Saturday 13 October 2018

SOKONGAN KEPADA ANWAR KIAN MELONJAK DI SAAT-SAAT AKHIR


Menjelang detik-detik akhir sebelum hari pengundian hari ini, sokongan kepada Anwar Ibrahim dilihat semakin melonjak dengan ketara.


Di semua program atau di mana saja ada kemunculan Anwar dalam sehari dua ini, kehadiran pengundi membanjiri setiap program tersebut semakin jelas dapat dirasakan.


Pada malam terakhir kempen, program kempen "Grand Finale" di Pasir Panjang, Chuah dan Bagan Pinang, kehadiran orangramai dapat dilihat begitu di luar jangkaan yang memberi gambaran sokongan terhadap Anwar turut semakin melimpah ruah.


Begitu juga pada program malam sebelumnya di Lukut dan Sri Tanjung turut menyaksikan kehadiran orangramai yang amat memberangsangkan.


Kunjungan Anwar ke kuil-kuil dan penempatan pengundi India juga menunjukkan sokongan mereka yang tidak berbelah kepada bakal pengganti Tun Mahathir Mohamad itu.


Semua gambaran yang ada itu memperlihatkan tidak saja pengundi Cina dan India yang secara majoritinya dilihat akan memihak kepada Anwar, bahkan undi Melayu di sekitar Bagan Pinang dan Linggi juga akan memberi jumlah yang selesa kepadanya.


Di beberapa kampung Melayu, pengundi tradisional yang selama ini mengundi BN turut menunjukkan wujudnya peralihan yang ketara kepada PH berikutan kesedaran mereka bahawa menyokong kerajaan adalah lebih baik berbanding menyokong pembangkang atau calon Bebas.


Mereka yang ditanya dan dirisik-risik berkenaan kecenderungan pada hari mengundi nanti tanpa ragu-ragu menyatakan akan memberi undi kepada bakal Perdana Menteri itu.


Rata-rata pengundi kini sedar hanya Anwar yang mewakili PH merupakan calon yang paling relevan untuk diberikan undi berbanding Pas yang hanya berkuasa di Kelantan dan Terengganu, manakala lain-lain calon sekadar merupakan calon Bebas tanpa disokong oleh mana-mana parti atau kerajaan negeri.


Selain itu, berpuluh-puluh NGO dan  parti Gerakan Negeri Sembilan yang menyatakan ikrar untuk memberi sokongan kepada Anwar di hari-hari terakhir ini dilihat akan melonjakkan lagi harapan untuk memastikan kemenangan besar buat Pakatan Harapan.


Di beberapa kampung Melayu pula, kehadiran Dr. Wan Azizah Wan Ismail dalam beberapa siri kempen sejak beberapa hari lalu dilihat telah berjaya menarik undi kaum wanita yang selama ini memihak kepada UMNO dan BN untuk kali ini beralih kepada Pakatam Harapan.


Penampilannya yang sederhana, bersifat keibuan, mudah mesra dan tidak pernah walau sekali menunjukkan wajah bosan atau mencuka membuatkan ramai yang secara terbuka berjanji mahu memberikan undi agar suaminya dapat bergelar Ahli Parlimen dengan kemenangan yang bergaya.


Secara umumnya, menjelang  detik pengumuman keputusan nanti, soal kemenangan Anwar langsung tidak menjadi kebimbangan. Kemenangan boleh dikata sudah ada dalam genggaman.


Yang dirisaukan hanyalah berapa majoriti kemenangan mampu dicapai nanti. Sebagai bakal Perdana Menteri, mahu tidak mahu, Anwar mesti menang dengan jumlah undi yang besar dan selesa untuk menggambarkan sokongan meluas yang diterimanya.


Jika peratusan mengundi tinggi, majoriti kemenangan Anwar juga akan meningkat sama. Apa yang penting, pengundi tidak harus mengambil sikap mudah dan mesti keluar menunaikan tanggungjawab mereka tanpa banyak alasan di sebalik tanggapan bahawa kemenangan sudah berada dalam tangan.


