Friday 23 November 2018

NAJIB, CEPATLAH JAWAB?


Utusan, akhbar milik UMNO yang kini di bawah penguasaan Zahid Hamidi mendedahkan laporan audit 1MDB yang disediakan oleh Ketua Audit Negara pada 2016 lalu telah dipinda daripada laporan asalnya atas arahan Najib Razak.


Melalui sumber yang diperolehi Utusan, pindaan yang diarahkan Najib itu ialah untuk mengeluarkan maklumat berkenaan pembabitan beliau dan Jho Low dalam aktiviti perniagaan 1MDB.


Arahan pindaan itu dilaporkan dibuat dalam satu mesyuarat di Pejabat Perdana Menteri bersama Ketua Audit Negara, Ambrin Buang yang turut dihadiri Ketua Setiausaha Negara, Ali Hamsa, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Dzulkifli Ahmad dan Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri, Shukri Mohd Salleh.


Berikutan itu, Ketua Audit Negara sekarang, Madinah Mohamad dijangka akan membentangkan laporan audit asal 1MDB itu kepada  kabinet dalam masa yang terdekat dan seterusnya kepada  prosiding siasatan 1MDB oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara atau PAC pada awal bulan depan.


Adalah dipercayai pendedahan sumber tersebut kepada Utusan adalah susulan pengakuan Najib dalam satu temubual semalam bahawa beliau telah ditipu oleh Jho Low dalam urusniaga 1MDB.


Sumber itu dilaporkan pelik dengan pengakuan Najib itu kerana beliau sebenarnya bukan saja tahu mengenai urusniaga 1MDB, malah mengarahkan pindaan dilakukan terhadap laporan audit yang mengaitkan namanya dan Jho Low dalam urusniaga syarikat pelaburan sarat hutang dan penuh skandal itu.


Jadi, sekarang nampaknya Utusan milik UMNO sendiri pun sudah tidak percaya bahawa Najib telah ditipu oleh Jho Low sebagaimana yang disebutnya itu.


Apa pun,  bila agaknya Najib mahu memberi penjelasan berhubung pendedahan Utusan kali ini?


Biasanya bukan main cepat Najib memberi reaksi terhadap sesuatu isu yang timbul berkaitan dirinya dengan menggunakan laman FBnya, tetapi kenapa sehingga sekarang beliau belum muncul-muncul lagi dengan komennya berkaitan dakwaan pindaan terhadap laporan asal audit 1MDB yang dikatakan diarahkannya itu?


Kenapa lambat sangat? 


Bukankah yang diperlukan hanya jawapan “ya” atau “tidak” saja? (ShahbudinHusin 23/11/2018)

251 comments:

 1. Othman Ahmad23 November 2018 at 21:36

  Sang Tikus AnonyMOUSE Kejora...

  Having illustrate the evidences what p as shown above, I reiterate my stand that you are the greatest coward and liar I have ever encountered in my life time.

  If you disagree, why not you gather all your gut
  and face me like a real man - just name the venue, date & time for our meeting, idiot.....!!

  __________________________________________

  Tak habis2 tua bangkai ni meroyan ptg pagi
  Nak tunjuk dia tu hebat, asyik gebang tinggi
  Maklumat pertemuan, semua siap aku bagi
  Sebenarnya barua pukimak ni mau apa lagi?

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Banyaklah engkau punya temberang.
   Kalau betul, tunjukkan bukti - di mana, bila & waktunya pukul berapa.....??

   Ketawa puaka engkau "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh" pun dah menunjukkan betapa kau dalam ketakutan & kemaluan besar setelah terserlah sikap pengecut & pembohongan engkau.

   Delete
  2. Firasat aku mengatakan jiwa kau budak sewel sedang meronta, gundah gulana, keciwa, gelisah, resah kesipuan & ketakutan.

   Semua yg kau sumpah seranah tak menjadi malah mendapat perlindungan & anugerah Illahi. Tak insaf-insafkah & kau dgn puak2 yg kau dukung dah tergolek dog, dipandang hina seantero dunia & hilang segaka nikmat serta bakal disumbat ke dalam penjara.

   Delete
  3. Kejora TongGeng Najib pernah spin ayat2 saya dgn niat untuk melaga-lagakan saya dgn GMN. Ini buktinya..,.

   GENG NAJIB29 October 2018 at 11:55
   GMN...Ko tak terbaca ke apa yang Wak Suman dah balun cukup2 kat ko ni haah ???
   Othman Ahmad
   GMN...
   Engkau masih juga alih tiang gol menyonyeh-songeh bukan2, berdolak dalik untuk memberi kata putus hari & masa pertemuan kita itu nanti, ianya akan aku jadikan fakta & bukti bahawa enkau memang kaki temberang, penipu, pembohong, pendusta, tukang putar belit, tukang adu domba....dan seorang PENGECUT bergatal tangan bermulut celupar tidak berani bertanggung-jawab di atas perbuatannya....!!
   Harap maklum.

   Othman Ahmad
   Belum pernah seumur hidupku berjumpa manusia sebangsat & sekeparat lagi musibat seperti engkaulah hai GMN....!!

   ps:
   Perhatikan......
   Kejora spin seolah-olah saya saya yang menyatakan perenggan terakhir itu untuk melaga-lagakan saya dgn GMN.

   Delete
  4. INI SALAH SATU BUKTI BETAPA PENGECUTNYA KEJORA MENYOROK & MELARIKAN DIRI DARI SAYA

   Othman Ahmad29 October 2018 at 10:07
   Haramjadah betul si Kejora Sang Tikus AnonyMOUSE...!!

   Aku adalah menanti-nanti mana jawapan dia ttg perjumpaan di kL, dia mencicit lari menyelinap masuk dgn pantatun haprak - masih berauta keling cakap besar pulak tuu.
   Kenapa engkau bersikap begitu pengecut, musibat?
   Tengok nie buktinya.....

   Othman Ahmad28 October 2018 at 20:04
   Kejora Tonggeng @
   Sang Tikus AnonyMOUSE....
   Memandangkan aku kini di KL, apa kata kita berjumpa man to man. Sebut saja di mana, tarikh hari ker, esok lusa ker & waktunya sekali.
   Sidang pembaca blog, sila ambil perhatian & bersaksilah sama ada Kejora Musibat mengotakan cakap2 besar dia selama ini, atau hanya klentong auta syok sendiri seorang gila.

   Othman Ahmad28 October 2018 at 20:07
   Dah lebih sejam berlalu, si pengecut Kejora Tonggeng @ Tikus AnonyMOUSE menyepi 1000 bahasa, takut ker dia....?? Tadi bila saya tidak berada dalam blog ini, ewahh kemainnn lagi dia punya auta keling.
   Kejora,
   Sila respon segera tak yah sembunyi2.

   Othman Ahmad28 October 2018 at 21:12
   Dah lebih 1 1/2 jam berlalu, si pengecut Kejora Tonggeng @ Tikus AnonyMOUSE menyepi 1000 bahasa, takut ker dia....?? Tadi bila saya tidak berada dalam blog ini, ewahh kemainnn lagi dia punya auta keling.
   Kejora,
   Sila respon segera tak yah sembunyi2.

   Othman Ahmad28 October 2018 at 22:37
   Dah lebih 2 jam berlalu, si pengecut Kejora Tonggeng @ Tikus AnonyMOUSE menyepi 1000 bahasa, takut ker dia....?? Tadi bila saya tidak berada dalam blog ini, ewahh kemainnn lagi dia punya auta keling.
   Kejora,
   Sila respon segera tak yah sembunyi2.

   Zack Armstrong28 October 2018 at 23:03
   Pak Man
   Dia sembunyi2 pi kerja kat lorong chow kit tu.
   Ambil upah hisap rokok john

   Othman Ahmad28 October 2018 at 23:51
   Dah masuk 4 jam berlalu, si pengecut Kejora Tonggeng @ Tikus AnonyMOUSE menyepi 1000 bahasa, takut ker dia....?? Tadi bila saya tidak berada dalam blog ini, ewahh kemainnn lagi dia punya auta keling.
   Kejora,
   Sila respon segera tak yah sembunyi2.

   Bersambung....

   Delete
  5. Sambungan....

   Othman Ahmad29 October 2018 at 02:08
   Dah masuk 5 jam berlalu, hapah pun tarak - si pengecut Kejora Tonggeng @ Tikus AnonyMOUSE menyepi 1000 bahasa, takut ker dia....?? Tadi bila saya tidak berada dalam blog ini, ewahh kemainnn lagi dia punya auta keling.
   Alahai sang Tikus AnonyMOUSE,
   Bila tuu yg kau bagi tarikh, masa & tempat - mana buktinya....??
   Sila respon segera tak yah sembunyi2 & auta keling alih tiang gol.
   Toksah buang masa - beri saja tempat, tarikh & masa perjumpaan kita tuu nanti.

   Othman Ahmad29 October 2018 at 03:00
   Dah masuk 6 jam berlalu, hapah pun tarak dijawabnya - si pengecut Kejora Tonggeng @ Tikus AnonyMOUSE menyepi 1000 bahasa tak berani beri tarikh & masa showdown yg semua nanti2kan, takut ker dia....?? Tadi bila saya tidak berada dalam blog ini, ewahh kemainnn lagi dia punya auta keling.
   Alahai sang Tikus AnonyMOUSE,
   Bila tuu yg kau auta keling konon dah bagi tarikh, masa & tempat - mana buktinya....??
   Sila respon segera tak yah sembunyi2 & auta keling alih tiang gol.
   Toksah buang masa - beri saja tempat, tarikh & masa perjumpaan kita tuu nanti

   Othman Ahmad29 October 2018 at 03:17
   Dah nak masuk 7 jam berlalu, hapah pun tarak dijawabnya - si pengecut Kejora Tonggeng @ Tikus AnonyMOUSE menyepi 1000 bahasa tak berani beri tarikh & masa showdown yg semua nanti2kan, takut ker dia....?? Tadi bila saya tidak berada dalam blog ini, ewahh kemainnn lagi dia punya auta keling.
   Alahai sang Tikus AnonyMOUSE,
   Bila tuu yg kau auta keling konon dah bagi tarikh, masa & tempat - mana buktinya....??
   Sila respon segera tak yah sembunyi2 & auta keling alih tiang gol.
   Toksah buang masa - beri saja tempat, tarikh & masa perjumpaan kita tuu nanti

   Othman Ahmad29 October 2018 at 05:00
   Kejora @ Sang Tikus AnonyMOUSE...
   Aku dah sabar hampir 8 jam menunggu jawapan tapi hapahpun tak dipedulikan engkau. Andaikata engkau masih juga alih tiang gol menyonyeh-songeh bukan2, berdolak dalik untuk memberi kata putus hari & masa pertemuan kita itu nanti, ianya akan aku jadikan fakta & bukti bahawa enkau memang kaki temberang, penipu, pembohong, pendusta, tukang putar belit, tukang adu domba....dan seorang PENGECUT bergatal tangan bermulut celupar tidak berani bertanggung-jawab di atas perbuatannya....!!
   Harap maklum.

   Othman Ahmad29 October 2018 at 05:48
   He he he he
   Masih juga ker si Kejora @ Sang Tikus AnonyMOUSE menyorok diri dalam nenggigil ketakutan....??

   Othman Ahmad29 October 2018 at 07:44
   He he he he...
   Dah lebih 10 jam menunggu namun jawapan masih tak kunjung tiba, kenapa begitu Sang Tikus AnonyMOUSE Kejora.....??

   Delete
  6. Tak sedarkah engjau Kejora - Yg menderita, sesat dan kena laknat adalah diri kau Kejora serta najib, rosmah, jahid & konco2nya.

   Sebaliknya, TDM direstui Illahi untuk ambil semula pentadbiran negara & PUtrajaya yg beliau bina - bukan Tun Dol maupun Tundun Najib yg hanya menumpang tui hasil penat lelah Tun Mahathir.

   Orang yg berfatwa kehalalan 'aji 1mdb' terutama Najib, Rosmah, Zahid Komidi, Azeeez Pariah kini tak putus2 "bertawaf" dalam negara di bangunan SPRM.

   Segala sumpah seranah, dakyah, fitnah, putar-belit & pantatun engkau Kejora masuk longkang dimurkai Allah SWT. Tinggallah kau keseorangan dalam blog ini kemurungan, kebingungan, kemararahan, kesewelan & ketakutan.

   Delete
  7. Apa kebenda tu, hai Suman kelawar
   Khazanah muzium yg ko bak keluar
   Banyak kali aku cabar, jumpa di luar
   Di Dtrn Merdeka ko kucil dlm seluar

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  8. Buktinya apa, haaa Pengecut.....??

   Di dataran merdeka, kau asyik beratip....
   Budin main bola
   Budin suka main bola
   Budin hari2 main bola

   Itu jer yg kau komat kamit sepanjang malam sampai pagi, bukannya menyahut seruan aku datang tunjukkan diri.

   Delete
  9. Aku dah tulis komen kpd john doe, menyentuh kimak GENG NAJIB yang tlis sebagi Anonymous di atas, langung tak pedulikan blog post, nak dstract reafers' attention dari blog post yang menghentam Najib.

   Komnen2 aku itu ada di bawah di tuus di sekitar 6:40 AM.

   Delete
 2. ni fitnah orang melayu nak membusukkan nama najib.
  najib ni suci bersih kalau tak caya cuba tanya dgn GN dan sewaktu dgnnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau menyindir ke Bang? Awat tak cakap terang2?

   Kalau tak nyindir, ngata melayu nak busukkan nama Najib, awat tak kasi ukti, atau fakta dan hujah2 yang boleh di terima. Kalau tak, siapa nak caya apa kau kata.

   Jangan marah, aku memang tak suka Najib, dia memang busuk, aku rasa tak lama lagi masuk penjara, sekurang kurang nya 10 tahun.

   Delete
 3. Benar mohamed noor..biasalh dorang akn keluar..x heran pun..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kami kena kurang komen bang Shah..ada kawan2 bilang kami hendak menonjolkan diri..ntah mana silapnyalh..dah keriuh..

   Delete
  2. Dorang tertipu..kena tipu..mainan alam maya..
   Tabik setabiknya bro John Doe..

