Wednesday, 10 January 2018

TIDAK BERETIKA MENGHALANG BAKAL PERDANA MENTERI MELAWAT ANWAR....


Hasrat Tun Mahathir Mohamad untuk melawat Anwar Ibrahim yang kini dirawat di Pusat Rehabilitisi Cheras bagi mengucapkan terima kasih kepada rakan lamanya itu tidak kesampaian apabila beliau tidak dibenarkan berbuat demikian oleh Kementerian Dalam Negeri.

Beliau yang diiringi oleh Nurul Izzah berhasrat ingin menyampaikan ucapan terima kasih secara peribadi kepada Anwar kerana menyokong pencalonannya sebagai bakal Perdana Menteri bagi Pakatan Harapan sekiranya gabungan itu memenangi PRU 14 akan datang.
Bagi Tun Mahathir, tentunya sokongan Anwar itu amat bermakna kerana ia menjadikan Pakatan Harapan berjaya menyelesaikan isu pokoknya bagi berdepan UMNO dan BN iaitu mengenai calon Perdana Menteri dan soal pembahagian kerusi.

Kenapa KDN yang menterinya, Ahmad Zahid Hamidi tidak  memberi kebenaran bagi lawatan Tun Mahathir itu?

Masih takut dengan seorang lelaki yang sudah berusia 93 tahun?
Sedarkah Zahid Hamidi bahawa Tun Mahathir adalah bakal Perdana Menteri selepas PRU 14 akan datang nanti?

Jika Perdana Menteri, Najib Razak dan Zahid Hamidi sendiri boleh melawat Anwar, siap bergambar dan memuatkannya dalam laman sosial masing-masing, malah beberapa pemimpin lain juga diberikan kebenaran yang sama, kenapa pula seorang bakal Perdana Menteri harus dikenakan larangan?

Bukankah Anwar itu bekas bossnya dahulu, manakala Tun Mahathir pernah ditemuinya secara peribadi tidak lama selepas dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri yang tujuannya menurut bekas Perdana Menteri itu adalah dengan hasrat untuk mendapatkan sokongan bagi menjatuhkan Najib?
Lupakah Zahid mengenainya?

Di mana etika kemanusiaan serta timbangrasa Zahid Hamidi dalam hal ini? (ShahbudinHusin 10/01/2018).

347 comments:

  1. aku first..pas pis pus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa Anwar masuk jail dulu, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Madeline Albright siap boleh datang Malaysia jumpa dengan Wan Azizah.

      Tun M tak sekat pun Wan Azizah jumpa Albright. Walaupun perjumpaan itu berisiko membuka pintu campur tangan asing. Itulah beza antara Mahathir dan Najib. Satu berjiwa besar, satu lagi beristeri ‘besar’.

      Delete
    2. mane boleh jumpa..mak badak x kasik..sirul lps gi Aussie sbb mak lepaskan

      Delete
    3. Dalam media-media Kerajaan, bukan main lagi Wak Jahid memperlekeh Mahathir dan Anwar. Tua kutuk la bagai. Bila Mahathir nak melawat Anwar kat hospital, 100 pegawai penjara di hantar duduk kat pintu wad tak bagi masuk.

      Aiiii.........siapa takut siapa ni? Siapa gerun siapa???????

      Delete
    4. Rampas parlimen bagan datuk yang cuma menang dengan kelebihan 2108 undi..biar kaki bwk masuk berjuta bangladesh ni gigit jari nak jadi PM.

      Delete
    5. Dalam banyak2 pemimpin tertinggi UMNO yang komen di media tentang percalonan Tun sebagai Perdana Menteri ialah
      Menteri Bosar Den Tok Mat Hassan. Bercakap guna akal. Steady
      Tok Mat! Minggu lepas gunting rambut terkejut tengok Tok Mat sebolah kusi den tengah gunting rambut gak. Rilex je dia jalan sorang2 dia je.

      Delete
    6. Main hentam ja..
      Ikut peraturan la..
      Sengaja ja nk propa..
      dah tahu tak leh jumpa.
      Saja mau kasi kecoh se malaya.. trick lama la...

      Delete
    7. Tahniah la.nanti tuan budin bg pingat.hehe

      Delete
    8. Apa punya kepala baapaakkk takot dengan orang tua nyanyok baling gelas tak pecah...!!

      Patut ini macam punya orang tua dibiar lepas ajerrr yeooppp.....bukan ada bisa pon......kan ke dulu terrpekikk terrlolong kata "kutty nyanyok"....

      Besar sangat kaaaa impak yg dibawak oleh orang tua 93 tahun tuuu....?? Ini bukan keturunan pahlawan woiii.......ini orang tua Kerala....

      Baling gelas tak pecah....baling pinggan tak berderai....tumbok dinding tak runtohhhh....!!

      Woiiii.....apaaa luuu orang takot kaaaa......???

      Lain kali jangan berani bersembor-sembor depan mikrofon.......depan tv ajerrrr......walk the talk laaa woiii...

      Ini orang tua nyanyok.....kasi lepas laaa mana dia mau pigi....apa hal takotttt sekat sana sekat sini...???

      Delete
    9. Hai ada lagi Melayu-Melayu tahap bonggok untuk mempertahankan kerajaan kleptokrasi sekarang,,apalah semak sangat untuk terima hakikat bahawa MO1 merupakan PM penyangak dan haprak class 1 division 1.........!!!

      Delete
    10. Najib kecut telor dgn Tun M.
      hajid juga kecut telor dgn Tun M.
      Kejora & GN lagi takott face-to-face dgn saya.

      Delete
    11. Boleh percaya ka kat mat lndon tu?

      Delete
    12. Apa sampai terputuusss haid deme dengan orang tua nyanyok...??

      Kalo pemimpin yg berlainan parti boleh melawat Anwar Ibrahim............kenapa pemimpin dalam satu parti tak boleh......??

      Delete
    13. Anon 20:41

      Prosedur apa nya ???

      Masa Anwar kat hospital tempoh hari , bolih pula melawat .

      Pusat Rehabilitasi Cheras tu pun adalah tempat rawatan lanjutan ...apa bedzanya ??

      Delete




    14. Mahathir saja yg komplain tak dapat berjumpa dg Anwar, sementara pehak Anwar dan keluarga nampaknya tak kesah pun sama ada boleh jumpa atau tidak.




      Delete
    15. 2133..yg tak kesah ko..penyokong pasemno..lobai herdy al bijan al walak tahik unta ketul ketul

      Delete
    16. 21.33......ko silap caaiii.....Nurul Izzah bt Anwar sendiri mengiringi sepanjang masa Tun M ke tempat Anwar.

      Setelah disekat......Tun M dan Nurul Izzah terpaksa berundur balik.

      Semasa Tun M ditanya oleh wartawan2 pon Nurul Izzah tetap berdiri menemani Tun M.

      Rujuk soal-jawab wartawan dengan Tun M di Pusat Pemulihan.....

      https://youtu.be/uMRQIQBwap4

      Caiiii......yg luuu ni apa ada kesaaahhh sama kita orang...??

      Ini hal orang tua nyanyok pon luuu ada hati mau ambik kesaaahh kaaaa...???

      Delete
    17. Anon 19:49 kamu bodoh macam budak kecik2, menyamak saja membazir ruang..paloi!!

      Delete
    18. Kini tun dan DSAI dah jadi ketakutan puak najib dan kuncu kuncu
      Lebih tepat paranoia

      Delete
    19. Bila ketakutan tahap dewa ada dalam diri..begitulah jadinya. Umno yg kononnya kuat smp takde telo dek seorang tua yg baling gelas pun tak pecah!

      Kpd pemakan dedak haram..tun m diiringi oleh nurul izzah tau..apa pasal mau halang?

      Tau takut...

      Delete
    20. MATDEY TU ...PELAKON TAMIL KE PELAKON MAMAK....

      BOLLYWOOD KOT...KIHKIHKIH....

      Delete
    21. Najib lepas jumpa rajnikanth blajar teknik auta now g arab saudi nk geromal raja arab lak
      Pas tu buat buat warak

      Delete
    22. Sudahlah dengan dusta dan fitnah. Artikel sebelum ini sibuk dgn rombongan DSN ke Saudi. Padahal bayar sendiri. Kini sibuk dgn TDM tak boleh lawat AI kat hospital. Apakah dah perasan PM? Tak payah ikut peraturan? Apa feadah yg dapat dari dusta dan fitnah hari hari? Berapa ramai yg fitnah dan hamun diblog ini dah lupa Tuhan. Jangan tangisan diakhirat akibat muflis.
      TDM dah kelihatan menyokong kroni kroni tolnya dulu. Siaplah rakyat kalau dia naik. Segala bala yg dulu melanda rakyat akan kembali. Sedarlah sebelum terlambat.

      Delete
    23. Tukar tajuk sikit,
      Rasa nak muntah tgok rancangan saol jawap tv3 tadi,
      Ahli panel yg tai merah tu mmg jilat habis najib,
      Sampai lidah semua masuk dalam lubang dubur najib,
      Tak boleh pakai,
      Yg sorang lagi datok cukai tu tgh tgh terlampau berhati hati bercakap, masih cover line walau pun cuba nak berkata benar,
      Soalan sy skrg pd tv3 Haram jadah kepala Bapak kau lahanat punya stesen TV,
      Knp kau tak jemput Dr Muhammad Khalid,
      Biar lah seimbang perdebatan ini,
      Lagi lagi pengacara mmg dah sah sah Penjilat najib,
      Bawa tajuk kehebatan pundekkar najib pd panel yg mmg kaki jilat,
      Apa lagi bergumpal gumpal tangan nak tunjuk suci najib,
      Mcm Haram jadah,
      Satu benda pun tak ada paedah tgok,
      Semua nya penjilat najib lahanat tu sialllllll....

      Delete
    24. Mr J,
      Kata kata kau dah basi...
      Diam boleh tak,
      Makin kau puji najib tu makin benci hati perut aku ni tahu tak,
      Sudah terlambat nak ckp apa pun,
      Rakyat dah menderita,
      Tak usah kau nak berkempen tunjuk baik najib dlm blog ni,
      Semua dlm blog ni dah tegar nak tumbang kan najib,
      Aku nak bagi tahu kau Mr J,
      Walau di ubah ke mana pun daftar undi,aku tetap pegi undi, undi siapa undi PAKATAN...
      aku pun pelik pd Mr J, apa logic nya dia ckp konon kebaikan najib,kesucian najib,
      Dah tentu dia free free dpt maki aku, dan org lain,
      Atau dia sekadar suka mengusik aje,
      Ahh pegi mampos lah semua Mr J, najib umno bn,

      Delete
    25. Aku dah agak dah, 0028 ni kapiak harbi, Ketua To' Kong yg disewa oleh Dapigs pukimak lahanat haramjadah rupanye.....
      binatang punya cap Munge belaan Dapigs!!!!!!! .... upah kapir hina caci maki DSNR dan Isteri dan aku semua yg Melayu Islam penyokong BN!
      HOIII!!! kapir Ketua To' Kong kapiq Harbi LAKNATULLAH!!! Kau jangan cari pasal sial!!! kalau engkau jantan, ayuh keluar ke alam nyata kita beradu!!!!!!!!!!!kalau engkau PONDAN baik diam macam Tunggul..

      CAP MUNGEEEEEE @ MAMAK MATDEY HELLO KITY MAMPOSSSSSSSSSSS CEPATTTTTTTTTT

      Delete
    26. KAH...KAH...KAH...

      ADA ORANG CAI HAPRAK TU KAN...KAN...KAN...

      KATA TAK NAK TENGOK TV3...TAPI TERTENGOK PULAKKKKKKKKKKKK!!!!!

      KEH...KEH...KEH...

      UNTUK MAKLUMAN CAI2 HAPRAK SEKALIAN OIIIII...TV3 LAH YG PALING RAMAI TONTONAN...LU NAK KATA APA ...LANTAK LU LAH...KESIAN CAI NIH....TERLEBIH MAKAN JULAP DEDAK DAPIGS....PUIIHHH....

