Friday, 2 March 2018

KENAPA UMNO LEBIH SAYANG JHO LOW BERBANDING ROBERT KUOK?


Robert Kuok dan Jho Low adalah dua nama yang cukup popular dan menjadi sebutan sebahagian besar rakyat Malaysia ketika ini.

Robert Kuok, taikun terkenal dan orang terkaya di Malaysia tiba-tiba menjadi sebutan akhir-akhir ini berikutan penyebaran berita palsu oleh seorang blogger yang menuduhnya mendanai DAP serta merancang menggulingkan kerajaan yang ada.

Berita palsu itu kemudian mendapat reaksi pantas daripada Najib Razak sendiri yang mengingatkan bahawa Robert Kuok berjaya kerana adanya bantuan daripada kerajaan.

Berikutan reaksi yang berupa sokongan Najib terhadap berita palsu itu, ia seterusnya mengundang beberapa serangan daripada menteri dan pemimpin UMNO lain yang turut memperlekeh serta menggelar Robert Kuok dengan pelbagai gelaran yang mengaibkan.

Tanpa memperdulikan jasa dan sumbangannya kepada ekonomi negara selama ini, hanya kerana suatu berita palsu, Robert Kuok akhirnya dikecam seolah-olah beliau tidak pernah berjasa dan kini musuh baru kepada UMNO dan kerajaan.

Tidak dinafikan bahawa Robert Kuok adalah ikon masyarakat Cina dan didapati ramai yang tersinggung dengan serangan terhadapnya itu. Mungkin ada yang boleh menerima jika serangan itu dilakukan berasaskan fakta dan bukti sahih yang memang mendapati Robert Kuok terlibat dalam usaha mahu menggulingkan kerajaan.

Tetapi, sehingga ini semuanya adalah berita palsu belaka. Di ketika BN bersiap sedia menghadapi PRU 14 dan agak ketandusan sokongan pengundi kaum Cina,  serangan terhadap taikun tersebut tentu saja melemahkan lagi kedudukan yang sedia ada.

Sejak dua hari lalu pula, apabila kapal mewah Equanimity dirampas oleh polis Indonesia dengan kerjasama FBI di perairan Bali, nama Jho Low yang sejak kebelakangan ini agak suam-suam suku, dengan sesingkatnya kembali menjadi sebutan ramai.

Ini kerana kapal yang dirampas itu sudah lama dicari oleh DOJ dan FBI sejak mereka menyenaraikannya sebagai sebahagian aset yang dibeli oleh Jho Low dengan menggunakan wang curi 1MDB.

Penemuan kapal mewah itu pastinya suatu berita gembira bagi DOJ kerana di dalamnya barangkali tersimpan banyak bukti dan dokumen lain yang yang boleh mengukuhkan lagi saman sivil dan siasatan jenayah berkaitan pencurian wang 1MDB.

Berbeza dengan dakwaan terhadap Robert Kuok yang hanya satu berita palsu, malah taikun itu juga sedang dalam proses mengambil tindakan undang-undang terhadap penyebarnya, sebaliknya berita mengenai Jho Low dan kapal Equanimity itu adalah berita yang benar dan sahih.

Tidak itu saja, penglibatan Jho Low dalam pencurian wang 1MDB juga adalah benar dan sahih kerana sebelum adanya 1MDB, beliau bukan saja tidak pernah dikenali, bahkan apa perniagaan dan harta yang pernah dibelinya turut tidak diketahui.

Tetapi, berita benar dan sahih ini tidak menarik perhatian pemimpin-pemimpin UMNO untuk menyerang dan menghentam Jho Low. Selain Najib, Nazri Aziz, Tengku Adnan dan lain-lain pemimpin UNNO tidak bersuara mengenai Jho Low, terdapat juga yang tidak malu-malu mempertahankannya, meskipun dengan hujah setaraf lawak jenaka dan bahan ketawa.

Namun, kenapakah pemimpin UMNO lebih membela  atau diam terhadap berita benar yang tersebar mengenai kemungkaran Jho Low?

Antara berita palsu mengenai Robert Kuok dan berita benar mengenai Jho Low, mengapa UMNO lebih terarah menyokong kepalsuan?

Apakah sumbangan Jho Low kepada negara lebih besar berbanding Robert Kuok?

Apakah ini cerminan bahawa UMNO dan para pemimpinnya sudah tidak dapat membezakan antara kaca dengan permata, antara racun dengan air gula? (ShahbudinHusin 02/03/2018).

118 comments:

  1. Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak2 March 2018 at 21:50

      Robert kuok yg banyak menyumbang kpd umno telah bertikar jafi musuh....

      Jo lo penyumbang terbesar kpd tabongan najib...jadi umno mesti bela jho lo...

      Jho lo adalah raja arab mata sepet...

      Delete

    2. anak babi sepet ni kalau pakai serban edgar hitam lilit kepala dgn kain serban putih hitam confirm

      org ingat dia ni


      yaseer arapat

      bila dia marah merah baru nampak

      ropanyer anak babi low


      di keliling najibabila ada

      badak

      dan

      babi

      ini negara islam ke malaysia

      atau megara murtad haramzadaah


      komen

      sikit

      sally soyed sentap


      kapal tu bawak manusia atau bawak babi

      jawab sally pembohong BN dari borneo

      Delete
    3. Macai puak pencuri macam cacing kepanasan.Komen macam babi boleh terbang, hidup tidak keruan, perangai dan akhlak seperti tidak ikut panduan agama.kahkahkahkahkah

      Delete

    4. BABI BETUL MALAYSIA


      SEMALAM INDON BEBAL RAMPAS ASET HASIL CURI 1MBABI


      HARI NI

      AUSTRLIA KANGAROOO RAMPAS ASET 1JUTA HASIL CUCI DALAM MESIN DOBI


      WOIIINBABIBETUL NEGARA NIII

      apekehaaal

      Delete
    5. Aku tak jumpa lagi berita DAP hentam Jho low...klu ada share dgn aku..

      Delete
  2. Tak membina langsung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak Aman langsung najib akhir2 ini...

      Delete
    2. sapa kata tak AMAN


      ijuta di ostolia


      esok naik pangkat jadi timb mafia gunung aman


      AMAN APA AMAN

      1juta di ostolia

      Delete
    3. Pelik Malaysia ni. Yang dah jelas, bahkan ditangkap, diserbu, disita, dirampas oleh pelbagai agensi negara luar, masih ckp tak salah. Tp bila entah mana2 org tepi jln buat report pasal PH, dgn isu yg mengarut pun, mati2 siasat walaupun tak ada bukti. Bengong.. Bahkan ckp betul pun, ada yg kata tak membina... Apa kejadahnya ni?

      Delete
    4. jgn ckp byak ooooo

      GN nak repot kpd KKMM

      lukis gambar katoon badut boleh masuk penjala 30tahun


      ini negala komunis kaaa

      negala polis kaaa

      negala bugis lanun kaki belayat


      apa punya negala ini

      jawab cilakaaaaaaaa


      kahhh kaaahh kahhhh

      Delete
    5. Aman apanya? Dah kacau bilau dah pun. Tunggu masa nak masuk sg buluh saja

      Delete
  3. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak2 March 2018 at 21:45

    Duit 1 billion dlm kapal jho lo turut dirampas... Nampaknye najib kecut perut nak bubar parlimen mac nanti...dedak dah dirampas...

    Akhir3 ini najib nampak confident...tapi lepas ni boleh kita lihat muka najib stress...

    ReplyDelete
  4. AKU SAYANG PANTAT AMAN

    1JUTO OOOOOO

    KEJORA NI ORG GUNUNG AMAN

    PATUT LAA BEBAS MAKI ORG

    1JUTA OOOO

    PAK OTHAMAN

    KEPALA BUTOH JORA ADA 1JUTA DI OSTOLIA


    KATA NAK BUAT BELANJA MAS KAWIN

    AMAN WOOO AMAN ....

    ReplyDelete
  5. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak2 March 2018 at 22:00

    The Coverage

    NEWS Latest World Bank Report Shows That Malaysia Is Growing Weaker – Najib Falsifying Economic Data ?
    BythecoveragePosted on October 9, 2017

    THE latest World Bank report shows that Malaysia’s economy is growing weaker. Out of the 15 Asian economies analysed in the report, Malaysia and a few others are the only ones expected to worsen. The World Bank forecasts that under current conditions, in 2018, Malaysia’s growth rate will lower to 5% and in 2019, decrease further to 4.8%. There are less than three months to go until 2018.

    As the new World Bank report describes Malaysia’s economy: “The main risks to growth arise from the policy uncertainty in the major economies, geopolitical developments and commodity price volatility.”
    While most Asian economies are rising, Malaysia’s is in decline, because it has not adapted to both global and domestic economic conditions.

    The report also singled out Malaysia as one of only two Asian economies where household debt “exceeds 70% of GDP”. Many economists have concluded that Malaysia’s debt bubble is about to explode.
    As others have correctly noted, the gross domestic product numbers and global economic rankings with which Najib is obsessed haven’t benefited Malaysians

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak2 March 2018 at 22:02

      Kalo pasal klentong melentong serahkan saja kpd najib bapak klentong kapla prompak...

      Delete
    2. bollshit


      parkson pun rugi tahun y17

      mydin 200juta

      voir pun rugi sampai tukar jadi kontraktor tunnel penang

      apa lanchau tarak rugi

      80 000 property overhang


      rumah pun tak leh jual

      nak jual apa

      jorah kata jual jubo

      halal jual burit kalau darurat kata.mashit-ah-ah.

      JOM NIAGA JUBO. UPLINE NO 1 JORAH

      Delete
    3. niaga BABI kat pasar Chow kit lagi baguih...

      Delete
    4. Nenek...Oh ....Nenek rumah wak kojola kengkang dah nak roboh

      Rak...Rak..Rummmmmmmmmm.!!!!!
      Babi tonggek pun mampuih

      Delete
  6. Berita benar : Robert Kuok memberi dana
    kepada pembangkang
    sumber: RPK

    Berita palsu : Kapal mewah Equinimity
    bukan milik Jho Low
    sumber : KKMM

    ReplyDelete
    Replies
    1. KKMM pun haramzadah sebar berita palsu

      sapa nak tangkap MCMC

      takanlah MCMC nak tangkap MCMC

      MaChibai MaChibai betulaaah

      Delete
    2. Keruak si karabau raja bajau yg betul2 bodoh.

      Delete
    3. Hodoh lagi kobau balau pendek...muncung boleh buat tajur....

      Delete

  7. GENG NAJB

    batang pisang campur pokok pisang

    GAY NEGARA

    GN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambil setandan pisang sumbat ke dalam bontot wak kojola kengkang

      Delete
    2. tak payah pisang....suruh jer BABI nangoi tu sondol tuan dia....

      Delete
  8. Media negara luar mengelarkan "hasil kejahatan"-jo lok taik

    Hasil titik peluh usaha sendiri-robert kuok

    Hasil kejahatan dibodek, hasil usaha sendiri dikeji

    Inilah bolehland

    ReplyDelete
  9. khairulryezal osman2 March 2018 at 22:21

    Salleh keruak hanat!!!!pungkoq nepal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bikin malu bajau kota belud saja.

      Delete
    2. Lama senyap bro zack..awat?takut ngan mak badak ke

      Delete
    3. z tokey BABI dok menyondol dengan BABI belaan .. niaga manyak untung oiii....

