Wednesday 31 October 2018

ALAHAI YB PERLIS.....


Berdasarkan siasatan pihak polis sebagaimana yang dinyatakan oleh Ketua Polis Perlis, Noor Mushar Mohd, perkembangan siasatan berkenaan seorang Ahli Parlimen negeri itu yang didakwa mencabul seorang remaja perempuan berusia 15 tahun adalah seperti berikut:-

 • Remaja tersebut yang berlatih bersama kumpulan busker di kawasan sebuah stadium telah didatangi oleh Ahli Parlimen berkenaan pada 20 Oktober lalu, jam 11.30 malam dengan alasan untuk berbual-bual.
 • Guru yang menjalankan latihan busker menemani remaja itu ke kenderaan milik Ahli Parlimen tersebut dan seterusnya membawanya duduk di kerusi bahagian hadapan kereta jenis Toyota Harrier.
 • Guru yang menemani tadi meninggalkan kenderaan dan menjadikan Ahli Parlimen dan remaja itu dalam keadaan hanya berdua saja dalam kereta.
 • Tiba-tiba wakil rakyat yang merupakan bekas menteri itu menyentuh tangan dan bahu gadis tersebut, tetapi ditepis oleh remaja berkenaan.
 • Gadis itu segera meninggalkan kereta dan sebaik keluar kenderaan, beliau terus menangis sambil disaksikan oleh guru yang membawanya ke kereta tadi.
 • Remaja itu kemudian membuat laporan polis pada jam 2.50 pagi, 21 Oktober dengan ditemani ibu bapanya.
 • Pada 10.30 pagi hari yang sama, remaja itu sekali membuat laporan polis menarik balik dakwaan terhadap Ahli Parlimen terbabit. 
 • Ahli Parlimen itu dikatakan sudah agak lama menaja kumpulan busker tersebut.
 • Setakat ini pihak polis sudah merakamkan 10 keterangan, termasuk satu daripada Ahli Parlimen tersebut yang keterangannya diambil selama kira-kira 7 jam.
 • Buat masa ini kes telah dirujuk kepada bahagian pendakwaan polis sebelum dihantar ke Pejabat Peguam Negara untuk menentukan sama ada kes itu boleh diambil tindakan untuk pendakwaan atau sebaliknya.
 • Kes disiasat dibawah Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum 10 tahun atau denda RM20 ribu.


Beberapa persoalan tentunya bermain-main di fikiran kita setelah membaca hasil siasatan pihak polis itu, antaranya:-

 • Untuk apa seorang Ahli Parlimen perlu berbual-bual secara bersendirian dengan seorang gadis remaja pada jam 11.30 malam?
 • Kenapa tidak dijemput remaja datang ke rumah atau ke pejabat bersama guru dan ahli kumpulan busker yang lain pada waktu siang atau petang?
 • Mengapa untuk tujuan berbual dengan seseorang yang bukan muhrim dan bawah umur pada waktu hampir tengah malam, Ahli Parlimen itu hanya datang bersendirian tidak membawa isteri atau kawan untuk menemaninya?
 • Kalau pun Ahli Parlimen itu menaja kumpulan busker tersebut, mengapa hanya remaja itu saja yang mahu ditemui dan ingin diajak berbual-bual?
 • Tidakkah, jika ingin mengetahui perkembangan atau kemajuan kumpulan busker yang ditajanya, Ahli Parlimen berkenaan lebih wajar berbual dengan guru yang melatih atau kesemua ahli busker itu?
 • Mengapa, ketika berbual-bual itu,  bahu dan tangan remaja tersebut perlu disentuh dan dipegang?
 • Tak bolehkah jika tidak menyentuh tangan dan bahu ketika berbual?
 • Adakah memang menjadi kebiasaan bagi wakil rakyat itu menyentuh bahu dan tangan sesiapa saja yang ditemuinya atau hanya kepada orang-orang tertentu saja?

Alahai YB Perlis...macam-macamlah...(ShahbudinHusin 31/10/2018).

264 comments:

 1. Alahai yb. Tambah masalah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  2. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING = BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB

   Delete
  3. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMAN SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI =

   Delete

  4. Endlessly copy-pasting bloke using the name “justice league” must lick his wounds losing pru14. Or lick Al Jibo's assol.

   justice league should JUST LICK Al Jibo's wounds. Or his assol.

   YANG SELALU MENGKOPIPES ATAS BERBAGAI NAMA DI BLOG INI ADA LAH PENJILAT NAJIB, BUKAN SAHAJA MENDUKUNG UMNO, JUGA MENDUKUNG NAJIB DI ATAS BAHU NYA, TAK KIRA BUSUK WANGI BAU KENTUT DAN TAHI NYA,

   GENG NAJIB = justice league = ana anana = yenggedey valikopo = CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA = GENG MENJILAT NAJIB = LEBAI MODEN = Anonymous = PUCCIMK DIA

   justice league, yenggedey valikopo, GENG NAJIB SENTIASA MENJILAT NAJIB

   DIA KATA: SAYA YANG MENGKOPIPES DI ATAS BERBAGAI NAMA DI SINI MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN HA NYA UNTUK NAJIB YANG SAYA JILAT DARI ATAS KE BAWAH. BAGI SAYA NAJIB ADALAH SEOLAH OLAH NABI, TAK KISAH BERBAGAI JENYAH YANG DI LAKUKAN NYA HINGGA ADA 25 + 7 TUDUHAN DI MAHKAMAH SEKARAN.

   OLEH ITU SAYA MEMPERJUANGKAN PIHAK YANG DI TUDUH WALAU PUN DAH DI GELAR "Mo1" DI US, MASIH MENGHARAPKAN MEMEGANG TAMPUK PEMULASAN PENYELEWENGAN DAN PENGSONGLAPAN WANG NEGARA. APABILA SAMPAI NAJIB MASUK PENJARA PUN, SAYA AKAN TERUS MENGKRITIK. INI LAH BUKTI BETAPA MINAT NYA DAN KUAT NYA SAYA MENJILAT NAJIB:

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 25 + 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH = PENJARA SUNGAI BULUH

   WHAT THE BLOKE USING MANY NAMES CAN DO (EQUATING STYLE), WE CAN DO BETTER.

   Delete
  5. KOTA BHARU 30 Okt. - Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan hari ini menyaksikan kedua-dua belah pihak iaitu kerajaan negeri dan pembangkang berkongsi pandangan sama berkaitan Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

   Kedua-dua belah pihak bersetuju tindakan kerajaan Persekutuan mahu meratifikasi ICERD menimbulkan kebimbangan kerana dikhuatiri menjejaskan kedudukan kaum bumiputera dan agama Islam di negara ini.

   Timbalan Menteri, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, kerajaan Pas Kelantan akan terus mempertahankan hak-hak keistimewaan orang Melayu sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.

   "Secara rasmi kita belum berbincang isu ini dengan Pusat tetapi kita berpegang teguh kepada Perlembagaan negara terutama membabitkan Perkara 152, Perkara 59 dan lain-lain.

   "Kita mempertahankan perkara ini sejak dahulu lagi kerana tanah ini milik orang Melayu. Orang India ada benua India, orang Cina ada benua China maka tanah Melayu adalah milik orang Melayu,” katanya.

   Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Md. Alwi Che Ahmad (BN-Kok Lanas) berhubung pendirian kerajaan negeri terhadap langkah diambil kerajaan Persekutuan yang dikatakan komited mahu meratifikasi konvensyen berkenaan.

   Sementara itu, Md. Alwi yang juga Ketua Pembangkang menggesa kerajaan Pusat supaya tidak tergesa-gesa menandatangani sebarang perjanjian antarabangsa seperti ICERD kerana memberi kesan besar terhadap orang Melayu dan kaum lain.

   "Parti-parti seperti UMNO, MCA dan MIC kena haram, malah Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) iaitu parti Perdana Menteri sendiri pun kena haram sebab berasaskan kaum. Pas juga kena haram sebab ada nama Islam.

   "Dari segi implikasinya terhadap insitusi pula, banyak yang akan terjejas seperti Mara, PNB (Permodalan Nasional Berhad), malah mungkin Tabung Haji juga kena haram sebab hanya untuk orang Islam sahaja," katanya.

   Tambah beliau, suatu ketika dulu kerajaan Pusat pernah melakukan kesilapan dengan menandatangani satu perjanjian antarabangsa yang mengharamkan penanaman tembakau.

   "Akhirnya Kelantan yang menderita paling banyak kerana kita ada ramai penanam tembakau. Walaupun Lembaga Tembakau Negara (LTN) ditukar kepada Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN) namun masih tidak dapat membantu penanam tembakau.

   "Negara jiran seperti Indonesia, Thailand, Filipina, Brunei malah Singapura pun tak tandatangan. Kita pernah buat kesilapan, itu hanya jejaskan penanam tembakau. Tapi ICERD ini besar, melibatkan maruah bangsa dan negara kita," katanya.

   : Apabila kuasa politik Melayu Islam terhakis, tidak meustahil kedudukan agama Islam sendiri tergugat....

   Delete
  6. Siapakah gerangan halnya. Kenapa polis tak tangkap tahan reman dulu..

   bankami.blogspot.com

   Delete

  7. @@@


   YANG PAKAI BANYAK NAMA SEPERTI GENG NAJIB, justice league dll itu SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA BANYAK NAMA, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).


   Delete
  8. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMAN SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA =

   Delete
  9. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMAN SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA =

   Delete

  10. justice league MUST LICK NAJIB'S WOUNDS SUFFEED AR PRU14. OR AL JIBO'S ASSOL.

   Murid saman cikgu tak datang kelas 7 bulan
   Diterbitkan 30 Okt 2018, 7:24 petang

   Ini mesti cikgu tahik Najib yang sibuk kempen unntuk BN, mogok kesorangan bila Najib dan BN kalah Pru14.

   Guru Besar dia pun subahat. Gila punya cikgi2.

   Delete
  11. Kerjasama Pas, MIC mampu menang majoriti kerusi?
   RIDAUDDIN DAUD 31 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore932
   Kerjasama Pas, MIC mampu menang majoriti kerusi?
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Meskipun MCA dilihat menentang gabungan Umno - Pas, MIC pula kelihatan lebih mesra dengan parti dipimpin Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu.

   Timbalan Presiden MIC, Datuk Seri M Saravanan mengatakan tiada masalah untuk kerjasama dengan Pas dan Ketua Pemudanya, Datuk C Sivarraajh pula senada dengan beliau.

   Menurut Sivarraajh, beliau yakin persefahaman dengan Pas membolehkan parti itu menang lebih banyak kerusi dalam pilihan raya akan datang.

   “Pendirian MIC sangat jelas, persahabatan dengan Pas sebagai parti pembangkang. Kita memerlukan sokongan dari Pas dalam aspek politik.


   [ARTIKEL BERKAITAN: Kerjasama Pas-Umno tak jejas MIC]

   [ARTIKEL BERKAITAN: MCA tak perlu curiga dengan Pas]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Pilih Pas: MCA mahu putus hubungan dengan Umno]

   “Di kebanyakan kerusi kita bertanding dalam PRU14, Pas turut bertanding di sana dan wujudkan tiga penjuru. Dengan persefahaman bersama Pas, kita percaya boleh menang lebih banyak kerusi,” katanya kepada Sinar Harian.

   Tambah Ahli Parlimen Cameron Highland itu, MIC selama ini salah anggap kepada Pas dan semuanya berubah selepas mendengar penerangan daripada Abdul Hadi.

   “Pas ni di Kelantan tak pernah robohkan kuil. Pas tak pernah hina kaum lain, tak pernah saya dengar pemimpin Pas buat begitu.

   “Tapi perjuangan mereka adalah untuk agama, itu biasa tapi dalam masa sama, mereka tak rendahkan agama lain,” ujarnya.

   Katanya lagi, kerjasama dengan Pas bukanlah bermakna MIC mahu menyertai parti itu tetapi ia atas dasar mereka sama-sama parti pembangkang.

   “Ini adalah satu perkara sihat. Wakil rakyat Pas pun ada bercakap tentang orang India dalam Parlimen, ini sesuatu yang baru,” katanya.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Kerjasama Umno,Pas tak sama MIC, MCA]

   [ARTIKEL BERKAITAN: MCA usah bimbang, Pas bukan ekstremis]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Perikatan 3.0: Umno akan pilih MCA atau Pas?]

   Ketika ditanya berhubung penentangan MCA, Sivarraajh berkata itu merupakan pandangan parti tersebut dan terpulang kepada mereka untuk berfikiran sedemikian.

   “MCA ada pandangan sendiri dan terpulang kepada mereka. MIC pun ada pendirian sendiri,” ujarnya.

   Delete
  12. Cukup-cukuplah ‘salah Najib’
   NURULATIQ AHMAD BANDI 30 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3K
   Najib
   Datuk Seri Najib Tun Razak. - Foto: Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - “Cukup-cukuplah dengan ‘salah Najib’ dan ‘Ini semua salah BN’. Akui kelemahan dan kegagalan PH sendiri, perbetulkannya dan pimpinlah Malaysia,” kata bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang sebentar tadi muncul secara live di Facebook peribadinya.

   Menurutnya, selama hampir 200 hari kerajaan PH memerintah Malaysia belum melihat dengan jelas hala tuju pentadbiran negara khususnya dalam soal pengurusan ekonomi.


   “Kita sedar bahawa keadaan semakin meruncing, kalau kita lihat dari sudut kadar pertumbuhan ekonomi pada masa BN memerintah negara telah mencapai kadar pertumbuhan sebanyak 5.9 peratus pada tahun lalu.

   “Dalam tempoh sembilan tahun saya menjadi Perdana Menteri, kadar pertumbuhan purata telah mencecah 5.4 peratus.


   “Namun sejak PH berkuasa semua ramalan dan andaian menunjukkan trend ini semakin lemah dan semakin menguncup umpama tahun ini ekonomi dijangka akan berkembang dalam kadar 4.5 peratus. Tahun hadapan pula akan menunjukkan trend yang semakin lemah,” katanya.

   Najib turut mengatakan bahawa dalam soal saiz ekonomi pada masa dia mengambil alih kepimpinan negara pada 2009 saiz ekonomi sekitar RM713 billion.

   “Bila saya meninggalkan jawatan telah sampai ke tahap RM 1.35 trilion. Dan kita telah menunjukkan kadar pertumbuhan yang agak pantas dan kita telah meramalkan negara mampu mengembangkan ekonomi sehingga menjadi RM2 trillion menjelang 2020,” katanya.

   Najib berkata, dalam soal hala tuju negara, kita lihat terlalu banyak yang bersifat u turn dan juga penjenamaan semula apa yang dilaksanakan kerajaan BN.

   “Ada juga yang amat mengelirukan atau ada setengah pihak kata menipu rakyat. Umpamanya hutang negara dikatakan 1 trilion tapi bila dokumen kajian semula RMK11 dibentangkan di parlimen dokumen itu mengesahkan bahawa hutang negara hanya RM668 bilion.

   “Satu angka yang kita telah guna selama ini dan dokumen PH sendiri telah mengesahkan bahawa itu adalah saiz sebenar hutang negara,” katanya.

   Najib menegaskan dengan perkembangan seperti ini semua bidang dalam negara mengalami penurunan.

   “Umpamanya bidang pelancongan. Pelancong kedua terbesar datang dari China. Dan kita andaikan tahun ini 2 juta (kehadiran pelancong) tapi Thailand memperoleh 10 juta.

   “Tempoh empat bulan pertama ini pelancong China meningkat dengan kadar pada 37 peratus tapi pada pertengahan tahun ini telah menguncup dengan begitu besar angkanya iaitu sebanyak 35 peratus.

   “Ini menyebabkan negara kehilangan hasil sebayak RM13bilion. Apabila keadaan ini semakin perlahan, maka pelabur tak akan tambah pelaburan mereka dan perbelanjaan sektor swasta akan berkurangan seterusnya pendapatan pekerja juga akan menurun.

   “Dan trend pengangguran akan bertambah. Di mana pada tahun ini sejak Mei seramai 7,000 pekerja sebulan telah kehilangan pekerjaan, nasib baik kerajaan BN telah memperkenalkan skim perlindungan pekerja,” katanya.

   Najib kemudian mengakhiri Facebook livenya dengan mengatakan bahawa dia berharap bahawa kecenderungan PH untuk mengatakan apa yang berlaku kepada negara hari ini adalah ‘Salah Najib’ ‘Ini semua salah BN’ tidak lagi menjadi pendekatan mereka.

   “Sepatutnya seluruh perhatian dan tenaga mereka digunakan bagaimana kita boleh menyelamatkan ekonomi negara. Bagaimana melindungi kepentingan rakyat bagaimana kita boleh menghadapi persekitaran ekonomi yang lebih mencabar.

   “Dan sebagai pembangkang BN akan terus memainkan peranan ini dan akan lakukannya secara membina,” katanya.

   Delete
  13. K'tangan awam Johor diingat tak bergiat terang-terangan dalam politik
   Diterbitkan 31 Okt 2018, 7:24 pagi | Dikemaskini 31 Okt 2018, 7:29 pagi

   A+ A-
   Kakitangan kerajaan negeri ini diingatkan agar tidak bergiat aktif secara terang-terangan dalam politik atau bakal berdepan dengan tindakan tegas.

   Menteri Besar Johor Datuk Osman Sapian yang memberi amaran sedemikian berkata larangan untuk tidak bergiat aktif secara terang-terangan itu terkandung dalam garis panduan penjawat awam.

   KAKITANGAN KERAJAAN SAJA?

   AKU NAK CAKAP BANYAK, TAK BOLEH.

   SEMUA NAJIB PUNYA PASAL. SAKI BAKI BUSUK DIA.

   Delete
  14. Lebih separuh hutang baharu untuk bayar balik hutang
   30 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore587
   Dewan Rakyat
   Dewan Rakyat
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR – Lebih separuh pinjaman baharu yang dibuat kerajaan sepanjang tahun ini bertujuan membayar hutang sedia ada, Dewan Rakyat dimaklumkan hari ini.

   Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah berkata dari Januari sehingga September 2018, jumlah hutang baharu negara adalah RM87.5 bilion, dan daripada jumlah itu sebanyak RM46.3 bilion digunakan untuk menampung hutang lama yang telah matang.


   “Memang sebelum kerajaan bertukar tangan pun sememangnya ini berlaku dari semasa ke semasa apabila ada hutang yang telah matang, jadi untuk bayar balik hutang itu…kerajaan berhutang pada kadar lebih rendah untuk bayar hutang yang telah matang, ini memberi keuntungan kepada pihak kerajaan,” katanya.

   Beliau berkata demikian ketika menggulung usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Kesebelas bagi Kementerian Kewangan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.


   Mengenai celahan Datuk Seri Ahmad Maslan (BN-Pontian) yang mempersoal tindakan kerajaan menambah hutang untuk membayar hutang, Amiruddin berkata ia adalah amalan lazim dilaksanakan kerajaan untuk memastikan aliran tunai yang kukuh di samping mengekalkan defisit fiskal pada tahap yang ditetapkan.

   “Dalam keadaan tertentu perkara ini berlaku sementara kerajaan mahu pastikan aliran tunai atau kemasukan dana baharu untuk digunakan bagi perbelanjaan mengurus dan membiayai program pembangunan,” katanya.

   Beliau turut menegaskan bahawa hutang yang dibuat pada tahun semasa merupakan hutang yang telah dirancang berdasarkan Bajet 2018 dan mengikut program pinjaman yang telah dirangka.

   Jelasnya, 97 peratus daripada hutang kerajaan adalah pinjaman dalam negara manakala pinjaman luar negara hanya tiga peratus.

   “(Pinjaman) dalam negara ini lebih terkawal, maksudnya kalau berlaku serangan ke atas ringgit ia tidak memberi kesan langsung kepada kemampuan kita untuk bayar balik (hutang),” katanya. – Bernama

   Delete

  15. KALAU TAK SALAH NAJIB, SIAPA LAGI PUNYA SALAH?

   MENCURI, MEROMPAK, MELANUN RM2.6 BILION DUIT RAKYAT DI 1MDB BAWAK KESAN RASUAH DLL DI MERATA NEGARA. BEDEBAH NAJIB.

   Delete
  16. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMAN SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL =

   Delete
  17. Satu lg Sang Guru tuu .. apehal yg bawak budak tu ke kereta dan dan tinggal kan dlm kereta tanpa fireman budak tu.. guru tu pun terbabit.. ade deal...

   Delete

  18. Najib gesa k'jaan henti salahkan dirinya, BN
   Diterbitkan 30 Okt 2018, 10:53 malam

   Bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak menggesa kerajaan berhenti mencari kesalahan dirinya dan pentadbiran terdahulu

   NAJIB DAH MENANGIS. MERAYU. SIAN.

   TAPI BANTAI MESTI BANTAI.

   Delete
  19. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMAN SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE =

   Delete
  20. 'Mahu hapus diskriminasi tak semestinya guna acuan ICERD'
   Yusfarizal Yusoff | Diterbitkan 30 Okt 2018, 5:16 petang |

   A+ A-
   ULASAN | Kerajaan dan beberapa pihak mengusulkan untuk Malaysia menandatangani dan meratifikasi International Konvensyen Antarabangsa Menghapuskan Diskriminasi Kaum (ICERD).

   Mereka mengatakan Malaysia harus mengikut jejak majoriti negara di dunia, dan sudah tiba masanya setelah lama Malaysia enggan melakukannya.

   ICERD adalah konvensyen antarabangsa yang mewarisi asas penting daripada Deklarasi Sejagat Hak Asasi Manusia 1948, dan terlebih dahulu Magna Carta 1215. Secara sejarahnya, definisi hak asasi ini dibentuk beracuankan pemahaman barat.

   Walaupun telah banyak negara menandatangani ICERD, tetapi masih banyak negara belum meratifikasikannya. Ratifikasi secara mudah bermaksud bersetuju untuk terikat dengannya. Malaysia masih belum menandatangani, apatah lagi meratifikasikannya.

   Pelbagai pihak melihat perkara ini sebagai satu langkah mundur dan kuno. Walhal Malaysia punya acuan sendiri bersendikan Perlembagaan Persekutuan dan kontrak sosial, dan sering menjuarai isu hak asasi, dalaman, serantau mahupun dunia walaupun tidak meratifikasi ICERD.

   Malaysia antara yang terawal menentang aparteid (penindasan kulit hitam) di Afrika Selatan secara terbuka, bahkan pelopor keamanan ketika penyembelihan kaum di Serbia, Kosovo dan Rohingya. Ketika itu barat dan NATO masih berselimut.

   Hak asasi acuan Malaysia sangat unik kerana ia mengiktiraf beberapa perkara, yang pada skala ICERD merupakan satu diskriminasi, tetapi pada skala Malaysia, adalah satu rahmat bertunjangkan kontrak sosial. Ciri-ciri uniknya ialah berkenaan agama Islam, orang Melayu dan Bumiputera.


   'Acuan kita lebih sejahtera'

   Melalui Perlembagaan Persekutuan, Islam diiktiraf sebagai agama rasmi, namun agama lain tetap bebas diamal. Pun begitu, penyebaran agama lain kepada orang Islam adalah dilarang, walaupun penyebaran Islam kepada sesiapa jua tidak dihalang.

   Ini adalah kompromi awal atas kehendak Raja-Raja Melayu yang menjadi tonggak agama Islam, suatu agama yang diamal secara turun temurun di Malaysia (dulunya Tanah Melayu).

   Kaum Melayu juga diberi beberapa keistimewaan. Ada institusi awam yang menjaga kepentingan Melayu seperti MARA, MRSM, UITM dan sebagainya. Ada juga peruntukan khas pemilikan tanah tertentu dibawah skim Tanah Rizab Melayu.

   Keunikan yang disebut di atas menjadikan Malaysia negara yang hampir bebas konflik dan pertumpahan darah (kecuali tragedi 13 Mei). Rakyat hidup dalam harmoni sedang keistimewaan penduduk asal iaitu kaum Melayu dihormati.

   Soalnya, kenapa perlu kita mengambil acuan hak asasi barat, sedangkan acuan kita lebih sejahtera, dan sesuai?


   Di kalangan ahli politik dan akademik juga ada mencadangkan untuk kita meratifikasi ICERD dengan “reservation”, sebagai jalan tengah untuk tidak menolak secara total tuntutan antarabangsa.

   Reservation, secara mudah bermaksud pengecualian yang dibuat sendiri oleh negara terbabit. Kata mereka, Artikel 2.2 boleh dikecualikan.

   Sejarah menunjukkan bahawa pengecualian yang dibuat oleh pelbagai negara di dunia terhadap ICERD berkisar tentang Artikel 4 dan 22. Artikel 4 adalah berkenaan idea atau teori sesuatu kaum itu lebih utama daripada kaum lain, dan Artikel 22 adalah berkenaan rujukan kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

   Negara-negara seperti Afghanistan, Bahrain, China, Cuba, Mesir, Equitorial Guinea, India, Indonesia, Iraq, Israel, Kuwait, Lebanon, Libya, Madagascar, Morocco, Mozambique, Syrian Arab Republic, Thailand, Turki dan Vietnam mengecualikan Artikel 22.

   Sementara negara seperti Australia, Austria, Bahamas, Belgium, France, Ireland, Italy, Japan, Malta, Monaco, Nepal, Papua New Guinea dan Switzerland mengecualikan atau mendefinisikan semula Artikel 4.

   Hanya beberapa negara yang membuat pengecualian Artikel 2 secara spesifik termasuk Monaco, Switzerland dan Singapura, itupun berkenaan dengan undang-undang mereka tentang kemasukan buruh asing.

   Delete
  21. Kerajaan tahu di mana Jho Low

   Kerajaan mengetahui lokasi terbaru ahli perniagaan kontroversi Jho Low yang kini dalam buruan, kata Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

   "Beberapa hari lepas kami dapat info terkini. Kita tahu di mana dia, katanya dialah, dan mungkin kita dapat bekerjasama pihak-pihak tertentu di negara itu, mana dia berada," katanya ketika menggulung perbahasan kajian separuh penggal Rancangan Malaysia ke-11 (RMK11) di Dewan Rakyat hari ini.

   Muhyiddin bagaimanapun berkata Low yang merupakan individu utama dalam skandal 1MDB, bijak mengelakkan diri daripada pihak berkuasa dengan berpindah daripada satu tempat ke tempat lain.

   "Dia boleh bergerak dengan mudah kalau dia ada kemudahan dan disokong oleh orang tertentu," katanya.

   Justeru itu beliau berharap pihak berkuasa dapat membawa Low kembali ke negara ini pada masa yang sesuai.

   MALAUN MATAPUNG HISHAMUDDIN BOLEH KE DAPAT BAWAK BALIK JHO TAEK? KALAU BOLEH, KASI DIA SATU JAWATAN DI PDRM. KALAU TAK, KENCINGKAN UMNO, BUAT GAH AJE.

   Delete

  22. Tidak mahu terikat

   Pengecualian ini pula, sekiranya melanggar matlamat asal ICERD boleh dibantah oleh negara lain, dan diisytihar tidak sah. Ya, pengecualian boleh jadi tidak sah.

   Arab Saudi yang meletakkan syariat Islam sebagai sumber tertinggi hukumnya pada 23 Sept 1997 membuat pengecualian berikut: “The Government of Saudi Arabia declares that it will] implement the provisions of the above Convention, providing these do not conflict with the precepts of the Islamic Shariah”

   Pengecualian Arab Saudi tersebut telah dibantah keras oleh beberapa negara seperti Austria, Finland, Jerman, Norway, Spain dan Sweden. Kata mereka pengecualian sedemikian melanggar matlamat asal ICERD.

   Yaman juga membuat pengecualian yang penuh kontroversi. Yaman mengecualikan negaranya daripada aplikasi Artikel 5(c) dan 5(d)(iv), (vi) dan (vii).


   Artikel 5(c) adalah berkenaan hak penyertaan dalam politik dan pilihan raya yang perlu dijamin, manakala Artikel 5(d)(iv) adalah hak untuk kahwin dan memilih pasangan, (iv) hak mewarisi harta, (vii) kebebasan berfikir, kesedaran dan agama, yang masing-masing perlu dijamin tanpa diskriminasi atas dasar kaum dan warna kulit.

   Pendek kata, Yaman tidak mahu terikat dengan hak-hak tersebut.

   Pengecualian ini mendapat bantahan 14 negara termasuk Australia, Belgium, Canada, Denmark, Finland, France, Jerman Italy, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Sweden dan UK. Maka, pengecualian ini jadi tidak berguna dan tidak diiktiraf.

   Seperkara yang menarik tentang Yaman ialah mereka juga menjadikan Islam sebagai agama negara menurut Artikel 2 Perlembagaan Yaman, dan mempunyai sistem mahkamah berteraskan undang-undang Shariah. Ia ada miripnya dengan Malaysia.

   Soalnya sekarang, kalau pun benar Malaysia perlu meratifikasikan ICERD (yang mana saya katakan tidak), dan buat pengecualian, pengecualian apa? Dan apakah ia tidak bertentangan dengan matlamat ICERD yang pastinya akan dibantah masyarakat antarabangsa?

   Delete
  23. Kritikan hebat antarabangsa

   Saya boleh fikirkan beberapa pengecualian yang perlu dibuat seperti berikut:-

   a. Artikel 2.1 tentang memansuhkan atau meminda apa-apa undang-undang yang ada asas diskriminasi - bagi mempertahankan kewujudan mahkamah Syariah sebagai mahkamah khusus untuk orang Islam, enakmen-enakmen syariah yang terpakai hanya untuk orang Islam, institusi-institusi zakat yang memberi pengecualian cukai kepada orang Islam, jabatan-jabatan agama Islam, dsb.

   b. Artikel 2.2 (tentang membolehkan polisi untuk membantu sesuatu kaum sekira keadaan memerlukan sehingga mereka tidak lagi didiskriminasi) sebagaimana dicadangkan - untuk mengekalkan dasar afirmatif kepada bumiputera.

   c. Artikel 4(c) tentang institusi awam yang berasaskan “diskriminasi” kaum - untuk pertahankan MARA, MRSM, UITM, Askar Wataniah dll

   d. Artikel 5(d)(iv) tentang hak memilih pasangan - bagi mengelakkan liberalisasi perkahwinan jantina yang sama (kerana LGBT juga boleh disifat sebagai diskriminasi).

   e. Artikel 5(d)(v) tentang hak memiliki hartanah (sebagaimana dibuat oleh Tonga yang mahu mempertahan pemilikan tanah oleh orang asal Tonga) - bagi mempertahankan Tanah Rizab Melayu, dan syarat-syarat kuota bumiputera bagi pemilikan hartanah.

   f. Artikel 5(d)(vi) tentang pewarisan harta - bagi mempertahankan sistem faraid Islam yang berjalan seiring dengan pewarisan bukan Islam.

   g. Artikel 5(d)(vii) tentang kebebasan berfikir, kesedaran dan agama - bagi membanteras pemikiran-pemikiran sesat seperti Syi’ah, Qadyani dsb.

   h. Artikel 8 tentang rujukan kepada Jawatankuasa.

   i. Artikel 22 tentng rujukan kepada ICJ.

   j. Pengecualian tentang pengiktirafan negara haram Israel (sebagaimana dibuat oleh beberapa Negara Islam).

   Pendek kata, Malaysia mungkin menjadi negara yang paling banyak menyenaraikan pengecualian, dan tentunya akan menjadi kritikan hebat antarabangsa, sebagaimana Arab Saudi dan Yemen.