      Delete
    27. mathir buat drama lupa nk minta permission nk jumpa..
      bang budin up sikit kot tepi kasi propa lebih.. petrol kasi tarok satu malaya..
      mathir, nk takut mendernyer..
      cuma org kesian MAHATHIR UMUR 90 LEBIH
      cuba check AYAH KITA UMUR BERAPA?

      fikir fikir ler..

      Delete
    28. 0043
      Awat marah sangat ni,
      Aku bukan upahan DAP, Aku auditor Bagi pihak maalaikat maut dari hadramauth bukan kedai makan hadramauth Kat hotel Concorde tu tapi auditor pencabut nyawa pd pru14 nanti,
      Auditor yg menyukat kebodohan hang tahap mana gelap nya,
      1.karat kelabu asap kepala otak hang Sudah berlapis lapis tahap dia tahap 4, dah kronik.
      2.ubat untuk neutral kan karat umno dlm otak hang ialah pegi pharmacy jln hj husin chow kit
      3.hang order kopi 'o' pekat tampa gula, lepas tu cari tahi ayam candu, kalau boleh tahi ayam candu di negeri sembilan pekat dan padu sikit, kalau tak tahu tanya org, tahi ayam candu tu apa, Nanti mereka jawap " tahi ayam candu abah kau, buek apo kau bondo tu banggang" kan dah dpt banggang dari Jauh,
      4.campurkan dlm kopi tadi dan kau minum senafas, sebelum tu panggil Jamal yunos ludah sikit dlm kopi tu,
      5.dlm masa 5 minit kepala otak kau akan tersedar, baru hilang karat karat umno dlm kepala otak kau tu, banggang,
      Kau tahu tak budin ckp apa Tun M tu bakal Perdana Menteri,
      Kau paham tak banggang,
      Tak sedar lagi ke betapa luas nya pengaruh PAKATAN sekarang,
      100 org kau sembang cuma 2 org aje penyokong umno, sorang tu kerja bawak Lori felda, lagi sorang keja dgn anak syarikat fgv,
      Kau paham tak apa yang aku cakap ni,
      Atau nak aku cakap Germany,
      " it's zeregebetze phokanu question in this Thin month "
      Makna nya kau tanya org Germany sendiri tapi sebelum tu dia ludah muka kau dulu,

      Delete
    29. 00:51
      Minta maaf,
      Saya tarik balik kata kata kesat berkenaan stesyen tv3 tadi,
      Sorry kepada pengacara anak pakwan chik tu,
      Tapi bila dah ajak datok cukai tu ajak lah sekali Dr Muhammad Khalid baru best,
      Anda kena adil pada semua,
      Atas nostalgia yg banyak dengan tv3, dulu sy kata dulu,
      Sy ulangi dulu, sy minta maaf atas kata kata kesat tadi,
      Sedih bila kenang kan tv3, you all tahu kebenaran tapi mengapa sembunyikan semua itu,

      Delete
    30. MrJ.....naik Jet Executive kerajaan kena bayar tambang ke?.....
      Keling Hindu berbohong pun pada tempat yg dia rasa orang boleh percaya!!
      Tapi kamu ini LEBIH TERUK DARI PARIAH KELING HINDU!!

      Delete
  2. second..mana ostad odi q 7 ..xnk komen ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebai tak main komen komen
      Amanat terus je senang

      Delete
  3. Third..now everybody can become lobai

    ReplyDelete
  4. fourth..etiqa? mak badak memang gelojoh..laki orang pun I rembat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Zack.....ini kelakor ni yeooppp...
      Hihihihihi

      Delete
    2. Kini pencarian mh370 yg hilang di teruskan semula dngan setiap 5000kilometer persegi memakan belanja berjuta ringgit siapa yg bayar?
      Hisapuddin sila jawab
      Nk salur ke company pencarian duit rakyat tu

      Delete
    3. Yooo...goreang pisang (goreang pisang)
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang (yo goreng pisang)
      Yooo...goreang pisang

      Yooo...Godok Saka (godok saka)
      Yooo...Godok Saka
      Yooo...Godok Saka (yo godok saka)
      Yooo...Godok Saka

      Yooo...Kue Talam (kue talam)
      Yooo...Kue Talam
      Yooo...Kue Talam (yo kue talam)
      Yooo...Kue Talam

      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Tibo di jakarta
      Den manggaleh narkoba
      Rambuik yang kariba
      Ku rebonding juga

      Kini den ditangkok polisi (polisi)
      Ndak bisa makan goreang lagi
      Jarang basobok abuih ubi kue talam
      Kini ku di dalam bui

      Delete
  5. 5th..di milan pun badak, di new york pun badak di arab saudi pun badak..sapekah itew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pi buat umrah maaa..mau nampak baik

      Delete
    2. Balik nanti , sambung dengan majlis khatam al~Quran pula .

      Delete
    3. Gila punya manusia. Hutang tak habis bayar mana sah buat umrah.

      Delete
    4. Tv 3suku laporkan najib g raudhah madinah pas tu join mamak pengampu si azeez n jamil baharom lancar logo baru tabung haji
      Ingat nak umum dividen pasal dengar kata mr j ekonomi malaysia sihat

      Delete
    5. Dekaattt PRU memang sumer sehat wal'afiat yeoppp.......

      Taktik lama tuuuu yeooppp....ada dalam poket.

      Delete
    6. Yooo...goreang pisang (goreang pisang)
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang (yo goreng pisang)
      Yooo...goreang pisang

      Yooo...Godok Saka (godok saka)
      Yooo...Godok Saka
      Yooo...Godok Saka (yo godok saka)
      Yooo...Godok Saka

      Yooo...Kue Talam (kue talam)
      Yooo...Kue Talam
      Yooo...Kue Talam (yo kue talam)
      Yooo...Kue Talam

      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Tibo di jakarta
      Den manggaleh narkoba
      Rambuik yang kariba
      Ku rebonding juga

      Kini den ditangkok polisi (polisi)
      Ndak bisa makan goreang lagi
      Jarang basobok abuih ubi kue talam
      Kini ku di dalam bui

      Delete
  6. 6th..mak badak dah penat bershopping td..untung mak badak dapat bawak satu family naik jet free

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak badak tak suka sangat g arab saudi sebab takde butik birkin

      Delete
    2. TENGKORAK KERING....MANA ADA OTAK....

      Delete
  7. 7th,,, dgn kuasa diamond pink bertukar

    ReplyDelete
  8. 8th..lps jibby kiok, sapekah yg layak jd pm...mak badak la

    ReplyDelete
    Replies
    1. hey..korang patut bersyukur sbb mak badak la jibby jadik pm..tak gitew cyberpet pot umnobngok

      Delete
    2. Bukan cyber pet pot tapi tentera mak nyah umno

      Delete
    3. Najib mati rosmah pm interim pas tu pas kat azwan ali mmg melingkup

      Delete
    4. TENGKORAK KERING...MANA ADA OTAK...

      Delete
  9. 9th, sapekah mak badak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taukeh kpd wak kojola kengkang

      Delete
    2. Woiiii...wak malam ni hang berniaga ker?

      Delete
  10. 10th..penat mak buat kerja jibby tau

    ReplyDelete
  11. Nombot 11
    Mak badak...badaklah juaa...

    ReplyDelete
  12. Ni namanye ..umngok dah mengelabah berok ..hehehe

    ReplyDelete
  13. Itu tanda kaki zahid sudah goyang(ketar). Biasalah bila seorang itu terlalu takut......nampak kucing pun disangka hantu.
    Orang yg sedang takut apa yg difikirnya bagaimana dan dimana mahu lari......he...he....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zahid hamidi hanya boneka yg najib boleh mainkan aksi nya dengan hanya menggunakan kotey nya
      Apa diharap pemimpin seumpama ini?

      Delete
    2. TENGKORAK KERING...MANA ADA OTAK...

      Delete
  14. Bravo bravo bravo bro/sis mak badak konker 1-10,
    Abang Chot......masih mak badak juaaaa......btw, mak badak ni benda yg sama dgn Mummy Po tu ke, spesis yg sama ye?

    Pe pon tahniah semua pro Pakatan Harapan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heyyy, ni mak badak yg bergaya wokayyy..beg hermes diamond pink..gi jejalan pun pkai jet kerajaan.. walau pendek tetap digeruni

      Delete
    2. Tindakan menghalang lawatan Tun Mahathir menziarahi Anuar Ibrahim kali ini MEMBUKTIKAN betapa KETAKUTAN TERAMAT SANGAT umnobn KERA2jaan Kleptokrasi MO1PMNajib kpd Tun Mahathir yg kini mengetuai Pakatan Harapan bagi mengambi alih tampuk pemerintahan Malaysia melalui PRU14 kelak

      Yg Bbhg Tun M nak ucap terima kasih je pon!

      Pondan tul la umnobn kleptokrasi ni, mengalahkan wak kojolla kengkang penakutnya pada Tun M.

      Orang nak ziarah orang sakit pon tak boleh ke? zalim tul umnobn nih. Dah, dah, jangan undi dorang lagi di PRU14 nanti tau!!!

      mamposlaluumnobnpas..........

      Delete
    3. Jgn kata2 kat mak badak nanti ada orang sentap!!!

      Delete
    4. Hehe dowg takut tun ngan DSAI atur strategi buah pukul maut utk puak lahanat tue

      Delete
    5. Nak ziarah owg sakit pun nk dihalang
      Tak beretika dan zalim
      Ni pun masih puak puak lahanat tegar masih nak tegakkan si najib pengecut tu

      Delete
    6. TENGKORAK KERING...MANA ADA OTAK...

      Delete
  15. Wak jahid dh sentap la tu dn punggung kepanehan kato org n9 sbb bakal pM nk buat lawatan mengojut ko sopital lwt rkn seperjuangan..sib baek bkn di mahkamah klu x lg kecoh dibuek eeh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kata mengejut tak juga .
      Mahathir dah 'announce' sehari sebelum pergi .

      Pasal tu pengarah penjara pun ada tunggu dengan anggota yang ramai .

      Kalau didalam perlawanan bola sepak , cara tu di panggil "park the bus in front the goal post ".

      Delete
    2. Haha bro diny bikan takat park the bus in front the goal
      Dowg put the bus inside the goal post
      Pastu dowg pukul goalkeeper masuk hospital
      Yang tu hari si najib ngan zahid lawat DSAIpas operation siap selfie bagai boleh
      Dowg tkut strategi pakatan bila dua pemimpin brjumpa

      Delete
    3. Yooo...goreang pisang (goreang pisang)
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang (yo goreng pisang)
      Yooo...goreang pisang

      Yooo...Godok Saka (godok saka)
      Yooo...Godok Saka
      Yooo...Godok Saka (yo godok saka)
      Yooo...Godok Saka

      Yooo...Kue Talam (kue talam)
      Yooo...Kue Talam
      Yooo...Kue Talam (yo kue talam)
      Yooo...Kue Talam

      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Tibo di jakarta
      Den manggaleh narkoba
      Rambuik yang kariba
      Ku rebonding juga

      Kini den ditangkok polisi (polisi)
      Ndak bisa makan goreang lagi
      Jarang basobok abuih ubi kue talam
      Kini ku di dalam bui

      Delete
    4. pak diny,jibby ikut stail man u la...dia kan penyokong kuat devil.

      Delete
  16. Kenapa korang x suka ngan mak badak? bukan mak badak wanita terchentek di asia..sila google dik ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeop Zack......tergulin teman gelaakkk yeoopppp woiiii.....
      Hihihihi

      Delete
    2. Masa muda cantik dah tua macam hantu
      Kalau perangai cantik muka buruk pun owg respek

      Delete
    3. TENGKORAK KERING...MANA ADA OTAK...

      Delete
    4. TENGKORAK BASAH..BERENDAM DLM AIR MCM MAK BADAK LE TU..

      Delete
  17. Chantek tak mak badak..sila undi di bawah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hissss....S E L I S I H ........!!!

