Saturday 10 November 2018

MAZLEE OH MAZLEE....


Mempertahankan kritikan Penasihat Media dan dan Komunikasi kepada Perdana Menteri, A Kadir Jasin berhubung perlantikan bekas menteri era BN, Abdul Wahid Omar sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Kebangsaan Malaysia atau UKM, Menteri Pendidikan, Dr. Mazlee Malik berkata, ia dibuat berdasarkan merit dan setelah mendapat kata sepakat pihak tertinggi.


Jika A Kadir berasa bingung dengan perlantikan itu kerana Abdul Wahid adalah bekas menteri era Najib Razak dan telah diarah berhenti sebagai Pengerusi PNB sebaik BN tidak lagi menguasai kerajaan dan kini tiba-tiba diberikan jawatan mengetuai Lembaga Pengarah UKM, jawapan Dr. Mazlee barangkali lebih membingungkan seluruh penyokong Pakatan Harapan.


Yang pertama, dari segi merit apakah yang ada pada Abdul Wahid yang menjadi pertimbangan Dr. Mazlee untuk menganugerahkannya jawatan itu?


Apakah mereka yang lain yang bukan bekas menteri BN tiada merit langsung untuk dilantik ke jawatan tersebut?

Yang kedua, siapakah pihak tertinggi yang didakwanya telah memberi kata sepakat atau persetujuan mengenai perlantikan itu?


Oleh kerana Dr. Mazlee merupakan seorang menteri, pemahaman umum mengenai pihak tertinggi yang berada di atasnya hanyalah sama ada Tun Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri atau Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Timbalan Perdana Menteri.


Dalam hal ini, bolehkah Dr. Mazlee berterus-terang siapakah pihak tertinggi yang dimaksudkannya itu?


Selain itu, alasan lain yang lebih membingungkan lagi ialah apabila Dr. Mazlee cuba mewajarkan perlantikan Abdul Wahid itu dengan berkata, "pegawai-pegawai kerajaan juga daripada kerajaan terdahulu."


Aduhh...kenapalah kita ada seorang Menteri Pendidikan yang begitu lemah tahap pemikiran dan kurang kefahaman mengenai perbezaan antara pegawai kerajaan dengan seseorang yang dilantik melalui kuasa politik?


Menyamakan perlantikan pengerusi dengan kedudukan pegawai kerajaan yang merupakan kakitangan tetap tidak kira parti mana pun yang menjadi kerajaan, tidak lebih hanyalah menyerlahkan kelemahan  dan kedangkalan Dr. Mazlee sebagai seorang menteri.


Sudahlah sebelum ini terpalit dengan kontroversi tidak perlu seperti kasut hitam, warna stokin dan kedudukannya sendiri sebagai Presiden UIAM, nama beliau nyata semakin tercemar dengan tindakannya melantik bekas menteri BN mengetuai Lembaga Pengarah UKM.


Apakah di mata Dr. Mazlee tiada tokoh lain selain bekas menteri BN yang lebih layak mengetuai Lembaga Pengarah UKM?


Mazlee oh Mazlee....jika dibiarkan mungkin entah apa lagi kontroversi yang akan diciptanya atau entah orang BN mana lagi yang akan dilantiknya selepas ini.


Dan akhirnya, berapa lama lagikah watak seperti Dr. Mazlee ini yang jelas menyusahkan Tun Mahathir dan Pakatan Harapan perlu terus berada sebagai menteri kabinet? (ShahbudinHusin 10/11/18)

200 comments:

 1. Salam budin,
  Biaq pi lah, depa masih baru.
  Pengalaman masih kurang,mesti ada silap sana sini
  Depa lebih baik, dari yang lama.

  Depa pon nak yang terbaik khidmat untuk kita.

  MAI KITA SUPPORT DEPA!
  BUROK BAIK PON DEPA , GENG BERSATU KITA JUGA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. SATU LAGI PASAI TAK TUNAI MANIFESTO TU,
   DEPA PON TAK SANGKA, YANG DEPA DAPAT BILA MENANG
   HANYA TINGAI HAMPAIH .

   INILA BAHANA PEROMPAK DULU!

   KITA KENA MENGINSAFI SITUASI TU

   JANGAN KERJA NAK DESAK!

   BERI HARAPAN KEPADA TUN
   DAN MENTERI-MENTERINYA BUAT KERJA

   KENA ADA SEMANGAT PATRIOTISME BRO!

   Delete
  2. FITNAH & PEMBOHONGAN KEJORA.....!!

   Semasa saya tiada di sini, Kejora berauta temberang.....

   Anonymous10 November 2018 at 15:34
   SIAPA OTHMAN AHMAD?

   Izinkan saya menghurai dan menceritakan tentang Othaman@Othman Ahamad yang sudah saya kenali sebelum PRU13 lagi.

   Beliau anak kelahiran Singapura. Beliau dulu adalah ahli UMNO yang kuat menyokong TDM. Sebagai ketua cawangan UMNO, beliau banyak mendapat projek di era TDM. Selepas persaraan TDM dan kekurangan projek, beliau mengubah career kepada seorang cybertrooper yang menentang kem DSNR pada mulanya dan seterusnya menentang juga UMNO kemudiannya.

   Beliau pada mulanya hanya mendapat upahan dari pihak pembangkang (sebelum PRU15) tetapi kemudiannya, selepas kemenangan PH, beliau mendapat upahan dari kedua belah pihak kerajaan dan pembangkang (gergaji dua mata). Dalam strategi mendapat upah ini, beliau perlu:
   1. Mengimbangi komen kedua-dua belah pihak.
   2. Mengkucar-kacirkan blog supaya hilang penumpuan dan perhatian pembaca.

   Bagaimana dia buat?
   Jawapannya ialah penyamaran maya. Selain berkomen atas nama Othaman (kini Othman), beliau juga menggunakan beberapa nama lain seperti Geng Najib, Geng Menjilat Najib, Justice League, Just Lick The Wound, Alli Jaeger dll.

   Dia akan menjelajah blog-blog lain seperti Zamkata, Cucu Tok Selampit, KL.Chronicle, Celah Gelegar, Che Det, Kluang Diamond dll untuk mengumpul maklumat bahan copy-paste.

   Untuk upahan di pihak kerajaan, dia menggunakan nama sendiri dan lain-lain nama penyamaran seperti yang tersebut di atas. Untuk upahan dari pihak pembangkang, dia akan berkomen atas nama Geng Najib, Justice League dll
   Perasan kah tuan-tuan, sering komen Geng Najib (GN) akan bermula dengan 'Wak Suman Tempe.." Apa tujuannya? Ia adalah sebagai jalan cara untuk memprovokasi atau mengundang dirinya sendiri memberi komen. Masa dia atas nama GN, sumber maklumatnya adalah dari blog CTS, KLC, CG, PakDin.my dll.
   Atas 'provokasi' "Wak Suman Tempe..", dia akan keluar dengan nama sendiri Othman, tetapi komen yang diberi bukan berisi hujah, sebaliknya 'provokasi' lagi, misalnya, "Hey Kejora Tonggeng..." Untuk apa? Untuk menjemput anon Kejora bawa pantun-pantun (yang kerap menyerang Othman..). Sebagai serangan balas, dia akan membebel dan mencerca anon Kejora.. Rentetan daripada itu berlakulah banyak 'copy-pasting' yang menyemak kan blog dan menyukarkan pengikut-pengikut blog. Di celah kekalutan itu, dia akan keluar sebagai Justice League dll (mewakili pembangkang) dan pada masa yang sama keluar sebagai Geng Menjilat Najib (GMN), Just Lick The Wound (JLTW) dll (mewakili kerajaan). Sumber bahan hujah di pihak kerajaan diceduk dari blog chedet, zamkata, kluangdiamond, milo suam dll.
   (akan bersambung lagi...)

   Delete
  3. Kini saya telah masuk kembali menuntut pertanggung-jawaban Kejora di atas kelancangannya nengada-adakan cerita palsu rekaan autanya.

   FITNAH & PEMBOHONGAN KEJORA.....!!

   Sampai saat ini, Kejora mengelak bersua dgn saya. Saya sebelum ini sibuk dgn urusan peribadi dan tidak menjenguk di laman blog ini sejak malam tadi.

   Ketika ketiadaan saya, Kejora ambil kesempatan berauta temberang, cakap besar & memandai-mandai memburuk-burukkan saya untuk menutup malu dirinya setelah saya dedahkan kelemahan & pembohongannya.

   Sehubungan itu, jika dia benar-benar pejuang kebenaran & sejati, saya cabar dia umumkan tarikh, masa dan tempat untuk dia berjumpa saya membuat perhitungan untuk menentukan siapa yg benar.

   Saya ulangi....

   Jika dia benar-benar pejuang kebenaran & sejati, saya cabar dia umumkan tarikh, masa dan tempat untuk dia berjumpa saya membuat perhitungan untuk menentukan siapa yg benar.

   Delete
  4. Kenapa kau diam Kejora - jawablah....!!

   Aku ulangi....

   Jika kau benar-benar pejuang kebenaran & sejati, aku cabar kau umumkan tarikh, masa dan tempat untuk kita berjumpa membuat perhitungan bagi menentukan siapa yg benar.

   Delete
  5. SALAM DARI BUMI KENYALANG..

   NI SAYA NAK HABAQ MAI!
   PAK MAN TAK PAYAH SANGAT BRASA HATI
   KAMI KAT BLOQ NI PON TAK PENAH CAYA CAKAP KEJORA TU

   LEK PAK MAN NO.....

   Delete
  6. This comment has been removed by the author.

   Delete
  7. Ke hadapan Geng Najib
   Ysng kucing taik

   Aduhai Tonggeng....

   Kau kata aku penjual tempek bacin di setiap posting2 kau khas untuk ku.

   Justru aku nak ucapkan Tahniah atas menunjukkan keperibadian biadap kurang ajar itu, juga tidak lupa tebiat kau merompak ciplak hak cipta orang lain kemudian spin putar belit & sikap pengecut tidak berani bersemuka dgn aku.

   Ketahuilah, usaha & penat lelah aku ada hasil - Kerajaan pusat & kerajaan Johor dapat dirampas oleh kami. Sahabat2 karibku pula menjadi MB Johor & Menteri Pertanian.

   Aku taklah sehina apa yg kau cacikan sampai MENJUAL TEMPEK BACIN MAK KAU, Fahammmmmm....??

   Duit EPF, CPF, ASB, unit2 saham pelaburan, sewa rumah apartment 5 bilik di Spore dah cukup untuk menampung kedua istriku. Anak bongsuku berumur 29 tahun pun sudah berdikari & bekerjaya di Spura.

   Engkau apa ada - kecuali nganggur, kutip bahan sampah, mencuri ciplak kemudian spin, memekak siang malam tak sudah2. Patut ler Najib & Rosmah terbongkang-sungkur kena terajang dari Putrajaya.

   Btw, sampai bila telor engkau terus kecut untuk berhadapan dgn aku bagai jantan sejati, haaaa....?? Ingat tuuu....!!

   Delete
  8. Kejora @ Geng Najib....

   Berdasarkan statical technique & data2 terkumpul semua posting2 kamu, jelas sekali kau memang seorang haramjadah yg merompak ciplak hak cipta orang lain kemudian kau spin putar belit ikut hawa nafsu engkau, termasuk pantun2 aku.

   Tebal betul muka engkau ngaku2 kau seorang guru, tak hal masa kamu kau habiskan 24 jam tiap2 hari bergayut di blog ini setelah kau kutip segala sampah2 tak berkaitan dgn tajuk dari sumber2 tak berkredibiliti.

   Tidak cukup itu, kau berlagak konon jaguh pantun, tak hal kau memantatkan keindahan pantun dgn PANTAToon Cartoon yg tidak berseni langsung.

   Kau juga mendabik dada konon expert dalam BI, tapi malang sekali you can't even construct a plain simple sentence.

   Sorry dude, you failed in all aspect and showed us you're merely a pan in the arse.

   Delete
  9. This comment has been removed by the author.

   Delete

  10. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, SINGGORA, Anonymous, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain (nama peserta di sini pun ada diguna nya mengeluarkan "disinformation") itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno Dirty Tricks Deot: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengecewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Cara bagi meng”counter” nate’ yang guna mana GENG NAJIB, Anomouse dll itu ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes. Maka kita kopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes apa saja yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Delete
  11. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  12. Kualiti menteri spt maslee ni x sesuai dgn aspirasi PH. Mencemarkan imej PH. Apa perlu baginya menjadi presiden uiam? Dia dah jd menteri. Knp x kosongkan jawatan segera? Harap Tun gugurkan dia ni dlm rombakan kabinet nnt.

   Delete
 2. Ghentikan je mntri ni.... memang xde tokoh... macam kj cakap... otak lobak...... penat rakyat mengundi dibuatnya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Abih tu nak gantikan dgn sapa? Tak kan tok pa? Ganti dgn mat maslan bole?

   Delete
 3. Kepada semua geng-geng penyokong pakatan
  Apa yg Maszlee buat patut jadi ikutan
  MP KERAjaan ni naik kereta suka gostan
  Paling teruk non-muslim yg tak berkhatan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heyy Kejora...

   Kenapa kau masih diam membisu terhadap cabaran aku Kejora - jawablah....!!

   Aku bercakap dgn sesungguh hati berpijak di alam nyata, bukan macam kau hanya berani cakap besar di alam siber penuh auta temberang,

   Apa pulak kau nak sibuk2 fasal YB Dr Mazlee, dia seorang qualified academician, linguastic dalam bahasa Arab, Inggeris, Perancis, German, Mandarin & Hokkien.

   Kau kelukusan apa, haaaa....??

   Aku ulangi....

   Jika kau benar-benar pejuang kebenaran & sejati, aku cabar kau umumkan tarikh, masa dan tempat untuk kita berjumpa membuat perhitungan bagi menentukan siapa yg benar.

   Delete
  2. Anatta Zen

   Bagus jugalah zahid tak pergi cuti. Kalau najib dulu buat umno tersungkur, si zahid ni bakal buat umno terus masuk kubur.

   Zul Fikri


   Sumilau Parai
   Pertahankan Perompak untuk masa depan negara pantas muflis dan tergadai..Tapi peluang perompak sudah berakhir setelah kantoi PRU14, jika umno tidak di kantoi rakayat yg teruk di kantoi hutang trilion2 kali hutang untuk makanan Dedak juta2 bilion kali haram.


   Nor Aloya
   Sama macam najib...tak mahu undur akhirnya Umno/BN tumbang Pru14.

   Ramli Bakri

   mamat ni mana ada kemaluan..2x5 najisb. orang biasa ke mahkamah utk pertuduhan siap tutup muka..mamat ni siap ketawa berdekah dekah..memang sah lah penyamun tarbus.

   Delete
  3. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
 4. Mr syed albodin.

  Itu mamat tak mao mlayu ckp. Dia mao cina juga ciakap.
  Kalu ckp mlayu dia tak berapa nak paham kalu cina ckp, tak dan depa berckp dia dah bangun kata setuju.
  Teman pong reti ckp cina ,lanjau sama chibai orag blah utara pong kata chabai

  Kalu bkn madey sama wan jijah pihak tertingi dah tentu lim kit siang dan pihak dap yg tertingi bg mlayu .
  mlayu coma jadi cina punya baruwa seropa adun malaka ,hang kenai aku sapa.sib baek teman coma jd kolibatak cina bkn jd barua cina.tapi ada yg kata kalu jd koli pong seropa barua la juga.
  Apa nak kata, naseb kita seropa dok dlm mlayu punya negara.kwah kwah mkn kuah..

  Partai roket tinggi tu wa ckplu.boleh sampe bulan ..
  Bekidmat untok rakyat pong kena habag cara terperinci rakyat yg mana satu .
  Ada cina ,india, mlayu dan bangla kena habag biag jelas dan terang-terangan.

  Ada panton mlayu campog cina pasai pelbagaian kaum dlm negara malaisa

  Tu cicak .tu lipas.
  Lanjau terpacak cibai terlepas..

  Ha tepok dan sorak sampe bungkuih...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa tepok2, tepok kepala anggok engkaulah...!!

   Heyy Kejora...

   Kenapa kau masih diam membisu terhadap cabaran aku Kejora - jawablah....!!

   Aku bercakap dgn sesungguh hati berpijak di alam nyata, bukan macam kau hanya berani cakap besar di alam siber penuh auta temberang,

   Apa pulak kau nak sibuk2 fasal YB Dr Mazlee, dia seorang qualified academician, linguastic dalam bahasa Arab, Inggeris, Perancis, German, Mandarin & Hokkien.

