Wednesday, 17 May 2017

JIKA TAKUT MUSUH ISLAM RAMPAS KUASA, INILAH MASANYA PAS DAN UMNO BERGABUNG SEGERA!!


Entah daripada sumber mana atau hanya sekadar mimpinya, Ketua Penerangan Pas, Nasaruddin Hassan yang baru-baru ini tewas untuk menjadi Naib Presiden, tiba-tiba memberi amaran bahawa musuh Islam sedang cuba untuk merampas kuasa.

Oleh itu, beliau berkata, umat Islam perlu berhenti bertelingkah sesama sendiri dan segera untuk bersatu.

"Musuh Islam telah bersatu biarpun berbeza ideologi dan parti untuk menguasai ekonomi dan politik negara.

"Mereka lupakan sempadan dan batas antara mereka untuk melampiaskan dendam dan merealisasikan kebencian terhadap Islam," tambah beliau dalam kenyataan yang diedarkan melalui WhatsApp.

Dalam mesej itu, Nasaruddin yang juga Ahli Parlimen Temerloh turut menggesa umat Islam agar mengetepikan perbezaan politik dan kepercayaan serta bersatu atas nama agama.

Apa yang beliau bimbang dan gusar sebenarnya?

Adakah beliau takut musuh Islam akan merampas kuasa atau lebih bimbang kiranya perkembangan mutakhir berkaitan partinya akan menyebabkan pemimpin-pemimpin Pas yang bertanding dalam pilihanraya atas tiket dan modal agama tidak lagi diterima dan seterusnya kalah di tangan pengundi yang semakin bijaksana?

Adakah kenyataan Nasaruddin ini mewakili rasa hati pemimpin-pemimpin Pas lain yang turut merasakan masa depan mereka semakin tidak menentu sejak mereka memilih untuk berbaik-baik dengan UMNO?

Apa pula caranya untuk melawan musuh Islam yang didakwanya telah bersatu dan dalam masa yang sama mungkin juga bermanfaat menyelamatkan kedudukan pemimpin-pemimpin Pas sebagai wakil rakyat?

Dalam hal ini, cara paling mudah dan berkesan tidak lain ialah dengan Pas dan UMNO segera bersatu atau bergabung menjadi satu.

Apabila dua parti terbesar di Malaysia, satu bermodalkan bangsa dan satu lagi bermodalkan agama bergabung menjadi satu, tidakkah ia akan melahirkan kekuatan yang luar biasa?

Mursyidul Am Pas, Hashim Jasin beberapa hari lalu sudah pun membayangkan kemungkinan wujud kerjasama antara Pas dan UMNO dalam pilihanraya akan datang ini.

Kata beliau, kerjasama itu boleh dijayakan dengan UMNO dan Pas mencapai kata sepakat untuk tidak bertanding antara satu sama lain di kerusi yang sama.

Kenyataan beliau kemudian disambut oleh veteran UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah yang mengatakan tidak menjadi kesalahan untuk UMNO dan Pas menjalinkan kerjasama seperti itu.

"Kalau ia boleh memberi manfaat, apa salahnya?" tambah Ku Li.

Maka, jika benar musuh Islam yang ditakutinya, sambil dapat pula memungkinkan jawatan serta kedudukan diselamatkan, Nasarudin seharusnya menjadi orang pertama yang mendorong penyatuan Pas dengan UMNO ketika ini.

Tidak memadai untuk beliau sekadar mengeluarkan kenyataan yang menggambarkan ketakutan semata-mata, tetapi masih tidak berani untuk bergabung dengan UMNO yang selalu mendabik dada sebagai juara pejuang bangsa sehingga rasuah dan penyonglapan pun selalu diselindungkan, asalkan perjuangan berkaitan bangsa tetap menjadi keutamaan. 

Apa lagi pilihan terbaik bagi Pas selain menyatukan diri dan bergabung terus dengan UMNO?

Najib juga pastinya paling gembira jika Pas setuju bergabung dengan UMNO dan dalam hatinya tentu bersyukur kerana di sebalik dirinya dikaitkan dengan pelbagai skandal kewangan yang diperkatakan di seluruh dunia, tak disangka-sangka rupanya sudi juga parti Islam untuk bersama.  (ShahbudinHusin 17/05/2017).

215 comments:

  1. khairulryezall a/l osman17 May 2017 at 21:47

    Bodohlah pas ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. DOA PAS :
      BN KO . KO BN
      Masih ingat lagi

      Layari ;
      https://www.youtube.com/watch?v=9guwGTsSYQs

      Delete
    2. Ada baiknya PAS masuk BN sebagai parti komponen. Lepas tu buat sembahyang hajat ramai2 kat stadium kasi doa BN KO..KO BN...hehehehe

      Delete
    3. Setakat ini, China Kominis yang rampas kuasa orang melayu.

      Semasa China Town atau Petaling Street di serang baju merah, Duta China turun berjumpa peniaga di situ.

      Kapal Perang China memasuki perairan negara dan kerajaan tidak membuat sebarang bantahan.


      Delete
    4. Definisi musuh Islam versi pas ni???

      Adalah musuh Islam tu golongan yg nk jatuhkan regim aristokrat kleptokrat tu musuh Islam???

      Ada Kah golongan yg mahu blue hyppo dan Bini nya kuih bijan ke bamboo river tu musuh Islam???

      Delete
    5. Kalo PAS masuk BN maka akan terjadilah 1 lawan 1. Inilah yg paling dia orang takutkan.....sebab mereka tau kalo 1 lawan 1 dia orang akan kalah.

      Pengundi Cina memang cukup sensitif dengan hal GST dan money laundering........apalagi mereka cukup terdedah dengan berita bicara BSI Bank di mahkamah Singapore.......jadi Tsunami Cina mungkin akan berlaku lagi sekali.

      Sebahagian besar pengundi Melayu pon dah mula berubah dan mereka ni bakal mengundi Pakatan.....jadi kalo PAS masuk BN dan berlaku 1 lawan 1 dan Pakatan lawan BN.....maka BN akan kalah.

      Tu sebab penting untuk mereka pecahkan undi Melayu. Kalo undi Melayu padu sebulat suara dan tak pecah.......kemungkinan besar BN akan kalah sebab ramai orang Melayu dah yg dah sedar akan undi Pakatan.

      Ini yg dikatakan strategi ni yeop...

      Delete


    6. 2232
      Dulu lain sekarang lain


      Delete
    7. Spesis Bani Melayu super tolol, tersangat kurang pembacaan, gagal dlm pelajaran matematik-ekonomi-sains dan taksub agama je yg masih sokong PAS dan UMNO ni.

      Delete
    8. Dah tahun 2017 dah ooi. Masih ramai lagi berpikir dalam tempurung mcm negara2 Afrika dan Timor Leste.

      Delete
    9. klu tak dibendung lidah mat tontow nie, mamat nie mau keluarkn satu lagi amanat nie..

      Delete
    10. Pada 17 Mei 2017, jam 6 pagi, saya berada di rumah, sambil membaca buku tulisan Hannah Yeoh bertajuk “Becoming Hannah”.
      Buku ini dicetak oleh Vinlin Press dan diterbitkan oleh Strategic Information and Research Development Centre .
      Saya membeli buku ini kerana ia berada di rak terbuka sebuah gedung buku dan kerana saya tahu penulisnya ialah seorang ahli politik yang menjawat jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri Subang Jaya dan jawatan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor.
      Pada hemat saya, disebabkan penulisnya seorang ahli politik, tentulah kandungan buku ini akan banyak menyentuh pembabitan penulisnya dalam bidang politik, iaitu bidang kajian saya.
      Bagaimanapun, saya terkejut bila mendapati buku ini mengandungi terlalu banyak kisah dan petikan dari Bible, kitab yang menjadi pegangan penganut agama Kristian.
      Saya berpendapat bahawa buku ini merupakan satu cubaan untuk memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seorang lain yang bukan beragama Kristian, termasuk yang beragama Islam, supaya menjadi penganut atau anggota agama Kristian atau supaya cenderong kepada agama Kristian.
      Apa yang ditonjolkan di dalam buku ini adalah penganut agama Kristian adalah insan yang beruntung dan Tuhan agama Kristian adalah Tuhan yang kasih, baik dan adil.
      Diceritakan betapa Hannah Yeoh sering menerima “prophecy” (pengetahuan mengenai masa depan) tepat dari Tuhan beliau, termasuk bahawa suatu hari nanti beliau akan bekerja bersama negarawan dan pemerintah (“I would someday work among statesmen and rulers”, muka surat 109).

      Delete
    11. Diceritakan juga betapa Tuhan Hannah Yeoh sering mendatangkan keajaiban dengan memberi bantuan di dalam bentuk yang tidak disangka-sangka tatkala beliau sangat memerlukan.
      Ini antara lainnya terjadi di dalam kempen pilihan raya (muka surat 50-51), di dalam memenuhi hasrat hati beliau (“the desires of my heart”) dan di dalam memenuhi hasrat material beliau (“the material desires I had”), termasuklah dari segi kewangan (muka surat 108-109).
      Kesemua cerita ini boleh mendorong pembacanya, termasuk saya, merasa kagum dengan kehebatan Tuhan Hannah Yeoh.
      Sedangkan pada masa lain beliau selitkan pula catatan mengenai ajaran Kristian yang bertentangan dengan ajaran Islam, termasuklah bahawa manusia adalah anak Tuhan (“His beloved Child” dan “Child of God”, muka surat 22 dan 89) dan Isa/Jesus adalah anak Tuhan dan Tuhan (“the Son of God” dan “God”, muka surat 102).
      Hannah Yeoh memang bermaksud supaya buku beliau turut dibaca oleh orang bukan Kristian. Ini tergambar di dalam tulisan beliau berbunyi “Jika kamu bukan seorang Kristian dan sedang membaca buku ini” (“If you are not a Christian and are reading this book”, muka surat 14).
      Ini selari dengan pendedahan mengenai misi beliau sebagai duta Tuhan dan untuk mencari pengikut (“as “ambassador of God” and to make disciples of others”, muka surat 7).
      Hakikat bahawa Hannah Yeoh memang memaksudkan buku beliau turut dibaca oleh orang bukan Kristian juga terbukti kerana buku ini boleh dibeli oleh sesiapa sahaja, termasuklah yang beragama Islam.
      Ini diakui sendiri oleh Hannah Yeoh di dalam kenyataan media beliau pada 15 Mei 2017 bahawa buku ini “boleh dibeli secara atas talian di www.gerakbudaya.com atau mana-mana gedung buku utama seperti Kinokuniya, MPH, Popular dan Times”.

      Delete
    12. Oleh itu, Hannah Yeoh mungkin telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 4(1)(a) Enakmen Kawalan dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Selangor 1988 (Enakmen No 1/1988) yang menyebut “Seseorang adalah melakukan kesalahan jika ia memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seorang lain yang beragama Islam supaya menjadi penganut atau anggota suatu agama bukan Islam atau supaya cenderong kepada agama itu”.
      Selain itu, Hannah Yeoh juga mungkin telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 298(A)(1) Kanun Keseksaan kerana (a) menyebabkan, atau cuba menyebabkan, atau mungkin menyebabkan suasana tidak harmoni, perpecahan, atau perasaan permusuhan, benci membenci atau niat jahat, atau (b) memudaratkan, atau cuba memudaratkan, atau mungkin memudaratkan pemeliharaan keadaan harmoni atau perpaduan, di atas alasan agama.
      Ini kerana terdapat bukti bahawa tulisan dalam buku Hannah Yeoh ini mendatangkan keresahan di kalangan umat Islam di negara ini.
      Apatah lagi bila Hannah Yeoh sendiri mendedahkan betapa beliau menggunakan jawatan politik beliau (“my political office”) untuk berdiayah di gereja-gereja, kepada pemimpin-pemimpin dunia dan kepada orang-orang muda (“to preach at churches, to world leaders and to young people”, muka surat 108).
      Begitu juga seruan Hannah Yeoh agar penganut Kristian membina semula Malaysia kerana Tuhan mahu menuntut semula politik dan perkhidmatan awam di Malaysia (“God wants to reclaim politics and public service in Malaysia”, muka surat 110), ditambah tindakan beliau mengaitkan diri dengan cita-cita untuk membawa kepercayaan dan perkhidmatan Kristian kepada dunia awam (“aims to bring Christian faith and service to the public sphere”).
      Di dalam satu wawancara yang dimuatnaik oleh laman web Islamic Renaissance Front pada 7 September 2012, seorang pengkaji Evangelical Christianity di Malaysia, Dr Chris Chong, bersetuju bahawa DAP mempunyai pengikut besar di kalangan Kristian evangelical, dan Hannah Yeoh disebutkan sebagai satu contoh baik mengenainya, di mana kawasan pilihan raya beliau didakwa mempunyai bilangan gereja per kapita paling banyak di Malaysia.
      Saya sendiri pernah mendengar luahan kawan-kawan beragama Islam yang sangat tidak berpuas hati dengan tindakan Hannah Yeoh ini kerana ia dikatakan bertentangan dengan Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang menyebut bahawa agama Islam adalah agama Persekutuan selain bertentangan dengan Perkara XLVIII(1) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan yang menyebut bahawa agama Islam adalah agama Negeri.
      Oleh itu, saya minta pihak polis membuat siasatan ke atas beliau di bawah Enakmen dan Kanun ini dan/atau di bawah mana-mana peruntukan undang-undang lain yang berkaitan.

      Delete
    13. Pusat Penyelidikan PAS mahu DAP memberi reaksinya berhubung sebuah buku hasil tulisan Iain Buchanan, seorang ahli akademik dari New Zealand bertajuk ‘Sang Nila Utama and the Lion of Judah: Dominionism and Christian Zionism in Malaysia’.

