Sunday 4 November 2018

NAJIB, BELAJARLAH MENGAKUI SALAH SENDIRI!!


Sesuatu yang orang kata "buruk perangai"  oleh  Najib Razak ialah keengganannya mengaku sehingga sekarang mengenai sebab utama kekalahan UMNO dan BN dalam pilihanraya umum 9 Mei lalu.


Di sebalik semua orang mengakui skandal 1MDB adalah punca terbesarnya, Najib masih bertegas mendakwa kekalahan UMNO dan BN adalah  disebabkan penipuan, fitnah dan janji palsu oleh Pakatan Harapan.


Beliau juga mendakwa padang yang tidak sama rata yang menyebabkan kekalahan BN kepada Pakatan Harapan itu.


Lebih buruk lagi ialah pentaksub Najib sendiri yang turut tidak mahu mengakui hakikat yang sama, meskipun sudah hampir enam bergelar pembangkang.


Sebab itu, apabila Khairy Jamaluddin menyanggah kata-kata Najib itu dengan mengingatkannya bahawa punca kekalahan BN ialah kerana 1MDB dan bukan kerana penipuan, fitnah serta janji palsu, beliau sendiri dilabel meroyan dan datang bulan.

Realitinya, penyokong setia Najib masih terkepung dengan kemajalan dalam berpolitik, pendek akal dan buruk perangai yang sama seperti Najib sendiri yang enggan mengakui kesalahan serta kelemahan - dulu kini dan selamanya.


Jika pun mereka tidak setuju dan ingin menyanggah kenyataan KJ itu, ia sepatutnya dilawan dengan hujah dan fakta, bukan dengan serangan seperti meroyan atau datang bulan.


Serangan terhadap KJ itu hanya memperlihatkan sesetengah pemimpin UMNO masih tidak berubah, apalagi mampu berhujah dan nampaknya hanya mahu mengekalkan budaya lama yang sudah pun ditolak rakyat dalam pilihanraya lalu.


Dalam hal ini KJ terlihat berniat baik dan ingin melihat UMNO pulih serta mendapat semula sokongan rakyat.


Lagi pula, selain pendakwaan sedang berjalan dan proses perbicaraan akan berlangsung tidak lama lagi, di Amerika Syarikat sendiri sudah ada yang mengakui terlibat dalam merancang penipuan berkaitan 1MDB itu.


Maka, di celah mana ia mahu dipertahankan lagi?


Dalam hal ini, UMNO bukan saja perlu memisahkan dirinya daripada Najib, malah jika terus membiarkan Najib menggunakan nama UMNO untuk membersihkan dirinya, parti itu tidak akan mampu bergerak ke depan dan memulihkan dirinya.


Selagi Najib terus bergayut dengan nama UMNO, malah enggan mengakui 1MDB sebagai punca kekalahan, malah syok sendiri mendakwa penipuan, fitnah, janji palsu dan padang yang tidak sama rata sebagai sebab-sebabnya, selagi itulah UMNO akan terus suram masa depannya.


Najib mesti belajar untuk mengakui silap dan salah sendiri. Tidak guna beliau terus mengatakan kekalahannya kerana fitnah, penipuan, janji palsu dan padang yang tidak sama rata ketika pilihanraya yang lalu.


Siapakah yang jadi memegang kuasa, yang menguasai jentera kerajaan, menguasai seluruh media dan mampu mengupah ribuan tentera maya dalam kempen PRU14 yang lepas?


Siapakah sebenarnya paling banyak mencipta fitnah, penipuan dan menabur janji palsu?


Jika BN yang menguasai kerajaan  ketika itu, tetapi Najib tetap mahu mendakwa padang masih tidak sama rata, di mana logiknya Pakatan Harapan yang hanya pembangkang boleh dikatakan ada kelebihan?


Di sebalik Najib mengatakan bahawa beliau direndam 10 kali pun hatinya tetap UMNO, ia adalah pernyataan bahawa beliau akan terus bergayut atas nama UMNO dan menggunakan sesetengah pemimpinnya untuk terus membela dan melindunginya.


Bermakna, untuk tempoh yang lebih lama lagi UMNO akan terus memikul nama  Najib, nama Rosmah dan nama 1MDB yang tidak lagi wangi dalam hari-hari muka yang akan dilaluinya.


Jika demikian, selain Presiden UMNO, Zahid Hamidi sendiri ada 45 kes pendakwaan, bagaimanakah UMNO mampu memulihkan dirinya dan boleh diterima dengan baik oleh rakyat jelata? (ShahbudinHusin 04/11/2018)

162 comments:

 1. Sedih sangat apa yg menimpa Umno skrg.. Bahagian dan Cawangan mcm nyawa2 ikan..tak ada aktiviti tiada program.. beku..lesu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya harap umno cepat cepat bungkuih. Memang benci dan meluat kat umno dari dulu lagi. Lebih cepat tutup kedai lagi baguih!

   Delete
  2. Inilah yg saya gelar pengdungu ...baik yg memimpin termasuk yg di pimpin.

   Pencacai dan mencacai tak akan sedar akan perlakuan sekeliling . Mereka2 ni tergulong para pemimpi di siang hari .

   Tidak perlu sedih , hanya simpati terhadap mereka2 ni ...😭😭😭😭😭

   Delete
  3. Inilah "Hukum Karma" untuk kaum Ameno secara keseluruhan........!!

   Delete

  4. Ingat lah bahawa Wak Jahid sendiri telah mengaku kemungkinan Umno di haramkan. Dia kata begitu kpd Pemuda Umno di bengkel di Janda Baik.

   Dia kata dari 21,000 cawangan, banyak yang tidak adakan mesyuarat tahunan dan ha nya 6,000 yang hantar laporan ada buat begitu kpd Ibupejabat.

   Wak dah kata, kalau Umno di haramkan, depa perlu marah diri sendiri.

   Menteri Dalam Nnegeri dah kata RoS (yang di bawah nya), buat lah apa yang perlu di buat. Tapi apahal RoS itu diam aje hngga hari ini?

   Delete
  5. Tengah malam tadi s/d kini tak dapat singgah di sini sebab adik ipar di NS meninggal

   Teruskan perjuangan teman2, ajar Kejora Musibat cukup2 sebab seperti Najib & Rosmah, mereka ini tak makan nasihat & dah terlalu jauh sesat,

   Delete
  6. PERINGATAN AWAL:

   Sebelum Kejora busuk hati melonggok sampah menimbun-nimbun untuk menghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini, suka saya menyeru rakan2 seperjuangan ayuhlah kita semua mendahului dia sebab jika puaka itu muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya Kejora atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan.

   Kejora boleh bertukar bermacam-macam wajah seoerti Geng Najib, Justice League, CaptainAMalaysia dll beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin dgn niat dengki yg saya nyatakan di atas.

   Jika Kejora pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   ps:
   HENTIKAN BERI KESEMPATAN SEKECIL MANAPUN KPD SEKOR BATU API YG AKAN NENYEMARAKKAN BIBIT2 KEBENCIAN DAN MELAGA-LAGAKAN SESAMA KITA.

   Delete
  7. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
  8. Jika hayat dunia masih panjang lagi, kes 1MBD akan menjadi catatan sejarah Malaysia Moden yang dapat dibaca oleh murid sekolah.
   Kisah 1MDB adalah kisah seorang pemimpin yang diberi amanah tapi mengkhianati amanah.
   Tidak ada dalam sejarah dunia, pemimpin jahat terlepas dari hukuman Allah tak kira apa agama mereka kerana mereka makhluk ciptaan Allah.

   (HBM anti munafik)

   Delete
  9. Saya x setuju UMNO BN cepat bungkuih. Rakyat kita masih ramai yg MALAS MEMBACA dan OTAK BEKU KECICIRAN PELAJARAN. Kemana kita nak letak?

   Lihat pemilihan PKR, lihat gelagat² UMNO, lihat kelaku lebai² PAS dlm muktamar. 99.99% sumer yg keciciran pelajaran la nak join parti² gini.

   Kahkahkah..

   Delete
  10. Tak kisah lah hayat dunia masih panjang atau pendek, 1MDB mesti masuk sejarah. Sebab tidak pernah berlaku di negara ini seorang Perdana Menteri mencuri, merompak dan melanun (kata2 Tun Mahathir) RM2.6 bilion duit rakyat di 1MDB.

   Mesti di sejarahkan untuk panduan generasi2 akan datang.

   Guru2 akan bertanya d kelas2 di sekolah: Siapa nama PM yang mencuri? Berpuluh murid2 akan angkat tangan.

   Kot ada murid yang jawab: Yang membohong, menipu, akhir nya mencuri itu ia lah Geng Najis.

   Delete
  11. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Replies

  1. Tak boleh kasi habis. Sampai Najib, Rosmah dll masuk penjara.

   Najib mesti tak mahu mengaku dia salah. Tapi Menteri Luar Pak Arab Saudi Al Jubeir dah tempeleng Al Jubo sekarang. Dia kata bila di Malaysia tak lama dulu bahawa RM2.6 billion itu tak ada kena mengena dengan depa.

   Yang itu memang makna abissss lah Al Jibo. Tapi abis sebenar nya cerita ia lah bila Al Jibo bersemayam di Sg Buluh. Kalau 20 tahun, mungkin sampai mati di situ. Kot Rosmah kena 2 tahun aje dah gol, tak tahan kena kurung, tarak Botox, tak boleh plastic surgeon godeh hidung dll lagi.

   Delete
 3. Najib kata BN loss because of fraud, defamation and false promise... Mmg betul pun. Fraud, defamation and false promise tak dpt dipisahkan dgn umnobn dan dia sendiri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tepat sekali ...tapi dia tak sedar dia lah si Kapla Bapak dan Mak Badak pula yg asyik menyondol dr belakang .

   Delete

  2. HAHAHA HOHOOHO HIHIHI

   "Mak Badak pula yg asyik menyondol dr belakang.'

   Betul, behind the desturction of every man is a Mak Badak Menyondol".

   Tapi Al Jibo tak suka menyondol, gamak nya. Kalau lah dia di kurong besama Bang Non, berburas dia kena sondol.

   Sondol, Mak Badak, jangan tak sondol. Kamu ada 17 tuduhan di mahkamah. Masuk Sg Buluh bersama Bang Jib nanti.

   Delete
 4. BAGI PEMINAT2 YG TAK BERKESEMPATAN MENGIKUTI NYA, INI AKU PAPARKAN SEMULA TIGA EPISOD TERAKHIR DARI SKETSA 'PANTUN DLM CINTA ANTARA AKU DAN 'SI DIA':

  Anonymous2 November 2018 at 16:58

  SELALU JUGA AKU TUJUKAN LAGU BUAT 'SI DIA' MANJA. AKU TERKEJUT BILA SI DIA MINTA AKU CARI SEBUAH LAGU, AKU TANYA UNTUK APA. DIA KATA BAGI KAT 'TAIKO TU', SURUH TAIKO TU HANTAR KPD BEKAS KEKASIHNYA YG DAH KAHWIN ITU. AKU NI, DLM LAGU MMG PAKAR, SEKEJAP JER AKU CARI.

  AKU SMS LAGU ITU KPD 'SI DIA', NAK MINTA PANDANGAN DIA DULU:

  Duhai adinda Mas ku sayang, yg cantik lawa
  Camner, kita bagi lagu ni kat taiko ular sawa
  Suruh dia kasi, bekas kekasih yg dia kecewa
  Mungkin cara ni boleh ubat taiko punya jiwa

  __________________________________________
  LESTARI - "Mahligai mu dari air mata ku"
  (https://youtu.be/1e_vtsPkc0I)

  Izinkan diri ku meluahkan rasa 
  Maafkanlah aku andai kau terasa 
  Biar ku paparkan apa yang terjadi 
  Moga engkau tak ulangi 

  Sungguh tak ku sangka 
  Kau berpaling tadah 
  Setelah lamanya 
  Menjalinkan cinta 
  Dalam diam-diam 
  Kau sudah berpunya 
  Tanpa aku menyedari semuanya 

  Aku mendoakan 
  Agar kau bahagia 
  Bersama si dia 
  Insan yang kau suka 
  Percintaan kita 
  Tak sampai ke mana 
  Setakat di bibir saja sayang 

  Chorus:

  Kau bina mahligai dari air mata 
  Yang jatuh berderai di wajah sepi ku 
  Hancurnya hatiku bisa tak terkata 
  Terhumban rasa diri ku 

  Oh aduhai ku masih ingati 
  Janji manis dan saat romantis 
  Kau pinta ku supaya setia 
  Akhirnya kau yang berubah 

  Oh Tuhan ku tabahkan hati ku 
  Temukan ku dengan ketenangan 
  Jiwa ini dibelasah rindu 
  Tetapi apa daya ku 

  Ku cuba pejam mata 
  Tapi tak terlena 
  Kerana ku masih 
  Teringat pada mu 
  Begitu payahnya 
  Nak ku melupakan 
  Pernahkah engkau fikirkan oh sayang
  __________________________________________

  Boleh tak dinda, sayangku manja?

