Tuesday, 7 February 2017

DIDOAKAN NAJIB JUGA MAMPU SETENANG TUN MAHATHIR SETUJU DENGAN SURUHANJAYA DIRAJA...


Sehingga ini sudah dua isu dibangkitkan iaitu BMF dan kerugian urusniaga forex oleh media pro Najib Razak yang kemudian dibantu oleh laskar maya 6.6 peratus dan kumpulan pengampu  Perdana Menteri yang bertujuan untuk meletakkan kesilapan silam di bahu Tun Mahathir Mohamad.

Apa yang nyata, tindakan itu hanya menunjukkan kumpulan pro Najib tiada isu semasa untuk menyerang Tun Mahathir sehingga terpaksa menghidupkan semula isu lama yang telah berlaku lebih 30 tahun yang lalu.

Jika mereka merasakan dengan membangkitkan kedua-dua isu tersebut boleh melemahkan perjuangan Tun Mahathir atau kesalahan boleh diletakkan di bahunya, mereka sebenarnya telah melakukan kesilapan yang besar.

Kalau dalam bahasa orang Kedah....bodoh piang, kata mereka.

Dalam kedua-dua isu itu, yang pertama harus disedari ialah Tun Mahathir bukan saja berjaya menanganinya sehingga meyakinkan rakyat, malah menjadikan beliau terus menang dengan cemerlang dan majoriti dua pertiga dalam mana-mana pilihanraya umum yang diterajuinya.

Oleh itu, di mana logiknya isu BMF dan forex itu mampu memberi kesan kepada perjuangan Tun Mahathir dalam usahanya mahu menjatuhkan Najib?

Malah, oleh kerana dalam kedua-dua isu tersebut, disebabkan Najib menjadi menjadi sebahagian pimpinan tertinggi UMNO dan kerajaan ketika itu, ia boleh menjadi pisau yang menikam dan melukan dirinya kembali.

Najib tidak mungkin dapat dilepaskan, terutamanya jika minit mesyuarat MT dan kabinet dapat membuktikan beliau bersetuju dengan segala keputusan yang dibuat.

Yang kedua, dengan keyakinan yang tinggi bahawa beliau tidak bersalah dan tiada apa-apa yang dilindunginya, Tun Mahathir mampu menjadi tenang dan tidak melatah dengan segala desakan agar ditubuhkan Suruhanjaya Diraja berkaitan dengan BMF dan forex itu.

Cumanya, jika Tun Mahathir cuba dikaitkan dengan kesalahan silam lebih 30 tahun lalu yang ingin dicari salah atau benarnya, Najib pula sedang dibebani dengan salah laku semasa yang juga ditunggu-tunggu kebenarannya.

Mereka dialu-alukan untuk berbuat demikian (menubuhkan Suruhanjaya Diraja), tetapi perkara yang sama juga perlu dilakukan terhadap wang RM2,600 juta dah juga apa yang berlaku berkaitan 1MDB, kata Tun Mahathir.

Lihat...betapa tenangnya Tun Mahathir menjawabnya. 

Lebih dari itu, sementara kesalahan Tun Mahathir berlaku lebih 30 tahun lalu, tetapi kesalahan Najib ingin diketahui oleh lebih 30 juta rakyat negara ini.

Maka, untuk berlaku adil dan terlanjur mahu ditubuhkan Suruhanjaya Diraja itu, eloklah ia ditubuhkan serentak untuk semua isu-isu yang menjadi keinginan rakyat untuk mengetahuinya.

Sudah tentu dilihat tidak adil jika Suruhanjaya Diraja hanya ditubuhkan berkaitan BMF dan forex saja, tetapi tidak mengenai 1MDB dan wang RM2,600 juta yang melibatkan Najib sendiri.

Kepada kumpulan pengampu, media kerajaan dan laskar maya 6.6 peratus, tugas anda kini ialah harus beralih kepada mendesak secara konsisten, berterusan dan lebih keras kepada Najib agar bersetuju dengan penubuhan sekurang-kurangnya empat suruhanjaya iaitu berkaitan BMF, forex, 1MDB dan wang RM2,600 juta.

Setelah Tun Mahathir bersetuju dan tiada masalah dengannya, halangan kini hanya tinggal pada Najib saja lagi. 

Akhirnya, didoakan mudah-mudahan Najib juga mampu menjadi setenang Tun Mahathir dalam menyatakan persetujuannya nanti. Jika tidak, malulah nak berlawan dengan seorang yang sudah berusia 91 tahun!! (SH 07/02/2017).

126 comments:

  1. pencuri duit rakyat mana ada teloq din ?
    nak saman hari selasa pun tak timboi timboi lagi, nie kan suruhan diraja...???
    Suruh azwan timbalan khairi bahalol tu pie buat repot banyak banyak sikit...kalau tak tau tanya kipidap.
    najib adalah pm paling bangsat and pencuri duit rakyat

    ReplyDelete
    Replies
    1. We will go to the street for people power like what happened during Marcos time.. We will hang the 1st couple high at the dataran merdeka flag pole... Bawak geng merah kami akan hadap... Jgn lari ke luar negeri ye when this happened!!!

      Delete
    2. 18.37 teman setuju bebenor kate kome.

      Delete
    3. Bongok betul! masuk berita Tv3 suku pulak tu! Ni mesti nak kasi orang kampung Felda supaya benci Tun M. Jamal tongkol pun bongok jugak masuk berita Tv3 suku, penyamun samseng!

      Delete
    4. Dah meroyan habis puak2 protun takut2, tu baru nak siasat, bila siasat besok tak tau le, boleh dapat penyakit gila babi semua tu.

      Delete
    5. Meh aku nak habag kat kamu..
      Bring it on ckp orang putih.

      Delete
    6. Jika kail panjang sejengkal,lautan dalam jgn di cuba.... Selama ini kami diam kan diri... Tp klu melampau.. Kita perang.. Melayu vs melayu umno/pas...Nk cuba ke??? Cer provoke..

      Delete
    7. Cakap omputeh dah tak laku sekarang, Trump pun duk belajaq bahasa Cina.

      Delete
    8. Fi sabillillah...Kita tentang najib & gang...

      Delete
    9. Member kami ada 3,500,000 ko ado berapa 3000 kira ciput saja.

      Delete
    10. 20.48....sape yg takut?? Sape yg tak boleh orang bukak mulut tanya sikit?? Kalo tanya sikit terus dibawak ke balai kena soal. Satu Australia bercakap pasal ni.

      Pentas Nothing to Hide jadi saksi bertukar jadi pentas Everything to Hide. Tun M ada kat situ masa tu.....apa tak bukak debat dengan orang tua nyanyok baling gelas tak pecah tu???

      Dalam parlimen pon tak boleh berdebat hal penyelewengan terbesar dunia. Lain ditanya lain dijawab.

      Tun M hantar saman tapi saman Tun tu dipohon batalkan.

      Woooiii......sape yg takut??
      Kecik2 tak nak mampos, dah tua meloyakan orang!!!