      Pengarah pusat itu, Mohd Zuhdi Marzuki mendakwa bahawa buku Buchanan, yang diterbitkan pada tahun 2015, menyebut dengan jelas tentang pembabitan pemimpin-pemimpin DAP seperti Lim Guan Eng dan Hannah Yeoh.
      “Sebagai contohnya pada mukasurat 26 hingga mukasurat 34, di bawah tajuk kecil ‘Dominionism: Lesson from Penang’, penulis menyebut tentang kaitan kerajaan Pulau Pinang yang diketuai oleh DAP.

      “Nama Lim Guan Eng dan Hannah Yeoh turut disebut di bawah tajuk kecil ini. Pusat Penyelidikan PAS melihat pendedahan buku ini yang memalitkan DAP khususnya dengan gerakan ‘dominionism’ adalah perkara yang lebih utama untuk mereka jawab,” katanya dalam satu kenyataan.

      Pengenalan buku Buchanan, berdasarkan semakan dalam talian, menyatakan antara lain bahawa terdapat beberapa negara di dunia di mana corak etnik dan agama yang begitu kompleks seperti di Malaysia.

      Zuhdi membangkitkan isu berkenaan ketika Yeoh, yang juga adalah Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor, membuat laporan polis terhadap pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM), Kamarul Yusoff kerana mendakwanya mahu membina semula Malaysia mengikut acuan agama Kristian.

      Artikel Kamarul itu adalah berdasarkan buku Yeoh bertajuk 'Becoming Hannah’ di mana ADUN itu mengaku penglibatannya dalam politik dibantu pihak Kristian.

      Mengulas perkara itu, Zuhdi berkata Pusat Penyelidikan PAS mengalu-alukan pendedahan Kamarul, tetapi mendakwa bahawa DAP tidak kelihatan berminat untuk membersihkan namanya berhubung dengan tuduhan yang dibuat.
      Beliau berkata, pemimpin DAP mengambil sikap lepas tangan dalam perkara itu, dan meletakkan beban untuk menjawab hanya kepada Yeoh sahaja.

      “Ini menunjukkan DAP bimbang isu ini akan meletup.


      “Tuduhan berkaitan hubungan DAP dan gerakan Kristianisasi ini bukan sahaja akan menyebabkan masyarakat Islam semakin menyedari tentang siapa sebenar DAP, bahkan masyarakat Tionghua juga yang majoritinya beragama Buddha juga akan turut sedar.

      “Sekiranya tuduhan ini benar, DAP akan kehilangan undi yang lebih besar dari kalangan pengundi-pengundi Islam, malah berkemungkinan juga akan kehilangan undi dari pengundi-pengundi masyarakat Tionghua,” katanya.

      Delete
    14. Lim Guan Eng ialah setiausaha agung DAP
      Lim Guan Eng ialah ketua menteri Pulau Pinang
      Lim Guan Eng ialah exco negeri untuk portfolio Tanah
      Lim Guan Eng ialah exco negeri untuk portfolio Hal-ehwal Agama-agama Bukan Islam
      Lim Guan Eng ialah Ahli Parlimen Bagan
      Lim Guan Eng ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Air Putih
      (baca bagaimana tanah kubur pun digali untuk projek pembinaan)
      Lim Guan Eng ialah pengerusi Penang Development Corporation (PDC)
      Lim Guan Eng ialah pengerusi Invest-in-Penang Berhad
      Lim Guan Eng ialah pengerusi Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang
      Lim Guan Eng ialah pengerusi Penang Institute
      Lim Guan Eng ialah pengerusi Penang Green Council
      Lim Guan Eng ialah pengerusi George Town World Heritage Incorporated
      Lim Guan Eng mestilah bergaji besar setiap bulan dengan mempengerusikan begitu banyak badan-badan yang dibiayai kerajaan

      Lim Guan Eng mengerjakan ibadat untuk agama apa ini?
      Lim Guan Eng ialah seorang “control freak“, kata ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Shaikh Hussein Mydin
      Lim Guan Eng “terlalu sibuk” untuk menjaga kawasan Parlimennya, kata David Chua — koordinator Barisan Nasional di daerah Bagan
      Lim Guan Eng bukan seorang manusia biasa yang tertakluk kepada hanya 24 jam sehari
      Lim Guan Eng mempunyai peminat setia di kalangan NGO-NGO Pulau Pinang, misalnya mantan presiden Aliran P. Ramakrishnan yang baru-baru ini membalun Lim Boo Chang (seorang pengkritik ketua menteri tersebut)
      Lim Guan Eng nampaknya amat menghalusi perkara-perkara berkaitan tanah

      Lim Guan Eng ialah pengerusi PDC
      Lim Guan Eng ialah seorang yang tidak beragama, kata Teresa Kok
      Namun Lim Guan Eng seolah-olah membayangkan dia Kristian dalam perutusan rasminya pada Hari Natal di mana dia menyebut:
      DEC 25 — Christians celebrate not just the birth of Jesus Christ but also hope on Christmas Day. We pray for peace, joy and goodwill to all.
      Guan Eng menggunakan kata ganti nama ‘kami’ (we) dalam ayat “we pray for peace, joy and goodwill to all” yang menggambarkan dia pun Kristian.

      Teresa, Tony, Hannah, David, Nie Ching dan James adalah orang kuat Kristian DAP. Bagaimana pula dengan Lim Guan Eng?

      Delete
    15. Seluruh blogger dan para pemain siber dinasihatkan menggunakan nama sebenar Ketua Menteri Pulau Pinang, YB Joseph Lim Guan Eng kerana penggunaan nama YB Lim Guan Eng telah dan akan menghina penganut agama Kristian. Joseph Lim Guan Eng telah dibaptiskan tidak lama dahulu sebagai penganut Kristian namun beliau masih takut-takut untuk mengumumkan kepada Rakyat.

      Joseph Lim Guan Eng takut-takut menggunakan nama Kristian beliau kerana beliau tahu masyarakat Cina beragama Buddha amat membenci orang Cina yang masuk Kristian. Sebab itulah masyarakat Cina Buddha di Balik Pulau, Bayan Lepas, Kepala Batas dan sebagainya tidak hendak mencampuri urusan penganut Kristian seperti Joseph Lim Guan Eng.

      Lihat sajalah gambar di atas ketika YB Joseph Lim Guan Eng bersembahyang di dalam gereja pada hari Ahad. Kebencian masayarakat Pulau Pinang termasuk yang beragama Kristian amat ketara. Tidak ada siapa yang mahu duduk berdekatan apatah lagi untuk duduk bersebelahan. Jadi CTS merasakan kenyataan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, YB Dr Mansor Othman, bahawa YB Joseph Lim Guan Eng adalah seperti "tokong" di Pulau Pinang adalah tidak tepat. Bukan semua masyarakat Cina Pulau Pinang memuja YB Joseph Lim Guan Eng.

      Delete
    16. PERKASA melahirkan kebimbangannya dengan tindakan MCA yang memeterai perjanjian kerjasama dengan Parti Komunis China (CPC), dengan berkata ini akan membawa masuk pengaruh dan memperluaskan ideologi komunisme.

      “Perjanjian dan kerjasama ini tentunya akan membawa masuk pengaruh dan memperluaskan ideologi komunisma yang amat berbahaya kepada negara.

      “Malah, keakraban kedua dua pihak selama ini pun sudah patut dicurigai kerajaan.

      “Mengapakah kerajaan membenarkan perkara begini berlaku?” soal Timbalan Presiden PERKASA, Datuk Sirajuddin H Salleh.

      Beliau mengulas perjanjian MCA dengan CPC untuk bekerjasama dalam bidang pendidikan, budaya, kepakaran, strategik, pembangunan kampung dan aspek lain.

      Sirajuddin mempersoalkan jika kerajaan telah lupa apa yang dilakukan komunis terhadap negara ini pada masa lalu.

      “Lupakah pemimpin pemimpin BN, Umno dan NGO Melayu betapa ribuan anggota askar Melayu dan keluarga mereka yang terkorban dan menderita bertempur di zaman darurat dahulu, dengan puak kominis yang tentunya berkiblatkan Beijing dan Mao Zedong?” katanya.

      Sambil menuduh MCA sebagai ‘musuh dalam selimut’, Sirajuddin menggesa Wisma Putra, pihak tentera dan polis serta NGO untuk membantah sekeras-kerasnya tindakan MCA.

      Beliau menegaskan bahawa hubungan luar adalah perkara yang melibatkan kerajaan persekutuan dan bukannya MCA.

      “Oleh itu, PERKASA sekali lagi menuntut supaya kerajaan membatalkan kerjasama MCA-CPC ini.
      “Kita juga mahu supaya Pemuda Umno, PAS, BERSATU, Persatuan Bekas Perajurit dan NGO lslam lain supaya segera bangun menentang kesekongkolan MCA-CPC ini demi masa depan negara yang aman damai, makmur dan maju,” kata Sirajuddin.

      Ahad lalu, bekas diplomat Dennis Ignatius juga menimbulkan kebimbangan yang sama, termasuk keputusan MCA untuk menghantar pemimpinnya untuk latihan kader di China.

      Delete
    17. Pertubuhan pendesak Melayu (PERKASA) hari ini melancarkan ‘perang’ terhadap parti komponen BN, MIC berikutan kenyataan mengaitkan NGO berkenaan dengan kumpulan militan IS kerana mempertahankan pendakwah Dr Zakir Naik.

      Sehubungan itu, Setiausaha Agung PERKASA, Syed Hassan Syed Ali berkata pihaknya akan memulakan kempen tolak MIC bermula Jumaat ini di Parlimen Segamat yang merupakan kawasan kerusi Presiden MIC, Datuk Seri Dr S Subramanian.

      "Kenyataan yang jelas menyatakan PERKASA cuba semarakan IS di Malaysia sangat biadap, kurang ajar dan membabi buta. Kenyataan itu membuatkan PERKASA hilang sabar.

      "Kami rasa ini kenyataan yang paling jahat sekali yang mana seorang pemimpin MIC yang anggota partinya tak seberapa, yang menang kerusi tak seberapa atas undi Melayu mengelurkan kenyataan biadap terhadap PERKASA.

      "Maksudnya dia cari pasal sebenarnya," kata Syed Hassan pada sidang media di ibu pejabat PERKASA Kuala Lumpur, hari ini.
      Syed Hassan berkata demikian ketika mengulas laporan portal The Star Online bertajuk "Take Action Against Zakir Naik, MIC Urges Police" bertarikh 12 Mei lalu.

      Mengulas lanjut, Syed Hassan berkata meskipun laporan akhbar tersebut tidak secara langsung mengaitkan PERKASA dengan IS tetapi berlainan dengan beberapa maklumat yang diterima NGO itu.

      "The Star 'play safe' tak petik keseluruhan kenyataan Vell Paari tapi kami jumpa kenyataan bertulis beliau dalam satu kumpulan WhatsApp dan sebuah portal berita yang kami sendiri tak tahu siapa," kata Syed Hassan.

      Oleh demikian, Syed Hassan mendesak Bendahari Agung MIC, Datuk Seri S Vell Paari menafikan kenyataan itu sekali gus memohon maaf.

      "Kita anggap itu kenyataan beliau walaupun ia samar-samar tetapi kalau tak benar kita minta dia nafikan.

      "Jika, beliau tidak nafikan barisan peguam kami akan lanjutkan tindakan undang-undang," kata Syed Hassan.
      Selain itu, Syed Hassan berkata PERKASA akan berkempen bahawa adalah haram untuk umat Islam mengundi MIC pada pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan datang.

      "Kita akan kempen kepada umat Islam bahawa mengundi MIC adalah haram kerana mereka menghina Islam, berapa kali kenyataaan MIC menghina Islam?

      "Jadi, hari ini kita lancarkan perang kerana kami dan hilang sabar," katanya.

      Delete
    18. Christian leaders have hit out at DAP secretary general Lim Guan Eng for using the church as a political platform.

      Read more: https://www.malaysiakini.com/news/210992#ixzz4hOK8ZWZn

      Delete
    19. perkembanag terkini DAP Pulau Pinang itu mencerminkan pergolakan dua aliran dalam DAP, iaitu Kristian DAP dan Buddhist DAP.

      “Joseph Lim Guang Eng, cuba kuasai DAP dengan bawa geng Kristian DAP. Tony Pua, Anthony Loke, Teresa Kok adalah geng Joseph Lim.

      “Kini mazhab Buddhist dalam DAP mula bangkit dan marah cara DAP Kristian urus pentadbiran negeri Pulau Pinang dan urus politik dalam pakatan pembangkang.
      “DAP akan pecah. Di Johor pun pimpinan DAP sudah marah pada group Joseph Lim dan DAP Johor letak jawatan. Di Penang, satu lagi pimpinan YB DAP letak jawatan.

      “Group Buddhist paling ramai dalam DAP tapi mereka low profile. YB Teng dan YB Tan Seng Giaw adalah group Buddhist dan tidak disukai oleh group DAP Kristian.

      “Group Buddhist marah dengan cara Lim yang kurang ajar dalam politik Pulau Pinang. Itu sebab mereka nak halau Lim balik Melaka,”katanya.

      Delete
    20. Dh agak pun JASA akan guna strategi christian bashing bila dkt pilihanraya. Itu je yg mereka tahu.

      Org melayu akan di momok2 kan kununnya kristianisasi la bagai.

      Idea dan strategi lapuk nk tarik org melayu Islam sokong regim kleptokrat aristokrat yg ditipu hidup2 oleh anak cina berbillion ringgit.

      BN kalah Pru 14,blue hyppo dan bininya kuih bijan akan rehat lama kt bamboo river.