   Kau kelukusan apa, haaaa....??

   Aku ulangi....

   Jika kau benar-benar pejuang kebenaran & sejati, aku cabar kau umumkan tarikh, masa dan tempat untuk kita berjumpa membuat perhitungan bagi menentukan siapa yg benar.

   Delete
  2. Mohd Nizam Yeop Bunga
   Suka ati lah ko wak jahid lagi lama ko jd ketua umno lagi cepat umno mereput akhirnya jadi bangkai yg akan umno usung kulu kilir..

   Lahpakom Don
   Biarkan mereka terus kekal didlm umno..kerana bau busuk yg ada pada pemimpin2 korup mereka akan menjadi bahan belasahan bagi mengambarkan keburukan umno..selagi mereka tak membersihkan parti mereka dari penyamun2 itu...selagi itulah umno akn dipersalahkan dan menjadi parti yg menghalalkan kemungkaran.

   Rahmat Hassan
   Saya teramat malu bila ada Ketua yg banyak tuduhan polis xkan drpbanyak tuduhan 1 pon xsangkut?.Kita xmahu ketua yg besar kepala 1hari nanti umno mendapat malu besar..Perangainya samasaja dgn NAJIB...AYOH JOHOR TINGALKAN UMNO KITA MAHU UMNO TULIN N BERSIH baru akar umbi percaya.

   Delete
  3. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  4. Wak seman suman sumpit yg tak mkn saman,punya marah sampe ciret.
   Laen orang mkn chabai yg hang jd pedas pasaipa chibai.
   Kita patut bebangga dgn kita punya kelulusan bkn pi seronok dgn orang punya kelayak nak bwat apa..chibai. Teman pong ado kelayakan juga, kalu tiada masakan cina nak ambik teman jd dia punya kolibatak yg seropa baruwa jugak.
   Mlayu kasta rendah jd cina punya kolibatak,mlayu yg kasta atas coma jd baruwa cina yg dia layak..
   Kwah kwah mkn kuah le yob.

   Mlayu kasta bawah dan tak sekolah jd cina punya kolibatak dari muda sampe toa dan sampe mampuih.
   Mlayu yg tinggi kelayakan dan kasta atasan coma jd cina punya baruwa dari muda sampe toa dan sampe mampuih.
   Cina jd tokeh dari muda sampe toa sampe mampuih.
   Bila cina mampuih polis eskot pi jirat.
   Waduh waduh punya hebat mlayu dlm tanah mlayu malaisia..
   Ha tepok kwat dan sorak kwat-kwat mushibat..

   Delete
 5. SALAM DARI BUMI KENYALANG

  TERIMA KASIH KEPADA SAUDARA JOHN DOE
  atas pengakuan yang saya bukanlah KEJORA

  Anda seorang pengamati yang terbaik
  Pengamati akan membuat keputusan yang munasabah
  dan betul jika dianya mempunyai ciri-ciri berikut:
  1. Ujudnya keihlasan dalam perjuangan
  2. Kebersihan hati
  3. Tiada sifat syaitan/bongkak

  Saya hargai keistimewaan yang terdapat pada saudara,
  sehingga dapat membuat ramalan berfakta benar.

  SAMA-SAMA KITA TUNGGU!

  Seperkara lagi tentang politik.
  Politik memerlukan kebijaksanan untuk ditafsir,
  kerna ianya dinampakkan dalam pelbagai warna.

  Politik mempunyai 4 jurus, seperti jurusnya ilmu
  mempertahan diri.

  Jurus politik yang terhebat ialah, bila lawan langsung
  tidak sedar tentang tindak tanduk/langkah si pemain.

  Ramai yang mengatakan mereka hebat dalam politik, samada
  dalam penyampaian ucapan atau penulisan.

  Tapi orang yang bijak dalam politik, dapat mengesan
  tahap kemampuannya lawannya, seterusnya dijadikan
  'sajian' makanan politik.
  Kemampuan pemain yang terendah dalam hieraki politik ialah
  mereka yang setaraf"meriam buluh ".
  Hanya menembak bunyi, tapi tiada kesan kepada musuh.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Muhammad Umair
   Inilah UMNO hukuman "PILIH KASIH" bakal MENJAHANAMKAN lagi UMNO. Klu dlu Ketua Umno Bahagian Labuan yang disandang Datuk Suhaili Abdul Rahman digugurkan majlis tertinggi berikutan pendakwaan terhadapnya di mahkamah atas tuduhan membuat kenyataan palsu. Tpi Zahid masih KEMARUK memegang jawatan,mendabik dada "ENGGAN BERCUTI"...

   Mohd Arip
   sepatutnya bukan zahid yg tentukan cuti atau tidak. skrg masalah image party yg simpan org yg dituduh.
   Sepatutnya ketua bahagian tegas dan baru la akar umbi dpt kerja utk kembalikan keyakinan rakyat.

   Kalau boss masih berkuasa maka umno dikawal oleh individu bukan roh umno itu sendiri.
   Jangan harap nak menang pru15

   Shahril Arof
   Komen ikhlas dari saya, sebaiknya Tuan Presiden bercuti daripada meneraju UMNO ketika 45 pertuduhan
   dan siasatan sedang berjalan.
   45 pertuduhan, proses undang2 pasti akan mengambil masa yg lama, tidak mungkin 5 tahun boleh menyelesaikannya. Sebaiknya DSZH tumpukan kepada tuduhan tersebut dan berikan kemudi parti UMNO kepada DSMH, DSKN, KJ dll yg dirasakan clean in management, firm in decision making, leadership talented and charismatic.
   Jika mahu UMNO terus releven sepanjang zaman, undur selangkah. bersihkan dan lawan segala tuduhan itu di mahkamah dan kembali semula setelah semua selesai..

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
 6. Woooittt...Apa sal lah korang ni kutuk2 dan hina si menteri kasut dan setokin hitam tu. Tak baik lah buat macam tu tau.

  Korang pun tentu tau, dia dan ramai lagi menteri2 kabinet kayu reput dari parti Bersatu ni me,ang tak boleh pakai punya. Taunya hanya lah berlumba2 buat lawak bodo lagi bangang untuk gelaran Badut of the year.

  Menteri kasut dan setokin hitam tu dah macam tu..nak buat macam mana lagi, terima aje lah. Sebenarnya dia buat macam tu sebab disuruh oleh Tun Madey untuk alihkan perhatian rakyat dari isu2 lebih besar lagi seperti janji2 manifestomato tu.

  Korang tengok aje lah nanti, bukan isu presiden UIAM ni aje, ada lagi benda2 bodo lain yang bakal dikemukakannya..baru2 ni pasal program RMT tu.

  Tapi kalau korang tanya Wak Suman tempek Bacin..dsah tentu lah dia mati2 mengatakan menteri ni lah yang terbaik sekali. Apa nak heran..ini kan ciri2 macai tegar penjilat tolor, khususnya kepada menteri2 Bersatu. Nama aje dah tua bangka..tapi masih bangang dan otak udang tak berkurangan !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. e hadapan Geng Najib
   Ysng kucing taik

   Aduhai Tonggeng....

   Kau kata aku penjual tempek bacin di setiap posting2 kau khas untuk ku.

   Justru aku nak ucapkan Tahniah atas menunjukkan keperibadian biadap kurang ajar itu, juga tidak lupa tebiat kau merompak ciplak hak cipta orang lain kemudian spin putar belit & sikap pengecut tidak berani bersemuka dgn aku.

   Ketahuilah, usaha & penat lelah aku ada hasil - Kerajaan pusat & kerajaan Johor dapat dirampas oleh kami. Sahabat2 karibku pula menjadi MB Johor & Menteri Pertanian.

   Aku taklah sehina apa yg kau cacikan sampai MENJUAL TEMPEK BACIN MAK KAU, Fahammmmmm....??

   Duit EPF, CPF, ASB, unit2 saham pelaburan, sewa rumah apartment 5 bilik di Spore dah cukup untuk menampung kedua istriku. Anak bongsuku berumur 29 tahun pun sudah berdikari & bekerjaya di Spura.

   Engkau apa ada - kecuali nganggur, kutip bahan sampah, mencuri ciplak kemudian spin, memekak siang malam tak sudah2. Patut ler Najib & Rosmah terbongkang-sungkur kena terajang dari Putrajaya.

   Btw, sampai bila telor engkau terus kecut untuk berhadapan dgn aku bagai jantan sejati, haaaa....?? Ingat tuuu....!

   Delete
  2. Kejora @ Geng Najib....

   Berdasarkan statical technique & data2 terkumpul semua posting2 kamu, jelas sekali kau memang seorang haramjadah yg merompak ciplak hak cipta orang lain kemudian kau spin putar belit ikut hawa nafsu engkau, termasuk pantun2 aku.

   Tebal betul muka engkau ngaku2 kau seorang guru, tak hal masa kamu kau habiskan 24 jam tiap2 hari bergayut di blog ini setelah kau kutip segala sampah2 tak berkaitan dgn tajuk dari sumber2 tak berkredibiliti.

   Tidak cukup itu, kau berlagak konon jaguh pantun, tak hal kau memantatkan keindahan pantun dgn PANTAToon Cartoon yg tidak berseni langsung.

   Kau juga mendabik dada konon expert dalam BI, tapi malang sekali you can't even construct a plain simple sentence.

   Sorry dude, you failed in all aspect and showed us you're merely a pan in the arse

   Delete
  3. Apa pulak kau nak sibuk2 fasal YB Dr Mazlee, dia seorang qualified academician, linguastic dalam bahasa Arab, Inggeris, Perancis, German, Mandarin & Hokkien.

   Cermin diri kau dulu, apa bakti kau pada keluarga, jiran, masyarakat setempat & negara selama ini - dan apa kelulusan kau, haaaa....??

   Aku ulangi....

   Jika kau benar-benar pejuang kebenaran & sejati, aku cabar kau umumkan tarikh, masa dan tempat untuk kita berjumpa membuat perhitungan bagi menentukan siapa yg benar.

   Delete
 7. Berfalsampah nampaknya Singgora ini malam
  Berkokok pasal politik macam burung gelam
  Kapal PH dah nak bocor sat lagi tenggelam
  Muka menteri dulu berseri dah naik kelam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toksah kau banyak temberang kat sini, Kejora - jawablah beri tarikh, masa & tarikh penentuan & perhitungan kita....!!

   Aku ulangi....

   Jika kau benar-benar pejuang kebenaran & sejati, aku cabar kau umumkan tarikh, masa dan tempat untuk kita berjumpa membuat perhitungan bagi menentukan siapa yg benar.

   Delete

  2. Zulaylee Omar
   Cdgn agar ZH "bercuti" adalah juga dtg dr hasrat akar umbi. Jd inilah antara sebabnya ZH harus akur krn keakuran beliau akn mnyatu-padukn kembali umno.
   Ttp ini hanya lah soal ZH dgn kes2 jenayah yg d pikul oleh beliau. Sdgkn byk lg isu2 lain dlmn umno yg juga menuntut kpd solusi yg dpt mngekalkn kesatuan ahli2 mrk.

   ZH "takut" utk bercuti. Beliau mau kekal mngharungi kes2 jenayah beliau dgn kapasiti beliau bermandatkn presiden umno. Beliau tak mau d lupakn umno krn kepercayaan beliau dgn kekal "hidup" bertongkat kn diri sbg presiden umno, beliau tidak akn d pencilkn dpd sokongn2 umno. Proses dakwaan dn perbicaraan akn mngambil masa yg pjg. Beliau khuatiri akn d lupakn krn status bercuti ini tidak akn terus mperkasakn diri beliau sbg presiden parti. Mungkin lambat-laun akn ada gerakn dlm umno yg akn mngusulkn agar beliau mngosongkn pula jwtn presiden parti.

   ZH akn terus berdolak-dalih krn kepentingn mndahulukn kepentingn politik beliau dpd kepentingn umno yg semakin lemah. Namun kita yakin klu hari nii ZH bertegas ttp akn dtg hari nya nnti akar umbi akn bertegas hingga beliau tidak dpt tidak harus menerima tekann tersebut. Maka ketika itu ZH akn d lihat sbg ketua yg tiada kuasa.

   Delete
  3. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
 8. Menteri yg dilantik level mangkuk jamban
  Buat statement bodoh macam budak lembam
  Tunggulah saat nanti rakyat akan humban
  Acapkali gostan boleh jatuh dan tersembam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heyy Kejora...

   Kenapa kau masih diam membisu terhadap cabaran aku Kejora - jawablah....!!

   Aku bercakap dgn sesungguh hati berpijak di alam nyata, bukan macam kau hanya berani cakap besar di alam siber penuh auta temberang,

   Apa pulak kau nak sibuk2 fasal YB Dr Mazlee, dia seorang qualified academician, linguastic dalam bahasa Arab, Inggeris, Perancis, German, Mandarin & Hokkien.

   Kau kelukusan apa, haaaa....??

   Aku ulangi....

   Jika kau benar-benar pejuang kebenaran & sejati, aku cabar kau umumkan tarikh, masa dan tempat untuk kita berjumpa membuat perhitungan bagi menentukan siapa yg benar.

   Delete

  2. Roadster Registry
   Zahid Hamidi berpakat dengan Anwar Ibrahim sabotaj pelan Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin & anak Mahathir untuk Bersatu menjadi parti terbesar di dalam PH

   Nordin Kcd
   Muka Jawa Penorogol macam si Zahid Komidi ni mana tahu malu, elok jugak Umno bela muka si SIAL ni, biar Umno bungkus terus dipimpin oleh manusia-manusia tak berguna macam si Zahid Komidi ni.

   Fikir Perang
   Inilah pemimpin Umno, mereka fikir kepentingan diri sendiri je. Tabiat dah sebati dgn Umno. Kalau dia bercuti , dia tak ada kuasa lgi utk digunakan pd sesiapa yg prrlu bg menyelamatkan dia dlm situasi skrg. Itu lah bila sekali buat salah tapi tak mengaku salah maka dia akan berterusan buat kesalahan utk menutup kesalahan2 nya. Umno pula kan terus tdk dihormati seterusnya dibenci.

   Daniel Zairin
   Pls la. Aku harap Parti Umno Celaka terus kekalkan zahid indon sebagai presiden mereka. Kerana ini akan memudahkan kerja ph utk kuburkan terus umno celaka dari politik malaysia. Kerja lebih mudah sekiranya indon terus menerajui Parti Umno Celaka.

   Delete
  3. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
 9. Wak Suman Penjaja Tempek Bacin....Wak sebagai cai penjilat tolor Tun Madey tersohor di abad ni, dah tentu lah Wak tau tentang benda ni..betul tak Wak ???

  Apa Muslihat Dr. Mahathir Mahu Jadi PM Dan Hanya Menghadkan Pada 2 Tahun Saja

  Dari beberapa sumber yang di percayai, sejumlah besar duit bernilai €2 bilion telah di pindahkan dari Kepulauan Cayman ke Labuan, Malaysia pada 04 September, 2018...

  Pemindahan tersebut telah di buat atas nama MTD Labuan Berhad...

  Hubungan Antara MTD Group Dan Dr. Mahathir


  Lembaga Pengarah MTD Capital Berhad
  Tan Sri Dato' Dr. Nik Hussain b Abdul Rahman (Kiri)
  Tan Sri Dr. Azmil Khalili (Tengah)
  Dato' Nik Hussin b Abdul Rahman (Kanan)

  Persoalannya, apakah 'turnover' dan keuntungan yang di perolehi oleh MTD Labuan Bhd dan adakah MTD Labuan Bhd. mempunyai kaitan dengan Perdana Menteri Malaysia sekarang ini iaitu Dr. Mahathir...

  Tan Sri Dr. Azmil Khalili juga salah seorang ahli Lembaga Pemegang Amanah Perdana Leadership Foundation yang di bawah kekuasaan Mahathir...

  Pemegang saham terbesar dan juga Ketua Pegawai Eksekutif MTD Group, Tan Sri Dato' Dr. Nik Hussain ialah menantu kepada sahabat karib Mahathir...

  Semasa Dr. Mahathir menjadi perdana menteri kali pertama, beliau pernah di lantik sebagai timbalan menteri di dua kementerian iaitu Kementerian Kerjaraya dan juga Kementerian Komunikasi dan Pos...

  Dari sumber2 yang di percayai, kebelakangan ini beliau di lihat bersama2 dengan Ketua Menteri Melaka, Adly Zahari untuk membincangkan projek Pulau Melaka...

