Tuesday 6 November 2018

RUANG APA LAGI YANG NAJIB MAHU?


Di sebalik bermulanya serangan daripada beberapa pemimpin seperti Nazri Aziz serta Khairy Jamaluddin dan akhbar milik UMNO, Utusan terhadapnya akhir-akhir ini, Najib Razak menjelaskan kemunculannya dari semasa ke semasa hanyalah bertujuan memberi pandangan dan idea bagi memperkasa UMNO, mensejahterakan rakyat dan membangunkan ekonomi negara.


“Saya percaya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang ada pada saya, saya boleh memberi sumbangan ke arah matlamat tersebut, lebih-lebih lagi sekiranya ada fitnah, pembohongan dan apa-apa fakta yang tidak betul yang dilontarkan, katanya.


Tegasnya, beliau juga sama sekali tidak berhasrat untuk kembali semula menjadi Presiden UMNO atau Perdana Menteri kerana telah memegang jawatan itu selama sembilan tahun sebelum ini.


Sehubungan itu, Najib berharap semua pihak akan memberi ruang kepadanya melakukan peranan dan  sumbangan itu.


Sekali lalu memang nampak logik apa yang Najib minta dan lakukan sekarang ini, tetapi jika beliau sedar diri dan ada sedikit perasaan malu dalam dirinya, berdiam diri serta duduk diam-diam di rumah sambil menumpukan perhatian kepada kes mahkamahnya adalah pilihan yang paling baik untuk dilakukannya.


Ini kerana beliau sudah pun ditolak rakyat pada PRU14 lalu yang berpunca daripada skandal melibatkan dirinya, kemewahan serta keborosannya berbelanja, caranya memimpin UMNO serta kerajaan dan kelemahannya sebagai ketua keluarga sehingga isteri dan ahli keluarga tertentunya dilihat turut sama mempunyai kuasa dan memperolehi banyak manfaat daripada kedudukannya.


Tidak ada sebab lain rakyat menolak UMNO dan BN melainkan kerana benci dan meluat kepadanya serta tidak langsung lebih lama membiarkannya merosakkan negara ini.


Jika Najib sedar realiti itu, sebenarnya tidak perlu sama sekali beliau meminta diberi peluang untuk menyumbang dan memulihkan semula UMNO kerana kedudukannya yang sudah ditolak rakyat sebelum ini mustahil memungkinkannya untuk diterima semula.


Beliau adalah pemimpin yang gagal  dan satu-satunya pemimpin yang pernah ditolak sehingga menyebabkan UMNO kalah serta kehilangan kuasanya di peringkat Persekutuan.


Lagi pun, dengan 38 kes mahkamah yang sedang dihadapinya, 17 kes oleh Rosmah Mansor dan mungkin puluhan pertuduhan lagi bakal menjelma, apakah Najib fikir rakyat boleh menerimanya semula?


Tidak cukup lagikah peluang dan ruang selama sembilan tahun yang telah diberikan kepadanya selama ini?


Lebih daripada itu, Najib juga mesti sedar bahawa UMNO sudah ada barisan kepimpinan baru sekarang ini.


Dalam hal ini, Najib seharusnya memberi ruang dan peluang kepada barisan kepimpinan baru parti  untuk memulihkan parti melalui corak dan rekaan pilihan mereka tanpa sebarang gangguan daripadanya.


Terus mencampuri urusan parti dengan sentiasa membayangi kepimpinan sedia ada dalam tugas dan peranannya hanya akan menambahkan kesukaran bagi UMNO untuk dipulihkan semula, selain seolah-olah beliau mahu terus berlindung atau bergantung kepada UMNO untuk berhadapan dengan kes-kes mahkamahnya.


Jika Najib sebelum ini pernah mengecam Tun Mahathir Mohamad kerana terus campurtangan dalam urusan UMNO dan kerajaan, biar pun setelah tidak lagi menjadi Presiden UMNO, mengapakah kini beliau turut melakukan perkara yang sama?


Berbanding Tun Mahathir yang tidak pernah ada kes mahkamah atau jenayah, sebaliknya campurtangan beliau sebelum ini semata-mata untuk kebaikan dan masa depan negara,  tetapi dengan deretan kes mahkamah yang dihadapinya sekarang yang secara tidak langsung turut sama membebankan UMNO, di manakah perasaan malu Najib sebenarnya? (ShahbudinHusin 06/11/2018)

177 comments:

 1. Dia ada perasaan malu ke?
  Kemaluan ada la

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora dah bertukar kemaluan tak - habis tuu dah lebih 4 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
  2. MUQADDIMAH & PERINGATAN AWAL....!!

   Pada tajuk yg lepas, Kejora melambakkan bertan-tan sampah busuk kerana dia dapat kesempatan masuk menceroboh.

   Oleh itu, sebelum Kejora lahanat busuk hati melonggok sampah menimbun-nimbun untuk menghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini, suka saya menyeru rakan2 seperjuangan ayuhlah kita semua mendahului dia sebab jika puaka itu muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya Kejora atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan.

   Kejora boleh bertukar bermacam-macam wajah seoerti Geng Najib, Justice League, CaptainAMalaysia dll beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin
   dgn niat dengki yg saya nyatakan di atas.

   Dalam pada itu, saya cabar dia jika Kejora pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!
   ------------------------------------------------


   ULANG TAYANG - MUQADDIMAH & PERINGATAN AWAL....!!

   Pada tajuk yg lepas, Kejora melambakkan bertan-tan longgokan sampah busuk kerana dia dapat kesempatan masuk menceroboh.

   Oleh itu, sebelum Kejora lahanat busuk hati melonggok sampah menimbun-nimbun untuk menghadang/menghalang pembaca lain mengikuti blog ini, suka saya menyeru rakan2 seperjuangan ayuhlah kita semua mendahului dia sebab jika puaka itu muncul awal, pasti dia akan buat kerja busuk itu mendominasi ruangan seperti lazimnya Kejora atas samaran Geng Najib & Justice League lakukan.

   Kejora boleh bertukar bermacam-macam wajah seoerti Geng Najib, Justice League, CaptainAMalaysia dll beraksi macam 'good' - sayang kemàmpuan & kerjanya hanya kopipes & spin dgn niat dengki yg saya nyatakan di atas.

   Dalam pada itu, saya cabar dia jika Kejora pejuang & jantan sejati, tentu dia tak alih tiang gol & mengelak berhadapan dgn saya.

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
  3. KUALA LUMPUR, 5 Nov (Bernama) -- Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menegaskan arahan larangan berpantun hanya tertakluk kepada semua majlis rasmi ketenteraan yang bersifat rejimental.

   Kita di sini bila nak hapuskan PANTAToon Cartoon oleh seorang Goon yg tak bertamadun merusakkan martabat & keindahan pantun warisan budaya bangsa......

   Yg tidak mengikut ciri2 pantun,
   Yg tidak beradat,
   Yg tidak berbudaya,
   Yg tidak berseni.

   Delete
  4. Ahaaaaaa....

   PADAH IKUT AJARAN TOK GURU BRAHIM & PENGIKUT NAJIB
   Dia sembahyang, tayang menayang
   Menunjuk-nunjuk, akulah terbilang
   Bila dah sesat, otak pun mereng
   Kita ruku', dia menonggeng
   Kita sujud, dia menonggeng
   Kejora Tonggeng, terus menonggeng
   Bermulut sumbing, dah macam tongkeng
   Berguling guling macam tenggileng

   HE HE HE HE
   HA HA HA HA
   HO HO HO HO
   HI HI HI HI

   Delete
  5. Kejora Tonggeng dari itu sampai semalam memperlekeh kewibawaan & kebijaksanaan Tun Mahathir. Contoh 'bond samurai' & Anugerah Tertinggi Kerajaan Jepun kpd pemimpin luar.

   Najib pinjam duit RM42 bilyon atas tajaan Yahudi Zionist dgn bunga riba haram 8% setahun. Duit pun lesap entah ke mana, tinggalkan hutang+bunga riba tertinggi dalam dunia perbankan. Dah tuu pulak, Najib & Rosmah bayar komisyen berbilyon kpd Goldman Sachs. Entah2 yg ini pun dorang songlap senyap2...!!

   Sebaliknya, The Grand Old Statesman dgn kehebatan, kewibawaan & kepercayaan saja, kita dapat bond/pinjaman lebih RM70,4 bilyon dari Kerajaan Jepun dgn soft interest 0,5% saja, tanpa perlu bayar sesen pun komisyen.

   Hari itu, dgn kesewelan & kedengkiannya, Kejora Tonggeng bukan kemain lagi memperlekeh kunjungan Tun M ke Jepun konon menghabiskan beras & meminta sedekah.

   Pihak MIDA & MITTI telahpun mengesahkan kini negara kita dah menerima lebih RM30 bilyon pelaburan daru Jepun dalam pelbagai bidang, khususnya perindustrian berteknologi tinggi menawarkan ribuan pekerjasn.

   Siapa yg bijak & luhur dalam mentadbir kewangan negara antara Tun M & Najib...??

   Delete
  6. Ratusan ribu rakyat Malaysia yg bekerja di Spura (termasuk 2 anak & seorang nenantu saya) melompat keGUMBIRAan bila diumumkan secara rasmi tol di jambatan laluan ke 2 dimansuhkan mulai 1/1/19 oleh kedua-dua negara.

   Aper ker tololnyer Najib & Khalid Nordin yg inisiatifkan tol membebankan rakyat sendiri mencari makan di luar negara.

   Begitulah hebat & berkesannya Tun M - sampai Singapura pun tunduk merosmah-mansuhkan tol berkenaan.

   Delete
  7. dia mintak peluang merembat lagi ke... bagi orang lain la pulak tadbir dan membuat sumbangan... udah2 la, bile dikenangkan kelancangan mulut dia nie sebelum pilihanraya... huuuuu Tuhan je lah tahu...


   Delete
  8. Hidup Tun M & Pakatan Harapan,,
   Mampus lah cepat Ameno & Najib

   Delete
  9. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. ruang dalam penjara sungai buloh

  budin, buat tak tau

  ha...ha...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harap puhak berkuasa penjara jangan beri Najib ruang yang selesa di Sg Buluh, Kajang atau mana mana.

   Setuju dengan pendapat bahawa dia adalah "a common criminal" dan perlu di layan begitu juga.

   Penjara ada lah hukuman. Jika hukuman di bikin selesa, sudah mengecewakan tujuan hukuman. Jangan begitu.

   Delete
 3. Sekarang barulah puak2 umno sedar yg Najib adalah merupakan satu liabiliti. Terus menyokong Najib bermakna menuju jalan mati. Sbb itu mereka mula berpaling. Yang tetap setia mcm anjing hanyalah macai2 upahan. Itu pun selagi ada upah. Jika tiada, mereka pun akan turut menggigit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. menuju jalan mati = arah ke pejabat SPRM dan mahkamah.

   Yang terima wang curian dari 1MDB semua nya boleh di siasat dan di dakwa.

   Delete
 4. Najib telah melakar sejarah sebagai satu satunya pemimpin aka PM perosak negara melalui tindakan terancangnya bersama isteri dan rakan, menyamun dan menyeleweng wang rakyat Malaysia. Ini melibatkan sejumlah wang paling besar dalam dekad ini. Beliau akan disumpah dan dicaci dari generasi ke generasi kelak dan dikenali sebagai pemimpin yang haloba dan serakah, sanggup menipu dan menganiayai rakyat dam negara demi memenuhi nafsu besar diri dan isteri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju Najib & Rosmah "akan disumpah dan dicaci dari generasi ke generasi kelak dan .."

   Mesti di masuk dalam sejarah negara ini, di pelajari kanak2 sekolah. Di bikin sebagai contoh dan amaran kpd yang rakyat supaya jangan buat begitu.

   Delete
 5. Yang ari2 kau dok kutuk kerajaan PH mcm2 tu bukan kau gunakanruang ker??

