Monday 1 October 2018

AHLI MPT BERSATU MAHU TUN M KAJI SEMULA DASAR PERLANTIKAN PENGERUSI2 AGENSI KERAJAAN


Berikutan beberapa tulisan di blog ini yang meluahkan coretan rasa tidak setuju dengan sekian banyak perlantikan golongan profesional menerajui agensi-agensi kerajaan, ia kini turut menarik perhatian seorang pemimpin parti Bersatu sendiri.


Pengerusi Biro Ekonomi Bersatu, Aziz Yassin berpendapat kerajaan PH pimpinan Tun Mahathir Mohamad perlu menyeimbangkan antara golongan profesional dan orang politik untuk menerajui agensi-agensi kerajaan.


Katanya, dasar yang hanya melantik orang profesional untuk menjadi pengerusi agensi kerajaan bukan saja tidak adil kepada parti dan pejuang-pejuang politik dalam sama-sama menyumbang untuk negara, malah mungkin menyebabkan agensi berkenaan menyimpang daripada matlamat asal penubuhannya.


Selebihnya, kata Aziz yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, keputusan mengenepikan orang-orang politik juga akan menyebabkan Bersatu dan lain-lain parti dalam PH menjadi lemah dan kehilangan upaya untuk terus berjuang mengekalkan kuasa dalam pilihanraya yang seterusnya.

Untuk memberi kebaikan kepada parti-parti dalam PH dan menjamin dasar parti yang menjaga kepentingan rakyat dapat dilaksanakan oleh kerajaan, tegas Aziz lagi, adalah lebih berkesan kiranya agensi-agensi kerajaan dipengerusikan oleh pemimpin politik.


" Hanya pemimpin politik yang faham tentang perjuangan untuk membela rakyat dan melaksanakan dasar-dasar untuk orang Melayu misalnya, manakala golongan profesional atau mereka yang berlatarbelakangkan keuntungan hanya mementingkan keuntungan semata-mata," tegas beliau.


Contohnya seperti MARA, menurut Aziz, mereka yang berlatarbelakangkan politik mesti diberi kedudukan dalam agensi itu kerana ia sebuah badan untuk menjaga kepentingan orang Melayu serta Bumiputera dan bukan berasaskan keuntungan.


"Dalam hal ini saya ragu-ragu sama ada Pengerusi dan enam Ahli Majlis MARA yang semuanya profesional dan berlatarbelakangkan korporat, perbankan serta insuran benar-benar dapat melaksanakan agenda membantu kaum Bumiputera dengan lebih baik berbanding orang politik," tambah Aziz lagi.


Selain itu, Aziz juga tidak setuju dengan tanggapan bahawa perlantikan orang politik mengetuai agensi kerajaan akan mendedahkan mereka kepada perbuatan rasuah, salah guna kuasa dan mengambil kesempatan berbanding golongan profesional.


Kata beliau, golongan profesional juga terdedah, malah banyak terlibat dengan rasuah serta salah guna kuasa, cuma pengawasan masyarakat secara secara umumnya lebih memberi tumpuan kepada kumpulan orang-orang politik berbanding kalangan profesional.


Sehubungan dengan kemelut yang semakin menimbulkan keresahan banyak pihak sekarang ini, Aziz mahu Tun Mahathir dan kerajaan PH menyemak kembali dasar tidak melantik pemimpin-pemimpin politik untuk menerajui agensi kerajaan.


Kata beliau, dalam semua agensi kerajaan, malah GLC, tempat orang profesional sudah pun tersedia sebagai anggota pengurusan kanan dengan jawatan tertinggi sebagai Ketua Pengarah atau Ketua Pegawai Eksekutif.


Maka itu, tegasnya, untuk memberi keseimbangan agar matlamat parti memperjuangkan nasib rakyat selari dengan halu tuju kerajaan, pemimpin politik wajar diletakkan sebagai Pengerusi dan Ahli Lembaga Pengarah dengan melantik daripada kalangan mereka yang berkelayakan, berkelulusan serta ada kewibawaan dalam agensi-agensi kerajaan.


"Saya berharap Tun Mahathir dapat meneliti semula perkara ini demi kepentingan dan kebaikan yang lebih menyeluruh untuk agama, bangsa dan negara,"  jelas Aziz yang juga bekas Ahli Parlimen Muar, Johor. (ShahbudinHusin 01/10/2018)

102 comments:

 1. Replies
  1. Tak salah melantik orang politik yang berkebolehan. Yang penting kabinet sentiasa memantau mereka.

   Mereka telah bertungkus lumus memenangkan Pakatan Harapan.....

   Delete
  2. Rakyat Msia , khususnya kaum melayu yang cintakan Islam dan perihatin tentang kelangsungan nasib bani melayu yang akan datang di bumi bertuah ini, tabik dan angkat topi tinggi pada UMNO, parti keramat tu.

   Walaupun kini menjadi parti pembangkang, Perhimpunan Agung Umno (PAU) ke-72 selama 3 hari telah membuktikan bahawa pucuk pimpinan UMNO berjaya menyampaikan mesej berguna kepada akar umbi untuk bersama memulihkan parti itu.

   Ahli Umno kini jelas tentang hala tuju parti, selepas kekalahan mengejut dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) kini hanya memiliki 49 kerusi Parlimen.   Perwakilan dari Kuala Nerus di Terengganu, Zamzaini Zolkeffi berkata, PAU 2018 merungkai segala persoalan yang timbul selepas kekalahan Umno dalam pilihan raya 9 Mei lalu.

   “Ahli sudah jelas hala tuju parti selepas pasca kekalahan PRU14, sebelum ini kita tertanya-tanya.

   “Semalam presiden sudah jelaskan 7 teras dan 21 langkah. Jadi, ahli sudah jelas apa yang perlu kita buat, sekarang bertenang dan taat kepada apa yang dirangka pucuk pimpinan,” katanya kepada FMT.


   Perwakilan Kalabakan, Abdul Karim Abdul Wahid.
   Perwakilan Kalabakan, Abdul Karim Abdul Wahid berkata, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengetengahkan idea dan nafas baru dalam ucapan pertamanya sebagai presiden.

   “Beberapa langkah seperti had jawatan presiden kepada 2 penggal, tubuh sekolah politik untuk memantapkan ahli Umno ke arah perjuangan lebih menjurus kepada kepimpinan bersatu padu.”

   Seorang perwakilan Johor yang enggan dikenali, menolak cadangan menurunkan had umur keahlian Umno daripada 18 tahun kepada 16 tahun kerana mereka tidak matang berpolitik di usia muda.

   Beliau berkata, Umno juga tidak perlu mengikut parti lawan menubuhkan sekolah politik yang dilaksanakan DAP sekian lama.

   Katanya, masih ada cadangan diketengahkan Zahid yang membawa banyak manfaat untuk memulihkan parti.

   Zahid dalam ucapan dasarnya pada Sabtu menyentuh 7 teras dan 21 langkah untuk mengembalikan kekuatan Umno bagi menghadapi kerajaan Pakatan Harapan.

   Antara rancangan itu ialah penjenamaan semula BN yang terdiri daripada 5 parti komponen dan membenarkan keahlian langsung daripada individu.

   Katanya, BN juga sedia bekerjasama dengan NGO dan parti politik lain yang berkongsi perjuangan sama.


   Orang2 melayu dari Perlis hingga lah ke Sabah amat2 yakin parti ini aakn memainkan peranan yang efektif sebagai pembangkang yang berwibawa untuk terus membawa agenda perubahan dalam negara. Kami juga yakin aap ayng telah ditegaskan oleh DSZH bahawa UMNO bakal kembali berkuasa adlam masa terdekat akan menjadi kenyataan...InsyaAllah....Aminnn !!!!

   Delete
  3. Gamak nya di peringkat ini Tun pentingkan integriti badan2 Kerajaan itu di pulihkan. Jadi letak ramai professional seperti di MARA.

   Orang politik ramai yang buat taik. Terutama di zaman Najib. Rasuah. Curi wang. Contoh terang Double ee Azeez ex-Tabung Haji. Mengampu tak habis2, di gambar mencium tangan Rosmah dengan sepenuh nya, nampak macam nak cium bau tangan Rosmah.

   Bila dah begitu, tak payah Rosmah suruh, sebut bayangan aje, Double ee Azeez melompat kesana sini membuat apa saja untuk Rosmah. Maka berteraburan lah duit Tabung Haji di buat si Indian Muslim itu. Najib suruh beli tanah TRX, kata dia. Di masa 1MDB takda duit nak bayar bunga pinjaman bank beratus juta. Najib suruh ke Rosmah sebut masalah Najib kpd Double ee itu, maka melompat lah dia beli tanah supaya 1MDB dapat duit yang di perlukan cepat.

   Dah berterabur peraturan, cara2 pengurusan, sistem dan Standard Operating Procedures (SOPs) di Tabung Haji bila begitu. MARA aritu beli harta di Ostoorlia, Englaaand dsb nya. Di zaman orang politik memenaraju MARA jugak rasa nya.

   Jadi, bila professionals dsb nya di lantik, dapat lah SOPs itu di gerakkan semula, di ikuti, di lakukan, jika nak beli kacang goreng pun.

   Cilaka orang mcm Doublle ee Azeez merosakkan nama orang politik mengetuakan GLCs.

   Delete
  4. Hahahaaha kalau lantik org politikk ,sama macam Umno laa..apa bezaa??? Dah 61 tahun orang politik dilantik jadi ketua GLC,banyak buruk Dari baik. Baik beri peluang dengan professional. Dorang buat keputusan berdasarkan pertimbangan rasional yg professional bukan mcm orang politik yang buat keputusan nak beli hotel luar negara sebab nak ambik komisen Dan board directors pun tak brani bangkang sebab dia Orang politik ada kabel Politik! Bangkang pun takguna! Kalau org professional nak beli hotel luar negara mesti board director akan teliti Dan bangkang kalau tak rasional sebab dia takde kabel politik ,tak terikat dengan parti. Sekarang faham tak kenapa org politik tak boleh jadi ketua GLC wahai tuan Budin?

   Delete

  5. PADAN MUKA NAJIB KENA SIASAT BERKEMPEN PADA HARI MENUNDI -

   Polis akan panggil Najib berkenaan status Facebook

   Polis dijangka memanggil bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dalam masa terdekat berhubung status Facebooknya yang berkempen pada hari mengundi sewaktu pilihan raya kecil (PRK) Sungai Kandis.

   Ketua Polis Putrajaya Asisten Komisioner Rosly Hasan berkata, polis akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi menyiasat perkara itu.

   "Siasatan masih dalam tindakan. Semua yang terlibat akan dipanggil masa terdekat. Hanya menunggu pengesahan dari SKMM mengenai beberapa perkara," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

   Rosly mengulas dakwaan Jawatankuasa Pemandu BERSIH hari ini bahawa pihak polis bertindak berat sebelah berhubung laporan mengenai kesalahan pilihan raya yang dilakukan Najib.

   Pemantau pilihan raya itu dalam sidang akhbar pagi ini mendakwa polis hanya memanggil pengerusinya, Shahrul Aman Mohd Saari untuk mengambil keterangan dan bukannya bekas perdana menteri itu.

   Pengarah Eksekutif BERSIH, Yap Swee Seng berkata mereka mahu pihak berkuasa menyiasat individu yang dituduh melakukan kesalahan dan bukannya orang yang membuat laporan.

   "Ini masalahnya. Kami mahu tanya pihak polis, adakah mereka telah memanggil Datuk Seri Najib berhubung kempen di Facebook (pada hari mengundi PRK Sungai Kandis)? Adakah mereka telah mengambil keterangannya? Padahal mereka telah mengambil keterangan dari pengerusi BERSIH.

   "Kita lihat tindakan ini tidak adil ketika kita mahu proses pilihan raya yang bersih dan untuk orang ramai melaporkan kesalahan pilihan raya," katanya kepada pemberita di pejabat BERSIH di Petaling Jaya.

   Yap merujuk laporan yang dibuat BERSIH kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terhadap Najib berhubung status Facebooknya pada 4 Ogos, di mana bekas presiden Umno itu meminta para pengundi menyokong calon BN Datuk Lokman Noor Adam.

   Suruhanjaya itu kemudian membuat laporan polis terhadap Najib.

   Delete
  6. Sudahlah wak kojola kengkang pungkoq tonggek perut buncit kepala mancis.

   Tak payahlah dok mai tonggek tang ni.

   Semua orang tau pungkoq hang ada kangkung

   Delete
  7. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  8. Tok Mudim tak bertauliah ni spesis dari yang di label Najib sebagai haramzadah , bodoh , biol , bangang .

   Delete
 2. Jadi orang politik mesti ada banyak duit.. lebih2 lg yg bercita cita tinggi.. takleh ngan air liur je.. nak gerak kena hulur.. jd kena cari byk duit... Jawatan pengerusi ada gaji, ada elaun2.. sikit2 project.. ada duit barulah boleh bantu ahli bawahan dan rakyat am nya.. letak syarat utama untuk semua jawatan ini..Jangan Makan Sorang2.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini aku nak khabarkan satu berita sedih yang telah menimpa negara tercinta ni....

   Bekas Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tahan Datuk Seri Wan Amizan Wan Abdul Razak meninggal dunia ketika menjalani rawatan di Sri Lanka petang tadi.