      Delete
    2. hey..penat mak badak buat plastic surgery ye..kan mak nmpk 20 tahun lebih muda..giteww..kalah azwan ali...penyokong no 1 mak badak

      Delete
    3. Laporan sarawak report ada menulis bahawa najib dan rosmah berbelanja berjuta utk membeli produk anti penuaan
      Kes nie apasal di peram oleh SPRM
      setiap pembelian ditanda dengan renovation bangunan utk mengkaburkan pembelian sebenar
      Boleh rujuk artikel di malaysia unplugged blogspot.com
      Untuk huraian lanjut

      Delete
    4. Yooo...goreang pisang (goreang pisang)
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang (yo goreng pisang)
      Yooo...goreang pisang

      Yooo...Godok Saka (godok saka)
      Yooo...Godok Saka
      Yooo...Godok Saka (yo godok saka)
      Yooo...Godok Saka

      Yooo...Kue Talam (kue talam)
      Yooo...Kue Talam
      Yooo...Kue Talam (yo kue talam)
      Yooo...Kue Talam

      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Tibo di jakarta
      Den manggaleh narkoba
      Rambuik yang kariba
      Ku rebonding juga

      Kini den ditangkok polisi (polisi)
      Ndak bisa makan goreang lagi
      Jarang basobok abuih ubi kue talam
      Kini ku di dalam bui

      Delete
  18. Kaninabo cibai

    ReplyDelete
  19. Di katakan andai kata ALLAH mengizinkan(Doa setiap insan yang punyai perasaan) menjadi PM, di khuathir kan dia akan mengulangi pemerintahan nya selama 22 tahun. Kini belum pun ia nya menjadi kenyataan, menteri dalam kabinet lapok Najib sudah pun mengambil tindakan yang tidak beretika. Wahai Zahid, mengapa ia nya berlaku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tu pi tumbok orang pun bawa geng. Cuba satu sama satu tengok.

      Delete
    2. Senyum senget zahid kita dah tau dia kaki menganjing

      Delete
    3. TENGKORAK KERING...MANA ADA OTAK...

      Delete
  20. Percayalah bahawa peristiwa ini memberi NILAI TAMBAH YANG BESAR kepada Pakatan Harapan. Jangan risau, Tun Dr. M dan seluruh penyokong Pakatan Harapan kerana lebih ramai rakya bersimpati kepada pembangkang. Lebih ramai rakyat akan menolak BN ke jurang kekalahan. Yakinlah bahawa Pakatan Harapan berada di ambang kejayaan, insya-Allah. Marilah kita teruskan perjuangan ini dan terus berdoa kepada Allah. Amin, ya Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan Bro Mahligai...

      Delete
    2. Amin...Amin....Amin Ya Robbal`aalamin.

      Delete
    3. Yooo...goreang pisang (goreang pisang)
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang (yo goreng pisang)
      Yooo...goreang pisang

      Yooo...Godok Saka (godok saka)
      Yooo...Godok Saka
      Yooo...Godok Saka (yo godok saka)
      Yooo...Godok Saka

      Yooo...Kue Talam (kue talam)
      Yooo...Kue Talam
      Yooo...Kue Talam (yo kue talam)
      Yooo...Kue Talam

      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Tibo di jakarta
      Den manggaleh narkoba
      Rambuik yang kariba
      Ku rebonding juga

      Kini den ditangkok polisi (polisi)
      Ndak bisa makan goreang lagi
      Jarang basobok abuih ubi kue talam
      Kini ku di dalam bui

      Delete
    4. Salam perjuangan mahligai dan bro phantom juga sahabat seperjuangan
      Moga dipermudahkan pakatan memghadapi kekangan drpd puak lahanat yg tak beretika ini sampai mereka hilang keupayaan utk menangkis serangan yg makin buat mereka melakukan tindakan di luar kawalan akal yg sihat

      Delete
    5. TENGKORAK KERING MANA ADA OTAK...

      Delete
    6. Salam perjuangan kembali kepada Bro RATK....

      Ayoh kita maju yeooppp....ini PRU kita kasi tuuukarrr sumerrr....!!

      Delete
    7. YAPPPPP....KASI TUKARRRR SEMUA SELUAR KECIK MAMAK MATDEY....LONDEH LAGI BUAH PELIOR NYA....

      Delete
  21. Apasallah kau orang nak melenting tak tentu pasal...tutup mulut kalau tak tau ujung pangkal duduk cerita yang sebenar2nya beb. Negara kita kan ada peraturan dan undang2..belajar2lah menghormatinya apatah lagi bagi TDM yang bergelar mantan TPM tu. Tak logik kalau TDM tak tau bahawa kalau nak jumpa banduan bukan boleh main langgar sula2 aje..tak kiralah kau mantan PM ke sapa..kenalah hantar surat kepaad jabatan penjara dan dapatkan kebenaarn dari mereka dan KDN. ini bukan banduan biasa tapi banduan jenayah seksual...bahaya tu. Kalau berlaku apa2 semasa pertemuan tu, takke bahaya namanya. Tak pasal2 pulak jabatan penjara yang aakn dipersalahkan nanti. Semasa DSNR dan DSZH menziarahi DSAI tahun lepas di hospital, walaupun mereka adalah oranng no 1 dan 2 negara, tetap perlu maklumkan dan dapat kebenatran dari jabatan penjara sebaagi SOP. Kita tak dengar pun sebarang berita dari dalam PKR yang mengatakan DSAI sudi untuk berjumpa dengan TDM...TDM saja yang terhegeh2 nak berjumpa sangat dengannya..ibarat hidung tak mancung, gigi pulak yang tersorong2. Lainlah masa ziarah PM dan TPM tahun lepas, ternyata DSAIlah yang berhajat sangat agar dia diziarahi oleh mereka berdua dan sehingga kini kita tak tau apa permintaan khusus DSAI mohon dari mereka berdua. Nampak...betapa dalam isu yang sama iaitu menziarahi DSAI terdapat 2 senario yang berbeza..1 yang mengikut peraturan dan undang2 walaupun mereka orang no 1 dan 2 negara dan sorang lagi main langgar semacam aje tanpa akur kepaad peraturan..tak jalan beb walaupun bergelar mantan PM...ada jabatan penjara kesah jawatan lama tu????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey..mak badak cool jer ye..sebab mak badak sentiasa berendam dlm kolam..jgn lebih lebih..nanti mak badak C4 baru tau

      Delete
    2. semua peraturan mak badak yg tentukan,,sape yg hutang ptptn xleh keluar negara, sirul orang suruhan mak badak boleh larik gi Ausie..Of coz sape yg hutang kena bayar, kalu x caner mak nak nyopping..kikiki..geliga tak mak badak

      Delete
    3. GN aku tau aku tau asal usulmu...mat masalan ketua mu..dedak di mulut mu

      Delete
    4. Kamu ni , bukan saja pakar bercucuk tanam sampai Berjaya jadi saudagar sayur , rupanya kamu juga pakar undang2 .

      Hello Geng Najib , ketika di hospital dulu , Mahathir pun ada pergi melawat . Tak di beritakan pula perlu mendapat kelulusan . Setahu saya , hanya jika melawat banduan di penjara sahaja perlu minta kebenaran .

      Kamu ni kalau dalam bab mereka reka cerita , serahkan kat kamu . Bertaubatlah sebelum terlambat .

      Delete
    5. Entah knp sejak akhir2 ni aku selalu setuju dgn kau. Mmg patut penjara tak benarkan Mahathir melawat Anwar. Prosedur dan keselamatan bro. Ditakuti Mahathir pada umurnya yg 93 tahun melarikan Anwar dan pegawai2 penjara yg sado tak daya nak kejar. Kahkahkah... BN betul2 dah jd ayam.

      Delete
    6. Bahalol punya Geng Naga......cakap pakai kepala dalam seluor....

      Sepanjang masa Tun M ke pusat pemulihan tu Nurul Izzah ada bersama. Nurul Izzah tu anak DSAI......dia tentu paham bebenor dengan prosedur lawatan.....

      Katalah Tun M terlupa tentang prosedur melawat tu.......tentulah Nurul Izzah terlebih dulu pantau sebelom pergi ke sana.

      Kalo DSAI nak jumpa sape2 kena hantar surat SOP pada ko dulu ke bingaiiii.....??? Nak kena bagitau mak ko dulu ke siot...??? Kena annnounce 1Msia dulu ke..???

      SOP amendanya........SOP macam duit derma dimasokkan ke dalam akaun peribody yg didaftar atas nama satu individu tu saja ke dol...??

      Once upon a time there was a person who said......."sebarang sumbangan atau wang mestilah dimasokkan ke akaun parti atau pertubohan untuk mengelak dari rasuah dan pecah amanah."

      Haaaakkk ptuiiii !!!

      Delete
    7. Ma'af ....pembetulan pada kenyataan saya @21:39

      Mahathir tidak melawat Anwar di hospital . Yang melawat adalah Najib , Zahid dan Nazri Aziz .

      Delete
    8. Yooo...goreang pisang (goreang pisang)
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang (yo goreng pisang)
      Yooo...goreang pisang

      Yooo...Godok Saka (godok saka)
      Yooo...Godok Saka
      Yooo...Godok Saka (yo godok saka)
      Yooo...Godok Saka

      Yooo...Kue Talam (kue talam)
      Yooo...Kue Talam
      Yooo...Kue Talam (yo kue talam)
      Yooo...Kue Talam

      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Tibo di jakarta
      Den manggaleh narkoba
      Rambuik yang kariba
      Ku rebonding juga

      Kini den ditangkok polisi (polisi)
      Ndak bisa makan goreang lagi
      Jarang basobok abuih ubi kue talam
      Kini ku di dalam bui

      Delete
  22. okay ..mak badak nk tido dulu..esok ada event nyopping ..cyberpetpot umnobngok sila komen dgn membina..copypaste pun okay..esok jgn lupa claim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HE..HE..HE...BUDAK TERENCAT AKAL MEMANG CEPAT TIDOQ...

      Delete



  23. Mahathir saja yg terkinja2 nak jumpa Anwar, sementara pehak Anwar pula buat dek saja. Untuk apa Anwar nak jumpa, jawatan PM pun belum tentu lagi, bahkan kemungkinan menang pru pun tipis sekali.








    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko silap caaiii.....Nurul Izzah bt Anwar sendiri mengiringi sepanjang masa Tun M ke tempat Anwar.

      Setelah disekat......Tun M dan Nurul Izzah terpaksa berundur balik.

      Semasa Tun M ditanya oleh wartawan2 pon Nurul Izzah tetap berdiri menemani Tun M.

      Rujuk soal-jawab wartawan dengan Tun M di Pusat Pemulihan.....

      https://youtu.be/uMRQIQBwap4

      Caiiii......yg luuu ni apa ada kesaaahhh sama kita orang...??

      Ini hal orang tua nyanyok pon luuu ada hati mau ambik kesaaahh kaaaa...???

      Delete
    2. Dibuatnya org tua nyanyuk tu tumbuk mata DSAI sapa yg nak jawab? Mana ada undang-undang boleh dakwa org nyanyuk? Hantu raya mcm kau ni tak payahlah sibuk hal manusia ni.

      Hantu raya buatlah cara hantu. Tak sedar diri hantu raya bodoh ni.

      Delete
    3. phantom si hantu raya tak bertuan...aku setuju sangat dengan Anon 22.18 tu. TDM ni kita tak boleh jangka tindakannya sama sekali. Manalah tau, kalau segala pujukan dan kaat rayunya tidak diendahkan oleh DSAI..mau dia naik angin dan di duuuushkannya sekali, tak ke haru jadinya tu. Kalau ditanya, tak mnanya dia nak mengaku..mungkin alasan yang diberi ialah DSAI melebamkan matanya sendiri dengan menekupnya dengan gelas bila dihenjut seround kat mata oleh mantan KPN, TS Rahim Nor dulu tu!!!!!

      Delete
    4. Ahcai bangang 2218 buat cerita dongeng terlajak bodoh.....

      Delete
    5. Yg hangin satuuu baadaann tu korang macaaiii angkat najissss woiiii....

      Pasal hangin kembong perot tak cukop napas tu lerrr maka terbitnya persepsi bangaaangggg....

      Benda simple pon ko dan caaii2 taiikkkk yg lain ye ye rekacipta dalam kepala satu fantasi sewel dan satu persepsi biol....

      Kah....kah...kaaaaa.......daaah kerin bebenor ke idea kome beroyang woiiii.....