  ReplyDelete
 6. TAHNIAH TUN,
  AKU TERHARU!
  BILA TUN MENDAPAT ANUGERAH TERTINGGI RAJA JEPUN!

  (SAKURA STATE-ISTILAH MAS ELINA GUNA)

  BERBEZA DENGAN LAYANAN BELIAU KAT MALAYSIA!

  SEMUANYA DI ATUR TUHAN!

  MACAM RASULULLAH DAHULU,
  KAT MEKAH ORANG RANCANG NAK BUNUH

  TAPI KAT MADINAH ORANG PANGGE

  PASTINYA KEBAIKAN AKAN DIJULANG!!!!!

  JEPUN ,BANGSA YANG MEMPUNYAI BUDI BAHASA TERTINGGI
  (WALAU PUN MEREKA TERGOLONG KAFIR)  TQ, MAHARAJA

  SAYA PON TOMPANG CARI REZEKI KAT SINI

  MAS AKAN DATANG MAC NANTI!

  BARU NI DIA DATANG 2 HARI :TELAH AKU CERITAKAN

  (TAPI CGU KEJORA KATA SKETSA TIPU)
  ikut suka kau lah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Diiktiraf pemimpin hebat oleh seluruh dunia, dunia Islam mahupun bukan Islam..

   Disegani kawan dan lawan seluruh dunia, Islam mahupun bukan Islam..

   Menang 6 PRU sebagai ketua pasukan, di dalam kesemuanya, ia telah menjadi peneraju utama pasukan-pasukan gabungan Islam dan bukan Islam..

   Telah memasyhurkan 5 orang raja (Agong ke-8 sehingga Agong ke-12)..

   Siapakah lagi selain Tun M yang layak menjadi pemasyhur khilafah akhir zaman?

   Dia adalah orangnya...

   Delete
  2. Huhu wak kojola kengkang rupa2nya mulut rabit

   Delete
  3. Ada lagi rupa nya si Z.Kecutburong
   Mesti aktif lagi, berniaga kat lorong
   Ingat mampos, kote Bangla sorong
   Atau udah parah, jubor lekat terong

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
 7. Tolong pilih nak ruang yang 7 kaki Panjang x 7 kaki dalam atau yang 8 kaki x 8 kaki!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dia beritahu bahawa dia ttak mahu lagi jadi PM atau Presiden. Kalau gitu kan lebih baik berhenti cakap yang bukan-bukan dan gantikan dengan beramal ibadah. Kan tu lebih afdhal dan boleh mententeramkan jiwa yang sedang kacau tu!

   Delete

 8. Mungkin Najib mahu ruang untuk dia putar belit dan manipulate untuk mencuri wang rakyat lagi.

  Mana2 ruang dia dapat rakyat perlu balun dia sepuas puas nya. Bag mengelakkan jangan lagi ada penjangak macam dia.

  ReplyDelete
 9. Najib kalau betul-betul nak menyumbang, pulangkan balik segala wang yang dia curi tu. Kalau tidak tak payah sembanglaaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juga malaon2 orang2 umno, bekas2 menteri, pegawai2 kerajaan & pegawai/eksekutif badan2 berkanun, syarikat2 kerajaan dll - rampas semua harta & duit mereka.

   Delete
 10. Asallam semua rakan2 ku..semoga dalam kebarkahanNya pagi ni.

  Woiii...Ah Beng dan Rejim Haprakan...nampak sangat lah korang ni takde lain kejenya, balik2 ko menipu ...membohong dan menzalimi orang2 Melayu aje yeer...hati kaudu korang tu nak dibuang ke maan..selagi melayu tak hapus kat negara ni, selagi tu lah kau tak senang hati ke haah ???

  Maafkan Kami Peneroka, Penoreh, Pesawah, Nelayan & Pekebun Kecil, Nasib Kamu Gagal Kami Bela...😢😢😢

  Tahukah anda...

  Di dalam Bajet 2018, perkataan di bawah telah di sebut sebanyak :

  》Felda - 6 kali
  》Pekebun Kecil - 5 kali
  》Pesawah - 4 kali
  》Nelayan - 4 kali
  》Petani - 3 kali
  》Penoreh getah - 2 kali

  Manakala di dalam Bajet 2019, perkataan di bawah telah hanya di sebut sebanyak :

  》Felda - 1 kali
  》Pekebun Kecil - 5 kali
  》Pesawah - 0
  》Nelayan - 0
  》Petani - 0
  》Penoreh getah - 0

  Keseluruhan Bajet untuk golongan2 ini pada 2018 berbanding 2019 adalah :

  》RM6.5 Billion vs RM592 juta...

  Menurun sebanyak RM5.908 Billion atau pun -90.8%!!!

  Rujuk dan bezakan antara teks ucapan Bajet 2018 dan Bajet 2019 nie :

  Teks Ucapan Bajet 2018
  Teks Ucapan Bajet 2019


  Persoalan Kini  Di manakah perginya kawan2 kita yang dahulunya acapkali sedih dan hiba kerana kasihankan kepada orang2 susah dan lemah seperti golongan2 di atas ini...

  Kononnya pada hemat kawan2 kita, golongan2 ini telah terseksa di zaman BN sebelum ini...

  Tuan2, puan2, saya seru...

  They need you now...😢😢😢

  ReplyDelete
  Replies
  1. Need u now kunun..
   Kalau betul kasihankan org susah, tak adalah bos kau merembat harta rakyat, dan kau pulak makan serpihannya mcm itik menyudu sisa makanan di limbah.

   Memang patut pun korang bungkus...

   Delete
  2. Tebalnya muka engkau yg berbekalkan pengetahuan, pendidikan serta pengalaman cetek hendak komen pasal ekonomi & budget.

   Kejora
   @ Onani Sang Tikus AnonyMOUSE
   @ Tonggeng Najib.....

   Kau masih tidak merespond soalan ini yg masih tergantung-gantung di awang-awangan

   Najib pinjam duit RM42 bilyon atas tajaan Yahudi Zionist dgn bunga riba haram 8% setahun. Duit pun lesap entah ke mana, tinggalkan hutang+bunga riba tertinggi dalam dunia perbankan. Dah tuu pulak, Najib & Rosmah bayar komisyen (berbilyon-bilyon kpd Goldman Sachs. Entah2 yg ini pun dorang songlap senyap2...!!

   Sebaliknya, The Grand Old Statesman dgn kehebatan, kewibawaan & kepercayaan saja, kita dapat bond/pinjaman lebih RM70,4 bilyon dari Kerajaan Jepun dgn soft interest 0,5% saja, tanpa perlu bayar sesen pun komisyen.

   Hari itu, dgn kesewelan kau bujan kemain lagi memperlekeh kunjungan Tun M ke Jepun konon menghabiskan beras saja.

   Siapa yg bijak & luhur dalam mentadbir kewangan negara....??

   Aku tuntut penjelasan dari kamu & akan terus tuntut selagi belum dapat penjelasan kam6 itu.

   Delete
  3. najib dah rembat duit felda....pun ko buta....lama sangat ko jilat najis.

   sondakh senyum senget dia kat jakarta.....ada juga menteri malaysia yg boleh di bodohkan.

   Delete
  4. hahahaha sebut juta2...bilion2 tapi hapah pun tak ada... ke mananya wang2 tersebut... untuk petani ke untuk kroni... duit bantuan untuk petani..penoreh ni dah 60 tahun diberikan... puluhan malahan ratusan bilion... kalau agih cash kat penoreh atau oetani tu 1 juta sorang...dah lama berubah nasib dorang... tak gitu ke...

   Delete
 11. Macam SUMBANG je bunyi niat mahu MENYUMBANG tu...Hehehekikikihahahakahkahkah

  ReplyDelete
 12. Anonymous6 November 2018 at 06:40

  MCM BIASA, BALIK JER DARI BERJEMAAH SUBUH DI SURAU, AKU CAPAI I-PHONE AKU & BUKA. RUPANYA ADA SMS DARI 'SI DIA' MANJA. DIA PUN SELALU BANGUN AWAL, TAPI DIA AKAN KIRIM SMS MASA AKU DI SURAU KERANA TAK MAHU GANGGU AKU BACA AL-QURAN KALAU KIRIM LBH AWAL.
  INI SMS DARI SI DIA MANJA KU ITU:

  Kata2 abg dah buat diri dinda merasa lega
  Tak sabar rasa mau hidup berumahtangga
  Bunga & pohon ini nak serah bagi abg jaga
  Abg bimbing lah adinda, menuju ke syurga

  Bermacam perkara asyik bermain di benak
  Alan rumahtangga tentu ada duri dan onak
  Ingin sgt nasi abg tiap hari dinda nak tanak
  Tapi jgn lebih 5 org, tak nak ramai sgt anak

  Beredar redup semakin rembang
  Berkerah tempua bersua di telaga
  Tak sabar hidup di samping abang
  Nak serah semua jiwa dan raga

  Rehat kuda ku, henti bergerak
  Di samping kuda, terasa haus
  Duhai kanda ku, suami yang warak
  Pimpin lah dinda, ke syurga firdaus

  (SI DIA MMG BERSOPAN SANTUN
  IDOLA POLITIK NYA ADALAH TUN
  TAPI DGN AKU, JIWA MERUNTUN
  TAK BOLEH SEHARI TAK PANTUN)

  ReplyDelete

  Othman Ahmad6 November 2018 at 09:56

  Tolong sikit - Aku tak pernah mengidola sesesiapun, kau jangan menambah dosa memfitnah aku. Tun Mahathir hanyalah 'Mentor" ku. Aku didik agar menjauhi perbuatan syrik dgn segala bentuk yg ada hubungan dgn idol.

  Btw stupid, do you know exactly the difference between 'mentor' and "idol'.....??

  ____________________________________________

  Anonymous6 November 2018 at 10:12

  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH


  TERNYATA SUMAN BERENTAP DLM KEADAAN MATA BERGENANG AIR.. PANDANGAN DIA DAH KELABU...


  AKU CAKAP DI ATAS, 'SI DIA' MENGIDOLA KAN TUN..
  BUKAN 'SI TUA'...


  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  Delete

  Suman masih nak megah dia pukul canang
  Tapii berkomen pun, dlm air mata berlinang
  Teruk dia dibalun, dgn si Mas punya tunang
  Mcm2 dia buat, namun tidak jugak menang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh


  ReplyDelete
  Replies

  Anonymous6 November 2018 at 10:27

  Btw stupid, do you know exactly the difference between 'SI DIA' and "SI TUA'.....??

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Delete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora dah bertukar kemaluan ker - habis tuu dah lebih 6 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 13. Istilah malu tidak ada di dalam kamus Najib.

  Dia gunakan kamus penjangak. Jadi penuh lah dengan istilah pencuri, perompak, penyamun, lanun.

  ReplyDelete
 14. dekat UK kita ada 'speakers corner' d hyde park. selama 5 tahun berkhidmad d sana, saya akan cuba pergi setiap hari minggu utk mendengar pidato berbagai jenis manusia dgn mesej2 tertentu mereka.

  singapura tlh cuba mencontohi nya tapi gagal olih kerana terdapadt 'restriction'.

  semasa d uni dulu 'speakers corner' d ujudka d depan perpustakaan tetapi tidak dpt sambutan (mungkin kurang orang yg OTC - otak tak center)

  jika krajaan 'malaysia baru' ikhlas, maka kita bolih ujud kan 'speakers corner' depan masjid india. atau pun a atas confluence sg sungai gombak n sg klang yg kita bolih d dirikan platform khas.

  najib bolihlah menjadi resident speaker d situ n d bantu olih lokman lobak pd tiap2 hari ahad.

  apa mcm? ada sokongan? hi hi!.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lokman Adam mungkin tak dpt turun ke sana. Dia sibuk buat masa ni sebagai adiwira penyelamat dunia yg dikenali sbg LOBAKMAN.