Selain itu, oleh kerana cuaca dijangka hujan pada sebelah petang, adalah diingatkan agar pengundi dapat menunaikan tanggungjawab mereka pada sebelah pagi atau sebelum waktu tengahari.


Sebagai pengundi yang bakal menerima Ahli Parlimen mereka menjadi Perdana Menteri selepas ini, warga Port Dickson hanya perlu ingat satu perkara mudah sebelum menunaikan tanggungjawab mereka - Anwar menang, rakyat senang.


Selamat mengundi untuk melahirkan seorang Perdana Menteri. (ShahbudinHusin 13/10/2018).

79 comments:

 1. Replies


  1. .....yang was-was kasi tewas.....

   Delete
  2. MALAYSIA HEBAT DI BAWAH KEPIMPINAN TUN MAHATHIR - KATA INDONESIA

   Ucaptama Tun M di Bali memberi kesan mendalam sehingga akbar2 & media sosial di sana memaparkan tajuk utama....

   - Berhenti arogan, saatnya kita belajar dari Malaysia.
   - Kenapa Malaysia bisa maju dari Indonesia.
   - Kapan Indonesia maju kayak Malaysia.

   Ini satu contoh laporan di sana.....

   Singapura yang sentiasa arogan & geram dengan Malaysia atas kebijaksanaan kepimpinan Tun Mahathir, yang terus melaraskan waktu sebaik sahaja mengambil tampuk pemerintahan dari Tun Hussien Onn.

   Bermakna ketika jadi timbalan perdana menteri pun Tun Mahathir sudah merencanakan pelbagai rancangan yg sedia tunggu untuk di execute sahaja.

   Oleh sebab Singapura tidak mahu ketinggalan dengan Malaysia dalam advantage waktu maka dengan berat hati mendiang pm Lee Kuan Yew akur dengan kepimpinan Melayu dan terpaksa ikut sama jika tidak ketinggalan lah dalam pelbagai urusan termasuk pembukaan waktu bursa saham.

   Tun M juga melaksana kan beberapa first , antara nya gelangang F1, yang mana ketika di lancarkan ia telah jadi bahan cemuhan bukan sahaja rakyat dalaman tapi juga negara Singapura.

   Tertapi akhir nya negara jiran "bites the dust" dengan melobi kepada badan F1 dunia untuk juga membida menjadi host kepada perlumbaan F1.Malam pun malam lah asal tidak ketingaan dlm dunia Formula 1 itu.

   Dan untuk rakyat yang kerja nya asik ngomel dan complaint sahaja , sendu senyap apa bila perlumbaan pertama F1 mengaup untung coverage TV ratusan juta serta menjana ekonomi dalaman dari perhotelan dan penjualan bahan berkaitan racing itu.

   Pendek kata pada race F1 yang pertama sahaja sudah dapat return on investment bernilai berbillion ringgit.

   Berbalik kepada tajuk di atas , Indonesia yang rata rata menyimpan sifat rasa diri lagi hebat dari Malaysia amat tidak segan untuk mengistihar diri menuruti Singapura berbanding untuk mengata kan menuruti Malaysia.

   Namun hakikat nya, Singapura kalah kepada Malaysia.


   ps:
   Tun Dol, Najib, Zahid & Hadi Awang - apa ada.....??

   Delete
  3. Terima jelah kenyataan. Rakyat masih menyokong PH

   bankami.blogspot.com

   Delete
  4. KETEGASAN TUN MAHATHIR DIKAGUMI. INDONESIA HARUS CONTOHI MALAYSIA HADAPI KUASA BRSAR

   Jakarta - Indonesia harus mencontohi sikap Malaysia yang sentiasa konsisten dan tegas dalam pendiriannya sehingga menyukarkan negara-negara kuasa besar seperti Amerika Syarikat (AS) memperkotak-katikkan negara itu.

