Monday 5 November 2018

MT UMNO MESTI BERANI PADA 9 NOVEMBER INI


MT UMNO telah menetapkan 9 November ini sebagai tarikh mesyuarat untuk membincangkan kedudukan Zahid Hamidi sama ada beliau perlu bercuti atau sebaliknya sebagai Presiden UMNO.


Difahamkan MT UMNO biasanya mengadakan mesyuarat bulanannya pada Jumaat terakhir setiap bulan, tetapi kali ini ia sengaja dilewatkan kerana Zahid Hamidi baru saja didakwa di mahkamah dengan 45 pertuduhan pada 19 Oktober lalu.


Beberapa pihak dalam UMNO, termasuk Timbalan Presiden, Mohamad Hassan dan Pergerakan Pemuda  lebih cenderung mahukan Zahid Hamidi bercuti sementara kesnya selesai.

Alasannya ialah Zahid Hamidi harus diberi ruang menyelesaikan kesnya secara peribadi tanpa melibatkan nama UMNO.


Begitupun, selain ada pihak lain yang mempunyai pendapat berbeza, Zahid Hamidi juga tidak menunjukkan sebarang tanda mahu berundur, malah dalam beberapa ucapannya beliau bertegas untuk terus bertahan dengan jawatannya.


Selain itu, beliau juga sudah menjelajah ke beberapa negeri untuk bertemu akar umbi bagi menjelaskan kewajarannya tidak mahu berundur atau bercuti seketika sebagaimana yang dituntut itu.


Dalam hal ini, mesyuarat MT pada 9 November ini dijangka akan menyaksikan wujudnya perbezaan pendapat di mana satu kumpulan mahukan Zahid Hamidi terus kekal dan satu kumpulan lagi berkehendakan beliau berundur daripada jawatannya.


Tetapi, demi kebaikan dan masa depan parti itu, adalah penting untuk MT UMNO membuat keputusan yang betul pada 9 November nanti.


Setelah kehilangan kuasa dan melihat bagaimana UMNO ditolak rakyat kerana terlalu membela Najib Razak yang terkait dengan skandal 1MDB sebelum ini, MT UMNO seharusnya belajar daripadanya dalam membuat keputusan berkaitan Zahid Hamidi pada 9 November ini.


Mengekalkan lagi Zahid Hamidi di sebalik 45 kes mahkamah yang sedang dihadapinya hanya memberi makna UMNO masih tidak berubah dan kekal dengan sikap mahu mengekalkan pemimpin, biarpun dalam keadaan imejnya sudah tercalar sekali pun.


Dalam keadaan begitu, bagaimanakah rakyat mahu kembali memberi sokongan kepada UMNO?

Lagi pula, dengan 45 pertuduhan yang sedang dihadapinya adalah tidak logik untuk mengatakan pendakwaan terhadap Zahid Hamidi itu adalah semata-mata bermotif politik dan merupakan pendakwaan terpilih.


Bagi mereka yang mahu berfikir pula, kes yang sedang dihadapi Zahid Hamidi adalah suatu kes yang mudah, jelas dan ternampak sukar bagi beliau untuk terlepas daripadanya.


Untuk itu, MT UMNO perlu, malah wajib menunjukkan keberaniannya dalam membuat keputusan yang lebih mementingkan masa depan parti berbanding membela mana-mana individu pada 9 November ini.


Jika tidak, bersiaplah untuk UMNO terus ditolak yang sekaligus memberi peluant kepada Pakatan Harapan memerintah negara ini dengan lebih lama lagi. (ShahbudinHusin 05/11/2018)

143 comments:

 1. Cuti ajelah wak sampai deepavali thn depan. Tak rugi pun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dia kn pahlawan jugak. Pantang mundur kecuali najib panggil

   bankami.blogspot.com

   Delete
  2. Bulat Kontol...ko tentu tau rakyat macam aku dan ko ni dah muak lah dengan alasan klise, kononnya depa semua takut nak isytihar harta demi keselamatan diri dan keluarga..poraahhh...zaman tok kadok boleh lah nak goreng rakyat macam tu..ini zaman Msia baru lah beb !!!

   'Keselamatan bukan alasan'

   GIAT adalah gabungan pertubuhan masyarakat sivil merangkumi C4 dan NGO-NGO lain.

   Turut hadir adalah Pegawai Penyelidikan Perundangan C4 Fadiah Nadwa Fikri, Setiausaha Agung Amnesty International-Malaysia Muhammad Mohan, dan Pengerusi MyPJ Jeffrey Phang.

   Terdapat tanggapan bahawa pengisytiharan harta secara terperinci membawa ancaman risiko kepada ahli politik dan keluarga mereka.

   Mengulas perkara itu, Phang berkata ahli politik sepatutnya sudah menjangka tuntutan untuknya berbuat demikian dan tidak menjadikan faktor keselamatan sebagai alasan.

   "Kita boleh lihat ramai taikun di Malaysia yang kia tahu sangat kaya, dan mereka mengisytiharkan akaun dan saham milik mereka. Mengarut untuk mereka (ahli politik) berkata mereka tidak akan berbuat demikian (kerana faktor keselamatan)," katanya lagi.

   Dah..jangan buat alasan macam2 lagi..rakyat Msia dari Perlis hingga ke Sabah tak sabar2 nak tau berapa banyak harta Tun Madey, Din pagoh, Jemin Jamban, Mokrez Botak, Ah Beng dan Tokong Kit Sial tu.

   Rakyat mohon agar GIAT paksa anak2 Tun Madey, Tun Daim serta kroni2 depa semua mengisytihar harat mereka jugak.

   Lagi bagus kalau dapat buat satu live telecast di media arus perdana untuk tujuan tersebut dan dipancarkan ke seluruh dunia.

   Ini lah baru betul kerajaan yang telus dan tiada ketirisan...aku lah orang pertama yang akan tabik spring 10000 kali pada mereka!!!

   Delete
  3. Mereka ni mana ada erti malu sebab masih ada duit lagi beratus juta dlm akaun peribadi dan akaun anak bini.

   Pergi ke mahkamah pun masih tersenyum simpul dan melambai lambai tangan.

   Tengok kat pakaian pun dah cukup gah.

   Cuba kalau duit tu dah tak ada. Apa mcm? Nak pijak tanah pun hati terasa teramat malu dan menyeksakan. Apatah lagi dipandang orang.

   Selagi duit masih ada ratusan juta muka tetap berseri seri lah.

   Tunggulah masuk penjara besok. Kemana muka tu nak disorok.

   Tunggu sajalah. Masa akan menentukan kenyataan.

   Delete
  4. Ada lagi rupa nya si Z.Kecutburong
   Mesti aktif lagi, berniaga kat lorong
   Ingat mampos, kote Bangla sorong
   Atau udah parah, jubor lekat terong

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  5. MUQADDIMAH & PERINGATAN AWAL....!!

   Pada tajuk yg lepas, Kejora melambakkan bertan-tan sampah busuk kerana dia dapat kesempatan masuk menceroboh.

   Oleh itu, sebelum Kejora lahanat busuk hati melonggok sampah menimbun-nimbun untuk menghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini, suka saya menyeru rakan2 seperjuangan ayuhlah kita semua mendahului dia sebab jika puaka itu muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya Kejora atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan.

   Kejora boleh bertukar bermacam-macam wajah seoerti Geng Najib, Justice League, CaptainAMalaysia dll beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin
   dgn niat dengki yg saya nyatakan di atas.

   Dalam pada itu, saya cabar dia jika Kejora pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!
   ------------------------------------------------


   ULANG TAYANG - MUQADDIMAH & PERINGATAN AWAL....!!

   Pada tajuk yg lepas, Kejora melambakkan bertan-tan longgokan sampah busuk kerana dia dapat kesempatan masuk menceroboh.

   Oleh itu, sebelum Kejora lahanat busuk hati melonggok sampah menimbun-nimbun untuk menghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini, suka saya menyeru rakan2 seperjuangan ayuhlah kita semua mendahului dia sebab jika puaka itu muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya Kejora atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan.

   Kejora boleh bertukar bermacam-macam wajah seoerti Geng Najib, Justice League, CaptainAMalaysia dll beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin dgn niat dengki yg saya nyatakan di atas.

   Dalam pada itu, saya cabar dia jika Kejora pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   ps:
   HENTIKAN BERI KESEMPATAN SEKECIL MANAPUN KPD SEKOR BATU API YG AKAN NENYEMARAKKAN BIBIT2 KEBENCIAN DAN MELAGA-LAGAKAN SESAMA KITA

   Delete
  6. Tonggeng tak akan lupakan Kejora.
   Kejora akan terus menonggeng tonggeng.

   Tikus itu AmonyMOUSE Pengecut Kejora.
   Kejora akan terus tikus menikus sebagai Pengecut.

   Delete
  7. Ahaaaaaa....

   PADAH IKUT AJARAN TOK GURU BRAHIM & PENGIKUT NAJIB
   Dia sembahyang, tayang menayang
   Menunjuk-nunjuk, akulah terbilang
   Bila dah sesat, otak pun mereng
   Kita ruku', dia menonggeng
   Kita sujud, dia menonggeng
   Kejora Tonggeng, terus menonggeng
   Bermulut sumbing, dah macam tongkeng
   Berguling guling macam tenggileng

   HE HE HE HE
   HA HA HA HA
   HO HO HO HO
   HI HI HI HI

   Delete
  8. KUALA LUMPUR, 5 Nov (Bernama) -- Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menegaskan arahan larangan berpantun hanya tertakluk kepada semua majlis rasmi ketenteraan yang bersifat rejimental.