      Delete
    4. I say man...Wak lama aku tak nampak hang

      Sibuk berniaga kot? Maklumlah awal bulan. Bangla dah dapat gaji.

      Untung ka berniaga hisap rokok john?

      Wak ....Bila hang nak try hisap curut najib?

      Delete
    5. z tokey BABI sambil sondol pungkoq sambil hisap rokok john...kihkih...

      Delete
  10. Mak badak naik jet free pun amno kata okay..sape mak badak?

    ReplyDelete
  11. Undi najib=undi mak badak

    ReplyDelete
  12. Budin, apasal ruang komen kau dua, tiga hari ni penuh dgn kopipes dan iklan? Cacai puak tu dah tak boleh jwb ke isu2 panas? Kesiannya!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TU TANDANYA MAMAK MATDEY SI TUA RENTA TU NAK MAMPOS!!!!

      Delete
    2. Bisinglah hang ni wak kojola kengkang.

      Dah tak main bola lagi ka wak? Aku tau lah wak..Hang dok main pingpong pula dgn john.

      Celaka punya wak.Bila nak buat B2B wak?

      Delete
    3. z tokey BABI pasar borong chow kit...baru balik niaga...ini malam kurang untung...

      Delete
    4. Nak untung lagu mana kalau dok dapat lima duit...
      Barang lama mana ada harga

      Delete

  13. Jumat 02 Maret 2018, 16:46 WIB


    Diduga Terlibat Mega Korupsi 1MDB, di Mana Miliarder Jho Low Kini?

    Rita Uli Hutapea - detikNews


    Jakarta - Nama miliarder muda Malaysia, Low Taek Jho alias Jho Low kembali mencuat menyusul penyitaan sebuah kapal pesiar mewah bernilai Rp 3,5 triliun di Bali pada Februari lalu. Pria muda ini sempat ramai diberitakan beberapa tahun silam karena menjadi sorotan otoritas berwenang Malaysia dan Amerika Serikat atas dugaan keterlibatan dalam skandal korupsi bernilai US$ 4,5 miliar yang melibatkan dana investasi negara Malaysia, Malaysia Development Berhad atau 1MDB, yang juga menyeret nama Perdana Menteri (PM) Malaysia Najib Razak.

    Saat ini, pemilik kapal pesiar mewah bernama "Equanimity" tersebut masih buron. Keberadaannya saat ini tidak diketahui. Namun sebelumnya Jho Low bermukim di Hong Kong selama lima tahun. Jho Low juga telah membantah terlibat dalam skandal megakorupsi 1MDB, bahkan menyebut dirinya sebagai korban politik Malaysia.

    "Saya merasa saya adalah korban dari perang politik Malaysia, yang semakin terpolarisasi. Saya adalah target," cetus Low dalam wawancara dengan media South China Morning Post beberapa tahun lalu dari kantornya di Hong Kong.


    "Saya percaya pada aturan hukum. Hingga saat ini, saya tidak dalam penyelidikan. Saya tidak pernah melakukan hal yang ilegal," cetusnya saat itu.

    "Keputusan bisnis oleh 1MDB pada akhirnya diputuskan dan disetujui sesuai dengan kerangka kerja tata kelola perusahaan mereka, yakni manajemen, dewan dan pemegang saham. Jadi mengapa mempolitisir dan mencoba menimpakan semua kesalahan pada saya padahal saya tak punya wewenang untuk membuat keputusan?" ujarnya dalam wawancara tersebut.

    Menurut berbagai laporan media, Jho Low diduga bersekongkol dengan Riza Aziz, anak angkat PM Najib Razak, untuk menggelapkan uang negara tersebut. Dia antara lain diduga membeli berbagai rumah mewah di Amerika Serikat atas nama perusahaan cangkang dan memindahkan kepemilikan perusahaan kepada Riza Aziz, antara lain apartemen seharga US$ 33,5 juta di New York dan sebuah rumah berhiaskan piramida emas di kompleks mewah Beverly Hills, California.

    Low juga dituduh menggunakan uang korupsi tersebut untuk menghadiahkan lukisan Pablo Picasso senilai US$ 3,2 juta kepada aktor Hollywood, Leonardo DiCaprio, dan perhiasan senilai US$ 9 juta kepada model Australia Miranda Kerr. Keduanya sudah mengembalikan hadiah tersebut dan menyanggupi permintaan kerja sama dengan Departemen Kehakiman AS.

    Kapal pesiar "Equanimity" termasuk dalam daftar aset yang diburu oleh Amerika Serikat. Yacht tersebut dicurigai bagian dari pencucian uang di Amerika Serikat, terkait skandal 1MDB. Penyitaan kapal dengan panjang 100 meter tersebut dilakukan Polri bekerja sama dengan Biro Investigasi Federal AS, FBI, didampingi tim dari Pengadilan Negeri Denpasar.

    Menurut gugatan AS, secara keseluruhan nilai aset yang dibeli dengan uang curian dari 1MDB mencapai US$ 1,7 miliar. Jho Low juga dilaporkan pernah berhubungan dekat dengan sosialita Amerika, Paris Hilton dan menyumbangkan hampir US$ 100 juta untuk penelitian kanker dan misi kemanusiaan PBB selama beberapa tahun terakhir.

    1MDB yang didirikan oleh PM Najib, saat ini menghadapi penyelidikan pencucian uang di setidaknya enam negara, termasuk Amerika, Swiss, dan Singapura.

    ReplyDelete
  14. Amno lebih sayangkan mak badak dari rakyat..x caya tanye maselan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meluat betul aku dgn mak badak tu. Tak padan dgn pendek.

      Delete
    2. ekeleh...Z tokey BABI Chow kit...macam tak biasa plak ngan kobau balau pendek...hari2 dok menyondol ngan nyok pendek...kihkih...

      Delete
    3. Kobau pendek tu wak kojola kengkang laaa...yg john dok sondol sebab murah

      Delete
  15. Utusan ckp kapal jho lo xde kaitan dengan 1mabibi badak,,alahai..satu dunia dahtau..xkn satu dunia salah kot..yahudi nye kerja gak ke

    ReplyDelete


  16. Setakat kelentong rakyat dg kata Malaysia bankrupt memang dah melampau.....tetapi dengan kelentong DYMM AGONG dg 900,000 tandatangan palsu, ini sudah lebih dp melampau, boleh masuk Malaysia book of records.

    Tahniah !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang Agong pun dah bengang, tu kena tarik balik darjah kebesaran

      Tahniah lagi !!!!

      Delete
    2. Ye..malaysia hebat sbb ada mak badak

      Delete
    3. TU TANDANYA MAMAK MATDEY SI TUA RENTA TU NAK MAMPOS!!!!

      Delete
    4. Wak
      hang dah spray racun anai2 ka kat punkoq hang tu? Nanti reput...

      Delete
    5. z tokey BABI Chow kit ...baru balik niaga...ini malam tatak manyak untung ...lagi untung niaga pungkoq...

      Delete
    6. Kelentong rakyat dgn mrngatakn gst Akan turunkan HARGA barang LG dasyhat ,1 Malaysia berjaya ditipunya........

      Delete
  17. ROBERT KWOK DAN JAMES KWOK SAUDARA RAPAT
    AHLI SEUMUR HIDUP DAP TOKONG ADALAH REALITY
    22 TAHUN BERKUASA & DIBELA JADI ANJING KEPARAT
    SUMA MATA SEPET NI BOLEH BERAMBOS DAN GI MATI

    KIKIKIKI... BERAMBOSSSSS

    KALAU DAH BABI TETAP DIKATAKAN BABI
    MENYONDOL SANA DAN SINI SUDAH PASTI
    MESIA INSIGHT DIBELA OLEH TAIKUN INI
    NAPA TAK SAMAN SAMPAI LA NI TAK ACT LAGI...


    INI KALI LAH....

    ReplyDelete
  18. Org bn suka berita palsu. Semua yg pslsu mmg depa suka. Cuma mak badak yg pandai suka yg asli walau pun palsu.

    ReplyDelete

  19. PEKAN : "Serangan" Mahathir Makan Diri!!!


    Kah....kah....kah.... Sebelum ini heboh diceritakan dan dipublisitikan khususnya menerusi media sosial tentang kedatangan Pengerusi Pakatan Harapan diketuai DAP, Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk 'menyerang' kubu kuat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Pekan.

    Sudah pasti penyokong pembangkang teruja mendengar berita kedatangan Dr Mahathir lantas membayangkan sambutan hangat bakal diberikan kepada calon Perdana Menteri sementara Pakatan Harapan itu.

    Namun, realiti di lapangan adalah berbeza apabila sambutan dingin diterima bekas Perdana Menteri itu dalam tiga programnya di Chini. Malah sejak awal lagi, apabila Dr. Mahathir mendarat di Kuantan, sambutan yang diterimanya adalah hanya daripada penyokong pakatan berkenaan yang datang dari seluruh negeri ini.

    Jesteru itu, tidak hairanlah kumpulan ini dan orang luar termasuk petugas media yang lebih ramai jumlahnya berbanding masyarakat Orang Asli dalam dua program awal Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu di Felda Chini 1 serta Perkampungan Orang Asli Gumum. Dianggarkan hanya 30 Orang Asli hadir dalam program di Gumum yang terletak berhampiran Tasik Chini yang mempunyai kira-kira 600 penduduk.



    Nampaknya, sambutan dingin diterima Pakatan Harapan itu berterusan di program ceramah yang membariskan pemimpin-pemimpin tertinggi gabungan berkenaan diketuai Dr. Mahathir, di Felda Chini 2. Sebelum ini, program yang digembar-gemburkan sebagai strategi 'menggempur' kubu Najib itu hanya dihadiri kira-kira 400 orang.

    Walaupun jumlah kehadiran hadirin itu dikatakan sekali ganda lebih ramai, hakikatnya mereka bukan penduduk tempatan kerana separuh daripada mereka adalah orang luar. Sambutan hambar yang diterima pemimpin Pakatan Harapan diketuai Dr. Mahathir di kawasan berkenaan menjadi satu tamparan hebat kepada mereka. Lain yang mereka jangkakan, lain pula yang berlaku ketika situasi sebenar.

    Pasti suasana suram tersebut sudah cukup untuk membuat seorang ahli politik yang tua ini berasa hampa dan kecewa. Keadaan ini secara tidak langsung telah menunjukkan isyarat bahawa Rakyat Pekan tidak mahu orang luar untuk menggantikan kepimpinan Dato’ Sri Najib razak. Rakyat Pekan mahu Najib terus memerintah di sana kerana telah banyak pembaharuan yang telah dilakukannya di sana.

    Suasana ini dilihat begitu berbeza dengan lawatan Najib ke kubu kuat Mahathir iaitu di Langkawi. Kita boleh lihat bagaimana ribuan penduduk di Langkawi menyambut baik kedatangan Najib ke sana. Sambutan yang dilakukan cukup meriah dan pastinya membuktikan kepimpinan Barisan Nasional masih lagi ditagih oleh warga Langkawi.

    Kehadiran Najib juga tidaklah hanya dengan tangan kosong, sebaliknya Najib telah membuat pengumuman berita gembira kepada penduduk di Langkawi. Najib telah mengumumkan untuk membuat penambahbaikan infrastruktur di Langkawi antaranya ialah penambahbaikan Hospital Langkawi. Selain itu, Najib juga mengumumkan untuk membuat pembinaan kemudahan tadahan air di Padang Mat Sirat.