      Delete
    11. Kah..Kah...3.5 juta termasuk yg dh meninggal, yg dh pindah kem,pompuan dan remaja... Lum tolak yg jenis fardhu kifayah... Ko pegi perang,aku Tak payah... Org yg berperang krn duit akan takut mati.. Tp org yg berjuang krn hidup mati ku hanya krn Allah... Mati itu pasti, hidup insyallah. Nk start ke???

      Delete
    12. dedakian jiby nak bersuara.. haha 3.5 juta wakaka..boleh menang ke dngan seluruh rakyt malaysia..tun x takut nk siast,,kes altantuya pun dah senyap//kalu berani buka kes altatuya blk? ada berani

      Delete
    13. Yang kami punya semua segar bugar, yang meninggal yg 1.4 jota referendum rakyat tu.

      Delete
    14. Ada berani buka kes Jalil? yang mati dibunuh di Hongkong kerana nak siasat Bank Bumi dulu

      Delete
    15. tun da ckp bukak jer..jibby ko nk balik bukak kes altantuya..ke altantuya bom diri sendiri..blm lagi kes kes lain..haha..cuba lagi dedakian jibby

      Delete

    16. Yang ramai ahli patut pun menyombong sikit, tapi yang lebih hina lagi adalah yang alhinyaciput saja yang menyombong...
      Kalau BM menyombong aku tak kisah sangat
      Tapi kalau kapcai menyombong... wekkkkkk.

      Delete
    17. Hehehe...ari tu kata orang tua ni buat u-turn. Lepas nie nak tengok sape la pulak yg kena u-turn.

      Delete
    18. Gang ko jenis fardhu kifayah.. Korang g berperang dan mampos, dia org Dan anak Bini dia org Tak payah...cukup le di hamba kan oleh golongan elit dan bangsawan... Marhean bebas kan diri..cukup lah di tipu dan di tindas secara halus. Buka Mata dan minda luas2....aku berjuang bkn utk mana2 pemimpin pun... Aku fight utk survival aku dan generasi akan datang.... Ko berhak buat pilihan sendiri..

      Delete
    19. ahli parti nk sombong?haha..ada aku kesah..cukup ke 3.5juta ahli ko tu nk menang pilihanraya..ngan tun sorang pun jibby n semah dah gelabah..dah kesipuan le tu

      Delete
    20. Aku tau la tuan KO pakai BMW atau merc..tp ko level balaci. Klu ko Ada BMW atau merc.. Ko pun akan upah balaci utk berperang bg pihak ko. Krn ko syg reta dan duit KO.takut mati...

      Delete

    21. Mata akau nampak sampai ke alam Barzah nun,
      Taatlah kpd ALLAH, Taatlah kepada Rasullah dan Ullul Amri.

      Delete
    22. 20.58 tak laku ke tak faham?hehe jangan-jangan kau spesis wak jahit tak bila speaking berterabur bunyi.jgn marah gurau aje.

      Delete
    23. 21.43 bila bukak kes Bank Bumi tu.....jangan lupa bukak kes 1MDB, SRC, 2.6b jugak.

      Delete
    24. CINA DAP BUAT LAPORAN SPRM, TUN DR. MAHATHIR ADA KEKAYAAN RM1.194 TRILLION!
      Friday, 11 December 2015

      Ada satu perkembangan yang menarik....

      Siapa individu yang bernama Abdul Hamid yang tiba-tiba mendapat perhatian luar biasa hari ini, terutama daripada DAP?

      Chong Zhemin, Ketua Biro Pembangunan Ekonomi DAP Perak dan Setiausaha Politik Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming segera menggunakan isu yang dibangkitkan itu dengan segera membawanya ke pengetahuan SPRM menerusi laporan yang dibuat.

      Delete
    25. adapun semua tuan punahsihat ds najib sebenarnya ingin melihat najib terjerut dalam keadaan terdesak. semakin najib terdesak..lebih banyak bekalan dedak diperolehi..

      Delete
    26. Anon 2.13,
      2015? Ni dah 2017 kawan. Amenda yang kau cerita ni? Cerita lapuk. Dahla lapuk, menipu pula. Kalau trilion dah lama ada money trail macam najib kena.

      Najib dapat 2.6 bilion pun orang boleh kesan inikan pula trillion. Kalau betul ada bukti dah lama mahathir kena dakwa. Tambah lagi sekarang ni orang memang tengah nak cari salah dia. Tapi sebab tak ada bukti, akhirnya semua senyap. 2015 sampai 2017 tak ada apa-apa pun.

      Tak payah ungkit cerita lapuk kawan. Lagi baik kau cerita pasal 1MDB yang dah tentu tengah fresh satu dunia. Singapura dah jatuh hukum orang yang terlibat dengan money laundering, Malaysia ni bila lagi?

      Aku yakin ada banyak bukti tentang 1MDB. Senang saja, ambil keterangan bertulis dari orang Bank BSI yang buat salahlaku tu. Mudah saja. Apa kau senyap kawan? Kisah 1MDB tak boleh nak cover.

      Delete
    27. Allah hu Akbar, Allah hu Akbar,Allah hu Akbar..wahai para marhean sekalian bangkit lah Dan perangi lah golongan bangsawan dan elit politik yg menekan dan menindas kita secara halus... Sesungguhnya ini adalah jihad fi sabillilah untuk menentang penguasa yg zalim demi kelangsungan diri sendiri dan generasi akan datang.. Ketahui lah wahai sekalian marhean, Kita dah tiada pilihan lagi. Mati itu pasti, hidup insyallah!!! Kita tidak akan rugi, tp yg takut rugi ialah bangsawan dan elit politik yg kaya raya itu!!!!!

      Delete
  2. .


    Tapi PAS hanya minta siasat Mahathir?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan da dapat 90 juta,tu kira tutup mulut la tak kan tak faham lagi...

      Delete
    2. Itulah tandanya Islam dimulut atau Islam nawaitu.

      Delete
    3. ya la.. tk kn tk faham faham lg..dah tergadai body

      Delete
    4. Bro phantom,jgn tak tahu depan islam belakang selam..faham eh faham eh.

      Delete
    5. PAS lahir masa bapa ko kecil2 lagi, dia tau le semua tu

      Delete
    6. Pasal tau semua la boleh jadi sombong...sampai tak kenal lagi 90juta tu dari hasil yang haram ke halal.Tak gitu sedara.

      Delete
    7. Teman paham bebenor Bro Mat Noor......ate dah selalu nor nengok drama tu sampei teman udah lancor semuanye dah.

      Delete
    8. Siasat hadi, krn amanat dia nyawa orang kampung badan anggota polis melayang. Anak2 mereka menjadi yatim dan istri jd balu. Hadi lepas tu sedap jual citer sedih memali sambil kutip derma memali yg sebenarnya masuk kantong dia sendiri. Yg aku paling marah, klu SR Tak buka citer pasal 90 juta, hadi tentu makan sorang.