   Kita di sini bila nak hapuskan PANTAToon Cartoon oleh seorang Goon yg tak bertamadun merusakkan martabat & keindahan pantun warisan budaya bangsa......

   Yg tidak mengikut ciri2 pantun,
   Yg tidak beradat,
   Yg tidak berbudaya,
   Yg tidak berseni.

   Delete
  9. geng najis....ko tanya najib, apa dapat investment kat mongolia tuuu???

   dapat mongolian pussy! tapi kena "backhand" dengan kak ros!

   duit ko kan jugak tu dah hilang....tak nak tanya ke??

   Delete
  10. dad...

   Sampai xekarang I tak habis fikir - kenapa Najib teroka minyak dgn fake Petro Saudi Tareq Obaid...??

   Kenapa tidak guna kepakaran syarikat anak jati Melayu (Petronas Cari Gali) yg jauh lebih berpengalaman....??

   Nampak sangat Najib mahu klepet/songlap....!!

   Delete
  11. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pada saya elok zahid pegang lagi umno
   alang-alang depa dah ranap

   kalu 40 masuk bersatu

   tinggai depa 7 lagi
   Agak ape namanya parti tu ha???

   Kalu tinggai 6, boleh nama parti 6 JAHANAM

   Kalu 7..OOOOOOOOOO HA....... parti 7 MELINGKUP

   HA.....HA.....

   Delete
  2. nak sebut PARTI 7 MELINGKUP tu pulak

   kena macam nada suara AHMAD NISFU....ha...ha..

   Delete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ribut di utara tumbangnya pinang
   Beritanya ke udara di amati betul
   Berebut Mas Singgora yg. menang
   Katalah Kejora watammat kalimatul

   Delete
  2. Helang ganas di sangkar berduri
   Si kera menguis kat ranting bilah 
   Memang lah Mas ku gelar puteri
   Singgora nangis melenting kalah

   Kah kaahh kaahhh kaahhh kaahh

   Singgora & Suman dah kian buntu
   Dgn aku, depa berdua ni mati kutu
   DSAI, depa cuba mahu tutup pintu
   Mengharap Umno, masuk Bersatu

   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaahh

   Delete
  3. Dah hampir 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 5. PUTRA KANGAROO...Takkan lah kau takde sekelumit pun rasa kasihan dan simpati pada bangsa kau semdiri bila dizalimi sedemikian rupa oleh Rejim Haprakan seajak mereka berkuasa.

  Nampak sangat menteri2 melayu dalam kabinet kayu reput ni dah digam dan dikunci mulut mereka untuk membela nasib bangsa sendiri.

  Sampai bila lah mereka semua nak jadi kerbau balau yang dicucuk hidung oleh DAPigs tu haah ???

  Peruntukan orang Melayu dimansuh, dipotong dengan dahsyat sekali – Najib

  Selepas meneliti belanjawan 2019 dengan lebih terperinci, saya dapati peruntukan untuk pengurusan beberapa kementerian telah turun dengan dahsyat sekali akibat dari pemotongan ataupun pemansuhan program-program bantuan rakyat.

  1) Untuk Kementerian Pembangunan Luar Bandar

  2018: RM5.3 bilion
  2019: RM3 bilion

  Penurunan ini disumbang oleh pemotongan 73 peratus bajet untuk MARA, iaitu dari RM3.5 bilion bagi 2018 kepada hanya RM1.3 bilion untuk tahun depan.

  2) Kementerian Industri Utama pula dipotong lebih 72 peratus kepada RM125 juta, di mana bantuan musim tengkujuh untuk pekebun kecil dan penoreh getah yang diperuntukkan RM261 juta tahun lalu, dimansuhkan sama sekali.

  Setiap tahun, pekebun dan penoreh getah berdepan kesusahan untuk bekerja pada musim tengkujuh mengakibatkan pendapatan mereka jatuh teruk dan kerajaan pada masa lalu membantu meringankan beban mereka.

  Mulai tahun depan, mereka tidak lagi dapat bergantung kepada bantuan ini.

  3) Kementerian Pertanian pula menyaksikan pemotongan bajet di mana pelbagai bantuan telah dikurangkan atau dimansuhkan.

  Subsidi baja padi - dipotong 50%.
  Insentif pengeluaran padi - turun 50%.
  Elaun sara hidup nelayan - potong 67%
  Subsidi padi bukit - dimansuhkan.

  Mungkin penduduk luar bandar, sektor pertanian dan perladangan tidak lagi penting pada Malaysia Baharu?

  Walaupun sudah memaksa Petronas untuk membayar RM54 billion untuk tahun in dan tahun depan, golongan-golongan di atas seperti telah diketepikan.

  Jika dilihat betul-betul, majoriti kelompok-kelompok ini adalah orang Melayu.

  Gaji Menteri puluhan ribu. Peruntukan untuk rakyat diabaikan.

  Nampak sangat Malaysia Baharu ni menjahanamkan orang melayu di bumi bertuah ni !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. geng najis....ko tanya najib, apa dapat investment kat mongolia tuuu???

   dapat mongolian pussy! tapi kena "backhand" dengan kak ros!

   duit ko kan jugak tu dah hilang....tak nak tanya ke??

   Delete
  2. dad...

   Sampai xekarang I tak habis fikir - kenapa Najib teroka minyak dgn fake Petro Saudi Tareq Obaid...??

   Kenapa tidak guna kepakaran syarikat anak jati Melayu (Petronas Cari Gali) yg jauh lebih berpengalaman....??

   Nampak sangat Najib mahu klepet/songlap....!!

   Delete
 6. Yenadei vanekem GENG NAJIS HARAMJADAH
  Itu obat sudah makan ka?
  Apasal malam raya ni asyik meroyan aje
  Asal orang tegur kau, mesti kau spin lain cerita
  Apa kau dah mabok todi ka atau samsu ka?
  Ceeeiit, wakadawali....

  ReplyDelete
  Replies
  1. melayutakberkhatan..Tum mere hei apna desh kia kea bul bul raskul hea???..dalam urdu, maksudnya..bila lagi ko nak mampus haah ???

   Apa2 hal pun..dah tentu kau akan bersetuju dengan majoriti rakyat Msia, termasuk lah aku yang mengatakan bahwa...

   TUDUHAN RASUAH TERHADAP MUSA-MAINAN POLITIK


   Tuduhan terhadap Tan Sri Musa Aman berkaitan perkara lampau, jelas merupakan mainan politik.

   Musa didakwa menerima USD 63.29juta daripada beberapa individu yang berkaitan 15 syarikat pembalakan di Sabah daripada tahun 2004-2008.

   Dakwan dalam Seksyen 11(a) Akta BPR 1997 adalah menerima, dalam seksyen yang sama juga ada Seksyen 11(b) iaitu memberi.

   Sebenarnya dalam seksyen itu baik penerima dan pemberi perlu didakwa.

   Kalau bercakap berkaitan pembalakan di Sabah, fakta lapangan menunjukkan, bahawa kawasan hutan Sabah terus meningkat. Tahun 2002, keluasan hutan Sabah hanya 838 ribu hektar, tahun 2017 meningkat kepada 1.8juta hektar, pertambahan 1juta hektar.

   Malah pada tahun 2007, Musa telah membatalkan 3 konsesi besar pembalakan yang melibatkan lebih 700 ribu ekar, iaitu konsesi MALUWA, SEGAMA dan KELOMPANG untuk dijadikan sebagai kawasan Simpanan Hutan Kekal yang dilindungi (tidak boleh dibalak).

   Di Mahkamah nanti, semua individu yang dikaitkan, sudah tentu disapina untuk diminta keterangan. Para individu tersebut antara lain Lim Nyuk foh, Looh Chai Boon, Chia Tien Foh, Mazlan Zakaria, Lo Man Han dan Ngui Ing Chung.

   Selama 15 tahun, sehinggalah PRU-14 pada Mei, belum terdengar bahawa ada siasatan terhadap 15 Syarikat pembalakan di Sabah dan para individu yang disebutkan.

   Apa yang diketahui oleh rakyat Sabah adalah dana RM1.5bilion daripada KKLW dan RM15.5juta wang RISDA, malah para individu yang terlibat telah direman dan masih jaminan SPRM dengan ikat jamin ratusan ribu ringgit, namun tiada tindakan lanjut.

   Di Malaysia ada lah perkara biasa musuh politik didakwa di mahkamah, namun berasaskan kes-kes lalu, mahkamah akhirnya membebaskan mereka ini.

   Pihak berkuasa boleh sahaja menuduh para pemimpin yang tidak sebulu, semata-mata untuk memalitkan imej buruk dan melalukan pemimpin itu.

   Sebenarnya tuduhan terhadap Musa memberi ruang kepada beliau membersihkan nama menerusi mahkamah supaya mahkamah rakyat terbukti sebagai auta!!!!

   Delete
  2. geng najis....ko tanya najib, apa dapat investment kat mongolia tuuu???

   dapat mongolian pussy! tapi kena "backhand" dengan kak ros!

   duit ko kan jugak tu dah hilang....tak nak tanya ke??

   Delete
  3. dad...

   Sampai xekarang I tak habis fikir - kenapa Najib teroka minyak dgn fake Petro Saudi Tareq Obaid...??