   Ertinya, jelas lagi bersuluh bahawa ICERD adalah hak asasi acuan barat, yang tidak sesuai sama sekali dengan acuan Malaysia, sehingga hampir mustahil untuk menerimanya tanpa merombak hampir keseluruhan asasnya.

   Oh, jangan salah sangka pula! Saya tidak sekali-kali mengatakan bahawa kita mengiktiraf diskriminasi dalam apa jua keadaan. Tentunya agama kita menentang keras sebarang bentuk diskriminasi. Hakikatnya, Rasul datang 1400 tahun dahulu adalah untuk memerangi Asabiyah/taksub/perkauman.

   Apa yang saya katakan dan tekankan ialah, menghapus diskriminasi dan menegak hak asasi, tidak semestinya menggunakan acuan ICERD. Hak asasi kita, acuan kita. Acuan kita adalah Perlembagaan Persekutuan, kompromi awal dan kontrak sosial.   Sudah tentulah al-Quran yang mendokumentasikan hak manusia lebih awal dari ICERD, ataupun Piagam Madinah yang mendokumentasikan hak dalam sesebuah negara lebih awal dari ICERD, lebih dahulu perlu “diratifikasikan”. Sebelum itu berlaku, “rule of law” pastinya menuntut kita untuk menjunjung Perlembagaan Persekutuan, kompromi awal dan kontrak sosial yang begitu lama dipertahan.

   YUSFARIZAL YUSSOFF merupakan seorang peguam.

   Delete
  24. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMA SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE = PH KERJA DIA TUDUH SANA TUDUH SINI DAKWA SANA DAKWA SINI, BETUL KE SALAH KE BELAKANG KIRA YANG PENTING DAPAT TEBUSAN. SIAPLAH MP PEMBANGKANG LEPAS NI KENA SEDIAKAN RM10JUTA SETIAP ORANG, PANDAI MAHA ZALIM BUAT DUIT. SATU ORANG 50 TUDUHAN KIRA PERANGKAP KENA MANA SATU TAK BOLEH LEPAS =

   Delete
  25. Bolehkah Tajassus Dalam Mencegah Kemungkaran ?

   Sebelum kita mengulas lebih lanjut, perlu kita ketahui terlebih dahulu apakah yang dimaksudkan dengan tajassus.Menurut al-Syeikh Dr. Wahbah al-Zuhaili Rahimahullah, tajassus dari sudut istilah bermaksud: "Mencari cari keaiban dan mendedahkan apa yang telah disembunyikan oleh manusia." Lihat Tafsir al-Munir (26/247)

   Hukum asal bagi perbuatan ini diharamkan berdasarkan firman Allah:

   وَ لَا تَجَسَّسُواْ وَلَا يَغۡتَب بَّعۡضُكُم بَعۡضًا
   Maksudnya: Dan janganlah kalian melakukan tajassus serta janganlah kalian saling mengumpat antara satu sama lain.
   (Surah Al-Hujurat : 12)

   Kata al-Imam al-Maraghi: Tajassus adalah mencari-cari keaiban yang tersembunyi. Beliau turut menambah: Sebaliknya kamu hendaklah berpuas hati dengan apa yang nyata bagimu mengenai dirinya. Lihat Tafsir al-Maraghi (13/6506)

   Berdasarkan pernyataan tersebut, dapatlah kita faham bahawa mencari-cari kesalahan yang tersembunyi merupakan perbuatan yang dilarang dalam ayat tersebut. Sebaliknya, jika kesalahan dan keaiban itu jelas kepada kita maka bolehlah kita mengambil tindakan. Ini dijelaskan lagi dengan kata-kata Abdullah Ibn Mas’ud R.anhu ketika beliau dibawakan kepadanya seorang lelaki yang terdapat titisan arak di janggutnya. Lalu Abdullah berkata: Sesungguhnya kita telah dilarang dari melakukan tajassus. Akan tetapi, apabila jelas kepada kita sesuatu maka kita mengambil tindakan terhadapnya. Rujuk Musannaf Ibn Abi Syaibah (9/86).

   Tajassus Yang Disyariatkan

   Berkata al-Imam al-Ramli yang merupakan tokoh besar dalam mazhab al-Imam al-Syafie: Tidak boleh bagi seseorang untuk mencari-cari kesalahan dan melakukan tajassus serta memecah masuk ke dalam rumah-rumah berdasarkan sangkaan. Ya, jika berat sangkaannya bahawa berlaku maksiat sekalipun dengan qarinah (petunjuk) yang jelas seperti perkhabaran dari seorang lelaki yang terpercaya maka dibolehkan untuknya melakukan tajassus. Bahkan wajib ke atasnya untuk melakukan tajassus sekiranya dia khuatir perkara tersebut terlepas dari pemerhatiannya seperti berlakunya pembunuhan dan perbuatan zina. Lihat Nihayah al-Muhtaj (4/47-49)

   Demikian juga al-Imam al-Qadhi Iyadh menyatakan keharusan untuk melakukan tajassus dalam keadaan apabila kita meningggalkan perbuatan tersebut akan berlakulah pencerobohan ke atas kehormatan seseorang yang kita akan terlepas pandang akannya. Sebagai contoh, apabila seseorang diberi khabar dari seorang lelaki yang terpercaya bahawa terdapat seorang lelaki yang berkhalwat dengan lelaki lain dengan tujuan untuk membunuhnya atau dengan seorang perempuan yang dia ingin berzina dengannya maka diharuskan baginya dalam keadaan ini untuk melakukan tajassus. Lihat Al-Ahkam al-Sulthaniah. (Hlm. 366)

   Delete
  26. Pandangan Hujjat al-Islam al-Ghazali

   Kata al-Imam al-Ghazali Rahimahullah: Maksiat yang sedang berlaku dan pelakunya sedang melakukannya contohnya memakai sutera, memegang ʿoud (diistilahkan juga sebagai qanbūs atau gambus) dan arak. Maka membatalkan (menghalang) maksiat ini adalah wajib dengan segala yang termampu selama tidak membawa kepada maksiat yang lebih keji atau sama dengannya. Dan ini terpakai kepada mana-mana individu dan rakyat.

   Demikian juga, Imam al-Ghazali menambah: Begitu juga duduk berdua-duaan dengan wanita ajnabī (al-khalwah bi al-ajnabiyyah) itu sendiri adalah perbuatan maksiat kerana ia pada sangkaan, akan terjadi maksiat. Dan mendatangkan sesuatu yang menimbulkan sangkaan maksiat itu adalah maksiat. Kami maksudkan dengan ‘sangkaan’ itu adalah sesuatu yang dilakukan insan pada kebiasaan untuk terjadinya sesuatu maksiat, yang mana dia tidak ada kemampuan untuk mencegahnya. Maka, hakikatnya itu hisbah adalah pada maksiat yang sedang terjadi, tidak berlaku kepada maksiat yang masih dalam jangkaan (boleh jadi berlaku atau tidak). Lihat Ihya’ Ulum al-Din (2/382-384)

   Beberapa Dalil Dan Perbincangannya

   Antaranya:
   Apa yang diriwayatkan daripada Abd al-Rahman Bin Auf katanya:
   حَرَسْتُ لَيلَةً مَعَ عُمَرَ بنُ الخَطَّابِ بالمَدِينَةِ إِذ تَبَيَّن لَنَا سِرَاجٌ فِي بَيتِ بَابِهِ مُجافَى عَلَى قَومٍ لهُم أَصْوَاتٌ مُرتَفِعَةٌ ولَغَط. فَقَالَ عُمَرُ: هَذَا بَيت رَبِيعَة بنُ أُمَيَّة بنُ خَلَف وَهُم الآَن شَرَب فَمَا تَرَى، قُلتُ: أَرَى أَنَّا قَدْ أَتَينَا مَا نَهَى اللهُ عَنهُ وَلَا تَجَسَّسُوا وَقَد تَجَسَّسْنَا، فَانْصَرَفَ عُمَرُ وَتَرَكَهُم
   Maksudnya: “Aku pernah satu malam bersama Umar bin al-Khattab membuat rondaan di kota Madinah kemudian kami dapati sebuah rumah adanya pelita yang dipasang dan terdapat satu pintu yang sedikit jauh daripada orang lain. Terdapat padanya beberapa orang yang suaranya kuat dan bising. Maka Umar berkata: “Ini rumah Rabiah Bin Umayyah Bin Khalaf, mereka sekarang minum arak, apa pendapatmu: “jawabku: Aku berpendapat sebenarnya kita telah datang apa yang Allah larang daripadanya iaitu jangan mengintip sedangkan kita mengintip, lantas Umar berpaling dan meninggalkan mereka.”

   Riwayat al-Tabarani 1806, al-Hakim 4/419, dan al-Baihaqi 18080. Al-Hakim berkata: Hadis ini sahih sanadnya dan tidak dikeluarkan oleh Syaikhan. Imam al-Zahabi bersetuju dengan kesahihan hadis ini
   Dalam al-Jami’ li Ahkam al-Quran oleh Imam al-Qurtubi (16/333), Abu Qilabah berkata:

   حَدَث عُمرُ أَنَّ أبَا محجَن الثَّقَفِي يَشرَبُ الخَمْرَ مَعَ أَصحَابٍ لَهُ فِي بَيتِهِ فَانطَلَقَ عُمَرُ حَتَّى دَخَلَ عَلَيهِ فَإِذَا لَيسَ عِنْدَهُ إِلَّا رَجُل فَقَالَ أبُو محجَن: إِنَّ هَذَا لَا يَحلُّ لَكَ قَد نَهَاكَ اللهُ عَنِ التَّجَسُّس ِفَخَرَجَ عُمَرُ وَتَرَكَه
   Maksudnya: Umar menceritakan bahawa Abu Mihjan al-Thaqafi minum arak bersama para sahabatnya di rumahnya, lantas Umar menuju ke rumah tersebut dan masuk, didapati tiada di sisinya kecuali seorang lelaki, lantas berkata Abu Mihjan: “Sesungguhnya ini tidak halal bagi kamu dan Allah melarangmu daripada Tajassus (mengintip), maka Umar keluar dan meninggalkannya.”
   Riwayat Abd al-Razzaq dalam al-Musannaf (10/232)

   Delete
  27. Komentar dan Ulasan

   Sesungguhnya dua peristiwa di atas jelas menunjukkan kepada kita betapa sifat pemimpin prihatin dan cakna kepada rakyat. Justeru, amar makruf dan nahi mungkar adalah digalakkan tetapi ditegah melakukan tajassus kecuali dalam beberapa keadaan. Ini bertujuan memelihara hak masing-masing yang perlu dihormati. Antara hak tersebut ialah:
   Hak ke atas tempat tinggalnya.
   Ruang kebebasan peribadi.
   Begitu juga kadangkala pengintip menghalalkan cara yang haram bertujuan sampai kepada matlamat, perkara seperti ini juga perlu diambil kira.

   Delete

  28. AYOYOYO, FROM THE TOP BOSSMAN (EX) OF SPRM HIMSELF -

   Former MACC chief Tan Sri Abu Kassim Mohamed said evidence provided by the Federal Bureau of Investigation (FBI) and the US Department of Justice (DoJ) contradicted Najib’s claim.

   31, 2018 @ 8:41am

   KUALA LUMPUR: The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) has found Datuk Seri Najib Razak’s claim that the RM2.6 billion he received was a donation from Saudi royalty to be false after the agency met United States’ officials in Washington.

   Former MACC chief Tan Sri Abu Kassim Mohamed said evidence provided by the Federal Bureau of Investigation (FBI) and the US Department of Justice (DoJ) contradicted Najib’s claim.

   Abu Kassim said this when asked to clarify a statement issued by MACC in 2015 confirming that the money that was deposited in Najib’s personal account was a donation.

   The agency stated that the money was not siphoned from 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

   It said it obtained an explanation about the donation from the "donor" personally, who was alleged to be a Saudi prince.

   The agency said details about the donor were collected through a bank document, apart from letters that were mailed to AmBank when the money was wired into Najib’s account.

   The statement had concluded that the RM2.6 billion was a donation based on the documents obtained at the time.

   “But after we had some engagement (with other authorities), we discovered the truth.”

   Abu Kassim, who is National Centre for Governance, Integrity and Anti-Corruption head, said this after briefing an international conference on financial crime here.

   Delete
  29. SILA TUTUP KILANG DAN KEDAI ARAK KALAU BETUL PH NAK LAKSANA ISLAM


   Kematian akibat keracunan arak 40 orang, terkini di N Sembilan
   Bernama | Diterbitkan 27 Sep 2018, 9:58 malam | Dikemaskini 27 Sep 2018, 10:12 malam

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Kematian akibat keracunan metanol meningkat kepada 40 orang hari ini dengan Negeri Sembilan menjadi negeri terkini yang mencatatkan kematian selepas Selangor, Kuala Lumpur dan Perak.

   Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata dua lagi kematian dilaporkan masing-masing satu di Perak dan Selangor.

   Dr Noor Hisham berkata sehingga kini, jumlah kematian akibat keracunan metanol di Selangor seramai 24 orang, Kuala Lumpur (11) orang, Perak (empat) orang dan Negeri Sembilan (satu) orang.

   Berdasarkan kewarganegaraan pula, kematian melibatkan dua warga Bangladesh, dua (India), 11 (Myanmar), 10 (Nepal), 11 (Malaysia) dan empat lagi tidak diketahui kewarganegaraan.

   "Sehingga 12 tengah hari tadi, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerima sejumlah 95 notifikasi kes keracunan metanol daripada fasiliti-fasiliti kesihatan KKM dengan Selangor sebanyak 63 kes, Negeri Sembilan meningkat kepada tiga kes, Kuala Lumpur dan Perak kekal , masing-masing 17 dan 12 kes," katanya dalam satu kenyataan.

   Dr Noor Hisham berkata daripada jumlah yang dicatatkan menerima rawatan di hospital, lapan didapati stabil dan dibenarkan pulang.


   Sebanyak 17 pesakit masih menerima rawatan di enam hospital di sekitar Selangor, Kuala Lumpur, Perak dan Negeri Sembilan.

   Beliau berkata daripada 17 pesakit yang masih menerima rawatan di hospital itu, tujuh pesakit dalam keadaan kritikal.

   “KKM akan terus memantau situasi dan mengambil langkah-langkah pencegahan dan kawalan bagi menangani kejadian ini,” katanya.

   - Bernama

   Delete
  30. Tajassus, dosa peribadi, ceroboh premis peribadi dan amar maaruf nahi mungkar   Baru-baru ini, sebuah NGO telah menggesa supaya hukuman yang dikenakan kepada pesalah khalwat dimansuhkan. Ini kerana, perbuatan khalwat dianggap sebagai dosa peribadi dan bukannya suatu jenayah. Bahkan menjatuhkan hukuman terhadap kesalahan tersebut dianggap sebagai mencabuli hak kebebasan individu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
   Sebelum mengupas lebih lanjut isu ini, suka untuk kami jelaskan definisi khalwat itu terlebih dahulu.

   Definisi Khalwat Dan Hukumnya

   Khalwat yang diharamkan dari sudut syarak ialah: Seorang lelaki berdua-duaan dengan seorang perempuan yang ajnabi jauh dari pandangan mata manusia.

   Hukum berdua-duaan seperti ini adalah diharamkan berdasarkan sebuah hadis:

   لاَ يَخْلُوَنَّ رَجُلٌ بِامْرَأَةٍ إِلاَّ وَمَعَهَا ذُو مَحْرَمٍ ‏
   Maksudnya: Janganlah bersunyi-sunyian seorang lelaki dan perempuan melainkan yang bersama-sama perempuan tersebut mahramnya.
   Riwayat Muslim (3112)

   Kata al-Imam al-Nawawi ketika mensyarahkan hadis ini: Apabila bersendirian seorang lelaki ajnabi dan seorang perempuan ajnabiah tanpa adanya orang ketiga bersama keduanya maka ia (berdua-duaan) adalah haram dengan kesepakatan para Ulama. Lihat Syarah Sahih Muslim (9/109)

   Setelah kita ketahui hukum perbuatan ini, maka fahamlah kita bahawa ia termasuk dalam perbuatan maksiat. Manakala maksiat wajib diubah sama ada dengan tangan, lisan, mahupun jantung hati.

   Peranan Amar Makruf Nahi Munkar

   Di dalam Islam, tugasan menyeru kepada kebaikan dan menghalang kemungkaran adalah salah satu tanggungjawab setiap umatnya. Bahkan kita digelar sebagai sebaik-baik umat dengan melaksanakan amalan tersebut. Tugas ini menjadi kewajipan bagi setiap umat Islam sebaik sahaja mereka melihat kemungkaran tersebut berdasarkan sebuah hadis :

   مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ، وَذَلِكَ أَضْعَفُ الْإِيمَانِ
   Maksudnya : Sesiapa dari kalangan kalian yang melihat kemungkaran maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya. Sekiranya dia tidak mampu hendaklah dia mengubah dengan lidahnya dan sekiranya dia tidak mampu hendaklah dia mengubahnya dengan jantung hatinya. Demikian itu (mengubah dengan hati) adalah selemah-lemah iman.
   Riwayat Muslim (184)

   Berkata al-Imam al-Nawawi dalam syarahnya ke atas hadis ini: Adapun sifat larangan kepada perkara mungkar dan peringkat-peringkatnya, garis panduannya adalah ucapan Nabi (hadis di atas). Maka ke atas seseorang untuk mengubah kemungkaran dengan setiap bentuk yang dia mampu. Tidak cukup sekadar memberi peringatan bagi sesiapa yang mampu mengubah dengan tangannya. Tidak boleh juga berpada dengan membenci dari hati bagi sesiapa yang mampu menghalang dengan lisan.

   Kata al-Imam al-Nawawi lagi: Tidak boleh bagi mereka yang melakukan amar makruf dan nahi munkar mencari-cari serta melakukan tajassus dan menceroboh ke rumah-rumah berdasarkan sangkaan. Bahkan sekiranya dia melihat sesuatu hendaklah dia mengubahnya.

   Kata al-Imam al-Mawardi: Sekiranya berat ke atas sangkaan orang yang melakukan hisbah (muhtasib) akan rahsia golongan yang melakukan kemungkaran dengan tanda-tanda dan kesan-kesan yang jelas, seperti dua contoh berikut: Pada perbuatan mungkar itu pencerobohan ke atas kehormatan seseorang yang kita terlepas pandang. Seperti seseorang diberitahu oleh seorang lelaki yang dipercayai dengan kebenarannya bahawa terdapat seorang lelaki yang sedang berkhalwat dengan lelaki lain untuk dia membunuhnya atau dia berkhalwat dengan seorang perempuan untuk dia berzina dengannya. Maka diharuskan untuk bertajassus dan berusaha mendedahkan serta mengingkari maksiat tersebut. Keduanya: Apa yang lebih kurang dari kedudukan ini, maka tidak boleh padanya untuk melakukan tajassus. Lihat Raudhat al-Thalibin (10/220)

   Delete
  31. Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/men ghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  32. Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  33. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  34. Azmin Perlu Ditewaskan Untuk PKR Dilihat Ada Satu Nakhoda   Anwar double trouble jika Azmin masih Timbalan Presiden.

   Di DAP, BERSATU, AMANAH dan PAS tidak ada dua nakhoda, tidak ada dua puak, tidak ada dua pengaruh... dan Anwar akan dilihat, lemah, tempang dan tiada kuasa mutlak jika Azmib kekal Timbalan Presiden.

   Anwar akan dilihat hilang cengkaman, hilang kuku di akar umbi jika Azmin menang dan bukan mustahil Anwar akan disingkirkan pada pemilihan PKR akan datang atau tersingkir atas undi tidak percaya kepada Presiden.

   Umum mengetahui rafizi tidak akan terkam jawatan Timbalan Presiden jika tanpa direstui. Malah secara terang rafizi menuduh azmin jadi penghalang untuk anwar diangkat sebagai PM.

   Persepsi Azmin menyeberang ke BERSATU jika tewas merupakan pandangan nakal dan bukan satu penyelesaian terbaik. Ia akan meNgeruh lagi hUbungan BERSATU/PKR dan susana tidak selesa di PH.

   Delete
  35. Bolehkah Tajassus Dalam Mencegah Kemungkaran ?

   Sebelum kita mengulas lebih lanjut, perlu kita ketahui terlebih dahulu apakah yang dimaksudkan dengan tajassus.Menurut al-Syeikh Dr. Wahbah al-Zuhaili Rahimahullah, tajassus dari sudut istilah bermaksud: "Mencari cari keaiban dan mendedahkan apa yang telah disembunyikan oleh manusia." Lihat Tafsir al-Munir (26/247)

   Hukum asal bagi perbuatan ini diharamkan berdasarkan firman Allah:

   وَ لَا تَجَسَّسُواْ وَلَا يَغۡتَب بَّعۡضُكُم بَعۡضًا
   Maksudnya: Dan janganlah kalian melakukan tajassus serta janganlah kalian saling mengumpat antara satu sama lain.
   (Surah Al-Hujurat : 12)

   Kata al-Imam al-Maraghi: Tajassus adalah mencari-cari keaiban yang tersembunyi. Beliau turut menambah: Sebaliknya kamu hendaklah berpuas hati dengan apa yang nyata bagimu mengenai dirinya. Lihat Tafsir al-Maraghi (13/6506)

   Berdasarkan pernyataan tersebut, dapatlah kita faham bahawa mencari-cari kesalahan yang tersembunyi merupakan perbuatan yang dilarang dalam ayat tersebut. Sebaliknya, jika kesalahan dan keaiban itu jelas kepada kita maka bolehlah kita mengambil tindakan. Ini dijelaskan lagi dengan kata-kata Abdullah Ibn Mas’ud R.anhu ketika beliau dibawakan kepadanya seorang lelaki yang terdapat titisan arak di janggutnya. Lalu Abdullah berkata: Sesungguhnya kita telah dilarang dari melakukan tajassus. Akan tetapi, apabila jelas kepada kita sesuatu maka kita mengambil tindakan terhadapnya. Rujuk Musannaf Ibn Abi Syaibah (9/86).

   Tajassus Yang Disyariatkan

   Berkata al-Imam al-Ramli yang merupakan tokoh besar dalam mazhab al-Imam al-Syafie: Tidak boleh bagi seseorang untuk mencari-cari kesalahan dan melakukan tajassus serta memecah masuk ke dalam rumah-rumah berdasarkan sangkaan. Ya, jika berat sangkaannya bahawa berlaku maksiat sekalipun dengan qarinah (petunjuk) yang jelas seperti perkhabaran dari seorang lelaki yang terpercaya maka dibolehkan untuknya melakukan tajassus. Bahkan wajib ke atasnya untuk melakukan tajassus sekiranya dia khuatir perkara tersebut terlepas dari pemerhatiannya seperti berlakunya pembunuhan dan perbuatan zina. Lihat Nihayah al-Muhtaj (4/47-49)

   Demikian juga al-Imam al-Qadhi Iyadh menyatakan keharusan untuk melakukan tajassus dalam keadaan apabila kita meningggalkan perbuatan tersebut akan berlakulah pencerobohan ke atas kehormatan seseorang yang kita akan terlepas pandang akannya. Sebagai contoh, apabila seseorang diberi khabar dari seorang lelaki yang terpercaya bahawa terdapat seorang lelaki yang berkhalwat dengan lelaki lain dengan tujuan untuk membunuhnya atau dengan seorang perempuan yang dia ingin berzina dengannya maka diharuskan baginya dalam keadaan ini untuk melakukan tajassus. Lihat Al-Ahkam al-Sulthaniah. (Hlm. 366)

   Delete
  36. Cadangan Garis Panduan Operasi Tangkap Khalwat

   Berikut merupakan beberapa cadanga dhawabith (garis panduan) yang kami kira perlu diambil cakna oleh pihak yang terlibat dalam operasi penangkapan khalwat:

   1- Tidaklah serbuan dilakukan semata-mata berdasarkan sangkaan. Bahkan ia dilakukan berdasarkan laporan yang diterima dari individu yang diyakini kebenarannya sebagaimana yang dinyatakan oleh al-Mawardi dan al-Imam al-Ramli. Manakala sekiranya laporan yang disampaikan itu datangnya dari golongan fasiq, hendaklah dilakukan proses tabayyun (selidik) terlebih dahulu pada laporannya.

   2- Hendaklah penguatkuasa meminta izin dan memberi salam terlebih dahulu sebelum memulakan serbuan. Ini berdasarkan firman Allah S.W.T:

   يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَدۡخُلُواْ بُيُوتًا غَيۡرَ بُيُوتِكُمۡ حَتَّىٰ تَسۡتَأۡنِسُواْ وَتُسَلِّمُواْ عَلَىٰٓ أَهۡلِهَاۚ ذَٰلِكُمۡ خَيۡر لَّكُمۡ لَعَلَّكُمۡ تَذَكَّرُون
   Maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman janganlah kalian memasuki rumah-rumah selain rumah kalian sehinggalah kalian meminta izin dan memberi salam kepada ahli rumahnya. Yang demikian itu lebih baik untuk kalian mudah-mudahan kalian mendapat peringatan.
   (Surah Al-Nuur : 27)

   Berdasarkan ayat ini, rumah-rumah yang dimaksudkan itu adalah premis-premis kediaman peribadi seseorang yang kita dilarang menceroboh masuk ke dalamnya tanpa izin.

   3- Memastikan semua pegawai yang dihantar untuk melakukan operasi tersebut merupakan individu yang terlatih dan mempunyai ilmu pengetahuan terhadap tugasan yang dilakukan.

   4- Hendaklah serbuan tersebut dilakukan setelah ada tanda-tanda yang jelas akan berlakunya maksiat yang mana sekiranya kita tidak melakukan serbuan tersebut akan berlakulah maksiat. Ini berdasarkan athar daripada Ibn Mas’ud yang mengatakan:

   إِن يَظْهَر لَنَا شَيء نَأخُذ بِهِ
   Maksudnya: Sekiranya telah jelas kepada kita sesuatu, maka kita mengambil tindakan terhadapnya.
   Musannaf Ibn Abi Syaibah (9/86)

   Dalam konteks kita di Malaysia, tanda-tanda yang jelas ini termasuklah apabila kelihatan dua pasangan yang memang diketahui belum berkahwin tetapi bersekedudukan di dalam rumah atau bilik, maka perlunya maklumat ini disampaikan kepada pihak berkuasa supaya larangan kepada perkara mungkar dapat dilakukan.

   Sebahagian pihak mengkritik beberapa tindakan yang dilakukan oleh pihak berkuasa semasa melakukan operasi serbuan. Seperti perbuatan menceroboh masuk tanpa izin dan bersikap kasar, menceroboh masuk ke dalam bilik pasangan yang sudah berkahwin, serta beberapa kes lain. Teguran-teguran sebegini tidak dinafikan dalam usaha memastikan operasi pencegahan maksiat tidak menjadi fitnah terhadap agama Islam. Akan tetapi, kaedah fiqah ada menyebut:

   العِبرَةُ لِلغَالِبِ الشَّائِعِ لا لِلقَلِيلِ النَّادِرِ
   Maksudnya: Yang diambil kira itu adalah pada kebiasaan yang meluas, bukannya pada sedikit yang jarang berlaku.

   Delete
  37. Perkembangan Idelogi Liberalisme

   Kami cukup bimbang akan pengaruh liberalisme yang kelihatan semakin menular dalam kalangan rakyat di negara kita. Fahaman ini telah pun dianggap menyeleweng dari fahaman Islam yang sebenar. Antara ciri fahaman ini ialah:
   Merelakan nama suci Allah disalahgunakan kepada sembahan bukan Islam.
   Menyamaratakan kesemua agama atau kepercayaan. Menyamaratakan agama-agama lain dengan agama Islam dan menafikan ketinggian Islam sebagai Agama Negara (Perkara 3 Fasal 1 Perlembagaan Persekutuan)
   Menganggap kesemua agama adalah benar – Pluralisme Agama.
   Menganggap perbuatan murtad sebagai hak asasi manusia atau kebebasan dalam beragama.
   Membela dan mempertahankan ajaran sesat sebagai hak kebebasan berfikir. Manakala institusi fatwa dianggap sebagai penghalang bagi pemilikan dan pelaksanaan hak tersebut.
   Menuntut hak supaya kanak-kanak yang dilahirkan, tidak ditentukan agama mereka sehinggalah mencapai usia 18 tahun.
   Memperjuangkan hak kebebasan berfikir sehingga mengetepikan perintah Allah SWT dan ajaran Nabi SAW.
   Memperjuangkan hak kebebasan asasi sehingga menuntut penghapusan undang-undang syariah di negeri-negeri dan kewajipan amar makruf nahi mungkar.
   Menuntut hak dan kebebasan bagi pengamal orientasi seks LGBT, meskipun jelas cercaan Allah SWT. Sementara undang-undang negara iaitu Kanun Keseksaan yang memperuntukkan perlakuan seks songsang sebagai kesalahan.
   Menuntut penghapusan semua bentuk hukuman yang disifatkan sebagai capital punishment, termasuk hukuman mati dan sebat.
   Menuntut supaya orang bukan Islam diberikan hak dan peluang untuk menyebarkan agama mereka kepada orang Islam meskipun tuntutan tersebut bercanggah dengan Perkara 11 Fasal 4 Perlembagaan Persekutuan.
   Bertekad menggugat keutuhan akidah dan syariat Islam kononnya mengikut jejak Reformed Jews dan Reformed Christian.
   Membela kekufuran dan penyelewengan akidah dalam buku-buku pemikiran semasa. Ini termasuklah buku-buku pendukung pemikiran liberal tersohor dari Indonesia dan negara-negara lain seperti “Allah, Kebebasan dan Cinta” tulisan Irshad Manji. Lihat Agenda DIAN 16.

   Delete
  38. Kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan

   Berdasarkan kepada kenyataan di atas, kami merasakan amat penting untuk kita sama-sama memuhasabah diri dengan menekuni ilmu terutamanya ilmu-ilmu yang berkaitan dengan Islam. Iaitu dengan melihat kepada neraca Islam yang sebenar melalui dua sumber al-Quran dan al-Hadis yang difahami teks dan mafhumnya melalui kaedah usuliah yang dikemukakan oleh lisan para ulama dengan perasaan penuh takut kepada Allah SWT. Mereka sekali-kali tidak akan menggadaikan prinsip dalam menafsirkan nas ilahi dan hady al-nabawi (petunjuk Nabi). Akan tetapi, mereka lakukan semata-mata untuk mencari keredhaan Allah. Oleh itu, isu yang dibangkitkan bukan semata-mata dilihat berdasarkan perspektif logik akal atau atas nama hak kebebasan dan hak asasi manusia.
   Berkata Syeikh Abdullah bin Bayyah: Slogan hak asasi manusia adalah slogan yang amat menarik dan mempersonakan ramai pihak. Ia digunakan oleh pihak yang benar dan juga pihak yang batil. Justeru, fahamilah kenyataan tersebut dengan kaedah yang sebenarnya yang diterima pakai dalam Islam.