   Delete
  3. Kejora watak x setanding..
   Nak cakap apa..dia adalh dia..
   Selagi ujud ini blog beliau tetap x mengalah lawannya bro Othman Ahmad..

   Lawan tetap lawan

   Delete
  4. Setuju dgn bro ramly kita kasi tabik spring pada bro jd dan rakan2 pejuang kebenaran yang telah lama berjuang dialam cyber sehingga tergoleknya tuan besar musibat sigeng najis.

   Delete
  5. There you go -

   Ramly Ahmad memuji Kejora @ GENG NAJIB, YANG SENTIASA MENJILAT NAJIB. Jadi, Ramly pun menjilat Najib. Aku tak ingat kalau dia ada memuji PH yang jogh doe kata dia pro-PH.

   Kejora watak x setanding, kata dia.
   "beliau tetap x mengalah lawannya bro Othman Ahmad..
   Lawan tetap lawan".

   Kalau dia pro-PH, dia sepatut nya mengkutuk GN, menyokong Othman, tidak mengapi apikan.

   Delete
 4. Sobat2 ku sekelian..cuba lah korang pikir dengan mata hati dan minda yang luas terbuka...ada ke patut benda macam ni berlaku kat negara yang tercinta ni beb?????

  “Waytha yang terang-terang memperlekeh institusi Islam dan kebebasan beragama serta menipu bahawa orang-orang Hindu dipaksa jadi Islam diangkat jadi Menteri Perpaduan.

  “Kami yang memperjuang Institusi Islam dan nasib bangsa Melayu-Islam dimangsakan, malah diugut dengan waran tangkap!
  “Itulah kehebatan Bangsa DAP!!!”

  Raggie Jessy...pejuang Islam dan bangsa melayu mutakhir di bumi bertuah ni !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cepatnya alih tiang tu..baru nak kasi terajang sekali da takdelah musibat betullah pada sape yang kasi alih ni.

   Delete

  2. Cara bagi meng”counter” nate’ yang guna mana GENG NAJIB, Anomouse dll itu ia lah dengan “giving him a taste of his own medicine ” – mengkopipes. Maka kita kopipes apa saja yang membusukkan Najib, Umno, BN dan seperti nya. Dan kopipes apa saja yang menaikkan imej Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan. Dengan itu, kopipes2 kita itu juga memaklomkan kpd pembaca maklumat yang mungkin mereka belom terbaca.

   Aku akan buat begitu selepas ini.

   Delete
 5. Fuuuh...Tabik spring tinggi2 lah kat PAS kerana masih istiqamah dengan keputusan untuk mengadakan perhimpunan tu.

  Ini lah baru betul pejuang agama Islam dan kelangsungan bani melayu yang sebenar2nya..tegas dan tak berganjak walau sedikit pun dari keputusan mereka !!!!

  Muktamad! Himpunan tolak ICERD diteruskan

  23 November, 2018

  KUALA LUMPUR: PAS mengalu-alukan keputusan Kerajaan PH untuk tidak meratifikasi ICERD sebagaimana kenyataan akhbar oleh Pejabat Perdana Menteri yang telah dimaklumkan menerusi siaran media sebentar tadi.

  Timbalan Presiden PAS, Ustaz Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, namun rancangan asal Himpunan Perdana Rakyat Tolak ICERD yang dijadualkan pada 8 Disember depan di Dataran Merdeka akan tetap diteruskan.

  Pun begitu jelas beliau, rancangan tersebut akan bertukar format kepada himpunan kejayaan dan kesyukuran rakyat menolak ICERD yang akan diisi dengan solat hajat dan ucapan daripada para pimpinan.

  Jelasnya, rakyat telah menunjukkan kesediaan untuk menyertai himpunan tersebut dengan pelbagai persiapan di negeri masing-masing dan soal tempat terserah kepada urusetia penganjur.

  Timbalan Pengerusi Gerakan Pembela Ummah (UMMAH), Kamaruzaman Mohamad menegaskan, pihaknya selaku penganjur bersama Sekretariat Kedaulatan Negara (DAULAT) akan tetap meneruskan himpunan.

  Sementara Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Azman Ibrahim menggesa Kerajaan PH memberi kenyataan lebih jelas dan tegas berkenaan halatuju mereka terhadap ICERD memandangkan Perdana Menteri bersandarkan ianya mustahil kerana PH tidak punya majoriti di Parlimen.

  Beliau mempersoalkan sama ada PH akan meminda Perlembagaan Persekutuan sekiranya memiliki majoriti dua pertiga dan memberi laluan kepada pelaksanaan ICERD yang hingga kini kekal menjadi kebimbangan dan kecurigaan kepada rakyat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul3 tabik spring pada pas kerana 90 juta sanggup julang penyamun bangsa yang kononnya suci lagi bersih...

   Delete
  2. Utusan: Laporan audit 1MDB dipinda atas arahan Najib
   23 Nov 2018, 9:24 malam

   Laporan ketua audit negara mengenai 1MDB pada 2016 telah "dipinda" atas arahan perdana menteri ketika itu Najib Razak, menurut Utusan Malaysia.

   Memetik sumber, akhbar harian milik Umno itu melaporkan pindaan yang melibatkan mengeluarkan maklumat berkaitan Najib dan Jho Low.

   "Menurut sumber, pindaan itu difahamkan dibuat bagi mengeluarkan maklumat pembabitan bekas perdana menteri itu dan ahli perniagaan, Jho Taek Low (Jho Low) dalam aktiviti 1MDB.

   "Pindaan itu, tambah sumber berkenaan, difahamkan dibuat dalam satu mesyuarat di Pejabat Perdana Menteri.

   "Sumber tersebut memberitahu, laporan asal itu mendedahkan bahawa Najib mengetahui salah urus tadbir dalam 1MDB yang bersangkut paut dengan campur tangan beliau dari segi pengurusan kewangan 1MDB," lapor akhbar itu.

   Beberapa pegawai kanan kerajaan turut hadir sama pada mesyuarat di Pejabat Perdana Menteri itu.

   Delete
 6. Ini citer ptg tadi yangg bikin hati aku jadi geli
  GMN @ Suman mcm nak mampos kena buli
  Tambah pula, ditaji oleh sdr John Doe sekali
  Bila Suman mau bertukar jadi GMN kembali?

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesiannya tengok Kejora ketawa dalam tangisan & ketakutan "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh.

   Kejora TongGeng Najib pernah spin ayat2 saya dgn niat untuk melaga-lagakan saya dgn GMN. Ini buktinya..,.

   GENG NAJIB29 October 2018 at 11:55
   GMN...Ko tak terbaca ke apa yang Wak Suman dah balun cukup2 kat ko ni haah ???
   Othman Ahmad
   GMN...
   Engkau masih juga alih tiang gol menyonyeh-songeh bukan2, berdolak dalik untuk memberi kata putus hari & masa pertemuan kita itu nanti, ianya akan aku jadikan fakta & bukti bahawa enkau memang kaki temberang, penipu, pembohong, pendusta, tukang putar belit, tukang adu domba....dan seorang PENGECUT bergatal tangan bermulut celupar tidak berani bertanggung-jawab di atas perbuatannya....!!
   Harap maklum.

   Othman Ahmad
   Belum pernah seumur hidupku berjumpa manusia sebangsat & sekeparat lagi musibat seperti engkaulah hai GMN....!!

   ps:
   Perhatikan......
   Kejora spin seolah-olah saya saya yang menyatakan perenggan terakhir itu untuk melaga-lagakan saya dgn GMN

   Delete
  2. AnonyMOUSE Kejora TongGeng....

   Belum pernah seumur hicupku berjumpa manusia sebangsat & sekeparat lagi musibat seperti engkaulah Kejora.....!!

   Engkau masih juga alih tiang gol menyonyeh-songeh bukan2, berdolak dalik untuk memberi kata putus hari & masa pertemuan kita itu nanti, ianya akan aku jadikan fakta & bukti bahawa enkau memang kaki temberang, penipu, pembohong, pendusta, tukang putar belit, tukang adu domba....dan seorang PENGECUT bergatal tangan, bermulut celupar tidak berani bertanggung-jawab di atas perbuatannya...!!

   Kau membuta tuli menuduh aku menyamar sebagai GMN. Sebelum ini kau juga pernah tuduh aku menyamar sebagai fan tun, dad, john doe, ali jagger. Perlu kau ketahui, aku selama ini bercakap atas nama aku sebenar, tak guna nama samaran, apatah lagi guna nama orang lain - Aku bersumpah dgn nama Allah SWT. Aku bukan jenis PENGECUT macam kau....!!

   Delete
  3. Suman ini sesat, walau dah lanjut usia
   Boleh pakai ker ini ifrit punya manusia
   Sumpah dari nya itu, hanya jadi sia-sia
   Dia punya Allah spt Kristian Indonesia

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  4. Naudzubillah..... dia Kejora pulak menuding kat orang. Tak hal dialah yg mencerca hina zat Allah SWT dgn mengatakan....

   1. Allah meliwati Tun Mahathir dunia akhirat.
   2. Dia berdoa pada tuhan Jesus dijatuhkan laknat kepada Tun Mahathir & keluarga.

   Delete
  5. Untuk menutup KESIPUAN SIKAP PENGRCUTNYA -
   Kejor dgn bodohnya berauta klentong - saya dikatakan seorang nenek bernama Sumah terlibat dgn aksi2 pornografi bersama seorang jejaka, Putrasinggora.

   Naudzubillah.......

   Delete
  6. Naah Kejora,

   Toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Delete
  7. KEPALA BAPAK NAJIB mengata

   'Mungkin ditipu Jho Low'

   Malaysiakini sedang mendapatkan maklum balas dari pejabat Najib mengenai dakwaan ini.

   Ketua Audit Negara Madinah Mohamad akan menyerahkan laporan audit "asal" mengenai 1MDB pada bulan depan, kata Utusan lagi.

   Semalam, Najib memberitahu Sinar Harian dalam wawancara bahawa pentadbirannya mungkin telah ditipu oleh Low berdasarkan maklumat yang diketahui kini.


   Pentadbiran Najib telah lama mempertahankan Low tidak ada kaitan dengan 1MDB, walaupun terdapat bukti yang dikemukakan pihak berkuasa negara lain sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

   Low didapati telah memainkan peranan utama dalam mendapatkan perkhidmatan bank Goldman Sachs untuk memudahkan pengeluaran bon pinjaman berjumlah berbilion ringgit untuk 1MDB.

   Low berhadapan pertuduhan mengubah wang haram di Malaysia, Singapura dan Amerika Syarikat.

   Najib, yang juga bekas penasihat 1MDB dengan kuasa eksekutif, kini antara lainnya turut dikenakan pertuduhan pengubahan wang haram di Malaysia.

   Delete
 7. Korang semua yang cintakan agama, institusi kesultanan dan kelangsungan bani melayu di negara tercinta ni..WAJIBlah lapangkan masa untuk membaca dan menghadamkan betul2 apa isi kenyataan pembela Islam dan Melayu di bawah ni !!!

  Keputusan Batal ICERD Perlu Dibentang Di Dewan Rakyat-Dr. Shamsul Anuar

  KENYATAAN MEDIA

  1. Keputusan Kerajaan PH yang tidak akan Meratifikasikan ICERD dialu alukan. Namun keputusan Kabinet Kerajaan PH ini mesti diperkukuhkan dengan membuat pendirian rasmi dalam Sidang Dewan Rakyat di Parlimen.

  Ini penting supaya usaha meratifikasikan ICERD tidak diteruskan pada masa akan datang.

  Ini kerana kita bimbang keputusan Kabinet PH ini hanya bersifat sementara.

  2. Dalam pada itu, isu ICERD ini semestinya menjadi pengajaran besar kepada Kerajaan PH terutama pimpinan parti parti baik PKR, DAP atau yang lain, agar berhati hati ketika mencadangkan sesuatu perkara terutama berkaitan perkara sensitif apa lagi yang membelakangkan hal berkaitan Kontrak Sosial terutama Perlembagaan Persekutuan.

  3. Jangan sesekali menyentuh perkara berkaitan kepentingan Islam, Institusi Raja, Kepentingan Melayu dan Bumiputra. Apabila disebut perkara ini bukan bermakna ia mengenepikan kepentingan agama dan kaum lain.

  Perkara berkenaan dipertahan kerana ianya telah lama dipersetujui dan termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

  4. Pada saya adalah lebih baik Kerajaan PH menumpukan usaha kepada pembelaan rakyat yang ketika ini tertekan dengan pelbagai isu terutama berkaitan kenaikan kos sarahidup dan kejatuhan harga komoditi yang memberikan kesan kepada Petani, Nelayan dan Pekebun Kecil.

  Semua isu ini sangat jelas tidak ditangani dengan serius oleh Kerajaan PH.

  5. Justeru itu, UMNO akan terus membela apa juga isu yang melibatkan kepentingan Islam, Melayu, Bumiputra serta kepentingan kaum kaum lain dalam negara ini.

  UMNO akan terus menjadi juru bicara rakyat bagi mempertahan kepentingan rakyat yang tidak dibela oleh Kerajaan PH.

  6. Berkaitan Perhimpunan Aman Ummah 8 Disember 2018 ini, tunggulah keputusan rasmi pimpinan tertinggi UMNO, PAS dan NGO nanti.

  Namun perjuangan UMNO tidak terhenti hanya sekadar isu ICERD sahaja.

  Penderitaan yang rakyat hadapi ketika ini dengan pelbagai isu yang ditimbulkan oleh Kerajaan PH akan terus UMNO lakukan pembelaan.

  Justeru saya fikir himpunan ini perlu diteruskan kerana banyak lagi isu yang dihadapi rakyat ketika ini dan perhimpunan itu boleh bertukar cara kerana perhimpunan ini bertujuan membela rakyat.

  YB DATO DR SHAMSUL.ANUAR NASARAH
  Ketua Penerangan UMNO Malaysia
  Ahli Parlimen Lenggong
  TARIKH : 23.11.18

  ReplyDelete
  Replies
  1. 6 bln rakyat derita?61 tahun pemimpin menyamun!
   what a joke!