   Kenapa tidak guna kepakaran syarikat anak jati Melayu (Petronas Cari Gali) yg jauh lebih berpengalaman....??

   Nampak sangat Najib mahu klepet/songlap....!!

   Delete
 7. PUTRA KANGAROO...Rasa kau lah, ingat rakyat begitu mudah nak lupakan janji2 rejim haprakan ni dulu berkaiatn dengan PTPTN masa sebewlum PRU 14 tu???

  Konpom tak punyanya beb..sampai kiamat pun dia orang akan tuntut janji2 tu...berani lah kalau tak tunaikan..MUNAFIK lah jawabnya, alamat menempah kekalahan besar dalam PRU15 nanti beb !!!

  PTPTN: Dasar Kerajaan PH Makin Melalut


  Mewajibkan potongan gaji kepada semua peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bergaji lebih RM1,000 ke atas bertentangan dengan Manifesto Pakatan Harapan (PH) lalu !

  Ini disuarakan tegas oleh mantan Pengerusi PTPTN, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah yang melihat pembayaran balik dengan cara potongan gaji berjadual antara 2% hingga 15% daripada pendapatan bulanan peminjam melebihi RM1,000 sebulan bermakna kerajaan mewajibkan potongan gaji kepada semua peminjam bergaji RM1,000 ke atas.

  “Ini menunjukkan apa yang dijanjikan oleh Kerajaan PH untuk memulakan bayaran balik di tangga gaji RM4,000 dengan sendirinya tidak dilaksanakan, sebaliknya mewajibkan pula potongan gaji bermula pendapatan RM1,000 ke atas,” katanya dalam satu kenyataan media di sini.

  Tegas Dr Shamsul, sebelum ini PTPTN memang melaksanakan sistem bayaran balik melalui potongan gaji, namun ia bukanlah suatu yang wajib sebaliknya dilaksanakan atas persetujuan peminjam.

  “Jadi apa yang dilakukan Kerajaan PH ini bertentangan dengan Janji 100 Hari PH.

  “Kerajaan PH juga mencadangkan potongan pinjaman kepada peminjam daripada isi rumah B40 yang mendapat keputusan Kelas Pertama yang difahamkan untuk peringkat Ijazah sahaja.

  “Dasar baru ini bermakna bukan semua peminjam mendapat keistimewaan ini.

  “Selama ini Polisi “Pengecualian Bayaran” telah dilaksanakan kepada lepasan Ijazah Sarjana muda Kelas Pertama.

  “Sejak dilaksanakan oleh PTPTN sehingga Mac 2018 sejumlah 45 ribu pelajar mendapat nikmat ini dengan hampir RM1.5 Bilion PTPTN belanjakan.

  “Malah apa yang dilaksanakan dahulu nikmatnya diperolehi oleh semua golongan tanpa mengira latar belakang,” kata Dr Shamsul.

  Beliau yang juga Ketua Penerangan UMNO berkata, ini sebagai suatu usaha mewujudkan daya saing dikalangan pelajar.

  “Bagaimanapun dasar baru Kerajaan PH ini hanya akan dinikmati oleh peminjam B40 sahaja.

  “Malah kemungkinan ” potongan pinjaman juga bermaksud bukan ” pengecualian bayaran ” sebaliknya hanya dipotong pinjaman mengikut peratus tertentu sahaja,” katanya.

  Menurut Dr Shamsul, secara jujur ada beberapa perkara yang dibentangkan adalah baik kepada PTPTN.

  “Umpamanya pelepasan cukai yang diumumkan dari RM6,000 kepada RM8,000 adalah lanjutan dilakukan oleh Kerajaan BN sebelum ini.

  “Ia menepati perancangan PTPTN sejak Kerajaan BN iaitu mengalihkan kebergantungan pelajar kepada pinjaman sebaliknya kepada simpanan sesuai dengan imej ” Tabung Pendidikan ” yang dijenamakan baru oleh Kerajaan BN.

  “Namun ketika itu diputar belit oleh PH ketika itu termasuk oleh Pengerusi PTPTN sekarang,” katanya.

  Sebetulnya, Dr Shamsul menegaskan, dalam apa keadaan pun Bajet Kerajaan PH 2019 nampaknya masih gagal mengemukakan program atau dasar dasar baru yang lebih jelas.

  “Hampir kebanyakan diumumkan adalah apa yang dilaksanakan oleh Kerajaan BN dahulu.

  “Malah banyak daripadanya dahulu mendapat bantahan daripada mereka namun ia dilaksanakan semua dan hanya bertukar nama dan penambahbaikan disana sini sahaja,” ujarnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. geng najis....ko tanya najib, apa dapat investment kat mongolia tuuu???

   dapat mongolian pussy! tapi kena "backhand" dengan kak ros!

   duit ko kan jugak tu dah hilang....tak nak tanya ke??

   Delete
  2. Itu bukan hujahnya untuk membela kerajaan ph pasal isu ptptn

   Delete
  3. Banyak cantik - selama ini yg alih tiang gol, lain ditanya lain pulak kau jawab, itu aper haaaa.....??

   Pada tajuk yg lepas, kau lambakkan bertan-tan sampah busuk kerana kau dapat kesempatan masuk menceroboh.

   Kau buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan - kopipes & spin
   dgn niat penuh khasad & dengki.

   Nah, aku cabar kau jika Kau pejuang & jantan sejati, tentu kau tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn aku.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
  4. Dah hampir 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 8. Kengkaawn,,,raas nak berpantun pulak pagi2 ni...tapi ingat, ini bukan sebarang pantun.beb!!!

  Ia ada kaitan dengan kelangsungan seni warisan melayu yang semakin dipinggirkan oleh Rejim Haprakan ni...

  Lebah bukan sebarang lebah,
  Lebah bersarang Di pohon kayu,
  Sembah bukan sebarang sembah,
  sembah seni pusaka Melayu.

  Pantun syair adat melayu,
  Kini telah semakin terhakis,
  Apakah dosa pantun melayu,
  Hingga tidak dibenar di dalam majlis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bro GN:

   Semangat bangsa depa dah layu
   Demi kuasa depa tunduk merayu
   Dengan DAP kafir jadi kuda kayu
   Mau hapuskan ketuanan Melayu

   Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

   Delete
  2. Orang melayu pertahankan melayu

   Delete
 9. Meroyan la kau sorang sorang GENG NAJIS HARAMJADAH
  Malasnya nak baca tulisan MERAPU kopipes kau
  Bila pulak kau nak mampus?
  Kalau kau mampus sunyi jugak blog budin ni nanti
  Kesian Najib,tak dak orang nak jilat dia lagi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kopipes fakta tak salah...kalau auta ...aaa itu salah

   Delete
  2. Kepala hotak kau yg dah mereng, tak salah aper ker bendanyer..!! Yg bertan-tan sampah sarap kau kopipes langsung tak ada kaitan dgn tajuk, aper kejadahnyer, haaas....??

   Banyak cantik - selama ini yg alih tiang gol, lain ditanya lain pulak kau jawab, itu aper haaaa.....??

   Pada tajuk yg lepas, kau lambakkan bertan-tan sampah busuk kerana kau dapat kesempatan masuk menceroboh.

   Kau buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan - kopipes & spin
   dgn niat penuh khasad & dengki.

   Nah, aku cabar kau jika Kau pejuang & jantan sejati, tentu kau tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn aku.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
 10. Tepat pukul 3:00 tadii, aku sendirii terjaga
  Jam lupa nak set pun, aku terbangun juga
  Dapat berrsolat tahajjud, aku merasa lega
  Bukan spt Singgora & Suman pala dongga

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masih berglebeh-gedebeh terkeluar ring masuk longkang dgn PANTAToon Cartoon kau tuu.....??

   PANTAToon Cartoon oleh seorang Goon yg tak bertamadun merusakkan martabat & keindahan pantun warisan budaya bangsa......

   Yg tidak mengikut ciri2 pantun,
   Yg tidak beradat,
   Yg tidak berbudaya,
   Yg tidak berseni.

   Delete
  2. Masih berglebeh-gedebeh terkeluar ring masuk longkang dgn PANTAToon Cartoon kau tuu.....??

   PANTAToon Cartoon oleh seorang Goon yg tak bertamadun merusakkan martabat & keindahan pantun warisan budaya bangsa......

   Yg tidak mengikut ciri2 pantun,
   Yg tidak beradat,
   Yg tidak berbudaya,
   Yg tidak berseni.

   Delete
  3. KALU CAMGINI, GLEBEH GEDEBEH, BERSENI TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  4. Dah hampir 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 11. Menanti hari bahagia mmg penuh debaran
  Suara manja si dia, bagai sayu kedengaran
  Mmg aku sesali, kamii punya keterlanjuran
  Menunggu subuh, aku terus baca Al-Quran

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masih berglebeh-gedebeh terkeluar ring masuk longkang dgn PANTAToon Cartoon kau tuu.....??

   PANTAToon Cartoon oleh seorang Goon yg tak bertamadun merusakkan martabat & keindahan pantun warisan budaya bangsa......

   Yg tidak mengikut ciri2 pantun,
   Yg tidak beradat,
   Yg tidak berbudaya,
   Yg tidak berseni.

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GEDEBEH, BERSENI TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. He he he he

   BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!! Bila dah terkantol dia cakap besar macam 'good' seyy......
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Betul ker tuu atau syok sendiri angan mat jenin..??

