Thursday 26 December 2013

Mujurlah Hanya Ada Seorang Hasan Malek Di Negara Ini


Berlakunya siri kenaikan harga barang dan perkhidmatan kebelakangan ini diakui oleh semua pihak bakal memberi kesan kepada sokongan rakyat terhadap kerajaan. Ia bukan saja memperlihatkan kegagalan kerajaan menggunakan kuasa yang ada padanya dengan sebaik mungkin, malah sesetengah kenaikan itu juga menunjukkan kegagalan kerajaan menepati janjinya.

Selain Perdana Menteri, wakil-wakil rakyat, ahli akademik, NGO dan sebagainya turut menyedari bahawa kenaikan yang menyebabkan kemarahan rakyat ini akan terus menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan serta sedang melihatnya sebagai isu yang serius, beberapa pusat kajian bebas turut membuat kajian mengenainya.

Merdeka Center melalui kajiannya mendapati, sokongan rakyat terhadap Najib telah menurun daripada 62 mata kepada 52 mata sejak kenaikan ini dilakukan manakala Umcedel pula mendapati isu kenaikan harga barang ini turut menjejaskan sokongan yang diterima kerajaan dan akan menentukan keupayaan memenangi pilihanraya ke 14 nanti.

Pihak pembangkang pula kini sedang menangguk sokongan yang kian melimpah berikutan kemarahan rakyat yang sudah tidak dapat ditahan-tahan lagi. Sementara kenaikan ini diyakini akan terus menyebabkan pengundi bandar dan separa bandar terus bersama PR, BN juga dipercayai akan mula kehilangan sokongan pengundi luar bandar kerana kenaikan harga barang ini telah mendatangkan kesan yang merata kepada rakyat.

Hakikatnya semua orang bercakap tentang kenaikan harga barang dan perkhidmatan ini bakal memberi kesan kepada BN dan kerajaan jika tidak ditangani segera.

Bagaimanapun, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Hassan Malek dengan bangganya menolak bahawa kenaikan harga barang ini akan menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan. Perkasa ini, katanya, hanyalah masalah kecil saja.

Beliau juga menolak hasil kajian Umcedel yang meramalkan sokongan rakyat kepada BN merosot berikutan kenaikan kos sara hidup yang ditanggung oleh rakyat.

Penolakan Hasan Malek ini seolah-olah memperlihatkan beliau tidak pernah merasai denyut nadi rakyat yang sedang gelisah sekarang ini. Apakah beliau tidak sedar atau tidak mahu sedar apa yang sedang berlaku di sekelilingnya sekarang ini?

Sebagai wakil rakyat di Kuala Pilah dan menteri yang terlibat dengan hal ehwal pengguna, adalah mustahil hanya respon yang baik-baik saja diterimanya setiap hari. Atau mungkin pegawai dan orang bawahannya tidak menyampaikan maklumat yang betul kepadanya?

Dengan menolak hasil kajian Umcedel yang tidak memihak kepada kerajaan, Hasan Malek juga terlihat masih terbelenggu dengan pemikiran bahawa kerajaan adalah betul segala-galanya atau kerajaan tahu segala-galanya sedangkan Perdana Menteri sering kali mengingatkan kepada menteri-menteri kabinetnya supaya membuang pemikiran itu.

Dalam hal ini, Hassan nampaknya masih terbuai dengan khayalannya. Mungkin sebab itulah agaknya baru-baru ini beliau sanggup hadir sebagai penonton di program Maharaja Lawak Mega walaupun ada siaran langsung di televisyen. Tidaklah salah hadir di program itu tetapi dengan mempamerkan riang gembiranya dan bertepuk sorak di program itu, ia secara langsung juga menonjolkan mentalitinya sebagai pemimpin.

Biasanya seseorang menteri hadir di program sebegitu hanya untuk menyampaikan hadiah kepada pemenang atau seumpamanya sahaja. Kalau ingin bertepuk sorak dan bergembira, menonton di rumah atau bersama kawan-kawan rapat sudahlah!

Dalam masa yang sama, dengan menolak hasil kajian Umcedel dan seperti sedikit angkuh menyatakan sokongan rakyat tidak merosot kerana kenaikan harga barang ini, ramai yang teringat kembali komennya agar jangan makan ayam apabila harga ayam naik menjelang hari Raya Aidil Fitri yang lalu.

Ramai yang marah dan mencemuh beliau atas komennya yang tidak sensitif kepada keperluan rakyat itu. Beliau seolah-olah tidak tahu bahawa ayam adalah salah satu keperluan setiap kali musim perayaan untuk dibuat rendang dan sebagainya.

Saranannya supaya beralih kepada ikan dan daging pula lebih jauh tersasar dalam usaha meringankan beban rakyat memandangkan kedua-duanya lebih mahal daripada harga ayam. Terlihat bahawa beliau seorang menteri yang tidak tahu apa-apa dalam tugasnya.

Hasilnya, beliau adalah anggota kabinet pertama yang dianugerahkan gelaran "menteri cap ayam" oleh beberapa blog dan laman sosial.

Kemudian, beliau juga gagal menjawab di Parlimen apabila ditanya oleh Rafizi Ramli mengenai mengapa harga gula negara kita lebih mahal berbanding beberapa negara lain berikutan harga gula mentah sedang menurun harganya. Sekali lagi beliau menonjolkan dirinya sebagai menteri yang tidak tahu apa-apa apabila menjawab, "saya tidak dapat menjawabnya sekarang kerana ia memerlukan pengiraan terlebih dahulu".

Rafizi kemudian menyindirnya dengan berkata, "lain kali kira dulu sebelum naikkan harga, bukannya naikkan dulu, baru kira".

Sebenarnya banyak lagi komen atau respon daripada Hasan Malek ini yang didapati tidak menggambarkan dirinya seorang pemimpin yang berbeza keupayaannya dengan rakyat biasa atau menteri yang mewakili rakyat, malah kadangkala tesasar jauh daripada hakikat yang sebenarnya berlaku. Dalam banyak keadaan, Hasan Malek adalah antara pemimpin yang langsung tidak membantu UMNO, BN dan kerajaan dalam memenangi hati rakyat bagi menghadapi pilihanraya akan datang.

Beliau lebih banyak menjadi bahan persendaan, cemuhan dan kadang-kadang lawak jenaka kerana respon atau pandangan yang dikeluarkannya.

Tetapi, mujurlah hanya ada seorang saja pemimpin seperti beliau di negara ini. (SH 26/12/2013)

4 comments:

 1. Mungkin Datuk HM ni sesuuai jadi nazir sekolah saja.

  ReplyDelete
 2. Dengan adanya menteri macam ini mempercepatkan BN tumbang

  ReplyDelete
 3. Harapan Shahbudin di lantik jadi penasihat pada Menteri. .......agar membantu mrnanggani ISU NEGARA.

  ReplyDelete
 4. Pembetulan: Bukan "menteri cap rakyat" sebetulnya "menteri cap ayam"

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...