      Sampeikan idea tengin macam tuuu pon boleh tumboh dalam dua2 kepala kome......kepala yg di ateh dan kepala yg dalam seluor....

      Sama jugaaaklah dengan idea tolol.....anak dibinkan kepada datoknya....

      Fatwa mana yg diguna-pakai tuuuu yeoooppp....???

      Lepas ni buat lerrr chant baru pulaakkk

      Delete
    6. Yooo...goreang pisang (goreang pisang)
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang (yo goreng pisang)
      Yooo...goreang pisang

      Yooo...Godok Saka (godok saka)
      Yooo...Godok Saka
      Yooo...Godok Saka (yo godok saka)
      Yooo...Godok Saka

      Yooo...Kue Talam (kue talam)
      Yooo...Kue Talam
      Yooo...Kue Talam (yo kue talam)
      Yooo...Kue Talam

      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Tibo di jakarta
      Den manggaleh narkoba
      Rambuik yang kariba
      Ku rebonding juga

      Kini den ditangkok polisi (polisi)
      Ndak bisa makan goreang lagi
      Jarang basobok abuih ubi kue talam
      Kini ku di dalam bui

      Delete
  24. Nak komen apa pun, komen lah. Cuma aku nak tanya satu soalan je...

    Zack tokey babi pasar borong dah mampus ke belum? Payah betul tokey babi ni nak mampus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Kojol......Apa hal marah marah nih?.....itu taukey tara antar tulang babi rumah kau hari ini?.....Orang Hindu ada makan babi juga kah? Tara baik itu macam nanti Tuhan Siva manyak asam!!!....curi curi sikit sikit Tuhan Siva tara tahu ye?
      ....tada baik itu macam marah marah sama tokey.....esok malam satu kepala babi dia hantar rumah aney.....

      Delete
    2. Z TOKEY BABI PASAR CHOW KIT TUH...3 KALI JUMAAT LAGI MAMPOSSS LAH TU....

      Delete
    3. Aku dah agak dah, 2156 ni kapiak, hindu yg disewa oleh umno pukimak lahanat haramjadah rupanye.....
      binatang punya umno!!!!!!! .... upah kapir hina caci maki Tun Mahathir bekas PM dan aku semua yg Melayu Islam penyokong PH!
      HOIII!!! kapir hindu LAKNATULLAH!!! Kau jangan cari pasal sial!!! kalau engkau jantan, ayuh keluar ke alam nyata kita beradu!!!!!!!!!!!

      UMNOOOOOOOOOOO MAMPOSSSSSSSSSSS CEPATTTTTTTTTT

      Delete
    4. Aku dah agak dah, 2352 ni kapiak harbi, Ketua To' Kong yg disewa oleh Dapigs pukimak lahanat haramjadah rupanye.....
      binatang punya cap Munge belaan Dapigs!!!!!!! .... upah kapir hina caci maki DSNR dan Isteri dan aku semua yg Melayu Islam penyokong BN!
      HOIII!!! kapir Ketua To' Kong kapiq Harbi LAKNATULLAH!!! Kau jangan cari pasal sial!!! kalau engkau jantan, ayuh keluar ke alam nyata kita beradu!!!!!!!!!!!kalau engkau PONDAN baik diam macam Tunggul..

      CAP MUNGEEEEEE @ MAMAK MATDEY HELLO KITY MAMPOSSSSSSSSSSS CEPATTTTTTTTTT

      Delete
  25. Syabas Zahid kerana mencegah lebih baik drp merawat.

    Drp merawat biji mata Anwar yg lebam kena tumbuk, lebih baik cegah drp bertemu.

    Maklumlah org nyanyuk ni boleh bertindak macam-macam.

    ReplyDelete
  26. INI UTARA PUNYA PIMPINAN BANYAK AUTA
    BODOH BANGANG ITU LAH INTIPATI DIRI DEPA
    RENTIKAN LAH LANTIK PEMIMPIN DARI UTARA
    PLURALIST COMANGO ABID AKIDAH IMAN DIBARUA


    .... MEMAANG DARI DULU HARAMJADAH PEMMPIN DARI UTARA NI.... SUMA TAHAP BANGKAI..... NAK MARAH PUN TAK GUNA SEBAB INI FAKTA...

    BANYAK BARUA DAP@SINGAPORK NI DARI SANA... NAK KUASA TELO TOK NENEK DEPA BOLEH DI GADAI
    IMAN DAN AKIDAH BOLEH DITUKAR GANTI... MEMANG BABI SUNGGUH PEMIMPIN DARI UTARA NI....


    BERAMBOSSSSSS..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Goodness....this poor soul's manner was so barbaric and rowdy. His constant vulgarity displayed regularly here testify his poor upbringing & education.

      No doubt about it... Kejora is indeed a scumbag hooligan......!!

      Delete
  27. jangan lah cakap bakal pm budin al ketiak busuk..jijik loyar nak muntah dengar nya..macam yakin sgt menang..kecohnya puak sini macam beruk..mugadey tanding kt mana..tempat dapig saja yg selamat..ingat org melayu nak pangkah dia..pergi neraka lah..

    ReplyDelete
  28. With China in control, how will ECRL benefit M’sians?

    ~ by Tariq Ismail Mustaffa . Published: 22 Dec 2017, 10:52 am

    I make reference to minister Abdul Rahman Dahlan’s response to former finance minister Daim Zainuddin with regards to the funding of the East Coast Rail Link (ECRL) project.

    Honestly, I don’t know what scares me more – the thought of being under China’s economic thumb, or the justifications trotted out by the minister in charge of the Economic Planning Unit (EPU).

    Daim was merely seeking clarification, given that where the ERCL is concerned, the terms “foreign direct investment” (FDI) and “long-term loan” have been used interchangeably since the idea was first mooted.

    This “confusion” was not confined to Pakatan Harapan, but also analysts and the global financial sector, based on the representations made by those closest to the project.

    Hence, being a responsible coalition, clarification was sought so risks can be adequately assessed and the correct representation made. Rahman oversees the EPU, so he should know this logic and should have responded professionally.

    Now let’s get back to the funding issue of ECRL.

    This year’s budget made such big drama out of domestic private investment being the key driver of economic growth, particularly for key development and infrastructure projects.

    At the time, I wondered what exactly the government meant by domestic private investment. Now I understand it.

    In the early days, when Rahman was still learning the ropes as a university student, Dr Mahathir Mohamad was figuring out the best way to raise funds for development projects in the country.

    Considering the country was still young, with little reserves or income to fund such projects, the only options were to either attract foreign direct investment or take loans from global development agencies at favourable terms (as we were deemed still developing and eligible for assistance).

    The decision to favour FDI was made in order to balance our accounts so that we do not take on too much debt by funding everything through loans – a concern the current regime doesn’t seem to give two hoots about.

    Furthermore, in those days FDIs were all greenfield because the objective was long-term capital development and long-term growth. And Mahathir was smart enough not to get hoodwinked by obscure terms in FDI agreements either. Greenfield FDI was a win-win situation.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cont'd ....

      Compare the situation then and now. Understandably, even without the threat from China to our sovereignty, the method of funding should have been changed.

      Why? Because we have reserves to fund some development ourselves, while those loans we used to get at close to zero percent are no longer available to us as an industrialising economy, and our financial system is strong enough to provide domestic investments. This is strategic management 101, a no-brainer.

      Both approaches have their risks. For this current regime to go on record to say by merely taking this long-term loan from China, and retaining 100 percent ownership of the project, will ensure we retain our sovereignty while mitigating the foreign exchange risk – which Rahman stresses to highlight Mahathir’s apparently poor foreign exchange track record – speaks of bad strategic and risk management, at best.

      Perhaps Rahman should read up on what happened in the case of Sri Lanka’s port in Hambantota. As a result of the inability to service their loans to China, Sri Lanka had to give up equity share, effectively handing over control of the port to the country.

      In case Rahman doesn’t realise, this was a loan given without due regard to feasibility and predictably that went into default. No FDI there. Apparently, merely owning a project in debt is not sufficient to protect one’s sovereignty.

      The concerns over ECRL remain basic concerns.

      Firstly, merely stating the ECRL will be a catalyst for socio-economic growth in tandem with the East Coast Economic Corridor shows lack of forethought as to the challenges facing the ECER, which will also likely impede the objectives of the ECRL. This, in turn, impacts the feasibility and viability of the ECRL project, thus also the financial targets and risks, hence a higher risk of loan default.

      Furthermore, if the project is undertaken as a domestic investment and not FDI – whether greenfield or not – and considering China will play the role of funder, developer and project manager with exclusive control over resources and deployment, then what direct benefit will the project provide to locals, other than a short-term capital gain over sale of land to the consortium?

      Foreseeably, there may not be a spillover effect to the GDP, as such projects typically would. Let’s not even talk about the transfer of technology and skills such projects typically deliver.

      Instead, the massive loan from China will significantly increase the government’s contingent liabilities, which are already considerable due to 1MDB and stands at a double-digit percentage of the national expenditure. The inflow of funds will at best only support the demand for the ringgit, but not deliver GDP growth as the construction contract awarded to China becomes a service import and subtracts from headline GDP growth and the ringgit demand.

      The term for 40 percent of the project to be paid in ringgit may be what Rahman alludes to as managing foreign exchange risk, but this is simplistic given the long-term nature of the project and the millions of variables to it.

      And these are the questions on everyone’s minds. How will the government, led by the EPU and the Public-Private Partnership Unit, structure this mega project such that it enhances and guarantees the country’s financial position, social wellbeing, future growth, and most of all, our sovereignty without further burdening the rakyat?

      Delete
    2. Yooo...goreang pisang (goreang pisang)
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang
      Yooo...goreang pisang (yo goreng pisang)
      Yooo...goreang pisang

      Yooo...Godok Saka (godok saka)
      Yooo...Godok Saka
      Yooo...Godok Saka (yo godok saka)
      Yooo...Godok Saka

      Yooo...Kue Talam (kue talam)
      Yooo...Kue Talam
      Yooo...Kue Talam (yo kue talam)
      Yooo...Kue Talam

      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Ih...amak takicuah (takicuah)
      Tibo di jakarta
      Den manggaleh narkoba
      Rambuik yang kariba
      Ku rebonding juga

      Kini den ditangkok polisi (polisi)
      Ndak bisa makan goreang lagi
      Jarang basobok abuih ubi kue talam
      Kini ku di dalam bui

      Delete
    3. Bro Diny......kalo kita tak ubah.....ditakoti sejarah apa yg jadi pada Sri Lanka dan Zimbabwe boleh berlaku pada kita.

      Begitu besar pengaruh China hingga Zimbabwe terhutang budi terrrgadai body.....matawang Zimbabwe ditukar ke Yuan.