   Sekarang aku nak pengesahan kau - beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Tunjukkan kejantanan sejati kau bukan bapok sundal jalang yg bermulut tongkeng ayam.

   Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

   Aku gerenti engkau tak berani, kan kan kan....,??

   Ha ha ha ha

   Delete
  4. Dah hampir 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 12. Si dia menyintai aku kerna rajin sembahyang
  Kenal dua tiga hari jer dulu dipangil ku ayang
  Peristiwa kat JB, di fikiran ku terus melayang
  Keterlanjuran kami, bagai hitam membayang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 13. BAGI PEMINAT2 YG TAK BERKESEMPATAN MENGIKUTI NYA, INI AKU PAPARKAN SEMULA EMPAT EPISOD TERAKHIR DARI SKETSA 'PANTUN DLM CINTA ANTARA AKU DAN 'SI DIA':

  Anonymous3 November 2018 at 13:01

  'SI DIA' MEMUJI AKU SETINGGI LANGIT DI ATAS KECEKAPAN AKU MEMILIH LAGU "MAHLIGAI MU DARI AIR MATA KU" KUMPULAN LESTARI, UTK DITUJUKAN KPD 'TAIKO' HARU BIRU ANAK TOK GURU TU...
  AKU TERIMA SMS DARI SI DIA MANJA:

  Pandai sungguh abg, mencari dan pilih lagu
  Kalau dinda ini, terlopong je le tongkat dagu
  Aduh sayang tak tahan rindu membelenggu
  Sehari masa beredar bagai sepuluh minggu

  Memegang bangku terkena di air
  Gobok sebelah dilindungi bayang
  Memang abang ku berjiwa penyair
  Sebab itu lah dinda ni sayang

  ('SI TUA' RAJA KOPIPES MAKIN MENJADI2 DGN TIMBUNAN SAMPAH NYA.. HI HI...
  'SI TAIKO' JIWA LARA, TIADA LAGI KISAH KOTA SAKURA.. KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  Anonymous3 November 2018 at 13:41

  KAMI KERAP BERBUAL MELALUI PHONE. KINI PERBUALAN KAMI LEBIH BANYAK MENUMPU KPD MAJLIS 'HARI BAHAGIA' KAMI ITU. KADANG2 TU BERGURAU TERLAJAK, SAMPAI KE BILIK PENGANTIN... TETIBA HUBUNGAN PHONE TERPUTUS.. AKU CALL SEMULA, TERDENGAR MCM BUNYI SEBAK SEDU SUARA KEKASIH, "DINDA SMS ABANG JER LAH.."
  TAK LAMA LPS TU, DIA SMS AKU:

  Rekaan palsu org tu, dinda rasa cukup benci
  Kalu ler berdepan, mmg dinda nak maki caci
  Kasih pada abg, tak kan kurang walau seinci
  Walau pun kita berdua dah sama2 tidak suci

  Malam pengantin pasti kuat debaran di dada
  Anggap lah dinda masih suci, duhai kekanda
  Walau udah layu kasih ini kian berlipat ganda
  Kita sama2 hanyut masa di JB dinda ternoda

  Di dapur si dara, sila berlunjur
  Perca daun serumpun, beri perasa
  Dek kerna gelora, kita terlanjur
  Kita pohon ampun, dari Yang Esa

  (AKU SEBAK.. TAK SEDAR AIR JERNIH MELELEH TURUN DARI MATA KE PIPI KU... MMG SETIAP KALI AKU BANGUN BERSOLAT TAHAJJUD, AKU MEMOHON AMPUN KPD YG ESA, DI ATAS KETELANJURAN KAMI ITU...)

  ReplyDelete

  Anonymous4 November 2018 at 08:59

  4 HB NOVEMBER 2018 JAM 8:45 PAGI:
  ___________________________________________

  SEBENARNYA 'SI DIA' MASIH TERASA DGN RANGKAP CHORUS LAGU 'TERATAI' YG AKU KIRIM KPD NYA BEBERAPA HARI YG LEPAS:

  Ku tak menyangka wahai teratai ku sayang 
  Badai taufan datang menghembus dirimu 
  Engkau pun terkulai dan merunduk lah
  Layu tak berseri lagi

  AKU HANTAR SMS UNTUK MEMUJUK SI DIA MANJA DEWI INTAN KU ITU:

  Usah lah adinda sayang, begitu sedih terasa
  'PERISTIWA ITU' udah setahun ditelan masa
  Sebenarnya kita berdua dah sama2 berdosa
  Bersamalah kita pohon ampun dari Yng Esa

  Bertemu nakhoda, juragan bersembang
  Meminda atap, bersanggap besi
  Diri mu ternoda, di tangan nya abang
  Adinda tetap, ku anggap suci

  Bahtera bocor, tersadai di muara
  Kapal di sebelah, disusun terhimpun
  Kita terlanjur, dibadai gelora
  Kepada Allah, memohon lah ampun

  ('SI TUA' DAH TAK BERANI LAGI DGN AKU.. HI HI..
  'SI TAIKO' PULA DAH MAKIN BER'LEMBUT'.. TAPI 'LEMBUT' SANGAT PUN, AWEK LARI.. KI KI KIK.. )

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masih berglebeh-gedebeh terkeluar ring masuk longkang dgn PANTAToon Cartoon kau tuu.....??

   PANTAToon Cartoon oleh seorang Goon yg tak bertamadun merusakkan martabat & keindahan pantun warisan budaya bangsa......

   Yg tidak mengikut ciri2 pantun,
   Yg tidak ada 'rangkap pembayang berseni indah',
   Yg tidak ada seragaman bunyi,
   Yg tidak beradat,
   Yg tidak berbudaya,
   Yg tidak berseni.

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GEDEBEH, BERSENI TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. He he he he

   BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!! Bila dah terkantol dia cakap besar macam 'good' seyy......
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Betul ker atau syok sendiri angan mat jenin..??

   Sekarang aku nak pengesahan kau - beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Tunjukkan kejantanan sejati kau bukan bapok sundal jalang yg bermulut tongkeng ayam.

   Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

   Aku gerenti engkau tak berani, kan kan kan....,??

   Ha ha ha ha

   Delete
  4. Dah 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 14. SAMBUNGAN:

  Anonymous5 November 2018 at 06:37

  ENTAH KENAPA, SEMAKIN HAMPIR 'HARI BAHAGIA' KAMI, 'SI DIA' MAKIN KERAP MEMBANGKITKAN KERISAUAN NYA MENGHADAPI 'MALAM PENGANTIN'. PERISTIWA HITAM DI JB DULU TU, SPT KEMBALI MENGHANTUI FIKIRAN NYA. AKU TERKEJUT BILA BUKA SMS DARI NYA SELEPAS BALIK DARI SOLAT SUBUH DI SURAU TADI. (AKU YG BIASANYA KIRIM LAGU KPD NYA, TAPI TETIBA DIA PULA KIRIM LAGU KPD AKU.)
  INI SMS SI DIA MANJA KU ITU:

  Makin resah dinda, hari bahagia di ambang
  Memikir kesucian diri, dinda risau bimbang
  Sesuaikah bunga layu ini dampingi mu abg
  Terasa diri, kian hanyut dipukul gelombang

  ___________________________________________
  Gelombang - Salamiah Hassan
  (https://youtu.be/NikaZhfuFkw)

  Nasib ku dirundung malang
  Sederas gelombang
  Menghempas di pantai

  Semalam aku ternoda
  Dalam sinar cahaya
  Di jendela

  Tiada esok lagi
  Gelap masa depan
  Cemar hidup ini
  Tiada erti

  Hidup ku seperti badai
  Tak henti gelora
  Musnahlah segalanya
  Perasaan dan harapan 
  Untuk hari esok
  Tiada lagi

  Oh tuhanku
  Kepadamu ku pohon ampun
  Doa restu....lindungi daku
  Yang tidak berdaya dibumi Mu ini..
  __________________________________________

  Gah dan meriah raja sehari
  Duduk di ambang kompang bergema
  Apa lah hadiah dinda nak beri
  Untuk mu abang di malam pertama

  Patah melati cabang menimpa
  Berderap jatuh pelita di sisi
  Tidakkah nanti abang kan hampa
  Mengharap sentuh mahkota suci

  (MMG WANITA SENSITIF... KALAU NAK IKUT TAK SUCI, AKU PUN TAK SUCI JUGA, SBB KAMI SAMA2 TERLANJUR... DIA TERNODA, AKU YG NODA.. PENING JUGA NAK FIKIR...)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
 15. MLM TADI AKU KURANG AKTIF DI BLOG LANGAU INI. AKU LEBIH BANYAK BERGAYUT PHONE, MEMUJUK 'SI DIA' MANJA KU ITU. AKU TERANG KPD NYA TENTANG KESUCIAN DARA DI MLM PERTAMA. WALAU PUN DIA DAH TERNODA, AKU LAH YG MENODAI DIA DAN IA BERLAKU SECARA RELA DEK GELORA CINTA, BUKAN NYA PAKSA. SBLM AKU TIDUR MLM TADI, AKU SMS SI DIA:

  Soal kesucian usah lah adinda ku bimbang
  Di tangan ini, layu nya kuntum yg kembang
  Dinda cuma fikir je, pelamin punya gerbang
  Juga masa depan, kebahagiaan di ambang

  Peristiwa JB itu biarlah kita simpan & kunci
  Jgn lah kerna nya, abg inii dinda rasa benci
  Bagii abg, dinda tetap bak embun pagi suci
  Kasih abng tak pernah kurang walau seinci

  Asah kikir, parang tak makan
  Mudah dicuci, tersusun lagi
  Usah difikir, yang bukan-bukan
  Dinda ku suci, bak embun pagi

  Pakai nya cantik, senyum diiring
  Si dara bertiga, senyum ketawa
  Tangkai ku petik, kuntum ku sunting
  Pohonnya ku jaga, ke hujung nyawa

  ('SI TUA' BINGAI YG MMG KALAH BERPANTUN DGN AKU, BAK KUAR KONON ARAHAN LARANGAN PANTUN ANGKATAN TENTERA.. HI HI..
  'SI TAIKO' PULA TERKIAL2 CUBA REKA PANTUN NAK PIKAT BURUNG YG DAH DI SANGKAR ORANG.. KI KI KIK..)

