Wednesday 7 November 2018

SUDAH-SUDAHLAH NAJIB, SEJAK AWAL LAGI PUN ANDA SUDAH BERBOHONG....


Untuk kali yang seterusnya, terutama sejak dibalun  dengan dilabel sebagai berbohong oleh Utusan berhubung isu RM2.6 bilion, Najib Razak terus mempertahankan dirinya bukan seorang pembohong, pencuri atau penyangak.


Dalam hantaran terbaru melalui laman Facebooknya, bekas Perdana Menteri yang telah ditolak rakyat dan kini berdepan 38 pertuduhan mahkamah itu mengulangi kenyataan yang pernah dikeluarkannya sebelum ini bahawa dana RM2.6 bilion itu adalah sumbangan Almarhum Raja Abdullah dari Arab Saudi.


Meskipun jika diimbas kembali banyak rentetan jalur cerita berhubung dana itu nampak berbeza dan tidak masuk akal, bahkan Najib sendiri dalam interbiu Al-Jazeera hanya beranggapan saja wang itu daripada Raja Abdullah berdasarkan sumbangan kecil yang pernah diterimanya sebelum itu, tetapi tentunya agak menghairankan mengapa sumbangan besar RM2.6 bilion itu disalurkan melalui Tanore Finance yang dimiliki oleh Jho Low.


Di sini saya tidak ingin sama sekali untuk memperincikan semua renteten atau perbezaan itu kerana ramai di antara kita barangkali sudah sedia maklum mengenainya.


Namun, jika Najib terus mendakwa dirinya bukan pembohong, pencuri dan penyangak, saya cuma ingin mengingatkan beliau dan pemakan dedaknya tentang reaksi awalnya ketika isu RM2.6 bilion itu terdedah kepada pengetahuan umum pada 2015 dahulu.

Kalaulah benar wang itu merupakan derma daripada Raja Abdullah, mengapakah Najib ketika itu beria-ia menafikan ada sebarang kemasukan wang sejumlah RM2.6 bilion itu menerusi akaun bank peribadinya?


Tidak cukup dengan menafikannya, Najib juga menambah, kalau pun beliau mahu menyamun, tidak mungkin beliau mahu menggunakan akaun bank peribadinya bagi tujuan itu.


Beliau juga mengancam mahu menyaman Wall Street Journal atau WSJ yang mula-mula mendedahkan perkara itu - suatu ancaman pengecut daripada Pahlawan Bugis yang tidak menjadi kenyataan sehingga sekarang.


Hanya setelah pendedahan demi pendedahan dan selepas dirasakan tidak mampu lagi mengelak daripada kebenaran, barulah akhirnya Najib tampil mengakui ada kemasukan wang ke dalam akuan bank peribadinya dengan mendakwa ia adalah sumbangan atau derma daripada kerabat diraja Arab Saudi.


Soalnya, jika benar wang tersebut merupakan derma daripada Raja Abdullah, mengapakah Najib menafikannya pada peringkat awal itu serta mengancam untuk menyaman WSJ?


Mengapa tidak sejak awal-awal lagi beliau mengakuinya sebagai derma?


Bukankah ini menunjukkan sejak awal lagi Najib sebenarnya telah pun berbohong kepada kita semua?


Bagaimana agaknya jika selepas pendedahan awal oleh WSJ itu, mereka berhenti setakat itu saja dan tidak terus mendedahkan bukti demi bukti selanjutnya mengenai kemasukan wang melalui akaun peribadinya itu?


Tidak mustahilkah Najib akan terus berbohong sehingga sekarang dengan menafikan wang tersebut ada dalam akaun bank peribadinya?


Begitu pun, kalau penafian awalnya itu sudah didapati suatu pembohong, tidak mungkinkah pengakuan bahawa wang itu daripada derma Raja Abdullah merupakan suatu pembohongan juga?


Lupakah Najib kepada suatu peringatan yang menyebut -  orang yang berbohong sekali, dia akan terus berbohong 1000 kali untuk menutup pembohongannya.


Maka, insaf dan bertaubatlah wahai Najib...awal-awal lagi pun anda sudah berbohong, maka tentulah tidak mustahil berbohong demi berbohong itu sudah menjadi kebiasaan bagi anda.


Kalau awal-awal pun sudah berani berbohong, memang ada munasabahnya ia juga diikuti dengan kebiasaan mencuri dan menjadi penyangak juga.


Untuk itu, memandangkan kes RM2.6 bilion itu sudah dibawa ke mahkamah, sebaiknya Najib menyimpan saja  semua jawapan dan hujahnya di kandang salah untuk diadili oleh hakim-hakim yang bebas lagi bijaksana.


Cuma, dengan akhbar milik UMNO, bahkan mungkin semakin ramai ahli UMNO sendiri tidak lagi mempercayai kata-katanya berhubung penafian wang RM2.6 bilion itu, Najib seharusnya makin menginsafi siapa dirinya sekarang ini.


Kata-katanya hanya tinggal dipercayai oleh golongan pemakan dedak saja lagi sekarang ini. (ShahbudinHusin 07/11/2018).

357 comments:

 1. Pemakan dedak pun dah tak berani berhujah. Kerja mereka sekarang cuma kopipes. Maklumlah otak lobak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sudah-sudahlah 'Tikus AnyMOUSE Kejora Tonggeng', sejak awal2 lagipun engkau dah berbohong macam puak2 UMNO yg diketuai oleh Najib & Jahid. Sebab tuu, kesudahannya UMNO tumbang dan pemimpin2 nya terbongkang-tergelimpang-terkangkang, kena laknat dan tak dapat restu Illahi.

   Sebaliknya, Tun Mahathir pula yg dapat bermacam-macam Anugerah, baik dari Allah SWT maupun dari majoriti rakyat Malaysia dan juga negara2 luar.

   Delete
  2. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  3. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING = BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB

   Delete
  4. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMA SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE = PH KERJA DIA TUDUH SANA TUDUH SINI DAKWA SANA DAKWA SINI, BETUL KE SALAH KE BELAKANG KIRA YANG PENTING DAPAT TEBUSAN. SIAPLAH MP PEMBANGKANG LEPAS NI KENA SEDIAKAN RM10JUTA SETIAP ORANG, PANDAI MAHA ZALIM BUAT DUIT. SATU ORANG 50 TUDUHAN KIRA PERANGKAP KENA MANA SATU TAK BOLEH LEPAS = MAHA ZALIM ANTI SUBSIDI ANAK BERANAK DIA SEMUA DAH JADI BILIONAIRE ANGKUT HARTA NEGARA. NAK BAGI RAKYAT MAKAN PUN SUSAH SANGAT, CAKAP LAH TERUS TERANG KEDEKUT ANTI MELAYU. BANGSA CINA DAH KAYA LEBIH DARI KERAJAAN BOLEH PULAK KERAjaan BANTU = TUJUAN HIDUP ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA. INI TIDAK PH NI KERJA DIA NAK MEROSAKKAN APA YANG DAH BAIK DAN BAGUS =

   Delete
  5. PH = BN & PH KERJA PECAHKAN REKOD BURUK DUNIA. BN PECAHKAN REKOD DENGAN MEMBERIKAN KEWARGANEGARAAN PERCUMA KEPADA SEMUA WARGA NEGARA ASING MENYEBABKAN MEREKA MENGUASAI EKONOMI NEGARA KERANA TIDAK HIRAU HALAL DAN HARAM. PH PECAH REKOD DENGAN MEMBERI ORANG TUA BANGKA JADI PM DAN WAITING PM. SELEPAS EKONOMI TERLEPAS DARI TANGAN MELAYU BERI PULA KUASA POLITIK KEPADA BANGSA ASING = BANGSA ASING BUKAN NAK BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH. MEREKA HIDUP SENANG DAN MEWAH DI BUMI MELAYU SEHINGGA BANGSA MELAYU SENDIRI MEREMPAT. BANGSA ASING TIDAK AKAN MENIKMATI APA YANG MEREKA DAPAT PADA HARI INI JIKA MEREKA HIDUP DI TANAH BESAR CHINA DAN INDIA = KINI BANGSA ASING HENDAK RAMPAS SEGALANYA DARI TANGAN MELAYU DENGAN BANTUAN MELAYU BANGSAT DAN PEMBELOT = CROOKED PM BANGKITKAN LAGI PASAL SUBSIDI, SAJA NAK KENCING RAKYAT MALAYSIA, TAK PAYAHLAH ZAMAN SEKARANG SATU DUNIA DAH TAHU. KRONI SAMPAI HABIS KAUT SAMPAI HARTA NEGARA TINGGAL KUAH JEE. NAK BAGI KEPADA RAKYATPUN BERKIRA. YANG JADI BILLIONAIRE TU YANG DAPAT SUBSIDI LAH TU KALAU TIDAK MANA BOLEH JADI KAYA RAYA MACAM TU, BAGI LESEN, PERMIT, TANAH, MONOPOLI SATU-SATU BISNES, DAH TU KATA MELAYU MALAS, SEBENAR MAHA KENCING NI NAK BUAT PROJEK LAIN BUANG DUIT, JAMBATAN BENGKOK LAH, 3RD NATIONAL CAR LAH, SAJALAH NAK HAPPY GO LUCKY GUNA DUIT RAKYAT, NANTI DIA YANG DAPAT NAMA, PAYAH BETUL MELAYU JADI YAHUDI NIE, MENJAJAH BANGSA SENDIRI = P. PANDIR TAK SEDAR DAH TUA NAK MAMPUS SIBUK JADI BARUA DAP NAK BUANG MELAYU&ISLAM&RAJA. TAK TAKUT MUNGKAR NAKIR TUNGGU NAK BELASAH DALAM KUBUR = NAK TAHU MACAM MANA BODOH PH, TENGOKLAH PERANGAI SIGARAGA BUDAK MENTAH BERHINGUS CAKAP MEREPEK-REPEK TAK SEDAR JADI KALDAI DAP = SIAPA TUAN? SIAPA KULI? BANGSA MANA KUASAI EKONOMI DAN POLITIK NEGARA? BANGSA MANA BERSUSAH-PAYAH MENJAGA PERBATASAN DAN PERAIRAN NEGARA?BANGSA MANA MENGAWAL KEAMANAN BANDAR DAN KAMPUNG? KUIL, TOKONG BERSERAKAN MERATA TEMPAT, APA LAGI YANG BANGSA ASING MAHU? BANGSA MANA PALING RAMAI MISKIN? NEGERI MAJORITI BANGSA MANA YANG PALING TERABAI?= KAMI SOKONG NAJIB JATUH TAPI KAMI MENENTANG SEKERAS-KERASNYA USAHA JEJASKAN BANGSA DAN AGAMA KAMI DAN TANAH TUMPAH DARAH KAMI = KEADAAN TERDESAK BEGINI MEMAKSA PAS DAN UMNO MEMBULATKAN GAGASAN POLITIK SATU LAWAN SATU DI PRU=15 = TOK PAU TAK PAYAH BERLAGAK ALIM LEBAI DAH TENTU LOMPAT PARTI HUKUMNYA HARAM, MAHA DAYUS PLAK SYIK TAPIS DAH TU BOLOS = KEMENTERIAN BARU HAL EHWAL LGBT DI BAWAH MENTERI DATO` SERI MuJAHAT =

   Delete
  6. Sang Tikus AnonyMOUSE KEJORA Tonggeng,

   Kau yg tak abis2 mengungkit isu Torek - Forex/Kotex Rosmah dgn niat mau memburuk-burukkan Tun M, nahhh baca nie......

   Ex-Bank Negara governor quizzed:
   EXCLUSIVE: PETALING JAYA: Graft-busters have questioned former Bank Negara Malaysia (BNM) governor Tan Sri Muhammad Ibrahim over the central bank’s controversial RM2bil land purchase from the Finance Ministry in January.

   Ps:
   Kerja2 mungkar memang tak dapat barakah. Malah orang tua renta yg difitnah & dianiaya sentiasa dapat perlindungan & keredhaan Illahi.

   Delete

  7. MUQADDIMAH & PERINGATAN AWAL....!!

   Pada tajuk yg lepas, Kejora melambakkan bertan-tan sampah busuk kerana dia dapat kesempatan masuk menceroboh.

   Oleh itu, sebelum Kejora lahanat busuk hati melonggok sampah menimbun-nimbun untuk menghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini, suka saya menyeru rakan2 seperjuangan ayuhlah kita semua mendahului dia sebab jika puaka itu muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya Kejora atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan.

   Kejora boleh bertukar bermacam-macam wajah seoerti Geng Najib, Justice League, CaptainAMalaysia dll beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin
   dgn niat dengki yg saya nyatakan di atas.

   Dalam pada itu, saya cabar dia jika Kejora pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!
   ------------------------------------------------


   ULANG TAYANG - MUQADDIMAH & PERINGATAN AWAL....!!

   Pada tajuk yg lepas, Kejora melambakkan bertan-tan longgokan sampah busuk kerana dia dapat kesempatan masuk menceroboh.

   Oleh itu, sebelum Kejora lahanat busuk hati melonggok sampah menimbun-nimbun untuk menghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini, suka saya menyeru rakan2 seperjuangan ayuhlah kita semua mendahului dia sebab jika puaka itu muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya Kejora atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan.

   Kejora boleh bertukar bermacam-macam wajah seoerti Geng Najib, Justice League, CaptainAMalaysia dll beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin dgn niat dengki yg saya nyatakan di atas.

   Dalam pada itu, saya cabar dia jika Kejora pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
  8. KUALA LUMPUR, 5 Nov (Bernama) -- Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menegaskan arahan larangan berpantun hanya tertakluk kepada semua majlis rasmi ketenteraan yang bersifat rejimental.

   Kita di sini bila nak hapuskan PANTAToon Cartoon oleh seorang Goon yg tak bertamadun merusakkan martabat & keindahan pantun warisan budaya bangsa......

   Yg tidak mengikut ciri2 pantun,
   Yg tidak beradat,
   Yg tidak berbudaya,
   Yg tidak berseni.

   Delete
  9. Ahaaaaaa....

   PADAH IKUT AJARAN TOK GURU BRAHIM & PENGIKUT NAJIB
   Dia sembahyang, tayang menayang
   Menunjuk-nunjuk, akulah terbilang
   Bila dah sesat, otak pun mereng
   Kita ruku', dia menonggeng
   Kita sujud, dia menonggeng
   Kejora Tonggeng, terus menonggeng
   Bermulut sumbing, dah macam tongkeng
   Berguling guling macam tenggileng

   HE HE HE HE
   HA HA HA HA
   HO HO HO HO
   HI HI HI HI

   Delete
  10. Ratusan ribu rakyat Malaysia yg bekerja di Spura (termasuk 2 anak & seorang nenantu saya) melompat keGUMBIRAan bila diumumkan secara rasmi tol di jambatan laluan ke 2 dimansuhkan mulai 1/1/19 oleh kedua-dua negara.

   Aper ker tololnyer Najib & Khalid Nordin yg inisiatifkan tol membebankan rakyat sendiri mencari makan di luar negara.

   Begitulah hebat & berkesannya Tun M - sampai Singapura pun tunduk merosmah-mansuhkan tol berkenaan.

   Delete
  11. Bukan semua rakyat suka tun m ni...terimalah hakikat

   Delete
  12. Betul tu dinegeri Jepun dia dikurniakan darjah kebesaran.
   Dinegaranya sendiri darjah kebesaran ditarik balik.

   Delete
  13. Saya tak kata semua - saya kata majoriti rakyat Malaysia. Tulisan saya dalam BM pun ksmu tak mampu hadam. Semak semula apa yg saya nyataka....

   "Mahathir pula yg dapat bermacam-macam Anugerah, baik dari Allah SWT maupun dari majoriti rakyat Malaysia dan juga negara2 luar".

   FAHAMMMMMMMMM....??

   Delete
  14. Habib Xultan...

   anonymouse 09:31 bukan saja pekak, tuli & buta tapi ungkal (degil). Awal2 dua hari lepas saya dah pun war-warkan sebelum ianya diwarta-beritakan di semua stesyen2 tv.   Othman Ahmad4 November 2018 at 17:49
   BERITA AMAT MEMBANGGAKAN NEGARA:

   Our beloved Grand Old Statesman will be making another working visit to Japan again but for a special reason.

   PM Tun Mahathir will receive the highest award to foreigner, “The Grand Cordon of the Order of the Paulownia Flowers Award" from Emperor Akihito on this coming Tuesday.

   It is understood that Tun Mahathir will be the last foreign leader to receive the award before the emperor abdicates on April 30.

   The Japanese Embassy in a statement said Tun Mahathir is among this year’s foreign recipients and this is an acknowledgement of his contributions towards strengthening bilateral relations and promoting friendship between Japan and Malaysia.

   Dr Mahathir, according to the statement, made extraordinary contributions for close bilateral ties for decades, citing his Look East Policy which provided opportunities for more than 16,000 youths who studied in Japan.

   And to make this Japan trip more memorable, the 84-year-old emperor has invited Dr Mahathir and his wife Tun Dr Siti Hasmah Ali for a luncheon at the palace the following day.

   Source;
   Zahid Mat Arip
   PM Political Secretary
   -----------------------------------------------

   Makin terbeliak & terkedu ler Najib, Jahid, Hadi Awang &;Kejora Tonggeng Najib...!!

   Delete
  15. Terimalah hakikat di sebalik orang-orang yang membenci dan mencerca Tun M majoriti kekal bersamanya dan ia kekal menjadi ketua pasukan yang sentiasa menang.

   In shaa Allah ia akan kekal menang sehinggalah yang bathil itu lenyap.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  16. Sesungguhnya MO1 dan setiap penyokong-penyokong tegarnya adalah Syaithan Ibni Iblis......!!

   Delete

  17. Endlessly copy-pasting bloke using the name “justice league” must lick his wounds losing pru14. Or lick Al Jibo's assol.

   justice league should JUST LICK Al Jibo's wounds. Or his assol.

   YANG SELALU MENGKOPIPES ATAS BERBAGAI NAMA DI BLOG INI ADA LAH PENJILAT NAJIB, BUKAN SAHAJA MENDUKUNG UMNO, JUGA MENDUKUNG NAJIB DI ATAS BAHU NYA, TAK KIRA BUSUK WANGI BAU KENTUT DAN TAHI NYA,

   GENG NAJIB = justice league = ana anana = yenggedey valikopo = CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA = GENG MENJILAT NAJIB = LEBAI MODEN = Anonymous = PUCCIMK DIA

   justice league, yenggedey valikopo, GENG NAJIB SENTIASA MENJILAT NAJIB

   DIA KATA: SAYA YANG MENGKOPIPES DI ATAS BERBAGAI NAMA DI SINI MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN HA NYA UNTUK NAJIB YANG SAYA JILAT DARI ATAS KE BAWAH. BAGI SAYA NAJIB ADALAH SEOLAH OLAH NABI, TAK KISAH BERBAGAI JENYAH YANG DI LAKUKAN NYA HINGGA ADA 25 + 7 TUDUHAN DI MAHKAMAH SEKARAN.

   OLEH ITU SAYA MEMPERJUANGKAN PIHAK YANG DI TUDUH WALAU PUN DAH DI GELAR "Mo1" DI US, MASIH MENGHARAPKAN MEMEGANG TAMPUK PEMULASAN PENYELEWENGAN DAN PENGSONGLAPAN WANG NEGARA. APABILA SAMPAI NAJIB MASUK PENJARA PUN, SAYA AKAN TERUS MENGKRITIK. INI LAH BUKTI BETAPA MINAT NYA DAN KUAT NYA SAYA MENJILAT NAJIB:

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 25 + 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH = PENJARA SUNGAI BULUH

   WHAT THE BLOKE USING MANY NAMES CAN DO (EQUATING STYLE), WE CAN DO BETTER.

   Delete

  18. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Anonymous, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja di Umno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengecewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Cara bagi meng”counter” nate’ yang guna mana GENG NAJIB, Anomouse dll itu ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes. Maka kita kopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes apa saja yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Delete

  19. YANG PAKAI BANYAK NAMA SEPERTI GENG NAJIB, justice league dll itu SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA BANYAK NAMA, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  20. ICERD: Malaysia tidak lagi berada dalam 'acuan' sendiri
   NORHASPIDA YATIM 5 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.6K
   Erena Shafika Wahab
   Erena Shafika Wahab
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA TERENGGANU - Sebarang perjanjian yang ditandatangani kerajaan menerusi ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) menjadi 'laluan belakang' untuk mengatasi Perlembagaan Persekutuan.

   Setiausaha Agung Persatuan Tunas Usahawan Terengganu (Patut), Erena Shafika Wahab berkata, sebagai negara yang merdeka dan berdaulat, Malaysia tidak boleh dipaksa mengikut telunjuk asing.

   ADVERTISING


   Menurutnya, antara kesan perjanjian itu ialah ia boleh bertindak untuk mengatasi perlembagan negara sedia ada.

   "Konvensyen itu adalah perjanjian antarabangsa. Jika kerajaan menerima ratifikasi ICERD, ia dengan sendirinya menafikan beberapa perkara teras dan asas dalam Perlembagaan Persekutuan terutama melibatkan Perkara 153.


   "Walaupun ada suara mengatakan bahawa ICERD ini tidak bertentangan dan menjejaskan perlembagaan negara yang sudah sekian lama termaktub, ianya tidak tepat," katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Ratifikasi ICERD tidak akan beri kesan kepada Artikel 153]

   Mengulas lanjut, beliau berkata, kenyataan bahawa kerajaan komited untuk mengesahkan enam triti hak asasi manusia termasuk ICERD pada suku pertama tahun depan menimbulkan kerisauan dan kemarahan umat Islam dan bangsa Melayu di negara ini.

   Katanya, berdasarkan Artikel 5 ICERD, konvensyen menetapkan kebebasan daripada semua sudut yang boleh difikirkan oleh minda manusia, termasuklah kebebasan berkahwin dan memilih pasangan tanpa mengira diskriminasi jantina pasangan.

   "Agama Islam adalah agama rasmi perlembagaan, meletakkan kebebasan dibatasi prinsip agama dan norma budaya serta adat resam.

   "Kebebasan mutlak seperti itu akan menyebabkan ketidakseimbangan sosial antara kaum atau agama dan mampu meletakkan rakyat negara ini kebimbangan," katanya.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Rundingan dengan semua kaum sebelum ratifikasi ICERD]

   Dengan kata lain, katanya, ratifikasi konvensyen ini akan membawa kepada penghapusan kedudukan istimewa orang Melayu dan penduduk asal.

   "Ratifikasi ini juga boleh mengakibatkan Perlembagaan Malaysia perlu dipinda dan Perkara 153 perlu dimansuhkan.

   "Andai kata wujud perbezaan atau percanggahan antara undang-undang negara dengan undang-undang antarabangsa, ianya akan terpakai di mahkamah antarabangsa," katanya.

   Sehubungan itu, katanya, kerajaan perlu mengkaji perkara ini sebaik mungkin dan perlu dibahaskan di parlimen agar setiap perkara dan isu diambil kira sewajarnya.

   "Undang-undang ini tidak sesuai di negara yang sudah aman dengan rakyat berbilang kaum serta bebas mengamalkan agama masing-masing tanpa perlu rasa takut.

   "Sebaliknya ia sesuai dilaksanakan di negara yang menindas sesuatu kaum seperti Palestin dan Myanmar disebabkan diskriminasi agama," katanya.

   Delete
  21. Apa itu ratifikasi ICERD?
   ASYRAF WAJDI DUSUKI 7 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore588
   Asyraf Wajdi Dusuki
   Asyraf Wajdi Dusuki
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   AHAD lalu Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Dewan Pemuda Pas dan NGO-NGO melakukan rapat umum di Kuala Lumpur bagi membantah cadangan Kerajaan PH untuk meratifikasi ICERD.

   Timbalan Perdana Menteri ketika ditanya mengatakan bahawa cadangan untuk meratifikasi ICERD belum diperincikan lagi. Kenyataan ini menunjukkan bahawa secara faktanya memang terdapat cadangan daripada pelbagai pihak dalam kerajaan untuk melaksanakan ratifikasi ICERD.

   ADVERTISING


   Apakah sebenarnya ratifikasi ICERD? Barangkali ramai dalam kalangan rakyat sendiri tidak tahu dan mungkin tidak faham apa itu ratifikasi ICERD. Apatah lagi istilah yang digunakan dilihat agak janggal dan tidak sensitif bagi kebanyakan rakyat. Apatah lagi istilah tersebut kelihatan begitu akademik atau ilmiah.


   Ratifikasi bermaksud mengesahkan, manakala ICERD pula adalah singkatan daripada International Convention For Elimination of All Forms of Racial Discrimination atau dalam bahasa Melayu bermaksud Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum. ICERD adalah salah satu daripada konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tentang Hak Asasi Manusia.

   ICERD diterima oleh Perhimpunan Agung PBB pada 1965 dan dikuatkuasakan pada 1969. Artikel 5 ICERD menjelaskan negara-negara yang telah meratifikasi konvensyen ini mesti menghalang dan memusnahkan diskriminasi kaum dalam semua bentuk dan menjamin hak setiap orang, tanpa perbezaan kaum, warna kulit, asal-usul bangsa dan mendapatkan kesaksamaan di sisi undang-undang.

   Penulis berpandangan bahawa ICERD jelas bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan tentang Hak Istimewa orang-orang Melayu, Bumiputera, kedudukan agama Islam dan institusi Raja-Raja Melayu.

   Cadangan ratifikasi ICERD boleh dilihat sebagai langkah pihak-pihak tertentu yang dominan dalam Kerajaan PH untuk meletakkan batu asas usaha yang panjang dan berterusan bagi menghakis asas dan tiang seri utama dalam Perlembagaan Persekutuan. Ironinya usaha ini merupakan satu ancaman luar jangka panjang secara halus kepada kedaulatan negara.

   Apa yang boleh difahami, mana-mana negara yang meratifikasi ICERD akan memberi komitmen kepada pemakaian konvensyen tersebut di negara masing-masing walaupun pemakaiannya masih bergantung kepada peruntukan undang-undang tempatan sesebuah negara.

   Negara yang meratifikasi akan menghadiri persidangan kumpulan negara yang sudah meratifikasi dan mereka akan melaporkan kepada persidangan tersebut tentang tahap pelaksanaan yang ditelah dilakukan di negara masing-masing.

   Melalui cara demikian, maka negara yang meratifikasi merasai satu bentuk ‘seni’ tekanan antarabangsa untuk melanjutkan inti pati konvensyen dalam kerangka undang-undang tempatan. Ini sekali gus mendedahkan dan meletakkan kedaulatan negara kepada tekanan secara halus pada jangka masa yang panjang.

   Persoalannya, adakah berlaku diskriminasi kaum di Malaysia sejak merdeka? Apa sebenarnya yang diinginkan oleh golongan ini? Pihak kerajaan khususnya parti dalam kerajaan yang kononnya memperjuangkan hak Bumiputera perlu menyatakan pendirian tegas mereka dalam perkara ini. Jangan hanya diam membisu ketakutan kerana faktor jumlah kerusi yang sedikit, tapi berikan pencerahan dan halang golongan yang mahu merosakkan asas kenegaraan Malaysia ini.

   Pergerakan Pemuda Umno akan terus menghalang sebarang usaha bagi meratifikasi ICERD demi untuk kepentingan agama, bangsa dan negara.

   * Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia

   Delete
  22. Dana RM1.2 bilion tak cukup buktikan syiar Islam diangkat
   NURULATIQ AHMAD BANDI 6 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore977
   Che Abdullah Mat Nawi
   Che Abdullah Mat Nawi
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Kenyataan bahawa Kerajaan Persekutuan ingin meningkatkan syiar Islam dengan meningkatan peruntukan kepada RM1.2 bilion dalam Belanjawan 2019 boleh dipersoalkan banyak pihak.

   Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, jika kerajaan serius, hasrat ini sepatutnya turut direalisasi dengan inisiatif menaiktaraf institusi perundangan syariah ke peringkat yang lebih tinggi.

   ADVERTISING


   “Kerajaan digesa mengemukakan semula pindaan Rang Undang-undang (RUU) Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) atau Akta 355 sebagai langkah meningkatkan syiar Islam sebagaimana yang dibentang Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dalam Belanjawan 2019 Jumaat lalu.

   “Sewajarnya juga Kerajaan Persekutuan melakukan penelitian bagi menyelesaikan konflik pertembungan Mahkamah Syariah dan Sivil khususnya melibatkan Akta 164.


   “Polemik panjang bagai tiada berkesudahan meskipun dengan pindaan Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan pada 1988,” katanya dalam satu kenyataan.

   Che Abdullah berkata, namun kerajaan dilihat gagal berbuat demikian, Mahkamah Syariah yang diamalkan di negara ini berada lebih rendah berbanding Mahkamah Sesyen dan Majistret.

   “Walhal ia adalah institusi tertinggi dalam menghakimi urusan umat Islam seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan melalui Jadual Kesembilan, Senarai II - Senarai Negeri,” katanya.

   [ARTIKEL BERKAITAN: RM1.2b pastikan kemajuan syiar Islam tahun depan]

   Che Abdullah menambah, malah, penyelesaian terhadap konflik yang timbul tidak seharusnya berhenti dengan pindaan tersebut, bahkan sudah sampai masanya proses harmonisasi kedua-dua institusi mahkamah ini dibincang dan direalisasikan secara serius.

   “Penyelesaian federalizing the shariah court yang turut dikemukakan bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid dalam pelbagai penulisan beliau boleh dijadikan sandaran utama dalam proses harmonisasi ini selain menilai sama ada ia memerlukan pindaan Perlembagaan Persekutuan serta Akta Mahkamah Kehakiman 1964.

   “Sewajarnya hasrat meningkatkan syiar Islam tidak hanya retorik semata-mata. Saya mengharapkan agar aspek Perundangan Syariah turut diangkat dan ditambah baik dalam negara ini,” katanya lagi.

   Delete
  23. PTPTN: Kerajaan PH seolah-olah lupa perjuangan asal
   NINA FARZUIN MD SHAROM 6 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.9K
   wang
   Gambar hiasan.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) menyifatkan kerajaan PH hari ini seolah-olah telah melupakan perjuangannya membela nasib golongan graduan dan berpendapatan rendah setelah berkuasa sebagai kerajaan Persekutuan.

   Presidennya, Muhammad Faizzuddin Mohd Zai berkata, sepatutnya kerajaan PH memahami dan membantu anak muda yang tidak mampu untuk membayar hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), bukannya mengambil kesempatan di atas kelemahan atau kesempitan ekonomi golongan itu.


   “Polisi potongan gaji sebanyak dua peratus hingga 5 peratus kepada peminjam berpendapatan RM1,000 dan ke atas sangat membebankan anak muda khususnya graduan muda yang terpaksa ikat perut untuk membina kehidupan secara berdikari selepas mereka menamatkan pengajian.

   “Perlaksanaan polisi itu bakal menambah beban anak muda yang sememangnya telah berdepan dengan cabaran kos sara hidup tinggi khususnya di kawasan bandar,” katanya kepada Sinar Harian, hari ini.


   [ARTIKEL BERKAITAN: PTPTN nak ke terima RM20 sebulan?]

   Jelasnya, bebanan tersebut juga bakal menimbulkan kebimbangan di kalangan pelajar yang datang daripada keluarga berpendapatan rendah untuk menyambung pengajian.

   “Kerajaan sepatutnya menyediakan satu mekanisme yang tuntas untuk membantu rakyat keseluruhan sama ada mereka miskin atau kaya untuk mendapat pendidikan tanpa di diskriminasi selaras dengan perlembagaan Malaysia Perkara 12,” ujarnya.

   Justeru, beliau menyarankan agar kerajaan mengambil beberapa inisiatif sebagai usaha membantu rakyat meringankan beban sedia ada.

   “Kami menyarankan kerajaan untuk mengambil inisiatif untuk menghapuskan hutang PTPTN bagi semua rakyat Malaysia dan mewujudkan Perbadanan Tabung Wakaf Pendidikan Negara untuk menampung kos pendidikan Malaysia.

   “Pada masa sama, kerajaan juga boleh pertimbangkan untuk memotong gaji menteri-menteri dalam kerajaan, lantikan-lantikan politik, serta CEO GLC kerajaan sebanyak 40 peratus untuk menampung kos pendidikan negara selain memberikan fokus kepada sektor pendidikan daripada belanjawan negara sebanyak 45 peratus daripada bajet keseluruhan negara,” katanya.

   Delete
  24. 38 aduan naik harga selepas SST
   6 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore259
   38 aduan naik harga selepas SST
   Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SUNGAI PETANI – Sebanyak 38 aduan kenaikan harga barang selepas pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) 1 September lalu direkodkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) di seluruh negeri Kedah.

   Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Masyarakat India, Perpaduan, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Kedah, R. Summugam berkata lima daripada aduan itu telahpun diberikan notis tunjuk sebab di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011 oleh pihak penguatkuasa KPDNHEP negeri.


   "Jumlah premis yang diperiksa setakat ini ialah 1,826 premis dan jumlah item barangan yang diperiksa pula ialah sebanyak 43,950 item termasuk telur beras, (tepung) gandum dan gula," katanya pada pemberita di sambutan rumah terbuka Hari Deepavali anjurannya di sini hari ini.

   Turut hadir Anggota Parlimen Sungai Petani merangkap Adun Gurun Datuk Johari Abdul.


   Summugam berkata, notis itu memerlukan peniaga memberikan maklum balas dan penjelasan terperinci tentang kenaikan harga berkenaan bagi menentukan sama ada berlakunya elemen pencatutan ataupun tidak.

   "Maklum balas yang pihak kita terima daripada peniaga itu akan dianalisa dan jika didapati ada unsur pencatutan maka peniaga berkenaan akan didakwa di bawah Seksyen 14(1) AKHAP 2011," katanya.

   Beliau berkata sehubungan itu penguatkuasa KPDNHEP Kedah akan sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasa bagi memastikan tiada peniaga di negeri ini mengambil kesempatan menaikkan harga barangan sesuka hati selepas pelaksanaan SST. - Bernama

   Delete
  25. Cari dalang bawa Sinon Loresca
   SHAHRIZAL AHMAD ZAINI 6 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.6K
   Cari dalang bawa Sinon Loresca
   Fairuz Hafiz (belakang, kanan) dan PU Syed pada setelah selesai membuat laporan polis berkenaan.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   IPOH - Pihak berkuasa digesa untuk segera bertindak berhubung isu kehadiran King Of Catwalk, Sinon Loresca ke negara ini.

   Presiden Persatuan Semarak Prihatin Masyarakat Perak (Semarak), Fairuz Hafiz Othman berkata, kehadiran Loresca jelas bercanggah dengan akhlak, moral serta budaya tempatan.

   ADVERTISING


   Justeru menurutnya, siasatan perlu dilakukan bagi mengenal pasti dalang yang membawa masuk ikon gay antarabangsa itu ke negara ini.

   “Kita yakin kalau tak ada tindakan tegas dilakukan, nescaya akan ada suatu perkara atau suatu program yang lebih dahsyat selepas ini


   “Yang lebih utama, siapakah dalang disebalik penganjuran program ini kerana mereka akan beterusan dari semasa ke semasa kalau tak ada tindakan daripada kita semua,” katanya.

   Fairuz Hafiz berkata demikian setelah selesai membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh (IPD), petang tadi.

   [ Artikel berkaitan : Bala sudah sampai di Malaysia ]

   Tambahnya, laporan polis itu diharap dapat memberikan gambaran betapa seriusnya perkara berkenaan perlu ditangani oleh pihak berkuasa.

   Malah katanya, diharapkan semua badan bukan kerajaan (NGO) dapat bekerjasama membuat laporan polis di seluruh negara kerana isu berkenaan adalah isu negara.

   “Kita serius untuk tangani isu ini demi kesinambungan adat ketimuran dan budaya bangsa kita, isu ini babitkan akhlak, moral serta budaya tempatan kita. Sangat bercanggah.

   “Kita sangat berharap agar pihak berkuasa dengan kuasa yang ada, jangan benarkan benteng budaya kita dirobek, demi masa depan negara,” katanya.

   Sementara itu, pendakwah Syed Mohd Bakri Syed Ishak berharap agar menerusi laporan yang dibuat, pihak berkuasa dapat bertindak dan seterusnya mengenal pasti dalang di sebalik kehadiran Loresca.

   “Kita dah berjaya buat laporan polis terhadap Loresca tokoh LGBT yang datang tanpa undangan kita. Tetapi ada dalang-dalang yang telah menjemputnya datang ke Malaysia dan bawa satu cara hidup yang tidak sesuai dengan norma-norma ketimuran dan Islam itu sendiri.

   “Alhamdulillah, kita telah buat satu laporan, semoga laporan ini pihak berkuasa dapat membuat tindakan terhadap dia samada menangkap dan mencari dalang yang menyebabkan dia boleh hadir di bumi Malaysia ini dan berleluasa lakukan kemaksiatan,” katanya.