   Mantan Ketua Majlis Permesyuaratan Rakyat (MPR), Amien Rais berkata, selain itu Indonesia juga harus mencontohi sikap Malaysia yang tidak mudah dipengaruhi oleh negara-negara asing dalam membuat sesuatu keputusan berhubung masalah dalam negara.

   Lihatlah Malaysia kerana teguhnya pendiriannya dalam membuat sesuatu keputusan, mereka dihormati dan tidak ada negara besar yang berani mengancam mereka, tetapi kalau kita lemah maka negara-negara asing akan begitu mudah mengancam kita.

   Beliau berkata demikian kepada wartawan selepas mesyuarat pimpinan MPR sayu ketika dulu di bangunan majlis itu sebagai mengulas ancaman AS bahawa Indonesia akan dikenakan sekatan ekonomi jika tidak menyelesaikan masalah militia di Atambua.

   Amien menyifatkan ancaman sedemikian sebagai melambangkan keangkuhan AS dan merendah-rendahkan kedaulatan dan kemerdekaan bangsa Indonesia.

   Indonesia harus memberikan jawapan yang setegas-tegasnya terhadap ancaman daripada tamu yang tidak diundang itu (AS) supaya kita tidak diperkotak-katikkan oleh mereka.

   Atas sebab itulah, tegasnya, Indonesia harus mencontohi sikap tegas Tun Mahathir yang sentiasa sahaja tegas dalam pendiriannya serta tidak pernah tunduk terhadap sebarang desakan negara asing dalam membuat sesuatu keputusan, walaupun kadangkala keputusan berkenaan tidak disenangi oleh negara-negara besar seperti AS.

   Disebabkan ketegasan itulah Malaysia dihormati, itulah yang perlu kita contohi.

   Beliau berkata, sebuah negara besar yang mempunyai 210 juta rakyat, Indonesia mempunyai banyak pengalaman untuk menjaga kedaulatannya.

   Oleh itu, tidak perlu bangsa asing seperti AS hendak mengajar kita, percayalah bangsa Indonesia tidak akan dapat dihancurkan.

   Delete
  5. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Berapa ramaikah calon yang akan hilang wang deposit mereka? Jawapannya akan diketahui malam nanti.

  ReplyDelete
 3. Si tua bapok kinii berada dlm resah kegusaran
  Tidak dijawab pun bila aku tampil beri cabaran
  Serupa anjing je dia konon tunjuk panas baran
  Bangsat inii, hanya boleh diajar dgn kekasaran

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarikh & masanya mana, bangkai - nak auta keling macam 4X dulu tuu ker.....??

   Delete
  2. Ke Padang Besar siapa nak ikut?
   Temberang berdegar rupanya pengecut.

   Delete
  3. Salam abg man....jangan layanlah anjing makan dedak tu... dah bertahun dia menyalak. Dasar pemakan dedak sejati. ...

   Delete
  4. Wa alaikum salam.

   Sikap biadabnya tidak hormat orang tua tidak boleh dibiarkan.

   Biar kurang makan asal jgn kurang ajar, petua bangsa kita.

   Delete
  5. Kihkihkih wak kojola kengkang pengecut.
   Pi hisap rokok john lah weiiiii

   Delete
 4. Si tua tidak berani sambut cabaran aku lontar
  Taik ciret lama dia asyik kutip, kopipes & kitar
  Cabaran aku tidak dijawab, dia gigil gementar
  Di JB nanti Hosp Sult Aminah ler dia terlantar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarikh & masanya mana, bangkai - nak auta keling macam 4X dulu tuu ker.....??

   Delete
  2. Ke Padang Besar siapa nak ikut?
   Temberang berdegar rupanya pengecut.

   Delete
 5. Komen dan copy @ paste yang bermacam2 menunjukkan parti UMNO masih kuat dan mampu baling batu secara tersembunyi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jgnkn nak baling batu, baling gelas pun dah tak pecah skrg ni bro...