  Waktu menuai, duduk bersatu
  Cucuh pelita, bersihkan kain
  Lagunya sesuai, untuk orang tu
  Putus cinta, kekasih dah kahwin

  (MESTI PEMINAT2 SEMUA SETUJU...)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora busuk hati melonggok sampah menimbun-nimbun untuk menghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini, suka saya menyeru rakan2 seperjuangan ayuhlah kita semua mendahului dia sebab jika puaka itu muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya Kejora atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan.

   Kejora boleh bertukar bermacam-macam wajah seoerti Geng Najib, Justice League, CaptainAMalaysia dll beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin dgn niat dengki yg saya nyatakan di atas.

   Jika Kejora pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
  2. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
 5. SAMBUNGAN:

  Anonymous3 November 2018 at 13:01

  'SI DIA' MEMUJI AKU SETINGGI LANGIT DI ATAS KECEKAPAN AKU MEMILIH LAGU "MAHLIGAI MU DARI AIR MATA KU" KUMPULAN LESTARI, UTK DITUJUKAN KPD 'TAIKO' HARU BIRU ANAK TOK GURU TU...
  AKU TERIMA SMS DARI SI DIA MANJA:

  Pandai sungguh abg, mencari dan pilih lagu
  Kalau dinda ini, terlopong je le tongkat dagu
  Aduh sayang tak tahan rindu membelenggu
  Sehari masa beredar bagai sepuluh minggu

  Memegang bangku terkena di air
  Gobok sebelah dilindungi bayang
  Memang abang ku berjiwa penyair
  Sebab itu lah dinda ni sayang

  ('SI TUA' RAJA KOPIPES MAKIN MENJADI2 DGN TIMBUNAN SAMPAH NYA.. HI HI...
  'SI TAIKO' JIWA LARA, TIADA LAGI KISAH KOTA SAKURA.. KI KI KIK...)

  ReplyDelete

  Anonymous3 November 2018 at 13:41

  KAMI KERAP BERBUAL MELALUI PHONE. KINI PERBUALAN KAMI LEBIH BANYAK MENUMPU KPD MAJLIS 'HARI BAHAGIA' KAMI ITU. KADANG2 TU BERGURAU TERLAJAK, SAMPAI KE BILIK PENGANTIN... TETIBA HUBUNGAN PHONE TERPUTUS.. AKU CALL SEMULA, TERDENGAR MCM BUNYI SEBAK SEDU SUARA KEKASIH, "DINDA SMS ABANG JER LAH.."
  TAK LAMA LPS TU, DIA SMS AKU:

  Rekaan palsu org tu, dinda rasa cukup benci
  Kalu ler berdepan, mmg dinda nak maki caci
  Kasih pada abg, tak kan kurang walau seinci
  Walau pun kita berdua dah sama2 tidak suci

  Malam pengantin pasti kuat debaran di dada
  Anggap lah dinda masih suci, duhai kekanda
  Walau udah layu kasih ini kian berlipat ganda
  Kita sama2 hanyut masa di JB dinda ternoda

  Di dapur si dara, sila berlunjur
  Perca daun serumpun, beri perasa
  Dek kerna gelora, kita terlanjur
  Kita pohon ampun, dari Yang Esa

  (AKU SEBAK.. TAK SEDAR AIR JERNIH MELELEH TURUN DARI MATA KE PIPI KU... MMG SETIAP KALI AKU BANGUN BERSOLAT TAHAJJUD, AKU MEMOHON AMPUN KPD YG ESA, DI ATAS KETELANJURAN KAMI ITU...)

  ReplyDelete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora busuk hati melonggok sampah menimbun-nimbun untuk menghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini, suka saya menyeru rakan2 seperjuangan ayuhlah kita semua mendahului dia sebab jika puaka itu muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya Kejora atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan.

   Kejora boleh bertukar bermacam-macam wajah seoerti Geng Najib, Justice League, CaptainAMalaysia dll beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin dgn niat dengki yg saya nyatakan di atas.

   Jika Kejora pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
  2. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
 6. 4 HB NOVEMBER 2018 JAM 8:45 PAGI:
  ___________________________________________

  SEBENARNYA 'SI DIA' MASIH TERASA DGN RANGKAP CHORUS LAGU 'TERATAI' YG AKU KIRIM KPD NYA BEBERAPA HARI YG LEPAS:

  Ku tak menyangka wahai teratai ku sayang 
  Badai taufan datang menghembus dirimu 
  Engkaupun terkulai dan merunduklah
  Layu tak berseri lagi

  AKU HANTAR SMS UNTUK MEMUJUK SI DIA MANJA DEWI INTAN KU ITU:

  Usah lah adinda sayang, begitu sedih terasa
  'PERISTIWA ITU' udah setahun ditelan masa
  Sebenarnya kita berdua dah sama2 berdosa
  Bersamalah kita pohon ampun dari Yng Esa

  Bertemu nakhoda, juragan bersembang
  Meminda atap, bersanggap besi
  Diri mu ternoda, di tangan nya abang
  Adinda tetap, ku anggap suci

  Bahtera bocor, tersadai di muara
  Kapal di sebelah, disusun terhimpun
  Kita terlanjur, dibadai gelora
  Kepada Allah, memohon lah ampun

  ('SI TUA' DAH TAK BERANI LAGI DGN AKU.. HI HI..
  'SI TAIKO' PULA DAH MAKIN BER'LEMBUT'.. TAPI 'LEMBUT' SANGAT PUN, AWEK LARI.. KI KI KIK.. )

  ReplyDelete
  Replies

  1. "Kalau jumpa aku, sah si tua ini bersepai gigi".
   -----------------------------------------'-'-'----

   KOMEN BALAS SAYA
   Bila tuuu, berangan taik kucing lahi ker....??

   He he he he

   Delete
  2. ULANG TAYANG

   Kejora cakap besar,
   "Kalau jumpa aku, sah si tua ini bersepai gigi".
   -----------------------------------------'-'-'----

   KOMEN BALAS SAYA
   Bila tuuu, berangan taik kucing lahi ker....??
   He he he he

   Delete
  3. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
  4. Laut tenang/ hujan dah teduh
   Habis ke laut/ pergi melombong
   Sudah terang/ lagi bersuluh
   Kejora Pengecut/ Bodoh & Sombong....!!

   ps:
   Bandingkan PANTAToon Cartoon yg glebeh-gdebeh, tak ada 'rangkap pembayang bahasa indah' - main terjah sondol mak badak semacam jer...!!

   Delete
 7. DIHARAP PEMINAT2 SEMUA BERSABAR UNTUK MENANTI EPISOD2 YG SETERUSNYA PERCINTAAN KAMI INI, TERUTAMANYA PEMINAT2 PANTUN SEPERTI "BRO RAMLY KECEWA", "TAIKO JIWA LARA" & "SUMAN RAJA KOPIPES SAMPAH KERA"... KI KI KIK...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora busuk hati melonggok sampah menimbun-nimbun untuk menghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini, suka saya menyeru rakan2 seperjuangan ayuhlah kita semua mendahului dia sebab jika puaka itu muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya Kejora atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan.

   Kejora boleh bertukar bermacam-macam wajah seoerti Geng Najib, Justice League, CaptainAMalaysia dll beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin dgn niat dengki yg saya nyatakan di atas.

   Jika Kejora pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
  2. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
 8. Abah toron, kepala putaq, bulat kentut & dirty Yus
  Dah booking Merc c200 avantgarde ke belum?
  Kereta ni kerajaan kita bagi petrol bersubsidi
  Jual lah proton waja buruk kau orang tu
  Kereta tu kerajaan kita tak bagi petrol bersubsidi dah...
  Sbb org yg pakai proton waja buruk 1.6 adalah orang kaya di Malaysia
  Yg pakai Mercedes c200 avantgarde tu, orang miskin sahaja

  Hebat betul kerajaan Malaysia Baharu nih...
  2020 kita dah jd negara maju dah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
 9. Bang..selagi belum turun mahkamah ini olang bikin bising sana sini mau tunjuk gah..ini olang duduk dlm alam khayalan..itu atas kayangan..bagi dia syok xpa..dia pukul itu air dlm dulang wow terpercik pd semdiri dia punya muka ..ua cakap lu..umnobn tunggu mau kasi tutup..ua pumya tempat ini parti puak puaka udah hilang seri serupa hidup segan mati pelan2 mau..

  ReplyDelete
 10. Walaupun menghadapi pelbagai dugaan, namun rakyat yakin UMNO mampu bangkit dan kembali gah sebagai satu2nya parti yang membela nasib orang2 melayu, memastikan Islam terus syumul dan mendaulatkan institusi kesultanan.

  Slogan Bersatu, Bersetia, Berkhidmat takkan pupus dari mida kaum melayu!!!

  Zahid yakin pemimpin UMNO kuat harungi dugaan

  Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi kesal dengan tindakan segelintir Ahli Parlimen parti itu yang bertindak meninggalkan UMNO di saat parti itu sedang diuji pada masa ini.

  Sambil menyifatkan pemimpin terbabit sebagai tidak mempunyai daya tahan diri dan penakut, Ahmad Zahid berkata, individu berkenaan selama ini hanya menggunakan wadah perjuangan UMNO untuk kepentingan diri semata-mata.

  "Ketika parti sedang dipatahkan serta dilemahkan dari dalam dan luar, ada dalam kalangan mereka yang takut diugut, telah meninggalkan parti. Hendak takut apa (disiasat), jika itu kebenaran, duduk di dalam UMNO, berani kerana benar. Apabila UMNO diduga, mereka lari selamatkan diri.

  "Jangan gunakan UMNO untuk kepentingan sendiri. Dahulu orang hormat pemimpin ini namun sekarang rasa hormat itu sudah hilang dengan tindakan seperti itu (keluar UMNO).

  "Pemimpin yang dihormati adalah mereka yang istiqamah dalam perjuangan selain bersama dalam keadaan susah dan senang," katanya ketika berucap pada majlis perjumpaan khas bersama pemimpin UMNO negeri di Pusat Khidmat Kubang Gajah, Perak hari ini.

  Yang turut hadir Timbalannya, Datuk Seri Mohamad Hassan; Naib Presidennya, Datuk Seri Mahdzir Khalid; Setiausaha Agungnya, Tan Sri Annuar Musa serta kepemimpinan UMNO Pusat dan negeri.

  Sementara itu, Ahmad Zahid percaya pemimpin dan Ahli Parlimen parti itu mempunyai semangat dan daya tahan diri yang tinggi meskipun pelbagai usaha dilakukan oleh pihak tertentu bagi mengajak mereka meninggalkan UMNO.

  "Allah SWT turunkan ujian kepada kita sama ada kita istiqamah atau tidak. Kita diuji baru lima bulan tetapi ada dalam kalangan kita yang sudah tidak tahan (meninggalkan UMNO)," katanya.

  Dalam pada itu, Ahmad Zahid sekali lagi menegaskan tidak akan bercuti daripada menjadi presiden meskipun menerima cadangan daripada Pemuda UMNO untuk berbuat demikian baru-baru ini.