   Delete
  2. Saja aku nak tanya Omar kepala bana
   Sekarang ini 6 bulan kita rasa merana
   61 tahun, disamun pemimpin durjana
   Dlm masa itu, 22 thn peminpin mana?

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

   Delete
  3. Wahai sahabat ku Omar biawak
   Sekali lagi aku mau tanya awak
   Ko kata hujah ko tu mmg lawak
   Joke apa tu yang ko dah bawak?

   Kah kaahh kaaahh kaahh kaahh

   Delete
  4. Chris Lim

   Utusan TV3 suku sudah menjadi kitab suci diorg Umno sekian lama dijamu doktrinisasi puak2 penyangak.

   Asal rakyat diperbodohkan penyamun bersiri bole curi lg dlm instituasi Kerajaan Melayu. Yg dpt manfaat projek dulu xakan bising byk sgt kerana kebykkan mereka akan berdiam diri takut mendpt perhatian sprm.

   Delete
 8. John Doe dedah sesuatu yg kita tak sangka
  Empat nama yg diguna oleh Alli Jaga puaka
  Nama diguna Don@GMN@JLTW spt celaka
  Tak mustahil jugak Suman lahat tua bangka

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dia Kejora dah mula nak melaga-lagakan john doe dgn kami.

   Sedar & insafkah sahabat2 seperjuangan....!!

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Iye lah..sepatah kata John Doe..ramai penyamar2 kat dalam blog ni..tak gitu beb ????

   Delete
  3. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  4. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  5. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....!!

   Delete
  6. Zubaidi Sudin

   Ish ish ish...kesian kat penyokong UMNO dan lebai PA$ yg percaya sgt dgn Arul Kanda dan segala pembohongan Najib dan pemakan dedak yg nak cover Jho Low sebelum ni.

   Tu pasal KJ kata terima lah hakikat. Nahh...skrg?? Pendedahan pasal 1MDB tu auta ke fakta??

   Delete
 9. Mungkin ramai kengkawan tertanya2 kat sini kenapa UMNO dulu tak membantah ICERD dulu???

  Haah..dengarkan lah apa yang diperkatakan dengan panjang lebar kat bawah ni...konpom korang akan setuju ...betul tak beb ????

  ICERD: Kenapa Dulu Diam Sekarang Bantah?

  Dulu UMNO tidak bantah ICERD kerana kerajaan hanya arahkan buat kajian.

  Ketika itu juga UMNO berkuasa jadi tidak perlu buat bantahan besar-besaran kerana kita ada kuasa untuk tidak tandatangan.

  Sekarang UMNO turut serta bantah ICERD kerana kuasa di tangan orang lain.

  Jadi UMNO perlu bersama tunjuk bantahan supaya yang ada kuasa faham ada bantahan.

  UMNO dan Pas turut sama membantah kerana Perdana Menteri sendiri menyatakan di PBB mengenai hasrat untuk meratifikasi.

  UMNO dan Pas turut sama membantah kerana yang mengepalai isu ini sekarang seorang pemimpin Hindraf yang rasis dan berbohong di seluruh dunia bahawa Malaysia menindas penganut agama Hindu dan merobohkan puluhan ribu kuil.

  Sampai hari ini Menteri seperti Khalid Samad dan Mujahid Yussof menyokong ratifikasi ICERD.

  Yang membantah hanyalah parti Bersatu yang ada 13 kerusi Parlimen.

  Itu pun hanya Presiden dan Timbalan Presiden. Itu pun hanya setelah nampak gelombang besar membantah ICERD.

  Jadi salahkah UMNO dan Pas bersama para NGO Melayu dan Islam keluar menyatakan bantahan?

  Pelik sungguh sebahagian orang Melayu yang menyokong PH ini. Mereka tidak bersetuju Malaysia tandatangan ICERD tapi membelasah UMNO sebab bantah ICERD.

  Mereka kata UMNO membantah sebab politik sempit kerana dulu tidak bantah.

  Sebenarnya kamulah yang berpolitik secara sempit. Kamu melihat siapa yang bantah bukan isu yang dibantah.

  Jika kamu mahu taksub kepada kerajaan silakan, tapi usah merosakkan perjuangan ini.

  Amcam..dah cerah belum otak korang yang selama ni berkelabu asap tu haah ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sejak awal2 lagi dah ku katakan puak2 pembangang PAS & UMNO dah ketandusan modal berkaitan isu ICERD. Tun M dah bagitau NO WAY kerana perlembagaan negara dah cukup jelas kedudukan istimewa hak Melayu & Islam.

   Apa punya sewel Kejora berpegang pada hujah seorang benggali kafir 'raggie jessy' bersama 'pornorogol sontoloyo' yg kini bakal diamankan di bukit aman kerana hasutan yg bakal menghuru-harakan negara pd 8/12 yg memungkinkan puluhan, ratusan atau ribuan nyawa di pusara aman.

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Iye lah..sepatah kata John Doe..ramai penyamar2 kat dalam blog ni..tak gitu beb ????

   Delete
  3. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  4. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  5. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 10. GENG NAJIS HARAMJADAH....
  Macam anjing menyalak bukit...

  ReplyDelete
 11. kepala butuh lu la najibut-oh....hidup penuh dgn menipu

  ReplyDelete
 12. Atok Gora duda khabarnya udah gi Tokyo
  Kat sana, diia jadi salesman mainan yoyo
  Jual dekat tepi jalan, dia buat muka poyo
  Ayo maa ayo paa ammaaa appaaa ayoyo

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

  ReplyDelete
 13. Pening kepala pembodek najib ni... Nak buat camne. Betul la ade Satu blog cakap. Najib ni Ibarat kayu Yg condong ditepi sungai... Jgn kata Monyet... Mat bangla Yg takde permit pun Dah berani panjat Dan melepas... Kat sini kita boleh nampak Berapa tak gunanya manusia Yg Ada dlm umno ni... Masa cash Is king... Betul, ape najib cakap betul. Kalau si said Keruak, rahman dahlan, mat maslan Dan seangkatan dgnnya. Najib Belum bukak Mulut dia org Dah Kata betul. La ni, kalau Selisih Kat Jln pun buat tak kenal je gamaknya. . Tapi ade Macai setia Kat dlm ni Aku raspek la. Ni baru betul sanggup mati utk najib. terus kan bro.. Kalau najib belayar nanti Ko ikut la... Kate setia. Tapi Aku bagi nasihat skit. Mase belayar, kalau layar tgh kembang, Ko jage sauh ye. Takut ade Yg stupid pegi melabuhkan sauh plak... Karam plak Nanti... Takpe la kalau karam pun. Nak mati dgn bos kan. ... Tahniah la ye... 😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Semak Romen...Dengar khabar kau ni dah habis banyak kerana melabur dalam Bit Coin...betul ke haah ???

   Saja aku nak kongsikan dengan kau nasihat ikhlas dari DS Najib berkaitan pelaburan dalam matawang ni...harap2 kau tak lah rugi teruk nanti..itu pun kalau kau nak terima nasihat ikhlasnya tu..kalau tak nak..pedulik apa aku beb !!!!

   Siapa di sini ada Bitcoin atau pernah berminat dalam matawang kripto?

   Saya ada ikuti juga perkembangannya.

   Bitcoin pernah mencapai harga setinggi US$ 19,870.62 pada 17 Disember 2017, tidak sampai setahun lalu.

   Bermula tahun 2018, pada awal tahun ini harga 1 Bitcoin dijual beli di pasaran pada harga kira-kira US$17,000.

   Baru-baru ini, harga 1 Bitcoin hanya US$ 4,441.81.

   Bitcoin telah hilang 78% nilainya sejak Disember 2017.

   Dalam kata mudah, jika sesiapa ada pegangan Bitcoin bernilai RM100 misalnya, kini nilainya cuma RM22.

   Urus niaga matawang kripto tidak mempunyai sistem kawal selia oleh pihak berkuasa kewangan dan pengguna akan terdedah kepada pelbagai risiko.

   Sehinggakan ada yang mengalami kerugian, ada yang menjadi mangsa skim penipuan.

   Baru-baru ini, timbul pula seorang Menteri yang tidak tahu pun mengenai MRT kita tetapi mahu laksanakan matawang kripto Harapan Coin (projek dia dengan rakan-rakan) yang mungkin digunakan dalam transaksi kerajaan.

   Beratus bilion transaksi dengan Kerajaan, saudara-saudari.

   Ada juga syarikat-syarikat swasta mahu hasilkan matawang kripto mereka sendiri seperti matawang kuda.

   Sesiapa yang berminat menggunakan matawang kripto perlulah faham risikonya

   a) harga tidak stabil malah nilainya boleh susut berpuluh peratus

   b) terdedah kepada serangan siber (ada yang kehilangan berjuta dolar kerana ini dan tidak dapat kembali).

   c) penipuan juga boleh berlaku di pasaran dan pemegang matawang kripto tidak ada perlindungan

   Dengan halatuju Kerajaan baharu ini, saya bimbang ia akan menimbulkan kesan negatif yang besar terhadap rakyat selain ancaman kepada kestabilan pasaran kewangan hari ini.

   Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti perlu berhati-hati dalam segala garis panduan dan pelaksanaan undang-undang dalam hal matawang kripto.

   Fikirkanlah rakyat dan negara.

   Esok saya berkongsi lagi dengan rakan-rakan Facebook mengenai penipuan matawang kripto.

   Semak Romen..InsyaAllah...kalu takde sebarang aral melintang, aku akan kongsikannya ngan kau ..boleh kan bhai ?????

   Delete
  2. Lagi2 budak sewel nie bersandarkan fuck-auta Najib yg talian hayatnya dah nazak di hujung bontot.

   Selamat meninggal najib....!!

   Delete
  3. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Iye lah..sepatah kata John Doe..ramai penyamar2 kat dalam blog ni..tak gitu beb ????

   Delete
  4. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  5. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  6. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 14. Najib oh najib...kesian dia..ari2 jumpa tok pawang suro alih hujan...last2 kene gak hujan...

  ReplyDelete
 15. Sobat2 sekelian..dah baca ulasan DS Najib yang terlatest kat FBnya belum...tapi rasanya...takde sebarang kesalahan pulak kalau kita recapnya berkali2 kan ???

  Saya lihat ramai pemimpin-pemimpin DAP yang nilai harta mereka cukup tinggi yang berjuta-juta dan ada yang mencecah berpuluh juta.

  Termasuk juga seorang pengasas DAP yang menerima durian runtuh apabila syarikat FGV membeli syarikat sawit miliknya dengan harga RM1.3 bilion pada tahun 2013.

  Berpuluh tahun, kerajaan BN telah dituduh oleh DAP bahawa kita mengetepikan ataupun menindas kaum bukan Melayu, kita menzalimi pembangkang dan negara semakin bankrap.

  Pengumuman aset pemimpin-pemimpin DAP dan PH Ini jelas membuktikan bahawa kontrak sosial ketika negara merdeka, perlembagaan negara dan sistem demokrasi kita jelas berkesan dan kerajaan BN tidak pernah menyekat, mengetepikan hak-hak ataupun menindas mana-mana pihak dan kita bukan sebuah negara yang bankrap.

  Memang ada kebenarannya apa yang diulas oleh DS Najib tu..takkan lah kita nak menyanggahnya kot ?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sampai 2003, UMNO adalah parti KERAMAT.

   SelePAS tuu, ia dah jadi parti 'KERA AMAT' dek kebangangan Tun Dol & Tundun Najib.

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Iye lah..sepatah kata John Doe..ramai penyamar2 kat dalam blog ni..tak gitu beb ????

   Delete
  3. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  4. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  5. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 16. Fuuuh..Ini satu ingatan ikhlas dari DS Najib untuk semua rakyat Msia...semoga ia bermenafaat untuk kita semua dalam menjalani sisa2 kehidupan di dunia yang fana ni beb ..betul tak ustaz Doe ????

  Salam Jumaat semua.

  Saya teringat sebuah hadis Riwayat al-Bukhari, daripada Abdullah bin Umar RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:

  “Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menutupi aib seseorang Muslim, maka Allah SWT akan menutup aibnya pada hari kiamat.”

  Semoga kita semua beroleh keberkatan di hari yang mulia ini, Insya-Alla

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sampai 2003, UMNO adalah parti KERAMAT.

   SelePAS tuu, ia dah jadi parti 'KERA AMAT' dek kebangangan Tun Dol & Tundun Najib.

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Iye lah..sepatah kata John Doe..ramai penyamar2 kat dalam blog ni..tak gitu beb ????

   Delete
  3. AnonyMOUSE Kejora TongGeng....

   Belum pernah seumur hicupku berjumpa manusia sebangsat & sekeparat lagi musibat seperti engkaulah Kejora.....!!

   Engkau masih juga alih tiang gol menyonyeh-songeh bukan2, berdolak dalik untuk memberi kata putus hari & masa pertemuan kita itu nanti, ianya akan aku jadikan fakta & bukti bahawa enkau memang kaki temberang, penipu, pembohong, pendusta, tukang putar belit, tukang adu domba....dan seorang PENGECUT bergatal tangan, bermulut celupar tidak berani bertanggung-jawab di atas perbuatannya...!!

   Kau membuta tuli menuduh aku menyamar sebagai GMN. Sebelum ini kau juga pernah tuduh aku menyamar sebagai fan tun, dad, john doe, ali jagger. Perlu kau ketahui, aku selama ini bercakap atas nama aku sebenar, tak guna nama samaran, apatah lagi guna nama orang lain - Aku bersumpah dgn nama Allah SWT.

   Aku bukan jenis PENGECUT macam kau....!!

   Delete
 17. Best pulak kalau kita lapngkan masa kita yang berharga tu untuk terus menghadam aap kata DS Najib baru2 ni...nampak sangat betapa perihatinnya beliau terhadap negara tercinta ni !!!!

  Petang Rabu di Dewan Rakyat, Guan Eng masih bertegas kerajaan BN telah "curi" dana bayaran balik GST sebanyak RM19.2 bilion.

  Apabila saya menjawab bahawa angka ini naik kerana langkah kerajaan PH untuk memansuhkah akta GST telah menyebabkan tuntutan balik GST yang telah dibayar, Guan Eng nafi dan kata angka RM19.2 bilion ini ialah setakat akhir bulan Mei 2019.