   Seringkali kita terkeliru dengan istilah hasil daripada kekaburan dalam menafsirkan istilah tersebut. Makanya, tidak pelik apabila kita tersalah dalam memaksudkan kehendak kita dengan menggunakan istilah yang disalah fahami. Oleh itu, bertanyalah kepada orang yang tahu selaras dengan firman Allah SWT:

   فَسۡئَ‍َٔلُوٓاْ أَهۡلَ ٱلذِّكۡرِ إِن كُنتُمۡ لَا تَعۡلَمُونَ
   Maksudnya: Maka bertanyalah kalian kepada ahl al-zikr (ahli ilmu) sekiranya kalian tidak mengetahui.
   (Surah al-Nahl : 43)

   Begitu juga dalam membicarakan sesuatu hukum perlulah dirujuk kepada pelbagai bentuk sama ada dari segi teks nas, mafhum nas dan juga fahm al-dalil (memahami dalil) yang sebenar di samping memahami kehendak dalil seperti yang telah dikatakan oleh al-Imam al-Qarafi.

   Ingatlah pesanan Saidina Umar bin al-Khattab R.anhu yang mengatakan:

   الرُّجُوعُ إِلَى الحَقِّ خَيرٌ مِنَ التَّمَادِي فِي البَاطِلِ
   Maksudnya: Kembali kepada kebenaran itu lebih baik dari berterusan berada di dalam kebathilan.

   Marilah kita sama-sama kembali kepada Islam yang sebenar melalui kefahaman yang sahih tanpa sebarang keraguan tetapi ia benar dari Tuhan Rabb al-‘Aalamin. Saya berdoa kepada Allah supaya Allah tautkan hati-hati kita untuk bersatu dalam membela agama Islam dengan penuh hikmah dan disulami dengan tatasusila yang tinggi serta akhlak yang terpuji.

   Akhukum Fillah,

   S.S. Datuk Dr. Zulkifli Bin Mohamad Al-Bakri
   Mufti Wilayah Persekutuan
   18 Disember 2015
   bersamaan 6 Rabiul Awal 1437 H


   : Dah lama perkara diperjelaskan tetapi ada golongan cuba cucuk balik supaya jadi isu untuk mereka selit agenda Islam Liberalisme yang kini didokong oleh kerajaan PH sendiri....

   Delete
 2. Dia seorang MP yg Sungguh prihatin..tgh mlm masih melawat kawasan bersaorangan

  ReplyDelete
  Replies
  1. nak dapat kredit lebih...

   bankami.blogspot.com

   Delete
  2. Tuntutan liberal ibarat cendawan tumbuh selepas hujan   Tuntutan golongan liberal selepas Pilihan Raya Umum ke-14 dilihat semakin lantang ibarat cendawan yang tumbuh selepas hujan, kata Pensyarah Kanan Jabatan Akidah dan Pemikiran Islam Universiti Malaya, Dr Azmil Zainal Abidin.

   Beliau berkata, berlaku perubahan landskap negara, yang mempercepatkan penonjolan unsur-unsur liberal yang berasal daripada Barat.

   “Kita tidak perlu terikut dengan Barat yang menyisihkan agama dengan pentadbiran kerana tradisi ilmu fekah cukup dalam megimbangi ruang peribadi dan awam.

   “Jadi apabila ada pihak beria-ria menonjolkan perlunya SOP (prosedur operasi standard) semula (isu khalwat), sedangkan benda itu sudah lama berlaku. Macamlah Islam sebelum ini Islam Katolik,” kata beliau pada Forum: Cadangan Serta Langkah Menangani Gejala Pasca Moden di Dewan Syarahan dan Muzakarah Islam di sini, hari ini.

   Selain itu, Dr Azmil berkata, Malaysia baharu dapat dibina bersama-sama integrasi nasional melalui kaedah kesaksamaan dan kesatuan nilai-nilai moral dipegangi yang berasal daripada ajaran nabi.

   Katanya, selain agama Islam, agama-agama lain di negara ini mempunyai nilai-nilai moral yang baik mengikut ajaran Rasul, namun nilai ini telah dicampur-baur dengan agama mereka.

   “Hindu ajar hormat ibu bapa. Buddha ajar jangan berjudi, minum arak. Kristian ajar kasih sayang. Ini semua datang daripada pusaka ajaran nabi.

   “Oleh itu tidak akan ada pertembungan. Inilah asas perpaduan kaum dan bangsa di Malaysia. Pada masa sama ‘big brother’ yang menaung itu adalah Islam dan bukannya yang lain,” kata beliau.

   Delete

  3. Tan Chee Koon, one-time Mr Opposition, remained Tan Chee Koon until his retirement in 1978. He was made a Tan Sri in 1980.

   The late Lion of Jelutong, Karpal Singh, remained as Karpal until his demise. So did P Patto and Fan Yew Teng, to name a few.

   Lim Kit Siang is still Lim Kit Siang and Lim Guan Eng, despite reaching lofty heights as Penang chief minister and now finance minister, is still LGE to the people.

   SO, THE YOUNG PUNKS WORKED 5-6 MONTHS EXPECT DATOSHIP? BLAAAARDY.

   Delete
  4. UMMAH Kedah Mohon Pendana Menteri Tukar Menteri Agama   Alor Setar, 26 Muharram 1440 – UMMAH Kedah terkejut apabila Menteri Agama, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa mengeluarkan kenyataan bahawa “Tiada lagi ketukan pintu tengah malam cegah khalwat” seperti dilaporkan oleh Sinar Harian Online hari ini.

   Pengerusi UMMAH Kedah, Ustaz Noor Hakimi Ab Halim berkata, kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa itu sungguh mengejutkan, sekaligus boleh ditafsir sebagai pendirian kerajaan baru PH yang tidak konsisten dalam pencegahan perlakuan maksiat melibatkan umat Islam di negara ini.

   “Pendirian menteri Agama yang mengatakan bahawa apa yang dilakukan oleh orang Islam di sebalik pintu yang tertutup adalah bukan urusan kerajaan sesuatu yang menjengkelkan serta menggalakkan kegiatan maksiat dilakukan dengan berleluasa, katanya.

   Noor Hakimi berkata, UMMAH Kedah sungguh terkilan dengan kenyataan, sekaligus pendirian menteri Agama tersebut, bahkan tanpa rasa bersalah beliau beranggapan bahawa pendiriannya tersebut sebagai suatu pembaharuan dalam pentadbiran agama Islam yang akan dilaksanakan di negara ini.

   “Apakah ia suatu “pembaharuan” yang positif, jika ia memberi kesan gejala maksiat boleh berlaku dengan berleluasa di negara ini, soal Ustaz Noor Hakimi.

   Tindakan beliau mempertikaikan kaedah penguatkuasaan khalwat telah disalahgunakan dan dieksplotasi (merujuk kepada kes tertentu), menjadi alasan bahawa beliau membatalkan pencegahan maksiat tersebbut adalah amat menjengkelkan, tegasnya.

   Sesungguhnya, pendirian beliau sebagai suatu mesej untuk mengecilkan peranan Majlis Agama dalam membanteras gejala maksiat di masa depan, sekaligus ia secara langsung menggalakkan maksiat berlaku tanpa sebarang tindakan di masa depan.

   UMMAH Kedah menyelar pendirian menteri tersebut, sekaligus melihat beliau tidak layak untuk memegang jawatan tersebut. Melalui pemerhatian UMMAH Kedah, sejak beliau memegang potfolia menteri hal ehwal agama di Jabatan Perdana Menteri pelbagai tindakan maupun kenyataannya yang membuka ruang kepada golongan seperti Islam liberal, LGBT dan badan-badan bukan kerajaan yang anti Islam tampil bertindak mempertikaikan kedudukan dan pejalanan pentadbiran Islam di negara ini.

   Justeru, UMMAH Kedah menyarankan Perdana Menteri menggantikan kedudukan beliau kepada ahli parlimen lain, demi memastian kedaulatan Islam maupun pejalanan pentadbiran Islam di negara ini berada di landasan yang betul dan terjamin.

   “Dr Mujahid bukanlah individu yang layak menjawat sebagai menteri Agama, kerana ia boleh menggugat kedaulatan dan kedudukan Islam di Malaysia, ujar Ustaz Noor Hakimi lagi.


   : Mintalah DAP yang tukar, kalau DAP tak setuju tak tukarnya....

   Delete
  5. Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  6. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  7. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  8. Lebih baik Hospital Pasir Gudang dari jambatan bengkok – TMJ   Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ismail, berpendapat kerajaan perlu meneruskan pembinaan Hospital Pasir Gudang, berbanding meneruskan pembinaan jambatan bengkok.

   TMJ membuat kenyataan itu menerusi akaun Twitternya selepas seorang pengikutnya bertanya pendapat mengenai hasrat kerajaan negeri Johor meneruskan semula projek pembinaan jambatan bengkok yang diilhamkan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, sebelum bersara pada tahun 2003.

   “Pada pendapat saya, lebih baik teruskan pembinaan hospital di Pasir Gudang yang kerajaan tangguh sebelum ini dan menambah bajet kesihatan untuk negeri.

   “Semua hospital di Johor Bahru termasuk di daerah lain juga memerlukan lebih banyak katil dan peralatan perubatan. Ini hanya pendapat dari rendah hati saya,” titah TMJ.

   TMJ turut bersetuju jika Johor mempunyai hab kesihatan dan beliau bersedia turut turut terbabit.


   Pilih Pemakanan Seimbang Kekal Gaya Hidup Sihat

   Malaysia kaya dengan kepelbagaian makanannya yang lazat. Daripada hidangan lauk-pauk, masakan panas, kuih-muih dan pencuci mulut, semuanya enak belaka.

   “Matlamatnya bukan hanya untuk menyediakan kemudahan perubatan kelas pertama kepada mereka yang memerlukan tetapi juga untuk membantu melatih dan mendidik rakyat tempatan, selain dilengkapi dengan keperluan farmasi dan pakar kesihatan yang berkelayakan,” katanya.

   Semalam, Menteri Besar, Datuk Osman Sapian, menyatakan cadangan untuk meneruskan semula projek pembinaan jambatan bengkok.

   Jambatan bengkok atau Jambatan Indah adalah projek jambatan sepanjang 1.4 kilometer bagi menggantikan Tambak Johor sepanjang 1.06 kilometer yang digunakan sejak 1923.

   Idea pembinaan jambatan bengkok tercetus kerana Singapura tidak mahu mengubah Tambak Johor yang menjadi struktur penghubung di sempadan negaranya.

   Seni bina jambatan bengkok itu lebih tinggi bagi membolehkan kapal kecil melepasi Selat Johor namun Singapura enggan berkompromi dengan konsep itu.

   Projek itu dibatalkan tahun 2006 pada era Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri. - BH

   Delete

 3. Nyata maksud tak betul bawak masuk budak 15 tahun tu dan tak lama menyentuh tubuh nya.

  Ini lah jenis wakil rakayat KEPALA BAPAK AL JIBO. Jibo sendiri ada skandal Port Dickson.

  Peguam Negara, dakwa si Mamat itu. Sebagai amaran kepada yang lain, tak boleh pe'el begitu, jadi bekas yang berhormat5 YANG TAK BERHORMAT. Bekas Menteri Najib KEPALA HOTAK.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Report Card Menteri PH   Menteri yang jelas dianggap lemah buat setakat ini:
   1) Menteri Pertanian
   2) Menteri Pertahanan
   3) Menteri KPDNHEP
   4) Menteri Pembangunan Usahawan

   Menteri sering flip-flop dengan kenyataan:
   1) Menteri Kewangan
   2) Menteri Pendidikan

   Menteri nampak sombong melalui kenyataan:
   1) Menteri Agama Liberal
   2) Menteri Wilayah

   Menteri hilang punca:
   1) Menteri Belia & Sukan

   Prestasi Menteri² PH 5 Bulan Pertama Dari Kacamata Rakyat:

   1) Perdana Menteri
   - Asyik menyalahkan kerajaan terdahulu
   - Tiada pelabur baharu

   2) Timbalan Perdana Menteri; Menteri Wanita & Keluarga :
   - Masalah pengucapan awam dan komunikasi media.

   3) Menteri Dalam Negeri:
   - Masih tiada rekod pencapaian kerana masalah kesihatan.

   4) Menteri Kewangan.
   - Operasi geledah bongkar isu² kewangan kerajaan terdahulu
   - Menghentikan projek² mega untuk rakyat sehingga terbantut ekonomi domestik; puluhan ribu hilang pekerjaan.
   - Tidak cermat dalam angka² yang boleh rosak imej negara, penyebab pelabur takut.
   - Menangguh dan memberhentikan pelbagai insentif untuk kebaikan rakyat.
   - Perkenalkan cukai beban rakyat terbanyak
   - Harga Petrol tidak turun.

   5) Menteri Pertahanan.
   - Merosakkan hubungan baik dengan Kerajaan Arab Saudi serta negara² Islam Sunni.
   - Tiada halatuju kementerian dalam pemerkasaan pasukan dan instrumen.

   6) Menteri Hal Ehwal Ekonomi
   - Masih belum nampak dasar² penstrukturan semula ekonomi.
   - Sibuk dengan pemilihan parti.

   7) Menteri Perdagangan Antarabangsa & Industri
   - Belum ada rekod pelabur² baharu.

   8) Menteri Kesihatan
   - Menjalankan operasi seperti kerajaan dahulu. Tiada yang baharu.

   9) Menteri Pendidikan
   - Lebih lajak dari laju.
   - Sering berubah² pendirian.
   - Dasar pendidikan negara masih kabur. Atau meneruskan yang lama.

   10) Menteri Perumahan & Kerajaan Tempatan.
   - Prestasi memuaskan cuma dengan isu berkaitan anggota Bomba yang lemas di lombong baharu² ini.

   11) Menteri Pengangkutan
   - Kerja ubah nama dan meneruskan polisi lama. Cth SPAD jadi APAD dan AES jadi AWAS.

   12) Menteri Luar Bandar
   - Masih tiada halatuju MARA dibawahnya.

   13) Menteri Komunikasi & Multimedia
   - Bola piala dunia di RTM. Tidak semua perlawanan.
   - Siaran langsung EPL di RTM masih tiada.
   - Usaha kurangkan kadar bayaran internet masih gagal.
   - Meneruskan polisi lama.

   14) Menteri Wilayah
   - Luluskan Pesta Arak
   - Kelab² gay hanya diperhati
   - Hentikan Bazaar Ramadhan Jalan TAR
   - Tiada pelan pembangunan bumiputra di Wilayah
   - Rumah Rumawip ditangguhkan

   15) Menteri Belia & Sukan
   - Bermain game ketika waktu bekerja.
   - Suka berdebat.
   - Hilang punca membawa KBS.

   16) Menteri Agama
   - Kenyataan kontroversi berkaitan Dr. Zakir Naik
   - Jumpa aktivis LGBT dan mesra.
   - Kenyataan kontroversi berkaitan operasi Nahi Munkar (arak dan khalwat)

   17) Menteri Undang²
   - Hapuskan hukuman mati mandatori
   - Hapus Akta Anti Berita Tidak Benar namun tidak berjaya.

   18) Menteri Pelancongan
   - hilang dari radar

   19) Menteri Pertanian
   - Syor nelayan tanam pokok buah²an
   - Kira ikan di laut
   - Tiada dasar pertanian negara.

   20) Menteri Sumber Manusia.
   - Masih pening dengan kementerian yang dahulunya dikatakan menterinya tidak buat kerja.
   - Gaji minima naik RM50 iaitu RM1050 bukannya seperti manifesto RM1500

   21) Menteri Luar
   - Meneruskan polisi kerajaan terdahulu.

   22) Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Perubahan Iklim & Alam Sekitar.
   - Hilang dari radar.

   23) Menteri Industri Utama
   - Tiada idea berkaitan pemasaran serta penstabilan harga sawit dan getah.
   - Tiada dasar² baharu merancakkan ekonomi berkaitan perladangan dan komoditi khusus sawit & getah.

   24) Menteri Tanah, Air & Sumber Asli
   - Hilang dari radar.
   - sibuk pemilihan parti

   25) Menteri Kerja Raya
   - Tol tidak dapat dihapuskan. Langgar manifesto PH untuk hapuskan tol.

   26) Menteri Pembangunan Usahawan
   - Sibuk merealisasikan impian peribadi PM 7 untuk otomobil ke 3.
   - Tiada dasar² pembangunan usahawan dan koperasi bagi merancakkan ekonomi bumiputra.


   : Ni kira kelas paling cerot sekali....

   Delete

  2. NAJIB MENANGIS LAGI -

   Ekonomi merosot: PH tak perlu salahkan saya, BN lagi, kata Najib
   October 30, 2018 11:02 PM

   NAK SALAHKAN SAPA LAGI, JIBO? JUST LICK YOUR WOUNDS LAR.

   Delete
  3. Mungkin terasa di tipu oleh PH, Maza keluar kenyataan jangan percaya kepada Orang Politik   “ANTARA rukun hidup yang wajib dipegang, jangan terlalu percaya kepada bicara orang politik kecuali yang terbukti berprinsip,” kata Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin.

   Kata beliau, rukun hidup yang seterusnya jangan percaya kesungguhan atau kejujuran orang politik, kecuali jika terbukti dia mengamalkannya sekalipun merugikan kepentingan dirinya.

   “Orang politik ramai yang ada banyak warna dan gaya. Kita mungkin hanya tersilau oleh satu warna dan gaya mereka, lalu tersangka itu segalanya.

   “Oleh itu jadilah seorang insan Muslim yang adil dalam menilai segala keadaan,” katanya yang mesra disapa sebagai MAZA dalam satu kenyataan hari ini.

   Terdahulu, Mufti Perlis berkata, mempunyai banyak watak dan gaya tidak salah jika ia berdasarkan keperluan dan mematuhi prinsip kebenaran.

   Jelas beliau, apa yang salah apabila kepelbagaian watak dan gaya itu merupakan rencana kemunafikan yang bertujuan untuk kepentingan diri semata tanpa memegang kepada prinsip-prinsip kebenaran.

   Mengulas lebih lanjut, Mohd. Asri seterusnya berkata, pemimpin Muslim yang karismatik mampu berinteraksi dengan kepelbagaian keadaan.

   Namun, katanya, bukan dengan merendahkan nilai kemuliaan diri dengan watak dan gaya yang tidak mempamirkan nilai keteguhan pegangan akidah dan prinsip kepercayaan.

   “Jika kita berbicara penyalahgunaan kuasa tapi gagal mematuhinya kerana kita diberikan ruang kuasa, maka tiadalah beza antara kita dan pihak yang kita kalahkan,” katanya.

   Kenyataan beliau itu menimbulkan tanda tanya dalam kalangan ramai pihak sama ada ia ditujukan kepada kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang memerintah negara sejak Mei lalu.

   Mohd. Asri bagaimanapun diketahui umum sebagai seorang tokoh agama yang cenderung kepada PH selama ini. – MYNEWSHUB.TV


   : Dah tersempit baru tergadah, dah hancing baru nak elak...

   Delete
  4. Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  5. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  6. Kos Kesihatan Rakyat Bakal Meningkat   1. Cadangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk mengapungkan aset bangunan hospital Kerajaan melalui kaedah Pelaburan Amanah Hartanah (Real Estate Investment Trust, REIT) patuh syariah bagi memperoleh dana tambahan sebanyak RM 3.0bn untuk tahun 2019 amat membimbangkan dan memerlukan kajian lebih teliti.

   2. Menteri KKM YB Dato Seri Dr. Dzulkefly Ahmad di dalam satu temubual bersama media menyebut beliau telah membentang 2 cadangan kepada YAB Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamed dan diterima baik oleh beliau. Cadangan-cadangan ini akan dimajukan Kementerian Kewangan (MOF) bagi diperhalusi dan diluluskan secara bersama oleh Jemaah Menteri.

   3. Selaku bekas pengamal Kewangan Islam, saya mengakui keadah REIT patuh syariah atau Islamic REIT ini sudah lama digunapakai oleh sektor swasta (Boleh rujuk artikel saya mengenainya di Laman Sesawang dan Buku saya Fundamentals of Islamic Finance). Model Islamic REIT bagi sektor kesihatan ini juga pernah diaplikasi oleh Kumpulan Perubatan KPJ melalui Al-Aqar Islamic REITnya.

   4. Namum begitu, aplikasi REIT bagi hospital Kerajaan haruslah diperhalusi secara mendalam. Berdasarkan amalan biasa, pelabur-pelabur akan membeli unit-unit amanah REIT ini dimana jumlah dana yang dikumpulkan akan digunakan untuk membiayai pembelian dan pengambil-alihan bangunan-bangunan yang merupakan aset hartanah yang dijadikan unit amanah saham (unitisation/monetisation). REIT kemudiannya mengenakan caj sewa bangunan berkenaan kepada penyewa dan bayaran sewa yang dikutip akan diagihkan kepada pelabur-pelabur atau pemegang amanah saham REIT dalam bentuk dividen.

   5. Didalam kes KKM, KKM akan menjual aset-aset terdiri daripada bangunan hospital kerajaan kepada REIT dan memperoleh dana 'lump sump' sebanyak RM 3.0bn. KKM kemudiannya menyewa kembali aset bangunan hospital dari REIT untuk operasi hospital Kerajaan dan membuat bayaran sewa kepada REIT sepanjang aset bangunan tersebut diapungkan. Ini bermakna Kerajaan melalui KKM harus menyerap beban pembayaran sewa kepada REIT sebagai kos operasi atau memindahkan kos ini kepada pengguna hospital Kerajaan iaitu Rakyat selaku penguna perkhidmatan.

   6. Saya menyeru YB Menteri KKM untuk tidak tergesa-gesa meneruskan inisiatif REIT yang bakal menambah beban rakyat yang kini sudahpun dibebani dengan pelbagai kos sara hidup yang terus meningkat dengan dasar penjimatan Kerajaan Malaysia Baharu setelah memberhentikan pelbagai skim bantuan sara hidup yang diperkenalkan kerajaan terdahulu.

   7. Bagi memperhalusi secara mendalam rancangan REIT ini, saya menawarkan diri untuk turut sama membantu tanpa sebarang imbuhan dan bayaran bagi memastikan kepentingan rakyat terpelihara dan apa jua model REIT yang hendak diperkenalkan tidak akan sesekali menambah beban kepada rakyat jelata yang pastinya mengharapkan perkhidmatan kesihatan Kerajaan yang terbaik dan pada kos yang paling minima.

   Dr Asyraf Wajdi Bin Dusuki
   Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

   Delete
 4. Sempena belanjawan negara Jumaat ini, kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah bersetuju memberi hadiah kepada rakyat Malaysia kerana memilih pakatan Harapan sebagai pemerintah.
  Hadiah berkenaan berupa harga baru GPHD iaitu;

  31.00/kg utk isian 12 kg
  35.00/kg utk isian 14 kg

  Marilah kita rakyat Malaysia bersyukur dengan pemberian hadiah dari kerajaan ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA INI?

   Anonymous = justice league = Geng Najib = menjilat Najib.

   UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Anonymous, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja di Umno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengecewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Cara bagi meng”counter” nate’ yang guna mana GENG NAJIB, Anomouse dll itu ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes. Maka kita kopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes apa saja yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   @@@

   Bila nate’ yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   INTERNET BOTS

   An Internet Bot, also known as web robot, WWW robot or simply -bot-, is a software application that runs automated tasks (scripts) over the Internet. Typically, bots perform tasks that are both simple and structurally repetitive, at a much higher rate than would be possible for a human alone.

   It is software that performs an automated task over the Internet. More specifically, a bot is an automated application used to perform simple and repetitive tasks that would be time-consuming, mundane or impossible for a human to perform
   Bots can be used for productive tasks, but they are also frequently used for malicious purposes.

   The term "bot" comes from robot. An Internet bot may also be known as a Web robot or WWW robot.

   https://www.techopedia.com/definition/24063/internet-bot

   Delete
  2. Bro..kita pakai kayu apilh nampaknya..tp kayu susah nak cari skrg..tmpat kami hutan dah habis..ladang getah xada..hutan simpan pun kena gasak..
   Kehkehkehkeh

   Delete
  3. Kpd just lick the wounds.
   Nampak sgt kau ni bodoo walaupun kau tulis omputih. Aku ingatkan bila boleh tulis omputih ni cerdik, rupanya spesies beruk mat yeh jugak kau ni.

   Aduhai beruk mat yeh, kau ulas apa yg aku tulis tu sudahlah. Kau tau tak apa tu GPHD?

   Dipersilakan beruk mat yeh jawab.

   Delete
  4. Siapa ye..
   Nak kami sorakan..
   Bang..atau rm20 ribu..emm setellh tu..


   Delete
  5. KAMU NAK BODOH TAPI COBA MENGAKU PANDAI, LANTAK KAU LAH.

   KALAU NAK PEMBACA PERCAYA APA KAU CAKAP TAPI NAK SURUH PEMBACA CARI APA MAKNA KEPENDEKAN KATA2 (NEUMONIC) YANG KAU TULIS, SIAPA TAK TAHU HA NYA TAHIKAN KAU SAJA, LANTAK LAH.

   Delete
  6. Giliran Bank Dunia Memalukan Mahathir Dan Guan Eng   Pada 4 oktober lepas, Bank Dunia meramalkan ekonomi Malaysia akan terus menghadapi risiko besar yang berkaitan dengan ketidakpastian dalam persekitaran luaran.

   Malah Bank Dunia hari ini mengunjurkan pertumbuhan ekonomi Malaysia pada 2018 menurun 4.9% daripada 5.4% malah kadar pengembangan boleh terus menurun menjelang 2020.

   Lebih menakutkan Pembentukan modal tetap kasar dijangka berkembang dengan "sederhana" dengan perbelanjaan awam yang lebih rendah daripada jangkaan yang menjejaskan prospek pertumbuhan, kata Bank Dunia dalam laporan Asia Timur dan Pasifik. Kadar pertumbuhan eksport dijangka perlahan hingga 3.7% setiap tahun pada 2018 dan 2019 dari hampir 10% pada tahun 2017.

   Bank Dunia telah menurunkan unjuran pertumbuhan ekonomi Malaysia dari negara Asia Tenggara yang bergantung pada perdagangan

   Bulan lalu, Bank Pembangunan Asia menurunkan ramalannya terhadap Malaysia kepada 5.0% untuk tahun ini dan 4.8% pada 2019 memetik risiko pertumbuhan eksport yang lembap dan pelaburan domestik yang lemah.

   Ini jelas apa guna Mahathir lantik penasihat ekonomi jika ekonomi malaysia diambang muflis. Kesilapan paling besar Mahathir adalah melantik Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan yang paling bodoh dalam sejarah Malaysia.

   Malah polisi Mahathir yang mahu tunjuk hebat hingga menyebabkan negara seperti China, Amerika, Arab Saudi dan kesatuan Eropah menggantung sebahagian besar import dari Malaysia menjadi penyebab kelembapan ekonomi.

   Bergitu juga polisi Flip-flop kerajaan sekarang seperti sesuka hati kejap batal, kejap tangguh dan kejap laksana terhadap projek-projek mega kerajaan. Telah menyebabkan para pelabur hilang keyakinan terhadap integriti kerajaan baru hingga menyebabkan saham dan nilai ringgit jatuh secara mendadak sehingga sekarang masih jatuh.

   Yang menariknya Bank Dunia menyatakan kegagalan ekonomi Malaysia juga berpunca dari Tindakan membatalkan cukai barangan dan perkhidmatan yang tidak popular yang sebelum telah menjana pendapatan sebanyak $ 10 bilion tahun lepas dan memperkenalkan semula cukai jualan dan perkhidmatan satu peringkat (SST).

   Ini termasuk tindakan kerajaan baru dalam aktiviti penjualan aset negara dan pembiayaan semula hutang sedia ada, untuk mengurangkan sedikit tekanan daripada kewangan negara.

   Lebih memalukan Mahathir dan Guan Eng, Bank Dunia tetap menyatakan hutang negara telah meningkat dari RM686.8 bilion kepada RM725 bilion dan peningkatan tersebut berpunca dari tindakan Kerajaan Baru yang melancarkan tax holiday selama 3 bulan dan pemansuhan GST kepada SST. Telah menyebab keadaan kewangan negara menjadi huru hara.

   Yang peliknya tidak sepatah ayatpun Bank Dunia menyatakan hutang Malaysia cecah sehingga RM1 trilion seperti dipropagandakan oleh Mahathir dan Guan Eng. Malah Bank Negara Malaysia sehingga sekarang masih ikut kadar hutang yang sama seperti Bank Dunia.

   Oleh itu boleh diandaikan yang Mahathir amat-amat terdesak menjaja cerita hutang RM1 trilion serata dunia semata-mata untuk yakinkan penipuannya kepada rakyat, akibatnya telah menyebabkan bahana kejatuhan ekonomi negara perlu ditanggung rakyat jelata.

   Delete
  7. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   QUIET QUIET THE FAKE TENGKU TEUKU ADENAN BLOKE -

   I’ve been called up by MACC over 12 times so far, says Ku Nan
   October 30, 2018 11:37 AM

   SPRM HAS NOT YET DRAGGED HIM TO COURT BECAUSE HE WAS CO-OPERATIVE, PROVIDED ALL THE INFO AGAINST HIS BOSSES, ESPECIALLY AL JIBO.

   HE HAS ALREADY SAID LOUDLY THAT ALL FEDERAL TERRITORY LAND GIVE-AWAYS WAS BASED ON INSTRUCTIONS FROM AL JIBO AND ROSY.

   Delete
  8. Sultanah Terengganu tetap saman Rewcastle-Brown selepas mohon maaf   PETALING JAYA: Sultanah Terengganu tetap memfailkan saman fitnah terhadap Clare Rewcastle-Brown, walaupun editor Sarawak Report itu sudah memohon maaf terhadap dakwaan mengaitkan Sultanah Nur Zahirah dengan skandal 1MDB dalam bukunya.

   Peguam, Datuk Mohd Haaziq Pillay yang mewakili sultanah berkata, kenyataan Rewcastle-Brown semalam bukannya permohonan maaf.

   “Kami akan menjelaskan lebih lanjut dalam sidang media esok,” katanya ketika dihubungi.

   Buku Rewcastle-Brown yang dilancarkan 8 September lalu itu menceritakan siasatan ke atas skandal 1MDB.

   Semalam, Sultanah Terengganu dilapor memfailkan saman fitnah terhadap Rewcastle-Brown yang mendakwanya rapat dengan Low Taek Jho, ahli perniagaan terbabit dalam skandal 1MDB dan diburu pihak berkuasa.

   Susulan itu, Sarawak Report berkata, sultanah salah faham terhadap kandungan buku “The Sarawak Report: The Inside Story of the 1MDB Expose” dan percetakan semula buku itu sudah mengeluarkan nama sultanah.

   Portal itu berkata, buku itu pada asalnya menyatakan Jho Low bangga dengan hubungan sosialnya dengan kerabat diraja, termasuk Sultanah Nur Zahirah yang membuka peluang untuknya dilantik penasihat Pihak Berkuasa Pelaburan Terengganu (TIA).

   “Atas dasar ini, cetakan semula buku itu membuang nama sultanah, sebaliknya merujuk adik sultan sebagai hubungan sosial utama Jho Low di Terengganu.”

   Pada 14 September lalu, setiausaha Dewan Pangkuan Diraja Terengganu menafikan pembabitan Sultanah Nur Zahirah sama ada secara langsung atau tidak dalam sebarang urusan pentadbiran kerajaan dan penubuhan TIA yang menjadi pelopor 1MDB.

   TIA ditubuhkan pada 2008 dan kemudiannya bertukar taraf kepada koperasi perbadanan yang diberi nama 1MDB pada Januari 2009.