      Delete
  2. FORMULA MUDAH UNTUK PRU NANTI
    PILIH CALON PARTI BUKANYA PARTI
    MCA DAP GERAKAN PAN PKR & MIC
    SUMA CALON BARUA NI TOLAK TEPI
    PILIH CALON ISLAM BIAR SUARA MAJORITY
    PARTI CAP BUNGA BELUM PRU DAH BUBAR PARTY
    HADAMKAN FORMULA INI BILA MENGUNDI NANTI

    .... SIMPLE FORMULA ASALKAN SUARA DI DEWAN RAKYAT SUARA MAJORITY ISLAM...

    .... SETUJUUUUUUU..!!!!

    YANG BARUA DAP@SINGAPORK.. PLURALIST.. SYIAH.. LIBERALIST JANGAN UNDI...

    BARUA NI BOLEH BERAMBUSSSS...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mentang2 Lobai soranh ni peminat porno German. LGBT dah tak suruh berambus. Hihihi..
      Alahai Lobai. Maria Ozawa musuh Islam ke Nasrudin Tantawi? Demo jom! Turun Key El! Hahaha!!

      Delete
    2. LGBT dan GAY tu... CIFUT BABI punyer... yang ini paling dulu kena berambussss....

      kikikiki...

      Delete
    3. forrRRRR : MAT SROMBAN ,BURUNG SPENDER KKKKKIKIKI....

      UMNOKKKK & PASungg......negara ISLAM ?....
      iSLAM SOSEK aDO LAH....
      ..iSLAM Pelanunnnn..
      ..PASungggg...
      SARBAN LANUN..KASI KARAMMMM PRU-14...KIKI
      BIBIR MERAH CIUM SARBAN /SAMA-SAMA SOSEK

      RUU 355-TANGGUH-TANGUHHHHH
      TAKOTTTTTT MCA /TAKUT MIC KIKIKIKI
      SOSEKKKKK....RAKYAT KASI KARAM....PRU-14

      ...SEKALI FIZI MENGULAS
      bARUA UMNOK/PASung perut memulas..kikiki

      sekali TUN Berucappp..
      bARUA UMNOK/PASUNGGG tercungap-cungap..kiki

      SEKALI MAT sabu...MENJERIT !
      ....Barua UMNOK/PASung TERCIRIT-BIRIT..KIKI

      ...SEKALI PH ..MENYERBU!
      ,,BARua UMNOK/PASung..MASUK KELAMBU..KIKIKI

      KIKIKIKI KASI KARAM UMNOK/PASung..
      meLAYU SOSEKKKKKKK....KIKIKIKI



      Delete
    4. Tontowi demo gapo gak dengan Maria ozawa? Bini dok jegil tu! Tido hotel bawok CD German plop karang. Dop cayo starang jubah serban lo ni..

      Delete
    5. DOA PAS :
      BN KO . KO BN
      Masih ingat lagi

      Layari ;
      https://www.youtube.com/watch?v=9guwGTsSYQs

      Delete
    6. Anon 21.54,
      Ya kami melayu islam akan bersatu tapi bukan semestinya hanya dgn Pas Dan umno kerana kedua dua hanya menyundal agama islam dan bangsa melayu kedua dua parti lebih jahat dari syaitan laknatullah dan lebih pendusta dari dajjal. Melayu islam lebih selamat bersama PH.

      Delete
  3. Aku second..pas pis pus...en somi audi q7 mane?

    ReplyDelete
  4. Ni lah golongan yg takut pada kehilangan jawatan Dan harta benda Dunia
    Bergabung teruslah dengan BN mudah cerita
    Lepas bergabung spin laju2 isu kaum Dan agama

    ReplyDelete
  5. Saya amat menyokong sekiranya usahama PAS & UMNO untuk tidak bertanding di kerusi yang sama ini berhasil.

    Kerana sekiranya ini berlaku maka, cita-cita PH untuk medapatkan senario satu lawan satu di PRU akan datang akan berhasil. Cuma perbezaannya adalah antara PH vs UMNO (kerana PAS tidak akan bertanding di kerusi yang sama) atau PH vs PAS (UMNO juga tidak bertanding di kerusi yang sama).

    ReplyDelete
    Replies
    1. UMNO NAK MEMERANGKAP PAS....
      AKHIRNYA KEDUA-DUANYA DENGAN IZIN TUHAN TERPERANGKAPPPP!!!!!!!
      INI KALI KITA MENANG!!!!
      SATU LAWAN SATU....
      HIDUP PPBM!HIDUP PKR!HIDUP PAN!HIDUP WARISAN!HIDUP DAP!

      MATILAH UMNGOK!!!MATILAH PAS...PUTTTTTT...

      Delete
    2. DOA PAS :
      BN KO . KO BN
      Masih ingat lagi

      Layari ;
      https://www.youtube.com/watch?v=9guwGTsSYQs

      Delete
  6. Budin meroyan pa. Marah umno..marah pas..dia mana besa undi pakatan..mak dia lg la..undi perosak negara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau tu yg meroyan raban, sakit mental ke ape??

      Delete
  7. .
    .

    Satu ketika dulu UMNO guna taktik yang sama. Ku Li bergabung dengan Pairin Katinggan.

    Hannah Yeoh dan Teresa Kok tak sehebat taraf Pairin yang di dakwa pernah berjumpa Pope dan berkedudukan sebagai Bishop.

    Mana Pairin sekarang ?

    Gembar-gembur Sabah akan di perintah oleh Pemimpin Kristian dan dijadikan negeri kristian hanya lah menakutkan orang melayu di Semenanjung.

    Mahathir telah berjaya kenakan Ku Li dengan tanjak berlambang kan salib.

    Ulang tayang isu tersebut di ambil oleh PAS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu selesai sbb melayu berakal.. la nie pemimpin kerajaan melayu umno dan pas kurang berakal... Fokus dia org hanya nak elak dari didakwa melanun harta negara...

      Delete
  8. Mungkin dia refer kat hubungan kerjasama MCA dan Parti Komunis China kot...yg ibrahim ali dok bising la ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukaaaaannnn...ini musuh Islam Israel Zionis.

      APCO Yahudi Jibby upah juta nak kasi nama naik di US...

      1MDB juga ada share dengan Bank Yahudi terbesar dunia.

      Musuh Islam sebenar Jibby A/L Razak.

      Delete
  9. Temerloh baru2 ni banjir kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siapa yang pancut air ehem ehem berlebihan di Temerloh? Dah takde bini ke?

      Delete
  10. Hairan...

    Islam itu indah. Islam itu suci. Islam itu mulia. Islam itu way of life...

    Kenapa menjumudkan diri? Kenapa jadikan Islam itu hanya berada di dlm ruang litup yg sempit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg sempit bukan islam...tapi orang pas.

      Delete
    2. .
      .

      Ini kot yang di katakan Fitnah Agama.

      Bila hari perayaan, sama-sama meraikannya dengan menghadiri rumah terbuka

      Bila pilihanraya, siap masuk gereja dan kuil.

      Ada yang sampai memakai baju Dewa Wang.

      Jangan lah memalukan Islam ..

      Delete
    3. Hahaha bila nak mngundi wujudkan permusuhan kaum

      Delete
    4. Apakah islam itu hanya untuk melayu?

      Delete
  11. Hanya pas boleh martabat undang islam

    Nak harap pkr UMNO bersatu? Haram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi apakan daya pas dh nak rujuk pada umno huhuhu

      Delete
    2. Puak yang berkuasa luluskan ruu355 tapi ditangguh2 supaya org pas tertunggu tungu

      Delete
    3. Sejak bila PAS martabatkan undang2 Islam?

      Berapa banyak enakmen undang2 Islam diluluskan yang dibentangkan PAS?

      RU355 pon masih jauh lagi... nampaknya macam permainan politik saja.

      Berapa banyak bukti yang PAS sudah laksanakan undang2 Islam di Kelantan? Cuba listkan....

      Yang kita tahu hanya berkobar2 di ceramah2 PAS...sejak dulu lagi. Setakat bercerita tanpa perlaksanaan... apakah ini yg PAS banggakan?

      Delete
  12. Nak cari bukti UG PAS-UMNO susah hanya ada baju pink TGHH dengan Najib. Tapi Kalau nak cari PAN ni khadam DAP... Buka mulut puak pimpinan PAN terus jadi bukti

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa perhimpunan merbuk pakat-pakat pakai baju UNGU...
      MEMANG DEPA SAMA-SAMA DUNGU!
      RUU 355 SAMA-SAMA MENUNGGU
      AKHIRNYA TINGGAL GUSI DENGAN DAGU

      Delete
  13. Hanya tontovi saja yg tahu siapa musuh tu. Sebab tu dia berani cakap kerana dia ada bukti.

    Jadi kenapa tak buat laporan polis sahaja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon pencerahan. Parti yang benarkan calon YB cagar isteri-isteri sampai cerai berai.. musuh Islam ke bukan?

      Delete
    2. Zack, dah berkali saya dlm blog ini terangkan hal golongan kafir liberal disebalik PH. Apa yg dikatakan itu syukur makin ramai org faham. Saya doakan Zack, Phantom, Perak Man , Fan Tun dll akan juga faham. Kalau buang benci kita akan lebih mudah faham insyaAllah.

      Delete
    3. Zack, dah berkali saya dlm blog ini terangkan hal golongan kafir liberal disebalik PH. Apa yg dikatakan itu syukur makin ramai org faham. Saya doakan Zack, Phantom, Perak Man , Fan Tun dll akan juga faham. Kalau buang benci kita akan lebih mudah faham insyaAllah.

      Delete
    4. Mr. J Kah Kah Dh makin org faham ye.. Syukur..faham ttg regim aristokrat kleptokrat kena tipu dgn budak cina berbillion duit yahudi.

      Akibat bangang kena tipu, skrg sibuk jual negara pada komunis.

      Pejuang dahulu tentang komunis pertahankan agama,bangsa dan negara.

      Smpi kt bijan dia khiatnat.

      Kami tak kan benarkan darah pejuang penentang komunis mati sia2 oleh pengkhiatnat agama bangsa dan tanah air.

      Tunggu Pru 14,Kita tengok sape yg kena.

      Delete
    5. Saya tetap sokong PH
      akan undi PH pd PRU 14
      Bagi saya kafir liberal adalah sampah saja
      Tidak perlu ditakuti

      Delete
    6. ikut suka kau bodoh nk undi mana.lbh baik kau mmpus aja sblm pru dr undi ph yg jahat

      Delete
    7. PH jahat kot mana check
      Mamak nak tanya ni
      Mamak dah tanya satu malaya ni
      Depa dok kata PH Ok saja
      Awat chek dok cakap lagu tu

      Delete
    8. apa yg ok.tgk keahlian dah tahu jahat.tokong+bekas penyagak bn+pengkianat+keluarga rosak.nk baik ikut mana

      Delete
    9. Mr Jebon.....ni teman nak ngabo sikit.......terima kasih banyaklah tak payah terangkan apa2 pada kami. Tak terangkan lagi baik yeoooppp.....

      Kalo badak depan mata pon kamu tak nampak.....lagi ada hati nak terangkan pada orang??

      Yeop......acerrr kamu tarik gebor pegi tidor buat taik mata lagi elok yeop dari kamu meneben muka meraban teben dalam blog ni........meroloh ajerle jangan nyebok dengan orang.

      Delete
  14. .
    .

    Yang paling teruk ialah senang-senang orang yang di syaki terlibat atau terpengaruh dengan IS dikesan dan di penjarakan.

    Tapi musuh Islam nak rampas kuasa .. Kalau ikut kan amaran yang di beri macam minggu depan berlaku nya rampasan kuasa tersebut. Tapi tidak ada suspek dan tidak di tangkap.

    Lebai Temerloh ini bukan jantung yang patut di operate kan tapi otak bahalol dia yang patut di operate kan

    ReplyDelete
  15. Poning la mamat ni. Tanding dulu 1 vs 1, lawan umno bn. Menang kerana undi dap di kawasan bandar. Bila 3 penjuru, bila mau menang, undi dap tak beri dah. Kompom kalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bini calon YB Pas ada 100 calon baiah taklik cerai pada PRU14.

      Hanya 60 bakal selamat dari cerai... tapi lagi 40 wanita bini Lobai sebelah kaki dah masuk alam janda.

      Sedey sedey takziah.. Takbir!!!

      Delete
    2. Baiah mendeny... Puak pass pun dah jual jiwa ragany kpd puak pemerintah jahat ameno.. syarat baiah pun tak dipenuhi dah oleh pass.. walaupun tak mengaku dah sejiwa dgn ameno, kita dpt tengok lenggok memuju kearah itu... jalan la org pas.. budget bagus je..

      Delete
  16. PAS sepanjang tempoh ini tidak pernah menyatakan misi dan visi mereka dalam mentadbir negara ini sekiranya berjaya ke Putrajaya. Apa yang sering digembar gemburkan PAS adalah mereka akan bertanding di berapa kerusi, PH jangan bertanding di kawasan yang kononnya kerusi tradisional walhal kalah berkali-kali dan mereka berhak ke atas beberapa negeri seperti Kelantan, Kedah serta Perak. Sedangkan apa yang ingin mereka tawarkan kepada rakyat masih kabur dan kusut. Sejujurnya PAS adalah pilihan yang paling tidak menasabah untuk dijadikan pilihan semasa pilihanraya. PAS bukan saja keliru malah mereka sangat mengelirukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiada penawaran...
      Mereka tidak berniat utk jadi pemerintah..!

      Pelik tak? Lepas itu heboh nak berjuang, mendaulatkan sesuatu...

      Delete
    2. Setakat nak jadi penasihat Agong aje cita2 PAS.....keciknya jiwa PAS.

