Tuesday 12 January 2016

SIAPA YANG UNTUNG?

Terdapat peneroka Felda Bukit Goh yang tidak mendapat apa-apa bayaran setelah memajakkan tanah mereka kepada pengusaha bauksit, walaupun setelah setahun berlalu.
Dalam masa yang sama, didapati duti ekspot bauksit juga adalah 0 peratus yang bermakna kerajaan tidak memperolehi sebarang hasil daripada pengekspotan bahan untuk menghasilkan aluminium itu.

Rafizi Ramli mendedahkan perkara itu berdasarkan penemuannya dalam laman web Jabatan Kastam Diraja sendiri. Dengan itu, kerugian hasil kepada kerajaan dianggarkan sebanyak RM180 juta setahun.
Penduduk rugi dan kerajaan juga rugi, lalu siapa yang untung besar? (SH 12/01/2016)

9 comments:

 1. Semua ikut cara dan amalan Najib. Tak kan diMsia ni Najib shj yg nak kaya dan nak untong.

  Orang2 Felda, penyokong tegar Umno/BN. Minta tolonglah dgn Umno selesai masalah mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ikan besarlah untung. Ikan kecil saja sprm berani tangkap.

   Delete
  2. Ikan besarlah untung. Ikan kecil saja sprm berani tangkap.

   Delete
 2. bekas menteri penerangan, zam kata orang yang untung tu kebal belaka. sapa la noooooo!!!!!!

  ReplyDelete
 3. Kalau bukan istana , pak Najib kalau bukan pak Najib taukey Cina semua pusing pusing disini nak tepat pilih lah yang mana satu , hihihihi , semua terlibat,kita dok diam la nanti kena saman berapi ,hai malang sungguh nasib bani melayu ,diatas nun diatas berlakon jiwa rakyat yang dibawah kena pebodoh macam jiwa kaldai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taukeh didahulukan nanti senang dapat derma

   Delete
 4. Bauksit ni projek dan lesen atas nama Sultan Pahang. Sapa berani jadi punaisehat? Ko berani ke Budin??

  Duit tajaan FAM kene kebas tiap2 tahun, xde sesiapa pun berani melawan. Jabatan2 gomen masing2 dan MB juga turut melancap setiap hari.. lu sappa???

  ReplyDelete
 5. Biasalah rugi ni,kita mesti mahu faham seluruh dunia pun sama.Ini kata ahli ekonomilah.Tetapi sekarang ini jual botol plastik yang jumpa/cari ditepi jalan untung lebeh tinggi lagi.Entahlah macam mana boleh terjadi semua ini,bukan balakah semua ini. Bila senang sikit joli banyak.

  ReplyDelete
 6. Kat Malaysia ni ada dua jawatan yg sentiasa di idam idam kan oleh rakyat yg papa kedana.kalau anda bijak teka lah....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...