Thursday 10 April 2014

Eloklah Disiarkan Secara Langsung Majlis Tampar-Menampar Antara Dua Pemimpin Ini


Cabaran Menteri Dalam Negeri, Ahmad Zahid Hamidi agar bekas Ketua Menteri Sabah, Yong Teck Lee menamparnya sendiri serta diberi habuan wang tunai ssbanyak RM501 dan tidak perlu bersusah payah mencari orang lain untuk melakukannya, akhirnya disambut dengan tangan terbuka oleh pemimpin dari Sabah itu.

Untuk menjadikan acara menampar itu menjadi realiti, beliau mempelawa Zahid agar datang ke Lahad Datu atau Semporna secara sendirian tanpa diiringi oleh polis atau dikawal oleh pengawal peribadinya.

Seterusnya, kata Yong, wang RM501 yang diterimanya daripada Zahid itu akan didermakan kepada Tabung Wira Lahad Datu.

Ini bermakna sekarang ini terpulang kepada Zahid pula sama ada bersedia membenarkan pipinya ditampar atau sebaliknya. Jika bersedia, beliau perlulah memenuhi syarat dan permintaan Yong itu iaitu datang Lahad Datu atau Semporna secara peribadi tanpa diiringi oleh polis atau pengawal peribadinya.

Rasanya tiada alasan lagi untuk Zahid berdalih dalam perkara ini, kecualilah jika beliau tidak sedia pipinya ditampar oleh Yong Teck Lee.

Berikutan kejadian penculikan dua warga China dan Filipina di Semporna minggu lalu serta beberapa penculikan sebelum ini serta insiden pencerobohan di Lahad Datu, Yong yang merupakan bekas Ketua Menteri Sabah menyalahkan Menteri Dalam Negeri dalam mengawal keselamatan atas kejadian yang sering berulang di negeri Sabah.

Lantaran itu, beliau menawarkan RM500 kepada sesiapa yang dapat menampar muka Zahid atas anggapannya menteri itu telah gagal dalam menjalankan tugasnya.

Zahid kemudiannya meminta Yong Teck Lee agar tidak perlu bersusah payah mencari orang lain untuk menamparnya, sebaliknya mencabar pemimpin Sabah itu agar menamparnya sendiri dan beliau akan memberikannya ganjaran sebanyak RM501.

Sebelum itu, susulan penerbitan klip video oleh Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok yang dianggap menghina Perdana Menteri, Najib Razak, telah menyebabkan sebuah NGO iaitu Isma menawarkan ganjaran RM500 kepada sesiapa yang berani menampar muka pemimpin DAP itu. Nilai tawaran yang diberikan kemudian ditingkatkan sehingga RM1200 tetapi tiada sesiapa yang menyahut, kecuali ada seorang pemuda bersalam berlapikkan telur busuk ditangannya.

Sejak itu kewajaran menampar seseorang mula menjadi polemik dan laporan polis juga telah dibuat terhadapnya. Bagaimanapun Zahid yang ditekan untuk bertindak terhadap Isma, telah menolak untuk berbuat demikian dengan alasan tawaran menampar bukanlah suatu bentuk ugutan jenayah sepertimana mengeluarkan ugutan mahu membunuh.

Zahid kemudian terus dikecam atas pendiriannya itu dan disifatkan sebagai menteri yang tidak begitu memahami undang-undang dan seolah-olah hanya mahu menyiasat setelah kejadian menampar itu benar-benar berlaku.

Tetapi kini, berikutan pendirian Zahid itu, kejadian menampar ini seperti terkena batang hidungnya sendiri. Beliau kini bukan saja tidak dapat lagi mengawal berlakunya tawaran menampar kepada sesiapa saja, bahkan juga terpaksa reda jika tawaran yang sama melibatkan dirinya.

Dengan kesediaan Yong untuk menampar sendiri Zahid dan mendermakan RM501 yang dijanjikan kepada Tabung Wira Lahad Datu, maka Zahid secara prinsipnya perlulah menyahutnya dan datang ke Lahad Datu atau Semporna tanpa diiringi polis atau pengawal keselamatannya. Beliau hanya perlu datang dengan penyokong-penyokong saja.

Sebagai menteri dalam negeri, ada baiknya juga jika Zahid dapat mengarahkan pihak polis supaya mengawal keadaan dan menyediakan pentas yang sesuai untuk acara menampar itu dilangsungkan sambil disaksikan oleh rakyat Sabah. Maklumlah ini merupakan acara yang julung-julung kali diadakan di negara ini dan melibatkan dua pemimpin yang "terlebih cerdik" dalam berpolitik.

Cabar-mencabar untuk menampar ini tidak sepatutnya berlaku jika kedua mereka sedikit matang dalam politik dan tidak membiarkannya berlarutan. Tetapi oleh kerana mereka nampaknya suka cara politik begitu, maka teruskan saja sehingga ada titik penyudahnya.

Lebih elok lagi jika dapat dibuat siaran langsung melalui televisyen ke seluruh negara supaya rakyat dapat melihat sendiri majlis menampar yang melibatkan dua pemimpin "paling cerdik" itu dilakukan. Mungkin juga dapat menjadi acara sempena Tahun Melawat Malaysia yang kini sudah kekurangan pengunjung berikutan insiden hilangnya pesawat MH370. Manalah tahu jika Zahid terasa pipinya sakit kena penampar Yong itu, beliau akan membalas balik dan berlakulah pula saling tampar-menampar antara kedua pemimpin tersebut.

Tentulah gempak dan gamat jadinya majlis itu. Lebih gempak dan gamat lagi jika selepas berbalas penampar itu, mereka bergusti pula. Barulah dunia politik kita betul-betul meriah dan menjadi bahan ketawa rakyat di mana jika sebelum ini ada yang menjerit, mengejek-ngejek dan melakukan aksi kurang sopan di Parlimen atau Dewan Negeri, rupa-rupanya ahli politik juga boleh beraksi lebih dahsyat daripada itu.

Moga antara Zahid atau Yong Teck Lee, tidak ada yang berdalih lagi selepas ini kerana rakyat sebenarnya sudah tidak sabar untuk menyaksikan majlis tampar-menampar ini. (SH 10/04/2014)

6 comments:

 1. Sesuatu yg baru atau mungkin dpt d msukkan dlm mlysian book of record.
  Harap acara ini mnjadi untuk mmperlihatkan kejantan kdua belah pihak.
  Jangan hnya berkokok d media..trjemahankanlah kerana rkyt mahu sesuatu lain dr yg lain dr ahli politik kita.

  ReplyDelete
 2. zahid mana ada telor untuk menyambut cabaran tersebut.

  ReplyDelete
 3. Kluangman...ni ade acara tampar menampar......join laaaa.....jadi yg kena tampar......hahaha

  ReplyDelete
 4. kebodohan & kebangangan makin terserlah.

  ReplyDelete
 5. Kebodohan mereka perlu terdedah dgn sendirinya...... baru rakyat berfikir...

  ReplyDelete
 6. Elok bona bagi penampa kek zahid tu...tu seko laie mentori cap ayam beghak kapo

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...