Sunday, 25 November 2018

SIAPA AKAN IKUT SAMA KE PENJARA?


Jabatan Audit Negara akhirnya mengeluarkan kenyataan rasmi mengesahkan wujudnya arahan untuk meminda atau mengeluarkan bahagian tertentu daripada laporan audit 1MDB pada tahun 2016 yang lalu.


Arahan itu disahkan telah dibuat oleh bekas Ketua Setiausaha Sulit Najib Razak, Shukri Salleh kepada Ketua Audit Negara ketika itu yang turut dihadiri beberapa pegawai tinggi kerajaan yang lain.


Dengan kedudukan Shukri sebagai pegawai kepada Najib untuk membuat arahan itu, sudah pasti beliau diarahkan oleh "bossnya" iaitu Najib untuk berbuat demikian.


Terdapat dua bahagian daripada laporan audit 1MDB yang diarah digugurkan oleh Shukri atas arahan Najib iaitu:-

Satu - Najib melalui Shukri  telah mengarahkan agar digugurkan fakta tentang akaun kewangan 1MDB yang berakhir  31 Disember 2014 daripada laporan audit tersebut.


Alasan yang diberi ialah untuk memudahkan siasatan dijalankan oleh pihak berkuasa.


Arahan  itu diberi oleh Shukri dalam satu mesyuarat pada 22 Februari 2016 yang antara lain dihadiri Ambrin Buang dan Ali Hamsa, masing ketika itu sebagai Ketua Audit Negara dan Ketua Setiausaha Negara.


Dua - Najib melalui Shukri juga telah mengarahkan agar disembunyikan fakta mengenai kehadiran Jho Low dalam mesyuarat Lembaga Pengarah 1MDB daripada laporan audit yang disediakan itu.


Alasan agar fakta itu digugurkan ialah ianya sensitif dan untuk mengelakkan diputar-belit oleh pembangkang.


Arahan itu dibuat dalam satu mesyuarat pada 24 Februari 2016 yang dihadiri oleh Ali Hamsa, Shukri, Ambrin, Arul Kanda bersama wakil daripada Pejabat Peguam Negara dan Kementerian Kewangan.

Dengan pengesahan rasmi oleh Jabatan Audit Negara berhubung wujudnya arahan untuk meminda laporan audit 1MDB yang dibuat oleh Shukri atas arahan Najib, bermakna pelbagai penafian sebelum ini termasuk oleh bekas Pengerusi PAC, Hassan Ariffin adalah terbatal sama sama sekali.


Faktanya ialah laporan audit 1MDB itu memang sah telah dipinda atas arahan dan kehendak Najib selaku Perdana Menteri ketika itu.


Masihkah lagi Najib mahu  "berauta" mengatakan beliau tidak tahu menahu mengenai urusniaga 1MDB?


Sehubungan itu, Jabatan Audit Negara telah pun membuat laporan kepada polis dan SPRM dengan menyerahkan sekali Laporan Audit 1MDB yang belum dipinda untuk tindakan lanjut oleh kedua-dua agensi penguatkuasa undang-undang itu.


Dalam hal ini - siapa agak-agaknya yang akan turut serta jika Najib nantinya masuk ke penjara? (ShahbudinHusin 25/11/2018)

93 comments:

  1. Konfom GENG NAJIS HARAMJADAH yang akan ikut ke bamboo river inn

    ReplyDelete
    Replies

    1. Setuju. S

      okong mana2 cadangan supaya dia di penjarakan.

      Delete
    2. Siapa ikut sama ke penjara? Macai upahan umngok le jawabnye...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
    3. geng najis masuk tanjung rambutan.......mental disorder

      Delete
    4. Lepas ni Angkut sekali macai2 yg guna nama geng najib, kejora dan anon tikus penakut tu ke penjara tapi suruh diorg ziarah jer najib dan rosmah mansur bukan penjarakan diorg ...


      Kahhhh kahhhh kaaaahhhh kaaahh

      Delete
  2. saya sudah bolih agak jawapan drpd najib ( yg sah suhdah menjadi saperti badut kpd rosmah ).

    mungkin respon nya "saya tidak memberi apa2 arahan kpd shukri yg mungkin bertindak bersendirian. engkau jwb sendiri lah shukri !".

    t sri ambrin (mantan ketua odit negara) mungkin juga terpalit. beliau pernah mengesahkan yg laporan odit tidak pernah d ubah.

    sedih ! pegawai yg terkenal dgn intergriti nya dlm PTD, mungkin terpaksa berdepan dgn tuduhan kerana bercakap bohong n menyembunyi fakta.

    ReplyDelete
  3. Heret ke penjara binatang yang pakai nama Geng Najib, Kejora, Anonymous dan mcm2 lagi.

    Yang asyik menjilat Najib, mencoba mengasabotaj blog ini dengan mengkopipes apa saja yang di luar tajuk blog post, coba distract readers' attention from blasting Naj8b, Umno, BN in here.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa...ini baru betul...dah kena tangkap tak le semak blog encik budin nanti πŸ˜‚

      Delete
    2. Fuyooo...teruk si Alli one two polis jaeger kena bahan dan hempuk dengan John doe dalam posting sebelum ni.

      Tak tau lah ..samaada dia dah perasan langit tu tinggi rendah ke belum kan !!!

      Ada ke patut John doe tu nak dijadikannya musuh..memang mendapat lah kan.

      Rasanya tu baru gezet aje apa yang ditibaikan John doe tu...kira buah pukul paling asas, belum lagi keluar Tomoi yang sebenarnya..mau masuk ICU si Alli ni bhai!!!!!

      Delete
    3. Konpom lepas ni si Alli takkan berani mencuit john doe lagi...pasti dia dah dapat pengajaran yang paling berharga dalam hidupnya...apa pengajarannya tu...kalau dah tau diri tu ular lidi..jangan sekali2 berlagak macam naga pulak bhai saab !!!!!

      Delete
    4. Eeeeeuuuuwwwww geng najib???? Jgn la keji sgt bang kahkahkahkahkah

      Delete
    5. iq geng najib memang dah macam tu.....dia tak faham kejadah apa pun.....najib dah kena bogel, satu dunia dah nampak....dia macam tu lagi....lembu la katakan...

      Delete
    6. Dah paham sgt sikap semua kepala2 ahli bani umno termasuk penyokong2 setia mereka. Mengadu dombakan org mmg sifat sejati amalan mereka.

      Delete

  4. Kalau Naji8b kata dia takda beri arahan, heret Ketua Setiausaha Sulit nya ke mahkamah dan penjara jika dia tidak ada bukti itu arahan Najib.

    Kot Najib tidak beri arahan bertulis dan PMO tidak ada sistem di US President's Office di mana apa yang di cakap, di rakam dek secret microphone (melainkan di bilik di manaa Clinton "did not have sex with that woman Monica Lewinsky, hahaha).

    Dalam keadaan begitu, sepatut nya KSPeribadi dia itu mencatit arahan verbal itu secepat mungkin ke dalam fail.

    Tak boleh di bohong, contoh nya, di catit bertahun kemudian, kerana kertas boleh di uji umur dakwat nya dek Jabatan Kimia.

    Masukkan saja ler dia ke penjara ersama Najib, senang Najib nak kasi arahan masa dalam penjara, hehe

    ReplyDelete
  5. Apa kah Ali Hamsat, Ketua Setiausaha Negara pada masa itu (jawatan paling tinggi di perkhidmatan awam), akan mengesahkan atau sebalik nya arahan itu?

    Ali Hamsat Keling Islam, di katakan di lantik "over the heads of 1-2 more senior Malay officers, sebab Najib mahukan taat setia yang tidak terhingga.

    Keling bila di kasi pangkat begitu, yang hitam pun boleh jadi putih, gamak nya. Dia pun mesti bertanggung jawab di atas pengselewengan dan pengsonglapan wang 1MDB sebab dia ada lah "the most senor government offcer" dan 1MDB ada lah syarikat Kerajaan.

    Jadi, si Keling itu boleh ikut sama ke penjara lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rasis panggil dia Keling? Tidak.

      Istilh Keling sudah ada sejak ada nya tempat bernama Tanjung Keling di Melaka. Orang politik tukarkan nama itu (entahapekenamnye sekarang) sebab nakkan undi Keling.

      Di selatan India ada propinsi bernama Kalinga. Yang ramai di Malaysia ia lah Tamil. Apa kah depa Tamil tak suka di panggil Keling sebab bukan dari Kalinga?

      Ada siapa tahu sebab2 bantahan depa yang munasabah? Sila kasi tahu di sini jika tahu.

      Delete
    2. oh tidak tidak...katakan ini semua fitnah jahat Tun kepada najib..najib dan jolok adalah manusia suci sesuci sucinya...

      Delete

    3. Melayu pun ada pepatah jumpa ular dan Keling, belasah binatang yng pakai nama Geng Najib dll dulu.

      Delete
    4. Ada sorang pelakon hollywood asal india..dia guna nama mindy kaling.. tak caye cube google tengok.

      Delete
    5. Ali Ramsa wajar disiasat kerana peristiwa 1MDB dibawah pentadbirannya. Tak kan dia tak tahu langsung bagaimana wang itu diselewengkan. Takkan dia tak tahu arahan pindaan laporan audit negara atas Laporan 1MDB itu satu kesalahan. Caj dia atas subahat. Apa macam, setuju tak?

      Delete
  6. Prasangka saya tentang kebadutan serta tali-barutan pegawai2 tertinggi kerajaan memang di buktikan sahih .

    Inilah yg terpaksa dihadapi olih rakyat marhaen negara ini πŸ€‘πŸ€‘πŸ€‘πŸ€‘πŸ–•πŸ–•

    ReplyDelete
  7. Kantoii!!!..semua yg bersubahat bang Shah..mereka2 ini pertualang pengkhianat negara dan banga melayu..ini dia melayu2 bangsat..
    Tangkap je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesangsian kepelikkan rakyat selama ini keatas laporan tersebut d o s a kan terburai sudah..alhamulillah..

      Yg turut sama zahid hamidi yg cujup kuat melindungi najib the theif..the liar..

      Delete
    2. Kini ahli2 umno boleh join Bersatu serta parti2 yg lain..x perlu bersembunyi lg..mereka harus turuti seperti Dato Rahman..tuan Shahbudin..yg seangkatannya dr awal dulu..jom!

      Delete
  8. tengah pening gamaknya apa lagi isu nak didivertkan...hehehe lagi tunggu simusibat tu kopipes apa pulak nanti.