   Delete
 15. Yang tidak reti malu termasuk diktator. Seperti Adolf Hitler, Joseph Stalin, Mao Zedong.

  Alahai, Najib bukan nya diktator. Tetapi penjangak. Pun tak reti malu.

  Anak2 nya semua dah besar, tidak lagi di bangku sekolah. Kalau tak, tentu ada yang balik menangis, mengadu selalu di buli sebagai anak penjangak, pencuri dan perompak.

  Anak2 besar nya jugak tak reti malu. Gembira dengan ada wang tunai RM114 juta di rumah dan sebagainya. Keluarga haprak semua nya.

  ReplyDelete
 16. Kan dah betul...Bajet yang menindas orang2 melayu di pendalaman, telah ditibai kaw2 oleh DS Najib.

  Ini lah contoh seorang pemimpin yang betul2 perihatin dan simpati pada rakyat marhaein, walaupun kini tak bergelar PM lagi.

  Mana nak cari orang macam ni lagi..dalam 100 tahun, pun takkan ada lagi lah kan ???

  BAJET2019.... Mana bahagian pesawah, petani, peladang & nelayan

  Tentu anda semua perasan ,Teks ucapan Belanjawan 2019 tidak menyebut langsung perkataan pesawah, petani, peladang dan nelayan biar sekali pun.

  Felda hanya disebut sekali dan itupun hanya untuk peruntukkan RM295 juta bagi menaiktaraf jalan, projek sistem bekalan air dan memasang lampu.

  Bagi sektor pertanian secara keseluruhan, bajet 2019 kerajaan PH hanya menyebut peruntukan berjumlah RM47 juta untuk R&D produktiviti benih, bijirin dan buah-buahan, RM18 juta untuk automasi industri agromakanan; dan RM52 juta untuk pelaksanaan program keusahawanan dan latihan industri tani.  Ini jauh berbeza dengan Bajet 2018 kerajaan BN di mana kita memberi RM6.5 bilion kepada kelompok pesawah, petani, peladang, nelayan, pekebun kecil, penternak dan penoreh getah, termasuk RM2.3 bilion bagi bantuan dan insentif seperti baja dan input pengeluaran kepada pesawah, pekebun kecil, getah dan nelayan.

  Kerajaan PH perlu menjawab secara spesifik apakah bantuan-bantuan yang disediakan tahun depan untuk golongan-golongan ini termasuk bantuan sara hidup.

  Ataupun, semua bantuan-bantuan terdahulu ini sudah dihapuskan?

  Rakyat Malaysia bukan terdiri dari orang bandar sahaja.

  Najib Razak

  Hanya rakyat yang cerah mindanya mampu membezakan betapa bermenafaat bajet yang dibentangkan di zaman DS Najib jika dibandingkan dengan yang dibentangkan oleh Si Ah Beng ni!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. My foot, who cares garbage stuuf - so get lost.....!!

   Ahaaaaaa....

   PADAH IKUT AJARAN TOK GURU BRAHIM & PENGIKUT NAJIB
   Dia sembahyang, tayang menayang
   Menunjuk-nunjuk, akulah terbilang
   Bila dah sesat, otak pun mereng
   Kita ruku', dia menonggeng
   Kita sujud, dia menonggeng
   Kejora Tonggeng, terus menonggeng
   Bermulut sumbing, dah macam tongkeng
   Berguling guling macam tenggileng

   HE HE HE HE
   HA HA HA HA
   HO HO HO HO
   HI HI HI HI

   Delete
 17. Yang menyokong Najib ada yang malu.

  Tapi apa yang di panggil penjilat Naib, langsung takda.

  Jenis itu otak nya terletak di lutut nya. Tak boleh kata "Kepala hotak kau" .. kena kata "Kepala lutut kau". Tapi boleh kata "KEPALA BAPAK KAU", spt di ajar Najib Al Jibo.

  ReplyDelete
 18. Amacam...korang dah jenguk2 ke FB DS Najib pagi ni...Kalau tak sempat, jangan risau ..ni aku paparkan FOC kat sini beb..Enjoy urself!!!

  Majoriti gembira gaji RM1,100? Berapa troli penuh tu? – Najib

  "Saya sukacita kerana sebahagian besar masyarakat gembira dengan kadar gaji minimum sebanyak RM1,100.

  Kami juga perlu memastikan bahawa untuk menjadi ekonomi yang lebih maju dan cekap, pembayaran kadar gaji yang bagus adalah kriteria yang perlu diambil kira.

  "Kadar RM1,050 itu diwartakan pada masa dulu, tapi mengikut undang-undang, Kabinet boleh menilainya semula dan membuat keputusan berbeza, manakala kesatuan sekerja juga menyatakan jumlah itu adil dan munasabah," kata Menteri Sumber Manusia, M. Kula Segaran kepada pemberita pada majlis Rumah Terbuka Deepavali Pertubuhan Keselamatan Sosial (Socso), Ahad.

  Kenyataan 'syok sendiri' Menteri Sumber Manusia itu mendapat perhatian bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang kini aktif menjawab fitnah KERAjaan Pakatan Harapan (PH) terhadap kerajaan terdahulu.

  Najib menyindir Kula, dengan gaji minimum baharu itu agak-agak berapa troli penuh penuh jika membeli barangan rumah dan mempersoalkan di mana janji untuk mewujudkan 1 juta peluang pekerjaan dengan gaji minimum RM2,500  Hantaran Najib malam tadi di Facebook peribadi miliknya itu sehingga kini mendapat 900 perkongsian, hampir 8,000 tanda suka dan lebih 1,300 komen yang rata-ratanya terhibur dan bersetuju dengan beliau.

  Dulu PH selalu mengecam kerajaan BN bahawa Rakyat menderita kerana gaji terlalu rendah lalu mereka berjanji untuk wujudkan 1 juta pekerjaan baru dengan gaji RM2,500 bila menang PRU14.

  Setelah berkuasa, Menteri PH pula kata sebenarnya sebahagian besar orang Malaysia sudah gembira dengan gaji minimum RM1,100.

  Agak berapa troli penuh ini? – Najib Razak

  Kalau korang tak caya cakapnya tu..cubalah belanja denagn RM1100 tu..dan kira sendiri berapa banyak troli yang kau dapat bhai !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. 1100 tak kena GST, berpuluh kali baik dari 1100 dengan gst. Yg bebal matematik aje takkan faham.

   Delete
  2. My foot, who cares garbage stuff - so get lost.....!!

   Ahaaaaaa....

   PADAH IKUT AJARAN TOK GURU BRAHIM & PENGIKUT NAJIB
   Dia sembahyang, tayang menayang
   Menunjuk-nunjuk, akulah terbilang
   Bila dah sesat, otak pun mereng
   Kita ruku', dia menonggeng
   Kita sujud, dia menonggeng
   Kejora Tonggeng, terus menonggeng
   Bermulut sumbing, dah macam tongkeng
   Berguling guling macam tenggileng

   HE HE HE HE
   HA HA HA HA
   HO HO HO HO
   HI HI HI HI

   Delete
 19. Astaghfirullah..Dalam keadaan rakyat marhaein bergelut untuk hidup dengan gaji ciput RM1100 tu...korang boleh peracaya ke ini pulak tututan dari pengabih boreh rakyat ni haah ???

  GAJI rakyat naik RM50, ELAUN ADUN naik RM500. Tak nak Tepuk keeer???


  Parti MCA mempersoal kewajaran cadangan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Ng Suee Lim agar elaun kehadiran Ahli DUN (ADUN) dinaikkan sebagai galakan mereka menghadiri persidangan DUN.

  MCA menyifatkan cadangan itu tidak munasabah, membazir wang rakyat dan satu bentuk penghinaan kepada DUN Selangor, wakil rakyat dan penduduknya.

  Sebagai Speaker DUN Selangor, Suee Lim patut sedar menghadiri persidangan DUN adalah tugas asas setiap wakil rakyat.  "Jika tugas asas itu masih tidak mampu dibuat, maka elaun mereka sepatutnya dipotong sebagai hukuman. Ini akan menjadi amaran kepada ADUN lain.

  "Tidak masuk akal menaikkan elaun ADUN untuk menggalakkan mereka menghadiri sidang DUN," kata juru cakap MCA dalam sidang media di bilik gerakan MCA di sini, hari ini.

  Beliau mengulas cadangan Suee Lim dalam akhbar bahasa Mandarin baru-baru ini menyatakan elaun kehadiran ADUN berjumlah RM75 sehari 'tidak cukup menarik' dan mencadangkan kadarnya dinaikkan untuk menggalakkan ADUN menyertai sesi perbahasan DUN Selangor.  Difahamkan, setiap ADUN Selangor menerima gaji bulanan RM11, 250 di samping menerima pelbagai elaun berjumlah RM19,500 sebulan..

  Ia merangkumi RM10,000 sebagai peruntukan pejabat, RM6,000 untuk tiga pembantu, RM1,500 untuk pemandu, RM1,500 sebagai elaun khas (termasuk bil telefon dan minyak) dan RM500 untuk elaun hiburan.

  Wang rakyat tidak patut dibazirkan sebagai insentif kepada ADUN untuk menghadiri sesi perbahasan.
  "Ia seakan-akan rakyat meminta mereka menyertai sesi perbahasan. Apakah sebab di sebalik cadangan ini?

  "Jika wakil rakyat tidak menghadiri sesi DUN, apa lagi kerja mereka?," kata.

  Sebagian besar netizen mempersoalkan ketidakadilan yang berlaku di mana ADUN yang berpendapatan puluhan ribu mahu dinaikan, rakyat pula hanya menikmati kenaikan gaji sekadar RM50 sahaja.

  Yang dijanjikan oleh PH iaitu kenaikan gaji minimum kepada RM1,500 tidak ditunaikan, yang tidak dijanjikan iaitu kenaikan elaun ADUN pula sibuk dilaksanakan.

  Makin mengarut2 pulak puak2 Rejim Haprakan sekarang ni..bukannya nak membela nasib rakyat..tapi yang diutamakan mereka ialah menggemukkan tembolok mereka aje!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dulu lagi teruk. Gaji dah besar, elaun dah besar, masih jugak nak merembat harta rakyat. Itu baru dikatakan menggemukkan tembolok. Dan macai yg dpt lebihan serdak pula terbongkang mcm babi kekenyangan.

   Delete
  2. hahahahahahahahaahaaahaaahahababiternakan..

   Delete
 20. KEPALA BAPAK KAU, mengata “Saya percaya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang ada pada saya, saya boleh memberi sumbangan .." kau sumbang lah kpd kerja mengecat dinding dan sebagai nya di Penjara Sungai Buluh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "pengalaman dan pengtahuan yang ada pada saya .." -

   Berkenaan mencuri, merompak dan melalun RM2.6 billion wang rakyat di 1MDB.

   Memang, tempat sumbangan kamu ia lah di penjara.

   Delete
 21. Najib sepatut nya menggunakan masa nya berpegang pegang tangan dengan Rosmah, menyejuk nyejukkan hati panas Rosmah, menjanjikan dia bahawa peguam Shafee akan berusaha sedaya upaya menyelamatkan mereka berdua dari penjara.

  Selepas Shafee sendiri dah siapkan kerja menyelamatkan diri nya sendiri dari penjara juga.

  ReplyDelete
 22. Rakan2..Boleh tak korang tolong jawabkan soalan ni ???

  Korang tak rasa pelik ke...Dari mana Sumber pendapatan lim guan eng@Ah Beng ni haah ???

  Dilaporkan Lim Guan Ng selaku menteri kewangan berada pada kedudukan gaji tertinggi dalam kabinet iaitu rm85k.

  Rakyat tertanya² adakah beliau kini tiba² menjadi kaya atau memang sejak dulu beliau sudah ada pendapatan yang banyak?

