nak jadi Pengerusi Universiti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaran barukah............???????

   Ke mana pulak mencicit si Tikus AnonyMOUSE...??

   Kelihatan dia dah tukar topeng ke Justice League yg ada persamaan ciri2 nek tempoyak koyak rabak dulu2 di blog putra merdeka.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
 26. SEDIKIT CORETAN DI BUMI KENYALANG

  Pengalaman di kg Mas, seorang gadis Iban
  Tidak pernah terfikir ke situ aku terhumban
  Walau perjalanan sukar aku tak rasa beban
  Demii cinta si Mas, aku sanggup berkorban

  Aku ke sana memakai T-shirt brand Durban
  Pakai kopiah je tak spt selalu, pakai serban
  Janggut ku cukur, tak bagi nampak Taliban
  Mmg lah mula nya, rasa takut tahap gaban

  Rumah panjang banyak diguna kayu halban
  Kemas & cantik tikar dari anyaman bemban
  Mereka buat jala dan pukat guna lagi cuban
  Cuma leceh nya kena gi sungai cari jamban

  Mana pegi pun, Mas selamba je berkemban
  Mas ajak aku tolong tangkap ayam di reban
  Lepas itu, tolong dia siang kan ikan tamban
  Suka adik2 Mas aku bemain batu selemban

  ReplyDelete
  Replies
  1. PANTATun Haramjadah panjang berjela-jela sampai terkeluar ring. Rangkap pantun seharusnya 4 atau 5 perkataan saja. Ini dia pakai main tembak asal boleh. 2 rangkap pembayang yg disusuli 2 rangkap makxud yg senada-seirama (synvcronization) bunynya, pun tiada.

   Dah ler bengap sombong, cakap besar tapi pengecut.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
 27. PANTUN BUDAYA SENI WARISAN:

  Makan ubat, ditelan sebutir
  Baca akhbar, berita ditatap
  Gebang kuat, mengalahkan petir
  Bila dicabar, mula le sentap

  Lepas asar, pulang ke Linggi
  Ambil secawan, beras melukut
  Cakap besar, gebang pun tinggi
  Dicabar lawan, was-was dan takut

  Si anak kecil, mahir berlari
  Gemar sekali, menangis meronta
  Takut terkucil, tak hadir diri
  Menyamar jadi, pengemis buta

  Beli cadar, selimut dibuat
  Mahal harga, usah berhutang
  Diri disedar, tidak lah kuat
  Takut lah juga, rebah terlentang

  Anak merbah, cergas disarang
  Riuh berbunyi, di ranting berduri
  Takut rebah, masa berperang
  Baiklah sembunyi, mengasing diri

  Puisi sajak, syair gurindam
  Warisan budaya, pantun berseni
  Harap lagak, dengki berdendam
  Dicabar saya, malaun ni tak berani

  Ki kik ki kik ki kik...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buktinya mana....??

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak....!!

   Delete
  2. Tonggeng Tikus AnonyMOUSE...

   Kami dah bosan dgn suta klentong engkau, Toksak banyak cakap, beri masa & tarikh tepat - bukan mendatar kosong yg kau klentong dalam pantatun kau hanya sebut krismiss & bulan disember ntah tahun berapa.

   Sila sebut...
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Masanya bila?

   iNGAT - kau dah 4X kencngkan aku di PJ, KL, Felda Taib Andak & JB. Buang masa & duit perjalanan, ramai saksi di blog ini.

   Harap semua pembaca jadi saksi.

   Delete
 28. Aku sokong apa yg Budin ckp, ada fakta. Demi kelangsungan tgjwp. Anwar boleh dilantik TPM dn Wan Azizah sebagai Menteri Hal Ehwal Wanita. Tapi Anwar kena ingat, klu dilantik TPM tu, jgn lwn tauke. Jgn sibuk nk jwtn PM....sedar2 le sikit, sejarah 1998 jgn dibiarkan berulang. PH kena kuat, mantap dn kuat bekerja. Lps tu, lantik TS Muhyidn jd TPM sekiranya Anwar dilantik PM.

  ReplyDelete
  Replies
  1. " jgn lwn tauke. Jgn sibuk nk jwtn PM....sedar2 le sikit, sejarah 1998 jgn dibiarkan berulang "

   Dia dah terbukti gopoh. Mana orang yang gopoh, tak sabar, boleh jadi PM. Itu pasal orang tak mahu dia sebagai PM.

   Dah lah rekod dia di penjara sebagai penjenayah masih ada. Walau pun di ampun, tak hilang dari pemikiran rakyat. Tak mahu orang seperti itu jadi PM. Jatuh betul murtabat negara kalau di benarkan.

   Delete
  2. Bro..fikiran rakyat ok..lihat jelh p r k p d...monang majoriti tu..

   Delete
 29. Suman tadi, memekak serupa org giila talak
  Masa lwn tiada, kemain mcm anjing disalak
  Bila ada, auww auuw.. spt bapok kena selak
  Entah ke mana ceruk, dia dah lari mengelak

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau ni asyik melalak apasal?