  Apakah Datuk Seri Anwar Ibrahim Juga Bersubahat Atau Beliau Tiada Maklumat

  Kalau kita masih ingat lagi, beberapa tahun yang lepas, sebelum PRU 13, Anwar Ibrahim dan Rafizi pernah menggemparkan rakyat Malaysia melalui pendedahan mereka mengenai pembelian syarikat arak San Miguel di Filipina oleh Mirzan Mahathir iaitu anak kepada Mahathir...

  Anwar juga mendedahkan, bagaimana dengan keuntungan dari syarikat arak San Miguel, telah di gunakan oleh Mirzan untuk mengambil alih syarikat Esso dan di jenamakan semula dengan nama Petron...

  Bukanlah menjadi rahsia, Petron telah merampas dari Petronas sebahagian dari kontrak membekalkan bahan api kepada semua kenderaan jabatan kerajaan di Malaysia...

  Persoalannya sekarang, apakah Anwar Ibrahim tiada maklumat mengenai pemindahan wang sebesar ini atau beliau sengaja 'membisu' untuk menggunakan isu ini sebagai senjata sekiranya Dr. Mahathir enggan melepaskan jawatan perdana menteri kepada beliau atau pun adakah Anwar juga adalah juga sebahagian dari komplot pemindahan wang ini!!!

  Dari Mana Sumber Wang Tersebut Dan Apakah Tujuan Wang Tersebut Di Pindahkan

  Agak mencurigakan bila sejumlah wang yang begitu besar di pindah masuk ke Malaysia dan pihak yang terlibat MESTI memberikan penjelasan dari manakah sumber wang itu, kenapakah selama ini wang itu di simpan di Kepulauan Cayman dan kenapakah wang itu di pindahkan dari Kepulauan Caymen dan sekiranya pihak MTD Labuan Bhd mendakwa wang itu milik mereka maka mereka perlulah menunjukkan bukti apakah perniagaan yang mereka lakukan di kepulauan Caymen sehingga mampu menjana keuntungan sehingga €2 bilion...

  Penjelasan dari pihak terlibat sangat penting supaya rakyat tidak tersalah anggap mengatakan duit itu adalah sebahagian dari 'kawtim' atau 'ang pow' dari Jho Lo kerana umum mengetahui ayah kepada Jho Lo ialah kawan karib Dr. Mahathir dan pada 27 September 2018, Dr. Mahathir sendiri mengakui ada bercakap dengan Jho Lo, 23 hari selepas duit itu di bawa masuk ke Malaysia dari Kepulauan Cayman!!!


  Kenapa mereka menyimpan duit tu di Kepulauan Cayman...🤔🤔🤔

  Sebab simpanan di Kepulauan Cayman di kecualikan dari cukai jadi selain melarikan diri dari cukai maka sukar untuk di kesan punca dari mana datangnya duit tu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wak Suman..cuba wak tanya pada diri sendiri soalan ni....

   Mengapa 'Wartawan Tersohor' Clare Rewcastle Brown Membisu


   Kita juga agak musykil, 'wartawan hebat sepanjang zaman', Clare Rewcastle Brown, seakan2 tak berminat atau tak ada makkumat tentang pemindahan duit tersebut...

   Ini bukan lagi andaian atau kemungkinan sebab ianya di sertakan dengan 'hard evidence' hitam putih...

   Agak pelik bila wartawan tersohor tertinggal bas dalam isu panas macam nie!!!

   Dr. Mahathir yang di katakan pernah menyelamatkan ekonomi Malaysia masa krisis kewangan 1998 dengan menambat ringgit pada kadar USD 1 = RM3.80, sekarang nie buat2 bodoh pulak bila nilai ringgit terus2an jatuh hingga ke paras terburuk USD 1 = RM4.17...🤔🤔🤔

   Sama ada suratan atau kebetulan dan besar kemungkinan juga memang sengaja di rancang, tapi hakikatnya dengan nilai ringgit yang makin jatuh, nilai €2 bilion tu tentunya akan jadi lebuh besar bila di tukarkan pada RM...

   Jadi bolehlah tuan ampunya duit tu beli lagi banyak aset...

   Maksudnya, bila Mahathir serah kuasa nanti, perdana menteri yang baru tak akan mampu godak @ siasat perkara2 yang di curigai pada anak2 dan kroni Mahathir...

   Sebabnya, kekayaan dan aset anak2 dan kroni Mahathir mampu gugat ekonomi Malaysia...

   Apa taknya, minyak depa pegang, pegangan saham dan ekuiti serikat besar depa pegang, sekali depa sergah Bursa Malaysia, harga saham berdesup2 jatuh, sekali depa putuskan bekalan minyak, separuh kenderaan gomen tak jalan, sekali depa boikot IPP, satu Malaysia gelap nanti...

   Muga Shukri Dan Mohd. Fuzi DiBerikan Hidayah

   Kita tahu dan sangat2 faham, bukan mudah untuk SPRM dan PDRM untuk membongkar rahsia di sebalik pemindahan duit tu...

   Kalau bukti tak kukuh maka kita dah tahu apa jawapan Dr. Mahathir nanti, 'TAK TAHU'...

   Cuma kita mampu berdoa supaya Allah swt berikan hidayah, keberanian dan kekuatan pada Shukri (SPRM) dan juga Mohd. Fuzi (PDRM) untuk membongkar segala2nya...

   Rakyat Malaysia berhak tahu dari mana punca duit tu, kenapa di simpan di Kepulauan Caymen, berapakah jumlah sebenar yang di simpan di sana dan adakah lagi duit2 yang di simpan di tempat2 lain...


   Delete
  2. Wak Suman...Wak tau tak...persoalan yang yang terbesar sekali ialah.....

   kenapa selepas Dr. Mahathir jadi perdana menteri baru duit tu di bawa masuk dengan tergesa2 iaitu kira2 3 bulan sebelum arahan BNM di kuatkuasakan!!!

   Sekiranya Shukri dan Mohd. Fuzi enggan atau sengaja atau takut untuk bongkarkannya maka di Padang Mahsyar nanti sediakanlah jawapan di depan Allah swt nanti...

   Satu permintaan mesra pada Shukri, HAPUSKANLAH AIR MATAMU, jadilah JANTAN yang sebenarnya, bongkarkan sehala kebenaran, In Sya Allah, di Padang Mahsyar nanti, Allah swt akan memandang dengan pandangan kasih sayang...

   Terfikir juga, Menteri Kewangan kita tahu tak tentang perkara nie...

   Mustahil pemindahan duit yang camnie punya besar tapi Menteri Kewangan tak tahu...

   Entah2, Menteri Kewangan dah 'termakan dedak' dan arahkan Gabenor BNM tutup mulut!!!

   Tanya jer...

   Sebab per, kalau ikut tukaran terkini, €2 bilion bila tukar pada RM, nilainya lebih kurang RM9.7 bilion!!!

   Banyak tu, bukannya RM9.70, mustahil Menteri Kewangan dan Gabenor BNM tak tahu

   Kita harap pihak media antarabangsa akan mula menyisat dan bongkarlan kebenaran tentang pemindahan duit €2 bilion...

   Akhir kata, sudah2lah tu menipu dan merompak harta rakyat Malaysia sebab satu masa nanti bila segala2nya terbongkar, takut2 nanti, bila kemarahan rakyat Malaysia dah sampai kemuncak, takut tak tertanggung nanti...

   Oooo..patut lah mual2 tu Tun Madey beria2 sangat nak jadi PM lagi sekali..rupanya ada cagu dalam sepatu..dan kini bila matlamatnya dah hampir tercapai , nak lekas2 pulak lepaskan jawatan tu pada Bang Non...bijak..bijak..patut lah dia dikatakan sebagai PM terhebat dalam sejarah Msia ni kan !!!!

   Delete
  3. Kejora @ Geng Najib....

   Berdasarkan statical technique & data2 terkumpul semua posting2 kamu, jelas sekali kau memang seorang haramjadah yg merompak ciplak hak cipta orang lain kemudian kau spin putar belit ikut hawa nafsu engkau, termasuk pantun2 aku.

   Tebal betul muka engkau ngaku2 kau seorang guru, tak hal masa kamu kau habiskan 24 jam tiap2 hari bergayut di blog ini setelah kau kutip segala sampah2 tak berkaitan dgn tajuk dari sumber2 tak berkredibiliti.

   Tidak cukup itu, kau berlagak konon jaguh pantun, tak hal kau memantatkan keindahan pantun dgn PANTAToon Cartoon yg tidak berseni langsung.

   Kau juga mendabik dada konon expert dalam BI, tapi malang sekali you can't even construct a plain simple sentence.

   Sorry dude, you failed in all aspect and showed us you're merely a pan in the arse

   Delete
  4. Ke hadapan Geng Najib
   Ysng kucing taik

   Aduhai Tonggeng....

   Kau kata aku penjual tempek bacin di setiap posting2 kau khas untuk ku.

   Justru aku nak ucapkan Tahniah atas menunjukkan keperibadian biadap kurang ajar itu, juga tidak lupa tebiat kau merompak ciplak hak cipta orang lain kemudian spin putar belit & sikap pengecut tidak berani bersemuka dgn aku.

   Ketahuilah, usaha & penat lelah aku ada hasil - Kerajaan pusat & kerajaan Johor dapat dirampas oleh kami. Sahabat2 karibku pula menjadi MB Johor & Menteri Pertanian.

   Aku taklah sehina apa yg kau cacikan sampai MENJUAL TEMPEK BACIN MAK KAU, Fahammmmmm....??

   Duit EPF, CPF, ASB, unit2 saham pelaburan, sewa rumah apartment 5 bilik di Spore dah cukup untuk menampung kedua istriku. Anak bongsuku berumur 29 tahun pun sudah berdikari & bekerjaya di Spura.

   Engkau apa ada - kecuali nganggur, kutip bahan sampah, mencuri ciplak kemudian spin, memekak siang malam tak sudah2. Patut ler Najib & Rosmah terbongkang-sungkur kena terajang dari Putrajaya.

   Btw, sampai bila telor engkau terus kecut untuk berhadapan dgn aku bagai jantan sejati, haaaa....?? Ingat tuuu....!!

   Delete
  5. Tonggeng...

   Tak malukah engkau saban hari mengumpat, terjerit-jerit, memekak, menghasut, melaga-lagakan orang dgn berita yg belum pasti kesahihannya....??

   Jika ianya benar, kenapa tidak saja ksu buat laporan Polis atau SPRM agar siasatan & pendakwaan berlunaskan undang2 dapat diambil.

   Perangai kau tak ubah macam betina2 & maknyah kepoh kaki umpat membawa mulut busuk ke sana sini.

   Delete
 10. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 11. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 12. Wak Suman...Pening kapla rakyat marhaein dibuatnya menteri kasut dan setokin hitam ni lah.

  Lepas satu.... satu lawak bodo lagi bangang yang nak dipropakannya. Macam dah takde benda lain pulak nak dilakukannya...ni mesti kerana frust tak dapat masuk program maharaja lawak mega kot???

  Betl lah apa ayng rakyat cakap sekarang ni..parti Bersatu ni dah jadi liabiliti dan bukan aset lagi bagi Fuckatan Haprakan ni!!!!!

  Kerajaan PH Kaki U-Turn, Baucer Buku Pula Buat Pusingan U

  Satu lagi keputusan berbalik selepas dihentam teruk oleh netizen. Ini Kerajaan banyak u-turn. Umum dulu kaji kemudian.

  Buat keputusan dulu kemudian pinda selepas kena hentam, kononnya Kerajaan mendengar suara Rakyat.

  Kononnya tiada satu pun yang bagus dilaksanakan oleh pentadbiran Barisan Nasional sebelum ini.

  Namun, banyak pulak program yang diteruskan oleh pentadbiran Kerajaan semasa dengan diberikan nama-nama baru.

  Menciplak dan mencuri hasil orang lain menjadi tradisi Kerajaan semasa.

  Kesimpulannya, Dr Maszlee memang layak menjadi Raja Badut.

  Apa kata Raja Troll Negara? Dah tentu Wak suman lah orang pertama yang menyokongnya..tak gitu Wak?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ke hadapan Geng Najib
   Ysng kucing taik

   Aduhai Tonggeng....

   Kau kata aku penjual tempek bacin di setiap posting2 kau khas untuk ku.

   Justru aku nak ucapkan Tahniah atas menunjukkan keperibadian biadap kurang ajar itu, juga tidak lupa tebiat kau merompak ciplak hak cipta orang lain kemudian spin putar belit & sikap pengecut tidak berani bersemuka dgn aku.

   Ketahuilah, usaha & penat lelah aku ada hasil - Kerajaan pusat & kerajaan Johor dapat dirampas oleh kami. Sahabat2 karibku pula menjadi MB Johor & Menteri Pertanian.

   Aku taklah sehina apa yg kau cacikan sampai MENJUAL TEMPEK BACIN MAK KAU, Fahammmmmm....??

   Duit EPF, CPF, ASB, unit2 saham pelaburan, sewa rumah apartment 5 bilik di Spore dah cukup untuk menampung kedua istriku. Anak bongsuku berumur 29 tahun pun sudah berdikari & bekerjaya di Spura.

   Engkau apa ada - kecuali nganggur, kutip bahan sampah, mencuri ciplak kemudian spin, memekak siang malam tak sudah2. Patut ler Najib & Rosmah terbongkang-sungkur kena terajang dari Putrajaya.

   Btw, sampai bila telor engkau terus kecut untuk berhadapan dgn aku bagai jantan sejati, haaaa....?? Ingat tuuu....!!

   Delete
  2. Lagi satu tanda Geng Najib @ Singgora itu gila, dia kensel komen2 atas nama Singgora, kemudia letak nama Geng Najib selepas beberapa minit saja, kot selepas menhabiskan kerja dengan bini dia yang juga 80an tahun umur -

   PUTRASINGGORA11 November 2018 at 01:19
   This comment has been removed by the author.

   PUTRASINGGORA11 November 2018 at 01:24
   This comment has been removed by the author.

   GENG NAJIB11 November 2018 at 01:28

   Dia Mmelayu lama, kuat sex, otak lobak.

   Delete
  3. Alli Jaeger:

   Jgn le dikata begitu, kat Singgora
   Kesian, dia itu sdg sedih jiwa lara
   Kecewa di hati, terkenang si dara
   Mas sudah disambar dulu Kejora

   Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

   Delete
  4. Ali Jaeger,

   Dek kecelaruan, Kejora @ 9:34, 9:35, 9:36, 9:37 9:38, 9:39, 9:59, 10:10 serkap jarang konon anda adalah samaran saya. Hari itu dia juga merepek konon Ali Jaeger, pak diny, GMN juga samaran saya.

   Kejora is such an intrique deluded bloody fool...!!

   Delete
 13. Salam dari Bumi Kenyalang

  Selepas menghantar aku ke hotel penginapan tengahari tadi,
  Mas janji nak jemput aku lagi ke banglonya,untuk makan
  tengahari.

  Apa kata Mas:
  "Abang, nanti mas jemput pukul 2.30.Mas nak abang makan
  tengahari dengan Mas, Mas ngan Irna akan masak untuk abang.
  Janji tau, jangan ke mana-mana"

  Aku pula tak nak Mas datang jemput, aku nak pergi sendiri
  ke banglonya dengan teksi, sebab takut masa terganggu untuk
  dia memasak.Manalah tahu,buat nanti jalan jem.....ha....ha..
  masak ke mana,makan ke mana.


  Mas setuju.

  Tepat jam 2,15 , aku bertolak ke banglo Mas.Sesampai di sana,
  aku memberi salam,.....bukan Mas yang menjawab salam,tetapi
  si Irna.

  Kata Irna.
  "Masukklah abang, makan tengahari dah sedia"

  Aku duduk di meja makan. Seperti ku agak, Mas dan Irna
  menyediakan makanan ala western juga.Ada daging, sayuran
  dan nasi. Nasib baik dia tak tanak gandum....hi..hi.Dalam hati
  aku berkata" Nampak gaya lepas kawin nanti,mata aku pun jadi
  biru macam dia..ha...ha.."

  Sedang aku asyik memerhati makanan yang disediakan
  , tiba-tiba bahu ku di sentuh lembut. Aku toleh ke sisi,
  dan secara tak sengaja ku sebut "Allahuakbar" Sesosok tubuh
  yang indah memakai baju kebaya batik ala pramugari berada
  di sisiku.

  Mendengar ungkapan terkejut dari mulut aku, Mas dan Irna ketawa
  geli hati.

  Abang...Ini Mas la..bukan Alfiani.,kata Mas.

  Sebenarnya , selepas nahas lion air baru lepas, aku call Mas
  beritahu yang salah seorang pramugari yang terkorban tu,
  mirip wajahnya.Mas juga sedih atas peristiwa nahas tersebut.