    ReplyDelete

  9. Yang saya harap masuk:

    1. Najib
    2. Rosmah
    3. Zahid
    4. Shukri SUS Najib
    5. Rizal Mansor, Pemantu Peribadi Rosmah
    6. Isa Said
    7. Teuku Adenan
    8. Shafee (dia pun ada di tuduh)
    9.
    10,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib, Rosmah, Zahid dah tentu masuk. 38,17,45 tuduhan bagi nay. Takkan tak sangkut 2-3.

      Mmang, Hakim2 bat keputusan berdasarka bukti2 yang di kemukakan di hadapan nya. Bukti keras, kental, lembik.

      Tapi pada umum nya. bila memikirakan apa yang mereka sebut "balance of probablities", Hakim2 juga ada gunakan kebijaksanaan atau "discretion" mereka.

      Aku harap tidak ada "benefit of the doubt" bila menhakimkan kes2 mereka itu. Tiada soal mereka di lepaskan.

      Delete
    2. Lupa nak cakap -

      Jho lo Taek jugak akan masuk.

      Lambat laun dia akan di tangakap. Di kejar hingga ke luang cacing. US DoJ pun sedang buat begitu.

      Tak kiasah lah dia masuk Sg Buluh ke Kajang ke sesepas di penjara di US.

      Penting nya dia mesti masuk. Sekurang kurang nya 20 tahun.

      Delete
  10. mohon maaf rakan2 ku di blog ni...nak lari sikit aje dari tajuk posting kat atas tu.

    Korang tentu dah tertonton video kat youtube berkaitan wawancara Bang Non dengan para wartawan lepas dia sampaikan syarahan di UM hari tu.

    Pertanyaan tu simple aje..mengenai apa yang berlaku kat PKR di Serawak tu...cuma yang rakyat tak faham..apa sal Bang Non tiba2 mengamuk sakan dan meroyan pulak dengan wartawan tu...hingga terkuar perkataan...

    HANG SIBUK APA HAL?

    KAH KAH KAH..keh..keh..keh..Harrk ..Tuiii...kokikhkikiki!!

    Jom kita tengok pulak apa komen netizen tentang isu tu beb !!!

    Wan Omar Wan Seman
    Janganlah gitu DSAI, tentu ada jawapan yg sesuai dgn status anda sebagai pemimpin, lebih2 lagi sebagai pemimpin yang dah senior

    mie25213
    mie252Hahaha.. ni normal la.. semua org tau Anwar ni mmg x hormat pada media.. dah byk kali jd mcm ni.. walaupun aku x sokong sgt dgn Tun Mahathir, tp klu bab interview dgn media dan wartawan, aku mmg respect dgn Mahathir sbb dia tak pernah merendahkan/menghina wartawan..


    Lurima Irkizh

    orang tanya kau sbb kau tu Presiden PKR.. dh parti kau memanjang ada kes tu yg wartawan Tanya....

    Jeff Hardyz

    Mudah melenting..cmna nk hndle msalh yg lagi besar?lingkoplahhh..πŸ˜‘this is ph..melingkoppp😬

    Nampak gayanya..kita kena lah sokong apa yang dikatakan oleh netizen2 kat atas tu...macam mana lah orang macam Bnag Non ni kita nak naikkan dia sebagi PM ke 8...cepat sangat melatah dan kuat konar baring aje..tak menjawab soalan yang ditanya langsung !!!

    ReplyDelete
    Replies

    1. GENG NAJIB,

      mohon maaf nak lari sikit aje dari tajuk KEPALA BAPAK KAU.

      KAMU SENTIASA KELUAR TAJUK, APEKEDARAHNYE KAU MOHON MAAF? DAH NAK MAMPOS? KAU INGAT ADA SESIAPA PRO-PH DI SINI NAK MAAFKAN KAU?

      KAU MAMPOS CEPAT PUN LAGI SEMUA SUKA.

      Delete
    2. GMN...Apa lah kau ni..tak baik kau cakap macam tu.

      Kecik hati aku tau !!!!

      keh..keh..keh...Harrrk..Tuiii..kokoikhkioikioik!!!!

      Delete
    3. gmn....geng najis memang macam tu....iq dia too low to understand the issues.

      bordering to retard....org cerita lain, dia kona lain.....lembu memang macam tu....

      Delete
    4. PRE- WARNING

      AnonyMOUSE Kejora @ TongGeng Najib @ justice league is a psychopath lunatic who relentlessly copy pasted & sprawled aimlessly with no valid reason.

      Yes indeed - Kejora is a psychopath wno is suffering from chronic mental disorder with abnormal or violent social behaviour.

      He can also be desctibed as a a person with an antisocial personality disorder, manifested in aggressive, perverted, criminal, or amoral behavior without empathy or remorse.

      Psychopaths tend to lack normal human emotions such as guilt. They are also often highly intelligent and skilled at manipulating others.

      That's what he is that damn bloody liar & coward who is still hiding & running away ftom me.

      Delete
  11. Anjing Najib HARAMJADAH DAH mula menyalak
    Woooof woooof woooof

    ReplyDelete
  12. Sobat2 sekelian...lagi2 citer pasal Jho Low ni lah.

    Kprang tentu setuju berkaitan fakta sahih ni kan !!!

    Bukan Menjadi Satu Rahsia Jho Low Hadir Mesyuarat 1MDB

    Sejak semalam kecoh bagai nak rak dengan berita-berita kononnya Laporan Audit 1MDB oleh Jabatan Audit Negara yang dipersembahkan kepada Public Account Committee (PAC) oleh Ketua Audit Negara pada masa itu TS Ambrin telah diubah.

    Kononnya kehadiran Jho Low di dalam satu mesyuarat Lembaga Pengarah 1MDB telah disembunyikan.

    Carian mudah di Google saja boleh mendapati laporan-laporan tentang kehadiran Jho Lo ini seperti dalam link kinibiz, yang tular di media sosial.

    Juga di dalam Laporan PAC, anggota PAC telahpun dimaklumkan tentang perkara ini.

    Apa ke jadahnya disorok / disembunyikan pula oleh mereka haah?

    Malah jawapan tentang kehadiran Jho Lo ini juga telah diberikan secara rasmi di dalam parlimen pada tahun 2015.

    Jho Lo hadir bagi mewakili pihak Arab khususnya, Prince Turki dan bukan mewakili 1MDB.

    Jemputan diberi kepada Prince Turki tetapi beliau tidak hadir dengan maaf dan mewakilkan Jho Lo bagi pihak beliau.

    Jho Lo adalah proksi pihak Arab.

    Nampak sangat KERAjaan Pakatan Harapan sudah bankrap idea dan terpaksa memperalatkan agensi-agensi Kerajaan agar bermain propaganda bodoh dan menimbulkan persepsi bagi mengalihkan perhatian rakyat dari kegagalan mereka menunaikan janji-janji manifesto mereka dan juga isu ICERD.

    Kesimpulannya,semua sudah dilaporkan. Semua adalah terbuka dan diketahui awam.

    Aneh sangat dan langsung tak logik dek akal kalau DS Najib Razak suruh pinda laporan tersebut....ingat suka2 boleh buat macam tu tanpa pengetahuan JK yang terlibat ke haah ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. KALAU SUDAH DIKELUARKAN PUN, APA SALAH NYA DI KELUARKAN LAGI.

      ITU NAMA NYA DEMOKRASI. BEBAS BERSUARA. KAU TAK PERNAH DENGOR KE?

      NAJIB AL JIBO PUN BEBAS DI FB. WALAU PUN TAK RAMAI YANG PEDULIKAN APA DIA KATA.

      J9O LO TAEK PROXI KPD SEMUA. TERMASUK NAJIB AL JIBO. DIA DALANG YANG PALING PENJAHANAM. PATUT DI SULA. HA NYA TAK PASTI JIKA ADA SESIAPA YANG MAHU SODOKKAN ULUH TAJAM KE DALAM ANU BELAKANG DIA. SEBAB TAK PERNAH DI BASUH.

      Delete

    2. Baca: SU sulit Najib arah gugur nama Jho Low dari laporan - Ketua audit negara

      Sejak mesyuarat 22 Februari itu, kata Madinah lagi, empat pindaan lagi dibuat termasuk bahagian yang menyebut kehadiran Jho Low dalam salah satu mesyuarat lembaga pengarah 1MDB.

      "...Atas alasan ia sensitif dan untuk mengelakkan fakta diputar-belit pembangkang (pada masa itu)," katanya.

      Selain bahagian berkenaan penyata kewangan 2014 dan Jho Low, Madinah bagaimanapun tidak menerangkan secara terperinci bahagian lain yang dipinda atau digugurkan daripada laporan itu.

      Selepas lima pindaan itu, Madinah berkata barulah naskhah laporan dicetak ppada 3 Mac 2016 dan diserahkan kepada bekas setiausaha sulit kanan ketua setiausaha negara.

      "Pada 4 dan 7 Mac 2016, bekas ketua audit negara membentangkan laporan akhir di hadapan Jawatankuasa Kira-kira Awam Negara (PAC).

      "Laporan akhir audit 1MDB sebelum pindaan telah diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk siasatan lanjut pada 2018," katanya lagi.


      Pindaan terhadap laporan audit ini didedahkan oleh Timbalan Pengerusi PAC Wong Kah Woh pada 29 Oktober lalu. Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan secara terperinci, sebaliknya hanya mengatakan "kandungan yang hilang itu akan menjejaskan imej pentadbiran lalu".

      Keesokannya, Ambrin menafikan dakwaan itu dan berkata tidak tahu apa yang dimaksudkan Wong.

      Dua hari lalu, laporan Utusan Malaysia yang memetik sumber menamakan Najib sebagai individu yang bertanggungjawab mengarahkan pindaan itu

      Menurut laporan itu, sumebr itu mendakwa ia dibuat dalam mesyuarat di pejabat perdana menteri dan mengeluarkan maklumat berkenaan pembabitannya dan Jho Low dalam 1MDB.

      Delete
  13. Kalau ketua dipanggil KEPALA BAPAK dan HARAMJADAH, apa pula pencacai pencacainya dipanggil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. DI PANGGIL PENJILAT NAJIB.

      DI DOAKAN YANG SEKOR DI BLOG INI MASUK, IKUT NAJIB.

      MANA TAHU, PIHAK BERKUASA TANGKAP DIA MENGHASUT ATAU SEUMPAMA NYA, DI TUDUH, DI BICARA DI MAHKAMAH, MASUK.

      Delete
    2. KEPALO BAPOK.... HAROMJADOH...

      Delete
    3. peningpeningtahipalat....Dah tentu lah mereka yang sentiasa berterusan dan tak jemu2 memperjuangkan kesyumulan Islam, kedaulatan Institusi kesultanan dan kelangsungan bani melayu di negara ini WAJIB digelar pembela kebenaran dan Haq yang sebenar2nya..bukan macam cai2 Haprakan yang kejenya takde lain...menjilat tolor Tokong Kit Sial dan Ah Beng tu sampai licin berkilat..memancar2 beb !!!

      keh..keh..keh...Harrrk..Tuiiik...kokikhkiokioikik!!!!