   Wan Amizan, 46, menghembuskan nafas terakhir di Hospital Colombo, Sri Lanka beberapa jam selepas doktor selesai mengambil sampel untuk mengetahui penyakit yang dihidapinya.

   Menurut sumber, beliau mendapat panggilan mengatakan Wan Amizan meninggal dunia kira-kira jam 6.30 petang ini (waktu Malaysia).

   Katanya, Wan Amizan bersama tiga pembantunya berlepas ke Sri Lanka Selasa lalu untuk menjalani pemeriksaan perubatan di sana.

   “Isteri dan anak-anak Allahyarham berlepas ke Sri Lanka jam 9 pagi tadi sebaik sahaja mendapat maklumat tekanan darah Allahyarham menurun dan berada dalam keadaan tidak stabil,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

   Wan Amizan yang juga Timbalan Ketua UMNO Bahagian Jerantut merupakan ADUN Tahan selama dua penggal sejak Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12).

   Bagaimanapun pada PRU14, Wan Amizan gagal mempertahankan kerusi itu yang dimenangi calon PAS, Mohd Zakhwan Ahmad Badardin dengan majoriti 1,090 undi. – BERNAMA

   Mari lah kita sama2 secaar berjemaah menghadiahkan Ai Fatihah kepaad beliau dan semoga rohnya diletakkan dalam kalangan hamba2Nya yang diredhai...Al Fatihah..Aminnn !!!!

   Delete

  2. Kisah Jho Low akan difilemkan tak lama lagi

   Penulis bersama The Billion Dollar Whale, Tom Wright, mengesahkan satu persetujuan sedang diusahakan bagi menerbitkan filem berdasarkan buku itu yang berkisar kepada kisah ahli perniagaan Jho Low.

   Kata Wright pihaknya sedang berunding dengan pihak tertentu bagi memuktamadkan persefahaman berkenaan.

   OIK, MESTI KASI BANYAK BABAK PASAL ROSMAH. CARI BATU2 DAN KACA2 YANG BOLEH DI TUNJUKKAN SEBAGAI BERLIAN DI LEHER ROSMAH, DI LENGAN, DI JARI, DI .... MANA MANA LAGI LAH YANG BOLEH LETAK BERLIAN. NAK ITU ORANG BARAT LETAK KAT ANU PUN BOLEH.

   SIAPA NAK ACTING SEBAGAI ROSMAH? SESIAPA YANG ADA RUPA MACAM MAK BADAK, BOLEH LAH.

   Delete
  3. Setakat politik wak kojola kengkang boleh tonggek pungkoq sajalah.
   Lepas tu pi cari pili bomba

   Delete
  4. Kenapa pulak zack? Pili tu boleh masuk pungkoq dia ke? Kalau ye, hebat.

   Delete
 3. Kengkawan semuanya....Tentu kau dah tau berita yang terkini dari London ni.

  Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang kembali menerajui tampuk pemerintahan negara pada usia 93 tahun, secara berseloroh menyatakan bahawa umur persaraan baharu beliau ialah 95 tahun

  Jenaka beliau itu menerima tepukan gemuruh rakyat Malaysia yang bermastautin di United Kingdom ini dalam satu perjumpaan dengan beliau di London pada Ahad.

  Dr Mahathir berkata, bahawa beliau berharap akan dapat menyelesaikan banyak masalah yang telah membelenggu negara walaupun beliau tidak berhajat untuk “duduk lama” dalam jawatan itu.

  “Saya berharap saya dapat terus bekerja sehinggalah saya bersara nanti,” kata negarawan ulung itu.

  Ketika ditanya sama ada isteri beliau, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali gembira dengan penangguhan persaraan beliau itu, Dr Mahathir berkata beliau (Siti Hasmah) tiada pilihan lain.

  “Beliau sangat menyokong saya. Beliau mengikut saya ke mana jua saya pergi,” katanya yang menerima tepukan kuat para hadirin.

  Siti Hasmah turut hadir pada majlis itu bersama kira-kira 500 orang rakyat Malaysia lain.

  Persoalnnya..boleh tak rakyat Msia..khususnya ahli2 PKR dan pimpinan tertingginya termasuklah kartel Pizi serta DSAI sendiri boleh mempercayai kata2nya tu???

  Ada tak kemungkinan Tun M boleh buat U-TURN lagi sekali seperti yang selalu dibuatnya sebelum2 ini???

  Nampak gayanya...hajat DSAI nak merasa duduk kat kerusi empuk PM ke 8 tu dalam masa terdekat tak kesampaian lagi..walaupun ditakdirkan menang di PD.

  Logik akal..takkan lah Tun M semudah itu nak serahkan jawatan PM kepada DSAI sedangkan dia dah ada calonnya sendiri iaitu Azmin.

  Lagi pun, seperti yang pernah dikatakannya dulu...masih ada perjuangannya yang belum selesai lagi...apa perjuangannya tu...LU PIKIR LAH SENDIRI bhai !!!!

  Keh..keh..keh...Harrrk..Tuiii..kokikhkikoikikikoih !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Asallam geng....kau orang tentu bersetuju bila dikatakan bahawa....Pelik betul musuh2 UMNO ni kan !!!!

   Anwar nak bertanding PRK PD untuk jadi MP pun mereka salahkan UMNO. Anwar nak jadi PM ke 8 pun mereka salahkan UMNO.

   Rafizi bakal kalah kepada Azmin pun mereka salahkan UMNO.

   Pemimpin2 Bersatu tidak hadir dan bersama2 Anwar dalam berkempen PRK PD pun nak salahkan UMNO, bubar Bersatu N Sembilan betul2 masa PRK PD pun nak salahkan UMNO!!!

   Betul2 pelik bin ajaib....setuju tak bhai ????

   Delete
  2. Rakan2 sekelian....Kau terfikir tak pasal hal ni haah ???

   Kenapa perjanjian bersama PKR, DAP, Amanah dan Bersatu sebelum PRU14 dulu dan persetujuan untuk lantik Tun M sebagai pengerusi dan bakal PM ke 7.... takde pulak salahkan umno????

   Perjanjian rahsia bersama takde pulak salahkan umno.

   Perjanjian dalam 2 tahun setelah menjadi kerajaan dan DSAI jadi PM ke 8 takde pulak salahkan umno.

   Bila dah dah bergaduh sesama sendiri semua salah umno.
   Satu nak berkuasa terus. Satu lagi nak naik jadi Pm ke 8 ganti dia. Semua salah umno.

   Masa buat manifestomato bersama nak perdaya rakyat undi depa tak pulak salahkan umno.

   Bila ternyaat dah tak boleh tunai janji semua salah umno.
   Masa kempen penuh janji janji manis tak pulak salahkan umno.

   Bila u turn semua salah umno....Tahniah lah pada cai2 dan balaci2 tengik Haprakan macam kau ni..kena kincin kaw2 sampai basah lencun bhai !!!

   Delete
  3. Kuat jugak batu api ni .....

   Delete
  4. Izinkan saya untuk sekali lagi memperingatkan dan menasihati semua yang berhasrat untuk merampas kerusi PM daripada Tun M.

   Tun M adalah calon tunggal yang memenuhi ciri-ciri yang telah dikhabarkan mengenai seorang lelaki yang bergelar Pembawa Panji Hitam @ pemuda Tamim. Ia bermakna Tun M adalah orangnya.

   Pembawa Panji Hitam adalah pemimpin kepada satu pasukan yang bergelar Pasukan Panji Hitam. Ciri utama pasukan ini ialah ia berjuang di atas kebenaran melawan para pendusta dan ahli fitnah, dan pasukan ini tidak pernah kalah kepada mana-mana pasukan pun. Pasukan ini muncul pada separuh masa kedua zaman fitnah dan kemenangan mutlak mereka akan menjadi cut-off date di antara zaman fitnah dengan zaman baru.

   Itu bermakna Tun M tidak mungkin dapat ditewaskan. Apa yang Tun M sedang lalui hari ini adalah sama seperti apa yang pernah dilalui oleh Sultan Muhammad Al-Fatih sebelum ia beroleh kemenangan membuka Constantinople. Selepas ia membuka Constantinople barulah ia menjadi jelas bahawa baginda adalah orangnya yang dikhabarkan. Kelak selepas Tun M memenangi PERTEMPURAN KLIMAKSnya, ia akan membuktikan melampaui apa-apa keraguan munasabah bahawa Tun M adalah orangnya. Walaubagaimanapun bagi orang-orang yang berkonspirasi untuk menjatuhkannya ia sudah menjadi terlewat bagi mereka.

   Orang-orang yang menyangka mereka boleh menjatuhkan Tun M sekiranya mereka bersekutu sesama mereka hanya akan membawa pertempuran mereka dengan Tun M ke klimaks dan apabila PERTEMPURAN KLIMAKS itu berlangsung, mereka akan mengalami TEWAS MUTLAK dan dlenyapkan sama sekali, dan dengan itulah zaman fitnah akan ditinggalkan.

   Tanda-tanda ia adalah PERTEMPURAN KLIMAKS ialah :-

   1. Bersekutunya pasukan-pasukan bathil menentang Pasukan Panji Hitam (pasukan Panji Hitam ialah pasukan yang diketuai oleh Tun M, si Pembawa Panji Hitam).

   2. Negara Malaysia berada di dalam keadaan darurat. PERTEMPURAN KLIMAKS ini akan menyaksikan pertembungan di antara 'karamah dengan daulat', kerana hanya di dalam keadaan sedemikian sahaja karamah pasukan Panji Hitam akan terbongkar.

   3. Berlaku perebutan untuk menguasai Seri Perdana di Putrajaya di antara Tun M dengan pihak lawan dengan pengadilnya ialah YDPA sendiri. Apabila karamah menang ke atas daulat maka YDPA tiada pilihan lain melainkan untuk menyebelahi Tun M dan pasukannya.

   Tanda paling penting di antara semua ialah serentak dengan 3 kejadian di atas, di bumi Makkah akan menyaksikan perebutan takhta di antara 3 orang putera Raja selepas kematian Raja terakhir Bani Saud. Di dalam perebutan takhta ini tiada seorang pun yang berhasil memperoleh takhta.

   Telahan di atas telah dibuat dengan mengkaji hadith-hadith akhir zaman dengan apa yang sedang berlaku di hadapan mata kita hari ini. Ia benar-benar sangat tally segalanya.

   Tidak mahu percaya apa-apa pun tidak mengapa. Memadailah untuk bersaksi bahawa saya telah pun menyatakannya.

   Wallahu a'lam.

   Delete

  5. Editor Sarawak Report lega Najib, 1MDB didakwa di mahkamah

   Pengasas dan editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown berkata beliau merasa amat lega selepas bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak didakwa di mahkamah berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

   Rewcastle-Brown, yang mendedahkan skandal 1MDB melibatkan dana berbilion ringgit itu berkata, beliau merasa lega kerana pihak berkuasa akhirnya dapat menangani kes berkenaan selepas dua tahun.

   Beliau bercakap kepada pemberita selepas Pelancaran Buku dan Bicara Sarawak Report di Ipoh hari ini.

   Ditanya sama ada bukunya yang setebal 528-halaman, The Sarawak Report: The Inside Story of the 1MDB Expose akan diharamkan di negara ini, Rewcastle-Brown berkata beliau sedar tentang hal itu dan tentang sesetengah orang yang berpendapat buku itu mungkin menimbulkan prejudis terhadap perbicaraan kes 1MDB.

   "Saya percaya peguam Najib akan menyekat sebarang laporan, termasuk buku saya sekarang atas alasan menghina mahkamah atau prejudis.


   "Mahkamah telah membuat keputusan tepat bahawa alasan itu tidak dapat diterima. Undang-undang menghina wujud untuk menyekat liputan media yang mempengaruhi perbicaraan dengan juri. Tetapi ini bukan perbicaraan juri, oleh itu undang-undang itu tidak akan dipakai dengan sewenangnya," katanya.

   Warga Britain kelahiran Sarawak itu berkata, kes itu mempunyai kepentingan awam yang besar di Malaysia, oleh itu rakyat tidak harus dibiarkan dalam keadaan tidak tahu akan kes itu.

   Pada Khamis, Najib didakwa buat kali ketiga atas kesalahan pengubahan wang haram membabitkan lebih RM2.6 bilion dari dana 1MDB.

   Delete

  6. KOMEN2 KPD BERITA
   Editor Sarawak Report lega Najib, 1MDB didakwa di mahkamah

   Chris Lim
   Rakyat BUANG kleptomaniac si Bijan dan parti Dumngok dlm tong sampah. Pasumo DUKUNG biawak Dumngok dan SOKONG segala KEMUNGKARAN dlm instituasi Melayu Mara, TH, FGV, KWAP/SP dll. Pelik sungguh Pasumo skrg banding ngan zaman TGNA.

   Kudingking Lumeeng
   Chris Lim......itulah yg amat menghairankan dgn parti islam pas, siang malam pas mendakwa mereka memperjuangkan islam tapi perlakuan dan tindak-tanduk bersekongkol dgn umno sebelum dan pada pru14 dan sehinggalah sekarang sangat bertentangan dgn islam. Mana mungkin agama islam boleh makan daging lembu yg dimasak gulai dlm kuali yg bercampur dgn seketuk daging BABI, oerjyangan oarti pas memberi gambaran buruk pada agama islam.