   Delete
  26. Ambil kira kos sara hidup sebelum potong gaji
   MOHD HAFIZ ISMAIL 6 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore498
   PTPTN
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) berpendapat kerajaan perlu mengambil kira faktor kos sara hidup dan gaji minimum yang rendah sebelum melaksanakan sistem pemotongan gaji bagi peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

   Setiausaha Agungnya, Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, isu tersebut perlu ditangani dengan lebih berhemah selaras dengan hasrat mereformasikan institusi di era Malaysia Baru.


   Beliau berkata, pihaknya berpendapat polisi pemotongan gaji diumumkan kerajaan dalam Belanjawan 2019 akan membebankan anak muda yang mahu memulakan kehidupan mereka selepas menamatkan pengajian.

   "Memandangkan gaji minimum yang berkuatkuasa pada 1 Januari 2019 masih jauh daripada yang disarankan oleh Majlis Perunding Gaji Negara (MPGN) iaitu RM1500, kami menggesa agar soal kemiskinan bandar serta komitmen tinggi yang dihadapi anak muda dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu serta kos sara hidup yang meningkat diambil kira dalam menentukan kaedah pembayaran semula hutang PTPTN.


   "Soal peningkatan jumlah golongan muda yang bankrap dan muflis juga perlu diberi perhatian serius," katanya dalam satu kenyataan.

   Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ketika pembentangan Belanjawan 2019 menyatakan kerajaan akan memperkenalkan pembayaran balik secara potongan berjadual antara dua hingga 15 peratus daripada pendapatan bulanan pinjaman PTPTN.

   Jelasnya, langkah tersebut hanya terpakai kepada peminjam berpendapatan melebihi RM1,000 sebulan.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Belanjawan 2019: Potongan gaji galak bayaran balik PTPTN]

   Mengulas lanjut, Muhammad Faisal menggesa kerajaan menunaikan janji dalam manifesto mereka yang menyatakan tempoh bayaran balik kepada peminjam dilanjutkan sehingga mencapai pendapatan bulanan RM4,000 sebulan.

   "Bagi menggalakkan pembayaran hutang, Abim menggesa pihak kerajaan untuk menghapuskan sistem ujrah PTPTN, memandangkan ia dilihat menjadi beban hutang tambahan kepada para peminjam, di mana boleh mencecah ribuan ringgit," katanya.

   Tambahnya, beliau turut mencadangkan supaya kerajaan menyerap kos tertentu yang ditanggung mahasiswa di universiti dan kolej kediaman sebagai langkah mengurangkan beban peminjam PTPTN.

   "Subsidi makanan dan lain-lain akan membolehkan kos makan dan sara hidup golongan mahasiswa di kampus tidak tinggi, lalu tidak memerlukan pembiayaan yang tinggi.

   "Selagi pihak kerajaan masih belum menyediakan peluang pekerjaan yang lebih banyak, gaji permulaan yang lebih baik dan masih belum mengenal pasti masalah sebenar para peminjam, pihak kerajaan khususnya PTPTN tidak seharusnya mudah menghukum secara pukul rata terhadap semua peminjam," katanya.

   Delete
  27. KALAU SEJATI TELUS DEDAHKAN PERJANJIAN IMDB


   Semalam, Lim Guan Eng memberi alasan bahawa kerajaan tidak boleh mendedahkan perjanjian penyelesaian antara syarikat Abu Dhabi, IPIC dan 1MDB kerana jika berbuat demikian akan menjadi subjudis kerana saya telah didakwa mengenainya, dua minggu dahulu.

   Saya telah beberapa kali meminta kerajaan untuk mendedahkan kedua-dua perjanjian penyelesaian tahun 2015 dan tahun 2017 jika benar-benar mahu menegakkan keadilan kepada saya dan rakyat tetapi tidak disambut.

   Guan Eng tuduh bahawa saya hanya bercakap tentang perkara ini selepas saya didakwa.

   Ini tidak benar. Saya juga pernah menyeru mereka berbuat demikian di dalam perbahasan saya di Dewan Rakat sebelum saya didakwa untuk kes IPIC tetapi ketika itu, Guan Eng ponteng dari Dewan.

   Dia juga memberi alasan bahawa dia dia tidak boleh bercakap tentang IPIC sekarang kerana ia kes di mahkamah tetapi rekod menunjukkan dia terus bercakap tentang kes ini termasuk di dalam ucapan belanjawan 2019 beliau. Ini termasuk bapanya yang terus melontar tuduhan mengenai kes IPIC dengan 1MDB.

   Guan Eng juga bertanya mengapa saya tidak mendedahkan ataupun mengulas mengenai penyelesaian ini pada masa lalu.

   Ini kerana bukan mudah untuk membuat dakwaan ketika anda menjawat jawatan Perdana Menteri apatah lagi ia melibatkan kerajaan negara asing.

   Saya berpendirian bahawa kerajaan tidak seharusnya dengan mudah untuk mencetuskan pergaduhan dengan negara lain dan saya lebih memilih untuk mencari jalan penyelesaian secara baik dan tanpa kekecohan.

   Seperti saya pernah menjelaskan, jika anda lihat kepada aliran wang, setiap satu pindahan wang 1MDB yang dikatakan hilang, selepas ia diterima atau dijamin syarikat pelaburan Abu Dhabi. Beberapa pegawai kanan syarikat itu turut didapati menerima secara langsung dan menggunakan dana berkenaan atau terlibat dalam penipuan.

   Ia sentiasa menjadi objektif saya untuk mendapatkan kembali setiap sen wang 1MDB dan tiada wang hilang. Oleh itu, kerajaan dulu pernah membuat dua perjanjian penyelesaian dalam tahun 2015 dan 2017 bagi mencapai matlamat ini.

   Saya nampak kerajaan tidak mahu mendedahkan dokumen ini kerana ia akan menunjukkan ada klausa menyatakan IPIC perlu membayar semula wang yang dikatakan hilang dari 1MDB sebelum 31 Disember 2020.

   Mereka tidak mahu rakyat tahu tentang hal sebenar 1MDB dan usaha kita untuk menyelesaikan masalah ini untuk mendapat balik wang 1MDB. Mereka mahu gunakannya untuk terus memburukkan nama saya.

   Saya ingin pulangkan soalan kepada Guan Eng: Mengapa kerajaan PH tidak mahu meneruskan usaha dengan IPIC untuk memenuhi klausa perjanjian bagi mendapatkan balik wang dari IPIC sebelum 31 Disember 2020?

   Adakah usaha untuk mendakwa saya lebih penting dari mendapatkan semula wang 1MDB dan menjaga hubungan negara dengan kerajaan Abu Dhabi? Link di sini ialah untuk penjelasan lebih mendalam yang juga saya buat sebelum saya didakwa, di mana saya juga memanggil kerajaan untuk mendedahkan dokumen penyelesaian, bercanggah dengan alasan diberi Guan Eng:

   Delete
  28. Kerajaan Pakatan Harapan (PH) sepatutnya menampakkan usaha ke arah pendidikan percuma sebagaimana yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya umum ke-14 (PRU14), kata bekas menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh.

   Beliau berkata demikian selepas Kementerian Pendidikan mendapat peruntukan paling tinggi dalam Bajet 2019.

   “Dalam Bajet 2019 jelas kelihatan PH tidak akan menghapuskan bayaran Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sebagaimana yang dijanjikan kepada mereka yang berpendapatan di bawah RM4,000.

   “Bajet yang diperuntukkan untuk Kementerian Pendidikan sangat biasa kerana semua yang diperuntukkan sudah dilaksanakan iaitu dalam bidang penyelidikan, sasaran penyelidikan, sasaran kedudukan dan juga bidang keusahawanan.

   “Semua ini adalah usaha Kementerian Pengajian Tinggi semasa pemerintahan kerajaan terdahulu,” katanya ketika dihubungi FMT.

   Menteri Kewangan Lim Guan Eng dalam pembentangan Bajet 2019 memperuntukkan RM60.2 bilion daripada keseluruhan perbelanjaan untuk Kementerian Pendidikan.

   Kementerian Pendidikan adalah penerima peruntukan yang terbesar berjumlah RM60.2 bilion atau 19.1%.

   Manakala dalam manifesto PRU14, 2 janji utama PH berkaitan pendidikan tinggi; pertama mereka ingin menjadikan universiti awam percuma dalam tempoh 5 tahun dan tidak meletakkan kewajipan kepada graduan untuk membayar PTPTN sehingga mencapai angka gaji RM4,000.

   Menurut Setiausaha Kehormat Kumpulan Bertindak Ibu Bapa bagi Pendidikan (PAGE), Tunku Munawirah Putra berkata, peruntukan itu amat penting untuk dibelanjakan dengan efektif bagi memperoleh hasil yang terbaik.

   “Persoalan sekarang, adakah terdapat mekanisme untuk memantau perbelanjaan yang dijalankan mengikut prosedur dan struktur teratur serta dibelanjakan mengikut perancangan yang betul dan keberkesananya diketahui.

   “Kita juga perlukan mekanisme untuk menyelesaikan masalah dihadapi di sekolah seperti ketiadaan guru, dan sebagainya.

   “Hasrat kami untuk Bajet 2019 supaya kerajaan lebih mengutamakan pembelajaran program bahasa Inggeris di sekolah menengah, program pembiayaan sekolah, penambahbaikan sekolah, pembelajaran sains secara inkuiri, pendidikan guru, latihan guru, imbuhan gaji dan insentif,” katanya.

   Sementara itu, Timbalan Menteri Pendidikan dan Inovasi Sabah, Jenifer Lasimbang memberitahu Bajet 2019 perlu memberi tumpuan bagi menaiktaraf sekolah di Sabah.

   “Penambahbaikan perlu lebih mengutamakan prasarana bekalan elektrik, air bersih dan capaian internet.

   “Saya amat gembira dengan Bajet 2019 kali ini kerana ia mengfokuskan kepada pembangunan modal insan dan berharap agar Kementerian Pendidikan melabur dalam bidang penyelidikan dan inovasi dalam bidang pendidikan untuk membawa ke arah pembelajaran yang menyediakan pelajar ke era revolusi industri 4.0,” katanya.

   : Tunggu janji PH? Dekat PRU15 nanti dia orang buat baik macam engkau buat juga


   Delete
  29. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  30. PH EVANGELIST


   Gambar tular memaparkan kegiatan pihak tertentu mengedar kitab Bible kepada pelajar di hadapan sebuah sekolah menengah di Bukit Mertajam di sini, baru-baru ini adalah benar.

   Demikian kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa yang mengesahkan mengenai gambar tular berkenaan.

   Mujahid berkata, beliau telah mendapatkan penjelasan daripada Jabatan Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Jabatan Pendidikan negeri dan ahli Parlimen Bukit Mertajam, sebaik sahaja perkara itu tersebar.

   “Pihak yang berbuat demikian dipercayai wakil daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) namun tidak mewakili gereja atau persatuan agama Kristian di kawasan berkenaan.

   “Saya nasihat supaya jangan menimbulkan masalah kerana kena hormat Perlembagaan Persekutuan,” katanya kepada pemberita, hari ini.

   Beliau berkata, pihak terbabit perlu faham Artikel 11 (4), yang menetapkan agama lain bebas diamalkan tetapi tidak boleh didakwah kepada orang Islam.

   Ditanya sama ada pihak berkuasa agama membuat laporan polis berhubung kes itu, Mujahid berkata, tindakan itu tidak dilakukan, tetapi ia berada dalam pengetahuan pihak polis.

   Sebelum ini, tular di media sosial beberapa gambar yang memaparkan kegiatan pihak tertentu mengedar kitab Bible kepada pelajar di hadapan sebuah sekolah menengah di Pulau Pinang.

   : Habis kalau tak wakil geraja tak apa ke?

   Delete
  31. BUKTI MELAYU SUDAH LAMA BERTAMDUN


   Kapal Purba Sungai Batu Kedah berumur lebih daripada 2,000 tahun iaitu sezaman Nabi Isa.
   Langkasuka juga wujud sebelum kelahiran Nabi Isa lagi memberi bukti bahawa tamadun Melayu wujud lebih awal lagi dan juga membuktikan bangsa Melayu adalah pelayar yang hebat.

   Tapi sayang kita tidak melihat sejarah sebagai satu nilai yang penting. Membiarkan ia mereput menjadi baja dan makanan anai-anai.

   Tidak seperti di Sweden yang menjaga kapal The Vasa daripada abad ke17 dan The Oseberg Viking ship yang dibina pada 834M terpelihara baik di Norway.

   FB
   Wan Amir

   # Kekangan bajet bang. Sedangkan peruntukan untuk pengoperasian pesawat2 pejuang TUDM pun dipotong sebanyak RM500 juta, inikan pula nak berhabis lagi berjuta-juta untuk kos restoration kapal zaman Sg Batu ni. Bukan tak penting tapi ada perkara yg lebih penting yg wajib didahulukan demi kesejahteraan bersama. - Hafez Ripin


   : Duit habis kepada anak beranak dan kroni

   Delete
  32. PM-4 ROMPAK WANG RAKYAT PM-7 PUN SAMA


   Kerajaan PH menjarah Petronas membayar dividen RM54 bilion. Pada masa ini, Petronas mampu bayar kerana rizab mereka yang ditinggalkan kerajaan BN setinggi RM147 bilion pada akhir Mac 2018.

   Kenapa rizab Petronas tinggi? Antara sebabnya, kerajaan dulu tidak paksa Petronas untuk bayar dividen setinggi itu dan kita berjaya selesaikan isu perjanjian legasi Penjanaan Tenaga Bebas (IPP) berat sebelah pada 2012.

   Sebab itulah, isu IPP ini tak lagi jadi bahan propaganda PH selepas tahun 2013 walaupun sebelum itu mereka sering timbulkan isu ini dan dakwa kerajaan hilang RM20 bilion hingga RM30 bilion setiap tahun.   Selepas 1MDB ambil alih banyak IPP dan jadi syarikat IPP kedua terbesar di Malaysia, ini membolehkan kerajaan untuk mengadakan tender terbuka buat kali pertamanya dalam sejarah pada bulan September 2012 untuk perjanjian IPP.

   Dengan kuasa pasaran yang kini ada pada 1MDB dan dengan lanjutan kerajaan, 1MDB adalah pembida terendah untuk setiap bidaan PPA baru atau pembaharuan yang dimasukinya. Ini beri kesan untuk memaksa pembida lain untuk turut menurunkan harga mereka juga - sekaligus menghapuskan isu legasi perjanjian berat sebelah.

   Selama lebih 15 tahun sebelum tahun 2012, Petronas dipaksa memberi subsidi dan membekal gas kepada IPP dengan harga sangat murah. Sebagai contoh, harga gas dikenakan Petronas kepada IPP pada tahun 2009 hanya RM6.40 setiap MMBtu.

   Ini menyebabkan Petronas menanggung kerugian lebih dari RM10 bilion setiap tahun.

   Setelah tahun 2012, harga gas Petronas kepada IPP dapat dinaikkan secara berperingkat kepada RM22.70/MMBtu pada tahun 2017. Oleh itu, kerugian Petronas untuk subsidi ini yang antara RM13 bilion hingga RM15 bilion setiap tahun dapat dikurangkan kepada RM1 bilion atau RM2 bilion setahun.

   Penjimatan subsidi gas kepada IPP bebas jelas dinyatakan di dalam laporan tahunan Petronas. Satu angka yang tidak dapat dinafikan dan itu juga sudah didedahkan sebelum ini tetapi ramai tak mahu membaca dan memahami.

   Pada masa yang sama, TNB juga tidak perlu membayar harga yang tinggi kepada IPP bebas dan ini membolehkan TNB membuat keuntungan tertinggi setiap tahun dan bukannya kerugian seperti dahulu sehingga memerlukan kerajaan untuk "bail-out".

   KWSP, PNB dan Tabung Haji adalah antara pemegang saham utama TNB. Pembayaran dividen dan harga saham yang lebih tinggi akan secara langsung memanfaatkan pemegang dana yang disebut – iaitu rakyat Malaysia.

   Saya difahamkan bahawa saya dikecam kerana selepas masalah IPP berat sebelah ini telah diselesaikan,1MDB menjual IPP-IPP ini melalui tender terbuka yang dimenang oleh syarikat Cina dan ia disamakan jual negara.

   Perlu diingatkan ialah sebelum 1MDB mengambil alih, IPP-IPP ini bukanpun milik kerajaan tetapi milik pihak swasta yang sering dikatakan ialah kroni-kroni satu orang itu.

   Adakah ianya lebih baik untuk rakyat jika IPP dimiliki oleh pihak swasta dengan perjanjian berat sebelah dan menyusahkan negara dan rakyat ataupun dimilik oleh syarikat antarabangsa dengan perjanjian yang adil? Mana satu?

   Adalah sangat ironi yang mereka kata saya merompak dan menyamun dengan 1MDB padahal fakta menunjukkan Petronas dan TNB mendapat faedah sebanyak RM20 bilion setiap tahun iaitu nilai kerugian yang sering disebut oleh PH pada masa dahulu.

   Jika kira selama 20 tahun , iaitu tempoh purata perjanjian IPP, sudahpun RM400 bilion.
   : Apa pun rakyat dak kena kencing

   Delete
  33. DULU LAWAN BN SEKARANG PH PULAK


   Bekas aktivis pelajar, Adam Adli Abd. Halim mempersoalkan kesanggupan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk menerima pembayaran balik pinjaman pelajar sebanyak RM20 sebulan.

   Adam berkata, sekiranya jumlah berkenaan sanggup diterima oleh PTPTN, berapa lamakah pula masa yang bakal diambil oleh peminjam PTPTN untuk melunaskan bayaran pinjaman PTPTN berkenaan.

   Menurutnya, pengumuman kerajaan membabitkan peminjam PTPTN dalam Belanjawan 2019 iaitu memperkenal bayaran balik secara potongan berjadual antara dua dan 15 peratus daripada pendapatan bulanan pinjaman berpendapatan melebihi RM1,000 sebulan adalah tidak logik.

   “Kalau kerajaan tetapkan gaji minimum 2019 sebanyak RM1,100 tapi pembayaran balik PTPTN RM1,000... kat mana logiknya itu? Kalau dua peratus dari RM1,000, RM20 sebulan. Kalau PTPTN nak terima RM20 bayaran pinjaman dan lama PTPTN buat.   “Saya harap kerajaan kaji semula dan dengar tuntutan yang berbeza... kena fahami ini adalah pinjaman pendidikan dan bukan pinjaman komersial yang ada nilai untung, bukan pinjaman perumahan yang ada nilai aset, bukan pinjaman kenderaan kalau ada kegagalan boleh tarik balik,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, di sini, hari ini.

   Adam berkata, amalan pembayaran balik pinjaman pelajar mengikut tangga gaji itu diamalkan di United Kingdom di mana pada tahun 2012, UK menetapkan gaji minimum sebanyak 1750 Pound Sterling untuk pembayaran pinjaman.

   Menurutnya, di UK gaji standard sekitar 7.5 Pound Sterling satu jam dengan keseluruhan gaji 1,500 Pound Sterling sebulan.

   “Masih lagi di bawah paras gaji minimum pembayaran balik pinjaman pelajaran. Oleh itu, kerajaan perlu mempertimbangkan balik langkah pembayaran PTPTN ini memandangkan pendidikan adalah hak rakyat dan bukannya keuntungan komersial.

   “Malah, kerajaan perlu memperjelaskan apakah pengiraan mengikut kadar peratusan berkenaan. Pengumuman ini hanya memperlihatkan kerajaan tidak serius dan jauh tersasar dari pilihan sebelum ini dari RM4,000 (pengecualian pembayaran balik pinjaman PTPTN) kepada RM1,000,” katanya.

   Menurutnya, sekiranya pembayaran gaji yang ditetapkan sekitar RM2,000, ianya masih boleh diterima akal memandangkan gaji berkenaan tidak terlalu “kecil” dan sesuai dengan permulaan gaji seorang graduan.

   “Ini kerajaan baru, seharusnya orientasinya berbeza dengan kerajaan lama,” katanya.

   Sementara itu, Adam ketika menjawab mengenai potongan pinjaman PTPTN kepada pelajar daripada isi rumah B40 yang mendapat keputusan kelas pertama berbanding dengan pemberian pengecualian pembayaran pinjaman yang ditukar status kepada biasiswa menegaskan kerajaan baru seolah sudah tersasar jauh.

   “Saya bukan hanya bercakap mengenai dari sudut pelajar (peminjam PTPTN) itu sendiri, bahkan dari segi kerajaan PH.

   “Macam mana kerajaan bercakap dari sudut nak menyelesaikan hutang, nak kurangkan hutang pelajar dalam keadaan kamu (kerajaan) tiada penjelasan terperinci untuk menyelesaikan hutang pelajar.

   Menurutnya, dasar kerajaan membabitkan peminjam PTPTN berkenaan dilihat semakin tersasar jauh.

   “... makin nampak tak betul, rasa macam dah tersasar jauh bukan sahaja dari prinsip manifesto tapi dari segi prinsip badan politik.

   “Saya tak nak cakap pasal manifesto, yang saya nak cakap pasal prinsip... macam mana kerajaan melihat masalah kewangan nak kurangkan beban hidup kos dan sebagainya namun langkah-langkah, mesej ke arah itu macam tak menyokong,” soalnya.

   Delete
  34. PH AJAR RAKYAT JADI PENCURI


   “Saya nak minta maaf sebab dah curi moto abang. Saya tak ada niat nak curi, tapi saya nak ambil pengalaman naik moto besar. Saya betul-betul minta maaf.”

   Permohonan maaf itu terkandung dalam nota ditulis seorang penjenayah kepada pemilik sebuah motosikal berkuasa tinggi selepas melarikan motosikal jenis Yamaha R6, dalam kejadian di pangsapuri Flora Damansara, semalam.

   Nota yang diselitkan di tingkap pemandu kereta Ford Fiesta mangsa yang turut dipecah suspek sama ditemui pagi tadi.

   Pemilik motosikal, Mohd Khairul Anuar Mohd Jamil, 32, berkata, sebaik menjumpai nota itu, pada mulanya dia beranggapan ada individu cuba mempermainkannya.

   “Nota itu diselitkan di cermin kereta saya yang pecah dan di bahagian belakang nota tertulis motosikal saya berada di kawasan letak motosikal di kawasan kondominium Empire Damansara.

   “Mulanya, saya ingat ada orang mahu mempermainkan saya, tapi bila pergi ke lokasi itu pagi tadi, memang ada motosikal saya di situ dan terus memaklumkan kepada polis,” katanya ketika dihubungi hari ini.

   Mohd Khairul berkata, motosikalnya disedari hilang semalam kira-kira jam 8 pagi ketika mahu ke tempat kerja.

   “Selain hilang motosikal, kereta saya turut dipecah suspek sama yang melarikan beberapa barang berharga seperti cermin mata dan pengimbas SmartTag.

   “Saya syak suspek jumpa kunci pendua motosikal di dalam kereta dan ambil kesempatan melarikannya,” katanya.

   Menurut Mohd Khairul, bagaimanapun dia bersyukur apabila dapat menemui semula motosikal kesayangannya itu.

   “Saya sayang motosikal ini dan membelinya disebabkan minat motosikal berkuasa tinggi sejak kecil lagi.

   “Jadi, bila ia hilang, saya rasa sedih sebab motosikal itu bukan saya gunakan untuk berlumba atau layan corner (selekoh), sebaliknya lebih kepada minat,” katanya.

   Beliau berkata, dia sudah memaafkan perbuatan penjenayah berkenaan yang turut menyebabkan barang berharga serta cermin tingkap keretanya pecah, namun menyerahkan kepada polis untuk mengambil tindakan undang-undang.

   “Saya sudah maafkan penjenayah itu, namun perbuatan itu adalah satu kesalahan jenayah dan harap polis dapat menahannya untuk tindakan undang-undang.

   “Lagipun, saya tidak mahu orang lain menjadi mangsa penjenayah sama yang melakukan jenayah pecah kenderaan,” katanya.

   Sementara itu, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohd Zani Che Din ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan daripada mangsa, pagi semalam.

   Katanya, motosikal yang dilaporkan hilang juga sudah ditemui dan polis masih menjalankan siasatan bagi mengenal pasti suspek berkenaan.


   MR : Jenis PH nampak baik tapi pencuri, nampak baik tapi kaki kencing

   Delete
  35. ABIM DESAK PH


   Kos sara hidup dan dasar gaji minimum yang masih rendah perlu diambil kira sebelum kerajaan melaksanakan sistem potongan gaji bagi peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang mempunyai gaji lebih RM1,000 sebulan.

   Setiausaha Agung Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata kerajaan perlu menangani isu itu secara cermat dan berhikmah, selaras dengan dasar mereformasikan institusi dalam era Malaysia Baru.

   "ABIM berpandangan bahawa polisi ini adalah membebankan anak muda yang mahu memulakan kehidupan mereka pasca bergelar graduan.

   "Memandangkan gaji minimum yang berkuatkuasa pada 1 Januari 2019 masih jauh daripada yang disarankan oleh Majlis Perunding Gaji Negara (MPGN) iaitu RM1500, ABIM menggesa agar soal kemiskinan bandar serta komitmen tinggi yang dihadapi anak muda dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu serta kos sara hidup yang meningkat, diambil kira dalam menentukan kaedah pembayaran semula hutang PTPTN.

   "Soal peningkatan jumlah golongan muda yang bankrap dan muflis juga perlu diberi perhatian serius," katanya dalam satu kenyataan.

   Sehubungan itu, Muhammad Faisal menggesa kerajaan menunaikan janji dalam manifesto mereka yang menyatakan tempoh bayaran balik kepada peminjam dilanjutkan sehingga mencapai pendapatan bulanan RM4,000 sebulan.

   "Bagi menggalakkan pembayaran hutang, ABIM menggesa pihak kerajaan untuk menghapuskan sistem ujrah PTPTN, memandangkan ia dilihat menjadi beban hutang tambahan kepada para peminjam, di mana boleh mencecah ribuan ringgit," tambahnya.

   Sebelum ini pengumuman Belanjawan 2019 berhubung pemotongan gaji bulanan sebanyak dua hingga 15 peratus terhadap peminjam berpendapatan RM1,000 ke atas menimbulkan kritikan banyak pihak.

   Sehubungan itu Anggota Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, kerajaan akan meneliti semula percanggahan di antara janji dirangka dalam manifesto serta dasar terkini berhubung bayaran balik pinjaman tersebut.

   Dzulkefly antara individu yang terlibat dalam merangka manifesto berkenaan sebelum pilihan raya umum lalu.

   Mengulas lanjut, Muhammad Faisal berkata kerajaan boleh menyerap kos tertentu ditanggung mahasiswa di universiti dan kolej kediaman sebagai langkah mengurangkan beban peminjam PTPTN.

   "Subsidi makanan dan lain-lain akan membolehkan kos makan dan sara hidup golongan mahasiswa di kampus tidak tinggi, lalu tidak memerlukan pembiayaan yang tinggi.

   "Selagi pihak kerajaan masih belum menyediakan peluang pekerjaan yang lebih banyak, gaji permulaan yang lebih baik dan masih belum mengenalpasti masalah sebenar para peminjam, pihak Kerajaan khususnya PTPTN tidak seharusnya secara mudah menghukum secara pukul rata terhadap semua peminjam," katanya.


   : Kerajaan sebenarnya hipokrit dalam pelbagai isu, dalam PTPTN kata tak ada duit dalam projek lain cakap kerajaan lain pula

   Delete
  36. LAGI KOMEN PASAL BAJET


   Selepas meneliti belanjawan 2019 dengan lebih terperinci, saya dapati peruntukan untuk pengurusan beberapa kementerian telah turun dengan dahsyat sekali- akibat dari pemotongan ataupun pemansuhan program-program bantuan rakyat.

   (1) Untuk Kementerian Pembangunan Luar Bandar
   2018: RM5.3 bilion
   2019: RM3 bilion

   Penurunan ini disumbang oleh pemotongan 73 peratus bajet untuk MARA, iaitu dari RM3.5 bilion bagi 2018 kepada hanya RM1.3 bilion untuk tahun depan.

   (2) Kementerian Industri Utama pula dipotong lebih 72 peratus kepada RM125 juta, di mana bantuan musim tengkujuh untuk pekebun kecil dan penoreh getah yang diperuntukkan RM261 juta tahun lalu, dimansuhkan sama sekali.

   Setiap tahun, pekebun dan penoreh getah berdepan kesusahan untuk bekerja pada musim tengkujuh mengakibatkan pendapatan mereka jatuh teruk dan kerajaan pada masa lalu membantu meringankan beban mereka.

   Mulai tahun depan, mereka tidak lagi dapat bergantung kepada bantuan ini.

   (3) Kementerian Pertanian pula menyaksikan pemotongan bajet di mana pelbagai bantuan telah dikurangkan atau dimansuhkan.
   Subsidi baja padi – Dipotong 50%.
   Insentif pengeluaran padi – Turun 50%.
   Elaun sara hidup nelayan – Potong 67%
   Subsidi padi bukit – Dimansuhkan.
   Mungkin penduduk luar bandar, sektor pertanian dan perladangan tidak lagi penting pada Malaysia Baharu?

   Delete
  37. PH = ICERD


   Sebagai seorang pensyarah undang-undang antarabangsa yang tiada apa-apa kepentingan politik peribadi, saya, Dr.Yazid terpanggil nak jelaskan isu ICERD ni dalam bahasa mudah:

   • Baru-baru ini, seorang menteri mengumumkan bahawa Malaysia akan menandatangani dan membuat ratifikasi treati ICERD dan 5 treati lain pada awal tahun depan.

   • Pertama sekali, treati atau konvensyen ni apa? Treati atau konvensyen ni ialah perjanjian antarabangsa. Semua negara di dunia berdaulat dan tak boleh dipaksa untuk mengikut telunjuk negara asing.. kecuali jika negara tersebut menandatangani perjanjian antarabangsa atau treati.

   • Contoh mudah ialah Perjanjian Pangkor. Kerana ketua negara dulu tandatangani Perjanjian Pangkor, atuk nenek kita terpaksa akur menerima penjajah Barat sebagai penasihat dan mesti terima semua ‘nasihat’ dan arahan Barat.

   • Contoh lain ialah perjanjian bekalan air dengan Singapura. Pasal lebih 50 tahun dulu sign dan setuju nak bekalkan 1000 gelen air dekat Singapura dengan harga 3 sen, kita terikat dengan treati tersebut dan jadi bahan ketawa. Sebagai bandingan, Hong Kong bayar China antara 4 ke 8 dollar untuk bekalan air sedangkan Malaysia terpaksa bagi kat Singapura dengan harga semurah 3 sen untuk 1000 gelen.

   • Bosan dengan treati dan perjanjian zalim, bangsa Melayu bangkit menolak tawaran Malayan Union oleh penjajah kerana Malayan Union akan menghilangkan hak-hak asas orang Melayu selaku tuan rumah dan Islam selaku agama rasmi orang Melayu. Takut dengan kebangkitan Melayu, British akur dan batalkan Malayan Union.

   • Sejak Merdeka, Malaysia tidak tandatangani ICERD pasal maklum isu ni panas. Treati ni pada teorinya menolak ‘diskriminasi kaum’ tapi kita melihat banyak isu provokatif pada treati-treati ini. Contohnya, Malaysia satu-satunya negara yang mendefinasikan kaum menurut agama iaitu kaum Melayu didefinasikan dalam Perlembagaan Persekutuan sebagai orang Islam, berbahasa Melayu dan berbudaya Melayu.

   • Malaysia unik kerana mengiktiraf Islam sebagai agama rasmi, menghalang penyebaran agama lain pada orang Islam, mengiktiraf Islam dan hak keistimewaan Bumiputera, biasiswa dan sebagainya. Ini bercanggah dengan semangat ICERD.

   • ISU RATIFIKASI. Ramai yang tidak faham isu ratifikasi. Kita kena faham beberapa benda. Pertama, kita tak wajib sign atau terima apa-apa treati tetapi sekali kita sign dan ratify, kita wajib akur. Maknanya, kalau ada percanggahan antara undang-undang kita dan undang-undang antarabangsa, kesannya ialah treati iaitu undang-undang antarabangsa akan terpakai di mahkamah antarabangsa.

   Delete


  38. • Bahasa mudah, treati ni boleh jadi jalan belakang untuk mengatasi Perlembagaan. Sebelum undang-undang antarabangsa atau treati ni terpakai, ada proses ratifikasi dulu. Apa ratifikasi ni? Ianya satu proses di mana undang-undang ni dibawa ke Parlimen untuk dibahas dan diadjust agar selari antara keduanya. Kita kadang-kadang boleh membuat reservation iaitu membantah atau tidak bersetuju dengan bahagian tertentu treati tersebut. Masalahnya, ini memerlukan kajian dan masa yang lama oleh pihak Pejabat Peguam Negara sedangkan menteri memberi jaminan akan membuat ratifikasi awal tahun depan. Pejabat Peguam Negara sebelum ini teliti dalam isu panas ini kerana faham isu ini akan membawa ketegangan kaum. Sikap terburu-buru hendak membuat ratifikasi pada masa ini cukup mencurigakan.

   • Sepatutnya Pejabat Peguam Negara yang mesti membuat kajian teliti terlebih dahulu, dan kebenaran dan izin Majlis Raja-Raja diperlukan kerana melibatkan kepentingan Melayu Islam.

   • Turut tidak diceritakan ialah reservation tidak semestinya diterima. Sekiranya 2/3 negara lain menolak reservation yang dibuat, reservation akan terbatal. Reservation juga tidak boleh dibuat sekiranya bercanggah dengan semangat dan objektif treati.

   • Secara ringkasnya, mudarat jelas lebih banyak daripada manfaat. Satu-satunya manfaat ialah kita mungkin boleh mendapat sedikit pujian antarabangsa kerana akur pada standard mereka.

   • Sebagai penutup, cara terbaik ialah meneruskan polisi Malaysia sebelum ini untuk membasmi diskriminasi dengan acuan kita sendiri tanpa perlu merujuk dan mengikut telunjuk luar. Golongan minoriti mesti didekati, masalah mereka mesti dikenalpasti dan usaha untuk menaiktaraf dan menjaga kepentingan mereka dan semua pihak mesti dibuat secara komprehensif, tapi tanpa menggadai perpaduan kaum dan kedaulatan negara.

   Ini merupakan pandangan peribadi saya sahaja.

   Wassalam.
   - Dari Fb Dr Yazid Zul.

   Delete
  39. LAGI KELEMAHAN BELAJAWAN


   tindakan kerajaan Pakatan Harapan (PH) memotong peruntukan bagi sesetengah kementerian, termasuk Majlis Amanah Rakyat (Mara) sebanyak 73%.

   Selepas meneliti Bajet 2019, bekas perdana menteri itu mendapati peruntukan bagi Kementerian Pembangunan Luar Bandar, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta Kementerian Industri Utama berkurangan secara “dahsyat”.

   Katanya, Kementerian Pembangunan Luar Bandar mendapat peruntukan sebanyaj RM5.3 bilion dalam Bajet 2018, tetapi jumlah itu dikurangkan kepada RM3 bilion dalam Bajet 2019 yang diumumkan Jumaat lalu.

   “Penurunan ini disumbang oleh pemotongan 73% bajet untuk Mara, iaitu daripada RM3.5 bilion bagi 2018 kepada hanya RM1.3 bilion untuk tahun depan,” tulisnya di Facebook malam ini.

   Najib berkata, peruntukan bagi Kementerian Industri Utama pula dipotong lebih 72% kepada RM125 juta, di mana bantuan musim tengkujuh bagi pekebun kecil dan penoreh getah sebanyak RM261 juta pada tahun lalu, dimansuhkan.

   Katanya, bantuan yang diberikan tahun lalu itu bertujuan meringankan beban pekebun kecil dan penoreh getah yang kekurangan pendapatan pada musim hujan.

   “Mulai tahun depan, mereka tidak lagi dapat bergantung kepada bantuan ini.”

   Ahli Parlimen Pekan itu berkata, subsidi serta insentif bagi Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani pula dipotong lebih 50%.

   Katanya, subsidi baja padi dan insentif pengeluaran padi dipotong 50%, elaun sara hidup nelayan berkurangan sebanyak 67%, manakala subsidi padi bukit dimansuhkan.

   “Mungkin penduduk luar bandar, sektor pertanian dan perladangan tidak lagi penting kepada Malaysia Baharu?

   “Walaupun sudah memaksa Petronas membayar RM54 bilion untuk tahun ini dan tahun depan, golongan-golongan di atas seperti telah diketepikan.”

   Delete
  40. Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Delete
  41. DENGARLAH JERITAN BIG BLUE TAXI


   Pemandu teksi mendakwa Belanjawan 2019 meminggirkan golongan itu.

   Penasihat Big Blue Taxi Facilities Sdn. Bhd., Datuk Shamsubahrin Ismail berkata, Belanjawan 2019 seolah-olah meminggirkan industri dan pemandu teksi.