  ReplyDelete
  Replies
  1. AKU JUGA KIRIM BERSAMA SEBUAH LAGU DUET UTK MENGHIBUR HATI SI DIA MANJA DEWI INTAN KU ITU:

   Zaleha Hamid & Aziz Ahmad:
   "Sejernih Embun Sesegar Pohon"
   (https://youtu.be/NdD-OC7Ne8Q)

   Bertiup sang bayu senja
   Burung terbang ke sarang
   Tanda matahari hilang
   Cahaya dibumi

   Bertambah indah suasana
   Pungguk bertemu bulan
   Hilang segala duka
   Masa remaja

   Sejernih embun sesegar pohon
   Segar lagi cintaku padamu
   Sesayup awan setinggi gunung
   Tinggi lagi harapan padamu

   Apa benar begitu
   Bulan kan terbit tinggi
   Cahaya menerangi alam
   Luas semesta

   Kalau begitu tuan
   Ku serah hati ini
   Jangan kau bimbang lagi
   Kau kasihku

   (INI KALI PERTAMA AKU KIRIM LAGU DUET KPD SI DIA.. NAK PUJUK BAKAL ISTERI YG MANJA BUKAN SENANG BEB..)

   Delete
  2. Punkoq & Bijan

   Pungkoq merayu
   Diwaktu malam
   Memuja bijan
   Yg sedang bengang

   Pungkoq menanti
   Dipohon tinggi
   Namun sang bijan
   Menghilangkan diri

   (CHORUS)
   Tinggallah pungkoq
   Berhati lara
   Hendak dipuja
   Bijan tiada

   Pungkoq menunggu
   Tak kunjung tiba
   Bijan dah kena
   Balasan dosa

   Tempatmu bijan
   Di dalam penjara
   Kasihan pungkoq
   Tinggal merana

   Lagu Asal 'Pungguk merindukan bulan'
   Nyanyian Penyanyi Pop Yeh Yeh, Jaafar O

   Delete
  3. Punkoq & Suman

   Pungkoq nya layu
   Diwaktu malam
   Merana Suman
   Yg sedang bengang

   Pungkoq nya pasti
   Kat Nuat nak bagi
   Timun sang Suman
   Dijolok sendiri

   (CHORUS)
   Gatal lah pungkoq
   Berhati lara
   Hendak dijaja
   Nuat tiada

   Pungkoq menunggu
   Tak kunjung tiba
   Suman tak kira
   Walau berdosa

   Tempatmu Suman
   Di dalam neraka
   Kasihan pungkoq
   Malaikat nanti sula

   Lagu Asal 'Pungguk merindukan bulan'
   Nyanyian Penyanyi Pop Yeh Yeh, Jaafar O

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

   Delete
  4. Dah bodoh satu hal - dia merompak ciplak & putar belit spin gasing pulak tuuu...!!

   Dah tuu memandai-mandai jatuh hukum orang masuk neraka. Nak tanya, dapat ker si bangkai ini masuk syurga setelah mencerca hina Allah SWT dgn celuparan kata2nya..."Allah Meliwati Tun Mahathir dunia akhirat".

   Naaudzubillah........SELISIH...!!

   Delete
  5. Dah hampir 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 16. DIHARAP PEMINAT2 SEMUA BERSABAR UNTUK MENANTI EPISOD2 YG SETERUSNYA PERCINTAAN KAMI INI, TERUTAMANYA PEMINAT2 PANTUN SEPERTI "BRO RAMLY KECEWA", "TAIKO JIWA LARA" & "SUMAN RAJA KOPIPES SAMPAH KERA"... KI KI KIK...

  ReplyDelete
 17. Soal politik ini, aku tak lah sangat nak hirau
  Pahala ibadah, itu yg aku nak himpun karau
  Tak mahu subur di sini, kat akhirat kemarau
  Ok lah geng, aku nak gi laung azan di surau

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Agama mana yg ajar bermegah-megah beribadah dilaman sosial. Dah TUA nak masuk KUBOR pun BODOH lagi. Hehehekikikihahahakahkahkah

   Delete
  2. Dia pun mau acah, ini Azren tua
   Tak sangka, terasa cemburu jua
   Dia mesti terkejut, kalau bersua
   Kejora ni jejaka, org segak lawa

   Kah kaahh kaahhh kaahh kaahh

   Delete
  3. PANTAToon Cartoon, ehh....??

   Ha ha ha ha

   Delete
  4. KALU CAMGINI, CARTOON TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  5. Beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Toksah auta keling sajs dgn cakap besar engkau......
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Berani ker.....??

   Delete
  6. Dah hampir 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 18. Nampaknya Umno akan terbahagi kepada 2 Team
  1. Team A Meroyan Datang Bulan.
  2. Team B IQ Otai Lobak.
  Ajal semakin menghampiri Umno...Hehehekikikihahahakahkahkah

  ReplyDelete
 19. Nak laung azan tu dah bagus..tapi perangai suka menghina orang tu macam tak kena..ada masalah sakit jiwa ke apa ..dah2 pergi tenangkan jiwa laung azan dapat pahala.

  ReplyDelete
 20. Kejora dah tentulah Team B...auuwwww..kikikiki

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suman ini, mcm pampers bocor
   Nak diacah jugak, Kejora macho
   Tapi tutup pala, spt pakai ponco
   Dia keluar lagi nyamar din locco

   Kah kaahh kaahhh kaahh kaahh

   Delete
  2. PzANTAToon Cartoon main gasak terus redah tanpa 'rangkap pembayang berseni indah'.

   Delete
  3. KALU CAMGINI, BERSENI INDAH TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  4. Beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Toksah auta keling sajs dgn cakap besar engkau......
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Berani ker.....??

   Delete
  5. Dah hampir 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 21. Ini namanya parti yang tidak ada 'pegangan' dan prinsip. Apa lagi ROS, kasi chop sama ini parti lah!!

  ReplyDelete
 22. Untuk ke syurga, pahala kita imbuh
  Dengan bersolat jiwa akan sembuh
  Lebih2 lagi le, kalau bersolat subuh
  Jgn di tempat tidur masih berlabuh

  Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dapat ker si bangkai ini masuk syurga setelah mencerca hina Allah SWT dgn celuparan kata2nya..."Allah Meliwati Tun Mahathir du ia akhirat".

   Naaudzubillah........SELISIH...!!

   Delete
 23. Alahaii...kejora auwwauww ni..habis je solat(kejora punya sembang) terus capai hp nk balas komen...desperate betul la.

  ReplyDelete
 24. Zahid tidak "gentleman", tidak mahu mengundur selepas kena 45 tuduhan mahkamah. Najib pulak asyik menyibuk, masih nak ke sana sini, beri pendapat itu ini, walau pun ramai rakyat sudah anggap dia "gone case, politically".

  KJ melobakkan Lokman, Lokman kata KJ bunyi macam perempuan ada sakit bulanan.

  Lantak lah mereka begitu. Jika perlu di eksploitasi untuk membawa faedah kepada Bersatu dan PH, sila kan. Tun Mahathir tentu ada perkiraan nya. Termasuk untuk keadaan jika Anwar tak sabar mahukan jawatahn PM.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gentleman di mata org semata mata itu hipokrik namanya...selagi boleh pertahankan diri teruskan berjuang...dlm berkawan gaduh2 manja itu biasa...mungkir jaji tu sifat munafik

   Delete
 25. MCM BIASA, BALIK JER DARI BERJEMAAH SUBUH DI SURAU, AKU CAPAI I-PHONE AKU & BUKA. RUPANYA ADA SMS DARI 'SI DIA' MANJA. DIA PUN SELALU BANGUN AWAL, TAPI DIA AKAN KIRIM SMS MASA AKU DI SURAU KERANA TAK MAHU GANGGU AKU BACA AL-QURAN KALAU KIRIM LBH AWAL.
  INI SMS DARI SI DIA MANJA KU ITU:

  Kata2 abg dah buat diri dinda merasa lega
  Tak sabar rasa mau hidup berumahtangga
  Bunga & pohon ini nak serah bagi abg jaga
  Abg bimbing lah adinda, menuju ke syurga

  Bermacam perkara asyik bermain di benak
  Alan rumahtangga tentu ada duri dan onak
  Ingin sgt nasi abg tiap hari dinda nak tanak
  Tapi jgn lebih 5 org, tak nak ramai sgt anak

  Beredar redup semakin rembang
  Berkerah tempua bersua di telaga
  Tak sabar hidup di samping abang
  Nak serah semua jiwa dan raga

  Rehat kuda ku, henti bergerak
  Di samping kuda, terasa haus
  Duhai kanda ku, suami yang warak
  Pimpin lah dinda, ke syurga firdaus

  (SI DIA MMG BERSOPAN SANTUN
  IDOLA POLITIK NYA ADALAH TUN
  TAPI DGN AKU, JIWA MERUNTUN
  TAK BOLEH SEHARI, TAK PANTUN)

  ReplyDelete
  Replies
  1. PANTAToon Cartoon main gasak terus redah tanpa 'rangkap pembayang berseni indah'....my gosh...!!