   Rames Krishnan
   byk skandal yg perlu d bongkar....bukan 1mdb ja....pls cont ur hunt on scandal.....bt masa ni kerajaan ph tunjuk wayang pd kami tiap ari 1mdb ja...itu ka penting....bottom line dlm hdup kita ialah happy....adakah rakyat happy...cost of living...corrupt...org asing...pencemaran...syabu...jenayah...ni la yg patut tackel btl2 ....mrk main politik kasi pesong tumpuan p 1mdb....klu najib berani ambil duit 1mdb tu mkin dia fikir kan rakyat msia ni bodoh takan bantah ...dia mkin bljr pemimpin terdahulu pun sambar duit bkn jd skandal jg so pls come to reality make public happy not to proud pasa da bongkar 1mdb

   Delete
  7. Wak kojola kengkang pun bawa panji2 juga. Tapi panji2 tissue paper sajalah.

   Delete
 4. Sobat2 sekelian...Tentu kau dah perasan tanda2 dah semakin sewel Rejim Haprakan ni kan.

  Asik asik nak salahkan UMNO. Dah jadi kerajaan yang memerintah pun masih nak salahkan UMNO.

  Hakikatnya... Menteri2 yang tak reti buat kerje dan berlumba2 nak jadi badut dalam kerajaan.. U turn salahkan umno. Bergaduh sesama sendiri pun salahkan umno. Tuduh org umno.

  Balik2 tuduh UMNO hantar orang untuk kacau bilaukan Rejim Haprakan tu.. Ni betul betul mereng. Apa je keluar dari mulut akhirnya salahkan umno.

  Pi ke london pun nak salahkan umno. Berselfiepun nak tunjuk kat umno. Konon tak sama mcm umno. Bodoh betul. Kerja tak tau selfie je lebih!!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. BAGUS. AMAT BAGUS.

   Skandal 1MDB: Mesyuarat dengan penyiasat a'bangsa berjaya - AGC

   Pejabat Peguam Negara berkata mesyuarat pihaknya melibatkan kes 1MDB bersama pasukan pendakwaan, pakar mendapatkan semula aset awam dan para penyiasat dari Amerika Syarikat, Singapura dan Switzerland telah berlangsung dengan jayanya

   "Mereka yang bermesyuarat menyedari betapa perlu dan pentingnya kerjasama serta perkongsian lintas sempadan untuk memerangi jenayah yang dilakukan di peringkat antarabangsa dan merentas sempadan negara.

   "Kami mengucapkan terima kasih kepada delegasi dari pihak asing atas bantuan mereka selanjutnya dalam perang terhadap penipuan dan jenayah antarabangsa," maklum AGC dalam satu kenyataan hari ini.

   AGC juga berkata mesyuarat itu menandakan kerjasama yang lebih besar pada masa akan datang.

   Tiada maklumat terperinci mengenai mesyuarat itu atau pun hasil perbincangannya.

   Kenyataan AGC ini dikeluarkan selepas polis dan SPRM mengenakan bekas perdana menteri Najib Abdul Razak dengan 25 tuduhan mengenai skandal 1MDB dan RM2.6 bilion.


   21 daripada tuduhan itu melibatkan pengubahan wang haram berhubung RM2.6 bilion, manakala empat lagi tuduhan lain berkaitan dakwaan penyalahgunaan kuasa oleh Najib dalam kapasitinya sebagai perdana menteri, menteri kewangan dan pengerusi lembaga penasihat 1MDB.

   Jabatan Keadilan (DOJ) AS telah memainkan peranan utama dalam meneliti jejak wang dalam dakwaan penyelewengan dana 1MDB, termasuk ke dalam akaun Najib.

   Di antara tahun 2016 dan 2017, Singapura telah mendenda lapan bank berkaitan kesalahan membabitkan 1MDB.

   Sementara itu, kerajaan Switzerland pula telah merampas dana yang didakwa sebagai hasil haram daripada urusan transaksi berkaitan 1MDB melalui bank-bank di sana.

   Delete
 5. Rakan2 yang dihormati di blog ni...Nak tanya lah secara jujur dengan kau....boleeeh????

  Kau tak rasa Pelik bin ajaib ke...bila UMNO bersidang, musuh2nya yang jadi tak keruan, tak tidur malam....meroyan macam mati bini !!!!!

  Sama macam PRK PD, UMNO tak bertanding, musuh2nya hilang pedoman, meroyan siang malam....terutamanya si Ah Beng dari DAPigs tu. Sampai bengkak2 mata kirinya kerana marahkan UMNO tak bertanding !!!!

  Dalam demokrasi nak bertanding boleh, tak bertanding pun boleh, nak mengundi boleh, tak mengundi pun boleh, jangan ada siapa marah2, jadi janganlah ribut2, jangan jadi gila babi pulak....

  Terima aje lah penerangan panjang lebar seperti yang telah diberikan oleh DSZH tu...memang ada logiknya cakap2 dia tu bhai !!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   KEPALA BAPAK PENCURI Najib KATA: Saya bukan pencuri

   Datuk Seri Najib Razak mengalu-alukan perbicaraan terhadapnya berhubung dana RM2.6 bilion dan menyifatkannya sebagai peluang untuk membersihkan namanya.

   "Isu RM2.6 bilion telah diguna habis-habisan untuk mengutuk, memburuk dan mencaci saya selama ini.

   "Saya bukan seorang pencuri. Dan mudah-mudahan perjalanan (perbicaraan) akan berkesudahan dengan kebenaran ditegakkan," katanya kepada pemberita di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini.

   Beliau dihadapkan empat pertuduhan mengikut Seksyen 23 (1) dan 24 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan 21 pertuduhan mengikut Seksyen 4 (1) (a) - Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (AMLATFA).

   Bekas perdana menteri itu berkata beliau berharap perbicaraan itu akan menunjukkan "kedaulatan undang-undang memang wujud di negara ini". SETUJU. DENGAN CARA NAJIB DI PENJARAKAN.

   Delete
  2. Kerajaan Perpaduan UMNO-PAS

   Delete
 6. Tumpang lalu...Korang nak dengar tak satu lawak antarabangsa terlatest di pentas dunia haah ????

  Kau tentu tau betapa otak Theressa May, PM UK tu twngah berserabut pasal isu nak keluar dari eropah iaitubrexit.
  Pening kapla dia berhadapan dengan sokongan rakayt yang masih tak memihak kepadanya. Malah rakyat negara tu kini memaksanya mengadakan referendum sekali lagi dalam menentukan isu tersebut.

  Trumph pulak berserabut dgn masalah perdagangan ngan china.

  Tapi yang lawaknya tu...PM Msia ke 7 ni ni pulak sibuk pi sana nak bawak citer hutang Msia dah cecah lebih RM 1 Trillion.

  Ko ingat aap diorang kisah dengan hutang Msia???

  Negara dia org hutang lagi teruk. Tak pulak nak bankrap. Sibuk nak bawak citer umno. Parti dia org pun bertelagah sesama sendiri dlm negara. Takde pulak pi negara org cerita keburukan negara.

  Yang lawaknya... takde sape pulak yang sudi nak jumpa si tua renta ni.

  Tapi nak tutup malu, nasib baik ada kawan baik kaya raya yg punya stesen tv menguar- uarkan org berebut nak berselfie dgnnya.

  Selfie juga jd penyelamat. Kahkahkah. Malu weeeui kerusi kosong. Ingatkan org beratur nak dgr dia berucap rupanya beratur nak selfie.

  Apa nak diherankan..Mat Syabu, menteri suka sangat berselfie dengan pramugari2 dalam kapalterbang tu kan ada ikut sama dalam rombongan tu..dah tentu lah dia yang cadangkan sessi berselfie untuk tutup 'kemaluan" PM ke 7 yang besar tu bhai !!!!

  Amacam......setuju kan kalau aku cakap ini lah lawak terhebat kat pentas dunia.

  ReplyDelete
  Replies

  1. 199 KOMEN KPD BERITA
   Najib: Saya bukan pencuri

   CONTOH2 NYA:

   Haziq Haikal
   Najib kata saya bukan pencuri.. kepala hotak dia ... 2.6 Billion yang masuk dlm akaun kamu siapa yang punya, 100 juta yang kamu simpan dlm rumah siapa yang punya, barang kemas intan permata yang isteri kamu beli, ambil duit dari mana.. Betul lah kata pepatah Arab, pencuri tk akan mengaku yang dia itu pencuri.

   Jebat
   memang benar awak bukan pencuri..
   tapi awak telah dipilih rakyat n di amanahkan utk menjaga wang rakyat, n awak telah terang2 mengambil wang di bawah jagaan awak.. jumlah yg awak ambil pula memecahkan rekod pemimpin dunia.. jadi adalah merendahkan martabat awak kalau panggil awak sekadar pencuri..
   awak tu penyamun.. bapa pnyamun..

   Fareed Husin
   Jibon bkn pencuri tapi sbb Jibon dan rosdak satu negara jahanam. Masa depan rakyat x terjamin, negara hampir hancur, masa Jibon memerintah ramai yg kena bunuh, rasuah berleluasa, Jibon dan kroni² joli duit rakyat sampai licin lepas tu boleh suruh rakyat ikat perut?!

   Kenapa Jibon x suruh jhowbur balik bantu siasatan 1MDB? Mana dtgnya duit beratus juta, beg tangan mewah, Intan berlian kat umh Jibon? Jibon ckp 2.6 billion derma pak arab, pastu Jibon ckp wakil pak arab??? Pastu ckp dah pulangkan derma tu? Yg mn satu betul? Kalau derma utk UMNO hadapi PRU nape timbalan Presiden x taw? Nape masuk account peribadi Jibon?

   Jibon sebagai menteri pertahanan juga taw yg jet pejuang negara dlm keadaan tenat kenapa Jibon bazirkan duit dgn melabur utk beli jet Boeing dari US? Kan ke lebih baik Jibon beli jet tempur yg baru... Utk keselamatan negara jugak.

   Rakyat tengok kehidupan isteri Jibon yg pendek dan gemuk tu mcm maharani! Semuanya main juta²... Jibon igt rakyat buta? Bodoh? Rakyat takkan maafkan Jibon dan rosdak kalau betul menipu. Tanggunglah dosa untuk 30 juta rakyat Malaysia. Dan berpuluh tahun penjara.

   Delete
  2. Cuba bagi lima kupang tengok. Mesti wak kojola kengkang sanggup jilat apa saja.

   Delete
 7. ASSALLAM SOBAT2 SEMUANYA...TENTU KORANG DAH TAU BAHAWA TRUMP DAN PM BRITAIN DENGAN TEGASNYA, TELAH MENOLAK PERTEMUAN DGN PM KE 7, SI LIDAH BERCABANG TU !!!!!

  KEMAIN SIBUK KE SANA KE SINI DENGAN ANAK CUCU SEDARA LAGI... KLU TAK BOLE JUMPA PM BRITAIN DAN TRUMP APA HASIL YG DIBAWA BALIK KE MALAYSIA ... DUIT MINYAK KAPATOBANG DAN BELANJA ANAK CUCU SAPA YG TANGGUNG HAAH..?????

  BILA DSAI DILANTIK JADI PM KE 8 NANTI... MAKA TINDAKAN PERTAMA IALAH MENUNTUT BAYARAN BERATUS BILLION RINGGIT TERHADAP KE EMPAT EMPAT ANAK TUN IAITU MARINA GEREJA MOKHZANI MIRZAN DAN MUKRIS TERHADAP WANG YG TELAH DIGUNAKAN UNTUK BAILOUT SYARIKAT2 MEREKA YANG DAH BANKRAP, OLEH PETRONAS KWSP, PENCEN DAN TH.

  MAKLUMLAH SEMUA RAKYAT DAH TAHU NEGARA NAK BANGKRAP. WANG BAILOUT BERATUS BILLION OLEH ANAK ANAK TUN MAMPU MENYELAMAYKAN NEGARA DARI BANGKRAP

  SEKIRANYA ANAK TUN ENGGAN MEMBAYAR BALIK WANG RAKYAT YG DI BAILOUT DENGAN ARAHAN TUN MAKA TINDAKAN KE ATAS MARINA GEREJA MOKHZANI MIRZAN BOLEH DIAMBIL DAN DIPENJARAKAN.

  TINDAKAN LEBIH DRASTIK JUGA PERLU DIAMBIL PADA MARINA GEREJA KERANA MENSABOTAJ USAHA DAKWAH ISLAM DENGAN MEMPROMOSI AGENDA AJARAN SESAT LGBT PADA NEGARA.

  TINDAKAN PADA SITI KASSIM DAN MENGHARAMKAN NGO NGO YANG MEMPROMOSI AJARAN YG BERTENTANGAN DNG ISLAM JUGA PERLU DIAMBIL TINDAJAN TEGAS

  USAHA MEMBENTRAS KEGIATAN INI PERLU DISEKAT SELAGI SI LIDAH BERCABANG TUA RENTA INI MASIH BERKUASA.

  PERALIHAN KUASA SI RENTA LIDAH BERCABANG PERLU DILAKUKAN SECEPAT MUNGKIN DEMI MENYELAMATKAN MALAYSIA

  SYABAS PM KE 8 ... KERAJAAN PERPADUAN UMNO PAS PKR !!!!! HARAPAN GAN DOA RAKYAT DITITIPKAN AGAR KERAJAAN BARU NI DAPAT MENJADI KENYATAAN DALAM MASA YANG TERDEKAT....INSYAALLAH..AMIIIN !!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Izinkan saya untuk sekali lagi memperingatkan dan menasihati semua yang berhasrat untuk merampas kerusi PM daripada Tun M.

