Tuesday 25 June 2013

Apa Salahnya Anwar Angkat Sumpah Dan Minum Semeja Dengan Najib?


Tindakan Anwar dan 88 Ahli Parlimen PR yang lain hadir mengangkat sumpah di Parlimen semalam menjadi isu besar terbaru untuk menyerang beliau dan pakatan pembangkang yang diketuainya. Ini kerana majlis angkat sumpah itu berlangsung di ketika yang sama berlakunya juga protes berterusan terhadap keputusan pilihanraya sehingga ada yang sanggup tidur dalam khemah dan baring di jalanraya menuju ke Bangunan Parlimen.

Anwar sebelum itu mengadakan roadshow Blackout 505 di seluruh negara mempertikaikan SPR dan pada 22 Jun lalu adalah kemuncak perhimpunan aman yang diadakan di Padang Merbok. Ia kemudian diikuti dengan sekumpulan anak muda berkhemah di Padang Merbok serta melakukan protes bantahan di laluan menuju ke Parlimen.

Anwar lantas dituduh mengamalkan sikap talam dua muka dan politik dua wajah. Di ketika beliau menyeru pengikutnya agar terus membantah keputusan pilihanraya dan mempertikai kewibawaan SPR, di ketika yang sama juga beliau mengiktiraf keputusan pilihanraya dengan hadir mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen. Dalam hal ini tidak saja Anwar yang dituduh menganiaya penyokong sendiri, malah kesemua 88 Ahli Parlimen PR lainnya ditaksir bersubahat sama.

Kemudian tersebar pula gambar-gambar Anwar duduk minum semeja dengan Najib dan Muhyiddin dalam keadaan riang dan gelak ketawa seolah-olah tiada permusuhan antara mereka. Gambar Anwar bergambar bersama Najib dan Speaker serta lain-lain Ahli Parlimen juga disebarkan untuk memberi bukti kononnya Anwar menerima keputusan pilihanraya walaupun di masa yang sama mengajak penyokongnya membantah keputusan itu.

Penulis blog dan pengendali laman sosial pro UMNO melihat isu ini sebagai hidangan terlazat untuk menyerang dan mempertikai Anwar serta Pakatan Rakyat. Mereka memainkan isu ini semahu-mahunya untuk menggoncang keimanan politik anak-anak muda yang condong menyokong perjuangan PR seolah-olah mereka hanya alat dan dipermain-mainkan oleh Anwar dan Ahli-Ahli Parlimen PR yang lain.

Ternampak ramai juga penyokong pro pembangkang yang mula goyah dengan isu ini dan merasakan ada kebenarannya. Ada yang terasa hati, terguris perasaan dan tersentap jiwa melihat aksi dan gelagat Anwar itu. Ada pula yang berkata, kalau pun mahu bergembira dan bersenyum ketawa dengan Najib dan Muhyiddin, ia tidak seharusnya dilakukan di ketika penyokongnya sanggup mengorbankan jiwa berbaring di jalanraya dan mungkin pula dihumban ke penjara.

Kehadiran Anwar dan lain-lain Ahli Parlimen PR mengangkat sumpah sebenarnya sudah pun dijelaskan oleh banyak pihak, termasuk Anwar sendiri. Jika tidak hadir dan enggan mengangkat sumpah, risiko yang mendatang sebenarnya lebih tinggi. Oleh kerana pembukaan penggal pertama Parlimen ini akan dilakukan oleh Yang Dipertuan Agong, keengganan mengangkat sumpah boleh juga ditafsir sebagai tidak menghormati baginda dan derhaka kepada sistem Raja Berperlembagaan.

Memang ramai yang mahu mencabar Anwar dan Ahli-Ahli Parlimen PR yang lain supaya jangan mengangkat sumpah jika benar tidak setuju dengan keputusan pilihanraya. Ia hanyalah suatu bentuk provokasi yang bertujuan menghumban mereka ke lembah serangan yang lebih teruk lagi. Jika semua Ahli Parlimen PR tidak hadir dan memulaukan majlis angkat sumpah, serangannya tentu lebih teruk lagi. Kaitan dengan penderhakaan kepada Yang Dipertuan Agong akan dikaitkan sama.

