Thursday 20 June 2013

KJ Perlu Tanding Timbalan Presiden UMNO


Ketua Pemuda UMNO yang baru dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin dilaporkan akan mengumumkan dalam masa terdekat ini jawatan yang bakal ditandinginya dalam pemilihan parti hujung tahun ini. Dalam masa yang sama, beliau juga berkata tiada masalah baginya jika jawatan Ketua Pemuda UMNO mahu dipertandingkan, malah mengalu-alukan sesiapa jua yang berhasrat mahu mencabarnya.

Walaupun secara umumnya ramai ahli Pemuda UMNO masih mahu KJ memimpin pergerakan itu, terutamanya setelah beliau dilantik sebagai menteri tetapi berdasarkan realiti dan cabaran UMNO masa kini serta keperluan untuk survival masa depan parti itu, sebenarnya adalah perlu KJ melangkah lebih jauh dari itu. Beliau perlu melepaskan jawatan Ketua Pemuda yang baru sepenggal dipegangnya itu dan bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO pula.

Tidak kira sama ada kedudukan Najib sebagai Presiden UMNO akan dicabar oleh Muhyiddin atau Tengku Razaleigh atau pun sama ada Muhyiddin mahu mengekalkan jawatan timbalan presidennya sekarang, namun KJ perlu menunjukkan keberaniannya untuk bertanding jawatan nombor dua itu.

Beliau perlu bertanding untuk menunjukkan bahawa beliau adalah pemimpin pelapis yang paling sesuai mewarisi kepimpinan parti dan negara dalam tempoh yang terdekat ini. Ia juga untuk menunjukkan kepada rakyat bahawa UMNO sedia berubah dan bergerak selari dengan keperluan semasa. Jika dilihat struktur kepimpinan parti yang ada sekarang, ia tidak menggambarkan pemegang jawatan nombor dua sebagai pemimpin pelapis. Ini kerana Muhyiddin yang menjadi orang nombor dua sekarang telah berumur 64 tahun lebih berusia daripada Najib yang berusia 59 tahun.

Di kalangan Naib Presiden pula, pemenang undi tertinggi bagi jawatan itu ialah Zahid Hamid yang juga lebih berusia 3 tahun berbanding Najib. Dua lagi Naib Presiden pula iaitu Hishammuddin dan Shafie Afdal seperti tidak cukup kualiti untuk menjadi pemimpin tertinggi parti dan negara berikutan pelbagai isu dan kelemahan yang sudah terpamer semasa memegang jawatan menteri lagi.

Di kalangan ahli UMNO dan rakyat biasa, kebergantungan mereka kepada Hishammuddin dan Shafie sebagai bakal pemimpin masa depan lebih menipis berbanding Zahid. Zahid lebih diterima dan mempunyai ramai penyokong. Masalahnya beliau lebih tua daripada Presiden. Begitu juga dengan Muhyiddin, beliau ada wibawa dan ketegasannya yang tersendiri tapi beliau juga lebih berusia daripada Presiden.

Orang yang menjadi timbalan seharusnya mempunyai perwatakan sebagai pengganti atau pemimpin pelapis. UMNO akan kelihatan sempurna jika pemimpin nombor duanya kelihatan ada wibawa dan diharapkan sebagai tokoh pengganti. Ia seperti UMNO ketika dipimpin oleh Mahathir dengan timbalannya Musa Hitam atau ketika Mahathir bersama Anwar sebagai timbalannya.

UMNO dalam dua era itu diterima baik oleh rakyat kerana rakyat melihat UMNO sebagai parti yang progresif dan menyediakan pelapisnya jika sesuatu berlaku kepada orang nombor satunya.

Di kalangan menteri-menteri kabinet yang ada, jika mahu dianggap sebagai pelapis dalam ertikata yang sebenarnya, tidak diragui lagi KJ adalah orangnya. Beliau berpendidikan, tegas, berani serta bijak. Perlantikannya sebagai menteri menyerlahkan lagi kebolehan serta bakat kepimpinannya dan kerana kelebihan itu juga kerajaan telah melantknya sebagai jurucakap kerajaan di peringkat antarabangsa.