      Delete
    4. pencacai di panggil 'anal lickers'

      Delete
    5. PRE- WARNING

      AnonyMOUSE Kejora @ TongGeng Najib @ justice league is a psychopath lunatic who relentlessly copy pasted & sprawled aimlessly with no valid reason.

      Yes indeed - Kejora is a psychopath wno is suffering from chronic mental disorder with abnormal or violent social behaviour.

      He can also be desctibed as a a person with an antisocial personality disorder, manifested in aggressive, perverted, criminal, or amoral behavior without empathy or remorse.

      Psychopaths tend to lack normal human emotions such as guilt. They are also often highly intelligent and skilled at manipulating others.

      That's what he is that damn bloody liar & coward who is still hiding & running away ftom me.

      Delete
  14. Kengkawan sekelian...jom kita tinggalkan sekejab tentang posting Tn. Budin ni...boleh kan ????

    Korang tentu ingat apa kata Tun Madey berkaitan sebab lewatnya kuar pengumuman keputusan PRU14 mei lepas. Agak2 korang lah...boleh ke rakyat caya kenyataannya tu...macam tak logik aje lah kan.

    Ada ke patut..... Dr. Mahathir Tuduh UMNO Beli MP PH....lawak tak beb?

    Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan bahawa beliau tidak mempunyai perancangan untuk 'membeli' wakil rakyat PH sejurus kekalahan BN dalam PRU14 lalu...

    Bekas Perdana Menteri itu berkata, beliau mempunyai beberapa saksi melibatkan pemimpin utama BN termasuk bekas Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang kini menggalas tanggungjawab presiden parti datang ke rumahnya pada malam keputusan itu...

    "Kami tak bincang nak curi atau nak beli mana2 wakil rakyat PH untuk mereka menyeberang sebelah kita (BN)...

    "Jadi saya tak tahu berita itu, tapi (ia) tidak datang dari saya dan saya pun dah nafikan dalam akhbar" kata Datuk Seri Najib Tun Razak...

    Berkenaan pertemuan pemimpin utama BN di rumahnya pada malam keputusan PRU14 lalu, Datuk Seri Najib menjelaskan, mereka hanya berbincang tentang kesudahan susulan kekalahan BN...

    "Kita bincang apa kesudahannya selepas keputusan tersebut, maknanya kita tiada kuasa"...

    "Itu yang kita bincang"...

    Beliau turut menafikan dakwaan kononnya beliau mengadakan sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi mengisytiharkan darurat...

    "Itu tuduhan tidak benar sama sekali dan tiada persidangan MKN yang telah dirancang"...

    Datuk Seri Najib mengakui beliau ada menghubungi Penjara Sungai Buloh untuk bercakap dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada malam tersebut...

    Selama ini saya pun ada berhubung dengan beliau terutama tanya khabar peribadi dan sebagainya"...

    Masa kempen, ada khabar angin kata Mahathir dan Daim ada 'war chest' untuk rancang beli wakil rakyat UMNO...

    Entah betul atau tidak, tapi tiba2 satu2 ADUN UMNO LOMPAT KE PPBM dan jadi buah mulut ugutan AMLA dan siasatan SPRM/PDRM ke atas MP UMNO utk sertai PPBM!!!

    PRU 14 ialah pada 9hb Mei 2018, pusat mengundi tutup pada 6 pm, keputusan mula keluar sekitar 9 pm, malam yang sama dan pengumuman rasmi dari Pengerusi SPR ialah sekitar 5 pagi 10hb Mei 2018...

    Maksudnya SPR cuma perlukan kira2 11 jam untuk muktamadkan pengiraan 222 kerusi parlimen dari kira2 20 juta undian...

    Ada asas ker pengumuman rasmi tu sengaja di lewat2kan...


    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan kecewa..ini ada lagi sambungannya..teruskan membaca bhai !!!

      Konon untuk beri masa pada BN lakukan sesuatu yang menafikan suara rakyat!!!

      Sampai bawa cerita pasal Marcos bunuh Aquino dan babitkan pula polis dengan tentera...

      Nak menambahkan lagi fitnah, cakap pulak ada insiden2 'black out' masa proses pengiraan undi...🀦‍♂️🀦‍♂️🀦‍♂️

      Sekarang nie siapa yang gunakan pihak berkuasa untuk puaskan nafsu serakah dendam peribadi!!!

      Hakikatnya, siapa yang suruh siapa melompat sebenarnya...

      2 kali Dr. Mahathir jumpa Datuk Seri Zahid, Presiden Umno...

      Kali pertama, pertemuan 4 mata...

      Nasib baik, Datuk Seri Zahid ada rakam percakapan masa pertemuan tu...

      Tu pun Dr. Mahathir spin, kononnya, Datuk Seri Zahid datang jumpa minta nasihat apa nak buat...

      Alasan asalkan boleh jer Dr. Mahathir nie, masuk akal ker minta nasihat macam mana nak selamatkan Umni pada musuh yang dah menjahanamkan Umno!!!

      Bila Datuk Seri Zahid dedahkan ada rakam perbualan masa pertemuan tu, terus Dr. Mahathir senyap...😝😝😝

      Kali kedua dengan kepimpinan tertinggi Umno...

      Bila Datuk Seri Zahid dedahkan apa yang Dr. Mahathir nak, Dr. Mahathir spin pulak kisah BN cuba nak beli MP PH lepas PRU 14 lepas...

      Betul2 nyanyuk tahap GABAN orang tua nie...

      Azmin sendiri nafikan, per cerita nie!!!

      Sudah2lah tu, bersihkanlah hati busuk tu dari perangai dendam dan suka sebarkan fitnah!!!

      Nak jadi perdana menteri, Allah swt dah izinkan, nak jatuhkan BN, Umno dan Datuk Seri Najib pun Allah swt dah izinkan, nak apa lagi...

      Takut bila dah mati nanti, bumi pun tak nak terima bila banyak sangat menipu dan berdendam!!!


      Saper yang nak saper lompat?

      Dan saper sebenarnya yang takut pada bayang2 sendiri...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Cerita lompat PH ke BN tidak pun tersebar...

      Malah belum ada walau pun satu MP PH yang melompat ke BN, sebelum, semasa dan apa lagi selepas PRU 14...

      Hanya Dr. Mahathir yang kata...

      Yang nyata sekarang, MP BN yang lompat ke PH dan hanya ke parti PPBM SAHAJA!!!

      Tapi Mahathir canangkan yang BN nak beli MP PH!!!

      Deyyy machaaa, telunjuk lurus tapi kelingking berkait kah machaaa?????

      Apa nak heran..takkan lah kita masih tak kenal sapa dia ni kot .....atau cai2 Haprakan sengaja buat2 tak kenal haaah ????

      Delete
    2. Madinah: Najib juga arah sendiri laporan audit 1MDB dipinda

      Selain bahagian yang menyebut ahli perniagaan Low Taek Jho, pentadbiran BN turut mengarahkan beberapa lagi pindaan dibuat terhadap laporan audit 1MDB, kata Ketua Audit Negara Madinah Mohamad.

      Ia termasuklah perenggan berkenaan penyata kewangan 1MDB bagi 2014 yang diarahkan sendiri oleh bekas perdana menteri Najib Razak.

      Madinah berkata, Najib membuat arahan itu dalam mesyuarat pada 22 Februari 2016, yang turut dihadiri bekas ketua setiausaha negara Dr Ali Hamsa, bekas ketua setiausaha sulit perdana menteri Shukry Salleh dan bekas ketua audit negara Ambrin Buang.

      "Bekas perdana menteri telah mengarahkan pengguguran perenggan yang mengandungi dua versi penyata kewangan 1MDB bagi tahun berakhir 2014, dan mengarahkan siasatan dijalankan oleh pihak berkuasa.

      "Pada 23 Februari (keesokannya), dalam mesyuarat di pejabat ketua setiausaha negara yang dihadiri Ali, Shukry dan Ambrin, pasukan audit 1MDB dimaklumkan kerajaan telah mengkategorikan laporan akhir itu sebagai satu krisis," katanya dalam kenyataan, hari ini.

      Delete
  15. GMN dan cai2 Haprakan yang berlegar2 kat blog ni...umpama langau menghurungi taek...korang tentu dah tau berkaitan dengan social contract dalam perlembagaan negara...tapi korang betul2 faham tak apa yang tersurat lagi tersirat kat dalamnya tu beb ???

    Kalau masih buta sejarah lagi...jom korang semua hadamkan artikel kat bawah ni!!!!

    PERJANJIAN KONTRAK TERHAPUS JIKA MANA-MANA PIHAK ENGKAR

    Oleh Mohd Khairul Azam Bin Abdul Aziz

    1. Proses Malaya menuntut kemerdekaan daripada British dipermudahkan dengan dasar British Decolonisation Programme (BDP) selepas tahun 1945.*

    2. BDP adalah dasar Kerajaan Britain untuk meninggalkan negara yang telah dijajah akibat kos pengurusan negara yang meningkat tinggi akibat perang dunia dan hasil bumi yang dirompak dari negara-negara yang dijajah tidak lagi menguntungkan British.

    3. Ketika ingin melepaskan Malaya, terdapat lebih 2 JUTA buruh paksa dari negara CHINA dan INDIA DI TANAH MELAYU INI yang telah dibawa masuk oleh British ke Malaya MASA ITU, untuk industri Bijih Timah dan Getah YG DI ROMPAK British.

    *4. Tunku Abdul Rahman mahu Malaya Merdeka dan pendatang semua WAJIB DIHANTAR balik ke NEGARA ASAL.*

    5. Namun British enggan!! 😱 menanggung kos penghantaran balik pendatang dan Tunku dipaksa/TERPAKSA untuk menerima mereka semua sebagai Warganegara.

    *6. Tunku tiada pilihan melainkan menawarkan skim kontrak sosial kepada kaum pendatang INI IAITU YG BERADA DI MALAYSIA SEKARANG!.*

    7. Sebagai balasan kepada KEMURAHAN hati orang MELAYU ITU memberikan taraf Warganegara kepada kaum-KAUM PENDATANG2 INI, kaum pendatang, telah bersetuju untuk MENGIKTIRAF ISLAM sebagai Agama Persekutuan!!, Raja-Raja Melayu sebagai Ketua Negara, hak istimewa MELAYU dan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan.