   Tun M adalah calon tunggal yang memenuhi ciri-ciri yang telah dikhabarkan mengenai seorang lelaki yang bergelar Pembawa Panji Hitam @ pemuda Tamim. Ia bermakna Tun M adalah orangnya.

   Pembawa Panji Hitam adalah pemimpin kepada satu pasukan yang bergelar Pasukan Panji Hitam. Ciri utama pasukan ini ialah ia berjuang di atas kebenaran melawan para pendusta dan ahli fitnah, dan pasukan ini tidak pernah kalah kepada mana-mana pasukan pun. Pasukan ini muncul pada separuh masa kedua zaman fitnah dan kemenangan mutlak mereka akan menjadi cut-off date di antara zaman fitnah dengan zaman baru.

   Itu bermakna Tun M tidak mungkin dapat ditewaskan. Apa yang Tun M sedang lalui hari ini adalah sama seperti apa yang pernah dilalui oleh Sultan Muhammad Al-Fatih sebelum ia beroleh kemenangan membuka Constantinople. Selepas ia membuka Constantinople barulah ia menjadi jelas bahawa baginda adalah orangnya yang dikhabarkan. Kelak selepas Tun M memenangi PERTEMPURAN KLIMAKSnya, ia akan membuktikan melampaui apa-apa keraguan munasabah bahawa Tun M adalah orangnya. Walaubagaimanapun bagi orang-orang yang berkonspirasi untuk menjatuhkannya ia sudah menjadi terlewat bagi mereka.

   Orang-orang yang menyangka mereka boleh menjatuhkan Tun M sekiranya mereka bersekutu sesama mereka hanya akan membawa pertempuran mereka dengan Tun M ke klimaks dan apabila PERTEMPURAN KLIMAKS itu berlangsung, mereka akan mengalami TEWAS MUTLAK dan dlenyapkan sama sekali, dan dengan itulah zaman fitnah akan ditinggalkan.

   Tanda-tanda ia adalah PERTEMPURAN KLIMAKS ialah :-

   1. Bersekutunya pasukan-pasukan bathil menentang Pasukan Panji Hitam (pasukan Panji Hitam ialah pasukan yang diketuai oleh Tun M, si Pembawa Panji Hitam).

   2. Negara Malaysia berada di dalam keadaan darurat. PERTEMPURAN KLIMAKS ini akan menyaksikan pertembungan di antara 'karamah dengan daulat', kerana hanya di dalam keadaan sedemikian sahaja karamah pasukan Panji Hitam akan terbongkar.

   3. Berlaku perebutan untuk menguasai Seri Perdana di Putrajaya di antara Tun M dengan pihak lawan dengan pengadilnya ialah YDPA sendiri. Apabila karamah menang ke atas daulat maka YDPA tiada pilihan lain melainkan untuk menyebelahi Tun M dan pasukannya.

   Tanda paling penting di antara semua ialah serentak dengan 3 kejadian di atas, di bumi Makkah akan menyaksikan perebutan takhta di antara 3 orang putera Raja selepas kematian Raja terakhir Bani Saud. Di dalam perebutan takhta ini tiada seorang pun yang berhasil memperoleh takhta.

   Telahan di atas telah dibuat dengan mengkaji hadith-hadith akhir zaman dengan apa yang sedang berlaku di hadapan mata kita hari ini. Ia benar-benar sangat tally segalanya.

   Tidak mahu percaya apa-apa pun tidak mengapa. Memadailah untuk bersaksi bahawa saya telah pun menyatakannya.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  2. Wak kojola kengkang bani lorong haji taib kat chow kit tu.

   Delete
 8. Buat masa ini biar profesional yg terajui semuua GLC setelah orang politik merosakkannya. Orang politik tumpu kpd kepakaran mereka dan tak perlu nak cari/dapat imbuhan. Orang politik masih boleh mengawal pencapian perjalanan/ objektif GLC kerena mereka masih berada diatas. KPI boleh disasarkan oleh orang politik/ menteri/kementerian terbabit. Jika orang profesional gagal , tukarkan mereka dgn yg lebih baik. Saya tidak bersetuju orang politik terajui GLC atas apa alasan sekali pun kerana sejarah menbuktikan mereka bakal lari jauh dari objektif GLC itu sendiri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dah tentu kita semua mengikuti PAU yang baru tamat semalam dengan teliti kan..kerana ia bakal mencorakkan nasib dan masa depan kelangsungan umat melayu dan Islam di negara ini!!!

   Perhimpunan Agung UMNO 2018 walaupun nampak ‘simple’ tetapi semangat perwakilan dan pemerhati tidak pernah luntur dan tetap meriah, kata Ketua UMNO Bahagian Batu Pahat, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi.

   Ujarnya, bayangkan kalau 21 langkah dalam ucapan dasar Presiden itu terlaksana, UMNO tidak akan runtuh, pupus dan musnah seperti yang Tun Dr Mahathir kata semasa di New York.

   “UMNO tidak akan runtuh kerana UMNO ada akar umbi. Itu Tun M tahu. Sebab itu apa yang tersirat dalam kenyataan Tun M itu ialah dia akan membunuh UMNO secara paksa dan disengajajakan.

   “Sebab itu “Rule of law” dipermainkan oleh Kerajaan Pakatan Harapan (PH) Najib dilumatkan dengan 31 pertuduhan. Beberapa pemimpin UMNO akan dikejar sampai ke lubang cacing supaya menyerah diri.

   “Kepada Tun M jika itu caranya untuk membunuh UMNO maka jawapan kepada Tun ialah ‘Langkah mayat saya dulu’,” katanya dalam satu kenyataan menerusi laman facebooknya hari ini.

   Tegasnya, kehadiran 15 wakil Kelab UMNO Luar Negara dan hampir 54 orang wakil Mahasiswa Nasional adalah bukti pelapis UMNO tidak gentar dengan cara kasar Tun M.

   “Kepada pemimpin UMNO dari peringkat Majlis Tertinggi (MT) hingga ke Ketua Bahagian bersedialah untuk diterajang dan dihumban oleh regim zalim Tun M.

   “Dan sempena PAU 2018, diharap semua perwakilan bersuara lantang, kalau mahu membunuh UMNO, ‘Over my dead body’. Insya-Allah UMNO akan bangkit berkuasa,” tegasnya lagi.

   Dalam Ucapan Dasarnya, Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menggariskan tujuh teras yang di dalamnya terkandung 21 langkah. Tujuh teras yang dibentangkan oleh Ahmad Zahid adalah seperti membina keyakinan dan kepercayaan; menentang eksploitasi politik; memperkasakan parti; hak kuasa istimewa; muafakat politik; kerajaan menanti dan terakhir adalah pengorbanan jiwa raga. – MediaUMNO

   Delete
  2. Sdr Azam, nampak nya kita sependapat.

   Mentadbir, termasuk badan2 Kerajaan, perlu ikut peraturan2, perinsip2, SOPs dll. Orang2 professional selalu nya ada itu semua. Di latih, memnjadi disiplin, panduan hidup mereka.

   Orang2 politik biasa nya ada konflik perinsip. Nak majukan badan Kerajaan "without fear or favour" ke atau nak mengikut permintaan pengundi.

   Maka, bila PAS pegang Kementerian Luar Bandar di suatu masa dahulu, ramai ahli2 PAS atau orang Kelantan masuk Rancangan2 FELDA. Saya tak terlihat kajian2 - jik ada - yang menunjukkan peneroka yang ahli politik ke atau peneroka biasa lebih maju/ produktif di antara peneroka FELDA itu, tapi banyak cerita peneroka2 yang upahkan orang lain menjalankan kerja peneroka, tidak membuat sendiri kerja menebas dsb nya, Orang yang begitu di katakan orang politik, namun peringkat akar umbi, ada yang asyik ke sana sini ke beberapa negeri di masa kempen PRK atau PRU.

   Di peringkat pentadbir, biar lah orang professional pegang jawatan Penerusi/ Ketua Pengarah sehingga masa badan2 Kerajaan itu sudah solid, terbina (established) dengan peraturan2, cara2 dan sOPs mentadbir di situ.

   Delete
 9. Raakn2 yang di kasihi sekelian...Ini satu lagi berita yang WAJB aku kongsikan bersama korang...semoga ia memberi menafaat pada kau yeer !!!!

  Permohonan bapa Altantuya guna keputusan jenayah dalam saman RM100 juta ditolak mahkamah.

  1 OKT: Shaariibuu Setev perlu membuktikan sekali lagi bahawa kerajaan dan dua bekas anggota polis – Azilah Hadri dan koperal Sirul Azhar Umar – bertanggungjawab dalam pembunuhan anaknya, model Mongolia Altantuya Shaariibuu, dalam saman sivil RM100 juta beliau.

  Ia selepas Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Vazeer Alam Mydin Meera hari ini memutuskan mahkamah terikat dengan Seksyen 43 Akta Keterangan 1950 yang menyatakan prosiding perbicaraan jenayah dalam penghakiman Mahkamah Persekutuan – yang memutuskan Azilah dan Sirul bersalah – tidak boleh digunakan dalam prosiding sivil.

  Keputusan mahkamah itu dimaklumkan oleh peguam Sangeet Kaur Deo.

  Sangeet berkata mereka mendapat arahan untuk membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah itu.

  Beliau berkata mungkin sudah tiba masanya kerajaan, terutama Peguam Negara Tommy Thomas, untuk melihat kembali soal meminda Akta Keterangan memandangkan United Kingdom dan Singapura telah memindanya untuk membenarkan prosiding jenayah digunakan dalam perbicaraan sivil.

  Dengan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini, katanya lagi, plaintif perlu memanggil saksi yang telah digunakan ketika perbicaraan di Mahkamah Tinggi, termasuk anggota polis.

  Pada 2008, Keluarga Shaariibuu memfailkan saman RM100 juta terhadap kerajaan, Azilah, Sirul dan penganalisis politik Abdul Razak Baginda berhubung pembunuhan Altantuya yang terjadi dua tahun sebelumnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 10. Sobat2 sekelian..ini ada satu lagi berita yang menyayat hati berkaitan Mazlan Aliman dan warga peneroka..jom kita sama2 layan !!!!

  Pengerusi Persatuan Anak Peneroka FELDA Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman yang selama ini merupakan antara individu yang paling lantang mengkritik FELDA ketika Barisan Nasional memerintah hari ini terpaksa berdepan dengan pelbagai cacian daripada peneroka.

  Ia ekoran kegagalan kerajaan PH menyalurkan bayaran Sara Hidup terhadap kira kira 31 ribu peneroka Felda yang terlibat dengan tanam semula.

  “Sara Hidup umpama ‘gaji’ bagi peneroka. Ianya telah gagal dibayar mengikut jadual. Kegagalan kali kedua. Hari ini, 4 Ogos, berapa lama sudah lewat; seharusnya Sara Hidup dibayar antara 23-25 hb, setiap bulan.

  “Saya telah salurkan isu ini kepada pemimpin terbabit. Dari Pengarah Besar FELDA hingga ke Pengurus Besar Wilayah (RGM). Dari Pak Menteri yang jaga FELDA sampai ke menteri lain.

  “Dimana silapnya, sampai hari ini berlarutan. Jawapan hampir standard, ‘FELDA sedang berdepan dengan krisis kewangan yang parah, akibat mewarisi Kerajaan lama….Bersabar, kita sedang tangani’….,” katanya dalam posting terbaru di Facebook.

  Tambah Mazlan yang juga AJK PAN, beliau kini setiap hari perlu mendengar sumpah seranah dan makian daripada peneroka yang mengeluh dan menuntut janji-janji yang dibuat kerajaan PH dalam manifesto PRU14.

  “Apabila peneroka hubungi saya dan menyumpah seranah, saya berusaha menjadi pendengar yang baik. Adakalanya, makin diberi penjelasan, bertambah teruk dimakinya saya.

  “ ‘Dah jadi Kerajaan dan ada kuasa, isu Sara Hidup pun tak boleh selesai? ‘Dulu janji macam2… (diikuti dengan carut mereka)’

  “Saya pun manusia biasa. Bayangkan, di maki setiap hari khususnya dalam media social,” luahnya lagi.

  Namun tegas Mazlan biar apa jua makian diterima nasib peneroka FELDA tidak seharusnya diabaikan.

  “Apa pun persepsi kita pada peneroka, harus ingat, mereka sedang bergelut untuk survive. Mereka sedang hadapi derita.

  “Nak bayar segala bil, keperluan harian, belanja anak sekolah dan lain lain. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul!,” katanya.

  Nampak sangat...keghairahan pemimpin2 PH yang sanggup berkampung di Felda2 dulu hanya lah satu sandiwara dan wayang politik untuk meraih undi simpati mereka..bila dah jadi kerajaan..disepaknya warga peneroka maacm kain buruk tepi longkang..apa nak di kato..dah nasib badan !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mengapa marahkan Mazlan Aliman ??

   Sebelum Felda di 'rogol' olih Kepala Bapak Kau dengan Isa Ketot , kerajaan tidak pernah mengeluarkan bantuan secara terus kepada para peneroka . Semua kebajikkkan para peneroka di tanggung olih koperasi melalui Perbadanan Felda .

   Seharusnya para peneroka ni kencingkan kepala Najib serta lempar taek keatas kepala Isa Ketot !!