   Ha ha ha ha

   Delete
  2. KALU CAMGINI, BERSENI INDAH TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. Beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Toksah auta keling saja dgn cakap besar engkau......
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Berani ker.....??

   Delete
  4. Dah 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 26. Oii kejora kalau nk komen dalam blog sudah la..takyah nak send2 email bagai.aduiyaii mcm budak2 la...kata macho

  Ke macho aauwwww kikikihihikakahahahahah

  ReplyDelete
 27. geng najis....

  definition of stupid....

  "knowing the truth, seeing the truth....but still believing the lies"

  this perfectly fits you!

  ReplyDelete
 28. geng najis....

  wak jahid tu cakap...

  "“DNA perjuangan saya cukup menggambarkan segala-galanya. Hati ada singa dan harimau, tetapi yang keluar kambing,” katanya dalam ucapan penggulungan Perhimpunan Agung UMNO 2018, di sini, hari ini."

  apa maksud dia geng?? dah ada singa tapi keluar kambing......no action, talk only....seperti biasa yg dia buat...he he he he

  ReplyDelete

 29. Penting ke Umno jadi "pembangkang yang kuat" untuk menghidupkan demokrasi?

  Lebih penting mereka kuat untuk pertahankan demokrasi di dalam parti mereka. Demokrasi telah lenyap di zamah Najib melanda landa mencuri wang rakyat sehingga RM2.6 billion masuk akaun bank dia dari 1MDB. Tidak ada sekor pun pemimpin Umno yang berani ungkit selepas Muhyiddin dan Shafie Afdal buat begitu, di pecat Najib akibat nya.

  Sekarang lobak melobak lah mereka. Lucu, menjadi hiburan rakyat jelata. Rakyat patut mendapat hiburan selepas di dera Najib dengan kegiatan rasuah yang menyebabkan keruntuhan akhlak di negara ini. Hilang hormat kpd yang berkuasa. Seperti si Jamal Jamban.

  Bagus lah Tun Mahathir coba tegakkan semula "the moral fibre of the people". Berpuluh puluh dan berbelas belas tuduhan mahkamah ke atas mereka yang mencuri wang rakyat, yang rasuah. Supaya yang lain tahu sekarang ada "no-nonsense government" bagi menentukan hormat kpd undang2 - rule of law.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Runtuh nya "the moral fibre of society" -

   Dr M: Kebelakangan ini orang ke penjara senyum tanpa malu
   “Di Malaysia, kadang-kadang kita tidak ada rasa malu walaupun kita gagal," kata perdana menteri sambil merujuk budaya harakiri Jepun.

   Delete
  2. Di Malaysia, tiada yang harakiri sebab agama dan depa katak buru.

   Delete
  3. Bijak berkata2 belum tentu bijak juga tindakannya..

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. Betul tak Kejora, engkau memang bodoh sombong dan pengecut.

   Dah hampir 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete

 30. Tidak tahu lah jika Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hassan, boleh menguatkan parti. Kalau ada sokongan Pemuda Umno, ada peluang.

  Tapi tukang lobak Kerry Jamaluddin kot tidak senang hati dan akan cari peluang melobak lagi. Dia mahukan jawatan itu. Coba bertanding, tak berjaya. Kot sekarang coba sindir menyindir mengsubvert siapa yang pegang jawatan Presiden.

  ReplyDelete
 31. Kesian Suman tua, lulusan sekolah atap
  Air mata jatuh, bila pantun aku dia tatap
  Marah dan geram di hati, gigi mengetap
  Ku cabar ke JB, kepala kotey dia sentap

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Toksah auta keling saja dgn cakap besar engkau......
   Marah dan geram di hati, gigi mengetap
   Ku cabar ke JB, kepala kotey dia sentap

   Berani ker.....??

   Delete
  2. Dah 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 32. Baru dia tahu Suman lahanat bapok jalang
  Mahu lagak megah tak padan reput tulang
  Bodoh bebal bingai ingin dia tunjuk belang
  Sekali ku lesing, terus ibliis ini menghilang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Toksah auta keling saja dgn cakap besar engkau......
   Bodoh bebal bingai ingin dia tunjuk belang
   Sekali ku lesing, terus ibliis ini menghilang

   Berani ker.....??
   Gerenti engkau tsk berani, kan kan kan....,??

   Ha ha ha ha

   Delete
  2. Dah 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 33. Suman sebenarnya kecut pelir berlaga gigi
  Tapi dia masih nak berlagak gebang tinggi
  Masa, tmpt, no phone semua aku dah bagi
  Dia berpura2 lupa, berlakon nak minta lagi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. No. Kubur mak engkau aku tak ingin, sewel. Apa yg mau tarikh, masa & tempat kita buat perhitungan.

   Dan....kau toksah temberang konon dah bagi masa
   & tempat. jika ia, mana & apa buktinya.....??

   He he he he

   Aku gerenti kau takut nak nyatakan, kan kan kan....??

   Ketawakan dia...

   Ha ha ha ha
   Hi ji hi hi
   Ho ho ho ho

   Delete
 34. Othman Ahmad6 November 2018 at 07:26

  Punkoq & Bijan

  Pungkoq merayu
  Diwaktu malam
  Memuja bijan
  Yg sedang bengang

  Pungkoq menanti
  Dipohon tinggi
  Namun sang bijan
  Menghilangkan diri

  (CHORUS)
  Tinggallah pungkoq
  Berhati lara
  Hendak dipuja
  Bijan tiada

  Pungkoq menunggu
  Tak kunjung tiba
  Bijan dah kena
  Balasan dosa

  Tempatmu bijan
  Di dalam penjara
  Kasihan pungkoq
  Tinggal merana

  Lagu Asal 'Pungguk merindukan bulan'
  Nyanyian Penyanyi Pop Yeh Yeh, Jaafar O

  _________________________________

  Anonymous6 November 2018 at 07:49

  Punkoq & Suman

  Pungkoq nya layu
  Diwaktu malam
  Merana Suman
  Yg sedang bengang

  Pungkoq nya pasti
  Kat Nuat nak bagi
  Timun sang Suman
  Dijolok sendiri

  (CHORUS)
  Gatal lah pungkoq
  Berhati lara
  Hendak dijaja
  Nuat tiada

  Pungkoq menunggu
  Tak kunjung tiba
  Suman tak kira
  Walau berdosa

  Tempatmu Suman
  Di dalam neraka
  Kasihan pungkoq
  Malaikat nanti sula

  Lagu Asal 'Pungguk merindukan bulan'
  Nyanyian Penyanyi Pop Yeh Yeh, Jaafar O

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dah bodoh satu hal - dia merompak ciplak & putar belit spin gasing pulak tuuu...!!

   Dah tuu memandai-mandai jatuh hukum orang masuk neraka. Nak tanya, dapat ker si bangkai ini masuk syurga setelah mencerca hina Allah SWT dgn celuparan kata2nya..."Allah Meliwati Tun Mahathir dunia akhirat".

   Naaudzubillah........SELISIH...!!

   Delete
 35. IZINKAN AKU LETAK SETEMPAT DUA EPISOD TERBARU YG AKU PAPARKAN PAGI INI, DARI SKETSA 'PANTUN DLM CINTA' ANTARA AKU DAN 'SI DIA'. INI UNTUK MEMUDAHKAN PEMINAT2 SEMUA MENGIKUTI 'FLOW' DETIK PERCINTAAN KAMI. FLOW ITU TERGANGGU DEK ANGKARA 'SI TUA RAJA SAMPAH' YG MARI SELERAK SAMPAH AWAL2 PAGI.

  Anonymous6 November 2018 at 05:21

  MLM TADI AKU KURANG AKTIF DI BLOG LANGAU INI. AKU LEBIH BANYAK BERGAYUT PHONE, MEMUJUK 'SI DIA' MANJA KU ITU. AKU TERANG KPD NYA TENTANG KESUCIAN DARA DI MLM PERTAMA. WALAU PUN DIA DAH TERNODA, AKU LAH YG MENODAI DIA DAN IA BERLAKU SECARA RELA DEK GELORA CINTA, BUKAN NYA PAKSA. SBLM AKU TIDUR MLM TADI, AKU SMS SI DIA:

  Soal kesucian usah lah adinda ku bimbang
  Di tangan ini, layu nya kuntum yg kembang
  Dinda cuma fikir je, pelamin punya gerbang
  Juga masa depan, kebahagiaan di ambang

  Peristiwa JB itu biarlah kita simpan & kunci
  Jgn lah kerna nya, abg inii dinda rasa benci
  Bagii abg, dinda tetap bak embun pagi suci
  Kasih abng tak pernah kurang walau seinci

  Asah kikir, parang tak makan
  Mudah dicuci, tersusun lagi
  Usah difikir, yang bukan-bukan
  Dinda ku suci, bak embun pagi

  Pakai nya cantik, senyum diiring
  Si dara bertiga, senyum ketawa
  Tangkai ku petik, kuntum ku sunting
  Pohonnya ku jaga, ke hujung nyawa

  ('SI TUA' BINGAI YG MMG KALAH BERPANTUN DGN AKU, BAK KUAR KONON ARAHAN LARANGAN PANTUN ANGKATAN TENTERA.. HI HI..
  'SI TAIKO' PULA TERKIAL2 CUBA REKA PANTUN NAK PIKAT BURUNG YG DAH DI SANGKAR ORANG.. KI KI KIK..)