    *8. Mengikut undang-undang kontrak, apabila mana-mana pihak memungkiri sesuatu kontrak maka pihak-pihak boleh dikembalikan kepada status quo asal masing-masing.*

    9. Bermaksud jika satu pihak telah mula tidak menerima kedudukan Islam, Raja-Raja Melayu, hak istimewa ORANG MELAYU!! dan Bahasa Melayu, maka pihak yang satu lagi juga berhak menarik balik pemberian kewarganegaraan kepada kaum pendatang!!.

    *10. Jadi berhati-hatilah dalam mengurus keturunan kamu. Jangan biar mereka buta sejarah.*....macam cai2 Haprakan yang berlambak2 kat sini bhai saab !!!!

    ReplyDelete
  16. tun dah cakap....'defending the indefensible'.....

    sekarang baru teringat melayu, islam......tapi dulu lupa islam dah kata mencuri, menipu tu dosa besar.....dah terbogel macam ni haa....baru teringat....

    hancusss.....tapi kalau dah lembu memang tak rasa apa2 pun......

    ReplyDelete
  17. Fuyooo...Tabik spring tinggi2 pada pembela agama, bangsa dan negara ni atas keberaniannya yang cukup2 spectacular...dan seWAJIBnya lah tokoh2 seperti ini lebih ramai lahir dalam bangsa melayu...bukan macam cai2 Haprak yang jadi keldai tunggangan Tokong Kit Sial, Ah Beng@Nobita dan DAPigs aje tu !!!!

    “Saman saya Guan Eng, kita buka di mahkamah” – Azwanddin Hamzah

    Penasihat Kehormat Gagasan Tiga (G3), Dato’ Azwanddin Hamzah sekali lagi mencabar Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng supaya menyamannya di mahkamah berhubung pendedahan yang dibuat oleh gabungan tersebut mengenai parti itu.

    Agak2 korang lah cai2 sekelian...berani ke si Ah Beng tu menyahut cabaran dari pejuang tulin macam Dato Azwandin ni haah ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. PRE- WARNING

      AnonyMOUSE Kejora @ TongGeng Najib @ justice league is a psychopath lunatic who relentlessly copy pasted & sprawled aimlessly with no valid reason.

      Yes indeed - Kejora is a psychopath wno is suffering from chronic mental disorder with abnormal or violent social behaviour.

      He can also be desctibed as a a person with an antisocial personality disorder, manifested in aggressive, perverted, criminal, or amoral behavior without empathy or remorse.

      Psychopaths tend to lack normal human emotions such as guilt. They are also often highly intelligent and skilled at manipulating others.

      That's what he is that damn bloody liar & coward who is still hiding & running away ftom me.

      Delete
  18. Woooof woooof woooof
    Aku campak seketul tulang babi
    Pergi makan dulu lepas tu boleh menyalak kuat kuat
    Kasi Najib HARAMJADAH kau dengar
    Woooof woooof woooof

    ReplyDelete
  19. Cisss...Bedebah betul lah Rejim Haprakan ni.

    Dah lah nasib orang2 asal tak dibela...mereka dinafikan segala hak pulak..masih nak sokong lagi ke Rejim macam ni haah ???

    Najib slams Perak MB over ‘advice’ to Orang Asli

    Former Prime Minister Najib Razak says the BN government carried out a lot of initiatives for the Orang Asli.

    Former Prime Minister Najib Razak has labelled Perak Menteri Besar Ahmad Faizal Azumu an “actor” following the state leader’s recent remark that the Orang Asli should stop “indulging in a culture” of seeking help from those with influence”.

    In his Facebook post, Najib said: “Yes, we know. Not everyone is as clever as the Perak Menteri Besar who holds an Australian degree. But I hear others have a different opinion on this issue.

    “But we need to recognise these faces and know their names. Actors.”

    Yesterday, Faizal told the Orang Asli in Perak to stop expecting government assistance and “advance on their own” and asked the community to “look for alternatives” to boost their “village economy”.

    Najib said before the 14th general election, PH had made trips to Orang Asli villages promising to look after their welfare and provide more assistance.

    He pointed out that the Barisan Nasional government had carried out a lot of initiatives for the Orang Asli.

    These include road access for 720 villagers, power supply for 660 villagers, clean water supply for 701 villagers and 18,000 units of public housing for the poor.

    “Others (programmes) were in various stages of implementation and upgrading work. We also prioritised education for the Orang Asli folk because it is only through education that they will be able to break the vicious poverty cycle,” Najib said.

    The Pekan MP said the previous government had also offered dormitories and places at institutions of higher learning for the Orang Asli community, and those who succeeded were further given a one-off initiative worth RM3,000 to help with the repayment of their National Higher Education Fund Corporation loans.

    He said 100 Orang Asli children had been sponsored by Majlis Amanah Rakyat (Mara) to further their studies. “This does not include transport fare, free food and boarding facilities.”

    Najib said the Orang Asli community had often tried to progress and improve on their living conditions with appropriate assistance and policies.

    “Pakatan Harapan is not just failing to fulfil its promises but the present government has begun insulting them.

    “This is what happens when they are only interested in votes and not sincerely trying to understand the needs of the people and the Orang Asli communities.”

    Several activists had also criticised Faizal over his remarks on the Orang Asli.

    Among them was Siti Kasim, a vocal Orang Asli activist and member of the Malaysian Bar Council’s Committee on Orang Asli Rights, who told FMT yesterday that Faizal should go down to the ground and see how things are before “insulting” the Orang Asli.

    “‘Culture of expecting outsiders to provide items and help them’? What is this?

    The Orang Asli are the most self-sustainable people in comparison to other societies.

    They can survive even if they had no money.

    “The continued destruction of the forest on their ancestral land aided by the authorities is the main problem.

    Indigenous people can’t choose their own way of life, get control over their own education, healthcare and so on, unless their lands are secure.

    “That’s the overwhelming priority. All other issues are secondary. If their land rights are recognised, then tribal people thrive,” Siti said.

    She also reminded Faizal that Malaysia is a signatory of the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples (Undrip), which dictates the country has a primary obligation to ensure human rights commitments are met.

    Agak2nya..MB Perak tu faham ke apa yang diterangkan kat atas tu haah ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. PRE- WARNING

      AnonyMOUSE Kejora @ TongGeng Najib @ justice league is a psychopath lunatic who relentlessly copy pasted & sprawled aimlessly with no valid reason.

      Yes indeed - Kejora is a psychopath wno is suffering from chronic mental disorder with abnormal or violent social behaviour.

      He can also be desctibed as a a person with an antisocial personality disorder, manifested in aggressive, perverted, criminal, or amoral behavior without empathy or remorse.

      Psychopaths tend to lack normal human emotions such as guilt. They are also often highly intelligent and skilled at manipulating others.

      That's what he is that damn bloody liar & coward who is still hiding & running away ftom me.

      Delete
  20. Dah macam bukan anjing menyalak bukit
    Tetapi dah macam BABI MENYONDOL GUNUNG PULAK SI GENG NAJIS HARAMJADAH NI

    ReplyDelete
  21. dad..ih, GMN dan cai2 yang sewaktu dengannya...Korang ingat isu ICERD ni tak tamat ke haah ???

    Rupa2nya belum lagi beb...tak caya??? Jom dengar apa kata pemimpin politik yang disegani ni....

    Putrajaya Scheming To Sign ICERD In Another Way, PAS Claims

    PAS leader Nasrudin Hassan alleged today Putrajaya could implement the International Convention on Elimination of Racial Discrimination (ICERD) via other means even if it does not ratify the treaty.

    The PAS information chief told a gathering of Muslim fundamentalist groups here the government may still adopt liberal policies by ratifying other international human rights-based conventions, which he labelled as anti-Islam.

    He claimed this is possible if it ratifies six other international conventions, including the Convention Against Torture or the Declaration on the Intolerance and the International Covenant on Civil and Political Rights, which covers standards for religious freedom.

    “I am suspicious of the statement by JPN,” he told an anti-ICERD congress at the Putra World Trade Centre here, referring to Putrajaya’s announcement not to ratify the treaty.

    “What about the demands to ratify six other conventions? They have yet to state if they would or would not ratify them I don’t want this to be a manipulation,” he said.

    PAS is among the chief organisers of a planned mass anti-ICERD protest scheduled to take place two weeks from now. But since the government had said it would not ratify the convention for now, the gathering would instead be “celebratory” in nature.

    Yet, Nasrudin urged Muslims to descend into the capital city in droves to send a strong message — that they distrust the new administration and want them to reject all international human rights treaties.

    “There is no guarantee that they won’t…That is why it is imperative to attend the December 8 gathering,” he said.

    PAS and other hardline Muslim groups have long viewed human rights as a Western ideology designed to mask a new form of colonialism.

    Some of its leaders have gone as far as calling the concept a part of the Jewish or Christian conspiracy for world domination, often without providing proof other than dubious theories sourced from the internet.

    Today, Nasrudin suggested human rights conventions were a backdoor way for liberal rule as he insisted they were legally binding even if its propounders claim otherwise.

    He cited as proof the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (Cedaw), which the country ratified in 1995.

    Nasrudin said the ratification forced the government to “temper” with the Federal Constitution so it could make gender-based discrimination unlawful.

    The PAS leader did not state if he felt the move to be positive or otherwise.

    Yet, the Indera Mahkota MP insisted that PAS or groups that oppose “Western human rights” are against any form of discrimination, saying Islam itself is a faith that admonishes cruelty.

    This, he suggested, justified their rejection of ICERD. Since Islam is the “official” religion of the federation, Malaysia as it stands today is already governed by values that support equality.

    “Islam is universal and it prohibits any form of cruelty and that we must not in any way exercise any form of cruelty,” he said.

    ICERD had divided public opinion nationwide, with Umno and PAS leading calls for its rejection on grounds that it was unconstitutional, insinuating that its ratification would spell the beginning of the end of political power for the Malays.

    Despite claims to be a champion of justice and equality, PAS has never made clear its stand about issues like discrimination in the awarding of scholarships or restricted quotas for minority admission into public universities.

    ReplyDelete
    Replies
    1. PRE- WARNING

      AnonyMOUSE Kejora @ TongGeng Najib @ justice league is a psychopath lunatic who relentlessly copy pasted & sprawled aimlessly with no valid reason.

      Yes indeed - Kejora is a psychopath wno is suffering from chronic mental disorder with abnormal or violent social behaviour.

      He can also be desctibed as a a person with an antisocial personality disorder, manifested in aggressive, perverted, criminal, or amoral behavior without empathy or remorse.

      Psychopaths tend to lack normal human emotions such as guilt. They are also often highly intelligent and skilled at manipulating others.

      That's what he is that damn bloody liar & coward who is still hiding & running away ftom me.