   Delete

   justice league29 September 2018 at 11:50
   Dakwaan editor Sarawak Report tidak boleh dimaafkan'
   MOHD AZLIM ZAINURY 29 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore104
   Zul Padli Rozi
   Zul Padli Rozi
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   MARANG - Pemuda Umno Marang menyokong tindakan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah meneruskan saman terhadap pengasas dan editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown.

   Ketuanya, Zul Padli Rozi berkata, ini kerana dakwaan fitnah konspirasi membabitkan Jho Low dan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang dikeluarkan adalah tidak berasas malah tidak boleh dimaafkan.


   Menurutnya, tindakan Clare Rewcastle-Brown itu juga dilihat sebagai usaha untuk mencemarkan nama baik institusi Diraja Terengganu khasnya dan institusi Raja Raja Melayu amnya.

   "Tindakan saman ini pasti menjadi mesej penting kepada pihak berkenaan supaya tidak sewenang-wenangnya mengaitkan institusi Diraja Terengganu dalam sebarang skandal yang berlaku," katanya, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Sultanah Terengganu saman Editor Sarawak Report]

   Terdahulu, Peguam Sultanah Terengganu dalam satu kenyataan berkata, saman itu adalah berkenaan dakwaann dalam buku ‘The Sarawak Report: The Inside Story of the 1MDB Expose’.

   “Tindakan ini melibatkan tuduhan terhadap konspirasi Sultanah Nur Zahirah dengan Low Taek Jho dan penglibatannya dalam pentadbiran kerajaan dalam hal ehwal 1MDB," katanya.

   Delete
  9. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  10. Pemandu teksi berang Tony Pua cadang Grab ganti bas perantara   PUTRAJAYA: Lebih 200 pemandu teksi mengadakan demonstrasi di sini untuk membantah cadangan Setiausaha Politik Menteri Kewangan, Tony Pua supaya syarikat e-hailing, Grab menggantikan perkhidmatan bas perantara di stesen Transit Aliran Massa (MRT) dan Transit Aliran Ringan (LRT).

   Mereka turut memberi 24 jam kepada Menteri Kewangan, Lim Guan Eng membuat penjelasan berhubung cadangan Pua.

   Penasihat Big Blue Capital Sdn Bhd, Datuk Shamsubahrin Ismail mempersoalkan Lim kenapa Pua dibenarkan membuat kenyataan seperti itu.

   “Saya rasa kami kena berjumpa dengan Lim Guan Eng kerana perkara ini dibangkitkan setiausaha politik beliau dan saya tidak pasti bagaimana setiausaha politik lebih berkuasa daripada Lim Guan Eng.

   “Dan kenapa hanya Grab? Masalah teksi ini tidak pernah habis dan kita nak jumpa dan duduk secara profesional untuk kita bincangkan apa yang betul dan salah,” katanya selepas menemui Setiausaha Bahagian Strategi Korporat dan Komunikasi Kementerian Kewangan, Suhaili Ahmad, hari ini.

   Beliau mengulas kenyataan Pua minggu lalu yang berkata, Putrajaya sedang mempertimbangkan kerjasama dengan syarikat swasta dalam projek kerajaan, khasnya membabitkan perbelanjaan prasarana dan pengangkutan awam bagi menangani defisit fiskal serta beban hutang besar.

   Ahli Parlimen Damansara itu mencadangkan Grab menggantikan perkhidmatan bas pengantara di stesen MRT dan LRT kerana ia lebih murah berbanding menyediakan bas pengantara.

   Terdahulu, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke dilaporkan berkata, kementeriannya tidak pernah menyuarakan hasrat menggantikan perkhidmatan bas perantara dengan Grab di stesen MRT dan LRT, sebaliknya cadangan itu sekadar pandangan peribadi Pua.

   Kecewa sokong PH

   Pengerusi Persatuan Transformasi Pemandu Teksi Malaysia (PERSIM), Kamaruddin Mohd Hussain kecewa diabaikan Pakatan Harapan (PH) yang disokong mereka sejak sebelum pilihan raya umum ke-14 lagi.

   “Malangnya apabila PH menang dan berjaya menjadi kerajaan, tidak ada satu orang pun wakil dari kerajaan yang melihat kebajikan kami.

   “Kami seperti sampah dan tidak berharga kepada kerajaan.”

   Beliau turut menuntut Loke menjelaskan hala tuju industri teksi.

   “Kami mahu Loke bentangkan kepada kami sebab kami ialah pemain industri, kami mahu tahu apakah perancangan beliau untuk masa akan datang bagi industri teksi.”

   Delete
 5. Polis ambil tindakan jika Najib, Rosmah terbabit kes Altantuya

  PARLIMEN | Polis akan mengambil tindakan sewajarnya jika ada bukti menunjukkan Datuk Seri Najib Razak dan isterinya terbabit dalam pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

  Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau sudah melihat rakaman video kenyataan dibuat ahli perniagaan Deepak Jaikishan baru-baru ini.

  MESTI LAH. BUKAK FAIL2 LAMA ITU. SIASAT LAGI SAKSI2 DI KES YANG LAMA DULU.

  KALAU ADA BUKTI, SABIT KESALAHAN, HUKUM MATI.

  ADA SIAPA YANG KESIANKAN NAJIB & ROSMAH? MESTI TIADA. MELAINKAN GENG YANG MENJILAT NAJIB, TERMASUK LOCKMAN & ELLA EPEKENAMENYE.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cegah maksiat dan khalwat kewajipan kerajaan   KENYATAAN Dato' Dr Mujahid Yusuf Rawa berkenaan isu pencegahan ke atas maksiat peribadi termasuklah khalwat tersembunyi bukanlah urusan kerajaan adalah jelas tidak memahami konsep amar makruf dan nahi munkar. Sedangkan pencegahan yang berstatuskan penguatkuasaan adalah tertakluk pada kuasa yang dimiliki dan sudah pasti pihak kerajaan yang memiliki kuasa tersebut.

   Hal ini dapat difahami menerusi maksud mencegah kemungkaran dengan tangan ialah merujuk kepada kuasa sebagaimana hadis yang dibahaskan oleh para ulamak seperti berikut:

   مَن رَأى مِنكُم مُنكَرَاً فَليُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ، فَإِنْ لَمْ يَستَطعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَستَطعْ فَبِقَلبِه وَذَلِكَ أَضْعَفُ الإيمَانِ
   "(Maksdunya) Sesiapa yang melihat kemungkaran maka hendaklah dia cegah dengan tangannya (kuasa), jika dia tidak berkemampuan maka cegahlah dengan lisan, jika tidak juga berkemampuan maka cegahlah dengan hatinya, dan demikian itu adalah selemah-lemah iman.”
   [Riwayat Muslim]

   Delete
  2. Pihak yang berautoriti dan memiliki kuasa bertanggungjawab mencegah maksiat yang wujud serta khalwat yang dilaporkan. Ia sama ada kuasa bersifat khusus seperti seorang bapa ke atas anaknya atau juga kuasa bersifat umum seperti kerajaan ke atas rakyat. Kemungkaran wajib dicegah apabila ianya:
   i. Benar-benar berlaku,
   ii. Sedang dilakukan,
   iii. Disepakati kemungkarannya,
   iv. Pencegahan bukan bersifat tajassus (mengintai mencari kesalahan).
   Dalam konteks penguatkuasaan pencegahan, sememangnya yang diamalkan adalah berasaskan laporan yang diterima aduan dan disahkan penelitiannya. Bermakna ia bukanlah bermaksud redahan semberono tanpa sebarang aduan dan hujah. Ini kerana asas dalam aduan ialah wujudnya bukti. Sabdaan Baginda S.A.W dalam sebuah hadis daripada riwayat Ibnu Abbas R.A:

   لَوْ يُعْطَى النَّاسُ بِدعوَاهُمْ لادَّعَى رِجَالٌ أَمْوَال قَومٍ وَدِمَاءهُمْ، وَلَكِنِ البَينَةُ عَلَى المُدَّعِي، وَاليَمينُ عَلَى مَن أَنكَر
   "(Maksudnya) Sekiranya diberikan (kebenaran) atas manusia semata-mata dakwaan mereka, nescaya akan mendakwa seseorang akan (tuntutan) harta dan darah sesuatu kaum, akan tetapi bukti dikenakan ke atas pendakwa manakala sumpah atas mereka yang menafikan (dakwaan atasnya).”
   [Riwayat al-Baihaqi]

   Lantaran itu, ia bukanlah menceroboh hak peribadi manusia tetapi penguatkuasaan pencegahan tersebut termasuk mencegah kemungkaran yang telah dimaklumi berasaskan aduan yang diterima dan disahkan penelitian sekalipun kes maksiat tersebut berlaku dalam kediaman peribadi dan pada waktu tengah malam. Jadi, menjadi tanggungjawab kerajaan untuk mengambil langkah pencegahan sepantas mungkin bagi menyekat jalan maksiat yang lebih besar atau Saddu al-Zari'ah.

   Menteri Agama berkenaan sepatutnya membezakan antara maksiat yang dirahsiakan tanpa diketahui dengan maksiat yang dimaklumi. Sekiranya yang dimaklumi seperti kes khalwat di lokasi tertutup dan premis peribadi sekalipun, maka ianya wajib dicegah jika aduan dibuat, jika tidak, dibimbangi termasuk dalam golongan yang dilaknat oleh Allah kerana membiarkan kemungkaran yang diketahui berleluasa. Firman Allah S.W.T:

   لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ عَلَىٰ لِسَانِ دَاوُودَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ۚ ذَٰلِكَ بِمَا عَصَوْا وَكَانُوا يَعْتَدُونَ كَانُوا لَا يَتَنَاهَوْنَ عَنْ مُنْكَرٍ فَعَلُوهُ ۚ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَفْعَلُونَ
   "(Maksudnya) Orang-orang kafir dari Bani Israil telah dilaknat (di dalam Kitab-kitab Zabur dan Injil) melalui lisan Nabi Daud dan Nabi Isa ibni Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan selalu menceroboh. Mereka tidak melarang daripada perbuatan mungkar yang mereka lakukan. Demi sesungguhnya amatlah buruk apa yang mereka telah lakukan.”
   [al-Maidah: 78-79]

   YB Menteri Agama sepatutnya memberikan fokus dalam kerja-kerja penambahbaikan teknikal untuk lebih efisyen dalam menghalang sebarang kemungkaran dan bukannya terus menerus memberikan pandangan yang menimbulkan polemik negatif kepada tuntutan Islam dan institusi agama Islam. Kepada yang terlanjur, ingatlah:

   الرجوع إلى الحق خير من التمادي في الباطل
   “Kembali kepada kebenaran adalah lebih baik daripada berterusan dalam kebatilan.”

   “Islam Memimpin”
   “Islam Jalan Penyelesaian”


   USTAZ MOHD ASRI MAT DAUD

   Delete
  3. THE FOLLOWING REFERS TO AND APPLIES TO THE BLOKE USING BLOGGING NAMES GENG NAJIB ETC. DAMN THE BUGGER -

   Make cyberbullying a serious offence, says criminologist

   PETALING JAYA: A criminologist has called for cyberbullying to be classified as a serious offence, saying it has pushed many people into self-harm and even suicide.

   P Sundramoorthy, an associate professor at Universiti Sains Malaysia, was responding to a recent report by security and privacy advice and comparison website comparitech.com, showing that Malaysia had jumped to sixth place among 28 other countries in a survey on cyberbullying.

   Malaysia was ranked the second worst in Asia, better than India but worse than Saudi Arabia, China, South Korea and Japan.

   Delete
  4. Awas jangan 'Rahmantan Lil Alamin" Jadi Liberalisme Alamain Pula
   Status saya berjudul “Awas Jangan Rahmatan li alamin Jadi Liberalisme Li alamin Pula” mendapat reaksi agak panas. Bukan sahaja pelayar media sosial yang berkawan atau tidak dengan saya memberi komen, pro dan kontra, tetapi ada seorang dua pemimpin parti Amanah ikut sama memberi perhatian.
   Salah seorang, pemimpin perempuan ikut sama whatsap kepada saya dengan menyinis saya, apakah saya membuat status itu setelah “bertabayyun” dengan Mujahid?

   Saya nak jelaskan kepada pemimpin berkenaan dan juga mereka yang menyinis, atau tidak senang dengan status saya itu, apakah mereka faham dan membaca (juga tabayyun) status saya itu. Saya menulis status itu dengan memetik laporan akhbar atau portal berita.

   Sama ada portal itu menepati seperti mana diperkatakan Mujahid atau tidak, itu soal lain, kerana saya awal-awal suah menjelaskan. Apabila saya memetik laporan itu bermakna status itu bersumberkan kapada laporan berkenaan. Menjadi tugasan Mujahidi pula untuk menjawab apakah portal berita berkenan memutarbelit kenyataanya, menokok tambah kenyataan atau tidak kerana beliau yang mahal arif.

   Faham?

   Soal tabayyun, atau memeriksa dengan Mujahid itu, rasanya tidak perlu bagi saya apalagi setelah mengenali pemimpin itu bukan seorang yang mesra dengan individu yang tidak ada kuasa media, seperti saya. Sebelum ini saya pernah whatsaap dan call beliau beberapa kali tetapi tidak dijawab, mungkin ketika itu telinganya tuli. Whatsaap saya untuk mengesahkan satu kenyataannya, dibaca tetapi tidak dijawab. Jadi apakah keperluan saya untuk menghubungi orang seperti ini.

   Lantas itu saya menyifatkan Mujahid bukan seorang menteri yang mesra whatsaap atau mesra menjawab telefon daripada individu yang tidak mempunyai kuasa media.

   Penjelasan ini harap menjawab pertanyaan sinis pemimpin perempuan parti Amanah itu yang bertanya apakah saya bertabayyun dengan Mujahidi atau tidak.

   Perkara kedua, kena faham apakah tujuan status saya itu, dan ia dibuat bertolak dan bersendi daripada apa? Mereka yang tinggi ilmu politiknya serta tahu menyelami akan nawaitu status itu dapat faham dengan mudah.

   Pengertian daripada status itu, para pemimpin politik khasnya mereka yang baharu menjadi menteri, hendaklah jangan mudah bercakap atau bercakap tanpa ada ragu bimbang kepada orang (media) yang mendatanginya. Disebabkan kerana tergila hendak bercakap, hendak tunjuk fakeh dalam agama dan pula mempercayai kepada media, maka berlakulah pemusingan fakta. Daripada jawaban dan kenyataan selepas laporan itu oleh ada menggambarkan interviewnya itu dimanipulasi. Beliau telah membuat penjelasan pembetulan membela diri.

   Makanya lain kali para pemimpin perlu berhati-hati sebelum bercakap. Padang kiri dan kanan dan kenal dengan jenis manusia apa, dan media apa yang anda ingin cakapkan. Jika tidak berhati-hati anda akan terjerat dan bila masuk jerat susah nak terungakai.

   Delete
  5. Disamping itu, apa tujuan Mujahid menimbulkan perkara itu dalam keadaan tidak ada apa-apa berbangkit. Apakah beliau syok menjawab apa sahaja termasuk soal yang tidak perlu beliau layan yang kemudian beliau akan ditikam dari belakang? Di sini saya lihat tidak ada kebijasaknaaan kepada menteri berkenaan untuk bercakap hal-hal atau isu seperti itu yang mudah dieksplotasikan. Mujahid mudah terumpan dengan mikropon dan lensa kemera.

   Dalam perhatian saya sejak jadi menteri, bukan sekali beliau tersasar bercakap perkara yang tidak penting yang memberi buah bingkas kepadanya. Isu agama dengan menggunakan istilah “memelihara” agama lain, isu LGBT, soal tandas, isu Zakir Naik dan terbaharu isu penguatkuasaan terhadap maksiat yang kini dihebuh.

   Apakah untungnya bagi beliau dan partinya. Bukankah dengan isu itu orang-orang partinya pening untuk melayan segala terjahan dan persendaaan mengenai agama yang ditimbulkannya dalam media sosial. Mujahid mungkin boleh menggeleng kepala atau tersenyum melihat gelagat itu, tetapi para pemimpinnya dibawah sakit perut menghadapi kerenah yang digara-gara olehnya. Cuba skrol wall Facebook apa yang orang tuding kepadanya dan lihat macam mana isu dibangkitkan menjadi polemik.

   Beberapa kenyataan dan singgungan Mujahid dalam isu agama memberi bola tanggung untuk dismash kencang oleh pihak lawannya. Sikap dan gelagat ini bagi saya tidak bijaksana dan menganggu otak.

   Elok kalau parti Amanah mengadakan kurus khas di kalangan para pemimpinnya (menteri) mengenai cara-cara bercakap dengan media, cara-cara mengupas isu ataupun mengeluarkan idea dan juga wawasan masing-masing, bagi mengelakkan ahli-ahli dibawah tidka tentu fasal terpaksa mengalas batu walaupun tidak ada beban.   : Parti AMANAH sekarang pimpinan utama semua kaya raya, yang miskin ahli.. miskin duit dan miskin bilangan ahli. Tak ada yang nak masuk AMANAH walaupun dah tawan Malaysia, pelikkan? Orang UMNO lebih suka masuk BERSATU atau PKR. Kalau mereka benci dua ni mereka pilih PAS...

   Delete
 6. K’jaan cabar penyelesaian AS$5.78bilion 1MDB-IPIC

  Kerajaan akan berada di Mahkamah Tinggi London hari ini bagi memfailkan permohonan untuk mengketepikan anugerah (award) persetujuan yang direkodkan oleh tribunal timbangtara pada 9 Mei tahun lalu.

  Di bawah persetujuan itu, Malaysia perlu membayar AS$5.78 bilion kepada IPIC dan pemegang amanah bon dalam tempoh lima tahun, jumlah wang yang ditakrifkan oleh Peguam Negara Tommy Thomas yang diperoleh melalui cara yang menipu.

  “Asas bagi cabaran perundangan Malaysia di Mahkamah Tinggi di London adalah bahawa Award Persetujuan tersebut telah diperoleh secara penipuan ataupun dengan cara yang bertentangan dengan polisi umum.

  REPEAT: CARA PENIPUAN. MACAM NAJIB BUAT. ASYIK MENIPU, DIA DAN GEROMBOLAN NYA. CELAKA.

  ReplyDelete
  Replies

  1. “Permohonan mahkamah tersebut berkaitan dengan pengetahuan IPIC dan Aabar akan tuduhan yang serius yang dibuat oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) terhadap bekas Perdana Menteri dan bekas Menteri Kewangan, Najib Razak, yang juga merupakan tenaga penggerak dan pembuat keputusan yang utama di 1MDB.

   “Pengetahuan mereka diperoleh, antara lainnya, tidak terkemudian daripada masa sidang media DOJ yang diadakan oleh Peguam Negara Amerika Syarikat, Loretta Lynch, pada Julai 2016 apabila beliau mengumumkan pemfailan beberapa guaman sivil oleh DOJ untuk membekukan aset-aset yang dibeli oleh penipu-penipu menggunakan hasil yang dicuri, dan secara kebiasaannya diperihalkan sebagai kleptokrasi yang terbesar dalam sejarah moden, " kata Thomas dalam satu kenyataan hari ini.

   Pertuduhan yang berat dan terperinci dalam dokumen-dokumen mahkamah DOJ, katanya telah mendapat publisiti global yang hebat, terutamanya dalam media politik dan perniagaan.

   “Hal ini jelas sekali telah memasuki domain global umum pada Julai 2016. Najib Razak dikenal pasti sebagai MO1 dalam pliding-pliding DOJ.

   “Mana-mana pembaca yang rasional yang membaca dokumen-dokumen tersebut dengan serta-merta akan menyedari peranan utama dia menipu 1MDB untuk manfaat dirinya sendiri, anak tirinya dan Jho Low,” katanya.

   Delete

  2. Berikut kenyataan penuh itu:

   Mencabar Award Persetujuan Timbang Tara IPIC

   1. Kerajaan Malaysia akan membuat permohonan kepada Mahkamah di England untuk suatu perintah bagi mengetepikan Award Persetujuan yang direkodkan pada 9 Mei 2017 oleh Tribunal Timbang tara yang bersidang di London. Kami berasa yakin bahawa kami mempunyai kes yang kukuh. Timbang tara tersebut, yang dijalankan di bawah Peraturan-peraturan London Court of International Arbitration, adalah antara International Petroleum Investment Company (“IPIC”) dan Aabar Investments PJS, selaku pihak-pihak menuntut, dengan 1MDB dan Menteri Kewangan Diperbadankan, selaku pihak-pihak responden.

   2. Di bawah Award Persetujuan tersebut, Malaysia bertanggungan untuk membayar US$5.78 bilion kepada IPIC dan Pemegang Amanah Bon bagi tempoh lima tahun. Setakat ini, sejumlah US$1.46 bilion telah dibayar, dan bakinya US$4.32 bilion, dengan bayaran faedah seterusnya sebanyak US$50 juta perlu dibayar pada 11 November 2018. Pembayaran faedah yang serupa perlu dibayar secara berkala sehingga April 2022. Pembayaran-pembayaran akhir secara sekali gus, sebanyak US$1.8 bilion setiap satunya yang merupakan jumlah pokok dan faedah, perlu dibayar pada Mei dan Oktober 2022.

   3. Asas bagi cabaran perundangan Malaysia di Mahkamah Tinggi di London adalah bahawa Award Persetujuan tersebut telah diperoleh secara penipuan ataupun dengan cara yang bertentangan dengan polisi umum. Permohonan Mahkamah tersebut berkaitan dengan pengetahuan IPIC dan Aabar akan tuduhan yang serius yang dibuat oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) terhadap mantan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Najib Razak, yang juga merupakan tenaga penggerak dan pembuat keputusan yang utama di 1MDB. Pengetahuan mereka diperoleh, antara lainnya, tidak terkemudian daripada masa Sidang Media DOJ yang diadakan oleh Peguam Negara Amerika Syarikat, Loretta Lynch, pada Julai 2016 apabila beliau mengumumkan pemfailan beberapa guaman sivil oleh DOJ untuk membekukan aset-aset yang dibeli oleh penipu-penipu menggunakan hasil yang dicuri, dan secara kebiasaannya diperihalkan sebagai kleptokrasi yang terbesar dalam sejarah moden.

   4. Pertuduhan yang berat dan terperinci dalam dokumen-dokumen mahkamah DOJ telah mendapat publisiti global yang hebat, terutamanya dalam media politik dan perniagaan. Hal ini jelas sekali telah memasuki domain global umum pada Julai 2016. Najib Razak dikenal pasti sebagai “MO1” dalam pliding-pliding DOJ. Mana-mana pembaca yang rasional yang membaca dokumen-dokumen tersebut dengan serta-merta akan menyedari peranan utama dia menipu 1MDB untuk manfaat dirinya sendiri, anak tirinya dan Jho Low.

   5. Dalam keadaan-keadaan tersebut, Malaysia mengambil kedudukan bahawa IPIC dan Aabar sedar akan penipuan Najib Razak. Sebarang sistem perundangan akan mendapati bahawa tidak mungkin dia telah bertindak demi kepentingan terbaik negaranya dan syarikatnya. Hakikatnya, dia tidak bertindak sedemikian. Penipuan merupakan asas yang mantap untuk mencabar award

   persetujuan atas sebab-sebab polisi umum.

   6. Dengan sukacitanya kami melaporkan bahawa permohonan tersebut akan difailkan di Mahkamah Tinggi di London pada hari ini. Malaysia akan menuntut bahawa akibat daripada penipuan tersebut, kita dibebaskan daripada sebarang tanggungan untuk membayar baki US$4.32 bilion kepada IPIC atau Aabar di bawah Award Persetujuan, dan tambahan daripada ini kita mempunyai hak untuk mendapatkan semula US$1.46 bilion yang telah dibayar

   Delete
  3. Mahkamah batal tukar agama dua budak   KUALA LUMPUR, 16 Okt — Hakim Mahkamah Tinggi di sini hari ini membatal penukaran agama dua kanak-kanak yang dibuat tanpa pengetahuan bapa mereka, penganut Buddha.

   Pada penghakimannya, Datuk Azizah Nawawi berkata mahkamah terikat dengan keputusan Mahkamah Persekutuan dalam kes M Indira Gandhi.

   Beliau juga tidak membenarkan penangguhan keputusan itu.Kedua-dua kanak-kanak tersebut kini berada dalam jagaan bapanya.

   Kanak-kanak, masing-masing usia lapan dan tiga tahun ketika itu, ditukar agama kepada Islam pada 11 Mei 2016. Mereka dilahirkan ketika bekas isterinya menganut Buddha.

   Lelaki itu kemudian membawa kes ke mahkamah untuk membatal penukaran tersebut. Pada masa ini, bekas isterinya beragama Islam.

   Pada 29 Januari lalu, Mahkamah Persekutuan memutuskan penukaran agama tiga anak M Indira Gandhi hampir 10 tahun lalu kepada Islam tidak sah disisi undang-undang.

   Mereka ditukarkan agama kepada Islam oleh bekas suami Indira iaitu Muhammad Ridhuan Abdullah, seorang mualaf, pada April 2009 tanpa keizinan selepas beliau memeluk Islam.

   : makin hari makin terhakis kuasa umat Islam dinegara sendiri akibat bodoh berpolitik....

   Delete
 7. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  BEKAS MENTERI / BOUNCER Nazri pelawa Mukhriz, Dr M kembali ke pangkuan Umno

  YANG INI BUKAN MULUT CELUPAR. INI HA NYA KEBODOHAN NYA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nazri Botak ni bila pula nak kena, tak lama lagi kot....
   S...K....Perlis dah kena dgn budak 15 tahun.

   kesian....he....he....

   (HBM anti munafik)

   Delete
  2. Belanja duit berjuta-juta ringgit untuk kempen jauhi arak, kemudian anjur festival arak   KOTA BHARU – Kerajaan dilihat malu dan takut untuk membuat keputusan berkaitan kepentingan agama Islam, terutamanya melibatkan penganjuran pesta Oktoberfest.

   Ahli Parlimen Bachok, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, malah lebih teruk lagi apabila ada yang mendakwa bahawa kebenaran diberi untuk perayaan itu.

   “Saya menyeru rakyat untuk terus mendesak kerajaan untuk tidak lagi membenarkan budaya buruk dari barat mendapat tempat dalam negara kita. Benar, non-muslim berhak berurusan dengan minuman keras tersebut termasuk minum dan meniagakannya.   “Tetapi untuk menjadikannya sebagai festival tahunan negara adalah turut melanggar hak orang lain terutama hak majoriti umat Islam,” katanya di sini.

   Beliau diminta mengulas mengenai penganjuran Oktoberfest yang didakwa melibatkan penggunaan arak dan sebagainya.

   Menurutnya, festival seperti itu dilihat sebagai mengganggu perasaan, maruah, dan nyata boleh mendatangkan mudarat kepada rakyat kerana ia bukan menjadi hak non muslim semata-mata.

   Beliau berkata, kerajaan sepatutnya menyumbang kepada pendidikan dan kempen anti minuman keras, dan ia dilihat menjadi penyumbang terbaik dari Islam untuk rakyat Malaysia.

   “Apakah non-muslim dalam negara kita akan sedih atau kerugian jika keluarga dan komuniti mereka berjaya keluar dari aktiviti meminum arak? Saya yakin mereka juga akan gembira.

   “Jika kerajaan membelanjakan jutaan ringgit untuk kempen anti arak, sekali kebenaran untuk festival arak, ia adalah cukup untuk menghanguskan wang dan mensia-siakan kempen tersebut,” katanya.


   : Menang kerana sokongan minoriti, kini nak jaga minoriti pasal pendokong majoriti bodoh tentang politik Islam....

   Delete
 8. Dakwaan laporan audit 1MDB dipinda: Peguam gesa lapor polis

  Beberapa peguam menggesa Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara Wong Kah Woh membuat laporan kepada pihak berkuasa berhubung dakwaan bahawa laporan Jabatan Ketua Audit ke atas 1MDB dipinda.

  Peguam jenayah Baljit Singh Sidhu berkata, sekiranya dakwaan Wong itu betul, bererti terdapat kemungkinan berlaku pemalsuan dokumen, penipuan atau pelanggaran Akta Rahsia Rasmi 1972.

  "Ia merupakan dakwaan yang serius. Langkah pertama adalah melaporkan kepada polis agar siasatan jenayah dapat dimulakan.

  SOKONG.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wajah Islam Di Zaman Malaysia Baharu   Sekiranya Mujahid Yusof Rawa bersekedudukan dengan Siti Zabedah Kasim, maka tiada mana-mana pihak berkuasa agama boleh menyerbu premis @ rumah kediaman mereka.

   Sekiranya Mujahid Yusof Rawa berzina, minum arak dan mengadakan pesta arak di premis dan kediamannya, tiada mana-mana pihak berkuasa agama boleh menyerbu premis atau kediaman mereka.

   Itu baru Mujahid Yusof Rawa dan Siti Zabedah Kasim, belum lagi Marina Mahathir, Mukhriz Mahathir, Khalid Samad dan lain-lain umat Islam yang melakukan pelbagai kesalahan syariah.

   Inilah wajah Islam di zaman Malaysia Baharu. Kerajaan tidak mempunyai peranan untuk mengawal, mengekang dan seterusnya membanteras pelbagai kesalahan syariah yang dilakukan di premis atau kediaman sendiri.

   Apakah kesannya pada Agama, Bangsa dan Negara⁉️

   Delete
  2. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  3. Lebih 170 pekerja diberhentikan
   MOHAMAD NORZAHARUDDIN KASIMON 18 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore11.6K
   Lebih 170 pekerja diberhentikan
   Sebahagian pekerja kilang yang menerima surat pemberhentian kerja.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KLUANG - Selepas penutupan operasi sebuah kilang mozek di Taman Saujana di sini, bulan lalu, sebuah lagi kilang mozek di Jalan Renggam-Kluang di sini, bertindak memberhentikan pekerja mereka.

   Kelmarin, seramai 174 pekerja kilang tersebut terpaksa akur dengan kehendak pengurusan dan hilang punca pendapatan apabila perkhidmatan mereka ditamatkan secara mengejut berkuatkuasa, kelmarin.

   ADVERTISING


   Seorang pekerja yang ingin dikenali sebagai Ramli, 47, berkata, sebaik sampai ke tempat kerja kira-kira jam 7.30 pagi, kelmarin, dia bersama beberapa pekerja yang lain tidak dibenarkan melakukan kerja sebelum diminta berkumpul di kawasan kilang.

   “Saya ingat ada taklimat pengurusan kilang, namun apa yang berlaku adalah sebaliknya apabila kami diberikan surat penamatan perkhidmatan secara tiba-tiba dan keadaan itu memang mengejutkan.


   “Kebiasaannya, pihak majikan perlu beri kami notis sekurang-kurangnya tiga bulan bagi membolehkan kami membuat persediaan untuk mencari pekerjaan lain dan bukannya secara mengejut seperti ini,” katanya kepada Sinar Harian.

   Menurutnya, walaupun dia sedar tindakan pemberhentian itu adalah untuk mengecilkan kos operasi kilang, mereka berhak untuk dimaklumkan dengan lebih awal agar mereka lebih bersedia.

   Katanya, ada di antara pekerja yang diberhentikan sudah berkhidmat di kilang tersebut melebihi 10 tahun, selain terpaksa bergelut dengan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat.

   “Walaupun semua pekerja yang diberhentikan ini nanti akan diberikan pampasan serta bayaran ganti notis namun, ianya pasti akan memakan masa antara tiga hingga empat bulan sebelum dilunaskan.