    Jika dilihat pada kedua-dua situasi ini, Rakyat sudah semakin muak untuk mendengar segala fitnah yang dibuat oleh Mahathir hanya untuk melemahkan sokongan rakyat terhadap kepimpinan Najib razak. Rakyat semakin mengenali secara peribadi siapakah Mahathir yang sebenarnya dengan segala kejahatan yang pernah dilakukan oleh beliau sepanjang 22 tahun menjadi PM.

    Secara keseluruhannya, kunjungan kali pertama Dr Mahathir ke kawasan ini masih hambar dan kurang sambutan. Keadaan ini juga menunjukkan petanda masyarakat Orang Asli dan warga peneroka masih kuat menyokong kerajaan Barisan Nasional (BN) yang sentiasa memperjuang serta membela nasib mereka. Dalam hal ini, BN sentiasa berhati-hati dalam memperkukuhkan kubunya kerana mana-mana musuh mampu melakukan serangan hendap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TU TANDANYA MAMAK MATDEY SI TUA RENTA TU NAK MAMPOS!!!!

      Delete
    2. Wak

      Kapal jho lok tu dah kena tangkap. Lebih hang mengaku kalah sajalah wak....

      Delete
    3. BABI memang kuat menyondol....

      Delete
  20. LUKISAN, KAPAL TERBANG DIRAMPAS SEBELUM INI PUN BELUM DIDAKWA DI MAHKAMAH
    Posted by Editor | 2 March 2018 | 5







    Kalau aset aset yang dirampas sebelum ini pun belum dibicarakan di mahkamah, maka apa yang dibuat itu hanyalah berdasarkan tuduhan Jabatan Kehakiman (DOJ) semata mata, berdasarkan sumber portal palsu, Sarawak Report.

    Sejak 20 Julai 2016, sampailah ke hari, Mac 2018, apa yang DOJ tuduh hanyalah tuduhan semata mata. Belum ada sesiapa yang dipanggil untuk disiasat dan belum lagi ada pendakwaan di mahkamah.

    Malah Presiden Amerika Syarikat, Donald Trumph sendiri tidak percaya dengan DOJ. Perkata itu disebut Trumph dalam pertemuan dengan Vladimir Putin, Presiden Russia pada 8 Julai 2017. Baca pautan ini.



    Sebelum kapal pelayaran mewah milik ahli perniagaan Low Taek Jho dirampas dua hari lepas oleh pihak berkuasa Indonesia, ada dua aset Jho Low turut dirampas pihak berkuasa negara lain dengan dakwaan sama iaitu kononnya dibeli dengan wang haram dari 1MDB. Sehingga kini, masih tidak ada prosiding pendakwaan terhadap dua aset dirampas itu.

    Kira-kira setahun lepas, pada Februari tahun lepas, sebuah jet peribadi yang berharga RM133 juta dirampas pihak berkuasa Singapura semata mata kerana mengesyaki jet itu dibeli dengan duit 1MDB.

    Pada 22 Julai 2016, tiga lukisan pula dirampas oleh pihak berkuasa Switzerland yang turut dikaitkan dengan dakwaan sama. Kesemua rampasan ini ada kaitan dengan saman sivil di AS tapi semuanya hanya sampai ke peringkat itu sahaja, tanpa sebarang tangkapan atau sebarang pendakwaan.

    DOJ memfailkan saman berkenaan kali pertama pada Julai 2016 untuk merampas aset yang bernilai RM4.4 bilion yang dikatakan dibeli dengan wang 1MDB tetapi sampai ke hari ini, dakwaan itu tidak dapat dibuktikan.

    Kedua dua aset itu, lukisan dan kapal terbang dibeli bukan dengan duit dari 1MDB. Sudah dijelaskan sebelum ini bahawa tiada duit yang hilang dari 1MDB. Jawatankuasa Kira Kira Wang Negara, PAC sudah mengesahkan bahawa tiada duit 1MDB yang hilang atau dicuri.

    Permintaan Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali kepada pihak AS untuk memaklumkan maklumat rasmi serta bukti yang ada untuk memulakan siasatan bersama juga tidak menerima sebarang maklumbalas daripada pihak DOJ.

    Bila pihak DOJ gagal memaklumkan maklumat ini secara rasmi, ini bukti bahawa apa yang DOJ lakukan adalah berdasarkan fitnah dan cerita rekaan semata mata yang dibuat oleh Sarawak Report dan Wall Street Journal.

    Sepatutnya, jika dua aset berkenaan sudah dirampas kira-kira setahun lepas, Jho Low sudah pasti ditahan oleh pihak berkuasa AS iaitu Biro Siasatan Persekutuan (FBI) dan prosiding perbicaraan mahkamah sudah pun berjalan dua tahun yang lepas lagi.

    Lukisan, kapal terbang dan kapal layar Equanimity di Bali itu bukan milik Malaysia atau milik 1MDB. Bukan dibeli dengan duit 1MDB atau rakyat Malaysia. Bulan puasa tahun lepas, terdengar cerita kononnya DOJ hendak rampas berlian dari Malaysiakini.

    Tiada asas, tiada bukti dibawakan, tiada saksi dipanggil dan belum pun dibawa ke mahkamah untuk perbicaraan yang adil dan telus. Apa yang dibuat hanyalah sebahagian mainan persepsi hasil cerita rekaan Sarawak Report dan Wall Street Journal.







    #######################################################

    Rakyat yang waras dari dulu lagi dah sedar 1MDB ni hanyalah konspirasi terancang yg didalangi oleh puak tertentu dalam negara dengan k/sama DOJ dan SR. Sebab tulah sampai sekaarng ni DOJ takde bukti kukuh untuk mendakwa sesapa pun yang dikatakan terlibat dengan ketirisan 1 MDB ni. Semuanya adalah berdasarkan hearsay dan ini tak laku dalam mana2 mahkamah di dunia,khususnya di US. Dah setahun lebih DOJ kata nak nak dakwa yang terlibat..jenuh rakyat nunggu, takde pun. Ertinya DOJ takde bukti kukuh untuk dijadikan kes. patutlah sekarang ni Madey , Pizi dan pimipinan2 PH yang lain takde sentuh pun pasal 1 MDB di dalam ceramah2 mereka..mereka sendiri tau 1 MDB ni hanyalah konspirasi Madey untuk malukan DSNR dan kerajaan aje!!!!!

    ReplyDelete
    Replies

    1. Trump ally offered to help Jho Low in DoJ’s 1MDB probe, says report



      PETALING JAYA: In the latest turn of events surrounding 1MDB, a US paper claims a top Republican donor close to President Donald Trump was in negotiations for a US$75 million (RM295 million) fee if the Department of Justice (DoJ) dropped its investigation into the state fund.

      Citing emails from Elliott Broidy and his wife, Robin Rosenzweig, The Wall Street Journal (WSJ) said they had discussed setting up a consulting contract with businessman Low Taek Jho, better known as Jho Low.

      According to WSJ, the emails contained draft agreements between Rosenzweig’s law firm Colfax Law Office Inc and Low’s representatives, including a proposal for the US$75 million fee.

      The exchange was said to have taken place in March last year, when Rosenzweig drew up the agreement and emailed it to Nickie Lum Davis, whose firm LNS Capital was acting as a consultant to Colfax on the deal with Low.

      The draft stipulated that the payment would be made if the firm could help get the DoJ to drop its civil asset forfeiture suits within 180 days, WSJ said.

      However, in a later email to Davis, Rosenzweig changed this to a flat fee, allegedly to ensure they complied with US law.

      WSJ said by May, there appeared to be no final agreement on the matter as Low did not want to pay Rosenzweig directly.

      Instead, he wanted to pay her through former hip-hop star Pras Michel, whom representatives of Rosenzweig’s law firm said had engaged Colfax “to provide strategic advice as part of a broader team to Low”.

      Michel previously came under DoJ scrutiny for political donations amounting to US$1 million he had made following evidence that he received US$20 million from Low at around the same time.

      WSJ said in November that investigators were looking into whether there was an agreement between Michel and Low to back efforts to re-elect former US president Barack Obama in the 2012 presidential campaign.

      In its latest report, the paper said the emails it had viewed did not show whether Rosenzweig’s firm had finalised the terms of agreement with Low.

      However, the correspondence appeared to include advice from Broidy on how Prime Minister Najib Razak should approach his visit to the White House, conducted in September that year.

      WSJ said in an email from Broidy to a colleague titled “Malaysia Talking Points *Final*”, Najib had been advised to prioritise Malaysia’s support for US efforts to isolate North Korea.

      The talking points also included the 1MDB affair, saying the US investigation “has caused unnecessary tension” and “could cause a negative reaction among Malaysians”.

      According to WSJ, it is unclear if anything came of the talking points.

      None of the people involved responded to its request for comment.

      A longtime Republican donor, Broidy had helped raise more than US$108 million for the Trump campaign’s joint fund with the Republican party in 2016.

      Last June, the DoJ filed a forfeiture suit to seize US$540 million in assets. These assets included art works, jewellery, a yacht worth US$165 million, and film rights purchased with funds allegedly embezzled from 1MDB.

      In August, DoJ officials had asked a judge in Los Angeles to put on hold its civil forfeiture lawsuits, voicing concerns that it would interfere with a criminal investigation into alleged money laundering involving the funds in question.

      On Wednesday, Indonesian officials seized Low’s luxury yacht when it was moored at Benoa Bay in the popular tourist destination.

      Reuters quoted Agung Setya, the director of economic and special crimes at Indonesia’s criminal investigation bureau, as saying there had been 34 crew members on board the Equanimity at the time.

      “Indonesian authorities had worked with the US Federal Bureau of Investigation on the money laundering case,” Setya was quoted as saying.

      However, he did not elaborate on how the investigation would proceed.

      Delete
    2. Kapla bapak hang..satu dunia against mak badak ke? Ko ingat depa hingin sangat ke kat badak tu

      Delete
    3. Ikut satu laporan yang sahih dari dalam Bersatu sendiri, Madey dilaporkan sepatutnya akan ke US pada 20 Februari lepas, tapi dibatalkan di saat2 akhir. Tiaad alasan yang diberikan berkaitan pembatalan tersebut.
      Persoalan yang timbul..apakah tujuan Madey nak ke sana tu..dia bukannya dijemput untuk menyampaikan ucapan dalam sesuatu majlis khas atau ada urusan perniagaan di sana. Ada tak kemungkinan beliau hendak berjumpa dengan pegawai2 tertentu dalam DOJ ataupun FBI untuk merancang sesuatu yang besar..ialah dulu konspirasi dengan DOJ tu tak berjaay, mungkin kini dah masuk fasa ketiga..agak2nya Clare Brown pun turut hadir. Dia ni kan kroni Madey untuk rekayasa serta cipta macam 2 berita palsu yang kemudian disebarluaskannya melalui Serawak Report. Ntah2 penahanan kapal mewah kat Bali tu pun ada kaitan dengan perancangan licik mereka ni. Bila dekat PRU makin galak berita2 palsu, fitnah dan spin dilambakkan di media sosial dan pentas2 ceramah PRU. Kaalu rajin melapangkan masa untuk hadir ke ceramah2 tu, seolah2 ada satu topik yag sama yang dilaungkan oleh penceramah2 PH ni..iaitu menyerang peribadi DSNR. Mana taknya, modal2 lain seperti 1MDB, 2.6 Billion, FGV, NFC, Kleptokrasi... semuanya tak menarik minat rakyat lagi..boring dan meluat jika asyik diulang2. Buktinya, road show Madey ke Pekan tak mendapat sambutan, malah diboikot orang ramai2 di tempat yang dia hadir. Malangnya signal yang nyata lagi terang yang diberikan oleh rakyat tidak diendahkan Madey dan PH. Sekarang ni tengah gila menspinkan pasal kapal mewah dan RM 1 juta kepunyaan Dato Najmuddin yang kononnya dibekukan dalam akaunnya di Australia. DS Najnuddin dah pun berikan penerangan panjang lebar berkaitan duit tersebut dan apa yang diterangkannya memang logik dan ada kebenarannya. Kalau tanya rakyat yang waras, mereka dah terima segala penerangan berkaitan kedua2 isu tu secara berlapang dada. Tak perlulah diperbesar2kan lagi kecualilah cai2 PH yang sememangnya cukup sukar menerima kenyataan walaupun telah dihidangkan depan mata mereka. Tidakkah kita terfikir bahawa ada komplot tertentu untuk mengaibkan nama negara di Indonesia dan Australia tu...kita pun rasanya boleh agaklah sapa kah yang menjadi dalang di belakang tabir tu!!!!!!!!