      Delete
    2. kalau dah lembu, mana tau apa2 pun....ko lembu! kepala bapak lembu!

      it is a waste of time to have an intelligent discourse with u, u don't have the ability to think!

      direct confrontation will suit u nicely....a damn bull! a stupid one of course!

      Delete
    3. IWA BESAR & RENDAH DIRI TUN MAHATHIR DALAM DAKWAH ISLAMIYAH DI LUAR NEGARA.

      PORT MORESBY (Papua New Guinea), 18 Nov (Bernama) Tun Dr Mahathir Mohamad mengakhiri kunjungan beliau ke Port Moresby hari ini dengan melawat Masjid Hohola, masjid serba guna pertama yang dibina di negara ini.

      Apa yang menarik adalah tanah itu pada asalnya ditawarkan kepada Tun Dr Mahathir bagi tujuan pembinaan masjid pertama di Papua New Guinea.

      Bagaimanapun, Tun, dengan cara beliau yang sering merendah diri, tidak mahu masjid itu dibina oleh beliau atau dinamakan mengambil sempena namanya, sebaliknya mencadangkan supaya masjid itu dibina oleh Persatuan Islam Papua New Guinea."

      Dr Mahathir dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Jacksons di Port Moresby pada 5.30 petang (waktu tempatan) dan dijangka tiba di Kuala Lumpur malam ini.

      Dr Mahathir dan pemimpin lain berada di sini untuk menghadiri sidang kemuncak tahunan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik.

      ps:
      PAS & UMNO berpropaganda murahan isu ICERP sedangkan Tun Mahathir awal2 lagi telah memberitahu dunia ura2 untuk melaksanakan ICERP adalah 'impossible & tak masuk akal'.

      Delete
    4. UMNO nama dah busuk sebusuknya seantero dunia - lebih busuk dari telor tembelang & bangkai. Hampir semua orang2 kuatnya akan membusuk di penjara, Insya Allah.


      PAS pula sejak awal penubuhannya tidak mampu menyara hidup sendiri - apatah lagi menjana ekonomi demi kesejahteraan & pembangunan rakyat seluruh negara,

      Contoh nyata - mereka sentiasa mengharapkan belas
      ehsan sedekah dari kerajaan pusat dan orang ramai, waima pun untuk bayar gaji/elaun mereka sendiri serta kakitangan awam di bawah pentadbiran mereka,

      PAS tak berkredibiliti & berkewibawaan langsung..!!

      Delete
    5. Geng Najib sentiasa menjilat Najib.

      KOMEN2 KPD BERITA
      Madinah: Najib juga arah sendiri laporan audit 1MDB dipinda

      Hashim Mohd

      Ini mcm punya kes berapa lama Najib nak tingal dlm. penjara... curi duit. pengubahan wang haram. salah guna kuasa.. ho ho tak guna jdi kaya. .hidup dlm penjara... mudah2 jdi iktibar pada semua pihak terutama pada pmpimin n penjawat awam juga diri saya.. Insallah di jauhkan..

      Sumilau Parai

      UMNO PAS kepanasan punggung kejar Dedak Jho Low Juta2 bilion2, siapa makan Cili padi dia merasa pedas..Langau2 UMNO PAS mula kelihatan Lubang Telinga kiri kanan keluar Asap berbunga bunga..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      PK Kunchit

      Masuk penjara lg bagus semua free, bil electrik, air tak pyh bayar, makan tidur free. Cuci pakaian pun org jaga. Selamat lah duit Najib klu dia masuk penjara.

      Tapi boleh jadi duit dia kena rampas.

      Halim Saad

      Setelah pendedahan demi pendedahan, apakah pemimpin2 dan penyokong2 PAS masih menaruh kepercayaan kepada Najib dan sahabat2nya yang selama ini mempertahankan Najib ?

      Jangan pemimpin2 PAS fikir bahawa dengan nama dan perlembagaan Islam yang ada pada PAS itu maka perjalanan Politik PAS adalah benar belaka...

      Banyak sudah EMPAYER2 ISLAM DAN KERAJAAN ISLAM dahulu DIHANCURKAN ALLAH kerana angkara pemimpin2nya

      Delete
  22. Auuuuuw auuuuuw
    GENG NAJIS HARAMJADAH makin kuat MENYALAK
    Eh SALAH
    Oooiink oooiink oooiink

    ReplyDelete
  23. melayutakberkhatan dan dad..ih..dua cai haprak sejoli...Nak tanya secara jujur lah..

    Korang tau tak bahayanya ICERD ni kepaad Islam dan bani melayu haah ???

    ICERD: Ramai musuh Islam berkeliaran dalam kerajaan...maksudnya....

    Isu baharu Akta Harmoni Nasional membimbangkan kerana Islam diletakkan sebaris dengan agama-agama lain...

    Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) akan meneruskan himpunan membantah Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD), walaupun kerajaan Pakatan Harapan (PH) memberi jaminan tidak akan meratifikasikannya.

    Pengerusi UMMAH, Haji Aminuddin Yahaya berkata, himpunan 8 Disember tetap diteruskan kerana musuh yang mahu menjatuhkan Islam dan bangsa Melayu, masih berkeliaran dalam kerajaan PH dan institusinya.

    “Kita tahu rancangan mereka. Di depan mereka kata tidak mahu meratifikasi tetapi di belakang mereka cuba menghakis satu persatu dasar yang memberi keutamaan kepada Bumiputera.

    “Kita juga mahu orang tertentu terutamanya pihak yang mencetuskan isu ini iaitu menteri yang dikatakan menteri perpaduan meletakkan jawatan segera.

    “Jika beliau tidak diletakkan jawatan, kita akan berarak ke pejabat Waytha Moorthy selepas 8 Disember untuk mendesak beliau berbuat demikian kerana beliau adalah kepala kepada berlakunya senario yang menimbulkan keresahan kepada rakyat terutamanya orang Melayu dan Bumiputera,” katanya.

    Beliau berkata demikian ketika berucap pada Kongres Tolak ICERD di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, hari ini.

    ICERD bukan sahaja membabitkan kepentingan Perkara 153, tetapi turut menyentuh pertikaian kebebasan beragama dan institusi agama.

    Artikel 5 (d) (vii) ICERD antara lain menyebut bahawa negara yang menandatangani konvensyen ini hendaklah menghapuskan semua bentuk diskriminasi kaum dan menjamin hak semua orang untuk kebebasan berfikir dan beragama.

    Cadangan meratifikasi ICERD telah membangkitkan kemarahan banyak pihak sehingga penganjuran himpunan bantahan di beberapa negeri.

    Bagaimanapun baru-baru ini, Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataannya mengumumkan kerajaan tidak akan meratifikasi ICERD dan terus mempertahankan Perlembagaan Persekutuan.

    Dalam perkembangan lain, Aminuddin yang juga Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) turut melahirkan rasa bimbang apabila akan ada satu lagi isu yang akan timbul membabitkan Akta Harmoni Nasional.

    Beliau berkata, akta berkenaan bukan sahaja meletakkan Islam sebaris dengan agama lain malah ia juga akan berada pada kedudukan bawah daripada agama lain kerana akta itu membentuk satu suruhanjaya yang menentukan nasib semua agama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KEPUTUSAN MUKTAMAD.....!!

      Kerajaan PH pimpinan Tun M sebulat suara kata ICERD NO WAY kerana perlembagaan negara dah cukup jelas kedudukan istimewa hak Melayu & Islam.

      Sejak awal2 lagi dah ku katakan puak2 pembangang PAS & UMNO dah ketandusan modal berkaitan isu ICERD. Tun M dah bagitau NO WAY kerana perlembagaan negara dah cukup jelas kedudukan istimewa hak Melayu & Islam.

      Apa punya sewel Kejora berpegang pada hujah seorang benggali kafir 'raggie jessy' bersama 'pornorogol sontoloyo' yg kini bakal diAMANkan di Bukit AMAN kerana hasutan yg bakal menghuru-harakan negara pd 8/12 yg memungkinkan puluhan, ratusan atau ribuan nyawa tak pasal2 bersemadi di pusara AMAN.

      Mana yg masih degil, kita sumbatkan dalam lokap. Tapi jika jumlahnya ramai, himpunkan kat pulau jerjak ker atau aper yg patut - asal jauh dari masyarakat yg dambakan keamanan.

      Delete
    2. geng najis....

      spesis yg najib suka yg macam kau....very low iq....bordering to retard.

      tu sebab kau krja kebun tak habis2.....klu iq tinggi.....tak krja kebun lagi.....tapi jadi tauke kebun....tanah sikit tak jadi hal...hyrdoponic 4 tingkat.

      tapi sebabkan geng najis iq rendah....tu la pasal. menteri bangang memang suka org yg bangang......brain stuck in the shithole......

      Delete
    3. JIWA BESAR & RENDAH DIRI TUN MAHATHIR DALAM DAKWAH ISLAMIYAH DI LUAR NEGARA.

      PORT MORESBY (Papua New Guinea), 18 Nov (Bernama) Tun Dr Mahathir Mohamad mengakhiri kunjungan beliau ke Port Moresby hari ini dengan melawat Masjid Hohola, masjid serba guna pertama yang dibina di negara ini.

      Apa yang menarik adalah tanah itu pada asalnya ditawarkan kepada Tun Dr Mahathir bagi tujuan pembinaan masjid pertama di Papua New Guinea.

      Bagaimanapun, Tun, dengan cara beliau yang sering merendah diri, tidak mahu masjid itu dibina oleh beliau atau dinamakan mengambil sempena namanya, sebaliknya mencadangkan supaya masjid itu dibina oleh Persatuan Islam Papua New Guinea."

      Dr Mahathir dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Jacksons di Port Moresby pada 5.30 petang (waktu tempatan) dan dijangka tiba di Kuala Lumpur malam ini.

      Dr Mahathir dan pemimpin lain berada di sini untuk menghadiri sidang kemuncak tahunan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik.

      ps:
      PAS & UMNO berpropaganda murahan isu ICERD sedangkan Tun Mahathir awal2 lagi telah memberitahu dunia ura2 untuk melaksanakan ICERD adalah 'impossible & tak masuk akal'.

      Delete

    4. Mf Mansor

      Najib dah jadi gila. Keluar statement last makan diri.. kita tengok permainan dia. Bagi dia mena tekanan jjwa tahap kritikal.....ingat malam dia dwn nadak betina boleh tido nyenyak ka? Tiap mlm majan ubat tido bro.. ubat penenang jiwa...

      Roslan Omar Omar
      Madinah berkata, Najib membuat arahan itu dalam mesyuarat pada 22 Februari 2016, yang turut dihadiri bekas ketua setiausaha negara Dr Ali Hamsa, bekas ketua setiausaha sulit perdana menteri Shukry Salleh dan bekas ketua audit negara Ambrin Buang....