   “Dalam tempoh itu, apa nasib kami untuk terus kehidupan keluarga apatah lagi sekarang sudah bulan Oktober dan tidak lama lagi terpaksa berdepan dengan persiapan anak-anak untuk sesi persekolahan baru tahun hadapan,” katanya.

   Menurutnya, hampir keseluruhan 174 pekerja diberhentikan itu juga mempunyai keluarga masing-masing dan ada di antara mereka adalah pasangan suami isteri yang bekerja lebih daripada 10 tahun

   Delete
 9. 5 bayaran potong rambut paling mahal di dunia
  31 OKTOBER 2018
  http://www.sinarharian.com.my/viral/5-bayaran-potong-rambut-paling-mahal-di-dunia-1.898610

  3.Sultan Hassanal Bolkiah

  Potongan rambut Sultan Hassanal Bolkiah dari Brunei berada di senarai ketiga potongan rambut termahal di dunia.

  Beliau merupakan antara kerabat diraja yang terkaya di dunia dengan kekayaan RM83 bilion (2011), maka tak menghairankanlah jika Sultan Brunei membayar kira-kira RM100,116 kepada penggaya rambut kegemarannya, Ken Modestou dari Salon Hotel Dorchester di London.

  Untuk melakukan tugasnya, Ken Modestou terbang dengan penerbangan kelas pertama ke Brunei. Harga untuk satu potongan rambut ini, mungkin tak masuk akal bagi orang kebanyakkan kerana ia mampu membeli sebuah rumah namun bagi Sultan Brunei ini, ia bak setitik air di lautan.

  Ken Modestou telah bertanggungjawab terhadap penggayaan rambut Sultan Hassanal selama 16 tahun.

  BOLEH LAWAN ROSMAH PUNYA, KE.

  NAAH ... ROSY ADA RM2.6 BILLION DUIT CURI. SULTAN ITU ADA BERIBU BILION DUIT DIA SENDIRI.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sultan Brunai memang kaya. Berapa dia bayar upah kpd sesorang pun itu duit dia.
   Yang menjadi bala kepada kita skrang kerana ada dua ekor keturunan beruk nak jadi BILLIONAIR. Dia tengok orang jadi billionair dia pun nak jadi billionair, tapi menyusahkan orang.
   Itu lah spt kata P Ramli....kecik kecik dulu tak mampus, dah besar menyusahkan orang.
   Begitu jua geng depa dalam blog ini.....GENG MINAFIK.

   (HBM anti munafik)

   Delete
  2. Penjilat parti AMANAH pun serang pandangan Mujahid   Dulu ada heboh pasal Mohd Sayuti Omar menulis bergantung berapa yang diberikan. Dia berang dalam forum tersebut. Isu itu telah berlalu, saya pun tak banyak baca tulisan MSO kerana bagi saya tak ada apa yang menarik kalau setakat menulis untuk mengampu.

   Dia sepatutnya menjadi penulis yang berpotensi maju ke hadapan setelah ramai penulis veteran meninggal dunia. Tapi bila dia menulis mengikut 'fulus' maka dia ditinggalkan pembaca. Tak hairan dulu blognya agak baik ranking terus malap sehingga hilang dalam senarai Alexa.

   Dia tak boleh buat kawan. Semasa baik dengan Husam, apa tak ditulis kebaikan untuk Husam. Pergi mana pun dia akan bersama Husam. Beli burung di Thailand nak hadiah kepada Raja Perempuan kelantan pun dia buat. Bila tak setuju dengan Husam dia buat blog pasal baju petak 'keber' (bahasa negeri MSO) semua salah laku Husam. kemudian tak dapat 'habuan' dengan kerajaan PAS Kelantan dia serang PAS pula puji Husam semula melangit. Agaknya nak pujuk Husam supaya terima dia. Husam ni bodoh tapi taklah bodoh sangat dengan kelicikan MSO.Husam tak layan pun.

   Dia kini serang AMANAH.
   Engkau orang boleh baca artikel terbaru pasal MSO hentam Mujahid dan pimpinan AMANAH.

   Delete
 10. Takutnya Budin nak nyatakan siapa YB ni 😤😤😤.

  Di war warkan YB ni lah yg nak adik dia jadi MB selepas PRU lepas .

  Dikhabarkan juga , si YB ni pernah terpalit dgn kematian GRO kelas atasan bernama si Norita .

  Di gambarkan juga ,dia ni seorang YB yg jarang tanggal & tinggalkan songkok .

  Dicanangkan juga , dia ni salah satu YB yg 'loaded' dgn mempunyai simpanan di dalam KWSP menjangkau RM 2 juta .

  Oh ya ...Geng Najib.. dgn hint-hint yg saya berikan itu , tak kan lah kamu ,penjilat tegar UMNO / BN Najib tidak kenal siapa dia 🤣🤣🤣

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mujahid tak layak jadi menteri agama   PERKASA merujuk kepada akhbar dalam talian, mstar.com.my

   Tajuk beritanya ialah "Tiada lagi operasi khalwat waktu malam - Dr Mujahid" diterbitkan pada Sabtu, 6 Oktober 2018 9:45 pagi.

   Mujahid dilaporkan berkata "Tiada lagi ketukan pintu di waktu tengah malam oleh pihak berkuasa agama yang menyiasat laporan khalwat atau salah laku lain".

   Bagaimana jika ada jiran melaporkan kepada penguatkuasa agama bahawa ada berlaku kes khalwat atau minum arak oleh orang Islam dalam kawasan perumahan mereka? Kita ada undang undang. Adakah salah jika penguat kuasa memberi respon kepada laporan jiran tersebut walaupun ia berlaku pada tengah malam.

   Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa juga menegaskan bahawa apa yang dilakukan oleh orang Islam di belakang pintu tertutup bukanlah urusan pihak kerajaan.

   Jika ia bukan urusan kerajaan, di manakah kita hendak letak hadis nabi SAW yang bermaksud: "Sesiapa yang melihat kemungkaran, hendaklah ia ubah dengan tangannya (kekuasaan), jika tidak mampu, dengan lidahnya, jika tidak mampu juga, dengan hatinya, dan itu adalah selemah lemah iman."

   Soal cegah kemungkaran adalah tanggung jawab kerajaan juga dan bukan hanya masyarakat atau ibu bapa.

   Beliau juga dilaporkan berkata: "Katakan anda melakukan sesuatu dalam ruang peribadi anda, saya tidak akan campur tangan."

   "Sebagai contoh, pengambilan alkohol adalah satu kesalahan bagi seorang Muslim, tetapi jika anda melakukan perbuatan itu di dalam kawasan anda, maka sebagai sebahagian daripada kerajaan, saya tidak akan campur tangan,".

   Adakah kata-kata ini keluar dari mulut seorang menteri agama"? Jika benar, beliau sebenarnya tidak layak menjadi menteri agama kerana kata-katanya jelas menunjukkan beliau tidak faham tanggungjawab dan fungsi menteri agama.

   Eloklah beliau meletakkan jawatannya sebagai menteri yang menjaga Jakim dan hal ehwal Islam.

   Delete
  2. Cemarkan agama Islam

   Beliau sebenarnya seolah-olah tidak bertanggungjawab dalam urusan agama Islam bahkan merosakkan imej kementeriannya.

   Dr Mujahid perlu mengubah cara berfikir yang songsang yang boleh dilihat sebagai tidak menegakkan kesucian agama Islam bahkan mencemarkan agama Islam dengan pemahamannya yang tersasar dari maqasid syariah.

   Beliau juga tidak faham maksud "belas kasihan untuk semua" (rahmatan lil alamin) bahkan terkeluar daripada konteks mencegah kemungkaran. Konsep ini disalahgunakan oleh beliau untuk menjustifikasikan pandangan peribadinya.

   Beliau juga mengutuk tindakan memecahkan pintu bagi menangkap pesalah khalwat dan berharap ia tidak diulang lagi dalam pembaharuan yang mahu dilaksanakannya.

   Katanya, "Penguatkuasaan khalwat ini telah disalahgunakan dan dieksploitasi dalam beberapa kes. Mereka (pegawai) tidak sepatutnya menggangu ruang lingkup peribadi seseorang individu,".

   Apakah beliau masih rasional ketika membuat kenyataan ini? Kenapa beliau senada seirama dengan hujah puak-puak G25 sebelum ini?

   Apakah beliau tidak faham, negara kita ada undang-undang agama dan penguatkuasa agama. Apakah sesuatu jenayah syariah tidak dianggap sebagai jenayah jika dilakukan dalam rumah peribadi?

   Dari mana beliau belajar mengenai undang-undang syariah. Lebih baik beliau letak jawatan, jika tidak faham mengenai urusan agama.

   Tindakan saman fitnah

   Kepada yang tidak mendalami hal-hal hukum hakam Islam eloklah tidak mencampuri dengan mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang boleh terpalit dengan dosa-dosa yang dimurkai Allah. Ia nasihat yang ikhlas.

   Jika YB Dr Mujahid Yusuf Rawa mendakwa beliau difitnah oleh sebuah media maka beliau sepatutnya segera mengambil tindakan saman fitnah terhadap media tersebut.

   Dan media berkenaan juga wajar menerbitkan sepenuhnya teks rakaman penuh kenyataan YB menteri bagi menentukan siapa benar dan siapa pembohong.

   Semoga kemuliaan Islam agama Allah tidak dipolitikkan.

   DR AMINI AMIR ABDULLAH
   Pengerusi Biro Hal Ehwal Agama PERKASA
   merangkap anggota Dewan Tertinggi PERKASA Malaysia.


   : Bila agaknya Mujahid nak suruh The Star minta maaf. Dia kencing pengikut dalam group kononnya tersilap tafsir....

   Delete
  3. Gambarannya dah nampak dah..x tercari2 dbuatnya..terima kasihlh bang..

   Delete
  4. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  5. Tambah peruntukan sekolah agama, pusat tahfiz
   SYAMILAH ZULKIFLI 18 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore87
   Mohd Azizee Hasan
   Mohd Azizee Hasan
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SEREMBAN - Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru) harap kerajaan tambah peruntukan sekolah agama dan pusat tahfiz berdaftar dalam Bajet 2019.

   Presidennya, Mohd Azizee Hasan berkata, peruntukan bantu tingkat pembangunan infrastruktur dan pengambilan guru tahfiz yang berkelayakan.


   “Kerajaan BN peruntuk RM50 juta pada Bajet 2018 berbanding RM30 juta pada Bajet 2017.

   “Kita harap jumlah peruntukan meningkat supaya dapat disalurkan kepada sekolah menengah kebangsaan agama (SMKA), sekolah agama bantuan rakyat (SAKB), sekolah agama rakyat (SAR) dan pusat tahfiz,” katanya kepada Sinar Harian.


   Dalam pada itu, beliau juga harap kerajaan dapat laksanakan janji serap guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) sebagai penjawat awam.

   Delete
 11. just lick the wounds @ beruk mat yeh gila tulis omputih

  GPHD - Gas Petronas Home Delivery.

  Khas utk beruk mat yeh @ just lick taik

  ReplyDelete
  Replies
  1. HAH, BARU KAU NAMPAK KEBODOHAN KAU - SELEPAS AKU LEMPANG KAU DGN KATA2 KAU BODOH PAKAI NEUMONIC YANG HOUSEWIVES PUHN JARANG PAKAI.

   BODOH.

   Delete
  2. Beruk mcm kau akan jilat jubur sendiri

   Delete
  3. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  4. Bila masjid nak siap?
   NUR FARHANA ABDUL MANAN 18 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore324
   Bila masjid nak siap?
   Kerja di tapak baru 20 peratus sedangkan masjid patut siap bulan depan.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SUBANG JAYA - Bila masjid nak siap? Itu persoalan yang timbul dalam kalangan ahli kariah sekitar USJ16 - USJ18 di sini, apabila masjid yang sepatutnya siap bulan depan didakwa masih memerlukan tempoh yang lama untuk dibina.

   Pengerusi Surau Al Madaniah USJ 18, Datuk Zulkarnain Mustapa berkata, prog­res pem­ban­gu­nan masjid tersebut didakwa terlalu perlahan dan tidak nampak kerja-kerja dilakukan di tapak ketika ini.


   Menurutnya, kerja di tapak didapati terhenti sejak tiga minggu lalu menyebabkan projek pada awalnya tertangguh kira-kira tiga bulan akan mengambil masa lebih panjang untuk disiapkan.

   “Kalau tangguh patut dua tiga bulan saja…tapi kalau tengok progres kerja di tapak rasanya macam lama lagi masjid nak siap.


   “Bila tanya kepada kontraktor, mereka jawab pembayaran daripada unit penyelarasan pelaksanaan (ICU) tertangguh disebabkan penukaran kerajaan,”katanya.

   Zulkarnain berkata, ahli kariah mengharapkan masjid segera disiapkan kerana surau sedia ada yang menganjurkan solat Jumaat tidak dapat menampung jumlah jemaah.

   “Sebab tu kami mohon sangat kontraktor siapkan masjid dengan cepat,” katanya.

   Masjid sepatutnya siap November ini
   Ahli kariah, Amran Ahmad berkata, surat kelulusan dana untuk pembinaan masjid diperoleh pada September 2015.

   Katanya, mengikut perjanjian kerja di tapak sepatutnya mula pada Mei 2017 dan ia sepatutnya siap dalam tempoh 18 bulan iaitu November tahun ini.

   “Awal-awal lagi projek ni dah tangguh tiga bulan dengan alasan pihak berkuasa tempatan (PBT) lambat keluarkan kelulusan. Bila tanya PBT mereka kata tak pernah lengahkan proses tu.

   “Lepas tu mereka kata ICU tak bayar tapi bila dirujuk ICU pula kata pembayaran dah dibuat,” katanya.

   Amran berkata, kariah tidak mahu dengar alasan lagi kerana dimaklumkan peruntukan pem­binaan masjid sebanyak RM9.8 juta sudah lama mencukupi.

   “Jawatankuasa pembinaan patut kena pantau pembinaan masjid…kalau asyik tangguh, kena buat sesuatu, kalau kontraktor tu tak boleh buat tukarlah. Kalau bina ikut jadual isu tak dibayar tak timbul,saya tak yakin mereka boleh teruskan lagi,”katanya pihak berkenaan pernah beri taklimat status pem­binaan masjid namun maklumat diberi mengecewakan.

   Penduduk, Rafizan Abd Razak berharap pembinaan masjid dise­gera­kan untuk keselesaan jemaah.

   Katanya, jemaah terpaksa solat di tepi parit, tempat parkir tidak berbumbung dan bahagian antara kedai makan kerana ruang dalam surau yang anjurkan solat Jumaat sentiasa penuh.

   “Mohon sangatlah cepatkan pembinaan supaya jemaah lebih selesa,” katanya.


   Papan tanda projek memaklumkan projek masjid sepatutnya siap pada 20 November tahun ini.
   Pengerusi Jawatankuasa Pembinaan Masjid Al Madaniah USJ 18, Datuk Abd Aziz Abu Bakar berkata, beliau sudah berhubung dengan kontraktor berhubung kelewatan projek pembinaan itu.

   Delete
 12. Ehmm... teringat saya pada kes pembunuhan Norita Shamsudin, Dec. 2003.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saiful Pertahan Diliwat Oleh Anwar   Saiful Bukhari Azlan sekali lagi mengulangi pendiriannya bahawa kes liwat membabitkannya dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim benar-benar berlaku.

   Calon Bebas itu berkata, beliau tiga kali bersumpah bagi mempertahankan dakwaannya berhubung perbuatan songsang Ketua Umum Pakatan Harapan (PH) itu.

   Beliau berkata, keputusannya untuk bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Port Dickson adalah untuk menghalang kemaraan Anwar kerana ia boleh merosakkan negara.

   “Saya sudah report (lapor) polis, bersumpah tiga kali, satu di Masjid Wilayah Persekutuan, di Makkah dan di Mahkmah. Tapi dia (Anwar) tak pernah bersumpah,” katanya ketika ceramah kelompok bersama penduduk di Kampung Teluk Pelanduk, Port Dickson, Sabtu malam.


   : Nampaknya ada yang cuba membesarkan isu ini dan penyertaan Saiful memang tujuan untuk isu ini. Siapa dibelakang Saiful patut dicari....

   Delete
  2. Ha ha ha ha

   GEMPAQ
   GEMPAQ
   GEMPAQ......!!


   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   He he he he

   Delete
  3. Ha ha ha ha

   GEMPAQ
   GEMPAQ
   GEMPAQ......!!


   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   He he he he

   Delete
 13. Ramai penyokong PH kini melopong terkedu
  Depa ngundi dulu, spt org main lempar dadu
  Kinii mula le komplen, merungut & mengadu
  Dpt mintri2, serupa mabok todi punya Hindu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ha ha ha

   GEMPAQ
   GEMPAQ
   GEMPAQ......!!


   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   He he he he

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 14. Just lick taik @ beruk mat yeh gila

  GPHD - Gas Petronas Home Delivery

  Seekor beruk mcm kau biasanya akan jilat jubur sendiri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ha ha ha

   GEMPAQ
   GEMPAQ
   GEMPAQ......!!


   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   He he he he

   Delete
 15. Kini penyokong2 PH ramai dah yg terngadah
  Dlm entry lepas Tn Budin udah londeh dedah
  Kjaan hasil perkongsian geng2 penjilat ludah
  Dpt YB2 & menteri2, sial serupa haram jadah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ha ha ha

   GEMPAQ
   GEMPAQ
   GEMPAQ......!!


   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   He he he he

   Delete
 16. Mana tak nampak, Suman iblis babi lahanat
  Mati pucuk tak beromen, tak kan letih penat
  Dah tidak ada lagi kah rekaan fitnah khianat
  Ini le jadinya, bila kulup pelir tak kerat sunat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ha ha ha

   GEMPAQ
   GEMPAQ
   GEMPAQ......!!


   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   He he he he

   Delete
  2. Adakah wajar pantun warisan kebanggaan bangsa diPANTAToon oleh budak Goon, ehh ehh ehh ehh...??

   PANTAToon yg glebeh-gdebeh macam kepala banak dia yg kolop tak bersunat penuh busuk dgn taik palat.

   Diulangi....


   PANTAToon yg glebeh-gdebeh macam kepala banak dia yg kolop tak bersunat penuh busuk dgn taik palat.

   Go back to school kiddo, and learn from the very basic, why you idiot....!!

   Delete
  3. Adakah wajar pantun warisan kebanggaan bangsa diPANTAToon oleh budak Goon, ehh ehh ehh ehh...??

   PANTAToon yg glebeh-gdebeh macam kepala banak dia yg kolop tak bersunat penuh busuk dgn taik palat.

   Diulangi....


   PANTAToon yg glebeh-gdebeh macam kepala banak dia yg kolop tak bersunat penuh busuk dgn taik palat.

   Go back to school kiddo, and learn from the very basic, why you idiot....!!

   Delete

 17. this info is so damn good that iit must be repeated -

  FROM THE TOP BOSSMAN (EX) OF SPRM HIMSELF -

  Former MACC chief Tan Sri Abu Kassim Mohamed said evidence provided by the Federal Bureau of Investigation (FBI) and the US Department of Justice (DoJ) contradicted Najib’s claim.

  31, 2018 @ 8:41am

  KUALA LUMPUR: The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) has found Datuk Seri Najib Razak’s claim that the RM2.6 billion he received was a donation from Saudi royalty to be false after the agency met United States’ officials in Washington.

  Former MACC chief Tan Sri Abu Kassim Mohamed said evidence provided by the Federal Bureau of Investigation (FBI) and the US Department of Justice (DoJ) contradicted Najib’s claim.

  Abu Kassim said this when asked to clarify a statement issued by MACC in 2015 confirming that the money that was deposited in Najib’s personal account was a donation.

  The agency stated that the money was not siphoned from 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

  It said it obtained an explanation about the donation from the "donor" personally, who was alleged to be a Saudi prince.

  The agency said details about the donor were collected through a bank document, apart from letters that were mailed to AmBank when the money was wired into Najib’s account.

  The statement had concluded that the RM2.6 billion was a donation based on the documents obtained at the time.

  “But after we had some engagement (with other authorities), we discovered the truth.”

  Abu Kassim, who is National Centre for Governance, Integrity and Anti-Corruption head, said this after briefing an international conference on financial crime here.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenapa nak sekat Dr Zakir
   SITI FATIHAH AWANG 29 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.3K
   Mohd Nassuruddin Daud
   Mohd Nassuruddin Daud
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KOTA BHARU - Pas Kelantan menyelar tindakan sesetengah pihak yang melihat cara pendekatan dakwah Dr Zakir Naik sebagai menghina agama lain.

   Ketua Penerangannya, Datuk Mohd Nassuruddin Daud berkata, jika ia dilihat menghina, bagaimana pula dengan cara sebenar untuk berdakwah di Malaysia yang dianggap negara Islam ini.


   "Dr Zakir Naik tidak menghina agama lain tetapi mentafsir ayat yang berkaitan dengan agama Islam. Apakah ini menghina agama lain? Punah sakan. Kalau dengan cara penghuraian dan takfsir ini dianggap tidak sesuai, maka cara bagaimana yang sesuai?

   "Jangan bela agama lain, bela agama Islam. Tidak pernah berlaku dalam agama kita macam ini,” katanya semasa menyampaikan kuliah Jumaat di Medan Ilmu, di sini.

   Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa memberi pandangan bahawa kaedah berdebat yang dilakukan Zakir Naik dilihat tidak sesuai digunakan di negara ini kerana dianggap merendahkan agama lain.

   Perkara tersebut mendapat kritikan dan pendapat yang berbeza dari pelbagai lapisan masyarakat yang berpandangan pendakwah bebas itu tidak melakukan sebarang kesalahan dan sekadar menerangkan apa yang diketahui melalui kitab-kitab yang berkaitan.

   Delete
  2. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  3. Rumah uzur 'istana' ibu tunggal
   ADILA SHARINNI WAHID 18 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore280
   Rumah uzur 'istana' ibu tunggal
   HAFISAH di depan rumahnya yang uzur di Kampung Pulau Kubang Kerian. ( Gambar Kecil ) HAFISAH menunjukkan zink yang bocor dan lantai papan yang berlubang.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KOTA BHARU - Sebuah rumah uzur dengan atap yang bocor dan lantai reput jadi tempat tinggal seorang ibu tunggal di Kampung Pulau Masjid, Kubang Kerian.

   Hafisah Ibrahim, 56, juga penghidap kencing manis dan menyara hidup dengan menjaja ikan serta sayur ke kampung-kampung menggunakan motosikal.


   Katanya, sudah lebih 30 tahun dia berulang alik sejauh 18 kilometer (km) dari Kubang Kerian ke Kota Bharu menjual sayur dan ikan bagi menyara kehidupannya itu.

   “Sejak 2016, saya terima wang bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM120 sebulan dan menjadikannya sebagai modal pusingan berniaga.


   "Saya keluar berniaga seawal jam 7 pagi hingga 1 tengah hari, namun sejak dua tahun ini saya hanya keluar agak lewat dan hanya sekitar Kubang Kerian dan Binjai dua hingga tiga kali seminggu kerana kesihatan," katanya.

   Dia yang menghidap kencing manis sejak dua tahun lalu akan berasa mudah letih untuk melakukan kerja itu dan selebihnya hanya berehat di rumah serta patuh mengambil ubatan dari hospital.

   Rumah yang didiami juga usang kerana sudah hampir 40 tahun dan banyak zink bocor, dinding dan papan lantai sudah reput kerana di makan anai-anai.


   KEADAAN rumah Hafisah yang tidak sempurna
   “Seboleh-bolehnya, saya mahu rumah yang selesa walapun kecil dan berharap sangat ada pihak yang sudi membantunya.

   “Malah lebih menyukarkan apabila bekalan air tiada kerana enjinnya rosak sudah lima bulan dan terpaksa memunggah air di rumah keluarga berdekatan,”katanya.

   Sesiapa yang sudi boleh menyumbang kepada Hafisah menerusi akaun Bank Islam 03018021401389.

   Hafisah berkata, selagi diberi kudrat dia akan mencari rezeki dengan menjual ikan dan sayur kerana seorang anaknya Azhar Abdullah, 32, yang sudah berkeluarga hanya bekerja sebagai pembantu kedai menjual ayam tinggal di Terengganu.

   Delete
 18. Dah tiada kelibat Suman tua pukimak setan
  Tak padan bapok kedi cuba berlagak jantan
  Jadi dayus, sbb kulup pelir tak kerat khatan
  Bau taik palat dia busuk, serupa orang utan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 19. THE FOLLOWING IS ALL BECAUSE OF NAJIB - HIS RM2.6 THIEVERY BADLY INFLUENCED OTHERS -

  Banks to report cash transactions above RM25k as at Jan 1, 2019

  KUALA LUMPUR: As at Jan 1, 2019, banks must report any cash transactions exceeding RM25,000 in their daily cash threshold report, a reduction from the current RM50,000 limit.

  Bank Negara Malaysia Governor Datuk Nor Shamsiah Yunus said despite the advancements made in epayments, the use of cash among the public and small and medium-sized businesses remains high.

  MONEY LAUNDERING. IN THIS COUNTRY, PIONEERED BY NAJIB.

  ReplyDelete
  Replies
  1. SPRM saran hukuman sebat ke atas perasuah
   Hariz Mohd | Diterbitkan 28 Sep 2018, 3:05 petang | Dikemaskini 28 Sep 2018, 3:07 petang

   A+ A-
   Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Mohd Shukri Abdull hari ini mencadangkan kepada kerajaan agar mengenakan hukuman sebat ke atas pesalah rasuah.

   Shukri yang dibawa semula ke suruhanjaya itu selepas Pakatan Harapan mengambil alih Putrajaya pada bulan Mei lalu, berkata tindakan berkenaan diharap mampu menjadi pengajaran kepada mereka yang mahu melakukan rasuah.

   “Saya ini seorang yang cukup benci rasuah. Saya cukup allergic dengan orang terlibat rasuah.

   “Kalau Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kata kalau boleh hukum bunuh, nak hukum bunuh, saya sokong.

   “Di China memang jalan hukuman bunuh. Tapi di Malaysia tidaklah sampai tahap itu. Malaysia pun sekarang sedang hapuskan (hukuman) bunuh untuk kesalahan lain,” katanya selepas menjadi tetamu program temubual di Radio Bernama dekat Wisma Bernama di Kuala Lumpur.

   Shukri berkata bahawa undang-undang anti rasuah yang sedia ada hanya memperuntukan hukuman penjara maksimum 20 tahun ke atas mereka yang didapati bersalah melakukan rasuah.

   “Bagi saya kalau minta pandangan, patut bagi hukuman sebat untuk bagi pengajaran kepada pelaku (rasuah) dan orang ramai. Saya nak syor pada kerajaan kalau setuju,” katanya.

   Di bawah Akta SPRM 2009, hukuman bagi sebarang kesalahan berkaitan rasuah adalah maksimum 20 tahun penjara dan denda minimum RM10,000, atau lima kali ganda nilai suapan (yang mana lebih tinggi).

   Delete
  2. Investors are making a comeback to Malaysia, says
   KUALA LUMPUR: Investors are making a comeback to Malaysia as they have confidence with policies set by the new government, says Tun Dr Mahathir Mohamad.

   He said those who had previously refused to invest in Malaysia indicated now that they were happy with the treatment accorded by this government.

   “They are happy because nobody asked for 30% shares or refused to approve appli­cations because they didn’t want to bribe (government) officers,” he told reporters after opening the Anti-Corruption Summit 2018.

   NAJIB AL JIBO, EAT YOUR HEARTS OUT. O THROW YOUR BALLS IN ROSY'S BASKET. FOR YOUR STUPID DOOM ECONOMIIC FORECASTS.

   BRARY FOORR ...

   Delete
  3. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
  4. Harga barang naik, rakyat himpun bantah SST
   NORAFIZA JAAFAR 17 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore9.6K
   Harga barang naik, rakyat himpun bantah SST
   Bantahan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) di hadapan Pejabat Ahli Parlimen Wangsa Maju.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Kira-kira 100 penyokong terdiri ahli badan bukan kerajaan mengadakan bantahan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) di hadapan Pejabat Ahli Parlimen Wangsa Maju, Datin Dr Tan Yee Kew di Platinum Walk, Danau Kota, di sini.

   Antara yang hadir Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, Ahli Majlis Tertinggi Umno ,Datuk Lokman Noor Adam, Exco Pemuda Umno, Wan Mohd Azri Wan Deris dan Ketua Umno Wangsa Maju, Datuk Seri Dr Shafie Abdul Rahman.


   Shafie berkata, pemilihan lokasi bantahan sengaja diadakan di hadapan Pusat Khidmat Rakyat Wangsa Maju bagi membuka mata Yee Kew untuk membawa isu kenaikan harga barangan kesan SST ke Parlimen.

   Menurutnya, rakyat mulai tertekan dengan kenaikan harga barang sejak SST dilaksanakan 1 September lalu.


   "Nak pertahankan GST dah terlambat sebab SST telah dilaksanakan, apa yang kita mahu sekarang kawal harga barang dan pastikan penguatkuasaan diperketat bagi tangani sistem SST yang longgar.

   "Lim Guan Eng dan Tony Pua kata SST akan turunkan harga barang tapi hakikat yang berlaku sekarang pendapatan yang berkurangan ramai pekerja dibuang, syarikat ditutup dan ekonomi tak nampak perkembangan," katanya.

   Katanya, perhimpunan aman ini akan tetap diteruskan sebagai signal kepada kerajaan menunaikan janji dan memperbaiki pentadbiran.

   "Sebagai rakyat Wangsa Maju saya bertanggungjawab untuk meningkatkan kesedaran rakyat akan janji PH dalam manifesto.

   "Berhenti terus menyalahkan kerajaan terdahulu sebaliknya cari langkah penyelesaian bantu rakyat. PH selalu burukkan kerajaan BN sedangkan Tun Mahathir juga pernah memerintah kerajaan BN selama 22 tahun," katanya.

