Thursday 29 November 2018

LANGKAH KERAJAAN YANG WAJAR DAN TEPAT


Berikutan kekacauan dan hampir tercetusnya rusuhan di sebuah kuil di Subang Jaya yang pada asasnya berpunca daripada soal berkaitan tanah, Tun Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan peraturan baru bagi pembinaan rumah ibadat pada masa depan.


Peraturan baru yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri ialah pembinaan rumah ibadat mesti mendapat kebenaran pihak berkuasa tempatan atau PBT dan tidak boleh lagi dibina di atas tanah yang bukan milik mereka.


Sebagaimana janji Tun Mahathir dua hari lalu yang memberi jaminan insiden seperti di Subang Jaya tidak akan berulang lagi pada masa akan datang, peraturan baru ini bukan saja tepat dan wajar, malah mampu memenuhi janjinya itu.


Banyak isu berkaitan rumah ibadah khususnya kuil ialah kerana ia selalunya dibina sesuka hati di merata-tempat, meskipun tidak dinafikan terdapat juga yang dibina di tanah persendirian dan mematuhi semua peraturan yang diperlukan.

Dalam kebanyakan kes, bukan saja kelulusan PBT jarang diambil kira, siapa pemilik tanah untuk mendirikan kuil juga kerapkali tidak dipedulikan.


Asal saja ada tanah kosong yang berdekatan dengan penempatan mereka, selalunya di situlah dibina kuil bagi tujuan untuk beribadah.


Memang tujuan beribadah itu baik, tapi apabila tidak mengikut saluran undang-undang, bahkan dibina di tanah orang atau pihak lain, di akhirnya nanti ia pasti akan menimbulkan masalah apabila pemilik sebenar mahu menggunakan tanah tersebut.


Dalam hal ini, rumah ibadat orang Islam seperti surau dan masjid pun selalu memenuhi peraturan undang-undang seperti memperolehi kebenaran PBT dan pejabat agama terlebih dahulu, malah hampir tidak pernah ia dibina di atas tanah yang tidak ketahuan siapa pemiliknya.


Selalunya masjid dan surau sama ada akan dibina di atas tanah kerajaan dengan mengemukakan permohonan terlebih dahulu atau di atas tanah yang diwakafkan.


Sebab itu, isu perebutan atau pergaduhan berkaitan tanah hampir tidak pernah berlaku melibatkan pembinaan masjid atau surau.


Makanya, jika masjid dan surau pun boleh mematuhi peraturan dan pembinaannya sedaya upaya cuba dilakukan dengan memenuhi semua peruntukan undang-undang, tiada sebab penganut agama lain tidak boleh turut sama melakukannya.


Jika peraturan dan undang-undang sentiasa dipatuhi, pasti tidak akan timbul apa-apa masalah di kemudian hari nanti. (ShahbudinHusin 29/11/2018)

160 comments:

 1. Mana udah pergii, mubaligh Hindu si Suman
  Apakah otak sami ini, udah dijangkiti kuman
  Atau dia di Tg Rambutan sbb kurang siuman
  Atau kes di kuil tu dia polis dah tahan reman

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Binatang yang menjilat Najib memakai nama Geng Najib, Anonymous dll penjangak tak berajar, tak soapan dan beradab, tak pernah komen ikut tajuk atau isi kandongan blog pos.

   Di tegur pembaca di sini, tidak di peduli nya.

   Maka perlu lah aku keluar komen pertama di sini memaki hamun hingga ke tahap mencarutkan dia.

   Di masa kecil nya, emak bapak nya tinggalkan dia di rumah keseorangan masa menoreh getah. Dia kelaparan, jalan ke kandang babi sebelah. Ambil tahi babi, di masukkan nya ke mulut nya, di makan. Bertalu talu.

   Itu pasal tiap kali dia buka mulut berbau tahi babi hingga ke tua bangka.

   Delete
  2. Woi Tok Gora, ni dah ada Alli ma ci bai
   Dgn ngko itu, dia spt melambai-lambai
   Takkan le penakut anak guru pak lebai
   Tak nak revenge ke, kepala ko dia tibai

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete

  3. Gora ada dalam lobng bntt kamu - kamu juga Gora.

   Tapi kamu nak keluarkan dia, bau busuk.

   Tambah, kamu tak makan pil obat sakit buasir kamu, mana boleh keluar Gora kalo tak teran mcm kucing nak beranak.

   Delete
  4. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  5. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING = BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB

   Delete
  6. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMA SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE = PH KERJA DIA TUDUH SANA TUDUH SINI DAKWA SANA DAKWA SINI, BETUL KE SALAH KE BELAKANG KIRA YANG PENTING DAPAT TEBUSAN. SIAPLAH MP PEMBANGKANG LEPAS NI KENA SEDIAKAN RM10JUTA SETIAP ORANG, PANDAI MAHA ZALIM BUAT DUIT. SATU ORANG 50 TUDUHAN KIRA PERANGKAP KENA MANA SATU TAK BOLEH LEPAS = MAHA ZALIM ANTI SUBSIDI ANAK BERANAK DIA SEMUA DAH JADI BILIONAIRE ANGKUT HARTA NEGARA. NAK BAGI RAKYAT MAKAN PUN SUSAH SANGAT, CAKAP LAH TERUS TERANG KEDEKUT ANTI MELAYU. BANGSA CINA DAH KAYA LEBIH DARI KERAJAAN BOLEH PULAK KERAjaan BANTU = TUJUAN HIDUP ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA. INI TIDAK PH NI KERJA DIA NAK MEROSAKKAN APA YANG DAH BAIK DAN BAGUS =

   Delete
  7. PH = BN & PH KERJA PECAHKAN REKOD BURUK DUNIA. BN PECAHKAN REKOD DENGAN MEMBERIKAN KEWARGANEGARAAN PERCUMA KEPADA SEMUA WARGA NEGARA ASING MENYEBABKAN MEREKA MENGUASAI EKONOMI NEGARA KERANA TIDAK HIRAU HALAL DAN HARAM. PH PECAH REKOD DENGAN MEMBERI ORANG TUA BANGKA JADI PM DAN WAITING PM. SELEPAS EKONOMI TERLEPAS DARI TANGAN MELAYU BERI PULA KUASA POLITIK KEPADA BANGSA ASING = BANGSA ASING BUKAN NAK BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH. MEREKA HIDUP SENANG DAN MEWAH DI BUMI MELAYU SEHINGGA BANGSA MELAYU SENDIRI MEREMPAT. BANGSA ASING TIDAK AKAN MENIKMATI APA YANG MEREKA DAPAT PADA HARI INI JIKA MEREKA HIDUP DI TANAH BESAR CHINA DAN INDIA = KINI BANGSA ASING HENDAK RAMPAS SEGALANYA DARI TANGAN MELAYU DENGAN BANTUAN MELAYU BANGSAT DAN PEMBELOT = CROOKED PM BANGKITKAN LAGI PASAL SUBSIDI, SAJA NAK KENCING RAKYAT MALAYSIA, TAK PAYAHLAH ZAMAN SEKARANG SATU DUNIA DAH TAHU. KRONI SAMPAI HABIS KAUT SAMPAI HARTA NEGARA TINGGAL KUAH JEE. NAK BAGI KEPADA RAKYATPUN BERKIRA. YANG JADI BILLIONAIRE TU YANG DAPAT SUBSIDI LAH TU KALAU TIDAK MANA BOLEH JADI KAYA RAYA MACAM TU, BAGI LESEN, PERMIT, TANAH, MONOPOLI SATU-SATU BISNES, DAH TU KATA MELAYU MALAS, SEBENAR MAHA KENCING NI NAK BUAT PROJEK LAIN BUANG DUIT, JAMBATAN BENGKOK LAH, 3RD NATIONAL CAR LAH, SAJALAH NAK HAPPY GO LUCKY GUNA DUIT RAKYAT, NANTI DIA YANG DAPAT NAMA, PAYAH BETUL MELAYU JADI YAHUDI NIE, MENJAJAH BANGSA SENDIRI = P. PANDIR TAK SEDAR DAH TUA NAK MAMPUS SIBUK JADI BARUA DAP NAK BUANG MELAYU&ISLAM&RAJA. TAK TAKUT MUNGKAR NAKIR TUNGGU NAK BELASAH DALAM KUBUR = NAK TAHU MACAM MANA BODOH PH, TENGOKLAH PERANGAI SIGARAGA BUDAK MENTAH BERHINGUS CAKAP MEREPEK-REPEK TAK SEDAR JADI KALDAI DAP = SIAPA TUAN? SIAPA KULI? BANGSA MANA KUASAI EKONOMI DAN POLITIK NEGARA? BANGSA MANA BERSUSAH-PAYAH MENJAGA PERBATASAN DAN PERAIRAN NEGARA?BANGSA MANA MENGAWAL KEAMANAN BANDAR DAN KAMPUNG? KUIL, TOKONG BERSERAKAN MERATA TEMPAT, APA LAGI YANG BANGSA ASING MAHU? BANGSA MANA PALING RAMAI MISKIN? NEGERI MAJORITI BANGSA MANA YANG PALING TERABAI?= KAMI SOKONG NAJIB JATUH TAPI KAMI MENENTANG SEKERAS-KERASNYA USAHA JEJASKAN BANGSA DAN AGAMA KAMI DAN TANAH TUMPAH DARAH KAMI = KEADAAN TERDESAK BEGINI MEMAKSA PAS DAN UMNO MEMBULATKAN GAGASAN POLITIK SATU LAWAN SATU DI PRU=15 = TOK PAU TAK PAYAH BERLAGAK ALIM LEBAI DAH TENTU LOMPAT PARTI HUKUMNYA HARAM, MAHA DAYUS PLAK SYIK TAPIS DAH TU BOLOS = KEMENTERIAN BARU HAL EHWAL LGBT DI BAWAH MENTERI DATO` SERI MuJAHAT = MP2 UMNO DOK BERLAGAK BERINTEGRITI PATUT DIAM JE LAH JIBENG TU SAMPAI MAHKAMAH PUTUSKAN, KORANG JUGAK DULU BERMATIAN DOK SOKONG DIA SEBELUM PRU-14, DAH JADI MACAM PH GUILTY UNTIL PROVEN INNOCENCE , POODAH = MALAYSIAN MALAYSIA DAH DAPAT KUASA, LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENGHANCURKAN ISLAM MELAYU YANG SEMEMANGNYA TELAH DILEMAHKAN SEMASA PEMERINTAHAN BN YANG TUNDUK KEPADA TUNTUTAN MCA/MIC = MANA ADA HUTANG BAGUS BODOH, BON SAMURAI TU HUTANG BUNUH DIRI NAMA NYERR = MAHA FIRAUN PEMIMPIN ULTRA MALAY TELAH MENCETUSKAN PERISTIWA BERDARAH 13 MEI UNTUK MENJATUHKAN TUNKU SEPERTI YANG DICERITAKAN OLEH TAN SRI GHAZALI SHAFIE = MAHA ZALIM JANGAN SALAH GUNAKAN KUASA DIBERI RAKYAT UNTUK MEMCETUSKAN KERESAHAN MASYARAKAT DENGAN ISU ISLAM MELAYU. SIAPA YANG MULAKAN ICERD, UAE & LGBT KALAU TIDAK PUAK HAPRAK KAMU. KAMU SEMUA AGEN FREEMASON = TOKONG TAK PAYAH NAK SUSAHKAN MASYARAKAT YANG TELAH SUSAH DENGAN KENAKAN UNDANG-UNDANG BARU CARI PASAL NAK TAMBAH KANTUNG PH. BUAT LAW TO CONTROL POLITICAL FINANCING DULU. MANA KAMU DAPAT DANA SEHINGGA DAPAT TUMBANGKAN KERAJAAN BN. BUKANKAH DARI ISRAEL DAN IRAN? = MAK LAMPIR DAYUS MASUK PARTI DAYUS BERSAMA MAHA DAYUS MAHUKAN PULUS = TOK PAU DAH KENA HINA DAN DIPERLECEH OLEH MAK LAMPIR, JADI AHLI KELAS KEDUA, TUNGGU APA LAGI BELAHHH LAAA = MAHA BELIT PADAM ELEKTRIK SELURUH NEGARA NAK BUAT IPP = YANG PENTING DAKWA, PERBICARAAN TAK PENTING, MASYUUUUUKKKK =

   Delete
  8. PH = DI NEGARA MAJU MANA ADA JAMINAN MAHKAMAH SAMPAI HARGA JUTAAN HANYA GOVERMENT OF THE APE SAHAJA BUAT GITU = NELSON MANDELA MENJADI TAHANAN POLITIK KERANA MEMPERTAHANKAN BANGSANYA AKIBAT DASAR APARTHEID, ALJUBURI PULA DITAHAN KERANA KORUP DAN MASALAH PERIBADI JADI JANGAN DISAMAKAN KEDUANYA = JAMINAN MAHKAMAH BEGITU TINGGI SEKALI MENUNJUKKAN SESEORANG ITU BERSALAH SEHINGGA DIBUKTIKAN SEBALIKNYA = KULIT SAMAK SEJAK JOIN PARTI KUALI DAH JADI BANGANG. APA DIA INGAT JACK MA KUALI MACAM DIA KE = ASAL BERKENAAN ISLAM ADA JE NAK KRITIK. PASAL KHITAN PUN TAK PUAS HATI. JIJAH&IJAH TAK BERKHATAN KE = ALJUBURI NAK MINTA PAS KRITIK PASAL IMDB. TAK TAU KE TENGAH PROSIDING MAHKAMAH KAN JADI HINA MAHKAMAH PULAK. KERJA KAU CEPATKAN KEPUTUSAN BIAR RAKYAT TAHU = HEBAT PH MENTERI TAK ADA PARTI PUN BOLEH HURU HARA KAN NEGARA = MEMANG BENAR KERAjaan BERUK, BARU 6 BULAN PERINTAH NEGARA DAH LUPA TUNTUTAN MALAYSIA BARU NAK TELUS NAK DEMOKRASI, SEKARANG DAH JADI AUTOKRASI LEBIH TERUK DARI BN, = HIMPUNAN 8 DISEMBER BESAR MAKNANYA KERANA TELAH DIPERMAINKAN OLEH KAFIR DAN MUNAFIK. WALAUPUN SETAHUN JAGUNG MEMERINTAH MEREKA SUDAH MENCABAR ISLAM MELAYU DENGAN PELBAGAI CUBAAN. JADI APA SALAHNYA RAKYAT MEMBERI ISYARAT SUPAYA LEBIH BERHATI-HATI = SIAPA PETANI SIAPA PEKEBUN, TIDAKKAH MEREKA SEMUA BANGSA MELAYU. NEGERI MANA PALING MISKIN. TIDAKKAH NEGERI MAJORITI MELAYU = KALAU DIKUMPUL ASET TOKEY BANGSA CINA TENTU KEKAYAAN MEREKA MELEBIHI NEGARA. DENGAN ASET SEBANYAK ITU MRREKA DENGAN MUDAH BOLEH MENUMBANGKAN NEGARA = RAJA GULA BAWA LARI HARTA MALAYSIA KE HONG KONG, RAJA BOLA BELI KELAB LUAR NEGARA = MAHA KRONI DALAM MASA 10 TAHUN PERTAMA PENSWASTAAN TELAH SWASTAKAN 75 SYARIKAT KERAJAAN MENYEBABKAN KRONI MEREKA TERMASUK ANAK MAHA BELIT MENJADI BILIONARE HANYA DALAM MASA 8 TAHUN SAHAJA KE-9 TERKAYA. KRONI ALJUBURI TERLIBAT SAMA. SELEPAS 1993 LEBIH BANYAK DISWASTAKAN. ANAK MAHA KRONI ADA 203 SYARIKAT 12 LISTED COMPANY TETAPI MAHA BELIT BERDALIH KAYA DENGAN USHA SENDIRI = PH KACANG LUPAKAN KULIT = KERAjaan PH TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG SANA CANTAS SINI = ICERD BARU TANGGUH BUKAN BATAL LAGIPUN BANYAK LAGI TEKANAN DARI LUAR PASTI MENERJAH KEDAULATAN ISLAM MELAYU = DEMO 8 DIS. BANYAK ISU YANG HENDAK DILUAHKAN RAKYAT BUKAN HANYA ICERD KERANA SEJAK PH PERINTAH NEGARA PELBAGAI ISU YANG TIMBUL YANG MERESAHKAN RAKYAT = MENTERI PH LEBIH GEMARKAN MENUNJUKKAN KUASA DARI MERAIH HATI RAKYAT = PARTI KADOK BERSATU TERIMA LAGI 3 EKOR KADOK JADI AHLI, SEKIAN DIMAKLUMKAN = PM-4 SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN, PM-7 SWASTAKAN GLC PLAK, BALIK-BALIK PUSING SITU JUGAK, AKHIRNYA YANG KAYA IALAH KRONI, BILA RUGI BAIL OUT RAKYAT TANGGUNG = MELAYU TIDAK ISTIMEWA KERANA TANAH INI ADALAH TANAH MEREKA. YANG ISTIMEWA IALAH PENDATANG YANG MENDAPAT PELBAGAI KEISTIMEWAAN = SEBELUM PERUSUH MEMBELASAH PENJAWAT AWAM PEMIMPIN PH TELAH BERTALU HENTAM MEREKA = BERITA SENSASI : 5 EKOR LAGI KADOK JADI AHLI PARTI KADOK BERSATU. HARAP MAKLUM =

   Delete
  9. Dah terpaksa akhir Ganabatirau mohon maaf dalam DUN Selangor   Exco Selangor V Ganabatirau akhirnya membuat permohonan maaf terbuka kerana pernah mengaitkan “kumpulan orang Islam” sebagai penceroboh di kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya.

   "Bagaimanapun selepas mendapat nasihat banyak pihak khususnya barisan kerajaan dan pembangkang saya telah menukar kenyataan saya daripada kumpulan Islam kepada kumpulan gengster.

   “Dan saya juga ingin mohon maaf kerana menyinggung perasaan mana-mana pihak," katanya ketika berucap di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, di Shah Alam, hari ini.

   Ganabatirau pada Isnin menggunakan Facebook untuk menyatakan pandangannya berhubung kekecohan di kuil berkenaan.

   Katanya terdapat sekumpulan orang Islam terlibat dalam insiden tersebut sebagai cubaan untuk mengganggu keharmonian kaum di negara ini.

   Beliau bagaimanapun mengubah kenyataannya dalam laman sosial miliknya itu selepas mendapat kecaman daripada pelbagai pihak yang menyifatkan ia sebagai rasis.

   Untuk rekod tapak kuil berkenaan kini menjadi milik sebuah syarikat pemaju yang sudah mendapat perintah mahkamah supaya penghuninya berpindah.

   “Kes ini kes terpencil antara pemaju dan pihak kuil.

   “Tetapi kerana ada kesilapan kenyataan yang akhirnya menyebabkan salah faham sehingga mewujudkan huru-hara hingga menyebabkan kerosakan dan kecederaan kepada orang awam serta pihak berkuasa.

   “Kita di pihak pembangkang meminta kerajaan agar memastikan tidak berlaku lagi seperti ini,” katanya.

   Bagaimanapun, Rizam berkata pembangkang Selangor menuntut menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab terhadap perpaduan nasional P Waythamoorthy memainkan peranannya.

   “Walaupun sudah ada beberapa kenyataan tapi saya rasa beliau perlu lebih bertanggungjawab untuk redakan keadaan agar tidak berlaku salah faham antara kaum di negara kita,” tegasnya.

   Dalam sidang media sama, ADUN Sungai Panjang Mohd Imran Tamrin menyifatkan tindakan empat anggota kabinet terutamanya Waythamoorthy yang menyalahkan polis berhubung kekecohan di Kuil Sri Maha Mariamman adalah tidak bertanggungjawab.

   “Sepatutnya beliau melihat perkara ini dengan skop yang lebih luas. Jangan beliau sempitkan skop dia terhadap kaum India sahaja,” katanya.

   Empat menteri pada 26 November lalu yang membidas kenyataan polis Subang Jaya berhubung kekecohan di Kuil Sri Maha Mariamman.

   Waytha Moorthy, M Kulasegaran, Xavier Jayakumar, Gobind Singh Deo dan Timbalan Menteri R Sivarasa mahu Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun menyiasat polis Subang Jaya dan tindakan disiplin diambil terhadap mereka.

   KOMEN : Nasi dah jadi bubur baru nak minta maaf itu pun terpaksa

   Delete
  10. Kami memang diserang kata bomba   "Begitu kelam kabut dan panik," kata seorang anggota bomba menceritakan pengalamannya ketika bertugas di tengah-tengah rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman di Subang Jaya, awal pagi Selasa lalu.

   Salah seorang daripada lapan anggota yang ditugaskan, Mohd Hazim Mohd Rahimi berkata pasukannya memang telah diserang perusuh.

   "Sebaik tiba di tempat kejadian, tugas saya untuk turun daripada jentera dan terus ke tempat simpanan salur bantu mula (hose reel). Jika kebakaran di sebelah kiri, saya akan tuju tempat simpanan di sebelah kiri untuk memadam api.

   "Tapi belum sempat keluar, kami sudah diserang. Saya terus lari dan masuk ke dalam jentera Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) di belakang jentera Fire Rescue Tender (FRT)," katanya dalam sidang media di Institut Jantung Negara (IJN) di Kuala Lumpur, hari ini.

   Hazim (duduk, dua dari kanan)

   Namun, katanya lagi, pintu jentera EMRS itu turut diserang sehingga tercabut, dan kini menjadi sebahagian bahan bukti polis.

   Dalam sidang media itu, Ketua Pengarah Bomba Mohamad Hamdan Wahid menampilkan Hazim, 31, sebagai individu yang dilanggar belakang jentera bomba seperti yang dipaparkan video yang tular hari ini.

   Hamdan berkata Hazim yang bertugas di Balai Bomba Subang Jaya terselamat dalam kejadian itu.

   Ia bagi menafikan dakwaan pihak kuil bahawa individu itu adalah Muhammad Adib Mohd Kassim yang sebelum ini dilaporkan diserang perusuh sehingga cedera parah.

   Hamdan berkata anggotanya berdepan situasi sukar apabila perusuh melemparkan peralatan seperti kayu, parang, besi dan paip kepada anggotanya.

   "Bila sampai ke lokasi, pemandu EMRS beritahu parang, kayu, besi menghentam pintu jenteranya.

   "Kalau ini yang dikatakan sambutan dan layanan yang baik, anda sendiri boleh menilainya," katanya lagi.

   KOMEN : Selepas serang kini ada kononnya tunjuk video hantar ke hospital... baikkan? Macam PH cara politik mereka

   Delete
  11. Roboh Kuil, Kerajaan Pakatan Harapan Selalu Mungkir Janji, Kata Isham Jalil   SHAH ALAM – Kerajaan Pakatan Harapan (PH) Selangor sewajarnya mengambil pendekatan yang bijak dan adil terhadap pihak yang terlibat berhubung isu pemindahan tapak Kuil Sri Maha Mariamman di USJ25, Subang Jaya.

   Presiden Pertubuhan Jalinan Sukarelawan Malaysia, Isham Jalil berkata, ini kerana isu hal ehwal tanah yang berkaitan dengan pemindahan hak milik kuil tersebut kepada pemaju adalah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri sendiri.

   “Hakikatnya Kerajaan Negeri Pakatan tidak mahu bertanggungjawab mahupun mengambil risiko.

   “Sebenarnya jika mereka mahu, mereka boleh buat keputusan untuk kekalkan kuil tersebut di situ dan merunding untuk membayar pampasan kepada pemaju. Mereka ada kuasa ini sebab hal ehwal tanah di bawah bidang kuasa mereka.

   “Jika isu tanah Ijok boleh ‘diselesaikan’ oleh mereka di luar mahkamah dengan cara ini, mengapa isu kuil ini tidak boleh?,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook.

   Isham merujuk kepada isu penyelesaian tanah peneroka di Ijok yang dipertikaikan ketelusannya ekoran timbul isu berbangkit bersabit ‘kaedah’ yang digunakan menteri besar ketika itu Datuk Seri Azmin Ali.

   Ujarnya, kerajaan Selangor selalu berbangga dengan menguar-uarkan mereka adalah negeri terkaya di Malaysia dan Kerajaan Negeri banyak duit lebihan.

   Justeru katanya, adalah lebih baik ia digunakan sebaiknya demi keharmonian semua pihak.

   “Jika mereka betul-betul ikhlas kepada masyarakat India di Selangor, maka kekalkanlah tapak kuil tersebut di situ dan runding dan bayarlah pampasan kepada pemaju, kerana hubungan keharmonian kaum adalah lebih penting daripada bisnes dan kepentingan pemaju.

   “Atau adakah mungkin mereka berfikir sebaliknya dan melindungi kepentingan pemaju lebih daripada kepentingan masyarakat India seperti apa yang mereka telah buat untuk pemaju mengatasi dan menekan (atau “at the expense of”) orang-orang Melayu di Ijok,”sindirnya.

   Dalam pada itu kata Isham, isu pemindahan kuil itu sebenarnya isu lama namun ketika pentadbiran Barisan Nasional (BN) di Selangor, tidak ada rusuhan sebagaimana yang berlaku hari ini memandangkan kerajaan BN pada ketika itu telah memberikan komitmen untuk mengekalkan tapak kuil tersebut di lokasi asalnya.

   Ujarnya, isu hanya tercetus selepas Kerajaan Pakatan mengambilalih Selangor pada 2008, di mana hak milik tanah kuil tersebut telah diserahkan kepada pemaju dengan persetujuan ‘Kerajaan Negeri Pakatan dan ahli-ahli politik mereka’.

   “…hal hakmilik tanah dan pemindahan kuil Sri Maha Mariamman ini adalah satu perkara yang tidak ‘straight forward’ dan mempunyai pelbagai pencanggahan pendapat, maklumat dan tuntutan, walaupun ianya telah dibawa ke mahkamah dan mahkamah telah membuat keputusan.