Dalam hal ini kehadiran mengangkat sumpah adalah keputusan terbaik untuk mengelakkan serangan lebih buruk. Lagi pula dalam mempertikaikan peranan SPR, petisyen bantahan keputusan pilihanraya di beberapa kawasan tetap juga berjalan dan prosesnya tidak terganggu sama-sekali.

Ada pula yang berpendapat kenapa Anwar dan lain-lain Ahli Parlimen PR tidak memulaukan terus majlis angkat sumpah ini jika benar ingin membantah? Tindakan ini juga berisiko tinggi. Walaupun selepas majlis angkat sumpah semalam, Ahli-Ahli Parlimen masih mempunyai masa enam bulan untuk berbuat demikian tetapi ia bergantung pula kepada adanya hal-hal mustahak yang tidak boleh dielakkan sebagai alasannya.

Tetapi tindakan ini juga boleh dianggap tidak menghormati, malah mempersenda Yang Dipertuan Agong yang bakal merasmikan pembukaan Parlimen itu. Mereka yang tidak mengangkat sumpah tidak boleh hadir di majlis pembukaan yang akan dilakukan oleh Yang Dipertuan Agong. Jika ini berlaku, tentulah serangan dan kecaman terhadap Ahli Parlimen PR ini lebih dahsyat lagi.

Ada pula kelompok lain berkata, jika benar mahu membantah, kenapa tidak dipulaukan terus Parlimen sehingga tempoh enam bulan supaya pilihanraya kecil semula boleh diadakan? Memang benar jika selepas tempoh enam bulan tidak mengangkat sumpah, kedudukan Ahli Parlimen seseorang itu akan terlucut tetapi tidak semestinya perlu diadakan pilihanraya semula.

Jika kes itu dibawa ke mahkamah dan pihak mahkamah kemudian mendapati tindakan tidak mengangkat sumpah itu sesuatu yang sengaja dan tidak disebabkan hal-hal yang terlalu mustahak, dan akhirnya memberi kemenangan kepada calon yang kalah dan tidak mengadakan pilihanraya kecil semula, akhirnya semua 89 kerusi PR ini akan dimenangi secara percuma oleh BN. Tentulah tak pasal-pasal BN menang 100% di kesemua 222 kerusi Parlimen.

Dalam masa yang sama, peraturan pilihanraya juga menetapkan mereka yang sengaja meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen tidak boleh bertanding semula untuk tempoh 5 tahun. Ini bermakna, jika pun dengan terus tidak mengangkat sumpah dan pilihanraya kecil diadakan semula, Anwar, Haji Hadi, Lim Kit Siang, Nurul Izzah dan lain-lainnya tidak boleh dicalonkan untuk bertanding semula.

Tentulah lagi haru jadinya dalam PR. Siapa yang nak jadi calon dan jika apa pun calonnya, tentulah mereka tidak sama dengan wibawa Anwar, Haji Hadi, Lim Kit Siang dan Nurul Izzah.

Mengenai duduk minum semeja dengan Najib dan Muhyiddin serta majlis bergambar kemudiannya, ia sememamgnya sudah dirancang sedemikian rupa sebaik majlis angkat sumpah berakhir dan dari segi protokol memanglah tempat duduk Anwar sebagai Ketua Pembangkang bersama dengan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Begitu juga dengan majlis bergambar, memanglah juga tempat Ketua Pembangkang bersama Perdana Menteri mengapit kedudukan Speaker.

Jika Anwar memulaukan majlis itu, beliau akan dilihat tidak tahu bersosial dan tidak menghormati adab di majlis rasmi. Pemulauannya pasti akan mengundang kecaman yang lain pula.

Lagi pula tidak ada salahnya Anwar duduk semeja dan bergelak ketawa sambil minum-minum di Parlimen kerana mereka bukan bermusuh secara peribadi. Mereka hanya bermusuh dari segi dasar, hujah dan pendekatan untuk mentadbir negara. Mereka bukan seperti dua ahli gusti yang tidak boleh bertemu langsung dan jika bertemu pula asyik mahu bertumbuk dan bergasak. Anwar dan Najib juga bukanlah seperti dua beradik yang berebut harta pusaka yang tidak boleh bertemu serta duduk semeja langsung.