      Delete
  3. Mereka ini kumpulan ampu najib yang sudah tiada harga diri, mempertahan pemimpin mungkar hanya mengaharap kan habuan dunia murahan..sudah tentu mereka tiada keberanian utk berlaku adil agar 1MDB pun disiasat oleh suruhanjaya di raja...begini la kalaunajib dan kumpulannya terus disokong melayu saya yakin..melayu dan malaysia bertambah lemah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dok perasan, Dan pasang angan2 saja le korang. Sian

      Delete
    2. Anon 21:06,
      Bergembira lah ko sementara masa masih ada..bila angan2 jadi kenyataan nnt, tau le nasib ko..

      Delete
  4. Rasanya penubuhan suruhanjaya diraja memang dialu alukan orang rakyat malaysia untuk menyiasat salah laku pemimpin dahulu dan kini...janganlah hanya tun m sahaja disiasat, semua pemimpin yang ada kes prima facie salah laku kita siasat termasuklah bijan , hadi awang, nuar musang dan mana2 high profile leaders..baru lah adil dan nampak dirajanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan Shah.....terlanjur nak tubuhkan Suruhanjaya DiRaja untuk siasat kes zaman tok kadok tu.........silakan siasat kes 1MDB sekali. Ditelitikan semua dokumen dan transaksi2 kewangan 1MDB.........jugak disiasat sama ada ianya berkait dengan keputusan mahkamah bicara Bank BSI di Singapura.....dan tidak lupa jugak apa kaitannya 1MDB dengan siasatan pihak Swiss yg dulu memohon kerjasama Msia dalam siasatan tapi ditolak.

      Kalo betul 1MDB bersih bagai yg dikata..........jadi apa salah dedahkan semua dokumen, transaksi bank dan laporan audit yg diOSAkan kepada Suruhanjaya DiRaja untuk disiasat.

      Rakyat semua sedang menunggu......tubuhkan Suruhanjaya DiRaja dan jalankan dua (2) siasatan. Satu siasatan kes lama dan satu lagi siasatan kes 1MDB......termasuk duit SRC 42juta, bayaran kepada Aabar Ciplak dan semua related to 1MDB.

      Rakyat tidak lupa hal ni......kami menunggu apa tindakan Suruhanjaya DiRaja tu seterusnya.

      Jangan tau nak suruh gali korek kes lama jer......tapi kes 1MDB didiam bisukan. Padahal kes 1MDB disiasat oleh banyak negara2 luar termasuk Singapura, Amerika, Switzerland dab didapati banyak melibatkan orang2 asing.

      Jadi memang tepat dan adil kalau 1MDB jugak disiasat oleh Surahanjaya DiRaja.

      Dengan menggali kes lama tidak sekali2 dapat menutop cerita 1MDB. Satu dunia dah tau.....janganlah kita di sini buat2 bebal konon tak tau pulak.

      Delete
    2. jgn lupa siasat blk kes altatuya..hihi

      Delete
    3. Bro phantom

      Teman ghase le mike tulih panjang2 dan cakap berbuih mulut pun, jibo akan jawab pendek je ..'ada aku kisah'..

      Same goes to all pendedaks.

      Apa pun syabas bro di atas semangat dan ulasan yang bernas.

      Keep it up bro..

      Delete
    4. bro john doe..pendedak memang x kisah ..sebab masyuk dpt duit..hujung taun dapat gi melancong..so ape depa kesah..yg penting duit

      Delete
    5. Dedak kasi benak, susah nak hadam fakta benar dan sahih..setiap yg hidup pasti akan mati..duit dedak akan jadi bara api yang akan membakar pendedak2..insaflah...

      Delete
    6. Bro John Doe....kita tulih panjang lebor sebab kita ada fakta.

      Memang deme akan jawab pendek jer.....ate bukan deme ada fakta yg boleh dibaleh pon. Jadi akhirnya deme mencelah pendek jer lah.

      Apa lagi points fakta dia orang?? Kosong bro.....tak ada.....yg dijawab tu jangan tidak jer pasal dah sakit hati fakta yg kita bagi tu mengena.

      Lain ditanya lain dijawab. Yg kita tanya tu dia orang tak jawab.....tak abes duk putaaarr belit tegakkan benang basah.

      Nampak bebanor pembohongnya bro.

      Delete
  5. Mark my words...they won't dare

    ReplyDelete
    Replies
    1. For once you are right

      Delete
  6. Hahaha budin..mat menguak org sabah tu blm apa2 dah kat rci hanya utk kes bmf dan bank negara..mmg sah pengampu nombor wahidd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro,

      I am a sabahan....please ignore salleh as he is an immature politician. I am a lawyer myself but I have no respect for him as a legally trained individual. No right thinking sabahan respect him

      Delete
    2. Fully agree, Salleh knows best to carry balls other then that he is a useless village bumpkin.

      Delete
  7. Aku rasa pengampu2 najib tahap ayam nie dah terasa bebanan hidup sejak ada GST dan matawang jatuh...maybe kerak dah makin besar sampai upah yg diorang dapat tak mencukupi mcm dulu2. Sampaikan makin pupus ke tahap 6.6% pun masih nak bertahan ikat perut dgn harapan upah dapat disemak semula oleh najib walhal boss diorang tu dah makin senak perut gara2 peluru2 makan tuan. Merata2 blog pro lanun aku dah cakap semua skandal2 dulu mcm BMF, forex loss, Perwaja dan lain2 dah jadi old news...tak laku di mata rakyat. Malah TDM dah beberapa kali diserang peluru2 yg sama tapi masih menang 2/3 dlm PRU lima kali berturut2. Takan bodoh giler sampai nak guna peluru2 yg dah berkurun tak lut tu melainkan pengampu2 najib SUDAH HABIS MODAL...HAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  8. Zaharin Yassin dlm blognya selalu panggil laskar 6.6% ni anjing2 belaan Najib. Mereka ni bela Najib sbb diberi makan dedak olih Najib, pencuri 1mdb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rpk kata korang semua adalah the running dogs of madey

      Delete
    2. 21:18;;dedakian ayam jibby n semah badak

      Delete
    3. Ayam Dedakian..dedak basah dah xde..itu lah yg menyalak jd anjing suruhan umnok..nk minta derma budak tin milo....nk menyundal perut dah buncit...

      Delete
    4. Rpk the liar.. What he wrote I can summarized as half truth or concocted stories.. But mostly Conconcted stories. Be a man come home and fight like a man and not a sissy.. Called us what he like..
      But he is a coward!!!

      Delete
    5. Rpk always proud of his bugis royalty... Never mind, let a common man like face him in a duel... To the death.

      Delete
    6. mana Rpk????..anon 21:18 yg jaja nama syaitan dedak tu..jemput dia...ataupun ko..pesan dia..atas creater 727qp..klu dia kata macam tu..saya kata dia SUNDAL DEDAK..

      Delete
    7. Baca sendirilah Malaysia Today,
      tu blog dia le,
      ko tak tau ke?
      Ko Baru keluar Dari gua ke?