      Delete
    4. Kelok baliku singgalang kariang
      Jalan manurun batabiang tinggi
      Dulunyo kito jalan sairiang
      Kini nyo badan yo surang diri
      Dulunyo kito jalan sairiang
      Kini nyo badan yo surang diri

      Harum baun nyo bungo kanango
      Tumbuah di laman rumah nan gadang
      Putuih cinto diak kito baduo
      Usailah sudah nyanyian sayang
      Putuih cinto diak kito baduo
      Usailah sudah nyanyian sayang

      Pantun karakok madang di hulu
      Lareh bungo nyo jatuah badarai
      Pantun karakok madang di hulu
      Lareh bungo nyo jatuah badarai

      Elok karantau den buang malu
      Seso dek cinto kasiah talarai
      Elok karantau den buang malu
      Seso dek cinto kasiah talarai

      Kelok baliku singgalang kariang
      Jalan manurun batabiang tinggi
      Dulunyo kito jalan sairiang
      Kini nyo badan yo surang diri
      Dulunyo kito jalan sairiang
      Kini nyo badan yo surang diri

      Harum baun nyo bungo kanango
      Tumbuah di laman rumah nan gadang
      Putuih cinto diak kito baduo
      Usailah sudah nyanyian sayang
      Putuih cinto diak kito baduo
      Usailah sudah nyanyian sayang

      Pantun karakok madang di hulu
      Lareh bungo nyo jatuah badarai
      Pantun karakok madang di hulu
      Lareh bungo nyo jatuah badarai

      Elok karantau den buang malu
      Seso dek cinto kasiah talarai
      Elok karantau den buang malu
      Seso dek cinto kasiah talarai

      Delete
  29. Ini satu lagi khabar yang sedang hangat berlegar2 dalam kalangan PKR sendiri. TDM tidak diberikan kebenaarn utuk menziarahi DSAI adalah atas permintaan DSAI sendiri. Jadi jabatan penjara tidak memberi kebenaarn tersebut adalah untuk menghormati permintaaan beliau tu.
    DSAI dah dapat menghidu tujuan TDM yang begitu beria2 sangat nak menziarahinya tu untuk memujuk beliau agar menggunaakn pengaruhnya sebaagi ketua umum PKR supaya dapat mempengaruhi kartel Azmin dan Zuraida serta Otai2 Reformis supaya menarik balik bantahan keras mereka terhadap pencalonana TDM sebagai PM interim.
    DSAI juga telah mendapat maklumat lengkap dan terperinci tentang pelan TDM yang tidak akan melepaskan jawatan PM interim tersebut dan melambat2kan usaha untuk memohon pengampunan Di Raja bagi pembebasan DSAI dari penjara. DSAi melalui pengalamannya yang cukup lama dalam politik, juga sedar TDM kan mengorbankan kak Wan dalam percaturan politiknya dan mengangkat Mokriz sebagai TPM. Sebab tu lah, kartel Azmin telah membuat serangan mengejut atau pre-emptive strike untuk mengaggalkan rancangan gelap TDM itu dengan membuat bantahan melalui PKR Selangor dan N 9.
    Sebenarnya DSAI tahu akan tindakan kartel Azmin ini kerana dia dikatakan telah dibriefing kan oleh Azmin terlebih dahulu, dan tidak mustahil DSAi telah memberi green light serta sokongan padu terhadap tindakan PKR Selangor dan N9 itu demi kelangsungan karier politiknya, kak wan dan Nurul Izzah.
    Ikut sumber dalaman PKR tersebut, Nurul Izzah sebenarnya go along dengan DSAI dalam hal itu...kehadirannya bersama2 PKR hanyalah wayang politik agar tidak timbul sebarang syak wasangka dari TDM bahawa dia pun terlibat sama dalam rancangan ayahnya tu. DSAI tidak mahu kenteraman jiwanya diganggu guggat oleh TDM yang merupakan masih seteru utama politiknya sehingga kini.
    Ramai yang tak berapa setuju dengan kenyataan Budin bahawa TDM menganggap DSAI sebagai rakan lamanya. betul dan tepat ke kenyataan tersebut..jika betullah DSAIni kawan lama yang pernah berkhidmat dibawahnya sebagai TPM selama 6 tahun, takkan TDM tergamak untuk memfitnah DSAI dengan tuduhan liwat dan memenjarakannya atas dakwaan salahguna kuasa dan korupsi yang sengaja diada2kan? Begini ke sikap kepada individu yang dikatakan rakan lamanya tu...agak peliklah tafsiran TDM terhadap perkataan rakan lama jika dibandingkan dengan apa yang tercatit dalam kamus hidup kita semua.
    Bagi PKR, mereka adalah anak jantan yang sebenarnya ....yang berani menyanggah dan membantah TDM..ternyaat parti2 lain dalam PH tu hanyalah betina yang tunduk serendah2nya kepada segala kehendak dan kemahuan TDM yang tidak akan dapat dipuaskan sehinggalah nyawanya bercerai dari badan!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. GN....

      MAKSUDNYA...SI MAMAK MATDEY NI JER YANG TERHEGEH-HEGEH...
      AL MAKLUM LER MUKA BEBAL...MUKA SINGA TUA RENTA....

      HE..HE..HE...GN...MAMAK NI KHABAQ....TOL MURAH WOIIIII....APA KOMEN CAI2 HAPRAK YG MENGELUPOQ CAKAP TAK SERUPA BIKIN DULU PASAL TOL NIH!!!ESOK MAMAK NI ...KOKKOK...LAH JADI BALIK ULTRAMAN THE REturn NI JADI PIEM...PASTI GST DAN BRIM AKAN DIKEKALKAN...

      KEH...KEH...KEH...KEH...KEH...

      Delete
    2. Geng Naga......kalo DSAI tak nak jumpa Tun M.....dah tentu Nurul Izzah tak iringkan Tun M ke pusat pemulihan tu...

      Ko tak derr common sense ke...??

      Apa lagi ko punya usaha nak putaarrr dan spiiin baghal...???

      Main dengan persepsi syok sendiri ko ajerrr....

      Siottt......aku dah terangkan setuju dengan tidak setuju dalam PKR tadi.......takkan nak suroh aku ulang dan ulang lagi samdol....!!

      Kalo ko tak reti bahasa.....itu ko punya pasallah.....kalo daaah benak sangat hati perot hitam leqaattt.......sori aku tak boleh nak buat apa2.....

      Luuuu punya persepsi luuu punya pasallaaaahhh...!!

      haaaakkk tuiiii !!!

      Delete
    3. GN...kamu ini kumpulan MUNAFIK suka reka cerita sendiri.
      Dulu pernah makan daging babi kah?

      Delete
    4. Oi Amak oi Amak jan dipaso denai
      Kawin jo rang tuo indak ka sasuai

      Jan Amak tadayo dek pitihnyo banyak
      Jan Amak mamandang harato jo bando

      Pikia kan denai ko nan ka taniayo
      Denai gadih ketek balaki rang tuo

      Oi Amak oi Amak jan dipaso denai
      Kawin jo rang tuo indak ka sasuai

      Usah korbankan diri denai ko
      Indak ko ibo Amak jo ambo

      Kalau nyo denai dipaso juo
      Bia den tajun ka ngarai nangko

      Karano harato denai taniayo
      Saketek pun denai indak manarimo

      Biakanlah denai mancari nan katuju
      Ko dapek nan di hati, Amak kan tau juo

      Kok kayo, kok bansaik
      Asakan pilihan denai




      Reff




      Oi Amak oi Amak jan dipaso denai
      Kawin jo rang tuo indak ka sasuai

      Jan Amak tadayo dek pitihnyo banyak
      Jan Amak mamandang harato jo bando

      Pikia kan denai ko nan ka taniayo
      Denai gadih ketek balaki rang tuo

      Oi Amak oi Amak jan dipaso denai
      Kawin jo rang tuo indak ka sasuai

      Usah korbankan diri denai ko
      Indak ko ibo Amak jo ambo

      Kalau nyo denai dipaso juo
      Bia den tajun ka ngarai nangko

      Karano harato denai taniayo
      Saketek pun denai indak manarimo

      Biakanlah denai mancari nan katuju
      Ko dapek nan di hati, Amak kan tau juo

      Kok kayo, kok bansaik
      Asakan pilihan denai

      Delete
    5. 23:49, Ketua borek anak buah rintik , dah bos MUNAFIK pengikutnya 1000x MUNAFIK

      3 sifat utama seorang munafik iaitu:-

      - 1. Bercakap Bohong
      - 2. Tidak Amanah
      - 3. Mungkir Janji

      MO1PMNajib bercakap bohong pada rakyat bila dia mengaku dlm pengakuan pertamanya bahawa dia tak de terima duit rm2.6bilion masok ke akaun banknya- Najib munafik tak? MUNAFIK

      MO1PMNajib tidak amanah pada rakyat kerana menghilangkan duit / dana / harta / aset rakyat / negara dari tabong MARA FELDA 1MDB - Najib munafik tak? MUNAFIK

      MO1PMNajib mungkir janji pada rakyat - Najib janji harga bahan keperluan asas akan turun bila laksana GST, bila laksana GST bukan harga turun, harga barang makin naik melambong lambong - Najib munafik tak? MUNAFIK

      GN dan gerombolan MUNAFIK

      Delete
    6. Bakato pikek, oi buruang hinggok lah baa
      Sangkak lah lamo yo panek dek manantikan
      Usah diharok oi pikek denai ka hinggok
      Ka baliak awan denai tabang manggabubu

      Tinggi-tinggi si buruang tabang
      Banyanyi sambia badendang
      Oi pikek cubolah pikek..
      Oi pikek pikek pikek lah

      Tujuah lapisan oi langik awan manutuik
      Namun jo asok den parun ka dapek juo
      Jikok di langik den hiduik diseso juo
      Ka dalam lauik den lari ka pusek bumi

      Bara ka dalam manyuruak ka pusek bumi
      Tujuah baleh tambilang nan mancarikan
      Jikok co itu oi Uda karehnyo hati
      Kasiah sayang Uda nan indak den ragukan

      Mari kasiah marilah sayang
      Banyanyi kito badendang
      Mamadu kasiah baduo…
      Kito singgah di sarugo

      Bia urang indak picayo
      Jo dunia kito nan punyo
      Ndak kama kasiah ka lari…
      Marilah ka Angku kadi

      Bakato pikek, oi buruang hinggok lah baa
      Sangkak lah lamo yo panek dek manantikan
      Usah diharok oi pikek denai ka hinggok
      Ka baliak awan denai tabang manggabubu

      Tinggi-tinggi si buruang tabang
      Banyanyi sambia badendang
      Oi pikek cubolah pikek..
      Oi pikek pikek pikek lah

      Tujuah lapisan oi langik awan manutuik
      Namun jo asok den parun ka dapek juo
      Jikok di langik den hiduik diseso juo
      Ka dalam lauik den lari ka pusek bumi

      Bara ka dalam manyuruak ka pusek bumi
      Tujuah baleh tambilang nan mancarikan
      Jikok co itu oi Uda karehnyo hati
      Kasiah sayang Uda nan indak den ragukan

      Mari kasiah marilah sayang
      Banyanyi kito badendang
      Mamadu kasiah baduo…
      Kito singgah di sarugo

      Bia urang indak picayo
      Jo dunia kito nan punyo
      Ndak kama kasiah ka lari…
      Marilah ka Angku kadi

      Mari kasiah marilah sayang
      Banyanyi kito badendang
      Mamadu kasiah baduo…
      Kito singgah di sarugo

      Bia urang indak picayo
      Jo dunia kito nan punyo
      Ndak kama kasiah ka lari…
      Marilah ka Angku kadi

      Delete
  30. Sebab apa nak 100 pengawal sambut ketibaan Tun?

    Walaupun Tun berusia 90-lebih tahun, sebenarnya beliau Inkredibel Hulk. Jikalau beliau marah nanti, 200 pengawal pun susah nak kawal Tun ... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa belum jd incredible hulk dulu dah lebam sebelah mata.
      Laa ni dah jd incredible hulk, tak mustahil lebam kedua belah mata pulak.

      Muahaha...

      Delete
  31. Setiap langkah yg diambil ooleh bn makin canggung,biarlan2 luncai terjun dgn labu2nya,biarkan...biarkan
    Rakyat memerhatikan,makin kuat terpahat pihak mana yg nak diundi dlm pru nanti
    Biarka...biarkan luncai terjun dgn labu2nya...

    ReplyDelete
  32. dulu bnayak tukang salak mahde lani jadi tukang salak matjib pulak
    itulah maruah puak haprak
    dapat dedak tidur nyenyak
    amano memang cilako

    ReplyDelete
  33. Tun M setanding dengan kehebatan DSAI,,,layak dan bakal tumbangkan ameno di PRU14 dengan jayanya,,, Bijan pula pula setaraf dengan Hardy sAwang,,,yang banyak bawa sawang kotorkan dan karatkan parti dan mengajar pendedak2 nya hati berhati busuk lillahitaala,,,,,Moga sehat walafiat dan panjang umur Tun Mahathir yang sangat di kasihi,,,Hikmah Allah memanjangkan umur Tun adalah untuk menggantikan sementara tugas DSAI menumbangkan regim ameno yg di sokong oleh walaunta2 dan badut2 paspispus,,,,,,,tolong la Tun,,,,, selamatkan la kami semua rakyat yang tidak berdosa ini,,Semoga Allah mempermudahakan tugas dan tanggungjawab suci Tun dan mengampun segala kesalahan dan kesilapan Tun. Aamiinn, Takbirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  34. Mcmana hantu raya mak lampir boleh terlepas ni. Mak lampir tak bagi makan telur ke? Sibuk pulak hantu raya ni ambil tahu hal manusia.