   “Namun selepas keputusan dibuat, masih terdapat percanggahan pendapat, maklumat dan tuntutan terhadap isu sensitif ini,” katanya.

   Kata Isham, beliau pada Februari lalu pernah mengatakan bahawa jika BN memerintah Selangor, kuil ini tidak akan diroboh.

   “Ini bukannya soal politik, namun ianya adalah soal janji. BN mempunyai ‘track record’ menunaikan janji.

   “Saya tidak percaya kepada Kerajaan Pakatan ini, mereka selalu mungkir janji. Namun sebaliknya jika masyarakat India masih lagi percaya kepada Kerajaan Pakatan setelah sekian kali ditipu oleh mereka, maka terpulanglah kepada anda,” kata beliau. -SuaraTv

   Delete
  12. Apabila rakyat berpecah mengikut kaum, Senang untuk propoganda kerajaan   Apa yang berlaku di Kuil Seafield memang sop bagaimana Pemaju mainkan perkauman. Saya ada banyak contoh, biar saya kongsi dua pengalaman Modus Operandi – SOP yang digunakan oleh Pemaju

   Kampung Berembang –

   Kampung ini 100% orang Melayu . Penduduknya pada masa itu kebanyakkanya orang UMNO - Cawangan UMNO kampung Berembang. Pemaju yang datang untuk usir mereka juga dikatakan mempunyai hubungan dengan UMNO dan Kerajaan Negeri Selangor – Kumpulan Acmar tetapi samseng dan Rela yang digunakan untuk melaksanakan pengusiran kebanyakknya orang Cina.

   Maka semasa pengusiran maka Orang kampung Melayu bergaduh dengan orang Cina. Begitu marah orang kampung dengan orang Cina sehingga mereka caci orang Pemaju sebagai Cina babi dsb walaupun orang yang dibelakang mereka adalah Syarikat yang mempuyai hubungan dengan UMNO.

   Ingin juga saya nayatakan ramai komrad kita dari kaum Cina pelajar DEMA dan juga dari kampung papan Klang Cina yang datang membantu Peneroka Bandar kampung Berembang.


   Gatco –
   Ini adalah majority penempatan orang India. Namun samseng dan gangster yang dibawa adalah orang melayu. Maka wujud pertelingkahan kaum antara orang melayu dan India. Namun orang yang upah mereka adalah sebuah Syarikah milik India – Lotus. Maka orang India semasa konfrontasi berlawan dengan orang Melayu

   Maka apabila rakyat berpecah mengikut kaum, maka senang untuk jalankan operasi. Senang juga untuk propoganda. Pecah dan perintah. Senjata baik dari zaman penjajah sehingga zaman sekarang.-

   FB Arul


   KOMEN : Kerajaan memang berniat mengalih isu ICERD tapi rasanya tipu daya mereka makan tuan

   Delete
  13. This comment has been removed by the author.

   Delete
  14. Bayaran balik pinjaman PTPTN bagi peminjam bergaji RM2,000 hanya permulaan, U-turn Lagi!!


   KUALA LUMPUR: Pemotongan gaji berjadual bagi peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) berpendapatan lebih RM2,000 sebulan akan bermula Januari depan, kata menteri pendidikan.

   Maszlee Malik berkata, kerajaan hanya mampu berbuat demikian berdasarkan usul dikemukakan PTPTN, sebagai permulaan.

   “Berdasarkan kewangan kerajaan semasa, kita akan bergerak ke arah tersebut, cuma kita belum mampu untuk melaksanakan.

   “Yang mampu kita lakukan buat masa ini iaitu meletakkan RM2,000 sebagai ‘treshold’ untuk permulaan pembayaran hanya dengan RM40,” katanya di lobi Parlimen.

   Semalam, Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching mengumumkan Kabinet dalam mesyuarat Jumaat lalu bersetuju menetapkan potongan gaji pada kadar 2% atau RM40 bagi peminjam PTPTN yang berpendapatan lebih RM2,000 sebulan berbanding RM1,000 yang diumumkan dalam Bajet 2019, awal bulan ini.

   Hari ini, Persatuan Belia Baru Universiti Malaya (Umany) menyelar keputusan itu tidak cukup baik dan mahu Teo menjelaskan bagaimana cadangan potongan gaji 2% akan meningkat kepada 15%.

   Maszlee berkata, kerajaan akan berusaha menunaikan janji pembayaran balik pinjaman PTPTN bagi peminjam berpendapatan RM4,000 dalam manifesto pilihan raya Pakatan Harapan, selepas keadaan kewangan kerajaan pulih.

   “Tetapi kalau nak bayar lebih pun, itu akan membantu mereka mengurangkan (pinjaman) dengan lebih cepat.”

   Mengulas isu lain, Maszlee gembira universiti awam semakin terbuka mengadakan wacana ilmiah, termasuk memanggil aktivis sosial, Hishamuddin Rais dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

   Katanya, langkah itu akan menjadikan universiti awam medan intelektual terbuka dan beliau berharap lebih banyak forum serta pidato membabitkan ahli politik, termasuk daripada parti pembangkang, dapat diadakan tanpa sekatan.

   “Saya ingin mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada pelajar-pelajar di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) dan Universiti Kebangsaaan Malaysia (UKM) yang telah mengadakan wacana ilmiah.

   “Malam semalam, Prof Azmi Sharom telah hadir di UKM dan 2 hari lepas, Hadi buat pertama kali dalam sejarah Malaysia, julung-julung kali seorang presiden parti pembangkang dibenarkan untuk berpidato di UIA.”

   Delete
  15. Menyalahkan Polis Dan Menyebabkan Kecedaraan Parah Pada Anggots Bomba Adalah Cara Waythamoorthy Berterimakasih!!!
   Posted by SnapShot at 11/29/2018
   Kegilaan Apakah Ini!!!   Bila rusuhan berlaku, Waythamoorthy, Menteri Perpaduan kata polis lambat bertindak!!!

   Hello, you sekarang kerajaan tau, bukan pembangkang...

   Bila you cakap macam tu, you dah attack kerajaan you sendiri sebab polis tu under Kementerian Dalam Negeri...

   Kalau betul polis lambat, lagi banyak yang mati lah!!!

   You nak salahkan polis, sedangkan kerajaan you sebelum ini beriya2 sangat nak hapuskan unit2 khas elit PDRM seperti :
   》Special Task Force for Anti-vice, Gaming and Gangsterism (STAGG)...
   》Special Task Force on Organised Crime (STAFOC)...
   》Special Tactical Intelligence Nar­cotics Group (STING)...

   Pastu segala SOSMA, POTA, POCA yang tangkap penjenayah berat cuba nak di mansuhkan...

   Sekarang gangster2 yang selama nie dah berjaya di tangkap dah nak di lepaskan...

   Permainan apa nie!!!   Nasib baik Unit Counter-Terrorism E8 tak di mansuhkan...

   Sekarang kalau ada isu macam ni, FRU je lah bakal menjadi sandaran...

   Orang mengamuk ni bukan kira saper...
   Hantar BOMBA DAN PENYELAMAT pun mereka balun...

   Entah2 kalau hantar Medik dalam Ambulan pun dia orang tibai...

   Yang sorang lagi tiba2 mention nie rusuhan kaum, salah Melayu...

   Kemudian cakap dia tersilap tatabahasa...

   Kau BODOH ATAU BANGANG!!!

   Tatabahasa abah kau macam tu...

   Itu tatabahasa pun bukan, typo pun bukan...

   Itu vocabulary berunsur racism!!!

   Bila nak minta maaf!!!

   Edi Rejang si racist hari tu sampai bini dia kena buang kerja tau...

   Orang nak buat Himpunan Bantahan ICERD hampa kata racism, rusuhan kaum, tengok2 pihak lain dulu yang mengganas...

   Puak2 Melayu Bantah ICERD ni baju pun belum habis tempah lagi tau...

   Ye lah, dia orang 'man2' tunggu tarikh 8 Disember sampai isu jadi sejuk sebab memang berniat nak buat perhimpunan aman...

   Tak nak buat time panas2...

   Nanti KJ marah...

   Something yang boleh di pelajari, betapa kuatnya golongan perusuh di OneCity tu mempertahankan 'iman' mereka...

   Pantas jer reaksi mereka untuk bangkit...

   Walaupun dari segenap aspek perundangan mereka sebenarnya memang tiada platform untuk bertindak sedemikian...

   Semoga Tuhan melindungi Malaysia kita...

   Itu bukan isu rusuhan kaum atau isu politik...

   Itu hal antara pemaju dan kuil Mariamman...

   Menteri Dan Exco PH Punca Abang Bomba Di Pukul Teruk   Kejadian Abang Bomba di pukul sampai tenat nie sangat menyentuh hati rakyat khususnya orang Melayu...

   Punca kepada perusuh bertindak tidak waras memukul Abang Bomba ialah kenyataan 2 pimpinan India PH :   》Kenyataan Exco DAP India Kerajaan Selangor yang mengaitkan orang Islam menyerang kuil, sedangkan yang melakukan sedemikian adalah samseng yang di upah...   Kenyataan menghasut ini mendorong perusuh Hindu itu terus memukul siapa sahaja yang Islam lalu ke kawasan itu termasuk Abang Bomba YANG DATANG UNTUK BAGI BANTUAN!!!
   Sebelum itu, 2 penunggang remaja Melayu maut di pukul perusuh!!!

   》Kenyataan Menteri JPM yang di sokong oleh ramai pimpinan PH yang menyalahkan pihak polis...

   Kenyataan ini telah menghasut perusuh Hindu untuk bertindak terhadap pasukan beruniform yang hadir ke situ, termasuk Polis dan Bomba...
   Abang Bomba yang di pukul hampir mati ini jadi mangsa hasil hasutan menteri dan pimpinan PH tersebut...

   Kedua2 manusia yang menyemarakkan lagi api kemarahan, di tuntut bertanggungjawab sepenuhnya, kalau dalam diri kamu masih ada sifat kemanusiaan, sila letak jawatan dan minta maaf kepada mangsa dan keluarga mangsa!!!

   Apakah Dr. Mahathit, masih mahu beri peluang dan menunggu hingga keadaan jadi tidak terkawal baru mahu ambil tindakan!!!


   By: khairy asyraf

   Delete
  16. Apa punca kekecohan di kuil dan Kebodohan Penyokong PH?
   November 28, 2018 rhg


   oleh Ab Jalil Backer

   Konflik dalaman, konflik dengan pemaju dan PALING UTAMA kegagalan kerajaan negeri Selangor melaksanakan tanggungjawab mereka.

   Jika kerajaan negeri melaksanakan tanggungjawab mereka mengikut keputusan Mahkamah dan cuba menjadi orang tengah menyelesaikan sebarang persoalan timbul tentulah tidak timbul adegan samseng dan keganasan.

   Ini tidak, kerajaan negeri lepas tangan sehingga rakyat terpaksa mengambil tindakan sendiri melaksanakan keputusan mahkamah. Lebih baik bagi kera dan lutung saja jadi kerajaan.

   Yang buat kenyataan berunsur hasutan agama dan kaum ialah Exco Kerajaan Negeri Selangor. Yang salahkan Polis ialah Menteri Di Jabatan Perdana Menteri.

   Tiba-tiba ini semua salah UMNO, Pas dan orang Melayu yang tidak sokong mereka.

   Masalah di kuil Seafield kita tahu punca. Namun kebodohan penyokong PH masih misteri. Guna akal sikit boleh tak? Sikit saja tak banyak.

   Delete
  17. VERSI MANA YANG BETUL


   Anggota Bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim, yang cedera parah dimasukkan ke dalam ICU, SJMC dan kini ditempatkan di Institut Jantung Negara, mempunyai dua versi cerita. Cerita pertama adalah laporan daripada Pegawai Operasi, PBKII Badrol mengatakan seorang anggota EMRS ditarik keluar dan dipukul oleh perusuh.

   Hari ini pula, timbul cerita kedua dari pihak kuil. Pihak kuil mendakwa, Muhammad Adib cedera dalam kemalangan ketika jentera bomba di hadapannya mengundurkan kenderaan. Persoalannya, satu pihak adalah menipu. Sama ada Pegawai Operasi buat laporan palsu terhadap nasib yang menimpa rakan sekerjanya ketika bertugas atau kita sedang berdepan dengan skrip drama Tamil versi Kerala.

   Dapatkan 'pop corn' anda segera. Mari kita sama-sama menonton drama Tamil ini. Apapun pemaju One City Development Sdn Bhd berada di dalam 'hot soup' apabila dua peguam pemaju berkenaan antara 21 orang yang sudah ditahan bagi membantu siasatan insiden rusuhan berkenaan.

   Peguam kepada pemaju berkenaan diberitakan oleh Menteri Dalam Negeri, TS Muhyiddin Yassin memberi upah RM150,000 kepada 50 lelaki untuk menceroboh dan mengawal Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya.

   Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2018/11/cerita-anggota-bomba-cedera-parah-kini.html#wcSGplj0k4vJs5Cr.99

   Delete
  18. Rusuhan Kuil: Jangan Kaitkan Dengan Himpunan Bantah ICERD – Annuar
   November 28, 2018 in Nasional
   123 0
   Rusuhan Kuil: Jangan Kaitkan Dengan Himpunan Bantah ICERD – Annuar
   180
   VIEWS
   Share on Facebook
   Share on Twitter
   Semua pihak perlu melaksanakan peranan masing-masing dengan tidak mencurahkan minyak ke api melibatkan isu rusuhan yang berlaku di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, Selangor sejak Isnin lalu.

   Malah, kekecohan yang berlaku juga tidak wajar dikaitkan dengan himpunan besar-besaran membantah ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) yang dijadual pada 8 Disember depan.

   Ketegasan itu disuarakan oleh Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa yang turut yakin dengan keupayaan pihak berkuasa mengawal keadaan dan situasi tegang melibatkan rusuhan berkenaan.
   “Tiada kena mengena. (Himpunan bantah ICERD) tiada kaitan dengan rusuhan yang berlaku. Peristiwa itu melibatkan hal pelanggaran undang-undang.

   “Namun begitu, penganjur himpunan juga perlu memikul tanggungjawab dengan tidak menjadikan himpunan berkenaan bersifat perkauman. Ia perlu diadakan dengan aman dan tenteram,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.

   Semalam, Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan tidak menolak kemungkinan ada pihak tertentu cuba memanfaatkan ketegangan isu kuil di Subang Jaya itu untuk menghalang himpunan bantahan ICERD, 8 Disember depan. – UTUSAN ONLINE

   Delete
  19. Rusuhan Kuil: Jangan Kaitkan Dengan Himpunan Bantah ICERD – Annuar
   November 28, 2018 in Nasional
   123 0
   Rusuhan Kuil: Jangan Kaitkan Dengan Himpunan Bantah ICERD – Annuar
   180
   VIEWS
   Share on Facebook
   Share on Twitter
   Semua pihak perlu melaksanakan peranan masing-masing dengan tidak mencurahkan minyak ke api melibatkan isu rusuhan yang berlaku di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, Selangor sejak Isnin lalu.

   Malah, kekecohan yang berlaku juga tidak wajar dikaitkan dengan himpunan besar-besaran membantah ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) yang dijadual pada 8 Disember depan.

   Ketegasan itu disuarakan oleh Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa yang turut yakin dengan keupayaan pihak berkuasa mengawal keadaan dan situasi tegang melibatkan rusuhan berkenaan.
   “Tiada kena mengena. (Himpunan bantah ICERD) tiada kaitan dengan rusuhan yang berlaku. Peristiwa itu melibatkan hal pelanggaran undang-undang.

   “Namun begitu, penganjur himpunan juga perlu memikul tanggungjawab dengan tidak menjadikan himpunan berkenaan bersifat perkauman. Ia perlu diadakan dengan aman dan tenteram,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.

   Semalam, Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan tidak menolak kemungkinan ada pihak tertentu cuba memanfaatkan ketegangan isu kuil di Subang Jaya itu untuk menghalang himpunan bantahan ICERD, 8 Disember depan. – UTUSAN ONLINE

   Delete
 2. ....A……A…..
  …///………\\\
  ///…¶¶¶…¶¶¶..\\\
  ………….00………
  ...)))0000Y000((
  ……))………..((….
  …….AAAAAAA….
  …………((…………
  HAH HAH HA !!!!! AKU LAH SUMAN !!!!!!
  MASIH KAH INGAT LAGI KAT AKU!!!
  INI SKETSA WAJAH KU…kih…kih…
  SEMASA DI DATARAN MERDEKA DULU...
  LIHAT CERMIN MATA RAYBAND KU..ki ki kik..

  Aku adalah sami Suman, mubaligh Hindu
  Tuhan suci aku ni, adalah Baghwan Visnu
  Dgn nabi ku AlKhalki Authar aku sgt rindu
  Tapii, di blog Parpukari, Kejora dapat hidu

  Ki kik ki kik ki kik ki kik ki kik ki kik ki kik ki

  ReplyDelete
  Replies

  1. Setuju bahawa "Banyak isu berkaitan rumah ibadah khususnya kuil ialah kerana ia selalunya dibina sesuka hati di merata-tempat"

   Selalu juga bermula dengan tokong bagi mendapatkan nombor 4 Ekor, bila ada yang kena tikam ekor, dapat duit, belikan simen dan pasir, konkritkan tempt itu.

   Tak kisah 4-5 kaki di tepi jalan raya, mengguna "road reserve".

   Delete
  2. WALAUPUN JIBENG DIBENCI NAMUN KENA JUGAK DENGAN BUAH TANGAN DIA SEBAB DIA PEMBANGKANG PALING BERPENGALAMAN


   PH nak kembali ke zaman lama, dakwa Najib
   Diterbitkan 8 Nov 2018, 11:01 malam |

   A+ A-

   Najib Razak sekali lagi tampil dengan gaya bersahaja - namun sinis - untuk mengucapkan tahniah kepada Pakatan Harapan (PH) kerana menurunkan taraf penilaian Petronas daripada stabil menjadi negatif.

   Kata bekas perdana menteri itu perubahan berkenaan berlaku hasil 'kecekapan' kerajaan sekarang menguruskan wang negara serta langkah yang diambil dalam Belanjawan 2019.

   Menurut Najib kerajaan PH kini menjarah Petronasl untuk membayar dividen yang tinggi dalam usaha menampung kekurangan hasil negara.

   "Ini bermakna penarafan kredit negara pun berkemungkinan besar akan turut dipengaruhi," katanya melalui hantaran di Facebook malam ini.

   Tambah Najib penarafan negatif firma Moody's itu dibuat ketika harga semasa minyak dunia boleh dianggap tinggi serta stabil ketika ini.

   "Apa jadi kalau harga minyak jatuh?

   "Apa buffer atau penampan yang kita ada untuk nak tampung (kesan yang berlaku) sekiranya berlaku krisis harga minyak sekali lagi?" katanya.

   Menurut Najib sebelum ini kerajaan BN berusaha bersungguh-sungguh untuk mengurangkan kebergantungan negara kepada hasil minyak.

   Cara yang diambil katanya ialah dengan mempelbagaikan sumber selaras dengan keperluan semasa dan sejajar dengan arus perkembangan ekonomi dunia.

   "Tapi kerajaan PH nak kembali ke zaman lama pula. Tak pernah dibuat orang," katanya lagi.

   Delete
 3. Mmg betul lah Suman itu Hindu spt dia tulis
  Dia pergi ke kuil Seafield nak jadi raja majlis
  Namun nasib dia dah malang itu bapak iblis
  Sudah kena tangkap, kinii dlm tahanan polis

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies

  1. Beberapa tahun lalu, di satu bandar di utara Semenanjong Malaysia, usaha meluaskan jalan menjadikan nya 4-lane telah tersekat bertahun.

   Persatuan India dan MIC pun tak dapat buat apa.

   Bagus lah sekarang tiap kuil perlu mendapat kebenaran Majlis Bandaran.

   Delete
  2. MAT MIDIN BILA NAK INSAF


   Usah dilayan orang pernah dua kali terlentang, kata ulama PAS
   Diterbitkan 8 Nov 2018, 8:34 malam |

   A+ A-
   Perselisihan faham di antara orang PAS dan Amanah kadang-kadang boleh dikesan pada pemimpin tertentu yang kadang-kadang tidak menahan diri daripada bersuara secara lantang.

   Petang tadi salah seorang tokoh ulama PAS Mokhtar Senik menempelak Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Hanipa Maidin di media sosial.

   Mokhtar menyarankan agar penyokong PAS tidak mengendahkan Hanipa yang pernah menghadapi masalah kesihatan sebelum ini.

   Terdahulu Mokhtar kelihatan berang dengan tindakan Hanipa mengulas mengenai Presiden PAS Abdul Hadi Awang yang tidak bertanding jawatan dalam Kesatuan Ulama Islam Sedunia (Kuis) di Istanbul, Turki.

   Kata Mokhtar anggota parlimen Sepang dari Amanah itu banyak terlupa perkara yang sudah berlaku justeru dia tidak wajar dilayan.

   "Nampaknya banyak benar perkara yang dilupai oleh Hanipa. Namun apabila mengingatkan beliau pernah dua kali jatuh terlentang, maka saya fikir usah dilayan sangatlah celoteh merapu beliau," katanya di media sosial.

   Kenyataan itu merujuk kepada dua kejadian Hanipa terjatuh sewaktu bertugas, masing-masing di Dewan Rakyat sebagai anggota parlimen pembangkang, dan di Putrajaya sewaktu perhimpunan kakitangan JPM.

   Konsisten serang Hadi

   Dalam kedua-dua kejadian Hanipa dirawat dihospital dan dinasihat berehat untuk seketika.

   Dia kemudian kembali bertugas sejurus selepas itu.

   Sebelum itu Hanipa secara sinis menyokong keputusan Abdul Hadi yang tidak bertanding mempertahankan jawatannya di Turki.

   Sebelum ini Abdul Hadi ialah naib ketua Kuis.
   Hanipa kemudian menyindir Abdul Hadi dengan isu kehadirannya di parlimen serta pendirian PAS dalam isu 1MDB.

   Membalas kenyataan itu, Mokhtar berkata sewaktu Hanipa masih dalam PAS peguam terbabit adalah antara orang yang konsisten menyerang Abdul Hadi.

   "Maknanya sifat khianat dan mulut celupar adalah memang sifat beliau," katanya.

   Kata Mokhtar jika semasa menjadi anggota PAS pun Hanipa sudah dianggap khianat, tidak ada yang aneh jika sikap itu berterusan selepas menyertai Amanah.

   "Beliau terpaksa menunjukkan sifat konsistennya menyerang TGHH (Tuan Guru Haji Hadi) dan PAS (supaya) paling tidak menarik perhatian bos-bos beliau dlm PH terutamanya DAP," katanya yang juga dipilih menjadi salah seorang anggota Jawatankuasa Pusat PAS.

   Delete
  3. AIII DAH NAMAPUN KELENTONG KRASI, MULA TIPU, TENGAH TIPU SAMPAI BILA-BILAPUN TIPUUUUU DAAA


   Pemuda Umno: Lim bohong tentang insuran B40?
   Diterbitkan 8 Nov 2018, 6:37 petang |

   A+ A-
   Timbalan Ketua Pemuda Umno Shahril Sufian Hamdan menyoal jika Menteri Kewangan Lim Guan Eng menipu Dewan Rakyat mengenai peranan Great Eastern dalam menyediakan perlindungan insurans kepada golongan berpendapatan rendah, B40.

   Jumaat lalu ketika membentangkan Belanjawan 2019, Lim berkata Great Eastern bersetuju untuk menyumbangkan RM2 bilion kepada Dana Perlindungan Kesihatan Nasional untuk golongan isi rumah berpendapatan rendah (B40).

   "Kerajaan menghargai sumbangan Great Eastern Life Insurance atas persetujuan mencarum sebanyak RM2 bilion dalam dana permulaan yang akan diuruskan oleh Bank Negara Malaysia.

   "Kerajaan menjangkakan saiz dana akan berkembang dengan penglibatan syarikat insurans lain," katanya ketika membentangkan Belanjawan 2019 pada 2 November lalu.

   Bagaimanapun, pada Isnin 5 November lalu Great Eastern berkata sumbangan itu masih dalam peringkat perbincangan.

   "Mana satu betul? Adakah Lim Guan Eng telah berbohong di dalam Dewan Rakyat dan di depan jutaan rakyat?" Soal Shahril pada hantaran Facebook hari ini.

   Kepentingan industri insurans tempatan

   Bekas perdana menteri Najib Razak juga menyoal jika Lim berbohong kepada Dewan Rakyat dan jika kepentingan industri insurans tempatan sedang dipertaruhkan.

   Business Times memetik syarikat induk Great Eastern Holdings di Singapura berkata RM2 bilion tersebut merupakan pilihan yang sedang dikaji bagi memenuhi syarat-syarat pemilikan asing di dalam syarikat insurans di Malaysia.

   Bank Negara pada 2017 mengarahkan syarikat insurans asing, termasuklah Great Eastern untuk mengurangkan pegangannya dalam perniagaan di Malaysia selaras dengan peraturan pada 2009 bagi menghadkan pemilikan asing terhadap perniagaan insurans tempatan sehingga 70 peratus.

   Shahril berkata jelas Great Eastern Malaysia yang dimiliki 100 peratus oleh syarikat induknya di Singapura itu mahu menggunakan rancangan sumbangan B40 berkenaan bagi mengecualikan daripada peraturan yang dibuat pada 2009.

   "Laporan media sama mendedahkan, rupa-rupanya syarikat itu sedang berbincang dengan kerajaan PH bagi mendapat pengecualian daripada syarat BNM untuk menjual kepentingan 30 peratus kepada syarikat tempatan.

   "Secara jelas, Great Eastern memberitahu satu kaedah untuk mendapat pengecualian ialah dengan membuat sumbangan RM2 billion ini. Nampak tak unsur 'quid pro quo' (timbal balas) di situ?