   Delete
 6. Si tua bapok, otot lembik gelambir kulit kedut
  Udah lanjut sgt, telor pelir dia punya kerandut
  Konon nak beraksi hero tapi hanya jadi badut
  Di JB nanti, air atas lantai simen ler dia sedut

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarikh & masanya mana, bangkai - nak auta keling macam 4X dulu tuu ker.....??

   Delete
  2. Ke Padang Besar siapa nak ikut?
   Temberang berdegar rupanya pengecut.

   Delete
 7. Kalau dsai menang prk ini...jalan ke parlimen akan terbuka. Jika ada rezki akan jadi pm ke 8. Seluruh PD...khasnya dan umumnya NS akan mejadi negeri kewujudan PM ke 8. Bayangkan limpahan kemajuan yang akan diterima NS.

  ReplyDelete
 8. Malam tadi wak Suman tempe berkempen di port Dickson
  Tersengih-sengih ikut belakang Anwar nak tunjuk eksyen
  Tak ada orang nak layan ini badut sarkas old fashion
  Sapa pun tak pandang, khabarnya tidur kat budak station

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu bukan Sakai, itu kaum Jakun.
   Apa punya bingai, dibuatnya PANTATun.

   Pembayang mana, bahasa mana, maksud ntah aper2,

   Menyamar diri professor kangkung
   Bertelor sebiji, riuhnya sekampung
   Kalau cakap kencang melambung
   Tak berisi hampas & kosong

   Jelas sekali kau dalam dilema KESIPUAN serta KETAKUTAN yg teramat sangat sampai lemah luluh tenaga zahir bathin untuk menyatakan tarikh & masa bersua muka dgn aku....!!

   Delete
 9. Mana menghilang hulubalang wak Suman yg selalu hantar pantun
  Pantun low class serupa macam skrip cerita kartun
  Honorarium dah dapat, wak Suman buat pinjaman TEKUN
  Agaknya dalam perjalanan makan angin di Satun

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bukan Sakai maupun Jakun.
   Apa punya bingai, dibuatnya PANTATun.

   Pembayang mana, bahasa mana, maksud ntah aper2,

   Menyamar diri professor kangkung
   Bertelor sebiji, riuhnya sekampung
   Kalau cakap kencang melambung
   Tak berisi hampas & kosong

   Jelas sekali kau dalam dilema KESIPUAN serta KETAKUTAN yg teramat sangat sampai lemah luluh tenaga zahir bathin untuk menyatakan tarikh & masa bersua muka dgn aku....!!

   Delete
  2. Hehehe..wak kojola kengkang lemah syahwat.

   Delete
 10. Wak Suman cabar, jumpa di Padang besar
  Kenapa pulak di sana, sgt jauh tersasar
  Spin sana putar sini, Suman punya dasar
  Jenis penakut kote kecik, cakap je besar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tikus AnonyMOUSE Kejora Tonggeng...

   Kau terlalu bodoh untuk memahami selok belok & falsafah pantun. 'Padang Besar' yg ku sebut itu adalah pembayang pantun sebelum aku akhiri dgn maksud/mesej sebenar pantun.

   Btw tarikh & masanya mana, bangkai - nak auta keling macam 4X dulu tuu ker.....??

   Jgn cakap mendatar yg tak jelas ler bongok.

   Delete
 11. Cakap banyak Bijan kembali?
  Parti mamfus tak boleh gali
  Tenok memang si buta tuli
  Dulu,kini selamanya kuli!

  Tenok,Tenok dedak dah bayar?
  Tak lagi? ko putus wayar
  Pantatun ko semakin loya
  Tunjuk sgt ko tu paria!

  Semalam Tenok kempen bini
  Tapi sedih mintak tak kasi
  Rahsia pecah terkantoi kini
  Ditangkap sedang merogol Aci!