  Dia mula naik angin. Marah nampaknya.

  Baik.

  Gambar ini ialah petikan dari ucapan bajet 2019 diberi Guan Eng sendiri di mana dia memberitahu bahawa setakat akhir 2018, kerajaan BN masih belum bayar balik GST input sebanyak RM3.9 bilion.

  Saya sangat hairan mengapa dari RM3.9 bilion pada akhir tahun 2017, dalam tempoh 5 bulan sahaja ia menjadi RM19.2 bilion pada akhir bulan Mei.

  Pada setiap masa akan ada tuntutan bayar balik GST yang belum dibayar kerana faktor masa (timing), proses dan keperluan untuk diaudit tetapi tidaklah pernah sebesar RM19.2 bilion.

  Di bawah sistem GST, tuntutan bayar balik untuk bulan ini akan dibayar balik oleh kerajaan pada bulan depan kerana diberi tempoh pemrosesan antara 14 hari hingga 28 hari.

  Ini bermaksud tuntutan yang dibuat dalam bulan April akan dibayar pada bulan Mei manakala tuntutan untuk bulan Mei perlu dibayar dalam bulan Jun.

  PH telah pun mengambil alih kerajaan dari awal bulan Mei.

  Adakah mereka membayar balik input GST untuk bulan April dan bulan Mei dengan sepenuhnya?

  Jika tidak, mungkin inilah sebab hutang input GST tiba-tiba meningkat kepada RM19.2 bilion pada akhir bulan Mei seperti didakwa oleh Guan Eng.

  Saya pernah menyoal Guan Eng tentang ini tetapi dia tidak menjawab.

  Lebih senang untuk menyalahkan kerajaan BN daripada telus untuk mengaku kesalahan sendiri.

  Hutang GST RM19.2 bilion ini juga merupakan sebahagian alasan kerajaan PH untuk memaksa Petronas membayar dividen RM82 bilion kepada mereka untuk tahun ini dan tahun depan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sampai 2003, UMNO adalah parti KERAMAT.

   SelePAS tuu, ia dah jadi parti 'KERA AMAT' dek kebangangan Tun Dol & Tundun Najib.

   Delete
  2. rosmah and her daughter mana ada tundun. flat.

   Delete
  3. chimpanzee...Woooit...cuba kau dengar apa kat DS Najib ni betul2 dan hadamkan dan sumbatkan dalam kapla otak kau yang dah senget tu beb !!!

   Terbarunya ialah syarikat Fitch menurunkan unjuran kadar pertumbuhan kita kepada 4.6% untuk tahun ini dan 4.2% untuk tahun depan - iaitu jauh di bawah unjuran kerajaan PH melalui belanjawan mereka yang masing-masing adalah 4.8% dan 4.9%.

   Masyarakat yang saya temui di kawasan bandar dan di luar bandar berkongsi keresahan mereka, keadaan ekonomi yang semakin lembab sejak 6 bulan lalu.

   Bagaimana dengan rakan-rakan saya di media sosial terutama anda yang menjalankan perniagaan?

   Mungkin dapat kongsikan maklum balas tentang keadaan ekonomi di tempat anda?

   Haaah..apa lagi tunggu..cepat lah berikan maklum balas seperti yang diminta oleh DS Najib tu tanpa tangguh bhai !!!!

   Delete
  4. Sampai 2003, UMNO adalah parti KERAMAT.

   SelePAS tuu, ia dah jadi parti 'KERA AMAT' dek kebangangan Tun Dol & Tundun Najib.

   Delete
  5. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Iye lah..sepatah kata John Doe..ramai penyamar2 kat dalam blog ni..tak gitu beb ????

   Delete
  6. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  7. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  8. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 18. Wak Suman penjaja Tempek bacin..tersohor di JB, Forest CT dan Singapork dan kini dah bukak cawangan di Bukit Bintang.

  Nak tanya lah..Wak dah dengar ke apa ulasan DS Najib bila dapat tau Khalid Samad terkejut king kong kerana baru tau MRT ni takde pemandu..kalau belum..jom kita sama2 layan..boleh kan Wak ???

  Selamat datang ke Kuala Lumpur, YB Menteri.

  Maaf saya tidak pasti YB tinggal di mana sebelum ini.

  Projek ini dibina oleh Kerajaan yang dikatakan bankrap pada satu ketika dahulu dengan kos RM21 bilion dan penjimatan sebanyak RM 2 bilion.

  MRT Sg Buloh-Kajang ini tak besar impaknya. Cuma hasilkan 130,000 pekerjaan. Ia juga diusahakan oleh anak-anak Malaysia.

  Ada graduan dari institusi tempatan dan ramai juga anak-anak kita dari luar negara kembali ke tanah air untuk menjayakan projek ini.

  Tak ramai juga yang gunakan MRT ni.

  Kira-kira beberapa juta orang sahaja jadi tahniah YB Menteri antara orang-orang pertama yang menjejak kaki di sistem pengangkutan awam moden kita.

  Dalam perancangan kerajaan bankrap dahulu, ada juga perancangan untuk 2 lagi MRT iaitu MRT 2 Sg Buloh-Serdang-Putrajaya dan MRT 3 Circle Line.

  Tapi tak pasti lah apa statusnya yang terkini.

  Apapun, selamat datang ke Kuala Lumpur dan semoga YB menikmati Malaysian Hospitality kami.

  Nak ingatkan lah..Wak jangan terperanjat pulak bila naik MRET TU..dan tengok ia takde pemandu !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  2. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  3. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 19. Wak Suman penjaaj tempek Bacin...Wak perasan tak benda ni haah ??? Kalau tak perasan lagi...cuba dengar baik2 apa kata DS Najib tu..mana lah tau cerah sikit otak Wak yang dah ganyut berkarat tu ????

  Macam-macam benda pelik timbul kebelakangan ini.

  Mula-mula ada Skim FundMyHome yang dikatakan akan bantu pemilikan rumah tetapi tiada orang yang bersetuju.

  Hanya Menteri Kewangan dan pemilik skim bertegas.

  Kemudian matawang kripto Harapan Coin dicadang digunakan dalam transaksi kerajaan.

  Ia telah beroperasi tanpa kelulusan dan pemilik skim (developer) diakui akan dapat 30 peratus.

  Menteri mengaku juga dia dan rakan-rakan terlibat dalam projek ini.

  Saya teringat juga berita mengenai matawang kripto kuda atau Horse Currency oleh sebuah syarikat swasta, di mana mereka akan tawarkan duit syiling awal atau ICO kepada orang awam.

  Baguslah. Lepas ini apa pula?

  Saya akan berikan lebih banyak pandangan mengenai matawang kripto dalam beberapa hari ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lagi2 budak sewel nie bersandarkan fuck-auta Najib yg talian hayatnya dah nazak di hujung bontot.

   Selamat meninggal najib....!!

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Iye lah..sepatah kata John Doe..ramai penyamar2 kat dalam blog ni..tak gitu beb ????

   Delete
  3. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  4. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  5. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 20. Rasanya..isu ICERD ni belum lagi settle sepenuhnya lah.

  Dah tentu tak sempurna kalau kita tak dengar apa ulasan dari DS Najib sendiri berkaitan isu tersebut...

  mana lah tau..ia akan dapat mencerahkan otak korang yang dah berkeladak tu hingga sanggup menggadaikan Islam, institusi kesultanan serta kelangsungan bani melayu dengan beriya2 sampai nak mati menyokongnya !!!

  ICERD

  Ketika pentadbiran BN, satu jawatankuasa pernah ditubuhkan iaitu Jawatankuasa Teknikal ICERD di Jabatan Perpaduan dan Integriti Nasional di bawah jabatan Perdana Menteri pada tahun 2011.

  Tugas Jawatankuasa ini ialah untuk mengkaji akan kesesuaian dan kesediaan Malaysia bagi meratifikasi atau menandatangani konvensyen ICERD.

  Kajian juga dilakukan sekali lagi pada tahun 2015.

  Hasil dari kajian-kajian itu, kerajaan BN berpendirian untuk tidak meneruskannya kerana ia bertentangan dengan perlembagaan negara dan kontrak sosial yang dicapai semasa pertubuhan negara.

  Kedua-duanya ini adalah tiang asas kepada negara.

  Kita berpendapat ianya masih belum sampai masa dan masih lagi tidak sesuai untuk negara meratifikasi ICERD.

  Justeru, kerajaan BN tidak pernah memutuskan ataupun mengumumkan bahawa kita akan menandatangani ICERD.

  Malah, tanpa ICERD, kerajaan BN masih dapat menjaga kepentingan dan hak-hak semua kaum di negara kita ini.

  Kita masih boleh memastikan keadilan dan keseimbangan dalam perkongsian kekayaan negara dan memastikan usaha itu bersifat inklusif untuk semua.

  Hari ini, saya berpendirian bahawa jika ramai masih tidak boleh menerima ratifikasi ICERD dan ketegasan kerajaan PH untuk menandatanganinya telah mencetus keresahan dan kemarahan ramai rakyat Malaysia, maka keputusan untuk meratifikasi ICERD patut dihentikan.

  Saya berpendapat buat masa ini, adalah lebih baik dan lebih afdal untuk kerajaan PH memberi tumpuan kepada ekonomi yang semakin menurun serta tenat daripada meneruskan usaha untuk ratifikasi ICERD.

  Ekonomi yang tidak baik akan menyumbang kepada keresahan dan kemarahan masyarakat dan bakal mencetuskan kejadian yang tidak diingini.

  Kementerian Perpaduan sepatutnya membina perpaduan dan bukan memecahkan perpaduan dan harmoni kita.

  Saya juga minta rakyat Malaysia untuk bersabar dan perlu meletakkan perpaduan kita sebagai keutamaan agar kita dapat kekalkan keharmonian yang kita miliki hari ini.

  #KekalkanSemangat1Malaysia

  Kalau dah faham apa yang diulaskannya tu...masih lagi nak menyokong agenda jijik tu ke haaah ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sampai 2003, UMNO adalah parti KERAMAT.

   SelePAS tuu, ia dah jadi parti 'KERA AMAT' dek kebangangan Tun Dol & Tundun Najib.

   Delete
  2. Sejak awal2 lagi dah ku katakan puak2 pembangang PAS & UMNO dah ketandusan modal berkaitan isu ICERD. Tun M dah bagitau NO WAY kerana perlembagaan negara dah cukup jelas kedudukan istimewa hak Melayu & Islam.

   Apa punya sewel Kejora berpegang pada hujah seorang benggali kafir 'raggie jessy' bersama 'pornorogol sontoloyo' yg kini bakal diAMANkan di BUKIT AMAN kerana hasutan yg bakal menghuru-harakan negara pd 8/12 di mana memungkinkan puluhan, ratusan atau ribuan nyawa bersemadi tak tentu pasal di pusara AMAN.

   Delete
  3. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Iye lah..sepatah kata John Doe..ramai penyamar2 kat dalam blog ni..tak gitu beb ????

   Delete
  4. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  5. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  6. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 21. melayutakberkhatan, chimpanzee dan Omar Biawak...Korang cai tiga serangakai tentu dah dengar pasal skimfundmyhome ni kan??? Kalau belum..ada aku kesaaah????

  Apa2 hal pun, korang WAJIB dengar apa ulasan DS Najib berkaitan isu tersebut..memang ada logik dan kebenarannya cakap dia tu..itu pun kalau korang ada sisa2 kewarasan dalam otak tu beb !!!!

  Kadang-kadang terlupa ada jawatan Menteri Perumahan.

  6 bulan telah berlalu, siapa tahu apa yang dia telah buat untuk rakyat?

  Mengikut laporan semalam, dia muncul kata Skim FundMyHome satu skim yang menarik.

  Alasan yang diberi? Skim ini akan membantu:

  - mereka yang mampu memiliki rumah tetapi tiada pendapatan tetap

  - mereka yang tiada bank akaun

  Siapa boleh terima alasan macam ini? Ada logikkah?

  Pernah fikir implikasinya?

  Bermati-matian mereka mempertahankan skim FundMyHome yang memerlukan bayaran 20 peratus sebagai pendahuluan.

  Ini Kabinet yang taat setia kepada Raja, negara dan rakyat atau Kabinet FundMyHome?

  Kalau korang ni handal sangat..cuba lah jawab soklan simple dari DS Najib tu..ada bran ke haah ?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sampai 2003, UMNO adalah parti KERAMAT.

   SelePAS tuu, ia dah jadi parti 'KERA AMAT' dek kebangangan Tun Dol & Tundun Najib.

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Delete
  3. AnonyMOUSE Kejora TongGeng....

   Belum pernah seumur hicupku berjumpa manusia sebangsat & sekeparat lagi musibat seperti engkaulah Kejora.....!!

   Engkau masih juga alih tiang gol menyonyeh-songeh bukan2, berdolak dalik untuk memberi kata putus hari & masa pertemuan kita itu nanti, ianya akan aku jadikan fakta & bukti bahawa enkau memang kaki temberang, penipu, pembohong, pendusta, tukang putar belit, tukang adu domba....dan seorang PENGECUT bergatal tangan, bermulut celupar tidak berani bertanggung-jawab di atas perbuatannya...!!

   Kau membuta tuli menuduh aku menyamar sebagai GMN. Sebelum ini kau juga pernah tuduh aku menyamar sebagai fan tun, dad, john doe, ali jagger. Perlu kau ketahui, aku selama ini bercakap atas nama aku sebenar, tak guna nama samaran, apatah lagi guna nama orang lain - Aku bersumpah dgn nama Allah SWT.

   Aku bukan jenis PENGECUT macam kau....!!

   Delete
 22. Woooittt cai2 Haprakan yang melambak2 kat blog ni...kau perasan tak apa yang DS Najib dah ulas berkaitan bajet Haprak Rejim korang tu haah...apa lagi tunggu..teruslah membaca beb !!!!

  Hari ini, Guan Eng nafikan kerajaan PH telah abaikan masyarakat luar bandar dan bajet untuk mereka telah dipotong.