      Delete


    8. Yaa. Lagi satu blog yg bagus ialah , pakdin.my
      Ko taip saja pakdin.my
      Ko dapat le blog dia.


      Delete
    9. buat apa nk baca sampah...saya bukan jenis penjilat /anjing/ pedamba dedak/peminta derma macam ko..patut otak ko macam pendedak...ko tak payah promosi blog yg ko cakap bagus..saya xnk dibawa sesat macam ko..kau baru kluar dr kelambu najisbadak ke..dah kau jilat dubur najisbadak td????dia tak tenang tu..ko pun bodoh..gali kubur utk ketua lanun ko..otak kau lebih kurang standard tv3 suku...itulah penangan blog pengipas /pengampu/ balaci/ anjing umnok..

      Delete



    10. Blog ITU memang bagus sekali untuk org yg mempunyai IQ tinggi.




      Delete
    11. Ya lah...memang bagus sekali untuk org yg mempunyai Ilmu Qafir yg tinggi..sesuai untuk PAS dan Umnok..saling mengaqafir..

      Delete
    12. Blog itu bagus, blog itu iq tinggi..yg dok menyemak kat blog budin ni wat pe...pi la sana, shooh!!

      Delete
    13. klu bagus ko pi la..saya xperlu pun Ilmu Qafir (IQ) yg tinggi...nk pi wat pe...

      Delete
    14. blog standard tv3 suku ????..klu blog pengampu/balaci umnok yg sesat bagus sumbat kat mulut pendamba dedak...

      Delete
  9. This is usually what happened to umno leaders,when they speak, they dont think..so everything will backfired into their asses and then they realise and said this is only a suggestion and not meant to do...dasar pengampu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wabak meroyan dah berjangkit ooi

      Delete
  10. Pandangan saya, kalau Najib ada prima facie dgn TM sdah lama dia ganyang TM.
    Ini kira gertak keling lah. Tapi saya juga ada dgr TM ada simpan dossier bekas bekas menyerinya dulu.
    It would b interesting to c jerat siapa mengena.

    ReplyDelete
  11. Juga utk RM42juta duit SRC dlm akaun & RM2juta dlm akaun FLOM...
    Kedua2nya disahkan mmg wujud & bukan pitenah ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 19:39 .
      Bukan RM2 juta yang masuk akaun FLOM , tapi USD 2 juta . Di ceritanya itu adalah 'hadiah' dari tuan punya Petro Saudi , Prince Turki . Hadiah tu adalah imbuhan kerana FLOM terjumpa beg kepunyaan The Prince di atas 'coffee table' bot mewah The Prince lalu menyerahkannya kepada The Prince .

      Delete
  12. Hahaaa..ada telor ke NajisBadak!!!! klu setakat salakkan anjing pendesak dr tekak si kharul azwan budak belacan bagus tak payah....yg nk tenangkan si ketua lanun@Pirates of Malaysia ini..hanya pemimpin stok ulamak PAS...gundik sundal umnok!!!maklumlah..gundik dulu yg lama tk disentuh..dulu haram..kini harummmm...nk kipas kipas kan ketua lanun pun..bukannya free.. habuan dedak gred tinggi ..90J..!!!!.........nk siasat ( BMF/FOREX )TM dah ready..apa tunggu lagi????..IMBD dan kes sewaktu jgn pula close case!!!..apandi alien belum jilat bersih lagitu..klu dedak lebih..tak mustahil gundik sundal umnok-PAS akan berkongsi jilatan untuk menenangkan MOI.. kononya nk gali kes lama utk mengaibkan /menyekat perjuangan TM....rupa rupanya mereka gali kubur berazab neraka bagi NajisBadak......MOI ..ok ke..ada goyang goyang...macam tak tenang je????

    ReplyDelete
    Replies
    1. CINA DAP BUAT LAPORAN SPRM, TUN DR. MAHATHIR ADA KEKAYAAN RM1.194 TRILLION!
      Friday, 11 December 2015

      Ada satu perkembangan yang menarik....

      Siapa individu yang bernama Abdul Hamid yang tiba-tiba mendapat perhatian luar biasa hari ini, terutama daripada DAP?

      Chong Zhemin, Ketua Biro Pembangunan Ekonomi DAP Perak dan Setiausaha Politik Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming segera menggunakan isu yang dibangkitkan itu dengan segera membawanya ke pengetahuan SPRM menerusi laporan yang dibuat.

      Delete
    2. Anon 02:11, kan kau dah pos dah kat atas? Berapa kali kau nak pos? Kau takut orang tak baca ke? Memang orang tak baca pun kah kah kah..gelakkan mamat ni kah kah kah..

      Delete
  13. And while they are at it, they should also set up a royal commission to probe on one scandal after another taking place in the ministry of defense while that person was the minister of defense. Do they dare to do so?

    Surely 1MDB and the related cases are just some in quite a long list of shenanigans taking place in that person's four decades of political life and which (Allah's forbids) shall be followed by similar others as long as he (and she) continue to be in the seat(s) of power.

    ReplyDelete
  14. All these hoohaas.....

    1. Dah tak kedengaran fitnah dilaungan sebab fakta atasi auta

    2. Dah tak berkumandang teori konspirasi sebab realiti tumpaskan fantasi

    3. Dah senyap isu DAP hendak jawatan DPM sebab kebenaran bunuh kepalsuan.

    Yang tinggal botched efforts...buka RCI for forex loss...

    Proposal by tengu palsu nan yang hendak federlised penang,langkawi...

    Momokan DAP anti islam melayu....

    Tengoklah berapa dia bertahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecoh dap nk minta tpm..rupenye mca yg mintak..senyap terus ayam jibby

      Delete
    2. DAP ada 38 org MP patutlah dia minta pun

      MCA ada 7 saja.

      Besok bila dia dapat TPM korang kena sembah dia tau.

      Delete
    3. Puak pencacai boleh lah,sedangkan pm yang skarang ni pun tak disembah nikan pulak tpm.betul punya mabuk ketum da...

      Delete
    4. Ko kureng faham , sembah di sini maksudnya taat. Sebab LKS dah Jadi Ullul Amri...erti

      Delete
    5. Lks nak jadi ullul amri ke tua pek kong ke hatta lanun sekalipun ada aku kisah,janji tak menyusahkan hidup rakyat sudah.ada faham.

      Delete
    6. Bagus le kalau dah faham
      atau
      Bagus le dah faham kalau

      Delete
    7. Kalau makan benda haram ni lah
      jadinya.

      Delete
    8. Bro Mat Noor....gitulah suku sakat penyamun.....bagi deme menyamun tu jugak keje mulia. Ate...udah takut dikatakan penyamun jadi cari le jalan nak coverline. Tu le meraban merapu tu bro...

      Delete
    9. Ni lah jadimya makan benda haram kalu

      Delete
    10. Anon 22: 41,
      Set mana yg sembah org ni bro..set pendedak ye la..oleh kerana ko taat pada pemberi dedak ko, ko pukul smua org sama rata je..kitaorang yg beragama islam disini sembah Allahu ahad sahaja bro..sebab tu kitaorg menolak kemungkaran dan rasuah bro..telefon ko memang pintar bro tapi adakah ko pintar?