      Delete

    4. Federal Bureau of Investigation seizes $250 MILLION megayacht linked to 1MDB
      by Leona Burton
      in World Media
      — Mar 2, 2018

      "We have been inspecting the crew since yesterday (Feb 27) and now we are taking action, since we have received approval from the court", Agung Setya, director of economic and special crimes at Indonesia's criminal investigation bureau, told Metro TV.

      The US Justice department claims the Equanimity is owned by 36-year-old Malaysian financier Jho Low, who is believed to have been part of the scheme to siphon billions out of a Malaysian investment fund between 2009 and 2015.

      On Wednesday, police in Bali, Indonesia seized the 200-foot luxury yacht Equanimity on a request from USA law enforcement officials.

      They're now part of an worldwide investigation being led by the FBI into a money laundering scheme, which was also said to have funded swish parties in Las Vegas and luxury mansions in the US.

      "This money financed the lavish lifestyles of the alleged co-conspirators at the expense and detriment of the Malaysian people", said Assistant Attorney General Kenneth A. Blanco in announcing the asset forfeiture suit.

      The Equanimity - the 58th largest yacht in the world which is worth about US$250 million - was seized in the resort island of Bali, local reports said. On Thursday, a smaller investigative team returned aboard, and Mr. Silitonga said they would interview each of at least 29 crew members over the coming days.

      A total of US$4.5 billion was misappropriated from 1MDB by high-level officials of the fund and their associates, according to civil lawsuits filed by the DOJ in the past two years.

      These include the 300-foot (90-metre) yacht Equanimity, reportedly worth some US$250 million, which United States officials said was bought by a financier known as Jho Low, an unofficial adviser to 1MDB. Najib and the fund deny any wrongdoing. These transactions allegedly served to hide the origin of the funds, and they passed through US financial institutions to be used for a wide variety of purchases.

      Since mid-2016, the Justice Department has sought, via civil lawsuits in California, to seize nearly $2 billion in assets allegedly bought with the stolen money, including the Equanimity as well as a Bombardier jet, mansions and royalties from the film "The Wolf of Wall Street". It was among the more than US$400 million that the department accuses Low of stealing himself.


      MR. LOW'S WHEREABOUTS ARE UNKNOWN.


      The vessel has an interior clad in marble and gold leaf, a spa and sauna, a 20-meter (66-ft) swimming pool on deck, a movie theater, a lift and a helipad, says a website on luxury charters, yachtcharterfleet.com.

      In an emailed statement through his representative in June a year ago, Low said the DOJ's actions were an example "of global overreach in pursuit of a deeply flawed case".

      Other assets allegedly bought by Low with stolen 1MDB funds include a private jet, a hotel and real estate in NY, and a $107 million interest in EMI Music Publishing. Model and actress Miranda Kerr returned a jewelry set given to her by Low, and actor Leonardo DiCaprio returned an Oscar once owned by actor Marlon Brando along with other items that were funded with the 1MDB money.

      Delete
    5. KIT SIANG AKUI SKANDAL 1MDB TIDAK WUJUD
      Posted by Editor | 19 February 2018 | 388







      TEMPOYAK sebelum ini telah memaparkan kegagalan rayuan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara (PJ Utara), Tony Pua berhubung saman YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terhadapnya.



      Pua yang gagal menyekat saman Najib tersebut bakal berhadapan proses mahkamah setelah Najib berjaya mendapatkan “interim injunksi” menghalang Pua dari terus membuat tohmahan dan memfitnah Najib sementara proses saman fitnah Najib ke atasnya selesai.



      Mengulas mengenai keputusan Mahkamah Rayuan yang mengekalkan penghakiman Mahkamah Persekutuan tersebut, Penasihat DAP, Lim Kit Siang menulis di blog beliau; “Sebagai seorang Anggota Parlimen, saya terkejut dengan ‘notis perundangan’ itu. Bagaimanakah mahkamah boleh mengeluarkan ‘notis perundangan’ ke atas sesuatu yang tidak wujud?”



      Dalam usaha membela Pengerusi DAP Selangor itu, pemimpin de facto DAP tersebut sebenarnya telah melakukan dua perkara;



      (i) Beliau mengakui skandal 1MDB tidak wujud



      (ii) Beliau telah menghina keputusan Mahkamah Persekutuan dan Mahkamah Rayuan yang telah membersihkan Najib dari sebarang salahlaku dan/atau penyelewengan terhadap apa yang didakwa sebagai “skandal 1MDB”.



      Selain dari itu, Kit Siang juga menulis; “Saya mencabar Pengerusi PAC, Datuk Seri Hassan Arifin untuk mengisytiharkan bahawa PAC telah membersihkan Najib daripada semua dakwaan berkaitan skandal 1MDB.”



      Ternyata, bekas Setiausaha Politik kepada Lee Kuan Yew itu tidak berpuas hati selagi mahkamah atau Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) atau mana-mana pihak berkuasa tidak mensabitkan Najib dengan “skandal 1MDB.”



      Timbalan Pengerusi PAC, Dr. Tan Seng Giaw (DAP) sebelum ini telah menyatakan bahawa Najib tidak terlibat samada secara langsung atau tidak atas “salahtadbir dan tatakelola 1MDB” setelah pelbagai siasatan dilakukan.



      Malah, Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) setelah dua tahun berlalu, masih gagal membuat sebarang pendakwaan jenayah ke atas mana-mana individu yang dikaitkan dengan “skandal 1MDB”.



      Ia sekaligus memberi gambaran bahawa usaha merekayasa pelbagai bukti-bukti dan dokumen untuk dikaitkan dengan “skandal 1MDB” masih menemui jalan buntu.

      Delete
    6. TU TANDANYA MAMAK MATDEY SI TUA RENTA TU NAK MAMPOS!!!!

      Delete
    7. patutlah sampai sekarang tak kedengaran pun sebarang tindakan oleh DOJ untuk membawa Jho Low da Riza Aziz ke muka pengadilan. Mereka takde kes yang kukuh untuk mengaitkan kedua2 individu tersebut dengan 1 MDB. Sehingga detik ini pun, tidak terdengar apa2 kenyataan samaada dari polisi Indonesia maupun FBI yang mengaitkan Jho Low dengan kapal equinimity tesebut. Sepatutnya, selepas 24 jam, penyiasatan telah selesai..itu kan SOP FBI untuk setiap kasus ang mereka tangani. Kelewatan ini berpunca dari ketidakmampuan mereka untuk mengaitkan kapal tersebut dengan Jho Low...takde dokumen serta bukti kukuh yang mereka perolehi menjurus kearah tu. Sekaarng timbul pulak kononnya ada pihak tertentu di US yang berjaya memintas e-mail yang dikatakan antara Jho Low dengan seorang pelobi Republikan yang rapat dengan Trump untuk memujuk Trump menghentikan siasatan DOJ terhadp Jho low dan 1 MDB dengan bayaran tertentu yang melibatkan jutaan USD. Berita terkini mendedahkan bahawa laporan tersebut adalah palsu dan e-mail tersebut sengaja direkayasa dan penulinya diupah oleh pihak tertentu dalam Msia sendiri...sebagai cubaan terakhir lagi terdesak untuk mengaitkan Jho low dan Riza dengan siasatan 1 MDB. Pasti yang mendapat tempias negatifnya ialah DSNR dan kerajaan...malah kerajaan kleptokrasi yang disebut2 oleh DOJ tu adalah satu terma yang dicoinkan oleh pihak yang terlibat mengaibkan nama negara Msia. Cari dan galilah sedalam mana pun untuk mencari bukti..takkan dapat punya kerana dari awal lagi memang ternyata 1MDB ni takde apa2 isu..ia hanyalah satu konspirasi terancang pelbaagi ihak dari dalam dan luar negara untuk mengaibkan DSNR dan Msia. Walaupun kenyataan ini pahit untuk ditelan..kita kena akui hakikat kebenaran tersebut. sesungguhnya Ubat yang paling pahit adalah ubat yang paling mujarab untuk kita!!!!!

      Delete
    8. Ini kerana MO1 masih bertakhta .

      Anak Gampang masih berkuasa .

      Delete
    9. Terkedu! Dah sampai ke tahap negara jiran sebelah ambik tindakan pun masih ada yg bermati2an nak spin. Adakah manusia ini jenis pemakan bangkai? Ini dah tahap kronik.

      Delete
    10. Geng Najib @ 00:06

      Saya ingin juga tahu siapa Editor yang kamu maksudkan itu ??
      Kerana kamu sering memaparkan berita2 yang palsu , penuh dengan putar belit .
      Bukankah kah kamu pernah menggunakan artikel yang jelas palsu kerana "editor" yang kamu maksudkan telah pun mati bertahun dulu .

      Di bawah ini adalah kenyataan terbaru dari Lim Kit siang .


      DAP wants 'Citizen Liow' to stand up on 1MDB issue

      Published on 1 Mar 2018, Malaysia kini

      Lim Kit Siang today urged MCA president Liow Tiong Lai to stand up on the 1MDB issue, if the MCA president was sincere in his call urging Malaysians to not give up on the country, in his "Citizen" video last August.

      The DAP veteran, in a statement, questioned whether Liow would address the financial scandal, including the seizure of superyacht Equanimity, said to be bought by Penang-born Low Taek Jho (Jho Low), using funds allegedly siphoned from 1MDB, during MCA's 69th MCA anniversary celebration this Sunday.

      "Would Liow support that Parliament, next month, must address the nation's infamy as a 'global kleptocracy', as MPs, regardless of political party, cannot continue to pretend that the 1MDB scandal does not exist.

      "This especially after the recent episodes concerning RM400 million of 1MDB-related funds in Switzerland, the billion-ringgit Equanimity yacht seized by Indonesian authorities yesterday, the RM120 million Bombardier jet seized by Singapore authorities last months, and the RM120 million pink diamond necklace," said the Gelang Patah MP.



      Lim also lambasted the "blacking out" of the yacht seizure story in BN/Umno owned newspapers, which he said was proof that the media are "fake papers".

      Lim "reminded" Liow that the latter, in his "Citizen" video in August last year, remarked about not giving up on the country, and asked whether he and fellow MCA leaders would walk the talk (by acknowledging the 1MDB issue), or if the advice was just "pure humbug".