  Jika benar, kenapa pula Menteri Industri Utama Teresa Kok keluarkan kenyataan pada 2 November lalu bahawa peruntukan untuk kementeriannya dipotong sehingga 50.7%.

  Dan buat apa pula untuk Ahli Parlimen PH Sungai Petani, Datuk Johari Abdul sebak di Dewan Rakyat pada 12 November kerana kesal dengan pemotongan pelbagai subsidi untuk petani dan pekebun dalam bajet 2019.

  Menteri Kewangan kesayangan anda juga berkata peruntukan untuk MARA tidak turun.

  Dia memberi contoh bahawa peruntukan untuk biasiswa MARA untuk tahun depan tidak hilang tetapi telah diklasifikasikan semula sebagai perbelanjaan pembangunan sebanyak RM2 bilion dan bukan lagi sebagai perbelanjaan operasi.

  Tetapi ini juga potongan RM500 juta berbanding peruntukan RM2.5 bilion untuk tahun ini ketika pentadbiran BN.

  Ini dia tidak nyatakan pula. Aneh.

  Lebih melucukan lagi ialah bila dia kata peruntukan untuk FELDA telah ditambah dan bukan dipotong serta memberi contoh bahawa dana untuk membaiki dan membina jalan raya dan peningkatan bekalan air telah dinaikkan kepada RM260 juta bagi tahun 2019.

  Ya, ini merupakan kenaikan berbanding peruntukkan RM200 juta untuk tahun ini.

  Tetapi, Bajet 2018 BN bagi FELDA juga memberi dana RM60 juta untuk program tanaman semula sawit, peruntukan sebanyak RM164 juta bagi membina 5,000 unit Rumah Generasi Kedua Felda dan insentif khas sebanyak RM5,000 kepada 94,956 keluarga peneroka Felda di seluruh negara melibatkan peruntukan berjumlah RM474.78 juta.

  Ini semua telah hilang di dalam belanjawan 2019 pada ketika harga sawit dan getah sangat rendah di mana bantuan patut dinaikkan dan bukan diturunkan atau dimansuhkan.

  Jumlah bayaran BR1M yang kebanyakkan diberi kepada masyarakat luar bandar pun sudah dikurangkan atau dimansuhkan. Masih mahu nafi?

  Ini semua ditulis secara hitam putih di dalam belanjawan 2019 tetapi, Menteri Kewangan masih mahu menafikannya?

  Oh ya, manifesto PRU14 juga ditulis secara hitam putih tetapi masih boleh terus berbohong dan berdolak dalik.

  Takkan lah korang masih tak perasan lagi agenda Ah Beng@Nobita dan DAPigs ni nak menzalimi orang2 melayu , khususnya di luar bandar...macam ni pun korang masih bermati2an nak menyokongnya lagi ke ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lagi2 budak sewel nie bersandarkan fuck-auta Najib yg talian hayatnya dah nazak di hujung bontot.

   Selamat meninggal najib....!!

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Delete
  3. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  4. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  5. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 23. Kengkawan semua..patut lah rakyat Msia, khususnya golongan marhaein ni masih respek dan tabik kat DS Najib walau pun tak bergelar PM lagi.

  Apa taknya...cinta, kasih dan keperihatinannya kepada negara ni masih kental lagi, tak berkurangan walau sikit pun beb!!!!

  Oleh kerana keyakinan pelabur telah terhakis akibat langkah-langkah yang tidak bijak dari kerajaan PH dan ekonomi yang semakin menyusut selepas PRU14, pelabur asing telah banyak menarik keluar dana mereka dari Malaysia.

  Kita nampak... pelabur asing telah menambah pelaburan mereka di dalam Bursa Malaysia sebelum PRU14 tetapi telah tarik keluar pelaburan mereka hampir setiap bulan.

  Pengaliran masuk tiba-tiba berubah kepada pengaliran keluar.

  Sebanyak RM14.2 bilion dana pelaburan asing sudah keluar dari Bursa Malaysia sejak bulan Mei sehingga kini.

  Indeks Bursa Malaysia juga jatuh sebanyak 200 mata berbanding bulan sebelum PRU14.

  Saya tengok harga saham-saham yang paling terkesan ialah kebanyakkan GLC dan telah rata-rata turun.

  Ini membimbangkan kerana pemegang saham terbesar GLC-GLC disenarai ialah tabung-tabung simpanan rakyat dan kerajaan seperti Khazanah, KWSP, LTAT, PNB dan Tabung Haji.

  Berdasarkan jumlah saham yang dipegang oleh mereka, kejatuhan harga saham Telekom Malaysia sahaja telah menyebabkan Khazanah rugi RM3.9 bilion, KWSP rugi RM2.5 bilion dan ASB rugi RM1.8 bilion berbanding sebelum PRU14.

  Saya perhatikan juga kebanyakan harga unit amanah (unit trust) yang diurus oleh pelbagai institusi kewangan swasta dan kerajaan telah jatuh. Ada yang jatuh 5% dan ada yang jatuh sebanyak 25% berbanding permulaan tahun ini.

  Satu contoh ialah nilai satu unit ASN yang diurus oleh PNB. Harganya jatuh 13% dari 0.785 sen ke 0.68 sen hari ini.

  Ini ialah petanda bahawa dividen ASB, KWSP, LTAT dan Tabung Haji untuk tahun ini mungkin jauh lebih rendah berbanding tahun lepas.

  Sudah tentu dividen KWSP untuk tahun ini akan jauh lebih rendah dari kadar 6.9% yang diberi tahun lepas, iaitu kadar tertinggi selama 20 tahun.

  Harga minyak dan kos sara hidup tak turun tetapi harga saham dan nilai simpanan rakyat yang turun?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sampai 2003, UMNO adalah parti KERAMAT.

   SelePAS tuu, ia dah jadi parti 'KERA AMAT' dek kebangangan Tun Dol & Tundun Najib.

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Delete
  3. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  4. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  5. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 24. Fuyooo...Sebijik DS Najib dah bagi kat menteri kasut dan setokin hitam ni...kalau masih tak sedar dan berubah lagi..memang tak tau lah nak cakap macam mana lagi beb !!!

  Sebelum memerintah, PH berulangkali melaungkan tohmahan liar dan jahat terhadap kerajaan BN.

  Walaupun sekarang mereka boleh merujuk kepada rekod rasmi negara selepas memerintah, mereka terus menabur fitnah. Perangai tetap tak berubah.

  Kebelakangan ini, Menteri Pendidikan mendakwa dana sebanyak RM36 juta untuk menolong 22 sekolah-sekolah Tamil untuk tahun ini telah hilang di bawah BN.

  Akhirnya, kebenaran sudah muncul bahawa dana ini walaupun peruntukkan ini telah diluluskan oleh saya melalui surat, tetapi ia tidak sampai kepada sekolah kerana kerajaan PH tidak meluluskan saluran dana itu selepas menang PRU14.

  Maksudnya ialah jika ada salahlaku, ianya salahlaku PH sendiri.

  Di bawah pentadbiran saya dari tahun 2009 hingga 2018, hampir RM900 juta ringgit peruntukkan untuk kesemua 524 telah disalurkan terus kepada akaun sekolah atau Lembaga Pengelola Sekolah untuk membaikpulih kemudahan di SJKT.

  Mereka tidak pernah diketepikan.

  Apabila dimaklumkan, Menteri Pendidikan terus senyap.

  Tetapi dia masih tidak berhenti dan kini menuduh wang untuk susu kanak-kanak di bawah Program Susu 1Malaysia (PS1M) juga telah hilang.

  Tetapi, hasil siasatan menunjukkan semua susu yang patut dibekalkan untuk tahun 2017 telah berjaya dibekalkan kepada 7,000 sekolah.

  Begitu juga untuk tahun 2016.

  Susu sekolah tak hilang.

  Malangnya, program susu ini tidak diteruskan untuk tahun ini selepas PH menang kerana dana peruntukan untuk tahun ini tidak diluluskan dan disalurkan oleh kerajaan PH sendiri.

  Sekali lagi didapati kerajaan PH sendiri yang salah tetapi menteri pendidikan mahu mempersalahkan saya dan kerajaan BN dahulu.

  Sudah lebih 6 bulan mentadbir. Sampai bila kerajaan PH mahu menyalahkan kerajaan BN dahulu?

  Adakah Menteri Pendidikan kita sekarang mahu mendidik anak-anak muda kita untuk berbohong dengan bersungguh-sungguh dan membuat tuduhan liar sebelum menyiasat?

  ReplyDelete
 25. Jom kita sama2 hayati nasihat ikhlas dari DS Najib..demi kemaslahatan kita semua..khususnya bani melayu tercinta ni !!!!

  Eh, salah UMNO pula?

  Saya rasa Kerajaan hari ini ada template jawapan.

  Kalau dah tak tahu nak buat atau cakap apa, salahkan UMNO, salahkan Najib.

  Betul lah UMNO tak peduli pun pelajar.

  Yang tak peduli dululah yang laksanakan PTPTN buka peluang pengajian tinggi.

  Yang tak peduli dululah yang hasilkan makin ramai graduan setiap tahun.

  Yang tak peduli dululah yang beri diskaun bayaran balik sehingga 20 peratus.

  Yang tak peduli dululah yang beri pengecualian bayaran balik dan biasiswa untuk semua pemegang ijazah pertama.

  Yang tak peduli dululah yang beri geran kepada pencarum skim simpanan pendidikan.

  Yang tak peduli dululah yang benarkan bayaran balik dengan KWSP dan diberi diskaun juga.

  Yang tak peduli dululah yang lanjutkan tempoh mula bayar balik selepas pengajian kepada 12 bulan.

  Saya nak tanya, PH yang begitu prihatin dan ambil berat hari ini, apakah bantuan yang telah diberikan kepada pelajar?

  Dulu Bajet BN kecil, kami tetap boleh bantu pelajar dan meringankan beban graduan untuk bayar balik PTPTN.

  Kini, Bajet PH jauh lebih besar RM314.5 bilion tetapi semua bantuan telah berkurangan atau ditarik balik.

  Yang hidup senang dan selesa hari ini kamu dan Maszlee.

  Cukuplah dengan alasan-alasan.

  Rakyat dah bosan dengar semua benda salah Kerajaan lama.

  Buatlah kerja dan tunaikanlah janji.

  Ambik kau...dulu nak sangat jadi kerajaan hingga sanggup menghasut dan kelentong rakyat..tapi bila dah jadi kerajaan..tak pandai pulak buta keje.

  Taunya..berlumba2 jadi badut dan ahli lawak jenaka yang ditertawakan oleh seluruh rakyat Msia..weiii..tak malu ke haah ?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lagi2 budak sewel nie bersandarkan fuck-auta Najib yg talian hayatnya dah nazak di hujung bontot.

   Selamat meninggal najib....!!

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Delete
  3. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  4. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  5. Aku ulang tayang berita benar & sahih heboh tersiar di semua media2 utama bukan macam kau yg terbitkan cerita2 gosip maknyah jalang pengecut tak berani betsemuka dgn aku.

   Delete
  6. Udah2 ler aota, Suman dajjal puaka
   Awal2, cuba mahu berlawak jenaka
   Siapa tu yg tak berani bersua muka
   Apa udah jadi kat Dataran Merdeka

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  7. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 26. Ulasan ikhlas , tepat, jitu dan berinformatif oleh DS Najib ni ditujukan khas kepada Pak diny...pakar ekonomi yang dilantik oleh dirinya sendiri !!!!!

  EKONOMI NEGARA - KDNK suku ke-3 2018

  Kerajaan PH mengumumkan angka pertumbuhan KDNK bagi suku ketiga untuk Malaysia, semalam.

  Biarpun pertumbuhan KDNK turun menjunam bagi suku kedua 2018 selepas PH ambil alih kerajaan iaitu daripada 5.4 peratus kepada 4.5 peratus bagi tempoh suku terdahulu, kerajaan PH telah membuat unjuran angka suku ketiga akan meningkat sedikit kepada 4.6 peratus hingga 4.8 peratus berikutan GST sifar bagi 3 bulan ya mereka jangka mungkin merangsang pertumbuhan domestik.

  Namun ini tidak berlaku.

  Sebaliknya, pertumbuhan KDNK bagi suku ketiga diumumkan berada pada 4.4 peratus dan di bawah angka unjuran.

  Jika dibandingkan kepada pertumbuhan 6.2 peratus bagi suku ketiga tahun lalu, ia adalah jauh lebih rendah.

  Lebih membimbangkan, pada Ogos lalu selepas angka suku kedua KDNK diumumkan, kerajaan PH membuat semakan semula dan menurunkan unjuran kerajaan BN bagi pertumbuhan KDNK daripada 6 peratus bagi 2018 kepada 5 peratus.

  Apabila angka suku ketiga diumumkan semalam, mereka turut menurunkan lagi angka pertumbuhan bagi 2018 kepada 4.8 peratus.

  Ia berkemungkinan akan disemak semula dan diturunkan buat kali ketiga selepas suku keempat kerana tidak nampak sebarang penambahbaikan terhadap mana-mana petunjuk ekonomi bagi bulan Oktober dan November setakat ini.

  Lagipun, tempoh bebas cukai 3 bulan itu juga telah tamat.

  Ia mungkin menyusut lebih rendah daripada 4.4 peratus.

  Masa BN, unjuran sering dinaikkan tetapi masa PH sering diturunkan.

  Sebagai contoh, sebuah akhbar melaporkan ketibaan pelancong adding yang juga penyumbang terbesar kepada pendapatan Malaysia berterusan menyusut disebalik langkah kerajaan PH, selepas mengambil alih pentadbiran, menurunkan sasaran pelancongan bagi tahun ini dan tahun depan.

  Nampaknya, sasaran yang diturunkan ini juga mungkin tidak akan dicapai memandangkan pelancong dari Singapura menyusut 16.3 peratus bagi tahun ini manakala pelancong dari China menurun 35 peratus bagi bulan-bulan sebelum ini.

  Harga minyak sawit berterusan turun setiap bulan.

  Malah, sektor pertanian di Malaysia secara rasminya berada dalam kemelesetan dan telah merekodkan pertumbuhan negatif bagi tempoh dua suku berterusan.