      Delete
  15. betul tu budin...depa ni bodo piang...tak guna sekepiang...la ni depa dok belek kelebek badan orang...tengok sapa yang ada panau...lepaih tu pi heboh kat orang ramai...depa tak tau yang badan depa segala macam penyakit kulit pun ada...kurap..songkla..kayap ..bisui..tungau ..sekenit..dan pekong

    apa kita kata pun dok tak betui
    situ lah...macam orang yang kentut...bila dia kentut bau pahit tengit macamana pun dia tetap dapat hidu....tapi bila orang lain yang kentut...walaupun bunyi kuat...dan ada kala rak berbau....bagi dia busuk sangat kentut orang tu...sampai nak muntah muntah...punyalah kotoq..jijik...

    tapi dah memang kita tau pun...style bijan....cakap berdentum dentam...tapi tak juga saman saman...berani kat jauh saja....

    lagipun kalau dia guna undang undang buka kes bmf....tentu juga rakyat akan tekan undang undang buka kes 1MDB...mana depa berani...orang kedah kata teloq pun tesentot masuk dalam...

    Takut jerat makan tuan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin Najib tu bodo sikit, kalo sama pandai tentu dia pun ada 488 syarikat seperti mentornya.

      Delete
    2. Anon 21:22..
      Ikut je la saranan tuan budin tuh..minta le najib setupkan suruhanjaya diraja tuh...pastu kita sembang pasai 488 syarikat tu..ada beran??

      Delete
    3. buka sekali kes altantuya..n siasat nape semah boleh buat rambut sampai rm 1.5k..apa sumber pendapatan semah

      Delete
    4. Tolong buka sekali kes jet peribadi yg Mahathir and cucu2 naik tuh...

      Delete
    5. Tun da ckp..sila siasat..boleh bawak ke court..tp jibby n semah yg kesipuan..sbb kalo ada bukti terus jadi fakta kes..silakn soh bos jibby hang buat suruhanjaya diraja siasat sekali kes altantuya, 1mdb, src ..ko paham tak?

      Delete
    6. Ko jgn nk menyalak kat sini suruh orang siasat tun..yg bos hang tu x yah siasat..apelah standard cybertrooper umngok ni..

      Delete
    7. Anon 21,57 tu jenis 3m(melayu mata merah).seumur hidup tak pernah rasa naik kapal terbang agaknya tu pasal jaki bila tengok cucu TUN dapat naik jet

      Sudah-sudahlah sedara buat apa nak mata merah bukannya pakai duit bapak sedara beli jet tu.

      Delete
    8. 21.22 orang bodoh takkan boleh jadi billionaire dalam masa yg singkat bro.......

      Orang yg ada method dan formula boleh jadi billionaire dengan segera tu ialah orang yg genius. Kalo sekali shopping sampai USD 6 million tu maknanya memang terbukti berkesan formula billionaire segera tu bro.......Apalagi kalo ada 2.6 bilion dalam akaun peribody. Itu memang sah2 bapak genius tu......itu bukan bodoh woiiii.....


      Delete
  16. Kau org ada tengok tak duskusi pasal 1MDB antara YB Rafizi Datuk Khaurul dan Pakar Geostrategik dr UTM tu. Ingat lg tak 4 perkara langkah2 yg diambil utk menyakinkan rakyat [asal !MDB yg dikatakan oleh Datuk Khairul,

    Sekarang apa yg dah jadi dgn points Datuk Khairul tu dan points dr pakar strategik tu

    Habuk pun tarak. MMg tak layak 2 ekor ni duduk dlm diskusi tu. Points hancus..tak leh pakai. Sekarang apa dah jadi. Points2 mereka makan diri.

    ReplyDelete
  17. jibby n semah kesipuan

    ReplyDelete
  18. Kenapa la pencacai2 najip kat sini bodo sangat?

    Isu yang dah berpuluh tahun, yg dah dibentang di parlimen pun nak rci? Padahal isu baru yg tengah melanda negara skrg buat tak nak pulak?

    Cerdik sikit boleh tak pencacai2 najip ooooi...korang bagi alasan apa pun, alasan2 korang tu akan backfire. Korang fikir isu 1mdb, derma tipu, src dan juta2 masuk akaun rosma tu takkan disiasat suatu hari nanti? Skrg korang kata isu bmf dan forex mesti rci...tengoklah isu 1mdb dll tu nanti...confirm kena jugak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CINA DAP BUAT LAPORAN SPRM, TUN DR. MAHATHIR ADA KEKAYAAN RM1.194 TRILLION!
      Friday, 11 December 2015

      Ada satu perkembangan yang menarik....

      Siapa individu yang bernama Abdul Hamid yang tiba-tiba mendapat perhatian luar biasa hari ini, terutama daripada DAP?

      Chong Zhemin, Ketua Biro Pembangunan Ekonomi DAP Perak dan Setiausaha Politik Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming segera menggunakan isu yang dibangkitkan itu dengan segera membawanya ke pengetahuan SPRM menerusi laporan yang dibuat.

      Delete
  19. Membaca komen2 diatas,

    Tuduhan keatas bijan bukan lagi MENYAMUN, sebaliknya adalah melakukan PENGKHIANATAN terhadap rakyat dan negara.

    Bijan, tahukah kamu?

    Hukuman pengkhianatan adalah lebih berat dari menyamun?

    ReplyDelete
    Replies


    1. CINA DAP BUAT LAPORAN SPRM, TUN DR. MAHATHIR ADA KEKAYAAN RM1.194 TRILLION!
      Friday, 11 December 2015

      Ada satu perkembangan yang menarik....

      Siapa individu yang bernama Abdul Hamid yang tiba-tiba mendapat perhatian luar biasa hari ini, terutama daripada DAP?

      Chong Zhemin, Ketua Biro Pembangunan Ekonomi DAP Perak dan Setiausaha Politik Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming segera menggunakan isu yang dibangkitkan itu dengan segera membawanya ke pengetahuan SPRM menerusi laporan yang dibuat.

      Dalam kenyataan medianya, Chong Zhemin berkata laporan SPRM itu dibuat kerana dakwaan terbaru oleh Abdul Hamid bahawa Mahathir menyerang Najib kerana Najib telah menghalang Mahathir daripada membawa masuk dana berjumlah RM1.194 trilion ke Malaysia, sekaligus menjadikan Mahathir secara tidak rasminya merupakan orang terkaya di dunia.

      "Bekas rakan Tun Mahathir, Abdul Hamid mendakwa, antara alasan yang menyebabkan Mahathir menyerang Najib adalah kerana Mahathir gagal memindahkan wang berjumlah RM1.194 trilion ke Malaysia. Abdul Hamid juga mendakwa, Najib sebagai Menteri Kewangan enggan menandatangani dokumen yang membolehkan dana tersebut dibawa masuk.

      "Seandainya pendedahan tersebut adalah benar, ianya amat memeranjatkan dan telah memecahkan tiga rekod dunia.