      Delete
    3. ye pas dh tkde cita2 lg.ph apa kurangnya.mtlamat hanya untuk jtuhkn bn.lpstu ph akan bergaduh sesama sndiri merebut jwtan.akhirnya dap akn istiharkn ph terkubur sama sprt pkatan rakyt.pkr ikut dap akhirnya ppbm tersingkir

      Delete
    4. Niat jadi penasihat Agong adalah pengkhianatan yg keji.
      Jakim lagi , Mufti lagi apatah lagi. Nnt dgn kuasa 100/100/30 udang2 RUU lank cheque tu. Habis mulut nelayu diZIP. Tak boleh bantah...Bukan rampasan kuasa oleh TALIBAN MULLAH AYOHBETULLAH lagi ker tu?
      Lebih baik tinggal bawah pemerintahan Ayoh Pin, salah silap masok teko settle.
      Apa punya jahat lah PAS ni? Mentang2 UMNO tgh parah 1mdb....
      UMNO SONGLAP WANG, PAS SANGLOP AGAMA.
      Mana nahi mungkar mu? PTUIII ,!

      Delete
  17. .
    .

    Bukan UMNO tak ajak tapi kena tempik tak pasal-pasal.

    Kalau nak bersatu dan selamatkan Islam, PAS lah yang kena pelawa pulak.


    Mulakan lah di Selangor dimana PAS UMNO boleh jadi pembangkang.

    ReplyDelete
  18. SETUJU SANGAT SANGAT LAH!. KALAU BETUL ISLAM DAH TERANCAM BAGAI DIKATA OLEH MP SIKU DAN LUTUT TU, SUDAH JATUH WAJIB PAS DAN UMNO YANG MASING2 MELAYU DAN MAJORITI ISLAM TU BERGABUNG DAN BERSATU SECEPATNYA. KALAU TAK JUGA BERSATU ANTARA PAS DAN UMNO DEMI ISLAM, MAKNANYA MP SIKU DAN LUTUT TU KAKI AUTA SAJA. DIA SEDANG GUNA STRATEGI TALIBAN YANG DIWARISI DARI GURUNYA! LUPA PULA...DULU BUKAN KE PUAK PUAK LEBAI NI JUGA YANG CAKAP UMNO MUSUH ISLAM KERANA MENOLAK HUDUD DAN UNDANG UNDANG ISLAM. SEJAK BILA UMNO DAN TERIMA HUDUD DAN PERLRMBAGAAN ISLAMM HINGGAKAN DUA PARTI NI DAH MACAM KEMBAR SEIRAS SEKARANG NI?

    ReplyDelete
  19. Kalau betul pas dan umno bergabung kerana ukhuwwah
    Kita ucapkan Alhamdulillah
    Pilihanraya nanti rakyat tak susah
    Kita dah tahu mana nak pangkah..

    Yang jauh kita rapatkan
    Yang dekat kita sandingkan
    Pas dan umno memang sepadan
    Parti alat mencari makan..

    Yang satu mottonya cash is king
    Yang satu lagi nak jadi king maker
    Dalam keseronokan untuk bersanding
    Amanat hadi dulu apa citenya yer?..

    Kalau amanat sudah luput
    Kepada orang ramai elok disebut
    Sekurang kurangnya yang satu lagi tak rasa takut
    Masa bersanding nanti dilanda ribut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. PERAK MAN YEOPPP ALAHAI...!!
      DOLU 5 NEGERI SKG 2 YG TINGGAI
      HAJAT ATI TAWAN PUTRAJAYA DIGAPAI
      APO NAK BUAT TANGAN TAK SAMPAI
      IKAT LA KAIN SBLOM LANGIT DICAPAI
      KAIN TERLONDEH TELO YEOP TERJULAI

      ....KIKIKIKIKI... BESO NAA HAJAT SI YEOP NI ... HAJAT NAK CAPAI AWAN KAIN TERLUCUT TELO TERJUTAI TERJULAI...

      KIKIKIKI.. YEOPPP BERAMBUSS BARUA DAP@SINGAPORK NI...

      KIKIKI..

      Delete
    2. Kome mengate Ku Nan celup ke Yop oii? Kurang ajor kome yeer. Atee.. cer pulang semuler Samsung A9 pree.. baru kome tau!

      Delete
    3. Mat singapork marah sangat
      Perangai udah jadi bangsat
      Hari ni kamu dah makan ubat?
      La, camana hal yang penting camtu pun kamu tak ingat!..

      Belum lagi pilihanraya
      Kamu udah mendabik dada
      Kamu dah tukar profesion tukang telek ker?
      Udah pandai meneka neka..

      Kalo suka bercakap kotor
      Elok kamu minum air lumpor
      Memang udah sah kamu ni totok umno
      Tiadanya terpisah dengan porno..


      Delete
    4. perek man kaupun dh berubah mnjdi bgsat.dulu kau tk mncarut sgt skrg kamu trut mncarut.ini bahana brcampur dgn puak ph yg jahat kau nnt akan turut mnjdi mnusia jahat.

      Delete
    5. perak man kau patut ada jati diri.kau patutnya mnjadi cntoh pncaci ph.nmpaknya puah pntaksub ph brjaya mruntuhkn akhlak kau.kmbali ke pnggal jln perak men

      Delete
    6. Mamak dah round satu malaya dengan kassim Selamat dok tengok 1.48 dan 2.06 dok cakap perakman jahat. Hangpa to lagi teruk Cakap tak da akai
      Piirah mabuk

      Delete
    7. aku kshan dia tu org tua zaman batu.trpengaruh budak haprak

      Delete
    8. Anon 1:48 dan Anon 2:06

      Aku tak nampak pun tulisan Perak Man di atas mencarut. Bukan dia yang kata telo terjuntai terjulai. Apa yang kamu merepek ni.

      Dia pun tak berselindung di sebalik serban sebakul dan jawatan ulamak peringkat dunia yang telah berkali-kali dibuktikan mencarut.

      Sunah nabi mana yang 'tuan guru' kamu tu ikut????

      Delete
    9. tak tuan tp yg pasti hj hadi jauh lbh mulia dari kau.jgn krn politik kau caci dia.mgkin dia ada mlkukn kslpn.stdknya hormati org yg tinggi ilmu agamanya.

      Delete
    10. Hmm.... aku lebih hormat orang yang tinggi ilmu ugamanya dan menyingkir diri dari perkataan keji dan syubhah

      Delete
    11. trpulanglah saudara.mgkin dmata saudara hadi sgt keji.dcc allah kita tak tahu.hadi smkin tua dan uzur.tak blhkah tnjukkn hormat sikit wlaupun.kita tak suka

      Delete
  20. Setakat yang diketahui dan logik, orang bukan Islam tidak mampu mwrampas kuasa..

    Yang mungkin manpu merampas kuasa dari umno hanyalah PAS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn la rampas... Bergabung je wahai parti adinda Kanda..

      Delete
  21. HADAM KAN FORMULA DI ATAS TADI
    MCA DAP PKR PAN GERAKAN & MIC
    CALON CALON INI JANGAN UNDI
    PILIH CALON BIKAN PARTI
    BIAR SUARA DI DEWAN ISLAM MAJORITY
    PARTI KUTTY BLOM PRU BUBAR PARTI
    PLURALIST SYIAH LGBT BERAMBUS PERGI
    SANGAT MUDAH HADAM FORMULA INI

    PANTUN 9 KERAT INI UNTUK KASI SEMUA BARUA DAP@SINGAPORK PLURALIST MURTAD SYIAH KAFIR LGBT BERAMBUSSSSS PERGI DARI SINI..

    MAMAK KUTTY PRU 14 BIO SATU LAWAN SATU
    LANTAK LA 3 PENJURU KA ATAU BRRBUCU BUCU
    YG PENTING BUKAN CALON PARTI TERTENTU
    UNDI CALON ISLAM BIO SUARA ISLAM 'BRRSATU'
    NAK NAMA CSLON PM PUN 'PH' SENYAP BISU
    TAK KE BABI NAMERNYER TU...?

    KIKIKIKI..

    INI KALI LAH BRRAMBUSSSS.. BARUA DAP@SINGAPORK

    UBAH & SIMENNNN....!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. La..., bila aku bilang bait pantun dia 8 je,dia kata 9.
      Betulke si KIKIKI ni?
      Bilang baris pun tak kena...
      TAK SEKOLAH KE SI LABU nihhhhhhh

      Delete
    2. Abam Azalina tak setuju LGBT tu berambus. Hisamuddin auw auw pun dah buat muka tengin. Boypren marah kau.

      Belum masuk Exco Pas Selangor lagi. Depa nak jadi transgender esok malam Khamis. Tunggu TITM potong kasi anjing makan. Fulus maaa...

      Muktamirin yang usul putus dengan PKR pun dah ramai tukar jantina. Gara gara tak berani letak jawatan aka duit. Anda bila lagi?

      Delete
    3. Hahaha...lama sgt tunggu azmin jatuh sampai dh biol otaknyer kot

      Delete
    4. Sibuk-sibuk sikiki tu nak tau tepi kain orang buat amde?
      jaga tepi kain sendiri yang koyak tu...
      Jangan-jangan dah ternampak sarang burung?
      TELORNYA BRAPE? ....HE....HE....he..he...
      geli ketiak aku...he.....he....he...

      Delete
    5. SIBERUK KIKIKIKI ni kalau lelaki aku cadang kawinlah dengan si Menteri Perempuan Mulut Celupar tuuuuu...
      WAU....WAU.....SEREMMMMMMMMM AKU...

      Delete
    6. Mamat dah round satu malaya dengan kassim Selamat @ osman jalani
      Ni baruu mamak jumpa beruk mat Yeh
      Kikikiki teruk sungguh beruk mat Yeh ni tak tau la Hidup dia ni macam mana

      Delete
  22. LOBAI + LANUN = BAINUN

    BAI= bye..bye (selamat tinggal)

    NUN= terlalu jauh( undi yang diperolehi terlalu
    rendah)
    PH=pilihan hari mengundi

    RUMUSAN
    BAINUN VS PH= PH(membentuk kerajaan slps PRU-14)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ph=tokong +bekas penyagak bn+pengkianat+keluarga rosak.

      Delete
  23. Yg ni ckp la8n. Esok TITM pulak ckp lain. Setiausaha pun ckp lain. Inilah realiti pimpinan puss sekrg. Dah jadi juruckp kuno pulak. Agamawan yg melacurkan agama dikahir zaman semakin terselah demi habuan duniawi. Pakaian tidak melambangkan keislaman seseorgan n kewarakannya. Mulut yg celypar maki hamun caci maki n kapir munafik menjadi mainan demi dedak2 yg menanti.

    ReplyDelete
  24. Cuba la sekali berfikir secara waras dan rasional.. mungkin ada benarnya apa yg dikatakan musuh2 islam akan menguasai kita. Tak boleh kah kita bersatu utk menghalang perkara itu terjadi. Ini tidak, setiap apa yg org PAS kata, pasti akan ada pak budin yg akan memberi pandangan secara negatif. Apa kau mau budin musuh2 islam itu menguasai kau??
    Tepuk dada tanya boss kau yg kasi kau mkn dedak ayam!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. idea orang bodoh PAS........
      tak reti-reti yang partinya dah hanyut
      kalau dah sesat /idea apa yang bagus?

      AWAT ?PAS SAJA YANG ISLAM!





      Delete
    2. puak ph dh anggap mreka aja bgus.sikap bgni akan myebbkn mereka berasa selesa.sdgkn bkn pndedahn demi pndedahan aja yg mnentukn kmngan ph.jntera parti msti dikukuhkn dipringkt akar umbi.jlskn juga pmbgian kuasa bila ph mng nnt supaya rkyat tdk ragu2 nk plih ph

      Delete
    3. jentera kubota atau lori tak perlu.
      Dah sah bersuloh PAS Pusing lilit.Rakyat dh muak dgn UMNO dan PAS.
      Kahwin saja la dgn Kekasih bugis bogus tu.
      Apa yg susah sgt ni.
      MENTAL BONDAGE , MOMOKAN KUNCI SYURGA DAN BANGSA DH EXOIRED.
      Geng PASEMBOR DAN UMNGOK masok sini nk bantai Budin lagi. Hapa punya bingai...buka telus lah ruang komen di Mykemut, Hanukah tu tgk. Berani? Tentu tidak , kaan?

      Delete
  25. musoh islam mahu rampas kuwasa dan sedang mencoba nak rampas kuwasa.
    sib baik tak mampuih terkojut saya.
    poak musoh rame ke.apa yg patut dbwat, kita nak lari atau nak lawan ataupong bwat demo atau bwat bodo kwat-kwat.

    bos pas royak ,bqgqi anjing menyalak babi datas bukit.amat tepat mengena.
    kalu anjjng,ibarat poak bawah bapak-bapak.babi poak atas bukit kepalabapak.
    yg pegang kuwasa dan berkuwasa.
    anjing jd hewan peliharaan babi jd hewan ternakan pada musoh islam.

    malaisa negeriku malaisa pusaka tingalan latok ku.

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah Nasruddin dah nampak. Saya dah lama nampak. Hari hari kering tekak terangkan kat blog ini malang ramai tak nampak. Kalau dibuang benci dan taksub mungkin kita akan nampak. Saya doakan begitu sebelum agama dan bangsa tergadai pada kafir liberal ini. Amiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak porno Germany
      Ton to view maria ozawa
      Hari dok gosok dan gesek telurrr

      Delete
    2. nampak telo najib....

      Delete
    3. saya pun dah nampak lama dah....kalau pembohong menjadi pemimpin, porak peranda la negara.....

      dia membohong pasal akaun peribadi dia.......apa lagi yang bole di percaya?.......bukan taksub tapi ko buta mr j....

      Delete
  27. Mat Singapork baru keluar
    Tadi sibuk pergi kepasar
    Hajat hati nak beli seluar
    Badan kecik nak seluar besar!