    Mak lampir tak buat repot lagi ke?

    ReplyDelete


  35. Dalam 2 posting Bdin yang lepas, aku ada komen berkaitan sebab musabab PH begitu cemburu dengan kerajaan Johor dan persekutuan yang telah mengambil inisiatif untuk membngunkan Forest City...yang dituduh mereka sebagai cubaan Msia untuk menggadaikan tanah negara kepada China.
    Dalam berita di atas, kita dapat lihat dengan sejelas2nya tindakan TDM yang telah melelong tanah dalam Johor kepada Spore dengan harga yang tak masuk iaitu o.o3 sen sekaki persegi. Lelongan mega ini telah di T/Tangani oleh TDM dan LKY dalam tahun 1990. Keluasan tanah yang dilelong tu bukannya sikit...54000 ekar iaitu 18 kali keluasan tanah Forest City yang ditambak tu. Dahlah perjanjaian bekalan air mentah kpd Spore tu tidak menyebelahi kita...terpaksa pulak kita membeli air yan telah dirawat mereka dengan harga yang berkali2 ganda mahalnya. Bijak betul cara TDM berniaga ni...lebih berusaha untuk memuaskan hati negaar jiran sehingga sanggup menggadaikan kedaulatan tanah negara sendiri.
    Dengkinya tdm kepada Johor dan kerajaan Msia ni memuncak bila projek jambaatn Bengkok yang diserahkan kpd Kroninya telah dibatalkan oleh kerajaan kerana kos yang terlalu mahal dan tidak masuk akal.
    Malang beganda2 kepaad rakyat Msia..orang yang sama yang telah melelong tanah di Johor tu kini disanjung2 dan dipuja2 kononnya sebaagi calon PM kelak jika PH menang. Kalau dulu semaas dia jadi PM, tanah seluas itu boleh dilelongnya dengan harga yang aamt murah kepaad negara jiran...apa jaminan dia takkan menggadaikan tanah yang lebih berkali2ganda keluasanya dari yang kat Johor tu, jika menjadi PM lagi sekali..old habits do die hard. Ada sesapa ke yang berani membantah hasratnya tu...umpama beraja di mata, bersultan di hati!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Water Agreements between Johor and Singapore

      A lot has been reported recently in our local print media on disagreements between Malaysia and Singapore regarding the supply of raw water to Singapore from rivers in Johor. These reports were based on statements made by leaders from both sides of the Causeway. Also many letters on the water issue from the public were published in our local dailies.

      From all the above, one is given to understand that Singapore has been paying only 3 sens per 1,000 gallons of raw water it gets from Johor since 1961 and Malaysians in general feel that the rate is too dirt cheap. The principal disagreement is apparently on the new rate, which Singapore is prepared to pay 45 sens per 1,000 gallons but Malaysia is insisting on a rate of 60 sens or more per 1,000 gallons.

      The public has also been informed that there are in existence two water agreements between Johor and Singapore, i.e. 1961 and 1962 agreements, which will expire in 2011 and 2061 respectively.

      Apart from the above, no other information and details on the two water agreements were made available for public consumption until Singapore, in late January this year (2003), made public letters between leaders from both sides of the Causeway, including copies of the water agreements. These documents were made available on www.mfa.gov.sg.

      Malaysia was furious and cried foul over the release of the documents saying that Singapore had not acted on good faith. But after the initial furore over the release of the documents, the water dispute seemed to have abated somewhat. However, the spats between both sides continued but on a different issue i.e. the replacement of the existing Causeway with a bridge.

      Having perused the water agreements on www.mfa.gov.sg to find out what they say, the following are significant revelations worth noting if one wishes to have a better insight of the current water dispute.

      • There have been four water agreements, i.e. 1927, 1961, 1962 and 1990, with only the last three still remain in force. The 1927 Agreement was superseded by the 1961 Agreement, which will expire in 2011. The 1990 Agreement is supplement to the 1962 Agreement, with both expiring in 2061.

      • The 1961 and 1962 Agreements were guaranteed in the Separation Agreement signed by both countries in 7th Aug. 1965.

      • The salient points of these four Water Agreements are given in:


      1927 Agreement

      1961 Agreement

      1962 Agreement

      1990 Agreement

      Related article : Arbitration the only way to resolve water dispute

      Delete

    2. THE SALIENT POINTS OF AGREEMENT 1990

      (Dated 24th Nov 1990)



      AGREEMENT BETWEEN
      THE GOVERNMENT OF THE STATE OF JOHOR (Johor)
      And
      THE PUBLIC UTILITIES BOARD OF
      THE REPUBLIC OF SINGAPORE (S'pore)

      • This is supplement to 1962 Agreement and will expire in 2061;

      • It is based on MOU between the two parties signed on 28th June, 1988 in which S'pore was allowed to proceed with the construction of Linggiu Dam and to purchase treated water from Johor in excess of 250 mgd. The MOU also reaffirmed the 1962 Agreement and the price of the treated water to be supplied by Johor to S'pore;

      • Johor to own the S'pore constructed Linggui Dam while S'pore to own the treatment plants etc until expiry in year 2061 when they revert to Johor;

      • Johor to set aside 21,600 hectares of State land as catchment area and S'pore to pay premium of RM18,000/ha and annual rent of RM30.00 per 1,000 sq ft;

      • S'pore to pay Johor RM320 million as compensation for loss of use of land and one-time up-front payment for leasing land "inclusive of rentals for the remaining tenure of 1962 Agreement"; and

      • Any dispute to be settled by arbitration in accordance with the Rules of the Regional Centre of Arbitration at Kuala Lumpur.

      Note:
      1. The 1990 Agreement is guaranteed by the Government of Malaysia and the Government of the Republic of Singapore in an separate Agreement signed on the same date as the 1990 Agreement.

      2. No mention of the safe yield of Linggui Dam and the capacity of treatment plant.

      3. No mention of quantity of treated water to be supplied to S'pore in excess of the latter's entitlement of 250 mgd.

      Delete
    3. Oi Amak oi Amak jan dipaso denai
      Kawin jo rang tuo indak ka sasuai

      Jan Amak tadayo dek pitihnyo banyak
      Jan Amak mamandang harato jo bando

      Pikia kan denai ko nan ka taniayo
      Denai gadih ketek balaki rang tuo

      Oi Amak oi Amak jan dipaso denai
      Kawin jo rang tuo indak ka sasuai

      Usah korbankan diri denai ko
      Indak ko ibo Amak jo ambo

      Kalau nyo denai dipaso juo
      Bia den tajun ka ngarai nangko

      Karano harato denai taniayo
      Saketek pun denai indak manarimo

      Biakanlah denai mancari nan katuju
      Ko dapek nan di hati, Amak kan tau juo

      Kok kayo, kok bansaik
      Asakan pilihan denai




      Reff




      Oi Amak oi Amak jan dipaso denai
      Kawin jo rang tuo indak ka sasuai

      Jan Amak tadayo dek pitihnyo banyak
      Jan Amak mamandang harato jo bando

      Pikia kan denai ko nan ka taniayo
      Denai gadih ketek balaki rang tuo

      Oi Amak oi Amak jan dipaso denai
      Kawin jo rang tuo indak ka sasuai

      Usah korbankan diri denai ko
      Indak ko ibo Amak jo ambo

      Kalau nyo denai dipaso juo
      Bia den tajun ka ngarai nangko

      Karano harato denai taniayo
      Saketek pun denai indak manarimo

      Biakanlah denai mancari nan katuju
      Ko dapek nan di hati, Amak kan tau juo

      Kok kayo, kok bansaik
      Asakan pilihan denai

      Delete
    4. Geng Najib ,

      Kalau kamu tak ada fakta atau tak cukup fakta atau pun tak faham fakta , tak usah nak pandai2 atau buat2 pandai menulis .

      Kamu baca betul2 sorotan perjanjian yang saya paparkan diatas dan cuba fahami .

      Geng Najib ,menabur fitnah tu terok akibatnya .

      ...........BERTAUBATLAH SEBELUM TERLAMBAT...

      Delete
    5. Ni mangkuk hayun mana pulak datang dengan tiba2 ni dengan lirik minang

      Nak berlagu minang , pergi je kat mak badak kamu tu ...

      Delete
    6. Bakato pikek, oi buruang hinggok lah baa
      Sangkak lah lamo yo panek dek manantikan
      Usah diharok oi pikek denai ka hinggok
      Ka baliak awan denai tabang manggabubu

      Tinggi-tinggi si buruang tabang
      Banyanyi sambia badendang
      Oi pikek cubolah pikek..
      Oi pikek pikek pikek lah

      Tujuah lapisan oi langik awan manutuik
      Namun jo asok den parun ka dapek juo
      Jikok di langik den hiduik diseso juo
      Ka dalam lauik den lari ka pusek bumi

      Bara ka dalam manyuruak ka pusek bumi
      Tujuah baleh tambilang nan mancarikan
      Jikok co itu oi Uda karehnyo hati
      Kasiah sayang Uda nan indak den ragukan

      Mari kasiah marilah sayang
      Banyanyi kito badendang
      Mamadu kasiah baduo…
      Kito singgah di sarugo

      Bia urang indak picayo
      Jo dunia kito nan punyo
      Ndak kama kasiah ka lari…
      Marilah ka Angku kadi

      Bakato pikek, oi buruang hinggok lah baa
      Sangkak lah lamo yo panek dek manantikan
      Usah diharok oi pikek denai ka hinggok
      Ka baliak awan denai tabang manggabubu

      Tinggi-tinggi si buruang tabang
      Banyanyi sambia badendang
      Oi pikek cubolah pikek..
      Oi pikek pikek pikek lah

      Tujuah lapisan oi langik awan manutuik
      Namun jo asok den parun ka dapek juo
      Jikok di langik den hiduik diseso juo
      Ka dalam lauik den lari ka pusek bumi

      Bara ka dalam manyuruak ka pusek bumi
      Tujuah baleh tambilang nan mancarikan
      Jikok co itu oi Uda karehnyo hati
      Kasiah sayang Uda nan indak den ragukan

      Mari kasiah marilah sayang
      Banyanyi kito badendang
      Mamadu kasiah baduo…
      Kito singgah di sarugo

      Bia urang indak picayo
      Jo dunia kito nan punyo
      Ndak kama kasiah ka lari…
      Marilah ka Angku kadi

      Mari kasiah marilah sayang
      Banyanyi kito badendang
      Mamadu kasiah baduo…
      Kito singgah di sarugo

      Bia urang indak picayo
      Jo dunia kito nan punyo
      Ndak kama kasiah ka lari…
      Marilah ka Angku kadi

      Delete
    7. Pak Diny, tak payah buang masa explain kat GN. Dia tahu dan sedar hakikat sebenar yg berlaku tp masih jugak nak spin sbb hidup keluarga dia bergantung pada kerja2 memacai ni. Tak sokong nanti soru miss. Terpaksalah dia membaghalkan diri dgn kebun2 fitnahnya. Di sana banti puaslah dia dan macai2 yg lain menuai hasil kebun fitnah bersama mrk. Wassalam.

      Delete
  36. PIDANA MINTRI KE TUJUH BOLOM TONTU LAGI
    PIDANA MINTRI KE LAPAN PULAK DAH DIPASTI
    TAK KE BABI NAMANYER PEMAINAN PUAK INI...
    PIMPINAN UTARA MEMANG TAK BEGUNA LAGI
    BODOH BANGANG PIMPINAN UTARA MAKIN MENJADI JADI...

    .... PUIIIII..... NAK SELAMAT PM MESTI DARI SELATAN ... FAKTA DAN BUKTI DAH ADA... APA LAGI NAK....

    BERAMBOSSSSS UTARA....2 EKO SI TUA RENTA

    ReplyDelete
    Replies
    1. PIDATO MONTORI KE 8--NUAR AL JUBURI
      TIMBALAN PIDATO MONTORI- JIJAH AL KAKI KIPAS
      NAIB MONTORI- SI MAK JAN NURUL ZIZAH...