   "Harap Lim Guan Eng boleh buat penjelasan," katanya.

   Insurans perlindungan B40 bakal menyediakan perlindungan sakit kritikal sehingga RM8,000 kepada pesakit golongan B40.

   Insurans itu juga akan membayar pendapatan sehingga RM50 sehari sehingga 14 hari mendapat rawatan di hospital.

   Lim berkata beliau berharap dana itu akan berkembang apabila menerima sumbangan seterusnya daripada syarikat insurans lain.

   Delete
 4. Suman lahanat kata aku & GN nak ditangkap
  Hindu ni cuba berlakon dgn dia punya cakap
  Tapi ifrit ini dah kena, polis punya perangkap
  Kini sami tua ni sdg merengkok dalam lokap

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies

  1. Selepas peraturan memerlukan kebenaran Majlis Tempatan bagi mendirikan kuil dsb nya itu, maka perlu lah mereka di beri garis panduan apa perlu di buat bila ada yang "membina stau kuil" dengan memacak kayu, batu dsb nya" di tepi jalan atau di tanah orang.

   Delete
  2. PANDANGAN NEUTRAL TIDAK MENYEBELAHI MANA-MANA PIHAK


   Kuasa di tangan rakyat Malaysia terlalu kecil
   Timmy Say - November 4, 2018 8:14 AM
   262
   Shares
   249 2 10
   Kuasa politik hanyalah kuasa yang dimiliki segolongan ahli politik yang bersekongkol bersama-sama bagi membentuk majoriti dan menguasai kerajaan.

   Rakyat meskipun mempunyai kuasa mengundi, tetapi pada dasarnya, mereka tidak berkuasa untuk menentukan siapakah yang duduk di dalam kerajaan dan siapa pula yang duduk di kerusi pembangkang. Undi rakyat hanya sekadar melayakkan seseorang itu mempunyai kuasa rundingan di Parlimen dan dalam bidang politik.

   Setelah seseorang wakil rakyat dipilih oleh rakyat, rakyat hilang kuasa terhadap apakah yang boleh dilakukan oleh wakil rakyat tersebut.

   Sekiranya wakil rakyat itu adalah salah orang ahli daripada kumpulan majoriti yang membentuk kerajaan, maka kemungkinan besar beliau akan duduk di dalam kerajaan.   Namun perkara ini belum pasti. Sekiranya rakyat memilih seseorang seperti Datuk Danyal Balagopal Abdullah yang bersedia meletakkan jawatan Ahli Parlimen Port Dickson untuk memberi laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Parlimen, maka tiada apa yang rakyat boleh lakukan.

   Begitu juga wakil rakyat yang menang tetapi beliau merupakan pihak minoriti yang tewas. Rakyat juga tidak boleh berbuat apa-apa sekiranya beliau memilih untuk menyertai kerajaan dan kerajaan menerimanya seperti Ahli Parlimen Jeli Datuk Seri Mustapa Mohamed.

   Rakyat juga tidak mempunyai kuasa untuk menentukan siapa yang dilantik menjadi perdana menteri, Menteri atau lantikan politik lain. Ahli politiklah yang akan berbincang sesama sendiri. Keputusan mereka adalah keputusan yang wajib diterima rakyat. Jika mereka memilih seorang manusia yang bersifat jin, maka dialah yang perlu diterima rakyat.

   Rakyat juga tidak boleh berbuat apa-apa apabila mereka berasa tertipu dengan janji-janji manisfesto ahli politik yang tidak ditunaikan, meskipun undi rakyat diberi berdasarkan janji manifesto tersebut.

   Bukan itu sahaja, rakyat juga tidak boleh berbuat apa-apa sekiranya bajet kerajaan tidak dibuat untuk memenuhi manifesto, tetapi hal sebaliknya yang berlaku.

   Itulah realiti dunia politik yang sebenarnya.

   Rakyat diingatkan kononnya mereka berkuasa, tetapi hakikatnya mereka tidak mempunyai kuasa.

   Kuasa mengundi di tangan rakyat hanyalah slogan menjadikan rakyat mudah dipermainkan dengan propaganda ahli politik untuk membunuh ahli politik lain demi menguasai kerajaan. Setelah undi dibuang, setakat itulah kuasa rakyat di Malaysia.

   Realitinya menyedihkan. Ahli politik yang diberi kuasa bebas melakukan apa-apa sahaja tanpa merujuk kepada rakyat. Rakyat tiada kuasa untuk menghukum mereka selain menunggu 5 tahun akan datang untuk mengundi orang lain. Jika tewas pun, mereka tetap diberi pencen, walaupun jika mereka ponteng kerja selama 5 tahun.

   Begitulah hebatnya kuasa rakyat Malaysia.

   Sesiapa yang menguasai minda rakyat akan mengawal kuasa politik, bukannya sesiapa yang dikuasai rakyat akan diberi kuasa politik. Sila duduk.

   Delete
 5. Ke mana dah menghilang duda tua tok Gora
  Apakah pelesit ni dah lari balik ke Singapura
  Kasihan sungguh dia, menanggung jiwa lara
  Mas yg dia gila, tiidak dilepaskan cgu Kejora

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies

  1. Perlu di beri Majlis Bandaran garis panduan mengambil tindakan - membuat repot Polis mana2 kuil dsbnya di buat tanpa kebenaran, dan tindakan selanjut nya.

   Sebaik2 nya, mereka di dampingi Polis di bolehkan memecahkan kuil dsb nya itu, selepas Polis merekod bukti nya dgn gambar dsb nya.

   Delete
  2. BAHAYA IECRD


   BERDASARKAN kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri semalam, Kerajaan Persekutuan akan meratifikasi enam perjanjian (treaty) berkaitan Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada Suku Pertama tahun 2019.

   Komitmen untuk melaksanakan hal tersebut juga dikatakan selaras dengan manifesto Pakatan Harapan.

   Setelah PAS memperincikan beberapa maklumat berkaitan enam perjanjian tersebut, banyak perkara yang melibatkan Perlembagaan Persekutuan akan terancam terutamanya mengenai International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD) dan International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR).

   Isu-isu kebebasan untuk murtad serta penghapusan hak keistimewaan orang Melayu dan bumiputera akan tergadai sekiranya negara meratifikasi perjanjian-perjanjian ini.

   Tambahan pula, semua peruntukan perjanjian akan tertakluk kepada kehendak PBB. Negara akan terikat, tunduk dan dikawal oleh kuasa luar secara tidak langsung.

   Oleh itu, Jika kerajaan meneruskan hasrat mereka, maka PAS bertekad untuk melancarkan satu bantahan secara besar-besaran dan akan mengadakan Himpunan Bantah Pengiktirafan Hak Asasi Manusia Acuan Barat dalam masa terdekat.

   Islam Memimpin

   Nasrudin HassanKetua Penerangan PAS Pusat
   18 Safar 1440 | 27 Oktober 2018

   : Bantahan secara besar atau kecil itu bukan isu utama, tapi sejauh mana PAS menyediakan maklumat yang baik yang disebarkan dimedia massa agar rakyat memahaminya itu yang sangat penting....

   Delete
 6. Mmg Melayu saja, yg ikut peraturan & syarat
  Tetapi, tak begitu, dengan puak kafir keparat
  Puak itu, bab undang2 tak mahu ambil berat
  Udah tu, kepala Melayu pula depa mau kerat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kwah kwah hirop kuah yob..

   Mlayu selalu ikot peraturang dari moda sampe toa sampe mampuih..
   Sebab mlayu sangat baik nak mampuih.
   Baguih nak mampuih.
   Zuhud sampe mampuih.
   Pong ada gak pelag haramjadah jd baruwa sampe kemampuih.
   Pong maseh ado pelag haramjadah dan baruwa yg tak mampuih mampuih lg.
   Ali jaga agak agak bila hang nak mampuih..

   Teman soka kuah.
   Kuah soka teman.
   Kwah kwah hirop kuah yob.   Delete

  2. Kamu yang mengkeji Melayu perlu hirup air bila dikencing Melayu ke dalam mulut kamu.

   Delete
  3. BILA TOKONG KUTUK KELANTAN BALA BENCANA TURUN DI PP


   SEJURUS selepas menghalakan kritikan kelemahan pentadbiran kepada negeri Kelantan, negeri yang Lim Guan Eng menjadi ketua menterinya sehingga Mac lalu, Pulau Pinang mengalami insiden memalukan pagi ini apabila banjir berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PIA).

   Kejadian selepas jam 9 pagi ini segera menjadi bahan trol di media sosial, pada masa pertengkaran terbuka antara Lim dengan pemimpin kerajaan Kelantan.

   Insiden ini merupakan kali kedua Pulau Pinang mengalami banjir yang teruk selepas pemimpin parti DAP mengecam masalah negeri Kelantan.

   Lim baru-baru ini mendedahkan surat rasmi yang menyatakan pemberian bantuan kepada negeri Kelantan dari kerajaan persekutuan, sesuatu yang sepatutnya tidak menjadi isu apatah lagi untuk diungkit sebagai pertolongan kepada negeri Kelantan.

   Pada November dan Disember tahun 2017, Pulau Pinang mengalami banjir terburuk hingga memaksa Lim meminta bantuan daripada kerajaan persekutuan.

   Pulau Pinang yang tidak bersedia mengalami insiden itu lumpuh dan kerajaan negeri tidak dapat berbuat apa-apa sejurus kejadian berlaku.

   Lim pada masa itu muncul dalam satu rakaman video memohon bantuan daripada kerajaan persekutuan sambil menangis.

   Kejadian banjir tahun lalu itu dikaitkan dengan pembangunan yang tidak terkawal di kawasan berbukit yang giat dijalankan sejak DAP memerintah negeri itu dengan Lim sebagai ketua menteri.

   Kejadian banjir di lapangan terbang Pulau Pinang hari ini menambahkan lagi insiden banjir kilat yang mengakibatkan gangguan dan kerosakan di negeri itu, yang semakin kerap dilanda banjir kebelakangan ini.

   Pengurus kanan PIA, Nadzim Hashim dilaporkan berkata kawasan paling terjejas ialah tempat parkir pesawat turboprop, di mana paras air setinggi buku lali dan melimpah ke balai pelepasan bagi pesawat berenjin turboprop.

   Beliau berkata, 28 penumpang sebuah penerbangan terpaksa meredah air untuk menaiki pesawat ke Subang yang berlepas pada 9.40 pagi, manakala pesawat lain sempat dilencongkan ke balai pelepasan lain. – Mynewshub.tv


   : Dah banyak kali berlaku tapi masih belum serik, agaknya kalau ada gempar bumi di PP baru mereka nak insaf....

   Delete
 7. Suman hindu barua dajal, terus menghilang
  Begiitu jugak dgn atok Gora, si lebai malang
  Mereka ini, kpd orang Melayu jadi petualang
  Sbb itu, aku tibai depa berdua tak berselang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies

  1. Pendatang yang tak hormatkan adat resam dan gaya hidup di negara ini sebelom mereka datang perlu di ajar, di suruh hormatkan itu semua.

   Peraturan baru Tun Mahathir itu satu daripada nya. Bagus. Hebat Tun M.

   Delete
  2. DIBELAKANG PH ADA DUIT BANYAK


   LAPORAN WIKILEAKS MENDEDAHKAN SIMPANAN TETAP KELUARGA DAN KRONI MAHATHIR DI BANK ISRAEL, SINGAPURA.

   FW: WikiLeaks Releases Secret Bank Accounts of Mahathir's family and his cronies
   rotary district conference 2011-2012
   1/7/11 Ananda Pillai.

   THE THIEF & HIS FAMILY

   Subject: WikiLeaks Releases Secret Bank Accounts of Mahathir's family and his cronies

   FIXED DEPOSIT ACCOUNTS OF MAHATHIR'S WIFE AND 5 OF HIS CHILDREN AS WELL AS HIS CRONIES

   The information regarding the Fixed Deposit Accounts of Mahathir's wife and 3 of his children are as below.

   These accounts were opened at an Israeli Singapore-based bank in the neighboring country of Singapore .

   The bank is ISRAELI NATIONAL BANK.
   That vast amount of monies could have been derived through the following:
   i. Deposited by an agent of the Israeli Government or any other foreign government.
   ii. Derived from various companies of Mahathir's cronies.
   iii. Or could be part of the RM1Bil missing from UMNO's account which Anwar Ibrahim brought up before he was dismissed from UMNO.

   Details of accounts are as follow:

   Family of Dr. Mahathir:

   1. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
   Post : Wife of Prime Minister
   Passport No. : D 173596 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : GB-6921-4212- 712 (F)
   Amount : USD 6,650,000.00
   Date of opening account : 19/03/95
   Date of Maturity : 19/03/98
   (Maturity continuity to 19/03/2001)

   2. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
   Post : Wife of Prime Minister
   Passport No. : D 173596 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : AGF-2192-2442- 722-(X)
   Amount : USD 4,000,000.00
   Date of opening account : 25/06/95
   Date of Maturity : 25/06/98
   (Maturity continued to 25/06/2001)
   (Extension interest agreed upon)

   3. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
   Post : Wife of Prime Minister
   Passport No. : D 173596 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : DD-3919-714- 271-(A)
   Amount : USD 5,500,000.00
   Date of opening account : 06/12/95
   Date of Maturity : 06/12/98

   4. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
   Post : Wife of Prime Minister
   Passport No. : D 173596 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : FA-4196-2493- 313 (A)
   Amount : USD 8,000,000.00
   Date of opening account : 09/06/97
   Date of Maturity : 09/06/00

   5. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
   Post : Wife of Prime Minister
   Passport No. : D 173596 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : FB-5614-1499- 515 (C)
   Amount : USD 9,800,000.00
   Date of opening account : 12/11/97
   Date of Maturity : 12/11/2000

   6. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
   Post : Wife of Prime Minister
   Passport No. : D 173596 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : CE-2418-7172- 492 (E)
   Amount : USD 5,000,000.00
   Date of opening account : 07/03/98
   Date of Maturity : 07/03/01

   7. Name : Ms Marina Bte Mahathir
   Post : Daughter ; Malaysia AIDS Council President
   Passport No. : R 671918 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : C-719-418-210 (M)
   Amount : USD 13,000,000.00
   Date of opening account : 17/06/96
   Date of Maturity : 17/06/99

   8. Name : Ms Marina Bte Mahathir
   Post : Daughter ; Malaysia AIDS Council President
   Passport No. : R 671918 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : F-817-200-11 (C)
   Amount : USD 12,500,000.00
   Date of opening account : 03/12/96
   Date of Maturity : 03/12/99

   Delete
  3. 9. Name : Ms Marina Bte Mahathir
   Post : Daughter ; Malaysia AIDS Council President
   Passport No. : R 671918 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   5 years
   Account No : G-211-922-718- 2 (D)
   Amount : USD 15,000,000.00
   Date of opening account : 12/07/97
   Date of Maturity : 12/07/02

   10. Name: Mr Mokhzani Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 719325 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : M-3121-3149- 512 (D)
   Amount : USD 7,000,000.00
   Date of opening account : 03/12/95
   Date of Maturity : 03/12/98

   11. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 719325 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : DA-9159-7211- 819 (M)
   Amount : USD 4,500,000.00
   Date of opening account : 20/05/96
   Date of Maturity : 20/05/99

   12. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 719325 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : ME-3138-5144- 219 (A)
   Amount : USD 10,000,000.00Date of opening account : 08/09/97
   Date of Maturity : 08/09/00

   13. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 719325 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Current Account
   Account No : A-7213-4441- 223 (MB)
   Amount : USD 15,500,000.00Date of opening account : 11/12/97
   Withdrawal : USD 5,000,000.00 on 10/02/98
   Cheque No. F2912718
   Deposit : USD 9,500,000.00
   Last Balance : USD 19,500,000.00
   14. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 719325 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   1 years
   Account No : F-3518-3279- 441 (ND)
   Amount : USD 10,000,000.00
   Date of opening account : 08/09/98
   Date of Maturity : 08/09/99

   15. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 719325 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   1 years
   Account No : F-3532-3310- 501 (NG)
   Amount : USD 15,500,000.00
   Date of opening account : 21/09/98
   Date of Maturity : 21/09/99

   16. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 914315 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : LA-5716-3919- 862 (C)
   Amount : USD 15,000,000.00
   Date of opening account : 16/08/96
   Date of Maturity : 16/08/99

   17. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 914315 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit
   2 years
   Account No : CM-6983-7419- 365 (F)
   Amount : S $ 10,000,000.00
   Date of opening account : 29/06/97
   Date of Maturity : 29/06/99

   18. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 914315 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit
   2 years
   Account No : JE-8145-6073- 396 (L)
   Amount : S$ 5,000,000.00
   Date of opening account : 15/11/97
   Date of Maturity : 15/11/99

   19. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 914315 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit
   3 years
   Account No : YE-3909-2616- 398 (M)
   Amount : S $ 10,000,000.00
   Date of opening account : 25/11/97
   Date of Maturity : 25/11/00

   Delete
  4. 20. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 914315 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   1 years
   Account No : G-7051-3996- 521 (EC)
   Amount : USD 12,500,000.00
   Date of opening account : 26/09/98
   Date of Maturity : 26/09/99

   21. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 639296 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit
   3 years
   Account No : CF-3711-5681- 742 (G)
   Amount : S$ 7,000,000.00
   Date of opening account : 06/07/96
   Date of Maturity : 06/07/99

   22. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 639296 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   2 years
   Account No : M-2074-6219- 332 (E)
   Amount : USD 8,000,000.00
   Date of opening account : 05/06/97
   Date of Maturity : 05/06/99

   23. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir
   Post : Son of Prime Minister
   Passport No. : R 639296 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : DL-6074-3691- 7785 (E)
   Amount : USD 3,000,000.00
   Date of opening account : 26/09/97
   Date of Maturity : 26/09/00

   24. Name : Ms Melinda Bte Mahathir
   Post : Daughter of Prime Minister
   Passport No. : R 697339 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   2 years
   Account No : EX-6965-7718- 396 (D)
   Amount : USD 15,000,000.00
   Date of opening account : 19/11/97
   Date of Maturity : 19/11/99

   25. Name : Ms Melinda Bte Mahathir
   Post : Daughter of Prime Minister
   Passport No. : R 697339 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit
   2 years
   Account No : FN-1799-6673- 983 (M)
   Amount : S$ 10,000,000.00
   Date of opening account : 21/01/98
   Date of Maturity : 21/01/00

   TOTAL: USD 199.45 MILLION AND S$42,000,000. 00 IN FIXED DEPOSITPonder on the amount and think for yourself how could they have acquired these vast amount of wealth just being the wife and children of the PM of Malaysia.

   CRONIES WEALTH: BROTHER IN-LAW OF MAHATHIR

   1. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali
   Post : Brother-in-law of Prime Minister
   Passport No. : C 341872 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   2 years
   Account No : BB-1792-5126- 2197-14 (XD)
   Amount : USD 6,600,000.00
   Date of opening account : 14/12/96
   Date of Maturity : 14/12/98

   2. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed AliPost : Brother-in-law of Prime Minister
   Passport No. : C 341872 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   3 years
   Account No : MG-3014-2132- 5188-19 (NF)
   Amount : USD 11,500,000.00
   Date of opening account : 16/05/97
   Date of Maturity : 16/05/00

   3. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali
   Post : Brother-in-law of Prime Minister
   Passport No. : C 341872 (M)
   Bank : Israeli National Bank
   Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
   2 years
   Account No : NE-5179-2212- 6125-42 (CE)
   Amount : USD 5,000,000.00
   Date of opening account : 18/06/98
   Date of Maturity : 18/06/00

   TOTAL: USD 23,100,00.00
   Date of opening account : 03/12/96
   Date of Maturity : 03/12/98

   Delete
  5. KATA MALAYSIA BARU NAK JADI NEGARA TELUS


   Semalam, Lim Guan Eng memberi alasan bahawa kerajaan tidak boleh mendedahkan perjanjian penyelesaian antara syarikat Abu Dhabi, IPIC dan 1MDB kerana jika berbuat demikian akan menjadi subjudis kerana saya telah didakwa mengenainya, dua minggu dahulu.

   Saya telah beberapa kali meminta kerajaan untuk mendedahkan kedua-dua perjanjian penyelesaian tahun 2015 dan tahun 2017 jika benar-benar mahu menegakkan keadilan kepada saya dan rakyat tetapi tidak disambut.

   Guan Eng tuduh bahawa saya hanya bercakap tentang perkara ini selepas saya didakwa.

   Ini tidak benar. Saya juga pernah menyeru mereka berbuat demikian di dalam perbahasan saya di Dewan Rakat sebelum saya didakwa untuk kes IPIC tetapi ketika itu, Guan Eng ponteng dari Dewan.

   Dia juga memberi alasan bahawa dia dia tidak boleh bercakap tentang IPIC sekarang kerana ia kes di mahkamah tetapi rekod menunjukkan dia terus bercakap tentang kes ini termasuk di dalam ucapan belanjawan 2019 beliau. Ini termasuk bapanya yang terus melontar tuduhan mengenai kes IPIC dengan 1MDB.

   Guan Eng juga bertanya mengapa saya tidak mendedahkan ataupun mengulas mengenai penyelesaian ini pada masa lalu.

   Ini kerana bukan mudah untuk membuat dakwaan ketika anda menjawat jawatan Perdana Menteri apatah lagi ia melibatkan kerajaan negara asing.

   Saya berpendirian bahawa kerajaan tidak seharusnya dengan mudah untuk mencetuskan pergaduhan dengan negara lain dan saya lebih memilih untuk mencari jalan penyelesaian secara baik dan tanpa kekecohan.

   Seperti saya pernah menjelaskan, jika anda lihat kepada aliran wang, setiap satu pindahan wang 1MDB yang dikatakan hilang, selepas ia diterima atau dijamin syarikat pelaburan Abu Dhabi. Beberapa pegawai kanan syarikat itu turut didapati menerima secara langsung dan menggunakan dana berkenaan atau terlibat dalam penipuan.

   Ia sentiasa menjadi objektif saya untuk mendapatkan kembali setiap sen wang 1MDB dan tiada wang hilang. Oleh itu, kerajaan dulu pernah membuat dua perjanjian penyelesaian dalam tahun 2015 dan 2017 bagi mencapai matlamat ini.

   Saya nampak kerajaan tidak mahu mendedahkan dokumen ini kerana ia akan menunjukkan ada klausa menyatakan IPIC perlu membayar semula wang yang dikatakan hilang dari 1MDB sebelum 31 Disember 2020.

   Mereka tidak mahu rakyat tahu tentang hal sebenar 1MDB dan usaha kita untuk menyelesaikan masalah ini untuk mendapat balik wang 1MDB. Mereka mahu gunakannya untuk terus memburukkan nama saya.

   Saya ingin pulangkan soalan kepada Guan Eng: Mengapa kerajaan PH tidak mahu meneruskan usaha dengan IPIC untuk memenuhi klausa perjanjian bagi mendapatkan balik wang dari IPIC sebelum 31 Disember 2020?

   Adakah usaha untuk mendakwa saya lebih penting dari mendapatkan semula wang 1MDB dan menjaga hubungan negara dengan kerajaan Abu Dhabi? Link di sini ialah untuk penjelasan lebih mendalam yang juga saya buat sebelum saya didakwa, di mana saya juga memanggil kerajaan untuk mendedahkan dokumen penyelesaian, bercanggah dengan alasan diberi Guan Eng:

   Delete
  6. Simangkuk hayun , bodoh lebih dari kaldai ...

   There is no such thing as Israeli National Bank in Singapore operating as a commercial bank ....bangkung punya justice lick 😤😤😤😤

   Delete
  7. JANJI BULAN BINTANG DAN IMDB HANYA MODAL NAK SISIHKAN MELAYU DAN ISLAM PADAHAL KORUP PH APA KURANGNYA


   Kerajaan Pakatan harapan sejak dari pembangkang lagi, mereka dimonopoli oleh orang-orang yang mempunyai agenda untuk mencabul, merobek kekuatan Melayu dan Islam dalam negara kita.”

   Demikian ucapan semangat Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki pada Perhimpunan Rakyat Bantah ICERD di Kompleks Sogo, Kuala Lumpur hari ini.

   Beliau berkata, keharmonian agama dan kaum dibentuk oleh asas yang kukuh melalui kontrak sosial yang dimeterai ketika merdeka dahulu, bahkan kontrak ini juga adalah asas kepada pembentukan Perlembagaan Persekutuan hari ini.

   Katanya, Perlembagaan telah meletakkan beberapa ‘tiang seri’ yang membentuk asas negara, termasuk Islam sebagai agama negara, namun ianya tidak menjadi sebab untuk mana-mana agama lain dinafikan hak mereka.

   “Kerana apa (negara ini istimewa), kerana kita ditautkan, kita disepadukan, kita diperkukuhkan dengan kontrak sosial ketika merdeka dahulu, dan kontrak inilah yang telah membangunkan Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

   Mengulas lanjut Asyraf berkata, Malaysia boleh berbangga dengan sikap orang Islam yang menghormati agama-agama lain.

   Justeru, katanya, asas yang ada ini jangan dirobek, termasuklah Islam sebagai agama Persekutuan serta hak keistimewaan Bumiputera.

   “Tiada satu negara di dunia ini yang mempunyai cuti paling banyak kecuali di Malaysia. Deepavali kita cuti, Krismas kita cuti, Thaipusam kita cuti, Tahun Baru Cina kita cuti, banyak cuti di Malaysia.

   “Sebab apa? sebab inilah kekuatan kita, kita menghormati agama-agama lain, tetapi asasnya Islam jangan dirobek, Islam sebagai Agama Persekutuan, begitulah juga hak keistimewaan Melayu dan Bumiputera,” katanya.