      The said video depicts Liow in a dual role - one as an angry, disenchanted man with unkempt hair, who complains about the rampant corruption in the country, confronted at his home by "politician" Liow.

      The politician Liow is seen telling the angry man that whatever grievances he may have with political parties, at the end of the day, it is the country that mattered. The latter then relents and puts up a Malaysian flag in his home.

      Delete
  21. Nak tanya sikit : apa pasal LKS dan LGE membisu berkaitan Jho low, apakah mereka suka atau tak suka....bagaimana outcome pengundi Cina selepas berita kapal 'miliknya' disita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isu Jho Taik Low ini sensitf kepada ahli2 dewan dari parti pembangkang lah .

      Delete
  22. Mak badak for amno

    ReplyDelete
  23. Ke depan badak ke belakang pun badak atas badak bawah pun badak, sapekah badak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. TU TANDANYA MAMAK MATDEY SI TUA RENTA TU NAK MAMPOS!!!!

      Delete
    2. Wak kojola kengkang betul ka hang sdg sakit tenat la ni...

      Delete
    3. z tokey BABI...yg sakit tenat tu hang punya ketua to' kong....terkehel kapla....masa dok berak dalam jamban....macam assmin mb jamban...kihkihkih...tengkok balut oiiii....macam nuar al juburi...

      Delete
  24. Malaysia rebuffs Swiss inquiries into 1MDB

    Refusal adds to concerns about Kuala Lumpur’s response to multiple investigations
    @ Reuters

    Ralph Atkins in Bern and Jeevan Vasagar in Singapore

    November 11, 2016

    Malaysia has rebuffed Swiss efforts to investigate multibillion-dollar corruption allegations surrounding the 1MDB state investment fund.Officials in Kuala Lumpur refused an appeal from Swiss authorities for help in gathering evidence into claims that up to $4.8bn was diverted from companies linked to 1MDB, a fund set up by Najib Razak, Malaysia’s prime minister. The refusal will add to questions about the adequacy of Malaysia’s apparent response to an affair that is the subject of multiple international inquiries.Switzerland had twice asked Malaysia for mutual legal assistance, Michael Lauber, the Swiss attorney-general, said in an interview. “Very recently we have had the response that the Malaysian authorities will not reply to our request,” he said. “They just said that under their legal framework, they can’t reply.”

    In depth 1MDB Scandal

    Malaysia’s leaders are under international pressure over alleged large-scale corruption at the state development fund

    ReplyDelete
    Replies
    1. cont'd...

      Mr Lauber insisted that the Swiss criminal investigations would not be derailed, citing help from Singapore as well as US and European authorities.“We will protect the integrity of our financial centre as others protect theirs. For that we need international co-operation and if, for whatever reason, there is none — as is the case here with Malaysia — we will find other ways, and we have great co-operation with several other jurisdictions,” he said.“At the moment, I do not see any harm or direct impact on our investigations. That might change — but it is too early to say.”The scale of the alleged misappropriation of funds could expand beyond the $4.8bn announced this year, he hinted. “Where does it end? I don’t know,” he said.Mr Lauber refused to be drawn on reasons for Malaysia’s refusal to co-operate. “As a prosecutor, I am not the one to speculate about the reasons behind it,” he said.The Malaysian attorney-general’s chambers said it was unable to accede to Switzerland’s requests because of a continuing criminal investigation by Malaysian police in relation to matters concerning 1MDB. “The attorney-general is of the opinion that these requests could prejudice a criminal matter in Malaysia,” it said.Malaysia was committed to co-operating with international partners and there was “no issue of Malaysia blocking the Swiss criminal inquiry”, it added.As international pressure on Malaysia’s rulers has mounted, Mr Najib has tightened his grip on power at home, replacing the attorney-general and sacking a critical deputy prime minister. The new attorney-general ruled in January that Mr Najib, who denies any wrongdoing, has no case to answer over $681m transferred into his personal bank account.Mohamed Apandi Ali, the attorney-general, ordered Malaysia’s anti-corruption agency to close down its investigation into the transfers into Mr Najib’s account and shut a separate inquiry into SRC International, a 1MDB subsidiary.Two Swiss banks, four people and “unknown persons” are under investigation in Swiss criminal proceedings related to 1MDB.Mr Najib is not involved in the Swiss inquiries, Mr Lauber confirmed. “Our goal is not to go against any foreign, politically-exposed persons so long as there is no direct impact on our investigations, which are clearly focused on the Swiss financial centre and maintaining its integrity,” Mr Lauber said.Najib Razak has tightened his grip on power in Kuala Lumpur © AFPThe 1MDB affair is also being investigated in Singapore, where two Swiss banks have been shut down over money-laundering lapses, and the US, where prosecutors have moved to seize property and fine art allegedly acquired with money siphoned off from the economic development fund.Malaysia’s premier warmly welcomed the election of Donald Trump, a result he said was a sign that Americans wanted their country “less embroiled in foreign interventions”. The US civil forfeiture claim said that $681m had been transferred to the account of a Malaysian public official, whose biography matches that of Mr Najib.Mr Lauber did not expect the US election to lead to diminished co-operation. “Until now, our co-operation with our US Department of Justice partners and in particular with Loretta Lynch [US attorney-general] has been excellent — whether in fighting terrorism, organised crime, economic crime or money laundering,” he said. “I am confident that we can continue our co-operation because there is always a mutual interest in assisting each other on huge cases like this one.”

      Copyright
      The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.

      Delete
    2. TU TANDANYA MAMAK MATDEY SI TUA RENTA TU NAK MAMPOS!!!!

      Delete
  25. Kapal ni boleh buat tangkap ikan tongkol kat lautan hindi. Kalau nak sewakan org melayu bukan tahu meniaga. Songlap sambil tidur tahulah meka.

    ReplyDelete
  26. Hukum karma. Yang menyokong kebatilan akan menerima hukuman. Pasti. Harap yang berkenaan bersedia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang batil jangan marah jika kecundang

      Yang benar bersedia untuk memerintah

      Delete
    2. TU TANDANYA MAMAK MATDEY SI TUA RENTA TU NAK MAMPOS!!!!

      Delete
  27. Parti yang baru ditubuhkan oleh Shafie Apdal di Sabah iaitu parti Parti Warisan Sabah, Warisan sebenarnya adalah sebahagian daripada proksi Mahathir di Sabah.

    Parti berlogo kapal itu diluluskan penubuhannya pada Oktober tahun lepas. Shafie Apdal cuba bermuka muka dengan rakyat Sabah dengan menyatakan bahawa parti Warisan adalah untuk orang Sabah sahaja dan tidak ada hubungan dengan parti pembangkang di Semenanjung.

    Bersungguh sungguh Shafie Apdal cuba menafikan hubungan partinya itu dengan parti pembangkang yang diketuai Mahathir di Semenanjung. Pada 16 November 2016, Shafie Apdal berkata Parti Warisan Sabah (Warisan) tidak akan bergabung dengan blok pembangkang dari Semenanjung.

    17 Disember 2017, Shafie ulang lagi dalam New Straits Times bahawa partinya tidak akan bergabung dengan Mahathir dan pembangkang di Semenanjung. Namun tindak tanduk Shafie Apdal itu ternyata berlainan.

    Shafie sendiri dilihat melayan kehadiran Wan Azizah yang hadir ke Sabah seumpama bos besarnya. Ya, memang benar pun Wan Azizah adalah ketua kepada parti Shafie. Ketua yang lebih besar adalah Mahathir.

    8 Januari 2017, ketika Wan Azizah melancarkan Pakatan Harapan di Sabah, wakil parti Warisan hadir sama. Wan Azizah dari PKR, DAP dan Warisan berpakat sama di Sabah membentuk satu pakatan pembangkang.

    Mahathir sendiri dalam satu sidang akhbar pada 29 Januari 2018 di Petaling Jaya, mengesahkan akan menubuhkan pakatan bersama parti Shafie. “If we were to take on Warisan, they would have losses and so would we. So, a form of cooperation might be formed between Warisan and Pakatan Harapan,” kata Mahathir.

    Kenyataan Wan Azizah dan Mahathir ini membuktikan bahawa parti yang Shafie buat bukanlah untuk orang Sabah. Parti Warisan adalah sebahagian daripada parti yang dibuat untuk mencapai agenda peribadi Mahathir bagi merampas Putrajaya.

    Baru baru ini dalam satu majlis sambutan Tahun Baru Cina oleh PKR di Kota Kinabalu, Shafie hadir sama dan duduk di sebelah Wan Azizah lagi. Berbincang lagi bab politik dan agihan kerusi di Sabah.

    Ini bukti besar, Shafie selama ini berbohong kepada rakyat Sabah. Shafie usahlah lagi menyalahkan orang Sabah kononnya miskin sebab selama ini di bawah pentadbiran BN dan UMNO dalam ceramah ceramahnya.

    Shafie lupakah beliau bersama UMNO selama 22 tahun dan dalam tempoh tujuh tahun terakhir itu, dialah yang bertanggungjawab menguruskan peruntukan berbilion ringgit untuk memajukan Sabah melalui KKLW.

    Semua orang Sabah tahu, Shafie sebenarnya tunduk dan setia hanya pada Mahathir. Siapa salam dan cium tangan Mahathir lagi setiap kali berjumpa di Kuala Lumpur. Malah Shafie dilapor lebih kerap ke Kuala Lumpur menjelang PRU14 ini untuk berjumpa Mahathir.

    Buat apa jumpa Mahathir? Minta dedak dan duit untuk pilihanraya? Boleh jadi juga kerana parti Warisan adalah sebahagian daripada parti komponen parti pembangkang di Semenanjung sekarang ini.

    Kalau Mahathir sudah cakap semua parti pembangkang akan guna satu logo sahaja dalam PRU14 nanti, apakah Shafie akan ketepikan logo kapal dan guna logo roket di Sabah? Shafie akan ikut sahaja apa kemahuan Mahathir.

    Mahathir adalah “king maker” untuk parti Warisan di Sabah. Shafie adalah sebahagian daripada bidak catur Mahathir di Sabah untuk mencapai agendanya yang lebih besar untuk kroni dan anaknya sendiri di Putrajaya.

    Orang Sabah jangan percayalah dengan parti Warisan. Kapal parti Warisan itu nakhoda sebenarnya adalah Mahathir bukannya Shafie. Hanya Mahathir yang Shafie taat, setia dan cium tangan.


    Tulisan :

    Beruang Biru
    BB803, Jumaat
    2 Mac 2018

    #######################################################

    Ayuh rakyat Sabah..sama2 kita tolak warisan dalam PRU nanti. Jangan benarkan Piee Pedal yang ternyata proksi dan balaci kepada Madey selama ini untuk memerintah Sabah selepas PRU14 nanti. Jangan terperdaya dengan segala janji2nya tu. Ingat..jika warisan menang , seolah2 kamu menyerahkan Sabah kepada madey untuk dibuat sesuka hatinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TAK LAMA LAGI SI PIE BEDAL TU TERCEKIK MAKAN PEDAL AYAM LAH TU!!!!!!!

      Delete
    2. Orang Sabah jangan percayalah dengan parti Warisan. Kapal parti Warisan itu nakhoda sebenarnya adalah Mahathir bukannya Shafie. Hanya Mahathir yang Shafie taat, setia dan cium tangan.