      FUYOOOOOO.....

      JIDIN...MANA...JIDIN....MANA...

      Delete
    2. Ketua borek anak buah rintik , dah bos MUNAFIK pengikutnya 1000x MUNAFIK

      3 sifat utama seorang munafik iaitu:-

      - 1. Bercakap Bohong
      - 2. Tidak Amanah
      - 3. Mungkir Janji

      MO1PMNajib bercakap bohong pada rakyat bila dia mengaku dlm pengakuan pertamanya bahawa dia tak de terima duit rm2.6bilion masok ke akaun banknya- Najib munafik tak?
      M U N A F I K

      MO1PMNajib tidak amanah pada rakyat kerana menghilangkan duit / dana / harta / aset / saham rakyat / negara dari tabong MARA FELDA 1MDB DLL - Najib munafik tak? M U N A F I K

      MO1PMNajib mungkir janji pada rakyat - Najib janji harga bahan keperluan asas akan turun bila laksana GST, bila laksana GST bukan harga turun, harga barang makin naik melambong lambong - Najib munafik tak? M U N A F I K

      GN dan gerombolan MUNAFIK

      Delete
    3. Bakato pikek, oi buruang hinggok lah baa
      Sangkak lah lamo yo panek dek manantikan
      Usah diharok oi pikek denai ka hinggok
      Ka baliak awan denai tabang manggabubu

      Tinggi-tinggi si buruang tabang
      Banyanyi sambia badendang
      Oi pikek cubolah pikek..
      Oi pikek pikek pikek lah

      Tujuah lapisan oi langik awan manutuik
      Namun jo asok den parun ka dapek juo
      Jikok di langik den hiduik diseso juo
      Ka dalam lauik den lari ka pusek bumi

      Bara ka dalam manyuruak ka pusek bumi
      Tujuah baleh tambilang nan mancarikan
      Jikok co itu oi Uda karehnyo hati
      Kasiah sayang Uda nan indak den ragukan

      Mari kasiah marilah sayang
      Banyanyi kito badendang
      Mamadu kasiah baduo…
      Kito singgah di sarugo

      Bia urang indak picayo
      Jo dunia kito nan punyo
      Ndak kama kasiah ka lari…
      Marilah ka Angku kadi

      Bakato pikek, oi buruang hinggok lah baa
      Sangkak lah lamo yo panek dek manantikan
      Usah diharok oi pikek denai ka hinggok
      Ka baliak awan denai tabang manggabubu

      Tinggi-tinggi si buruang tabang
      Banyanyi sambia badendang
      Oi pikek cubolah pikek..
      Oi pikek pikek pikek lah

      Tujuah lapisan oi langik awan manutuik
      Namun jo asok den parun ka dapek juo
      Jikok di langik den hiduik diseso juo
      Ka dalam lauik den lari ka pusek bumi

      Bara ka dalam manyuruak ka pusek bumi
      Tujuah baleh tambilang nan mancarikan
      Jikok co itu oi Uda karehnyo hati
      Kasiah sayang Uda nan indak den ragukan

      Mari kasiah marilah sayang
      Banyanyi kito badendang
      Mamadu kasiah baduo…
      Kito singgah di sarugo

      Bia urang indak picayo
      Jo dunia kito nan punyo
      Ndak kama kasiah ka lari…
      Marilah ka Angku kadi

      Mari kasiah marilah sayang
      Banyanyi kito badendang
      Mamadu kasiah baduo…
      Kito singgah di sarugo

      Bia urang indak picayo
      Jo dunia kito nan punyo
      Ndak kama kasiah ka lari…
      Marilah ka Angku kadi

      Delete
  37. Woii tuan punya blog BabiBUDIN..

    BABI tulen tak reti fitnah orang buat baik.. orang pergi buat ibadat, ini BABI campur air mani manusia (jantan) dari bapak kau tu lahirlah BABI JAHAT macam kau Budin Semak


    PENJELASAN PEJABAT PERDANA MENTERI MENGENAI LAWATAN KERJA YAB PM KE ARAB SAUDI
    PMO MALAYSIA
    10 JANUARI 2018

    ReplyDelete
    Replies
    1. YM Tengku Puteri Zainah Tengku Iskandar, Kerabat Di Raja Kelantan..

      YM Tengku Puteri Zainah Tengku Iskandar, bekas isteri Perdana Menteri yang jugak dahulu pernah menjadi Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Haji Najib Tun Razak menangkis fitnah-fitnah yang menuduh beliau tidak siuman dan uzur untuk menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri. Menurutnya, fitnah-fitnah tersebut sengaja disebarkan untuk menjatuhkan imej dan memalukan beliau sebagai salah seorang kerabat di-Raja Kelantan.Tengku Puteri Zainah menegaskan beliau tetap bersabar dan berusaha menyelamatkan rumahtangganya daripada menuju keretakan meskipun fitnah-fitnah tersebut sering menghantui fikirannya.Walaubagaimanapun telah ditakdirkan Allah SWT penceraian berlaku juga antara beliau dengan Datuk Seri Najib pada bulan April 1987, 25 tahun yang lalu. Menurut Tengku Puteri Zainah lagi, beliau telah diceraikan tanpa pengetahuannya dengan beberapa alasan.Beliau melahirkan rasa sedihnya kerana walaupun setelah menjalanikan hidup berumahtangga selama hampir 10 tahun dan telah dikurniakan seramai tiga cahayamata, tiba-tiba diceraikan tanpa pengetahuan beliau.Tengku Puteri Zainah juga memberitahu bahawa sebelum penceraian berlaku, beliau serta bekas suaminya tidak pernah bersengketa.Cuma selepas suaminya dilantik menjadi Menteri Belia Dan Sukan di tahun 1987, Datuk Najib tidak pulang ke rumah selama lebih enam bulan sebaliknya beliau menetap di hotel. Menurut beliau, Datuk Seri Najib hanya mengunjungi beliau di waktu-waktu tertentu sahaja ketika beliau ditempatkan di rumah milik kerajaan.Tengku Puteri Zainah diceraikan dengan talak satu kini tinggal bersama dengan tiga anaknya Mohd. Nizar, 32 tahun, Puteri Nerlisa, 28 tahun dan Mohd. Naziffuddin, 25 tahun.Tengku Puteri Zainah telah berjaya menuntut nafkah sara hidup sementara untuk beliau dan anak-anaknya dari bekas suaminya itu di Mahkamah Tinggi Syariah. Tengku Puteri Zainah dan anak-anak, walaupun mereka cuba menunjukkan kegembiraan di wajah masing-masing, tetapi itu hanya sekadar kegembiraan kerana menyambut kedatangan Hari Raya, bergambar di pagi Hari Raya Puasa 1987 Dan pada malam menjelang Hari Raya itu jugak lah PM Najib dan Rosmah pergi ber'honeymoon' di Eropah. Dan menjadi pertama kali nya Nizar, Puteri Norlisa dan Naziffuddin berhari raya tanpa bapa mereka disisi.

      Delete
    2. Mohd Nizar Mohd Najib , Puteri Nerlisa Mohd Najib , Mohd Naziffuddin tidak termasuk didalam carta anak2 Najib .

      Yang masuk carta adalah Riza Aziz .

      Itulah yang tertera di senarai ahli rombongan lawatan Najib ke Saudi .

      Delete
    3. Apa masalah nya macai oii??

      Untung zaman Kutty Penyangak jd pii emm sbb xde smartfon..xde staf PMO boleh tangkap gmbr viral sana sini.

      Sampai lesap 31 billion jawab SAYA TAK TAHU.. itu lagi besar kenapa ko boleh terima pulak perlakuan penyangak macam tu??

      Delete
    4. Saya tak perlu menjadi macai sesiapa pun . Jika itu yang kamu anon 00:51 maksudkan .

      Saya hanya ingin memaparkan kisah sebenar di sebalik tabir sahaja .

      Delete
    5. Anak Rosmah, si beruk Ria Aziz Najib susukan, anak kandung sendiri diabaikan.

      Di situ orang yang waras boleh menilaikan jenis manusia apakah si Najib ini...apatah lagi untuk jadi pemimpin negara......!!!

      Delete
    6. Anak keling botak si bengap mockeris useless tu ko tak rase memalukan daddy ke dn chao munge bodoh satu hal xde ilmu politik.. lembap satu hal.. klu brckp dpn media terkebil...terkebil sambil senget bibirm. Puihhh ank daddy keling penyangak bi ke nk rkyt undi?


      Puihh si keling botak ni tau duduk celah ketiak datin seri norzeetaaaa jeerrr.. uwekkkkkk

      Delete
  38. Budin Ngok sedang main sentimen gila.. penyembah2 Madey Kutty Penyangak terus bermain perang saraf.. gaya2 madey kuttytaik ini 'innocent' giler..

    di mainkan sentimen seolah2 madey kuttytaik sgtlah rapat dgn keluarga Nuar.. Madeykuttytaik lah yang 'menyelamtkan' Nuor ketika di serbu UTK semasa Izah baru berusia kanak2..

    woowww mmc filem ape ehhh..

    tapi

    baru kejap td je ejen penyangak kutty di BaabiBUDIN belog baru main cerita Nuar dgn bininya tak layak pegang jawatan bersama...

    kah..kah..kah permainan budak2 ilmu poltik syaitan.. tak ke mana.. akan hancor jugak..

    ReplyDelete
  39. AL BUDIN SONTOLOYO...DAH KENA SAWAN TARIK....

    AL BUDIN....INI MAMAK PELAKON FILEM TAMIL KE FILEM MAMAK...

    FILEM BOLLYWOOD KOT...

    KEH...KEH...KEH...KEH...KEH...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya najib pm paling bingaiiii yang wujud di dunia


      Kikiki

      Delete

  40. Meroyan sakan kera najib yg ditinggal kan oleh najib kerana ke arab saudi
    Usai najib dari arab saudi kera kera akan dihadiah kan kurma dan buat tin juga manna iaitu gam arab untuk menambahkan akal mereka yg amat daif ini
    Moga moga sel otak mereka bertambah

    ReplyDelete
    Replies
    1. TENGKORAK KERING...MANA ADA OTAK....

      Delete
    2. Ratu tengkorang pondan.. yang meroyan tu puak ko sebabb Madey Penyangak tu tak jadi pii emm pon.. tapi macai buat perang saraf kena layan Penyangak Tua tu macam pm?

      woii sedar diri sket oii.. pakatan tgh berpecah terok dalaman..

      Delete
    3. KEH...KEH...KEH...

      TERHEGEH-HEGEH SI MAMAK MATDEY DATANG NAK MELIWAT BANG NON...

      AL MAKLUM LAH ....AGAK2 NYA NAK MELAWAT SEL MANA LAGI YG MASIH ADA KOSONG.....KIHKIHKIHKIHKIHKIH...PAHAM2 JER LAH YEEEEE....

      Delete
    4. Aiiiikkk, puak ko yang kopipes lagu angau cintan loghat nesemilan panjang2 bejela jela tu kan sedang ngubek hati nan rawan akibat serangan dari kami Pakatan Harapan , Putrajaya akan kami tawan melalui PRU14 nanti kan!

      Hah! PH pecah ke? Alahai cai2 bangang , itu takat ribut dalam cawan je, biasa le tu, sedangkan lidah sendiri pun tergigit kan!

      Delete
    5. Kejora 0:58 tak abis2 dgn 'meliwat'nya...dulu dia kata Allah meliwat dunia akhirat Tun Mahathir.

      Gaya bahasanya pun dah cukup jelas menunjukkan betapa jalang keperibadiannya.

      Dah tuu pengecut pulak, diajak berjumpa, sampai saat ini pun dia tak berani.

      Delete
    6. Beraninya Kejora selama ini hanya kutuk saya di alam siber, tapi bila diajak face-to-face, langsung kecut telor.