  Selain itu, beliau juga menasihatkan pemimpin UMNO supaya tidak ikut menari dengan gendang yang dimainkan pihak lawan yang bertujuan melemahkan parti.

  Ayuh...Bani Melayu..kita sama2 terus bersolidariti dengan parti keramat ni yang telah begitu banyak jasanya kepada kita !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
  2. KUALA LUMPUR: Barisan Nasional secretary-general Datuk Seri Nazri Aziz has agreed that the coalition lost the 14th general election due to the 1Malaysia Development Berhad (1MDB) scandal.

   “I agree with YB Khairy (Khairy Jamaluddin). The scandal happened and the Cabinet only knew about all the decisions after the issue exploded in the media,” said the former Culture and Tourism Minister.

   geng najis....ko tak sedih ke...kepala2 bapak umno dah ngaku.....cuma kepala bapak bugis tu yg masih mimpi.......ko cuma macai....

   apa lu mau lagi?

   Delete
  3. Najib kata dia akan tetap Umno sampai bila2.

   Geng Najib kata dia akan jilat Najib sampai dia masuk penjara.

   Selepas itu dia akan buat begitu cara bermimpi selalu.

   Delete
 11. Kenapa Najib jadi begitu? Mempertahankan pembohongannya dengan pembohongan baru dan bersungguh-sungguh mengatakan ia adalah benar sekalipun pendustaan itu nampak begitu jelas sekali ibarat matahari yang memancar di siang hari yang cerah.

  Jawapannya ialah kerana Najib telah menggunakan khidmat nasihat Yahudi Zionist APCO dan mereka sudah tentu telah menasihatinya untuk mengamalkan prinsip mereka iaitu 'pendustaan yang diulang-ulang dan dipertahankan bersungguh-sungguh pasti akan ada percaya'.

  Di dalam mengamalkan prinsip ini, tanpa ia sedar ia telah melakukan satu dosa besar iaitu 'merasa aman dari kemurkaan Allah'. Inilah satu-satunya dosa yang disebut jelas di dalam AlQuran hukuman dan siksaanya akan diturunkan semasa di dunia lagi. Ia adalah sebab kepada kebinasaan kaum-kaum dahulukala yang telah dibinasakan.

   فَلَمَّا نَسُوا مَا ذُكِّرُوا بِهِ فَتَحْنَا عَلَيْهِمْ أَبْوَابَ كُلِّ شَيْءٍ حَتَّىٰ إِذَا فَرِحُوا بِمَا أُوتُوا أَخَذْنَاهُم بَغْتَةً فَإِذَا هُم مُّبْلِسُونَ

  "Ketika mereka melupakan apa-apa yang telah diperintahkan, Kami bukakan kepada mereka segala pintu (keriangan) dan Kami datangkan siksaan secara tiba-tiba ke atas mereka sehingga mereka berputus asa." (Al-An'am : 44).

  Najib telah mengambil Yahudi Zionist APCO sebagai penasihat dan berwala pula kepada Nasrani Zionist Trump.

  Pada hari berlakunya PERTEMPURAN KLIMAKS Najib dan UmNo akan menjadi proksi dan wakil kepada Yahudi dan Nasrani, sesuai dengan pelakuannya yang mengambil Yahudi Zionist menjadi penasihat dan mengambil Nasrani Zionist menjadi pemimpin.

  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارَىٰ أَوْلِيَاءَ ۘ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ ۚ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

  "Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil menjadi wali kaum Yahudi dan Nasrani. Sebahagian mereka adalah wali bagi sebahagian yang lain. BARANGSIAPA DI ANTARA KAMU YANG MENGAMBIL MEREKA (YAHUDI DAN NASRANI) MENJADI WALI MAKA DIA TERMASUK GOLONGAN MEREKA. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang berlaku aniaya" (Al-Maidah : 51).

  Sebagai proksi kepada kebathilan mereka pasti akan tewas bahkan mereka akan dilenyapkan. Ini adalah sunatullah maka ia pasti akan berlaku.

  وَقُلْ جَاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ ۚ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا

  "Katakanlah; telah datang kebenaran dan telah lenyap kebathilan. Sesungguhnya yang bathil itu telah lenyap". (Al-Isra : 81)

  Apabila kebathilan itu dilenyapkan maka manusia akan berkata "innalillahi wainna ilaihi raji'un. Sesungguhnya Allah tidak menganiayai manusia sedikitpun tetapi manusialah yang menganiayai diri mereka sendiri".

  Sama-sama kita nantikan.

  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sekadar telahan dan andaian yang tiada kepastian maka wujudlah fitnah

   Delete
 12. saya masih kekal dgn pendpt bahawa 'rosmah is d root of d problems n chaos in UMNO'.

  tapi sedih tiada siapa yg berani berhadapan dgn reality ini (termasuk zahid n hishamuddin).

  jika tidak d haramkan, insya'allah UMNO akan bangkit semula dgn kepimpinan yg baru tanpa semua 'penyangak'.

  mungkin kah insan tersebut tun m sendiri ? jika ini berlaku maka serupa lah kata perpatah 'bagai sirih pulang k gagang'.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rosmah Mansor dah diMANSUHkan.
   PPBM pula akan meMANSUHkan Umno.

   Patah tumbuh hilang berganti....!!

   Delete
 13. Pak diny..Rupa2nya Rejim Haprakan ni lah yang mengamalkan cash is king...bukannya DS Najib dan BN seperti yang diaotakan oleh Tun Madey tu!!!!

  Rasuah Dana Politik Untuk Dapat Jawatan?????

  Komen oleh ahli perniagaan dan pengasas IJM, Koon Yew Yin tempoh hari berkaitan dengan perlantikannya sebagai penasihat ekonomi Perak tersangat biadap.

  “The Perak sultan has absolutely no right under the Federal Constitution to stop my appointment, and he cannot tell the Perak menteri besar and our political leaders how to manage their duties and what to do because I am fully qualified to help improve Perak’s economy.”

  Apakah kerana beliau telah menderma berjuta ringgit kepada Pakatan Harapan (PH) maka beliau berhak mengherdik Sultan Perak?

  Betapa sombongnya beliau, ““I have donated hundreds of thousand ringgit to each of the four component political parties and campaigned in about 10 locations within Perak for PH.”

  Rupanya parti Mahathir yang mengamalkan “cash is king”.

  Anda bagi wang kepada parti anda akan dapat jawatan.

  Kita juga hendak tahu apakah derma ini telah dilaporkan kepada LHDN? Apakah ini bukan sebahagian kesalahan AMLA?

  Sudah terang lagi bersuluh...parti dalam Rejim Haprakan ni lah yang mengamalkan poltik wang.

  Yang lawaknya..ada hati nak tuduh orang lain pulak...serupa berkahak ke langit, setepek kena kta muka sendidi bhai...ada sodap ka haah ?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
 14. Suman iblis barua lahanat, tiada kelibat lagi
  Sblm ini kemain lagi bapok ni gebang tinggi
  Dgn longlai terhencot, diia melangkah pergi
  Kalau jumpa aku, sah si tua ini bersepai gigi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora cakao besar,

   "Kalau jumpa aku, sah si tua ini bersepai gigi".
   -----------------------------------------'-'-'----

   KOMEN BALAS SAYA
   Bila tuuu, berangan taik kucing lahi ker....??

   He he he he

   Delete
  2. ULANG TAYANG

   Kejora cakap besar,
   "Kalau jumpa aku, sah si tua ini bersepai gigi".
   -----------------------------------------'-'-'----

   KOMEN BALAS SAYA
   Bila tuuu, berangan taik kucing lahi ker....??
   He he he he

   Delete
  3. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
  4. Laut tenang/ hujan dah teduh
   Habis ke laut/ pergi melombong
   Sudah terang/ lagi bersuluh
   Kejora Pengecut/ Bodoh & Sombong....!!

   ps:
   Bandingkan PANTAToon Cartoon yg glebeh-gdebeh, tak ada 'rangkap pembayang bahasa indah' - main terjah sondol mak badak semacam jer...!!

   Delete
 15. Sori kawan2..nak tumpang lalu sekejap.

  Ini pasal bajet yang baru dibentangkan tu...tapi kali ni diulas oleh orang kerajaan pulak..apa katanya..jom kita layan sama2 beb !!!

  Orang kuat Media Prima, Mustapha Kamil, menulis bahawa tiada perkara baharu dalam Bajet 2019 kerana duit telah habis bayar hutang.

  Agaknya semacam sumpahan bila makan dedak sahaja terus ternampak tidak cerdik.

  Bagaimana beliau boleh mendakwa duit telah habis sedangkan Bajet 2019 adalah bajet terbesar pernah dibentangkan iaitu RM314.5 bilion berbanding Bajet 2018 hanya RM280.15 bilion.

  Malah dalam Bajet 2019 peruntukan pembayaran hutang juga berkurangan berbanding bajet 2018.

  Jadi apa kejadah alasan duit habis bayar hutang?

  Sebaliknya, Bajet 2019 memperuntukan RM259.85 bilion untuk pengurusan. Ini merupakan RM25.6 bilion lebih tinggi dari perbelanjaan mengurus dalam Bajet 2018 (RM234.25 bilion).

  Dalam pilihan raya lalu mereka berkempen bahawa perbelanjaan pengurusan boleh dikurangkan dengan mengurangkan ketirisan dan rasuah.

  Anehnya, apabila memerintah mereka menambah bajet pengurusan walaupun tiada kenaikan gaji, tiada bonus seperti bajet lalu dan bantuan kepada rakyat dikurangkan.

  Jika ikut teori mereka bermakna mereka merancang untuk mewujudkan ketirisan dan rasuah yang lebih besar.

  Nasib petani, nelayan, peneroka, penternak dan golongan bawahan di pandang sebelah mata sahaja dalam Bajet 2019. Namun pemakan dedak mencari jalan cuba mempertahankannya.

  Selamat makan dedak hingga tercekik !!! 😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
 16. Citer 1MDB timbul sejak kempen PRU13 lagi
  Namun sokongan kpd BN masih tetap tinggi
  Kini rakyat tertipu, dek janji palsu yg PH bagi
  Kini, baru masing2 menyesal, mengetap gigi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
  2. Laut tenang/ hujan dah teduh
   Habis ke laut/ pergi melombong
   Sudah terang/ lagi bersuluh
   Kejora Pengecut/ Bodoh & Sombong....!!

   ps:
   Bandingkan PANTAToon Cartoon yg glebeh-gdebeh, tak ada 'rangkap pembayang bahasa indah' - main terjah sondol mak badak semacam jer...!!

   Delete
 17. Sobat2 ku sekelian..Tak sempurna rasanya hari ini kalau kita tak dengar apa ulasan terbahru DS Najib dalam FBnya kan???

  Tak pe, bagi sesiapa yang tak berkesempatan membacanya..saya dengan penuh rendah hati mengongsikan dengan sobat2 di blog ni..selamat membaca dan semoga cerah minda kalian semua !!!

  BAJET2019: Hutang rasmi negara kini naik ke RM820 bilion – Najib

  Semasa BN memerintah, kita dituduh berulangkali oleh PH kononnya perbelanjaan kita terlalu tinggi. PH kata mereka mampu mengurangkannya bila mereka memerintah, dan itu juga diucapkan berulangkali.

  Tetapi Belanjawan 2019 menunjukkan perbelanjaan mereka akan jauh lebih tinggi berbanding pada masa kita.

  Selain menjarah rizab Petronas dan penjualan aset kerajaan yang begitu banyak, defisit kerajaan untuk tahun depan ialah 3.4%, dan bermakna perbelanjaan adalah RM54 billion lebih tinggi dari hasil kerajaan.

  Defisit kerajaan untuk tahun 2018 ini juga telah naik kepada 3.7% berbanding sasaran 2.8%. Ini bermakna kerajaan sudah meminjam lebih banyak wang dari jangkaan.

  Di dalam belanjawan 2019 jumaat lepas, Guan Eng memberi tahu bahawa nisbah hutang rasmi kerajaan dijangka akan naik kepada 51.8% berbanding 50.7% bersamaan dengan RM687 bilion pada akhir tahun 2017.