  ReplyDelete
 12. Sudah muncul hulubalang wak Suman kaki kontot
  Semalaman menghilang ingatkan asyik menyontot
  Muncul berpantun, seiras dengan lubang bontot
  Pantun pantatun, setaraf aku punya kentot

  ReplyDelete
  Replies
  1. Woiii...kena sontot dgn john di lorong chow kit.


   Delete
 13. "Suman,Suman"..macamlah rindu
  Tapi cabar mahu bertinju
  Penendang Suman teramat padu
  Kojola kena melayang laju!

  Size orang dia pun tahu
  Kerja meraba kariernya dulu
  Raba makcik di Kota Bharu
  Di Pasar Khadijah dah kena palu!

  Kojola,kojola bila nak kojol
  Makin hari semakin biol
  Cakap besar semakin menonjol
  Perasan gempak, hanya bersiul!

  ReplyDelete
 14. Sebagai pantun lubang bontot
  Pantun kojola jadi record
  Hasil merapu si akal kontot
  Kepala mereng bibir merekot!

  Kojola hari ini di Port Dickson
  Melaung menjual ikan masin
  Satu bungkus sepuluh sen
  Jual tak laku masih nak eksyen!

  Di JB nanti sedia ambulance
  Othaman tinggi,kejola tak balance
  Hentaman Othaman tak boleh challenge
  Sekali kena...kojola silent!


  ReplyDelete
 15. Bro John what will be, will be
  The future's not ours to see
  Leading the country,must be somebody
  Who commands respect here n oversea!

  Que Sera Sera segalanya terserah
  Jangan PD tersalah arah
  Pilih calon imbas sejarah
  Moral yg baik jangan yg parah!

  Rakyat memilih rakyat menilai
  Kalau kerja di buang ramai
  Yang menyokong terasa mamai
  Inikah dia Malaysia permai?

  ReplyDelete
 16. Muncul berpantun seiras lubang bontot
  Tak tido mlm berkempen utk pemain bontot
  World record...PM Malaysia kaki bontot
  Nak jadi menteri? Serahkan lubang bontot

  ReplyDelete
  Replies
  1. kalau kamu beragama islam,tidak dapat mengemukakan saksi 4 orang beriman,takut nanti di padang masyar nanti kamu kena cari nuar untuk meminta maaf.
   janganlah disebabkan hasad dan kebencian yg meluap-luap,dah tak boleh control emosi.

   Delete
  2. Wahai Omar Daud yg bijak bestari
   Dah bicara di mahkamah beserta bukti
   Hukuman hudud perlukan 4 saksi
   Hukuman qisas berdasarkan bukti

   Delete
  3. Sdra Omar Daud...

   Paku dulang paku serpih
   Mengata orang Tonggeng yg lebih.

   Tak hal Kejora lah siang malam menonggeng-nonggeng menjual murah harga diri di blog ini.

   Delete
  4. Jangan keliru.

   Keperluan mengemukakan 4 saksi yang melihat dengan mata adalah di atas pelaksanaan hukuman hudud dan bukan takzir. Di dalam takzir tidak disyaratkan sedemikan.

   Liwat pula bukanlah sebahagian dari hudud.

   Ada pula qazaf yang mewajibkan seorang penuduh mengemukakan 4 saksi atau dia sendiri akan dikenakan hudud qazaf hanya terpakai bagi tuduhan melakukan zina ke atas perempuan yang telah berkahwin (disebut muhsonaat) dan bukan ke atas tuduhan liwat ke atas seorang lelaki.

   Adakah Anwar Ibrahim seorang muhsonat? Jawapannya sudah tentulah tidak.

   Sabitan Anwar sah mengikut takzir dan tidak menyalahi apa-apa peruntukan di bawah hudud memandangkan liwat tidak termasuk di bawah hudud.

   Delete
  5. Thanks again bro john doe.

   Satu pencerahan yg berilmiah, terutama bagi puak2 yg menjaja ugama untuk berpolitik, dan spesis munafik yg sering berflip-flop seperti Kejora Tonggeng.