Ketegasan dan keseriusannya untuk menyelesaikan beberapa isu yang berkaitan dengan kementeriannya mengundang pujian kepadanya. Rakyat pelbagai kaum ternampak menerimanya dengan baik sekarang ini walaupun masa lalunya mempunyai titik-titik hitam yang mungkin boleh mencacatkan kelancaran perjalanan karier politiknya. Namun sudah ramai yang boleh menerimanya sekarang dan menganggap apa yang dilakukannya dulu hanyalah sebagai gejala biasa kerakusan seorang anak muda yang terpana dengan kemilau kuasa.

Lagi pula, dengan Pas yang mempunyai pemimpin pelapis yang berwibawa seperti Husam Musa dan Nasharuddin Tantawi manakala PKR pula dengan Azmin Ali, Nurul Izzah dan Rafizi Ramli, UMNO sebenarnya tiada pilihan lain selain meletakkan KJ di kedudukan nombor dua dalam pemilihan parti hujung tahun ini jika mahu UMNO terus diterima dengan baik oleh rakyat.

Sekiranya UMNO gagal meletakkan pemimpin muda yang berwibawa dan digambarkan sebagai pemimpin pelapis yang sebenarnya, dibimbangi UMNO akan terus kehilangan sokongan rakyat terutama daripada generasi muda dan mereka yang celik komputer yang dijangka akan menjadi jumlah pengundi terbesar dalam pilihanraya lima tahun lagi.

Walaupun KJ baru berusia 37 tahun, sebenarnya usia itu sangat sesuai untuk beliau mula dilatih sebagai pemimpin pelapis untuk akhirnya muncul sebagai pemimpin sebenar dalam tempoh 5 atau 10 tahun akan datang. Ramai pemimpin dunia yang hebat sama ada di AS, Britain dan sebagainya muncul ketika mereka berusia awal 40an. Tidak kira sama ada Presiden UMNO dan Perdana Menteri selepas ini adalah Najib, Muhyiddin atau Tengku Razaleigh, tetapi KJ paling sesuai diletakkan di lapisan kedua untuk menggambarkan progresifnya UMNO sebagai parti yang memperjuangkan kepentingan rakyat.

Bagi jawatan Presiden UMNO, perlu seseorang yang berwibawa, berpengalaman dan boleh diterima ramai untuk memegang jawatan itu. Oleh yang demikian, walaupun Muhyiddin dan Tengku Razaleigh yang disebut-sebut bakal bertanding jawatan Presiden UMNO lebih berusia daripada Najib tetapi ia tidak menjadi masalah dan rakyat boleh menerimanya. Yang penting mereka ada pengalaman, kewibawaan dan kebolehan. Tetapi untuk menjadi orang nombor dua atau timbalan kepada mereka itu, ia bukan saja perlu seorang yang berwibawa dan karismatik, ia mestilah juga lebih muda.

Jika tidak, UMNO bukan saja dilihat tidak progresif bahkan akan ketinggalan dalam merebut sokongan rakyat berbanding PAS dan PKR dalam PRU 14 nanti. (SH 20/06/2013)
2 comments:

 1. Komen anda bernas sekali. Harap KJ lawan!

  ReplyDelete
 2. Dia ade Pak Lah dibelakang tabir. Mukriz ade Mamu Mahathir pula, macam mana dan bolehke mereka melangkau askar2 MY TPM serta ketiga2 VP yang tak sabar menunggu juga!
  Sebab itu dicadangkan semula jawatan Presiden and Timbalan JANGAN ditanding hanya yang VP ke Bawah!
  Cakap berdegar2 tapi kecut perut takut terguling!
  Inilah Partai yang melaungkan wira 15juta Bangsa Melayu, tunggu tolak 2.5juta (mungkin Bangsa CIMBS)^
  ^Cambodians, Myanmars, Indons, Banglas and Suluks)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...