  Kenaikkan nisbah kepada 51.8% ini bermakna hutang rasmi kerajaan di bawah PH dijangka naik ke sekitar RM820 bilion pada tahun 2019 berbanding RM687 bilion yang ditinggalkan oleh kerajaan BN.

  PH selalu memberi alasan mahu mengurangkan hutang tetapi nampaknya halatuju mereka ialah untuk menaikkan hutang rasmi pula.

  Mungkin mereka mahu benar-benar mencapai angka RM1 trilion rekaan mereka. – Najib Razak


  ReplyDelete
  Replies
  1. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
 18. Rakan2 ku sekelian..korang perasan tak apa komen yang paling trending di media sosial...dah tentu lah berkaitan kekecewaan rakyat Sabah yang terasa ditipu dan dikelentong oleh Rejim Haprakan ni.

  Jom kita sama2 mentelaah komen2 tersebut dan kalian nilaikan lah sendiri kekecewaan mereka tu beb !!!

  BAJET 2019 PERSEKUTUAN: MANA DURIAN RUNTUH UNTUK SABAH?

  Sebelum Bajet 2019 Persekutuan dibentangkan di Dewan Rakyat pada Jumaat, Datuk Shafie Apdal berdengar-dengar mengatakan, bahawa dalam bajet itu Sabah akan mendapat DURIAN RUNTUH!!!

  Ternyata, sampai habis Lim Guan Eng membaca Bajet tersebut yang mengambil masa 2jam 15 minit, tiada juga menyebut peruntukan untuk Sabah yang boleh digambarkan sebagai durian runtuh!!!

  Memang ada pertambahan peruntukan untuk Sabah berbanding tahun 2018, namun berasaskan kaedah Zero Base Budget, peruntukan tahun sebelumnya bukan lah panduan.

  Bajet 2019 daripada RM314.5bilion, untuk Sabah hanya RM5.009bilion.

  Malang sekali dalam bajet tersebut dividen daripada Petronas berjumlah RM30bilion, digunakan untuk membayar hutang negara, sedangkan hutang yang dibayar itu bukan dibelanjakan untuk Sabah.

  Dalam bajet itu juga tidak menyebut langsung berkaitan 20% royati minyak.

  Nampaknya Sabah akan tetap jadi sapi perahan.

  Rakyat Sabah masih teringat bagaimana semasa 22 tahun era Tun Dr Mahathir semasa beliau Perdana Menteri ke-4 dulu. macam2 janaji yang dilayangkannya pada Sabah..tapi rupa2nya semuanya adalah aota dan kelentong belaka.

  Nampak gayanya...warga Sabah ni tak abis2 kena kincin kaw2 sampai basah lencun dengan Tun Madey dari dulu sampailah la ni.

  Bagi warga Sabah..bajet ni bukannya seperti mendapat durian runtuh, tapi lebih sesuai diumpamakan seperti menunggu kucing bertanduk beb !!! Nasib lah lu orang..apasal lah tak sedar2 lagi haah ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
 19. Tn. Budin..mohon izin Tn untuk menyimpang sikit dari tajuk posting Tn. Rasanya perbincangan pasal Bajet ni masih belum habis lagi lah...apasal dah kuarkan tajuk baru pulak eeer???

  Bajet 2019 : Muga Rakyat Malaysia Tak Kena Kencing Lagi

  Dah tentu kita setuju bahawa ada berita baik dan ada berita buruk untuk rakyat Malaysia bila Menteri Kewangan, Lim Guan Eng@Ah Beng habis membentangkan belanjawan 2019 Jumaat lepas...

  Tapi macam biasalah, bila datangnya dari kerajaan Pakatan, banyak yang buruk dari yang baiknya...

  Antara berita buruk ialah bayaran balik PTPTN, gaji RM1,000 kena PAKSA bayar balik sedangkan gaji minimum yang Pakatan tetapkan RM1,000 sebulan...

  Kalau yang tak der sijil pun dah dapat RM1,100 sebulan, mana ada orang yang ada Diploma @ Ijazah dapat gaji kurang dari RM1,000 sebulan...

  Maksudnya kena PAKSA bayarlah...

  Budak2 yg baru grad tu kalau tinggal dengan mak bapak, ok lah tapi kalau korang kerja kat KL, dengan gaji RM1,100 sebulan, pandai2lah kau nak hidup, naaakkk!!!

  Camtu juga dengan tol...

  Macam lagu Aisyah, Janji Manis Mu...

  Sekarang tukar, Hancing Kencing Mu...

  Tol mansuh tapi untuk motor!!!

  Minyak pulak, kereta 1500 cc ke bawah dengan motorsikal 125 cc ke bawah jer boleh dapat subsidi...

  Camner nak sasarkan subsidi tu, aku tak tahu cuma terfikir gak aku, kalau aku suruh member yang pakai Kancil @ Iswara bawa tong minyak, Ah Beng tak tahu kut...😂😂😂

  Nelayan dengan petani, Ah Beng lupa nak bagi dalam bajet tu...😢😢😢

  Berita baik pulak Bantuan Sara Hidup...

  Kira ok lah daripada tak ada langsung tapi aku konpius, hasil kerajaan cuma RM261.82 bilion tapi nak belanja sampai RM314.55 bilion...

  Maksudnya kalau nak tunaikan janji dalam bajet tu sama ada berhutang atau lagi sekali kencing rakyatlah...

  Nasib kau ler cai !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jom kita layan pulak apa respons dari Presiden UMNO tu beb !!!

   Respon Datuk Seri Zahid Tentang Bajet 2019

   Bajet 2019 tidak ada garis panduan untuk wujudkan lebih banyak peluang kerja :

   》Bajet hanya sebut rancangan latihan dan bimbingan...

   》Ia mengambil masa sedangkan rakyat mahu penyelesaian segera...

   Bagaimanapun ada yang boleh di anggap baik, khasnya penerima BR1M dan bantuan lain tapi ianya tidak menyeluruh...

   Tidak ada yang istimewa untuk rakyat terutama bagi mengatasi isu kos sara hidup mereka yang semakin hari swmakin menekan kehidupan marhaen...

   Banyak berkisar pada skim kesihatan dan dividen yang longgar...

   Ada berita baik mengenai pengguna pengangkutan awam tetapi ia lebih kepada pengguna di tempat2 yang ada LRT dan MRT...

   RM314.5 bilion akan di perolehi dari mana jika kerajaan berkata hutang negara berjumlah RM1 trilion?

   Mana perkiraan fiskalnya?

   Walaupun ada kebaikan seperti RM1.2 bilion untuk kemajuan Islam, tetapi tiada pengkhususan langsung bagi menarik dan meningkatkan semula pelaburan asing...

   Dari mana kita akan dapat hasil?

   Secara umum, ia adalah bajet yang di ubahsuai daripada kerajaan terdahulu...

   Asasnya sudah tersedia...

   Tetapi tidak ada yang menarik untuk rakyat secara keseluruhan...

   Ini bajet untuk mempopularkan kerajaan, untuk kerajaan dan bukan untuk rakyat...jangan lupa bajet ni untuk kroni2 jugak!!!

   Delete
  2. Tak sempurna rasanya kalau kita tak dengar apa pulak ulasan DS Najib, mantan PM tercinta kita pasal bajet tu!!!

   Ramai Luah Rasa Kecewa Tertipu Janji Manifesto Kerajaan PH – Najib

   Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ramai anak muda yang beliau temui hari ini meluahkan rasa kecewa kerana tertipu dengan janji manifesto kerajaan Pakatan Harapan (PH) berhubung isu pembayaran balik PTPTN di mana mereka berjanji peminjam akan mula membayar pinjaman hanya apabila gaji melebihi RM4 ribu.

   Menurutnya, beliau yakin anak-anak muda yang mengundi PH kerana janji PTPTN itu akan merasa bertambah kecewa dengan pembentangan bajet 2019 apabila kerajaan menetapkan hanya yang bergaji RM1 ribu ke bawah sahaja yang tidak perlu membayar pinjaman.

   “Gaji Mat Bangla pun lebih dari seribu. Mat Bangla yang kerjanya potong rumput di lapangan golf, gaji mereka pun lebih daripada seribu. Mana ada graduan yang gajinya di bawah seribu? Semuanya atas pada seribu. Boleh kata takda pengecualian. Semua kena bayar.

   “Daripada tak bayar, kena bayar, potong daripada 2 peratus hingga 15 peratus. Kalau zaman saya, ada diskaun. Tak mampu boleh runding. Tak mampu bayar RM200… bayar RM100. Tak mampu RM100, RM50 pun boleh bayar, sebab dalam Islam, wajib kita bayar hutang.

   “Tapi sekarang ini, pihak yang menjanjikan tak payah bayar, hari ini kena bayar. Jadi, anak muda merasa mereka sudah kena ‘kencing’ dengan PH,” katanya ketika bercakap dalam sesi Santai Bersama Najib Razak yang bertempat di PWTC di sini hari ini.

   Sementara itu, Najib turut membidas kerajaan PH yang didakwanya banyak menipu rakyat dalam soal 1MDB, soal manifesto, di mana pembentangan bajet 2019 semalam mengesahkan penipuan mereka itu.

   “Dulu PH kata, bila menang Putrajaya, mereka kata akan turunkan harga minyak kepada RM1.50. Saya tertunggu-tunggu juga ucapan Menteri Kewangan semalam. Eh! lain pula ceritanya. Petrol akan diapungkan mengikut kaedah Automatic Price Mecanisme pula. Maknanya, RON 95 akan naik. Tak tahu berapa, tapi, katalah daripada 2.20 naik 2.70.

   “Kalau bagi 100 liter sebulan untuk kereta 1.5 liter ke bawah, yang gunakan Proton Preve ke, Proton Pesona ke, tidak akan dapat subsidi minyak. Motosikal pula, hanya 125cc ke bawah. Motosikal yang popular adalah yang atas 130cc. Jadi yang guna atas 125cc tak dapat juga,” ujarnya.

   Begitu juga dengan soal 1MDB, ujarnya lagi.

   “Hutang 1MDB pun sudah berkurang sebanyak RM30 bilion. Semua hutang itu bukannya kita bayar esok. Ada hutang yang 2039 baru habis bayar, dan kalau kita tandatangani ‘settlement agreement’ dengan IPIC, kita akan dapat balik semua duit itu. Sebanyak US6 Bilion akan dapat balik kepada kita.

   “Aset pun masih ada. Lihat sahaja bangunan TRX yang berada tidak jauh dari sini. TRX itu tuan-tuan, tinggi nilainya. Regional Headquaters HSBC ada di situ. Syarikat Great Estern pun ada di situ. Ada Mulia Tower yang tinggi, lebih tinggi daripada Petronas Tower.

   “Ini belum cerita tentang Bandar Malaysia lagi. Bandar Malaysia ini senang-senang dapat keuntungan RM20 bilion,tapi bukanlah esok lusa. Bangunkan tanah makan masa. Ada lapan kem tentera kena pindah dulu sebelum itu.

   “Saya tengok kem tentera di Sendayan yang dibiayai oleh 1MDB, tuan-tuan tahu tak, ada kolam renang di situ. Ada padang golf, ada equastrian center yang diminta oleh pihak tentera. Belum ada duit masuk lagi tapi dah kena belanja buat itu semua. Sekarang ini, ada 500 ekar yang boleh kita bangunkan dan nilainya amat besar,” tegasnya.

   “Dengan alasan itu, mereka kurangkan kos projek-projek. Mereka mahu kurangkan kos LRT, tetapi mereka sebenarnya bukan kurangkan kos, sebaliknya kurangkan kualiti. Daripada stesen besar, jadi stesen dunia ketiga. Malulah kita tuan-tuan.

   “Tengok MRT kita hebat tak tuan-tuan? Kalau kita kurangkan spek, analoginya daripada kereta Mercedes kepada kereta Myvi, memanglah jimat duit. Tapi kita dapat kereta Myvi lah, bukan Mercedes.

   “Itu bukan jimat duit, tapi menguncupkan teknikal spek. Selepas itu mereka klaim mereka lebih cekap kerana berjaya mengurang kos. Tipu lagi. Banyak yang mereka sudah tipu kita,”ujarnya.