   Menurutnya, apa yang diharapkan adalah tentang pengumuman bantuan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) untuk pemandu teksi namun perkara itu tidak berlaku.

   "Ramai kalangan pemandu teksi yang sehingga kini masih tidak mempunyai rumah, mereka menyewa bilik dan rumah.

   "Sebelum ini, ada pemandu yang telah memohon dengan DBKL (Dewan Bandaraya Kuala Lumpur) dan diluluskan tapi sehingga kini projek tidak berjalan," katanya ketika sidang media dipejabatnya hari ini.

   Shamsubahrin berkata, sekarang kita dah ada kerajaan baru dan berharap Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraidah Kamaruddin dapat membantu pemandu teksi memiliki rumah PPRT.

   "Kami juga sebenarnya mengharapkan diperbanyakkan lagi stesen minyak yang menyediakan perkhidmatan mengisi NGV (tenaga gas asli).

   "Begitu juga harapan kami agar pinjaman MARA pemandu teksi yang digunakan untuk membeli teksi dapat dihapuskan. "Tapi nampaknya perkara itu tidak berlaku dalam Belanjawan 2019, dan pemandu teksi merasa sedih dengan perkara itu," katanya lagi.

   : Sebelum dia menangis-nangis kempen untuk tolak BN sokong PH.. Habis apa yang dapat?....

   Delete
  42. Kesiannya kau Nyah....

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Delete
  43. Duduk dengan PAS, mesti jadi baik   APABILA suatu ketika dahulu Tun Mahathir menumpang di pentas PAS kerana berkrisis dengan Tunku Abdul Rahman sekitar tahun 60-an, beliau dikatakan banyak berucap menghentam Umno, dasar-dasar yang tidak dipersetujui beliau yang dilaksanakan oleh Tunku. Tun tidak pula dilaporkan bercakap berkenaan hal penghinaan kepada Rasulullah yang tiada pisau ‘Gillette’ atau apa-apa semisalnya yang melanggar syarak atas makluman bahawa PAS memperjuangkan hukum hak Rasulullah. Maka menjadi baiklah percakapan beliau, selaras dengan kehendak Allah yang mana PAS perjuangkan. Hanya bicaranya tertumpu khusus serangan terhadap dasar Tunku yang dikatakan tidak betul itu.
   Sewaktu PAS bergabung di bawah bendera Perikatan di pertengahan tahun 70-an, PAS banyak membantu kerajaan dalam melaksanakan prinsip Islam dalam pentadbiran Kerajaan Malaysia. Laporan menyebut bahawa banyak acara-acara kerajaan yang melibatkan hidangan arak, berjaya dihapuskan, walaupun tidak semua. PAS juga berjaya menerbitkan buku-buku agama bagi pihak kerajaan yang masih digunakan sehingga kini. Antara buku-buku terbabit yang menjelaskan Batas-batas Iman dan Kufur yang berkenaan aqidah umat Islam. Tidaklah BN beromongan atau memaksa mengenai perkara dosa dan noda bersama dengan PAS ketika itu kerana tahu kehendak PAS. Bahkan, PAS pernah memecat seorang ahlinya kerana menari dengan wanita dalam satu majlis keramaian.   Semangat 46 mengajak PAS sebumbung dengan mereka bersama beberapa lagi parti lain pada akhir tahun 80-an di bawah Angkatan Perpaduan Ummah (APU) sebagai satu pasukan menentang BN yang dilihat semakin rakus di bawah kepimpinan Tun Mahathir ketika itu. Dakwa Ku Li sebagai Presiden S46, kemenangan beliau pada pemilihan Agung Umno 87 dirampas Tun Mahathir. Habis digegerkan kejahatan dan keburukan Tun. Tetapi dalam masa yang sama, tiada pula disyarahkan akan keperluan mengekalkan hukum yang diasakan Lord Reid. Ber-Hudud, ber-Takzir dan ber-Qisaslah mereka bagi menari mengikut rentak politik Islam yang dipalu oleh PAS. Memuja-mujilah akan kehebatan Islam yang pada janji mereka akan diberikan keutamaan apabila memerintah nanti. Dan sememangnya patut Islam itu dipuji. Hasilnya, Kelantan semenjak tahun 90, kekal di bawah pemerintahan ulamak. Tidak kurang ahli S46 menukar parti kepada PAS selepas berpecah.

   Delete
  44. Apabila peristiwa ‘mata lebam’ Pak Syeikh tahun 98 terjadi, PAS sekali lagi diperlukan bagi Pak Syeikh menyuarakan mengenai betapa beliau tidak bersalah atas segala tuduhan-tuduhan oleh mentor beliau Tun Mahathir. Habis pelosok ceruk kampung di Malaysia, disinggah beliau, menggunakan pentas PAS yang mana ketika itu, beliau tidak berparti. Sewaktu pidato berapi-api yang beliau ungkapkan, beliau langsung tidak menyebut perihal cadangan untuk mengadakan rancangan dosa yang tiada berfaedah kepada agama dan rakyat. Mengetahui jelas PAS tidak akan sesekali berkompromi dengan idea dosa, maka beliau membuang jauh-jauh apa-apa sekali berkaitan dosa, kerana menyedari akan kesannya jika PAS menjauhkan diri. Menari rentak lagu Tamil pun tidak. Tapi difahamkan ketika itu pinggangnya masih sakit.   DAP juga tidak ketinggalan mempamerkan sisi baik mereka apabila duduk dalam pasukan yang PAS turut berada di dalamnya, Barisan Alternatif (BA) dan Pakatan Rakyat (PR). Mereka mula menghafal ayat-ayat al-Quran bagi memberikan kefahaman kepada rakyat mengenai betapa kesungguhan mereka mahu menjadikan Malaysia lebih baik, makmur dan sejahtera.   Oleh kerana PAS meyakini bahawa hanya Islam yang akan memandu manusia ke arah itu, DAP tanpa segan silu melafazkan segala bentuk perkara yang diingini PAS yang sebenar pada hakikatnya diinginkan oleh Islam. Tiada mereka mengumpul perkataan keji membina bait-bait ayat bagi menyebut mengenai hal lagha yang sangat dibenci oleh PAS.   Hatta Dyana Sofea ketika kempen PRK Teluk Intan, berselendang dia semasa duduk bersama Presiden PAS. Walaupun tak lengkap tutupan auratnya, tapi masih berusaha untuk bersopan, menghormati PAS. Juga apabila ada artis yang mesra PAS, mereka tidak berdansa berpegang tangan lelaki perempuan bila membuat persembahan. Malah penyanyi wanita juga tidak dibenarkan menyanyi di hadapan lelaki ajnabi. Patuh mereka dengan kehendak PAS yang juga syarat Islam itu.

   Terbaharu ialah musuh ketat PAS semenjak sekian lama, Umno, turut menjadikan pentas PAS sebagai apa yang dikatakan titik penyatuan Melayu Islam. Di atas pentas PAS, tiada kedengaran suara Umno menyeru kepada penghinaan terhadap hukuman sebat Syarie yang dilaksanakan oleh Kerajaan negeri Terengganu di hadapan orang ramai baru-baru ini. Tiada lagi mereka mempertahankan segala bentuk perkara yang tidak betul yang mereka lakukan ketika berkuasa dahulu. Yang ada adalah bagaimana mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah kerajaan yang lebih adil di masa hadapan. Semuanya berkaitan dengan kebaikan. Kebencian kepada ulamak, tidak disuarakan oleh mereka, selain mereka turut berkopiah dan berjubah. Tiada diundang Puteri Umno yang berseluar yengki atau berkebaya ketat dengan rambut jambul di depan.

   Maka inilah kehebatan Islam yang dibawa oleh PAS. Tajuk di atas mungkin dirasa agak nakal bagi sesetengah orang, mungkin juga memualkan. Siapa lagi kalau bukan kepada pembenci PAS. Tetapi antara kebencian yang menebal itu, dengan kenyataan sebenar jauh di lubuk hati mereka, mereka terpaksa mengakui akan kebenaran kenyataan itu. Mereka telah melihat sendiri bagaimana sebahagian tokoh-tokoh yang dinyatakan di atas ketika duduk bersama-sama dengan PAS, akan bertertib tingkah laku mereka. Seperti ada pengawal lagak gayanya. Cakap hanya kebaikan, akhlak juga tidak meliar. Saya tanpa ragu mempertahankan kenyataan ini.

   Delete
  45. Apa signifikasinya tulisan ini? Padahal tokoh-tokoh itu sebahagian besar akhirnya berpisah dan menentang pula PAS, malah ada yang lebih dahsyat tentangannya selepas itu. Tidaklah juga berubah perangai mereka. Ya, itu pandangan yang betul, mereka hanya cuba menggunakan PAS. Lari daripada berkawan dengan PAS, mereka kemudiannya menunjukkan perangai lama mereka. Tun Mahathir kembali bercakap karut mengenai Islam, Pak Syeikh kembali mempersoalkan sebatan Syarie, DAP membenci perkara-perkara baik yang dicadangkan PAS, seperti mahu mengharamkan pesta arak, memberikan kebebasan pekerja seperti pramugari menutup aurat dan banyak lagi. Lihat juga sekumpulan ahli yang keluar daripada PAS sekarang? Ikut bos mereka, janji manifesto bukan satu perkara yang wajib ditunaikan, jangan berlumba-lumba menonjolkan Islam. Pernahkah perkataan itu dikeluarkan ketika mereka bersama PAS dahulu? Carilah sejarah, pasti tidak berjumpa. Dan jika ada, mereka pasti akan ditegur atau dihukum.

   Tetapi dari satu sisi positif ialah, sekurang-kurangnya mereka berhenti bercakap mengenai kejahatan atas apa yang Islam larang ketika bersama-sama dengan PAS. Apabila tokoh-tokoh itu turut mahu bercakap mengenai Islam di pentas PAS, mereka mesti belajar dahulu supaya tidak tersalah. Mereka juga pastinya malu melakukan kejahatan kerana ramai yang akan terpalit. Dan rakyat yang baik pasti akan membenci mereka jika masih ‘nakal’ ketika bersama PAS. Sebagaimana apabila berada di dalam masjid, kita menjaga segala akhlak buruk kita agar tidak dipamerkan. Begitulah sikap mereka bila berada ‘dalam’ PAS.

   Bukankah Hadis Rasulullah ada mencadangkan untuk bercakap perkara yang baik sahaja atau diam? Inilah hasilnya ketika mereka bersama PAS. PAS memandu mereka ke jalan itu. Biarlah mereka mahu dekat dengan apa niat sekalipun, kerana mereka pasti akan meninggalkan perkara buruk bila bersama PAS. Tiada cocok perlakuan sumbang dengan identiti PAS. Itu semua orang tahu. Jika ada ahlinya terbuat perkara dosa, maka akan segera dikritik orang seperti biasa dikata orang “ahli PAS apa, macam itu? Buat dosa tak ingat dunia”. Tidak masuk akal jika ada orang cuba menukar posisi PAS dalam ayat contoh itu kepada Umno, DAP, Bersatu mahupun PAN. Jadi ia jelas membuktikan PAS bukan tempat berbuat dosa, walau terkadang ada ahlinya terkhilaf.

   Paling menyerlah, PAS tidak pula terpaksa mengikut prinsip mereka bila bersama. Tidak pernah PAS bersetuju atas pentas mereka untuk bersepakat dalam hal keburukan dan kejahatan dari pandangan Islam. Tidak pernah. PAS ajak yang baik-baik sahaja. Jika ada yang mengajak PAS berbuat onar, PAS akan menjauh. Jadi biarlah Umno, Tun, DAP jika mahu berbaik dengan PAS sekarang atau lain kali, sebab mereka akan jadi baik insyaAllah. Jadi bila duduk dengan PAS, mesti dengan sendiri seseorang itu akan jadi baik.

   MOHD NASIR ABDULLAH
   Al-Khor, Qatar
   9 September 2018/22 Zulhijjah 1439


   : Sekarang susah nak lihat dalam majlis geng AMANAH pakai kupiah... Mula-mula kupiah tanggal, akhirnya nilai Islam tanggal...

   Delete
  46. Tommy Thomas As Attorney General
   Tommy Thomas assumed office as Attorney General (AG) on June 4, 2018 amidst cheers that he is a “constitutional law expert and civil litigator”; “an excellent choice for his expertise in the law and understanding of human issues” - Herald (Malaysian Catholic Church newspaper); “he holds an enormous amount of experience, making him a (way) more-than qualified candidate for the job” – Esquire; “committed, charismatic and vocal” – Esquire; the first member of the Bar: first non-Malay (Indian) and non-Muslim (Christian) and a lot more, to be so appointed since Merdeka.

   The inference is that, at last, after more than half a century, a person of real calibre has been appointed and only after the fall of the UMNO (Malay) dominated federal government. The other inference is that all former AGs who were Malays, Muslims and from the Judicial and Legal Service, to put it mildly, were less qualified.

   Three weeks later (June 25, 2018) I wrote the article “Is the new AG choosing his briefs like a private lawyer?” This article was written after he made the statement that his stand was the same as that of the Bar Council that the post of AG and Public Prosecutor (PP) should be separate and that his priority was as the legal advisor to the government. In “Should the post of AG and PP be separate? (July 12, 2018; NST July 15, 2018, I wrote “Even if we separate the two posts, in my view, generally speaking, for the post of PP, an officer of the JLS is a more suitable candidate. I have no second choice.”

   I pointed out that, until the Constitution and the Criminal Procedure Code (CPC) are amended, he is both AG and PP. That is what he is paid for. There is no question of him only doing the AGs work and not PPs. I also pointed out that AGs like Tan Sri Abu Talib, Tan Sri Mohtar Abdullah and Tan Sri Gani Patail always led the prosecution in high profile, public interest cases.

   Delete
  47. The terms that have been used are “withdrawing the charges”, “dropping the case,” “offering no further evidence” and “to enter nolle prosequi (where Public Prosecutor does not propose further to prosecute the accused).” For our present purpose, it is sufficient to say that they mean the same thing as Dato’ Hanafiah said, i.e. “where Public Prosecutor does not propose further to prosecute the accused”.

   The Criminal Procedure Code (CPC) provides thus:

   “254. (1) At any stage of any trial, before the delivery of judgment, the Public Prosecutor may, if he thinks fit, inform the Court that he will not further prosecute the accused upon the charge and thereupon all proceedings on the charge against the accused shall be stayed and the accused shall be discharged of and from the same.”

   (2) .....

   (3) Such discharge shall not amount to an acquittal unless the Court so directs.”

   The difference between a discharge amounting to an acquittal (DAA) and a discharge not amounting to an acquittal (DNAA) is that:

   i. In a DAA, the case comes to an end.

   ii. In a DNAA, the case remains on the court register as pending, but no date is fixed for the next appearance. However, the prosecution may request the court for a new date to continue with the prosecution. The order is made, for example, where a witness cannot be traced after a few postponements but the prosecution still wants to proceed with the case.

   In a case where the prosecution informs the court that it does not intend to prosecute further, the practice is for the court to make an order of DAA. The reason is that, it was the prosecution that brought the accused to court and charged him. Later, the prosecution decided that it did not want to proceed with the prosecution. Why should the case remain on the court register as a part-heard case and why should the charge be kept hanging on the accused’s head indefinitely?

   In Public Prosecutor v. Syed Abdul Bahari Shahabuddin [1975] 1 LNS 137, it was held:

   “(1) unless there are good grounds to the contrary a discharge under section 254 of the Criminal Procedure Code should amount to an acquittal. Good grounds would arise where the prosecution is unable to proceed for the time being but can satisfy the court that the temporary impediment is not insurmountable and that it will proceed within a reasonable time.”


   See also Koh Teck Chai v. Public Prosecutor [1967] 1 LNS 72 and Tan Chow Cheang (2018) 6 CLJ 452 (CA)

   Then came the MACC,s press release that it was “very shocked” (“amat terkejut”) to hear the news that Lim Guan Eng Guan was acquitted “after the prosecution had withdrawn the case”.

   "The MACC would like to stress that the decision was made by the Attorney General's office and not the MACC," the statement says.

   Delete
  48. This is yet another first. Never in the Malaysian legal history was there an open clash between the two government departments. This happens after the MACC had been cleansed of “BN men” by the PH government. So, do not blame “the inside job of BN men”. The truth is there are many sensible and dedicated officers there.

   As the first Chairman of the Advisory Board of the SPRM, I know Dato’ Shukri. He is a dedicated and honest officer, indeed there are many like him there. I salute SPRM for issuing the statement. Perhaps Dato’ Sri Mohd Shukri is beginning to think that he should have remained in retirement, after all.

   This was followed by Tun Dr. Mahathir’s comments, made in Brunei Darussalam. He said, “They (MACC) have a right to be shocked. If they want to be shocked, they can be shocked. I am also shocked.”

   Asked to comment on the decision, Dr Mahathir said that he had never in the past questioned the decision of the courts.

   “If the court makes a decision which to me is wrong, I also never comment (tegur) on it.

   “This decision is made by the court so we have to accept it,” he said. (The Star Online September 3, 2018)

   According to the video recording of the press conference he also said, “If they (MACC) is not happy, they can appeal.”

   Listening to the way he answered the questions, clearly, he was trying to belittle the reporter who asked him the question. In so doing, first he shifted the blame to the court for acquitting Lim Guan Eng instead of to AG for not further prosecuting the case. The truth is that the judge had no choice but to discharge Lim Guan Eng, with or without acquittal, because the prosecution was not going to prosecute him further.

   Secondly, regarding his response that if the MACC is not happy, the MACC could appeal, he was manifestly wrong whether or not there was a full trial. The MACC is not a party to the case. MACC’s job is only to investigate.

   Tun Dr Mahathir could be excused for not knowing the technicality as he is not a lawyer but he should have stopped at saying “I too was shocked.” He could have added,” If you want to know more, ask the AG.”

   Delete
  49. On September 4, 2018 Dato’ Hanafiah, the Head, Appellate and Trial Division issued a press release. He made the following points:

   1. “....the Hon. Attorney General had no hand in the decision to enter nolle prosequi (where Public Prosecutor does not propose further to prosecute the accused) on the charges against Lim Guan Eng and Phang Li Koon”.

   2. He was “....tasked to decide on the representations made by both Lim Guan Eng and Phang Li Koon’s case as I had not participated in any way with the case earlier. Accordingly I was able to consider the matter with a fresh perspective.”

   3. “Having given the said task, I have perused the evidence that has been investigated by MACC and the evidence that have been adduced and tested under cross examination thus far, I concluded that as a result of the cross- examination of the prosecution witnesses who has testified so far, the evidence supporting the first charge under Section 23 of the MACC Act and under Section 165 of the Penal Code has been substantially weakened. This conclusion was arrived in light of fresh evidence that have arisen during the cross-examination of prosecution witnesses.

   4. “Having made the above findings, I opined that I would not be fulfilling my duties as Deputy Public Prosecutor to let the case continue knowing full well that that the case against ..... would not succeed at the end of the prosecution case. Hence, I decided for the prosecution to enter nolle prosequi against both....(of them)....in accordance with Section 254 of the Criminal Procedure Code.

   5. He further said, “....I wish to stress that I have decided the representations without any influence from any quarters.... based on available evidence and governing law, which I did, without fear or favour.”

   My preliminary comments are, first, I do not believe that this press release was issued without the approval, including the wording, by the AG.

   Delete
  50. Secondly, and I direct these questions to Tommy Thomas: If Lim Guan Eng were not a PH Minister of Finance, would he have tasked Dato’ Hanafiah to study the case with the view not to further prosecute Lim Guan Eng? If only Phang Li Koon was charged, would he have done the same? If there was no representation by counsel for Lim Guan Eng, would he have done the same?

   We now come to Dato’ Hanafiah. I have no comments on paragraphs 1, 2 and 5. Paragraphs 3 and 4 may be taken together.

   My questions to Dato’ Hanafiah are: Even before he was tasked to study the case by AG, did the lead DPP, at least, not brief him, from time to time, how the case was

   proceeding? Being such an important case, did he not call the lead DPP, from time to time to know about the case? Did the lead DPP of the case not inform him of the effects of the cross-examination and the discovery of fresh evidence and discussed with him how to overcome it?

   Having perused the investigation papers and the notes of evidence and discovering the weakness of the prosecution’s case arising from the cross-examination and the discovery of the fresh evidence, did he call the lead DPP and the MACC officers and discuss the possibility of redressing it by looking for fresh evidence to rebut the fresh evidence to be adduced by the defence; the possibility of challenging the admissibility of the defence’s fresh evidence and the possibility of recalling and calling additional witnesses. After all, the prosecution has not closed its case.

   Dato’ Hanafiah was never in court. He did not observe the demeanours of the witnesses, instead he merely read the notes of evidence up to that stage and “opined that I would not be fulfilling my duties as Deputy Public Prosecutor to let the case continue knowing full well that that the case against Lim Guan Eng..... would not succeed at the end of the prosecution case.” Considering the circumstances under which he was asked to study the case because of the application by Lim Guam Eng’s counsel not to further prosecute the case, it looks as if he was merely looking for an excuse not to further prosecute Lim Guan Eng.

   He could write that statement without opening the files. At the very least, he should have stated the evidence of the relevant part under examination-in-chief, the evidence under cross-examination and under re-examination and stated his reasons why he said it had “been substantially weakened”. The test should have been whether the cross-emanation had caused irreparable damage to the prosecution”s case, taking into account the evidence of all prosecution witnesses. Did he consider whether it could be repaired?

   Delete
  51. In any event, the prosecution had not closed its case yet. Why not proceed and let the court decide at the end of the prosecution’s case? Was he afraid that the court would call for the defence?

   According to Dato’ Hanafiah, he merely requested for a discharge not amounting to an acquittal. Was he uncertain about the decision not to further prosecute or was he merely making a safe decision, the middle may, that he could not be blamed and his position would not be jeopardised? If the court orders a DAA, the court will be blamed while Lim Guan Eng, DAP and PH would be happy and the AG would not feel uncomfortable when meeting Lim Guan Eng?

   If the prosecution is really serious that it only wanted a discharge not amounting to an acquittal, it should appeal against the order. Or, is it very happy with the result since it got more than what it openly asked for and could blame the court for it?

   Clearly, from the day he was given the task, Dato’ Hanafiah was under pressure even if from August 2 , 2018 to September 3 , 2018 he did not meet Tommy Thomas and Tommy Thomas did not say anything to him. Under the circumstance, he knew he had to decide not to further prosecute Lim Guan Eng and he had to find a reason for it. So, he came out with reason that he found the prosecution’s case had

   weakened after the cross-examination and the discovery of new evidence! I feel sorry for him.

   I also feel sorry for Dato Hadariah, the Judge, who gets the blame for doing something right from the court’s perspective.

   It would not be complete without reverting to the statement made by Bersih and the Bar Council.

   On September 5, 2018, the Star Online reported a statement issued by Bersih 0.2.

   "With the sudden acquittal of Lim after Pakatan came into power, another concern arises whether the decision has been made due to external interference, especially from the Executive," it said in a statement on Wednesday (Sept 5).

   Bersih added that the MACC must be made a constitutional body, with the appointment of its members being made transparently.

   "This would ensure the anti-corruption body is free from external interference and does not become a tool of persecution against political enemies," it said.

   ................

   High Court judge Justice Hadhariah Syed Ismail acquitted both accused and decided the charges be dropped despite the prosecution only proposing a discharge not amounting to an acquittal.”

   The first paragraph should be read with the fourth paragraph which will read as follows: The decision by Justice Hadariah to acquit the accused when the prosecution had only asked for a DNAA has raised concern whether it was due to external interference, especially from the Executive.

   Delete
  52. A few points arise here:

   1. The focus has been shifted to the court, not the AG.

   2. It alleges that there might be judicial interference, especially by the Executive. Bear in mind that the executive now is the PH Government. Is Bersih suggesting that, in just three months, the PH Government has started to interfere with the Judiciary?

   3. The part played by AG (PP) who does not want to further prosecute the case which necessitated the discharge of the accused, whether DAA or DNAA, is not mentioned except that the AG (PP) only wanted a DNAA.

   4. The issue whether, considering the surrounding circumstances, it was a proper exercise of discretion by the AG or not, totally escapes attention.

   It calls for MACC to be made a constitutional body. “This would ensure the anti- corruption body is free from external interference and does not become a tool of

   persecution against political enemies”. Is Bersih also blaming the MACC for what had happened? If, according to Bersih, the Judiciary, which is not only a constitutional body, but one of the three branches of the government, could be interfered by the Executive, will making MACC a constitutional body make any difference?

   Is the statement quoted in the last paragraph only refers to this case which was commenced when BN was in power or a general statement applicable to both governments? Even if, as asserted by Bersih, MACC is “a tool of persecution against political enemies”, I do not believe that making it a constitutional body will solve the problem. Human factor counts.

   On September 7, 2018 the New Straits Times Online reported:

   “The Bar Council has described the prosecution’s decision to withdraw corruption charges against Lim Guan Eng as “not shocking.”

   In a statement, its president George Varughese said it is the absolute prerogative of the Public Prosecutor to drop charges at any stage of a trial, before the delivery of judgment.

   He said this was provided under Section 254 of the Criminal Procedure Code.
   ...........

   “Further the Deputy Public Prosecutor has since explained that it was his considered opinion that there is insufficient evidence to succeed at the end of the prosecution case.”

   That statement, coming from the Bar Council, in this case, is not at all surprising. Further, it merely restates the law without referring to the facts surrounding it and takes the easy way out to support the decision by the prosecution not to further prosecute Lim Guan Eng by saying that Dato’ Hanafiah had “explained that it was his considered opinion that there is insufficient evidence to succeed at the end of the prosecution case”. How far is the Bar Council prepared to go to support the first AG from the Bar? The Bar Council’s integrity and “independence” is also at stake.

   As I am concluding this part I received a copy of Utusan Malaysia dated September 7, 2018 with the title, on the first page “Tidak pernah tarik balik kes sedang berjalan
   – Abu Talib”. (Never withdrew case still proceeding”).

   Tan Sri Abu Talib was reported to have said, “.....when I was AG I never withdrew a case which was still proceeding in the midst of a trial.” (sedang berjalan dan dalam perbicaraan.)

   “If I wanted to withdraw, I would explain to the police and those who had investigated the case, inform them reasonable grounds for withdrawing because those who investigated should be respected.” (My translation.)

   Tan Sri Abu Talib was AG for 13 years during Tun Dr. Mahathir’s BN era. He was a member of the Judicial and Legal Service throughout his career. He was the best prosecutor Malaysia had ever produced. He knows what he is talking about.

   Delete
  53. Najib’s cases

   The CBT and abuse of power case

   On July 3rd, 2018 The Edge Market reported, “Newly-appointed Attorney-General (AG) Tommy Thomas is expected to lead the prosecution team when former Prime Minister Datuk Seri Najib Razak is charged in court tomorrow.” As long a can remember, there had never been such a press report before. It is as if a celebrity, the greatest of all prosecutors in the Malaysian legal history would be making his first appearance in court.

   He appeared in court on the following day (July 4, 2018), the day Najib was charged. Anyone familiar with criminal trials knows that on that day, the case is fixed for mention. What it means is that the charges will be read to the accused person by the court interpreter and he will be asked whether he pleads guilty or claims trial. If, as happened in this case, Najib claimed trial, another date or dates would be fixed for the trial.

   All the AG has to do on the first mention date is to introduce himself and his team as well as the counsel for the accused person; inform the court whether he objects to bail being granted; if not how much and give his free dates for the trial. In this case he asked for more time to prepare his case causing Najib’s counsel, Tan Sri Shafee Abdullah, who had spent his whole life doing criminal cases, first as a DPP and later as defence counsel, to remark that, usually, it is the defence counsel who would ask for time as he is taken by surprise while the prosecution should be ready with the trial when charging a person.

   On August 31, 2018, about six months before the date fixed for the trial (about eight months if we were to calculate from the date Najib was charged), the AG issued a media release saying that his responsibilities as AG took precedence and he was unable to devote time to the case. (August 31st is the Merdeka day and a public holiday. Was he working in office while the parade was going on down below along the Boulevard? I pity him if he was).

   Delete
  54. I have come to the realisation that I cannot combine these onerous commitments with the simultaneous preparation and conduct of a seven-week trial in PP v Najib Razak, fixed to commence on February 12, 2019 and completing on March 29, 2019," he said.

   He would therefore use his discretion under Section 379 of the Criminal Procedure Code and appoint Sulaiman Abdullah, a former President of the Bar Council, to lead the prosecution instead, he said.

   This is another first scored by Tommy Thomas. Never in the legal history of Malaysia did an AG admit he was unable to cope with the demands of the work as an AG that he had to appoint a private lawyer to do the prosecution of a case. Or, is he

   chickening out because he had no experience in prosecution and this case is certainly not the kind of case for anyone to learn to prosecute? In any event, he was given eight month to prepare for the case while, at the same time, doing other works. No DPP gets eight months or even one month’s free in order to prepare for a case.

   A young DPP has the advantage of being junior and, therefore, excusable if he makes mistakes. He also has the advantage of having a senior DPP to depend on. An AG is the PP. He is the No.1 prosecutor. He cannot be seen to be ignorant, inexperience, incapable or to make stupid mistakes publicly in such a high profile case, what more with counsel like Shafee on the opposite side. So, it is better for him “to step aside”.

   That is the reality. It proves the point I made earlier that no private lawyer, no matter how prominent, had seen investigation papers or had any experience prosecuting. For that reason an AG appointed from the Judicial and Legal Service has an advantage.

   In any event, he has missed the chance to prove himself as a capable prosecutor, if he is, in the most important and most controversial case in the Malaysian legal history that will be remembered for a long time. Hopefully, he will not be remembered as the AG who had chickened out from prosecuting the former Prime Minister.

   Coming to Sulaiman Abdullah, we know that he was defence counsel in a number of high profile criminal cases. But, he still lacks experience in leading evidence for the prosecution in a criminal trial. Is he going to leave that part of the job to the experienced DPPs from the Attorney General’s Chambers (AGC) who would be assisting him and taking over the submissions, which undoubtedly he could do well? Indeed, Tommy Thomas could do the same.

   Hopefully, Sulaiman’s health can withstand the pressure of a prolonged trial. We pray for his good health.

   Delete
  55. The 1MDB case

   Tommy Thomas also scored another first when he appointed Dato’ Sri Gopal Sri Ram as DPP to study the investigation papers of 1MDB case and, it necessarily follows, to advise him whether there is a prima facie case to charge Najib. Remember that decision to charge or not is his discretion, based on evidence before him that he had studied to form his opinion, not of what someone tells him.

   In such an important case, one would expect the AG himself to study the papers, assisted by the officers and make the decision himself. Even if he does not, his officers who have spent a decade or more doing the same job, could be relied on instead of appointing someone from outside, who had not even seen investigation papers all his life.

   In any event, since Tommy Thomas is not even going to read the investigation papers, clearly, it follows that he will not be doing the prosecution. So, most likely, he will appoint another member of the Bar, may be Gopal Sri Ram himself, to

   prosecute. Is that what he meant by he will give top priority to 1MDB case when he was appointed?

   In appointing Sulaiman and Gopal Sri Ram to do the work of the prosecutor, Tommy Thomas has also demoralised the whole of the Appellate and Prosecution division, indeed the whole of the AGC. It is as if he has no confidence in his officers who had been doing the work for decades. It is as if they are incompetent.

   That too will be the perception of the public who know nothing about the work of an AG but cheering Tommy Thomas because he is their man.

   Delete
  56. Equanimity case

   Earlier, Tommy Thomas had appointed Sitpath Selvaratnam, a lawyer from his former law firm, whom he described as “one of Malaysia’s best leading shipping lawyers” to handle the Equanimity case in court.

   I admit I do not have the full facts before me. However, I wonder whether it was a correct thing to do. This is a criminal case and not a civil case. Being a civil litigator himself and never a DPP, he was thinking as a civil lawyer. So, he appointed Ms Sitpath. She may be the best shipping lawyer in the country, but her expertise may not be relevant. She is a civil lawyer. This is a criminal case.

   Why resort to civil procedure of arresting a ship which is a method of enforcement of a civil judgment to recover a debt? This is a criminal case. If the yacht is believed to be the subject matter of a criminal offence, why not use the criminal procedure to seize it in the same way as the millions of ringgits of cash, jewellery and hundreds of handbags were seized from Najib’s and Rosmah’s house and apartment? Both the CPC and the Malaysian Anti-Corruption Act, 2009 contain provisions for the purpose.

   Remember that in a civil litigation, the losing party has to pay cost. There are no costs in criminal proceedings.

   Withdrawal of charges against PH lawmakers and supporters

   On the other hand, Tommy Thomas had done a positive act of “withdrawing charges” (that is what newspapers reported) against PH MPs, State Assemblymen, former State Assemblyman and supporters. Hassan Karim, Member of Parliament (MP) for Pasir Gudang; Thomas Su Keong Siong, MP for Kampar; R Sivarasa, MP for Sungai Buloh and N Surendran, former MP for Padang Serai all of whom are PH MPs, PH State Assemblymen or former PH Assemblyman.

   He also dropped charges against PH supporters Syarul Ema Rena Abu Samah, popularly known as “Ratu Naga” and political cartoonist Zulkiflee Anwar Haque, better known as Zunar. They were charged with offences under the Sedition Act, Communications and Multimedia Commission Act, and the Peaceful Assembly Act.- Freemalaysiatoday 10 08 2018.

   There could be other cases as well which escape my attention.

   Sarawak v Petronas case

   Tommy Thomas also did not intervene on behalf of the federal government in a civil suit by Petronas against Sarawak Government over petroleum issue. That suit involves constitutional issues on the relationship between federal and state governments and the validity of a federal law, the Petroleum Development Act, 1974 (Act 144), which the AG should defend.

   Delete
  57. Mohd Amar: RM50 juta untuk sekolah tahfiz tak cukup
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 7 Nov 2018, 2:02 petang |

   A+ A-
   Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah beranggapan peruntukan RM50 juta kerajaan pusat kepada sekolah tahfiz di seluruh negara menerusi Belanjawan 2019 masih tidak mencukupi.

   Menurut beliau, walaupun angka berkenaan dilihat agak besar, hakikatnya ia tetap kecil kerana sekolah tahfiz dan sekolah agama di negara ini terlalu banyak.

   "Memang jumlah RM50 juta kita lihat besar, tapi sekolah tahfiz dan agama banyak, jadi setiap sekolah hanya dapat dalam jumlah yang sedikit," kata beliau.

   Sepatutnya kata Mohd Amar kerajaan kerajaan pusat tidak boleh menyediakan peruntukan dalam jumlah yang sama kepada sekolah agama dan tahfiz, serta sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) serta sekolah jenis kebangsaan Tamil (SJKT).

   Mohd Amar yang juga naib presiden PAS berkata demikian kepada media selepas menghadiri mesyuarat exco kerajaan negeri di Kompleks Darulnaim di Kota Bharu, hari ini.

   Pada 2 Nov lalu Menteri Kewangan Lim Guan Eng membentangkan Belanjawan 2019 di Dewan Rakyat dengan memperuntukan RM652 juta untuk keperluan sekolah-sekolah pelbagai aliran di negara ini.

   Jumlah peruntukan untuk sektor yang sama pada Belanjawan 2018 ialah RM615 juta.

   Peruntukan kali ini melibatkan sekolah kebangsaan sebanyak RM250 juta, dan masing-masing RM50 juta untuk SJKC, SJKT sekolah berasrama penuh, Maktab Rendah Sains MARA, sekolah mubaligh, sekolah agama bantuan kerajaan dan sekolah tahfiz berdaftar.

   Dana sebanyak RM25 juta pula disediakan untuk sekolah pondok berdaftar, selain sekolah menengah jenis kebangsaan sebanyak RM15 juta dan sekolah menengah persendirian Cina RM12 juta.

   Mohd Amar berkata, kerajaan pusat sewajarnya menyalurkan peruntukan tersebut mengikut keperluan dan mengambil kira jumlah sekolah tahfiz yang ada.

   "Ini kerana sekolah agama dan tahfiz memang banyak kekurangan dari segi kemudahan dan infrastruktur," katanya yang juga anggota dewan undangan negeri (ADUN) Panchor.

   Delete
  58. MTEM bimbang agenda Bumiputera tak diberi perhatian
   Ahmad Yazid Othman | Diterbitkan 7 Nov 2018, 1:50 petang | Dikemaskini 7 Nov 2018, 2:13 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   ULASAN | Belanjawan 2019 yang dibentangkan pada Jumaat lalu pada dasarnya adalah suatu Belanjawan yang baik apabila mengambil kira masalah ekonomi yang diwarisi serta keadaan ekonomi global yang mencabar. Namun tetap mempunyai beberapa kelemahan kepada golongan-golongan tertentu seperti Rakyat luar bandar, nelayan dan petani.