   Delete
 20. INI AKU PAPARKAN LIMA EPISOD TERAKHIR DARI SKETSA 'PANTUN DALAM CINTA' ANTARA AKU DAN 'SI DIA' BUAT PEMINAT2:

  Anonymous29 October 2018 at 21:41

  LEPAS SOLAT ISYAK, AKU BERBUAL DGN 'SI DIA' MELALUI PHONE. DIA ADA BERTANYA TTG 'SI TAIKO' PUTRAPALSU ANAK TOK GURU TU. NAMUN AKU TAK BERITAHU YG SI TAIKO MASUK SEMULA BLOG DGN 'ILUSI & FANTASI TOKYO' NYA TU. KALAU DIA TAHU, MELENTING LER DISUMPAH NYA TAIKO PSAIKO TU.
  TAK LAMA LPS MELETAK PHONE, SI DIA MANJA SMS AKU:

  Februari nanti, berbuahlah cinta yg bertunas
  Tuah diinda, suami ta'ati agama punya lunas
  Tapi..mungkin rumah panjang tu, sikit panas
  Takut mlm itu nanti, abng mcm rimau ganas

  Bagan Tenggiri berteluk dalam
  Pergi menjala karangnya di teluk
  Bulan Januari nak peluk Islam
  Februari pula orangnya ku peluk

  ('SI TUA' DAH TAK TAHU MCM MANA NAK MEROYAN LAGI.. HABIS DISEPAH SAMPAH.. LAST2 CAKAP OMPUTIH.. TTG SI TAIKO PULA, DAH MULA BALIK SEWEL NYA TU.. TOKYO, TOKYO, TOKYO.. KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  ___________________________________________

  Anonymous30 October 2018 at 01:19

  AKU BARU SIAP MENYEMAK SKRIP EXAM BUDAK2 FORM 4. SEMENTARA NAK TIDOR, AKU KARANG PANTUN MADAH UTK 'SI DIA'. 
  KEJAP JER, MAKLUMLAH PEMANTUN BISTARI..
  AKU SMS KPD SI DIA MANJA DEWI INTAN KU ITU:

  Dinda ini menambah lagi abg punya angan2
  Pasti mlm tu kita berdua tak lena kesiangan
  Mlm syahdu, panas sejuk tak berii halangan
  Asal saja dapat abg peluk si dara sanjungan

  Nila di teluk, selam dan terbang
  Riang menggila, di teluk bertemu
  Dinda nak peluk, Islam dan abang
  Abang ni pula, nak peluk diri mu

  (SI TUA' TERUS MATI KUTU, KELU, PILU, BISU, LESU SEDU, SEBU, MALU, PEDIH NGILU, MAKAN TAK LALU.. BARU DIA KENAL MURID NGAH BRAHIM..
  TTG 'SI TAIKO' TU.. HE HE TERMENUNG MENGUNYAH SUSHI KAT DLM STOR SUPERMARKET DI TOKYO TU.. KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  ___________________________________________

  Anonymous30 October 2018 at 14:35

  AGAK LAMA JUGA KAMI TIDAK BER'SMS'. NAMUN KAMI MASIH BERBALAS PANTUN MELALUI VIDEO CALL ATAU VOICE MAIL DLM SMS. PAGI INI AKU ADA SEDIKIT KELAPANGAN, AKU TAIP SEMULA PANTUN MADAH 'SI DIA' YG DIRAKAM KE VOICE MAIL. 
  INI PANTUN MADAH SI DIA MANJA KU ITU:

  Bukan lah sengaja, dirii abg dinda ingin puji
  Abg jujur dan amanah dan tak mungkir janji
  Tenang, tabah & sabar serta tahan biila diuji
  Seronok abg beritau, nak bawa dinda gi haji

  Abg bagi dinda, adalah dewa raja seisi alam
  Bimbinglah daku, bila dinda dah peluk Islam
  Mahu kuasai amal ibadat secara mendalam
  Juga ingin ikut mcm abg, rajin bersolat mlm

  Tanam di huma terung sekata
  Belimbing muda dijual di darat
  Abang umpama payung mahkota
  Bimbing lah dinda dunia dan akhirat

  ('SI TUA' TERUS MATI KUTU BISU KELU KAKU TERPAKU, SAKIT KEPALA KU LUKU.. HI HI..
  'SI TAIKO' PULA, TIADA LAGI SANDIWARA SAKURA YG MAMPU DIA REKA... KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  ___________________________________________

  Anonymous30 October 2018 at 21:56

  DLM PERBUALAN TELEFON AKU & 'SI DIA', AKU BERITAHU TAK SEMPAT NAK KARANG SMS PANTUN MADAH KERANA SIBUK MENALA TAJI 'SI TUA'. TAPI AKU JAWAB JUGA PANTUN SECARA SPONTAN MELALUI VIDEO CALL. SI DIA FAHAM..
  KAMI ADA JUGA SEDIKIT BERSEMBANG PASAL POLITIK.
  SELEPAS AKU BALIK DARI MASJID SOLAT ISYAK TADI, ADA SMS DARI SI DIA:

  Abg Umno ke Pas, adinda tetap akan terima
  Dinda tak kisah hal politik, udah bilang lama
  Yang penting, dinda nak kita hidup bersama
  Bahkan adinda sanggup walau tukar agama

  Kerna cinta, politik adinda tolak jauh ke tepi
  Dinda berdoa agar cinta kita terpelihara rapi
  Kebahgiaan di sisi abg, itu selalu dinda impi
  Asal bersama abng, rela ku redah lautan api

  Selasih berada di dalam hutan
  Bila nak ramu jemari digigit
  Kasih adinda sedalam lautan
  Cinta pada mu setinggi langit

  (RUPANYA SI DIA AGAK SENSITIF BILA AKU BERGURAU 'KITA PARTI KALAH NI, MANA ORG SUKA..'. AKU CUMA NAK ACAH JER..
  'SI TUA', MCM SELALU LE, MEROYAN MENABUR SAMPAH.. DAN 'SI TAIKO' TU...MASIH DGN DENGKI NYA... BUAT MALU TOK GURU BAPAK NYA ITU...)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
 21. ___________________________________________

  SAMBUNGAN:

  Anonymous31 October 2018 at 04:42

  KAMI BERBUAL SAMPAI TENGAH MALAM TADI. PERBUALAN KALI INI BALIK KPD PERANCANGAN MAJLIS 'HARI BAHAGIA' YG DAH TAK LAMA LAGI.
  AKU TIDUR JAM 1.00 PAGI DAN BANGUN SEMULA JAM 4.00 PAGI BILA ALARM I-PHONE AKU BERBUNYI. LEPAS SOLAT TAHAJJUD, SEMPAT JUGA AKU KARANG PANTUN MADAH UNTUK SI DIA MANJA (KU KIRIM BERSAMA SEBUAH LAGU):

  Ramai tetamu, jemputan di sekeliling
  Ke arah abg, dinda asyik jer berpaling
  Kita kelihatan mesra, jeling menjeling
  Suara kasih adinda bagaikan seruling

  ____________________________
  DJ DAVE - SERULING KASIH
  (https://youtu.be/9bInaF_FHoM)

  Seruling kasih suara hati
  Resap kan di sanubari
  Iramanya sungguh merdu
  Penawar hati rindu

  Hari hari ku menanti
  Sepi dunia kau tiada
  Oh bahagianya hidup ku ini
  Kau telah jadi milik ku

  Chorus:

  Kau hulur tangan mu
  Yang halus kepada ku
  Ku sambut nya dengan 
  Riang kekasihku
  Rasa bagai dunia milik kita

  Ku sunting bunga mawar
  Untuk mu mawar merah
  Ku curahkan kasih ku
  Pada mu kau ketawa

  Kau sungguh manja
  Kan menawan di samping ku

  Oh lena lah dikau dalam impian
  Bersama sepinya alam maya
  Nak ku bawa dikau dalam impian
  Nak ku bina mahligai untuk mu

  Bulan bintang jadi saksi
  Pertemuan dua jiwa
  Bagai merpati sejoli
  Enggan hendak berpisah
  ________________________________

  Liar melayang, tekukur di hutan
  Ke kolam mandi, tiada pun jemu
  Lena sayang, tidur lah intan
  Di dalam mimpi, kita bertemu

  (KEDUA-DUA 'SI TUA' & 'SI TAIKO' LESAP MENGHILANG AWAL KENA SMASH DGN AKU.. LEGA... )

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies

  1. Muhyiddin: Cops may question Deepak on Altantuya’s murder

   Home Minister Muhyiddin Yassin says police can call businessman Deepak Jaikishan to give a statement.
   KUALA LUMPUR: Home Minister Muhyiddin Yassin does not discount the possibility that police will ask businessman Deepak Jaikishan to give a statement over his allegations linking Najib Razak (BN-Pekan) and his wife Rosmah Mansor to the murder of Mongolian interpreter Altantuya Shaariibuu.

   He said if there is any new information, the ministry can then take further action.

   “We can call Deepak to give a statement. The police will take the necessary action if it is needed to get more information on Altantuya’s murder,” he said while wrapping up his ministry’s 11th Malaysia Plan mid-term review.

   He was replying to Ramkarpal Singh (PH-Bukit Gelugor) who said the revelations were made by Deepak in an online interview a few days ago. Ramkarpal said the recording had since been deleted.

   GUDGUDGUD. ANY INFO CONNECTING AL JIBO AND ROSY TO THE MURDER, DRAG THE TWO TO COURT AGAIN. NEVER MIND THE 38 AND WHATEVER NUMBER OF CHARGES ALREADY PILED ON THEM.

   Delete
  2. Perangai menteri PH makin menjadi-jadi
   NURULATIQ AHMAD BANDI 17 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.9K
   Perangai menteri PH makin menjadi-jadi
   Catatan Facebook Mohd Puad
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Ketua Umno Bahagian Batu Pahat, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi mendakwa perangai menteri PH kian menjadi-jadi susulan beberapa kenyataan yang mencetuskan kontroversi.

   Terbaru katanya kenyataan Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu mendakwa hutang negara lebih besar daripada RM1 trilion dalam satu program di Universiti Malaya (UM), 12 Oktober lalu.


   Katanya dalam catatan Facebooknya semalam, ia jelas bertentangan dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng sebelum ini.

   “Semakin menjadi jadi perangai menteri-menteri kerajaan PH ini. Menurut Mat Sabu ia (jumlah sebenar) dirahsiakan takut Malaysia jadi muflis. Apabila dia sendiri mendedahkannya dalam satu majlis dialog di UM, tidakkah itu membocorkan rahsia namanya (walaupun tidak dinyatakan jumlahnya yang sebenar)?


   “Setahu kita Mat Sabu suka membocorkan rahsia seperti mendedahkan rahsia kemampuan senjata sistem pertahanan Malaysia. Begitu sekali rendahnya mentaliti Mat Sabu. Menuduh ikut sedap mulut. Apakah hutang negara boleh dirahsiakan?,” katanya.

   Dalam catatan itu lagi, Mohd Puad berkata, sebenarnya Mohamad tersentak dengan desakan soalan-soalan daripada seorang mahasiswa mengenai janji 100 hari yang gagal ditunaikan sehingga menyebabkan beliau memberi gambaran hutang negara lebih besar daripada RM1 trilion.

   “Itu punca dia berbohong untuk meredakan kecaman mahasiswa berkenaan. Bila masa pula menteri menteri PH ini menjadi suci bersih dengan tidak menceritakan rahsia sebenarnya apatah lagi jika boleh memburukkan imej kerajaan sebelumnya?

   “Kalau laporan ekonomi negara pun mahu dijadikan bahan mainan, maka apa sahaja laporan ekonomi dan kewangan selepas ini sukar dipercayai. Jelaslah menteri menteri PH ini haprak dan tidak layak diberi gelaran Datuk Seri dan Datuk terlalu awal,” katanya.

   Delete
 22. Kpd Just Lick The Wounds @ Beruk mat yeh jilat jubor sendiri

  udah-udah le hantar komen ke blog ni.
  buat malu blogger tuan budin je kau ni.
  budin malu tengok kau jilat jubor sendiri

  ReplyDelete
  Replies

  1. TAKUT YE? MALU YE?

   BUKAN SAJA KAMU MALU, BOSS KAMU AL JIBO DAN INSPIRASI KAMU AL ROSY MALU, YER?

   TUTUP MUKA LER MCM ADA PENJENAYAH BUAT DI MALAYSIA NIH. TERMASUK JAMES BONG HASANAH.

   Delete
  2. Beruk mat yeh, pi jilat jubur kau sendiri laaa.

   Delete
 23. Fuuuh..Dikhabarkan kerajaan Rejim Haprakan ni kononnya bersih yang amat sangat..semua pentadbirannya telus, sikit pun tak de bengankang bengkok...betul keer???

  Bebas Dari Rasuah Atau Bebas Melakukan Rasuah Tun?

  Terkejut dengan kenyataan Perdana Menteri bahawa tiada laporan salah laku politik wang dan rasuah melibatkan mana-mana pegawai di bawah pentadbiran Kerajaan PH.

  Dalam umur mencecah 93 tahun, kita faham warga platinum mudah lupa.

  Kita senaraikan 3 keratan akhbar kes di bawah bagi membuktikan kenyataan Perdana Menteri tidak tepat.

  1) Kes Siasatan SPRM ke atas pembantu Mat Syabu.

  2) Kes rasuah dan politik wang dalam pemilihan jawatan PKR.

  3) Kes Rasuah Exco melaka yang membabitkan RM 2.6 juta masih disiasat SPRM.

  Kita tidak pasti apa sebenarinya yang dimaksudkan oleh Perdana Menteri, Kerajaan PH bebas dari rasuah atau bebas melakukan rasuah?

  Ini memandangkan sejak Malaysia Baharu ditubuhkan, ramai pemimpin Pakatan Harapan yang dilepaskan oleh Mahkamah dari pertuduhan rasuah oleh Peguam Negara.

  Nama-nama seperti Ketua Menteri Sabah DS Shafie Afdal dan Menteri Kewangan Lim Guan Eng adalah contoh terbaik yang boleh diberikan.

  Itu rak termasuk lagi YB Sivarasa yang dibebaskan dari tuduhan menghasut dan Piziz sotonh yang dibebaskan dari hukuman penjara selama 18 bulan tu.

  Ini kah yang dikatakan Msia Baru yang sangat2 bersih tu ke haah ???

  ReplyDelete
  Replies

  1. UKAR NAMA YE? NAK NUNJUK ADA RAMAI KONON NYA PUAK AL JIBO DI SINI?

   MACAM BUDAK KECIK. DAH SUNAT BELOM?

   Delete
  2. Alahai ...

   Umor 93 kalau ada yg lupa kira okeyla tu .

   Ni yg umor lebih kurang sama dgn saya semua buat tak tahu , apa ke jadahnya ??

   Delete
  3. Anjur Oktoberfest simbol biadab   SHAH ALAM - Pemuda Pas menyifatkan penganjuran pesta arak, Oktoberfest secara terbuka sebagai simbolik kebiadaban pihak tertentu.

   Ketuanya, Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata penganjuran itu juga mencerminkan sikap tidak menghormati agama dan budaya majoriti umat Islam di negara ini.

   “Pesta arak tersebut pasti akan mengundang perilaku buruk sekaligus memudaratkan orang lain. Pemuda Pas kekal berpendirian bahawa orang-orang bukan Islam tidak ditegah untuk minum arak. Mereka berhak minum arak selagi mana tidak mengganggu gugat kepentingan orang lain.

   “Contoh gangguan seperti pergaduhan, kemalangan dan pembunuhan boleh berlaku disebabkan hilang pertimbangan kewarasan akal. Bagi orang Islam, hukum minum arak adalah haram secara jelas,” katanya dalam satu kenyataan.

   Namun begitu, tegasnya tiada keperluan bagi menganjurkan pesta arak di negara ini.
   “Kebanyakan negara luar juga menghalang pesta arak tersebut kerana impaknya agak kritikal seperti perlakuan jenayah, kerosakan harta benda dan kematian.

   “Tidak ada sebab dan keperluan untuk membenarkan pesta arak tersebut dilakukan di negara ini,” katanya.

   Beliau sempat mengingatkan umat Islam agar bimbang dengan kemurkaan ALLAH SWT.

   “Sekali lagi ingin ditegaskan bahawa Pas tidak menghalang orang bukan Islam minum arak tetapi tidak sesekali bersetuju dengan penganjuran pesta tersebut.

   “Umat Islam harus bimbang sekiranya kemungkaran dizahirkan maka ia akan mengundang kemurkaan dari ALLAH SWT,” katanya.

   Delete
  4. Pak diny..saya tau umur Wak Suman dalam lingkungan 68-69 tahun...tapi berapa umur Pak diny eeerk?? Dah tua ganyut macam Wak Suman jugak ke ????

   Delete
  5. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
 24. Just lick the wounds @ beruk mat yeh jilat jubur sendiri.

  ReplyDelete
 25. Bercakap asal betapa bersihnya pentadbiran Rejim Haprakan ni...rakyat nak tanya lah..

  Apa jadi dengan kes pegawai khas Timb. menteri Dalam Negeri yang kantoi merakam seluar dalam amoi di kedai cermin mata??

  Kes mudah dgn bukti yang terang-terangan sahih dirakam sehingga kini masih x dengar dibawa ke muka pengadilan pun.

  Tommy salah guna kuasa ke atau dah kene suap??

  Jgn cuba nak perbodohkan rakyat lak.... Dah hampir dua bulan dah ni..!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. TAK PAYAH TERJERIT JERIT SALAH GUNA KUASA.

   KORANG DAH TARAK KUASA.

   KENA BUANG DEK RAKYAT SEBAB AL JIBO MENCURI DUIT RAKYAT RM2.6 BILLION DI 1MDB.

   ADA KUASA TAPI MENCURI, MEROMPAK DAN MELANUN. PARIAH.

   Delete
  2. Mana lebih baik, "sampai nak panjat rumah orang dengan sampai jaja tilam?   Mahathir kalau bercakap semua orang lain salah dia aje betul. Begitu cakap pasal Islam, macam dia ulama besar. Isteri selepas balik Mekah rasa nak pakai tudung dia tarik muka masam.

   Pasal tuduh orang lain dia memang bijak. Dulu dialah yang jaja tilam dengan 13 tompok air mani. Tapi bila tanya sekarang dia kata mahkamah yang menghukum Anwar.

   Kan nampak hebat belitannya.

   Sekarang dia kata 'Sampai nak panjat masuk dalam rumah orang, itu bukan Islam'

   Kadang kala malas nak ulas, pasal yang jadi pengikut dan undi Mahathir jadi PM adalah pendokong PH bukan bodoh. Tapi entah apa sanggup dikencing berkali-kali. Agaknya ilmu apa ATUK MAHATHIR GUNA?

   .....

   'Sampai nak panjat masuk dalam rumah orang, itu bukan Islam'
   KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan Islam tidak pernah mengajar umatnya untuk mencari kesalahan dan keaiban hingga menceroboh privasi orang lain.

   Perdana Menteri berkata, tindakan agresif pihak tertentu dalam operasi khalwat sebelum ini hingga menceroboh masuk ke dalam rumah orang lain, tidak mencerminkan Islam yang sebenar.

   “Islam tidak suruh kita pergi cari orang, nak cari salah orang saja. (Islam) tak suruh.

   “Sampai nak kerabat (panjat) masuk dalam rumah orang, itu bukan Islam,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Persidangan Penuaan, Pembelajaran dan Teknologi: Menambah Nilai Kehidupan dan Hubungan Komuniti di Petrosains di sini, hari ini.


   : Sampai kena kencing hari-hari rasanya lebih baik.. Kan Najib dah jatuh....

   Delete

  3. PANJAT RUMAH? KO ADA COBA PANJAT BILIK ROSY KE?

   MANA TAU, KAU NAK HANTAR MESEJ ENTING, DIA TAK BUKAK PINTU.

   DIA PUN BUKAN CAYA KAU SANGAT. BILA BUKA PINTU NANTI, KAU NAK MENARI PULAK. MAKLOMLAH, KAU PUNYA GILA TUH KELUAR DI MASA2 PELIK.

   Delete
  4. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng bertukar wajah Justice League beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
 26. Kengkawan semua..mohon izin untuk lari sikit dari tajuk postingbTn. Budin....boleh kan??? Kalau tak boleh pun..ada aku kesah!!!

  Persoalan2 Dari Dakwaan2 Terhadap Zahid setakat ini...

  Mungkin kes rasuah Zahid Hamidi ini adalah kes MEMBALAS DENDAM KERANA MEMBATALKAN KONTRAK SYARIKAT KRONI MAHATHIR, IRIS CORPORATION...

  Malaysia mula gunakan pasport biometrik yang diperkenalkan oleh Iris Corporation pada tahun 1988 iaitu semasa Mahathir menjadi Perdana Menteri ke 4...

  Pada tahun 2013, Menteri Dalam Negeri yang baru di lantik Zahid Hamidi telah memberi kontrak kepada Kumpulan Datasonic Berhad kerana ayarikat tersebut mampu membekal passport biometrik yang lebih tinggi...

  Tindakan Zahid ini mungkin telah membunuh ANGSA EMAS Mahathir yang selama ini membekalkan TELUR EMAS kepada Mahathir...

  Yayasan Akalbudi

  Zahid di tuduh atas 10 pertuduhan pecah amanah sebagai pemegang amanah Yayasan Akalbudi yang melibatkan dana yayasan sebanyak RM20.8 juta mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan...

  Yang membawa hukuman penjara antara tempoh dua hingga 20 tahun serta rotan dan denda...

  Zahid di soal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM berkaitan penggunaan dana Yayasan itu untuk membayar bil kad kredit nya dan juga bil kad kredit isterinya...

  Zahid telah menjelaskan bahawa bayaran itu adalah satu kesilapan yang tidak di sengajakan oleh pihak Yayasan itu dan bahawa dia telah pun membayar balik jumlah tersebut...

  Yayasan itu di miliki oleh keluarganya dengan dana yang berasal dari dia dan beberapa rakan2 lain yang mahu menderma kepada kebajikan dan kerja2 agama seperti pembinaan masjid dan sekolah tahfiz...

  MyEG

  MyEG tidak di dakwa atas tuduhan memberikan rasuah kepada Zahid tetapi ia hanya di sebut di dalam beberapa caj saja...

  Kenyataan MyEG :

  》Dalam pengumuman Bursa semalam, Lembaga Pengarah MyEG berkata bahawa pada hari yang sama, mereka telah menerima surat daripada SPRM yang mengesahkan serta menjelaskan bahawa Syarikat dan Lembaga Pengarahnya tidak di siasat dan tidak terlibat dalam siasatan yang melibatkan pertuduhan ke atas DS Zahid...

  MyEG sebelum ini berkata dalam pengumuman Bursa yang berasingan bahawa ia tidak pernah membuat apa2 pembayaran kepada mana2 pihak dalam proses untuk mendapatkan apa2 kontrak konsesi yang di berikan oleh kerajaan...

  Persoalannya :

  Kalau MyEG dan atau Ahli Lembaga Pengarahnya tidak di siasat dalam kes yang melibatkan Zahid, bagaimana SPRM boleh menuduh bahawa Zahid telah menerima rasuah dari MyEG!!!

  Tak kan SPRM telah menilik dalam mangkok air untuk dapatkan buktinya...🤔🤔🤔

  Mastoro Kenny

  Mengikut rekod SSM ia adalah sebuah syarikat kepunyaan rakyat Malaysia bernama Kumaraguru Muthusamy...

  Ia bertindak sebagai perunding dan menawarkan perkhidmatan di dalam bekalan dan perkhidmatan, perisian IT, program portal web dan aksesori komputer...

  Syarikat ini memulakan perniagaan pada 19hb Ogos 2016 dan menamatkan perniagaannya pada 18hb Ogos 2017...

  Di antara 15 Julai 2016 dan 8 Februari 2017, syarikat ini telah di dakwa membayar kepada Zahid rasuah berjumlah RM13.25 juta melalui 24 cek sebagai balasan Zahid akan membantunya mendapatkan projek MyEG yang di uruskan oleh Kementerian Dalam Negeri...

  Penjelasan dari MyEG :

  Dalam pengumuman syarikat itu kepada Bursa, mereka berkata bahawa kedua2nya iaitu MyEG dan Lembaga Pengarah tidak mempunyai pengetahuan tentang Mastoro atau Lembaga Pengarahnya dan tidak pernah ada dalam berhubungan dengan Lembaga Pengarahnya atau wakil mereka...

  Persoalannya :

  》Bagaimana Mastoro Kenny boleh beri rasuah kepada Zahid mulai 15hb Julai 2016 sedangkan ia hanya mula wujud (di daftakan) pada 19hb Ogos 2016!!!

  Inilah kehebatan Nujum Pak Belalang!!!

  SPRM boleh tahu syarikat itu telah memberi rasuah kepada Zahid SEBELUM syarikat itu WUJUD...takke pelik namanya tu!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. KAMU CAKAP PASAL WAK JAHIT PUNYA KORAPSI KASI KONTREK AMBIL BANGLA KE?

   ITU SPRM BELOM TACKLE LAGI. BANYAK SANGAT JENAYAH KORANG.

   SPRM TACKLE 1MDB DULU. BANYAK TAHI NAJIB TERPALIT KPD KRONI2 DAN WARLORDS DIA. MAMPUIH LAH MASUK PENJARA BILA HABIS BICARA NANTI.

   Delete
  2. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng berlagak macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
 27. Ambik kau...Ini rebuttal terhadap pertuduhan2 terhadap DS Zahid tu beb !!!

  Jogabonito Jewellery & Diamonds

  Mastoro di dakwa telah membayar RM250,000 (sebahagian daripada jumlah RM13.25 juta) kepada Zahid melalui seorang lelaki bernama Junaith Asharab Md Shariff dengan menggunakan cek Public Bank yang di keluarkan oleh syarikat barang kemas ini...

  Berani & Jujur Trading

  Mastoro di dakwa membayar RM5 juta (sebahagian daripada jumlah RM13.25 juta) melalui 10 cek RHB Bank Islamic Berhad yang di keluarkan oleh firma pengurusan pertanian ini...

  Kumpulan Datasonic Berhad

  Zahid didakwa atas tuduhan menerima rasuah daripada pengarah Datasonic, Chew Ben Ben berjumlah RM6 juta melalui dua keping cek pada 26 April 2017...

  Sebagai balasan, Zahid di dakwa menyebabkan unit kumpulan Datasonic Technologies Sdn Bhd (DTSB) di lantik melalui 'rundingan terus' dengan Kementerian Dalam Negeri untuk melaksanakan bekalan 12.5 juta cip di halaman biodata pasport polikarbonat Malaysia untuk tempoh 5 tahun...

  Kenyataan Kumpulan Datasonic :

  Dalam satu pengumuman kepada Bursa Malaysia, Kumpulan Datasonic menegaskan bahawa kedua2nya iaitu syarikat atau mana2 pengarah tidak membuat pembayaran berhubung dengan bekalan 12.5 juta chip pasport sepertimana yang di laporkan...

  Sarana Kencana Sdn. Bhd.

  Datasonic Group telah memberi rasuah RM6 juta yang didakwa dibayar melalui dua cek Malayan Banking Berhad yang di miliki oleh Sarana Kencana Sdn. Bhd...

  Profound Radiance Sdn. Bhd.

  Nama syarikat ini telah disebut di dalam lapuran mengenai kontroversi penyumberan luar tugas (outsourcing) Jabatan Imigresen Kerajaan Malaysia kepada syarikat swasta dan merupakan salah satu syarikat yang di dakwa menerima pembayaran tambahan yang membebankan pekerja asing Nepal miskin yang mahu datang ke Malaysia...

  Bukan ke selama ini Pakatan Harapan berkempen untuk hapus kemasukkan pekerja asing ke Malaysia...

  Jadi kenapa ia di jadikan isu...������
  Azlan Shah Jaffril

  Pengarah syarikat Azlan Shah didakwa telah memberi rasuah RM2 juta kepada Zahid melalui tiga keping cek yang di keluarkan oleh syarikat itu...

  Sebagai balasan, kononnya menyebabkan pelantikannya sebagai pengendali Pusat Setempat (OSC) di Pakistan dan Nepal...

  Kesalahan tersebut di dakwa berlaku pada 3hb Ogos 2017 hingga 15hb Mac 2018...

  Isu Berbangkit

  Bagaimana SPRM nak kaitkan Zahid dengan MyEG sedangkan SPRM telah mengesahkan pada MyEG bahawa Syarikat MyEG dan pengarahnya tidak terlibat dalam siasatan...��‍♂️��‍♂️��‍♂️

  Kalau MyEG dan pengarahnya tak terlibat dalam siasatan maka dari mana SPRM mendapat bukti2 untuk kaitkan Zahid dengan MyEG...��‍♂️��‍♂️��‍♂️  Begitu juga dengan Kumpulan Datasonic Berhad...

  Kalau Kumpulan Datasonic Berhad telah membuat laporan kepada Bursa Malaysia bahawa mereka tidak pernah membuat bayaran kepada Zahid, adakah SPRM telah gunakan SI NUJUM PAK BELALANG MODEN untuk mendapatkan bukti2nya...

  Berdasar kepada kes Zahid Hamidi ini maka kita boleh buat KESIMPULAN bahawa :

  Tidak ada satu pun SYARIKAT YANG TERLIBAT DIDALAM MEMBERI RASUAH KEPADA ZAHID HAMIDI TURUT DIDAKWA ATAS KESALAHAN TERSEBUT!!!

  Maka kita boleh rumuskan bahawa di bawah pentadbiran kerajaan PH :

  》Memberi rasuah adalah TIDAK SALAH di sisi undang2 mereka...

  》Rasuah cuma HARAM pada pemimpin Umno atau pun mana2 pemimpin yang menjadi musuh politik kerajaan PH...

  》Untuk pemimpin yang berada dalam kerajaan PH, hukum memberi rasuah TIDAK HARAM malah bila2 masa boleh di sucikan dengan sesuci2nya...

  Dalilnya :

  SPRM 'merestui' kes Mahathir terima dana RM2 bilion dari Iran dan sebagai balasannya Mahathir menerima malah menyeru rakyat Malaysia supaya menerima fahaman Syiah, segala bukti sama ada di dapam negara atau di luar negara sudah nyata...  ReplyDelete
 28. MASA PERBUALAN AKU & 'SI DIA' SEMLM, KAMI BANYAK JUGA SAMBUNG CAKAP HAL POLITIK. DIA ADA JUGA PELAWA AKU MASUK PAKATAN, TAK PASTI DIA SERIOUS ATAU BERGURAU.
  PAGI INI, AKU ADA BANYAK JUGA MASA LAPANG. JADI, AKU KARANG SEDIKIT PANTUN MADAH UTK SI DIA MANJA KU ITU:

  Dengar lah sini duhai sayang dindaku intan
  Abg tak mungkin akan join, masuk pakatan
  Depa tu, puak2 yng mementingkan jawatan
  Makin tidak terbela kita Melayu anak watan

  Abg harap keputusan ini, dinda tak kecewa
  Moga dinda faham, dewii ku yg manis lawa
  Dinda intan payung abg, dinda jugak nyawa
  Jadi teman abg, ketika menangis & ketawa

  Kebaya batik, bercorak rapi
  Bentuk yang lama, serlah di mata
  Perkara politik, kita tolak tepi
  Hidup bersama, itu lah dicita

  ('SI TUA' TERUS TERKEDU MALU SILU NGILU KEPALA NYA KU LUKU PALU... HI HI... 'SI TAIKO' PULA, MUNGKIN KALUT, BARANG BANYAK MASUK KE STOR SUPERMARKET DI TOKYO TU... KI KI KIK...)

  ReplyDelete
  Replies

  1. \DAH KELUAR MOOD GILA KAU.

   LANTAK LAH.

   KOT NANTI AFDA OTANG PANGGIL AMBULAN, KAU KENA HEET KE TR. STRAIGHT-JACKETED.

   Delete
  2. Sori lah...pantun kat bawah ni memang tak boleh celen si Anon, Raja Pantun terhebat sejak Msia merdeka..tapi tak salah rasanya kalau nak aku kongsiakn bersama...boleh kan ???

   Dengarlah tuan satu cerita
   Cerita dongeng orang tua-tua
   Kisah tuk nujum yang tua bangka
   Bukannya betul semuanya auta

   Kisah konon di Bringin Rendang
   Dari hal tok nujum yang dah tua
   Telek menelek semua temberang
   Sebab penyokongn Haprakan bangang2 belaka


   keh..keh..keh...Harrrk..Tuii..kokhkikoikikiokik!!!

   Delete
  3. BRAVO SDR SAHABAT KU GN!