  Rupanya, Mas dan Irna berpakat nak memberi kejutan kpd aku.

  Gaya rambut Mas dan arwah Alfiani pun sama.Mungkin itulah
  fesyen rambut yang sesuai dengan bentuk wajah mereka.

  Dan buat kedua kalinya, aku melihat Mas yang come lote ni tidak
  memakai tudung.Pertama ,semasa ku jumpa dan berkenalan,
  dengannya sewaktu kempen PH sebelum PRU-14 dulu.

  Semasa dia ke Tokyo baru lepas, dia memakai tudung.
  Dan pertama kalinya juga aku melihat Mas tidak berseluar jeans.
  Selalunya, ber T- shirt dan seluar tu lah.
  Hari ini mungkin nak kasi special kot kat aku,bakal suaminya.

  Kami makan tengahari bersama. Sesekali rakannya Irna
  mengusik-ngusik kami berdua.

  Sesudah makan aku berehat kat sofa. Mas pula tak habis-habis
  dengan layanan mesra manjanya. Sesekali , aku curi-curi
  perhatikan tubuh Mas yang indah, di sebalik kebaya ketatnya.
  (orang lelaki katakan….hi…..hi..)

  MAS……MAS…...Betapa cantiknya kamu.
  Terima kasih tuhan atas anugerah tak terhingga ini kepada ku.


  JUMPA LAGI !  ReplyDelete
  Replies

  1. Snggora ini ada lah sama orang nya dengan Geng Najib, bertujuan mengsabotaj blog pro-PH ini dengan komen2 gila.

   Cara2 nya termasuk mengecewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Jadi, kita hentam lah dia dengan apa cara pun membusukkan Najib, mak badak dan kroni2 nya, dan mengeluarkan kopipes dan komen2 yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan.

   Delete
  2. Setuju dan sokong kata2 Alli di atas.

   Delete
  3. Alli Jaeger & Anon:

   Jgn le dikata begitu, kat Singgora
   Kesian, dia itu sdg sedih jiwa lara
   Kecewa di hati, terkenang si dara
   Mas sudah disambar dulu Kejora

   Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

   Delete
  4. Ali Jaeger,

   Dek kecelaruan, Kejora @ 9:34, 9:35, 9:36, 9:37 9:38, 9:39, 9:59, 10:10 serkap jarang konon anda adalah samaran saya. Hari itu dia juga merepek konon Ali Jaeger, pak diny, GMN juga samaran saya.

   Kejora is such an intrique deluded bloody fool...!!

   Delete

 14. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

  Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, SINGGORA, Anonymous, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain (nama peserta di sini pun ada diguna nya mengeluarkan "disinformation") itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

  Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

  Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno Dirty Tricks Deot: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

  Cara2 nya termasuk mengecewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

  Cara bagi meng”counter” nate’ yang guna mana GENG NAJIB, Anomouse dll itu ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes. Maka kita kopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes apa saja yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang perlu kita kopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes apa saja yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan.

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  4. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  5. Anon....

   Dek kecelaruan, Kejora @ 9:34, 9:35, 9:36, 9:37 9:38, 9:39, 9:59, 10:10 serkap jarang konon anda adalah samaran saya. Hari itu dia juga merepek konon Ali Jaeger, pak diny, GMN juga samaran saya.

   Kejora is such an intrique deluded bloody fool...!!

   Delete
 15. Komen aku di atas perkara dalam tajuk pos ini:

  Pecatkan saja si Mazlee ini. Bodoh punya orang tidak sensitif langsung bahawa melantik orang BN ada lah suatu no-no bagi Menteri PH. Dr apa dia nih? PhD apekebende nya pemikiran macam itu? Tun, jangan tunggu rombakan kabinet, pecat dia sekarang, supaya tidak menambah kontroversi selepas kes sepatu hitam, lantik Wahid ke BOD universiti dsb nya.

  Btw, mengapa ada yang nama dia di eja Maszlee? Ada kaitan dengan apek Lee ke? Ada z selepas s itu sebab bapak dia tak pandai eja Mazlee ke? Dari itu saja sudah nampak Mazlee ini orang nya pelik.

  Otak lobak macam kebanyakan orang Umno - di tuduh begitu dek Kerry Okspod KJ ketua puak Double ee Azeez sendiri.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Apa? Aku melampau, komen personal?

   Ini politik beb, sentiasa perang dengan musuh politik. Termasuk menteri bodoh pun jadi musuh politik. In love and in politics, there's no such thing as politeness, hantam kromo.

   Ini belom lagi taktik Machiavelli, politikus Itali 100+ tahun dulu yang guna cara2 luar biasa, kotor, melanggar undang2, "the end justifies the means," kata dia.

   Dulu ada bekas Menteri Umno Mokhtar Hashim tembak mati lawan nya berkaitan pertandingan jawatan Ketua Bahagian Gemencheh/ Gemas. Kena penjara seumur hidup tapi di ampun selepas beberapa tahun.

   Amat teruk Umno nih, pencuri perompak, pembunuh. PH pulak jangan benarkan terus berkhidmat menteri yang otak lobak cakap pasal kasut sekolah hitam stokin putih dan lantik puak musuh ke jawatan di bawah kuasa nya.

   Delete
  2. Ali Jaeger,

   Dek kecelaruan, Kejora @ 9:34, 9:35, 9:36, 9:37 9:38, 9:39, 9:59, 10:10 serkap jarang konon anda adalah samaran saya. Hari itu dia juga merepek konon Ali Jaeger, pak diny, GMN juga samaran saya.

   Kejora is such an intrique deluded bloody fool...!!

   Delete
 16. Tn Budin .

  Pernah saya menyatakan , Mazlee hanya bagus sebagai moderator .

  Sebagai 'exucator' , dia ibarat HAMPAS 🖕🖕🖕🖕

  ReplyDelete
  Replies
  1. Asallam Pak diny. Maaf saya tak setuju langsung dengan pendapat pak tu.

   Dari pengamatan saya dan rasanya rmajoriti rakyat Msia. setakat ni Dr. Maszlee adalah menteri ayng paling berprestasi sekali, berbanding dengan menteri2 lain dalam kabinet kayu reput Fuckatan Haprakan tu.

   Bukan calang2 menteri yang boleh terfikir bahawa dengan pelajar2 memakai kasut dan setokin hitam alan dapat meningkatkan prestasi pembelajaran merteka..setaraf dengan pelajar2 di negara maju yang lain.

   Ini memerlukan kajian dan komitmen yang cukup2 tinggi hingga terpaksa menghantar pasukan khas ke London dengan menggunakan dana kerajaan.

   Pak tengok aje lah...cadangan bernasnya untuk mengenalkan program RMT, yang ternyata telah dilaksanakan sejak sekian lama oleh kerajaan terdahulu mendapat sambutan hebat dari ibu bapa dan keseluruhan rakyat Msia.

   Pak diny..rasanya tak berapa sesuai Pak menghina Dr. Maszlee sedemikian rupa...dah tentu kecik hati cai2 Bersatu di blog ini, khususnya Wak Suman.

   Bagi wak Suman...Dr. Maszlee ni adalah pelapis dari Bersatu yang dilihat sebagai calon yang paling layak untuk menduduki kerusi PM satu hari nanti. Dia kan satu2nya menteri yang ada PHD..susah nak dapat orang sebijak dan knowledgable jadi menteri macam dia..selain dari DS. Zahid tu.

   Jadi saya sarankan pak diny menarik balik kata2 penghinaan terhadap Dr. Maszlee tu..sebelum pak dihentam kaw2 punya dengan Wak suman.

   Sekarang ni pun, saya rasa tengah berasap telinganya bila membaca komentar Pak tu dan tak sabar2 dia nak membalun Pak.

   Takkan lah Pak tak gentar padanya..cai Bersatu yang paling gedebe dan dia takkan teragak2 untuk menghentam sesapa saja yang mengutuk dan menghina menteri2 dari Bersatu, khususnya si Tun Madey tu !!!!

   Delete
  2. Saya adalah saya Geng Najib .🤔🤔🤔

   Delete
 17. Keras kepala juga Wak Jahid ini -

  Zahid tolak permintaan pemimpin Umno Johor agar bercuti
  Dikemaskini 10 Nov 2018, 9:46 malam

  Ahmad Zahid Hamidi menolak permintaan pemimpin Umno Johor agar beliau menimbang untuk bercuti daripada jawatan presiden, sementara perbicaraan kes rasuahnya di mahkamah selesai.

  Sumber yang turut serta dalam mesyuarat antara Zahid dan ketua-ketua bahagian negeri itu memberitahu Malaysiakini bahawa Zahid tetap dengan keputusan kekal menggalas tugas sebagai presiden, walaupun separuh daripada pemimpin yang bersuara menggesa sebaliknya.

  "Kerana kesuntukan masa, hanya enam ketua bahagian yang dibenarkan bercakap. Tiga daripada mereka bercakap bagi pihak kawan-kawan lain, minta dia pertimbangkan hasrat akar umbi untuk bercuti.

  "Mereka menyuarakan betapa pentingnya presiden pertimbang untuk bercuti. Tetapi dia nampaknya tetap dengan keputusan (untuk kekal)," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

  Katanya, mesyuarat itu sedikit tegang apabila ada ketua bahagian yang mempertahankan Zahid.

  Katanya lagi, Zahid memberi penjelasan panjang tentang pertuduhan yang dihadapinya tetapi hanya beberapa ketua bahagian yang dibenarkan bercakap memandangkan bekas timbalan perdana menteri itu perlu ke program lain selepas itu.

  "Kita bukan persoal sama ada dia salah atau tidak, tetapi elok dia beri tumpuan kepada kes yang dihadapi.

  "Kita minta dia pertimbang secara serius. Kemungkinan ada lagi suara dari akar umbi menyampaikan hasrat sama.

  Zahid kini berdepan 45 pertuduhan pengubahan wang haram, pecah amanah jenayah dan menerima rasuah.

  Susulan itu, terdapat gesaan - antaranya daripada pemuda Umno - agar beliau bercuti seketika daripada jawatan presiden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  2. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  3. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  4. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 18. Dlm entry lps pasal janji palsu, Budin taji tala
  Aku pun buat lah pantun2 rakyat nak ku bela
  Tapi, nek Sumah mari, sondol bagai babi gila
  Maka kat sini pantun2 itu aku susun semula

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masih ada penjawat awam yang terpesong, kata Dr M

   Dr Mahathir Mohamad menegur penjawat awam supaya akur dengan prinsip demokrasi dan menerima kerajaan baru yang dipilih rakyat.

   Menurut beliau, golongan itu sepatutnya tidak terus menjadi alat kepada parti pemerintah lama iaitu BN.

   Tegasnya, penjawat awam sepatutnya berpegang kepada profesionalisme iaitu patuh kepada kerajaan yang menang pada PRU lalu.

   Delete

  2. Kasparov Cia
   kalau Pak Jib.... dia akan kata kepala bapak kau..... sebab korang bodoh....kalau Wak Jahid ...dia akan kata kontol kamu.... sebab pun sama korang bodoh.....

   Ramli Bakri
   depa ni jadi gila babi sebab manifesto..pengundi PH tak kesah langsung samada manifesto ditunai atau tidak.. yang penting najib dihumban dlm tong najis.

   Gikal Samud
   sekurang-kurangnya, tak curi wang rakyat. BN semua janjinya dah tertunai ke? Sekali tahu susu untuk sekolah pn lesap.

   K.l. Ong
   MEREKA ITU MEMANG PUKI MAK ANAK HARAM SIAL. MACAI BN TENGAH MABUK SEBAB MAK BAPA MEREKA HARAM ITU DAPAT ANAK HARAM SIAL MEREKA INI.

   Delete
  3. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  4. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  5. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  6. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 19. SUSUNAN SEMULA PANTUN2 YG BERKAITAN DGN ENTRY TN BUDIN TIBAI JANJI PALSU:

  Itulah hasil memilih krajaan haprak merapu
  Manifestomato dah buat depa malu tersipu
  Puak PH ini, bukan le berjanji tetapi menipu
  PRU15, rakyat kan halau depa dgn penyapu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  PH ni mmg parti haprak kurang asam garam
  Bila terbukti ditipu rakyat mula le naik geram
  Dr Maza kata tipu pengundi tu hukum haram
  2022, kalih kpd BN, rakyat kembalii tenteram

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Ini sebuah manifesto, mmg ler patut jadi isu
  Bila rakyat desak, depa buat bodo membisu
  Baru kinii rakyat tahu, terjerat dgn janji palsu
  Kini baru ler pengundi menyesal, letih & lesu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  PH menang dengan cara yang hina dan keji
  Pelbagai imbuhan konon mereka mahu saji
  Rupanya rakyat ditipu dgn palsu punya janji 
  Sekarang mula ler rakyat bangkit tibai & taji

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Dulu BN kalah, kemaiin rakyat melonjak suka
  Tapi kini, rakyat dah beralih kpd sedih & duka
  Ternyata janji ditabur cuma palsu tipu belaka
  PRU15 pasti rakyat akan singkir ini PH puaka

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhhh

  PH ini umpamanya alu saja yng tiada lesong
  Manifesto penipu buat rakyat jadi terpesong
  Kasihan rakyat, termakan janji dusta kosong
  PRU 15 nanti, kita kasi PH masuk ke pasong

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Kasihan rakyat termakan dusta punya cakap
  Dgn manifesto meniipu, rakyat terperangkap 
  PH ibarat rumah ada pintu tapi tiada tingkap
  Dah menang pun, mentadbir depa tak cekap

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Baru lah kinii, rakyat semua mula celik mata
  Mereka kena perangkap dgn janji tipu dusta
  Manifesto yng dibentang semua hanya aota
  PRU 15 nanti, rakyat lebih bijak dan tak buta

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dgn manifesto penipu rakyat udah kena beli
  Namun ingatlah pisang tak berbuah dua kali
  Rakyat takkan biar diri dianiaya tipu dan buli
  PRU15 nanti, kubur PH mari ramai2 kita gali

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Menipu manifesto PRU, dikira buatan aniaya
  Janji2 palsu ditabur rakyat mudah terpedaya
  Hilangnya ketuanan Melayu juga sgt bahaya
  PRU15 nanti, puak PH kita usah lagi percaya

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  PH menang pun rakyat tidak dpt apa untong
  Maniifesto dibuat, janji palsu, tipu kelentong
  Kabinet dibentuk dgn menteri2 mcm patong
  PRU 15 nanti PH ni sah rakyat akan gantong

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Manifesto PRU14, pelbagai janji manis diukir
  Rakyat pun pangkah le sbb tidak sempat fikir
  Namun setelah menang, janji2 depa mungkir
  PRU15 nanti, parti PH elok sgtlah kita singkir

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Rakyat kini menyesal, parti PH depa sokong
  Rupa nya tertipu, janji2 palsu kong kali kong
  Kewangan pulak, kinii di tangan LGE tokong
  Senang lah masuk, kafiir punya kerongkong

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  PH ambil kesempatan rakyat tidak matang
  PRU 14 mereka taburi janji bulan & bintang
  Tapii semua nya tipu, manifesto dibentang
  Hancus ler depa nanti PRU yg akan datang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yoursay: Daim is right, but not that easy to forget BN’s wrongdoings

   ‘Many of the (UMNO?BN) sins of the past will haunt us for years to come.’

   Anonymous 1802761448130592: It is noble and saintly for one not to blame another for the wrongs done, move on and forget the past. But is it that simple?

   As stated by our prime minister recently, the damage done to the country’s financial and administrative systems by the previous government could have “destroyed” Malaysia.

   The effects of these damages will be felt for a very long time to come and some may not even be felt now but much later.

   So it is only right and proper the blame for these damages be pinned on the right persons or else the Pakatan Harapan government would inadvertently be blamed by the rakyat later.

   A good example is the huge debts incurred by the Umno-BN government and its ill-effects will affect us for many years to come.

   The Wakandan: Sure, the Harapan government can move on but sometimes explanation is needed on the reasons why certain things just cannot be done due to the old government’s abuses and mistakes.

   For example, the huge RM1 trillion debt accumulated or the over RM35 billion GST and tax refunds, which had been misappropriated and need to be returned to the people now.

   The losses of these monies do affect the government's capability in doing other things that they must do.

   If the finance minister did not tell the rakyat about the GST and tax refund, we would not know about them because these were done secretly.

   Ksn: Yes, I look forward to Harapan governing with policies that benefit all our people without abuses of funds and laws. Social justice must be the theme.

   But all those who abused funds, laws, were corrupt in the past and must be punished without exclusion, and without interference from the politicians in the present government.