   Delete
  6. Bontot siapa kalau bukan bontot wak kojola kengkang

   Delete
 17. Cabaran aku, si tua tidak berani bagi jawapan
  Dia harap antar, si pemantun bingai ke depan
  Mcm ini saja kah tahap otai Pakatan harapan
  Bulan Dis nanti, tempah siap-siap kain kapan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng @ Tongkeng Ayam...

   Buaya batuk harimau demam
   Dah kena ketuk pun tak faham2...!!

   Cakap toksah mendatar yg tak jelas ler bongok. Kau nak aku tinggu sepanjang Disember ini dari pagi sampai ke malam ker bingai....??

   Hey bangkai, tarikh & masa tepatnya mana..mana..mana - nak auta keling macam 4X dulu tuu ker.....??

   Delete
 18. Si tua tempang nak lagak angkuh sombong
  Umur buloh, tapi lembik rapuh mcm rebong
  Ayam daging yng merasa diri ayam sabong
  Di JB nantii, aku nak sepak dia melambong

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada orang tuu kan kan kan....

   Menyamar diri professor kangkung
   Bertelor sebiji, riuhnya sekampung
   Kalau cakap kencang melambung
   Tak berisi hampas & kosong

   Kejora, kojola bila nak kojol
   Makin hari semakin biol
   Cakap besar menonjol-nonjol
   Bodoh tolol tampak bahalol..!!

   Delete
  2. Pak man

   Lepas pak man luku budak bapok tu passing pula kpd saya.

   Biar saya terajang hingga kasut saya sangkut di dalam perut dia.

   Delete
 19. Gelanggang utk pertarungan, jelas lah sudah
  Tarikh yang jadi piliihan, aku udah pun dedah
  Nak aku hentam ganyang si tua haram jadah
  Biar bapok inii tahu, langit tinggi atau rendah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wtf....

   Cakap toksah mendatar yg tak jelas ler bongok. Kau nak aku tinggu sepanjang Disember ini dari pagi sampai ke malam ker bingai....??

   Kris miss tuu aper, macam kris kontot/tumpul imno ker...??

   Hey bangkai, tarikh & masa tepatnya mana..mana..mana - nak auta keling macam 4X dulu tuu ker.....??

   Delete
 20. Si tua bapok, cuba mau cari publisiti murahan
  Tapi kini ifrit ni melopong tekedu dlm kelohan
  Dekat blog ini dia hanya jadi bahan belasahan
  Pemantun bingai yang tampil tolong pertahan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buah salak rasanya pahit
   Pelesit melalak menjerit sembelit.


   Tsk faham aku kenapa kau berterusan auta keling, hanya bekerja mengutip bahan2 sampah, berPANTATun, cakap besar, TETAPI masih jugak melalut karut, berdolak dalik, mengelak-ngelak untuk bersemuka face-to-face dgn aku sebagai pejuang sejati - mana harga diri & maruah kamu...??

   Jelas sekali kau dalam dilema KESIPUAN serta KETAKUTAN yg teramat sangat sampai lemah luluh tenaga zahir bathin untuk menyatakan tarikh & masa bersua muka dgn aku....!!

   Delete
 21. Walau pun Anwar menang di PD, Mahathir akan pastikan dia tidak jadi PM. Tunggu dan lihat ......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu cuma ramalan tanpa bukti. Yg pastinya dia dah pastikan Najib tak jadi PM dan BN bungkus.

   Delete
  2. Sdr Mohd.....
   Jika Nuar jadi PM dia lantik kamu jadi WB kah?

   (HBM anti GM ..geng munafik)

   Delete
  3. Tun M merancang, ketentuan urusan Illahi. Succession/pengganti tak diamalkan oleh Rasulullah maupun para sahabat2. Yg Tonggeng terkinja2 terikut-ikut puak2 Geng Rafizi, aper ker hal.......??