   MTEM memuji kaedah pemberian Bantuan Sara Hidup yang akan mengambil kira bilangan ahli isi rumah, gaji minima yang ditingkatkan, usaha mengurangkan pekerja asing melalui levi, keperluan syarikat tersenarai untuk menerbitkan statistik gaji dan juga kad pengangkutan awam tanpa had untuk hanya RM100 sebulan.

   MTEM tidak bersetuju dengan kenyataan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng bahawa kerajaan yang baik tidak sepatutnya melibatkan diri dalam perniagaan dan ini seolah-olah menandakan keinginan untuk melepaskan pegangan kerajaan di perniagaan yang dimilikinya. Jika ini terjadi, suatu alat kemajuan ekonomi Bumiputera yang paling berkesan akan terjejas.

   MTEM juga melihat Belanjawan kali ini mempunyai peruntukan yang secara relatifnya kecil untuk agenda baru ekonomi Bumiputera. Agenda baharu Ekonomi Bumiputera hanya menerima kira-kira RM3.6 bilion daripada jumlah besar Belanjawan 2019 sebanyak RM314.5 bilion.

   Belanjawan 2019 boleh dianggap sebagai suatu yang positif untuk Bumiputera kerana kebanyakan Bumiputera akan mendapat kesan yang positif hasil belanjawan yang menumpukan kepada golongan B40.

   Namun, MTEM bimbang Agenda Ekonomi Bumiputera tidak akan diberi perhatian yang secukupnya untuk golongan usahawan dan majoriti masih bergantung pada perolehan daripada Kerajaan.


   MTEM menaruh harapan pada penjelasan lanjut berkenaan Akta Perolehan Kerajaan yang dimulakan tahun depan untuk mengawal selia proses perolehan bagi memastikan ketelusan dan persaingan terbuka.

   Dengan akta ini, MTEM berharap hanya kontraktor bumiputera yang berkelayakan dan tulen akan berpeluang untuk mendapat kontrak kerajaan yang dikhaskan untuk bumiputera.

   MTEM juga berharap agar akta ini akan berkuasa pada kontrak yang tinggi nilainya dan diiringi akta sabotaj ekonomi yang akan menghapuskan amalan Ali Baba bagi mereka yang mendapat kontrak kerajaan.

   Sektor pertanian, perikanan

   Isu keselamatan dan kedaulatan makanan yang telah lama diperjuangkan MTEM tidak mendapat perhatian yang sewajarnya. Tiada gerakan padu untuk mewujudkan kembali

   Lembaga Padi & Beras Negara (LPN) walaupun MTEM dan Padi Rescue telah memberi hujan akan kepentingan LPN kepada keselamatan bekalan makanan negara. Takrifan Food Security & Sovereignty tidak boleh sama dengan pemahaman Singapura yang tidak ada bendang sawah dan beribu orang petani dan pesawah untuk di bela.


   Peruntukan kerajaan untuk sektor pertanian dan perikanan tertumpu kepada pembangunan industri seperti penyelidikan untuk benih, automasi dan latihan industri yang bersifat jangka masa panjang namun tidak memberi kesan terus kepada petani dan nelayan.

   Walaupun niat dan rancangan kerajaan adalah murni, tidak harus dilupakan kebajikan petani dan nelayan yang memerlukan perhatian segera dengan adanya ‘social safety net’.

   Sebagai contoh, bantuan untuk petani sebanyak RM200 sebulan sementara menunggu musim menuai tidak disambung dan subsidi baja dan subsidi pengeluaran hasil yang dipotong separuh.

   Jelas sekali, sektor pertanian dan perikanan bukanlah keutamaan bagi kerajaan. Adalah perlu untuk kerajaan menjelaskan kepada wakil pesawah apa perubahan yang ingin dilakukan dan apa jaminan kebajikan pesawah dan keselamatan makanan negara terus terjamin.

   Delete

  59. Kadar pemilikan rumah bumiputera

   Berkenaan langkah kerajaan untuk mewujudkan platform penjanaan dana hartanah masyarakat (property crowdfunding) sebagai alternatif membeli rumah pertama di mana pembeli rumah pertama hanya perlu bayar 20 peratus daripada jumlah harga rumah dan selebihnya akan dibayar oleh pelabur, langkah ini sebenarnya bukan untuk membantu rakyat Malaysia untuk memiliki rumah tetapi hanya untuk menyelesaikan masalah rumah yang tidak terjual.

   Ini kerana rakyat hanya berhak kepada 20 peratus daripada rumah tersebut iaitu jauh sekali dari pemilikan seratus peratus. Jika pembeli ingin memiliki rumah secara mutlak, mereka perlu membayar lebih banyak untuk membeli 80 peratus yang selebihnya. Jika tidak mampu, rumah itu akan menjadi milik pihak-pihak swasta yang asalnya memberi dana untuk 80 peratus hakmilik rumah itu.


   Skim ini jauh lebih menguntungkan pihak pemaju berbanding rakyat jelata dan lebih teruk lagi, ada kemungkinan harga rumah yang sudah pun mahal akan menjadi lebih mahal lagi kerana dengan skim ini, lebih senang untuk menjadi pemilik “20 peratus rumah”.


   MTEM ingin menekankan fakta bahawa kadar pemilikan rumah bagi Bumiputera adalah jauh lebih rendah berbanding kaum lain. Keadaan ini sebenarnya disebabkan kombinasi pendapatan Bumiputera yang terlalu rendah dan harga perumahan yang terlalu mahal, terutamanya di kawasan bandar. Diharapkan pihak kerajaan boleh menerangkan manfaat property crowdfunding di masa terdekat.

   Masih belum terlambat bagi kerajaan untuk melaksanakan langkah-langkah yang memastikan kepentingan Bumiputera, nelayan dan petani tidak terabai. Kebanyakan butiran yang terkandung di dalam Belanjawan 2019 adalah positif namun diharap agar rakyat tidak perlu menunggu lebih lama.

   Oleh kerana itu MTEM akan menganjurkan Dialog Ekonomi Bumiputra dengan beberapa pemegang taruh sebagai untuk mengumpul maklum balas daripada rakyat kepada kerajaan.

   Nota editor: Malaysiakini menyiarkan ulasan awal MTEM mengenai tajuk yang sama tetapi badan itu kemudian menarik balik kenyataan tersebut untuk disesuai dengan kenyataan yang baru (di atas). Pada masa ini, ulasan terdahulu telah diturunkan.

   AHMAD YAZID OTHMAN ialah Ketua Pegawai Eksekutif MTEM.

   Delete
  60. PERKASA mahu polis siasat Kadir Jasin
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 7 Nov 2018, 12:46 tengah hari |

   A+ A-
   Pertubuhan pendesak Melayu, PERKASA menggesa polis menyiasat tokoh wartawan Datuk A Kadir Jasin yang didakwa menulis artikel berbaur hasutan dan mengancam kedaulatan raja-raja Melayu.

   Yang di-Pertua PERKASA Kelantan Asri Ali berkata, tulisan Kadir melalui blog itu dilihat merupakan penghinaan kepada raja-raja Melayu dan menghasut rakyat supaya membenci institusi diraja.

   "Kita melihat tulisan tersebut jelas menghasut rakyat untuk ebrsikap prejudis terhadap istitusi raja-raja Melayu yang dilabekan sebagai boros dan membazir wang rakyat bagi menampung kehidupan mewah.

   "Tulisan sebegini sangat berbahaya kerana boleh mencetuskan bibit-bit kebencian terhadap isntitusi raja dan berpotensi menggerakkan rakyat bertujuan menghina, mempersenda dan menghapuskan institusi diraja di Malaysia," katanya.

   Beliau berkata demikian selepas membuat laporan polis terhadap Kadir di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu, hari ini.

   Terdahulu, Kadir dalam tulisan bertajuk 'Selamat Bertakhta al-Aminul Karim pada mengulas mengenai upacara pertabalan Sultan Kedah, Tuanku Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah pada 20 Oktober lalu.

   Asri berkata penasihat media dan komunikasi Pejabat Perdana Menteri itu menulis antaranya seperti berikut:

   "Lagu rasmi itu jelas menyatakan tempat raja adalah di atas takhta dan tanggungjawab raja adalah memelihara agama nabi kita.


   "Ia tidak kata 'berpanjangan usia di bilik lembaga' dan 'pelihara konglomerat niaga baginda'," kata Asri yang memetik tulisan disiarkan 30 Oktober lalu.

   Sebelum ini, beberapa pihak termasuk anggota parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul mendakwa artikel itu menghina raja-raja Melayu dan boleh mencetuskan prasangka buruk terhadap sultan Kedah.

   Justeru Asri berkata, pihaknya berharap pihak berkuasa dapat mengambil perhatian dan bertindak susulan laporan yang dibuat.

   "PERKASA menegaskan bahawa kita tidak sesekali berkompromi terhadap sebarang bentuk ancaman khususnya melibatkan institusi diraja yang selama ini menjadi payung rakyat," jelasnya.

   Delete
  61. Ezam tuntut Wan Azizah disiasat
   Diterbitkan 7 Nov 2018, 12:23 tengah hari |

   A+ A-
   NGO Hisbah Centre for Reform terkejut dan kesal dengan lawatan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail ke Julau, Sarawak, semalam menjelang pemilihan PKR, Sabtu ini.

   Pengerusinya, Mohamad Ezam Mohd Nor berkata berlaku perlanggaran etika kewangan negara yang amat ketara.

   "HISBAH merakamkan rasa amat kesal di atas perlanggaran etika kewangan ini yang dilakukan sendiri oleh pimpinan tertinggi sebuah kerajaan yang komited melakukan perubahan dan reformasi.

   "Kerajaan baru ini tidak boleh dibenarkan sama sekali melakukan kesalahan yang sama pernah dilakukan kerajaan rasuah terdahulu dengan menggunakan harta negara sewenang-wenangnya dan melanggar prinsip amanah terhadap khazanah milik negara dan rakyat," katanya.

   Anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR Latheefa Koya hari ini turut mempersoalkan lawatan Wan Azizah dengan menyifatkannya “tidak wajar” atas alasan sama.

   Dalam kenyataan hari ini, Mohd Ezam berkata pada lawatan tersebut beliau juga difahamkan anggota parlimen Pandan itu mengumumkan peruntukan sebanyak RM100,000.

   "Wan Azizah telah membuat pengumuman memberikan peruntukan kerajaan sebanyak RM100,000 ringgit untuk satu kawasan khusus yang terlibat dalam pemilihan di hadapan pengundi-pengundi dan calon yang bertanding.

   "HISBAH sedia maklum PKR sedang menghadapi pemilihan partinya dan timbalan perdana menteri yang juga presiden parti mempunyai kecenderungan menyokong salah satu kem dalam pemilihan ini.

   “Namun keghairahan berkempen tidak boleh sehingga menyebabkan berlaku perlanggaran dari sudut etika pengurusan kewangan negara," katanya.

   Oleh demikian, Hisbah mendesak jawatankuasa kerajaan mengenai keutuhan kewangan negara segera memulakan siasatan terhadap Wan Azizah atas kesalahan “penyalahgunaan kuasa dan sumber kewangan negara” sebagai anggota pentadbiran kerajaan yang diamanahkan.

   "Menggunakan dana negara sebagai satu bentuk umpan menarik sokongan politik terhadap seseorang calon atau kumpulan calon dalam sesebuah parti adalah satu kesalahan serius dan salah guna kuasa," katanya.

   Delete
  62. ICERD: Umno beri amaran jangan usik raja, Islam, bahasa
   Diterbitkan 6 Nov 2018, 5:06 petang |

   A+ A-
   Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini meminta agar tidak ada pihak yang akan mengganggu Perlembagaan sedia ada termasuk menyentuh agama Islam dan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

   Ahmad Zahid turut menegaskan Umno menolak sekeras-kerasnya ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

   “Jangan usik apa termaktub dalam perlembagaan, jangan usik umat Islam atau sama ratakan Islam dengan agama lain, jangan usik kedaulatan Raja-Raja Melayu, jangan ganggu gugat Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

   “Kita bukan mahu jadi perkauman atau ekstremis agama, kita juga tidak minta lebih daripada itu, kita mahu hak-hak yang ada dalam perlembagaan dikekalkan,” katanya dalam ucapan pada majlis Bersama Presiden Umno di Seremban, hari ini.

   Tambahnya beliau tidak menghalang hak beragama bagi agama-agama lain termasuk hak berbahasa mengikut kaum masing-masing namun tetap akan mempertahankan apa yang termaktub dalam Perlembagaan sedia ada.

   Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator P. Waytha Moorthy mengesahkan kerajaan Pakatan Harapan komited untuk mengesahkan enam konvensyen hak asasi manusia termasuk ICERD pada suku pertama tahun hadapan.

   Katanya, komitmen itu bukan hanya daripadanya sendiri malahan daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof.

   - Bernama

   Delete
 2. Apa nak heran? Kewujudan pemimpin yang menipu rakyatnya di akhir zaman sudah pun dikhabarkan di dalam hadith.

  Penipuan Najib telah terbongkar pun sekalipun dia kekal berbohong.

  Najib masih tidak mampu melihat pembohongannya ini akan dibongkarkan secara mutlak dan diberi full stop apabila tiba masanya.

  Pada hari itu Najib akan membuktikan tanpa sebarang keraguan munasabah bahawa 'menyesal kemudian tiada gunanya'.

  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Menyesal kemudian tiada gunanya??"...bertaubat... Allah maha pengampun...selagi helaan nafas bersama kita....jangan sekali kali putus harap pada Allah

   Delete
  2. HeheHehehe , mengaku pun Najib perlu bertaubat .

   Sayang sekali momentum Najib berbohong menunjukkan ia tak akan berpatah balik .

   Ia malah pernah mencabar halilintar dan setakat ini halilintar masih belum menjawab cabarannya itu.

   Adakah halilintar akan menjawab cabaran itu kelak? Tunggu jawapannya pada hari PERTEMPURAN KLIMAKS tersebut.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  3. Dengan izin Allah adanya pendosa kerana Allah bersifat maha pengampun...

   Delete
  4. Jgn sesekali menafikan sifat Allah...maha pengampun

   Delete
  5. Tunggu saja dan lihatlah apa yang berlaku ke atas pembohong besar ini apabila tempoh berbohong itu tamat.

   Delete
  6. anonymouse 10:39....

   INGAT - Najib laki bini serta pencacai2nya yg bohong tak sudah2 untuk menutupi kemungkaran, pecah amanah, penganiayaan, pembunuhan kejam, khianat & aib besar.

   Apakah anonymouse 10:39 & 10:41 murid tok guru brahim & pendukung najib/rosmah yg menghalalkan duit riba haram 1mdb tajaan yahudi goldman sachs bertawaf umrah/haji.
   Bila duit dah kena sekat, mereka pula tak putus2 bertawaf mengelilingi bangunan SPRM.

   Saya rasa 'aji no moto' Jepun lebih berintigriti dari "aji 1mdb'.

   So anonymouse, kau toksah nak jadi ustad 1mdb berauta klentong dgn pembohongan kau...,!!

   Delete
  7. Kenapa batal projek di Sarawak, tapi lulus projek di Pulau Pinang, soal PBB   PETALING JAYA: Pemimpin PBB mempersoalkan keputusan kerajaan pusat membatalkan 65 projek kecil di Betong Sarawak, tetapi meluluskan 2 projek di Pulau Pinang yang mungkin melibatkan kos 5 kali lebih tinggi.

   Naib Presiden PBB Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, langkah membatalkan projek tersebut dengan kos sebanyak RM4.1 adalah “menjijikkan” kerana ia bertujuan membaiki mutu kehidupan penduduk kampung yang miskin di negeri itu.

   Menurut laporan Borneo Post, projek terbabit termasuk lot parkir di sebuah sekolah, kerja tanah di sebuah rumah panjang, tandas awam dan naik taraf sebuah kebun.

   Projek terbabit sepatutnya dilaksanakan di bawah program transformasi luar bandar negeri berkenaan tetapi dibatalkan oleh Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP).

   “Ini diburukkan lagi oleh laporan berita bahawa RM23 juta diluluskan untuk pembinaan bilik darjah di 2 buah sekolah di Pulau Pinang,” kata Karim.

   Beliau merujuk kenyataan Timbalan Menteri Pendidikan Teo Nie Ching yang mengumumkan peruntukan untuk 2 sekolah berkenaan.

   Akhbar New Straits Times memetik Teo berkata bahawa Kementerian Kewangan telah meluluskan permohonan untuk membina 18 bilik darjah di SJKC Kay Sin pada kos maksimum RM13 juta, dan 12 bilik darjah di SJKC Permatang Tinggi pada kos RM10 juta.

   “Kedua-dua projek ini telah diluluskan dan dalam proses tender sebelum dilaksanakan tahun depan,” katanya.

   Karim, yang merupakan menteri pelancongan, seni, budaya belia dan sukan negeri mendakwa Sarawak seolah-olah “dihukum” oleh kerajaan baru Putrajaya, walaupun ia adalah penyumbang utama hasil minyak dan gas.

   “Ini hanya di daerah Betong,” katanya. “Saya percaya jika kita jumlahkan semua projek kecil dibatalkan yang sebelum ini diluluskan oleh JPP di negeri ini, angkanya menjadi lebih besar.”

   Ahli Parlimen Santubong, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar memberitahu FMT bahawa projek yang dibatalkan itu adalah projek asas dan kecil yang bertujuan memudahkan kehidupan rakyat.

   “Bagi penduduk bandar, projek ini mungkin tidak besar, tetapi bagi orang kampung, ia penting. Gabungan Parti Sarawak (GPS) mempunyai hubungan baik dengan Pakatan Harapan (PH), tetapi ini yang berlaku kepada kami.

   “Inikah nasib negeri pembangkang? Jika anda beritahu sebab pembatalannya ialah kerana kerajaan tidak ada wang, ok. Tetapi anda luluskan pula 2 projek sekolah yang lebih mahal di Pulau Pinang.”

   Bekas menteri pusat itu juga berharap Ahli Parlimen PH Sarawak dapat meyakinkan kerajaan supaya mengembalikan projek berkenaan.

   Delete
 3. Siapalah yang tak pernah berbohongkan...kan..kan...kan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mengaku pun Najib adalah seorang pembohong.

   Samalah kesemua macai yang kekal mempertahankan pembohongannya. Kesemuanya adalah pasukan pembohong.

   Sayang sekali mereka menyangka Allah lalai dan lupa kepada pembohongan mereka dan mereka akan dibenarkan terus berbohong sehingga dunia kiamat.

   Sebelum dunia ini kiamat, akan berlaku 5 zaman iaitu Zaman Nubuwwah, Zaman Khuafa Arrasyidin, Zaman Menggigit, Zaman Fitnah dan Zaman Khilafah Manhaj Nubuwwah.

   Kita sedang berada di zaman fitnah di mana para pembohong seperti Najib dan macai-macainya sedang bersukaria kerana dibenarkan untuk berterusan berbohong.

   Walaubagaimanapun pembohongan mereka tidak akan berterusan sehingga kiamat kerana sebelum kiamat akan berlaku zaman khilafah kedua @ zaman baru @ zaman khilafah manhaj nubuwwah.

   Pada ketika zaman fitnah berada di klimaks segala pembohongan para pembohong seperti Najib dan macai-macainya akan terbongkar dan dihancurkan. Kehancuran mereka inilah yang akan menandakan permulaan berakhirnya zaman fitnah dan bermulanya zaman baru.

   Teruskan bersukaria dengan berbohong selagi masih ada tempoh. Tempoh itu tetap akan berakhir.

   In shaa Allah.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. Aper ker hal kau meracau-racau macam tersampok Sundal Bolong, haaaa...??

   INGAT - Najib laki bini serta pencacai2nya yg bohong tak sudah2 untuk menutupi kemungkaran, pecah amanah, penganiayaan, pembunuhan kejam, khianat & aib besar.

   Apakah ksu murid tok guru brahim & pendukung najib/rosmah yg menghalalkan duit riba haram 1mdb tajaan yahudi goldman sachs bertawaf umrah/haji.....??
   Bila duit dah kena sekat, mereka pula tak putus2 bertawaf mengelilingi bangunan SPRM.

   Aku rasa 'aji no moto' Jepun lebih berintigriti dari "aji 1mdb'.

   So anonymouse, kau toksah nak jadi ustad 'aji 1mdb' berauta klentong dgn pembohongan kau...,!!

   Delete
  4. Pernahkannn...biasala tu...sekadar berbohong tidak menjadikan seseorang itu munafiq...mengikut ajaran john doe...

   Delete
  5. PH SIANG MALAM KERJA NAK BUANG MELAYU DAN ISLAM


   Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan hari ini menyaksikan kedua-dua belah pihak iaitu kerajaan negeri dan pembangkang berkongsi pandangan sama berkaitan Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

   Kedua-dua belah pihak bersetuju tindakan kerajaan Persekutuan mahu meratifikasi ICERD menimbulkan kebimbangan kerana dikhuatiri menjejaskan kedudukan kaum bumiputera dan agama Islam di negara ini.

   Timbalan Menteri, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, kerajaan Pas Kelantan akan terus mempertahankan hak-hak keistimewaan orang Melayu sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.

   "Secara rasmi kita belum berbincang isu ini dengan Pusat tetapi kita berpegang teguh kepada Perlembagaan negara terutama membabitkan Perkara 152, Perkara 59 dan lain-lain.

   "Kita mempertahankan perkara ini sejak dahulu lagi kerana tanah ini milik orang Melayu. Orang India ada benua India, orang Cina ada benua China maka tanah Melayu adalah milik orang Melayu,” katanya.

   Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Md. Alwi Che Ahmad (BN-Kok Lanas) berhubung pendirian kerajaan negeri terhadap langkah diambil kerajaan Persekutuan yang dikatakan komited mahu meratifikasi konvensyen berkenaan.

   Sementara itu, Md. Alwi yang juga Ketua Pembangkang menggesa kerajaan Pusat supaya tidak tergesa-gesa menandatangani sebarang perjanjian antarabangsa seperti ICERD kerana memberi kesan besar terhadap orang Melayu dan kaum lain.

   "Parti-parti seperti UMNO, MCA dan MIC kena haram, malah Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) iaitu parti Perdana Menteri sendiri pun kena haram sebab berasaskan kaum. Pas juga kena haram sebab ada nama Islam.

   "Dari segi implikasinya terhadap insitusi pula, banyak yang akan terjejas seperti Mara, PNB (Permodalan Nasional Berhad), malah mungkin Tabung Haji juga kena haram sebab hanya untuk orang Islam sahaja," katanya.

   Tambah beliau, suatu ketika dulu kerajaan Pusat pernah melakukan kesilapan dengan menandatangani satu perjanjian antarabangsa yang mengharamkan penanaman tembakau.

   "Akhirnya Kelantan yang menderita paling banyak kerana kita ada ramai penanam tembakau. Walaupun Lembaga Tembakau Negara (LTN) ditukar kepada Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN) namun masih tidak dapat membantu penanam tembakau.

   "Negara jiran seperti Indonesia, Thailand, Filipina, Brunei malah Singapura pun tak tandatangan. Kita pernah buat kesilapan, itu hanya jejaskan penanam tembakau. Tapi ICERD ini besar, melibatkan maruah bangsa dan negara kita," katanya.

   : Apabila kuasa politik Melayu Islam terhakis, tidak meustahil kedudukan agama Islam sendiri tergugat....

   Delete
 4. Kan Najib cakap AL Marhum suruh rahsiakan derma beliau. Kan ramai orang baik-baik suka rahsiakan derma sebab dikhuatiri menimbulkan rasa riak dan bongkak.

  Tetapi telahpun AL Marhum mangkat, dan keadaan mendesak dan boleh teraniaya jika tidak menerangkan perkara sebenar.

  Apa-apapun tema bohong ini tak relevan bagi puak-puak PH nak berceramah sebab tahap pembohongan puak-puak PH kepada rakyat secara langsung membuatkan rakyat menanggung nasib, buannya anak2 Mahathir yang semakin senang dengan tender Petron.

  Kemarahan rakyat kini diluahkan, lihat sahaja rakyat di kawasan parlimen Mahahthr sendiri di Langkawi, penyokonganya mengherdik penipuan . Di dalam internet anak-anak muda PTPTN mula merungut, janji puak-puak PH sinonim dengan perkataan bohong itu sendiri.

  Mahathir memang suka orang sambung bercerita akan kebohongan Najib (sebab dia pun penat dah berbohong), tetapi pada waktu yang sama mengambil peluang membohong rakyat terang-terang sambil anak cucu cicitnya sebagai keturunan Billionaire.

  Pendekata sekrang sebut jer perkataan 'bohong' teringat muka Mahathir dan muka2 menteri PH.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sudah-sudahlah 'Tikus AnyMOUSE Kejora Tonggeng', sejak awal2 lagipun engkau dah berbohong macam puak2 UMNO yg diketuai oleh Najib & Jahid. Sebab tuu, kesudahannya UMNO tumbang dan pemimpin2 nya terbongkang-tergelimpang-terkangkang, kena laknat dan tak dapat restu Illahi.

   Sebaliknya, Tun Mahathir pula yg dapat bermacam-macam Anugerah, baik dari Allah SWT maupun dari majoriti rakyat Malaysia dan juga negara2 luar.

   Delete
  2. Anugerah kena baling kasut diantaranya kan?

   Delete
  3. Tun kekal menang di sebalik segala fitnah dan ia akan kekal begitu sehinggalah zaman fitnah ditinggalkan.

   In shaa Allah.

   Wallahu a'lam .

   Delete
  4. anonymous 09:40

   Orang pakai kasut di kaki. Mujur kamu hanya berani bermulut lancang di alam maya saja. Jika tidak tentu kamu akan berkasut di mulut. Namun belum terlambat, offer masih terbuka. Klsu nak sangat, sila beritahu tempat, masa & tarikh untuk ku bantu sumbat kasut ke dalam mukut kamu.

   Amacam, nak tak......???

   He he he he

   Delete
  5. Aperrr......
   "fuckta' budak2 hingusan upahan jamal jamban yg dibayar kacang puteh RM50 itu kerrr....??

   Patutler Kerajaan langit murka di atas kebiadapan serta tingkah tak bertamadun budak2 hingusan itu, Tun M tetsp dalam pemeliharaan Allah SWT & kesudahan cerita, meraih kemenangan menumbangkan Kerajaan Klepetokrasi cipta sejarah julung2 kali bagi Pihak Pembangkang.

   Kamu, jamal jamban & budak2 hingusan itu samalah tarafnya, tak gitu, kan kan kan.....??

   Delete
  6. Bala sudah sampai di Malaysia?
   MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI 1 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore4.4K
   Bala sudah sampai di Malaysia?
   Instagram Pencetus Ummah Amin
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Pendakwah, Pencetus Ummah (PU) Amin atau nama sebenarnya, Mohamad Amirul Amin Maula Lokman Hakim, melahirkan kegusaran dengan kehadiran ikon gay antarabangsa ke Malaysia.

   Dakwanya kehadiran Sinon Loresca, yang juga merupakan aktor, dan model berasal dari Filipina itu ke Malaysia bakal membawa bala dan malapetaka kepada negara.

   ADVERTISING


   "Bala sudah sampai di Malaysia. Mereka bakal berpesta . Beliau disambut baik oleh pendokong gay dan pengamal seks songsang di negara ini.

   "Moga ALLAH selamatkan Malaysia daripada malapetaka dan bencana besar yang meranapkan seluruh isi di dalamnya," katanya menerusi perkongsian di Instagramnya.


   Jelasnya, bulan depan bulan maulid, iaitu bulan kelahiran Nabi Muhammad, jadi kehadiran Loresca buat masa ini sangat tidak sesuai dan dilihat tidak menghormati bulan kemuliaan umat Islam.

   "Satu pencabulan yang sangat jahat oleh puak gay kepada kemuliaan bulan kelahiran Nabi Muhammad SAW.

   "Ayuh bersama saya menentang aktiviti songsang dan haram yang bakal mengundang bala. Islam, Yahudi, Kristian, Buddha dan Hindu menolak sekeras kerasnya amalan songsang LGBT," katanya.

   Kehadiran Loresca di Malaysia dikongsi olehnya menerusi Instagramnya, dia turut berkongsi gambarnya berswafoto di KLCC.

   Selain Malaysia Loresca juga akan mengunjungi Apollo Club di Indonesia pada 24 hingga 27 November nanti.

   Delete
 5. Macamana lah orang ramai nak percaya cakap najib. Utusan Malaysia pun cakap Najib BOHONG. Hehehekikikihahahakahkahkah

  ReplyDelete
  Replies
  1. ICERD rugikan Melayu
   MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI 1 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore8.2K
   ICERD rugikan Melayu
   Demonstrasi ICERD semalam.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad berkata, pemeterian Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD), hanya akan merugikan Melayu jika ditandatangani.

   Katanya, jika ia dimeterai mungkin akan memberi kesan kepada peruntukan-peruntukan Perlembagaan kita, khususnya Perkara 153.

   "Saya berani mengatakan, jika konvensyen itu disahkan, dengan serta merta, akan ada pihak yang akan mencabar kesahan (validity) Perkara 153 atas alasan ia bercanggah dengan konvensyen itu," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

   Mengulas lanjut, katanya, jika ia dimeterai kerajaan hendaklah, antara lain, berusaha untuk menghapuskan diskriminasi kaum dengan segera termasuk meminda, membatal dan memansuhkan undang-undang yang mengekalkan diskriminasi kaum.


   "Dalam kata-kata lain, Perkara 153 perlu dimansuhkan dan segala dasar yang mengutamakan orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak, mestilah dihentikan," tegasnya.

   Jelasnya, konvensyen ini antara lain menghendaki negara pihak menghapuskan diskriminasi dan menjamin hak kepada semua orang untuk mengambil bahagian dalam politik; hak untuk kebebasan bergerak dan tinggal dalam sempadan negara; hak untuk kebebasan keluar negara dan kembali semula; hak untuk kebebasan memiliki harta secara bersendirian atau bersama-sama orang lain; hak untuk mewarisi harta; hak untuk kebebasan berhimpun dan berpersatuan dan lain-lain.

   "Semuanya sudah pun diperuntukkan dalam Perlembagaan kita. Kita tidak ada masalah dengannya," katanya.

   Sementara itu katanya, di peringkat dalam negera, kita kena melaksanakannya, termasuk mengubah dasar kita, misalnya Universiti Teknologi Mara (UiTM) mestilah dibuka kepada semua.

   "Saya katakan, tujuan utama konvensyen itu hendak disahkah adalah kerana mereka mahukan keistimewaan yang diberikan kepada orang Melayu dan anak-anak negeri Sabah dan Sarawak itu, dihapuskan.

   "Mereka tidak berkata dengan terus terang bahawa itulah tujuan mereka, untuk mengelak bantahan. Maka, mereka menuntut supaya Malaysia mengesahkan konvensyen berkenaan," katanya.

   Jelasnya, apabila Malaysia mengesahkannya, Perkara 153 dan dasar yang bersifat diskriminasi kaum yang telah dipersetujui sebagai balasan kepada persetujuan orang Melayu memberi kerakyatan kepada orang bukan Melayu, yang telah termaktub dalam Perlembagaan itu, akan terpaksa dimansuhkan.

   Dalam pada itu katanya, beliau tiada masalah jika kita boleh mengesahkan konvensyen itu dengan pengecualian bahawa kita menerima konvensyen itu setakat yang ia tidak bercanggah dengan Perlembagaan kita.

   Konvensyen ICERD telah dibuka untuk ditandatangani dan disahkan (ratified) mulai 21 Disember 1965 dan mula berkuatkuasa pada 4 Januari 1969.

   Hingga ke hari ini, Malaysia tidak mengesahkannya. Malaysia adalah satu daripada 15 buah negara yang tidak mengesahkannya, termasuk Brunei dan Israel.

   Delete
 6. Zaman ph jadi pembangkang..mereka dakwa utusan ni pembohong

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya, Utusan yang menjadi di antara wadah Najib berbohong kini telah pun menuduh Najib seorang pembohong. Najib telah terkena tulah karamah Pembawa Panji Hitam, 'kama taddinu tudaanu' yang bermaksud sebagaimana yang kamu perbuat sebegitulah kamu akan diperbuat.

   Seorang makhluk yang gemar melaknat Tun M dengan gemar memanggilnya laknatullah, dan seorang makhluk yang telah mencercanya 'mati jadi babi' sedang berada di dalam senarai orang-orang yang akan terkena tulah karamah Pembawa Panji Hitam. Mereka sedang berada di dalam senarai orang-orang yang akan ditimpa oleh apa yang mereka cerca ke atas Tun M.

   Menyesal kemudian tiada gunanya.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  2. Dan jangan buat2 lupa ..utusan juga menjadi wadah tun m dalam membela umno selama berpuluh2 tahun

   Delete
  3. Apa pun anonymouse mengumpat.....

   Conclusion/bottom line:
   Natijahnya/Kesudahannya:

   Taqdir Illahi menunjukkan Tun Mahathir pula yg dapat bermacam-macam Anugerah, baik dari Allah SWT maupun dari majoriti rakyat Malaysia dan juga negara2 luar.

   Delete
  4. Nikmat...istidraj...dua hal berbeza

   Delete
  5. Tiada siapa yang lupa.

   Ia adalah hakikat dan kebenaran bahawa UMNO pada zaman Tun M adalah pasukan orang-orang yang beriman yang sentiasa diberikan kemenangan. Mereka adalah pasukan yang benar.

   Pada zaman Tun M, Utusan seperti juga agensi-agensi kerajaan yang lain adalah wadah pemikiran dan perjuangan umat.

   Pada zaman Najib, UmNo menjadi kaum yang berpaling. Mereka adalah pengkhianat agama dan bangsa. Samalah dengan kesemua yang bersekongkol dengan mereka termasuklah Utusan dan macai-macai A9. Kesemuanya adalah pegkhianat dan UmNo di bawah Najib telah menjadi kaum yang berpaling.

   Akibat berpalingnya UmNo daripada jalan yang benar maka PPBM pun ditubuhkan. PRU14 PPBM telah menewaskan UmNo dan UmNo telah tersungkur di Persada Takhta. Pengerusi PPBM menjadi PM menggantikan Presiden UmNo yang khianat.

   Hanya sedikit hari lagi untuk UmNo dilenyapkan sama sekali sama seperti Al-Arqam yang dilenyapkan selepas mereka Tersungkur di Pintu Syurga.

   Jangan lupa, Ketua Pasukan yang menumbangkan Al-Arqam ialah Perdana Menteri ketika itu Dato Seri Dr Mahathir Mohamad. Orang yang sama yang telah mengetuai pasukannya menumpaskan UmNo di dalam PRU14 dan kini menjadi Perdana Menteri Ketujuh, Tun Mahathir akan Ta-Mim, Ta untuk Tun dan Mim untuk Mahathir.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  6. Karamah..

   Itulah rahsia sebenar Tun M telah berjaya menumbangkan kesemua lawan-lawannya dengan kebijaksanaan luar biasa kurniaan Ilahi.

   Ia juga rahsia sebenar bagaimana Tun M boleh kekal muda pada semangat, kesihatan, tenaga dan kebijaksanaanya di usia 93 tahun. Fata At-Tamimi yang bermaksud Pemuda Tamim bukanlah seorang yang muda pada usianya, sebaliknya kalimah fata yang turut boleh membawa maksud majazi boleh dibaca sebagai muda pada semangat, kesihatan dan tenaganya.

   Karamah juga yang akan melenyapkan UmNo dan sekutu-sekutunya pada hari PERTEMPURAN KLIMAKS tersebut.

   Setakat hari ini ramai pembencinya yang menyangka kemenangan demi kemenangan Tun M dan kebijaksanaan luarbiasanya langsung tiada unsur karamah. Tunggu sahaja pada hari di mana karamah itu terbongkar dan ia akan menewaskan semua pasukan-pasukan bathil sehingga mereka lenyap dan hanya dibaca di dalam buku sejarah.

   Segala rahsia akan terbongkar..
   Takkan dapat lagi berpura-pura..
   Kerana ia akan terjadi..
   Ia akan pasti tiba...

   In shaa Allah.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  7. This comment has been removed by the author.

   Delete
  8. Barakah & tempias Tun Mahathir yg diAnugerah Illahi.....

   Menjadi Wira & Juara kembali setelah bersara 18 tahun pd umur yg sangat lanjut.

   Mendapat dukungan majoriti rakyat, pengiktirafan dunia & Anugerah Tertinggi dari negara2 luar.

   Mendapat kembali curahan pelaburan modal asing yg bakal menjana ekonomi negara serta ratusan ribu peluang pekerjaan, perniagaan, pengetahuan latest technology. Jepun pun dah mengesahkan bond samurai berpuluh bilyon dgn kadar interest terendah dalam dunia - 05% setahun.
   Ratusan ribu rakyat Malaysia yg bekerja di Spura (termasuk 2 anak & seorang nenantu saya) melompat keGUMBIRAan bila diumumkan secara rasmi tol di jambatan laluan ke 2 dimansuhkan mulai 1/1/19 oleh kedua-dua negara.
   Aper ker tololnyer Najib & Khalid Nordin yg inisiatifkan tol membebankan rakyat sendiri mencari makan di luar negara.