   Are they up to it? That’s the question.

   Many of the sins of the past will haunt us for years to come. Their consequences will continue to affect us. For example, 1MDB debts will have to be repaid.

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  4. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  5. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 20. SAMBUNGAN:

  Rakyat kini ibarat nya baru sedar dari mimpi
  Mereka tertipu, janji2 PRU yg lantang berapi
  Sebaliknya PH ini hanya jadi kuda kayu DAP
  PRU 15 nantii, rakyat akan buang PH ke tepi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  PRU: rakyat spt 'ditelan pahit dibuag sayang'
  PH cari ruang, janji2 manis depa pun tayang
  Namun semua tipu aota, sandiwara wayang
  PRU15 nanti, sah PH kan terbang melayang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Janji diberi utang Ptptn, Felda, tol nak hapus
  Rakyat jadi bodo percaya mcm nak mampus
  Namun hanya dusta, tiada satu pun yg lupus
  PRU15, parti kuat kencing ni elok kasi pupus

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dlm maniifesto PRU, janji manis depa tabur
  Rakyat pun sokong sbb masih kelabu kabur
  Tapi bila menang semua janji2 hancur lebur
  PRU15 nanti parti PH kita kasi masuk kubur

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Perbuatan menipu PRU, mmg lah menyayat
  Manifesto janji palsu, diguna menipu rakyat
  Bila tertipu, akan dikenang sepanjang hayat
  PRU15 PH penipu ni kita kasi tamat riwayat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Kesian orang kg, petani atau penoreh getah
  Kerna janjii manis PRU, depa cepat melatah
  Namun nyata palsu, mereka ditipu mentah2
  PRU15, PH yg penipu, kita kasi titik nokhtah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  PRU14 PH tabur janji2 yang manis bak gula
  Rakyat pula percaya, seronok mcm nak gila 
  Tapi dusta belaka nasib rakyat tidak terbela
  PRU15 nanti, rakyat kena cari parti lain pula

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Mereka menang menipu, itu parti pakatan
  Manifesto PRU, bagai dijanji emas & intan
  Tapi hakikat nya depa menipu anak watan
  Parti penipu ini, elok campak je dlm hutan 

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhhh

  PH ni, idea menipu saja dekat dlm hati depa
  Dgn bermacam janji manis, rakyat pun terpa
  Namun semuanya tipu, rakyat terasa hampa
  PRU15 campak saja PH ke gua kasi bertapa

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Masa dekat PRU, dgn lidah gigi lebih lembut
  Rakyat jadi percaya, kempen depa disambut
  Tapi, bila rakyat tuntut janji2, depa lari cabut
  Kita buang jer le parti PH haprak berserabut

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dengn janji2 manis PRU, hati rakyat terpikat
  Namun semuanya tipu dusta, itu lah hakikat
  Hal nasib rakyat bukan le mereka nak dekat
  Sebaliknya depa sibuk rebut jwtn & pangkat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Masa dekat PRU, pelbagai janji manis diberi
  Seolah2 boleh capai bulan bintang matahari
  Kini bila rakyat tuntut janji2, mereka elak lari
  Yg depa kalut mau berebut perdana menteri

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Usah menipu lagi, kini rakyat makin matang
  Kalau udah tak betul rakyat bangkit tentang
  Rakyat tuntut janji, beri alasan bayar hutang
  Tapi rata2 projek berbilion badjet dibentang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Masa dekat PRU, dgn lidah lebih lembut gigi
  Seolah2 bulan bintang mereka mampu bagi
  Bila janji2 dituntut, beri alasan hutang tinggi
  Tobat rakyat tak akan pangkah parti PH lagi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Pantun2 di atas, bukan ler sengaja aku reka
  Semuanya tu hakikat dan kebenaran belaka
  Rakyat akan kena tipu depa pun tak sangka
  Manifesto janji2 palsu puak bermuka-muka

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. You can't just "forget the past". Your creditors will certainly not forget the debt you owe them.

   Cocomomo: With all the damage done by the corrupted Najib regime, the anger is understandable. The guilty must pay.

   Daim’s advice is timely. GE14 was almost six months ago. Let’s focus on the future.

   And let MACC and other bodies bring the past thieving leaders to justice as a lesson not just to BN but to Harapan as well so that they do not become BN.

   Anonymous_c9b96c38: The biggest reason we kicked out the previous government was the corruption and the need to catch those who had gained through corruption.

   These corrupt officials and cronies and their families must not be let off so easily. Or worse still, be allowed to serve in the government and public institutions.

   Newday: It is very difficult to stop the blame game at this time. It may be a bit premature. Many issues are still being uncovered.

   Give Harapan a year to get us on the right track. If the blaming is still happening, then it would be time for all to remind Harapan to move on and start governing.

   The above is a selection of comments posted by Malaysiakini subscribers. These comments are compiled to reflect the views of Malaysiakini subscribers on matters of public interest.

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
  4. Dek kecelaruan, Kejora @ 9:34, 9:35, 9:36, 9:37 9:38, 9:39, 9:59, 10:10 serkap jarang konon anda adalah samaran saya. Hari itu dia juga merepek konon Ali Jaeger, pak diny, GMN juga samaran saya.

   Kejora is such an intrique deluded bloody fool...!!

   Delete
 21. Elok jgn sebut itu kasut hitam punya Maslee
  Dengar nama dia, telinga ini rasa sangat geli
  Menteri pun mcm dgn layang2 yng putus tali
  Jgn percaya lah, dgn puak BERSATU lain kali

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. bob the builder

   Moving On is one thing but remembering the WRONGDOINGS done by the Najib/BN Administration is equally Important as a Hardcore Lesson learned from the Ill Managed BN Administration which will cause this country to Collapse and went into a Huge Financial Crisis which the people will SUFFER in years to come and probably unable to serve the Expensive DEBTS.

   It was a Blessing that PH took over the Country Management and managed to salvage the already BAD situation.....we just can't imagine if BN were to continue its Regime, the country definitely and surely fall apart and the consequences is just unimaginable..................! We OWE PH a BIG Thank You for saving this country from further damages. May God Bless TUN and his Delegated Team of Professionals Good Health and Strength to steer this National from Zero to Hero again.

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  4. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  5. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 22. Mmg Maslee biikin rosak, PH punya piagam
  Simpan dia tu, mcm lah bara api digenggam
  Kemain dibuat janji, hapus tol Spg Renggam
  Sebaliknya yg dpt, hanya kasut hitam legam

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous_1534058315

   The best cure, an effective mitigating factor, for rakyat's long and deep disgust, is to have and let the robust, clean judicial system run its course, bring ALL wrong doers to justice, to book; and secondly, be fair to all citizens irrespective of creed, faith and colour - don't discriminate, don't bully, don't insult, don't chop the hands that bring food to their tables (aka via huge taxes paid by nons).. etc etc. (AHEM AHEM ... BETUL KE? BUKAN PETRONAS YG BAYAR THE MOST TAX KE? BUKAN ROBERT KUOK ALREADY SAID IN KAJANG HE IS "TWIN FOOTED", ONE IN CHINA AND PAYS TAX THERE?)


   Mission accomplished

   Najib and his ‘noble’ thieves did not think so. They have not shown any remorse or, acknowledge their misdeeds...so why be so generous to forgive and forget?

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  4. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  5. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 23. Dulu kita ingat PH kapal, tapi rupa nya rakit
  Kelemahan parti ini merata2, bukan sedikit
  Rakyat makin muak, kinii dah mula bangkit
  PRU 15 nanti, mmg sah PH haprak ini sakit

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Show me your money and where it came from

   The wife wanted an Audemars Piguet from the Royal Oak Collection on her wrist to match the silver Birkin handbag. A pre-arranged phone call did the trick. No questions asked; no receipt requested. The watch came in a steel case. (MAK BADAK'S CASE)

   The girlfriend, an overaged singer, wanted a house to settle down. She was living out of a suitcase when on her touring gigs. He bought her an apartment just outside the Mile End tube station in London’s suburbs. (EL JIBO?)

   The son went to the Hippodrome Casino in the West End and blew a fortune. One phone call and money were transferred into his account which allowed him to continue throwing the dice. (CALL TO JHO TAEK?)

   The daughter wanted an apartment. She had just started a family and needed a pad for herself, her hubby and infant son. But she didn’t want the house in the upmarket Regent’s Park area – that’s mummy’s place to pack her purchases before heading to Heathrow airport. (AND THE POLICE FOUND RM114 MILLION IN CASH IN THE APARTMENT?)

   The son-in-law was not used to luxury. But his “brothers” from Azerbaijan and children of Russian oligarchs were racing the streets with the Maseratis and Lamborghinis. Could the better half talk to Daddy? Done.

   These may be hypothetical cases supposedly to have taken place in the United Kingdom (REALLY ARR?). But in each of the transactions, Big Brother was watching, and one or all five of them would now be in required by law to explain where the money came from.

   It may not sound familiar, but the video two years ago would have brought memories. Remember the clip showing a posse of bags being loaded on a plane...

   For the rest of this story and more
   Subscribe .. (BLAARDY .. LU KASI ADVERT, EH)

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  4. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  5. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 24. Bukan saja Maslee yg lain pun semua sama
  Cuba kaburii kita, dgn bertopeng kan agama
  Kerajaan parti munafiq ini, jgn kita biar lama
  PRU15 kita kasi tamat mereka punya drama

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies


  1. frank

   Now that bersatu in particular and the rest of the ph are so hard up for umno mps, leaders and members to come into bersatu/ph, it would just be sweet dream that the ph government will seize anything from them.
   (SO NARROW MINDED ARR, YOU? NEVER HERAD THAT SPRM AND PDRM TAKE ACTION WITHOUT BEING TOLD BY THE POLITICAL MASTERS? LU LULU SIKOLA MANA?

   The nAJIB kleptocratic regime is a very good example where the dream and the reality in Malaysia are truly two separate matters. All in all, seeing is believing. No more no less. It is Malaysia yesterday, today and tomorrow - and that last one shall be the case forever and one day if the peasants continue to dream the sweet dream that the powerful is ever so resourceful in planting and growing it in every passing moment. Sad, sad affair. But some of us do see the reality in all its cruelty and inevitability.
   (AND WAT U DOIN' ABOUT IT, SMARTASS?)

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  4. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  5. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 25. BAGI PEMINAT2 YG TERLEPAS, INI AKU PAPARKAN SEMULA ENAM EPISOD TERAKHIR DARI SKETSA 'PANTUN DLM CINTA' ANTARA AKU & 'SI DIA':

  Anonymous 6 November 2018 at 21:29

  LAPANG SUNGGUH RASA HATI BILA 'SI DIA' DAH BOLEH TERIMA KEADAAN KAMI YG TERLANJUR SBLM NIKAH TU... PERBUALAN KAMI BERKISAR PASAL PANTUN PULA.. AKU HENTAM PARTI DIA YG DAH GILA, MELARANG PANTUN DLM MAJLIS... NAK PUJUK PUAK KAFIR, HABIS BUANG KETUANAN DAN BUDAYA MELAYU... P*K*M*K PUNYA PARTI KERAJAAN...
  MASA AKU BALIK DARI MASJID LPS SOLAT MAGHRIB TADI, AKU TERIMA LAGI SMS DARI SI DIA MANJA:

  Dinda rasa kecekapan pantun kian meninggi
  Terima kasih di atas tunjuk ajar yng abg bagi
  Nantii udah kahwin pun, nak belajar juga lagi
  Kalau hari cuti, abg ajar le dinda sampai pagi

  Dinda tahu abg jujur, tidak pandai putar kilas
  Nanti ajarkan lah dinda dgn rasa tulus ikhlas
  Dlm bilik tu, tak nak le abg minta apa2 balas
  Nanti terpenyek diinda, abg bikin bahan alas

  Melayang terbang ibu-anak kelicap
  Senduduk serumpun melata merata
  Sayangkan abang tak tahu nak ucap
  Tak cukup dihimpun sejuta kata-kata

  Mula dah rekah, tali akar seruntun
  Mempelam pelik, berpuru di cabang
  Bila dah nikah, lagi cekap berpantun
  Di dalam bilik, berguru kan abang

  ('SI TUA' MEROYAN RABAN SAKAN KENA PANTUN2 B.I. AKU.. HI HI... 'SI TAIKO JIWA LARA' PULA DAH TIRU STYLE AKU, MAIN TUJU2 LAGU.. TAPI AKU TAK CITER KAT 'SI DIA'... KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  Anonymous7 November 2018 at 06:32

  'SI DIA' DAH MULA CERIA KEMBALI, LEGA RASANYA. GURAUAN NYA PULA DAH SEMAKIN MANJA, SAMPAI KE BILIK PULAK DAH... AKU PUN MEMBERANIKAN DIRI UNTUK BERGURAU MENGIKUT RENTAK DIA. AKU KARANG PANTUN MADAH DAN SMS KPD NYA:

  Udah tidak lama lagii, dinda akan abg lamar
  Seronok abg ni, bila berpantun dinda gemar
  Nanti abg kan ajar dinda, pantun dlm kamar
  Upahnya, bibir dinda mengganti buah tamar

  Tak ada hal bila adinda jadi abg punya milik
  Boleh saja belajar kat luar atau kat dlm bilik
  Dah tentu le sampai ke siang kita jaga celik
  Tapi jgn lah pula, sampai katil habis terbalik

  Menunggang kuda, di hutan bukit
  Ke hutan di barat, nak cekup tekukur
  Sayangkan dinda, bukan sedikit
  Lautan dan darat, tak cukup diukur

  Indahnya kain, berbatik seni
  Berukir renda, tersurat samar
  Sudah berkahwin, sebilik nanti
  Bibir adinda, ku buat tamar

  ('SI TUA' BETUL2 PARAH DEK TIKAMAN PANTUN2 B.I. AKU TU, TERUS HILANG KELIBAT, BAGAI DISEBAT, KE KLINIK CARI UBAT... HI HI...
  'SI TAIKO' PULA, MASIH POYO DGN 'SMS PALSU' DARI TOKYO NYA ITU... KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  Anonymous7 November 2018 at 18:04

  MEMANG NAMPAK SANGAT 'SI DIA' MCM BEGITU OBSES DGN PANTUN. TAK BOLEH DIA KALAU SEHARI TAK BERPANTUN (DIA PIKAT AKU DULU PUN GUNA PANTUN JUGA LAH). YG LAWAKNYA, DLM BERPANTUN PUN DIA CAKAP PASAL PANTUN (TERINGAT LAGU 'UMPAMA MIMPI DLM MIMPI').
  LEPAS AKU BALIK DARI MASJID, SOLAT ASAR TADI, AKU TERIMA SMS DARI SI DIA MANJA:

  Adinda dapat bayang, hidup kita pastii indah
  Seharian di rumah, asyiik dgn pantun madah
  Bunga kasih mekar, darii asal bertikam lidah
  Semoga rumahtangga kita Tuhan permudah

  Bagi dinda, abng jadi cahaya dan juga pelita
  Kiita harungi alam bahagia dgn seloka cinta
  Pantun madah dinda kan terus karang cipta
  Semoga jadi warisan hingga anak cucu kita

  Terbang merata garuda bergaya
  Mengeluh kuda dalam kesepian
  Abang pelita dan juga cahaya
  Menyuluh dinda ke alam impian

  Turun pasaraya beli manisan
  Tika nak turun serempak bucu
  Pantun budaya seni warisan
  Kita perturun ke anak cucu

  (WAAHH.. TINGGI BAHASA ORANG PHD NI...
  'SI TUA' TERKEDU & LARI LAGI DGN PANTUN2 POWER AKU. DIA KELUAR BAGI RESPON PUN GUNA SAMARAN 'GMN'.. HI HI..
  'SI TAIKO' DAH MULA BALIK POYO DGN KOTA TOKYO NYA ITU... AYO YO AMMA APPA... KI KI KIK..)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. STEADY PIMPINAN PH NI -

   MB: Kelantan minta pandangan Dr M bangunkan negeri

   Soal pembangunan negeri Kelantan menjadi tumpuan dalam pertemuan empat mata antara Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dengan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad hari ini.

   Bagaimanapun kata Ahmad Yakob isu bayaran royalti petroleum seperti yang dijanjikan dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) tidak disentuh kerana ia sudah dibincang sebelum ini.

   "Kita raikan beliau datang ke Kelantan, di samping itu kita bincang bagaimana Kelantan nak bangkit semula.

   "Beliau (Mahathir) kata Kelantan ini orang Melayu, insyaAllah kita berbincang untuk masa depan negeri ini, kena banyak usaha," katanya.