    Berlagak, sombong dan kurang ajar
    Dari kecik tidak diajar
    Sebut 'telor'mulut celupar
    Patut ditibai dengan selipar!

    Bro Perak Man dah kasi selepuk
    Bro Pakatan tekeh berdekuk
    Mat Singapork perangai buruk
    Kikiki nak ikut berok!

    Sibuk nak tahu si parti bunga
    Curi dengar mulut ternganga
    Busy body capang telinga
    Umno nak pupus dia tak tanya!

    Hajat hatinya pertahan Putrajaya
    Nanti menangis biar dirasa
    Umno hancur Pakatan berjaya
    Singapork, Sahabat,MrJ akan binasa!




    ReplyDelete
    Replies
    1. fun taik mana pntun 4 pktan tak brsatu

      Delete
    2. Terbaik bro fan tun..

      Ada seekor anon balaci
      Pada pantun kita dia dok jaki
      Tak abis abis keluar ayat membenci
      PH atau Barisan sokong dia tak beri..

      Kononnya tiada pemimpin yang wibawa
      Sebab tu dia tak sokong siapa
      Lagaknya macam bijak, bikin ketawa
      Terperasaan diri itulah dia..

      Teman dikatakan zaman batu
      Sedangkan perangai dia yang macam hantu
      Apakah nasihat yang boleh diberi oleh manusia keliru
      Diri sendiri pun tak reti memilih yang mana satu..

      Konon risau pada orang
      Pendirian diri macam lalang
      Ini contoh manusia bangang
      Tak payahlah dalam blog ni kamu bertandang..


      Delete
  28. sudah2lah dok kutuk pas.saudara hanya mmuaskan hati dan nafsu sndiri aja.biarlh pas dgn politik bodohnya mgutuk pas hanya mnpkkan kobodohan ph.trikut2 dgn pas buat apa.masanya sdh tiba pgikut ph mgkritik dan mmberi cdangan untk mmperbaiki klmahsn ph.ph lom tntu mmpu klhkn bn jika organisasi ph tk mgelami perubahan.untk mnrik sokongn atas pagar ph mst mmbina kekuatan dalamn.bkn skdr mncari kelemahan lwn.bn sudah lemah tp ph lgsung tk kuat.

    ReplyDelete
  29. sungguh mlg rakyat mlysia.dgn keadaan politik skrg rkyat tiada pilihn untuk mmilih yg trbaik.bn dan pas dh tk blh pakaiblg.ph pula tiada hala tuju.mmlih bn dan pas mmbawa kehancuran.mmlih ph tiada bezanya.ph sptutnya mmjdi pilihan tp mlihat kpd cara ph musthil ph akn trus kukuh lps pru.ph mst buat prubahan kalau tdk mmg mmbawa mudarat.dap mst dikeluarkn dari ph.pkr msti mnjdi parti dominan melayu.bersatu parti bkn melayu.pan mnjdi sayap agama ph.pkr mst mgetuai pmbngkang.kalau keadaan tdk brubah tkde parti yg akn mndpt mjoriti nnt krjaan cmpuran mst diwujudkn

    ReplyDelete
  30. 1.27 dah tunjukkan bodoh
    Nak buat pantun sendirilah buboh
    Apa pulak aku kau suroh
    Kau ingat aku,kau punya buroh?

    Banyak cantik kau punya muka
    Suruh orang otak kau tiada
    Dah buat pantun 4 penderhaka
    Kenapa tak baca, mata kau buta??


    ReplyDelete
    Replies
    1. pntun tak bgus fun taik.btlah dgn ikhlas sikit kau tk kritikpun 4 jahanam.kau kritik parti lain

      Delete
    2. Jangan dilayan mamat sorang ni
      Hari tu teman dah cuba untuk nasihati
      Bila di tanya, mana mungkin mak bapak mengajar buruk begini
      Dia kata mak bapak dia plak yang kita caci..

      Mungkin dia tak reti baca
      Sebab tu dia tuduh merala
      Cuba menagih perhatian dari kita
      Mungkin ada sindrom kurang kasih sayang gamaknya..

      Delete
    3. sbr org tua perak lelaki.kamu ckp.kamu tk.mncaci tgk tulisan kamu.makin mncaci sbg org tua yg byk.pglaman kamu dh tk boleh beza ke.

      Delete
  31. puak hamprak trus mnjadikan pas sbgai mgsa.mgutuk pas hr2 dh mnjdi kerja suci puak bodoh.dulu ckp pas dh lemah.pas akan kalah semua kerusi.org bodoh aja undi pas.tp hr2 kutuk pas ini mnampakkn sifat munafik pentaksub ph.sbnarnya mereka mmg termat takut kalah dgn pas.kalau ini berlaku mmg malu tramat sgt.kalau kalah dgn pas baik puak ph trjun sungai aja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 02:03

      Tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata.

      Sebagai contoh... Ada ke orang mengutuk Ustaz Zaidi Hadis 40 di TV1 tu??? Tak ada kan.

      Tapi kalau dah keluar dari mulut "Anjing menyalak babi dalam bukit" Siapa pun akan mengutuk. Persoalannya... dengan berkata begitu... siapa 'anjing' dan siapa 'babi' yang tuan diri cuba maksudkan????

      Kalau dah berpakaian seperti ulamak, kenalah perbuatan dan percakapan seperti ulamak juga...

      Delete
    2. Tambah sikit

      Lebih baik pakaian macam gangster tapi iman macam ulamak dari pakaian macam ulamak tapi perangai macam gangster

      Delete
    3. kita tak tahu antra mereka dgn kita siapa yg lbh baik disisi allah.kalau kamu rasa kamu lbh baik bguslah

      Delete
  32. 1.56 buat sendiri
    Nak kutuk Pakatan kau tak reti?
    Ingat kau gagah berdiri
    Rupanya baby takde gigi!

    Sini ramai orang Pakatan
    Nak ikut cakap kau, boleh jalan!
    Nak mintak ikhlas I say bolayan
    Nama pun Anoy orang tak heran!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mamak dok ushair depa ni 1.32 dan 2.03 satu habuk pun tarak. Cakap tarak pakai otak punya
      Piiirah masuk
      Fan Tun ni mamak cukup suka dia punya pantun
      Ni mamak nak round lagi satu malaya dengan osman jailani

      Delete
    2. kau pndai funbtaik sbb aku nk pntunnkau.bkn pntun org tua perak zaman batu.kshan dia makin tuan mkin bodoh.sejak brcmpur dgn pncaci haprak

      Delete
    3. Berita menarik sekembalinya Najib dari 'mencari pelaburan Cinazz' dengan melantik Irwan Serigar sebagai pengerusi baru Bandar Malaysia serta TRX .

      Dengan memegang portfolio sebagai pengerusi/pengarah didalam lebih 30 syarikat , mampu kah beliau menjalan tugas dengan lebih focus ?

      Dengan perlantikan melayu celop dari tamil naidu kejawatan ini , mudahlah buat Najib membuat pemindahan dana tanpa banyak birokrasi . Manakan tidak ?

      Azeez Rahim di TH .
      Irwan Serigar di KWAP , PETRONAS, LHDN,MAS,MRL , MRT , FGV , TRX , Bandar Malaysia .

      Mengapa kutuk mamak sedangkan Najib lebih percaya 'melayu celop' dari Tamil Naidu ?

      Delete
    4. apa yang baiknya.mgarut aja.bguslah najis apa nk jadi dgn najis.pru lmbat lg.najib bg imbuhan.myk turun.rkyat mlaysia terus lupa apa yg najib buat

      Delete
  33. Annoy 3.02

    Jangan kau lagak bedek
    Bro Perak Man memang cerdik
    Kau meroyan dia dah jentik
    Nak lawan Perak Man? Dia terbaek..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank Q, Bro fan tun..

      Ini orang ada tak kena
      Mungkin ada penyakit sianjing gila
      Komen merapu tiada bahasa
      Eloklah kita abaikan sahaja..

      Delete
  34. FAN TUN & SI YEOPP NI DUA KALI LIMA
    TINGGI NOOoo.. CITA CITA DEME BELAKA
    PUTRA JAYA NAK DI TAWAN DEME SEMUA
    BAKAL PM PUN DEME BERANI NAK BERSUARA
    UDAH2 LA FAN TUN & SI YEOP NIHH BERJENAKA
    TAK KELAKAR PUN MENYAMPAH LAGI LAH ADA
    CITA TINGGI AWAN SELUAR LONDEH TELO BERJELA



    KIKIKIKI.. PANTUN '10' KERAT TU UTK BARUA BARUA YG RASA BOLE TAWAN PUTAR JAYA DEME SEMUA..

    JOLOK SARANG TEBUAN JANGAN JARI YEOP... BUKAN JARI JER LEBAM TELO 2 BIJI NNPK BERBIJI BIJI YEOPPP OIIIII..


    KIKIKIKIKI.. BERAMVUS YEOP BERSAMA BARUA DAP@SINGAPORK... BAIK KO SABOTAJ EKONOMI SINGAPORK PULA..... BARU NNPK HERO YEOPP. .




    KIKIKI... BERAMBUSSSS...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berambus neo komunis lgbt yg telur terjulai2.

      Barua dan anjing komunis.

      Syuh..syuh..

      Klu terlanggar nk kena samak la pulak.

      Ahaksss ptui.. Kikikiki

      Delete
  35. Mereka gagal masuk maharaja lawak mega ..cuba pula masuk arena politik...

    ReplyDelete
  36. Kamu kata musuh islam nak rampas kuasa Nasaruddin Hassan ? sebenarnya, kamulah yang memusuhi islam itu!  parti islam yang mengamalkan politik bersifat rasis, asabiyah dan fanatik memang perlu dimusuhi!

    Pada hari ini kita melihat wujud di sana sini perpecahan, pergaduhan, perbalahan kerana kepentingan, kuasa dan politik Pas dan Umno.

    Masanya sudah tiba untuk kita semua, rakyat Malaysia untuk menukar politik sempit Pas dan Umno kepada politik Rahmatan lil alamin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita tukar politik luas ph.luas trkangkang.rasis sungguh mereka dap saja yg tak rasis.mrka ckp aja yg melakukan rasis siapa

      Delete
    2. Apa DAP dh buat kat atok kau? Sampai kau marah sgt kt DAP?

      Senaraikan skit bro...

      Delete
  37. Sedutan ucapan Hadi Awang

    Saudara-saudara sekelian percayalah,

    Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.


    Percayalah saudara-saudara sekelian,

    Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'politik suku, agama suku'.

    Sudah kah umno berubah atau pas sudah berubah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba jelaskan bhagian mana yang salah.nk tahu sgt2

      Delete
    2. Sudah tukar lah Bro...


      "Kita menyokong UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menyokong Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menyokong dia ialah kerana dia orang boleh mengisi tembolok kita walaupun dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana dia boleh mengisi tembolok itulah kita menyokong mereka. Oleh kerana itulah kita menghampiri mereka. Oleh itulah kita cuba berkawan dengan mereka.


      Percayalah saudara-saudara sekelian,

      Perjuangan mengisi tembolok kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad.

      DILUPUSKAN .... (Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'politik suku, agama suku')

      Delete
    3. bguslh tukar.amanat fitnah.cubalah tanya org yg tahu agama bkn politik.bhgian mana yg salah

      Delete
    4. Katalah amanat Hadi tu betul.... Mengapa sekarang terkinja-kinja nak bersama UMNO????

      Katalah amanat Hadi tu salah.... Mengapa tiada pun usaha untuk menarik balik amanat itu dari tahun 1981???

      Cuba kamu jelaskan bahagian mana yang betul dan bahagian mana yang salah...

      Delete
    5. knp pulak saya yg kene jlskn.bkn saya kata salah.cuma pernh terbaca amanat tak salah.sy tk berani nk komen psl amanat hadi.bkn bidang saya

      Delete
  38. Nasarudin ini sama kerek dengan Nasaruddin Timb Presiden dulu. Dia dah kalah lalu nak tunjuk pandai. Apa dah jadi lepas tu ? Mamat ni pun akan terkeluar dari senarai calon Pilihanraya akan dating. Kerek habis bro !

    ReplyDelete
  39. kalau betul umno "kawin" pas, perkahwinan itu diibaratkan perkahwinan artis.....kejap aje (puaskan nafsu) lepas itu bercerai

    IMAGINE a malay and muslim thief in bed with a malay and muslim who had profited from selling his religion

    IMAGINE yang stau telah dikafirkan dan yang satu mengkafirkan

    i can only imagine a marriage between prisoners in a prison cell....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm ph kahwin apa.siapa suami siapa istri tk tahu.dpn blnkg smua boleh.lps bn tumbang trus cerai talak 3

      Delete
  40. Hermmn....takda modal lain dh nk pakai.nape nak tiru mcm umni jgk pas skrg ni.nak pru jr bukak cite org cina nak rampas malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time dekat nak mengundi mesti nak bunyi slogan melayu mesti bersatu..dulu umno shj yg guna taktuk ni..skrg dh pas pulak

      Delete
    2. Ayat2 rasis akan mula diteriakkan oleh pemimpin pemimpin umno bila pru makin hampir

      Delete
    3. baik slogan melayu dari slogan tokong.

      Delete
    4. Contoh salah seorang yang rasis...takut kt bangsa lain padahal islam pada dirinyasendiri yg lemah.

      Delete
    5. conth mnusia yg tkut pada sebngsa dan seagama

      Delete
  41. Mr J...your answers are so JASA.

    First....attack attack attack the opposition.

    Second....if you cant balas hujah, keep quite and shift goal post

    Your cover is blown mr j. If you think you are smart, think again. Nice try anyway.