   Begitulah hebat & berkesannya Tun M - sampai Singapura pun tunduk merosmah-mansuhkan tol berkenaan.

   ps:
   Dgr khabar Tun M Juga akan ke Timur Tengah & Eropah menerima jemputan kehormat rasmi. Bertambah gah dan mantaplah maruah & ekonomi negara dek barakah & tempias rezeki kurniaan Insan yg diAnugerah Illahi.
   Amin.

   Delete
  9. Tumbangnya al arqam dengan izin Allah...berlakunya dalam zaman tun m dengan izin Allah..tiada kena mengena kehebatan manusia..manusia bersifat tiada daya upaya...berdayapun manusia itu adalah atas sifat pemurah(rahmat) Allah...sifat Allah ...berhendak...kun fa ya kun   Delete
  10. Tunggu saja hari PERTEMPURAN KLIMAKS tersebut dan kita lihat pula apa yang akan berlaku dengan izin dan kehendak Allah.

   Segala rahsia akan terbongkar..
   Takkan dapat lagi berpura-pura..
   Kerana ia akan terjadi..
   Ia akan pasti tiba...

   Kebathilan dan pendusta akan tewas dan dilenyapkan, in shaa Allah.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  11. Apakah anonymouse 9:48, 10:26, 10:47, 11:10 murid tok guru brahim & pendukung najib/rosmah yg menghalalkan duit riba haram 1mdb tajaan yahudi goldman sachs bertawaf umrah/haji. Bila duit dah kena sekat, mereka pula tak putus2 bertawaf mengelilingi bangunan SPRM.

   Saya rasa 'aji no moto' Jepun lebih berintigriti dari "aji 1mdb'. Betul tak.....??

   Delete
  12. Gesa siasat A Kadir Jasin hina Sultan Kedah
   SITI NURSYAHIDAH ABU BAKAR 1 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1K
   Gesa siasat A Kadir Jasin hina Sultan Kedah
   Sidang media Johari di lobi Parlimen hari ini.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Polis digesa menyiasat wartawan veteran, Datuk A Kadir Jasin di bawah Akta Hasutan berhubung tulisan di blognya yang mengandungi unsur penghinaan terhadap Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah.

   Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul Ghani mendakwa, tulisan tersebut boleh mencetuskan prasangka buruk seolah-olah Sultan Kedah mengambil kesempatan untuk berniaga dan menyalahgunakan kedudukannya.


   "Kalau kita perhatikan tulisan di blog itu jelas memaparkan gambar Tuanku. Di peringkat awal seolah-olah beliau puji Tuanku tapi keluarkan kata berunsur fitnah yang tak wajar oleh seorang wartawan dan penasihat kerajaan.

   "Sultan Kedah dihormati kerana baginda bukan saja raja tapi bekas pegawai tentera. Jadi tak wajar beliau keluarkan kata sebegini di saat kita baru raikan pertabalan Sultan Kedah," katanya dalam sidang media hari ini.


   [ARTIKEL BERKAITAN: Sultan Sallehuddin selamat ditabal Sultan Kedah Ke-29]

   Baru-baru ini, A Kadir di blognya menceritakan mengenai hari pertabalan Sultan Kedah namun dalam masa sama mengkritik baginda.

   Johari yang juga Adun Gurun berkata, beliau akan membuat laporan polis dan meminta semua rakyat Kedah turut berbuat demikian.

   "Saya tak halang beliau sebagai wartawan untuk tulis tapi kena ada etika. Kena tulis betul-betul memandangkan beliau mempunyai ramai pengikut di blognya," katanya.

   Delete
 7. Bohong itu ibarat candu. Sekali berbohong terus kecanduan, jika tidak, tembelang terbarai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sekadar berbohong tidak menjadikan seseorang itu munafik..

   Sekadar mungkir janji juga tidak akan menjadikan seseorang itu munafik..

   Sekadar khianat kepada amanah juga tidak akan menjadikan seseorang itu munafik.

   Kalau ada ketiga-tiganya sekali pun ia masih belum munafik tulen.

   Yang menjadikan seseorang itu munafik tulen ialah apabila ia mempertahankan tiga perkara di atas dengan 'fujur bila berdebat'.

   Fujur bermaksud melampau batas. Apabila ia telah melampau batas dengan melakukan pembohongan demi pembohongan untuk mempertahankan pembohongan, kemungkiran dan pengkhianatan sampai ke tahap mengupah satu pasukan yang kerja mereka ialah berbohong demi berbohong untuk tujuan tersebut maka lengkaplah sifat munafik tulen tersebut.

   Apabila ia dilakukan di atas nama jemaah, maka jadilah jemaah yang melakukannya sebagai satu jemaah yang bathil.

   Sunnatullah pula telah menetapkan yang bathil itu pasti akan lenyap apabila tiba masanya.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  2. John doe...betul ke Tun madey yang dikatakan pembaaw panji2 hitam tu yang cakap macam ni haah???

   Tun M teguh dengan pendirian tetap tidak setuju dengan hudud

   Diterbitkan pada April 25, 2014

   Tun M teguh dengan pendirian tetap tidak setuju dengan hudud

   Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

   KUALA LUMPUR: Walaupun didesak supaya menarik balik kenyataan dan bertaubat, mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tetap teguh dengan pendirianya yang tidak bersetuju dengan perlaksanaan Enakmen Kanun jenayah Syariah II di negeri Kelantan.

   “Pendirian saya dari dahulu sehingga sekarang tidak berubah. Hudud ini adalah sebahagian dari syariah Islam dan ianya memang baik tetapi bolehkah orang Islam melaksanakan hukum hudud mengikut kehendak agama,” katanya dalam satu sidang media di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) disini.

   Tambahnya lagi, beliau sememangnya tidak percaya hasrat pihak yang hendak melaksanakan hukum hudud itu kerana ianya tidak mengutamakan keadilan seperti yang dikehendaki oleh hukum hudud Islam tetapi perlaksanaannya lebih menjurus kepada hukum hudud pihak tersebut.

   “Dalam Al-Quran ada 43 ayat yang menyebut tentang keadilan tetapi apa yang ditumpukan kini bukanlah keadilan hukum sebaliknya ianya lebih ditumpukan kepada cara bicara seperti mesti mempunyai empat orang saksi dan hukum yang akan diberikan itu mestilah berat,”.

   “Meskipun dikatakan bahawa orang Islam itu bersaudara, ada juga orang Islam yang selalu mencabul dan mengetepikan ajaran agama Islam seperti membunuh dan perkara-perkara lain yang bertentangan dengan ajaran agama Islam.”

   Beliau berkata dalam Islam bukanlah hukuman berat yang menjadi perkara utamanya tetapi keadilan yang harus dijulang dan diutamakan.

   “Kalau hendak potong tangan orang pun mestilah adil kerana di negara kita ini ada kaum Cina, India, Melayu, Islam dan bukan Islam. Jika semua orang Islam yang buat salah kena potong tangan sampai kudung tetapi orang bukan Islam sahaja yang masih mempunyai tangan, bagaimana pulak itu?,” tegas Tun Dr Mahathir lagi.

   Tun Dr Mahathir ditemui selepas merasmikan buku ‘Saya, SPR dan Pilihan Raya’ tulisan bekas Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

   Turut hadir dalam majlis berkenaan adalah isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali dan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

   Selasa lalu, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) meminta bekas Perdana Menteri itu supaya menarik balik kenyataanya dan bertaubat kerana dikatakan mengkritik pelaksanaan hukum hudud.

   Ini berikutan gesaan Tun Dr Mahathir supaya kerajaan negeri Kelantan mengkaji semula hasrat negeri itu untuk melaksanakan undang-undang jenayah syariah hudud dan qisas.

   Apa citer tu bhai ???

   Delete
  3. GENG NAJIB @ ANONYMOUS DLL KERJA NYA MENHJILAT NAJIB.

   HAHAHA, LOBAK MELOBAK, OTAK LEMBU DSB NYA -

   Berotak lobak bukan sesuatu yang hina. Bidalan yang lazim dalam budaya Melayu untuk merujuk kepada sifat pandir ialah berotak lembu. Lobak bukan lembu.

   Orang yang menghina orang lain dengan istilah lobak diyakini berniat jahat, malah jahil dalam memahami psyche sesetengah Melayu yang ada di negara ini.

   Dari segi bahasa, lobak ialah sejenis tanaman yang menyediakan khasiat amat banyak kepada manusia.

   Daripada mengurangkan risiko barah, hinggalah menurunkan potensi sakit jantung atau serangan angin ahmar dan banyak vitamin yang memang diperlukan badan, semuanya ada pada lobak.

   Ancaman terhadap hak orang Melayu, misalnya, atau kemelut masa depan seniman yang tidak lagi mendapat tawaran berlakon, atau muramnya operasi kontraktor yang tidak lagi mendapat kontrak kerajaan - jawapan yang dicari untuk mengatasi masalah itu ada pada lobak.

   Jika dalam konteks Melayu, lobak ini agak dekat dengan resmi ubi. Dalam diam-diam, ia berisi.

   Antara ciri khusus untuk seorang lobak ialah:

   * Berani - Ia meliputi pelbagai aspek, termasuk keberanian bertempik-tempik semasa menunjuk perasaan, mencabar polis atau kesanggupan menebalkan muka berpura-pura. Jika perlu 'lobak' itu mesti berani - dan dengan megah - menjilat ludah sendiri.

   * Kreatif - Perbahasan aspek ini agak luas. Kreativiti itu mencakupi pelbagai bidang, seperti mencipta program atau kursus untuk para protege lobak, atau menjadi pereka fesyen untuk menghasilkan pakaian khusus pada hari penamaan calon pilihan raya.

   Mengatasi segala keperluan dalam aspek kreatif ini ialah memanfaatkan media sosial. Di situlah bertumpunya pati segala kreativiti yang boleh disalurkan untuk memajukan ummah.

   Dan 'lobak' yang mahir dan kreatif di media sosial memiliki kelebihan berbanding orang lain. Selain tampil menjadi diri sendiri mereka juga boleh menjelma sebagai hantu raya yang bertuan. Jika ada tuan, maka adalah pula habuan.

   * Petah berhujah - Kemahiran berucap adalah bonus. Pedulilah di mana logika itu diletakkan, kerana ia tidak akan diperhatikan sangat jika cara penyampaiannya mempersona.

   Semakin kerap bercakap semakin terserlah bakat dan wibawa sifat kelobakan itu. Jika ada orang berkata bahawa "semakin banyak bercakap maka semakin banyak silap" maka kenyataan itu tidak membawa ruh lobak.

   Kelobakan akan makin terserlah dengan kekerapan seseorang membuka mulut dan berkata-kata, sama ada di media sosial atau di medan konvensional.

   Dengan pemilihan jargon yang tertentu, sifat itu akan benar-benar menonjol dan berpotensi amat besar untuk sangat dikagumi.

   Malah jangan terkejut jika yang akan menjadi pengagum itu ialah orang yang hebat-hebat serta bergelar doktor, hartawan, waima sesetengah ulama.

   Baca Lokman: Asyraf bangsat gesa Zahid cuti seketika

   Apa lagi yang diperlukan oleh negara ini ketika orang Melayu dan Islam sedang diancam dari segenap segi selain gaya kepemimpinan lobak yang hebat itu?

   "Tiga perkara boleh meruntuhkan negara," kata Jijo Alfonso Pareira Abdullah dalam filem Rock Oo! yang lahir dari tangan Mamat Khalid.


   "Pertama," katanya, "rasuah. Kedua tidak menepati masa dan ketiga cinggey."

   Untuk menyelamatkan masa depan negara dan bangsa, hanya ada satu: kepintaran lobak.

   Masalahnya cuma satu - sehingga kini belum ada mana-mana saintis yang berjaya menemukan otak pada seketul lobak. Tapi adakah itu suatu isu yang amat besar? Sudah tentu tidak.

   Dalam politik di negara sebertuah Malaysia ini, pada banyak keadaan otak tidak diperlukan pun.

   MAKA BODOH LAH KERRY OKSPOD KJ YANG MELOBAKKAN LOKMAN. TAPI, DI SEBALIK NYA, LOCKMAN MEMANG SETIASA BODOH. POKOK HNYA, RAMAI DI UMNO YANG BODOH. NAJIB PULAK PENIPU, PENCURI.


   Delete
  4. 'Dr M, HARAPAN perlu ingat alasan rakyat tak undi BN'
   Diterbitkan 1 Nov 2018, 3:05 petang |

   A+ A-
   Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Pakatan Harapan (HARAPAN) perlu ingat bahawa rakyat Malaysia mengundi mereka pada pilihan raya umum (PRU) lalu bukan untuk menyaksikan anggota parlimen BN lompat parti menyertai gabungan itu.

   Badan pendesak pembaharuan pilihan raya itu berkata pihak yang menukar parti hanya mahukan jawatan dan kepentingan peribadi, selain tindakan itu dilihat sebagai ingin lari dari didakwa sekiranya pernah melakukan kesalahan sebelum ini.

   Dalam kenyataan medianya hari ini, Jawatankuasa Pemandu BERSIH menyatakan kebimbangan berhubung kemungkinan anggota parlimen Umno menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

   "Tindakan anggota parlimen seperti itu adalah pengkhianatan terhadap mandat yang diberikan pengundi pada PRU ke-13 yang mengundi mereka menjadi wakil rakyat berdasarkan parti politik yang mereka naungi.

   "Ia juga memperlekehkan demokrasi negara ini sekiranya anggota parlimen yang kalah seperti Umno dengan mudah menyertai parti pemerintah dan menikmati semua manfaat menjadi kerajaan dan bukannya memainkan peranan sebagai pembangkang untuk semak dan imbang," katanya.


   BERSIH turut mempersoalkan sama ada anggota parlimen Umno yang menyertai BERSATU akan dipertanggungjawabkan dengan kesalahan mereka berkaitan salah guna kuasa dan rasuah ketika berada di rejim BN.

   Selain itu, pertubuhan berkenaan juga menyorot cadangan kerajaan untuk memperkenalkan undang-undang menghalang tindakan lompat parti.

   "bagaimanapun, undang-undang yang melarang lompat parti melanggar kebebasan menyertai persatuan yang dijamin di bawah Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan oleh Mahkamah Persekutuan dalam kes melibatkan Dewan Undangan Negeri Kelantan dan Nordin Salleh pada 1992," katanya.

   Delete
 8. Koleksi Mahathir hina Islam

  (Kenyataan Tun Dr. Mahathir kepada wartawan pada 3hb Mac 1994 di Nilam Puri, Kelantan Darul Naim): Hukum rejam kepada penzina adalah primitif

  Ucapan Tun Dr. Mahathir pada 30 April 1992 di perjumpaan Ketua2 UMNO bahagian Johor). Saya nak tahu siapakan di antara ahli2 Pas yang sanggup memotong tangan orang jika hudud dilaksanakan di Kelantan. Barangkali Nik Aziz akan melakukannya. Jika benar kita nak tengok apa yang berlaku selepas hukum itu nanti.

  (Ucapan Tun Dr. Mahathir pada 14 Ogos 1994 di Pasir Mas Kelantan). Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam.

  (Ucapan Tun Dr. Mahathir pada 3 Mac 1994 di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan). Apakah hukum hudud mesti dilaksanakan juga walau apa pun keadaan sehingga mendatangkan mudarat kepada orang Islam. Apakah dalam keadaan Islam sudah lemah, hukum2 yang boleh melemahkan lagi orang Islam mesti dilaksanakan?

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa, 14 Julai 1992) “Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan.Ini sangat memalukan umat Islam, kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja."

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pusat Bahasa Nilam Puri, Kelantan, 3 Mac1994. “Saya cabar Kelantan laksana hukum hudud di depan orang bukan Islam.”

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pusat Bahasa Nilam Puri, Kelantan, 3 Mac 1994) Hudud tidak boleh dilaksanakan kerana sukar mendapat saksi yang tidak fasik

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, 14 Ogos 1994). “Al-Quran perlu ditafsirkan semula untuk disesuaikan dengan keadaan masa kini.”

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa selepas sidang Majlis Tertinggi UMNO, 1994). “Saya akan mempastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional tidak akan melaksanakan hukum hudud.”

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). “Kerja yang paling sesuai bagi Tok Guru (ulama’) ialah mengajar, bukan mentadbir.”

  .(Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). “Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam”.

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). “Kita (Kerajaan Pusat) akan ambil tindakan jika Kelantan meneruskan usaha melaksanakan hudud.”

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, kenyataannya kepada wartawan, 30 April 1992). “Bukan kerana dengan melaksanakan hukum hudud saja kita boleh menjadi Islam. Kita tengok banyak negara Islam yang tidak melaksanakan hukum hudud,tetapi tidak bermakna mereka tidak Islam.”

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan wartawan, 18 Ogos 1991. “Perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur kerana tidak boleh bersaing dengan orang bukan Islam apabila orang Islam dipotong tangannya dan dilakukan hukum hudud yang lain, sedangkan orang bukan Islam tidak dikenakan.”

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, bercakap kepada wartawan, 24 April 1992) . “Jika mereka hendakkan sangat hukum hudud, mereka kenalah cuba hukum mereka sendiri atau mahkamah mereka sendiri. Mereka seronok nak potong tangan orang, seolah-olah jika tidak potong tangan, tidak Islam. Sekarang kita nak tengoklah mereka boleh buat atau tidak.”

  (Dr. Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Papar, Sabah, 2 Mei 1992). “Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki? Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain, kalau sifatnya sudah tidak cukup? Hukum hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama.”

  (Dr. Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). “Melaksanakan hukum hudud sehingga melemahkan orang Islam sehingga menjadi masyarakat kucar kacir dan ditindas oleh orang lain tidaklah secucuk dengan ajaran Islam.”

  ReplyDelete
  Replies
  1. (Tun Dr. Mahathir Mohamad 2/5/92) ‘Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam rakyat Islam yang mati dan kudung sudah tiada tangan dan kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama’.

   HINA DAN PECAT ULAMA'

   Sudah diketahui umum oleh sekalian rakyat jelata pendirian sebenar pemimpin UMNO Mahathir terhadap para ulama' samada zaman silam mahu pun ulama' kini.

   "Ajaran ulama' inilah yang menyebabkan umat Islam menghabiskan hayat mereka semata-mata mebuat persedian untuk akhirat. Dan untuk ini, berbagai-bagai ibadat dicipta dan ditokok-tambah untuk memenuhi masa hidup mereka". (Dr.Mahathir Mohamad, 8 Nov.1991, Perhimpuan Agung UMNO, PWTC).

   Kerana ajaran pentafsir-pentafsir ini, orang Islam hari ini menjadi masyarakat yang mundur dan jahil dalam berbagai ilmu".(Dr.Mahathir Mohamad, 8 Nov.1991, Perhimpunan Agung UMNO, PWTC).

   "Ini Nik Aziz kononnya Tok Guru, tak boleh guna nama lain, kena panggil tok Guru...tok guru apa? (Dr.Mahathir Mohamad, 20 Nov.1994, Perhimpunan Agung UMNO, PWTC).

   "Belum ada universiti yang mengeluarkan sijil mengakui seseorang itu adalah 'ulama' (Dr.Mahathir Mohamad, 26hb.Nov.1995, Perhimpunan Agung UMNO, PWTC).

   "Tetapi saya ada ilmu sedikit tentang perubatan dan sedikit mengenai dengan politik. Saya tanya pada beliau (Wan Mokhtar) layak atau tidak saya menjadi 'ulama' dalam bidang perubatan dan politik. Beliau kata layak". (Dr.Mahathir Mohamad, 19 Nov.1989, Perhimpunan Agung UMNO, PWTC).

   "Saya bukan lawan semua dengan mufti, tetapi mufti (Dato' Ishak Baharom) yang semacam ini bukan mufti. Ulama', macam-macam ulama' ada. Kita pun tau. Ahmad Sabu pun ulama' jugak, Mustapha Ali ulamak."Takkan satu orang boleh mendakwa diri dia ulama dan kita mesti sembah dia- inilah waris nabi, bukan main senang. Masuk persatuan ulama' jadi waris nabi. Syed-syed pun tak pernah berkata macam itu, yang kata dia keturunan nabi, keturunan sahabat-sahabat nabi - pun dia tak kata macam itu. Ini mana-mana tempat membuat dakwaan bahawa 'ulama' adalah waris nabi'. Mudah nak jadi waris nabi. Tak payah sapa pilih." (Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997).

   "Tapi Mufti Selangor (Dato' Ishak Baharom) raja pun nak suruh buang dia. Raja pun tak setuju dengan dia. I think you'd better take action. Call him up dan tell him that he has breached the government punya regulations that he must be terminated dan kita tak bagi tauliah pada dia. Walaupun dia bukan pegawai kerajaan, orang bersyarah berkenaan dengan agama tanpa tauliah, akan diambil tindakan."(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997).

   "Dapat duit banyak (Dr.Harun Din). Hari-hari ada orang yang hantar air di situ depan rumah, - dia boleh jampi on mass production punya system, letak air dalam botol, dia jampi kita buat balik, bayar duit pada dia, kaya bukan main. Bila dia sakit ke mana dia pergi, Australia? Tak berani, saya sakit nak belah saya pergi sini orang nak tau, orang tahulah takpa, saya tak nak sembunyi apa. Ini pasai nak sembunyi pi lari Australia, lebih percaya orang kafir daripada orang Islam.(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997).

   Delete
  2. Allah kata (berfirman):
   "Sesungguhnya yang takut kepada Allah di kalangan hamba-hambaNya hanyalah ulama'"

   (Mafhum al-Quran, Surah al-Fathir:28)
   Nabi kata (bersabda):

   "Ulama' itu waris sekalian para Nabi"
   "Ulama' itu pelita-pelita bumi, pengganti-pengganti Nabi"

   "Ulama' itu para pemegang amanat Allah atas segenap makhlukNya"

   Lanjutan dari gesaan Mahathirlah (perkara 8 di atas), maka Sahibus Samahah Dato' Ishak Baharom ditamatkan perkhidmatan beliau sebagai Mufti Selangor hanya kerana bertegas agar pelaksanaan hukuman Hudud dilaksanakan dan juga kerana menyebabkan tiga orang ratu cantik Melayu-Islam didakwa di Mahkamah Syariah.

   Delete
  3. Apa saja yg di songel murid tok guru brahim & pendukung najib/rosmah yg menghalalkan duit riba haram 1mdb tajaan yahudi goldman sachs bertawaf umrah/haji. Bila duit dah kena sekat, mereka pula tak putus2 bertawaf mengelilingi bangunan SPRM.

   Saya rasa 'aji no moto' Jepun lebih berintigriti dari "aji 1mdb'. Betul tak.....??

   Delete

  4. TAK HABIS HABIS KESAN MENIPU MENCURI NAJIB DI KIKIS. SEKARANG BEKAS GABENOR BANK NEGARA DI SIASAT SPRM BERKAITAN BELI TANAH NAK TOLONG NAJIB AL JIBO DAN 1MDB -

   SPRM siasat bekas gabenor Bank Negara - laporan

   Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menyoal siasat bekas Gabenor Bank Negara, Tan Sri Muhammad Ibrahim, lapor portal The Star Online hari ini.

   Ia berhubung isu pembelian 22.5 hektar tanah kerajaan berharga RM2 bilion oleh bank pusat berkenaan pada Januari tahun ini yang didakwa bagi menyelamatkan 1MDB.

   Memetik sumber SPRM, laporan itu mengatakan pegawai-pegawai lain di bank pusat itu turut dipanggil untuk disoal siasat.

   Bank Negara sebelum ini mengatakan ia sedang menjalankan siasatan dalaman mengenai jualan tanah berkenaan dan beberapa "pegawai yang berkaitan" telah diminta bercuti sementara siasatan dilakukan.

   Siasatan SPRM tidak akan mengganggu siasatan bank pusat itu, kata sumber tersebut.

   The Star Online melaporkan Muhammad disoal lebih daripada sekali.

   Pada bulan Jun tahun ini, Muhammad menawarkan diri untuk meletak jawatan selepas berkhidmat lebih dua tahun, meskipun tempoh perkhidmatannya masih berbaki tiga tahun lagi.

   Beliau menafikan membantu kerajaan BN membayar balik hutang 1MDB dengan menyatakan tidak mempunyai kawalan ke atas bagaimana kerajaan berhasrat membelanjakan hasil daripada jualan plot tanah berkenaan.

   Delete
  5. ICERD: Umno ingatkan kerajaan tidak terburu-buru
   Diterbitkan 1 Nov 2018, 12:51 tengah malam |

   A+ A-
   Umno menzahirkan rasa tidak bersetuju dengan rancangan untuk meratifikasikan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

   Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata parti itu juga menyarankan agar kerajaan membuat penelitian lebih terperinci dan mempertimbangkan semula keputusan itu.

   "Lebih-lebih lagi sekiranya didapati bahawa kesan meratifikasi ICERD akan memaksa Malaysia untuk mengubah apa-apa perkara dalam Perlembagaan Persekutuan, peruntukan undang-undang sedia atau mana-mana program rekayasa sosial yang kita jalankan selama ini.

   "Umno, khususnya melalui Majlis Dasar Awam, akan terus memperhalusi perkara ini dan melakukan kerjasama dengan pelbagai pihak dari semasa ke semasa untuk mendapatkan input serta kefahaman yang lebih luas berkenaan ICERD dan kesan-kesannya.

   "Yang pasti, Umno menggesa Kerajaan Malaysia untuk tidak bertindak terburu-buru dalam perkara ini.

   "Terlajak perahu boleh kita undur. Namun, tersalah langkah dalam menerima konvensyen antarabangsa yang tidak sesuai dengan konteks dan keperluan tempatan, pasti akan mengundang sesalan," katanya dalam satu kenyataan.


   Terdahulu, perdana menteri Tun Dr Maahthir Mohamad berkata kerajaan hanya akan meratifikasi ICERD selepas berbincang dengan semua kaum.

   Menurutnya, beliau telah menyatakan sebelum ini bahawa meratifikasi konvensyen itu bukan tugas mudah kerana Malaysia adalah negara berbilang kaum.

   ICERD menjadi isu hangat sejak beberapa minggu lalu selepas Menteri di Jabatan Perdana menteri, P Waythamoorthy berkata kerajaan akan memeterai konvensyen itu pada suku pertama tahun depan.

   Ini mencetuskan bantahan termasuk Pemuda Umno dan PAS, yang mendakwa ICERD bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan khususnya bercanggah dengan hak istimewa Bumiputera dan meminggirkan Majlis Raja-raja Melayu.

   Delete
 9. Sdra John Doe..Fuuuh..ada lagi lah berita tentang Tun Madey hina sunnah Nabi s.a.w. lah..bakal pembawa panji hitam tu !!!

  Jangan lupa Mahathir pernah hina Nabi

  TUMPAT 27 Jan. - Pemimpin Pas menempelak 'sekutu' lamanya, PAN yang bersama Pakatan Harapan diketuai DAP kerana tegar memilih Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri.

  SITI ZAILAH MOHD YUSOFF

  Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, hal demikian kerana pelbagai siri penghinaan yang pernah dilafazkan oleh bekas Perdana Menteri itu sewaktu zaman pemerintahannya.


  "Satu ketika dahulu , Dr. Mahathir pernah menyatakan bahawa Nabi Muhamad SAW berjanggut dan tidak bercukur kerana dizamannya tiada pisau 'Gillete'. Adakah ini pemimpin pilihan yang diangkat oleh PAN?

  "Kita (Pas) sebuah parti yang telah lama perjuangkan Islam selama 28 tahun. Namun, ada parti (PAN) yang berniat menjatuhkan kita pula," katanya.

  Beliau berkata demikian semasa berucap dalam Ceramah Mega Bangkit Pertahan Tumpat di Pekarangan Pasar Wakaf Bharu , di sini hari ini.

  Yang turut hadir Ketua Penerangan Pas negeri, Datuk Nasarudin Daud dan Ketua Dewan Pemuda Pas Negeri, Ahmad Fadhli Shaari. - UTUSAN ONLINE


  ReplyDelete
  Replies

  1. SIAPA MAHU PERCAYA KAMU, NAJIB AL JIBO? AL JUBEIR MENTERI LUAR ARAB SAUDI PUN DAH KATA RM2.6 BILION TAKDA KENE MENGENA DENGAN DEPA.

   I’m not a thief, robber or crook, says Najib
   FMT Reporters - November 6, 2018 11:18 PM

   PETALING JAYA: Former prime minister Najib Razak today insisted that he has been telling the truth about the RM2.6 billion donation from the Saudi royal family.

   In a Facebook live session this evening, Najib said in an 11-minute video that the issue had been manipulated to the point that it became one of the factors which led to the defeat of Barisan Nasional (BN) in the 14th general election (GE14).

   Najib explained again about his close ties with the late King Abdullah.

   “During that time, the late King Abdullah had proposed to help me, where he agreed to give contributions so that the BN government would remain in power.

   “This was his wish, so he then asked the Saudi crown prince and several officers to get in touch with my office,” he said.

   “This also included the RM2.6 billion. It was sent to me along with letters which were signed by the crown prince.

   BULLSHIT, AL JIBO. IF WHAT YOU SAY IS TRUE, WHY DID AL JUBEIR SAY THAT THE RM2.6 B8LLION HAD HNO0THING TO DO WITH THEM?

   “With those very same letters sent to explain the source of the funds, as soon as GE14 ended, all RM2.6 billion was returned to the sender,” he said.

   AL JIBO MUST HAVE GONE MAD. FROM SAYING HE DID NOT KNOW THE SOURCES TO RETURNING A PORTION OF THE FUNDS AND NOW CLAIMING ALL RM2.6 BILLION WAS RETURNED. HIS LAWYER SHAFEE MUST HAVE GONE BONKERS OVER THE FACT THAT NAJIB HAS BEEN SAYING ALL SORTS OF CONTRADICTIONS THAT HE'LL FIND INDEFENSIBLE IN COURT.

   Najib is facing criminal breach of trust, abuse of power and money laundering charges related to funds from SRC International, a subsidiary of 1MDB.

   Delete
  2. PAS: Ratifikasi Icerd beri impilkasi besar hak istimewa bumiputera
   Bernama | Diterbitkan 31 Okt 2018, 4:14 petang | Dikemaskini 31 Okt 2018, 6:56 petang

   A+ A-
   PAS menyifatkan langkah meratifikasi Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (Icerd) sebagai satu malapetaka dan menyentuh beberapa sendi utama bawah Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

   Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata perkara tersebut akan memberi implikasi besar kepada negara dan rakyat.

   “Kami mendesak kerajaan tidak menerima (Icerd), sekiranya kerajaan meneruskannya saya fikir mobilisasi rakyat yang besar akan berlaku kerana implikasinya bukan sahaja kepada orang Islam.

   “Malah ini termasuk juga penduduk Sabah dan Sarawak dan hak keistimewaan bumiputera yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.

   Anggota Parlimen Kubang Kerian itu mengulas berhubung perhimpunan membantah ICERD oleh pertubuhan bukan kerajaan di luar bangunan Parlimen, pagi tadi.

   Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengetuai rombongan 10 peserta himpunan tersebut menyerahkan memorandum bantahan kepada wakil Jabatan Perdana Menteri.


   Menteri di Jabatan Perdana Menteri P Waytha Moorthy pada 24 Okt lalu dilaporkan berkata kerajaan komited untuk meratifikasi enam triti hak asasi manusia termasuk Icerd pada suku pertama 2019.

   Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata Icerd hanya akan ditandatangani selepas berunding dengan semua kaum di Malaysia.

   Dr Mahathir menyifatkan latar belakang demografi Malaysia yang menyaksikan pelbagai lapisan kaum dan bangsa hidup bersama amat sensitif kepada perkara tertentu.

   - Bernama

   Delete
 10. John Doe..ini satu lagi berita yang saya paparkan untuk menggambarkan betapa hebatnya Tun Madey ni sebagai bakal pembawa panji hitam yang disebut2kan tu beb !!!

  DECEMBER 5, 2016

  Ini Bukan Kali Pertama Tun Dr Mahathir Hina Rasulullah SAW.

  Apabila Presiden Parti Cap Bunga Raya, Tun Dr Mahathir menghina Rasulullah SAW dengan mengatakan Rasulullah SAW tiada RM2.6 billion di dalam akaun dan Baginda juga tidak ada akaun 1MDB, ramai yang beristighfar dan terkejut.

  Kalau ikut sejarah Tun Dr Mahathir, ini bukan kali pertama beliau menghina Rasulullah SAW.

  Pada tahun 1997 Tun Dr Mahathir pernah memperlekehkan janggut Rasulullah SAW dengan berkata:

  1. Siapa tahu janggut Nabi macam mana?
  2. Siapa biasa tengok janggut Nabi, ada gambar?
  3. Di zaman tu dia bukan ada Gillette.
  4. Pisau cukur pun tiada zaman tu, jadi macam mana nak cukur.

  Naik unta sana sana sini. Bukan boleh dapat air di padang pasir.

  Oleh kerana keceluparan kata-kata Tun Dr Mahathir itulah membuatkan Barisan Nasional (BN) kehilangan kerusi Parlimen Arau dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) 1998.

  Jadi tidak hairanlah Tun Dr Mahathir apabila berada bersama DAP beliau perlu menunjukkan yang beliau lebih DAP dari DAP sehingga sanggup memperlekehkan Junjungan Besar Rasulullah SAW sendiri.

  Tun Dr Mahathir memang seorang Melayu yang mudah lupa.

  Namun, kami orang2 Islam di negara tercinta ni tidak pernah lupa ketika Tun Dr Mahathir menghina Baginda Rasulullah SAW !!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. BULLSHITTING NAJIB HAS EVEN THE SHIT TO SAY

   I won’t be PM again, but let me talk, says Najib
   FMT Reporters - November 5, 2018 6:15 PM

   PETALING JAYA: Najib Razak says he has no intention to return as prime minister or the Umno president, saying he is being vocal to fulfil his duties as an elected representative.

   Najib said he could contribute his experience and knowledge to the party.

   EXPERIENCE AND KNOWLEDGE OF HOW TO STEAL AND PLUNDER RM2.6 BILLION FROM 1MDB. SON OF A GUN.

   Delete
  2. NGO ingatkan Dr M 'jangan musnahkan parti lain lagi'
   Diterbitkan 31 Okt 2018, 3:15 petang |

   A+ A-
   Sekumpulan 30 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) memberi peringatan kepada Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak mengulangi peristiwa yang terjadi pada 1998.

   Kenyataan bersama mereka hari ini mengulas kenyataan Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bahawa terdapat percubaan membubarkan Umno dan membawa anggota parlimennya menyertai BERSATU.

   "Cadangan membubarkan 'Umno baru' dan membawa anggota parlimen 'Umno baru' menyertai BERSATU pada masa ini menyerupai deklarasi yang dibuat ketika mengharamkan Umno (asal) dan penyertaan penyokong Dr Mahathir dalam Umno baru pada 1988.

   "Kami mahu memberi amaran tegas kepada Dr Mahathir agar beliau tidak mengulangi kesilapan memusnahkan parti politik dengan memanipulasi jentera kerajaan, dengan tujuan memperkukuh kuasa politiknya sehingga mengorbankan institusi demokratik," kata kenyataan itu.

   NGO berkenaan berkata sekiranya perkara itu berlaku, keputusan pilihan raya umum (PRU) ke-14 akan jadi sia-sia kerana ahli politik yang kalah boleh kembali dengan menukar parti.

   "Apa guna membuat manifesto jika janji-janji politik ini boleh ditukar sesuka hati?

   "Apa guna mendapat mandat rakyat tapi akhirnya mengkhianati perwakilan mereka?" kata kenyataan itu lagi.

   Justeru, NGO-NGO berkenaan menuntut agar semua "perbincangan atau ugutan" untuk membawa anggota parlimen Umno menyertai BERSATU dihentikan segera.

   "Kami menggesa BERSATU mematuhi kedaulatan undang-undang dan menghormati semangat demokrasi yang mengiktiraf kepentingan parti pembangkang.

   "Sudah tiba masa setiap parti politik memainkan peranan sama ada sebagai parti pemerintah atau pembangkang yang diputuskan pada PRU ke-14," kata kenyataan mereka.

   Minggu lalu, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang memenangi parlimen Jeli dengan tiket Umno menyertai BERSATU.

   Susulan itu, Anggota Majlis Tertinggi Datuk A Kadir Jasin berkata sekurang-kurangnya 40 anggota parlimen Umno yang lain akan keluar parti dan menyertai parti lain.