   Delete
 8. Tiada lagii kelibat, Suman hindu dajal puaka
  Begitu jugak dgn atok Gora, duda tua celaka
  Konon pejuang Melayu tu hanya aota belaka
  Dgn aku, dua ekor ini tidak lagi angkat muka

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. ANJING NAJIB (istilah Melayutanahselatan) tidak boleh masuk ajar.

   Jadi, kita hentam dan balun dia sebanyak mana yang boleh lah.

   Delete
  2. KACANG LUPAKAN KULIT JANGAN UNDI LAGI PH SAMPAI KIAMAT


   Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) menyifatkan pengumuman berhubung potongan gaji secara automatik bagi peminjam PTPTN dalam Belanjawan 2019 sebagai “mengejutkan” dan membebankan golongan yang berpendapatan rendah.

   “Ini adalah polisi yang sangat membebankan anak muda khususnya buat mereka graduan muda yang terpaksa ikat perut untuk membina kehidupan secara berdikari selepas mereka menamatkan pengajian mereka,” kata presidennya, Muhammad Faizzuddin Mohd Zai dalam kenyataan media hari ini.

   Persatuan mahasiswa itu juga menyifatkan kerajaan PH “seolah-olah melupakan” tujuan perjuangan untuk membela golongan graduan dan rakyat berpendapatan rendah.

   “Kos sara hidup yang tinggi, nilai mata wang Malaysia yang rendah, dan peluang pekerjaan tenaga mahir yang rendah dan pendapatan (gaji) yang rendah bagi graduan baru adalah beban sedia ada yang terpaksa dihadapi oleh anak muda Malaysia hari ini.

   “Kerajaan PH seolah-olah telah melupakan tujuan perjuangan mereka untuk membela nasib golongan graduan dan golongan berpendapatan rendah apabila sudah menikmati gaji-gaji yang menggunung selepas menjadi menteri di dalam kerajaan Malaysia,” katanya.

   Kenyataan itu dibuat sebagai merujuk pengumuman dalam Belanjawa 2019 bagi pembayaran balik hutang PTPTN dengan cara potongan gaji berjadual antara 2 peratus hingga 15 peratus daripada pendapatan bulanan peminjam.

   Dalam ucapan pembentangannya, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata pembayaran balik itu terpakai kepada peminjam berpendapatan melebihi RM1,000 sebulan.

   Untuk rekod, dalam manifesto pilihan raya umum (PRU) ke-14 sebelum ini, antara janji PH adalah menangguhkan pembayaran balik pinjaman PTPTN kepada semua peminjam yang mendapat gaji kurang dari RM4,000 sebulan.

   Sementara itu, Faizuddin berkata pendekatan yang mahu diambil kerajaan itu akan menyebabkan lebih ramai keluarga yang berpendapatan rendah takut untuk menghantar anak mereka ke pengajian yang lebih tinggi.

   “Kerajaan sepatutnya menyediakan satu mekanisme yang tuntas untuk membantu rakyat keseluruhan sama ada mereka miskin atau kaya untuk mendapat pendidikan tanpa yang ada yang didiskriminasi selaras dengan perlembagaan Malaysia Perkara 12.

   “Kami mahasiswa konsisten mengatakan bahawa kerajaan wajib membantu rakyat untuk menikmati pelajaran bermula daripada pengajian rendah hinggalah ke pengajian yang tertinggi,” katanya.

   Delete
 9. Suman tua dajal sami hindu serabut serabai
  Atok Gora kononnya anak tok guru pak lebai
  Tapi pembelot bangsa ini dua ekor ma ci bai
  Udah lari lintang pukang bila aku sekeh tibai

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang pakai nama Anonymous, Gng najib dsb nya sentiasa menjilat Najib. Atau assol si Al Jibo.

   Kita buatkan satu kandang "dog house" bagi nya supaya dia boleh anggap itu sebagai kuil nya.

   Delete
  2. KALAU BENAR PH KERAJAAN YANG TELUS GUBALKAN UNDANG-UNDANG ANTI LOMPAT PARTI DAN POLITICAL FINANCING


   Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kemasukan ahli-ahli parlimen Barisan Nasional (BN) kepada Pakatan Harapan (PH) yang mana telah menambah majoriti jumlah ahli Parlimen PH sebagai parti pemerintah. Fenomena ini telah menjadi bualan rakyat sejak pilihanraya umum pada Mei lepas berikutan begitu mudahnya ahli Parlimen yang asalnya berkempen dengan parti lama kemudiannya menukar kesetiaan kepada parti baru yang seterusnya menyebabkan majoriti parti lama mereka berkurang di Parlimen. Persoalan yang timbul adalah, perlukah undang-undang anti lompat parti diwujudkan pada masa ini?

   Untuk makluman pembaca, Kerajaan Malaysia tidak bercadang menggubal undang-undang anti lompat parti, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong. Menurut beliau, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berpandangan buat masa ini setiap warganegara dijamin hak untuk bebas berpersatuan. Katanya lagi, ia selaras dengan Perkara 10(1)(c) Perlembagaan Persekutuan. “Hak untuk bebas berpersatuan ini turut dibincangkan dalam keputusan Mahkamah Persekutuan dalam kes DUN Kelantan & Anor V Nordin Salleh & Anor (1992) dan masih terpakai,” katanya dalam jawapan bertulis kepada Lim Lip Eng (PH-Kepong) di Dewan Rakyat.

   Saya berpendapat undang-undang ini relevan untuk digubal di Parlimen bagi memelihara kepercayaan rakyat terhadap sistem demokrasi negara kita. Ini kerana rakyat mengundi calon pilihanraya tersebut dengan penuh harapan dan keyakinan bahawa individu dan parti yang diundi itu membawa aspirasi yang diinginkan oleh rakyat.

   Apabila calon yang menang itu menukar parti selepas pilihanraya umum, secara automatiknya rakyat akan berasa dikhianati kerana tindakan itu tidak sehaluan seperti yang diharapkan oleh rakyat. Sudah pasti wujudnya perasaan ‘sia-sia beratur panjang untuk mengundi di hari pilihanraya’. Hakikatnya, tindakan melompat parti ini akan menyebabkan negara kita berada dalam keadaan politik yang tidak menentu.

   Kritikan umum tentang cadangan undang-undang ini adalah atas alasan ianya menyekat kebebasan berpersatuan seperti yang dijamin oleh Perkara 10(1)(c), Perlembagaan Persekutuan. Ia telah disebut secara jelas dalam penghakiman kes Nordin Salleh pada 1992 yang mengabsahkan hak bagi individu untuk menyertai mana-mana parti yang dipilih oleh individu. Walaubagaimanapun, secara moral, tindakan ini tetap salah dan tidak beretika.

   Salah satu cara yang boleh digunakan untuk menggubal undang-undang anti lompat ini adalah pindaan Perkara 10, Perlembagaan Persekutuan yang memerlukan undian ahli-ahli Parlimen sebanyak 2/3 majoriti bagi memberi laluan kepada wujudnya undang-undang ini. Namun, secara realitinya, situasi ini agak sukar berikutan kerajaan sekarang tidak memiliki 2/3 majoriti undi di Parlimen. Tambahan pula, kemasukan ahli-ahli parlimen BN kepada parti pemerintah tentunya membuat mereka keberatan untuk membentang rang undang-undang ini di Parlimen.

   Apa yang pasti, rakyat sedang memandang ahli parlimen sebagai individu yang mewakili mereka dalam menyuarakan suara hati rakyat di Parlimen. Tindakan mereka akan dinilai dan menjadi ukuran kepada individu dan parti mereka dalam pilihanraya umum akan datang. Oleh itu, rakyat perlu menjadi ejen pendesak agar undang-undang ini diwujudkan untuk kestabilan politik dan sosio ekonomi negara untuk jangka masa panjang.

   Sdr Ahmad Khairul Ridhwan Mohamed Hanif,
   Ahli Pemuda PAS Batu

   Delete
 10. Lihat je kelibat aku, Suman akan jadi cemas
  Si Gora pula, hatinya rasa bagai kena ramas
  Dua ekor ini, atas daratan tenggelam lemas
  Ok, aku rehat jap, nak berbual pula dgn Mas

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bila ANJING NAJIB (istilah melayutanahselatan - lihat komen di bawah) di masukkan ke DOG HOUSE pun dia masih menyalak.

   Selain dari caci cerca, maki hamun, kot boleh kita doakan dia terbolok melekuk lekuk sebab tulang babi tersekat di halkum nya.

   Delete
  2. BELANJAWAN MENGHINA DAN MENHUKUM MELAYU


   Pembentangan Belanjawan 2019 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng semalam, disifatkan sebagai hukuman untuk orang Melayu.

   Ketua Penerangan UMNO, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah hari ini berkata, jika diteliti belanjawan berkenaan, tidak disebut peruntukan untuk golongan nelayan, petani yang majoritinya orang Melayu.

   Walhal katanya, UMNO dan Barisan Nasional (BN) selama ini memperjuangkan semua kaum, tidak kira Melayu, Siam, Cina, India, Orang Asli dan lain-lain.

   “Saya percaya UMNO yang memperjuangkan agama, bangsa dan negara ini mampu bangkit jadi lebih kuat.

   “Inilah kali pertama belanjawan negara dibentang oleh pemimpin DAP. Tiada sepatah kata disebut kaum nelayan, petani dan orang Melayu,” katanya seperti dilapor UMNO Online.

   Pada masa sama, beliau berkata, kerajaan Pakatan Harapan juga melakukan pembohongan apabila menetapkan pembayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kepada peminjam yang hanya berpendapatan RM1,000.

   “Kita saksi dan perhatikanlah sama ada mereka akan laksanakan janji dalam Bajet 2019.

   “Dulu dia janji tak perlu bayar PTPTN bila gaji sudah RM4,000, semalam dalam belanjawan mereka tetapkan anak muda kena bayar walaupun gaji bulan hanya RM1,000,” katanya.

   Delete
 11. Pagi ni ANJING NAJIS HARAMJADAH MENYALAK NYALAK
  Nanti dia campak seketul tulang babi senyap lah tu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sudah muncul ini melayutakberkhatan
   Memang dia ni pengikut ajaran syaitan
   Tempat tinggal dia kat tepi-tepi hutan
   Atau pulau terpencil di tengah lautan

   Delete
  2. Anon 08:46

   Dia tu mmg le, keturunan babi hutan
   Kerja kuli macai tetap, geng pakatan
   Dia rasa kepala spt diketuk belantan
   Jln kengkang, spt sunat kote bentan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Delete

  3. Amat setuju dgn melayutanahselatan.

   ANJING NAJIS HARAMJADAH itu perlu di cilikan mulut nya, tak kisah dia terus menyalak, asalkkan dia melompat2 mcm anjing gila bila di cilikan mulut nya.   Delete
  4. Kononnya pakai nama Alli Jaeger
   Perasan hebat macam Mick Jagger
   Nak tunjuk hero mcm Along Tiger
   Badan nipis macam kuali burger

   Delete
  5. Tak gitu.

   Aku ha nya ikut cara2 ko.

   Ko menyibuk, aku pun menyibuk.

   Aku tibai ko, suruh ko yang cebok.

   Delete
  6. PH DENGAR BAIK-BAIK TITAH SULTAN


   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menitahkan Menteri Besar dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri supaya tidak mengecewakan amanah baginda dan kepercayaan yang sudah diberikan rakyat.

   Titah baginda, harapan rakyat yang mahukan pemerintahan yang adil dan saksama berlandaskan undang-undang, harus direalisasikan secara bersama oleh semua pihak berkenaan.

   “Rakyat jangan terus dibiarkan menampi nyiru harapan, sedangkan janji tidak berisi.

   “Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), hakim, ulama, umara, angkatan tentera, polis, badan beruniform, yang masing-masing turut diberikan amanah untuk membantu, supaya negeri ini terus dibangunkan dalam suasana aman dan warga berada dalam sejahtera.

   “Demikian jua seruan Beta kepada pihak swasta, badan sukarela, badan kebajikan, pertubuhan belia, badan sukan serta rakyat keseluruhannya, agar saling bekerjasama memperlengkap usaha pembangunan yang dirintis oleh kerajaan Beta,” titah baginda.

   Baginda bertitah demikian pada Istiadat Menghadap Sembah Taat Setia dan Penganugerahan Darjah Kebesaran Negeri Perak Darul Ridzuan sempena Sambutan Ulang Tahun Keputeraan ke-62, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di Istana Iskandariah di sini hari ini.

   Turut berangkat, Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; Raja Dihilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah serta Raja Puan Muda, Tunku Soraya Sultan Abdul Halim.

   Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dan isteri, Datin Seri Dr Nomee Ashikin Mohamed Radzi.

   Sultan Nazrin bertitah, demi menjamin rakyat dapat hidup dalam suasana rukun, harmoni dan membina sebuah negara yang stabil serts aman, pemimpin politik perlu membaca mesej rakyat secara tepat.

   Titah baginda, budaya politik pasca 61 tahun merdeka, menuntut kepada menu baharu dan resipi baharu, dalam persekitaran politik yang baharu.


   SULTAN Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah pada Istiadat Menghadap Sembah Taat Setia dan Penganugerahan Darjah Kebesaran Negeri Perak Darul Ridzuan sempena Sambutan Ulang Tahun Keputeraan ke-62, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di Istana Iskandariah, hari ini. – Foto Abdullah Yusof

   “Kaedah memperoleh pengaruh melalui persaingan untuk menunjukkan siapa yang lebih Melayu, lebih Cina, lebih India, lebih Kadazan atau lebih Iban; begitu juga persaingan mendapatkan pengaruh untuk menunjukkan siapa yang lebih Islam, lebih Kristian, lebih Hindu atau lebih Buddha, ketara semakin tidak relevan.

   “Di sebaliknya, rakyat lebih mengutamakan untuk menilai siapa yang lebih bersih, amanah, telus dan lebih cekap mengurus tadbir.

   “Rakyat mahukan pemimpin yang menunjukkan sikap lebih sedia mendengar daripada sikap hanya mahu didengar,” titah baginda.

   Titah baginda lagi, rakyat bersedia mendedahkan dan menolak pemimpin yang menggunakan jawatan untuk kepentingan diri, mengumpul kekayaan untuk ahli keluarga, atau menjadi instrumen kepada ahli perniagaan, sebaliknya belajar daripada kesilapan mereka yang terdahulu.

   Baginda bertitah, menjadi satu kehampaan bagi rakyat jika pilihan yang baharu, turut mengulangi kesilapan yang sama, apatah lagi jika melakukannya secara lebih buruk.

   Delete
 12. Alli Jaga masuk ke tandas semakin acap
  Rupanya Alli masuk tandas nak melancap
  Barua ni ntah reti atau tidak mengucap
  Tukar je nama kau tu kepada Alli Kicap

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko jangan segan ler ...

   Kasi tau aku tibai lubang belakang ko 2-3 kali

   Aku belajor menibai dari Bang Non

   Belajor curi masa kerja menibai dari Najib Al Jibo, pakar curi seluruh Malaysia

   Delete
  2. ICERD: Pena bimbang kedudukan bahasa Melayu terancam
   WARTAWAN SINAR HARIAN 9 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore140
   ICERD: Pena bimbang kedudukan bahasa Melayu terancam
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Pena) menyatakan kebimbangannya terhadap kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan sekiranya ratifikasi Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) dilaksanakan di negara ini.

   Presidennya, Dr Mohamad Saleeh Rahamad berkata, apabila ICERD diterima, akan terbukalah ruang yang mengancam kedudukan bahasa Melayu dalam Perlembagaan Persekutuan yang bakal dituduh sebagai diskriminasi terhadap bahasa lain.


   “Pena tidak bersetuju dengan ratifikasi ICERD kerana bimbang kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan bahasa kebangsaan dalam Perkara 152 dan dalam sistem pendidikan akan terancam.

   ADVERTISING

   inRead invented by Teads
   “Sedangkan tanpa ICERD pun bahasa Melayu sering dihimpit oleh permainan politik perkauman dan dominasi komersialisme, apatah lagi setelah ICERD diratifikasi. Kelak bahasa Melayu akan menjadi bahan tawar-menawar dalam kancah politik,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.


   Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator P. Waytha Moorthy memberi jaminan bahawa usaha meratifikasi ICERD tidak akan membelakangi Majlis Raja-Raja dan orang Melayu.

   Katanya, perkara tersebut sebaliknya akan dibuka kepada perbincangan bagi mengetahui pendapat dan isi hati masyarakat.

   Sementara itu, Mohamad Saleeh berkata, Waytha Moorthy tidak sepatutnya mendahului Perdana Menteri dalam memberi kenyataan atau jaminan bahawa ICERD tidak akan membelakangi Majlis Raja-Raja dan orang Melayu.

   “Jawatan beliau tidak ada kapasiti untuk bercakap bagi pihak kerajaan di mana Perdana Menteri sendiri sudah menyatakan bahawa perundingan dengan pihak yang berkepentingan akan dibuat, serta beliau menjamin keputusannya nanti tidak akan mengetepikan kebimbangan orang Melayu.

   “Maknanya kerajaan belum berbincang tentang hal ini, termasuk perinciannya. Senator Waytha Moorthy tidak boleh mendahului Perdana Menteri,” jelasnya.

   Bagaimanapun, beliau berkata, walau sesiapa pun yang memberikan jaminan seumpama itu, ICERD tetap tidak wajar diratifikasi oleh Malaysia.

   “Ratifikasi hanya akan membuka ruang untuk langkah susulan sehingga Perlembagaan pun boleh dipinda nanti.

   ”Malaysia tidak perlu akan ICERD untuk menjadi negara yang adil kerana dalam keadaan sedia ada pun keistimewaan kepada bangsa bukan Melayu atau bukan bumiputera tetap diberikan, malahan lebih daripada yang dinikmati oleh golongan itu di negara lain,” ujarnya.

   Delete
 13. 10 RAHSIA PELARIS HOMESTAY


  As salamu ‘alaikum dan Salam Sejahtera semua,  Inilah peluang terbaik untuk anda mendapatkan komisyen
  melalui promote senarai lebih 2000 homestay di seluruh Malaysia.


  1) Pendaftaran adalah percuma..
  - Boleh daftar secara Percuma untuk menjadi ejen pemasaran
  kami menerusi link berikut:

  https://myhomestay4u.onpay.my/affiliate/register

  .
  2) Peratus Komisyen yang Tinggi..
  - Komisyen sebanyak 60% daripada harga jualan.


  Selepas anda melengkapkan pendaftaran online sebagai
  ejen pemasaran kami, anda boleh dapatkan link affiliate
  yang terdapat dalam panel affiliate seperti berikut :

  https://myhomestay4u.onpay.my/order/form/ebshdm/{id_ejen}


  Contoh:

  https://myhomestay4u.onpay.my/order/form/ebshdm/1

  https://myhomestay4u.onpay.my/order/form/ebshdm/clickhere


  Link tersebut akan mengandungi id anda sebagai ejen
  pemasaran kami...... promote sahaja link seperti berikut
  untuk membolehkan anda mendapat komisyen per jualan..


  Sekiranya anda perlukan bantuan?

  Anda boleh baca di sini cara untuk mendaftar sebagai ejen pemasaran kami

  http://www.myhomestay4u.net/p/daftar-affiliate.html 


  Sekian sahaja perkongsian dari saya..

  Ikhlas,


  Mohd Jawaheer Abdullah

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH EVANGELIST


   Kerajaan Pakatan Harapan perlu memandang serius kegiatan penyebaran dakyah Kristian yang dipercayai menyasarkan umat Islam, kata Presiden Professional Muslim Community (PMC), Hazwan Mohamad.

   Beliau berkata, kebebasan yang diberi untuk mengamalkan agama masing-masing, bukanlah bermakna boleh berbuat sesuka hati, sehingga mengganggu-gugat agama Islam sebagai agama Persekutuan.

   “Dari kisah pendakyah Kristian edar Bible di kawasan sekolah, pengedaran risalah Kristian bertajuk ‘How To Know God’ di kawasan perumahan di Pulau Pinang, sehinggalah pendakyah-pendakyah Kristian dari luar negara yang bergerak secara berkumpulan memberi ‘dakyah’ mereka secara terbuka di stesen-stesen LRT di ibu kota.

   “Saya sendiri pernah melihat kejadian di mana pendakyah Kristian mendekati anak-anak muda Melayu Islam sekitar taman rekreasi di Petaling Jaya. Saya kira, kita memasuki era Malaysia Baharu dengan semangat yang baharu. Jadi apa tindakan kerajaan untuk menangani isu ini?,” katanya dalam satu kenyataan.

   Hazwan menegaskan, Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa Islam adalah agama bagi Persekutuan, tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan.

   Manakala dalam Perkara 11(1) menekankan, ‘tiap-tiap orang adalah berhak menganuti dan mengamalkan agamanya dan, tertakluk kepada Fasal (4), mengembangkan agamanya’.

   Selain itu, melalui Perkara 11(4), Perlembagaan memberi kuasa kepada kerajaan negeri atau kerajaan persekutuan untuk menggubal undang-undang bagi mengawal atau menyekat penganut agama bukan Islam menyebarkan atau mengembangkan ajaran atau kepercayaan mereka kepada orang Islam.

   “Cantik sungguh bagaimana datuk nenek moyang kita yang bersama memikirkan dengan begitu halus meletakkan frasa-frasa dalam Perlembagaan sehingga perihal kelangsungan agama dan bangsa pun turut tersemat dalam Perlembagaan kita,” katanya.

   Justeru, beliau menyeru kepada mana-mana negeri yang masih belum lagi menggubal undang-undang yang diperuntukkan oleh Perlembagaan untuk segera berbuat demikian.

   “Pulau Pinang, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan perlu segera menggubal undang-undang untuk mengawal pengembangan agama lain dalam kalangan umat Islam. Kita tidak mahu dakyah Kristian terus berleluasa,” katanya.

   Sebelum ini, tular di media sosial beberapa gambar yang memaparkan kegiatan pihak tertentu mengedar kitab Bible dan risalah Kristian, antaranya di Puchong, Pulau Pinang dan Kedah.

   Delete
 14. Pasai apa dgn Melayu kjaan ni cpt bertindak
  Asai Melayu yg buat silap, terus k'jaan ledak
  Bila kapiaq, kjaan ikut depa punya kehendak
  Puak PH takut, PRU lagi, undi kapiaq tak dak

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Dengaq lah aku nak bagi hangpa peringatan
  Nak berbaik dgn kapiaq, biaq lah berpatutan
  Usah lah dgn kapiaq nak disandaq kekuatan
  Ini bukan dari aku tapi Quran punya tuntutan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  بَشِّرِ ٱلۡمُنَـٰفِقِينَ بِأَنَّ لَهُمۡ عَذَابًا أَلِيمًا (١٣٨) ٱلَّذِينَ يَتَّخِذُونَ ٱلۡكَـٰفِرِينَ أَوۡلِيَآءَ مِن دُونِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ‌ۚ أَيَبۡتَغُونَ عِندَهُمُ ٱلۡعِزَّةَ فَإِنَّ ٱلۡعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِيعً۬ا (١٣٩)

  Sampaikanlah khabar berita kepada orang-orang munafik: Bahawa sesungguhnya disediakan untuk mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (138) (Iaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Tidaklah patut mereka (orang-orang munafik) mencari kekuatan dan kemuliaan di sisi orang-orang kafir itu, kerana sesungguhnya kekuatan dan kemuliaan itu semuanya ialah milik Allah, (diberikannya kepada sesiapa yang dikehendakiNya). (139) 

  (Surah an-Nisaak, ayat 138-139)


  Kita tunggu lah, kot2 ada yg nak buat liputan
  Terutama nya John Doe, 'ostad' dari pakatan
  Nak dengaq juga, ostad fasiq punya sebutan
  Pakar hadis palsu PH ini, aku bagi jemputan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Panji Hitam dikibarkan di sebuah negeri Islam di Timur adalah khabar nubuwwah.

   Pembawa Panji Hitam sebagai seorang pemimpin Islam yang timbul di sebuah negeri Islam di Timur juga adalah khabar nubuwwah.

   Fakta bahawa pasukan Panji Hitam ialah pasukan yang tidak pernah tewas juga adalah khabar nubuwwah. Pembawa Panji Hitam adalah ketua kepada pasukan ini.

   Fakta bahwa Tun Mahathir adalah individu tunggal yang memenuhi segala ciri-ciri pembawa Panji Hitam yang telah dikhabarkan kemunculannya sejak 1400 tahun dahulu tidak boleh dipatahkan oleh mana-mana pembenci Tun M.

   Kesimpulan; Tun M adalah sebenar-benarnya si Pembawa Panji Hitam. Masa akan membuktikannya.

   Apabila Panji Hitam dikibarkan kelak, ia bermakna segala kerosakan-kerosakan yang berlaku ke atas agama Islam disebabkan oleh perbuatan2 para pendusta agama dan ahli-ahli fitnah akhir zaman telah pun dihancurkan.

   Berkibarnya Panji Hitam, maka semua kaum Muslimin akan boleh berkata "Sesungguhnya telah datang kebenaran, dan telah lenyap kebathilan. Sesungguhnya yang bathil itu TELAH lenyap".

    وَقُلْ جَاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ ۚ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا

   "Katakanlah; telah datang kebenaran dan telah lenyap kebathilan. Sesungguhnya yang bathil itu TELAH lenyap" (Al-Isra : 81).

   Kalimah 'kaana zahuqo' yang bermaksud telah lenyap adalah di dalam bentuk fiil maadhi iaitu past tense, dan ia hanya dapat disebut dengan tepat selepas kejadian telah berlaku. 'Kaana' di dalam Bahasa Arab adalah ibarat kalimah 'was' di dalam Bhs Inggeris.

   Berkibarnya Panji Hitam bermakna para pendusta dan ahli fitnah kesemuanya telah ditumbangkan dan para ruwaibidhah (orang-orang yang bingung) telah diselamatkan daripada kegelapan menyokong para pendusta dan ahli fitnah selama ini.

