Friday 14 June 2013

Orang-Orang Muhyiddin Mula Berkata, Kalau Bukan Kali Ini, Bila Lagi?


Di sebalik pelbagai khabar angin yang sedang bertiup mengenai politik UMNO dan kedudukan Najib sebagai Perdana Menteri, kedudukan Muhyiddin sama ada mencabar Najib sebagai Presiden UMNO atau hanya mengekalkan jawatan Timbalan Presidennya dalam pemilihan parti hujung tahun ini, terus menjadi tanda-tanya.

Jika sebelum ini ramai golongan pengampu, pembodek dan tukang kipas tampil dengan satu demi satu alasan agar jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan tetapi sejak Muhyiddin sendiri enggan memberi ulasan mengenai perkara itu buat masa ini, ia semacam reda seketika.

Muhyiddin minggu lalu ketika di Pagoh hanya berkata, beliau akan memberi komen mengenai pertandingan dalam UMNO atau mengenai kedudukan dirinya sama ada bertanding atau tidak di suatu masa yang sesuai nanti.

Jawapan Muhyiddin itu bukan saja berjaya menghentikan pengampu, pembodek dan tukang kipas daripada terus berkokok tetapi dalam masa yang sama terus menghangatkan perbualan di dalam UMNO sendiri mengenai pertandingan kedua-dua jawatan tertinggi itu.

Ramai yang percaya, jawapan Muhyiddin itu menggambarkan kesediaannya untuk memikul tanggungjawab yang lebih tinggi dalam UMNO, bagaimanapun beliau dipercayai perlu mengambil sikap berhati-hati dan meninjau-ninjau dahulu arus yang sedang mengalir di dalam UMNO, sama ada memihak kepadanya atau pun tidak.

Jika Muhyiddin hanya mahu kekal sebagai Timbalan Presiden, di sebalik timbulnya isu pertandingan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden itu, beliau pastinya menyambut baik cadangan itu atau sekurang-kurangnya memberitahu kesediaannya hanya akan mempertahankan jawatannya saja.

Tetapi dengan memberitahu akan memberi komen di suatu masa yang sesuai nanti, pelbagai tafsiran boleh dibuat dan kemungkinan besarnya ialah mencabar kedudukan Najib sebagai Presiden UMNO.

Di dalam UMNO, Muhyiddin masih diingati kerana keberaniannya meminta Pak Lah menyegerakan peralihan kuasa sebaik pilihanraya 2008 dulu, di sebalik tekanan yang dilakukan sebelumya oleh Mahathir yang akhirnya menyebabkan BN hilang majoriti 2/3 dan Pak Lah terpaksa tunduk untuk menyerahkan jawatannya kepada Najib pada 3 April 2009.

Jika dulu Muhyiddin mendesak Pak Lah tetapi dengan keputusan pilihanraya 2013 yang lebih buruk daripada 2008, desakan mulai kedengaran untuk beliau mengambil alih tempat Najib pula. UMNO dan BN yang dilihat makin lemah dibawah Najib, dipercayai oleh ramai kalangan dalam UMNO akan menjadi lebih baik jika dipimpin oleh Muhyiddin.

Sementara isu pertemuan beberapa Ahli Parlimen daripada Sabah dan Sarawak dengan Tengku Razaleigh Hamzah terus menjadi isu sejak beberapa hari ini dan kemungkinan ia bakal menjadi episod yang menggugat lagi kedudukan Najib sebagai Perdana Menteri, Muhyiddin pula sebaliknya lebih mengintai peluang dalam perebutan jawatan Presiden UMNO nanti.

Walaupun sama ada Muhyiddin bertanding atau tidak belum menjadi kepastian tetapi orang-orang Muhyiddin dalam UMNO sudah mula bercakap mengenai kemungkinan itu. Mereka berkata, pemilihan kali ini adalah peluang terbaik untuk Muhyiddin jika mahu meningkatkan lagi karier dan pencapaiannya dalam parti dan kerajaan.

Jika Muhyiddin tidak bertanding kali ini, kata para penyokongnya, beliau yang kini berusia 64 tahun mungkin sudah terlalu lewat untuk melakukannya pada pemilihan yang seterusnya. Lagi pula, jika pemilihan UMNO yang akan diadakan tiga atau empat tahun nanti dilangsungkan selepas pilihanraya umum, UMNO juga mungkin sudah kehilangan kuasanya sebagai kerajaan ketika itu.

Ketika itu, tiada ertinya lagi jika Muhyiddin mahu mengambil alih kepimpinan parti atau barangkali jika bukan lagi sebagai kerajaan, Najib juga mungkin akan menyerahkan saja secara sukarela jawatannya kepada Muhyiddin.

Hakikat ini yang membimbangkan orang-orang Muhyiddin mengenai kedudukan boss mereka itu. Lantaran itu, mereka merasakan pemilihan kali ini adalah yang terbaik untuk mencabar kedudukan Najib. Ia bukan saja disebabkan pilihanraya baru berakhir dan kedudukan Najib dilihat lemah serta mudah dilemahkan tetapi juga kerana persekitaran politik yang seakan-akan memihak kepada orang yang berani melakukann pesaingan.

Tambahan pula tindakan dua bekas menteri, Daim dan Zainuddin Maidin yang turut mengkritik Najib selepas pilihanraya ini dilihat turut memberi gambaran sokongan secara tidak langsung kepada sesiapa juga yang berani menentang Najib dan melakukan perubahan. Di ketika yang sama, tulisan Mahathir dalam blognya mengenai kelemahan dan perbezaan UMNO dulu dan sekarang yang ditulisnya selepas keputusan pilihanraya dan sebaik Najib mahu berbangga dengan pencapaian UMNO dalam pilihanraya juga dilihat mempunyai sindiran tertentu terhadap kepimpinan Najib.

Di samping sokongan cuba dipertingkatkan kepada Muhyiddin untuk berani mencabar Najib, tekanan secara tidak langsung daripada penyokongnya juga diperhebatkan lagi kepada Timbalan Perdana Menteri itu agar akhirnya beliau bersedia memikul tanggungjawab yang tinggi itu.

Semua keadaan ini, ditambah dengan pergolakan semasa yang semakin menekan UMNO dan kerajaan yang muncul satu demi satu, lebih memungkinkan kedudukan Najib daripada dicabar oleh Muhyiddin, hampir tidak dapat dielakkan lagi. (SH 14/06/2013)

2 comments:

 1. Tengku Razaleigh dan Muhyiddin perlu tampil dalam gelanggang merebut jawatan presiden sebelum jadi kain buruk dalam parti UMNO Baru.

  Semua ahli parti telah mengenali sikap dan hobi kedua-dua pemimpin ini sama ada dari segi kebodohan dan kepandaiannya dalam mentadbir parti dan negeri.

  Oleh kerana itu tidak timbul soal jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan.

  Jika wujud juga tiada pertandingan diantara jawatan tersebut maka terbukti bahawa ketua UMNO Baru adalah keturunan bacul dan pengecut seperti yang ditunjukkan Tun Mahathir dan Najib Razak menghadapi Anwar Ibrahim.

  ReplyDelete
 2. siapa Anwar Ibrahim?

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...