   Delete
 22. Dtrn JB akan jadi tempat utk melepas dendam
  Si tua bapok akan lunyai, aku henyak & godam
  Btg idong dia, tangan ni udah lama mengidam
  Dlm longkang, pala dia nak aku rejam rendam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aperrrr........??

   4X dulu macam tuu jugak
   Berdentam berdentum bukan main gempak
   Siang malam memekik memekak
   Sampai masa habuk pun tarak

   Delete
 23. Kat Dtrn JB, pertarungan nya satu lawan satu
  Tak sabar utk ku ayun penumbok yg padu jitu
  Akan ku hempok, kepala si tua bapok ke batu
  Biar tau langit tinggi rendah, itu pelesit hantu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kling kling kling ada becak
   Auta keling nak tunjuk lagak?

   Delete
 24. Jelas sekali si bapok tua ini dah resah & gusar
  Dia dah mula ler nak buat helah dan kilas kisar
  Apa ke jadah mau ubah tmpt ke Padang Besar
  Lps ini, agak nya diajak pula kat KL, di Bangsar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tikus AnonyMOUSE Kejora Tonggeng...

   Kau terlalu bodoh untuk memahami selok belok & falsafah pantun. 'Padang Besar' yg ku sebut itu adalah pembayang pantun sebelum aku akhiri dgn maksud/mesej sebenar pantun.
   Inilah padahnya tsk abis sekolah, sebiji macam pujaan hatinya Najib.

   Btw tarikh & masanya mana, bangkai - nak auta keling macam 4X dulu tuu ker.....??

   Jgn cakap mendatar yg tak jelas ler bongok.

   Delete
 25. Di Dtrn JB akan terlerai lah dendam yang lama
  Nak ku jelas hutang, dgn si tua tak ada agama
  Di situ, satu pengajaran besar dia akan teriima
  Biar sampai ifrit ni tebongkang terlantar koma

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Tonggeng..tonggeng..

   Tahun sudah, dek mmeluap-luapnya kebencian kamu terhadap Tun Mahathir, kamu tak agak2 telah mencerca hina Zat Maha Kuasa hingga tergamak menukilkan di laman blog ini....

   "Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat".

   Begitulah sikap muhannas & munafiknya engkau melabel sesuka hati kpd yg tak seairan dgn engkau, termasuk aku, pak Rahman jpc & sdr John Doe.

   Paku dulang paku serpih
   Mengata orang, dia yg lebih.

   Delete
 26. Ke mana semua menghilang pemantun tempang
  Agaknya ke PD sambut menteri main kompang
  Tangan dah bergetar tak sabar nak lempang
  Dah tiga jam aku tunggu di kepala simpang

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa pulak si Tonggeng merepek-krepek tuu. Nak kata syair bukan tapi bunyi macam serapah jampi sihir.
   Pantun kah....??

   Itu bukan Sakai, itu kaum Jakun.
   Apa punya bingai, dibuatnya PANTATun.

   Pembayang mana, bahasa mana, maksud ntah aper2,

   Menyamar diri professor kangkung
   Bertelor sebiji, riuhnya sekampung
   Kalau cakap kencang melambung
   Tak berisi hampas & kosong

   Jelas sekali kau dalam dilema KESIPUAN serta KETAKUTAN yg teramat sangat sampai lemah luluh tenaga zahir bathin untuk menyatakan tarikh & masa bersua muka dgn aku....!!

   Delete
 27. Apa sudah jadi si tua dajjal dagang merempat
  Ari itu kemain, cabar tak menyempat-nyempat
  Kini iblis ini dah mula kalut nak diubah tempat
  Agak nya dah kecut, bila tau dia nak kena lipat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng @ Tongkeng Ayam...

   Buaya batuk harimau demam
   Dah kena ketuk pun tak faham2...!!

   Cakap toksah mendatar yg tak jelas ler bongok. Kau nak aku tinggu sepanjang Disember ini dari pagi sampai ke malam ker bingai....??