   Berkibarnya Panji Hitam juga bermakna kesemua orang-orang beriman akan bergembira, sebahagian akan bertasbih memuji Tuhannya kerana telah diberikan kemenangan mutlak ke atas kebathilan, dan sebahagian lagi akan beristighfar apabila sedar selama ini sebelum Panji Hitam berkibar mereka hidup di dalam kegelapan.

   Segala rahsia akan terbongkar...
   Takkan dapat lagi berpura-pura...
   Kerana ia akan terjadi...
   Ia akan pasti tiba...

   Pembenci Tun M bakal terbungkam, dengan izin Allah (para ahli fitnah terbungkam sebelum Panji Hitam berkibar, sedangkan para ruwaibidhah pula bakal terbungkam sebelum dan selepas Panji Hitam berkibar).

   2019M / 1440H in shaa Allah.


   Wallahu a'lam.

   Delete
  2. Doe terkedu dgn ayat2 yg aku dah kasi
   Dia balas balik dgn hujah yg tak ada isi
   Aku tanya, pasal bersandar kafir di sisi
   Dia bawak keluar citer panji hitam basi

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  3. Bkn nk racist. Walsy pun kita tak nak umno & PAS menghuru hara idu ICERD pd 8hb Dis.ni klu mereka jdi adakan juga rally. But kaum hindu ni mmng besar kepala dan melampau. Bina kuil merata2 walau org dia tak ramai di sesuatu tempat tu. Habis tu pandai2 cacak "spears' pastu taruh batu berbentuk 'lingam' habistu penganut diayg dari tempat kauh dtg ranai2 oakat sembahyang. Dari setongkol batu, jdi kuil kecil padtu kuil besar. Yg sami dan jawatankuasa kuil tu mula la kutip derma, wang dan emas yg didetma penganut2 tu, lalu kayalah si samy dan kerua jawatankuasa kunpul harta. Disalahhguna pula wang2 derma dan pemberian emas2 tu. Sami2 hindu dan ketua2 yg dilanyik konon jadi bendahari eset/dana kuil ni, gunakan kuil2 yg haram dan yf sah sgn mengumpul brg2 kemas dan emas. Lslu dihiaskan berhala2 mereka dgn emas. Alangkag baik duit2 derma fam emas tu digunakan utk tlg bangsa dan penganut mereka.

   Delete
 15. Wow..cgu Kejora bawak keluar ayat Al-Quran
  Kpd k'jaan PH, dia mahu bagi sedikit teguran
  Utk cai2 Bersatu dia nak bagi ada kesedaran
  Kalu Suman tau pasti dia jadi spt kena karan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 16. Suman kena dgn FRU muka dia bertampong
  Si Gora dibenci Mas ku, terkedu & melopong
  Fucktun bingai malu2, dari jauh dia teropong
  J.Doe mau tenggelam, gayut kat pelampong

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 17. Pantun cgu Kejora mcm sakti punya seruling
  Satu rangkap jer pun, mampu makan keliling
  Suman & Gora duda terus tumbang terguling
  Doe & Fucktun pula, biji mata dah naiik juling

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 18. Merusuh bagai sikaum hindu..
  Kuil d cerobah gengter melayu..
  Hilang akal terlebih arak dan candu..
  Jgn d tuduh mau cari gaduh dgn islam melayu..

  Apakan daya gengter pekak dan buta..
  Mencari habuan menanggung keluarga..
  Hanya seciput ganjaran purak peranda..
  Hingga terpalit org islam semua..

  Usah dpangjangkan apa yg berlaku..
  Sedang dselesaikan kerajaan baru..
  Sentimen perkauman kasi tutup beku..
  Rakyat dahlh susah lg bikin haru biru..

  Hahahkehkehkehhehehhehmelayumelayu..
  ReplyDelete
  Replies
  1. Hilang akal terlebih arak dan candu..
   Jgn d tuduh mau cari gaduh dgn islam melayu..
   Itulah bagi muka sangat dgn puak hindu
   Kerana kuasa, semangat bangsa dah layu..

   Hanya seciput ganjaran purak peranda..
   Hingga terpalit org islam semua..
   Kulasegaran punca hindu mengada-ngada..
   Kjaan x bertindak, sbb itu hindu jadi mua..

   Sentimen perkauman kasi tutup beku..
   Rakyat dahlh susah lg bikin haru biru..
   Kjaan PH ni kita kena tibai & paku..
   Kalau tidak, depa akan lbh bercelaru..

   Hahahkehkehkehhehehhehmelayumelayu

   Delete
 19. Cuti sekolah ni cgu Kejora banyak ler lapang
  Maka, dia mahu ajar, cai2 PH anak gampang
  Gora, Fantat, Doe, mau kasi peluru senapang
  Suman pula kalu jumpa, dia mau pelempang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 20. Saya memahami mesej yg tersirat tun m.

  kita semua maklum bahawa sekarang memang sudah ada 'by law' yg mewajib kan semua structure serta bangunan d lulus oilh pihak berkuasa PBT dulu.

  tetapi ada juga bangunan (terutama kuil2) yg bermula sebagai tempat beribadah d bawah (misalan nya ) pokok tlh menjadi bangunan kekal selang beberapa thn. banyak juga yg bermula drpd kuil kecil kecilan d estate2 tetapi tlh menjadi bernilai apabila 'urban development' sampai k tempat mereka.

  kumpulan yg berkepentingan kuil selalu mengamgil kesempatan dgn kerajaan n pihak pemaju dgn menggunakan sensiviti agama utk mengekal kan bangunan sungguh pun penduduk beragama hindu bolih d kira dgn tgn. But i think if d price is right n all paties benefit, then relocation is not a problem at all.

  kita negara hukum n semua wajib taat pd hukum. tidak kira lah udah berapa lama kita bertapak d tempat yg bukan hak kita. jika makhamah tlh menetapkan yg penghuni nya perlu d usir dgn pampasan, maka tiada siapa yg bolih menginkari nya.

  kalu tidak huru hara negara d buat nya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PERKARA ASAS JANGAN BERLEMBUT DENGAN ORANG KAFIR


   PAS hari ini memberi amaran keras ahli-ahlinya akan turun ke jalan raya jika kerajaan mengesahkan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD), kata Datuk Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

   Presiden parti Islam itu mengingatkan mudah bagi PAS untuk mengerah “berjuta rakyat ke jalan raya” jika Parlimen disalahguna untuk mengesahkan ICERD “yang tidak adil kepada Islam dan rakyat Bumiputera”.

   “Jangan lagi diganggu sehingga melampaui batas. Yang ada terkini jangan dilanggar lampu merah sedang bernyala, jangan bersikap laksana diberi betis mahukan paha,” kata ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2019 di Dewan Rakyat hari ini.

   Beliau mengulangi amaran keras itu sebanyak 2 kali, dan mengingatkan kerajaan bahawa Perlembagaan Persekutuan sudah cukup untuk memberi hak kepada semua rakyat.

   “Walaupun jumlah rakyat Bumiputera dalam bidang ekonomi dan pendidikan paling besar tetapi mereka masih ketinggalan. Begitu juga hak Islam yang masih banyak belum ditunaikan namun hendak dihapuskan.

   “Kononnya atas nama hak asasi yang adil dan persamaan. Ketahuilah bahawa yang adil itu meletakkan sesuatu pada tempat sewajarnya bukan persamaan ikut kemampuan,” katanya.

   Delegasi Malaysia ke persidangan penilaian berkala sejagat (UPR) oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Geneva, Switzerland pada 8 November lalu mengumumkan pengesahan ICERD akan ditentukan selepas rundingan dengan pihak berkepentingan.

   Ketua Setiausaha Kementerian Luar Negeri Datuk Seri Ramlan Ibrahim mengesahkan Putrajaya sedang menimbangkan pengesahan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) dan 5 perjanjian hak asasi antarabangsa lain.

   Rundingan yang sedang berjalan sekarang ini antara kementeriannya dan Jabatan Peguam Negara.

   Delete
 21. Masaalah dengan keling kia ni mereka tak peduli tempat tu siapa punya .
  Pantang tengok pokok batang besar , pantang tengok sarang anai2 membusut tinggi , mulalah lilit dgn kain merah ke , kain putih ke , kain hitam ke .
  Lepas tu mula sembah2 terus buatkan pondok. Sedar tak sedar dari pondok jadi kuil . Bila tuan tanah apasal buat kuil kat situ ,mereka pun kata itu dari dulu puloh2 tahun bahkan ratus tahun barua pundek munek sudah ada kat situ .

  Keling barua pundek munek hindu ni ,tak kira duk negara mana terutama kat Malaysia perasan bangsa mrk gah selepas BJP memerintah di India . Ini fakta , bukannya auta !

  Di India ,sekarang pengikut2 Barua Jahanam Pundek atau BJP ni sedang menuntut sebuah kuil dibina di tapak masjid Barri yg di bakar . Tidak cukup dgn itu , mereka juga menuntut Taj Mahal sebagai hak eklusif kaum hindu . Mereka berkata di atas tapak Taj Mahal sebelum itu terbina istana raja hindu .

  Di Malaysia pula , ramai pemimpin keling kia betada di dalam kerajaan dan mereka2 ini adalah pentaksub BJP India . Tak perlu saya sebut siapa dikalangan pundek munek ini ..kerana saya pasti Tn Budin lebih arif ...

  JANGAN KITA MUDAH LEKA , JANGAN KITA MUDAH LUPA .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pak diny..Fuhh..bahaya cakap2 Pak diny ni, dah rasis sangat nampak. Ini boleh dikategorikan sebagai mengancam keselamatan dan ketenteraman awam.

   Tak pasal2 pukul 2 pagi nanti... ada lah orang yang ketuk pintu Pak diny pulak beb !!!!

   Delete
  2. Geng Najib ,
   Dari mula lagi telah saya katakan saya bukan penaksub kepada sesiapa . Saya akan berkata dan meluahkan rasa keatas apa saja yg dirasakan melalui landasan salah lebih2 lagi yg membawa musibah terhadap negara , bangsa dan ugama saya .
   Anon , kenapa perlunya saya lari dari tanah tumpah darah dato moyang saya ?
   Saya bukannya keling kia yg ada negara India ...saya bukannya cina cibai yg ada negara China ...untuk lari .

   Delete
  3. TOKONG SUKA BUAT ORANG SAKIT HATI


   “Jika tidur katakan tidur. Kami tahu pak menteri penat. Pada hemat saya, tidak salah tertidur jika terlampau keletihan. Itu lebih baik daripada tidak hadir sidang Dewan Rakyat.”

   Demikian kata-kata sinis Pendakwah bebas, Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah mengulas kecaman dan kritikan pelbagai pihak berhubung insiden Menteri Kewangan, Lim Guan Eng yang dikatakan tertidur dalam sesi Dewan Rakyat, ketika wakil Barisan Nasional membahaskan Belanjawan 2019, semalam.

   Guan Eng menegaskan, beliau hanya merehatkan mata kerana mata kurang sihat, tetapi masih mendengar perbahasan oleh Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin.

   Mengulas perkara itu, Ridhuan Tee yang juga Pensyarah di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) tertarik dengan komen anak Guan Eng, Marcus Lim apabila tampil membela bapanya menerusi status di Facebook.

   Marcus, anak ketiga Setiausaha Agung DAP itu berkata, bapanya telah berusaha keras untuk menyelesaikan masalah hutang Malaysia dan memulihkan semula negara, sehingga menyebabkan tidak mendapat rehat yang mencukupi.

   “Ya, siapa lagi boleh diharap untuk membela bapa, melainkan anak? Tapi, tidak perlulah beri alasan, sakit mata, kurang tidur, kerja kuat dan lain-lain sakit. Kami tahu, kerja seorang negarawan memang berat. Berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

   “Tapi saya fikir sikap defensif tidak mahu mengakui kelemahan, asyik mahu menegakkan benang basah hendaklah dibuang jauh-jauh, kerana ia tidak baik untuk pembangunan negara. Berterus terang, bukan itu lebih baik,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

   Mengulas lanjut Ridhuan Tee berkata, hakikat yang semua orang tahu tanggungjawab seorang menteri sememangnya berat, tetapi pegawai kerajaan juga bekerja keras untuk membangunkan negara.

   “Memang kerja pak menteri berat. Tetapi jangan lupa pegawai dan kakitangan sokongan serta agensi yang terlibat, tidak kurang banyaknya. Logiknya, sudah tentulah kerja pak menteri agak lebih mudah sedikit, sebab berapa ramai akan membantu.

   “Berilah kepercayaan kepada mereka. Bahagikankan kerja kepada mereka. Takkan buat kerja berseorangan sehingga tidak tidur. Alasan sebegini tidak wajar. Jika saya menteri kewangan, saya akan bahagi-bahagikan kerja kepada ratusan, walaupun pun tidak ribuan, kakitangan kementerian yang ada.

   “Apa yang penting, idea dan kehendak kita disampaikan untuk mereka melakukan kerja. Berapa banyak agensi dalam kementerian kewangan. Takkan semua tidak boleh diharapkan. Bukankah mereka semua pakar dalam bidang kewangan,” katanya.


   : Tertidur tu normal, bukan perkara besar. Tapi kalau dulu sukar perli orang tidur, kalau tertidur kan malu dapat

   Delete
 22. Hinduism = judaism..
  Mcm2 alasan..semuanya nak dkorek nanti..
  Masjid Negara pun nanti adalah tapak kuil dorang..pasal penganut ini memang banyak tempat sembahan mereka merata2 mcm bro cakap..x sampai sebatu ada satu..x taulah mungkin banyak hantu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. PARTI FREEMASON APA NAK HERAN


   Seorang pemimpin Pemuda PKR hari ini berkata sistem pemilihan langsung mungkin tidak sesuai jika parti itu mahu memerintah dan relevan pada masa depan.

   Dr Afif Bahardin berkata pemilihan langsung boleh dimanipulasi.

   “Ia membolehkan ahli tidak aktif mengundi,” katanya pada sidang media di Dewan Undangan Negeri hari ini.

   Sistem pemilihan langsung digunakan oleh ahli PKR untuk memilih pimpinan parti. Afif bertanding jawatan ketua Pemuda pada pemilihan kali ini.

   Beliau berkata pemilihan kali ini menimbulkan rasa tidak puas hati dan lelah dalam kalangan ahli dan orang ramai.

   “Kita mesti sedar kita sekarang parti memerintah dan kita perlu kekal relevan untuk pilihan raya akan datang dan selepas itu.

   “Laporan berita tentang masalah yang timbul daripada sistem pemilihan kami sudah mencemar imej parti.”

   Sistem e-undi PKR dicemari aduan mengenai masa menunggu yang panjang, gangguan isyarat dan dakwaan perisian hasad yang memanipulasi atau memadam data.

   Afif berkata parti mesti terbuka untuk berubah.

   “Kalau kita terlalu tegar, kita akan jadi seperti Umno dan BN. Kita mesti menjadi ejen perubahan yang rakyat mahukan.”

   Beliau akan mencadangkan usul memikirkan semula sistem pemilihan parti dan bagaimana ahli boleh memilih pemimpin mereka pada masa akan datang di Kongres Pemuda PKR Jumaat ini.

   “Kalau kita teruskan dengan proses dan sistem pemilihan sekarang, kita akan mengalami kesukaran.”


   : Sebelum pemilihan, rakyat dah lihat PKR sangat memalukan... tak hairan pun

   Delete
 23. Justice league
  Kalo ko pandai masok tanding
  Menang jadi Menteri
  Or
  Perdana Menteri

  Tengok rakyat undi ko tak

  Kalo tak cakap kosong tong kosong bunyi kuat dalam kosong

  Maaf kalo terasa

  Free speech apa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA NAK BUAT PM-8 BUKAN ANWAR


   Rafizi Ramli dinasihatkan untuk menerima hakikat selepas tewas dalam saingan merebut jawatan Timbalan Presiden PKR, dan seharusnya terus bergerak ke hadapan, bukannya terus memalukan diri sendiri.

   Bekas Ketua PKR cabang Rembau, Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegubard berkata, Rafizi kini sedang menjadi bahan ketawa gara-gara mendakwa wujudnya ‘malware’ ketika Pemilihan berlangsung di cabang Julau, Sibu baru-baru ini.

   “Dalam alam maya ramai termasuk pakar IT mentertawakan lawak Rafizi yang menyatakan aplikasi ‘prey’ sebagai malware atau virus.

   “Ternyata dia tenggelam dalam ilusi cuma minta Rafizi sudah-sudahlah jangan propaganda sampai menipu dan memakan diri,” katanya menerusi satu status di Facebook hari ini.

   Chegubard juga menyentuh mengenai sebuah video yang dikatakan disebarkan oleh seorang calon di Tawau, yang menunjukkan Kod QR yang membolehkan ahli mengundi beberapa kali.

   Dakwa Chegubard, calon tersebut yang bertanding sebagai Naib Ketua Cabang Tawau adalah penyokong Rafizi yang tegar.

   Beliau berkata jika video itu adalah bukti bahawa sistem e-pengundian boleh dimanipulasi, ia boleh membatalkan keputusan pemilihan malah memberi risiko yang besar kepada parti sendiri.

   “Nampaknya video ini disyaki konspirasi dengan ‘pengeluar QR code’ yang dikawal ibu pejabat supaya boleh dirakam dan jika kalah boleh dijadikan alasan baru lagi.

   “Namun Rafizi kena sedar tindakan ini bukan sahaja merisikokan parti. Parti sudah di hujung tempoh masa pemilihan dibenar ROS.

   “Jika ini dijadikan alasan bukti sistem ini boleh dimanipulasi (menipu), maka pemilihan terbatal dan parti bakal digantung… Lainlah Rafizi nak guna strategi “bumi hangus” iaitu bila dia tak dapat jawatan biar semua tak dapat dan parti haram pun tak mengapa,” katanya lagi.

   Justeru katanya, Rafizi perlu berhenti ‘berdrama’ dan menerima keputusan dengan hati terbuka, seterusnya bermuafakat dengan ahli yang lain.

   Tambahnya, Presiden PKR yang baru, Datuk Seri Anwar Ibrahim pasti akan memberikan jawatan kepada Rafizi bagi menghargai sumbangannya.

   “Mohon Rafizi sekali lagi jangan malukan diri atau merisikokan rumah perjuangan marhaen ini. Ini masanya biduk berlalu kiambang bertaut. Sudahlah dengan pengundian, hujung minggu hadapan satukan semua dalam Kongres PKR 2018

   “Ingat agenda misi merialisasikan janji dan khidmat pada rakyat dan menjaga tanah air ini jauh lebih penting,” katanya lagi. -SuaraTv


   : Nanti ada yang kata, sudah-sudahlah Cikgu Bard engkau tu dah dibuang

   Delete
 24. Pak diny...Ini ada satu berita terbaru yang saya nak kongsikan dengan pak diny. Mudah2an Pak diny akan memberi pandangan berkaitan benda ni..boleh kan Pak???

  Peguam yang mengupah 50 lelaki menceroboh kuil merupakan seorang berbangsa Cina

  “Saya sudah dimaklumkan bahawa peguam yang sebenarnya mengupah 50 lelaki untuk menceroboh dan mengawal tapak Kuil Sri Mariamman, USJ 25, Putra Heights, Subang Jaya merupakan seorang peguam berbangsa Cina.

  “Saya akan memaklumkan namanya kepada umum sebaik sahaja mendapat kepastian samada beliau terlibat dengan DAP atau tidak”

  Raggie Jessy Rithaudeen

  ReplyDelete
 25. Fuyooo Pak diny...Dato A. Kadir Jasin dah bahan Waytha Moorthy dan menteri kasut hitam tu lah...pak setuju tak diorang kena bahan macam tu tak ????

  Don’t embarrass king, PM, Kadir tells Waytha


  PETALING JAYA: Veteran newsman A Kadir Jasin has rebuked federal minister P Waytha Moorthy over his conduct in the Seafield Sri Maha Mariamman temple issue.

  In a blogpost made in his personal capacity, Kadir said Waytha was the minister in the Prime Minister’s Department in charge of unity and social well-being, yet his recent actions had helped strengthen neither.

  Kadir, the media adviser to Prime Minister Dr Mahathir Mohamad, also said Mahathir had already “advised” Waytha.

  However, he did not say what the advice was.

  “But our prime minister is kind-hearted and even when he is angry, people may not realise it. Waytha, who has not known Mahathir for a long time, should not be so gung-ho and comfortable with his position.

  “Remember, you were not chosen by the people. You are a senator appointed by the king and made a minister by Mahathir.

  Please do not embarrass our king and prime minister,” he said, inviting Waytha to leave a comment in his blog if he was unhappy with his words.

  The temple relocation saga has seen a lengthy legal battle, protests and chaos, including burned vehicles, mob violence, an attack on the temple and damage to property.

  Kadir also trained his guns on Education Minister Maszlee Malik, saying the PPBM MP had also been “lectured” by Mahathir.

  He said he agreed with Mahathir that the country already had many religious schools and there was no need to inject more religion into national schools.

  Such schools, he said should go back to their original objectives of being schools to unite all races and religions.

  “It’s unlikely that an intelligent minister like Maszlee does not know many non-Malay parents no longer send their children to national schools as they have become more like religious schools.

  “On the other hand, more Malay parents are sending their children to Chinese schools because they want their children to excel.”

  Kadir added that his singling out of Waytha and Maszlee didn’t mean the “rest” had succeeded, just that it wasn’t “their” turn yet.

  “Think of me as an elderly visiting teacher, sitting at the back and watching their actions,” he said.

  ReplyDelete
 26. Pak diny...Mungkin Pak dah tau berita ni..tapi saja nak kongsikan sekali lagi ngan Pak.

  Agak2 pak lah..ada tak kemungkinana peguam2 ni ada kaitan dengan mana2 parti politik dan menerima arahan dari mereka ..harap Pak dapat merungkaikan isu ni..boleh kan ???

  Betul ke Peguam pemaju mengupah 50 pemuda menceroboh tapak kuil????

  Hasil siasatan pihak polis mendedahkan dua peguam yang dilantik oleh pihak pemaju, One City Development Sdn. Bhd. (One City) telah mengupah seramai 50 lelaki Melayu untuk menceroboh dan mengawal tapak Kuil Sri Mariamman, USJ 25, Putra Heights, Subang Jaya.

  Difahamkan, perselisihan faham antara dua kumpulan mengenai isu perpindahan tapak kuil itu menjadi punca pergaduhan berkenaan.


  PUTRAJAYA: Hasil siasatan pihak polis mendedahkan dua peguam yang dilantik oleh pihak pemaju, One City Development Sdn. Bhd. (One City) telah mengupah seramai 50 lelaki Melayu untuk menceroboh dan mengawal tapak Kuil Sri Mariamman, USJ 25, Putra Heights, Subang Jaya.

  Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, peguam yang kini telah ditahan oleh pihak polis itu didapati telah membayar sebanyak RM150,000 kepada dalang utama kumpulan tersebut sementara setiap ahli kumpulan tersebut menerima bayaran antara RM150 hingga RM300.

  “Pihak yang dikaitkan dengan syarikat pemaju telah tidak mematuhi proses pengambilalihan tapak kuil sepertimana yang dirancang mengikut peruntukan undang-undang.

  “Tindakan menceroboh yang amat tidak bertanggungjawab dan menyalahi undang-undang ini telah menimbulkan kemarahan penganut agama Hindu yang berada di kawasan kejadian sehingga menimbulkan kekecohan, pergaduhan dan kerosakan harta benda,” katanya pada sidang akhbar khas mengenai insiden rusuhan di tapak kuil tersebut di sini hari ini.

  Hadir sama pada sidang akhbar tersebut ialah Ketua Polis Negara, Tan Sri Fuzi Harun dan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Alwi Ibrahim.

  Media melaporkan dalam kejadian kira-kira pukul 2 pagi Isnin lalu, puluhan individu berkumpul dan merusuh di kawasan tapak kuil berkenaan sebelum tercetus pergaduhan di lokasi terbabit.

  Difahamkan, perselisihan faham antara dua kumpulan mengenai isu perpindahan tapak kuil itu menjadi punca pergaduhan berkenaan.

  Sebanyak 23 kenderaan musnah dibakar setakat ini termasuk empat kereta dan sebuah van dalam insiden terbaru di kuil berkenaan.

  Dua peguam tersebut kini ditahan bersama 19 orang individu yang disyaki terlibat dalam insiden terbabit

  ReplyDelete
 27. Pak diny..Nak tanya lah..setuju tak kalau kita katakan...

  Hebat betul Rejim Pakatan Hancing ni rupanya ya.

  Macam-macam formula baru yang dapat dimanfaatkan oleh rakyat.

  Sebelum ni Menteri jumpa benih Rambutan dan Nenas yang boleh ditanam atas pasir laut.

  Disuruh Nelayan tanam pokok rambutan dan nenas.

  Hari ni diorang jumpa pulak pokok getah yang boleh ditoreh sewaktu musim tengkujuh.

  Jadi boleh la penoreh getah menoreh dalam hujan.

  Tapi tak boleh nak salahkan Si Teresa Kok ni juga.

  Dia mana pernah jumpa Pokok Getah...atau tau macam mana rupa susu getah tu????

  Tu pasal la dia ingat getah ni boleh ditoreh sewaktu musim tengkujuh...sepatutnya menteri macam ni kita suruh dia duduk aje berkampung kat kebun getah sebulan..biar dia rasa macam mana ksesusahan dan keperitan hidup yang dilalui oleh Warga penoreh nim khususnya pada musim tengkujuh...setuju tak kengkawan semua???

  ReplyDelete
 28. Gggrrr woooof woooof woooof
  ANJING Najib HARAMJADAH DAH start dia punya shift MENYALAK pulak

  ReplyDelete
  Replies

  1. Sokong melayutanahselatan kata anjig2 ini ada shift.

   Di kawal UMNO HQ, di arah menyalak / keluarkan komen apa saja, sebanyak mana yang boleh, bagi mengsabotaj blog ini. Rama yang dah tak menyertai nya lagi.