   Delete
  3. Geng Najib , kamu kata Najib ,mantan PM tercinta . Ini apa ke halnya ....

   KJ TEMPELAK NAJIB

   AHLI Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menempelak kenyataan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung kekalahan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu, kononnya daripada Pakatan Harapan (PH).

   Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Portfolio Kewangan Kabinet Bayangan BN sebaliknya menegaskan BN pada hakikatnya tewas gara-gara 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

   Dalam akaun Twitternya, Khairy berkata : ‘We lost because of 1MDB. The End’ (Kita kalah sebab 1MDB. Tamat)

   Sehingga jam 6 petang tadi ia dikongsi lebih 2,600 pengikut dengan lebih 2,000 ‘Likes.

   Kebanyakan netizen meninggalkan komen bersetuju dengan kenyataan bekas Menteri Belia dan Sukan itu.

   Seorang netizen, Prempuchong berkata Najib masih dalam mood penafian.

   ShahRblood pula memberi komen, Khairy makin berani.

   Perkongsian itu turut merujuk kepada laporan sebuah akhbar berbahasa Inggeris mengenai kenyataan Najib yang mendakwa kekalahan BN pada PRU-14, berikutan daripada penipuan, fitnah dan janji palsu yang dibuat oleh PH.

   Kenyataan yang dibuat Najib itu pada Sesi Dialog Sembang Santai di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) petang tadi, yang turut disiarkan secara langsung di Facebook miliknya.

   Najib yang berjanji taat setia terhadap UMNO dan BN pada sesi berkenaan, turut memberitahu, tiada sebab gabungan baharu perlu ditubuhkan, sambil menegaskan partinya tidak mempunyai sebarang masalah.

   © New Straits Times Press (M) Bhd

   Delete
 20. Lobai PAS tak tahu baca Bahasa Inggeris ko? Laporan DOJ udah torang torang mengaitkan teman baik demo terlibat sampai ko pangkal JU...H. Atau mereka ni jenis munafiqun Wahid! Apo nak di kato Mesia ni ...Islamic sangat ko!?

  ReplyDelete
 21. Jgn melokman adamkan diri anda.. . Sekian terima kasih

  ReplyDelete
 22. Ini kenyataan Ah Beng tentang Samurai Bonds yang baru diluluskan oleh kerajaan Jepun tu.

  Dah tau negara hutangnya dah cecah RM 1 Trillion, masih nak menggantung diri nak buat hutang lagi ke haah ???

  Bon Samurai. K'jaan Mampu Bayar Semula. -Guan Eng


  KUALA LUMPUR: Kerajaan yakin mampu membayar semula penerbitan bon Samurai dalam tempoh lima hingga 10 tahun.
  Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata ini kerana kadar faedah yang ditawarkan kerajaan Jepun terhadap penerbitan bon bernilai RM7.4 bilion itu rendah iaitu hanya 0.65 peratus.

  “Apabila kita lihat semula bon ini, kadar yang paling murah kita peroleh untuk lima tahun tetapi disebabkan kerajaan Jepun memberi jaminan dan menghormati Malaysia, maka mereka bersetuju memberi sehingga 10 tahun.

  “Jika dalam tempoh lima tahun terlalu singkat untuk kita mengemudi, maka kita ada 10 tahun untuk bayar semula dengan kadar faedah yang memihak kepada kita,” katanya.

  Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Taklimat Belanjawan 2019 bersama Menteri dan Timbalan Menteri di Bangunan Parlimen, hari ini.

  Guan Eng berkata, kementerian akan membincangkan penggunaan bon Samurai itu sebelum suku pertama tahun depan dan penggunaannya akan dipelbagaikan.

  “Ini termasuk pembiayaan kewangan semula, penggubalan semula pinjaman denominasi asing yang sedia ada dan beberapa projek pembangunan negara, “ katanya.

  Kerajaan Jepun sebelum ini menjamin sehingga 200 bilion yen (RM7.4 bilion) untuk penerbitan bon Samurai bertempoh 10 tahun.

  Tawaran oleh kerajaan Jepun itu mencerminkan keyakinan terhadap pentadbiran dan kepimpinan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Penerbitan itu akan dijamin oleh Japan Bank of International Cooperation pada kadar kupon 0.65 peratus dan dijangka terbit sebelum Mac 2019. (BH)

  Rakyat ingin mencadangkan kalau kita tak mampu bayar balik hutang dari Jepun tu..kita jual aje si Ah Beng dan menteri2 kabinet Rejim haprakan ni jadi hamba abdi kat Jepun..mesti laku punya lah bhai !!!

  Tun Madey tak boleh..dah tak laku sebab dah expired!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inilah dgn apa yg saya panggil dungu .

   Jikalau saya di tawarkan olih mana2 pemimjam dgn kadar kupon 0.65% ,pasti tidak akan menunggu lama .

   Hanya walaunta saja yg mempersoalkan . Jadi tak salah bilamana Najib kata pencacai dia ni bangang ,bodoh & haramzadah .

   Bond 1MDB yg rata2 di kenakan kadar kupon 5 - 6 % okey pula .

   Khas kpd Geng Najib...ini lah yg dikatakan otak udang , baral punya orang .

   Delete
  2. Ada 2 ciri lagi....
   Pengecut & bongkak.

   That's it.....
   Coward, Ignorant & Arrogant

   Delete
  3. Kejora Pengecut & Bodoh Sombong....!!

   Delete
  4. "Tun Madey tak boleh..dah tak laku sebab dah expired!!!"

   &&&& &&&& &&&&

   Otak beku , fikiran layu , Geng Najib , Geng Najib .

   Mengapa kamu tidak dapat membedzakan antara barang expired , classic atau vintage .?

   Delete
  5. geng najis ni bukan tau apa ke benda samurai bond tu pun....

   tujuan nak issue bond ni pun dia tak tau....macamana nak komen??

   otak najib 2x5 dgn geng najis ni....sama2 bingai!

   Delete
  6. Tentu si jebon ingat bond tuu 'jsmes bond.

   He he he

   Delete
  7. james bond..kah kah kah kepala bapak kau lah jebon.

   Delete
 23. Selamanya lah UMNO mendukung biawak hidup! Syabas melayu UMNO! Anda bijak..
  :)

  ReplyDelete
 24. PENGLIPUR LARA KHAS UNTUK SUMAN:

  Sesekali, biar lah aku selitkan penglipur lara
  Kisah sorang pendatang tua, dari Singapura
  Si ifrit ini mari menyelinap masuk ini negara
  Merata dicucuk jarum, mau cetus huru hara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Merata dalam blog maya dibuatnya angkara
  Habis semak mcm sampah dia punya gara2
  Mungkin ia jadi tanda tanya di hati saudara2
  Siapa le lagi, kalau bukan si ifrit Suman kera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Di bidang pantun, dia langsung tak ada aura
  Tidak setanding aku yg sememangnya juara
  Pantun dia tergugup gagap bebalnya ketara
  Aku ni pula cekap belaka sains juga sastera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Mmg Suman dgn aku, langsung tidak setara
  Dia tergugup gagap, sdg aku ni petah bicara
  Bila berpantun terserlah cekap bistari bitara
  Semua org lihat bagai dlm suatu sayembara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dia dengki benar, aku berpantun dgn si dara
  Cemburu, bila lihat kami dibuai kasih mesra
  Kami berkasih sayang, marah nya bergelora
  Sian jugak dia dulu tak pernah rasai asmara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Teruk dan berat syaitan munafiq ini aku dera
  Dah kerap sangat, dgn aku diia parah cedera
  Selagi kat sini, selama itu dia akan sengsara
  Kini, dia sentap pala kote, mcm kepala kura2

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Langkah aku di sini, tidak ubah seorang wira
  Blog langau ini, ku terus teroka dan kembara
  Aku melangkah gagah, hanya sebatang kara
  Namun dia rasa aku seperti pasukan tentera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Ingin hadapi aku, Suman buat berbagai cara
  Tapii tak jln, dia cuba gertak meninggi suara
  Apa saja helahnya, aku tetap kan terus mara
  Dia bersedih duka tapi aku tetap bergembira

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dendam Suman ifrit kat aku terus membara
  Dlm hati dia sedar, dia dgn aku ini tak setara
  Bab pantun, diia sang bingai, aku sang juara
  Lalu difitnah, siapa musuh PH dilabel Kejora

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman dah tak tahu lagi nak buat sandiwara
  Dgn aku, pelesit ini terpaksa lari bercempera
  Boleh jadi jugak dia berdoa agar mati segera
  Sesuai lah sangat, dgn lambaian dari pusara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hari ini/ hari Ahad
   Datang esok/ hari Isnin
   Sebelum lagi/ ke liang lahad
   Kejora becok/ angan mat jenin

   Delete
  2. Laut tenang/ hujan dah teduh
   Habis ke laut/ pergi melombong
   Sudah terang/ lagi bersuluh
   Kejora Pengecut/ Bodoh & Sombong....!!

   ps:
   Bandingkan PANTAToon Cartoon yg glebeh-gdebeh, tak ada 'rangkap pembayang bahasa indah' - main terjah sondol mak badak semacam jer...!!

   Delete
  3. KALU CAMGINI GLEBEH GDEBEH TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  4. Laut tenang/ hujan dah teduh
   Habis ke laut/ pergi melombong
   Semput ku tendang/ Suman yg bodoh
   Ke atas rumput/ si kedi melambong....!!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  5. He he he he

   Betul kata pak diny......Kejora benar2 DUNGU..!!

   Aper ker tidak nyer - dia tidak mampu berdikari setelah terang2 mencuri ciplak 'rangkap pembayang saya'.

   Itulah padahnya,
   Orang belajar, ke menara gadeng,
   Dia ke belukar, pergi memonteng.

   He he he he

   Delete
  6. Kejora Tonggeng..tonggeng..

   Habis melapah/ engkau melantak
   Budak dungu/ sekolah tak mahu
   Mengutip sampah/ merompak ciplak
   Hanya itu/ Kejora mampu.

   Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Kejora klentong/ kuat merapu
   Kenapa lari/ bersua muka

   Kejora Musibat,

   Sila nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan.

   Delete
  7. Terima kasih kerana engkau telah dgn sendirinya menelanjangkan diri engkau betapa sewel, pengecut & rendahnya maruah keperibadian kamu tanpa asuhan dan pendidikan sewajarnya.

   Delete
  8. Sekali lagi tahniah kerana engkau telah dgn sendirinya membogelkan diri betapa sewel, pengecut & bangsatnya maruah keperibadian kamu tanpa asuhan dan pendidikan sewajarnya.

   Delete
 25. Jho Low indicted: Bankers knew he was close to ‘M01’, says US court filing
  ~ 1 Nov 2019

  Jho Low and former banker Roger Ng have been indicted for conspiring to launder billions of US dollars in illegal proceeds and to pay hundreds of millions of dollars in bribes, the US Department of Justice has announced.

  Meanwhile, former banker Tim Leissner has pleaded guilty to conspiring to launder money and violating the US Foreign Corrupt Practices Act related to 1MDB.

  Jho Low, the intermediary
  “Ng, co-conspirator #1 and others understood that Low was acting as an intermediary between 1MDB, Malaysian Official #1 and other government officials from Abu Dhabi,” read the charge sheet.

  Send ‘cakes’ to ‘madam boss’

  The Justice Department noted that “in an online chat between Low and Leissner in June 2014, Low and Leissner discussed the need to ‘suck up to’ a 1MDB official and to send ‘cakes’ to a person believed to be the wife of Malaysian Official #1.

  A few months after this chat, a bank account owned and controlled by Leissner and his relative was used to transfer approximately US$4.1m to a high-end New York jeweller, in part, to pay for gold jewellery for the wife of Malaysian Official #1.

  Pink diamond

  One of the charges stated that in late September 2013, at Jho Low’s request, a high-end New York jeweller met with Low, MO1 and MO1’s wife at a hotel in New York to show a pink diamond necklace that the jeweller had designed for MO1’s wife.