   Kenyataan media bersama itu dikeluarkan oleh:

   1. Agora Society

   2. Civil Rights Committee of KL & Selangor Chinese Assembly Hall (CRC-KLSCAH)

   3. Angkatan Warga Aman Malaysia (WargaAMAN)

   4. Baramkini

   5. Damn the Dams Action Group

   6. Federation of Malaysian Indian Organisation (PRIMA)

   7. Gabungan Pembebasan Akademik - Institut Pengajian Tinggi (GPA-IPT)

   8. Gelombang Hijau

   9. Gerakan Menuntut Pendidikan Percuma (GMPP)

   10. Group of Concerned Citizens (GCC)

   11. Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT)

   12. Johor Yellow Flame (JYF)

   13. Malaysian Indians Progressive Association (MIPAS)

   14. Malaysian Indians Transformation Action Team (MITRA)

   15. Malaysian Youth Care Association (PRIHATIN)

   16. Malaysian Election Observers Network (MEONET)

   17. Mamas Bersih

   18. Movement for Change, Sarawak (MoCS)

   19. North South Initiative (NSI)

   20. Pemuda PSM

   21. Persatuan Rapat Malaysia (RAPAT)

   22. Persatuan Sahabat Wanita Selangor (PSWS)

   23. Sahabat Rakyat

   24. Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

   25. Suara Rakyat Malaysia (SUARAM)

   26. Sunflower Electoral Education (SEED)

   27. Teoh Beng Hock Trust for Democracy

   28. University Malaya Association of New Youth (UMANY)


   29. Youth Era

   30. Youth Section of KL & Selangor Chinese Assembly Hall (CRC-KLSCAH)

   31. Youth Section of Melaka Chinese Assembly Hall

   Delete
 11. Sdra John Doe..Betuk ke bakal pembawa panji2 hitam ni macam yang diberitakan di bawah ni haah ???

  Mahathir tidak pernah mahu berubah

  20 SEPTEMBER 2017

  MARANG - Pemuda Pas menyifatkan Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak pernah mahu berubah malah kini sanggup menjadi pelindung kepada DAP.

  Ketuanya, Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, serangan Mahathir terhadap Pas juga semakin menjadi-jadi berhubung pelbagai isu termasuk isu 'Amanat Hadi' dan 'dedak' Umno.

  Menurutnya, dahulu DAP menjadi sasaran serangan bekas perdana menteri itu namun keadaan sekarang berubah apabila Mahathir dilihat menjadi pelindung kepada DAP.

  "Dalam kenyataan saya sebelum ini, undi Harapan adalah undi DAP, tidak adapun kenyataan pimpinan DAP yang menyanggah.


  "Yang ada hanyalah kenyataan Amanah, PKR dan ditutup dengan kenyataan Mahathir yang menyangkal dakwaan itu dengan menyebut, undi Pas adalah undi BN," katanya, hari ini.

  Beliau berkata, mungkin Mahathir terlupa bahawa Pas bukan parti komponen BN berbeza dengan PKR, Amanah dan Bersatu, bersama dalam Harapan yang hanya mengharapkan kekuatan DAP.

  "Ketika rakyat Malaysia sudah berubah kerana kesedaran yang berlaku hasil daripada kelantangan Pas dan seangkatannya dalam mempertahankan kesucian Islam.

  "Hanya Mahathir yang tak nak berubah, masih lagi tidak menarik kenyataan-kenyataannya yang menghina ajaran Islam.

  "Orang tak lupa kenyataan Mahathir yang menghina sunnah Nabi Muhammad SAW menyimpan janggut.

  "Kata Mahathir, Nabi Muhammad SAW tak cukur janggut kerana pada zaman itu tidak ada pisau Gillet.

  "Rakyat juga tidak lupa Mahathir secara rasminya melalui surat kepada almarhum Tuan Guru Nik Aziz menolak kanun jenayah syariah Kelantan," katanya.

  Beliau menyifatkan rakyat Malaysia termasuk ahli Umno sendiri, ramai sudah berubah ke arah penghayatan Islam sebenar khususnya dalam isu hukum jenayah Islam, hudud dan qisas.

  Menurutnya, berpuluh tahun Pas bersabar menghadapi pelbagai tohmahan dengan menjawab dan memberikan penjelasan kepada masyarakat Islam atau bukan Islam akan kedudukan hukum jenayah Islam.

  "Akan tetapi Mahathir tak nak berubah, masih lagi mempertahankan kenyataannya hudud di Kelantan adalah hudud Pas.

  "Dalam himpunan RUU355 beberapa bulan lepas rakyat Malaysia termasuk ramai di kalangan orang Umno yang menyokongnya kerana mereka menyedari apa yang diperjuangkan Pas adalah benar.

  "Mahathir masih lagi dengan dokma kafir mengkafir walaupun rakyat Malaysia sudah lama menolaknya.

  "Ketika rakyat Malaysia sudah berubah kepada Islam, Mahathir masih lagi mempertahankan Kasim Ahmad yang hina Islam kerana sikap anti hadisnya," katanya.

  Muhammad Khalil, hari ini, ditambah lagi bersama-sama dengan 'puak Siti Kasim' yang memperjuangkan agenda Islam liberal yang mana mereka juga telah bersama Harapan.

  "Barangkali Mahathir sudah gelabah kerana pekongnya sudah terdedah satu persatu, daripada isu Memali sehinggalah isu penyelewengan forex, BMF dan lain-lain lagi.

  "Apa yang boleh dibuat ialah mengalihkan pandangan orang ramai kepada isu-isu yang sudah lapuk," katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Delete
  2. MENYALIN KOMEN2 YANG MENGHENTAM NAJIB INI BAGUS. MENUNJUKKAN APA RAKYAT KATA DAN BETAPA BUSUK NYA SI NAJIB AL JIBO YANG AL JUBEIR MENTERI LUAR ARAB PUN DAH TAK KAWAN DIA LAGI.

   Mazlan Ahmad
   Ameno harus dikuburkan
   Ketua penyamun
   Pemimpin parti pembodek
   Ketua bahagian pula penjilat
   Ahli ahli penjilat klu dah salah
   Masih jugak dipertahankan

   Rakan Pengedar Tijarah
   well said but not only 1mdb case but the causes of it.

   gst... was a tools to cover the debts..and peoples of malaysia shared the cakes..

   yet Najib and umno leaders deny it and not even have a piece of shame on it..

   "malu itu perisai org yg beriman"

   klu malu dah x ada...maknanya iman pun dah tercabut seketika..natijahnya halal lah apa yg telah diharamkan..

   MdMansur MdZaman
   Saya yakin Mr KJ taklah sehaluan dengan MO1 dan Isu 1MDB. Semoga isu 1MDB hanya terpalit dengan MO1 dan kroni kroni yang menjilat habis MO1 dan bukan kepada parti UMNO

   Ibrahim Talib
   Semasa umnobn berkuasa pegawai kerajaan pun terlibat sama merompak hasil negara n bersubahat rasuah menyelewang duit rakyat.sekarang seorang pun xberani nak selewang.apa pun masih ada saki baki pegawai ni yg berbulu musang n mula merasuah menteri pakatan harapan.klau tak percaya cubalah teropong beberapa jabatan n kementerian yg masih kekalkan pegawai kanan di jawatan wpun pelbagai kes salahguna kuasa dilakukannya.

   Gerobok Sepatu
   Bn ditolak rakyat kerana pemimpin nya yg sombong, bongkak, rasuah, gangster, penyamun, penipu, mencuri hak rakyat dan dan yang paling bengong ialah merasuah parti lebai2 yg mengaku pejuang islam konon

   Ujang Mohd
   kesenangan dari wang rakyat itu lah yang mengikat ahli umno kearah kemungkaran dan sebenarnya ini yang akan mengheret rakyat kelembah kebinasaan sementara pemimpin boleh melompat keluar negara andaikata negera di timpa kemusnahan sebab duit rakyat yang di kaut mereka..

   Delete
  3. Kelantan tunai janji, RM50,000 untuk ADUN pembangkang
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 31 Okt 2018, 1:57 petang |

   A+ A-
   DUN KELANTAN | Kerajaan negeri Kelantan menunaikan janjinya dengan meluluskan pemberian peruntukan sebanyak RM50,000 kepada setiap anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) bermula tahun depan.

   Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata kos peruntukan itu akan diberi kepada lapan ADUN pembangkang membabitkan kos keseluruhan RM400,000.

   "Ia adalah peruntukan pembangunan kecil berjumlah RM50,000. Memang tidak sama dengan wakil kerajaan kerajaan kerana anak sendiri dengan anak angkat tidak sama.

   "Kita berharap wang berkenaan digunakan dengan baik demi membantu rakyat Kelantan," katanya ketika sesi penggulungan Belanjawan Kelantan 2019 Persidangan DUN Kelantan, di Kota Bharu, hari ini.

   Terdahulu selepas pilihan raya umum lalu, Mohd Amar mengumumkan kerajaan negeri komited untuk menyalurkan peruntukan itu.


   Justeru katanya, perkara itu akan direalisasikan dan perbelanjaan itu sudah dimasukkan dalam Belanjawan 2019.

   Sementara itu ADUN Galas (BN) Mohd Syahbudin Hashim berkata, beliau berterima kasih atas komitmen kerajaan negeri walaupun jumlah peruntukan itu kecil.

   Katanya, dengan peruntukan itu dilihat dapat menampung keperluan untul melaksanakan tugas-tugas di peringkat DUN.

   "Melihat pada jumlah memang agak sedikit berbanding ADUN kerajaan difahamkan dapat RM250,000. Tetapi sekurang-kurangnya peruntukan itu dapat membantu rakyat, " katanya.

   Delete
 12. Sdra John doe..Ingatkan dah abis..rupa2nya ada lagi berita berkaitan dengan Tun Madey, bakal pembawa panji2 hitam tu beb !!!

  Bila Mahathir berlagak jadi mufti

  SAL NASIR 25 JANUARY 2018

  MAHATHIR hendak bercakap bab halal haram lihat diri sendiri dulu. Cucu pegang anjing, anak niaga arak, macamana beliau nak jawab?

  “Jika kita tidak tahu duit itu dicuri salahkah jika duit itu diguna untuk buat ibadat haji? Jika kita tahu bahawa duit itu dicuri, halalkah duit itu jika diguna untuk kerja haji?

  “Saya sejak kecil lagi diberitahu bahawa daging babi haram dimakan oleh orang Islam. Bolehkah saya tanya jika babi disembelih dengan menyebut nama Tuhan, haram lagikah daging babi itu?” soal Tun M, 23 Januari kelmarin.

  Inikah dikatakan Tun M seorang yang peka dalam hal Islam? Segala statement beliau adalah menjurus kepada kekeliruan ilmu agama.

  Rupanya selama ini Tun M hidup dalam terawang-awng antara dunia dan akhirat, masih jahil atau buat-buat jahil.

  Tun Dr Mahathir Mohamad yang terkenal sering hina ulama tiba-tiba berlagak jadi ‘mufti’ apabila dakwa ibadah haji dengan menggunakan dana ihsan 1MDB sebagai hukum haram!

  Adakah beliau mahu mempertikaikan dosa dan pahala sedangkan penentu semua itu hanya Yang Maha Kuasa.

  Telatah Tun M mempermainkan hukum agama bukan baharu.

  Malah ada anak beliau sendiri perlekeh ajaran Islam dan lebih malang, tiada sesiapa pun berani tegur kecuali musuh politiknya tetapi suara mereka ‘tenggelam’.

  Terbaharu tular pula dalam kalangan pengguna media sosial tempatan apabila kecoh memperkatakan gelagat jelik salah seorang cucu kesayangan kepada Pengerusi PPBM itu yang hanya dikenali namanya sebagai Othman Mirzan.

  Dia dengan penuh angkuh dan bongkak memuat naik gambar terbaharu dirinya tidur bersama-sama anjing kesayangan berserta kapsyen “All my bitches love me” menerusi laman Instagram yang dikongsikan secara umum.

  Beginikah gaya hidup orang Melayu yang beragama Islam?

  Padahal Muslim diharamkan menyentuh anjing yang merupakan najis berat Mughallazah kecuali dalam beberapa keadaan tertentu apatah lagi membelainya manja.

  Justeru tindakan Othman memanipulasikan hukum Islam untuk menghalalkan gaya hidup ternyata kurang ajar tetapi paling aib, Mahathir tidak pula berani kata perbuatan si cucunya itu sengaja pegang anjing sebagai haram..

  Untuk rekod bapanya, Mirzan pernah terpalit dengan isu pembelian kilang arak di Filipina manakala ibu saudaranya bernama Marina pula sering dikaitkan dengan gerakan songsang Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT).

  Mahathir dikatakan cuba berlagak bagaikan malaikat apabila mendakwa menunaikan haji melalui bantuan 1MDB adalah haram selain bermacam-macam lagi ‘fatwa’ dikeluarkan demi menunjukkan dia sahaja suci!

  Walhal sepanjang 22 tahun pemerintahan Mahathir, langsung tiada rakyat marhaen ditaja mengerjakan haji oleh mana-mana agensi kerajaan berbanding lebih 6,000 orang di bawah program 1MDB sejak diperkenalkan pada 2011.

  Bukan nak menyokong Umno, tetapi perkara yang baik untuk umat Islam itu kita sokong.

  Saya tak nafikan benda yang baik kita nak tentang juga. Itu dah melanggari prinsip kita sebagai Islam.

  Mahathir nak tentukan 'halal' dan 'haram' beliau kena imbas kembali pada kedudukan beliau semasa menjadi PM dulu. Berapa banyak beliau mentadarah duit 'haram' (bahasa kasar)?

  Adakah beliau mudah lupa? Atau beliau merasakan beliau sudah sesuci kain putih?

  Dana beliau yang ada di sekitar dunia adakah 'halal' untuk dijadikan pendapatan beliau sekeluarga?

  Saya tak nak komen banyak sebab Mahathir bab agama Islam memang beliau cukup suka mempertikaikan.

  Satu soalan saya sebelum Mahathir membuat pelbagai spekulasi bodoh sebagai bekas PM yang bertauliah, "Adakah dari hasil penjualan arak yang dihasilkan anak beliau 'halal'?

  Harap PAN menjawap sebab PAN adalah bala tentera Mahathir sekarang. Orang jahil akan bertanya soalan yang jahil sehingga membuatkan orang lain terikut jahil.


  ReplyDelete
  Replies

  1. Tey Shong Hui
   Pemimpin parti (UMNO) rosak, rosaklah parti itu. Kalau ahli parti bijak dan cintakan negara melebihi parti, pemimpin yang menyusahkan negara telah lama dibuang tetapi sebaliknya yang berlaku. hA NYA ph YANG MEMBUANG NYA.

   Terimalah hakikat bahawa pemimpin dan parti tidak boleh dipisahkan. Busuk pemimpin, busuk lah parti

   Musa Awang
   betul sangat. umno akan diharamkan nanti . sebelum itu bolihlah cari parti lain untok berkhidmat kepada rakyat. jangan mimpi umno akan selamat .

   Langau Lat
   Rakyat semakin selesa dibawah kerajaan pakatan harapan tapi malangnya kerajaan dulu yang pimpin oleh umno bn membuat rakyat sangsara merempat dan miskin sebab kerajaan dulu kaki rasuah suka songlap dan rebat duit rakyat. bagi rakyat malaysia umno bn dan pemimpin2nya pegi berambus sebab kamu terlalu jijik dimata rakyat

   Kim Sae Ran
   Tak faham2 lg macai2 umno,dan balaci2 umno rejim najib?.....bangsa melayu jadi bangsat klu di takbirkan rejim najib, pd pru 14 ini, negara jd miskin, rakyat menjadi bangsa pelarian......oleh kebangsatan pemimpin rejim najib......muga2 dia mampus nanti dipenjara sg buloh.......

   Delete
  2. RM14 bilion sepatutnya royalti milik Kelantan - Mohd Amar
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 31 Okt 2018, 1:34 petang | Dikemaskini 31 Okt 2018, 1:37 petang

   A+ A-
   DUN KELANTAN | Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, berdasarkan maklumat yang dikumpul sehingga tahun ini Kelantan sepatutnya menerima bayaran sebanyak RM14 bilion.

   "Berdasarkan maklumat yang kita kumpul daripada laporan dan jawapan menteri di parlimen, daripada mula-mula pengeluaran petroleum hasil laut yang digali dari kelantan sehinggalah tahun 2018, kita sepatutnya sudah menerima bayaran daripada Petronas melebihi RM14 bilion.

   "Itu sebenarnya harta kita yang ada pada Petronas dan kerajaan persekutuan. Jadi, kalau kita setakat nak minta pinjam RM90 juta pendahuluan, tidak menjadi masalah sebab duit kita banyak lagi dengan kerajaan pusat.

   "Kalau kita berhutang lebih RM300 juta atau RM700 juta pun, ia masih dikira kecil lagi berbanding duit kita yang berjumlah RM14 bilion," katanya ketika menjawab soalan tambahan Abd Rahman Yunus (PAS- Pasir Tumboh) berhubung dakwaan mengatakan kerajaan negeri tidak mampu membayar elaun dan gaji kakitangannya.

   Susulan itu Mohd Amar yang juga ADUN Panchor turut meminta Petrolium Nasional Berhad (PETRONAS) memberi maklumat rasmi jumlah bayaran royalti yang sepatutnya diterima Kelantan sejak 1982.


   Mengulas lanjut, Mohd Amar berkata kerajaan negeri terkilan apabila terdapat menteri membangkitkan isu Kelantan meminta duit dan berhutang.

   "Sedangkan hak kita sebenarnya dipegang kerajaan pusat. Sekiranya kerajaan pusat jujur, mereka perlu beri royalti kepada kita sebagaimana sepatutnya kerana banyak masalah yang kita boleh selesai sekiranya mendapat sejumlah wang terbabit.

   "Apa yang kita tuntut adalah hak kita lima peratus yang dijamin oleh perjanjian. Sebanyak 20 peratus yang dijanjikan itu hal lain kerana saya sering tekankan kita minta lima peratus sahaja," katanya.

   Tambah beliau, kerajaan negeri berharap wujudnya perubahan dalam kerajaan persekutuan baharu hari ini dan mereka menghormati perjanjian terbabit.

   Delete
 13. Sdra John Doe...Kita teruskan menghadam ulasan berkaitan Pembawa panji2 Hitam akhir zaman ni beb !!!!

  PEMIKIRAN ISLAM YANG TIDAK BETUL SEBAB TERBESAR TUN DR MAHATHIR TIDAK LAYAK JADI PERDANA MENTERI

  March 25, 2018

  Di dalam Sumpah Jawatan bagi Yang di-Pertuan Agong, Baginda melafazkan “Kami berikrar mengaku dengan sesungguh dan dengan sebenarnya memeliharakan pada setiap masa Agama Islam” manakala Perkara 3 (1) pula menyebut “Islam ialah agama bagi Persekutuan”.

  Bagi membolehkan ikrar untuk “memeliharakan pada setiap masa Agama Islam” sekali gus bagi membolehkan peruntukan “Islam ialah agama bagi Persekutuan” ini dapat dilaksanakan, maka adalah wajib seorang Perdana Menteri mempunyai kefahaman Islam yang betul.

  Berdasarkan rekod-rekod, ternyata Tun Dr Mahathir tidak mempunyai kefahaman Islam yang betul kerana, seperti disebut oleh Almarhum Datuk Dr Haron Din, pemikiran Islam beliau adalah pemikiran golongan ‘muktazilah’ yang “mengutamakan akal dalam tindakan mereka dan sanggup membelakangi ayat al-Qur’an, al-Hadith dan apatah lagi pandangan ulama’”.

  Turut disebutkan oleh Almarhum betapa Tun Dr Mahathir, waktu masih menjadi Perdana Menteri, telah mempertikaikan hadith yang sahih bahawa Nabi Muhammad menyimpan janggut di mana perkara ini, mengikut Almarhum, “boleh menjejaskan aqidah”, di samping boleh menyebabkan “ramai orang lain yang akan turut sesat sama” bila dikeluarkan.

  Sikap Tun Dr Mahathir mempertikaikan hadith terpancar di dalam banyak ucapan dan kenyataan beliau, malah telah diakui sendiri oleh Dr Kassim Ahmad di dalam buku “Mencari Jalan Pulang” yang menulis betapa buku anti-hadith, “Hadis – Satu Penilaian Semula”, yang telah diharamkan telah diberikan sokongan peribadi dan disemak oleh Tun Dr Mahathir.

  Persamaan antara Tun Dr Mahathir dan Dr Kassim dalam mempertikaikan hadith ini turut didedahkan oleh Datuk Mohd Nakhaei Ahmad di dalam buku “Meniti Hari Menuju Senja” yang menyebut betapa, berdasarkan satu perbincangan mereka, Datuk Mohd Nakhaei mendapati “kemusykilannya menyamai apa yang difahami oleh (Dr) Kasim Ahmad”.

  Penolakan Tun Dr Mahathir terhadap undang-undang Islam, khususnya hudud, telah menjadi satu rekod umum, malah selepas beliau tidak lagi menjadi Perdana Menteri pun penentangan beliau ini berterusan dengan menyebut di UNIMAS, Sarawak, pada 26 Februari 2012 bahawa “hukum hudud ini dibentuk oleh ahli-ahli feqah” dan “tidak terdapat dalam al-Qur’an”.

  Lebih baru ialah kenyataan Tun Dr Mahathir yang disiarkan dengan agak meluas oleh portal-portal berita tempatan pada 19 Februari 2017 yang menolak hukuman sebat 100 kali dalam Islam dengan berkata “ini nak sebat orang sampai 100 kali, mati, kalau sebat 100 kali” di mana ini “ini bukan cara Islam, cara Islam ialah cara yang adil dan bertimbang-rasa”.

  Disebabkan tiadanya kefahaman Islam yang betul inilah maka Tun Dr Mahathir, melebihi faktor usia beliau, sangat tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri kerana ia tidak akan membolehkan ikrar untuk “memeliharakan pada setiap masa Agama Islam” sekali gus bagi membolehkan peruntukan “Islam ialah agama bagi Persekutuan” dapat dilaksanakan.

  Gambaran terhadap apa yang boleh berlaku malah telah jelas kelihatan di dalam Manifesto Pakatan Harapan untuk Pilihan Raya Umum Ke-14 yang langsung tidak menyebut sebarang komitmen untuk memartabatkan Islam sebagai agenda di dalam mana-mana satu daripada lima terasnya, mana-mana satu daripada 60 janjinya mahupun mana-mana satu daripada lima iltizam khususnya.

  Dan ini jauh berbeza daripada Firman Allah di dalam Ayat 41 Surat Al-Hajj yang bermaksud: “Iaitu mereka yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang dari melakukan perkara yang mungkar. Dan ingatlah bagi Allah jualah kesudahan segala urusan.”

  Dr Kamarul Yusoff

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini pula pandangan TGHH berkaitan dengan Tun Madey...jom kita baca sama2 dan hadamkan betul2 bhai !!!

   Khamis, 4 Januari 2018

   MARANG: "Dia orang tua dah, biar dia insaf sendirilah".

   Demikian reaksi Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, terhadap tindakan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad yang melabel beliau sebagai kafir dan pengkhianat kerana bekerjasama dengan UMNO.

   Sambil mengakui tindakan Dr Mahathir melabel beliau kafir dan pengkhianat itu sebagai melampau, Hadi berkata, bekas Perdana Menteri itu terdesak, apabila menjadikan serangan peribadi sebagai taktik politiknya untuk menjatuhkan pemimpin lain.

   "Memang melampaulah (melabel kafir dan pengkhianat). Tetapi biar dia insaf sendirilah. Dia orang tua dah.

   "Dia macam orang terdesak yang sudah rapat ke dinding. Apabila rapat ke dinding, dia tak boleh nak pergi. Dia (terpaksa) rempuh dinding itu.

   "Jadi tak pasal-pasal pecah kepala sendiri. Jangan pecahkan kepala sendiri," katanya ketika ditemui selepas pelancaran markas besar PAS bagi Pilihan Raya Umum Ke-14 N20 Pengkalan Berangan di sini, malam tadi.

   Ahli Parlimen Marang itu turut menasihatkan Dr Mahathir supaya bertaubat kerana melabel beliau sebegitu.

   "Dia kena duduk sorang-sorang (bersendirian) dan fikirkan semula (apa yang dia cakap). Fikir dan kena banyak membaca. Jangan baca buku perubatan saja, buku Islam pun kena baca.

   "Saya biarkan dia insaf sendiri. Mudah-mudahan dia insaf. Antara saya dan dia saya sudah maafkan. Antara dia dengan tuhan, dia kena bertaubat," katanya.

   Semalam, Dr Mahathir melabel Hadi sebagai kafir dan pengkhianat kerana bekerjasama dengan UMNO.

   Beliau juga mendakwa, Hadi hanya menggunakan Islam kerana pernah mendakwa kerajaan sebagai kafir dan wajar ditentang.

   Terdahulu dalam ucapannya, Hadi berkata, PAS sudah lama bersabar dengan Dr Mahathir, terutama sepanjang beliau menjadi Perdana Menteri, apabila kerap menentang usaha parti itu mengukuhkan landasan pentadbiran Islam.

   "Apabila kita (kerajaan PAS) lulus undang-undang Islam di Kelantan, dia beri amaran sekiranya kita laksanakan undang-undang Islam, kerajaan Pusat akan bertindak.

   "Kalau dulu zaman Dr Mahathir, dia hina Islam. Tutup aurat pun dia kata bukan agama suruh, tetapi adat saja. Dia tak nak kita laksanakan hukum Islam," katanya.

   Berbanding dengan kepemimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak katanya, hasil politik matang dan sejahtera, PAS dan UMNO mampu bertemu dan bersetuju untuk membolehkan pelaksanaan beberapa hukum Islam.

   "Perdana Menteri sekarang, kita boleh berbincang, kerana kita perlu kepada perubahan. Kalau zaman Mahathir, dia tak mahu fikir kita nak laksanakan Islam," katanya.

   Dalam perkembangan lain, mengulas mengenai tindakan bekas Naib Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar, keluar daripada PAS Ahad lalu, Hadi berkata: "Dia sudah lama keluar (PAS). Ibarat orang sudah mati lama, tetapi baru nak tanam."

   Hadi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rhu Rendang ketika diminta mengulas mengenai tuduhan Dr Mahathir bahawa beliau adalah punca Tragedi Memali, berkata beliau sudah menulis buku mengenai tragedi itu dan sudah dicetak beberapa kali.

   "Saya tak mahu ulang balik. Rujuk buku itu cukup," katanya.

   Delete

  2. Elain Mashi
   umno sampai bila tk blh bangun lagi. percayalah wahai saudara2 ku. berfikirlah kamu. klu rumah dah buruk mesti diroboh, ganti dgn rumah baru.

   umno tk akan hidup buat selama lamanya. mcm juga manusia sampai waktunya akan mati.adakah org mati hidup kembali? begitu juga umno. jgn marah. ini realiti.

   Abdullah Mat
   Haramkan umno dan harta terkait dgn umno boleh dirampas utk bayar hutang. Umno dan pemimpinnya mesti bertanggung jawab. Anak haram sudah lahir, mesti ada penutuhnya. Cari sampai lobang dacing dalang yg bertanggung jwb. Kami rakyat dah nak habis sabar.


   Sohadis Musidi
   watak2 individu pendokong partilah yg salah, mereka smua mesti keluar parti lepaskan kpd ahli2 yg bersih mentadbirnya, insyallah pulih

   Alan Zamirza
   Satu pendekatan yg waras tapi adakah ahli2 yg x terpalit dgn skandal mempunyai politikal will yg dikehendaki utk memecat mereka yg terlibat? Jika pun ada, masih tak nampak sebarang usaha ke arah ini kerana tentunya ianya nanti adalah suatu 'battle within a war' dlm UMNO itu sendiri. Oleh itu, ramai pemerhati berpendapat it's a wastefull battle n adalah lebih baik utk membiarkan parti itu sendiri decay into oblivion!

   Delete
  3. Kalau tak mahu beri peruntukan, beri royalti minyak pada Kelantan'
   Diterbitkan 10 Sep 2018, 5:35 petang | Dikemaskini 10 Sep 2018, 6:01 petang

   A+ A-

   Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah membidas saranan Menteri Kewangan Lim Guan Eng agar kerajaan negeri itu mengurus kewangan lebih berhemat.

   "Tidak tepat bagi Guan Eng menyarankan kerajaan negeri urus kewangan lebih berhemat kerana selama ini kerajaan negeri sentiasa berhemat dalam perbelanjaan," katanya dipetik Bernama.

   Mohd Amar berkata, tiada negeri boleh berdikari sepenuhnya tanpa bantuan kerajaan persekutuan.

   "Kalau tak nak beri Kelantan minta peruntukan, kerajaan persekutuan kena beri royalti minyak kepada kami sebab antara hasil besar kerajaan negeri adalah royalti,” katanya dipetik sebagai berkata.

   Mohd Amar berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Lim yang menggesa kerajaan Kelantan menguruskan hal ehwal kewangan negeri dengan "lebih bertanggungjawab dan berhemah".

   Dalam kenyataan media 8 Sept lalu, Lim menyorot bahawa Kelantan merupakan penerima terbesar bantuan kewangan daripada kerajaan persekutuan iaitu sebanyak RM913 juta.

   Jumlah berkenaan terdiri daripada bantuan kewangan defisit sebanyak RM363 juta.

   Bantuan itu diberikan kepada negeri dengan hasil yang tidak mencukupi untuk membiayai perbelanjaan mengurus seperti emolumen, sewa, utiliti dan perbelanjaan operasi yang lain.

   RM550 juta selebihnya pula, kata Lim, adalah wang pendahuluan yang diberikan kerajaan persekutuan bagi membantu Kelantan mengatasi masalah aliran tunai.

   Baca Guan Eng gesa Kelantan lebih berhemah urus kewangan   Meskipun mengakui bahawa Kelantan penerima bantuan kewangan defisit, Mohd Amar menegaskan bahawa negeri itu juga mendapat anugerah pengurusan kewangan terbaik daripada Ketua Audit Negara.

   "Tidak dinafikan dengan hasil yang agak terbatas disebabkan sebuah negeri pertanian maka Kelantan adalah antara negeri penerima bantuan kewangan defisit.

   “Dalam soal ini, bukan Kelantan sahaja perlukan bantuan kerajaan persekutuan, semua negeri di Malaysia perlukan bantuan kerajaan persekutuan termasuk Selangor sebuah negeri yang kaya, Pulau Pinang dan Johor,” katanya.

   Selain itu, dalam kenyataan sama sebelum ini, Lim turut menyorot pinjaman yang dibuat Kelantan daripada kerajaan persekutuan.

   Sehingga 30 Jun 2018, jelas Lim, baki pinjaman yang belum selesai adalah berjumlah RM1,413.3 juta dengan jumlah tunggakan sebanyak RM 434.5 juta.

   "Tahap tunggakan pinjaman juga menunjukkan ketidakmampuan kerajaan negeri untuk memenuhi dan menguruskan komitmen kewangannya," kata Lim.

   Mengulas perkara itu, Mohd Amar berkata, rekod bayaran balik pinjaman kewangan kerajaan negeri kepada kerajaan persekutuan adalah amat baik.

   Delete
 14. Suman tidak berani masuk entry yang lepas
  Tiada apa aota yg sial pukimak ni dpt kupas
  Benjol teruk kepala dajal ifrit ni aku hempas
  Terus dia cabut larii, spt kudong punya lipas

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masih tebal muka betul Maknyah nih keluar dgn PANTAToon Cartoon glebeh-gdebeh terkeluar ring masuk longkang.

   Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Delete
  2. ARAK HUKUMAN SEBAT DALAM ISLAM
   Al-Quran menyebut lebih 1,400 tahun lalu: "Hai orang-orang beriman, sesungguhnya (meminum) khamar, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan itu agar kamu bahagia. Syaitan hanya bermaksud untuk mendatangkan permusuhan dan kebencian di antara kamu disebabkan khamar dan judi, serta menghalang kamu ingat kepada ALLAH dan sembahyang. Apakah kamu tidak mahu berhenti? (al-maidah ayat 90 - 91).

   Begitu jelas sekali apa yang difirman ALLAH tentang keburukan khamar, dan telah banyak ditulis tentang perlunya menghentikan meminum, menjual dan menyajikan arak, termasuk di dalam pesawat, namun mereka yang degil dan buta hati tidak endahkannya, sedangkan ia hanya memudaratkan diri sendiri dan masyarakat.

   Macam-macam keburukan dan kemungkinan yang telah diperkatakan tentang sajian arak dalam pesawat. Teringat saya tentang sebuah pesta bir terbesar yang dirancangkan untuk diadakan di Kuala Lumpur tahun lepas yang dijangkakan menarik 6,000 peserta. Ia pernah diadakan pada tahun sebelumnya dengan 150 jenama arak disediakan dan kehadiran 3,500 ­peserta.

   Pendedahan demi pendedahan oleh pelbagai pihak tentang kemungkaran boleh membawa kepincangan di negara ini, tapi masih ada yang tidak peduli. Masih ada pihak yang mempertahankan gejala buruk seperti itu dengan alasan negara ini mengamalkan sistem demokrasi dan kebebasan.

   Saya juga pernah beberapa kali menulis mengenai keburukan pengaruh arak dan betapa beberapa tempat di negara bukan Islam bertindak mengharamkan atau mengawal jualan arak disebabkan kesan buruknya. Bukan sahaja Islam, agama lain juga tidak menggalakkan minuman arak kerana kesan buruknya.

   Maka apakah tidak boleh jualan dan sajian arak dihentikan di negara kita yang dikenali sebagai negara yang menyerapkan nilai-nilai Islam dalam pentadbiran dan kehidupan masyarakat?12Sabtu 22 September 2018

   Delete
 15. Anonymous6 November 2018 at 23:41

  Suman's behaviour is merely dirty and funny
  He can't see people happy & live in harmony
  His duty is simple, throw garbage for money
  But beaten by Kejora, he faces pain & agony

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  I really want to see, how Suman lost temper
  His poor face must surely look like a slipper
  He showed off that he's brave only on paper
  But actually, water is leaking from his diaper

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Kejora's great pantuns keep coming in flying
  Suman is unable to do it, even so long trying
  Whatever he do, this 'skunk' can't help crying
  Feeling ashame he must now feel like dying

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Wow.. Kejora's pantun come, again & again
  Suman is loosing while Kejora got the gain
  He feels as if, being dumped into the drain
  That's the return, for a man without a brain

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmmmmmm - Ehh ehh ehh ehh,,,...

   Lagi-lagi PANTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang......!!

   PANTAToon Cartoon Goon seorang Gundu....
   - Tanpa rangkap pembayangnya...??
   - Dah tuu, rhyme & prose missing.
   - There's no such thing pantun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry. Worst still when made in damn fuckin' broken English.

   Aku tahu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terkira

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Pengecutnya kau Kejora...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete

  2. MENYALIN KOMEN2 YANG MENGHENTAM NAJIB INI BAGUS. MENUNJUKKAN APA RAKYAT KATA DAN BETAPA BUSUK NYA SI NAJIB AL JIBO YANG AL JUBEIR MENTERI LUAR ARAB PUN DAH TAK KAWAN DIA LAGI.


   Ibrahim B Mohamad Rahim
   HUTANG NEGARA DI TANGGONG OLEH SEMUA LAPISAN RAKYAT
   WANG DAN HARTA HARAM,1MDB
   HARUS MENYUMBANG KE KERAJAAN UTK MENAMBONG HUTANG NEGARA,
   SEBELUM DI MANDIKAN
   SEBELUM DI SEMBAHYANGKAN
   SEBELUM DI TALKIN
   SAKARATUL MAUT,AMAT DAHSYAT

   Joharii Awang
   CANTIK TULISAN ANDA . IA KELUAR DARI SANUBARI IKHLAS ANDA, TULISAN ANDA A MEWAKLI SUARA HATI KAMI, BANGSA MELAYU YG DITIPU UMNO SEPANJANG HAYAT KAMI.DLM SEMUA SEGI!


   Tiger
   UMNO banyak Rasuah. Ini fakta. Haramkan parti ini.

   Jong Takir
   Pegi mampus la umno. Umno hanya mengkayakan setengah org jer bukan nak tolong melayu pun malah umno lah kencing melayu

   Delete
  3. Mat Sabu Selamat Seorang Salahuddin Selamat Seorang Lagi


   Sebelum ini Rafizi mulut celupar ada mengatakan bukan senang untuk bayang hutang muflis (pembantu Mat Sabu). Dia tambah lagi ada rakan kita yang pimpinan kanan terkiya-kiya nak bayar hutang saman (dia tuju kepada Mazlan). Rafizi kata sampai hari ini masih belum dapat kump[ul duit nak bayang hutang.

   Tapi hebat pembantu Mat Sabu boleh bayar dalam beberapa hari sahaja hutang RM800K. Lebih hebat daripada pimpinan UMNO. Memang PH hebat dan lagi hebat parti Islam Liberal Amanah.