    ReplyDelete
  42. Task yang mrJ handle ialah wujudkan kebimbangan antara kaum..guna kaedah apa sahaja isu agama atau bangsa asal boleh.spin selagi boleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Task dia ialah influence melayu middle class di bandar. Sori beb, kat felda boleh la

      Delete
    2. Harap sgt la makcik felda pun dah xnk undi umno dh kali ni..ph kena fokus dgn makcik2 ni..kaum hawa paling ramai vote bn

      Delete
  43. Saya melayu beragama islam. sejak kecil saya dihantar ke sekolah Roman Catholic dari Darjah 1 sehingga Tingkatan 6 Atas. Pada sebelah petang dan atau malam pergi mengaji pondok. Walaupun tak hafaz AlQuran, saya boleh membaca dengan baik dan pernah memenangi beberapa musabaqah peringkat sekolah rendah, menengah dan universiti. Alhamdulillah saya pernah tunaikan Haji dan umrah. Bukan nak rasa riak tapi kenyataan yang perlu saya nyatakan demi discourse semacam ini

    Saya telah diEXPOSED to Christianity (for 13 solid years) dan Bible Knowledge was a subject I took in public examination. I passed with credit 2 at Overseas Senior Cambridge level. I literally remember the New Testaments, those written by Luke, John Mathew and Mark in their Acts of Apostles.... With Ahmad Deedat's lectures, I have a fair knowledge of the Old books of Testament...so I have no problem of understanding Christianity regardless of Denominations

    I keep asking myself why malays and muslims are so AFRAID of christianity. The only answer to this is KNOWLEDGE....and feeling of inferiority when discussing on religious differences. If muslim malays KUAT IMAN, no amount of attacks could change your AKIDAH...I have experienced debates with all denominations of christianity. I find it simply easy to ward off false preachings in as far as ALLAH is concerned. No voluminous number of christian books can influence me....because I have been exposed all this while and i know to pick right from wrong.

    My discourse with muslim malays in peninsula malaysia including muslim trained lecturers, they do have knowledge of the bible. Seeing a CROSS dah takutkan mereka, quick to dismiss books on christianity and or articles about christianity without venturing to read and understand it first. Tak akan gugat akidah kalau anda beriman.

    In malaysia today, no point for muslim malays to shout to the sky about malay and muslim superiority as they do not have the qualities. Corruption, thieves, munafiqs in religion, commercialised and abused the malays and islam for the sake of reward etc etc are aplenty.

    it is high time the silent muslim malay majorities who believe in ALLAH start to take stocks of their beliefs and actions. We are not Arabs or pakistanis or indians. We are muslims. We speak the truths. UNFORTUNATELY its the CROOKED POLITICIANS (THOUGH NOT ALL) THAT ARE PROMOTING ALL THESE HATREDS NOT ONLY LEVELLED AT CHRISTIANITY BUT HINDUISM, BUDDHISM and all other ISMS to keep in power.......

    I am apolitical...I believe in ALLAH and we are all ALLAH's SUBJECTS. Syurga neraka, dosa pahala urusan ALLAH dan manusia bukan penentunya

    Wallahuaklam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang islam melayu sebenarnya ditakutkan....oleh pemimpin yang takut kalah pru

      Delete
    2. takut kalah pru dek kurang ilmu.....

      Delete
    3. Klu kalah Pru 14 bamboo river menunggu.

      Spin, tipu, adu domba dan fitnah sumer tugas Mr j,sahabat jahil serta akak lgbt singapork.

      Sumer balaci barua JASA yg berjasa pada regim aristokrat kleptokrat blue hyppo.

      Makan le duit haram sblm ajal menjemput. Taubat la.

      Jgn jd barua komunis yg mmg tak percaya wujudnya Allah.

      Delete
    4. Dah diangkat jd pemimpin nak pulak berkuasa sampai mati...mcm tak ada umat islam lain kat malaysia ni.

      Delete
  44. MARAH BEBENO BARUA SEMUA
    MAKI HAMUN DEME LA JUARA
    BILA DI TANYA SAPA 'PM' NYER
    MENGELINTIN BARUA DAN ANJINNYA
    BESO HAJAT PUTRAJAYA NAK DITAWANYA
    UKUR KOTE KAT BADAN SENDIRI YEARR...!!

    BERAMBUSSSS...

    Kikikikiki.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengomen di atas adalah,

      mengaku melayu tapi dah dibangsatkan
      mengaku islam tapi kosong ilmu d

      bila berbicara....tengoklah caranya dek kena dedak

      Delete
    2. ini pntun yg manrik.bkn mcm fun t..dgn org tua.pntun yg tkde isi lgsung.tahniah

      Delete
    3. Berambus kikiki,

      Minat bebenor kamu dgn perkara2 lucah ye..syabas! teruskan..

      Delete
    4. itu bkn lucah itu kiasan saudara yg brfikiran bagitu

      Delete
  45. TERIMA KASIH PADA YG SUDI
    PANTUN SENTAP TAPI BERISI
    NAK LAYAN PUAK BARUA INI
    CARA BAIK MEREKA TAK IKUTI
    INI CARANYA NAK LAYAN BARUA DISINI



    ...BERBUSSSSS..DAP@SINGAPORK
    ... KAN LABIH BAIK KLU BARUA GI SABOTAJ EKONOMI SINGAPORK TU....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikikiki.. Akak lgbt singapork ni.

      Akak nk sabotaj ekonomi singapork bagai dan terkinja2 telor terjulai2 mcm tu.

      Singapork dh lama tawan Malaysia dah dan skrg komunis pulak.

      Kenapa???

      Krn bijan blue hyppo bangang kena tipu dgn Anak muda cina berbillion.

      Kikiki..

      Berambus sumer barua dan anjing regim aristokrat kleptokrat neo komunis sumer ke bamboo river.

      Pru 14 Kita tunggu sape yg kena!!!

      Kikikiki.. Ahaksss ptui.

      Delete
    2. Berambus kikiki,

      MCA dan pihak Parti Komunis China telah bekerjasama dalam pelbagai bidang.

      Semoga, PRU 14 adik manis berambus kikiki.. undi DAP dan PH ye..

      Delete
  46. Nasharuddin tontowi cakap???kih..kih..kih..hu..hu..hu..

    Amacam lobai tontowi..Dah abis tonton TV-Germann..
    Depan walunta tunjuk alimmmmm..dlm bilik hotel hanya allah yg tahu.

    ReplyDelete
  47. Cakap berdegar ala kilat sabung-menyabung serta guruh berdentam-dentum!

    Tapi isi habuk pun tadak....tak tau malu.

    ReplyDelete
  48. kshan sungguh pntaksub ph.mereka trus brada dlm alam mimpi.dahulu mrka snjung pr skrg mrka snjung ph.lpsni brlaku prselisahan ph akn dikuburkan dan tubuh gabungan lain.merka akan snjung gabungan yg baru.kshan sungguh mrka dipermainkn oleh pmimpin mereka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau baca perkataan pertama 'kshan' dah tahu kamu siapa, tentu guna A9. Sah pendedak BN.

      Kamu nah mengubah minda orang, keluarkanlah idea yang bernas, ayat berseni macam Sahabat tu. Itu pun dia gagal ubah minda pembaca blog ini.

      Inikan pulak guna perkataan 'mrka', 'lpsni', 'akn', 'snjung', 'kshan' dll. Kalau setakat 'melepaskan batuk di tangga', tak payahlah. Bukannya kami ni budak remaja yang gila sms.

      Patutlah Najib mengistilahkan kamu 'bloger bangang'

      Apa????? JASA tak mampu belikan laptop???

      Dengar sini!!!! Kalau setakat post guna A9, aku skip aje

      Delete
    2. Bloger gampang!!!!!!! Aduhhh sia2 bagi A9

      Delete
    3. 1036.Apa yang ph tipu? Jika ph dah berjaya takbir malaysia tapi tak tunai janji boleh lah cakap tipu..

      Delete
    4. bljr trima hakikat.sej lalu dh mmbuktikn pkatan pmbngkang wujud dlm acuan yg sama.bkn nk midakkn ph.huhu pndangn ikhlas aja.jauh sekali terima a9

      Delete
  49. Jom layan ...

    Watch "Mawi feat KRU- Sujud [lirik]" on YouTube
    https://youtu.be/hYTtksolCRo


    Bukan fantun. Lirik Sujud oleh Mawi

    Lirik Sujud - Mawi Ft KRU
    Lirik Lagu Mawi - Sujud

    [Mawi]
    Bila dilanda musibah
    Hati tabah mula rebah
    Jangan biarkan dugaan
    Rapuhkan pedoman hidup

    Andai waktu itu tiba
    Semaikan sifat bersabar
    Hanya Dia saja menentu
    Dan kita hanya mampu sujud

    [KRU]
    Jika direnung kembali
    Dari kehidupan
    Pelbagai halangan kutempuh penuh cabaran
    Tiada satupun ku hadapi dengan senang dan
    Tiada satupun ku hadapi dengan tenang

    Tapi ku bersyukur
    Di saat ku murung
    Ku musikkan dalam kedua telapak tangan
    Semangat yang dah luntur
    Harapan yang dah terkubur
    Diberi arah tukku teruskan

    [Mawi]
    Bila dilanda musibah
    Hati tabah mula rebah
    Jangan biarkan dugaan
    Rapuhkan pedoman hidup

    Andai waktu itu tiba
    Semaikan sifat bersabar
    Hanya Dia saja menentu
    Dan kita hanya mampu sujud……

    Hanya mampu sujud…..

    [KRU]
    Pernah kulihat mereka
    Yang hilang segalanya
    Insan yang tersayang
    Atau harta benda
    Pancaroba bencana juga malapetaka
    Adalah sebahagian ujian dunia

    Di sebalik kesusahan
    Tidak letih mengerti erti kesenangan
    Harusku akur dengan apa yang telah dikurnia
    Barangkali esok semua berubah

    Janganlah kita melupakanNya
    Ketika langit cerah bersinar
    Janganlah kita melupakanNya
    Ketika langit mendung tak bercahaya

    [Mawi]
    Bila dilanda musibah
    Hati tabah mula rebah
    Jangan biarkan dugaan
    Rapuhkan pedoman hidup

    [KRU & Mawi]
    Andai waktu itu tiba
    Semaikan sifat bersabar
    Hanya Dia saja menentu
    Dan kita hanya mampu sujud……

    Hanya mampu sujud…..

    Lirik Mawi - Sujud



    ReplyDelete
  50. Binatang Ternak (Al-'An`ām):33 - Sesungguhnya Kami mengetahui bahwasanya apa yang mereka katakan itu menyedihkan hatimu, (janganlah kamu bersedih hati), karena mereka sebenarnya bukan mendustakan kamu, akan tetapi orang-orang yang zalim itu mengingkari ayat-ayat Allah.

    Binatang Ternak (Al-'An`ām):34 - Dan sesungguhnya telah didustakan (pula) rasul-rasul sebelum kamu, akan tetapi mereka sabar terhadap pendustaan dan penganiayaan (yang dilakukan) terhadap mereka, sampai datang pertolongan Allah kepada mereka. Tak ada seorangpun yang dapat merubah kalimat-kalimat (janji-janji) Allah. Dan sesungguhnya telah datang kepadamu sebahagian dari berita rasul-rasul itu.

    Binatang Ternak (Al-'An`ām):35 - Dan jika perpalingan mereka (darimu) terasa amat berat bagimu, maka jika kamu dapat membuat lobang di bumi atau tangga ke langit lalu kamu dapat mendatangkan mukjizat kepada mereka (maka buatlah). Kalau Allah menghendaki, tentu saja Allah menjadikan mereka semua dalam petunjuk sebab itu janganlah sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang jahil

    Binatang Ternak (Al-'An`ām):36 - Hanya mereka yang mendengar sajalah yang mematuhi (seruan Allah), dan orang-orang yang mati (hatinya), akan dibangkitkan oleh Allah, kemudian kepada-Nya-lah mereka dikembalikan.

    ReplyDelete
  51. UP UP RAHMATAN FI ALAMIIIN
    MMMM.. KUAT BAU SYIAHNYA
    TAKKIYAH BARU SYIAHNYA SEMPURNA
    TIADA TEMPAT SYIAH DI MALAYSIA


    BERAMBUSSS....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meroyan ke

      Delete
    2. Kalau pun nak komen, janganlah sampai mempersenda ayat Allah. Kamu ingat kamu tu siapa?

      Cuba baca firman Allah dalam Surat al-Anbiya ayat 107 yang bunyinya, “Dan tiadalah Kami mengutus kamu, melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi semesta alam"

      Tak ada pun bau syiah. Itu ayat Al Quran. Jangan kamu permainkan!!!!!

      Tolong bersyahadat sebelum Allah menyuruh kamu berambussssss....... Itu pun kalau kamu ISLAM

      Delete
    3. Bila tak bertakiyyah (munafik/menipu) tak sempurna iman syiah murtad nya...... ingat tu..


      Berambusss.....

      Delete
    4. Allah suruh kita jaga iman masing2, yg kau sibuk2 tu apa hal? Macam lah ko tu confirm masuk syurga.... boleh berambus ler...

      Delete
    5. Setuju dengan Anon 11:44. Sepatutnya bertambah iman bila baca ayat2Nya. Itu yang saya keliru.

      Harta rampasan perang (Al-'Anfāl):2 - Sesungguhnya orang-orang yang beriman ialah mereka yang bila disebut nama Allah gemetarlah hati mereka, dan apabila dibacakan ayat-ayat-Nya bertambahlah iman mereka (karenanya), dan hanya kepada Tuhanlah mereka bertawakkal.