      "Pertama, dengan RM1.194 trilion (USD279 bilion), akan menjadikan Mahathir sebagai orang terkaya di dunia, di mana nilai kekayaan bersihnya akan menjadi lebih 3.5 kali ganda lebih tinggi daripada orang terkaya di dunia menurut Forbes 2015 yang hanya memiliki USD79.2 bilion.

      "Kedua, dengan RM1.194 trilion dana yang dimiliki oleh Mahathir, akan menjadikan dia satu-satunya bekas Perdana Menteri di dunia yang mempunyai kekayaan terkumpulan bersamaan dengan 4.47 kali ganda berbanding belanjawan negara. Jumlah perbelanjaan Malaysia sebagai dinyatakan di dalam belanjawan 2016 adalah RM267 bilion.

      "Ketiga, Mahathir juga merupakan satu-satunya bekas Perdana Menteri di dunia yang mempunyai kekyaan luar biasa yang boleh membayar keseluruhan hutang luar negara. Hutang luar negara sekarang ini adalah berjumlah RM740.7 bilion.

      "Mahathir perlu menjelaskan bagaimana dia memperolehi kekayaan luar biasa itu yang merupakan 3.5 kali ganda berbanding kekayaan bersih Bill Gates, 4.47 kali ganda berbanding belanjawan negara dan 1.6 kali ganda berbanding hutang luar negara. Dia perlu menjelaskan dari mana sumber kewangannya dan juga jumlah cukai yang telah dibayarnya daripada kekayaan luar biasa itu.

      "DAP Perak hari ini telah membuat laporan di SKMM Ipoh ke atas Tun Mahathir berdasarkan dakwaan oleh Abdul Hamid. Saya menggesa, SKMM untuk melakukan siasatan sekiranya RM1.194 trilion dana yang dimiliki oleh Mahathir adalah secara haram dan mengambil tindakan segera sekiranya terdapat sebarang salah laku." - Chong Zhemin.

      Delete
  20. bro labu labi....

    agak agak mereka berani tak berperang.....rasa rasalah...jadi ni satu hari perang juga melayu sesama melayu....

    rasa rasa cina dan india
    tepuk tangan tak?...rasa rasa sultan sultan akan masuk campur tak?...80.000 askar yang ada nak tembak melayu umno ke atau melayu bersatu dan amanah?...tak tau lah bila nak pilihanraya ni...tak sabar nak pangkah ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Cass,tentera dan polis juga terkesan angkara bijan Dan smah terutama yg pangkat rendah. Kos sara hidup meningkat Dan peluang kerja makin tiada. Buang perkerja lg ada. Terbaru proton dan mydin rugi gara2 ringgit yg menjunam, kesan akibat 1mdb bayar bunga pakai USD... Ingat polis dan tentera pun dh marhean lg lah pangkat rendah. Geng umno/pas marhean mgkn akan ambil duit bijan je tp fi sabillilah dgn kita... Kita Tak rugi apa2... Yg akan rugi besar ialah bangsawan dan elit politik... Ayuh!!!

      Delete
  21. Laskar2 Najib ni ternyata bodo2 belaka....semakin sayang aku kepada Tun yang tetap unggul dan gah.

    ReplyDelete
  22. Najib kompem tenang. Tak payah nak risau hal dia. Tengok muka dia pun kita dah tau. Bangun pagi menipu dan sebelum tidir pun menipu. Org yg amal ilmu menipu ni mana tak tenangnya. Hati pun dah hitam hangit. Sikit pun dia tak takut apa. Ada RCI pun dia akan tetap menipu.

    ReplyDelete
  23. .
    .

    .

    Siasatan 10 billion tidak memerlukan tempoh tamat atau siasatan yang makan masa yang begitu lama. Jika tidak juga selesai selepas Mahathir arwah pun tidak memberi apa apa perbezaan.

    Lain lah 1MDB. Siasatan perlu di segerakan dan perlu di selesaikan secepat mungkin kerana ianya memudaratkan negara.

    Yang buat Najib tenang ialah sebab duit itu dia dapat dan di belanjakan oleh isteri dia. Kalau duit tersebut benar-benar di gunakan untuk pembangunan atau dibelanjakan untuk rakyat, Najib tidak akan tenang kerana dituduh sedangkan Najib tak guna pun duit tersebut.



    Jika RCI dapati Najib bersalah, sudah pasti Najib berpuas hati.

    2.6 billion ... Yang ada hutang sahaja bukan macam Mahathir, yang di tuduh menyebabkan kerugian.

    ReplyDelete
  24. Ayam2 UMNo dan PaS memang otak ciput tk boleh fikir. Kais situ makan situ, jauh sikit mereka buntu.
    Bijan Semah dan kuncu lanun dh habis jual, gadai , lelong tanah air ini..
    One Belt One Road (Sekali lilit Kasi Jalan).
    Seperti Tibet,Xinjiang, Malaysia dh jadi Darul Nanyang. Melayu dok nganga blur lagi....

    ReplyDelete


  25. Jangan lupa buat siasatan kes pembunuhan beramai di Mamali
    Juga pembunuhan penyasat dalaman Bank Bumi
    dan Kematian anggota ATM , kes al Ma'unah di Sauk, Perak


    ReplyDelete
    Replies
    1. Kertas putih kes memali telah di bentang dan di bahasa di parlimen lama dulu dan puncanya adalah amanat hadi. Dan hadi pulak jaja cerita tu pada puak2 pas dan kutip derma memali. Yg smpi pd sepatutnya ciput, selebihnya kena rembat. Tu yg nk di odit balik. Kes bunuh jalil disiasat secara bebas oleh polis hong Kong dan Britain. Krn jalil di bunuh di hongkong tanah jajahan British masa itu.kes al maunah pun kertas putih dh ke parlimen, Si amin pun dh mati di gantung selepas semua proses undang2... Ko ni banyak tak tahu... Yg belum habis siasatan dan proses undang2 ialah 1mdb...fail siasatan di OSA kan dan baru proses undang2 nk bermula, pendakwaraya di pecat... Aku pun baca utusan jugak, tp aku Tak lupa apa yg berlaku... KO rajin2 la membaca,jgn asyik percaya tipuan org. Yg merana ko balik krn kos sara hidup naik mencanak dan peluang keje dh makin kurang. Yg dh kena buang keje dh lg ramai..

      Delete




    2. Malaysia Prepares To Strip Sultans Of Their Immunity

      KUALA LUMPUR— The government of Malaysia, long a staunch supporter of the monarchy, will convene a special meeting of Parliament next month to strip the country's sultans of immunity from prosecution for any breaches of the law.

      Officials said the government was also likely to amend the Sedition Act, which forbids public criticism of the sultans.

      The government's determination to make the sultans more accountable reflects an underlying conflict between the country's growing middle class, whose representatives now dominate politics, and some members of the Malay royal families.

      This conflict over power and business opportunities has grown sharper in recent years as surging economic growth in Malaysia created an increasingly influential and assertive group of commoners in government, business and the professions. They resent what they regard as unwarranted political interference and unfair commercial competition from those with royal connections.