      #### Olahan yang mengadu domba .

      Saya ingin bertanya kepada BB (BodohBangang ke?) serta Geng Najib .

      Jikalau ya benar ada kerjasama antara Warisan dan Pakatan , adakah dia menyalahi undang2 ?

      Ini kenyataan yang mengatakan sampai cium tangan adalah berita palsu .

      Yang berita benar lagi sahih adalah pengerusi tabung haji , melayu celup azzeez yang sampai cium jilat tangan mak badak setiap kali berjumpa ...tak jadi hal pun kepada para walaunta ..why the double standard ????

      Delete
    3. Pak diny...Semua orang UMNO tau betapa rapatnya Piee Pedal ni dengan Madey walaupun Madey dah lama letak jawatan sebaagi PM. Seingat saya, saya ada postkan satu artikel berkaitan hubungan erat piee Pedal dengan Madey hingga diberitakan dia telah diberi satu misi khas untuk masuk dalam circle DSNR agar mendapatkan maklumat2 sulit politik dan disalurkanya kepada Madey. Dengan maklumat2 tulah, Madey dapat merancang untuk menguatkan sokongannya dalam kalangan pemimpin2 tertinggi UMNO bagi memaksa DSNR untuk meletak jawatan. Malangnya Boffin Boys DSNR ternyat sentiasa beberapa langkah terkehadapan dan berjaya menyekat pengaruh madey dari merebak dalam kalangan orang2 kuat UMNO. kiranya Piee pedal ni jadi musuh dalam selimut..sebab tulah dia diterajang keluar dari UMNO, parti keramat tu. kelantangannya membangkitkan isu 1 MDB di Parlimen adalah sebagai lidah penyambung konspirasi Madey dan Din Pagoh untuk menggulinkan DSNR. kalau Pak diny rajin..cubalah cari balik posting saya tu!!!!

      Delete
    4. Pak diny..berita mengenai Piee Pedal mencium tangan Madey memang terpampang dengan jelasnya. Ini bukan berita palsu. Cuba Pak diny pergi ke website TV14...pak boleh tatap sepuas2nya gambar Piee Pedal tengah mencium dan menjilat tangan Madey dengan penuh syahdunya!!

      Delete
    5. Pieee Pedal? Setakat menghina nama mak bapak org ajelah yg kau boleh buat GN... Isu lebih besar, wang hilang kau tak boleh nak explain. Ini tunjukkan kau cytro berbayar. Semoga sumpah kau mkn diri kau balik.

      Delete
    6. PETALING JAYA: Siasatan dalaman membersihkan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Wan Ahmad Najmuddin Mohd dari sebarang salah laku pada 2016 berdasarkan kepada dokumen-dokumen sah yang membuktikan dana dalam akaun bank di Australia hasil daripada jualan rumah di Shah Alam.

      Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun dalam kenyataan berkata Najmuddin membuktikan deposit yang dibuat ke dalam akaun itu dari sumber dan tujuan yang sah.

      “Najmuddin menyediakan dokumen-dokumen sah untuk membuktikan dana itu berasal dari penjualan rumah, yang pada masa itu bernilai RM700,000,” kata Fuzi sambil menambah berdasarkan kadar pertukaran mata wang pada masa itu, nilainya berjumlah A$260,770.

      Fuzi mengulas laporan Sydney Morning Herald (SMH) hari ini melaporkan polis Australia mengesyaki “deposit wang mencurigakan” ke dalam akaun “Goal Saver” Bank Commonwealth milik Najmuddin, yang tidak aktif selepas dibuka pada 2011.

      Menurut laporan itu, kemasukan wang bawah A$10,000 bermula seminggu selepas Najmuddin melawat Australia pada 2016.

      Pendeposit tidak diketahui mengunjungi cawangan dan mesin juruwang automatik (ATM) di serata negara itu, dari Biloela, Queensland ke Devonport, Tasmania dan Lakemba di barat Sydney serta pusat perniagaan Melbourne, kata laporan itu.

      Laporan itu menambah polis Malaysia membersihkan Najmuddin dari sebarang salah laku.

      SMH melaporkan baki akaun Najmuddin bertambah hampir A$290,000 kepada A$320,000 (RM972,000) dalam tempoh sebulan, menyebabkan pihak berkuasa mengesyaki wang itu hasil kegiatan jenayah atau pengubahan wang haram.

      Fuzi mengesahkan kenyataan timbalannya, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim bahawa laporan itu berdasarkan cerita lama dan pihak polis sudah menjalankan siasatan dalaman melalui Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard.

      “Siasatan mendedahkan akaun itu pada mulanya dibuka Najmuddin pada 2011 untuk memudahkan pemindahan dana untuk membiayai pendidikan anak lelakinya di Australia.

      “Selepas itu, pada 2016, akaun yang sama kemudiannya diaktifkan semula untuk membiayai pengajian sarjana anak perempuannya pula di Australia,” kata Fuzi.

      Beliau menambah dana dari penjualan rumah itu diamanahkan kepada seorang kawan rapat untuk memindahkan wang itu ke dalam akaun bank di Australia.

      “Najmuddin juga menyediakan alasan kukuh bagi keperluan memperoleh akaun luar negara, bagi membiayai pengajian anaknya di Australia.

      “Oleh itu, adalah tidak berasas menganggap sumber wang itu mencurigakan atau menuduh Najmuddin terlibat dalam apa-apa bentuk kesalahan yang boleh didakwa,” kata Fuzi. #sumber

      ##############################################Pak diny...Semoga penjelasan KPN, TS FUZI di atas akan merungkaikan segala kecelaruan dalam kalanagn cai2 PH berkaiatn isu RM 1 juta yang dikatakan dibekukan dalam akaun DS wan Ahmad Najmuddin di Australia tu. Sebab tulah pentingnya kita membuat silangrujuk dengan pihak2 yang berotoriti sebelum membuat andaian2 bodoh dan tidak profesional. Bukan aap2..takut2 memalukan diri kita aje..Rasa2nya Pak diny pun setuju dengan pendapat saya ni kan !!!!!!!

      Delete
    7. PJL..kau ni pun satu hal. Balik2 dedak..kau ingat orang lain kemaruk dedak macam kau ke haaah???? Dah berpuluh2 kali aku tegaskan bahawa dalam hidup aku, istilah dedak ni memang tak ujud sama sekali. Cukuplah kebun sayur dan sawit aku sebagai sumber utama rezeki dari Allah s.w.t. untuk aku sekeluarga. Beginilah hidup sebagai petani yang berbudi kepada tanah...tak mengharapkan dedak dari sesapa pun untuk terus survive di negara tercinta ni!!!!! Engkau...aku tak taulah pulak...selalunya orang yang suka menuduh orang lain makan dedak, dia lah yang terbiasa dengannya..betul tak PJL???????

      Delete
    8. Betul. Kaulah manusia yg suka menuduh org lain. Jadi kaulah yg menyental dedak tu. Kau baca balik apa yg kau tulis selama ini, brp byk tuduhan liar kau labelkan kat pemimpin PH walaupun bukti yg diada2kan tu samar2. Jadi org macam kau ni apa yg patut aku panggil? Kau tak suka aku gelar kau pemakan dedak, mungkin kau suka aku panggil kau barua kot?

      Delete
  28. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kesiapsagaan pihak berkuasa dalam persiapan menghadapi Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU-14) sudah mencapai tahap optimum.



    Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, segala persiapan Polis Diraja Malaysia (PDRM) ke arah PRU-14 telah direncanakan dari persediaan pembubaran Parlimen, tarikh PRU-14, penamaan calon dan proses pengundian.



    “Saya tidak tahu bila PRU-14 tapi kita sediakan payung sebelum hujan untuk menentukan terjemahan makna demokrasi yang dimaksudkan.



    “Saya tidak ada petanda, saya boleh komited 99.9 peratus sebab kita telah lakukan latihan perbincangan meja bulat, latihan fizikal sepenuhnya dan kemuncak latihan ini pada 3 Mac di seluruh negara,” katanya dalam sidang media selepas mengadakan perjumpaan dengan pengurusan PDRM di Ibu Pejabat Polis Kontijen Kuala Lumpur hari ini.



    Lawatan kerja ke IPK KL hari ini tertumpu kepada kesiapsagsan pihak PDRM khususnya koordinasi antara IPK KL dan Putrajaya.



    Jelas Ahmad Zahid, langkah itu bagi menentukan semua gerak kerja disusun atur mengikut piawaian yang telah ditentukan oleh Bukit Aman.



    Hadir sama Menteri Wilayah Persekutuan yang juga Setiausaha Agung UMNO, Datk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mazlan Lazim.



    Ujar Ahmadh Zahid, kesiapsagsan PDRM dalam PRU-14 sedikit berbeza dengan pilihan raya yang lalu dimana mereka juga mendapat kerjasama dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).



    “Kita mahu pengundi di seluruh negara berada selamat dan melakukan kolaborasi dengan SPR bagi menentukan bukan hanya pengundi tetapi sistem lalulintasnya dan semua struktur dapat digemblingkan supaya PRU-14 lancar,” tambahnya.



    Justeru, katanya, semua cuti pihak berkuasa telah dibekukan melibatkan semua pegawai dan anggota PDRM.



    Arahan itu dikeluarkan KDN beberapa minggu yang lalu bagi melicinkan kesiapsagaan menghadapi PRU-14 tidak lama lagi.

    #######################################################

    Tahniah diucapkan kepaad DSZH kerana bertindak cepat dan pantas untuk memastikan agar PRU kali ni adalah yang paling licin perjalanannya dan sifar kekacauan. Maklumlah kalau PH kalau PH kalah dengan majoriti 2/3 kerusi parlimen, kita tak tahu samaada mereka dapat menerima kekalahan tu dengan berlapang dada serta hati yang terbuka. Biasalah kan, orang yang dah kaalh sanggup berbuat apa saja untuk menyalurkan kemarahan dan ketidakpuasan hati mereka. Bila dszh memberi jaminan PDRM dalam keadaan bersiap siaga sepenuhnya, sudah tentu ini akan memberi keyakinan kepada rakyat jika sesuatu yang tidak terduga berlaku yang bakal dicetuskan oleh pihak yang kalah, pasti PDRM akan mengambil tindakan pencegahan yang sewajarnya demi keselamatan rakyat marhaein yang tidak berdosa. PDRM...we salute you!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penjilat yg tak ada rasa malu dgn diri sendiri. Kau ceritalah pasal parti kau tu. Yg aku tahu duit negara dah kena swindle dan JL masih bebas berkeliaran. Itu yg lg serius.

      Delete
    2. PJL ..tak nak cakap banyaklah. Sila keluarkan bukti berupa dokumen atau sewaktu dengannya yang menunjukkan equimity tu milik Jho Low. Aku bukan nak defend dia..tapi kalau tuduh tanpa bukti ni dinamakan fitnah. Sehingga detik ini, ada tak Polisi indonesia dan FBI jumpa sebarang dokumen yang sah untuk mengaitkan Jho low sebagai pemilik Equinimity atau membuat kenyataan rasmi berkaitan dengannya. Apasal lambat sangat..sebab memang tak jumpa apa2 bukti atau dokumen yang boleh menyokong perkaitan tu beb!!!!!!!!

      Delete
    3. Geng Najib ...

      Di paparkan listing di web SuperyatchFan.