      Delete
    6. puak ph tk blh ditegur.mreka dh bijak pndai

      Delete
  52. Hah betul! minta Exco PAS letak jawatan tapi geng dengan MP/ADUN lompat!
    Assalamualaikum,,,
    LGE kata kalau PAS ada maruah Exco mereka mesti letak jawatan, begitu juga Saifuddin Nasution.Kedua duanya mewakili DAP dan PKR yang bergabung dengan PAN yang pula terdiri dari beberapa orang MP dan ADUN yang lompat macam si katak Berahim Ali.Mereka begitu hebat bercakap pasal maruah dan pasal kebiasaan kepada orang orang yang memutuskan hubungan.Mat Sabu presiden parti lompat pun bercakap dengan nada yang sama.Tapi kenapa mereka semua membisu bila tiba kepada hubungan yang mereka jalin dalam PH menerusi hubungan yang diputuskan oleh MP/ADUN pelompat pelompat parti? Apa pelompat parti sebegini tak perlu letak jawatan untuk menjaga maruah mereka?

    Sifirnya mudah kalau PAS kena letak jawatan sebagai exco maka MP/ADUN PAN yang lompat dari PAS juga perlu letak jawatan.Itu baru bermaruah dan baru amalan biasa kepada sesiapa yang memutuskan hubungan.

    Dari sudut yang lain, keputusan PRU 13 adalah mandat yang dibeikan rakyat kepada parti yang bertanding di PRU itu.PAN tidak bertanding dan tidak pernah mendapat mandat untuk memerintah serta yang bertanding ketika itu ialah PR dan kemenangan yang dicapai di Kelantan ,Penang dan Selangor adalah kemenangan PR dan mandat yang diperolehi ialah mandat PR.

    Miskipun PR sudah tiada, tetapi untuk 3 negari ini, mandat yang diperolehi masih lagi berjalan dan sekiranya mana mana pihak tidak mahu menerima mandat ini, maka DUN perlu dibubarkan dan mandat baru mesti diperolehi menerusi pilihanraya baru.Tetapi hal ini tidak berlaku di Penang, DAP bertindak seolah olah mandat itu milik mereka sepenuhnya, mereka menyingkirkan PAS dan menggantikannya dengan parti lompat tikam PAN tanpa mandat yang sah.Inikah yang dikatakan kerajaan bermaruah oleh LGE?

    Begitu jugalah di Selangor kalau nak PAS tinggalkan kerajaan, PKR dan DAP tiada pilihan selain bubarkan DUN dan pilihanraya baru perlu diadakan dan mandat baru perlu diperolehi.Itu baru bermaruah!

    Tapi ini tak,melaung laung minta PAS letak jawatan Exco tapi dengan selamba bergabung dengan parti lompat tikam, mana maruahnya?

    ReplyDelete
  53. Lawak Jenaka Wan Ji: DAP Akan Bertukar Jadi Parti Islam
    Ustaz Wan Ji Wan Hussin, yang berasal dari Kelantan tetapi menetap di Selangor, adalah bekas ahli PAS yang menyertai PKR. Pengumuman penyertaan Ustaz Wan Ji Wan Hussin di dalam PKR dibuat oleh Rafizi Ramli, yang merupakan Setiausaha Agung PKR waktu itu, pada 8 Julai 2015.

    Serentak dengan penyertaan di dalam PKR, Rafizi Ramli mengumumkan perlantikan beliau sebagai EXCO Angkatan Muda PKR dengan diberikan tanggungjawab khusus untuk menarik lebih ramai golongan berpendidikan Islam ke dalam PKR.
    Walaupun secara rasminya beliau merupakan ahli PKR, Ustaz Wan Ji Wan Hussin diketahui ramai sering terlibat dengan aktiviti AMANAH, termasuk mempromosi parti itu. Baru-baru ini saya terdengar satu rakaman ucapan beliau menggesa ahli-ahli PAS di sebuah kampung di Kelantan supaya keluar dari PAS untuk menyertai AMANAH. Hujah yang beliau gunakan adalah ahli-ahli PAS perlu keluar dari PAS untuk menyertai AMANAH, yang bersekutu rapat dengan DAP, kerana kononnya penyertaan ahli-ahli PAS di dalam AMANAH akan memungkinkan DAP bertukar menjadi sebuah parti Islam dengan nama Parti Mu’allaf Islam Malaysia suatu masa nanti dengan Penasihat DAP, Lim Kit Siang, dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, kononnya akan memeluk Islam dan menukar nama masing-masing menjadi Muhammad Lim Kit Siang dan Muhammad Lim Guan Eng.

    Bila saya membuat laporan polis terhadap Hannah Yeoh kerana buku tulisan beliau bertajuk “Becoming Hannah” mungkin boleh mendorong orang yang beragama Islam cenderung kepada agama Kristian, ada beberapa orang, termasuk peguam Syahredzan Johan, yang mengkritik saya dengan menyatakan bahawa logik yang saya gunakan adalah menyimpang (flawed logic). Setahu saya logik yang saya gunakan adalah tidak menyimpang, tetapi logik yang orang seperti Ustaz Wan Ji Wan Hussin gunakan bagi menarik ahli-ahli PAS menyertai AMANAH inilah yang sebenarnya menyimpang.
    TRANSKRIPSI UCAPAN USTAZ WAN JI WAN HUSSIN

    “Ambo pergi Terengganu baru ni, mintak maaf ni, lebih sikit, berdiri dah tu. Ambo pergi Terengganu, ada seorang Tok Haji tanya ambo, dia kata, “Ustaz, nak tanya soalan”. “Ambo tanya ramai dah Ustaz, Ustaz bagi jawapan ambo tak puas hati, nak tanya Ustaz Wan Ji pulak,” dia kata. “Ambo ni Parti PAS, sayang kor PAS ni nak tubik pada PAS ni sayang, nak masuk Parti AMANAH, tapi duk bersaing dengan orang AMANAH doh”. Bleng-bleng duk bersaing dengan orang AMANAH, tak tubik lagi PAS, orang PAS tak gi doh sembahyang mayat mak dia mati. Ni Terengganu ni, cerita ni, “Ni ambo nak tanya Ustaz, kalau orang kata AMANAH ni parti pengkhianat, nak jawab lagu mana?” Ambo gi tanya soalan kat dia, kata, “Ji, nak tanya soalan sikit boleh?” Dia kata, “Boleh”. “Haji ni hati kecil Haji ada tak perasaan nak tengok Lim Guan Eng ni suatu masa lagi nama dia Muhammad Lim Guan Eng, setuju kah dok? Dia kata, “Nak”. Ni, kata Haji, nama Haji Din, orang Terengganu. Ana pun tanya ramai-ramai orang AMANAH masa tu, “Ni orang AMANAH ramai-ramai, kita berasa tak nak tengok Lim Kit Siang ni suatu masa lagi nama dia Muhammad Lim Kit Siang?” DAP ni, yang kita kata DAP ni parti bukan Islam, suatu masa lagi kita berasa tak nak tengok DAP ni Parti Mu’allaf Malaysia, setuju kor dok? Benda ni mustahil kor dok? Tak mustahil. Eh, Parti GERAKAN tu orang Islam tubuh dok? Syed Hussein al-Attas tubuh Parti GERAKAN. Last sekali parti tu penuh dengan orang Cina. Kalaulah Parti GERAKAN hak tubuh tu orang Islam last sekali penuh dengan orang Cina, pelik apa parti DAP hak lani parti Cina akan datang jadi Parti Mu’allaf Islam Malaysia, betul dok? Tak pelik. Ambo tanya, dalam hati orang hak dengar malam ni, ada niat nak tengok Lim Guan Eng suatu masa lagi nama dia Muhammad Lim Guan Eng, betul atau tidak? Disebabkan itu, tubik PAS, masuk AMANAH, insya Allah.”

    Link berkaitan: https://www.youtube.com/watch?v=OubeOvhoR-s

    FB
    Dr. Kamarul Zaman Yusoff

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr Kamarul,

      I still believe you lack understanding of Christianity.

      13 years is a mission school, 47 years in public life and interfacing with all faiths have never at any second my iman and akidah changed. To the contrary it has enhanced my belief in Allah.....

      Wallahuaklam

      Delete
    2. This dr will be famous soon. Thats howvthings work here.

      Delete
  54. Letak jawatan exco, letak jawatan adun, mana lebih aula?
    Setiap hari pkr melagukan lagu bertajuk "Exco pas wajib letak jawatan". Lagu ini mungkin menang jika dicalunkan dalam anugerah juara lagu, ajl. Mungkin datuk m nasir boleh mencipta lirik dan habsah hasan memberikan senikata.

    Tapi bagi penulis, tajuk lagu itu tidaklah lebih aula dari tajuk "adun pencuri kerusi wajib letak jawatan"

    Ya, "adun" pan wajib meletak jawatan adun. Kalau ada yang tidak suka kalimah wajib, penulis ubah kepada kalimah wajar.

    Exco pas di selangor tidak wajib atau tidak ahrus meletak jawatan hanya kerana desakan lim guan eng atau saifudin nasution. Sebab mereka dilantik mb. Maka mblah yang wajar memecat mereka. Tidak timbul mereka dipaksa meletak jawatan. Kalau azmin akur dengan lim guan eng, azmin boleh melupakan jasa pas mencadangkan beliau menjadi mb, pecat ajalah exco pas itu. Sebab mereka dilantik oleh azmin atas kapasiti mb, bukan timbalan president pkr. Mana ada pemimpin parti boleh melantik anggota "kabinet" negeri. Ini yang tidak cuba dipegang dan tidak cuba diamat-amati, sampai ada yang kelihatan tak cerdik.

    "Adun" pan siapa yang lantik? Mb atau siapa? Adun pan di selangor macam khalid samad, hanifa maidin dll itu siapa yang lantik? Azminkah? Tidak! Yang lantik mereka menjadi "adun" ialah penyokong pembangkang. Mereka bertanding di pru13 atas tiket pas, sbg calun pas. Sekarang mereka bukan ahli pas lagi tetapi ahli pan.

    Atas dasar maruah, "adun" pan seharusnya lebih aula meletak jawatan, letak jawatan adun. Sebab mereka sendiri memutuskan untuk keluar dari pas. Mereka sendiri memutuskan tidak lagi menjadi ahli pas dengan menubuhkan pan.

    Exo pas selangor dilantik oleh mb, maka mereka harus redha jika azmin memecat mereka dari jawatan adun. Jangan kecewa. Jika mereka dipecat azmin dan mereka membuat protes, mereka layak digelar kebuloq jawatan seperti akta mahfuz. Tetapi jika mereka tunggu dan lihat apa tindakan mb azmin, mereka belum boleh mahfuz gelar kebuloq jawatan. Itu harus faham.

    Jadi secara maruahnya, yang aula meletak jawatan ialah "adun" pan. Merekalah yang layak mahfuz gelarkan kebuloq jawatan. Bertanding atas tiket pas, dibantu mati-matian oleh jentera pas, kemudian keluar pas dan tanpa malu membawa kerusi pas dan digelar pula adun pan.

    Macam pencuri keretalah. Curi kereta orang mengaku kereta sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 11:38

      Mereka keluar PAS sebab DIHALAU oleh Presiden PAS sendiri.

      Berbeza dengan PAS yang memutuskan hubungan dengan kerajaan PKR Selangor. Bukannya PKR yang mencadangkan putus hubungan.

      Delete
  55. Wakil rakyat melompat wajar letak jawatan
    Mencuri adalah perbuatan yang mendatangkan dosa. Mencuri adalah perbuatan yang tidak bermaruah. Itulah yang ditetapkan islam. Mencuri ialah mengambil harta orang tanpa kebenaran.

    Seingat penulis, dua adun pas telah melompat ke pkr. Mereka ialah saifudin nasution dan kamarudin jaafar. Yang lain penulis tak ingatlah. Bukan kerja penulis nak mengingat mereka, banyak kerj a lain lagi.

    Kalau "adun" pan keluar pas kemudian menubuhkan parti sendiri, pan, saifudin dan kamarudin, keluar pas masuk pkr. Saifudin dan kamarudin sekarang mendakwa mereka mp pkr. Dalam apa juga hal wakil rakyat, mereka akan disebut wakil rakyat pkr.

    Kalau exco pas selangor, mereka tetap ahli pas dan adun pas. Mereka tidak melompat parti atau keluar parti. Jawatan exco mereka dilantik mb maka mb yang wajar memecat mereka, bukan ahli atau pemimpin pkr, apa lagi yang sering menyuruh mereka letak jawatan, saifudin dan lim guan eng.

    Kalau keluar parti kemudian menubuhkan parti baru secara maruahnya wajar letak jawatan adun atau mp, yang melompat parti juga demikian. Mereka wajar meletak jawatan juga. Mereka tidak boleh lagi menjawat jawatan adun atau mp sebab mereka khianat kepada mandat rakyat. Saifudin dan kamarudin menang atas tiket pas. Mereka dipilih atas tiket pas. Maka mereka menang. Sekarang pas dan pkr putus tahalluf dengan pkr, maka jika saifudin bertanding di macang, harus dia "makan tanah".

    Oh ya, mungkin saifudin dan kamarudin akan berkata, mereka dipilih oleh rakyat maka mereka tidak wajar letak jawatan. Tapi jangan lupa, seperti telah penulis tulis di atas, rakyat majority memilih kamu berdua atas tiket pas, bukan tiket pkr. Dan kamu berdua boleh mempertahankan jawatan kamu dalam pru14 akan datang di sana atas tiket pkr pula.

    Jadi wajarlah saifudin dan kamarudin dan yang lain, yang melompat parti, juga asal dari amno, untuk meletak jawatan. Lebih aula dari exco pas selangor.

    Kalau tak letak, mahfuz boleh gelar mereka "kebuloq sayang jawatan"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buka lah blog sendiri boleh beri ulasan pjg2.... komen tu berpada2 ler....