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  4. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  5. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 26. SAMBUNGAN:

  Anonymous9 November 2018 at 17:58

  AKU AGAK LAMA JUGA TAK BERPANTUN MELALUI SMS DGN 'SI DIA'. KAMI LBH BANYAK BERBUAL. AKU CITER KAT DIA MCM MANA AKU DPT BONGKAR RAHSIA SEORANG 'MAK JANDA' TUA YG BEGITU AKRAB DGN 'SI TAIKO' TU.
  AKU SMS KPD SI DIA MANJA KU ITU:

  Ini satu citer lawak abg mahu kasi tau dinda
  Ada le sorang tu, suka bebel dan mengada2
  Menyamar lelaki konon dia tu ada bini muda
  Abg perangkap dia terkena dan ngaku janda

  Cara bebel tu, abg rasa mak janda itu bidan
  Janda ni jenis suka mekap & pasang badan
  Sumah namanya, dgn taiko mmg ler padan
  Cuma si taiko itu lembut sikit, gaya pondan

  Bertebar merpati, riang ceria
  Berbondong nila, mengais puyu
  Tak sabar menanti, hari yang bahgia
  Nak dokong dinda, yang manis ayu

  ('SI TUA' KESIPUAN BILA AKU PERANGKAP DIA DAN DIA MENGAKUI DIRI MAK JANDA.. HI HI...
  'SI TAIKO' PULA DAH BERPERANG DGN MAK JANDA YG MENYAMAR.. HURU HARA MEREKA.. KI KI KIK.. )

  ReplyDelete

  Anonymous9 November 2018 at 23:04

  PERBUALAN AKU & 'SI DIA' HARI INI BANYAK MENUMPU KPD HAL AGAMA & AMAL IBADAH. DIA ADA BERITAHU AKU, SEJAK DARI SEKOLAH, DIA MINAT DGN LELAKI MELAYU ISLAM. TAPI DIA NAK KAN ORANG YG WARAK TAK TINGGAL SOLAT & JUGA PANDAI BERPANTUN (DIA PUN TAHU, AKU SENTIASA KE MASJID ATAU SURAU UTK BERJEMAAH).
  SELEPAS AKU BALIK DARI MASJID ASAR TADI, AKU TERIMA SMS DARI SI DIA MANJA:

  Dinda ternanti-nanti kebahagiaan menjelma
  Dgn abg dinda tak sabar nak hidup bersama
  Kasih & sayang hanya utk abg, selama-lama
  Bimbinglah dinda ni mendalami ilmu agama

  Hanya pada abg dinda serah diri bulat-bulat
  Abg bagi ku segala rasa manis pahit & kelat
  Dinda nak berimam abg setiap kali bersolat
  Bagi dinda, abg ibarat bagai penunjuk kiblat

  Terketar tubuh, hidap selsema
  Dingin dan demam, dek kena hujan
  Tak sabar sungguh, hidup bersama
  Ingin berimam, jejaka pujaan

  Terpaku dara, berseluar ketat
  Pergi ke pekan, terasa hairan
  Abangku wira, bertaraf ustad
  Nanti ajarkan, dinda al-quran

  ('SI TUA JANDA' MAKIN TERUK TERKEDU DEK PUKULAN PANTUN2 BERBISA DARI AKU.. HI HI..
  'SI TAIKO' PULA TERKEDU DIBALUN GMN & JL YG BOSAN DGN REKAAN 'SKETSA PALSU' NYA ITU.. KI KI KIK..)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies

  1. Kudingking Lumeeng
   MB kelantan satu2nya pemimpin pas yg saya sangat hormat, dia sentiasa tenang dan tak gelojoh menghentam kerajaan pusat. Begitulah caranya klu nak maju, jgn terlalu tunjuk ego mcm lain2 pemimpin pas.

   Emir Khairil Ahmad
   Saya setuju dengan apa yang kamu katakan. Walaupun saya bukanlah seorang ahli pas, tetapi saya sentiasa mengikuti perkembangan MB Kelantan ini kerana saya amat menghormati keperibadian beliau yang mirip-mirip Almarhum TGNA. Yang menjadi masalah beliau adalah kerana beliau mempunyai seorang timbalan MB yang bongkak, celupar dan mungkin juga bodoh. Orang yang ingin membantu atau ingin mengadakan kerjasama dengan kerajaan negeri akan merasa meluat dan menyampah dan mungkin terus menarik diri dari sebarang kerjasama apabila timbalan MB yang bongkak dan celupar mula membuka mulut longkangnya. Apakah keperluan kerajaan negeri kelantan mempunyai seorang timbalan MB yang boleh diibaratkan sebagai gunting dalam liputan ?,

   Nor Aloya
   Kita orang kelantan pun respect dgn MB Ahmad Yaacob, berlapang dada dan terbuka...bukan macam Nik Amar kongkang, payah nak berurusan dgn orang macam ni, mulut longkang dia saja yg betul, orang lain semua tak betul...

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  4. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  5. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 27. SAMBUNGAN:

  Anonymous10 November 2018 at 12:41

  AKU CERITA KPD 'SI DIA' YG 'SI TAIKO' JIWA LARA TU DAH MULA BALIK DGN 'SKETSA PALSU' FANTASI ILLUSI NYA TU. MARAH BETUL SI DIA MANJA KU ITU. AKU TAK PERNAH LIHAT DIA MARAH SAMPAI SEBEGITU.. (DIA BIASANYA LEMAH LEMBUT SANGAT. PERNAH JUGA RAKAN2 LECTURER PEREMPUAN NYA MENGUSIK DIA, DEPA CAKAP NAK TACKLE AKU, DIA SGT MARAH, TAPI TAK LAH SAMPAI TAHAP DIA MARAH SI TAIKO).
  LEPAS WAKTU TEA BREAK TADI, SI DIA SMS AKU:

  Perbuatan orang tu, dinda rasa betul berang
  Kalau dinda ni lelaki, dah pasti dinda serang
  Marah dinda ni sampai tidak reti nak karang
  Abg kata kat dia, "usah rindu kekasih orang"

  Pedulikan saja dia abg, usah lah abg endah
  Kalau dekat, muka dia rasa mcm nak ludah
  Abg kasi tahu dia tu, dinda cakap, "pigi dah"
  Pas tu, abg kirim dia lagu 'Kasih Tak Sudah'

  __________________________________________
  A. RAMLIE - KASIH TAK SUDAH
  (https://youtu.be/_muzg3PAlNc)

  Tangis sedu deru bayu
  Gundah pilu di dalam kalbu
  Getar jiwa dendam merindu
  Padamu dinda oh kasih ku….

  Ku merintih nada jiwa
  Tanda hati landa kecewa
  Cemas debar kasih mesra
  Tinggal kenangan peristiwa

  Chorus:

  Sayang disayang pujaan sayang
  Cinta nan murni ku impikan
  Orang di kenang kian menghilang
  Melepas kasih di khayalan…

  Dengan hati sayu gundah
  Mengenang kasih tak sudah-sudah
  Jiwa sedih gelisah rasa
  Dalam suasana ku derita

  ___________________________________________

  Terasa tawar si putik nenas
  Selasih dicuci sedikit yang kotor
  Biar ditawar sebukit emas
  Kasih yang suci secubit tak luntur

  Orang berdayung muat keranda
  Cuaca yang panas cepatnya mendung
  Abang lah payung buat adinda
  Hujan dan panas tempat berlindung

  ('SI TUA JANDA' TERKEDU TERUS DEK SENJATA MAKAN TUAN.. NAK CARI PASAL DGN MURID NGAH BRAHIM, BEGITU LAH AKIBATNYA.. HI HI..
  'SI TAIKO' PASANGAN MAK JANDA TU PULA TAK HABIS2 DGN ILLUSI NAK SAKITKAN HATI AKU & 'SI DIA', TAPI SEMUA ORG TAHU.. KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. BAGI SEMUA PEMINAT SKETSA 'PANTUN DLM CINTA' (YG AKAN DIBUKUKAN NANTI ATAS CADANGAN PIHAK DBP), DIHARAP DAPAT BERSABAR MENANTIKAN EPISOD2 SETERUSNYA YG PENUH SYAHDU INI. PASTI MENGASYIKKAN, PERCINTAAN SEORANG GURU MELAYU DARI SEMENANJUNG DGN SEORANG GADIS PENSYARAH MUDA KETURUNAN IBAN DARI BUMI KENYALANG...

   Delete

  2. Blogger Manan Razali said...
   I am seriously unable to fathom why did the Minister appoint Wahid to that post. Is it possible that he did it with Tun Mahathir's blessings? I doubt so.

   If Wahid was asked to vacate his Chairmanship at PNB because of his open support and reverence for the biggest thief and liar in the world, there is no logic for Tun to give Maszlee the green light to make Wahid the Chairman of UKM's Board of Directors.

   No supporter of the King of Thieves should be given any significant role to play in rebuilding this nation. It makes a mockery of the true principles that the rakyat stand for very dearly. The Minister's oversight in this affair is an insult to the rakyat. As if there is no one else better than Wahid who can be appointed to occupy that seat.

   If there is any dignity left in Wahid, he should step down and relinquish the seat to save himself and Maszlee from further humiliation as the rakyat heap more nasty insults on them.

   Wahid cannot expect to have the best of both worlds where he was given the previlege to enjoy life of respected social status in the previous kleptocratic regime and also in the current administration that is working hard to repair the catastrophic damage. Either he publicly denounces Najib and state his regret and remorse for supporting the plunderings and treacherous acts of the Bugis Pirate who has brought untold infamy to our beloved nation, or just disappear from the public scene.

   Our new Malaysia has no need and place for those who do not have the moral conscience to discern between truth and falsehood, to play any role in her rebuilding.

   And as for Maszlee, he needs to find a way to quickly unwind and repair his gross error in this case if he hopes to be spared from the rakyat's further ridicule and distrust in him. Removing Wahid from the seat would be a good start.

   Delete
  3. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  4. sibotak

   Kenyataan PRU yg akan datang

   Tun Mahathir ada Penyokong
   Lihat saja kemana Tun berada
   Tun di hormati , di Sanjung

   Anwar Ibrahim , Isterinya Wan Azizah
   Juga ada penyokong sendiri yg hebat dari dahulu

   Lim Guan Eng juga ada Penyokong Cina
   Di belakang beliau

   Mad Sabu juga ada Penyokong beliau sendiri

   Najib yg dilantik olih Tun atas belas ikhsan jasa Arwah Tun Razak
   Tidak ada Penyokong sendiri yg sejati
   Yg mendukung beliau adalah anggota UMNO sekarang
   Yang kesemuanya terpaksa mendukung Najib
   Kerana mereka masing masing perlu menjaga Kerusi & Kepentingan masing masing
   Maka mereka perlu bergading bahu bersama
   Bukan sebagai Penyokong yg Setia
   Tetapi kerana Kerusi & Kedudukan masing masing tergugat

   Ini kenyataan yg kIta tidak bolih menidaknya
   These are Facts of UMNO today

   Delete
  5. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  6. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  7. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 28. Mana dah tak nampak si Sumah mak janda
  Tak ada lagi dabik lembik punya buah dada
  Takut le nak masuk sbb dia tahu aku ni ada
  Atau pun, dgn Singgora dia pergii bercanda

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku bukan macam engkau menganggur memanjang tak ada tanggungjawab.

   Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  2. Housewife

   Mentaliti Bangsa Melayu…sudah sampai tahap mana? Masih anggap wang itu kuasa…boleh beli hati manusia, boleh menebus kesesalan? BOLEH BELI BIRKIN BERATUS BIJI, ANTAI BERTAUS JUTA RINGGIT, BOTOX DAN POTONG BELAH HIDUNG, KAK. MACAM NAJIB CURIWANG RAKYAT SUPAYA MAK BADAK BOLEH BUAT BEGITU.

   Begitu sekali mentaliti Bangsa Melayu yang beraja wang ringgit, yang berkuasa dengan wang, yang berkedudukan tinggi dan dipandang mulia hanya semata2 kerana wang berlimpah ruah. Dan dengan wang berlumba2 menuntut ketaatan dan kesetiaan malah kecintaan dan pemujaan.

   TAPI NAJIB DAN UMNO LINGKUP AKIBAT MENTALITI CASH IS KING SI NAJIB BEDEBAH ITU. NAJIB, ROSMAH, AHMAD ZAHID MENUNGGU BICARA DAN MASUK PENJARA.

   Delete
 29. Fuuuuh....Korang semua dah terperasan tak kelakuan Tun Madey yang semakin memeningkan kapla seluruh rakyat Msia, khususnya orang2 melayu.

  Baru2 ni... Dia suruh bubarkan UMNO. Kononnya kata dia sebab orang Melayu dah tak sokong UMNO. Kata dia UMNO dah lari dari prinsip perjuangan untuk orang Melayu.

  Tapi IRONIKnya, bilangan Ahli Parlimen UMNO dalam Parlimen adalah yang Paling Ramai berbanding parti yang dia pimpin ketika ini. Dan semua MP UMNO tu mewakili kawasan majoriti orang Melayu.

  Dan KALAU BETUL dakwaan dia kononnya pemimpin UMNO semua korup, kenapa dia sibuk buat tawaran 'Jual Beli' dengan Ahli Parlimen UMNO pada ketika ini?

  Itu menunjukkan kenyataan dia hanya sekadar RETORIK POLITIK semata-mata. Hakikatnya, dia malu sebab parti dia sendiri GAGAL mendapatkan sokongan rakyat.

  Tambah memalukan ialah apabila pemimpin parti dia sendiri kebanyakkanya terdiri daripada orang yang mentaliti bertaraf Longkang dan suka menyusahkan dia!!!

  Korang tak payah nak bersusah payah menggoogle untuk mendapatkan jawapan tu bhai...memang terang2 dah ada depan mata kita...tanya pada budak2 Tadika pun, mereka dapat memberi jawapan yang tepat sapa menteri2 tu!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. sibotak

   Very touch of Najib concern today in his own forum Santai and his recent Video clips which are just meant for Malaysia
   He had a note ,writes down Malaysia grievances, very concerns indeed
   Never seen him doing all these during his premier
   Probably too busy spending, distributing , playing Golf whilst Rosmah were busy shopping .
   He mention and showing images of proofs of Saudi giving him a piece Kiswah and King Abdul Aziz Honor of Merits .Physical evidence .

   BUT repeatedly We Malaysia did not see the proofs
   The images of 2.6 billion of money that was donated to Najib

   Be in in cash nor in ledger transactions nor cheque

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  4. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 30. Tak nampak kelibat pun mak jandaa Sumah
  Agak nya berduaan dgn Singgora kat rumah
  Lalu ke tubuh kedut dia Singgora nak jamah
  Lagii pulak, Singgora itu tenaga batin lemah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies

  1. I think if Zahid Hamidi now has become PM of Malaysia
   He would have Greet you Happy Deepavali

   Sadly he can only dream of becoming one
   As long as he and Najib is still with BN
   BN will continue sinking

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  4. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 31. Singgora merana, hati lara terus dia bawak
  Tapi sekali, dia cuba jugak mau buat lawak
  Konon nak jumpa awek ku Mas di Sarawak
  Tapi dia ke sana, urusan niaga kulit biawak

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies

  1. Was much Heartly Saddened by Najib ruling
   As the saying goes Right
   Tun Razak builds UMNO
   Najib his Son Destroyed UMNO

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Anon,

   Dek kecelaruan, Kejora @ 9:34, 9:35, 9:36, 9:37 9:38, 9:39, 9:59, 10:10 serkap jarang konon anda adalah samaran saya. Hari itu dia juga merepek konon Ali Jaeger, pak diny, GMN juga samaran saya.

   Kejora is such an intrique deluded bloody fool...!!

   Delete
  4. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
 32. Asallam bhai..sori naik lori lah pagi ni. Mohon izin untuk lari sikit dari tajuk posting di atas tu.

  Rasanya korang tentu ingat lagi tentang dakwaan ketua Armaad Bersatu yang mengatakan dia telah dirasuah sebanyak RM5 juta agar keluar dari parti Bersatu satu ketika dulu.

  Nampaknya, berbaloi betul wayang politiknya tu bila di anagkat sebaagi YB Muar dan kemudiannya dilantik sebagai menteri Sukaneka.

  Kini sinetron politik yang hampir sama diputarkan semula, tapi kali ni aktornya ialah sorang artis mat pet pulak.

  Jalan cerita macam sama je. Jumlah dakwaan cuba disogok pun lebih kurang sama banyak. Cuma mungkin plot dia je yang agak berbeza sikit.