      Delete
  24. melayutakberkhatan..Dah tentu kau kaat himpunan banyah ICERD ni sebijik macam Bersih kan????

    Salah dan silap besar tu beb..jauh bezanya antara langit ngan bumi...kenapa..cuba kau hadamkan artikel ni betul2 dalam otak kau yang dah berkarat sebab banyak sangat jilat tolor Kit Sial dan DAPigs tu...ngaku aje lah bhai..wat apa nak malu pulak????

    Gerakan tolak ICERD ada matlamat, bukan seperti Bersih
    Kongres dan himpunan bukti solidariti rakyat pertahan Perlembagaan

    JIKA sebelum ini kamu termasuk antara yang menuntut kerajaan agar menolak ICERD; dan kini apabila kerajaan telah pun memenuhi tuntutan itu dengan menyatakan komitmen tidak akan meratifikasi ICERD, tapi kamu pula tiba-tiba merasa tak puas hati atas keputusan kerajaan itu — maka jelaslah bahawa niat kamu bukan sebenar-benarnya untuk menentang ICERD dan mempertahankan Perlembagaan, sebaliknya kamu sekadar penunggang isu ICERD sebagai bahan politik untuk menentang kerajaan.

    Sebab itu, apabila kerajaan dah penuhi tuntutan, kamu rasa tak puas hati, kerana sudah tak boleh dijadikan modal politik.

    Maka kamu pun keluarkan komen: “Ala, takkan baru kena gertak nak himpun, kerajaan dah takut?”

    Kita sepatutnya bersyukur apabila tuntutan telah dipenuhi, tapi kamu pula marah apabila tuntutan dipenuhi.

    Orang seperti ini tidak kisah pun berkenaan Perlembagaan dan kedudukan agama, bangsa dan negara.

    Mereka cuma nak berpaut kepada sebarang sahaja isu yang boleh dipergunakan untuk kepentingan politik. Berhati-hatilah dengan orang yang sebegini.

    Pun demikian, dalam masa yang sama, Kongres Tolak ICERD dan Himpunan Mega Rakyat Tolak ICERD (8 Disember) tetap diteruskan, sebab sejak dari mula, Kongres dan Himpunan ini tidak pernah pun dimaksudkan untuk melawan kerajaan.

    Ia adalah Kongres dan Himpunan bagi menunjukan solidariti rakyat bagi mempertahankan keutuhan Perlembagaan.

    Hanya orang yang tak faham matlamat Kongres dan Himpunan tersebut sahaja yang akan kata, sudah tidak perlu berhimpun lagi, memandangkan kerajaan telah bersetuju — seolah-olah Kongres dan Himpunan tersebut nak disamakan dengan Bersih yang jika berhimpun tiada matlamat lain selain menggulingkan kerajaan.

    Gerakan tolak ICERD bukan macam Bersih. Kita ada matlamat jelas, iaitu mempertahankan Perlembagaan dan kedaulatan negara.

    Justeru selagi mana wujud anasir-anasir anti-Perlembagaan seperti Menteri rasis Waytha Moorthy, Suhakam, Sisters in Islam, Lawyers for Liberty, Bebas, dan pelbagai lagi kelompok yang lantang mendesak agar keluhuran Perlembagaan dirombak dan dirungkai, selagi itulah rakyat perlu terus menunjukkan kesatuan menolak ICERD dan anasir anti-Perlembagaan.

    Baca sahaja berita-berita hari ini, dan lihat bagaimana anasir-anasir anti-Perlembagaan meneruskan tekanan mereka agar kerajaan mengubah pendirian semula.

    Takkan gerakan Tolak ICERD nak senyap sahaja?

    Justeru Kongres Tolak Icerd hari ini dan Himpunan Mega 8 Disember, perlu jalan terus!

    Aidil Khalid
    Pengamal Undang-Undang

    ReplyDelete
    Replies
    1. KEPUTUSAN MUKTAMAD.....!!

      Kerajaan PH pimpinan Tun M sebulat suara kata ICERD NO WAY kerana perlembagaan negara dah cukup jelas kedudukan istimewa hak Melayu & Islam.

      Sejak awal2 lagi dah ku katakan puak2 pembangang PAS & UMNO dah ketandusan modal berkaitan isu ICERD. Tun M dah bagitau NO WAY kerana perlembagaan negara dah cukup jelas kedudukan istimewa hak Melayu & Islam.

      Apa punya sewel Kejora berpegang pada hujah seorang benggali kafir 'raggie jessy' bersama 'pornorogol sontoloyo' yg kini bakal diAMANkan di Bukit AMAN kerana hasutan yg bakal menghuru-harakan negara pd 8/12 yg memungkinkan puluhan, ratusan atau ribuan nyawa tak pasal2 bersemadi di pusara AMAN.

      Mana yg masih degil, kita sumbatkan dalam lokap. Tapi jika jumlahnya ramai, himpunkan kat pulau jerjak ker atau aper yg patut - asal jauh dari masyarakat yg dambakan keamanan

      Delete
    2. JIWA BESAR & RENDAH DIRI TUN MAHATHIR DALAM DAKWAH ISLAMIYAH DI LUAR NEGARA.

      PORT MORESBY (Papua New Guinea), 18 Nov (Bernama) Tun Dr Mahathir Mohamad mengakhiri kunjungan beliau ke Port Moresby hari ini dengan melawat Masjid Hohola, masjid serba guna pertama yang dibina di negara ini.

      Apa yang menarik adalah tanah itu pada asalnya ditawarkan kepada Tun Dr Mahathir bagi tujuan pembinaan masjid pertama di Papua New Guinea.

      Bagaimanapun, Tun, dengan cara beliau yang sering merendah diri, tidak mahu masjid itu dibina oleh beliau atau dinamakan mengambil sempena namanya, sebaliknya mencadangkan supaya masjid itu dibina oleh Persatuan Islam Papua New Guinea."

      Dr Mahathir dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Jacksons di Port Moresby pada 5.30 petang (waktu tempatan) dan dijangka tiba di Kuala Lumpur malam ini.

      Dr Mahathir dan pemimpin lain berada di sini untuk menghadiri sidang kemuncak tahunan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik.

      ps:
      PAS & UMNO berpropaganda murahan isu ICERD sedangkan Tun Mahathir awal2 lagi telah memberitahu dunia ura2 untuk melaksanakan ICERD adalah 'impossible & tak masuk akal'.

      Delete
    3. UMNO nama dah busuk sebusuknya seantero dunia - lebih busuk dari telor tembelang & bangkai. Hampir semua orang2 kuatnya akan membusuk di penjara, Insya Allah.


      PAS pula sejak awal penubuhannya tidak mampu menyara hidup sendiri - apatah lagi menjana ekonomi demi kesejahteraan & pembangunan rakyat seluruh negara,

      Contoh nyata - mereka sentiasa mengharapkan belas
      ehsan sedekah dari kerajaan pusat dan orang ramai, waima pun untuk bayar gaji/elaun mereka sendiri serta kakitangan awam di bawah pentadbiran mereka,

      PAS tak berkredibiliti & berkewibawaan langsung..!!

      Delete

    4. Badrul Zaman

      KEPALA BAPAK KAU!!! Memang sesuai sangatlah gelaran tu buat kau Najibus.. Selama ni takut sangat melayu hilang kuasa, rupa2nya ada pekung yg di simpan.. Nak bangsatkan orang lain rupanya. Dia ni lah BAPAK segala Bangsat!! Haramjadah..

      Dani Sanin

      Dulu aku nk komen dlm fb psl najib aku takut2 jgk. Sbb pernh org jpm call aku tgh2 mlm. Skrg jahanm lah kau bijan

      Delete
  25. melayutakberkhatan...Nak tanya pada kau satu soklan yang cukup2 simple...rasanya budak2 tadika pun boleh jawab.

    Apa soklan tu iyeeer????

    Ini negara China atau Malaysia?

    Kerajaan negeri Melaka sanggup korbankan prinsip hanya kerana beberapa pelancong Cina datang dapatkan khidmat di hospital pakar

    “Bukan soal mahu memperbesarkan isu atau tidak, tapi persoalannya, ini negara China atau Malaysia? Jika Malaysia, maka bahasa kebangsaan adalah bahasa Melayu.”

    Demikian bidas pendakwah bebas, Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah terhadap kenyataan Ketua Menteri Melaka, Adly Zahari yang meminta isu pengiklanan jawatan kosong mengutamakan pemohon berkebolehan berbahasa Cina bagi jawatan jururawat terlatih (SRN) di Hospital Pakar Putra, baru-baru ini tidak diperbesarkan.

    Ridhuan Tee yang juga Pensyarah di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) kesal apabila kerajaan negeri sanggup mengorbankan prinsip, hanya kerana beberapa orang pelancong Cina datang mendapatkan khidmat di hospital itu.

    “Bagaimana pula dengan pelancong India yang datang mendapatkan khidmat hospital pakar di Melaka.

    Adakah kita perlu menyediakan jururawat yang boleh berbahasa Tamil atau Urdu?

    “Begitu juga dengan pelancong Arab. tidak perlukah menyediakan jururawat yang boleh berbahasa arab. Kenapa hanya fokus kepada Cina?,” soalnya.

    Mengulas lanjut Ridhuan Tee turut melahirkan kebimbangan sekiranya selepas ini syarat-syarat untuk menjadi doktor perubatan mestilah boleh menguasai bahasa Cina, seperti mana iklan perjawatan jururawat terlatih (SRN).

    “Oleh kerana Kerajaan Melaka telah mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC), saya syorkan ambil sahaja lulusan UEC. Tidak perlulah lagi berdolak dalik.

    “Inilah nasib orang Melayu, menguasai bahasa sendiri yang merupakan bahasa kebangsaan tidak memberikan kredit apa-apa. Yang diagung-agung tetap bahasa pendatang. Kera di hutan disusukan, anak di rumah mati tak makan,” katanya.

    melayutakberkhatan atau mana2 cai2 Haprak yang berkeliaran kat blog ni...sila lah jawab soklan yang kat atas tu tanpa tangguh2 lagi...takkan lah tak boleh kot...malu lah weiiii!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. PRE- WARNING

      AnonyMOUSE Kejora @ TongGeng Najib @ justice league is a psychopath lunatic who relentlessly copy pasted & sprawled aimlessly with no valid reason.

      Yes indeed - Kejora is a psychopath wno is suffering from chronic mental disorder with abnormal or violent social behaviour.

      He can also be desctibed as a a person with an antisocial personality disorder, manifested in aggressive, perverted, criminal, or amoral behavior without empathy or remorse.