      Delete
    2. Anon 11:41

      Dihalau keluar dari PAS oleh Presidennya sendiri berbeza dengan melompat parti secara sukarela

      Kalau Hadi tak pandai tarbiah mulut sendiri, jangan salahkan orang lain

      Delete
    3. mereka blh kluar tk siapa mghalngnya.

      Delete
  56. DR. KAMARUL DEDAH BAGAIMANA DIA DISERANG BERTALU-TALU OLEH PENYOKONG DAP DAN PAN SERTA PKR SELEPAS DEDAH OPERASI HANNAH YEOH!!!!
    Bertalu-talu nampaknya serangan yang dibuat terhadap diri saya ekoran laporan polis yang saya buat terhadap Hannah Yeoh. Bermacam-macam kata nesta yang keluar khususnya daripada mulut pemimpin dan penyokong DAP dan AMANAH, termasuk juga PKR, terhadap saya.

    Apa yang tidak keluar dari mulut mereka hari ini? Bodoh, bongok, bangang, dungu, kangkung, paranoid, pathetic, hampir semua kata-kata buruk yang biasa digunakan dihamburkan kepada saya. Sungguh pelik saya begitu bersungguhnya mereka, khususnya yang berbangsa Melayu dan beragama Islam, hingga sanggup menghina saudara sendiri semata-mata kerana mahu membela Hannah Yeoh.

    Banyak daripada komen negatif yang diberikan, termasuk oleh beberapa orang peguam yang agak terkenal, antaranya daripada AMANAH, berkisar di sebalik dakwaan bahawa tidak munasabah untuk dibayangkan bahawa buku Hannah Yeoh boleh mendorong pembacanya menganut agama Kristian atau cenderung kepada agama Kristian, yang disertakan dengan hinaan mengenai lemahnya tahap iman saya dan penganut agama Islam lain di Malaysia.

    Hujjah ini jugalah yang digunakan oleh Ahli Parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng, yang menyebut secara spesifik kononnya dakwaan saya bukan sahaja menghina kebijaksanaan rakyat Malaysia pelbagai agama, tetapi juga menunjukkan tahap kualiti ahli akademik di negara ini. Kata beliau, seperti kata yang lain, “Umat Islam, Hindu, Buddha dan bukan Kristian lain di negara ini tidak akan memeluk agama Kristian dengan hanya membaca buku Hannah”.

    Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, pula dilaporkan membela Hannah Yeoh dengan bertanya, “Sejak bila bukan Islam tidak dibenarkan bercakap tentang agamanya sendiri?” Begitu juga Timbalan Presiden AMANAH, Salahudin Ayub, yang mendakwa Hannah Yeoh diberi kebebasan di bawah Perlembagaan Persekutuan untuk mengamalkan agama pegangan beliau dengan aman dalam negara kita.

    Bagi saya, semua hujah yang diberikan ini melambangkan kebodohan penuturnya, baik Lim Lip Eng, Lim Guan Eng, Salahudin Ayub atau siapa saja yang berpandangan sama.

    Selaku ahli politik atau selaku peguam, takkanlah mereka tidak tahu bahawa Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa “Undang-undang Negeri dan, berkenaan dengan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, undang-undang Persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama di kalangan orang yang menganuti agama Islam”?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pilihanraya dah dekat...isu agama dah start

      Delete
  57. Sebab itulah maka Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam diwujudkan di peringkat negeri di mana salah satu daripada seksyen kecilnya memperuntukkan bahawa “Seseorang adalah melakukan kesalahan jika ia memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seseorang lain yang beragama Islam supaya menjadi penganut atau anggota suatu agama bukan Islam atau supaya cenderung kepada agama itu”.

    Jelas diperuntukkan di dalam satu seksyen kecil lain (4) bahawa “Adalah tidak menjadi suatu pembelaan terhadap pertuduhan di bawah seksyen kecil (1) bahawa orang lain itu telah tidak terpengaruh oleh apa-apa perkara yang diperkata atau dilakukan oleh orang yang dituduh itu kepadanya”.

    Maksudnya adalah, sama ada orang beragama Islam yang dipujuk, dipengaruhi atau dihasut “supaya menjadi penganut atau anggota suatu agama bukan Islam atau supaya cenderung kepada agama itu” benar-benar menjadi penganut atau anggota agama itu atau benar-benar cenderung kepada agama itu adalah tidak berbangkit.

    Bila anda atau rakan anda didapati memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seseorang lain yang beragama Islam supaya menjadi penganut atau anggota suatu agama bukan Islam atau supaya cenderung kepada agama itu, maka ia adalah tetap satu kesalahan walaupun usaha anda atau rakan anda itu menemui kegagalan.

    Jika anda benar-benar mengakui kedaulatan undang-undang, anda cabar sajalah enakmen ini di mahkamah jika anda tidak berpuas hati dengannya. Usahlah jadi bangang dengan mengaitkannya dengan kelemahan tahap iman saya dan penganut agama Islam lain di Malaysia pula.

    Dr Kamarul Zaman Yusoff

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apahal ni dr? Orang bukan islam tau la pasal enekmen ni. Buat apa nak cabar? Orang bukan islam pun tau kalau nak hasut/pengaruh orang islam, boleh kena dakwa. Dr phd mana ni? Sapa yg nak pengaruh orang islam masuk agama lain skrg?

      Delete
  58. Selepas Buku 'Becoming Hannah', Pas Dedahkan Pula Buku Tulisan Ian Buchanan Yang Nama Hannah Yeoh Dan Lim Guan Eng Diperkatakan Di Dalamnya Untuk Kristiankan
    Pusat Penyelidikan PAS (PPP) mengalu-alukan pendedahan yang dibuat oleh Pensyarah Sains Politik Universiti Utara Malaysia (UUM) yang juga Fellow Institut Kajian Strategi Islam Malaysia (IKSIM), Dr Kamarul Zaman Yusoff, tentang hubungan DAP dan ajaran Kristian dalam konteks amalan berpolitik di negara ini. Pendedahan yang bertujuan mendedahkan hipokrasi DAP dalam mengamalkan politik sekular, telah diheret oleh media massa untuk melihat hubungan DAP dengan gerakan Kristianisasi.

    Secara umumnya, maklumbalas yang diberikan oleh pimpinan DAP khususnya Hannah Yeoh terhadap isu yang digembar-gemburkan oleh media, ialah dengan cuba menafikan keterlibatan DAP dengan gerakan Kristianisasi di Malaysia.
    Berkaitan dengan isu ini, PPP melihat DAP tiada kesungguhan untuk membersihkan nama mereka daripada tuduhan-tuduhan tersebut. Dengan sikap berlepas tangan pimpinan-pimpinan DAP yang lain dan meletakkan beban untuk menjawab isu ini hanya kepada Hannah Yeoh, menunjukkan DAP bimbang isu ini akan meletup. Tuduhan berkaitan hubungan DAP dan gerakan Kristianisasi ini bukan sahaja akan menyebabkan masyarakat Islam semakin menyedari tentang siapa sebenar DAP, bahkan masyarakat Tionghua juga yang majoritinya beragama Buddha juga akan turut sedar. Sekiranya tuduhan ini benar, DAP akan kehilangan undi yang lebih besar dari kalangan pengundi-pengundi Islam, malah berkemungkinan juga akan kehilangan undi dari pengundi-pengundi masyarakat Tionghua.

    DAP sepatutnya membersihkan nama mereka lebih awal lagi terutamanya selepas penerbitan sebuah buku bertajuk “Sang Nila Utama and the Lion of Judah: Dominionism and Christian Zionism in Malaysia” pada awal tahun 2015. Buku ini ditulis oleh seorang ahli akademik dari New Zealand, Iain Buchanan, yang diterbitkan oleh International Movement for a Just World. Buchanan juga sebelum ini menghasilkan sebuah buku yang bertajuk “The Armies of God: A Study in Militant Christianity”. Di dalam kedua-dua buah buku ini, penulis cuba menggambarkan kewujudan gerakan Kristianisasi global yang melampau, digunakan oleh kuasa Imperialisme untuk mendominasikan politik dunia termasuk di negara-negara umat Islam seperti Malaysia.

    Penulis telah memuatkan dalam kedua-dua buku ini bukti-bukti yang sarat tentang teori yang cuba beliau ketengahkan, iaitu wujud gerakan Kristianisasi melampau yang dipelopori oleh Imperialis, bukan sekadar penyebaran agama Kristian yang biasa seperti yang dilakukan oleh pendakwah-pendakwah Kristian yang lain. Berdasarkan pengamatan PPP, gerakan Kristianisasi melampau ini seperti yang difahami daripada tulisan Buchanan telah disekat di beberapa negara umat Kristian sendiri seperti Russia yang kuat berpegang kepada Ortodoks. Terdapat juga beberapa negara yang telah menghalang penyebaran gerakan seumpama ini, demi untuk menghalang campurtangan kuasa Imperialisme di negara-negara tersebut.
    Sehubungan dengan itu, PPP mendesak supaya DAP menjawab buku Buchanan yang bertajuk “Sang Nila Utama and the Lion of Judah: Dominionism and Christian Zionism in Malaysia” kerana di dalam buku tersebut secara jelas menyebut keterlibatan pimpinan-pimpinan DAP seperti Lim Guan Eng, Hannah Yeoh dan lain-lain. Sebagai contohnya pada mukasurat 26 hingga mukasurat 34, di bawah tajuk kecil “Dominionism: Lesson from Penang”, penulis menyebut tentang kaitan kerajaan Pulau Pinang yang diketuai oleh DAP. Nama Lim Guan Eng dan Hannah Yeoh turut disebut di bawah tajuk kecil ini. PPP melihat pendedahan buku ini yang memalitkan DAP khususnya dengan gerakan Dominionism adalah perkara yang lebih utama untuk mereka jawab.

    ReplyDelete
  59. Buku yang ditulis oleh Buchanan ini, sekiranya apa yang didakwanya benar, ia merupakan ancaman kepada kestabilan negara. Penulis menyebut pada mukasurat 7 bahawa Malaysia secara khususnya sangat mudah diserang dengan gerakan Dominionism dan Christian Zionism. PPP juga mengambil perhatian bahawa penulis pernah membentang kajiannya berkaitan dengan gerakan Kristianisasi melampau ini dalam satu persidangan di Malaysia, yang dirasmikan ketika itu oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah. Melihat kepada kesan besar gerakan Kristianisasi melampau yang didedahkan oleh penulis ini, PPP sekali lagi mendesak supaya DAP memberi jawapan terhadap pendedahan buku tersebut yang telah berlegar di dunia maya sejak 2015 lagi.

    Dr Mohd Zuhdi Bin Marzuki
    Pegarah Pusat Penyelidikan PAS

    16 Mei 2017
    20 Sha`ban 1438

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pusat penyelidikan pas ada kaji selidik kes 1mdb tak?

      Delete
    2. Dr zuhdi...selidik dulu apahal orang kelantan miskin di bawah PAS?

      Delete
  60. Dr zuhdi,

    Saya melayu beragama islam. sejak kecil saya dihantar ke sekolah Roman Catholic dari Darjah 1 sehingga Tingkatan 6 Atas. Pada sebelah petang dan atau malam pergi mengaji pondok. Walaupun tak hafaz AlQuran, saya boleh membaca dengan baik dan pernah memenangi beberapa musabaqah peringkat sekolah rendah, menengah dan universiti. Alhamdulillah saya pernah tunaikan Haji dan umrah. Bukan nak rasa riak tapi kenyataan yang perlu saya nyatakan demi discourse semacam ini

    Saya telah diEXPOSED to Christianity (for 13 solid years) dan Bible Knowledge was a subject I took in public examination. I passed with credit 2 at Overseas Senior Cambridge level. I literally remember the New Testaments, those written by Luke, John Mathew and Mark in their Acts of Apostles.... With Ahmad Deedat's lectures, I have a fair knowledge of the Old books of Testament...so I have no problem of understanding Christianity regardless of Denominations

    I keep asking myself why malays and muslims are so AFRAID of christianity. The only answer to this is KNOWLEDGE....and feeling of inferiority when discussing on religious differences. If muslim malays KUAT IMAN, no amount of attacks could change your AKIDAH...I have experienced debates with all denominations of christianity. I find it simply easy to ward off false preachings in as far as ALLAH is concerned. No voluminous number of christian books can influence me....because I have been exposed all this while and i know to pick right from wrong.

    My discourse with muslim malays in peninsula malaysia including muslim trained lecturers, they do have knowledge of the bible. Seeing a CROSS dah takutkan mereka, quick to dismiss books on christianity and or articles about christianity without venturing to read and understand it first. Tak akan gugat akidah kalau anda beriman.

    In malaysia today, no point for muslim malays to shout to the sky about malay and muslim superiority as they do not have the qualities. Corruption, thieves, munafiqs in religion, commercialised and abused the malays and islam for the sake of reward etc etc are aplenty.

    it is high time the silent muslim malay majorities who believe in ALLAH start to take stocks of their beliefs and actions. We are not Arabs or pakistanis or indians. We are muslims. We speak the truths. UNFORTUNATELY its the CROOKED POLITICIANS (THOUGH NOT ALL) THAT ARE PROMOTING ALL THESE HATREDS NOT ONLY LEVELLED AT CHRISTIANITY BUT HINDUISM, BUDDHISM and all other ISMS to keep in power.......

    I am apolitical...I believe in ALLAH and we are all ALLAH's SUBJECTS. Syurga neraka, dosa pahala urusan ALLAH dan manusia bukan penentunya

    Wallahuaklam

    ReplyDelete
  61. Tengku Razali yang bahtranya telah lama tersadai dilaut dalam cuba nak menimbulkanya semula untuk dijadikan ferry membawanya kepersada pentas perlawanan. Dia menyangka dan berangan angan akan di 'sapa ' sebagai calun terbaik PM. Nasi belum basi ke Ku Li.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...