  Kalau dilihat pada pendapatan majoriti orang cina yang ada nama seperti Lim guan eng, maka rm85k itu bukan lah besar sangat.

  Persoalan kedua dalam kepala kita ialah bagaimana dengan sumber pendapatan lim guan eng sebelum jadi menteri.

  Adakah masih ada? Atau telah diserahkan pada orang lain? Siapa pemegang amanah itu?

  Bagaimana pula dengan menteri lain seperti wan azizah, anwar ibrahim, saifudin nasution dan lain² yang dulu tiada pekerjaan?

  Dari mana sumber kewangan mereka selama ini?

  Reformasi memakan masa 20 tahun. Bukan sedikit perbelanjaannya.

  Jika dibiayai, siapa orangnya? Kenapa mereka sanggup bagi biaya?

  Jika berniaga, apa terjadi pada syarikat tersebut setelah mereka memegang jawatan penting dalam kerajaan?

  Kita cuma terkenang perkara ini memandangkan zahid hamid telah didakwa kerana menyalahguna wang yayasan yang ditubuhkan sendiri.

  Kita tahu, di hujung tuduhan tersebut ialah dari mana zahid hamidi mendapat wang hingga mampu membina yayasan sendiri dan dari situ boleh membiayai pusat² tahfiz, sekolah pondok, dan lain² program keagamaan.

  Agak² pimimpin kerajaan baru sekarang macamana?

  Sekali lagi Demang nak tanya, dari mana sumber mereka dulu dan apa jadi pada sumber² tersebut sekarang?

  Ada sesapa boleh tolong terangkan dengan panjang lebar kat sini ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku boleh terangkan dr mana sumbernya. Derma Arab.
   Harap kau berpuas hati

   Delete
  2. najib mintak ruang lagi nak pau bebillion, klu ada kesempatan. kalau tak, mana yg sempat la dia nak pau....

   hari tu kat pavillion, ruang kecik sangat.....klu boleh dia nak satu stadium bukit jalil tu....

   mak badak perlukan space....belum lg nak letak bijan, hermes, nak stok kanina.....najib juga nak ruang dia nak tee off sekali sekala kepit telo...

   kat seat stadium boleh la penjilat2 najis ni duduk nonton.

   Delete
 23. Banyak kerja Najib menyejukkan hati Rosmah itu. Kerja sepenuh masa - tak perlu lah Najib nak menyumbang kpd negara. Sumbang kppd rumah tangga sendiri sahaja.

  Sebab marah nya Rosmah amat sangat. Dia memikirkan dia First Lady of Malaysia (FLOM) tak boleh disentuh, walau pun Najib dah FLOP sebagai PM.

  Dia juga marah Najib tidak berjaga jaga hingga dikenakan 35 tuduhan dan dia sendiri 17 tuduhan berkaitan 1MDB. Tak kira lah Najib sudah memerah otak hingga fikirkan pindaan Akta Keselamatan yang memberi dia kuasa mengistiharkan dharurat di kawasan2 tertentu.

  Tapi tak sangka kalah dan mungkin pihak berkuasa yang berkenaan tidak setuju cadangan dia buat begitu bila hampir nyata akan kalah Pru14.

  Sumbang di rumah lah, pujuk hati Rosmah lah, Najib.

  ReplyDelete
 24. Anak cina pasang lukah
  Lukah dipasang di tanjung jati
  Sampai masa aku dan mas nak nikah
  Wan Suman & Singgora ku undang nanti

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmmmmmm....

   INILAH PADAHNYA IKUT AJARAN TOK GURU BRAHIM & PENGIKUT NAJIB - SYOK SENDIRI....!!
   Dia sembahyang, tayang menayang
   Menunjuk-nunjuk, akulah terbilang
   Bila dah sesat, otak pun mereng
   Kita ruku', dia menonggeng
   Kita sujud, dia menonggeng
   Kejora Tonggeng, terus menonggeng
   Bermulut sumbing, dah macam tongkeng
   Berguling guling macam tenggileng

   HE HE HE HE
   HA HA HA HA
   HO HO HO HO
   HI HI HI HI

   Delete
 25. Saja nak kongsikan dengan korang berkaitan dengan Samurai Bonds ni, yang digebang2kan sangat oleh Rejim Haprakan ni.

  Harap2nya takde pulak yang nak buat harakiri kalau bonds ni takk menjadi seperti yang diuar2kan tu !!!

  Guan Eng is telling the world that our bonds could be ‘junk bonds’

  Jae Senn

  Finance Minister Lim Guan Eng announced last Friday that the Japanese Government offered to guarantee a 200bil yen or RM7.4bil of Samurai bond issuance with a 10-year tenure, which is expected to be issued before March next year.

  My reaction?

  A terrible, terrible idea that will no doubt be cheered by those who are not very well-versed in economics.

  Our current national debts are largely denominated in our own sovereign currency.

  Approximately 97% of our national debts is in MYR, mostly from sovereign bonds that are issued by our own public financial institutions, and domestic debt that is owed to local banks in our own currency.

  Why should we issue bonds that are backed by a non-local currency??

  Firstly, this will increase the percentage of our national debt that is not denominated in our own currency, thus removing our ability to rollover the debt in future to extend its repayment period.

  Secondly, it exposes a part of our national debt to currency appreciation that is beyond our control.

  In the 1980s, Mahathir did the same thing by securing Japanese Yen denominated loans to finance the construction of some massive infrastructure projects.

  When the Japanese economy boomed, the Yen appreciated and so did our loans.

  Some estimates put our total repayment with interest to be over 3 times higher than the amount we borrowed!

  Thirdly, Japan has a higher level of national debt than Malaysia, with a significantly higher debt-to-GDP ratio than us.

  Their economy is in contraction and their local banks have repeatedly slashed interest rates over the years in desperate attempts to spur deposits.

  By taking up a Yen-guaranteed or Yen-denominated loan from Japan, we’re doing them a favor by “helping” their economy rather than them helping us.

  Lastly, our total official debts is over RM700 billion, while this Yen-based loan is just RM7.4 billion.

  Not only is it a long way off from “repaying our debts” (of which there’s no need to repay anytime soon, because most of our sovereign bond maturity period is decades away), we are basically telling the world that our own government has no confidence in our national economy that we don’t intend to issue bonds denominated in MYR, backed by our economic strength and potential.

  In other words, we’re telling the world that we feel our own bonds could be junk bonds, so we’re getting a more highly-leveraged economy to lend us money and guarantee the next round of bond issuance.

  With such a long list of lousy outcomes and potentially terrible consequences, why are we proceeding with it?

  I think everyone has the right to demand for answers in Parliament in the coming weeks and months.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sobat2...jom kita lihat apa komen bernas netizen berkaitan Samurai Bonds ni yang kini tular di media sosial. Apa pulak komen korang pulak beb ??

   Syed Putra Jamalullil

   Low interest rate in japan is because their banks have too much cash and nobody wants to borrow the money. This is ideal islamic finance. Zero interest rate on borrowings.unlike our sham islamic banking which rebrand interest as profit sharing.
   Why we bother to borrow RM7.4 bil is a mystery. I thought dr m wanted RM100 bil. And borrowing in yen is a no no as its a appreciating currency due to surplus in their trading. More exports than imports.
   This yen loan is not the only foreign currency loan.1mdb loans are in USD. And the funny thing is, other borrowers were charged about 2%interest, najib borrowed at 7% in 2009 when US introduce quantitative easing and flood the market with money to boost the economy.and the exchange rate was RM3.5 or lower to USD1.

   Joyce Leu

   Some ppl can only use their past memories to live in today's lives, including to manage an institution/so on. They already lack of ability to look forward (can only look backforward).....

   Yusoff Musa

   What can we aspect when we have an Ah Beng for a Minister of Finance. How can we attract investor confidence with such myopic remarks let alone after falsely claiming our 1 trillion debts which has been refuted by the 3 leading ratings agency.

   We cannot progress with such "Nobita" like thinking by our Minister of Finance.

   M Zin

   Junk bond(?) is for junkies with severe Yen addiction
   and one who craves for affirmation from an Emperor
   ('The Grand Cordon the Order of Paulownia Flowers')

   Megat Adam

   M is a fictional character in Ian Fleming's James Bond books and films; the Chief of the Secret Intelligence Service—also known as MI6—and Bond's superior.

   In Malaysia, M is not a fictional character. He was once PiM and now he's PiM again. Some ppl might like to call him "PiM, PiM tang tu".

   And unlike the casts in James Bond where M and Bond were two different characters, in Malaysia he's one and the same person... "Yes. My name is M. You can also call me Bond... Junk Bond.

   Lee Patrick

   It is all because of Mahathirism 2.0 - still same old same old nostalgic Japan Japan Japan... you think our New Msia Finance Minister dare to said such thing without tacit approval from the PM. PH Government keep saying out debts is RM 1 trillion which is MR 200 billion more than the actual amount..every day every time said the same thing. I guess the RM 200 billion is for the "future additional costs" for revival of HSR, ECR and all other mammoth projects under the previous government... you know what i meant!

   Delete
  2. In the first place, do you have the capacity to understand Rnglish and digest the content...??

   What a joke coming from this bloke.....!!.

   Delete
 26. Sudah-sudahlah tu .....nak nasihat orang tapi sendiri tak makan nasihat.....cukup-cukuplah.....

  ReplyDelete
 27. Bn terutamanya umno kalah dan ditolak oleh rakyat kerana korupsi. Jadi adalah bijak dan satu kemestian untuk ahli dan pemimpin umno menolak individu yang korup dan sedang didakwa atas tuduhan korupsi sebagai pemimpin atau suara umno tidak kira betapa kaya, berpengaruh atau bijaknya dia. Tolak juga pemimpin yang tiada akhlak dan suka mengherdik rakyat yang mengadu kesusahan. Kalau nak bangkit, berkhidmatlah kepada rakyat atas usaha dan sumber sendiri.

  Rakyat bijak dan boleh menilai. Kemungkaran tidak akan ada tempatnya di Malaysia.

  ReplyDelete
 28. geng najis lagi kopi dari blog sampah......the third fuck!

  ReplyDelete
 29. PUTRASINGGORA6 November 2018 at 10:49

  SATU LAGI SAYA NAK HABAQ,

  Mas tidaklah pandai menulis pantun macam di atas
  Masa dia berpantun cintan dengan tuan
  dia cakap minta tolong kawan pensyarah yang sewa
  satu rumah dengan nya dulu..

  begitulah ceritanya


  PUTRASINGGORA6 November 2018 at 10:51

  Kan saya dah cakap dulu
  dia kata,
  Dia agak lemah dalam Bahasa Melayu

  Reply

  ___________________________________________

  Biila si Mas cekap pantun, Singgora terpaku
  Hal pantun, semangat Mas tak pernah beku
  Dia sgt banyak dapat online tutorial dari aku
  Juga dia beli dan buat rujukan banyak buku

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 30. Anonymous6 November 2018 at 06:40

  MCM BIASA, BALIK JER DARI BERJEMAAH SUBUH DI SURAU, AKU CAPAI I-PHONE AKU & BUKA. RUPANYA ADA SMS DARI 'SI DIA' MANJA. DIA PUN SELALU BANGUN AWAL, TAPI DIA AKAN KIRIM SMS MASA AKU DI SURAU KERANA TAK MAHU GANGGU AKU BACA AL-QURAN KALAU KIRIM LBH AWAL.
  INI SMS DARI SI DIA MANJA KU ITU:

  Kata2 abg dah buat diri dinda merasa lega
  Tak sabar rasa mau hidup berumahtangga
  Bunga & pohon ini nak serah bagi abg jaga
  Abg bimbing lah adinda, menuju ke syurga

  Bermacam perkara asyik bermain di benak
  Alan rumahtangga tentu ada duri dan onak
  Ingin sgt nasi abg tiap hari dinda nak tanak
  Tapi jgn lebih 5 org, tak nak ramai sgt anak

  Beredar redup semakin rembang
  Berkerah tempua bersua di telaga
  Tak sabar hidup di samping abang
  Nak serah semua jiwa dan raga

  Rehat kuda ku, henti bergerak
  Di samping kuda, terasa haus
  Duhai kanda ku, suami yang warak
  Pimpin lah dinda, ke syurga firdaus

  (SI DIA MMG BERSOPAN SANTUN
  IDOLA POLITIK NYA ADALAH TUN
  TAPI DGN AKU, JIWA MERUNTUN
  TAK BOLEH SEHARI TAK PANTUN)

  ReplyDelete

  Othman Ahmad6 November 2018 at 09:56

  Tolong sikit - Aku tak pernah mengidola sesesiapun, kau jangan menambah dosa memfitnah aku. Tun Mahathir hanyalah 'Mentor" ku. Aku didik agar menjauhi perbuatan syrik dgn segala bentuk yg ada hubungan dgn idol.