   Pemunya blog tak kisahkn itu, aku dah found greener pastures, masuk sini nak tempiaskan di hari hujan aje.

   Delete
  2. melayutakberkhatan dan Alli one two entry polis jaeger...Cuba ko berdua dengar baik2 apa kata Dato Hasanah Abd. Hamid kat bawah ni..memang ada logiknya kata2 beliau tu..khususnya kepada rakyat yang waras akal fikirannya beb !!!

   ISU ICERD: KENYATAAN DATUK HASANAH TERHADAP FITNAH KEPADA TUN HAMID
   Dato’ Hasanah Ab Hamid

   Kritikan tidak cerdik terhadap YBhg. Tun Abdul Hamid amat saya kesali. Apa yang dikatakan oleh Tun Hamid hendaklah difahami oleh semua rakyat.

   Tun Hamid ialah bekas Ketua Hakim Negara.

   Walaupun beliau seorang Melayu, beliau tidak berat sebelah dan memberi pandangan yang sama pernah diberi oleh Pengarah Cawangan Khas, Ketua Polis Negara, Ketua Perisikan Tentera, Ketua Pengarah Perisikan JPM dan Ketua Pengarah Majlis Keselamatan Negara sebelum ini kepada mana-mana Perdana Menteri termasuk YAB Tun Dr. Mahathir Mohamad.

   Menteri Kabinet boleh memberi pandangan tetapi Perdana Menteri perlu merujuk kepada Sidang Majlis Keselamatan Negara yang berfungsi memberi nasihat khusus tentang isu-isu seperti ICERD yang boleh menggugat keselamatan dan kestabilan negara.

   Menteri Luar dan lain lain Menteri bukan sebahagian daripada Sidang MKN tetapi mereka boleh dijemput untuk mendengar analisa keselamatan ketiga-tiga Ketua Perisikan termasuk pandangan Ketua Polis Negara (KPN) dan Panglima Angkatan Tentera (PAT) yang kesemuanya Melayu setakat ini.

   Mereka akan memberi hujah yang sama dengan YBhg. Tun Hamid bukan kerana mereka Melayu tetapi kerana undang-undang negara ini dan dasar-dasar tentang hak istimewa orang Melayu dan Kedudukan Raja agak sensitif serta termaktub dalam Perlembagaan yang sedia ada.

   Sebarang instrumen luar yang bertentangan dengan Perlembagaan perlu ditolak dan semua bangsa harus belajar menghormati keluhuran Perlembagaan ini serta menerima hakikat bahawa kerajaan Malaysia tidak pernah ada dasar diskriminasi kaum seperti yang didakwa oleh mereka yang pada hari ini menjadi Menteri Kabinet.

   Agenda perubahan yang dibawa oleh menteri-menteri baharu ini tidak salah tetapi perlu mendapat sokongan semua pihak.

   Sekiranya sokongan ini tidak diberi, mereka boleh menggubal dasar-dasar yang membantu golongan yang dikatakan tertindas ini.

   Orang Melayu adalah beragama Islam dan Islam itu memberi hak kepada bukan Islam, maka menteri-menteri bukan Islam tidak perlu mengajar orang Melayu tentang hak mereka.

   Jangan sampai agenda pembaharuan itu melemahkan Kerajaan secara keseluruhan sedang PH telah diberi mandat yang kukuh untuk mentadbir negara dengan baik dan gunakanlah kuasa ini secara toleransi dan berhemah.

   Kritikan murahan terhadap Tun Hamid tidak akan mengurangkan sedikitpun nilai dan kepentingan pandangan beliau terhadap isu ICERD ini.

   Walaupun Tun Hamid ini bukan ayah saya, saya sentiasa mendoakan beliau terus diberi kekuatan membimbing kita untuk mencari kebenaran daripada tuduhan-tuduhan liar yang berleluasa.

   Semoga Allah Taala juga memberi kita semua kekuatan meneruskan perjuangan demi tanah air yang tercinta ini.

   Solat hajat besar-besaran juga boleh dilakukan di semua masjid dalam kita berjuang menegakkan kebenaran dan jangan sekadar berhimpun untuk mencabar lawan.

   Saya percaya Presiden UMNO, Presiden Pas serta YAB Perdana Menteri sendiri mempunyai pandangan yang sama tentang keselamatan dan keamanan negara.

   Datuk Hasanah Ab Hamid

   Delete
 29. Baguslah, Tun pun dah mula ada kesedaran
  Akibat tekanan Melayu yg rata2 kedengaran
  Melawan puak kafir dlm agama ada disaran
  Kalau tak percaya, boleh buka tengok Quran

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 30. UNTUK PEMINAT SEMUA, INI AKU PAPARKAN EPISOD PALING AKHIR DARI SKETSA 'PANTUN DALAM CINTA' ANTARA AKU DAN 'SI DIA':

  SUDAH AGAK LAMA AKU DAN 'SI DIA' TIDAK BERBALAS PANTUN MELALUI SMS, KAMI BERBUAL DLM PHOHE SAJA. SI DIA SIBUK DGN KERJA MARKING EXAM PAPER TAPI AKU DAH RELAKS LER, CUTI SEKOLAH DAH BERMULA.
  MEMANDANGKAN AKU DAH CUTI, SI DIA & FAMILY MENJEMPUT AKU KE SARAWAK.. AKU AKAN KE SANA DLM SEDIKIT MASA LAGI..
  BARU SEBENTAR TADI, AKU TERIMA SMS DARI SI DIA MANJA :

  Dinda asyik ingat abng bila menjelang senja
  Tak sabar berada di sisi, utk dinda bermanja
  Hanya abg seorang sajalah jejaka yg ku puja
  Bila bersama dinda nak jadikan abg sbg raja

  Dinda ni tak jemu asyik saja membilang hari
  Tidak sabar menanti kita nak jadi raja sehari
  Di dunia ini dinda akan taati abang sbg isteri
  Di syurga, dinda nak di sisi abg sbg bidadari

  Bakal suami warak & bijak dinda berbangga
  Utk abg ku sayang, adinda serah jiwa & raga
  Abg kan jadi pemimpin di dlm rumahtangga
  Juga pembimbing adinda menuju ke syurga

  Penyengat terbang ke ranting mati
  Puyuh di rimba sedang beradu
  Teringat abang runsing di hati
  Sungguhlah hiba menahan rindu

  Kuala Gelama indahnya tentu
  Ada di sana perahu tambang
  Bila bersama sudah bersatu
  Dinda nak lena di bahu abang

  ('SI TUA' TERUS TERKEDU, BALIK KPD PEEL LAMA MENJADI RAJA SAMPAH.. HI HI.. 'SI TAIKO' PULA TERUK KENA PAKU DGN GENG2 DIA YG TAK SUKA CARA DIA BERILUSI DAN MERAPU ITU.. KI KI KIK..)

  ReplyDelete
 31. Salam Cgu Kejora..

  Maghrib paling Barakhah
  Baru habis wirid tadi..
  Kami solat jemaah 3 orang kat bangloku

  Aku jadi imam,

  tau sape kat belakang.

  Adik kesayangan ku Maisarah(bakal doktor)
  Dan.....yang sorang lagi..........

  Anak dara omputeh ....Mas lah..


  Sebelum solat Mas bisik kat aku
  "Abang, Mas tak brapa ingat lagi bacaan solat"

  AKU jawab!
  "Mas ikut je pergerakkan abang,mana bacaan yg Mas ingat,Mas baca ye sayang!"

  Mas senyum malu.

  "Teruskan menghafal bacaan dalam solat, pada
  sebilang masa ye" kata ku lagi.

  Mas angguk penuh harapan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku ini terkejut, bukan ler tergamam
   Air liur terasa spt gelema ku kemam
   Jahil spt Gora tu, boleh ke jadi imam
   Agak nya terok, atok Gora ni demam

   Kah kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

   Delete
 32. Siang tadi makan tengahari kat umah Tok Guru,

  Malam ni, makan malam kat banglo ku,

  Ada,

  Kurma kambing,panggang ikan dan sayuran

  (Mas dan adikku Maisarah yang masak)

  Tok Guru dan ibu ku, bermalam kat sini.

  JUMPA LAGI, nanti banyak yang nak ku ceritakan.

  Sori...jumpa lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wow..Maisarah bakal Dr, si anak dara
   Mesti cun giler punya, itu adik si Gora
   Dgn Alli Jaga boleh lah berkira bicara
   Nanti ko jadikan Alli ipar dan saudara

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
 33. melayutakberkhatan dan Alli one two jaeger...Agak2 korang lah ..sapa yang suka sangat lontarkan kata2 kat bawah ni beb????

  Anak India Anak Saya, Bila Mahu Undi, Bila Berlaku Rusuhan Kuil, Bayang pun Tak Nampak????

  DS Anwar Ibrahim (DSAI) pernah berkata, "Anak Melayu, Anak Cina, Anak India, Anak Kadazan, Anak Iban, semua anak saya."

  Malah beliau boleh berpakaian sehingga mengalahkan orang-orang India sendiri.

  Ini semua ketika beliau perlukan sokongan masyarakat India.

  Malah bukan sekali tetapi dua kali DSAI kelihatan berjoget di pentas Pilihan Raya Kecil (PRK) bersama-sama klon MGR untuk menarik perhatian dan sokongan masyrakat India.

  Dalam kes rusuhan kuil Sri Maha Mariamman di Seafield, USJ, DSAI sehingga kini masih membisu, senyap dan diam.

  Pemimpin apa macam ini? Inikah contoh teladan yang ditunjukkan oleh Bakal Perdana Menteri ke 8 haaah ????


  ReplyDelete
 34. Kenapa blog langau Budin ni lengang & sepi
  Mana pegi habis, cai2 keldai kuda kayu DAP
  Itu ler dgn Melayu jgn cuba nak bermain api
  PRU15, Melayu dah dapat baru punya resipi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 35. melayutakberkhatan...Ko dah dengar ulasan terkini dari DS Najib ke...kalau belum..baik kau pasang telinga betul2 dan berikan perhatian sepenuhnya..boleh kan beb ???

  Apa lagi aset negara yang akan dijual – Najib

  Ramai tidak tahu bahawa Malaysia di bawah kerajaan BN dahulu memiliki kumpulan hospital kedua terbesar di dunia.

  Ketika saya dilantik Perdana Menteri pada tahun 2009, Khazanah memiliki kumpulan hospital Pantai.

  Pada masa itu, kumpulan ini hanya bernilai RM5.2 bilion.

  Seterusnya, kumpulan ini terus berkembang termasuk pembelian kumpulan hospital Singapura bernama Parkway, di mana Khazanah menstruktur semula pegangan aset hospital mereka menjadi IHH Berhad pada tahun 2010.

  Selepas kumpulan ini disenaraikan (IPO) di Bursa Malaysia pada tahun 2012, nilai IHH Berhad meningkat menjadi RM25.6 bilion.

  IPO untuk IHH Berhad merupakan IPO ketiga terbesar di dunia untuk tahun itu.

  IHH Berhad terus berkembang selepas disenaraikan dengan pembelian kumpulan hospital di negara asing.

  Hari ini, IHH Berhad dianggarkan bernilai RM50 bilion dan memiliki kumpulan hospital terbesar di Malaysia dengan 14 buah hospital, 4 hospital di Singapura, 21 hospital di Turki dan 9 hospital di India.

  Ini antara faktor, aset Khazanah telah naik dari RM33.7 bilion pada akhir 2008 kepada RM115.7 bilion pada akhir tahun 2017.

  Selama ini, IHH Berhad dikenali sebagai kumpulan hospital Malaysia kerana Khazanah Nasional merupakan pemegang saham terbesar dan Khazanah yang mengawal halatuju IHH Berhad.

  Pengerusi IHH Berhad juga anak Malaysia, bermula dengan Tan Sri Dato’ Dr Abu Bakar Suleiman sehingga beliau bersara pada akhir tahun lepas dan digantikan dengan Dato’ Mohammed Azlan bin Hashim.

  Tetapi pengumuman hari ini bahawa Khazanah di bawah kerajaan PH telah menjual kepentingan 16% di dalam IHH Berhad kepada kumpulan Jepun Mitsui dengan harga RM8.42 bilion bermaksud Mitsui menjadi pemegang saham terbesar.

  Kumpulan hospital kedua terbesar di dunia ini tidak lagi boleh dipanggil sebagai kumpulan milik Malaysia atau menjadi kebanggaan negara tetapi telah menjadi kumpulan milik negara Jepun.

  Tidak mustahil Pengerusi kumpulan ini yang merupakan orang Malaysia selama ini akan digantikan dengan orang Jepun tidak lama lagi.

  Negara kehilangan peluang untuk membina dan memiliki sebuah syarikat MNC bertaraf global.

  Sebelum ini, Menteri Kewangan Guan Eng pernah mengumumkan bahawa antara langkah untuk menggantikan kehilangan hasil dari pemansuhan GST, dividen dari Petronas, Khazanah Nasional dan BNM akan dinaikkan.

  Mungkin penjualan aset negara hari ini merupakan antara langkah untuk Khazanah menaikkan dividen kepada kerajaan.

  Apa lagi aset negara akan dijual?

  NAJIB RAZAK

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eleh pendekar Najis cakap degar2 mcam prihatin sgt aset negara dijual Kjasn baru, eh kejora kau tanyalah SiNajis, klu dia masih jafi Perompsk Msia, apa agaknya lagi aset negara dia nk jual. Jgn2 istana negara dan Sri Petdana kat Putrajaya tu pun dia jual kat China kuang kuang kuan

   Delete
 36. Tiada lagi kelibat, Suman bapok bacul sialan
  Parah si dajjal ini kena Kejora punya pukulan
  Cucu dia bawak kejar ke spital naik ambulan
  Rasanya tak lama dah, barua ifrit ni nak jalan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eh eh tak malu kejora, dah la maduk laman blog org. Habis tu berlagak mcam blog dia, perli2 Tuan Blog ni konon mcam takot.
   Mmng kau jenis kulit tebal mcam boss kau si Najis tu. Mmng dasar tak malu huhuhu

   Delete
 37. melayutakberkhatan...Rakyat Msia tak faham betul lah..kenaap lah Rejim Haprakan, khususnya menteri kasut hitam ni marah sangat dengan mahasiswa dalam isu PTPTN ni...sedangkan...

  Bantah PTPTN… Bukankah Dulu PH Yang Ajar Mahasiswa Lakukan Demonstrasi?

  Kerajaan baru Pakatan Harapan (PH) seharusnya ‘menerima’ dengan hati terbuka sekiranya para mahasiswa melakukan demonstrasi menuntut janji berkaitan manifesto mereka khususnya janji pembayaran Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), kata penganalisa politik tempatan, Azizi Safar.

  Jelas beliau, bukan para mahasiswa enggan membayar hutang mereka tetapi mereka sekadar menuntut janji yang pernah dicanangkan dalam manifesto Pilihan Raya Umum (PRU) PH.

  “Jangan pula maki mahasiswa ini kerana mereka hanya menuntut janji PH… lagi pula PH (ketika menjadi pembangkang) yang mengajar mereka untuk berdemo ketika menuntut agar Barisan Nasional (BN) menghapuskan PTPTN untuk pelajaran percuma.

  “Mahasiswa sebenarnya bukan sekadar menuntut janji tetapi mereka juga mahu penangguhan pembayaran balik sehingga ekonomi stabil.

  Dahulu semasa pentadbiran BN, ada budi bicara yang digunakan untuk pembayaran balik tetapi kini mahu tidak mahu mereka harus membayar melalui potongan gaji,” ujar beliau kepada UMNO-Online.

  Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) yang memberi amaran untuk mengadakan himpunan bantahan lebih besar sekiranya kerajaan PH masih angkuh melaksanakan polisi pembayaran semula pinjaman PTPTN yang didakwa menzalimi anak muda.

  Presidennya, Muhammad Faizzuddin Mohd Zai berkata, ini kerana para mahasiswa berasa terlalu kecewa dengan sikap Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan yang didakwa tidak berusaha mencari jalan penyelesaian dalam hal itu.

  ReplyDelete
 38. Makan bro kejora!

  Emmm...Mas tanya abang main wassap ngan sape tu...

  'Tak de...emmm kawan abang"....he...he..

  ReplyDelete
  Replies
  1. NAMA MACAM ARAB TAPI BODOH MACAM TAIK


   Arak satu daripada sifatnya memabukkan. Pasal itu Islam haram arak, bukan kerana tak ada kebaikan ada tapi keburukan dan mudaratnya lebih. Dalam peribahasa melalui ada 'keling mabuk' dan ada juga disebut 'tulisan mabuk' merujuk kepada tulisan yang lebih banyak persepsi buruk daripada kebaikan. Banyak auta daripada fakta ditulis oleh mereka yang berdendam atau mabuk.

   Tulisan Al-Abror Mohd Yusuf satu contoh terbaik daripada tulisan yang penuh prajudis ibarat penulis mabuk arak. Anda boleh baca dan boleh nilai banyak fakta 'stupid' menjadi hujah.

   Delete
 39. Mas terlalu cantik..malam nihhh..

  Kalaulah aku dah berkahwin ngan nyerrr....

  Tak taulah betapa masyuknyerrr aku !

  alahai...apa boleh buat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. MANA MENTERI HAL EHWAL GAY


   Sekumpulan lelaki sedang leka berhibur dalam keadaan bogel ketika lokasi mereka berpesta di sebuah apartmen dua tingkat di Bandar Baru Bangi, Selangor diserbu sepasukan pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), jam 10.15 malam kelmarin dipercayai terbabit dalam aktiviti seks songsang.

   Hasil semakan pegawai JAIS mendapati hanya tiga daripada 16 peserta pesta gay itu berusia 18 hingga 30 tahun ditahan bukan beragama Islam.

   Difahamkan, serbuan itu dilakukan JAIS hasil maklumat diterima daripada orang awam sejak beberapa minggu lalu berhubung penganjuran pesta lelaki songsang di premis terbabit.

   Pengarah JAIS Datuk Haris Kasim berkata, seramai 50 anggota penguat kuasa terbabit dalam operasi berkenaan yang diketuai Ketua Pegawai Penguatkuasaan Agama Mahdi Al Hilmy Arshad dan dibantu Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

   Beliau berkata, ketika serbuan dilakukan, semua lelaki terbabit sedang berpesta dan ada yang sedang berbogel beramai-ramai di tingkat atas premis berkenaan.

   “Ia adalah parti eksklusif untuk gay yang terhad kepada jumlah tertentu saja. Pemantauan JAIS mendapati mereka berkomunikasi menggunakan aplikasi WeChat bagi mengelakkan kegiatan songsang itu dikesan pihak berkuasa.

   “Rumah berkenaan disewa khusus untuk pesta itu dan penganjur mengenakan sejumlah bayaran kepada peserta.

   “Antara barang yang disita termasuklah ubat kuat atau pil perangsang, kondom, pelincir, cincin zakar dan seluar dalam. Semua mereka dibawa ke ibu pejabat JAIS untuk tindakan lanjut,” katanya.

   Beliau berkata, hasil daripada rakaman percakapan dua daripada lelaki yang ditahan mengaku positif HIV .

   Haris berkata, pihaknya akan sentiasa memantau kegiatan tidak bermoral seperti ini dan meminta orang ramai memberikan maklumat sekiranya mendapati wujud unsur-unsur yang bercanggah dengan agama.

   “Kami akan terus mengambil tindakan mencegah kemungkaran ini dari terus berlaku dan mengharapkan semua pihak berperanan sewajarnya agar perlakuan seperti ini tidak berulang lagi,” katanya.


   : Mujahid menteri agama parti AMANAH kata jangan diceroboh rumah orang, Islam tak ajar

   Delete
 40. Woi..Alli Jaga barua lahanat maa cii bai
  Ko tak nampak ker si Gora tu melambai
  Apa ko takut dgn si Gora anak pak lebai
  Kalau ko berani mari le masuk dan tibai

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahh

  ReplyDelete
 41. melayutakberkhatan...Apa pulak citer kat bawah ni haah???

  Aku tau kau beriya2 mengatakan AB tu dilanggar oleh Trak Bomba kan...ok...cuba kau dengar baik2 penjelaasn oleh KPN kita ni beb..harap2 ko faham apa yang diperkatakannya tu !!!

  Sami bohong, Polis sahkan bomba cedera dipukul perusuh kuil

  Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun menegaskan dakwaan bahawa anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim dilanggar jentera bomba dan bukannya dipukul dalam insiden kekecohan di kuil Sri Maha Mariamman di Putra Heights, Subang Jaya, adalah tidak benar.

  Beliau berkata maklumat yang diperoleh tidak mendapati Muhammad Adib, 25, dilanggar seperti yang tular di media sosial.

  “Kalau tak dipukul macam mana dia boleh cedera kritikal ketika ini? Kita sekarang sedang kenal pasti siapa yang viralkan video berkenaan (yang kononnya menujukkan Muhammad Adib dilanggar).

  “Kita juga masih sedang buru individu terlibat memukul Muhammad Adib. Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu diminta tampil bantu siasatan polis untuk kenal pasti mereka yang bertanggungjawab,” katanya.

  Mohamad Fuzi bercakap pada sidang media selepas merasmikan Forum Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC): Ke Arah Perkhidmatan Kepolisan Yang Cemerlang hari ini.

  Semalam, Badan Bertindak Selamatkan Kuil Sri Maha Mariaman mendakwa Muhammad Adib tidak dipukul sekumpulan perusuh sebaliknya beliau dihimpit jentera bomba, bagaimanapun dakwaan itu disangkal Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

  Dalam kejadian awal pagi Selasa, Muhammad Adib dipercayai dipukul sekumpulan perusuh ketika dalam operasi memadam kebakaran kenderaan di hadapan kuil tersebut. - Bernama.

  ReplyDelete


 42. Fuuuhhh...Ini ada satu berita yang bakal menggembirakan rakyat Msia..khususnya orang2 melayu beb !!!

  TOLAK ICERD: Tidak Perlu Takut… Keselamatan Himpunan Aman 8 Dis Ini Terkawal

  Pengarah Koordinator Himpunan Aman Rakyat Tolak ICERD, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, hari ini berkata orang awam tidak perlu bimbang menghadiri Himpunan pada 8 Disember ini kerana kawalan keselamatan adalah terkawal.

  “Unit Amal PAS telah komited menjaga keselamatan dan mereka akan dibantu oleh Pemuda UMNO melalui Unit Kesatria bagi mengawasi keadaan.

  “Pihak polis juga ada untuk mengawasi kita, selain itu peserta sudah diingatkan jangan membuat tindakan provokatif atau mencipta elemen tidak harmoni, dengan langkah-langkah ini kita yakin keselamatan terkawal,” katanya dalam temuramah Diskusi U3.0 kelolaan Penerangan UMNO di PWTC.

  Diskusi itu dimoderatorkan oleh Datuk Dr Noor Azizan Abdul Majid.

  Himpunan Aman Rakyat Tolak ICERD dianjurkan oleh Gerakan Pembela Ummah (UMMAH), sebuah badan bukan kerajaan dan dijangka disertai hampir sejuta orang.

  Tajuddin berkata, pihaknya yakin dengan kemampuan Unit Amal PAS kerana mereka sudah banyak kali terlibat mengawal himpunan besar seumpama ini.

  Katanya, himpunan ini adalah himpunan aman untuk menyatakan kesyukuran, terima kasih dan sokongan kepada kerajaan kerana menolak ratifikasi ICERD.

  Katanya, himpunan ini juga satu penyatuan ummah yang besar dan peluang sebegini jarang berlaku.

  “Cuba bayangkan, selama 60 tahun UMNO dan PAS asyik bermasalah, tetapi hari ini PAS dan UMNO boleh duduk semeja, makan sepinggan.

  Allah dah berikan kita peluang yang sangat berharga ini dan ia tidak datang selalu. Kita perlu rebut peluang ini,” ujarnya.

  Beliau berkata perpecahan yang berterusan umat Islam bukan saja merugikan orang Melayu tetapi juga rakyat negara ini.

  “Kita perlu melihat himpunan 8 Disember ini secara positif. Allah sudah buka hati umat Islam untuk bersepakat dan jangan kita abaikan ini.

  “Jadi apa sumbangan kita? Datanglah menyertai himpunan ini, kita bagi sokongan dari segi pemikiran mahupun jiwa kita,” kata beliau.

  ReplyDelete
 43. Fuyoooo...Makin panas membara situasi politik di Perak sehari dua ni lah.

  Ada chan besar lah orang2 Perak bakal mendapat kerajaan dan MB baru beb !!!

  Gerakan Guling Menteri Besar Perak : Saarani Ada Bukti Kukuh, Tidak Takut Dipanggil Polis..

  IPOH 29 Nov – Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad sedia dipanggil polis setelah Pakatan Harapan (PH) Perak membuat laporan polis berhubung dakwaan beliau wujud gerakan mahu menggulingkan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

  Menurutnya, beliau tidak takut malah bersedia untuk memberi keterangan kepada polis kerana mempunyai bukti kukuh mengenai gerakan Exco kerajaan negeri yang cuba menjatuhkan Menteri Besar.

  Begitupun Saarani mengingatkan Ketua Sekretariat PH Perak. V. Sivakumar yang membuat laporan polis di Ibu pejabat Polis Daerah Dang Wangi Kuala Lumpur semalam harus sedia untuk menanggung risiko.

  “Apabila dia buat laporan polis, jangan terkejut kerana pada akhirnya polis mendapati apa yang saya sebutkan itu terkena pada salah seorang daripada orang dia (PH).

  Sudah tentu polis akan ambil tindakan, dia (Exco yang berkenaan) akan dipanggil, dia kena mengakulah dia buat atau tak buat,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

  Saarani mengingatkan Pakatan Harapan bahawa beliau tidak akan berhenti daripada bercakap mengenai perkara itu walaupun laporan polis telah dibuat.