   Hey bangkai, tarikh & masa tepatnya mana..mana..mana - nak auta keling macam 4X dulu tuu ker.....??

   Delete
  2. Tikus AnonyMOUSE Kejora Tonggeng...

   Kau terlalu bodoh untuk memahami selok belok & falsafah pantun. 'Padang Besar' yg ku sebut itu adalah pembayang pantun sebelum aku akhiri dgn maksud/mesej sebenar pantun.

   Btw tarikh & masanya mana, bangkai - nak auta keling macam 4X dulu tuu ker.....??

   Jgn cakap mendatar yg tak jelas ler bongok.

   Delete
 28. Fikiran si tua bapok kini dah mula berserabut
  Dia sedar yg aku kini tak akan lagi berlembut
  Bukan jer cabaran aku dia tak berani sambut
  Bahkan lesap menghilang ifrit ni belah cabut

  ReplyDelete
 29. Ini kisah menteri anak wak Suman punya sahabat
  Bila dah jadi menteri perangai sebijik musibat
  Entah apa punya lahanat main game waktu pejabat
  Kerja apa pun tak buat, asyik gila nak berdebat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Untuk jimat masa jimat ruangan....

   Di atas "Pantatun Kentut".

   Delete
 30. Di mana tempat pun aku tak kesah
  Si tua bapok nak ku lanyak belasah
  Kini dia dah mula gementar gelisah
  Pampers tiris tilamnya habis basah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Untuk jimat masa jimat ruangan....

   Di atas "Pantatun Kentut".

   Delete
 31. Khas untuk pemantun bingai:


  Kita tak gangguu dia, dia asyiik jer menyindir
  Tapi dibuat pantun bingai serupa Pak Pandir
  Bikin mati selera macam gulai basi berlendir
  Tapi kemain perasan, atas pentas ingin hadir

  Kemain lagi dia, mengaku diri tersohor bijak
  Mentang2 ler pantun dia, si tua bapok pajak
  Pantun cincai je mcm taik caca merba rojak
  Itu pun kemain lagi ke pentas ingin nak ajak

  Pantun dia buat merapu saja tak ada pun isi
  Serupa dgn kat atas bantal, peta air liur basi
  Itu pun kemain, ke pentas ingin ajak beraksi
  Boleh ke badut kerdil, nak tewaskan gergasi

  Mcm gitu ker pantun orng pengalaman lama
  Serabut serabai baris pun tidak sekata sama
  Tapi asyik je, nak angkat sendiri punya nama
  Kalu naik ke pentas, akan dpt malu percuma

  Aku buat pantun barisnya sekata cantik lawa
  Pantun dia serupa dengan bangkai ular sawa
  Janganlah ke atas pentas malaun ini dibawa
  Kelak kan menjadi bahan ejekan dan ketawa

  Dia buat pantun, tak ubah orang gila mereng
  Tak ada planning pakai main hentam goreng
  Pantun mcm orng bawa kereta lucut stereng
  Atau basikal putus tali brek, bila turun lereng

  Pantun dibuat lemah rangkap & juga struktur
  Lintang pukang bekecamuk dan tidak teratur
  Sedar lah yg diri nko itu tahap rendah amatur
  Baru tahap main dam aji, belum le taraf catur

  Hal kita dgn si tua renta dia gatal nak campur
  Kurang ilmu di dada, ada hati mau bertempur
  Pantun pun mcm ayam tua sakit, berak kapur
  Usah lah ke pentas, berpantun je le kat dapur

  Kalau tak tau bersilat usah lah berlagak Tuah
  Silat pun tak guna kalu tari jer, tidak ada buah
  Itu pun kemain, dia cabar kita nak tunjuk juah
  Kalu ke pentas, sahih si bingai ni makan kuah

  Pantun berkecamuk mcm taik budak2 ramas
  Orang cuba mau baca pun rasa meluat rimas
  Buat le pantun spt ku papar ini sekata kemas
  Kalau tak malu, belajar le dgn kekasih si Mas

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...