  ReplyDelete

  Anonymous6 November 2018 at 06:40

  MCM BIASA, BALIK JER DARI BERJEMAAH SUBUH DI SURAU, AKU CAPAI I-PHONE AKU & BUKA. RUPANYA ADA SMS DARI 'SI DIA' MANJA. DIA PUN SELALU BANGUN AWAL, TAPI DIA AKAN KIRIM SMS MASA AKU DI SURAU KERANA TAK MAHU GANGGU AKU BACA AL-QURAN KALAU KIRIM LBH AWAL.
  INI SMS DARI SI DIA MANJA KU ITU:

  Kata2 abg dah buat diri dinda merasa lega
  Tak sabar rasa mau hidup berumahtangga
  Bunga & pohon ini nak serah bagi abg jaga
  Abg bimbing lah adinda, menuju ke syurga

  Bermacam perkara asyik bermain di benak
  Alan rumahtangga tentu ada duri dan onak
  Ingin sgt nasi abg tiap hari dinda nak tanak
  Tapi jgn lebih 5 org, tak nak ramai sgt anak

  Beredar redup semakin rembang
  Berkerah tempua bersua di telaga
  Tak sabar hidup di samping abang
  Nak serah semua jiwa dan raga

  Rehat kuda ku, henti bergerak
  Di samping kuda, terasa haus
  Duhai kanda ku, suami yang warak
  Pimpin lah dinda, ke syurga firdaus

  (SI DIA MMG BERSOPAN SANTUN
  IDOLA POLITIK NYA ADALAH TUN
  TAPI DGN AKU, JIWA MERUNTUN
  TAK BOLEH SEHARI TAK PANTUN)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tolong sikit - Aku tak pernah mengidola sesesiapun, kau jangan menambah dosa memfitnah aku. Tun Mahathir hanyalah 'Mentor" ku. Aku didik agar menjauhi perbuatan syrik dgn segala bentuk yg ada hubungan dgn idol.

   Btw stupid, do you know exactly the difference between 'mentor' and "idol'.....??

   Delete
  2. KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH


   TERNYATA SUMAN BERENTAP DLM KEADAAN AIR MATA BERGENANG AIR.. PANDANGAN DIA DAH KELABU...


   AKU CAKAP DI ATAS, 'SI DIA' MENGIDOLA KAN TUN..
   BUKAN 'SI TUA'...


   KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
   KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
   KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

   Delete
  3. Btw stupid, do you know exactly the difference between 'SI DIA' and "SI TUA'.....??

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   Delete
 36. Suman bingai dungu bengap, otak kecil nipis
  Aku ini pula bijak bistari, otak tebal berlapis2
  Pukulan padu dari aku, unta ni tak daya tepis
  Berang sakan ler dia, perut kembung kempis

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!!

   Beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Toksah auta keling saja dgn cakap besar engkau......
   Bodoh bebal bingai ingin dia tunjuk belang
   Sekali ku lesing, terus ibliis ini menghilang

   Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

   Aku gerenti engkau tsk berani, kan kan kan....,??

   Ha ha ha ha

   Delete
  2. Dah 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 37. Othman Ahmad6 November 2018 at 08:20

  Dah bodoh satu hal - dia merompak ciplak & putar belit spin gasing pulak tuuu...!!

  Dah tuu memandai-mandai jatuh hukum orang masuk neraka. Nak tanya, dapat ker si bangkai ini masuk syurga setelah mencerca hina Allah SWT dgn celuparan kata2nya..."Allah Meliwati Tun Mahathir dunia akhirat".

  Naaudzubillah........SELISIH...!!


  Othman Ahmad6 November 2018 at 07:56

  Dapat ker si bangkai ini masuk syurga setelah mencerca hina Allah SWT dgn celuparan kata2nya..."Allah Meliwati Tun Mahathir du ia akhirat".

  Naaudzubillah........SELISIH...!!

  _________________________________

  Nak layan Wak Kadok ni, aku rasa sgt malas
  Tapi dah melampau dia cuba putar dan kilas
  Style si tua ni, tak dpt tanduk telinga dipulas
  Yg tulis begitu Virgo, kan J.Doe dah perjelas

  Masa tu teruk Suman tua pelesit aku serang
  Iblis tu jadi terkedu, lantas dia marah berang
  Maka dia fitnahkan aku, ini jebon memerang
  Sib baik ler ust John Doe masuk mari terang

  Padan dgn muka Suman biawak kera duku
  Bila terkantoi jer, dia mula le nak fitnah aku
  Dlm kubor pasti terok melaikat tibai & paku
  Nama dah tercatat, dlm neraka punya buku


  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!! Bila dah terkantol cakap besar menafikan pulak dahhh. Mana ada pencuri nak mengaku macam Najib & Rosmah, iyer kan kan kan.....??

   Sekarsng aku nak pengesahan kau - beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Tunjukkan kejantanan sejati kau bukan bapok sundal jalang yg bdrmulut tongkeng ayam.

   Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

   Aku gerenti engkau tsk berani, kan kan kan....,??

   Ha ha ha ha

   Delete
 38. Anonymous6 November 2018 at 07:57

  Suman sebenarnya kecut pelir berlaga gigi
  Tapi dia masih nak berlagak gebang tinggi
  Masa, tmpt, no phone semua aku dah bagi
  Dia berpura2 lupa, berlakon nak minta lagi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. No. Kubur mak engkau aku tak ingin, sewel. Apa yg mau tarikh, masa & tempat kita buat perhitungan.

   Dan....kau toksah temberang konon dah bagi masa
   & tempat. jika ia, mana & apa buktinya.....??

   He he he he

   Aku gerenti kau takut nak nyatakan, kan kan kan....??

   Ketawakan dia...

   Ha ha ha ha
   Hi ji hi hi
   Ho ho ho ho

   Delete
 39. Aku rasa betul lah, Suman tak tinggi sekolah
  Nampak bingai bila berpantun atau berbalah
  Dgn aku, dia tak berdaya kelentong berhelah
  Berpantun ke atau betumbuk, pasti dia kalah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!! Bila dah terkantol cakap besar menafikan pulak dahhh. Mana ada pencuri nak mengaku macam Najib & Rosmah, iyer kan kan kan.....??

   Sekarsng aku nak pengesahan kau - beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Tunjukkan kejantanan sejati kau bukan bapok sundal jalang yg bdrmulut tongkeng ayam.

   Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

   Aku gerenti engkau tsk berani, kan kan kan....,??

   Ketawakan dia...
   Ha ha ha ha
   Hi hii hi hi
   Ho ho ho ho

   Delete
 40. Suman dah tua tetapi peel kebudak-budakan
  Aku jentik telinga sikit jer dia meroyan sakan
  Sebab itu, 'ifrit bapok kadok' aku beri jolokan
  Dgn aku ini, bila2 pun, dia tidak boleh makan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!! Bila dah terkantol cakap besar menafikan pulak dahhh. Mana ada pencuri nak mengaku macam Najib & Rosmah, iyer kan kan kan.....??

   Sekarsng aku nak pengesahan kau - beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Tunjukkan kejantanan sejati kau bukan bapok sundal jalang yg bermulut tongkeng ayam berangan angan mat jenin.

   Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

   Aku gerenti engkau tsk berani, kan kan kan....,??

   Ha ha ha ha

   Delete
 41. Suman bingai dungu bengap, otak kecil nipis
  Aku ini pula bijak bistari, otak tebal berlapis2
  Pukulan padu dari aku, unta ni tak daya tepis
  Dek bahalol & bebal, diguna senjata kopiipes

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!! Bila dah terkantol cakap besar menafikan pulak dahhh. Mana ada pencuri nak mengaku macam Najib & Rosmah, iyer kan kan kan.....??

   Sekarsng aku nak pengesahan kau - beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Tunjukkan kejantanan sejati kau bukan bapok sundal jalang yg bermulut tongkeng ayam berangan angan mat jenin.

   Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

   Aku gerenti engkau tsk berani, kan kan kan....,??

   Ha ha ha ha

   Delete
 42. Suman sebenarnya kecut pelir berlaga gigi
  Tapi dia masih nak berlagak gebang tinggi
  Masa, tmpt, no phone semua aku dah bagi
  Dia berpura2 lupa berlakon mau tanya lagi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   No. Kubur mak engkau aku tak ingin, sewel. Apa yg aku mau tarikh, masa & tempat kita buat perhitungan.

   Dan....kau toksah temberang konon dah bagi masa
   & tempat. jika ia, mana & apa buktinya.....??
   Kau auta temberang dah bagi hanya nak tutup malu Kesipuan keterlaluan, kan kan kan....??

   He he he he

   Aku gerenti kau takut nak nyatakan, tak gitu.....??

   Ketawakan dia...

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho

   Delete
 43. Suman bingai dungu bengap, otak kecil nipis
  Aku ini pula bijak bistari, otak tebal berlapis2
  Pukulan padu dari aku, unta ni tak daya tepis
  Dek bahalol & bebal, diguna senjata kopiipes

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!! Bila dah terkantol cakap besar menafikan pulak dahhh. Mana ada pencuri nak mengaku macam Najib & Rosmah, iyer kan kan kan.....??