      Delete
    7. Pm najib menyamar jadi kejora sb tu bodoh2 je hujahnyer


      Kikiki

      Delete
  41. Fuhhhh!!!! TDM tak dapat tidurlah malam ni . Hajat di hati nak kawtim bagus punya dengan DSAI tapi tak dilayan langsung. Jangan kan nak berbual, nak jumpa tengok muka pun taknak. mesti tengah nangis teresak2 kat riba isterinya...mengadu nasiblah tu. segala pelannya dah langgar dinding, tak boleh pakai lagi. Kalau 22 tahun masa jadi diktator dulu dok kerjakan orang aje..sekarang rasakan pulak macam maan syoknya dikerjakan orang pulak beb!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya penakut lari menyorok


      Kikiki

      Delete
    2. Hanya kejora si bingaiiii di malaysia

      Kikiki

      Delete
    3. Kamu tu yang tak cukup tidur . Di upah untuk menabur fitnah dan temberang di sini .

      Hello Geng Najib .... dimana kamu dapat fakta mengatakan TDM jual Tanah 0.03 sen /kaki persegi kat Singapore ??

      Kamu baca dan fahami catatan perjanjian penjualan air yang saya paparkan di atas .

      >>>>> TAUBATLAH SEBELUM TERLAMBAT <<<<<<

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. gn ni hanya tau buat je.(fitnah)

      Delete
    6. Sdra 01:51....

      Melihat pada luahan2 dia selama ini...dan asyik2 berpandukan cakap2 orang tanpa fakta & bukti berkredibiliti sumbernya, saya anggap GN ibarat tong kosong sekolah sekerat jalan dgn ilmu tak seberapa saja.

      Banyak kali dah dia dilondehkan akan auta klentongnya. Hujah2 sdra diny yusof pun banyak tak mampu dijawab GN hingga terbiar tergantung-gantung begitu saja.

      Hari itu saya sendiri tangkis auta karut dia konon Spura tak beri peluang pada warga Melayu di sana. Bila saya tunjukkan bukti2 pembohongan ikut sedap mulut dia, habis terkedu dia diam membisu.

      Dia juga pernah auta konon tentera & senjata kita di era Najib kuat, tapi saya katakan lembik & cuai hingga pejuang2 Sulu boleh serang masuk ke wilayah hanya dgn bot pancung & rifel AK 9.

      Spura pulak baru gertak tuntut tanah KTM di Spura, membantah jembatan bengkok di Selat Tebrau & menuntut hak pulau Batu Putih... habis semua maruah & kedaulatan wilayah kita jatuh ke tangan negara kecil seciput disebabkan sikap pengecut Najib.

      Delete
    7. Toksah gormal buat fitnah baru ler, Geng Najib...

      Hello kawan....you still owe me an an explanation pertaining to your ridilculous allegation that Isa Samad collaborated with Tun Mahathir to destruct Felda within.

      Look idiot, we all are not interested to hear your granma's bedtime story.

      Sila berikan sumber dari mana & bila, atau berikan saja link yg kamu dapat maklumat itu to substantiate its legitimacy of your allegation.

      Jika kamu gagal tunjukkan, saya anggap satu lagi pembohongan cerita karut tak berasas ciptaan kamu untuk memburuk-burukkan Tun Mahathir.

      Remember, saya akan berhenti tuntut dari kamu sampai kamu tnjukkan bukti itu atau kamu mengaku saja tohmahan kamu itu hanya satu pembohongan dari kamu.

      Delete
  42. APAKAH INI PELABURAN ATAU PELEBURAN UNTUK NEGARA......??

    Laporan akbar The Star bertarikh 13/11/17.....

    KUALA LUMPUR: Malaysia’s largest combined cycle gas turbine power plant in Alor Gajah, Melaka is expected to begin operations in 2021.

    As for financing of the project, Najiv has hired three domestic banks to raise RM5.28bil through a sukuk programme.

    “CIMB Investment Bank is the sole principal adviser and financial adviser while Maybank Investment Bank and RHB Investment Bank are joint lead managers for the debt programme,”.

    The project would be funded via the 80% debt financing raising exercise and 20% via Edra Power shareholders’ funds.

    “In total the project cost would be RM6.5bil,”.

    It is wholly-owned by China Solar Energy Investment Ltd, a subsidiary of China General Nuclear Power Corp Ltd.
    (Pembekal letrik tsbt dimilikki sepenuhnya oleh syarikat China Komunis 'China Solar Energy Investment Ltd', anak syarikat China General Nuclear Power Corp Ltd.
    --------------------------------------------------------------------

    Melayu Melaka apa ada? Bukit cina punya. Tanjong keling punya. Mesjid tanah punya. Alor gajah punya. Sultan pun dah tak ada. Last2...Stesyen janakuasa terbesar mengalahkan TNB pun Najib dah serahkan pada China Komunis.

    MAMPOS KITA SEMUA, satu lagi penjajahan China Komunis...ehsan dari petualang & pengkhianat bangsa & negara, Najib....!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni rosmah mansor la punya pelan nak kikis duit rakyat

      Kikiki

      Delete
    2. Othaman ....kau ni kurang knowledge la..

      Tak faham....tapi nak mneulis jugak..

      Habis budah2 bodoh kat sini dah tertipu.

      Yg buat projek ni ialah Edra Power. CEO dia ialah orang Malaysia. Memanglah EDRA sekarang own by company in China..

      Byk company asing bukak kilang atau business di malaysia but run by our Malaysian..
      Tapi owned by company asing...

      Tak ada pulak dulu masa Madey memerintah orang cerita asal, malassyia kena jajah oleh US, France, Germany, UK, Japan, Korea dll...

      Tapi bila sekarang China yg dah nak jadi super power ekonomi yg kalau kita tak ambil kesempatan sekarang memang rugi, dituduh pulak sebagai menjual negara!!!....

      Memang kalau dah dengki, semua yg dibuat oleh kerajaan ada ajer yg salah...


      Bukalah minda !!!!


      Delete
    3. anon 1.57

      Projek ni apa kena mengena dengan Najib dan Rosmah? Apa yg nak kikis duit rakyat??

      Kau ni tak faham langsung...

      Edra bukan company kerajaaan.

      Nanti dia akan jual tenaga kepada TNB dan salur kepada kita untuk diguanakan.

      Takrif dah tentu tak sama macam dulu zaman madey. IPP jual punya mahal kepada TNB secara pukal samada tenaga tu diguna atau tidak..
      Sepatutnya, kita byr apa yg kta gunalah....Tapi perjanjian tu yg dimeterai di zaman madey tu memang berat sebelah...

      Akibatnya rakyat yg menderita. Company IPP yg smeuanya kroni madey untung berbillion2...

      Sekarang Edra yg buat. Kerajaan sekarang buat terma perjanjian yg sgt bagus. Tak macam dulu.
      Kita dapat energy yg clean (teknologi terkini) dengan harga yg berpatutan...

      Delete
  43. Balasan kezaliman dulu dibalas.Insyallah Najib masih PM selepas PRU 14. ko tak payah propaganda lah Shahbudin.PRU 13 dulu aku dah lalui perasaan kemenangan gilang gemilang PR. last2 kalah juga. Ingat pesan aku ni. Sabah dan Sarawak adalah talam dua muka. mereka akan menangkan BN juga. mulai hari ini aku akan sentiasa memberi nasihat ini agar puak2 Madey ni ada ingatan. SStdm(SabahSarawaktalamduamuka)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameenn, Allah Maha Mengetahii lg Maha Bijaksana.. berlakonlah wahai sang munafik tua.. belum puas gamaknyw 22 tahun berkuasa mnjadi penip penzalim dan penyangak..

      Dlm berjuta mungkin mamak dlm malaysia, satu2 nya mamak mixed melayu paling celaka ialah mahathir mohamed iskendeer kutty.

      Jhtnya tkjngka dan tkterbilang.. jikadia manusia yg btul ikhlas baik, sblm berjumpa Anwar, trlebih dahulu dia kena mngadap Najib mintak ampun krn byk buat dosa dn khianat pd najib, kmudian barulah ziarah Nuar dn bermaafan menages2 kslh pd Nuar dulu.

      Tp mlg skali hidayah milik Allah, xsampai pun pd nya. Kononnya boleh 'hijack' penentangnya dlm PH dgn 'mncari' restu Anwar, ziarah kunun..nk ambil kredit konon aanwar rstu dia jd calon pii emm ph.

      Sgguh jijik sgt xmalu apa yg dibuatnya d anwar dlu xckup dgn pnghinaan, di usung tilam merata, kini mcm lupa.. mcm tulh jg apa yg brlaku yg dia sdg bust pd Najib...
      M

      Delete
  44. Bank Negara 'buying land"'... money transfer out from left to right pocket to fill Najib/Rosmah Finance Ministry to pay debt.

    BNM BELI TANAH KERAJAAN DGN HARGA RM2 BILiION, Apakah ini satu lagi konroversi........!!!

    Tak ada angin, tak ada ribut, tiba BNM kena bayar RM2 bilyon. Ini tak pernah terjadi dalam catatan sejarah Negara, hanya di zaman pentadbiran Najib saja ianya berlaku.

    Bank negara bayar RM2 bilion untuk beli tanah milik Kerajaan......
    Siapa yg mengarahkannya?
    Bank negara ambil duit dari mana?
    Bayar kat siapa?
    Duit dalam bank negara tu bukan milik Kerajaan Malaysia ke?
    RM2 bilion tu kini ada di mana agaknya?
    Ada Najib bincangkan dalam mesuarat Kabinet ker?
    Ada Najib bentang, dibahas & diluluskan dalam Dewan Parlimen ker?

    Pembelian tanah ini ompama ada orang ambil duit bapak dia saja, suka-suka dia beli tanah sendiri kat belakang rumah.

    Pelik,,pelik..pelik.....!!

    Ini laporannya.....
    Bank Negara Malaysia (BNM) telah membeli 22.58 hektar tanah daripada kerajaan, pada harga RM2 bilion untuk digunakan sebagai penempatan semula Universiti Kewangan Islam Global dan Akademi Penyelidikan Syariah Antarabangsa dalam Kewangan Islam.

    Tanah itu juga boleh dimajukan bagi pembangunan masa depan kemudahan pendidikan dan latihan yang akan memberi tumpuan kepada usaha meningkatkan keupayaan teknikal bakat-bakat dalam industri kewangan.

    Ia terletak bersebelahan dengan Kompleks Sasana Kijang BNM, yang dilengkapi dengan kemudahan latihan serta persidangan yang canggih dan ia juga menempatkan organisasi-organisasi antarabangsa seperti Bank Dunia, Pusat Penyelidikan dan Latihan Bank-bank Pusat Asia Tenggara serta Persekutuan bagi Rangkuman Kewangan.

    Ia juga terletak berhampiran dengan kompleks Asia School of Business (kerjasama dengan Massachusetts Institute of Technology) dan Pusat Latihan Industri Kewangan yang sekarang ini sedang dalam pembinaan,

    Apakah ini satu lagi skandal skala besar selepas 1mdb,
    SRC,
    Felda,
    TRX,
    Forest City.............????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa pelik???

      Dulu Madey pun buat benda yg sama....

      Tapi tak salah pun dari segi undang@

      Nak buat segala macam pembangunan kenalah invest..

      Tak perlu bersangka buruk..

      Kawan kau di Pulau Pinang tu lebih teruk..

      Elok kau komen sikit pasal projek tu!!

      Manusia dengki, pemakan dedal madey memang macam ni...
      Suka timbulkan fitnah dengan info sekadar celah kangkang...tak faham tapi masih nak menulis

      Delete
  45. Tak ber Etika dan Cilaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah lps pru 14 beed akn melingkup dn PH akn mentdbir negara diputrajaya

      Aamiin3x yarobbal aalamiin.

      Delete
    2. Beend akn melingkup dn hancur punah

      Delete
  46. Madey ingat nak jumpa banduan macam dia nak jumpa orang biasa tanpa perlu buat permohonan...

    Siapa sebenarnya yg tak nak jumpa??? Anwar atau Penjara yg tak bagi???

    Anwar pun faham dah urusan nak melawat benduan. Dah tentu dia akan ingatkan Madey untuk buat permohonan kepada pihak penjara....

    Kenapa tak buat dan kenapa madey tak faham2 prosedur??

    Lepas tu salahkan kerajaan...

    Belum jadi pemimpin, dah pandai MENIPU

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...