   (Aku mohon kebenaran nak cipladit sikit pantun ko tu bro GN)

   Dengarlah tuan satu cerita
   Cerita dongeng orang tua-tua
   Kisah lakonan pengemis buta
   Di Dtrn Merdeka, temberang si barua

   Kisah konon di Bringin Rendang
   Dari hal tok nujum yang dah tua
   Dia risau anon ini 'flying' penendang
   Sampai pagi pun tak muncul jua

   Nota kaki:

   Cipladit = ciplak + edit
   Itu satu senjata yg aku pakai yg membuat si tua bahalol tu bengang mati kutu...
   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
 29. Sobat2 ku yang dikasihi sekelian..dah tentu lah korang sedar tentang hal ni, tapi saja buat2 bodo sebab memang betul2 bodoh ..kan???

  Muslihat Licik Mahathir Supaya Boleh Terus Berkuasa

  Pendakwaan Zahid dan Najib Razak bermotif politik...

  Jumlah pertuduhan merupakan rekod dunia bagi memberi gambaran betapa korupnya kerajaan BN dan betapa rakyat AMAT MEMERLUKAN MAHATHIR untuk membetulkan keadaan...

  Pendakwaan Terpilih Ke Atas Pemimpin Umno

  Mula2 Mahathir kata dia tak der kena mengena dengan pertuduhan yang di kenakan...

  Tapi masa kat Bangkok, Mahathir menegaskan lebih ramai lagi akan di tuduh dengan pelbagai tuduhan rasuah dan salah gunaan kuasa...

  2 matlamat yang pasti :

  》Memastikan pemimpin2 Umno terus menerus di pertontonkan pada rakyat Malaysia sebagai pemimpin yang rasuah dan korup...

  Kira macam letakkan 'signboard' atau masukkan iklan UMNO DAN KORUPSI TAK BOLEH DI PISAHKAN dalam semua media...

  》Hantar masej pemimpin UMNO bahawa mereka ada kes rasuah di tangan Mahathir...

  Kalau tak nak kena dakwa, keluar UMNO dan masuk parti cap bunga macam Tok Pa pasti akan selamat dan sejahtera...

  Politik Ugut memang strategi politik kegemaran Mahathir dulu, kini dan selamanya...

  Kalau betul2 adil, kenapa hanya pemimpin UMNO jer yang kena siasat dan kena ambil tindakan...🤔🤔🤔

  Tak ada pemimpin MCA, MIC atau PPBS (Sarawak) yang di siasat...🤔🤔🤔

  Ingat lagi pada fenomena terkejut bila Ah Beng dibebaskan dari tuduhan rasuah tu tak...

  Siapa pencetus fenomena terkejut tuuu haah ???

  Menipu Fakta Hutang Dan Ekonomi Malaysia

  Mahathir dengan tag team dia, Lim Guan Eng, mulakan ceritera rakyat yang bertajuk Hikayat RM1 Trilion Dan Ekonomi Negara...😛😛😛

  Sedap jalan cerita nie...

  Kejap RM1 trilion, lepas tu tenguk RM 1 trilion tak mengancam, upkan lagi jadi RM 1.4 trilion lepas tu nak tunjukkan KEPANDIRAN aka KEBANGANGAN Guan Eng bayar hutang negara, turunkan jadi RM800++ bilion, lepas tu bila Bank Dunia dengan BNM keluarkan kenyataan, tembelang pun pecah, kenalah berbalik pada RM686.8 bilion...

  Dalam dokumen Laporan Separuh Penggal terpaksalah tulis hutang sebenar negara ialah RM686.8 billion...

  Yang nie pun ada 2 matlamat :

  》Mahathir nak rakyat takut dengan berita negara akan bangkrap...

  Maka mamak bendahara pun merayulah dengan muka 'benyek' supaya rakyat menderma dalam Tabung Harapan Malaysia...

  Maka berbondong2lah macai2 marhaen yang dungu, ibarat yang capek datang berpapah, yang buta datang berpimpin, yang buta datang bertongkat untuk dermakan hasil masygul keluarga untuk Tabung Harapan Malaysia...

  Akhir kalam, Tabung Harapan Malaysia yang di katakan akan bawa harapan, akhirnya hilang dan ghaib tanpa sebarang berita...

  Iskk... Iskk... Iskk...

  Ramai sungguh yang kena kencing naaa...😂😂😂

  》Kerajaan BN memang tak pandai jaga ekonomi negara...

  Sebenarnya, ekonomi negara berada di tahap terbaik di bawah DSNR,dengan Sistem Cukai GST...

  Sistem cukai yang adil dan membawa pulangan yang baik untuk rakyat...

  Cukai SST bukan jer berlaku ketirisan...

  Tapi kerajaan juga kekurangan pendapatan menyebabkan pelbagai Projek Pembangunan dan pembayaran insentif di batalkan...

  Alasan Kerajaan PH Baru Di Tubuhkan

  Kerajaan PH baru memerintah 6 bulan...

  Relaklah, bagi peluang dulu...

  Hakikatnya menteri PH bukan jer tak der pengalaman mentadbir negara tapi sebenarnya zero knowledge, langsung tak der standard dan memalukan...

  Yang ada pengalaman memerintah negeri pun, track record dia hancus...

  Contohnya Lim Guan Eng, 'hancur lodoh' Pulau Pinang di buatnya!!!

  Tapi yang jadi PM sekarang nie, kata dah 22 tahun perintah Malaysia dengan cemerlang, gemilang dan terbilang tapi dah 6 bulan aka setengah tahun langsung naper tak der langsung dasar yang baru untuk negara...

  Kebanyakan dasar yang telah di buat oleh Kerajaan BN...

  Hanya follow-thro jer...dan copy paste serta fotostat mana yang patut bhai !!!

  ReplyDelete
 30. Sobat2 sekelian...korang tentu ingat lagi benda ni kan ???

  Slogan SELAMATKAN MALAYSIA Yang Masih Belum Selamat Supaya Tiada Peralihan Kuasa Pada Anwar

  Mahathir berkali2 kata Anwar Ibrahim bakal gantikan dia sebagai perdana menteri...

  Mahathir akan turun dalam jangka masa 2 atau 3 tahun ini...

  Lepas selamatkan Malaysia kunun, kata dia lah...

  Hakikatnya Mahathir nampak tak bersedia nak turun begitu cepat.

  Mungkin batang tubuh tua dia dah syok duduk kat kerusi PM tuu...

  Dah selamat ker Malaysia...🤔🤔🤔

  Jauh panggang dari api, makin 'telingkop haop' Malaysia nie adalah...

  Jadi nie semua propaganda Mahathir untuk kekal lama sebagai perdana menteri...

  Jadi satu nasihat pada Anwar, 'Katakanlah yang aku akan jadi perdana menteri adalah rekaan semata2 dan tidak ada kena mengena antara yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia'...😄😄😄

  Nak tunggu Mahathir serah kuasa, hari pun malam...😂😂😂

  Menarik Pemimpin Dan Ahli UMNO Supaya Menyertai PPBM Untuk Survival Peribadi

  Mahathir kata :

  "UMNO SUDAH TIADA"..

  Bukan tu jer...

  "UMNO AKAN MATI"...

  Dia tambah lagi...

  "RAKYAT DAH TAK SOKONG UMNO"...

  Sebenarnya nie bertujuan untuk tutup kelemahan Parti PPBM yang tak banyak ahli di Bahagian dan Cawangan...

  Kepimpinan di Bahagian sangat rapuh...

  Peringkat Negeri Sembilan dah bubar...

  Mesorat bahagian pulak asyik bergaduh, bila mesorat bergaduh, bila bergaduh mesti tengah mesorat...🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  Dalam Wacana Sinar Harian

  Mahathir Kata Pakatan DiSertai Oleh Parti Yang Sama Kuat

  Biar Data Berbicara...😉😉😉

  Kat parlimen pulak adalah 14 Ahli Parlimen jer (campur Tok Pa), jadilah jangan tak ada langsung, ye tak...

  Mahathir sering di buli oleh parti DAP dan Lim Guan Eng yang ada 42 kerusi parlimen...

  Mahathir dah jadi macam lembu kena cucuk hidung...

  Asyik kena dengar cakap DAP dan menteri kewangan...

  Kepentingan orang2 Melayu setiap hari makin terhakis...

  Jawatan2 penting dalam kerajaan dan GLC, semua dia orang sapu dan WAJIB ikut kehendak DAP...

  Jadi Mahathir cuba dapatkan sebanyak mungkin ahli parlimen UMNO menyertai parti PPBM untuk mengimbangi pengaruh DAP dan PKR dalam Kerajaan Pakatan kalau ada cubaan dari blok ahli2 parlimen PKR yang menyokong Anwar Ibrahim dan nak jatuhkan Mahathir sebagai perdana menteri...

  Nampak macam ada malah dah nampak jelas ada...

  Menipu Keadaan Sebenar Ekonomi Negara Supaya Boleh Melakukan Rompakan Skala Besar Dengan Menjual Aset Negara


  Propaganda keadaan ekonomi negara yang teruk dan tak stabil juga menyebabkan mudah bagi kerajaan PH jual idea bahawa FELCRA juga berada di paras yang bahaya...

  Aset FELCRA iaitu Menara Felcra di Jalan Semarak, Kuala Lumpur perlu di jual kata Azmin Ali bagi selamatkan FELCRA...

  Sebenarnya Pakatan (ada kemungkinan) mempunyai tujuan menjual aset ini pada harga bawah pasaran...

  Aset yang paling penting untuk FELCRA nie pasti akan mempunyai harga yang berlipat ganda di masa akan datang...

  Propaganda untuk menyelamatkan FELCRA dan lain2 GLC Kerajaan sebenarnya di jadikan peluang untuk PH MENYAMUN ASET2 NEGARA INI...

  Kesimpulan

  Semua muslihat licik Mahathir nie bertujuan untuk kelabukan mata rakyat negara daripada kelemahan Kerajaan PH yang tak der pengalaman mentadbir negara...

  Selain daripada jadikan ALASAN AGAR JANJI2 PILIHANRAYA TAK PERLU DI TUNAIKAN!!!

  Dan Rakyat tak akan 'chop' KERAJAAN PAKATAN MAHATHIR NIE, KERAJAAN PAKATAN PEMBOHONG!!!

  Kita perlu bertindak menyedarkan rakyat mengenai muslihat2 licik Mahathir nie...

  Ingat kata2 pujangga :

  NEGARA YANG KITA ADA SEKARANG IALAH NEGARA YANG KITA PINJAM DARI GENERASI TERDAHULU DAN WAJIB KITA KEMBALIKAN KEPADA GENERASI YANG AKAN DATANG DALAM KEADAAN YANG BAIK !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
 31. Tuan admin boleh tutup blog awak ni. Ada malaun ambil kesempatan menabur fitnah. Dan secara tak langsung tuan menerima percuma saham2 atas taburan fitnah tersebut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiiik...Sibuk apasal lak beb ???

   Lu sapa nak suruh Tn. Budin agar tutup blog carik makannya ni.

   Kalau tak suka..jangan masuk lah..takde orang pun jemput lu ke sini lah !!!

   Delete
  2. BE CONSTRUCTIVE LARRR, BRADER. AWAK BARU MASUK BLOG INI, TAK TAHU GENG NAJIB NIH KEPALA KERA MACAM BATU.

   TAK DI JAWAB, DIA MELANDA LANDA DENGAN PROPA PRO-AL JIBO DAN UMNO. SUDAH BERTAHUN.

   DARI AWAK BUANG MASA MENULIS KOMEN YANG TAK DI PEDULI SESIAPA, BAGUS LAH KOPIPESKAN APA SAJA YANG PRO-PH DAN TUN MAHATHIR.

   JANGAN MARAH, YE? saya punya komen tuh positif.

   Delete
 32. HOW NOW, GENG MEJILAT NAJIB?

  KAU MASIH MEJILAT LAGI? LANTAK KAU LERR ..

  BAU BUSUK YER? APA? TAPI SEDAP - SAMPAI TAHI PALAT YER?

  JAGA2, NANTI KAU KENA KANSER PULAK - KANSER TAHI PALAT. ALA ROSY.

  ReplyDelete
 33. Rakyat Msia yang waras, khususnya orang2 melayu...WAJIB untuk kita semua mengambil ikibar dan akur kepada arahan di bawah ni..bukannya susah sangat pun nak dipatuhi beb !!!

  Cukup-cukuplah salahkan Najib dan BN...

  Cukup-cukuplah menggunakan istilah ‘salah Najib’ dan ‘Ini semua salah BN (Barisan Nasional)’, sebaliknya kerajaan Pakatan Harapan (PH) perlu memberi perhatian sepenuhnya dalam usaha membangunkan ekonomi negara.

  Demikian harapan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terhadap PH yang telah mentadbir negara ini selama 200 hari sejak menang dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) pada 9 Mei lalu.

  “Saya berharap kecenderungan kerajaan PH untuk salahkan Najib dan salahkan kerajaan BN tidak lagi menjadi pendekatan mereka.

  “Sepatutnya seluruh perhatian dan tenaga mereka digunakan untuk selamatkan ekonomi negara, melindungi kepentingan rakyat dan menghadapi persekitaran ekonomi yang kian mencabar,” katanya dalam siaran langsung melalui laman Facebook beliau, hari ini.

  Dalam video tersebut, Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan berkata, BN kini sebagai pembangkang akan terus memainkan peranan secara membina dan konstruktif.

  “Kita tiada niat selain mengetegahkan pandangan dan buah fikiran agar dapat melihat amalan demokrasi Parlimen yang sihat demi untuk negara tercinta,” katanya.

  Terdahulu, beliau menerangkan mengenai situasi ekonomi negara yang semakin meruncing bermula dengan kadar pertumbuhan yang lemah dan saiz ekonomi semakin menguncup.

  “Semua bidang dan negara mengalami penurunan, pelancongan umpamanya, pelancong paling ramai dari China menguncup dengan besar iaitu 35 peratus dan menyebabkan kehilangan hasil pendapatan negara sebanyak RM13 bilion,” katanya.

  Betul jugak kata2 DSNR...tengok aje lah perbahasan dalam parlimen..jika menyeeri2 yang berkaitan tak dapat memberi jawapan yang memuaskan kepada pertanyaan YB2 Pembangkang...alasan yang mudah ialah salahkan DSNR dan BN..buat malu orang kampung aje bhai !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete

 34. WAAA, SERONOK MENGHENTAM GENG MENJILAT NAJIB = justicde league = Anonymous dll nih.

  Masa dia gila, tak amronok, macam buli orang gila pulak.

  Tapi sekarang dia tak gila. Sekel, liku kepala dia, jentik telinga dia.

  ReplyDelete
 35. Fuuuuh...Jatuh terlentang dan terkangkang balaci2 Rejim Haprakan bila dengar penafian ni !!!

  Ambrin dan Tan Seng Giaw nafi laporan audit 1MDB dipinda atau diubah.

  Bekas Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang menafikan dakwaan terhadapnya yang beliau mengubah laporan asal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  “Tidak ada pengubahan atau campur tangan… Saya tidak tahu apa yang dia (Wong Kah Woh) maksudkan,” katanya ketika ditanya mengenai dakwaan bahawa laporan 1MDB diceroboh.

  Ambrin bagaimanapun mengakui laporan 1MDB berkenaan adalah miliknya dan mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap laporan itu.

  beliau berkata demikian selepas Sidang Anti Rasuah yang dianjurkan oleh Transparency International Malaysia (TI-M) dan Aram Global Sdn Bhd di Hotel Istana, di sini, hari ini.

  Semalam, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Wong Kah Woh, mendedahkan bahawa laporan asal Ketua Audit Negara berhubung 1MDB dipinda atas arahan individu tertentu.

  Pindaan ke atas laporan itu mengakibatkan usaha untuk mengesan salah laku dalam syarikat pelaburan strategik negara itu gagal.

  Kah Woh (PH-DAP Ipoh Timur) mendakwa, salah laku itu hanya dikesan selepas berlaku perubahan pentadbiran negara pada 9 Mei lalu.

  Menurut Ambrin lagi, beliau sepatutnya hadir di hadapan anggota PAC, tetapi pendengaran itu ditangguh.

  “Itulah sebabnya saya harus diberi peluang untuk memberi penjelasan tetapi pendengaran ditangguh. Jadi apa yang ada untuk komen… saya tidak dapat mengulas apa-apa,” katanya.

  Ambrin ketika ditanya mengapa PAC menangguhkan memanggilnya, beliau berkata tidak dimaklumkan sebarang sebab walhal beliau bersedia untuk menghadiri prosiding berkenaan.

  “Tiada sebab yang diberikan, mungkin ia mempunyai kaitan dengan proses mahkamah yang sedang berlangsung, saya rasa perlu tunggu sehingga selesai, ” katanya.

  Kemuka bukti laporan asal 1MDB dipinda – Seng Giaw

  Bekas Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Dr Tan Seng Giaw, meminta bukti dikemukakan berhubung dakwaan laporan asal Ketua Audit Negara berhubung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dipinda.

  Tegas beliau, sebarang tuduhan perlu disertakan dengan bukti kukuh dan dakwaan pindaan atas arahan individu tertentu sehingga gagal mengesan salah laku syarikat pelaburan negara itu membabitkan kepentingan rakyat dan negara.

  “Membuat tuduhan memang senang tetapi untuk mengemukakan bukti kukuh itu bukan perkara yang mudah.

  “Sekarang terlalu banyak dakwaan berasaskan politik dan sukar untuk rakyat hendak membezakan mana satu yang benar, mana satu yang tidak.

  “Jadi, kita tidak boleh menuduh seseorang itu bersalah sehingga ada bukti kukuh yang dikemukakan di mahkamah,” katanya ketika dihubungi NSTP, hari ini.

  Jelas veteran DAP itu lagi, jika ada pihak yang mengaitkan isu berkenaan dengan bekas Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang, mereka juga perlu mengemukakan bukti kukuh kerana tuduhan sebegitu jelas mencemarkan nama baik beliau.

  “Isu yang berkaitan 1MDB sememangnya menjadi tumpuan rakyat dan tuduhan tanpa bukti pastinya akan menyemarakkan lagi api kemarahan mereka (rakyat).

  “Ia perlu disiasat dengan teliti dan jika benar wujudnya kesalahan serta mempunyai bukti, jangan teragak-agak untuk mengheret pihak yang bertanggungjawab ke muka pengadilan,” katanya.

  Seng Giaw mengulas dakwaan Ahli Parlimen Ipoh Timur, Wong Kah Woh di Dewan Rakyat, semalam mengenai laporan asal Ketua Audit Negara berhubung 1MDB yang dikatakan dipinda atas arahan individu tertentu sehingga gagal mengesan salah laku dalam syarikat pelaburan strategik negara itu.

  Kah Woh mendakwa, salah laku itu hanya dikesan selepas berlaku perubahan pentadbiran negara pada 9 Mei lalu.

  Kah Woh yang yang juga Timbalan Pengerusi PAC berkata, isu 1MDB amat serius, namun PAC ketika itu gagal membuka semula siasatan walaupun Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat mengambil tindakan sebaliknya.

  “Ketika itu bukan saja PAC gagal buka semula siasatan, malah laporan Ketua Audit Negara diklasifikasikan mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA),” katanya.  ReplyDelete
 36. LAGI TAHI NAJIB CELAKA -

  SPRM siasat kes tanah RM2b: Pegawai Bank Negara bercuti

  Empat pegawai Bank Negara Malaysia diarahkan bercuti memandangkan SPRM sedang menyiasat pembelian sebidang tanah kerajaan dengan harga RM2 bilion, menurut The Star Online.

  Sebelum ini, Wall Street Journal melaporkan sebidang tanah seluas 22.5 hektar yang terletak di persimpangan bangunan Sasana Kijang Bank Negara di Kuala Lumpur telah dijual untuk menyuntik dana bagi menyelamatkan 1MDB.

  Bank Negara juga didakwa membayar harga yang lebih bagi tanah berkenaan, suatu dakwaan yang dinafikan bank pusat itu.

  Bank Negara membeli tanah itu pada 24 Januari tahun ini, seminggu selepas 27 Disember 2017, tarikh akhir untuk membayar sebahagian daripada hutangnya kepada syarikat pelaburan di Abu Dhabi.

  Tanah itu dikatakan dibeli Bank Negara untuk digunakan sebagai tapak Global Islamic Finance University dan Akademi Kajian Syariah Antarabangsa bagi Kewangan Islam.

  CELAKA NAJIB. BAWAK MALANG KPD KITA.

  ReplyDelete
 37. Allahhuakbar...Tak sangka pulak pemimpin2 melayu Islam dalam Rejim Haprakan ni sanggup menjadi tali barut DAPigs untuk menghapuskan keistimewaan bangsa sendiri !!!!

  ICERD hapus hak istimewa Melayu, bumiputera...

  Meratifikasi atau mengesahkan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) akan mengakibatkan berlakunya penghapusan kepada hak istimewa yang dimiliki orang Melayu serta anak-anak negeri Sabah dan Sarawak.

  Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad mendakwa, kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak berterus terang berhubung tujuan ratifikasi dilakukan bagi mengelakkan berlakunya bantahan, sebaliknya mereka menuntut Malaysia mengesahkan konvensyen berkenaan.

  “Apabila Malaysia mengesahkannya, Perkara 153 dan dasar yang bersifat diskriminasi kaum yang telah dipersetujui sebagai balasan kepada persetujuan orang Melayu memberi kerakyatan kepada orang bukan Melayu yang telah termaktub dalam Perlembagaan akan dimansuhkan.

  “Untuk mengelak bantahan orang Melayu dan kaum bumiputera, mereka mengatakan bahawa pengesahan tidak akan melibatkan peruntukan Perkara 153. Itu tidak betul,” katanya dalam satu kenyataan, di sini semalam.

  Abdul Hamid mendakwa, alasan yang diberikan oleh kerajaan untuk memansuhkan Perkara 153 walaupun tidak pernah menyatakannya secara jelas adalah peruntukan tersebut menghalang kepada perpaduan dan pemansuhannya mampu merealisasikan usaha tersebut.

  “Dalam kata-kata lain, hapuskan keistimewaan orang Melayu serta bumiputera dan berikan mereka hak yang sama, perpaduan akan wujud.

  Itu adalah hujah yang meleset. Ia adalah helah untuk memansuhkan Perkara 153. Semua pihak perlu sedar,” tegasnya.

  Takkan lah kita nak berdiam diri dan ikut aje kehendak depa semua...hanya kerana gilakan kuasa dan pangkat, sanggup mengkhianati bangsa sendiri !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete

 38. KOMEN2 KPD BERITA
  SPRM siasat kes tanah RM2b: Pegawai Bank Negara bercuti

  Chris Lim
  Kebiasaannya, k’jaan dahulu jual tanah murah kpd IMDb, dan IMDb jual mahal kpd TH (tanah TRX dijual 42x lebih dr harga pembelian 4thn dahulu), Dlm isu ni, BNM pulak beli harga lebih mahal.

  Max Sana
  Ini cukup bahaya ini. Bank Negara terlibat dengan kegiatan tak sihat. sudah melanggar batasan di luar bidang Bank Negara. siap kau!

  Haron Bin Hasron Haron
  Zaman najib BNM pun di paksa miaga hartanah.. .

  Fareed Husin
  Gile ah... Zaman Najib main billion ² je..dah rugi rakyat tanggung. Bagero! TERJEMAH: BRADY FOOORRRR

  Mohd Nizam Yeop
  Rakyat sungguh bernasib baik setelah umno jibon tidak lagi berkuasa jika tidak segala agensi dinegara habis lingkup dikerjakan jibon dan puak2 umno....syukur pd tuhan

  Johari Zainol
  Bijan ingat duit Bank Negara tu duit kepala bapak tok nenek moyang dia...

  Nan Bakri
  Najib cakap 1MDB ni syarikat untuk mengumpul kekayaan untuk negara tetapi realitinya kumpul hutang. Selain dari menghantar beberapa orang tertentu pergi haji, mana lagi pergi duit berbillion yang Malaysia terpaksa bayar? Ini memang soalan bodoh sebab sememangnya kita bodoh kerana ditipu oleh si bibir merah jambu ini.

  ReplyDelete
 39. Walawei....Dah terkedu macam beruk tertelan belacan cai2 Haprakan bila berita ni kuar !!!

  The Special Branch Said Deepak Is Lying...

  Deepak Jaikishan has finally come out of the closet to reveal what he has been allegedly hiding for the last 12 years, which is the truth behind the Altantuya Shaariibuu murder and the alleged links Najib Tun Razak and Rosmah Mansor have to that murder.

  Deepak is suggesting that private investigator Perumal Balasubramanian knew the whole truth and that his (Deepak’s) job was to make Bala ‘disappear’ so that no one will find out what Bala knows.

  And Deepak did this by sending Bala to India.

  Deepak says he was given a budget of RM20 million to keep Bala in India and to make sure he never returns to Malaysia.

  Bala, however, was paid only RM700,000 or so, after which the money stopped flowing to India.

  The Special Branch said Deepak is lying through his teeth
  That was when P.I. Bala’s lawyer got in touch with me for help and I managed to arrange financing for Bala from a source in Singapore.

  P.I. Bala received another RM500,000 or so, after which he decided to return to Malaysia to help campaign for Pakatan Rakyat in the 2013 general election — but died very soon after that in an ironic act of karma.

  There have been many conflicting reports as to what represents the truth, and fact and fiction have been woven into a story made for a Hollywood movie script.

  But the truth is not as romantic as the myth being told and retold by those who are supposedly in the know.

  First of all, the French police investigation revealed that Altantuya, Razak Baginda and/or Najib Razak never entered France from 1999 to 2006.

  In the 29th June 2012 news report by Malaysiakini, they say there are photographs of Altantuya in Paris.

  Tian Chua admitted he fabricated this fake photo as a joke
  In fact, Tian Chua even ‘revealed’ one photograph of Altantuya, Razak and Najib having dinner on top of the Eiffel Tower.

  Later, however, Tian Chua admitted that the photograph is a fake and was done just as a joke.

  Nevertheless, this ‘joke’ was taken as serious — and even though Tian Chua admitted the photograph is a fake until today many still believe it to be genuine.

  The Malaysiakini 29th June 2012 news report also talks about the 2007 series of photographs that was revealed by Syed Abdul Rahman Al-Habshi, the honorary Mongolian consul-general in Malaysia then.

  What Malaysiakini’s 29th June 2012 news report DID NOT say was, just before the Permatang Pauh by-election of 26th August 2008, Syed Abdul Rahman had declared in a statement carried by TV3 on the 8.00pm news that the allegations regarding Altantuya, Razak Baginda and Najib Razak were false.

  In fact, Syed Rahman even said ‘Raja Petra is a liar for linking Razak and Najib to the murder’.

  Finin lah beb..sapa yang bercakap benar dalam hal ni haah ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
 40. Fuuuh..ada sambungan lagi..ingatkan dah habis...apa2 pun teruskan membaca beb !!!

  On 29th June 2012, Malaysiakini did not report that in August 2008 Syed Abdul Rahman retracted his 2007 story regarding the Razak and Najib link to Altantuya’s murder

  Why did Malaysiakini not report this in their 29th June 2012 news report? Why report what Syed Abdul Rahman said in 2007 but not report what he said contrary to that in 2008?

  Malaysiakini’s 29th June 2012 news report was in response to The Star’s news report of 27th June 2012 (READ BELOW). And The Star’s news report was regarding my trip to Paris a few days before that.

  Earlier that month I received a phone call from a Special Branch officer telling me that his Director wanted me to go to Paris to investigate the French police investigation that Suaram had initiated.

  The reason they wanted me to handle this investigation is because I was the one who had arranged and paid for P.I. Bala to travel to Paris for his statement to be recorded by the French police.

  P.I. Bala came to London with his lawyers, after which I sent him to Paris for his statement to be recorded by the French police.

  Dato Zaid Ibrahim was present too!!!

  So, I went to Paris with three other people and met up with my French contact.

  My French contact handed me a thick file comprising hundreds of pages and arranged for the report to be translated into English (which I had to pay for).

  I then summarised the whole report and handed everything to the Special Branch.

  Until today, the Special Branch has not reimbursed me for the cost of that trip plus the translation I had to pay for.

  What the French investigation revealed is that Bala’s recorded statement was full of inconsistencies and he was not telling the truth.

  That is why his recorded statement is not part of the final report.

  According to the French police no one in DCNS had ever met Altantuya
  The French investigation also revealed that no one from DCNS had ever met Altantuya.

  Hence the story that she was the translator for the submarine negotiations is false.

  Furthermore, the DCNS people all spoke perfect English while Altantuya did not speak French. So how could she do the translation work?

  The French investigation further revealed that all the negotiations for the submarine contract were done in Malaysia, not in France.

  So that makes it even more illogical for a non-French speaking Altantuya and Razak to travel to France.

  Ismail Omar was the IGP when I was asked to go to France and when he retired in 2013 he was appointed Malaysia’s Ambassador to France.

  The important thing is all the above and more were handed to the Malaysian Special Branch.

  The file consisted of hundreds of pages plus my summary report. All the Special Branch needs to do is to hand this detailed French investigation report to their counterparts in the CID.

  So why don’t they?

  Why keep the impression going that further investigations are required when the French police have already done that and the Malaysian Special Branch has a copy of that investigation?

  And I should know since they sent me to Paris to obtain a copy of that French investigation report. And it was the Malaysian Special Branch who told me that Deepak and Bala are lying.

  Pak diny and all the cais in this blog...what says you on this matter ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
 41. Rakan2 sekelian...Kalau korang kata berita kat ats tu hanya lah pembohongan semaat2...cuba kau baca laporan akhbar di bawah ni...betul kan ???

  French Police probe shows Altantuya was never in France
  (The Star, 27 June 2012)

  A French police investigation revealed that Altantuya Shaariibuu never entered France from 1999 to 2006, an Internet news portal said.

  According to Free Malaysia Today (FMT), there was no immigration record of an “Altantuya Shaariibuu” entering France in that period.

  This was revealed in confidential documents submitted to the French judicial inquiry, which is looking into alleged kickbacks in the Scorpene submarine deal between French manufacturer DCNS and the Malaysian Government.

  The documents also revealed that DCNS officials told French police they had never met a person named Altantuya and did not know who she was in the course of their negotiations for the Scorpene deal.

  He also alluded that he had not met or known Altantuya, who was reported to have been an interpreter.

  FMT also said that Jasbir Singh Chahl, who was reported by Suaram as being the first Malaysian to be subpoenaed as a witness in the Scorpene case, told the French police that he had never met Altantuya and that she was not involved in the submarine negotiations.

  Malaysiakini reported that in 2007, Hong Kong-based news portal Asia Sentinel published a series of photographs purportedly showing Altantuya in Paris.

  However, it could not be ascertained when they were taken or if they were authentic.

  Political analyst Abdul Razak Baginda was acquitted on Oct 31, 2008 of abetting two police officers in the murder of Altantuya.

  Police officers C/Insp Azilah Hadri and Kpl Sirul Azhar Umar were sentenced to death by the High Court on April 9, 2009 for murdering her on Oct 19 and Oct 20, 2006.

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete

 42. WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA INI BERITA MENARIK -

  ROS jalankan tugas jika Umno salahi peraturan - Muhyiddin
  2018-10-31 11:04:29

  Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) akan menjalankan tugas yang sepatutnya jika Umno didapati melanggar peraturan.