  Btw stupid, do you know exactly the difference between 'mentor' and "idol'.....??

  ____________________________________________

  Anonymous6 November 2018 at 10:12

  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH


  TERNYATA SUMAN BERENTAP DLM KEADAAN MATA BERGENANG AIR.. PANDANGAN DIA DAH KELABU...


  AKU CAKAP DI ATAS, 'SI DIA' MENGIDOLA KAN TUN..
  BUKAN 'SI TUA'...


  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  Delete

  Suman masih nak megah dia pukul canang
  Tapii berkomen pun, dlm air mata berlinang
  Teruk dia dibalun, dgn si Mas punya tunang
  Mcm2 dia buat, namun tidak jugak menang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh


  ReplyDelete
  Replies

  Anonymous6 November 2018 at 10:27

  Btw stupid, do you know exactly the difference between 'SI DIA' and "SI TUA'.....??

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Delete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora dah bertukar kemaluan ker - habis tuu dah nak masuk 8 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk dia Kejora Musibat buat perhitungan dgn saya, tak juga Kejora jawab.

   Bukankah itu bukti nyata Kejora nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan dia bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
  2. Kejora,

   Aku pethatikan kau gemar memperbesar-besarkan perkara kecil untuk menarik perhatian, terutama untuk cover kemaluan kau, tsk gitu.....??

   So, jawsb saja soalan pokok - beri tarikh, masa & tempat untuk kau Kejora Musibat buat perhitungan dgn aku.

   Delete
 31. Suman anak tikus merasa dirinya itu gajah
  Serupa babii hutan, sana sini terkam terjah
  Kena dgn Kejora bistari, dajal ni mati hujah
  Kini lesap terus, tak ada lagii kelibat wajah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pergi jahanamlah dgn PANTAToon Cartoon kau...!!

   Kejora,

   Kau dah bertukar kemaluan ker - habis tuu dah nak masuk 8 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk kau Kejora Musibat buat perhitungan dgn aku, tapi hapahpun tak juga kau jawab.

   Bukankah itu bukti nyata kau nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan ksu bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 32. Suman bingai dungu bengap, otak kecil nipis
  Aku ini pula bijak bistari, otak tebal berlapis2
  Pukulan padu dari aku, unta ni tak daya tepis
  Dek bahalol & bebal, diguna senjata kopiipes

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pergi jahanamlah dgn PANTAToon Cartoon kau...!!

   Kejora,

   Kau dah bertukar kemaluan ker - habis tuu dah nak masuk 8 jam sejak pukul 7:30 pagi soalan bila tarikh, masa & tempat untuk kau Kejora Musibat buat perhitungan dgn aku, tapi hapahpun tak juga kau jawab.

   Bukankah itu bukti nyata kau nih auta temberang jer lebih dan takut berdepan menghadapi kenyataan untuk buktikan ksu bukan pengecut & pembohong.

   Betul tak Kejora Tonggeng.....??

   Delete
 33. Suman sebenarnya kecut pelir berlaga gigi
  Tapi dia masih nak berlagak gebang tinggi
  Masa, tmpt, no phone semua aku dah bagi
  Sebenarnya barua pukimak ni nak apa lagi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   Masih jugak budak sewel nih berauta temberang, saja ada-adakan pembohongsn nak cover malu.

   Hey budak,
   No. Kubur mak engkau aku tak ingin, sewel. Apa yg aku mau tarikh, masa & tempat kita buat perhitungan.

   Dan....kau toksah temberang konon dah bagi masa
   & tempat. jika ada, mana & apa buktinya.....??
   Kau auta temberang konon dah bagi hanya nak tutup malu Kesipuan keterlaluan, kan kan kan....??

   He he he he

   Aku gerenti kau takut nak nyatakan, tak gitu.....??

   Ketawakan dia...

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho

   Delete
 34. Suman's behaviour is merely dirty and funny
  He can't see people happy & live in harmony
  His duty is simple, throw garbage for money
  But beaten by Kejora, he faces pain & agony

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Goodness, pls pls do away your bloody fuckin'English, it's so damn bloody fuvkin" shameful...!!

   Delete
  2. Aku cabar kau Kejora - jiks kau pejuang & jantan sejati, tentu kau tak alih tiang gol berdalih-dalih mengelak berhadapan dgn aku.

   Sila beri tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
 35. Wahh pantun madah dalam bahasa Inggeris
  Siapa yg karang, anak siapa gerangan waris?
  Begitu kemas sekata & cantik susunan baris
  Pasti dlm hati Suman spt sembilu menghiris

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh haaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku cabar kau Kejora - jiks kau pejuang & jantan sejati, tentu kau tak alih tiang gol berdalih-dalih mengelak berhadapan dgn aku.

   Sila beri tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
 36. Pantun BI buat Suman cemburu & berang
  Dia itu, secubit abok pun tidak reti karang
  Ingin nak tahu penulis itu, siapakah orang
  Pastii bijak terpelajar & bukan sembarang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku cabar kau Kejora - jiks kau pejuang & jantan sejati, tentu kau tak alih tiang gol berdalih-dalih mengelak berhadapan dgn aku.

   Sila beri tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
 37. Tengok pantun BI, Suman risau berduka lara
  Di dalam hati nya, bagai api panas membara
  Org yg tulis itu, mesti lah cekap bistari bitara
  Tak syak lagi penulis yg mahir itu cgu Kejora

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku cabar kau Kejora - jiks kau pejuang & jantan sejati, tentu kau tak alih tiang gol berdalih-dalih mengelak berhadapan dgn aku.

   Sila beri tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
 38. Trust me Kejora, I'll hunt and track you down till kingdom comes.

  ReplyDelete
 39. I really want to see, how Suman lost temper
  His poor face must surely look like a slipper
  He showed off that he's brave only on paper
  But actually, water is leaking from his diaper

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku cabar kau Kejora - jiks kau pejuang & jantan sejati, tentu kau tak alih tiang gol berdalih-dalih mengelak berhadapan dgn aku.

   Sila beri tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
 40. Suman terus bengang, muka jadii mandom
  Kote mati pucuk, tak perlu fikir hal kondom
  Namun bontot dia bulat orang ingin sodom
  Lawak giler, dia nak kejar aku "till kingdom"

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 10 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita.

   Delete
  2. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terhingga

   Delete
  3. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Suman ngeri/ melalak sakan
   Mcm nak gila/ ditaji Kejora

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh

   Delete
  4. Kau memang tak mampu berdikari kecuali mengutip, mencuri, menciplak & kemudian putar belit/spin gasing, tsk gitu, kan kan kan, hsramjadah....??

   Delete
  5. Naper lah Wak ini nangis melalak
   Kini dah dingin, sdg tadinya galak
   Malunya kain ngko aku dah selak
   Nun kat bwh, pantun BI tak ciplak

   Kah kaahh kaahhh kaahhh kaahh

   Delete
  6. There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.

   Delete
 41. Bagi dia ruang lokap aje...

  ReplyDelete
 42. Wow.. pantun hebat dlm BI terus masuk lagi
  Suman tak boleh buat walau sebulan dibagi
  Penuliis nya itu, mesti lah ilmu sangat tinggi
  Tentu lah cgu Kejora, org berbudi tak ranggi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 43. Air mata Suman sudah jatuh menitik pelan2
  Tidak tahan pedih nya Kejora punya pukulan
  Kejora sgt cekap pantun BI bukan kebetulan
  Suman kalau buat, serangkap perlu sebulan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 44. Kejora's great pantuns keep coming in flying
  Suman is unable to do it, even so long trying
  Whatever he do, this 'skunk' can't help crying
  Feeling ashame, he must now feel like dying

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 45. Wow..cgu Kejora! Pantun BI dibuat senjata
  Suman iblis udah makin teruk parah derita
  Tak dpt si tua nak tahan mengalir air mata
  Dia mau buat tidak reti, bangang jahil buta

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
 46. Wow.. Kejora's pantun come again & again
  Suman is loosing while Kejora got the gain
  He feels as if, being dumped into the drain
  That's the return, for a man without a brain

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.

   Delete
 47. Cgu Kejora terus berpantun relaks & syahdu
  Itu lah mulanya cerita, si Mas asyik merindu
  Berbeza Suman kini mcm org mabuk candu
  Pantun2 BI dilontar, biikin dia sebak terkedu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.
   Worst still when made in damn fuckin' English.

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH KELUAR RING TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terhingga

   Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 11 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Delete
 48. Mana Suman yg tadi bunyi nya mcm guruh
  Aku gertak sikit je, dah gementar gemuruh
  Kini si bacul patah sayap bertongkat paruh
  Menggeletar menggigil, bulu pelir dia luruh

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.
   Worst still when made in damn fuckin' English.

   Delete
  2. He he he he

   PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.
   Worst still when made in damn fuckin' English.

   Ha ha ha ha

   Delete
  3. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH KELUAR RING TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  4. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terhingga

   Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 11 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Delete
 49. Suman asalnya langkah masuk seperti ribut
  Tapi terkejut berok cabaran nya aku sambut
  Dia dah tiada pilihan lagi, selain belah cabut
  Akhir nya langkah keluar, spt sotong lembut

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.
   Worst still when made in damn fuckin' English.

   Ha ha ha ha

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH KELUAR RING TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terhingga

   Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 11 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Delete
 50. Hari ini bagi aku, lebih hebat dari hari raya
  Aku telah mencipta kemenangan bergaya
  Suman asal bengis, tetiba ubah rupa toya
  Melangkah dia keluar lemah tak bermaya

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.
   Worst still when made in damn fuckin' English.

   Ha ha ha ha

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH KELUAR RING TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terhingga

   Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 11 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Delete
 51. Suman dah naik bas ekspres dengan Singgora
  Katanya nak pergi ziarah nenek di Singapura
  Lepas tu mereka rancang nak ke zoo negara
  Sebab Singgora gian nak belai kepala kera

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.
   Worst still when made in damn fuckin' English.

   Ha ha ha ha

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH KELUAR RING TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. ari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terhingga

   Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 11 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Delete
 52. Suman nyah khunsya udah tiada kelibat lagi
  Terlentang dia, dgn pantun2 BI yng aku bagi
  Baru dajjal ini tahu langit rendah atau tinggi
  Meroyan raban ler ifrit barua ni sampai pagi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.
   Worst still when made in damn fuckin' English.

   Ha ha ha ha

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH KELUAR RING TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terhingga

   Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 11 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Delete
 53. Ruang bilik yg agak selesa untuk tinggal di sungai buluh..

  ReplyDelete
 54. Mmg teramat bergaya cgu Kejora ini petang
  Dgn Suman bapok mcm beres bayar hutang
  Si tua kedi udah sepi, tak berani menentang
  Ckgu muda tu hantam, melayang terlentang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.
   Worst still when made in damn fuckin' English.