  About three weeks earlier, the pink diamond necklace had been purchased for US$27m using funds from a shell company beneficially owned and controlled by Low and other co-conspirators.

  MO1’s close relative

  The charge sheet noted that within one month of the closing of Project Magnolia, about US$133m of the bond proceeds that had been funnelled into a shell company account was then transferred to an account at a foreign financial institution opened in the name of a company in the British Virgin Island.

  This account was beneficially owned and controlled by MO1’s close relative Co-conspirator #3, who owned a US motion picture company.

  Full statement by the US Department of Justice:

  A three-count criminal indictment was unsealed today in the federal court in the Eastern District of New York charging Low Taek Jho, 36, also known as Jho Low, and Ng Chong Hwa, 51, also known as Roger Ng, with conspiring to launder billions of dollars embezzled from 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Malaysia’s investment development fund, and conspiring to violate the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) by paying bribes to various Malaysian and Abu Dhabi officials.

  As part of the three-count indictment, Ng is also charged with conspiring to violate the FCPA by circumventing the internal accounting controls of a major New York-headquartered financial institution, which underwrote more than US$6bn in bonds issued by 1MDB in three separate bond offerings in 2012 and 2013, while Ng was employed at the financial institution as a managing director.

  Ng was arrested earlier today in Malaysia, pursuant to a provisional arrest warrant issued at the request of the United States. Low remains at large.

  Also unsealed today in the federal court in the Eastern District of New York was the guilty plea of Tim Leissner, 48, the former South East Asia chairman and participating managing director of the financial institution, to a two-count criminal information charging Leissner with conspiring to launder money and conspiring to violate the FCPA by both paying bribes to various Malaysian and Abu Dhabi officials and circumventing the internal accounting controls of the financial institution while he was employed by it. According to court filings, Leissner has been ordered to forfeit $43.7m as a result of his crimes.

  ReplyDelete
  Replies
  1. cont'd ...

   Principal deputy assistant attorney general John P Cronan of the Justice Department’s criminal division, US attorney Richard P Donoghue for the Eastern District of New York, assistant director in charge William F Sweeney Jr. of the FBI New York Field Office, and special agent in charge R Damon Rowe of the IRS Criminal Investigation (IRS-CI) Los Angeles Field Office announced the charges.

   The criminal scheme

   1MDB is a Malaysian state-owned and controlled fund created to pursue investment and development projects for the economic benefit of Malaysia and its people. As alleged in court filings, between approximately 2009 and 2014, as 1MDB raised money to fund its projects, billions of dollars were misappropriated and fraudulently diverted from 1MDB, including funds 1MDB raised in 2012 and 2013 through three bond transactions that it executed with the Financial Institution.

   As part of the scheme, and as alleged in court filings, Low, Ng, Leissner, and others conspired to bribe government officials in Malaysia, including at 1MDB, and Abu Dhabi to obtain and retain lucrative business for the financial institution, including the 2012 and 2013 bond deals.

   They also allegedly conspired to launder the proceeds of their criminal conduct through the US financial system by purchasing, among other things, luxury residential real estate in New York City and elsewhere, and artwork from a New York-based auction house, and by funding major Hollywood films.

   As alleged, Low’s close relationships with high-ranking government officials in Malaysia and Abu Dhabi were central to the scheme. Ng, Leissner, and others at the financial institution allegedly knew Low was close to these government officials, including a high-ranking Malaysian government official who had authority to approve 1MDB business decisions (Malaysian Official #1).

   According to allegations in court filings, beginning in approximately 2009 and continuing through 2014, Low, Ng, Leissner, and the other co-conspirators used Low’s relationships to obtain and retain business for the financial institution through the promise and payment of hundreds of millions of dollars in bribes, including to ensure 1MDB awarded the financial institution a role on three bond transactions known internally at the financial institution as Project Magnolia, Project Maximus, and Project Catalyze.

   As a result of its work for 1MDB during that time, the financial institution allegedly received approximately $600m in fees and revenues along with increased reputational prestige. At the same time, Ng, Leissner and others allegedly received large bonuses and enhanced their own reputations at the financial institution.

   In total, according to allegations in court filings, more than $2.7bn was misappropriated from 1MDB and Low, Ng, Leissner and others conspired to launder this money through the US financial system to pay bribes to foreign officials and for the personal benefit of themselves and their relatives.

   Project Magnolia

   In early 2012, according to allegations in court filings, following a series of meetings in Malaysia and the United Kingdom, Low, Leissner, Ng and the co-conspirators agreed that, with the assistance of the financial institution, 1MDB would issue $1.75bn in bonds guaranteed by an entity wholly-owned and controlled by the government of Abu Dhabi.

   Low allegedly explained to Ng, Leissner, and others at the time that, to complete the transaction, bribes would need to be paid to officials in Malaysia and Abu Dhabi and hundreds of millions of dollars were allegedly paid to officials in these countries.

   Court filings also allege that Low, Ng, Leissner, and other co-conspirators knew that Low intended to use funds misappropriated from the bond transaction to bribe and influence the officials to obtain the necessary approvals and any additional assistance to execute Project Magnolia for the financial institution and to pay kickbacks to Ng, Leissner, and others.

   Delete
  2. cont'd ....

   In or around March 2012, 1MDB allegedly selected the financial institution to be the sole bookrunner and arranger for Project Magnolia. As part of the scheme, Low and other co-conspirators allegedly enlisted the assistance of 1MDB officials, promising to pay them bribes and kickbacks. In one instance, as alleged in court filings, in connection with Project Magnolia, Low told one 1MDB official that he would “[g]ive [the official a] big present” when the transaction closed.

   According to allegations in court documents, the fact that bribes and kickbacks were being paid in connection with Project Magnolia was known to Ng, Leissner, and other employees of the financial institution.

   After Project Magnolia closed on or about 21 May 2012, more than $500m of the bond proceeds were allegedly misappropriated and diverted from 1MDB through numerous wire transfers to bank accounts in the name of shell companies beneficially owned and controlled by Low, Leissner, Ng, and other co-conspirators, including a high-level official at the Abu Dhabi entity that guaranteed the Project Magnolia bonds and a close relative of Malaysian Official #1.

   As alleged, the bond proceeds transferred to Malaysian Official #1’s close relative were later used by the relative’s US motion picture company to assist in the production of the film The Wolf of Wall Street.

   Project Maximus and Project Catalyze

   Court filings further allege that from May 2012 and continuing through 2013, Low, Ng, Leissner, and their co-conspirators continued to work to ensure that the financial institution obtained and retained additional 1MDB business, including the bond transactions known as Project Maximus and Project Catalyze, which transactions generated substantial fees and revenues for the financial institution.

   As alleged, although both transactions were designed to raise more than $4bn for 1MDB’s investment and development projects, Low, Ng, Leissner, and other co-conspirators used the transactions to further the criminal scheme, ultimately laundering hundreds of millions of dollars of diverted funds from these transactions into bank accounts beneficially owned and controlled by, among others, the co-conspirators, including Low, Leissner and officials in Malaysia and Abu Dhabi.

   As alleged in court filings, throughout this time, Ng, Leissner, and at least one other employee of the financial institution knew that Low would and did pay bribes to influence officials in Malaysia and Abu Dhabi to obtain the necessary approvals to execute Project Maximus and Project Catalyze. Low, Ng, Leissner, and others also allegedly knew that large portions of the bond proceeds would be illegally diverted to themselves and others, including to foreign government officials.

   As part of the scheme alleged in court filings, Low, Ng, Leissner and other co-conspirators again used a series of wire transfers to launder billions of dollars of misappropriated and fraudulently diverted funds from Project Maximus and Project Catalyze.

   Following the close of Project Maximus, approximately $790m of the bond proceeds was allegedly transferred through a series of shell company accounts beneficially owned and controlled by Low, Leissner and others, including accounts of officials in Malaysia and Abu Dhabi.

   In particular, Leissner and Ng allegedly caused millions of dollars of these funds to be transferred to accounts of 1MDB officials or relatives of such officials in exchange for their assistance in obtaining and retaining business for the financial institution.

   Over $35m of the bond proceeds also allegedly was used by a co-conspirator to help acquire a condominium in New York, New York beneficially owned by Low.

   Delete
  3. cont'd ....

   Similarly, according to allegations in court filings, after Project Catalyze closed in March 2013, more than $1bn of diverted funds, traceable to the transaction, were laundered, at Low’s direction, to bank accounts in the name of entities beneficially owned and controlled by Low, Leissner, and others, including 1MDB officials.

   As alleged, more than $4m of the funds were transferred to a bank account beneficially owned by a relative of Ng.

   Additionally, as part of the scheme, Low allegedly used a shell company account to receive more than $1bn of the Project Catalyze bond proceeds and spent approximately $137m of these funds to purchase works of art at a high-end art auction house in New York, New York.

   Post-Catalyze 1MDB transactions at the financial institution
   The financial institution continued to seek business from 1MDB after Project Catalyze.

   As alleged, Leissner and others were particularly focused on securing a role for the financial institution on a proposed initial public offering (IPO) of 1MDB’s energy assets. To influence certain officials to award the financial institution a role in the proposed IPO, Low and Leissner allegedly continued to pay bribes to certain officials at 1MDB.

   For example, as alleged, in an online chat between Low and Leissner in June 2014, Low and Leissner discussed the need to “suck up to” a 1MDB official and to send “cakes” to a person believed to be the wife of Malaysian Official #1.

   A few months after this chat, a bank account owned and controlled by Leissner and his relative was used to transfer approximately $4.1m to a high-end New York jeweller, in part, to pay for gold jewellery for the wife of Malaysian Official #1.

   The charges in the indictment as to Low and Ng are merely allegations, and those defendants are presumed innocent until proven guilty beyond a reasonable doubt in a court of law.

   The investigating bodies

   The investigation was jointly conducted by the FBI’s international corruption unit and IRS criminal investigation.

   The government’s criminal case is being handled by the criminal division’s money laundering and asset recovery section and fraud section and the business and securities fraud section of the US Attorney’s Office for the Eastern District of New York.

   Money laundering and asset recovery section trial attorneys Jennifer E Ambuehl, Woo S Lee, and Mary Ann McCarthy; fraud section trial attorneys Katherine A Nielsen and Nikhila Raj; and assistant US attorneys Jacquelyn M Kasulis and Drew Rolle of the Eastern District of New York are prosecuting the case.

   Additional criminal division trial attorneys and assistant US attorneys within the US Attorney’s Offices for the Eastern District of New York and Central District of California have provided valuable assistance with various aspects of this investigation, including with civil and criminal forfeitures.

   The criminal division’s office of international affairs provided critical assistance in this case.

   The department also appreciates the significant cooperation and assistance provided by the US Securities and Exchange Commission and the board of governors of the Federal Reserve System along with the Federal Reserve Bank of New York.

   The department also appreciates the significant assistance provided by the Attorney General’s Chambers of Malaysia, the Royal Malaysian Police, the Malaysian Anti-Corruption Commission, the Attorney General’s Chambers of Singapore, the Singapore Police Force’s commercial affairs division, the Office of the Attorney General and the Federal Office of Justice of Switzerland, the judicial investigating authority of the Grand Duchy of Luxembourg, and the Criminal Investigation Department of the Grand-Ducal Police of Luxembourg.

   Delete
  4. cont'd ....

   The international unit of the criminal division’s money laundering and asset recovery section is home to the Kleptocracy Asset Recovery Initiative — a team of dedicated prosecutors working to prosecute individuals and forfeit the proceeds of foreign official corruption that has affected the US financial system and, where appropriate, return those proceeds to benefit the people harmed by these acts of corruption and abuse of office. The section’s bank integrity unit investigates and prosecutes banks and other financial institutions, including their officers, managers, and employees, whose actions threaten the integrity of the individual institution or the wider financial system.

   The criminal division’s fraud section is responsible for investigating and prosecuting all FCPA matters. Additional information about the Justice Department’s FCPA enforcement efforts can be found at www.justice.gov/criminal/fraud/fcpa.