   Hari ini Mazlan Aliman masih gagal bayar saman Felda RM350K. Agaknya Salahudin Ayub belajar dengan Mat Sabu. Anda boleh baca berita Malaysiakini di bawah. Kalau tak faham minta saya ulas panjang nanti.
   Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman dijangka dilantik menerajui agensi penting bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

   Menteri Datuk Salahudin Ayub berkata pelantikan akan dibuat dalam masa terdekat sekiranya mendapat persetujuan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

   “Kita sudah kemukakan nama beliau kepada Dr Mahathir dan setakat ini tidak ada masalah…harap ia akan diketahui dalam masa terdekat, hanya tunggu keputusan perdana menteri.

   “Saya rasa tidak ada masalah Mazlan diberi tempat untuk perjuangan beliau kerana apa yang telah dibuat untuk peneroka,” katanya kepada pemberita selepas majlis sambutan ulangtahun Amanah ke-3 bertemakan “Bersama Menerajui Perubahan” di Dewan Tun Razak hari ini.

   Salahudian berkata pelantikan itu dicadangkan sebagai menghargai perjuangan Mazlan membantu Pakatan Harapan sehingga menang 75% di kawasan Felda pada pilihan raya umum ke-14 lalu.

   “Beliau sudah 30 tahun berjuang, itu kapasiti atau ‘track record’ yang harus diberi kepada Mazlan untuk beliau terus membela nasib petani,” katanya.

   Salahudin berkata cadangan tersebut tidak bercanggah dengan janji “tiada lantikan politik” dalam manifesto Pakatan Harapan memandangkan agensi yang berkenaan bukan syarikat berkaitan kerajaan.

   Antara agensi yang terletak di bawah kementerian itu ialah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia dan Lembaga Pertubuhan Peladang.

   Delete
 16. Anonymous6 November 2018 at 23:48

  Tiada lagi kelibat Suman tua pukimak puaka
  Mesti dia sedang meratap pilu, sedih & duka
  Kena pukulan aku luar & dlm dia cedera luka
  Terus dgn aku, dia tidak berani angkat muka

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   Masih tebal muka betul Maknyah nih keluar dgn PANTAToon Cartoon glebeh-gdebeh terkeluar ring masuk longkang.

   Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non reject kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Btw, masih kecut telor ker, tak nampak pun kau bagi tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan......??

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Kau betul2 Pengecut rupanya...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete
  2. Jangan marah jika rakyat tuntut janji PTPTN
   WARTAWAN SINAR HARIAN 23 SEPTEMBER 2018
   Reezal Merican Naina Merican
   Reezal Merican
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Sri Reezal Merican Naina Merican mempersoalkan wujudnya nada marah dan kecewa yang dibangkitkan oleh kerajaan berkenaan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

   Menurutnya, Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik sewajarnya tidak mengenepikan teras dan tunjang masalah berkait dengan isu PTPTN di mana kerajaan hari ini yang mempolitikkan isu PTPTN sehingga rakyat akhirnya percaya bahawa mereka boleh melakukan sesuatu yang lebih baik berbanding kerajaan sebelum ini.

   "Ke mana pergi rasa yakin kerajaan untuk melaksana janji manifesto? Apa jadi dengan janji “tidak perlu bayar jika gaji tidak cukup RM4000”?

   "Sudah tiba masanya kementerian memberikan kerangka penyelesaian menyeluruh. Cukup-cukuplah dengan alasan “kajian sedang dilakukan”; sebaliknya mula menyediakan halatuju yang lebih jelas berkenaan tabung pendidikan ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: 'Mereka pagkah PH kerana PTPTN']

   Merican Naina berkata, musim untuk berjanji manis sudah berlalu, rakyat dan generasi muda kini menantikan “penyelesaian yang paling baik” kepada masalah pembiayaan pendidikan ini.

   Tegasnya, sebelum ini dalam Dewan Rakyat, Maszlee menyatakan secara spesifik bahawa kajian menyeluruh mengenai PTPTN akan siap menjelang bulan Ogos tahun ini.

   "Kajian yang dikatakan menyeluruh ini pastinya meliputi keseluruhan operasi PTPTN bukan sahaja status terkini peminjam; malahan kemampuan organisasi itu membiayai permohonan baru bakal pelajar institut pengajian tinggi untuk tahun mendatang. Kita masih menunggu hasil kajian dan ‘strategi baru’ PTPTN ini.

   "Mana dia? Apakah kerana pengerusi baru merupakan sahabat rapat menteri," katanya.

   Tambahnya lagi, ramai pengundi muda yang memberikan kepercayaan kepada kerajaan PH berasaskan janji-janji manis berkait PTPTN ini.

   Katanya, pihaknya berasa cukup kesal kerana tidak nampak usaha dan ikhtiar yang jelas dalam menyelesaikan isu tersebut.

   "Isu PTPTN memerlukan perhatian segera pihak kerajaan.

   "Setakat ini, menteri pendidikan dan pentadbiran baru PTPTN masih gagal memberikan penjelasan yang tuntas mengenainya," katanya.

   Delete
 17. Anonymous6 November 2018 at 23:59

  Suman kedi kemain awal nya megah takbur
  Dia tak sedar, diri sudah pun dilambai kubur
  Di blog, dia sbg badut sarkas jadi penghibur
  Melopong terkedu lari gi Chow Kit jual jubur

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   Masih tebal muka betul Maknyah nih keluar dgn PANTAToon Cartoon glebeh-gdebeh terkeluar ring masuk longkang.

   Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non reject kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Btw, masih kecut telor ker, tak nampak pun kau bagi tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan......??

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Kau betul2 Pengecut rupanya...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete
  2. Mereka pangkah PH kerana PTPTN'
   JANATUL FIRDAUS YAACOB 22 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3.4K
   Prof Dr Sivamurugan Pandian
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR – Penganalisis politik tidak menolak kemungkinan pengundi yang memangkah PH pada PRU14 lalu kerana janji manis berkaitan penangguhan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

   Hal demikian, menurut pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr Sivamurugan Pandian adalah tidak adil melabel peminjam PTPTN yang gagal membayar hutang sebagai tidak amanah.


   Bagaimanapun, Sivamurugan menjelaskan, PH secara praktikal hanya membuat penelitian data menyeluruh selepas mengambil alih kepimpinan pusat baru sedar janji ini sukar dilaksanakan buat masa ini.

   “Ya sebab sebilangannya memangkah untuk pastikan hasrat ini (penangguhan bayaran PTPTN) dipenuhi.

   “PH pula baru sedar keadaan kewangan meruncing ketika mengambil alih pentadbiran negara, membuatkan janji manifesto ini sukar dilunaskan.

   “Walau bagaimanapun, peminjam yang terikat dengan terma perjanjian dan berkemampuan elok tampil dan membayar hutang ini untuk membantu pelajar-pelajar yang memerlukan dana tabung pendidikan ini,” katanya kepada Sinar Harian.

   Dalam pada itu, pensyarah Pusat Pengajian Sains Masyarakat USM ini turut mencadangkan agar Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan boleh mengemukakan tawaran baharu kepada peminjam sebagai alternatif kepada janji pilihan raya.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Tun M malu peminjam PTPTN tak jujur]

   Beliau turut membahagikan beberapa kategori peminjam PTPTN antaranya, membayar ansuran seperti ketetapan PTPTN, membayar ketika mampu dengan perundingan dengan PTPTN yang menyediakan beberapa pakej tetapi ada juga yang menanti untuk tidak membayar agar ia lupus secara automatik seperti janji Pakatan Rakyat pada 2013 dan penangguhan bayaran seperti yang termaktub dalam janji PH, 2018.

   “Hakikatnya, ada yang berkemampuan tetapi mengambil sikap tunggu dan lihat, namun ada juga hanya bertindak apabila nama disenarai hitam.

   “Dalam keadaan kos sara hidup meningkat dan bebanan bertambah, ada yang sukar mendapatkan pekerjaan yang setimpal dengan sijil mereka dan menjangkakan kemenangan PH akan mengurangkan beban mereka.

   “Manakala bagi PH pula, keadaan semasa tidak mengizinkan untuk mereka melaksanakan janji PRU14 sepenuhnya . Peminjam dan pemegang autoriti masing-masing berada dalam dilema,” jelasnya.

   Delete
 18. Anonymous7 November 2018 at 00:06

  Mana Suman pukiimak lahanat, anak haram
  Entah di mana terperap, sepertii labu peram
  Melopong terkedu muka dia monyok suram
  Dengar batuk aku pun dia udah takut seram

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   Masih tebal muka betul Maknyah nih keluar dgn PANTAToon Cartoon glebeh-gdebeh terkeluar ring masuk longkang.

   Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non reject kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Btw, masih kecut telor ker, tak nampak pun kau bagi tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan......??

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Kau betul2 Pengecut rupanya...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete
  2. Semlm saya bersembang dgn seorg teman yg cacat penglihatan. Saya tanya dia macam mana dengan pentadbiran Kerajaan PH di bawah pimpinan Tun Mahathir.

   Dia kata, "Ingatkan makjun TAPI rupanya TAHI KAMBING"

   Kesimpulannya, semua yang di janjikan oleh PH adalah DUSTA semata mata dan dia kata rakyat telah di tipu oleh janji manis PH sebelum PRU.

   Baca sepenuh SINI.

   Wow! Perumpamaan yang power

   Delete
 19. Anonymous7 November 2018 at 00:22

  Petaka besar dah kena Suman ifrit musibat
  Dgn aku ni, dia cuba nak lagak tunjuk hebat
  Tapi berbirat belakang pelesit ini, aku sebat
  Terus dia menghilang, tidak ada lagi kelibat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   Masih tebal muka betul Maknyah nih keluar dgn PANTAToon Cartoon glebeh-gdebeh terkeluar ring masuk longkang.

   Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non reject kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Btw, masih kecut telor ker, tak nampak pun kau bagi tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan......??

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Kau betul2 Pengecut rupanya...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete
  2. Perbezaan Pendekatan PH dan PAS
   Kerajaan Pakatan Harapan sentiasa tampil dengan kekeliruan, dan takdir Allah Kerajaan Negeri Terengganu menjadi model untuk menjawab segala kekeliruan Pakatan Harapan.

   Tatkala Pakatan Harapan buat festival artis di PD, KN Terengganu hentikan Island Music Festival di Pulau Redang.

   Tatkala Pakatan Harapan mesra dengan LGBT, KN Terengganu menjalankan hukuman sebat terhadap pesalah lesbian.

   Tatkala Pakatan Harapan nak hentikan operasi khalwat, KN Terengganu berikan insentif RM1000 bagi mereka yang ingin berkahwin awal.

   Dua model, antara model pendekatan "Islam progresif" dan pendekatan Islam konservatif.

   Terpulang kepada kita untuk menilai yang mana lebih dekat dengan Islam dan yang mana yang mengelirukan.

   Delete
 20. Anonymous7 November 2018 at 00:34

  Suman bapok terus sedih pilu berhati lara
  Badan nya sakit dek mulut punya angkara
  Terus diam sepi tidak berani lagi bersuara
  Baru dia tahu, penangan besar cgu Kejora

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   Masih tebal muka betul Maknyah nih keluar dgn PANTAToon Cartoon glebeh-gdebeh terkeluar ring masuk longkang.

   Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non reject kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Btw, masih kecut telor ker, tak nampak pun kau bagi tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan......??

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Kau betul2 Pengecut rupanya...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete
  2. Bala Ekonomi Apa Pulak Nak Mendatang Niii   Laporan dari bank dunia ni memberi tahu bahawa Msia sudah merosot dari segi perkembangan ekonomi utk tahun 2018 dan 2019. Apakah kerajaan PH nak gunakan alasan...... *sebab BN la semua ni berlaku* lagi.

   Sudah2 la nak salah kan org. Nampak sangat menteri2 Msia ni dah kehilangan punca apa nak buat. Tony Pua yg suatu ketika dulu bersuara lantang bab ekonomi ni.....dah macam tikus mondok pulak sekarang. Berdecit pun tak kedengaran lagi

   Sejak mengambik alih pemerintahan negara....apa yg menteri PH buat ialah mencari kesalahan2 pemimpin lama utk di bicara kan.....Ok....memang itu wajar sebab mereka menyalahgunakan jawatan mereka dahulu. Namun pada masa yg sama.....berfikir la bagaimana utk majukan negara....tarik pelaburan dari luar , buat sesuatu agar lebih ramai prlabur luar ingin melabur di Msia ni. Ini tidak.....baru pegang jawatan seminggu dua....dok canang seantero dunia....Malaysia ni banyak hutang dan akan bangkrup. Hellooo.......sapa nak melabur kat negara yg hampir bangkrup. Ada akai ke tak

   Dan dalam beberapa siri lawatan PM ke luar negara ni pun....belum ada kedengaran lagi PM membawa balik pelaburan utk negara. Yg dengarnya....sibuk nak buat Kereta Ke 3 negara guna kan Khazanah. Helloo......ingat nak buat projek kereta Nasional ke 3 tu....guna air liur aje ke.

   Kerajaan baru ni sudah masuk bulan ke 5.....tak nampak lagi apa2 juga kebaikan kepada rakyat yg mereka bawa. Rakyat masih dalam keadaan sama sahaja seperti semasa pemerintahan parti lama dahulu....mungkin ada yg lebih teruk lagi terutama bagi mereka2 yg di berhenti kan kerja oleh kerajaan baru nii.

   Sama2 la kita berdoa agar Allah permudah kan urusan ekonomi negara ni utk kesejahteraan rakyat. Andai kerajaan PH mmg tak mampu utk memerintah........rakyat terpaksa menanggung sengsara ni utk masa 4 tahun lagi.

   Sabo aje leeee

   Delete
 21. Anonymous7 November 2018 at 05:23

  Lega betul rasa bila selesai bersolat tahajud
  Kpd Allah, aku sentiasa je ingin utk bersujud
  Bangun tadi pun sendiri, tidak siapa yg kejut
  Bukan spt Suman-Singgora, Yakjud-Makjuud

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   Masih tebal muka betul Maknyah nih keluar dgn PANTAToon Cartoon glebeh-gdebeh terkeluar ring masuk longkang.

   Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non reject kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Btw, masih kecut telor ker, tak nampak pun kau bagi tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan......??

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Kau betul2 Pengecut rupanya...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete
  2. 26 Ahli Parlimen Umno Sedang Diugut – Lokman   Sekurang-kurangnya 26 Ahli Parlimen UMNO dikatakan sedang diugut untuk keluar parti itu dengan menjadi wakil rakyat BEBAS, kata Pengerusi NGO Pemantau Malaysia, Datuk Lokman Noor Adam.

   Beliau berkata, semua Ahli Parlimen itu didakwa sedang ditekan pihak tertentu untuk menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengukuhkan kedudukanya sebagai Perdana Menteri.

   “Hanya tujuh hari lagi sebelum Datuk Seri Anwar Ibrahim mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen Port Dickson. Ini bermakna Dr Mahathir juga akan ‘all out’ untuk menarik sekurang-kurangnya 26 Ahli Parlimen UMNO bersamanya sebagai BEBAS tetapi menyokong beliau.

   “Adalah penting untuk Dr Mahathir kekal sebagai Perdana Menteri, sekaligus menguburkan hasrat Anwar menjadi Perdana Menteri walaupun dengan bantuan UMNO dan parti-parti lain,” katanya dalam kenyataan media pada Isnin.

   Lokman yang juga Ahli Majlis Kerja UMNO berharap Ahli Parlimen UMNO tidak tunduk terhadap permainan ‘kotor’ serta ugutan pihak tertentu.

   “Kepemimpinan dan ahli UMNO perlu sedar bahawa, tiada siapa boleh menangkap atau menghalang kita, jika kita sekadar hadir menyatakan solidariti kita kepada kepimpinan utama UMNO. Usah kita gentar dan takut dengan ancaman mereka,” katanya.

   Mengulas lanjut, beliau berkata, usaha menentang rejim Dr Mahathir tidak akan berakhir walaupun UMNO diharamkan.

   “UMNO sudah pun bersiap-sedia menghadapi kemungkinan ini dan kita sudahpun menyediakan platform alternatif sekiranya musibah akibat cubaan khianat ini tidak dapat kita elakkan.

   “Maksud perjuangan ini tidak semestinya UMNO, tetapi tidak kiralah platform apa yang kita pilih secara berjemaah jika UMNO diharamkan. Apa yang penting, perjuangan ini perlu kita teruskan, lawan tetap lawan,” katanya.


   : 30 lagi tak payah diugut terus cari helah nak tinggal UMNO kerana UMNO bukan lagi lubuk harta....

   Delete
 22. Anonymous7 November 2018 at 06:40

  Suman bapok terus lesap, tak lagi kelihatan
  Kepala dia rasa bagai disekeh dgn belantan
  Udah kecut sentap pelir, ini tua bapak setan
  Tak berani dia ke JB, mmg dia bukan jantan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   Masih tebal muka betul Maknyah nih keluar dgn PANTAToon Cartoon glebeh-gdebeh terkeluar ring masuk longkang.

   Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non reject kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Btw, masih kecut telor ker, tak nampak pun kau bagi tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan......??

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Kau betul2 Pengecut rupanya...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete
  2. Penulis Kanan Sinar Harian Buta Sejarah   Tadi saya membaca tulisan Penulis Kanan Sinar Harian, Wan Haron Wan Hassan yang menganggap PAS telah berubah wajah kerana "bersekongkol dengan Umno" dan "bekerjasama dengan Umno."

   Walaupun kanan, tetapi penulisan itu ternyata buta sejarah. Bahawa PAS sejak awal 1970-an lagi telah membahaskan hukum kerjasama dengan Umno dari sudut pandangan syariat.

   Ada tiga kertas telah merekodkan pembentukan pendirian PAS dalam soal ini.

   1) Masalah Kerajaan Campuran Perikatan-PAS di Malaysia Barat 1972 yang disusun oleh Ust Abu Bakar Hamzah, Setiausaha Agung PAS;
   2) Penjelasan Terhadap Beberapa Pertanyaan Tentang Kerajaan Campuran; dan
   3) Pendapat dan Pandangan Ulamak-ulamak PAS Dalam Perjumpaannya.

   Ketiga-tiga kertas ini adalah perbahasan hukum berdasarkan nas-nas syarak oleh para ulamak PAS tentang kerjasama dengan Umno dan Perikatan.

   Sepanjang era kepemimpinan Pak Yusof Rawa dan Ustaz Fadzil Mohd Noor, mereka telah mengambil langkah-langkah untuk bekerjasama dengan atas berdasarkan Islam. Bagi penulis yang pro PH mereka memang membutakan hati dalam soal ini, dan suka membuat fitnah untuk memburukkan PAS.

   Sedangkan wajah PAS belum berubah selagi ia berpegang dengan al-Quran, Sunnah, Ijmak dan Qias sebagai landasan hukumnya.   : Bukan buta sejarah tapi buta hati, celik perut....

   Delete
 23. Anonymous7 November 2018 at 06:49

  Tidak berani mari Suman pukimak taik palat
  Dia setakat buka dan baca saja ler, terkulat2
  Ingin lagak pendekar, kengkang tak reti silat
  Kalau jumpa aku di JB, simen ler iblis ni jilat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   Masih tebal muka betul Maknyah nih keluar dgn PANTAToon Cartoon glebeh-gdebeh terkeluar ring masuk longkang.

   Nyah oh Nyah...

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non reject kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Btw, masih kecut telor ker, tak nampak pun kau bagi tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan......??

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Kau betul2 Pengecut rupanya...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete
  2. Politik ala kebinatangan (political animal)


   INILAH hasil falsafah politik Niccolò Machiavelli (1469-1527), seorang tokoh ilmuan Itali yang membawa teori yang terkenal di Barat dengan ungkapannya: “The ends justify the means” (matlamat menghalalkan cara) yang disebut oleh para ulama’ Islam (الغاية تبرر الوسيلة).

   Kita sedang menyaksikan Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson yang diadakan kerana mahu mencalonkan seorang yang dikatakan untuk menjadi Perdana Menteri dan telah mendapat pengampunan mengikut proses undang-undang yang menjadi pertikaian dan perbincangan hangat hari ini.

   Saya terpaksa menulis dengan bahasa-bahasa sebegini kerana ingin menjaga maruah negara tercinta, kerana sangat menyentuh maruah Institusi Raja-raja, Badan Kehakiman dan sistem demokrasi yang wajib dimurnikan secara bermoral dan bermaruah.

   Pertama: Konsep pengampunan. Seseorang yang membuat permohonan maaf, adatnya dia mengaku bersalah atas dosa dirinya. Kalau adab bertaubat kepada Allah Yang Maha Besar sekalipun, mestilah bersyarat mengaku berdosa, menyesal dan berazam tidak mengulangi dosanya.

   Kedua: Kalau Badan Kehakiman yang salah, maka sepatutnya Badan Kehakiman yang wajib memohon pengampunan, termasuk segala cabangnya iaitu para hakim, Peguam Negara, pendakwa dan polis yang menyiasat.

   Persoalannya, kita tidak tahu siapa yang dihinakan dalam kemalangan ini?

   Selain itu, sistem demokrasi sangat sinonim dengan dasar dan konsep politik Islam, sekiranya dijaga adab dan akhlaknya. Barat juga ada akhlak dalam demokrasinya sehingga seburuk-buruk akhlak. Mereka juga mahukan orang yang bermoral tinggi atau lulus integritinya.

   Saya melihat amalan demokrasi di Port Dickson menunjukkan beberapa kepincangan berlaku;

   Pertama: Rakyat diberi hak memilih wakil mengikut parlimen dan Dun masing-masing. Adapun Perdana Menteri dipilih untuk menjadi Ketua Kerajaan kepada semua rakyat di seluruh negara, bukan untuk satu kawasan parlimen sahaja.

   Maka, sepatutnya pemilihan PM melalui proses yang sama secara serentak dalam Pilihan Raya Umum (PRU) yang diadakan dan diberikan kepercayaan melalui cara dia memimpin parti atau gabungannya itu dalam PRU. Bahkan, ada negara yang mengadakan pilihan raya seluruh negara untuk memilih seorang pemimpin terbesar bagi negaranya.

   Kedua: PRK tidak wajar diadakan kecuali ada sebab yang munasabah berlaku selepas PRU, kerana keuzuran yang syar'ie yang memestikannya dilantik menjadi PM baru daripada kalangan yang telah dipilih dalam PRU, bukannya dengan cara memotong di tengah jalan atau dicantas di tengah dahan.
   Apakah jenis demokrasi kita ini? Barat pun tidak, Timur pun tidak.

   Tidakkah memalukan? Kerana catatan dalam Perlembagaan bahawa Islam adalah Agama Negara.

   Delete
 24. Anonymous6 November 2018 at 23:43

  PENGLIPUR LARA KHAS UNTUK SUMAN:

  Sesekali, biar lah aku selitkan penglipur lara
  Kisah sorang pendatang tua, dari Singapura
  Si ifrit ini mari menyelinap masuk ini negara
  Merata dicucuk jarum, mau cetus huru hara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Merata dalam blog maya dibuatnya angkara
  Habis semak mcm sampah dia punya gara2
  Mungkin ia jadi tanda tanya di hati saudara2
  Siapa le lagi, kalau bukan si ifrit Suman kera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Di bidang pantun, dia langsung tak ada aura
  Tidak setanding aku yg sememangnya juara
  Pantun dia tergugup gagap bebalnya ketara
  Aku ni pula cekap belaka sains juga sastera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Mmg Suman dgn aku, langsung tidak setara
  Dia tergugup gagap, sdg aku ni petah bicara
  Bila berpantun terserlah cekap bistari bitara
  Semua org lihat bagai dlm suatu sayembara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dia dengki benar, aku berpantun dgn si dara
  Cemburu, bila lihat kami dibuai kasih mesra
  Kami berkasih sayang, marah nya bergelora
  Sian jugak dia dulu tak pernah rasai asmara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Teruk dan berat syaitan munafiq ini aku dera
  Dah kerap sangat, dgn aku diia parah cedera
  Selagi kat sini, selama itu dia akan sengsara
  Kini, dia sentap pala kote, mcm kepala kura2

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Langkah aku di sini, tidak ubah seorang wira
  Blog langau ini, ku terus teroka dan kembara
  Aku melangkah gagah, hanya sebatang kara
  Namun dia rasa aku seperti pasukan tentera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Ingin hadapi aku, Suman buat berbagai cara
  Tapii tak jln, dia cuba gertak meninggi suara
  Apa saja helahnya, aku tetap kan terus mara
  Dia bersedih duka tapi aku tetap bergembira

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dendam Suman ifrit kat aku terus membara
  Dlm hati dia sedar, dia dgn aku ini tak setara
  Bab pantun, diia sang bingai, aku sang juara
  Lalu difitnah, siapa musuh PH dilabel Kejora

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman dah tak tahu lagi nak buat sandiwara
  Dgn aku, pelesit ini terpaksa lari bercempera
  Boleh jadi jugak dia berdoa agar mati segera
  Sesuai lah sangat, dgn lambaian dari pusara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmmmmmm - Ehh ehh ehh ehh,,,...

   Lagi-lagi PANTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang......!!

   PANTAToon Cartoon Goon seorang Gundu....
   - Tanpa rangkap pembayangnya...??
   - Dah tuu, rhyme & prose missing.
   - There's no such thing pantun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry. Worst still when made in damn fuckin' broken English.

   Aku tahu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terkira

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Pengecutnya kau Kejora...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete

  2. MENYALIN KOMEN2 MENGHENTAM NAJIB DAN UMNO BAGUS. MENUNJUKKAN APA PENCACI UMNO KATA DAN BETAPA BUSUK NYA YANG DI KATA MEREKA.

   Dollah Sidi
   musuh najib bukan setakat p/h saja,,,,malah dtgnya dr pemimpin umno itu sendiri...mereka kuatir jika bn menang pru15 maka orang umno akan mendesak supaya najib diangkat semula jd pm...lebih-kurang mcm kes anwar jugak.

   Mohd Fakhrur Razi Tukiman
   penyangak umno dan 1mdb perlu memohon maaf secara terbuka kepada rakyat malaysia atas penyelewengan 1mdb.. dan bersetuju menyerahkan wang kepada rakyat malaysia...

   Lenny Sheryza
   Najib masih tak faham kenapa rakyat tolak Umno? Atau cuba menafikan hakikat sebenar atas kekalahan Umno? Rakyat makin hari makin bijak.

   Walaupun berbagai cubaan membutakan rakyat oleh pemimpin umno, tapi nyata tidak mampu menidakkan semangat kebangkitan untuk menumbangkan kerajaan kletokrasi. Rakyat bukan pilih PH kerana menifesto, tetapi sudah jelik dan muak dgn perangai munafik para pemimpin BN.

   Cuba Najib bagi sebab, kenapa zahid hamidi masih menjadi pemimpin Umno di saat dia di tuduh di mahkamah? Di mana keterpisahan Umno dengan salah laku ahlinya yg Najib maksudkan? Bodoh.

   Delete
  3. 168 KOMEN KPD BERITA
   RM2.6b: Najib kata tak bohong, nafi dirinya pencuri, penyangak

   Ramli Bakri
   semasa kes 2.6b ini dibongkar..najisb menafikan yg wang tersebut ada dalam akaun bank beliau dan menuduh itu semua agenda jahat dap dan disahkan oleh pemimpin pas.tetapi kemudian nya dia mengaku pulak..adakah ini bukan pembohongan!! bercakap bohong lepas tu menyamun. najisb ni patut cepat2 dihumban ke sungai buloh supaya tidak mempengaruhi pemikiran rakyat yang bodoh untuk mempercayai kata2 nya.

   Trey Toy
   Mmg tak blh caya dr awal lgi ckp pun flip flap ..duduk diam2 jer Jib fikir mcm mana nak habiskan akhirat di sg.buloh lgi best.

   Lahpakom Don
   Semasa ditemuramah Oleh Al Jazeera..kita dah menilai..sepatutnya dgn tenang najib menjawab saya akn jawab semua pekara ini dimahkamah..benarkan saya membela diri saya disana..pentas yg paling sesuai utk saya membela diri...tapi najib tiba2 jadi gelabah dlm temubual itu..kenapa ya.?

   SEBAB DIA MEMBOHONG. HILANG SEMANGAT.


   Adi Putra
   brbelit ko awtar ko najib...ko ingat rakyat masih bodoh ke...?..rakyat lgi percaya dgn laporan negara luar tu...ko ckap apa la..org dah percaya...ko je yg nmpok sgt trsepit...mula2 masa di puncak ko menyalak duit tu dr raja saudi...mingu lpas koko ckap tak tau dr sumber mana...pastu ko pulang balik...lpas ko pulang duit tu..dpt plok berlian merah...ko kabor raja arab bgi...ckup2 la...takde org nak percaya dah...


   Muhammad Razak
   Tak ada orang nak percaya ko lagi Si Najib. Ko jawaplah di mahkamah dengan bukti yang ada. Mulut ko dah bau longkang.


   Affendy Salleh
   Ngko ni iblis ke Jib? Bila Muhyiddin, timbalan ngko masa tu, tanya pasal RM2.6b dlm akaun ngko, apasal ngko pecat dia? Sudah2 la kelentong Jiblis oi, nanti ngko mati, bumi pun tak terima ngko, baru ngko tau berdosanya menipu


   Farid Ahmad
   Klu kata tak bohong, knapa dr awal dulu menafikan terdpt 2.6b. Yg kedua, kenapa semasa siasatan berjln tiba AG TS Gani Patail diberhentikan. Ketiga, kenapa SPRM ditekan dan ada yg ditukarkan. Keempat, kenapa isu 1MDB dan 2.6b diharamkan dibangkitkan di parlimen. Keenam, kenapa wang dipulangkan di Singapura dan ia diguna oleh Jho Low dan yg terakhir kenapa ramai pengarah2 1MDB cabut lari. Cukuplah Najib. Umno pun dah musnah dan kamu pun didakwa. Tidak ada dgr org Umno nak mengamuk atas dakwaan itu. Ramai pula org Umno rasa tertipu dan dikelentong. Anda bkn pemimpin yg hebat. kepala bapak kau.

   Delete
  4. Nyah oh Nyah
   Kesiannya kau Nyah.....

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Delete
  5. Ketatkan undang-undang penjualan arak
   SYAJARATULHUDA MOHAMAD ROSLI 9 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore96
   Syed Mikael Rizal Aidid
   Syed Mikael
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   GEORGETOWN - Angkatan Belia Islam Malaysia Pulau Pinang (ABIMPP) menggesa kerajaan memperketatkan undang-undang penjualan arak secara terbuka di negara ini.

   Ketua penerangannya, Syed Mikael Rizal Aidid berkata, kerajaan perlu memandang serius terhadap penjualan arak di kedai serbaneka dan pasaraya.


   Menurutnya, undang-undang berkaitan penjualan arak juga perlu dipinda agar ia hanya dijual di kedai arak sahaja.

   "ABIMPP menggesa pihak berkuasa tempatan dan di peringkat negara menerusi Dewan Rakyat memandang serius isu ini. Kami mahu undang-undang dan peraturan berkaitan penjualan arak dipinda dan diperketatkan iaitu penjualan arak dihadkan dijual di kedai arak sahaja.


   "Bukannya secara terbuka di kedai serbaneka atau pasaraya. Ini kerana, ia bukan hanya menjejaskan komuniti muslim, malah agama lain pun menolak arak sebagai norma kehidupan dan arak terbukti boleh memporak perandakan keluarga dan masyarakat," katanya dalam satu kenyataan tadi.

   Tambahnya, pihaknya memandang serius terhadap insiden seorang pembantu kedai serbaneka diherdik dan dimalukan oleh pelanggannya hanya kerana tidak mahu menyentuh arak yang dibeli.

   "Insiden itu adalah satu penghinaan dan tidak wajar kerana ia seperti memperlekehkan agama Islam. Arak sepertimana yang disabdakan Nabi Muhamad SAW, ia merupakan ibu segala dosa. Sesiapa sahaja terlibat dengan arak, termasuk yang menghidangkan, juga akan berdosa.

   "Atas dasar ini, ABIMPP menyarankan pekerja-pekerja muslim menjauhi segala jenis pekerjaan yang berkaitan dengan arak. Kami percaya, dengan menghadkan penjualan arak di kedai tertentu sahaja, ia mampu mengelakkan insiden seperti pekerja Islam dimalukan di kaunter jualan awam berulang lagi," katanya.

   Sebelum ini, tular satu klip video berdurasi 5 minit 15 saat yang dipercayai dirakam sendiri oleh seorang pembeli arak yang mengherdik pembantu kedai serbaneka kerana enggan memegang botol arak yang dibelinya.

   Insiden itu berlaku di kaunter pembayaran di mana, si pembeli berang lalu mengeluarkan kata-kata kesat apabila pembantu kedai tersebut enggan memegang botol arak kerana berada dalam keadaan berwuduk.

   Walaupun telah diterangkan oleh rakan sekerja pembantu kedai tersebut, lelaki itu masih tidak berpuas hati sambil mengatakan bahawa kedai serbaneka adalah premis yang terbuka untuk semua kaum.

   Delete
 25. Suman hencot tempang, jalan perlu dipapah
  Pedih seluruh badan dia spt kulit kena lapah
  Meroyan diia mcm bapok, saling tak tumpah
  Nak lwn aku pun, harapkan kopipes sampah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bila tuu, masih berangan mat jenin ker...??

   Delete
  2. Hmmmmmmm - Ehh ehh ehh ehh,,,...

   Lagi-lagi PANTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang......!!

   PANTAToon Cartoon Goon seorang Gundu....
   - Tanpa rangkap pembayangnya...??
   - Dah tuu, rhyme & prose missing.
   - There's no such thing pantun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry. Worst still when made in damn fuckin' broken English.

   Aku tahu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terkira

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Pengecutnya kau Kejora...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete
  3. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu


   Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Suman ngeri/ melalak sakan
   Bagai nak gila/ ditaji Kejora

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  4. Nyah oh Nyah
   Kesiannya kau Nyah.....

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Delete
  5. Bekas ketua hakim: AGC guna 'jalan selamat' kes Guan Eng?


   Bekas ketua hakim Tun Abdul Hamid Mohamad mempersoalkan keputusan Pejabat Peguam Negara (AGC) melepaskan tanpa membebaskan dalam kes bekas ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan ahli perniagaan Phang Li Koon.

   Dalam tulisan di blognya hari ini, Hamid bertanya sama ada Ketua Bahagian Perbicaraan dan Rayuan, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria mengambil jalan selamat dengan membuat keputusan itu dan bukannya pembebasan penuh atau dilepaskan dan dibebaskan.   "Menurut Hanafiah, dia hanya minta (Lim) dilepaskan tanpa dibebaskan.

   "Adakah dia tidak pasti dengan keputusan untuk tidak meneruskan pendakwaan, atau hanya mengambil jalan selamat, jalan tengah, agar dia tidaj disalahkan dan kedudukannya tidak terancam?" katanya dalam tulisan panjang yang mengkritik keputusan Peguam Negara Tommy Thomas dan jabatannya.

   Pada 3 Sept lalu, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang memberi pembebasan penuh kepada Lim dan Phang meskipun pendakwaan hanya memohon untuk pelepasan tanpa pembebasan.

   Menurut Hamid, sekiranya pendakwaan berhasrat untuk pembebasan tanpa pelepasan, ia harus membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah.

   "Jika arahan mahkamah untuk pembebasan penuh, mahkamah akan disalahkan, sementara Lim, DAP dan Pakatan Harapan (HARAPAN) akan gembira, dan peguam negara tidak akan rasa selesa apabila berjumpa Lim.

   "Sekiranya pendakwaan benar-benar serius ia hanya mahukan pembebasan tanpa pelepasan, ia harus membuat rayuan terhadap keputusan hakim itu,

   "Atau adakah mereka sangat gembira kerana dapat lebih daripada yang diminta, dan boleh tuding jari pada mahkamah atas keputusan itu?" katanya.   Dalam tulisan itu juga, Hamid mendakwa Hanafiah didesak untuk menggugurkan dakwaan terhadap Lim dan Phang meskipun Thomas tidak memberi apa-apa arahan kepadanya.

   "Dalam situasi itu, dia (Hanafiah) tahu dia perlu membuat keputusan untuk tidak meneruskan pendakwaan terhadap Lim dan dia perlu mencari alasan.

   "Jadi dia beri alasan bahawa dia mendapati kes pendakwaan lemah selepas penelitian dan penemuan bukti baru! Saya rasa kasihan kepadanya," katanya merujuk penjelasan Hanafiah dalam pengguguran kes itu.

   Bagaimanapun, menurut Hamid, Hanafiah seharusnya memanggil ketua pendakwaan kes itu dan SPRM bagi menangani kelemahan - seperti mencari bukti bari atau memanggil saksi tambahan.

   Delete
  6. Nyah oh Nyah
   Kesiannya kau Nyah.....

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Delete
  7. Hapus tol: Cadangan menang-menang dari PAS   PENEGASAN Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa pemansuhan tol mustahil dilaksanakan atas alasan hutang negara; menjadi senarai terbaharu Manifesto PH yang gagal ditunaikan. Malah, kenyataan beliau menyanggahi komitmen para pimpinan PH yang menjadikan perkara tersebut modal kempen pada PRU14.