   Ha ha ha ha

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH KELUAR RING TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terhingga

   Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 11 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Delete
 55. PENGLIPUR LARA KHAS UNTUK SUMAN:

  Sesekali, biar lah aku selitkan penglipur lara
  Kisah sorang pendatang tua, dari Singapura
  Si ifrit ini mari menyelinap masuk ini negara
  Merata dicucuk jarum, mau cetus huru hara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Merata dalam blog maya dibuatnya angkara
  Habis semak mcm sampah dia punya gara2
  Mungkin ia jadi tanda tanya di hati saudara2
  Siapa le lagi, kalau bukan si ifrit Suman kera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Di bidang pantun, dia langsung tak ada aura
  Tidak setanding aku yg sememangnya juara
  Pantun dia tergugup gagap bebalnya ketara
  Aku ni pula cekap belaka sains juga sastera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Mmg Suman dgn aku, langsung tidak setara
  Dia tergugup gagap, sdg aku ni petah bicara
  Bila berpantun terserlah cekap bistari bitara
  Semua org lihat bagai dlm suatu sayembara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dia dengki benar, aku berpantun dgn si dara
  Cemburu, bila lihat kami dibuai kasih mesra
  Kami berkasih sayang, marah nya bergelora
  Sian jugak dia dulu tak pernah rasai asmara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Teruk dan berat syaitan munafiq ini aku dera
  Dah kerap sangat, dgn aku diia parah cedera
  Selagi kat sini, selama itu dia akan sengsara
  Kini, dia sentap pala kote, mcm kepala kura2

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Langkah aku di sini, tidak ubah seorang wira
  Blog langau ini, ku terus teroka dan kembara
  Aku melangkah gagah, hanya sebatang kara
  Namun dia rasa aku seperti pasukan tentera

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Ingin hadapi aku, Suman buat berbagai cara
  Tapii tak jln, dia cuba gertak meninggi suara
  Apa saja helahnya, aku tetap kan terus mara
  Dia bersedih duka tapi aku tetap bergembira

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Dendam Suman ifrit kat aku terus membara
  Dlm hati dia sedar, dia dgn aku ini tak setara
  Bab pantun, diia sang bingai, aku sang juara
  Lalu difitnah, siapa musuh PH dilabel Kejora

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman dah tak tahu lagi nak buat sandiwara
  Dgn aku, pelesit ini terpaksa lari bercempera
  Boleh jadi jugak dia berdoa agar mati segera
  Sesuai lah sangat, dgn lambaian dari pusara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.
   Worst still when made in damn fuckin' English.

   Ha ha ha ha

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH KELUAR RING TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terhingga

   Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 11 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Delete
  4. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Suman ngeri/ melalak sakan
   Mcm nak gila/ ditaji Kejora

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh

   Delete
  5. Kalau tak menciplak tak boleh ker, kan rangkap pembayang itu aku yg punya, tak malu ker dilihat orang, haramjadah betul engkau nih....!!

   Toksah temberang nak cover kemaluan ler....!!

   Btw, kau nie jenis pelir-cut, kan kan kan...??

   Delete
 56. Hari ini aku betul2 merasa tersangat le puas
  Aku dah kasi tumbang Suman berok mawas
  Dengan pantun2 BI aku, dia telentang tewas
  Mlm ni pampers tiris lagi, kencing tak lawas

  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.
   There's no such thing psntun in English, as it's uniquely Malay's. Any attempt to make it in other language, will lost it's beauty & artistry.
   Worst still when made in damn fuckin' English.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho
   He he he he

   Delete
  2. Aku cabar kau Kejora - jiks kau pejuang & jantan sejati, tentu kau tak alih tiang gol berdalih-dalih mengelak berhadapan dgn aku.

   Sila beri tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan

   ACTIONS SPEAK LOUDER THAN TALK ONLY.
   TRUE MAN IS SEEN BY ACTION, NOT TALKS BIG AND TALKS ROT, WHATMORE IF IT'S TALKS COCK....!!

   Delete
  3. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH KELUAR RING TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  4. Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho
   He he he he

   Delete
 57. UNTUK MEMUDAHKAN PEMBACA2, BIAR AKU LONGGOK SETEMPAT PELURU2 PANTUN DI ATAS, YG AKU GUNA BAGI MENIMBANGKAN SUMAN RAJA SAMPAH:

  Baru dia tahu Suman lahanat bapok jalang
  Mahu lagak megah tak padan reput tulang
  Bodoh bebal bingai ingin dia tunjuk belang
  Sekali ku lesing, terus ibliis ini menghilang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Suman sebenarnya kecut pelir berlaga gigi
  Tapi dia masih nak berlagak gebang tinggi
  Masa, tmpt, no phone semua aku dah bagi
  Dia berpura2 lupa, berlakon nak minta lagi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

  Suman bingai dungu bengap, otak kecil nipis
  Aku ini pula bijak bistari, otak tebal berlapis2
  Pukulan padu dari aku, unta ni tak daya tepis
  Berang sakan ler dia, perut kembung kempis

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Aku rasa betul lah, Suman tak tinggi sekolah
  Nampak bingai bila berpantun atau berbalah
  Dgn aku, dia tak berdaya kelentong berhelah
  Berpantun ke atau betumbuk, pasti dia kalah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman dah tua tetapi peel kebudak-budakan
  Aku jentik telinga sikit jer dia meroyan sakan
  Sebab itu, 'ifrit bapok kadok', aku beri jolokan
  Dgn aku ini, bila2 pun, dia tidak boleh makan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman dungu bingai terus sepi menyendiri
  Berat pukulan cgu Kejora pemantun bistari
  Dia kena balun sekeh tikam, kanan dan kiri
  Tak ada pilihan lainlah dia selain cabut lari

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Suman anak tikus merasa dirinya itu gajah
  Serupa babii hutan, sana sini terkam terjah
  Kena dgn Kejora bistari, dajal ni mati hujah
  Kini lesap terus, tak ada lagii kelibat wajah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Suman sebenarnya kecut pelir berlaga gigi
  Tapi dia masih nak berlagak gebang tinggi
  Masa, tmpt, no phone semua aku dah bagi
  Sebenarnya barua pukimak ni nak apa lagi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

  Suman's behaviour is merely dirty and funny
  He can't see people happy & live in harmony
  His duty is simple, throw garbage for money
  But beaten by Kejora, he faces pain & agony

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Wahh pantun madah dalam bahasa Inggeris
  Siapa yg karang, anak siapa gerangan waris?
  Begitu kemas sekata & cantik susunan baris
  Pasti dlm hati Suman spt sembilu menghiris

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh haaaaahhhh

  Pantun BI buat Suman cemburu & berang
  Dia itu, secubit abok pun tidak reti karang
  Ingin nak tahu penulis itu, siapakah orang
  Pastii bijak terpelajar & bukan sembarang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhhh

  Tengok pantun BI, Suman risau berduka lara
  Di dalam hati nya, bagai api panas membara
  Org yg tulis itu, mesti lah cekap bistari bitara
  Tak syak lagi penulis yg mahir itu cgu Kejora

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. He he he he

   PSNTAToon Cartoon gdebeh-glebeh terkeluar ring masuk longkang lzgi kah....??

   Tanpa rangkap pembayangnya...??
   Dah tuu, rhyme & prose missing.

   Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho
   He he he he

   Delete
  2. KALU CAMGINI, GLEBEH GDEBEH KELUAR RING TAK WAK?
   (PANTUN SENI PUSAKA WARISAN BUDAYA)

   Pucuk pauh delima batu
   Anak semilang di tapak tangan
   Suman berpeluh dek kena latu
   Tidur malam berbantal lengan

   Pulau Pandan jauh ke tengah
   Gunung Daik bercabang tiga
   Sakit badan sampai termengah
   Untung nasib Suman tak duga

   Buah cempedak di luar pagar
   Ambil galah tolong jolokkan
   Kena ledak kepala dia bergegar
   Bila kalah merajuk sakan

   Bukan lebah sebarang lebah
   Lebah bersarang di buku buluh
   Suman bedebah terlentang rebah
   Sampai sekarang terkedu mengeluh

   Kalau ada sumur di ladang
   Boleh saya menumpang mandi
   Kalu jumpa dia kena penendang
   Boleh juga ku lempang si kedi

   Pisang emas bawa belayar
   Masak sebiji di atas peti
   Hutan Suman hendak ku bayar
   Dia kenalah sebiji di JB nanti.

   Puas sudah ku tanam ubi
   Nenas jua dipandang orang
   Dapat padah ditendang di JB
   Suman tua terlentang mengerang

   Lancang kuning lancang pusaka
   Nampak dari Tanjung Tuan
   Akan terguling Suman celaka
   Bengkak seperti dipayung tebuan

   Burung Serindit terbang melayang
   Mari hinggap di ranting mati
   Suman kan sakit penendang kulayang
   Terus senyap terpelanting nanti

   Hendak dulang diberi dulang
   Dulang berisi sagu mentah
   Suman pulang bernasib malang
   Lucut gigi tulang dagu patah

   Kalau tahu peria tu pahit
   Tidak ku gulai dengan petola
   Suman ngilu pala dia dijahit
   Nangis mengilai macam nak gila

   Nasi lemak buah bidara
   Batang selasih hamba lurutkan
   Suman pukimak resah sengsara
   Belakangnya habis hamba parutkan

   Tuai padi antara masak
   Esok jangan layu-layuan
   Kena sebiji menangis terisak
   Melutut Suman merayu-rayuan

   Sirih berlipat sirih pinang
   Sirih dari Pulau Mutiara
   Pedih dapat sedih mengenang
   Sakit hati Suman sengsara

   Tetak buluh panjang sepuluh
   Mari jolok sarang penyengat
   Suman berpeluh berang mengeluh
   Jadi lalok hilang semangat

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Suman kena terlentang pokah
   Luka berkarang di jantung dan hati

   Batang selasih permainan budak
   Daun mengkudu dimakan kuda
   Suman bersedih dilenjan ledak
   Melopong terkedu urutkan dada

   Burung merpati terbang seribu
   Hinggap seekor di tengah laman
   Dia hampir mati penendang dariku
   Tertiarap tersungkur patah tangan

   Kalau tuan mudik ke hulu
   Carikan saya bunga kemboja
   Akhirnya Suman serik dan malu
   Tidak berdaya air liur berlenja

   Hendak gugur gugurlah nangka
   Jangan menimpa putik pauh
   Suman takbur gugurlah juga
   Malang menimpa sakit jatuh

   Kain batik negeri seberang
   Dipakai anak Tanah Melayu
   Suman sakit bunyi mengerang
   Bagaikan anak menadah merayu

   CAMNER WAK? ADA LENGGOK SENI TAK?
   ADA ELEMEN SENI WARISAN BUDAYA??

   KI KIK KI KIK KI KIK KI KIK...
   KI KIK KI KIK KI KIK...