   Kepala sewel ke?

   Delete
  2. Kejora Tonggeng sejsk semenjak semacam jer lirikan matanya jeling-menjeling kat DSAI. Mudahnya kasih berubah.

   Tonggeng first was hardcore fan of KJ.
   Then he fancied Najib, Rosmah & Zahid.
   Later he turned to Pas & Hadi.
   Now desperately clinging on DSAI.

   Puas sudah membuat serundeng
   Rasanya sedap sungguh berlazat.
   Puas sudah di sini menonggeng
   Bang non jugak dia berpantat.

   Delete
  3. Tonggeng Tikus AnonyMOUSE...

   Kami dah bosan dgn suta klentong engkau, Toksak banyak cakap, beri masa & tarikh tepat - bukan mendatar kosong yg kau klentong dalam pantatun kau hanya sebut krismiss & bulan disember ntah tahun berapa.

   Sila sebut...
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Masanya bila?

   iNGAT - kau dah 4X kencngkan aku di PJ, KL, Felda Taib Andak & JB. Buang masa & duit perjalanan, ramai saksi di blog ini.

   Harap semua pembaca jadi saksi.

   Delete
 30. Si tua kutuk itu mmg sah dirasuk dek hantu
  Dia akan tala siapa saja yg kondem Bersatu
  Mcm haram jadah, cabar org tidak menentu
  Kalau dekat mmg aku hempok dia dgn batu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora Tonggeng sejsk semenjak semacam jer lirikan matanya jeling-menjeling kat DSAI. Mudahnya kasih berubah.

   Tonggeng first was hardcore fan of KJ.
   Then he fancied Najib, Rosmah & Zahid.
   Later he turned to Pas & Hadi.
   Now desperately clinging on DSAI.

   Puas sudah membuat serundeng
   Rasanya sedap sungguh berlazat.
   Puas sudah di sini menonggeng
   Bang non jugak dia berpantat.

   Delete
  2. Kami dah bosan dgn suta klentong engkau, Toksak banyak cakap, beri masa & tarikh tepat - bukan mendatar kosong yg kau klentong dalam pantatun kau hanya sebut krismiss & bulan disember ntah tahun berapa.

   Sila sebut...
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Masanya bila?

   iNGAT - kau dah 4X kencngkan aku di PJ, KL, Felda Taib Andak & JB. Buang masa & duit perjalanan, ramai saksi di blog ini.

   Harap semua pembaca jadi saksi.

   Delete
  3. Peringatan:

   Tonggeng kenapa masih tak jawab2, takut ker?

   Hey anak harmjadah....

   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Delete
 31. Kejora Tonggeng sejsk semenjak semacam jer lirikan matanya jeling-menjeling kat DSAI. Mudahnya kasih berubah.

  Tonggeng first was hardcore fan of KJ.
  Then he fancied Najib, Rosmah & Zahid.
  Later he turned to Pas & Hadi.
  Now desperately clinging on DSAI.

  Puas sudah membuat serundeng
  Rasanya sedap sungguh berlazat.
  Puas sudah di sini menonggeng
  Bang non jugak dia berpantat.

  ReplyDelete
  Replies

  1. PEMBURUAN TERHADAP ANONYMOUSE @ KEJORA TONGGENG:

   Mana dia budak haramjadah yg cakap besar tuu....!!
   Dia yg masih berangan dgn PANTATun Haramjadah, tiada rangkap 'Pembayang berbahasa indah', sembrono asal ayat hujung2 ada bunyi sama, tiada syncronization/tempo antara rangkap Pembayang & rangkap Maksud.

   Dia kata saya menghilangkan diri, jauh sekali. Sebenarnys saya ke pasar menemani isteri. Kini saya masuk kembali & nak tengok siapa yg cabut lari, macam yg dia buat dari jam 2.30 s/d 6.30 pagi.

   Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak...

   Delete
  2. Suman hanya kaki cakap besar
   Mmg ler dia dayus punya dasar
   Bila ku amuk, dia gelisah gusar
   Dibuat le alasan, pergi ke pasar

   Delete
  3. Hey Tonggeng haramjadah,

   Mana jawapan kamu terhadap showdown kita....
   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Jawablah tanpa berceloteh macam bapok sundal, pukimak...

   Delete
 32. Kabinet yg ada sekarang, mmg sgt hambar
  Elokle DSAI jadi PM & kabinet lama dibubar
  Mintri2 pun tahap main game & baca akbar
  Menantii DSAI naik ke PM, rasa tidak sabar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora Tonggeng sejsk semenjak semacam jer lirikan matanya jeling-menjeling kat DSAI. Mudahnya kasih berubah.

   Tonggeng first was hardcore fan of KJ.
   Then he fancied Najib, Rosmah & Zahid.
   Later he turned to Pas & Hadi.
   Now desperately clinging on DSAI.