   Delete
 11. Geng najis haramjadah..........
  PERGI MAMPOS LA DENGAN KOMEN MERAPU KAU
  KAU BOLEH PERGI JUAL TEMBERANG KAU KAT BLOG UMNO HARAMJADAH
  KAT SINI SEMUANYA PEMBENCI2 UMNOHARAMJADAH
  DAH TAK ADA SIKIT PON KEBAIKAN DARI UMNO HARAMJADAH SEJAK DI ROSAKKAN OLEH PASANGAN DURJANA ROSMAH PUAKA DAN LAKI DIA PANGLIMA BOOOOGEEES PONDAN BIBIR MERAH

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sentap jugak org keraKERAjaan ni

   melayutakberkhatan

   Delete
  2. melayutakberkhatan...Rasa2nya kau dah terbaca kenyataan berfakta dari mantan KSU kewanagn ni..tapi takpe lah..aku kongsikan sekali lagi dengan kau...bollleeeh???

   Kenyataan bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Irwan Siregar bahawa duit pembayaran balik hasil kutipan GST tidak dicuri oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) buat Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ‘panas punggung’.

   Bekas Ketua Pengarah Hal Ehwal Khas (JASA), Datuk Dr. Mohd Puad Zarkashi berkata, tuduhan melulu yang dibuat Guan Eng itu membuktikan menteri itu tidak tahu mengenai proses kutipan wang GST.

   “Mengikut Akta Prosedur Kewangan 1957, setiap hasil yang dikutip dari GST, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), dividen daripada PETRONAS dan Bank Negara Malaysia (BNM) mesti dimasukkan terlebih dulu ke dalam akaun Kumpulan Wang Disatukan.

   “Mengikut prosedur, Mesyuarat Aliran Tunai Kerajaan akan diadakan setiap bulan. Mesyuarat ini akan menentukan jumlah yang akan dipindahkan ke akaun Amanah untuk bayaran balik kepada peniaga.

   “Berdasarkan akta di atas, jelas Guan Eng tidak tahu, semua hasil kutipan GST kena masuk dulu ke dalam akaunn Kumpulan Wang Disatukan sebelum dipindah ke dalam akaun Amanah.

   “Mungkin bila mendapati duit dalam akaun Consolidated begitu banyak, maka kerajaan PH berbelanja semewahnya. Lepas itu baru mereka sedar bahawa duit itulah nanti yang akan dituntut oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) untuk dimasukkan ke dalam akaun Amanah sebelum dipulangkan kepada para peniaga,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

   Berdasarkan penjelasan Ketua Pengarah Kastam, kali terakhir akaun Amanah menerima duit refund GST ialah pada 31 Mei 2018.

   “Justeru soalan khas untuk Guan Eng, berapa baki duit refund GST dalam akaun Consolidated pada 31hb Mei 2018?

   “Kalau ada, sebenarnya kerajaan PH yang merompaknya kerana membelanjakannya untuk perkara lain. Maklumlah tiga bulan selepas memerintah, kerajaan PH kekeringan duit kerana GST sifar. Maka terpaksalah merompak,” ujarnya.

   Tegasnya lagi, Guan Eng hanya tahu membuat tuduhan melulu tanpa siasatan terperinci atau tiada siasatan langsung yang nyata mampu merosakkan negara.

   “Tuduh dulu baru siasat? Itulah standard Guan Eng. Itu pun mengelabah buat siasatan setelah membuat penjelasan balas, kemudian buat laporan polis dan buat laporan SPRM.

   “Itulah standard Guan Eng. Buat tuduhan, tetapi tiada siasatan. Atau tuduh dulu siasat kemudian. Jahanam ekonomi negara,” katanya.

   Delete
  3. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 12. Perlantikan tu semuanya dipengaruhi oleh UMNO
  Pemilihan pun ikut telunjuk pemimpin UMNO
  Tony Fernandes dpt jd CEO pun sbb dia ahli UMNO
  Mat syabu selfie sbb kena paksa oleh org umno
  Anwar Ibrahim bertanding sbb ikut telunjuk UMNO
  Anwar pilih PD sbb ikut telunjuk UMNO
  Mahathir bawak cucu pergi London, New York sbb umno yg suruh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tepuk kepala hotak kau....!!

   Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 13. Fuyooo....Ini atu lagi beita yang bakal menggegarkan persada politik negara beb !!!!

  1 OKT: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong menafikan wang yang dikreditkan ke dalam akaun Parti Liberal Demokratik (LDP) disalahgunakan semasa pentabirannya sebagai presiden parti itu.

  Vui Keong dalam satu kenyataan berkata semua transaksi telah direkod, diaudit dan dilulus oleh perwakilan parti dari tahun 2006 hingga 2012.

  “Terdapat baki wang sumbangan dalam akaun parti semasa mereka menggantung keahlian dan melucutkan jawatan saya sebagai presiden parti secara tidak konstitusional pada Oktober 2013,” katanya ketika mengulas dakwaan sebuah blog yang dikenali sebagai steadyaku47.com.

  Penulis blog itu mendakwa dua cek bernilai RM3.5 juta telah disumbangkan oleh perdana menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak kepada LDP – yang ketika itu adalah parti komponen BN – pada tahun 2013.

  Beliau juga mendakwa bahawa Vui Keong yang adalah bekas presiden LDP pada masa itu memaksa bendahari parti untuk menandatangani bersama cek tersebut dan mengeluarkannya tanpa pengetahuan ahli-ahli lain.

  Beliau yang kini adalah menteri yang bertanggungjawab ke atas undang-undang dan ahli Parti Warisan Sabah, berkata dakwaan bahawa beliau menekan dan memaksa Ken Fong, yang adalah ketua bendahari LDP pada masa itu, adalah sukar dipercayai.

  “Ini menunjukkan sejauh mana kebohongan yang mereka sanggup lakukan untuk mencapai agenda kotor mereka.

  Beliau seterus menjelaskan bahawa semua pengeluaran wang dari akaun parti memerlukan tandatangan bendahari agung kerana beliau merupakan penandatangan wajib.

  “Penandatangan lain adalah sama ada presiden iaitu saya atau Teo Chee Kang yang merupakan setiausaha agung pada waktu itu,” katanya.

  “Saya memegang jawatan sebagai ketua LDP selama tujuh tahun iaitu dari tahun 2006 hingga 2013 dan sepertimana semua orang tahu tidak ada cara bagi saya untuk menjalankan tugas saya tanpa sumbangan politik daripada penyokong-penyokong.

  “Bagaimanapun, saya telah gagal untuk mengekalkan kerusi parlimen Sandakan.

  “LDP juga telah kehilangan kerusi DUN Likas dan hanya berjaya memenangi tiga kerusi dalam pilihan raya umum ke-13…,” katanya sambil menambah kekalahan itu mencetuskan krisis kepimpinan yang bermula lewat Ogos 2013.

  Justeru, katanya beliau tidak mengetahui apa yang berlaku dengan wang parti itu sejak tahun 2013 memandangkan beliau tidak lagi menjadi presiden parti berkenaan.

  Mengulas lanjut, beliau berkata bekas Menteri Tugas-Tugas Khas Datuk Teo Chee Kang dan Pemangku Presiden LDP, Chin Su Phin harus bertanggungjawab bermula tempoh mereka menggantungnya dari pejabat pada tahun 2013 dan merampas wang dalam akaun bank tanpa pengetahuannya.

  “Mereka bahkan meluluskan resolusi dalam mesyuarat agung parti yang berikutnya parti di mana mereka juga berjaya mengubah penandatangan saya kepada mereka,” katanya selepas sesi pertemuan dengan penuntut-penuntut universiti dari Sabah di Dewan Malaysia di London, pada Sabtu lalu.

  Vui Keong kini di London bagi mengiringi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad selepas menghadiri Perhimpunan Agung PBB di New York pada 29 September.

  Ditanya sama ada beliau menerima surat daripada pihak polis atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai sumbangan politik yang bernilai RM3.5 juta diberikan oleh Najib pada tahun 2012 dan 2013, beliau berkata beliau tidak dipanggil atau menerima surat daripada mana-mana pihak.

  “Saya hanya nampak satu surat daripada pihak polis bertarikh Sept 7 kepada LDP yang ditularkan melalui media sosial tetapi oleh kerana saya telah meninggalkan LDP, ia tidak membimbangkan saya sama sekali.

  Bagaimanapun, Vui Keong berkata beliau bersedia untuk dipanggil memberi keterangan kepada polis jika diperlukan.

  “Malah, saya telah mendedahkan kepada Dr Mahathir mengenai perkara ini pada minggu pertama selepas perlantikan saya sebagai menteri kabinet pada 2 Julai.

  Rakyat memohon agar dijalankan siasatan hingga ke akar umbi..kaalu dipakaikan baju oren SPRM nanti..lagi bagus !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 14. melayutakberkhatan....Boleh tak kau sahkan kesahihan berita tergempar ni..iyelah..kau kan cai dan balaci tegar Rejim Haprakan tu..mustahil pulak kalau kau tak tau ????

  Kerajaan PH mansuhkan lebih 4,000 Projek Mesra Rakyat?

  1 OKT: PAS mendesak Kerajaan Pakatan Harapan (PH) menjelaskan dakwaan lebih 4,000 Projek Mesra Rakyat yang telah diluluskan bagi 2018 telah dimansuhkan.

  Ketua Penerangan PAS Pusat, Nasrudin Hassan berkata, sehingga Julai 2018, 4,000 projek terbabit merangkumi setiap Parlimen di seluruh negara dengan anggaran nilai berjumlah lebih RM100 juta.

  “Negeri Sembilan sahaja, projek terlibat berjumlah lebih 500 buah projek. Johor pula mencatatkan paling banyak iaitu lebih 800 buah projek, manakala di Kedah pula sebanyak lebih 500 buah projek.

  “Kebanyakan projek berkenaan adalah projek di luar kawasan bandar dan ia adalah projek keperluan masyarakat setempat seperti masjid, dewan dan jalan raya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

  Nasrudin mengulas kenyataan Presiden Persatuan Kontraktor Bumiputera Kelas F Malaysia (PERKOBF Malaysia), Tukiman Radion pada 18 September lalu mendakwa tuntutan sebanyak RM8 juta bagi dua projek yang sudah siap masih belum dibayar oleh Kerajaan Persekutuan PH.

  Tukiman mendakwa, jika isu itu tidak ditangani, dikhuatiri sehingga 400 kontraktor kelas F Bumiputera akan terjejas.

  Nasrudin juga menuntut kerajaan khususnya Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, Kementerian Kewangan dan Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) untuk tampil memberikan penjelasan berhubung isu ini.

  “Perkara ini telah berlarutan terlalu lama sehingga menyebabkan pihak kontraktor yang telah menyiapkan kerja-kerja mereka tidak mendapat pembayaran yang sepatutnya,” katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 15. Replies
  1. Saya ada baca berita mengatakan calon2 bagi sesuatu jawatan tinggi badan Kerajaan berkenaan sudah di sediakan dan di hantar kpd Tun.

   Saya percaya Tun has a no-nonsense attitude dalam hal menentukan yang di lantik will not muck up, or worse, fuck up the agency.

   Enough with corrupt bastards, jokers and stupid fools like Double ee Azeez ex-Tabung Haji. Never again.

   So many people worked so hard to win Pru14 that they are not about to say "biarkan sesiapa saje si lantik meneraju badan2 Kerajaan".

   Di US pun mereka tak benarkan Donald Trump dapat calon Mahkamah Tertinggi nya di sahkan Senate dengan senang. Calon Mahkamah Tertinggi pun korap dari segi akhlak nya, coba merogol dsb nya.

   Delete
 16. Fuuuuh...Apa pulak berita terbaru ni..macam tak berapa sedap didengar aje !!!

  1 OKT: Harga runcit minyak petrol RON97 naik 14 sen seliter daripada RM2.65 pada bulan September kepada RM2.79 bagi tempoh 1 Oktober 2018 hingga 31 Oktober ini.

  Sementara itu, harga petroleum RON95 dan diesel dikekalkan, masing-masing pada harga RM2.20 seliter dan RM2.18 seliter, berdasarkan paparan rasmi di laman Facebook Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

  Aiiik...kata harga petrol ni dah distabilkan hingga kiamat oleh Rejim Haprakan ni..tapi apasal lak makin naik lagi haah ??

  Kan dah janji nak turunkan harga kepada RM 1.50 se liter jika PH memerintah..tapi pasal naik pulak ???

  Pelik lah..dah lah janji nak turunkan harga petrol tu tak ditunaikan, dalam diam2 naikkan harga pulak. Terang2lah rakyat Msia yang mengundi calon2 PH dulu dah kena kincin sampai basah lencun kan !!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Umno akan gagal saman pembelot, kata bekas hakim

   PETALING JAYA: Umno akan gagal dalam cubaan mendapatkan kembali kos daripada wakil rakyat yang melompat selepas pilihan raya 9 Mei lepas, kata bekas hakim Datuk Seri Gopal Sri Ram.

   Sri Ram berkata keputusan mahkamah sedia ada dalam kes serupa tidak memihak kepada Umno, dan merujuk kepada 2 keputusan oleh Mahkamah Persekutuan: Datuk Ong Kee Hui melawan Sinyium Anak Mutit, dan Nordin bin Salleh melawan Dewan Undangan Negeri Kelantan.