   Individuals with information about possible proceeds of foreign corruption located in or laundered through the United States should contact federal law enforcement or send an email to kleptocracy@usdoj.gov

   The Defendants:

   LOW TAEK JHO and NG CHONG HWA

   E.D.N.Y. Docket No. 18-CR-538 (MKB)

   TIM LEISSNER

   E.D.N.Y. Docket No. 18-CR-439 (MKB)

   Delete
  5. Ma'af Tn Budin ..

   Saya paparkan kertas tuduhan ( charged sheet ) USDoJ untuk tatapan dan bacaan sesiapa yang berminat ...

   terutama Geng Najib and one Anonymous kleptomania

   Delete
  6. Terima kasih, diny. Saya minat. Itu semua saya tak terlintas bila mmembaca dari sumber2 berita saya yang biasa.

   Tidk ada sebab perlu meminta maaf buat demikian. Mamat Geng Najib sentiasa mengkopipes hal yang jauh tidak berkenaan dengan pos atau pendirian blog ini.

   Delete
  7. diny Yusof...

   Agree with Don. As a matter of fact, we appreciate your effort which is indeed very enlightening...!!

   Delete
  8. tentu ada mamat2× selengeh yang mengatakan ini semua arahan TUN kepada US untuk memfitnah silanun bugis.

   Delete
  9. Konspirasi songlap wang berbiliun diatas projek 1mdb yg dgerakan oleh p m dgn niat jahat bg memperkayakan diri juga kerabat masing2 suatu yg menakjubkan..sungguh malang buat kita rakyat malaysia..dgn apa yg bro diny kongsikan itu dan mereka2 yg terbabit sedang di sabitkan serta sedang dcari utk dbawa kemuka keadilan oleh penguasa u s..rasanya ada yg bersenmbunyi..yg hilang entah kemana..dibunuh atau bunuh diri..malang sungguh dpimpin
   oleh bekas penguasa melayu beragama islam yg masih memuji diri sendiri yg seakan bersih dr malapetaka 1mdb..bermegah2lh..berbohong2lh..x lama itu akn tiba jua msk mahkamah..kes klepet terbesar abad ini..kami tunggu seterusnya serta kesudahannya nnti..

   Delete
  10. great bro diny!

   a bit concern on this excerpt...

   "For example, as alleged, in an online chat between Low and Leissner in June 2014, Low and Leissner discussed the need to “suck up to” a 1MDB official and to send “cakes” to a person believed to be the wife of Malaysian Official #1."

   what is najib going to do with this allegation? his own officer has declared that najib=mo1.

   what are those suckers such as cockman adam, geng najis going to do? demo in front of us embassy?

   so far, these pussies just numbed...pretend to be stupid.

   Delete

  11. QUESTION:

   Will the evidence- and even the judgment - of the US court be permissible in the Malaysian court?

   If so, will a guilty finding by the US court almost mean Najib Al Jibo is a gone case? Gone to Sg Buluh?

   If so, it means the story is ended even before the full hearing of Najib's case starts in Malaysian court.

   Hope so.

   Delete
 26. Othman Ahmad4 November 2018 at 12:10

  Laut tenang/ hujan dah teduh
  Habis ke laut/ pergi melombong
  Sudah terang/ lagi bersuluh
  Kejora Pengecut/ Bodoh & Sombong....!!

  ps:
  Bandingkan PANTAToon Cartoon yg glebeh-gdebeh, tak ada 'rangkap pembayang bahasa indah' - main terjah sondol mak badak semacam jer...!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. KALU CAMGINI GLEBEH GDEBEH TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  2. Laut tenang/ hujan dah teduh
   Habis ke laut/ pergi melombong
   Semput ku tendang/ Suman yg bodoh
   Ke atas rumput/ si kedi melambong....!!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  3. He he he he

   Betul kata pak diny......Kejora benar2 DUNGU..!!

   Aper ker tidak nyer - dia tidak mampu berdikari setelah terang2 mencuri ciplak 'rangkap pembayang saya'.

   Itulah padahnya,
   Orang belajar, ke menara gadeng,
   Dia ke belukar, pergi memonteng.

   He he he he

   Delete
  4. Kejora Tonggeng..tonggeng..

   Habis melapah/ engkau melantak
   Budak dungu/ sekolah tak mahu
   Mengutip sampah/ merompak ciplak
   Hanya itu/ Kejora mampu.

   Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Kejora klentong/ kuat merapu
   Kenapa lari/ bersua muka

   Kejora Musibat,

   Sila nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan.

   Delete
  5. Terima kasih kerana engkau telah dgn sendirinya menelanjangkan diri engkau betapa sewel, pengecut & rendahnya maruah keperibadian kamu tanpa asuhan dan pendidikan sewajarnya.

   Delete
  6. Sekali lagi tahniah kerana engkau telah dgn sendirinya membogelkan diri betapa sewel, pengecut & bangsatnya maruah keperibadian kamu tanpa asuhan dan pendidikan sewajarnya.

   Delete
 27. Najib: Benam dalam air 10 kali pun saya tetap BN

  Kepala hotak Najib. Mana boleh caya? Kena water boarding (Taliban treatment dah melolong nak masuk MIC. Lupa bahawa MIC parti orang India.

  Kepala Bapak Dia mengata kekalahan BN dalam PRU14 kerana padang yang tidak sama rata. Mana nak rata, dia bau keluar dari kapal Jho Taek, dapat sea sickness, nampak bangunan dll turun naik. Juga otak dia turun naik. Nampak Rosmah melompat lompat walau pu dah tidak dalam kapal be, dari duit 1MDB.

  Dia kata, "Kita kalah kerana penipuan, fitnah, dan janji palsu. Kalau even playing field, saya percaya Umno boleh menang." Tapi bekas Ketua Pemuda dia KJ sendiri kata mereka kalah sebab 1MDB, period. Muka Najib kena lempar tahi dek orang dia sendiri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. yang herannya ada pulak tu yang tukang jilat tahi yang setepek kat muka najib...dunia dunia kalau sudah jadi macai buat apa pon sanggup.

   Delete
 28. PENGLIPUR LARA KHAS UNTUK SUMAN:

  Sesekali, biar lah aku selitkan penglipur lara
  Kisah sorang pendatang tua, dari Singapura
  Si ifrit ini mari menyelinap masuk ini negara
  Merata dicucuk jarum, mau cetus huru hara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Merata dalam blog maya dibuatnya angkara
  Habis semak mcm sampah dia punya gara2
  Mungkin ia jadi tanda tanya di hati saudara2
  Siapa le lagi, kalau bukan si ifrit Suman kera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Di bidang pantun, dia langsung tak ada aura
  Tidak setanding aku yg sememangnya juara
  Pantun dia tergugup gagap bebalnya ketara
  Aku ni pula cekap belaka sains juga sastera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Mmg Suman dgn aku, langsung tidak setara
  Dia tergugup gagap, sdg aku ni petah bicara
  Bila berpantun terserlah cekap bistari bitara
  Semua org lihat bagai dlm suatu sayembara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dia dengki benar, aku berpantun dgn si dara
  Cemburu, bila lihat kami dibuai kasih mesra
  Kami berkasih sayang, marah nya bergelora
  Sian jugak dia dulu tak pernah rasai asmara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Teruk dan berat syaitan munafiq ini aku dera
  Dah kerap sangat, dgn aku diia parah cedera
  Selagi kat sini, selama itu dia akan sengsara
  Kini, dia sentap pala kote, mcm kepala kura2

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Langkah aku di sini, tidak ubah seorang wira
  Blog langau ini, ku terus teroka dan kembara
  Aku melangkah gagah, hanya sebatang kara
  Namun dia rasa aku seperti pasukan tentera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Ingin hadapi aku, Suman buat berbagai cara
  Tapii tak jln, dia cuba gertak meninggi suara
  Apa saja helahnya, aku tetap kan terus mara
  Dia bersedih duka tapi aku tetap bergembira

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dendam Suman ifrit kat aku terus membara
  Dlm hati dia sedar, dia dgn aku ini tak setara
  Bab pantun, diia sang bingai, aku sang juara
  Lalu difitnah, siapa musuh PH dilabel Kejora

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman dah tak tahu lagi nak buat sandiwara
  Dgn aku, pelesit ini terpaksa lari bercempera
  Boleh jadi jugak dia berdoa agar mati segera
  Sesuai lah sangat, dgn lambaian dari pusara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laut tenang/ hujan dah teduh
   Habis ke laut/ pergi melombong
   Semput ku tendang/ Suman yg bodoh
   Ke atas rumput/ si kedi melambong....!!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  2. He he he he

   Betul kata pak diny......Kejora benar2 DUNGU..!!

   Aper ker tidak nyer - dia tidak mampu berdikari setelah terang2 mencuri ciplak 'rangkap pembayang saya'.

   Itulah padahnya,
   Orang belajar, ke menara gadeng,
   Dia ke belukar, pergi memonteng.

   He he he he

   Delete
  3. He he he he

   Kejora Tonggeng..tonggeng..

   Habis melapah/ engkau melantak
   Budak dungu/ sekolah tak mahu
   Mengutip sampah/ merompak ciplak
   Hanya itu/ Kejora mampu.

   Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Kejora klentong/ kuat merapu
   Kenapa lari/ bersua muka

   Kejora Musibat,

   Sila nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan.

   Delete
  4. Terima kasih kerana engkau telah dgn sendirinya menelanjangkan diri engkau betapa sewel, pengecut & rendahnya maruah keperibadian kamu tanpa asuhan dan pendidikan sewajarnya.

   Delete
  5. Sekali lagi tahniah kerana engkau telah dgn sendirinya membogelkan diri betapa sewel, pengecut & bangsatnya maruah keperibadian kamu tanpa asuhan dan pendidikan sewajarnya.

   Delete
  6. He he he he

   Suman bapok Ronggeng..ronggeng..

   Habis melapah/ engkau melantak
   Si tua dungu/ sekolah tak mahu
   Menabur sampah/ merata selerak
   Orang berbulu/ seolah tak tahu

   Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Suman klentong/ di Johor Bharu
   Ini bapok kedi/ banyak lah aota

   Suman Musibat,

   Bukan ke aku dah nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  7. Sekali lagi takziah kerana engkau telah dgn sendirinya membogelkan diri betapa sewel, pengecut & bangsatnya maruah keperibadian kamu tanpa asuhan dan pendidikan sewajarnya.

   Delete
  8. Rasa sedih kerana engkau telah dgn sendirinya menelanjangkan diri engkau betapa sewel, pengecut & rendahnya maruah keperibadian kamu tanpa asuhan dan pendidikan sewajarnya.

   Delete
  9. He he he he

   Betul kata pak diny......Kejora benar2 DUNGU..!!

   Aper ker tidak nyer - dia tidak mampu berdikari setelah terang2 mencuri ciplak 'rangkap pembayang saya' dan 2 nukilan saya di atas.

   Itulah padahnya,
   Orang belajar, ke menara gadeng,
   Dia ke belukar, pergi memonteng.

   Delete

 29. Najib tak akan mengaku salah. Tak akan mahu mengaku salah. Sebab kalau mengaku pun, akan kena masuk penjara. Hukuman yang 20 tahun kot di kurangkan kpd 10 tahun.

  Dia masih ingat Shafee boleh lepaskan dia dari penjara. Dia lupa Apandi Ali sudah di nyah dari AGC. Dan Pendakwa Raya ia lah bekas seorang Hakim. Segala selok belok mahkamah dia tahu. Dan beberapa Hakim yang di lantik atau di naikkan pangkat di zaman Najib sudah tidak lagi berkhidmat.

  20 tahun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 20 tahun!!!mampus kat dalam la jawapnya...

   Delete
  2. Suruh si Lokman tu ganti tempat dia. Si dia ni bagi 40 tahun pun dia boleh tahan sebab isi kulit dia tak makan dek zaman.

   Delete
 30. Suman tak berdaya lagi nak berhelah
  Dia kan terus mudarat berpenat lelah
  Ada satu cara, kalu dia nak aku belah
  Dia mestii bersujud & mengaku kalah

  Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaahh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Kejora klentong/ kuat merapu
   Kenapa lari/ bersua muka

   Kejora Musibat,

   Sila nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan.