   Puas sudah membuat serundeng
   Rasanya sedap sungguh berlazat.
   Puas sudah di sini menonggeng
   Bang non jugak dia berpantat.

   Delete
 33. LEBAT SUNGGUH DAUN KELUBI

  Lebat sungguh, daun kelubi
  Tikar dihampar, duduk bersila
  Lambat sungguh, nak turun ke JB
  Nak ku tampar, si atuk gila

  Lebat sungguh, daun kelubi
  Pelepah tua, tebang tak larat
  Lambat sungguh, nak turun ke JB
  Nak ajar si tua, berenang di darat

  Lebat sungguh, daun kelubi
  Banyak bubok, hidup menumpang
  Lambat sungguh, nak turun ke JB
  Nak ku tumbuk, si tua tempang

  Lebat sungguh, daun kelubi
  Kacang panjang, naik melingkar
  Lambat sungguh, nak turun ke JB
  Mahu terajang, badut pendekar

  Lebat sungguh, daun kelubi
  Burung jampok, menghala ke sungai
  Lambat sungguh, nak turun ke JB
  Mahu hempok, kepala si bingai

  Lebat sungguh, daun kelubi
  Makan keropok, lekat di kerongkong
  Lambat sungguh, nak turun ke JB
  Jumpa si bapok, nak ku pelakong

  Lebat sungguh, daun kelubi
  Pohon nangka, tumbuh sejajar
  Lambat sungguh, nak turun ke JB
  Jumpa si bangka, akan ku ajar

  Lebat sungguh, daun kelubi
  Pohon bertam, merata di laman
  Lambat sungguh, nak turun ke JB
  Hendak ku hentam, kepala si Suman

  Ki kik ki kik ki kik...

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Bagus....tahupun malu, dah tak keluar pantatun berjela-jela sampai terkeluar ring, tak gitu, kan kan kan..??

   Tapi sayang, kenapa pulak semua rangkap pembayang asyik 'Lebat sungguh daun keladi', dah pancit idea ker? Tadi pulak memanjang 'kajang kajang kajang'. tampak sangat kamu masih amateur kerana kurang belajar di bidang pantun, bedul.

   Anyway, Tonggeng kenapa masih tak jawab2 soalan di bawah berkait dgn showdown kita, takut ker?

   Come on, buktikan kejantanan mu, okay?

   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Delete
 34. Harap kan aota jer, si Suman sundal bolong
  Dia tak pernah berdepan pendekar terulong
  Tunggu jer ler, aku punya penumbok sulong
  Dia kena sebiji, mesti mcm anjing melolong

  ReplyDelete
  Replies
  1. Come on, buktikan kejantanan mu, okay?

   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Delete
 35. Sian si Suman ni beranak tak cukup bulan
  Dia berfantasi, jadi hero di dunia khayalan
  Area Felda boleh ler, jadi samseng tepi jln
  No fon aku bagi, tak dibuat pun panggilan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Come on, buktikan kejantanan mu, okay?

   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa....??

   Delete
 36. Suman cuma anak tikus yg rasa diri gajah
  Mari blog komen, tidak ada apa pun hujah
  Hanya maki sana, maki sini, terkam terjah
  Dpt kat aku dia ini, hancor aku tunjal tujah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Come on, buktikan kejantanan mu, okay?

   Harinya hari apa, isnin selasa rabu khamis....??
   Tarikhnya bila - haribulan, bulan & tahun....??
   Waktunya apa..??

   Delete
 37. Pulau Pandan jauh ke tengah
  Gunung Daik bercabang tiga
  Lawan Othaman si bingai mengah
  Ular lidi nak lagak naga!

  Kalau ada sumur diladang
  Boleh kita menumpang mandi
  Sentiasa perasan sekuat Badang
  Tapi bingai si bapuk kedi!

  Tinggi tinggi si matahari
  Anak kerbau mati tertambat
  Othaman cabar bingai pun lari
  Masuk hospital telan ubat!

  Pisang emas dibawa belayar
  Masak sebiji di atas peti
  Pantun English konon disiar
  Bahasa Inggeris bingai tak reti!

  Perkataan 'dengar' disebut 'here'
  'Suman say' dah confirm salah
  Kita tengok tekak pun loya
  Macam budak tak pergi sekolah!

  Berkhayal,ilusi itu kerjanya
  Meninggi diri kononnya bijak
  Setelah dia meninggal dunia
  Kuburnya nanti ada yg pijak!

  Mana rakan yg baru di sini
  Apa sebab Kojola dicaci
  Maruah Othaman dihina begini
  Isterinya dingorat,tak cukup Aci!

  Tak lama lagi jam sembilan
  Program kena diteruskan lagi
  Pada si bingai...boleh jalan
  Chow Kit malam ni ko tak pergi?

  ReplyDelete
 38. Cantik...ganti Maslee sebagai Menteri Pendidikan.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...