   Beliau berkata sebarang kontrak antara wakil rakyat terpilih dan parti politik yang mengatakan dia perlu mengosongkan kerusi dan pulangkan perbelanjaan pilihan raya sekiranya belot adalah menyalahi undang-undang dan tidak sah.

   “Undang-undang anti-lompat juga tidak mengikut perlembagaan dan tidak sah seperti yang ditetapkan dalam kes Nordin,” katanya.

   Sri Ram berkata mahkamah tidak boleh secara tidak langsung menguatkuasakan satu-satu perkara yang tidak boleh dikuatkuasakan secara langsung.

   “Jadi sekiranya parti politik membuat tuntutan untuk memaksa peletakan jawatan atau untuk mendapatkan kembali perbelanjaan pilihan raya, wakil rakyat itu akan berjaya atas sebab-sebab dasar awam,” katanya.

   Beliau berkata undang-undang tidak boleh secara langsung atau tidak langsung menguatkuasakan aturan yang melarang keluar parti.

   Pada Sabtu, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan partinya dalam proses mengambil tindakan undang-undang terhadap ahli Parlimen dan Adun yang belot dalam usaha mendapatkan kembali perbelanjaan kempen pilihan raya umum.

   Zahid berkata saman sudah dihantar kepada mereka, dan mereka diberitahu supaya mengosongkan kerusi bagi membuka laluan kepada pilihan raya baharu.

   Pada 1982, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa menghantar surat peletakan jawatan tidak bertarikh kepada speaker bertentangan dengan dasar awam dan oleh itu tidak sah.

   Hakim Tun Salleh Abas berkata: “Sistem kerajaan berperwakilan berdasarkan kepada kebebasan memilih.

   “Pemilih mesti bebas memilih calon untuk mewakili mereka di legislatif, manakala calon yag berjaya mesti bebas bertidak mengikut penilaian sendiri.

   “Sebarang aturan yang tidak membenarkan kebebasan itu tidak disukai undang-udang kereana ia mencabul dasar awam.”

   Delete
  2. Hidup lagi si Geng Najib ni ??

   Ingatkan sudah larikan diri lintang pukang apabila tidak berani menjawab pertanyaan saya berkenaan Dr. Hasnita Dato Hashim yang di khabarkan anak saudara Siti Hasmah .

   Ini saya ingin bertanya lagi kepada kaki auta ini ..
   Di mana tercatitnya maklumat yang menyatakan harga petrol RON 95 akan turun ke 1.50 se liter ??
   Merata saya cari maklumat ini tetapi tak jumpa .

   Delete
  3. Kau cari celah kelangkang bini kau, mana nak jumpa.
   Kau buka lah YouTube, Rafizi yg gatal mulut buat janji, sapa yg suruh.
   Tua pun bongok lagi.

   Delete
  4. Ohhh ... dengar cakap Rafizi rupanya ..

   Saya yang bolih kata beberapa kali bersemuka dengan dia pun tak akan dengar/terima 100% ayat yang keluar dari mulut dia .

   Delete
  5. Tonggeng is a pariah dog.
   Rafizi another pariah dog.
   Rafizi at Penang & Johor tergolek dog.

   Delete
  6. Why stay AnonyMOUSE, Why..why..??

   Tikus Tonggeng menikus-nikus
   Betul2 bacul lagi dayus....
   Bodoh mereng bila nak mampus?

   Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete

 17. Pada peringkat memulihkan keadaan yang di punahkan Najib Al Jibo ini, saya setuju Tun Mahathir letakkan orang2 professional sebagai Pengerusi atau CEO badan2 Kerajaan.

  Setuju, perlu ada orang2 politik tapi seimbangan nya memadai dengan cara lantik beberapa orang mereka mereka ke Jemaah Pengarah.

  Memang, orang2 politik boleh memberi pendapat tentang apa yang di kehendakki oleh rakyat. Tetapi orang2 professional pun boleh. Ha nya orang politik tahu apa pengundi mahukan. Tapi kesan yang di perlukan dari badan2 Kerajaan itu bukan dari segi pengundi sahaja, perlu kepada keseluruhan rakyat.

  Bila sudah pulih keadaan nanti, bahru lah boleh letak lebih orang politik, termasuk sebagai peneraju badan2 tersebut.

  Kita tak mahu kucar kacir lagi badan2 tersebut. Enough with the nonsense di lakukan bedebah Najib, Doublle ee Azeez dsb nya. Saving RM10-20 juta pun (tak banyak banding pelaburan Tabung Haji) yang no-nonsense professionals boleh buat, perlu di masuk ke dlm Tabung Haji, supaya penyimpan akaun TH boleh dapat 10-20 sen sebagai bonus yang di agihkan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sori bhai..Tak setuju langsung dengan orang2 prifesional dilantik ke jaeatan2 pengerusi dan CEO2 GLC dan GLIC2 kerajan tu.

   Kita kena ingat...yang berhempas pulas berkempen hingga tak tido malam bagi memenangkan calon2 PH dalam PRU14 dulu ialah penyokong2 mereka. Bila dah menang...sedap2 aje nak lantik orang lain kat tempat yang sepatutnya diisi oleh bo2 mereka..adil ke macam tu???

   Ini senario politik Msia...kerja kuat, mesti aad ganjaran atau rewardnya. Dengan bos2 mereka ni jadi CEO atau Pengerusi di GLC/GLIC tu, sekurang2nya ini a adalah satu penghargaan kepada penyokong2 mereka.

   Apa ingat orang2 profesional tu takde kroni2 ke???

   Tak pasal2 mereka yang tak bersusah payah berkempen dalam PRU, tiba2 dapat jawatan2 yang sepatutnya diisi oleh MP2 tu. Mana nak letak muka MP2 ni...

   Janagn terperanjat akan ada gerakan dalaman besar2an untuk mensabotaj semua polisi yang telah diputuskan oleh Rejim nanti.

   Mentang2 lah pengerusi majlis penasihat orang2 tua kokeh adalah orang koporat, tak semestinya boleh diterima semua pandangannya tu.

   Yang pasti...orang2 politik dalam PH ni dah tak boleh cari makan lagi. Sapa yang nak berikan habuan kepada penyokong2 totok mereka di bahagian tu. Takkan lah nak harap dari gaji dan elaun MP aje..pokai lah diorang. Kalau penyokong2 dan penacai2 kat bahagian dah lari..takde maknanya lagi jadi MP beb !!!!

   Delete
  2. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 18. Perlantikan tony Fernandes sbg CEO perbadanan stadium sbb Tony adalah ketua bahagian UMNO Tamil nadu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tikus Tonggeng menikus
   Betul2 bacul lagi dayus....

   Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 19. Omaak Ooooi!!! Cuba kita sama2 baca berita ni !!!

  Pemilihan PKR Johor: Azmin sekali lagi dahului Rafizi


  1 OKT: Calon Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, setakat ini mendahului pemilihan parti itu di Johor dengan memperoleh 4,503 undi.

  Pencabarnya, Mohd Rafizi Ramli, mendapat 3,976 undi menerusi pengundian membabitkan 24 cabang PKR di seluruh Johor yang berlangsung malam tadi.

  Azmin adalah penyandang jawatan itu manakala Rafizi adalah Naib Presiden parti.

  Keputusan bagi setiap cabang parti bagi negeri Johor kini sudah dimuat naik dalam laman sesawang Pemilihan PKR 2018 di www.pemilihankeadilan2018.com.

  Bagaimanapun, Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) PKR, Datuk Rashid Din, dalam laman berkenaan berkata pihaknya akan memuktamadkan keputusan untuk cabang di Johor selepas Peti Undi Ragu dibuka.

  Sehingga kesemua 24 pusat pengundian ditutup pada jam 5 petang tadi, seramai 10,725 daripada 37,934 anggota yang layak mengundi menunaikan tanggungjawab masing-masing.

  Pada pemilihan kali ini, seramai 53 calon bertanding merebut jawatan ketua cabang manakala 163 calon lagi menawarkan diri untuk jawatan timbalan ketua cabang, naib ketua cabang dan anggota jawatankuasa cabang.

  Apa maknanya tu...dah tentu lah aakn menimbulkan kegigilan maha dahsyat dalam kalangan Krtel DSAI dan Pizi. Hari tu..kat Penang pun, Azmin dah mendahului mereka. Kalauntrend macam ni yang memihak kepaad Azmin berterusan, nampak gayanya kedudukan DSAI sebagai presiden PKR pun tak memberi sebarang kelebihan padanya.

  Tak boleh lah DSAI nak bertindak secaar kuku besi dalam parti tu..Azmin dah aad untuk check mate semua keputusannya. Kartel Azmin seperti Zuraida pun dikhabarkan mendapat sokongan kuat untuk menduduki kerusi Naib Presiden parti oleh akar2 umbi PKR.

  Yang pastinya..individu yang paling gembira jika kartel Azmin menang ialah Tun M. Tak sia2 dia mengeluarkan belanja yang besar dan sokongan yang kuat untuk backing Azmin...bakal PM ke 8 nanti !!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Umno tak ada hak undang-undang saman wakil rakyat keluar parti

   Umno tidak ada hak perundangan untuk mengambil tindakan terhadap wakil rakyat yang keluar parti itu, kata Ahli Jawatankuasa DAP Selangor Dr Abdul Aziz Bari.

   Menurut pakar Perlembagaan itu (bekas professor UIA), buat masa ini tiada peruntukan undang-undang yang menyekat mana-mana ahli yang meninggalkan atau melompat parti.

   “Itu adalah hak seseorang untuk keluar atau tinggalkan parti. Apa locus standi kalau mahu saman?

   “Saman antara siapa, kalau dimalukan, difitnah bolehlah saman tapi dalam isu ini apa hak yang dilanggar atau dinafikan?” katanya seperti dipetik Bernama.

   Menurut Aziz Bari yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Teknologi, Sains dan Alam Sekitar Perak, usaha Umno itu bertentangan dengan prinsip demokrasi berparlimen selain menunjukkan ia semakin lemah atau berdepan kekalahan.

   Beliau berkata demikian ketika mengulas ucapan dasar Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semalam yang menegaskan tindakan undang-undang terhadap wakil rakyat yang meninggalkan parti itu sudah diambil, malah writ saman sudah dihantar kepada mereka. – Roketkini.com

   Delete
 20. Otai-otai reformasi semua
  Kau org semua cuma barua shj
  Kau org masuk lokap, org lain dpt jawatan
  Haha...tepuk...tepuk...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sentap lagi tuu...tepuk...tepuk...

   Delete

  2. KAU GENG MENJILAT NAJIB APA YANG NAK SENTAP SENTAP?

   BARANG DI CELAK KELENGKANG KAMU PENDEK SANGAT KAU NAK SENTAP SENTAP KE?

   INFERIORITY COMPLEX KAU, YE? SEBAB SEMUA NYA UMNO PUNYAQ SALAH, YE?

   SIAN. KAU JILAT KUAT2 LER, OK?

   Delete
  3. Why stay AnonyMOUSE...??

   Tikus Tonggeng menikus
   Betul2 bacul lagi dayus....

   Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 21. bersetuju 100% dgn saranan agar dasar/polisi mencegah ahli2 parti politik memegang jwtan dlm glc/glic d kaji semula.

  criteria utk semua ialah 'bersih, pintar n cekap'. bukan orang2 koporat saja yg mampu memenuhi criteria ini.

  u ignore yr own kind at yr own peril.

  charity begins at home n party machinery cannot function on fresh air n sunshine. availability of funds at operational level is most important (money is a necessary evil).

  'ada bayar saya kilija. wang tak ada saya tidur juga'.

  dgn elaun yg d perolihi ini lah ahli2 parti dpt menyumbang kpd dana utk kegiatan/program d peringkat bhg, cawangan n negeri.

  ReplyDelete
 22. Yg buat rally tiap hujung minggu...otai
  Yg kena sembur dgn air longkang...otai
  Yg kena sumbat ke dlm lokap...otai
  Yg kena buang kerja...otai

  Yg dapat jd CEO...Tony Fernandes anak keling paria berak atas rel keretapi.

  Haha...tepuk...tepuk...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa tepuk-tepuk, bongok?
   Bongok macam pandikar Amin Bapok?
   Speaker rusak tau nyer 'duduk..duduk'.
   Spesi bangkai anjing dubuk.

   Why stay AnonyMOUSE, Why..why..??

   Tikus Tonggeng menikus-nikus
   Betul2 bacul lagi dayus....
   Bodoh mereng bila nak mampus?

   Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 23. Aku setuju dgn saranan Aziz Yasin. Sesuatu tempat boleh dilettakkn org politik. Mgkin dibantu oleh golongan profesional.
  Org poltik perlu diberikan peranan kerana mereka yg menjadi rakyat utk tmpt mengadu. Mereka berperanan setiap sudut rakyat.

  ReplyDelete
 24. Pak diny...Pak ada tak terengok gambar yang ditularkan di media sosial baru2 ni..alaaa..gambar menteri sukaneka yang tengah main game dalam pejabatnya.

  Kita faham apabila tersebar gambar Menteri Belia Dan Sukaneka bermain 'game' di pejabat. Tujuan beliau adalah untuk menarik minat anak muda dari golongan komuniti 'e-sport'.

  Mantan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama juga bermain permainan 'Call of Duty' semasa berkempen Obamacare untuk jawatan Presiden.