Soal berbeza pendapat dengan Najib dan BN adalah soal lain dan begitu juga usaha menekan SPR dan untuk memastikan pengendalian pilihanraya oleh SPR betul-betul bebas dan adil, adalah juga soal lain. Ia tidak harus dibakulkan sekali dengan kehadiran di majlis angkat sumpah dan kemudian duduk minum semeja dengan Najib. Politik ialah pergaduhan berhujah dan mempertahankan prinsip. Duduk minum semeja dan bergambar asal tidak rebah prinsip perjuangan dan mengalah hujah tanpa sebab, tidaklah ada salah dan cacat-celanya.

Sementara penyokong Anwar dan PR diminta bersikap matang untuk menilai permainan ini, mereka yang membesar-besarkan isu ini juga sebenarnya tidak matang dalam memahami erti politik dan demokrasi dalam ertikata yang sebenar-benarnya. (SH 25/06/2013)

5 comments:

 1. Jadi yg cerodeknya Anwar.Yang pandai berlakon Anwar.Yang pandai berpolitik juga Anwar.YANG BODOHNYA BEBUDAK KAT LUAR PARLIMEN SANA YG DIBELASAH POLIS SAMPAI PATAH KAKI DAN BENGKAK MUKA SEWAKTU DEMO.ADA ANWAR KESAH?????KESIAN!!!!!Sebenarnya najib yg pandai memerangkap anwar.ANWAR WE FEEL SO SORRY.SOME OF US WILL NEVER RESPECT YOU ANY MORE.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bodoh tak boleh diajar dia ini, cerdik tak boleh diikut. Makan otak babi ke? Tulis lah apa pun kalau dah jenis anak luar ni### gini memang tak boleh faham.

   Delete
 2. Inilah punya bahlulnya Melayu dalam berpolitik. Memfitnah, mengkomplen tak kena tempat. Tahu tak kamu wahai kaum Melayu...semasa saya mengikuti kursus BTN satu masa dulu di Langkawi, pegawai BTN ada sebut...MCA dgn DAP bertekak di Parlimen bagai nak rak. Tapi bila keluar minum boleh duduk dan bergelak ketawa sekali.

  Jika anda tidak berkenan dengan apa yang berlaku antara Anuar dan Najib itu, ini bermakna kita tak mau orang Melayu PAS pi kenduri walimah rumah Melayu UMNO walau pun bersaudara.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang bodoh sombong pengikut di bawah. Di DUN, Di Dewan Rakyat, Dewan Negara, dilihat habis berbahas, bertengkar, bersindir-sindiran, dicafe /lobi mereka semua tak kira dari parti/ mazhab mana duduk makan/minum bersama. Bukan macam pengikut yang lebih sudu dari kuah. Bermusuh sampai kenduri kendara atau kematian pun tak hadir.

   Delete
 3. Politik adalah idealogi yang diperjuangkan agar orang ramai terpengaruh kepada pandangan dan cadangannya. Politik berkaitan dengan kuasa, dan kuasa akan menguasai ekonomi. Ekonomi pula menentukan kelas.

  Ahli politik bukan ahli gusti atau ahli kumpulan samseng. Setiap kali bertemu muka pasti akan bertengkar dan bertumbuk, walaupun pekara seperti itu yang diharap berlaku dikalangan orang bodoh diperingkat bawahan.

  Perbezaan antara Najib dengan Anwar adalah perjuangan dalam politik. Masing-masing akan jadi sampah hanyut kalau tiada penyokong dan pengampu. Oleh kerana itu secara jelas dan sama mereka adala ahli politik melakukan apa saja kesempatan yang mereka perolehi demi mempertahankan kedudukan masing-masing.

  Dalam politik tiada yang mustahil. Semalam kita lihat mereka adalah musuh, tapi hari ini mereka berbincang seperti ahli perniagaan, hari esok ada kemungkinan mereka berbesan. Hari lusa, mereka mungkin jadi pengkhianat.

  Dan kita perlu peka bahawa kumpulan Najib dan kumpulan Anwar adalah dari warganegara Malaysia. Orang kita. Dan penyokong mereka juga dari warganegara Malaysia. Kita biarkan mereka bertelagah sebagai ahli politik demi memertabatkan idealogi masing-masing disamping memajukan negara Malaysia. Siapa nak sokong siapa itu adalah hak demokrasi.

  Oleh yang demikian, sebagai penyokong, kita tidak perlu terpedaya dengan hujah yang mengelirukan sehingga kita tidak boleh melihat orang yang kita sokong duduk semeja dengan musuh politiknya.

  Itu penyokong bangang namanya......

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...