  Yang sorang dakwa dia cuba disogok sebanyak RM 5 juta untuk tinggalkan parti sendiri. Yang sorang lagi mungkin sebab nak lari dari kes dimahkamah.

  Mana la tau kan. Kot-kot kalai dia kutuk Kerajaan terdahulu, kes dadah dia boleh gugur.

  Kalau kes Guan Eng boleh, takkan kes dia tak boleh kot? Tak salah kalau dia cuba...ibarat kata orang..belum cuba , belum tau beb !!!

  Tapi korang perasan tak...memang ada persamaan dalam wayang tu..... dua - dua tak berani nak buat laporan kepada SPRM.

  Masing-masing hanya berani buat dakwaan dan melalak dalam media je.

  Diorang berdua ni memang jenis dah hilang buah kerandut ke?

  Atau memang diorang tau yang SPRM tu tak boleh diharap sehingga malas nak buat laporan???

  Ada sesapa boleh beri pencerahan lanjut....takkan lah takde sorang pun yang berminda kritis kot ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. sibotak

   Najib mempergadaikan UMNO , Malaysia , Melayu untuk Jho Low
   Tak mungkin Najib tidak tahu di mana Jho Low

   Kalau 1MDB bukan Najib yg Bersalah
   Soalannya Siapa yg Salah hingga kini ?

   Duit hilang takkan nak cakap ada Toyul ?
   Dan bagaimana pula siasatan AG luar negara ?

   Sekali lagi
   Najib mempergadaikan UMNO , Malaysia , Melayu untuk Jho Low
   Tak mungkin Najib tidak tahu di mana Jho Low

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Anon,

   Dek kecelaruan, Kejora @ 9:34, 9:35, 9:36, 9:37 9:38, 9:39, 9:59, 10:10 serkap jarang konon anda adalah samaran saya. Hari itu dia juga merepek konon Ali Jaeger, pak diny, GMN juga samaran saya.

   Kejora is such an intrique deluded bloody fool...!!

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete
  6. Saya sudah terfikir binatang Geng Najib itu menyamar sebagai sdr Othman. Bagus lah sdr Othman sudah sahkan.

   Di medang perang atau pertempuran bersenjata, sesiapa yang menyamar di tembak mati pronto - di situ juga.

   Tapi binatang ini kita lastik catapult dengan peluru guli plastic lah dia.

   Nasib2 kena kepala dia jatuh berdebek, gol. Kalau tak, kita terus lastic.

   Delete
  7. Aikk.. bercakap sorang diri nampak?
   Ki kik ki kik ki kik...

   Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  8. Anon 11.27...Apaaa...kau kata aku nak menyamar pakai nama Wak Suman Tempek Bacin tu???

   Selisih 44 buah bas beb...Sori naik lori lah kan.

   Sapa lah nak menyamar jadi orang tua bangka tak sedar diri tu..buat memalukan orang2 kampong dan Felda aje lah bhai !!!

   Delete
  9. Ke hadapan Geng Najib
   Yang kucing taik

   Aduhai Tonggeng....

   Kau kata aku penjual tempek bacin di setiap posting2 kau khas untuk ku.

   Justru aku nak ucapkan Tahniah atas menunjukkan keperibadian biadap kurang ajar itu, juga tidak lupa tebiat kau merompak ciplak hak cipta orang lain kemudian spin putar belit & sikap pengecut tidak berani bersemuka dgn aku.

   Ketahuilah, usaha & penat lelah aku ada hasil - Kerajaan pusat & kerajaan Johor dapat dirampas oleh kami. Sahabat2 karibku pula menjadi MB Johor & Menteri Pertanian.

   Aku taklah sehina apa yg kau cacikan sampai MENJUAL TEMPEK BACIN MAK KAU, Fahammmmmm....??

   Duit EPF, CPF, ASB, unit2 saham pelaburan, sewa rumah apartment 5 bilik di Spore dah cukup untuk menampung kedua istriku. Anak bongsuku berumur 29 tahun pun sudah berdikari & bekerjaya di Spura.

   Engkau apa ada - kecuali nganggur, kutip bahan sampah, mencuri ciplak kemudian spin, memekak siang malam tak sudah2. Patut ler Najib & Rosmah terbongkang-sungkur kena terajang dari Putrajaya.

   Btw, sampai bila telor engkau terus kecut untuk berhadapan dgn aku bagai jantan sejati, haaaa....??

   Delete

 33. Rasanya lah...bukan aje DS Zahid yang kecewa, tapi seluruh rakyat Msia, khususnya Pak diny dan cai2 Haprakan yang melambak2 kat blog ni.

  Tak sangka kan...Ingatkan rizab Petronas tu nak digunakan untuk membela dan mensejahterakan rakyat Msia khususnya golongan B40 , rupa2nya untuk tujuan lain pulak.

  Memang kaki belap betul lah Rejim Haprakan ni, terutamanya pengerusinya tu !!!

  Zahid kecewa rizab Petronas diguna tampung defisit Belanjawan 2019

  KUALA LUMPUR: Presiden UMNO, Datuk Seri Zahid Hamidi menzahirkan kekecewaan apabila unjuran tinjauan penarafan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) LNG Ltd (PLL) berubah kepada negatif, daripada stabil.

  Bercakap dalam sidang media selepas mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi UMNO bulanan hari ini, Zahid menyifatkan penggunaan rizab Petronas untuk menampung defisit Belanjawan 2019 sebagai sesuatu yang menyedihkan.

  "Ini merupakan bayangan masa depan penarafan Petronas. Kami juga bersedih apabila dana simpanan Petronas diguna untuk menampung defisit bajet, iaitu sebanyak RM30 bilion tambahan daripada jumlah dividen yang telah diberikan sebelum ini sebanyak kira-kira RM20 bilion. "Ini dikhuatiri akan mengurangkan pengukuhan dana simpanan yang selama ini dipegang oleh Petronas," kata Zahid.

  Laporan media hari ini menyebut Penolong Naib Presiden dan Penganalisis Moody's, Rachel Chua berkata perubahan unjuran penarafan PLL itu adalah berasaskan unjuran penarafan bagi syarikat induk muktamad PLL, iaitu Petronas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. sibotak

   Najib mengatakan bahwa Tun adalah alat DAP
   DAP mempergunakan Tun memercah belahkan Melayu

   Mari kita renung siapa yg memercah belahkan Melayu
   Atau istilah kata Siapa yg mengugat Melayu ?

   Saya tidak percayakan Lim Kit Siang atau Guan Eng atau DAP
   Kandungan Dalaman nya bertujuan untuk Kaum Cina

   Sekarang DAP perlu Bersekutu dengan PAKATAN atas Agenda sendiri sekurangnya
   DAP dapat Bonus point berganding bahu dengan PAKATAN
   Daripada DAP bersendirian . Bukan DAP bertujuan untuk 1 Malaysia

   Sekarang suruh Lim sediakan Tun minuman , Lim akan lakukan

   Isu sekarang
   Siapa dan Perbuatan Siapa yg bakal mengugat kedudukan Orang Melayu
   anak Bumi Putra ?
   Perbuatan Tun ( Pribumi ) yang bersekutu dengan DAP
   Atau Najib ( BN ) yg membawa masuk , memberi haluan , mengizinkan pendatang Cina dari China juga dari Singapura berakar umbi , beranak penak di Bumi Malaysia ?
   Hingga golongan Cina China ini di bolihkan memebeli Tanah Malaysia seluasnya secara Freehold dengan juga pentakbiran perniagaan mereka dihalalkan GST sedangkan Anak Bumi sendiri membeli makanan & perubatan perlu bayar Gst ?

   tindakan Najib mengugat Anak Bumi Malaysia
   Yg nyata Anak Bumi Malaysia masih tidak mampu bersaing dengan Anak Cina yg dilahirkan di Malaysia . Inikan lagi dengan kemasukan mereka dari China juga dari Singapura .

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 34. Nak tanya kengkawan kat sini lah...Ramai rakyat kata...BAJET 2019 BAJET "SYOK SENDIRI"...betul ke haaah

  Bajet 2019 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng tidak menyeluruh dan beberapa golongan masyarakat tidak mendapat manfaat dari kerajaaan sebaliknya ia hanyalah ‘bajet syok sendiri’, kata Ketua Penerangan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Johor Bahru, Farid Firuz.

  Ujarnya, Bajet 2019 tidak mengambil pendekatan menyeluruh dan percaya bahawa ia sukar untuk proses perlaksanaan kelak yang akhirnya akan sama seperti janji dalam manisfesto PRU14.

  “Pembentangan bajet kerajaan adalah antara perkara yang dinantikan oleh rakyat Malaysia malah inilah peluang terbaik Kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk membuktikan mereka menepati janji dalam manifesto mereka.

  “Namun apa yang dibentangkan jauh sekali dengan manifesto mereka dan ada yang tidak termasuk dalam bajet ini,” katanya dalam kenyataan kepada UMNO-Online hari ini.

  Ujarnya, antara ‘Touch Point’ yang dibentangkan dalam bajet kerajaan 2019 adalah BR1M sedangkan dahulu BR1M ini dikatakan dedak, namun Kerajaan PH tetap memberikan bantuan ini dengan hanya mengubahkan nama kepada Bantuan Sara Hidup (BSH) dengan nilainya kurang.

  “Berkenaan PTPTN, beberapa perkara yang dibentangkan adalah baik kepada PTPTN.

  Namun sebagai sebuah kerajaan yang telah menjanjikan beberapa perkara mengenai isu PTPTN, seharusnya menunaikan janji tersebut atau mencari jalan yang baik untuk peminjam PTPTN.

  “Apa yang dijanjikan Kerajaan PH ini bertentangan dengan Janji 100 Hari PH,” ujarnya.

  Jelasnya, sebelum ini PTPTN melaksanakan sistem bayaran balik melalui potongan gaji, namun ia bukanlah suatu yang wajib di atas peminjam; pembayaran balik dengan cara potongan gaji berjadual antara 2% hingga 15% daripada pendapatan bulanan peminjam melebihi RM1000 sebulan bermakna kerajaan mewajibkan potongan gaji kepada semua peminjam bergaji RM1000 ke atas.

  “Ini menunjukkan apa yang dijanjikan oleh Kerajaan PH untuk memulakan bayaran balik ditangga gaji RM4,000 dengan sendirinya tidak dilaksanakan, sebaliknya mewajibkan pula potongan gaji bermula pendapatan RM1,000 ke atas.

  “Janji PH adalah unutk menurunkan harga Petrol sekiranya mereka memiliki Putrajaya, tetapi lain pula jadinya setelah mereka menjadi Kerajaan.”

  Dilaporkan, berkenaan subsidi petrol, Kerajaan PH akan memberikan subsidi kepada pemilik kereta dibawah enjin 1,500 c.c. dan motor dibawah 125 c.c. harga petrol RON 95 akan diapungkan semula dipasaran berdasarkan Automatic Price Mechanism (APM).

  “Bila diteliti dengan lebih dekat, terdapat banyak kekurangan yang ada dalam belanjawan 2019 ini.

  ‘Touch Point’ kerajaan tidak menyeluruh terutama golongan B40 yang tidak diberikan secara khusus.

  Contohnya golongan pesawah, petani, peladang dan nelayan.

  “Nampaknya Kerajaan PH masih gagal mengemukakan bajet yang menyeluruh dan dasar-dasar baru yang jelas. Kita boleh lihat kebanyakan daripadanya adalah inisiatif Kerajaan BN yang lama dan hanya bertukarkan nama dan penambahbaikan di sana sini sahaja.”

  Selaras itu, beliau mewakili rakyat dan golongan Pemuda UMNO di kawasan terbabit ingin menasihati Kerajaan PH supata melaksanakan sebaiknya apa yang telah dibentangkan.

  “Ini bukan lagi manifesto yang mereka tidak tunaikan, tetapi ini adalah belanjawan 2019 yang menjadi tanggungjawab kerajaan untuk melaksanakan,” tegasnya lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. farock

   Dalam ucapan Rosmah di Pantai Dalam beberapa hari lalu, memanggil Nurul Izzah kurang ajar sebab memanggilnya “Rosmah” dan bukan “Makcik Rosmah”. Rosmah berkata org mcm Nurul tidak layak menjadi pemimpin sebab tidak pandai menghormati orang tua.

   MAK AI, MAU PULAK DIA MENGAKU ORANG TUA. bOTOX SANA BOTOX SINI, POTONG, BELH HIDUNG DLL NAKKAN IMEJ ORANG MUDA. DAH SEWEL KE ROSMAH INI?

   Memegang pada kata2 Rosmah, pemimpin2 BN semuanya tak layak jadi pemimpin termasuk laki Rosmah iaitu Najib. So,tak tahu malu ke Najib dan kaki2 dedak lain?Rosmah kata org tak hormat org tua “kurang ajar”,maka korang BN semua kurang ajar dan tak layak jadi pemimpin sb kurang ajar ngan TUN…Itu ROSMAH yg kata bukan saya..

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 35. Nek Sumah oi cara ko buat ni aku tak gemar
  Kenapa nak main pukul curi dari balik kamar
  Hari ini pakai nama 'Anon' pula ko ni nyamar
  Apa yng ko dpt cuma nama ko jadi tercemar

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Udah2 lah nek Sumah, aku ini tidak lah buta
  Tiada guna pun, sampah yg ko kutip merata
  Nak lwn dgn aku, ko dah kehabiisan senjata
  Kini nyamar konon diri 'Anon', ko punya aota

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Mmg sial tak guna nek Sumah janda goblok
  Dibawanya ke sini sampah dari merata blog
  Apa yang dibuat pun, mudah jer aku perolok
  Sakit le dia, bila sarang tabuan dia dah jolok

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora...

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, kenapa pulak kau takut bersua dgn nenek2...??

   Delete

  2. zulu Apr

   Najis is cancerous to Malaysia. He made every govt. entity a corrupted. Malaysians should choose wisely now.

   Delete
  3. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  4. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  5. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete
 36. Sobat2 ku sekelian..memang lah ini tak de kaitan dengan posting di atas, tapi kalau dibiarkan benda ni terus berleluasa, memang bahaya tu beb !!!!

  Penyebaran risalah Kristian itu TERANCANG ????


  KEPALA BATAS - Tindakan pihak tertentu menyebarkan risalah berkaitan Kristian bertajuk “How To Know God” di sekitar kawasan Taman Kuala Bekah dekat Penaga di sini awal pagi ini dibuat secara terancang.

  Ini kerana risalah dalam bahasa Inggeris dan Malayalam itu dibalut dengan plastik sebelum diletakkan di dalam peti surat atau diselitkan pada pagar rumah penduduk taman itu yang 100 peratus beragama Islam.

  Wakil Persatuan Kelab-kelab Belia Malaysia (MAYC) Pulau Pinang Saiful Anuar Sazali berkata, tindakan pihak yang tidak bertanggungjawab ini boleh menimbulkan suasana tidak selesa di kalangan penduduk serta menggugat keharmonian antara kaum.

  "Saya amat terkejut apabila menerima maklumat berkaitan hal ini kerana risalah itu diletakkan di kawasan penduduk yang 100 peratus Islam serta dibuat secara tersusun kerana dibalut dengan plastik sebelum dimasukkan ke dalam peti surat.

  "Jadi saya mohon pihak berkuasa agar mengesan dalang yang menyebarkan risalah ini kerana ia melanggar prinsip Perlembagaan negara serta boleh menimbulkan suasana kacau bilau di kalangan masyarakat," katanya selepas membuat laporan polis di Balai Polis Kepala Batas di sini hari ini.

  Pendapat sama dikongsi salah seorang penduduk taman itu, Basir Mat, 46, yang turut sama menerima risalah itu awal pagi ini dan mengakui perkara ini tidak sepatutnya berlaku di kawasan itu.

  Jelasnya, dianggarkan terdapat lebih 30 penduduk menerima risalah itu yang dipercayai diletakkan antara pukul 3 hingga 6 pagi kerana pihak Komuniti Rukun Tetangga taman itu memaklumkan tidak terdapat kenderaan atau individu mencurigakan masuk ke kawasan itu selain daripada penduduk setempat sebelum itu.

  "Kejadian ini adalah kali pertama berlaku di kawasan kami dan berharap pihak polis dapat mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang terlibat," ujarnya.