  Jadi tidak hairanlah apabila Pakatan Harapan ingin menurunkan had umur pengundi kepada 18 tahun untuk menarik golongan 'gamers' atau 'e-sport' ini.

  Walau bagaimanapun, Rakyat Parlimen Muar perlukan Ahli Parlimen mereka yang bekerja untuk mereka bukannya hanya tahu bermain permainan elektronik semata-mata.

  Inilah bahananya bila budak dilantik sebagai Ahli Parlimen dan Menteri. Waktu kerja main game kah? Atau waktu main game guna elektrik dan televisyen yang dibeli dan dibayar guna dana awam?

  Aduan boleh dibuat di biro aduan Jabatan Perdana Menteri terhadap salah laku Menteri yang bermain permainan elektronik di tempat kerja menggunakan harta kerajaan untuk kepentingan peribadi.

  Hoii Sadiq Sigarag..rakyat bayar gaji kau berbelas2 ribu bukan untuk buang maas main video game lah. Sampai sekarang ni takde satu pun polisi yang belia dan anak2 muda nampak untuk membela nasib mereka...tu haah berpuluh2 ribu mahasiswa yang baru grad masih takde keje lagi..apa rancangan kau untuk diorang.

  Kalau masa era kerajaan BN dulu sekurang2nya ada SL1M yang diMOUkan dengan pihak swasta untuk mereka..sekarang dah Rejim Haprakan kuburkan ke???

  Yang kau sibuk dan jeleskan ialah gaji Lim Teong Kim tu...tapi gaji kau tu tak nampak pulak. Sekurang2nya LTK dah tujukkan hasilnya..kau apa ada haah ??? Membodek Tun M aje lah kerjanya..sampai kena hentam dengan TMJ...ada sodap ka????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 25. Pak diny...Pak perasan tak benda ni haah ???

  Pemuja dan pentaksub Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir tidak dapat menerima hakikat bahawa Tun Dr Mahathir menggunakan teleprompter semasa berucap di Persidangan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tempoh hari.

  Telepromter adalah skrin di depan pembentang untuk membantu beliau membaca teks tanpa perlu tunduk membaca teks secara konvensional.

  Tidak ada sebarang salahnya bagi seorang pemimpin seperti Tun Dr Mahathir menggunakan teleprompter bagi membantu beliau di dalam ucapan ataupun ketika terlupa sesuatu ayat atau para.

  Dan tidak ada salahnya juga sekiranya teks ucapan Tun Dr Mahathir dibuat oleh pegawai-pegawai beliau. Pastinya Tun Dr Mahathir sendiri akan menyemak dahulu isi kandungannya bukan?

  Pemuja Tun Dr Mahathir punyalah taksub dengan idolanya sehingga terpaksa meletakkan gambar surat bertulisan tangan daripada Tun Dr Mahathir bagi membuktikan bahawa Tun Dr Mahathir sendiri menulis dan membaca teks ucapan di Perhimpunan Bangsa-Bangsa Bersatu.

  Ketaksuban penjilat tegar Tun Dr Mahathir ini kantoi apabila surat bertulisan tangan tersebut sebenarnya diambil dari gambar muzium Tun Mahathir .

  Elok benarlah, tulisan tangan dari muzium dan penulisnya juga mungkin sudah layak juga duduk di sana....setuju kan Pak ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 26. Pak diny...Ini saya paparkan pada Pak satu komen netizen yang ada kaitan dengan teks ucapan yamg dibaca oleh Tun M di UNGA tu...

  "hari tu dah kantoi pasal fail depan atok tua tak ingat mati..manipulasi hutang negara part 2.... now kantoi lagi..maknanya apa yer macai Ph...maknanya Allah nak kamu fikir dgn otak...bukannya puji melambung ni nak tanya ni..penyokong Ph

  Atok tu dah bawa anak menantu cucu melancong pg London dan New York..apa cerita

  Dapat pelabur ke kat sana nak melabur kt Malaysia ni..billon2 atau mmg makan angin...maklumlah takut tak sempat nak rasa naik kapal terbang khas

  tak bising pulak yer penyokong Ph ni bila atok tu bawa kaum kerabat guna plane kerajaan Malaysia...ooh maklumlah penyokong PH dah kesipuan...sbb dulu mengata DS Najib sekeluarga rupanya...Atok pujaan hati mereka pun...lebih lagi

  so..tepuk lah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 27. Pak diny..mungkin Pak terlepas pandang jawapan DSNR berkaitan tuduhan Bersih terhadapnya dalam PRK Sg. Kandis. Takpe...saya turunkan kat sini untuk Pak,,,boleh kan ???

  Najib jawab tuduhan larangan berkempen di facebook

  BERSIH telah membuat laporan polis dan menuduh saya telah melanggar akta pilihanraya kerana saya telah membuat satu hantaran di laman Facebook saya pada pukul 7 pagi iaitu sebelum peti undi dibuka pada hari pilihanraya kecil Sungai Kandis beberapa bulan lalu.

  Oleh itu, pihak polis dilaporkan akan memanggil saya untuk memberi kenyataan kepada mereka tidak lama lagi dan saya sedia memberi kerjasama penuh.

  Saya juga mahu tahu jika BERSIH telah membuat laporan-laporan polis yang sama terhadap PKR dan calon Sungai Kandis yang BERSIH sendiri pernah mendakwa telah melakukan kesalahan yang agaknya teruk semasa pilihanraya kecil itu.

  Ini merupakan peluang baik untuk NGO dan pihak kerajaan untuk membuktikan bahawa mereka berlaku secara adil dan tidak berat sebelah.

  Berikut ialah kenyataan calon BN untuk Sungai Kandis bertarikh 29 Ogos 2018 yang tidak dijawab oleh BERSIH pada masa itu:

  KENYATAAN MEDIA

  Dato' Lokman Adam - 29hb Ogos, 2018

  1. Pemangku Pengerusi BERSIH 2.0, Shahrul Aman dilaporkan telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pilihanraya dan juga kepada PDRM terhadap Dato' Sri Najib Razak.

  2. Mereka menuduh bahawa Dato' Sri Najib telah melakukan kesalahan dibawah akta SPR kerana beliau telah membuat satu posting di dalam laman FaceBookya pada pukul 7 pagi hari membuang undi pilihanraya kecil Sungai Kandis baru-baru ini dan mendakwa ini ialah satu kesalahan.

  3. Pegawai program BERSIH 2.0 Lee Chun Lun minggu lepas telah mengeluarkan kenyataan bahawa calon PH Zawawi Mughni juga telah banyak melakukan kesalahan di bawah akta SPR yang sama.

  4. Antara kesalahan PH yang diberi oleh BERSIH 2.0 termasuk pemberian penukaran minyak hitam motosikal percuma, pemeriksaan kesihatan percuma dan ubatan percuma serta menyalah guna aset kerajaan dan berkempen dalam acara sekolah (yang juga merupakan pusat mengundi) serta kerajaan.

  5. BERSIH juga menuduh bahawa beberapa menteri PH didapati menggunakan kereta rasmi mereka untuk pergi ke pusat penamaan calon pada hari pengundian. BERSIH menuduh bahawa ini juga telah melanggar peraturan pilihanraya.

  6. Yang saya pelik ialah mengapa BERSIH 2.0 hanya membuat laporan terhadap Dato' Sri Najib yang bukan calon PRK pun? Tetapi langsung tidak membuat sebarang laporan terhadap calon dan pemimpin-pemipin PH lain yang BERSIH sendiri dakwa telah melanggar undang-undang?

  7. Untuk membuktikan bahawa BERSIH 2.0 ialah NGO yang tidak berat sebelah dan bukan alat badan politik, mereka harus membuat laporan polis terhadap PH yang melanggar undang-undang SPR dengan lebih serius seperti apa yang mereka telah lakukan terhadap Dato' Sri Najib yang cuma memuat naik satu posting di FaceBook beliau.

  8. Saya memberi masa 3 hari kepada BERSIH 2.0 untuk berbuat demikian bagi "membersihkan" nama dan integriti mereka. Selepas 3 hari, jika BERSIH masih tidak bersih, Pemantau Malaysia Baru akan menolong BERSIH untuk membuat laporan-laporan terhadap PH.

  PRESIDEN ,
  PEMANTAU MALAYSIA BARU
  Dato’ Lokman Noor bin Adam


  ReplyDelete
 28. Pak diny..Fuuuh...makin ganas dan zalim lah Rejim Haprakan sekaarng ni..ada ke patut pembinaan masjid pun nak disabotaj mereka ????

  Lim Guan Eng batal dana bina Masjid Saujana Puchong

  MENYEDIHKAN apabila KERAjaan Pakatan Harapan (PH) mengambil keputusan membatalkan peruntukan yang sepatutnya disalurkan untuk pembinaan Masjid Saujana Puchong.

  Satu surat rasmi dari yang ditandatangani oleh Dato' Ahmad Husaini bin Abdul Rahman menyatakan Kementerian Kewangan yang diketuai oleh Menterinya, Lim Guan Eng telah membuat keputusan untuk membatalkan pembinaan Masjid tersebut.

  Maklumat dari penduduk Taman Saujana Puchong, sekurang-kurangnya RM3 juta peruntukan telah diluluskan oleh Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak ketika pemerintahan Barisan Nasional (BN).

  Kerja-kerja pembinaan masjid sepatutnya dimulakan pada penghujung tahun atau selewat-lewatnya pada awal tahun hadapan.

  Namun BN mengalami kekalahan pada Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu sekaligus masjid ini juga mengalami nasib yang serupa apabila dana yang telah diluluskan, dibatalkan serta merta atas alasan yang tidak munasabah.

  Surat bertarikh 12 September 2018 itu bagaimanapun tidak memaklumkan bilakah peruntukan seterusnya akan diganti melainkan hanya sekadar permohonan maaf kerana telah menyulitkan keadaan.

  Seorang penduduk di sekitar sana, Khairun Azman memaklumkan, sebelum ini selama 10 tahun di bawah pemerintahan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang diketuai Menteri Besarnya Azmin Ali, tiada satu pun masjid yang dibina walaupun telah banyak permohonan dibuat sehinggakan ahli jawatankuasa masjid bersama penduduk setempat terpaksa meminta sumbangan daripada orang ramai dan meminta bantuan daripada pemimpin dari parti BN, barulah dana untuk pembinaan masjid dapat dikumpulkan.

  Malangnya dana yang sepatutnya diterima oleh mereka dibatalkan oleh KERAjaan PH dan masjid idaman yang ditunggu selama 10 tahun itu lebur begitu sahaja.

  Bagi mereka yang ingin menyumbang untuk pembinaan Masjid Saujana Puchong, boleh disalurkan ke akaun berikut:

  Nama Akaun: Jawatankuasa Penaja Pembinaan Masjid Saujana Puchong
  No Akaun BIMB: 12261010001925

  Pak diny dan cai2 Haprakan kat sini..jangan lah lokek sangat nak menyumbang untuk dana pembinaan mesjid tu..saham akhirat bhai !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 29. Pak diny...nak tanya Pak lah...setelah Pak membaca berita di bawah ni, agak2 Pak berani tak si Fahmi Fadzil mengambil tindakan undang2 terhadap DS Lokman seperti yang telah dicabarnya tu ???

  KUALA LUMPUR – Pengarah Komunikasi Strategik PKR, Fahmi Fadzil dicabar mengambil tindakan undang-undang sekiranya Datuk Seri Anwar Ibrahim dibuktikan tidak melakukan jenayah di luar tabii atau liwat.

  Ketua UMNO Bahagian Subang, Datuk Lokman Noor Adam menegaskan, beliau tidak gentar malah mengalu-alukan Ahli Parlimen Lembah Pantai itu menyamannya jika benar dakwaan liwat itu adalah fitnah.

  “Kalau nak ugut saya duduk dalam penjara ini, saya nak beritahu saya hampir 1,000 hari, lapan kali kena penjara dan dua kali masuk ISA kerana mempertahankan manusia durjana bernama Anwar Ibrahim ini.

  “Jangan nak berangan nak ugut saya, kalau nak saman, silakan, baru nak jadi kerajaan, kamu pun tahu, saya pun tiada duit, ingat saya takut, I have nothing to lose but Anwar got everything to lose.

  “Saya nak beritahu Anwar, tolong jaga sikit Fahmi Fadzil, saya tak pernah memfitnah Anwar,” katanya ketika bersiaran langsung di akaun Facebooknya, hari ini.

  Semalam, Lokman memuat naik di akaun Facebooknya mendakwa Mediacorp Singapura melaporkan seorang pelajar Indonesia membuat laporan polis di Singapura bahawa dia telah diliwat oleh Anwar.

  Mediacorp kemudian mengeluarkan penafian menjadi sumber laporan berkenaan dan menyifatkannya sebagai berita palsu. Agensi berita itu juga memaklumkan kepada Lokman supaya menurunkan kenyataannya itu.

  Menurut syarikat itu, pihak berkuasa Singapura juga menafikan wujudnya laporan polis berkenaan.

  Lokman juga mengakui beliau melakukan kesilapan kerana memuat naik berita tersebut tanpa menyelidikinya terlebih dahulu sambil memberi alasan ia diperolehi daripada sumber yang boleh dipercayai.

  “Kenapa saya terus muat naik? Sebab cerita Anwar liwat budak Indonesia ini bukan cerita baru, saya sudah dengar beberapa bulan lalu, hari ini baru keluar kononnya ada laporan polis dibuat.