   Sekarsng aku nak pengesahan kau - beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Tunjukkan kejantanan sejati kau bukan bapok sundal jalang yg bermulut tongkeng ayam berangan angan mat jenin.

   Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

   Aku gerenti engkau tsk berani, kan kan kan....,??

   Ha ha ha ha

   Delete
 44. Suman bingai dungu bengap, otak kecil nipis
  Aku ini pula bijak bistari, otak tebal berlapis2
  Pukulan padu dari aku, unta ni tak daya tepis
  Dek bahalol & bebal, diguna senjata kopiipes

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!! Bila dah terkantol cakap besar menafikan pulak dahhh. Mana ada pencuri nak mengaku macam Najib & Rosmah, iyer kan kan kan.....??

   Sekarsng aku nak pengesahan kau - beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Tunjukkan kejantanan sejati kau bukan bapok sundal jalang yg bermulut tongkeng ayam berangan angan mat jenin.

   Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

   Aku gerenti engkau tsk berani, kan kan kan....,??

   Ha ha ha ha

   Delete
 45. Anonymous6 November 2018 at 06:40

  MCM BIASA, BALIK JER DARI BERJEMAAH SUBUH DI SURAU, AKU CAPAI I-PHONE AKU & BUKA. RUPANYA ADA SMS DARI 'SI DIA' MANJA. DIA PUN SELALU BANGUN AWAL, TAPI DIA AKAN KIRIM SMS MASA AKU DI SURAU KERANA TAK MAHU GANGGU AKU BACA AL-QURAN KALAU KIRIM LBH AWAL.
  INI SMS DARI SI DIA MANJA KU ITU:

  Kata2 abg dah buat diri dinda merasa lega
  Tak sabar rasa mau hidup berumahtangga
  Bunga & pohon ini nak serah bagi abg jaga
  Abg bimbing lah adinda, menuju ke syurga

  Bermacam perkara asyik bermain di benak
  Alan rumahtangga tentu ada duri dan onak
  Ingin sgt nasi abg tiap hari dinda nak tanak
  Tapi jgn lebih 5 org, tak nak ramai sgt anak

  Beredar redup semakin rembang
  Berkerah tempua bersua di telaga
  Tak sabar hidup di samping abang
  Nak serah semua jiwa dan raga

  Rehat kuda ku, henti bergerak
  Di samping kuda, terasa haus
  Duhai kanda ku, suami yang warak
  Pimpin lah dinda, ke syurga firdaus

  (SI DIA MMG BERSOPAN SANTUN
  IDOLA POLITIK NYA ADALAH TUN
  TAPI DGN AKU, JIWA MERUNTUN
  TAK BOLEH SEHARI TAK PANTUN)

  ReplyDelete

  Othman Ahmad6 November 2018 at 09:56

  Tolong sikit - Aku tak pernah mengidola sesesiapun, kau jangan menambah dosa memfitnah aku. Tun Mahathir hanyalah 'Mentor" ku. Aku didik agar menjauhi perbuatan syrik dgn segala bentuk yg ada hubungan dgn idol.

  Btw stupid, do you know exactly the difference between 'mentor' and "idol'.....??

  ____________________________________________

  Anonymous6 November 2018 at 10:12

  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH 


  TERNYATA SUMAN BERENTAP DLM KEADAAN MATA BERGENANG AIR.. PANDANGAN DIA DAH KELABU...


  AKU CAKAP DI ATAS, 'SI DIA' MENGIDOLA KAN TUN..
  BUKAN 'SI TUA'...


  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH 
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH 
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  Delete

  Suman masih nak megah dia pukul canang
  Tapii berkomen pun, dlm air mata berlinang
  Teruk dia dibalun, dgn si Mas punya tunang
  Mcm2 dia buat, namun tidak jugak menang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Btw stupid, do you know exactly the difference between 'SI DIA' and "SI TUA'.....??

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   Delete
  2. KEJORA ...
   KITA KAN SAMA-SAMA LELAKI
   YANG BEZANYA,
   SAYA LELAKI NORMAL,AWAK LAK LELAKI LEMBUT
   SAYA KASIHANKAN AWAK

   KERANA SAYA BTANGGUNGJAWAB TERHADAP LARA
   YANG TUAN TERJEMAHKAN DALAM PANTUN.

   HIDUPLAH DI ALAM NYATA
   AYUH KITA TERIMA KENYATAAN

   NANTI SAYA JEMPUT TUAN,
   INGAT YE
   MUSIM BUNGA SAKURA
   PENGHUJUNG MAC 2019

   SAYA HARGAI CINTA TUAN TERHADAP MAS


   OPSSS....
   PAGI NI SAYA DI PESAN OLEH AYAHANDA TOK GURU
   SELEPAS SOLAT BERJEMAAH DENGAN BELIAU KAT SURAU
   DI KAMPUNG.

   KALU ADA MASA SAYA CORETKAN

   TENGAH SIBUK NI..

   CAT BANGLO SAYA DI KAKI BUKIT
   LINGKUNGAN BANJARAN SINGGORA

   Delete
  3. SATU LAGI SAYA NAK HABAQ,

   Mas tidaklah pandai menulis pantun macam di atas
   Masa dia berpantun cintan dengan tuan
   dia cakap minta tolong kawan pensyarah yang sewa
   satu rumah dengan nya dulu..

   begitulah ceritanya

   Delete
  4. Kan saya dah cakap dulu
   dia kata,
   Dia agak lemah dalam Bahasa Melayu

   Delete
 46. saya tlh mendpt maklum bahawa terdapat 3 kumpulan d dlm MKT Umno. yg masih menyokong zahid n najib hanya 12 orang (anggaran). dua kumpulan yg lain bolih bersatu hati n secara 'en bloc' membuat keputusan utk menyinkir/mengenepikan zahid n najib.

  saya berdoa agar mereka akan membuat keputusan utk menyenangkan usaha penyatuan BERSATU n UMNO n menjemput tun m utk d nobat selaku ketua dgn d beri 'kuasa mutlak' buat sementara waktu.

  'it is doable'. tidak ada pilihan lain bagi memastikan kesinambungan kaum melayu.

  kepimpinan UMNO/BERSATU bolih menapis n menyingkir ahli2 yg tercemar n korup secara berperingkat selepas itu.

  saya tlh juga dpt maklum bahawa kumpulan terbanyak (termasuk MP2 n ADUN2) tlh mengenal pasti jurucakap utk mewakili mereka.

  parti BERSATU (parti yg saya tlh menjadi ahli seumur hidup semata mata utk menyokong Tun M) wajib memberi peluang kpd kumpulan ini utk setidak tidak nya 'berdailog' secara rahsia.

  'd road map may b long n winding, but d trial n tribulation encountered along d way is well worth d effort'.

  wallahu'allam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam Pak Man JPC

   Saya sependapat dengan pak man,
   Sejak malam kemenangan PH lagi, saya dah mula berfikir pasti Tun akan mencari jalan bagaimana nak memperkuatkan balik survival politik Melayu. Yang penting,Najib mesti ditumpaskan dulu.

   Orang Melayu Pak Man. Kalu dah ketuanya penyangak, depa jadi penyangak,kalu ketuanya Wali..depa jadi wali.

   Kecuali ahli BERSATU: Merekalah akan menjadi panglima kepada pembawa panji-panji hitam

   Delete
 47. Suman dungu bingai terus sepi menyendiri
  Berat pukulan cgu Kejora pemantun bistari
  Dia kena balun sekeh tikam, kanan dan kiri
  Tak ada pilihan lainlah dia selain cabut lari

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   Aku nak tengok kau punyer...
   Dia kena balun sekeh tikam, kanan dan kiri
   Tak ada pilihan lainlah dia selain cabut lari.

   Tak habis2 kau bergeromal.
   BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!! Bila dah terkantol cakap besar menafikan pulak dahhh. Mana ada pencuri nak mengaku macam Najib & Rosmah, iyer kan kan kan.....??

   Sekarsng aku nak pengesahan kau - beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Tunjukkan kejantanan sejati kau bukan bapok sundal jalang yg bermulut tongkeng ayam berangan angan mat jenin.

   Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

   Aku gerenti engkau tak berani, kan kan kan....,??

   Ha ha ha ha
   Hempukkan dia....
   Hempuk
   Hempuk si bapok.

   Ha ha ha ha

   Delete
  2. Dah lebih 3 1/2 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata dia nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete

 48. BerPANTAToon Cartoon satu hal - cakap besar pulak tuu...!! Bila dah terkantol cakap besar menafikan pulak dahhh. Mana ada pencuri nak mengaku macam Najib & Rosmah, iyer kan kan kan.....??

  Sekarsng aku nak pengesahan kau - beranikah engkau nyatakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan. Tunjukkan kejantanan sejati kau bukan bapok sundal jalang yg bermulut tongkeng ayam berangan angan mat jenin.

  Berani ker.....?? Ada kote ker engkau, musibat...??

  Aku gerenti engkau tsk berani, kan kan kan....,??

  Ha ha ha ha

  ReplyDelete
 49. Suman bingai dungu bengap, otak kecil nipis
  Aku ini pula bijak bistari, otak tebal berlapis2
  Pukulan padu dari aku, unta ni tak daya tepis
  Dek bahalol & bebal, diguna senjata kopiipes

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...