      Jho Low - Yacht - Yacht Name: Equanimity - Yacht Length: 91 m (300 ft) - Guests: 28 in 14 cabins - Crew: 33 - Yacht Value: US$ 250 million - Owners name: Jho Low - Jho Low Net Worth: US$ 1 billion - Owners company: Jynwel Capital - Owners Country: Malaysia - The US filed criminal charges against Jho Low in a in a money laundering investigation

      Luxury Yacht Equanimity

      Oceanco

      The yacht Equanimity is built by Oceanco and was delivered to her owner in June 2014. The yacht has a length of 91.5 meters and is built of steel with an aluminum superstructure.

      Andrew Winch Design

      Her interior design is by Andrew Winch, while Azure Naval Architects was involved in the engineering. The yacht can accommodate 26 guests in 9 staterooms and has a crew of 28. Equanimity’s features include a spa and beach club, a beauty salon, a gym, a sauna, a Turkish bath and a large pool. The interior has some oriental inspired themes, using materials as wenge, bamboo and gold lead.

      50th Largest Yacht in the World

      She is currently - 2017 - the 54th largest yacht in the world. The meaning of the word Equanimity can be described as ‘a mental calmness, even in a difficult situation’. All photos on this page by Dutch Mega Yachts.

      An Owner with Chinese Roots

      SuperYachtFan received two different messages: one stating that Do Won Chang is the owner of the yacht, and another stating that Malaysian billionaire Jho Low is the owner of the yacht. Several sources in the yachting industry do mention that the owner of Equanimity has Chinese roots. And since Mr. Jho Low’s grandfather was born in China, this makes him a possible owner of the yacht. In June 2017 this info was confirmed in a USA criminal court case.

      Charter Equanimity

      The yacht Equanimity is not available for charter.

      Seized by Indonesian Government

      In February 2018 Equanimity was seized by the Indonesian government, as part of a multi-billion dollar corruption investigation, linked to the Malaysian state fund 1MDB. The yacht was in Benoa Bay, near the Indonesian island of #Bali.

      Jho Low

      Malaysian born billionaire Jho Low is the owner of the yacht Equanimity. His ownership of the yacht was confirmed in a US Court case.

      Jynwel Capital

      Jho Low is the co-founder and Chief Executive Officer of Jynwel Capital Limited, an international investment and advisory firm based in Hong Kong. Through Jynwel Capital the family owns a share in EMI Music Publlishing, Myla Lingerie and the Park Lane Hotel in New York. Low is the grandson of Chinese-born mining and liquor entrepreneur Meng Tak. Tak built his fortune in Thailand in the 1960s and 1970s through iron-ore mining and liquor distilleries. He invested his profits in real estate.

      Strategic Resources Global

      Low’s father Tan Sri Larry Low Hock Peng (known as Larry Low) continued to invest the family's fortune in real estate and in stock markets. The family’s investment holding company Strategic Resources Global Limited holds stakes in Coastal Energy, and FrenckenGroup. Larry Low was conferred Commander of the Order of Loyalty to the Crown of Malaysia, by the King if Malaysia, which carries the title “Tan Sri”.

      Jho Low Philanthropy

      The Low family are active philanthropists through their Jynwel Charitable Foundation. In 2013 Low donated US$50 million to the MD Anderson Cancer Center in Houston.

      Delete
    4. cont'd ....

      Criminal Charges

      The US authorities filed a criminal case again mr Jho Low, claiming that he transferred US$ 1 billion in funds from the Malaysian authorities to a private account. The Complaint alleges that 1MDB – a strategic investment and development company wholly-owned by the government of Malaysia - formed a joint venture with a Saudi oilextraction company call PetroSaudi International (“PetroSaudi”), and that 1MDB initiated multiple funds transfers to the joint venture in relation to energy investments in Turkmenistan and Argentina. The Complaint alleges that the funds for this investment were improperly diverted to a bank account in Switzerland, held in the name of Good Star Limited, which was beneficially owned not by PetroSaudi or the joint venture, but by LOW Taek Jho, a/k/a Jho Low (“LOW”).

      Money Laundering
      The complaint alledges that Jho Low used the US$ 1 billion for his private benefit. Some of the items he purchased:

      - The yacht Equanimity for US$ 250 million

      - A Bombardier Global 5000 private jet (registration N689WM) for US$ 35 million

      He bought several pieces of art:

      - a Vincent van Gogh painting for US$ 5 million

      - two paintings by Monet: Saint-Georges Majeur for US$ 35 million and Nympheas for US$ 58 million

      - two paintings by Pablo Picasso: Tete de femme” US$ 40 million, and Nature Morte au Crane de Taureau for US$ 3 million . He gifted this painting to Leonardo Dicaprio for his birthday.

      Also he bought real estate:

      - A penthouse in the Walker Tower in New York for US$ 50 million

      - The Laurel Mansion in Beverly Hills for US$ 31 million

      - The Qentas Townhouse in London for US$ 40 million

      - A penthouse in Stratton Street, London for US$ 60 million

      He also bought a US$ 27 million 22-carat diamond pink necklace and he chartered the 147 meter yacht Topaz for one week for US$ 3.5 million.

      Civil Forfeiture

      In June 2017 the United States was starting civil forfeiture of all these assets. In February 2018 the yacht Equanimity was seized by the Indonesian government on behalf of Malaysia and the USA.

      www.oceancoyacht.com/equanimity
      yacht Equanimity

      Motor yacht Equanimity owned by Malaysian billionaire Jho Low.


      Do Won Chang

      SuperYachtFan received a message, stating that Do Won Chang is the owner of the yacht Equanimity. But this info is incorrect.

      Do Wong Chang is the founder of the female clothing retailer Forever 21. Do Won Chang was born in South Korea and moved to the US in 1981 at the age of 26. He started working at a gas station, cleaning cars. He found out that clients with nice cars, all worked in the clothing business. So three years later in 1984, he opened a clothing store in Los Angeles named Fashion 21. The store was very successful and Chang soon opened more stores.

      One of the US largest retailers

      Nowadays the company - renamed Forever 21 - has almost 500 stores and is the US’ 5th largest retailer. The original LA store is still open and still named Fashion 21. Forbes estimates the net worth of Do Won Chang at US$ 5.4 billion.

      Delete

  29. Pindah Kawasan Bertanding, Pemimpin Pakatan Harapan Takut Kalah?
    NUH ABQARI
    26 FEB 2018
    BERBEZA sekali dengan BN, pemimpin Pakatan Harapan cukup terkenal dengan sikap ‘melarikan diri’ untuk bertanding di kawasan-kawasan yang lebih selamat demi survival politik mereka. Apabila mendapati prospek mengekalkan kemenangan di kawasan sedia ada sudahpun pudar, dan sokongan pengundi kepada mereka juga sudah mula merosot, maka individu-individu ini mula mencari helah untuk bertanding di kawasan-kawasan yang lain pula.



    Naib Presiden PKR Nurul Izzah umpamanya, Individu yang digelar “Puteri Reformasi” ini turut dikatakan akan ‘melarikan diri’ ke kawasan yang lebih selamat berikutan kemerosotan sokongan terhadapnya di Lembah Pantai. Pembangunan dan kebajikan rakyat yang dijaga dengan baik oleh BN di kawasan tersebut membuatkan Izzah semakin cemas. Kali ini, puteri sulung Anwar itu dikatakan akan dipertaruhkan samada di Pandan, Permatang Pauh ataupun mana-mana kerusi di Johor.

    Lebih-lebih lagi apabila kita bercakap tentang calon perdana menteri Pakatan Harapan, Tun Mahathir, yang sehingga kini masih tercari-cari kawasan selamat. Walaupun rakyat sedia maklum bahawa Mahathir pernah menjadi Ahli Parlimen Kubang Pasu selama hampir tiga dekad, namun jelas sekali pengerusi PPBM itu tidak berani untuk bertanding di situ lagi lantaran sokongan kuat pengundi kepada UMNO. Maka diintainya prospek untuk bertanding di Langkawi demi nyawa politik yang baharu.

    Terdapat sebahagian lagi pemimpin Pakatan Harapan yang dipercayai akan berpindah kawasan menjelang PRU kelak. Prospek pertembungan tiga penjuru dengan BN serta PAS juga diyakini akan ‘menghambat’ sesetengah pemimpin Pakatan Harapan ke kawasan yang lain. Apa yang jelas, kesemua contoh ini membuktikan bahawa pemimpin-pemimpin ini tampak tidak lagi yakin untuk menang di kawasan yang mereka wakili sekarang. Dengan sokongan yang semakin meningkat kepada BN, ianya juga memberitahu kita bahawa rupa-rupanya selama ini BN adalah pihak yang tetap bekerja kuat meskipun ditolak pengundi di kawasan-kawasan tersebut pada PRU yang lalu.

    Sikap ‘melarikan diri’ ke kawasan selamat ini semestinya mencerminkan sikap tidak bertanggungjawab kesemua individu dan pemimpin politik yang berkenaan. Bagi mereka, penyertaan dalam mana-mana PRU hanyalah semata-mata mengenai mencapai kemenangan dan menidakkan pengaruh BN di kawasan-kawasan tertentu. Apabila matlamat tersebut tampak tidak lagi ‘laku’, maka tibalah masanya untuk mencari kawasan yang lain pula.

    Walhal matlamat dan objektif yang perlu diutamakan mereka adalah menjaga kebajikan dan kepentingan rakyat. Jika perkara pokok ini gagal dipenuhi, bagaimana mereka tergamak menawarkan diri untuk menjadi wakil rakyat? Perbezaan antara pemimpin Pakatan Harapan dengan pemimpin BN dalam hal ini sangat jelas. Biarpun berdepan dengan saingan sengit daripada pembangkang, rata-rata pemimpin BN tetap kekal setia bertanding di kawasan sendiri kerana hakikatnya sebagai anak jati kawasan tersebut, mereka sememangnya lebih terpanggil untuk berkhidmat di kawasan sendiri.

    Maka rakyat wajar membuat penilaian bijak mengapa sesetengah pemimpin Pakatan Harapan begitu gemar ‘melompat’ kawasan. Secara rasionalnya, tindakan seperti ini tentulah samada kerana mereka ingin mengelakkan kekalahan di kawasan yang mereka wakili sekarang, ataupun mereka hanya ingin meningkatkan prospek menumbangkan BN di kawasan-kawasan yang lain. Jelas sekali tindakan seperti ini hanya bermatlamatkan kuasa serta mengesampingkan kebajikan dan kepentingan rakyat di kawasan-kawasan yang terlibat. Jika inilah sikap yang mereka tunjukkan, bagaimana rakyat mahu mengharapkan kebertanggungjawaban mereka sebagai pemimpin jika dipilih kelak?


    ReplyDelete
  30. Mampos ker dia, Suman lahanat bacul bapok
    Dah dekat seminggu iblis ini tak menyampok
    Ntah bila dapat jumpa dgn ini tua renta lapok
    Teringin sangat le kepala dia nak ku hempok

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
  31. Babi puteh jo taek jadi pujaan puak macai kleptokrasi.Tak boleh sentuh sikit,akan muncul pejuang komunis babi puteh jo taek meroyan takut terlepas dedak.

    Nak tanya apa istimewanya babi puteh kiasu komunis jolok taik kepada pencacai kleptokrasi? Saja tanya jangan marah

    ReplyDelete
  32. March 1, 2018

    Robert Kuok, Fake News,Najib Razak, and UMNO Politics

    by P Gunasegaram@www.malaysiakini.com


    QUESTION TIME | The ongoing brouhaha over Robert Kuok and his alleged donations to DAP and funding of The Malaysian Insight, both of which he strongly denied, and the subsequent outrage among some UMNO members offers some interesting insights into fake news and how it is used in UMNO politics.