   Bahkan terdahulu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng sebelum PRU14 lagi begitu yakin dan tegas untuk tol dihapuskan sekiranya PH menerajui Kerajaan Persekutuan. Kini rakyat semakin merasai harapan yang kian terburai musnah oleh janji-janji manis penuh kepalsuan dan pembohongan diulit pelbagai alasan.

   Semua kegagalan ini di sisi rakyat adalah pengkhianatan dan kekecewaan yang sudah pasti dihempaskan pula kesalahan tersebut kepada politik. Menjadikan moral politik dan amanah kepimpinan dirosakkan oleh janji-janji serta pengharapan dari ahli politik yang kemudian sewenangnya bersikap 'lepas tangan'.

   Iktibar harus diinsafi semua betapa politik bukan soal pilihan raya untuk dihitung menang kalah atau meraih jawatan mahupun kepentingan. Tetapi pertanggungjawaban berat untuk negara dan kesejahteraan hidup hingga kepada soal masa depan. Manakala bagi orang Islam pula mengimani akan dihisab di Hari Akhirat kelak.

   Oleh itu, keterlanjuran yang telah dilakukan masih belum terlambat untuk PH betulkannya. Aspirasi rakyat yang tersandar kepada janji manifesto sebagai dokumen ikrar dan pembinaan Malaysia Baharu mesti dipenuhi. Nilai dan fundamental politik untuk membina kejayaan harus didukung sebaiknya.

   Penstrukturan semula ke arah mengurangkan beban wajar diadakan sebagai satu pembelaan terhadap himpitan ekonomi rakyat. Ini selaras perakuan PH berkaitan tekanan sara hidup rakyat sepanjang di bawah pemerintahan BN, maka penyelesaian yang 'melepas dan membebaskan' rakyat mesti dilakukan.

   Mengatasi isu ini, kami menyeru agar Kerajaan PH menerima cadangan PAS sebagaimana Manifesto Gagasan Sejahtera supaya mengkaji konsesi tol khususnya yang telah melebihi 15 tahun. Pemegang konsesi perlu kemukakan penyata terkini melibatkan trafik kepenggunaan dan kos penyelenggaraan.

   Menerusinya, nilaian yang dimaklumi sering mencatat keuntungan besar kepada syarikat konsesi membolehkan penstrukturan ke arah setidak-tidaknya pengurangan kadar tol diadakan. Ini adalah langkah awal dan menang-menang yang dapat dirintis antara syarikat konsesi dan pengguna pada ketika ini.

   PAS juga telah mencadangkan agar pemilikan syarikat konsesi 'dimilikrakyatkan' semampu mungkin. Ia dapat dilaksanakan melalui agensi dan pelaburan rakyat seperti PNB, KWSP, KWAP, TH, LTAT, bahkan juga koperasi-koperasi kecil yang aktif. Ini agar dividen dan keuntungannya kembali ke kantung rakyat.

   PAS juga telah mengusulkan agar sebarang pembinaan lebuh raya akan datang diteruskan menerusi penglibatan rakyat semaksimum mungkin dengan terbitan sukuk infra khas bagi tabungan rakyat. Ia agar keuntungan berkaitan kembali ke poket rakyat dan bukannya diraih segelintir konglomerat yang super kaya.

   "Islam Memimpin"
   "Terus Mara"

   IR HJ KHAIRIL NIZAM KHIRUDINTimbalan Ketua Pemuda
   Dewan Pemuda PAS Malaysia

   Delete
 26. Suman harap mulut jer lebar tapi otak nipis
  Diia tak ada agama, asal Singapore hippies
  Pukulan berterusan aku, diia tak daya tepis
  Nak lwn balik pun spt bapok, main kopipes

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies

  1. Amer Hamzah
   kan lebih baik senyap je.. lagi banyak bercakap lagi banyak tersasul.. dalam interview tu.. cakap tak tahu dari mana sumber itu datang.. kes dah dimahkamah.. bila terlalu banyak tersasul.. akan memudahkan pihak pendakwaan buat kerja.. dulu kata perlukan jho low untuk conection dengan kerabat arab, sebab najib tak tahu.. tapi dalam masa yang sama pulak.. dapat award dari kerabat arab.. nak menipu tak apa, tapi konsisten lah.. jangan bolak balik tak tentu arah.. senang je nanti pendakwaan bedal kau kat mahkamah... dengan aljazeera pun kau dah kantoi menipu.. inikan pulak pendakwa..

   Farridzin Ikhsan
   Diantara Najib dan Anwar siapa yang lebih rapat dgn Raja Abdullah? siapa pula Putera Turki dan kaitannya dgn King Abdullah dan Petrosaudi? Apabila perjanjian PetroSaudi di batalkan kemana wang 1MDB di pulangkan? jika Najib tidak tahu sumber wang tersebut kepada akaun mana wang tersebut di pulangkan dan apakah ada pengistiharan kepada bank negara untuk memindahkan wang dari bank tempatan dgn jumlah yang besar ke bank di Singapura?


   Ko Ada
   Tu yg pi tukar peguam negara, tukar pegawai sprm, senyap sunyi daripada pendakwaan 1mdb sedangkan negara lain bertindak, apa 'shit'ter??? Klu nak bersih nama pun pd masa mula² 'shit'ter 1mdb timbul patut DSN dah arah supaya 1mdb disiasat. Sekarang baru nak bela diri yer... Sukar nak percaya lo ni DSN ooiii..

   Delete
 27. there is an old adage...."never ever admit to anything even you are caught pants down.......you still have a 1% chance"

  najib is living at the edge of his life.....he keep denying everything so, there are some mangkok still believe him.....

  if he vaguely admit even to 0.1% of those scandals....he is totally gone.......

  he is buying time...hoping people will forget....at the same time, his mangkok anal lickers keep on licking his balls religiously....

  one clear sample of anal licker.....geng najis!

  sees the truth, hears the truth but still believe the lies.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oh yes, you're abdolutely right, brother.

   Delete
  2. Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad mengkritik Peguam Negara Tommy Thomas berhubung keputusannya dalam beberapa kes berprofil tinggi, termasuk tuduhan terhadap bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkaitan 1MDB.

   Dalam kes itu, Thomas yang pada mulanya menjadi ketua pendakwa menarik diri atas sebab tidak dapat memberi tumpuan sepenuhnya terhadap kes itu ekoran tanggungjawabnya sebagai peguam negara.

   Beliau kemudian melantik bekas Presiden Majlis Peguam Datuk Sulaiman Abdullah untuk menggantikan tempatnya.

   "Ini mata pertama oleh Thomas. Tidak pernah dalam sejarah perundangan di Malaysia ada peguam negara mengakui dia tidak dapat berdepan dengan beban tugasnya, sehingga perlu melantik peguam persendirian untuk melakukan pendakwaan.

   "Atau, apakah dia takut kerana tiada pengalaman dalam pendakwaan? Kes ini tentunya bukan untuk sesiapa yang baru mahu belajar tentang pendakwaan," katanya dalam satu artikel panjang di blognya hari ini.

   Dalam artikel itu, beliau memberikan pandangannya berkenaan tempoh tiga bulan Thomas menjadi peguam negara.

   Hamid berkata Thomas diberi lapan bulan untuk menyediakan kes itu, jauh berbeza dengan pendakwa raya biasa yang ada kala diberi tempoh tidak sampai sebulan.

   'Peluang yang terlepas'

   Katanya, langkah Thomas itu membuktikan pandanganya bahawa peguam persendirian - walaupun cukup ternama - tiada pengalaman dalam mengendalikan pendakwaan atau kertas siasatan.

   Sebab itulah peguam negara perlu dilantik di kalangan perkhidmatan perundangan dan kehakiman, katanya.

   "Apa-apa pun dia terlepas peluang untuk membuktikan dirinya sebagai pendakwa yang bagus dalam satu kes paling kontroversi dan penting dalam sejarah perundangan Malaysia yang akan dikenang untuk satu tempoh yang panjang.

   "Semoga dia tidak akan dikenang sebagai peguam negara yang takut sehingga mengelak daripada mendakwa bekas perdana menteri," katanya lagi.

   Hamid juga mengkritik keputusan Thomas yang melantik bekas Hakim Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya bagi menyediakan kertas pendakwaan ke atas kes-kes berkaitan 1MDB.

   Ia bermakna, katanya lagi, Sri Ram bertindak untuk menasihati Thomas sama ada wujud kes prima facie terhadap Najib.

   Katanya, sangat janggal untuk seorang peguam negara membuat keputusan berdasarkan pandangan orang lain, bukan meneliti sendiri bukti yang ada.

   "Dalam kes sepenting itu, orang menjangka peguam negara sendiri akan meneliti kertas sisatan - dengan bantuan pegawai - dan membuat sendiri keputusan."

   Paling tidak pun, Hamid berkata tentunya ada pegawai berpengalaman di pejabat peguam negara yang boleh diharapkan - berbanding mengambil peguam luar yang tidak pernah melihat kertas siasatan sepanjang kerjayanya.

   'Menjejaskan moral'

   Hamid berkata memandangkan Thomas sendiri tidak meneliti kertas siasatan untuk kes berkaitan 1MDB, kemungkinan besar beliau juga tidak akan mengetuai pendakwaannya.

   "Dengan melantik Sulaiman dan Sri Ram sebagai pendakwa, Thomas telah menjejaskan seluruh bahagian pendakwaan dan rayuan pejabat peguam negara, dan malah seluruh jabatan itu.

   "Seolah-olah tiada tidak yakin terhadap pegawainya yang telah bertugas selama berdekad. Seolah-olah mereka tidak cekap," katanya.

   Turut disentuh Hamid adalah beberapa kes lain, termasuk kepal pesiar mewah Equanimity, kes kerajaan Sarawak dengan Petronas dan pembatalan dakwaan terhadap anggota parlimen dan penyokong Pakatan Harapan.

   Setakat ini, Thomas lebih dikenali dengan apa yang tidak dilakukannya, bukan apa yang telah dia lakukan," katanya, sambil menambah Thomas berjaya memujuk tiga anggota Majlis Peguam untuk bekerja dengannya tanpa bayaran. "Kita hanya boleh berterima kasih kepada peguam-peguam ini atas pengorbanan mereka. Apakah mereka akan melakukan perkara sama jika yang tertuduh adalah menteri kerajaan HARAPAN?" soalnya.

   Delete
  3. Nyah oh Nyah
   Kesiannya kau Nyah.....

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Delete
  4. Jemaah terpaksa guna surau uzur
   NUR ALINA HASSAN 19 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore148
   Jemaah terpaksa guna surau uzur
   Aminolhuda (tiga, kiri) menerima kertas cadangan daripada Rahim berkaitan masalah Surau Nur Hidayah dan perancangan surau baharu.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   MUAR - Meskipun dimamah usia, selain strukturnya yang semakin uzur, namun sebuah surau di Kampung Parit Unas Darat, Jalan Sri Tanjung di sini, terus digunakan sebagai rutin solat berjemaah oleh penduduk.

   Pengerusi Surau Nur Hidayah yang juga ketua pakatan di kampung berkenaan, Rahim Jorimi berkata, rumah ibadat yang berusia hampir 40 tahun itu terpaksa digunakan ekoran tiada sumber kewangan untuk mendirikan sebuah surau yang lebih sempurna.


   Rahim berkata, sejak dibina pada 1980, Surau Nur Hidayah kini menghadapi masalah struktur tanah mendap sehingga menjejaskan lantai dan seluruh dinding.

   “Kawasan di kampung ini merupakan tanah gambut yang menyebabkan lantai surau ini saban hari semakin mendap. Strukturnya juga seolah-olah melengkung ke tengah sekali gus menjejaskan dinding bangunan ini.


   “Akibat masalah itu, simen yang telah diganti sebelum ini turut retak dan boleh membahayakan keselamatan penduduk kampung khususnya para jemaah,” katanya ketika ditemui.

   Ujarnya, selain itu, pihaknya juga berhadapan masalah dinding rosak akibat dimakan anai-anai.

   “Sejak pertama kali dibina di atas tanah seluas separuh ekar ini, hanya dua atau tiga kali sahaja kerja baik pulih dijalankan termasuk bumbung bocor. Namun, faktor masa menyebabkan surau ini sukar lagi dibaiki berbanding dibina baru sahaja.

   “Bagaimanapun, permasalahan kos memerlukan kira-kira RM300,000 untuk bina sebuah surau selesa dan sempurna” ujarnya.

   Terdahulu, Exco Hal Ehwal Agama Islam dan Pendidikan negeri, Aminolhuda Hassan telah mengadakan lawatan kerja ke surau berkenaan bagi meninjau permasalahan yang dikemukakan penduduk.

   Bagaimanapun, kata beliau, kos yang dipohon segera untuk pembinaan surau baharu agak sukar dilaksanakan ekoran memerlukan masa panjang bagi menilai semula peruntukan bersesuaian.

   “Saya harap penduduk faham. Kita akan bantu namun tidak boleh membabitkan keseluruhan kos dalam tempoh singkat.

   “Jadi kita beri pandangan sekiranya dalam masa sama pihak pakatan dan jawatankuasa surau ini turut sama berusaha memohon sumbangan daripada orang ramai untuk pembinaan baru.

   “Di pihak kerajaan pula, kami akan bantu selebihnya tambahan daripada jumlah yang diperuntukkan kelak,” katanya.

   Beliau berkata, pada masa sama, penduduk disaran menyelesaikan masalah status tanah wakaf dihadapi sejak hampir empat dekad itu.

   “Jika mahu dibina surau baru, lokasi perlu ditukar kerana status tanah surau sekarang ini adalah bukan tanah wakaf. Jadi, kita bimbang jika di masa akan datang, mereka hadapi masalah apabila surau baharu ini dah siap,” ujarnya.

   Sementara itu, Rahim berkata, penduduk akur sekiranya lokasi surau baharu dipindahkan sekitar 100 meter dari surau asal.

   Orang ramai yang ingin membantu boleh menyumbang ke akaun Bank Islam 010-2301-009-3463 atas nama Surau Nur Hidayah.

   Delete
 28. Suman harap gebang lebat je, pukul canang
  Mcm mana dibuat, dgn aku diia tak menang
  Sebaliknya, dia yg cedera air mata berlinang
  Baru ler tahu cgu Kejora, Mas punya tunang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyah oh Nyah
   Kesiannya kau Nyah.....

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Delete
  2. Ramai tak bayar PTPTN kerana janji pembangkang dulu'
   Diterbitkan 23 Sep 2018, 5:13 petang | Dikemaskini 23 Sep 2018, 5:44 petang

   A+ A-

   Ramai peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak menjelaskan pinjaman pendidikan mereka kerana terpengaruh dengan janji pembangkang terdahulu.

   Anggota Parlimen Lenggong, Shamsul Anuar Nasarah berkata terdapat banyak faktor mengapa peminjam tidak menjelaskan pinjaman tabung berkenaan, selain tidak memiliki pekerjaan tetap.

   "Saya akui ada sebahagiannya memang sengaja tidak mahu membayarnya walaupun mereka sudah punyai pendapatan tetap.

   "Bagaimanapun, ada juga faktor lain yang menyebabkan mereka tidak bayar misalnya masih lagi tidak bekerja, ada yang bekerja tetapi pekerjaan mereka masih di bawah tahap kelulusan yang mereka miliki.

   "Kalau hendak diteliti banyak lagi faktor lain, tetapi juga ramai yang tidak bayar hutang sebenarnya kerana terpengaruh dengan janji pembangkang dahulu yang menjadi kerajaan sekarang," katanya dalam satu kenyataan.

   Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini berkata ramai peminjam PTPTN tidak amanah menyebabkan jumlah hutang tabung itu meningkat kepada RM36 bilion.

   Mahathir berkata, tindakan yang tidak amanah itu menyebabkan orang lain sukar mendapatkan pinjaman untuk membiayai pelajaran mereka ke peringkat lebih tinggi.

   Kenyataan tersebut diselar Anggota Parlimen Rembau Khairy Jamaludin Abu Bakar yang mengatakan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) sendiri membenarkan penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN kepada graduan yang bergaji kurang RM4,000 sebulan.

   Baca: Sejauh mana 10 janji 100 hari HARAPAN dipenuhi

   Shamsul yang juga bekas pengerusi PTPTN turut berkongsi pengalaman beliau bahawa aliran pusingan kewangan perbadanan itu pernah mengalami kemerosotan akibat janji pembangkang dahulu.

   "Ramai yang tidak membayar pinjaman. Kenapa mereka tidak mahu bayar? Ini kerana terpengaruh dengan mainan politik dan janji populis pembangkang ketika itu.

   "Menjelang PRU13, ramai terpedaya kononnya “hutang PTPTN akan dihapuskan".

   "Kesannya aliran kewangan PTPTN begitu teruk akibat ramai tidak membayar pinjaman kerana terpengaruh dengan janji pembangkang untuk hapuskan hutang dan PTPTN," jelasnya.

   Baca: Janji Pakatan: Turun harga minyak dan kereta, mansuh PTPTN, pendidikan percuma

   'HARAPAN sendiri tak amanah'

   Justeru, kata Shamsul kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) tidak wajar hanya melabel peminjam dengan pelbagai gelaran.

   Sebaliknya katanya kerajaan perlu melakukan usaha kerajaan terdahulu untuk mendapatkan semula bayaran daripada peminjam.

   "Sebab itu jugalah, kalau ditanya siapa sebenarnya yang tidak amanah tentulah kerajaan hari ini.

   "Rakyat khususnya anak muda menggundi mereka kerana termakan janji manis Pakatan Harapan sewaktu kempen menjelang PRU14. Apabila janji tidak ditunai itu sebenarnya tidak amanah," katanya.

   Delete
  3. Nyah oh Nyah
   Kesiannya kau Nyah.....

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Delete
  4. ICERD MENGHANCURKAN ISLAM MELAYU


   Panel Hak Asasi Manusia – Majlis Dakwah Negara (MDN) mengingatkan kerajaan Malaysia di bawah Pakatan Harapan (PH) supaya menangani apa-apa isu sensitif dengan penuh kebijaksanaan, termasuk konvensyen yang hendak diguna pakai di negara ini.

   Pengerusi Panel Hak Asasi Manusia MDN, Profesor Datuk Dr Torla Hassan menegaskan, tidak semua nilai yang dilihat baik pada peringkat global perlu ditanam di peringkat glokal, kerana nilai itu perlu digarap berdasarkan susun atur budaya, agama dan norma lazim setempat.

   Sehubungan itu, katanya, Panel Hak Asasi Manusia MDN berpendirian bahawa Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD), tidak perlu diratifikasi kerana memberi impak dari sudut perundangan, khususnya Perlembagaan Persekutuan.

   “ICERD bertujuan menghapus segala bentuk diskriminasi, termasuk ‘diskriminasi positif’ seperti hak orang Melayu dan Bumiputera, kedudukan istimewa agama Islam dan Raja-Raja Melayu yang dijamin Perlembagaan Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

   Beliau berkata demikian merujuk kepada kenyataan akhbar SUHAKAM semalam yang mendesak kerajaan meratifikasi ICERD.

   Pada masa sama, beliau mengalu-alukan kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mahu mengambil kira pandangan semua pihak yang berkaitan dalam isu itu.

   Torla berkata, rundingan awam perlu diadakan bagi mengelak perasaan tidak puas hati yang mungkin boleh menimbulkan ketidakstabilan kepada negara dari aspek perundangan, sosial atau hubungan antara kaum.

   Panel Hak Asasi Manusia-MDN, katanya, menentang sebarang kezaliman dan penindasan terhadap mana-mana orang sama ada dari kalangan majoriti atau minoriti daripada mendapat hak asas mereka sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

   “Semua orang mempunyai hak yang sah yang ditentukan oleh Perlembagaan Persekutuan, malah di dalam agama Islam juga hak ini, termasuk hak orang bukan Islam, adalah terpelihara dan menjadi tanggungjawab setiap orang Islam mempertahankan hak yang sah ini,” katanya.

   Delete

  5. Musa Awang
   kalau tuduh Anwar liwat Anwar tetap dengan satu kenyataan sampai bila². tapi bila tuduh Najib mencuri ada bermacam² kenyataan dari Najib. sekali derma sekali tak tahu sekali pulang balik sekali tak sedar ingatkan derma arab dan macam² alasan. betullah kata awang selamat pencuri tidak bohong tapi pembohong adalah pencuri. kemana lagi Najib nak lari. balik pekan terjun laut cina selatan dikuala Pahang tentu selamat

   Nafie Salim
   Kerajaan dn agung kena anugerahkan kt jibby darjah kebesaran paling tertinggi dlm malaysia yg mana dia satu2nya pm yg dpt bintang kebesaran PEMBOHONG NOM 1 DAN TERHEBAT DIDUNIA

   Abedul Kuduih
   Najib najib......"Bukan semua pencuri itu pembohong tetapi mereka yang berbohong itu selalunya mencuri." Selepas satu pembohongan, satu lagi pembongan, lepas tu satu lagi pembohongan.... satu lagi pembohongan, satu lagi pembohongan, satu lagi pembohongan , MEMANG NKO BUKAN JA MENCURI MALAH RAJA pembohongan.

   Delete
 29. Suman harap mulut jer lebar tapi otak nipis
  Diia tak ada agama, asal Singapore hippies
  Pukulan berterusan aku, diia tak daya tepis
  Nak lwn balik pun spt bapok, main kopipes

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmmmmmm - ehh ehh ehh ehh, kesiannn,,,...

   Lagi-lagi PANTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang......!!

   Nyah oh Nyah
   Kesiannya kau Nyah.....

   Cukup2lah kau tonggeng-menonggeng menjual maruah, dikhuatiri besok2 Bang Non rejeck kau sebab dah bolos besar - tak ada ummphh lagi, tau....!!

   Aku tahu kau ketawa 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhkaaaahhhh' dalam ketakutan. Itu sebab kau terus mengelak untuk memberi tarikh, masa & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Perhatikan pantun aku yg ada rhyme & prose di setiap baris dgn rangkap pembaysng berseni.

   Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terkira

   He he he he
   Ho ho ho ho
   Pengecut & bodohnya kau Kejora...!!
   Hi hi hi hi
   Ha ha ha ha

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu


   Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Suman ngeri/ melalak sakan
   Bagai nak gila/ ditaji Kejora

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. JUSTO PUN HAPRAK MACAM PH JUGAK


   'Justo, kamu jangan menipu!'
   MUHAMMAD AFHAM RAMLI 1 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore4.3K
   Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh
   Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) menegaskan kenyataan bekas Eksekutif PetroSaudi International Ltd, Xavier Andre Justo yang dipaksa badan keselamatan itu bagi memuji bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak adalah tidak masuk akal.

   Malah menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Bukit Aman Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh ia tidak termasuk dalam sebarang soalan berhubung siasatan yang dilakukan terhadapnya ketika di Thailand pada 15 Disember 2015.

   ADVERTISING


   Amar Singh yang ketika itu menjawat jawatan Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah dan mengetuai siasatan itu berkata, beliau bersama dua pegawainya hadir di Penjara Reman Bangkok bagi merekodkan keterangan Justo.

   Katanya, keterangan itu direkodkan oleh pihak berkuasa Thailand dan dibantu penterjemah manakala PDRM bertindak sebagai saksi.


   Menurutnya, keterangan itu diambil berdasarkan laporan polis yang diklasifikasikan mengikut Seksyen 124B/124J Kanun Keseksaan berhubung kenyataannya yang diterbitkan Sarawak Report.

   Kes itu katanya berkaitan dengan kandungan email yang bocor berkaitan PetroSaudi dengan 1MDB.

   “Saudara Xavier Andre Justo, kamu jangan menipu!

   “Siasatan kami hanya fokus kepada tuduhan mencuri data dikaitkan dengan PetroSaudi-1MDB dan cubaan menjual kepada atau memeras kepada atau daripada pihak ketiga yang berniat untuk mengganggu gugat keselamatan negara. Bukannya siapa kamu atau siapa perdana menteri terbaik,” demikian katanya melalui kenyataan media, hari ini.

   Beliau berkata demikian mengulas laporan portal berita bertajuk “Justo: Malaysian cops forced me to say ‘Najib was the best PM” yang diterbitkan di Malay Mail hari ini.

   [ ARTIKEL BERKAITAN: Saya tak akan henti berjuang: Justo ]

   [ ARTIKEL BERKAITAN: Justo gembira kes 1MDB ke mahkamah ]

   Beliau berkata, ketika siasatan dilakukan, 57 soalan ditanya terhadap Justo di mana ianya melibatkan soalan pengenalan berkaitan keluarga dan akademik; soalan berkaitan PetroSaudi; soalan berkaitan Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown; soalan berkaitan rundingan pertukaran informasi, dokumen dan data; serta soalan umum berkaitan keselamatan negara.

   “Fokus kami adalah siasatan terhadap tuduhan mencuri data kepada pihak ketiga yang boleh menjejaskan keselamatan negara. Kami tidak pernah bertanya soalan yang mengarut.

   “Sama ada Justo ‘adakah orang jahat, minat duit dan Tarek serta PetroSaudi baik’ dan soalan adakah Najib perdana menteri terbaik, langsung tidak mempunyai sebarang kaitan dengan siasatan. PDRM profesional dalam melakukan tugas,” katanya.

   Delete
 30. TAHNIAH SAUDARA JOHN DOE !
  APA YANG ANDA ULAS
  SUDAH DEKAT UNTUK MENJADI KENYATAAN!

  SAYA SOKONG 100 %.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BANGSA ASING BERSENANG LENANG MELAYU MEREMPAT


   Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mendahului 47 ahli Parlimen kerajaan dan barisan Kabinet dalam senarai perisytiharan harta yang didedahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.

   Setiausaha agung DAP itu mengisytiharkan pendapatannya berjumlah RM86,464.43 pada 10 Oktober lalu, diikuti Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail yang mempunyai pendapatan sebanyak RM77,629.68.

   Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di tempat ke-3 dengan pendapatan RM75,861.57.
   Pendapatan Ahli Parlimen Petaling Jaya yang juga bekas pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah “paling rendah” dalam kalangan ahli Parlimen parti pemerintah itu, iaitu RM21,000.
   Senarai itu tidak menyatakan jenis pendapatan atau kekerapannya, dengan beberapa ahli Parlimen mengisytiharkan pendapatan yang digabungkan dengan pasangan dan anak mereka.

   Seorang ahli Parlimen mempunyai pendapatan bulanan sebanyak RM25,700, termasuk elaun, kos pengangkutan dan telefon serta untuk menghadiri mesyuarat.

   Maria ketika dihubungi FMT berkata, pendapatan RM21,000 itu berdasarkan apa yang beliau terima pada Mei dan Jun lalu.

   Ahli Parlimen kerajaan lain dalam senarai perisytiharan harta seperti berikut:
   1. Chow Kon Yeow (RM73,576.15)
   2. Tan Sri Muhyiddin Yassin (RM72,276.37)
   3. Teresa Kok (RM68,142.66)
   4. Datuk Mohammaddin Ketapi (RM67,483.43)
   5. Datuk Mansor Othman (RM60,719.00)
   6. Larry Soon @ Larry Sng Wei Shien (RM59,065.39)
   7. Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (RM59,048.33)
   8. Gobind Singh Deo (RM58,100.98)
   9. Datuk Wong Tien Fatt @ Wong Nyuk Foh (RM56,496.31)
   10. Datuk Ngeh Koo Ham (RM55,908.33)
   11. Datuk Amiruddin Hamzah (RM55,112.00)
   12. Dr Xavier Jayakumar (RM53,736.49)
   13. Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa (RM53,736.48)
   14. Datuk Saifuddin Abdullah (RM52,504.48)
   15. Zuraida Kamaruddin (RM51,236.48)
   16. Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (RM50,253.88)
   17. Dr Lee Boon Chye (RM47,000)
   18. Ong Kian Ming (RM41,500)
   19. Pang Hok Liong (RM39,231)
   20. Hannah Yeoh (RM37,882.88)
   21. RSN Rayer (RM37,800)
   22. Hanipa Maidin (RM36,262.89)
   23. Steven Sim (RM35,122.89)
   24. Datin Paduka Tan Yee Kew (RM34,772.82)
   25. Datuk Liew Vui Keong (RM33,736.48)
   26. Chan Ming Kai (RM32,000)
   27. Teh Kok Lim (RM31,803)
   28. Hasan Bahrom (RM31,700)
   29. Tony Pua (RM30,600)
   30. Hassan Abdul Karim (RM29,700)
   31. Cha Kee Chin (RM29,700)
   32. Wong Chen (RM29,200)
   33. Alice Lau Kiong Yieng (RM28,700)
   34. Willie Anak Mongin (RM26,450)
   35. Nik Nazmi Nik Ahmad (RM25,900)
   36. Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil (RM25,700)
   37. Wong Hon Wai (RM25,700)
   38. Tan Kok Wai (RM25,700)
   39. Khoo Poay Tiong (RM25,700)
   40. Syed Ibrahim Syed Noh (RM25,700)
   41. Steven Choong Shiau Yoon (RM25,600)
   42. Noorita Sual (RM24,500)
   43. Wong Shu Qi (-)
   44. P Waytha Moorthy (-)


   : Gaji rakyat marhain nak dinaikan gaji mininum RM1500 pun mereka (PH) kata tak mampu, kencing betul....

   Delete
 31. Suman harap mulut jer lebar tapi otak nipis
  Diia tak ada agama, asal Singapore hippies
  Pukulan berterusan aku, diia tak daya tepis
  Nak lwn balik pun spt bapok, main kopipes

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
 32. INI AKU PAPARKAN SEMULA, DUA EPISOD TERAKHIR DARI SKETSA 'PANTUN DLM CINTA' ANTARA AKU DAN 'SI DIA':

  Anonymous 6 November 2018 at 21:29

  LAPANG SUNGGUH RASA HATI BILA 'SI DIA' DAH BOLEH TERIMA KEADAAN KAMI YG TERLANJUR SBLM NIKAH TU... PERBUALAN KAMI BERKISAR PASAL PANTUN PULA.. AKU HENTAM PARTI DIA YG DAH GILA, MELARANG PANTUN DLM MAJLIS... NAK PUJUK PUAK KAFIR, HABIS BUANG KETUANAN DAN BUDAYA MELAYU... P*K*M*K PUNYA PARTI KERAJAAN...
  MASA AKU BALIK DARI MASJID LPS SOLAT MAGHRIB TADI, AKU TERIMA LAGI SMS DARI SI DIA MANJA:

  Dinda rasa kecekapan pantun kian meninggi
  Terima kasih di atas tunjuk ajar yng abg bagi
  Nantii udah kahwin pun, nak belajar juga lagi
  Kalau hari cuti, abg ajar le dinda sampai pagi

  Dinda tahu abg jujur, tidak pandai putar kilas
  Nanti ajarkan lah dinda dgn rasa tulus ikhlas
  Dlm bilik tu, tak nak le abg minta apa2 balas
  Nanti terpenyek diinda, abg bikin bahan alas

  Melayang terbang ibu-anak kelicap
  Senduduk serumpun melata merata
  Sayangkan abang tak tahu nak ucap
  Tak cukup dihimpun sejuta kata-kata

  Mula dah rekah, tali akar seruntun
  Mempelam pelik, berpuru di cabang
  Bila dah nikah, lagi cekap berpantun
  Di dalam bilik, berguru kan abang

  ('SI TUA' MEROYAN RABAN SAKAN KENA PANTUN2 B.I. AKU.. HI HI... 'SI TAIKO JIWA LARA' PULA DAH TIRU STYLE AKU, MAIN TUJU2 LAGU.. TAPI AKU TAK CITER KAT 'SI DIA'... KI KI KIK...)


  ReplyDelete


  Anonymous7 November 2018 at 06:32

  'SI DIA' DAH MULA CERIA KEMBALI, LEGA RASANYA. GURAUAN NYA PULA DAH SEMAKIN MANJA, SAMPAI KE BILIK PULAK DAH... AKU PUN MEMBERANIKAN DIRI UNTUK BERGURAU MENGIKUT RENTAK DIA. AKU KARANG PANTUN MADAH DAN SMS KPD NYA:

  Udah tidak lama lagii, dinda akan abg lamar
  Seronok abg ni, bila berpantun dinda gemar
  Nanti abg kan ajar dinda, pantun dlm kamar
  Upahnya, bibir dinda mengganti buah tamar

  Tak ada hal bila adinda jadi abg punya milik
  Boleh saja belajar kat luar atau kat dlm bilik
  Dah tentu le sampai ke siang kita jaga celik
  Tapi jgn lah pula, sampai katil habis terbalik

  Menunggang kuda, di hutan bukit
  Ke hutan di barat, nak cekup tekukur
  Sayangkan dinda, bukan sedikit
  Lautan dan darat, tak cukup diukur

  Indahnya kain, berbatik seni
  Berukir renda, tersurat samar
  Sudah berkahwin, sebilik nanti
  Bibir adinda, ku buat tamar

  ('SI TUA' BETUL2 PARAH DEK TIKAMAN PANTUN2 B.I. AKU TU, TERUS HILANG KELIBAT, BAGAI DISEBAT, KE KLINIK CARI UBAT... HI HI...
  'SI TAIKO' PULA, MASIH POYO DGN 'SMS PALSU' DARI TOKYO NYA ITU... KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. udah-udahlah Kejora....
   kembali ke alam nyata....
   Buang illusi serabut tu....

   Apala orang baru masuk islam
   pantun yang di utama

   Takkan nak sembahyang pakai pantun
   pantun lak caci maki


   ajarlah baca fatihah

   SIAPA BAKAL ISTERI YOU TU?

   hai....hai...nak tegelak aku!

   Delete
 33. Setelah menerima wassap yang ku anggap paling menyentap
  "berahi" dari Mas malam tadi, ada kejutan lain yang aku terima. Biar ku siarkan balik :

  Abang, Mas ....rindu ngat kat bang
  kadang-kadang Mas rasa sepi,
  kat banglo papa ni..

  Walaupun Mas ada kawan pompuan stay sekali kat sini

  Mungkin masa nak bertemankan abang dah sampai!

  rasa-rasanya lambat sangat la bulan Mei tu!!

  emmmmmmmmmmm.....hhh


  KIRA-KIRA pukul 12.15 t/malam, tiba-tiba HP ku berdering.Hati ku berdebar-debar, kerana jarang aku menerima panggilan waktu lewat malam gini. Apakah khabaran kecemasan yang bakal ku terima.

  Terdengar suara perempuan mengucapkan selamat malam pada alunan-alunan gelombang. Ini mesti panggilan jauh.Aku tergamam, bila perempuan tersebut memperkenalkan diri. MasyaAllah, rupanya panggilan dari ibu Mas dari London. Secara spontan terus ku jawab"ini Mama ka". Aku jadi termalu sendiri, kerna belum apa-apa
  dah ku panggil kat ibunya "mama".

  Dari reaksi ibu Mas, dia begitu senang dengan panggilan tersebut.
  Kami berbual panjang dan isu paling utama tentang kesudian Mas
  untuk bersara dari dunia politik,dan ikut aku ke Tokyo,menguruskan kedai.

  Kata ibu Mas, dia bersetuju sangat dengan cadangan aku,kerana menurutnya,lebih baik Mas mendekati dunia perniagaan kerana boleh menyambung warisan bisnes mereka di London,bila mereka dah tiada lagi.Harapannya, aku dapat menjaga Mas dengan baik.

  Bagi pihak aku, ada dua sebab mengapa aku minta Mas berhenti dan berhijrah ke Tokyo.

  1. Dapat sepenuhnya bersama Mas, sebagai suamiisteri dan masuk ke dunia perniagaan. Aku benar yakin seperti yang disebut agama, rezeki dari berniaga tu adalah 9 dari sepuluh pintu rezeki.Kalu setakat pendapatan aku sekarang, kalau Mas nak berulang alik dari Tokyo ke London, seminggu sekali pun..lebih dari mampu.

  2. Di Kota Tokyo ni, ada pertubuhan agama yang mengajar amalan Islam kepada rakyat Jepun yang baru masuk Islam.Inilah peluang aku untuk memegang amanah Tuhan, bagi mendidik Mas kepada Islam .Harapan aku, amalan sembahyang lima waktu dan lain-lain dapat dipelajari dan dimantapkan oleh Mas.

  TQ.

  Kepada pelayar saya memohon maaf kerana komentar saya
  keluar dari tajuk. Memang bloq budin ni special, dan
  berwarna warni.

  Kalu tak special, takkan Saudara Kejora terus melekat
  kat sini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Singgora masa kecil suka bermain yoyo
   Dia juga minat ultraman sebab itu suka tokyo
   Gilakan kekasih orang sampai dia jadi poyo
   Adedey thamby yennadey amma appa ayo yo

   Delete
  2. aikkk..lain macam bunyi..
   berapa botol todi si SAMMY tu kasi tonggang!

   Dey.....amma...

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...