Wednesday, 19 June 2013

Pendirian Mahathir Mengenai Kedudukan Najib Masih Diragui


Walaupun Mahathir dilihat menyokong agar pertandingan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak diadakan bagi mengelakkan perpecahan dalam UMNO, namun pendirian bekas Perdana Menteri itu masih lagi diragui. Kenyataan beliau tidak mendapat respon yang menggalakkan daripada pemimpin UMNO sendiri.

Kedinginan respon itu bukan saja disebabkan pemimpin UMNO sedar bahawa kehendak akar umbi adalah sebaliknya tetapi juga kerana mereka masih lagi ragu-ragu dengan kekukuhan kenyataan Mahathir itu.

Ada pemimpin UMNO yang hanya menganggap kenyataan Mahathir itu sekadar untuk menguji apa sebenarnya kehendak pemimpin bawahan dan akar umbi terhadap pertandingan jawatan tertinggi UMNO dan ada pula yang melihatnya sebagai kenyataannya untuk masa ini saja.

Mahathir, kata beberapa bekas pemimpin UMNO, bukan tidak biasa berubah-ubah pendiriannya sebelum ini.

Lagi pula, kata pemimpin UMNO yang lain, kenyataan Mahathir yang menyokong agar tiada pertandingan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO kali ini agar berlapik dengan Mahathir masih menyebut mengenai demokrasi yang sepatutnya membenarkan pertandingan dan kemungkinan pertandingan menyebabkan perpecahan serta pihak yang kalah menubuhkan parti baru.

Ini bermakna, kata pemimpin itu lagi, jika Mahathir dapat diyakinkan bahawa pertandingan tidak menyebabkan perpecahan yang serius, jauh sekali menyebabkan pihak yang kalah menubuhkan parti baru, malah semata-mata bertujuan menyuburkan demokrasi dan menyelamatkan kedudukan UMNO dalam PRU 14 nanti, pendiriannya tentu saja boleh berubah.

Pertandingan UMNO masih lama lagi dan macam-macam boleh berlaku dalam tempoh beberapa bulan ini, tidak mustahil pendirian Mahathir juga berubah, kata pemimpin itu lagi.

Selain itu, intipati dan maksud pertemuan Najib dengan Mahathir selama dua jam sekembalinya dari Jakarta kelmarin, masih lagi menimbulkan tanda-tanda. Ia dilihat bukan pertemuan biasa dan tentunya berlaku perbincangan yang serius dalam tempoh dua jam itu.

Ramai juga yang percaya, perbincangan keduanya bukan hanya mengenai kedudukan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden saja tetapi melangkaui banyak isu yang lain. Tambahan selepas pertemuan dan dalam perjalanan menghantar Najib ke keretanya, wajah Najib dilihat tidak begitu ceria berbanding Mahathir yang tampak lebih berseri dan tersenyum.

Najib dilihat tergesa-gesa mahu mengadakan pertemuan dengan Mahathir dan hasilnya pula seperti tidak menggembirakannya.

Dalam pada itu, hanya sehari selepas pertemuan itu, Mahathir juga sudah menunjukkan beliau berbeza pendapat dengan Najib. Jika Najib sebelum ini berkata kerajaan tidak akan mengawal internet dan melesenkan portal berita seperti di Singapura, Mahathir dalam sebuah forum semalam telah berkata sebaliknya.

Beliau secara terus-terang menyesal mewujudkan kekebasan internet yang diilhamkannya melalui MSC atau Multimedia Super Coridor sehingga kebebasan itu meninggalkan kesan yang huruk kepada sokongan rakyat terhadap UMNO dan kerajaan.

Kini saya terpaksa berfikir dua kali mengenainya, kata Mahathir lagi.

Sebelum ini mengenai kekuatan UMNO, Mahathir dan Najib juga berbeza. Sementara Najib berbangga dengan pencapaian UMNO yang menang 88 kerusi Parlimen berbanding 79 pada 2008, Mahathir pula menyifatkan orang Melayu menyokong UMNO kerana takut dengan Anwar yang bersekongkol dengan DAP akan mendatangkan bahaya yang lebih besar kepada masa depan mereka jika PR berjaya menubuhkan kerajaan dan bukannya kerana kekuatan parti itu lagi.

Meskipun Tengku Adnan juga mengatakan UMNO mengamalkan demokrasi terpimpin dan selesa tiadanya pertandingan Presiden dan Timbalan Presiden, hakikatnya kehendak di peringkat akar umbi amat berbeza. Setelah 26 tahun tiada pertandingan Presiden UMNO, ramai yang mahu melihatnya menjadi kenyataan kali ini, tambahan pula pilihanraya sudah berakhir dan tiada apa yang perlu dibimbangkan mengenai perpecahan lagi.

Ramai yang percaya pertandingan kali ini tidak mendatangkan apa-apa kesan kepada perpaduan UMNO kerana yang sepatutnya dibimbangi ialah pemilihan pada 2016 nanti yang lebih hampir dengan ketibaan pilihanraya pada 2018. (SH 19/06/2013)

1 comment:

  1. bodoh la akar umbi UMNO kalau presiden and timb. tidak dipertandingkan. Tak masuk la fulus, jangan bagi chance hanya pemimpin yang sapu harta negara.....ahli lain nganga kena kelentong.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...