      Psychopaths tend to lack normal human emotions such as guilt. They are also often highly intelligent and skilled at manipulating others.

      That's what he is that damn bloody liar & coward who is still hiding & running away ftom me.

      Delete
    2. geng najis....

      spesis yg najib suka yg macam kau....very low iq....bordering to retard.

      tu sebab kau krja kebun tak habis2.....klu iq tinggi.....tak krja kebun lagi.....tapi jadi tauke kebun....tanah sikit tak jadi hal...hyrdoponic 4 tingkat.

      tapi sebabkan geng najis iq rendah....tu la pasal. menteri bangang memang suka org yg bangang......brain stuck in the shithole......

      Delete
    3. Ethan Xii

      Meminda laporan rasmi kerajaan adalah satu jenayah , ia perbuatan yg menyalahi undang2 , pengkhianat pada rakyat yg telah memberi amanah & derhaka kepada DYMMYDPA selaku simbol tertinggi d bwh perlembagaan negara ini . Pada zaman dulu , perbuatan khianat & derhaka hukumannya adlh bunuh .

      Harap undang2 pada hari ini tidak berkompromi dgn mana2 jua individu atau entiti yg berkait dengan 1mdb , hadapkan mereka2 ini ke muka pengadilan & dihukum !


      Robert Vert

      Yg kaya raya jlow low yg bayar hutang rakyat msia yg brahsia putarbelit takut hilang hak melayu kaum umno dan pas sdgkn org yg rompak trus maharajalela saja

      kalau PH tak menang kes jadi rahsia, yg salah dap. lebai pas turus cakap kes 1mdb tipu rakyat yg buta tuli bisu dgn dedak ja caya kn umno dan pas kes 1mdb tipu...

      cubalh semua skrg sokong kjaan skrg supaya yg bersalah ni cepat masuk penjara..

      Delete
  26. melayutakberkhatan...jangan lah ada walau sekelumit pun rasa was2 tentang fakta sahih yang langsung tak boleh dipertikaikan ni tau !!!

    ‘Usah ragu-ragu lagi kata Malaysia negara Islam’

    Empat negeri belum gubal enakmen menghalang pengembangan agama bukan Islam kepada orang Islam tidak hormat undang-undang

    “Empat negeri tidak hormat undang-undang. Sudah 60 tahun merdeka, tapi masih belum melaksanakan enakmen kawalan dan sekatan penyebaran agama lain kepada orang Islam.”

    Demikian tegas Pakar Perlembagaan, Prof Madya Dr Shamrahayu Abd Aziz dalam forum khas bertajuk ‘Malaysia Negara Islam: Wilayah Yang Wajib Dipertahankan’ di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

    Negeri-negeri berkenaan ialah Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak.

    Beliau yang juga Pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mengakui 10 negeri lain sudah melaksanakan enakmen menghalang pengembangan agama bukan Islam atau sesuatu doktrin kepada orang Islam selaras dengan Perkara 11 (4) Perlembagaan Persekutuan.

    Namun katanya, negeri-negeri berkenaan tidak mempraktikkan peruntukan seperti yang termaktub.

    “Saya fikir ia juga ibarat pencemaran terhadap Perlembagaan. Sedangkan ada kegiatan penyebaran agama dan ajaran lain terhadap Islam. Baru-baru ini, pengedaran risalah Kristian di Kedah. Itulah sebab pentingnya enakmen itu.

    “Negeri Selangor negeri pertama laksana Enakmen Agama Bukan Islam (kawalan pengembangan di kalangan orang Islam) pada 1988. Sudah 30 tahun lebih tapi baru sekali pelaksanaannya,” katanya.

    Mengulas mengenai dakwaan mengatakan Malaysia negara Islam atau sekular, Prof Shamrahayu berkata, hakikatnya ini memang negara Islam.

    “Malaysia negara beragama dan Islam adalah agamanya. Islam tak pernah hilang di muka bumi ini. Justeru, pelaksanaan dan dasar Islam itu mesti diteruskan.

    “Ingat, sudah tidak ada masa untuk kita berdebat ini negara sekular kerana telah terbukti ini negara Islam. Jangan lagi ragu-ragu untuk sebut Malaysia negara Islam,” katanya.

    Amacam melayutakberkhatan...masih ada perasaan ragu2 tu lagi ke dalam jiwa kau tu bhai ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. PRE- WARNING

      AnonyMOUSE Kejora @ TongGeng Najib @ justice league is a psychopath lunatic who relentlessly copy pasted & sprawled aimlessly with no valid reason.

      Yes indeed - Kejora is a psychopath wno is suffering from chronic mental disorder with abnormal or violent social behaviour.

      He can also be desctibed as a a person with an antisocial personality disorder, manifested in aggressive, perverted, criminal, or amoral behavior without empathy or remorse.

      Psychopaths tend to lack normal human emotions such as guilt. They are also often highly intelligent and skilled at manipulating others.

      That's what he is that damn bloody liar & coward who is still hiding & running away ftom me.

      Delete
    2. geng najis....

      spesis yg najib suka yg macam kau....very low iq....bordering to retard.

      tu sebab kau krja kebun tak habis2.....klu iq tinggi.....tak krja kebun lagi.....tapi jadi tauke kebun....tanah sikit tak jadi hal...hyrdoponic 4 tingkat.

      tapi sebabkan geng najis iq rendah....tu la pasal. menteri bangang memang suka org yg bangang......brain stuck in the shithole......

      Delete

    3. Sirdi Miharbi

      7 bangsat pengkianat negara harus dihumban masuk dalam penjara. Begitu juga dengan kuncu kuncu mereka.
      Najib menipu takyat malaysia , begitu juga dengan ahli2 kabinetnya bersekongkol membela ketuanya yang bangsat.

      Begitulah power najib, habis sume orang takut dengan dia, dia pula takut dengan rosmah. InsyaAllah 7 orang ini akan dilaknat dihari akhirat dan tempatnya adalah neraka jahanam.

      Delete
  27. melayutakberkhatan..ko tak pelik dan heran ke tentang benda ni haah ???

    ‘Malaysia negara majoriti muslim, tapi suara songsang diraikan’

    Ketuanan syarak tonggak negara Islam, bukan ketuanan rakyat

    Ketuanan syarak adalah tonggak bagi sesebuah pemerintahan dan negara Islam, tegas Ketua Penyelidik Pusat Kajian Pemikiran dan Peradaban Ummah, Ustaz Mohd Hazizi Ab Rahman.

    Beliau berkata, ketuanan syarak memainkan peranan penting sebagai kuasa tertinggi dalam proses membuat keputusan pentadbiran serta penetapan undang-undang dalam sesebuah negara.

    Bagaimanapun, ianya hanya dapat dilaksanakan jika kuasa berada di tangan orang Islam, sekurang-kurangnya dalam keadaan dominan, sekali pun tidak penuh.

    “Terdapat tiga pihak dalam konsep ketuanan syarak, iaitu rakyat, pemimpin dan syarak. Rakyat memilih pemimpin, kemudian pemimpin kena ikut kehendak syarak.

    “Dalam konteks negara kita, walaupun Perlembagaan tidak disebut secara jelas bahawa undang-undang syarak adalah yang tertinggi, namun, jika mengikut Perkara 3 dan juga perkara lain, Malaysia adalah negara Islam.

    “Jadi, terpulang kepada umat Islam dalam negara ini untuk bertuankan syarak.

    Kalau benar-benar mempertuankan syarak maka ia menepati Perkara 3, tetapi ia hanya akan tinggal atas kertas sahaja kalau tidak diamalkan,” katanya ketika membentangkan kerja bertajuk Konsep Kenegaraan: Antara Islam dan Liberalisme di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, hari ini.

    Berbeza dengan negara Barat, katanya, konsep ketuanan yang diamalkan mereka sentiasa berubah dari semasa ke semasa.

    “Pada asalnya Zaman Gelap, ketuanan mereka adalah kepada gereja dan raja, tetapi kini berubah kepada rakyat, mereka mengamalkan ketuanan rakyat, tetapi sebab ramai, maka dilantik pemerintah.

    “Jadi tiada siapa yang dominan. Mereka sentiasa ada masalah. Pemimpin kena tunduk kepada rakyat. Mereka pening kepala sampai sekarang,” katanya.

    Malangnya, dalam suasana Malaysia, Ustaz Hazizi berkata, ramai di kalangan Islamis mengangkat ketuanan rakyat tanpa memahami maksud sebenar.

    “Ketuanan rakyat mengangkat kehendak manusia itu adalah tuan. Itu yang berlaku pada hari ini. Walaupun negara kita majoriti muslim tetapi suara songsang diraikan.

    “Sebabnya, fahaman liberal telah diraikan dalam negara. Itu penyakit yang mula dijangkiti dalam pemikiran pemimpin kita pada hari ini,” katanya.

    melayutakberkhatan...nak tanya lah..ko ni penyokong gerakan songsang macam tu ke haah ???? Iyelah..apa taknya..orang lain dah berkhatan..ko dah tua ganyut macam ni masih belum lagi bhai !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. PRE- WARNING

      AnonyMOUSE Kejora @ TongGeng Najib @ justice league is a psychopath lunatic who relentlessly copy pasted & sprawled aimlessly with no valid reason.

      Yes indeed - Kejora is a psychopath wno is suffering from chronic mental disorder with abnormal or violent social behaviour.

      He can also be desctibed as a a person with an antisocial personality disorder, manifested in aggressive, perverted, criminal, or amoral behavior without empathy or remorse.

      Psychopaths tend to lack normal human emotions such as guilt. They are also often highly intelligent and skilled at manipulating others.

      That's what he is that damn bloody liar & coward who is still hiding & running away ftom me.

      Delete
    2. geng najis....

      spesis yg najib suka yg macam kau....very low iq....bordering to retard.

      tu sebab kau krja kebun tak habis2.....klu iq tinggi.....tak krja kebun lagi.....tapi jadi tauke kebun....tanah sikit tak jadi hal...hyrdoponic 4 tingkat.

      tapi sebabkan geng najis iq rendah....tu la pasal. menteri bangang memang suka org yg bangang......brain stuck in the shithole......

      Delete
    3. UMNO nama dah busuk sebusuknya seantero dunia - lebih busuk dari telor tembelang & bangkai. Hampir semua orang2 kuatnya akan membusuk di penjara, Insya Allah.


      PAS pula sejak awal penubuhannya tidak mampu menyara hidup sendiri - apatah lagi menjana ekonomi demi kesejahteraan & pembangunan rakyat seluruh negara,

      Contoh nyata - mereka sentiasa mengharapkan belas
      ehsan sedekah dari kerajaan pusat dan orang ramai, waima pun untuk bayar gaji/elaun mereka sendiri serta kakitangan awam di bawah pentadbiran mereka,

      PAS tak berkredibiliti & berkewibawaan langsung..!!