   Delete
  2. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Suman klentong/ di Johor Bharu
   Ini bapok kedi/ banyak lah aota

   Suman Musibat,

   Bukan ke aku dah nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  3. He he he he

   Pengecut satu hal - nak auts klentong pulak tuu...!!

   Bila masa & di mana tuu....??
   Ada bukti ker kau pernah nyatakan, musibat....??

   Delete
 31. Malangnya nasib si bingai Suman Amat
  Dia ibarat kena sampuk dgn jin keramat
  Aku ada dia sentiasa rasa tidak selamat
  Ngeri & seram umpama dah nak kiamat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Kejora klentong/ kuat merapu
   Kenapa lari/ bersua muka

   Kejora Musibat,

   Sila nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan.

   Delete
  2. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Suman klentong/ di Johor Bharu
   Ini bapok kedi/ banyak lah aota

   Suman Musibat,

   Bukan ke aku dah nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  3. He he he he

   Pengecut satu hal - nak auta klentong pulak tuu...!!

   Bila masa & di mana tuu....??
   Ada bukti ker kau pernah nyatakan, musibat....??

   Delete
 32. Suman kena dgn aku sangat acap
  Muka dah hitam, mcm botol kicap
  Kelu bisu tak tahu apa nak diucap
  Kote tak naik, walau diurut lancap

  Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaahh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Kejora klentong/ kuat merapu
   Kenapa lari/ bersua muka

   Kejora Musibat,

   Sila nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan.

   Delete
  2. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Suman klentong/ di Johor Bharu
   Ini bapok kedi/ banyak lah aota

   Suman Musibat,

   Bukan ke aku dah nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  3. He he he he

   Pengecut satu hal - nak auta klentong pulak tuu...!!

   Bila masa & di mana tuu....??
   Ada bukti ker kau pernah nyatakan, musibat....??
   Atau saja ada-adakan nak cover malu, kan kan kan.....??

   Delete
 33. Malang akan terus cari Suman kera duku
  Setiap hari dia akan kena sekeh dan luku
  Satu cara jer, kalu tak nak aku terus paku
  Sebut jer kalah dgn ikhlas kena mengaku

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Kejora klentong/ kuat merapu
   Kenapa lari/ bersua muka

   Kejora Musibat,

   Sila nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan.

   Delete
  2. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Suman klentong/ di Johor Bharu
   Ini bapok kedi/ banyak lah aota

   Suman Musibat,

   Bukan ke aku dah nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  3. He he he he

   Pengecut satu hal - nak auta klentong pulak tuu...!!

   Bila masa & di mana tuu....??
   Ada bukti ker kau pernah nyatakan, musibat....??
   Atau saja ada-adakan nak cover malu, kan kan kan.....??

   Delete
 34. Mmg nya dayus, Suman badut ungka
  Sentap pelir, tak beranii jengah muka
  Gempar gertak dia cuma aota belaka
  Kat blog inii, jadi bahan lawak jenaka

  Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaahh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Kejora klentong/ kuat merapu
   Kenapa lari/ bersua muka

   Kejora Musibat,

   Sila nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan.

   Delete
  2. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Suman klentong/ di Johor Bharu
   Ini bapok kedi/ banyak lah aota

   Suman Musibat,

   Bukan ke aku dah nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  3. He he he he

   Pengecut satu hal - nak auta klentong pulak tuu...!!

   Bila masa & di mana tuu....??
   Ada bukti ker kau pernah nyatakan, musibat....??
   Atau saja ada-adakan nak cover malu, kan kan kan.....??

   Delete
 35. Suman gelisah, monyok dan murung
  Tidak tahan siksa, terpaksa diharung
  Udah sentap kecut dia punya burung
  Tak beranii ke JB, aku ajak bertarung

  Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaahh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Kejora klentong/ kuat merapu
   Kenapa lari/ bersua muka

   Kejora Musibat,

   Sila nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan.

   Delete
  2. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Suman klentong/ di Johor Bharu
   Ini bapok kedi/ banyak lah aota

   Suman Musibat,

   Bukan ke aku dah nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  3. He he he he

   Pengecut satu hal - nak auta klentong pulak tuu...!!

   Bila masa & di mana tuu....??
   Ada bukti ker kau pernah nyatakan, musibat....??
   Atau saja ada-adakan nak cover malu, kan kan kan.....??

   Delete
 36. Suman terus dilanda resah dan gelisah
  Kerana mulut celupar, hiidup nya susah
  Nangis & kencing, bantal & tilam basah
  Lagi tak ngaku kalah aku terus belasah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Kejora klentong/ kuat merapu
   Kenapa lari/ bersua muka

   Kejora Musibat,

   Sila nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan.

   Delete
  2. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Suman klentong/ di Johor Bharu
   Ini bapok kedi/ banyak lah aota

   Suman Musibat,

   Bukan ke aku dah nyatakan tempat, tarikh & masa untuk kita buat perhitungan!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  3. He he he he

   Pengecut satu hal - nak auta klentong pulak tuu...!!

   Bila masa & di mana tuu....??
   Ada bukti ker kau pernah nyatakan, musibat....??
   Atau saja ada-adakan nak cover malu, kan kan kan.....??

   Delete
 37. Suman bagaikan udah buntu mati akal
  Nak lawan aku tak padan otak dangkal
  Kebodohan diri, masih jua nak sangkal
  Mahu duga laut dlm dgn kail sejengkal

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahh

  ReplyDelete
 38. PENGLIPUR LARA KHAS UNTUK SUMAN:

  Sesekali, biar lah aku selitkan penglipur lara
  Kisah sorang pendatang tua, dari Singapura
  Si ifrit ini mari menyelinap masuk ini negara
  Merata dicucuk jarum, mau cetus huru hara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Merata dalam blog maya dibuatnya angkara
  Habis semak mcm sampah dia punya gara2
  Mungkin ia jadi tanda tanya di hati saudara2
  Siapa le lagi, kalau bukan si ifrit Suman kera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Di bidang pantun, dia langsung tak ada aura
  Tidak setanding aku yg sememangnya juara
  Pantun dia tergugup gagap bebalnya ketara
  Aku ni pula cekap belaka sains juga sastera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Mmg Suman dgn aku, langsung tidak setara
  Dia tergugup gagap, sdg aku ni petah bicara
  Bila berpantun terserlah cekap bistari bitara
  Semua org lihat bagai dlm suatu sayembara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dia dengki benar, aku berpantun dgn si dara
  Cemburu, bila lihat kami dibuai kasih mesra
  Kami berkasih sayang, marah nya bergelora
  Sian jugak dia dulu tak pernah rasai asmara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Teruk dan berat syaitan munafiq ini aku dera
  Dah kerap sangat, dgn aku diia parah cedera
  Selagi kat sini, selama itu dia akan sengsara
  Kini, dia sentap pala kote, mcm kepala kura2

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Langkah aku di sini, tidak ubah seorang wira
  Blog langau ini, ku terus teroka dan kembara
  Aku melangkah gagah, hanya sebatang kara
  Namun dia rasa aku seperti pasukan tentera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Ingin hadapi aku, Suman buat berbagai cara
  Tapii tak jln, dia cuba gertak meninggi suara
  Apa saja helahnya, aku tetap kan terus mara
  Dia bersedih duka tapi aku tetap bergembira

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dendam Suman ifrit kat aku terus membara
  Dlm hati dia sedar, dia dgn aku ini tak setara
  Bab pantun, diia sang bingai, aku sang juara
  Lalu difitnah, siapa musuh PH dilabel Kejora

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman dah tak tahu lagi nak buat sandiwara
  Dgn aku, pelesit ini terpaksa lari bercempera
  Boleh jadi jugak dia berdoa agar mati segera
  Sesuai lah sangat, dgn lambaian dari pusara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laut tenang/ hujan dah teduh
   Habis ke laut/ pergi melombong
   Semput ku tendang/ Suman yg bodoh
   Ke atas rumput/ si kedi melambong....!!

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  2. Habis melapah/ engkau melantak
   Si tua dungu/ sekolah tak mahu
   Menabur sampah/ merata selerak
   Orang berbulu/ seolah tak tahu

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  3. Tanjung Katong/ airnya biru
   Tempat mandi/ nak dara jelita
   Suman kelentong/ di Johor Bharu
   Ini bapok kedi/ banyak lah aota

   Ki kik ki kik ki kik...

   Delete
  4. He he he he

   Betul kata pak diny......Kejora benar2 DUNGU..!!

   Aper ker tidak nyer - dia tidak mampu berdikari setelah terang2 mencuri ciplak 'rangkap2 pembayang saya'. PAStuu, dia spin pusìng gasing.

   Itulah padahnya,
   Orang belajar, ke menara gadeng,
   Dia ke belukar, pergi memonteng.

   Delete
 39. Othman Ahmad4 November 2018 at 10:46
  Tengah malam tadi s/d kini tak dapat singgah di sini sebab adik ipar di NS meninggal

  SALAM TAKZIAH PAK MAN
  Semoga roh arwah ditempatkan bersama roh mereka yg beriman


  Saya pon sibuk ari ni,
  pakai tak masok bloq nampak nya
  bawa traktor cuci keliling rumah dan ladang
  di kawasan rumah banglo bujang saya

  kawasan kaki bukit, north kedah

  ReplyDelete
  Replies
  1. ada tetamu istimewa dari Kucing nak datang
   hujung bulan ni

   Delete
 40. SALAM SAUDARAKU CGU KEJORA.

  Memang jika perkahwinan campur ni
  anaknya akan cantik lawa(lelaki atau perempuan)

  Seperti arwah Alfiani
  yang saya sebut mirip wajah Mas Elina
  bapa arwah nampakngat jawa totok
  tapi ibunya, kalu tak silap ada darah belanda
  Semoga rohnya dirahmati tuhan, gadis suci (19)

  Mas pula Iban + Inggeris
  Mas lebih bergaya elegant
  mungkin kebitaraannya (Dr PhD)

  Jumpa lagi...saya sibuk ngat
  Jom pandu traktor

  ReplyDelete
 41. Kalau Najib mengaku salah, dunia tidak akan kiamat. Tapi kot ada gunung merapi di Indonesia meletup.

  Rosmah juga akan meletup. Bukan jerawat dia yang meletup sebab semua dah di botox. Dia akan mengamok maki hamun kpd Najib sebab mengheret dia ke penjara. Hell hath no fury for a woman dragged to Sg Buluh.

  ReplyDelete
 42. Sejak menang PRU14, kerajaan PH asyik memekak dan membebel tentang kesalahan peminpin BN. Sebagai anjing tersepit, orang BN yang dah tak ada kuasa, mula menyalak balik. Agak membosankan asyik mendengar kisah salah laku sipulan dan rasa mual pula bila sipulan menjawab balik tak kira dijolok atau tidak. Kita mahu 'aksi' yang boleh menghiburkan seluruh rongga badan dengan cerita, "Mahkamah menjatuhkan hukuman jel 20 ke 40 tahun keatas sipulan". PH patut buat kerja cara senyap sunyi dan bertindak bila perlu. Kita tengok sipulan BN nak buka mulut ke tidak tanpa dijolok.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Bahaya kalau tak di tuduh, di jawab mana yang betul.

   Sejarah dunia akan penuh dengan fir'aun, Hitler, Mao Zedong dan berbagai jenis diktator jika mereka tidak di bantah, di tuduh dan di gulingkan.

   Biarkan Geng Najis menggelupur tiap kali dia mengata PH, dia di lontar dengan "brickbats, followed by chicken dung, cow dung and human dung".

   Tak boleh buat kerja dengan senyap saja, sebab sejak zaman nun, memukul canang (atau menjerit jerit) di masa perang melemahkan semangat musuh. Tuhan saja yang tahu betapa longgar nya lutut si Najib dan Rosmah, ketakutan sekarang, walau pun "court hearing proper" belom bermula.

   Delete
 43. Realitinya, penyokong setia Najib masih terkepung dengan kemajalan dalam berpolitik, pendek akal dan buruk perangai yang sama seperti Najib sendiri yang enggan mengakui kesalahan serta kelemahan - dulu kini dan selamanya.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...