  Menurutnya, ia bukan isu UMNO , ia adalah masalah pemimpin Pakatan Harapan yang berantakan sesama sendiri.

  “Jangan anggap apabila laporan polis dibuat ia nak mengugut saya dan rakan-rakan pembangkang supaya kami berhenti daripada menimbulkan hal ini.

  Kita tidak takut sebab yang kita sebut berasaskan kepada fakta-fakta dan peristiwa-peristiwa benar,” katanya.

  Sementara itu, Saarani mendakwa Exco kerajaan negeri yang terlibat dalam gerakan menjatuhkan Menteri Besar tidak serik sebaliknya mahu meneruskan usahanya.

  Saarani berkata, sehingga semalam Exco yang berkenaan masih lagi berani untuk cuba memujuk wakil rakyat UMNO dengan tujuan menyokong undi tidak percaya terhadap Menteri Besar.

  “Dia (Exco yang berkenaan) nak teruskan juga. Orang berkenaan nak teruskan usaha-usaha dia, tapi saya tak boleh beritahu cara dia memujuk ADUN UMNO.

  Kita berharap apabila sampai peringkat ini orang berkenaan faham dan sepatutnya stoplah (berhenti), rupa-rupanya tidak. Dia pun tak takut, dia nak teruskan,” katanya.

  ReplyDelete
 44. Kengkawan sekelian..koranf tebgok lah sendiri apa yang diperkatakan oleh ahli akademik berbangsa cina ni terhadap DAP beb !!!

  AHLI AKADEMIK CINA KRITIK ADUN DAP YANG MENYOKONG RATIFIKASI ICERD

  Politik tidak boleh mengetepikan fakta sejarah kerana sejarahlah yang membentuk dan menentukan asas kepada politik sesebuah masyarakat.

  Isu yang didukung oleh ICERD dalam konvensyen PBB (Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu) adalah isu lapok 1969 yang tidak selari dan berkontradik dengan asas politik Malaysia.

  Malaysia sudah sekian lama menolak ICERD.

  Kelebihan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan kepada kaum Melayu-pribumi, agama Islam dan kedudukan Raja-Raja Melayu bukan suatu bentuk diskriminasi terhadap kaum pendatang, tetapi sebaliknya ia adalah hak yang mesti diberikan dan dipertahankan dalam perlembagaan.

  Tanah ini dan negara ini adalah hak Melayu-pribumi, lantas ia tidak boleh dipertikaikan.

  Justeru perakuan hak itu hendaklah dijelmakan dengan peruntukan perlembagaan, supaya ia tidak menjadi retorik politik semata-mata.

  Malahan, pelanggaran peruntukan perlembagaan yang telah mematerikan hak Melayu-pribumi, agama Islam dan kedudukan Raja-Raja Melayu, boleh membatalkan kontrak sosial, lalu status quo pendatang dan kaum pribumi boleh kembali kepada kedudukan asal, iaitu pendatang dihantar kembali ke negara asal mereka dan kaum pribumi kekal di tanah air mereka tanpa kaum pendatang.

  Dr Low Yong San, USM

  Persoalan ini “sememangnya pahit, tetapi harus ditelan”.

  Demikianlah yang ditegaskan oleh pensyarah Sains Politik, Pusat Pengajian Pendidikan Jarak Jauh, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Low Yong San.

  ADUN DAP harus merujuk kenyataan bekas Menteri Kewangan, Tan Siew Sin semasa merdeka dahulu, apabila puluhan ribu kaum Cina diberikan kerakyatan oleh kerajaan Tanah Melayu, setelah beberapa hari Malaya diistiharkan merdeka.

  Tan Siew Sin menegaskan betapa kaum Cina dan India harus berterima kasih kerana diterima sebagai rakyat yang sah di Tanah Melayu.

  Itulah antara natijah kepada kontrak sosial yang telah dimaktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

  Jika tidak, kaum Cina dan India dikehendaki kembali ke tanah air masing-masing akibat penolakan kontrak sosial itu.

  Pendatang Cina yang dikuarantin oleh British ketika baru tiba sebagai buruh paksa untuk bekerja di lombong bijih timah, sebelum Merdeka

  Ahli akademik seperti Dr Low bukanlah kaum Cina yang pertama menolak ratifikasi ICERD, malahan ramai lagi seperti Prof Tan Sri Khoo Kay Kim dari UM, dan Prof Datuk Dr Teo Kok Seong dari UKM.

  Hari ini, konvensyen PBB yang membawa prinsip sama rata tetapi berkontradik dengan sejarah dan asas soio-politik negara, cuba hendak diperjuangkan oleh DAP dan golongan cauvinis kaum yang lain melalui ratifikasi ICERD.

  Bagi Dr Low, golongan itu tidak merujuk dan memahami fakta sejarah.

  Malangnya bagi Dr Low terdapat juga golongan ahli politik Melayu yang cuba menunjukkan sokongan membabi-buta terhadap ICERD, sedangkan ia amat bertentangan dengan persetujuan dan kontrak sosial yang telah dimaktubkan dalam perlembagaan.


  Dr Low menegaskan, kaum bukan Melayu pada hakikatnya tidak mempunyai asas kukuh untuk menyokong serta menuntut apa yang terkandung dalam ICERD.

  Bagi Dr Low, Majlis Raja-raja hendaklah mengambil tindakan untuk menyatakan pendirian mereka berhubung intipati ICERD yang bertentangan dengan peruntukan perlembagaan.

  Ratifikasi ICERD seakan-akan mahu menentang roh dan semangat perlembagaan tanpa mengubah tekstual perlembagaan itu sendiri.

  Kerajaan PH juga tidak seharusnya menyembunyikan apa yang sebenarnya tersemat pada sanubari mereka dengan kenyataan Tun Mahathir di UNGA yang mencadangkan ratifikasi ICERD di negara ini. Apakah Mahathir juga buta sejarah?

  Kita pun tak faham kenapa cai2 melayu haprak menyokong ICERD ni bagai nak rak...pelik lagi anih kan ???

  ReplyDelete
 45. Himpunan aman 8 Disember tiada kaitan dengan isu kuil: UMMAH
  Suara orang ramai perlu didengari kerajaan
  ainulillia 29/11/2018 0 139 1 minit anggaran tempoh bacaan
  melayutakberkhatan..cuba kau dengar betul2 apa yang ditegaskan oleh UMMAH ni berkaitan himpunan besar2an tu..harap2 cerah sikit otak ko beb !!!

  Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) menafikan bahawa himpunan aman besar-besaran yang bakal diadakan di Dataran Merdeka, 8 Disember ini mempunyai kaitan dengan isu rusuhan kuil Maha Mariamman, Subang Jaya, baru-baru ini.

  Presidennya, Haji Aminuddin Yahaya berkata, himpunan itu akan diteruskan seperti dirancang bagi menyatakan kesyukuran serta rasa berterima kasih kepada kerajaan yang telah menyatakan pendirian untuk menolak cadangan meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

  “Jadi jangan takut dengan dakwaan bahawa himpunan ini akan menimbulkan keresahan orang awam.

  “Kami menolak sekeras-kerasnya dakwaan bahawa himpunan ini ada kena-mengena dengan isu kuil.

  Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dah buat kenyataan, Tan Sri Muhyiddin Yassin pun dah buat kenyataan, bahawa isu kuil itu tidak ada isu perkauman atau keagamaan tetapi hanya melibatkan antara pihak pemaju dan pentadbir kuil.

  “Jangan jadikan isu itu untuk mengaitkan himpunan pada 8 Disember ini. Kita nafikan sekeras kerasnya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

  Pada masa sama, beliau turut memberi peringatan supaya tidak ada kumpulan yang mencuba untuk membuat kekecohan pada 8 Disember ini.

  “Kita beri amaran supaya tidak melakukan perkara sedemikian dan jika ada, mereka akan diserahkan kepada pihak polis,” tegasnya.

  Beliau berkata, pihaknya telah mengadakan perjumpaan dengan pihak polis di Ibu Pejabat Dang Wangi dan mereka tidak mempunyai halangan untuk himpunan ini diadakan.

  “Mereka sentiasa akan bekerjasama bagi memastikan keselamatan setiap mereka yang hadir terjamin.

  Kita juga telah sama-sama bersetuju bahawa kita akan menyediakan pasukan keselamatan, yang diketuai oleh Ustaz Masridzi Sat.

  “Pada masa sama, kita juga difahamkan bahawa seramai 3,000 sukarelawan berdaftar untuk bersama-sama menjaga keamanan termasuklah daripada pihak jabatan amal, dan juga pihak NGO sendiri,” katanya.

  Pada masa sama, Aminuddin yang juga Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) mengajak bukan sahaja parti pembangkang tetapi juga parti kerajaan kerana himpunan ini melibatkan isu Perlembagaan, agama, hak keistimewaan orang Melayu, Sabah dan Sarawak.

  “Himpunan ini membuktikan suara rakyat penting. Marilah sama-sama kita berkumpul kerana kita menjadi ‘check and balance’ kepada kerajaan.

  “Kalau kerajaan buat sesuatu perkara yang tak betul, maka kita kena bangun bersuara. Ini titik permulaan bahawa suara rakyat ini perlu didengari oleh pihak kerajaan,” katanya.

  ReplyDelete
 46. Suman tua tidak padan kedi, mau lagak juah
  Tapi dgn cgu Kejora, ifrit gila ini makan kuah
  Bukan saja badan sakit tapi tercalar maruah
  Ada juga dengar citer, si bapok ini dah aruah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 47. Astaghfirullah...Dalam diam2 dan tanpa disedari ini lah yang berlaku kepada agama islam tercinta di negara ini !!!!

  ‘Makin hari hak Islam, Melayu ditarik satu demi satu’

  Desakan JAG, Empower supaya undang-undang syariah dikaji amat melampau

  Desakan dua pertubuhan liberal dan sekular supaya kerajaan mengkaji semula undang-undang Islam, termasuk melaksanakan moratorium terhadap hukuman sebat syariah, amat keterlaluan dan melampau.

  Menyifatkan Gabungan Kumpulan Wanita Bertindak bagi Kesamarataan Gender (JAG) sebagai pertubuhan lupa daratan, aktivis kemanusiaan, Prof Dr Zainur Rashid Zainuddin berkata, inilah agenda liberal tajaan Barat yang menggunakan ‘moderate muslim’ sebagai ejen mereka.

  “Mereka sudah melampau.

  Setiap hari ada sahaja hak istimewa agama Islam dan bangsa Melayu ditarik satu demi satu.

  “Mereka sepatutnya menghormati kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan telah pun termaktub dalam Perlembagaan Negara sejak daripada merdeka lagi.

  “Tindakan mereka ini bakal mengundang rasa marah yang tidak terhingga di kalangan umat Islam di seluruh negara,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net hari ini.

  Beliau berkata demikian mengulas desakan JAG agar kerajaan Pakatan Harapan (PH) melaksanakan moratorium terhadap hukuman sebatan syariah.

  Pertubuhan liberal itu menganggap hukuman syariah bakal menggugat konsep federalisme antara Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN).

  JAG juga menyerahkan memorandum kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Peguam Negara, Tommy Thomas bagi menggesa hukuman sebat dan bentuk lain yang mendera dihentikan atas semua kesalahan.

  Pada masa sama, ahli Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor (Empower), Honey Tan, mendesak supaya Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 dipinda atau dimansuhkan, kerana katanya, jika Parlimen boleh meningkatkan kuasa Mahkamah Syariah maka Parlimen juga boleh mengurangkannya.

  ReplyDelete
 48. Ya Allah..mari lah kita sama2 berdoa agar peristiwa seperti di bawah ni takkan berlaku pulak di negara kita..tapi tak mustahil akan berlaku jika puak2 depa semua tu dah menguasai kerajaan satu hari nanti !!!!

  Dijatuhi hukuman mati kerana mengerjakan ibadah haji
  Kekejaman rejim komunis China terhadap umat Islam Uyghur berterusan

  XINJIANG, 14 Rabiulawal, Khamis – Pihak berkuasa rejim komunis China di barat laut Wilayah Autonomi Xinjiang Uyghur (XUAR) menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang ahli perniagaan yang juga dermawan etnik minoriti Uyghur terkenal, Abdughapar Abdurusul, kerana mengerjakan haji di Arab Saudi.

  Menurut abang mangsa, Abdusattar Abdurusul, Abdughapar yang berasal dari daerah Bakyol di Ili Kazakh ditangkap pada Julai atau Ogos lalu.

  “Yang terbaru saya dengar, adik saya dijatuhi hukuman mati dan dia kini sedang menunggu pelaksanaannya.

  Alasannya ialah dia pergi ke Arab Saudi untuk melaksanakan haji secara persendirian, tanpa menggunakan perkhidmatan kerajaan,” katanya.

  Katanya, Abdughapar tidak dibenar melantik peguam ketika perbicaraan, sekali gus menunjukkan bahawa dia telah dihukum secara haram.

  Walaupun semua hukuman mati perlu dikaji semula oleh Mahkamah Agung China di Beijing, tetapi dalam kes Abdughapar, tidak dapat dipastikan sama ada kes itu telah disiasat dengan adil.

  Beliau berkata, Abdughapar – bapa kepada empat anak – memiliki beberapa rangkaian kedai dan perniagaan, dan telah menggunakan wang sendiri untuk membina sebuah masjid.

  Selain itu, katanya, Abdughapar juga telah menjual sebuah rumah lama milik keluarga sekitar 1 juta yuan (AS$144,000) pada April atau Mei, sebelum ditangkap, sementara semua aset keluarganya berjumlah kira-kira 100 juta yuan (US$14.4 juta) dirampas.

  “Abdughapar seorang dermawan yang suka membantu masyarakat … [tetapi] sekarang kerajaan telah mengambil segala-galanya dan memusnahkan sepenuhnya kehidupan keluarga itu,” kata Abdusattar.

  Sebelum ini, anak lelaki sulung Abdughapar, Awzer, ditahan pada 2017 selepas pulang dari belajar di Turki, dan isterinya, Merhaba Hajim ditahan pada April tahun ini, katanya.

  Abdusattar berkata, kakaknya Sayipjamal juga sudah hilang untuk tempoh masa yang lama dan dianggap telah ditahan, sementara beberapa kawannya dijatuhi hukuman penjara lebih daripada 18 tahun.

  Kakitangan Biro Keselamatan Awam Wilayah Ili Kazakh di bandar Ghulja, enggan menjawab pertanyaan serta menutup telefon apabila dihubungi Radio Free Asia (RFA), mengenai kes Abdughapar.

  Menurut agensi itu, seorang rakan lama yang enggan mendedahkan identiti memberitahu dia juga pernah mendengar desas-desus hukuman mati ke atas rakannya itu.

  “Seorang kawan saya memanggil saya, mengatakan bahawa Abdughapar telah dijatuhi hukuman mati. Saya juga mendengar bahawa isterinya telah meninggal dalam penjara,” katanya. – Agensi

  ReplyDelete
 49. Woi BABI, Kau perasan tak tak ada orang nak layan kau
  Teruskan menyalak bukit atau menyondol gunung sepuas-puasnya ya anjing

  ReplyDelete
  Replies
  1. melayutakberkhatan...My good friend..BBF....apasal lah ko nak marah2 macam jin aprit ni haah...agak2nya bini ko dah angkat red flag ke malam ni..sebab tu lah ko meroyan tak dapat bayar bil air ..betul tak ???

   Cakap pasal flag ni..aku nak bawakan satu berita berkaitan false flag yang tak berapa menjadi..dalam isu kuil tu..mana lah tau..dapat menghiburkan ko yang frust menonggeng sebab tak dapat seround malam ni beb !!!

   'FALSE FLAG' YANG GAGAL! BAGAIMANA SIJIL SILAT BOLEH DILEMPAR DI KAWASAN KUIL SETELAH MEMBUAT KECOH?

   Banyak tanda tanya yang kalau dilihat akal dan minda kita pasti akan berteka-teki, siapalah yang bodoh merancang untuk memerangkap siapa agaknya?

   Bahan bukti yang disengajakan dibiarkan bersepah di kawasan kuil, selepas serangan 50 orang bertopeng, dikhuatiri orang Melayu yang diupah untuk membuat kacau.

   Malah bahan bukti yang kalau kita fikirkan secara logik, bodoh level kiasu tiga untuk operasi ini?

   Kad-kad pengenalan, kad ahli pertubuhan seni bela diri, baju parti politik, sijil silat juga dijumpai.

   Lawak level apa agaknya yang mungkin ingin membuatkan orang India hilang sabar?

   Selepas orang India membuat onar dengan rusuhan di Kuil Seafield, curahan minyak disengajakan untuk memerangkap orang Melayu supaya terlibat sama dalam operasi licik ini.

   Siapa agaknya punya angkara.

   Kata pihak Polis, ada pihak yang mengupah orang Melayu supaya membuat kacau itu sebanyak RM150-RM300 diberikan seorang, nilai RM150,000 kata Menteri KDN.

   Persoalannya untuk apa perkara ini disengajakan menjadi api perkauman?

   Adakah kerana 8 Disember 2018 ini akan diadakan himpunan mega umat Islam di Kuala Lumpur untuk bersolidariti membantah ICERD?

   Maka operasi menghalakan masalah kepada himpunan nanti dengan tipu helah memang nampak berjaya dirancang?

   False Flag yang gagal atau sebaliknya. Hanya jauhari mengenal manikam.

   Kita fikirkan logik akal. Sama-sama kita tunggu kesudahannya.

   melayutakberkhatan..agak2 ko lah...ops false flag ni sama tak dengan ops red flag bini ko tu haah... bhai????

   Delete
  2. MelaiYanahSelatan, mmng kejora ni tak tahu malu, maklo.lah babi yg hanya tahu menyondol walau kena jerkah dan dihalau hauhuhau

   Delete
 50. melayutakberkhatan...Amacam ..apa citer malam ni..tido peluk bantal golek aje lah ko yeeer???? Jangan tangan ko buat ziarah kat anu ko tu sudah lah beb!!!

  PERANCANGAN RAPI YANG AGAK MENGUSARKAN SITUASI! SIAPA PUNYA ANGKARA?

  Nampaknya keadaan makin panas dan kritikal di lokasi tapak kuil Seafield Sri Maha Mariamman beberapa hari yang lepas.

  Rusuhan ganas terjadi dan dikatakan ada lagi kereta terbakar menjadikan jumlah 24 buah kereta dibakar perusuh.

  Paling sedih bomba yang menjalankan tugas untuk memadamkan kebakaran juga dijadikan mangsa oleh perusuh.

  Apa semua ini?

  Adakah keadaan kritikal ini sudah dirancang rapi? Tidak diketahui sepenuhnya.

  Siapa perancangnya?

  TANGAN-TANGAN GHAIB MENJERAT RAKYAT DALAM KETEGANGAN KAUM MELALUI ISU KUIL DI SEAFIELD

  Kaum India adalah kaum yang sangat pantang agamanya dicuit, apatah lagi rumah ibadatnya cuba dirobohkan walau atas alasan apa sekalipun.

  Untuk membakar kemarahan masyarakat India tidak sukar bagi si tangan ghaib - gunakan sahaja kuil.

  Orang Melayu juga pantang dicabar dan tegar berpantang maut sebelum ajal andai mereka dituduh keterlaluan.

  Tangan-tangan ghaib mula menjalankan tugas demi menjayakan agenda yang lebih besar.

  Ratifikasi ICERD hanya sub agenda yang akan membuka jalan kepada pelaksanaan agenda yang lebih besar.

  Gangster melayu telah diperangkap untuk melibatkan diri dalam pengambilan tanah tapak kuil. Inilah yang berlaku sekiranya yang bergelar melayu itu tidak benar-benar mengikut lunas Islam.

  Menjadi satu tanda tanya, apa perlunya penyerang-penyerang ini memakai topeng segala untuk menyorokkan identiti diri tetapi sebelum serangan telah melaungkan takbir?

  Tidakkah itu akan mendedahkan terus identiti mereka dan akan dikaitkan dengan MUSLIM serang kuil?

  Dan apa pula perlunya mereka "mencicirkan" kad pengenalan dan juga SIJIL SILAT GAYONG dalam serangan subuh hari tersebut seolah-olah ingin memberitahu semua orang bahawa mereka ialah melayu?

  Penyerang pula dikatakan berbaju hijau - warna yang sinonim dengan parti berlandaskan Islam, PAS.

  Dan dijumpai pula baju korporat berwarna merah, berlogo bunga raya bersama-sama sampul berlabel pendaftaran keahlian Bersatu dan parti ini adalah parti yang sinonim dengan pribumi (melayu dan bumiputera).

  Dan sekarang ini di segenap ceruk media sosial, cuba digambarkan kekecohan yang berlaku adalah disebabkan serangan melayu ke atas kuil hindu sedangkan perkara induk di sebaliknya adalah sangat berbeza.

  Satu perkara yang rakan-rakan berbangsa India di negara ini harus sedar ialah wujudnya orang-orang politik yang sedang mempergunakan kaum India untuk mereka naik ke atas.

  Dahulu rakan-rakan berbangsa India dipergunakan untuk bantu kemenangan BN dan pejuang mereka si waytha telah mendapat imbalan kerusi Timbalan Menteri walaupun sebelum itu sampai ke Hague dia membawa isu bangsanya ditindas oleh BN.

  PRU14 rakan-rakan India kita ini dipergunakan sekali lagi, kali ini untuk membantu menaikkan PH pula tetapi nasib mereka tetap juga sama.

  Selama ini kaum India patuh dan ikut cakap waytha dan menganggap dia seorang wira hingga memberi undi kepada BN dulu dan sekarang PH pula.

  Dahulu dia dapat jadi Timbalan Menteri dan sekarang dia dah jadi menteri penuh, isu kuil tak jugak dapat dia selesaikan.

  Lihat di Kelantan bagaimana harmoninya masyarakat India di sana hidup di bawah pentadbiran Islam di bawah teraju kerajaan PAS.

  Tiada isu roboh meroboh kuil di sana bahkan kaum India di Kelantan bebas mengamalkan adat dan amalan keagamaan mereka walaupun mereka hanya kelompok minoriti di sana.

  Islam adalah satu agama yang melarang sebarang bentuk penindasan terhadap agama dan bangsa lain.

  "Untukmu agamamu dan untukku agamaku".

  Semoga kita semua tidak mudah terpengaruh dengan kerja-kerja jahat dari "tangan-tangan ghaib" itu.

  melayutakberkhatan..agak2 ko lah..dapat tak teka sapa kah yang dimaksudkan dengan tangan2 ghaib tu bhai ???

  ReplyDelete
 51. melayutakberkhatan..Dah tido ke belum..atau tangan ko tu masih buat ziarah lagi ke???

  Kalau belum..aku nak bawakan satu berita terkini dari PAS ni..jom layan sama2 beb !!!!

  Himpunan ICERD diteruskan kerana Pas ragu kenyataan pemimpin PH

  KUALA LUMPUR – Pas masih meragui sikap pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang berbeza pendapat mengenai ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

  Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyatakan mustahil ICERD hendak diratifikasikan kerana melibatkan penggubalan Perlembagaan Persekutuan.

  Sedangkan, katanya, Presiden PKR yang merupakan bakal Perdana Menteri kelapan mahu konvensyen itu ditangguhkan, manakala beberapa menteri PH pula kata rakyat tidak faham dengan ratifikasi itu.

  “Oleh sebab perbezaan pendapat ini maka kita merasakan himpunan perdana ICERD pada 8 Disember ini akan diteruskan dan ia tidak lebih sebagai mendukung pandangan Tun Dr Mahathir yang menyatakan mustahil ICERD dilaksanakan.

  “Saya hendak mengajak masyarakat Islam dan Melayu termasuk bukan Melayu dan bukan beragama Islam sama-sama turun menyatakan sokongan secara damai supaya mereka sedar ICERD ini akan menentang agama mereka sendiri,” katanya dalam kenyataan kepada media di sini, hari ini.

  Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, beliau mengajak semua kaum menyertai perhimpunan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur itu lebih menjurus kepada kepada menyatakan sokongan secara damai.

  Sebab itu, ujar beliau, tidak timbul masalah perkauman antara agama kerana sepatutnya semua penganut agama dan kaum sepakat menentang ratifikasi ICERD kerana bercanggah dengan konsep perkauman.

  “Sepatutnya pemimpin PH hormati gagasan mereka. Tun Dr Mahathir buat kenyataan “mustahil”, yang lain perlu mengikut pendapat itu, bukan berbeza pendapat,” katanya. –

  MalaysiaGazette

  ReplyDelete
 52. melayutakberkhatan...Kalau ko belum tido lagi, ada baiknya ko cuba fahamkan berita kat bawah ni...mana lah tau, lepas membacanya..mata ko terus ngantuk beb !!!!

  Pihak Kuil ‘Menang’, Ini Penyelesaiannya?

  Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari akan membentangkan cadangan penyelesaian dalam isu berkaitan Kuil Sri Maha Mariamman esok.

  Melalui akaun Twitter, Amirudin menjelaskan akan mengumumkan perkara tersebut pada sidang media pada jam 1 petang di Dewan Annexe, Shah Alam.

  Menurutnya ia adalah penyelesaian terbaik, selepas berbincang dengan Menteri Perpaduan Waytha Moorthy, Ahli Parlimen Subang Sivarasa Rasiah dan wakil rakyat Sentosa Gunarajah R George.

  Memetik laporan The Malaysian Insider pula, kerajaan negeri akan mengambil-alih tanah yang menjadi pertikaian dan menyerahkannya kepada pihak kuil Sri Maha Mariamman.

  Ia berdasarkan sumber kerajaan negeri, arahan itu dikeluarkan oleh Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

  Amirudin juga bersetuju dengan keputusan itu selepas dimaklumkan berhubung arahan tersebut.

  melayutakberkhatan..Nak tanya kau lah... secara peribadi...ko setuju ke dengan penyelesaian seperti yang dicadangkan oleh MB Selangor tu ????