  Ketika mendepani situasi susah seperti inilah, bantuan dan tumpuan sepatutnya diberikan kepada ekonomi luar bandar.

  Oleh itu, adalah tidak masuk akal apabila kerajaan PH menurunkan atau menghapuskan pelbagai bantuan dan bukan menaikkannya.

  Ia juga mencetus satu persoalan terhadap unjuran kerajaan terhadap pertumbuhan KDNK tahun depan pada angka 4.9 peratus.

  Malah, berdasarkan kepada penarafan agensi kerajaan RAM yang dikeluarkan, mereka kini mengunjurkan bahawa pertumbuhan KDNK bagi tahund epan adalah pada 4.6 peratus sahaja.

  Jika ini berlaku, ia bermakna segala unjuran dan perkiraan dalam Belanjawan 2019 adalah salah kerana pendapatan kerajaan akan berkurangan apabila pertumbuhan ekonomi pada tahap rendah.

  Angka lain yang mencetus kebimbangan ialah Baki Akaun Semasa, di mana ia adalah angka penting dan menjadi penanda sama ada Malaysia adalah pemiutang bersih (net creditor) dan bukan penghutang bersih, di mana ia berterusan menurun menjunam pada suku kedua.

  Jika ini berterusan, Malaysia bakal berdepan akaun defisit pertama kali dalam tempoh 20 tahun.

  Ini juga bermakna Malaysia akan menghadapi defisit berkembar dan penarafaran kredit kita akan menurun.

  Minat pelabur akan terus terhakis dan nilai Ringgit juga akan terjejas.

  Hutang rasmi kerajaan juga telah meningkat daripada RM686 bilion kepada RM732 bilion pada akhir September.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pak diny..jangan pulak Pak frust menonggeng sampai tak boleh tido pulak yeer..ini ada sikit lagi sambungannya Pak !!!

   Berdasarkan kepada angka Belanjawan 2019 dengan defisit yang besar bagi 2018 dan 2019, kerajaan PH mengunjurkan hutang akan berada pada RM820 bilion menjelang akhir tahun depan, bermakna kerajaan PH bakal memperolehi impian mereka untuk mendapatkan hutang negara RM1 trilion.

   Tolong jaga ekonomi dengan baik.

   Jangan hanya suka buat skim cepat kaya seperti cryptocurrency dan FundMyHome yang hanya menguntungkan kawan-kawan tertentu.

   Amacam Pak diny...dah cerah sikit tak otak Pak tu..dan mari lah kita sama2 angkat topi dan tabik spring tinggi2 kat DS Najib atas ulasannya yang begitu berinformatif dan mencernakan minda kita..setuju kan Pak ????

   Delete
  2. Sampai 2003, UMNO adalah parti KERAMAT.

   SelePAS tuu, ia dah jadi parti 'KERA AMAT' dek kebangangan Tun Dol & Tundun Najib.

   Delete
  3. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Delete
  4. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  5. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  6. Aku ulang tayang berita benar & sahih heboh tersiar di semua media2 utama bukan macam kau yg terbitkan cerita2 gosip maknyah jalang pengecut tak berani bersemuka dgn aku.

   Oh ya...aku perasan ketawa puaka engkau "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh" pun dah menunjukkan betapa kau dalam ketakutan & kemaluan besar setelah terserlah sikap pengecut & pembohongan engkau.

   Delete
  7. Udah2 ler aota, Suman dajjal puaka
   Awal2, cuba mahu berlawak jenaka
   Siapa tu yg tak berani bersua muka
   Apa udah jadi kat Dataran Merdeka

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  8. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Toksah ker tonjolkan PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak engkau yg riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" -buat orang meluat.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 27. Rakyat Msia pun tersangat2 pelik..harga minyak sawit jatuh di pasaran dunia..tapi harga minyak sawit tak pulak turun di negara ni.

  Jom kita dengar apa ulasan dari DS Najib berkaitan dengan isu tu..kesian kat warga peneroka kan !!!

  Hari Sabtu lepas, saya telah membuat hantaran mengenai harga buah tandan segar (BTS) kelapa sawit yang jatuh dengan teruk berbanding hari yang sama tahun lepas.

  Malangnya, harga ini terus jatuh sebanyak 10% lagi setelah turun setiap hari untuk minggu lepas.

  Tahun lepas harga rasmi BTS gred C di Sabah sebanyak RM566 satu tan tetapi telah jatuh kepada RM349 se tan minggu lepas.

  Semalam, harga ini jatuh lagi kepada RM311 satu tan. Satu angka rendah yang saya tidak pernah lihat selama 9 tahun saya sebagai Perdana Menteri.

  Lebih parah lagi ialah harga masih dijangka menurun dan tidak mustahil jika harga rasmi BTS jakan di bawah RM300 tidak lama lagi.

  Tolak kos racun, baja dan kos pekerja, pekebun masih ada untung lagi?

  Menteri pertanian dan kerajaan PH buat apa selain mengeluarkan kenyataan mengelirukan bahawa eksport ada naik walaupun jelas eksport dan harga tiba-tiba menurun dengan drastik selepas PRU14 berbanding tahun lepas.

  Berjuta ahli keluarga dari golongan pekebun kecil ini sedang merana ketika ini.

  Berjuta pekebun, peneroka, nelayan, kontraktor kecil dan peniaga kecil berdepan kesusahan pada masa yang amat mencabar hari ini.

  Pengumuman kerajaan untuk pertumbuhan KDNK (GDP) semalam bagi suku 3 juga mengesahkan dengan rasminya bahawa sektor pertanian negara kini di dalam kemelesetan ekonomi setelah mengalami penyusutan KDNK untuk dua suku berturut bagi sektor ini

  Ekonomi luar bandar kini menghadapi tekanan sangat serious.

  Pada masa seperti inilah, sebuah kerajaan penyayang akan menambah bantuan kepada golongan seumpama ini.

  Tetapi Pakatan Harapan melakukan sesuatu yang bertentangan. Bantuan bukan ditambah, sebaliknya dipotong hingga 50 peratus dan ada yang dihapuskan terus.

  Langsung tidak masuk akal!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  2. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  3. Aku ulang tayang berita benar & sahih heboh tersiar di semua media2 utama bukan macam kau yg terbitkan cerita2 gosip maknyah jalang pengecut tak berani bersemuka dgn aku.

   Oh ya...aku perasan ketawa puaka engkau "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh" pun dah menunjukkan betapa kau dalam ketakutan & kemaluan besar setelah terserlah sikap pengecut & pembohongan engkau.

   Delete
  4. Udah2 ler aota, Suman dajjal puaka
   Awal2, cuba mahu berlawak jenaka
   Siapa tu yg tak berani bersua muka
   Apa udah jadi kat Dataran Merdeka

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  5. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....

   Delete
  6. PANTAToon cartoon yg ibarat lagu tak sama rentak, nada & irama. Semuanya sumbang asal boleh.

   Kejora tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifatnya yg takbur riak riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi".

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 28. Apaaa....Fundmyhome ni bukan untuk orang miskin kata pengasasnya???

  Habis untuk sapa..takkan lah rakyat marhaein langsung tak berpeluang untuk memilikinya pulak???

  Jom kita lihat apa kata mantan PM kita, DS Najib tentang isu ni beb !!!!


  Selepas baca tajuk berita ini, apa perasaan saudara-saudari?

  Inilah dia Bajet 2019.

  Kepada Lim Guan Eng dan Tony Pua, untuk siapa ini semua?

  Tidak ada walau secebis simpati dan bantuan untuk rakyat.

  Kamu telah mengelirukan dan menyesatkan rakyat.

  Kamu sanggup memijak rakyat, ketepikan kebajikan rakyat.

  Rakyat ada hak, keperluan dan maruah juga.

  Saya kini faham apa maksud "Malaysia bakal bangkit kembali sebagai Harimau Asia" yang disebut Lim Guan Eng.

  Harimau dah mula tunjuk belangnya....era kroni2 dah mula muncul semula, sebijik macam masa pemerintahan mantan PM ke 4 dulu tu !!!!!

  ReplyDelete
 29. Najib oh najib...kesian dia..ari2 jumpa tok pawang suro alih hujan...last2 kene gak hujan...

  ReplyDelete
 30. Peristiwa bersejarah ni benar2 berlaku bila DS Najib berbahas di parlimen tempoh hari.

  Kalau korang terlepas sesi tersebut..jangan risau..ni aku bawakan kembali apa yang dialami oleh DS Najib tu..dengan ulasannya sendiri beb..tarak bohong punya lah !!!!

  Ketika saya membahas belanjawan 2019 di Dewan Rakyat pada hari Rabu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ada di dewan.

  Dia membisu sepanjang perbahasan saya. Mungkin saya fikir dia tiada apa hendak dikatakan. Baca dahulu.

  Bukan dia sahaja.

  Bila saya tiba bahagian di mana saya menyatakan fakta mengenai perjanjian penyelesaian IPIC dengan 1MDB dan bertanya PH, tiada seorang pun ahli parlimen mereka membuka mulut bagai ada emas di bibir.

  Suara Jelutong pun tak kedengaran.

  Apabila Najib sebut tentang isu 1MDB di Parlimen, mengapa semua pemimpin PH senyap?

  Ini tidak mungkin. Tetapi benar-benar berlaku.

  Bagaimanapun, selepas dia keluar dari dewan Guan Eng kata saya dari planet lain mengenai isu perjanjian IPIC dengan 1MDB.

  Baik. Kita balik ke planet Earth.

  Beranikah Guan Eng menjawab empat soalan ini:

  1. Mengapa kerajaan PH membisu bila syarikat milik kerajaan Abu Dhabi, IPIC mengeluarkan kenyataan balas bahawa 1MDB tidak berhutang kepada IPIC, jelas bertentangan dengan tuduhan kerajaan PH ?

  Jika ia prejudis, mengapa mereka boleh keluarkan kenyataan mengenai perjanjian itu tetapi tak mahu dedahkan dokumen perjanjian itu?

  2. Mengapa tiada satu pun pemimpin PH pernah mempersoalkan mengapa pegawai-pegawai kanan Abu Dhabi dan bos mereka tidak dipanggil untuk disoal siasat memandangkan wang itu dipindahkan kepada mereka dan merekalah yang didapati banyak menggunakan wang itu dan mengagihkan wang itu kepada pihak-pihak yang lain?

  Setiap satu sen yang didakwa hilang dari 1MDB telah dibayar atau dijamin oleh pihak IPIC.

  3. Adakah perjanjian penyelesaian itu mengandungi klausa bahawa IPIC bersetuju untuk menyelesaikan semua wang dibayar oleh 1MDB kepada mereka yang kini didakwa hilang sebelum 30 Disember 2020?

  4. Mengapa masih tidak mahu mendedahkan perjanjian penyelesaian tahun 2015 dan 2017 ini?

  Di planet Earth, soalan-soalan ini bukan sukar untuk dijawab jika benar-benar mahu menegakkan keadilan.


  ReplyDelete
  Replies
  1. Lagi2 budak sewel nie bersandarkan fuck-auta Najib yg talian hayatnya dah nazak di hujung bontot.

   Selamat meninggal najib....!!

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Delete
  3. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  4. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  5. Aku ulang tayang berita benar & sahih heboh tersiar di semua media2 utama bukan macam kau yg terbitkan cerita2 gosip maknyah jalang pengecut tak berani bersemuka dgn aku.

   Oh ya...aku perasan ketawa puaka engkau "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh" pun dah menunjukkan betapa kau dalam ketakutan & kemaluan besar setelah terserlah sikap pengecut & pembohongan engkau.

   Delete
  6. Udah2 ler aota, Suman dajjal puaka
   Awal2, cuba mahu berlawak jenaka
   Siapa tu yg tak berani bersua muka
   Apa udah jadi kat Dataran Merdeka

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  7. PANTAToon yg macam kapal nak karam dek terlebih muatan, juga ibarat lagu yg tak sama rentak, nada & irama.

   Kejora tak abis2 masuk bakul dyok sendiri. Sifatnya yg takbur riak riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi". perompak ciplak & pengecut.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 31. Tentu korang semua setuju kalau kita katakan media di bawah Rejim Haprakan ni tak lah bebas seperti yang mereka canang2kan tu.

  Tak caya lagi ke..haah..cuba korang dengarkan apa kata DS Najib berkaitan isu tersebut !!!!

  Melalui media yang dikawal mereka selain pembocoran maklumat secara berpilih dari pegawai tertentu, timbul banyak cerita cerita liar, persepsi dan andaian terhadap pendakwaan yang dilakukan kerajaan PH terhadap saya dan keluarga saya.

  Satu contoh ialah kenyataan kerajaan berdasarkan kepada perjanjian penyelesaian mendakwa 1MDB masih berhutang IPIC sebanyak US$4.5 bilion.

  IPIC bagaimanapun segera menyanggah kenyataan itu dan menafikan 1MDB berhutang dengan IPIC.

  Realitinya, ia adalah sebaliknya di mana IPIC sebenarnya yang perlu membuat pembayaran kepada 1MDB.

  Satu lagi contoh ialah laporan-laporan mengenai syarikat yang dianugerahkan projek solar adalah sebuah syarikat pengangkutan di mana hakikatnya adalah ia adalah salah satu daripada 31 syarikat yang membekalkan diesel dan menyelenggara penjana kuasa bagi 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

  Kejayaan menyiapkan projek itu bagi mengubah kepada solar bermakna penjimatan yang besar bagi kerajaan dan bekalan elektrik yang lebih bersih dan boleh diyakini bagi sekolah-sekolah berkenaan.

  Kerapkali, niat dan hasrat yang baik daripada saya dan keluarga ini diputar belit dan digunakan untuk memburukkan kami melalui pendakwaan yang kami yakin tiada merit.

  Kami sangat memahami ia adalah di bawah kuasa kerajaan PH untuk menggunakan pihak berkuasa dan dalam hak mutlak mereka untuk mendakwa kami mengikut kehendak mereka.

  Bagaimanapun, memandangkan kami sudah didakwa, adalah sukar untuk kami memberi penjelasan kepada rakyat tanpa menjejaskan pembelaan kami atau berisiko untuk dikenakan lebih pendakwaan atas alasan subjudis dan terpaksa membayar berjuta lagi untuk ikat jamin.