  Muhyiddin menjawab soalan mengenai ura-ura Umno mungkin akan dibubarkan.

  Terdahulu portal watan online melaporkan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata parti itu menerima surat tunjuk sebab daripada ROS berhubung mesyuarat peringkat cawangan parti itu.

  Watan Online melaporkan hanya 19,000 cawangan parti itu mengadakan mesyuarat bagi 2018 daripada 21,000 cawangan yang diminta berbuat demikian. Ha nya 6000 yang hantar laporan ke Ibupejabat Umno (dan di panjangkan kpd RoS?)

  AMACAM? BILA AGAK NYA KELUAR BERITA UMNO DI BUBARKAN ROS?

  ReplyDelete
 43. MASA AKU SDG LUNCH TADI, ADA SMS DARI 'SI DIA'. (RUPA2 NYA DIA MASIH LAGI NAK BINCANG HAL POLITIK YG BANYAK KAMI PERBUALKAN SEMLM.)
  INI SMS DARI SI DIA MANJA KU ITU:

  Pendirian politik abg itu, dinda boleh terima
  Perjuangan abng berteras bangsa & agama
  PH spt serabut, biila musuh2 mau bersama
  Dinda rasa parti dinda ni tak bertahan lama

  Dinda lihat parti dinda, PH ni semakin karut
  Pemimpin2nya berjuang nak mengisi perut
  Mereka udah spt puak kafir punya tali barut
  Dgn DAP chauvenist, mereka jadii pak turut

  Di kala hujan rintik, beranda basah
  Rerama terbang, menuju ke ranting
  Persoalan politik, dinda tak kisah
  Bersama abang, itu yang penting

  ('SI TUA' TERUS SEPI TAK BERMAYA TIADA UPAYA LETIH LOYA MUKA TOYA... HI HI... 'SI TAIKO' ANAK TOK GURU PULA BERTAMBAH CEMBURU TERGARU2 SEDIH TERHARU JADI HARU BIRU... KI KI KIK...)

  ReplyDelete
 44. Sobat2 sekelian..kita pun berasa aamt2 pelik lagi hairan bila Ah Beng@Nobita begitu mengamuk sakan bila YB2 DAPigs menerima gelaran Dato dan DS baru2 ni...kenapa yeer???

  Guan Eng Upset With DAP Datuks

  (FMT) – DAP secretary-general Lim Guan Eng today issued a stern warning to DAP’s elected representatives and councillors who accepted titles and awards.

  He threatened to take stern action against those who do.

  In a fiery speech, Lim said these DAP representatives should not challenge the party or leadership.

  “Some people think that if they become a state Exco member, they can become a Datuk; they feel it’s their right. That is not right. Don’t mess with me. Regardless of your position, I will take action. You were elected to represent the rakyat, not yourself.

  Actually, the Raja-Raja Melayu or Istana do not ‘offer’ you these awards and titles.

  You need to fill in a form to request them.

  If any DAP leaders were given any titles, awards and datukships, that means they asked for them.

  DAP said they had previously requested the party’s central leadership to inform the Yang di-Pertuan Agong and state rulers of its decision to prohibit elected representatives and councillors from accepting titles and awards while in active political service.

  Don’t tell the Yang di-Pertuan Agong and state rulers.

  Tell your own DAP leaders.

  They are the ones who asked for these titles, awards and datukships.

  The Raja-Raja Melayu did not pandai-pandai offer them without anyone asking for them.

  At the end of the day, Chinese just love these titles, awards, datukships, tan-sriships, and so on and are willing to pay a lot of money for them.

  Some have parted with RM250,000 or even RM500,000 to get a ‘gelaran’.

  It is in the Chinese psyche.

  Guan Eng is dealing with Chinese and it is difficult to stop them from coveting titles, awards, datukships, tan-sriships, etc.

  How else can these Chinese show they are ‘orang besar’ unless they have these titles and awards?

  OOOhhh...Baru kita faham..rupa2nta gelaran tu bukan dikurniakan tapi di"minta" dan di"pohon " oleh YB2 DAPigs tu.

  Pelik kan...diorang semua tak cermin dulu diri ke..tanya lah diri tu..layak tak aku dapat gelaran tu..apa sumbangan aku pada rakyat setakat ni???

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete

 45. BEDEBAH KAMU SHAHIDAN. KAMU BELAJAR ITU SEMUA DARI NJIB KE?

  Former minister Shahidan Kassim has for the first time come out openly to say he is the person at the centre of the police investigation into a molest case, following a police report filed by a 15-year-old girl which has since been retracted.

  Shahidan, the Arau MP, today read out a prepared statement to the media accompanied by his lawyer Thalia Rohaina Abdul Latiff at the Parliament lobby.

  Police have said they would investigate the complaint despite the retraction under Section 14 (a) of the Sexual Offences Against Children Act 2017.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya rasa tak lah tuan.
   Dia belajar banyak dari ex-TPM bakal PM kita tu.

   Delete
 46. Fuuuh...Tabik dan angkat topi tinggi2 lah pada DS Najib kerana keberaniannya mencabar Rejim Haprakan sejak kahir2 ni..ini lah baru pendekar Bugis namanya.

  Persoalan maha besar ialah..rejim ni ada tolor ke nak menyahut cabaran tu ???

  PETALING JAYA: Najib hari ini mendesak kerajaan mendedahkan perjanjian penyelesaian antara 1MDB dan International Petroleum Investment Company (Ipic) pada 2015 dan 2017, mengatakan dokumen itu akan menegakkan keadilan untuknya.

  Bekas perdana menteri mengingatkan... dia beberapa kali mendesak kerajaan mendedahkan dokumen tersebut jika ia benar-benar mahu menegakkan keadilan untuk rakyat dan dirinya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   Delete
 47. INI AKU LETAK SETEMPAT, TIGA EPISOD YG BERKAITAN POLITIK DARI SKETSA 'PANTUN DLM CINTA' ANTARA AKU & 'SI DIA' BAGI MEMUDAHKAN PARA PEMINAT MELIHAT 'FLOW' PERJALANAN SKETSA ITU:

  Anonymous30 October 2018 at 21:56

  DLM PERBUALAN TELEFON AKU & 'SI DIA', AKU BERITAHU TAK SEMPAT NAK KARANG SMS PANTUN MADAH KERANA SIBUK MENALA TAJI 'SI TUA'. TAPI AKU JAWAB JUGA PANTUN SECARA SPONTAN MELALUI VIDEO CALL. SI DIA FAHAM..
  KAMI ADA JUGA SEDIKIT BERSEMBANG PASAL POLITIK.
  SELEPAS AKU BALIK DARI MASJID SOLAT ISYAK TADI, ADA SMS DARI SI DIA:

  Abg Umno ke Pas, adinda tetap akan terima
  Dinda tak kisah hal politik, udah bilang lama
  Yang penting, dinda nak kita hidup bersama
  Bahkan adinda sanggup walau tukar agama

  Kerna cinta, politik adinda tolak jauh ke tepi
  Dinda berdoa agar cinta kita terpelihara rapi
  Kebahgiaan di sisi abg, itu selalu dinda impi
  Asal bersama abng, rela ku redah lautan api

  Selasih berada di dalam hutan
  Bila nak ramu jemari digigit
  Kasih adinda sedalam lautan
  Cinta pada mu setinggi langit

  (RUPANYA SI DIA AGAK SENSITIF BILA AKU BERGURAU 'KITA PARTI KALAH NI, MANA ORG SUKA..'. AKU CUMA NAK ACAH JER..
  'SI TUA', MCM SELALU LE, MEROYAN MENABUR SAMPAH.. DAN 'SI TAIKO' TU...MASIH DGN DENGKI NYA... BUAT MALU TOK GURU BAPAK NYA ITU...)

  ReplyDelete

  ___________________________________________

  Anonymous31 October 2018 at 11:53

  MASA PERBUALAN AKU & 'SI DIA' SEMLM, KAMI BANYAK JUGA SAMBUNG CAKAP HAL POLITIK. DIA ADA JUGA PELAWA AKU MASUK PAKATAN, TAK PASTI DIA SERIOUS ATAU BERGURAU.
  PAGI INI, AKU ADA BANYAK JUGA MASA LAPANG. JADI, AKU KARANG SEDIKIT PANTUN MADAH UTK SI DIA MANJA KU ITU:

  Dengar lah sini duhai sayang dindaku intan
  Abg tak mungkin akan join, masuk pakatan
  Depa tu, puak2 yng mementingkan jawatan
  Makin tidak terbela kita Melayu anak watan

  Abg harap keputusan ini, dinda tak kecewa
  Moga dinda faham, dewii ku yg manis lawa
  Dinda intan payung abg, dinda jugak nyawa
  Jadi teman abg, ketika menangis & ketawa

  Kebaya batik, bercorak rapi
  Bentuk yang lama, serlah di mata
  Perkara politik, kita tolak tepi
  Hidup bersama, itu lah dicita

  ('SI TUA' TERUS TERKEDU MALU SILU NGILU KEPALA NYA KU LUKU PALU... HI HI... 'SI TAIKO' PULA, MUNGKIN KALUT, BARANG BANYAK MASUK KE STOR SUPERMARKET DI TOKYO TU... KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  ___________________________________________

  Anonymous31 October 2018 at 13:22

  MASA AKU SDG LUNCH TADI, ADA SMS DARI 'SI DIA'. (RUPA2 NYA DIA MASIH LAGI NAK BINCANG HAL POLITIK YG BANYAK KAMI PERBUALKAN SEMLM.)
  INI SMS DARI SI DIA MANJA KU ITU:

  Pendirian politik abg itu, dinda boleh terima
  Perjuangan abng berteras bangsa & agama
  PH spt serabut, biila musuh2 mau bersama
  Dinda rasa parti dinda ni tak bertahan lama

  Dinda lihat parti dinda, PH ni semakin karut
  Pemimpin2nya berjuang nak mengisi perut
  Mereka udah spt puak kafir punya tali barut
  Dgn DAP chauvenist, mereka jadii pak turut

  Di kala hujan rintik, beranda basah
  Rerama terbang, menuju ke ranting
  Persoalan politik, dinda tak kisah
  Bersama abang, itu yang penting

  ('SI TUA' TERUS SEPI TAK BERMAYA TIADA UPAYA LETIH LOYA MUKA TOYA... HI HI... 'SI TAIKO' ANAK TOK GURU PULA BERTAMBAH CEMBURU TERGARU2 SEDIH TERHARU JADI HARU BIRU... KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  ___________________________________________

  DIHARAP PEMINAT2 SEMUA DPT BERSABAR UNTUK MENGIKUTI EPISOD2 ROMANTIS YG SETERUSNYA DLM SKETSA CINTA KAMI INI, TERUTAMA NYA BAGI PEMINAT2 PANTUN SPT BRO RAMLY, WAK SUMAN & SINGGORA...

  TUNGGU YA, PARA PEMINAT...

  ReplyDelete

 48. government will go after corrupt BN 'big boys'

  Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad says the government will go after the ‘big boys’ under the previous Barisan Nasional (BN) government for corruption. - NSTP/Azhar Ramli

  KUALA LUMPUR: The government will go after the ‘big boys’ under the previous Barisan Nasional (BN) government for corruption with concrete evidence that will stand in court.

  Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad speaking at a press conference, said there are many people involved, but they have to concentrate on a few first as they are short handed, when asked if more people under the previous government will be charged soon.

  He added the government could not deal with so many corrupt people at one time.

  "At the moment, we will go after the 'big boys' and gather enough evidence so that it can stand up in court and action can be taken against them," he said.

  ReplyDelete
 49. Alooo Geng..Korang perasan tak...

  BAKAL PM PALING TAWADUK???

  orang tak kisah sangat Bang Non nak jadi pm .. orang cuma nak tau kes liwat ni cerita benar atau cerita palsu... ramai yang dah jadi mangsa cerita ni...

  apa kata kita tutup kes dengan tangkap seytan yang fitnah Bang Non, bakal PM malaysia yang paling tawaduk sekali dalam malaysia ni.

  Bang Non maafkan dinda .. tutup kes.. nak bersih nama pun susah ke ?

  kah kah kah

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   ps:
   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   He he he he

   Delete
 50. Apaaaa....Benar ke berita di bawah ni beb???

  Khidmat Hantar Gas Masak Meningkat, Kos Jualan Makanan Dan Minuman Pasti Ikut Meningkat

  Harga gas memasak yang dikawal oleh kerajaan adalah RM22.80 untuk 12kg dan RM26.60 untuk 14kg.

  Jika kita menggunakan khidmat hantar ke rumah, gas memasak Petronas adalah RM31.00 untuk 12kg dan RM35.00 untuk 14kg.

  Besar perbezaan tersebut.

  Sementera itu, Menteri yang berkenaan masih sedang mengkaji dan sedang meneliti.

  Yang lawaknya, baru nak teliti selepas pengumuman dibuat. Haa tepuk!!!

  Roti jenama kegemaran rakyat, Gardenia juga telah mengumumkan kenaikan harga produk keluaran mereka.

  Seperti kata macai-macai Tomato, "rindu zaman Tun". Haah..jom kita tepuk secara berjemaah bhai!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   ps:
   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi

   Delete
 51. Fulamaaak...Lak lak leng...Habis lah Rejim haprakan ni, dah ken ablun kaw2 dengan UMNO dan PAS pasl isu di bawah ni !!!

  ICERD: Pas, UMNO gusar masa depan Melayu, Islam

  KOTA BHARU 30 Okt. - Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan hari ini menyaksikan kedua-dua belah pihak iaitu kerajaan negeri dan pembangkang berkongsi pandangan sama berkaitan Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

  Kedua-dua belah pihak bersetuju tindakan kerajaan Persekutuan mahu meratifikasi ICERD menimbulkan kebimbangan kerana dikhuatiri menjejaskan kedudukan kaum bumiputera dan agama Islam di negara ini.

  Timbalan Menteri, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, kerajaan Pas Kelantan akan terus mempertahankan hak-hak keistimewaan orang Melayu sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.

  "Secara rasmi kita belum berbincang isu ini dengan Pusat tetapi kita berpegang teguh kepada Perlembagaan negara terutama membabitkan Perkara 152, Perkara 59 dan lain-lain.

  "Kita mempertahankan perkara ini sejak dahulu lagi kerana tanah ini milik orang Melayu. Orang India ada benua India, orang Cina ada benua China maka tanah Melayu adalah milik orang Melayu," katanya.

  Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Md. Alwi Che Ahmad (BN-Kok Lanas) berhubung pendirian kerajaan negeri terhadap langkah diambil kerajaan Persekutuan yang dikatakan komited mahu meratifikasi konvensyen berkenaan.

  Sementara itu, Md. Alwi yang juga Ketua Pembangkang menggesa kerajaan Pusat supaya tidak tergesa-gesa menandatangani sebarang perjanjian antarabangsa seperti ICERD kerana memberi kesan besar terhadap orang Melayu dan kaum lain.

  "Parti-parti seperti UMNO, MCA dan MIC kena haram, malah Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) iaitu parti Perdana Menteri sendiri pun kena haram sebab berasaskan kaum. Pas juga kena haram sebab ada nama Islam.

  "Dari segi implikasinya terhadap insitusi pula, banyak yang akan terjejas seperti Mara, PNB (Permodalan Nasional Berhad), malah mungkin Tabung Haji juga kena haram sebab hanya untuk orang Islam sahaja," katanya.

  Tambah beliau, suatu ketika dulu kerajaan Pusat pernah melakukan kesilapan dengan menandatangani satu perjanjian antarabangsa yang mengharamkan penanaman tembakau.

  "Akhirnya Kelantan yang menderita paling banyak kerana kita ada ramai penanam tembakau. Walaupun Lembaga Tembakau Negara (LTN) ditukar kepada Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN) namun masih tidak dapat membantu penanam tembakau.

  "Negara jiran seperti Indonesia, Thailand, Filipina, Brunei malah Singapura pun tak tandatangan. Kita pernah buat kesilapan, itu hanya jejaskan penanam tembakau. Tapi ICERD ini besar, melibatkan maruah bangsa dan negara kita," katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   ps:
   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi

   Delete
  2. Mufti Pahang bantah Mujahid, 4 ulama youtube masih membisu   PETALING JAYA: Mufti Pahang Datuk Seri Abdul Rahman Osman berkata kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa tentang ketiadaan lagi “ketukan pintu di tengah malam atau pintu dipecahkan” oleh pegawai penguat kuasa agama jika menerima laporan khalwat akan menyebabkan berlakunya lebih banyak kejadian khalwat di negara ini.

   Beliau berkata, kenyataan menteri itu akan membuka pintu kepada orang ramai untuk melakukan maksiat.

   “Ini kerana tidak ada orang yang boleh mencegahnya. Saya nampak (kenyataan) beliau bercanggah dengan hadis Rasulullah.

   “Rasulullah menyebut, sesiapa yang melihat perkara mungkar hendaklah dia mengubah dengan tangannya, kalau tak boleh dengan lisan, dan dengan lidahnya, kalau tak boleh dengan hatinya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

   Beliau mengulas kenyataan Mujahid seperti dilaporkan media bahawa pihak berkuasa tidak lagi akan mengetuk pintu pada tengah malam atau memecahkannya walaupun selepas mendapat laporan mengenai khalwat atau aktiviti lain yang menyalahi ajaran Islam.

   Mujahid berkata, apa-apa yang dilakukan oleh orang Islam di sebalik pintu yang tertutup bukan urusan kerajaan.

   Abdul Rahman berkata penguat kuasa agama tidak pernah pergi ke rumah orang secara “saja-saja” bagi menyiasat apa yang dilakukan.

   “Selama ini penguatkuasa tak pernah pergi ‘saja-saja’ ke rumah orang, nak siasat orang itu buat jahat ke tidak, tak ada. Dia (penguatkuasa) hanya (pergi) bila menerima aduan daripada orang ramai.

   “Kalau dah ada orang buat maksiat dalam satu kampung, siapa yang nak cegah? Misalnya orang minum arak (atau) dia nampak orang berkhalwat di satu tempat…orang kampung tak boleh cegah sebab ia menjadi kesalahan?” soalnya.

   Beliau berkata, pihak yang boleh dan diberi kuasa untuk mencegah perbuatan yang bersalahan dengan undang-undang adalah penguatkuasa agama negeri.

   “Kalau tak ada aduan, penguat kuasa tak pergi. Selama ini rumah kita tak pernah penguatkuasa datang. Tak pernah, dari segi syarak pun tak boleh,” katanya.

   Abdul Rahman juga berkata arahan yang dikeluarkan oleh Mujahid kepada penguat kuasa negeri berkenaan kesalahan khalwat itu juga tidak tepat.

   “Beliau tidak boleh mengarahkan penguat kuasa agama mana-mana di negeri sebab itu bukan bidang kuasanya,” katanya.

   Katanya, Mujahid seharusnya faham bidang penguatkuasaan agama adalah kuasa negeri dan beliau tidak mempunyai kuasa ke atasnya.

   Delete
  3. 4 Mufti/ulama Youtube membisu
   Yang ini masih membisu, maybe sedang cari alasan untuk membantu Mujahid. Nanti keluar macam-macam dalil.   Ni pun membisu sedang cari hadis nak bantu Mujahid menegak kebathilan.   Seorang lagi yang maybe slow sikit, masih belum keluar kenyataan.   Zaharuddin Abdul Rahman ada menulis mengenai Harus Mengintip Bagi Elak Zina/Khalwat pada 12 Januari 2007. Tapi kali ini agaknya dia nak diam diri atau nak sokong Mujahid?

   Sama-sama kita tunggu.

   Delete
 52. Wahai pemimpin2 melayu dalam Rejim Haprakan..sampai bila lah korang ni terus nak dijadikan kerbau yang dicucuk hidung oleh DAPigs ni haah ???

  Keranda iringi demo anti-Icerd di parlimen.

  Sekumpulan aktivis berhimpun di luar bangunan parlimen di ibu negara bagi membantah keputusan kerajaan untuk menandatangani Konvensyen Antarabangsa Menghapuskan Diskriminasi Kaum (Icerd), Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

  Berhimpun kira-kira 1km daripada pagar parlimen, mereka melaungkan pelbagai slogan anti-Icerd dan membawa keranda sebagai simbolik “kematian” bagi orang Melayu dan Islam di negara ini.

  Mereka bertemu Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, timbalannya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan pemimpin muda PAS terkenal parti itu Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

  Pemimpin-pemimpin itu kemudian mengiringi wakil demonstran ke parlimen bagi menyerahkan memorandum kepada kerajaan.

  Beberapa pemimpin akar umbi Umno tutur kelihatan dalam acara itu, selain aktivis Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan kumpulan pelajar pro-PAS Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (GAMIS.

  Takkan lah korang tak sedar lagi akibat buruk yang bakal berlaku kepada agama islam, institusi kesultanan Raja2 dan hak keistimewaan orang2 melayu kaluICERD tu dilksanakan di Msia ni ke????

  ReplyDelete
  Replies
  1. REMINDER
   PERINGATAN

   Astaghfirullah.....kenapa busuk hatinya Kejora melonggok sampah bertimbun-timbun untuk nenghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini. Asal saja dia yg muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk ini.

   Tonggeng beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin.

   Jika dia pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT IS TALKS COCK....!!

   ps:
   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   He he he he

   Delete
  2. Ha ha ha ha

   GEMPAQ
   GEMPAQ
   GEMPAQ......!!


   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   He he he he   Ha ha ha ha

   GEMPAQ
   GEMPAQ
   GEMPAQ......!!

   Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   He he he he

   Delete
  3. PH JUAL ARAK RAKYAT MERANA


   Kerana enggan pegang botol arak...   Satu video rakaman dipercayai dibuat oleh lelaki India menjadi tular apabila merakamkan seorang gadis Melayu yang bekerja di kedai serbaneka 7-Eleven kerana tidak mahu memegang botol arak.

   Dengan alasan ianya haram, gadis Melayu itu menolak untuk memegang botol arak tersebut dan menyebabkan transaksi pembelian tidak dapat dilakukan dan menyebabkan lelaki India terebut menjadi berang.

   Lelaki itu juga didengari memaki hamun pekerja di kedai serbaneka itu yang dari rakaman tersebut dapat diketahui kedua-duanya berbangsa Melayu.

   “Bodoh punya orang. But** dia. Dia boleh cakap macam ni ke? Ha?

   “Beli beer dia cakap tak boleh pegang, tak boleh scan. Wei, boleh ke macam ni? Bodoh punya orang,” kata lelaki India tersebut diselang selikan dengan makian.

   Lelaki India tersebut sepatutnya menghormati pendirian gadis terebut apabila menolak untuk memegang botol arak secara baik. Tidak perlu dimalukan dengan membuat rakaman dan menyebarkan kepada umum.

   Dan adik manis pula, carilah kerja lain jika tidak mahu memegang botol arak. Betul juga lelaki India itu kata, semasa ‘interview’ kerja, adik sepatutnya sudah tahu yang adik terpaksa membuat kerja itu semua.

   Bagaimanpun, sikap gadis Malayu ini harus dipuji kerana tidak mahu terlibat dengan arak dan tetap sabar walaupun dihina oleh pelanggan. Semoga adik akan dapat kerja lain yang lebih baik.

   Berlainan pula dengan sikap Perdana Menteri kita Tun Dr Mahathir Mohamad yang anaknya sendiri bukan kata satu botol arak, satu kilang arak dia beli.

   Gadis Melayu itu bagaimanapun ‘diselamatkan’ oleh pelanggan lain berbanggsa Melayu apabila diminta untuk menghentikan rakaman tersebut. – AbuLeman

   : Jangan harap kamu dapat pembelaan daripada kerajaan PH. Nasiblah kerana 7 Eleven jual arak....

   Delete
 53. Ha ha ha ha

  GEMPAQ
  GEMPAQ
  GEMPAQ......!!


  Sejak semenjak Saiful dah tak ada meninggalkan Bang Non, bukan main kemain lagi Kejora ambil kesempatan jeling-menjeling, menjilat, mengulum Bang Non.

  Ha ha ha ha
  Hi hi hi hi
  He he he he

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aminolhuda Hassan bila berkaitan Mujahid nak tanya dulu, kalau PAS terus hentam tak kira fitnah   Kerajaan Johor akan merujuk kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusuf Rawa sebelum mengeluarkan kenyataan berhubung isu khalwat, kata Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam dan Pendidikan negeri, Aminolhuda Hassan.

   Beliau berkata pihaknya akan terlebih dahulu mendapatkan maklumat tepat berhubung perkara itu.

   “Berkaitan isu itu, biarlah saya dapatkan penjelasan daripada beliau (Mujahid) dahulu, saya dan pihak kerajaan negeri tidak boleh komen dahulu, perlu dapat maklumat yang tepat,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Intervensi Pemerkasaan Keluarga dan Komuniti (FACE) Daerah Batu Pahat 2018 di Sekolah Kebangsaan Seri Telok di Parit Ya’ani, di Batu Pahat, hari ini.

   Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, yang berkata pihak berkuasa agama tidak akan lagi mengetuk dan memecahkan pintu pada waktu malam bagi menyiasat atau melaksanakan operasi khalwat.

   Bila cakap pasal Mujahid kena siasat dulu...
   Betul Islam ajar macam itu tapi bila pasal fitnah RM90 juta engkau terus buat modal ceramah.

   Aku nak bagi contoh terperinci pasal si Aminolhuda Hassan ini.   Berkenaan ceramah dan kempen anjuran DAP Kulai yang dipengerusikan oleh Wong Shu Qi, ADUN Senai. Antara yang turut hadir adalah Gobind Singh Deo (Ahli Parlimen Puchong), Rafizi Ramli (Pengarah Strategik PKR), Wilson Tin (pelakon), Liew Chin Tong (Ahli Parlimen Kluang), Teo Ni Ching (Ahli Parlimen Kulai), Dr. Boo Cheng Hau (ADUN Skudai), Chew Piak Choo (ADUN Yong Peng), Chen Jia En (ADUN Stulang), Tan Hong Pin (ADUN Mengkibor), Jimmy Puah (ADUN Bukit Batu), Liow Chai Tong (ADUN Johor Jaya), Dr. Ramakrishnan (Timbalan Pengerusi DAP Negeri Johor) dan Aminolhuda Hasan (ADUN Parit Yaani).

   Bermula dengan ucapan Wong Shu Qi yang menuduh hudud yang diperjuangkan oleh PAS adalah undang-undang ciptaan dan taktik bagi mengalihkan perhatian rakyat terhadap perlaksanaan GST dan taktik menghalang kemenangan Pakatan Rakyat pada PRU akan datang, Aminolhuda kelihatan cukup selesa di atas kerusinya. Dalam ucapannya juga Wong Shu Qi berkata, undang-undang hudud dipopularkan untuk memecahbelahkan Pakatan Rakyat dan katanya lagi, DAP akan MENENTANG SEKERAS-KERASNYA perlaksanaan hukum hudud di negara kita.

   Begitu juga dengan ucapan Teo Nie Ching menghentam pelaksanaan Islam. Teo Nie Ching dalam ucapannya berkata, DAP akan menentang sebarang perlaksanaan atau usaha mewujudkan undang-undang hudud di Malaysia. Malah ketika Teo Nie Ching berkata, DAP akan cuba melakukan perbincangan dengan PAS tentang perlaksanaan hukuman hudud agar mendapat satu keputusan yang memberikan kebaikan kepada semua kaum di Malaysia, Aminolhuda sekadar tersenyum dan mengangguk-angguk.

   Aminolhuda dalam ucapannya sekadar bercakap tentang kemenangan 'lagi beberapa kerusi' dan harapannya agar Johor tumbang ke tangan Pakatan Rakyat.

   Demi nak jatuhkan Johor engkau sanggup khianati perjuangan Islam.
   Kini Allah bagi engkau jawatan bos agama Johor (Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam) apakah engkau akan buat apa yang pernah engkau ucapkan semasa engkau jadi Persuruhjaya PAS Johor??

   Allah pastikan akan tunjukkan kebenaraannya bagi mereka yang mengkhianati perjuanganNya.
   Hanya masa sahaja menentukan.

   3Z

   : DAP kini tuan kepada Amanah, jadi kena patuh apa sahaja arahan DAP baru boleh bercakap....

   Delete
 54. sempena perayaan Deepavali tahun ini, kerajaan pakatan Harapan telah bersetuju MENURUNKAN harga gas masak dari 28.00 setong kepada 31.00 setong mulai esok 1/11/2018.

  ReplyDelete
  Replies
  1. MAAF, SALAH TITIK PERPULUHAN. SEPATUTNYA 3.10 SATU TONG. PEGAWAI SAYA YANG SILAP TADI, SAYA TERLEPAS PANDANG.

   Delete
  2. kepada penyokong kerajaan, tepuklah sikit, harga barang dah turun. Kalau penyokong kerajaan tak nak tepok, aku tepuk sendirilah...

   pap pap pap pap pap pap
   wak suman, takkan kau baca je, bagilah komen sikit.

   Delete
  3. Mujahid tak tahu nak beza tugas kerajaan dengan tugas rakyat bagi mencegah maksiat - Mufti N9   SEREMBAN: “Saya rasa Dr Mujahid sudah lupa asas perjuangan Islam. Dulu dia baik-baik saja, tak tahulah kenapa dia berubah sekarang,” kata Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad.

   Mohd Yusof turut kecewa dengan dengan kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa yang dilaporkan media bahawa tiada lagi tangkapan khalwat dilakukan pada waktu malam.

   Mohd Yusof berkata, ketika menjadi pembangkang, Mujahid individu yang sering dilihat mempertahankan Islam namun keadaan kini jelas berubah.

   “Jika dia lupa, saya ingatkan semula bahawa mencegah kemungkaran dituntut dalam agama. Ia bukan buatan ustaz-ustaz, individu mahupun Mujahid sendiri tetapi ketetapan Allah SWT,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

   Menurut Mohd Yusof, al-Quran dan hadis mengkehendaki umatnya mencegah kemungkaran dengan kemampuan dan kebolehan sedia ada.

   “Mencegah kemaksiatan adalah tugas kerajaan dan anologi diguna pakai bertentangan kehendak Islam,” katanya.

   Beliau memberi contoh jika seorang nenek menjerit dalam rumah kerana diancam bunuh oleh cucu dan jeritan didengari penduduk, adakah ia bukan tugas kerajaan mahupun masyarakat?

   “Alasan perbuatan maksiat yang berlaku dalam rumah bukan tugas kerajaan adalah salah kerana kita berkemampuan membendungnya,” katanya.

   Menurut Mohd Yusof, Mujahid perlu bermuhasabah diri dan ‘berehat’ sekiranya ‘penat’.

   “Kenapa semakin lama semakin mengganggu gugat Islam. Bermula isu LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender), penutupan pusat tahfiz dan hari ini isu khalwat pula.

   “Saya percaya ada desakan daripada pihak tertentu yang mahu mengucar-ngacirkan jabatan agama Islam,” katanya.

   Mohd Yusof berkata, dalam pengetahuan, negara ini memiliki enam pusat gay terbesar namun sedikitpun tidak diusik.

   “Tetapi mereka mengusik Islam dan percayalah suatu hari nanti mereka jualah yang akan dihadapkan terlebih dulu di hadapan Allah,” katanya. - BH


   : Susah bila dah rasa cerdik sangat, peraturan 50 tahun pun dia rasa tak betul.. Kalau dia buat pembaharuan kemaskini mana yang patut, rasa orang tak pula bantah ....

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...