Sunday 23 June 2013

Apa Kata Jika Pimpinan SPR Berkorban Untuk Kebaikan Negara Pula?


Perhimpunan aman di Padang Merbok sudah pun berakhir dengan aman dan tanpa sebarang kejadian buruk. Tetapi masih ada sekumpulan pendemonstrasi yang mahu terus kekal di Padang Merbok. Ada yang mahu berkhemah sehingga hari Isnin iaitu hari pembukaan sessi Parlimen baru yang akan dilakukan oleh Yang Dipertuan Agong manakala yang lainnya pula mahu berkhemah sehingga Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR meletakkan jawatan. Antara yang mahu berkhemah sehingga kedua pimpinan tertinggi SPR itu berundur ialah Tian Chua, Ahli Parlimen Batu.

Sehingga ini dilaporkan hampir 50 khemah-khemah kecil didirikan di kawasan Padang Merbok itu. Jumlahnya mungkin bertambah dengan penyertaan kumpulan anak-anak muda yang lain pula. Tetapi mereka yang berkhemah itu mungkin juga berhadapan dengan tindakan keras pihak berkuasa seperti DBKL dan polis atas kesanggupan berkhemah itu. Mungkin mereka bakal diangkut ke lokap polis atau khemah dirobohkan di tengah-tengah malam.

Walau apa pun risikonya, ternampak bahawa anak-anak muda berhati waja ini sedia menghadapi apa saja. Melihat kesediaan mereka jni, ternampak bahawa ia sudah mirip demonstasi yang berlaku di beberapa negara Arab sebelum ini di mana ada yang sanggup tidur di jalanraya sehinggalah tuntutan mereka dipenuhi.

Jika dilihat dan diamati, matlamat perhimpunan aman ini bukanlah untuk menggulingkan kerajaan atau memaksa Najib berundur sebagai Perdana Menteri. Anwar dan PR seperti sudah dapat menerima hakikat bahawa BN telah menang pilihanraya yang lalu. Sasaran mereka hanyalah SPR yang didakwa menjalankan pilihanraya secara tidak adil dan penuh muslihat.

Yang dipertikaikan ialah dakwat kekal yang tidak kekal, pembersihan daftar pengundi, kewujudan pengundi hantu, persempadanan kawasan pilihanraya yang tidak adil, karektor Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR yang didakwa sombong, mirip kepada UMNO dan sebagainya. Atas semua itu, mereka mahu Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR meletakkan jawatan.

Anwar, Mat Sabu dan semua pimpinan PR serta NGO yang terlibat dalam perhimpunan itu mensasarkan SPR sebagai serangan mereka. Serangan terhadap Najib dan kerajaan BN tidak lagi kedengaran. Mereka hanya mahukan pimpinan SPR ditukar dengan orang lain. Itu saja. Tidak terdengar ada tuntutan yang mahu Najib berundur atau meletak jawatan kerana menjadi Perdana Menteri yang tidak sah.

Mereka hanya mahukan ada perubahan dalam SPR dalam menghadapi pilihanraya lima tahun lagi. Sasaran Anwar dan PR kini ialah PRU 14.

Kebarangkalian perhimpunan ini berterusan untuk tempoh beberapa lama sehingga pimpinan SPR tidak ditukar adalah tinggi. Mengenali karektor Tian Chua, Chegu Bard, NGO SMM, Adam Adli dan beberapa pihak yang berhati waja dalam perkara-perkara seperti ini, tidak mustahil perkhemahan di Padang Merbok ini bakak berlangsung untuk suatu tempoh yang agak lama lagi.

Jika dihalau dari Padang Merbok, mereka mungkin berkhemah dan berhimpun di tempat lain pula. Mungkin di Putraraya atau di depan pejabat SPR pula selepas ini. Maknanya, selagi Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR tidak ditukar, beberapa perhimpunan aman akan terus berlaku. Suasana negara juga akan terlibat tidak elok. Media dan masyarakat luar akan memerhati kita dengan pandangan yang serong terutama apabila ia disiar berulang-ulang kali di CNN, Al Jazeera dan sebagainya.

Selagi ada perhimpunan aman ini, Najib dan pimpinan kerajaan juga jadi pening kepala. Banyak kerja yang tergendala dan banyak pula perkara lain yang perlu difikirkan selain daripada memajukan megara.

Demi untuk keamanan negara dan jalan tengah menyelesaikan kemelut ini, adalah amat terpuji jika Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR secara sukarela meletakkan jawatan dan memberi ruang kepada kerajaan melantik orang baru mengetuai badan itu. Tidak perlulah Aziz Yusof dan Wan Ahmad terus berdegil dengan pelbagai kenyataan yang seolah-olah mahu terus kekal di kedudukan sekarang. Tidak perlu juga mereka memberi kenyataan yang seolah-olah mereka lebih UMNO daripada pemimpin UMNO sendiri kerana ia ia hanya memburukkan lagi nama parti itu. Tidak perlu juga menyatakan bahawa perlantikan mereka atas perkenan Yang Dipertuan Agong, semua orang tahu hal itu.

Semua kenyataan mereka itu hanya menyusahkan Najib dan kerajaan. Tindakan mereka terus kekal di kerusi empuk SPR itu juga mula menyusahkan Najib ketika ini. Najib pula mungkin serba-salah untuk memecat atau memaksa mereka berundur.

Anwar dan PR juga sudah dapat menerima hakikat keputusan pilihanraya lalu dan sekarang ini menjadikan sasaran mereka yang seterusnya ialah PRU 14. Biarlah dalam tempoh lima tahun ini Anwar dan PR terus berjuang untuk mencapai cita-citanya manakala Najib dan kerajaan pula dibiarkan meneruskan agenda pembangunan negara yang dirancang.

Jadi, apa kata sebagai jalan tengah untuk keamanan dan kebaikan negara, Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR secara sukarela meletakkan jawatan dan berundur daripada jawatan mereka sekarang sebagai suatu pengorbanan paling tinggi untuk negara? Berhentilah menyusahkan Najib dan kerajaan dan fikirkan kebaikan untuk negara pula.

Hanya itu jalan terbaik memulihkan keadaan sekarang ini. Semoga Aziz Yusof dan Wan Ahmad terbuka hatinya menjelang Isnin ini. (SH 23/06/2013)

1 comment:

  1. Orang sombong dan bongkak mana mau letak jawatan kan kuasa mereka tu kurang sedikit aje dari kuasa ALLAH swt

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...