    It reflects also that nothing has changed from the establishment view that government contracts are theirs to give whichever way they want and those who get them are to be eternally grateful to the government, the same way the government tells civil servants they should be grateful for what they are getting in salaries and pensions.

    First, what was reported by a discredited blogger, Raja Petra Kamarudin, was taken to be the truth (when it could well have been fake news) by UMNO leaders who appeared to follow the cue from Prime Minister and UMNO President Najib Razak that seemed to indicate that Kuok was fodder for electioneering.

    Raja Petra, in a tale of conspiracy and intrigue, written only the way he can with truth, conjecture and unnamed sources for very serious allegations mixed in a heady concoction, spins a tall story of which the main allegation is that Kuok sought to overthrow Umno by splitting up the Malays and supporting opposition parties, including funding them and financing news portals opposed to the government.

    The following gives a flavour of what his main contentions are:

    “But playing the Chinese market alone is not enough. If it was then UMNO and Barisan Nasional would already have been toppled back in 2008 or 2013. It required more than just 85% or 90% Chinese votes. It also needed for the Malays to be split into four or five opposing groups. And this was what DAP had been doing since soon after the 2013 general election: dividing the Malays into UMNO, PAS, PKR, PPBM and Parti Amanah Nasional (PAN). And to achieve that it required tons of money, which Robert Kuok was able to provide.

    “Crucial to this game was to dominate the social media. Online portals such as The Malaysian Insight and a team of a few thousand cyber-troopers such as DAP’s Red Bean Army would be needed for this. And this, yet again, would need tens of millions, which is mere dedak (or animal feed) for a billionaire such as Robert Kuok.

    “So Robert Kuok asked Lim Kit Siang and his son, Guan Eng, who were very close to Jahabar Sadiq (who runs Malaysian Insight), to discuss The Malaysian Insight’s financial needs and how they could come in to provide the RM50 million that The Malaysian Insight needs.

    “Ho Kay Tat (CEO of the Edge) would also be appointed the de facto editor-in-chief to coordinate the operations from behind the scenes while making sure that the Malay ‘face’ of The Malaysian Insight is not compromised while the owners of the portal would be paid RM2 million a month to ‘play ball’ and offer the portal immunity from any government clampdown.”

    Unjustified criticism

    What a fantastic story, and this some UMNO politicians believe to be true! But this may go back to Kuok’s book. Kuok had written a memoir released late last year that had criticised cronyism in Malaysia which is likely to have offended many within UMNO.

    Later, after Raja Petra’s article, Najib took it upon himself to criticise Kuok: “If we look at the list of names of the richest people in Malaysia, such as Robert Kuok, who gave him the key to have a monopoly on rice and sugar? It was given to him by the ruling government.”

    Image result for Najib Razak criticises Robert Kuok
    Prime Minister Najib Razak, Dispenser in Chief of Malaysian Fake News seen his First Lady Rosmah Mansor. He is playing dangerous Malay politics, and creating tensions with his own UMNO-BN Cabinet over Billionaire and Philanthropist Robert Kuok

    It was almost as if Najib was endorsing what Raja Petra was saying and given the state of shadow politics in Umno, Kuok became a target for those Umno leaders aspiring for bigger leadership roles.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cont'd ......

      A tirade of unjustified criticism against Kuok followed, of which the worse by far was from Tourism and Culture Minister Nazri Abdul Aziz with no thought of whether Raja Petra’s free-wheeling and unproven allegations were true or not. Umno officials did not care for the accuracy of the news but used it to whack away at Kuok.

      Nazri’s attack was personal and insulting: “Don’t be a ‘pondan’ (effeminate). Don’t be a hen (ayam betina) which hides behind the wall in Hong Kong.” And inflammatory: “Kuok, we will fight you. Don’t think you are rich. If you consider yourself rich, then join politics. Don’t be a coward and hide (overseas), just to fund DAP in order for BN to collapse. BN accepts your challenge.” There were similar criticisms by other UMNO leaders.

      Even as Kuok issued a statement denying Raja Petra’s allegations and threatening legal action, Chinese Malaysian leaders and others rose to Kuok’s defence, with even the MCA calling on UMNO to call off attacks on Kuok.

      Najib’s office then issued a statement that appeared to be conciliatory, saying that the PM welcomed tycoon Robert Kuok’s “deep appreciation” of the opportunities afforded to him.

      A dangerous game

      UMNO was playing a very dangerous game here. While they were using the age-old game of stoking racial tensions to gain Malay support, such tactics could alienate further the already alienated Chinese voters. Perhaps the UMNO strategy could be to go for Malay votes given that Chinese votes are likely to be mainly against UMNO and BN anyway.

      There is no denying, however, that many in UMNO were upset with Kuok’s controversial book which had a lot to say about corruption and racial politics. An example: “The riots of 13 May 1969 were a great shock to the system, but not a surprise. Extremist Malays attributed the poverty of many Malays to the plundering Chinese and Indians. Leaders like Tunku Abdul Rahman, who could see both sides, were no longer able to hold back the hotheads.

      “The more thoughtful leaders were shunted and extremists hijacked power. They chanted the same slogans as the hotheads – the Malays are underprivileged; the Malays are bullied – while themselves seeking to become super-rich. When these Malays become rich, not many of them did anything for the poor Malays; the Chinese and Indians who became rich created jobs, many of them filled by Malays.”

      That’s a strong indictment against patronage politics which saw many Malays who espoused Malay rights becoming super-rich through rent-seeking activities with no real contribution to the economy and job creation. That surely would have rankled UMNO politicians, some of whom would have been described to a tee in the book.

      The whole episode is clear illustration of how UMNO uses fake and uncorroborated news to discredit those who it considers its enemies in a highly orchestrated manner. That just goes to strengthen the belief that new laws against fake news will be selectively applied to its detractors the same way sedition, security, secrets and corruption laws have been in the past.

      Delete
    2. cont'd .....

      It also goes to show that UMNO is still very much in the mould of playing base racial politics to stoke hatred against other races even if that should hurt other members in its coalition. The sequence of events shows a reconciliatory stance towards the end but the damage has been done.

      Finally, there is the paternalistic attitude that as the government it holds the absolute right to distribute the largesse of the country and award contracts any which way it wants. In a responsible democracy however, national assets are held in trust by the government for the people to be handled carefully at all times with maximum benefit to the nation and its people. Contracts, for instance, should be awarded only after open tenders and careful evaluation of costs and benefits, and the capability and capacity of those involved to deliver it instead of awarding it to mere commission agents of third parties.

      UMNO has a long way to go as this needless tirade against Kuok indicates.


      P GUNASEGARAM likes this wise Malay saying: ‘Siapa yang makan cili, dia terasa pedas.’ E-mail: t.p.guna@gmail.com.

      Delete
  33. Ringgit rises on renewed concerns over US$

    Forex

    Friday, 2 Mar 2018



    KUALA LUMPUR: The ringgit rebounded from Thursday'ss losses to be higher against the US dollar early Friday, as investors reacted on renewed concerns over the greenback's outlook, dealers said.

    At 9.15 am(0115 gmt), the local note was quoted at 3.9120/9150 versus the greenback from Thursday's 3.9270/9300.

    A dealer said that the US dollar retreated from its six-week high following US President Donald Trump's decision to impose tariffs on steel and aluminium.

    The local note, however, was traded mostly lower against a basket of major currencies.

    It depreciated against the Singapore dollar to 2.9600/9630 from Thursday's 2.9577/9605, weakened against the yen to 3.6812/6851 from 3.6777/6822 and decreased against the euro to 4.7992/8041 from 4.7831/7875 Thursday.

    However, the ringgit rose against the British pound to 5.3888/3933 from 5.3953/3014 on Thursday. - Bernama



    #### Jangan pula nanti Geng Najib dan para walaunta bilang ringgit mengukuh kerana ekonomi bagus ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa ringgit menurun kamu kata ekonomi lemah.... Bangrupt....bila ringgit mengukuh sepatutnya ekonomi Amarika lemah le....

      Apa pasal double standard.


      Delete
    2. 0836..hang memang bangang abadi tahap maslamn..ringgit mengukuh ke? cer bandingkan dengan baht thai..sah sah yg dalam anemo ni bodoh

      Delete
  34. Zack tokey babi pasar borong dah mampus ke belum? Payah betul tokey babi ni nak mampus.
    Harap dia mampoos dulu sebelum PH memerintah Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak badaik pun bela babi jho lo

      Delete
  35. 24 JAM MASA SODAH PON BERLALU
    LALU LALU JER MCM TAK DE YG BERLAKU
    DOJ INDON FBI LANSUNG MCM WAT TATAU
    GERANGAN SAPAKAH YANG PUNYA KAPAL ITU....?

    NI DPOONIA OOHHH DOOONIA FITNAH
    FITNAH DIGUNA FAKTA BOKTI X DIENDAH
    INI RAKYAT MESIA DAH CUKUP FAHAM DAH
    PRU NANTI INI PUAK HARAMJADAH TEWAS LAH...


    KIKIKIKIKIKI...... BERAMBOSSSS INI KALI LAH BARUA DAP@SINGAPORK PENSABOTAJ EKONOMI ..... PRU SINGAPORK KAMI DATANG... HASUT KAUM YG DITINDAS SECARA SISTEMATIK OLEH LEE KWAN YEW CELAKA SUPER KRONI KIASU INI... KAMI SABOTAJ

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabotaj mak badak? ko nk kena c4?

      Delete
  36. betol robert kuok mula berjaya dgn bantuan kerajaan. tapi itu kerajaan bn yg dulu, bn dulu dan sekarang dah jauh berbeza. robert kuok pon tau bn puak najib tak sama ketika bn yg dulu.. tunM pun dulu bn, ahli2 ppbm pun dulu bn. semoga najib dan menteri pencacai akan mwnganggur after this coming election.

    ReplyDelete
  37. Robert kouk raja gula, taikun perniagaan. Orang terkaya dimalaysia.Seluruh dunia tahu.

    Apa istimewanya komunis kiasu babi putih tongsan jo pork taik kepada negara?dia ni raja kapalkah? Atau taikun dedak? Atau dia bilionair klepptokrasi? saja tanya jangan marah

    ReplyDelete
  38. Semua ahli UMNO sendiri sedar bahawa kebenaran itu datang dari Tuhan yang cukup jelas umpama sudah terang lagi bersuluh. Tetapi apakan daya atas dunia ini 'Cash is King' terpaksalah menyembah PM Najib dan para menteri pemakan dedaknya.

    ReplyDelete
  39. MMELE KEBENARAN DTG DRI TOHAN
    TAKKAN DATANG DARIMAMAK KUTTY
    TAKKAN TU PUN TAK DIPAHAMKAN...
    APATH LGI PLURALIST MURTAD ALJIBOORI


    BERAMBOSSSSS....BARUA DAP@SPORK PENSABOTAJ NEGARA.... PRU SPORK KAMI SBOTAJ


    INI KALI LAH....

    ReplyDelete
  40. Umno memang parti rasuah dan bangang...berita pasal Robert Kuok yang palsu dikatakan benar dan berita pasal Jho Low yang benar dikatakan palsu...memang umnongok penghancur umat islam melayu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...