  ReplyDelete
 53. melayutakberkhatan....Cuba ko cerahkan sikit minda ko yang dah berkeladak tu dan hadamkan apa kata DS Najib pasal isu 1MDB ni !!!!

  Najib tells why he doubted The Edge owner’s claims on 1MDB..

  PETALING JAYA: Former prime minister Najib Razak says he did not believe the “evidence” presented by The Edge owner Tong Kooi Ong on the 1MDB issue as it was based on emails stolen by a disgruntled PetroSaudi employee.

  Tong claimed that he had shown Najib evidence of fugitive businessman Low Taek Jho’s wrongdoings in March 2015, after Najib said he was not aware that anything was wrong because he was not told about it.

  Najib said all the documents furnished by Tong came from a former PetroSaudi employee who was not happy with his company and had stolen the emails before using them to blackmail his employer and friends for years.

  “There were also claims that the documents were amended. The employee was then convicted in Thailand for blackmail,” he said in a Facebook post without mentioning names.

  Furthermore, Najib said PetroSaudi was owned by Tareq Obaid at the time and then Riyadh governor Prince Turki Abdullah, the seventh and favourite son of King Abdullah.

  “We did ask PetroSaudi if there was any truth to the allegations being spread at the time. They responded through an official letter stating that the allegations were false and that GoodStar had always been owned by PetroSaudi.”

  Najib also attached the documents in his Facebook post.

  “Then, any payments made to PetroSaudi were returned with profit in the form of units which were guaranteed by Aabar Corporation, which was owned by IPIC, which owned assets twice the size of Khazanah Nasional,” he added.

  Najib said 1MDB’s auditor then, which was among the top four auditing firms in the world, had confirmed the value of the units and did not state that Aabar’s guarantee did not exist.

  Similarly, he said, prominent lawyers hired by 1MDB, Wong and Partners did not say that anything was amiss.

  Najib said following his meeting with Tong, a settlement was reached with IPIC in June 2015, in which IPIC would take over the US$3.5 billion bond issued by 1MDB in exchange for the units.

  “I called the United Arab Emirates crown prince myself and he immediately paid US$1 billion to 1MDB to begin the process.

  “At the time, there was no sign that the guarantee of units or amount paid to Aabar BVI by 1MDB was a scam. Only towards the end of 2015 did IPIC question the guarantee or deny owning Aabar.”

  This, he said, happened after a “strongman” of UAE crown prince Khadem Al Qubaisi was sacked as IPIC managing director.

  Najib said aside from the settlement with IPIC, the government also started the Public Accounts Committee investigation and auditing of 1MDB.

  “Yes, Tong may be right today, but in March 2015, his words were based on the claims of a disgruntled employee against the explanation of the Riyadh governor and Saudi prince, an international auditor, and Aabar’s highest management.”

  ReplyDelete
 54. melayutakberkhatan..Dah jenguk tweeter DS Najib ke belum hari ni...kalau belum..ko jangan risau sampai nak bunuh diri pulak.

  Ni aku postkan apa ulasan dalam tweetnya tu beb !!!

  Selamat pagi bekas rakyat saya.

  Adik minyak dah turun ke belum.?

  Adik Petronas pun jawap, belum turun lagi pakcik.

  Lalu saya tergelak kecil dalam hati tadi. Padan muka, Siapa suruh pilih pakcik tua jadi PM.

  Otak dah kecut lambat buat kerja. Saya dulu otak ligat, Cepat jer bertindak.

  Jika saya jadi perdana menteri sekali lagi, benda paling awal saya buat adalah saya turunkan harga minyak, kerana saya pendengar masalah rakyat,Kerajaan sekarang tak.

  #1Pembangkang
  #HebatkanPembangkangku

  ReplyDelete
 55. melayutakberkhatan..Aku tau ko tak puas mendengar ulasan dari DS Najib tentang pelbagai isu dalam negaar...ok..ko tak perlu risau..aku postkan semuanya FOC beb ..haah..apa lagi..layan lah beb !!!

  Dulu ada orang jerit hari-hari

  "PH menang rakyat senang!"

  Tolong kirim salam saya kepada mereka.

  Rakyat semua sudah selesa hari ini. Bersyukurlah.

  Inilah dia Kerajaan berjiwa rakyat.

  Zaman saya dulu harga sawit harga getah tinggi.

  Zaman pakatan harapan hari ini gaji Menteri jer tinggi yg lain semua jatuh. Semakin ramai yg sedar dan merindui zaman saya. Terharu saya dibuatnya..

  #RinduZamanSaya
  #1Pekan

  ReplyDelete
 56. melayutakberkhatan...Apaa..ko ingat dah abis ulasan DS Najib tu..ada lagi lah.

  Teruskan membaca sampai termuntah beb !!!

  *SALAM 1 MELAYU*

  *ELOK SANGAT KALAU DIVIRALKAN ARTIKEL INI.*

  *Analisa dari sudut yang berbeza*

  *Cina marah Najib*
  buat kedai 1 Malaysia seluruh negara sebab ganggu peruncitan yang dimonopoli oleh cina

  *Cina paling marah*
  bila najib buat gst sbb tak boleh tipu2 lagi

  Memang semua pringkat rasa penangan gst tapi yang paling terkesan adalah tauke2 besar, pemborong dan pengedar yg ramainya bangsa cina.

  Walau boleh claim GST dengan kerajaan tp semua kena declare.

  Tak boleh tipu pendapatan lagi.

  Kalau tak ramai Cina2 yg kaya mengaku miskin dan mohon semua bantuan disediakan kerajaan.

  *Najib juga perbaiki gred penjawat awam* .

  Gaji minimum penjawat awam sekarang seribu ke atas. Elaun sara hidup pun dapat.

  Siapa yg ramai jadi penjawat awam?
  *Dah tentu la Melayu*

  Sebab tu DAP kata kalau menang nak kurangkan bilangan penjawat2 awam.

  *Lepas tu Najib naikkan gaji guru* .
  Siapa guru? *Majoriti melayu* .

  Walau guru dikatakan ramai pro pembangkang tp kebajikan guru tetap terbela.

  Senang nak buat pinjaman, beli rumah dan kereta.

  Kalau dulu guru pakai motor buruk sekarang kereta rumah mahal bergaya.

  Pakaian ke sekolah macam dato2, mak2 datin atau artis.

  *Kalau askar tak payah cakap lah* .

  Dulu prebet berapa ratus jer gaji.
  Sekarang prebet je dah ribu riban.

  Siapa yang sudi jadi mat perang pertahankan negara?
  Ramai Melayu juga.

  Bila pencen dapat imbuhan bukan sikit2 duit.
  Walau dh pencen tiap2 bulan duit masuk.

  *Orang2 masjid* pulak termasuk penggali kubur dapat buat haji free bila ada peluang.

  Pergi kursus imam pun di hotel2 hebat.
  Siapa orang2 masjid ni?
  *Melayulah kann??*

  *Rumah mesra rakyat*
  Melayu juga banyak dapat.

  Cina2 yg kaya terpaksa putih mata.
  Sebab melayu yang ada tanah walau x kaya raya terutama di kampung2 dan felda2.

  Dapat bantuan baiki rumah.
  Dapat bantuan rumah PPRT.

  *Sekolah pondok*
  yang dipandang sepi kini terbela dgn bantuan dari kerajaan melalui yayasan sekolah pondok.

  Anak2 siapa belajar sekolah pondok sekolah tahfiiz ni?
  *Anak2 melayu juga* .

  *BRIM (orang cakap gula2 pilihanraya)*
  penerima pun banyak orang melayu.
  Orang cina banyak yang kaya beb.

  Dulu boleh tipu pendapatan mengaku miskin tp sejak ada GST dah tak boleh tipu pendapatan.

  *Pencen pesara naik*
  Siapa pesara ni?? Banyak melayu lah kan?

  *Dulu2 orang tak mahu kerja gomen sebab gaji kecik*
  Nak kerja swasta gaji besar.

  Tapi disebabkan swasta banyak cina Melayu susah nak naik.
  Cina yg pegang ekonomi, dorang bantu orang2 dia jer..
  Kalau melayu ni gaji ciput jer.

  Kalau orang2 dia..cakap Inggeris berterabur ke
  Cakap melayu ke laut ke.. tapi gaji tetap besar.

  *Lagi kurang ajar*
  bila letak iklan kerja diutamakan bahasa Cina atau diwajibkan fasih cakap Cina.

  *Ingat cina suka ke pembaharuan*
  yang Najib buat secara terang2 menyebelahi melayu?

  Itu pun macam2 orang2 Melayu tuduh Najib.
  Sedangkan Najib tu dah buat macam2 untuk bantu Melayu.

  *Tapi Najib ni terpaksalah tempuh zaman teknologi dunia* tanpa sempadan.

  Informasi dan maklumat di hujung jari.

  *Tapi yg peliknya ramai melayu masih nak tunjuk lagak ikut telunjuk bangsa lain*

  Dah senang kot atau dah kaya raya dan dh malu nak mengaku bangsa Melayu.

  Maklumlah dh urban konon.
  Sebab tu bila didedahkan perangai dan agenda DAP yg nak hapus hak2 Melayu

  Melayu2 ini jugalah yg maki hamun bela DAP dan kata kita rasis.

  *Yg kelakarnya bila DAP perlekeh Islam dan Melayu dorang tak berani berkutik pulak*

  Jadi fikir2lah sendiri siapa kita?
  Melayu yg mudah lupa atau..
  Lupa diri tu Melayu?

  *Ingatlah bangsa Melayu. Dah byk kerajaan Melayu Lama dah LENYAP*

  *Tunggu giliran kita pulak kalau asyik dok FITNAH dan buka pekung di dada*.

  *MELAYU JGN MUDAH LUPA.*‼️

  *FIKIR FIKIR KAN LAH...*‼️

  *BERSATULAH*

  *KITA HANYA TINGGAL KUASA JE*

  *KALAU KUASA MELAYU DAH TAK DA*

  *MELAYU TINGGAL NAMA SAHAJA.*

  ReplyDelete
 57. melayutakberkhatan..Aku tak paksa kau baca apa kata DS Najib ni..tapi rasanya kau tertunggu2 tak sabar nak menghadamnya..betul tak beb ??

  Bekas rakyat saya memang pelik semuanya. Sekarang ni padan muka. Rindu zaman saya la tu.

  #1Pembangkang
  #RakyatDidahulukan

  Terima kasih kerana menghargai saya walaupun pelbagai tuduhan saya merompak duit rakyat tp yg jernih hatinya akan nampak keikhlasan hati saya untuk membantu rakyat.

  Sebarkan supaya semua rakyat..

  Zaman saya dulu, saya pendengar masalah pemandu teksi tp mereka ditipu oleh kerajaan ph lalu mereka menyesal seperti mana pada hari ini. jangan terpesona dgn janji. Semuanya tipu belaka. Kerajaan baru ni semua kereta sapu e-hailing dia benarkan beroperasi. Zaman saya dulu tak.

  #RinduZamanJib
  #HebatkanPembangkangku

  Bandingkan janji2 pakatan tiada harapan ini dgn janji2 waktu saya memerintah dahulu. Mesti kamu semua rindu zaman saya kan.?

  #1Pembangkang
  #RinduZamanSaya

  Selepas asar tadi saya sempat bersarapan dgn org kampung diwarung pak tongkol. Saya memang pendengar masalah rakyat dari dulu. Kadang2 saya pelik kenapa caj ke atas timbalan saya lg banyak dari saya.? Masa dulu dia PM ke saya PM..? Tertanya2 saya..

  #SayaPMTerbaik

  ReplyDelete
  Replies
  1. melayutakberkhatan..tentu kau masih tak puas mendengar ulasannya lagi kan????

   Jangan risau..masih ada sambungannya kat bawah ni beb !!!

   Zaman saya dulu tak ada artis2 bodoh cam ni.

   #RinduZamanSaya

   Saya tertanya2 di mana mahasiswa yang berguling2 di jalan raya mintak hapus PTPTN ketika saya menjadi Perdana Menteri dulu.

   Sudah kerja kerajaan ke mereka sekarang?

   Saya cukup hairan rakyat Malaysia hanya ingin melihat kejatuhan saya saja,sedangkan sistem,pemimpin yang rasuah,ekonomi Malaysia masih kekal tidak berubah.

   Apa yang Malaysia barunya tuan2?

   #PekanSekadorBertanya
   #PekanMaju2020

   Terima kasih saudara Abdul Rani Kulup Fans - Official.Saya terharu dengan keikhlasan yang ditunjukkan pada saya dan keluarga.

   Dalam keadaan begini beliau masih setia bersama saya tidak seperti mereka2 yang pernah ada ketika saya menjadi Perdana Menteri dahulu.

   Jika saya dipilih semula untuk menjadi Perdana Menteri,sebagai mengenang jasa saya akan lantik beliau menjawat jawatan Menteri Pertahanan dan Menteri Wanita Keluarga dan Masyarakat

   Tun Mahathir tidak bodoh tuan2,dalam Pakatan Harapan sedang sibuk berkempen untuk Anuar Ibrahim di Port Dickson,Tun Mahathir sudah mula memperkuatkan benteng pertahanan dengan melobi ahli2 tertinggi UMNO

   Peperangan ini baru saja bermula tuan2

   #PekanSekadarMengingati
   #JanganMenangisKemudianHari

   Saya cukup hairan saya didakwa dengan pelbagai tuduhan,sedangkan Taib Mahmud yang mahakaya di Sarawak masih tiada tindakan dari Kerajaan.

   Adakah mereka sebaya atau rakan sekolah sewaktu ketika dahulu?

   #SayangiPekan
   #PekanMaju2020

   Diwaktu saya menjadi perdana menteri,jarang sekali kedengaran ahli UMNO keluar parti.Sejak Atok menjadi Perdana Menteri hari2 kita dengar ahli UMNO angkat kaki.Adakah meraka ini sudah dibeli?

   Sekadar menduga
   #PekanMaju2020

   Saya terkejut dengan Adun Ahli Syurga yg sentiasa duduk atas tikar sembahyang, yg sentiasa bawa sejadah, yg sentiasa ada wuduk ditangkap oleh sprm kerana salah gunakan kuasa dgn nilai Rm50ribu..?

   Sedih saya mendengarnya.

   Apapun kita kena sentiasa istiqamah supaya boleh balun wang rakyat lebih sikit. Takbuurr

   #1Pembangkang
   #DuitRakyatKitaPunya

   Tahniah kepada semua peserta kerana sudi menjayakan Kursus Asas Pembangkang ini.

   Kursus ini diadakan bagi menerapkan situasi2 sebenar ketika demonstrasi.

   Jadi dengan adanya kursus serta latihan dari mereka yang berpengalaman,insyaallah demo akan datang kita akan kekal bersedia menghadapi ancaman dari pihak kerajaan

   #PekanMaju2020
   #BNmenangRakyatSenang

   Di mana lagi rakyat akan mencari ganti pengganti saya. Diri saya cuma satu dalam sejuta.

   Saya lah permata, saya lah idola dan inspirasi tuan puan semua ternyata kehilangan saya kini dirindui, pemergian saya diratapi oleh semua rakyat malaysia khasnya para penyokong saya.

   #YangBerhormatPekan
   #Merdeka61
   #RinduZamanSaya

   Ramai sahabat saya cakap, mereka tertidur setelah mendengar PM tua bercakap di kaca TV.

   Zaman saya dulu yg tidur pun boleh bangun semata-mata nak dengar saya berucap.

   Ini bermakna zaman saya jauh lebih baik dari zaman sekarang.

   #RinduZamanSaya

   Inikah si pencuri yang telah memberi elaun bulanan kepada beribu nelayan, penoreh dan petani?

   Inikah si penyeleweng duit rakyat yang telah menaikkan gaji penjawat awam berkali ganda?

   Inikah si penyamun yang sanggup memberikan BRIM RM2000 kepada 7 juta penerima???

   Inikah si perompak yang memberi subsidi puluhan ribu ringgit kepada rumah2 yang dibina untuk rakyat??

   Inikah si penyangak yang telah menyediakan rawatan perubatan kepada rakyat hanya pada kadar RM1?

   Inikah si penjahat yang telah menjaga kebajikan puluhan ribu peneroka FELDA???

   Inikah penyeleweng duit rakyat yang telah meninggalkan RM bertrillion aset GLC dan rezab bank negara kepada kita..??

   Hari ini beliau benar2 telah menyamun hati rakyat..nama beliau disebut2 24 jam setiap hari oleh setiap lapisan masyarakat..rakyat mulai menyedari mereka telah kehilangan si pemanja rakyat!!!

   #RinduZamanDia
   #KehilangannyaSukarDicariGanti

   Delete
 58. Aku letih & tertidur awal tadii, pukul sebelas
  Kini aku bangun untuk beribadah dgn ikhlas
  Sbb aku percaya, kat akhirat Allah kan balas
  Bukan spt si Gora, bab beribadah diia malas

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 59. Dgn k'jaan PH, puak kafiir makin naik tocang
  Sampai peringkat, kita Melayu nak dicincang
  Takkan kita nak simpan ini k'jaan yg pincang
  PRU15, kita tukar jer, tak perlu lagi dibincang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 60. Kpd org2 Melayu, PH ini spt membawa bala
  Melayu akan makin lemah nasib tak terbela
  Depa bikin remeh Islam, agama Allah Ta'ala
  PRU 15 nanti, elok kita kalih kpd BN semula

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 61. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 62. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 63. Si Gora hidup hanya nak bersenda gurau
  Hal amal ibadat, langsung dia tidak hirau
  Bukan dia ingat nak gi masjid atau surau
  Di dunia dia subur ler, di akhirat kemarau

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

  ReplyDelete
 64. Entah apa lah akan jadi, dgn si Gora seekor
  Setiap kali subuh, asyik je tidur berdengkor
  Hidup dia spt, langsung tak tahu bersyukor
  Asal hujung minggu, ke kedai nombor ekor

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
 65. Si Gora & Sumah monyok, bagai ikan baung
  Agaknya bila terbaca, depa nangis meraung
  Ok lah aku nak ngadap Allah tmpt bernaung
  Ke surau pulak aku kinii, azan nak aku laung

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 66. Lega dpt qiyamulail ke subuh di hari Jumaat
  Kalu boleh mau mengadap Allah setiap saat
  Masa terluang, elok lah diguna bermanafaat
  Perintah Allah, perlulah kita makhluk ini taat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 67. Kepiincangan Islam dgn PH, makin terdedah
  Org2 Melayu/Islam dah kurang dapat faedah
  Ini le akibat, bila seruan Allah buat tak endah
  Spt mana Allah jelaskan dlm surah alMaidah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ ٱلۡيَہُودَ وَٱلنَّصَـٰرَىٰٓ أَوۡلِيَآءَ‌ۘ بَعۡضُہُمۡ أَوۡلِيَآءُ بَعۡضٍ۬‌ۚ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمۡ فَإِنَّهُ ۥ مِنۡہُمۡ‌ۗ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَهۡدِى ٱلۡقَوۡمَ ٱلظَّـٰلِمِينَ (٥١)فَتَرَى ٱلَّذِينَ فِى قُلُوبِهِم مَّرَضٌ۬ يُسَـٰرِعُونَ فِيہِمۡ يَقُولُونَ نَخۡشَىٰٓ أَن تُصِيبَنَا دَآٮِٕرَةٌ۬‌ۚ فَعَسَى ٱللَّهُ أَن يَأۡتِىَ بِٱلۡفَتۡحِ أَوۡ أَمۡرٍ۬ مِّنۡ عِندِهِۦ فَيُصۡبِحُواْ عَلَىٰ مَآ أَسَرُّواْ فِىٓ أَنفُسِہِمۡ نَـٰدِمِينَ (٥٢)

  Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai teman rapat kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya yang lain dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan mereka teman rapatnya, maka sesungguhnya dia adalah dari golongan mereka itu. Sesungguhnya Allah tidak memberikan petunjuk kepada kaum yang berlaku zalim. (51) Dalam pada itu, engkau lihat orang-orang (munafik) yang ada penyakit dalam hatinya segera berusaha mendampingkan diri kepada mereka (Yahudi dan Nasrani), sambil berkata: Kami takut bahawa kami akan ditimpa bencana (yang memaksa kami meminta pertolongan mereka). Mudah-mudahan Allah akan mendatangkan kemenangan (kepada RasulNya dan umat Islam) atau mendatangkan sesuatu hukuman dari sisiNya (terhadap golongan yang munafik itu); maka sebab itu mereka akan menyesal mengenai apa yang telah mereka sembunyikan dalam hatinya. (52)

  (Surah al-Maidah, ayat 51-52)


  Orng2 kafir, mereka jadiikan sbg teman rapat
  Tujuannya ialah, supaya kuasa mereka dapat
  Sdgkan org2 Melayu/Islam makin merempat
  Ayat yang Allah firmankan itu mmg lah tepat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Allah kata, depa takut akan ditimpa bencana
  Jadi, depa minta pertolongan Hindu & China
  Kesudahannya, Melayu @ Islam jadi merana
  Apa yang Allah kata itu mmg tepat dan kena

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Bab Melayu/Islam, mmgnya kini menjadi isu
  Kita org2 Melayu/Islam, tak boleh diam bisu
  Silalah tampil komen, jgn buat letih dan lesu
  Terutamanya 'ostad' J.Doe, toke hadis palsu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 68. Kejora bukan ler hentam jer, bila baca Quran
  Dirujuk jugak, segala makna & jugak tafsiran
  Tapi John Doe tu kita ada sedikit kesamaran
  Sbb hadis palsu, kerap si Doe buat sandaran

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 69. Langkah yg kerajaan ambil masih belum tepat
  Buang menteri perpaduan adalah sangat tepat
  Buang menteri sumber manusia juga sgt tepat
  Buang semua menteri India yg ada paling tepat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 09:44

   Hal Sivarasa, ada banyak kedengaran
   Hindraf punya Watiyamurti, cas karan
   Sama juga Jayakumar & Kulasegaran
   Depa ni lah, yg PH kena buat lontaran

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahhhh

   Delete
 70. Kejora terus berpantun, cara rileks & syahdu
  Sambil melayan call Mas, yng asyik merindu
  Tapi cai2 PH haprak, abis melopong terkedu
  Malu sebab geng2 PH, Seafield punya Hindu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 71. Menteri India yg ada makin naik tocang
  Tak sedar diri macam hantu punya kacang
  Kena halau dari Jaffna sbb naik tocang
  Bangsa suka merusuh, tak boleh bawa berbincang

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 09:55

   Mmg puak Hindu, makin naik tocang
   Kita Melayu, depa hindu nak cincang
   Tanah Melayu, puak ni mau goncang
   Watiyamoorty tu ler ketua perancang

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahh

   Delete
 72. Kini baru kerajaan sedar India punya tari
  Pantang ada peluang terus mabuk lupa diri
  Selalu tuduh kerajaan layan mcm anak tiri
  Tak suka duduk sini, semua India sila lari

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 10:00

   Mmg depa ini bangsa tak sedar diri
   Jadi kuli estet, British bawa ke mari
   Kenderaan depa ni keretapi dan lori
   Mau dibuat India, kiita punya negeri

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
 73. Apa punya teruk perangai India di Malaysia
  Kebaikan dilupakan, buang masa dan sia-sia
  Buat apa kerajaan berlembut dgn ini manusia
  Dah 60 tahun merdeka, bukan muda punya usia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 10:06

   Depa mahu jadi harimau kat Asia
   Kejahatan depa bukan lagi rahsia
   Nasib baik merusuh kat Malaysia
   Mampos depa kalau di Indonesia

   Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

   Delete
 74. Menteri KDN malaysia lembut serta lembik
  Kalaulah tegas, dah lama India kena debik
  India dah naik tocang, dada mereka dabik
  Dulu tak mcm ini, itu yang aku nak tabik

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 10:16

   Hindu kini makin juah dada depa dabik
   Dgn orang Melayu, mulut depa ni cebik
   Kalau dgn puak kafir kjaan buat lembik
   Masa kat Memali tindakan cpt diambik

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
 75. Hindu2 penyokong PH, sudah semakin juah
  Nak buat kekacauan dekat ini bumi bertuah
  Dgn puak2 Hindu ini, PH sudah makan kuah
  Penyokong paria ni kasi PH tercalar maruah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 76. Ke mana hilang senyap si melayutakberkhatan
  Tolong nasihatkan menteri asal dari selatan
  Menteri KDN tahan mereka bawah akta hasutan
  Jgn bagi muka kpd puak-puak perangai setan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 10:35

   Dia dah lesap, itu melayu tanah setan
   Takkan ler cabut lari kalu anak jantan
   Agak nya kali kedua, dia ini berkhatan
   Tak dpt keluar sbb kotey sakit bentan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahhh

   Delete
 77. Bukan menteri KDN sahaja yang bermasalah
  Menteri pendidikan juga dah buat masalah
  Menteri sukaneka pun sama juga bermasalah
  Semua menteri dari selatan ni bermasalah

  ReplyDelete
 78. Rakyat tukar kerajaan nak yang lebih baik
  Malangnya yang berlaku adalah di sebalik
  Bukannya makin baik tapi jadi makin pelik
  Tak ubah macam masuk ke dalam tong taik

  ReplyDelete
 79. Minoriti berlagak mcm majoriti dlm negara
  Kaki samseng dan gangster buat huru-hara
  Jangan dibiarkan ambillah tindakan segera
  Nanti kita yg majoriti akan lari bercempera

  ReplyDelete
 80. Tun M kena faham bahawa org Hindu ada cara berfikir luar biasa ttg tempat ibadat. Pokok yg besar boleh menjadi daya tarikan luar biasa kpd mereka. Faktor undang2 dan pentadbiran awam bukan faktor utama utk diambil kira.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...