   Delete
  3. Ha ha ha ha
   Hi hi hi hi
   Ho ho ho ho
   He he he he

   Delete
 58. SAMBUNGAN:

  I really want to see, how Suman lost temper
  His poor face must surely look like a slipper
  He showed off that he's brave only on paper
  But actually, water is leaking from his diaper

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman terus bengang, muka jadii mandom
  Kote mati pucuk, tak perlu fikir hal kondom
  Namun bontot dia bulat orang ingin sodom
  Lawak giler, dia nak kejar aku "till kingdom"

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Air mata Suman sudah jatuh menitik pelan2
  Tidak tahan pedih nya Kejora punya pukulan
  Kejora sgt cekap pantun BI bukan kebetulan
  Suman kalau buat, serangkap perlu sebulan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Wow.. pantun hebat dlm BI terus masuk lagi
  Suman tak boleh buat walau sebulan dibagi
  Penuliis nya itu, mesti lah ilmu sangat tinggi
  Tentu lah cgu Kejora, org berbudi tak ranggi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Kejora's great pantuns keep coming in flying
  Suman is unable to do it, even so long trying
  Whatever he do, this 'skunk' can't help crying
  Feeling ashame he must now feel like dying

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Wow..cgu Kejora! Pantun BI dibuat senjata
  Suman iblis udah makin teruk parah derita
  Tak dpt si tua nak tahan mengalir air mata
  Dia mau buat tidak reti, bangang jahil buta

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Wow.. Kejora's pantun come, again & again
  Suman is loosing while Kejora got the gain
  He feels as if, being dumped into the drain
  That's the return, for a man without a brain

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Cgu Kejora terus berpantun relaks & syahdu
  Itu lah mulanya cerita, si Mas asyik merindu
  Berbeza Suman kini mcm org mabuk candu
  Pantun2 BI dilontar, biikin dia sebak terkedu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Mana Suman yg tadi bunyi nya mcm guruh
  Aku gertak sikit je, dah gementar gemuruh
  Kini si bacul patah sayap bertongkat paruh
  Menggeletar menggigil, bulu pelir dia luruh

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Suman asalnya langkah masuk seperti ribut
  Tapi terkejut berok cabaran nya aku sambut
  Dia dah tiada pilihan lagi, selain belah cabut
  Akhir nya langkah keluar, spt sotong lembut

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Hari ini bagi aku, lebih hebat dari hari raya
  Aku telah mencipta kemenangan bergaya
  Suman asal bengis, tetiba ubah rupa toya
  Melangkah dia keluar lemah tak bermaya

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

  Suman nyah khunsya udah tiada kelibat lagi
  Terlentang dia, dgn pantun2 BI yng aku bagi
  Baru dajjal ini tahu langit rendah atau tinggi
  Meroyan raban ler ifrit barua ni sampai pagi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Mmg teramat bergaya cgu Kejora ini petang
  Dgn Suman bapok mcm beres bayar hutang
  Si tua kedi udah sepi, tak berani menentang
  Ckgu muda tu hantam, melayang terlentang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Hari ini aku betul2 merasa tersangat le puas
  Aku dah kasi tumbang Suman berok mawas
  Dengan pantun2 BI aku, dia telentang tewas
  Mlm ni pampers tiris lagi, kencing tak lawas

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terkira


   Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 12 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Delete
  2. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Suman ngeri/ melalak sakan
   Mcm nak gila/ ditaji Kejora

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh

   Delete
  3. Wak, ko ni tak berus gigi?
   Meroyan jer petang pagi..
   Semuanya aku dah bagi!
   Ko nak pukimak apa lagi?

   Kah kaahh kaaahhh kaahh

   Delete
  4. Hari hari/ menjala ikan
   Ikan dijala/ tepi muara
   Hari hari/ Kejora ketakutan
   Ketakutan Kejora/ tidak terkira


   Aku tshu kau ketawa dalam ketakutan. Itu sebab dah nak masuk 12 jam sejak 7:30 pagi kau terus mengelak untuk memberi tarikh, nada & tempat perhitungan kita, tak gitu, kan kan kan....??

   Delete
  5. Kalau tak menciplak tak boleh ker, kan rangkap pembayang itu aku yg punya, tak malu ker dilihat orang....?? Apa yg kau bagi, mana... sila tunjukkan bukti, boleh....??

   Toksah temberang nak cover kemaluan ler....!!

   Btw, kau nie jenis pelir-cut, kan kan kan...??

   Delete
 59. APA NI TN OTHMAN?

  ANON (KEJORA?) JUAL KPD TUAN 5 RANGKAP PANTUN DALAM BI, SATU PUN TN TAK TERJAWAB!

  SEBALIKNYA TN HANYA MENGELAK DAN BERHELAH MENGALIH TIANG. DAH TU ASYIK ULANG-ULANG COPY-PASTE BENDA YANG SAMA!

  KATANYA DULU SEKOLAH INGGERIS KAT SINGAPORE? MACAM MANA NI TN OTHAMAN?

  JANGANLAH HAMPAKAN PEMBACA...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masuk bakul angkat sendirikah...??

   Het Kejora,
   Boleh jalan daaa...tak payahlah nak berlakon, walau apa bentuk pun engkau menjelma, bau bangkai mu menusuk qalbu, tau tak.....??

   Delete
  2. ASTAGHFIRULLAHAL 'ADZIIMM...

   KENAPA SAMPAI BEGINI TN OTHMAN?
   MENGUCAPLAH BANYAK-BANYAK TN.

   BUAT MALU ORANG FELDA SAJA.

   Delete
  3. Betul ler tuu, semua pembohongan kau dah terbongkar.

   Memangpun kau dah "fail dah", tak gitu, kan kan kan...??

   Delete
 60. Suman dah naik bas ekspres dengan Singgora
  Katanya nak pergi ziarah nenek di Singapura
  Bersabarlah saudara janganlah rasa sengsara
  Silap-silap haribulan merana hingga kepusara

  ReplyDelete
 61. Anonymous6 November 2018 at 06:40

  MCM BIASA, BALIK JER DARI BERJEMAAH SUBUH DI SURAU, AKU CAPAI I-PHONE AKU & BUKA. RUPANYA ADA SMS DARI 'SI DIA' MANJA. DIA PUN SELALU BANGUN AWAL, TAPI DIA AKAN KIRIM SMS MASA AKU DI SURAU KERANA TAK MAHU GANGGU AKU BACA AL-QURAN KALAU KIRIM LBH AWAL.
  INI SMS DARI SI DIA MANJA KU ITU:

  Kata2 abg dah buat diri dinda merasa lega
  Tak sabar rasa mau hidup berumahtangga
  Bunga & pohon ini nak serah bagi abg jaga
  Abg bimbing lah adinda, menuju ke syurga

  Bermacam perkara asyik bermain di benak
  Alan rumahtangga tentu ada duri dan onak
  Ingin sgt nasi abg tiap hari dinda nak tanak
  Tapi jgn lebih 5 org, tak nak ramai sgt anak

  Beredar redup semakin rembang
  Berkerah tempua bersua di telaga
  Tak sabar hidup di samping abang
  Nak serah semua jiwa dan raga

  Rehat kuda ku, henti bergerak
  Di samping kuda, terasa haus
  Duhai kanda ku, suami yang warak
  Pimpin lah dinda, ke syurga firdaus

  (SI DIA MMG BERSOPAN SANTUN
  IDOLA POLITIK NYA ADALAH TUN
  TAPI DGN AKU, JIWA MERUNTUN
  TAK BOLEH SEHARI TAK PANTUN)

  ReplyDelete

  Othman Ahmad6 November 2018 at 09:56

  Tolong sikit - Aku tak pernah mengidola sesesiapun, kau jangan menambah dosa memfitnah aku. Tun Mahathir hanyalah 'Mentor" ku. Aku didik agar menjauhi perbuatan syrik dgn segala bentuk yg ada hubungan dgn idol.

  Btw stupid, do you know exactly the difference between 'mentor' and "idol'.....??

  ____________________________________________

  Anonymous6 November 2018 at 10:12

  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH


  TERNYATA SUMAN BERENTAP DLM KEADAAN MATA BERGENANG AIR.. PANDANGAN DIA DAH KELABU...


  AKU CAKAP DI ATAS, 'SI DIA' MENGIDOLA KAN TUN..
  BUKAN 'SI TUA'...


  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  Delete

  Suman masih nak megah dia pukul canang
  Tapii berkomen pun, dlm air mata berlinang
  Teruk dia dibalun, dgn si Mas punya tunang
  Mcm2 dia buat, namun tidak jugak menang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh


  ReplyDelete
  Replies

  Anonymous6 November 2018 at 10:27

  Btw stupid, do you know exactly the difference between 'SI DIA' and "SI TUA'.....??

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Delete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kah kah kah kah

   Suman mcm harung jerubu
   Suman mata sudah kelabu
   Suman lari masuk kelambu
   Suman bodoh mcm lembu
   Suman teruk kena bambu
   Suman hatinya sebak sebu
   Suman hanya ada abok debu
   Suman otak mcm hampas tebu
   Suman bontot bulat gebu
   Suman mcm anak ayam hilang ibu
   Suman Kejora buat kerabu

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  2. He he he he

   What's there to shout about, idiot...??

   Kejora,

   Aku perhatikan kau gemar memperbesar-besarkan perkara kecil untuk menarik perhatian, terutama seksli untuk cover kemaluan kau, tak gitu.....??

   So, jawsb saja soalan pokok - beri tarikh, masa & tempat untuk kita buat perhitungan.

   Tapi kau takut, kan kan kan....??

   He he he he
   Ha ha ha ha
   Pengecutnya engkau.....!!
   Ha ha ha ha
   Ha ha ha ha

   Delete
 62. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 63. Salam saudaraku Cgu Kejora

  MAS KIRIM SALAM kat cgu petang tadi.

  Kami berbual panjang kerana masing-masing terasa
  rindu. Ingatkan saya, saya saja yang begitu rindu,
  rupa-rupanya sama naik. Biasalah cgu kejora ye...
  orang tengah ngelamun cinta.
  (harap jangan kecik hati)

  Untuk makluman saudara, Mas dah tak masuk bloq ni.
  Jadi saya ceritakan tentang saudara yang slalu
  mesej kan lagu kepada dia, masalah nya lagu yang
  di hantar, adalah di zaman Mas belum lahir lagi!

  Jadi dia cakap, nak call ibunya Kat London,
  manalah tau ada lagu-lagu cinta zaman dulu yg
  ada kena mengena dengan situasi dia dan Cgu
  sekarang.

  Baru kejab, saya terima wassap dari Mas, yang
  minta mesejkan lagu ini kepada saudara.

  Ibunya cakap, perkataan Kathy kat hujung
  lagu diubah kepada kasih.

  EPILOG CINTA DARI BROMLEY
  Kau tersenyum manja
  Menyatakan hasrat di hatimu
  Kau kata kau cinta
  Cinta pertama kepadaku
  Ku hampir tergoda
  Bergelora dalam kalbu
  Kau bukan untukku
  Kau dan aku tak mungkin berpadu
  Nun di sana
  Beribu batu
  Kau kutinggalkan bersama hatimu
  Nun di sana
  Kau meratap pilu
  Satu masa nanti
  Kau akan mengerti
  Apa maksudku
  Kini kau menanti
  Harapanmu abadi terhadapku
  Kau coretkan lagi
  Rahsia hatimu kepadaku
  Ku doakan dikau
  Bertemu seorang teman sejati
  Yang satu aliran
  Satu kepercayaan
  Aduhai Kasih
  Posted 14th February 2011 by Sharipudin Alias
  Labels: Lirik Lagu Melayu 70an Suhaimi Mior Hassan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Putrasinggora makin sasau sawan
   Semakin berat dia punya merapu
   Dia tak peduli kawan atau pun lawan
   Asal betina saja dia akan kilas sapu

   Delete
  2. Anon 20:44

   Si taiko psaiko ni besar punya buaya
   Pak dia bini ramai, nama guru Yahya
   Ramai anak gadis dia sudah pedaya
   Kini cuba mau rebut, tunangan saya

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
  3. aduhaiiii..
   susah-susah aku sampaikan salam mas

   ini yg aku terima!

   haru

   Delete
  4. ko tunang dgn sapa bro!

   pari-pari......ha...ha...

   makin haru dia nih

   pikiaq-pikiaq kesian juga
   kena bawa mai kedah kot
   bagi tok guru berubat

   Delete
 64. Waaaaah, tak keluar GENG MENJILAT NAJIB. Sebab tiap kali GNG NAJIB keluar, sdr Othman balun dia. Melainkan 1-2 yang terakhir ini.

  Dah mula keluar ketawa melakak macam pontianak. Nak kena balun GENG MNJILAT NAJIB gamak nya. Di maki Latin puccimak dia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jgn tak tahu, sang Tikus AnonyMOUSE Itu kan bangkai yg sama dgn Kejora Tonggeng Najib. Macam mana Tonggeng ataupun Justice League nak muncul, bangkai itu fully ovcupied dgn saya.