      Delete

    4. Shaid Tasiran

      lagi mau tipu bila Najib mengata dia di tipu.... banyak kenyataan2 yang bercanggah sudah.. antara kata2 najib dulu dan kata2nya sekarang... anatara kata2nya dan kata2 orang lain disekelilingnya dulu...

      Mamat Ali

      Nasib baik rakyat malaysia telah membuat pilihan yg tepat semasa pilihanraya tempohari...jika lh trjadi bn masih memerintah lagi x tau apa lagi yg najib n the gang akn pinda...dh hampir jahanam pentadbiran kerajaan d kerjakn oleh rejim najib dan rakan sekutunya....skrg padan muka...najib n the gang yg kena siasat di tuduh di mahkamah dn di bicara..

      Delete
  28. melayutakberkhatan...ko tentu WAJIB setuju kalau kita sama2 sepakat mengatakan...

    ‘Kita mesti bangga dengan sejarah nenek moyang’

    Sikap apologetik punca kafir, liberal tak hormat bangsa Melayu

    Bangsa Melayu harus berbangga dengan sejarah mereka, dan tidak perlu berasa malu mengangkat identiti mereka sebagai peribumi di tanah air.

    Seorang peserta Konvensyen Pertahankan Wilayah Islam (PERTIWI) 2018, Muhammad Firdaus bin Sulaiman, 30, berkata, hanya dengan cara ini, orang kafir akan mula menghormati bangsa Melayu dan agama Islam.

    “Negara ini asalnya bernama Tanah Melayu, kita tuan di tanah ini. Jadi, mengapa orang Melayu terpaksa bersikap apologetik dengan orang kafir dan Melayu liberal?

    “Sikap sebegini sebenarnya yang menjadi punca mereka hilang rasa hormat pada kita. Bangsa kita dihina, diejek-ejek. Agama kita pun sama, jadi bahan ejekan dan hinaan.

    Sampai bila keadaan ini harus berterusan?

    Kita kena mulakan langkah mengangkat identiti Melayu dan Islam ke peringkat paling tinggi,” katanya ketika ditemui hari ini.

    Katanya, mengangkat identiti bukan menunjukkan sifat sombong, sebaliknya ia berperanan menaikkan moral dan harga diri, seterusnya membolehkan kita berhadapan dengan bangsa lain dengan kesedaran bahawa kita juga adalah bangsa yang berkualiti.

    “Kita bukan rasis bila pertahankan hak. Kita juga bukan nak menyombong dengan status kita sebagai tuan tanah.

    Sebaliknya, ini resipi yang perlu ada untuk kita naikkan moral dalam kalangan bangsa Melayu, agar kita tidak terlalu apologetik.

    “Bagaimanakah nak angkat identiti Melayu? Kita kena mula belajar sejarah, mula gali sejarah nenek moyang kita yang terbukti adalah satu bangsa yang hebat dan masyhur.

    “Ahli sejarawan Melayu juga kena mula bertindak untuk memperbetulkan falasi, penipuan dan penyelewengan yang kini giat dilakukan demi merosakkan sejarah Melayu.

    Ini kerja yang memerlukan usaha yang bukan sedikit, tetapi ia harus dilakukan kerana jika tidak, lambat laun dikhuatiri Melayu hilang di dunia,” katanya.

    melayutakberkhatan...dari saat ini kita kena berganding bahu dan bergerak sederap agar bangsa melayu dan Islam tidak terus dijadikan bahan lelucon kaum lain aje bhai !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. geng najis....

      spesis yg najib suka yg macam kau....very low iq....bordering to retard.

      tu sebab kau krja kebun tak habis2.....klu iq tinggi.....tak krja kebun lagi.....tapi jadi tauke kebun....tanah sikit tak jadi hal...hyrdoponic 4 tingkat.

      tapi sebabkan geng najis iq rendah....tu la pasal. menteri bangang memang suka org yg bangang......brain stuck in the shithole......

      Delete
    2. JIWA BESAR & RENDAH DIRI TUN MAHATHIR DALAM DAKWAH ISLAMIYAH DI LUAR NEGARA.

      PORT MORESBY (Papua New Guinea), 18 Nov (Bernama) Tun Dr Mahathir Mohamad mengakhiri kunjungan beliau ke Port Moresby hari ini dengan melawat Masjid Hohola, masjid serba guna pertama yang dibina di negara ini.

      Apa yang menarik adalah tanah itu pada asalnya ditawarkan kepada Tun Dr Mahathir bagi tujuan pembinaan masjid pertama di Papua New Guinea.

      Bagaimanapun, Tun, dengan cara beliau yang sering merendah diri, tidak mahu masjid itu dibina oleh beliau atau dinamakan mengambil sempena namanya, sebaliknya mencadangkan supaya masjid itu dibina oleh Persatuan Islam Papua New Guinea."

      Dr Mahathir dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Jacksons di Port Moresby pada 5.30 petang (waktu tempatan) dan dijangka tiba di Kuala Lumpur malam ini.

      Dr Mahathir dan pemimpin lain berada di sini untuk menghadiri sidang kemuncak tahunan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik.

      ps:
      PAS & UMNO berpropaganda murahan isu ICERD sedangkan Tun Mahathir awal2 lagi telah memberitahu dunia ura2 untuk melaksanakan ICERD adalah 'impossible & tak masuk akal'.

      Delete

    3. Razak Ismail

      Harap kemelut ini akan dirakamkan supaya menjadi rujukan sejarah pada masa akan datang..hidup melayu.. buang najib selama lama nya ...


      Michael Kua

      Kepada sesiapa yang bersekongkol dengan najib perompak cepat2 serah diri. Kalau tidak tak keluar kamu dari sg buloh nanti. Ingat akan keluarga kamu. Bagi najib pasti selama lamanya dalam penjara sampai kiamat.

      Delete
  29. john doe25 November 2018 at 13:15

    Sdr Ali, 

    Saya telah beberapa kali menerangkan PS dan RA adalah rakan sepasukan tetapi sdr masih terus menembak keduanya. 

    Tembakan ke atas PS diambil sebagai lucu tetapi tembakan ke atas RA telah dibalas dengan kekasaran yang sama. 

    Saya telah menerangkan dengan lembut dan malah RA juga mengakui dia bukan Kejora tetapi sdr masih berterusan menembaknya kerana menyangka dia Kejora. 

    Apabila saya memberitahu kebenaran ini sdr telah menembak saya pula di atas beberapa isu sehinggakan nama samaran pilihan saya pun dipertikaikan konon saya memilih nama Krisitan. 

    Tulisan panjang saya di atas itu semata-mata untuk menjawab tembakan-tembakan sdr ke atas saya apabila saya memberitahu sdr sedang menembak rakan-rakan sendiri. 

    Saya telah dapat membaca karakter sdr dan saya tahu ulasan panjang lebar saya itu memang akan membuat sdr 'bengang', tapi itu sajalah caranya yang saya boleh sampaikan kebenaran ini kepada sdr. 

    Mohon maaf sekiranya terasa dan tersentap. Saya tidaklah melakukan apa-apa melainkan sekadar respon kepada saudara yang mula menembak saya beberapa das apabila saya memberitahu kebenaran RA bukan Kejora.

    Lihat balik komen saya dan bandingkan dengan komen sdr. Sdr telah mula menggunakan cercaan yang menampakkan sdr tidak mampu mengawal diri. Malah sdr telah mula menganggap saya sebagai musuh ketika saya hanya melihat sdr sbg seorang sahabat yang tersesat jalan dan perlu diberikan petunjuk. 

    Banyakkan beristighfar ikhlaskan niat dan terimalah nasihat kawan-kawan yang berniat baik kepada saudara. Yang pahit itu adalah ubat sebenarnya.

    Reply

    ______________________________________

    Wow, wira Doe kini tampil jelas hutang
    Org bikin samseng, Doe mmg pantang
    Terus Doe bantaii, Alli Jaeger binatang
    Alli bapok, kini terbongkang terlentang

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow, tikus kini mondok sudah datang
      Org bikin samseng, gua mmg pantang
      Terus gua bantaii,si tikus binatang
      Tikus rosmah, kini terbongkang terlentang

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

      Delete
    2. Zulaylee Omar

      Menurut william blum dlm buku beliau bhw satu kajian psikologi menunjukkn tindakn2 ini d katakn suatu eksploitasi sumber manusia. Kejadian sebegini berlaku d negara2 yg d istilahkn sbg "negara samseng".

      Amalan samseng pimpinn negara ini mngujudkn satu btk narkosis dn regresi teraruh kpd satu paksaan kpd pematuhn. Paksaan fizikal atau bukn fizikal adalah satu sarana tekann dn adakalanya mngakibatkn seksaan mental dn emosi bg melindungi org2 yg dlm senarai "berdosa". Sekatan2 tertentu d kenakn bg mematuhi arahn dn paksaan tersebut.

      Ini adalah kandungn "manual" terancang bg mnyelamatkn samseng dn perompak2 dlm kerajaan NR@umno. Sudah pasti NR d kelilingi oleh penasihat2 dlm kalangn terpilih yg mn terdiri dr kepala2 jahanam CIA, komunis dn marxisme.

      Komen aku: Bukan negara samseng. Ha nya Najib yang samseng. Dan pendedak2 nya, ada sekor di blog ini, yang asyik menjilat Najib, menggelar diri nya Geng Najib.

      Delete

  30. Sedap nya melihat binatang yang pakai nama Geng Najib, Anonymous dll di bidas disini. Itu polite word, sinonim bagi nya ia lah: balun, belasah, hentam, bedal, tibai, sekel, pelangkong ........

    Dia sentiasa menjilat Najib dengan mengkopipes apa saja yang pro-Najib dan anti-PH, tak ikut tajuk pos langsung, tak pedulikan teguran pembaca lain.

    Ada juga masa nya dia dimaki hamun dan dicarut. Itu lah nasib nya bila biadap dan kurang ajar, tidak sopan, tidak berbudaya, tidak bertamadun, sama taraf nya dengan "ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang" yang tak hormatkan Perlembagaan negara dan disuruh migrate.

    Geng Najib boleh migrate ke penjara supaya boleh terus menjilat Najib disana.

    ReplyDelete
  31. Haramkan UMNO dengan kadar segera. Parti ni dah tak ada hala tuju lagi. Ada Presiden dan bekas Presiden kedua-dua berlumuran dengan najis rasuah. Cakap kedua-dua ni semakin hari semakin merapu….memalukan Parti aje. Apa guna kekal jika semua ahli dah tak boleh bezakan baik dengan buruk.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...