  Persoalannya...ada kah kita semua masih nak menyokong tindakan Rejim Haprakan yang bakal menandatangani ICERD tu ke haah ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. sibotak

   Malaysia akan datang perlu Kerajaan yg Berkebolihan
   Perlu Kerajaan yg mementingkan kepentingan Malaysia
   Kepentingan hak Bumi Putra
   Tidak tunduk akan Kemahuan Kerajaan Luar
   Bersiap dengan ketenteraan yg kukuh
   Mempunyai Teknologi tersendiri , walau masih membeli senjata dari merata tempat

   Najib Razak bukan Orang nya
   Najib bukan Pemimpin , Tidak berjiwa Politik. Najib Nol
   Najib yg kita lihat menunduk akan kemahuan Kerajaan Luar
   Menunduk pada Amerka dengan membawa Sumbangan bukan sebagai Ahli Politik
   Yg berdiri sama tinggi
   Beliau bangga beliau punyai hubungan baik dengan Singapura
   Tidak seperti hubungan Tun Mahathir dengan Singapore dahulu
   Sebab Najib di PerBudak Budakan, di Pebodohkan
   Najib senang kena Jotus dengan Kerajaan Luar
   Maka mereka lebih memerlukan Najib Berkuasa
   Seperti Yahudi memerlukan Trump menjadi Boneka Israel

   Delete
  2. Sumah agaknya rupa mak Enon
   Dulu bencii, kini sokong Bg Non
   Rasa tak tahan aku asyik canon
   Hari ni masuk, menyamar 'Anon'

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
  3. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Delete
 37. Maaf ye rakan2 ku..agak lama jugak tak kongsikan ulasan dari FB DS Najib, iyelah agak busy sikit sejak akhir2 ni. Jom kita layan sama2!!!

  RASMI: Manifestomato PH sudah boleh dicampak ke dalam longkang!!!

  Tadi, Timbalan Pengarah Biro Strategik dan Dasar PPM berkata dua dokumen sedia ada boleh dijadikan panduan baru bagi menggantikan manifesto Pakatan Harapan.

  Dua dokumen itu adalah Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11 (KSP RMK11) dan Laporan Belanjawan 2019.

  Teringat pada sesi sembang santai hari itu, ada seorang rakan media sosial bertanya saya:

  “Jika mereka boleh menipu secara terus-terang apa yang ditulis dalam hitam putih di dalam buku mereka, apa lagi mereka tidak mampu untuk menipu?”

  Saya tak ada jawapan untuk dia pada hari itu. Selepas seminggu, saya masih tidak dapat mencari jawapan.

  Najib Razak

  ReplyDelete
  Replies
  1. musato

   Di Pru14 dulu, saya harap PH menang bagi membolehkan siasatan jenayah pecah amanah ke atas Najib dapat dijalankan.

   Selepas ini saya juga berharap saya dapat berehat dari menulis lagi di sini secara sukarelawan.

   Saya mengaku, saya takut untuk berharap/meminta/ berdoa sesuatu kepads Allah swt, kerana saya tidak tahu samda perkara yang saya minta itu baik bagi diri saya atau tidak (setelah lalui pengalaman yang menakjubkan ini).

   Najib telah menipu dalam pilihanraya. Tetapi dengan segala usaha Tun Mahathir dan rakan rakan beliau, yang saya fikir adalah supaya yang mencuri merompak wng rakyat dimasukkan ke dalam penjara.

   Delete
  2. Ke hadapan Geng Najib
   Ysng kucing taik

   Aduhai Tonggeng....

   Kau kata aku penjual tempek bacin di setiap posting2 kau khas untuk ku.

   Justru aku nak ucapkan Tahniah atas menunjukkan keperibadian biadap kurang ajar itu, juga tidak lupa tebiat kau merompak ciplak hak cipta orang lain kemudian spin putar belit & sikap pengecut tidak berani bersemuka dgn aku.

   Ketahuilah, usaha & penat lelah aku ada hasil - Kerajaan pusat & kerajaan Johor dapat dirampas oleh kami. Sahabat2 karibku pula menjadi MB Johor & Menteri Pertanian.

   Aku taklah sehina apa yg kau cacikan sampai MENJUAL TEMPEK BACIN MAK KAU, Fahammmmmm....??

   Duit EPF, CPF, ASB, unit2 saham pelaburan, sewa rumah apartment 5 bilik di Spore dah cukup untuk menampung kedua istriku. Anak bongsuku berumur 29 tahun pun sudah berdikari & bekerjaya di Spura.

   Engkau apa ada - kecuali nganggur, kutip bahan sampah, mencuri ciplak kemudian spin, memekak siang malam tak sudah2. Patut ler Najib & Rosmah terbongkang-sungkur kena terajang dari Putrajaya.

   Btw, sampai bila telor engkau terus kecut untuk berhadapan dgn aku bagai jantan sejati, haaaa....??

   Ingat tuuu....

   Delete
  3. FITNAH & PEMBOHONGAN KEJORA.....!!

   Semasa saya tiada di sini, si Pengecut Kejora mengumpat serta berauta temberang konon....

   Anonymous10 November 2018 at 15:34
   SIAPA OTHMAN AHMAD?

   Izinkan saya menghurai dan menceritakan tentang Othaman@Othman Ahamad yang sudah saya kenali sebelum PRU13 lagi.

   Beliau anak kelahiran Singapura. Beliau dulu adalah ahli UMNO yang kuat menyokong TDM. Sebagai ketua cawangan UMNO, beliau banyak mendapat projek di era TDM. Selepas persaraan TDM dan kekurangan projek, beliau mengubah career kepada seorang cybertrooper yang menentang kem DSNR pada mulanya dan seterusnya menentang juga UMNO kemudiannya.

   Beliau pada mulanya hanya mendapat upahan dari pihak pembangkang (sebelum PRU15) tetapi kemudiannya, selepas kemenangan PH, beliau mendapat upahan dari kedua belah pihak kerajaan dan pembangkang (gergaji dua mata). Dalam strategi mendapat upah ini, beliau perlu:
   1. Mengimbangi komen kedua-dua belah pihak.
   2. Mengkucar-kacirkan blog supaya hilang penumpuan dan perhatian pembaca.

   Bagaimana dia buat?
   Jawapannya ialah penyamaran maya. Selain berkomen atas nama Othaman (kini Othman), beliau juga menggunakan beberapa nama lain seperti Geng Najib, Geng Menjilat Najib, Justice League, Just Lick The Wound, Alli Jaeger dll.

   Dia akan menjelajah blog-blog lain seperti Zamkata, Cucu Tok Selampit, KL.Chronicle, Celah Gelegar, Che Det, Kluang Diamond dll untuk mengumpul maklumat bahan copy-paste.

   Untuk upahan di pihak kerajaan, dia menggunakan nama sendiri dan lain-lain nama penyamaran seperti yang tersebut di atas. Untuk upahan dari pihak pembangkang, dia akan berkomen atas nama Geng Najib, Justice League dll
   Perasan kah tuan-tuan, sering komen Geng Najib (GN) akan bermula dengan 'Wak Suman Tempe.." Apa tujuannya? Ia adalah sebagai jalan cara untuk memprovokasi atau mengundang dirinya sendiri memberi komen. Masa dia atas nama GN, sumber maklumatnya adalah dari blog CTS, KLC, CG, PakDin.my dll.
   Atas 'provokasi' "Wak Suman Tempe..", dia akan keluar dengan nama sendiri Othman, tetapi komen yang diberi bukan berisi hujah, sebaliknya 'provokasi' lagi, misalnya, "Hey Kejora Tonggeng..." Untuk apa? Untuk menjemput anon Kejora bawa pantun-pantun (yang kerap menyerang Othman..). Sebagai serangan balas, dia akan membebel dan mencerca anon Kejora.. Rentetan daripada itu berlakulah banyak 'copy-pasting' yang menyemak kan blog dan menyukarkan pengikut-pengikut blog. Di celah kekalutan itu, dia akan keluar sebagai Justice League dll (mewakili pembangkang) dan pada masa yang sama keluar sebagai Geng Menjilat Najib (GMN), Just Lick The Wound (JLTW) dll (mewakili kerajaan). Sumber bahan hujah di pihak kerajaan diceduk dari blog chedet, zamkata, kluangdiamond, milo suam dll.
   (akan bersambung lagi...)

   Delete
  4. Kini saya telah masuk kembali menuntut pertanggung-jawaban Kejora di atas kelancangannya nengada-adakan cerita palsu rekaan autanya.

   FITNAH & PEMBOHONGAN KEJORA.....!!

   Sampai saat ini, Kejora mengelak bersua dgn saya. Saya sebelum ini sibuk dgn urusan peribadi dan tidak menjenguk di laman blog ini sejak malam tadi.

   Ketika ketiadaan saya, Kejora ambil kesempatan berauta temberang, cakap besar & memandai-mandai memburuk-burukkan saya untuk menutup malu dirinya setelah saya dedahkan kelemahan & pembohongannya.

   Sehubungan itu, jika dia benar-benar pejuang kebenaran & sejati, saya cabar dia umumkan tarikh, masa dan tempat untuk dia berjumpa saya membuat perhitungan untuk menentukan siapa yg benar.

   Saya ulangi....

   Jika dia benar-benar pejuang kebenaran & sejati, saya cabar dia umumkan tarikh, masa dan tempat untuk dia berjumpa saya membuat perhitungan untuk menentukan siapa yg benar.

   Delete
  5. Kenapa sampai saat ini kau terus merepek bukan2 tidak menyahut cabaran aku, Kejora - Apakah takut, jika tidak jawablah....!!

   Aku ulangi....

   Jika kau benar-benar pejuang kebenaran & sejati, aku cabar kau umumkan tarikh, masa dan tempat untuk kita berjumpa membuat perhitungan bagi menentukan siapa yg benar.

   Delete
 38. .../Sambungan...

  Modus operandi Othman, tentera maya:

  Seperti yang saya katakan sebelum ini, bagi memainkan peranan 'gergaji dua mata' dengan berkesan, Othman perlu mempastikan tiada mana-mana pihak mendominasi pihak yang satu lagi. Dengan erti kata lain, serang menyerang mesti kelihatan seimbang.

  Tuan-tuan pembaca boleh lihat pada entry kali ini, bagaimana Othman menampilkan diri sebagai 'Anon' dan membawa masuk bahan-bahan copy-paste entah dari blog mana. Bagi setiap komen yang pro-pembangkang, dia akan letak bahan-bahan copy-paste nya itu sebagai 'reply'.

  Apabila ada pengikut blog beri komen kepada bahan sampah nya itu, dia pun berlakon mencabar Kejora. Maka, Kejora pun masuk dan counter copy-paste nya itu dengan copy-paste juga...

  Sekali lagi, akan berlaku rantaian copy-paste yang akan menyemakkan blog. Dengan itu, sukar kita pastikan pihak mana yang mendominasi pihak mana.. cekap kan Othman tu.

  Tuan-tuan yang ingin menjadi tentera maya sehebat Othman ini, kena lah belajar dan berada dalam blog sekurang-kurang nya 5 tahun. Kalau nak 'makan dua belah' macam Othman tu, kena lebih lama lagi tempoh pengalaman nya...

  (akan bersambung...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kini saya telah masuk kembali menuntut pertanggung-jawaban Kejora di atas kelancangannya nengada-adakan cerita palsu rekaan autanya.

   FITNAH & PEMBOHONGAN KEJORA.....!!

   Sampai saat ini, Kejora mengelak bersua dgn saya. Saya sebelum ini sibuk dgn urusan peribadi dan tidak menjenguk di laman blog ini sejak malam tadi.

   Ketika ketiadaan saya, Kejora ambil kesempatan berauta temberang, cakap besar & memandai-mandai memburuk-burukkan saya untuk menutup malu dirinya setelah saya dedahkan kelemahan & pembohongannya.

   Sehubungan itu, jika dia benar-benar pejuang kebenaran & sejati, saya cabar dia umumkan tarikh, masa dan tempat untuk dia berjumpa saya membuat perhitungan untuk menentukan siapa yg benar.

   Saya ulangi....

   Jika dia benar-benar pejuang kebenaran & sejati, saya cabar dia umumkan tarikh, masa dan tempat untuk dia berjumpa saya membuat perhitungan untuk menentukan siapa yg benar.

   Delete
  2. Kenapa sampai saat ini kau terus merepek bukan2 tidak menyahut cabaran aku, Kejora - Apakah takut, jika tidak jawablah....!!

   Aku ulangi....

   Jika kau benar-benar pejuang kebenaran & sejati, aku cabar kau umumkan tarikh, masa dan tempat untuk kita berjumpa membuat perhitungan bagi menentukan siapa yg benar.

   Delete
  3. Hey Sumah pakai besar punya anting2
   Kalau tak benar naper kuat melenting?
   Menyondol gila tak ubah babi bunting
   Atau kecewa Singgora belum sunting?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  4. Anon 11:53

   Tak sangka si Sumah, makan 2 belah
   Gergaji mata dua inii, tau-tau saja lah
   Patut ler dgn semua org dia berbalah
   Sengaja nak kasi blog terpecah belah

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Delete
  5. Yakah Kejora...???

   Nak tahu aku berupa Mak Enon ker, janda goblok ker, pakai anting2 ker, heran kenapa pulak kau takut bersua dgn aku sampai kini, kenapa,,kenapa..kenapa, haaaaaa....??

   Jelas sekali kau pembohong & penakut.....!!

   Delete

  6. Tun Dr Mahathir Mohamad akan dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang oleh alma mater, National University of Singapore (NUS), semasa beliau melakukan lawatan rasmi ke republik ini mulai Selasa ini.

   Dalam kenyataan semalam, Kementerian Hal Ehwal Luar Singapura berkata Dr Mahathir akan melakukan lawatan rasmi dua hari ke negara ini atas jemputan Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

   NAJIB? AKAN DI ANUGERAH IJAZAH PENIPUAN, PENCURIAN, PEROMPAKAN (PPP) WANG RAKYAT DI 1MDB.

   OLEH UNIVERSITI MAK BADAK BERTEMPAT DI LONGKANG KAMPONG TEMPAT TUN RAZAK DI LAHIRKAN, PEKAN, PAHANG. MERONTA2 ROH TUN RAZAK TIAP KALI NAJIB DAN MAK BADAK KE SITU.

   Delete
  7. MAAFKAN SAYA EN OTHMAN.

   SAYA JARANG BUAT KOMEN DI SINI, TAPI SAYA SUKA MENGIKUTI HUJAH2 YANG DILONTAR. SAYA JUGA PERHIBUR DENGAN GURINDAM SELOKA SI RAJA PANTUN TU.

   BERBALIK KEPADA KENYATAAN ANON BERKAITAN LATAR BELAKANG EN OTHMAN, SAYA SEPERTI PERCAYA PENUH DENGAN APA YANG DIBERITAHU NYA ITU. INI TERBUKTI DENGAN KOPIPES SAMPAH YANG BEGITU BANYAK EN OTHMAN LONGGOKKAN DI SINI.

   ITU PANDANGAN PERIBADI SAYA EN OTHMAN.

   SEKALI LAGI, MAAFKAN SAYA.

   Delete
  8. Kejora dah malu nak muncul sebagai AnonyMouse & Geng Najib dll. Kini muncul sebagai Anak Felda konon.

   Punyalah banyak Kejora menyamar pelbagai nama, dia menuduh saya pulak yg menyamar. Jiwa & otak dia dah mereng tonggeng menonggeng hingga dia sendiri celaru, bingung, ketakutan & bertambah sewel.

   Bayangkan di posting yg lepas, Kejora melulu membabi buta @ 9:34, 9:35, 9:36, 9:37 9:38, 9:39, 9:59, 10:10 serkap jarang konon anon adalah samaran saya. Hari itu dia juga merepek konon Ali Jaeger, pak diny, GMN juga samaran saya.

   Kejora is such an intrique deluded bloody fool...!!

   Delete
  9. Hey Kejora musibat....

   Kenapa sampai saat ini kau terus merepek bukan2 tidak menyahut cabaran aku, Kejora - Apakah kau takut, jika tidak jawablah....!!

   Aku ulangi....

   Jika kau benar-benar pejuang kebenaran & sejati, aku cabar kau umumkan tarikh, masa dan tempat untuk kita berjumpa membuat perhitungan bagi menentukan siapa yg benar.

   Delete
  10. Kejora...

   Toksah ler engkau berlawak bodoh sebab lawak engkau memaksa-maksa orang ketawa. Lagipun, bau hanyir & bangkai engkau tersangatkah menyerlah.

   Engkau dah 'FAIL DAH'.......!!

   Padan muka....!!

   Delete
 39. Ini adalah contoh seorang yg berpedidikan tinggi tetapi gagal dalam tugas sbg ahli politik dan menteri...harap Tun cpt2 buang mangkuk ni sebelum terlambat..beliau gagal menjadi seorang menteeri yg baik

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...