      Prime Minister Mahathir bin Mohamad said Saturday that although the governing National Front coalition of political parties supported the system of constitutional monarchy, it had decided that rulers who committed criminal offenses should not be above the law.

      Analysts said, however, that the government's move against the sultans could create a constitutional crisis if, as appeared likely, any of the sultans objected.

      The National Front, which contains political parties representing both majority Malays and minority Chinese and Indians, has the necessary two-thirds majority of seats in Parliament to amend the law.

      But any amendment to the constitution affecting the sultans must have the consent of the Council of Rulers before it can become law.

      Under the country's system of rotating monarchy, the council chooses Malaysia's king from among the sultans.The king holds office for five years, acting as a constitutional monarch.

      Most of the friction between royal families and commoners in recent years has occurred at state level, where the sultans are supposed to be ceremonial rulers and guardians of Islam, the country's official religion, leaving real power in the hands of politicians.

      In July, three sultans, including the rulers of Johore and Kelantan, refused to sign a voluntary code of conduct drawn up by the government .

      A magistrates court in Johore on Saturday issued a warrant for the arrest of the prince.

      Mr. Mahathir said Malaysians were "fully united" in their stand that the sultans should not interfere in the country's administration.

      Delete

  26. ZAID MENGHINA MAHATHIR

    Dihadapan Mahathir di hadapan puluhan pemberita Zaid telah menghina Mahathir dengan menjadi ahli DAP....

    Inilah satu2 penghinaan yg paling hebat setahu aku




    ReplyDelete
    Replies
    1. 149, yg penting semua yg boleh fikir, dh lari dari cenkaman UMNO dan PAs...ko.bila lagi. Oops, lupa ko tk boleh fikir lg.

      Delete
    2. 01:49 cuba untuk menghasut..

      Delete




    3. Mahathir Mohamed
      The Father of Corruption
      As the most dictatorial prime minister ever, this man certainly tops the list of most evil persons in Malaysia. He has practically destroyed all the institutions of democracy in Malaysia including the independence of the judiciary and there are no more checks and balances to his power. Concepts like justice, democracy and human rights mean little to him and he is comfortable hobnobbing with brutal regimes like Myanmar and Cuba. Corruption and cronyism flourish under his rule to an extent never before seen. Like a leader who corrupts all those under him, most of the people holding high office in the country are corrupt and beholden to him. The hallmark of Mahathir's rule is that corrupt men and women do not have to pay the price of their corruption as long as they remain loyal to him. An egomaniac who expounds large construction projects to cover his lack of spiritual values, he channeled the resources of the country into economically senseless mega projects to feed his ego and his cronies' pockets. Slowly but surely Mahathir's rule of corruption, cronyism and public-milking privatization is lowering the standard of living in Malaysia and making life harder for the ordinary citizen who must pay the ever increasing corruption tax. He will forever be remembered for his cruel and inhuman treatment of his deputy Anwar Ibrahim whom he jailed after Stalin and Hitler style show trials.

      Delete
  27. Sedih orang melayu tak boleh berealiti.....gila fantasi
    Malu orang melayu tak reti apa itu kebenaran.....suka berkepalsuan
    Marah orang melayu tak reti hendak menulis fakta.....suka berauta

    UMNO guna strategi bela bangsa, agama dan negara

    Mana mungkin bela bangsa bila bangsa sendiri ditipu, dibangsat digadai maruah demi selamatkan pemimpin penyamun berbangsa melayu, beragama islam dan memimpin negara

    Mana mungkin bela agama bila agama digadai dijual beli untuk menutup mulut meteka yang sepatutnya tegur kemungkaran demi selamatkan pemimpin penyamun berbangsa melayu, beragama islam dan memimpin negara

    Mana mungkin bela negara bila aset2 dan khazanah negara di jual dan gadai dan dikhianati sebagai taruhan dan cagaran demi selamatkan pemimpin penyamun berbangsa melayu, beragama islam dan memimpin negara

    Jelas slogan hanya guna pakai sebelum najib memerintah.

    PAS bukan parti islam kerana mengkafir sesama islam, menipu, berbohong, terima rasuah, melacur agama in return for votes. Rata2 ahli guna topeng untuk keliru umat melayu islam.

    DAP dituduh chinese chauvinist sedangkan umno dan lebih lagi rasisnya.

    DAP dituduh anti islam. Saya melihat DAP anti muslim yang tidak ikut ajaran agama islam mereka sendiri. Mereka lihat muslim menyamun, terima rasuah, salahguna kuasa jadi mereka bising. Contoh hudud, ruu355.... mereka tak setuju bukan anti islam. Mereka anti muslim yang coba salahguna agama untuk musli n dan bukan muslim. Saya sendiri berbangsa melayu dan muslim tidak bersetuju. Undang2 yang sedia ada gagal dikuatkuasa namun hendak ditempekkan lagi dengan undang yang lain...tak gila namanya?

    Kita kutuk cina hamba kepada wang namun melayu lagi teruk jual bangsa, agama dan negara demi wang.

    Kita kutuk cina makan babi yang haram sedangkan melayu muslim makan rasuah
    yang lebih lagi haramnya serta implikasi pada manusia itu sendiri serta keluarganya dan komunitinya

    Apa dah jadi dengan nasib bangsaku melayu beragama islam yang duduk dalam negara yang berdaulat.

    ReplyDelete
  28. Sekurang-kurangnya isu BMF ngan Forex boleh ditanya dan dibahas di Parlimen. Isu sebut perkataan 1MDB pun tak boleh. Speaker tak bagi pasal subjudis. Yang mana degil nak berbahas juga diugut dikenakan tindakan jawatankuasa disiplin. Bekas menteri kabinet yang bercakap pasal 1MDB dalam parlimen siap dipanggil dan disoal siasat oleh polis. Satu tindakan campur tangan badan eksekutif ke dalam badan perundangan.
    Zaman Mahathir ada ke DIHARAMKAN sebut pasal BMF dan Forex dalam Parlimen? Zaman Mahathir ada ke Lim Kit Siang dipanggil dan disoal siasat oleh polis pasal tanya isu BMF dan Forex di Parlimen?Bontot sendiri penuh tahi tak cebok sibuk pasal bontot orang.
    Masa zaman Mahathir, Ketua Audit Negara masa Tan Sri Ahmad Noordin telah diarahkan untuk menyiasat isu BMF dan laporannya telah dibentangkan di Parlimen dan didedahkan kepada tontonan umum.
    Isu 1MDB, laporan Ketua Audit Negara di OSAkan. Taskforce yang dibentuk oleh AG Gani Patail menyiasat kes tersebut dibubarkan. AG Gani Patail himself dipecat. Anggota PAC dirombak dan ketuanya diganti. Ahli-Ahli Parlimen diharamkan sebut 1MDB di Parlimen.
    Kenapa Azwan Bro dan Salleh Keruak memilih untuk pandang ke arah lain berkenaan pekara ni? Kenapa tak nak bising-bising? Kalau dah dasar pengampu tu, pengampu juga. Kalau berani masuklah bertanding pada PRU yang akan datang. Kita tengok rakyat pangkah ke tak depa ni.