   Hari ini semuanya dah terbongkar bahwa Kejora nih kaki temberang, habuk pun tarak...!!

   Delete
 65. Kalau najib nak ruang sangat, panggil jer meri en joli

  ReplyDelete
 66. Wak Suan Tempek Bacin...macam tak caya, tapi itu lah hakikatnya yang telah berlaku.

  Tentu Wak tak terkejut king kong bila dengar fakta sahih ni...kalau tak puas hati..gi lah Wak tanya pada pengerusi Petronas.

  Kan dah betul telahan rakyat jelata..Petronas ni bakal jadi lubuk untuk dijarah oleh Rejim Haprakan tu !!!

  Petronas mendapat faedah RM20 bilion setahun disebabkan 1MDB

  Kerajaan PH menjarah Petronas membayar dividen RM54 bilion. Pada masa ini, Petronas mampu bayar kerana rizab mereka yang ditinggalkan kerajaan BN setinggi RM147 bilion pada akhir Mac 2018.

  Kenapa rizab Petronas tinggi? Antara sebabnya, kerajaan dulu tidak paksa Petronas untuk bayar dividen setinggi itu dan kita berjaya selesaikan isu perjanjian legasi Penjanaan Tenaga Bebas (IPP) berat sebelah pada 2012.

  Sebab itulah, isu IPP ini tak lagi jadi bahan propaganda PH selepas tahun 2013 walaupun sebelum itu mereka sering timbulkan isu ini dan dakwa kerajaan hilang RM20 bilion hingga RM30 bilion setiap tahun.

  Selepas 1MDB ambil alih banyak IPP dan jadi syarikat IPP kedua terbesar di Malaysia, ini membolehkan kerajaan untuk mengadakan tender terbuka buat kali pertamanya dalam sejarah pada bulan September 2012 untuk perjanjian IPP.

  Dengan kuasa pasaran yang kini ada pada 1MDB dan dengan lanjutan kerajaan, 1MDB adalah pembida terendah untuk setiap bidaan PPA baru atau pembaharuan yang dimasukinya.

  Ini beri kesan untuk memaksa pembida lain untuk turut menurunkan harga mereka juga – sekaligus menghapuskan isu legasi perjanjian berat sebelah.

  Selama lebih 15 tahun sebelum tahun 2012, Petronas dipaksa memberi subsidi dan membekal gas kepada IPP dengan harga sangat murah.

  Sebagai contoh, harga gas dikenakan Petronas kepada IPP pada tahun 2009 hanya RM6.40 setiap MMBtu.

  Ini menyebabkan Petronas menanggung kerugian lebih dari RM10 bilion setiap tahun.

  Setelah tahun 2012, harga gas Petronas kepada IPP dapat dinaikkan secara berperingkat kepada RM22.70/MMBtu pada tahun 2017.

  Oleh itu, kerugian Petronas untuk subsidi ini yang antara RM13 bilion hingga RM15 bilion setiap tahun dapat dikurangkan kepada RM1 bilion atau RM2 bilion setahun.

  Penjimatan subsidi gas kepada IPP bebas jelas dinyatakan di dalam laporan tahunan Petronas.

  Satu angka yang tidak dapat dinafikan dan itu juga sudah didedahkan sebelum ini tetapi ramai tak mahu membaca dan memahami.

  Pada masa yang sama, TNB juga tidak perlu membayar harga yang tinggi kepada IPP bebas dan ini membolehkan TNB membuat keuntungan tertinggi setiap tahun dan bukannya kerugian seperti dahulu sehingga memerlukan kerajaan untuk “bail-out”.

  KWSP, PNB dan Tabung Haji adalah antara pemegang saham utama TNB.

  Pembayaran dividen dan harga saham yang lebih tinggi akan secara langsung memanfaatkan pemegang dana yang disebut – iaitu rakyat Malaysia.

  Saya difahamkan bahawa saya dikecam kerana selepas masalah IPP berat sebelah ini telah diselesaikan,1MDB menjual IPP-IPP ini melalui tender terbuka yang dimenang oleh syarikat Cina dan ia disamakan jual negara.

  Perlu diingatkan ialah sebelum 1MDB mengambil alih, IPP-IPP ini bukanpun milik kerajaan tetapi milik pihak swasta yang sering dikatakan ialah kroni-kroni satu orang itu.

  Adakah ianya lebih baik untuk rakyat jika IPP dimiliki oleh pihak swasta dengan perjanjian berat sebelah dan menyusahkan negara dan rakyat ataupun dimilik oleh syarikat antarabangsa dengan perjanjian yang adil? Mana satu?

  Adalah sangat ironi yang mereka kata saya merompak dan menyamun dengan 1MDB padahal fakta menunjukkan Petronas dan TNB mendapat faedah sebanyak RM20 bilion setiap tahun iaitu nilai kerugian yang sering disebut oleh PH pada masa dahulu.

  Jika kira selama 20 tahun , iaitu tempoh purata perjanjian IPP, sudahpun RM400 bilion.

  Sumber: Najib Razak

  ReplyDelete
  Replies
  1. Baru sat di sebut2 - sang Tikus AnonyMOUSE Itu kan bangkai yg sama dgn Kejora Tonggeng Najib. Macam mana Tonggeng ataupun Justice League nak muncul, bangkai itu fully ovcupied dgn saya.

   Hari ini semuanya dah terbongkar bahwa Kejora nih kaki temberang, habuk pun tarak...!!

   Kejora dah bertukar wajsh. Guna pakai pulak tuu sumber dari orang yg dah kena condemned tinggal nyawa2 ikan, termasuk KJ & Utusan yg kata UMNO kalah PRU 14 sebab 1mdb & Najib/Rosmah.

   Ehhhh..boleh jalan daaa, Tonggeng....!!

   Delete
 67. LAPANG SUNGGUH RASA HATI BILA 'SI DIA' DAH BOLEH TERIMA KEADAAN KAMI YG TERLANJUR SBLM NIKAH TU... PERBUALAN KAMI BERKISAR PASAL PANTUN PULA.. AKU HENTAM PARTI DIA YG DAH GILA, MELARANG PANTUN DLM MAJLIS... NAK PUJUK PUAK KAFIR, HABIS BUANG KETUANAN DAN BUDAYA MELAYU... P*K*M*K PUNYA PARTI KERAJAAN...
  MASA AKU BALIK DARI MASJID LPS SOLAT MAGHRIB TADI, AKU TERIMA LAGI SMS DARI SI DIA MANJA:

  Dinda rasa kecekapan pantun kian meninggi
  Terima kasih di atas tunjuk ajar yng abg bagi
  Nantii udah kahwin pun, nak belajar juga lagi
  Kalau hari cuti, abg ajar le dinda sampai pagi

  Dinda tahu abg jujur, tidak pandai putar kilas
  Nanti ajarkan lah dinda dgn rasa tulus ikhlas
  Dlm bilik tu, tak nak le abg minta apa2 balas
  Nanti terpenyek diinda, abg bikin bahan alas

  Melayang terbang ibu-anak kelicap
  Senduduk serumpun melata merata
  Sayangkan abang tak tahu nak ucap
  Tak cukup dihimpun sejuta kata-kata

  Mula dah rekah, tali akar seruntun
  Mempelam pelik, berpuru di cabang
  Bila dah nikah, lagi cekap berpantun
  Di dalam bilik, berguru kan abang

  ('SI TUA' MEROYAN RABAN SAKAN KENA PANTUN2 B.I. AKU.. HI HI... 'SI TAIKO JIWA LARA' PULA DAH TIRU STYLE AKU, MAIN TUJU2 LAGU.. TAPI AKU TAK CITER KAT 'SI DIA'... KI KI KIK...)

  ReplyDelete
 68. Baca kisah Singgora aku ketawa berguling
  Cuba nak menipu guna kaedah auta keling
  Bisnes di Jepun, padahal di Jln Pekeliling
  Kalau Mas tahu, sikit pun tak nak jeling

  ReplyDelete
  Replies
  1. buku matematik setimbon tak rait
   pengetua boh pelangkong kepala hang

   bodo

   Delete
 69. citerr kat hantu mana woiii!
  polong!
  pontianak!
  hantu ayaq!

  kesian aku kat hang!

  susah-susah aku kirim salam

  la hang jadi tak tahwan!

  bodo.....bodo...

  ReplyDelete
 70. Sobat2 ku sekelian, terutamanya Wak Suman penjaja Tempek Bacin...korang masih ingat lagi tak nama Adam Adli, yang satu ketika dulu femes kerana tidur di dataran merdeka...dan pernah kena bahan dengan pemuda UMNO???

  Sekaarng ni, namanya dah tak gah lagi...cuma baru2 ni timbul bila menyalak agar menteri kasut hitam tunaikan janji2 pasal PTPTN seperti dalam manifestomato tu.

  Wak Auman...tentu wak pun perasan, Waima Mahasewel ni menangis air mata darah sekali pun, Menteri Capang Cap Kasut Hitam Rejim Pakatan Hancing tu takkan mintak maaf.

  Dia peduli apa dengan tuntutan Si Mahasewel tu. Dulu dia sanggup tidur di Dataran Merdeka semata-mata nak hasut rakyat membenci Kerajaan BN.

  Harapan Si Mahasewel tu, dia nak Rejim Pakatan Hancing tu membela nasib anak muda. Tapi rupanya dia hanya sekadar menjadi Kuda Tunggangan Pakatan.

  Sekarang, meroyan la Si Mahasewel tu tak tentu arah macam orang hilang akal sebab mabuk bau kelat hancing pemimpin Rejim Pakatan Hancing macam Menteri Kasut Hitam tu!!!

  Wak suman..memang tak boleh pakai tul menteri2 Rejim Haprakan ni, khususnya dari parti BERSATU ..semuanya bukan boleh buat keje, taunya ngikut bontot Tun madey aje kemana dia pegi..tengok lah macam ke Jepun hari ni

  Sepatutnya settlekan isu2 pendidikan ayng ada kat dalam negaar kita..bukannya makan angin dan ngabihkan boreh aje !!!

  ReplyDelete
 71. Wak Suman Tempek Bacin...Dah tentu Wak tau berkaitan berita Anthony Loke tak layan langsung dan menolak bulat2 rintihan para pemandu teksi dalam isu GRAB ni.

  Satu aje yang rakyat nak nasihatkan pemandu2 teksi ni....Apa boleh buat Pakcik.

  Nasi dah jadi bubur.

  Dulu sedap dapat makan nasi. Sekarang Pakcik makan la bubur basi tu.

  Hari tu Pakcik sibuk hasut orang suruh tukar Kerajaan.

  Hari ni Pakcik meroyan pulak sebab Rejim Pakatan mungkir janji.

  Pakcik yang mintak kan? Pakcik yang sibuk nak Pakatan Hancing ni jadi pemerintah dengan alasan nak hidup lebih bahagia.

  Sekarang baru Pakcik tau macam mana rasanya bau kelat hancing yang melekat pada badan.

  Maka meroyan la Pakcik macam orang hilang akal. Rejim Pakatan Hancing tu bukan peduli pun...

  kalau pakcik tak caya..cuba tanya pada penjilat tolor pemimin2 Rejim haprakan, sapa lagi kalau bukan Wak Suman Tempek Bacin tu !!!

  ReplyDelete
 72. Apa kah Najib boleh menyumbang kpd negara lagi? Selepas menyumbang memuaskan nafsu jahanam dia dan mak badak?

  Orang lain makan nasi, dia bangga makan sejenis makanan yang di impot dari Amerika Selatan. Mahal bagi nak mampos. Tapi selepas mencuri RM2.6 blion duit rakyat di 1MDB dll, kalau berlian boleh di makan, penjangak berdua itu akan makan berlian. Bedebah.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...