  Adalah amat mengecewakan kerana saya tahu andaian dan tuduhan di luar sana adalah tidak benar.

  Saya dan keluarga saya hanya boleh menunggu walaupun tersangat ingin untuk mendedahkan fakta sebenar, menjawab segala tuduhan dan memperbetulkan persepsi dalam mahkamah tetapi kes ini masih lagi berbulan jaraknya.

  Pada masa yang sama, saya mohon timbangrasa dan kefahaman dan sokongan berterusan dari semua rakan-rakan pada ketika kami mendepani masa sukar ini disebalik khidmat saya kepada negara selama 40 tahun.

  Insya Allah, kebenaran pasti mendatang. Fitnah itu adalah lebih zalim dari membunuh....dah tentu lah ustaz Doe teramat2 setuju dengan kata2 DS Najib tersebut kan ?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lagi2 budak sewel nie bersandarkan fuck-auta Najib yg talian hayatnya dah nazak di hujung bontot.

   Selamat meninggal najib....!!

   Delete
  2. Nak tanya lah....Ni wak suman yang betul atau yang menyamar aje yeer???

   Delete
  3. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  4. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  5. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  6. Aku ulang tayang berita benar & sahih heboh tersiar di semua media2 utama bukan macam kau yg terbitkan cerita2 gosip maknyah jalang pengecut tak berani bersemuka dgn aku.

   Oh ya...aku perasan ketawa puaka engkau "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh" pun dah menunjukkan betapa kau dalam ketakutan & kemaluan besar setelah terserlah sikap pengecut & pembohongan engkau.

   Delete
  7. Udah2 ler aota, Suman dajjal puaka
   Awal2, cuba mahu berlawak jenaka
   Siapa tu yg tak berani bersua muka
   Apa udah jadi kat Dataran Merdeka

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  8. PANTAToon yg macam kapal nak karam dek terlebih muatan, juga ibarat lagu yg tak sama rentak, nada & irama.

   Kejora tak abis2 masuk bakul dyok sendiri. Sifatnya yg takbur riak riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi". perompak ciplak & pengecut.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 32. Alahaai..kesian pulak tengok menteri kasut hitam ni kena tibai secara berjemaah...tapi apa nak buta, memang dia yang ingin sangat dibahan macam tu..setuju tak kengkawan???

  ADA PHD TAPI PEMIKIRAN SINGKAT, SAMPAI BILA MENTERI PENDIDIKAN AKAN BERCAKAP IKUT MUSIM?

  Pemuda UMNO Malaysia mendesak Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik agar lebih berfikiran jauh menyentuh soal dasar atau teras pendidikan daripada berterusan membangkitkan perkara remeh-temeh.

  Menurut Exconya Shahrul Nasrun Kamarudin, sebagai seorang yang berkelulusan Ijazah Kedoktoran Falsafah (PHD) seharusnya Dr. Maszlee merancang dasar bagi kementeriannya sekurang-kurangnya untuk tempoh lima tahun atau sepuluh tahun mendatang.

  “Apakah dasar yang Dr. Maszlee cuba perkenalkan setakat ini? Jawapannya tiada.

  Bila kementerian tiada dasar untuk tempoh lima tahun atau sepuluh tahun ia akan jadi caca-marba kerana tiada perancangan.

  “Dan tidak mustahil dalam lima tahun Dr. Maszlee akan bercakap mengikut musim,” jelasnya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

  Tambahnya, sewajarnya sebagai menteri, Dr. Maszlee perlu fokus kepada isu besar terlebih dahulu sebagai contoh isu guru duka-lara atau masalah lambakan siswazah perguruan kerana ramai di antara mereka belum diberikan tempat selepas bertahun-tahun tamat pengajian.

  “Dua contoh di atas adalah antara isu melibatkan sektor pendidikan yang perlu diberi perhatian khusus oleh menteri pendidikan.

  “Jadi usah fokus perkara remeh, sekiranya murid perlu diberikan kemahiran berenang masukkan dalam aktiviti kokurikulum dan ia tidak perlu diwajibkan,” ujarnya.

  Mengulas lanjut, Shahrul tidak membantah mengenai cadangan Dr. Maszlee berkaitan kemahiran berenang kerana ia amat berguna kepada murid-murid tetapi harus diteliti adalah soal kepakaran tenaga pengajar selain masalah utama ketiadaan kemudahan atau fasiliti kolam renang di sekolah.

  “Saya tergelak bila menteri pendidikan fikir dengan berbincang bersama pengusaha hotel agar benarkan kolam renang digunakan oleh murid sekolah, maka selepas ini hampir dua juta pelajar dapat manfaat dan kemahiran berenang.

  “Sesetengah hotel mungkin membenarkan kolam renang mereka digunakan atas dasar CSR (tanggungjawab sosial korporat) tetapi berapa banyak sekolah yang berdekatan hotel atau kompleks renang?

  “Bagaimana dengan sekolah di luar bandar atau yang terletak di kawasan pedalaman. Di mana murid-murid sekolah luar bandar mahu menjalani pelajaran renang jika diwajibkan kelak?

  Adakah murid sekolah luar bandar boleh mengikuti kemahiran dan pelajaran renang di sungai, lombong, tali air dan parit?” soalnya.

  Sebagaimana dilaporkan oleh media perdana, cadangan menggunakan kolam renang hotel mendapat reaksi negatif dari Persatuan Hotel Malaysia (MAH) di mana isu keselamatan menjadi faktor utama kerana kebanyakan kolam renang hotel tidak direkabentuk untuk pembelajaran berenang.

  Begitu juga isu kebimbangan aksesibiliti kerana kemudahan hotel dibayar oleh pelancong dan oleh itu ia didedikasikan untuk kegunaan eksklusif mereka.

  Shahrul turut memetik statistik yang Dr. Maszlee gunakan sebagai rujukan di mana kematian murid akibat lemas dari tahun 2009 sehingga 2013 adalah 596 kes secara purata 120 kes setahun.

  “Dari statistik sepanjang lima tahun sebanyak 596 kes, bermakna pelajaran renang bukan satu keperluan mendesak dan tidak perlu tergesa-gesa Kementerian Pendidikan mahu melaksanakannya,” tegasnya.

  Justeru, Shahrul turut menitipkan sedikit pesanan buat Dr. Maszlee.

  “YB, ‘you’ bukan bodoh cuma ‘you’ ada satu masalah iaitu selalu rasa diri sendiri saja yang pandai. Bila seseorang fikir dia saja pandai, maka dia tidak sedar perkara bodoh yang keluar setiap kali dia buka mulut,” sinisnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  2. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  3. Aku ulang tayang berita benar & sahih heboh tersiar di semua media2 utama bukan macam kau yg terbitkan cerita2 gosip maknyah jalang pengecut tak berani bersemuka dgn aku.

   Oh ya...aku perasan ketawa puaka engkau "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh" pun dah menunjukkan betapa kau dalam ketakutan & kemaluan besar setelah terserlah sikap pengecut & pembohongan engkau.

   Delete
  4. Udah2 ler aota, Suman dajjal puaka
   Awal2, cuba mahu berlawak jenaka
   Siapa tu yg tak berani bersua muka
   Apa udah jadi kat Dataran Merdeka

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  5. AngKAU dgn PANTAToon ntah apa2 - ibarat lagu yg tak sama rentak, nada & irama, main hantam8 asal boleh.

   Buktinya apa di dataran merdeka, haaa Pengecut.....??

   Di dataran merdeka, kau asyik beratip....
   Budin main bola
   Budin suka main bola
   Budin hari2 main bola

   Itu jer yg kau komat kamit sepanjang malam sampai pagi, bukannya menyahut seruan aku datang tunjukkan diri.


   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" itu amalan 'aji 1mdb' ker....??

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
  6. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....!!

   Delete
 33. Wooiiit..kita jangan suka sangat tentang berita yang mengatakan ICERD tu takkan diratifikasikan...kenapa yeer???

  Jom kita lihat apa kata mantan TPM dalam isu ni beb !!!

  Keputusan JPM Tidak Ikut Formaliti Pentadbiran, Perlu Disah Melalui Tanda Tangan PM

  KUALA LUMPUR, 23 Nov – Kenyataan media Jabatan Perdana Menteri (JPM) mengenai keputusan kerajaan tidak akan meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) tidak mengikut formaliti pentadbiran, kata Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

  Ini kerana katanya, ia hanya boleh disahkan melalui tandatangan Perdana Menteri (PM) sendiri, yang kemudiannya membawa usul itu ke Parlimen agar direkodkan dalam hansard rasmi.

  “Pendekatan ini tidak boleh diterima dan tidak menjamin ianya akan berubah bila-bila masa sahaja, apatah lagi ia dibuat dalam keadaan tergesa-gesa,” katanya yang juga ketua pembangkang di Parlimen dalam kenyataan hari ini.

  Namun begitu katanya, pembangkang berterima kasih kepada keputusan itu dan percaya ia ada kaitan dengan Perhimpunan Kebangkitan Ummah dalam menentang ICERD di seluruh negara sejak kebelakangan ini.

  “Ia juga dipercayai ada hubungan dengan langkah politik Kerajaan Pakatan Harapan (PH) menjelang Pilihan Raya Kecil DUN Rantau tidak lama lagi.”

  Sehubungan itu, katanya, pembangkang menggesa kerajaan mengikut prosedur tetap bagi mengumumkan keputusan berkaitan dasar luar negara ini.

  “Sehingga ianya dimasukkan ke dalam hansard Parlimen, kami sukar untuk mempercayai keikhlasan kerajaan dalam membuat keputusannya,” tegasnya lagi yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk.

  Hari ini Pejabat Perdana Menteri telah mengeluarkan kenyataan media bahawa kerajaan menegaskan tidak akan meratifikasi ICERD sebaliknya akan terus mempertahankan Perlembagaan Persekutuan.

  Bahaya ni beb...oleh tu jangan lah kita semua bersorak sorai kegembiraan pulak !!!

  ReplyDelete
 34. Sobat2 ku sekelian..dah seWAJIBnya lah kita sama2 bersetuju kalau kita gelarkan...

  Waytha Moorthy menteri 'perpecahan'!!!!!

  

KUALA LUMPUR 23 Nov. - Aktivis sosial, Hishamuddin Rais menggelar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waytha Moorthy sebagai menteri 'perpecahan'.

  Ini kerana apa yang beliau lakukan sejak memegang portfolio tersebut tidak membawa kepada pengukuhan perpaduan negara.

  "Jawatan yang dipegang oleh Waytha Moorthy itu, menteri perpaduan saya tak melihat dia sebagai menteri perpaduan pada hari ini, saya minta maaf saya lihat dia menteri perpecahan," katanya.

  Beliau berkata demikian ketika menjadi panel dalam forum Apa Perlunya ICERD Untuk Malaysia, di sini malam tadi.

  Hishammudin berkata, dalam isu Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD), kerajaan telah melakukan kesilapan apabila memberitahu untuk meratifikasinya sebelum perbincangan dilakukan.

  Ujarnya, perkara pokok yang perlu diberikan keutamaan adalah memberi penerangan dan pemahaman kepada rakyat bagi mengelakkan kekeliruan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sejak awal2 lagi dah ku katakan puak2 pembangang PAS & UMNO dah ketandusan modal berkaitan isu ICERD. Tun M dah bagitau NO WAY kerana perlembagaan negara dah cukup jelas kedudukan istimewa hak Melayu & Islam.

   Apa punya sewel Kejora berpegang pada hujah seorang benggali kafir 'raggie jessy' bersama 'pornorogol sontoloyo' yg kini bakal diAMANkan di BUKIT AMAN kerana hasutan yg bakal menghuru-harakan negara pd 8/12 di mana memungkinkan puluhan, ratusan atau ribuan nyawa bersemadi tak tentu pasal di pusara AMAN.

   Delete
 35. Jom..sebelum kita tido..kita luangkan masa untuk menghayati kenyataan akhbar yang tersangat2 penting ni demi Msia yang tercinta..boleh kan ????

  [Kenyataan Akhbar PH Buka Kitab Suci] Kami akan TETAP TURUN BERAMAI2 MEMBANTAH ICERD dan PEMBOHONGAN KAMU


  1. Tidak wujud Kerajaan Pakatan Harapan di Malaysia. Yang wujud hanyalah Kerajaan Persekutuan Malaysia.

  2. Kerajaan PH adalah Kerajaan untuk ahli2 dan penyokong PH sahaja spt mana Kerajaan BN dulu yg hanya berkhidmat utk penyokong BN, bukan rakyat Malaysia keseluruhannya yg terdiri dari pelbagai perbezaan fahaman politik.

  3. Kerajaan Persekutuan hari ini dibentuk oleh ahli2 Parlimen dari Parti2 yg bergabung membentuk Pakatan Harapan.

  Apabila mrk mengangkat sumpah jawatan, mrk tidak lagi boleh memakai baju PH tetapi perlu memakai baju Menteri Kabinet Malaysia yg di bayar gaji dan elaun bulanan menggunakan duit pembayar cukai SST.


  4. Parti PH ni dalam manifesto PRU14 menjanjikan bulan dan bintang kpd pengundi yg terpedaya utk mengundi mrk.

  5. Apabila kesemua janji tersebut gagal di tunaikan, mrk mempersendakan rakyat dgn menyatakan manifesto kami dulu bukan kitab suci dan PM dgn selambanya menyatakan bahawa Kita buat manifesto dulu tanpa mengetahui kita boleh menang.

  6. Maka seluruh rakyat Malaysia di tipu (di kencing) begitu saja.

  7. Hari ini Kerajaan PH (Pakatan Hancing) menjanjikan utk tidak meraktifikasi ICERD.

  8. Maka pencacai2 PH akan meroyan mempersendakan rancangan himpunan mega bantah ICERD 8 Disember 2018 ini dgn menuduh perhimpunan ini membuang masa krn krjn PH telah berjanji utk tidak meraktifikasikannya.