    ReplyDelete










  29. SEBAB UTAMA KENAPA FOREST CITY DISERANG

    Sebab utama adalah kerana ia merupakan pesaing utama bagi Singapura.

    Persaingan ini telah dianggap ancaman ekonomi terbesar kepada Singapura dan mereka menggunakan pengaruh media yang ada untuk memburuk-burukkan projek Iskandar Malaysia melalui ulasan ekonomi, artikel dan sebagainya.

    Penulis artikel tersebut adalah Pooja Thakur Mahrotri, En Han Choong dan dibantu oleh Emma Dong yang mana Pooja dan Han Choong merupakan jurnalis ekonomi yang berpangkalan di Singapura, manakala Emma Dong jurnalis Hartanah Bloomberg berpangkalan di China.

    Projek Forest City dan Iskandar Malaysia sebenarnya telah mendapat ancaman daripada Singapura sendiri yang memperlihatkan banyak media mengulas tentang pengalihan pelaburan daripada Singapura kepada Malaysia.


    SINGAPURA TERANCAM DENGAN PEMBANGUNAN DI JOHOR

    Malah, beberapa komentator rancangan televisyen di Taiwan mengulas bahawa pelaburan China akan membahayakan pegangan ekonomi Singapura.

    Ada juga penganalisis ekonomi rantau Asia berpendapat bahawa pelaburan China ini merupakan satu ‘hukuman’ terhadap Singapura kerana memihak kepada Amerika Syarikat dalam banyak perkara terutamanya tentang pertikaian Laut China Selatan.

    Bukan setakat itu sahaja, China juga telah mengurangkan hampir separuh kapal kargo mereka daripada memasuki Pelabuhan Singapura.

    Maka tidak mustahil bagi Singapura yang melindungi banyak pelaburan daripada Amerika Syarikat menggunakan media seperti Bloomberg untuk menyerang Malaysia dan pelaburan yang bakal membawa keuntungan besar.

    Ini juga termasuk media terbesar Singapura, The Straits Times yang menyerang projek Forest City ini dengan pelbagai andaian dan tuduhan terutamanya tentang alam sekitar.

    Projek Forest City juga yang dibangunkan dengan tambakan laut, turut menambahkan keluasan tanah di negeri Johor yang semakin hampir dengan sempadan Singapura.

    Penambakan laut ini juga memaksa Singapura mengalihkan laluan kapal kargo, mengkaji semula kedudukan strategik ketenteraan dan pelbagai lagi yang melibatkan kepentingan negara tersebut.
    Secara jelas dengan rujukan kepada artikel daripada media antarabangsa menunjukkan ketakutan Singapura terhadap pelaburan China di Malaysia.

    Kebiasaanya juga, dalam perperangan ekonomi seperti ini, wakil tempatan dari dalam negara akan digunakan untuk turut menyerang pelaburan tersebut seperti mana yang berlaku terhadap 1MDB iaitu YTL menggunakan media The Edge (Tong Kooi Ong) dan Tony Pua untuk terus-menerus menyerang 1MDB agar 1MDB gagal untuk menerbitkan IPO dan juga seperti serangan terhadap kapal selam Scorpene yang diterajui oleh Nurul Izzah di parlimen yang mendesak supaya kekuatan dan keupayaan Scorpene ini didedahkan kepada umum untuk tujuan risikan tentera Singapura.

    Adakah kali ini pelabur Singapura dan Amerika Syarikat yang mempunyai kepentingan pelaburan di Singapura menggunakan Tun Dr. Mahathir sebagai jurucakap untuk menggagalkan projek Forest City dengan menyebabkan kepercayaan pelabur asing terhadap projek ini menurun?

    Adakah Tun Dr. Mahathir kini menjadi agen kepada Amerika Syarikat yang dahulunya AMAT beliau benci dan sering mengatakan bahawa media barat tidak boleh dipercayai sama sekali?

    Ini kerana tuduhan beliau terhadap Forest City adalah berdasarkan artikel yang diterbitkan oleh Bloomberg Asia yang ditulis oleh individu yang mempunyai kecenderungan untuk mengkritik Kerajaan Malaysia.

    Adakah di dalam perjuangan songsang untuk menjatuhkan YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak, beliau sanggup menggadaikan maruah beliau kepada Amerika Syarikat dan menjadi keldai tunggangan Yahudi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko yakin yg najib bkn agen singapura? Selepas duit dia kena beku gara2 siasatan seluruh dunia kes 1mdb..najib pecah lobang pd Chinese handler dia yg Taiwan beli kereta kebal Israel melalui singapura... Sebagai balasan krn bg hasil risikan gred AAA,China setuju biaya projek keretapi Pantai Timur utk najib tutup hutang 1mdb.bayaran pertama dh pun dibayar utk bayar bunga pinjaman dari bank yahudi. China mmg terbakar krn pesawat mas di benamkan ke dlm laut dgn rakyat dia dan maklumat risik serta bahan risikan komersial.. Ini percaturan politik antara bangsa...tp yg sedihnya,oleh krn 1 mdb..najib telah mendedahkan Malaysia kepada risiko keselamatan................Nukilan ikhlas dari Pembaca setia utusan Malaysia Dan penonton tv3 yg 2 juta tersebut.

      Delete
  30. If Mahathir has been alleged of wrongdoings in the past, why not lodge proper report(s) to the auhtorities. He is still breathing and kicking and able to sit in the witness box to answer questions by lawyers?

    At one instance, the pro najib camp alleged that Kit Siang had accused mahathir of this and that corruption. Since both are in the same camp now, why not drag both of them to court as Kit Siang could turn into a state witness against mahathir. Why not act on this?

    The unintelligent Salleh thought by saying RCI is best to unravel Forex Loss case, it would gain traction in support. He did not understand, in spite of his so called legal training, and failed to understand the impact of 1MDB fiasco that has far reaching consequence to the nation, politically, economically and including but not limited to sovereignity of the nation.

    May be pro najib fear mahathir has a lot in his sleeves. Even najib's file is alleged to have been mahathir's possession. Like the case of anwar, till to this day mahathir did not reveal the content of azizah's letter to the public. Mahathir has his principle. Ask SB guys...they know his strength and capabilities.

    ReplyDelete
  31. setiap kali ku bangun pagi ku teringat mimpi macam mana gadafi rasakan hari2 terakhirnya didunia ini

    setiap malam sebelum tidur, ku terbayang saat2 akhir sebelum saddam di tali gantung

    Mimpi ngeri seorang melayu muslim di bumi malaysia

    ReplyDelete
  32. Desperation leads to chaos. When the leadership of any nation becomes so desperate, that they must rely on stealth to keep their positions - then the people of that nation need to fear for their lives.

    ReplyDelete
  33. Org Perak kata....Najib nie tengin

    ReplyDelete
  34. Balaci umno kata najibrazak bojak? Kita tengoklah sape menang nanti?.. insyallah orang muda tumbangkan najib umno bn

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...