  “Tunggu dekat pilihan raya nanti, saya yakin Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri akan keluarkan cerita yang Anwar peliwat dekat Turki, begitu juga dengan budak Indonesia ini.

  “Saya akui, saya silap, saya tidak periksa dulu, saya terus muat naik, tahulah kita tengah sibuk dengan Perhimpunan Agung UMNO, itu saya mengaku saya silap,” katanya.

  Lokman turut mengesahkan bahawa beliau telah menarik posting berbaur fitnah itu susulan penafian MediaCorp mengenai berita pelajar Indonesia yang membuat laporan polis yang menjadi mangsa jenayah liwat itu.

  “Lepas saya padamkan posting tersebut, saya membuat pembetulan, saya ambil tanggungjawab buat pembetulan, bukan macam orang PKR, DAP, Bersatu, tabur fitnah langusng tak ambil tanggungjawab.

  “Saya tetap dengan prinsip saya, bila saya post sesuatu saya ambil tanggungjawab saya pastikan benda itu betul.

  “Kali ini saya terlampau percaya kepada pemberi maklumat kepada saya dan kita pun sudah tahu perkara ini lama, kita ingat perkara ini betul. Bila MediaCorp kata tiada, kita tarik balik itu saja,” katanya. – MG


  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 30. Pak diny..Pak perasan tak...Terlalu banyak kerosakan yang berlaku bermula 1999. Kata orang cina, dua singa tidak boleh duduk atas satu bukit.

  1998.... anak singa sudah jadi bapak singa. Sudah ada pengikut yang boleh bila² masa mencabar sang ketua.


  Betul atau tidak tuduhan itu, bukan persoalannya.

  Wallahualam.

  Namun dalam persaingan apa sahaja peluang untuk membenamkan kepala lawan harus digunakan.

  Mahathir akan guna kelemahan pesaingnya dengan 3 cara: mula² diperam untuk dijadikan umpan, kedua dibuat ugutan, dan ketiga baru digunakan bom pemusnah.

  Namun anwar memang liat. Berkali² disembamkan ke lumpur masih bangkit melawan.

  Lawan tetap lawan, katanya.

  Kali ini Tun M sekali lagi terpaksa berada di bukit yang sama dengan Anwar. Pendakian yang telah hampir tiba di puncak dan sukar ditahan.

  Ada helah lagi?

  Sebenarnya Tun M dah tak mampu lagi menyekat. Hanya satu yang perlu dipastikan: jaminan agar legasinya tidak digondolkan.

  Itu saja lah permintaan terakhirnya..jika ternyata dapat dipenuhi oleh Anwar....jangan risau, jawatan PM ke 8 tu bakal disandang oleh Anwar !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 31. Pak diny...setuju tak jika kita katakan....Laluan penuh duri Anwar di PD ????

  Tentu kita semua dah tau...Barisan calon PRK Parlimen P132 Port Dickson iaitu Saiful Bukhari, Stevie Chan, Anwar, Mohd Nazari, Mohd Isa, Lau dan Kan yang diumumkan bertanding bagi pilihan raya tersebut.

  Amat menarik menjadikan PRK PD kali ini bagi menganalisis suasana politik semasa.

  Apa sebenarnya sedang berlaku?

  Rasanya Pak diny pun dah tetengok kain rentang yang diregang di parlimen Bukit Katil, kawasan orang kuat anwar ibrahim, shamsul iskandar.

  Tertera dengan jelasnya Reformasi 20 tahun...

  Kenapa kain rentang ini dipasang sekarang?

  Apa maksud reformasi 20 tahun?

  Apakah perkara utama yang berlaku 20 tahun lalu?

  Dah tentu ia merujuk kepada pertentangan antara mahathir dengan anwar ibrahim.

  Apa penyebabnya itu bukan urusan kita. Yang penting, reformasi tercetus dari pertembungan mahathir dengan anwar.

  Hari ini mahathir akan bekerja bersama anwar semula selepas 20 tahun berseteru. Mungkinkah akan berlaku?

  Bagi anwar, siapapun yang akan menjadi pasangannya tidak penting sangat. Yang penting, dapat kembali ke parlimen.

  Beliau dah ada pengalaman dikhianati, maka tahulah macam mana nak hadapinya sekali lagi.

  Rasanya..tak perlu lah sentuh soal salah benar kes yang diperkatakan.

  Namun reformasi 20 tahun terlalu mahal untuk dilupakan begitu sahaja. Terlalu banyak luka dalaman yang boleh sembuh begitu sahaja.

  Sekarang mari kita lihat posisi PRK PD.

  Umno tidak meletakkan calon padahal ini peluang menokok kerusi di parlimen bagi menafikan penguasaan PH.

  Sebaliknya pas diberi peluang menguji sokongan melayu pasca pru 14. Dua prk terbaru menunjukkan berlaku pengurangan undi melayu ketara pada kerajaan semasa.

  Meletakkan 2 singa di atas sebuah bukit yang sama mungkin strategi umno.

  Kemunculan saiful bahari setelah isu panas bersama anwar agak mengejutkan. Berani betul beliau padahal anwar sudah hampir pasti menang prk ini dan akan menjadi perdana menteri. Yakni orang paling berkuasa dalam negara.

  Apa isyarat yang nak disampaikan saiful pada rakyat malaysia?

  Isa samat kenapa turut serta? Memanglah PD kawasan sendiri tetapi imej beliau sudah tercalar teruk, lepas satu, satu.

  Kehadiran calon² bukan melayu akan mengelirukan pengundi kaum² itu. Mana satu nak diundi?

  Siapa yang memberi jalan pada mereka memecahkan undi? Ini boleh menyukarkan laluan anwar....dan tak mustahil Pak Syeh boleh terbongkang dan terkangkang kat situ !!!!


  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 32. Pak diny...sedih yang teramat2 rasanya bila membaca satu posting di FB sorang netizen berbangsa cina baru2 ni berkaitan DS Najib. Apa isi postingnya tu...jom kita sama2 baca dan hadamkan dengan minda dan hati yang terbuka yeer !!!!

  KASIH SAYANG TANPA SYARAT DARI SEORANG RAKYAT TERHADAP SEORANG NEGARAWAN BERJASA

  Berhadapan Affin Bank Wangsa Maju pagi tadi, OKU ini membrek motornya dan menjerit memanggil Dato Seri Najib, “Perdana Menteri!!!”

  Dato Seri Najib kata “saya bukan lagi Perdana Menteri”.

  Pantas wanita ini menjawab “dalam hati saya Dato Seri Najib adalah Perdana Menteri saya”.

  Beliau menangis sambil mengadu PH telah menipu manifesto tentang bantuan kepada OKU. PH menjanjikan bantuan RM800 hingga RM1,000 tapi semuanya tipu.

  BR1M juga akan dihapuskan.

  “Seumur hidup saya tidak pernah terima duit dari kerajaan, hanya Dato Seri Najib bantu saya. Hari ini saya tidak mahu minta duit dari Dato Seri, saya cuma mau kasi tahu saya sayang Dato Seri”

  Saudaranya beritahu, wanita OKU ini menangis setiap kali lihat Dato Seri Najib di TV.

  Sungguh tepat lah perumpamaan orang2 melayu lama dulu2 tu..Harimau mati meninggalkan belang..manusia mati meninggalkan nama !!! Dah tentu lah Pak bersetuju dengan OKU tu...kan Pak ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 33. kengkawan semua...jom kita lupakan sekejap tajuk perbincangan hari ni dan cuba hayati kisah benar berikut!!!!

  Maarof Dibunuh Untuk Gagalkan Penubuhan Bank Melayu
  Maarof Dibunuh Untuk Gagalkan Penubuhan Bank Melayu????


  Orang ramai terutama peminat filem Melayu cukup mengenali seniman veteran, Datuk Mustapha Maarof yang terbabit dalam lebih 50 filem sejak sebelum merdeka dan beratus drama di Singapura dan Malaysia.

  Tetapi masyarakat mungkin tidak mengenali siapa bapanya, Allahyarham Maarof Zakaria.

  Bagi penduduk Kuala Lumpur, terutama di Bangsar dan Lembah Pantai, mereka cukup sinonim dengan nama Jalan Maarof, bermula di Dataran Maybank menuju ke pusat beli beli Bangsar.

  Siapakah Maarof sebenarnya hinggakan namanya cukup gah untuk diabadikan di antara laluan utama yang menjadi laluan beribu pengguna setiap hari. Allahyarham sebenarnya ada kisah tersendiri yang jarang diperkatakan.

  Maarof anak kelahiran Sri Menanti, Negeri Sembilan adalah antara kelompok Melayu elit yang mendapat pendidikan Inggeris yang hidup sezaman dengan tokoh pemikir Melayu, Zainal Abidin Ahmad yang digelar Pendeta Zaaba (16 September 1895 - 23 Oktober 1973).

  Bekas peguam dan pegawai daerah di Perak itu juga seangkatan dengan nasionalis negara yang juga penulis, Ishak Haji Muhammad atau Pak Sako (14 November 1909 - 7 November 1991).

  Bezanya, ketika nasionalis negara dan pemimpin politik sibuk berjuang untuk kemerdekaan, Maarof memilih haluan berbeza dengan mengasaskan bank pertama khas untuk orang Melayu iaitu Bank Kebangsaan Melayu, bertempat di Klang Street, di ibu negara.

  Niatnya cukup jelas, jika orang Melayu mahu maju dalam politik dan membangun, mereka mesti mempunyai sistem ekonomi yang kuat, satu daripadanya ialah melalui sistem perbankan yang sistematik.

  Namun, sayangnya niat murni tokoh itu disalah tafsir pihak tertentu yang tidak mahu melihat tahap kesedaran Melayu terus meningkat dan dilihat menjadi saingan kepada dua bank di Tanah Melayu pada ketika itu, The Chartered Bank milik British dan bank milik Cina iaitu Overseas Chinese Banking Corporation.

  Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan kematian pengasas Malay National Bank, Maarof Zakaria, sebagai tragik dan sangat menyedihkan kerana ia berlaku ketika peguam itu berusaha membantu orang Melayu keluar daripada kepompong kemiskinan menerusi penubuhan bank.

  Bekas Perdana Menteri berkata, jasa Maarof sangat besar dan beliau orang Melayu yang berani menubuhkan bank untuk membantu kaumnya, ketika itu.

  “Ketika itu, orang Melayu jauh ketinggalan dari segi ekonomi dan hidup dalam kemiskinan. Bank yang ada ketika itu tidak mahu memberi bantuan atau pinjaman modal kepada orang Melayu.

  “Justeru, ada suara yang meminta dan mendesak supaya sesuatu dilakukan untuk membantu orang Melayu.

  Rupa2nya dari dulu lagi puak2 cukong ni memang jeles sangat jika ada anak melayu yang berusaha untuk memajukan nasib bangsa mereka....

  Itu dulu, bila mereka belum aad kuasa politik dan hanya menguasai ekonomi negara, tapi sekarang ni kuasa politik dah dalam genggaman mereka..lagi lah mudah untuk mereka mendajjalkan bangsa melayu...apatah lagi pemimpin2 melayu dalam kerajaan main tengok aje !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ketokohan Mahathir menyinar bergemerlapan seantero dunia. Aura & jasanya sentiasa subur di bumi, udara & perairan negara selagi kita menggunakan lebuhraya, lapangan k/terbang, pelabuhan, internet dsbnya. Beliau tidak segan2 & kecott untuk menyekolahkan USA, Israel & kuasa2 besar dunia dgn bidasan face to face bagai seorang pejuang sejati.

   So....toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 34. Otai-otai reformasi yg dikasihi semua
  Saban minggu kita turun KL buat rally
  Pdg Merbok masjid negara dataran merdeka
  Disembur air longkang yg gatal tak terhingga
  Begitu lama kita berjuang dari kaki lima
  Dikejar dihambat dilokap
  Tinggal kerja hilang kerja masuk penjara
  Tiba masa bila kita menguasai Putrajaya
  Kita dibuang ke longkang semula
  Utk sekali lagi merasai gatal dan busuk airnya
  Dan yg paling aku terharu

  Orang yg dulunya mengutuk kami, kini merasai nikmatnya hasil reformasi dari jalannya
  Kami cuma dapat air longkang yg hanyir.

  Terima kasih penguasa negara.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Why stay AnonyMOUSE, Why..why..??

   Tikus Tonggeng menikus
   Betul2 bacul lagi dayus....

   Toksah temberang cakap lebih2 ler. Buktikan kejantanan engkau Kejora sebagai pejuang kebenaran.

   Action man, not talk cock, got it.....??

   Come on suwar...
   KAMU BILA NAK ADA KOTEY UNTUK FACE-TO-FACE- dgn saya agar kamu dapat disunatkan kepala kolop kamu tuu....!!!

   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??
   MASIH TAKOTT TELOR KECOTT KERRR.....??

   My challenge to you still stand.....!!

   Delete
 35. Orang politik suka ambil kesempatan. Xkisah lantik org politik yg layak, tp klu ada kes jgnlah lps gtu saja..ambiklah tindakan. Ni pilih bulu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak kira asal bukan puak2 United Macai Najib Organization (UMNO Sesat) atau Persetubuhan Kebangsatan Macai Baruah (PERKEMBAR Sesat).

   Yg penting - KEJUJURAN tak kira orang politik maupun professional.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...