  9. Selaku Penasihat Undang2 Himpunan ini, saya mewakili seluruh rakyat yang bakal turun ke Jalanan 8 Disember nanti ingin memberikan mesej berikut kepada Kerajaan.

  10. Cukup lah mengencing rakyat.

  KAMI AKAN TETAP TURUN BERAMAI2 MEMBANTAH ICERD DAN PEMBOHONGAN KAMU

  KENYATAAN MEDIA KAMU INI BUKAN KITAB SUCI
  Tt
  Mohd Khairul Azam Bin Abdul Aziz

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sejak awal2 lagi dah ku katakan puak2 pembangang PAS & UMNO dah ketandusan modal berkaitan isu ICERD. Tun M dah bagitau NO WAY kerana perlembagaan negara dah cukup jelas kedudukan istimewa hak Melayu & Islam.

   Apa punya sewel Kejora berpegang pada hujah seorang benggali kafir 'raggie jessy' bersama 'pornorogol sontoloyo' yg kini bakal diAMANkan di BUKIT AMAN kerana hasutan yg bakal menghuru-harakan negara pd 8/12 di mana memungkinkan puluhan, ratusan atau ribuan nyawa bersemadi tak tentu pasal di pusara AMAN.

   Delete
 36. Woooiii........Betul ke apa yang diperkatakan oleh MB Selangor ni haah???

  Ni mesti kes banyak sangat pekena ketum kot???

  Menteri Besar Selangor Kata Inflasi Menurun Selepas GST, Mungkin Data Berkenaan Dipetik Di Langit Biru kot???

  Di dalam catatan beliau di dalam laman sosial Twitter sempena menyampaikan Belanjawan Selangor 2019, Menteri Besar Selangor telah menyatakan bahawa kadar inflasi telah turun selepas GST dari 1.8% kepada 1.3%.

  Sebaliknya, Ketua Perangkawan, hari ini berkata Indeks Harga Pengguna (IHP) Malaysia, yang mengukur inflasi keseluruhan, meningkat 0.6% kepada 120.7% pada Oktober 2018 berbanding 120.0% pada bulan yang sama tahun lalu.

  Negeri yang mencatatkan paling tinggi IHP adalah Negeri Sembilan (+1.1%), Selangor dan Putrajaya (+0.8%) dan juga Pulau Pinang (+0.7%).

  Kesimpulannya, kita tidak pasti Menteri Besar Selangor sekadar berbohong atau ada masalah dalam membaca statistik dan laporan.

  Apa yang penting, kita lebih percaya cakap kakitangan awam berbanding ahli politik Pakatan Harapan....setuju tak kengkawan semua?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jom kita tengok pulak apa komen netizen tentang kenyataan MB Selangor ni bhai !!!!

   Anonymous said...
   Wa terpegunnnnnnn beb

   Anonymous said...
   Kesan GST sifar turun 0.5%. kesan perlaksanaan SST naik 0.6%. Cuba macai tomato pee.eh kira berapa nilai inflasi terbaru. Soalan KBAT budak tadika ni. Takkan xtau nak jawab. Kikikikiki


   Anonymous said...
   Satu pun apa yg dicakapkan oleh golongan pee.eh tidak boleh dipercayai.

   Malah kalau ada apa pun perkhabaran yg sama dari dua pencerita tentang sesuatu dimana yg satu dari golongan pee.eh dan yg satu lagi bukan maka khabar yg bukan dari golongan pee.eh itu yg boleh didengar, manakala yg dari pee.eh langsung tidak boleh didengar kerana golongan penipu macam pee.eh tu walaupun memberitahu oerkara benar yg pasti akn diselit dgn tokoktambah putaralam, sbb dna pee.eh adalah penipu dan biasalah penipu mcm pee.eh tu dlm seribu cerita munkin ada satu yg betul disebut olehnya sbg umpan untuk tarikan orang mempercayai 999 cerita lain yg tipu.

   Tolak apa sahaja yg diceritakan pee.eh adalah jalan terbaik untuk selamat dari tertipu.

   Anonymous said...
   Hancing..kalau tk kencing.bukan ph.
   Bila tanya sign board..nanti...nanti..kita akan mesuarat..
   Puuii

   Anonymous said...
   Kira kat selangor dah bole penuh troli shopping dgn rm50 la yea..untung besar lah warga Selangor ni kan !!!
   Delete
  2. 23 November, 2018

   Najib arah laporan audit 1MDB dipinda, lapor Utusan.

   LAPORAN Jabatan Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016 dipinda atas arahan Najib Razak, lapor Utusan yang memetik sumber tindak dinamakan.

   Akhbar itu melaporkan yang Najib mengarahkan pengeluaran bahagian laporan yang menyatakan penglibatannya dan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam dana pelaburan negara itu.

   Haramjadah betul najib & binatang suruhannya, Kejora TongGeng Najib....!!

   Delete
  3. Mmg tak ada modal pun Suman iblis
   Mau lagak jerung, tak sedar diiri bilis
   Dari segi idea berhujah, dia ini muflis
   Harap ulang balik, apa yg admin tulis

   Kah kaahh kaaahhh kasaahhh kaahh

   Delete
  4. Aku ulang tayang berita benar & sahih heboh tersiar di semua media2 utama bukan macam kau yg terbitkan cerita2 gosip maknyah jalang pengecut tak berani bersemuka dgn aku.

   Oh ya...aku perasan ketawa puaka engkau "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh" pun dah menunjukkan betapa kau dalam ketakutan & kemaluan besar setelah terserlah sikap pengecut & pembohongan engkau.

   Delete
  5. Udah2 ler aota, Suman dajjal puaka
   Awal2, cuba mahu berlawak jenaka
   Siapa tu yg tak berani bersua muka
   Apa udah jadi kat Dataran Merdeka

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  6. PANTAToon yg macam kapal nak karam dek terlebih muatan, juga ibarat lagu yg tak sama rentak, nada & irama.

   Kejora tak abis2 masuk bakul dyok sendiri. Sifatnya yg takbur riak riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi". perompak ciplak & pengecut.

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 37. Sobat2 sekelian..khususnya Wak Suman yang mengaku dirinya anak Johor..WAJIB mendengar apa ulasan TMJ berkaitan isu ICERD ni...takkan lah nak menderhaka pada baginda pulak ????

  ICERD: Ini Pesanan TMJ Buat Rakyat Malaysia

  Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim berpesan kepada setiap rakyat negara ini supaya bertanggungjawab kepada Perlembagaan negara.

  Pesanan itu dikongsikan putera sulong Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar itu selepas ditanya salah seorang pengguna laman sosial Twitter mengenai isu Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) di negara ini.

  Menurut Tunku Ismail, tanggungjawab itu merujuk kepada Perlembagaan negeri dan negara.


  “Saya secara peribadi percaya ia adalah tanggungjawab setiap rakyat Malaysia untuk mempertahankan Perlembagaan.

  “Sama ada ia adalah Perlembagaan negeri atau pun negara,” katanya menerusi laman Twitter rasminya, sebentar tadi.

  Berhubung perkara itu, Tunku Ismail berkata, rakyat juga seharusnya tidak melupakan tradisi, warisan dan sejarah yang berlaku di negara ini.

  “Menjadi liberal dalam pembangunan dan inovasi adalah bagus, tetapi kita tidak seharusnya lupa tradisi, warisan dan sejarah kita,” katanya.

  Terdahulu, seorang pengguna Twitter dengan nama, Tavamany bertanya kepada putera raja itu apakah tindakannya mengenai isu ICERD yang sedang hangat dibincangkan kini

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sejak awal2 lagi dah ku katakan puak2 pembangang PAS & UMNO dah ketandusan modal berkaitan isu ICERD. Tun M dah bagitau NO WAY kerana perlembagaan negara dah cukup jelas kedudukan istimewa hak Melayu & Islam.

   Apa punya sewel Kejora berpegang pada hujah seorang benggali kafir 'raggie jessy' bersama 'pornorogol sontoloyo' yg kini bakal diAMANkan di BUKIT AMAN kerana hasutan yg bakal menghuru-harakan negara pd 8/12 di mana memungkinkan puluhan, ratusan atau ribuan nyawa bersemadi tak tentu pasal di pusara AMAN.

   Delete
 38. Grrrr wooof wooof
  Geng najis haramjadah menyalak bukit

  ReplyDelete
 39. Tidak siapa kejut aku bangun untuk bersolat
  Mengiingati Allah, ku sujud mengadap kiblat
  Bukan seperti si Gora atau Sumah taiik palat
  Dgn puak2 kafir, pasangan ini asyiik menjilat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....!!

   Delete
 40. Begini lah hidup, bila akhiirat ada kesedaran
  Sejak dari kecil, ku mendapat didikan ajaran
  Lps solat tahajjud aku melancar baca Quran
  Berwirid & berzikir sampai azan kedengaran

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku ulang tayang berita benar & sahih heboh tersiar di semua media2 utama bukan macam kau yg terbitkan cerita2 gosip maknyah jalang pengecut tak berani bersemuka dgn aku.

   Oh ya...aku perasan ketawa puaka engkau "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh" pun dah menunjukkan betapa kau dalam ketakutan & kemaluan besar setelah terserlah sikap pengecut & pembohongan engkau.

   Delete
  2. Firasat aku mengatakan jiwa kau budak sewel sedang meronta, gundah gulana, keciwa, gelisah, resah kesipuan & ketakutan.

   Semua yg kau sumpah seranah tak menjadi malah mendapat perlindungan & anugerah Illahi. Tak insaf-insafkah & kau dgn puak2 yg kau dukung dah tergolek dog, dipandang hina seantero dunia & hilang segaka nikmat serta bakal disumbat ke dalam penjara.

   Delete
  3. Udah2 ler aota, Suman dajjal puaka
   Awal2, cuba mahu berlawak jenaka
   Siapa tu yg tak berani bersua muka
   Apa udah jadi kat Dataran Merdeka

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  4. Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....!!

   Delete
  5. Angkau dgn PANTAToon ntah apa2 - ibarat lagu yg tak sama rentak, nada & irama, main hantam adal boleh.

   Kejora kau tak abis2 masuk bakul syok sendiri. Sifat takbur riak riuh "hoi aku hebat, aku sembahyang subuh & ngajilah, hoi" itu amalan 'aji 1mdb' ker....??

   Nah, toksah cakap banyak & melalak bukan2, sila kemukakan tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan siapa benar & siapa membohong.

   Beranikah engkau.....??

   Delete
 41. Kesian aku tengok, Suman pala bana
  Masih juga nak buat angkara durjana
  Dia ingatkan aku ni sedang tidur lena
  Tahu aku ada, dia larii entah ke mana

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Firasat aku mengatakan jiwa kau budak sewel sedang meronta, gundah gulana, keciwa, gelisah, resah kesipuan & ketakutan.

   Semua yg kau sumpah seranah tak menjadi malah mendapat perlindungan & anugerah Illahi. Tak insaf-insafkah & kau dgn puak2 yg kau dukung dah tergolek dog, dipandang hina seantero dunia & hilang segaka nikmat serta bakal disumbat ke dalam penjara.

   Delete
  2. Udah2 le aota, Suman tua kepala bana
   Tak ada pasal, aku nak gundah gulana
   Sebalik nya nko tu yg terlondeh celana
   Kena taji, meroyan raban tidor tak lena

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhh

   Delete
  3. Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....!!

   Delete
 42. Hal Suman iblis aku tak mahu lagi nak fikir
  Apa yg pasti, di akhirat ifrit ni kan jadi fakir
  Mampos le, dia kena dgn mungkar nangkir
  Lbh baik, aku teruskan dengan wirid & zikir

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bab mana wirid & zikir ada ketawa puaka 'Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' - Itu ajaran tokgaru brahim engkau ker...??
   -
   Tak malu ker kau memekak melalak riuh sekampung bagi tau konon dah bangun nak bersolat tapi mulut beratip perkataan kotor 'taik palat' & menggosip cerita karut yg amat keji.

   Ciri2 iman 'aji 1mdb' ker..??

   SELISIH NAUDZUBILLAH.....!!

   Delete

 43. Amboi mak, dah 187 komen sejak malam tadi. Kimak GENG NAJIB punya kerja atas nama biasa, nama Anonymous, Ramly Ahad dll.

  Sejak dia masuk, terus cakap off-topic. Itu pasal aku kata kimak ke dia. Biadap, kangjor, gengster, nak sabotaj blog ini sebab pos2 yang di tulis menghentam Najib.

  Takpa, yakin kan di teruskan menghentam Najib. Penjangak, perosak negara, calon diam di istana Sg Buluh 20 tahun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hey Alli, ko tu udah tahap desperado
   Tapi, ko tua kedi, usah lagak bg sado
   Mahu tunjjuk hebat sdgkan diri bodo
   Padan muka ko kena tibai dgn J.Doe

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahh

   Delete
 44. john doe,

  Itu lah kau, nak cari pasal. Kau tidak di kacau, tak di sentuh pun, apa kau tulis selama ini tak di komen sikit pun sebab kau selalu sebut ayyat Quran, aku tak pandai agama, aku diam aje, tak komen atu kritik kau.

  Tapi kau nak mencelah hal aku dengan Ramly Ahmad @ GENG NAJIB yang sentiasa menjilat Najib. Kan dah kecoh, memanjang.

  Kau tak reti menilai, ha nya cakap kenal dia dah bertahun, tak kasi bukti mcm aku mintak, tak keluarkan kata2 dia yang menunjukkan dia pro-PH. Ha nya menyebelah dia cara kromo aje. Kan dah kau kena kutuk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hey Alli, ko tu udah tahap desperado
   Tapi, ko tua kedi, usah lagak bg sado
   Mahu tunjjuk hebat sdgkan diri bodo
   Padan muka ko kena tibai dgn J.Doe

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahh

   Delete
  2. Suman tukar jadi Allii, tak semena2
   Dah boleh baca ini tua kepala bana
   Megah juah ko tu, tak kan ke mana
   Nanti Doe masuk, teruk ler ko kena

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
 45. Pergi surau, ingin cari pahala syurga
  Tapi tadi ada sesuatu yg tak terduga
  Imam qariah sakit tu belum lagi lega
  Nak mengganti imam, kena aku juga

  Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahhh

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...